Page 1

PORTFOLIO Zohreh Shaghaghian - Ph.D. Student, Architecture - MArch - B.Sc in Architecture


Project number 01:

Elected and built project /

Rhythm of discovery is a journey through which people are involved in experiencing islands

Rhythm of discovery is senses. a journey people are involved in experiencing islands through The through Thethrough idea is which ‘feeding the soul’. It is explored and materialized throughsenses. the sounds

potential, and by involving thethe visitors in an intriguing experience withand theby idea is ‘feedingexploiting the soul’. nature’s It is explored and materialized through sounds exploiting nature’s potential,

Rythem discovery Pavilion of of sea and Island Expo 2015involving the visitors landscape.Floating objects, sounds, shadow and light seduce visitors into a path of exploring, in an intriguing experience with the landscape.

In colaboration with politecnico di milano , university of Tokyo and Alvar Alto/Finland

immersing them in an exotic dimension. The journey is about discovering bamboo forest, celebration of the fountain, and the big drum at the end of the voyage

Floating objects, sounds, shadow and light seduce visitors into a path of exploring, immersing them in an exotic dimension. The journey is about discovering bamboo forest, celebration of the fountain, and the big drum.

,Students: Z.Shaghaghian, Aya Mohamed Said Al Kadi, M.Vitale

Professors : M. Imperadori , E. Laaksonen G.Muciaccia , S. Liotta


Project number 02: The pavilion of expo2015 The poject is meant to be a glorious contemporary memorial of modern milan. It is a flying stone floating thorugh the era and facing a modern epoch. It has risen up to be observed and perceived as a landmark by those cars passing fast through the autobahn. The stone has risen up to house temporary part under its refuge and stays robust after the exposition and when the temporary part is wiped out. The project is an office complex functioning during and after the expo.

Students: Z.Shaghaghian, A.Yong , M.chulliparambil, P.Rodriguez Professors / Architecture: J.Di pasquale / Structure: G.Muciaccia /Building physics: M.Manfren


PERMANENT

TEMPORARY

STRUCTURE NATURAL SUN LIGHT SOLAR PANELS VENTILATION

NATURAL SUN LIGHT

PLATFORM

MEMBERS TYPE1_“LEGS”

MEMBERS TYPE2_“BRIDGE”


Project number 03: Studio Design 3 Re-qualification of polytechnic of Milanleonardo Campus Although polytechnic campus is located in the urban context of Milan, it functions as a separate educational core and not publicly connected to its environment. The subject of the project is to revive the open spaces of the campus, focusing on public theme through socially sustainable solutions and combine the campus with the city through enriching the environment and adding new demanded spaces. The main goal of the project is trying to revive the campus atmosphere not only to be used publicly as a part of the city but also as an interation zone. The concept is to create a new fluid layer of urban life waving through and above the campus system.


Project number 04 : Prosity on the edge of Metropolitan city of Tehran Agripolis in the margin


 

 

 

Geographical skin

Municipality strategy

WHAT IF ?

northern-eastern mountain boudry

spatial devision of gegraphical skin

recognition of infrastructure as the border of the city

southern agriculture feilds

continuity of north-south green corridors along watersheds

defining intersection of vertical green with city border

north-south water sheds Industry

Industry

green corridors along watersheds



Border definition west industrial center

historical core of Tehran

extracting the theme of the intersectional nodes

Storages and Transportation

Agriculture

Agriculture

green public



Storages and Transportation

Azadegan highway

Industry

Industry

Break chimny

Break chimny

Break chimny

Break chimny

recognition the common theme

 



Agriculture

 

Agriculture green public

green public

looming intersectional nodes

 ’      

   

    

 Interrelation National airport  regional train station  infrastructural accesssibility  Eslamshahr , new centrality  urban void historical center (bazaar)  

Historical map:

history of region from 1943 to 1987

1924 1967

1975

de al on g

Edge as an Urban void be

nc

e

tw

ee

n

th

e

sp ra

ur ba n

w l

Panorama of Zero

Fringe

Linearity

conceptual analysis, meso scale

Threshold

Extremity

Depth

Initiality

Landscape of Interstitiality

Center along urban fringe

Integration

e

ur

ba n

th

Infiltration Inserting

fa

br

ic

03


P P

station

parking

P

cycle stop

cycle path

U

(Urban line)

R

(Rurban line)

C (Company line) car flux

map of movement and accessibility

11


section A-A 0

5m

15m

0

5m

15m

0

5m

15m

25m

section B-B 25m

section C-C

masterplan, sections, plan 0

10m

30m

60m

25m

11


Local scale Urban scale Regional scale

Metabolic approch of the project

Transformation transformin the uncompatible factory and storage in the urban texture to agreen and agricutural landscape between the residential neighborhoods Transforming the incompatible storages close to the educational institution to additional parts for the institution Development,/Improvement Enhancing the fruit and vegetable market as both local and regional market, adding more local identities ; providing local gardens and social gardening activities developing the green buffer zones alongside of the highway in order to protect the neighborhoods Preserving preserving agricultural ďŹ elds by considering massive block of trees as a buffer in order to

12


Project number 05 : Penthouse renovation project done in MCA architecture firm/Paris, France The project is placed on a ten-stories apartment located in Boulevard Suchet, Paris, France. The flat of an area of 820 m2 is designed and decorated consisting of three master bedrooms, library and studying space ,dining and living room, a luxurious kitchen and various resting and gathering spots. 180 m2 terrace faces the boulevard suchet providing sufficient light and view as well as two green skylights . On the top, is set a roof garden shadowed partly by a wooden pergola; A sona, Jacuzzi and resting places are also designed there.


Project number 06 : sidewalk design + Renovation of Beauty physician clinic

design process as followed: up Roz medical building. The concept of the sidewall design is to create a pleasant, regarding the least cost and change. Trees, lamp bulbs and wooden frames are applied as the elements which presents the pathway while setting up a favorable urban environment. of two separate apartments of 90 Sqm that are merged, renovated and redesigned as a beauty surgery clinic.The clinic includes two entries for the doctor and the referrers. Each parts are separated and facilitated with demanded areas while they designed through warm and lush colors in order to create a tranquil, animated and lively environment. Plants and an aquarium also contribute the chilliness of the waiting room.


Residential Unit 1

Residential Unit 2

1.Referres’ Entry 2.Restroom (public) 3.Receiption 4.Photography room 5.Waiting room 6.Confrence room 7.kitchenette 8.storage 9.Doctor’s Entry 10.restroom (private) 11.Doctor’s room 12.Doctor’s retire room 13.Therapy room n1 14.Therapy room n2 15.Recovery room 16.surgery room

Physician access and circulation Patient access and circulation access to the confrence room

The two adjacent resitential unists of 90 Sqm are located in the last floor of Roze building facing the street. One of the main goal of design was providing two distict, yet inter-related spaces for the Doctor in one hand and the referers on the other hand which are both decorated and facilitated with requirments. More over a confrence room is embedded close to the referrers’ entry, restroom and the kitchennet. Each circulation functions separately and at the same breath with the other one. Each space in certain color present and inspire certain impression, meanwhile natural lighting is assigned to the room relating to its priority. Orange is the dominant color in the referres’ section inducing passion, delight and excitement. Plants and aquarium are other elements which help the space felt fresh and alive. On the other hand the blue color in the Doctor room convey the feeling of confidence, honesty and loyalty to the patient.


Portfolio  
Portfolio  
Advertisement