__MAIN_TEXT__

Page 1

D N A L I IE N A V NEN O W e e r e Go e e k k a l f r e v O

CARDIOLOOG KA WAI WU GAAT WERKEN IN HET ZIEKENHUIS OP GOEREE-OVERFLAKKEE:

Tips duurzaam

“IK WIST NIET EENS wonen Kopen WAAR HET LAG.” & huren

Nieuwe ontwikkelingen

RICHARD GROENENDIJK:

Waarom GoereeOverflakkee?

OM ALLES


en n won u a v d & jo eilan

I

n dit magazine maak je kennis met GoereeOverflakkee – eiland van wonen & nog veel meer! Met dit prachtige eiland als thuishaven liggen uitgestrekte natuur, goed gezelschap en brede stranden binnen handbereik. Het woningaanbod is ruim en aantrekkelijk. De poort naar de Randstad ligt op een halfuurtje rijden, toch waan je je op het eiland in een andere wereld. Ervaar het eilandgevoel waar rust en dynamiek elkaar afwisselen. Eiland van wonen & ontspannen, maar ook van ondernemen. Ontmoet eilandbewoners die gastvrij en betrokken zijn. Die hechten aan tradities en tegelijk innoveren en volop werken aan duurzaamheid. Hier ontbreekt het je aan niets: van veelzijdige sportvoorzieningen tot uitstekend onderwijs en van knusse havencafeetjes tot eersteklas gezondheidszorg. Dit alles en nog veel meer moois maakt Goeree-Overflakkee compleet.

Goeree-Overflakkee. Eiland van wonen & nog veel meer

Het begin van een mooie dag...

Ochtendmist in de polder FOTO: BRAM VAN BROEKHOVEN


...kent ontelbare mogelijkheden. Ontdek ook de mogelijkheden die Tieleman Keukens u kan bieden. Van ultramoderne keukens tot koloniale klassieke keukens, van compleet interieur tot uitvoeren van een renovatie. Met alleen maar eigen medewerkers is persoonlijke aandacht en levenslang ontzorgen het credo bij Tieleman Keukens.

“Het kopen van een keuken moet een feest zijn!” Jan Tieleman

2017 BESTE KEUKENWINKEL WUGLY.NL

FINANCIEEL GEZOND GROENE VLAG GRAYDON

BESTE FAMILIEBEDRIJF VAN GOEREE-OVERFLAKKEE

BESTE FAMILIEBEDRIJF VAN WEST-NEDERLAND

BESTE ZELFSTANDIGE WINKEL VAN NEDERLAND

WARME DOUCHE TROS RADAR

BESTE KEUKENSPECIALIST VAN NEDERLAND

2012 - 2017

2012 - 2017

2014

2014

2011

2010

2003 / 2004 / 2009


Inhoud

40

36

18

Eiland van wonen & ontspannen

Eiland van wonen & ondernemen

6 8 10 12 14 15 18

28

20 22

Eiland van wonen & bewegen

24 26 28 32 33

60 Colofon

Eiland van wonen & natuur

Eiland van wonen & proeven

WONEN & KOPEN Nieuwbouw Estate Invest Het bijzondere huis van Jaap Reedijk Wonen op Flakkee WONEN & ONDERNEMEN Het slimste bedrijf van Nederland Het droomhuis van Sander de Gans WONEN & DICHT BIJ DE STAD Tempowisseling voor Dave von Raven WONEN & WATER Coerd de Heer over zijn passie voor water WONEN & BEWEGEN WONEN & DUURZAAMHEID Duurzaamheid volgens Manel van der Sleen

20

36 WONEN & ONTSPANNEN 36 Theaterbegrip Richard Groenendijk 40 WONEN & NATUUR 42 Boswachter aan zee 44 Wat huist daar? 46 WONEN & GEZONDHEID 47 Cardioloog met hart voor het eiland 50 WONEN & ONDERWIJS 52 Bartha Moerkerk over succesvol onderwijs 55 WONEN & HUREN 57 Wonen met nul op de meter 58 Anticiperen op de vergrijzing 60 WONEN & PROEVEN 62 Vis, het lekkerste dat er is 65 Premium partners

Eiland van wonen & dicht bij de stad

EILAND VAN WONEN IS EEN UITGAVE VAN HUIZEN OP GOEREE, HUIZEN OP FLAKKEE & EILANDMARKETING GOEREE-OVERFLAKKEE REACTIES: INFO@HUIZENOPFLAKKEE.NL REDACTIE: JAN PETER ROBIJN, JAN VAN GURP, MAUREEN VAN LEEUWEN, MONIEK BAKELAAR, DANIELLE JANSEN EN ALEX VAN KAMPEN TEKST & INTERVIEWS: PASCAL VISKIL FOTOGRAFIE: WIM VAN VOSSEN, JAAP REEDIJK EN EILANDMARKETING GOEREE-OVERFLAKKEE DESIGN: SFA PRINT © Copyright 2017 - Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt worden in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch of door fotokopieën, opname, of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgevers.


eiland

en n o w van

kopen Het woningaanbod op Goeree-Overflakkee biedt voor elk wat wils. Van moderne penthouses in het topsegment tot betaalbare gezinswoningen. Het gemak van nieuwbouw: onderhoudsarm en praktisch. Of juist de charme van bestaande bouw met z’n karakteristieke bouwstijlen en geschiedenis.

6

Goeree-Overflakkee


eiland van wonen

7


en n won n a v d e eilan & kop

Nieuwbouw ontwikkeling op Goeree-Overflakkee

Projectontwikkelaar Estate Invest is de grootste en meest actieve ontwikkelaar van Goeree-Overflakkee. Ze realiseren al jaren prachtige en unieke woningen; in de afgelopen jaren heeft Estate Invest ruim vierhonderd woningen en tientallen bouwkavels ontwikkeld op geheel Goeree-Overflakkee.

GEREALISEERDE PROJECTEN Kenmerkend is dat Estate Invest ‘vraaggerichte projectontwikkeling’ toepast. Bij deze unieke werkwijze worden de woonwensen van kopers centraal gesteld. Door het toevoegen van water en/of groen wordt er een woonomgeving gecreëerd waar alle bewoners zich thuis voelen. Verder wordt er een zeer sfeervolle en tijdloze architectuurstijl toegepast én betreffen het ruime woningen, gesitueerd op royale percelen met een uitstekende kwaliteit-prijs verhouding.

De Nieuwe Oostdijk Het pittoreske stadje Goedereede heeft een unieke sfeer welke is vertaald in de architectuur van de woningen in De Nieuwe Oostdijk. Alle woningen zijn reeds verkocht en momenteel worden er nog 8 huurwoningen gerealiseerd. Daarnaast zijn er nog twee bouwkavels beschikbaar. WWW.DENIEUWEOOSTDIJK.NL

8

Goeree-Overflakkee


TOEKOMSTPLANNEN Ouddorp Bad Ouddorp Bad bevindt zich aan de voet van de duinen en vormt de schakel tussen het strand en de dorpskern. In dit plan worden er naast woningen (permanent en recreatief) ook diverse voorzieningen gerealiseerd.

De Nieuwe Haven

De Molenpolder

De Nieuwe Haven is het toekomstplan voor Middelharnis én geheel GoereeOverflakkee. Door de realisatie van deze tweede jachthaven wordt er optimaal gebruik gemaakt van een van de sterkste punten van Middelharnis; de unieke ligging aan het Haringvliet. De planrealisatie leidt tot een kwaliteitsimpuls voor de haven, het havenkanaal én het centrum van Middelharnis. De Nieuwe Haven is een werkelijk schitterend plan hetgeen circa 300 woningen omvat en bestaat uit een unieke combinatie tussen water, wonen en recreëren.

De Molenpolder verkrijgt een dorpse uitstraling door gebruik te maken van de bijzondere ligging aan de rand van het dorp en het creëren van een groen ingericht plein. Hierbij wordt extra aandacht besteed aan duurzaamheid en een karakteristieke architectuurstijl. De Molenpolder wordt zeker een geliefde plek om te wonen. WWW.MOLENPOLDER.ESTATE

Parel van de Delta Te midden van het historische havengebied van Middelharnis realiseert Estate Invest de ‘Parel van de Delta’, twintig riante appartementen met allen uitzicht over de sfeervolle jachthaven. Er zijn nog enkele appartementen beschikbaar.

De Nieuwe Gooye Met de ontwikkeling van ‘De Nieuwe Gooye’ wordt een volwaardige uitbreiding van Dirksland gerealiseerd. Wanneer je de woonwijk betreedt proef je meteen het prettige en unieke karakter. Momenteel is het deelplan Oostvleugel in verkoop, waarvan nog enkele woningen beschikbaar zijn.

WWW.PARELVANDEDELTA.ESTATE

WWW.DENIEUWEGOOYE.NL

Voor velen is het een droom om een eigen woning te realiseren. Verspreid over geheel Goeree-Overflakkee biedt Estate Invest diverse bouwkavels aan. WWW.BOUWKAVELS.ESTATE

T 0187 - 480400 www.estateinvest.nl 9


en n won n a v d e eilan & kop

HET BIJZONDERE HUIS VAN JAAP REEDIJK

Verborgen geschiedenis In het oudste stuk van Sommelsdijk struikel je over een bonte verzameling prachtige, oude huizen uit de zeventiende en achttiende eeuw. We hebben het dan over het gebied rond de Voorstraat richting de havenkom. Op de Westdijk – waar ook stellingmolen De Korenbloem staat – woont Jaap Reedijk met zijn gezin. De beeldend kunstenaar en fotograaf zit midden in een ingrijpende verbouwing en doet de ene na de andere bijzondere ontdekking in zijn huis.

10

“Het was helemaal niet onze bedoeling om zo ingrijpend te verbouwen. We verhuisden de vintagewinkel van mijn vrouw Trudy en mijn studio en galerie hiervandaan naar een nieuw pand. Tijdens de periode van verhuizen sprong er boven een kraan en warm water stroomde langs de muren omlaag. Toen ik ’s avonds de post kwam halen, liep ik tegen een muur van warmte. In de twee dagen dat we niet in het pand geweest waren, was het in een sauna veranderd: alles was nat. Er zat niets anders op dan het complete huis te strippen. Op een gegeven moment prikte ik gewoon dwars door de buitenmuur heen. Langzaam maar zeker kwamen we het originele huis tegen. Nou, als het dan toch moest, wilde ik dat wel meemaken!” VLEESHAKEN Jaap begon de geschiedenis van het huis te ontrafelen. Hij fotografeerde al zijn ontdekkingen: de dichtgemetselde ramen achter voorzetwanden, de balken die opdoken achter afgetimmerde plafonds. “Ik heb het vermoeden dat dit huis vroeger een pakhuis was. Als je kijkt naar de ligging precies tussen de havenkom en de molen in. En balken met zo’n dikte verwacht je niet in een gewoon woonhuis. We weten in ieder geval zeker dat dit huis ooit een viswinkel was en er zat een slagerij in. Aan sommige balken zitten zelfs de vleeshaken nog.”

“We prikten dwars door de buitenmuur heen. Opeens kwamen we het originele huis tegen.”

Goeree-Overflakkee


Raadselachtig briefje Verstopt tussen twee balken op zolder vond Jaap Reedijk een briee. Op de achterkant van een bulletin waarop de uitverkoop van ‘mansborstrokken’ wordt gemeld staat een handgeschreven tekst met Hebreeuwse letters. Er staat een Joods jaartal op: 5671. Omgerekend is dat 1910-1911. Het raadselachtige is dat niemand de tekst kan ontcijferen. Het lijkt erop dat er een Nederlandse tekst is opgeschreven in het Hebreeuws. Radio 2 benaderde Jaap om de zoektocht uitgebreider te maken. En er wordt nu onderzoek gedaan in Israël en door Nederlandse specialisten waaronder het Joods Historisch Museum.

Voor zijn werk reist Jaap het hele land door. Want als muziek- en theaterfotograaf portretteert hij artiesten tijdens hun shows. Zijn foto’s zijn zo indrukwekkend dat veel grote artiesten dolgraag met hem werken. Zelfs rocklegende Lenny Kravitz koos een paar jaar geleden bewust voor Jaap om zijn optreden bij Concert at Sea te laten fotograferen. “Stiekem leid ik een dubbelleven,” verklapt Jaap. “Want er zijn ook heel veel mensen die niet eens weten dat ik fotografeer. En er zijn artiesten waar ik voor werk die niet weten dat ik ook nog kunst maak. Op Goeree-Overflakkee kennen ze mij vaak niet als fotograaf, maar van de kunstuitleen of van mijn vrije werk als kunstenaar.” Naast schilderijen maakt Jaap ook sculpturen in de openbare ruimte. Bijvoorbeeld het kunstwerk van de Gebroeders Boomsma aan de haven van Middelharnis en het dubbelmonument aan de Kaai in Sommelsdijk: een tjalk en weeghuisje van cortenstaal. “De geschiedenis van het eiland is voor mij een onuitputtelijke bron van inspiratie.”

Dubbelleven

JOODSE SPOREN Tijdens het strippen van het pand ontdekte Jaap nog meer. Op zolder rolden een paar oude munten uit een nis. Tussen twee balken zat een mysterieus briefje verstopt en onlangs stuitte hij plotseling op een kelder. “Het briefje en de kelder dateren uit de tijd dat hier een slagerij zat. Die was van een joodse familie die in de oorlog is gedeporteerd. Voor de deur liggen vijf koperen struikelstenen met daarop hun namen als herinnering.”

eiland van wonen

11


en n won n a v d e eilan & kop

Projectontwikkeling & inkoop van woningen Projectontwikkeling vereist een eigentijdse visie. Wonen op Flakkee laat met vraaggerichte ontwikkeling elk nieuwbouwproject naadloos aansluiten bij mens en omgeving. Ons team van professionals kijkt verder dan alleen de mooie woning; wij letten nadrukkelijk op zaken als duurzaamheid, leefbaarheid en toekomstige mobiliteit. We houden de lijnen binnen ons team bewust kort, zo kunnen we altijd snel handelen.

DUURZAAMHEID In project Havenstadt op GoereeOverflakkee staat straks het huis van de toekomst. Wonen op Flakkee ontwikkelt een energieneutrale eengezinswoning met futuristische extra’s. Compleet met een eigen energieopslag en voorzien van de laatste technologische snufjes. DEELAUTO Wonen op Flakkee heeft in Stad aan ‘t Haringvliet zelfs een primeur op Nederlandse bodem. Voor het eerst wordt een nieuwbouwwijk ontwikkeld compleet met deelauto-project.

12

Vanaf de oplevering van de wijk Havenstadt delen de bewoners twee volledig elektrische deelauto’s met elkaar: de BMW i3. PROEFSLAPEN Als toekomstige koper maakt u graag een weloverwogen beslissing. Dat begrijpen we bij Wonen op Flakkee maar al te goed. Daarom kunt u zelfs proefslapen in het huis van de toekomst! Ervaar het gemak van innovatief wonen en de prachtige locatie van project Havenstadt. Een unieke mogelijkheid die de topservice van Wonen op Flakkee onderstreept.

Goeree-Overflakkee


Een prachtige eengezinswoning, een luxe tweekapper of bouwt u liever zelf? Wij hebben voor iedere doelgroep een prachtige woning in Havenstadt. Kijk voor meer informatie op havenstadt.nl

Wij realiseren hier een wijk met appartementen, rijwoningen, tweekappers en vrijstaande woningen. Havenkade zal een prachtige entree worden van de jachthaven van Middelharnis.

v.a. â‚Ź 169.000,- v.o.n.

v.a. â‚Ź 225.000,- v.o.n.

Vier ruime bouwkavels voor vrijstaande woningen in het buitengebied van Dirksland. Vlak bij het Grevelingenmeer en op nog geen 2,5 kilometer van het centrum. De kavels zijn circa 3000 m2 groot.

eiland van wonen

2

NOG RUIM BOU BESCWKAVEL E S HIKB AAR

13


Het lijkt erop dat ondernemerschap in het DNA zit op Goeree-Overflakkee. Het eiland telt een ongekend aantal sterke ondernemers. Met elkaar vormen ze een innovatieve kopgroep die op allerlei gebieden het verschil probeert te maken – lokaal, nationaal en internationaal. In gesprekken met lokale ondernemers klinkt steevast de waardering en de aantrekkingskracht van het eiland door.

R E D N O EN M E N n e n o an w

v d n a l i e

14

Goeree-Overflakkee


TON PLOOY LEIDT ROND

Het slimste bedrijf van Nederland Niet in de slimste regio maar gewoon op Goeree-Overakkee

Ton Plooy staat als CEO aan het roer van tbp electronics. Deze verborgen kampioen in de smart industry is al jaren een bekende naam op GoereeOverflakkee. Toch is het best bijzonder dat tbp na al die jaren nog steeds op het eiland zit.

eiland van wonen

15


en n won n a v d eilan nderneme &o

H

et elektronicabedrijf van Plooy produceert voor technische giganten als ASML en Philips – allemaal gevestigd in de Brainport van Nederland: Eindhoven. Uit praktische overwegingen heeft tbp dan ook vestiging bij Eindhoven. Maar daar blijft het ook bij, stelt Ton Plooy. Want het eiland verlaten? Geen denken aan. En dat allemaal bij monde van een geboren Rotterdammer. GOED TOEVEN Begin jaren zeventig ontdekte Ton Goeree-Overflakkee door de watersport. “In het weekend ging ik met vrienden zeilen op het Haringvliet. Een van hen had een boot liggen in de jachthaven van Stad aan ‘t Haringvliet. Het was altijd goed toeven op het eiland. Zo goed dat ik na verloop van tijd zelf een pied-à-terre versierde in Sommelsdijk. Doordeweeks werkte ik in Rotterdam. En op vrijdagavond ging ik naar Flakkee. Ontspannen op het water, heerlijk zeilen en tot rust komen. Op zondagavond ging ik dan weer terug naar Rotterdam. Uiteindelijk besloot ik na een paar jaar om gewoon helemaal naar het eiland te verhuizen. Mijn bedrijf verhuisde mee naar Sommelsdijk.” GROEI In de beginjaren is tbp electronics een assemblagebedrijf van elektronica. Al snel verhuist het bedrijf naar Stellendam om vijf jaar later weer te verhuizen naar Dirksland. Het is 1984 als Ton daar de oude christelijke huishoudschool aan de Vroonweg koopt. Op die locatie zet de groei stevig in. Vandaag de dag biedt tbp werkgelegenheid aan 130 medewerkers en is de onderneming uitgegroeid van assemblagebedrijf tot een wereldwijde topspeler in

16

“Het eiland is alleen maar completer geworden. Een buitenstaander zal versteld staan – zonder twijfel.”

electronics Manufacturing Services. En de productiefaciliteit van deze topspeler staat nog altijd in Dirksland. Alleen sinds 2006 net buiten de bebouwde kom: op het industrieterrein bij de markante watertoren. SMART INDUSTRY De meeste eilandbewoners kennen tbp wel. Toch zijn er maar weinig mensen die weten wat zich nu precies afspeelt in die enorme black box naast de watertoren. Vandaar ook die bijnaam ‘verborgen kampioen’. Ton legt het

graag uit: “Bij tbp maken we industriële elektronica. Wij houden ons bezig met robotisering en digitalisering van de industrie. Wat tbp maakt komt bijvoorbeeld terecht in de medische apparatuur van Philips, maar ook in de camera’s op straaljagers. Veruit het grootste deel van onze producten zijn halffabricaten. Die worden toegepast in machines, besturingssystemen en schepen. In de toekomst willen we bij tbp alles aan elkaar knopen. Een soort internet of things. Mijn toekomstdroom is de donkere fabriek. Met een zelfcorrigerende productiestraat waar machines onderling – op softwareniveau – met elkaar communiceren. Dan produceren we bestellingen zonder dat daar nog mensenhanden aan te pas komen. Onze mensen krijgen dan de ruimte om de kwaliteit te perfectioneren. Dat is smart industry.” DOORONTWIKKELD EILAND Bij de eerste kennismaking met Goeree-Overflakkee zag Ton een overwegend agrarisch eiland. Met op de kop een flinke vissersvloot. “Elektronica, assemblage, robotisering. Dat was allemaal futurisme waar geen enkel bedrijf op het eiland mee bezig was. Bedenk wel dat de Haringvlietbrug toen nog geen tien jaar oud was. Inmiddels is Goeree-Overflakkee ver doorontwikkeld. De ondernemers op het eiland staken de afgelopen jaren veel aandacht en energie in de lokale werkgelegenheid. En zeker sinds de gemeentelijke herindeling schaart de politiek zich daarachter. Het effect daarvan zie je overal terug. Bijvoorbeeld in de spraakmakende duurzaamheidsambities voor 2020. Maar ook zeer innovatieve projecten als Smart Water. Daarmee zet het eiland zich nationaal en internationaal op de kaart. Bij beleidsmakers, bij ondernemers en bij nieuwe bewoners.”

Goeree-Overflakkee


We wonen niet allemaal hetzelfde VERZEKEREN HYPOTHEKEN Dat begrijpen we bij De Vogel. Daarom bieden we alle particulieren en bedrijven van Goeree-Overflakkee de zekerheid van passende financiĂŤle oplossingen tegen concurrerende prijzen: van de eenvoudigste jeugdspaarrekening of bromfietsverzekering tot de meest complexe oudedagsvoorziening, woningfinanciering of bedrijfsadvies. Dankzij een zeer ruim assortiment, een fors aantal gespecialiseerde adviseurs, een 100% onafhankelijke opstelling en een unieke betrokkenheid bij onze eilandgemeenschap, is De Vogel bij uitstek toegerust om u te begeleiden op de belangrijkste momenten van uw financiĂŤle leven.

Oostdijk 1 Diependorst 168 0187 - 497 111 info@devogel.nl www.devogel.nl

3241 CN Middelharnis 3253 VC Ouddorp

PENSIOENEN


en n won n a v d eilan nderneme &o

DROOM HUIS WAAROM SANDER DE GANS TÓCH OP HET EILAND BLEEF

Sander de Gans woont zijn hele leven al op Goeree-Overflakkee. Net als zijn vrouw Janine. Het stel overwoog een tijdlang om het eiland te verlaten. “We woonden in Sommelsdijk en werkten allebei in de Randstad. Het stadsleven met al zijn mogelijkheden lonkte: ontbijten buiten de deur, veel minder reistijd.” Maar Janine zag bezwaren: “Het is ook krap in de stad en onrustiger. De luchtkwaliteit is er niet best. Wil je daar je dochter laten opgroeien?” Een lange zoektocht begon en kreeg een vrij onverwacht einde: in Ouddorp, slechts 15 kilometer verderop.

18

Goeree-Overflakkee


V

oordat Ouddorp een serieuze optie werd, bezochten Sander en Janine dijkwoningen en karakteristieke panden in de Hoekse Waard. Ze hadden zelfs een tijdje een optie op een kavel. Steeds bleven de verhuisplannen steken. “Totdat we vorig jaar naar vakantiepark De Klepperstee gingen in Ouddorp – vrienden van ons hebben daar een huisje. We liepen door de duinen en realiseerden ons dat we hier op het eiland alles hebben wat we willen: familie, vrienden waar we graag bij zijn. Dan is het beter om het reizen voor je werk voor lief te nemen.”

afwisseling eens stevig de handen uit de mouwen te steken. Vanmorgen hakte ik al een boom om in de tuin.” INCLUSIEF VAKANTIEHUIS Het huis waar Sander en Janine nu wonen, is eigenlijk een latere toevoeging aan het perceel. Het huisje aan de straatkant dateert uit 1930 en doet nu dienst als vakantiehuis. “De vorige eigenaar liet achter het oorspronkelijke woonhuis een compleet nieuwe woning bouwen, vermomd als gepotdekselde schuur. Een karakteristieke combinatie die je in Ouddorp wel vaker ziet. Het leuke is dat het een geheel lijkt, maar er zit geen verbinding tussen. Beide panden hebben een aparte entree.” De combinatie wonen en vakantiehuis is een droom van Janine: “Gasten ontvangen en ze af en toe wat leuke tips geven. Dat leek me altijd al heerlijk om te doen. Voorlopig willen we eerst nog een beetje wennen aan ons nieuwe stekkie, maar mijn handen jeuken om hier meer energie in te steken. Bovendien ontbreekt het nu aan tijd, want ik heb na de verhuizing mijn baan opgezegd. Nu werk ik voor mezelf als interieuradviseur. De inrichting van ons eigen huis was alvast een heel leuk voorproefje.” Inderdaad, het eiland is weer een ondernemer rijker.

“Ik werk een dag per week in Middelharnis in een kantoor samen met andere ondernemers. Ideaal om kennis te delen, ervaringen uit te wisselen en gewoon gezellig een praatje te maken.”

BOOM OMHAKKEN Met Ouddorp in het vizier was de zoektocht nog niet voorbij. “Dat idee van een eigen kavel liet me maar niet los. Toch stond de makelaar erop om ons dit huis te laten zien: compleet afgewerkt met een enorme tuin. Het was meteen liefde op het eerste gezicht – bij ons allebei. Voor mij vervulde de tuin een jeugdwens. Mijn ouders hadden altijd een grote tuin. Dat wilde ik ook altijd – als ik later groot ben,” zegt Sander met een knipoog. “Want als ik werk, ben ik de hele tijd met mijn hoofd bezig. Dan is het heerlijk om ter

MOBIELE APPDESIGNER Sander is een ondernemer pur sang. Jarenlang runde hij een eigen bedrijf op het eiland. Momenteel werkt hij als freelance UX-designer. Hij verhuurt zich aan bedrijven om gebruiksvriendelijke apps te ontwerpen. “Ik bedenk de

eiland van wonen

flow van een applicatie. Welke stappen moet je volgen om van A naar C te gaan? Vervolgens design ik de app.” Zo werkte hij aan de app van Funda en nu werkt hij voor FedEx/TNT. Beide bedrijven houden kantoor in Amsterdam of

onder de rook van de hoofdstad. “Ik reis het grootste stuk met het openbaar vervoer. Met de auto is de rit me veel te stressvol. Nu kan ik onderweg alvast beginnen met werken. Op die manier vind ik de reis geen probleem.”

19


n e n o an w

v d n a l i e

dicht bij de stad

ROTTERDAM 30 MIN. > ANTWE UTRECHT 50 MIN. > DEN HAAG 20

Goeree-Overflakkee


Hier ligt flakkee . r e v O e e ten Goer autominu 0 3 s t h c Sle erdam ! van Rott

ERPEN 45 MIN. > BREDA 30 MIN. 50 MIN. > ZIERIKZEE 20 MIN. eiland van wonen

21


DAVE VON RAVEN, ZANGER VAN THE KIK, HOUDT VAN

TEMPOWISSELING 22

Goeree-Overflakkee


De frontman van The Kik is een rasechte Rotterdammer. Typische tongval, lekker nuchter en een harde werker. Eind 2015 verhuisde hij met zijn vriendin naar Ooltgensplaat. Met zijn band toert Dave het hele land door – langs clubs, theaters en festivals. “Overal waar we komen is het feest. Altijd drank, lichtjes & lampjes. Het is heerlijk om dan thuis te komen in een oase van rust.”

Z

ijn hele leven woonde Dave in de stad. Totdat hij een paar jaar op een landhuis van familie kon passen. “Eenmaal terug in de stad kon ik niet echt mijn draai meer vinden. Ik had geroken aan het leven op het platteland.” Zodoende begon hij met zijn vriendin een zoektocht buiten de stad. Na tal van bezichtigingen dook opeens Ooltgensplaat op. Een vrijstaand leefhuis met uitgestrekt uitzicht en grote tuin. Verbaasd: “Het stond al jaren te koop. Onbegrijpelijk als je het mij vraagt, want als dit net buiten Rotterdam had gestaan dan was het binnen een dag verkocht. Zonder twijfel.” OVER DE BRUG Op de nieuwste plaat van The Kik, Stad en Land, klinkt de verhuizing van Dave bij vlagen door. Op een heerlijke vintagesound bouwt zich een verhaal op over de verschillen tussen het stadsleven en het dorpsleven. “Ik baseer mijn leven op vergelijkingen. Dat vind ik wel een handige graad-meter. Bovendien: het één sluit het ander niet uit. Ik ben nog zo vaak in de stad en die combinatie bevalt me prima.”

eiland van wonen

23


en n o w van

E A W T R eiland

Goeree-Overflakkee en het water: een onlosmakelijk duo. Het eiland kent een woelige watergeschiedenis die pas sinds de aanleg van de Deltawerken is gekalmeerd. Toch zorgen de sluizen en dammen voor nieuwe uitdagingen. Een ding staat vast: als het gaat om watersport dan is het eiland een veelzijdige toplocatie.

24

Goeree-Overflakkee


Spetterend eiland Overal op Goeree-Overflakkee vind je water. Lig je graag op de BREDE

STRANDEN langs de Noordzee? Of liever op een knus RECREATIESTRANDJE aan het Haringvliet of de Grevelingen? Is relaxen juist onmogelijk en wil je actie? Dan is de Brouwersdam de absolute HOTSPOT VOOR SURFERS EN

KITESURFERS. Als DUIKER mag je de Grevelingen zeker niet missen. Vanaf een zeiljacht zie je de natuurpracht van het Haringvliet ieder jaar mooier groeien. In de GEMOEDELIJKE HAVEN van Middelharnis liggen de terrasjes pal aan het water. Wist je dat al dat water rond het eiland het zonlicht weerkaatst? Dat zorgt voor BIJZONDER LICHT en maakt Goeree-Overflakkee tot een van de ZONNIGSTE GEMEENTEN van het land.

eiland van wonen

25


en n won er a v d eilan & wat

Als Coerd de Heer tegenwoordig na een lange dag naar huis rijdt, kiest hij altijd voor de Haringvlietdam. “Aan de ene kant lonkt de zee en aan de andere kant het uitgestrekte Haringvliet. Het water waar ik mee opgroeide. Ik krijg op die dam altijd spontaan het gevoel om thuis meteen de boot los te gooien.”

Ahoy! COERD DE HEER OVER ZIJN PASSIE VOOR WATER

26

Goeree-Overflakkee


MD10 JOHANNA HENDRIKA

C

oerd groeide op in het vissersdorp Vlaardingen. “Dat ik nu in Middelharnis woon, stond totaal niet in de planning. Eigenlijk is het ons een beetje overkomen. Toen ik een paar jaar geleden op zoek was naar een scheepshelling om een van mijn oude scheepjes op te knappen, werd ik getipt op de oude werf in Middelharnis. In de weken dat ik daar mijn boot opknapte, kwam ik erachter dat de werf dateerde uit 1750. En specialer: hij was nog helemaal intact. Compleet met twee rijksmonumenten en een mooie oude loods. De eigenaars wilden het verkopen en ik zag wel mogelijkheden om de maritieme historie van Middelharnis weer beleefbaar te maken. Zodoende is Stichting Behoud Scheepstimmerwerf Middelharnis opgericht en ben ik hier in september 2014 met mijn gezin komen wonen. In een ongerestaureerde woning uit 1836.”

!

MENHEERSE HAVENDAG Op het eiland is de havendag van Middelharnis al jarenlang een begrip. Een groot evenement waar tegenwoordig ruim 30.000 bezoekers op afkomen. Tot zijn schrik zag Coerd vanuit de werf dat de haven in de festiviteiten slechts een bijrol speelde. “Ik heb toen contact gezocht met de organisatie en voorgesteld om de traditionele havendag te verbreden. Inmiddels organiseren we vanuit de stichting een driedaagse havendag vanuit het historische centrum en de havenkom tot aan de buitenhaven.

Om de beleving van de scheepstimmerwerf nog leuker te maken, is het natuurlijk prachtig om er een groot schip aan te koppelen. Het droomschip bleek op een boeglengte afstand te liggen: de beugsloep MD10 uit 1897. “De enige bewaard gebleven beugsloep in Nederland. Dit voorbeeld van innovatie lag afgemeerd in de buitenhaven langzaam te vergaan. De MD10 is weliswaar niet in Middelharnis gebouwd, maar is er wel altijd onderhouden. Nu brengen we haar terug naar de staat waarin ze in 1897 werd opgeleverd. Een project waar zelfs internationaal belangstelling voor is.”

Compleet met een vlootschouw, educatieve evenementen, kermis, braderie en allerlei wateractiviteiten. Dat is toch prachtig?!” ZEILEN OP EEN ZILT HARINGVLIET Zijn hele leven is Coerd al op het Haringvliet te vinden. Daarom is hij ook ambassadeur van het Droomfonds Haringvliet. “Ik wil mensen bewust maken van hoe mooi het Haringvliet is. Maar vooral van hoe mooi het straks wordt.” Coerd doelt daarmee op het zogenaamde Kierbesluit. “De voormalige zeearm is afgesloten door de Haringvlietdam en is in de loop der jaren zoet geworden. Straks gaan de sluizen op een kiertje en stroomt er weer zeewater naar binnen. Er treedt dan tot halverwege het Haringvliet verzilting op en dat is een heel spannend proces. De natuur gaat zich opnieuw ontwikkelen: er komt variatie in de visstand, de vogelpopulatie verandert, er komen schelpdierbanken en de oester keert terug. En dat allemaal in hetzelfde water! Je kunt dit proces als recreant op de voet volgen. Met het Droomfonds willen we natuur en recreatie nadrukkelijk met elkaar verbinden. Want het Haringvliet is een van de mooiste recreatiegebieden van Nederland. Ik neem soms vrienden mee op de boot en dan blijven we gerust zes dagen. En dan is het programma elke dag anders.”

“Alles wat ik in het verleden deed, lijnde opeens uit naar die ene historische werf in Middelharnis.”

eiland van wonen

27


N E E G N N G E E E G W G E W E E B W W B EE eiland

28

en n o w van

Goeree-Overflakkee


N N E

eiland van wonen

Goeree-Overflakkee staat bekend als fiets- en wandeleiland. Logisch, met zo’n prachtige omgeving. Wat niet iedereen weet, is dat het eiland koploper is in infrastructuur – sportief en recreatief. Met maar liefst 75 sportverenigingen vind je hier altijd wel een sport die bij je past. Maar wat het eiland sportief gezien écht uniek maakt? Dat zijn natuurlijk de prachtige locaties. Poweryoga langs de vloedlijn, bootcamp in de duinen, nordic walken langs knotwilglaantjes en wielrennen met zeezicht. GoereeOverflakkee brengt je in beweging.

29


en n won n a v d eilan & bewege

TE VOET

Golfen bij de golven

Het gebruiksvriendelijke wandelroutenetwerk leidt je dwars door uitgestrekte polders, bijzondere natuurgebieden, langs mooie waterpartijen, over brede stranden en door karakteristieke dorpen. Je wandelt door de hele regio. En voor de échte wandelaars is er de Omloop. In 24 uur trotseer je te voet alle elementen van Goeree-Overflakkee.

Golfbaan Catharinenburg in Melissant is een prachtige plek om te golven. Een karakteristieke duinbaan met achttien holes en met negen holes – compleet met oefengedeelte. Leer golfen bij Golfclub Roxenisse of verbeter je techniek.

In het zadel Goeree-Overflakkee is een paradijs voor paardenliefhebbers. Galoppeer door de branding en verken de ruiterpaden. Op het eiland zijn diverse maneges en stallingsmogelijkheden.

Fietseiland Fiets een rondje-met-een-pontje en strijk neer bij één van de fietscafés. Even opladen – net als de elektrische fiets. Want met 275 kilometer fietsroutenetwerk kun je op het eiland letterlijk alle kanten op. Ook sportief op de racefiets of mountainbike. Met verschillende fietsevenementen zoals het NK Wielrennen in 2016 en de jaarlijkse GO Classic met Leontien Zijlaard-van Moorsel als ambassadeur zet Goeree-Overflakkee zich op de kaart als fietseiland.

FOTO: NATURAL HIGH

Bewegen op het zand Het strand is het hele jaar door een heerlijke plek om te bewegen. Pootjebaden door de branding, wandelen door de duinen of yoga bij zonsopgang. Op diverse locaties volg je clinics en huur je materiaal. Ga bij Natural High op de Brouwersdam eens powerkiten, blokarten en kitebuggyen. Laat de wind het werk doen! En als je niet bang bent om nat te worden, probeer dan surfen of kitesurfen eens.

30

Goeree-Overflakkee


DE MOOISTE BADKAMERS VINDT U BIJ ONS KOM LANGS EN ERVAAR HET ZELF!

De mooiste showroom ✔ Showroom vol inspiratie met maar liefst 50 badkamers ✔ Altijd verzekerd van de laatste trends ✔ Voor elke wens een passend advies


en n o w van

DUUR ZAAM HEID eiland

Goeree-Overflakkee en duurzaamheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het eiland kent de gevaren van het water maar al te goed. De eilandbewoners zijn eerder geneigd om de urgentie van klimaatverandering in te zien. Juist de agrarische achtergrond van het eiland zorgt voor een sterk gevoel van rentmeesterschap. Een boer zal zijn land nooit uitputten. Hij verbruikt niet, maar gebruikt. Best logisch dus dat Goeree-Overflakkee al vroeg de ambitie uitsprak om in 2020 energieneutraal te zijn.

32

Goeree-Overflakkee


DUURZAAMHEIDSADVISEUR MANEL VAN DER SLEEN:

“Het is mijn doel om in een eigen mini-systeem te wonen” Manel van der Sleen liet samen met haar vriend een huis bouwen bij Goedereede. Een duurzaam huis welteverstaan, want Manel is duurzaamheidsadviseur bij de gemeente Goeree-Overflakkee. We krijgen een rondleiding en ondertussen vertelt ze over de belangrijkste maatregelen die je als huizenbezitter met duurzaamheidsplannen kunt treffen.

eiland van wonen

33


en n won id a v d eilan rzaamhe & duu

B

ij de bouw van hun huis hielden Manel en haar vriend zoveel mogelijk rekening met het milieu. “Dat gaat best ver, hoor. Zo wilden we het gebruik van beton en hardhout tot een minimum beperken. Daarom zijn bijvoorbeeld geen heipalen gebruikt en is er ook geen kruipruimte. Want dat is allemaal van beton. Nu staat ons huis op een betonnen plaatfundering. Weinig mensen realiseren zich hoe vervuilend beton is als bouwmateriaal. Verder kozen we bewust voor prefab houtskeletbouw met topisolatie waarbij uitsluitend hout met keurmerken is gebruikt. De productie van de prefabdelen gebeurde grotendeels op het eiland.” Vervolgens somt Manel de energiezuinige installaties op: een warmtepomp, lowtemp-vloerverwarming en zonnepanelen. Voor de deur staat een elektrische auto die oplaadt op de zonnepanelen. “Eigenlijk wil ik nog wel meer zonnepanelen plaatsen, want dan kunnen we ook met onze tweede auto overstappen naar elektrisch rijden.” ROOTS De milieukundige heeft haar roots op het eiland, maar heeft sinds haar studie in Groningen de hele wereld gezien. “Ik heb in Zweden, Canada en Zwitserland gewoond.

34

Eenmaal terug in Nederland vond ik een gave baan in Amsterdam. Ook toen zat ik negen maanden per jaar in landen als Nigeria en Australië.” Uiteindelijk waren het de duurzaamheidsambities van Goeree-Overflakkee die haar terughaalden. “Het is bijzonder dat een gemeente onderzoekt hoe zij kan bijdragen aan de energietransitie. GoereeOverflakkee wil de omschakeling van fossiele brandstoffen naar duurzame alternatieven versnellen. Dat gebeurt in twee stappen. Stap 1 is maatregelen stimuleren om zuiniger om te gaan met energie én om zelf elektriciteit op te wekken. Stap 2 is daadwerkelijk af te stappen van die fossiele brandstof. Zo lukt het om in 2020 energieneutraal te zijn.”

“Het is bijzonder dat een gemeente onderzoekt hoe zij kan bijdragen aan de energietransitie.”

Goeree-Overflakkee


WIL JE OOK DUURZAAM WONEN, MAAR WEET JE NIET WAAR TE BEGINNEN? MANEL ZETTE EEN PAAR PRAKTISCHE TIPS OP EEN RIJTJE: 1. ENERGIELOKET Het begint natuurlijk met goede voorlichting. In de havens van Rotterdam staat de WoonWijzerWinkel. De grootste duurzaamheidswinkel van Nederland. Hier kun je als inwoner van Goeree-Overflakkee terecht met al je vragen over de verduurzaming van jouw woning. Het advies is vrijblijvend en gratis. De showroom is echt gigantisch en je ziet er de allernieuwste voorbeelden om je woning duurzamer te maken. Vind je Rotterdam te ver weg? Plan dan met een groepje vrienden of buren een bijeenkomst met de wooncoach van de gemeente. De gemeente Goeree-Overflakkee zette daar samen met de WoonWijzerWinkel een speciaal project op: samen voor energiezuinig wonen. Kijk voor meer informatie op: woonwijzerwinkel.nl

2. EEN COLLECTIEF ZONNEDAK Sommige huizenbezitters willen dolgraag verduurzamen maar hun woning laat het niet toe. Het dak is ongeschikt of de oriëntatie is ongunstig. Eigenaars van monumenten of beschermde dorpsgezichten zijn ook beperkt in hun mogelijkheden. Voor die groep is de postcoderoosregeling een uitkomst. Omwonenden schaffen zonnepanelen aan die geplaatst worden op een collectief zonnedak. Zo is er in Ooltgensplaat op het dak van ’t Centrum plaats voor maar liefst 228 zonnepanelen. En ook in Goedereede is een collectief zonnedak. Meedoen kan al vanaf één zonnepaneel. Kijk voor meer informatie op: zonnehub.nl/ooltgensplaat

3. DUURZAAMHEIDSLENING Duurzame maatregelen verdienen zichzelf terug. Je energierekening pakt lager uit en dus heb je minder woonlasten. Toch vereist de aanschaf een fikse investering. Daarom verstrekt de gemeente duurzaamheidsleningen aan eilandbewoners. Door de lage rente en de lagere energierekening valt de last van de lening zelfs voor een groot deel weg.

4. BOUWLEGES Wie een energiezuinige woning op Goeree-Overflakkee laat bouwen (EPC = 0 of lager) krijgt vijftig procent van de bouwleges terug van de gemeente met een maximum van € 40.000. De bouwleges zijn de kosten die gemoeid zijn met het aanvragen van een omgevingsvergunning. De hoogte van de bouwleges zijn afhankelijk van de bouwkosten van het project.

eiland van wonen

35


en n won n a v d eilan ntspanne &o

Op dit moment is Richard Groenendijk zonder twijfel de bekendste Nederlander aomstig van Goeree-Overflakkee. Het is een goed bewaard geheim dat de cabaretier een tweede huis op het eiland heeft. Niet op een afgelegen plekje – zoals je misschien zou verwachten – maar gewoon in een pittoresk straatje op de kop van het eiland. “In de stad weet ik eerlijk gezegd niet eens wie er nu naast ons woont. Hier in het dorp laat iedereen me gewoon met rust, terwijl ze me juist allemaal kennen.” Een gesprek over keuzes maken, vrijheid en ontdekkingen.

OM ALLES

Waarom GoereeOverflakkee?

THEATERBEGRIP RICHARD GROENENDIJK

36

Goeree-Overflakkee


A

ls kind van negen ontdekte Richard het toneel. Het was liefde op het eerste gezicht: “Drie avonden achter elkaar zat ik in Dirksland naar hetzelfde toneelstuk te kijken. Ik groeide niet op met theater, maar toen ik de amateurvereniging aan het werk zag, wist ik meteen: dat wil ik ook.” Een paar jaar later maakte hij kennis met kleinkunst op de radio. “Ik hoorde Brigitte Kaandorp zingen en verhalen vertellen. Ze ontroerde en maakte je aan het lachen. Er ging toen een wereld voor me open. Mijn ouders zagen mijn enthousiasme en brachten mij naar het Luxor Theater in Rotterdam. Soms mocht een vriendje mee en gingen we met z’n allen naar Youp van ’t Hek of Tineke Schouten.” JONGENSDROOM Inmiddels is Richard Groenendijk zelf zo’n een theaterbegrip. Hij stond in 1998 met zijn eerste soloprogramma op de planken. In 2014 won hij met Alle Dagen de Poelifinario Cabaretprijs. Zijn laatste voorstelling was in het Luxor veertien avonden stijf uitverkocht. Wapenfeiten uit een jongensdroom. “De praktijk voelt altijd anders dan je als kind gedacht had,” relativeert Richard. “Als kind fantaseer je over glamour. Hoe je na afloop van de show als een soort heroïsche sportheld de foyer binnenstapt – begeleid door daverend applaus. Er zijn artiesten die dat kunnen, maar dat heb ik helemaal niet. Wat voor mij telt is dat ik als artiest zelf iets kan maken. Gewoon hier aan de keukentafel of op een inspirerende plek. En dat wat je maakt dan later op toneel komt. Die vrijheid is zo onvoorstelbaar fijn.”

FOTO: DIK NICOLAI

eiland van wonen

RUSTPUNT “Goeree-Overflakkee is voor mij echt een rustpunt. En dat terwijl ik hier op mijn achttiende vertrok met een heel ander gevoel. Mijn moeder zei toen

nog: ‘wacht maar tot je wat ouder bent.’ En inderdaad – het is moeilijk om toe te geven – maar als je ouder wordt, ga je wel weer een beetje terugverlangen naar je roots. En ik had echt behoefte aan rust. Zo zat ik vanmorgen om half acht al op de fiets naar het strand. Twee straten uit en ik rijd door de polder. Het is echt zo mooi op het eiland. Met mijn elektrische fiets – inderdaad, lang verhaal, wil je niet weten – ontdek ik allemaal plekjes en natuur die ik niet kende. Ik sla allemaal paden in, zie ik opeens in de verte de toren van Dirksland, terwijl ik dacht dat ik bij Stellendam was. Weet je, je kent het eiland nog niet goed.” WEEGSCHAAL Richard vertrok op zijn achttiende naar Rotterdam om communicatiekunde te studeren. Hij is de stad al die tijd trouw gebleven en dat terwijl de theaterwereld zich grotendeels in Amsterdam afspeelt. Hoe komt dat? “Indertijd was de keuze om naar Rotterdam te gaan vanzelfsprekend. Nu vind ik deze stad echt te gek. Het groeit, bloeit, is nuchter en werkt hard. Daar hou ik van.” “In de zomermaanden zijn mijn vriend en ik vrijwel altijd hier – of we zijn op reis. Tijdens de tournee is de verhouding anders. Dan woon ik zeventig procent van de tijd in Rotterdam en eist

“Het eiland houdt me met beide benen op de grond.”

Uitzicht over het pittoreske Goedereede. De woonplaats van Richard Groenendijk.

37


en n won n a v d eilan ntspanne &o

het werk alle aandacht op. Soms is het gewoon veel in de stad en heb ik behoefte aan een fiets en een duinpad. Dan rijden we naar het eiland. In veertig minuten zijn we uit en thuis. Zoiets lukt je niet met een huis op Marbella, dan moet je echt gaan organiseren. Nu hebben we het beste van twee werelden. En dat is maar goed ook, want ik ben een echte weegschaal: ik kan niet kiezen. En ik zit in de luxepositie dat ik ook niet hoef te kiezen. Ook dat is de vrijheid die ik heb.” ONGESTOORD WONEN “De mensen hier op het eiland zijn totaal niet bezig met bekendheid. Dat houdt me ook met beide benen op de grond. Natuurlijk heb je weleens wat aan de hand. Volwassen vrouwen die komen belletje trekken. Onderkoeld: je komt niet meer bij. Maar in acht jaar zijn dat soort incidenten op een hand te tellen. Dat is zo’n fijn contrast. Hier heb je het over de kliko die niet goed schoongemaakt wordt en doe je een bakkie op het bankje voor de deur. Ik hou daar heel erg van. En dat kan hier gewoon.” TROTSE AMBASSADEUR Goeree-Overflakkee heeft een dijk van ambassadeur aan Richard Groenendijk. Overal in het land vertelt hij in zijn voorstellingen over het eiland. Hij persifleert gebeurtenissen, relativeert tradities op een hilarische manier zonder dat het venijnig wordt. Het leverde hem in deze regio een grote schare fans op. “Als ik in Luxor sta dan komen de mensen nog net niet met touringcars. Dat vind ik zo bijzonder. Ze zijn trots op mij want ik ben een van hen. En dat voelt ook echt zo.” Toch zorgt die innige band soms ook voor ongemak bij Richard. “Als ik op het eiland ben, dan ben ik thuis. Het voelt heel ongemakkelijk om dan op een podium te staan.” LOSLATEN Is er in de volgende show weer een plekje voor het eiland en zijn bewoners? “Ongetwijfeld, maar ik heb wel het idee dat het een beetje kantelt. Deze voorstelling gaat over loslaten. Want ik ben nu op een leeftijd dat veel dingen ophouden. Je verliest mensen om je heen. Maar je verliest soms ook je zelfrespect en eigenwaarde. Tegelijkertijd geloof ik niet dat het eiland er helemaal uit kan. Zelfs als ik het zou proberen. Ik woon hier, ik kom hier vandaar.

Maar ik ga ook bewust op zoek naar inspiratie. Bij andere artiesten, bij andere disciplines. Zo vind ik het werk van Joan Rivers bijvoorbeeld prachtig. In New York ga ik bij Bette Midler kijken. De manier waarop iemand op het podium staat of hoe een lied wordt gezongen. En als ik bij een dansvoorstelling een mooi lichtfilter zie, dan loop ik in de pauze naar de technicus en vraag ik naar het kleurnummer. Ik neem het allemaal mee en maak er mijn eigen verhaal van. Dat vergt toewijding en discipline.” GERANIUMS “Een solovoorstelling maken slokt alles op. Je kunt nu eenmaal niet twee dingen tegelijk. Dat komt ook omdat ik me heel erg verantwoordelijk voel voor de inhoud van een voorstelling. Anderhalf jaar voor de première werken mijn regisseur en ik al aan het plan, het idee voor de poster, noem maar op. Alles wordt heel zorgvuldig voorbereid. Toch zou ik soms willen dat ik wat meer de rust had. Als ik kijk naar m’n moeder. Echt een vrouw van de wereld, open minded ook. Maar zij zegt altijd: ‘Ik heb in m’n leven niets meer nodig gehad dan een beetje thuis. Lekker op de fiets. Ik vind het heerlijk hier op het eiland. Ik hoef niet zo nodig naar Frankrijk, Amerika of in een vliegtuig. Dat vind ik allemaal maar niks.’ Soms zou ik dat ook willen: lekker achter de geraniums. Want het is wel een stuk rustiger.”

“Als ik het met Jochem Myjer over Goeree-Overflakkee heb, dan mag ik van hem geen ‘eiland’ zeggen omdat we hier bruggen hebben.” 38

Goeree-Overflakkee


Vanaf de schets samen ontwerpen

MEUBELEN SLAAPCOMFORT GORDIJNEN

Sommelsdijkse Haven 19 Sommelsdijk (Middelharnis) tel. (0187) 48 33 28

BINNENZONWERING VLOEREN

WWW.VISSERMEUBELEN.NL


natuur eiland

en n o w van

3

2 6

4 5

1

De natuur op Goeree-Overflakkee is ongeĂŤvenaard. Overal op het eiland is ruimte voor uitgestrekte natuurgebieden. Op sommige delen is de zee nog altijd de baas. Zoals in de Kwade Hoek waar de jagende wind en de bulderende zee grote hoeveelheden zand verplaatsen. Terwijl op andere delen van het eiland de zee juist zijn greep is kwijtgeraakt. Daar gaat de natuur zijn gang en zijn zelfs grote kuddes Heckrunderen en Fjordenpaarden nodig om het gebied open te houden.

40

Goeree-Overflakkee


1. Hellegatsplaten Eeuwenlang zee, maar nu liggen de zandplaten droog. Het uitgestrekte gebied bij Hellegatsplein telt zelfs een paar beboste eilandjes. Vanuit vogelhutten zie je meeuwenkolonies vliegen. Runderen en paarden houden de platen open. Er wordt zelfs regelmatig een zeearend gespot!

3. De Kwade Hoek

2. Voordelta De ondiepe zee en de stranden voor de kust van Zuid-Hollandse eilanden en Zeeland vormen samen de Voordelta. Het gebied is ruim 90.000 hectare groot en is het territorium van zeehonden, vogels en vissen. Als onderdeel van Natura-2000 krijgen kwetsbare dieren en leefgebieden extra bescherming.

De zee maakt de dienst uit in de Kwade Hoek. Bij vloed stroomt er via de kreken zout water ver het gebied in. In de winter staan sommige delen zelfs een halve meter onder water. Deze zoute douche zorgt voor grote verschillen in begroeiing. Elk seizoen kneden wind en water dit gebied in een andere vorm.

4. Slikken van Flakkee Met de aanleg van de Deltawerken in de jaren zeventig ontstond het grootste zoutwatermeer van West-Europa, het Grevelingenmeer. Langs de randen van de Grevelingen kwam maar liefst 3.000 hectare droog te liggen. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij de Slikken van Flakkee. Hier kan de natuur nu spontaan zijn gang gaan. Sindsdien is er een natuurlijk oerbos gegroeid, overstroomt een deel door het oude krekenstelsel en graast er een grote kudde Heckrunderen en Fjordenpaarden in de graslanden van de Slikken.

5. Tiengemeten & Haringvliet Pak eens een keer de waterbus naar het Haringvliet en vaar naar natuureiland Tiengemeten. Een eiland van ongerepte wildernis. Rond de gezellige haventjes is van alles te beleven – voor jong en oud. De waterbus vaart met een gevarieerde dienstregeling langs de plaatsen rond het Haringvliet. Ontdek de natuurpracht van het Haringvliet vanaf het water.

eiland van wonen

6. Kleistee Midden in Ouddorp ligt een historisch natuurgebiedje, de Kleistee. In dit oude duingebied liggen eeuwenoude akkers en begroeide zandwallen die de zoute zeewind en het stuivende zand doorstaan. In het duingrasland broeden de mooiste vogels die weer allerlei vlinders en insecten aantrekken. 41


en n won ur a v d u eilan & nat

Boswachter aan zee ILONA NOORLANDER OVER ‘HAAR’ DIEREN

B

ijna dagelijks kijkt Ilona bij de kuddes. En in noodgevallen haast ze zich ook in de avonduren, tijdens het weekend of op feestdagen naar het natuurgebied. “Werken met dieren is altijd onvoorspelbaar. Er kan altijd wel iets gebeuren.” Alle dieren in deze kuddes van Staatsbosbeheer zijn geregistreerd en dragen een oormerk. Officieel zijn het dus geen wilde dieren, maar ‘gehouden vee’. Maar vergis je niet waarschuwt Ilona: dit zijn geen troeteldieren! “Heckrunderen kunnen zelfs behoorlijk agressief zijn. Daarom rijd ik ook met een terreinwagen voorzichtig door het gebied en lees ik vanaf een afstandje hun oormerken af met een telescoop.”

42

ACTIEF BEHEER “Het is belangrijk om de dieren te volgen. Hier op de Slikken van Flakkee is ruimte voor gemiddeld 140 grote grazers. Als er veel veulens en kalfjes bij komen, dan moeten we ingrijpen. We maken dan een zorgvuldige selectie waarbij we goed letten op inteelt, de conditie van de kudde en de geslachtsverhouding. Er is een hele waslijst met punten die we in acht nemen bij de selectie. Zo houden we de sociale structuur van de kudde sterk. De geselecteerde dieren verhuizen uiteindelijk naar een ander natuurgebied of zelfs naar een ander land.” STRANDJE BIJ HET GORS Ilona groeide op in Melissant, met de Slikken van Flakkee om de hoek. Nu woont ze in Dirksland. Dat ze uitgerekend in dit gebied werkt, had ze nooit durven dromen. “Ik kwam

Goeree-Overflakkee


Op de Slikken van Flakkee, de Hellegatsplaten en een aantal eilanden in het Grevelingenmeer grazen grote kuddes met Heckrunderen en Fjordenpaarden. Met elkaar voorkomen ze dat delen van de uitgestrekte natuurgebieden verbossen en langzaam dichtgroeien. In totaal lopen er op Goeree-Overflakkee maar liefst 450 grazers rond die onder Staatsbosbeheer vallen. Boswachter Ilona Noorlander heeft als hoofdtaak het beheer van deze kuddes op het eiland. “Het klinkt misschien gek: een boswachter die bezig is om te voorkomen dat er bos komt, maar met de kuddes behouden we de typische open kustnatuur.”

“Het aantal grote grazers dat hier op het eiland rondloopt, is echt bijzonder in Nederland.”

eiland van wonen

hier al vaak als kind. Dan ging mijn vader surfen op het gors en wij zwommen daar dan. Er is wel veel veranderd sinds die tijd. Het pad naar het strandje is bijvoorbeeld opgeknapt, maar ook rondom het gebied heeft Staatsbosbeheer hard gewerkt aan extra voorzieningen. Om de rust en veiligheid te behouden is het zuidelijke deel – waar de kuddes lopen – afgesloten. Nu zijn er twee uitkijkpunten. Op weg daarnaartoe krijg je het gevoel dat je het gebied inloopt. Zo beleef je de Slikken van Flakkee nog meer dan ooit.” NATUURMENS Werk en vrijetijd zijn bij Ilona nauw met elkaar verweven. “Ik heb zelf een Fjordenpaard. Toen hij een week oud

was, vond ik hem bij zijn dode moeder. Ik heb hem zelf grootgebracht, gaf hem iedere twee uur melk. Inmiddels is hij elf jaar oud en nog altijd heeft hij een functie voor de kudde. Zieke dieren zetten we apart om te behandelen en dan houdt hij de zieke gezelschap. Want een eenzaam kuddedier krijgt stress en dat is nadelig voor de genezing.” Ook Ilona’s andere hobby is verwant aan haar werk. “Ik doe aan digiscoping. Met een telescoop en mijn mobiel maak ik natuurfoto’s. Zo kan ik al het moois dat ik zie delen met anderen. Niet iedereen heeft zo’n ‘backstagepasje’ als ik.” De foto’s van Ilona vind je op Instagram en Twitter. Haar profielnaam? Boswachter Ilona natuurlijk.

43


en n won ur a v d u eilan & nat

WAT HUIST DAAR?

Ontdek the Big Five van Goeree-Overflakkee Grijze zeehond Zeehonden zie je bij de Brouwersdam, op de zandplaten voor de kust en de eilandjes in de Grevelingen.

Ree Deze ranke dieren tref je overal op het eiland aan. Vooral in de natuurgebieden maak je veel kans.

44

Goeree-Overflakkee


Europese zeearend Deze imposante roofvogel wordt steeds vaker gespot bij het Haringvliet en de Hellegatsplaten.

Bever Bevers zijn nieuwkomers op het eiland. Maar op Tiengemeten en langs het Haringvliet kom je ze soms zomaar tegen.

?!

Flamingo

Ja, echt! In de winter vind je deze te gekke gasten in het Grevelingenmeer bij Battenoord.

eiland van wonen

45


en n won id a v d eilan gezondhe &

eiland

en n o w van

GEZ OND HEID Karakteristiek voor de cultuur op Goeree-Overflakkee is de onderlinge betrokkenheid. Er heerst een gezonde mentaliteit van aanpakken. Dat zie je ook terug in de manier waarop eilandbewoners voor elkaar zorgen. De voorzieningen op het gebied van zorg en gezondheid zijn uitstekend. Het eiland beschikt zelfs over een eigen ziekenhuis – voor een landelijk gebied een unicum.

46

Goeree-Overflakkee


Cardioloog Ka Wai Wu woonde en werkte in Nijmegen, maar vond het tijd voor iets anders. “Ik had een vaste baan, maar ik zocht een andere uitdaging. Toen ik de vacature bij het ziekenhuis in Dirksland zag, wist ik eerlijk gezegd niet eens waar het lag. De uitdaging sprak me aan.” Zijn vrouw Judith vult aan: “Ka Wai zei ‘onder Rotterdam’, maar op de TomTom werd het steeds landelijker.”

HOE STADSMENSEN KA WAI EN JUDITH WU HET DORPSLEVEN OMARMDEN

Hart voor het eiland eiland van wonen

47


Ka Wai, Judith en hun drie dochters genieten op Goeree-Overflakkee. “Voor ons gevoel wonen we nu op een vakantie-eiland.”

I

n het eerste halfjaar reed Ka Wai vanuit Nijmegen op en neer. “We zochten een mooie plek op het eiland om zelf een woning te bouwen, maar we kregen de kans om een koopwoning in Dirksland te huren. Dat kwam goed uit. Het reizen hebben we alle vijf als pittig ervaren en huren bood meteen een mooie kans om een tijdje ‘op proef’ te wonen. In de tussentijd konden we op ons gemak ons huis in Nijmegen verkopen.” GEEN REUZENSTAP De overstap naar Goeree-Overflakkee bleek een gouden greep. “Anderen verwachten al gauw dat de overstap van Nijmegen naar Dirksland een reuzenstap is. Maar het normale leven ging voor ons gewoon door. Hier op Goeree-Overflakkee kregen we opeens de ruimte. Een groot huis, een ruime tuin en nu durf ik de kinderen met een gerust hart om een boodschapje te sturen. In Nijmegen kon onze oudste niet eens zelf naar een vriendje.” OM DE HOEK Het is een goed bewaard geheim dat stadsbewoners zelf nooit zo vaak naar het centrum gaan. Ook Ka Wai en Judith waren in Nijmegen vooral actief in hun eigen buurt. “In de stad

48

ben je altijd vrij anoniem. Nu wonen we in de Nieuwe Gooye, een relatief nieuwe wijk met veel nieuwe mensen. Hier groeten de mensen elkaar op straat. En aan de rand van de wijk staan twee scholen en het sportcentrum zit hier om de hoek. We gaan er in dat opzicht alleen maar op vooruit.” WARM BAD Voor de eilandbewoners is het heel vanzelfsprekend, maar Goeree-Overflakkee heeft een eigen ziekenhuis. “Voor een gebied met relatief weinig inwoners is dat echt een unicum,” vertelt Ka Wai. “Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis heeft een belangrijke functie op het eiland. Het is kleinschalig en dat is heel goed. Veel mensen die er werken komen uit de buurt, net als de patiënten. De mensen kennen elkaar en dat voelt als een warm bad. Patiënten worden liever niet overgeplaatst naar een ander ziekenhuis, bijvoorbeeld omdat specifieke zorg nodig is. Vaak zie je dat de mensen er dan voor kiezen om toch weer in Dirksland te herstellen en de behandeling te volgen. Hier mag je nog mens zijn.”

“Voor een gebied met relatief weinig inwoners is een eigen ziekenhuis echt een unicum.”

BINDING “Eigenlijk wonen we op een vakantie-eiland. Ik had nooit gedacht dat ik het relaxte van een dorp zo zou waarderen. Onze familie en oude vrienden wonen weliswaar ver weg, maar ze komen graag bij ons op bezoek. Naar het strand, een beetje surfen, gewoon lekker buiten leven.” Judith: “Tegelijkertijd groeit het besef dat we het nu echt met z’n vijven rooien. We hebben elkaar en dat is goed zo.” Inmiddels werkt Judith als praktijkverpleegkundige bij een huisartsenpraktijk op het eiland. De proefwoning aan de Bloemenweg hebben ze uiteindelijk gekocht. “Nu is de binding met het eiland nog sterker. We hebben bewust gekozen voor Dirksland. Voor Goeree-Overflakkee.”

Goeree-Overflakkee


Werken in de zorg... op één van de mooiste plekken van Nederland?

Dat kan bij CuraMare! CuraMare biedt thuiszorg, ouderenzorg, ziekenhuiszorg en behandeldiensten op Goeree-Overflakkee en Voorne-Putten. Meer dan 2400 professionals werken nauw samen om hoogwaardige zorg te bieden. Persoonlijke aandacht, kwaliteit van leven en respect voor onze cliënten en patiënten staan hierbij voorop. CuraMare biedt zorg met hart én ziel.

CuraMare als werkgever CuraMare is één van de grootste werkgevers

Onze collega worden? Voor onze woonzorglocaties op Goeree-Overflakkee

van Goeree-Overflakkee. Wij bieden afwisse-

en voor onze thuiszorg op Goeree-Overflakkee en

lende, zelfstandige functies binnen ambitieuze

Voorne-Putten zoeken wij:

teams. Daarnaast werk je bij ons in een in-

Ouderenzorg

formele werkomgeving met veel mogelijkheden

Verpleegkundigen

om jezelf te ontwikkelen. Ook ontvang je goede

Verzorgenden IG/MMZ

secundaire arbeidsvoorwaarden zoals collec-

Helpenden

tieve ziektekostenverzekering en Meerkeuze-

Thuiszorg

systeem Arbeidsvoorwaarden. Werken bij

(Wijk)verpleegkundigen

CuraMare betekent elke dag weer het verschil

Verzorgenden niveau 3

maken voor onze cliënten en patiënten.

Interesse? Neem eens een kijkje op werkenbijcuramare.nl


onderwďż˝ s eiland

en n o w van

Als het gaat om onderwijs boeken de scholen op Goeree-Overflakkee opvallende resultaten. De scholen winnen landelijke prijzen en staan goed aangeschreven. De lokale voorzieningen op het gebied van basisonderwijs zijn uitstekend. De kwaliteit van de drie scholen voor voortgezet onderwijs in Middelharnis trekt zelfs nationaal de aandacht. En het Rotterdamse Albeda College heeft twee vestigingen voor mbo-onderwijs op het eiland.

50

Goeree-Overflakkee


Wat zeggen de cijfers van 2016 over het onderwijs op GoereeOverflakkee? AANTAL LEERLINGEN OP HET BASISONDERWIJS PER 1.000 INWONERS:

MOOI RAPPORT In de jaarlijkse schole ntest – gebaseerd op de cijfers van de on derwijsinspectie – kr ijgen Regionale Scholenge meenschap GoereeOverflakkee, christel ijke scholengemeens chap Prins Maurits en he t Edudelta College pr ac htige rapportcijfers voor hun opleidingen. Me t cijfers boven de 8 en met uitschieters na ar 9,5 en zelfs een 10 lig t de score ver boven het landelijk gemiddeld e. Edudelta is in Els ev ier zelfs uitgeroepen to t Superschool met mi ns te zittenblijvers en be ste examenresultat en . Het geheim van al da t goede onderwijs op het eiland? De nauwe, on derlinge samenwerk ing en de manier waarop de scholen hun onde rwijs passend maken. Ju ist door de leerling éc ht centraal te stellen ma ken ze leren en begeleiden op maat mogelijk.

GO 89 NL 85,8 AANTAL LEERLINGEN OP HET VOORTGEZET ONDERWIJS PER 1.000 INWONERS:

GO 65,5 NL 59 AANTAL BASISSCHOLEN PER 10.000 INWONERS:

GO 6,2 NL 3,9 GEMIDDELD SLAGINGSPERCENTAGE VOORTGEZET ONDERWIJS:

GO 94,8% NL 93,48% VERZUIM:

GO 8,36% NL 26,88% DIT CIJFER GEVEN DE OUDERS AAN VOORTGEZET ONDERWIJS OP GOEREE-OVERFLAKKEE:

7,93 eiland van wonen

51


en n won ijs a v d eilan onderw &

BARTHA MOERKERK OVER SUCCESVOL ONDERWIJS OP GOEREE-OVERFLAKKEE

Onderwijs verbinden met de werkvloer Na een carrière in het bedrijfsleven begon Bartha Moerkerk in 2008 als docent Management & Organisatie op christelijke scholengemeenschap Prins Maurits. Inmiddels is zij ook havo-decaan. “Als docent en als decaan ben ik voortdurend op zoek naar mogelijkheden om onderwijs te verbinden met de werkvloer. Je kunt als leerling pas keuzes maken als je weet hoe het er in de praktijk aan toegaat.” Bartha Moerkerk is nauw betrokken bij de loopbaanoriëntatie van jongeren. Dat is hard nodig ook, stelt Bartha. “Het studieaanbod barst uit zijn

52

voegen. Maar liefst dertig procent van de leerlingen valt uit tijdens hun vervolgopleiding. De belangrijkste redenen daarvoor zijn: andere verwachtingen, verkeerde keuze en gebrek aan motivatie. Daarom zoeken wij als school heel bewust de buitenwereld op.” VINDINGRIJK “We vragen ondernemers, overheden en organisaties om levensechte vraagstukken in te dienen. Hoe bespaar je energie in een grote loods? Wat is een slimme manier om een verkeersituatie veiliger te maken? Laat leerlingen op zoek gaan naar een oplossing. Het is prachtig om te zien hoe vindingrijk jongeren kunnen zijn.” “Hier op het eiland zitten we echt in een bevoorrechte positie. Het lukt de scholen om daadwerkelijk aansluiting te vinden met de arbeidsmarkt. Soms bellen bedrijven ons spontaan op met een voorstel. Heel bijzonder, want van collega’s uit de rest van het land hoor ik heel andere geluiden. Dat vind ik zo mooi aan Goeree-Overflakkee: iedereen zet de schouders eronder.”

Trouw aan het eiland Bartha ziet als dat een grote groep jongeren trouw blijft aan het eiland. “Ze kiezen voor een vervolgopleiding in Rotterdam, Breda, Vlissingen of Middelburg. Ze wonen hier prima en hoeven niet zo nodig op kamers. Dat is echt een bewuste keuze, die ik zelf ook maakte toen ik Logistiek en Economie studeerde in Rotterdam. Een heerlijke stad, maar ik vond het fijner om thuis in Den Bommel te blijven wonen. Ik ben blij dat ik op het eiland ben blijven wonen. Met mijn gezin woon ik nu in Ouddorp. Hier woont mijn familie, veel vrienden komen er vandaan, ik sport graag. Lekker tennissen met vriendinnen en dan gaan we in de zomer met elkaar alle dorpstoernooien in de regio af. Wat wil je nog meer?”

Goeree-Overflakkee


HĂŠ, 'vaneen-eigenstekkie-dromer'! Ook voor jou is er een hypotheek binnen een week. Het zijn gekke tijden op de woningmarkt. Je kunt geen weken wachten op zekerheid. Daarom bieden wij een hypotheek binnen een week. Daarmee ben jij straks misschien ook een 'gat-in-de-lucht-springer'.

Ga naar rabobank.nl/hypotheekbinneneenweek Een aandeel in elkaar


ALS VAKSCHILDER BIED IK MIJN KLANTEN ALTIJD DE BESTE KWALITEIT VERF. EN NU KAN DAT OOK DUURZAAM. EEN WIN WIN VOOR IEDEREEN! John Wilst, vakschilder

InterCheM ontwikkelt samen met Inter-GreeN thinners en lakken van teruggewonnen grondstoffen uit ingezameld afval, gecombineerd met zuivere duurzame grondstoffen. InterCheM haalt chemisch afval op en zorgt via uitgekiende recycling-technieken voor bruikbare grondstoffen die vervolgens worden gebruikt om er o.a. kwalitatieve oplosmiddelen en verf van te maken. Goed voor nu, goed voor later. Inter-Green levert vooral aan de professionele markt maar gaat zich nu ook op de consument richten. Rens Zwanenburg - directeur van Inter-Green: “De Inter-GreeN productlijn is ontstaan uit de jarenlange kennis en activiteiten uit het verleden en voorziet in de behoeften van het heden: snel, kwalitatief en beter voor het milieu.

Inter-GreeN heeft de ambitie om internationaal een totaalpakket te vermarkten van duurzame producten. "Naast Nederland bedienen wij nu ook Spanje en Engeland. De markt is groot, denk maar eens aan alle urbanisaties. Onze verf heeft een hogere viscositeit en dekt sneller dan die van andere partijen, wat ook nog scheelt in manuren en hoeveelheid product", aldus Rens.

PRIJSWINNAAR NATIONALE BUSINESS SUCCES AWARD: GROENSTE BEDRIJF VAN NEDERLAND & BESTE IN CHEMIE Powered by:

Inter-GreeN | InterCheM Platinawerf 22-26, 6641 TL Beuningen GLD www.inter-green.eu - sales@inter-green.eu


en n o w van

huren eiland

Goeree-Overflakkee heeft een lange traditie van sociale volkshuisvesting. Veel dorpen hadden vroeger hun eigen woningbouwvereniging. Nog altijd zijn er vier woningcorporaties actief die in totaal 35 procent van het huizenbestand op het eiland beheren. Op dit moment laten de wooncorporaties een haalbaarheidsonderzoek voor fusie uitvoeren.

eiland van wonen

55


door DINK

“DIT HADDEN WE VEEL EERDER MOETEN DOEN!” Ontdek de comfortabele 55+ appartementen van FidesWonen Onze appartementencomplexen zijn van alle gemakken voorzien. Ze hebben een centrale lift en zijn toegankelijk en doorgankelijk gemaakt voor bijvoorbeeld rolstoelgebruikers. Zo kunt u zorgeloos wonen en leven in een veilige en beschermde woonomgeving. Met zorg op maat hoe ú dat wenst.

Akelei/Elkersweide Dirksland • 3-kamerappartementen • Ontmoetingsruimte • Zorg in gebouw aanwezig

Klaver Sommelsdijk • Recent gebouwd • 3-kamerappartementen • Kleinschalige woontorens

’s Landshaven Sommelsdijk • Recreatiezaal • 3-kamerappartementen

Tuindorp Den Bommel Vollenhoven Melissant • 3-kamerappartementen • Recreatiezaal • Zorg in gebouw aanwezig

• Ontmoetingsruimte • Zorg in gebouw aanwezig • 3-kamerappartement

Mauritshof Dirksland

De Lignie Herkingen

• Grote en kleinere appartementen • Zorg in gebouw aanwezig • Recreatiezaal • Kleinschalig

• 3-kamerapprtementen • Recreatiezaal

FidesWonen is een wooncorporatie op Goeree-Overflakkee met ruim 2.350 huurwoningen, inclusief vijf woonvoorzieningen. Ons bezit staat in de dorpskernen van Achthuizen, Den Bommel, Dirksland, Herkingen, Melissant, Middelharnis, Ooltgensplaat, Sommelsdijk en Zuidzijde.

Langeweg 10, 3241 KA Middelharnis, Postbus 9, 3240 AA Middelharnis Tel: 0187-890400, info@fideswonen.nl, www.fideswonen.nl


WONEN MET NUL OP DE METER:

de standaard van de toekomst De meest ingrijpende variant van duurzaam wonen is Nul-op-de-Meter (NOM). Aan zulke energiezuinige woningen hangt het energielabel A++. Wooncorporatie FidesWonen besloot in 2016 om alleen nog maar NOM-woningen te bouwen. Het eerste nieuwbouwproject – in Dirksland en Herkingen – bestaat opgeteld uit 31 woningen waar de energierekening normaal gesproken nul euro is. Ook in andere kernen worden tientallen NOM-woningen gebouwd.

T

och gaat deze energietransitie in wonen de corporatie niet snel genoeg. Daarom krijgen ook bestaande woningen een upgrade naar Nul-op-de-Meter. Met nieuwe gevels, een dak dat zelf energie opwekt, een warmtepomp die energie haalt uit aardwarmte. Na twee jaar van intensief samenwerken met bouwpartners start in het najaar van 2017 in Sommelsdijk. MEER WOONCOMFORT Voor de huurders is zo’n ingrijpende verbouwing natuurlijk even slikken. Toch geeft het toenemende wooncomfort bij velen de doorslag. Want in een paar dagen tijd wordt de woning helemaal gerenoveerd tot Nul-op-de-Meter. En daar komt bij dat de energierekening helemaal of grotendeels verdwijnt. Daarvoor in de plaats betaalt de huurder een aparte energieprestatievergoeding (EPV). Zo voorkomt de wooncorporatie een huurverhoging en blijven de huurwoningen op het eiland betaalbaar. Een win-winsituatie voor het milieu en voor de huurders.

eiland van wonen

“Onze nieuwbouw bestaat alleen nog maar uit Nul-op-de-Meter woningen. Daarin willen wij een voorbeeld zijn voor de private sector.” GERT-JAN VAN DER VALK

57


en n won n a v d e eilan & hur

Anticiperen op de vergrijzing Nederland heeft de komende jaren te maken met een vergrijzingsgolf. Goeree-Overflakkee bereidt zich daar goed op voor. Het eiland loopt voorop in de ontwikkeling van alternatieven voor verzorgingstehuizen. Veel ouderen in verzorgingstehuizen worstelen met eenzaamheid. Ze moeten verhuizen vanwege hun gezondheid en veiligheid, maar laten hun vertrouwde omgeving achter. Woongoed GO maakt hun woning passend en veiliger. Zo probeert de woningcorporatie een verhuizing te voorkomen.

automatisering en domotica in een woonzorgcomplex. Bewoners huren een appartementen inclusief een tablet. Daar kan de huurder van alles mee doen: een verpleegster oproepen, de voordeur bedienen, internetten, bellen met een beeldverbinding. Noem maar op.

SLIM MET DOMOTICA In Stad aan ’t Haringvliet experimenteert de woningcorporatie met

ZORGARRANGEMENT OP MAAT Verder stimuleert Woongoed GO zorgaanbieders om plannen voor specifieke

arrangementen aan te bieden. Denk bijvoorbeeld aan thuiszorg, maar dan uitgebreider. Want wat gebeurt er als de mantelzorger op vakantie gaat? Of als iemand plotseling ziek wordt, komt te vallen of verder moet herstellen na een behandeling in het ziekenhuis? Met een aanvullend arrangement denkt de woningcorporatie dat zorgaanbieders zorg op maat kunnen leveren. In de thuissituatie, maar ook door iemand kortdurend elders op te nemen, om daarna weer terug te keren in de eigen thuissituatie. Met al deze maatregelen worden mensen ook concreet in staat gesteld om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen.

“Wij streven ernaar dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen.” SIMON VAN NIEUWAAL

58

Goeree-Overflakkee


E S TE

N

IG

BE

PB

S LOO

BA AR

R BE EI

K

ND

TA A L

BA AR

LE VE

WOONGOED GO TIMMERT A AN DE WEG LIE T GV

SH

BEL ANG’. DUUR Z A AMHEID EN ENERGIE-

U

US

BESPARING STA AN HOOG IN HET VA ANDEL.

IN

‘SOCIALE VOLKSHUISVESTING EEN GEZ AMENLIJK

AD ’T ST

MET HA AR NIEUWE ONDERNEMINGSPL AN

S TA

H D A AN ’T

AR

H

EE

WOONGOED GO TIMMERT A AN DE WEG

RS

AR

N

NI

ME

In een woning of woon-zorgcomplex van Woongoed GO kun je blijven wonen. Kijk naar de laatste projecten die gereed kwamen:

S

OPTIMA AL WOONCOMFORT VOOR JONG EN OUD.

E ST

EE MIDD

EL

H

AR

E ND

G

TU

U

UR

T P N IE U W E

ON

RI

L

H

M G

Het kantoor van uw regionale verhuurder staat aan de Landbouwweg 1 in Middelharnis, tel. 0187- 471071

WOONGOEDGO.NL

AR

PR .

Woongoed GO is een woningcorporatie met 2.800 woningen. Ons bezit kunt u vinden in Middelharnis, Nieuwe Tonge, Sommelsdijk, Stad aan ’t Haringvliet en Oude Tonge.

NIS

Schrijf u tijdig in als woningzoekende en kom ook zorgeloos en voordelig wonen in een huis van Woongoed GO.

ET

S T R A AT M I D

DE


TOMATEN Vanuit één van de modernste teeltbedrijven van Nederland wordt op duurzame wijze smaakvolle tomaten geteeld voor nationale en internationale supermarktketens, groothandelaren en foodservice bedrijven. WWW.NOORDHUYS.NL

SOLAES BIER Solaes Bier heeft een typisch Flakkees karakter. Een beetje bars maar met een groot hart. Dat maakt het bier – gebrouwen op Goeree-Overflakkee – zo uniek van smaak. WWW.SOLAES.NL

Zonder dat je het misschien doorhad, heb je ongetwijfeld al kennisgemaakt met Goeree-Overflakkee. Verschillende ondernemers produceren voor landelijke winkelketens, terwijl sommige specialiteiten juist alleen lokaal verkrijgbaar zijn. Proef het eiland!

pro

eiland

en n o w van

RADIJS Knapperig, licht pittig en met de frisse uitstraling van het vers oogsten. Zo gaat de radijs vanuit Oude-Tonge de wijde wereld in. Zoiets lukt natuurlijk alleen met radijs van de allerbeste kwaliteit. WWW.ORTOLANDA.COM

KAAS VAN DE MEKKERSTEE De geiten van De Mèkkerstee krijgen de beste verzorging en biologische voeding. Daarom geven ze topmelk waar heerlijke geitenkaas van wordt gemaakt. Maar liefst drie kazen van De Mèkkerstee wonnen verschillende kaascompetities vanwege de hoogwaardige kwaliteit en heerlijke smaak. WWW.DEMEKKERSTEE.NL

60

Goeree-Overflakkee


STELLENDAMSE GARNAAL De zanderige zeebodem voor de kust van Stellendam zorgt voor de intense smaak. Ga voor de echte versbeleving naar de visafslag van Stellendam. Alleen bij visgroothandel Poisson & Cuisine worden ze nog met de hand gepeld. En dat proef je! WWW.POISSON-CUISINE.NL

HERTOG IJS

even In 1976 verkocht Willem den Hertog zijn ijs van deurtot-deur in Dirksland! Zijn ijs vond gretig aftrek en zodoende groeide Den Hertog uit tot een landelijk ijsmerk. WWW.HERTOGIJS.NL

SPECULAAS VAN DE RUITER Met zorg gemaakt volgens een oeroud recept met zuivere ingrediënten. De onovertroffen smaak van de speculaas die je vroeger bij oma kreeg. WWW.RUITERSBAKKERIJ.NL

FLOWER SPROUTS De zoete, nootachtige smaak van kool zorgt voor een ultieme smaaksensatie. Daarnaast zijn de Flower Sprouts ook rijk aan vitaminen, mineralen en vezels (vitamine A, B1, B2, B5, B11 en C, kalium, magnesium, ijzer en fosfor). De Flower Sprout® is een echte seizoensgroente – verkrijgbaar van november tot en met maart. WWW.LEKKERESPRUITEN.NL/FLOWER-SPROUTS

eiland van wonen

61


en n won n a v d eilan & proeve

VIS

het lekkerste dat er is

VOORMALIG VISSER JAAP TANIS

Van oudsher is de visserij belangrijk op de kop van het eiland. Op het eerste gezicht lijkt het misschien een traditioneel wereldje, maar niets is minder waar. Dat weet ook Jaap Tanis, visser in ruste. Zoon van een visser, broer van een visser én vader van een visser. Neef van een visser én oom van een visser. Jaap zag met eigen ogen hoe de vissersvloot in de haven van Stellendam groeide, inkromp en nu weer terugveert. “Het is goed om te zien dat er steeds meer waardering komt voor de vangst van de lokale vissers.”

62

Goeree-Overflakkee


“Mijn vader, Cornelis Tanis, begon samen met zijn broer met één kotter, de GO28: Op hoop van zegen. Tegen de tijd dat ik geboren werd, woonden mijn ouders op Goedereede Havenhoofd. De kotter lag toen gewoon aangemeerd voor het huis.” Zelf ging Jaap in 1974 varen. “Mijn vader had een extra kotter – GO38: de vertrouwen – laten bouwen en daar voer mijn oudste broer op. Ik ging bij hem aan boord en leerde zo de kneepjes van het vak. Om later schipper te worden op de derde kotter van het familiebedrijf, de GO48: Cornelis senior. Dat waren gouden tijden voor de visserij. Op zee was je een vrije vogel. Er golden nog geen quota. Sterker nog: er waren zelfs premies. Overal in Nederland breidden vissers hun vloot uit. Iedereen ging naar twee schepen of meer.”

QUOTUM DAALT Vanaf 2002 ging het bergafwaarts in de visserij. “De olieprijs bleef maar stijgen met alle gevolgen van dien. Je moet bedenken dat een traditionele kotter in die tijd ongeveer 40.000 liter olie verstookte per week. Met een vloot van drie schepen en een literprijs richting de euro loop je behoorlijk in de kosten.” Een flink probleem, zeker omdat de Europese Unie in diezelfde periode het quotum steeds verder verlaagde. De inkomsten liepen terug en de kosten stegen. Overal in het land dunden de vissersvloten flink uit. In 1994 lagen er in de haven van Stellendam nog ongeveer 75 kotters, tegenwoordig 30.

“Een visje halen in Stellendam? Verser kan het niet met de haven en visafslag om de hoek.”

GEEN GESLEEP MEER Ook het familiebedrijf van Jaap nam afscheid van één kotter. Tegelijkertijd werd een ander exemplaar gemoderniseerd voor de pulsvangst. “Voorheen voeren we met een boomkor met zware kettingen eraan. Die kettingen woelen de zeebodem om als een soort ploeg, waardoor de platvis omhoogkomt en wordt opgevist. Al dat gesleep kost veel kracht en zorgt voor het gigantische brandstofverbruik. Een vistuig voor de pulsvisserij zweeft net boven de bodem en geeft lage schokjes die platvis activeert. De bodem blijft vrijwel intact, de bijvangst is een stuk kleiner en het brandstofverbruik halveert. Logisch dat inmiddels alle viskotters in Stellendam deze techniek gebruiken.” GOEREESE VIS Tegenwoordig is Jaap onder andere bestuurslid van De Week van de Goereese Vis. Een culinair evenement voor jong en oud met allerlei activiteiten rondom de visserij. “Voor mij is het vissersleven de normaalste zaak van de wereld geweest. Nu kom ik er eigenlijk pas achter dat het niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Zelfs niet op het eiland. Daarom is het ook zo’n fijn evenement om aan mee te werken, want mensen waarderen het lokale juist enorm. En weet je wat het gekke is: vroeger at ik bijna nooit vis. Zelfs niet aan boord, maar tegenwoordig kan ik er geen genoeg van krijgen. Laatst nog maakte mijn vrouw saté van zeeduivel. Dat is zo lekker, dat kun je bijna niet uitleggen.”

eiland van wonen

63


GEEF

DIT M

AG A Z I

NE DO

PREMIUM PARTNERS Deze uitgave is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen de onderstaande partijen. Samen bouwen wij aan een nรณg mooier eiland. Je bent van harte welkom op Goeree-Overflakkee, want thuiskomen doe je hier!

Gemeente Goeree-Overflakkee

Z-Wonen

Woongoed GO

Bouwcenter Esselink

Visser Meubelen

Fides Wonen

Benschop & Sterling Notarissen

InterCheM & Inter-GreeN

Estate Invest

Tieleman Keukens

Wonen op Flakkee

Adviesgroep De Vogel

Rabobank Het Haringvliet

Woningbouw Vereniging Beter Wonen

(advertentie)

Samen of alleen eigenaar? De notarissen Benschop en Sterling

Wonen & relatie

De aflossingen op de hypotheken worden vaak

Als je een huis koopt en je gaat er met een partner in

gezien als een investering in het huis en meestal

wonen, is de vraag: word je samen of alleen eigenaar van

betaal je de aflossingen in de verhouding waarin je eigenaar

het huis? Het antwoord op die vraag hangt ook af van je

bent. Stopt een van jullie spaargeld in het huis? Dan is het

samenlevingscontract of huwelijkse voorwaarden. Als je

verstandig om dit te laten vastleggen door de Netwerknotaris,

samen eigenaar wordt, dan deel je ook samen in de waar-

zodat bij een scheiding duidelijk is om welk bedrag het gaat

deontwikkeling van het huis. In de meeste samenlevings-

en onder welke condities het moet worden terugbetaald.

contracten en huwelijkse voorwaarden is geregeld dat je

Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan is

de hypotheekrente naar evenredigheid van je inkomen

alles 50/50 en maakt het eigenlijk helemaal niet uit wie en in

moet betalen.

welke verhouding je het huis en de kosten daarvan betaalt. Dat kan anders zijn als je een erfenis in het huis steekt.

Middelharnis Raadhuisstraat 3, 3241 CP, (0187) 47 61 11

Goedereede Noordzijde Haven 15, 3252 BH, (0187) 47 61 11

www.notarissengo.nl

O R!


en n won u a v d & jo eilan

Zonsondergang bij het Grevelingenmeer FOTO: BRAM VAN BROEKHOVEN


H

et is prachtig wonen op Goeree-Overflakkee. Overal op het eiland vind je de mooiste plekjes en

ontmoet je gastvrije eilandbewoners. Beleef de kust, het water en het bruisende buitenleven. Kom naar Goeree-Overflakkee en ervaar de kracht van leven.

ADA GROOTENBOER burgemeester Goeree-Overflakkee

Morgen weer een mooie dag...


Wonen op Goeree-Overflakkee Alle koop- en huurwoningen overzichtelijk op één plaats verzameld

Altijd up-to-date

Woontips

Uitgebreide zoekmogelijkheden

Woonwens profiel: bewaar uw favoriete huizen

Overzicht actuele nieuwbouwprojecten

Uitgebreide informatie over Goeree-Overflakkee

Profile for DINK creatief bureau

Eiland van wonen  

In dit magazine maak je kennis met Goeree- Overflakkee – eiland van wonen & nog veel meer! Met dit prachtige eiland als thuishaven liggen ui...

Eiland van wonen  

In dit magazine maak je kennis met Goeree- Overflakkee – eiland van wonen & nog veel meer! Met dit prachtige eiland als thuishaven liggen ui...

Profile for sfaprint
Advertisement