Page 1

D O S SIER DE PRE MSA


SUMARI 1 . Qu è é s Se t ba Zo na d’Ar t ? 2 . H i stòri a 3 . Orga n i gra ma 4 . E xp osi c i on s dest acades 5 . Arti ste s a mb reco r reg ut 6 . Pa rti c i p a c i ó en fires i fest ivals 7 . Ta l l e rs i a c tivit at s 8 . L l ogue r d ’espai 9 . In f orm a c i ó de co nt act e


QUÈ É S S E T B A Z O N A D ’ AR T?

S

etba Zona d’Art és un espai cultural polivalent destinat a acollir exposicions artístiques, conferències, presentacions, tallers i activitats diverses. Aquest immoble de 300m2 construït el segle xix està ubicat al cor de Barcelona, al número 10 de l’emblemàtica Plaça Reial, i compta amb tot l’encant dels pisos tradicionals: el paviment de mosaic, les motllures de guix i la calidesa de la llum natural que entra pels set balcons que donen a la plaça. Des que es va inaugurar, el novembre de 2007, un dels principals objectius de Setba Zona d’Art ha estat donar veu tant a artistes reconeguts com a creadors emergents, als quals s’ofereix l’espai com a altaveu per apropar-se al públic. Així doncs, per les seves sales hi han passat figures destacades com Àngels Freixanet, Pep Camps, Guadalupe Masa, Rafael Ruz o Raimond Vayreda; i també joves promeses com Stephan Guillais, Aix Sabaté o Maite Travé.

Un altre eix central de Setba Zona d’Art és la tasca de recuperació, per a la ciutat de Barcelona, d’un espai de creació artística i d’important moviment cultural com ho és la Plaça Reial i, en definitiva, el districte de Ciutat Vella. De fet, en aquest mateix pis hi han viscut el pintor naïf José Ocaña, molt popular en els cercles contraculturals dels anys 70, i el cantautor Lluís Llach, que durant la seva estada va composar de principi a fi el disc Geografia. Setba Zona d’Art col·labora habitualment amb nombroses entitats privades, institucions i agrupacions culturals de Barcelona i Catalunya. Cal d’estacar l’Associació (art) Catalunya, a la qual la galeria pertany des de mitjan 2010, l’Associació d’Amics i Comerciants de la Plaça Reial, l’Associació d’Amics, Veïns i Comerciants de La Rambla, el Casal dels Infants, les escoles Massana i Llotja, i el festival Stripart, la Mostra d’Art Jove d’HortaGuinardó.


HISTÒRIA

E

l projecte es va gestar l’any 2006 quan Darío Olaortua, soci de l’antiga galeria Joan de Serrallonga (1976-1987) i Verónica de Sepúlveda van posar en marxa aquest espai cultural amb la intenció d’equipar la ciutat amb un nou centre artístic, diferent de les galeries tradicionals. El nom Setba és una combinació del pronom numeral “set” i les lletres “ba”. La primera part fa referència als set balcons del pis que donen a la Plaça Reial. La segona part, “ba”, a més d’ésser el començament de la paraula “balcó”, també coincideix amb les dues primeres lletres de la ciutat que l’acull. Barcelona i la Plaça Reial integren el nom d’aquest espai perquè la ubicació n’és un factor essencial per a la seva idiosincràsia. Setba Zona d’Art ha recuperat el pis on van viure artistes tan reconeguts com José Ocaña i Lluís Llach. El primer va ser un pintor naïf procedent d’Andalusia que, el 1973, va muntar a Barcelona el seu taller de pintura, ninots i disfresses. Ocaña fou molt popular per la seva ideologia de rebuig a les normes socials i formes de vida establertes. Va viure a la Ciutat Comtal fins que va morir accidentalment als 38 anys, el 1983, a Cantillana, el seu poble d’origen. La seva figura, actualment una mica oblidada, representa la Barcelona diferent

i transgressora de la contracultura, de la qual van formar part altres artistes reconeguts com el dibuixant de còmics Nazario, també veí de la Plaça Reial i amic d’Ocaña. El 1978, Ventura Pons va dedicar-li la seva primera pel·lícula: Ocaña, retrat intermitent. La tardor de 1983, la galeria Joan de Serrallonga va realitzar una exposició pòstuma, organitzada per María José Cañete, que va tenir un gran èxit mediàtic i de vendes. L’última mostra dedicada a l’artista tingué lloc al Palau de la Virreina, entre el febrer i l’abril de 2010. Setba Zona d’Art ret homenatge a l’artista batejant amb el nom de Sala Ocaña una de les estances del pis, que conserva un fris original pintat per ell en una de les parets. L’altre membre destacat de la cultura catalana que ha viscut en aquest immoble és Lluís Llach, que s’hi va estar entre 1985 i 1999. En aquest espai hi va composar alguns dels seus àlbums més coneguts, com ara Geografia (1988). Fins i tot, un dels videoclips, Cançó a mahalta, fou gravat a la terrassa del pis. L’espai també ha estat escollit recentment per Lluís Danés, per filmar la lectura d’un poema que es va incloure als actes d’homenatge a Lluís Llach, realitzats pel col·lectiu Acció Cultural del País Valencià.


ORGANIGRAMA Darío Olaortua Director

Verónica de Sepúlveda Directora comercial

Belén Gràcia Directora d’art

Sonia Álvarez

Responsable comercial i de promoció d’esdeveniments

Darío Olaortua, director de Setba Zona d’Art


EXPOSICIONS DESTACADES La Plaça Reial inspira Una de les exposicions més emblemàtiques que han acollit les parets de Setba va ser la d’octubre de 2008, en què més d’una desena d’artistes de diferents disciplines van retre homenatge a la Plaça Reial, expressant amb les seves obres allò que els inspirava la història i la idiosincràsia d’aquest espai mític de la ciutat de Barcelona. Els visitants van poder veure 14 places reials diferents, cadascuna resultat d’una interpretació artística. Entre les obres exposades van destacar de manera especial els dibuixos a llapis i tinta xina de Nazario (Sevilla, 1944), agrupats en l’obra Plaza Real Safari (a la imatge), creada a Barcelona l’any 2006 i editada per La Tempestad. L’escriptor i dibuixant de còmics va voler fer aquesta valuosa aportació per la seva vinculació personal amb la plaça, i va ser una oportunitat inèdita d’observar la seva obra original.

Homenatge a Lluís Llach

També hi va participar Toni Catany (Lluchmayor, 1942), que l’any 2001 va ser Premi Nacional de Fotografia i Premi Nacional d’Arts Plàstiques de la Generalitat de Catalunya.

Setba Zona d’Art va voler retre homenatge al cantautor català al mateix pis on va viure durant 14 anys. Així, el mes de gener de 2009 va organitzar una mostra que aplegava 36 fotografies de Juan Miguel Morales. Les imatges feien un recorregut per la vida del cantautor, des de la seva infantesa a l’Empordà fins a la retirada dels escenaris en els mítics concerts de Verges. Als retrats, paisatges i gests hi quedaven plasmats tant moments artístics com personals. Les fotografies es van acompanyar d’onze textos d’Omar Jurado que recollien anècdotes i confidències fruit de diferents xerrades amb el mateix Llach i de les seves reaccions en veure les imatges.

Lluís Llach. Retrat, per Juan Miguel Morales


Homenatge a Ocaña L’exposició Entorn Ocaña perseguia, d’una banda, recuperar la figura de l’artista plàstic i, de l’altra, retre-li un homenatge al pis on va passar l’últim any de la seva vida i on va pintar un fris en una de les parets. La mostra es va celebrar entre els mesos de febrer i març de 2009, i va reunir unes 25 peces que l’artista va pintar en el període de 1980 a 1983. Les aquarel·les, dibuixos, tintes, acrílics i olis s’exposaven de manera inèdita a Setba Zona d’Art, ja que provenien de diverses col·leccions privades. L’exposició va comptar amb la col·laboració de familiars i amics de l’artista, i anava més enllà de la representació de la imatge pública, sovint provocativa i controvertida, del personatge Ocaña per centrar-se en el pintor de traç contundent i colors vius.

Per José Pérez Ocaña

Cuba, cuéntamelo con música El fotògraf Juan Miguel Morales (Almeria, 1967) ha desenvolupat una carrera estretament vinculada a la música i se’l coneix com “el fotògraf dels cantautors”. El maig de 2010 va exposar, per primera vegada, a Setba Zona d’Art, una trentena d’imatges dels músics cubans més destacats del segle XX, entre els quals Compay Segundo, Marta Valdés, Silvio Rodríguez o los Muñequitos de Matanzas. Totes les instantànies integraven una amplia tasca d’immersió en la vida cubana que va donar com a resultat un dels treballs més personals de l’autor, que va conèixer personalment als músics i va poder fotografiar-los dins del seu ambient.

Compay Segundo, per Juan Miguel Morales


El molino L’exposició Carpe diem, 10 anys a El Molino va tenir lloc entre els mesos de gener i febrer de 2011. El fotògraf Josep Tobella recuperava l’ànima de l’emblemàtic music hall del Paral·lel barceloní amb una cinquantena d’imatges, moltes de les quals inèdites, que formaven part d’una extensa col·lecció en què es mostrava el teatre des d’angles molt diversos: les actuacions, el local, els treballadors, els artistes entre bambolines i als camerinos o el públic. Sempre des d’un punt de vista molt personal que atorga a les imatges un caràcter d’autor molt marcat. Bona part d’aquestes imatges es van projectar simultàniament a Setba i a El Molino durant l’últim mes d’exposició. Aquesta mostra, va tenir una molt bona acollida per part del públic i molts mitjans de comunicació s’hi van interessar.

Barcelona, canalla i sublim Aquest projecte expositiu, que va ocupar les parets de Setba Zona d’Art entre maig i juny de 2011, estigué integrat per un seguit d’instantànies preses per José Antonio Sancho entre els anys 1979 i 1999. Imatges que mostraven la diversitat que regnava en una ciutat en plena transformació social, política i cultural. Unes fotografies, de gran valor cultural i documental, que anaven des dels retrats de polítics del moment, passant per imatges de músics, actors o escriptors, com Eduardo Mendoza, Pasqual Maragall, Sílvia Munt o Arata Isozaky... però també de la gent que vivia en els suburbis urbans o de la joventut que intentava, amb les seves actituds, reivindicar la seva existència. Totes elles configuren una crònica social molt extensa i rigorosa, en ocasions també divertida i surrealista, i segons el mateix Sancho, són “una plataforma d’expressió i reivindicació de la individualitat i condició de cada personatge”.

Noies al Fantàstic - 1984


ARTISTES AMB RECORREGUT

P

er les sales de Setba Zona d’Art hi han passat artistes molt vinculats al nostre país i amb un gran recorregut dins del panorama artístic de la ciutat. Destaquen entre aquests noms els dels pintors Rafael Ruz, Raimond Vayreda i Guadalupe Masa, i els escultors Pep Camps i Àngels Freixanet, que han participat en diverses exposicions col·lectives i individuals des que la galeria va obrir al públic.

Rafael Ruz (Cadis, 1956) és un pintor autodidacta i disciplinat que ha exposat a Barcelona, Madrid, Palma de Mallorca, Suècia, Itàlia, Veneçuela, França i Alemanya. Les seves obres fugen de tot allò figuratiu i s’emmarquen dins l’expressionisme abstracte. En els seus quadres juga amb el contrast de colors plans i les formes geomètriques simples i cerca la perfecció en els acabats.

Raimond Vayreda (Barcelona, 1962) és el més jove de la saga dels Vayreda però continua, com els seus antecessors Marià i Joaquim, fent una recerca artística de les formes naturals i centrant-se en els arbres com a temàtica principal. Aquest pintor català ha obtingut diversos premis i ha exposat e vàries ciutats europees.

Conversación, per Rafael Ruz

La Fuerza, per Guadalupe Masa

Guadalupe Masa (Barcelona, 1969) ha exposat arreu d’Espanya, França i Amèrica del Nord. Les seves pintures s’estructuren al voltant del color, la taca, l’ornamentació i la composició, sempre dinàmica, que configuren un particular univers estètic del qual se serveix l’autora per expressar les emocions.

Conte improvisat, per Raimond Vayreda


Pep Camps (Sant Llorenç Savall, 1954) és un escultor barceloní que ha participat en nombroses exposicions col·lectives arreu de Catalunya, Espanya i Itàlia. A les seves obres hi tenen molta importància els elements orgànics i les eines amb què treballa. La majoria de les seves creacions són de temàtica social, per la qual cosa també són plenes de reflexió i referents històrics.

Àngels Freixanet (Moyà, 1946) va iniciar la seva carrera com a pintora dins de l’expressionisme d’arrels franceses, però finalment es va decantar per l’escultura i pel ferro com a material fonamental de les seves creacions, tot i que també incorpora la fusta, la pedra o el bronze. Des que va exposar les seves peces a la Sala Gaudí de Barcelona, la seva trajectòria l’ha portat a Madrid, Bilbao, París, Milà, Ginebra, Aix-enProvence, etc. Destaquen les escultures de gran format als espais públics i la seva obra es pot contemplar en diverses ciutats espanyoles i europees.

L’Ombra, per Pep Camps

Secrets de dormitori, per Àngels Freixanet


PARTICIPACIÓ EN FIRES I FESTIVALS

C

ada any, Setba Zona d’Art participa en diverses fires i festivals artístics que s’organitzen a Barcelona i Catalunya. Entre els més destacats s’hi troben el Loop, el BAC i Arts Libris. Però també a nivell estatal, La Feria de Arte Múltiple Estampa, a la qual Setba ha assistit dues vegades (2010 i 2011).

Loop: estival Internacional de Videoart que se celebra cada any a la ciutat de Barcelona i ja s’ha consolidat com un referent en el sector. Aglutina la reflexió, la difusió i la comercialització de creacions en format audiovisual. Setba Zona d’Art hi participa des de 2008 amb instal·lacions i vídeos de diversos artistes.

Actualment s’estudia la possibilitat de tenir presència BAC: El Centre de Cultura Contemporània de en esdeveniments d’àmbit internacional com per Barcelona organitza anualment un festival d’art exemple Cutlog, a París. contemporani que en cada edició es dedica a una temàtica diferent. Setba Zona d’Art hi ha participat en les dues últimes, enfocades, d’una banda, a la moda, l’art, les tendències i la publicitat, i de l’altra, a la reivindicació del paper de la dona en l’art.

Arts Libris: El Centre d’Art Santa Mònica ha acollit el 2010 la primera edició de la Fira del Llibre d’Art i Disseny, una trobada de professionals de l’edició d’autor, col·leccionistes, productors, galeries i aficionats, on Setba Zona d’Art hi ha participat amb una destacada selecció de llibres d’artista de Pere Salinas, Núria Rossell i Asunción+Guasch, entre d’altres.

Estampa: Fira d’Art Contemporani que centra la seva

Pájaros, per Rasim Michaeli

atenció en l’art múltiple internacional i que se celebra a Madrid des de 1993. És una referència anual per a galeries, editors i institucions dedicades a la col•lecció, difusió i promoció d’edicions d’art contemporani. Setba hi ha participat, per segon any consecutiu, amb un stand a la secció Book-in.

Arran de pell, per Núria Rossell


TALLERS I ACTIVITATS

S

etba Zona d’Art, com a espai multidisciplinari, obre la galeria a tot tipus de manifestacions artístiques. La dansa hi ha entrat en múltiples ocasions de la mà de la ballarina Èlia Genís, que ha realitzat diverses performances amb motiu de la benvinguda de l’estiu i el comiat de temporada. En aquests casos, les coreografies sorgeixen improvisades, amb el públic al voltant, i la ballarina interactua amb l’obra exposada, adaptant-se, en cada cas, per crear moviments harmònics. La música també ha estat present a Setba Zona d’Art des dels seus inicis. Cal destacar el cicle musical La violinista ucraïnesa Ala Voronkova va interpretar, el 26 de març de organitzat el juny de 2009 en col·laboració amb 2009, a Setba Zona d’Art, vàries peces de Niccolò Paganini amb motiu Flamenco Barcelona, en què es volgué donar suport de l’exposició Capricis de Paganini, en què els pintors Carles Bros i Abel Florido mostraven una sèrie d’obres fetes a partir de la música als diversos estils musicals presents a la ciutat. En de Vronkova. aquest marc es va poder sentir a la galeria música brasilera, flamenc i rumba catalana. D’altra banda, Setba Zona d’Art organitza periòdicament diferents tasts i tallers gastronòmics i artístics que es També han ofert concerts la violinista Ala Voronkova, poden dissenyar a mida per a empreses i/o particulars. els músics cubans establerts a Barcelona Habana con Aquestes activitats, a més, poden adaptar-se al gust Kola o els emergents Cálido Home. dels consumidors més exigents i dissenyar-se a partir de les suggerències de cada client. Tallers gastronòmics Tast de vins a cegues Tast de vins catalans Tast de formatges artesans Tast de cervesa Tast de xocolata Tast de pernil Cuina del foie Taller de sushi Taller de tapes d’autor Tallers artístics Monogràfic d’artistes: Picasso, Dalí, Miró i Gaudí. Casino gurmet Taller fotogràfic Taller de paper marmolat Taller d’arranjaments florals


LLOGUER D’ESPAI

S

etba Zona d’Art està disponible per a realitzarhi tot tipus d’esdeveniments culturals i empresarials. Els seus 300m2 envoltats d’obres d’art constitueixen un marc ideal per a presentacions de producte, reunions corporatives, cursos de formació, etc. Tot l’espai gaudeix de llum natural, climatització, connexió a Internet i tecnologia audiovisual. A més, compta amb una àmplia cuina on es poden realitzar tasts i tallers gastronòmics.

Sala Ocaña S’anomena així en homenatge al pintor que va viure en aquest immoble, ja que en una de les parets de l’habitació hi ha un fresc de l’artista (a la imatge). En aquest espai es poden celebrar petites reunions, tertúlies, lectures, i dinars o sopars en un ambient íntim i bohemi.

Sala Rusiñol La sala principal disposa de 52m2 i de fabuloses vistes a la Plaça Reial. Permet un aforament de 50 persones i és idònia per a reunions, presentacions de producte, tallers artístics o rodatges.

Sala Llimona

Sala Casas Annex a la Sala Rusiñol, aquest espai consta de 22m i és ideal per realitzar-hi els descansos de les reunions, relaxar-se amb un taller artístic o gastronòmic, o dialogar en un coffee break. 2

Aquesta estança està destinada a la compra i venda d’art. Compta amb 22m2 i les parets es troben vestides, durant tota la temporada, amb diverses peces del fons de galeria de Setba Zona d’Art.


INFORMACIÓ DE CONTACTE Responsable de comunicació i premsa (ÄRT Comunicació) Rosor Foret rosorforet@art-barcelona.cat 671 86 05 61

Responsable comercial i de promoció d’esdeveniments Sonia Álvarez sonia@setba.net 93 481 36 96

Directora d’art Belén Gràcia belen@setba.net 93 481 36 96 Per a altres qüestions, podeu dirigiu-vos a la nostra seu: Setba Zona d’Art Plaça Reial, 10, 1r 2a 08002 Barcelona 93 481 36 96 I seguir-nos a internet i les xarxes socials: www.facebook.com/pages/SETBA-Zona-dArt/250714458307922 www.twitter.com/#!/setba www.youtube.com/user/Setbalcons www.flickr.com/photos/44289219@N03/sets/ issuu.com/setbazonadart www.setba.blogspot.com www.linkedin.com/company/setba-zona-d’art


AMB LA COL·LABORACIÓ DE:

Rosor Foret Responsable de Premsa i Comunicació Mòbil: 671860561

ÄRT PREMSA i COMUNICACIÓ Plaça Reial 10, 1r 2a www.art@art-barcelona.cat

DOSSIER DE PREMSA  
DOSSIER DE PREMSA  

Dossier on trobaràs tota la informació sobre Setba Zona d'Art: la història, l'espai, les exposicions més importants que hi han hagut, així c...

Advertisement