Page 1

Riikka Hedman

SÄMPY kissan vuosi S&S


SÄMPY

4


KISSAN VUOSI — 

ESIPUHE

T

ämän kirjan myötä pääset tutustumaan kauniiseen Sämpy-kissaan ja sen ystäviin niiden puuhaillessa erilaisissa paikoissa ja tilanteissa eri vuodenaikoina.

Sämpy on 3-vuotias maatiainen, syntyjään Siikajoelta. Se on leikattu

poikakissa ja väritykseltään ruskeatabby-valkoinen. Sämpy on touhukas ja vauhdikas nuorukainen, jolla on oma, vahva tahtonsa asioissaan. Se pitää kovin omien ihmistensä seurasta ja ottaa mielellään vastaan pienet rapsutukset leuan alle, mutta viihtyy kuitenkin parhaiten kun saa itse päättää olemisensa. Kissa tulee toisinaan syliin, mutta silloinkaan sitä ei saa liiemmin silitellä, tai tulee huomautus ensin hännän heilautuksina ja sitten piikkitassusta. Sämpyn kanssa samassa talossa asustavat myös kissasisarukset Nelli ja Elmeri. Ne ovat 8-vuotiaita leikattuja maatiaiskissoja. Elmerillä ja Sämpyllä jutut menevät yksiin, mutta Nellin kanssa sukset ovat olleet ristissä alusta saakka. Nelli koettaa pomottaa pienempäänsä, ja sisätiloissa se vielä onnistuukin, mutta ulkona Sämpy ei enää suostu komenneltavaksi. Nelli on ajettu puuhunkin useaan otteeseen. Talossa asuvat vielä kissojen palvelijat; Sihteeri, Poika ja Pojan isä. Sihteeri on laitettu kuvaamaan ja kuvailemaan tähän teokseen Sämpyn syvimmät tunnot.

5


SÄMPY

Talo, jossa tämä sakki asuu, sijaitsee Oulun pohjoispuolella pienen maalaiskylän laitamilla. Talossa on kissaväelle oma pieni ovi, kissanluukku, jota ne saavat käyttää mielensä mukaan koska huvittaa. Luukku pidetään suljettuna vain kovimmilla pakkasilla. Talon ympärillä on piha, joka on talonväen omaa reviiriä. Sieltä löytyy aukeaa nurmikkoaluetta, pensaita ja pusikoitunutta vanhaa peltoa. Pihalla on myös Pojan maja, jonka kissankiivettävä tähystystorni on oiva tarkkailuasema Sämpylle. Pihan jälkeen löytyy metsää, peltoa, hevoslaitumia ja pieni joki. Naapurustossa asuu myös kissaväkeä sekä koiria, poneja ja hevosia. Näillä kulmilla Sämpy elää kissanelämäänsä vuodenaikojen rytmittämänä.

6


KISSAN VUOSI — 

7


SÄMPY

8


KISSAN VUOSI — 

9


SÄMPY

10


K I S S AS N ÄM V PUYO S I — 

Sillon ko mää olin pieni, nii mää harijottelin palijo nukkumista. Mää otin päiväunet rönsylilijasaki, ihan ko ois ollu viidakosa.

11


SÄMPY

12


K I S S A N V U O S I — K evät

KEVÄT 13


SÄMPY

14


K I S S A N V U O S I — K evät

A

uringon alkaessa paistaa korkeammalta ja pidempään iltapäivällä, lämpö sulattaa hankien pinnan. Yöpakkaset jäädyttävät lumeen kovan kuoren, joka antaa kissojen kul-

jeskella laajemmalla alueella kuin talvella pehmeän hangen aikaan. Sämpy lähtee aamukierrokselleen varhain, auringon kurkottaessa ensimmäisiä säteitään metsän takaa ja talitintin aloitellessa titityynsä. Kissa tarkistaa ensin pihapiirin hajujäljet ja hiippaa sitten kuusiaidan viertä kohti metsänreunaa. Sämpyn on syytä olla varuillaan naapurikissojen varalta, myös ne saattavat olla jo hereillä, eikä niiden kanssa olla väleissä. Mokomat kattiaiset, pysykööt loitolla mun revviiriltä! Metsän puolelle puikahdettuaan kissa kuuntelee tarkkaan puunjuurten supinat ja jättää viiksien välistä tuoksua hangen alta törröttäviin pajunoksiin. Aamulenkiltä palaillaan aikanaan, kissanluukusta sisään ja ruokakupille. Kun lumet ovat sulaneet, maa tuoksuu Sämpyn mielestä vastustamattomalle. Pihalle tassuteltuaan se heittäytyy kieriskelemään hietikolle, venyttää vartalonsa pitkäksi ja pyörähtelee puolelta toiselle. Samalla talvikarvaa irtoaa, joskin suurin osa on jo ripoteltu sisätiloihin pitkin kevättä. Taivaalta tuleva valo lämmittää mun selekää niin ihanasti, ettei sitä oikein tiijä miten päin olis. Sämpyn tie vie läheiselle pellolle, jossa myyrät ovat talvella kaivelleet käytäviään ja rapistelevat nyt ko-

15


SÄMPY

vin houkuttelevasti. Ruskeasta maastosta erottuu vaivoin pieni tumma hahmo, joka odottaa hievahtamatta paikoillaan ja hyökkää viimein korkealla loikalla peltomyyrän niskaan. Myyräpaisti katoaa hetkessä parempiin suihin. Kevätauringossa ja -lämmössä Sämpy ottaa päivätorkut pihapiirin kuivassa heinikossa. Kutsuttaessa kissaa, keltainen heinä kahahtaa ja uninen, haukotteleva kissapoika venyttelee vartalonsa pihamaalle. Se käy mielellään tervehtimässä ja tarkistamassa, olisiko jännä metsäretki tiedossa.

16


K I S S A N V U O S I — K evät

17


SÄMPY

18


K I S S A N V U O S I — K evät

Pääsiäisen aikaan tullee aurinko tanssimaan taivaalle. Sitä ilua riittää vähä sisällekki.

19


SÄMPY

Ei meinaa yltää ottaan murikkaa maasta ko on polovihousut nii kiriällä.

20


K I S S A N V U O S I — K evät

21

Profile for Schildts & Söderströms

Sämpy lukunäyte  

Sämpy – Kissan vuosi – Riikka Hedman

Sämpy lukunäyte  

Sämpy – Kissan vuosi – Riikka Hedman