Page 1


SHAHMIR ADNAN SELECTED WORKS


CONTACT INFORMATION I

REFERENCES I

msadnan@ryerson.ca 647-973-9483 2293 BARONWOOD DR

CKAR 785 BUILDING INFO MODELING (REVIT) INSTRUCTOR: SEAN ROBBINS srobbins@ryerson.ca sean@mtarch.com 416-925-4484 ASC 401DESIGN STUDIO III INSTRUCTOR: SCOTT SORLI scott.sorli@ryerson.ca 416-525-8753

EDUCATION I

ARC720: FRANKFURT STUDIO INSTRUCTOR: Y.T. LEONG ytleong@ryerson.ca 416-979-5000 x6498

OCAD UNIVERSITY GRAPHIC DESIGN 2015-2016 RYERSON UNIVERSITY BACHELOR OF ARCHITECTURAL SCIENCE 2016-PRESENT

SKILLS I AUTODESK REVIT

ASC620: INTEGRATION STUDIO II INSTRUCTOR: JOHN INGRAO jingrao@ryerson.ca

EXTRACURRICULAR I 2018

AUTODESK AUTOCAD 2018 AURODESK 3DS MAX 2018 ADOBE PHOTOSHOP CC

2018

ADOBE ILLUSTRATOR CC

2018

CEDZ 100: ENTREPRENEURIAL ZONE PARTICIPANT DFZ COORDINATOR: MEG MACLEAN meghan.maclean@ryerson.ca TIMBER-FEVER 2019 PARTICIPANT MOSES STRUCTURAL ENGINEERS timberfever@mosesstructures.com DEPARTMENT OF ARCHITECTURAL SCIENCE MENTORSHIP PROGRAM PARTICIPANT RYERSON UNIVERSITY

ADOBE INDESIGN CC 2018

DEPARTMENT OF ARCHITECTURAL SCIENCE 325 MAGAZINE TEAM PARTICIPANT RYERSON UNIVERSITY


05

BEHALTER COMPLEX

15

SHELTER FOR THE INDIGENOUS YOUTH

OSTEND RIVER FRANKFURT GERMANY 2019

225 MUTUAL ST 2018

25

OCADU SATELLITE CAMPUS

LOWER JUNCTION TRIANGLE, TORONTO CANADA 2019

39

CAFE BOOKSTORE& AUTHOR’S RESIDENCE 51 BALDWIN STREET 2017

47

SLIPSTREAM

53

CLEAN ENERGY ZONE SIGN

OCULUS PAVILLION TORONTO, CANADA 2019

RYERSON UNIVERSITY 2017

57

DIGI WEAVE

RYERSON UNIVERSITY 2019


TOOLS USED I AUTODESK REVIT

RHINO

TWINMOTION ADOBE ILLUSTRATOR

ADOBE PHOTOSHOP

BEHALTER COMPLEX OSTEND RIVER FRANKFURT GERMANY 2019

ARC720: FRANKFURT STUDIO INSTRUCTOR: Y.T. LEONG

5


In the summer of 2019, I had the opportunity of traveling to Europe to study about European city planning in Germany and France. Professor Y. T. Leong mentioned how Europeans had used courtyards for natural ventilation as well as being places of interaction. The cities that we visited were Frankfurt, Munich, Berlin, and Paris with our design of multi-use residential complex being situated along the Ostend river in Frankfurt. The key relationship that these cities had in terms of planning were how pedestrian friendly they were. Streets would compress and expand and were seamlessly integrated into courtyards and plazas. The aim for this project was to capture that compression and expansion as well as have a building that would push for sustainability in terms of aggressive planting.

6


PROJECT MANIFESTO One of the most important things before designing is predominantly getting a feel of the site and its surrounding context. With Frankfurt, that may be a little bit difficult. Frankfurt was a city rebuilt from the ravages of war. A portion of the city was rebuilt exactly the way it was before the war. The city is in a state of transition from maintaining its heritage, to fully transitioning into something more urban and metropolitan. The question is to whether preserve the city’s historical planning, or fully embrace the future of urban density and the need of skyscrapers. When I experienced the streets of European cities, one thing that I noticed was that there was always a feeling of unexpectedness. There was always this urge to meander off the given path and explore a corner on the street that was creeping through. It was then where I was treated to a courtyard, a pond with a floating house or a alleyway filled with colorful umbrellas. These were instances that are quite rare to find in a North American city or at least in a city where the primary mode of transport is through a car. However, the city’s transition I fear, may forget about these moments and the experience of not knowing what lies ahead. During the interim presentations for this project, The German students had all designed skyscrapers encompassing a quarter of the site. For the most part, a majority of the plans had little to no variation, similarly to a standard high rise. I knew that for this project, I did not want to sacrifice the feeling of wandering through European city streets and to at least try to preserve that in any way I can. While the city is in a state of transition, looking for the inspiration for the form and feel of the complex was quite

PARIS ALLEYWAY 7


simple. The Ostend region is a Brownfield site with an abandoned factory. Towards the east lies a shipyard and right across the site, are examples of residential buildings which are not afraid to be playful. The site is landlocked by the three bridges. These were the three main elements which I focused on when developing my design. The final result was something that resembled Habitat 67, and the upcoming King St West project. The bridging occurs on the Southeast and the Northwest portion of the design and the corrugated metal cladding was inspired by the containers of the East. The randomness of the push and pull of the units were in response to two things. One was the position of the site. Most of the daylight occurs East, South, and West but the waterfront is positioned towards the North. By following a 3.5m by 3.5m grid rotated 45 degrees, this allowed the opportunity for light to come through East and West. Secondly was the difference of population in Frankfurt.

PARIS COURTYARD

The city has two major groups, native Germans and the immigrated Turkish. In a world where multi-culturalism and immigration is increasing, I wanted to design and curate each unit. While no unit is designed exactly to curate a different culture, hopefully it does give the inhabitant the option of customizing it further and really making him/her or a family, their own. Metaphorically, the organization is chaotic, but neutral and in harmony just like much of the world is today. The same could also be said for the city streets and urban planning of this continent.

FRANKFURT PARK 8


PROGRAMMING 9


03

m

7m

SITEPLAN 10

N


RETAIL

RETAIL

RETAIL RETAIL

UNDERGROUND PARKING

03

m

7m

GROUNDLEVEL 11

N


RESIDENTIAL

RESIDENTIAL

OFFICES

03

m

7m

RESIDENTIAL

LEVEL2 12

N


03

m

7m

ELEVATION 13


PEDESTRIAN ENTRANCE

INNER COURTYARD 14


TOOLS USED I AUTODESK REVIT

RHINO

VRAY

ADOBE ILLUSTRATOR

ADOBE PHOTOSHOP

SHELTER FOR THE INDIGENOUS YOUTH 225 MUTUAL ST TORONTO CANADA 2018

ASC401: DESIGN STUDIO III INSTRUCTOR: SCOTT SORLI

15


The final project of ASC 401: Design Studio 3 and the culmination of studies in our second year, students were required to design a homeless youth shelter with the optional requirement of focusing on minority groups (LGBQT, First Nations, Refugees). Inspired by First Nations architecture, the shelter aims to act as a bridge between two cultures. The two types of housing will be inter-mixed with common areas on all floors so that the sense of community is apparent throughout the shelter. The project was also featured at the DAS Year End Show of 2018.

16


PRECEDENT STUDIES

17


STRUCTURAL DIAGRAM 18


SITEPLAN 19


LEVEL1 20


LEVEL2 21


ELEVATION 22


SECTIONAL PERSPECTIVE 23


3D PRINTED MODEL

CAFE 24


TOOLS USED I AUTODESK REVIT

RHINO

TWINMOTION ADOBE ILLUSTRATOR

ADOBE PHOTOSHOP

OCADU SATELLITE CAMPUS

LOWER JUNCTION TRIANGLE, TORONTO CANADA 2019 ASC620: INTEGRATIONSTUDIO II INSTRUCTOR: JOHN INGRAO PARTNER: ALYSSA CARERE

25


The final project of ASC 620: Integration Studio II saw students team up with a partner and design a satellite campus for OCAD University in the Lower Junction Triangle. The site was heavily industrial with factories and distilleries. The idea for our project was to create a campus that retain the industrial essence of the site but also showcase the creative ingenuity that represented OCAD. This was done through the sweeping facade of aluminium fins which would shield the studios from the western sun. The facade drapes down to reveal the student gallery which can be seen from pedestrians walking by, which furthers the relationship the building has to its surrounding context. As the students progress through the years of studying here, the studios are color coded to the CMYK Color model, providing each studio with its own distinctive feel.

26


KTH School of Architecture Tham & VidegĂĽrd Arkitekter

OKE Cultural House aq4 arquitectura

KTH School of Architecture proved to be very usefull in terms of not only it’s exterior facade but also its interior circulation which was inspired by the nucleus. The use curvature and use of corten steel inspired our facade and the free-flowing circulation served as inspiration when designing the gallery walkway below the ground floor as well as the studios.

OKE Cultural House displayed how a heavy material such as corten steel could be used in a way that is light and transparent which served as an inspiration to our facade. The sweeping steps that lead into the building also served as inspiration in regards to the urban planning of the site.

Source: https://www.dezeen. com/2015/12/07/kth-school-of-architecture-stockholm-royal-institute-of-technology-tham-videgards-stockholm-weathering-steel-corten/

Source: https://www. archdaily.com/301687/ oke-aq4-arquitectura/50660c8028ba0d56460000b4-oke-aq4-arquitectura-photo

PRECEDENT STUDIES 27

Plasencia Auditorium & Congress Centre Selgas Cano In Plasencia Auditorium and Congress Centre by Selgas Cano, the use of angular forms and the bold color choice served as inspiration for the studio spaces and the gallery walkway. Source: https://www.detail-online.com/ article/anti-palace-of-plastic-cultural-centre-in-plasencia-31726/


STRUCTURAL DIAGRAM

03

m

7m

SITEPLAN 28

N


03

m

7m

GROUNDLEVEL 29

N


03

m

7m

UNDERGROUNDLEVEL 30

N


03

m

7m

LEVEL2 31

N


03

m

7m

ELEVATION 32


OFFICES

CRIT SPACE

COMMUNICATIONS STUDIO

OFFICES

CRIT SPACE

CERAMICS STUDIO

OFFICES

CRIT SPACE

OFFICES

CRIT SPACE

FOUNDATION STUDIO

PHOTOGRAPHY STUDIO

LIBRARY

ADMINISTRATION

BIG CLASSROOM

LECTURE HALL

GALLERY

STORAGE

03

m

7m

SECTION 33


SECTIONAL DETAILS 34


STUDENT GALLERY 35


FOUNDATION STUDIO 36


The physical sectional model showcases the overall structure of the building as well as its relationship to the exterior steps leading to the building and the interior steps leading into the gallery.

PHYSICAL MODEL EXTERIOR 37


The interior of the model displays the seamless flow of the outside, the gallery space, and the lecture hall.

PHYSICAL MODEL INTERIOR 38


TOOLS USED I AUTODESK REVIT

RHINO

VRAY

ADOBE ILLUSTRATOR

ADOBE PHOTOSHOP

CAFE BOOKSTORE& AUTHOR’S RESIDENCE 51 BALDWIN STREET TORONTO CANADA 2017

ASC201: DESIGN STUDIO I INSTRUCTOR: OLENA KOBETS-SINGKH

39


The final project of ASC 201: Design Studio 1 and the culmination of studies in our first year, students were required to design a mixed-use building for an author. The building included a residence, café, and bookstore. The concept behind the building stemmed from the old saying “Don’t judge a book by its cover” which is reflected in the building’s materiality. The idea was to allow for contrasting experiences throughout the building as a reader would when comparing the pages and chapters of the book to its cover. The building is organized into two parts, the residence and the café/bookstore. The café/bookstore portion has channel glass as its façade but the interior was cladded in wood, which provided a contrasting effect to the rest of the neighborhood. The effect is then reversed in the residence.

40


N

SITEPLAN 41


N

PLANS 42


ELEVATION 43


SECTION 44


BOOKSTORE CAFE

AUTHOR’S OFFICE 45


RESIDENT’S INTERIOR COURTYARD 46


TOOLS USED I RHINO

TWINMOTION

ADOBE ILLUSTRATOR

ADOBE PHOTOSHOP

SLIPSTREAM

OCULUS PAVILLION TORONTO, CANADA 2019

ASC735: HERITAGE CONSERVATION THEORY INSTRUCTOR: JOESEPH GIAIMO

47


Space Age architecture is defined by using a heavy material such as concrete, into ways where it appears light and is almost defying gravity. The Oculus Pavilion is no different with its concrete disk sloping upwards towards the sky. Slipstream is a celebration of this post-modernist movement by accentuating the lightness through the use of a temporary steel frame structure with multi-colored ropes inter-weaving throughout (A technique demonstrated by Atelier YokYok’s Shooting Vaults installation). The structure aims to guide pedestrians inside the pavilion where it will act as a exhibitionspace.

48


Existing Structure

12mm Multi-Colored Rope

Entry way Exhibition Space

Steel Frame Structure

Wood Plank Deck

SITEPLAN

STRUCTURAL DIAGRAM 49

N


A experiental drawing which depicts a ethereal version of the pavilion that accentuates the lighting and movement of the temporary structure.

50

EXPERIENTAL


DRAWING

51


52


TOOLS USED I RHINO

VRAY

ADOBE ILLUSTRATOR

ADOBE PHOTOSHOP

CLEAN ENERGY ZONE SIGN RYERSON UNIVERSITY 2017

CEDZ 100 ASSOCIATE:MEG MACLEAN PARTNERS: SAHIL SAROY KIMIA MOSTAFAEI RYAN ANNING

53


In the summer of 2017, I participated in a DFZ project with students from the Architectural Science and Interior Design programs here at Ryerson. Our objective was to design a sign for the Clean Energy Zone that was powered by a clean energy source, to commemorate their move to 44 Gerrard Street East. I assisted with concept development and presentation preperation for meetings with the client.

54


ITERATION 1

ITERATION 2 55


ELEVATION 56


TOOLS USED I RHINO 6

GRASSHOPPER

LASER-CUTTING

AUTOCAD

DIGI WEAVE

RYERSON UNIVERSITY 2019

ASC755: DIGITAL TOOLS INSTRUCTOR: VINCENT HUI PARTNER: HADLEY ANN MILOS

57


For our Digital Tools Class, my partner and I were tasked with designing a garment using digital software and real-life fabrication. Our garment was designed from two-dimensional materials laser cut and woven together, creating a flexible garment. The idea was that the garment would hang differently on each user, and the solution to that was a rhomboid grid. Grasshopper allowed each polygon to have its own unique shape no two are the same - as well as unique openings in the center, creating a gradient in the garment. The wider the perforation is, the overlap of the fabric becomes more exposed, while the acrylic polygons do not have openings they do allow visibility throughout their entirety. The reason for this visibility was to expose the rhomboid grid pattern through movements. The garment is a structure where the fabric is stationary under each polygon, and allows for movement only at the connections between the tessellations. The garment has characteristics of a non-elastic fabric by draping, hanging and folding, and resembles the catenary curve. Materiality Fabric: Polygons: Connections:

Polyester MDF (3mm) Clear Acrylic (3mm) Aluminum Chicago Screws Metal Nuts

58


1.

2.

3.

INSTRUCTIONS 59


60


Profile for Shahmir Adnan

2020 Ryerson Architecture | Shahmir Adnan Selected Works  

2020 Ryerson Architecture | Shahmir Adnan Selected Works  

Profile for shammyad
Advertisement