Page 1

S H A I N A C O U LT E R 2016 ARCHITECTURAL P ORTFOLIO


Hello, I am currently a second year student at the University Of Waterloo School Of Architecture in Canada. I have become passionate about architecture and design through the influences of my various travels and life experiences. I am looking for an internship for September 2016 to December 2016, where I hope I can further develop my architecture skills. This portfolio is a collection of my recent work, and I hope you enjoy.

2


CONTENT 4

Curriculum Vitae

6

Under & Over

12

A City within a City

22

The Outlook

28

Tempelhof Airport

32

The Overhang

40

Pfeiffer Architekten

44

Other Works


4


SHAINA COULTER e: t: a: w:

shaina.coulter@gmail.com 1.416.564.0033 378 Woodgrange Ave. Pickering. ON. CA . www.shainacoulter.com

Professional January 2016 - April 2016

Pfeiffer Architekten, Berlin, Germany Architectural Intern Responsible for 3D modeling, visualizations, material research, graphic design, and building plans. Worked alongside head architects, and participated in client and consultant meetings. Worked on construction sites, supervising work and participating in installments. Assigned with work excursions and importants errands.

January 2016

Book Illustrator, Berlin, Germany Paris Illustrations for the book: Paris - Cafés, Restaurants, Hotels als Filmkulisse by Anette Krischer

Education September 2014 - Present

University of Waterloo, Cambridge, Canada Honors Bachelor of Architectural Studies with CO-OP

Honours 2016 2015 2015 2014 2013

Honourable Mention in Canadian Institute of Steel Construction, Advantage Steel Magazine Award of Merit, Structural Steel Education Foundation Competition Dean’s Honor List, University of Waterloo Engineering Faculty President’s Entrance Scholarship, University of Waterloo Pickering Art Show Jurors Award, Third Place Award

Volunteer 2015-2016 2012-2015 2014 2010-2014

Waterloo University Open House Volunteer Coulter Contracting Ltd. Habitat for Humanity Dunbarton Environmental Club

Skills Manual Digital

Fabrication

Languages

Model Making, Hand Drawing, Wood Working, Drawing, Painting Revit, Rhino (Maxwell + V-Ray), AutoCad, Adobe Suite (Photoshop, Illustrator, InDesign), Microsoft Office, SketchUp, Vector works, Grasshopper Laser Cutting, 3D Printing, Power & Manual Training, CNC Fluent English, Basic German


6


UNDER & OVER 2B Landscape Studio Coordinator: Scott Sorli Tools: Rhinoceros, Building Tools Team Members: G.Kalvaitis, T.Elasmar, T.Sito, A.Leung, C.Yang, S.Li. The project asked for groups of 7 to create a 512 square foot box on the property of the Waterloo School of Architecture. The project had few boundaries, the only restrictions were that it was to be made out of building materials that could be bought at a local building supply store and would be assessed its environmental footprint compared to the money spent on the project. The group decided that the school needed an outdoor area where someone could go and enjoy a peaceful quiet space, which you could climb on or be under. We decided to push the limits and angulate the walls to give the structure an interesting form that would help welcome people inside. To keep it environmentally friendly, we decided to use the resources available and CNC notches for a base such that we could set inside our 2x6 planks to create a wall, which would not need to be screwed into, and left them in their original height and therefore could be taken back to the store once the exhibit was done.


3/4" PLYWOOD RAMPS

3/4" PLYWOOD SHEER WALLS

2X6X8" AESTHETIC WOOD STUDS PLACED IN PLACE WOOD SUPPORT SYSTEM SCREWED TOGETHER

3/4" PLYWOOD CNC NOTCHES

1/2" OSB FlOORING

EXISITING SITE

Exploded Construction Axonometric 8


Construction Photos


The bottom floor was designed to be a cosy space where someone could go outside and work on their computer without the effect of solar glare. We decided to put sod on the ground to provide a garden space in a courtyard that was barren of any greenspace. The upper levels were ramps that allowed people to lie back and have a direct view up at the sky, with the use of the continued 2x6x8'

planks

that

provided

a

railing and blocked distractions.

Photos of Pavilion in Use 10


East Side of Pavilion


12


A CITY WITHIN A CITY 2A Design Studio Coordinator: Adrian Blackwell Tools: Photoshop, Rhinoceros, Illustrator, Maxwell A City within a City addresses the division between diverse groups of people located throughout Galt and provides social housing to 100 people. It reaches out to ever yone, addressing many different types of people’s essentials and desires, and becomes the location where unique relationships transpire. It consists of six buildings, each with a different type of public program on its ground floor. This allows easy movement between the buildings, and encourages the surrounding community of Galt to come and be a part of this small community.


The project was inspired by European streets, where the buildings are all in close proximity to each other and create narrow street ways between the buildings. It also follows the main concept of a major city ’s layout where the first floor is open to the public and the above floors are privatized, allowing the public to move through the site and connect with it’s occupants. It tries to reach out to all types of people and allows them to get to know each other. It creates a place of gathering of different people and helps the community come together.

Conceptual Model 14


SITE LOCATION IN GALT

PUBLIC CONCENTRATION

MAIN CONCENTRATION IN RELATION TO CITY STREETS

CITY CONTEXT IN RELATION TO GRID

MAIN STREET IN GALT PUBLIC PRIVATE

Galt City Analysis, Formation of Housing Blocks, City Street Analysis


MELVILLE STREET S. RIVER STREET.

PRODUCTION SPACE GYM

COMMERICAL SPACE

LAUNDRY DAY CARE

16

MARKET

COMMUNITY KITCHEN

ER

VEGETABLE GARDEN MARKET

Site Plan

WORKSHOP

D RIV

GRAND AVE.

RETAIL

SPIRITUAL CENTRE

GRAN

RETAIL


WORK-IN UNITS

STUDENT RESIDENCE UNITS

FAMILY UNITS

ACCESSIBLE UNITS

SINGLE PARENTS UNITS

SINGLE UNITS

2nd Floor, Underground Car Park, 3rd Floor, 4th Floor, 5th Floor


Singles Units Close-up Plan, Single Unit Rendering 18


Close up Plans of Family Unit, Shared Single Parents Unit, Student Residence


East-West Section View 20


22


THE OUTLOOK S.S.E.F. 2015 Award of Merit Coordinator: Terri Meyer Boake Tools: Rhinoceros, Maxwell, Illustator, Photoshop Team Members: C.Cheng The S.S.E.F. 2015 competition entry called upon students to conceptualize, and realize in detail, a structure of simple program that explored the meaning of recycle. The ambition of The Outlook was to reconstruct an old fire tower into a viewpoint that could be located anywhere off a hiker’s path. With the improvement in technology, fire towers are no longer used for fire lookouts, and instead have been abandoned. Preserving the idea of a lookout, the project is for hikers to take a break and enjoy the view of nature from a higher perspective.


1” WELDED T-JIOSTS 0.6” STEEL BOLTS

TREEHOUSE ATTACHMENT BOLT 3X9 HP

1” CURVEDRECTANGULAR WELDED STEEL BARS

BOLTED 2 1/2” STRUCTUAL STEEL RING

Recylce Diagram, Construction Details 24


1/4” PERFORATED CORTEN STEEL RAILING

3/4” TIMBER TREATED PLYWOOD FLOORING

1” WELDED T-JOISTS STRUCTURE

1/2” X 8” TREE CLIMBING STAPLES

4” STEEL RAILING 3/4” TIMBER TREATED PLYWOOD FLOORING

1” WELDED T-JOISTS STRUCTURE 4” STEEL RAILING SUPPORT 1” CURVED RECTANGULAR WELDED STEEL BARS

4” STEEL STAIR SUPPORT 2 1/2” STRUCTUAL STEEL RING

1/4” PERFORATED CORTEN STEEL VEIL 4” STEEL SPIRAL STAIRCASE

Exploded Construction Axonometric


Second Floor Render, First Floor Render 26


First floor is enveloped by perforated steel, with a pattern of leaves, to experience the feeling of being in the midst of the trees.

Tight circulation inside gives the first floor an intimate atmosphere.

A short tree climb to the second floor gives an interaction with outdoor activities.

Section, First Floor Plan, Second Floor Plan


28


TEMPELHOF AIRPORT CASE STUDY 2B Landscpe Studio Coordinator: Scott Sorli Tools: Photoshop, Rhinoceros, Illustrator Tempelhof Feld is located in Berlin, Germany, and has been a major site for historical events within the city. The case study focused on the winning competition entry for the development of the old airport/parkland by Grosse Max and Sutherland. The park is 909 acres with very few trees, situated between 3 neighbourhoods, and open to the public as a great outdoor space. The immersive drawing to the left uses the viewer’s understanding of reflection to express the contrasting natures of the field's use. It compares how the Nazis used the field to the present day where it is used as a liberating space for its participants, and explores the idea of different types of land use for one particular location.


The above isometric overview shows the vast openness of the park in context with the surrounding city.

Isometric Overview 30


TREES

GREEN SPACE

TRANSPORTATION NETWORK

This exploded isometric explains the connection and integration of the parks vast infrastructure to the surrounding city, displaying the layers of trees, green space, roadways, and buildings within the surrounding context.

BUILDINGS

Exploded Isometric


32


THE OVERHANG 1B Design Studio Coordinator: Don McKay Tools: Rhinoceros, Maxwell, Illustator, Photoshop Toronto Public Library Located in the north of Toronto, St. Clair is a upcoming neighborhood that demands a new library type to allow for the growing community. The project required designing a library that adapted to the complexity of the site, while integrating a community space and a workers lab into the layout. Each space within the library allows for the guest to be completely absorbed in what they are doing in relation to where they are.


RAGLAN AVE. ST. CLAIR

UG VA H AN . RD

The site is retreated off St. Clair, down a quiet side street, situated behind properties that could allow for high rise development in the future. Limited access is available on the west and south sides, however, an adjoining lane allows unrestricted access to the north. The library responds to the difficulty of the retreated site by having a protruding facade that is noticeable, even at a distance, from St. Clair.

Private Outdoor Extension

Public Outdoor Extension

Site Map, Existing Site Photographs, Parti, Building Analysis 34

Service

Community Program

Intimate Program


RAGLAN AVE

PUBLIC LANE

Site Plan, Second Floor, Third Floor


View From St. Clair 36


South Section, Courtyard View 38


Interior Render


40


PFEIFFER ARCHITEKTEN Intern Architect January - April 2016 Berlin, Germany As an architectural intern, I was responsible for 3D modeling, visualizations, material research, graphic design, and building plans. I was in constant communication with the head architects, and participated in client and consultant meetings. I visited construction sites, supervised work and participated in installments. I was assigned with work excursions and importants errands around Berlin.


This page presents a large scale 1m long, hand made model used to present to a client such that they would have a better understanding of the transformation of their space.

The page on the right shows quick renderings made for the client of what the final design will look like, compared to what the apartment’s current building stage looks like.

Site Image, Model Images 42


Site Images, Renderings Depicting Future Outcome


OTHER WORKS Oil on Canvas Pencil Pencil // Watercolour Watercolour Pencil Crayon // Oil Pastel // Watercolour Pencil Crayon

44


SHAINA COULTER shaina.coulter@gmail.com 1.416.564.0033 378 Woodgrange Ave. Pickering. ON. CA . www.shainacoulter.com

OUTDATED - Shaina Coulter Architecture Portfolio 2016  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you