Page 1


Sumari

1. Ocaña i Ciutat Vella

2. Trajectòria de l’Ocaña artista

3. Colita, Catany i Arnal

4. Exposició i activitats paral·leles

ÄRT Premsa i Comunicació · Telf. 671860561 · art@art-barcelona.cat · www.art-barcelona.cat


Ocaña i Ciutat Vella

José Pérez Ocaña (1947-1983) va ser un artista plàstic andalús que amb 23 anys va arribar a Barcelona per tal de poder donar sortida a la seva creativitat. Nascut a Cantillana (Sevilla), on també va morir amb només 36 anys en un accident, Ocaña va convertir-se durant els seus anys a Barcelona en una icona de l’art transgressor que bullia a la ciutat de l’època. Va ser el creador d’escultures amb paper maché, olis, dibuixos, etc. amb un estil que alguns han anomenat naïf, i sempre amb traços ferms i colors vius. Les festes populars, la iconografia religiosa i la temàtica andalusa van ser algunes de les constants que li van servir d’inspiració. La mateixa llibertat amb què es va expressar artísticament i amb què va crear les seves obres va guiar també la seva vida personal. Ocaña es va instal·lar a la Plaça Reial de Barcelona, on convivia amb aquelles persones a qui estimava i que l’entenien en un moment de valors encara arcaics i tradicionals. Transvestit de flamenca no dubtava de passejar per les Rambles, que van ser escenari i testimoni de la seva manera de viure.

Detall del fris pintat per Oçaña a Setba Zona d’Art

La seva primera exposició a Barcelona va tenir lloc el 1973 a la zona, al mític London Bar del carrer Nou de la Rambla. A aquesta la van seguir moltes altres arreu de la ciutat, a diferents galeries i espais. El mateix any de la seva inesperada mort, la galeria Joan de Serrallonga, li va dedicar un homenatge amb una exposició col·lectiva que ell mateix havia deixat preparada. El setembre de 1984, coincidint amb el primer aniversari de la seva mort i amb les festes de La Mercè els amics d’Ocaña van organitzar a la Plaça Reial una festa patrocinada per l’Ajuntament.

Setba Zona d’Art, un espai cultural polivalent destinat a acollir exposicions, conferències i activitats artístiques i culturals en general, ha preparat ara l’exposició ‘Ocaña, àngels i dimonis’ amb què pretén retre-li homenatge al mateix pis de la Plaça Reial on va viure l’últim any de la seva vida i que ara ocupa la galeria. Inaugurada el novembre de 2007, l’eix central de Setba és contribuir a la recuperació per a la ciutat d’un espai tradicionalment de creació artística i moviment cultural, com són la Plaça Reial i el districte de Ciutat Vella.

ÄRT Premsa i Comunicació · Telf. 671860561 · art@art-barcelona.cat · www.art-barcelona.cat


Trajectòria de l’Ocaña artista

1947.- Ocaña neix a Cantillana (Sevilla). Als 12 anys comença a treballar amb el seu oncle, pintor de parets, que l’introduirà en el secret de la barreja dels colors. 1969.- Exposa per primera vegada a Cantillana 1970.- Es trasllada a Barcelona 1971.- Va a l’escola d’art de Narcís Galiat i estudia també amb el mestre Baixa. Per tal de sobreviure, treballa pintant parets. 1973.- Exposició col·lectiva la London Bar (Nou de la Rambla) de Barcelona. 1975.- Exposició a Tarragona. 1976.- Exposició a Cantillana. 1977.- Exposició a Moguer. Exposició Un poco de Andalucía a la galeria Mec-Mec de Barcelona, que li val un reconeixement important i li permet viure de la seva pintura. Protagonitza la seva primera pel·lícula: Ocaña, retrat intermitent, de Ventura Pons, presentada al Festival Internacional de Cannes. 1978.- Confecciona un mural permanent per a la Bodega Bohemia de Barcelona. Exposició a la galeria Quatre Gats de Mallorca. 1979.- Exposició a la galeria Artemis de Beançon (França). Exposició a la galeria Wynn de Begur (Girona). Exposició Incienso y Romero a la galeria Pata-Gallo de Saragossa. 1980.- Exposició Viva a la Virgen del Rocío en el Museo de Arte Contemporáneo de Ibiza. Confecciona el mural de l’escola de Cantillana. Viatja a EEUU amb la seva pel·lícula Ocaña, retrat intermitent 1982.- Exposició La Primavera a la Sala Municipal de la capella de l’Antic Hospital amb un èxit rotund. 1983.- Exposició Flors i Romaní a la capella de la Misericòrdia de Palma de Mallorca. Exposició a la galeria Altxerri de Donosti. Mor a el 18 de Setembre a Cantillana. 1984.- Exposicions pòstumes a Córdoba, Olot, Barcelona, Mataró, Madrid, etc.

Ocaña, en un fotograma de Ocaña, retrat intermitent

ÄRT Premsa i Comunicació · Telf. 671860561 · art@art-barcelona.cat · www.art-barcelona.cat


Colita

Colita va néixer a Barcelona, en ple cor del barri de l'Eixample, un 24 d'Agost de 1940, a l'hora de la migdiada. Estudià fins als 17 anys al Sagrat Cor, i després d'acabar el preuniversitari de lletres, es traslladà un any a París, per estudiar Civilització Francesa a la Universitat de la Sorbona.

Quan tornà

a Barcelona, conegué els fotògrafs Oriol

Maspons, Julio Ubiña i Xavier Miserachs, dels quals aprengué “l’ofici" i es professionalitzà com a fotògrafa. El 1961, treballà un any amb Xavier Miserachs, com a laboratorista i estilista.

En 1962, treballà en l'arxiu de personatges de la pel·lícula "Els Tarantos" del director Rovira Beleta, travà amistat amb la seva protagonista, la genial balladora de flamenc Carmen Amaya. S'aficionà a l'art flamenc, i es traslladà a Madrid, on s'instal·là dos anys. Realitzà les fotografies de promoció d'Antonio Gades i la Chunga. Fruit d'aquest període, és el seu llibre "Llums i ombres del Flamenc" (Editorial Lumen, 1975). Reeditat i ampliat el 1998.

Carmen Amaya 1963

L'enyorança pel Mediterrani i la seva ciutat natal, la retornaren a Barcelona. Eren els últims anys del Franquisme, i col·laborà amb la premsa progressista del moment, FOTOGRAMES, TELE-EXPRES, MÓN DIARI, DESTINACIÓ...

La seva primera exposició va ser EVOCACIÓ DEL MODERNISME, (Col·legi d'Arquitectes 1965), col·lectiva d'artistes plàstics, comissariada per Cesáreo Rodriguez Aguilera. Alternà la premsa amb la fotografia de cinema, col·laborant amb la denominada Escola de Barcelona, (Aranda, Camí, Esteva, Duràn, etc...), corrent cinematogàfica que sorgeix a Barcelona amb l'ambició de realitzar un cinema Europeu i progressista, en contraposició a la cinematografia "oficial" del Franquisme. Això li donà l'oportunitat de treballar amb els millors directors de fotografia del moment, Luis Quadrat, Juan Amorós, Fernando Arribas, etc...

ÄRT Premsa i Comunicació · Telf. 671860561 · art@art-barcelona.cat · www.art-barcelona.cat


S’especialitzà en retrat, i fou considerada la fotògraf de la denominada "Gauche Divine" Barcelonesa, i amb aquesta col·lecció de retrats, realitzà una exposició en la Galeria Aixelà, (1971) que va ser patrocinada per BOCCACCIO i el promotor Oriol Regàs.

Va resultar l'exposició més curta de la seva carrera professional. Va ser clausurada l'endemà per la policia. Va durar dos dies.

Orson Welles · 1964

El 1967, col·laborà estretament amb la discogràfica EDIGSA, i el moviment de "La Nova Cançó Catalana", realitzant campanyes de premsa i promoció, portades de discos, pòsters, etc... Especialment Guillermina Motta, Núria Feliu i Joan Manuel Serrat.

La seva afició a la novel·la policíaca i de misteri, va fer que Beatriz de Moura, directora de Tusquets Editor, li confiés la col·lecció "Sèrie Negra", que compaginà amb la direcció del departament de fotografia de la revista "Vindicación Feminista" fins a 1978.

Durant la transició democràtica, col·laborà amb INTERVIU, REPORTER, QUADERNS PER AL DIÀLEG, EL CARRER, BOCCACCIO... Colita, en 44 anys de professió, ha realitzat més de 40 exposicions i publicat més de 30 llibres de fotografia.

Després de l'arribada dels Ajuntaments Democràtics i la desaparició del Franquisme, s'especialitzà en fotografiar la seva ciutat, Barcelona, i la seva Area Metropolitana, evidenciantne els canvis i evolució, i sempre reflectint la vida cultural i social de Catalunya.

La seva obra figura en la col·lecció del Museu Nacional D'Art de Catalunya.

El 1998, l'Ajuntament de Barcelona li imposa la Medalla al Mèrit Artístic, al costat dels fotògrafs Oriol Maspons i Leopoldo Pomès.

Obreras fábrica 1976

ÄRT Premsa i Comunicació · Telf. 671860561 · art@art-barcelona.cat · www.art-barcelona.cat


Toni Catany

Nascut a Llucmajor (Mallorca) al 1942. Toni Catany viu i treballa a Barcelona des de l’any 1960.

El 1968 publicà els seus primers reportatges. A partir de 1979 es donà a conèixer internacionalment amb un treball fotogràfic en què utilitzà l'antiga tècnica del calotip. És autor d’una monografia sobre el fotògraf Tomàs Monserrat (1873-1944).

El 1987 Lunwerg Editors publicà una selecció de les seves natures mortes en color, "Natures Mortes", premiada com el millor llibre fotogràfic en l'edició de la Primavera Fotogràfica de 1988. En els Rencontres Internationales de la Photographie d'Arles va guanyar el premi del Llibre amb "La meva Mediterrània", editat per Lunwerg i premiat per la Generalitat de Catalunya com el millor llibre il·lustrat de l'any. El juliol de 1991 el Ministeri de Cultura de França li atorgà el títol de Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres. El 1994 Lunwerg Editors publicà "Somniar deus" i "Obscura memòria". El 1997 la seva monografia "Toni Catany. Fotografies" fou premiada pels Editores Europeos publicant simultàniament a Alemanya, França, Anglaterra, Itàlia i Espanya, i obtingué així mateix el premi al millor llibre il·lustrat de l'any que atorga la Generalitat de Catalunya.

El setembre del 2000, el MNAC exposà una antologia de la seva obra "Toni Catany. L'artista en el seu paradís". El 2001 la Generalitat de Catalunya li concedí el Premi Nacional d'Arts Plàstiques i el Ministeri de Cultura, el premi Nacional de Fotografia. El 2002 publicà dos llibres, "Dels qui escriuen" amb retrats d'escriptors catalans i el Photobolsillo nº45 "Toni Catany" editat per La Fàbrica. El 2003 "Record de Llucmajor", el 2004 "Liebana infinita", el 2006 també amb Lunwerg Editors "Venessia" i el 2007 "Visions de Tirant lo Blanc". El 2009 es reedità una segona versió revisada i ampliada del Photobolsillo nº 45 "Toni Catany" i recentment s'ha publicat una altra antologia de les seves fotografies a la col·lecció PhotoLunwerg.

ÄRT Premsa i Comunicació · Telf. 671860561 · art@art-barcelona.cat · www.art-barcelona.cat


Miquel Arnal

El reconegut fotògraf espanyol Miquel Arnal començà, des dels 16 anys, a treballar en el camp de la fotografia com a tècnic de laboratori, assistent de fotògraf i ajudant de realització. El 1979 exposà per primera vegada a la prestigiosa galeria Spectrum-Cànon de Barcelona la sèrie ‘Hot Legs’.

El 1981 inaugurà el seu propi estudi i des de llavors treballa per a les millors agències publicitàries i dissenyadors de moda de Madrid i Barcelona, publicant en les principals revistes nacionals i estrangeres.

A partir de 1984 inicia un projecte personal basat en paisatges naturals i urbans. Estructurats en les series ‘Espais’ en la seva primera època, i a partir de 1989 ‘Terra’ i ‘Urbs’, que retraten en format panoràmic l'arquitectura natural i la realitzada per l'home, comparant ambdues a partir de blanc i negre descriptiu que serveix de gota a la reflexió posterior. En tota la seva trajectòria tracta el cos humà, destacant com a últimes realitzacions les sèries ‘White’, ‘Black’, ‘Sculpture’ i ‘Animal’. Sculpture X

Ha col·laborat amb la UPC i ha impartit diverses conferències i seminaris a Tarassona Foto, Olot Fotografia i Elisava.

El 1999 publicà un llibre de fotografia de nus. El 2000 apareix ‘Terra’ i després el llibre corresponent a la sèrie ‘Urbs’. El 2002 exposà ‘Nus’ a la Galeria Alicia Ventura (Primavera fotogr+afica).

La seva obra ha estat reconeguda en diverses edicions dels premis Laus i Lux, tant en la seva faceta professional com en la personal, havent exposat a Barcelona, Madrid, València, Milà i Nou Mèxic.

ÄRT Premsa i Comunicació · Telf. 671860561 · art@art-barcelona.cat · www.art-barcelona.cat


Exposició i activitats paral·leles

‘Ocaña, àngels i dimonis’ és la segona exposició encapçalada per la figura i obra d’Ocaña, que Setba Zona d’Art ha programat des de la seva inauguració el novembre de 2007. La mostra la conformen una cinquantena de peces del seu viatge a París i d’altres de Cantillana, però també alguns retrats realitzats a Barcelona. A més, ‘Ocaña, àngels i dimonis’ compta amb una sèrie de fotografies del pintor, realitzades per Colita, Miquel Arnal i Toni Catany els anys 70, i que Setba posa a la venda. En total, quatre fotografies de Miquel Arnal en suport físic i una seixantena en suport digital (projecció); 3 fotografíes de Toni Catany i 3 més de Colita.

Calendari

DIA

ACTIVITAT

PARTICIPANTS Darío Olaortua, director Setba Zona d’Art

Dimarts 6 de març a les 20h

Inauguració

Toni Catany, fotògraf Miquel Arnal, fotògraf

Dijous 22 de març Dijous 12 d’abril

Conferències

Dimarts 20 de març a les 19:30h Dimarts 17 d’abril a les 19:30h

Visites guiades

Per determinar

Belén Gracia, Comissària de l’exposició i directora d’art de Setba

ÄRT Premsa i Comunicació · Telf. 671860561 · art@art-barcelona.cat · www.art-barcelona.cat


ÄRT Premsa i Comunicació · Telf. 671860561 · art@art-barcelona.cat · www.art-barcelona.cat

DOSSIER 'Ocaña, àngels i dimonis'  

DOSSIER amb informació sobre la mostra 'Ocaña, àngels i dimonis'

DOSSIER 'Ocaña, àngels i dimonis'  

DOSSIER amb informació sobre la mostra 'Ocaña, àngels i dimonis'