Page 1

THE EMPATHIC DWELLING - A TAIL OF TWO HOUSES

A residential tower to house 2 groups, 1 being loud and out going and the other being quit and reserved. The technical ambition of the project is to create a building that can house someone like a drummer and a writer together without there being a problems between them. A atrium is used as a buffer zone between the 2 groups to allow sound to be absorbed and dispersed. The atrium is also used as communal space so it needs to allow sun light to pass down to ground level. The building houses families of different sizes with communal space on every level in an attempt to help the residents form a small community where people enjoy each others company. The environmental aspects of the design is to be as self-dependent as possible this is partly achieved by controlling solar gain, there for reducing the need of air conditioning during the summer. The atrium would to be flooded with natural light, saving on electricity and with the help of the PV panels and perhaps wind turbines the building could generate its own electricity. The atrium needs to encourage the quit people to come out of their flats and spend some time together in the atrium where they can sit, talk and their kids or them can play on the netting between the atrium, allowing them to live a normal and happy life.

Loud and Outgoing Group

Quit and Reserved Group

Coming together as a

There is no defined physical context, the context shall be the reality of living in London now, where space is tight, but used in ever more augmented ways. To help me design the building I decided to design the building with a north, south orientation so solar gain needs to be managed. As my studio did research on wood construction in semester 1 we have to use wood as the main construction element. I decided to use CLT as it allows for big spans and has some sound absorbing properties. It is a panel material, which is made of layers of plywood, this makes it very ridged so its best to make angular buildings with it. However you can make curved by cutting the pieces into small tiles. This project is about sound, light, texture (from the acoustic panles) communal living and contemptibility because I believe that we shouldn’t design everything and we show allow the client to make changes in the future if need be.

New Community


Design 1 Trying to integrate the benefits of a suburban home, namely garden and privacy with the density of a modern urban apartment building.


CLT jOINTS

Wall to floor joints


CLT and sound

Detailing of Connections in CLT

CLT with added sound insulation

Acoustic Properties of bare walls and floors


Conclusion


Windows in the basement could be deep like Le Corbusier’s Ronchamp Church. Steel frame supporting opening walls.

Double height balcony to allow more sun light Half of the basement is above ground level to get sun light in it. Grass growing around basement on a slope acts as a buffer zone between the building and the street.

Thinking about what could be around the building.


G -1

Storage Storage

Meet Rooms

W.C

G -1

Plant Storage Ballroom/ Events Space

Storage

Meet Rooms

W.C W.C

Gym Plant Storage

Ballroom/ Events Space

W.C

Gym Storage

Community Design- the living spaces are able to open up to the atrium space by sliding the walls to the side

G+0

G+0

Double bedroom

Double Double bedroom bedroom

Kitchen

Kitchen

Study

Communal Atrium

Storage Kitchen

Kitchen

Double bedroom

Study

Double bedroom W.C with Shower

Bath room

Living room

Communal Atrium

Living room

Open Lift Storage

Double bedroom W.C with Shower Bath room

Living room

Living room

Open Lift

Optical Glass House by Hiroshi Nakamura & NAP. I would like to use similar glass bricks for the lift core in my design.


G +1

G +1

Double bedroom

Double bedroom

Study Storage Double bedroom Storage

Double bedroom Bath room

W.C Study Bath room

Lift Storage

Storage Bath room

W.C

Lift

Bath room

G+2

Kitchen

G+2

Kitchen

Double bedroom

Bath room

Kitchen

Communal Netting

Double bedroom Storage

Double bedroom

Bath room Kitchen

Double bedroom Storage

W.C Bath room Single bedroom

W.C

Living room

Storage

Bath room

Communal Netting Living room

W.C Balcony

Single bedroom

Balcony

Single bedroom Storage W.C Balcony

Living room

Living room

Single bedroom

Balcony

Double-leaf sliding door (within wall)


G +3

Double bedroom

Storage

Double bedroom

Storage

Storage

Double bedroom

On Suite

Storage

Double bedroom

Bath room

Bath room

On Suite

G+4

Kitchen

Kitchen Walk in Wardrobe

Storage Communal Decking for Events

Communal Garden Living room

Living room

Balcony

Communal Storage

W.C

Single bedroom

Communal Storage for Garden

On Suite

A rooftop garden uses steel armatures with perforated metal panels to provide relief from the sun.


G+5

Soundproof glass panel

Double bedroom

Bath room

Bath room

Double bedroom

Benches on the roof for people to site together and enjoy the space. Grid shell for the roof of the atrium with open-able panels to allow air circulation.


Key aspects of the design 1) Community event void

Floor 2 Plan Scale 1:50

2) Blured Privacy - houses open up to all of the resdients 3) Flats orientaied around the sun so the living spaces are floudedwith natural light. 4) Double hight living spaces - which leads to the hight of the atrium 5) Curved Facade - facing south, so the balconys could act as solar shades for the flat below.

Jerry House by Bangkok studio Onion, has layers of springy nets stretched across an atrium at the centre of this beach house in Thailand. This creates a vertical playground that can be used to travel from the top floor to the bottom.


Floor 3 Plan Scale 1:50

IS / Yo Yamagata Architects staircase Steel for all of the elements in the atrium to allow air circulation through the atrium space, and to allow as much light through to the floor below as much as possible.


Half of the walls on the living spaces slide open, allowing better interaction between people this creates the opportunity to make a well connected community. Ground floor of the atrium is used as a common room with bean bags. A net between the atrium to create a relaxing place for people to read or for kids to play. perforated steel sheets are used for elements in the atrium to allow more light though and it provides an interplay between light and shadow.

Private

Private/ Public

Public

Communal Space Living spaces

Private/ Public

Private

Living spaces

Living spaces are able to open up to the atrium space by sliding the walls to the side. Creating a better sense of community as people will be able ]to interact between the atrium without them having to go out of their flats. This interaction Continues through out the building.

This design became too much about communal living and looking into other peoples spaces. This design isn’t very empathetic to the quit and reserved people as it but them on show. I kind of forgot my idea of really controlling acoustic levels.


1

June

September

2

December

Image 1 shows that in June the sun goes too deep into the apartment, so I extended the balconies out so the apartments don’t over heat in the summer.


Need to know 5 things if you want to control sound? Sound bounces through perforated surfaces filling the space behind with sound.

1. Sound bounces of walls, cling and floor to fill an inclosure.

4. Absorbers are used to reduce the strength of sound, to a sound wave it looks a bit like a hole in the wall so some of the energy doesn’t come back from.

2. So Refle un cte d d 2. If direct and reflected sound is released at the same time the reflectional sound reaches the ear after the direct sound as it has to travel further.

Wooden Acoustic panel

1. D Sou irect nd

3. Too much reflected sound can be a problem because of the delayed sound reflection there is “Destructive Interference” which changes the original sound. Original sound waves are distorted by strong later- arriving reflections. The pattern below shows how the “Destructive Interference” happens.

Original sound

5. A curved surface also reduces sound strength and it works by scattering sound reflections in different directions smoothing out destructive interference throughout the room.

Reflected sound


Acoustic panel pattern designs scale 1:10. You can make an almost endless amounts of patterns that could theoretically work well as a diffusers. I set myself constraints by cutting pieces at an angle.


CLT Case Study 52 Whitmore Road, London by Waugh Thistleton Architects. The project is made of cross-laminated timber(CLTA) and sweet chestnut cladding in a mixed-use project overlooking Regent’s Canal in North London. The building houses two floors of offices, a photographer’s studio, and three triplex apartments. I would also like to clad my design with Sweet chestnut because I think its ascetically pleasing and represents the construction elements.


Basement

Design in section

Ground

So it becomes a structure of its own.


Lift and stair cuts blocked so I can see how much light the windows let into the basement.

The is a sharp contrast between the light and dark but you can see that a lot of the light bonus on to the ceiling which could help to disperse the light throughout the basement by having a presume that bends light.

Polished aluminium to reflect light

By having the cuts open the basement becomes much lighter, there isn’t much intense light being focused on one point.

Could use fibre optic to get light into basement, could light the edge of the glass so it transmits the light through the glass. Glass tiles

Fibre optic

Reinforced concrete


G1

G2

1:10 structure model

Using a Building hoist instead of a normal lift as you don’t need a lift core and it allows a lot more light through.


External wall

Floor and ceiling detail

Structural model scale 1:10

1 - CLT

9

7

2 - Cork 3 - Wooden floor 4 - Plaster board for fire protection but mostly for people to colour their flats with the option of going back to a wood finish if they want.

6

5 - Steel bracket 6 - Sweet chestnut cladding boards with insect mesh behind.

5 4

2

7 - Space for a window frame

3

8 - Acoustic panels in atrium

8 11

9 - Panelled Rock mineral wool 10 - Vertical batten providing ventilation 11 - Waterproof membrane

14

2

12 - Ceiling acoustic panels structure 13 - Ceiling acoustic panels

15 13

1

14 -Caulk gypsum board edge to stop cracks from warping. 15 - Rock mineral wool

12

10


G3

G4


G5

Cross section of the clamps (a) U - clamp and (b) z - clamp with rubber cushions.

The support structure and mounting configurations for vertical installation.


Bauder Mineral Drain - The ecological alternative 1 - Plug Planting or Hydroplanting 2 - Extensive Substrate - lightweight growing medium, depth 50mm.

1 2

3

3 - Filter fleece 4 5

4 - Mineral Drain, 50mm

6

5 - Eco-Mat, 6mm thick protection layer 7

8

6 - PE Foil, A polyethylene foil separation and slip layer 7 - Waterproofing System, High performance waterproof membranes suitable for green roof systems. 8 - CLT


Making the building it self the sound controlling machine instead of having them as add ons.

Could make it by cutting CLT ribs by using a CNC machine and then inter locking them together to create a shell which is then clad with wood.

Trying to workout how the staircase is going to work in this atrium.


Side Elevation

Perspective

Acoustic analysis of the basic shape. This shape seems to focus the sound near the middle which is the opposite of what I want. Plan


Perspective

Plan

Side Elevation

First attempt

Acoustic analysis of the Zig Zag design. This shape seems to disperse the sound everywhere.

To further control the sound made by loud people


This joint makes the connection weaker.

Welded together

Solid steel

I decided not to welded the pieces together because I wanted the construction and deconstruction to be fast and safe. So I’m trying to join most if not all of the elements with bolts and nails.

Plan


Close up of steel/ CLT joint

Cross section

Glass radiates some heat

wooden louvers are used to control solar gain the also visually connect the 2 sides of the building.

Geothermal pipes are placed below the sloping ground to help control the temperature of the building throughout the year.

Plant

Notch’s cut into CLT so the Steel plate sites well on the CLT and that joint is locked in place because of the wall panel that joins the floor panel.


Abutment Wall Detail

Railing joint

CLT and reinforced concrete joint.

Technical Exploration Notebook  

Explains how a residential tower was designed to house loud people with quit people.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you