Lasten sarjisopas lukunäyte

Page 1Kustantamo S&S


Kiitos, Iida, Onni ja Vilja testiryhmänä toimimisesta. Kiitos, Väinö, kun olet pieni ja hassu. Terolle kiitos kun olet. Kiitokset Suomen kulttuurirahaston Pohjois-Pohjanmaan rahastolle Lasten sarjisoppaan tukemisesta ja kiitos, Anne, kun laitoit silloin kerran sen sähköpostin.

Teksti ja kuvitus © Tiina Konttila 2018 Kustantamo S&S, Helsinki Painanut Dardezde Holografija, Latvia 2018 ISBN 978-951-52-4594-6


KUINKA SARJAKUVIA TEHDÄÄN?

Sarjakuvien tekeminen ei sovi kaikille. Jokaisen sarjakuvien piirtämisestä ja kirjoittamisesta haaveilevan on syytä ottaa huomioon, että sarjakuvien teko on monimutkaista, pikkutarkkaa ja hyvin, hyvin, hyvin, hyvin vakavasti otettavaa työtä. Aloittaaksesi sarjakuvien tekemisen tulee sinun ensin hallita taidehistorian perusteet ja tyylisuunnat, laaja värioppi, muotokuvamaalaus, perspektiiviasiat, maisemakuvaus, valaistuksen vaihtelut ja ihmisen anatomia. Ja eläinten! Voiko muka piirtää vaikkapa ankkoja, jos ei tiedä millainen lihaksisto niillä on? Hah! Jos piirtää ankkoja tietämättä lihassäikeiden oikeita sijaintikohtia, niille voi yhtä hyvin piirtää vaatteet. Ja hattuja! Naurettava ajatus. Vain Taiteilija, joka hallitsee yllä mainitut asiat täydellisesti voi tavoittaa uskottavan liikekielen piirtäessään pieruvitsejä tai banaaninkuoriin liukastelevia hahmoja. Eikä tietenkään ruutujen rytmityksestä ja puhekuplien soljuvasta tekstaamisesta tule mitään ilman alan koulutusta. Tai tarinan luomisesta. Oikeastaan kenenkään ei kannata tehdä sarjakuvia. Se on liian vaikeaa. Unohda koko juttu. Erityisen kamalaa olisi, jos lapset tekisivät sarjakuvia. Mitä siitäkin tulisi? No niin. Hus siitä. Menkää tekemään vaikka käpylehmiä.

LUKU 1 TYÖVÄLINEET SARJAKUVAN HISTORIAA VAIKKA MITÄ TYÖVÄLINEITÄ KOLME TÄRKEINTÄ AIVORUOKAVALIOSUOSITUS OMA TYYLI LUKUHAASTE


SARJAKUVAN

40 000 eaa. ihminen keksii piirtämisen. hän piirtää tietenkin seinään.

3000 eaa. Ihminen piirtää edelleen seiniin mm. pyramideissa. Hän piirtää myös papyrukseen ja savitauluihin.

100-luvulla Kiinassa keksitään paperi. (Mutta kukaan ei kerro muille, miten sitä tehdään.)

200 eaa. Keksitään sulkakynä.

1300-luvulla saadaan Euroopassakin viimein selville, kuinka paperia oikein tehdään. Huippua!

600-luvulla keksitään puhekuplan esi-isä: puherulla!


HISTORIAA

1600-luvulla painetaan ensimmäiset sarjakuvat. Tai kuvasarjat.

1400-luvulla keksitään painokone.

1800-luvulla puhekupla löytää muotonsa ja ensimmäiset sanomalehtisarjikset ilmestyvät. Ne ovat heti huippusuosittuja, tietenkin.

2000-luvulla sarjakuvat leviävät nettiin, ja niitä piirretään yhä enemmän digitaalisesti. Silti ihmiset piirtävät yhä myös seiniin.

1900-luvulla tapahtuu sarjisräjähdys: Sarjakuvasankarit valloittavat maailman viikkosarjisten, sarjakuvalehtien, -romaanien ja -novellien sivuilta. Sarjakuvat leviävät myös televisioon ja elokuviin.


TYÖVÄLINEET

MITÄ KAIKKEA SAATAT TARVITA


Sarjakuvailijan työvälineet ovat kehittyneet melkoisen pitkälle sen jälkeen kun esi-isämme alkoivat piirtää mammuttiseikkailujaan luolien seinille. Enää ei tarvitse raaputtaa kalliota tai möyhätä kasveja ja savea värimuusiksi, sillä kynä ja paperikin keksittiin jo ajat sitten. Sarjakuvien tekemiseen on tarjolla erivahvuisia ja -laatuisia papereita, loputon valikoima lyijykyniä, tusseja, huopakyniä, maaleja, siveltimiä, nestemäisiä tusseja, tussiteriä, puuvärejä, vesivärejä, peitevärejä, sormivärejä, hiilivärejä, pastellivärejä, värikyniä, valopöytiä, skannereita, kuvankäsittelyohjelmia, läppäreitä, pöytäkoneita ja tabletteja. Sarjakuvaa tehdään eri tyyleillä ja työtavoilla, ja siksi onkin hienoa, että vaihtoehtoja on paljon. Mutta tarvitaanko niitä kaikkia? Ei. On vain kolme asiaa, joita oikeasti tarvitset, ja ne ovat...


TYÖVÄLINEET

MITÄ OIKEASTI TARVITSET

Kynä Millaisella kynällä piirrät mieluiten? Valitse se. Paperia Tavallinen kopiopaperi on aivan kelpo valinta, ja sitä löytyy helposti. Mielikuvitus Työvälineistä tärkein on todella monipuolinen, tehokas ja täysin ilmainen. Eikä siinä vielä kaikki: mielikuvitus on valmiina käyttöönotettavaksi meistä jokaisella. Mielikuvituksen paras ominaisuus on se, että se toimii eri ihmisillä eri tavalla. Sarjakuvailijoiden mielikuvitukset tuottavat siis kaikki omanlaisiaan tarinoita ja kuvia, mikä on aika mahtavaa, eikö vain?