Siemenluettelo

Page 1

AVOMAAVIHANNEKSET • FRILANDSGRÖNSAKER Frökatalog 2023 SIEMENKAUPPAA JO 90 VUOTTA SIEMENLUETTELO

SISÄLLYSLUETTELO/INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Avomaavihannekset/frilandsgrönsaker

Avomaankurkku/frilandsgurka 8 Herne/ärt 8

Kaalit/kålväxterna 9

Kesäkurpitsa/squash 19 Lanttu/kålrot 20

Palsternakka/palsternacka 21 Papu/böna 22

Pinaatti/spenat 22

Persilja/persilja 23 Porkkana/morot 23

Punajuuri/rödbeta 25 Retiisi/rädisa 26 Salaatit/sallat 27 Sipulit/lök 28 Tilli/dill 32

2 Siemenluettelo 2023
Vihannesten taimet/grönsaksplantor 4 Garford-harat/Garford-hackar .............................................................................. 5 Kylvökoneet/såmaskiner ....................................................................................... 5 HAK-harat/HAK-hackar.......................................................................................... 6 Saneerauskasvit 7

SIEMENESTÄ KAIKKI ALKOIS.G. NIEMINEN OY 90 VUOTTA

3.1.2023 tulee täyteen 90 vuotta S.G. Niemisen merkit semisestä kaupparekisteriin. Yrityksen perusti tammi kuussa 1933 24- vuotias nuori mies Sven Gustav Niemi nen. Yhtiö kävi alusta asti kauppaa kasvien siemenillä. Siementen lisäksi kauppakiroista löytyi merkintöjä rehu jen, suolakurkkujen, perunajauhon ja mausteiden tuon nista. Erikoisuutena oli ranskalainen Otard-konjakki, joka oli vähän aikaa ohjelmassa 1930-luvulla. Puutarha kauppa ja puutarhaviljely kasvoivat ja monipuolistuivat voimakkaasti 1930-luvulla: harjoitettiin vihannesviljelyä, perustettiin kotipuutarhoja ja hedelmätarhoja. Kaikki tarvitsivat siemeniä.

S.G. Niemisen toiminta-ajatus on edelleen sama eli käymme siemenkauppaa ja joitakin erikoisuuksia on edelleen mukana, vaikka emme konjakkia enää myy. Va likoima on tällä hetkellä keskittynyt avomaavihannesten siemeniin, nurmikon siemeniin ja viljan siemeniin. Tässä luettelossa keskitymme avomaavihanneksiin.

Kauden 2023 siemenluettelon lajikkeet ovat meillä Suo messa jo useamman vuoden viljelyssä olleita varmoja lajikkeita. Muutamia uutuuksiakin löytyy. Lajikkeet on valittu Hazeran ja Vilmorinin valikoimista. Hazeran Suo messa tunnetuin lajike on Castello keräkaali, jolla on jo pitkä historia Suomalaisessa vihannesviljelyssä. Uu dempaa Hazeraa edustavat ”kesäkaali” Magnus Cresco ja pienikokoinen varastokaali Ramenos. Hazeran retiisit ovat maailmalla käsite. Meillä viljelty Melito on siitä erin omainen esimerkki.

Vilmorinin tai nykyisin jos tarkkoja ollaan Vilmorin Mika don (Japanilaisen Mikado Kyowa seedin ja Vilmorinin yh distymisestä on tullut virallista 1.1.2022) tunnetuin lajike meillä Suomessa ja itse asiassa myös monessa muussa maassa on Maestro porkkana. Myös Maestrolla on pitkä historia Suomessa. Vilmorin on vahva porkkanalajikkei den jalostaja uudempia lajikkeita ovat varhaisviljelyyn soveltuva Speedo ja varastointiin soveltuva Octavo. Ke sällä 2022 koeviljeltiin ensimmäistä kertaa Orchestro lajiketta. Lajikkeen koeviljely jatkuu myös tulevana ke sänä. Porkkanoiden lisäksi Vilmorin tarjoaa erinomais

ta pensaspapua Primel, josta on vuosien aikana tullut luottolajike. Istukassipulit ovat olleet S.G. Niemisen tavaramerkki vuosikymmenten ajan. Esimerkiksi istukkaiden lämpö käsittelyn yleistyminen on Sven Gustav Niemisen ansio ta. Toimitamme istukassipuleita nykypäivänä kahdesta maasta Hollannista ja Englannista. Hollantilainen yhteis työkumppanimme Broer B.V. on toiminut alalla pitkään ja heidän viljelemistä lajikkeista toimitamme eniten Jagro varhaislajiketta. Jagroa käytettään pääasiassa niputukseen ja lajikkeen pääasiallinen toimituskoko on 21/24 mm. Englantilaisen English Set Companyn istuk kaista Hazeran jalostama varhaislajike Contado on ylei sin lajike. Vihannesten siementen lisäksi S.G. Nieminen toimit taa, myös vihannesten taimia. Taimet tulevat Noordam Plantsilta Hollannista. Taimet ovat nousseet merkittä väksi osaksi myös avomaan vihannesviljelyä. Taimet tilataan toimitukseen ennalta suunnitellulla viikolla. Tai met lastataan Hollannissa yleisesti tiistaina ja ovat rah din kuljettajamme terminaalissa Vuosaaren satamassa torstaina. Vuosaaresta taimet jatkavat viljelijöiden toi mitusosoitteisiin. Toimitus tapahtuu lämpösäädellyllä kuljetuksella alusta loppuun. Erilaiset koneet ovat kuuluneet S.G. Niemisen vali koimaan lähes toiminnan alusta asti. Tytäryhtiömme Agritek tuo maahan usean konevalmistajan maatalo uskoneita, näiden lisäksi S.G. Niemisellä on maahan tuontiohjelmassa vihannesviljelyyn soveltuvia, tilan tarpeisiin räätälöityjä haroja Garford ja HaK valikoimista sekä yksinkertainen kolopyörään perustuva kylvökone Terradonis.

Loistavaa tulevaa kasvukautta 2023 toivottaen,

3 Siemenluettelo 2023

NOORDAM-VIHANNESTEN TAIMET

Tarjoamme viljelyyn hollantilaisia laadukkaita vihannesten pientaimia. Laajassa valikoimassa ovat kaikkien jalostajien kaikki saatavilla olevat lajikkeet. Valmiit taimet ovat varteenotettava vaihtoeh to mm. kaalien, salaattien, purjojen ja muiden esikasvatusta vaativien kasvien viljelyyn. Taimia on saatavana erikokoisissa styrox-kennoissa sekä puristepaakkutaimena, joka on yleisimmin käytössä oleva taimityyppi salaattikasveilla Euroopassa. Joustavat toimitukset ja pienet minimitoimitusmää rät mahdollistavat valmiiden taimien käytön myös pienemmässä mittakaavassa. Taimet toimitetaan sovituilla viikoilla tilalle. Taimia voidaan säilyttää tilojen kylmävarastoissa parikin viikkoa ennen is tutusta, mikä antaa joustoa istutuksiin, mikäli istutusolosuhteet ovat huonot tai haluat porrastaa sadon valmistumista.

YLEISIMMÄT TAIMIALUSTAT:

Combicel 285

• soveltuu mm. kaalikasveille ja purjolle

• paakkukoko vastaava kuin Plantek 256

• 265 tainta/kenno, 18 550 tainta/lava

Combicel 176

• mm. varhaiskaalille

• paakkukoko vastaava kuin Plantek 144

• 160 tainta/kenno, 11 200 tainta/lava

Puristepaakku 4 cm

• soveltuu mm. salaatille ja varhaiskaalille

• paakkukoko 4x4x4cm

• 145 tainta/laatikko, 14 500 tainta/lava

KYSY MYÖS LUOMUTAIMIA!

4 Siemenluettelo 2023

GARFORD RIVI-/RIVIVÄLIHARAT

Vihannesviljely siirtyy robottiaikaan

Tuomme maahan englantilaisen Garford Farm Machineryn valmistamia riviväliharoja, jotka on kehitetty etenkin erikoiskasvien viljelyyn. Valittavana on useita erilaisia terävaihtoehtoja sekä ta samaan-, harju- että penkkiviljelyyn.

Hara on myös mahdollista varus taa valmistajan kehittämällä uudel la kameratekniikkaan perustuvalla automaattiohjauksella. Kameraoh jauksen avulla kasvustot pystytään muokkaamaan erittäin tarkasti jo sirkkalehtiasteella ja eliminoidaan kuljettajan tekemät ohjausvirheet. Kameraohjauksen avulla hara usnopeutta voidaan nostaa jopa 15-20 km/h asti, joten jo kapeammal lakin haralla pystytään hoitamaan isoja pinta-aloja. Kameraohjattuna hara soveltuu erinomaisesti myös urakointiin, sillä rivinvälin säätö on nopea toimenpide ja hara soveltuu monille eri viljelykasveille.

Robocrop Inrow -rivihara Valmistajan viimeisin ja mullistavin innovaatio on hara, joka muokkaa myös taimien välit, jolloin päästään jopa 98 % muokkaustehoon. Kameraohjatut terät muokkaavat taimien välit rivissä ja väistyvät aina taimien kohdalla. Haran ajonopeus riippuu taimitiheydestä, normaalisti 2 tainta sekunnissa/rivi. 6-rivinen kone Suomessa.

TERRADONIS-KYLVÖKONE

Helppokäyttöinen ja tarkka kylvökone pie nemmille pinta-aloille. Kylvö perustuu kylvö rullaan jonka koloissa siemenet tippuvat tar kasti kylvövakoon. Rullia on saatavana useille erityyppisille ja kokoisille siemenille. Rullan vaihto ja säiliön tyhjennys on helppoa, sillä koko siemenyksikkö on kiinnitetty pikaluki tuksella koneeseen. Rullan nopeutta voidaan säätää erikokoisilla ketjurattailla, jotka sisäl tyvät toimitukseen. Hinta 515 € siemenrulla (28-38 €). Esittelyvideo osoitteessa www.terradonis.com

Lataa suomenkielinen käyttöohjekirja www.sgnieminen.fi

5 Siemenluettelo 2023
uuTuuS

HAK EX -sarjan harat penkkiviljelyyn

• Avoin ja kapea rakenne helpottaa kasvustossa työskentelyä

• Kestävä, mutta kevyt runko tekevät EX-sarjan erittäin sopivaksi mekaaniseen rikkakasvien torjuntaan ja penkkien muotoiluun.

• Laaja säätömahdollisuus parantaa tarkkuutta

• Saatavana Basic-, Standard-, Extra- ja Full-varusteltuna

• Standardipenkin leveys 75 cm. Voidaan räätälöidä tilan tarpeen mukaiseksi. (Huom! Pidempi toimitusaika)

Maahantuonti ja myynti: S.G. Nieminen Oy Katso sivulta 13 haran

6 Siemenluettelo 2023
Kysy myös muita malleja! Laaja valikoima valmiita ratkaisuja eri kasveille tai räätälöidään oman tilan tarpeen mukaan. Katso lisää: www.Haknl.com
kaaliversio

SANEERAUSKASVIT

Saneerauskasvit ovat kasveja, joita viljelemällä voidaan vähentää ankeroisten määrää ja pienentää maalevintäisten kasvien tautipainetta. Saneerauskasvit ovat yleensä erilaisia sinappikasvijalosteita sekä rehuöljyretikkaa. Selvimmät hyödyt saneerauskasveista on saatu vihannesten, perunan ja so kerijuurikkaan viljelykierrossa, mutta soveltuvat myös muiden kasvien välikasveiksi. Saneerauskas vien syvä juuristo parantaa maan mururakennetta ja maan pieneliöstön määrä lisääntyy paremman humustasapainon myötä, jota maahan murskattava kasvimassa lisää. Saneerauskasvilajikkeet jae taan, joko tavallisiin lajikkeisiin, eri saneerausluokkiin jaoteltuihin tai multiresistenttisiin lajikkeisiin. Multiresistenttisissä lajikkeissa yhdistyvät tehokas ankeroissaneeraus ja vahva maaperän desin fiointivaikutus.

Ankeroistorjuntaan soveltuvat lajikkeet, joiden ankeroista torjuva vaikutus on jaettu luokkiin 1. ja 2. sekä multirestentit lajikkeet. Lajikkeet tehoavat etenkin Heterodera Schachtii-juurikasankeroiskan taan.

Sinappi ja rehuöljyretikka tuottavat hajotessaan kaasuja, jotka torjuvat maalevintäisiä kasvitau teja, mm pythiumia, pahkahometta ja fusariumia. Kaasun desinfioivaa vaikutusta kutsutaan biofu migaatioksi. Kaasuuntuminen on korkeimmalla tasolla kasvien kukkiessa. Tehokkain biofumikaatio saadaan aikaa, kun murskattu kasvijäte sekoitetaan pintamaahan (esim. jyrsimellä) ja pinta tiiviste tään jyräämällä. Kaasuuntumisen takia suositellaan kahden viikon varoaikaa saneerauskasvuston jälkeen, jotta vältytään vahingoittamasta seuraavaa kasvia.

Saneerauskasvit kylvetään maan lämmettyä loppukeväästä tai alkukesästä, suositeltu kylvömäärä 20-25 kg/ha retikalla ja 15-20 kg sinapilla. Kuitenkin niin, että kasvusto on peittävä. Alkuunlähdön nopeuttamiseksi suosittelemme 40-60 kg/ha typpilannoitusta. Kasvusto murskataan n. 6-8 viikon kuluessa kylvöstä, ennen kuin kasvusto alkaa täysin kukkia. Rehuöljyretikan kasvusto täytyy murs kata 1-2 kertaa kasvukauden aikana, jotta se ei tuottaisi siementä. Rehuöljyretikka versoo uutta, kuk kivaa vartta mikäli sitä ei ole murskattu kokonaan ensimmäisellä murskauskerralla. Sinapille riittää yleensä yksi murskauskerta.

Nopeakasvuisina rehuöljyretikka ja valkosinappi sopivat hyvin myös sadonkorjuun jälkeen kylvet täviksi ravinteiden kerääjäkasveiksi.

LAJIKKEET

CONTRA-REHUÖLJYRETIKKA

• Contra on ensimmäinen ns. multiresistentti rehuöljyretikka, joka te hoaa useampaan ankeroistyyppiin ja samalla myös desinfioi maata. Soveltuu erityisesti perunan ja sokerijuurikkaan viljelykiertoon. Lajike ei ole möhöjuuren kantajakasvi, joten voimme suositella sitä myös käytettäväksi vihannesviljelyssä.

BENTO-REHUÖLJYRETIKKA

• Erityisesti perunanviljelyyn suositeltava Contraa edullisempi rehuöljyretikkalajike. Parantaa maan rakennetta, Lisää orgaanisen aineksen määrää maaperässä (lisää humusta). Vähentää CRS (Corky Ring Spot) tautia perunalla. Käyttömäärä noin 18-25 kg/ha

VALKOSINAPPI

• Saneerauskasveiksi jalostetut sinappilajikkeet (Sinapsis alba), lajik keilla on vahva torjuntavaikutus ankeroiseen. Molemmat lajikkeet kasvattavat vahvan paalujuuren, joka ulottuu noin 1 m syvyyteen. Käyttömäärä noin 15-20 kg/ha.

ContraRehuöljyretikka

Pythium-sienen aiheuttama kuoppatauti porkkanalla

Valkosinappi

7 Siemenluettelo 2023

Olemme laatineet tämän siemenluettelon tekstit yhdessä edustamiemme siemenjalostajien kanssa. Lajikkeet on valittu Suomen viljelyolosuhteisiin parhaiten sopiviksi. Viljelyolosuhteiden paikallisen vaihtelevuuden takia on lajikekuvauksissa ja viljelyohjeissa mainitut kasvupäivät sekä muut tiedot vain ohjeellisia arvoja. Vertaukset vanhoihin jo tunnettuihin lajik keisiin uusien lajikkeiden kohdalla ei tarkoita, että lajikkeen viljelyominaisuudet olisivat samanlaiset. Ennen kylvöä tai istu tusta on viljelijän varmistettava koeviljelyllä lajikkeen soveltuvuus omille viljelylohkolle. (Myynti- ja toimitusehdot kohta 1).

AVOMAANKURKKU

35–40 s/g. Alin itämislämpötila avomaalla 12 °C. Taimikasvatuksessa lämpötila aluksi 23 °C ja itämisen jälkeen yöllä 16 °C ja päivällä 18–20 °C. Kylvöaika avomaalla 25.5. -10.6., riviväli 135 cm, siemeniä 8 kpl/m, taimia 5–6 kpl/m eli n. 40 000 kpl/ha, siementarve n. 60 000 kpl/ha. Partenokarppinen lajike on jalostettu perintötekijöiltään sellaiseksi, että hedekukkia (uroskukkia) ei muodostu lainkaan. Emikukkia, jotka kasvavat pienen kurkunalun päähän, muodostuu sitä vas toin tavallista runsaammin, ja näissä lajikkeissa hedelmä kehittyy täysikasvuiseksi ilman pölytystä. Hedelmiin ei kehity itä viä siemeniä, vain alkioita, ellei hyönteisten lentomatkan päässä satu kasvamaan siitepölyä kasvattavia tavanomaisia lajik keita. Pölytyksen seurauksena myös partenokarppiseen lajikkeeseen kehittyy siemeniä normaaliin tapaan, mutta tällainen kurkku ei enää vastaa lajikkeelle ominaista pölyttymätöntä laatua. Avoimesti pölyttyvä lajike muodostaa sekä hede-että emikukkia. Lajikkeet muodostavat pölyttyessään siemeniä, eivätkä tule perinteistä suolakurkkua tehtäessä ontoksi. Sadon varmistamiseksi näihin lajikkeisiin lisätään yleensä n.10 % runsaasti hedekukkia tuottavaa pölyttäjälajiketta. Tämä takaa tasaisen pölyttymisen ja hyvän hedelmän laadun myös silloin kun olosuhteet ovat huonot ja hyönteisiä on vähän. Uudet avoimesti pölyttyvät lajikkeet ovat yleensä helpompia viljellä kuin partenokarppiset lajikkeet. Ne antavat myös suuren ja hyvälaatuisen sadon.

CLAUDINE

Tuotenro. Käsittely Laatu Pakkauskoko

AV11005

Peitattu tavallinen 1.000 kpl 48,00

Carine- tyyppinen nopeasti kehittyvä lajike säilöntään. Suurisatoinen korkealaatuinen lajike, jonka hedelmät ovat tummanvihreitä, sekä hieman Carinen hedelmiä pidempiä. Pituus/paksuussuhde 3,1:1

Carine- typens snabbtutvecklande sort. Hög skördenivå och hög kvalitet. Frukten är mörkgrön och något längre än hos Carine. Längd/ tjocklek 3,1:1

CORENTINE

AV11010

Peitattu tavallinen 1.000 kpl 48,00

Nopeasti kehittyvä lajike säilöntään. Tasaisesti satoa tuottava lajike, jonka hedelmän sisäinen ja ulkoinen laatu on korkea. Avoin kasvutapa, joka nopeuttaa sadonkorjuuta. Pituus/paksuussuhde 3,1:1. Korkea resistenssi: härmä, leh tilaikku. Verrattavissa Carineen.

Snabbt växande sort för industrin. Jämn produktion under hela växtsäsongen. Mycket hög inre och yttre kvalitet. Öppet växtsätt som påskynder skördearbete. Längd/ tjocklek 3,1:1. Hög resistens: mjöldagg, bladfläcksjuka.

HERNE

TSP 180–360 g, 70 000 – 140 000 siementä / 25 kg. Siementarve on 180–360 kg/ha. Alin itämislämpötila 5 °C, ihanneläm pötila 18–20°C. Kylvö lämpimille, hietaisille rinnemaille huhtikuun alussa harson alle, mutta varmemmin kuitenkin huhti kuun loppupuolella ja toukokuussa, kun maa on lämmin ja yöpakkaset ovat ohi. Suositeltava riviväli on 25 cm ja 30 sie mentä rivimetrille. Hehtaarin siementarve on silloin n. 1,2 milj. kpl, josta saadaan n. 1 milj. tainta/ ha, eli 100 kpl/m². Koska herneen siemenpaino vaihtelee hyvin paljon, huolellisen kiertokokeen tekeminen ennen kylvöön ryhtymistä on tarpeen. Kevyillä mailla pyritään saamaan 70–100 tainta/m² ja raskailla mailla 80–120 tainta/m². Toimimme herneen siemenissä ainoastaan maahantuojana. Kysele meiltä alueesi jälleenmyyjää.

AVOLA

Hinta EUR alv 0 % Tuotenro. Käsittely Laatu Pakkauskoko

AVOLA25 Peitattu tavallinen 25 kg

Hinta EUR alv 0 %

Avola on jo hyvin kauan markkinoilla ollut hernelajike ja edelleen markkinoilla olevista lajikkeista selvästi aikaisin. Lisäksi se on erittäin hyvänmakuinen. Palko on pienikokoinen, hyvin täyttyvä, raskas ja suora. Kasvuston korkeus on n. 50 cm ja palon pituus n. 7 cm. Pienipalkoisuutensa vuoksi Avola on varsin työläs poimia ja se tulee myös melko nopeasti ylikypsäksi. Avolaa suositellaan kaikkein aikaisimpaan viljelyyn harson alla. Myöhäisempään tuotantoon va litaan pidempipalkoisia helpommin poimittavia lajikkeita. Avolan kasvuaika on harson alla viljeltynä. n. 65 vrk.

Den tidigaste ärtsorten som odlas under fiberduk. Utvecklingstid ca 65 dygn. Plantans höjd 60 cm. Baljan 7 cm lång.

Siemenluettelo 2023 8

ONWARD ONWARD25 Peitattu tavallinen 25 kg

Suuripalkoinen, suosittu, makea lajike. Korkeus n. 60 cm. Early Onwardia 8–10 pv myöhäisempi. Kehitysaika n. 90 pv. Soveltuu loppukesän päätuotantoon.

Onward är en mycket populär och söt sort. Stora baljor. Höjd ca 60 cm. Kommer 8–10 dagar efter Early Onward. Utvecklingstid ca 90 dygn.

UTRILLO UTRILLO25 Peitattu tavallinen 25 kg

Suuripalkoinen Onwardin aikaisuusluokkaa oleva lajike. Palko on suora, tylppäpäinen ja muistuttaa Onwardia. Palon pituus 12–13 cm. Härmänkestävä.

Utrillo har samma utvecklingstid som Onward. Baljan är rak, längd 12–13 cm. Mjöldaggsresistent.

KERÄKAALI, TUOREKÄYTTÖ & VARASTOINTI

250–350 s/g. Itämislämpötila 20 °C. Sirkkalehtivaiheen jälkeen kasvatuslämpötila 15–18 °C, yöllä muutaman asteen alhai sempi. Auringon paistaessa lämpötila saa hieman nousta. Myöhemmin keväällä tuuletetaan tarvittaessa runsaasti, jotta lämpötila pysyy alhaisena, 12–15°C, muuten taimet kasvavat liian pitkiksi ja istuttaminen vaikeutuu. Ennen istutusta taimet viedään ulos, jossa ne saavat karaistua. Suojataan kuitenkin harsolla jos yöt ovat kylmiä. Varhaiskaalilla suositeltava rivi väli on 45–50 cm ja taimiväli 40 cm, jolloin taimitarve on 50–55 000 tainta/ha. Syyskaalilla riviväli on 60 cm ja taimiväli pienikokoista kerää kasvatettaessa 40–45 cm. Taimitarve 37–42 000 tainta/ha. Haluttaessa suurempaa kerää taimiväliä suurennetaan. Talvilajikkeilla riviväli on 65–70 cm ja taimiväli 50–55 cm, jolloin taimitarve on 25 000–30 000 kpl/ha. Tiheämpi istutus antaa pienempiä keriä ja myöhästyttää satoa. Myöhäisiä lajikkeita ei pidä istuttaa liian tiheään, jotta ne ehtivät valmistua. Tiheämmässä istutuksessa typpitaso kannattaa pitää matalalla istutuksen yhteydessä, jolloin kasvi ei muodosta isoja ulkolehtiä. Typpitasoa voidaan kohottaa kasvukauden aikana. Lajikkeet ovat järjestyksessä kehitysajan mukaan. Vrk-luku on ohjeellinen, jonka avulla eri lajikkeiden aikaisuutta voi verrata keskenään. Luku ei siis olosuhteiden suuren vaihtelun takia vastaa todellisia kehitysvuorokausia. Lukuja voi myös verrata kokemuksen antamaan tilakohtaiseen arvioon jonkun tunnetun lajikkeen kehitysajasta.

9 Siemenluettelo 2023
PRESTAR F1 17122LA25 Peitattu lajiteltu 2.500 kpl 67,50 17122LAE25 Ei peitattu lajiteltu 2.500 kpl 67,50 10.000 kpl 270,00 Kehitysaika n. 50-55 vrk. Erittäin aikainen keräkaalilajike. Vahva vastustuskyky kukkimista vastaan. Tasalaatuinen, yhtenäinen ja tummanvihreä kerä. Soveltuu viljeltäväksi tunneleihin ja harson alle. Utvecklingstid ca 50-55 dygn. En tidigt sort för de första planteringar. Bra tolerans mot stocklöpning. Tuotenro. Käsittely Laatu Pakkauskoko Hinta EUR alv 0 % Tuotenro. Käsittely Laatu Pakkauskoko Hinta EUR alv 0 % KERÄKAALI JATKUU

CARRERA F1

17199LA25

Peitattu lajiteltu 2.500 kpl 68,75 17199LAE25

Ei peitattu lajiteltu 2.500 kpl 68,75 17199LA10 Peitattu lajiteltu 10.000 kpl 275,00

Kehitysaika n. 55 vrk. Sileät, pyöreät ja houkuttelevan vihreät kerät. Soveltuu viljeltäväksi tunneleihin ja harson alle. Vahva vastustuskyky kukkavarren muodostumista vastaan.

Utvecklingstid ca 55 dygn. En tidig sort från Hazera för de första planteringar. Smidig, rund och attraktiva gröna kål. Bra tolerans mot stocklöpning.

MAGNUS CRESCO

17110LA25

Peitattu lajiteltu 2.500 kpl 61,75 17110LAE25

Ei peitattu lajiteltu 2.500 kpl 61,75 17110LA10 Peitattu lajiteltu 10.000 kpl 247,00

Kehitysaika n. 55 vrk. Ensimmäisiin istutuksiin soveltuva varhaislajike. Tämä nopeasti kehittyvä lajike muodostaa 0,8–1,5 kilon painoisen ja kiinteän kerän, joka ei halkeile. Kerän sisäinen rakenne on hyvä, ja se on aikaiseksi lajikkeek si kohtuullisen joustava korjuuajan suhteen. Vanhan tutun Delight Ball:n CMS-versio.

Utvecklingstid ca 55 dygn. En tidig sort från Hazera för de allra första planteringar. Sorten bildar ett huvud som väger 0,8–1,5kg, är kompakt och spricker inte. Inre kvaliteten är hög och den är relativt flexibel med skördetidpunkt för en tidig sort.

BOURBON F1

17231LA25

Peitattu lajiteltu 2.500 kpl 61,75 17231LA10 Peitattu lajiteltu 10.000 kpl 247,00

Kehitysaika n. 70 vrk. Balbro-tyyppinen CMS-tekniikalla jalostettu lajike. Muistuttaa ominaisuuksiltaan Balbroa, mut ta on laadultaan selvästi tätä parempi.

Utvecklingstid 70 dygn. Balbro- typens sort som är förädlad med CMS-teknik. Sorten liknar Balbro men är avsevärt bättre i kvalitet.

VIVALDI F1

17232LA25

Peitattu lajiteltu 2.500 kpl 61,75 17232LAE25 Ei peitattu lajiteltu 2.500 kpl 61,75 17232LA10 Peitattu lajiteltu 10.000 kpl 247,00

Kehitysaika 75 vrk. Hieman Castelloa aikaisempi lajike syystuotantoon. Pyöreä kerä, paino 1–2 kg. Pitkä korjuuaika, ei taipumusta halkeiluun.

Utvecklingstid 75 dygn. Höstsort som är lite snabbare i växten jämfört med Castello. Rund huvud, vikt 1-2 kg. Lång skördeperiod, ej benägen för sprickning.

10 Siemenluettelo 2023
Tuotenro. Käsittely Laatu Pakkauskoko Hinta EUR alv 0 %
17-1517
Magnus Cresco F1 Carrera F1

CASTELLO F1

17104LA25

Peitattu lajiteltu 2.500 kpl 61,75 17104LAE25 Ei peitattu lajiteltu 2.500 kpl 61,75 17104LA10 Peitattu lajiteltu 10.000 kpl 247,00

Kehitysaika n. 80 vrk. Ehkä eniten viljelty standardilajike myöhäiskesän ja alkusyksyn viljelyyn. Kerän paino viljely tavasta riippuen 1–3,5 kg. Ei taipumusta halkeiluun. Viihtyy hyvin erilaisissa kasvuolosuhteissa ja sietää myös hyvin vaihtelevien kasvuolosuhteiden aiheuttamaa stressiä. Castellon sadonkorjuuaikaa voi pidentää jaksottamalla istu tusta. Samoin lisäämällä taimitiheyttä kerän kokoa voidaan pienentää ja sadonkorjuuta myöhäistää.

Utvecklingstid ca 80 dygn. Standardsort för sensommarens och höstens skörd. Huvudvikt 1,0–3,5 kg beroende på planteringstätheten. Spricker inte. Kan odlas i mycket varierande förhållanden och tål mycket bra stress förorsakat av varierande väderleksförhållanden.

MOZART F1

17230LA25

Peitattu lajiteltu 2.500 kpl 61,75

17230LAE25 Ei peitattu lajiteltu 2.500 kpl 61,75 17230LA10 Peitattu lajiteltu 10.000 kpl 247,00

Kehitysaika n. 80 vrk. Castello- tyypin lajike, joka on jalostettu CMS- tekniikalla. Ominaisuuksiltaan Mozart on ident tinen Castellon kanssa, mutta paremman jalostustekniikan johdosta siemenen laatu ja lajikkeen tasaisuus ovat sel västi parempia kuin Castellolla.

Utvecklingstid ca 80 dygn. Castello- typens sort som är förädlad med CMS- teknik. Egenskaperna är identiska jäm fört med Castello, men tack vare nya förädlingstekniken är sorten mycket jämnare och har bättre kvalitet jämfört med Castello.

ATTRACTION F1

17193LA25

Peitattu lajiteltu 2.500 kpl 61,75 17193LAE25 Ei peitattu lajiteltu 2.500 kpl 61,75 17193LA10 Peitattu lajiteltu 10.000 kpl 247,00

Kehitysaika n. 100 vrk. Keskipitkään varastointiin soveltuva lajike. Lyhyen kasvuaikansa vuoksi viljelyvarma lajike vil jeltäväksi koko maassa. Kasvattaa n. 1,5–2,5 kg painoisia keriä, joiden väritys on erittäin hyvä. Erittäin kilpailukykyi nen lajike loppusyksyn markkinointiin Castellon jälkeen. Voidaan varastoida maaliskuun loppuun.

Utvecklingstid ca. 100 dygn. Lämplig sort för lagring till mars. På grund av tidigheten är Attraction en säker sort för lagring i norra Finland. Huvudvikt 1,5- 2,5 kg. Konkurrenskraftig sort för senhöstens produktion efter Castello.

Mozart F1

11 Siemenluettelo 2023
Tuotenro. Käsittely Laatu Pakkauskoko Hinta EUR alv 0 %
KERÄKAALI JATKUU
TILAA
KERÄKAALIT VALMIINA TAIMINA.

ZOLTAN F1

Tuotenro. Käsittely Laatu Pakkauskoko

17197LA25

Peitattu lajiteltu 2.500 kpl 69,45 17197LAE25 Ei peitattu lajiteltu 2.500 kpl 69,45 17197LA10 Peitattu lajiteltu 10.000 kpl 277,80

Kehitysaika n. 125 vrk. Suurisatoinen ja isokeräinen lajike pitkään varastointiin. Lajike on lähes resistentti ripsiäiselle, joten se on hyvä valinta myös luomuviljelyyn.

Utvecklingstid ca 125 dygn. Högavkastande sort för långtidslagring. Sorten är nästan resistent mot trips och är därför ett bra val även för ekologisk odling.

RAMENOS F1

17109LA25

Peitattu lajiteltu 2.500 kpl 64,75 17109LAE25 Ei peitattu lajiteltu 2.500 kpl 64,75 17109LA10 Peitattu lajiteltu 10.000 kpl 259,00

Kehitysaika 130 vrk. Uusi pienikeräinen pitkän varastoinnin lajike. Keskusliikkeet ja kuluttajat haluavat yhä pienempiä keriä, joten tässä on lajike, joka tuottaa n. 1 kg keriä. Hyvä varastokestävyys, voidaan varastoida loppukeväälle.

Utvecklingstid 130 dygn. En ny sort för långtidslagring med små huvudstorlek. Centralaffärer och konsumenter vill handla små och kompakta huvuden och denna sort lämpar sig för det. Huvudstorlek ca 1 kg. Kan lagras till senvåren.

KERÄKAALI, JATKOJALOSTUS

Cabbice F1

Hazeran jalostus on jo vuosia tuottanut lajikkeita keräkaalin teolliseen jatko jalostukseen. Ohessa merkittävimmät teollisuuden käyttämät lajikkeet kerä kaaleista, punakaalit katso sivu 17.

Tuotenro. Käsittely Laatu Pakkauskoko

Hinta EUR alv 0 %

joka erottuu makunsa vuoksi. Maku on mieto ja makea, joten voimme suositella lajiketta raasteen ja muiden raakana syötävien kaalivalmisteiden tuottajille. Kerän koko n. 5 kg. Utvecklingstid ca

dygn. En ny hösttypens sort för färskmarknad. Sorten har mild och söt smak och den är utmärkt för odlare som förädlar kål för riven eller annan kål som äts som färsk. Huvudvikt ca 5 kg.

BURTON F1

17190LA25

Peitattu lajiteltu 2.500 kpl 61,75 17190LAE25 Ei peitattu lajiteltu 2.500 kpl 61,75 17190LA10 Peitattu lajiteltu 10.000 kpl 247,00

Kehitysaika n. 120 vrk. Keskimyöhäinen lajike, jota suositellaan laitos- ja teollisuuskäyttöön. Litteänpyöreä ja kiinteä kerä, jonka paino viljelytavasta riippuen 3–8 kg. Kerän väritys harmaan vihreä. Erittäin hyvä sisäinen laatu ja varasto kestävyys. Kasvutavaltaan Burton on voimakas, joten se kestää hyvin vaihtelevia olosuhteita.

Utvecklingstid ca. 120 dygn. Medelsen sort, som rekommenderas för industribruk. Plattrunt och tätt huvud som väger 3–8 kg beroende på planteringstätheten. Grå- grön till färgen. Mycket bra inre kvalitet och lagringshållbarhet. Kraftigt växtsätt. Tål varierande växtförhållanden bra.

12 Siemenluettelo 2023
CABBICE F1 17233LA25 Peitattu lajiteltu 2.500 kpl 70,25 17233LAE25 Ei peitattu lajiteltu 2.500 kpl 70,25 17233LA10 Peitattu lajiteltu 10.000 kpl 281,00 Kehitysaika n. 90 vrk. Uusi tuorekäyttöön soveltuva syyslajike
90
Hinta EUR alv 0 %

KIINANKAALI

220–330 s/g. Kiinankaalin taimi altistuu kukkavarren muodostumiselle alhaisessa lämpötilassa ja kun päivä on pitkä, eli huhtikuulta heinäkuun loppupuolelle. Kiinankaalin taimi reagoi päivänpituuteen kuitenkin vasta kun se on saavuttanut määrätyn koon. Lajikkeiden alttiudessa muodostaa kukkanuppu on huomattavia eroja. Suositeltava kasvualustan läm pötila idätysvaiheessa (2–3 vrk) on 18–22 °C. Taimiasteella (4–30 vrk) lämpötilan tulisi olla 18–20 °C. Kasvulehtiasteella (30–50 vrk) lämpötilan tulee olla 15–16 °C. Kasvihuoneviljelyssä saa lämpötila olla 10–13°C kerän muodostuksen ajan eli n. 50–70 vrk. Suorakylvössä tavoitteena on 5–6 siementä/m2, riippuen lajikkeesta. Tavoiteltu taimimäärä hehtaarille on n. 75 000 kpl. Tiheä kasvusto hidastaa hieman sadon valmistumista.

Tuotenro. Käsittely Laatu

PREDURO (TEHA 311) F1

Peitattu lajiteltu 10.000 kpl 116,00 Kehitysaika 45 vrk. Erittäin nopeasti kasvava lajike ensimmäisiin istutuksiin kasvihuoneissa ja avomaalla. Tasako koinen sylinterimäinen kerä joka on helppo korjata ja pakata. Kerän paino 1,2 kg. Vastustuskykyinen kukkimista ja möhöjuurta vastaan.

12125LA10

Utvecklingstid 45 dygn. Snabbt växande sort för första planteringar i växthus och på friland. Producerar jämnsto ra cylinderformade huvuden som är lätta att skördas och packas. Huvudvikt 1,2 kg. Resistent mot blomning samt klumprot.

QUESTAR F1

12126LA10

Peitattu lajiteltu 10.000 kpl 116,00

Suurisatoinen nopeasti kasvava lajike ensimmäisiin istutuksiin kasvihuoneessa ja avomaalla. Muodostaa sylinteri mäisen, hieman pullean kerän. Paino 1–1,5kg.

Snabbt utvecklande sort för allra första planteringar i växthus och på friland. Bildar ett cylinderformat, en aning rundlagt huvud. Vikt 1–1,5kg.

ENDURO (TEHA 037) F1

12127LA10

Peitattu lajiteltu 10.000 kpl 116,00

Pitkään varastointiin soveltuva lajike, jonka kasvuaika on n. 65 vrk. Kerän paino 1,5–2,0 kg. Sylinterimäinen tiivis kerä, jonka ulkolehdet ovat tummanvihreät ja sisäväri keltainen. Ei taipumusta muodostaa tummia pilkkuja sisälehtiin. Suosittelemme kokeilemaan!

En sort lämplig för långtidslagring. Utvecklingstid ca 65 dygn. Huvudvikt 1,5-2,0kg. Cylinderformad kompakt kål med mörkgröna yttre blad och gul inifrån. Ej benägen att bilda svarta prickor i inre bladen. Vi rekommenderar för provod ling.

KAALIMAAN RIKAT POIS HAK-HARALLA

13 Siemenluettelo 2023
Pakkauskoko Hinta EUR alv 0 %

KUKKAKAALI

250–350 s/g. Kukkakaalin viljelyssä on ongelmana saada sato valmistu maan tasaisesti koko satokauden ajan, sillä korjuuta ei kesäkaudella lain kaan voi siirtää, eikä kukkakaalia myöskään voi varastoida. Lähes joka vuotinen ongelma on hellekauden seurauksena tapahtuva samanaikainen kukkakaalisadon valmistuminen ja heti sen jälkeen seuraava tavarapula. Hazeran jalostamille lajikkeille on ominaista, että ne reagoivat hillitysti helle kauden kasvupiikkeihin ja tällöin myös sadon jaksottaminen on helpommin hallittavissa. Kukkakaalin viljelyksessä voidaan käyttää kahta menetelmää sadon valmistumisen jaksoituksessa. Voidaan käyttää vain muutamaa pää lajiketta, ja suorittaa kylvö ja istutus yhden tai kahden viikon välein. Toises sa menetelmässä kylvetään samanaikaisesti aikaisia ja myöhäisiä lajikkeita ja myös istutus tapahtuu samanaikaisesti. Par haaseen tulokseen päästään yleensä yhdistämällä sopivasti näitä menetelmiä ja samalla välttämällä liian monen lajikkeen viljelemistä. Kukkakaalilla voi nopeasti kehittyvää lajiketta käyttää myös syystuotannossa. Lajikkeet ovat järjestyksessä kehitysajan mukaan. Vrk-luku on ohjeellinen vertailuluku, jonka avulla eri lajikkeiden aikaisuutta voi verrata keskenään. Luku ei siis olosuhteiden suuren vaihtelun takia vastaa todellisia kehitysvuorokausia. Lukuja voi myös verrata kokemuksen antamaan tilakohtaiseen arvioon jonkun tunnetun lajikkeen kehitysajasta.

Tuotenro. Käsittely Laatu Pakkauskoko Hinta EUR alv 0 %

BARCELONA F1 10108LA25

Peitattu lajiteltu 2.500 kpl 105,00 10108LAE25 Ei peitattu lajiteltu 2.500 kpl 105,00 10108LA10 Peitattu lajiteltu 10.000 kpl 420,00

Kehitysaika 75–80 vrk. Suositellaan alku- ja keskikesän viljelyyn. Hyvälaatuiset, tiiviit ja valkoiset kukinnot. Ei taipu musta punertumiseen kesähelteillä. Hyvien ominaisuuksien ansiosta muodostunut aikaisen pääsadon standardila jikkeeksi monessa maassa.

Utvecklingstid 75-80 dygn. Rekommenderas till odling under försommaren och sommaren. Huvudena är vita och täta och av mycket god kvalitet. Ingen benägenhet till rödfärgning. På grund av sortens fina egenskaper har den blivit en standardsort för den tidiga huvudskörden. i många lander

MEXICO F1

10114LA25

Peitattu lajiteltu 2.500 kpl 105,00 10114LAE25

Ei peitattu lajiteltu 2.500 kpl 105,00 10114LA10

Peitattu lajiteltu 10.000 kpl 420,00

Kehitysaika 75–80 vrk. Kesä- ja syystuotantoon soveltuva lajike. Tiiviit, pyöreät ja hyvänmuotoiset kukinnot. Puhdas kanta ja siksi helposti korjattava lajike. Valkoiset raskaat kukinnot.

Utvecklingstid 75-80 dygn. Medeltidig sort för sommar- och höstproduktion. Täta, runda och välformade huvud. Ren hals och därför lätt att skära. Inte känslig för frostskador på huvuden även under extrema förhållanden.

TIRZA

Kehitysaika n 75 vrk. Uusi Fremont- tyyppinen koko kasvukaudelle sopiva kukkakaalihybridi. Hyvin peittyvä ja laadu kas kukinto. Raskaammille maalajeille.

Utvecklingstid 75 dygn. En ny Fremont- typens sort lämplig för odling hela säsången.

14 Siemenluettelo 2023
F1 10-605 10116LA25 Peitattu
10116LAE25 Ei
10116LA10
lajiteltu 2.500 kpl 110,75
peitattu lajiteltu 2.500 kpl 110,75
Peitattu lajiteltu 10.000 kpl 443,00
KUKKAKAALIT
TILAA
VALMIINA TAIMINA.
Ferrara F1

FERRARA F1

Tuotenro.

10115LA25

Peitattu lajiteltu 2.500 kpl 110,75

10115LAE25 Ei peitattu lajiteltu 2.500 kpl 110,75 10115LA10 Peitattu lajiteltu 10.000 kpl 443,00

Kehitysaika 75 vrk. Uusi Fremont- tyyppinen keskikesän ja alkusyksyn tuotantoon soveltuva helteitä kestävä lajike. Muodostaa laadukkaan ja sileäkukintoisen kerän myös vaikeissa kasvuoloissa. Hyvät koeviljelykokemukset kaudelta 2016.

Utvecklingstid 75 dygn. En ny Fremont- typens sort lämplig för odling på midsommaren och i början av hösten. Tål höga teperaturer utan att kvaliteten minskar.

10-1283 F1

10-1283

Kehitysaika noin 90 vrk. Kesän ja alkusyksyn tuotantoon soveltuva kukkakaalihybridi. Pystykasvuinen. Laadukas ku kinto. KOELAJIKKEEKSI kaudelle 2023 KYSY LISÄÄ.

Utvecklingstid ca 90 dygn. Lämplig för udling på sommaren och början av hösten. Prov sort 2023. Fråga mera!

Tirza F1

KURTTUKAALI

300 s/g. Kurttukaali- eli savoijinkaali on tavallista keräkaalia maukkaampi ja värikkäämpi. Se soveltuu mainiosti vihan neskeittoihin ja salaatteihin. Kurttukaali voi seistä kauan pellolla syksyllä, sillä se kestää hyvin pakkasta. Viljellään kuten keräkaalia. Katso lisäksi keräkaalin lajiselostusta.

Tuotenro. Käsittely Laatu Pakkauskoko Hinta EUR alv 0 %

SERPENTINE F1 14312LA25 Peitattu lajiteltu 2.500 kpl 86,60 14312LA10 Peitattu lajiteltu 10.000 kpl 346,40

Kehitysaika n. 110 vrk. Syyslajike, jonka kerä hyvin kurttuinen ja raikkaan vihreä. Kerän paino 1–1,5 kg. Voimakaskas vuinen lajike, joka on vahvasti vastustuskykyinen mustamätää aiheuttavaa Xanthomonas- bakteeritautia vastaan. Utvecklingstid ca 110 dygn. Höstsort som har fin färg och struktur. Huvudvikt 1–1,5 kg. Kraftigt växande sort som är resistent mot Xanthomonas som förorsakar svartröta.

15 Siemenluettelo 2023
Käsittely Laatu Pakkauskoko Hinta EUR alv 0 %
KURTTUKAALI JATKUU
uuTuuS

JASPIS F1

Tuotenro. Käsittely Laatu Pakkauskoko

14313LA25

Peitattu lajiteltu 2.500 kpl 69,75 14313LA10 Peitattu lajiteltu 10.000 kpl 279,00

Kehitysaika n. 120 vrk. Kohtuullisen pieniä ja tiiviitä keriä tuottava syyslajike. Kerän paino 1–1,5 kg. Litteän pyöreä lyhytkantainen kerä. Kestävä Xanthomonas-bakteeritautia vastaan.

Utvecklingstid ca 120 dygn. Höstsort som producerar relativt små och kompakta huvuden. Huvudvikt 1–1,5 kg. Platt runt huvud med kort skaft. Resistent mot Xanthomonas som förorsakar svartröta.

PARSAKAALI

150–250 s/g. Taimikasvatus tehdään paakuissa tai lokerikoissa kuten tavallisella kaalilla. Lajiteltua siementä kylvetään yksi siemen per kenno tai paakku. Itämislämpötila 20 °C. Taimikasvatuslämpötila 10–12 °C. Kasvualustan lämpötila 15 °C. Lajikkeet ovat järjestyksessä kehitysajan mukaan.

STROMBOLI F1

Tuotenro. Käsittely Laatu Pakkauskoko Hinta EUR alv 0 %

AV12166

Peitattu lajiteltu 10.000 kpl 216,00

Aikainen ja vahvakasvuinen parsakaalihybridi. Avoin kasvutapa. Menestyi erinomaisesti kaudella 2016! Suosittelem me.

Tidigt och kraftigt växande hybrid broccoli. Öppet växtsett.

LORD F1 SV3277

AV12132 Peitattu lajiteltu 10.000 kpl 156,00

Kehitysaika n. 85 vrk. Kukinnot ovat kupolimaisia ja hyvälaatuisia, joten ne kestävät myös varsin hyvin sateisia syys säitä.

Utvecklingstid ca 85 dygn. Odlingssäker sort som bildar rundformade blomställningar som kan tåla höstens frostnät ter bra.

16 Siemenluettelo 2023
Hinta EUR alv 0 %
Stromboli F1

PUNAKAALI

250–350 s/g. Taimikasvatus ja viljely kuten keräkaalilla.

Romus F1

ROMUS F1

Tuotenro. Käsittely Laatu Pakkauskoko Hinta EUR alv 0 %

13101LA25

Peitattu lajiteltu 2.500 kpl 69,75 13101LAE25 Ei peitattu lajiteltu 2.500 kpl 69,75 13101LA10 Peitattu lajiteltu 10.000 kpl 279,00

Kehitysaika n. 75 vrk. Uusi verrattain nopeasti kasvava lajike koko kasvukauden viljelyyn. Hyvä kuumuudenkestokyky.

Utvecklingstid ca 75 dygn. En ny relativt snabbt växande sort för odling under hela växtperioden. Växer bra även i hög temperatur.

ROMANOV F1

13102LA25

Peitattu lajiteltu 2.500 kpl 69,75 13102LAE25 Ei peitattu lajiteltu 2.500 kpl 69,75 13102LA10 Peitattu lajiteltu 10.000 kpl 279,00

Kehitysaika n. 80 vrk. Keskivarhainen punakaalilajike tuoremarkkinoille. Pieni-/keskikokoinen kerä, muodoltaan soi keanpyöreä. Lyhyt kanta ja ohuet hyvin värittyneet sisälehdet. Resistentti halkeilua ja kukanmuodostusta vastaan. Kestää erittäin hyvin vaihtelevia sääolosuhteita. Voidaan varastoida helmikuulle.

Utvecklingstid ca. 80 dygn. En medeltidig rödkålssort avsedd för färskmarknaden. Huvudet är relativt litet och oval runt till formen. Stocken är kort och inre bladen välfärgade. Resistent mot sprickning och blomsterbildning. Tål myc ket bra varierande växtförhållanden. Kan stå länge ute på fält och kan lagras till februari.

KAALIMAAN RIKAT POIS HAK-HARALLA

17 Siemenluettelo 2023

RUUSUKAALI

250–350 s/g. Ruusukaali on maukas ja ravinnerikas vihannes, joka vaatii kohtuullisen pitkän kasvuajan. Euroopassa viljel tävät päälajikkeet ovat Suomen olosuhteisiin usein liian myöhäisiä, joten viljelyssä joudutaan turvautumaan ns. varhais lajikkeisiin. Näillä lajikkeilla kerän koko vaihtelee. Kun varren alaosassa kerät ovat korjattavissa, ne ovat varren yläosassa vielä aivan liian pieniä. Vaihteleva kerien koko ja pienet viljelypinta-alat eivät anna mahdollisuutta koneelliseen korjuuseen. Uudemmat aikaiset lajikkeet kehittyvät kuitenkin hieman tasaisemmin ja tämä vähentää oleellisesti työmäärää ja lajittelu hävikkiä. Taimikasvatus ja viljely kuten keräkaalilla.

Tuotenro. Käsittely Laatu Pakkauskoko Hinta EUR alv 0 %

BRILLIANT F1

16152LA25

Peitattu lajiteltu 2.500 kpl 86,00 16152LAE25 Ei peitattu lajiteltu 2.500 kpl 86,00 16152LA10 Peitattu lajiteltu 10.000 kpl 344,00

Kehitysaika n. 130 vrk. Keskimyöhäinen ja suurisatoinen lajike. Sadonkorjuu syys-lokakuussa. Kerät pyöreitä, keski kokoisia ja raikkaan vihreitä. Kerien laatu säilyy hyvänä pitkään, vaikka sadonkorjuu viivästyisi.

Utvecklingstid 130 dygn. En medeltidig pålitlig sort som rekommenderas till färskmarknaden. Runda jämnstora hu vud. Sorten är medelhög och är mycket motståndskraftig mot sjukdomar.

BRIGITTE F1

16159LA25

Peitattu lajiteltu 2.500 kpl 86,00 16159LAE25 Ei peitattu lajiteltu 2.500 kpl 86,00 16159LA10 Peitattu lajiteltu 10.000 kpl 344,00

Kehitysaika n. 150 vrk. Myöhäinen lajike, joka soveltuu sekä tuoremarkkinoille, että pakastukseen. Tasakokoiset, hy vin värittyneet ja helposti korjattavat kerät. Lajike kasvaa melko korkeaksi ja reheväksi, ja sillä on voimakas juuristo. Erinomainen taudinkestävyys. Voi seistä kauan pellolla laadun siitä kärsimättä.

Utvecklingstid 150 dygn. En sen sort som lämpar sig både till färskmarknaden och till djupfrysning. Jämnstora väl färgade huvud som är lätta att plocka. Sorten är relativt högväxande, frodig och har ett starkt rotsystem. Mycket motståndskraftig mot sjukdomar. Kan stå länge ute på fält. Känd för sin goda smak.

18 Siemenluettelo 2023
Brilliant F1 Brigitte F1

SUIPPOKAALI

250–350 s/g. Viime vuosina suippokaalin viljely on lisääntynyt rajusti mm. Saksassa ja Hollannissa. Tätä unohduksissa ollutta kaalikasvia on alettu arvostaa uudelleen eteenkin mehukkuuden ja miedomman kaalinmaun vuoksi. Suippokaali onkin parhaimmillaan tuorekäytössä erilaisissa salaattisekoituksissa perinteisen keräkaalin sijaan. Kulutuksen lisäännyt tyä suippokaalin jalostukseen on taas panostettu, ja Hazeran suippokaalin johtavana jalostajan tarjoaa uusia pitkään va rastointiin soveltuvia sekä erivärisiä lajikkeita.

Tuotenro. Käsittely Laatu Pakkauskoko

DUTCHMAN F1

Hinta EUR alv 0 %

Peitattu lajiteltu 2.500 kpl 61,50 15106LAE25 Ei peitattu lajiteltu 2.500 kpl 61,50 15106LA10 Peitattu lajiteltu 10.000 kpl 246,00

15106LA25

Kehitysaika n. 70 vrk. Keskivarhainen lajike, jonka kerät ovat kauniin vihreitä ja maku hyvä. Soveltuu tuoremarkkinoil le, teollisuuteen sekä varastointiin helmikuulle. Soveltuu myös tiheällä istutuksella (90 000 tainta/ha) minisuippo kaalin tuotantoon.

Utvecklingstid 70 dygn. Medeltidig sort med vackra gröna huvuden med bra smak. Lämplig för färskmarknad och förädling, kan lagras till februari. Lämplig för minikålproduktion vid tätare plantering (90 000 plantor/ha).

TINTY F1

15109LA25 Peitattu lajiteltu 2.500 kpl 340,00

Kehitysaika n. 65 vrk. Punainen suippokaali tuoretuotantoon ja jatkojalostuk seen. Säilyttää värinsä keitettäessä. Voidaan viljellä myös minikaaliksi.

Utvecklingstid ca 65 dygn. En röd spetskål för färskmarknad och förädling. Behåller sin färg vid kokning. Kan också odlas för minikålproduktion.

KESÄKURPITSA

7 s/g. Itämislämpö 22-25 °C. Riviväli 90 cm ja taimia istutetaan 1,1 kpl/m eli 11000 kpl/ha.

CORA F1

Tinty F1

Tuotenro. Käsittely Laatu Pakkauskoko

53142

Hinta EUR alv 0 %

Peitattu / ei peitattu lajiteltu 1000 kpl 119,00 Luomu 1000 kpl 134,60

Cora on eniten viljelty kesäkurpitsalajike Euroopassa. Aikainen lajike, jonka hedelmät ovat tummanvihreitä ja korkea laatuisia. Avoin kasvutapa. Lyhyet nivelvälit, joka helpottaa sadonkorjuuta.

Cora är huvudsort i Europa. Tidig sort, som producerar mörkgröna frukter av hög kvalitet. Öppet växtsätt.

TOSCA F1

AV53143

Peitettu / ei peitattu lajiteltu 1000 kpl 122,70 Luomu 1000 kpl 139,30

Härmänkestävä lajike. Kirkkaanvihreät erittäin sylinterimäiset hedelmät. Avoin kasvutapa, joka helpottaa sadonkor juuta.

Mjöldaggstolerant sort. Producerar cylinderformade medelgröna frukter. Öppet, lättskött växtsätt.

SUNLIGHT F1 53146

Keltainen kesäkurpitsalajike. Gul squashsort.

Ei peitattu lajiteltu 1000 kpl 143,00

19 Siemenluettelo 2023

LANTTU

Kilossa lantun siemeniä on n. 400 000 siementä. Lajittelematonta siementä kylvetään noin 700 g/ha mikä vastaa 280 000 siementä/ha. Jos riviväli on 50 cm, siemeniä tulee 14 kpl/m ja 60 cm:n rivivälillä vastavasti 17 siementä/m. Lajiteltua ja peitattua siementä kylvetään 8 kpl/m. Kun riviväli on 60 cm, tarvitaan 140 000 siementä/ha. Viljeltäessä pienikokoista lanttua on rivivälin oltava 50 cm, jolloin siementarve vastaavasti on n. 200 000 kpl/ha. Lanttua viljellään ihmisravinnoksi lähinnä Englannissa ja Pohjoismaissa. Muualla Euroopassa lanttua viljellään tuhansia hehtaareja, mutta viljely ja jalostus on keskittynyt lähinnä rehutuotantoon.

Tuotenro. Käsittely Laatu Pakkauskoko Hinta EUR alv 0 %

GLOBUS

AV13204 Ei peitattu tavallinen 1 kg 46,20

Keltamaltoinen ja vihreäniskainen, pyöreä, satoisa lanttulajike, jota viljellään hyvin paljon koko Skandinaviassa.

Rund och högavkastande sort med gult fruktkött. Odlas mycket i Skandinavien.

MAGRES

AV13229LK Ei peitattu lajiteltu 500 g 76,00

Lilanvärinen möhöjuuren, ja härmänkestävä Bangholm- tyyppinen lajike. Malto kauniin keltainen. Erittäin kestävä lajike ruskolaikkua vastaan. Suosittelemme.

Lilafärgad Bangholm- typens kålrot som är resistent mot klumprot och mjöldagg. Gult fruktkött. Mycket hållbar sort mot brunfläcksjuka. Vi rekommenderar.

GOWRIE

AV13240

Ei peitattu lajiteltu 500 g 76,00

Lilanvärinen ns. kulinaarilajike tuorekäyttöön ja jatkojalostukseen. Viljelyvarma lajike, joka on vastustuskykyinen sekä möhöjuurelle että härmälle. Erittäin suuri satopotentiaali perinteisiin lajikkeisiin verrattuna. Malto hieman tum memman keltainen kuin Magres- lajikkeella. Suosittelemme kokeilemaan.

En lilafärgad sk. kulinarisk sort för färskmarknad och industri. Odlingssäker sort som har motsståndskraft mot klumprot och mjöldagg. Mycket hög skördepotential jämfört med de gamla sorterna. En aning mörkare fruktkött jämfört med Magres. Vi rekommenderar.

20 Siemenluettelo 2023
Magres

PALSTERNAKKA

200 s/g. 500 gramman pussissa on n. 100 000 siementä. Hehtaarin siementarve on n. 150 000 kpl kun riviväli on 50 cm ja taimiväli rivissä 15 kpl. Palsternakan paljas siemen on leveä ja litteä ja sen vuoksi erittäin vaikea kylvää niin tarkasti, että harvennukselta vältyttäisiin. Palsternakan kylvöön suositellaankin yleensä pilleröityä siementä siemenen korkeammasta hinnasta huolimatta. Pilleröity siemen on kylvettävä hyvin huolellisesti, sillä suurikokoinen pillerimassa tarvitsee melko runsaasti kosteutta liuetakseen maassa niin, että kosteutta riittää vielä siemenen itämiseenkin. Kylvössä pillerin on ehdot tomasti sijoituttava muokkauskerroksen pohjalle, jolloin maan kapiläärinen vedenkohoaminen kostuttaa sen. Siemenelle tehtävät käsittelyt (esi-itätys, pilleröinti, peittaukset) saattavat vaikuttaa siemenen itävyyteen. Siksi suosittelemmekin aina tekemään palsternakan siemenelle idätyskokeen ennen kylvöä. Tämä koskee jopa uusia, saman kevään aikana saa puneita siemeneriä.

Vulcan Victor Viper

Tuotenro. Käsittely Laatu Pakkauskoko Hinta EUR alv 0 %

VICTOR F1 20018TA25E-I Ei peitattu Esi-idätetty 25.000 kpl 97,00 20018PI25PILLE-I Pilleröity Esi-idätetty 25.000 kpl 134,00

Aikaisin palsternakkahybridimme. Hyvin muodostuneet juuret. Suuri kauppakelpoisen sadon määrä.

VULCAN F1 20017TA25E-I Ei peitattu Esi-idätetty 25.000 kpl 97,00 20017PI25PILLE-I Pilleröity Esi-idätetty 25.000 kpl 134,00

Korkeasatoinen pääsatokauden lajike, jolla tasalaatuiset hyvin muodostuneet juuret. Erinomainen tummumisen kes tävyys kuorinnan jälkeen.

VIPER F1 20016TA25E-I Ei peitattu Esi-idätetty 25.000 kpl 97,00 20016TAPI25PILLE-I Pilleröity Esi-idätetty 25.000 kpl 134,00

Vulcania jonkin verran myöhäisempi lajike, sylinterimäiset juuret. Leveät juuren olkapäät. Satoisa.

WHITE GEM AV14410

Ei peitattu tavallinen 500 g 64,00 Suuri sileäpintainen juuri, joka kestää hyvin varastointia. Stor slät rot som tål lagring rätt bra. Används ganska lite i professionell odling

21 Siemenluettelo 2023

PAPU

3–5 s/g. Erilaisia papukasveja viljellään maailmassa hyvin paljon korkean valkuaisainepitoisuutensa vuoksi. Meillä suo situin on vihreä pensaspapu, joka on sekä säikeetön että maukas. Muitakin värejä on saatavana, mutta kysyntä tuoreta varakaupassa on kuitenkin pientä. Papu on lämpöä vaativa kasvi ja hyvin hallanarka. Kylvö suoritetaan toukokuun lopulla tai kesäkuun alussa kun maan lämpötila on vähintään 10 °C ja hallanvaara ohi. Maa saa mielellään olla jopa 16 °C. Harson käyttö on pavulle eduksi. Siemen on kylvettävä hyvin pintaan. Suositeltava riviväli 50 cm ja taimiväli 7 cm. Sopiva taimi määrä on 300 000 kpl/ha ja kylvettävä siemenmäärä 350 000 kpl/ha, eli siemenen koosta riippuen 70–120 kg/ha. Sato hyvinä vuosina n. 15 tn/ha. PRIMEL

Tuotenro. Käsittely Laatu Pakkauskoko Hinta EUR alv 0 %

tavallinen 5 kg 131,00

Ei peitattu tavallinen 5 kg 146,30 Tuoremarkkinoille käsin poimintaan soveltuva lajike. Palon pituus n. 17–20 cm, paksuus n. 9 mm. En sort lämplig för handplockning. Baljans längd 17- 20 cm, tjocklek ca. 9 mm.

Primel

PINAATTI

90–110 s/g. Pinaatti on nopeasti valmistuva kasvi, jota voidaan viljellä koko kasvukauden ajan. Pinaatin viljely tuore kulutukseen on ollut jokseenkin vähäistä viime vuosina, mutta viime aikoina viljely on lisääntynyt rajusti mm. Ruotsis sa ja Tanskassa etenkin babyleaf- tuotannossa. Riviväli avomaalla 20–30 cm ja kasvihuoneviljelyssä 15–25 cm. Paras viljelytulos saadaan hikevässä hietamultamaassa, jossa pH on melko korkea. Siementarve vaihtelee rivivälin mukaan 300–400 g/100m² tai 30–40 kg/ha.

Tuotenro. Käsittely Laatu Pakkauskoko Hinta EUR alv 0 %

UUDENSEELANNIN AV15400

Ei peitattu tavallinen 250 g 20,20

Paksulehtinen, reheväkasvuinen ja runsaasti haaroittuva pinaatti, josta voi korjata satoa lähes koko kesän. Myyntierä 1 kg.

Tjockbladig och frodig sort som kan skördas under hela växtperioden.

22 Siemenluettelo 2023
AV15039 Peitattu
AV15039EP
Copyright © [2020] [Vilmorin]

PORKKANA

700–1400 s/g. Porkkana voidaan kylvää hyvin aikaisin, sillä siemen säilyttää itävyytensä kylmässäkin maassa. Siemenen elintoiminnot alkavat kuitenkin vasta lämpötilan noustessa 8 °C:n ja itämisprosessi nopeutuu maan lämmetessä. 10 °C:s sa itäminen kestää 20 vrk ja 15 °C:ssa 12 vrk. Lämpimässä siemenet lisäksi itävät tasaisemmin ja lyhyemmän ajanjakson sisällä. Myös itämisprosentti on korkeampi lämpimässä maassa. Siksi on syytä odottaa maiden lämpenemistä ja hyvää muokkautumista. Kun taimettuminen on tasaista ja samanaikaista, taimet myös kilpailevat tasaveroisesti kasvutilasta, jolloin saadaan myös tasakokoisia juuria. Jos kylvö siirtyy, valitaan nopeammin kehittyviä lajikkeita. Lisäämällä tai vähentä mällä siemenmäärää voidaan myös sadon valmistumisajankohtaa hieman siirtää, samoin säätää sadon keskikokoa. Tiheä kylvö myöhästyttää sadon valmistumista ja pienentää keskikokoa.

Porkkananviljelyn onnistuminen on täysin kiinni siitä, miten kylvö onnistuu. Oikealla kylvöllä voidaan lisäksi tuottaa juuri sellaista tavaraa, jota markkinat haluavat. Ohjeelliset siemenmäärät ovat seuraavat: varhaisporkkana 50–60 s/m, muovihuoneessa 30–40 s/m, mutta pienempi riviväli. Kesä- ja syysporkkana 100–110 s/m, varastoporkkana 70–90 s/m. Multaporkkana kylvetään hieman harvempaan ja pesuporkkana vastaavasti hieman tiheämpään. Kylvö tehdään harjuun, 3 riviä traktorin pyörien väliin. Teollisuusporkkana 35–45 s/m, kaksi riviä traktorin pyörien väliin. Myöhäiset lajikkeet ehti vät valmistua pohjoisempanakin, kun ne kylvetään hieman harvempaan. Monet nopeasti kehittyvät lajikkeet ovat puoles taan monessa tapauksessa hyviä varastoporkkanoita, kun ne kylvetään hieman myöhempään ja tiheämpään. Lajikkeet ovat järjestyksessä suhteellisen kehitysajan mukaan. Annetut vrk-luvut ovat ohjeellisia ja niiden avulla voi verrata lajikkeita keskenään. Luvut eivät siis vastaa todellisia kehitysvuorokausia, koska olosuhteet vaihtelevat suuresti.

SPEEDO F1 23648E-I Esi-idätetty VILSEED 100.000 kpl 131,10 23648 Peitattu VILSEED 100.000 kpl 111,70

Porkkanalajike varhais- ja kesätuotantoon. Erinomainen vastustuskyky kukkavaren muodostumista vastaan. Juuret sylinterimäisiä, sileäpintaisia ja peseytyvät helposti. Pysty naatti, joka kestää konekorjuuta. Keskinkertainen vastus tuskyky porkkanapoltteelle (Alternaria dauci).

En ny snabbväxande sort för tidigt och sommar odling. Roten är cylindrisk och slät som är lätt att tvätta. Blasten är upprättväxande för maskin upptagning. Medel resistans för Alternaria dauci.

MUSICO F1 (VAC 59) 23647 Peitattu lajiteltu 100.000 kpl 105,90 23647E Ei peitattu lajiteltu 100.000 kpl 115,50

Uusi alkukauden tuotantoon soveltuva nopeakasvuinen ja korkealaatuinen lajike. Juuri on sylinterimäinen ja sileä, ja sen kärki pyöristyy jo varhaisessa kasvuvaiheessa. Naatti on pystykasvuinen sekä kestävä lehtilaikkua ja härmää vastaan. Naatti on hyvin kannassa kiinni, joten nostohävikki on pientä. Suosittelemme kokeilemaan.

En ny snabbväxande sort för första upptagningar. Roten är slät och cylindrisk och rotspetsen avrundas i tidig skede. Blasten är upprättväxande och har bra resistens mot bladfläcksjuka och mjöldagg. Vi rekommenderar.

EXELSO F1

23644 Peitattu lajiteltu 100.000 kpl 105,90 23644LK Ei peitattu lajiteltu 100.000 kpl 100,40

Monikäyttöinen nopeasti kasvava lajike, joka soveltuu kesän ensimmäisiin nostoihin ja myöhemmin kylvettynä va rastointiin. Keskivahva naatti, joka on vahvasti kiinni juuressa, joten konekorjuun voi aloittaa varhain. Juuren pituus 16–18 cm. Erittäin tasakokoinen ja -laatuinen lajike.

En snabbtutvecklande mångsidig sort för allra första upptagningar som tvättmorot och med senare sådd till lagring. Medelstark blast som sitter starkt fast i roten så man kan tidigt börja maskinella upptagningen. Rotlängd 16-18 cm. Mycket enhetlig storlek och kvalitet.

23 Siemenluettelo 2023
Musico F1 (VAC 59) Speedo F1 Maestro Melodio
[2020] [Vilmorin] PORKKANA JATKUU
Copyright ©
Tuotenro. Käsittely Laatu Pakkauskoko Hinta EUR alv 0 %

BOLERO F1

Tuotenro. Käsittely Laatu Pakkauskoko

23641LK Ei peitattu lajiteltu 100.000 kpl 102,35 23641VIL Peitattu VILSEED 100.000 kpl 107,00

Erittäin vahvanaattinen ja suurisatoinen pesu- ja varastoporkkanalajike. Hieman kartiomainen juuri, joka on hyvin värittynyt, sileäpintainen ja 17–19 cm pitkä. Naatti on erittäin voimakas ja pystykasvuinen. Erinomainen varastokes tävyys. Juuri voi harvaan kylvettynä kasvaa suureksi, joten tiheämpi kylvö 1,5–1,7 milj. siementä/ha on suositeltavaa. Högavkastande tvätt- och lagringssort med stark blast. En aning konisk och slät rot med god färgning. Längd 17–19 cm. Mycket bra lagringshållbarhet. Blasten är stark och upprätt. Vid glesare sådd kan roten bli för stor och därför rekommenderas en tätare sådd 1,5–1,7 milj. frön/ha.

OLIMPO F1 (VAC 51)

23653

Peitattu lajiteltu 100.000 kpl 101,50

Jatkojalostukseen kehitetty lajike. Kasvuajaltaan keskivarhainen ja suurisatoinen. Lajikekokeissa osoittautunut erit täin lupaavaksi ja monikäyttöiseksi lajikkeeksi. Vahvuutena korkea satotaso ja hyvä laatu jatkojalostuksessa. Juuren muoto tasaisen kartiomainen, pituus 17–19cm. Harvaan kylvettynä kannan halkaisija 5 cm. Ei taipumusta halkeiluun. Kestävä rupea, lehtilaikkutautia sekä härmää vastaan. Suosittelemme kokeilemaan.

En sort förädlad för industrin. Medeltidig och högavkastande. Mycket lovande och mångsidig sort enligt sortförsö ken. Starka sidor bl.a. skördenivån och kvalitet i förädling. Konisk rot, längd 17–19cm. Vid gläsare sådd diametern ca 5 cm. Ej benägen för sprickning. Hållbar mot skabb, bladfläcksjuka och mjöldagg. Vi rekommenderar.

OCTAVO F1 (VAC 62) 26686

Peitattu VILSEED 100.000 kpl 119,60 26686VILESI Esi idätetty VILSEED 100.000 kpl 137,50

Uusi pitkään varastointiin soveltuva lajike. Juuri on sylinterimäinen ja sileä sekä kestää pesua ja pakkaamista katkea matta. Tasakokoinen lajike, jonka satotaso sekä saanto pussiporkkanana ovat korkeat. Ei taipumusta juurikarvojen kasvuun varastoinnin aikana.

En ny sort lämplig för långtidslagring. Roten är cylindrisk och slät och tål hantering vid tvätt och packning utan att brista. Högt utbyte tack vare en jämn rotstorlek och hög skördepotential. Ej benägen att bilda rothår under lagringen. MELODIO (VAC 63) F1 236685 Peitattu VILSEED 100.000 kpl 119,60

Uusi pitkään varastointiin soveltuva lajike. Sylinterimäinen ja sileä juuri joka kestää hyvin pesua ja pakkaamista kat keamatta. Tasalaatuinen. Ei taipumusta juurikarvojen kasvuun varastoinnin aikana. En ny sort lämplig för långtidslagring. Roten är cylindrisk och slät och tål hantering vid tvätt och packning utan att brista. Högt utbyte tack vare en jämn rotstorlek och hög skördepotential. Ej benägen att bilda rothår under lagringen. MAESTRO

kpl 115,50

100.000 kpl 113,20

100.000 kpl 131,10

100.000 kpl 171,23 Maestro on päälajike Suomessa pitkäaikaisessa varastoinnissa. Vahvanaattinen, suurisatoinen ja sileäjuurinen lajike, jota voidaan viljellä lähes kaikilla maalajeilla. Menestyy suhteellisen hyvin myös savimailla. Sylinterimäinen n. 20 cm pitkä juuri. Naatisto on terve ja vahva, kestää hyvin myöhäissyksyn hallaöitä ränsistymättä. Siksi Maestroa suositel laan syksyn viimeisiin nostoihin. Suositellaan myös luomuviljelyyn korkean taudinkestonsa vuoksi. Yksi kestävimmis tä lajikkeista lehtilaikkutautia vastaan.

Maestro är huvudsort i Finland för långtidslagring. Roten är ca. 20 cm lång, slät och med bra färgning. Maestro kan odlas på de flesta jordarter, relativt bra även på lerjordar. Blasten är frisk och stark och den tål höstens frostnätter mycket bra utan att vissna. Rekommenderas till de allra senaste upptagningarna på senhösten. Rekommenderas också för ekologisk odling p.g.a. stark sjukdomsresistens.

24 Siemenluettelo 2023
26681LK Ei
F1
peitattu lajiteltu 100.000
26681VIL Peitattu VILSEED
26681VILESI Esi-idätetty VILSEED
26681LK1 LUOMU VILSEED
Hinta EUR alv 0 %

ESKIMO F1

Tuotenro. Käsittely Laatu Pakkauskoko

26700VIL

Peitattu VILSEED 100.000 kpl 120,50

Vahvanaattinen porkkanahybridi varastointiin. Tanskassa lajiketta varastoidaan oljen alla pellossa. Tasalaatuinen juu ri. Soveltuu myös kylmävarastointiin.

GOLD NUGGET F1

AV15VAC77

Peitattu VILSEED 100.000 kpl 129,30

Keskiaikainen keltainen nantes-tyypin porkkana. Sieläpintainen juuri joka soveltuu konenostoon. Sitruunan keltainen väri. Jatkojalostukseen.

Den medeltida gula Nantes typ morot. Lämplig för att lyfta maskinen. Citrongul färg. En sort förädlad för industrin.

Grenade F1

PUNAJUURI

70–90 s/g, eli kilon pussissa on 70 000–90 000 siementä. Punajuuri itää parhaiten, kun maa on ehtinyt lämmetä, joten kylvöä ei ole syytä tehdä liian varhain. Kylvösyvyys 2–3 cm. Itämisaika 9–12 vrk. Hehtaarin siementarve n. 8–10 kg.

Tuotenro. Käsittely Laatu Pakkauskoko Hinta EUR alv 0 %

CAMARO (BRH 007)

F1 32017 Peitattu lajiteltu 50.000 kpl 74,00

Pyöreäjuurinen lajike tuoremyyntiin ja teollisuuteen. Muodostaa pyöreän pienikantaisen juuren. Sisäinen väri on hyvä ja vahvistuu keitettäessä. Kasvuajaltaan hieman Grenadea aikaisempi. Soveltuu erityisesti keittämiseen. Ei taipu musta kukkavarren muodostukseen. Hyvät kokemukset Suomesta kasvukaudelta 2012.

En rund sort lämplig för färskmarknad och industri. Bildar en rund rot med litet bladfäste. Inre färgen är stark och blir även starkare vid kokning. Växttid en aning kortare än hos Grenade. Lämplig speciellt för kokning. Ej benägen för blomning. Bra erfarenheter från år 2012.

GRENADE F1

32015 Peitattu lajiteltu 50.000 kpl 139,00

Uusi Detroit- tyyppinen Rhizomania- taudille vastustuskykyinen lajike. Rhizomania aiheuttaa kasvuhäiriöitä, mm. epämuodostumia ja sadonmenetyksiä. Grenade muodostaa pyöreän pienikantaisen juuren, jonka sisäinen väri on hyvä. Satotasoltaan yhtä hyvä kuin muut päälajikkeina viljeltävät lajikkeet Suomessa. Soveltuu erityisesti keittämi seen. Ei taipumusta kukkavarren muodostukseen.

En ny Detroit- typens sort som är resistent mot Rhizomania. Bakteriesjukdomen förorsakar rotens missbildning och skördeförlust. Grenade bildar en rund rot med litet bladfäste. Skördenivån är lika hög som hos de mest odlade sor terna i Finland. Lämplig speciellt för kokning. Ej benägen för blomning.

25 Siemenluettelo 2023
Hinta
alv 0 %
EUR
Octavo F1
© [2020] [Vilmorin]
Goldnugget F1 (VAC77) Maestro Melodio
Copyright

RETIISI

90–120 s/g. Retiisi sopii hyvin kasvatettavaksi kasvihuoneissa, kylmissä muovihuoneissa ja avomaalla. Viljelyyn tulisi erikoistua siten, että satoa voidaan toimittaa ilman katkoksia koko kasvukauden ajan. Nopean kasvunsa vuoksi retiisi soveltuu hyvin myös satunnaiseksi välikasviksi. Riviväli 7 cm ja varhaisviljelyksessä 6 cm:n taimivälillä, myöhemmin 7 cm. Kylvösyvyys 10 mm. Siemenmäärä 2–3 g/m². Avomaalla sopiva riviväli on 20 cm. 60 siementä/rivimetri. Siementarve on 30 000 kpl/100m² tai n. 300 g.

MELITO F1 34504

Peitattu lajiteltu 100.000 kpl 231,90

Nopeasti kehittyvä retiisilajike, joka soveltuu koko kasvukauden viljelyyn avomaalla. Lajike soveltuu myös viljeltäväksi kasvihuoneessa varhain keväällä ja myöhään syksyllä. Kaunis pyöreä kirkkaan punainen juuri, joka pysyy kauan tuo reena säilyttäen kiinteytensä ja värinsä. Lyhyt naatti, joka on vahvasti kiinni juuressa. Snabbt växande sort som lämpar sig till odling under hela växtsäsongen under sommaren. Går även bra att odla i växthus tidigt om våren och sent om hösten. Vackert rund röd rot. Bra kvalitet och smak. Kan stå ute på fält länge utan att spricka eller förlora sin smak. Kort blast som sitter starkt fast I roten.

Tuotenro. Käsittely Laatu Pakkauskoko Hinta EUR alv 0 % Melito F1

TERRADONIS-KYLVÖKONE

Piensiemenet kylvät kätevästi Terradonis kylvökoneella. Katso lisää sivu 5.

26 Siemenluettelo 2023

SALAATTI, JÄÄVUORI-

800–1000 s/g. Taimikasvatus tapahtuu kylvämällä yksi pilleröity siemen paakkuun tai kennostoon. Idätyslämpötila enin tään 20 °C, mieluiten 15–18 °C. Korkea lämpötila haittaa itämistä. Taimet istutetaan mieluiten kohopenkkiin, mahdollisesti muovin läpi. Harson käyttö tasaa pienilmastoa ja nopeuttaa taimen kehittymistä mutta lisää kasvitautien riskiä. Suositel tava istutusetäisyys on keväällä ja kesällä 35 x 35 cm, ja syksyllä 40 x 35 cm. Taimitarve on siis lajikkeen rehevyydestä ja viljelyajankohdasta riippuen 72 000–82 000 kpl/ha. Kehitysaika istutuksesta satoon on keväällä 55–60, kesällä 50–60 ja syksyllä 65–75 vrk. Siemeniä kylvetään 2–4 yhteen kennoon tai paakkuun, jolloin sirkkalehtiasteella harvennetaan ylimää räiset taimet pois niin, että vain vahvin taimi jätetään kasvamaan. Salaatin kasvitaudeista pahin on salaatin lehtihome (Bre mia). Suomessa lehtihome ei ole yhtä suuri ongelma kuin Keski-Euroopassa, mutta tilanne vaihtelee suuresti vuosittain ja viljelyalueittain. Salaatin lehtikirva on yleinen kasvituholainen, jota esiintyy satunnaisesti myös Suomessa. Jalostajat ovat kehittäneet kirvalle resistenttejä lajikkeita, joiden resistenttisyys ilmoitetaan kirjainlyhennelmällä Nr.

Copyright © [2020] [Vilmorin]

Tuotenro. Käsittely Laatu Pakkauskoko Hinta EUR alv 0 %

ROBINSON 44417 Peittaamaton pilleröity 5.000 kpl 108,50

Nopeasti kasvava erittäin hyvän kauppakestävyyden omaava lajike. Hyvännäköinen ja -muotoinen kerä. Lehdet raik kaan vaaleanvihreitä. Ulompien lehtien reunat ovat hieman poimuiset. Vahva juuristo sekä hyvä kestävyys kukkavar ren muodostumista vastaan myös huonoissa kasvuolosuhteissa. Resistentti Bremia- kantoja 1–7, 11, 13–15, 17 ja 19 vastaan, sekä lisäksi mosaiikkivirusta, LMV ja juurikirvoja vastaan. Helposti viljeltävä lajike myös myöhään syksyllä.

En snabbt växande sort med utomordentlig handelshållbarhet. Huvudet har bra utseende och bra form. Bladen är vackert ljusgröna. Yttre bladens kanter är svagt krusiga. Rotsystemet är starkt och har bra tolerans mot stocklöpning även under svåra växtförhållanden. Resistent mot Bremiastammar 1–7, 11, 13–17 och 19 samt mot mosaikvirus, LMV och rotlöss. Sorten är lättodlad även under svåra förhållanden på senhösten.

GLASSICA (ICE 14113) 44438 Peittaamaton pilleröity 5 000 kpl 109,80

Kompakti jäävuorisalaattilajike kevään ja syksyn istutuksiin. Vahva vastustuskyky reunapoltetta vastaan. Kaunis pyö reä muoto. Paksut lehdet. Kauniisti sulkeutunut pohja. Salaatin lehtihomeen kestävyys Bl 16-31. Salaatin lehtikirvaa kestävä lajike (Nr 0). Menestyi erinomaisesti kokeissa kesällä 2015. Suosittelen kokeilemaan!

En kompakt isbergssort för vår- och höstplanteringar. Stark resistens mot kantbränna. Vacker rund form. Resistens Bl 16–31.Motståndskraft mot sallatsbladlus (Nr 0)

TILAA SALAATIT VALMIINA TAIMINA.

27 Siemenluettelo 2023
Glassica

SIPULI, ISTUKAS-

Sipulit toimitetaan Suomeen jäähdytetyillä autoilla erikseen sovittavana ajankohtana maalis-huhtikuussa. Autot puretaan ilmavaan varastoomme Vantaalla heti niiden saavuttua maahan, ja istukkaat toimitetaan edelleen tilaajille usein jo samana päivänä. Autot voidaan ohjata myös suoraan tilaajan pihaan. On erityisen tärkeää, että lavat puretaan välittömästi niiden saavuttua asiakkaalle ja että säkit nostetaan erilleen toisistaan ja asetetaan pystyasentoon viileään, kuivaan ja ilmavaan säilytystilaan odottamaan istutusta. Sipulit säilyvät jonkin aikaa normaalissa keväisessä ulkolämpötilassa, kunhan ne ovat ilmavassa ja kuivassa tilassa ja säkit hyvin erillään toisistaan. Pakkauskoot ovat 20 kg verkkosäkki sekä yleistymässä oleva 1 000 kg suursäkki.

Tuotenro. Käsittely Laatu Pakkauskoko

CONTADO

Uusi istukassipulilajike Hazeralta. Aikainen Stuttgarter-tyypin. Kaunis korkean pyöreä muoto, suhteellisen ohutkau lainen.

Ny sättlök sort från Hazera. Tidight Stuttgarter typ. Vackert hög runda lök.

CORRADO

AV18600

Ei peitattu 17/21 20 kg AV18605 EI peitattu 21/24 20 kg

Keskipitkään varastointiin ja niputukseen soveltuva pyöreä lajike. Kasvuajaltaan keskivarhainen, hieman Sturonia ai kaisempi. Kuori on paksuhko ja tumma. Kasvutavaltaan lajike on voimakas, joten kasvuunlähtö on nopea.

Lämplig för kortvarig lagring samt knipplök. Medeltidig rund sort med relativt tjockt mörkbrunt skal. Kraftigt och snabbt växande.

CUPIDO

AV18603

Ei peitattu 17/21 20 kg AV18604 Ei peitattu 21/24 20 kg

Pitkään varastointiin soveltuva pyöreä lajike. Lajike muodostaa kiinteän ja tasakokoisen sipulin. Naatisto on pystykas vuinen ja terve. Kasvutapa on voimakas, joten kasvuunlähtö on nopea, ja lajikkeen satopotentiaali on suuri.

Lämplig för långtidslagring. Sorten bildar runda och jämnstora lökar. Blasten är upprätt och frisk. Kraftigt växande sort med hög produktionsförmåga.

28 Siemenluettelo 2023
AV186XX Ei peitattu 17/21 20 kg AV186XX EI peitattu 21/24 20 kg
Cupido

HERCULES

Tuotenro. Käsittely Laatu Pakkauskoko

AV18684

Ei peitattu 14/21 20 kg AV18685 Ei peitattu 21/24 20 kg

Pitkään varastointiin soveltuva lajike. Muodostaa pyöreän, paksukuorisen ja kiinteän sipulin. Kaula on ohut, joten emme suosittele Herculesta nipputuotantoon.

Lämplig sort för långtidslagring. Den bildar en rund, tjockskalig och fast lök. Lökhalsen är tunn som gör att den läm par sig inte för knipproduktion.

JAGRO

AV18671

Ei peitattu 14/21 20 kg AV18670 Ei peitattu 21/24 20 kg

Aikainen lajike nippusipuliksi ja tuoremyyntiin. Tuottaa pyöreän kiinteän sipulin. Ei taipumusta kukkavarren muodos tukseen. Ei sovellu varastointiin.

Tidig sort för knipplök och färskmarknaden. Producerar en rund och fast lök. Ej benägen för blomning. Kan inte la gras.

STURBC20

AV18619

Ei peitattu 14/21 20 kg AV18620 Ei peitattu 21/24 20 kg

SturBC20 on uudempi jaloste vanhasta tutusta Sturonista. Kasvutavaltaan muistuttaa Sturonia, mutta on tasaisem pi kasvultaan ja laadultaan. Soveltuu niputukseen ja varastointiin.

SturBC20 är en ny Sturon-typens sort. Växtsättet och löken liknar Sturon men har jämnare tillväxt och kvalitet. Lämplig som knipplök och kan lagras.

STUTTGARTER

AV18625

Ei peitattu 14/21 20 kg AV18630 Ei peitattu 21/24 20 kg

Aikainen ja kohtuullisen hyvin säilyvä lajike. Sipuli on muodoltaan litteä, mikä vaikeuttaa listintää, lajittelua ja kuorin taa. Hyvä lajike aikaisen nippusipulin tuotantoon, sillä sipuli pyöristyy muita lajikkeita nopeammin.

Plattrund Stuttgarter-typ. God lagerhållbarhet. Svårare att sortera maskinellt än Rijnsburger-typerna. Lämpar sig bra för färskmarknad och tidig plasthusodling för knippning.

RED BARON

AV18610 Ei peitattu 14/21 20 kg AV18660 Ei peitattu 21/24 20 kg

Hyvin värittynyt, punainen sipulikanta, jota voidaan varastoida helmikuulle. Punasipulin viljely on viime vuosina hie man yleistynyt ja käyttö monipuolistunut. Tutkimukset ovat osoittaneet punasipulin erinomaiset terveysarvot, jotka myös osaltaan ovat lisänneet kulutusta.

Rödlök lämplig för medellång lagring till februari. Odling av rödlök har ökat under de senaste åren. Undersökningar visar att rödlöken innehåller mera hälsogynnande ämnen än gula löken och detta ytterligare ökar intresset för rödlök.

29 Siemenluettelo 2023

SIPULI, SIEMEN-

250–300 s/g. Kiinnostus ruokasipulin tuottamiseen suoraan siemenestä on kasvanut viime vuosina. Syynä kiinnostuksen lisääntymiseen on suuri lajikevalikoima sekä kohonneet kustannukset istukkaasta viljellyn sipulin tuottamisessa. Viljely onnistuu normaaleina kesinä eteläisessä Suomessa sekä Ahvenanmaalla. Kylminä kesinä sipulin valmistuminen kuitenkin hel posti siirtyy syyskuun lopulle, jolloin satotaso voi jäädä alhaiseksi ja sipulin esikuivatus pellolla voi olla haastavaa. Viljelyssä haasteellista on myös rik kakasvitorjunta. Ruiskutukset on tehtävä usein ja pienillä käyttömäärillä, jotta sipulin kasvu ei hidastuisi. Haraus on suositeltavaa jo juuriston hapen saannin turvaamiseksi. Kylvämällä tuotetulla sipulilla on hyvä varastosäi lyvyys. Siemeniä kylvetään 45 kpl/rivimetri, siementarve n. 1 milj. kpl/ha.

DORMO F1

Carel

Tuotenro. Käsittely Laatu Pakkauskoko Hinta EUR alv 0 %

37221 Peitattu lajiteltu 250.000 kpl 330,00

Suurisatoinen nopeasti kehittyvä lajike. Dormo on viljelyvarma lajike, joka kestää hyvin kesän hellekausia ja kuivuutta. Muodostaa kiinteän, ohutkaulaisen ja vahvakuorisen sipulin. Soveltuu pitkään varastointiin.

En högavkastande tidig sort. Dormo är odlingssäker sort som tål bra sommarens värmeperioder och torka. Bildar en hård lök med tunn hals och stark skal. Lämplig för långtidslagring.

CENTRO F1 37221 Peitattu lajiteltu 250.000 kpl 330,00

Suurisatoinen nopeasti kehittyvä lajike, josta on saatu hyviä kokemuksia mm. Ruotsista. Centro soveltuu hyvin siemenestä kylvettäväksi myös Suomessa ja säilyy varastossa pidempään kuin istukkaasta viljellyt lajikkeet.

En högavkastande tidig sort som har blivit populär bl.a. i Sverige. Centro lämpar sig för odling från frö också i våra förhållanden och lagringshållbarheten är bättre jämfört med odling från sättlök.

CAREL 37777 Ei peitattu tavallinen 250.000 kpl 269,00

Miedonmakuinen salaattisipuli (Allium fistulosum), joka ei muodosta sipulia pidemmässäkään viljelyssä. Tummansi nivihreä lehdistö, varren pituus n. 40 cm. Pysyy pitkään kauppakuntoisena. Kestävä harmaahometta vastaan. Salladslök (Allium fistulosum) med mild smak. Bildar ingen lök även vid längre odling. Mörk blågrön färg, skaftlängd ca. 40 cm. Bra handelshållbarhet. Resistent mot gråmögel.

30 Siemenluettelo 2023

VALKOSIPULI

Valkosipuli on ympäri vuoden käytettävä, tärkeä maustesipuli. Sitä tuodaan Suomeen varsin suuria määriä, joten kotimai selle valkosipulille löytyy aina kysyntää. Valkosipuli vaatii pitkän ja lämpimän kasvukauden ehtiäkseen kehittyä riittävän suureksi. Mahdollisimman aikainen kasvuunlähtö keväällä ja voimakas kasvu alkukesällä ovat ensiarvoisen tärkeitä. Val kosipulin kynnet kannattaa istuttaa syksyllä ennen maan jäätymistä. Syksyllä istutettu valkosipuli lähtee uuteen kasvuun erittäin varhain keväällä maan vielä ollessa roudassa. Syksyllä istutetun valkosipulin kasvuaika voi olla jopa kaksi kuukautta keväällä istutettua pidempi, ja siten se ehtii hyvin kasvaa tarpeeksi suureksi. Suositeltava istutusaika syksyllä on syys-lo kakuun vaihteessa, jolloin sipuli ehtii hyvin juurtua ennen pakkasia. Kynsien määrä vaihtelee valkosipulissa jonkin verran vuosittain. Valmistumisajankohta ja sadonkorjuuaika vaihtelevat kasvatuspaikan ja säätilan mukaan, joten ohessa olevat sadonkorjuuajat ovat viitteellisiä. Osaan lajikkeista voi kasvaa ns. ”kaulasipuli” pieni sipuli, sipulin kaulaosaan vähän var sinaisen valkosipulin yläpuolelle. Tämä johtuu esimerkiksi keväällä suurien lämpötilavaihtelujen aiheuttamasta stressistä. Toisten viljelijöiden mielestä tämä vaikuttaa valkosipulin lopulliseen kokoon toisten mielestä ei. Valkosipulit pitää ennakkotilata elokuun alkuun mennessä! Toimitukset syys-lokakuun vaihteessa. Kysy myös muita lajikkeita!

GERMIDOUR

AV18639

Ei peitattu tavallinen 20 kg

Aikainen, keskisuuri (100 g) ja heikosti lilanvärinen lajike. Muodostaa 10–15 kynttä/sipuli. Erittäin suurisatoinen lajike. Sadonkorjuu 15.-25.7. (syksyllä istutettuna).

Tidig, medelstor (100 g), starkt violett lök med 10–15 klyftor. Mycket vacker lök. Flätbar blast. Skördeklar 15.-25.7. (vid höstplantering).

SABADROME

AV18651

Ei peitattu tavallinen 20 kg

Thermidromesta jalostettu hieman isompi lajike. Koko noin 110 g. Sipuli väriltään heikosti lila. 9-15(12) kynttä. Letitet tävä naatti. Korjuuaika noin.15-25.7. Lajike voi kasvattaa ns.”kaulasipulin".

Vidareutveckling av Thermidrome. Väldigt lik Thermidrome men något större (medel 110g). Tidig, stor, svagt lila lök 9 - 15 (12) klyftor. Flätbar blast. Kan dock få s.k. halslök. Skördeklar 15 - 25/7.

SABAGOLD

AV18643

Ei peitattu tavallinen 20 kg

Aikainen, suurikokoinen (110 g) ja heikosti lilanvärinen lajike. Muodostaa 10–17 kynttä/sipuli. Erittäin suurisatoinen lajike. Sadonkorjuu 15.-25.7. (syksyllä istutettuna). Hyvä kylmänkesto. Lajike voi kasvattaa ns.”kaulasipulin".

Tidig, stor (110 g) och svagt lila lök med 10–17 klyftor. En mycket högavkastande sort. Mycket kraftig och vacker. Skördeklar 15.-25.7. (vid höstplantering). Mycket köldtålig. Kan dock få s.k. halslök.

Tarkemmat talvivalkosipulien lajiketiedot julkaistaan ennakkotilauskauden alussa www. sgnieminen.fi

31 Siemenluettelo 2023
Tuotenro. Käsittely Laatu Pakkauskoko

TILLI

Tillin siemenen koko vaihtelee huomattavasti, joka on otettava huomioon kylvöä suunniteltaessa. Yhdessä kilossa on siemeniä 1–2 milj. kpl. Niputettava lehtitilli viljellään n. 30 cm:n rivivälillä. Siemeniä n. 400 kpl/m, josta saadaan n. 200–300 tainta. Hehtaarin siementarve on n. 20–40 kg. Kruunutillin riviväli on n. 50 cm ja siemeniä metrille n. 80 kpl. Siementarve vastaavasti 2–4 kg/ha. Muovihuoneessa suositeltava riviväli on 20 cm, siemeniä 3–4 kg/1000 m2

Tuotenro. Käsittely Laatu Pakkauskoko Hinta EUR alv 0 %

MAMMUT

AV18905 Ei peitattu tavallinen 1 kg 58,20

Voimakaskasvuinen, kauniin tummanvihreä ja hyvin lehtevä tilli. Mammut kestää muita lajikkeita paremmin keskike sän sääoloja, joten se soveltuu lehtitillin tuottamiseen kesällä ja alkusyksyllä. Erittäin hyvä niputukseen ja maustetuo tantoon. Teollisuuden päälajike. Kestää hyvin kuivuutta ja lehtihometta syksyllä.

Kraftigväxande, vackert mörkgrön. Tål torka. Lämpar sig för buntning. Bästa sorten för odling av skbladdill under högsommaren och hösten. Högavkastande.

32 Siemenluettelo 2023

NURMIKKOSIEMENET

VIHERAMMATTILAISILLE

Valikoimamme on monipuolinen ja käyttämämme lajikkeet on todettu sekä virallisissa että käytännön kokeissa erinomaisiksi, Suomen oloihin sopiviksi. Seokset omalla koostumuksella puhtaista lajikkeista.

GRIINO PRO Viherrakentajaseokset 1, 2 ja 3 GRIINO PRO Extra Paroninurmikko GRIINO PRO Tieluiskaseos GRIINO PRO Niittyheinäseos GRIINO PRO Riv iväliseos

LANNOITTEET AMMATTILAISILLE

PERMANENT

2-3 KK 22-2-7 + MG+FE

Pitkäkestoinen ja korkealaatuinen lannoite viher alueiden nurmikoiden hoitoon keväällä ja kesällä. Kuorettomat rakeet toimivat kauden alussa starttilannoitteena antaen nopean vihertymisen ja hyvän kasvuunlähdön kevään alhaisissa lämpötiloissa. Hallitusti liukeneva lannoite pitää kasvun hyvänä, mutta hillittynä ehkäisten kasvupiikkejä.

Kattava seos -ja lajikevalikoima kotipihakäyttöön!

GRIINO Vihreä (kartonkipakkaus!)

HORTI

16-3-10+HA

100% hallitusti liukeneva lannoite koristekasvien kasvatukseen ja hoitolannoitukseen. Lannoitetta voidaan käyttää kevät -ja kesälannoituksena. Lannoiterakeita ympyröivä orgaaninen hartsikuori säätelee ravinteiden vapautumista seuraten kasvin ravinnontarvetta. Kuoren ansiosta lannoite on pitkäkestoinen, luotettava ja turvallinen sekä kasveille että luonnolle.

PUUTARHAMYYMÄLÖILLE
GRIINO Kestävä GRIINO Fix GRIINO Paroninurmikko GRIINO Käyttönurmikko GRIINO Poutanurmikko

S.G. Nieminen tekee yhteistyötä johtavien eurooppalaisten kasvinjalostajien kanssa ja tuo viljelijöiden käyttöön uusimmat ja menestyvimmät lajikkeet. Vanille sai mallasohrastatuksen keväällä 2021. Vanille on erittäin satoisa 2-tahoinen ohra, keskisato jopa 15 % suurempi kuin Tipplellä ja 3 % suurempi kuin RGT Planetilla. Erittäin lujakortinen lajike, lako vain 4,8 %! Vanillella on hyvä taudinkestävyys. Viihtyy myös happamilla mailla. On pidetty lajike myös Koskenkorvan tehtailla.

KWS KOSMOS-SYYSOHRA

Erittäin satoisa ja talvenkestävä 6-tahoi nen populaatiolajike. Talvituhoprosentti Inkoossa SGN jalostajankokeissa keski määrin 16,5 %. Korsi on keskimittainen ja vahva. Hyvä laonkesto, lakoisuus 13 % Ruotsissa 2018. Erittäin hyvä härmän- ja ruskearuosteenkestävyys. Viljelyä suositellaan vyöhykkeille I-II. Menestyy erityisen hyvin savimailla. Jalostaja saksalainen KWS Lochow GmbH.

SCOTTY-KAURA

SATOISIN uutuuslajike, joka menestyy erittäin hyvin kaikilla maalajeilla. Scotty on 24 % satoisampi kuin Niklas. Korrenlujuus vielä epävarma, suositellaan kasvunsääteen käyttöä. Tuottaa isoja ja painavia jyviä. Hehtolitrapaino 54,0 kg ja 1 000 jyvän paino 39,8 g ovat kauralajikkeiden parhaimmasta päästä. Kasvuajaltaan Scotty on myöhäinen 100,6 vrk, joten se soveltuu viljelyyn I-III vyöhykkeille. Hyväksytty Suomen kasvila jikeluetteloon 2022. Jalostaja saksalainen Nordsaat Saatzucht GmbH.

SUOMEN SATOISIN JA AIKAISIN MALLASOHRA! Viralliset lajikekokeet 2014-2021 Lisätiedot: mikko.koski@sgn.fi | 050-328 7900 52,6 46,7 49,3 51,1 48,4 47,9 49,6 48,9 43,0 44,0 45,0 46,0 47,0 48,0 49,0 50,0 51,0 52,0 53,0 54,0 TJP g 95,6 98,0 96,5 96,7 96,2 98,3 93,7 97,2 91,0 92,0 93,0 94,0 95,0 96,0 97,0 98,0 99,0 Kasvuaika pv 100 98 97 97 96 93 92 85 75 80 85 90 95 100 105 5200 5400 5600 5800 6000 6200 6400 6600 6800 7000 VANILLE FENNICA RGT PLANET AVALON TREKKER KWS IRINA NOUSU NFC TIPPLE Sato kg/ha ja suhdeluku Sato kg/ha Suhdeluku

Tilaa lehti tilallesi! Kestotilaus 2023 maksaa 134 euroa www.puutarhakauppa.fi/ tilaajapalvelu Muistathan, että ammattilehti on verovähennyskelpoinen!

Tilaa sähköpostiisiuutiskirjeosoitteesta www.puutarhakauppa.fi

20 numeroa vuodessa AJANKOHTAISTA ASIAA

Facebook.com/ kawasakisuomi www.sumeko.fi I ns tag ra m .co m / ka wa sa k isuom i Brute Force 750 4x4i E P S Sh. 14 900 € + tk Hinnat sis. alv:n 24 %. Mule Pro MX T1b 4x4 Lämpöhyttipaketilla sh. 20 500 € +tk
NEW HOLLAND KAIKKIIN TARPEISIIN RAPSAKKA RAHOITUS ALKAEN 0,99 % + 3 KK EURIBOR T4S - KÄTEVÄ JA PÄTEVÄ • 2,9 -litrainen moottori, 75 hv • 12x12 - vaihteisto, 40 km/h • Hydraulinen suunnanvaihto • Ilmastointi ja ilmajousitettu istuin NH T4.75S ETUKUORMAAJALLA 47 500 € alv 0 % T5.100 UTILITY DCPS - MONEEN KÄYTTÖÖN • 3,6 -litrainen Stage V -moottori, 101 hv • Dual Command-vaihteisto, sähköinen pikavaihde • Säädettävä, sähköhydraulinen suunnanvaihto • Ilmastointi ja ilmajousitettu istuin • 3 mekaanista hydrauliikkalohkoa T6 - SUOSIKKI JA SYYSTÄ • Tehot 145 - 175 hv • Taloudellinen - ei pakokaasun kierrätystä • Huipputason varustelu jo vakiona • Pehmeä ja vakaa ajettava • Hydrauliikka ja VOA alansa kärkeä NH T6.180 EC ALKAEN 85 900 € alv 0 % T7 JA T7 HD PLM - VAHVASTI VARUSTELTU • Vääntävät 6-sylinteriset moottorit • 175 - 313 hv, kaksi eri akseliväliä • Ei pakokaasun takaisinkierrästystä • 3 eri vaihtoehtoa voimansiirtoon • Telematiikka vakiona AGRITEK JA NEW HOLLAND 30 VUOTTA YHTEISTYÖTÄ UUSIIN T6 DCT JA AC -MALLEIHIN EZ-PILOT PRO -AUTOMAATTIOHJAUS 4 990 € AGRITEK JATKOTAKUU 1+2 VUOTTA VELOITUKSETTA T5.100 UTILITY DCPS ALKAEN 59 500 € alv 0 % Rahoitusratkaisut liiketoimintasi tukena KATSO LÄHIN JÄLLEENMYYJÄSI JA SOVI TAPAAMINEN: WWW.NEWHOLLAND.FI AGRITEK-JATKOTURVA SUOJAA KONETTASI TAKUUN JÄLKEEN 2 VUODEN AJAN!

Voita 500 euroa lomamatkarahaa haluamaasi kohteeseen kotimaassa! Äänestä viimeisen vuoden aikana ilmestyneiden Puutarha-Sanomien kansista mielestäsi paras. Kannet näet suurina osoitteessa puutarha-sanomat.fi —> lehdet —> Lehtiluukku Klikkaa lehteä ja esikatsele kantta. Voit lukea kaikki vuoden 2003 jälkeen ilmestyneet lehdet digitaalisina näköislehtinä – sivut 1–3 ilmaiseksi ja halutessasi ostaa koko lehden 5 € verkkopankkimaksulla tai luottokortilla. Kaikki lehtiarkiston 182 lehteä ovat ilmaisia Puutarha-Sanomien kestotilaajille (käytä kirjautumisessa lehden osoitelapun numerosarjaa).

Äänestä paras kansi
3 4 5 2 1 6 10 7 8 9 Äänestä paras kansi osoitteessa puutarha-sanomat.fi, äänestykseen pääset myös facebookista. Puutarha-Sanomat edullisesti kestotilauksena 54 €/vuosi. Uusi
2023
29
Voit
387 0880
klo 8 16). TARJOUS 31.1.2023 asti: ensimmäinen vuosikerta vain 39 € Vastaa pian!Äänestys sulkeutuu31.1.2023 Tilaa kalenteriPuutarha-2023 vain 29 € +postimaksu 4,10€
Puutarhakalenteri
hintaan
€ (+ postimaksu 4,10 €).
tehdä tilauksen netissä puutarha-sanomat.fi > info tai asiakaspalvelustamme puh. 010
(ark.

SKY:n (Siemenkauppiaiden yhdistys) jäsenliikkeiden puutarhasiemenkaupassa käytettävät myynti- ja toimitusehdot.

SIEMEN ON ELÄVÄÄ MATERIAALIA. KÄSITTELE SITÄ SEN MUKAISESTI!

Noudatamme siemenkaupassa Kauppalakia, Siemenlakia, sen nojalla annettuja MMM:n asetuksia ja alan kansainvälisiä kauppatapoja (ISF-säännöt). Niiden lisäksi käytämme kohdissa (1 – 13) mainittavia ehtoja, jotka tähtäävät puutarhatalouden laatuketjun varmentamiseen ja vastuukysymysten selkiyttämiseen:

1. Annettavat viljelyohjeet ovat viitteellisiä yleisohjeita. Niiden soveltaminen on viljelijän omalla vastuulla. Mi käli viljelijä ei ole ennakolta vakuuttunut käyttämänsä linjan/lajikkeen siemenen soveltuvuudesta tilan olo suhteisiin ja tilalla käytettävään tuotantotekniikkaan, hänen tulee selvittää asia sopivaksi katsomallaan ta valla suoritettavalla koeviljelyllä.

2. Luettelossa ilmoitettavat ja kauppasopimusten hin nat ovat sitoumuksetta. Mikäli valuuttakursseissa, tulleissa tms. myyjästä riippumattomissa maksuissa tapahtuu muutoksia, pidätämme oikeuden tehdä vas taavat hintamuutokset. Lisäksi pidätämme oikeuden tarkistaa hintoja, jos osto- tai rahtihinnoissa tapahtuu muutoksia kesken toimituskauden.

3. Hinnat ovat voimassa vapaasti varastossamme ellei erikseen ole toisin sovittu. Erillinen pakkausmateriaali ei sisälly hintoihin. Pienlaskutuslisä alle 35 €:n lasku tuksesta on 9 €. Hinnat ovat ilman arvonlisäveroa.

4. Maksut peritään jälkivaatimuksella, postiennakolla tai käteismaksuna ellei kauppaa tehtäessä ole toisin so vittu. Maksun viivästyessä perimme 16 %:n yliaikako ron. Toimitetut tuotteet säilyvät myyjän omaisuutena, kunnes ne ovat täysin maksetut.

5. Tilaukset toimitetaan tilausjärjestyksessä sovitussa pakkauskoossa, toimitustavalla ja sovittuna aikana huomioiden, että joidenkin tuoteryhmien siementä voidaan toimittaa vain niiden luontaisina toimitus aikoina. Myyjä ei vastaa sovituista toimitusehdoista mikäli jokin myyjästä riippumaton sen valvonnan ul kopuolella oleva tekijä kuten lakot, epäonnistunut sie mensato tai vastaavat seikat vaikeuttavat tilauksen toimittamista. Lisäksi edellytetään että ostaja on huo lehtinut aiemmista maksu- ym. velvollisuuksistaan.

6. Toimitus suoritetaan sovitulla tavalla ostajan lukuun ja vastuulla. Myyjä ja ostaja sopivat arvokkaiden lä hetysten vakuuttamisesta erikseen. Kuljetuksessa syntyneet vauriot korvataan enintään vakuutusyhtiön myöntämällä korvausmäärällä. Kuljetus katsotaan al kaneeksi tavaran lähdettyä toimittajan varastosta.

7. Ostajan tulee vastaanottaessaan toimituksen tarkis taa, että toimitus on suoritettu tilauksen mukaisesti. Mahdolliset huomautukset, jotka kohdistuvat tavaran ulkoiseen laatuun tai toimitukseen on tehtävä viipy mättä ja aina ennen kylvöä. 8 päivää myöhemmin teh tyjä muistutuksia ei voida ottaa huomioon.

8. Siemen tulee käyttää toimitusta koskevan ko. lajin siemenelle luontaisen kylvökauden aikana. Mikäli sie mentä jää ylivuotiseksi, viljelijän tulee varmistaa sie menen soveltuvuus kylvötarkoitukseen ennen kylvöä.

9. Toimittamallamme siemenellä kylvetystä kasvustosta tehtävät reklamaatiot tulee tehdä välittömästi ongel man ilmettyä. Reklamoidusta kasvustosta tulee toi mittaa maaseutukeskuk-sen puutarhakonsulentin tai vastaavan lausunto. Siemenen myyjällä ja/tai hänen edustajallaan tulee olla esteetön mahdollisuus tarkas taa reklamoitu tuote kasvupaikalla yhdessä ostajan kanssa.

10. Reklamaation käsittelemiseksi ostajan tulee antaa myyjälle seuraavat tiedot/ seikat: - siementoimitusta koskeva lähete tai lasku - alkuperäinen siemenpakkaus, jossa näkyy siemenerän merkki - selvitys siemenen kuljetusolosuhteista - selvitys siemenen varastointipaikasta ja val linneista olosuhteista osoittaen, että sieme net eivät ole joutuneet alttiiksi kuumuudelle, kylmyydelle tai kosteudelle - kylvöpäivä - selvitys kylvön jälkeisistä kasvuoloista - käytetyt lannoitus ja torjunta-aineet - kylvöstä ja siitä kasvavaa kasvustoa koskevat muut viljelytekniset toimenpiteet.

11. Mikäli ostaja ei noudata myyntiehtoja tai siemen toimitus viivästyy myyjästä johtumattomista syistä ko. lajin luontaista kylvöaikaa myöhäisemmäksi, kat somme puutarhatalouden laatuketjun katkeavan, em mekä vastaa tällöin siemenen käytöstä käyttäjälle tai kolmansille osapuolille mahdollisesti aiheutuvia vahin koja, ylimääräisiä kustannuksia, tappioita, saamatta jääneitä myyntituottoja yms.

12. Toimittamamme siemen myydään käytettäväksi ku lutukseen tarkoitetun sadon tuottamiseen, ei lisäysai neiston tuotantoon. Mikäli ostaja on kiinnostunut lisäysaineiston tuotannosta, ostajan tulee selvittää myyjältä mahdollisen jalostajan edellyttämän käyttö lupasopimuksen ehdot.

13. Ostaja voi myydä tai luovuttaa siemenen kolmannelle osapuolelle käytettäväksi edellyttäen, että hän velvoit taa myös tämän noudattamaan kohdissa 1 – 13 esitet täviä ehtoja.

39 Siemenluettelo 2023

Sähköinen asiointi helpottaa yhteydenpitoa, ilmoitathan meille sähköpostisi.

Tuliko tämä Siemenluettelo väärään osoitteeseen?

Onko tilalla uusi jatkaja?

Onko tilan tuotantosuunta muuttunut? Ilmoita muuttuneet tiedot sähköpostilla osoitteeseen: ammattisiemenet@sgn.fi

S.G. Nieminen Oy Juurakkokuja 4, 01510 Vantaa, Finland www.sgnieminen.fi

Myynti: Pasi Myllymäki Puh. 040 582 9955 pasi.myllymaki@sgn.fi

Tilaa uutiskirjeemme osoitteesta: www.sgnieminen.fi/tilaa-uutiskirje

Pidätämme oikeudet muutoksiin.

40 Siemenluettelo 2023