__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Jubileumuitgave van Severinus

JUNI 2019

JubelJaar

Kennisweek 2019 Geschiedenis Symposium


2

■ KIK week

KENNISWEEK (KIK) 2019 Inspirerend, gezellig en creatief Van maandag 13 mei t/m zaterdag 18 mei 2019 vond de Kennisweek plaats. Een week met diverse activiteiten rondom kennisdeling. Een korte terugblik! Pieter Hermsen trapte af op maandagochtend 13 mei. Samen met enkele cliënten van Atelier Severinus plakte hij de eerste mozaïekstenen op de social sofa en liep met een klein groepje als eerste de jubileumwandeling. Tijdens de wandeling deelden ze al mooie herinneringen. Inmiddels hebben al diverse geïnteresseerden de jubileumwandeling gelopen. Hij brengt je langs plekken van Severinus en vertelt over de bijzondere geschiedenis. De route blijft beschikbaar voor iedereen. Ga naar www.severinus.nl/historischewandeling en ga op pad!

Leuke workshops De hele week waren er diverse leuke, interessante workshops. Zo konden medewerkers en vrijwilligers deelnemen aan ‘Nederlands ondersteund met gebaren’, Driehoekskunde, Haptonomie, Ethische dilemma’s, ‘In verbinding door muziek’, ‘Hoe heurt het eigenlijk?’ en ‘Spiegelen met honden’. En ook het zoeken van de sleutel van de deur in de Severinus-Escaperoom. Cliënten genoten van het Belevingstheater, zochten naar verborgen schatten met Geo-cache en smulden samen met hun naasten tijdens het Belevingsdiner. **

Pubquiz. Het team van Gedragskunde/WeSupport won de KIK-bokaal. Gefeliciteerd!

Gezelligheid rondom social sofa Bij de receptie aan de Platanenlaan was het rondom de social sofa de hele week een gezellig samenzijn van cliënten, ouders, medewerkers, vrijwilligers en buurtbewoners. Ook de komende tijd wordt hier nog flink gemozaïekt. Uiteindelijk wordt de bank geplaatst in het park tegenover ’t Stafveld als blijvende herinnering aan het 60-jarig bestaan.

Kennisfestival De week sloten we af met een zonnig Kennisfestival waarin volop kennis en inspiratie werd gedeeld. Ook was er een Jobcafé waarin bezoekers met medewerkers van HRM in gesprek gingen om samen de carrièremogelijkheden binnen Severinus te bekijken. ’s Avonds streden groepen medewerkers tegen elkaar tijdens de Severinus

** Heb je iets gemist of heb je vragen over de workshops dan kun je altijd een mail sturen naar academie@severinus.nl. Sommige workshops worden herhaald in het open aanbod van de Severinus Academie. Hou hiervoor de website in de gaten: www.severinus.nl/openaanbod.

We kijken terug op een interessante, intensieve en fijne Severinus-week en willen iedereen die hieraan een bijdrage heeft geleverd enorm bedanken! ■

**

IETS GEMIST OF VRAGEN?


KIK week â–

3


4

■ Geschiedenis Severinus

Geschiedenis Severinus 1977

1968

Nieuwbouw ’t Honk voor 150 kinderen.

Opening behandel- en stafcentrum, Platanenlaan 28 en nog steeds in functie.

1977

1959

Oprichting St. Severinusstichting op 14 mei. In dit jaar worden de eerste kinderen opgenomen in twee aan elkaar gekoppelde villa’s in Zeelst.

1973

Eerste bewoners opgenomen op De Berkt, een nieuw gebouwd internaat voor ongeveer 240 ouderen (volwassenen) met een verstandelijke beperking.

1998

1982

Start van de thuisondersteunende zorg met weekenden vakantieopvang in de verbouwde boerderij in woonwijk de Berkt.

1996

Opening SamSam aan de Dorpsstraat in Veldhoven. De eerste dagbestedingslocatie waar ambachtelijke producten worden gemaakt op een externe locatie, met een cadeauwinkel.

2000

2004

Opening logeerhuis Berkt 28.

2003

Sloop van twee woonerven en start van de derde fase nieuwbouw de Berkt: acht twee-onder-éénkapwoningen en een aantal particuliere huizen.

2019

Vernieuwing dagbesteding in wijk Akkereind voor cliënten met een ernstige verstandelijke en of meervoudige beperking: Ark 9.

Bouw van diverse buitenhuizen waaronder Biezenkuilen, Eindstraat en Berg 96.

Oplevering van zes nieuwe huizen aan de Heikantsebaan.

Opening van dagbestedingslocaties de Kei en Libra. Sloop van ’t Honk en start tweede fase nieuwbouw Akkereind: in totaal 12 tweeonder-éénkapwoningen.

1978-1980 1995

Start van de eerste fase nieuwbouw De Berkt. Er worden dan negen twee-onderéénkapwoningen gebouwd voor de bewoners van de Berkt en een aantal particuliere huizen. Allemaal volgens het principe van omgekeerde integratie.

2000

Opening van het dienstencentrum waarin een centrale keuken en een personeelsrestaurant zijn ondergebracht.

2008

Opening van een tweede logeerhuis.

2006-2007

Bewonen van diverse nieuwe huizen in Nieuwe Kerkstraat en Aangelag.

2009

Severinus viert haar 50-jarig bestaan.

2016

Start samenwerking in Oirschot met ’t Bint.

2014

Opening van Campus Westenwind.

2018

Bouw en opening woonhuis Wilgeman 4a en 4b.

2018

Residentie ’t Stoom; een ouderinitiatief voor 14 jongeren.

2013

Start met renovatie van diverse huizen gebouwd in eerste fase.


Herinner je je deze nog? â–

60 mooie verhalen Een bundel van 60 mooie verhalen ter ere van het 60-jarig Severinus eenbestaan verhalenbundel van Severinus.

Wil je deze verhalenbundel lezen? Haal dan een exemplaar op bij de receptie van Severinus aan de Platanenlaan 28 in Veldhoven. Severinus

Platanenlaan 28

5507 MD Veldhoven T 040 258 63 11 E info@severinus.nl I www.severinus.nl

Herinner je je deze nog? Duik in het verleden en Wat herken jij nog?

eger en nu.

bekijk de foto’s van vro

SEVERINUS | 60 JAAR

Ter ere van ons 60-jarig jubileum bracht uit. Persoonlijke, oprechte en echte verhalen waarin geluk, tevredenheid en trots worden beschreven, maar soms ook verdriet en pijn. Door het lezen van deze mooie verhalen kun je Severinus, haar mensen en haar geschiedenis nog beter leren kennen. Wij zijn er bijzonder trots op!

5


6

■ Symposium

Bijzonder in samenleven Symposium Severinus Op dinsdag 14 mei was het zover. Het Severinus-symposium ‘Bijzonder in samenleven’ vond plaats. Onder prachtig trommelmuziek van Drumband de Trom betraden de aanwezigen de zaal. Directeur Pieter Hermsen trapte samen met bewoner Carla Veraa af. Na een dankwoord aan de Trom en een welkom aan aanwezigen, gaven zij het woord aan Dolores Leeuwin. Bewoners juichten, ze herkenden haar van Het Klokhuis en Knoop in je zakdoek. Na wat huishoudelijke mededelingen was het tijd voor het inhoudelijke programma. Persoonlijke, leuke anekdotes Onderzoeker Gustaaf Bos sprak over zijn onderzoek dat hij onder andere binnen Severinus heeft gehouden rondom het thema ‘Antwoorden op andersheid'. Na hem betrad wethouder Mariënne van Dongen het podium. Een persoonlijke lezing over haar jeugd in Veldhoven, haar kennismaking met mensen met een verstandelijke beperking en haar felicitaties aan Severinus. De drie buren van het eerste uur, Wim Luijkx, Erik van de Spijker en Aad Vennix, volgden haar op. In een vraaggesprek met Dolores en Pieter trakteerden ze ons op leuke anekdotes over hun contacten met hun Severinus-buren. Gelach en herkenbaarheid klonken vanuit de zaal. Inhoudelijke sessies Na een pauze, waarin we smulden van heerlijke appelkoeken van Bakkerij Severinus, vervolgden we met interessante parallelsessies. Aanwezigen konden kiezen uit een verdiepende sessie met Gustaaf Bos, een lezing ‘Samen zorgen voor een veilige buurt’ door Francis van Boxtel en Ronald Drenth van gemeente Veldhoven, sessie ‘Onopvallend Anders’ van jeugdagent René Vader en ‘In gesprek met ervaringsdeskundigen’. In deze laatste sessie ging Dolores in gesprek met vijf cliënten van Severinus over het leven

in de samenleving. Pascal Haring, Sharon van Haarlem, Mijke van de Molengraft, Linda Minten en Carla Veraa vertelden heel open over hun ervaringen. Erg mooi! Kippenvel door de zandkunstenaar Terug in de grote zaal sprak bijzonder hoogleraar Xavier Moonen over ‘Effectieve communicatie op maat bevordert de inclusie van mensen met verstandelijke beperkingen’. Pieter en Carla betraden weer het podium en samen met Dolores onthulden zij het jubileumcadeau: een prachtige verhalenbundel. Bewoner Lara kwam het eerste exemplaar uitreiken aan Pieter, Dolores en Carla. Hierna volgde een prachtige voorstelling van zandkunstenaar Gert van de Vijver. Het Severinusverhaal werd verteld in beelden van zand, ondersteund met prachtige muziek. Het was muisstil in de zaal en iedereen was ontroerd. Proost! Als afsluiter kwam de commissaris van de Koning Wim van de Donk zijn felicitaties overbrengen, waarna Dolores het programma afsloot. Bij het naar buiten gaan van de zaal, werden aanwezigen verrast met een optreden door het koor van Severinus ‘De Severinoos’ en brachten we een proost uit op het 60-jarig jubileum van Severinus. ■


Severinus, gefeliciteerd! ■

7

Severinus, gefeliciteerd! Sinds 1997 ben ik directeur van de Prins Willem-Alexanderschool (PWA-school), een school die zijn oorsprong kent vanuit Severinus. Onze school was in het begin nog direct verbonden aan en met Severinus. Gaandeweg is de school steeds meer zelfstandig geworden. Ondanks deze verzelfstandiging is er altijd een warme en hechte band op alle niveaus gebleven. Severinus en de PWA-school zijn onlosmakelijk en duurzaam met elkaar verbonden.

Voordat leerlingen de overstap naar Severinus maken, zijn er vooraf al vormen van stage en toeleiding georganiseerd. Op deze wijze vindt er een naadloze overgang van school naar dagbesteding en/of wonen plaats. Ook onze PWA-band kent een directe relatie met Severinus, zo bestaat een groot deel van de muzikanten uit Severinusbewoners. Onze naschoolse opvang (NSO) op de beide locaties, Smelen en Kempen Campus, ligt in de vertrouwde handen van Severinus. Dat enkele bewoners van Severinus een deeltijd arbeidsplek hebben op onze school en daar meewerken als volwaardige teamlid, geeft aan hoe we gezamenlijk kijken naar participatie aan het gewone dagelijkse leven. Anderzijds is het echt heel mooi om te zien hoe oud-leerlingen van betekenis zijn bij de facilitaire dienst op ‘t Stafveld, bij SchippersStop of bij Bakkerij Severinus in Oerle. Het is voor mij altijd een feestje om daarheen te gaan! Het voelt als school goed om een partner als Severinus te hebben waar je gezamenlijk je doelstellingen mee kunt realiseren en samen ook nieuwe initiatieven kunt onderzoeken en ontwikkelen. De leerling/cliënt staat daar-

in centraal. Op dit moment zijn we aan het verkennen of we gezamenlijk in de vorm van onderwijsarrangementen iets kunnen ontwikkelen. Zo kunnen we leerlingen/cliënten het beste uit twee werelden aanreiken.

Zo kunnen we het beste uit twee werelden aanreiken.

Een groot aantal leerlingen vindt na hun schoolloopbaan een fijne woonen werkplek bij Severinus, medewerkers vanuit beide organisaties zoeken elkaar op en de gedachte van ‘één kind-één plan’ krijgt zo vorm en inhoud. Elkaar versterken met ervaringen, kennis en specifieke expertise zorgt niet alleen voor verbinding, maar zeker ook voor professionele groei van beide organisaties ten gunste van de leerling/cliënt.

Voor de komende jaren zijn er nog meer dan genoeg gezamenlijke perspectieven, plannen en doelen. Voor nu wens ik Severinus, bewoners en alle medewerkers en vrijwilligers nog een heel feestelijk jubeljaar, dat als feestelijke mijlpaal mag dienen én als startschot voor een gezamenlijk vervolg richting de toekomst. Severinus van harte proficiat! Peter Schutte Directeur PWA-school ■

Peter Schutte

Profile for SeverinusV

Te Berde - Juni 2019 jubeljaar  

Te Berde - Juni 2019 jubeljaar  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded