L' Esborrador 7

Page 1

La revista del Col路legi Servator 路 n煤m. 7Ens acostem a les 50 reunions de l’equip docent d’aquest curs, i de l’equip directiu... per cert, ens acostem, ben aviat, als 50 anys del nostre col.legi. Mantenir-se avui dia és prou complicat però, amb aquest equip de més de 50 persones, el Grup Servator continua endavant i amb més força que mai, amb un sol objectiu: els nostres alumnes, els vostres fills, en si mateixos..., tots plegats, però un per un, acceptant les seves diferències i potenciant les seves particulars capacitats. Cadascú és únic, i no els dieu mai el contrari ni limiteu mai els seus objectius amb un “no podràs”, perquè ho poden tot, creieu-me. És per això que en temps de canvis importants arreu, volem que ens feu arribar totes les vostres suggerències al mail del col.legi (servator1@gmail.com), per fer entre tots una escola que encara us agradi més i us pugui ser més útil. Entre tots hem creat els darrers anys, el Tu-tut. Ens hem dotat d’un gabinet psico-

pedagògic propi i hem treballat per ser una les escoles de Catalunya amb més activitats extraescolars i de més qualitat. Tenim ja una casa de colònies pròpia, Cal Taulís. Pares,mares, avis i àvies, gaudiu de tot això que plegats hem anat construint per tal que la formació dels nostres alumnes sigui de qualitat i que puguin ser feliços avui amb nosaltres i el dia demà els ajudi a volar. Ajudeu-nos a fer una escola millor i feunos arribar les vostres propostes, queixes i suggeriments, al mail que us hem donat o a través de l’AMPA, que tan bona feina està fent dia rera dia amb el mateix objectiu que tenim tots. I sobretot avui deixeu-me dir-vos a tots, moltes felicitats i gràcies, moltes gràcies per existir i per ser-hi sempre!!! Jordi Corominas i Díaz | Director6 El llibre de la selva 8 Ràdio Sabadell 12 Mobi Blau 13 Torre de L’Aigua 14 Lazarillo de Tormes 15 Colors, numbers and Songs 16 UAB 17 Museu d’Art 18 Poble Espanyol 20 Concurs de truites i Carnestoltes 22 La nostra mascota Infantil 23 Entrevista a Rosa Aymerich COORDINADORA Laura Homs

24 Entrevista GPP 26 Unpasmés 28 Món científic

DISSENY I MAQUETACIÓ

33 Patrocinadors

Raül Garcia Castilla

34 Equip de Redacció

COL·LABORADORS Jordi Corominas director - Artur Muñoz Informàtic Secretaria - Professorat de la Llar d’infants Tu-tut Professorat del Col·legi Servator (Educació Infantil, Primària i Secundària). Aquesta revista pertany al grupservator, maquetada i escrita per membres del grup i alumnes del Col·legi Servator.


El llibre de la selva Educaci贸 infantil


Andrés Montoya | EI - 5anys

L’esborrador núm.3

7 Àlex Cadevall | EI - 4anys


Ràdio Sabadell

Andrea Collado i Melani Alfaro 3r. d’ESO

8

El passat 16 de març el primer grup de la classe de 3r d’ ESO va anar a Ràdio Sabadell. Primer vam visitar les instal·lacions, i la guia ens va explicar que Ràdio Sabadell es va crear l’ any 2000, però que abans ja hi havia hagut una ràdio, i que va ser la vintena ràdio d’ Espanya, i es deia EAJ20. També ens va explicar que aquell edifici havia estat, primer una casa de rics, i ens va explicar una història, i després, abans de ser ràdio, una escola. Després vam anar a veure com treballava l’equip de redacció, hi havia tres persones redactant els diferents temes que s’anaven a tractar aquell mateix dia a la ràdio com, per exemple, els esports, les notícies, etc. Finalment vam veure l’ estudi de gravació, i ens va explicar que tot estava insonoritzat, i les parets eren d’ esponja. I quatre companys van sortir a la ràdio: la Mónica, la Sandra, l’Isma i el Kevin, els van estar gravant en directe, els van preguntar si es voldrien casar, què voldrien ser de grans, si eren bons estudiants, etc. La gravació va ser molt divertida ja que vam riure molt.

L’esborrador núm.7


Dijous 20 de gener uns alumnes de l’escola van participar en un programa en directe a Ràdio Sabadell. Tot va començar quan un dia Ràdio Sabadell va enviar un correu a l’escola demanant-nos si volíem participar en un programa sobre petits talents. Tan sols havíem de buscar alguns alumnes que ressaltessin en alguna matèria. Vam estar parlant i rumiant tot el claustre de professors i tots vam coincidir en proposar la Mariví com a talent musical donada la seva destacada trajectòria amb l’estudi del piano. També vam decidir escollir diversos alumnes que ressalten per la seva brillant lectura i interpretació de text, alguns d’ells fins i tot han participat al Certamen anual de Lectura en Veu Alta. La Mariví cursa cinquè de primària i des de segon que es va apuntar a l’extraescolar de piano. Des d’ un principi em vaig adonar que tenia talent per la música i, en especial, per aquest instrument, ja que era capaç d’interpretar peces amb un alt grau de dificultat per la seva edat i nivell amb molta facilitat. Tanta facilitat que cridava l’atenció de la resta d’alumnes. Va cursar tres anys en els que va aprendre molt i atès aquest moment se la va derivar a l’Escola de Música Municipal on van valorar molt positivament la seva capacitat i aquest curs va començar a estudiar piano amb ells. El dia que va venir la Ràdio tots estaven molt nerviosos i emocionats alhora: no només participaven en un programa de Ràdio, sinó que ho feien en directe! Però, en arribar el presentador, ens vam començar a relaxar xerrant amb ell i fent bromes. La Judit va ser escollida per ser la presentadora i en Carlos i la Laura per llegir fragments de text. El temps passava i quan s’apropava l’hora es van tornar a posar molt nerviosos, però va arribar l’Oriol, els va donar uns quants consells (amb ell fan un taller sobre la ràdio) i en el moment de començar tots van ser molt responsables i madurs.

L’esborrador núm.7

Tot va sortir molt bé, tots van llegir tranquils, la Judit va ser una molt bona presentadora i la Mariví va fer una interpretació excel·lent. Ens vam endur una experiència inoblidable... no tothom pot dir que ha participat en directe en un programa de ràdio! Sandra Bonet Professora de música de primària i tutora de 2n.

Vam sortir per Ràdio Sabadell al programa “A bona hora”, representant la nostra escola. Aquesta ràdio va per totes les escoles de la ciutat buscant nous talents. Aquesta vegada ens van escollir a nosaltres: l’Andrea Medrano va sortir explicant què era un “minuet”, una peça de música clàssica molt coneguda, la Judith Galán va explicar el “vals”, un ball de saló i el Carlos Baños, el “blues”, normalment en locals com cabarets es toca aquest tipus de música. I jo, la Mariví, tocava totes aquestes peces al piano, un instrument que m’agrada molt. També hi havia la Laura Salcedo que llegia. Abans que comencés el programa de ràdio estàvem tots molt nerviosos. Jo penso que era la que més perquè tocava el piano, sobretot quan va començar el programa en directe. Pensava que m’equivocaria, però al final tot va sortir bé. Per a mi va ser experiència inoblidable i va fer-me una gran alegria el poder representar al col.legi. Mariví Enríquez 5è. de primària

Dijous 20 de gener vàrem sortir uns companys i jo per la ràdio al programa “A bona hora”. Jo vaig llegir un petit text sobre el minuet i uns altres companys de sisè van llegir uns altres fragments; mentre nosaltres llegíem, la Mariví els tocava amb el piano.

9


Estàvem tots molt nerviosos, me’n recordo que anàvem tots corrent d’un costat a l’altre. També me’n recordo que a mi no em sortia una paraula en francès: branle a mener. A casa meva només feia que llegir el text. Ens ho vam passar genial, i ens va sortir fenomenal. A la Mariví li van fer una petita entrevista preguntant-li coses sobre el piano; i ho va fer fantàsticament bé. La Laura de 1r. d’ESO va llegir una pàgina d’un llibre i un poema fet per la seva companya Júlia. Per a mi la que millor ho va fer va ser la Mariví tocant el piano, però els altres també ho van fer genial, els felicito.

Hola, som el Carlos i la Judith, i us volem explicar que el dijous dia 20 de gener, va venir a la nostra escola un noi de Ràdio Sabadell que es deia Marc. Abans que vingués, nosaltres: la Mariví i l’Andrea de 5è, la Laura i la Júlia de primer d’ESO, vam practicar els nostres diàlegs i la Mariví, el piano. Estàvem tots molt nerviosos fins que va arribar el Marc, que ens va explicar coses bàsiques de la ràdio; era molt amable. El Marc va començar presentant la nostra escola i el que faríem. Primer vam explicar el Minuet, seguidament el Vals, i finalment el Blues; entre cada explicació la Mariví, feia una demostració de cada estil tocant el piano. Per acabar, la Laura va llegir un fragment d’una novel.la i un poema escrit per la Júlia. L’Aura, la presentadora de la Ràdio Sabadell, es va acomiadar. El Marc ens va dir que ho havíem fet molt bé i que podríem fer una sortida a la Ràdio. Va ser una experiència molt emocionant.

10

Andrea Medrano 5è. de primària

Judith Galán i Carlos Baños 6è. de primària

L’esborrador núm.7


El dia 20 de gener; jo, juntament amb alguns alumnes de primària, vam baixar a la biblioteca per sortir en un programa de Ràdio Sabadell. Al principi, quan encara faltava una mica per començar; jo, interiorment, m’estava dient a mi mateixa que no em posés nerviosa, que tot sortiria bé. Però quan vaig escoltar la sintonia del programa em van començar a tremolar les cames cada cop més. Quan em va tocar a mi tots els meus

nervis se me’n van anar i només estava pensant en fer-ho el millor que pogués i intentant pronunciar bé les paraules. Vaig llegir un fragment de la novel.la “Les aventures de Nitus Alpesto”, lectura amb la qual participaré al Certamen de Lectura en Veu Alta, després vaig llegir el poema que va escriure la meva companya, la Júlia Puig. El poema era el següent:

EL DOFÍ El dofí és un especialista, és el rei del mar i mils d’acrobàcies impossibles fa realitat. Pel mar de coralls neda tot galant; les tombarelles i salts el diverteixen de veritat. Els peixos els envolten i tots junts pinten el mar amb tons tan alegres que llueixen fins i tot als oceans més llunyans. La seva cua és com una sínia d’un parc d’atraccions, fa voltes i més voltes i amb ella aixeca molta pols. Tan agraït com divertit, juga pel mar, tan bell i bonic és el més savi de tot el regne animal. Sembla que els dofins siguin mags, mags del mar, que com animals angelicals, ho omplen tot de bondat. Me’n vaig anar molt contenta i va ser una experiència inoblidable.

Laura Salcedo 1r. d’ESO

L’esborrador núm.7

11


Mobi Blau Educaci贸 Infantil

Noa Torreguitart | Ed. Inf-3anys


La Torre de l’Aigua

Melani Alfaro, Andrea Collado i Mónica Baños 3r. d’ESO

L’esborrador núm.7

On the last 22nd March, the class of 3rd ESO went to the Water Tower. The visit was in English, but we understood the guide, Alba, and it wasn’t difficult. The visit was good and she told us the story of the Water Tower in Sabadell. It was very interesting! First, we went up to the top floor and we saw the water tank. She told us that it could store a lot of litres ! It is incredible! We liked it very much, but it was really windy and cold up there. Some student had vertigo and went up the stairs cautiously. Finally, we took photos from the top floor of the Water Tower and we returned to the school again.

13


Lazarillo de Tormes

Andrea Collado, Núria Parejo, Melani Alfaro, Mónica Baños, Sergio Ruiz i Sandra Aroca 3r. d’ESO

14

El passat 15 de febrer els alumnes de 3r. i 4t. d’ ESO vam anar al teatre Sant Vicenç per veure l’ obra de teatre: “Lazarillo de Tormes”, un clàssic de la literatura castellana. L’ obra va ser representada per dos nois. Ho van fer com es feia antigament, a les places de ciutats i pobles, homenatjant aquella època. Van començar anunciant que l’obra era “ Lazarillo de Tormes, de su vida ...” Entre tots dos actors van representar-la , com si estiguessin a una plaça explicant la història amb dues titelles. Després un dels actors, el qui faria de Lazarillo, va explicar on va néixer, quins eren els seus pares, etc. I començà l’obra. La primera representació va ser la del cec, entre d’altres coses va explicar l’anècdota del toro de pedra i la del raïm. Acte seguit van representar la del clergue avariciós on explicava, entre altres coses, la seva ració escassa de menjar, com fa passar gana al protagonista i a sobre se’n reia d’ell, ja que no menjava. Després van representar a l’escuder, aquest amo, no li donava menjar ja que no tenia per a ell, però era bona persona. A continuació, van representar el seu últim amo. Aquest era arxiprest de San Salvador. Vam poder veure la relació amorosa que mantenia aquest càrrec eclesiàstic amb la seva criada i per encobrir-ho la fa casar amb el Lazarillo, a canvi, li donava menjar, roba, etc.

L’esborrador núm.7


Colours, Numbers and Songs

Dulce de los Santos | 2n. Curs de Cicle Inicial

Cicle inicial

Colours, Numbers and Songs is a play about a baby pencil that can talk to people. Colours, Numbers and Songs és una obra de teatre sobre un llapis bebè que pot parlar a la gent. The pencil meets a girl aged 5. El llapis coneix a una noia de 5 anys. She teaches him many words in English because she and her family are English. Ella li ensenya moltes paraules en anglès perquè ella i la seva família són anglesos. Very interesting! Molt interessant! Obra de teatre part en anglès part en català que vàrem anar a veure els alumnes de 1r. i 2n. de Cicle Inicial, el 16 de març d’enguany amb els professors tutors i la senyoreta Lluïsa.

L’esborrador núm.7

15


UAB

Iván Arévalo 4t. d’ESO

16

El passat 17 de març els alumnes de 4t. d’ESO vam anar a la Universitat Autònoma de Barcelona, ubicada a Bellaterra. Per anarhi vam agafar els catalans al centre. Només arribar vam esmorzar i, després de donarnos unes bosses amb informació sobre les diferents carreres, vam agafar un autocar i ens van fer una ruta turística per tot el campus. Després vam anar a la Facultat de Ciències i una altra noia ens va fer una xerrada sobre els diferents estudis universitaris, les PAAU, el pla Bolonya, etc. Un cop acabat tot això, vam tornar cap a Sabadell. Va ser molt interessant.

L’esborrador núm.7


Museu d’art

Marina Calvo 1r. curs de C. Inicial

L’esborrador núm.7

17


Poble Espanyol Educació Infantil

Jordi Gutiérrez Ed. Inf-5 anys Laia Aliana Ed. Inf-4 anys Laia Fernández Ed. Inf-3 anysConcurs de truites i Carnestoltes

·Guanyadors concurs de truites: ·1r: Melani Alfaro, Kevin Giner i Sergio Ruiz (3r. d’ESO)

-Cicle Superior: 5è: Individual: Pau Domínguez (barreter boig) Comparsa: Marta Gato i Tania García ( arbre i eruga)

·2n: Karen Arenas (1r. d’ESO) ·3r: Núria García (mare) i Nerea Pardo (2n. d’ESO)

6è: Individual: Natàlia González (carta pintarroses) Comparsa: Judith Galán, Carlos Baños, Natalia Narro i Miriam Muñoz (el grup de les meravelles)

·Guanyadors concurs de disfresses: “Alícia en el país de les meravelles” ESO: Primària: -Cicle Mitjà: 3r: Individual : Berta Prats (reina blanca ) Comparsa : Paula Pardo i Yanira Moisén (bessons) 4t: Individual : Àlex García (carta ) Comparsa: Mario Gemar, Eric Rodríguez, Roger Pons i Bruno Morán (filmant la pel·lícula)

20

-1r: Óscar Fernández: barreter Júlia Puig: fantasia Laura Salcedo: rellotge -2n: Joan Marc Contijoch: barreter Raquel Morcillo: reina de cors -3r i 4t: Sandra Aroca (3r.): conill Mònica Baños (3r.): Alícia Iván Pérez (3r.): reina de cors Iván Arévalo (4t.): barreter

L’esborrador núm.7La nostra mascota a Infantil

Sergio Portales Ed. Inf-4 anys

22

L’esborrador núm.7


Entrevista a Rosa Aymerich En aquest número entrevistem a Rosa Aymerich, tutora de 6è. de primària i encarregada de la ServatorStore. 1- Quants anys fa que ets al col·le? Ja hi vaig estudiar des de petita , més tard vaig començar a treballar-hi de professora, d’això deu fer uns 26 o 27 anys. 2- Sempre has estat tutora dels mateixos cursos? No. He estat tutora de tots els cursos des de P3 fins a 6è. de primària . 3- Quins cursos t’agraden especialment? Depèn de les èpoques de la meva vida. En aquests moments m’agrada molt ser tutora de 5è o 6è. 4- Quina o quines assignatures t’agrada més impartir? M’ agrada molt fer Socials , de fet és la meva especialitat , pèro també m’agrada fer Català 5- Te’n recordes del nostre grup? I tant! Sempre he dit que el vostre grup tenia “xispa”. Això vol dir que era un grup amb ànima , espero que encara la conserveu !!! 6- És difícil combinar la botiga amb les classes? No ho és gens , m’agrada molt i no em representa una dificultat, a més, és una feina compartida amb el Lluís Lindo i ens diverteix fer-la .

L’esborrador núm.7

7- Què t’agrada fer en el teu temps lliure? M’agrada moltíssim viatjar. També m’agrada trobar-me amb amics i fer sopars o dinars junts. 8- Tu has viatjat molt, on? On t’agradaria viatjar? No sé si he viatjat molt o poc, el que si és cert és que des de molt jove ho he fet i la veritat és que m’ha agradat molt conèixer llocs i costums ben diferents de la meva . M’agradaria tornar a fer un safari a Kenya o Tanzània . 9- Quan vas tenir clar que volies ser professora? Consideres que és una feina que omple? El cert és que de petita no pensava en ser professora, va ser a partir dels 17 o 18 anys quan vaig decidir que m’agradaria ser mestra. És una feina que t’ha d’agradar si no, és molt dura, però si t’agrada és una feina gratificant i a sobre et paguen per fer-la! 10- T’agradaria tornar a adoptar un/a altre nen/a? M’agradaria molt. Però potser ara ja és una mica tard per fer-ho, de totes maneres no és un capítol tancat a la meva vida. 11- Quin és el teu somni? El meu somni en aquests moments és complir el somni de la meva parella, que és anar a veure els goril·les de muntanya a Uganda o a Rwanda.

23


Entrevista al Gabinet Psicopedagògic 1. Quina és la funció principal del Gabinet Psicopedagògic? És un espai per atendre les necessitats dels alumnes, les famílies i tutors, amb l’objectiu de desenvolupar al màxim les capacitats dels nostres alumnes. Detectem les dificultats relacionades amb l’aprenentatge i intentem actuar sobre aquestes el més aviat possible . Avaluem als alumnes amb dificultats de llenguatge i/o comunicació. Donem pautes i orientem sobre diferents temes que poden sorgir tant en l’àmbit familiar com escolar. Derivem als especialistes mèdics (neuropediatria, psiquiatra... ) tots aquells casos on creiem que és necessari un estudi amb més profunditat . Coordinació amb l’EAP (equip d’assessorament psicopedagògic del Departament d’Ensenyament) i amb altres professionals. 2. Quina/es activitats realitzeu al Gabinet? Reunions i entrevistes ambb alumnes, famílies i tutor. Reeducacions psicopeda gògiques i logopèdiques,que consisteixen en treballar tots aquells aspectes o habilitats que no s’han desenvolupat adequadament en l’alumne i que li perjudiquen el procés d’ensenyamentaprenentatge. Organitzar xerrades i conferències sobre diferents temes d’interès.

24

Buscar eines i recursos psicopedagògics innovadors per millorar el rendiment dels alumnes i la seva motivació. Seguiment dels alumnes. Passar proves d’aptituds per detectar possibles problemes d’aprenentatge. 3. Quantes i quines persones formeu el GPP? Tres: Anna, Maite i Elisa. 4. A què es dedica cadascuna de les que formeu el GPP? Entre les tres intentem donar resposta a totes les necessitats, tot i que l’Anna s’encarrega de treballar tots els aspectes més relacionats amb la parla. L’Anna és logopeda (pedagoga), la Maite (educació especial, primària i secundària) i l’Elisa (psicòloga, secundària). 5. Quins temes dels que tracteu considereu que són més complicats? Cada tema és especial i diferent, perquè cada nen i cada família ho és, i es resolen amb més o menys dificultats segons la vivència de cadascú. Per exemple, els temes relacionats amb l’aprenentatge, hi ha molt bona predisposició però els resultats no són immediats. D’altra banda, els temes emocionals, inicialment poden ser més complexos, perquè intervenen moltes variables, però amb una bona predisposició de les persones implicades els resultats poden ser més immediats.

L’esborrador núm.7


6. Teniu el recolzament dels pares a l’hora de demanar una implicació en una tasca determinada? Evidentment, ja que sense un recolzament i implicació de la família seria impossible realitzar la nostra tasca. 7. Quins problemes us trobeu a l’hora de fer la vostra feina? La lentitud en la resposta dels especialistes mèdics. Poder atendre amb més rapidesa les demandes de les famílies i tutors. 8. Quina és la millor i la pitjor part de la vostra feina? La millor part de la nostra feina és quan veiem a un alumne feliç perquè ha aconseguit un nou repte o a una família tranquil.la i relaxada perquè entén el problema o perquè l’ha pogut solucionar. La pitjor part, és quan veus que el tret que fa diferent a aquell alumne de la resta, l’angoixa i l’impedeix tirar endavant. Moltes vegades és dóna perquè ell o al seu entorn no l’ accepta o simplement perquè li és difícil entendre què li està passant.

cervell i com afecta en les diferents etapes del desenvolupament. Els únics que potser han incrementat són els problemes atencionals, perquè són dificultats que, tot i ser fisiològiques, es potencien per l’evolució de la societat cap a les noves tecnologies . Actualment, els alumnes estan molt estimulants visualment, molta informació la reben mitjançant vídeos, pel·lícules, vídeojocs, Internet... i això fa que els costi més estar atents davant d’un llibre, d’explicacions del mestre, concentrar-se en la lectura, etc. 10.Com s’aconsegueix motivar un/a alumne/a amb dificultats? El primer que hem de fer és ser conscients tots de la dificultat: alumne, professors i família. D’aquesta manera, des de la tranquil.litat i el coneixement del problema, hem d’anar marcant objectius que es puguin aconseguir a curt termini. D’aquesta manera l’alumne anirà veient els petits progressos i, per tant, la seva autoestima i motivació augmentaran. D’altra banda, busquem activitats que per a ell puguin ser interessants i motivadores, per poder treballar la dificultat des d’una vessant més lúdica.

9.Quin creieu que és el motiu pel qual augmenta el nombre de casos d’estudiants amb problemes d’aprenentatge? Creiem que els problemes d’aprenentage no augmenten, sinó que es detecten més, ja que coneixem més el funcionament del nostre

L’esborrador núm.7

25
Món científic CURIOSITATS ASTRONÒMIQUES

Iván Pérez Iván Arévalo 3r. d’ESO 4t. d’ESO

28

ANDRÒMEDA La galàxia d’Andròmeda, també coneguda com a M31 o NGC224, té un diàmetre de 60 kpc, aproximadament el doble del de la Via Làctea, la nostra galàxia. Va ser descoberta per Azophi, un astrònom d’origen persa, l’any 964. Aquesta galàxia està situada a 2’56 mil·lions d’anys llum. És la galàxia més lluminosa, ja que conté un bil·lió d’estrelles, encara que no es pot calcular exactament la seva lluminositat, ja que la pols interestel.lar la cobreix molt. És l’objecte més llunyà visible a simple vista.

L’esborrador núm.7


TITÀ Descriu una òrbita al voltant de Saturn cada 16 dies, i està a una distància de 1.222.000 km. És el satèl.lit més gran de Saturn, amb uns 5150 km de diàmetre, i un dels més grans després de Ganímedes, satèl.lit de Júpiter. Va ser observat per primera vegada el 1655 per l’astrònom holandès Christiaan Huygens. És també més gran que Mercuri i Plutó. És el satèl·lit més dens de Saturn, es creu que té un nucli rocós, parcialment fos, d’ uns 3400 km de diàmetre envoltat de gel.

L’esborrador núm.7

29


SÍRIUS Sírius és l’estrella més brillant del cel, i és coneguda també com a Alpha Canis Majoris, ja que es troba a la constel.lació de Canis Major. És pràcticament dues vegades més brillant que Canopus, la següent estrella més brillant. El que l’ull nu percep com a una única estrella és, en realitat, un sistema binari, és a dir, són dues estrelles: Sírius A i Sírius B. Sírius A és una estrella de seqüència principal, unes 10000 vegades més brillant que la seva companya, Sírius B, una nana blanca. El nom “Sírius” deriva del grec antic Seirios (“extremadament calorós”), possiblement perquè l’aparició de l’estrella estava associada amb l’estiu. Sírius destaca per la seva lluminositat, tant perquè és unes 40 vegades més brillant que el Sol, com també perquè està a prop de la Terra, a una distància de 8,7 anys llum. El sistema té una edat d’entre 200 i 300 milions d’anys. Originalment estava compost de dues estrelles brillants blavoses. La més massiva de les dues, Sírius B, va consumir els seus recursos i va esdevenir una gegant vermella abans de desprendre les capes exteriors i quedar-se com a una nana blanca fa 120 milions d’anys. L’alçament helíac de Sírius marcava les inundacions del Nil a l’Antic Egipte. Els antics egipcis tenien un gran respecte per Sírius. Després d’estar prop del Sol durant uns mesos, l’estrella començava a sortir abans de la matinada a finals de l’estiu, esdeveniment conegut com l’alçament helíac. Pels polinesis marcava l’hivern i era una estrella important per la navegació per l’oceà Pacífic.

30

L’esborrador núm.7


VY CANIS MAJORIS És una estrella hipergegant vermella localitzada a la constel.lació de Canis Major. És l’estrella més gran coneguda. Està a una distància de 500 anys llum (1,5 kpc), tot i que els darrers càlculs la situen a 1,14 kpc. Això equivaldria entre 1140 i 1500 vegades la distància que hi ha entre el Sol i la Terra. S’ha estimat que aquesta estrella pugui esdevenir una supernova d’aquí a 3200 anys.

L’esborrador núm.7

31


GLIESE 581 G Gliese 581 g és un planeta que es troba a 20 anys llum de la Terra i orbita al voltant en l’estrella (Gliese 581) a una distància adequada per tenir aigua líquida a la superfície.

32

L’esborrador núm.7


Patrocinadors:


EQUIP DE REDACCIÓ Iván Arévalo - Sandra Aroca - Núria Parejo - Mónica Baños Melani Alfaro - Andrea Collado - Iván Pérez - Sergio Ruiz