Page 1

ДЕКЕМВРИ 2012

SOGE ЕКСПРЕС C1

I

No. 32

Отпечатано на рециклирана хартия стр. 3

NEWS

INTERNAL PUBLICATION

АМБИЦИЯ НОВАТА КРЕДИТНА КАРТА „THE ONE”

най-добра банка в България

ОТКРИТИ И ПРОЗРАЧНИ В КОМУНИКАЦИЯТА С НАШИТЕ КЛИЕНТи

BRING ЕВОЛЮЦИЯ НА БЕК ОФИСИТЕ


Уважаеми колеги, Пред Вас е новият брой на вътрешното ни списание Soge Експрес News! За тема на това издание избрахме „Амбиция”, защото именно благодарение на нашите амбиции, ние постигаме успехи и се развиваме. В броя ще Ви представим Антоан Тусен – нашия нов главен изпълнителен директор. Какви са неговите първи впечатления от SGEB и каква е визията му относно бъдещето на нашата банка, можете да прочетете в първото интервю, което той даде специално за Soge Експрес News. В изданието ще прочетете още за:  Новата револвираща кредитна карта The One  Пълната картова персонализация  Възприятията на клиентите за SGEB  Проектите BRING и SPICE 2  Нашите партньорства с Българска хранителна банка и WWF … както и още актуални теми, свързани с нашите стремежи и успехи.

Нека си пожелаем и през 2013 г. да продължим да преследваме нашите амбиции и да покоряваме нови върхове! С най-сърдечни пожелания за всичко най-добро през новата година, От Редакционния екип

SOGE EXPRESS NEWS #32 - декември 2012

2


СЪДЪРЖАНИЕ

04 07 9

Добре дошъл Интервю с Антоан Тусен – Главен изпълнителен директор

SPICE 2 Отговорникът на офис на фокус

Новата кредитна карта „The One”

№1 в България в управлението на парични потоци

Още за нашите амбиции

12 14

16

Let’s go social Навлизаме в социалните медии

Открити и прозрачни в комуникацията с нашите клиенти

Корпоративна социална отговорност: SGEB и WWF – Заедно за българската природа

Еволюция на Бек офисите

18 20 22

Много колеги ни питаха защо новото Soge Експрес News изглежда така, сякаш е отпечатано на по-ниско качество хартия. Не, не е заради оптимизиране на разходите и хартията си е със съвсем добро качество. Както някои от вас може да са забелязали, нашето списание вече се отпечатва върху рециклирана хартия, в унисон с политиката ни за устойчиво развитие и любовта ни към природата. Това е жестът, който правим ние, за да допринесем за една по-добра околна среда! Надяваме се, че сега Soge Експрес News ви харесва още повече. 3

SOGE EXPRESS NEWS #32 - декември 2012


Добре дошъл

Интервю с Антоан Тусен – Главен изпълнителен директор

SOGE EXPRESS NEWS #32 - декември 2012

4


Добре дошъл

5

SOGE EXPRESS NEWS #32 - декември 2012


АМБИЦИЯ

Пред всеки има граници – не всеки се примирява с тях!

(Феликс Баумгартнер - австрийски парашутист, бейсджъмпър, поставил световен рекорд за скок с парашут от най-голяма височина със скока си от „ръба на космоса”. Той е и първият човек, който преминава звуковата бариера само със скафандър)

Интелект без амбиция е като птица без криле

(Салвадор Дали – испански художник сюрреалист)

Най-високите дървета издържат най-дълго на поривите на ветровете, а амбициозните хора на ударите ОТ съдбата

(Уилям Пен – английски обществен деец, основал колония в Новия свят, която впоследствие получава неговото име - Пенсилвания)

Стойте настрана от хората, които се опитват да занижат вашите амбиции. Малките хора винаги го правят, но истински великите хора ви карат да се чувствате така, сякаш вие също можете да станете велики ! (Марк Твен – американски писател, журналист и хуморист)

SOGE EXPRESS NEWS #32 - декември 2012

Без амбиция нищо не започва, а без труд нищо не завършва

(Ралф Уалдо Емерсън - американски мислител и писател, посветил живота си на борбата за утвърждаване на индивидуална свобода)

Големите резултати изискват големи амбиции

(Джеймс Чампи – съвременник, експерт по организационна промяна и фирмени стратегии свързани с реинженеринг на бизнес процесите)

6


ПРОДУКТИ

Новата кредитна карта Да превърнем нашата оферта в една от най-добрите и завършени в целия банков сектор За новата кредитна карта The One ни разказва Юлиян Господинов, Мениджър Eжедневно банкиране. Каква е амбицията ни с новата револвираща кредитна карта The One? Револвиращата кредитна карта бе чакана дълго време от нашите клиенти и нейната липса бе сред причините за прекратяването на нашите взаимоотношения с тях. Основната ни цел в най-близкото бъдеще е да разпространим информацията за старта на продажбите сред нашите активни клиенти и да им предоставим една завършена оферта, която в дългосрочен план ще повиши тяхната лоялност.

Какви са предимствата на кредитна карта The One? По принцип основното предимство на револвиращата кредитна карта е свободата при усвояване на кредита и погасяване на задълженията – подобен баланс между цена и гъвкавост не се предлага от нито един друг банков продукт. Основното предимство на нашата револвираща карта The One, което я прави различна от останалите подобни карти на пазара, е включената защита „Най-добра цена”, която позволява на нашите клиенти да пазаруват без да се налага да чакат най-подходящия момент за покупка. Тази застраховка възстановява разликата на нашите клиенти, ако те намерят идентична стока на пониска цена в рамките на 1 месец от датата на покупка.

Защо този продукт е толкова важен за нас? Както казах преди малко, револвиращата кредитна карта е много важна за повишаване на лоялността на нашите клиенти. С този продукт те могат да контролират личните си финанси, поддържайки непрекъснат контакт с банката и нейните продукти. Пластиката на картата също е препратка към нашата банка – прозрачна и лесно достъпна.

7

Попитахме колеги, реализирали успешно голям брой продажби на карта The One, какво е мнението им за нашия нов продукт. Ето какво мислят те: Какво е мнението Ви за новата кредитна карта The One?

Янка Недева ТАГ, клон Бургас

Гъвкава, практична и изгодна – така бих характеризирала новата карта The One. Като цяло нашите клиенти вече познават кредитните карти като продукт и голяма част от тях съумяват да ги използват рационалМарияна Стоянова ТАГ, клон Разград но. Въвеждането на визия за карта The One би допринесло допълнително за положителното й възприеманe.

Как нашите клиенти възприемат новата кредитна карта TheOne? Нашите клиенти отдавна чакаха да предложим тази кредитна карта. Повечето от тях бяха запознати с предимствата на револвинг картите. Възможността сами да управляват средствата и да определят вноските си повишава доверието и лоялността към нас. Картата The One е необходимото допълнение към гамата от банкови продукти, предназначени за физически лица, и отзивите на клиентите ни са повече от добри. 

SOGE EXPRESS NEWS #32 - декември 2012


ПРОДУКТИ

Пълна картова персонализация

услугите обикновено е запазено само за частното банкиране, а ние можем да го предложим и на масовите клиенти.

Каква е амбицията ни с тази услуга? Тази услуга ни позиционира сред банките новатори, които предлагат нестандартни продукти и услуги. Подобен подход ще има силен дългосрочен ефект върху нашите настоящи и бъдещи клиенти, които често вземат емоционални решения.

Как протича процесът от поръчката до производството на картата?

Да бъдем сред най-иновативните банки в България. Да бъдем банка, която предлага нестандартни продукти и услуги .

За издаването на карта с персонален дизайн е необходим само 1 ден повече, в сравнение с времето необходимо за издаване на обикновена карта. Поръчката на такава карта може да стане по два начина  Заявка за карта в офис на банката  посещение на уебсайт: www.kartazavseki.bg

Какво представлява пълната картова персонализация? Пълната картова персонализация позволява на нашите клиенти да изберат сами изображението, което да бъде отпечатано върху тяхната карта. Тази услуга заменя класическите хартиени снимки, които много хора носят в портфейлите си. Тази услуга е уникална за България и засега няма друга банка в страната, която да предоставя под наем повърхността на своите карти на клиентите си.

Посещение на уеб сайт www.kartazavseki.bg  Заявка за карта в офис на банката

Защо въвеждаме тази услуга? През 2011 г. установихме, че банковите карти могат да бъдат много повече от обикновен платежен инструмент – те могат да бъдат и средство за изразяване на собственото „Аз” на клиента. Това доведе до пускането на картовия каталог преди една година и сега е време за следващата крачка – пълната картова персонализация. С нея нашите клиенти могат да се превърнат в истински творци, създавайки сами свой собствен картов дизайн. Подобно ниво на

Знаете ли, че:

Не всяко изображение може да бъде използвано за пълна персонализация на картовия дизайн. Ето една малка част от изображенията, които не могат да бъдат използвани:  Изображения на известни публични личности (спортисти, актьори, музиканти)  Изображения на продукти със запазени авторски права  Образ, имитиращ парични знаци  Рекламни или промоционални послания, включително и реклама на картодържателя  Телефонни номера или интернет адреси

SOGE EXPRESS NEWS #32 - декември 2012

8


ПРОДУКТИ

Още за нашите амбиции Програма „Експерт” Да сме предпочитаната банка за клиентите свободни професии При създаването на Програма Експерт бе отчетена спецификата на сегмента свободни професии и техните нужди. Нашите продукти отчитат факта, че говорим за специалисти, които разполагат с доходи от професионална дейност, но не и със съответната структура. Наборът от кредитни продукти покрива всички нужди от финансиране от самия старт на дейността на професионалиста, през ежедневните му нужди, до момента, когато е необходимо да направи инвестиция в недвижим имот. Вече предлагаме и пакет All In Practice с преференциални условия за тези клиенти. Помислили сме и за специални картови дизайни, подходящи за клиентите, упражняващи медицински професии, предоставящи правни услуги и др. Основното ни предимство е, че разполагаме с подготвени служители, които познават този сегмент и могат да предоставят професионална консултация и индивидуален подход. Това са клиенти, към които е необходимо да се прояви специално отношение.

Калина Кисьова, ръководител отдел Малки предприятия

SOGE EXPRESS NEWS #32 - декември 2012 9

Разширяване на портфолиото с чуждестранни валути През последната година добавихме седем нови валути към портфолиото ни. Последният пример за това са въведените през месец септември руска рубла, турска лира и австралийски долар. Днес нашите кли-

Да утвърдим Societe Generale Expressbank като форекс банката в България за индивидуални и корпоративни клиенти.

енти вече могат да осъществяват валутни сделки и плащания в общо 16 различни чуждестранни валути. С разширяване на портфолиото ни ние се стремим да отговорим на нуждите на нашите клиенти. Следващата ни цел ще е да разширим инструментите и продуктите, базирани на всички валути, в които предлагаме обслужване, за да посрещнем разнообразните потребности на нашите клиенти, свързани с валутните пазари. Амбицията ни е да предлагаме богат валутен сервиз във всяка една валута. По този начин ще се утвърдим с името „форекс банката на България” и ще създадем предпоставки за привличане на нови клиенти.

Никола Кирилов, Ръководител екип Валутни инструменти

9 SOGE EXPRESS NEWS #32 - декември 2012


СЪБИТИЯ

Срещи с представители на агенции за недвижими имоти През октомври и ноември в 7 града на страната – Варна, Велико Търново, Пловдив, Кърджали, Добрич, Благоевград и София – бяха организирани срещи с представители на местни агенции за недвижими имоти. Основната цел на събитията бе да се затвърди доброто ни партньорството с агенциите за недвижими имоти и да се създадат нови контакти с потенциални партньори. От страна на Societe Generale Експресбанк на събитието присъстваха представители на отдел Индивидуални клиенти, колеги от регионалните структури и от офисите на банката в града на събитието. Те представиха промо-

ционалните условия по жилищния ни кредит, акцентирайки върху предимствата, които правят нашата оферта атрактивна за партньорите ни и техните клиенти. По време на срещите бяха дискутирани още възможностите за успешно партньорство с брокерите, както и актуални теми, свързани с пазара на недвижими имоти – тенденции на пазара в България, специфика на местния пазар и т.н. Срещите бяха посетени от над 300 представители на агенции за недвижими имоти.

Срещи с представители на сегмент свободни професии и МСП Октомври и ноември бяха наситени и откъм събития, насочени към сегмента на свободните професии и малкия и среден бизнес в страната. През месец октомври представители на банката и на лизинговото дружество Сожелиз България участваха в няколко значими събития за лекарските съсловия, провели се в пет града на страната – Разград, Равда, Пловдив, Златоград и Бургас. Сред събитията бяха и церемониите по награждаване „Лекар на Годината” (с участието на здравния министър Десислава Атанасова) и „Дентален мениджър на годината”, които банка-

SOGE EXPRESS NEWS #32 - декември 2012 10

10 SOGE EXPRESS NEWS #32 - декември 2012


СЪБИТИЯ

та подкрепи финансово. Присъстващите на събитията лекари и стоматолози бяха запознати с условията по Програма Експерт, продуктите на банката за свободни професии и специално разработените програми за медицински практики.

Успоредно с тези събития в рамките на стартиралата кампания за Кредит Партньор се състояха и 2 срещи със счетоводни къщи и независими счетоводители в градовете Благоевград и Плевен, организирани от местните екипи в клоновете, съвместно с отдел Малки предприятия. На събитията бяха представени продуктите на банката за бизнес клиенти, както и възможностите за финансиране на бизнеса, в т.ч. специалните предложения, които банката има за своите клиенти в сегмента на МСП и свободните професии.

11

В продължение на усилията ни да се утвърдим като партньор на земеделския сектор в страната, Сожелиз и Societe Generale Експресбанк организирахме представяне на продуктите за сектора в Добрич. На събитието присъстваха близо 60 земеделски производители, които бяха запознати с нашите предложения. 

SOGE EXPRESS NEWS #32 - декември 2012


ИМИДЖ

Открити и прозрачни в комуникацията с нашите клиенти

Попитахме потребителите, участвали във фокусните групи какво е за тях идеалната банка: „Служителите трябва да вдъхват доверие, те са лицето на банката. Те трябва да са компетентни и представителни. Да се отнасят мило към всеки един потенциален клиент”

В края на 2011 г. проведохме проучване с клиенти на банките в България. Искахме да научим как потребителите възприемат банките, банковите продукти и услуги, SGEB и нашите оферти и да получим безпристрастна оценка за позиционирането ни на банковия пазар. В резултат от това проучване разработихме комуникационна концепция, акцентирайки върху открити и прозрачни отношения с нашите клиенти. Година по-късно отново проведохме подобно изследване, този път с цел да установим как са се променили възприятията на потребителите. В двете проучвания се включиха над 200 души – частни лица и мениджъри на МСП от София, Варна, Пловдив и Стара Загора.

Какво според Вас характеризира идеалната банка?

„Индивидуален подход към клиента”

За това как клиентите възприемат нашата реклама и как искаме да бъдем възприемани, разговаряме с Джонатан Генок, ръководител Оперативен и стратегически маркетинг

Определно имаме добри новини! Клиентите ни разпознават повече, приемат ни като по-честни и започват да ни възприемат като истински играч на пазара. Прозрачните отношения и липсата на скрити такси сега ясно се свързват с нашата банка. Като цяло, потребителите имат песимистична нагласа към банките и не им се доверяват, дори повече от преди. Но започват да вярват, че на пазара може и да има банка, която е честна и която вярва, че може да установи с клиентите си печеливши и за двете страни

„Да застава зад нас, дори когато не можем да плащаме. В такъв момент трябва да има диалог, за да се разреши проблемът по възможно най-добрия за двете страни начин”

взаимоотношения. И макар да не са 100% убедени в това, те започват да приемат тази идея. По някакъв начин те ни дават шанс да докажем това, което е много добра възможност за нас.

Как потребителите възприемат SGEB в момента?„Честност, откритост и яснота”

Какво мислят клиентите ни за нашата реклама? Тъй като рекламата ни се различава много от всички останали, не бяхме 100% сигурни каква ще е реакцията на хората. Имахме усещането, че ще я харесат, но не знаехме доколко. Затова и резултатите ни изненадаха приятно. Около 75% от хората казват, че харесват нашата реклама, също 75% споделят, че тя е различна от рекламите на останалите банки.

6*(% 

Хората спонтанно ¶

си спомнят за кампанията

¶

ни и дори могат да цитират

¶

текстове от сценариите

¶

на клиповете!  6*(%  ±

¶

 ±¶

¶

SOGE EXPRESS NEWS #32 - декември 2012

12

¶  

±

    

 

 ±


6*(% 

¶ ¶

ИМИДЖ

¶ ¶

 6*(%  ±

¶

Какво според вас характеризира идеалната банка?

¶ ¶ ¶ ±

    

 

 ± по-вдъхновяващо е, че те спонтанно си спомнят Още за кампанията ни и дори могат да цитират текстове от сценариите на клиповете! Те си спомнят нашите реклами по-добре, отколкото тези на конкурентите, което определено ни кара да се чувстваме удовлетворени и горди.Всичко звучи чудесно, но трябва да има нещо, което може да се подобри? Разбира се, много неща могат да се подобрят и вече имаме много идеи. Основно не ни беше приятно да чуем, че на въпроса „Ако SGEB беше хотел, то какъв щеше да е той?”, хората отговарят: „Малко бутиково хотелче в покрайнините на града”. Да сме бутиков хотел не е толкова лошо – той е стилен, кокетен, предлага добро качество на обслужване. Но да сме малък хотел в покрайнините на град – не е добре. Това означава, че много хора дори няма да ни дадат шанс и да ни посетят. Нашите клиенти ни познават добре и са доволни от нас, което означава, че веднъж дошли, те се убеждават в качеството на нашето обслужване. Но тези, които не са наши клиенти не знаят това и ни познават само от рекламата ни. Затова, трябва да променим този имидж на отдалечена банка и да влезем в „шампионската лига”, да бъдем възприемани като по-масова банка. Да бъдем сред първите 5 банки, за които хората мислят, когато искат да намерят банка-партньор.

„Има прозрачност в отношенията с тях – хората там са професионалисти и обясняват ясно какво и как трябва да се направи”

Как възприемате SGEB?

„Имат много стабилна комуникационна политика – без дребен шрифт. Това, което казват е, че всичко е ясно и прозрачно”

„Те са социално ориентирана банка”

Та, накъде поемаме сега? Сега клиентите ни дават шанс. Казват: „ОК, казвате, че сте честни и прозрачни. Бихме могли да ви повярваме. Но как ще ни го докажете?”. Затова и фокусът ни трябва да бъде насочен върху това да докажем тези ценности чрез нашата реклама, така че хората да вземат решение да дойдат в нашите офиси. И когато го направят, да им докажем тези ценности, с индивидуална грижа, прозрачни взаимоотношения и качествено обслужване. Така че, през 2013 г. пред нас ще стои и предизвикателството да направим нашата банка по-видима и по-примамлива, да я превърнем в място, където клиентите се чувстват добре. Тогава в края на 2013 г. вече няма да сме малък бутиков хотел в покрайнините, а по-скоро ще сме лъскав хотел в центъра на града. 

Сега клиентите ни дават шанс. Затова и фокусът ни трябва да бъде насочен върху това да докажем ценностите ни в нашата реклама и в нашите офиси

13

SOGE EXPRESS NEWS #32 - декември 2012


ПРОЕКТИ

Еволюция на Бек офисите Да повишим качеството на обслужване на клиентите чрез унифициране и опростяване на процесите и прилагане на единен ефективен начин на работа

Какво е БРИНК? БРИНК е името на проекта за еволюция на бек офисите. БРИНК е мотото на промяна, синтезиращо нашето виждане как ще я постигнем:

Бек офис Рационализация Иновация Нормализация Контрол

За проекта БРИНК и за новата организация на работата в Бек офисите на SGEB ни разказва Радостина Добрева – Ръководител отдел Централен Бек Офис. Какво се случва с организацията на работата на бек офисите в SGEB в момента? Подходът, който сме избрали при извършване на промените в бек офис дейностите, е по пътя на постепенно преразглеждане на текущите процеси. Еволюция, а не революция, защото искаме да запазим добрите практики и натрупаните компетенции в бек офис екипите, да приложим единен ефективен начин на работа в цялата клонова мрежа, който да гарантира еднакво качество на услугите за клиентите независимо от начина или мястото на извършване на операциите.

Защо се налага тази промяна? Различните клиентски сегменти имат различни изисквания по отношение на типовете операции и времето на обслужване. Организацията на работа в бек офисите трябва да отговаря на техните очаквания: да предлагаме гъвкави решения при комплексни трансакции, да се съкрати времето за обработка, да се минимизират възможностите за грешки, да се поддържа актуална информация към клиентите за статуса на техните заявки. Всичко това е възможно благодарение на развитието на информационните системи в банката и последователното прилагане на по-висока степен на автоматизация в ревизираните процеси. В резултат ролята на бек офис служителите ще се промени – задълженията за директна обработка на операции ще бъдат заменени с отговорности по мониторинг и контрол, а защо не в бъдеше и център за оперативно съдействие на клиенти.

SOGE EXPRESS NEWS #32 - декември 2012

Каква е ролята на отдел Централен Бек офис? Новосъздаденият отдел ЦБО има за цел да подпомага плавното и сигурно извършване на клиентски услуги, подсигурявайки навременно и точно изпълнение на операции и заявки, свързани с плащания, касова дейност, кредити, отчети и др. като същевременно контролира качеството на операциите. Изключително важна функция на отдел ЦБО е анимирането на бек офисите в клонова мрежа. Отделът е в непрекъсната комуникация с бек офисите, проследява дейността им посредством периодични отчети и поддържа актуални вътрешни правила за работа. Предстои дефиниране на ключови индикатори на представянето и индивидално проследяване на резултатите. Отделът ще работи за повишаване на експертното знание и професионално развитие на служителите в БО. Не на последно място, в координация с търговските дирекции и мениджмънта в клонова мрежа, ЦБО поема инициативи, водещи до по-добра организация и качество на услугите за клиентите.

Любопитно… ƒ ƒ В Бек офисите на SGEB работят 170 колеги. ƒ ƒ В к лоновата мрежа има 11 бек офиса - съответно във всяка група и к лон, извън групите ƒ ƒ 37 колеги работят в новосформирания отдел ЦБО.

14


ПРОЕКТИ

Според Вас как новата организация ще се отрази на работата на бек офисите? „Използването на опростени схеми на работа, нови технологии, усъвършенстване и развитие на съществуващите ще осигури проследяемост, контрол и сигурност на всички извършени операции. Развитието на дистанционните канали, изграждането на функционални връзки между екипите в клоновата мрежа и екипа на Централния Бек офис ще подобри значително качеството на обслужване на клиентите, което и занапред ще бъде основен приоритет в работата ни.”

Мария Николова, Регионален Мениджър Бек Офис, Група София

та. Една от основните му роли в този процес е да бъде генератор и поддръжник на принципи и взаимодействия, гарантиращи висока и ефективна вътрешно-корпоративна култура. В това направление намирам синергията между фронт офис и бек офис като приоритетна област за разработване от страна на новосформирания Централен Бек офис. Положените усилия в тази посока ще гарантират баланс във вътрешнобанковите процеси, а от там и повишаване на качеството.”

Иванка Божанова, Регионален Мениджър Бек Офис, Група Пловдив

Какви са първите Ви впечатления във връзка с новата организация на работа в бек офисите?

Екипът на БО София

Какви са очакванията Ви във връзка с новата организация на работния процес в бек офисите? „С дейността си Бек офисът покрива неразделна част от единния процес на обслужване на клиен-

„Направена е една добра стъпка за обединение на служителите, работещи в БО. За първи път ние имаме реално определени звена за комуникация и сътрудничество в лицето на ЦБО. Със своята нова структура той е аналог на работата в клоновата мрежа. Смятам, че е изградена отлична комуникационна връзка и нашите идеи и предложения срещат подкрепата и сътрудничеството на ЦБО. С общи усилия се стремим да подобрим качеството на работа и да реализираме нови инициативи, което ще допринесе за повишаване на качеството на обслужване на нашите клиенти.” 

Павлинка Минкова, Отговорник Бек Офис, клон Разрад

Екипът на БО Разград

Екипът на БО Пловдив

15

SOGE EXPRESS NEWS #32 - декември 2012


ПРОЕКТИ

SPICE 2 – Отговорникът на офис на фокус

За да научим повече за проекта SPICE 2 потърсихме Ралица Антонова, Мениджър управление на продажбите в отдел Индивидуални клиенти. Защо беше взето решение да се разшири обхвата на проекта SPICE, чрез разработване на проекта SPICE 2? SPICE 2 е естественото продължение на историята, която започнахме заедно с клонова мрежа преди година и половина. По време на обученията установихме необходимост да се обърне специално внимание на ролята на Отговорник офиса. Междувременно следвайки нашата стратегия ние не спираме да разширяваме обхвата на търговската ни дейност и подобряваме нашите търговски оферти. Затова сега повече от всякога добро управление на продажбите е необходимо на всяко едно ниво.

SOGE EXPRESS NEWS #32 - декември 2012

16


ПРОЕКТИ

Какво представлява SPICE 2? SPICE 2 е програма, насочена към развитието на мениджърските умения на една от ключовите фигури за успех в клонова мрежа – Отговорникът на офис. Ако сравним нашите офиси с футболен отбор, то Отговорникът на офис е треньорът. Треньорът преди всичко трябва да знае каква е крайната цел и да намери правилния път да я достигне заедно със своя отбор. Затова той се нуждае от стратегия, а успехът зависи от представянето на всеки един играч. Поради тази причина треньорът трябва да следи индивидуалното представяне и същевременно да мотивира играчите и да оказва необходимото съдействие, защото победата е на целия отбор, не на отделния играч.

Тази аналогия добре описва концепцията на SPICE 2 - ефективно управление на продажбите чрез по-добро управление на екипа, което найнапред трябва да се осъществява на ниво офис.

Какъв е обхвата на проекта? Програмата за обучение е разделена в две направления – първото насочено към ефективен анализ на представянето и второто към уменията, необходими за управление на продажбите (мотивация, управление на времето, комуникация, създаване на план за действие и др.) За по-цялостното възприемане на проекта създадохме и филм, представящ визията на колеги, заемащи различни позиции, за ролята на Отговорник офиса като мениджър. Като следващо ниво на проекта планираме да разработим и специална програма, насочена към Директорите на клонове в регионални структури и отговорниците Индивидуални клиенти като ключови фактори за успех в управление на промените.

Какви са амбициите на проекта SPICE 2? Продължаваме нашето „пътуване” на промяната, развивайки и подобрявайки мениджърските и лидерските умения на Отговорниците на офиси. Разбира се, крайната ни цел винаги е да постигнем по-добри търговски резултати. Уверени сме, че с колегите Отговорници на офиси ще успеем заедно в това предизвикателство. 

17

SOGE EXPRESS NEWS #32 - декември 2012


ОТЛИЧИЯ

SGEB – № 1 в България в управлението на парични потоци През октомври Societe Generale Експресбанк добави още една награда в списъка си с отличия: № 1 в България в престижната годишна класация за най-добри институции в управлението на парични потоци на международното финансово списание Euromoney (Euromoney’s Cash Management NonКорица на октомврийския Financial Survey 2012). Две брой на списанието, в което поредни години банката се бяха публикувани резултатиизкачваше в класацията – те от проучването 3-та позиция през 2010 г., 2-ра през 2011 г. и достигна лидерското място през 2012 г. За наградата разговаряме с Пенка Филева, ръководител Екип Кеш мениджмънт корпоративни клиенти.

Информационни проекти, Проекти и Организации, Вътрешни и Международни операции, Мидъл/Бек офиси в клонова мрежа, Маркетинг и комуникации, Правен, Финансови пазари, Големи и Средни корпоративни клиенти и съответните корпоративни екипи в клонова мрежа. Тази година колегите от Средни корпоративни клиенти и клонова мрежа се присъединиха за първи път към провеждането на анкетата, което значително допринесе за получаването на това престижно отличие.

Как протече проучването? Euromoney анкетира специалисти, заети в областта на управлението на паричните средства в цял свят. На база получените резултати институциите биват класирани на глобално, регионално и национално ниво. В България и по-специално в SGEB анкетата се изпраща от Мениджър връзки с клиенти в банката до финансовия експерт при клиента, с който поддържаме контакт. Допълнително проследяваме и „изпълнението” на въпросника, което увеличава успеваемостта, благодарение на близките взаимоотношения с компанията. Амбицията ни да подобряваме предоставяните услуги и продукти ще ни доведе до крайната цел повече клиенти.

Какво е „кеш мениджмънт”? Кеш мениджмънтът е управление на паричните потоци в една компания, като реферира към входящите и изходящи парични наличности чрез ползването на разплащания в местна и чуждестранна валута, ПОС устройства, инкасо и депозити.

Какво означава тази награда за SGEB? Банката изключително много държи на близкия контакт с клиента, неговата удовлетвореност и доверието, което стои като мост между двете страни. Въпреки че много от клиентите ни имат повече от една обслужваща банка, целеустремената и системна работа взима превес над някои слабости в банковите ни продукти и ни дава предимство пред конкурентите. Зад този успех стои синергията между отделите Дистрибуционни проекти,

След получаването на тази награда, какви са следващите ни цели? Успехът е резултат от постоянната градивна самокритика и не трябва да променя своето изражение, ако искаме да сме над останалите конкуренти. Синергията и екипният дух трябва да запазят своето измерение, а амбицията ни да подобрим предоставяните услуги и продукти в качествено и ценово отношение неминуемо ще ни доведе до крайната цел - повече клиенти.

18


ОНЛАЙН ПРИСЪСТВИЕ

Изграждане на стабилно онлайн присъствие Интервю с Мирела Апостолова, Специалист Оперативен маркетинг Защо е важно за една компания да има стабилно онлайн присъствие? Общоизвестно е, че потреблението на интернет през последните години е нарастнало значително. Днес почти половината от населението на България е онлайн (48.8%). Клиентът ползва онлайн пространството да търси информация, да изразява мнение за продукти и услуги, да пазарува и плаща сметки онлайн. Компанията от друга страна е онлайн, за да комуникира със своите клиенти, да популяризира своите оферти и да предоставя по-качествено обслужване чрез онлайн инструменти за пазаруване и плащане на сметки. Именно затова в днешно време е задължително една компания да е в интернет, за да е конкурентна.

Какви са амбициите на SGEB за онлайн присъствието на банката? Един от първите канали, чрез които всяка компания има досег до своите клиенти, това е нейният корпоративен сайт. Затова в момента разработваме новия сайт на банката. Той ще е има не само подобрен дизайн и структура, но и нови функционалности, с цел да улесним нашите клиенти и да им осигурим по-добро обслужване.

Специализирани сайтове, свързани с дейността на компанията, както и присъствие в социалните мрежи, са също важни за стабилното онлайн присъствие. Наскоро стартира подобреният сайт „Карта за всеки”, който вече предоставя по-широк

19

набор от картови дизайни за индивидуални и за бизнес клиенти, а състезанието ни във Фейсбук – „Твоето изкуство на съвремената карта”, беше първата ни инициатива в тази социална мрежа, която постигна значителен успех (над 10 000 фена).

Нашата амбиция: Да осигурим на клиентите ни пълната гама от услуги онлайн

Какво е новото в www.sgeb.bg и „Карта за всеки” и какви са амбициите ни за тях? Новият ни корпоративен сайт ще ни даде възможност да утвърдим присъствието си онлайн, както и да увеличим неговата ползваемост. През месец октомври www.sgeb.bg има средно около 5 000 посещения на ден, като с новия сайт имаме за цел да увеличим тази посещаемост. Подобреният дизайн и структура ще улеснят посетителите в търсенето им на информция, а по-големият набор от функционалности ще подобри комуникацията им с нас. Амбицията ни е да осигурим пълната гама от услуги онлайн – намиране на синтезирана и структурирана информация, ползване на интернет банкиране, калкулиране на заем, директна връзка с банката, специална страница за медия, както и за корпоративна социална отговорност и др. Сайтът „Карта за всеки” също очаква значително подобрение и развитие. След като разширихме галерията от картови дизайни, скоро очакваме да въведем и инструмента за пълна персонализация. Амбицията ни за сайта е да осигурим на клиентите цялостно онлайн обслужване при издаването на банкова карта – от избирането на дизайна до получаването на картата и за тази цел планираме и интеграция на сайта с BankOn Web. 

SOGE EXPRESS NEWS #32 - декември 2012


ОНЛАЙН ПРИСЪСТВИЕ

Let’s go Social Защо навлизаме в социалните медии ...

Общуването през социални медии се превръща в ежедневие за все повече хора по света. България не прави изключение от статистиката. У нас Facebook е най-използваната социална мрежа до момента, с над 2 000 000 потребителя (30% от населението на страната). Присъствието в социалните медии на всяка една компания добива все по-голямо значение в общуването с потребителите. То скъсява дистанцията с аудиторията и създава нови възможности за комуникация с нея. Като една модерна банка, която се стреми да бъде близо до своите клиенти, ние разработихме стратегия за навлизане в социалните медии и осъществяване на връзка с потребителите посредством Facebook.

- „Твоето изкуство на съвременната карта”. За по-малко от месец страницата „Обичам съвременното изкуство” събра над 10 000 фена и над 1  000 предложения за дизайн на банкова карта посредством приложението на конкурса. Сега целта ни е да поддържаме жив интереса на феновете на страницата. Искаме да създадем за тях място, където ежедневно да споделят своите проекти в сферата на съвременното изкуство, към което да се обръщат за актуална информация по темата и където да намират подробности и новини за проектите на банката в областта.

Нашите Fecebook страници ...

През лятото на 2012 г. стартирахме нашата първа Facebook страница „Обичам съвременното изкуство”, свързана с една от основните ни каузи – подкрепа на съвременното изкуство. Паралелно със старта на страницата и като част от партньорството ни с международния фестивал за съвременно изкуство – Sofia Contemporary В Движение, обявихме конкурс за художествено оформление на банкова карта

SOGE EXPRESS NEWS #32 - декември 2012

Създаването на втората ни страница „Обичам българската природа” бе провокирано от партньорството ни с WWF и общата ни програма в защита на 10-те природни парка на България. Страницата стана активна в края на октомври и постепенно набира популярност. Тук ще обменяме идеи за проблемите, с които нашата природа се сблъсква и ще споделяме действия, които предлагаме за отстраняването им. Скоро предстои старта и на новата ни корпоративна страница във Facebook. Това е проектът, който ще ангажира най-много колеги от банката. Във връзка с него създадохме екип за социални медии, включващ представители на отделите Кол център, Качество, Човешки ресурси и Маркетинг.

20


ОНЛАЙН ПРИСЪСТВИЕ

Екип Социални медии

Мариела Михайлова отдел Човешки ресурси Василия Сивева отдел Кол център

Силвия Костадинова отдел Кол център

Цветелина Грозданова отдел Маркетинг и комуникации

Росица Василева отдел Кол център

Михаела Бояджиева отдел Качество

Надежда Георгиев отдел Кол център

Сред основните цели, които си поставяме с разработването на тази страница, са:  Изграждане на собствена разпознаваема медия, чрез която да поддържаме интереса на клиентите и феновете на банката, да предоставим бърза и удобна възможност за обратна връзка, интерактивност и взаимодействие с онлайн общностите;  Генериране на трафик към интернет страниците на банката;  Привличане на поддръжници и нови клиенти;  Популяризиране на продуктите и услугите, предоставяни от банката;  Възможност за следене на общественото мнение и потребителските нагласи спрямо продуктите и услугите, предлагани от SGEB. Вярваме, че с корпоративната страница ще имаме възможност не само да комуникираме директно с потребителите, но и ще установим близък контакт с тях като следим техните мнения, коментари и желания.

21

Проектът на Филип Лазаревски „Shh…” събра най-много „харесвания” във Facebook страницата ни „Обичам съвременното изкуство”

SOGE EXPRESS NEWS #32 - декември 2012


Корпоративна социална отговорност

Моменти от „Деня на природата” 29 септември 2012 г. 10 български парка Повече от 370 доброволци По-чиста и красива природа

Заедно почистихме отпадъците …

SOGE EXPRESS NEWS #32 - декември 2012

22


Корпоративна социална отговорност

Премахнахме корените на инвазивни растения и изнесохме падналите дървета от сечищата …

И показахме на нашите деца колко е важно да се грижим за природата!

Освежихме кътовете за отдих и подготвихме материал за изграждане на пътеки и огради…

23

SOGE EXPRESS NEWS #32 - декември 2012


Корпоративна социална отговорност

SGEB и WWF – заедно за българската природа Какви цели си поставихме със съвместния ни проект за 10-те природни парка на България? Амбициите ни са в няколко посоки. С този проект бихме искали да покажем какво следва да е смисленото партньорство между бизнес сектора и природозащитна организация. Подкрепата за възстановяването на редки растения и дървета в природните паркове на България не е самоцелна, а много необходима дейност за опазване на биологичното разнообразие в тези места. Също така има ясни ползи и за хората, които обичат природата. Освен това, за първи път международната организация WWF си сътрудничи със Societe Generale и то по проект за България, което ни прави още по-мотивирани да се представим успешно.

Как върви работата по проекта - какви дейности са реализирани до момента? Досега са извършени всички подготвителни работи за засаждането на дърветата: отгледани са фиданки, обработени са терените, почвата е разчистена от чужди видове. Самото залесяване се извършва тази есен и през пролетта и есента на 2013 г. Събрани са също така семена и резници от ендемичните растения – те ще се отглеждат в разсадници и засадени напролет.

SOGE EXPRESS NEWS #32 - декември 2012

Ива Братанова, Експерт маркетинг и набиране на средства

Какво е мнението Ви за инициативата „Ден на природата”, която организирахме заедно през септември? За провеждането на този ден се положиха доста организационни усилия. Удовлетворени сме, защото инициативата донесе много хубави емоции на всички участници, а работата, която се свърши, беше най-разнообразна и полезна за поддържането на природните паркове. Администрациите на парковете останаха много доволни от положения труд и ентусиазма на хората от банката.

Какви са амбициите на WWF в момента? Усилията ни са насочени към защита на старите естествени гори, възстановяване на пресъхнали влажни зони и превръщането им в дом за редки птици и риби, опазване на малкото останали свободнотечащи реки (като Дунав), както и към разработването на пилотни за България икономически механизми за опазване на природата. Искаме да разширим образователните си проекти с деца, както и да привличаме за каузите си все повече съмишленици – било то сред бизнеса или сред отделните граждани.

24


Корпоративна социална отговорност

SGEB и Българска хранителна банка – заедно с Програма „Витамина” Измина половин година от началото на партньорството между Societe Generale Експресбанк и Българска хранителна банка (БХБ). За кратките шест месеца ние:  Дадохме личен принос за Хранителната банка с доброволчески труд, събирайки над 2,6 тона храна  Бяхме домакини на събитие, което събра представители на бизнеса и промотира дейността на организацията  Стартирахме програма „Витамина”, подкрепяща деца и младежи в нужда.

Как действа програма „Витамина” Два пъти седмично доброволци на БХБ събират и сортират пресни плодове и зеленчуци, дарени от търговците на тържището в кв. Слатина, София. Това е свежа продукция, която не е била продадена през деня. Задачата на програмата е да спаси тази продукция от разхищаване и още същия ден да я раздаде на деца и младежи, които имат нужда от социална и хранителна подкрепа.

Нашият принос

Защо го правим?

Societe Generale Експресбанк поема логистичните и административни разходи по програмата и ще подпомогне за популяризирането й, като ангажира клиенти и партньори, които да дарят допълнителни средства за разширяване на обхвата й.

Защото децата, които живеят в крайна бедност, нямат достъп до балансирано и здравословно хранене. Едновременно с това всеки ден огромно количество пресни плодове и зеленчуци остават непродадени на тържищата и търговците на едро не могат да ги реализират по друг начин.

За 2011 г. хранителните банки в Европа са събрали и раздали над 400 000 тона храна, като подпомагат 5,2 милиона души чрез мрежа от 31 000 социални и благотворителни организации.

25

SOGE EXPRESS NEWS #32 - декември 2012


Корпоративна социална отговорност

От месец септември БХБ има нов изпълнителен директор - Мая Калчева. Ето какво споделя тя за програма „Витамина”: „В момента “Витамина” е една от най-важните и найамбициозни програми за БХБ, защото същността на програмата олицетворява същността на Хранителната банка – да спасява от разхищение и изхвърляне храна, която днес е годна за консумация и може да бъде изядена от човек в нужда, но утре вече ще бъде развалена и ненужна. За нас е голямо предизвикателство и огромно удовлетворение да успеем да съберем и раздадем така важните за всеки човек пресни плодове и зеленчуци, чийто живот трае едва няколко дни, а понякога и часове. А когато знаем, че те ще стигнат до деца и млади хора, които не всеки ден могат да се хранят здравословно, тогава усилията ни са двойно възнаградени. Радваме се, че SGEB избра точно тази форма на хранително подпомагане и реши да разработи заедно с БХБ именно програма, насочена към деца и младежи. Надяваме се скоро към плодовете и зеленчуците да включим и други важни храни за здравословната диета на децата като хляб, млечни продукти и др. 

В Европа 80 милиона живеят под прага на бедността, от тях 30 милиона страдат от недохранване. Основни моменти от дейността на БХБ от основаването й до днес.

 официален старт на БХБ. I

II

III април

 откриване на складовата база в Елин Пелин.

2012 г.

юни

юли

 първа мащабна кампaния за набиране на храни в корпоративна среда – “Седмица на солидарността в SGEB”.

 БХБ получава и разпределя първите големи дарения на месо и мляко без нарушаване на хладилната верига.

VII

SOGE EXPRESS NEWS #32 - декември 2012

август  официално представяне на склада на БХБ пред журналисти.

26

 раздадени 50 тона хранителни продукти. Ежеседмично БХБ подпомага над 20 социални организации и достига до близо 2000 души.

 старт на програма “Витамина”.

септември

октомври  Първа акция за набиране на храни в Пикадили.  Посещение на представители на FEBA – Европейската федерация на хранителните банки.

XI XII


Поздравления

Любомир Пасков, зам.-директор на клон Транспортна група Варна, със съпругата си Анелия и сина им Стефан, роден на 16.06.2012 г.

Стела Мечева, ТАГ в офис Гълъбово, клон Стара Загора и съпругът й Андон

Стилияна Ангелова, СРГ в офис Левски - Велико Търново, клон Горна Оряховица и дъщеря й Сияна

Мирослава Георгиева,

Лъчезар Николов,

специалист ИТ поддръжка в група Пловдив, с малкия Емилиян, кака Яна и татко Григорий

отговорник офис Технически Университет, група София и съпругата му Румяна

27

Янка Недева, ТАГ в офис Пиргос, клон Бургас със съпруга си Любомир

Даниела Боева, технически секретар в група Плевен, със сина си Виктор

SOGE EXPRESS NEWS #32 - декември 2012


Добре дошли

Величка Хаджикосева Ръководител екип Големи корпоративни клиенти

Дамян Обретенов, Директор на клон Стара Загора

Венцислав Великов Отговорник клиенти фирми, клон Русе

Величка Хаджикосева се присъедини към екипа на отдел Големи корпоративни клиенти през месец ноември, поемайки позицията Ръководител екип Големи корпоративни клиенти Висшето си образование завършва в Софийски Университет „Св. Климент Охридски”, откъдето има придобита магистърска степен по Френска филология. Притежава и магистърска степен по Бизнес администрация от Франкофонския институт по администрация и управление в София. Величка Хаджикосева има 11 години опит в сферата на корпоративното банкиране. Своя опит натрупва в ING Банк Н.В. – клон София, към чийто екип се присъединява през 2001 г. и придобива значителни познания в сферата на структурното финансиране. През 2008 г. работи в лондонския клон на ING Банк, където заема позиция Вице-президент в отдел обслужващ клиенти в сферата на комуналните услуги. През 2009 година, след завръщането й в клона на банката в София, е назначена за Директор Корпоративни клиенти. Свободното си време най-много обича да прекарва с книга в ръка или да пътува. Дамян Обретенов пое длъжността Директор на клон Стара Загора през месец октомври 2012 г. Той има бакалавърска степен по Счетоводство и контрол от Икономически университет – Варна. Притежава и две магистърски дипломи – по Счетоводство и одит и по Банков мениджмънт – от Стопанска Академия „Димитър А. Ценов” Свищов. Завършил е езиковата гимназия с първи език немски и втори английски. Своята кариера Дамян Обретенов започва като счетоводител. В банковия сектор влиза през 2006 г. с назначаването му за Експерт Малки и средни предприятия в клона на CIBank в гр. Стара Загора. През годините e повишаван няколко пъти, като преминава последователно през позициите на Главен експерт Малки и средни предприятия, Директор на клона на банката в Стара Загора, Мениджър продажби МСП за регион Централна и Южна България и Регионален мениджър МСП за Централна и Южна България. Свободното си време той обича да прекарва със семейството си сред природата. Запален е по риболова и моторните спортове.

През месец октомври към екипа на клон Русе се присъедини Венцислав Великов на позиция Отговорник клиенти фирми. Венцислав Великов завършва Стопанска Академия „Димитър А. Ценов” в гр. Свищов със специалност Финансово дело и магистърска степен по Финансов мениджмънт. Владее отлично английски и има познания по руски и полски език. Непосредствено след дипломирането си започва работа в банковия сектор като Консултант граждани в ТБ „МКБ Юнионбанк” АД в гр. Русе, а няколко години по-късно поема позицията на Консултант Бизнес клиенти. Кариерният му път продължава в ОББ, където последователно заема длъжностите Директор на клон на банката в гр. Русе и Мениджър екип Корпоративен бизнес в Бизнес центъра на институцията в града. В свободното си време обича да спортува – любимият му спорт е футбола. 

Sg newslater2012 210x297 pp am 2012 12 14 preview  

Newsletter SGEB

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you