Maltti ja Valtti liikenteessä – lukunäyte

Page 1S &S


M

altti ja Valtti ovat matkalla liikennepuiston sivupoliisiasemalle tervehtimään kokelas Hoppua. Potkukelkat liukuvat kauniissa talvisessa säässä

mukavasti. Kokelas Hoppu pitää huolta sivupoliisiasemasta, kun Maltti ja Valtti tekevät partiointityötä ympäri kaupunkia liikkuvana yksikkönä. ”Nämä professori Q-Vaaran kehittämät erikoisvarustellut potkukelkat ovat todella näppärät”, Valtti sanoo tyytyväisenä. ”Nii-in. Ja kulkutavasta huolimatta olemme silti jalankulkijoita”, Maltti vastaa.

2


Liikennepuistokonstaapeleille customoitu virkapotkukelkka

Potkuvoima: Niin paljon kuin kintuista lähtee. Huippunopeus: Ks. edellinen kohta. Päästöt: Riippuu ruokavaliosta. Sivupeilit Kompassi Navigaattori Jarrut Äänitorvi Matkustajan turvavyö

Kaakaokuppiteline Hälytysledvalot

Jokakelin jalakset

Heijastinviiri

Suuntavilkut

3


Tehtävä: Jalankulkijoita ja pyöräilijöitä (ja potkukelkkailijoita) varten on olemassa

erilaisia kevyen liikenteen väyliä. Mikä liikennemerkki tarkoittaa mitäkin väylää? Oikea vastausrivi löytyy kirjan lopusta, Oikeiden Vastausten Valikosta!

1.

2.

A) Jalkakäytävä: Jalankulkijoiden oma väylä. Alle 12-vuotiaat lapset saavat pyöräillä tässä, kunhan ajavat varovasti!

B) Pyörätie: Vain pyöräilijöille tarkoitettu väylä.

C) Yhdistetty jalkakäytävä ja pyörätie: Sekä jalankulkijat että pyöräilijät voivat käyttää tätä väylää. Jalkaisin voi kulkea jommassakummassa laidassa. Pyörällä on ajettava oikeaa laitaa. Tämä vaatii erityistä tarkkaavaisuutta ja sopua liikkujien kesken!

D) Jalkakäytävä ja pyörätie rinnakkain: Sekä jalankulkijat että pyöräilijät voivat käyttää tätä väylää. Molemmille on merkitty oma kaista, jossa liikkua. Kätevää!

3.

4.


Tiedätkö sinä, missä kävelet, jos jalkakäytävää ei ole? Vastauksen voit tarkistaa kirjan lopusta Oikeiden Vastauksien Valikosta.

”Valtti kuomaseni. Katsopa, kuinka hyvässä järjestyksessä päiväkodin väki lähestyy suojatietä”, kehaisee Maltti. Päiväkotiryhmä on palaamassa pulkkamäestä. Maltti ja Valtti tervehtivät iloisia lapsia. Mutta juuri kun porukka on päässyt portista päiväkodin pihaan, tapahtuu yllättävä vaaratilanne!

5


Riku Rikesakko hurjastelee jäisellä jalkakäytävällä ilman kypärää, ajovaloa tai heijastinta! Maltti ja Valtti väistävät viime hetkellä ja tömähtävät takamuksilleen maahan. ”Riku, varo! Et saa pyöräillä jalkakäytävällä!” Maltti huutaa. ”Pysähdy heti!” komentaa Valtti. Silloin Riku menettää pyörän hallinnan ja törmää tien reunukseen.

6