Page 1

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ Ιδιοκτήτης - Εκδότης: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

ΈΤΟΣ 51ο | ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 14.956 | ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021 | ΤΙΜΗ 0,50 ευρώ

Σταθεροποιητική η εικόνα στην Π.Ε.Σερρών Ομιλία του βουλευτή Σερρών στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων Κ. Μπούμπα

Για την αναβάθμιση του Σχολείου και την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών u

7

Επ’ αόριστον αναστολή λειτουργίας διοδίων στο Λαγκαδά ζητούν οι Σερραίοι πολίτες u

Μεταξύ 10-20 οι νέες μολύνσεις το τελευταίο 15νθήμερο u

Ανάπλαση του πάρκου αίθριον με χώρο ιστορικής μνήμης στο Δήμο Ηράκλειας «Στόχος και η αισθητική αναβάθμιση αλλά και η διευκόλυνση της κυκλοφορίας» δηλώνει ο Γιώργος Κουτσάκης

8

u

Ρομαντικός γάμος στο παρεκκλήσιο Αγίας Σοφίας Σιδηροκάστρου

Ένα Νέο προϊόν από την Αρώνια Κωνσταντινίδης

100% Φυσικός χυμός Μήλου από την γκάμα της Σερραϊκής βιομηχανίας K-HEALTH ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Κοινή πορεία στη ζωή με πολλές εγκάρδιες ευχές για τον Αντώνη και τη Θωμαή u

4

13

u

5

Ο Τάσος Χατζηβασιλείου στο Συμπόσιο Γλυπτικής για τον Εμμ. Παππά

u

5

3


Σ.Θ. [

ΤΕΤΑΡΤΗ 28.07.2021

Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, Αγίου Ακακίου μάρτυρος εν Μιλήτω

[

Ανατολή ήλιου: 06:25 - Δύση ήλιου: 20:38 - Διάρκεια ημέρας: 14 ώρες 13 λεπτά

σαν σήμερα 1794 Ο πρωτεργάτης της γαλλικής επανάστασης Ροβεσπιέρος οδηγείται στη γκιλοτίνα.

Δημήτρης Νότας δήμαρχος Εμμ. Παπά Στις επιτυχίες η χρηματοδότηση για τον εκσυγχρονισμό του σφαγείου.

Αθανάσιος Μασλαρινός δήμαρχος Βισαλτίας Θερμά συλλυπητήρια για την απώλεια του συγγενικού σας προσώπου.

Σελήνη 19.2 ημερών

1823 Ελληνική Επανάσταση του 1821 1913 Με το παλαιό ημερολόγιο που ακολουθούσε ακόμα η Ελλάδα, υπογράφεται η Ειρήνη του Βουκουρεστίου που τερμάτισε το Β’ Βαλκανικό πόλεμο μεταξύ αφ΄ ενός της Ελλάδος, του Μαυροβουνίου, της Σερβίας και της Ρουμανίας και αφ΄ ετέρου της Βουλγαρίας. Με το νέο ημερολόγιο ήταν 10 Αυγούστου. 1914 Η Αυστροουγγαρία κηρύσσει τον πόλεμο στη Σερβία. Έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. 1920 Ο Ελ. Βενιζέλος συνυπογράφει στις Σέβρες την ομώνυμη συνθήκη ειρήνης συμμάχων Αντάντ (συνολικά 18 κρατών), με τη Τουρκία, που πληρούσε όλες τις ελληνικές επιδιώξεις, αλλά που το μέρος που αφορούσε την Ελλάδα ουδέποτε ίσχυσε, λόγω των επακόλουθων ατυχών γεγονότων. (Λόγω των ημερολογιακών διαφορών μεταξύ παλαιού και νέου ημερολογίου, η Συνθήκη των Σεβρών φέρεται και με ημερομηνία 10 Αυγούστου).

ΦΩΤΟγραφήματα

Σερραϊκές συναντήσεις στον Πεζόδρομο της Ασπροβάλτας

Σ

τον πεζόδρομο της Ασπροβάλτας οι σερραϊκές συναντήσεις δίνουν και παίρνουν τα βράδια του Ιουλίου. Πολλοί συμπολίτες μας διαθέτουν παραθεριστικές κατοικίες στην Ασπροβάλτα, το όμορφο παραθαλλάσιο χωριό που αναπτύχθηκε τουριστικά από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Ετσι τα βράδια βλέπει κανείς οικεία πρόσωπα. Το ίδιο σκηνικό θα υπάρχει και τον Αύγουστο. Καλοκαίρι. «Σ.Θ»

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ

Εκδότης – Ιδιοκτήτης: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ Διευθυντής: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑMΠΑΤΖΗΣ ΑρχισυνταξΙα: Αλέξανδρος Αραμπατζής ΣυντΑκτες: Βούλα Αγκαθά, Δημήτρης Νάτσιος ΑρθρογρΑφοι - ΣχολιογρΑφοι: Αθανάσιος Παπανδρόπουλος, Δημήτριος Αραμπατζής, Αθανάσιος Αραμπατζής, Αλέξανδρος Αραμπατζής, Κων/νος Τσαρτσάρης, Χρυσάνθη Ιακώβου, Ελευθερία Ξενοδόχου, Χρήστος Κατσαρός ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ - σελιδοποιηση: Δέσποινα Αρναούτογλου ΕΚΤΥΠΩΣΗ: Νίκος Καραγκιόζης ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ: Κατερίνα Σταυρακίδου ΓΡΑΦΕΙΑ: Βενιζέλου 177 – Σέρρες Τ.Κ. 62 131 ΤΗΛ.: 23210 - 46380 FAX: 23210 - 45200

e-mail: sertharros@yahοo.gr www.sertharros.gr

ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΑ: ΤΗΛ. 23210 - 46380 ΕΤΗΣΙΟΙ ΟΡΟΙ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ Υπουργείων 500 €+ Φ.Π.Α. Τραπεζών 500 €+ Φ.Π.Α. Εταιριών Ν.Π.Ι.Δ. & Ν.Π.Δ.Δ. 500 €+ Φ.Π.Α. Δήμων 500 €+ Φ.Π.Α. Συλλόγων, Σωματείων 200 €+ Φ.Π.Α.

Την σημερινή ημέρα, φίλε Κριέ, με το Τετράγωνο Ήλιου-Ουρανού, ξεχνάς την λογική και γίνεσαι μάλλον νευρικός και απότομος στα λόγια σου, όπως και απρόσεκτος στις μετακινήσεις σου! Έρχονται παρεξηγήσεις και καθυστερήσεις, με κάποια επικοινωνιακά λάθη που θα κάνεις και θα πλήξεις την καλή κοινωνική σου εικόνα, γεγονός που θα αποτρέψει τους άλλους, να συναναστραφούν μαζί σου. Οφείλεις λοιπόν, να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός στην συμπεριφορά σου!

Σήμερα αγαπητέ Ταύρε, οφείλεις να προσέξεις τις μετακινήσεις σου με το Τετράγωνο Ήλιου-Ουρανού! Οπουδήποτε κι αν έχεις σκοπό να πας, φρόντισε να είσαι απόλυτα οργανωμένος! Αναποδιές, ατυχίες και λάθη, μπορεί να προκαλέσουν καθυστερήσεις, προβλήματα και αναβολές, σε οποιαδήποτε μετακίνηση σου! Επίσης, σε κάποιες κοινωνικές σου συναναστροφές, ίσως κάποιοι “ψάχνονται” για καυγά, αλλά εσύ οφείλεις να συγκρατηθείς!

Φίλε Δίδυμε, με το Τετράγωνο Ήλιου-Ουρανού, καλό θα ήταν να κάνεις υπομονή και να συγκρατηθείς, διαφορετικά θα βγάλεις μία συμπεριφορά που δεν θες και δεν σε αντιπροσωπεύει και επιπλέον σε εκθέτει! Μείνε ήρεμος λοιπόν, διότι θα υπάρξουν ρήξεις σημαντικές στις διαπροσωπικές σχέσεις. Αυτό που οφείλεις να κάνεις σήμερα, για το καλό σου, είναι να μην είσαι τόσο καχύποπτος με τους ανθρώπους και να μην δίνεις περισσότερη αξία, από όσο πρέπει σε κάποια πράγματα!

Αγαπητέ Καρκίνε, με το Τετράγωνο Ήλιου-Ουρανού, η οξύθυμη συμπεριφορά σου, αλλά και η τάση σου να συμπεριφέρεσαι υπερβολικά σήμερα, θα προκαλέσει αντιδράσεις από τους γύρω σου, οι οποίοι επίσης βρίσκονται σε ένταση, λόγω της όψης! Είναι κρίμα λόγω νευρικότητας και παρορμητισμού, να προκληθούν ρήξεις σε σημαντικές διαπροσωπικές σου σχέσεις, γι’αυτό κάνε υπομονή, έστω την σημερινή ημέρα!

Φίλε Λέοντα, με το σημερινό Τετράγωνο Ήλιου-Ουρανού, θα τύχουν και κάποιες απρόσμενες υποχρεώσεις που πρέπει να διευθετήσεις άμεσα! Μπορεί ο χρόνος να είναι ελάχιστος, μην ξεχνάς όμως, πως όποιος βιάζεται, σκοντάφτει, γι’αυτό προσοχή! Η αλήθεια είναι πως έχεις αρκετό άγχος, νευρικότητα και δεν ξέρεις πώς να προλάβεις όλες σου τις εκκρεμότητες και πιθανόν να χάσεις την μπάλα!

Αγαπητέ Παρθένε, το Τετράγωνο Ήλιου-Ουρανού σε προειδοποιεί να αλλάξεις συμπεριφορά! Η έπαρση, αλλά και η παρορμητικότητα σου, θα πλήξει την καλή φήμη σου, θα κλονίσει τις κοινωνικές σου σχέσεις και θα χαλάσει τελικά, την προσπάθεια σου να περάσεις όμορφα και διασκεδαστικά! Μπορεί να είσαι ιδιαίτερα δημιουργικός και λαμπερός αυτές τις μέρες, αλλά είσαι αρκετά βιαστικός στον τρόπο που συμπεριφέρεσαι!

Φίλε Ζυγέ, σήμερα με το Τετράγωνο Ήλιου-Ουρανού, εντάσεις και καυγάδες, θα επιβαρύνουν το κλίμα μέσα στο σπίτι και δυστυχώς οι οικογενειακές σχέσεις βάλλονται. Η αιτία είναι κυρίως η προκλητικότητα και η απαιτητικότητα σου. Οφείλεις λοιπόν να παραμείνεις συγκρατημένος, αλλά και ώριμος στην συμπεριφορά σου! Προσοχή επίσης, στις οικιακές συσκευές, όσον αφορά την χρήση τους, διότι αναμένονται ζημιές και βλάβες!

Φίλε Σκορπιέ, οφείλεις σήμερα να αποφύγεις κουτσομπολιά με το Τετράγωνο Ήλιου- Ουρανού, αφού κάποιες αποκαλύψεις, λόγω λαθών ή απροσεξίας, θα εκθέσουν εσένα και ίσως χρειαστεί να απολογηθείς και να έρθεις σε δύσκολη θέση! Εντάσεις, επίσης θα υπάρξουν σε κοινωνικές σχέσεις και σχέσεις με αδέρφια ή γείτονες! Πρόσεχε τα μηνύματα που στέλνεις και σε ποιον! Επίσης, φρόντισε να είσαι συνεπείς στα ραντεβού σου και προσεκτικός στις μετακινήσεις σου!

Αγαπητέ Τοξότη, με το σημερινό Τετράγωνο Ήλιου- Ουρανού, προστάτεψε τα υλικά αγαθά σου από βλάβες, κλοπές ή λάθος χειρισμούς από μέρους σου! Σήμερα θα νιώσεις ότι απειλούνται τα κεκτημένα σου και ίσως αισθανθείς ανασφάλεια και ανησυχία, όσον αφορά την σταθερότητα και τις γερές βάσεις που θεωρούσες πως είχες, σε σημαντικές διαπροσωπικές σχέσεις αλλά και σπουδαίους τομείς της ζωής σου!

Αγαπητέ Αιγόκερε, με το σημερινό Τετράγωνο ΉλιουΟυρανού οφείλεις να δείξεις προσοχή και ψυχραιμία σε εντάσεις, τεταμένο κλίμα, τσακωμούς, καυγάδες, ρήξεις και λάθος παρορμητικά λόγια ή λάθη σε μετακινήσεις! Πρέπει να είσαι ήρεμος και συγκρατημένος επίσης και απέναντι σε εκνευριστικές ή προκλητικές συμπεριφορές από τους άλλους και θα δεις ότι ο κερδισμένος θα είσαι εσύ! Είσαι αρκετά σοφός και λογικός, για να καταφέρεις!

Εσωτερική αναστάτωση και νεύρα, χαρακτηρίζουν την μέρα σου αγαπητέ Υδροχόε, λόγω του Τετραγώνου Ήλιου-Ουρανού! Προσπάθησε να μην είσαι αυτοκαταστροφικός και να μην τα βάζεις με τον εαυτό σου όλη την ώρα! Ωστόσο, μην εμπιστεύεσαι την διαίσθηση σου και το ένστικτο σου, γιατί μάλλον σου δίνουν λάθος συμβουλές και σε οδηγούν σε λάθη! Παρόλο που βάλλεται η διάθεση σου, μία σημερινή αποκάλυψη θα σε βοηθήσει πολύ για τις μελλοντικές σου κινήσεις.

Αγαπητέ Ιχθύ, με το σημερινό Τετράγωνο Ήλιου- Ουρανού, μην χρησιμοποιείς ως σάκο του μποξ έναν καλό φίλο σου και μην είσαι προκλητικός με τα λόγια σου, διότι η υπομονή του άλλου θα εξαντληθεί! Γενικά, μην διεκδικείς σήμερα στόχους και όνειρα με ένταση, γιατί είσαι επιρρεπής σε λάθη, που πιθανόν να σε γυρίσουν πάλι στο μηδέν και να χρειαστεί να αρχίσεις τις προσπάθειες από την αρχή! Ήρθε η ώρα να κατευνάσεις τα πνεύματα στο φιλικό σου περιβάλλον!


CMYK

CMYK

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΤΕΤΑΡΤΗ 28.07.2021Σταθεροποιητική η εικόνα στην Π.Ε.Σερρών Μεταξύ 10-20 οι νέες μολύνσεις το τελευταίο 15νθήμερο

Μ

εταξύ 10 και 20 κυμαίνονται οι νέες μολύνσεις τις τελευταίες 15 ημέρες στη Π.Ε. Σερρών. Ο νομίατρος Σερρών Αναστάσιος Αναστασιάδης εκτίμησε ότι πρόκειται για σταθεροποιητική κατάσταση, αναμενόμενη και φυσιολογική όπως ο αριθμός των εισαγωγών στο Νοσοκομείο Σερρών αφού τα άτομα που μολύνονται είναι νεαρής ηλικίας (20-30 ετών) που δεν έχουν θωρακιστεί με το εμβόλιο. Αυτός είναι και ο λόγος που οι νοσηλευόμενοι είναι λίγοι (χθες το πρωί στο Νοσοκομείο Σερρών νοσηλευόταν επτά

άτομα, έξι στις απλές κλίνες και ένας στη ΜΕΘ). Ο Νομίατρος ανέφερε ότι αυτή την περίοδο όλα τα άτομα νεαρής ηλικίας που δεν έχουν εμβολιαστεί είναι σίγουρο ότι θα νοσήσουν.

Γιώργος Ζαββός:

Ο τρόπος εξυπηρέτησης των πολιτών από τις τράπεζες στο Δήμο Αμφίπολης

Ο

υφυπουργός Οικονομικών έδωσε στοιχεία για το πως θα εξυπηρετούνται οι πολίτες από τις τράπεζες στον δήμο Αμφίπολης Σερρών. «Η κάθε τράπεζα είναι μια ιδιωτική επιχείρηση, που διαθέτει προφανώς τη δική της επιχειρηματική πολιτική και αυτονομία ως προς τη λήψη των αποφάσεών της. Τα θέματα, ιδιαίτερα της ίδρυσης, της λειτουργίας ή και του κλεισίματος των τραπεζικών υποκαταστημάτων, εμπίπτουν στην επιχειρησιακή πολιτική που έχει το κάθε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα». Αυτό ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνου Μπούμπα, σχετικά με την πρόσφατη απόφαση της Τράπεζας Πειραιώς να κλείσει το υποκατάστημά της στην

Αμφίπολη. Ειδικά για το θέμα της Αμφίπολης, ο υφυπουργός είπε πως σύμφωνα με την έγγραφη ενημέρωση που είχε από την Τράπεζα Πειραιώς, στην περιοχή αυτή, όπου κλείνει το υποκατάστημα, θα διατηρηθεί σε κάθε περίπτωση ανοιχτό ένα ΑΤΜ. Οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις του δήμου Ροδολίβους θα μπορούν να εξυπηρετούνται από το υποκατάστημα της τράπεζας στη Νέα Ζίχνη, σε απόσταση 20 χλμ., αλλά και από το ΑΤΜ στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πρώτης Σερρών, που είναι σε απόσταση γύρω στα τέσσερα χιλιόμετρα. Ο υφυπουργός Οικονομικών ανέφερε πως οι τράπεζες υλοποιούν την αναδιάρθρωση του δικτύου τους, εκτιμώντας και μια σειρά παραμέτρων και δεδομένων, όπως είναι το κόστος και η λειτουργικότητα των δι-

κτύων τους. Στο ερώτημα του βουλευτή, εάν το ελληνικό Δημόσιο θα μπορούσε μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να παρέμβει στην διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς για να μην κλείσει το υποκατάστημα, ο υφυπουργός διευκρίνισε πως το ΤΧΣ είναι ένας ανεξάρτητος φορέας και το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει στις αποφάσεις του. Επίσης, υπενθύμισε πως μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, το ΤΧΣ δεν κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών της, αλλά ποσοστό 27%. Στις αναφορές του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης ότι «η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί δια του Στ. Πέτσα, ότι σε κάθε δήμο θα υπάρχει ένα τραπεζικό υποκατάστημα για κοινωνικούς λόγους», ο υφυπουργός Οικονομι-

κών απάντησε πως «η βούληση αυτή της κοινωνικότητας είναι δεδομένη, είτε αυτή αφορά το επίπεδο της λειτουργίας δικτύου, είτε τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, είτε τη μείωση των επιτοκίων, είτε τη μείωση των προμηθειών». Γι’ αυτό, είπε ο υφυπουργός, για το δίκτυο των υποκαταστημάτων έχουμε ζητήσει από τις τράπεζες «να συντονίσουν οι ίδιες τις ενέργειές τους και να δώσουν εναλλακτικές λύσεις, ώστε ακόμα και

ΙΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΑΞΟΝΙΚΟΣ & ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΣ

ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Τ. ΟΡΔΟΥΔΗΣ - Γ. ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΟΣ Ιατροί Ακτινοδιαγνώστες

αν κλείνουν υποκαταστήματα σε μια περιοχή, τουλάχιστον να υπάρχει ένα ώστε να εξυπηρετηθούν οι πελάτες που δεν είναι εξοικειωμένοι ακόμα με τη λειτουργία των αυτόματων. Και θα ήθελα να πω και πάλι, ότι η κυβέρνηση κάνει έκκληση για την αναγκαία κοινωνική ευαισθησία των τραπεζών, όσο και των επιχειρήσεων». Σχετικά με τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, ο υπουργός σχολίασε πως «είναι θετικό αυτό που είδατε τις τελευταίες μέρες, όπου οι τράπεζες αναπτύσσουν και πάλι τον δυναμισμό με νέα επιχειρηματικά σχέδια, επεκτεινόμενες με εξαγορές και συγχωνεύσεις στην Κύπρο και στα Βαλκάνια και πιστεύουμε ότι μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει και θα είναι πάλι οι αδιαμφισβήτητοι leaders της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συνδυάζοντας έτσι το αίτημα για ανάπτυξη και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή μας». Πηγή: www.voria.gr

CMYK

CMYK
ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΤΕΤΑΡΤΗ 28.07.2021

Ανάπλαση του πάρκου αίθριον με χώρο ιστορικής μνήμης στο Δήμο Ηράκλειας - Το έργο θα γίνει με πόρους από το πράσινο ταμείο και τη ΣΑΤΑ και θα παραδοθεί το Σεπτέμβριο - «Στόχος και η αισθητική αναβάθμιση αλλά και η διευκόλυνση της κυκλοφορίας» δηλώνει ο Γιώργος Κουτσάκης Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου

Σ

ε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες στην Ηράκλεια το έργο “Ανάπλαση πάρκου (Αίθριον) στην Δ.Κ. Ηράκλειας Σερρών” συνολικού προϋπολογισμού 165.322,58 € χωρίς ΦΠΑ. Το έργο χρηματοδοτείται από το ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ και από ΣΑΤΑ. Ο στόχος της παρέμβασης είναι διττός εξηγεί στο «Σ.Θ.» ο δήμαρχος Ηράκλειας Γιώργος Κουτσάκης. Αφενός είναι να αναπλαστεί η περιοχή, να υπάρξει αισθητικά αποτέλεσμα και αφετέρου να διευκολυνθεί η κυκλοφορία στη ανατολική πλευρά δίπλα στο Δημοτικό Σχολείο. «Ο χώρος αυτός είχε χαρακτηριστεί ως χώρος στάθμευσης, μετά τη ανάπλαση που είχε γίνει στην κεντρική πλατεία της Ηράκλειας καταργώντας τότε πολλές θέσεις στάθμευσης. Στόχος είναι να ανοίξει ένα κομμάτι του δρόμου αυτού που είχε κλείσει στο παρελθόνυπήρχε το καφέ «Αίθριον»- είχε καταλάβει το χώρο. Ετσι θα ανοίξει ο δρόμος και θα μπορεί να γίνεται ευκολότερα η κυκλοφορία των οχημάτων στην Ηράκλεια».

Χώρος ιστορικής μνήμης εντός του πάρκου Παράλληλα όπως ανέφερε στο «Σ.Θ.» ο δήμαρχος Ηράκλειας Γ. Κουτσάκης στο πάρκο θα δημιουργηθεί και ένας χώρος μνήμης. Και τούτο διότι στο πάρκο υπάρχει η προτομή του Καπετάν Βλάχβεη. Πρόκειται για ιστορική αναφορά της Ηράκλειας και επίσης έχει βρεθεί το θεμέλιο λίθο της Ηράκλειας, όταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος

θεμελίωσε την νέα Ηράκλεια μετά τη επιστροφή των εκτοπισμένων στη Σερβία. Στο χώρο μνήμης συνεπώς θα υπάρχει η προτομή του Καπετάν Βλάχβεη, η θεμέλια λίθος, το μνημείο των εκτοπισμένων του Ποζάρεβατς. Μέσα στην εβδομάδα θα τοποθετηθούν τα ρείθρα των πεζοδρομίων ενώ το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο Σεπτέμβριο.

Οι στόχοι της ανάπλασης Με βάση τη μελέτη οι στόχοι της ανάπλασης είναι: – Η σχεδίαση ήπιων παρεμβάσεων στο πάρκο που θα δώσει την δυνατότητα ζωντάνιας, παρουσίας παιδιών και θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους κατοίκους της περιοχής. Λειτουργικότητα: – Οι πολλές προσβάσεις στο πάρκο δίνουν τη δυνατότητα επίσκεψης του και σύνδεσής του με τους πέριξ δρόμους της περιοχής καθώς και άμεσης λειτουργικής ενότητας με την κεντρική πλατεία. - Σε επίκεντρη θέση προτείνεται κατασκευή με ανισόπεδες ζαρντινιέρες σε διαφορετικά επίπεδα και καθιστικούς χώρους. -Το υπάρχον Ηρώο μεταφέρεται και χωροθετείται σε άλλο τμήμα του πάρκου και δίνει την δυνατότητα εκδήλωσης και κατάθεσης στεφάνων. - Σε άμεση επαφή με τα πεζοδρόμια του κεντρικού δρόμου σχεδιάσθηκαν δύο περιστύλια με λιτούς κίονες δωρικής τεχνοτροπίας που θα τονίζονται με ειδικό φωτισμό και θα προβάλλονται στον χώρο, συνδυαζόμενα με το περιστύλιο της πλατείας.

- Ασύμμετρη σύνθεση όγκων ανεπίχριστου σκυροδέματος προτείνεται σε αγκαλιά στην πρόσβαση του πάρκου από το κεντρικό δρόμο. - Στο κεντρικό πεζοδρόμιο σχεδιάστηκαν οδηγοί τυφλών με τις ανάλογες ράμπες που συνδέονται με την κεντρική πλατεία. - Κρήνη σε επίκεντρη θέση εξυπηρετεί τους επισκέπτες του πάρκου. - Υπάρχουν ακόμα περιοχές με καθιστικούς χώρους ενδιάμεσα στο πράσινο. - Τέλος ο υπόλοιπος χώρος καλύπτεται με χαμηλό και ψηλό πράσινο. - Τα υπάρχοντα δέντρα (εκτός μερικών μικρών δενδρυλλίων) διατηρούνται όπως φαίνεται στο σχέδιο πρασίνου.

Τέλος, ο φωτισμός περιλαμβάνει σε χαρακτηριστικές θέσεις στύλους με φωτιστικά, όπως και προβολείς για την

ανάδειξη των διαφόρων στοιχείων όπως φαίνεται και στην μελέτη.


CMYK

CMYK

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΤΕΤΑΡΤΗ 28.07.2021Ο Τάσος Χατζηβασιλείου στο Συμπόσιο Γλυπτικής για τον Εμμ. Παππά

Κ

οντά στους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο 1ο Συμπόσιο Γλυπτικής του Δήμου Εμμ. Παππά βρέθηκε ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου, για να δει τα μαρμάρινα έργα που προετοιμάζονται, με αφορμή το έργο και τη ζωή του Σερραίου ήρωα της Επανάστασης του 1821. Ο κ. Χατζηβασιλείου επισκέφτηκε το χώρο του παλαιού σχολείου του Εμμ. Παππά, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Δημήτρη Νότα, τον Αντιδήμαρχο Φάνη Δεδούση και τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Γιώργο Πάνο. Ο βουλευτής συζήτησε αναλυτικά με τους καλλιτέχνες και είδε από κοντά τη διαδικασία της δημιουργίας των γλυπτών. Ο κ. Χατζηβασιλείου συνεχάρη τους συμμετέχοντες για τις πρωτότυπες ιδέες τους και

δήλωσε εντυπωσιασμένος από τα έργα που σε λίγο καιρό θα κοσμούν τα χωριά του οικείου δήμου. Επίσης, συνεχάρη τον Δήμαρχο για την πρωτοβουλία και διοργάνωση του συμποσίου, καθώς και τους προέδρους των κοινοτήτων Εμμ. Παππά και Ν. Σκοπού που φιλοξενούν την όλη εκδήλωση. Ο βουλευτής Σερρών τόνισε ότι το συμπόσιο αποτελεί ευκαιρία ανασκόπησης για τον Εμμ. Παππά, αυτή την αγνή εμβληματική μορφή του αγώνα του 1821. «Σήμερα στέλνουμε μήνυμα προς όλους τους Έλληνες ότι ο Εμμ. Παππάς είναι υπόδειγμα ανδρείας. Είναι ένας ήρωας που τοποθετείται στην πρώτη βαθμίδα των μεγάλων αγωνιστών της Επανάστασης», κατέληξε ο κ. Χατζηβασιλείου.

Ένα Νέο προϊόν από την Αρώνια Κωνσταντινίδης 100% Φυσικός χυμός Μήλου από την γκάμα της Σερραϊκής βιομηχανίας K-HEALTH ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ.

Σχηματισμός δικογραφίας για παράβαση της νομοθεσίας περί αλλοδαπών

Ο

ι καταναλωτές σήμερα αναζητούν ολοένα και περισσότερα ποιοτικά προϊόντα που προσφέρουν προστιθέμενη αξία στον οργανισμό τους. Η K–HEALTH ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ πιστή στις αξίες και στις δεσμεύσεις της για την παραγωγή μόνο ποιοτικών και 100% φυσικών προϊόντων, παρουσιάζει τον 100% φυσικό χυμό μήλου. Ο 100% φυσικός χυμός μήλου της K-HEALTH ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ δεν περιέχει νερό, χρώμα, άρωμα, συντηρητικά, διάφορα πρόσθετα, ζάχαρη. Αντιθέτως περιέχει μόνο τον χυμό μήλου, ένα μπουκάλι των 0,250ml. περιέχει χυμό από 500gr καρπό μήλου. Ανακαλύψτε τον νέο 100% φυσικό χυμό μήλο και τα οφέλη στον οργανισμό. Μονάδα παραγωγής: 3ον χιλ. Σερρών – Νεοχωρίου, Σέρρες Τηλέφωνα: 2321076489 τ.κ 62100, Σέρρες, Ελλάδα www.facebook.com/kproducts.gr

CMYK

Α

πό την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Σερρών σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος αλλοδαπού άνδρα, καθώς όπως προέκυψε από την έρευνα, τον Οκτώβριο του 2020, οδηγώντας όχημα με κλεμμένες πινακίδες, μετέφερε 5 αλλοδαπούς που είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα και τους οποίους εγκατέλειψε, μετά από εκτροπή του οχήματος σε περιοχή των Σερρών. Οι αλλοδαποί εντοπίσθηκαν από περιπολούντες αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Προμαχώνα, ενώ το όχημα που χρησιμοποίησαν κατασχέθηκε. CMYK
η Ρουμπρίκα

Γράφει ο Δημ. Αλ. Αραμπατζής

 ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ! Τετάρτη σήμερα 28 Ιουλίου 2021, Μνήμη Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, Αγίας Δροσίδος, Αγίου Τίμωνος. Χρόνια πολλά, χριστιανά, ειρηνικά, ανώδυνα και ανεπαίσχυντα στις εορτάζουσες και εορτάζοντες. ***

Τι σχέση έχει η εμμηνόπαυση με τα ζυμαρικά

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 28.07.2021

Και αυτή είναι μόνο η αρχή: Πλησιάζοντας προς την εμμηνόπαυση, τόσο το σώμα όσο και το μυαλό υφίστανται αλλαγές, οι οποίες προκαλούν απογοήτευση. Πολλές γυναίκες αποφεύγουν να συμβουλευτούν κάποιο ειδικό και υποφέρουν σιωπηλά. Γνωρίζοντας όμως τι πρέπει να περιμένετε και πώς να διαχειριστείτε αυτές τις αλλαγές, έχετε ήδη απαλλαγεί από ένα μέρος του άγχους. Δείτε ποιες αλλαγές υφίσταται μία γυναίκα μετά τη συμπλήρωση της τέταρτης δεκαετίας. Σύγχυση: Αν ξεχνάτε συχνά, δεν σημαίνει ότι αντιμετωπίζετε πρόωρη άνοια. Μικρή έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες που πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση είναι πιο πιθανό να ξεχνάνε απλά καθημερινά πράγματα. Σε κάθε περίπτωση και για να σας φύγει το άγχος, συμβουλευτείτε ειδικό, ο οποίος θα σας υποβάλει σε ένα πολύ απλό τεστ για να αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο. Είναι επίσης σημαντικό να «ρίξετε» τους ρυθμούς και να χαλαρώσετε για να διαπιστώσετε αν αυτό βοηθάει. Ακράτεια: Εγκυμοσύνες, τοκετοί, εμμηνόπαυση, προκαλούν απώλεια του ελέγχου της ουροδόχου κύστης .

 Η κατανάλωση πολλών μακαρονιών, ρυζιού και εν γένει ζυμαρικών αυξάνει την πιθανότητα πρόωρης εμμηνόπαυσης στις γυναίκες, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Αντίθετα, τα πολλά λιπαρά ψάρια και όσπρια τείνουν να καθυστερήσουν την εμμηνόπαυση.

Εκτιμάται ότι το 40% των γυναικών άνω των 40 εκδηλώνουν το σύμπτωμα όταν βήχουν, φτερνίζονται ή γελούν έντονα. Τριχόπτωση: Ο όγκος των μαλλιών παρουσιάζει αυξομειώσεις στη διάρκεια της ζωής μας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Τζάνετ Κέιντ του Πανεπιστημίου του Λιντς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό επιδημιολογίας Journal of Epidemiology and Community Health, ανέλυσαν στοιχεία για 914 γυναίκες που είχαν εμμηνόπαυση σε ηλικία 40 έως 65 ετών (στη μέση ηλικία των 51 ετών). Η ηλικία της εμμηνόπαυσης συσχετίσθηκε με τη διατροφή κάθε γυναίκας.

Στην εγκυμοσύνη τα μαλλιά είναι πιο πλούσια και υγιή, ενώ οι ορμονικές αλλαγές στην εμμηνόπαυση προκαλούν τριχόπτωση. Με τη χρήση των κατάλληλων προϊόντων, μπορείτε να τονώσετε τα μαλλιά σας, αλλά αν η τριχόπτωση είναι σοβαρή, ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει κάποιο φάρμακο που διεγείρει την ανάπτυξη των τριχών.

Διαπιστώθηκε ότι όσες έτρωγαν μια έξτρα μερίδα ζυμαρικών ή ρυζιού τη μέρα, έφθαναν σε εμμηνόπαυση περίπου ενάμισι έτος νωρίτερα από το μέσο όρο. Επίσης τα πολλά σνακ σχετίζονταν με πρόωρη εμμηνόπαυση.

Τριχοφυΐα στο πρόσωπο: Καθώς μία γυναίκα μεγαλώνει πέφτουν τα οιστρογόνα, οι γυναικείες ορμόνες, και ανεβαίνει η τεστοστερόνη, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο να αναπτυχθεί τριχοφυΐα στο πρόσωπο, στο πηγούνι και άλλα σημεία του σώματος.

Αντίθετα, η καθημερινή κατανάλωση μιας μερίδας λιπαρού ψαριού (με πολλά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα) σχετιζόταν με καθυστέρηση της εμμηνόπαυσης κατά τουλάχιστον τρία χρόνια.

Η λύση φυσικά δεν είναι άλλη από την αποτρίχωση και ευτυχώς υπάρχουν πολλές μέθοδοι για να επιλέξετε.

Επίσης η διατροφή που είναι πλούσια σε όσπρια, καθώς και η λήψη αυξημένων ποσοτήτων βιταμίνης Β6 και ψευδάργυρου, καθυστερούν την εμμηνόπαυση κατά περίπου ένα έτος.

Γκρίζες τρίχες παντού: Τα γκρίζα μαλλιά αποτελούν σύμπτωμα της γήρανσης, είναι όμως άβολο όταν εμφανίζονται και στα πιο απόκρυφα σημεία, ειδικά όταν είστε σε νέα σχέση.

Η κατανάλωση πολύ κρέατος σχετίζεται με εμμηνόπαυση ένα έτος αργότερα σε σχέση με τη φυτοφαγική διατροφή που αποφεύγει το κρέας.

Το 50% των ανθρώπων είναι μόνοι από επιλογή ή λόγω των συγκυριών, είναι λοιπόν πολύ πιθανό να ξεκινήσουν μια νέα σχέση γύρω στα 50 και οι λευκές τρίχες στην ευαίσθητη περιοχή συχνά προκαλούν αμηχανία.

Οι γυναίκες που έχουν πρόωρη εμμηνόπαυση, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης και καρδιοπάθειας, ενώ από την άλλη η καθυστερημένη εμμηνόπαυση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, της μήτρας και των ωοθηκών, όπως γράφει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η λύση είναι και πάλι η αποτρίχωση ή η χρήση βαφής. Προσοχή: Μην χρησιμοποιήσετε βαφή μαλλιών που έχει χημικά, αλλά ειδική βαφή σχεδιασμένη για την ευαίσθητη περιοχή.

Οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι η ηλικία της εμμηνόπαυσης επηρεάζεται από την πολύπλοκη αλληλεπίδραση γενετικών, περιβαλλοντικών και διατροφικών παραγόντων, καθώς και του τρόπου ζωής.

Εξάψεις: Έως 80% των γυναικών έχουν εξάψεις στην εμμηνόπαυση, ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι για κάποιες διαρκούν από 7 έως 11 χρόνια.

***

Μοιραστείτε το πρόβλημα με τον γυναικολόγο σας, ο οποίος μπορεί να σας προτείνει θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης ή κάποια αγωγή χωρίς ορμόνες, όπως αντικαταθλιπτικά.

Οι 8 δυσάρεστες αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα της γυναίκας μετά τα 40

Δυσφορία στο σεξ: Ο κύριος λόγος που συμβαίνει αυτό είναι η κολπική ξηρότητα λόγω της μείωσης των οιστρογόνων, που έχει ως αποτέλεσμα τον πόνο κατά το σεξ και την απώλεια της επιθυμίας. Η χρήση λιπαντικού θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε το πρόβλημα. Αν αυτό δεν είναι αρκετό, ο γυναικολόγος θα σας καθοδηγήσει προτείνοντάς σας πιο δραστικές λύσεις. Έλλειψη επιθυμίας για σεξ: Τα σεξουαλικά προβλήματα στη μέση ηλικία είναι συνηθισμένα και ο πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ δεν είναι ο μόνος λόγος που οι γυναίκες το αποφεύγουν. Το άγχος της ηλικίας παίζει πολύ μεγάλο ρόλο, ενώ η λήψη αντικαταθλιπτικών επίσης συμβάλλει στη μείωση του ενδιαφέροντος για σεξ. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να αποκλείσετε το ενδεχόμενο η αδιαφορία για το σεξ να οφείλεται σε θέματα υγείας όπως ένα πρόβλημα του θυρεοειδούς ή η καρδιακή νόσος.

 Δειλά-δειλά εκεί γύρω στα 40, μπορεί να χρειαστεί να βάλετε το πρώτο σας ζευγάρι γυαλιά για να διαβάζετε πιο ξεκούραστα.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΤΕΤΑΡΤΗ 28.07.2021Ομιλία του βουλευτή Σερρών στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων Κωνσταντίνου Μπούμπα

Για την αναβάθμιση του Σχολείου και την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών

Ο

βουλευτής Σερρών Κωνσταντίνος Μπούμπας στην ομιλία του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων με θέμα διάταξης: "Αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις" ανέφερε τα εξής:

του και να εξειδικευτεί. Επειδή, χθες μιλούσαμε Kirban, κύριε Φίλη, έχει πει και κάτι άλλο ότι η σωστή παιδεία δεν είναι αυτή η οποία θα σας σπρώξει στον οίκο της παιδείας, αλλά αυτή που θα σε οδηγήσει στο κατώφλι του μυαλού σου. Αυτό το κατώφλι πρέπει να βρούμε.

Είχα σκοπό να μη μιλήσω κύριοι συνάδελφοι αλλά πάντα ένα νομοσχέδιο που αφορά το μέλλον του τόπου -τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών τους και τα εγγόνια μας- πάντα προκαλεί ένα ερέθισμα, μια φιλοσοφική στοχαστική σκέψη. Θέλω να πιστεύω ότι κανείς δεν θέλει να πυροδοτήσει το κλίμα.

Η αξιολόγηση είναι μια μοντέρνα λέξη από το άξιος και λέγω. Δεν υπήρχε στην αρχαιότητα. Το άξιος έρχεται, βέβαια, από την αρχαιότητα, αλλά φανταστείτε στις αναλύσεις που γίνονται -γιατί νομίζω ότι όταν νομοθετούμε στην παιδεία, πρέπει να ακολουθήσουμε μία επικονίαση πολλών κρατών- να πάρουμε τα καλά, να τα συνθέσουμε και με βάση τη δική μας νοοτροπία να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα εκπαιδευτικό σύστημα με όσο το δυνατόν λιγότερα λάθη. Θεωρώ, ότι αυτό το νομοσχέδιο της εκάστοτε εξουσίας που έχει τα λιγότερα λάθη είναι και το πιο πετυχημένο. Γιατί λάθη θα γίνουν ούτως η άλλως.

Ο καθένας θέλει από την πλευρά του να υπερασπιστεί την ιδεολογική του πλεύση και καμιά φορά ανεβαίνουν οι τόνοι, αλλά ειλικρινά πιστεύω ότι αυτό το επίπεδο στο θέμα της συζήτησης που αφορά το μέλλον της νεολαίας, δηλαδή το φυτώριο και το μέλλον αυτού του κράτους, γιατί παιδεία είναι το μέλλον. Είναι το μέλλον που πολλές φορές λέγεται ότι το παρελθόν είναι το μέλλον που έρχεται από άλλη πόρτα. Θα πρέπει να κρατήσουμε και κεκτημένα του παρελθόντος αλλά να δούμε και τι μπορούμε να αλλάξουμε προς όφελος των παιδιών. Έχουμε ανησυχίες και επιφυλάξεις εμείς,. κυρία Υπουργέ, απέναντι σε αυτό το οποίο λέτε ότι σε τρεις πυλώνες θα αλλάξει η εκπαίδευση. Δηλαδή, σε ότι αφορά την αξιολόγηση των στελεχών της εκπαίδευσης κάμπτοντας κάποια γραφειοκρατικά εμπόδια. Το δεύτερο ότι θα ενισχυθεί το παιδαγωγικό έργο και τρίτον ότι θα υπάρχει στήριξη εκπαιδευτικών και παιδιών. Γιατί παρακολουθώντας και τη συνέντευξη σας στην Καθημερινή σ’ αυτούς τους τρεις πυλώνες στον κύριο Λακασά αναφερθήκατε αναλυτικά. Σε ό,τι αφορά το παιδαγωγικό έργο έχουμε επιφυλάξεις σε αυτό που λέγεται πολλαπλό βιβλίο, διότι υπάρχει μία βιομηχανία διδακτικού έργου και όπως είπα και προχθές στην εκπαίδευση και γενικότερα στην παιδεία η αφετηρία είναι η ίδια για όλους, ισόποσα, ισονομία, ισορροπία. Ο τερματισμός μπορεί να είναι διαφορετικός ανάλογα με τις βλέψεις, τις δυνατότητες, τις κοινωνικές, τις βιολογικές για να εμπλουτίσει τις γνώσεις

Απέναντι, λοιπόν, στην αξιολόγηση ο αποδέκτης των υπηρεσιών της εκπαίδευσης -πρέπει όλοι να το παραδεχθούμε- ποιος είναι; Το παιδί και ο γονέας. Ο γονέας στην Ελλάδα, ο γονέας Έλληνας είναι ένας μικρός βασιλιάς, ο οποίος ενδιαφέρεται για το παιδί του. Αυτή είναι η νοοτροπία του. Από το νηπιαγωγείο τον ρωτάει: Έφαγες καλά; Σας μίλησε σήμερα η δασκάλα; Πέρασες καλά; Θέλεις να πηγαίνεις στο σχολείο; Αυτό, λοιπόν, συνεχίζεται μέχρι και στο πανεπιστήμιο τουλάχιστον στο 1ο έτος που πληρώνει ο πατέρας ή η μητέρα τα δίδακτρα -και πληρώνουν πολλά οι Έλληνες γονείς- αλλά είναι υπερήφανοι για τα παιδιά τους. Γιατί θέλουν πραγματικά να εκπαιδευτούν, αλλά πάνω απ’ όλα να παιδευτούν. Να παιδευτούν με την καλή έννοια, γιατί πολλές φορές το σχολείο λένε κάποιοι συγγραφείς μας μαθαίνει ότι τελικά δεν ισχύει σ’ αυτόν τον κόσμο πολλές φορές. Αλλά, το ποσοστό κρίσης

είναι απέναντι στο δάσκαλό του το ίδιο το παιδί. Είναι ο πιο αυστηρός αξιολογητής. Αρχίζει ο γονιός από τη μικρή ηλικία από το νηπιαγωγείο και το δημοτικό και όσο ανεβαίνει ηλικιακά αν δείτε την κλίμακα που λένε κάποιοι ψυχολόγοι εκεί πραγματικά η κρίση περνάει στον μαθητή – σπουδαστή - φοιτητή. Και ρωτώ, γιατί αυτό γίνεται σε κάποια πανεπιστήμια στον κόσμο και υπάρχουν μελέτες να προχωρήσει και στις μικρές βαθμίδες της εκπαίδευσης. Για παράδειγμα στο Yton, στη Βοστόνη και στη Φιλανδία συζητάμε πλέον ψηφιoποιημένα να ρωτάνε τους γονείς και τους μαθητές για την αξιολόγηση των δασκάλων. Ξέρετε είναι πολύ δημοκρατικό και δίκαιο. Φανταστείτε στο ψηφιοποιημένο κράτος που έχουμε εμείς και έρχονται αλλεπάλληλα μηνύματα «κάντε σε πέντε μέρες το εμβόλιο, κάντε το σε τέσσερις, αύριο είναι το ραντεβού σας με το συγκεκριμένο κέντρο εμβολιασμού». Φανταστείτε αυτό κάποια στιγμή να γίνει στην εκπαίδευση, να γίνει στην παιδεία. Θα είναι πραγματικά πολύ καλό να έρχεται στον γονιό ένα μήνυμα και να του υπενθυμίζει προαιρετικά αν θέλει να απαντήσει σε κάποιες ερωτήσεις του Υπουργείου Παιδείας για την αξιολόγηση των δασκάλων του παιδιού του. Όχι τιμωρητικά, προαιρετικά. Είστε ευχαριστημένος από την συμπεριφορά του δασκάλου; Είστε ευχαριστημένος από την πειθώ; Είναι χαρούμενο το παιδί σας όταν γυρίζει από το σχολείο; Δεν υπάρχει πιο δημοκρατικό και πιο ακριβοδίκαιο, πιστεύω ακράδαντα, από αυτή την αξιολόγηση. Ο γονιός και ο μαθητής που είναι οι αποδέκτες των υπηρεσιών της εκπαίδευσης είναι ο καλύτερος αξιολογητής. Για να μην μακρηγορώ, για να διαχειριστώ το χρόνο, ζητώ λίγο την κατανόησή σας κύριε Πρόεδρε. Υπάρχουν και άλλα πολλά σημεία τα οποία θα πρέπει να δούμε σε ότι αφορά την αυτονομία των σχολείων. Χθες είχατε φύγει κυρία Υπουργέ κάποια στιγμή, επιστρέψατε. Αυτό που είπατε ότι δεν μιλάτε

για χορηγίες μιλάτε για δωρεές. Εγώ προσπάθησα να ερμηνεύσω επειδή είστε και νομικός το 436 άρθρο του Αστικού Κώδικα που δεν δίνει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη χορηγία και στην δωρεά. Αρκεί να υπάρχει μία αμφοτεροβαρής σωστή σύμβαση. Άρα, λοιπόν, εκεί θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, γιατί μπορεί να δημιουργηθούν σχολεία δύο και τριών ταχυτήτων ανάλογα σε ποιες περιοχές είναι και τι δωρεές λαμβάνουν. Και μπορεί να μπει και κάτι άλλο, ένας γονιός -το είπα και προχθές- μπορεί να δώσει μια γενναία δωρεά στο σχολείο. Θέλοντας και μη αυτό το παιδί θα χαίρει ειδικής προνομιακής μεταχείρισης. Σε ότι αφορά την Εκκλησιαστική Παιδεία πρέπει να σας πω ότι η φωνή της εκκλησίας ακούστηκε. Υπάρχουν όμως πάρα πολλοί μητροπολίτες που απέστειλαν επιστολές και θα το καταθέσω και στα πρακτικά. Υπάρχει απόφαση από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο που λέει να μην κλείσουν οι εκκλησιαστικές ακαδημίες. Νομίζω, λοιπόν, ότι και αυτήν την παράμετρο πρέπει να τη λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη. Υπάρχουν, λοιπόν και αυτοί που λένε κρατήστε τη Θεσσαλονίκη και τα Γιάννενα στην ανώτατη βαθμίδα της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης. Πάω τώρα σε κάποιες αδικίες -που εγώ θα το πω- και σας προετοιμάζω εντός εισαγωγικών αν θέλετε να απαντήσετε έστω και στην Ολομέλεια κυρία Υπουργέ και κυρία Υφυπουργέ. Υπάρχει μια αδικία που έγινε σε 250 πολύτεκνους. Αυτό έγινε το 2010 θα το επαναλάβω ήταν με τον νόμο 3255 του τότε Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, όπου έδινε τα εχέγγυα να διοριστούν αυτοί οι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί εκτός ΑΣΕΠ για να βοηθηθούν και δημογραφικά -αν θέλετε- και κοινωνικά. Έρχεται η κυρία Διαμαντοπούλου το 2010 με το ν.3848 και καταργεί αυτά τα προνόμια, αλλά τους δίνει την ελπίδα ότι θα τους διορίσει. Είναι 250 ψυχές. Υπάρ-

χουν πολλοί ομοϊδεάτες σας Νεοδημοκράτες Βουλευτές, κυρία Υπουργέ, που σας απέστειλαν επιστολή και ζητούν να αρθεί αυτή η αδικία. Μάλιστα, πολλοί εξ αυτών υπήρχαν και στην αίθουσα. Θα το πουν μόνοι τους δεν θα πω εγώ ποιοι είναι. Και ρωτώ: υπάρχει αυτή η υπόσχεση και έχετε υπερκεράσει κάθε νομοθετικό αγκύλωμα σε ότι αφορά το Νομικό Συμβούλιο και το Υπουργείου Παιδείας, που λέει ότι μπορείτε να το πράξετε. Άρα, λοιπόν, είστε διατεθειμένη εφόσον είστε και η ίδια -υπηρετείτε τη νομική επιστήμη, είστε επιστήμονας πάνω στη νομική- να το δείτε αυτό το θέμα με τους 250 πολύτεκνους που αδικούνται από το 2010; Η δεύτερη αδικία είναι με τους εισακτέους σε διαγωνισμό του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού του 2008, που κάποιοι συνάδελφοί τους έχουν πάει στα δικαστήρια και έχουν δικαιωθεί. Δεν είχαν, όμως, όλοι την οικονομική δυνατότητα να προσφύγουν στους νομικούς και έχουν μείνει απ’ έξω. Τι γίνεται με αυτούς; Γιατί έχουν διοριστεί κάποιοι με χαμηλότερη βαθμολογία και έχουν μείνει εκτός ΑΣΕΠ από διαγωνισμό του 2008 κάποιοι εκπαιδευτικοί. Τι γίνεται με αυτούς; Θα ικανοποιηθεί το αίτημα μόνον αυτών που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη; Είναι κάποια ζητήματα που εγώ πιστεύω στην ευαισθησία σας, πιστεύω στην διορατικότητα σας και στην ικανότητά σας να το δείτε, για να καμφθούν κάποιες κοινωνικές αντιξοότητες. Γιατί εκείνο που μετράει είναι η αγαστή συνεργασία ανάμεσα στον πολίτη που αυτός είναι ο άρχοντας, ο βασιλιάς που λέμε, που μας ψηφίζει. Δια της ψήφου του εκλεγόμαστε ώστε να υπάρχει αυτή η αγαστή σχέση πολιτείας και πολίτη. Σας ευχαριστώ. Θα τα πούμε στην Ολομέλεια.
ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

επικαιρότητα

ΤΕΤΑΡΤΗ 28.07.2021

Επ’ αόριστον αναστολή λειτουργίας διοδίων στο Λαγκαδά ζητούν οι Σερραίοι πολίτες

Π

ολίτες των Σερρών καταγγέλλουν πως τα διόδια αν και θα έπρεπε να είναι πλευρικά, κατασκευάστηκαν ως μετωπικά δημιουργώντας τεράστιες ουρές. Την επ’ αόριστον αναστολή λειτουργίας των διοδίων στον Λαγκαδά, τα οποία προς το παρόν διέκοψαν τη λειτουργία τους, ζητά με επιστολή προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή και τον πρόεδρο της «Εγνατία Οδός» η «Κίνηση Σερραίων πολιτών ΟΧΙ στα Διόδια». Η επιστολή κοινοποιήθηκε παράλληλα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης και την Τροχαία Θεσσαλονίκης. Όπως καταγγέλλουν τα μέλη της Κίνησης, τα διόδια παρά το γεγονός ότι έπρεπε να είναι πλευρικά, όπως είχε προβλεφθεί, είναι μετωπικά με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστιες ουρές και μεγάλες καθυστερήσεις στην κυκλοφορία των οχημάτων. Σημειώνεται πως ο ίδιος ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζι-

κώστας είχε χαρακτηρίσει προβληματική τη θέση των διοδίων στον Λαγκαδά κατά την άφιξή του στις Σέρρες προ ημερών, σημειώνοντας πως η Περιφέρεια θα εισηγηθεί τη μεταφορά τους. Αναλυτικά η ανακοίνωση της «Κίνησης Σερραίων πολιτών ΟΧΙ στα Διόδια» «Στις 14-07-2021 άνοιξαν τα διόδια στο Λαγκαδά - Δερβένι. Αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστιες ουρές, με μεγάλες καθυστερήσεις που ξεπερνούν μέσω όρο τα 20 λεπτά!!!, διότι κατασκευάστηκαν πάνω σε αυτοκινητόδρομο ως πλευρικά???. Δηλαδή, δεν φτάνει που πληρώνουμε, έχουμε τεράστια προβλήματα στον χρόνο προς τις εργασίες μας!! Καταθέσαμε καταγγελίες στην Αστυνομία-τροχαία, στην Εγνατία οδό προφορικά, στην Εισαγγελία κλπ. για την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Όπως καλά γνωρίζεται η κατασκευή των Διοδίων αυτών είναι πλευρικά διόδια. Στην

πραγματικότητα όμως είναι μετωπικά!! Και όπως γνωρίζεται καλύτερα από εμάς, μετωπικά Διόδια στον Λαγκαδά δεν προβλέπονται. Ξέρετε ότι πλευρικά δεν μπαίνουν σε αυτοκινητόδρομο και μάλιστα σε στροφές. Πλευρικά μπαίνουν σε έξοδο του αυτοκινητοδρόμου, όχι

πάνω στον αυτοκινητόδρομο. Πάνω στον αυτοκινητόδρομο τα διόδια είναι μετωπικά!! Και μετωπικά στον Λαγκαδά δεν προβλέπονται. Κατόπιν των παραπάνω νόμιμα ανεστάλησαν τα διόδια στον Λαγκαδά και θα πρέπει να ανασταλούν επ αόριστο λόγο

της μη νόμιμης τοποθέτησης τους και μάλιστα ως πλευρικά ενώ είναι μετωπικά! Κ. Τζιτζικώστα, στην Περιφέρειας σας γίνονται τα παραπάνω. Η Κίνηση Σερραίων πολιτών ΟΧΙ στα Διόδια». Πηγή: www.voria.gr

Παπαευαγγέλου: Δύο δόσεις εμβολίου για τα παιδιά 12 – 15 ετών

Δ

ύο δόσεις εμβολίου κατά της Covid-19 θα κάνουν τα παιδιά ηλικίας 12 – 15 ετών, δήλωσε η η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, μιλώντας για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα. Επιπλέον, τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας σε ό,τι αφορά τα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα 12-17 ετών, ενώ αναφερόμενη στη μετάλλαξη Δέλτα σημείωσε ότι «βλέπουμε πολλά κρούσματα σε μικρότερες ηλικίες και γι’ αυτό είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός

των παιδιών». Σε ό,τι αφορά τα τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας, η κ. Παπαευαγγέλου, μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε ότι αφορούν κυρίως σε αγόρια 16 ετών μετά την δεύτερη δόση, με ήπια όμως συμπτώματα. Σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, ανέφερε ότι θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, ενώ πρόσθεσε ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ. Επισήμανε ωστόσο δεν θα

φτάσουμε στα επίπεδα του προηγούμενου Απριλίου. «Αισιοδοξούμε ότι το νέο κύμα θα είναι πιο ήπιο σε νοσηλείες», είπε, δηλώνοντας σίγουρη ότι τα παιδιά θα εμβολιαστούν όταν επιστρέψουν από

τις διακοπές, ενώ κάλεσε τους γονείς να μην ανησυχούν για τα εμβόλια. Τέλος αναφερόμενη στους αρνητές των εμβολίων είπε πως «μας πληγώνει όταν ένας υγειονομικός μιλάει κατά των εμ-

βολίων» και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει οι πολίτες να ακουν τα θεσμικά όργανα», τονίζοντας μάλιστα ότι «τα παιδιά αφού εμβολιαστούν αναπτύσσουν περισσότερα αντισώματα». Πηγή: Καθημερινή


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

επικαιρότητα

ΤΕΤΑΡΤΗ 28.07.2021Λευτέρης Αβραμάκης:

«Ο πρωθυπουργός εμπαίζει τους εργαζόμενους με την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% τη στιγμή που το κόστος ζωής πολλαπλασιάζεται καθημερινά»

Μ

ε αφορμή τη «συμβολική» αύξηση κατώτατου μισθού που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε: «Η αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι τουλάχιστον κοροϊδία και εμπαιγμός για τους εργαζόμενους. Τα ευάλωτα νοικοκυριά όσων αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, που έχουν να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα το κύμα ανατιμήσεων (με τις αυξήσεις βασικών αγαθών, καυσίμων και ρεύματος να κυμαίνονται μεταξύ 10 και 20%) και τη μείωση των εισοδημάτων τους από το πρόσφατο εργασιακό νομοσχέδιο (δωρεάν υπερωρίες, διεύρυνση υπερεργασίας, μείωση αντιτίμου υπερωριών, ευέλικτο ωράριο), θα λάβουν μια αύξηση περίπου 2%.

Η «συμβολική» αυτή αύξηση, προκαλεί τουλάχιστον θυμηδία, καθώς δεν ανταποκρίνεται σε καμία περίπτωση στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων ενώ κινείται καταφανώς σε αντίθετη κατεύθυνση από την Ευρωπαϊκή Ένωση που ζητά να προσαρμοστούν οι κατώτατοι μισθοί στις χώρες μέλη σε ύψος που να καλύπτονται αξιοπρεπώς οι βασικές ανάγκες των εργαζομένων. Οι αυξήσεις στα ενοίκια, στα βασικά αγαθά, στο ρεύμα και στα καύσιμα, εξανεμίζουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, έχουν μειώσει σημαντικά την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων προκαλώντας εμφανή ύφεση στην αγορά. Ταυτόχρονα, και παρά τις στατιστικές αλχημείες της κυβέρνησης η ανεργία διογκώνεται και ο πληθυσμός που χαρακτηρίζεται μη ενεργός οικονομικά διαρκώς αυξάνεται.

Η κυβέρνηση πιστή στους νεοφιλελεύθερους δογματισμούς της συγκρατεί ουσιαστικά τους μισθούς επιδιώκοντας δήθεν την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Η αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης δεν μπορεί να αντισταθμιστεί από τις επικοινωνιακές της στρατηγικές διότι πολύ απλά όλοι οι πολίτες διαπιστώνουν ότι μπορούν να καλύψουν όλο και πιο δύσκολα τις βασικές τους ανάγκες ενώ ο εμπορικός κόσμος βιώνει την όλο και μεγαλύτερη μείωση της ζήτησης και την κατάρρευση των τζίρων. Μόνη απάντηση στην κυβερνητική πολιτική που τροφοδοτεί διαρκώς την ύφεση είναι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για τη στήριξη των εργαζομένων που αν εφαρμοστούν θα αυξήσουν την αγοραστική δύναμη των

Κλιματιζόμενες αίθουσες και οδηγίες για την πρόληψη των επιπτώσεων από τον καύσωνα

Μ

ε στόχο την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού από τις υψηλές θερμοκρασίες που αναμένεται να σημειωθούν τις επόμενες ημέρες ο Δήμος Σερρών θα διαθέτει από σήμερα Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021 και έως την Τρίτη 3 Αυγούστου 2021 κλιματιζόμενες αίθουσες στη Δ.Ε.Υ.Α.Σ. (ισόγειο) από τις 07:00 έως 22:00 και στην Κ.Ε.ΔΗ.Σ (1ος όροφος) από τις 08:00 έως 15:00. Για τα δεδομένα των κλιματολογικών συνθηκών της χώρας μας, ο καύσωνας αποτελεί εποχιακό φαινόμενο που παρατηρείται κατά τους θερινούς μήνες. Το φαινόμενο αυτό γίνεται πιο έντονο στις πόλεις. Στο πλαίσιο της προστασίας από δυσάρεστες καταστάσεις που ενδεχομένως να προκύψουν λόγω της εμφάνισης υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα προτείνονται οι κάτωθι οδηγίες πρόληψης: ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΣΤΕ ΕΓΚΑΙΡΑ – ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ 112 ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ 199

ΕΚΑΒ 166 Αποφεύγουμε την άσκοπη έκθεση στον ήλιο. Μένουμε σε σκιερά και δροσερά μέρη μακριά από το συνωστισμό. Αποφεύγουμε τη βαριά σωματική εργασία, ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία, καθώς και το βάδισμα ή το τρέξιμο για πολύ ώρα κάτω από τον ήλιο. Προτιμάμε τα ελαφρά, ανοιχτόχρωμα ρούχα από ύφασμα και φοράμε καπέλο και γυαλιά ηλίου. Τρώμε ελαφρά και μικρά γεύματα και λαχανικά. Πίνουμε άφθονο νερό και χυμούς φρούτων & αποφεύγουμε τα οινοπνευματώδη ποτά. Αν ιδρώνουμε πολύ προσθέτουμε λίγο αλάτι στο φαγητό μας. Κάνουμε χλιαρά ντουζ και αν χρειαστεί τοποθετούμε υγρά

καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό. Μεριμνούμε για τους ανθρώπους που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιοαγγειακά, κλπ). Συμβουλευόμαστε το γιατρό σε περίπτωση συστηματικής λήψης φαρμάκων για τη συνέχιση της αγωγής και της δοσολογίας.

εργαζομένων, θα τονώσουν την εσωτερική κατανάλωση, θα επιτρέψουν την ανάκαμψη των εσόδων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα ανοίξουν θετικούς κύκλους οικονομικής ανάπτυξης. Ως ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία δεσμευόμαστε για: Αποκατάσταση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας

Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, που αναλογεί στο 60% του διάμεσου μισθού με στοιχεία του ΟΟΣΑ, Κατάργηση της υπερεργασίας και η αμοιβή με προσαύξηση 40% από την πρώτη ώρα εργασίας πέραν του οκτάωρου Αύξηση κατά 20% του ωρομισθίου της μερικής απασχόλησης

Υπεγράφη σύμβαση μεταξύ του Αντιπεριφερειάρχη - Προέδρου του Leader και του Δημάρχου Ηράκλειας για το έργο:

«Υλοποίηση και λειτουργία ανοιχτού αμφιθεάτρου στη Σκοτούσσα»

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ Δεν τους εγκαταλείπουμε, εξασφαλίζουμε ένα άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα, λόγω πολυήμερης απουσίας μας ή θερινών διακοπών μας. Ανοίγουμε το σπίτι τη νύχτα για να δροσίζει και το κρατάμε ερμητικά κλειστό τις ζεστές ώρες της ημέρας. ΓΙΑ ΤΑ ΜΩΡΑ ΠΑΙΔΙΑ Ντύνουμε ελαφρά. Προσέχουμε να μην πάθουν αφυδάτωση. Φροντίζουμε να μη μένουν στον ήλιο μετά το μπάνιο στη θάλασσα και να φορούν πάντα καπέλο. ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ Φροντίζουμε να έχουν νερό.

Σ

ύμβαση υπεγράφη χθες Τρίτη 27 Ιουλίου 2021, στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη, στο Διοικητήριο των Σερρών, μεταξύ του Αντιπεριφερειάρχη Σερρών και Προέδρου του Leader κ. Παναγιώτη Σπυρόπουλου και του Δημάρχου Ηράκλειας κ. Γεώργιου Κουτσάκη για το έργο: «Υλοποίηση και λειτουργία ανοιχτού αμφιθεάτρου στη Σκοτούσσα». Το εν λόγω έργο ανέρχεται στο ποσό των 470.000 ευρώ και χρηματοδοτείται 100% στο πλαίσιο του υπομέτρου 19.2 του μέτρου 19, τοπική ανάπτυξη με πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Η σύμβαση υπεγράφη παρουσία του Προέδρου της ΑΝΕΣΕΡ και εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου κ. Δημήτρη Καριπίδη και της Διευθύντριας της ΑΝΕΣΕΡ κας Ελένης Τριανταφύλλου.


10

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

επικαιρότητα

ΤΕΤΑΡΤΗ 28.07.2021

Της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών

2ο Δελτίο Γεωργικών προειδοποιήσεων ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας στη Βαμβακοκαλλιέργεια

Δ

ελτίο εξέδωσε η ΔΑΟΚ της Π.Ε.Σερρών σχετικά με την βαμβακοκαλλιέργεια στο Νομό Σερρών. Στο δελτίο αναφέρονται τα εξής:

ας.

1

Συνεχίζεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα η εξέλιξη της βαμβακοκαλλιέργειας στην Περιφερειακή μας Ενότητα.

Κανένας από τους εχθρούς της καλλιέργειας δεν μας απασχόλησε, μέχρι τώρα, σοβαρά. Τις τελευταίες μέρες του Ιουνίου, έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες προνύμφες της 1ης γενιάς του πράσινου σκουληκιού. Εκδώσαμε φυλλάδιο με οδηγίες για τη σωστή αντιμετώπισή της (έχει αναρτηθεί στις Γ.Π.) και κάναμε μια μεγάλη εξόρμηση ενημέρωσης, προκειμένου οι παραγωγοί να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους. Τελικά η εμφάνιση της 1ης γενιάς ήταν πολύ υποτονική.

Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν, συνεχώς, μετά τις 27 Ιουνίου, πρωίμησαν την καλλιέργεια και εξαλείφθηκε η οψίμηση των 5-7 ημερών που αναφέραμε στο 1ο δελτίο μας.

Η μεγάλη πλειοψηφία των παραγωγών, απασχολημένη με τα ποτίσματα που είναι εντατικά λόγω των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών, δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία και απείχε από χημικούς ψεκασμούς.

Oι περισσότερες βαμβακοφυτείες μπήκαν στην άνθηση μεταξύ 3 και 7 Ιουλίου.

Οι αφίδες, που όπως αναφέραμε στο 1ο δελτίο μας παρουσίασαν κάποιους αξιόλογους πληθυσμούς στις αρχές Ιουνίου, δεν μας απασχολούν πλέον. Τα ωφέλιμα έντομα εξάλειψαν την προσβολή.

. ΣΤΟΧΟΣ

Στόχος του Δελτίου, είναι η έγκαιρη ενημέρωση των παραγωγών για την εξέλιξη της βαμβακοκαλλιέργειας και, κυρίως, για την αποτελεσματική φυτοπροστασία των βαμβακοφυτειών τους.

2

. ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ

Η γενική εικόνα της καλλιέργειας είναι καλή. Κάποια υστέρηση σε περιοχές με ελλειμματικό νερό άρδευσης. Τα φυτά βρίσκονται στο στάδιο της έντονης ανθοκαρποφορί-

3

. ΕΝΤΟΜΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ

Οι Ιασσίδες, που κάποιες χρονιές (2018) εμφάνισαν ση-

μαντικούς πληθυσμούς και προβλημάτισαν τους παραγωγούς, φέτος δεν έχουν αξιόλογη παρουσία και δεν μας απασχόλησαν. Ασήμαντη, μέχρι τώρα, η εμφάνιση του τετρανύχου. Σε κάποιες ταλαιπωρημένες στο φύτρωμα φυτείες παρουσίασε κάποιους πληθυσμούς. Έγιναν ελάχιστες επεμβάσεις για καταπολέμησή του. Εν αναμονή της δεύτερης γενιάς, που εκτιμούμε ότι θα εμφανισθεί τις τελευταίες μέρες του Ιουλίου, εκδώσαμε, νωρίς στις 22 Ιουλίου, οδηγίες αντιμετώπισής της, προκειμένου να αποτρέψουμε την πρόωρη έναρξη «προληπτικών» ψεκασμών, στους οποίους είχαν παρασυρθεί κάποιοι παραγωγοί μας τις προηγούμενες χρονιές. Αυτό το φυλλάδιο με τις οδηγίες μας (έχει αναρτηθεί στις Γ.Π.), το αποστείλαμε στους Δήμους, σε φορείς, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, το αναρτήσαμε στην ιστοσελίδα της Π.Ε., αλλά και το διανέμουμε, σε εκατοντάδες αντίτυπα, στα σημεία συνάθροισης των παραγωγών στα χωριά. Στείλαμε, επίσης, σχετικά γραπτά μηνύματα σε 300 περί-

που παραγωγούς (που έχουμε εγγράψει στο σχετικό μητρώο μας), αξιοποιώντας και αυτή την δυνατότητα που αποδείχθηκε ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο άμεσης πληροφόρησης των βαμβακοπαραγωγών. Με τηλεοπτικές εμφανίσεις μας, επίσης, θα καλέσουμε τους βαμβακοπαραγωγούς να παραμείνουν ψύχραιμοι και να ακολουθήσουν με εμπιστοσύνη τις υποδείξεις μας. Δημιουργήσαμε μια ιστοσελίδα για την βαμβακοκαλλιέργεια: https://vamvaki-serres. blogspot.com Οι συλλήψεις στις παγίδες του πράσινου σκουληκιού ήταν και παραμένουν ακόμα χαμηλές.

4

. ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ – ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ Συστήνουμε, όπως κάθε χρόνο, στους παραγωγούς να φροντίζουν την ισορροπία των φυτειών τους (μεταξύ βλαστικής ανάπτυξης και καρποφορίας), με τη χρήση των δύο βασικών εργαλείων του ενημερωμένου βαμβακοκαλλιεργητή: της άρδευσης και των ανασχετικών. Όπου, παρά το σωστό πότισμα, περισσεύει τάση για υπερ-

βολική ανάπτυξη, αυτή πρέπει να ανακόπτεται με την εφαρμογή ανασχετικών. Εκδώσαμε οδηγίες για την ανάσχεση της υπερβολικής βλαστικής ανάπτυξης (έχουν αναρτηθεί στις Γ.Π.). Σε χωράφια με ιστορικό υπερβολικής βλαστικής ανάπτυξης, οι παραγωγοί έκαναν έγκαιρα τις πρώτες επεμβάσεις. Οι υψηλές θερμοκρασίες που διαρκούν συνεχώς επί πολλές ημέρες (από τα τέλη Ιουνίου), επέδρασαν θετικά στην εξισορρόπηση των φυτειών και μείωσαν την ανάγκη επεμβάσεων για τον έλεγχο της ανάπτυξης των βαμβακοφύτων. Οι παραπάνω επεμβάσεις, πέραν του ζητούμενου ελέγχου της υπερβολικής ανάπτυξης, είναι ωφέλιμες και από την άποψη του «ψησίματος» των τρυφερών φυτών, ώστε να μην είναι ελκυστικά στην επικείμενη δεύτερη γενιά του πράσινου σκουληκιού. Ο αγώνας για την κάλυψη των αυξημένων αρδευτικών αναγκών, αποτελεί την κύρια καλλιεργητική φροντίδα για τους βαμβακοκαλλιεργητές, αυτήν την περίοδο.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

επικαιρότητα

ΤΕΤΑΡΤΗ 28.07.2021

11

Οι τρεις λόγοι που περιόρισαν στο 2% την αύξηση του κατώτατου μισθού Στα 663 ευρώ από 1ης Ιανουαρίου 2022 οι ελάχιστες αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα

Μ

ε άσκηση ισορροπίας σε τεντωμένο σχοινί έμοιαζε η επιλογή του ποσοστού αύξησης του κατώτατου μισθού για το υπουργείο Εργασίας. Από τη μία πλευρά ήταν ολοφάνερη η ανάγκη στήριξης των χαμηλών εισοδημάτων έπειτα από μία δεκαετή κρίση και ύστερα από μία διετία πανδημίας. Από την άλλη, όμως, ήταν επίσης ξεκάθαρη η προσπάθεια για να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις. Με αυτά τα δεδομένα, κρίθηκε από τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη ως συνετή η επιλογή της αύξησης 2% στον κατώτατο μισθό, που θα φτάσει στα 663 ευρώ μικτά, από 650 ευρώ που είναι σήμερα. Η αύξηση θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2022, άρα δίνεται όλος ο απαραίτητος χρόνος στις επιχειρήσεις για να προετοιμαστούν, ώστε να την «απορροφήσουν», χωρίς να προκύψει κύμα «λουκέτων» ή απολύσεων. Ο υπουργός Εργασίας δεν έκρυψε με δήλωσή του ότι «η αύξηση αυτή δεν λύνει τα προβλήματα των εργαζομένων. Όμως ακολουθούμε τον δρόμο της σύνεσης». Σε κάθε περίπτωση, εκτιμήθηκε ότι εάν υπήρχε αύξηση στον κατώτατο μισθό σε επίπεδα που υπερβαίνουν τις αντοχές της οικονομίας και των επιχειρήσεων, θα απέβαινε τελικά σε βάρος των ίδιων των εργαζομένων, καθώς θα οδηγούσε σε: . Κίνδυνο για τη βιωσιμότητα επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία και λειτουργούν στο όριο. Ο κίνδυνος αυτός είναι ιδιαίτερα αυξημένος, καθώς οι κλάδοι που επηρεάστηκαν περισσότερο (εστίαση κ.λπ.) έχουν ταυτόχρονα και υψηλό ποσοστό εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. . Κίνδυνο απολύσεων ή στροφής σε αδήλωτη/ υποδηλωμένη εργασία, λόγω της δυσκολίας απορρόφησης της αύξησης του εργασιακού κόστους εν μέσω ύφεσης. . Περαιτέρω επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, καθώς στο έντονο πλήγμα που είχε ήδη υποστεί, λόγω της οικονομικής κρίσης, προστέθηκαν και οι αρνητικές συνέπειες της πανδημίας (μείωση παραγωγικότητας κατά 6,9% και αύξηση μοναδιαίου κόστους εργασίας κατά 7,9% το 2020).

1 2 3

Ο κατώτατος μισθός σήμερα Στην Ελλάδα ο νομοθετημένος από 1ης Φεβρουαρίου 2019 κατώτατος μηνιαίος μισθός για τους υπαλλήλους ανέρχεται στα 650 ευρώ και το ημερομίσθιο για εργατοτεχνίτες στα 29,04 ευρώ. Δεδομένου ότι στην Ελλάδα καταβάλλονται 14 μισθοί, αυτό αντιστοιχεί σε 758 ευρώ/μήνα. Με την εγκύκλιο 7613/ 395-18-02-2019 του υπ. Εργασίας ορίστηκε ότι τα ανωτέρω ποσά προσαυξάνονται μέχρι και 30% ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας που έχει συμπληρώσει ο/η εργαζόμενος/η προ του 2012. Συνεπώς ο κατώτατος μισθός μπορεί να είναι έως και 195 ευρώ υψηλότερος. Αντίστοιχα από την 1η Ιανουαρίου 2022 ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 663 ευρώ τον μήνα (ή 773,5 ευρώ με αναγωγή των 14 μισθών), ενώ με τις τριετίες φθάνει έως και 198,9 ευρώ υψηλότερα. Το κατώτατο ημερομίσθιο από την 1η/1/2022 διαμορφώνεται σε 29,62 ευρώ. Μεταξύ των 21 κρατών-μελών της Ε.Ε. που έχουν νομοθετημένο κατώτατο μισθό, η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση της κατάταξης όσον αφορά το ύψος του κατώτατου μισθού (11η με βάση τον ονομαστικό και 13η με βάση τα Ισοδύναμα Αγοραστικής Δύναμης). Ειδικότερα: - Μόνο σε εννέα χώρες η αύξηση υπερέβη το 2%, αν λάβουμε υπόψη τον πληθωρισμό και τη συναλλαγματική ισοτιμία (για τις χώρες που δεν είναι μέλη της Ευρωζώνης). Σε έξι χώρες η πραγματική αύξηση ήταν μικρότερη της μίας ποσοστιαίας μονάδας και σε μία ο πραγματικός κατώτατος μισθός μειώθηκε. - Στην Ελλάδα η πραγματική αξία του κατώτατου μισθού αυξήθηκε κατά 1,3% λόγω του αποπληθωρισμού, ενώ περαιτέρω αύξηση της αγοραστικής δύναμης επήλθε από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ερ-

γαζομένων κατά 1,63%. - Η πλειονότητα των χωρών με σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού είναι μικρές και «ανοικτές» οικονομίες, που είχαν έντονη αναπτυξιακή δυναμική πριν από την πανδημία και επλήγησαν πολύ λιγότερο από αυτήν. Επίσης στις δύο χώρες με την υψηλότερη ποσοστιαία αύξηση (Λετονία, Σλοβενία) εφαρμόστηκαν αποφάσεις που είχαν ληφθεί πολύ πριν από την πανδημία. Η σλοβενική κυβέρνηση έσπευσε να δεσμευτεί ότι θα αποζημιώσει, εν μέρει, τις επιχειρήσεις για το αυξημένο εργασιακό κόστος. - Η Ισπανία και η Εσθονία διατήρησαν αμετάβλητο τον ονομαστικό κατώτατο μισθό το 2020, ενώ η πραγματική αύξηση (αφού ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός) ήταν μικρότερη από εκείνη της χώρας μας.

Oι αντιδράσεις Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης άσκησαν χθες σύσσωμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ η ΓΣΕΕ έκανε λόγο για απόφαση «κατώτερη των προσδοκιών και των αναγκών των εργαζομένων». Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «προσχηματική» την αύξηση του κατώτατου μισθού, με την τομεάρχη Εργασίας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου να δηλώνει ότι «η αύξηση κατά 13 ευρώ του μικτού κατώτατου μισθού, δηλαδή μικτή αύξηση του μεροκάματου 0,52 ευρώ, και η δήλωση του κ. Μητσοτάκη ότι είναι μία “συμβολική” απόφαση αποτελούν εμπαιγμό και προσβολή των εργαζομένων». Η κ. Ξενογιαννακοπούλου, μάλιστα, κατήγγειλε ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αφού κράτησε παγωμένο τον κατώτατο μισθό για δύο χρόνια σε αντίθεση με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, αποφάσισε σήμερα μία προσχηματική αύξηση 2%, με την οποία δεν εξάντλησε ούτε καν τα περιθώρια του 4% του πορίσματος του ΚΕΠΕ και της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων». Για «εμπαιγμό» των εργαζομένων έκανε λόγο και το Κίνημα Αλλαγής. «Η Ν.Δ. συνεχίζει να προωθεί το βαθιά συντηρητικό εργασιακό της “όραμα” για τη φθηνή και απαξιωμένη εργασία, με τους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα και συμβάσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά το κόμμα της Φώφης Γεννηματά και σχολίασε: «Η ΓΣΕΕ πρότεινε (μετά τη διετή καθήλωση του κατώτατου μισθού) την άμεση αύξησή του στα 751 ευρώ, πρόταση που απαράδεκτα αγνόησε ο κ. Μητσοτάκης». «Αύξησηπαρωδία» χαρακτήρισε την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού το ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι ουσιαστικά ο κατώτατος μισθός μένει παγωμένος για ακόμη έναν χρόνο «στα άθλια επίπεδα που τον κατέβασαν με κυβερνητική απόφαση εδώ και μία δεκαετία, καταργώντας την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας». Από την πλευρά της, η Ελληνική Λύση χαρακτήρισε «φιλοδώρημα» την αύξηση κατά 2% και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «λειτουργεί με το βλέμμα στις επόμενες εκλογές και όχι στις επόμενες γενιές». Σε επικριτικό τόνο, το ΜέΡΑ 25 έκανε λόγο για «εμπαιγμό και κοροϊδία», επισημαίνοντας ότι η αύξηση αντιστοιχεί σε «μισό ευρώ τη μέρα, τη στιγμή που οι τιμές ευρύτερα έχουν πάρει την ανιούσα με μία παντελώς απούσα πολιτεία και Επιτροπή Ανταγωνισμού». Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ επισήμανε ότι «η αύξηση κατά 2% του κατώτατου μισθού, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να διασφαλίσει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. Η αύξηση των 13 ευρώ την οποία αποφάσισε η κυβέρνηση δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο κατώτατος μισθός βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους».

Πρόταση ΕΒΕΑ για ελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις Τη χρυσή τομή για την κοινωνική συνοχή, καθώς δί-

νει έστω και μικρές ανάσες στους εργαζομένους, ενώ επιφέρει επίσης μία μικρή επιβάρυνση στο σύνολο των επιχειρήσεων, αποτελεί η απόφαση για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%. Αυτό αναφέρει ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, ερωτηθείς σχετικά, τονίζοντας: «Θεωρούμε ότι για να υπάρξει απόλυτη ισορροπία, η απόφαση αυτή για αύξηση του κατώτατου μισθού θα πρέπει να συνοδευτεί από μειώσεις των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων και μειώσεις των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών». Και ο κ. Μίχαλος καταλήγει, επισημαίνοντας: «Οι επιχειρήσεις για να μπορέσουν να κρατηθούν στη ζωή, εξαιτίας και των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την πανδημία, θα πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω τόσο από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης όσο και γενικότερα από άλλα κοινοτικά κονδύλια».

Αντιστάθμιση του κόστους με παροχές ζητεί η ΕΣΕΕ «Η κυβέρνηση, με την απόφαση για τον κατώτατο μισθό, έδειξε ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη τα εύλογα επιχειρήματα των εργοδοτικών και επιστημονικών φορέων, “παγώνοντας” καταρχήν οποιαδήποτε μεταβολή για το τρέχον έτος. Για να μην υπάρξουν ωστόσο επιπτώσεις στη λειτουργία της επιχειρηματικότητας αμέσως μετά την πανδημία, θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι και η προβλεπόμενη από 1ης Ιανουαρίου 2022 αύξηση 2% στον κατώτατο μισθό θα αντισταθμιστεί από αντίστοιχες παροχές προς τις επιχειρήσεις, όπως είναι οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών ή/και το ύψος των εργοδοτικών εισφορών». Αυτό επισημαίνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Γιώργος Καρανίκας, σε δηλώσεις του για τις κυβερνητικές αποφάσεις σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού από 1-1-2022 και προσθέτει: «Μην ξεχνάμε ότι μετράμε ακόμα τον χρόνο “ανάρρωσης” της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας από τις έως τώρα σφοδρές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, η εξέλιξη της οποίας ακόμα δεν μπορεί να προβλεφθεί, όπως επανειλημμένα έχει αποδειχθεί από τον Μάρτιο του 2020». Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, οι επιπτώσεις της αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 2% στις εργοδότριες επιχειρήσεις, από 650 ευρώ σε 663 ευρώ σε ονομαστική βάση και από 758,3 ευρώ στα 773,5 ευρώ σε πραγματική βάση, επιφέρει μια σειρά αυξήσεων στο μισθολογικό και μη κόστος των εργοδοτών. Ειδικότερα και βάσει της αναγκαίας αναγωγής των 14 μισθών των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε 12μηνιαία βάση, προκύπτουν οι παρακάτω αλλαγές: - Οι εργοδοτικές εισφορές αυξάνονται κατά 3,4 ευρώ/μήνα ή 40,8 ευρώ/χρόνο. * Το συνολικό κόστος της επιχείρησης αυξάνεται κατά 18,6 ευρώ/μήνα ή 223,2 ευρώ/χρόνο. - Οι μικτές αποδοχές εργαζομένου αυξάνονται κατά 15,2 ευρώ/μήνα ή 182,4 ευρώ/χρόνο. - Οι καθαρές αποδοχές εργαζομένου αυξάνονται κατά 13,1 ευρώ/μήνα ή 157,2 ευρώ/χρόνο. - Οι εργατικές εισφορές αυξάνονται κατά 2,1 ευρώ/ μήνα ή 25,2 ευρώ/χρόνο.


12

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

αθλητικά

ΤΕΤΑΡΤΗ 28.07.2021

Super League:

Το αναλυτικό πρόγραμμα της περιόδου 2021/2022

Σ

ε λιγότερο από ένα μήνα θα κάνει σέντρα το νέο πρωτάθλημα της Super League (21-22/08), η κλήρωση του οποίου πραγματοποιήθηκε απόψε (26/07). Η κανονική περίοδος ολοκληρώνεται στις 6 Μαρτίου, ενώ μετά θα ξεκινήσουν τα playoffs, με την «αυλαία» να πέφτει στις 15 Μαΐου 2022. Συνοπτικά το πρόγραμμα του νέου πρωταθλήματος: 1η Αγωνιστική (21-22 Αυγούστου) ΑΕΚ - Ιωνικός Άρης - ΟΦΗ Βόλος - Λαμία Ολυμπιακός - Ατρόμητος Παναθηναϊκός - Απόλλων Σμύρνης Παναιτωλικός - Αστέρας ΠΑΟΚ - ΠΑΣ Γιάννινα 2η Αγωνιστική (28-29 Αυγούστου) ΠΑΣ Γιάννινα - Παναθηναϊκός Απόλλων Σμύρνης - Βόλος Αστέρας Τρίπολης - ΠΑΟΚ Ατρόμητος - Παναιτωλικός Ιωνικός - Άρης ΟΦΗ - ΑΕΚ Λαμία - Ολυμπιακός 3η αγωνιστική (11-12 Σεπτεμβρίου) ΑΕΚ - Λαμία Άρης - Παναθηναϊκός Βόλος - Ατρόμητος Ιωνικός - ΠΑΣ Γιάννινα Ολυμπιακός - Απόλλων Σμύρνης ΟΦΗ - Αστέρας Τρίπολης Παναιτωλικός - ΠΑΟΚ 4η αγωνιστική (18-19 Σεπτεμβρίου) ΠΑΣ Γιάννινα - ΟΦΗ Απόλλων Σμύρνης - Ιωνικός Αστέρας Τρίπολης - Ολυμπιακός Ατρόμητος - Άρης Παναθηναϊκός - Βόλος ΠΑΟΚ - ΑΕΚ Λαμία - Παναιτωλικός 5η αγωνιστική (25-26 Σεπτεμβρίου) Άρης - Απόλλων Σμύρνης Ατρόμητος - ΠΑΣ Γιάννινα Βόλος - Αστέρας Τρίπολης Ιωνικός - Λαμία Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός ΟΦΗ - ΠΑΟΚ Παναιτωλικός - ΑΕΚ 6η αγωνιστική (2-3 Οκτωβρίου) ΑΕΚ - Ατρόμητος ΠΑΣ Γιάννινα - Ολυμπιακός Απόλλων Σμύρνης - Αστέρας Τρίπολης Παναθηναϊκός - Ιωνικός Παναιτωλικός - ΟΦΗ ΠΑΟΚ - Βόλος Λαμία - Άρης 7η αγωνιστική (16-17 Οκτωβρίου) Απόλλων Σμύρνης - ΠΑΣ Γιάννινα Άρης - Παναιτωλικός Αστέρας Τρίπολης - Παναθηναϊκός Ατρόμητος - Ιωνικός Βόλος - ΑΕΚ Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ ΟΦΗ - Λαμία 8η αγωνιστική (23-24 Οκτωβρίου) ΑΕΚ - Άρης ΠΑΣ Γιάννινα - Αστέρας Τρίπολης Ιωνικός - Βόλος Παναθηναϊκός - ΟΦΗ Παναιτωλικός - Ολυμπιακός ΠΑΟΚ - Απόλλων Σμύρνης Λαμία - Ατρόμητος 9η αγωνιστική (30-31 Οκτωβρίου) ΠΑΣ Γιάννινα - Παναιτωλικός Απόλλων Σμύρνης - ΑΕΚ Αστέρας Τρίπολης - Λαμία

Βόλος - Άρης Ολυμπιακός - Ιωνικός ΟΦΗ - Ατρόμητος Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ 10η αγωνιστική (6 & 7 Νοεμβρίου) ΑΕΚ - Ολυμπιακός Άρης - ΠΑΣ Γιάννινα Ατρόμητος - ΠΑΟΚ Βόλος - ΟΦΗ Ιωνικός - Αστέρας Τρίπολης Παναιτωλικός - Απόλλων Σμύρνης Λαμία - Παναθηναϊκός 11η αγωνιστική (20 & 21 Νοεμβρίου) ΠΑΣ Γιάννινα - ΑΕΚ Απόλλων Σμύρνης - Λαμία Αστέρας Τρίπολης - Ατρόμητος Ολυμπιακός - Βόλος ΟΦΗ - Ιωνικός Παναθηναϊκός - Παναιτωλικός ΠΑΟΚ - Άρης 12η αγωνιστική (27 & 28 Νοεμβρίου) ΑΕΚ - Παναθηναϊκός Άρης - Αστέρας Τρίπολης Ατρόμητος - Απόλλων Σμύρνης Βόλος - Παναιτωλικός Ιωνικός - ΠΑΟΚ ΟΦΗ - Ολυμπιακός Λαμία - ΠΑΣ Γιάννινα 13η αγωνιστική (4 & 5 Δεκεμβρίου) ΠΑΣ Γιάννινα - Βόλος Απόλλων Σμύρνης - ΟΦΗ Αστέρας Τρίπολης - ΑΕΚ Ολυμπιακός - Άρης Παναθηναϊκός - Ατρόμητος Παναιτωλικός - Ιωνικός ΠΑΟΚ - Λαμία 14η αγωνιστική (11 & 12 Δεκεμβρίου) ΠΑΣ Γιάννινα - ΠΑΟΚ Απόλλων Σμύρνης - Παναθηναϊκός Αστέρας Τρίπολης - Παναιτωλικός Ατρόμητος - Ολυμπιακός Ιωνικός - ΑΕΚ ΟΦΗ - Άρης Λαμία - Βόλος 15η αγωνιστική (15 & 16 Δεκεμβρίου) AΕΚ - ΟΦΗ Άρης - Ιωνικός Βόλος - Απόλλων Σμύρνης Ολυμπιακός - Λαμία Παναθηναϊκός - ΠΑΣ Γιάννινα Παναιτωλικός - Ατρόμητος ΠΑΟΚ - Αστέρας Τρίπολης 16η αγωνιστική (18 & 19 Δεκεμβρίου) ΠΑΣ Γιάννινα - Ιωνικός Απόλλων Σμύρνης - Ολυμπιακός Αστέρας Τρίπολης - ΟΦΗ Ατρόμητος - Βόλος Παναθηναϊκός - Άρης ΠΑΟΚ - Παναιτωλικός Λαμία - ΑΕΚ 17η αγωνιστική (5-6 Ιανουαρίου 2022) ΑΕΚ - ΠΑΟΚ Άρης - Ατρόμητος Βόλος - Παναθηναϊκός Ιωνικός - Απόλλων Σμύρνης Ολυμπιακός - Αστέρας Τρίπολης ΟΦΗ - ΠΑΣ Γιάννινα Παναιτωλικός - Λαμία 18η αγωνιστική (8-9 Ιανουαρίου 2022) ΑΕΚ - Παναιτωλικός ΠΑΣ Γιάννινα - Ατρόμητος Απόλλων Σμύρνης - Άρης Αστέρας Τρίπολης - Βόλος Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός ΠΑΟΚ - ΟΦΗ Λαμία - Ιωνικός 19η αγωνιστική (15-16 Ιανουαρίου 2022) Άρης - Λαμία

Αστέρας Τρίπολης - Απόλλων Σμύρνης Ατρόμητος - ΑΕΚ Βόλος - ΠΑΟΚ Ιωνικός - Παναθηναϊκός Ολυμπιακός - ΠΑΣ Γιάννινα ΟΦΗ - Παναιτωλικός 20η αγωνιστική (22-23 Ιανουαρίου 2022) ΑΕΚ - Βόλος ΠΑΣ Γιάννινα - Απόλλων Σμύρνης Ιωνικός - Ατρόμητος Παναθηναϊκός - Αστέρας Τρίπολης Παναιτωλικός - Άρης ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός Λαμία - ΟΦΗ 21η αγωνιστική (29-30 Ιανουαρίου 2022) Απόλλων Σμύρνης - ΠΑΟΚ Άρης - ΑΕΚ Αστέρας Τρίπολης - ΠΑΣ Γιάννινα Ατρόμητος - Λαμία Βόλος - Ιωνικός Ολυμπιακός - Παναιτωλικός ΟΦΗ - Παναθηναϊκός 22η αγωνιστική (5-6 Φεβρουαρίου 2022) ΑΕΚ - Απόλλων Σμύρνης Άρης - Βόλος Ατρόμητος - ΟΦΗ Ιωνικός - Ολυμπιακός Παναιτωλικός - ΠΑΣ Γιάννινα ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός Λαμία - Αστέρας Τρίπολης 23η αγωνιστική (12-13 Φεβρουαρίου 2022) ΠΑΣ Γιάννινα - Άρης Απόλλων Σμύρνης - Παναιτωλικός Αστέρας Τρίπολης - Ιωνικός Ολυμπιακός - ΑΕΚ ΟΦΗ - Βόλος Παναθηναϊκός - Λαμία ΠΑΟΚ - Ατρόμητος 24η αγωνιστική (19-20 Φεβρουαρίου 2022) ΑΕΚ - ΠΑΣ Γιάννινα Άρης - ΠΑΟΚ Ατρόμητος - Αστέρας Τρίπολης Βόλος - Ολυμπιακός Ιωνικός - ΟΦΗ Παναιτωλικός - Παναθηναϊκός Λαμία - Απόλλων Σμύρνης 25η αγωνιστική (26-27 Φεβρουαρίου 2022) ΠΑΣ Γιάννινα - Λαμία Απόλλων Σμύρνης - Ατρόμητος Αστέρας Τρίπολης - Άρης Ολυμπιακός - ΟΦΗ Παναθηναϊκός - ΑΕΚ Παναιτωλικός - Βόλος ΠΑΟΚ - Ιωνικός 26η αγωνιστική (5-6 Μαρτίου 2022) ΑΕΚ - Αστέρας Τρίπολης Άρης - Ολυμπιακός Ατρόμητος - Παναθηναϊκός Βόλος - ΠΑΣ Γιάννινα Iωνικός - Παναιτωλικός ΟΦΗ - Απόλλων Σμύρνης Λαμία - ΠΑΟΚ


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

κοινωνία-πολιτισμός

ΤΕΤΑΡΤΗ 28.07.2021

13

Ρομαντικός γάμος στο παρεκκλήσιο Αγίας Σοφίας Σιδηροκάστρου -Κοινή πορεία στη ζωή με πολλές εγκάρδιες ευχές για τον Αντώνη και τη Θωμαή - Κουμπάροι οι Μάκης Μούδιος και Μαρία Τζώρτζογλου

Η

στιγμή της ένωσης δυο ανθρώπων πρέπει να συνοδεύεται πάντα από ευχές και στην περίπτωση του Αντώνη και της θωμαής, οι ευχές ήταν πολλές και εγκάρδιες από συγγενείς και φίλους. Ολοι ήταν συνεπείς στο ραντεβού τους στις 7.30 μ.μ. την Παρασκευή 23 Ιουλίου στο Ιερό παρεκκλήσιο της Αγίας Σοφίας στο Σιδηρόκαστρο που βρίσκεται στο Κτήμα Γαλβα εκεί όπου ο Αντώνης Παπαθανασίου εργαζόμενος στην εταιρεία Δρομέας και η Θωμαή Γκιουμπρετζή ενώθηκαν με τα ιερά δεσμά του γάμου. Κουμπάροι ήταν Μάκης Μούδιος, διοικητικός παράγοντας και ψυχη του ποδοσφαιρικού συλλόγου Ηρακλή Αμμουδιάς και η σύζυγός του Μαρία Τζώρτζογλου οι οποίοι ήταν άψογοι στα καθήκοντα του. Οι κουμπάροι είναι φίλοι του ζεύγους ενώ η νύφη είναι και συγχωριανή της κουμπάρας (κατάγονται από τα Χρυσοχώραφα Σερρών). Οι ευχές για καλή ζωή ακούστηκαν από όλους με το ρύζι να ρέει άφθονο στα κεφάλια των νεονύμφων. Ο Αντώνης και η Θωμαή μοιράστηκαν την όμορφη αυτή

στιγμή της ζωής τους μαζί με τους αγαπημένους τους και στη συνέχεια διασκέδασαν στο κτήμα Γάλβα. Η τούρτα κόπηκε για να γλυκάνει τους νεόνυμφους , τα φλάς των φωτογράφων να αποτυπώσουν εικόνες και συναισθήματα.

Το ζευγάρι συγκινημένο είναι σίγουρο ότι θα θυμάται όλους όσους ήταν μαζί τους στη ξεχωριστή αυτή μέρα. Εμείς να ευχηθούμε στο ζευγάρι βίον ανθόσπαρτον και στους κουμπάρους πάντα άξιους. Δ.Ν.

αθλητικά Ολυμπιακοί Αγώνες 2020:

Σπουδαία ξανά η Εθνική Πόλο, 6-6 με Ιταλία

Μ

ετά το θρίαμβο επί της Ουγγαρίας στην πρεμιέρα, η Εθνική πόλο αναδείχθηκε σήμερα ισόπαλη 6-6 με την πρωταθλήτρια κόσμου Ιταλία, χάνοντας μοναδική ευκαιρία για μία τεράστια επιτυχία, αφού προηγήθηκε 6-2 στο τέλος της τρίτης περιόδου. Δύο γκολ των φουνταριστών, Αϊκάρντι και Μουρίκη, διαμόρφωσαν το 1-1 της πρώτης περιόδου. Στον ίδιο ρυθμό κύλησε και το δεύτερο οκτάλεπτο, με τον Παπαναστασίου να «απαντάει» στο γκολ του Λουόνγκο και το πρώτο ημίχρονο να ολοκληρώνεται ισόπαλο 2-2, με τις ομάδες να έχουν συνολικά 0/8 με παίκτη παραπάνω. Στην τρίτη περίοδο η ελληνική ομάδα έκανε ίσως το καλύτερο δίλεπτο (και κάτι) της ιστορίας της, αφού τέσσερα γκολ σε 130 δευτερόλεπτα, απέναντι σε τόσο ισχυρό αντίπαλο, είναι πολύ αμφίβολο αν έχει ξαναπετύχει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Το 4-0 ξεκίνησε με φάουλ του Γενηδουνιά, με σουτ του Καπότση, του Αργυρόπουλου και του Βλαχόπουλου για το 6-2. Όμως, οι Ιταλοί δεν παράτησαν το παιχνίδι και ο Φιλιόλι με δύο συνεχόμενα γκολ έδωσε το σύνθημα της αντεπίθεσης και οι Αϊκάρντι, Ετσενίκε ολοκλήρωσαν την επιστροφή και ισοφάρισαν σε 6-6, 1΄09΄΄ πριν τη λήξη. Η «σετεμπέλο» θα μπορούσε μάλιστα και να νικήσει, αφού στην τελευταία επίθεση κέρδισε νέα αποβολή, αλλά ο Ζερδεβάς σταμάτησε τον Φιλιόλι.

Αποκλείστηκε η Σάκκαρη

Η

Μαρία Σάκκαρη ηττήθηκε με 1-2 σετ από την Ουκρανή Ελίνα Σβιτόλινα, στην πρώτη συμμετοχή της σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ύστερα από ένα πολύ δυνατό παιχνίδι διάρκειας που διήρκεσε πάνω από 2,5 ώρες. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια αποκλείστηκε στη φάση των «16» αλλά θα συνεχίσει στην ιαπωνική πρωτεύουσα ως δίδυμο με τον Στέφανο Τσιτσιπά στο διπλό μεικτό, ως Νο 2 του ταμπλό μάλιστα. Ο αγώνας στο «Ariake tennis Park» του Τόκιο ήταν εκ προοιμίου αμφίρροπος. Η Σάκκαρη (Νο 19 στον κόσμο) κατάφερε να κάνει μεγάλη ανατροπή στο πρώτο σετ και να το κατακτήσει με 7-5 σε 67 λεπτά. Στο δεύτερο η Σβιτόλινα ανέβασε την απόδοσή της και πέτυχε να ισοφαρίσει, κατακτώντας το σετ με 6-3, σε 41 λεπτά. Στο τρίτο η Ουκρανή εμφανίστηκε πιο ψύχραιμη, το πήρε με 6-4 και μαζί και πρόκριση για τα προημιτελικά, με τη δεύτερη νίκη της απέναντι στη Σάκκαρη, σε τέσσερις αγώνες


14

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

μικρές αγγελίες

ΤΕΤΑΡΤΗ 28.07.2021

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Εργασία Η εταιρία Γατίδης Fresh, ζητά για άμεση πρόσληψη βοηθό αρτοποιού-αρτεργάτη για βραδινή βάρδια. Δεν απαιτείται προϋπηρεσία.

Πλήρως λειτουργική επιχείρηση Super Market λόγω συνταξιοδότησης. Με 28 χρόνια συνεχόμενης λειτουργίας στην Ηράκλεια. Σε κεντρικό σημείο με εύκολο παρκάρισμα. Συμπεριλαμβάνεται πλήρης εξοπλισμός (ψυγεία, οχήματα, αποθήκες). Μόνο σοβαρές προτάσεις. Τηλέφωνο επικοινωνίας 6972866135

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Καθήκοντα: Εκτέλεση οδηγιών του αρτοποιού. Ο υποψήφιος να έχει τη δυνατότητα να μετακινείται από και προς το εργοστάσιο(3ο χιλιόμετρο Ε.Ο. Σερρών Δράμας). Αποστολή βιογραφικών στο ergasia@gatidis.gr

Κυρία για φροντίδα ηλικιωμένης.

Πληροφορίες τηλ.: 6993449676

Κρεβάτι ηλεκτρονικό με στρώμα. Τιμή 350 Ευρώ Πληροφορίες τηλ.: 2324112307

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Ταπετσέρης για βιοτεχνία επίπλων για μόνιμη εργασία.

Πληροφορίες τηλ.: 2321053868 & 6984486878

Υπόψιν Κας. Μανδέλα Ελευθερίας

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ : 6ο χλμ Σερρών – Δράμας : 23210-5.11.11 @: info@aristotelio.gr : www.aristotelio.gr

Επιχείρηση Πρακτορείο ΟΠΑΠ στο κέντρο της πόλης. Πληροφορίες τηλ.: 6973038112

Υπάλληλοι με 8ωρη απασχόληση, πλήρη ένσημα και καλό μισθό από πρατήριο υγρών καυσίμων. Πληροφορίες τηλ.: 2324042477 & 6974467626

Επιχείρηση καφέ στο κέντρο της πόλης, στον πλέον ανερχόμενο πεζόδρομο των Σερρών. Το καφέ είναι μικρό με ιδιαίτερο χαρακτήρα που το κάνει να ξεχωρίζει, ενώ δίνεται με όλο τον εξοπλισμό του, έτοιμο να λειτουργήσει. Ιδιαίτερα χαμηλή τιμή. Πληροφορίες στο 6976070102

ΖΗΤΕΙΤΑΙ Γίνε κι εσύ μέλος της εκπαιδευτικής οικογένειας του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟΥ ΣΕΡΡΩΝ Το ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟ ΣΕΡΡΩΝ επιθυμεί να προσλάβει έναν (1) εκπαιδευτικό ειδικότητας ΠΕ04.01 (Φυσικό) για πρωινή μερική απασχόληση. Τα κριτήρια επιλογής είναι: • Προϋπηρεσία στη διδασκαλία του μαθήματος σε μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου • Ευχέρεια στη χρήση των νέων τεχνολογιών και του διαδραστικού πίνακα • Συνεκτιμάται η δυνατότητα διδασκαλίας και στη Χημεία Η ταυτόχρονη απασχόληση σε άλλη εργασία παρεμφερή ή όχι (ιδιαίτερο μάθημα, φροντιστήριο) δεν αποτελεί κώλυμα - σύμφωνα με το νέο νόμο - για τη συνεργασία μας. Για την εκδήλωση ενδιαφέροντος, παρακαλούμε αποστείλετε βιογραφικό στη διεύθυνση info@aristotelio.gr. Με εκτίμηση Η Διοίκηση

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Αγροτεμάχιο οκτώ (8) στρεμμάτων με αρδευτική γεώτρηση δίπλα στο αγρόκτημα οικισμών Κρίνου Σερρών και σε απόσταση 200 μέτρων από τον οικισμό. Πληροφορίες στα τηλ.: 6981346210 & 6936624631

ΖΗΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑ Πεπειραμένη μοδίστρα ζητά εργασία σε κατάστημα νυφικών κλπ. Αναλαμβάνει και κεντηματα. Πληροφορίες στο τηλ.: 6997060364

Από ανώνυμη βιομηχανική εταιρία με έδρα τις Σέρρες ζητείται υπεύθυνος Λογιστηρίου. Ο υποψήφιος πρέπει: • Να έχει άριστη γνώση των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων. Γνώση Διεθνών Λογιστικών προτύπων επιθυμητή. • Να έχει γνώσεις Φορολογίας Εισοδήματος και ΦΠΑ καθώς επίσης Εργατικής νομοθεσίας. • Να μπορεί να χειρίζεται με άνεση τις εφαρμογές Office των Windows, κυρίως excel. Επιθυμητή: • γνώση τήρησης λογιστικών βιβλίων με διπλογραφικό σύστημα. • καλή γνώση της Αγγλικής γλώσσας. Πληροφορίες – Αποστολή βιογραφικών στο info@alfalfa.gr.

Α

πόφοιτος του Τμήματος Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και κάτοχος πτυχίου Proficiency Αγγλικής Γλώσσας, παραδίδει μαθήματα Βιολογίας, Αγγλικών και παρέχει βοήθεια σε άλλα μαθήματα (Δημοτικού, Γυμνασίου). Τιμές προσιτές. Πληροφορίες τηλ. : 6983480465 E-mail" elpida_gg@yahoo.gr

Από εταιρεία τροφίμων πωλητής - πωλήτρια. Απαραίτητα προϋπηρεσία. Πληροφορίες τηλ. 2321038810/6932429148

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Βοηθός για μόνιμη εργασία σε βιοτεχνία επίπλων. Πληροφορίες στο τηλ.: 6984486878

Ακίνητα - Πωλήσεις ΠΩΛΕΙΤΑΙ Στο Άνω Μητρούση Σερρών κατοικία 96 τ.μ., σε οικόπεδο 1.435 τ.μ., με αποθήκες, υπόστεγο, γεώτρηση και περιφραξη. Πληροφορίες τηλ.: 6978333668

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ

Δύο συνεχόμενα καταστήματα επί της πλατείας Εμπορίου, τμ 65 έκαστο με πατάρι 50 τμ έκαστο, το καθένα ξεχωριστά ή και τα δύο μαζί σε καλή κατάσταση. Πληροφορίες τηλέφωνο 6977255839

Διάφορα ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Αγροτεμάχιο 13 στρεμμάτων στο Κεφαλοχώρι Σερρών. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2321046907

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Υγιής επιχείρηση - αρτοποιείο στην πόλη των Σερρών λόγω ασθενείας. Πληροφορίες τηλ.: 6972833181 & 2321020132

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διώροφο σπίτι, 170 μέτρα, ανακαινισμένο στο Χρυσό Σερρών, απέναντι από το Δημαρχείο, με αποθήκη, σε οικοπεδικό χώρο 500 τ.μ. Τιμή συζητήσιμη. Πληροφορίες τηλ.: 6937232559

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο 4.800 τ.μ. με κτίσμα για αποθήκη που είναι 20Χ6 μέτρα, στο δρόμο Κ. Καμήλας-Σκουτάρεως. Πληροφορίες τηλ.: 6936573277

ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 1400 τμ στο Βαλτερό Σερρών, πάνω στο δρό-

μο στην έξοδο προς την Ηράκλεια. Πληροφορίες στο Τηλέφωνο 6947933350

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο 2.865 τ.μ. στην Κάτω Καμήλα Σερρών (εντός του χωριού με διώροφη παλιά οικία 25.000 ευρώ. Τιμή συζητήσιμη. Πληροφορίες στο 6942565535

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο 400 τ.μ. στον Προβατά Σερρών, με ισόγειο κτίσμα (αποθήκη 90 τ.μ.) εντός σχεδίου σε τιμή ευκαιρίας. Πληροφορίες τηλ.: 6974733432.

Σε τιμή ευκαιρίας κεραία ραδιοφωνικού σταθμού, σάουνα σχεδόν καινούργια από γυμναστήριο και άλλα εξαρτήματα. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 6936548293

Πωλούνται πρόβατα.

Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6909421352. Κυρία Γρηγορία Τύρναβος Λάρισας.

ΕΣΠΑ 2014 - 2020

- Επιδοτήσεις έως 100%, ίδρυση Εκσυγχρονισμός Επιχειρήσεων, Αναπτυξιακά Προγράμματα και Μελέτες, χρηματοδοτήσεις κεφάλαια κινήσεως για Μικρές και Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, Επιχειρηματικά, Στεγαστικά-Επισκευαστικά, Αγροτικά, βιομηχανικά, ξενοδοχειακά, ναυτιλιακά, και πάσης φύσεως επιδοτούμενα προγράμματα μέσου ΟΑΕΔ πανελλαδικά Τηλ.210 36 46 223, Fax 211 850 14 64 www.abcfinancialgroup.gr Email: info@ abcfinancialgroup.gr

Μαθήματα

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Καθηγήτρια Αγγλικών

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Φιλόλογος:

Οικόπεδο ενός (1) στρέμματος, με μονοκατοικία εντός, 80 τ.μ., πλήρως επιπλωμένη. Πληροφορίες τηλ. 2310/455542.

Οικόπεδο οικοδομήσιμο 540 τ.μ. μέσα στο χωριό Ευκαρπία. Πληροφορίες τηλ.: 6998486636

Με πείρα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα για όλα τα επίπεδα. Τιμές προσιτές. Τηλ. 6942800194. Με πείρα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές όλων των τάξεων. Τιμές προσιτές. Τηλ. 6997024867


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 28.07.2021

μικρές αγγελίες

15


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

στο

ΤΕΤΑΡΤΗ 28.07.2021

Αλλαγές και κίνητρα για πληρωμές με κάρτα

Κάθε πράγμα στον καιρό του και ο Κολιός τον Αύγουστο

Το υπουργείο Οικονομικών θα προωθήσει τις πληρωμές μέσω τραπέζης σε μια σειρά από «ύποπτα» επαγγέλματα θα προσφέρει μείωση φορολογητέου εισοδήματος. Το 30% της δαπάνης που θα γίνεται ηλεκτρονικά θα μειώνει το εισόδημα που φορολογεί η εφορία. Η λίστα περιλαμβάνει από δικηγόρους, μηχανικούς, υδραυλικούς μέχρι και συνεργεία καθαρισμού και τα γραφεία κηδειών. Πληρωμές σε ιατρούς οδοντιάτρους, εφόσον γίνονται με κάρτες ή μέσω ebanking, θα μετρούν διπλά στον υπολογισμό του ορίου 30% για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

ξεπερνούν τα 40.000 ευρώ. Και παράλληλα, με ιατρικά έξοδα καλύπτουν ευκολότερα τον στόχο 30% του εισοδήματος, για να αποφύγουν και το φοροπρόστιμο 22%.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το 80% των φορολογουμένων κάλυψε μεν το απαιτούμενο 30% των εισοδημάτων τους με ηλεκτρονικές δαπάνες το 2020, αλλά 1 στους 3 (το 35%) εξ όσων δηλώνουν υψηλό εισόδημα πάνω από 40.000 ευρώ, όχι!

Η λίστα των επαγγελμάτων που μπαίνει στο στόχαστρο για να κόβει αποδείξεις και να πληρώνεται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής περιλαμβάνει οικοδομικές εργασίες, υδραυλικούς -ψυκτικούς, αλουμινάδες, γραφεία τελετών, δικηγόρους, αρχιτέκτονες, νοσοκομειακές υπηρεσίες, υπηρεσίες καθαρισμού, συνεργεία, υπηρεσίες παιδικής φροντίδας, ενοικιάσεις αυτοκινήτων, σκαφών, λιμουζίνων και ταξί, καθαριστήρια, φωτογράφους.

Αυτό δείχνει ότι ούτε το «πέναλτι» 22% για ηλεκτρονικές πληρωμές που δεν έκαναν, στάθηκε ικανό ως τώρα να τους ωθήσει να ζητούν αποδείξεις ή να πληρώνουν με ηλεκτρονικά μέσα.

Από την άλλη, οι πληρωμές σε γιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς, κτηνιάτρους, θα μετράνε διπλά στο όριο των 30% των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Στο εξής όμως, εφόσον δαπανήσουν με ηλεκτρονικά μέσα έως 16.500 ευρώ για επισκευές αυτοκινήτων ή κατοικίας, καθαρίστριες, ταξίδια με σκάφη κλπ θα μπορούν να μειώσουν κατά 5.000 ευρώ το εισόδημά τους (κατ’ανώτατον όριον) και άρα να γλιτώνουν έως 2.200 ευρώ που πληρώνουν με συντελεστή φόρου 44% όσοι

Εφόσον ζητούν αποδείξεις και πληρώνουν με κάρτα, το μέτρο θα διευκολύνει και 1 στους 3 ηλικιωμένους (31%) που δεν κατάφεραν να φτάσουν το απαιτούμενο όριο 30% μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών το 2020.

Η έκπτωση από το φορολογητέο είναι κίνητρο μόνο για όσους δηλώνουν μεσαία και υψηλά εισοδήματα που δεν είναι αφορολόγητα.

«Σ.Θ.»

Και να μου βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν την έλευση του Αυγούστου, του απολύτως καλοκαιρινού μήνα του έτους, του μήνα που έχει ταυτιστεί όσο κανείς άλλος με «τα μπάνια του λαού». Βρισκόμαστε στη χρονική περίοδο που η Ελλάδα «κατεβάζει ρολά», λόγω του μεγάλου κύματος των αδειούχων του θέρους, διανύουμε όμως και το χρονικό διάστημα που η Ελλάδα βρίσκεται στο απόγειο, την κορύφωση της τουριστικής κίνησης, ως απόλυτου καλοκαιρινού προορισμού. Η χώρα μας δέχεται τουρίστες από όλο τον κόσμο, εκατομμύρια άνθρωποι από όλη την υφήλιο απολαμβάνουν τις ομορφιές της χώρας, γνωρίζουν την πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά, γεύονται υπέροχα πιάτα από τους μετρ τους είδους. Όλοι μας κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, έχουμε ανάγκη από λίγες ημέρες ξεκούρασης, αναστοχασμού, χαλάρωσης από τους κουραστικούς ρυθμούς της σύγχρονης ζωής, «γεμίσματος των μπαταριών» εν όψει του φθινοπώρου και του επόμενου χειμώνα. Ας ελπίσουμε ότι τα πράγματα θα μείνουν υπό έλεγχο, αναφορικά με την πανδημία, ώστε να δουλέψει ο κρίσιμος κλάδος του τουρισμού και όλοι μας να χαρούμε τις διακοπές μας. Δ.Ν.

Profile for sertharros

28_07_2021  

28_07_2021  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded