Page 1


Leksaksmix Att blanda leksaker av olika märken anses ibland lika fel som att blanda bakelser och biff. Låt inte leken ha gränser. Mixa fritt och uppmuntra barn att blanda. I lekåldern lär sig barn vilka leksaker som hör ihop med vilka, och de kan vara noga med att hålla dem isär. Av byggklossar går det att bygga hus åt samlarfigurer och den rosa katten åker gärna flygplan. Vi byggde en hinderbana för gummihästar och alla fick vara med.

24

P YS S L A I VA R DA G E N
25 P YS S L A I VA R DA G E N


46

P YS S L A TIL L FE S T


Köttkonfekt Köttkonsumtion är bra varken för dig eller för miljön. Är ditt behov av njutning och dekadens för stort för att du helt ska lämna bort kött? Förhåll dig till kött som till choklad: det där lilla extra som du äter bara ibland. Låt konfekten smälta i munnen, känn saltsmaken sprida sig på tungan och hitta de avlånga musklernas riktning. Tugga sakta.

Du behöver: vass sax och kniv skärbräde grillpinnar cocktailpinnar prinskorvar ketchup senap majonnäs som »lim» metwurst skinka parmaskinka köttbullar rödbetor och rödbetssaft att måla med. Välj det material du gillar mest och kombinera lagom stora bitar med hjälp av ketchup, majonnäs eller senap som fog. Konfekten kan serveras i knäckformar eller på ett fat. För att forma och finslipa är en vass sax bäst. Vira in, knyt om och beklä. Tänk på kött som på choklad, då faller bitarna på plats.47 P YS S L A TIL L FE S T


48

P YS S L A TIL L FE S T
49 P YS S L A TIL L FE S T


62

P YS S L A TIL L FE S T


Regnbåge på burk Medicin hör inte till de mest korrekta presenterna, men det finns mycket mer att bota än sjukdomar: hemlängtan, längtan efter en vän, tristess, eller babyfeber. Som politisk krydda i presentkorgen blandar du lätt ihop medicin mot heteronorm, homofobi eller fördomar.

Flaggor R E G NBÅ G S FL A G G A N (PR ID E FL A G G A N)

(röd-orange-gul-grön-blå-lila)

TR A N S G E ND E R FL A G G A N

(ljusblå-rosa-vit-­rosa-ljusblå) Regnbågsflaggan skapades på 70-talet av Gilbert Baker i USA och

Symbol för transpersoner och trans­

användes för första gången under San Francisco Pride 1978. De

könade, det vill säga personer som vill

färgglada ränderna som symbol för sexuell mångfald, stolthet

korrigera sitt kön eller på andra sätt

och kampen för respekt oberoende av sexuell läggning har sedan

bryter mot könsnormerna.

dess spridits över hela världen och används som allmän markör för fred. Flaggan har också inspirerat andra grupper att skapa sina egna flaggor, som bisexuella och heterosexuella som stöder

PA NFL A G G A N

mångfald. I Finland har den klassiska regnbågsflaggan fladdrat på

(cerise-solgul-himmelsblå)

spårvagnarna under den årliga festivalen Helsinki Pride.

Symbol för pansexuella, det vill säga

Finns det någon i din krets som behöver få en dos regnbågskärlek eller behöver hjälp att vakna upp? Välj vilken flagga och

de som är intresserad av »alla» eller inte upplever att kön/läggning spelar roll.

målbeskrivning »läkemedlet» ska förses med. Fyll en glasburk, ju större desto lättare, med färglager. Små karameller ger tydligare resultat medan stora ger ett mindre medicinskt intryck. Burken

D E B I S EX UE L L A S FL A G G A

kan också fyllas med fruktbitar i rätt färg.

(mörkrosa-violett-­mörkblå)

Obs! Kom ihåg att inte sparka neråt. Känn efter vilken typ av humor mottagaren har. Skriv ett allmänt fredsbudskap om du

Symbol för de som attra­heras av både män och kvinnor eller inte har någon preferens.

tvekar. D E A S EX UE L L A S FL A G G A

(svart-grå-vit-lila) Symbol för de som inte har någon sexlust En regnbågsburk mot heteronorm (ett antagande om att alla är heterosexuella) och en godisburk i biflaggans färger.

eller något intresse/behov av att inkludera63 P YS S L A TIL L FE S T

andra i sin sexualitet.


Låt skägget bli din sommaräng Grovt och kanske trassligt eller krulligt växer skägg­ et hur man än försöker raka och ansa. Låt det växa. Styla och ändra »frisyr» enligt behov. Vissa hårvårdsprodukter passar skägg, men eftersom skägg­­växt är av grövre sort gäller det att vara kreativ. Buskagets riktning går att ändra med hjälp av gummisnoddar, spännen eller pinnar. Ifall dina experiment inte ger en vardag­svänlig frisyr är skäggkonst också ett utmärkt sätt att få uppmärksamhet på sociala medier. Ta en skägg­selfie med hjälp av följande tips.

Tandpetare Skäggets krulliga karaktär får pinnar och stickor att fastna. Trä i tandpetare från alla håll och riktningar. Förbluffande många får plats.

Spännen Samla alla hårklämmor och spännen du har hemma. Låna av kompisar eller köp nya. För en mer statisk och metallisk look väljer du spännen enbart i metall, men önskar du ett färgglatt utseende väljer du glittriga och glada.

Oemotståndlig Inväntar du djupa kyssar kan du bädda för romantik också i skägget. Vispa grädde hårt och tryck in. Då hela behåringen badar i grädde avslutar du med ett ytlager som pyntas med strössel. Om du lämnar krullet tomt och gör ett ytlager direkt är risken stor att grädden inte fastnar. Andra material som också hålls i skägg är t.ex.

* kladdigt godis * tuggade tuggummin * garnstumpar * små och lätta gummifigurer * drinkpinnar och sugrör * tygblommor med långt skaft * hårfärg för maskeradsyfte.

98

P YS S L A O M D I G SJÄ LV


99 P YS S L A O M D I G SJÄ LV


Bär den som en krona Under Jeppis Pride, den första regnbågsfestivalen i Jakobstad sommaren 2014, arrangerade bokens författare en work­ shop i stolt och syntetisk blomsterkransbindning. Under de kärleksfulla dagarna spred kransarna sedan ljuv feststämning i paraden och övriga program.

Du behöver:

I prideparader och andra symboliska vandringar genom städer är

metalltråd, gärna både tunn och tjock, eller diadem

en krans runt huvudet aldrig fel. Vi tog inspiration av klassiska

tång att bryta metalltråden med

blomsterkransar, ljuva, doftande, som för tankarna till midsommar-

piprensare i alla regnbågens färger

nätter, men valde konstgjort material. Alla hjässor kan bära krans.

snören

Börja med en stomme av metalltråd. Mätt upp metalltråden

tygblommor

så att den är litet större än din huvudomkrets. Bind sedan fast

pärlor.

lager på lager av tygblommor, piprensare, pärlor, gamla smycken, tygremsor och annat du hittar. Efter paraden kan kransen hängas på ytterdörren. Du kan också använda ett diadem som stomme och bygga upp en mer tiaraliknande prydnad för ditt huvud.

110

P YS S L A TIL L SA M M A N S


111 P YS S L A TIL L SA MMA N S


Toalett för alla Under pausen på teatern ringlar en lång kö till damtoan medan herrarnas bestyr går mycket fortare. Din blåsa spänner. På den lilla bensinmacken finns två identiska toaletter inredda bredvid var­andra. Den med »din» symbol är upptagen. Spelar det egentligen någon roll vems rumpa som möter vems på sitsens kant? Klipp till en könsneutral toalettsymbol och klistra upp. Med könsneutrala toaletter sätts inte heller hen i en jobbig situation då det är dags att välja.

Du behöver: svart papp sax dubbelsidig tejp bakplåtspapper eller kalkeringspapper blyertspenna, helst mjuk. Lägg bakplåtspappret mot mallen och rita av konturerna med blyerts. Vänd på pappret och färga konturerna med blyerts genom pappret. Lägg bakplåtspappret med den mer färgade sidan neråt på det svarta pappret. Rita konturerna en gång till med ordentligt tryck i pennan så att blyertssuddet kopieras över till pappret. Klipp ut symbolen och tejpa upp på toalettdörren med dubbelsidig tejp.

118

P YS S L A TIL L SA M M A N S


1

3 2

4 119 P YS S L A TIL L SA MMA N S

Profile for Schildts & Söderströms

Vardagsvingar och klasskalas  

Vardagsvingar och klasskalas