Page 1


Gabri Joy Kirkendall, Laura Lavender, Julie Manwaring ďż˝ Shauna Lynn Panczyszyn Suomentanut Anna Kokko

Kustantamo S&S Helsinki


Lähetä oma tekstattu taideteoksesi ja terveisesi meille, kustantamo@sets.fi tai jaa kuvasi somessa tunnisteella #luovaatekstausta.

Vincent van Goghin sitaatin s. 62 suomentanut Raija Mattila

Englanninkielinen alkuteos Creative Lettering and Beyond. Inspiring tips, techniques & ideas for hand lettering your way to beautiful works of art, kustantaja Walter Foster Publishing, a division of Quarto Publishing Group USA Inc. © 2014 Quarto Publishing Group USA Inc. All rights reserved. Walter Foster is a registered trademark. Kuvituksen copyright: Etukansi Valerie McKeehan, suomenkielinen tekstaus Sanna Mander. Takakansi (keskellä vasemmalla) ja sivut 4, 5 ja 46–93 © 2014 Gabri Joy Kirkendall. Takakansi (alhaalla vasemmalla) ja sivut 132–143 © 2014 Julie Manwaring. Takakansi (alhaalla keskellä) ja sivut 8–43 © 2014 Laura Lavender. Takakansi (alhaalla oikealla), etukannen sisäpuoli ja sivut 98–129 © Shauna Lynn Panczyszyn. Valokuvat sivuilla 52, 53, 98 ja 99 © Shutterstock. Taitto Jukka Iivarinen, Vitale Ay Kustantamo S&S, Helsinki 2017 ISBN 978-951-52-4112-2 Painettu Kiinassa 2017


Sisällys Johdanto................................................................. 4 Moderni kalligrafia L a u r a L a v e n d e r ..............................................6 Kuvitettu tekstaus Ga

b r i

J

o y

K

i r k e n d a ll

.............................. 44

Tekstaus liidulla Sh

au n a

Lynn P

a n c z y s z y n

......................96

Tekstattuja käsitöitä J u l i e M a n w a r i n g .......................................130 Taiteilijoista.........................................................144


Johdanto T ekstaus

on kaunis tapa kirjoittaa

ja piirtää sanoja – luovasta kalli­

grafiasta aina koristeelliseen kuvitukseen. Lyijykynän, mustekynän, liidun tai maalin avulla kaikki kirjaimet taipuvat ihastutta­ viksi taideteoksiksi. Tähän kirjaan on koottu luovia ideoita ja harjoituksia sekä helposti seurattavia, vaihe vaiheelta esitettyjä projekteja, joissa käytetään erilaisia tyylejä ja välineitä kynistä, vesiväreistä ja guassi-peiteväristä aina liituun, polttokynään ja digitaalisiin työkaluihin asti. Kirjan neljän lahjakkaan taiteilijan opastuksella opit tekstaamaan taideteoksia, kirjetarpeita ja lahjoja – vain mielikuvitus on rajana! Tekstauksessa typografian sääntöjä saa rikkoa. Voit muokata kirjaimia ja sanoja mielesi mukaan ja kehittää omat sääntösi ja metodisi, joten anna ideoiden lentää. Kirjainten tyyli on sinusta kiinni – ne voivat olla hienostuneita, omaperäisiä, leikkisiä tai omituisiakin. Kuten lähes kaikki taiteen lajit, tekstaus vaatii harjoittelua. Älä luovuta, vaikka ensimmäiset kirjainhahmotelmat eivät onnistuisikaan. Kun jatkat harjoittelua, lopulta kaaret, kuviot ja muodot luonnistuvat vaivattomasti. Kokeiltuasi kirjan tekstausprojekteja ja luettuasi taiteilijoiden hyödyllisiä vinkkejä huomaat pian kehitteleväsi omaa ainutlaatuista tekstaustyyliäsi. Päästä luovuutesi valloilleen – tämä on vasta alkua!

4


Näin käytät kirjaa K irjassa

esiteltyjen ideoiden , projektien ja

harjoitusten on tarkoitus inspiroida luomaan kauniita

käsin tekstattuja taideteoksia, lahjoja ja sisustuselementtejä. Tarvikkeet ja materiaalit löydät askartelu- ja taidetarvike­ liikkeistä sekä rautakaupasta. Kirja on jaettu neljään osioon: • Laura Lavender: Moderni kalligrafia • Gabri Joy Kirkendall: Kuvitettu tekstaus • Shauna Lynn Panczyszyn: Tekstaus liidulla • Julie Manwaring: Tekstattuja käsitöitä Jokainen osio sisältää hyödyllistä tietoa välineistä ja materiaaleista, joiden avulla pääset luomaan upeita tekstauksia. Ne tarjoavat myös ideoita, harjoituksia ja vaiheittain esiteltyjä projekteja, jotka tuovat tekstaustaitosi todella esille. Projektien lomassa on taiteilijoiden innostavia ja rohkaisevia vinkkejä sekä tyhjää tilaa, johon voit harjoitella eri tekniikoita tai luonnostella omia ideoitasi. Oletko valmis? Käännä sivua ja sukella tekstauksen saloihin!

5


Moderni kalligrafia Lau

r a

Lav

e n d e r


T ervetuloa ! R akastan

kalligrafiaa , ja olen iloinen että

sinäkin olet innostunut siitä! Tämä osio on silkkaa hauskanpitoa – käytämme teräväkärkistä kynää moderniin tapaan mutta silmäilemme myös kirjaintyylien historiaa. Sana kalligrafia tulee kreikan sanoista kallos, ’kauneus’ ja graph, ’kirjoitus’. Kauniin kirjoituksen luomisessa onkin monta tyydyttävää tekijää – ääni, joka syntyy terän liukuessa paperilla, kirjainten pyörteet, koristekoukerot ja tietysti myös taidon käytännöllisyys. Kutsun tämän osion kalligrafiatyyliä modernin klassiseksi samoin kuin omaa kirjoitustyyliäni. Esittelemässäni tyylissä kirjainmuodot perustuvat vanhoihin kalligrafiatyyleihin, mutta eivät noudata tarkasti minkään perinteisen käsialan, kuten Copperplaten tai Spencerianin, säännönmukaisuuksia. Vaikka entisaikojen mestarilliset kirjain­ taiturit ovat inspiroineet osiossa esittelemääni tyyliä, se on silti läpikotaisin moderni ja muokkautuu käsissäsi ainutlaatuiseksi. Ainutlaatuiseksi? Kyllä vain! Kun harjoittelet kalligrafiaa näillä metodeilla, käsialastasi muotoutuu hienostunut kalligrafiatyyli, joka on aivan omannäköisensä, siis ainutlaatuinen.

Eiköhän aloiteta!

7


Aluksi E nnen

tekstaustaiteen saloihin sukeltamista on tärkeää sisäistää

kolme kalligrafian perusasiaa: (1) työvälineet, (2) tekniikat ja (3) vedot.

Työvälineet

Olennaisimmat kalligrafiaan vaadittavat välineet ovat terät, varsi, muste ja paperi. Välineet voivat olla hintavia, mutta valitse silti korkealaatuisimmat tarvikkeet, joihin sinulla on varaa – tässä tapauksessa hinta usein määrää laadun; huonolaatuisia tarvikkeita voi olla vaikeampi käyttää. Kannattaa ostaa muutamia erilaisia välineitä ja kokeilla, mikä sopii itselle parhaiten.

haarat

Kynän varsi Itse käytän kalligrafiaan vinoa kynänvartta, joka pitelee terää tietyssä kulmassa. Vino varsi on tarpeellinen Spencerian- ja Copperplate-tyyleissä, joita kirjoitetaan jyrkässä kallistus­ kulmassa – aina 55 asteeseen asti! Terän asento metallisessa pidikkeessä (jonka nimi on

Terät

olkavarsi) on tärkeä kirjoituk­

Tässä osiossa esiteltyyn kalli­

sen kannalta. Kokeile terän

grafiaan tarvitaan terävä­

erilaisia asentoja ja vaihtele

kärkinen terä. Teräväkärkiset

kynän kallistuskulmaa, jotta

terät on tehty joustavasta

löydät itsellesi sopivimman

metallista. Kun terää painaa

tavan kirjoittaa. Jos terä on

paperiin, kärjen haarat

väärässä kulmassa, kärki

aukeavat, mikä saa aikaan

saattaa raapia paperia ja piirtää

ihastuttavan, ohuesta paksuun

läiskiä ja tahroja sulava­

vaihtelevan viivan. Terävä­

linjaisten viivojen sijaan. Kun

kärkisiä teriä on monenlaisia:

totuttelet käyttämään terää,

jotkin ovat todella teräviä,

roiskeita tulee varmasti, mutta

jotkin todella jäykkiä ja jotkin

älä luovuta!

todella joustavia. Osta muutama erilainen terä, jotta tiedät, millaisesta pidät.

8

vino kynänpidike


Muste Kalligrafiaan tarvitaan mustetta! Sopivaa mustetta löytyy askartelu- ja taidetarvikeliikkeistä. Suosittelen mustaa mustetta, koska siinä on yleensä paras rakenne. Taidetarvikeliikkeiden valikoimissa on usein monia erilaisia kauniita musteita; kaikki eivät kuitenkaan sovi teräväkärkiselle terälle. Kokeile useita erilaisia musteita löytääksesi omat suosikkisi. Saatavilla on myös monia erilaisia kalligrafiaan soveltuvia nestemäisiä värejä, mutta niistä puhutaan myöhemmin. Omia suosikkejani ovat Sumi-muste, seepiansävyinen Walnut-muste ja akryylimuste. Paperi Paperin valinta on tärkeä osa kalligrafiaa. Paperin pitää olla sileää, muuten sen kuidut tarttuvat terän ohueen kärkeen ja mustetta roiskuu käsille (ja kaikkialle muuallekin)! Useimmat karkeat käsintehdyt ja paksut kuvioidut paperit eivät sovellu kalligrafiaan, niin ihastuttavia kuin ne ovatkin. Askartelu- ja taidetarvikeliikkeissä on laaja valikoima erilaisia papereita; valitse kalligrafiaan tai piirtämiseen tarkoitettu paperi. Kuten muidenkin välineiden kanssa, osta pieni määrä monia erilaisia papereita selvittääksesi, mistä pidät eniten. Omia suosikkipapereitani ovat sileä ja paksu paperi, ohut piirustuspaperi sekä sileä (kuumapuristettu), ohut vesiväripaperi.

Tarvikkeiden löytäminen Jotkin mainituista välineistä, varsinkin terät ja varret, ovat erityisvälineitä, joita ei välttämättä ole saatavilla kaikissa askarteluliikkeissä. Jos paikallisesta askarteluliikkeestä ei löydy jotakin välinettä, taiteilijatarvikkeita voi tilata myös netistä. Mm. Tempera, Taitaville ja Taidemakasiini myyvät kalligrafiaan tarvittavia välineitä.

9


Tekniikat

Teräväkärkisellä terällä tekstatessa tärkeimmät tekijät ovat painallus ja kulma. Ohuesta paksuun vaihtelevat viivat syntyvät kalligrafin käden painaessa terää. Terän sopiva kallistuskulma luo hienostuneen viistot kirjaimet ja tuo niihin muotoa.

Vinkki Kiinnitä huomiota siihen, miten kovaa painat kynää paperiin ja

Kynän käsittely Terän liikkeiden tulee aina myötäillä kirjainten kaarteita. Kirjainmuotojen kauniit paksut ja ohuet kaaret syntyvät terän paineen vaihteluista. Koska terävä­

▲ Liu’uta terää hellästi terän halkion suuntaisesti vähentääksesi muste­ roiskeita!

miten tiukasti puristat sitä. Käteesi ei pitäisi sattua harjoittelun jälkeen. Pitele kynää

kärkiset terät ovat joustavia, terän halkio

kevyesti ja paina sitä

aukeaa sitä avoimemmaksi ja terä vetää

paperiin hellästi.

sitä leveämpää viivaa, mitä enem­män terää painaa. Ohuen viivan saa siis aikaan keventämällä painallusta.

Kunnollisen ryhdin harjoittelu Hyvä ryhti on kalligrafille tärkeä. Varmistan itse vähän väliä, etten ole lysähtänyt kyyryyn pöydän ylle. Tarkista ryhtisi silloin tällöin. Tässä muutama vinkki hyvän ryhdin säilyttämiseksi: Oikein!

• Pidä jalat lattialla, selkä suorana, kädet ja olkapäät rentoina ja pää samassa linjassa niskan kanssa. • Käytä pöydälle asetettavaa maalaus­telinettä tai tue pöydän reunaa vasten tukeva levy, jotta saat työn 45 asteen kulmaan. Tämä auttaa pitämään selän suorana. • Pidä käsi liikkeessä, älä tue sitä paikoilleen.

Väärin!

10


Suojapaperin käyttö

Suojapaperi – aina!

Laita aina kätesi alle pala suttupaperia – silloin­ kin kun vain harjoittelet! Ihon luonnollinen rasva voi vaikuttaa musteen virtaamiseen ja aiheuttaa tahroja ja läiskiä. Kokeile pelikorttia tai vastaavanlaista liukaspintaista paperia, jotta käsi liukuu vaivattomasti.

Terän puhdistus ja huolto Terän säännöllinen puhdistaminen työskentelyn lomassa on tärkeää. Tietyt mustetyypit altistavat terän kulumi­ selle. Likainen terä myös vuotaa ja roiskii herkemmin. Tasaiset viivat ja kaaret onnistuvat vain puhtaalla terällä! Puhdista terä pyöräyttämällä sitä vedessä aina muuta­ man lauseen välein. Kuivaa terä nukkaantumattomaan liinaan. Minulla on aina muutama vanha riepu pöydällä tähän tarkoitukseen.

Terän vaihtaminen Terät eivät kestä ikuisesti. Kun terä näyttää kuluneelta, sen kärki on taipunut tai halkio pysyvästi leventynyt, se on aika vaihtaa uuteen. Putsaa uusi terä ennen käyttöä; jotkin terät on päällystetty aineella, joka suojaa niitä ennen käyttöä mutta häiritsee musteen virtaamista.

Työtilan valmistelu Aseta työpisteesi niin, että valo tulee vastak­ kaisesta suunnasta piirtävään käteesi nähden, jotta käsi ei heitä varjoja paperille. Sijoita kaikki työvälineet ja musteet piirtä­ vän käden puolelle välttääksesi mustepisarat ja musteen läikkymisen. Jos olet oikea­ kätinen, seuraa kuvan esimerkkiä. Jos olet vasenkätinen, asettele työtila piirroksen peilikuvaksi.

11


Vedot

▼ Tarkkaile kirjaimen muodos­ tumista. A:n pyöreä muoto piirretään niin, että terän halkio on linjassa kirjaimen kallistuskulman kanssa. Tällä tekniikalla loppu­ tuloksena on kauniita kirjaimia – ei roiskeita.

Terän täytyy liikkua samassa kallistuskulmassa kirjainten kanssa. Terän vetäminen luonnottomassa kulmassa paperin halki voi aiheuttaa roiskeita, sillä kärki voi tarttua paperin kuituihin.

Vedot ylös ja alas Yleinen sääntö on, että kynää painetaan alaspäin liikkuvilla vedoilla ja liu’utetaan hellästi piirrettäessä ylöspäin.

paina

ylös

älä paina, liu’uta liu’uta

alas

paina

12


Paksut ja ohuet vedot Tähtää sulaviin muutoksiin yhdistäessäsi ohuita ja paksuja vetoja. Harjoittele piirtämällä

aloita

paina

ympyröitä, jotta opit tekniikan täydellisesti.

liu’uta liian kova painallus

liian kevyt painallus

13


Tekstaus­ harjoitus

Vetojen harjoittelua

Ennen kuin hyppäät tämän osion ohjeisiin ja projekteihin, harjoittele hetki sulavia liikkeitä ja vetojen yhdistämistä. Harjoitteluun voi käyttää seuraavan sivun tyhjää tilaa tai erillistä paperia. Säilytä miellyttävä ote kynästä ja pidä paperi suoraan edessäsi, älä sivullasi.

Pidä mielessä: • Kiinnitä huomiota terän kulmaan ja siihen, kuinka kovaa painat kynää paperiin. • Yritä pitää terän halkio kirjainten suuntaisena. • Paina vetäessäsi kynää alas ja liu’uta työntäessäsi ylös. • Pidä ohuet viivat suunnilleen yhtä ohuina ja paksut viivat suunnilleen yhtä paksuina. • Ennen kaikkea: tekstaa rennosti ja vapaasti – ja pidä hauskaa!

14

Luovaa tekstausta lukunäyte  

Luovaa tekstausta (matalaresoluutio)

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you