Vårkatalogen 2019

Page 1

VÃ¥r 2019


Vår 2019

Schildts & Söderströms Snellmansgatan 13 00170 Helsingfors info@sets.fi litteratur.sets.fi Information Elisabeth Jansson 040 745 17 63 elisabeth.jansson@sets.fi Försäljning Inger Ruotanen 045 657 64 94 inger.ruotanen@sets.fi

2

MÄRTA TIKKANEN  Måste försöka skri-

15

Bo Carpelan  Hon och han

3

MÄRTA TIKKANEN  Män kan inte våldtas

16

Julia Degerth  Min lilla gröna

4

MERETE MAZZARELLA  Den försiktiga resenären

18

Karin Erlandsson  Bergsklättraren

6

Karin Erlandsson  Alla orden i mig

20 PEPPE ÖHMAN  Ett himla tjat om hästar

8

Carina Karlsson  Märket

22

Anna Härmälä  Kort från Farmor Flyttfågel

10

Karin Collins  Flickan på udden

24

12

Michel Ekman  Jag tänker på nötskrikor

Jenny Wiik, Siv Skogman & Linda Bäckman (red.)  We See You – berättelser och vittnesmål

13

Ulrika Nielsen  Korta texter om det öppna och ouppklarade

Susanna Sucksdorff 050 574 69 66 susanna.sucksdorff@sets.fi Marknadsföring Hedda Sirén 040 570 40 64 hedda.siren@sets.fi

14

Birgitta Boucht  Nedräkning

25  Var detta nöjdigt? Svenska grodor i Finland #3 26

Ljudböcker

27 Posterstories 28

En liten bok

Logistik Kirjavälitys Hakakalliontie 10 05460 Hyvinge 010 345 15 30 kvtilaus@kirjavalitys.fi kirjavalitys.fi Håll koll på böckerna och människorna kring S&S Litteratur: litteratur.sets.fi PÅ OMSL AGET: MÄRTA TIKK ANEN FOTOGR AF: JUHA TÖRMÄL Ä TRYCKT HOS NORD PRINT 2018

Prenumerera på vårt nyhetsbrev på adressen litteratur.sets.fi/nyhetsbrev

@schildtssoderstroms @schildtssoderstroms @schildtssoders


”A

j, så roligt!” utbrister Märta Tikkanen när jag ringer upp för att meddela henne att vi gärna vill ge ut hennes roman Män kan inte våldtas i nyutgåva. Hon fortsätter: ”Och så tråkigt att den fortfarande ska vara aktuell …”

Det är en bok som behövde bli skriven år 1975, främst om nätterna. Först fick Märta lägga barnen, sedan fick hon ”lägga” Henrik, först därefter infann sig den riktiga skrivron, berättar hon i sin nya bok Måste försöka skri-. Titeln kommer från ett av hennes brev till en väninna – det avslutas faktiskt så. Märta Tikkanen kom aldrig till punkt i det brevet. Skriva eller skrika? Den högeffektiva författaren Karin Erlandsson har för sin del ett beroende­ liknande förhållande till att skriva. I sin kombinerade essä och skrivdagbok Alla orden i mig berättar hon om sina stenhårda rutiner, sin privatekonomi, sitt samliv, och om vad det är för skillnad mellan människan Karin och författaren Karin. Också Merete Mazzarella lever skrivande, och reser skrivande. I Den försiktiga resenären tar hon oss på lyxkryssning och till ett frodigt Australien, samtidigt som hon reflekterar över sin egen familjehistoria och sina kärlekar. Är du också en som skriver? Är du en som vill bli läst? Vi på S&S Litteratur har utlyst en romantävling för debutanter, ”Läs mig” kallar vi den. I juryn sitter författarna Sirpa Kähkönen och Ellen Strömberg samt förlagsredaktör Marti­n Welander och under­tecknad. Mera information finns på litteratur.sets.fi/ debutant­tavling.

Liv och skriv är oskiljaktiga. Det blir tydligt i ut­ givningen hos S&S Litteratur våren 2019. Välkommen att bekanta dig med våra nya böcker!

Anna Friman

Litterär chef

1


MEMOAR ISBN 978-951-52-4809-1 Inbunden, ca 300 sidor Omslag Emma Strömberg Biblioteksklass 86.22 Utkommer i juni Utkommer även som e-bok ISBN 978-951-52-4795-7

MÄRTA TIKK ANEN

MÅSTE FÖRSÖKA SKRI”Måste försöka skri-”. Så avslutar Märta Tikkanen ett brev till en av sina väninnor. Under årens lopp har det i Märta Tikkanens liv funnits en ständig spänning mellan behovet att uttrycka sig i sitt författarskap och familjens behov av hustru, älskarinna, mamma, mormor, farmor. I samband med att den moderna klassikern Män kan inte våldtas kom ut i mitten av 1970-talet inledde Märta Tikkanen sin långa vänskap med den svenska kritikern och författaren Åsa Moberg. Senare träffade hon den skandal­ omsusade författaren Birgitta Stenberg och det charmanta geniet Bodil Malmsten. Vänskapen uttrycktes främst 2

genom brev om stort och smått, om glädjeämnen och om de svartaste sorgerna. Märta Tikkanen har gjort stor litteratur av sitt och sina närmastes liv. I hennes brev till väninnorna träder en an­ nan berättelse fram. Måste försöka skri- baserar sig på Märta Tikkanens privata brevskatt kommenterad av henne själv.

Märta Tikkanen är född 1935 i Helsingfors. Hennes författarskap inleddes 1970 med romanen Nu imorron. I dag är hennes böcker lästa och älskade i hela världen.


Åsa Moberg, Tack tack tack! Nu måste jag bara få säga dej hur jätteglad jag blev över att du ville plocka upp min Doris igen och det så här eftertryckligt. Ren i våras hade jag gärna velat skriva och tacka för din uppmuntrande recension men kom mej inte för, det kändes påfluget och så lät jag bli … Nu kunde du inte ha valt ett lämpligare tillfälle att vara hygglig, jag är gräsligt lessen och alldeles nere och din puff kom som från himlen sänd.

Efterlängtad nyutgåva med förord av Linda Boström Knausgård

(till Åsa)

Hm, detta med det manliga och det kvinnliga, jag undrar just vad jag är för en dubbelnatur som strävar efter ensamheten men ändå håller på att ta livet av mig för mina närmaste. (till Åsa)

Har du nånsin hört nånting så idiotiskt: Jag kan älska alla öppet men hata måste jag göra ensam om nätterna. Jag skulle vilja skriva en HATBOK och egentligen är det vad jag gör hela tiden. (till Åsa)

Just nu har problemen varit inkapslade, H har inte druckit sen början av november, själv har jag skrivit dikter om nätterna och lättat på trycket den vägen. Men nån förändring blir det nog inte för oss såvitt jag förstår, det gäller bara (bara!) att antingen acceptera att vara ett prydnadsföremål som producerar beundran, barn och orgasmer eller också att engång för alla leva ett eget liv, på egen hand. Just nu försöker jag göra bägge, vilket alltså inte går. Hålla med, säja jojo och ojdå så bra och tänka sej en sån idiot som inte fattar och så ha sin egen verklighet på helt annat håll. Så länge jag ser schizofrenin klart så kanske jag kan hålla den stången. Kanske alltså. (till Åsa)

Ha det bra på mässan, berätta sen allt roligt och fånigt. Och lycka till med erotiken, det går säkert bra. (till Birgitta)

Så glad att du finns. Cheerio. Vi skapar rastlöst vidare. (till Birgitta)

MÄRTA TIKK ANEN

MÄN KAN INTE VÅLDTAS Män kan inte våldtas väckte en hetsig debatt när den kom ut 1975. Den blev snabbt en klassiker, och den har översatts till flera språk. Nu kommer den i stilig nyutgåva med omslag av Ulla Donner och förord av Linda Boström Knausgård .

ROMAN, NYUTGÅVA ISBN 978-951-52-4828-2 Kartonnerad, 190 sidor Omslag Ulla Donner Biblioteksklass 84 Utkommer i februari Utkommer även som e-bok ISBN 978-951-52-4829-9 3


4 BILD: CATA PORTIN


ESSÄ ISBN 978-951-52-4805-3 Inbunden, ca 250 sidor Omslag Emma Strömberg Biblioteksklass 84 Utkommer i januari

Resa och älska med öppen blick

Utkommer även som e-bok ISBN 978-951-52-4815-2

MERETE MAZZARELL A

DEN FÖRSIKTIGA RESENÄREN På kryssningsfartyget Baemar råder rutiner, upprepning, samma promenad på däck varje dag. Tillvaron styrs av en stadig rytm, och det känns lätt, kravlöst och samtidigt lite fånigt och komplicerat. Det mest levande ombord, förutom de smått excentriska människorna, är en skadad nattfjäril. Trots ambivalensen upplever resenären Merete Mazzarella en stark fascination för kryssningsmiljön. I Australien möter hon kryssningsfartygets motsats: en naturskön och vild kontinent med vänliga människor, färgrikt djurliv och brutal historia. Hon och hennes L blir särskilt förtjusta i staden Brisbane, och dit vill de, till sina

vänners förvåning, ständigt återvända – det anses lite udda att vara fascinerad av landet tvärtom, förstår de snart nog. Merete Mazzarellas nya är en bok om att resa, om olika sätt att resa, om att resa utan att vara äventyrligt lagd. Det är en bok om återvändo – inte bara hem utan också till andra platser, en bok om att omdefiniera sin livshistoria, en bok om arv. Och om kärlek.

Merete Mazzarella är speciellt känd för sin essäistik, där hon blandar lärda reflektioner och litterära citat med personliga tankar i ständig dialog med läsaren.

5


Idag finns inga ursäkter

L a AlORDAlLean e ORDi MIgn i MIg KARIN ERLANDSSON

Essä ISBN 978-951-52-4806-0 Häftad, ca 250 sidor Omslag Fredrik Bäck Biblioteksklass 84 Utkommer i maj Utkommer också som e-bok ISBN 978-951-52-4840-4

SCHILDTS & SÖDERSTRÖMS

K ARIN ERL ANDSSON

ALLA ORDEN I MIG 11 januari   Jag har högt uppställda krav: 2 000 ord om dagen, inget internet och tre böcker på ett år. Det går, men det kräver ändå en viss fokusering som jag är lite spänd inför.   Jaha, då börjar vi då. Karin Erlandsson skriver om att skriva. För hon måste skriva, varje dag, ständigt. På fyra år har hon gett ut sex böcker. I Alla orden i mig behandlar hon också samliv, privatekonomi, jämställdhet, stress och hur hon vill leva sitt liv. 6

Alla orden i mig är en ärlig och hudlös bok, där Karin Erlandsson går på djupet med sitt beroendeliknande förhål­ lande till skrivandet.

Karin Erlandsson är född i Nykarleby och bosatt i

Mariehamn där hon jobbat på tidningen Nya Åland i över tio år. Erlandsson romandebuterade 2014 och har sedan dess skrivit i många olika genrer. Hon har mottagit flera priser, bland annat Runeberg Junior-priset 2018, och har nominerats till Nordiska rådets litteraturpris.


7

BILD: CATA PORTIN


8 BILD: MATILDA SAUL


Roman ISBN 978-951-52-4798-8 Häftad, ca 250 sidor Omslag Emma Strömberg Biblioteksklass 84 Utkommer i mars

Häxeri och djävuls­verk på Åland

CARINA K ARLSSON

MÄRKET Hösten 1665 under tröskningen i Ingby i Jomala socken försvinner några rågkärvar. Karin i Emkarby förtjänar en liten slant på att peka ut den skyldiga. Kloka kärringar kan ha fel och under vintern växer och hårdnar trätan. På våren blir den tingssak. Olyckligtvis sammanfaller dessa händelser med att Åland får en ny häradshövding, Nils Psilander. Han har läst till präst i Dorpat och fått särskild undervisning i vidskepelse och utrotande av trollpackor. Nu ska djävulen äntligen överlistas. Det är en mörk tid. Det svenska rikets första häxprocess äger rum på Åland. Sammanlagt sju kvinnor halshuggs

och bränns på bål. I romanen Märket följer vi en av dem, Lisbet­a från Skarpans, från de första anklagelserna, för­ hören och tortyren till avrättningen. Men historien är inte slut där, Carina Karlsson visar hur det som hänt påverkar Lisbetas familj långt fram i tiden.

Carina Karlsson är född och bosatt på Åland. Hon

debuterade med en diktsamling 1996 och har sedan dess skrivit ett flertal böcker i olika genrer. Romanerna Mirakelvattnet (2015) och Algot (2017) nominerades till Nordiska rådets litteraturpris.

9


ROMAN ISBN 978-951-52-4810-7 Inbunden, ca 250 sidor Omslag Emma Strömberg Biblioteksklass 84 Utkommer i mars Utkommer också som e-bok ISBN 978-951-52-4814-5

Spänning i Hangömiljö

K ARIN COLLINS

FLICKAN PÅ UDDEN I småstadsidyllen Hangö leker Lo i tant Märtas trädgård. Hennes mamma har sökt ett jobb i Julins butik och under tiden ska Märta ta hand om henne. Varje dag väntar Lo på mamma. Flickan på udden handlar om rivande längtan och nattsvarta svek. En försvunnen mamma, en otrogen man, en kropp som inte längre fungerar som den borde. Det som hände i Kingston i slutet av 1950-talet präglar livet ännu tjugo år senare. Vanliga människor gör ibland ondskefulla saker utan att de märker det.

10

Jag ville göra två saker: skrämmas lite, och sam­tidigt skriva om Hangö som jag minns det från när jag var riktigt liten. Världen var annorlunda då, och människorna också. Men de mest mänskliga av känslor – kärlek, skräck, längtan och avund – har inte förändrats. Karin Collins debuterar med en skickligt skriven spän­ ningsroman.

Karin Collins (f. 1976) är uppvuxen i Hangö och bosatt i New Forest, England. Flickan på udden är Collins debut.


11

BILD: DAVE COLLINS


BILD: CATA PORTIN

PROSA ISBN 978-951-52-4799-5 Häftad, ca 150 sidor Omslag Ulla Donner Biblioteksklass 84 Utkommer i april

MICHEL EKMAN

JAG TÄNKER PÅ NÖTSKRIKOR Anteckningar

Idag inträdde jag igen, efter ett långt uppehåll, i den världen där man har möten. Jag hade satt på mig ren skjorta och vi diskuterade länge en god sak i konstruktiv anda. Till slut blev det – en viktig del av alla möten – dags att besluta om datum för nytt möte. Jag slog upp den almanacka jag letat fram enkom för detta tillfälle. Men hur jag än bläddrade hittade jag ingen av de dagar som föreslogs. Till slut insåg jag att almanackan var från i fjol. Jag tänker på nötskrikor är ett urval dagboksanteckningar från de senaste åren. Temat är livet i Helsingfors, männi­ skors egenheter, omgivningarnas förändringar, tidens gång. 12

Ibland företas utflykter till föga spektakulära mål som ändå bjuder på trevliga överraskningar: Nybondas ängar, Lidls butik i Kampen eller kaféet Saray Baklava i Östra centrum. En del av texterna handlar om lästa böcker och sedda filmer och reflekterar över hur de förhåller sig till tillvaron. Boken är ett försök att skriva sig fram till ett slags hem­ känsla i en förvirrande värld.

Michel Ekman är litteraturforskare, kritiker och för­

fattare. Förutom ett flertal böcker har han skrivit litteratur­ kritik i Hufvudstadsbladet sedan 1985 samt medverkat med artiklar och essäer i ett stort antal tidskrifter och tidningar.


BILD: HÅK AN LINDGREN

Korta texter om det

öppna och

ouppklarade av

UL RI KA NI E L S E N

S C H I L D T S & S Ö D E R S T RÖ M S

Kortprosa

ULRIK A NIELSEN

KORTA TEXTER OM DET ÖPPNA OCH OUPPKLARADE

ISBN 978-951-52-4800-8 Häftad, ca 120 sidor Omslag Fredrik Bäck Biblioteksklass 84 Utkommer i februari

Hur tar du av dig skorna? Ställer du dem eller låter du dem ligga? Plötsligt blir någonting synligt. Sjögurkans empati, den charmlösas charm, rummet där fadern räknar. Ulrika Nielsen skriver i en centraleuropeisk tradition där de stora visionerna rämnat. Kvar finns halva samtal, oklara vänskaper, böcker, trögkrypare och tulpaner. Med sin åttonde bok bryter Ulrika Nielsen ny mark i sitt skrivande, och rör sig samtidigt mot dess ursprung. Hennes poetiska miniatyrnoveller är ett slags hemkomst i formen

– här finns intelligensen, humorn och allvaret i ett tonläge som är utpräglat nielsenskt. Det färdiga är ointressant, frågorna bär på mer betydelse än svar och förklaringar.

Ulrika Nielsen är uppvuxen i Nykarleby och bor i

Sundbyberg. Hon skriver prosa, poesi och dramatik och har tilldelats flera litterära priser, bland annat Svenska Yles litteraturpris för diktverket Undergången 2015. 13


BILD: CHARLOT TA BOUCHT

MEMOAR

BIRGIT TA BOUCHT

NEDRÄKNING Jag fick ytterligare några år på mig att göra det jag tycker bäst om: att skriva. Boken tillägnas tians spår­vagn som inte har svår­bemästrade trappsteg eller hotfullt räfflade gummi­däck. Nedräkning börjar med en hemsk olycka: författaren faller under en buss och är nära att krossas av hjulen. Hon klarar sig utan synliga skador men upplevelsen är en mycket kon­ kret påminnelse om människans dödlighet. I Nedräkning finns kära återseenden med väninnor på vandringar i Bulgariens bergstrakter eller på Zanzibar.

14

ISBN 978-951-52-4816-9 Häftad, ca 100 sidor Omslag Emma Strömberg Biblioteksklass 84 Utkommer i februari

Barndomsminnen och drömmar formar sig till en bok som innehåller allt det vi förknippar med Birgitta Boucht: sam­ tal, vänskap och solidaritet, livets allvar men med öppet sinne för allt som är roligt eller absurt.

Birgitta Boucht debuterade som författare 1975 och

har arbetat som skrivhandledare, frilansjournalist, kolum­ nist samt chefredaktör för tidskrifterna Fredsposten och Astra Nova. År 2015 mottog hon det prestigefyllda Tollan­ derska priset av Svenska litteratursällskapet i Finland.


BILD: CHARLOT TA BOUCHT

Lyrik

BO CARPEL AN

HON OCH HAN Bo Carpelan (1926–2011) är en av Nordens stora för­

fattare. Han debuterade som lyriker 1946. Lyriken förblev hans huvudgenre men han har också gett ut flera romaner, bland dem Finlandiaprisbelönade Urwind 1993 och Berg 2005. Bland hans litterära kvarlåtenskap fanns manuskrip­ tet till diktsamlingen Hon och han.

ISBN 978-951-52-4582-3 Inbunden, 104 sidor Omslag Anders Carpelan Biblioteksklass 82 Har utkommit

Sin förmåga att få den exakta iakttagelsen att leva så att vardagliga omgivningar avslöjar många nivåer av känslor och minnen utövar Carpelan lika skickligt som alltid. Michel Ekman, Hufvudstadsbladet

15


BILD: JULIA DEGERTH

HÅLLBAR UTVECKLING ISBN 978-951-52-4802-2 Häftad, ca 180 sidor Omslag Nanó Wallenius Biblioteksklass 50.1 Utkommer i januari

JULIA DEGERTH

MIN LILLA GRÖNA Tips för en ekologisk vardag

Har du drabbats av klimatångest? Funderar du över hur du kunde leva så att världen mår lite bättre? Den här boken vill inspirera dig till att leva ett grönare liv på olika plan. I fem kapitel om mat, resor, kläder, boende och vardag delar Julia Degerth, känd för bloggen Grön i Åbo med sig av sina bästa råd för ett mer ekologiskt liv. Här finns information och tips till dig som är nyfiken men inte ännu beredd att göra stora ändringar och till dig som vill leva helt skräpfritt. Efter varje kapitel kan du fylla i var du ligger just nu på ”grönskalan” och få inspiration till förändringar som passar just dig, vare sig du är ”Laid­ back, Lagom eller HC”. Boken innehåller en massa bilder, 16

tipsrutor och listor för att göra ditt grönare liv så enkelt och roligt som möjligt. Jag brinner för att sprida mitt miljöbudskap och vill så gärna ta ner miljötänk på en nivå som passar alla. Det ska vara roligt, inte svårt. Det ska också vara tillgängligt och inte en börda!

Julia Degerth (f. 1993) bor i Åbo. Hon är utexamine­ rad samhällspedagog och arbetar nu inom ramen för sitt eget företag för att inspirera människor att leva ekologiskt.


Ett grönare liv är ett bättre liv

17


KAPITELBOK ISBN 978-951-52-4808-4 Kartonnerad, ca 250 sidor Omslag Sami Saramäki Biblioteksklass 84.31 Åldersrekommendation 9–15 Utkommer i april Utkommer även som e-bok ISBN 978-951-52-4807-7 Utkommer på finska hos Kustantamo S&S

Tredje delen i serien Legenden om ögonstenen

K ARIN ERL ANDSSON

BERGSKLÄTTRAREN – Att klättra i träd är inte samma sak som att klättra i berg, säger jag. Att klättra i berg är …   Jag tystnar. Hur ska jag kunna förklara för Lydia och Syrsa? Träd vill att man ska klättra i dem, men berget skuffar undan en. Man kan aldrig bli vän med ett berg, man måste övervinna det. Den norra hamnstaden ligger i ruiner och Iberis har lämnat rädsla och elände i sina spår. I hopp om att hitta ögonstenen och frånta Iberis makten beger sig Miranda, Syrsa och Lydia upp i bergen i den östra regionen. De 18

trotsar kylan och bergsfolkens avvisande beteende, och tar sig till slut ända in i bergets mörker. Där får deras uppdrag konsekvenser de inte har kunnat föreställa sig. I Bergsklättraren lägger Karin Erlandsson skickligt till bitar i berättelsen om ögonstenen och då den tredje delen slutar är insatserna skyhöga. Den fjärde och sista delen utkommer hösten 2019.

Karin Erlandsson är född i Nykarleby och bosatt i

Mariehamn. Hon har skrivit i flera olika genrer sedan ro­ mandebuten 2014. År 2017 barnboksdebuterade hon med den hyllade äventyrsromanen Pärlfiskaren – första delen i serien Legenden om ögonstenen.


Missa inte den här ljuvliga, mångbottnade berättelsen för barn i mellanåldern! Yukiko Duke om Pärlfiskaren

PÄRLFISKAREN I Pärlfiskaren träffar vi Miranda och Syrsa för första gången och dras med i den spännande jakten på ögonstenen. Karin Erlandsson för oss till ett främmande men alldeles själv­ klart land med nya ljud, smaker och dofter. Pärlfiskaren är en äventyrsberättelse om längtan, begär och vänskap, om vad som egentligen är viktigt i livet. Finns också som ljudbok. Pärlfiskaren vann skrivtävlingen ”Berättelsen är bäst!” 2016, belönades med Runeberg Junior-priset 2018 och nomine­ rades till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2018.

FÅGELTÄMJAREN Med Pärlfiskaren förde Karin Erlandsson läsaren ner i havs­ djupen bland sjungande pärlor, gormkrabbor och roshajar. I uppföljaren Fågeltämjaren får berättelsen om ögonstenen en stark och spännande fortsättning då Erlandsson tar oss till nya landskap i skogen vid den norra hamnstaden. Fågeltämjaren utkommer som ljudbok våren 2019.

Grattis till dig som har det här äventyret framför dig! Martin Widmark om Pärlfiskaren

Upptäck världen i Legenden om ögonstenen på karinerlandsson.fi. 19


20

BILD: ANNA MARIA ZUNNO NOELLERT


KAPITELBOK ISBN 978-951-52-4801-5 Kartonnerad , ca 100 sidor Omslag och illustrationer Louise Winblad Biblioteksklass 84.31 Åldersrekommendation 6–9 Utkommer i februari Utkommer även som e-bok ISBN 978-951-52-4812-1

Ny serie för hästfrälsta i slukaråldern

PEPPE ÖHMAN

ETT HIMLA TJAT OM HÄSTAR Majas mammor vill absolut att Maja ska åka på ridläger, för de älskar hästar och allt som har med dem att göra. Maja tycker att hästar är skrämmande och otäcka med sina tunga hovar och stora tänder. Det blir knappast bättre av att en obehaglig gås mordlystet vankar omkring på stallets ägor. Tänk att bli dödad av en gås …! På ridlägret träffar Maja de retfulla tvillingarna, den trevliga Robin, ridläraren Kaj och hans snälla fru Susanne. Framförallt får hon träffa en häst som verkar avsky barn. Det är Frank, Majas sköthäst på ridlägret.

Ett skrämmande, nattligt äventyr får Maja att inse att hon vågar mer än hon tror, och att Frank kanske inte är så tokig att ha att göra med i alla fall. Ett himla tjat om hästar är första delen i Peppe Öhmans sympatiska och roliga serie om Maja och Frank. Helsingforsfödda Peppe Öhman är författare och jour­ nalist bosatt i Los Angeles. I sin blogg Livet & L.A. skriver hon om feminism, böcker, familjeliv och liv i allmänhet. Hon gör också den populära bokpodden Mellan raderna tillsammans med Karin Jihde. 21


BILDERBOK ISBN 978-951-52-4804-6 Kartonnerad, 40 s. Omslag Anna Härmälä Biblioteksklass 85.231 Åldersrekommendation 3–6 Utkommer i april Utkommer på finska hos Kustantamo S&S

ANNA HÄRMÄL Ä

KORT FRÅN FARMOR FLYTTFÅGEL Fia i Tallskogen får kort från farmor. Farmor skriver från ett café i Paris och från en sandstrand på Kanarieöarna. Kalimera står det på kortet från Grekland och på kortet från Thailand berättar farmor om läckra friterade larver. I Indien dansar farmor på ett bröllop i dagarna tre. Anna Härmälä illustrerar vykorten i glada färger. Med sina rika infall får hon varje hörn av bilden att leva. Rom är ett vilt myller och i Mexiko har kaktusarna fått tag på maracas! Med den här härliga högläsningsboken kan vuxna och barn tillsammans resa vida omkring och samtidigt spana in roliga detaljer. 22

Anna Härmälä har studerat grafisk design och har en magistersexamen i visuell kommunikation. Hon arbetar som illustratör, lärare och grafisk designer. Härmälä har tidigare utkommit med bilderböckerna Du hör inte hit, Beiron, Du bestämmer själv, Jori och Burman.


23

BILD: VEER A LIPASTI


Sakprosa ISBN 978-951-52-4833-6 Häftad, ca 200 sidor Omslag Jenny Wiik och Hannele Alanko Biblioteksklass 32.21 Utkommer i mars

JENNY WIIK, SIV SKOGMAN & LINDA BÄCKMAN (red.)

WE SEE YOU Berättelser och vittnesmål

Boken är ett collage av röster, minnesfragment och känslo­ intryck från hösten 2015, när Finland nåddes av den så kallade flyktingvågen och We See You-kampanjen startade, fram till slutet av 2018. Vardagen och erfarenheterna av att ha levt nära asylsökande och sett konsekvenserna av den förda politiken dokumenteras ur volontärers och flyktingars perspektiv. Boken är en självbiografisk ögon­vittnesskildring och en gemensam diskussion kring människovärde, mänskliga rättigheter och etiska frågeställningar. I boken medverkar ett tjugotal skribenter.

24

Överskottsintäkterna för boken går oavkortat till arbetet för flyktingar och asylsökande genom We See You r.f. och projektet Kaikkien Naisten Talo – Turun Valkonauha­ liitto r.y.

Linda Bäckman var med om att grunda We See You 2016, och Siv Skogman och Jenny Wiik har varit aktiva i rörelsen sedan starten.


Humor ISBN 978-951-52-4796-4 Häftad, ca 200 sidor Omslag Emma Strömberg Biblioteksklass 89.31 Utkommer i april

VAR DETTA NÖJDIGT? Svenska grodor i Finland #3

Läs även: Det vimlar av grodor där ute. Många fastnar i era kameror och landar sedan på Facebooksidan Svenska grodor i Fin­ land. De är så många att vi nu ger ut en tredje samling med roliga översättningsmissar! Som tidigare är grodorna infångade på webbplatser och skyltar, i annonser, tidningar och reklamer. Uppföljaren till Tack för ditt förstånd! och Bara ett book inbjuder igen till gemensamma skratt åt de där misstagen som vi alla gör oss skyldiga till och mår så bra av att tackla med humor. Ko­ mikern och skådespelaren Christoffer Strandberg har skrivit förordet.

Bara ett book ISBN 978-951-52-4323-2 Tack för ditt förstånd! ISBN 978-951-52-3812-2 25


LJUDBÖCKER

K ARIN ERL ANDSSON

EVA FR ANTZ

FÅGELTÄMJAREN

DEN ÅTTONDE TÄRNAN

Fågeltämjaren är den andra delen i Karin Erlandssons äventyrs­serie Legenden om ögonstenen. Med samma skicklighet som Miranda dök efter pärlor i Pärlfiskaren, klättrar hon nu högt uppe i smaragdkronor­ na i den norra hamnstaden där hon och Syrsa bosatt sig. Men vintern kommer tidigt och med vintern onda krafter som snart har staden i sitt grepp. Den första delen i serien, Pärlfiskaren, utkom som ljud­ bok hösten 2018.

I Eva Frantz mysdeckare Den åttonde tärnan försöker kriminalkonstapel Anna Glad anpassa sig till sitt nya liv som singel medan staden rustar för traditionellt lucia­ firande. Ett dödsfall som vid första anblicken ser ut som en olyckshändelse verkar ha ett samband med en tragedi som inträffade trettio år tidigare. Den åttonde tärnan är andra boken i Eva Frantz deckar­ serie med kriminalkonstapeln Anna Glad. Den första boken Blå villan utkom som ljudbok hösten 2018.

Kapitelbok ISBN 978-951-52-4813-8 Utkommer i mars

Roman ISBN 978-951-52-4841-1 Utkommer i februari

ULL A-LENA LUNDBERG

IS

Det var en präst, en klockare och en väktare. En prästgård med en pastorska, stor kärlek och kor i fähuset. Får, gris, höns och en församling berömd för sin sång långt ute i havet utanför snävt ritade kartor. Ulla-Lena Lundbergs Is är en modern klassiker som belönades med Finlandiapriset 2012. Roman ISBN 978-951-52-4811-4 Utkommer i april 26


POSTER STORIES – berättelser du kan hänga på väggen Posterstories är novellaffischer som består av nyskrivna noveller med tillhörande illustrationer. Affischerna är visuellt läckra, som lösgodis fast litteratur! Tanken är att Posterstories ska sänka ribban för vardags­läsning och dessutom fungera som en plattform för unga skribenter och illustratörer. Det sjunde och nyaste numret, Soffgruppen, är skrivet av Axel Åhman och illustrerat av Nora Bremer. Novellen beskriver Åhman som en skruvad satir om samlevnad, slapphet och soffor.   – Inspirationen kommer från den där farligt bekväma slappheten som lätt infinner sig i ett parförhållande, säger han. Under våren 2019 utkommer ytterligare två novell­affischer. Tidigare nummer har bland annat behandlat psykisk ohälsa, vänskap, kärlek och sexualitet. Posterstories görs av Kaneli Johansson, Saga Mannila och Linn Henrichson (AD). Schildts & Söderströms är samarbetspartner. Novellaffischerna är gratis och kan plockas upp bl.a. på Schildts & Söderströms kontor, Luckorna och diverse olika caféer och bibliotek i Svenskfinland.

Följ Posterstories på Instagram @posterstories för mer info. 27


En liten bok gör små böcker som du lätt kan ha med dig var som helst. Läs i bussen, på soffan, i skolan eller på lunchrasten! Varje samling består av fem texter, som kan köpas som ett paket eller var för sig.

I En liten bok om klimatpåverkan medverkar Johanna Holmström, Emma Juslin och Sebastian Nyberg med nyskrivna noveller. Martina MoliisMellberg medverkar med nyskriven prosalyrik och Marcus Rosenlund med en populärvetenskaplig text om människans roll i klimatförändringen. Till varje text hör en kort lärarhandledning som gör dem lätta att använda också i klassen. En liten bok om sexuella trakasserier utkommer i januari 2019 och innehåller bland annat nyskrivna noveller, ett kåseri och en faktatext som passar också yngre läsare.

En liten bok passar både tonåringar, unga vuxna och just dig som föredrar kortare berättelser. Du köper böckerna på 28

www.enlitenbok.fi