Issuu on Google+

20

Pukeutuminen

OLYMPIAVOITTAJAN TYYLILLÄ

Teksti: Iikka Hackman

Norjalaisen alppihiihtolegenda Lasse Kjusin perustama yritys tekee huippuluokan lasketteluvaatteita, joiden ­tuotekehitykseen haettiin vaikutteita NASAlta. Lasse Kjus, olympiavoittaja ja yksi 1990luvun menestyneimpiä alppihiihtäjiä, lopetti ammattilaisuransa vuonna 2006. Uransa aikana hän sai usein yhteydettoja, joissa häntä pyydettiin antamaan nimensä lisenssillä valmistettaviin tuotteisiin. Kjus halusi kuitenkin enemmän, hän halusi olla itse mukana tuotekehittelyssä ja suunnittelussa samanlaisella intohimolla ja tinkimättömyydellä, jolla saavutti menestyksensä urheillessaan. ”Vuonna 1999 löysin luovan yhteistyökumppanin Didi Serenan, jolla oli tekstiilialalta pitkä kokemus. Keväällä 2000 aloimme ideoimaan ja kehittämään KJUS-brändiä. Ensimmäiset tuotteet olivat markkinoilla jo kaudella 2000–2001”, Kjus kertoo. Sveitsiläisten KJUS-tuotteiden maahantuojana Suomessa on ”Keho pitää suojata vuodesta 2012 toiminut ilman, että laskijan D-Collection. Sen toiliikkuvuutta nen tunnettu merkki on rajoitetaan.” sisäliikunnasta tuttu David Collection.

MESSUFAKTA KJUS Finland esittäytyy osastolla 6k69 Olympiavoittaja ja 11-kertainen MM-mitalisti Lasse Kjus on tavattavissa osastolla perjantaina ja lauantaina. Esillä talven uutuustuotteet, muun muassa bluetoothin kautta puhelimena toimiva hanska.

KJUSin Blade-takki palkittiin Ispo Award 2013 -palkinnolla. Blade on myös Bode Millerin valinta.

Tinkimätön tuotekehitys. Nyt KJUS tun-

netaan maailmalla premium-luokan merkkinä, joka ei tingi laadusta. ”90-luvulla lasketteluvaatteita kehitettiin enemmän muodin kuin toiminnallisuuden ehdoilla. Halusimme muuttaa tätä ajattelua. Laskettelu on ulkoilmaurheilua, jota harrastetaan kaikenlaisissa olosuhteissa”, Kjus paaluttaa. ”Keho pitää suojata ilman, että laskijan liikkuvuutta rajoitetaan.” Housujen muotoiluun haettiin vaikutteita motocross-asuista ja materiaalien lämmönsäätelyyn NASAlta. Haasteena on, että samalla, kun tuotteiden pitää suojata vedeltä ja tuulelta, niiden on oltava kestäviä, hengittäviä ja ennen kaikkea joustavia. ”Tutkimus- ja tuotekehittelyosastomme työskentelee 24/7 kehittääkseen yhä parempia tuotteita laskettelijoille. Meidän intohimomme on tarjota heille mahdollisimman nautinnollisia hetkiä vuorilla sääolosuhteista riippumatta. Kaikki yksityiskohdat on alusta asti suunniteltu yksinomaan laskemista ajatellen.”

Ympyrä sulkeutuu. Kjus työskentelee yrityksessään yhä päivittäin: strategiatyötä, tuotekehitystä, myyntiä, markkinointia. ”Yritys on tietysti muuttunut alkuajoista täysin. Kolmen kaverin firma työllistää nyt 80 ihmistä”, Kjus sanoo. Laskeminen on miehelle yhä tärkeää – etenkin nyt, kun hänen kolmevuotias tyttärensä on ihastunut lajiin. ”Ympyrä taitaa nyt sulkeutua ja tulevaisuudessa kierrän lasteni kanssa vuoria samalla tavalla kuin omat vanhempani tekivät kanssani aikanaan.” ”Itselläni ei ole suosikkivuorta, vain suosikkilumi. Kuiva puuterilumi, jollaista löytyy usein Coloradon vuorilta, on täydellistä. Norjassa viihdyn parhaiten Hafjellissa, missä minulla on talo ja missä vuoden 1994 olympialaiset laskettiin.” Niissä olympialaisissa Lasse Kjus johti norjalaiset alppiyhdistetyn kuuluisaan kolmoisvoittoon.


Skiexpo 2013_Olympiavoittajan tyylillä