Page 1

MANIFEST DEL DIA MUNDIAL DEL MEDI AMBIENT AL SOLSONÈS ZER del Solsonès, Escola Vall de Lord, Escola Setelsis, Escola Arrels I, Institut de Sant Llorenç de Morunys i Institut Francesc Ribalta Solsona, 5 de juny de 2011


Enguany, un grup de centres educatius del Solsonès hem elaborat conjuntament el Manifest del Dia Mundial del Medi Ambient del Solsonès.

Nosaltres, alumnes dels centres de la ZER del Solsonès, de l’Escola Vall de Lord, de l’Escola Setelsis, de l’Escola Arrels I, de l’Institut de Sant Llorenç de Morunys i de l’Institut Francesc Ribalta, volem fer una crida a tots els ciutadans i ciutadanes de Solsona i de la resta de comarca, així com a tot el món per a conscienciar-nos dels problemes mediambientals que existeixen.


En aquest manifest, nosaltres, AFIRMEM que ...

1. L’aigua és un bé preuat i tots podem fer un esforç per estalviar-la. Cada vegada hi ha menys aigua a les nostres fonts i està més contaminada. Sense aigua no hi pot haver vida, cada gota és important. 2. Que el paper d’alumini contamina molt. És importat utilitzar embolcalls reciclables i reutilitzables com la carmanyola o el “bock and roll”. 3. Que s’està produint una sobreexplotació dels boscos, sobretot en algunes zones com per exemple l’Amazones

i que la contaminació a nivell mundial està fent

malbé el medi ambient, la natura i la Terra. 4. Que els boscos estan bruts de papers, llaunes, paper d’alumini, bosses,... hi ha massa escombraries. Els boscos són importants, ens agrada passejar-hi i s’han de mantenir nets. 5. Que per evitar tallar més arbres hem de reutilitzar més el paper perquè els boscos són els que regeneren l'aire. 6. Que avui l’atmosfera està contaminada. Ha augmentat el gas carbònic a causa, sobretot, dels incendis, del consum del petroli, del carbó que procedeix de les fàbriques, de les centrals tèrmiques i nuclears, dels cotxes... i forma una capa invisible que ens envolta la superfície de la Terra com si fos un hivernacle, fent que l'escalfor augmenti cada cop més, perjudicat els humans, el planeta i el medi. 7. Que tots podem contribuir a disminuir la contaminació: si anem a l’escola a peu fem salut i mantenim el nostre entorn net. 8. Que cal que siguem responsables de les nostres coses i els nostres actes per conservar la natura i mantenir un planeta net. Per millorar hem d’estar units i treballar per no malgastar els recursos.


Nosaltres CRITIQUEM que ...

1. S'aboqui l'oli de fregir a l'aigüera de la cuina perquè contamina molt l'aigua de tots. 2. Que moltes vegades la mandra de posar els residus al lloc corresponent fa que no reciclem ni reutilitzem, no tothom tira els residus al lloc que correspon i encara s’utilitza massa bosses de plàstic, paper d’alumini... 3. Que en algunes zones del mar han desaparegut els peixos que hi vivien a causa de la contaminació. La netedat del mar depèn de la dels rius que hi van a parar i normalment els rius són els desguassos on s’aboquen els residus que molts cops són tòxics. 4. Que hi ha activitats que posen en perill les espècies animals i vegetals, s’estan matant animals descontroladament. 5. Que la gent embruta els boscos i abandona les seves deixalles penjades d’un arbre o al costat dels contenidors. Les persones no donem la importància que es mereixen els boscos i no ens responsabilitzem dels nostres actes nocius que hi fem. No som prou conscients que el bosc és font de vida. 6. Que la gent no vigila les centrals nuclears fins que no passa un accident greu. Algunes fàbriques continuen contaminant el nostre planeta amb productes industrials (aerosols, esprais,...) que destrueixen la capa d’ozó. 7. Que tot i que hi ha un nombre d’anuncis i queixes en contra d’aquesta contaminació i sobreexplotació relativament alta, sembla que ningú no estigui disposat a fer un pas per solucionar aquest problema, i el nombre de persones que en són realment conscients i que lluiten per a una millora ambiental és molt baix. 8. Que per mandra oblidem el que s’ha de fer, la humanitat no vetlla per millorar el nostre planeta.


Nosaltres VOLEM que ...

1. Els rius no s’embrutin i que les persones ens preocupem per no contaminar-los perquè els peixos, les granotes i animals que hi viuen no es morin. A més a més volem tenir el costum de no malgastar aigua innecessàriament. 2. Que els boscos estiguin vigilats i cuidats perquè no es cremin i no es talin tants arbres. I que no s’hi tirin deixalles perquè així respectarem l’hàbitat dels animals i nosaltres, les persones, gaudirem dels boscos amb aire pur

i prendrem

consciència que el bosc és fràgil i s’ha de cuidar. 3. Que hi hagi menys contaminació al planeta i que millori amb gent responsable amb els boscos i la natura perquè els nostres fills puguin gaudir d’un món millor. 4. Que la gent utilitzi mitjans de transport col·lectius, la bici i l’anar a peu per tal de disminuir la contaminació. 5. Que la gent participi més en cuidar el medi ambient, que cadascú individualment faci allò que diu i que s'actuï de forma correcta i no només amb paraules. 6. Que continuï el progrés tecnològic sense fer malbé el món on vivim. Ara que encara hi som a temps. 7. Que els governs de cada país i els organismes internacionals estableixin normatives

que

protegeixin

els recursos

naturals

del planeta i que

les

administracions públiques i ajuntaments s’impliquin amb més força per conservar la natura. 8. Que tothom prengui consciència que cal cuidar el nostre planeta i que, per tant, hem de: reciclar, reduir i reutilitzar.


I finalment volem dir que nosaltres ens COMPROMETEM a ... 1. No embrutar els boscos, cuidar-los, estimar-los, protegir-los i fer-ne un bon ús perquè ens agrada trobar-los nets quan hi anem a jugar i ens fa por que es puguin cremar, d’ells en depenen moltes espècies naturals. 2. A cuidar el medi ambient reciclant, reutilitzant i reduint la brossa per ajudar el nostre planeta i a utilitzar correctament els contenidors. 3. A recordar que malgrat la mandra i el cansament sempre hem de reciclar, estalviar i pensar en el medi ambient. És el nostre llegat per a les generacions futures. 4. A no utilitzar paper d’alumini, a no malgastar paper i bosses de plàstic i a comprar productes ecològics. 5. A tancar l’aixeta quan l’aigua que raja no s’aprofita, no encendre els llums quan hi hagi llum natural, tancar bé portes i finestres per estalviar calefacció. 6. A cuidar i respectar cada fulla, cada petit branquilló, cada part de tots els arbres que formen els nostres boscos, com si es tractés de la cosa més important del nostre gran món. 7. A complir tot allò que hem demanat per als altres en nosaltres mateixos: cuidar la natura i no destrossar hàbitats ni que només sigui llençant un paper d’un caramel al terra. 8. A difondre aquest manifest en el nostre entorn: a l’escola, a casa, als amics... per contribuir al desenvolupament d’una nova cultura que garanteixi la sostenibilitat.

Manifest educació ambiental Solsonès  
Manifest educació ambiental Solsonès  

Menifest del medi ambient dels centres del Solsonès.

Advertisement