Page 1


Utgiven med stöd av FILI/Delegationen för den svenska litteraturens främjande.

© Alfred Backa 2016

Schildts & Söderströms, Helsingfors Redaktör: Kajsa Heselius

Omslag: Emma Strömberg

Inlaga: Alfred Backa, Linnea Portin och Emma Strömberg Tryckt hos Ednas Print 2016 ISBN 97 8-951-52-4099-6 www.sets.fi


Förord När jag ser en lärobok vill jag klottra i den. Jag vill hitta på skämt, rita pratbubblor och lägga in syr­liga kommentarer. Det har jag gjort sedan lågstadiet. Mina gamla skolböcker är fulla av gubbar och tanter som svär eller häver ur sig osakligheter. Det enda jag över huvud taget minns från skolan är saker jag skojat om i marginalen. Föga anade jag på den tiden att jag skulle skriva en historiebok enligt samma humo­r istiska mönster.   Det mesta i den här boken är sant. Jag lovar. Det är en faktabaserad humorbok. Eller en humor­baserad faktabok om man så vill. Skriven av en komiker som äntligen gjort ett vettigt dagsverke. Fritt tolkade urklipp från historien, både i vårt land och i världen omkring oss. Från 1917 fram till 2017, ett år som inte ens påbörjats i skrivande stund.   Vad är då fördelen med att skriva en faktabaserad humorbok? Jo, man är helgarderad. Om du hittar fakta som inte stämmer så har du fel, det är ju bara skoj. Har du ingen humor? Om du däremot tycker att boken är för faktabunden och tråkig så har du också fel, det är på tiden att du lär dig något. Det här kan komma i provet.   Den här boken är också en språklig tidsresa, efter­som språket förändrats en del på hundra år. Vi lägger inte längre in en massa F i våra ord, tack och lofv. Dessutom kan det hända att dåtidens politiskt in­korrekta ordval kan chockera ditt moderna sinne. Ståhlberg kallas till exempel vår ”förste” president och inte ”första”. Om du kan komma över det här så tror jag att vi kan ha hundra ganska trevliga år tillsammans.   Men om du ändå förfasas över att jag dragit skämt om något som är alldeles för känsligt så ber jag dig att bläddra vidare innan du hör av dig till mig eller tidningspressen. Det finns säkert något värre på nästa sida. I övrigt önskar jag dig mycket nöje.   Vi ses i framtiden!

Alfred Backa

5


1917

FINLAND ÄR TYP SJÄLFSTÄNDIGT Senaten vill göra Finland till en själfständig republik.   Torsdagen den sjätte december beslöt lantdagen att anta denna proposition. Därefter gick lantdagen raka vägen hem.   – Vi skall väl icke behöfva arbeta på själfständighetsdagen! utbrast lant­ dagens talman.

Finland är därmed själfständigt, så länge Ryssland icke misstycker. Vår flagga skall ha ett lejon som trampar på den ryska sabeln samtidigt som han knifhugger sig själf i hufvudet. Detta representerar vårt ryssförakt samt hur själfmordsbenäget det är för oss att förakta ryssar.

Ryssland misstycker typ inte Vladimir Lenin godkände vår själfständighet den 31 december. Det var viktigt att få landet själfständigt så fort som möjligt, eftersom konflikter mellan borgare och socialister börjat gifva sig till känna. Lenin tyckte dock att det var märkligt att Finlands arbetare inte gjort uppror i samband med själfständighets­f örklaringen.   – Nyutropade stater brukar väl inleda sin verksamhet med en revolution och ett inbördeskrig. Så gör vi i Ryssland alla fall, säger Lenin. Han lär också förvänta sig att Finland kommer tillbaka. Eftersom han är hygglig nog att ge oss själfständighet tycker han att vi kan vara hyggliga nog att ge den tillbaka.

Oavsett vad som händer så tycker han att det är bra för vårt förhållande att vi tar en paus.

Surrogattips I och med lifsmedelsbristen som råder förstår vi att måltiderna kan bli knapphändiga. Rif därför ut denna annons och nyttja som komplement till allsköns grönsallater och stufningar. Smaklig spis! Om du icke vill rifva i tidningen, använd knif.

8


1917

AMERIKA BEGER SIG IN I KRIGET Det stora kriget rasar fortfarande i världen, ett krig som endast ökar i popularitet. Nu har också Amerika visat intresse för våldsam­ heterna, om än motvilligt.   Redan 1915 sänktes fartyget RMS Lusitania av en tysk ubåt. President Woodrow Wilson nöjde sig då med att skriva en formell protest. Denna ilskna text fick chockerande nog icke tysk­ arna att retirera, i stället har de börjat sänka ännu fler skepp. I

januari skickade de ett telegram där det framkom att de ämnade alliera sig med både Japan och Mexiko. Mexiko blev nämligen lovade alla landområden de förlorat till Amerika vid en allians. Med detta i åtanke, men också för att säkra handeln med Europa, har Amerika bestämt sig för att förändra världshistorien och bege sig in i kriget.   Äfven om Woodrow Wilson hade föredragit en arg insändare.

Finsk patent på hopfällbar telefon Helsingforssonen Eric Magnus Tigerstedt har i dagarna tagit patent på en telefon som kan fällas ihop och läggas i fickan. Denna uppfinning är dock inget som intresserar finländska producenter.

– Här i landet gör vi papper och gummi! Skulle denna firma göra mobila telefoner? Det var det dummaste jag har hört, ryter Nokias direktör.

ARBETE SÖKES

Bröd, smör och spannmål

49 år fylld herreman söker sysselsättning. Har tidigare tjänstgjort som kejsare af Ryssland, storfurste af Finland etc. Rökfri och skötsam.

Finnes ej längre i vår butik, så sluta fråga. Br. Mättiläs Handelsbod Nikolaj II

9


1933

Hitler tar makten i Tyskland

– Var nu en duktig rikskansler och ställ inte till med några världskrig.

Den 30 januari utsågs Adolf Hitler till rikskansler av riks­president Paul von Hindenburg. Hitlers nya rikskanslerbefattning firades

med en riksbrand på riksdags­ huset i Berlin.   Branden skylldes på kommunisterna, men dådet spelade rakt

i händerna på nationalsocialisterna, som på grund av oroligheterna kunde instifta en fullmaktslag och utse Adolf Hitler till diktator.

Gatuslagsmål på svenska dagen Svenska dagen firades i Helsingfors med häftiga gatuslagsmål mellan finskhetsivrare och finlandssvenskar. Polisen fick till slut ta till kraftåtgärder för att stoppa bråket.   – Det är hemskt att det blir så här. Det blev ett helt galet upplopp i staden. Jag blev liggande på sjukhus i flera dagar och hade efter det huvudvärk och problem med balansen i flera veckor. Sedan lär det ha varit gatuslagsmål också, säger en finlandssvensk firare.

44


1933

Mannerheim är fältmarskalk Carl Gustaf Mannerheim har i maj befordrats till fältmarskalk. Det är den högsta titeln man kan ha i den finska armén. Den är så hög att ingen förr har haft den.   – Mannerheim har varit friherre, överbefälhavare, riksföreståndare och officer. Om han skall ha fler titlar så får vi väl hitta på nya, säger president Svinhufvud.

Fosterländska folkrörelsen får fotfäste En arvtagare till Lapporörelsen är partiet Isän­­­­ ma­a llinen kansanliike, IKL. Partiet representerar ytter­högern och har i år fått 14 platser i riksdagen. IKL är ultrapatriotiskt, till den grad att de använder italienska hälsningar och ser upp till Tyskland.

Nationernas förbund ganska dåligt Japan har efter sina angrepp mot Shanghai fått kritik från Nationernas förbund. Japan tog till sig av kritiken och bestämde sig för att sluta.   Vara med i Nationernas förbund alltså.

Pall till salu Bra att sitta på. Köper du fler än en så kan du stapla dem.

Alvar Aalto

Tyskland lämnar också den fredsbevarande organisationen, som inte har så många länder kvar att hålla fred mellan längre.

TAMPONGER För en fräsch känsla under den känsliga tiden. Absorberande helhets­lösningar för damer. Vi tänker inte närmare berätta vad de skall användas till, ty en kvinnas naturliga funktioner äro skamliga och skall icke omtalas.

Födda Vår son Jörn har fötts och genast påbörjat en memoarsvit om sin turbulenta tid i livmodern. Stolta föräldrarna Donner

45


1980

PUNKEN BLIR GLAMMIG

80-TALET ÄR HÄR

och samhällsPunken som blev både populär väg bort. Den farlig under 70-talet är nu på cken, där det börjar i stället ersättas av glamro gjort sig stort. finländska bandet Hanoi Rocks hyperfriserade Frontmännen i gruppen är de olm och Antti och översminkade Matti Fagerh chael Monroe Hulkko, med artistnamnen Mi

sexperter är och Andy McCoy. Enligt ungdom punken. glamrocken inte lika farlig som hällsfara med    – Det finns ingen direkt sam hända är att glamrock. Det värsta som kan n med löjungdomar ersätter sina vanliga nam er ungdomsliga amerikanska artistnamn, säg amäki. forskaren Roxy Wyldchyld-Haap

SMITTKOPPSVIRUSET UTROTAT MEDICINSK SENSATION

Världshälsoorganisationen WHO har efter framgångsrika kampanjer lyckats utrota smittkoppsviruset. Viruset finns dock kvar på laboratorier, i fall man skulle behöva det i militära syften.   Vetenskapliga, menar vi. Inte militära. Det måste ha blivit ett stavfel.

148


1980

SOVJET OCKUPERAR AFGHANISTAN EXKLUSIV INVASION För att stödja den kommunistiska regeringen i kampen mot den islamiska mujahedinrörelsen anföll Sovjet Afghanistan i fjol och har nu ockuperat landet. Detta har väckt omvärldens förakt och ett fyrtiotal länder väljer i protest

att bojkotta olympiaden i Moskva. Amerikanerna är särskilt kritiska i sitt fördömande.   – Anfalla ett land på grund av rebellgrupper som tycker annorlunda än man själv? Pff, det låter såå 1964.

USA BESEGRAR SOVJET I ISHOCKEY, ALLTSÅ för att lägga det USA och Sov jet bestämde sig . Bokstavligen. kalla kriget på is i Lake Placid främst bestod av USA:s lag vann, trots att det amatörer. las för ”Miracle   Matchen har nu börjat kal e med om att det on ice”. Påven håller dock int är ett mirakel.

INTE MILITÄRT var bara fräscht   – Nej, inget mirakel. Det för Mike Eruflankspel och en sjujäk la match ets ess och räddazione. Han var helt klart lag key ns frä lsare, de matchen från undergång, hoc man ska jämföra lite som ... Jag vet inte vem et mirakel, men med, nån frä lsare. Så nej, ing predikan i Rom. ett schysst lir, säger påven i sin

149


1996

GIRL POWER I RIKSDAGEN För första gången någonsin leds Finlands riksdag av tre kvinnor. Talman Riitta Uosukainen, första vice talman Sirkka-Liisa Anttila och andra vice talman Kerttu Törnqvist. Kvinnor har alltså just nu den parlamentariska makten i landet.   Men de har inte så mycket makt att de tillåts kalla sig något annat än talmän.

Får får får I juli föddes Dolly, världens första klonade får. Enligt forskarna bakom kloningen var processen väldigt enkel, de bara markerade fåret de ville klona och copy-pastade det. Kloning väcker fortfarande etiska frågor.   – Det kliar i fingrarna på många forskare att börja klona människor. Men det ska vi undvika tills vi vet vilka komplikationer det kan leda till, säger vetenskapsmännen Terttu Vikman.

Detta är det digitala husdjuret Tamagotchi Köp ett sådant till ditt barn och förbered barnet på att i framtiden alltid ha en teknisk apparat i fickan som piper när den vill ha uppmärksamhet.

182


1996

Så funkar Internet Om man räknar mängden Internetabonnemang per invånare har nu Finland mera Internet än något annat land i världen. Men hur fungerar egentligen Inter­nätet? Det kan ju vara svårt för gemene man (och kvinna) att förstå.   Din dator kopplas in i väggen och beger sig ut i världens vida nät. För att göra det måste den först ringa upp en annan dator och fråga om det passar sig. Det är det som låter så skränigt från ditt modem. Så här säger de egentligen, på dataspråket:   – Tjena!   – Morjens, e de en dator?   – Det kan du hoppa upp och resetta dig på.   – Coolt. Vill du ut på nätet?   – Tja, det vore väl nätt med lite net.   – Det ska väl gå an. Annars då?

– Jo, det är väl under kontroll.   Sedan fortsätter datorerna att artigt småprata en stund, därför är Internet fortfarande ganska långsamt.

Kossorna måste vara tokiga Forskare har hittat samband mellan Creutzfeldt-Jacobs sjukdom och galna kosjukan i Storbritannien. EU har därför förbjudit all

export av brittiskt nötkött. Vissa är skeptiska till det hela och menar att korna inte alls är galna, bara missförstådda.

Varggrotta funnen På gränsen mellan Kristinestad och Bötom i Öster­ botten har en grotta med förhistoriska föremål hittats. Grottan verkar ha varit boplats för neanderthalare för över 75 000 år sedan. Dessa ska senare ha flyttat till närliggande Närpes där de fortfarande är bosatta.

183


2000

VÄRLDEN GICK INTE UNDER Vi klarade årsskiftet 99–00 utan att världen gick under. Ge det några år till.

Bibel 2000 utkommer En ny, frän översättning har utkommit för att få kidzen intresserade av kristendomen. Här har man fräschat upp språket så att tugget blir modernare och mera lättillgängligt. Några exempel: • ”Den helige Ande” har omskrivits till ”den heliga anden”, och ibland ”Anden”. Ibland Bertil.

• Jesus går inte längre på vattnet. Han powerwalkar för att uppnå optimal energiförbrukning. • Noak har inte längre två av varje djur i sin ark. I stället säljer han biljetter till arken så den blir överbokad och lever sedan gott på vinsterna.

PX TO THE XTREME

Bush vinner med 1 000 röster Det amerikanska presidentvalet är nu avgjort. Efter en manuell omräkning vann George W. Bush med en marginal på mindre än tusen röster. Omräkningen har ansetts vara till Bushs fördel, och valfusk misstänks. I Florida har tumult uppstått på grund av vilseledande röstsedlar: Vill du inte att kandidaten Al Gore ska låta bli att inte vinna, eller vill du tvärtom att kandidaten George W. Bush inte ska nekas en icke-förlust? Svara med en essä. Bush kommer nästa år att sväras in som president. ”Fan också.”

192

(Extra förvirrande var det väl att valsedlarna tydligen var tryckta på svenska.)


2000

Tarja Halonen ny president Tarja Halonen vann millenniets första presidentval med 51,6 procent av rösterna i andra omgången. Efter mer än 80 år har Finland härmed sin första kvinnliga president. ­  – Det kanske var på tiden. Vi har haft tio manliga presidenter, så könsfördelningen blir ju ganska jämn om var elfte president är kvinna. I alla fall kan vi

försöka att ha kvinnliga presidenter vid varje millennieskifte, säger en statsvetare, till majoriteten man.   För att presentera vår nya president på ett nytt fräscht sätt har vi gjort ett Lunarstorm-krypin åt henne. (Sådant lär kidzen hålla på med när de inte läser den senaste bibelöversättningen.)

TarjaHalonen F56 Från Helsingfors TarjaHalonen har inte skrivit något om sig själv!

Balla fakta Personlighet Grubblare

Politik Socialdemokrat

Intressen Politik

Bostad Ej angett

Civilstatus Har stadigt sällskap

Klädsmak Propert

Favoritmat Det jag lagar

Musiksmak Crunk. En undergenre till hiphop som bl.a. Lil Jon & The East Side Boyz sysslar med.

Hårfärg Rött

193