Page 1

H Στάση του Ελευθέριου Βενιζέλου στον Α´ Παγκόσμιο Πόλεμο


Ελ. Βενιζέλος • Από την έναρξη του Α´ Παγκοσμίου Πολέμου τάχθηκε υπέρ της Αντάντ • διότι πίστευε στην τελική της νίκη, • διαφωνώντας ανοιχτά με την στάση του Βασιλιά και έτσι οι σχέσεις τους ήρθαν σε ρήξη.


Ελ. Βενιζέλος   

Ο βενιζελισμός θα στοχεύσει στη "Μεγάλη Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών» και αυτός ήταν ο κυριότερος λόγος που τάχθηκε υπέρ της Αντάντ.


Ελ. Βενιζέλος 

Ο Βενιζέλος επισημαίνει τον κίνδυνο κατάλυσης του πολιτεύματος της βασιλευόμενης δημοκρατίας και της εγκαθίδρυσης απολυταρχίας από τη χορεία Στρατιωτικών Επιτελών με την ανοχή του βασιλιά Κωνσταντίνου.


Ελ. Βενιζέλος 

Η διαμάχη μεταξύ του Βενιζέλου και του Κωνσταντίνου συνεχώς αυξανόταν και κανείς από τους δυο δεν είχε σκοπό να υποχωρήσει. Ο Βενιζέλος ήταν αυστηρά υπέρ του πολέμου λόγω της αισιοδοξίας του για την έκβαση του.


  

Ντάντσοβ Φελλαχίδης Τσέχου


Η στάση του βασιλιά Κωνσταντίνου • στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο


Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΤΟΝ Α' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ 

Ο Κωνσταντίνος δεδομένης της κυριαρχίας της Αγγλίας και παρά τούς δεσμούς του με την Γερμανία δεν μπορούσε να πάει με το μέρος των κεντρικών δυνάμεων και έτσι ζήτησε την ουδετερότητα της Ελλάδας στον πόλεμο.


Ο Κωνσταντίνος ο Α΄ 

Ο Κωνσταντίνος ανέπτυξε μυστική διπλωματία εν άγνοια της κυβέρνησης καταφεύγοντας ακόμη και σε παράνομα μέσα όπως π.χ. (παράδοση απορρήτων διπλωματικών εγγράφων).


Ο Κωνσταντίνος ο Α΄ Ο Κωνσταντίνος με την επίμονη αντίδραση στην παρεμβατική πολιτική των φιλελευθέρων συντελούσε στην πολιτικοποίηση της αντιγνωμίας του με τον υπεύθυνο πρωθυπουργό, το Βενιζέλο.


Ο Κωνσταντίνος ο Α΄ Η πολιτική αυτή του Κωνσταντίνου είχε ως αποτέλεσμα την αποχή των φιλελευθέρων από τις εκλογές που προκηρύχτηκαν μετά τη δεύτερη παραίτηση του Βενιζέλου καθώς θεωρούσαν την ενέργεια του βασιλιά ως παραβίαση του συντάγματος. Έτσι όμως εντείνονταν τα πολιτικά πάθη.


• Βασίλης Ψαριανός • Γιώργος Παπανικολάου • Βασίλης Τσακίρης


ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΧΑΣΜΟΣ Ο Εθνικός Διχασμός (1914-1917) υπήρξε μία σειρά γεγονότων που επικεντρώνονται στη διένεξη μεταξύ του τότε πρωθυπουργού της Ελλάδας, Ελευθερίου Βενιζέλου και του Βασιλιά Κωνσταντίνου Α΄ σχετικά με την είσοδο ή μη της Ελλάδας στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

VS


Γιώργος Πολύζος Τσέτσος Κοσμάς


Το κίνημα Εθνικής Άμυνας στη Θεσσαλονίκη κατά τον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο


Στις 21 Μαΐου του 1916 οι Γαλλικές δυνάμεις επέβαλλαν στρατιωτικό νόμο στις περιοχές της Μακεδονίας που είχαν καταλάβει. Κατέλαβαν το ταχυδρομείο, το τηλεγραφείο, το τηλεφωνείο, τον σιδηρόδρομο, το εργοστάσιο ηλεκτρικού ρεύματος και το εργοστάσιο φωταερίου.


Τον Απρίλιο του 1916 Σερβικός Στρατός μεταφέρθηκε στο Μακεδονικό μέτωπο. Ταυτόχρονα, ήρθε στην Θεσσαλονίκη ο Σέρβος Βασιλιάς και η κυβέρνηση του.


Στις 17 Αυγούστου του 1916 διατάχθηκε από το Βενιζέλο κήρυξη του Εθνικού Κινήματος.


Όλοι οι Αξιωματικοί και οι οπλίτες της Κρητικής Χωροφυλακής συμμετείχαν στο Κίνημα και μάλιστα αυθόρμητα.


Ώρες Αγωνίας 

Οι επαναστάτες περικύκλωσαν τις φιλοβασιλικές μονάδες. Οι απώλειες από τις σποραδικές συγκρούσεις ήταν μόνο 3 νεκροί και 7 τραυματίες. Την επομένη το μεσημέρι τα Γαλλικά στρατεύματα ανάγκασαν τους πιστούς στον Βασιλιά Έλληνες στρατιώτες να παραδοθούν. Ακολούθως, το Κίνημα επεκτάθηκε και σε άλλες πόλεις της Μακεδονίας. Την Κρήτη και τα νησιά.


• Χαρά Νισηροπούλου • Ευγενία Σεϊτίδου


Επίστρατοι και Αμυνίτες


Επίστρατοι  

Ο επιστρατισμός ξεκίνησε από τούς στρατώνες. Οι βασιλικοί αξιωματικοί άσκησαν προπαγάνδα της οποίας αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία της ομάδας των Επιστράτων.


Επίστρατοι 

Επίσης το κίνημα αποτέλεσε αντίδραση στις πιέσεις των Αγγλογάλλων. Οι έφεδροι δεν ήθελαν πόλεμο επομένως οι επιστρατικοί σύλλογοι είχαν καθαρά αντιπολεμική ιδεολογία.


Επίστρατοι 

Οι επιστρατικοί όμως σύλλογοι δεν μπόρεσαν να κρατήσουν την αυτοτέλειά τους γιατί δεν υπήρχαν ηγετικές φυσιογνωμίες που να τους οδηγήσουν στο σωστό δρόμο. Έτσι, πήραν τελικά «στραβό δρόμο».


Αμυνίτες 

Κατά τη διάρκεια του Εθνικού Διχασμού ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη η Εθνική Άμυνα από φανατικούς βενιζελικούς. Στόχος τους ήταν να καταλύσουν την ελληνική βασιλική κυβέρνηση των Αθηνών.


Αμυνίτες 

Επιδίωξή τους ήταν να επιστρατεύσουν τις ελληνικές περιοχές που βρίσκονταν υπό τον έλεγχό τους, με σκοπό να δημιουργήσουν στρατιωτικές μονάδες, ώστε να παρέχουν υπηρεσίες στην Αντάντ.


Μια μέρα θα το γράψει η ιστορία που έδιωξε απ’ την Αθήνα τα θηρία που έδιωξε βασιλείς και βουλευτάδες τους ψευταράδες και τους μασκαράδες Και στην άμυνα εκεί όλοι οι αξιωματικοί πολεμάει κι ο Βενιζέλος που αυτός θα φέρει τέλος και ο κάθε πατριώτης θα μας φέρουν την ισότης Η Παναγιά που στέκει στο πλευρό μας δείχνει το δρόμο στο νέο στρατηγό μας τον ήρωα της εθνικής αμύνης που πολεμάει και διώχνει τους εχθρούς Της αμύνης τα παιδιά διώξανε το βασιλιά και του δώσαν τα βρακιά του για να πάει στη δουλειά του τον περίδρομο να τρώει με το ξένο του το σόι Έλα να δεις σπαθιά και γιαταγάνια που βγάζουν φλόγες και φτάνουν στα ουράνια εκεί ψηλά ψηλά στα σύνορά μας τρέχει ποτάμι το αίμα του εχθρού Της αμύνης τα παιδιά διώξανε το βασιλιά της αμύνης το καπέλο έφερε το Βενιζέλο της αμύνης το σκουφάκι έφερε το Λευτεράκη

Σταύρος Ξαρχάκος (Συνθέτης) Ερμηνευτής Νταλάρας


 

Μαρία Πιστοφίδου Κλεοπάτρα Ρούμκου


ΤΑ ΝΟΕΜΒΡΙΑΝΑ (1916)


Στις 3 Νοεμβρίου, οι αγγλογάλλοι, που είναι στο πλευρό του Βενιζέλου, αξιώνουν την παράδοση τεράστιων ποσοτήτων πολεμικού υλικού από την κυβέρνηση των Αθηνών..


Ο Γάλλος ναύαρχος Φουαγιέ στις 18 Νοεμβρίου έκανε απόβαση με γαλλικά αγήματα και συγκρούστηκε με τα στρατεύματα της κυβέρνησης της Αθήνας…


Έπειτα ακολούθησε ο βομβαρδισμός της Αθήνας από τους συμμάχους..


Οι εχθροπραξίες έλαβαν τέλος έπειτα από συμφωνία που επήλθε μεταξύ των αντιπάλων σε συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη..


Οι συμμαχικές δυνάμεις αποσύρονται και επικρατεί η αναρχία... Η χώρα βρίσκεται σε εμφύλιο με τους υποστηρικτές του Κωνσταντίνου να εξαπολύουν επιθέσεις προς τους Βενιζελικούς...


Τέλος η κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης κηρύσσει έκπτωτο τον βασιλιά Κωνσταντίνο... (1917)


• Κώστας Χατζηντίνος • Ανδρέας Φιλιππίδης


Κατάληψη Καβάλας


Καθώς εκτυλίσσονταν τα γεγονότα του Α' Παγκόσμιου Πολέμου στα διάφορα μέτωπα, ετίθετο πιεστικά το πρόβλημα των συμμαχιών ανάμεσα στις Mεγάλες Δυνάμεις και τις βαλκανικές χώρες.


Επειδή το ζητούμενο ήταν ο προσεταιρισμός της Bουλγαρίας, προτάθηκε η παραχώρηση προς αυτήν ελληνικών εδαφών στην ανατολική Mακεδονία συμπεριλαμβανομενου και του νομού καβάλας (1916).


Η κατάληψη της ανατολικής Mακεδονίας και ειδικότερα της πόλης της Καβάλας από το βουλγαρικό στρατό, η αιχμαλωσία τμημάτων του ελληνικού στρατού και οι διώξεις του ελληνικού πληθυσμού της περιοχής το καλοκαίρι του 1916 όξυναν τη σύγκρουση ανάμεσα στις δύο αντιλήψεις για την επιλογή στρατοπέδου στη διεθνή διαμάχη.


O Ελευθέριος Βενιζέλος αποφασίζει να συνταχθεί με το κίνημα της Εθνικής Αμύνης και συγκροτεί επαναστατική κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη κηρύσσοντας τον πόλεμο στις Κεντρικές Αυτοκρατορίες και βεβαίως στη Βουλγαρία.


• Τζουρά Βαρβάρα • Τσαλίκη Βίκυ


Οι πολεμικές επιχειρήσεις που διεξήγαγε η Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου! Πολέμου


     

Ο πρώτος σχηματισμός του νέου στρατού, το Α' Τάγμα Εθνικής Αμύνης, προωθήθηκε στο μακεδονικό μέτωπο για να ενισχύσει τους Συμμάχους που είχαν ήδη αναπτυχθεί στα βόρεια της Θεσσαλονίκης.


Tον Iούνιο του 1917 ο Βενιζέλος που έγινε και πάλι πρωθυπουργός του ενιαίου ελληνικού κράτους


Το Mάιο του 1918 ελληνικά στρατιωτικά τμήματα συμμετείχαν πρωταγωνιστικά στη μάχη του Σκρα ντι Λέγκεν, που κατέληξε στην κατάληψη μιας ιδιαίτερα οχυρής θέσης, που έλεγχαν ως τότε οι Kεντρικές Δυνάμεις, κατά βάση τα βουλγαρικά στρατεύματα.


Το 1919 η Ελλάδα συμμετείχε στην εκστρατεία, την οποία ανέλαβαν οι Σύμμαχοι στην Ουκρανία εναντίον της σοβιετικής Ρωσίας για την ανατροπή του νέου καθεστώτος.


Έλλη Χατζόγλου

Έλενα Ξανθοπούλου


~Η συνθήκη των Σεβρών~


~Βασικά στοιχεία της συνθήκης~ Η Συνθήκη των Σεβρών υπεγράφη στις 28 Ιουλίου/10 Αυγούστου 1920 στην πόλη Σεβρ (Sèvres) της Γαλλίας, φέρνοντας την ειρήνη ανάμεσα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και τις Συμμαχικές Δυνάμεις μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.


~Οι επιπτώσεις για την Ελλάδα~ 

Στην Ελλάδα παραχωρούνταν τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος,

Παραχωρούνταν και η Θράκη, από την οποία η Βουλγαρία παραιτούνταν οριστικά από κάθε δικαίωμά της σε αυτή. 

Η περιοχή της Σμύρνης έμενε υπό την ονομαστική επικυριαρχία του Σουλτάνου αλλά θα διοικούνταν από Έλληνα Αρμοστή ως εντολοδόχο των Συμμάχων, και θα μπορούσε να προσαρτηθεί στην Ελλάδα μετά από πέντε χρόνια με δημοψήφισμα. 


~Οι επιπτώσεις για την Τουρκία~  Τα στενά των Δαρδανελίων και η θάλασσα του Μαρμαρά αποστρατικοποιήθηκαν και έγιναν διεθνής περιοχή,  οι Σύμμαχοι απέκτησαν τον οικονομικό έλεγχο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τέλος,  καθορίζονταν η ισότητα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων.


Εδαφικός χάρτης Ελλάδος


Ένας ευρωπαϊκός χάρτης μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο


~ΝΙΚΟΛΑΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΗΣ~ ~ΘΑΝΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ~

Α΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ  

Εργασία μαθητών

Α΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ  

Εργασία μαθητών

Advertisement