Page 1

1

Opinpuu 2018


Ajassa Reformaation merkkivuoden yksi keskeinen muistutus on ollut ajassa elämisen tärkeys. Kirkon ikiaikainen sanoma ja perustehtävä – hyvän sanoman eteenpäin vieminen – säilyvät ennallaan, mutta työn tekemisen ja ihmisten kohtaamisen tapojen tulee muuttua ja kehittyä. Hyvä muutos merkitsee elävää vuorovaikutusta ympäristön kanssa, valppautta uusille tarpeille ja haasteille, valmiutta henkilökohtaiseen ja työn todellisuudessa tarvittavaan oppimiseen, uudistumiseen ja kasvuun. Olennainen osa kirkon työn kehittämistä on koulutus. Muuttuva toimintaympäristö edellyttää laaja-alaisesti työntekijöiden osaamisen päivittämistä ja uusien tietojen ja taitojen oppimista ja soveltamista. Työyhteisölle koulutus on väline tarvittavan ammattitaidon varmistamisessa, työntekijälle se on tärkeää myös oman identiteetin ja osallisuuden vahvistajana. Tämä Opinpuu tarjoaa Sinulle koulutuksia, jotka huomioivat niin seurakuntien ja järjestöjen monenlaiset tarpeet kuin halun henkilökohtaiseen kehitykseenkin. Valittavanasi on runsaasti valmiita koulutuksia, mutta voit myös tilata räätälöidyn toteutuksen omaan työyhteisöösi. Tutustu monipuoliseen tarjontaamme! Olet sydämellisesti tervetullut koulutuksiin 2018!

2


Sisällys YHTEYSTIEDOT 4-5 ILMOITTAUTUMINEN, PERUUTUS JA KÄYTÄNNÖN JÄRJESTELYISTÄ 6 TUKEA JA OHJAUSTA LUOTTAMUSHENKILÖILLE Vaalineuvontatilaisuus 7 Auta luottamushenkilöt alkuun – koulutusta perehdyttäjille 8 KOULUTUSTA SEURAKUNTATYÖHÖN Kirkon johtamisforum 9 Uudistu urallasi 10 Lähiesimiehenä toimiminen 11 Elämänpolun risteyksessä - eläkkeelle siirtymisen kynnyksellä 12 Valmentaudu eläkkeelle 13 Tapahtumatuotanto ja -markkinointi 13 Rohkeutta seurakunnan toiminnan kehittämiseen ja markkinointiin 14 Voimavaroja työhön 15 Bibliodraaman ohjaajakoulutus 16 Lue kuvaa -koulutuspäivä 17 Yhteistyö- ja vuorovaikutustaidot 18 Seurakunnan työtä digitalisoidaan – miten käy henkilökohtaisen palvelun? 18 Ruokatrendejä, vinkkejä ja jaksamista keittiöön 19 Sosiaalinen media ja seurakuntatyö 20 TILAA RÄÄTÄLÖITY KOULUTUS Lähiesimiestyön ammattitutkinto 21 Johtamisen erikoisammattitutkinto JET 21 Tuotekehitystyön erikoisammattitutkinto 21 Työnohjaajakoulutus 22 Työhyvinvointi kuntoon pala palalta 23 Sosiaalinen media 24 Strategia, muutos ja vuorovaikutus 24 Esimiesvalmennus 25 Pyhän äärellä – ikkunoita uskoon ja rukoukseen 25 Usko, toivo, rakkaus – syvemmälle suuriin sanoihin 26 Lapsivaikutusten arviointi seurakunnan päätöksenteossa 26 Moninaisuus – Oivallus – Dialogi – innostu moninaisuuden teemoista 27 Koulutusta hyvän asiakaspalvelun aakkosista 27 Sinustako suntio? 28 RÄÄTÄLÖITYÄ TILAUSKOULUTUSTA TURVALLISUUSASIOIHIN AVEKKI 29 Ensiapu I 29 Hätäensiapukurssi 29 Turvakorttikoulutus 29 Hygieniaosaamistesti 29 AGRICOLA-OPINTOKESKUS 31

3


Yhteystiedot Koulutuslupaus •

Suunnittelemme ja toteutamme koulutukset työelämän tarpeista lähtien.

Osallistumme aktiivisesti verkostoissa tapahtuvaan kehittämistyöhön ja tarjoamme uusia näkökulmia käytännön työhön seurakunnissa.

Kouluttajina kehitämme itseämme.

Hanna Pulkkinen TM, asiakkuuspäällikkö p. 044 712 4985 hanna.pulkkinen@seurakuntaopisto.fi

Marjaana Kanerva TM, kouluttaja kirkon palveluskunta, työhyvinvointi, hengellinen elämä p. 0400 811 897 marjaana.kanerva@seurakuntaopisto.fi

Sami Lahtiluoma KTM, kehittämiskonsultti, kouluttaja rakennemuutokset, työyhteisöt, johtaminen, hallinto p. 040 592 2197 sami.lahtiluoma@kirkkopalvelut.fi

4


Yhteystiedot Karoliina Nivari VTT, kehittämiskonsultti, kouluttaja, johtamisen coach viestintä, johtaminen p. 040 556 1179 karoliina.nivari@kirkkopalvelut.fi

Tytti Pietilä KM, kouluttaja luottamushenkilökoulutus, kirkonpalveluskunta, emännät p. 0400 874 514 tytti.pietila@seurakuntaopisto.fi

Pirjo von Essen opintotoiminnan koordinaattori p. 040 775 8033 pirjo.vonessen@seurakuntaopisto.fi

5


Hyvä tietää Ilmoittautuminen koulutukseen • Koulutukseen tulee pääsääntöisesti ilmoittautua viimeistään kuukautta ennen koulutuksen alkua. • Koulutukset täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Osallistujamateriaali lähetetään noin kolme viikkoa ennen koulutuksen alkua. • Ilmoittautumisohjeet ovat kunkin koulutuksen esittelyn yhteydessä.

Osallistumisen peruutus Peruutusehdot • Osallistumisen voi perua kuluitta viimeistään kaksi viikkoa ennen koulutuksen alkua. • 7-13 päivää ennen koulutusta tehdyistä peruutuksista, myös sairastapauksissa, perimme 50 euroa toimistokuluja (neuvottelupäivissä 25 euroa) ja muut mahdolliset kulut, kuten varatut ateriat. • Jos peruutus tapahtuu myöhemmin kuin 7 päivää ennen koulutusta tai jätetään kokonaan tekemättä, veloitamme koko osallistumismaksun ja muut mahdolliset kulut. Lääkärintodistuksella todennetuissa sairaustapauksissa perimme 50 euroa toimistokuluja ja muut mahdolliset kulut, kuten ennalta varatut ateriat. • Jos toinen henkilö osallistuu koulutuspäivään puolestasi, emme peri peruutusmaksua. Peruutukset: koulutukset@seurakuntaopisto.fi

Kysy käytännön järjestelyistä Koulutussihteeri Irene Antikainen, koulutukset@seurakuntaopisto.fi tai p. 040 351 8729 Lisätietoja Seurakuntaopiston Järvenpään kampuksen ateria- ja majoitushinnoista löydät nettisivuiltamme www.seurakuntaopisto.fi/hyvatietaa. Pidätämme oikeudet muutoksiin.

6


Tukea ja ohjausta luottamushenkilöille Vaalineuvontatilaisuus

Osallistumismaksu

Ajankohtaiskoulutus (ei opintopisteitä) 15.5. Rovaniemen seurakuntakeskus Rauhankatu 70

Kirkkopalvelujen jäsenseurakuntien edustajat 50 €, muut 70 €. Osallistumismaksu sisältää keittolounaan ja kahvitarjoilun.

16.5. Kempeleen seurakunnan KokkokanKissaojantie 12

kaan seurakuntakeskus,

17.5. Kokkolan seurakunnan Kaarlelan seurakuntakoti, Kruunupyyntie 3 23.5. Mikkelin seurakuntakeskus, Savilahdenkatu 20 Seurakuntavaalit 2018 on haaste, johon on syytä valmistautua hyvin. Vaalineuvontatilaisuudessa perehdytään Kirkkohallituksen antamiin seurakuntavaalien toteuttamisohjeisiin ja vaalivideoihin, kuullaan lakimiesasessorin terveisiä hiippakunnan tarjoamasta tuesta seurakuntavaaleissa ja perehdytään seurakuntalaisten aktivoimiseen ehdokkaiksi ja äänestäjiksi.

Osaamistavoite Osallistuja tuntee Kirkkohallituksen ohjeet vaalivalmisteluista ja aikatauluista sekä vaalien toteuttamisesta.

Sisältö Kirkkohallituksen ohjeet ja määräykset seurakuntavaalien toteuttamisesta; vaalitoimikunnan jäsenten perehdyttäminen tehtäviinsä; vaaliviestintä; hiippakunnan tarjoaman tuen muodot vaalien toteuttamiseen; yhteistyö naapuriseurakuntien kanssa.

Rakenne 0,5 lähiopiskelupäivää

Kohderyhmät Kirkkoherrat, talous- ja hallinto- ja viestintävastaavat sekä vaalilautakuntien jäsenet ja sihteerit.

7

Järjestäjät Kirkkopalvelut/Seurakuntaopisto ja ao. hiippakunta. Koulutus järjestetään yhteistyössä Agricola-opintokeskuksen kanssa.

Tiedustelut Tytti Pietilä, p. 0400 874 514, tytti.pietila@seurakuntaopisto.fi Hiippakuntien yhteyshenkilöt tilaisuuksissa (sähköpostiosoitteet muotoa etunimi.sukunimi@evl.fi): 15.5. Rovaniemi, 16.5. Kempele ja 17.5. Kokkola: hiippakuntadekaani Kari Ruotsalainen ja lakimiesasessori Mari Aalto 23.5. Mikkeli: hiippakuntadekaani Marko Marttila ja lakimiesasessori Jyri Klemola

Ilmoittautuminen Viimeistään 2 viikkoa ennen koulutusta: www.seurakuntaopisto.fi/agricola


Tukea ja ohjausta luottamushenkilöille Auta luottamushenkilöt alkuun – koulutusta perehdyttäjille

Kohderyhmät

Kouluttajaksi yhdessä iltapäivässä/ illassa 21.11. klo 17.00–20.00 Neulamäen kirkon kahvio, Vesurikuja 4, Kuopio

Osallistumismaksu

22.11. klo 17.00–20.00 Mikkelin seurakuntakeskus, Savilahdenkatu 20, Mikkeli 28.11. klo 13.30–17.00 Palokan kirkko, Rovastinkatu 8, Palokka (Jyväskylä) 29.11. klo 13.30–17.00 Seinäjoen seuraKoulukatu 24, Seinäjoki

kuntakeskus,

Osaamistavoite Osallistuja osaa motivoida tuoreita luottamushenkilöitä ja opastaa heidät tehtäviinsä seurakunnan päättäjinä.

Sisältö Uusien luottamushenkilöiden motivointi ja opastaminen tehtäviinsä; luottamushenkilöiden perehdyttämiseen sopivat työskentelymenetelmät, materiaalit ja ideat; verkostoituminen ja yhteistyöhön muiden seurakuntien kanssa.

8

Johtamis- ja esimiestehtävissä toimivat. Kirkkopalvelujen jäsenseurakuntien edustajat 40 €, muut 60 €. Osallistumismaksu sisältää kahvi- ja voileipätarjoilun.

Järjestäjät Kirkkopalvelut/Seurakuntaopisto ja ao. hiippakunta. Koulutus toteutetaan yhteistyössä Agricola-opintokeskuksen kanssa.

Tiedustelut Tytti Pietilä, p. 0400 874 514, tytti.pietila@seurakuntaopisto.fi

Ilmoittautuminen Viimeistään 2 viikkoa ennen koulutusta: www.seurakuntaopisto.fi/agricola


Koulutusta seurakuntatyöhön Kirkon johtamisforum

Tiedustelut

Ajankohtaiskoulutus, 0,5 op 18.–19.1. Paasitorni, Helsinki

Sami Lahtiluoma, kouluttaja, kehittämiskonsultti, p. 040 592 2197, sami.lahtiluoma@kirkkopalvelut.fi

Kaikille kirkon esimiehille suunnattu Kirkon johtamisforum kokoontuu jälleen tammikuussa 2018. Tule paikalle kuuntelemaan, keskustelemaan ja kehittämään kirkon johtamista.

Ilmoittautuminen 8.12.2017 mennessä: www.seurakuntaopisto.fi/agricola

Osaamistavoitteet Osallistuja on perillä johtamisen ajankohtaisista kysymyksistä sekä teorian että käytännön näkökulmasta.

Sisältö Kirkon tulevaisuusselonteko; työpajat, joissa vapaaehtoistoiminnan johtaminen, strategiat, organisoitumisen kysymykset ja uudet tavat tehdä työtä; digitalisaatio; työhyvinvoinnin johtaminen ja päätöstilaisuus Kallion kirkossa.

Rakenne 2 lähiopiskelupäivää

Kohderyhmät Johtamis- ja esimiestehtävissä toimivat.

Osallistumismaksu Kirkkopalvelujen jäsenseurakuntien ja -järjestöjen edustajat 320 €, muut 350 €. Majoitus ei sisälly hintaan, vaan osallistuja vastaa itse majoituksestaan.

Järjestäjät Kirkkopalvelut/Seurakuntaopisto, Kirkkohallitus, Kirkon akateemiset AKI, Kirkon Hallintovirkamiehet, Kirkon alat; järjestetään yhteistyössä Agricola-opintokeskuksen kanssa.

9

”Kannatti ehdottomasti osallistua. Tapahtui hyödyllisiä epävirallisia tapaamisia ja mielekästä verkostoitumista.”


Koulutusta seurakuntatyöhön Uudistu urallasi Ajankohtaispäivät emännille sekä keittiö-, leirikeskus- ja siivoustyöntekijöille.

Kangasala: ohjelmaan merkityt ateriat 45 € ja majoitus 2 hh, ilta- ja aamupalat 45 €.

Järjestäjä

Ajankohtaiskoulutus, 0,5 op 14.–15.2. Rytkyn leirikeskus, Kuopio

Kirkkopalvelut/Seurakuntaopisto. Koulutus järjestetään yhteistyössä Agricola-opintokeskuksen kanssa.

19.–20.9. Ilkon kurssikeskus, Kangasala

Tiedustelut

Osaamistavoitteet Osallistuja: • osaa soveltaa työssään uusia raaka-aineita, reseptejä sekä siivoustyön aineita, menetelmiä ja välineitä • ymmärtää työtehtävien ja seurakuntarakenteiden muutoksia ja niiden vaikutusta omaan tehtävään.

Sisällöt Uudet ruoanvalmistuksen raakaaineet ja reseptit; Siivoustyön aineiden, välineiden ja menetelmien uutuuksia; ympäristöystävällisyys, kierrätys ja jätehuolto omassa työssä; Seurakuntien muuttuvat rakenteet ja työnkuvien muutokset; Yhteistyön ja vuorovaikutuksen kehittäminen erilaisten toimijoiden kanssa: työtoverit, vapaaehtoiset seurakunnassa.

Rakenne 2 lähiopiskelupäivää

Kohderyhmä Seurakuntien, järjestöjen ja kansanopistojen keittiö-, siivous- ja leirikeskustyöntekijät sekä muut kiinnostuneet.

Osallistumismaksu Kirkkopalvelujen jäsenseurakuntien ja -järjestöjen työntekijät 200 €, muut 240 €. Kuopio: ohjelmaan merkityt ateriat 55 € ja majoitus 2 hh, ilta- ja aamupalat 35 €.

10

Tytti Pietilä, p. 0400 874 514, tytti.pietila@seurakuntaopisto.fi

Ilmoittautuminen Rytkyn tilaisuuteen 15.1.2018 mennessä ja Ilkon tilaisuuteen 17.8.2018 mennessä: www.seurakuntaopisto.fi/agricola

“Asiantuntevaa ja selkeää asiaa. Antoi ajattelemisen aihetta.” “Kurssit antavat ahaa-elämyksiä heti paikanpäällä ja myöhemmin työssäni mietin omia toimintatapoja sekä yritän katsoa asioita eri näkökannalta.” ”Oli ihana kuulla eri seurakuntien emänniltä heidän toiminnoistaan ja huomata kuinka hyvin meidän seurakunnassa asiat ovatkaan.”


Koulutusta seurakuntatyöhön Lähiesimiehenä toimiminen Täydentävä koulutus I jakso 1.-2.3.2018, II jakso 11.4.2018 Seurakuntaopisto, Järvenpää Haluatko kehittyä lähiesimiehenä ja kehittää omaa vastuualuettasi ja sen toimintaa? Osaava lähiesimies tuo tehokkuutta ja varmuutta arkijohtamisen eri tehtäviin. Lähiesimiehenä toimiminen –koulutus sopii sinulle, joka toimit lähiesimiehenä, tiimin, työryhmän tai projektin vetäjänä.

Rakenne Koulutus koostuu 2+1 päivän lähijaksoista, verkkotapaamista, oppimistehtävistä, kirjallisuudesta ja työssä oppimisesta.

Kohderyhmä Johtamis- ja esimiestehtävissä toimivat.

Osallistumismaksu Osallistumismaksu on 200 €, täysihoito lähipäiviltä yhteensä 135 €/2 hh. sekä tutkintomaksu 58 €, joka tilitetään Opetushallitukselle.

Osaamistavoite

Järjestäjä

Osallistuja osaa: • johtaa työryhmää ja sen työskentelyä • ohjata ja perehdyttää työtehtäviin • arvioida omaa ja työryhmänsä toimintaa.

Kirkkopalvelut/Seurakuntaopisto

Sisältö Lähiesimiehenä toimiminen –koulutus on yksi tutkinnon osa Lähiesimiestyön ammattitutkinnossa. Koulutuksessa perehdytään lähimiestyön eri osa-alueisiin, mm. työryhmän ohjaamiseen, viestintään, toiminnan arviointiin, perehdytykseen ja henkilöstöhallintoon. Jokaiselle osallistujalle tehdään oma henkilökohtainen opiskelusuunnitelma. Koulutuksen aikana osallistuja osoittaa osaamisensa omassa työympäristössään, aidoissa työelämän tehtävissä (tutkinnon osan suorittaminen). Tätä varten koulutukseen osallistuja tarvitsee työpaikaltaan 1-2 arvioijaa, joista ainakin toisen on oltava esimiesasemassa.

11

Tiedustelut Carita Sirkka, asiakkuuspäällikkö, p. 044 712 4994, carita.sirkka@seurakuntaopisto.fi

Ilmoittautuminen 1.2.2018 mennessä: www.seurakuntaopisto.fi/agricola


Koulutusta seurakuntatyöhön Elämänpolun risteyksessä eläkkeelle siirtymisen kynnyksellä

Materiaali

Ajankohtaiskoulutus, 1 op 9.–11.3. Seurakuntaopisto, Järvenpää

Rakenne

12.–14.10. Seurakuntaopisto, Järvenpää Eläkkeelle siirtyminen on mahdollisuus uuteen! Se on myös prosessi, joka usein vaatii pidempikestoista työstämistä. Koulutuksesta saa omaElämänpolun risteyksessä -ohjaajan oppaan sekä valmiuksia ohjata omaa eläköitymisryhmää taustayhteisössään.

Osaamistavoitteet Osallistuja tiedostaa eläkkeelle siirtymiseen liittyviä merkittäviä kysymyksiä ja tuntee vaihtoehtoja niiden käsittelemiseen. Hän ymmärtää ryhmäprosessia ja osaa toimia vertaisohjaajana muille eläkkeelle siirtyville.

Sisältö Eläkkeelle siirtymisen tuomat muutokset ja niiden käsittely mm. luovan muistelun menetelmää hyödyntäen. Osallistuja prosessoi elämäntilannettaan vertaistukea hyödyntäen. Eläkkeelle siirtyvien vertaisryhmän ohjaaminen.

12

Elämänpolun risteyksessä -ohjaajan opas, koulutuksessa jaettava muu materiaali. 3 lähiopiskelupäivää

Kohderyhmä Kaikki kiinnostuneet, erityisesti 2−3 vuoden sisällä eläkkeelle siirtyvät seurakuntien ja järjestöjen työntekijät, myös vapaaehtoistehtävästä. Elämänpolun risteyksessä -pienryhmän ohjaamisesta kiinnostuneet henkilöt.

Osallistumismaksu 300 € + ohjelmassa mainitut ateriat n. 73 € ja majoitus 2 hh n. 120 €. Lisämaksu 1 hh 12 €/vrk.

Järjestäjä Kirkkopalvelut/Seurakuntaopisto

Tiedustelut Marjaana Kanerva, p. 0400 811 897, marjaana.kanerva@seurakuntaopisto.fi

Ilmoittautuminen

Maaliskuun koulutukseen 9.2.2018 mennessä ja lokakuun koulutukseen 14.9.2018 mennessä: www.seurakuntaopisto.fi/agricola


Koulutusta seurakuntatyöhön Valmentaudu eläkkeelle

Järjestäjä

Ajankohtaiskoulutus, 0,5 op 21.–22.3. Holiday Club Tampereen Kylpylä

Kirkkopalvelut/Seurakuntaopisto. Koulutus järjestetään yhteistyössä Agricola-opintokeskuksen kanssa.

Eläkkeelle siirtyminen on suuri askel. Koulutuksessa saa tietoa ja tukea eläkkeelle siirtymiseen liittyvissä kysymyksissä sekä mahdollisuuden prosessoida muutosta samassa elämäntilanteessa olevien kanssa.

Osaamistavoitteet Osallistuja tiedostaa eläkkeelle siirtymiseen liittyvät kysymykset ja haasteet. Hän osaa toimia muuttuvassa elämätilanteessa.

Sisältö Eläkkeelle siirtymisen tuomat muutokset ja niiden käsittely mm. luovan muistelun menetelmää hyödyntäen. Osallistuja prosessoi elämäntilannettaan vertaistukea hyödyntäen. Koulutuksessa on mukana myös kirkon eläkeasioista vastaava Kevan kouluttaja, joka antaa käytännöllisiä tietoja eläkkeelle siirtymisen käytännöistä.

Rakenne 2 lähiopiskelupäivää

Kohderyhmä Koko seurakunnan henkilöstö, erityisesti 2−3 vuoden sisällä eläkkeelle siirtyvät työntekijät.

Osallistumismaksu Kirkkopalvelujen jäsenseurakuntien ja -järjestöjen työntekijät 290 €, muut 360 €. Osallistumismaksu sisältää ohjelmassa mainitut ateriat. Majoitus ei sisälly hintaan, vaan osallistuja vastaa itse majoituksestaan. Holiday Clubin huonevaraukset ja hintatiedot: p. 030 687 0000 tai osoitteesta hotellimyynti.tampere@holidayclub.fi

13

Tiedustelut Marjaana Kanerva, p. 0400 811 897, marjaana.kanerva@seurakuntaopisto.fi

Ilmoittautuminen 23.2.2018 mennessä: www.seurakuntaopisto.fi/agricola

Tapahtumatuotanto ja -markkinointi Ajankohtaiskoulutus, 0,25 op 22.3. Luther-kirkko, Helsinki Järjestätkö työssäsi tapahtumia? Koulutus perehdyttää tapahtuman tuotannon ja markkinoinnin kokonaisuuteen ennakkomarkkinoinnista jälkimarkkinointiin. Opit suunnittelemaan tapahtumia tavoitteellisesti ja realistisesti sekä luomaan markkinointisuunnitelman, joka tavoittaa haluamasi kohderyhmän. Kuulet järjestöjen ja seurakuntien esimerkkejä onnistuneista tapahtumista ja sudenkuopista. Tutustut sosiaalisen median, sähköisen maksamisen ja ääni- ja valotekniikan uusiin mahdollisuuksiin.

Osaamistavoitteet Osallistuja hallitsee perustiedot tapahtuman järjestämisestä ja markkinoinnista ja on verkostoitunut tapahtumien järjestäjien kanssa.

Sisältö Tapahtuman järjestäminen, sisällön suunnittelu ja ideointi, verkostoituminen, markkinointi, somen hyödyntäminen, ääni- ja valotekniikka, sähköinen maksaminen.


Koulutusta seurakuntatyöhön Rakenne

Osaamistavoite

1 lähiopiskelupäivä

Osallistuja osaa: • profiloida, muotoilla ja tuotteistaa seurakunnan toimintamuotoja, tapahtumia ja toimintamalleja seurakuntalaislähtöisesti • markkinoida toimintaa tunnistaen kohderyhmien erityispiirteet ja erilaiset viestintätavat • arvioida kehittämisen kohteena olevan toiminnan taloudelliset vaikutukset.

Kohderyhmät Talousjohto, papit, kanttorit, diakonit, nuorisotyöntekijät, lapsi- ja perhetyöntekijät, lähetyssihteerit, viestintätehtävissä toimivat.

Tehtäväalue Johtaminen, organisointi, suunnittelu, verkko-osaaminen, viestintä.

Osallistumismaksu Kirkkopalvelujen jäsenseurakuntien ja -järjestöjen työntekijät 150 €, muut 170 €. Lounas on omakustanteinen.

Järjestäjä Kirkkopalvelut/Seurakuntaopisto. Koulutus toteutetaan yhteistyössä Agricola-opintokeskuksen kanssa.

Tiedustelut Karoliina Nivari, kouluttaja, p. 040 556 1179, karoliina.nivari@kirkkopalvelut.fi Jari Kupiainen, kehityspäällikkö, p. 040 355 1614, jari.kupiainen@kirkkopalvelut.fi

Ilmoittautuminen 5.3.2018 mennessä: www.seurakuntaopisto.fi/agricola

Rohkeutta seurakunnan toiminnan kehittämiseen ja markkinointiin Täydentävä koulutus 19.- 20.4. ja 23.5.2018 Seurakuntaopisto, Pieksämäki Miten lisätä seurakunnan toimintamuotojen ja tapahtumien vetovoimaisuutta? Kuinka vahvistaa seurakuntalaislähtöisyyttä suunnittelussa ja markkinoinnissa?

14

Sisältö Koulutus on osa Tuotekehitystyön erikoisammattitutkintoa. Koulutuksessa perehdytään seurakuntatyön erilaisten toimintamuotojen tai toimintamallien (seurakuntatyön eri toimintamuodot, esim. rippikoulu, kerhotyö, diakonia työ, tapahtumat, jumalanpalvelus, hankkeet jne.) erityispiirteiden kirkastamiseen, kehittämiseen ja markkinointiin tuotteistamisen periaatteita hyödyntäen. Jokaiselle osallistujalle tehdään oma henkilökohtainen opiskelusuunnitelma. Koulutuksen aikana osallistuja osoittaa osaamisensa omassa työympäristössään, aidoissa työelämän tehtävissä (tutkinnon osan suorittaminen). Tätä varten koulutukseen osallistuja tarvitsee työpaikaltaan 1-2 arvioijaa, joista ainakin toisen on oltava esimiesasemassa.

Rakenne Koulutus koostuu 2+1 päivän lähijaksoista, verkkotapaamista, oppimistehtävistä, kirjallisuudesta ja työssä oppimisesta.

Kohderyhmät Seurakuntien ja kirkollisten järjestöjen työntekijät.


Koulutusta seurakuntatyöhön Osallistumismaksu

Sisältö

200 €, täysihoito lähipäiviltä yhteensä 135 € / 2hh. Tutkintomaksu 58 €, joka tilitetään Opetushallitukselle.

Hyvinvoinnin merkitys yksilölle, oman elämäntilanteen kokonaisvaltainen tarkastelu sekä työtä tukevien voimavarojen löytäminen ja käyttöönottaminen.

Järjestäjä Kirkkopalvelut/Seurakuntaopisto

Rakenne

Tiedustelut

2 lähiopiskelupäivää

Päivi Salovaara, asiakkuuspäällikkö, p. 040 350 9699, paivi.salovaara@seurakuntaopisto.fi

Kohderyhmä

Ilmoittautuminen

Osallistumismaksu

19.3.2018 mennessä: www.seurakuntaopisto.fi/agricola

Kirkkopalvelujen jäsenseurakuntien ja -järjestöjen työntekijät 290 €, muut 360 €. Osallistumismaksu sisältää ohjelmassa mainitut ateriat. Majoitus ei sisälly hintaan, vaan osallistuja vastaa itse majoituksestaan. Holiday Clubin huonevaraukset ja hintatiedot: p. 030 687 0000 tai osoitteesta hotellimyynti.tampere@holidayclub.fi

Pitkään seurakunnan työssä olleet ja muut kiinnostuneet.

Järjestäjä Kirkkopalvelut/Seurakuntaopisto. Koulutus järjestetään yhteistyössä Agricola-opintokeskuksen kanssa.

Voimavaroja työhön Ajankohtaiskoulutus, 0,5 op 25.–26.4. Holiday Club Tampereen Kylpylä Kohti parempaa työssä jaksamista ja työn iloa! Koulutuksessa etsitään yhdessä henkisiä ja fyysisiä voimavaroja työhön ja arjen elämään.

Osaamistavoitteet Osallistuja hahmottaa oman elämäntilanteensa kokonaisuutta. Hän osaa arvioida fyysiseen ja psyykkiseen hyvinvointiinsa vaikuttavia tekijöitä sekä tunnistaa ja vahvistaa työssä jaksamista tukevia voimavaroja.

15

Tiedustelut Marjaana Kanerva, p. 0400 811 897, marjaana.kanerva@seurakuntaopisto.fi

Ilmoittautuminen 23.3.2018 mennessä: www.seurakuntaopisto.fi/agricola


Koulutusta seurakuntatyöhön Bibliodraaman ohjaajakoulutus

hankkimiseen koulutuksen aikana. Koulutukseen hakeutuvat haastatellaan ennen valintaa.

Erityiskoulutus, 20 op I Jakso 17.–19.9.2018 II jakso 14.–16.11.2018 jaksot III–VIII ovat vuoden 2019 aikana ja ajankohdat ilmoitetaan keväällä 2018, Seurakuntaopisto, Järvenpää

Rakenne

Bibliodraaman ohjaajakoulutus antaa taidot ohjata bibliodraamatyöskentelyjä, työvälineitä Raamatun monipuoliseen käyttöön muun muassa saarnassa ja hartauksissa sekä syventää eksegeettistä ymmärrystä. Lisäksi koulutus syventää osallistujan ryhmän ohjaamisen taitoja.

Osaamistavoitteet Osallistuja osaa ohjata itsenäisesti bibliodraamatyöskentelyjä ja soveltaa bibliodraamaa monipuolisesti työssään. Hän osaa hyödyntää raamattutietoa ohjaamisessa ja kehittää Raamatun käyttöä omassa työssään. Hän tuntee bibliodraaman eri toimintatavat ja osaa käyttää niitä tarkoituksenmukaisesti. Hän tuntee rooliteorian, roolityöskentelyn ja ryhmän toiminnan perustiedot.

Sisällöt Bibliodraama on luovaa raamattutyöskentelyä, jossa on keskeistä vuorovaikutus Raamatun tekstin, oman itsen ja ryhmän kanssa. Bibliodraamassa hyödynnetään monipuolisesti erilaisia draamatyötapoja, luovaa toimintaa, rooliteoriaa ja raamattutietoa. Koulutukseen osallistumisen edellytyksenä on riittävä raamattutiedon tuntemus. Jos osallistujalla ei ole riittävää aikaisempaa raamattutiedollista osaamista, hän sitoutuu sen

16

Koulutukseen sisältyy 8 x 3 päivän lähiopiskelujaksoa, jotka sijoittuvat 1,5 vuoden ajalle, lisäksi oppimistehtäviä, kirjallisuutta, harjoittelua sekä lähiopiskelujaksoilla kouluttajien työnohjauksessa että etäopiskelujaksoilla omassa työssä, raportti harjoittelusta.

Kohderyhmät Seurakunnan työntekijät, uskontoa opettavat opettajat sekä muut ammattiryhmät, jotka voivat käyttää bibliodraamaa työssään.

Osallistumismaksu 610 € + ateriapaketti noin 75 € ja majoituspaketti noin 120 €/lähijakso 2 hh. Lisämaksu 1 hengen huoneesta on 12 €/majoitusvuorokausi.

Järjestäjä Kirkkopalvelut/Seurakuntaopisto

Tiedustelut, koulutuksen sisältö ja haastattelut

Aino-Kaarina Mäkisalo, aino-kaarina.makisalo@gmail.com tai Eva-Lisa Lindström, evalisalindstrom@gmail.com

Tiedustelut, muut koulutukseen liittyvät asiat

Hanna Pulkkinen, p. 044 712 4985, hanna.pulkkinen@seurakuntaopisto.fi

Ilmoittautuminen 17.8.2018 mennessä: www.seurakuntaopisto.fi/agricola


Koulutusta seurakuntatyöhön Lue kuvaa -koulutuspäivä Ajankohtaiskoulutus, ei opintopisteitä. Koulutuksen kesto 6 h. 25.9. Kirkkohallitus, Eteläranta 10, Mikael-sali, Helsinki Visuaalisuudella on nykykulttuurissa merkittävä asema. Kuvat ovat vahva viestinnän väline: kuvien kautta voidaan mm. muokata mielikuvia, opettaa asioita, pohtia omaa identiteettiä, rakentaa dialogia tai vaikeuttaa sitä. Lue kuvaa -koulutuksessa tarkastellaan kuvien mahdollisuuksia ja haasteita seurakuntatyön välineenä.

Osaamistavoitteet Osallistuja tiedostaa kuvien ja kuvataiteen käyttömahdollisuuksia osana seurakuntatyötä. Hän osaa käyttää Lue kuvaa -materiaalia soveltaen erilaissa tilanteissa.

Sisältö Kuvien lukeminen kansalaistaitona, kuvien käytön mahdollisuudet ja haasteet, kuvien hyödyntäminen eri kohderyhmien kanssa ja erilaisten tavoitteiden edistämisessä.

Rakenne 1 lähiopiskelupäivä

Kohderyhmät Papit, nuorisotyöntekijät, diakoniatyöntekijät, vapaaehtoistoimijat, esimerkiksi pienryhmien vetäjät.

Tehtäväalue Diakonia, kasvatus, vapaaehtoistyö

Osallistumismaksu 100 € (sisältää lounaan)

Järjestäjät Kirkkohallitus KJY (jumalanpalvelus ja yhteiskunta) ja Kirkkopalvelut/Seurakuntaopisto. Koulutus järjestetään

17

yhteistyössä Agricola-opintokeskuksen kanssa.

Tiedustelut Marjaana Kanerva, p. 0400 811 897, marjaana.kanerva@seurakuntaopisto.fi Juha Luodeslampi, KJY, juha.luodeslampi@evl.fi

Ilmoittautuminen 27.8 2018 mennessä: www.seurakuntaopisto.fi/agricola

”Pidin todella paljon koulutuksesta.” ”Kollegat vinkkasivat että tämä on tosi hyvä koulutus.” ”Nämä ideat lähtevät heti käyttöön.”


Koulutusta seurakuntatyöhön Yhteistyö- ja vuorovaikutustaidot Ajankohtaispäivät kirkonpalveluskunnalle, suntioille ja vahtimestareille Ajankohtaiskoulutus, 0,5 op 26.–27.9. Luomaniemen toimintakeskus, Nastola

“Muiden työntekijäryhmien tapaaminen ja mielipiteet herättivät ajatuksia.” “Keskustelut olivat hyviä ja tarpeellisia.” “Kurssi antoi itseluottamusta, osaamista.”

Osaamistavoite Osallistuja ymmärtää esimies- ja alaistaitojen sekä ihmissuhteiden ja hyvän vuorovaikutuksen merkityksen seurakunnan työyhteisössä.

Sisällöt Esimies- ja alaistaidot; palautteen antaminen ja vastaanottaminen; ihmissuhteiden ja vuorovaikutuksen hyvä hoitaminen; vapaaehtoisten ohjaaminen; toiminta eri-ikäisten kanssa; työn ilo.

Järjestäjä Kirkkopalvelut/Seurakuntaopisto. Koulutus järjestetään yhteistyössä Agricola-opintokeskuksen kanssa.

Tiedustelut Tytti Pietilä, p. 0400 874 514, tytti.pietila@seurakuntaopisto.fi

Ilmoittautuminen 24.8.2018 mennessä: www.seurakuntaopisto.fi/agricola

Seurakunnan työtä digitalisoidaan – miten käy henkilökohtaisen palvelun? Toimistohenkilöiden teemapäivät Ajankohtaiskoulutus, 0,5 op 27.–28.9. Tampere-talo

”Teemapäivien parasta antia on muilta saatu vertaistuki.” ”Koulutuspäivät olivat tosi kiinnostavat ja aiheet sopivia.”

2 lähiopiskelupäivää

Kirkon toimistotyöntekijöiden kohtaamispaikka, jossa niin isojen kuin pientenkin seurakuntien työntekijät tapaavat toisiaan, saavat uusia ajatuksia työhönsä ja kuulevat, missä mennään.

Kohderyhmät

Osaamistavoitteet

Seurakuntien suntiot, kirkonpalvelus- ja vahtimestaritehtävissä toimivat ja leirikeskustyöntekijät sekä muut kiinnostuneet.

Osallistuja tuntee työn ajankohtaisia teemoja sekä uusia työtapoja ja näkökulmia.

Osallistumismaksu

Prosessien ja työtapojen kehittäminen vertaisoppimisen kautta.

Rakenne

Kirkkopalvelujen jäsenseurakuntien ja -järjestöjen työntekijät 200 €, muut 240 €. Täysihoito 90 €/2hh.

18

Sisältö


Koulutusta seurakuntatyöhön Rakenne

Sisällöt

2 lähiopiskelupäivää

Uudet ruoanvalmistuksen raaka-aineet ja reseptit; yhteistyön ja vuorovaikutuksen kehittäminen; mahdollisuudet vaikuttaa omaan työssä jaksamiseen.

Kohderyhmät Virastojen, keskusrekisterien, talouden, hallinnon ja kiinteistöpuolen työntekijät.

Osallistumismaksu 230 € sisältäen ohjelmassa mainitut ateriat. Majoitus ei sisälly hintaan, vaan osallistuja vastaa itse majoituksestaan. Original Sokos Hotel Villasta on varattu huonekiintiö tunnuksella Toimistohenkilöiden teemapäivät.

Järjestäjät Kirkkopalvelut/Seurakuntaopisto ja Kirkon Toimistohenkilöstö KiTo ry. Koulutus järjestetään yhteistyössä Agricola-opintokeskuksen kanssa.

Tiedustelut Sami Lahtiluoma, sami.lahtiluoma@ kirkkopalvelut.fi tai p. 040 592 2197

Rakenne 2 lähiopiskelupäivää

Kohderyhmät Seurakuntien, järjestöjen ja kansanopistojen keittiö- ja leirikeskustyöntekijät ja muut kiinnostuneet.

Osallistumismaksu Kirkkopalvelujen jäsenseurakuntien ja -järjestöjen työntekijät 200 €. Ateriapaketti 30 €. Majoituspaketti 2 hh 45 €.

Järjestäjä Kirkkopalvelut/Seurakuntaopisto

Tiedustelut

Ilmoittautuminen

Petra Hanhimäki, kurssisihteeri, p. 040 4810 796, petra.hanhimaki@seurakuntaopisto.fi,

24.8.2018 mennessä: www.seurakuntaopisto.fi/agricola

Tytti Pietilä, p. 0400 874 514, tytti.pietila@seurakuntaopisto.fi,

Ruokatrendejä, vinkkejä ja jaksamista keittiöön Ajankohtaiskoulutus, 0,5 op 3.–4.10. Seurakuntaopisto, Lapuan kampus Ajankohtaispäivät seurakuntien emännille, keittiö- ja leirikeskustyöntekijöille

Osaamistavoite Osallistuja: • osaa soveltaa työssään uusia raaka-aineita ja reseptejä • ymmärtää ihmissuhteiden ja hyvän vuorovaikutuksen ja työssä jaksamisen merkityksen.

19

Ilmoittautuminen 3.9.2018 mennessä: www.seurakuntaopisto.fi/agricola


Koulutusta seurakuntatyöhön Sosiaalinen media ja seurakuntatyö Ajankohtaiskoulutus 0,5 op 15.–16.10. Seurakuntaopisto, Järvenpää

Ilmoittautuessasi saat linkin Facebook-ryhmään, jossa pääset vaikuttamaan koulutuksen sisältöön ja verkostoitumaan muiden osallistujien kanssa.

Osaamistavoitteet Osallistuja osaa kehittää työyhteisönsä toimintatapoja sosiaalisessa mediassa.

Sisältö Tuoreita esimerkkejä kirkon ja seurakuntien työstä sosiaalisessa mediassa. Some-työn johtaminen, osallistava toimintakulttuuri, pop up -toiminta, some-tiimin perustaminen, tapausesimerkit ja ryhmätyöt.

Rakenne 2 lähiopiskelupäivää

Tehtäväalue Verkko-osaaminen, viestintä.

Kohderyhmät Papit, kanttorit, diakonit, viestintätehtävissä toimivat, nuorisotyönohjaajat, varhaiskasvatuksen ohjaajat.

Osallistumismaksu Kirkkopalvelujen jäsenseurakuntien ja -järjestöjen työntekijät 200 €, muut 220 €. Ateriapaketti noin 50 €, majoituspaketti noin 60 €.

Järjestäjä Kirkkopalvelut/Seurakuntaopisto

Tiedustelut Karoliina Nivari, kouluttaja, p. 040 556 1179, karoliina.nivari@kirkkopalvelut.fi

Ilmoittautuminen 14.9.2018 mennessä: www.seurakuntaopisto.fi/agricola

20

“Sain koulutuksesta paljon konkreettista tietoa, intoa ja yhteyksiä työhöni! Heti ensimmäiseksi työpaikalleni palattuani perustin meillekin oman sometiimin!“


Tilaa räätälöity koulutus Tilaa räätälöity koulutus tilauskoulutusta toiveidenne ja tarpeidenne mukaan.

Lähiesimiestyön ammattitutkinto Haluatko kasvattaa osaamistasi esimiestyössä? Osaava lähiesimies tuo tehokkuutta ja varmuutta päivittäisjohtamisen eri tehtäviin. Tässä koulutuksessa saat kattavat perustiedot esimiestyöstä sekä työkaluja oman työryhmän lähiesimiestyön eri haasteisiin alasta riippumatta.

Johtamisen erikoisammattitutkinto JET Seurakuntaopistolla on pitkä ja vankka kokemus seurakuntien johdon kouluttamisesta ja kehittämisestä. Johtamisen erikoisammattitutkinto JET on työn ohessa suoritettava näyttötutkinto, johon sisältyy lähiopetusta ja itsenäistä opiskelua. Tutkinto voidaan toteuttaa monen organisaation yhteisenä tai yhdelle työyhteisölle räätälöitynä.

Lisätietoja koulutuksesta Carita Sirkka, asiakkuuspäällikkö, p. 044 712 4994, carita.sirkka@seurakuntaopisto.fi

Lähiesimiestyön ammattitutkinto sopii sinulle, joka toimit lähiesimiehenä tai tiimin, työryhmän tai projektin vetäjänä. Olet mahdollisesti tehnyt esimiestyötä pidempään tai olet nyt siirtymässä esimiestehtäviin ja haluat kehittyä lähiesimiehenä ja kehittää omaa vastuualuettasi ja sen toimintaa.

Lisätietoja oppisopimuksesta

Tiedustelut

Haluatko kehittää uusia toimintamalleja ja parantaa olemassa olevaa toimintaa palvelemaan paremmin seurakuntalaisia? Kaipaatko järjestösi toimintaan uudistamista? Tuotekehitystyön erikoisammattitutkinnossa perehdytään prosessinomaisesti tuotekehitystyöhön, innovoimiseen sekä brändin rakentamiseen etsien tuoreita tapoja kehittää työtä. Tutkinto suoritetaan näyttötutkintona. Koulutus sopii hyvin sekä seurakuntien että järjestöjen toiminnan kehittämiseen.

Carita Sirkka, asiakkuuspäällikkö, p. 044 712 4994, carita.sirkka@seurakuntaopisto.fi

Mirkka Aivelo, asiakkuuspäällikkö, p. 044 712 4970, mirkka.aivelo@seurakuntaopisto

Tuotekehitystyön erikoisammattitutkinto

Katso lisää tutkinnon sisällöistä: https://eperusteet.opintopolku.fi

Tiedustelut Päivi Salovaara, asiakkuuspäällikkö, p. 040 350 9699, paivi.salovaara@seurakuntaopisto.fi

21


Tilaa räätälöity koulutus Työnohjaajakoulutus 2018–2020 Seurakuntaopiston Pieksämäen kampuksella käynnistyy työnohjaajakoulutus maaliskuussa 2018. Työnohjaajana saat ymmärryksen työelämän eri ilmiöihin sekä taidon ohjata työelämän arkea ja ammattilaisia. Koulutus haastaa sinua tutkimaan myös omaa työtäsi ja persoonaasi uusista näkökulmista ja auttaa työelämän vaatimuksista selviytymiseen. Työnohjauksessa arvioidaan ja jäsennetään työhön liittyviä kokemuksia ja tunteita. Työnohjaus on ennen kaikkea työn tutkimista, arviointia ja kehittämistä. Koulutus antaa valmiudet toimia yksilöiden, ryhmien ja yhteisöjen työnohjaajana, ja koulutuksen käynyt saa ammatillisen arvo-, tieto- ja taitoperustan työnohjaajana toimimiseen. Koulutuksessa perehdytään työnohjauksen keskeisiin taustateorioihin, joista opiskelijalla on mahdollisuus valita ja syventää itselle merkityksellisintä toimintatapaa. Seurakuntaopiston työnohjaajakoulutus oikeuttaa hakemaan Suomen työnohjaajat ry:n jäsenyyttä. Kirkon työntekijät voivat hakea oikeutta toimia kirkon työnohjaajina.

Pääsyvaatimukset:

• ammatillinen koulutus • vähintään viiden vuoden työkokemus • kokemusta omaan työhön saadusta työnohjauksesta tai mahdollisuus hankkia sitä koulutuksen aikana • mahdollisuus työnohjausharjoitteluun ja siihen saatavaan työnohjaukseen.

22

Valinta koulutukseen tapahtuu kirjallisen hakemuksen ja haastattelun perusteella.

Tiedustelut Leena Paasikannas, kouluttaja, p. 040 580 1015, leena.paasikannas@seurakuntaopisto.fi Heikki Puukko, kouluttaja, p. 040 741 3032, heikki.puukko@seurakuntaopisto.fi

Lue lisää: seurakuntaopisto.fi/tyonohjaaja

”Työnohjaajakoulutus on vahvistanut minua ammatillisesti sekä antanut runsaasti lisää työkaluja kaikkeen ohjaustyöhön. Matkallani työnohjaajaksi olen saanut tukea ja kannustusta sekä ammattitaitoisilta kouluttajilta että moniammatilliselta opiskeluryhmältämme.”


Tilaa räätälöity koulutus Työhyvinvointi kuntoon pala palalta Haukkaa yksi palanen tai kokoa koko kakku – parannetaan yhdessä työyhteisösi toimivuutta!

Luonnosta iloa työyhteisöön Haemme yhdessä uusia näköaloja luonnossa ja liikkeessä. Teemme ohjattuja rastitehtäviä työssäjaksamisen aiheista. Huomioimme vuodenajat ja ympäristön mahdollisuudet. Kysy myös mahdollisuutta luontoruokailuun. Kesto: 3-6 h | Osallistujamäärä: ei rajoitusta

Työpaikan nämä, nuo, ne... Pohdimme työyhteisön toimintakulttuurin eri tapoja, vahvistetamme hyviä malleja ja paljastamme yhteistyötä estäviä asioita, kuten kiusaamista ja riitoja. Teemme osallistavia, toiminnallisia ja dialogisia ryhmätehtäviä. Sopii erityisesti muutosprosessissa oleville työyhteisöille. Kesto: 3-8 h | Osallistujamäärä: ei rajoitusta

Erilaiset tyypit työssä Etsimme työyhteisön jäsenten vahvuuksia ja haasteita Tony Dunderfeltin persoonallisuustyyppien mukaisesti. Työskentelemme yksilöinä ja ryhmissä. Kesto: 2-4 h | Osallistujamäärä: ei rajoitusta

Onnistu muutoksessa Perehdymme työelämän muutosten tuomiin mahdollisuuksiin ja etsimme selviytymiskeinoja erilaisten muutosten keskellä toimimiseen. Kesto: 3-4 h | Osallistujamäärä: ei rajoitusta

23

Motivointitaidot esimiestyössä Harjoittelemme läsnäolevaa kohtaamista ja motivointitaitoja sekä avointen kysymysten ja reflektion voimaa vuorovaikutuksessa. Keskustelemme yhdessä ja teemme pienryhmäharjotteita. Kesto: 2-3 h | Osallistujamäärä: 6-15

Aikalisä Etsimme työvälineitä oman ajan hallintaan ja tehtävien priorisointiin. Otamme käyttöön työn suunnittelua helpottavia käytännön työkaluja. Kesto: 3-4 h | Osallistujamäärä: ei rajoitusta

Kysy lisää! Päivi Salovaara, asiakkuuspäällikkö, p. 040 350 9699, paivi.salovaara@seurakuntaopisto.fi


Tilaa räätälöity koulutus Sosiaalinen media Seurakunnan tapahtumat, pienryhmät ja verkostot kasvavat nopeimmin sosiaalisen median avulla. Kehitä seurakunnan sosiaalisen median taitoja vastaamaan seurakuntalaisten käyttämiä viestintävälineitä ja ideoi uusia tapoja viedä kirkon viestiä verkossa. Some-osaamista voidaan kehittää hankkeena yhdessä lähiseurakuntien kanssa tai tilaamalla omalle henkilöstölle konsultointia tai työpajoja.

Strategia, muutos ja vuorovaikutus Onko työyhteisönne muutoksessa? Uudistatteko strategiaanne? Kaipaatteko yhteishengen, viestinnän tai toimintakulttuurin vahvistamista?

Suosituimpia aiheita ovat: • some-tiimin käynnistäminen • verkkoviestinnän johtaminen • Facebookin käyttö: seurakunnan tapahtumat ja ryhmät, keskustelu • YouTube, Instagram ja Twitter seurakuntatyössä • vierailijat muiden seurakuntien some-tiimeistä.

Tilaa tarpeisiinne räätälöity työpaja, jossa työstetään yhteisönne nykytilaa, tulevaisuutta tai tavoitteita osallistavin menetelmin. Tai käynnistä kanssamme kehittämishanke, jossa rakennetaan tavoitteellisesti ja innostavasti uusia toimintatapoja. Kysyttyjä teemoja ovat • strategia- ja muutosprosessit • seurakuntaliitokset • viestintä- ja vuorovaikutustaidot • palvelumuotoilu ja jäsenlähtöinen toimintatapa • tiimien käynnistäminen ja valmennus.

Ota yhteyttä ja kerro tarpeistanne, niin rakennetaan teille sopiva some-kokonaisuus.

Ota yhteyttä, niin suunnitellaan juuri teidän tavoitteisiinne sopiva kokonaisuus!

Tiedustelut

Tiedustelut

Karoliina Nivari, kouluttaja, p. 040 556 1179, karoliina.nivari@kirkkopalvelut.fi

Karoliina Nivari, kouluttaja, p. 040 556 1179, karoliina.nivari@kirkkopalvelut.fi Sami Lahtiluoma, kouluttaja, p. 040 592 2197, sami.lahtiluoma@kirkkopalvelut.fi

24


Tilaa räätälöity koulutus Esimiesvalmennus Esimiesasema tuo valtaa ja mahdollisuuden vaikuttaa asioihin. Esimiehellä on suuri rooli siinä, mitä työyhteisössä tapahtuu tai on tapahtumatta. Räätälöidyllä esimiesvalmennuksella voit tukea työyhteisönne yhteistä johtamista, oli sitten kyse koko työyhteisöstä tai pienemmästä tiimistä. Teemoiksi voidaan valita esimerkiksi • yhteisen johtamisen ja toimintakulttuurin luominen • johtajan asema ja rooli • ristiriitatilanteiden hallinta • esimiehen itsetuntemus ja kehittyminen. Ota yhteyttä, niin kartoitetaan seurakuntanne tai yhtymänne tilannetta ja suunnitellaan siihen sopiva koulutusjakso!

Tiedustelut Sami Lahtiluoma, p. 040 592 2197, sami.lahtiluoma@kirkkopalvelut.fi Karoliina Nivari, p. 040 556 1179, karoliina.nivari@kirkkopalvelut.fi

Pyhän äärellä – ikkunoita uskoon ja rukoukseen Koulutus on neljän kokoontumiskerran kokonaisuus, jossa syvennytään uskoon ja elämänkysymyksiin arjen kristillisyyden näkökulmasta. Omasta elämästä nousevien sisältöjen ohella avataan ikkunoita myös jumalanpalveluksen neljän osan sisältöihin ja merkityksiin. Jokainen kokoontuminen on kestoltaan noin 2,5 tuntia. Työskentelytapa kurssilla on aktivoiva ja osallistava ja ottaa huomioon seurakuntalaisten oman elämänkokemuksen.

25

Koulutuksen jaksot ovat: 1. kerta (Johdanto): Kutsu • Millaista kaipausta tunnistan itsessäni? • Miten koen pyhän - tai Pyhän? • Mikä estää minua löytämästä yhteyttä tai luottamusta Jumalaan? 2. kerta (Sana): Jumala puhuu • Miten Raamattu puhuu Sanasta, Kristuksesta? • Millaisilla erilaisilla tavoilla voin olla vuoropuhelussa Jumalan kanssa? • Miten voin oppia kuuntelemaan ja kuulemaan entistä paremmin Jumalan puhuttelua? 3. kerta (Ehtoollinen): Yhteistä leipää • Mitä yhteys ja yhteisöllisyys merkitsevät minulle? • Millaisia ulottuvuuksia ehtoollisesta avautuu? • Miten voin noudattaa elämässäni oikeudenmukaisuutta ja kohtuutta? 4. kerta (Päätös): Kristittynä arjessa • Mitä kristittynä eläminen merkitsee minulle? • Miten sana ”siunaus” avautuu? • Miten haluan ja voin palvella hyvää elämää? Koulutuksen hinta on 1600 € + kouluttajan matkakulut. Osallistujamäärä ei ole rajoitettu.

Tiedustelut Marjaana Kanerva, p. 0400 811 897, marjaana.kanerva@seurakuntaopisto.fi


Tilaa räätälöity koulutus Usko, toivo, rakkaus – syvemmälle suuriin sanoihin

Lapsivaikutusten arviointi seurakunnan päätöksenteossa

Usko, toivo, rakkaus on kolmen kokoontumisen sarja. Kokoontumisiin sisältyy pienimuotoinen alustus, yhteistä työskentelyä ja keskustelua. Koulutuksessa keskitytään etsimään omakohtaista merkityssisältöä vuorottain kullekin teemalle. Työskentely toteutetaan hengellisen matkakumppanuuden hengessä Raamatun ja rukouksen äärellä, kuunnellen, jakaen ja mietiskellen.

Etsittekö luontevaa tapaa toteuttaa Lapsivaikutusten arviointia (LAVA) seurakunnassanne? Mietittekö työnjakoa viranhaltijoiden ja lapsiasiahenkilöiden välillä? Tuottaako LAVA:n dokumentointi päänvaivaa? Perehtyminen LAVA:n keskeisiin periaatteisiin ja ennakkoarvioinnin menetelmiin säästää työtä ja vaivaa päätösten valmistelussa. Koulutuksessa jaetaan lapsivaikutusten arvioinnista saatuja kokemuksia ja etsitään hyviä toimintamalleja seurakunnan päätöksenteon tueksi.

Kysymyksinä koulutuksessa muun muassa: • Mitä on usko? • Kun arki haastaa uskon • Yksityinen ja yhteinen usko • Usko kolmiyhteiseen Jumalaan • Toivoa vai toivomuksia? • Rukous ja toivo • Pimeä yö ja toivo • Rakkauden monet kasvot • Minä – rakastettu • Kutsuttu rakastamaan. Koulutuksen hinta on 1200 € + kouluttajan matkakulut. Osallistujamäärä ei ole rajoitettu.

Tiedustelut Marjaana Kanerva, p. 0400 811 897, marjaana.kanerva@seurakuntaopisto.fi

26

Tiedustelut Hanna Pulkkinen, p. 044 712 4985, hanna.pulkkinen@seurakuntaopisto.fi


Tilaa räätälöity koulutus Moninaisuus – Oivallus – Dialogi – innostu moninaisuuden teemoista Kuuluvatko ihmisoikeudet kaikille? Ja mitä se tarkoittaa juuri sinun elämässäsi? Kuuluuko sinun puuttua tilanteeseen, jossa näet suoraa tai rakenteellista syrjintää? Miten käsitellä vihapuhetta ja rakentaa keskustelevaa vuorovaikutusta?

Koulutusta hyvän asiakaspalvelun aakkosista Tiesitkö, että voit tilata seurakunnan, seurakuntayhtymän tai rovastikunnan työntekijöille yhdessä suunnitellun ja omannäköisen asiakaspalvelukoulutuksen Seurakuntaopistosta? Kouluttaja tulee omalle paikkakunnalle ja toteuttaa kurssin yhteistyössä kanssanne sovittuna ajankohtana.

Näitä teemoja käsitellään MOD-koulutuksessa. MOD eli Moninaisuus – Oivallaus – Dialogi on tilaajan tarpeisiin kohdennettu koulutuskokonaisuus, jossa on erinomainen mahdollisuus tutkia monimuotoisuuden teemoja ryhmässä ja peilata arkikokemuksia ihmisoikeuksiin. MOD-koulutus sisältää toiminnallisia ja osallistavia harjoituksia, joiden avulla käsitellään ihmisoikeuksia, osallistumisen mahdollisuuksia, normeja, syrjintää ja ajankohtaisia teemoja moninaisuuden maailmasta.

Koulutuksen teemoja voivat olla mm. • hyvän asiakaspalvelun periaatteet • hyvän asiakaskohtaamisen merkitys • vuorovaikutustaidot ihmisten kohtaamisessa • erilaisten ja eri elämänvaiheissa olevien seurakuntalaisten kohtaaminen kirkon työntekijänä • yhteistyö työyhteisön sisällä ja yhteistyökumppaneiden kanssa • työssä jaksaminen.

Koulutus voidaan räätälöidä 1-3 päivän mittaisiksi. Suositeltu työskentelypäivien määrä on kaksi työpäivää. Kurssista saa erillisen todistuksen.

Tiedustelut

Tiedustelut Anna-Leena Klemetti-Falenius, lehtori, p. 040 832 2467, anna-leena.klemetti-falenius@seurakuntaopisto.fi

Lisätietoja www.mod-koulutus.fi

27

Voit myös ehdottaa aiheita räätälöidyn koulutuksen pohjaksi. Tytti Pietilä, p. 0400 874 514, tytti.pietila@seurakuntaopisto.fi


Sinustako suntio? Suntion monipuolinen ja vaihteleva työ on elämää ihmisten juhlan ja arjen keskellä. Työ on palvelu- ja ihmissuhdetyötä, jossa samaan työpäivään voi mahtua arkisia siivous- ja huoltotehtäviä sekä juhlahetkien järjestämistä. Suntio on oma-aloitteinen ja organisointikykyinen ja hänellä on hyvät vuorovaikutustaidot. Tule opiskelemaan kokonaan uusi ammatti tai hankkimaan tutkintotodistus vuosien työssä hankitusta osaamisesta. Suntion ammattitutkinnon voi suorittaa työn ohessa tai oppisopimuksella. Opintoihin sisältyy lähiopetusta, itsenäistä etäopiskelua sekä työssäoppimista seurakunnassa. Opintojen henkilökohtaistamisessa otetaan huomioon aikaisemmin hankittu osaaminen, joten tutkinnon

28

suorittamisen kesto vaihtelee 1-1,5 vuoden välillä. Jos sinulla on riittävä ja monipuolinen teoreettinen ja käytännön ammattiosaaminen suntion työssä, voit suorittaa tutkintotilaisuuksia myös ilman valmistavaa koulutusta.

Hakeutumisohjeet www.seurakuntaopisto.fi/koulutuskalenteri

Tiedustelut Heli Mäkinen, lehtori, p. 044 906 0660, heli.makinen@seurakuntaopisto.fi Päivi Salovaara, asiakkuuspäällikkö, p. 040 350 9699, paivi.salovaara@seurakuntaopisto.fi Riikka Tassi, opinto-ohjaaja, p. 044 906 3233, riikka.tassi@seurakuntaopisto.fi


Räätälöityä tilauskoulutusta turvallisuusasioihin AVEKKI

Ensiapu I

Avekki-koulutus, pituudeltaan 6+6 tuntia, antaa asiakaspalvelussa toimiville työntekijöille valmiuksia ennakoida uhkaavia tilanteita sekä selviytyä niistä turvallisesti. Koulutuksessa käsitellään uhkaavan asiakkaan kohtaaminen, väkivaltatilanteen ennakointi ja ennaltaehkäisy, keskusteluasento, puheella rauhoittaminen, fyysisten tilojen hyväksikäyttö, tilojen aiheuttamat rajoitukset ja turvallinen työympäristö. Lisäksi harjoitellaan käytännön liikkeitä, jotka koostuvat iskujen torjunnoista, irrottautumisista ja uhkatilanteesta poistumisesta.

Ensiapu I -peruskurssi antaa osallistujalle perustiedot ja -taidot auttaa hätätilanteessa ja tavallisimmissa sairaus- ja onnettomuustilanteissa. Kurssi kestää 16 tuntia ja siitä on mahdollisuus saada Punaisen Ristin kurssitodistus, joka on voimassa 3 vuotta.

Koulutus on tarkoitettu erilaisissa asiakaspalvelu- sekä sosiaali- ja terveysalan ja seurakuntien tehtävissä toimiville työntekijöille. Avekki-menetelmä on helposti omaksuttavissa. Käytännön liikkeissä sovelletaan ihmisen luontaisia refleksejä ja liikeratoja. Koulutus koostuu teoriaosuudesta ja käytännön harjoitteista ja siinä painotetaan uhkaavan tilanteen ennakointia ja ennaltaehkäisyä. Kouluttajana Avekki-kouluttaja Mikko Salmi.

Tiedustelut Päivi Salovaara, asiakkuuspäällikkö, p. 040 350 9699, paivi.salovaara@seurakuntaopisto.fi

Hätäensiapukurssi Hätäensiapukurssi pidentää kolmella vuodella Punaisen Ristin ensiaputodistuksen (EA1 ja EA2) voimassaoloaikaa. Kurssi räätälöidään työyhteisön tarpeisiin ja on kestoltaan 4-8 tuntia. Jokaisella kurssilla käydään läpi henkeä uhkaavat hätätilanteet. Kurssilla voi olla enintään 15 osallistujaa.

Turvakorttikoulutus Turvakorttikoulutus on tarkoitettu sosiaali- ja terveydenhuoltoalalla työskenteleville, mutta sopii erinomaisesti myös seurakuntien työntekijöille. Se antaa valmiudet onnettomuuksien ennaltaehkäisyyn ja oikeaan toimintaan onnettomuustilanteissa. Kurssi kestää 8 tuntia ja siihen sisältyy lopputentti. Koulutuksesta saatava Soster-turvakortti on voimassa 5 vuotta.

Hygieniaosaamistesti Seurakuntaopistossa järjestetään valmentavaa koulutusta ja testitilaisuuksia, joissa voi suorittaa elintarvikkeiden kanssa työskennellessä vaadittavan ”hygieniapassin” eli hygieniaosaamistestin ja saada siitä Eviran todistuksen.

Tiedustelut Päivi Salovaara, asiakkuuspäällikkö, p. 040 350 9699, paivi.salovaara@seurakuntaopisto.fi

29


1918

tammikuussa pidettiin ensimmäiset Kirkkopäivät Kallion kirkossa. Kymmenen päivää myöhemmin Paasitorniin syttyi valo. Sisällissota alkoi. Nyt sata vuotta myöhemmin tehtävämme on estää epäluulon leimahtaminen vihapuheeksi ja väkivallaksi. Sovinto 100 on matka, jolle kutsumme kansalaisia, yhteisöjä, poliittisia päättäjiä ja kirkon vaikuttajia etsimään ratkaisuja keskinäisen ymmärryksen ja kunnioituksen rakentamiseen eri tavalla ajattelevien ihmisten välille. Mitä tarvitaan, että myötätunto, anteeksianto ja armo kasvaisivat koko yhteiskuntaa määrittäviksi arvoiksi?

MITÄ JÄÄ VIIVAN ALLE, KUN SOVINTOA RAKENNETAAN YHDESSÄ? SOVINTO 100 ON:

100+ ehdotusta sovinnonrakentamiseksi arjessa

+ +

3 avointa teemaa, joiden alla tuotetaan ratkaisuja kansalaisten ja yhteisöjen kanssa Kansalaisten ratkaisuja käsitellään lauantaina 20.1.2018 Kallion kirkossa Sovinto 100 kansalaisfoorumissa. Sparraajina toimivat Tarja Halonen, Elina Hirvonen ja Teemu Laajasalo. Paikalla politiikan kärkikaarti ja kirkon vaikuttajat.

=

sovinto = 100

kirkkopalvelut

30

kallion seurakunta

Tule mukaan: sovinto100.fi

kirkko helsingissä


Agricola-opintokeskus Agricola-opintokeskus koulutusta yhteistyössä ympäri

vastuu on yhteistyökumppanillamme. Opintokeskus osallistuu vuosittain määriteltävällä kustannusosuudella koulutuksen kuluihin.

Agricola-opintokeskus palvelee Kirkkopalvelut ry:n kristillistaustaisia sekä sosiaalista palvelutyötä tekeviä jäsenjärjestöjä ja -seurakuntia.

Yhteistyössä järjestettävät opintotilaisuudet toteutetaan elinikäisen oppimisen periaatteella ja niitä värittää opinnollisuus, osallisuus, yhteistoiminnallisuus ja omaehtoinen oppiminen.

”Oppilaitos ilman seiniä” – laadukasta Suomea

Olemme valtakunnallisesti toimiva vapaan sivistystyön oppilaitos, jossa oppiminen tapahtuu siellä missä oppijatkin ovat. Opintokeskus on osa Seurakuntaopistoa.

Kehitetään ja koulutetaan yhdessä – Agricola-opintokeskukselta tukea toimintaan ja tavoitteisiin! Tarjoamme jäsenorganisaatioillemme mahdollisuuden järjestää kursseja, luentoja tai seminaareja kanssamme esimerkiksi • toiminnallisena yhteistyönä • yhteisinä tapahtumina tai koulutuksina • asiantuntemuksen vaihtamisena • sisältöosaajien tai koulutuksen suunnittelijoiden pedagogisena tukena ja neuvontana.

Yhteistyökoulutuksen tuki Yhteistyössä järjestämäämme koulutukseen voitte saada kauttamme myös taloudellista tukea. Tuen piiriin hyväksyttävän koulutuksen tulee olla kaikille avointa, tutkintoon johtamatonta eikä siihen saa kohdistua muuta valtion maksamaa osuutta tai avustusta. Koulutus voi tapahtua missä päin Suomea tahansa. Opintokeskustuen määrään vaikuttavat sekä opetustuntien määrä että koulutuksen kulut. Huomioithan, että yhteistyössä järjestetyissä koulutuksissa taloudellinen

31

Jos suunnittelet kaikille avointa vapaaehtoisten kouluttamista, raamattutapahtuman järjestämistä, ikonimaalauskurssia tai jonkun muun koulutustapahtuman järjestämistä, ota yhteyttä. Autan ja neuvon sinua kaikissa opintotilaisuuksiin ja tuen saamiseen liittyvissä asioissa. Tutustu tarkemmin opintotoiminnan ohjeistukseen nettisivuillamme www. seurakuntaopisto.fi/agricola.

Lisätietoja Pirjo von Essen, opintotoiminnan koordinaattori, p. 040 775 8033, pirjo.vonessen@seurakuntaopisto.fi


Järvenpään kampus Järvenpääntie 640 04400 Järvenpää Opetustilat Helsingissä Hietalahdenranta 13 00180 Helsinki Pieksämäen kampus Huvilakatu 31 76130 Pieksämäki Lapuan kampus Siiriläntie 11-13 62100 Lapua Jaakkiman kampus Opistontie 21 56100 Ruokolahti Kredu campus Seminariegatan 19 66900 Nykarleby

etunimi.sukunimi@seurakuntaopisto.fi www.seurakuntaopisto.fi

32

Opinpuu 2018

Seurakuntaopiston kampukset ja opetustilat

Opinpuu 2018  
Opinpuu 2018  

Täydennyskoulutusta kirkon työntekijöille.

Advertisement