l'Esborrador 9

Page 1

La revista del Col路legi Servator 路 n煤m. 9



-ÍNDEX: La verema a Sant Martí Sarroca (Ed. Inf. 4 i 5 anys) Escultures al carrer (Cicle Inicial) Visita al Museu Paleontològic (Cicle Inicial) Excursió al Gimnàs Municipal i al riu Ripoll (Cicle Mitjà) Excursió a CosmoCaixa (2n. curs de Cicle Superior) Dibuixos alumnes Excursió a Granera (Tu-tut) Sortida Granera (1r. ESO) Sortida Granera (4t. ESO) Sortida a Ràdio Sabadell i Granera (3r. d’ESO) V Campus Servator i esport extraescolar Entrevista: Marc Barqué Món tecnològic: les tablets Pedagogia desuggestiva de Josep Benet Refranys de desembre Equip de redacció

6 7 8 9 10 11 16 18 19 21 22 24 26 28 29 30

Equip de redacció: Alba Hernández, Mónica Baños, Andrea Collado, Iván Pérez. Coordinadora: Laura Homs. Disseny i maquetació: Equip informàtic Servator Col.laboradors: Jordi Corominas director, Artur Muñoz informàtic, Secretaria, Professorat de la Llar d’Infants Tu-tut, Professorat del Col.legi Servator (Educació Infantil, Primària i Secundària).




Ivรกn Cabrero (Ed. Inf.-5)

Claudia Molina (Ed. Inf.-4)


L’altre dia va venir una noia de l’Ajuntament i vam anar al carrer dels avis i ens van ensenyar moltes coses sobre les estàtues i vam fer un dibuix d’una estàtua.

Marc Muñoz (1r. de primària)

Jésica González (1r. CI)


Hem anat al museu paleontològic, on només entrar vam veure moltes tortugues que semblaven pedres perquè han passat molts anys. Després vam pujar al pis de dalt on vam seure i ens van explicar coses dels dinosaures. Després vam anar a esmorzar i jugar al parc. Vam anar a una altra sala on hi havia dos micos, una cabra i un dinosaure. Vam jugar a un joc molt divertit i vam tornar a l’escola. Júlia Collado (1r. de primària)

Rafael Gámez (1r. CI)


El passat dimecres 9 de novembre les classes de 3r. i 4t. de primària vam anar d’excursió al Gimnàs Municipal. Vam anar-hi caminant. Primer els de 3r. van entrar-hi mentre nosaltres estàvem a una placeta. Quan ens va tocar vam fer una hora d’aeròbic, que consisteix a ballar seguint els passos d’un monitor mentre sona música. També ens van donar una pilota gran i la fèiem botar i ens hi posàvem a sobre. I per

Dimecres, 9 de novembre, els nens i nenes de 3r. i 4t. vam fer una excursió al Gimnàs Municipal però abans, vam anar al parc Taulí i vam jugar a un joc de gomets, on un color havia d’atrapar a un altre; per exemple, el groc atrapava al blau. Després, vam anar cap al Gimnàs Municipal, primer vam fer un escalfament físic i, més tard, vam intentar seure en una pilota blava. Aquesta pilota la vam fer botar i ens vam tombar en ella.

acabar van posar música tranquil.la, ens vam estirar en uns matalassos per relaxar-nos. Per dinar vam anar al Riu Ripoll i vam estar jugant després de dinar fins que vam haver de tornar cap a l’escola. La sortida m’ha agradat molt perquè m’ho he passat bé. Laia Gibert (4t. de primària)

Més endavant, vam fer Educació Física amb plataforma que tenia forma de pont i al revés. Després ens vam relaxar i vam sortir a fora a esperar als de 4t. Vam estar jugant i quan van sortir vam anar al riu, quan vam arribar allà vam dinar, vam jugar i vam marxar a l’escola. I així va ser el nostre dia 9. Iván Romero (3r. de primària)


vam anar al bosc inundat i vam veure formigues, boes, pitons, un peixot gegant que hi havia a l’aquari, un peix gat, etc. i tot seguit, vam anar a veure l’exposició dels dinosaures, i després vam anar a dinar.

Vam sortir el dia 14 d’octubre, a les 8.00h, i vam pujar a l’autocar cap a Barcelona. En arribar al CosmoCaixa, a l’entrada hi havia el geni Albert Einstein i tots li vam fer fotos, i un cop vam fer-les, el monitor Àlex ens va portar a la sala Pi, allà vam fer activitats matemàtiques i geogràfiques. Les diferents activitats van ser aquestes: era una cinta que la feies córrer, i canviava de color; a continuació, vam fer l’activitat geogràfica, que era resseguir una línia, des de Barcelona a la Xina, en un mapa i en un globus terraqüi, i mirar quina línia era la més curta, i va ser la del globus, i l’última activitat va ser endevinar, que en un trencaclosques, canviant dues coses, la imatge tenia menys coses, va ser espectacular, i després vam anar a esmorzar al pati que hi havia al costat del CosmoCaixa. Un cop esmorzats, vam anar a fer turisme, per dir-ho d’una manera, pel CosmoCaixa,

Després de dinar, vam anar a veure més coses, com l’esquelet d’un peix prehistòric, i vam anar a una exposició sobre la salut. Un cop acabat tot això, vam anar a fer més activitats com tocar un botó, fer funcionar algun mecanisme... I per últim, vam anar a la tenda de records a comprar alguna cosa, com un peluix, un llibre, etc. i vam tornar un altre cop al col·legi Servator i aquesta tarda va ser genial. Josep Duran, Noelia Bayona i Josué Ramírez (6è. de primària)


Fran Borrego (1r. CI)

Ă?ker Escusa (1r. CI)


Álex Ruiz (1r. CI)

Roger Ayllón (1r. CI)


Jordi Gutiérrez (1r. CI)

Iván Pérez (4t. ESO)




El passat divendres 11 de novembre, vint-i-quatre viatgers molt mogudets i amb molta gresca, vam emprendre una nova aventura...

fer tanta il·lusió trobar aquests animalons, que els vam fer una caseta i els vam portar cap al Tu-tut. Ara, cada dia, en arribar a l’aula, netegem la casa dels cargols, els donem de menjar, els observem, juguem amb ells... Però sobretot, els nostres cargolets són un record d’aquell gran dia, que vam passar amb els nostres amics, en Xampi i en Banyes.

Ens vam llevar amb molta il·lusió i moltes ganes perquè era la primera vegada que sortíem al bosc amb els nostres companys i companyes. En arribar, ens vam trobar a dos personatges d’allò més divertits, el Xampi i el Banyes. Ells ens van acompanyar a passejar pel bosc, i ens van ensenyar la màgia de les fulles de la tardor, els amagatalls dels cargolets i mil i una cançons que mai oblidarem.

Avui, al recordar la nostra aventura, només em venia a la ment els sons de les nostres rialles al bosc i, sobretot... aquelles mirades encuriosides i plenes d’emoció.

Va ser un dia molt especial, ple de somriures i rialles, i és que no vam parar ni un minut quiets!

Una aventura acabada i moltes més per començar. Els cotxes blaus ja estem preparats. I vosaltres?

El bosc ens guardava moltes sorpreses, bolets, fulles, pinyes i... cargols!!! Ens va

Una abraçada i fins la propera! MAITE MESA



Vam sortir de l’escola cap a Granera, sobre les 18.00h. En arribar a Cal Taulís vam seure a la sala i vam parlar una mica tots de les normes que hi havia i els càrrecs que havíem de complir, al cap d’una estona vam sopar tots junts, quan acabàrem vam tornar a la saleta a parlar mentre que els encarregats del sopar recollien la taula. Serien les 23.00h quan l’Artur ens va dir que anéssim a dormir, però abans vam repartir les habitacions de manera que tots estiguéssim contents. Un cop a les habitacions, vam anar a dormir. L’endemà ens vam llevar a les 8.00h, vam vestir-nos i vam anar cap al menjador a esmorzar, quan acabàrem vam anar a les coves del Toll, allà una noia ens anava explicant coses de la

prehistòria mentre les anàvem visitant. Després de la visita, vam fer un taller que consistia en aprendre com convivien els prehistòrics, com caçaven... a continuació vam fer tir amb arc, amb un de similar als d’aquella època. Vam tornar cap a la casa a dinar i com plovia, vam estar jugant i escoltant música dins de la casa, quan va parar de ploure, alguns amb el professor Xavi Vila anàrem a fer un volt pel camp per veure si hi havia bolets, però encara no n’hi havia. L’endemà, mig grup va plantar i l’altre mig grup va fer panellets amb la Shima, una senyora anglesa molt simpàtica i el taller es va fer en anglès. La tarda ens la van deixar lliure i cap a les 16.30h vam marxar molt tristos i vam tornar amb la furgoneta de l’escola... aquests van ser els tres dies a Granera. Patricia Rodríguez (1r. d’ESO)


El passat 23 de novembre, setze alumnes de 4t. d’ESO vam anar a Granera.

en cap del Consell de Cent de Barcelona durant la guerra de Successió. A més, vam conèixer al Jofre, el nostre guia.

Vam seguir la mateixa dinàmica de cada curs (comprar el sopar i marxar cap a dos quarts de set). Després d’una petita anècdota, ens vam dirigir cap a Granera! En el nostre cas (encara que no ens volem posar dramàtics) per última vegada. En arribar, vam estar una estona jugant a bàsquet i a tennis taula fins a l’hora de sopar i, a continuació, ens vam posar a jugar a un joc: el psiquiatre.

Més tard, també al museu, cadascú va triar un personatge característic del segle XVII dels quals, n’ hi havia molts: un notari, un clergue, la noia que s’ha de casar amb el noi equivocat, la catòlica (mare de la noia) que està amargada, el seu marit, el paraire vidu, l’enterramorts i molts més.

Com que estàvem molt cansats, van anar cap al llit. A l’endemà vam esmorzar i vam marxar cap a Moià, on vam visitar la casa museu Rafael de Casanova, un famós jurista i doctor en dret, que fou el darrer conseller

Acabada l’activitat, vam tornar a Cal Taulís, vam dinar i després d’una estona de temps lliure, vam anar cap a Vic. I sabeu què vam fer a Vic? Doncs, després de tres quarts d’hora de viatge, vam muntar a karts.


Encara que només deu minuts. Això sí: van ser molt intensos! I encara que havia passat una hora o fins i tot més, seguíem parlant de la carrera a causa de l’adrenalina. Molt cansats, vam tornar a Granera i vam sopar. I abans d’anar a dormir, vam estar explicant històries.

Mónica Baños, Andrea Collado i Iván Pérez (4t d’ESO)

I ja l’últim dia, vam fer uns coulants i un pastís de coulant, un dolç de xocolata molt bo, i el vam fer amb la Shima, la senyora anglesa que viu a Granera i amb qui hem fet activitats durant l’ESO (parlava en anglès tota l’estona). També vam fer una activitat a l’hort amb l’Oriol i la resta del dia va passar molt ràpid. I cap a Sabadell de nou! Però abans de sortir, ens vam quedar mirant la casa amb nostàlgia, sabent que amb la classe i estant al Servator, ja no hi tornarem més.


El passat 26 d’octubre, la classe de 3r d’ESO vam anar de visita a Ràdio Sabadell.

El 16 de novembre vam arribar sobre les 18:45h en el cotxe del Xavi i la furgoneta del col·le. Com cada any, cadascú s’havia de dur el sopar.

Quan vam arribar , ens van separar en grups i ens van ensenyar les instal·lacions. Vam veure la sala de redacció, on ens van explicar que, quan fan una entrevista, tallen les parts que no els interessen i utilitzen un codi especial per a poder-los reconèixer. Després vam anar a les sales de gravació. Estan fetes d’una manera per tal de quedar insonoritzades. Un per a fer programes en directe i una altra per a fer gravacions.El programa que estaven emetent a l’estudi en directe es deia “A bona hora”.En el programa van sortir quatre companys: el Joan Marc, la Dolores, l’Alba i el Kenan.Van tractar sobre el tema de Halloween i la castanyada.

L’endemà vam anar a muntar a cavall a Moià. Els vam netejar, els vam muntar, i en Nuk, que era el meu cavall, estava tota l’estona mossegant als altres cavalls. A la Carolina la van deixar muntar en el cavall més gran que hi havia. Després, vam anar a dinar a la casa i ens vam quedar allà tot el dia. Aquella nit, l’Artur ens va explicar històries de terror i la Lola es va espantar molt.

Per últim, ens vam fer una fotografia que van penjar al Facebook de l’emissora. Vam aprendre diverses coses, com, per exemple, que en les entrevistes fan talls. Nosaltres, personalment, ens ho vam passar bé. Cristian Galán i Alba Hernández (3r.d’ESO)

L’endemà, al matí, vam fer magdalenes i el curs de fotografia amb el Jaume i, a la tarda, vam tornar a Sabadell. Alba Hernández (3r. d’ESO)


Un any més s’ha realitzat amb èxit, el Campus de Bàsquet Servator. Enguany el nombre d’esportistes que han realitzat el Campus ha superat totes les expectatives arribant a ser més de 40 alumnes de l’escola. Les instal·lacions de Granera recentment reformades, han permès obrir un ventall de noves possibilitats durant els 5 dies d’estades, tot realitzant entrenaments

Un any més hem aconseguit que els alumnes facin esport, creixin, madurin, tinguin experiències lluny del seu entorn habitual i durant una setmana tinguin una dieta variada i equilibrada. Una edició més, cap alumne ha abandonat el Campus abans d’hora, això és sempre mostra i signe per a nosaltres del benestar dels alumnes durant la seva vivència a Granera. Com sempre, hem comptat, a part de la masia de Cal Taulís, amb el Pavelló Municipal de Castellterçol, la piscina de Granera i el meravellós bosc de Granera que ens ofereix una gran varietat de recursos i experiències inoblidables per a tots.

matinals, de tarda i nocturns, competicions de 3x3, 5x5 i Two Ball...sense deixar de banda els bons moments que hem passat a la piscina (matí i tarda) i fent gimcanes i jocs de nit. Aquest any, a part de realitzar bàsquet, s’han ofertat altres possibilitats esportives com el futbol i la gimnàstica rítmica, que esperem poder realitzar també en la següent edició del Campus.

Esperem que l’any vinent, tots els alumnes que han gaudit d’aquest V Campus de Bàsquet Servator, vulguin formar part de la VIa edició i a ells s’afegeixin altres alumnes que tinguin ganes d’experimentar mitjançant l’esport i la convivència, els valors que tanta importància tenen i tant es potencien durant el curs escolar i els 5 dies de campus. Moltes gràcies a tots per fer possible aquesta activitat extraescolar de la qual gaudeixen tant els alumnes.


Tanmateix, la majoria d’aquests alumnes i esportistes, avui formen part de l’esport extraescolar de l’Escola, que ja han començat la temporada 2011-2012.

Alguns des de la competició, altres des de les trobades i altres des de l’entrenament social diari...a continuació us els presentem!

Iniciació esportiva (P3, P4 i P5)

Iniciació esportiva (P3, P4 i P5)

Iniciació esportiva 1r i 2n

Iniciació esportiva 1r i 2n

Benjamí mixte de bàsquet

Benjamí masculí futbol sala

Aleví mixte bàsquet

Infantil mixte bàsquet

Cadet masculí futbol sala

Coordinació extraescolars


En aquesta edició de la revista entrevistem al professor i exalumne Marc Barqué.

Sí, de qualsevol, no tinc preferències. Fins i tot dels cursos conflictius, perquè el fet que siguin conflictius és un al·licient.

1-Per què vas escollir la carrera de Filosofia?

Jo penso que va ser provocada per l’actual sistema financer(bancs) potser els governs no van fer tot er possible per frenar-ho i ho paguem els qui no en tenim culpa. La solució no passa per reformar el sistema, sinó per canviar-lo per complet. No hi estic segur, però poden passar dues coses:

Perquè era la que menys em desagradava, però al final em va agradar molt. La carrera en si no em va agradar gens, però a mi el que m’agrada és Filosofia,en canvi, no em va agradar, malgrat tot, l’aspecte acadèmic. 2-T’agradaria classe? M’agradaria literatura.

impartir fer

classes

alguna

altra

d’història

i

3-Quina cultura t’agrada més? Per què? La cultura grecoromana, perquè juntament amb la religió cristiana, és el pilar de la nostra cultura actual. 4-Ets consumista? Què consideres tu com a consumista? Considero consumista l’ aconseguir un plaer en comprar coses innecessàries . Jo no em considero consumista i intento ser-ho el menys possible. 5-T’agradaria viatjar? A on t’agradaria anar? Normal, no és que m’apassioni molt. M’agradaria anar a Xina, a Egipte i a l’Índia, perquè m’agraden les cultures orientals. 6-T’agradaria ser tutor ? Dels cursos actuals, de quin t’agradaria ser-ho? .

7-Què opines sobre la crisi actual? Com i quan creus que acabarà?

-Que ens carreguem l’estat del benestar i surtin beneficiats els de sempre( polítics, banca i adinerats). -Que hi hagi un canvi de sistema més just. 8-Si poguessis tornar canviaries alguna cosa?

al

passat,

Sí, prestaria més atenció a classe, sobretot a batxillerat, a les assignatures de llatí i grec. 9-Ha canviat molt el Servator des que tu hi estudiaves? A millor o a pitjor? No. Però considero que abans, EN GENERAL, els pares es preocupaven més pels estudis dels seus fills. 10-Com va Servator?

ser la teva estada al

Molt bona. Molt bon rotllo amb els profes i companys. El més curiós és que aquells que abans m’ensenyaven són ara els meus companys de feina. Moltes gràcies pel teu temps i fins aviat! Entrevistadors: Mónica Baños, Andrea Collado i Iván Pérez.



Les tablets són l’ evolució de les antigues PDA (Personal Digital Assistant) que basen la seva funcionalitat en una Interface totalment tàctil i intuïtiva. Aquestes són un miniordinador que, depenent de la seva configuració, algunes poden ser exactament iguals que un portàtil, ja que se li poden adjuntar teclats inhalàmbrics, ja que de sèrie per escriure s’ha d’utilitzar el teclat virtual tàctil que inclou. Les pantalles varien des de les de 6’’ fins a les de 10.1’’(polzades). Algunes inclouen USB, connector per a auriculars, mini HDMI com a sortida de vídeo, es pot ampliar la memòria interna que inclouen de sèrie amb targetes micro SD.

escriure’ls en la mateixa tablet), reproductors de vídeo, música i fotos (aquests vénen de sèrie, però hi ha alguns per descarregar amb millors prestacions), també es pot connectar a Internet amb un Navegador que ja ve preinstal.lat o es poden descarregar d’altres (recomano Opera o Firefox).

Hi ha dos grans competidors en el sector de les tablets: Apple, amb els Ipad 1 i 2, equipats amb sistemes iOS de creació pròpia, i una gran competència per part de diverses marques que porten de sèrie el sistema operatiu Android (aquest té diverses versions, que fins la 3.0 eren totes reversions del sistema operatiu de molts mòbils). Es poden descarregar milers de programes, molts gratuïts i altres que no ho són. Entre aquests hi ha, OfficeSuite (per a veure arxius de Word i altres tipus, amb la versió de pagament es poden crear arxius i

Les tablets d’ Apple, a nivell de hardware, són molt més esnobs ja que incorporen components molt cars que, en comparació amb alguns d’altres marques, queden petits; però, en canvi, el iOS és un sistema operatiu avançat, però que cada cop es veu més eclipsat


sota l’ombra d’ Android. Apple de moment domina en gran part el mercat de les aplicacions ja que porta molt més temps en el negoci de les tablets i té llicències amb molts programadors i dissenyadors per a mantenir l’exclusivitat de les seves aplicacions per al seu sistema operatiu; en canvi, per a Android qualsevol persona amb coneixements pot fer els seus propis programes amb la seva suite de desenvolupament gratuïta, com a contrapartida, els Ipad no compten amb una suite gratuïta. Com a conclusió, les tablets d’ Android són, en aquest moment, una mica

inferiors,la gamma baixa-mitja, però amb la gamma alta que encara surt més econòmica que l’ Ipad, són molt competitives i una majoria d’aquestes són superiors a l’Ipad.

Iván Pérez (4t. d’ESO)


Com sempre desitjar-vos un bon curs. Un curs ple de simpatia que ens permeti integrar totes les nostres forces en la realitat de cada dia, i per què no, poder instrumentar una melodia conjunta que mostri la utilitat i vàlua de cadascú de tots nosaltres. Avui he acabat de llegir un llibre molt bonic i trobo que cita al Dr. Georgi Lozanov i a la Dr.a Evelyna Gateva, búlgars inventors de la “DESUGGESTOLOGIA”, que ha vingut a parar, avui dia, a la PEDAGOGIA DESUGGESTIVA. Com un pom de flors que alegra la vostra tornada al treball i seguint l’esperit de la Suggestopedagogia, voldria fer-vos partícips dels plantejaments que fa el Dr. Lozanov, ja que em semblen prou interessants i a l’abast de tothom. Tots sabem prou bé que quan anem de visita a casa d’un mig amic per primera vegada, hi ha uns fets que constitueixen el motiu central de la nostra visita, però sempre hi trobem un conjunt de detalls, que si bé queden una mica desapercebuts aparentment, són els que quan tornem a casa comentem més: “Què feia el gat per damunt de la taula...?”, “Quin vestit que portava...?” I moltes vegades aquests detalls donen a la visita un caire negatiu i poc agradable. La propera vegada ja anem predisposats, suggestionats. Totes les persones vivim amb una complexa xarxa de suggestions que fan que absorbim els detalls perifèrics de forma inconscient, però que poden millorar o deteriorar l’experiència que estem vivint. La pedagogia desuggestiva creu que la majoria de vegades quan iniciem un procés d’aprenentatge, actuem amb una part conscient i una altra inconscient. Dintre de l’aula l’alumne/a, els professors ens comportem amb aquestes dues parts en funcionament.

Generalment l’acció del professor a l’aula es centra en la part conscient, és a dir, en els aprenentatges, en les explicacions i pot oblidar aquelles parts més inconscients, però que fan que l’alumne/a es trobi bé, percebi l’aula com un lloc agradable. Un espai on es pot sentir confortable, relaxat, disponible. Com en el cas de la visita, aquestes parts poc conscients hi són presents i són les que determinen la manera com ens sentim en un determinat lloc. Són aquests elements secundaris que ens provoquen un tancament mental i personal que dificulten l’obertura del nostre intel.lecte i fa molt difícil realitzar un procés d’aprenentatge. Per Lozanov és fonamental que tot procés d’APRENENTATGE cuidi els aspectes inconscients per provocar una obertura de la ment del subjecte i el predisposi a aprendre, atès que s’hi troba bé. Ell utilitza la música, el joc, les arts, les bones relacions, la sorpresa, la llum, l’entorn, el to de veu, l’actitud del professor, l’ambient amable i lúdic, l’humor... tot allò que pot fer que només entrar a l’aula els personatges se sentin bé, els faci baixar la tensió i això els predisposi a aprendre. Hemisferi dret i hemisferi esquerre s’agermanen. Primer hem de DESUGGESTIONAR els prejudicis que té l’alumne/a de l’aula. Cal canviar la percepció de l’aula que tenen els alumnes per ajudar a disposar-los, a fer amb bona actitud, el treball que toca. Sense aquesta DESUGGESTIÓ es fa molt difícil aprendre. Si ho traslladem a la vida quotidiana tots notem que quan pensem que en un lloc determinat ens trobarem malament, anem de mal humor, enfadats, tensos... la visita, l’activitat no sortirà bé i a nosaltres ens serà molt difícil donar tot el que està en el nostre potencial.


Amb altres paraules cal cercar l’harmonia entre els dos hemisferis per fer que treballin els dos en col.laboració i no enfrontats. És en aquest moment quan podem posar en funcionament tot el nostre potencial intel.lectual. Entrem en un tipus d’aprenentatge que farà que gaudim aprenent. Poques vegades utilitzem tot el nostre potencial intel.lectual i personal com a conseqüència de les suggestions que guardem a dintre. Suggestions que hem anat

construint amb la força de l’experiència o dels prejudicis. L’entorn és un factor que es permet baixar aquestes suggestions o, almenys, disminuir-les per poder desenvolupar totes les nostres potencialitats. Alumne/a que no aprèn és que no es troba bé? Bon curs ple d’estels i papallones blanques. Josep Benet

VE NADAL Quan ve Nadal, la cançó del miracle amb el pessebre de molsa i arboç, ens fa pensar en unes ganes molt vives, ens fa pensar en un desig de debò, de donar coses al noi de la Mare, coses que vinguin del dintre del cor... Josep M. de Sagarra Agraïment: La recollida d'aliments per a Càritas ha estat de nou un èxit, us volem agrair la vostra col.laboració, sense vosaltres no hagués estat possible.


*Desembre, el mes més vell de l’any. *La neu d’Advent, gela molt fàcilment. *Desembre mullat, gener ben gelat. *Desembre nevat, bon any per al blat. *Desembre nevat, any assegurat. *El desembre és un vell que fa arrugar la pell. *Ni al desembre assolellat no et treguis la capa del costat. *El mes de desembre, el mes de les festes. *Pel desembre calor, porta un mal pitjor. *Pel desembre, gelades i sopes escaldades. *Quan pel desembre canta el mussol, arriba pluja o bon sol. *Nadal en dilluns, riqueses a munts. *Per Nadal, cada u al seu corral. *Per Nadal, el dia més curt de l’any. *Si el desembre plou, bon Any Nou. *Qui el desembre acabarà, l’Any Nou veurà. *Desembre ben fred, bon any i bon esplet (abundor, plenitud). *El vi de Nadal, ni emborratxa ni fa mal. *El qui no celebra Nadal és home que molt poc val. *Les dolçaines de Nadal solen dur mal de queixal.