Page 1

Sesam, guida mig! En handbok fรถr Sesamiter

MASTERS OF DISNEY VT20

1


2


INNEHÅLL För dig som är nystudent

General och Svamp har ordet.............. 4 Värdeord.............................................. 5 General................................................ 6 Svamp.................................................. 7 Bra att veta ......................................... 10 IntroK................................................... 12 Klubbguide........................................... 18 Bostadstips........................................... 19 Introduktionsschema............................ 20 Ordlista................................................. 22 Sånger.................................................. 24 Nattmat................................................. 26 Hur funkar det?..................................... 27 Faddergrupper...................................... 30 Vad är Sesam?....................................... 34 Loungen ............................................... 35 Mentorskapsprojektet............................ 36 Nätverksdagen 2019............................. 37 Sesams styrelse.................................... 38 Utskotten............................................... 40 Karta över campus................................ 42 Den typiska Sesamiten......................... 46 Tentakarusellen .................................... 47 Engagemang......................................... 48 Bryggan................................................. 49 Traditioner............................................. 50 Vårbalen................................................ 52

3


MoD

GENERAL OCH SVAMP HAR ORDET Äntligen har vårterminen startat och därmed också din studietid på Örebro Universitet. Som antagen till handelshögskolan tillhör du studentsektionen sesam, varmt välkommen till oss! Vi heter Louise Jylebäck och Karl-Johan Hedenström och kommer vara din General och Svamp under den fantastiska introduktion du har framför dig. Under ett flertal månader har vi, tillsammans med vårt IntroK (introduktionskommittén) planerat Sveriges bästa introduktion för er nystudenter. För att ni ska komma igång med studier, det sociala och det praktiska har vi även ca 60 faddrar som kommer göra sitt yttersta för att ni ska trivas i er nya hemstad. Introduktionsveckorna du har framför dig är 3 veckor som är fullspäckade med roliga aktiviteter som piratsittning, beerpong-turnering och pulkarace. Vi rekommenderar dig att vara med på så många aktiviter som möjligt, det är ett fantastiskt tillfälle att lära känna denna fina stad och även lära känna vänner för livet. Introduktionen för oss har varit bland det roligaste vi har gjort och vi kan lova dig att vi kommer anstränga oss till vårt yttersta för att du, efter dessa 3 veckor, ska känna likadant. Nu kör vi! Puss & kram från General & Svamp

4


MoD

VÄRDEORD Introduktionen och Örebro universitet låter introduktionen genomsytas av fyra värdeord, detta för att skapa tydlighet över vad man som nystudent kan förvänta sig när man börjar och även hur man som fadder till de nya studenterna ska förhålla sig för att ge ett så bra välkomnande till Örebro kommun, Örebro universitet och respektove studentsektion, som möjligt. Värdeorden är trygghet, delaktighet, glädje och respekt. Varje aktivitet som de nya studenterna deltar i har tillkommit med dessa ord i åtanke och Sesams introduktionskommité, IntroK, arbetar aktivt med detta i sin planering inför varje termins introduktion.

5


MoD

GENERAL

Från Kumlaanstaltens mörkaste rum klättrade hon ner för sitt hår som till och med får rapunzel att bli avundsjuk. Mina damer och herrar, var beredda för här kommer er alldeles egna general med raska, bestämda och sprudlande steg . Ryktet går att hon fortfarande har permission från Kumla, därför hon sällan syns i Nova. Men oroa er inte, ni kommer höra när hon närmar sig, för hon besitter ett skratt som klingar hela vägen genom långhuset när hon befinner sig i närheten. Men tro icke att allt skratt gör henne spontan. Bakom den glada fasaden finns en minutiös planering med allt ifrån möten, studier, jobb och allt annat en student möjligtvis klarar av att klämma in i livet. Festa, det hinner hon med ibland (och då rejält) men bjud henne INTE på shots, då det är långt ifrån hennes specialité! Trots att hon än inte klarar inträdesprovet till Systembolaget är detta en diva med många år och erfarenheter på nacken. Låt oss presentera er legendariska general för introduktionen VT20, LOLLO JYLEBÄCK.

6


MoD

SVAMP

Att denna man en dag skulle vara med och leda introduktionen för Handelshögskolan i ÖREBRO stod skrivet i stjärnorna. Efter dopet mottog han med stolthet smeknamnet svampen, som han idag för första gången kan bära med stolthet. Trots sin unga ålder har han gått igenom mycket. Med en bakgrund som elitgymnast kryddat med en karriär som DJ i Stockholms innerstad har vi en man som vet vad som krävs om man ska bli bäst på... ja ni förstår. Men vägen till Örebro universitet har varit krokig, först en sväng ner till Linköping för att påbörja sina studier, men denna stad var inte tillräcklig för Svampen. En flygresa över Atlanten till det anrika universitet UC Berkeley var mer lockande. Men inte heller där var han nöjd. Tillslut hittade han sin plats här i ÖREBRO och glider nu runt i Nova med en självkänsla utan dess like. Vi kan med stolthet presentera att er svamp vårterminen 2020 är ingen annan än KARL-JOHAN HEDENSTRÖM!

7


MoD

OM OSS LaWeKa driver i dag Pitcher´s i Örebro AB , Lawe Restaurang AB (Villa Strömpis) Frimurarholmen AB (Frimis Salonger & Trädgård), Eventcenter i Örebro AB (Prison Island), Sooshi, Mojo, En Trappa Upp samt Happy Order AB. LaWeKa är en privatägd koncern sedan 2008 och bedriver verksamheter inom restaurang-, nöjes-, kongress-, catering-, hotell-, konferens och upplevelseindustrin i Örebro. Ambitionen är att leva upp till våra kunders höga krav och sticka ut med nytänk och framåtanda inom nöjen och möten i Örebro. Vår devis är kort och gott: -Allt som inte är under utveckling, är under avveckling

Är du sugen på att jobba hos oss? Surfa in på jobs.laweka.com och sök det jobb som du tror passar dig!

FÖLJ OSS GÄRNA PÅ FACEBOOK

8


MoD

VÅRA FÖRETAG

9


MoD

BRA ATT VETA Poäng för att få CSN: De första 40 veckorna på universitet är kravet på studieresultat lägre. Du behöver då klara 62,5 procent av det antal högskolepoäng (hp) du fått studiemedel för. Vilket innebär 37 hp om du fått studiemedel för 40 veckor (60 hp). Efter de första 40 veckorna med studiemedel ökar kravet på studieresultat. Du behöver då klara 75 procent av det antal högskolepoäng (hp) du fått studiemedel för. Det innebär att om du fått studiemedel för 40 veckor (60 hp) är kravet 45 hp. Högsta lön för att få CSN: Det belopp du får tjäna utöver CSN kallas fribelopp. Det varierar beroende på hur många veckor du har studiemedel samt om du studerar på heltid eller deltid. Studerar du på heltid är gäller för första perioden: 1 januari-30 juni: 77228 kr. Andra perioden som löper från 1 juli till 31 december får du tjäna 94398 kr utöver CSN.

Förbindelser inom och från Örebro: Vi har här listat några av de viktiga transportmedlen för dig som student att vara medveten om när du reser i och från Örebro. Buss nr 20 tar dig mellan Universitetet och resecentrum utan stopp. Buss nr 2 och 3 tar dig mellan Universitetet och centrum. Buss nr 1 mot Mosås leder dig till ett måste om du ska flytta eller vill shoppa; IKEA och Marieberg köpcentrum. Buss nr 9 tar dig till sjukhuset (Örebro universitetssjukhus), förhoppningsvis behöver du inte åka dit alltför ofta. Känner du att du har lite extra pengar över eller om det är en krissituation går det alltid att ta en taxi. Studenter har fast pris från centrum till Universitet - gör upp det med taxichauffören innan bara!

10


MoD Vill du (mot förmodan) lämna Örebro är det också möjligt: Tåg går flexibelt från Resecentrum alternativt Södra station. Ska du åka längre sträckor kan flyg vara att föredra. Du tar dig enkelt till och från Örebros flygplats med taxi. Självklart fast pris! För att ta dig direkt till Arlanda går Swedavias samt Swebus bussar från Resecentrum. Studentrabatter i stan: Som student är rabatter och erbjudanden något man aldrig säger nej till. Glöm inte när du är ute och handlar eller tar en fika att fråga om studentrabatt! Det kan kännas snålt, men vi är ju som sagt fattiga studenter. Ladda även ned mecenat-appen för att se de senaste erbjudandena! Hur överklagar du en tenta? Saknas bara ett fåtal poäng för att du ska få G? Det går då att göra en omprövning, OM du anser att någon fråga har rättats fel. Det du behöver göra är att skicka in dina svar på tentan, frågorna på tentan samt en förklaring till det fel du vill ompröva till den som är kursansvarig. Det går även att göra det här om du vilar mellan ett G och VG. Lycka till! Läs mer om tentakarusellen på s 47.

CSN

BUSSAR TENTA

11


MoD

INTROK PRESENTERAR

Sponsrade av Sagoslottet www.sagoslottet-orebro.se Sörbyallén 31 info@sagoslottet-orebro.se 12


MoD

MASTERS OF

Disney

13


MoD

Magnus Myhr

Nu så! Ta några kliv tillbaka, sätt dig ner och korka igen flabben din- för här kommer IntroKs fadderansvarige Magnus. Med sin bestämda och faderliga hand navigerar han både nystudenter och faddrar genom Sveriges överlägset bästa introduktion. Ryktet säger även att han sitter inne på hela Sesams bästa golfsving. Men! Stirra nu er inte blinda på den halvkeffa bilden på honom här ovan, utan ta och hoppa på introduktionståget istället! Gör det nu! NU!

14

Malin Henriksson

Uppvuxen i de vildaste skogarna, helt utan GPS hittade även IntroK’s fadderansvarig Malin till Örebro universitet. Enkelt kan hon förknippas med Lil Wayne, men låt er inte luras av silvret i munnen då Malin inte har grills utan endast räls (såklart sponsrad av folktandvården). Trots bartender och lätt för dryck har kaffe varit svårt och det har experimenterats för att få mer liv i smaken, men det var först tack vare Novas lounge som beroendet gick från 0-100 real quick.


MoD

Daniel Lagos Sundberg

Daniel är aktivitetsansvarig i IntroK och kommer från Stockholms finaste förort Danderyd. Efter att ha glassat 4 år i Dubai och levt lyx blev det hem till Sverige igen. Han tog det stora steget att byta ut mammas Porsche mot ekonomiprogrammet och en halvtrasig cykel i Örebro. Han är IntroK’s stora minglare som man allt för ofta ser springa runt i Nova eller på hans kära Kåren. Är han inte där en fredag, dubbelkolla att han verkligen mår bra.

Molly Petersson

Naturligtvis lever introK ́s aktivitetsansvarig Molly, 100% upp till rollen som aktiv (kolla hennes Friskis-statistik). Kanske är det pga. överskottet endorfiner som tjejen ALDRIG visat en sur min. Som stolt örebroare hjälper hon gärna till att visa vägen hem, men detta på egen risk... hon har nämligen Sveriges sämsta lokalsinne. För övrigt trivs Mollsan framför Netflix med en godispåse lite för bra, men när ni minst anar det dyker hon upp på Strömpis-schlagergolv, och då är det bara att flytta sig.

15


MoD

Tobias Öhlin

Tobbe är sponsoransvarig i introK och kommer från Stockholmsförorten Haninge, något unikt då resten av alla stockholmare är från norrort enligt han själv. Nykär i staden Örebro ser ni honom glida omkring med bakåtslickat hår, ett leende på läpparna och Nocco i handen, men inte bara i Nova. Nej han föredrar att tillsammans med svampen prova grupprum överallt på Campus!

16

Linnéa Desaulty

Sponsoransvariga Linnéa fnittrar även på föreläsningar och är rätt söt, tills hiphop sätts på, då hon gungar fram. Inte bara musik är spännande, med ett “wow” i varannan mening fascineras hon av allt och alla. Samtalar gärna, på både svenska och franska. Du hittar henne i Nova, på Nordics jumpapass, eller dofta parfymer i centrum innan hon måste hem till Så mycket bättre. Efter servitriskarriär på Sturehof är mat superspännande, om någon annan lagar. Till Stureplan pendlade hon från Nynäs som absolut är en stad!


MoD

Lucas Fassl

Det här är killen med Stockholms bästa hårsvall, han är importerad från förorten Sollentuna för att se till att snittlängden i IntroK blir höjd. Lucas har tagit på sig rollen som ekonomiansvarig trots att budgetering är främmande, då han faktiskt pluggar systemvetenskap. Något som dock inte känns främmande är fart och adrenalin, han far så ofta som möjligt till varmare breddgrader för att jaga vågor. Lucas dröm är att kunna koda Java.exe lika smooth som han glider fram på surfbrädan.

Julia Enmalm

Ni har redan hört om IntroKs rapunzel, var beredd för sist, yngst och faktiskt även minst, har ni IntroKs askungen. Ekonomiansvarig som ravear så hårt på dansgolvet att klackarna ryker, under hennes egna introduktion blev hela 3 par sönderdansade. Det ryktas om att hon är sesams största koffeintorsk, bjuder ni henne på kaffe har ni hittat vägen in i denna dams hjärta. Låt oss presentera, Julia Enmalm, historiens stabilaste ekonomiansvarig, bor hemma och bränner hela csn på internetshopping.

17


MoD

KLUBBGUIDE Bryggan

Frimis

Kåren

Ritz

Satin

Strömpis

Studentpuben på campusområdet drivs av Sesam med hjälp av studenter. Den är även känd för att ha Örebros billigaste alkohol. Ett medlemskap är allt som behövs! Efter det kan du gå och ta en ”after school pilsner” på onsdagar och fredagar. Kåren är studenternas egendrivna kårhus som ligger mitt på campus! Varje torsdag är kåren öppen för timebeer och varje fredag styr kåren Örebros bästa nattklubb. Oavsett om du vill dansa till gamla godingar eller det nyaset finns Kåren här för dig.

Satin är beläget mitt på Stortorget och ligger därmed väldigt centralt. På sommaren är klubbens uteservering ett givet ställe för ett glas rosé och det är även en perfekt plats för att sitta och spana på Örebros vackra invånare. Tittar du in på uteserveringen under våren hittar du en hel del sesamiter här. 18

Frimis finns på en egen ö i Svartån, det är det givna stället hela sommaren, men även efter förstås. Lokalerna har stått stabila sen 1883 men har nyligen fått ett rejält uppsving som ingen verkar ha missat.

Det gamla varmbadhuset togs ur drift 1986, men för några år sedan slogs dörrarna upp igen. Denna gång var bassängerna utbytta mot dansgolv och barer. Ritz är en populär nattklubb som ofta gästas av kända artister. Petter, Veronica Maggio, Oskar Linnros och Icona Pop är några av de artister som gästat Ritz.

Denna gula villa ligger bara ett stenkast från Örebro slott. Med anor från 1850-talet är Strömpis det givna alternativet att välja på en onsdag när abstinensen blir alldeles för stor. Fredagar och lördagar är också givna festdagar här. Strömpis är kanske mest känt för sitt schlager-dansgolv!


MoD

BOSTADSTIPS Som nyinflyttad i Örebro krävs naturligtvis ett boende. Var hittar du det? Till vem vänder du dig? Nedan finns olika hyresvärdar i Örebro som främst riktar sig till dig som student. Asplunds Vill du bo nära universitetet är detta ett perfekt alternativ. Asplund erbjuder studentlägenheter på Universitetsgatan mitt emot universitetet. Dessa är ettor med sovalkov samt tvåor. Förutom det finns det även nybyggda lägenheter mittemot Nova, vilket är ettor med sovalkov. Behrn Behrn erbjuder studentlägenheter på Tärnvägen vilka ligger i ett mysigt bostadsområde nära universitet. Lägenheterna är tvåor eller treor. John Ekströms Bygg J-E Bygg har liksom Behrn fastigheter på Tärnvägen. Dessa är ettor med sovalkov. Förutom det erbjuds även ettor på Erik Rosenbergsväg bredvid Tärnvägen samt lägenheter på öster på Salsmästaregatan. ÖBO Hos ÖBO finns ett flertal studentlägenheter runtom i Örebro. De erbjuder korridorer på Tybblegatan och Studentgatan, ettor samt tvåor med kokvrå i Brickebacken, nybyggda ettor och tvåor i Teknisten samt ettor på Sörbyängsvägen och Bågen. Akutboende Har du trots dessa hyresvärdar inte lyckats hitta en lägenhet erbjuder Örebro Studentkår tjänsten akutboende. Du blir då tilldelad en lägenhet eller ett rum som övriga studenter erbjuder till en summa av 500kr i månaden. Där får du bo tills du hittat en egen lägenhet? Hur bra? Mer info kring detta hittar du på Örebro Studentkårs hemsida www.orebrostudentkar.se Förutom dessa hyresvärdar finns även Husherren, Abrahamsson, Svenska studenthem, Egeryds, SPG Bostad, Svenska kyrkan med flera. Ett flertal av de studentlägenheter som erbjuds är nybyggda och flera lägenheter är snart redo för inflyttning.

19


MoD

INTRODUKTI VÃ…RTERMI

20


MoD

ONSSCHEMA NEN 2020

21


MoD

ORDLISTA Game of Stocks: Anordnas av Sesams Finansutskott för att vi ska kunna skryta med våra

(icke) existerande kunskaper om börsen (och socialisera på den efterförljande sittningen). Asplunds: Studentbostäder med högre hyra och legendariska efterfester. Bankrutta: Är vi alla runt den 20e varje månad. Länge leve studentrabatter. Biblioteket: Förhoppningsvis din allra bästa vän under tentaplugget. Billbergska: Byggnaden på Campus vi alla gillar men aldrig går till. På tok för långt bort. Brickebacken: Bostadsområdet för den som gillar uppförsbackar och mjölksyra. Bryggan: Campus enda sektionspub med alkoholtillstånd, stolt ägd av din studentsektion, Sesam. Välkommen in. Båtfest: Precis som familjen Långstrump kan även du festa på de sju haven! ..eller iallafall på hjälmaren. Campusmässan: Din chans att nätverka och säkra din framtid. Casekvällar: Verkligheten är inte bara kurslitteratur, verklighetsbaserade problem som du löser! CSN: Anledningen till varför alla tittar på Sverige med avundsjuka. Cykel: Det enda godkända fortskaffningsmedlet utifrån CSNs generösa bidrag. Lås den väl! Etta: Troligtvis den lägenhetsstorlek du kommer att ha. Facebook: En sida du taggar dina vänner i roliga bilder och ser när personer fyller år så du kan skriva till dom och framstå som en genuin vän. Faddrar: Massa roligt folk som kommer att ta hand om dig och visa Örebro från sin bästa (suddiga) sida. Fester: Var som helst, när som helst och hur som helst. Bra källa när du söker endorfiner. Frimis: Nattklubben som håller till i Frimurarnas hemliga lokaler på en helt egen ö i anslutning till Järntorget. Gasquen: Den avslutande finsittningen där ni officiellt kommer att äntra livet som ettor. General: Precis som det låter är Generalen IntroK’s överhuvud. Handelshögskolan: Din institution på Örebro universitet Hemlängtan: Drabbar alla någon gång men som tur är finns Bryggan och Mamma Scan. ICA Maxi: Något för finsmakaren men med sin studentrabatt älskat av alla. Kontaktfadder (KF): Alla nystudenters mamma eller pappa under introduktionen.

22


MoD

ORDLISTA Krämaren: Ett köpcentrum som måste påpekas uttalas Krämar’n. Loungen: Sesamitens naturliga habitat, här bjuds det på kaffe alla vardagar mellan 12-13! Max: Förmodligen Örebros bästa pitstop 02.59 på väg hem från stan. Motto: “Det finns inga omfester, bara omtentor” Nova: The place to be. Universitetets nyaste byggnad och Sesamiternas hem. Omtenta: Oroa dig inte, det händer nästan alla! Men det positiva är att du får en andra, tredje och sjuttioelfte chans. Onlinepizza.se: Klicka och näringsambulansen dyker upp på nolltid! Pressbyrån: Om du akut skulle behöva mjölk, cola eller kakor. Radiotjänst: Djävulen personifierad, akta er! Ritz: Badhuset som har blivit en av Örebros bästa nattklubbar! Sagoslottet: Det givna stället du beger dig till när du behöver en outfit till en temasittning! Satin: Ligger på Stortorget och är ett måste på sommaren! Sesam: Anordnar din introduktion och är den sektion som du är medlem i. Sesamit.se: Din kommande startsida för att hålla koll på allt inom Sesam. Sesamofficial: Precis som PewDiePie har även Sesam en youtubekanal, in och följ! (Sesamofficial finns även på instagram) Sesams introK: Det är IntroK som ansvarar för introduktionen och är festfixarna numero uno! Svamp: Otroligt gott i en höstgryta men även IntroK’s överhuvud tillsammans med General. Svartån: Inte till för att badas i, inte ens på vägen hem från krogen. Systembolaget: Om Systemet var en figur så skulle det vara både ängeln och djävulen på dina axlar. Tenta: Likväl som Voldemorts namn ser vi till att inte yttra detta ord alltför ofta. Tentabärs: Dränk din sorg eller fira en bra skriven tenta. Vi hoppas på sistnämnda såklart. Tentaångest: Drabbar de allra flesta ett X antal dagar innan tenta. Timebeer: Kårens stolthet, på torsdagar kostar en öl/cider lika mycket som klockan är. Villa Strömpis: Finnes i den smått legendariska villan intill Slottet. Vindstilla: Något vi alla drömmer om att Örebro ska få uppleva.

23


MoD

SÅNGER

Spritbolaget

Jag ska festa

Till spritbolaget ränner jag och bankar på dess port. Jag vill ha nå’t som bränner bra och gör mig sketfull fort. Expediten sade: ”Godda’, hur gammal kan min herre va’? Har du nå’t leg, ditt fula drägg? Kom hit igen när du fått skägg!”

Jag ska festa, ta det lungt med spriten, ha det roligt utan att va full. Inte krypa runt med festeliten, ta det sansat för min egen skull.

Melodi: Emils snickarvisa

Nej, detta var ju inte bra, jag ska bli full ikväll. Då plötsligt en idé fick jag: De har ju sprit på Shell! Många flaskor stod där på rad, så nu kan jag bli full och glad. Den röda drycken åkte ner... Nu kan jag inte se nå’t mer.

Siffervisan

Melodi: Ritsch, ratsch 1, 2, 75, 6, 7, 75, 6, 7, 75, 6, 7 1, 2, 75, 6, 7, 75, 6, 7, 73 107, 103, 102 107, 6, 19, 27 17, 18, 16, 15 13, 19, 14, 17 19, 16, 15, 11 8, 47!

24

Melodi: Bamse

Ref: Först en öl i torra strupen, efter det så kommer supen i med vinet, i med punchen, sen en groggbuffé. Jag är skitfull, däckar först av alla, missar phesten men vad gör väl de? Blandar hejdlöst öl med gammal filmjölk, kastar mat på alla som är med. Ref. Spyan rinner ner på ylleslipsen, Raviolin torkar i mitt hår Vem har lagt mig under matsalsbordet? Vems är gaffeln i mitt högra lår?


MoD

SÅNGER

Strejk på Pripps

VD-låten

I natt jag drömde något som jag aldrig drömt förut. Jag drömde det var strejk på Pripps och alla ölen var slut. Jag drömde om en jättesal där ölen stod på rad. Jag drack så där ett tjugotal och reste mig och sa; Armen i vinkel, blicken i skyn så var det menat, whisky och renat, vårt mål: alkohol! För dem som tål! – SKÅL

VD, VD, VD ska jag bli VD hela dagen, styra företagen Bonus för de stora och skatt för de små Skynda på, skynda på för nu ska VD-tåget gå

Melodi: I natt jag drömde

En Sesamit

Melodi: Åh Örebro (ÖSK Fotboll) En Sesamit Hen är alltid blå och vit Kämpar både natt och dag Vår sektion är underbaaaaar!

Sesam skål

Hörde jag skål? Att du gjorde! Å så svingar vi på bägaren igen, hej skål, alkohol, sånt som bara Sesam tål!

Melodi: Jungfruskär

För ha ha ha, det går ju så bra för Wallenberg och Barnevik och Kamprad och jag Strippklubb, strippklubb, representation. Kung på inneställen, andra får ta smällen. Bonus för de stora och skatt för de små skynda på skynda på för nu ska VD-tåget gå För ha ha ha, det går ju så bra för Wallenberg och Barnevik och Kamprad och jag Fallskärm, fallskärm, avgångsvederlag, kaviar på faten, debitera staten. Bonus för de stora och skatt för de små skynda på skynda på för nu ska VD-tåget gå För ha ha ha, det går ju så bra för Wallenberg och Barnevik och Kamprad och jag

25


MoD

NATTMAT Pasta La Vista, Åstadalsvägen 3 Här serveras, som namnet hintar om, pasta. I flera olika varianter! Önskas inte pasta kan även andra rätter så som grillad focaccia eller tikka masala beställas. Med endast ett stenkast från både Nova och Kåren är Pasta La Vista det perfekta valet vare sig du ska äta lunch eller nattmat. Pizzeria Campus, Studentgatan 16 Pizzeria Campus kan titulera sig som campus enda pizzeria. Liksom Pasta La Vista ligger även detta ställe i perfekt läge till Kåren. Exakt så långt du orkar gå innan all energi från nattens vilda dansande tar slut. Palette, Köpmangatan 6 I närheten av Strömpis finner du ljuset i nattens mörker. Palette. Här erbjuds klassisk snabbmat av allra bästa slag. En räddare i nöden helt enkelt. Bor du i närheten av universitetet är Palette ett perfekt ställe för lite energipåfyllning innan hemfärd! Max, Behrn Arena, Rudbecksgatan 52 Livet är så mycket mer än bara pizza och kebab. Beläget mellan centrum och universitetet finner du Sveriges godaste hamburgare (Max 2014) som inte bara passar allätaren utan även vegetarianen och veganen. Chansen är även stor att du hittar din bortsprungna kompanjon här, ingen orkar gå hela vägen till Universitet. onlinepizza.se Orkar du inte ta en omväg för en pizza? Eller glömde du bort att du ens var hungrig? Oroa dig inte, det finns en lösning även för dig. Cykelvägar och körförbud är inga hinder, som en riddare på en vit häst dyker någon upp utanför dörren med allt från pizza till sallad. Valfri plats, adress okänd För de som inte har tid för nattkäk kan man ändå hoppas att det iallafall bjuds på en kopp te…

26


HUR FUNKAR DET? Fadder, IntroK, general och svamp - hur funkar det? Inom Sesams introduktion finns det både en General, en Svamp, ett IntroK och ett gäng faddrar. Men hur fungerar det egentligen? När kan man söka vad och vem blir egentligen General? Nedan finns korta, men ack så informativa, förklaringar kring posterna. General & Svamp General och Svamp kallas projektledarna för projektgruppen som tillsammans planerar Sesams introduktion. General och Svamp kan endast nystudenter bli genom att nomineras och/eller nominera sig själva när nomineringsperioden börjar som sker i slutet på introduktionen. Sedan går man på intervju hos den sittande Generalen, Svampen samt Sesams introduktionsansvarige (från Sesams styrelse) och därefter väljs de mest lämpade kandidaterna ut. De presenteras sedan på introduktionens avslutningssittning, Gasquen. General och Svamp kan man alltså endast söka den termin man är nystudent! IntroK Introduktionskommittén, eller IntroK som det kallas i folkmun, är projektgruppen som tillsammans med general och svamp planerar introduktionen. IntroK är uppdelad i ansvarsområdena: aktivitetsansvariga, ekonomiansvariga, fadderansvariga och sponsoransvariga. När ny General och Svamp har tillsatts kan, endast nystudenter, söka till IntroK. Man får då gå på intervju hos tidigare sittande General och Svamp, ny General och Svamp samt Sesams introduktionsansvarige. Därefter väljs åtta kandidater ut, till de olika posterna. Att söka till IntroK kan man alltså endast göra när man är nystudent! Fadder Varje termin har varje sektion vid Örebro universitet ett visst antal faddrar, beroende på hur många nystudenter som förväntas börja. Fadder blir man genom att skicka in en skriftlig ansökan till detta genom Örebro Studentkår. Info kring detta, så kallade faddersläpp, kommer ut på Örebro Studentkårs sociala medier. Fadder kan man vara både en och två och sjuttioelva gånger. Men i Sesam finns en policy att 75% av samtliga faddrar ska vara faddrar som aldrig tidigare varit det i Sesam, för att alla ska få chansen. Fadderansvariga i IntroK väljer tillsammans med general och svamp ut Sesams faddrar inför varje introduktion. Fadder kan man alltså söka (och bli) varje termin man pluggar i Örebro och är medlem i Sesam. Kontaktfadder Kontaktfadder är en fadder precis som alla andra faddrar, men vars roll innebär den som har lite extra koll på allt och ser till så att hela gruppen får den information som den behöver. Kontaktfadder kan man bli genom att ansöka om det vid fadderaläpppet som sker en gång per termin. Under höstterminen finns det 10 kontaktfaddrar och under vårterminens finns det 8st.

27

MoD


MoD

Nattklubb / fredag - lördag / 22-02 Lounge /onsdag - lördag / 17-Sent Håll din fest hos oss, boka vår festvåning! www.satin.nu

28


MoD

29


MoD

FADDERGRUPPER 101 DALMATINER

Bakre raden: Malcolm Öholm, John Bravinger, Konrad Mattsson, Anton Stridh Främre raden: Wilmah Pettersson, Matilda Agerhall Ekholm, Linn Almer Svensson, Mette Osterman

Kontaktfadder Matilda Agerhall Ekholm

PETER PAN

Bakre raden: Noah Tynnerström, Emil Yngerfors, Jonathan Holmqvist, Louise Ljungstedt Främre raden: Filip Koernig, Moa Lindqvist, Elin Frisk, Maria Belash 30

Kontaktfadder Elin Frisk


FADDERGRUPPER NALLE PUH

Kontaktfadder Jacob Linge

Lisa Olsson, Emma Bjรถrklund, Anton Adding, Moa Engstrรถm, Jacob Linge, William Nylind, Adam Brodin, Wilma Bergqvist

DJUNGELBOKEN

Kontaktfadder Filip Johansson

Patrik Kamryd, Calle Buske, Kristoffer Ragnhammar, Filip Johansson, Isabella Hรฅfstrรถm, Mikaela Abrahamsson, Julia Strรถm, Emmy Borg 31

MoD


MoD

FADDERGRUPPER LEJONKUNGEN

Bakre raden: Gustav Oskarsson, Victoria Hjelm, Filip Karlsson, Dana Basseri, Jimmy Löfstedt Främre raden: Solveig Schmidt, Ida Andersson, Arina Balbaeva

Kontaktfadder Ida Andersson

MUSSE PIGG

Bakre raden: Jens Cedervall, Mikael Kullås, Eric Samuelsson, Alice Granat Främre raden: Julia Jansson, Jonathan Dudas, Elin Andersson, Anastasia Mossiaguine 32

Kontaktfadder Elin Andersson


FADDERGRUPPER SUPERHJÄLTARNA

Kontaktfadder Herman Persson

Bakre raden: Herman Persson, Sebastian Röhr, Josef Harknäs Främre raden: Charlotte Magnusson, Hanna Olsén, Lotta Gustafsson, Oskar Gustafsson

TOY STORY

Kontaktfadder Patrik Rydefalk

Bakre raden: William Ahlgren, Caroline Danielsson, Joel Lindh, Simon Bernsdorff, Arvid Mustonen Främre raden: Alexandra Ogandzanjan, Patrik Rydefalk, Hillevi Löfgren 33

MoD


VAD ÄR SESAM? Idag är vi ca 1500 studenter inom ämnena ekonomi, informatik och statistik räknat både på program och fristående kurser. Dessa ämnen tillhör Handelshögskolan vid Örebro universitet och tillsammans med denna institution verkar studentsektionen Sesam för studenterna. Sesam är en av nio sektioner vid Örebro universitet och tillhör Örebro Studentkår. Som student kan du välja om du vill vara medlem i din studentsektion för att på så sätt kunna ta del av alla de aktiviteter som anordnas utanför studierna. Dessa aktiviteter är både sittningar och fester, inspirationsföreläsningar, företagsevent och tävlingar. Sesams sektionsfärg är blå (inte ljusblå, inte kornblå, utan härligt förtroendeingivande marinblå) och vi har ett sektionsrum på plan två i Nova-huset dit alla medlemmar är välkomna för att få hjälp med medlemskap och andra frågor. Vill du kontakta oss? E-mail: info@sesamit.se Hemsida: www.sesamit.se Instagram: @sesamofficial Facebook: Sesam Några från styrelsen finns även på plats under kontorstiden 12.00-13.00 i Sesams lounge varje vardag.

34


LOUNGEN Välkomna till Sesams Business Lounge! Studieplats, gemenskapsrum, sektionsrum och mycket mer Nova-huset, plan 2, N2039 Till vår stora fördel har Sesams medlemmar en lounge vi får utnyttja fritt för studier, gemenskap och olika aktiviteter. Loungen ligger i direkt anslutning till Sesams sektionskontor där styrelsemedlemmar varje dag mellan 12.00 och 13.00 finns för att svara på frågor, hjälpa till med medlemskap och bara socialisera. Dessutom serveras kaffe till dig som medlem varje veckodag under samma tid (i folkmun; kontorstiden), ett perfekt tillfälle för våra medlemmar att mötas och ta en studiepaus. I loungen visar vi även vilka evenemang, samarbeten och aktiviteter och vi har på gång via planscher, informationsblad och våra tv-skärmar. På detta sätt skapas en naturlig informationsväg mellan våra samarbetspartners i näringslivet och sektionens medlemmar. Loungen fyller sitt syfte väl genom att agera gemenskapsrum, sektionsrum, ett forum för likasinnade och även studieplats - för du kommer in i loungen även då dörren är stängd med ditt Oru-kort. Vad är loungen för Dig? “Livfull och levande” -Sven Helin, prefekt Handelshögskolan “Inbjudande och engagerande” -Johan Schnürer, rektor vid Örebro universitet “Här finns alltid gott kaffe och härligt häng med andra sesamiter” -systemvetare, Sesam “Loungen för mig betyder en bra mötesplats och trevligt umgänge” -statistiker, Sesam “En avslappnad oas för att sammanstråla med andra sesamiter” -ekonom, Sesam

35


Juseks mentorskapsprojekt i samarbete med Sesam vänder sig till dig som är studerande eller yrkesverksam inom ekonomi, systemvetenskap eller statistik. Med projektet ger vi dig chansen att samla nya erfarenheter samt utöka ditt kontaktnätverk! Under vårterminen öppnar anmälan för adepter och mentorer som sedan kommer att matchas ihop utifrån respektives önskemål. Mentorskapsprojektet inleds med en kickoff i början av höstterminen, därefter träffas adept och mentor efter överenskommelse under ett år. Vid träffarna ges chansen att utbyta tankar, erfarenheter och bolla idéer med varandra. Förutom kick-offen anordnas även en halvårsträff som samtliga mentorer och adepter bjuds in till. För dig som mentor: Förutom den fantastiska möjligheten att hjälpa en student i början av sin karriär, förses du med nya infallsvinklar, kunskap och kompetens som kan vara givande på din arbetsplats. Med ert engagemang som mentor hjälper och inspirerar du framtidens medarbetare. För dig som adept: De flesta studenter får genom sin utbildning goda teoretiska kunskaper, som adept får du också en unik inblick i hur det praktiska arbetet går till inom din bransch. Under tidigare år har mentorskapet även visat sig vara betydelsefullt vid uppsatsskrivande, något som gynnat både student som mentor. Kontakt: mentorskap@sesamit.se

36


NÄTVERKSDAGEN 2020 Nätverksdagen 2020 är ett arbetsmarknadsevent som arrangeras av sesamiter för sesamiter. Du som student får möjligheten att träffa och skapa kontakt med företag verksamma inom branscher som intresserar just dig! Dagen spenderas i Novahuset. Du som student erbjuds möjligheten att interagera med eventuella framtida arbetsgivare och kan även delta i exklusiva kontaktsamtal med företagsrepresentanter. Oavsett om det handlar om ett sommarjobb, fallföretag till kandidatuppsatsen eller tjänst så finns Nätverksdagen här för dig, varmt välkommen!

37


SESAMS STYRELSE

Styrelsens uppgifter Sesams styrelse består i dagsläget av 15 poster, som inför varje verksamhetsår röstas in av medlemmarna. Ett val arrangeras under våren och då väljs den nya styrelsen in, eftersom att Sesams verksamhetsår börjar redan den förste juli. Sesams styrelse är sektionens högst beslutade organ och har i uppgift att driva och utveckla sektionen framåt. Styrelsen arbetar fram verksamhetsplanen, stadgan och lägger fram förslag som sedan diskuteras och beslutas på sektionsmöten. Styrelsemedlemmarna är ideellt engagerade och har uppdraget på sidan av studierna. Viktigt att komma ihåg är att det är samtliga medlemmar som utgör studentsektionen Sesam, styrelsen är bara ett hjälpande organ för den dagliga driften. Ansöka till styrelsen Om det finns ett intresse av att ansöka till styrelsen lämnas en skriftlig kandidering till Sesams valnämnd. Alternativt kan en person bli nominerad av en annan medlem som anser att personen i fråga är lämpad för en viss post. När valet närmar sig blir man kallad till en intervju och informationsmöte med valberedningen, som även den består av invalda medlemmar. På själva valdagen håller alla kandidater ett tal för medlemmarna, där man vanligtvis lyfter sina viktigaste frågor och främsta drivkrafter. På plats hålls sedan en sluten röstning, det vill säga medlemmarna röstar direkt via valsedlar som samlas in och räknas omgående. Därefter utses den medlemmen som anses vara mest lämpad för posten i fråga. När du blir invald har du ett år av spännande utmaningar och ansvar för sektionens namn framför dig!

38


Ordförande

Vice Ordförande

Ekonomiansvarig

Informationsansvarig

Ekononomiansvarig Bryggan Elin Juhlin

Introduktionsansvarig

Ordf. Finansutskottet

Ordf. Informatikutskottet

Näringslivsansvarig - Avtal

Pontus Nilsson

IT-ansvarig

Julia Carnehagen

Freja Björkgren

Alice Bertilsson

Niklas Karlsson

Linus Edenholm

Magnus Strömbäck

Klubbmästare

Marknadsföringsansvarig

Närinslivsansvarig - Mässa

Studiesocialt ansvarig

Utbildningsbevakare

Fredrik Birgersson

Elin Kindstrand

Robert Pettersson

Filip Mood

Lisa Jonsson

Philip Lindberg Röjdmark

Jessica Ahlstrand

Vill du läsa mer om positionerna? www.sesamit.se/home/styrelsen 39


UTSKOTTEN Näringslivsutskottet I näringslivsutskottet får du arbeta för att minska klyftan mellan studielivet och arbetslivet, vi är uppdelade i två olika ansvarsområden; kontaktpersoner åt företag och projektgrupper för större evenemang. Som kontaktperson har man kontakten mellan Sesam och ett aav våra samarbetsföretag och bistår med hjälp till företaget vid aktiviteter som anordnas tillsammans med Sesam samt att marknadsföra företaget på universitetet. I projektgrup arbetar man mer intensivt under en tidsperiod för att anordna företagskopplade aktiviteter. Exempel på sådana innefattar case-tävlingar, mentorskapsprojektet, afterwork med samarbetspartners och inspirationsföreläsningar. Utbildningsutskottet Utbildningsutskottet består av engagerade människor som brinner för vikten att kunna vara med och påverka sin framtid, sin karriär och samtidigt göra gott för andra. Vi anordnar både caseövningar, sitter med i ämnesråd med handelshögskolan och tar in studentåsikter. Allt för en bättre studietid och för att ro din framtid i hamn redan idag. Vill du också arbeta med sådana frågor kan du engagera dig i vårt utskott! Informatikutskottet Som engagerad i informatikutskottet får du lära känna andra engagerade systemvetare från olika terminer samtidigt som du är med och driver utskottet. Du har möjlighet att skapa kontakt med företag och tillsammans göra något roligt och gynnsamt för våra medlemmar. Eller vara med och planera studiesociala aktiviteter för att minska glappet mellan systemvetarna från olika terminer. Ni kan enkelt följa alla våra aktiviteter genom vår facebookhemsida ”Sesams Informatikutskott” Finansutskottet Finansutskottet jobbar med att anordna studiesociala aktiviteter med anknytning till den finansiella marknaden. Genom att vara aktiv i finansutskottet för du möjligheten att bygga och utveckla dina kunskaper inom den finansiella marknaden, samtidigt som du får vara med och anordna aktiviteter som sker inom utskottet. Finansutskottet är arrangörer för bland annat en aktietävling med namnet Game of Stocks, en studieresa till Stockholm , en sittning samt flera utbildningstillfällen och börskvällar på vår studentpub Bryggan! Ni kan följa vårt finansutskott på deras sociala medier på facebook: Sesams Finansutskott och Instagram: @sesamsfinansutskott.

40


UTSKOTTEN Marknadsföringsutskottet ​Är du intresserad av bild, foto, film, text och att förstå dig på olika kommunikationsvägar är marknadsföringsutskottet perfekt för dig! Vi jobbar aktivt med att sprida Sesams namn internt såväl som externt och här finns utrymme för idéer och utveckling, våra primära kanaler för information och underhållning är YouTube, Instagram och Facebook. Vi bistår även de andra utskotten med marknadsföringsmaterial såsom planscher, filmer, bilder och texter. Kreativitet, planering, engagemang och initiativ är nyckelord i utskottet! PS. Vi gjorde den här boken! Studiesociala utskottet Det studiesociala utskottet huvuduppgift är att finnas för alla studenter som vill ha roligt utanför skoltid. När kurslitteraturen stängs igen för dagen finns det studiesociala utskottet där för dig. Målet med utskottet är att få en ökad interaktion mellan alla studenter vid Handelshögskolan samt med studenter från andra sektioner. Detta gör vi genom att erbjuda aktiviteter som passar alla smaker. Som medlem i utskottet hjälper du till med att anordna förfester, roliga sittningar och olika sportevenemang såsom julfesten, vårbalen, vinterbalen. Är du intresserad av aktivitets- och evenmangsplanering? Vill du utveckla dina färdigheter inom projektledning eller helt enkelt testa dina retorikkunskaper praktiskt genom att vara toastmaster är detta utskottet för dig! Bryggan Bryggan ligger också som ett utskott i Sesam, att bli en del av bryggan är som att bli en del av en egen liten familj och genom att engagera sig i detta utskott får man en unik insyn i publivet, möjlighet att lära känna folk från olika sektioner samt bli en mästare på att göra drinkar. På CV:t kan du sen skriva med serverings- och barvana.

41


42


43


44


Bild frĂĽn introduktionen HT19

45


DEN TYPISKA SESAMITEN Ekonomen

Hit söker sig alla de som gick ekonomi på gymnasiet och fortfarande känner att de inte kan få nog av redovisning. Ekonomer går att identifiera på långt håll genom den typiska ekonomklädseln som består av chinos och skjorta, gärna kombinerat med en polotröja, samt en macbook air i läderfodral. Ekonomen gillar att sätta sprätt på farsans pengar på kåren och prokrastinera i novasofforna. Frågar man dem om skolan får man en kommentar om att ”det är stressigt i plugget för tillfället”. Ekonomens högsta dröm är att få jobba med bokföring, en syssla de aldrig tröttnar på.

Informatikern

Älskar datorer till en ohälsosamt hög grad. När informatiker börjar på universitetet tror de även att de är bra på att hantera datorer och vet hur de fungerar. Det stämmer ej. Den typiske informatikern lever ut sitt sociala liv genom flitigt postande på rollspelsforum såväl som kris- och supportsidor för kodande. Öppna sociala medier som instagram vågar de sig dock inte ut på. Informatikerns högsta dröm är att någon gång känna att den faktiskt är bra på att koda samt att samla på sig alla mounts i World of Warcraft.

Statistikern

Statistikern är ett sällsynt djur, anledningen till detta tror vetenskapsmän står att finna i att de är extremt blyga av sig. Kännetecknande för dem är att de har ett ohälsosamt bra förhållande till siffror och logiskt tänkande. Ett varningens tecken ska även höjas gentemot att anledning försöka skilja statistikern från deras räkneapparat. Detta kan resultera i upprörda känslor som statistikern är för bräcklig för. Deras högsta dröm är att få arbeta på statistiska centralbyrån, vilket är statistikens mecka där man inte gör annat än ritar grafer och räknar ut medeltal.

46


TENTA-KARUSELLEN

Tre veckor innan tentan öppnar anmälan. Se till att köpa din biljett i studentforum under tentamensanmälan. Du som blivit beviljad anpassad tentamen - glöm inte att fylla i rutan till vänster! Håll utkik efter bekräftelsen i din mail. Anmälan stänger alltid fem dagar innan tentan, har du inte anmält dig innan dess får du inte åka med i tentakarusellen. Det finns inga undantag, så se till att anmäla dig i tid! Nu är det dags för tenta, se till att kontrollera vilka hjälpmedel som är tillåtna att ha med. Tilltugg kan alltid vara bra att ha med, så glöm inte sockervadden och popcornen! Försök att alltid vara i tid, men skulle du av någon anledning bli sen – do not worry! Det finns flera avgångar! Nästa påstigning sker i farten 30 minuter efter tentans ordinarie starttid. Om det finns uppenbara oriktigheter i betygsbeslutet kan du vända dig till examinatorn för kursen och begära en omprövning för de delar du anser är felaktigt bedömda. Begäran kan ske skriftligt eller muntligt. Måste du kliva på karusellen igen? Köp en omtentabiljett senast fem dagar innan. Samma regler som under första turen gäller innan påstigning, under åket samt efter åket. Karuseller är kul, men ett åk är vanligen lagom. Försök istället hoppa på nästa karusell! Efter tivolibesöket är det dags att påverka och lämna in en kursutvärdering. Är du nöjd? Säg det! Är du missnöjd? Säg det! Kursutvärderingen hittar ni på er mail och era svar hjälper Örebro Universitet och Handelshögskolan att fortsätta erbjuda sina studenter den bästa möjliga utbildningen. Har du ytterligare frågor eller tankar? Hör av dig till student/doktorandombudet Albina Hoti på studentombud@orebrostudentkar.se

47


ENGAGEMANG Örebro Beerpongsällskap

Örebro Beerpongsällskap, eller ÖBS, startades den 1 oktober 2012. Då höll sällskapet till i en korridor på Tybblegatan. Nu fyra år senare har föreningen ett eget kontor i långhuset och över 400 aktiva medlemmar. En gång per termin anordnar sällskapet en 128 – lagsturnering och förutom dessa anordnar de även en gång i månaden ”onsdagspong”, vilket är ett tillfälle för alla studenter att spela beerpong i röda paviljongen. Sällskapets vision är att agera som en bro mellan alla studenter på Örebro universitet genom att alla är välkomna att delta i deras aktiviteter. För att engagera sig hos dem är det bara att titta förbi ÖBS kontor i långhuset, alternativt höra av sig till dem på Facebook eller mail. Genom att engagera sig hos Beerpongsällskapet får studenten möjlighet att hyra bord och muggar, såväl som delta i föreningens samtliga evenemang.

Kåren

Örebro Kårhus har varit ett dotterbolag till Örebro Studentkår, som i sin tur ägs av alla kårmedlemmar, sedan den 1 mars 2012. På dagtid måndagar till fredagar bedrivs i det caféverksamhet i kårhuset där studenter kan plocka upp kaffe såväl som mat till förmånliga priser. Torsdag eftermiddag skridas verksamheten om till timebeer där ölen kostar lika mycket som klockan är och på fredagar har man möjligheten att dansa loss på fredagsklubben. Kårhusets verksamhet drivs med mottot ”av studenter, för studenter”. För att engagera sig är det bara att skriva upp sig på arbetspasschemat som ligger uppe på kårhusets hemsida. Som engagerad får man en rad förmåner i form av personalkort som ger studenten gratis kaffe i caféet, köföreträde, rabatterad mat på timebeer, inbjudan till personalfest och mycket mer. Utöver detta får man även ett trevligt arbetspass och god karma på köpet!

Bryggan

Bryggan är en studentpub som ligger på campusområdet, närmare bestämt på Studentgatan 2. Puben har vanligtvis öppet två gånger i veckan, på onsdagar och fredagar. Bryggan är känd på campus för sitt breda sortiment, unika prisklass samt sköna gemenskap. På bryggan arbetar studenter från olika sektioner och att bli en del av bryggans gemenskap innebär att få en bra insyn i publivet, möjlighet att lära känna mycket nytt folk och även bli en mästare på att göra drinkar. Kom förbi för att lära känna härliga människor och ge plånboken en skonsam kväll Vill du ha mer info om bryggan? Gå in på vår egna flik på sesamit.se samt besök vår facebooksida för uppdateringar, kontakt m.m.

48


BRYGGAN Din pub på campus Bryggan är en studentpub som ligger på campusområdet, närmare bestämt på Studentgatan 2. Puben har vanligtvis öppet två gånger i veckan, på onsdagar och fredagar. Bryggan är känd på campus för sitt breda sortiment, unika prisklass och sköna gemenskap. På Bryggan arbeta studenter från olika sektioner och att bli en del av Bryggans gemenskap innebär att få en bra insyn i publivet, möjlighet att lära känner mycket nytt folk och även bli mästare på att göra drinkar. Kom förbi för att lära känna härliga människor och ge plånboken en skonsam kväll!

Bryggans personaluppsättning ser ut så här: Klubbmästare: Magnus Strömbäck, som även är en del av Sesams styrelse Vice klubbmästare: Jacob Svensson Ekonomiansvarig: Elin Juhlin, som även sitter som ekonomiansvarig Bryggan i Sesams styrelse Köksansvarig: Mira Ahlsén Marknadsföringsansvarig: Kristoffer Nordén Personalansvarig: Emma Olofsson Eventansvarig: Philip Lindberg Röjdmark

49


TRADITIONER SUP:en Save up, Suit up and Scrub up- sittningen är ett av Sesams mest traditionsenliga evenemang som alltid hålls på hösten efter introduktionen. Sittningen grundar sig i en djup rotad rivalitet mellan Medicinska Förening, Juridiska Föreningen och Sesam. Denna rivalitet ger sitt uttryck under en kväll med underhållande roaster, intensiva tävlingar och andra roliga happenings! Vem vinner trekampen och därmed vandringspokalen i år? Julveckan Varje år anordnar Sesam en vecka för att kicka igång julstämningen bland oss Sesamiter, den så kallade Julveckan! Det bjuds då på diverse aktiviteter och tävlingar under dygnets alla timmar, och alla med jul som gemensamt tema. Vilka aktiviteter som anordnas bestäms utav projektgruppen för Julveckan. Ett återkommande event för att knyta igen julsäcken för veckans alla aktiviteter är julfesten. Julfesten Efter en vecka med aktiviteter och tävlingar under julveckan avslutas denna med en kväll utöver det vanliga. Julfesten äger traditionsenligt rum på Ritz och nu är det julkläder som gäller från topp till tå! Kvällen markerar slutet på ett år och början på ett nytt för Sesam. Under kvällen koras även årets manliga respektive kvinnliga sesamit, samt årets bild. Kodstugan Kodstugan är informatikutskottets hjärtebarn. Har du någonsin funderat på hur man egentligen gör en hemsida, det kan inte va så svårt va? Då är kodstugan spot on för dig! Informatikutskottet finns alltid på plats för att hjälpa dig. Kom hit och plugga eller häng med andra goa sesamiter. Dessutom har Mario Kart mer eller mindre blivit standard under kodstugorna, hur kul?! Schlagerfesten Vi känner alla till hettan som uppstår på Strömpis övre dansgolv på lördagskvällar. Denna magiska hetta flyttar vi nu till Frimis ståtliga salonger för en helkväll med allt som har med schlager att göra, för vem vill inte festa i neon? Alla sektioner på universitetet är inbjudna till denna fest där vi ockuperar Frimis Salonger tillsammans. Kvällen utlovar både mat och andra happenings samtidigt som vi kollar på finalen av årets final i Melodifestivalen. Varmt välkomna!

50


TRADITIONER Game of Stocks Är du en riktig finanshaj? Eller har du alltid undrat vad det där med ”börsen” handlar om? Då är detta något för dig! I Mars är det äntligen dags för Sesams årliga tillika prestigefyllda aktietävling Game of Stocks! Under fyra veckor av trading på Stockholmsbörsen gäller det att skapa bästa möjliga utveckling på sin aktieportfölj. Både innan och under tävlingen kommer en rad aktiviteter och föreläsningar att äga rum för att just Du ska vara så förberedd som möjligt. Tävlingen avslutas med den berömda GoS-sittningen där Sesams starkast lysande aktiestjärna koras. Sesam Masters Så fort snön försvinner från greenen närmar det sig den prestigefyllda tävlingen Sesam Masters, en golftävling för studenter och företag. Det perfekta tillfället att knyta nya kontakter över en golfrunda! Tävlingen spelas i två klasser, slaggolf och poängbogey. Dagen avrundas med middag och tillhörande prisutdelning. Spelar du inte golf men vill testa på? Inga problem! Under dagen finns det möjlighet att prova på golf gratis samt möjlighet att bara stå på ranchen och slå några rejäla bollar och mingla med företag. Terminskriget Vårkänslorna börjar närma sig och halvtid ska firas. I dessa tider är det traditionsenligt för alla sesamiter att glömma alla sorger från terminens tentor och ägna sig åt en kväll i vingudens Bacchus tecken! Sittningen som förr hette Herr & Dam har fått en ny tappning! Som alltid intar vi båda våningarna på Villa Strömpis med pompa och ståt. Detta är alltså sittningen med två våningar, två scener, dubbelt så kul, dubbelt så bra priser i baren och Sesams mest underhållande spexsittning! Båtfesten Vi ska åka båt, åka båt. Sesams legendariska båtfest är ett måste under studietiden och ligger högt upp på sesamiters måste-gå-på-lista. Med temat båtfest tar vi oss ut på Hjälmaren för en avslutning på det gångna året. Tillsammans njuter vi av sol, vatten, maxad musik och en obeskrivligt härlig känsla. ”A wise man once said, missing the

51


VÅRBALEN

Örebros främsta bal

Vårbalen är vårt senaste tillskott och sannerligen ett minne för livet. Denna bal är Örebros främsta studentbal och Närke läns främsta högtidssittning efter den Akademiska högtiden som anordnas vid Örebro universitet. Denna storslagna tillställning är ett evenemang som inte liknar något annat i Örebro och ses som en angelägenhet alla sanna sesamiter bör ha närvarat på under sin studietid. Kvällen till ära sätter vi på oss högtidsdräkten och njuter av en fantastisk middag och ett storslaget eftersläpp. Balhelgen tar dock inte slut där utan fortsätter med den legendariska Engelbrunchen som håller till på Frimis. Denna brunch utlovar inte enbart flertalet happenings och champagne i överflöd, utan övergår även till en legendarisk dagsfest som Örebro aldrig tidigare skådat! Sesam, tillsammans med Frimis Salonger, presenterar dagsfestivalen Open Air, det bästa och givna avslutet på terminen såväl som en rejäl kickstart på sommaren för hela Örebro Universitet!

52


53


54


55


Tack för din läsning! Men detta är bara början. Vi från Sesam arbetar att göra dina studietid till den absolut bästa någonsing. Oavsett vad vad det gäller så finns utav tvekan något som skulle passa dig. Funderar du över något? Hör av dig på mail eller kom till loungen mellan 12-13 så löser vi det! Varmt välkommen till Sesam.

KONTAKTUPPIFTER www.sesamit.se info@sesamit.se

@sesamofficial

56

@sesamofficial

@sesamintroduktion

@sesam

Profile for sesamit

Introduktionsboken VT20  

Introduktionsboken 2020. Den exemplariska handboken för dig som nybliven Sesamit.

Introduktionsboken VT20  

Introduktionsboken 2020. Den exemplariska handboken för dig som nybliven Sesamit.

Profile for sesamit