2018 Hösten S&S

Page 1

1

HÖST 2018


Höst 2018 PROSA 4

SABINE FORSBLOM • Betinkan

6

EVA FRANTZ • Den åttonde tärnan

8

PETER SANDSTRÖM • Mamma november

SCHILDT S & SÖDERS TRÖMS

Snellmansgatan 13, 00170 Helsingfors info@sets.fi litteratur.sets.fi

BIOGRAFI 10

TUVA KORSSTRÖM • Älvan och jordanden – En biografi om Mirjam Tuominen och Torsten Korsström

LYRIK INFORMATION

12

HEIDI VON WRIGHT • mellanblad

Elisabeth Jansson 040 745 17 63 elisabeth.jansson@sets.fi

13

GÖSTA ÅGREN • Ritten mot nuet

SAKPROSA 14

FÖRSÄ L JNING

Inger Ruotanen 045 657 64 94 inger.ruotanen@sets.fi

MARCUS ROSENLUND • Väder som förändrade världen

HUMOR

Susanna Sucksdorff 050 574 69 66 susanna.sucksdorff@sets.fi MA RK N A DSFÖR ING

Hedda Sirén 040 570 40 64 hedda.siren@sets.fi LOGIS TIK

Kirjavälitys Hakakalliontie 10, 05460 Hyvinge 010 345 15 30 kvtilaus@kirjavalitys.fi kirjavalitys.fi

På omslaget: Sabine Forsblom Fotograf: Marica Rosengård

16

ALFRED BACK A • Överlevnadshandbok för finlandssvenskar

16

NYUTGÅVA: ALFRED BACKA • Finland hundranånting 1917–2018

18 Tinderdejten BARN- OCH UNGDOMSLITTERATUR 19

K AROLIINA PERTAMO • Kaninen gillar

20

K ARIN ERL ANDSSON • Fågeltämjaren

22

EVA FRANTZ • Hallonbacken

24

SANNA MANDER & ANNA SARVE • Prinsessboken

NYUTGÅVA 26

ULL A-LENA LUNDBERG • Is

LJUDBÖCKER 27

EVA FRANTZ • Blå villan

27

K ARIN ERL ANDSSON • Pärlfiskaren

28

Prisbelönta böcker från 2017

Tryckt hos Nord Print 2018

Håll koll på böckerna och människorna kring S&S Litteratur litteratur.sets.fi @schildtssoderstroms

@schildtssoderstroms

@schildtssoders

Prenumerera på vårt nyhetsbrev på adressen litteratur.sets.fi/nyhetsbrev


Bild: Sanna Mander

DEN SOM HITTAR PÄRLAN ”ÖGONSTENEN” BEHÖVER ALDRIG MER LÄNGTA EFTER NÅGONTING.

Det är utgångspunkten i Karin Erlandssons bokserie Legenden om ögonstenen. Att få presentera den andra delen i serien är en sann glädje: i augusti ger vi ut Fågeltämjaren, där Miranda och Syrsa fortsätter kampen mot Iberis, som har lyckats lägga beslag på den begärliga pärlan. Nästa vår följer Bergsklättraren, och hösten 2019 kommer den avslutande delen, Segraren. Pärlfiskaren, del ett i serien, fick Runeberg Junior-priset i februari. Vid prisceremonin i Borgå bibliotek, där den enorma barnjuryn bildade ett hav på golvet bland hyllorna, blev det klart att det här är en berättelse som lever i sina läsare. Entusiasmen och inlevelsen var stor, och Miranda och Syrsa och deras sammansvurna är redan viktiga personer för tusentals barn i slukaråldern – och för deras föräldrar. Pärlfiskaren kommer också som ljudbok inom kort. Den andra ljudboken vi gör den här säsongen är deckaren Blå villan av Eva Frantz, där poliskvinnan Anna Glad är huvudperson. I höst får Glad ett nytt brott att lösa i Den åttonde tärnan, då en vinterbadare råkar på en riktigt obehaglig överraskning. En som vet allt om att vilja vara någon annan, någon annanstans är Betinkan, som i Sabine Forsbloms roman försöker finna sin väg i en tillvaro präglad av lojalitet, rivalitet, klass och hemlig tonårskärlek. I Peter Sandströms hela författarskap finns känslan av förlust – hos honom längtas det efter det som finns allra närmast: mor, far, sonen, dottern, hustrun. Fysiskt så nära, men ändå så långt borta, det är den grundläggande stämningen i den melankoliska och humoristiska Mamma november. Med dessa nedslag önskar jag dig välkommen till S&S Litteraturs höst. Vi hoppas kunna tillfredsställa något av din läslängtan – men vi vill inte mätta den, vi vill tvärtom öka den! | Anna Friman, litterär chef |


SABINE FORSBLOM har arbetat som

journalist på Svenska Yle och som lärare i Borgå innan hon började skriva på heltid. Betinkan är Forsbloms tredje roman sedan den hyllade debuten Maskrosguden (2004). Hennes föregående bok Maskrosgudens barn (2015) nominerades till Nordiska rådets litteraturpris 2016.

Bild: Marica Rosengård 4


ROMAN ISBN 978-951-52-4631-8 Inbunden, ca 250 sidor Omslag Fredrik Bäck Biblioteksklass 84 Utkommer i augusti Utkommer på finska hos Kustantamo S&S

”Med Maskrosgudens barn har Sabine Forsblom skrivit en medryckande, ångande, levande och gripande roman – en form av korsning mellan Moa Martinson och Kjell Johansson. Detta är en av årets stora och viktiga romaner och visar på hur stark och livskraftig arbetarromanens tradition är även i vår föränderliga samtid.”

Utkommer också som e-bok ISBN 978-951-52-4632-5

| Christer Enander, Helsingborgs Dagblad om Forsbloms föregående bok |

EN MYLLRANDE, MUSTIG ROMAN

SABINE FORSBLOM

BETINKAN Det gör ont att växa upp. Och särskilt ont gör det att växa upp i arbetarkvarteret Tattarmosan, i ett fallfärdigt ruckel till hus, med ojämnt skuren korkmatta och kryddfisk till middag. För henne som kallas Betinkan gör det ändå mest ont att finnas i närheten av Susanna. Susanna tvillingsjälen, som numera mest umgås med rikemansflickorna. Se henne luta huvudet mot Honom – och förbrännas av hemlig kärlek. Då får man i stället titta åt ett annat håll, ta en rejäl klunk ur Minttuchoko-flaskan, spela stenhård tuffing som ingenting biter på. Drömma sig bort till ett bättre liv, bort från skrik och bråk, bort till friheten i Helsingfors.

Sabine Forsblom skriver med inspirerad energi, uppkäftig humor och empati om lojalitet, rivalitet och klass. Det är sent sjuttiotal och på festerna gäller det att ha de högsta platåskorna, den tjockaste mascaran och den mest oberörda minen. Dra in magen, knipa ihop låren och vända ansiktet så potatisnäsan inte syns. Sedan bara vänta på att Han ska upptäcka en – för en kväll åtminstone. Och vara beredd att betala priset.

5


”Jag började skriva den här boken ett bra tag innan metoo-uppropet tog fart, men självklart påverkade det mig och mitt skrivande. Feminism, utsatthet och systerskap är återkommande teman. Och alltsammans kretsar kring schablonbilden av hur unga flickor borde vara: lucia och hennes tärnor.”

ROMAN ISBN 978-951-52-4633-2 Inbunden, ca 300 sidor Omslag Emma Strömberg Biblioteksklass 84 Utkommer i augusti Utkommer på finska hos Kustantamo S&S Utkommer också som e-bok ISBN 978-951-52-4634-9

LÄS OCKSÅ:

| Eva Frantz |

EN NY ANNA GLADDECKARE BLÅ VILLAN ISBN 978-951-52-4329-4

EVA FRANTZ

DEN ÅTTONDE TÄRNAN En morgonpigg vinterbadare får sig en otrevlig överraskning när han tar sina första simtag i vaken. På folkhögskolan en bit bort hörs märkliga steg i natten. Och vad är det som blixtrar i elevhemsbyggnaden som stått tom i flera år? Äldre kriminalkonstapel Anna Glad försöker anpassa sig till sitt nya liv som singel medan staden rustar för traditionellt luciafirande. Ett dödsfall som vid första anblicken ser ut som en olyckshändelse verkar ha ett märkligt samband med en tragedi som inträffade trettio år tidigare.

6

Anna och hennes kolleger inser småningom att allt verkar kretsa kring den blyga flickan som går sist i luciatåget. Den åttonde tärnan. Men vem är hon? I Eva Frantz nya mysdeckare Den åttonde tärnan får vi möta unga flickor, sådana som är unga nu och sådana som var unga en gång. Deras problem är ändå desamma. Hur är man en kul partytjej utan att bli för full eller patetisk och hur ska man ta sig fram i världen utan att göra någon besviken?


Bild: Marica Rosengård

EVA FRANTZ är uppvuxen i Helsingfors och bosatt i Esbo. Hon arbetar vid Svenska Yle och är aktiv bloggare. Frantz debuterade hösten 2016 med den hyllade mysdeckaren Sommarön. Den åttonde tärnan är Frantz tredje deckare och i höst utkommer också hennes första barnroman Hallonbacken, som är en rysare för mellanåldern.

7


NOVELLER ISBN 978-951-52-4638-7 Inbunden, ca 200 sidor Omslag Anders Carpelan Biblioteksklass 84 Utkommer i augusti Utkommer på finska hos Kustantamo S&S Utkommer också som e-bok ISBN 978-951-52-4639-4

LÄNGTAN EFTER NÄRHET OCH OFÖRMÅGAN ATT NÅ FRAM

PETER SANDSTRÖM

MAMMA NOVEMBER Åtta betraktelser

8

En mor blomstrar som singel, en far åldras och ber sin vuxne son smörja hans rygg med kokosdoftande solkräm. En hustru har mer plats när mannen är borta hemifrån, en dotter är plötsligt en kvinna som bäst skulle passa på en röd vespa, en tidigt världsvan son är klokare än sin sin far.

Peter Sandström blev Finlandianominerad och fick Runebergspriset för sin senaste roman, Laudatur (2016). I Mamma november fortsätter han iaktta de viktigaste relationerna med ömhet och kärlek, och med oförminskad sandströmsk kärvhet och humor.

I Mamma november. Åtta betraktelser handlar det om familjen, den enhet som varken kan väljas eller väljas bort. Hur går det med förväntningarna på de närmaste när man förändras, utvecklas, blir äldre?

”När far inte var där fick mor kraften tillbaka. Kraften att sörja. Kraften att leva. När han inte var där längre med sina värkande ben, med sin söndriga strupe, och sin leda. Hon fick sina år tillbaka, och de blev fler och fler.”


Bild: Marica Rosengård

PETER SANDSTRÖM är uppvuxen i

Nykarleby och bosatt i Åbo. Den kritikerhyllade föregående boken Laudatur nominerades till Finlandiapriset 2016 och vann Runebergspriset 2017.

9


TUVA KORSSTRÖM

är kritiker och författare. Hon har varit kulturchef på Hufvudstadsbladet och har tidigare gett ut essäsamlingar om litteratur och filosofi samt redigerat Mirjam Tuominens texter i urval. Bild: Cata Portin 10


BIOGRAFI ISBN 978-951-52-4636-3 Inbunden, ca 450 sidor Omslag Emma Strömberg Biblioteksklass 86.22 Utkommer i september

PAPPA ETT LJUS, MAMMA ETT MÖRKER

TUVA KORSSTRÖM

ÄLVAN OCH JORDANDEN En biografi om Mirjam Tuominen och Torsten Korsström

Tuva Korsströms bok handlar om författaren Mirjam Tuominen och bildkonstnären Torsten Korsström samt om deras barn Kyra och Tuva. Tyngdpunkten ligger på Mirjam som genom sin genialitet och starka personlighet kom att dominera resten av familjen. Mirjam Tuominen debuterade 1938 med novellsamlingen Tidig tvekan. ”En mycket märklig debut”, skrev Hagar Olsson i sin berömmande recension. Mirjam och Torsten gifte sig ett år senare, på tröskeln till vinterkriget. Torsten hade blivit seminarielektor i Nykarleby, men var inkallad under nästan hela krigstiden. Som glödande pacifist och antinazist kände sig Mirjam ensam och olycklig i småstaden. När kriget var slut var också äktenskapet över.

Under en lång och plågsam skilsmässoprocess pendlade Mirjam mellan Nykarleby och Helsingfors medan hon etablerade sitt författarskap med titlar som Besk brygd, Stadier, Bliva ingen. När hon slutligen flyttade till Helsingfors med döttrarna blev Torsten kvar som en omtyckt lärare i seminariestaden. För Kyra och Tuva blev det med åren så att Mirjam representerade det mörka: vredesutbrott, mentala problem, sjukdom och ökande isolering. Totti stod för somrar i Korpo skärgård, glädje och umgänge med en stor släkt. När Tuva Korsström går in i Mirjam Tuominens liv och produktion gör hon det både som dotter och litteraturkritiker. Hon förmår se på sin mor med distans och med beundran för ett författarskap som just nu upplever en renässans. 11


Bild: Robert Seger

LYRIK

HEIDI VON WRIGHT

MELLANBLAD jag bär era röster med mig nu lägger jag dem här det är något med barren som gör skogen speciell det är något med kylan som ger ljuset färg

ISBN 978-951-52-4642-4 Häftad, ca 100 sidor Omslag Ulla Donner Biblioteksklass 82 Utkommer i september

I sin nya diktsamling mellanblad går Heidi von Wright med ekokritiska steg genom ett förfallande diktlandskap. De flesta har gett sig av men rösterna dröjer kvar i omgivningen. Vad har gått förlorat, varför och går det att bygga upp igen? von Wright rör sig från insekters känselspröt till massiva galaxers spiralkonstruktioner på jakt efter ledtrådar om det förflutna och framtiden. von Wrights lyriska språk är känsligt och träffsäkert. Liksom i hennes tidigare diktsamlingar återkommer rummen och drömmarna, naturen och havet. HEIDI VON WRIGHT debuterade 2003 med den uppmärksammade diktsamlingen skör och spräcklig och har därefter gett ut sex diktsamlingar. von Wright frilansar som kulturskribent och illustratör.

12


Bild: Paschinsky Studio

LYRIK ISBN 978-951-52-4657-8 Inbunden, ca 100 sidor Omslag Anders Carpelan Biblioteksklass 82 Utkommer i september

”Gösta Ågrens dikter kan se ut som svar men är i själva verket frågor.” | Michel Ekman i efterordet till Samlade dikter |

GÖSTA ÅGREN

RITTEN MOT NUET Här bland minnen och slutskeden, inser jag, att ingenting är över. Åren gömmer och skyddar ynglingen så som fjäderdräktens skymning fågeln.

År 2016 utkom Ågrens Samlade dikter 1955–2015. Boken blev startskottet till dikterna i denna samling som spänner över lång tid. Här, liksom i Jär-trilogin, finns biografiskt stoff men dikterna genomsyras också av författarens livslånga umgänge med filosoferna och de stora livsfrågorna. I sitt språk är Ågren exakt och avskalat osentimental. Dikternas grundton är varm, medmänsklig och djupt humanistisk. GÖSTA ÅGREN debuterade år 1955 och nådde en höjdpunkt på

Titeldikten i Gösta Ågrens nya samling Ritten mot nuet är inspirerad av en ungdomsupplevelse då den blivande diktaren en sen, mörk kväll kom ridande längs en landsväg där även bilar färdades. Mörkret och strålkastarna gjorde ritten oförglömlig.

sin diktarbana med Jär-trilogin. Trilogins första del vann Finlandiapriset år 1989. År 2016 utkom Samlade dikter 1955–2015 för att uppmärksamma Ågrens 60-åriga författarskap och 80-årsjubileum.

13


SAKPROSA ISBN 978-951-52-4648-6 Häftad, ca 200 sidor Omslag Fredrik Bäck Biblioteksklass 50 Utkommer i oktober Utkommer också som e-bok ISBN 978-951-52-4660-8

DET FINNS INGET DÅLIGT VÄDER, BARA ETT KLIMAT PÅ RANDEN TILL VANSINNE

MARCUS ROSENLUND

VÄDER SOM FÖRÄNDRADE VÄRLDEN För att ta över världen räcker det inte med att du skapar världens mäktigaste handelsmakt eller världens mest överlägsna vapenmakt. Du måste också göra dig till herre över vädrets makter. Det har inget av vår historias imperier ännu lyckats med, och därför har de alla gått under. Det må vara vinnaren som skriver historien. Men hur många gånger har det inte varit vädret som har avgjort vinnaren? Eller avslutat berättelsen utan någon vinnare alls?

14

Vetenskapsredaktören Marcus Rosenlund debuterar med en bok om hur klimatet och vädret påverkat historiens gång. Här får du bland annat veta hur El Niño-fenomenet bidrog till Maya-kulturens undergång, varför Grönland heter Grönland och vad sambandet är mellan Edvard Munchs målning Skriet och vulkanutbrottet på Krakatau 1883. Samt hur vädrets makter hjälpte Englands flotta att betvinga den spanska armadan 1588. Rosenlund förklarar svåra saker så att de blir glasklara. Han berättar med entusiasm och kunskap om väder och vind – ett ämne som sysselsatt mänskligheten genom alla tider.


Bild: Cata Portin

MARCUS ROSENLUND har jobbat som

journalist vid Svenska Yle i mer än tjugo år, bland annat med det populära vetenskapsprogrammet Kvanthopp i Radio Vega. År 2015 tilldelades Rosenlund Topeliuspriset av Finlands svenska publicistförbund för sin förmåga att göra vetenskaperna begripliga och fascinerande för alla.

15


Bild: Linnea Portin

ALFRED BACKA är född och uppvuxen i Österbotten. Han är en av våra mest kända komiker på scen och i radio. Backa debuterade som författare 2016 med den omåttligt populära Finland hundranånting, som har sålt i över 5 000 exemplar.

16


HUMOR ISBN 978-951-52-4646-2 Häftad, ca 200 sidor Omslag Linnea Portin Biblioteksklass 92.9 Utkommer i september

NYUTGÅVA

FINLAND HUNDRANÅNTING 1917–2018

KÖP EN BOK, RÄDDA EN FINLANDSSVENSK!

ISBN 978-951-52-4584-7 Omslag Emma Strömberg Har utkommit 2018

ALFRED BACKA

ÖVERLEVNADSHANDBOK FÖR FINLANDSSVENSKAR Alfred Backa är tillbaka efter succén med boken Finland hundranånting ! Nu får vi följa en ljusskygg professor på en resa genom Svenskfinland. Resan går från Kokkola i norr via Pyttis i öster till Svenskfinlands paradis, Åland. Med Folkhälsans ökända ”Vår hustavla” från 1921 som utgångspunkt försöker professorn hitta levnadsregler för den moderna finlandssvensken. Han ger råd och vägledning om allt från motion till reproduktion och erbjuder ett enkelt test som ger svaret på frågan: ”Är mitt barn finlandssvenskt?”

I jakten på finlandssvenskhetens kärna får alla i vår ankdamm sig en släng av sleven. Fakta möter fördomar när vi undervisas om Vörås raggare och pensionärer, Vasas vittu- respektive satanbälte och Ekenäs som dödens väntrum. För att inte tala om den billigare versionen av Ekenäs: Lovisa. Definitionen av en god finlandssvensk ringas in mer och mer och ingen går säker i denna avhandling. Följ med på en humoristisk resa genom Svenskfinland och få livsviktig information om vår folkstam!

17


HUMOR ISBN 978-951-52-4644-8 Häftad, 200 sidor Omslag Emma Strömberg Biblioteksklass 59.3 Utkommer i oktober

HÄLSNINGAR FRÅN TINDERDJUNGELN!

TINDERDEJTEN Vi skulle träffas vid 19 och klockan 18.06 kom ett meddelande: Pinsamt att dra sig ur men jag har fått en hemsk hicka som inte går om. Jag trodde han skojade men hans svar var gravallvarligt: Jag skämtar inte nu, smulan.

18

Den här historian om en dejt som inte blev av och många andra personliga upplevelser samlas mellan pärmarna i boken Tinderdejten. Det är roligt, hemskt, konstigt och vågat, ibland erotiskt. Berättelserna varvas med råd och rön, frågor besvaras av Tinderexperten. Tonen är underhållande men ett stråk av allvar drar också genom texten. Dejtingappen Tinder har massvis av användare i hela världen, även i Svenskfinland. Alla som någon gång har testat Tinder har en historia. Och de som inte är på Tinder är nyfikna. Alla har åsikter. Här får du ett tvärsnitt av vad Tinder betyder för finlandssvenskarna.


Bild: Katriina Korpi

BILDERBOK ISBN 978-951-52-4589-2 Hårdkartong, 18 sidor Omslag Karoliina Pertamo och Carlos da Cruz Biblioteksklass 85.231 Har utkommit Utgiven på finska hos Kustantamo S&S Åldersrekommendation 0–3

KAROLIINA PERTAMO

KANINEN GILLAR Här är kaninen! Kaninen gillar molntussar, maskrosor och sin vän igelkotten! Kaninen gillar är en rar och glad bilderbok om vänskap och annat vackert. På uppslagen i klara färger får läsaren möta kaninens vänner och ta del av vad just de tycker om. Den här boken passar för de allra minsta. KAROLIINA PERTAMO har studerat till bildkonstlärare vid Konstindustriella högskolan i Helsingfors och till bildkonstnär i Frankrike. Pertamo illustrerade sina första böcker 2010 och blev snabbt ett namn inom den finländska illustrationskonsten.

19


”Pärlfiskaren är en resa i både riktiga och filosofiska djup som böljar och lyser.”

KAPITELBOK ISBN 978-951-52-4629-5 Kartonnerad, 250 sidor Omslag Sami Saramäki Biblioteksklass 84.31 Utkommer i augusti Utkommer på finska hos Kustantamo S&S Åldersrekommendation 9–15

| Anna Dönsberg, Svenska Yle |

Utkommer också som e-bok ISBN 978-951-52-4630-1

LÄS OCKSÅ:

ANDRA DELEN AV FYRA I SERIEN LEGENDEN OM ÖGONSTENEN PÄRLFISKAREN ISBN 978-951-52-4656-1

KARIN ERLANDSSON

FÅGELTÄMJAREN Med Pärlfiskaren förde Karin Erlandsson läsaren ner i havsdjupen bland sjungande pärlor, gormkrabbor och roshajar. Nu kommer uppföljaren Fågeltämjaren, som med samma fasta berättargrepp tar oss till nya och mycket mörkare landskap. Miranda och Syrsa befinner sig i Lydias hus i den norra hamnstaden som förbereder sig för vintern. Med samma skicklighet som Miranda dök efter pärlor, klättrar hon nu högt uppe i smaragdkronorna där hon träffsäkert svingar sin yxa. Men vintern kommer tidigt och med vintern onda kraf-

20

ter, som snart har staden i sitt grepp. Dagskatornas beteende tycks förändrat och snart attackerar de i flock. När Iberis med det vita håret dyker upp har den vänliga staden förändrats till oigenkännlighet. Pärlfiskaren belönades med Runeberg Junior-priset 2018 och är nominerad till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2018. I Fågeltämjaren får berättelsen en stark och vacker fortsättning.


Bild: Matilda Saul

K A R I N E R L A N D SS O N är född i Nykarleby och bosatt i Mariehamn där hon jobbar som kulturredaktör på Nya Åland. Erlandsson har skrivit i flera olika genrer sedan romandebuten 2014. År 2017 barnboksdebuterade hon med den hyllade äventyrsromanen Pärlfiskaren.

21


KAPITELBOK ISBN 978-951-52-4595-3 Kartonnerad, 150 sidor Omslag Anders Carpelan Biblioteksklass 84.31 Utkommer i september Åldersrekommendation 9–12 Utkommer också som e-bok ISBN 978-951-52-4659-2

DECKARFÖRFATTAREN EVA FRANTZ FÖRSTA RYSARE FÖR SLUKARÅLDERN

EVA FRANTZ

HALLONBACKEN Hissen såg inte alls ut som jag tänkt mig. Den var som en väldig bur utan golv och tak. Väggarna var ett gulmålat järngaller och där inne såg man tjocka vajrar. Den där karossen som man kunde kliva in i måste ha legat på en annan våning. – Så stor den är! – Det måste den vara, förstår du väl, om man ska rulla in en bår. – Har du åkt i hissen? – Bara en gång. – Hur var det? – Åjavars. Inte så märkvärdigt.

22

På Hallonbackens sanatorium undersöker de vad som händer med hostande stadsungar när de kommer ut i naturen. För fattiga Stina från Sjömansgatan är Hallonbacken som ett slott, men hon längtar ändå hem till de sex syskonen och trängseln i kammaren. Lite bättre blir det då Ruben dyker upp, Ruben som lockar med Stina på nattliga strövtåg i sanatoriets ödsliga korridorer och som kan berätta om den mystiska branden i östra flygeln … Eva Frantz använder skickligt sanatoriemiljön i sin rysare för mellanåldern. Hennes Stina iakttar märkliga skeenden på Hallonbacken och inser så småningom att hon själv är illa ute. I takt med att intrigen vecklar ut sig visar hon sig vara en underbar och äkta romanhjältinna. Med Hallonbacken gör Frantz en stilsäker barnboksdebut.


Bild: Marica Rosengård

EVA FRANTZ är uppvuxen i Helsingfors och bosatt i Esbo. Hon arbetar vid Svenska Yle och är aktiv bloggare. Frantz debuterade 2016 och har utkommit med tre hyllade deckare på bara två år. Hallonbacken prisbelönades i Schildts & Söderströms skrivtävling Berättelsen är bäst! 2016 och är Frantz första barnroman.

23


BILDERBOK ISBN 978-951-52-4637-0 Inbunden, 64 sidor Omslag Sanna Mander Biblioteksklass 85.231 Utkommer i september Utkommer på finska hos Kustantamo S&S Åldersrekommendation 5+

VARJE PRINSESSAS DRÖMBOK

SANNA MANDER & ANNA SARVE

PRINSESSBOKEN Vad äter prinsessor? Varför pussar de grodor? Och hur hanterar de eldsprutande drakar? I den här boken får du reda på allt som är värt att veta om prinsessor. Sanna Mander och Anna Sarve låter färgen, inspirationen och humorn flöda på uppslagen där finurliga prinsessfakta varvas med tassiga prinsesshistorier.

24

Du får stifta närmare bekantskap med några av historiens mest älskade prinsessor – och några hatade. Möt Snövit, Pocahontas, Marie Antoinette, Ozma, Leia, Wallis Simpson, Kleopatra och många andra. Dessutom ingår tre nyskrivna prinsessagor av Malin Klingenberg, Kasper Strömman och Peppe Öhman.


ANNA SARVE möter dagligen barn i sitt arbete som psykolog. Hon har skrivit i olika forum i många år och var en inspirerande kraft bakom Nyckelknipan.

SANNA MANDER är en illustratör som fått fnatt på

just prinsessor. År 2015 utkom den populära Prinsessmålarboken. Med den föregående boken Nyckelknipan (2017) vann Mander Finlandiapriset för barn- och ungdomslitteratur och Rudolf Koivu-priset.

25


Bild: Cata Portin

NYUTGÅVA ROMAN

ULLA-LENA LUNDBERG

IS Det var en präst, en klockare och en väktare. En prästgård med en pastorska, stor kärlek och kor i fähuset. Får, gris, höns och en församling berömd för sin sång långt ute i havet utanför snävt ritade kartor. Hit kommer man bara med båt, om man i likhet med postförare och sjöbevakare lyckas tråckla sig fram genom den förrädiska skärgården. När man nalkas ön står kyrkan uppe på berget som ett riktmärke, men när man kommer i land står hon nere i dälden och tar emot. Här tänker den unga prästfamiljen stanna.

26

ISBN 978-951-52-4647-9 Häftad, 365 sidor Omslag Helena Kajander Biblioteksklass 84 Utkommer i oktober

Ulla-Lena Lundbergs Is belönades med Finlandiapriset 2012. Den enväldiga domaren president Tarja Halonen lyfte fram hur romanen pendlar mellan den pastorala idyllen och den grekiska tragedin. Boken har varit slutsåld och utkommer nu i efterlängtad nyutgåva. Is är en modern klassiker som nu också får liv på operascenen med uruppförande på Finlands nationalopera i januari 2019. ULLA-LENA LUNDBERG är född på Kökar 1947 och bor sedan 2018 i Diktarhemmet i Borgå. Hennes långa författarskap är hyllat av kritikerna och älskat av läsarna.


LJUDBÖCKER

ROMAN

KAPITELBOK

ISBN 978-951-52-4655-4 • Utkommer i september

ISBN 978-951-52-4661-5 • Utkommer i september

EVA FRANTZ

KARIN ERLANDSSON

BLÅ VILLAN

PÄRLFISKAREN

Spänningsintrigen är skickligt flätad och upplösningen överraskar även en erfaren deckarfantast. Blå villan (2017) är den första delen i en serie om polisen Anna Glad. Den andra delen Den åttonde tärnan utkommer som bok i augusti 2018.

Karin Erlandsson för oss till ett främmande men alldeles självklart land med nya ljud, smaker och dofter. Pärlfiskaren är en äventyrsberättelse om längtan, begär och vänskap, om vad som egentligen är viktigt i livet. Pärlfiskaren belönades med Runeberg Junior-priset 2018 och är nominerad till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2018.

”Mys och mysterier i finlandssvensk miljö. Ser redan fram emot nästa Anna Glad-deckare.”

Fågeltämjaren, den andra delen i serien Legenden om ögonstenen, utkommer som bok i augusti 2018.

| Lisbeth Rosenback i Vasabladet |

27


PRISBELÖNTA BÖCKER FRÅN 2017 Många av våra böcker fick pris och blev prisnominerade i fjol. Här är ett urval:

KJELL WESTÖ

CARINA KARLSSON

KARIN ERLANDSSON

SANNA MANDER

DEN SVAVELGULA HIMLEN

ALGOT

PÄRLFISKAREN

NYCKELKNIPAN

Nominerades till Nordiska rådets litteraturpris 2018.

Vann Runeberg Junior-priset 2018 och nominerades till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2018.

Vann Finlandiapriset för barnoch ungdomslitteratur samt Rudolf Koivu-priset 2017.

Belönades med Svenska litteratursällskapet i Finlands prestigefyllda Karl Emil Tollanders pris 5.2.2018. ”En vemodig och vacker berättelse om generationsklyftor, klasskillnader och samhällsförändring. I centrum står frågan om författarens moraliska ansvar: om kollektiva lögner som trots alla ansträngningar består och om hur svårt det är att överskrida sin könsoch etnicitetsbestämda horisont.”

”Språket i Algot växlar mellan det realistiska och det lyriska. Berättelsen byggs upp med grafisk skärpa, där natur och människa ingår en obrytbar symbios. [...] Det är en vacker bok, mitt i all sorg och förtvivlan.”

”Pärlfiskaren har ett brett och självklart tilltal. Den växer utöver den traditionella äventyrsromanens breddar genom att utmana konventionerna, samtidigt som användningen av genregrepp är stilren.”

”En glad upptäcktsresa till ett höghus, där det bor en massa konstiga människor. Nyckelknipan talar för en bred värdegrund utan normativ eller upplysande ton. Samspelet mellan text och bild är mästerligt både på svenska och finska. Varje uppslag med läckert visuellt uttryck gör att läsandet blir en helhetsupplevelse [...]”

ULLA DONNER

SPLEENISH Nominerades till Serie-Finlandiapriset 2018. ”En stark debut med ett personligt, säkert och fräscht uttryck. Berättelsen är både underhållande och melankolisk, rädslan för att den rödgröna bubblan ska brista är mycket träffande beskriven. Typografi och olika effekter har utnyttjats skickligt och berättelsens rytm är levande. Den självbiografiska serieberättelsen komprimerar skarpsynt den grafiska generationens livsstil och ångest.”

28