Page 1

CMYK

CMYK

Έντεκα νέες μόνιμες θέσεις στην καθαριότητα του Δήμου Εμ. Παππά 

3

Ψηφίστηκε από το Δ.Σ ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας Δ. Νότας: “Με τον νόμο επιχειρείται κατάργηση της συνταγματικά κατοχυρωμένης διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ α’ βαθμού"

Εξιχνιάστηκαν ακόμα δέκα περιπτώσεις απάτης πατέρα και γιου

3

Αγόραζαν ΙΧ με πλαστά εμβάσματα και τα πουλούσαν στο διαδίκτυο

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ ΈΤΟΣ 47ο  ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 14.049  ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 29-30 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017  ΤΙΜΗ 0,50 ευρώ

Ιδιοκτήτης - Εκδότης: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

Τρία μεγάλα έργα 24 εκ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ στον Νομό Σερρών

άποψη Να κι ένα κέρδος

Τα παρουσίασε στο Διοικητήριο ο Περιφερειάρχης Απ. Τζιτζικώστας

Τ

ις τρεις μεγάλες παρεμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού περίπου 24 εκατομμυρίων ευρώ, που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε τρεις Δήμους των Σερρών, παρουσίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου στο Διοικητήριο των Σερρών, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Σελ. 4

Προσεχώς καλαθάκια και τις οδούς των Βιοκλιματικών αναπλάσεων Αναγνώρισε την παράλειψη ο αντιδήμαρχος Σερρών Π. Χράπας

Ανακαινίστηκε μερικώς το δημαρχείο Σερρών Άλλαξε ριζικά όψη η πρώην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου

Σελ. 5

Στη γιορτή του Συλλόγου «Μέγας Αλέξανδρος» Σταυρού

Σελ. 7

Οι Σερραίοι τίμησαν την σαρδέλα στο λιμάνι του Στρυμονικού κόλπου Σελ. 15

Ίσως τα καταφέρει. Η διεθνής συγκυρία είναι καλύτερη, η οικονομία δεν παράγει πλέον έλλειμμα, δεν έχει απέναντί της έξαλλη αντιπολίτευση, όπως αυτή που έκανε ο κ. Τσίπρας. Σε κάθε περίπτωση, αν όλα κυλήσουν ομαλά, η χώρα εισέρχεται σε περίοδο πολιτικής «κανονικότητας». Μετά την οριστική στροφή του ΣΥΡΙΖΑ, πάνω από το 85% των πολιτικών δυνάμεων που εκπροσωπούνται στη Βουλή έχουν τον ίδιο, πάνω κάτω, προσανατολισμό, πολιτικό και οικονομικό. Oι όποιες «αυταπάτες» εξέλιπαν οριστικά με τα τωρινά αριστερά νταούλια υπέρ των αγορών. Αυτό είναι, ίσως, το μοναδικό αδιαμφισβήτητο κέρδος που αφήνει η κρίση από το 2009 μέχρι σήμερα.

Σελ. 9

Αλέξανδρος Αραμπατζής

Δύο αυθεντικά Σερραϊκά ταλέντα του μπάσκετ, ντυμένα στα «κόκκινα»!

Μεσογειακό ταμπεραμέντο! Συχνές οι μεταβολές του καιρού Με παρρησία καταθέτει τις απόψεις του ο Π. Καρίπογλου Στην εορτή της Αγίας Παρασκευής

Κατά 1 δισ. ευρώ αυξήθηκαν οι καταθέσεις νοικοκυριών, επιχειρήσεων τον Ιούνιο

Σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο χορεύει στο ρυθμό που βαράνε τα νταούλια των αγορών, αλλά ελπίζει σε αυτές για να ολοκληρώσει τη φιλοτέχνηση του αριστερού success story και να πάει με αυτό στις κάλπες.

Φραγκούλης Τ. και Γρίψιος Χ.

Σελ. 11

Σελ. 16

«Παίρνεις ό,τι θέλεις, πληρώνεις όσο θέλεις» ε ζουμ

ά Γιορτ

τα

μας

Βρισκόµαστε Τέρµα της Περ. Κωστοπούλου στην καρδιά της πόλης. CMYK

CMYK


CMYK

Σ.Θ. [

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 29-30.07.2017 Ήλιος » Α: 06:22 Δ: 20:42 | Σελήνη » Α:07:21 Δ: 21:32

[

σαν σήμερα

1982: Η υπουργός Πολιτισμού, Μελίνα Μερκούρη, θέτει το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στη χώρα μας, στη Διάσκεψη των υπουργών Πολιτισμού της UNESCO στο Μεξικό.

ΕΝΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ Πρ. Παυλόπουλος: Ρύθμιση του χρέους και λύση Κυπριακού Βέβαιος ότι «κάθε χρονιά που θα περνάει, η Ελλάδα θα ξαναβρίσκει τον δρόμο της» εμφανίστηκε ο κ. Πρ. Παυλόπουλος. Μήνυμα προς τους εταίρους, αλλά προς και τη διεθνή κοινότητα, ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της και πως και εκείνοι οφείλουν να πράξουν το ίδιο, απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Απευθυνόμενος σε ομογενείς φοιτητές από τις ΗΠΑ που μετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα κατασκηνώσεων της Γ.Γ. Αποδήμου Ελληνισμού, ο κ. Πρ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι με πολλές θυσίες των πολιτών η Ελλάδα μετέχει και θα συνεχίσει να μετέχει στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης, ανταποκρίθηκε στη μεγάλη πρόκληση του προσφυγικού, αλλά και αποτελεί πραγματικό πυλώνα του ΝΑΤΟ.«Κ» Δ.Α.

CMYK

με... Βούλα και υπογραφή!

γράμμα στο διευθυντή

Καλές διακοπές!

Ήρθε και φέτος η στιγμή εκείνη που θα πούμε «καλό καλοκαίρι», εννοώντας «καλές διακοπές» για εμάς και όσους από εσάς ανήκουμε στους «τυχερούς» που απολαμβάνουν τη θερινή τους άδεια τον Αύγουστο. Γιατί, κακά τα ψέματα, το να είσαι αδειούχος τον Αύγουστο, τον μήνα της Παναγιάς, τον μήνα της ξενοιασιάς και της αφθονίας (είναι ο μήνας που τρέφει τους 11!) έχει άλλη αίσθηση! Και το καλό στην περιοχή μας είναι ότι έτσι και το πάρεις απόφαση, είσαι σε λίγη ώρα στη θάλασσα! Και βουνό να πεις να πας για δροσιά, πάλι δίπλα σου είναι. Αρκεί να υπάρχει καλή διάθεση και καλή παρέα! Καλές διακοπές, λοιπόν, και καλή αντάμωση! Β.Α.

«Καταφύγιο των αδύναμων» Κύριε Διευθυντά, Ακριβώς επειδή «η Δικαιοσύνη είναι το καταφύγιο των αδύναμων και ο τελικός εγγυητής των ατομικών δικαιωμάτων», όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, οι αδύναμοι μάλλον δεν ένιωσαν ευχάριστα με δύο πρόσφατες αποφάσεις του Αρείου Πάγου. Το πώς ακριβώς τις έκριναν οι θιγόμενοι, μόνο μερικώς μπορούμε να το κατανοήσουμε από τις ανακοινώσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων ή κομματικών φορέων. Ολοι τους διατείνονται βέβαια ότι εκπροσωπούν αυθεντικά τον λαό, όμως ούτε η ένταξη στα συνδικάτα ανθεί ούτε η στράτευση σε κόμματα. Στα 43 χρόνια της μεταπολίτευσης πολλοί από τους συρμούς της πρώτης φούριας απόμειναν χωρίς πολλούς επιβάτες. Ο ΙΔΙΟΤΕΛΗΣ

ΦΩΤΟγραφήματα

Φωτεινή Αρναούτογλουτέως δημοτική σύμβουλος Σερρών

Η παρουσία της στην αυτοδιοίκηση κρίνεται θετική

Η Ελλάδα θα κάνει διακοπές στις παραλίες Eπιλέγουμε μία καλοκαιρινή αμιγώς φωτογραφία για να σας αποχαιρετίσουμε για τις διακοπές και την ανάπαυλα του φετεινού καλοκαιριού. Το γλυκό καλοκαιράκι είναι ταυτισμένο με τον μαζικό τουρισμό. Εχει καθιερωθεί και θέλει τους Ελληνες να αφιερώνουν λίγες ημέρες στις παραλίες για το θαλασσινό μπάνιο.Καλό καλοκαίρι. «Σ.Θ.»

Χρήστος Σταυρόπουλος τέως δημοτικός σύμβουλος Σερρών

Αυστηρός κριτής και απαιτητικός πολίτης με άποψη

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ

Εκδότης – Ιδιοκτήτης: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ Διευθυντής: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑMΠΑΤΖΗΣ ΑρχισυνταξΙα: Αλέξανδρος Αραμπατζής ΣυντΑκτες: Βούλα Αγκαθά, Δημήτρης Νάτσιος ΑρθρογρΑφοι - ΣχολιογρΑφοι: Αθανάσιος Παπανδρόπουλος, Χρήστος Κατσαρός, Δημήτριος Αραμπατζής, Αθανάσιος Αραμπατζής, Αλέξανδρος Αραμπατζής, Πολυχρόνης Χαραλαμπίδης, Κων/νος Τσαρτσάρης ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ - σελιδοποιηση: Δέσποινα Αρναούτογλου, Δέσποινα Γεράκη ΕΚΤΥΠΩΣΗ: Νίκος Καραγκιόζης ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ: Κατερίνα Σταυρακίδου ΓΡΑΦΕΙΑ: Βενιζέλου 177 – Σέρρες Τ.Κ. 62 131 ΤΗΛ.: 23210 - 46380 23210 - 46745 FAX: 23210 - 45200

e-mail: sertharros@yahοo.gr www.sertharros.gr

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ | ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 29-30.07.2017 ΕΔΕΣΣΑ 26/32oC

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΒΕΡΟΙΑ 28/33oC o 27/35 C ΚΑΤΕΡΙΝΗ 27/32ΟC ΚΟΖΑΝΗ o ΚΕΡΚΥΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ 22/30 C ΛΑΡΙΣΑ 26/29οC 22/30οC ΤΡΙΚΑΛΑ 25/32oC 26/32oC ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΣΠΟΡΑΔΕΣ ΒΟΛΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑ o 24/29oC 22/31oC 24/33 C o 27/32 C ΦΛΩΡΙΝΑ 23/30oC

ΣΕΡΡΕΣ 23/35°C

ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΑ: ΤΗΛ. 23210 - 46380 ΕΤΗΣΙΟΙ ΟΡΟΙ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ Α.Ε. Εισηγμένων 600 € + Φ.Π.Α. Υπουργείων 500 €+ Φ.Π.Α. Τραπεζών 500 €+ Φ.Π.Α. Εταιριών Ν.Π.Ι.Δ. & Ν.Π.Δ.Δ. 500 €+ Φ.Π.Α. Δήμων 500 €+ Φ.Π.Α. Κοινοτήτων 200 €+ Φ.Π.Α. Συλλόγων, Σωματείων 200 €+ Φ.Π.Α.

CMYK

ΚΙΛΚΙΣ 24/31oC

ΣΕΡΡΕΣ 23/35oC

ΣΕΡΡΕΣ

Προβλέπεται ηλιοφάνεια, με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από 23 έως 35 βαθμούς Κελσίου και μέτριους βορειοδυτικούς ανέμους έντασης 4 μποφόρ. Τις απογευματινές και βραδυνές ώρες ο καιρός θα παρουσιάσει το ίδιο σκηνικό, με καθαρό ουρανό, με θερμοκρασία που θα αγγίξει τους 26 βαθμούς Κελσίου και μικρή εξασθένιση των ανέμων, από βορειοδυτική διεύθυνση και ένταση μέχρι 2 μποφόρ.

ΔΡΑΜΑ 25/31oC

ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ 24/31oC ΞΑΝΘΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗ o o 25/31 C 25/32 C ΚΑΒΑΛΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 24/32oC 25/32oC ΘΑΣΟΣ 24/31oC ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ 31/32oC

ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ 28/33oC Περιμένουμε ηλιοφάνεια, με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από 28 έως 33 βαθμούς Κελσίου και ασθενείς νοτιοδυτικούς ανέμους ως 3 μποφόρ. Τις απογευματινές και βραδυνές ώρες ο καιρός θα παρουσιάσει το ίδιο σκηνικό, με καθαρό ουρανό, με θερμοκρασία που θα αγγίξει τους 29 βαθμούς Κελσίου και μικρή εξασθένιση των ανέμων, από νοτιοανατολική διεύθυνση και ένταση μέχρι 2 μποφόρ.

ΕΛΛΑΔΑ 29/35oC Προβλέπεται ηλιοφάνεια, με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από 29 έως 35 βαθμούς Κελσίου και ασθενείς βόρειους ανέμους με ένταση που θα φτάσει τα 2 μποφόρ. Τις απογευματινές και βραδυνές ώρες ο καιρός θα παρουσιάσει το ίδιο σκηνικό, με αίθριο καιρό, με θερμοκρασία που θα αγγίξει τους 30 βαθμούς Κελσίου και εξασθένιση των ανέμων σε άπνοια.

ΛΗΜΝΟΣ 24/31oC

ΛΕΣΒΟΣ 25/30oC

ΟΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΑΥΡΙΟ Σέρρες

23/31οC

Θεσσαλονίκη

24/31οC

Αλεξανδρούπολη

25/32οC

Καβάλα

24/32οC

Δράμα

25/31οC

Ξάνθη

25/32οC

Κομοτηνή

25/31οC

Ιωάννινα

24/29οC

Λάρισα

28/37οC

CMYK


CMYK

CMYK

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 29-30.07.2017

[3[

Έντεκα νέες μόνιμες θέσεις στην καθαριότητα του Δήμου Εμ. Παππά Ψηφίστηκε από το Δ.Σ ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας

Δ. Νότας: “Με τον νόμο επιχειρείται κατάργηση της συνταγματικά κατοχυρωμένης διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ α’ βαθμού"

Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου

Έλληνας πολίτης.

Σ

τη συνεδρίαση του Δ.Σ. Εμ. Παππά στις 24 Ιουλίου πάρθηκαν σημαντικές αποφάσεις που προσδιορίζουν αριθμητικά τις μόνιμες θέσεις στον τομέα της καθαριότητας. Σύμφωνα με το άρθρο 24 του Ν. 4479 οι Δήμοι όλης της χώρας υποχρεούνται να «δομήσουν» τις μόνιμες θέσεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες της καθαριότητας. Μετά τις αποφάσεις των Δ.Σ. το έργο της καθαριότητας θα εκτελείται από μόνιμους υπαλλήλους και με ίδια μέσα. Δηλαδή δεν θα προβλέπεται η χρήση από πλευράς των Δήμων, ιδιωτώναναδόχων για την αποκομιδή των απορριμμάτων. Το Δ.Σ. Εμ. Παππά πήρε την παραπάνω απόφαση και δημιούργησε έντεκα νέες θέσεις στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας στον τομέα της Καθαριότητας οι οποίες προστέθηκαν στις ήδη υπάρχουσες τέσσερις θέσεις του υφιστάμενου ΟΕΥ(Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας) που ήταν ανενεργές. Οι υπάρχοντες εννέα υπάλληλοιπαρατασιούχοι (οκταμηνίτες) που εργάζονται από τις 10/8/2015 στο Δήμο Εμ. Παπά με αλλεπάλληλες αυτοδίκαιες παρατάσεις για όλο το 2016 και 2017 με νόμους του Υπουργείου Εσωτερικών, θα συμμετέχουν στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ που θα προκηρυχθεί για τις δεκαπέντε θέσεις που προβλέπει ο νεοψηφισθέν Οργανισμός Εσωτερικών Υπηρεσιών, όπως και ο κάθε

Με τον νόμο 4479 οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι μοριοδοτούνται με 17 μόρια ανά κάθε μήνα εργασίας όριο προϋπηρεσίας τους 24 μήνες. Ο εν λόγω νόμος επίσης άρει τους περιορισμούς που υπήρχαν από άλλους νόμους και διατάξεις. Μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ οι ΟΤΑ Α βαθμού υποχρεούνται να παρέχουν ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας με ίδια μέσα με περαίωση της διαδικασίας στις 31/3/2018. Ο Δήμος Εμ. Παππά σύναψε νέες συμβάσεις εργασίας με τους παρατασιούχους υπαλλήλους( οκταμηνίτες) με μέγιστη διάρκεια την 31η Μαρτίου του 2018.

«Ο νόμος βάλλει εναντίον της αυτοτέλειας των ΟΤΑ» Ο δήμαρχος Εμ. Παππά Δημήτρης Νότας για την ψήφιση του ανωτέρω νόμου δήλωσε στο «Σ.Θ.» «Ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση αποτελεί μονόδρομο για την λήψη των συγκεκριμένων αποφάσεων από το Δ.Σ. Ο νόμος για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στο Οργανισμό καθαριότητας είναι σαφής. Η μη τήρηση του θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στον τομέα

της αποκομιδής των απορριμμάτων και γενικά των ανταποδοτικών εργασιών στην καθαριότητα. Θεωρώ ότι ο νέος νόμος βάλλει εναντίον της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ Α’ βαθμού που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη. Εμείς στο Δήμο Εμ. Παππά τα τελευταία δυο χρόνια ως νέα δημοτική αρχή εφαρμόσαμε- επιλέξαμε τη σύμπραξη για τον τομέα της καθαριότητας τόσο του Δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα και τα αποτελέσματα μας δικαίωσαν πλήρως, καθώς είχαμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, συνδυάζοντας την ποιότητα στην αποκομιδή με

το χαμηλότερο κόστος αυτής. Με την εξέλιξη αυτή είμαστε υποχρεωμένοι να παρέχουμε υπηρεσίες τον τομέα της καθαριότητας μόνο από υπαλλήλους του Δήμου μας με τις νόμιμες θέσεις με ότι αυτό συνεπάγεται»

Εξιχνιάστηκαν ακόμα δέκα περιπτώσεις απάτης πατέρα και γιου Αγόραζαν ΙΧ με πλαστά εμβάσματα και τα πουλούσαν στο διαδίκτυο Εξιχνιάστηκαν και άλλες περιπτώσεις απάτης και απόπειρας απάτης σε βάρος ιδιοκτητών οχημάτων και υποψήφιων αγοραστών, μετά από αναλυτική έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Σερρών που ακολούθησε από σύλληψη 27χρονου και τον σχηματισμό δικογραφίας σε βάρος του 49χρονου πατέρα του, για εξαπάτηση ιδιοκτήτη οχήματος. Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την συνεχιζόμενη έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Σερρών, σε συνεργασία με αστυνομικούς Τμημάτων Ασφαλείας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, του Αστυνομικού Τμήματος Επανομής και του Τμήματος Ασφάλειας Κιλκίς, οι προανα-

CMYK

φερόμενοι ενέχονται σε επιπλέον 10 περιπτώσεις απάτης και απόπειρας απάτης. Συγκεκριμένα κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο του 2017, σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, εμφανίστηκαν ως αγοραστές οχημάτων που οι ιδιοκτήτες τους είχαν αναρτήσει αγγελία πώλησης στο διαδίκτυο και με πλαστά τραπεζικά εμβάσματα απέσπασαν συνολικά έξι οχήματα, ενώ αποπειράθηκαν να αφαιρέσουν ακόμη ένα όχημα από περιοχή του Κιλκίς. Στη συνέχεια προσπαθούσαν να πουλήσουν άμεσα τα οχήματα που αφαιρούσαν σε μικρότερες τιμές, αναρτώντας σχετικές διαδικτυακές αγγελίες πώλησης, με σκοπό να αποκομίσουν παράνομο οικονομικό όφελος.

Με τον παραπάνω τρόπο, κατάφεραν και απέσπασαν συνολικά το χρηματικό ποσό των 14.700 ευρώ για την πώληση 2 αυτοκινήτων που αφαίρεσαν με πλαστά εμβάσματα, ενώ προσπάθησαν να πουλήσουν ακόμα ένα αυτοκίνητο αντί του ποσού των 10.500 ευρώ, χωρίς τελικά να πραγματοποιηθεί η συναλλαγή. Η συνολική αξία των οχημάτων που απέσπασαν εκτιμάται ότι ξεπερνά τις 60.000 ευρώ, ενώ τρία από τα οχήματα που αφαίρεσαν εντοπίσθηκαν και αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους. Η δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, υποβλήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σερρών.

CMYK


[[

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 29-30.07.2017

τοπικά

Τρία μεγάλα έργα 24 εκ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ στον Νομό Σερρών Τα παρουσίασε στο Διοικητήριο ο Περιφερειάρχης Απ. Τζιτζικώστας

Τ

ις τρεις μεγάλες παρεμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού περίπου 24 εκατομμυρίων ευρώ, που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε τρεις Δήμους των Σερρών, παρουσίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου στο Διοικητήριο των Σερρών, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στα δυο μεγάλα αποχετευτικά έργα που εγκρίθηκαν για τους Δήμους Βισαλτίας και Εμμανουήλ Παππά και στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Σερρών, που περιλαμβάνει δέσμη έργων, που θα βελτιώσουν την εικόνα του αστικού κέντρου τα επόμενα χρόνια. Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης, η Δήμαρχος Βισαλτίας Αγνή Δουβίτσα, ο Δήμαρχος Εμμανουήλ Παππά Δημήτρης Νότας, ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών Χρήστος Μέγκλας και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Σπυρόπουλος. «Για εμάς κορυφαία προτεραιότητα ήταν, είναι και θα είναι, η βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας. Η συμβολή και η προσφορά των Σερρών στην Κεντρική Μακεδονία, υπήρξε και είναι, όχι απλώς σημαντική, αλλά καθοριστική. Οι ισχυρές Σέρρες κάνουν και την Κεντρική Μακεδονία πιο ισχυρή. Στόχος μας είναι να δώσουμε πραγματικές ευκαιρίες για να αναπτυχθούν οι Σέρρες, ακόμα περισσότερο. Γιατί έτσι θα επανακάμψει και να αναπτυχθεί ολόκληρη η Κεντρική Μακεδονία ακόμα πιο γρήγορα. Γιατί έτσι, θα τα καταφέρουμε να είμαστε η πρώτη Περιφέρεια, που θα βγει από την κρίση», τόνισε ο Περιφερειάρχης. Αναλύοντας τις τρεις μείζονες παρεμβάσεις που θα γίνουν στην περιοχή μέσω του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών. «Τα δυο μεγάλα αποχετευτικά έργα στους Δήμους Βισαλτίας και Εμμανουήλ Παππά έχουν προϋπολογισμό 19 εκ. ευρώ και μεγάλη περιβαλλοντική και αναπτυξιακή σημασία. Πρόκειται για έργα, που θωρακίζουν τη δημόσια υγεία και βελτιώνουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής, 16.000 συμπολιτών

μας», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας. Τα δυο αποχετευτικά έργα είναι: 1.Αποχετευτικό Δήμου Βισαλτίας: Προϋπολογισμός 10 εκ. ευρώ. Θα πραγματοποιηθεί στη Τερπνή και τη Νιγρίτα και θα εξυπηρετήσει 7.000 πολίτες. Λύνεται οριστικά το πρόβλημα συλλογής, μεταφοράς και διάθεσης λυμάτων των δύο οικισμών, που θα αποκτήσουν σύγχρονα αποχετευτικά δίκτυα, αντλιοστάσια και όλες τις υπόλοιπες αναγκαίες υποδομές, ώστε να οδηγούνται τα λύματα στο βιολογικό καθαρισμό της περιοχής, ο οποίος θα επεκταθεί και θα αναβαθμιστεί για να καταστεί πλήρως λειτουργικός, ώστε να ξεπεραστούν τα τεχνικά θέματα που υπάρχουν από κατασκευής του, το 1994. Παράλληλα, θα κατασκευαστούν 4.300 ιδιωτικές συνδέσεις με το δίκτυο αποχέτευσης. 2.Αποχετευτικό Δήμου Εμμανουήλ Παππά: Προϋπολογισμός 9 εκ. ευρώ. Θα πραγματοποιηθεί στο σύνολο του Δήμου και θα εξυπηρετήσει 9.000 πολίτες. Θα κατασκευαστεί η εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων και οι αγωγοί μεταφοράς λυμάτων. Περιλαμβάνονται αντλιοστάσια, αγωγοί, μονάδες επεξεργασίας, φρεάτια και ολοκληρωμένος βιολογικός καθαρισμός, που θα καλύπτει και τους οικισμούς Νέου Σουλίου, με την οικιστική συνένωση των κοινοτήτων Χρυσού, Αγίου Πνεύματος και Νέου Σκοπού. Αναφερόμενος στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Σερρών, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι «αξιοποιούμε για την υλοποίησή του πόρους ύψους 4,72 εκ. ευρώ. Η στρατηγική της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τις Σέρρες, περιλαμβάνει μια σειρά από παρεμβάσεις, στους τομείς της οικονομίας, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος, που θα αλλάξουν προς το καλύτερο την καθημερινότητα σε ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα αστικά κέντρα της Κεντρικής Μακεδονίας». Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης των Σερρών περιλαμβάνει έξι άξονες παρεμβάσεων με τα εξής έργα: 1.Παρεμβάσεις βελτίωσης του αστικού περιβάλλοντος και ανάπλαση της πόλης, προϋπολογισμού 2,4 εκ. ευρώ: Επεκτάσεις πεζοδρόμων,

αναβαθμίσεις παιδικών χαρών, ανάπλαση του Κεντρικού Πάρκου, αναπλάσεις της πλατείας Ελευθερίας και της πλατείας ΙΚΑ και προμήθεια και εγκατάσταση σταθμών μέτρησης ρύπανσης.

νέων επιχειρήσεων έντασης γνώσης, ενισχύσεις για τον εκσυγχρονισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στήριξη για την ανάπτυξη επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας.

2.Δράσεις προώθησης των καθαρών αστικών μεταφορών με προϋπολογισμό 960.000 ευρώ: Αναβάθμιση φωτεινών σηματοδοτών με προσθήκη ηχητικών διατάξεων για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, ενοποίηση του δικτύου ποδηλατικών διαδρομών, εγκατάσταση σταθμών κοινόχρηστων ποδηλάτων και προμήθεια ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

6.Δράσεις ενίσχυσης των εφαρμογών Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνιών: Καθιέρωση της ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων, ανάπτυξη του συστήματος ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης και ενημέρωσης επιχειρήσεων, της διεύθυνσης Ανάπτυξης και δημιουργία πλατφόρμας διαχείρισης δημοτικών ακινήτων.

3.Δράσεις προώθησης της απασχόλησης και της υποστήριξης του εργατικού δυναμικού, με προϋπολογισμό 650.000 ευρώ: Ενισχύσεις νέων ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων, προγράμματα κατάρτισης και απόκτησης δεξιοτήτων για την αυτοαπασχόληση, αλλά και πρόγραμμα εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης στελεχών υφιστάμενων επιχειρήσεων. 4.Δράσεις προώθησης της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμησης της φτώχειας προϋπολογισμού 295.000 ευρώ: Προγράμματα κατάρτισης ευπαθών ομάδων, ανάπτυξη και λειτουργία δικτύου εθελοντισμού και ενίσχυση των υπηρεσιών φροντίδας ευπαθών κοινωνικών ομάδων μέσω της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών. 5.Δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας προϋπολογισμού 370.000 ευρώ: Κίνητρα για την ίδρυση

Ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης αναφέρθηκε και σε σειρά άλλων έργων και δράσεων που υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην περιοχή, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τη συντήρηση του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου, για την οποία φέτος διατίθενται 3,5 εκ. ευρώ, ενώ για το 2018 προβλέπονται επιπλέον κονδύλια 4,5 εκ. ευρώ. «Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη παρέμβαση αναβάθμισης του επιπέδου οδικής ασφάλειας των δρόμων και βελτίωσης της ποιότητας του μεταφορικού έργου, σε ένα δίκτυο που επί δεκαετίες δεν είχε συντηρηθεί, αλλά παρά την κρίση, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, υλοποιεί κρίσιμες παρεμβάσεις», σημείωσε ο κ. Μωυσιάδης. Η Δήμαρχος Βισαλτίας Αγνή Δουβίτσα ευχαρίστησε και συνεχάρη τον Περιφερειάρχη για την έγκριση υλοποίησης του αποχετευτικού του Δήμου, ένα έργο, που όπως είπε η περιοχή το περίμενε 20 χρόνια και γίνεται πλέον πράξη χάρη στην άριστη συνεργασία της Περιφέρει-

ας με το Δήμο. Ο Δήμαρχος Εμμανουήλ Παππά Δημήτρης Νότας αναφερόμενος στο αποχετευτικό της περιοχής έκανε λόγο για ένα πολύ σημαντικό έργο, που υλοποιείται καθώς ξεπεράστηκαν μια σειρά από γραφειοκρατικά ζητήματα, αποδίδοντας τα εύσημα στον κ. Τζιτζικώστα γι’ αυτό το επίτευγμα. Ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης αναφερόμενος στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της πόλης έδωσε συγχαρητήρια στον Περιφερειάρχη για την αδιάβλητη και σωστή διαδικασία, που ακολουθήθηκε προκειμένου το σχέδιο του Δήμου να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

ΑΜΦΙΠΟΛΗ Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το θέμα της απόρριψης του τεχνικού δελτίου, που κατέθεσε στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας το Υπουργείο Πολιτισμού για το έργο της συντήρησης, αναστήλωσης και ανάδειξης του μνημείου της Αμφίπολης, ο κ. Τζιτζικώστας απάντησε: «Όσο είμαι Περιφερειάρχης δεν θα υπάρξει Κυβέρνηση που θα αγνοήσει την Αμφίπολη. Τα χρήματα στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι διασφαλισμένα. Και είτε κάποιοι το θέλουν είτε όχι, είτε κάποιοι μπορούν είτε όχι, τα 1,5 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα διατεθούν αποκλειστικά για την Αμφίπολη». Ευχαριστούμε για τη συνεργασία


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 29-30.07.2017

τοπικά

[[

Φ. Αραμπατζή σε Β. Αποστόλου:

«Χιλιάδες υπεράριθμοι Νέοι Αγρότες εκτός του ΠΑΑ 2014 – 2020, με απόλυτη ευθύνη του ΥΠΑΑΤ» Δεσμεύσεις για την ένταξη χιλιάδων επιλαχόντων Νέων Αγροτών από το σχετικό Πρόγραμμα του ΠΑΑ 2014 – 2020 λόγω του χαμηλού ποσοστού κατανομής των κονδυλίων σε πολλές Περιφέρειες από την προχειρότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητά η αρμόδια Τομεάρχης της ΝΔ κυρία Φωτεινή Αραμπατζή. Η Σερραία βουλευτής με σχετική Ερώτησή της, υπογραμμίζει ότι επί διακυβέρνησης ΝΔ είχε καλυφθεί πλήρως το σύνολο των 12.000 ενδιαφερομένων Νέων Αγροτών και είχαν ενταχθεί πάνω από 3.000 επιλαχόντες ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, περίπου 3200 υποψήφιοι Νέοι Αγρότες, παρότι είναι δικαιούχοι, «πετάγονται» εκτός Προγράμματος. Και αυτό, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της ΝΔ αλλά και αυτοδιοικητικών και αγροτικών φορέων των Περιφερειών της χώρας για την ανάγκη ανακατανομής των κονδυλίων του Προγράμματος από Περιφέρειες με αδιάθετα ποσά, σε Περιφέρειες που υπερκαλύπτουν τον στόχο και υπολείπονται σε διαθέσιμα κονδύλια. Και παρά τις πομπώδεις εξαγγελίες του κ. Αποστόλου, τόσο για αύξηση των σχετικών κονδυλίων στα 300 εκατ. ευρώ, που έμειναν δυστυχώς στα 260 εκατ., όσο και για ένταξη 24.000 Νέων Αγροτών στο Πρόγραμμα, τελικά μετά βίας ξεπερνούν τις 10.000 οι δικαιούχοι. Όπως επισημαίνει δε η κυρία Αραμπατζή, εκτός από τον αποκλεισμό των επιλαχόντων από ένα Πρόγραμμα ζωτικής σημασίας για την ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού και την πληθυσμιακή αναζωογό-

νηση της υπαίθρου, ελλοχεύει ο κίνδυνος αυτοί να αποκλειστούν από μελλοντικά προγράμματα εγκατάστασης Νέων Γεωργών, καθώς έχουν ήδη υποβάλει αίτηση έναρξης της αγροτικής δραστηριότητας. Μετά δε τις πρόσφατες «δεσμεύσεις» του Πρωθυπουργού από την Κοζάνη, για ένταξη στο Πρόγραμμα των υπεράριθμων Νέων Αγροτών της Δυτ. Μακεδονίας, η Τομεάρχης της ΝΔ ζητάει από τον κ. Αποστόλου να ξεκαθαρίσει, αν αυτή η «δέσμευση» αφορά το σύνολο των υπεράριθμων Νέων Αγροτών όλης της χώρας και από πού έχουν προβλεφθεί κονδύλια για την κάλυψη του επιπλέον κόστους. Αναλυτικά, η Ερώτηση που κατέθεσε η κυρία Αραμπατζή είναι η εξής: Κύριε Υπουργέ, Χιλιάδες υποψήφιοι Νέοι Αγρότες σε πολλές Περιφέρειες της χώρας μένουν τελικά εκτός του Υπομέτρου 6.1. «Ενισχύσεις εκκίνησης επιχείρησης από Νέους Γεωργούς» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-20, μετά και την ολοκλήρωση – επιτέλους - της αξιολόγησης των φακέλων και την οριστικοποίηση των πινάκων ένταξης στο Πρόγραμμα. Ένα Μέτρο, που όχι μόνο καθυστέρησε η υλοποίησή του λόγω προβλημάτων στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων αλλά επιπροσθέτως δημιουργήθηκαν σημαντικά προβλήματα λόγω του ανορθολογικού τρόπου με τον οποίον έγινε η κατανομή των πόρων στις Περιφέρειες της χώρας. Έτσι, ως δραματική συνέπεια

του 10%, που έγινε σε δεύτερη φάση, έφτασε τα 260 εκατ. ευρώ Παρά τις εξαγγελίες σας ότι θα εντάσσατε στο Πρόγραμμα των Νέων Γεωργών 24.000 νέους αγρότες, οι δικαιούχοι προς ένταξη μετά βίας ξεπερνούν τις 10.000

του χαμηλού ποσοστού κατανομής των κονδυλίων σε πολλές Περιφέρειες, - παρά τη μεγάλη συμμετοχή και το ενδιαφέρον των υποψηφίων προς ένταξη Νέων Αγροτών – περίπου 3200 υποψήφιοι Νέοι Αγρότες σε όλη τη χώρα (1133 στην Κεντρική Μακεδονία, 480 στη Θεσσαλία, 359 στην Δυτική Μακεδονία, 451 στην Κρήτη) παρότι είναι δικαιούχοι, μένουν επιλαχόντες λόγω έλλειψης σχετικών κονδυλίων στο Πρόγραμμα. Ένα Πρόγραμμα ζωτικής σημασίας για την πληθυσμιακή αναζωογόνηση της υπαίθρου, τη συνολική αξιοποίηση της ανεκμετάλλευτης γεωργικής γης, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στον πρωτογενή τομέα και την επαγγελματική προοπτική χιλιάδων νέων σε μία εποχή μεγάλης οικονομικής δυσπραγίας.

που υπερκαλύπτουν τον στόχο, η Κυβέρνηση δεν μερίμνησε εγκαίρως για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα πριν την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων. Και μόλις πριν λίγες ημέρες, ο Πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας από την Κοζάνη, αναφερόμενος στους υπεράριθμους Νέους Αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας, δήλωσε ότι η Κυβέρνηση βρήκε τον τρόπο και έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να μη μείνουν εκτός του προγράμματος! Χωρίς να ξεκαθαρίζει σε καμία περίπτωση, αν αυτή του η «δέσμευση» αφορά συνολικά τους περίπου 3.200 υπεράριθμους Νέους Γεωργούς στη χώρα»! Στην ίδια δε «δέσμευση», προχωρήσατε κατόπιν και εσείς, από το βήμα της Βουλής. Κατόπιν τούτων και επειδή:

Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις και εκκλήσεις της ΝΔ αλλά και αυτοδιοικητικών και αγροτικών φορέων των Περιφερειών της χώρας για ανακατανομή κονδυλίων του Προγράμματος για τους Νέους Αγρότες από Περιφέρειες με αδιάθετα ποσά, σε Περιφέρειες

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος για τους Νέους Αγρότες, παρά τις εξαγγελίες σας στις 12-6-2016 για αύξηση στα 300 εκατ. ευρώ παρέμεινε στα αρχικά του επίπεδα, δηλαδή στα 243 εκ. ευρώ, ποσό το οποίο με την υπερδέσμευση

Επί διακυβέρνησης ΝΔ είχαν για πρώτη φορά ενταχθεί πάνω από 3.000 επιλαχόντες στην Προκήρυξη του 2014, καλύπτοντας πλήρως το σύνολο των ενδιαφερομένων που έφτασε τον τελικό αριθμό των ενταγμένων σε 12.000 δικαιούχους, με συνολική ενίσχυση 194 εκατ. ευρώ Εκτός από τον αποκλεισμό των επιλαχόντων, ελλοχεύει ο κίνδυνος αυτοί να αποκλειστούν από μελλοντικά προγράμματα εγκατάστασης Νέων Γεωργών, καθώς έχουν ήδη υποβάλει αίτηση έναρξης της αγροτικής δραστηριότητας   Ερωτάσθε κ. Υπουργέ: 1. Προτίθεσθε να εντάξετε στο Υπομέτρο 6.1 «Ενισχύσεις εκκίνησης επιχείρησης από Νέους Γεωργούς» του ΠΑΑ 2014-20, χιλιάδες επιλαχόντες Νέους Αγρότες; 2. Έχετε προβλέψει κονδύλια για την κάλυψη του επιπλέον κόστους; 3. Οι «δεσμεύσεις» του Πρωθυπουργού αλλά και οι δικές σας για να μη μείνουν τελικά εκτός του Προγράμματος οι υπεράριθμοι Νέοι Αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας αφορά και το σύνολο των υπεράριθμων Νέων Αγροτών όλης της χώρας;».

Προσεχώς καλαθάκια και τις οδούς των Βιοκλιματικών αναπλάσεων Αναγνώρισε την παράλειψη ο αντιδήμαρχος Σερρών Π. Χράπας Το όμορφο έργο των Βιοκλιματικών αναπλάσεων που πραγματοποιήθηκε στην οδό Ν. Νικολάου αλλά και τις παράπλευρες οδούς υστερεί σε ένα σημείο. Δυστυχώς η μελέτη και η κατασκευή του έργου δεν είχε προβλέψει την τοποθέτηση μικρών καλαθιών για τη ρίψη μικροαντικειμένων απο τους διερχόμενους δημότες. Οι δημότες μπορεί να χαίρονται και να απολαμβάνουν το αναβαθμισμένο αστικό χώρο που προσφέρει μία βαθειά περιβαλλοντική ανάσα, υπάρχουν όμως και μερικοί ανεύθυνοι που ρυπαίνουν τους κοινόχρηστους χώρους με άλλοθι ότι δεν υπάρχουν καλαθάκια για την ρίψη μικροαντικειμένων.

CMYK

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Σερρών Παντελής Χράπας παραδέχθηκε και αναγνώρισε ως μεγάλη παράλειψη το γεγονός ότι δεν υπάρχουν καλαθάκια στις οδούς των Βιοκλιματικών αναπλάσεων. Υποστήριξε ότι ο Δήμος θα προχωρήσει σύντομα στην τοποθέτηση των καλαθιών απορριμμάτων. Ειδικότερα ο αντιδήμαρχος Σερρών δήλωσε στο «Σ.Θ.» τα εξής: «Είχαμε την εντύπωση ότι στη μελέτη των Βιοκλιματικών αναπλάσεων είχε προβλεφθεί και ο αστικός εξοπλισμός. Διαπιστώσαμε στην πορεία ότι δεν είχαν προβλέψει την τοποθέτηση μικρών καλαθιών μέσα στο έργο. Στις προθέσεις μας είναι να προ-

μηθευτούμε καλαθάκια, Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για την προμήθεια εκατόν ογδόντα καλαθιών από τα οποία τα εξήντα θα τοποθετηθούν στις οδούς των βιοκλιματικών αναπλάσεων. Θα πρέπει να σας αναφέρω ότι έχουμε προχωρήσει σε κάποιες κινήσεις όπως η αλλαγή καλαθιών στην Πλατεία Ελευθερίας, και στις οδούς που έχουν γίνει έργα αναπλάσεων όπως στην οδό Εθνικής Αντίστασης και τον πεζόδρομο της «Κ. Καραμανλή. Θέλω η πόλη μας να είναι καθαρή. Σε αυτή την προσπάθεια μας όμως πρέπει να έχουμε συμμάχους και τους πολίτες. Δ.Ν.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα τοποθετηθούν καλαθάκια στις οδούς των Βιοκλιματικών αναπλάσεων

CMYK


[6[

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τα Σαββατοκύριακα και οι Επισηµάνσεις

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 29-30.07.2017

Από το Αρχείο του Δημ. Αλ. Αραμπατζή

Οι ευεργετικές ιδιότητες που προσφέρει το νεκταρίνι

και παθαίνει ένα είδος εμμονής με συγκεκριμένα θέματα τα οποία δεν μπορεί να ξεπεράσει και να βγάλει από το μυαλό του. Ο μηρυκασμός ιδεών έχει συσχετιστεί με το άγχος, την κατάθλιψη, το μετατραυματικό στρες, ακόμα και τη βουλιμία. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το άτομο να μπαίνει σε ένα φαύλο κύκλο αρνητικών σκέψεων. Όταν το άτομο κάνει καταθλιπτικές σκέψεις, οι σκέψεις αυτές του προκαλούν καταθλιπτικά συναισθήματα και διάθεση, η οποία με την σειρά της γεννά νέες αρνητικές ή στρεσογόνες σκέψεις κοκ. Έτσι οδηγείται στο αίσθημα της απελπισίας, της απογοήτευσης και της ματαίωσης. Μεταβολές βάρους

Τα φρούτα αυτήν την εποχή έχουν την τιμητική τους και αποτελούν μια δροσερή και υγιεινή επιλογή για όλη την ημέρα. Προσθέστε περισσότερο χρώμα και νοστιμιά στην καθημερινή σας διατροφή με το νεκταρίνι. Με χρυσοκίτρινη σάρκα που κοκκινίζει στο κέντρο του και ξεχωριστό άρωμα, είναι μικρότερο από τα ροδάκινο και έχει πιο έντονη γεύση. Το ζουμερό και νόστιμο αυτό φρούτο είναι το αποτέλεσμα διασταύρωσης μήλου και ροδάκινου και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Για αυτό το λόγο θεωρείται πολύ δραστικό κατά της δυσκοιλιότητας, ενώ έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Ακόμη περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών Α και C και αρκετά μεταλλικά άλατα. Συμβάλλει στην αποτοξίνωση του οργανισμού και στην ενίσχυση του νευρικού συστήματος, ενώ τα β-καροτένιά του βοηθούν στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου. Έχει χαμηλή περιεκτικότητα καλίου και είναι ιδανικό για όσους έχουν υψηλή χοληστερόλη και υπέρταση. Εκτός από τα οφέλη του, μας χαρίζει 59 θερμίδες ενώ η καλύτερη εποχή του είναι οι μήνες Ιούνιος, Ιούλιος και Αύγουστος. Διατηρήστε το στο ψυγείο για περισσότερο καιρό καθώς δεν αντέχει την άμεση έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες. ***

Κατάθλιψη: 6 λιγότερο γνωστά συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοείτε Η κατάθλιψη αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για πολλές και σοβαρές ασθένειες και διαταραχές, μεταξύ των οποίων ο εθισμός σε ουσίες, η τάση αυτοκτονίας, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις. Κάποιοι πάσχοντες από κατάθλιψη βιώνουν πολύ έντονα συμπτώματα και αναζητούν βοήθεια. Άλλοι όμως έχουν ηπιότερα συμπτώματα, τα οποία δεν συνδέουν με την κατάθλιψη. Για παράδειγμα, οι πάσχοντες από τη λεγόμενη «χαμογελαστή κατάθλιψη», μπορεί να έχουν κοινωνική ζωή και να ανταποκρίνονται επαρκώς στις επαγγελματικές ή άλλες υποχρεώσεις τους, παρότι μέσα τους υποφέρουν. Εκτός από τα κλασικά συμπτώματα της κατάθλιψης, όπως η κακή διάθεση και η αδυναμία άντλησης ευχαρίστησης από οποιαδήποτε κατάσταση, υπάρχουν και άλλα συμπτώματα που πρέπει να σας κινητοποιήσουν. Δείτε κάποια από αυτά: Αλλαγές στις συνήθειες ύπνου Αν στο παρελθόν κοιμόμασταν ήρεμα και τώρα έχετε ανησυχία ή σας αρκούσαν 6 ώρες ύπνου και τώρα θέλετε να κοιμάστε όλο το σαββατοκύριακο, πρέπει να το ελέγξετε. Οι αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου μπορεί να αποτελούν ένδειξη κατάθλιψης. Μπορεί επίσης να βιώνετε αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν «ψυχοκινητική διέγερση», η οποία προκαλεί ανησυχία και αδυναμία κάποιος να ξεκουραστεί. Το μυαλό σας είναι μπερδεμένο Η γνωστική λειτουργία είναι κάτι στο οποίο πρέπει να δίνετε μεγάλη προσοχή. Κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να καθίσουν επί 30 λεπτά και να παρακολουθήσουν τηλεόραση, να διαβάσουν ή να κάνουν οτιδήποτε απαιτεί συγκέντρωση. Άλλες λεπτές ενδείξεις κατάθλιψης, μπορεί να περιλαμβάνουν βραδύτητα σκέψης, αδράνεια και αδυναμία λήψης αποφάσεων. Μηρυκασμός αρνητικών σκέψεων Ο μηρυκασμός σκέψεων είναι η τάση που έχει κάποιος να επανέρχεται στα ίδια θέματα ξανά και ξανά. Συνήθως επικεντρώνεται σε αρνητικές καταστάσεις

Οι μεταβολές στο βάρος μπορεί να αποτελούν προειδοποιητικό σημάδι κατάθλιψης. Κάποιοι άνθρωποι αρχίζουν να τρώνε πολύ και κάποιοι άλλοι σταματάνε την πρόσληψη τροφής. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να συνοδεύονται από κούραση και έλλειψη ευχαρίστησης. Η κατάθλιψη επηρεάζει τις χημικές διεργασίες που συντελούνται στον εγκέφαλο και σχετίζονται με την ευχαρίστηση και τον έλεγχο της όρεξης. Αδυναμία έκφρασης συναισθημάτων Άνθρωποι που κατά το παρελθόν ήταν κοινωνικοί και αφοσιωμένοι στην οικογένεια, τους φίλους, την εργασία κλπ., αλλά σταδιακά αποσύρονται από πολλές δραστηριότητες, μπορεί να κινδυνεύουν από κατάθλιψη. Η έλλειψη κοινωνικότητας και η απομόνωση είναι χαρακτηριστικά της κατάθλιψης, όπως επίσης η αδυναμία έκφρασης των συναισθημάτων. Σωματικός πόνος Η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει πολλά ανεξήγητα σωματικά προβλήματα, όπως πονοκεφάλους, προβλήματα στο πεπτικό και πόνους στην πλάτη. Παρότι ο πόνος είναι έντονος, συχνά η διάγνωση δεν οδηγεί στην κατάθλιψη. Ο πόνος και η κατάθλιψη μοιράζονται ίδιες χημικές ουσίες του εγκεφάλου, οι οποίες «ταξιδεύουν» κατά μήκος συγκεκριμένων νευρικών οδών. Το αποτέλεσμα είναι ότι η κατάθλιψη αλλάζει την ευαισθησία του εγκεφάλου στον πόνο. Η κατάθλιψη και οι καρδιακές παθήσεις μπορεί επίσης να συμβαδίζουν. Έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι πάσχουν από κατάθλιψη και καρδιακή πάθηση, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου. Η κατάθλιψη, όπως η υπέρταση και η υψηλή χοληστερόλη, αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Αν ανησυχείτε ότι μπορεί να πάσχετε από κατάθλιψη ή έχετε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, μιλήστε στον γιατρό σας. Η κατάθλιψη αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή, ψυχοθεραπεία ή συνδυασμό των δύο. ***

Οστεοπόρωση: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο ένα γιαούρτι την ημέρα Το γιαούρτι είναι μία πολύτιμη τροφή, καθώς περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά με βασικό το ασβέστιο. Επιστήμονες από την Ιρλανδία μελέτησαν την επίδραση του γιαουρτιού στην οστική υγεία και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσο περισσότερο γιαούρτι τρώει κάποιος, τόσο περισσότερο ωφελεί τα οστά του, καθώς αυξάνεται η οστική πυκνότητα. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν σε 4.310 Ιρλανδούς ηλικίας άνω των 60 ετών, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ένα γιαούρτι την ημέρα σχετίζεται με μείωση κατά 39% του κινδύνου οστεοπόρωσης στις γυναίκες και κατά 52% στους άνδρες. Συγκεκριμένα, μετρήσεις στο ισχίο και στην κεφαλή του μηριαίου έδειξαν πως οι εθελοντές που έτρωγαν καθημερινά γιαούρτι είχαν 3% έως 4% υψηλότερη οστική πυκνότητα, απ’ ό,τι όσοι δεν έτρωγαν γιαούρτι. Οι επιστήμονες από το κολέγιο Trinity, στο Δουβλίνο, ζήτησαν στο πλαίσιο της μελέτης τους από τους εθελοντές να συμπληρώσουν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής και να υποβληθούν σε μετρήσεις οστικής πυκνότητας, ακτινογραφίες και μαγνητική τομογραφία. Επιπλέον, υποβλήθηκαν σε διάφορες μετρήσεις της φυσικής κατάστασής τους. Αφού έλαβαν υπόψη την ηλικία, το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ και άλλες παραμέτρους που επηρεάζουν την φυσική κατάσταση, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η καθημερινή κατανάλωση γιαουρτιού σχετίζεται και με βελτιωμένη φυσική κατάσταση στις γυναίκες (οι σχετικές μετρήσεις τους ήταν κατά 6,7% καλύτερες απ’ ό,τι στις εθελόντριες που δεν έτρωγαν γιαούρτι). «Το γιαούρτι είναι καλή πηγή μικροθρεπτικών συστατικών, βιταμίνης D, βιταμινών του συμπλέγματος Β, ασβεστίου, πρωτεϊνών και προβιοτικών και πιστεύουμε ότι ο συνδυασμός όλων αυτών είναι που παρέχει τα οφέλη που παρατηρήσαμε», δήλωσε στην εφημερίδα «New York Times» ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ιμον Τζ. Λερντ. «Επειδή, όμως, πολλά γιαούρτια περιέχουν ζάχαρη, πρέπει να είναι κανείς προσεκτικός ως προς το ποια και πόσα γιαούρτια θα καταναλώσει για να προστατεύσει την υγεία των οστών του». Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Osteoporosis International».


CMYK

CMYK

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 29-30.07.2017

επικαιρότητα

[[

Ανακαινίστηκε μερικώς το δημαρχείο Σερρών Άλλαξε ριζικά όψη η πρώην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου

Τ

ην ανακαινισμένη αίθουσα του πρώην Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών αλλά και τις άλλες παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν στο κτίριο του Δημαρχείου Σερρών, στα πλαίσια του έργου μερικής ανακαίνισης του Δημαρχείου, παρουσίασε ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017, παρουσία του Αντιδημάρχου τεχνικών έργων Ηλία Γκότση. Η αίθουσα του πρώην δημοτικού συμβουλίου του Δημαρχείου μετά την ανακαίνιση έχει αλλάξει ριζικά όψη και πληροί τις προϋποθέσεις, ώστε ο εκάστοτε Δήμαρχος να υποδέχεται επίσημα πρόσωπα και αποστολές. Η είσοδος του Δημαρχείου βελτιώθηκε σημαντικά, ενώ ωραίες εικόνες από την πόλη των Σερρών κοσμούν τους τοίχους κατά μήκος των σκαλοπατιών. Αντικαταστάθηκαν μέρος του δαπέδου των διαδρόμων εσωτερικά του Δημαρχείου με νέο υλικό, και επτά παλιές πόρτες με νέες πόρτες. Επίσης έγιναν εργασίες υγρομόνωσης στην ταράτσα του κτιρίου και εργασίες συντήρησης των τουαλετών. Όλες οι παραπάνω παρεμβάσεις μερικής ανακαίνισης του Δημαρχείου κόστισαν 88.000 ευρώ. Στόχος της δημοτικής αρχής, τόνισε ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης, είναι σε δεύτερη φάση και συγκεκρι-

μένα μέσα στο 2018 να ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις ανακαίνισης του Δημαρχείου με τις εξής εργασίες: -Βαφή εξωτερικών όψεων του Δημαρχείου. -Ανακατασκευή των κατακόρυφων υδρορροών και των φρεατίων στο ισόγειο του κτιρίου. -Ολοκλήρωση της ανακαίνισης τμημάτων των δαπέδων του ορόφου. -Αντικατάσταση των υπολοίπων θυρών εσωτερικά του κτιρίου. -Συντήρηση υπολοίπων τουαλετών. -Ανακαίνιση των δαπέδων της στοάς του Δημαρχείου.

Παρέμβαση Γραμματέα ΠΕ ΝΔ κ. Λ. Αυγενάκη

«Απαιτείται λύση στη διαχείριση εσόδων από συναλλαγές POS» Στην ανάγκη θεσμοθέτησης επαγγελματικού λογαριασμού, αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ - Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τους Υπουργούς Οικονομικών κο Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας & Ανάπτυξης κο Δημήτριο Παπαδημητρίου. Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Εξέπνευσε χθες η προθεσμία για την εγκατάσταση POS και την αποδοχή πληρωμής με κάρτα, για 85 επαγγελματικές κατηγορίες και επιχειρήσεις, ενώ στους παραβάτες επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ. Ενώ η πλειονότητα του εμπορικού κόσμου έχει ήδη εγκαταστήσει POS,

πολλοί αντιμετωπίζουν ακόμα το πρόβλημα των επιχειρηματικών λογαριασμών, που η Κυβέρνηση δεν έχει επιλύσει. Συγκεκριμένα, επειδή δεν υφίσταται ακατάσχετος επιχειρηματικός λογαριασμός, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν χρέη προς το Δημόσιο, αδυνατούν να ανταποκριθούν οικονομικά στις υποχρεώσεις τους για τους μισθούς των υπαλλήλων, τις ασφαλιστικές εισφορές τους, τα λειτουργικά έξοδα, την πληρωμή προμηθευτών κ.ο.κ., διότι κάθε κατάθεση μέσω POS, αυτομάτως «κατάσχεται» από την Εφορία. Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν διαθέτει κανένα στρατηγικό σχέδιο διοικητικών παρεμβάσεων και οικονομικών

κινήτρων, σε μία εποχή όπου η υπερφορολόγηση και οι κεφαλαιακοί έλεγχοι που έχει επιβάλλει, καθιστούν το επιχειρείν ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση. Από το Σεπτέμβριο του 2016 έχουμε προτείνει μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση και προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, όπως η θεσμοθέτηση ενός «ειδικού επαγγελματικού λογαριασμού» για τις επιχειρήσεις, ο οποίος θα είναι μερικώς ακατάσχετος και μέσω αυτού θα πραγματοποιείται η διαχείριση εσόδων από συναλλαγές POS ή μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών, η καταβολή των αμοιβών των εργαζομένων, η κατάθεση των ασφαλιστικών εισφορών και η πληρωμή των υποχρεώσεων προς το δημόσιο

(φόροι, ρυθμίσεις, ΦΠΑ κλπ), η πληρωμή ενοικίων, ΔΕΚΟ, προμηθευτών κλπ, οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης. Η Κυβέρνηση οφείλει, αντί να

στρέφεται εναντίον των επιχειρήσεων που δίνουν αγώνα επιβίωσης, να θεσμοθετήσει άμεσα ένα ειδικό Επιχειρηματικό Λογαριασμό που θα τους επιτρέψει να λειτουργούν και να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενους και τρίτους» Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα: 1. Προτίθεστε να θεσμοθετήσετε ειδικό επαγγελματικό λογαριασμό μερικώς ακατάσχετο, για τη διαχείριση εσόδων και εξόδων των επιχειρήσεων; 2. Έχετε στρατηγικό σχεδιασμό άλλων παρεμβάσεων προκειμένου να λυθεί το άμεσο αυτό πρόβλημα, που αφορά στην επαγγελματική επιβίωση των επιχειρήσεων;


[[ 8

στα “πεταχτά”

Γράφει ο ΑΘΑΝ. ΑΛ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

Κ

αληµέρα σας. Σαββατοκύριακο 29 και 30 του Ιούλη. Ιαββαίου, Καλλινίκου και Θεοδότης µαρτύρων. Κυριακή Η’ Ματθαίου, Σιλουανού του και Σίλα καλούµενον, Κρήσµενος; επαινετόν και Ανδρονίκου αποστόλων. Χρόνια πολλά και καλά, ανώδυνα, αναιπέσχυντα, ειρηνικά, χριστιανικά στις εορτάζουσες και εορτάζοντες. *** Αξιότιµον κ. Στάθην Πανταζήν, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Αθήνας. Σας άκουγα χθες το βράδυ στο κανάλι «BLUE SKAI» , που συντόνιζε ο µορφωµένος και υποψιασµένος, άψογος, συνάδελφος εν τη δηµοσιογραφία κ. Γιάννης Λοβέρδος, να λέτε πέντε –έξι φορές, «… µιλώ και σαν δικηγόρος!». Τελικώς είστε συνάδελφός µου εν τη δικηγορία ή όχι: Αγαπητέ κύριε συνάδελφε άλλο το «σαν» και άλλο το «ως». Τα ελληνικά είναι δύσκολα. Τύχη αγαθή όµως, είχα άριστους δασκάλους σ’ όλες τις βαθµίδες της ΠΑΙ∆ΕΙΑΣ µου και υπουργούς Παιδείας όχι τύπου Φίλη και Γαβρόγλου, που µισεί την ΑΡΙΣΤΕΙΑ, και κυβερνήσεις όχι ανίερης συµµαχίας, δηλαδή «ντεµέκ» αριστερούς, που συνεργάζονται για ίδιον πολιτικό όφελος, µε την «χυδαίαν δεξιάν» του δεξιωτάτου κ. Πάνου Καµµένου. Ευχαριστώ για την κατανόησιν. Καλό καλοκαίρι. *** Η αγάπη που ονειρεύθηκα δεν ήλθε ποτέ και τώρα είναι αργά για νάρθει. *** Ξυπόλυτος περπάτησα στα παιδικά μου χρόνια. *** Πίσω από τα καλντερίμια της νύχτας, έρχεται σιγοτραγουδώντας η αυγή. *** Από πηγάδι που σε δρόσισε, μη ρίχνεις πλέον πέτρα μέσα. *** "Αγωνίσθηκα για ένα καλύτερον κόσμον. Δεν τα κατάφερα". ΜΑΧΑΤΜΑ ΓΚΑΝΤΙ *** Χαιρέτατόνε τον πεζό όταν καβαλικέψεις για να σε χαιρετά κι αυτός όταν θα ξεπεζέψεις. *** Από τη στήλη «Γράµµατα Αναγνωστών» της «Καθηµερινής» αναδηµοσιεύω; Ονοµατοφύλακες και Μακεδονία Κύριε διευθυντά Στο φύλλο της 17ης Ιουνίου 2017 (και ειδικότερα στη στήλη «Στάσεις» και µε επιγραφή «Οι συνήθεις ονοµατοφύλακες») αναφέρεται ότι «το µόνο µη αλυτρωτικό σύνθηµα από την πλευρά µας θα ήταν το εξής: «Η ελλαδική Μακεδονία είναι ελληνική». Σηµειώνεται ακόµη ότι υπάρχει και άλλη µία Μακεδονία «του κρατιδίου», τµήµα της αρχαίας Μακεδονίας. Οµως δεν ονοµατίζεται αυτή η Μακεδονία. Ισως «Μακεδονική Μακεδονία»!, εφόσον ο επίσηµος συνταγµατικός τίτλος του κρατιδίου είναι «Μακεδονία». Αλλά φαίνεται ότι δεν υπάρχει πρόβληµα διότι ο όρος «Μακεδονία» έχει επεκταθεί και στα λοιπά ευρύτερα εδάφη του κρατιδίου, τα οποία ουδέποτε υπήρξαν «Μακεδονία». Και βεβαίως οι κάτοικοι του κρατιδίου δεν κατοικούν τµήµα της αρχαίας Μακεδονίας αλλά εδάφη όπου κατοίκησε και έδρασε συνεχώς ο Ελληνισµός έως ότου µε διεθνείς συνθήκες ειρήνης, µε την επιβολή της γνώµης των µεγάλων δυνάµεων, εξεδιώχθη. Και η Μακεδονία αυτή ήταν ελληνική. Θα προσδιορίζαµε τις περοχές του

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 29-30.07.2017

Μοναστηρίου, του Περλεπέ, της Στρώµνιτσας, της Αχρίδας µη ελληνικές; Αυτή η Μακεδονία είναι ενιαία και είναι ελληνική. Οτι συνθήκες ειρήνης κατανέµουν έτσι χώρες και ανθρώπους δεν σηµαίνει ότι εκφράζουν και την ιστορική, αλλά και την αληθινή πραγµατικότητα. Και βεβαίως ενώ καταφερόµεθα εναντίον των ηµεδαπών ονοµατοφυλάκων λησµονούµε απολύτως την αιτία και την απαρχή όλων αυτών των δεινών, τον ονοµατοθέτη και ονοµατοφύλακα Τίτο και τους διαδόχους του. Ενώ οι λαοί αγωνίζονταν –και ο ελληνικός– για την αποτίναξη της ναζιστικής κατοχής και την απόκτηση της ελευθερίας, αυτός σκεπτόταν πώς θα προσβάλει τον σύµµαχό του και συναγωνιστή του, πώς θα του αφαιρέσει εδάφη, αλλά και πώς θα αποκτήσει ιστορική διαβεβαίωση τεµαχίζοντας την Ελλάδα, καταφέροντας πισώπλατη µαχαιριά σε πολύ λεπτά σηµεία, εντάσσοντας περιοχές οι οποίες ανήκαν σε συµµάχους (ακόµη και οµοϊδεάτες, όπως Βουλγαρία). Ακόµη πληροφορούµεθα ότι το όνοµα «Ελλην» υπήρξε επί αιώνες απολύτως απαξιωµένο µια και κάθε άλλο παρά ταίριαζε µε τα κρατικοποιηµένα πια δόγµατα του Χριστιανισµού. Θεωρεί ότι ο Χριστιανισµός οδήγησε στην απαξίωση του Ελληνα και όχι η κρατική ιδεολογία της ενιαίας Ρώµης, όπως και η ιδεοληψία των αρχαιολατρών, τύπου Ιουλιανού. ∆ηλαδή ο Χριστιανισµός ηθεληµένως επεδίωξε την καταστροφή του Ελληνισµού, ενώ αφήκε να επιβιώνουν οι άλλοι αρχαίοι λαοί, οι Αιγύπτιοι, οι Σύροι, οι Αρµένιοι, και αργότερα οι Βούλγαροι, οι Σέρβοι. Οµως από τα µέσα του ΙΗ΄ αι. καταξιώνονται και πάλι οι Ελληνες, διότι επανέρχεται το όνοµα. Αλλά ποιοι Ελληνες, εφόσον επί αιώνες δεν υπάρχουν; Και όπως είπε και ο αλήστου µνήµης Φαλµεράιερ, οι σηµερινοί Ελληνες δεν είναι οι αρχαίοι, αλλά «Σκυθικοί Σλάβοι, Ιλλυρικοί Αρναούται, απόγονοι βορείων λαών, οµόφυλοι των Σέρβων, των Βουλγάρων, των ∆αλµατών και των Μοσχοβιτών, ους καλούµεν σήµερον Ελληνας», «ουδέ σταγών γνησίου και ακράτου ελληνικού αίµατος ρέει εις τας φλέβας των χριστιανών κατοίκων της καθ’ ηµάς Ελλάδος». Ελπίζω να αντιλαµβάνεται ο συντάκτης του σηµειώµατος πού οδηγεί αυτός ο αφορισµός του. Και όµως, η σύγχρονη ιστορική έρευνα έχει απαξιώσει αυτές τις ιδεοληψίες και έχει κατοχυρώσει τη συνέχεια του ελληνικού έθνους. Παναγιωτης Γ. Νικολοπουλος

Χαλάρωση στα Ανω Ποροϊα µε σύµµαχο τη σκιά των Πλατανιών Σφύζει από ζωή και από κίνηση κάθε µέρα αυτή την περίοδο το ακριτικό και όµορφο χωριό των Ανω Ποροϊων. Η φύση προίκισε το ακριτικό χωριό µε οµορφιά αφού ο οικισµός βρίσκεται σε µία υπέροχη τοποθεσία, όπου τα νερά και πλατάνια περισσεύουν. Στη κεντρική πλατεία του χωριού στα καφενεία και τις καφετέριες µε σύµµαχο τη σκιά των πλατανιών τοπικοί και επισκέπτες συνυπάρχουν απολαµβάνοντας χαλαρές στιγµές.

Περί Διακοσύνης Του Αθαν Αλ. Αραμπατζή Διάβασα στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» (18-7-2017) τα παρακάτω; Στην εφημερίδα σας στις 18/7/2017 στην πρώτη σελίδα με τον τίτλο «Μέτωπο με τη Δικαιοσύνη», αναφερόμενη στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, μεταφέρω τι ανέφερε ο κ. Τσίπρας: «Ενα θεσμικό πλαίσιο που δεν βοηθάει και μια αντιμετώπιση από την πλευρά της τακτικής Δικαιοσύνης, που επίσης δεν βοηθάει και προστατεύει πολλές φορές τους κακοπληρωτές εργοδότες». Ωστε, κατά τον κ. Τσίπρα, η δικαστική εξουσία είναι για να βοηθάει; Ποιον; Υπάρχει στο Σύνταγμα της Ελλάδος διάταξη που να επιτάσσει στη Δικαιοσύ-

νη να βοηθάει; Το βοηθάω σημαίνει συνεργάζομαι και δεν είμαι ανεξάρτητος. Το ότι η Δικαιοσύνη ως τρίτη εξουσία είναι ανεξάρτητη προβλέπεται από το Σύνταγμα, όπου σε πλήθος άρθρων του αναφέρεται σε αυτή. Πώς θα επιθυμούσε ο κ. Τσίπρας η τρίτη εξουσία να βοηθούσε; Ποιον και κατά ποιον τρόπο; Επιπλέον λέγει ο κ. Τσίπρας ότι «η Δικαιοσύνη πολλές φορές προστατεύει τους κακοπληρωτές εργοδότες». Η φράση αυτή είναι πολύ βαριά και επιφέρει πλήρη ρήξη μεταξύ πρώτου και τρίτου συνταγματικού θεσμού της χώρας. Οι φράσεις του αυτές είναι απαράδεκτες και γκρεμίζουν τους τρεις πυλώνες της Ελληνικής Δημοκρατίας!

Η Δικαιοσύνη δεν έρχεται στα μέτρα καμιάς κυβέρνησης και δεν εξυπηρετεί κανέναν κυβερνητικό σκοπό, αλλά οι αποφάσεις της είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα, την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Λαμβάνονται δε πάντα ελεύθερα και κατά πλειοψηφία χωρίς την επέμβαση κανενός, οιοσδήποτε και αν είναι αυτός. Τέλος, αν από τα τρία ανώτατα δικαστήρια ορισμένοι νόμοι κρίνονται αντισυνταγματικοί ή αντίθετοι με το δημόσιο συμφέρον ή ανεφάρμοστοι, γι’ αυτό ευθύνονται η εκτελεστική και η νομοθετική εξουσία, η δεύτερη έχει τυφλή υπακοή στην εκτελεστική εξουσία! Η Δικαιοσύνη είναι αμερόληπτη.


Οικονομία

[9[ ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ Χ.Α.

ΜΕΤΑΒΟΛΗ

ΕΥΡΩ- ΔΟΛΑΡΙΟ ΗΠΑ

846,77

+0,42%

1,13964 45,23$

Ποιοι γλιτώνουν τα πρόστιμα αν δεν έχουν προμηθευτεί POS

Απαλλαγή από το πρόστιμο για τη μη χρήση τερματικού αποδοχής καρτών (POS) θα έχουν τελικά οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που είτε οι τράπεζες απέρριψαν τη σχετική αίτησή τους είτε έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα την αίτηση αλλά δεν πρόλαβαν να αποκτήσουν το POS. Αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων η διευκρινιστική εγκύκλιος που εξέδωσε χθες η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Καταναλωτή. Εξάλλου, με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, η κυβέρνηση επιχειρεί να επιλύσει την εκκρεμότητα με τους δικηγόρους, οι οποίοι αντιδρούν στη χρήση POS. Ειδικότερα, από τη χθεσινή εγκύκλιο προκύπτουν τα εξής νέα στοιχεία: • Υποχρεούνται να αποκτήσουν POS και όσες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες διαθέτουν ΚΑΔ που συμπεριλαμβάνεται στη λίστα της κοινής υπουργικής απόφασης 45231/2017 με τα 85 επαγγέλματα, που είχε εκδοθεί τον Απρίλιο, είτε ο ΚΑΔ έχει δηλωθεί ως κύρια είτε ως δευτερεύουσα δραστηριότητα. Το σημείο αυτό της εγκυκλίου προκάλεσε χθες αρκετή αναστάτωση, καθώς τόσο στον νόμο για τις ηλεκτρονικές πληρωμές όσο και στην προαναφερθείσα απόφαση γινόταν αναφορά σε κύριο ΚΑΔ και όχι σε κύρια και δευτερεύουσα δραστηριότητα. Από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου δόθηκαν προφορικές διευκρινίσεις ότι κύριος ΚΑΔ ονομάζεται ο τετραψήφιος αριθμός δραστηριότητας και δεν αποτελεί χαρακτηρισμό της δραστηριότητας, ενώ θεωρείτο μάλλον αυτονόητο ότι υπάρχει υποχρέωση για POS είτε πρόκειται για κύρια είτε για δευτερεύουσα δραστηριότητα. • Δεν είναι υποχρεωμένοι να εγκαταστήσουν POS επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που πωλούν αγαθά ή παρέχουν αποκλειστικά υπηρεσίες σε άλλες επιχειρήσεις (B2B συναλλαγές). • Οι υπόχρεοι οφείλουν να αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα, τα οποία έχουν εκδοθεί από τετραμερές σύστημα πληρωμής (Visa, Master Card, Maestro, Union Pay) και να συμβάλλονται υποχρεωτικά με νομίμως αδειοδοτημένους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών. Οι κάρτες μπορεί να είναι χρεωστικές, πιστωτικές, προπληρωμένες. Δεν είναι υποχρεωτική η αποδοχή καρτών που έχουν εκδοθεί από τριμερές σύστημα πληρωμής, όπως είναι οι Diners, Discover, American Express, κάτι που πρέπει να προσέξουν ιδιαιτέρως οι καταναλωτές. • Απαλλάσσονται από το πρόστιμο όσοι: α) επιδείξουν στους ελεγκτές έγγραφο με το οποίο πιστοποιείται ότι η τράπεζα απέρριψε την αίτηση χορήγησης POS (επειδή για παράδειγμα η επιχείρηση είναι στον Τειρεσία) και β) όσοι υπέβαλαν αίτημα για POS πριν από την καταληκτική προθεσμία και δεν έχουν λάβει ακόμη το τερματικό με ευθύνη της τράπεζας, κάτι που θα πρέπει να βεβαιώνεται εγγράφως. • Στους παραβάτες επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ. Εάν ο παραβάτης το πληρώσει εντός 30 ημερών ή εάν εντός 30 ημερών καταθέσει τιμολόγιο αγοράς POS, τυγχάνει έκπτωσης 50%.

Η τροπολογία Με τον όρο «πληρωτής» αντικαταστάθηκε ο όρος «καταναλωτής» που υπήρχε στον νόμο 4416/2016 με τροπολογία που κατατέθηκε χθες σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Ετσι, παρακάμπτεται το επιχείρημα των δικηγόρων αλλά και της γνωμοδότησης της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ότι οι δικηγόροι δεν υποχρεούνται να αποκτήσουν και να χρησιμοποιούν POS επειδή οι πελάτες-εντολείς τους δεν είναι καταναλωτές.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 29-30.07.2017

Κατά 1 δισ. ευρώ αυξήθηκαν οι καταθέσεις νοικοκυριών, επιχειρήσεων τον Ιούνιο Κατά 1 δισ. ευρώ αυξήθηκαν οι καταθέσεις στις τράπεζες στα τέλη Ιουνίου, διαμορφώνοντας το ύψος των καταθέσεων από επιχειρήσεις και νοικοκυριά στα 120,4 δισ. ευρώ από 119,4 δισ. ευρώ τον Μάιο και 118,9 δισ. ευρώ τον Απρίλιο. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των καταθέσεων τον Ιούνιο διατηρήθηκε στο 3,4% και η αύξηση είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης της ρευστότητας από την πλευρά των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, λόγω και της αύξησης των εσόδων από τον τουρισμό. Συγκεκριμένα οι καταθέσεις των επιχειρήσεων αυξήθηκαν τον Ιούνιο κατά 320 εκατ. ευρώ, ενώ οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 771 εκατ. ευρώ. Τον ίδιο μήνα ο δανεισμός των ιδιωτών υποχώρησε στα 190,8 δισ. ευρώ, από 192,3 δισ. ευρώ τον Μάιο και 193,2 δισ. ευρώ τον Απρίλιο. Ο ρυθμός χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών υποχώρησε κατά -1,3% από -1% το Μάιο, διευρύνοντας το έλλειμμα ρευστότητας του ιδιωτικού τομέα, που κατέγραψε αρνητική ροή χρηματοδότησης 206 εκατ. ευρώ. Η αρνητική ροή χρηματοδότησης σημαίνει ότι τον Ιούνιο αποπληρώθηκαν περισσότερα δάνεια

από τα νέα δάνεια που χορηγήθηκαν, ενώ η σημαντική μείωση του υπολοίπου του χρέους των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών που καταγράφεται, αποδίδεται και στις αυξημένες διαγραφές δανείων στις οποίες προχωρούν οι τράπεζες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Ιούνιο του 2017, ήταν αρνητική κατά 98 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 295 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -0,3% από 0,4% τον προηγούμενο μήνα. Ει-

δικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στο -0,2% από 0,4% τον Μάιο, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 151 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 168 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Αρνητική κατά 132 εκατ. ευρώ ήταν τον Ιούνιο η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τα νοικοκυριά, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 173 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διατηρήθηκε αμετάβλητος στο -2,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.


[10[ επικαιρότητα

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 29-30.07.2017

Μ. Τζελέπης: «Όλες οι μεταρρυθμίσεις στους ΟΤΑ έχουν σφραγίδα ΠΑΣΟΚ» Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚΔΗΜΑΡ Ν. Σερρών, κ. Μιχάλης Τζελέπης πραγματοποίησε Ομιλία στην Ολομέλεια της Τετάρτης 26-7-2017 στο Σχέδιο Νόμου «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.). Ρυθμίσεις σχετικές με την οργάνωση, τη λειτουργία, τα οικονομικά και το προσωπικό των Ο.Τ.Α..» Στην αρχή της Ομιλίας του, ο Βουλευτής αναφέρθηκε στην επικαιρότητα, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι: «Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Συγκυβέρνησης, πολιτευθήκατε όλη την περίοδο της οικονομικής κρίσης χωρίς κανέναν ηθικό φραγμό και μ’ έναν ακραίο και άκρατο λαϊκισμό. Δυστυχώς όμως, για εσάς ο χρόνος σήμερα σας αποκαλύπτει και η ιστορία κάνει κύκλους και σας εκδικείται. Αυτά τα λέω για να αναφερθώ στη χθεσινή επιτυχία εξόδου στις αγορές, όπου στην ουσία γλείφετε εκεί που φτύνατε. Ξεχάσατε μόνο να πείτε στον ελληνικό λαό ότι η χθεσινή έξοδος δεν είναι επιτυχία σε σχέση με αυτά που παραλάβατε το 2014. Αντιθέτως, φορτώσατε τον ελληνικό λαό με επιπλέον 100 δισεκατομμύρια, υποθηκεύσατε την περιουσία του ελληνικού λαού για έναν αιώνα και τα ελληνικά νοικοκυριά με επιπλέον 13 δισεκατομμύρια φόρους. Τουλάχιστον, δεν θα ήταν αυταπάτη, αλλά θα ήταν γενναίο από τη δική σας πλευρά να ζητήσετε ένα «συγνώμη» από τον ελληνικό λαό, κάτι που δεν ακούστηκε μέχρι σήμερα».

Στη συνέχεια, ο κ. Τζελέπης αναφορικά με το υπό συζήτηση Νομοσχέδιο τόνισε ότι: «Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα το περιμέναμε πολύ καιρό. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο, όπου αναφέρεται την τοπική αυτοδιοίκηση. Η τοπική αυτοδιοίκηση πραγματικά είναι ο θεσμός, όπου οι παρεμβάσεις αυτών που ασκούν διοίκηση αντικατοπτρίζονται την επόμενη ημέρα στους δημότες. Σε περίοδο οικονομικής κρίσης, ενώ θα έπρεπε η τοπική αυτοδιοίκηση να ενισχυθεί από την πλευρά της πολιτείας, ούτως ώστε να πρωταγωνιστήσει στην κοινωνική συνοχή, αλλά και στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, φέρνετε ένα νομοσχέδιο κατώτερο των περιστάσεων, κάνοντας απλά και μόνο μικροδιευθετήσεις. Από την άλλη πλευρά, εκείνο που ακούμε ότι σας ενδιαφέρει πολύ είναι να φέρετε ένα νομοσχέδιο, μεταφέροντας τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Κάντε το. Δεν έχει κανένα νόημα. Θα επιβαρυνθεί επιπλέον ο ελληνικός λαός με κόστη. Το άλλο και το σημαντικότερο είναι η απλή αναλογική, που θέλετε να φέρετε. Διότι έχετε αντιληφθεί ότι δεν έχετε πλέον καμία κοινωνική αποδοχή και προσπαθείτε με τις μικρές μειοψηφίες να δημιουργήσετε προσκόμματα στις λειτουργίες των δήμων». Ακόμα, ο κ. Τζελέπης μίλησε εκτενώς και για τους εργαζομένους στις Περιφερειακές ΔΕΥΑ των Δήμων. «Επειδή όμως, αναφερθήκατε, κύριε Υπουργέ, για την ευαισθησία σας ως προς τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, θα ήθελα να αναφερθώ για μια κατηγορία εργαζομένων στις δημοτικές

επιχειρήσεις αποχέτευσης, έξω από Αθήνα, Θεσσαλονίκη. Μιλάμε για εργαζόμενους, όπου με τον δικό σας νόμο της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου, ενώ είχαν χάσει παλαιότερα κοντά στο 45% και είχαν δικαιωθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο, έρχονται τώρα και χάνουν επιπλέον ένα 25%, εντάσσοντας εργαζόμενους, οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ και δεν παίρνουν κανένα εφάπαξ στο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Το θεωρείτε δίκαιο αυτό εσείς που μιλούσατε προηγουμένως με ευαισθησία για τους εργαζόμενους; Αφού το είχατε μέσα ως άρθρο και ξέρατε ότι έπρεπε να αποκαταστήσετε αυτήν την αδικία, γιατί το πήρατε πίσω; Μήπως σκοπεύετε να το φέρετε στην πορεία; Συμφωνούμε, να το φέρετε. Δεν μπορεί να έχουμε σε ομοειδής επιχειρήσεις δύο διαφορετικών ταχυτήτων εργαζόμενους. Δεν μπορεί να έχουμε εργαζόμενους στις περιφερειακές ΔΕΥΑ και εργαζόμενους στις δημοτικές επιχειρήσεις αποχέτευσης Θεσσαλονίκης και Αθηνών των δύο μεγάλων αστικών κέντρων, οι οποίοι εξαιρούνται επειδή είναι στο Χρηματιστήριο, ενώ οι άλλοι εργαζόμενοι στις περιφερειακές δημοτικές επιχειρήσεις, δυστυχώς, είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού. Θα πρέπει εδώ και τώρα να υπάρξει αποκατάσταση για αυτούς τους εργαζόμενους. Διότι αναφερθήκατε προηγουμένως και στον «Καλλικράτη» και στον «Καποδίστρια». Όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις έχουν σφραγίδα ΠΑΣΟΚ, που εσείς τότε εδώ το σκεφτόσασταν πολύ αν θα τις ψηφίσετε. Φέρτε εσείς μεταρρυθμίσεις

στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και εμείς είμαστε εδώ να τις στηρίξουμε, αλλά όχι τέτοιες μικροδιευθετήσεις». Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Βουλευτής αιτήθηκε την μεταφορά των αρμοδιοτήτων για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και Διαφάνεια από τους Δήμους στα ΚΕΠ. «Αυτήν τη στιγμή έχουν επιφορτιστεί οι δήμοι με μια σειρά από αρμοδιότητες για ενημέρωση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σε σχέση με τη διαφάνεια στη Δημόσια Διοίκηση και πρέπει οι δήμοι να ενημερώνουν την Ενιαία Αρχή Πληρωμών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, το Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου του Υπουργείου Εσωτερικών, την ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης, τη Βάση Δεδομένων Οικονομικών Στοιχείων ΟΤΑ και Νομικών Προσώπων των ΟΤΑ, τον Κόμβο Διαλειτουργικότητας του Υπουργείου Εσωτερικών, το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Παρακολούθησης Συγχρηματοδοτούμενων Έργων, το πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ, το Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων, το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων, το Εθνικό Ληξιαρχείο και Εθνικό Δημοτολόγιο, τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες των ασφαλιστικών ταμείων. Με ποιο προσωπικό θα τα κάνουν αυτά οι δήμοι; Με προσωπικό που δεν έχει τη σχετική εκπαίδευση και κατάρτιση να συνδράμει το συγκεκριμένο

έργο της Δημόσιας Διοίκησης. Από την άλλη πλευρά, έχουμε γι’ αυτό τις καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες, τα ΚΕΠ, όπου εκεί, οχυρωμένοι πίσω από τα καθηκοντολόγια τους, του Δημοσίου, οι υπάλληλοι των ΚΕΠ, και χωρίς να δέχονται εντολή από τους δήμους, δεν εκτελούν αυτό το έργο. Τις συγκεκριμένες αυτές αρμοδιότητες δεν θα μπορούσατε τουλάχιστον να τις μεταφέρετε, ούτως ώστε να είναι αρμοδιότητες των ΚΕΠ, που έχουν εξειδικευμένο προσωπικό; Δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οι δήμοι σε αυτές τις επιπλέον δραστηριότητες. Δεν έχουν ούτε το προσωπικό ούτε την εκπαίδευση. Και από την άλλη πλευρά, έχουμε εργαζόμενους στα ΚΕΠ που δημιουργήθηκαν γι’ αυτόν τον σκοπό, όπου πραγματικά θα μπορούσαν να επιτελέσουν το έργο τους. Περιμένω μια απάντηση για τους εργαζόμενους στις ΔΕΥΑ».

Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για την ένταξη στο νέο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» Σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα θα γίνεται η υποβολή των αιτήσεων για την ένταξη στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», που αναμένεται να ενεργοποιηθεί τον Οκτώβριο. Ο ενδιαφερόμενος θα καταχωρίζει την αίτησή του, τα στοιχεία για τις παρεμβάσεις που πρόκειται να υλοποιήσει και το αντίστοιχο κόστους τους, καθώς και την τράπεζα με την οποία πρόκειται να συνεργαστεί, εφόσον θα επιλέξει την κάλυψη της ιδίας συμμετοχής με τη μορφή δανείου. Το ανώτατο ύψος των δανείων καθορίζεται σε 25.000 ευρώ, ενώ η διάρκεια αποπληρωμής κυμαίνεται από 4 έως 6 χρόνια. Οι κατηγορίες των επιλέξιμων παρεμβάσεων αφορούν σε: α) αντικατάσταση κουφωμάτων (πλαίσια / υαλοπίνακες) και τοποθέτηση συστη-

μάτων σκίασης, β) τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτιρίου, συμπεριλαμβανομένου του δώματος / στέγης και της πιλοτής και γ) αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης. Οι κατηγορίες των δικαιούχων είναι επτά, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, ενώ τα παρακάτω ποσοστά επιδότησης προσαυξάνονται κατά 5% ανά προστατευόμενο μέλος. Οι κατηγορίες είναι οι εξής: 1. Οσοι έχουν ατομικό ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ή οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ δικαιούνται επιχορήγηση 60%. 2. Οσοι έχουν ατομικό εισόδημα από 10.001 - 15.000 ευρώ ή οικογενειακό από 20.001 - 25.000 ευρώ δικαι-

ούνται επιχορήγηση 50%. 3. Οσοι έχουν ατομικό εισόδημα από 15.001 - 20.000 ευρώ ή οικογενειακό από 25.001 - 30.000 ευρώ δικαι-

ούνται επιχορήγηση 40%. 4. Οσοι έχουν ατομικό εισόδημα από 20.001 - 25.000 ευρώ ή οικογενειακό από 30.001 - 35.000 ευρώ δικαιούνται επιχορήγηση 35%. 5. Οσοι έχουν ατομικό εισόδημα από 25.001 - 30.000 ευρώ και οικογενειακό από 35.001 - 40.000 ευρώ δικαιούνται επιχορήγηση 30%. 6. Οσοι έχουν ατομικό εισόδημα από 30.001 - 35.000 ευρώ και οικογενειακό από 40.001 - 45.000 ευρώ δικαιούνται επιχορήγηση 25%. 7. Οσοι έχουν ατομικό εισόδημα από 35.001 - 40.000 ευρώ ή οικογενειακό από 45.001 - 50.000 ευρώ δεν δικαιούνται επιδότησης, αλλά μπορούν να συνάψουν τραπεζικό άτοκο δάνειο.


CMYK

CMYK

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 29-30.07.2017

αθλητικά

[11[

Δύο αυθεντικά Σερραϊκά ταλέντα του Απέκτησε τον Κ. Καπετάνο μπάσκετ, ντυμένα στα «κόκκινα»! Εχει αγωνιστεί σε πολλά ιστορικά σωματεία Φραγκούλης Τ. και Γρίψιος Χ. μεταξύ αυτών και ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης. Μεταγραφική βόμβα «έσκασε» στο Σκούταρι

Η Ελπίδα Σκουτάρεως απέκτησε τον έμπειρο ποδοσφαιριστή Κώστα Καπετάνο. Αναλυτικά στην ανακοίνωση της ομάδας που συνοδεύτηκε με φωτογραφία του Κώστα Καπετάνου με τη φανέλα του σερραϊκού σωματείου αναφέρονται τα εξής: «Η μεγάλη βόμβα που ετοίμαζε η διοίκηση της Ελπίς Σκουτάρεως για να ξεσηκώσει τον φίλαθλο κόσμο της και να κερδίσει ακόμη περισσότερους έφτασε… Η διοίκηση έκανε τα πάντα για να καταφέρει να εντάξει στο δυναμικό της έναν ποδοσφαιριστή πρώτης τάξεως που αγωνίστηκε επί σειρά ετών στα μεγάλα σαλόνια της Α’ Εθνικής. Το όνομα που «σκάει η βόμβα» ακούει στο όνομα του Κώστα Καπετάνου που μόλις έχει περάσει με επιτυχία τα εργομετρικά τεστ του εργοφυσιολόγου της ομάδας, Κώστα Σιδηρόπουλου και έχει υπογράψει το νέο του συμβόλαιο. Ο πολύπειρος μέσος που έχει κάνει πράγματα και θαύματα φορώντας «βαριές» φανέλες της Superleague όπως του Απόλλωνα 1926,του Άρη, του

Πανιωνίου, του Πανθρακικού, του Ολυμπιακού Βόλου και φυσικά του Ηρακλή έρχεται να προσφέρει τη μεγάλη του εμπειρία στην ομάδα και να κάνει ότι καλύτερο μπορεί γι αυτήν. Φυσικά είναι και αυτός που προδίδει τη νέα εμφάνιση της Ελπίς Σκουτάρεως. Φωτογραφήθηκε με την νέα φανέλα με την οποία η ομάδα μας θα συμμετάσχει στην νέα αυτή πρόκληση της Γ’ Εθνικής και είναι φυσικά στα χρώματα του πρασίνου άσπρου. Τον καλωσορίζουμε τον Κώστα στη νέα του μεγάλη οικογένεια αυτή της Ελπίς Σκουτάρεως, του ευχόμαστε ότι καλύτερο με υγεία πάνω απ όλα και να καταφέρει και αυτός μαζί με τους υπόλοιπους να υλοποιήσουν τους στόχους της διοίκησης».

Ο Πανσερραϊκός στο μπάσκετ ανδρών συνεχίζει να δυναμώνει φτάνοντας ήδη, ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου, τις (7) επτά μεταγραφές! Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί ότι ο σχεδιασμός της διοίκησης και της προπονητικής ομάδας είναι μακροπρόθεσμος, γι’ αυτό και δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στους νεαρούς Σερραίους αθλητές. Η παρούσα «επένδυση» μάλιστα είναι διττή: Ο Τάσος Φραγκούλης (1,88 μέτρα) γεννήθηκε στις Σέρρες πριν 18 χρόνια και αγωνίζεται στις θέσεις του «point» και «shooting guard». Ξεκίνησε το μπάσκετ σε ηλικία (9) εννέα ετών και πρόλαβε ήδη να δουλέψει στο γήπεδο με διακεκριμένους προπονητές όπως οι Καμαράκης και Ποργιόπουλος, Σίσκος και Οικονόμου και Βασίλης Χρυσανθίδης, ο οποίος, μάλιστα εκτός από τη διαπαιδαγώγηση, την αυτοπεποίθηση και το μεγάλο αγωνιστικό πάθος που του μετέδωσε, τού δίδαξε και κάτι από τη δική του «τέχνη»: σουτ με γρήγορη εκτέλεση για υψηλά ποσοστά ευστοχίας και στα τρίποντα. Έτσι, ο καλαθοσφαιριστής συμμετείχε τα προηγούμενα χρόνια σε όλα τα παιδικο-εφηβικά πρωταθλήματα της ΕΚΑΣΑΜΑΘ με μέσο όρο 20 πόντων ανά παιχνίδι! Ακόμη, αγωνίστηκε ήδη με τις αντρικές ομάδες των Ικάρων

Φωτογραφίες ρέτρο

στη Γ’ Εθνική Κατηγορία, και του Πανσερραϊκού, πέρυσι ως δανεικός, στην ΕΚΑΣΑΜΑΘ. Τέλος, η ενασχόληση του Τάσου με τις τέχνες, ως απόφοιτος του Μουσικού Σχολείου Σερρών, δείχνει την πολυτάλαντη προσωπικότητά του, ενώ αναμένεται να συνεχίσει τις σπουδές του ως φοιτητής του Τ.Ε.Φ.Α.Α. Σερρών. Ο Χρήστος Γρίψιος ηλικίας 17 ετών με ύψος 2,00 μέτρων είναι «μικρός» μόνο στην ηλικία και στη … «σειρά» της μπασκετικής του οικογένειας! Με πατέρα τον Δημήτρη, ζωντανή ιστορία του Σερραϊκού μπάσκετ, και αδερφό τον Πέτρο, ο οποίος τα τελευταία χρόνια αγωνίζεται με επιτυχία στους Ικάρους Σερρών, ο Χρήστος μεγάλωσε με πλούσιες μπασκετικές παραστάσεις. Ειδικότερα, ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ σε ηλικία μόλις 7 ετών στις Ακαδημίες των Εκ-

παιδευτηρίων Μαντουλίδη, στα 10 του χρόνια συνέχισε στον ΒΑΟΛ Χίου, και από το 2013 και μετά αγωνίστηκε στην ομάδα των Ικάρων πρωταγωνιστικό ρόλο στην εφηβική ομάδα τη χρονιά που μας πέρασε. Φέτος, παρότι είναι υποψήφιος για τις Πανελλαδικές εξετάσεις ως απόφοιτος λυκείου, επιλέχθηκε από τον προπονητή μας Φώτη Κοκολιό για να ενισχύσει την αντρική και εφηβική ομάδα του Πανσερραϊκού τόσο για τα αθλητικά προσόντα και το μπασκετικό του ταπεραμέντο, αφού αγωνίζεται στις θέσεις 3 έως 5, όσο και για τον άριστο χαρακτήρα του. Υποδεχόμαστε με χαρά τους δυο ταλαντούχους καλαθοσφαιριστές στην ομάδα των «λιονταριών», και τους ευχόμαστε με πολλές αγωνιστικές επιτυχίες!

Ο Εθνικός Σιδηροκάστρου και η Θύελλα Σερρών του παρελθόντος

Δυο φωτογραφίες από το μακρινό παρελθόν του σερραικού ποδοσφαίρου από δυο σπουδαία σωματεία που μας εκπροσώπησαν και στη Β’ Εθνική κατηγορία.

Στη δεύτερη φωτογραφία η Θύελλα Σερρών στις αρχές της δεκαετίας του 80 όταν επιχείρησε να ανασυνταχθεί μετά τον υποβιβασμό από τη Β Εθνική χωρίς όμως ανάλογα αποτελέσματα.

Στη πρώτη φωτογραφία από εκδήλωση- συνεστίαση του Εθνικού Σιδηροκάστρου στη δεκαετία 80-9Ο. Στη φωτογραφία διακρίνονται μεταξύ των άλλων οι ποδοσφαιριστές Τάκης Σοφιάδης, Μάκης Αιβατζίδης, Γιάννης Παρίσης, Πέτρος Αγγελίδης, Φλώρος Βερβέρης.Οι συνεστιάσεις την εποχή εκείνη αποτελούσαν ένα σημαντικό οικονομικό έσοδο για τα σωματεία. Ο φίλαθλος κόσμος προσερχόταν αθρόα στις εκδηλώσεις στηρίζοντας τους συλλόγους.

Η Θύελλα Σερρών την περίοδο 1978-79 αγωνίστηκε στη Β Εθνική χωρίς καλές επιδόσεις. Τερμάτισε στην τελευταία θέση του πίνακα με 15 βαθμούς. Σε 38 αγώνες πέτυχε 25 γκόλ και δέχθηκε 104, ενώ πέτυχε πέντε νίκες, πέντε ισοπαλίες και 28 ήττες. Την περίοδο εκείνη το πρωτάθλημα κέρδισε η Λάρισα.

CMYK

CMYK


[12[ επικαιρότητα

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 29-30.07.2017

Δήλωση Αφροδίτης Σταμπουλή για το ΕΣΠΑ του μνημείου της Αμφίπολης

Μητσοτάκης: Στόχος μου να ενώσω την κοινωνία

«Έωλες οι κραυγές περί “γονατογραφήματος” και “Βατερλώ”»

να από τα βασικά επιχειρήματα της Ν.Δ., που διαπερνά οριζόντια την αντιπολιτευτική της τακτική, είναι η κατηγορία προς το Μαξίμου για δημιουργία τεχνητών διαιρετικών τομών στην ελληνική κοινωνία, με στόχο να βρει «σωσίβια» σωτήριας. Σε πλήρη αντιδιαστολή με την εν λόγω κυβερνητική τακτική, ο Κυρ. Μητσοτάκης προέταξε χθες, στο πλαίσιο της δεύτερης ημέρας της περιοδείας του στην Ανατ. Μακεδονία, την ανάγκη «επανένωσης» της ελληνικής κοινωνίας. Μιλώντας σε παραγωγικούς φορείς, χαρακτήρισε «χρέος» του τη διασφάλιση της ψυχικής ενότητας της κοινωνίας, που είναι βέβαιο πως τα τελευταία χρόνια έχει διαρραγεί, με αποκορύφωμα την περίοδο του δημοψηφίσματος, όπου η Ελλάδα είχε χωριστεί κυριολεκτικά στις πλατείες.

«Για άλλη μια φορά το θέμα του μνημείου του λόφου Καστά στην Αμφίπολη χρησιμοποιείται για τη πρόκληση εύκολου αντιπολιτευτικού θορύβου και τη δημιουργία εντυπώσεων. Όσο, όμως, καταλαγιάζει ο κουρνιαχτός των δηλώσεων Δημάρχου, Περιφερειάρχη, βουλευτών-τριών της αντιπολίτευσης κλπ. και αναγκαστικά έρχονται στο φως τα ουσιαστικά στοιχεία της υπόθεσης, η εικόνα που διαμορφώνεται κάθε άλλο παρά την κυβέρνηση εκθέτει:

Το έργο, όπως και άλλα 4 στην ίδια Περιφέρεια, επιλέχθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού για ένταξη στο ΕΣΠΑ Κεντρικής Μακεδονίας και, συνεπώς, στάλθηκε στη διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας το απαραίτητο Τεχνικό Δελτίο. Ως επόμενο βήμα, όπως αναφέρεται ρητά στη νομοθεσία, η διαχειριστική αρχή “δύναται να ζητήσει σε οποιοδήποτε στάδιο της αξιολόγησης την υποβολή συμπληρωματικών στοιχείων και διευκρινήσεων”, προβλέπεται μάλιστα και ειδικό έντυπο που απευθύνεται προς “δικαιούχους”. Αντί για αυτό όμως, το Τεχνικό Δελτίο επιστράφηκε στο ΥΠΠΟ για να “επανακατατεθεί…. Σωστό”, σύμφωνα με τη δήλωση του Περιφερειάρχη, ο οποίος μεγαλόψυχα υποσχέθηκε στην ίδια δήλωση, ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια που προορίζονται από το ΕΣΠΑ της ΠΚΜ για το μνημείο της Αμφίπολης, θα παραμείνουν δεσμευμένα και δεν θα διατεθούν πουθενά αλλού. Αποσιωπάται έντεχνα το γεγονός ότι, ο χειρισμός που επιλέχθηκε από την Περιφέρεια, της απόρριψης δηλαδή του

Τεχνικού Δελτίου αντί για την προβλεπόμενη υποβολή αιτήματος προς το Υπουργείο για συμπληρωματικά στοιχεία και διευκρινίσεις, οδηγεί στην επανάληψη όλης της διαδικασίας από την αρχή. Αποσιωπάται εξίσου ότι ως συνέπεια αυτού του χειρισμού, θα επέλθει σημαντική καθυστέρηση στη χρηματοδότηση του έργου. Αναμενόμενο, διότι μόλις οι πολίτεςισσες συνειδητοποιήσουν την πραγματική αλληλουχία των γεγονότων, θα αντιληφθούν πόσο έωλες είναι οι κραυγές περί “γονατογραφήματος” και “Βατερλώ”, περί “προσωπικών εμμονών” και “κινδύνων για το πολιτιστικό απόθεμα της χώρας”, περί “ανωριμότητας” και “κάζου”. Θα αποδειχτεί ότι η ένδεια αντιπολιτευτικής επιχειρηματολογίας που να εδράζεται στην πραγματικότητα οδηγεί κάποιους στην επικοινωνιακή αξιοποίηση οποιασδήποτε καταστροφολογικής φούσκας, που σύντομα διαλύεται αφήνοντας εκτεθειμένους μόνο τους ίδιους, για ακόμα μια φορά». Τα παραπάνω αναφέρει σε δήλωσή της για την μη ένταξη του μνημείου της Αμφίπολης στο ΕΣΠΑ η βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Σταμπουλή.

Ε

«Δεν πρόκειται να επενδύσω σε λογικές ψεύτικων διχασμών. Τις πληρώσαμε πολύ ακριβά», επεσήμανε ο πρόεδρος της Ν.Δ., επαναλαμβάνοντας την εκπεφρασμένη αντίληψή του να τεθεί τέλος στις διαχωριστικές γραμμές και να επουλωθούν οι πληγές. Δεν πάει άλλωστε πολύς καιρός που από την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κρήτη, είχε κάνει κάλεσμα σε όσους πολίτες είχαν ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης εστίασε ιδιαιτέρως σε ένα άλλο σημείο το οποίο θεωρεί ειδοποιό διαφορά μεταξύ της κυβέρνησης και του κόμματός του και στο οποίο θέλει από τώρα να επενδύσει για την επόμενη μέρα της χώρας, ειδικά από τη στιγμή που θα κληθεί να πάρει ο ίδιος τα

με το πρόσημο να είναι κάτι παραπάνω από θετικό, καθώς στη Ν.Δ. εντοπίζουν όλο και περισσότερο ακροατήρια που θέλουν να ακούσουν αλήθειες και ένα οργανωμένο σχέδιο για την επόμενη μέρα. Στους δύο αυτούς πυλώνες εστίασε και ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της περιοδείας του μιλώντας για την «αναπτυξιακή δυναμική» της χώρας, ενώ επανέλαβε και την ανάγκη μείωσης της φορολογίας, ώστε «να μην τιμωρείται η εργασία», όπως υποστήριξε πως γίνεται σήμερα. ηνία. Πρόκειται για το θέμα των υποσχέσεων και της ροπής προς τον λαϊκισμό, για το οποίο ο επικεφαλής της Κεντροδεξιάς υπογράμμισε πως «μας ξεχωρίζει από τη σημερινή κυβέρνηση». Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «από εμένα θα ακούτε την αλήθεια», είτε αυτή είναι αρεστή είτε όχι. Στο επιτελείο άλλωστε του προέδρου της Ν.Δ. θεωρούν πως η συγκεκριμένη άποψη πρέπει να επαναλαμβάνεται συνεχώς και με κάθε ευκαιρία, καθώς τα τελευταία χρόνια της κρίσης η εμπιστοσύνη μεταξύ πολιτών και πολιτικών έχει υποστεί ισχυρό κλονισμό και χρειάζεται πολλή δουλειά για να ανακτηθούν κοινωνικά ακροατήρια. Σε αυτό το κομμάτι είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι στην Πειραιώς, με το πέρας της περιοδείας σε Καβάλα και Δράμα, καθώς ελήφθησαν ενθαρρυντικά μηνύματα. Σε δύο νομούς που ανήκουν στην ευαίσθητη περιφέρεια της Ανατ. Μακεδονίας, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε με πολίτες, επαγγελματίες, παραγωγικούς φορείς,

Το «σάρωμα» πάντως των περιοχών της Β. Ελλάδας θα σταματήσει μόνο για λίγο, καθώς στις αρχές Σεπτεμβρίου, με αφορμή τη ΔΕΘ, θα υπάρξει νέα δυναμική «γαλάζια» εξόρμηση στη Μακεδονία.

Επίθεση σε Τσίπρα Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης είχε κάνει λόγο για την ανάγκη «πολιτικής αλλαγής». Η συγκεκριμένη δήλωση εντασσόταν στο σχόλιό του για την τελευταία τηλεοπτική συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα, όπου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ν.Δ., ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως η χώρα έφθασε το 2015 στο χείλος του γκρεμού. Για όσα συνέβησαν τότε, ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν διαχώρισε τον κ. Τσίπρα από τον τότε υπουργό του κ. Βαρουφάκη, λέγοντας πως οι ευθύνες είναι πρωτίστως του πρωθυπουργού. «Το θλιβερό κεφάλαιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πρέπει να κλείσει. Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική αλλαγή για να κάνει, επιτέλους, το μεγάλο άλμα στο μέλλον», κατέληγε η δήλωση του κ. Μητσοτάκη

Η επιστροφή στις αγορές βοηθά την ελάφρυνση χρέους εκτιμά ο ΣΕΒ Η χώρα εισέρχεται πλέον σε μια μακροχρόνια περίοδο πλεονασματικής δημοσιονομικής διαχείρισης, αναφέρει ο Σύνδεσμος. Μια βιώσιμη σχέση μεταξύ χρέους και πρωτογενών πλεονασμάτων θα πρέπει σύμφωνα με τον ΣΕΒ, να είναι ο στόχος μετά την έξοδο στις αγορές. Στο εβδομαδιαίο δελτίο για την ελληνική οικονομία που κυκλοφόρησε χθες, ο ΣΕΒ χαρακτηρίζει πετυχημένη την προσπάθεια της κυβέρνησης να αποκτήσει εκ νέου πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές, επισημαίνοντας ότι «οι αγορές πλέον πιστεύουν ότι η Ελλάδα έχει μπει σε μια διαδικασία κατά το μάλλον ή ήττον εύρωστης δημοσιονομικής πειθαρχίας, που θα βοηθήσει τους δανειστές της να προχωρήσουν σε ελάφρυνση του χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο». Η επιτυχής επιστροφή στις αγορές, κατά τον ΣΕΒ, θέτει de

facto τέρμα στην πρακτική των καθυστερήσεων στις αξιολογήσεις και στην παροχολογία καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη, με αύξηση επιτοκίων στην επόμενη έκδοση, με αυτοκαταστροφικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία. Οπως επισημαίνουν οι αναλυτές του ΣΕΒ, η χώρα εισέρχεται πλέον σε μια μακροχρόνια περίοδο πλεονασματικής δημοσιονομικής διαχείρισης όπου η κανονικότητα θα περιλαμβάνει ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα σε συνεχή βάση 3,5 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ από το 2018 και μέχρι το 2022, και γύρω στις 2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ από εκεί και πέρα. Αυτό απαιτεί τη διαπραγμάτευση ενός δυναμικού (κυλιόμενου) μηχανισμού ελάφρυνσης του χρέους με μείωση επιτοκίων, μετάθεση πληρωμών τόκων στο μέλλον, επέκταση της διάρκειας

και των περιόδων χάριτος των δανείων, κ.ο.κ. Μια τέτοια συμφωνία προϋποθέτει την εσαεί δέσμευση της ελληνικής πλευράς για την εφαρμογή μιας δημοσιονομικής πολιτικής προκαθορισμένου πρωτογενούς αποτελέσματος. Η πιθανότητα, όμως, να επιτευχθεί μια τέτοια συμφωνία για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα (μέχρι το 2060) είναι μικρή. Κατά τον ΣΕΒ, «δεν είναι δυνατόν να συμφωνηθεί μια ελάφρυνση του χρέους σήμερα, που παράγει διαρκή αποτελέσματα, χωρίς συγκεκριμένο quid pro quo για την άλλη πλευρά». Ως εκ τούτου, δεν είναι δυσεξήγητη η απροθυμία του Eurogroup να συμφωνήσει σε μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, καθώς δεν είναι δυνατόν να διασφαλιστεί εκ των προτέρων η απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του χρέους κατά τα συμφωνηθέντα. Ο μόνος τρόπος να επέλθει αμοιβαία επωφελής συμφωνία είναι να δεσμευθούν

τα δύο μέρη ότι σε τακτά διαστήματα (π.χ. κάθε τριετία) θα συμφωνούνται διορθωτικές κινήσεις έτσι ώστε να μη συσσωρεύονται ανισορροπίες που να υπονομεύουν τη βιωσιμότητα του χρέους, μέσα από ένα εξειδικευμένο σύστημα εποπτείας. Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει ο ΣΕΒ, διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις από εδώ και πέρα θα πρέπει να ενσωματώσουν στα προγράμματά τους και στη λειτουργία τους, τον μακροχρόνιο περιορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων. Η πενταετία 2018-2022, μάλιστα, όπου η Ελλάδα έχει δεσμευθεί για ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα 3,5 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ, θα είναι μια περίοδος μεγάλων προκλήσεων για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, με δεδομένες και τις επιπτώσεις της πολιτικής αβεβαιότητας από δυνάμει συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις.


[13[

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

μικρές αγγελίες

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 29-30.07.2017

ŸŒÅÈÁË·ÉÁÑÏ·ÍÁÅÑÁÌý͹½Ñ

›ÆÃѽÌÂÓÆÂØÓ¿‘ÏØÄ®×ÎÂÓƳ‘®Ñ×ÆÊÌÂÊÒØμ×ÆÊÂXXXTLZXBMLFSHS


[14[

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 29-30.07.2017

μικρές αγγελίες ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Εργασία

Από την επιχείρηση ΝΙΖΑΜΗ ΠΑΣΧΑΛΗ, οδηγός κατηγορίας Ε’. Πληροφορίες στο τηλ. 2321092000, αποστολή βιογραφικών nizamisg@yahoo.gr

«Από ανώνυμη εταιρία του γεωργικού χώρου ζητείται ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ. ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΥΚΟΛΙΑΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΜΕ ΑΜΕΣΟ ΚΕΡΔΟΣ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΟ 2325028141 9π.μ.-14:00

Από την εταιρία ΑΦΟΙ ΝΙΖΑΜΗ ΙΚΕ ζητείται οδηγός κατηγορίας Γ, Ε και χειριστής γερανού. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν βιογραφικό στο e-mail: nizamisg@yahoo.gr.

Πληροφορίες στο τηλ. 2321092000

ΖΗΤΟΥΤΑΙ

Τηλεφωνήτριες για το τηλεφωνικό κέντρο στο Λευκώνα Σερρών. Πληροφορίες στο τηλέφωνο2321-0-59139

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Ανδρόγυνα και μεμονωμένα άτομα για να εργαστούν σε ελληνικά εστιατόρια σε Γερμανία, Ολλανδία και Αυστρία. Πληροφορίες τηλ. 6932745204

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Άνδρας ή γυναίκα για φροντίδα ηλικιωμένου. Πληροφορίες τηλ. 6994988545

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Οδηγός με επαγγελματικό δίπλωμα για ημιαπασχόληση από επιχείρηση Σερρών. Πληροφορίες τηλ. 2321037774

Πωλητής Φαρμακείων Ν. Σερρών Ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών ΣΥΦΑΣΕ ΣυνΠΕ είναι μία δυναμική επιχείρηση που δραστηριοποιείται από το 1984 με την διάθεση φαρμάκων στον Νομό Σερρών. Οι αρμοδιότητες της θέσης περιλαμβάνουν την οργάνωση και ανάπτυξη των πωλήσεων του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών στον Νομό Σερρών. Απαραίτητα Προσόντα: • Πτυχίο Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ (μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών επιθυμητός) • 3 έτη προϋπηρεσία στις πωλήσεις (προϋπηρεσία σε φαρμακευτικά προϊόντα επιθυμητή) • Γνώση Αγγλικής Γλώσσας (2η γλώσσα επιθυμητή) • Άριστες επικοινωνιακές και διαπραγματευτικές δεξιότητες • Υπευθυνότητα, συνέπεια, πρωτοβουλία και αποτελεσματικότητα • Δέσμευση στην υλοποίηση στόχων • Πνεύμα ομαδικότητας και συνεργασίας • Εξοικείωση στη χρήση H/Υ Παροχές: • Σταθερός μηνιαίος μισθός και ασφαλιστική κάλυψη • Συνεχής και σύγχρονη εκπαίδευση • Δυνατότητα εξέλιξης • Φιλικό και ευχάριστο περιβάλλον εργασίας Εάν ενδιαφέρεστε να εξελιχθείτε επαγγελματικά σε ένα περιβάλλον που υποστηρίζει το σεβασμό προς όλους, την επιχειρηματικότητα και την ποιότητα, στείλτε μας το βιογραφικό σας αναγράφοντας τον τίτλο της αγγελίας και την εταιρεία μας στο info@syfase.gr και επικοινωνήστε με την υπεύθυνο προσλήψεων κα Ουζούνη τηλ. 2321020141 (εσωτ.111) Έχετε νοικιασμένο μέρος της γης σας σε μια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας για μια κεραία; Αν ναι, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου, έχω μια ευκαιρία για σας! Τηλ-6977740787, e-mail-grigoris.giannopoulos@yahoo.gr)

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Προσωπικό στο καφέ-μπουγάτσα MASA SOUPA, Καραμανλή 1 Λευκώνας. Πληροφορίες στο κατάστημα στην κα Μαρία

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Κοπέλα για εργασία σε συνοικιακό καφέ, γνώστης της δουλειάς, ηλικίας 25-35 ετών. Τηλ. επικοινωνίας: 6974 013 900, κ. Κώστας.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Έμπειρο προσωπικο από ψητοπωλείο στις Σέρρες. Πληροφορίες τηλέφωνο: 6994255230

γεωπόνος πωλητής Βορείου Ελλάδος, φυτικής παραγωγής (ΑΕΙ, ΤΕΙ) με προϋπηρεσία τουλάχιστον 5 έτη στον χώρο, ταλαντούχος, εργατικός, Αγγλικά και με καλή γνώση του πελατολογίου της περιοχής του. Η εντοπιότητα κρίνεται απαραίτητη. Όλα τα βιογραφικά θα κριθούν εμπιστευτικά. Αποστολή βιογραφικών στο agrosuv@yahoo.gr

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Σχολή μουσικής πλήρως εξοπλισμένη, με παράδοση στο χώρο της μουσικής και σίγουρη πελατεία στην ευρύτερη περιοχή των Σερρών. Τιμή πολύ προσιτή. Πληροφορίες τηλέφωνο: 6936293319

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Νέοι μηχανολόγοι μηχανικοί και σχεδιαστές για μηχανολογικό σχέδιο, που να γνωρίζουν αγγλική και βουλγάρικη γλώσσα για απασχόληση και σε υποκατάστημα της Βουλγαρίας. Ώρες επικοινωνίας Δε-Πα 10:00-16:00 τηλ.2263031598, e-mail για βιογραφικά tillos@otenet. gr.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Οδηγός - χειριστής γερανοφόρου δασεργατικού φορτηγού 33 τόνων με δαγκάνα (όχι παπαγαλάκι), για φορτοεκφορτώσεις σε πριστήριο ξυλείας στην Χαλκιδική Πληροφορίες τηλ.: 6984-64-30-34, κ. Γιάννης

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Υπάλληλοι με 8ωρη απασχόληση, πλήρη ένσημα και καλό μισθό από πρατήριο υγρών καυσίμων. Πληροφορίες τηλ.: 2324042477 & 6974467626

Ακίνητα ΠΩΛΗΣΕΙΣ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο 400 τ.μ. στον Προβατά Σερρών, με ισόγειο κτίσμα (αποθήκη 90 τ.μ.) εντός σχεδίου σε τιμή ευκαιρίας. Πληροφορίες τηλ.: 6974733432.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο ενός (1) στρέμματος, με μονοκατοικία εντός, 80 τ.μ., πλήρως επιπλωμένη. Πληροφορίες τηλ. 2310/455542.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο 2 στρεμμάτων με ημιτελή κατοικία 100 τ.μ. στην Οινούσσα Σερρών. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6980649369.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ

Δύο συνεχόμενα καταστήματα επί της πλατείας Εμπορίου, τμ 65 έκαστο με πατάρι 50 τμ έκαστο, το καθένα ξεχωριστά ή και τα δύο μαζί σε καλή κατάσταση. Πληροφορίες τηλέφωνο 6977255839

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Aυτοκίνητο μάρκας HYUNDAI ELANTRA μοντέλο 2002 1600 κυβικά και 150 χιλιάδες χιλιόμετρα με κοτσαδούρα, αεροτομή, και δερμάτινο σαλόνι. Τιμή προσιτή. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6940955792

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ

30 κατσίκια ράτσας, σε τιμή ευκαιρίας. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6976627193

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Επιχείρηση κρεοπωλείο με όλο του τον εξοπλισμό ή μόνο ο εξοπλισμός σε άριστη κατάσταση στις Σέρρες. Τιμή ικανοποιητική και συζητήσιμη. Πληροφορίες τηλ.: 6980705721 & 6972730783

ΕΣΠΑ 2014 - 2020

- Επιδοτήσεις έως 100%, ίδρυση Εκσυγχρονισμός Επιχειρήσεων, Αναπτυξιακά Προγράμματα και Μελέτες, χρηματοδοτήσεις κεφάλαια κινήσεως για Μικρές και Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, Επιχειρηματικά, Στεγαστικά-Επισκευαστικά, Αγροτικά, βιομηχανικά, ξενοδοχειακά, ναυτιλιακά, και πάσης φύσεως επιδοτούμενα προγράμματα μέσου ΟΑΕΔ πανελλαδικά Τηλ.210 36 46 223, Fax 211 850 14 64 www.abcfinancialgroup.gr Email: info@ abcfinancialgroup.gr

Μαθήματα

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ

Διαμέρισμα διαμπερές, τριάρι, κατάλληλο για επαγγελματική στέγη επί της οδού Πρ. Χριστοφόρου 19, απέναντι από το Σούπερ Μάρκετ Κάντζας. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2321-0-22064

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ

Στο κέντρο Σιδηροκάστρου διαμέρισμα 100 τμ πλήρες ανακαινισμένο, κεντρική θέρμανση. 230,00 €. Πληροφορίες στα τηλ. 23230/24508 ή 6938055880

Διάφορα Πωλούνται πρόβατα. Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6909421352. Κυρία ΓρηγορίαΤύρναβος Λάρισας.

Καθηγήτρια Αγγλικών Με πείρα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα για όλα τα επίπεδα. Τιμές προσιτές. Τηλ. 6942800194.

Φιλόλογος: Με πείρα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές όλων των τάξεων. Τιμές προσιτές. Τηλ. 6997024867


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 29-30.07.2017

κοινωνία-πολιτισμός

[15[

Στη γιορτή του Συλλόγου «Μέγας Αλέξανδρος» Σταυρού

Οι Σερραίοι τίμησαν την σαρδέλα στο λιμάνι του Στρυμονικού κόλπου Δεν έπεφτε καρφίτσα το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στον παραλιακό δρόμο της έδρας του Δήμου Βόλβης Κοσμοσυρροή από Έλληνες και Βαλκάνιους τουρίστες το βράδυ της περασμένης Τετάρτης 26 Ιουλίου στον Σταυρό Θεσσαλονίκης. Η γιορτή Σαρδέλας και η καθιερωμένη βραδυνή έξοδος στον όμορφο θέρετρο του Στρυμονικού κόλπου- σε μία περίοδο που όλα τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια είναι γεμάτα - δημιούργησε το αδιαχώρητο σε όλους τους δρόμους του τουριστικού οικισμού. Ο κόσμος χάρηκε την όμορφη βραδιά που οργανώθηκε με επιμέλεια και μεράκι και συμμετείχε ενεργά χορεύοντας στο δρόμο. Η γιορτή σαρδέλας εντάσσε-

ται σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα εκδηλώσεων που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Δήμος Βόλβης. Οι προετοιμασίες για την γιορτή που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια είχαν ξεκινήσει από νωρίς το απόγευμα από τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου « Ο Μέγας Αλέξανδρος” Σταυρού. Οι επισκέπτες σχημάτιζαν ουρές μπροστά στους πάγκους που υπήρξαν τα προσφερόμενα προϊοντα Η μικρή ταλαιπωρία άξιζε τον κόπο, για τους τουρίστες που παραθερίζουν αυτή την περίοδο στο Σταυρό, αφού είχαν την ευκαιρία να γευτούν τη

σαρδέλα, και άφθονη ρετσίνα και να διασκεδάσουν με ζωντανή μουσική και τραγούδια. Καίρια για την επιτυχία της εκδήλωσης που άφησε όλους ευχαριστημένους, ήταν η προσφορά των μελών του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου Τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια γιατί θέλησαν να ευχαριστήσουν όλους τους επισκέπτες- λουόμενους. Πρόθυμοι εξυπηρετικοί ρωτούσαν συνεχώς τους φιλοξενούμενους τους αν έμειναν ικανοποιημένοι από την οργάνωση και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων άλλα και την σαρδέλα που είχε την τιμητική

Η 10η Φεγγαροβραδιά στην Τερπνή

«Γιατί, σε κάθε αυγουστιάτικη πανσέληνο ανταμώνουμε…»

Μ

ια όμορφη βραδιά με καλό ελληνικό τραγούδι κάτω από την αυγουστιάτικη πανσέληνο διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τερπνής. Πρόκειται για την 10η Φεγγαροβραδιά, ένα σταθερό αυγουστιάτικο ραντεβού που δίνει ο σύλλογος με τα μέλη και τους φίλους του κάθε χρόνο. Φέτος, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα Πλατανούδια, στο χώρο μπροστά από το παλαιό Λύκειο, την Κυριακή, 6 Αυγούστου στις 21:30. Τραγούδι: Ντίνα Γιακουμάκου Πιάνο: Σάκης Κοντονικόλας Κιθάρες: Δημήτρης Τυχάλας Μπουζούκι: Μιχάλης Καλαϊτζής Ακορντεόν: Ζωγράφος Σταυρίδης Διοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Τερπνής

της. Η σαρδέλα πάντως ήταν φρέσκη, νόστιμη και καλοψημένη

Και του Χρόνου. Δ.Ν.

Συνεχίζεται το 19ο Φεστιβάλ της Αμφίπολης

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που απομένουν Το 19ο Φεστιβάλ Αμφίπολης που πραγματοποιείται στον Αρχαιολογικό Χώρο Αμφίπολης και ολοκληρώνεται στις 12 Αυγούστου είναι αφιερωμένο στα 25 χρόνια της ανασκαφής της Αργίλου. «Η αρχαία Άργιλος, που απέχει τέσσερα χιλιόμετρα από την Αμφίπολη, οφείλει το όνομά της στο είδος του πηλού που αφθονεί στην περιοχή. Ήταν μία από τις τέσσερις αποικίες της Άνδρου στο Βόρειο Αιγαίο -οι υπόλοιπες τρεις βρίσκονταν στη Χαλκιδική (Σάνη της Ακτής, Στάγειρα, Άκανθος).  Οι Έλληνες άποικοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή στα μέσα του 7ου π.Χ. αιώνα (654 π.Χ.), με σκοπό την εκμετάλλευση του μεταλλευτικού και γεωργικού πλούτου.  Για περίπου εβδομήντα χρόνια, οι Ανδριώτες έζησαν μαζί με τον ντόπιο θρακικό πληθυσμό -συμβίωση που επιβεβαιώνουν τα πασσαλόπηκτα σπίτια που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη και τα κατάλοιπα της λεγόμενης θρακομακεδονικής κεραμικής. Η ακμή της συνεχίστηκε ώς την ίδρυση της Αμφίπολης (αποικία που ίδρυσαν οι Αθηναίοι το 437 π.Χ.).  Η πόλη καταστράφηκε από το πέρασμα της στρατιάς του Φιλίππου το 357 π.Χ. και ο έλεγχος της περιοχής πέρασε σ’ έναν από τους Μακεδόνες εταίρους του Φιλίππου του Β’ και δεν κατοικήθηκε πλέον παρά μόνο στην Ακρόπολη…» Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που απομένουν ως το τέλος τις 12 Αυγούστου όπου και το φεστιβάλ ολοκληρώνεται είναι το εξής: ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΙΟΥΛΙΟΥ: ΕΛΕΝΗ ΒΙΤΑΛΗ-ΝΙΚΟΣ ΖΙΩΓΑΛΑΣ (ΣΥΝΑΥΛΙΑ) ΤΡΙΤΗ 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ(ΑΡΧΑΙΑ ΚΩΜΩΔΙΑ) Σκηνοθεσία: Γιάννης Μπέζος ΤΡΙΤΗ 8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ( ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ) Ιφιγένεια εν Αυλίδι του Ευριπίδη, Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας Σκηνοθεσία: Αιμίλιος Χειλάκης – Μανώλης Δούνιας


CMYK

CMYK

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

στο

Καλό καλοκαίρι, θα επανέλθουμε σε 15 ημέρες Σήμερα Σάββατο 29 Ιουλίου κυκλοφορεί το τελευταίο φύλλο της εφημερίδας και ακολούθως το «Σ.Θ.» δεν θα εκδίδεται για 15 ημέρες κάνοντας χρήση του σχετικού νόμου για τον επαρχιακό Τύπο. Αυτό το γεγονός βέβαια μας λυπεί διότι θα είμαστε μακριά από τους αναγνώστες μας,όχι όμως από τα γεγονότα τα οποία θα καταγράφουμε με αποτέλεσμα η ύλη που θα συγκεντρωθεί να φιλοξενηθεί στις εκδόσεις μετά τον 15Αυγούστο. Σας ευχόμαστε καλό καλοκαίρι με υγεία, προσοχή στη διατροφή και τις κακές συνήθειες(βραδινό βαρύ φαγητό). Να κινείστε χωρίς σπάταλη διάθεση, να κάνετε οικονομία ώστε να ανταποκριθείτε στις υποχρεώσεις που θα σας βαραίνουν από τον Σεπτέμβριο. Ο ΕΝΦΙΑ τον οποίο χαρακτήριζε παράλογο φόρο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν καταργήθηκε, ούτε διορθώθηκε, αλλά παραμένει στο ακέραιο τονώντας το Εθνικό Ταμείο . Θα πληρώνουμε τον ΕΝΦΙΑ παρότι βγήκαμε στις αγορές και μάλλον θα παγιωθεί ως μόνιμος φόρος. Για τα διόδια δεν μιλάμε. Αυτοί που ανέβαζαν τις ράμπες με το «Κίνημα δεν πληρώνω» αυτοί οι ίδιοι αύξησαν το κόμιστρο και την πληθώρα των διοδίων. Συμπέρασμα: Καλύτερα οι διακοπές να γίνουν στο σπίτι χωρίς περιττά έξοδα με λιτό φαγητό. Και μην έχετε κόμπλεξ αν οι φίλοι σας ρωτούν μετά τις 20 Αυγούστου γιατί δεν μαυρίσατε. «Η ζωή τραβάει την ανηφόρα, χωρίς σημαίες και με ταμπούρλα» όμως μας λέει το παλιό καλό τραγούδι. Σ.Σ. Θα επανελθούμε με ειδήσειςρεπορτάζ και σχόλια την Πέμπτη 17 Αυγούστου. «Σ.Θ.» nnn

Μεσογειακό ταμπεραμέντο! Στην Πάτμο, επιχειρηματίας γρονθο-

CMYK

κόπησε Ελεγκτή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που βρέθηκε στο νησί με κλιμάκιο για να πραγματοποιήσουν ελέγχους. Στη Σύρο, ένας κάτοικος του νησιού έστειλε έναν υπάλληλο της ΔΕΔΔΗΕ στο… Νοσοκομείο, όταν εκείνος επιχείρησε να του κόψει το ρεύμα λόγω οφειλών προς τη ΔΕΗ… Αυτό δεν είναι ελληνικό καλοκαίρι. Αυτό είναι λες και ο… Τσακ Νόρις κάνει περιοδεία στα νησιά μας… Πολύ… μεσογειακό το ταμπεραμέντο! Β.Α. nnn

Συχνές οι μεταβολές του καιρού Συνεχείς οι μεταπτώσεις- μεταβολές το τελευταίο διάστημα στον καιρό. Εκδηλώνονται βροχοπτώσεις μεγάλης έντασης και αυτό ταράζει τα νερά όσων βρίσκονται σε διακοπές και επιθυμούν διακαώς ο καιρός να είναι σύμμαχος με υψηλές θερμοκρασίες. Για τους αγρότες μας οι βροχές αντίθετα είναι ωφέλιμες γιατί τους απαλλάσσει από την κοπιώδη εργασία και το βάσανο του ποτίσματος. Με τον καιρό δεν μπορούμε να τα βάλλουμε, ούτε να τον υποτάξουμε στις δικές μας προτιμήσεις. Δ.Ν. nnn

Με παρρησία καταθέτει τις απόψεις του ο Π. Καρίπογλου Ο πρόεδρος του Δικηγορικού συλλόγου Σερρών Παναγιώτης Καρίπογλου επισκέφθηκε πρόσφατα τον δήμαρχο Σερρών Π. Αγγελίδη και του επανέλαβε την πρόθεση του πρώτου επιστημονικού συλλόγου να παρέχει δωρεάν δικηγορική συνδρομή στο Δήμο Σερρών για το θέμα της διεκδίκησης των στρατοπέδων.

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 29-30.07.2017

Στην εορτή της Αγίας Παρασκευής

Ανήμερα της Αγίας Παρασκευής στην Τερπνή, κάθε χρόνο μετά τη Θεία Λειτουργία, το εκκλησίασμα συγκεντρώνεται στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, στο δρόμο προς τα Χιλιόδεντρα. Εκεί λαμβάνει χώρα μία μικρή τελετή και ο ιερέας της εκκλησίας του Αγ. Δημητρίου π. Παναγιώτης διαβάζει ευχές υπέρ υγείας διά των πρεσβειών της Αγίας. Πρόκειται για μία πολύ όμορφη παράδοση που κρατά το χωριό χρόνια τώρα, αψηφώντας την κάψα του καλοκαιριού… Β.Α.

Συγχαρητήρια στην Κέλλυ Γαλάνη Η Κυριακή (Κέλλυ) Γαλάνη (φωτο) κόρη του επιχειρηματία Στέλιου Γαλάνη και της Αικατερίνης Μπαρμπουτίδου, (πολιτικός- μηχανικός) στο Δήμο Σερρών πήρε το πτυχίο της στο χρηματοοικονομικό του Πανεπιστημίου «Μακεδονία». Θα συνεχίσει τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο Λονδίνο παίρνοντας ειδικότητα FINCIAL. Πριν τέσσερα χρόνια είχε περάσει στη σχολή της με βαθμολογία που την είχε κατατάξει πρώτη πανελλαδικά. Θερμά συγχαρητήρια στους γονείς. Να την χαίρονται και να την καμαρώνουν. Δ.Ν. Ο Παναγιώτης Καρίπογλου υπήρξε ασκούμενος δικηγόρος στο Γραφείο του αειμνήστου Δικηγόρου και Βουλευτή Νίκου Ηλίάδη. Ασκεί με υπευθυνότητα τα θεσμικά του καθήκοντα

και καταθέτει με τόλμη και παρρησία την άποψη του συμβάλλοντας στο δημόσιο διάλογο. Δ.Ν.

CMYK

Σθ 29 07 17 low  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you