__MAIN_TEXT__

Page 1

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ Ιδιοκτήτης - Εκδότης: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

ΈΤΟΣ 50ο | ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 14.789| ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020 | ΤΙΜΗ 0,50 ευρώ

Καλές αποδόσεις και φέτος, Η εικόνα σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

για την μεγαλύτερη σε έκταση αρδευόμενη καλλιέργεια του Νομού Προς ολοκλήρωση η συγκομιδή του βαμβακιού

Τρία σχολεία και 17 τμήματα κλειστά λόγω κορωνοϊού

u

4

u

Βολές κατά του δημάρχου Χρυσάφη από το ΚΚΕ Σερρών

Αμετάβλητη η κατάσταση στο Νομό Σερρών

Υψηλός ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού

"Οι τοπικοί άρχοντες δεν έβλεπαν τον συνωστισμό στα κέντρα διασκέδασης;" u

Αυστηροποίηση των μέτρων ζητά ο πρόεδρος του ΕΒΕΣ Χρ. Μέγκλας

5

Ο Βουλευτής Σερρών Τάσος Χατζηβασιλείου στον "Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής":

u

4

Για να αποφευχθεί το τοπικό lock down u

«Σουρεαλιστικό η Ευρώπη να τροφοδοτεί με όπλα την Τουρκία» u

5

Οι δωρητές ιατρονοσηλευτικής φροντίδας Ιατρικός ΣύλλογοςΝοσοκομείο u

13

Terra Parking

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΧΩΡΟΥ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ  Μηνιαίες Θέσεις στάθμευσης  Ωριαίες Θέσεις στάθμευσης  Πλυντήριο Αυτοκινήτων  Βιολογικός Καθαρισμός

ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Στο κέντρο της πόλης, στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Μ. Αλεξάνδρου 2, Σέρρες Τηλ.: 2321210310, Κιν.: 6942265879

4

3


Σ.Θ. [

ΤΕΤΑΡΤΗ 28.10.2020 Ήλιος » Α: 06:55 Δ: 17:22 | Σελήνη » Α: 20:15 Δ: 10:08

[

σαν σήμερα

1940: Ελληνοϊταλικός πόλεμος του 1940: Η Ελλάδα μέσω του πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά απαντά “OXI” στο τελεσίγραφο της Ιταλίας. H Ιταλία κηρύσσει πόλεμο και προσβάλλει τα από Αλβανίας σύνορα της Ελλάδας. Οι Ελληνικές δυνάμεις αμύνονται του πατρίου εδάφους αποκρούοντας και Αλβανούς.

γράμμα στο διευθυντή ΜΕΙΩΣΕΙΣ Αλέξανδρος Χαλκιόπουλος πρόεδρος ΔΕΥΑΣ Με πολύ καλή δημόσια εικόνα. Παναγιώτης Καρακολίδης αντιδήμαρχος Σερρών Λιγότερες άσκοπες κουβέντες, περισσότερη δουλειά.

Κύριε Διευθυντά, Επανέρχομαι. Κάτι δεν πηγαίνει καλά στην Ελλάδα... Στην ανωτάτη παιδεία, η δημόσια χρηματοδότηση μειώθηκε κατά 65,04% κατά την περίοδο 2008-2016, το διδακτικό προσωπικό περιορίσθηκε κατά 4,17% ενώ ο αριθμός των φοιτητών αυξήθηκε κατά 15%. Την ίδια στιγμή ο αμυντικός προϋπολογισμός έχει μειωθεί την τελευταία οκταετία κατά 60% περίπου. Αν νομίζουν μερικοί ότι τέτοιες μειώσεις δεν έχουν επιπτώσεις απατώνται. Οι επιπτώσεις στην Παιδεία είναι μια υποβάθμιση του επιπέδου πανεπιστημίων και πτυχίων που επιτείνει το πρόβλημα των ανέργων πτυχιούχων. Όσο για την άμυνα, καλύτερα να μη χρειασθεί να υποστούμε τις επιπτώσεις των μειώσεων. Ο ΙΔΙΟΤΕΛΗΣ

ΦΩΤΟγραφήματα

ΕΝΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΔιάφοραΜια

Λεξικογραφικά Στο σημερινό μας σημείωμα θα ασχκηθιούμε με την έννοια των λέξεων: Σκακιέρα= Σκακιέρα λέγεται ο πίνακας που χρησιμοποιείται ως βάση στο σκάκι πάνω στα τετράγωνα της οποίας κινούνται οι πεσσοί. Μτφ. πεδίο στο οποίο αναπτύσσεται έντονη δραστηριότητα και ανταγωνισμός για την επικράτηση και επιτυχία συγκεκριμένων επιδιώξεων: οι διμερείς συνομιλίες δεν πρόκειται να εντείνουν τους ανταγωνισμούς που παρατηρούνται στη διεθνή σκακιέρα Ανία= θηλ., δυσάρεστη ψυχική κατάσταση που προκαλείται από την πλήρη έλλειψη ενδιαφέροντος σε κάτι με το οποίο ασχολείται κανείς, ή από την έλλειψη κάποιας απασχόλησης που τραβά τη προσοχή Δ.Α.

Με ραντεβού και ηλεκτρονικά εξυπηρετούνται οι Σερραίοι στην Εφορία

Μ

ε ραντεβού και ηλεκτρονικά θα εξυπηρετούνται απο την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου οι Σερραίοι στην Εφορία. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε γνωστοποιείται στο κοινό ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτημα (όχι για ραντεβού) ηλεκτρονικά στο email της υπηρεσίας μας (doy.serron@aade.gr). «Σ.Θ.»

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ

Εκδότης – Ιδιοκτήτης: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ Διευθυντής: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑMΠΑΤΖΗΣ ΑρχισυνταξΙα: Αλέξανδρος Αραμπατζής ΣυντΑκτες: Δημήτρης Νάτσιος ΑρθρογρΑφοι - ΣχολιογρΑφοι: Αθανάσιος Παπανδρόπουλος, Δημήτριος Αραμπατζής, Αθανάσιος Αραμπατζής, Αλέξανδρος Αραμπατζής, Κων/ νος Τσαρτσάρης, Χρυσάνθη Ιακώβου, Ελευθερία Ξενοδόχου ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ - σελιδοποιηση: Δέσποινα Αρναούτογλου ΕΚΤΥΠΩΣΗ: Νίκος Καραγκιόζης ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ: Κατερίνα Σταυρακίδου ΓΡΑΦΕΙΑ: Βενιζέλου 177 – Σέρρες Τ.Κ. 62 131 ΤΗΛ.: 23210 - 46380 FAX: 23210 - 45200

e-mail: sertharros@yahοo.gr www.sertharros.gr

ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΑ: ΤΗΛ. 23210 - 46380 ΕΤΗΣΙΟΙ ΟΡΟΙ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ Υπουργείων 500 €+ Φ.Π.Α. Τραπεζών 500 €+ Φ.Π.Α. Εταιριών Ν.Π.Ι.Δ. & Ν.Π.Δ.Δ. 500 €+ Φ.Π.Α. Δήμων 500 €+ Φ.Π.Α. Συλλόγων, Σωματείων 200 €+ Φ.Π.Α.

Αγαπητέ Κριέ, σήμερα με την Αφροδίτη πλέον στον φιλικό σου Τοξότη, θα νιώσεις μεγάλη χαρά και ικανοποίηση, μέσα από επαφές, ειδήσεις και επικοινωνίες, κατά τις οποίες θα καταφέρεις να μοιραστείς με άνεση, πολλά από αυτά που σκέφτεσαι και να πετύχεις στόχους! Απολαμβάνεις την ειλικρίνεια, τον θαυμασμό, την αξιοπιστία και την γενναιοδωρία των άλλων ανθρώπων που θα συναναστραφείς! Ιδανική ημέρα, για να οργανώσεις ή να ξεκινήσεις ένα ταξίδι ή μία εκδρομή!

Φίλε Ταύρε, με την βοήθεια της Αφροδίτης στον Τοξότη σήμερα, θα καταφέρεις με την πειθώ και την διορατικότητα σου, να μεταδόσεις τις σκέψεις σου στα άτομα που συναναστρέφεσαι! Η οξυδέρκεια σου, σε συνδυασμό με την σοφία και την διαίσθηση σου, θα σε κάνουν να λύσεις πολλά από τα προβλήματα σου! Να εκφράζεις με ένταση και πάθος τις επιθυμίες σου και θα δεις πως θα έρθουν για σένα τα επιθυμητά αποτελέσματα!

Αγαπητέ Δίδυμε, με την είσοδο της Αφροδίτης απέναντι σου, στο Ζώδιο του Τοξότη, θα καταφέρεις, γαλήνια, δίκαια και με αβρότητα, έρχεσαι κοντά με ανθρώπους που μέχρι πρότινος, ήσασταν απομακρυσμένοι, για οποιοδήποτε λόγο! Ζυγίζεις πολύ καλά τα υπέρ και τα κατά, πριν πάρεις πρωτοβουλία! Δεν χρειάζεται λοιπόν, να βιάζεσαι σήμερα, αφού το πέρασμα της ημέρας θα τα φέρει όλα, όπως πρέπει, ώστε να εξομαλύνεις και να βελτιώσεις τις διαπροσωπικές σου σχέσεις!

Φίλε Καρκίνε, με το πέρασμα της Αφροδίτης στον Τοξότη σήμερα, θα καταφέρεις να πετύχεις αρκετούς στόχους μέσα από διαπροσωπικές σου σχέσεις, αφού είσαι εξυπηρετικός, μετριόφρων και σεμνός, γεγονός που οι άλλοι το εκτιμούν! Προσοχή όμως πες όχι στις υπερβολική δοτικότητα, ώστε να μην γίνεις θύμα εκμετάλλευσης! Γενικά, διεκπεραιώνεις υποχρεώσεις της καθημερινότητας με πρακτικότητα, μεθοδικότητα και οργάνωση!

Φίλε Λέοντα, με το πέρασμα σήμερα της Αφροδίτης στον φιλικό σου Τοξότη, μπορείς να αναμένεις μία άκρως απολαυστική ημέρα! Ο περίγυρος σου, εκδηλώνει άμεσα τον θαυμασμό του και το ενδιαφέρον του για σένα και κυρίως, για την ανανεωμένη φλογερή, αξιαγάπητη και γενναιόδωρη σου προσωπικότητα! Ιδανική ημέρα, για ψυχαγωγία, πάρτι, καλλιτεχνικές ή δημιουργικές δραστηριότητες! Πέρασε όσο πιο όμορφα μπορείς, λοιπόν!

Αγαπητέ Παρθένε, σήμερα παραδόξως, είσαι αρκετά συνεσταλμένος, κλειστός και ντροπαλός, κυρίως λόγω της Αφροδίτης που περνάει στον Τοξότη! Μην κλείνεσαι στον εαυτό σου και μην γίνεσαι παθητικός, σε οικογενειακά θέματα που πιθανόν προκύψουν τώρα! Έχεις σήμερα την ευκαιρία να έρθεις πιο κοντά με τα άτομα που αγαπάς και σε αγαπούν, γι’αυτό μην την χάσεις, λόγω κυκλοθυμίας και εσωστρέφειας!

Φίλε Ζυγέ, με την βοήθεια της Αφροδίτης που περνάει σήμερα, στον Τοξότη, όλα κινούνται άμεσα και αποτελεσματικά! Θα μάθεις ευχάριστα νέα, θα έχεις χαρμόσυνες επικοινωνίες ή συναντήσεις και φυσικά, θα πετύχεις πολλούς από τους προσωπικούς σου στόχους! Επιπλέον μία προβληματική σχέση με αδερφό, συγγενή ή γείτονα, σήμερα εξομαλύνεται! Γενικά έχεις και την ανάγκη, αλλά και το ταλέντο, να έχεις πετυχημένες επικοινωνιακές επαφές με τους άλλους!

Φίλε Σκορπιέ, η Αφροδίτη στον Τοξότη από σήμερα και ήρθε ή ώρα να κινηθείς αργά, συνετά και προσεκτικά στις διαπροσωπικές σου σχέσεις και επαφές, γεγονός που θα σε βοηθήσει ώστε να βεβαιωθείς για τα αισθήματα, αλλά και τις ειλικρινείς προθέσεις των γύρω σου, απέναντι σου! Δεν υπάρχει λόγος λοιπόν, να βιάζεσαι την σημερινή ημέρα, αφού θα χρειαστεί σίγουρα ένα διάστημα να περάσει, προκειμένου να έχεις τα στοιχεία και το αποτέλεσμα που θες!

Φίλε Τοξότη, με την Αφροδίτη στο δικό σου Ζώδιο, από σήμερα, εκδήλωσε αυτό που θες και χρειάζεσαι χωρίς δισταγμό και θα δεις πως στόχοι και επιθυμίες, εκπληρώνονται πολύ πιο εύκολα πλέον! Δεν υπάρχει πια λόγος να φοβάσαι και αφέσου στα όνειρα και τις επιθυμίες σου, αφού η τύχη είναι με το μέρος σου! Η διέλευση αυτή σε στηρίζει στις επιλογές και στις δράσεις σου και έχεις πλέον την άνεση και την δυνατότητα να κινηθείς όπως πρέπει, για να έχεις επιτυχία!

Αγαπητέ Αιγόκερε, σήμερα με το πέρασμα της Αφροδίτης στο Ζώδιο του Τοξότη, μπαίνεις σε μία διαδικασία ενδοσκόπησης θα καταφέρεις να μάθεις τι συμβαίνει μυστικά στο περιβάλλον σου και μάλιστα, μία αποκάλυψη θα σου δείξει την απόλυτη αλήθεια και θα καταλάβεις που ακριβώς βρίσκεσαι, όσον αφορά όλες τις διαπροσωπικές σου σχέσεις. Επιπλέον, εκφράζεσαι και ενεργείς συνεσταλμένα , αφού προτιμάς να ακούς πρώτα την διαίσθηση σου!

Φίλε Υδροχόε, η Αφροδίτη στον Τοξότη από σήμερα, θα σε αλλάξει ριζικά και θα βγάλεις τον πιο ανανεωμένο εαυτό σου! Θα έρθουν πολλές αλλαγές και εσύ μην διστάσεις να σε παρασύρουν, να σε ενθουσιάσουν και να σε συναρπάσουν, με οποιονδήποτε τρόπο! Ακόμα κι αν ξεπεράσεις τα όρια σου κάποιες φορές, οι φίλοι θα είναι πάντα στο πλευρό σου, ιδίως την σημερινή ημέρα! Είσαι ιδιαίτερα καλοπροαίρετος και κοινωνικός και αυτό θα σου φέρει οφέλη!

Φίλε Ιχθύ, η Αφροδίτη στον Τοξότη από σήμερα, θα σε ωθήσει να συναναστρέφεσαι με ανθρώπους που σου είναι κατά κάποιο τρόπο χρήσιμοι! Οι πρακτικές και υλικές αξίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για σένα πλέον και είσαι αποφασισμένος να μην χάνεις τον καιρό σου άσκοπα, γεγονός που θα σε βοηθήσει ιδιαίτερα στην εκπλήρωση κάποιων πρακτικών στόχων και σκοπών, κυρίως όσον αφορά την κοινωνική σου εικόνα και υπόσταση!


CMYK

CMYK

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΤΕΤΑΡΤΗ 28.10.2020Προς ολοκλήρωση η συγκομιδή του βαμβακιού

Καλές αποδόσεις και φέτος, για την μεγαλύτερη σε έκταση αρδευόμενη καλλιέργεια του Νομού Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου

Ο

λοκληρώνεται αυτές τις μέρες, η συγκομιδή του πρώτου χεριού του βαμβακιού στο νομό Σερρών. Σύμφωνα με όσα μας έκανε γνωστά ο Προϊστάμενος Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής της ΔΑΟΚ της Π.Ε. Σερρών, Νίκος Ρόιδος, η συγκομιδή έχει φθάσει στο 90%, περίπου, του πρώτου χεριού. Ευτυχώς, σημειώνει ο κ. Ρόιδος, κάποιες προβλέψεις για σημαντικές βροχές δεν επιβεβαιώθηκαν και οι καιρικές συνθήκες εξελίχθηκαν ευνοϊκά και επέτρεψαν την χωρίς προβλήματα συγκομιδή του προϊόντος. Οι στρεμματικές αποδόσεις είναι καλές, με την προϋπόθεση φυσικά ότι θα ξεφύγουμε από την σύγκριση με την περσινή χρονιά, η οποία ήταν η καλύτερη των τελευταίων 40 ετών Υπολείπονται, λοιπόν, οι αποδόσεις απ' αυτή την ιδιαίτερα εξαιρετική περσινή χρονιά, αλλά μπορούμε και φέτος να μιλάμε για μία καλή χρονιά. Επίσης και η ποιότητα του προϊόντος είναι καλή, αφού η συγκομιδή έγινε με καλές καιρικές συνθήκες. Όπου οι αποδόσεις δεν είναι καλές, το πιθανότερο,

οφείλονται σε πρόωρο σταμάτημα των αρδεύσεων και,, κυρίως, σε ελλιπή λίπανση. Για το τελευταίο, ως ΔΑΟΚ, έχουμε κάνει μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης ώστε να γίνει συνείδηση στους βαμβακοπαραγωγούς πως η μείωση της λίπανσης είναι αντιοικονομία. Ο παραγωγός πάει να κερδίσει ένα ευρώ και χάνει πέντε. Τόσα έξοδα και κόπος όλο το καλοκαίρι πάνε χαμένα όταν λείπει από το χωράφι η τροφή, δηλαδή η επαρκής λίπανση. Από την στιγμή που καλλιεργούμε βαμβάκι, τόνισε ο κ. Ρόιδος, είναι οικονομικά συμφέρον να λιπαίνουμε καλά». Ρωτήσαμε τον κ. Ρόιδο για την τιμή του προϊόντος. Μας δήλωσε ότι «σε αυτό το θέμα τα πράγματα μέχρι πριν ένα- δύο μήνες δεν ήταν καθόλου αισιόδοξα. Τα δεδομένα βελτιώθηκαν το επόμενο διάστημα και, χωρίς ακόμη να έχουν ξεκαθαρίσει τελείως τα πράγματα, υπάρχει η γενική αίσθηση ότι οι τιμές θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα, ίσως και λίγο καλύτερα». Θελήσαμε να έχουμε ένα γενικότερο σχόλιο του προϊσταμένου Φυτικής και Ζωικής παραγωγής για την διαμόρφωση των τιμών στο Βαμβάκι.

Απαντώντας ο κ. Ρόϊδος μας είπε: «Ας ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα γύρω από το θέμα των τιμών του Βαμβακιού. Το Βαμβάκι είναι χρηματιστηριακό προϊόν με παγκόσμια σημασία. Οι τιμές του διαμορφώνονται από τις επικρατούσες διεθνώς συνθήκες. Εξαρτώνται, φυσικά, από τα θεμελιώδη μεγέθη της παγκόσμιας παραγωγής και κατανάλωσης, δηλαδή της προσφοράς και της ζήτησης, αλλά η τιμή του βαμβακιού εξαρτάται και από άλλες διεθνείς συγκυρίες, π.χ., τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, τις αμερικανικές εκλογές, την πανδημία του κορωνοιού και άλλα. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι το επίπεδο στο οποίο θα κινηθούν, κάθε χρόνο, οι τιμές του βαμβακιού, αν θα είναι στο ύψος των 30, 40 , 50 ή 60 λεπτών/ κιλό, το καθορίζουν τα διεθνή γεγονότα. Από εκεί και πέρα, αν έχουμε ζημιές στην Ελλάδα, αν υπάρχει ανόθευτος ανταγωνισμός, κτλ., αυτά επηρεάζουν τις τιμές σε ένα εύρος 2-3 λεπτών ανά κιλό. Ακούμε πολλές φορές στα καφενεία, σημείωσε ο κ. Ρόιδος, ότι φέτος βάλαμε πολύ βαμβά-

κι στην Ελλάδα θα πέσουν οι τιμές ή έπαθε μεγάλες ζημιές η τάδε περιοχή θα ανεβούν οι τιμές. Όμως, σύμφωνα με τα όσα ανέφερα παραπάνω, αυτά πολύ λίγο επηρεάζουν την τιμή του προϊόντος. Η Ελλάδα παράγει το 1% της παγκόσμια παραγωγής βαμβακιού, οπότε τα διαδραματιζόμενα στη χώρα μας ελάχιστη επίδραση έχουν στην τιμή του».

Καταλήγοντας ο κ. Ρόιδος αναφέρθηκε στην συγκομιδή και των άλλων προϊόντων. Ολοκληρώθηκε, μας είπε, το προηγούμενο διάστημα η συγκομιδή του καλαμποκιού με πολύ ικανοποιητικές αποδόσεις, ολοκληρώνεται η συγκομιδή του φυστικιού, έχει αρχίσει η συγκομιδή του ρυζιού και το επόμενο διάστημα θα αρχίσει και η εξαγωγή των τεύτλων.

Ιδιαίτερη μέριμνα για τα 39 παιδιά ΜΕΑ του ΚΔΑΠ Ομόνοιας ζητά η Αρ. Παπαφωτίου Με στόχο την διασφάλιση της υγείας τους

Η

επικεφαλής του συνδυασμού «Δύναμη Σερραίων» και μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΗΣ Αριάδνη Παπαφωτίου ζητά από την πρόεδρο της Κοινωφελούς επιχείρησης να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για τα παιδιά ΜΕΑ του ΚΔΑΠ Ομόνοιας.

Η δομή όπου περνούν σημαντικό μέρος της ημέρας τους θα πρέπει να διασφαλίζει την υγεία τους. Προτείνω:

Κυρία Πρόεδρε

--1) Να μεριμνήσει η ΚΕΔΗΣ ώστε οργανωμένα και δωρεάν, να γίνει Covid-test σε όλα τα φιλοξενούμενα άτομα ΜΕΑ αλλά και στο προσωπικό του ΚΔΑΠ, με ανάλογες συστάσεις και στις οικογένειές τους.

Με τα δεδομένα της πανδημίας και της επιθετικής εξάπλωσης του κορονοιού στον Δήμο Σερρών αυτό το διάστημα, επιβάλλεται ιδιαίτερη μέριμνα για τα 39 παιδιά ΜΕΑ του ΚΔΑΠ

--2) Με την συνδρομή του Νομιάτρου να εξεταστεί ο βέλτιστος τρόπος προστασίας της συγκεκριμένης δομής και να ζητηθεί γνωμάτευσή του για την συνέχιση ή την προσωρι-

Ειδικότερα σε επιστολή – παρέμβαση της αναφέρει τα εξής:

CMYK

Ομόνοιας. Είναι γνωστό ότι κάποια από αυτά είναι και με υποκείμενα νοσήματα.

νή αναστολή λειτουργίας της δομής. Βάζοντας πάνω από όλα την Υγεία και την Ασφάλεια των συνδημοτών μας και εστιάζοντας

στους έχοντες ιδιαίτερες ανάγκες, να κάνουμε το καλύτερο σ τους τομείς ευθύνης της ΚΕΔΗΣ.

ΙΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΑΞΟΝΙΚΟΣ & ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΣ

ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Τ. ΟΡΔΟΥΔΗΣ - Γ. ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΟΣ Ιατροί Ακτινοδιαγνώστες Τηλ.: 23210-83030 / Βενιζέλου 117, Σέρρες info@idtomografia.gr / www.idtomografia.gr

CMYK
ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΤΕΤΑΡΤΗ 28.10.2020

Αυστηροποίηση των μέτρων ζητά ο πρόεδρος του ΕΒΕΣ Χρ. Μέγκλας Για να αποφευχθεί το τοπικό lock down

Α

ναγκαία είναι η αυστηροποίηση των μέτρων χωρίς την επιβολή ενός LOCK DOWN επισημαίνει με επιστολή του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών Χρήστος Μέγκλας. Στην επιστολή του προς τους υπουργούς Αδωνι Γεωργιάδη, Βασίλη Κικίλια, Κώστα Καραμανλή, τους υφυπουργούς Νίκο Χαρδαλιά, Φωτεινή Αραμπατζή, τους βουλευτές του Νομού Σερρών, τον περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας, τον αντιπεριφερειάρχη Π. Σπυρόπουλο και τους δημάρχους του Νομού αναφέρει τα εξής: «Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, τις τελευταίες ημέρες ο Νομός Σερρών βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με τον ιό να εμφανίζει ιδιαίτερα υψηλή μεταδοτικότητα και τα κρούσματα να αυξάνονται με αλματώδεις ρυθμούς. Η λήψη επιπρόσθετων μέτρων διαφαίνεται ως η μοναδική λύση για την αναχαίτιση της διασποράς του ιού στην περιοχή μας. Ωστόσο, τα μέτρα αυτά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να οδηγήσουν σε ένα τοπικό LOCK DOWN, καθώς αυτό θα προκαλούσε μη αναστρέψιμες ζημιές στις τοπικές επιχειρήσεις. Για αυτό τον λόγο κρίνουμε ως αναγκαία τα εξής: Αυστηρή και απαρέγκλιτη τήρηση των υφιστάμενων μέτρων από όλους και εντατικοποίηση των ελέγχων τήρησης τους από τις αρμόδιες αρχές. Αυστηροποίηση υφιστάμενων μέτρων- λήψη επιπρόσθετων μέτρων , όπως ενδεικτικά η αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων και η απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης, καθώς δημιουργούνται εστίες μετάδοσης του ιού.

Αμετάβλητη η κατάσταση στο Νομό Σερρών

Υψηλός ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού

Π

αραμένει για 12η συνεχή μέρα υψηλός αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού στο Νομό Σερρών. Τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, τις απογευματινές ώρες το ιατρικό δελτίο του ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 31 κρούσματα, εκ των οποίων τα 30 όπως αναφέρεται προέρχονται από δράση της δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ. Ο νομίατρος Σερρών Αναστάσιος Αναστασιάδης δήλωσε στο «Σ.Θ.» ότι πιθανότητα τα κρούσματα της Δευτέρας 26 Οκτωβρίου να προήλθαν από την δειγματοληψία των συμπο-

λιτών μας που έσπευσαν την Κυριακή 25 Οκτωβρίου να υποβληθούν στα τέστ που διενεργούν τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ στην Πλατεία Ελευθερίας της πόλης των Σερρών. Μας ανέφερε επίσης ότι ενημερώθηκε την ίδια ημέρα( Δευτέρα 26 Οκτωβρίου) ότι στο Νοσοκομείο Σερρών επιβεβαιώθηκαν 11 κρούσματα( θα προσμετρηθούν και θα εμφανιστούν στο ιατρικό δελτίο του ΕΟΔΥ της Τρίτης 27 Οκτωβρίου). Ο Αναστάσιος Αναστασιάδης εκτίμησε ότι και αυτή την εβδομάδα θα καταγράφονται αρκετά

Ο κορωνοϊός «χτύπησε» ξανά στην «Κωστοπούλειο Στέγη» - Στα 19 ανήλθαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

κρούσματα στο Νομό- προϊον της συμπεριφοράς του προηγουμένου διαστήματος- και ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί από την επόμενη εβδομάδα 2 Νοεμβρίου.

Η εικόνα σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Τρία σχολεία και 17 τμήματα κλειστά λόγω κορωνοϊού

Τ

η συνολική εικόνα που υπάρχει στην εκπαίδευση του Νομού Σερρών μας μετέφεραν επίσημα χείλη των δυο διευθύνσεων. Σύμφωνα με ενημέρωση που είχαμε από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Νομού Σερρών σε αναστολή λειτουργίας βρίσκονται: Ένα τμήμα του 1ου Δημοτικού σχολείου Νιγρίτας, το νηπιαγωγείο Κ. Ορεινής, ένα τμήμα στο 18ο Δημοτικό Σχολείο, ένα τμήμα στο 13ο δημοτικό Σχολείο, δυο τμήματα στο 14ο Δημοτικό Σχολείο, ένα τμήμα στο Δημοτικό Σχολείο Χειμάρρου και ένα τμήμα στο Δημοτι-

κό Σχολείο Στρυμονικού. Σύμφωνα με ενημέρωση που είχαμε από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση του Νομού Σερρών δύο σχολικές μονάδες είναι κλειστές. Επίσης τρία τμήματα σε σχολικές μονάδες της περιφέρειας και οκτώ τμήματα της πόλης των Σερρών ανέστειλαν την λειτουργία τους. Ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Σερρών Στέλιος Ρίζος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τις επόμενες ημέρες θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Δ.Ν.

Α

υξήθηκε ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στην «Κωστοπούλειο Στέγη». Μετά τα 13 πρώτα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν άλλα έξι. Ο διευθυντής του Γηροκομείου Κώστας Καραμούτσος ανέφερε ότι η μεταφορά των νέων ασθενών γίνεται από το ΕΚΑΒ σε νοσοκομεία αναφοράς στη Θεσσαλονίκη. Μιλώντας χθες Τρίτη 27 Οκτωβρίου στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 εξήγησε ότι διαγνώστηκαν έξι εργαζόμενοι ασυπτωματικοί, σε προγραμματισμένο έλεγχο που τους έγινε. Μάλιστα, όπως εξήγησε, μία εξ αυτών είχε κάνει λίγες μέρες νωρίτερα μοριακό τεστ, το οποίο βγήκε αρνητικό. «Βάσει πρωτοκόλλου, γίνονται τεστ όταν οι εργαζόμενοι γυρνούν από άδεια, αλλά και τυχαία προληπτικά», εξήγησε ο ίδιος και έκανε λόγο για αβάσταχτο οικονομικό βάρος για τη διενέργεια του τεστ. Αυτό που τόνισε ο Κ. Καραμούτσος, είναι ότι, στο χώρο λαμβάνονταν όλα τα μέτρα, «προσπαθούσαμε να κάνουμε είναι μία διαχείριση του ρίσκου, όμως η μάσκα και τα προστατευτικά έχουν αποτελεσματικότητα όταν τη φορά το σύνολο του πληθυσμού» και εξήγησε το ρίσκο για τους ηλικιωμένους που αδυνατούν να φορέσουν μάσκα και την έκθεσή τους, παρά το ότι οι εργαζόμενοι φορούν. Στο μεταξύ συνεχίζουν να προσέρχονται οι Σερραίοι στην Πλατεία Ελευθερίας όπου ο

ΕΟΔΥ διενεργεί τα rapid test. Δ.Ν.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΤΕΤΑΡΤΗ 28.10.2020Ο Βουλευτής Σερρών Τάσος Χατζηβασιλείου στον "Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής":

«Σουρεαλιστικό η Ευρώπη να τροφοδοτεί με όπλα την Τουρκία» «Η Τουρκία προσπαθεί να απεμπλακεί από το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών», τονίζει ο βουλευτής Σερρών, γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Ν.Δ., Τάσος Χατζηβασιλείου, σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής. Χαρακτηρίζει δε «σημαντική» την πρόταση για το εμπάργκο όπλων, σημειώνοντας ότι «είναι ένα ακόμη "όπλο" της στρατηγικής μας». --Κύριε Χατζηβασιλείου, γιατί η Τουρκία επιλέγει να ακολουθήσει- αιφνιδιάζοντας ακόμη και χώρες που ανέλαβαν διπλωματικές πρωτοβουλίες, όπως η Γερμανία- τον δρόμο της συνέχισης των μονομερών προκλήσεων, κλείνοντας έτσι το “παράθυρο ευκαιρίας” που θα άνοιγε με την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών; Τι πιστεύετε ότι επιδιώκει και ποια η στάση της Ελλάδας μπροστά σε αυτή την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα; Η Τουρκία προσπαθεί να απεμπλακεί από το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών. Από την Ευρώπη μέχρι την Αμερική, όλοι έχουν επιβεβαιώσει ότι το αντικείμενο της συζήτησης αφορά αποκλειστικά και μόνο τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Αυτό συμφώνησε και η ίδια η Τουρκία, δύο φορές μάλιστα στο Βερολίνο, στην τριμερή συνάντηση που διοργάνωσε η γερμανική Προεδρία. Δυστυχώς, η ίδια υπαναχώρησε από τις αρχικές δεσμεύσεις της και τώρα προτάσσει την παραβατικότητα και τους εκβιασμούς, με βασικό στόχο  να βάλει στην ατζέντα επιπλέον ζητήματα που δεν υφίστανται.  Η Ελλάδα, από την πλευρά της, παραμένει πάντα προσηλωμένη στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και καλεί σταθερά την Τουρκία να προσέλθει στις διερευνητικές επαφές, υπό τον όρο, όμως, της αποχώρησης όλων των πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.  Η Ελλάδα πέτυχε με διπλωματικό  μαραθώνιο να αναγνωρίζεται από όλους ότι η Τουρκία είναι ο παράγων αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα συνεχίσουμε στο δρόμο του Διεθνούς Δικαίου και ταυτόχρονα θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.     -Ο ορίζοντας του Δεκεμβρίου  για την αξιολόγηση από την ΕΕ της συνολικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, δεν

αρχίζει να φαντάζει υπό τις παρούσες συνθήκες, κάπως μακρινός; Αν οι προκλήσεις συνεχιστούν, μήπως τα αντανακλαστικά πρέπει να είναι ταχύτερα και οι αποφάσεις για κυρώσεις να επιδιωχθεί να ληφθούν νωρίτερα; Αναμφίβολα, όλοι θα θέλαμε η Ευρώπη να είναι πιο αποφασιστική και γρήγορη στην επιβολή κυρώσεων.  Σκεφθείτ ε, όμως, ότι, μέχρι πρότινος, η Ευρώπη δεν είχε καθαρή εικόνα για την Τουρκία. Χάρη στους κυβερνητικούς χειρισμούς, οι εταίροι αντιλαμβάνονται πλέον ότι η πολιτική της Τουρκίας δεν απειλεί μόνο Ελλάδα και Κύπρο. Απειλεί ευθέως την ασφάλεια της ΕΕ. Πρέπει να θυμίσουμε ότι για την λήψη σοβαρών αποφάσεων στην Ευρώπη απαιτείται η ομοφωνία των 27 ηγετών και η διαδικασία διαμόρφωσης του αναγκαίου κλίματος είναι χρονοβόρα. Πετύχαμε, όμως, στην Σύνοδο της 2ας Οκτωβρίου την περιγραφή της διαδικασίας των κυρώσεων και στην Σύνοδο που ακολούθησε την επιβεβαίωση του αρχικού σχεδιασμού με ορίζοντα τον Δεκέμβριο. Στο μεταξύ, η Τουρκία παραμένει υπό στενή παρακολούθηση.   --Πώς βλέπετε τον αντίκτυπο και τις αντιδράσεις που έχουν υπάρξει στην Ευρώπη για το ζήτημα που θέτει η χώρα μας για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία; Είναι πιθανό, εκτιμάτε, να υπάρξουν εξελίξεις σε μία τέτοια κατεύθυνση εάν συνεχιστεί η τουρκική προκλητικότητα;   Η σημαντική πρόταση για το εμπάργκο όπλων, που κατατέθηκε από τον Πρωθυπουργό στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, είναι ένα ακόμη όπλο της στρατηγικής μας. Προς το παρόν έχουμε τη θετική τοποθέτηση του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών  και του κόμματος των Πρασίνων στη Γερμανία. Θα χρειαστεί επιμονή για την λήψη μιας τέτοιας απόφασης. Ο κ. Δένδιας με την επιστολή του εξειδίκευσε την πρόταση, τοποθετώντας την στον δημόσιο διάλογο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι εταίροι θα πρέπει να καταλάβουν ότι τα υποβρύχια, για παράδειγμα, που επιθυμεί να αποκτήσει η Τουρκία δεν θα χρησιμοποιηθούν στον Καύκασο, αλλά στην Μεσόγειο, και πιθανόν εναντίον της Κύπρου και της Ελλάδας. Πρέπει, επομένως, να τεθούν όρια στις σχέσεις ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών με την Άγκυρα. Είναι σουρεαλιστι-

κό η Ευρώπη να τροφοδοτεί την Τουρκία με όπλα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν εναντίον κρατών της ΕΕ και θα διαταράξουν την ειρήνη στα σύνορά της.     --Το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου θα έχει , πιστεύετε, αντίκτυπο στην συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή το επόμενο διάστημα; Ο κ. Ερντογάν θα επιθυμούσε, αναμφίβολα, την επανεκλογή του κ. Τραμπ, με τον οποίον φαίνεται να έχει μια ιδιόμορφη προσωπική σχέση. Σε περίπτωση διαφορετικού αποτελέσματος η Τουρκία θα επιχειρήσει, πιθανόν, να εκμεταλλευθεί την περίοδο «limbo» από τις 3 Νοεμβρίου έως τις 20 Ιανουαρίου, την περίοδο, δηλαδή, του «κενού εξουσίας» στις ΗΠΑ, για να αυξήσει την ένταση. Πάντως, η σημαντική επίσκεψη του κ. Πομπέο σε Θεσσαλονίκη και Χανιά και οι διαδοχικές δηλώσεις του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, αποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν σταδιακά την ρητορική των ίσων αποστάσεων ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα. Και αυτό πιστώνεται προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη.   --Τι σηματοδοτεί η συμφωνία της χώρας μας με την Αλβανία για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο για το ζή-

τημα των θαλασσίων ζωνών; Η συμφωνία Ελλάδας - Αλβανίας δείχνει τον δρόμο για το πώς διευθετούνται οι διμερείς εκκρεμότητες. Για ακόμη μια φορά, η Ελλάδα αποδεικνύει ότι είναι πυλώνας σταθερότητας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Με πράξεις επιβεβαιώνουμε ότι δεν επικαλούμαστε απλώς το Διεθνές Δίκαιο, αλλά το αξιοποιούμε με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Η ελληνοαλβανική συμφωνία βασίζεται

στην Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και στην αρχή της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών. Φυσικά, η Τουρκία δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένη από την προσέγγιση Αθήνας-Τιράνων: για άλλη μια φορά θα αναγνωριστεί το δικαίωμα των νησιών σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα και θα καταρριφθεί η θέση της Άγκυρας ότι τα νησιά διαθέτουν, δήθεν, μόνο αιγιαλίτιδα ζώνη.

Βολές κατά του δημάρχου Χρυσάφη από το ΚΚΕ Σερρών

"Οι τοπικοί άρχοντες δεν έβλεπαν τον συνωστισμό στα κέντρα διασκέδασης;"

Ο

ι δηλώσεις του δημάρχου Σερρών Αλ. Χρυσάφη βρέθηκαν στο στόχαστρο της τοπικής Οργάνωσης του ΚΚΕ Σερρών. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: «Μέσα από την τοποθέτηση του Δημάρχου Σερρών  ότι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται ΚΑΙ στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα  φανερώνεται ο πανικός μη τυχόν και συνειδητοποιήσει ο κάθε εργαζόμενος, άνεργος, αυτοαπασχολούμενος, ο κάθε σπουδαστής, μαθητής   την ανάγκη για συλ-

λογική δράση. Ένα μήνα τώρα κανένας τοπικός παράγοντας, δεν έβλεπε τον συνωστισμό και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσαν συγκεκριμένα κέντρα διασκέδασης;  Γινόταν μήπως τεστ σε χώρους εργασίας; Θωράκισαν τις δομές υγείας; Τίποτα δεν έγινε.  Ας μην ξεχνάμε, τους μαθητές που όταν διεκδίκησαν το αυτονόητο (τμήματα έως 15 άτομα,  προσλήψεις μονίμων εκπαιδευτικών, καθαριστριών) τα όργανα της τάξης παρενέβησαν απαγορεύοντας τους να διαμαρτυρηθούν. Τις δικές τους

ευθύνες, Τοπική Διοίκηση και κυβέρνηση δεν τις θέλουν να τις αποκρύψουν και τονίζουν μόνο την «ατομική ευθύνη του καθενός». Ας το καταλάβει καλά ο κ. Δήμαρχος «σιγή νεκροταφείου στις διεκδικήσεις δε πρόκειται να γίνει». Οι πραγματικοί υπεύθυνοι, το κράτος και οι λειψές δομές του θα ξεσκεπάζονται και θα ξεμπροστιάζονται από τις κινητοποιήσεις και τις αγωνιστικές εκδηλώσεις. Και όσο για τα μέτρα προστασίας σε όλες τις κινητοποιήσεις διεκδίκησης λαμβάνονται όλα σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα».
η Ρουμπρίκα

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 28.10.2020

Γράφει ο Δημ. Αλ. Αραμπατζής

 ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ! Τετάρτη σήμερα 28 Οκτωβρίου 2020, Μνήμη της Φωτοφόρου Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου και αειπαρθένου ΜΑΡΙΑΣ, Τερεντίου, Νεονίλλης, Ευνίκης και των συν αυτοίς μαρτύρων Στεφάνου οσίου του Σαββαΐτου, Των εν Ρεθύμη τεσσάρων νεομαρτύρων. Εθνική εορτή επί των νικηφόρω των Ελλήνων εν Βορείω Ηπείρω Πολέμω (1940). Χρόνια πολλά και καλά, ανώδυνα, ανεπαίσχυντα, ειρηνικά, χριστιανά στις εορτάζουσες και εορτάζοντες. ***

***

Εάν έχετε τη συγκεκριμένη ομάδα αίματος δεν κινδυνεύετε από Αλτσχάιμερ!

Τα επτά… SOS του αντιγριπικού εμβολιασμού

 Μπαίνουμε στην περίοδο έξαρσης της γρίπης και το ευρωπαϊκό τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), εξέδωσε τα 7 πράγματα που πρέπει όλοι να ξέρουμε για τον αντιγριπικό εμβολιασμό. Η καμπάνια ξεκινά από σήμερα και επικεντρώνεται στη σημασία του εμβολιασμού, αφού τα τελευταία χρόνια παρατηρείται εφησυχασμός του κοινού σχετικά με τη γρίπη. Από το 2009 και μετά, διαπιστώνεται σταθερή μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, την ώρα που τα κρούσματα παραμένουν σταθερά ενώ κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο 650.000 άνθρωποι πεθαίνουν από επιπλοκές της γρίπης. Ο ΠΟΥ έχει σαν στόχο να εμβολιάζονται κάθε χρόνο 75% των ατόμων υψηλού κινδύνου, όμως σε ορισμένες από αυτές τις ομάδες το ποσοστό δεν ξεπερνά το 40%. Την ίδια ώρα, λιγότερες από τις μισές χώρες της Ευρώπης συνιστούν εμβολιασμό των μικρών παιδιών. Με αυτά τα δεδομένα, εκδόθηκαν και οι 7 πιο «sos» ερωτήσεις για τον αντιγριπικό εμβολιασμό.

Ποιος χρειάζεται το εμβόλιο; Γρίπη μπορούν να κολλήσουν όλοι, αλλά κάποιες ομάδες του πληθυσμού κινδυνεύουν περισσότερο να εκδηλώσουν σοβαρές επιπλοκές. Έτσι, το εμβόλιο είναι απαραίτητο στις ηλικίες άνω των 65, στους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, στις εγκύους μετά το πρώτο τρίμηνο, σε ανοσοκατεσταλμένους και επαγγελματίες υγείας. Κάθε άλλο άτομο μπορεί να εμβολιαστεί κατά της γρίπης.

 Μία νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Sheffield, είναι η πρώτη που δείχνει ότι ο τύπος αίματος παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος, και την εκδήλωση ασθενειών όπως η νόσος Αλτσχάιμερ. Στο πλαίσιο της έρευνας που δημοσιεύεται στο περιοδικό Brain Research Bulletin, οι επιστήμονες ανέλυσαν τα αποτελέσματα από 189 Μαγνητικές Τομογραφίες (MRI) σε υγιείς εθελοντές. Υπολόγισαν τις ποσότητες της φαιάς ουσίας στον εγκέφαλο και διερεύνησαν τις διαφορές μεταξύ των διαφόρων τύπων του αίματος. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα άτομα με «O» τύπο αίματος έχουν περισσότερη φαιά ουσία στον εγκέφαλό τους από ό, τι εκείνοι με «Α», «Β» ή «ΑΒ» τύπο αίματος, κάτι που δρα προστατευτικά ενάντια σε νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως το Αλτσχάιμερ, όπως αναφέρει το strange. «Κατά πάσα πιθανότητα η βιολογία των τύπων αίματος επηρεάζει την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος. Τώρα πρέπει να καταλάβουμε πώς και γιατί συμβαίνει αυτό», ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Αναλένα Βενέρι. ***

Οι μέρες με δυνατό κρύο άνεμο είναι πιο επικίνδυνες για την καρδιά

Είναι τόσο σοβαρή η γρίπη; Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές και να απειλήσει τη ζωή. Κάθε χρόνο, 60 000 άνθρωποι άνω των 65 χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας επιπλοκών της γρίπης.

Πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο; Το εμβόλιο είναι το καλύτερο «όπλο» πρόληψης των επιπλοκών της γρίπης. Η αποτελεσματικότητά του είναι διαφορετική κάθε χρόνο, ενώ εξαρτάται από το κυρίαρχο στέλεχος του ιού της γρίπης, από την ηλικία και τη συνολική κατάσταση υγείας κάθε ατόμου. Κατά μέσο όρο, εκτιμάται ότι προστατεύει σε ποσοστό 60%

Μπορεί να πάθω γρίπη από το εμβόλιο; Είναι εξαιρετικά απίθανο να «κολλήσει» κανείς γρίπη από το εμβόλιο, αφού δεν περιέχει ζωντανό ιό.

Γιατί πρέπει να εμβολιάζομαι κάθε χρόνο; Ο ιοί που προκαλούν γρίπη συνεχώς μεταλλάσσονται και κάθε χρόνο «κυκλοφορούν» διαφορετικά στελέχη. Αντίστοιχα, τα εμβόλια «επικαιροποιούνται» για να είναι πιο αποτελεσματικά.

Πότε πρέπει να εμβολιαστώ; Ο εμβολιασμός είναι καλύτερο να γίνεται στην αρχή της περιόδου έξαρσης της γρίπης, αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Το εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί οποιαδήποτε στιγμή στη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα.

Είναι ασφαλές το εμβόλιο; Τα αντιγριπικά εμβόλια χρησιμοποιούνται για περισσότερα από 50 χρόνια και έχουν χορηγηθεί σε εκατομμύρια ανθρώπους. Κάθε χρόνο, το νέο αντιγριπικό εμβόλιο ελέγχεται πριν λάβει άδεια κυκλοφορία.

 Οι μέρες με δυνατό κρύο άνεμο είναι πιο επικίνδυνες για να πάθει ένας άνθρωπος έμφραγμα, σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική έρευνα, τη μεγαλύτερη του είδους μέχρι σήμερα, όσον αφορά τη σχέση ανάμεσα στις κακές καιρικές συνθήκες και στην πιθανότητα εμφράγματος. Η μελέτη συσχέτισε τον αριθμό των εμφραγμάτων με τις καιρικές συνθήκες και βρήκε ότι αυτές επηρεάζουν σαφώς την πιθανότητα εμφράγματος. Ήταν ήδη γνωστό ότι όταν κάνει κρύο, υπάρχει μεγαλύτερος καρδιαγγειακός κίνδυνος, καθώς μπορούν να αυξηθούν οι παλμοί της καρδιάς και η αρτηριακή πίεση λόγω της στένωσης των αρτηριών, καθώς επίσης να προκληθεί θρόμβωση στο αίμα. Η νέα μελέτη δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα και όταν απλώς φυσάει πολύ δυνατός αέρας. Όταν η ένταση του ανέμου φθάνει τα επτά μποφόρ, ο αριθμός των εμφραγμάτων αυξάνει κατά 7%. Κατά 14% είναι αυξημένος ο κίνδυνος εμφράγματος, όταν η θερμοκρασία πέφτει στο μηδέν. Μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά περίπου επτά βαθμούς Κελσίου σχετίζεται με μια μείωση του κινδύνου για έμφραγμα κατά σχεδόν 3%. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της πόλης Λουντ, με επικεφαλής τον καθηγητή Ντάβιντ Έρλινγκε, διευθυντή του Τμήματος Καρδιολογίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό JAMA Cardiology, σύμφωνα με τον Guardian ανέλυσαν στοιχεία για 274.000 ανθρώπους με μέση ηλικία 72 ετών, οι οποίοι είχαν υποστεί έμφραγμα σε διάστημα 15 ετών. «Δεν ξέρουμε κατά πόσο μειώνει όντως τον κίνδυνο εμφράγματος το να μένει κανείς μέσα στη διάρκεια μιας μέρας με κρύο και άνεμο. Όμως το θεωρούμε κάτι λογικό, ιδίως για κάποιον που ανήκει σε ομάδα κινδύνου. Συνεπώς συμβουλεύουμε όποιον θέλει να βγει έξω, να ντύνεται κατάλληλα» δήλωσε ο Έρλινγκε, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Χρόνια πολλά, χριστιανά, ειρηνικά, ανώδυνα και ανεπαίσχυντα στις εορτάζουσες και εορτάζοντες.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

επικαιρότητα

ΤΕΤΑΡΤΗ 28.10.2020Συνέντευξη του βουλευτή Σερρών Λ. Αβραμάκη σε ραδιοφωνικό σταθμό

Μίλησε για το νέο πτωχευτικό, τα αναδρομικά των συνταξιούχων και τη λειτουργία του Νοσοκομείου Σερρών

Σ

ε συνέντευξή του στο Ρ/ Σ Αlpha9,89και το δημοσιογράφο ΒαγγέληΔουράκη, ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, μεταξύ άλλων δήλωσε : Για το νέο πτωχευτικό πλαίσιο: «Η κυβέρνηση στις πλέον δύσκολες οικονομικά και κοινωνικά συνθήκες προωθεί ρυθμίσεις που θα ρευστοποιήσουν συνολικά την περιουσία χιλιάδων πολιτών. Δεν πρόκειται για Νομοσχέδιο Δεύτερης Ευκαιρίας, όπως το χαρακτηρίζει η κυβέρνηση, αλλά για νομοσχέδιο που αποσκοπεί στη συρρίκνωση της περιουσίας των Ελλήνων και τη συγκέντρωσή τη στα χέρια των τραπεζών και ξένων funds. Η πρώτη κατοικία δεν προστατεύεται. Κανένας δεν θα μείνει αλώβητος από τις συνέπειες που θα έχει αυτό το νομοσχέδιο στο κοινωνικό σύνολο αφού θα επιφέρει φτωχοποίηση και θα εγκλωβίσει χιλιάδες ανθρώπους στο κοινωνικό περιθώριο τουλάχιστον για τρία χρόνια. Παρά τις νομοτεχνικές βελτιώσεις, η κυβέρνηση ορίζει ότι κάθε επι-

πλέον εισόδημα που ξεπερνά το ύψος των εύλογων δαπανών διαβίωσης (611€ για άγαμο άτομο) θα διατίθεται υπέρ των πιστωτών. Κάνει ενοικιαστές τους ιδιοκτήτες στα σπίτια τους και διαλύει την μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα που εκτός από την πρωτόγνωρη ύφεση είναι πλέον αντιμέτωπη και με τον κίνδυνο ρευστοποίησης και απώλειας του συνόλου των κινητών και ακίνητων περιουσιακών της στοιχείων. Το επόμενο διάστημα περιμένουμε ένα Αρμαγεδδών πτωχεύσεων, κατασχέσεων και πλειστηριασμών κινητής και ακίνητης περιουσίας επιχειρήσεων και νοικοκυριών». Για τα αναδρομικά των συνταξιούχων: «Η κυβέρνηση ξεπερνά τα όρια των αρμοδιοτήτων της, ερμηνεύοντας αυθαίρετα τις δικαστικές αποφάσεις και περικόπτοντας κατά 2,5 δις περίπου τα χρήματα που οφείλονται στους συνταξιούχους. Επιστρέφει σε αυτούς 1,4 δις από το σύνολο των 3,9 δις ευρώ που προβλέπουν οι δικαστικές αποφάσεις του ΣτΕ, κουρεύοντας αυθαίρετα το 60% των αναδρομικών

που δικαιούνται. Πέραν όμως αυτών ξεπερνά κάθε προηγούμενο και εκφεύγει των ορίων του Συντάγματος η θέσπιση απαγόρευσης προσφυγής στη δικαιοσύνη των συνταξιούχων που τους οφείλονται πολλά περισσότερα χρήματα με βάση τις δικαστικές αποφάσεις, από όσα «δέχεται» να τους καταβάλει η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να περικόπτει τα ποσά που έχει αποφασίσει η δικαιοσύνη να επιστραφούν στους συνταξιούχους. Πολύ πε-

ρισσότερο δεν έχει το δικαίωμα να ορίσει ποιοι και πότε μπορούν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη επιζητώντας τη δικαίωσή τους και τον απόλυτο σεβασμό των δικαστικών αποφάσεων.». Τέλος ειδικά για το Νοσοκομείο Σερρών υποστήριξε ότι: «Το Νοσοκομείο Σερρών υπολειτουργεί. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στελέχωσης σε κρίσιμους τομείς. Χρειάζεται άμεσα ενίσχυση με αναισθησιολόγους, παθολόγους και καρ-

διολόγους καθώς και με άλλες ειδικότητες ιατρών. Παρά τις διαμαρτυρίες και τις πιέσεις που ασκούμε στην αρμόδια ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας, δεν δίνεται καμία λύση. Ο σερραϊκός λαός έχει ανάγκη από ένα λειτουργικό Νοσοκομείο. Απαιτεί και διεκδικεί τη στελέχωσή του ώστε να μπορεί αυτό να ανταποκριθεί και να επιτελέσει το σκοπό του παρέχοντας αξιόπιστες υγειονομικές υπηρεσίες στο σύνολο των κατοίκων».

Εβδομάδα πληρωμών ΕΝΦΙΑ - Φόρου εισοδήματος

Μ

ία δύσκολη εβδομάδα για τους φορολογούμενους καθώς θα πρέπει να «τακτοποιήσουν» μια σειρά φορολογικών υποχρεώσεων. Είναι η τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου και θα πρέπει να πληρωθούν οι δύο πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ και η 4η δόση του φόρου εισοδήματος. Παράλληλα περιθώριο μέχρι τις 2 Νοεμβρίου έχουν οι φορολογούμενοι για να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις για αναδρομικά που έλαβαν το 2014 και δεν τα δήλωσαν στις φορολογικές τους δηλώσεις.

Δόσεις ΕΝΦΙΑ Έως την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου θα πρέπει να καταβληθούν οι δύο πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ (Σεπτέμβριος και Οκτώβριο) ο οποίος φέτος θα εξοφληθεί σε 6 μηνιαίες δόσεις δηλαδή έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021. Ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα ορισμένοι ιδιοκτήτες να έχουν ήδη καταβάλει τον ΕΝΦΙΑ εφάπαξ ή να έχουν προχωρήσει ήδη στην πληρωμή της πρώτης δόσης οπότε και θα πρέπει να καταβάλουν μόνο τη δόση του Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται ότι από το φετινό ΕΝΦΙΑ αναμένεται να εισπραχθούν 2,58 δισ. ευρώ. Το πλήθος των φυσικών προσώπων που δικαιούνται μειώσεις και απαλλαγές από το φόρο ανέρχεται σε 1,22 εκατ. ενώ επιπλέον 64,4 χιλ. δικαιούχοι είναι νομικά πρόσωπα. Παράλληλα, μετά και την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης, 3.394 κάτοικοι μικρών νησιών με πληθυσμό μικρότερο από 1.200 κατοίκους έχουν πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.

Φόρος Εισοδήματος Η Παρασκευή είναι η τελευταία μέρα του μήνα και για την καταβολή της 4ης δόσης του φόρου εισοδήματος σε σύνολο 8 δόσεων που προβλέπεται για φέτος.   

Τροποποιητικές δηλώσεις για αναδρομικά του 2014

Μέχρι τη Δευτέρα  2 Νοεμβρίου έχουν περιθώριο για να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση όσοι φορολογούμενοι έλαβαν αναδρομικά το 2014 και ουδέποτε τα δήλωσαν στις φορολογικές τους δηλώσεις.  Η αρχική προθεσμία ήταν 31/10 όμως λόγω του ότι είναι Σάββατο, η ΑΑΔΕ μετέφερε τη προθεσμία την ερχόμενη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου προκειμένου να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία σε 42.000 φορολογούμενους που έλαβαν σχετική ενημέρωση στη θυρίδα τους στο myTaxisnet. Yπενθυμίζεται ότι όσοι δεν υποβάλουν τροποποιητική δήλωση, η φορολογική διοίκηση θα καταλογίσει μέχρι το τέλος του έτους φόρους και προσαυξήσεις με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της. Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει δώσει ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής προς τις αρμόδιες υπηρεσίες: - Στην περίπτωση που κάποια φυσικά πρόσωπα δεν υποβάλλουν την τροποποιητική δήλωση, εκδίδεται πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων  υπό την προϋπόθεση ότι από τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η φορολογική διοίκηση προκύπτει :

* φορολογητέα ύλη για το κατ΄ εκτίμηση προσδιορισμό της φορολογικής υποχρέωσης *ποσό φόρου προς καταβολή. * το ποσό προς βεβαίωση για τον φορολογούμενο υπερβαίνει τα 30 ευρώ. Με την ίδια πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού υπολογίζονται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης. - Η πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου εκδίδεται για εισόδημα που προκύπτει με βάση τα στοιχεία που λαμβάνονται μεταξύ άλλων από : * τα ηλεκτρονικά αρχεία βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων * από διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν εισοδήματα και αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. Στο εκκαθαριστικό που θα λάβουν οι φορολογούμενοι θα αναφέρεται ότι η φορολογική διοίκηση προέβη στον εκτιμώμενο προσδιορισμό φόρου λόγω μη υποβολής δήλωσης μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της πράξης. Ο φορολογούμενος ενημερώνεται ηλεκτρονικά για το φόρο που καλείται να πληρώσει στην προσωπική θυρίδα του στο Taxisnet. Μετά την έκδοση της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού του φόρου, ο φορολογούμενος μπορεί να υποβάλει χειρόγραφα στην εφορία για το φορολογικό έτος 2014 δήλωση του φόρου εισοδήματος συνυποβάλλοντας και τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Στην περίπτωση αυτή, η πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου παύει να ισχύει αυτοδικαίως,  εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό με βάση την υποβληθείσα δήλωση και τα σχετικά δικαιολογητικά.
στα “πεταχτά”

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 28.10.2020

Γράφει ο Αθαν. Αλ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

Κ

ΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ! Τετάρτη σήμερα, 28 του Οκτώβρη, του σωτηρίου έτους 2020, της Φωτοφόρου Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου και αειπαρθένου ΜΑΡΙΑΣ, Τερεντίου, Νεονίλλης, Ευνίκης και των συν αυτοίς μαρτύρων Στεφάνου οσίου του Σαββαΐτου, Των εν Ρεθύμη τεσσάρων νεομαρτύρων. Εθνική εορτή επί των νικηφόρω των Ελλήνων εν Βορείω Ηπείρω Πολέμω (1940). Χρόνια πολλά και καλά, ανώδυνα, ανεπαίσχυντα, ειρηνικά, χριστιανά στις εορτάζουσες και εορτάζοντες. *** Σήμερα Τετάρτη 28 του Οκτώβρη και η Ελλάδα τιμά το ιστορικό “ΟΧΙ” του τότε Κυβερνήτου της χώρας Ι. ΜΕΤΑΞΑ στον Πρεσβευτή της Ιταλίας ΓΚΡΑΤΣΙ, που ζήτησε την παράδοση της χώρας μας στο ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ. Ο Γκράτσι επισκέφθηκε περί την 3ην πρωινήν της 27ης προς 28 Οκτωβρίου, ημέρα Δευτέρα, τον Ιωάννη Μεταξά στο σπίτι του, στην Κηφισιά. Η απάντηση του Μεταξά στο αίτημα του Γκράτσι ήταν: «Alors, c’est la guerre» - Ωστε έχομε πόλεμο; Αυτό ήταν το ιστορικό “ΟΧΙ”.

Οι ηγέτες τους Έπους του '40 δεν διαγράφονται Του ΑΘΑΝ ΑΛ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 28.10.2020

επικαιρότηταΠαιδεία:

Tι αλλάζει σε Γυμνάσια, Λύκεια, ΑΕΙ – Ολες οι μεγάλες αλλαγές - Αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης με ειδικά μαθήματα ανάλογα με τις ανάγκες κάθε περιφέρειας - Οι μεταβολές στη φιλοσοφία του σχολείου και το στοίχημα της Νίκης Κεραμέως – Δομικές τροποποιήσεις στη λειτουργία των ΑΕΙ κ.ά., ώστε να εντοπιστούν τα τεχνικά επαγγέλματα που ανταποκρίνονται πραγματικά στις ανάγκες της αγοράς εργασίας και τα οποία χρειάζεται η Ελλάδα για να αναπτυχθεί. Επιπλέον, θα δοθεί η δυνατότητα να δημιουργηθούν και πρότυπα επαγγελματικά λύκεια, ενώ αλλάζουν εκ βάθρων η κατάρτιση και η διά βίου εκπαίδευση μέσω των ΙΕΚ, προκειμένου να σταματήσει η κακοδιαχείριση των ανθρώπινων και οικονομικών πόρων.

Ανάμεσα σε γυμνάσιο και πανεπιστήμιο

Σ

τις αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να κατατεθεί στη διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την επαγγελματική εκπαίδευση. Οι αλλαγές που επιφέρει η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της Νίκης Κεραμέως δεν συνιστούν απλώς αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, αλλά αποκαθιστούν τον χαμένο κρίκο στα οκτώ επίπεδα προσόντων, τα οποία είναι κοινώς αποδεκτά σε όλον τον προηγμένο κόσμο. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του προσδοκώμενου αποτελέσματος αρκεί ένα μόνο στοιχείο: Στην Ελλάδα μόνο το 28% των μαθητών επιλέγουν να φοιτήσουν σε ένα επαγγελματικό σχολείο, ενώ σε χώρες όπως η Γερμανία και η Φινλανδία το αντίστοιχο ποσοστό ξεπερνά το 60%. Ο λόγος είναι απλός, τα σχολεία αυτά είναι άμεσα συνδεμένα με την αγορά εργασίας και προσφέρουν γρήγορη επαγγελματική αποκατάσταση.

Μεταρρύθμιση με ορίζοντα δεκαετίας Η αλυσίδα των μεταρρυθμίσεων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, παρότι παρουσιάζεται και εφαρμόζεται σταδιακά ώστε να μην αναστατώσει την εκπαιδευτική κοινότητα, έχει εσωτερική συνοχή και ορίζοντα απόδοσης σε βάθος δεκαετίας. Τεράστιο διάστημα και ακόμα μεγαλύτερο στοίχημα για την κυρία Κεραμέως, όπως ήταν και για σχεδόν όλους τους προκατόχους της, οι οποίοι είδαν αντίστοιχα νομοθετήματα να μένουν μισά, να «ξηλώνονται» ή να μην εφαρμόζονται ποτέ. Ισως είναι νωρίς για να προβλέψει κανείς την κατάληξη της συγκεκριμένης εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, δεδομένων των αντιδράσεων που εκδηλώνονται ήδη για διάφορα θέματα και της αρνητικής στάσης που τηρεί μια μερίδα συνδικαλιστών της ΝΔ, οι οποίες αναμένεται να ενταθούν όταν κατατεθεί το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Υπάρχουν, πάντως, δύο αξιοσημείωτες διαφορές με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν. Η κυρία Κεραμέως δεν βιάστηκε να καταργήσει όλα όσα έκανε ο προκάτοχός της, αντιθέτως διατήρησε και βελτίωσε τις αλλαγές που είχε κάνει ο Κώστας Γαβρόγλου στην προσχολική εκπαίδευση. Επιπλέον, η υπουργός Παιδείας έχει, μέχρι νεωτέρας, την απόλυτη στήριξη του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η φιλοσοφία των αλλαγών, άλλωστε, έχει και τη δική του νοητή σφραγίδα: Αλλαγή της διαδικασίας μάθησης στα σχολεία, εξωστρέφεια, νέα προγράμματα σπουδών, σύνδεση με την αγορά εργασίας, αξιοκρατία και αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και των στελεχών της εκπαίδευσης, σύνδεση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων με αντικειμενικά κριτήρια ποιότητας, αυτονομία στη διαχείριση των εκπαιδευτικών τους προγραμμάτων και συνεργασία με κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Να γίνει συνειδητή επιλογή για πολλούς Η επαγγελματική εκπαίδευση δεν θα είναι πλέον μια λύση ανάγκης για λίγους. Ο στόχος είναι να μετατραπεί σε συνειδητή επιλογή για όσους μαθητές και μαθήτριες θέλουν να μπουν πιο άμεσα στην αγορά εργασίας. Μέχρι τώρα τα επαγγελματικά λύκεια κατάρτιζαν το πρόγραμμα σπουδών τους ανάλογα με το ποιες ειδικότητες καθηγητών ήταν διαθέσιμες σε κάθε περιοχή. Στο εξής θα υπάρχει ένας κοινός βασικός κορμός μαθημάτων, ο οποίος θα συμπληρώνεται από μαθήματα επιλογής, προσδιορισμένα στη βάση των αναγκών εργασίας για κάθε περιφέρεια. Παραδείγματος χάριν, τουριστικά επαγγέλματα στις τουριστικές περιοχές, συνδεμένα με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στις Δυτική Μακεδονία, όπου θα προχωρήσει η απολιγνιτοποίηση. Το ενδιαφέρον είναι ότι το πρόγραμμα σπουδών δεν θα καταρτιστεί μόνο από το υπουργείο Παιδείας. Θα προκύψει από τη διαβούλευση, που ολοκληρώνεται εντός των προσεχών ημερών, με τους κοινωνικούς φορείς, τους περιφερειάρχες, τα επιμελητήρια, τους συνδέσμους της βιομηχανίας, του τουρισμού, της αγροτικής παραγωγής,

Με άλλα λόγια, επιχειρείται μια παρέμβαση ουσίας στον χώρο ανάμεσα στο γυμνάσιο και στο πανεπιστήμιο, με την εισαγωγή αφενός ενός επιπέδου που δεν υπήρχε στο ελληνικό σύστημα και αφορά τα επαγγελματικά σχολεία μετά το γυμνάσιο, και αφετέρου τον επαναπροσδιορισμό και την αναβάθμιση των επαγγελματικών λυκείων και των ΙΕΚ. Με βάση μελέτες της ΕΕ, τα επόμενα χρόνια θα υπάρχει στην Ευρώπη μεγαλύτερη ανάγκη για προσωπικό από αυτά τα επίπεδα εκπαίδευσης. Ακόμα, επιστρέφει ο θεσμός του σχολικού συμβούλου, με μια νέα αντίληψη για τα καθήκοντά του, η οποία συμπυκνώνεται στην ιδέα να βρίσκεται πιο κοντά στο σχολείο. Αυτό σημαίνει ότι οι σχολικοί σύμβουλοι θα είναι περισσότεροι σε σύγκριση με το παρελθόν αλλά και ότι θα έχουν μικρότερες περιφέρειες υπό την εποπτεία τους.

Τα κομμάτια που ήδη εφαρμόζονται Παράλληλα, ένα κομμάτι της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης ήδη εφαρμόζεται, κυρίως αλλαγές που αφορούν τα νηπιαγωγεία – σύμφωνα με τα συμπεράσματα του διεθνούς προγράμματος αξιολόγησης μαθητών PISA, αποδίδουν καλύτερα όσοι μαθητές ξεκινούν νωρίτερα το νηπιαγωγείο, και στην Ελλάδα καθιερώθηκε υποχρεωτικά η προσχολική αγωγή από τα 4 έτη -, τα δημοτικά, τα γυμνάσια και τα λύκεια. Η πιο καινοτόμος αλλαγή στην υποχρεωτική εκπαίδευση είναι η εισαγωγή στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα των δημοτικών και των γυμνασίων των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, με νέες θεματικές ενότητες: Ευ ζην, μαθήματα αγωγής υγείας, όπως η πρόληψη από εξαρτήσεις, η οδική ασφάλεια, η σεξουαλική αγωγή. Περιβάλλον, κοινωνική συναίσθηση και ευθύνη, δημιουργική σκέψη και πρωτοβουλία, με θεματικές που αφορούν τις τεχνολογίες αιχμής, τη ρομποτική, την επιχειρηματικότητα και τον επαγγελματικό προσανατολισμό. Παράλληλα, προσλαμβάνονται 2.800 ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, οι οποίοι κρίνονται ιδιαίτερα απαραίτητοι στις περιοριστικές συνθήκες που δημιουργεί η κρίση κορωνοϊού. Επιπλέον, δρομολογήθηκαν νέα προγράμματα σπουδών, εκσυγχρονίζονται τα σχολικά βιβλία, τα οποία περιείχαν πολλούς αναχρονισμούς καθώς έμειναν ανέγγιχτα για 20 έτη, ενισχύθηκε η διδασκαλία της πληροφορικής, των ξένων γλωσσών, των κλασικών γραμμάτων και της φυσικής αγωγής, και προωθήθηκε η εκπόνηση ερευνητικών και συνθετικών εργασιών ως συμπληρωματικός ή εναλλακτικός τρόπος αξιολόγησης.

Δυνατότητα απόκτησης κοινών πτυχίων από δύο σχολές Αναμένονται με ενδιαφέρον οι αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας και για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση, τη διακεκαυμένη ζώνη που «τσουρούφλισε» πολιτικές καριέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζονται δομικές αλλαγές τόσο στη διοίκηση των πανεπιστημίων όσο και στα προγράμματα σπουδών, όπως η δυνατότητα απόκτησης κοινών πτυχίων από δύο σχολές.

Καθιερώνεται η αξιολόγηση εκπαιδευτικών και σχολικών μονάδων Βασικό στοιχείο της συνολικής στρατηγικής του υπουργείου Παιδείας αποτελεί η αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών. Σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς θα εισαχθεί ένα διαφανές και αξιοκρατικό σύστημα αξιολόγησης, το οποίο θα επιβραβεύει όσους μοχθούν στις σχολικές αίθουσες, θα προβλέπει την επιμόρφωση όσων χρειάζονται βοήθεια και, ασφαλώς, τη μετακίνηση σε άλλες υπηρεσίες όσων εκπαιδευτικών κριθούν ακατάλληλοι να διδάξουν. Ο στόχος της αξιολόγησης, όπως σημειώνουν πηγές του υπουργείου, δεν είναι τιμωρητικός και γι’ αυτό θα λαμβάνονται υπ’ όψιν διάφορα κριτήρια, ακόμη και πρωτοβουλίες για δράσεις εκτός της τάξης, όπως π.χ. συμμετοχή σε διαγωνισμούς ή άλλες εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες. Αγνωστο είναι πώς θα γίνει δεκτή η αξιολόγηση από τους εκπαιδευτικούς, καθώς υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από την απόφαση της υπουργού Παιδείας να διενεργούνται οι εκλογές στα υπηρεσιακά συμβούλια με ηλεκτρονική ψηφοφορία, εκτός σχολικού ωραρίου. Οι αλλαγές, όμως, έχουν την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου και δύσκολα θα υπάρξουν πισωγυρίσματα. “ ΒΗΜΑ”


10

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

Επικαιρότητα

ΤΕΤΑΡΤΗ 28.10.2020

Στο ναδίρ λόγω κορωνοϊού η αισιοδοξία των Ελλήνων Το 80% «βλέπει» αρνητικές επιπτώσεις και σε προσωπικό επίπεδο

Η

πανδημία του κορωνοϊού και οι επιπτώσεις στην οικονομία έχουν επαναφέρει την απαισιοδοξία στους Έλληνες, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ευρωβαρόμετρου, που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από την ίδια έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι (Ιούλιο-Αύγουστο), προκύπτουν και άλλες σημαντικές διαπιστώσεις, όπως η αύξηση της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, αλλά και η εντυπωσιακή βελτίωση του ποσοστού αποδοχής του ευρώ από τον πληθυσμό, λαμβανομένου υπόψη ότι τα τελευταία χρόνια η οικονομική κρίση και τα μνημόνια είχαν πλήξει την εικόνα του ενιαίου νομίσματος. Ευχάριστη έκπληξη, που καταγράφεται για πρώτη φορά, είναι η πρωτοφανής (10 μονάδες) αύξηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στη δημόσια διοίκηση - ίσως η κρίση του κορωνοϊού να έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αυτήν την εξέλιξη. Σχεδόν όλοι οι πολίτες (98%) θεωρούν ότι η πανδημία του κορωνοϊού θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις για τη χώρα, ενώ 8 στους 10 ερωτηθέντες (80%) πιστεύουν ότι θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις και σε προσωπικό επίπεδο. Στην Ευρωζώνη τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 91% και 44%. Στην ερώτηση πώς εξελίσσονται τα πράγματα στην Ελλάδα, το 23% απάντησε καλά και το 77% κακά. Στην Ευρωζώνη το 43% των πολιτών θεωρεί την κατάσταση στη χώρα του καλή και το 56% κακή. Για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, οι Έλληνες τη χαρακτηρίζουν καλή ή μάλλον καλή σε ποσοστό 45%, ενώ το 54% θεωρεί ότι είναι κακή έως πολύ κακή. Αναφορικά με την επαγγελματική τους κατάσταση, οι Έλληνες εμφανίζονται μοιρασμένοι, κατά 39% θεωρούν ότι είναι καλή και κατά 40% κακή. Για την απασχόληση, το 93% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει την κατάσταση κακή και μόλις το 6% καλή, που είναι το μικρότερο ποσοστό στην Ευρώπη. Στην Ευρωζώνη το 21% των Ευρωπαίων θεωρεί καλή την κατάσταση της απασχόλησης και το 71% κακή. Πάντως, διάχυτη είναι σε όλη την Ευρώπη η ανησυχία για τις αρνητικές επιπτώσεις του κορωνοϊού στην αγορά εργασίας.

Οι προβλέψεις Στην ερώτηση τι προβλέπουν για τους επόμενους 12 μήνες σε σχέση με την κατάσταση στη χώρα, το 19% (-11 μονάδες) των Ελλήνων προβλέπει βελτίωση και το 45% (+18 μονάδες) προβλέπει περαιτέρω επιδείνωση, ενώ το 35% προβλέπει στασιμότητα. Στην Ευρωζώνη, αισιοδοξία εξέφρασε το 20% και απαισιοδοξία το 43%. Κι εδώ η αβεβαιότητα του κορωνοϊού επιδεινώνει δραματικά το κλίμα στους κόλπους των Ευρωπαίων πολιτών. Για την κατάσταση της οικονομίας τους επόμενους 12 μήνες, το 18% (-12 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση) προβλέπει ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα, ενώ το 52% (+24 μονάδες) χειρότερα. Παρόμοια η κατάσταση και στην Ευρωζώνη, όπου το 19% προβλέπει βελτίωση της οικονομικής κατάστασης και 51% επιδείνωση. Στην ερώτηση πώς βλέπουν να εξελίσσεται η απασχόληση του επόμενους 12 μήνες, το 17% (-6 μονάδες) προβλέπει βελτίωση και το 52% (+25 μονάδες) επιδείνωση, οι υπόλοιποι βλέπουν στασιμότητα. Στην Ευρωζώνη, το 19% προβλέπει περαιτέρω βελτίωση και το 49% επιδείνωση. Για την κατάσταση του νοικοκυριού τους τους επόμενους 12 μήνες, το 14% (-9 μονάδες) των Ελλήνων προβλέπει βελτίωση και το 31% (+11 μονάδες) επιδείνωση, ενώ οι υπόλοιποι δεν προβλέπουν κάποια μεταβολή. Στην Ευρωζώνη το 18% προβλέπει βελτίωση, το 17% επιδείνωση και το 53% στασιμότητα. Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα είναι, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, τα εξής κατά σειρά σπουδαιότητας τα εξής: Οικονομία 49%, ανεργία 44% και μετανάστευση το 33%.

Υπέρ του ευρώ Η εμπιστοσύνη των Ελλήνων στο ευρώ εμφανίζει μια πολύ μεγάλη δυναμική, με το 75% των ερωτηθέντων να τάσσεται υπέρ του ενιαίου νομίσματος και μόλις το 20%, δηλαδή 2 στους 10 πολίτες, κατά. Σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση το ποσοστό των υποστηρικτών κέρδισε 5 μονάδες και το αντίστοιχο των αρνητικά διακείμενων μειώθηκε κατά 6 μονάδες. Για πρώτη φορά από την αρχή

της κρίσης του 2010 το ποσοστό των υποστηρικτών του ευρώ στην Ελλάδα φτάνει εκείνο του μέσου όρου της Ευρωζώνης. Αντίθετα με το ευρώ, που κερδίζει έδαφος μέσα στην κρίση, η εικόνα της Ε.Ε. δεν είναι καλή στην Ελλάδα, αφού μόνο το 36% δήλωσε ότι την περιβάλλει με εμπιστοσύνη. Ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη ήταν στο 40%. Ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη είναι η αύξηση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες, με αποτέλεσμα να φτάσει το 35%, που είναι μακράν το υψηλότερο ποσοστό αποδοχής τα τελευταία χρόνια. Στην προηγούμενη δημοσκόπηση του 2019, η αποδοχή της σημερινής κυβέρνησης ήταν στο 26%, ενώ η τελευταία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο 21%. Προφανώς σημαντικό ρόλο στην αύξηση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση έπαιξε και η διαχείριση της πανδημίας, όπου το 75% των ερωτηθέντων εμφανίστηκε ικανοποιημένο από τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Στην Ευρωζώνη το ποσοστό ικανοποίησης των πολιτών από τη διαχείριση που έκαναν οι κυβερνήσεις τους ήταν 61%. Αρνητική είναι η εικόνα των πολιτικών κομμάτων, όπου μόλις το 11% (+4 μονάδες) εμφανίζεται να τους έχει εμπιστοσύνη, με το 88% (-4 μονάδες) να είναι αρνητικό. Το ποσοστό των πολιτών που έχουν εμπιστοσύνη στη δημόσια διοίκηση αυξήθηκε από 23% στην προηγούμενη έρευνα στο 33%, δηλαδή ένας στους τρεις. Μπορεί να απέχουμε ακόμη πολύ από το ποσοστό της υπόλοιπης Ευρώπης (53% το

ποσοστό εμπιστοσύνης), ωστόσο είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα εμφανίζει ένα τόσο μεγάλο ποσοστό πολιτών που έχει εμπιστοσύνη στο Δημόσιο.

Επίσης η κρίση έχει βελτιώσει σημαντικά και την εικόνα της δημόσιας υγείας, όπου το 78% περιβάλλει με εμπιστοσύνη τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό.

Δήμος Σερρών:

Με τηλεδιάσκεψη ή δια περιφοράς οι συνεδριάσεις όλων των Συλλογικών Οργάνων

Μ

ε τηλεδιάσκεψη ή δια περιφοράς θα διεξάγονται πλέον οι συνεδριάσεις όλων των Συλλογικών Οργάνων και των Νομικών Προσώπων του Δήμου Σερρών στο πλαίσιο των μέτρων αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού. Με επιστολή του προς τους προέδρους των Συλλογικών Οργάνων και των Νομικών Προσώπων του Δήμου ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης ζήτησε να εφαρμοστούν εις το εξής οι διατάξεις του άρθρου 10 της ΠΝΠ 11/03/2020 (Κατεπείγουσες διατάξεις για τη λειτουργία Δήμων και Περιφερειών κατά τη διάρκεια της λήψης μέτρων αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19). Οι συνεδριάσεις θα πραγματοποιούνται με τηλεδιάσκεψη ή δια περιφοράς για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν τα έκτακτα μέτρα για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού στον Δήμο Σερρών.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

επικαιρότητα

ΤΕΤΑΡΤΗ 28.10.2020

Rapid tests από τον Δήμο Σερρών για ευπαθείς και ειδικές ομάδες του πληθυσμού και τους εργαζόμενους του

Σ

την προμήθεια rapid tests, εγκεκριμένων από το Υπουργείο Υγείας προτίθεται να προβεί ο Δήμος Σερρών στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει για την αντιμετώπιση της έξαρσης του κορωνοϊού. Πέραν των ελέγχων που γίνονται για τον γενικό πληθυσμό από τον ΕΟΔΥ, ο Δήμος Σερρών θα προχωρήσει στη διενέργεια γρήγορων τεστ σε ευπαθείς και ειδικές ομάδες του πληθυσμού (όπως άποροι, καρκινοπαθείς, ΑμΕΑ κα) καθώς και στους εργαζόμενους στον Δήμο και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις.

Τ

ο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων εξετάζει νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων εστίασης που σχετίζονται με τον εποχικό χαρακτήρα της λειτουργίας τους, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης. Τα rapid tests θα διενεργούνται σε συνεργασία με διαπιστευμένα μικροβιολογικά εργαστήρια με τα οποία θα συμβληθεί ο Δήμος Σερρών.

Επιπλέον, θα υπάρχει μέριμνα για τη διενέργεια και μοριακών ελέγχων κορωνοϊού στα παραπάνω εργαστήρια.

Λόγω του επιδημιολογικού φορτίου

Τ

Συστήνεται

σε

σωματεία

Νέα μέτρα υπέρ της εστίασης προανήγγειλε ο Ν. Παπαθανάσης - Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων δήλωσε ότι οσονούπω θα ανακοινωθεί νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ

Αναβάλει τα πρωταθλήματα της η ΕΠΣ Σερρών ο Δ.Σ της Ε.Π.Σ.Σερρών αναλογιζόμενο την επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, την έξαρση των κρουσμάτων Covid-19 τις τελευταίες ημέρες και τη σύνδεση κάποιων εξ αυτών με τον χώρο του ποδοσφαίρου με αποτέλεσμα αρκετοί ποδοσφαιριστές να είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό και βάσει των ανακοινώσεων του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας που εντάσσουν τις Σέρρες στο επίπεδο 3(αυξημένης ενεργητικής επιτήρησης), έχοντας πρωταρχικό μέλημα την διασφάλιση της υγείας των ποδοσφαιριστών, προπονητών, παραγόντων και γενικότερα στο πλαίσιο προστασίας μετάδοσης του ιού Covid-19, αποφασίζει την αναβολή των αγώνων των διοργανώσεων της μέχρι να επανεκτιμηθεί η κατάσταση την Πέμπτη 29/10/2020.

11

Ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε ότι σύντομα θα ανακοινωθεί ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ, που θα αφορά στην κάλυψη των δαπανών για την «παράταση» της λειτουργίας υπαίθρων χώρων και ενδεικτικά αναφέρθηκαν τα υαλοπετάσματα, πέργκολες και μέσα θέρμανσης. Σε ερώτηση για το βοήθημα των 534 ευρώ σε εργαζόμενους που τελούν σε αναστολή σύμβασης, ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι «υπάρχουν κάποιες λίγες περιπτώσεις που δεν έχουν δοθεί τα 534 ευρώ σε δικαιούχους. Αυτό το αντιμετωπίζουμε και θα δοθούν τα χρήματα σε όσους τα δικαιούνται». Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι «οριζόντιο lockdown δεν θα υπάρξει, θα υπάρξουν τοπικά lockdown» και πρόσθεσε: «Όποια μέτρα έχουν ανακοινωθεί, αυτά ισχύουν. Δεν πρόκειται να κλείσουν τελείως τα καταστήματα, ούτε στις περιοχές που βρίσκονται σε επίπεδο 4». Ο ίδιος, απαντώντας σε ερώτηση για τους δικαιούχους της επιστρεπτέας προκαταβολής, σημείωσε ότι υπάρχει ένας αλγόριθμος που κάνει την διαχείριση των χρημάτων και πως δεν υπάρχει ανθρώπινη παρέμβαση για το ύψος του ποσού που λαμβάνει κάθε επιχείρηση.

Ο Δήμος Σερρών αποφάσισε που θεωρούν πως έχουν αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο η λήψη υγειονομικών μέτρων προς αποφυγή διασποράς του ιού, ενώ υπενθυμίζεται πως στο επίπεδο 3(αυξημένης ενεργητικής επιτήρησης) ο μέγιστος αριθμός ατόμων ανά αθλητική εγκατάσταση είναι 40. Eίναι απαραίτητο όλα τα ερασιτεχνικά σωματεία να επιδείξουν υπευθυνότητα και πέ-

ραν από τα μέτρα που θα λάβουν στο χώρο δράσης τους, να ενημερώνουν άμεσα και την Ε.Π.Σ.Σερρών για οποιοδήποτε περιστατικό υποπέσει στην αντίληψή τους, ώστε με την άμεση πρόληψη και λήψη επιπλέον μέτρων, να αποφευχθεί η διασπορά του ιού και η περαιτέρω επιβάρυνση της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών.

Aναστολή της λειτουργίας των τμημάτων της Σχολής Χορού στην ΚΕΔΗΣ

Α

πό την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Σερρών (Κ.Ε.ΔΗ.Σ.), ανακοινώνεται η αναστολή λειτουργίας των τμημάτων της Σχολής Χορού καθώς και της Γυμναστικής Ενηλίκων έως την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020, μετά από απόφαση που λήφθηκε στη διάρκεια σύσκεψης της Δημοτικής Αρχής , όπου και αποφασίστηκε η εφαρμογή έκτακτων μέτρων. Πρωταρχικός σκοπός μας είναι η εφαρμογή όλων των μέτρων ασφαλείας και των κανόνων ατομικής και συλλογικής υγιεινής, για την πρόληψη και τον περιορισμό της διάδοσης του Covid-19, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ώστε να διασφαλιστεί στο έπακρο η υγεία του Σερραίου Πολίτη. Οι εγγραφές συνεχίζονται και το νέο πρόγραμμα των μαθημάτων θα ανακοινωθεί μετά το πέρας της αναστολής.


12

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

επικαιρότητα

ΤΕΤΑΡΤΗ 28.10.2020

ΙΟΒΕ:

Αν δεν βρεθεί εμβόλιο για τον κοροναϊό θα «βουλιάξει» η οικονομία και το 2021 Ύφεση και το 2021 για την Ελλάδα αν δε βρεθεί το εμβόλιο

Σ

υρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 8% φέτος – ενώ με ένα νέο lockdown μπορεί να επεκταθεί στο 10% – προβλέπει το ΙΟΒΕ, λόγω των πρωτοφανών επιδράσεων της πανδημίας, ενώ εκφράζεται προβληματισμός για την ανεργία μετά τη λήξη των μέτρων ενίσχυσης των επιχειρήσεων. Οι οικονομολόγοι του εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την ανάκαμψη το 2021 προειδοποιώντας μάλιστα για τον κίνδυνο συνέχισης της ύφεσης στο δυσμενές σενάριο. Τα φτερά της αισιοδοξίας, για την προοπτική ανάπτυξης της οικονομίας το 2021, κόβει το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown και αν δε βρεθεί εμβόλιο για την Covid – 19. Σε αυτή την περίπτωση είναι πιθανή η ύφεση και το 2021 έγκειται στην περίπτωση που επικρατήσει το δυσμενές σενάριο, με επιδείνωση της πανδημίας. Σε διαφορετική περίπτωση, οι εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ για το επόμενο έτος, κάνουν λόγο για ανάπτυξη της τάξεως από 4% -4,5%. Παρά την υγειονομική κρίση η ανεργία το προηγούμενο διάστημα παρέμεινε σε σταθερά επίπεδα εξαιτίας των μέτρων ενίσχυσης  των επιχειρήσεων, με ρήτρα τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης. Όταν όμως τα μέτρα αυτά λήξουν τότε για να μην αυξηθεί η ανεργία. Σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, αν δεν υπήρχαν τα μέτρα τα ποσοστά ανεργίας θα ήταν άνω του 20% – 25% και ίσως να πλησίαζει επίπεδα των περιόδων Μνημονίων.

έκτακτες δαπάνες το 2020 για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού (- 5,5 έως -7,0%). Η έντονη ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης και των εξαγωγών θα συνοδευτεί από διεύρυνση και των εισαγωγών (+15%). Όμως, εάν συνεχιστεί και επιδεινωθεί έντονα η υγειονομική κρίση στη διάρκεια του χειμώνα (εναλλακτικό σενάριο προβλέψεων), πολλές από τις παραπάνω προοπτικές θα ανατραπούν.

Ακολούθως, η πτώση του ΑΕΠ θα συνεχιστεί στο επόμενο έτος, με ρυθμό 2,5% έως 4,0%, ηπιότερο του αναμενόμενου για φέτος. Μεγάλη απόκλιση πρωτογενούς αποτελέσματος Κρατικού Προϋπολογισμού στην περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου έναντι του στόχου, κατά €6,65 δισεκ. (έλλειμμα €5,5 δισεκ. αντί πλεονάσματος €1,15 δισεκ.), λόγω επιπτώσεων πανδημίας. Η υστέρηση προήλθε κυρίως από τις περισσότερες των επιδιωκόμενων δαπάνες, κατά €4,4 δισεκ., λόγω έκτακτων μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Λιγότερα των αναμενόμενων έσοδα, κατά €2,4 δισεκ., από πτώση δραστηριότητας, μείωση ΦΠΑ σε ορισμένα προϊόντα και υπηρεσίες από τον Ιούνιο, φορολογικές διευκολύνσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Ανεργία Μικρή υποχώρηση του ποσοστού ανεργίας το β’ τρίμηνο του 2020 στο 16,7% από 16,9% ένα έτος νωρίτερα. Ωστόσο, αυξημένο κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με το α’ τρίμ. 2020. Οι κλάδοι με τη μεγαλύτερη μείωση στην απασχόληση σε σχέση με πέρυσι ήταν ο Τουρισμός (-82,3 χιλ. άτομα), ο Πρωτογενής τομέας (-29,6 χιλ. άτομα) και οι Κατασκευές (-14,3 χιλ. άτομα).

Σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, η ανάπτυξη στην Ελλάδα προβλέπεται μεταξύ 4% και 4,5% στο βασικό σενάριο, ενώ στο εναλλακτικό εκτιμά ότι η οικονομία θα μπορούσε να συρρικνωθεί από -2,5% έως 4%.   Ανασχετικά στην πτώση του ΑΕΠ επενεργούν οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις στήριξης επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, με ισχυρό όμως αντίκτυπο στο δημοσιονομικό ισοζύγιο. Σε αυτό το πλαίσιο, υπό το βασικό σενάριο εξελίξεων, στο οποίο τα επιδημιολογικά δεδομένα εγχωρίως θα κυμαίνονται γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα στο υπόλοιπο του 2020 και το 2021, η ιδιωτική κατανάλωση θα εξασθενήσει φέτος κατά περίπου 6,5%. Αντιθέτως η δημόσια κατανάλωση θα αυξηθεί ήπια, κατά 2-3%. Ιδιαίτερα ισχυρή εξασθένιση εξαγωγών, -23 έως -25%, από πτώση κυρίως των εξαγωγών υπηρεσιών (42 έως -45%), η οποία θα αντισταθμιστεί εν μέρει από τις λιγότερες εισαγωγές (-15 έως -17%). Συρρίκνωση επενδύσεων 6-7%. Υπό αυτές τις τάσεις το ΑΕΠ θα υποχωρήσει το 2020 με μέσο ρυθμό στην περιοχή του 8,0%.

Ανάκαμψη το 2021 Δυνατότητες σημαντικής ανάκαμψης το 2021, εάν δεν συμβεί μια έντονη κλιμάκωση της υγειονομικής κρίσης στη διάρκειά του (βασικό σενάριο προβλέψεων). Θα προέλθει κυρίως από τη λειτουργία της μεγάλης πλειονότητας των κλάδων χωρίς προσκόμματα, τη σημαντική κλιμάκωση των επενδύσεων, χάρη και στους πρόσθετους πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και την ΕΚΤ, καθώς και από την αναθέρμανση του διεθνούς εμπορίου, που θα ευνοήσει κυρίως τις εξαγωγές υπηρεσιών. Σε αυτό το πλαίσιο, προβλέπεται ισχυρή αύξηση εξαγωγών (+16 έως +20%) και επενδύσεων (+15 έως +20%). Η ιδιωτική κατανάλωση θα ανακάμψει σημαντικά, κατά 3,5% έως 4,5%, ενώ η δημόσια κατανάλωση θα περιοριστεί, ύστερα από τις υψηλές

Αύξηση απασχόλησης σημειώθηκε στο Χονδρικό-Λιανικό εμπόριο (+18,7 χιλ. άτομα), στις Δραστηριότητες ανθρώπινης υγείας (+15,7 χιλ. άτομα) και στη Μεταφορά Αποθήκευση (+9,5 χιλ. άτομα), αντανακλώντας τις ανάγκες παροχής υπηρεσιών που έχει δημιουργήσει η πανδημία και θα συνεχιστούν το τρέχον εξάμηνο. Τα μέτρα στήριξης της απασχόλησης συγκράτησαν την απώλεια θέσεων εργασίας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία αποχωρήσεων του συστήματος «Εργάνη». Βάσει των ενδείξεων δραστηριότητας το τρίτο τρίμηνο, στον Τουρισμό και τις Κατασκευές η ισχυρή πτώση στην απασχόληση θα συνεχιστεί. Εξασθενεί σημαντικά η πτώση παραγωγής στη Μεταποίηση, ήπια υποχώρηση όγκου εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο. Καθοριστικά θα επιδράσει στην αγορά εργασίας το 2021 η εξέλιξη της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Εφόσον δεν προκύψουν από αυτή σημαντικά προσκόμματα στη δραστηριότητα της μεγάλης πλειονότητας των κλάδων της ελληνικής οικονομίας, εκτιμάται πως θα τονωθεί η απασχόληση σε όσους κλάδους αντιμετώπισαν φέτος τα εντονότερα εμπόδια και περιορισμούς (Τουρισμός, Εστίαση, Κατασκευές, Λιανικό – Χονδρικό Εμπόριο, Τέχνες – Ψυχαγωγία). Το παγκόσμιο εμπόριο θα αναθερμανθεί, τονώνοντας τις εξαγωγές προϊόντων και τις μεταφορές, με αντίστοιχο αντίκτυπο στους κλάδους παραγωγής τους και στην απασχόλησή τους. Συμβολή και από την αναθέρμανση των επενδύσεων. Τονωτικά στην εγχώρια απασχόληση το προσεχές έτος θα επενεργήσει ο δημόσιος τομέας (προσλήψεις στην υγεία, προγράμματα ΟΑΕΔ κ.ά.). Σε περίπτωση αντίθετων, δηλαδή ιδιαίτερα δυσμενών επιδημιολογικών εξελίξεων, θα κλιμακωθούν οι πτωτικές πιέσεις στην απασχόληση. Ωστόσο, υπό τέτοιες συνθήκες θα ληφθούν εκ νέου έκτακτα μέτρα υποστήριξης των θέσεων εργασίας. Στο βασικό σενάριο εξελίξεων το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να διαμορφωθεί σε 18,0% το 2020 και να υποχωρήσει ήπια στο επόμενο έτος (17,0%). Στο σενάριο νέας ισχυρής έξαρσης του COVID-19, σε πολλές χώρες και στην Ελλάδα, η ανεργία θα ενισχυθεί περαιτέρω και ταχύτερα το 2021 από ότι φέτος (19,5% – 20,5%).


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΤΕΤΑΡΤΗ 28.10.2020

13

Οι δωρητές ιατρονοσηλευτικής φροντίδας Ιατρικός Σύλλογος-Νοσοκομείο

Μ

ε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η μεικτή εθελοντική δράση παροχής υπηρεσιών υγείας στο Αχλαδοχώρι Σιντικής. Εδω και δεκαέξι έτη ξεκίνησε η δράση εθελοντισμού από μια ιδέα, προσφοράς αγάπης, πρωτοβουλίας , επί προεδρίας, Αντωνίου Τσίτρου, και διοικητή της 4ης ΥΠΕ Βασιλείου Δελή από το γραφείο Επικοινωνίας με τους πολίτες, ενώ μεταλαμπάδιασε η ιδέα, η φλόγα ζεστασιάς για τους συνανθρώπους μας , βρίσκοντας ευήκοα ώτα σε ιατρούς και νοσηλευτές που στήριξαν την προσπάθεια εθελοντικά προσφέροντας την συνεισφορά τους αφιλοκερδώς με τον εαυτό τους ταγμένο στο γενικό καλό. Μια Κυριακή, η Κυριακή της ξεκούρασης, της σχόλης έγινε η Κυριακή της προσφοράς στον συνάνθρωπο.

Το νοσοκομείο μα και ο Ιατρικός Σύλλογος ή ο Ιατρικός Σύλλογος και το νοσοκομείο σε μια συνεργασία προσφοράς αγάπης, υπηρεσιών υγείας , μια αλυσίδα με χρόνιο σιδερένιο δέσιμο που συνεχίζει να θεριεύει και να ξαναγεννιέται σαν φοίνικας εδώ και δεκαέξι χρόνια άρρηκτα δεμένη, προσφέρει σε κάθε πρόταση απομακρυσμένου πληθυσμού την βοήθεια, γνώση εμπειρίας,εξειδίκευσης, φροντίδας. Από τους παθολόγους που πρώτοι συνετέλεσαν στο στήσιμο του θεσμού, η Κική Μόσχου ο Θεόδωρος Μηλίδης, ο Νίκος Σφεληνιώτης, ο Κων/νος Πασχαλίδης, Ψυχίατρος, ο Δασκαλάκης Κων/νος, Καρδιόλογος, η Μεσιτίδου Βασιλική Παιδίατρος, μα και οι Γυναικολόγοι Μαιευτήρες, Μαδένης Νικόλαος, ο Υφαντίδης Δαμιανός, ο Εσκιντζής Παναγιώτης της ιδίας ειδικότητας πάντα πιστός στον θεσμό ο Ευθύμης Νουνόπουλος, από τους Παιδιάτρους ο Σαλεχ Σαϊέλ, ο Γιώργος Τυχάλας, μα και ο Χαράλαμπος Βελιώτης που παραμένει αφιερωμένος στην ομάδα, Ορθοπεδικός ο Αναστάσιος Χριστοφορίδης, Παπακωνσταντίνου Ιωάννης (παιδίατρος αναπλ. διευθυντής), Χατζηπανταζή Βασιλική (παθολόγος –διευθύντρια ΜΕΘ). Από τον τότε Ιατρικό Σύλλογο Θεσ/νίκης, ο Ορθοπεδικός Γκουδέλης Κων/νος του Διαβαλκανικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, ο Ράπτης Χρήστος του ΙΚΑ Θεσ/νικης, ενώ στον Ιατρικό Σύλλογο Σερρών το τιμόνι κρατούσε η πρωτοπόρα δυναμική Νευρολόγος ιατρός, Παναγιώτα Καλώτα, επίσης από τους καρδιολόγους η Λίλιαν Σίμογλου, ο Σωκράτης Καρακουλάκης, ο Κων/νος Σταμπουλίδης, μα στα επόμενα χρόνια η μεγάλη λίστα συνεχώς διευρύνεται, η ομάδα εμπλουτίζεται και νέο ιατρικονοσηλευτικό προσωπικό προσφέρει όπως, η Σιμανίδου Ελπίδα Γυναικολόγος -Μαιευτήρας, η Καμήλαλη Χρυσάνθη Παθολόγος του Κ.Υ. Σιδ/στρου, και ο Χατζηκάκος Δημήτρης Κ.Υ. Νιγρίτας, της ιδίας ειδικότητας, Ειδικευόμενοι Παθολογίας, Γιώργος ΤζάτζιοςΑναστάσιος Εσκιτζής και ο πιστός στον θεσμό ειδικός ιατρός Ηλίας Παντούσης, Ραδιολόγος Τεχνολόγος, Ιωάννης Νικολαΐδης και οδηγός ο Ιωάννης Τσέλιος.

Από τον Νοσηλευτικό κλάδο εξίσου στα χρόνια αυτά η λίστα διευρύνεται, ξεκινώντας στην μεγάλη αυτή χρόνια πορεία προσφοράς ,η πρώην Διευθύντρια Νοσηλευτικής Φωτεινή Σωτήρογλου νυν συνταξιούχος , η Καλλιόπη Λαζαρίδου νυν Προϊσταμένη Χειρουργικής, η Κερέζη Ιωάννα νοσηλεύτρια στην Ψυχιατρική Κλινική , η Αβδουλομαχαλέλη Βασιλική νοσηλεύτρια στα (ΤΕΙ), Τμήμα Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων, η συνταξιούχος νοσηλεύτρια Ελισάβετ Σισκοπούλου, ο Γιώργιος Λυγγερίδης, Κοινωνικός Λειτουργός, η Βαΐα Μαρχαβίλλα συνταξιούχος Νοσηλεύτρια, εθελόντρια στο Γραφείο Υποστήριξης Πολίτη, από το κέντρο υγείας Σιδηροκάστρου η νοσηλεύτρια Καραγεωργιάδου Μαριάννα, η Μαία Γιάνναρου Καλλιόπη και Παρασκευάστριες οι Εμμανουηλίδου Ελένη, Τυρνενοπούλου Ευαγγελία, Ντιγκμπασάνη Μαρία (προϊσταμένη ψυχιατρικής κλινικής, νυν Τομεάρχισα Υγείας), από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό οι νοσηλεύτριες Καραμαλάκη Κρυαταλλία, Θεοδωρίδου Μαρία, Γιαλαμά Γαλήνη .

Εθελόντρια, Ελένη Μελισσά, λογίστρια στο επάγγελμα. Συντονίστρια από την αρχή της εθελοντικής πορείας, η Κική Μιχαηλίδου, Προϊσταμένη στο Γραφείο Πολίτη, Τύπου και Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων που στο πέρασμα των χρόνων προσπαθεί να διατηρήσει με την ίδια φλόγα την αλυσίδα αγάπης με στήριξη προσπάθειας στα ώτα αυτών που αγαπούν και νοιάζονται τον συνάνθρωπο. Ο Διοικητής του Νοσοκομείου και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου δίνουν έγκριση και η διαδρομή προσφοράς ξεκινά πάλι το έτος 2020, με νέα και παλιά μέλη, ο βασικός συνεργάτης, συνοδοιπόρος όμως παραμένει αιωνίως ο ίδιος, ο Ιατρικός Σύλλογος, σαν να μην πέρασε καθόλου χρόνος εφησυχασμού. Μια ηλιόλουστη ημέρα με πρωινή ψύχρα που χτυπούσε δόντια, Κυριακή όπως πάντα, με αρχηγό τον νέο Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών Νικόλαο Φαρμάκη, το αίτημα του προέδρου Βασιλείου Τσαβλίδη του Αχλαδοχωρίου, του Δήμου Σιντικής στην ομάδα δράσης, βρήκε ευήκοα ώτα και ήταν θετικό. Η διάθεση προσφοράς του Διοικητή του Νοσοκομείου μα και του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Άγγελου Βάκαλου, ευγενέστατου, γλυκομίλητου έδωσαν θετική ενέργεια στην νέα ομάδα που συνενώθηκε με την παλιά παίρνοντας τα σακίδια με τα ιατρικά αναλώσιμα υλικά, μηχανήματα, τον ειδικό ιατρικό εξοπλισμό ξεκινώντας από την αρχή τον μακρύ δρόμο της προσφοράς της ιατρικής εξειδίκευσης σε απομακρυσμένους πληθυσμούς.

Η νέα Ομάδα δράσης με αρχηγό τον νέο Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών, Νικόλαο Φαρμάκη συνεχίζει την πορεία εκ νέου τώρα, τον Οκτώβρη του 2020, Κυριακή στις 18 και από το πρωί έως το μεσημέρι, στο Αγροτικό Ιατρείο του χωριού, στο μαγευτικό Αχλαδοχώρι, στην αγκαλιά του όρους Ορβιλου και του όρους Αγκίστρου όλοι οι εθελοντές ιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί στις επάλξεις.

Το Ακριτικό χωριό που είναι καταπράσινο και γεμάτο από συμπλέγματα βράχων και βουνών, με θέα τα πανύψηλα βουνά που το κρατούν σιμά τους με τις πράσινες χαράδρες το Αχλαδοχώρι η εθελοντική ομάδα, που τώρα διευρύνθηκε θετικά, μα συνεχίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Σερρών να παραμένει πρώτος στις επάλξεις. Οι παλαιοί προσφέροντες συνεχίζουν την ίδια πορεία προς τους συνανθρώπους μας ο Ευθύμης Νουνόπουλος, Μαιευτήρας Γυναικολόγος και ο Βελιώτης Χαράλαμπος Παιδίατρος, μαζί η σύζυγος του Βελιώτη, η Στέλλα Χαϊτόγλου εθελόντρια, στο επάγγελμα Διοικητικός στο λογιστήριο του Νοσοκομείου, νέος και ετοιμοπόλεμος ο Αθανάσιος Κουτσάκης, Καρδιολόγος, βοηθός η σύζυγός του Σάρα Ελ Χάτιμι εθελόντρια, στο επάγγελμα Φαρμακοποιός στον Δραβήσκο, ο Καραγιαννάκης Ηλίας ,Φυσίατρος, Διευθυντής του ΚΕΦΙΑΠ, με βοηθό την Χρυσάνθη Δραγουσλή, σύζυγο του συναδέλφου εθελοντή Παπαπαύλου Χρήστου Υπευθύνου των ΠΣΕΑ, η Σκερλέτη Μαρία Νοσηλεύτρια των Επειγόντων και το ζεύγος Δαλαβέρας Κων/νος Πληροφορικής και η σύζυγος βοηθός

Με όραμα την ελπίδα τις καλύτερες παροχές υγείας το ιατρονοσηλευτικό, διοικητικό προσωπικό, οι εθελοντές μπορούν χρόνια πολλά τώρα να συνενώνουν τις δύο πλευρές, νοσοκομειακοί, ιδιώτες ιατροί μα και οι συνταξιούχοι και πολλοί άλλοι, πάντα μπροστά με το βλέμμα στην ύπαιθρο, πυξίδα την αγάπη για τον συνάνθρωπο το καραβάνι των δωρητών αγάπης, εξειδικευμένης γνώσης για την υγεία ξεκινούν, ταγμένοι στον σκοπό της δωρεάς, φροντίδας. Το υπέροχο ακριτικό Αχλαδοχώρι , του προέδρου Τσαβλίδη Βασίλη ,αποχαιρέτησε τους δωρητές υγείας το απόγευμα με υπόσχεση στο μέλλον να ξαναβρεθούν . Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο για την φιλοξενία και την περιποίηση και καλή αντάμωση, στο εγγύς μέλλον.

Κική Μιχαηλίδου


14

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

μικρές αγγελίες ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Εργασία

Οδηγός - χειριστής γερανοφόρου δασεργατικού φορτηγού 33 τόνων με δαγκάνα (όχι παπαγαλάκι), για φορτοεκφορτώσεις σε πριστήριο ξυλείας στην Χαλκιδική Πληροφορίες τηλ.: 6984-64-30-34, κ. Γιάννης

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Ζευγάρια και μεμονωμένα άτομα για εργασία σε κουζίνα σε ελληνικό εστιατόριο στη Γερμανία. Ασφάλεια, διαμονή, διατροφή ΔΩΡΕΑΝ. Πληροφορίες στο τηλ.: 6998406542

ΖΗΤΕΙΤΑΙ Μαραγκός για μόνιμη εργασία.

ΤΕΤΑΡΤΗ 28.10.2020

ΖΗΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑ Πεπειραμένη μοδίστρα ζητά εργασία σε κατάστημα νυφικών κλπ. Αναλαμβάνει και κεντηματα. Πληροφορίες στο τηλ.: 6997060364

Α

πόφοιτος του Τμήματος Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και κάτοχος πτυχίου Proficiency Αγγλικής Γλώσσας, παραδίδει μαθήματα Βιολογίας, Αγγλικών και παρέχει βοήθεια σε άλλα μαθήματα (Δημοτικού, Γυμνασίου). Τιμές προσιτές. Πληροφορίες τηλ. : 6983480465 E-mail" elpida_gg@yahoo.gr

Ακίνητα - Πωλήσεις Διαμέρισμα 80 τ.μ.. πλήρως ανακαινισμένο, επιπλωμένο ή χωρίς έπιπλα, διαμπερές με κλιματιστικά, τέντες, με αποθήκη και πάρκινγκ στον 2ο όροφο, στην οδό Μαντώ Μαυρογένους 5 Σέρρες. Προσιτή τιμή και συζητήσιμη. Πληροφορίες τηλ.: 6931801626

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ

Στο Σιδηρόκαστρο κατάστημα 130 τ.μ. επί της κεντρικής πλατείας έτοιμο προς χρήση. Απευθείας από τον ιδιοκτήτη από 01.01.2020. Πληροφορίες τηλ.: 6938055880 ή 6948129284

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Πλήρως λειτουργική επιχείρηση Super Market λόγω συνταξιοδότησης. Με 28 χρόνια συνεχόμενης λειτουργίας στην Ηράκλεια. Σε κεντρικό σημείο με εύκολο παρκάρισμα. Συμπεριλαμβάνεται πλήρης εξοπλισμός (ψυγεία, οχήματα, αποθήκες). Μόνο σοβαρές προτάσεις. Τηλέφωνο επικοινωνίας 6972866135

ΖΗΤΕΙΤΑΙ Κυρία για φροντίδα ηλικιωμένης.

Στην Πεντάπολη Σερρών διώροφη επιπλωμένη οικία 145 τ.μ. του 1965 και ανακαινισμένη μερικώς εντός οικοπέδου 870 τ.μ. με ελαιόδενδρα, συκιές και πηγάδι. Οι χώροι είναι: κουζίνα - καθιστικό (ενιαίος χώρος), παραδοσιακό χαγιάτι και αποθήκη 30 τ.μ., μπάνιο, τουαλέτα, δύο κρεβατοκάμαρες, σαλόνι, μπαλκόνια, ανατολικά και δυτικά, με κεντρική θέρμανση, χώρο για πάρκινγκ και αποθήκες 85 τ.μ. έκαστος. Το σπίτι είναι ευάερο και ευήλιο με ανατολιτικο-δυτικό προσανατολισμό. Τιμή πώλησης 25.000 ευρώ. Πληροφορίες τηλ.: 6942046417

Πληροφορίες τηλ.: 6993449676

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Ταπετσέρης για βιοτεχνία επίπλων για μόνιμη εργασία.

Πληροφορίες τηλ.: 2321053868 & 6984486878

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Υπάλληλοι με 8ωρη απασχόληση, πλήρη ένσημα και καλό μισθό από πρατήριο υγρών καυσίμων. Πληροφορίες τηλ.: 2324042477 & 6974467626

Υγιής επιχείρηση - αρτοποιείο στην πόλη των Σερρών λόγω ασθενείας. Πληροφορίες τηλ.: 6972833181 & 2321020132

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διώροφο σπίτι, 170 μέτρα, ανακαινισμένο στο Χρυσό Σερρών, απέναντι από το Δημαρχείο, με αποθήκη, σε οικοπεδικό χώρο 500 τ.μ. Τιμή συζητήσιμη. Πληροφορίες τηλ.: 6937232559

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Από εταιρεία τροφίμων πωλητής - πωλήτρια. Απαραίτητα προϋπηρεσία. Πληροφορίες τηλ. 2321038810/6932429148

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Τηλεφωνήτριες για το τηλεφωνικό κέντρο στο Λευκώνα Σερρών. Πληροφορίες στο τηλέφωνο2321-0-59139

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Δάσκαλος έως 40 ετών για προετοιμασία μαθημάτων κατ' οίκον στην πόλη των Σερρών, σε μαθητή της Γ΄ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 6944237423

«Από ανώνυμη εταιρία του γεωργικού χώρου ζητείται γεωπόνος πω-

λητής Βορείου Ελλάδος, φυτικής παραγωγής (ΑΕΙ, ΤΕΙ) με προϋπηρεσία τουλάχιστον 5 έτη στον χώρο, ταλαντούχος, εργατικός, Αγγλικά και με καλή γνώση του πελατολογίου της περιοχής του. Η εντοπιότητα κρίνεται απαραίτητη. Όλα τα βιογραφικά θα κριθούν εμπιστευτικά. Αποστολή βιογραφικών στο agrosuv@yahoo.gr Βρεφονηπιοκόμος αναλαμβάνει τη φύλαξη και φροντίδα βρεφών και νηπίων. Τηλ.: 6975730500

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Έμπειρος ψητάς και έμπειρη γυναίκα για την κουζίνα από γνωστό ψητοπωλείο της πόλης των Σερρών. Πληροφορίες τηλ.: 6974015456

ΖΗΤΕΙΤΑΙ Τεχνολόγος Γεωπόνος για κατάστημα στον Προβατά Σερρών. Πληροφορίες κ. Παναγιώτης Κιουρτσίδης τηλ. 6977852185

Κρεβάτι ηλεκτρονικό με στρώμα. Τιμή 350 Ευρώ Πληροφορίες τηλ.: 2324112307

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Πληροφορίες στο τηλ.: 6984486878

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Επιχείρηση καφέ στο κέντρο της πόλης, στον πλέον ανερχόμενο πεζόδρομο των Σερρών. Το καφέ είναι μικρό με ιδιαίτερο χαρακτήρα που το κάνει να ξεχωρίζει, ενώ δίνεται με όλο τον εξοπλισμό του, έτοιμο να λειτουργήσει. Ιδιαίτερα χαμηλή τιμή. Πληροφορίες στο 6976070102

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ

Δύο συνεχόμενα καταστήματα επί της πλατείας Εμπορίου, τμ 65 έκαστο με πατάρι 50 τμ έκαστο, το καθένα ξεχωριστά ή και τα δύο μαζί σε καλή κατάσταση. Πληροφορίες τηλέφωνο 6977255839

Διάφορα ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Αγροτεμάχιο οκτώ (8) στρεμμάτων με ιδιωτική ποτιστική γεώτρηση δίπλα στον οικισμό Κρίνος Σερρών. Πληροφορίες στο τηλ.: 2321056370 & 6936624631, κ. Θωμαΐδης.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Αγροτεμάχιο 13 στρεμμάτων στο Κεφαλοχώρι Σερρών. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2321046907

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ

Σε τιμή ευκαιρίας κεραία ραδιοφωνικού σταθμού, σάουνα σχεδόν καινούργια από γυμναστήριο και άλλα εξαρτήματα. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 6936548293

Πωλούνται πρόβατα.

Οικόπεδο 4.800 τ.μ. με κτίσμα για αποθήκη που είναι 20Χ6 μέτρα, στο δρόμο Κ. Καμήλας-Σκουτάρεως. Πληροφορίες τηλ.: 6936573277

Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6909421352. Κυρία Γρηγορία Τύρναβος Λάρισας.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΕΣΠΑ 2014 - 2020

Οικόπεδο οικοδομήσιμο 540 τ.μ. μέσα στο χωριό Ευκαρπία. Πληροφορίες τηλ.: 6998486636

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Επιχείρηση Πρακτορείο ΟΠΑΠ στο κέντρο της πόλης. Πληροφορίες τηλ.: 6973038112

ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 1400 τμ στο Βαλτερό Σερρών, πάνω στο δρό-

μο στην έξοδο προς την Ηράκλεια. Πληροφορίες στο Τηλέφωνο 6947933350

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο 2.865 τ.μ. στην Κάτω Καμήλα Σερρών (εντός του χωριού με διώροφη παλιά οικία 25.000 ευρώ. Τιμή συζήτηση. Πληροφορίες στο 6942565535

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο 400 τ.μ. στον Προβατά Σερρών, με ισόγειο κτίσμα (αποθήκη 90 τ.μ.) εντός σχεδίου σε τιμή ευκαιρίας. Πληροφορίες τηλ.: 6974733432.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο ενός (1) στρέμματος, με μονοκατοικία εντός, 80 τ.μ., πλήρως επιπλωμένη. Πληροφορίες τηλ. 2310/455542.

- Επιδοτήσεις έως 100%, ίδρυση Εκσυγχρονισμός Επιχειρήσεων, Αναπτυξιακά Προγράμματα και Μελέτες, χρηματοδοτήσεις κεφάλαια κινήσεως για Μικρές και Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, Επιχειρηματικά, Στεγαστικά-Επισκευαστικά, Αγροτικά, βιομηχανικά, ξενοδοχειακά, ναυτιλιακά, και πάσης φύσεως επιδοτούμενα προγράμματα μέσου ΟΑΕΔ πανελλαδικά Τηλ.210 36 46 223, Fax 211 850 14 64 www.abcfinancialgroup.gr Email: info@ abcfinancialgroup.gr

Μαθήματα Καθηγήτρια Αγγλικών

Με πείρα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα για όλα τα επίπεδα. Τιμές προσιτές. Τηλ. 6942800194.

Φιλόλογος:

Με πείρα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές όλων των τάξεων. Τιμές προσιτές. Τηλ. 6997024867


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 28.10.2020

μικρές αγγελίες

15


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

στο

Όλα όσα έγιναν στο Δήμο Σερρών, η Δημοτική Kοινότητα τα εισηγήθηκε Μετά 25 ημέρες, όπως γράψαμε και χθες, λάβαμε απάντηση από την Δημοτική Κοινότητα Σερρών και ανακαλύψαμε την δραστήρια ύπαρξή της. Από την απάντηση των αγαπητών τοπικών συμβούλων, προκύπτει ότι σύμπασα η δημοτική αρχή (Δήμαρχος, αντιδήμαρχοι, υπηρεσίες) περιμένουν να «πάρουν γραμμή» από το τοπικό συμβούλιο για να δράσουν. Ό,τι έγινε στο Δήμο Σερρών, ούτε λίγο, ούτε πολύ, το εμφανίζουν ως προϊόν δικής τους έμπνευσης και ανάλογης εισήγησης. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πρέπει να μας οφείλουν χάριτες γιατί με αφορμή το σχόλιό μας πληροφορήθηκαν οι Σερραίοι πόσο υπερδραστήριο τοπικό συμβούλιο έχουν εκλέξει. Δ.Ν. nnn

Tιμητική διέλευση μαχητικών αεροσκαφών F16 άνωθεν της πόλης των Σερρών Aπο την αντιπεριφέρεια Σερρών έγινε γνωστό ότι σήμερα Τετάρτη, περίπου στις 11 το πρωί, θα διέλθει άνωθεν της πόλης των Σερρών ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών F16, της πολεμικής μας αεροπορίας. τιμώντας την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. «Σ.Θ.» nnn

Μητέρα η Νάντια Δερέμπεη Τη χαρά της μητρότητας έζησε πριν λί-

ΤΕΤΑΡΤΗ 28.10.2020

γες ημέρες η δημοσιογράφος Νάντια Δερέμπεη. Την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο κοριτσάκι. Χαρούμενη την ημέρα των γενεθλίων της (26 Οκτωβρίου) δημοσιοποίησε το ευχάριστο γεγονός για την ίδια και τον σύζυγο της Μιχάλη Βενέτη. Μετέφερε την αισιοδοξία που αναπόφευκτα φέρνει η γέννηση ενός παιδιού λέγοντας ότι κρατώντας στην αγκαλιά της το υπέροχο δώρο που τους πρόσφερε ο θεός λίγες ημέρες πριν την επέτειο των γενεθλίων της αισιοδοξεί ότι όλα στο εξής θα πάνε καλύτερα. Ευχές και από το «Σ.Θ.» Να είναι καλότυχο και φωτισμένο το κοριτσάκι τους. Να το μεγαλώνουν και να το καμαρώσουν όπως αυτοί το επιθυμούν. Δ.Ν. nnn

«Εφυγε» ο Λάμπης Φαρδέλας «Eφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών ο Λάμπης Φαρδέλας. Ο εκλιπών ήταν για πολλά χρόνια δερματέμπορος της περιοχής Ηράκλειας. Μαζί με τον αδελφό του Τάκη (Χρήστο) ανέπτυξαν αξιόλογη δραστηριότητα στο χώρο με συνεργασίες και εκτός των ορίων του Νομού Σερρών. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του. Δ.Ν. nnn

Η στάση του διεθνούς Τύπου μπροστά στον Χίτλερ Η καταδίκη του ναζισμού και η αποστροφή για την προσωπικότητα του Χίτλερ δεν ήταν αυτονόητες αντιδράσεις στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1930 - από την άνο-

Καλπάζει ο κορονοϊός στην Ευρώπη

Ο κορονοϊός σαρώνει την Ευρώπη, με πολλές χώρες να υιοθετούν νέα αυστηρά περιοριστικά μέτρα σε μια προσπάθεια να βάλουν φρένο στο δεύτερο κύμα της πανδημίας στη Γηραιά Ήπειρο, που κατέγραψε πάνω από 1,3 εκατ. νέα κρούσματα την περασμένη εβδομάδα,σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Στην Ισπανία η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, στη Γαλλία ο αριθμός των θανάτων αυξάνεται καθώς τα νοσοκομεία πασχίζουν να αντεπεξέλθουν στο κύμα εισαγωγών των ασθενών, ενώ στην Ιταλία, την πρώτη δυτική χώρα που προχώρησε την περασμένη άνοιξη σε γενικό lockdown, οι Αρχές ανακοίνωσαν νέα περιοριστικά μέτρα που, όπως ελπίζουν, θα αποτρέψουν την ανάγκη για ένα νέο lockdown. Ήταν ένα εφιαλτικό Σαββατοκύριακο για την Ευρώπη, που είχε φανεί κάποια στιγμή να θέτει υπό έλεγχο την υγειονομική κρίση. «Σ.Θ.»

δο των Ναζί στην εξουσία τον Ιανουάριο του 1933 μέχρι το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τον Σεπτέμβριο του 1939, αν όχι και μέχρι την είσοδο της Αμερικής στον πόλεμο, τον Δεκέμβριο του 1941, ύστερα από την ιαπωνική επίθεση στο Περλ Χάρμπορ. Στην οικοδόμηση αυτού του πνεύματος αδιαφορίας, αν όχι και χαύνωσης, σημαντικό ρόλο φαίνεται ότι έπαιξε ο διεθνής Τύπος, και πιο συγκεκριμένα οι Γάλλοι, οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί ανταποκριτές στο Βερολίνο της εποχής. Το βιβλίο του Ντανιέλ Σνεντερμάν

(Daniel Schneidermann) «Βερολίνο, 1933. Η στάση του διεθνούς Τύπου μπροστά στον Χίτλερ», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Πόλις, σε μετάφραση Γιώργου Καράμπελα, αποτελεί ένα αποκαλυπτικό χρονικό της γέννησης και της ανάπτυξης αυτού του εκ πρώτης όψεως μάλλον ακατανόητου φαινομένου, το οποίο παρά τη σπουδαιότητά του, και παρά τη σωρεία των ιστοριογραφικών ερευνών για τον ναζισμό, μοιάζει να έχει μείνει στα αζήτητα της Ιστορίας μέχρι και τις ημέρες μας. «Σ.Θ.»

Profile for sertharros

28_10_2020  

28_10_2020  

Advertisement