__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ Ιδιοκτήτης - Εκδότης: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

ΈΤΟΣ 51ο | ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 14.857 | ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 27_28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021 | ΤΙΜΗ 0,50 ευρώ

Πρόσθετο όφελος στο επιτόκιο μόνο για νέους αγρότες κάτω των 41 ετών Δέκα παιδικές χαρές στο Δήμο Εμμ. Παπά Με πιστώσεις από τον «Φιλόδημος» και την ΣΑΤΑ του Δήμου u

5

Μέσα από το πρόγραμμα «Γεωργία κι Βιοικονομία» ύψους 210 εκ. Ευρώ u

21 δράσεις από τον Δήμο Σερρών για το '21

Επιστολή αναγνώστη-ιδιοκτήτη, για την απαλλοτρίωση ακινήτου στο κεντρικό πάρκο Αφορά δημοσίευμα του «Σ.Θ.» σε σχέση με τη απόφαση του Δ.Σ. Σερρών

Παρουσιάστηκε το λογότυπο έμβλημα για το επετειακό έτος 2021

Αυξάνονται οι αρμοδιότητες της Οικονομικής Επιτροπής των Δήμων u

3

7 u

4

Η ΚΕΔΗΣ συμμετέχει στο Δίκτυο Πόλεων της Β. Ελλάδας Οι πόλεις της Β. Ελλάδας συνεργάζονται για την τοπική ιστορία και την παράδοση… u 13

Terra Parking

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΧΩΡΟΥ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ  Μηνιαίες Θέσεις στάθμευσης  Ωριαίες Θέσεις στάθμευσης  Πλυντήριο Αυτοκινήτων  Βιολογικός Καθαρισμός

ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Στο κέντρο της πόλης, στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Μ. Αλεξάνδρου 2, Σέρρες Τηλ.: 2321210310, Κιν.: 6942265879

u

3


Σ.Θ. [

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 27_28.02.2021 Ήλιος » Α: 07:09 Δ: 18:09 | Σελήνη » Α: 05:43 Δ: 04:32

[

σαν σήμερα

γράμμα στο διευθυντή Η δικαίωσις ... των νεκρών...!

Φώτης Δομουχτσίδης δήμαρχος Σιντικής Αισιόδοξος για παραγωγή απτού έργου.

1910: Μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο στην Καρδίτσα.

Γιώργος Νυχτοπάτης αντιδήμαρχος Σερρών Ανηφορικός ο δρόμος για το Κεντρικό πάρκο της πόλης.

ΕΝΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ Λεξικογραφικά Ο λόγος για τη λέξη "βδελυγμία". Η προσφυγή σε κάποιο λεξικό θα μας δώσει την εξήγηση και την ερμηνεία της λέξης με ρίζα στο ρήμα "βδελύσομαι". Την ακούσαμε σε πολύ περασμένη εποχή που είχε διαβασθεί σε σχετικό έντυπο-απόκομμα ημερήσιας εφημερίδας σε καφέ της "Πλατείας Ελευθερίας". Από τα γνωστά λεξικά είχε γίνει η ερμηνεία, ανάλυση, πληροφόρηση και το νόημα της λέξης, το οποίο είναι περιφρονητικό, αηδιαστικό και δεν πρέπει να συνδέεται με λέξεις που έχουν μεγάλη σημασία (και όχι βδελυγμία, δηλαδή αποστροφή). Δεν πρέπει να λέγεται ή να χρησιμοποιείται σε φιλικές συντροφιές παρέες και να απευθύνεται κατ' ανάγκη σε μη φιλικά πρόσωπα. Αυτά και στα επόμενα η συνέχεια, αν δημιουργηθεί θα γίνει με επίδειξη λεξικού. Δ.Α.

Κύριε Διευθυντά, Επανέρχομαι. Αναφέρομαι στο «ο αποθανών δεδικαίωται» του Απ. Παύλου. Αξίζει, όμως, να ξαναδιαβάσουμε και να δούμε όλο τον συλλογισμό του Αποστόλου στην επιστολή του Προς Ρωμαίους στ’ 6-11:» Ο παλαιός ημών άνθρωπος συνεσταυρώθη ίνα καταργηθή το σώμα της αμαρτίας, του μηκέτι δουλεύειν ημάς τη αμαρτία· ο γαρ αποθανών δεδικαίωται από της αμαρτίας [...] ούτω και υμείς λογίζεσθε εαυτούς νεκρούς μεν είναι τη αμαρτία, ζώντας δε τω Θεώ εν Χριστώ Ιησού τω Κυρίω ημών». Αφού κάνει τη διαπίστωση πως ο παλαιός αμαρτωλός άνθρωπος πέθανε και δεν είναι σκλάβος της αμαρτίας, γιατί ο αποθανών δεν μπορεί πια να αμαρτήσει, καταλήγει στη συμβουλή να θεωρούν οι αποδέκτες της επιστολής τους εαυτούς τους νεκρούς ως προς την αμαρτία, ζωντανούς δε για τον Θεό. Πιστεύω, όμως, πως είναι πολύ αργά για να σταματήσει η φράση την αυτόνομη και... αιρετική της πορεία. ένος και καλός συνομιλητής μου και πάλιν με "δοκιμάζει". Ο ΙΔΙΟΤΕΛΗΣ

ΦΩΤΟγραφήματα

120 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών τρεις μέρες πριν φύγει ο Φεβρουάριος

Τ

ην Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 10 νέες διαγνώσεις μολύνσεων στην Π.Ε. Σερρών. Είναι η δεύτερη φορά μέσα στο μήνα αυτό που ανακοινώνεται διψήφιος αριθμός κρουσμάτων. Τρεις ημέρες πριν πέσει η αυλαία του Φεβρουαρίου τα κρούσματα στο Νομό Σερρών ανέρχονται στα 120. «Σ.Θ.»

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ

Εκδότης – Ιδιοκτήτης: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ Διευθυντής: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑMΠΑΤΖΗΣ ΑρχισυνταξΙα: Αλέξανδρος Αραμπατζής ΣυντΑκτες: Δημήτρης Νάτσιος ΑρθρογρΑφοι - ΣχολιογρΑφοι: Αθανάσιος Παπανδρόπουλος, Δημήτριος Αραμπατζής, Αθανάσιος Αραμπατζής, Αλέξανδρος Αραμπατζής, Κων/ νος Τσαρτσάρης, Χρυσάνθη Ιακώβου, Ελευθερία Ξενοδόχου ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ - σελιδοποιηση: Δέσποινα Αρναούτογλου ΕΚΤΥΠΩΣΗ: Νίκος Καραγκιόζης ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ: Κατερίνα Σταυρακίδου ΓΡΑΦΕΙΑ: Βενιζέλου 177 – Σέρρες Τ.Κ. 62 131 ΤΗΛ.: 23210 - 46380 FAX: 23210 - 45200

e-mail: sertharros@yahοo.gr www.sertharros.gr

ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΑ: ΤΗΛ. 23210 - 46380 ΕΤΗΣΙΟΙ ΟΡΟΙ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ Υπουργείων 500 €+ Φ.Π.Α. Τραπεζών 500 €+ Φ.Π.Α. Εταιριών Ν.Π.Ι.Δ. & Ν.Π.Δ.Δ. 500 €+ Φ.Π.Α. Δήμων 500 €+ Φ.Π.Α. Συλλόγων, Σωματείων 200 €+ Φ.Π.Α.

Αγαπητέ Κριέ, η μέρα σήμερα προστάζει άνεση, σιγουριά και μικρές απολαύσεις! Ασχολήσου με τον εαυτό σου και με πράγματα που σου αρέσουν, αφού η ημέρα στο ζητά! Συγκυρίες κάθε είδους, θα σε κάνουν να νιώσεις ξανά, βεβαιότητα και ασφάλεια, όσον αφορά τα κεκτημένα σου! Το μοναδικό ίσως που θα πρέπει να προσέξεις σήμερα, είναι οι αργοί ρυθμοί σου και η εν μέρει αδιαφορία για τα προβλήματα των άλλων!

Η σημερινή ημέρα, είναι δική σου φίλε Ταύρε και αδιαμφισβήτητα είσαι ο πρωταγωνιστής, με την Σελήνη να διελαύνει και σήμερα, στο δικό σου ζώδιο! Πες ναι σε νέα ξεκινήματα, καινούργιες δραστηριότητες και αποφάσεις! Είσαι δυναμικός και η καθημερινότητα σου γεμίζει λάμψη, γεγονότα και εξελίξεις κάθε είδους! Λίγη προσοχή μόνο χρειάζεται, στην τάση σου για πείσμα, ανταγωνισμό και δογματικότητα! Είναι ωραίο να σε κακομαθαίνουν και να είσαι το επίκεντρο!

Αγαπητέ Δίδυμε, η σημερινή ημέρα, ζητά από σένα, καλοσύνη, συμπόνια αλλά και ενδοσκόπηση! Προσπάθησε να αφιερώσεις χρόνο στον εαυτό σου, στις βαθιές επιθυμίες σου και στις πραγματικές ανάγκες σου! Βλέπεις, μπορεί η μέρα να μην ενδείκνυται για δραστηριότητες, αλλά είναι σίγουρα ιδανική για συνειδητοποιημένες προσωπικές αποφάσεις! Επίσης, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή, να συγχωρέσεις ή να ζητήσεις συγχώρεση!

Σήμερα αγαπητέ Καρκίνε, θα ξυπνήσεις με διάθεση βελτίωσης της ζωής σου και αλλαγής των δεδομένων σου! Δημιούργησε ένα καινούργιο όραμα, υλοποίησε τις ιδέες σου και κατάκτησε τους στόχους σου! Άνθρωποι, κυρίως φίλοι, σε αγαπούν και σε στηρίζουν σε ό,τι κι αν έχεις σκοπό σήμερα να κάνεις! Βγες με τους φίλους σου, κοινωνικοποιήσου και ακολούθησε τις συμβουλές ανθρώπων που συναναστρέφεσαι και εμπιστεύεσαι!

Αγαπητό Λέοντα, η σημερινή ημέρα χρειάζεται προσοχή και οπωσδήποτε σοβαρότητα από μέρους σου! Οι καταστάσεις και τα γεγονότα σήμερα, θα σε αναγκάσουν να βάλεις στην άκρη ψυχαγωγικές και ανέμελες δραστηριότητες και να θεμελιώσεις την σωστή κοινωνική σου θέση και εικόνα! Ήρθε η ώρα να παλέψεις, ώστε να αναρριχηθείς, να πετύχεις και να υλοποιήσεις στόχους!

Κέφι και αισιοδοξία, υπόσχεται η σημερινή ημέρα, φίλε Παρθένε! Απολαμβάνεις εξόδους, συναντήσεις και επαφές, αφού οι προτάσεις και οι κοινωνικές προσεγγίσεις, θα είναι πολλές! Φιλοσοφείς διαφορετικά την ζωή και σίγουρα νιώθεις πιο ανανεωμένος και χαρούμενος, από ποτέ! Εκμεταλλεύσου το και πέρασε όσο πιο όμορφα μπορείς και –γιατί όχι- οργάνωσε ένα ταξιδάκι!

Άκρως σημαντική για σένα η σημερινή ημέρα Ζυγέ, ακόμα κι αν σε ωθεί στην σοβαρότητα! Σήμερα λοιπόν, καλό θα ήταν να μειώσεις λίγο τις κοινωνικές σου επαφές και να ασχοληθείς με τις ψυχικές σου ανάγκες και τις συναισθηματικές σου επιθυμίες! Απαλλάξου από συγκαλυμμένες έχθρες, εμμονές και επίμονες σκέψεις που καιρό σε βασανίζουν, για άτομα που δεν το αξίζουν ή που σε αδίκησαν παλαιότερα!

Αγαπητέ Σκορπιέ, έχεις την ανάγκη για ήρεμες διαπροσωπικές σχέσεις, κοινωνικοποίηση που σε ευχαριστεί και δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με ομορφιά, τέχνη και εκλεπτυσμένη ψυχαγωγία! Σήμερα θα καταφέρεις να εξαλείψεις τυχόν διαφορές ή παρεξηγήσεις με κάποια άτομα που συναναστρέφεσαι και είχατε κάποια προβλήματα παλαιότερα!

Φίλε Τοξότη, η σημερινή μέρα, ενδείκνυται για απασχόληση και εξομάλυνση της ρουτίνας της καθημερινότητας σου! Είναι η κατάλληλη στιγμή, να ασχοληθείς με την καλή κατάσταση του σώματος σου και του οργανισμού σου, να ξεκουραστείς, να ξεκινήσεις διατροφή ή γυμναστήριο, να προγραμματίσεις τις υποχρεώσεις σου για σήμερα αλλά και τις επόμενες μέρες, να κάνεις εκκαθάριση και ξεκαθάρισμα στο σπίτι ή το γραφείο και να κόψεις μία κακή συνήθεια!

Η σημερινή ημέρα θέλει ενέργεια, θάρρος και γενναιότητα και εσύ τα έχεις περίσσια, φίλε Αιγόκερε! Η τύχη σήμερα είναι απόλυτα με το μέρος σου και καταφέρνεις να κατακτήσεις στόχους και φιλοδοξίες, χωρίς καν να κουραστείς! Αντιθέτως, θα το απολαύσεις! Ιδανική ημέρα για κέντρα διασκέδασης, θεατρικές παραστάσεις, δημιουργικές δραστηριότητες και ενασχόληση με τα παιδιά! Περιόρισε μόνο την τάση σου για αλαζονική συμπεριφορά!

Αγαπητέ Υδροχόε, καλό θα ήταν σήμερα να μείνεις στο σπίτι σου και να περάσεις αρκετό χρόνο με τα άτομα της οικογένειας σου, που τώρα σε χρειάζονται. Αν πρόσφατα υπήρξε παρεξήγηση ή τσακωμός, με κάποιο συγγενικό πρόσωπο, θα έρθει η ευκαιρία για αποκατάσταση της σχέσης! Ιδανική ημέρα, για επαφή με την μητέρα, για μαγειρική ή για δουλειές του σπιτιού!

Η σημερινή ημέρα, είναι η ιδανική για να μιλήσεις επιτέλους φίλε Ιχθύ και να πεις όλα αυτά που μέχρι τώρα κρατούσες μέσα σου! Ανοίγεις το μυαλό σου, είσαι ευφυής και εύγλωττος και καταφέρνεις μέσα από επαφές, συζητήσεις και συναντήσεις, να πετύχεις σημαντικούς για εσένα, στόχους! Ιδανική ημέρα για αποστολή μηνυμάτων, συγγραφή, μετακινήσεις και τηλεφωνήματα! Προσοχή μόνο σε ένα πράγμα! Πες όχι σε κουτσομπολιά που μπορεί να σε εκθέσουν ανεπανόρθωτα!


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 27_28.02.2021Επιστολή αναγνώστη-ιδιοκτήτη, για την απαλλοτρίωση ακινήτου στο κεντρικό πάρκο Αφορά δημοσίευμα του «Σ.Θ.» σε σχέση με τη απόφαση του Δ.Σ. Σερρών

Μ

ε επιστολή του ο ιδιοκτήτης οικίας στο κεντρικό πάρκο, που αποφασίστηκε να κατεδαφιστεί, παρουσιάζει τις απόψεις και της «άλλης πλευράς» στο ζήτημα. Παραθέτουμε αυτούσια την επιστολή του. Κύριε Νάτσιε Στην ιστοσελίδα σας αναρτήσατε κείμενο με τίτλο "έφυγε ένα αγκάθι", που αφορά πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για κατεδάφιση της πατρικής μας οικίας στην οδό Δορυλαίου 12. Επειδή ασφαλώς δεν ενημερωθήκατε για όλες τις λεπτομέρειες, που πέρα από το νομικό

αφορούν και τεράστιο ηθικό ζήτημα, σχετικά με τον τρόπο που κάποιοι διαχειρίζονται την εξουσία και τη δυνατότητα ενός πολίτη ν ‘ αντιπαλέψει μηχανισμούς καταβάλλοντας τεράστιο ψυχικό και οικονομικό κόστος, σας πληροφορώ ότι - ανεξάρτητα από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών, η δικαστική διαμάχη βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.    Θυμίζω ότι η πατρική μας οικία που διεκδικεί ο Δήμος βρίσκεται σε οικόπεδο το οποίο ο Δήμος αρχικά είχε παραχωρήσει - βάσει των τότε αποφάσεων - από το 1925 στον πρόσφυγα παππού μου Αλέξανδρο Σιδηρόπουλο. Στη συνέχεια ο Δήμος το 1958 αφού ρυμοτόμησε την

περιοχή με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το πούλησε στον παππού μου, όπως πούλησε και άλλα γειτονικά οικόπεδα σε άλλους ιδιοκτήτες. Το 1977 ο πατέρας μου πήρε άδεια οικοδόμησης (που σημαίνει έγκριση Πολεοδομίας και δημοτικής υπηρεσίας) και έκτισε το συγκεκριμένο κτίσμα. Ο Δήμος ένα χρόνο μετά, το 1978,οταν πλέον αποπερατώθηκε η οικοδομή, μετά από σχετική απόφαση κατά πλειοψηφία, αποφάσισε να απαλλοτριώσει το κτίσμα του οικοπέδου με εξευτελιστικό τίμημα που καθόρισε η τότε δημοτική αρχή, στο οικόπεδο που ο ίδιος Δήμος ρυμοτομούμενο μας το είχε πουλήσει.    Πιστεύω κατανοείτε τη

θέση, τα επιχειρήματα, το δίκαιο ενός δημότη και ειλικρινά εύχομαι να μην βρεθείτε στην θέση μας όπου ο πωλητής ενός οικοπέδου, αφού σας αφήσει νόμιμα να το κτίσετε, αμέσως μετά το απαλλοτριώνει σε τίμημα που ο ίδιος ορίζει και σας μπλέκει σε μια χρόνια δικαστική διαμάχη,

Πρόσθετο όφελος στο επιτόκιο μόνο για νέους αγρότες κάτω των 41 ετών Μέσα από το πρόγραμμα «Γεωργία κι Βιοικονομία» ύψους 210 εκατ. Ευρώ

Μ

ε πρόσθετο επιτοκιακό όφελος για νέους αγρότες κάτω των 41 ετών, ενεργοποιήθηκε και το δεύτερο εργαλείο ευνοϊκής δανειοδότησης αποκλειστικά για τον αγροτικό τοµέα. Πρόκειται για το πρόγραµµα «Γεωργία & Βιοικονοµία» ύψους 210 εκατ. ευρώ, µε τον δανεισµό µάλιστα να µπορεί να αφορά αποκλειστικά κεφάλαιο κίνησης χωρίς απαραίτητα να συνδέεται µε επενδύσεις. Θερµαινόµενα θερµοκήπια από 100% ΑΠΕ, net-metering, αρδευτικά έργα, αγορά γης, τρακτέρ, αγροτικά µηχανήµατα µέχρι και αγροτικά αµάξια χωράνε στο επενδυτικό σχέδιο που µπορεί να βρει ευνοϊκή χρηµατοδότηση µε περίοδο χάριτος, µείωση στα περιθώρια επιτοκίου για όλους και µία έξτρα µείωση για παραγωγούς κάτω των 41 ετών. Σηµειώνεται εδώ χρηµατοδοτούνται κυρίως επιχειρηµατικά σχέδια µε άµεση αναφορά στην αγροτική παραγωγή αλλά µε την προϋπόθεση ότι κινούνται όλο και πιο κοντά στο µοντέλο της βιώσιµης ανάπτυξης. Το πρόγραµµα είναι ήδη διαθέσιµο από την Παγκρήτια Τράπεζα (εξέδωσε ανακοίνωση), ενώ αναµένονται και οι

σχετικές ενέργειες από Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα.

Ποιοι δικαιούνται χρηµατοδότηση Όλες οι επιχειρήσεις µε κύρια δραστηριότητα στους τοµείς της γεωργίας και της βιοοικονοµίας. Αγρότες-ελεύθεροι επαγγελµατίες, ατοµικές, µικροµεσαίες και µεγάλες επιχειρήσεις.

Γενικές επιλέξιµες δαπάνες -Κεφάλαιο κίνησης -Αγορά, επέκταση ή ανακαίνιση επαγγελµατικών εγκαταστάσεων -Αγορά επαγγελµατικού εξοπλισµού -Χρηµατοδότηση για αγορά γης  σε ποσοστό του συνολικού κόστους του έργου (µε εξαίρεση την αγορά γεωργικών γαιών).

Ειδικές επιλέξιµες δαπάνες για τον αγροδιατροφικό τοµέα Μη θερµοκήπια,

θερµαινόµενα

- Θερµαινόµενα θερµοκήπια

που θερµαίνονται 100% από ανανεώσιµες πηγές ενέργειες συµπεριλαµβανοµένης της βιοµάζας. Ή δεν έχουν σταθερό (ενσωµατωµένο) σύστηµα θέρµανσης και υπό κανονικές κλιµατολογικές συνθήκες δεν απαιτούν θέρµανση παρά µόνο για περιορισµένες χρονικές περιόδους. - Επενδύσεις σε µονάδες βιοαερίου - Έργα άρδευσης, µε την προϋπόθεση ότι θα διασφαλίζεται η ύπαρξη δικαιωµάτων για τη διάθεση του νερού (άδεια ύδρευσης). - Αγορά αγροτικού αυτοκινήτου ή τρακτέρ.

∆ιάρκεια δανείου, επιτόκιο Από 2 χρόνια και πάνω µε δυνατότητα περιόδου χάριτος έως 5 έτη. Μείωση του περιθωρίου επιτοκίου τουλάχιστον κατά ένα ποσοστό. Οι νέοι αγρότες κάτω των 41 ετών δικαιούνται και λαµβάνουν περαιτέρω µείωση του περιθωρίου. Για παράδειγµα αν η ελάχιστη µείωση είναι 0,25% τότε οι νέοι δικαιούνται µείωση επιπλέον 0,20%. Χωρίς εισφορά 0,6% του Ν.128/75 Πηγή: Αgronews

όπου εσείς θα πληρώνετε (παράβολα, ΦΠΑ, δικηγόρους) από την τσέπη σας και αυτός από την τσέπη άλλων. Ευχαριστώ Αλέξανδρος Κ. Σιδηρόπουλος 
ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 27_28.02.2021

21 δράσεις από τον Δήμο Σερρών για το '21 Παρουσιάστηκε το λογότυπο - έμβλημα για το επετειακό έτος 2021

Τ

ο λογότυπο-έμβλημα και τις 21 δράσεις και εκδηλώσεις του Δήμου Σερρών για το επετειακό έτος 2021 παρουσίασε ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021 στον Πύργο του Ορέστη, στην Ακρόπολη των Σερρών. «Η επέτειος των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης σηματοδοτεί ένα σημαντικό γεγονός του εθνικού μας βίου που λαμβάνει διαστάσεις κομβικής σημασίας», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Σερρών και πρόσθεσε: «Καλούμαστε να αναστοχαστούμε, να αναλύσουμε και εμπνευστούμε από όλα τα γεγονότα τόσο της Επανάστασης που οδήγησε στη δημιουργία του νεότερου Ελληνικού Κράτους, όσο και από όλα αυτά που συντάραξαν τον Εθνικό μας βίο σε αυτή την περίοδο των διακοσίων ετών. Παράλληλα πρέπει να αντιληφθούμε την επέτειο αυτή ως το εφαλτήριο που θα μας οδηγήσει ως κοινωνία και ως Έθνος σε ένα πιο λαμπρό και ελπιδοφόρο μέλλον. Σε όλο αυτό τον λαμπρό εορτασμό της επετείου πρέπει ταυτόχρονα να τοποθετήσουμε τις Σέρρες και τους Σερραίους, που άφησαν ισχυρό το στίγμα τους για την απελευθέρωση της πατρίδας μας, στη θέση που τους αρμόζει». Στο πλαίσιο αυτό, όπως τόνισε ο κ.Χρυσάφης, «ο Δήμος Σερρών επέλεξε να δημιουργήσει λογότυπο–έμβλημα για την επετειακή χρονιά του 2021, που θα χρησιμοποιείται σε όλες τις δράσεις αυτό το έτος και θα προσδίδει ιδιαίτερο νόημα και περιεχόμενο στους εορτασμούς. Το έμβλημα αυτό συνδυάζει την Ελληνικότητα της 200ης επετείου από την Επανάσταση με τον τόπο μας. Απεικονίζει δηλαδή την φράση “Ελλάδα 2021 – Σέρρες 2021”». Ανακοινώνοντας τις 21 δράσεις του Δήμου Σερρών για το 2021 ο Δήμαρχος Σερρών διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα θα συμπληρώνεται και θα εμπλουτίζεται κατά τη διάρκεια της χρονιάς ανάλογα με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού. Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι ήδη υποβάλλονται προτάσεις για όλες αυτές τις δράσεις σε τρεις προσκλήσεις προγραμμάτων:

Στις Προσκλήσεις «Μουσεία Νεότερου Πολιτισμού» και «Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς» του Υπουργείου Πολιτισμού και στην Πρόσκληση με τίτλο «Δημιουργία, ανάδειξη και αξιοποίηση Ψηφιακού Πολιτιστικού Αποθέματος» του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Αναλυτικά, το πρόγραμμα του Δήμου Σερρών για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του ‘21 περιλαμβάνει τις εξής 21 δράσεις:

1

. Δημιουργία θεματικού πάρκου στο Πάρκο Ηρώων, στο οποίο με σύγχρονο τρόπο θα παρουσιάζεται η ιστορική διαδρομή των Σερρών και της περιοχής μας από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα. Για τον λόγο αυτό υποβάλλεται ολοκληρωμένη ώριμη πρόταση στο πλαίσιο της πρόσκλησης 14 του Αντώνης Τρίτσης για τη ανάπλαση του Πάρκου Ηρώων των Σερρών.

2

. Εικαστική παρέμβαση σε δημόσιους χώρους της πόλης σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη Εύρυτο, ο οποίος θα φιλοτεχνήσει ήρωες της Επανάστασης καθώς και γεγονότα και ήρωες της τοπικής μας ιστορίας, αφήνοντας έτσι ένα μόνιμο αποτύπωμα και ανάμνηση του μηνύματος των φετινών επετειακών εκδηλώσεων.

3

. Καθιέρωση της 8ης Μαΐου, ημέρα σωτηρίας της πόλης από τους Οθωμανούς ως Δημόσιας Εορτής τοπικής σημασίας. Παράλληλα, για τον φετινό εορτασμό θα γίνει ανάπλαση της πλατείας του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, ώστε ο Δήμος να συμβάλλει στον λαμπρό εορτασμό που προγραμματίζεται από την Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης.

4

. Πανηγυρικές εκδηλώσεις στις 29 Ιουνίου 2021 για την απελευθέρωση των Σερρών. Για τον σκοπό αυτό έχει απευθυνθεί πρόσκληση στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε να παραστεί στις προγραμματιζόμενες, ενώ έχει κληθεί να παρελάσει την ημέρα εκείνη και άγημα της Προεδρικής Φρουράς.

5

. Μεγάλη εορταστική συναυλία στις 29 Ιουνίου με τον Σερραίο μουσικοσυνθέτη Γιώργο Ανδρέου με γενικό τίτλο «Μνήμες Σερρών - Το τέλος της παιδικής ηλικίας».

Κατά την εκδήλωση αυτή θα παρουσιαστεί σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση “Ο Ύμνος των Σερρών”, ένα τραγούδι που θα συνθέσει ο ίδιος μουσικοσυνθέτης ειδικά για την περίσταση αυτή.

6

. Τις επόμενες ημέρες ο Δήμος Σερρών συγκαλεί ευρεία σύσκεψη των φορέων του νομού, ώστε να εκδοθεί ψήφισμα, με το οποίο θα προτείνεται στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης να αποδοθεί ο τίτλος του Στρατηγού στον Εμμανουήλ Παπά. Με τον τρόπο αυτό θα αποδοθεί οφειλόμενη ιστορική δικαιοσύνη. Η επίσημη τελετή για την ανακήρυξη του Εμ. Παπά σε Στρατηγό σχεδιάζεται να γίνει τον Δεκέμβριο του 2021.

7

. Ανέγερση μνημείου για τον Εμμανουήλ Παπά. Για αυτόν τον λόγο, εντός του Μαρτίου το Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών θα αποφασίσει για τον καθορισμό του χώρου ανέγερσης του μνημείου στον ιστορικό τόπο, που συνδέεται με την κατοικία του Εμμανουήλ Παπά και βρίσκεται έναντι του Ιερού Ναού των Αγίων Θεοδώρου. Στη συνέχεια θα επιδιωχθεί ο χώρος αυτός να περιέλθει στην κυριότητα του Δήμου Σερρών.

8

. Ανάρτηση στην Πλατεία Ελευθερίας σε επίσημη τελετή του αντίγραφου της Επαναστατικής Σημαίας του Εμμανουήλ Παπά στις μάχες της Κασσάνδρας.

9

. Διοργάνωση επίσημης τελετής αδελφοποίησης με τον Δήμο Κασσάνδρας την Κυριακή 27 Ιουνίου 2021, στο πλαίσιο του εορταστικών εκδηλώσεων απελευθέρωσης των Σερρών.

1

0. Σε συνεργασία και υπό την Αιγίδα της οργανωτικής επιτροπής Ελλάδα 2021 το διήμερο 20 – 21 Ιουνίου 2021 θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις και στην πόλη των Σερρών, όπως θα γίνει και σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών της χώρας μας.

1

1. Δημιουργία σειράς ντοκιμαντέρ με θέμα: «Η πόλη των Σερρών από τους αρχαίους χρόνους έως σήμερα».

1

2. Διοργάνωση Έκθεσης με επίκεντρο την Επανάσταση του ‘21 με πρωτότυπο αρχειακό υλικό σε σχέση με την Επανάσταση αλλά και την ιστορική διαδρομή των Σερρών τα τελευταία 200 χρόνια. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Αστέρια την περίοδο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2021 ώστε να έχουν την δυνατότητα οι μαθητές της πόλης μας να την επισκεφθούν.

1

3. Δημιουργία ντοκιμαντέρ με γενικό τίτλο «Στη σκιά των ηρώων», το οποίο θα παρουσιάζει την δράση των πρωταγωνιστών της επανάστασης και μνημειακούς ή αρχαιολογικούς χώρους των Σερρών και της Ελλάδας.

1

4. Διοργάνωση έκθεσης σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (παράρτημα Σερρών) υπό τον γενικό τίτλο: «Η κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική ζωή στις Σέρρες τα τελευταία 200 χρόνια» στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Αστέρια τον Νοέμβριο του 2021.

1

5. Διοργάνωση επετειακής εκδήλωσης λόγου, μουσικής και δρώμενων με τίτλο «Από την Άλωση της πόλης στην απελευθέρωση της Τρι-

πολιτσάς».

1

6. Διοργάνωση θεματικής έκθεσης με αυθεντικό οπλισμό και στολές της Επανάστασης σε συνεργασία με τον Αναβιωτικό Φορέα «Ελληνομνήμονες».

Η

έκθεση θα πραγματοποιηθεί στις 25 – 30 Οκτωβρίου και στο πλαίσιο αυτής της δράσης μέλη του φορέα θα παρελάσουν στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου φέροντας στολές και οπλισμό της εποχής του 1821.

1

7. Οργάνωση δράσης «Μικροί Ιστορικοί Ερευνητές», που απευθύνεται στην εκπαιδευτική κοινότητα. Πρόκειται για μία δράση Τοπικής Ιστορίας, με στόχο να κινητοποιήσει τους μαθητές να μελετήσουν «πώς θυμόμαστε» το παρελθόν και να τους εξοικειώσει με τη δουλειά του ιστορικού, του ερευνητή γύρω από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

1

8. Δημιουργία ψηφιακού εκπαιδευτικού παιχνιδιού για την Επανάσταση.

1

9. Διοργάνωση σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης, την Περιφερειακή ενότητα και τοπικούς φορείς των Σερρών Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα τον Εμμανουήλ Παπά στις 4 και 5 Δεκεμβρίου 2021.

2

0. Δημιουργία ιστοσελίδας Ελλάδα 2021 – Σέρρες 2021 για την προβολή των δράσεων του Δήμου Σερρών.

2

1. Κυκλοφορία σειράς αναμνηστικών από τον Δήμο Σερρών, που θα θυμίζουν στους Σερραίους την φετινή επέτειο και θα προβάλλουν τον Δήμο.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 27_28.02.2021Δέκα παιδικές χαρές στο Δήμο Εμμ. Παπά Με πιστώσεις από τον «Φιλόδημος» και την ΣΑΤΑ του Δήμου

Σ

τις 29 Μαρτίου θα δημοπρατηθεί έργο για την κατασκευή 10 παιδικών χαρών στο Δήμο Εμμ. Παπά. Το έργο είναι προϋπολογισμού 340 χιλιάδων ευρώ. Από αυτά τα 215 χιλιάδες ευρώ προέρχονται από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» και τα 125 από ΣΑΤΑ του Δήμου.

κές πιστοποιήσεις).

Οι παιδικές χαρές θα γίνουν με βάση τις σύγχρονες προδιαγραφές που υπάρχουν (σχετι-

Αναβολή των εκλογών στα Επιμελητήρια για ένα χρόνο

Τ

ροπολογία για την αναβολή των εκλογών στα εμπορικά Επιμελητήρια της χώρας κατά ένα έτος θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο για τα δημόσια έργα, όπως ενημέρωσε τους βουλευτές ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.   «Αντιλαμβάνεστε ότι μέσα σε συνθήκες πανδημίας, το να ξεκινήσει τώρα η προεκλογική περίοδος στα εμπορικά επιμελητήρια της χώρας, είναι εντελώς παράλογο, δεν είναι αυτή η στιγμή, άρα θα έχουμε αναβολή των εκλογών για ένα έτος και θα έχουμε και μια μικρή τροποποίηση ως προς τον τρόπο της επανεκλογής, για δεύτερη θητεία, των προέδρων των Επι-

μελητηρίων. είπε ο υπουργός Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, «Ο νυν νόμος προβλέπει, ότι μπορείς να βάλεις υποψηφιότητα μόνον για μία φορά - αν κάποιος έχει κάνει δηλαδή δύο θητείες. Θα το διευκρινίσουμε αυτό, σε δύο πλήρεις θητείες, ώστε περιπτώσεις προέδρων οι οποίοι έχουν για κάποιο λόγο αντικαταστήσει άλλους προέδρους (παραδείγματος χάρη για λόγους θανάτου, προηγούμενων προέδρων στην προηγούμενή τους θητεία) να μην προσμετράται αυτή και να μην αποτελεί αυτή η μισή θητεία (ή και λιγότερη από τη μισή) κώλυμα επανεκλογής τους στις επόμενες εκλογές που θα γίνουν, επαναλαμβάνω, ένα χρόνο μετά».

Σέρρες: Άγρια Καταδίωξη της Αστυνομίας - Συνέλαβαν διακινητή και 8 λαθρομετανάστες

Σ

τη σύλληψη ενός γεωργιανού λαθροδιακινητη προχώρησαν έπειτα από άγρια καταδίωξη αστυνομικοί των Σερρών.

Πρόκειται για λαθροδιακινητη ο οποίος καταδιώχθηκε από την Δράμα έως και το τοπικό διαμέρισμα της Καμήλας.

στα χέρια τους τον συγκεκριμένο άνδρα, ο οποίος άφησε το αυτοκίνητο του στο δρόμο και άρχισε να τρέχει σε αγροτικές εκτάσεις προκειμένου να γλιτώσει. Ο γεωργιανός δεν κατάφερε να φτάσει μακριά αφού οι αστυνομικοί ήταν ακριβώς πίσω του.

Η καταδίωξη ξεκίνησε από αστυνομικούς του τμήματος Νέας Καρβάλης Καβάλας, και συνεχίστηκε με περιπολικό του Α.Τ. Αμφίπολης.

Στο όχημα του διαπιστώθηκε ότι επέβαιναν και οχτώ (8) αλλοδαποί με καταγωγή από το Μπαγκλαντές.

Ο επόπτης βάρδιας, (διοικητής του τμήματος Προμαχώνα), Αστυνομικοί της Ασφάλειας και του αστυνομικού τμήματος Σερρών με την συνδρομή ανδρών της ομάδας Δίας αλλά και της Τροχαίας κατάφεραν έπειτα από καταδίωξη να πιάσουν

Διακινητής και μετανάστες οδηγήθηκαν στις αρμόδιες αρχές.
η Ρουμπρίκα Γράφει ο Δημ. Αλ. Αραμπατζής

 Καλημέρα σας. Σάββατο σήμερα, 27 Μνήμη Οσίου Ασκληπιού, Αγίου Νήσιου του Μάρτυρος και αύριο Κυριακή 28, του Φλεβάρη, του σωτηρίου έτους 2021, Του Ασώτου, Οσίων Κύρας και Μαράννας. Χρόνια πολλά και καλά, ανώδυνα, ανεπαίσχυντα, ειρηνικά, χριστιανά στις εορτάζουσες και εορτάζοντες. ***

Το μυστικό της δροσιάς δεν είναι αυτό που νομίζουμε

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 27_28.02.2021

Ακόμη μια επιστημονική έρευνα, από την Ολλανδία, αναφέρει πως όσο πιο κοντά ζει ένας άνθρωπος σε κάποια κτηνοτροφική φάρμα με βοοειδή και χοίρους, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος να εμφανίσει διάφορες κοινές αλλεργίες. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι ο κίνδυνος αλλεργιών είναι μειωμένος για τους αγρότες και τους εργαζόμενους σε τέτοια αγροκτήματα, σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Η νέα μελέτη δείχνει ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και για όσους ζουν κοντά στις φάρμες. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Λίντβιεν Σμιτ του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό επαγγελματικής και περιβαλλοντικής ιατρικής «Occupational & Environmental Medicine» και την οποία αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, μελέτησαν σχεδόν 2.500 άτομα ηλικίας 20 έως 72 ετών, που ζούσαν στην επαρχία και από τους οποίους ελήφθησαν δείγματα αίματος. Σχεδόν το ένα τρίτο (30%) είχαν αλλεργία στη γύρη, στα ακάρεα της σκόνης, στις γάτες, στους σκύλους κ.α. Όμως, διαπιστώθηκε ότι όσοι ζούσαν σε απόσταση έως 330 μέτρων από κάποια κτηνοτροφική μονάδα, είχαν κατά μέσο όρο 27% μικρότερη πιθανότητα να είναι αλλεργικοί, σε σχέση με όσους ζούσαν σε μεγαλύτερη απόσταση. Όσοι ζούσαν σε ακτίνα 500 μέτρων από χοίρους ή 400 μέτρων από αγελάδες, είχαν αντίστοιχα 37% και 32% μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης αλλεργίας, σε σχέση με όσους ζούσαν σε απόσταση άνω των 800 μέτρων.

 Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και σύντομα θα παραπονιόμαστε για την καταραμένη ζέστη, τρέχοντας στο ψυγείο για παρηγοριά. Κι αυτό είναι μεγάλο λάθος, μας λέει ένας επιστήμονας, καθώς ούτε παγωτά ή γρανίτες ούτε παγωμένες μπίρες πρέπει να αναζητούμε. Παρά ζεστά ροφήματα! Μιας και αυτά θα ρίξουν τη θερμοκρασία του σώματός μας, ανακουφίζοντάς μας πράγματι από το καμίνι. Αυτά μας λέει ο καθηγητής νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, Peter McNaughton, πως η κατανάλωση ζεστών ροφημάτων είναι το μυστικό, μιας και θα μας κάνουν να ιδρώσουμε με αυξημένο ρυθμό. Όπως δήλωσε στην «Deutsche Welle», νεύρα στο στόμα μας και το ανώτερο πεπτικό σύστημα ανταποκρίνονται στη ζέστη του ροφήματος, κάνοντας τον οργανισμό να παράξει περισσότερο ιδρώτα. Και καθώς εξατμίζεται, ο ιδρώτας λειτουργεί ευεργετικά ως ψυκτικό! Το νερό εξατμίζεται πολύ γρήγορα από το δέρμα μας κι αυτό είναι το κλειδί εδώ, όπως λέει ο McNaughton, αυτό που «μας ψύχει». «Τα δροσερά ποτά σε δροσίσουν μόνο στιγμιαία, καθώς το μέγεθός τους σε σχέση με το μέγεθος του σώματός μας είναι σχετικά μικρό, κι έτσι το δροσιστικό αποτέλεσμα διαλύεται πολύ γρήγορα». Τα ζεστά ροφήματα δεν είναι βέβαια πανάκεια και πρέπει να καταναλώνονται με νου και γνώση: «Υπάρχει ένα όριο στο πόσο πολύ μπορείς να πιεις, γιατί αυτό θα υπερφορτώσει τα νεφρά σας, οπότε δεν πρέπει να πίνετε και πάρα πολλά», καταλήγει ο καθηγητής… ***

«Ασπίδα» σε αλλεργίες και ψυχικές διαταραχές η διαβίωση κοντά σε ζώα

Όσες περισσότερες κτηνοτροφικές φάρμες υπήρχαν σε απόσταση 500 μέτρων, τόσο μειωνόταν ο κίνδυνος αλλεργίας. Ο κίνδυνος ήταν 4% μικρότερος για κάθε πρόσθετη φάρμα και ειδικότερα 14% μικρότερος για κάθε έξτρα χοιροτροφείο. Όσοι είχαν γεννηθεί και μεγαλώσει σε αγρόκτημα με ζώα, ήταν λιγότερο πιθανό (22%) να εμφανίσουν αλλεργία, σε σχέση με όσους δεν είχαν μεγαλώσει ως παιδιά σε φάρμα (πιθανότητα αλλεργίας 34%). Όσοι συνδύαζαν και τα δύο -είχαν ανατραφεί σε κτηνοτροφική φάρμα και ως ενήλικες ζούσαν επίσης κοντά σε φάρμα- είχαν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο για αλλεργία. «Παρά τις ανησυχίες για τη ρύπανση του αέρα από τις κτηνοτροφικές φάρμες και τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, τα ευρήματά μας δείχνουν ότι υπάρχουν οφέλη από τη διαβίωση κοντά σε τέτοιες μονάδες», ανέφεραν οι ερευνητές. Προστατεύουν και την ψυχική υγεία Μια δεύτερη μικρή επιστημονική μελέτη, στην οποία συνεργάστηκαν Γερμανοί και Αμερικανοί, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που ζουν στην ύπαιθρο, περιβαλλόμενα από ζώα και σκόνη γεμάτη βακτήρια, μεγαλώνουν έχοντας πιο ανθεκτικό ανοσοποιητικό σύστημα, πράγμα που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αργότερα όχι μόνο για σωματικές αλλά και για ψυχικές παθήσεις. Η έρευνα παρέχει ενδείξεις για πρώτη φορά ότι πιθανότατα η λεγόμενη «υπόθεση υγιεινής» (δηλαδή ότι τα αποστειρωμένα περιβάλλοντα της πόλης γυρνάνε «μπούμερανγκ» όσον αφορά την προστασία από τα μικρόβια) έχει ισχύ ακόμη και στο πεδίο των ψυχικών διαταραχών. Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Ουλμ και του Κολοράντο, με επικεφαλής τον γερμανό καθηγητή Στέφαν Ρέμπερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), μελέτησαν 40 υγιείς άνδρες 20 έως 40 ετών, από τους οποίους οι μισοί είχαν μεγαλώσει σε φάρμα με ζώα και οι άλλοι μισοί σε μια μεγάλη πόλη χωρίς κατοικίδια στο σπίτι τους. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε διάφορα τεστ στρες και επίσης έδωσαν δείγματα αίματος και σάλιου. Διαπιστώθηκε ότι τα «παιδιά της πόλης» χωρίς καμία επαφή με ζώα είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα στρες και φλεγμονής στον οργανισμό τους, σε σχέση με τα «παιδιά της φάρμας». Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι άνθρωποι εμφανίζουν αυξημένα επίπεδα φλεγμονώδους αντίδρασης στο σώμα τους, είναι πιθανότερο να εμφανίσουν κατάθλιψη ή μετατραυματική αγχώδη διαταραχή. Πάνω από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει πλέον σε αστικές περιοχές μακριά από ζώα, με συνέπεια να εκτίθεται σε πολύ λιγότερους μικροοργανισμούς. Αυτό, κατά τους ερευνητές, ευνοεί την ανάπτυξη μιας ήπιας αλλά χρόνιας φλεγμονής και μιας υπεραντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος, με συνέπεια κάποιος όχι μόνο να γίνεται πιο ευάλωτος στις αλλεργίες, αλλά επίσης σε ψυχιατρικές διαταραχές.

 Δεν είναι λίγες οι μελέτες που κατά καιρούς έχουν αναφερθεί στα θετικά της διαβίωσης με ζώα ή κοντά σε αυτά.

Όλα τα παραπάνω, «σπρώχνουν» τους ερευνητές στο να συμβουλεύουν τους ανθρώπους των πόλεων να τρώνε τροφές πλούσιες σε υγιή βακτήρια ή προβιοτικά, να περνούν χρόνο κοντά στη φύση και να έχουν κάποιο κατοικίδιο στο σπίτι τους.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 27_28.02.2021«Αποζημίωση επιδότησης τουριστικών λεωφορείων» Ζητά με ερώτηση ο Σερραίος βουλευτής Κ. Μπούμπας

Ο

Σερραίος βουλευτής Κώστας Μπούμπας με ερώτηση του στη Βουλή θέτει το θέμα της αποζημίωσης επιδότησης των τουριστικών λεωφορείων καθώς και την ελάφρυνση για τα τέλη κυκλοφορίας του 2020. Αναλυτικά στην ερώτηση του αναφέρει: Κύριοι, κύριοι Υπουργοί, Όπως έχουμε πληροφορηθεί, οι ιδιοκτήτες τουριστικών γραφείων και λεωφορείων, είναι ξεχασμένοι από την Ελληνική Κυβέρνηση, καθώς, ακόμη περιμένουν την αποζημίωση που είχε ψηφιστεί, αλλά δεν δόθηκε ποτέ, για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, του 2020! Τα τουριστικά γραφεία, που δεν έχουν πια αντικείμενο, από το τέλος Φεβρουαρίου του 2020, δεν έκλεισαν με κρατική εντολή,

ενώ τα λεωφορεία βρίσκονται σε ακινησία. Μπορεί να μην έκλεισαν, δηλαδή, αλλά στην ουσία, δεν υπάρχει αντικείμενο και έργο για τους τουριστικούς πράκτορες και τους ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων. Η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο και πλέον, τίθεται θέμα επιβίωσης των εν λόγω! Με δεδομένα όλα τα παραπάνω Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί :

1

. Προτίθεσθε να χορηγήσετε στον ανωτέρω κλάδο την αποζημίωση για τον περασμένο Ιούλιο και τον περασμένο Αύγουστο, που έχει ήδη ψηφιστεί;

2

. Προτίθεσθε να συμψηφίσετε τα Τέλη Κυκλοφορίας, του 2020, των λεωφορείων

που βρίσκονται σε ακινησία, αλλά πληρώθηκαν, με αυτά του 2021, ώστε να μην πληρώσουν

ξανά οι άνω επαγγελματίες για οχήματα που δεν κυκλοφόρησαν;

Ο ερωτών βουλευτής Κωνσταντίνος Μπούμπας

Αυξάνονται οι αρμοδιότητες της Οικονομικής Επιτροπής των Δήμων

Μ

ε το άρθρο 30 Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών, που ετέθη σε επίσημη δημόσια διαβούλευση χθες 23/2, τροποποιούνται για πολλοστή φορά οι αρμοδιότητες των οργάνων διοίκησης Δήμων και Περιφερειών. Με εύνοια πάντοτε προς την Οικονομική Επιτροπή, δηλαδή προς συλλογικό όργανο όπου την πλειοψηφία διαθέτουν οι Δήμαρχοι χάρη στις αλλαγές στο νομικό πλαίσιο συγκρότησής τους που είχε επιφέρει η νυν Κυβέρνηση. Αυτή τη φορά οι τροποποιήσεις αφορούν ειδικά τις προσλήψεις. Συγκεκριμένα, στον ν.3852/2010 επέρχονται οι εξής μεταβολές:

Δήμοι Η περ.δ’ της παρ.1 του αρ.72 «Αρμοδιότητες Οικονομικής Επιτροπής Δήμων» του ν.3852/2010 (Α΄ 87), αντικαθίσταται ως εξής: « Αποφασίζει για την υποβολή αιτημάτων πρόσληψης του πάσης φύσεως προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων των δικηγόρων και νομικών συμβούλων

με σχέση έμμισθης εντολής και των συμβασιούχων μίσθωσης έργου, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, καθώς και για την αναγκαιότητα πρόσληψης του προσωπικού των άρθρων 206, 209, 211 και 212 του ν.3584/2007 ». Μέχρι σήμερα, μετά τις απανωτές αλλαγές, προβλέπει το εξής: « Αποφασίζει για την υποβολή αιτημάτων πρόσληψης του πάσης φύσεως προσωπικού του Δήμου, συμπεριλαμβανομένων των δικηγόρων και νομικών συμβούλων με σχέση έμμισθης εντολής».

Περιφέρειες Η περ.δ’ της παρ.1 του αρ.176 «Αρμοδιότητες Οικονομικής Επιτροπής Περιφερειών» του ν.3852/2010, αντικαθίσταται ως εξής: « Αποφασίζει για την υποβολή αιτημάτων πρόσληψης του πάσης φύσεως προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων των δικηγόρων και νομικών συμβούλων με σχέση έμμισθης εντολής και των συμβασιούχων μίσθωσης έργου, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, καθώς και για την αναγκαιότητα πρό-

σληψης του προσωπικού της περ.ιε’ της παρ.2 του αρ.1 του ν.3812/2009». Μέχρι σήμερα, ως έχει διαδοχικά τροποποιηθεί και ισχύει, προβλέπει το εξής: «Αποφασίζει για την υποβολή αιτημάτων πρόσληψης του πάσης φύσεως προσωπικού της Περιφέρειας, συμπεριλαμβανομένων των δικηγόρων και νομικών συμβούλων με σχέση έμμισθης εντολής». Η Κυβέρνηση εξηγεί γιατί προβαίνει σε αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία, αναγράφοντας στην Έκθεση που συ-

νοδεύει το Ν/Σ τα εξής: «Η υφιστάμενη διατύπωση των ως άνω άρθρων δεν καταλαμβάνει τις περιπτώσεις προσλήψεων για τις οποίες δεν απαιτείται υποβολή αιτήματος, ήτοι πρόσληψη προσωπικού για την αντιμετώπιση επειγουσών ή εποχικών ή πρόσκαιρων αναγκών (αρ.206 ν.3584/2007 και αρ.1 παρ.2 ν.3812/2009), για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών αναγκών (αρ.212 ν.3584/2007, καθώς και αρ.36 του ν.4765/2021) πρόσληψη υδρονομέων άρδευσης (αρ.211 ν.3584/2007) κ.ο.κ.

Επειδή οι προσλήψεις αυτές πρέπει να πραγματοποιούνται άμεσα, δεδομένου ότι αποσκοπούν στην κάλυψη επειγουσών, αν και μικρής διάρκειας, αναγκών των Πρωτοβάθμιων και Δευτεροβάθμιων ΟΤΑ, και στο πλαίσιο εξορθολογισμού του πλαισίου προσλήψεων και τήρησης της αρχής της αναλογικότητας, διά του παρόντος το σύνολο των προσλήψεων θα πραγματοποιείται κατόπιν Απόφασης της οικείας Επιτροπής» . ΠΗΓΗ: airetos.gr
ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

στα “πεταχτά”

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 27_28.02.2021

Γράφει ο Αθαν. Αλ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

Κ

αλημέρα σας. Σάββατο σήμερα, 27 Μνήμη Οσίου Ασκληπιού, Αγίου Νήσιου του Μάρτυρος και αύριο Κυριακή 28, του Φλεβάρη, του σωτηρίου έτους 2021, Του Ασώτου, Οσίων Κύρας και Μαράννας. Χρόνια πολλά και καλά, ανώδυνα, ανεπαίσχυντα, ειρηνικά, χριστιανά στις εορτάζουσες και εορτάζοντες. ***

καμψη της απασχόλησης. Είναι ενδεικτικό ότι το ετήσιο ποσοστό ανεργίας και το μοναδιαίο κόστος εργασίας στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2013-2018 εκτιμάται ότι θα ήταν κατά μέσο όρο περίπου 4 π.μ. και 10 π.μ. υψηλότερα αντίστοιχα σε ένα σενάριο χωρίς τις μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας του 2012. Αντιθέτως, φαίνεται ότι οι παρεμβάσεις του 2012 δεν βελτίωσαν τα ποσοστά συμμετοχής στην επίσημη αγορά εργασίας, ενώ αύξησαν τις μέσες ώρες εργασίας και την ανισότητα».

Προτάσεις σε τρεις άξονες Τέλος, η μελέτη καταλήγει σε μία σειρά προτάσεων-προτεραιοτήτων πολιτικής σε τρεις τουλάχιστον κατευθύνσεις: «- Η περαιτέρω μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης της εργασίας μπορεί να ενισχύσει τη συμμετοχή στην αγορά εργασίας, να περιορίσει την απόκλιση μεταξύ της Ελλάδας και των υπόλοιπων χωρών της Ε.Ε. και, έτσι, να ενισχύσει τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης. - Ξεχωρίζει περαιτέρω τομείς με διαρθρωτικές αδυναμίες της αγοράς εργασίας που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως η αναντιστοιχία δεξιοτήτων, η ανεπαρκής επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, η χαμηλή αποτελεσματικότητα των ενεργών πολιτικών για την αγορά εργασίας και τα συστηματικά υψηλά ποσοστά αδήλωτης εργασίας. - Τονίζει τη σημασία για συνεχή παρακολούθηση των τάσεων της ελληνικής αγοράς εργασίας, ώστε οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να εφαρμόζουν μέτρα προς την κατεύθυνση της περαιτέρω αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας, αλλά και μείωσης της ανεργίας και της ανισότητας». Την επίδραση των μεταρρυθμίσεων που πραγματοποιήθηκαν στην αγορά εργασίας κατά την περίοδο 2010-2018 καταγράφει μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), η οποία παρουσιάστηκε σήμερα σε διαδικτυακή εκδήλωση. Η μελέτη, με τίτλο «Αξιολόγηση επιδράσεων των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2010-2018», εκπονήθηκε με την υποστήριξη του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του London School of Economics and Political Science (LSE) και βασίζεται σε δύο άξονες. Ο πρώτος επικεντρώνεται στο επίπεδο των νοικοκυριών και αναλύει την επίδραση των μεταρρυθμίσεων στα κίνητρα των ατόμων να εισέλθουν στην επίσημη αγορά εργασίας. Ο δεύτερος εκτιμά, για πρώτη φορά, εναλλακτικά σενάρια της πορείας που θα είχαν επιλεγμένοι μακροοικονομικοί και κοινωνικοί δείκτες, όπως η απασχόληση και η ανεργία, ελλείψει των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «βασικό συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι οι μεταρρυθμίσεις πέτυχαν σε σημαντικό βαθμό την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της αγοράς εργασίας, μέσω της μείωσης του κόστους, αλλά και της μεγαλύτερης ευελιξίας, χωρίς όμως να επιλύσουν ορισμένα βασικά δομικά προβλήματα και χρόνιες αδυναμίες της αγοράς εργασίας.

Ποιοι συμμετείχαν Στη συζήτηση, που ακολούθησε της παρουσίασης, συμμετείχαν ο Γιώργος Αργείτης, καθηγητής Οικονομικών ΕΚΠΑ και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, ο Ηλίας Κικίλιας, διευθυντής Ερευνών ΕΚΚΕ και γεν. διευθυντής του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων - ΙΝΣΕΤΕ, η Δάφνη Νικολίτσα, επίκουρη καθηγήτρια Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο Γιώργος Γατόπουλος, επικεφαλής τμήματος Διεθνών Μακροοικονομικών και Χρηματοοικονομικών του ΙΟΒΕ, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο Νίκος Βέττας, γεν. διευθυντής του ΙΟΒΕ και καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

***

Τρεις κατευθύνσεις Τα κύρια ευρήματα της αξιολόγησης συνοψίζονται σε τρεις κατευθύνσεις, βάσει των οποίων οι παρεμβάσεις φαίνεται ότι: - Εκπλήρωσαν σε μεγάλο βαθμό το στόχο της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας κόστους. - Αύξησαν την ευελιξία στους κανονισμούς εργασίας, μέσω της οποίας υποστήριξαν μερικώς το στόχο της προσαρμογής της αγοράς εργασίας μέσω των τιμών (μείωσης μισθών) και λιγότερο μέσω όγκων (απολύσεων). - ‘Αφησαν, ως επί το πλείστον, ανεπίλυτες άλλες μακροχρόνιες αδυναμίες, όπως το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στην αγορά εργασίας, την υψηλή φορολογική επιβάρυνση της εργασίας, τη χαμηλή παραγωγικότητα, την υψηλή ανεργία, τη χαμηλή χρήση ευέλικτων μορφών απασχόλησης και το υψηλό ποσοστό αυτοαπασχολουμένων».

Αντικίνητρα Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη μελέτη, «φαίνεται ότι τα αντικίνητρα για συμμετοχή στην επίσημη αγορά εργασίας αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής. Η επιδείνωση των κινήτρων για εργασία ήταν εντονότερη μεταξύ των ανδρών και των νέων. Παράλληλα, αναδεικνύεται η θετική επίδραση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων το 2014 στα κίνητρα για συμμετοχή στην αγορά εργασίας, ειδικά μεταξύ των γυναικών και των νέων, που αποτελούν πληθυσμιακές ομάδες με παραδοσιακά χαμηλά ποσοστά συμμετοχής». Με βάση τη μελέτη, «τα συστηματικά χαμηλά ποσοστά συμμετοχής στην αγορά εργασίας καθ’ όλη την περίοδο των προγραμμάτων οφείλονται αφενός μεν στο γεγονός ότι η μείωση των εισφορών το 2014 ήταν περιορισμένης κλίμακας αφετέρου δε στο ότι η θετική της επίδραση αντισταθμίστηκε από μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, τα οποία έπληξαν σημαντικά τη φορολογία της εργασίας». Από μακροοικονομικής σκοπιάς, τα εμπειρικά ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι «οι παρεμβάσεις στην ελληνική αγορά εργασίας γύρω από το 2012 είχαν σημαντική συμβολή στη μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας, στην αύξηση της χρήσης ευέλικτων μορφών απασχόλησης, στην επιβράδυνση της δυναμικής του ποσοστού ανεργίας και στην ελαφρά ταχύτερη ανά-

Το EIT Food, το οποίο ιδρύθηκε από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (Εuropean Institute of Innovation & Technology), αποτελεί μια πανευρωπαϊκή κοινοπραξία, η οποία επικεντρώνεται στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία στον τομέα των τροφίμων από διαφορετικούς συνεργάτες σε όλη την Ευρώπη. Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Industry Disruptors Game Changers υπέβαλαν σχετική πρόταση στην επιτροπή κρίσης του Ινστιτούτου EIT Food. Η επιτροπή κρίσης του EIT Food, επέλεξε την υποβληθείσα πρόταση, ώστε να είναι ο περιφερειακός κόμβος του EIT Food στην Ελλάδα. Στην ευρύτερη κοινότητα του ΕΙΤ Food συμμετέχουν κορυφαίες εταιρίες και καινοτόμες start up επιχειρήσεις, καθώς και πανεπιστήμια αλλά και ερευνητικά κέντρα από τον ευρύτερο τομέα της αγροδιατροφής. Το EIT Food αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των φορέων αυτών, αλλά και των επενδυτών με στόχο την προώθηση της καινοτομίας, την αύξηση της απασχόλησης και την παροχή ευκαιριών βιώσιμης ανάπτυξης για την Ευρώπη. Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Industry Disruptors Game Changers, αξιοποιώντας την ερευνητική και εκπαιδευτική του εμπειρία, αλλά και τις ερευνητικές υποδομές σε όλο το φάσμα του αγροδιατροφικού τομέα, θα διασυνδέσει αυτήν την πανευρωπαϊκή κοινότητα ανάπτυξης με το εγχώριο οικοσύστημα της έρευνας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στον τομέα της αγροδιατροφής.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

οικονομία

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 27_28.02.2021«Συν-Εργασία» και αναστολές εργαζομένων και τον Μάρτιο Θα διαφοροποιηθεί το κριτήριο τζίρου για να ενταχθεί επιχείρηση στο μηχανισμό

Κ

αι τον Μάρτιο θα ισχύσουν οι αναστολές συμβάσεων καθώς και ο μηχανισμός «Συν-Εργασία», με το υπουργείο Εργασίας να έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι θα μπορούν να ενταχθούν σε αυτά τα δύο μέτρα, που αποτελούν άλλωστε τα βασικά όπλα στην προσπάθεια στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων από το πρώτο κιόλας κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, ακόμη και οι νέοι εργαζόμενοι που προσελήφθησαν έως και τις 31 Ιανουαρίου 2021. Οι αποφάσεις τόσο για τον τρόπο υλοποίησης του μέτρου των αναστολών όσο και για τον

καθορισμό των κριτηρίων ένταξης των επιχειρήσεων στον μηχανισμό Συν-Εργασία αναμένονται εντός των ημερών. Πάντως σύμφωνα με το βασικό σενάριο, ο τζίρος του τελευταίου 4μηνου του 2020 θα αποτελέσει το κριτήριο ένταξης μιας επιχείρησης στον μηχανισμό τον Μάρτιο. Εν ολίγος για να ενταχθεί μία επιχείρηση (ανεξάρτητα αν είναι πληττόμενη ή όχι) στη «Συν-Εργασία» τον Μάρτιο, θα πρέπει, κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου -Δεκεμβρίου 2020, να είχε μείωση τζίρου κατ’ ελάχιστον 20% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Υπενθυμίζεται πως η δυνα-

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΠΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ Πληρ. : Χρ. Μέλλιου Τηλ. : 2321352635, Fax: 2321352628

Χρυσό 26-02-2021 Αρ. Πρωτ.: 2498

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ Ο Δήμαρχος Εμμανουήλ Παππά διακηρύσσει Δημόσιο Διεθνή Ηλεκτρονικό Διαγωνισμό με δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με χρήση της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr, με σφραγισμένες προσφορές σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4412/2016 και τη μελέτη του δήμου, συνολικού προϋπολογισμού 340.000€ με ΦΠΑ. Κριτήριο ανάθεσης είναι η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει τιμής για προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού για την αναβάθμιση παιδικών χαρών του Δήμου Εμμανουήλ Παππά. Η συνολική διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε ΕΚΑΤΟΝ ΟΓΔΟΝΤΑ (180) ημερολογιακές μέρες από την ημερομηνία υπογραφής του σχετικού συμφωνητικού και φορέας χρηματοδότησης είναι το Υπουργείο Εσωτερικών (Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ) κατά 215.000,00 Ευρώ και Χρηματικό Υπόλοιπο ΣΑΤΑ Δήμου κατά 125.000,00 Ευρώ. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά, ημερομηνία έναρξης υποβολής προσφορών στις 01-03-2021 και καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών στις 29-03-2021 και ώρα 12:00:00. Μετά την παρέλευση της καταληκτικής ημερομηνίας και ώρας δεν υπάρχει δυνατότητα υποβολής προσφοράς στο σύστημα. Συμπληρωματικές πληροφορίες ή διευκρινήσεις, σχετικές με τα έγγραφα του διαγωνισμού μέχρι και δέκα (10) ημέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών. Η εγγύηση συμμετοχής στο διαγωνισμό εκδίδεται υπέρ του Δήμου Εμμ. Παππά και ορίζεται σε ποσοστό 1% της εκτιμώμενης αξίας της σύμβασης εκτός ΦΠΑ η οποία ανέρχεται στο ποσό των δύο χιλιάδων επτακοσίων σαράντα ένα ευρώ και ενενήντα τέσσερα λεπτά (2.741,94€) και εκδίδεται από οποιαδήποτε αναγνωρισμένη τράπεζα, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή το Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. . Κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να συμμετέχει στο διαγωνισμό υποβάλλοντας προσφορά για το σύνολο της προκηρυχθείσας ποσότητας της προμήθειας ανά είδος συμπεριλαμβανομένων των περιγραφόμενων εργασιών. Γλώσσα υποβολής προσφορών : Ελληνική Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στα γραφεία του Δήμου Εμμανουήλ Παππά στο τηλέφωνο 2321352635 (κ. Χρ. Μέλλιου Γραφείο Προμηθειών). Αντίγραφο της αναλυτικής διακήρυξης και κάθε άλλο σχετικό έγγραφο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν από την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Εμμ.Παππά http:// emm.pappa.gr . Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Π. ΝΟΤΑΣ

τότητα ένταξης μίας επιχείρησης στη «Συν-Εργασία» για το διάστημα από την 1η έως την

31η Μαρτίου προβλέπεται σε τροπολογία την οποία κατέθεσε προ ημερών ο Υπουργός Εργασί-

Θεσσαλονίκη, 26 Φεβρουαρίου 2021 Α.Π.: 120287(152) ΠΕΤ: 1902041423 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Κ.Μ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Σε εφαρμογή των διατάξεων των α) ΚΥΑ 1649/45/2014 (ΦΕΚ 45/Β’/2014), β) Ν.4014/2011 (ΦΕΚ 209/Α/2014) γ) το H.Π. 37111/2021 (ΦΕΚ 1391/ Β/2003) και δ) Ν. 4685/2020 (ΦΕΚ 92/Α/07.05.2020) όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν, γνωστοποιούμε στους αρμόδιους δημόσιους φορείς, υπηρεσίες και πολίτες ότι έχει κατατεθεί στην υπηρεσία μας και τίθεται σε δημόσια διαβούλευση, το με αρ. Πρωτ. 975/25-02-2021 διαβιβαστικό έγγραφο της Δ/νσης Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Κ.Μ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης που αφορά: 1. Το έργο: «Σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 0,998 MW με χρήση βιοαερίου από βιομάζα της εταιρείας ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΧΙΝΟΥ ΒΙΣΑΛΤΙΑΣ ΙΚΕ, που προτείνεται να εγκατασταθεί στα αγρ. 650 του αγροκτήματος της ΤΚ Αχινού, της ΔΕ Αχινού, του Δήμου Βισαλτίας, της ΠΕ Σερρών, Π.Κ.Μ.». 2.Ανήκει στην: υποκατηγορία Α2 - ομάδα 4η: Συστήματα περιβαλλοντικών υποδομών & Ομάδα 10η: Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με Α/Α 11 & 6α εγκαταστάσεις επεξεργασίας μη επικίνδυνων αποβλήτων προς παραγωγή βιοαερίου & ηλεκτροπαραγωγή με καύση βιοαερίου. 3. Φορέας υλοποίησης του έργου: ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΧΙΝΟΥ ΒΙΣΑΛΤΙΑΣ Ι.Κ.Ε. 4. Συλλογή γνωμοδοτήσεων από τους αρμόδιους δημόσιους φορείς και υπηρεσίες και των απόψεων του κοινού στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την 27/ 02/ 2021 έως 29/ 03/ 2021. 5. Αρμόδια Υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης είναι η Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Κ.Μ. (τηλ. 2313 309.718 Δρ. Κ. Νικολάου) 6. Αρμόδια Υπηρεσία για την παροχή των σχετικών περιβαλλοντικών στοιχείων είναι η Διεύθυνση Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Π.Ε. Σερρών (τηλ. 2321350398) κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες ή μπορείτε να βρείτε στη σελίδα: http://www.pkm.gov.gr/default. aspx?lang=el-gr&page=491 7. Το παρόν δημοσιεύεται στην εφημερίδα «ΣΕΡΡΑΪΚΟΝ ΘΑΡΡΟΣ» των Σερρών την 27 Φεβρουαρίου 2021. Τα έξοδα δημοσίευσης της παρούσας ανακοίνωσης – πρόσκλησης στον Τύπο βαρύνουν τον φορέα υλοποίησης του έργου, βάσει της ΚΥΑ αριθ. Οικ.:1649/4/2014 (ΦΕΚ 45 τ.Β’), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Ο Πρόεδρος του Π.Σ.Κ.Μ. ΒΕΝΙΑΜΙΝ Ι. ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΝΟΓΛΟΥ

ας. Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο της τροπολογίας αυτής, πέραν από την παράταση του εν λόγω μηχανισμού για ένατο συνεχόμενο μήνα, είναι η δυνατότητα ένταξης των μισθωτών πλήρους απασχόλησης, οι οποίοι έχουν προσληφθεί έως και την 31η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους. Η τροπολογία συγκεκριμένα προβλέπει ότι μπορούν να ενταχθούν και όσοι προσλήφθηκαν μεταξύ 11ης Αυγούστου 2020 και 31ης Ιανουαρίου 2021, δηλαδή κατά το προηγούμενο 6μηνο. Κατά τα άλλα, οι όροι της ‘’Συν-Εργασίας’’ τον Μάρτιο θα είναι οι ίδιοι με όλους τους προηγούμενους μήνες. Δηλαδή θα μπορούν να ενταχθούν μόνο όσοι μισθωτοί έχουν συμβάσεις πλήρους απασχόλησης ενώ δικαιούχοι της κρατικής επιδότησης θα είναι όσοι υπέστησαν μείωση έως 50% επί των αποδοχών τους μετά από αντίστοιχη μείωση του χρόνου εργασίας τους. Το κράτος θα επιδοτήσει το 60% της μείωσης των καθαρών αποδοχών τους, ενώ θα καλύψει και το 100% των εισφορών τους (εργοδοτικών και εργατικών) οι οποίες αντιστοιχούν στις μειωμένες μεικτές αποδοχές τους. Όσοι εργαζόμενοι ενταχθούν στη ‘’Συν-Εργασία’’ τον Μάρτιο, δεν μπορούν να απολυθούν κατά το διάστημα αυτό. Μπορούν, όμως, να απολυθούν μετά τη λήξη της επιδότησής τους. Επίσης, μπορούν να απολυθούν οι εργαζόμενοι μιας επιχείρησης, οι οποίοι δεν εντάσσονται στη "Συν-Εργασία". Όλα τα παραπάνω δεν ισχύουν σε περίπτωση που μία πληττόμενη επιχείρηση βγάλει σε αναστολή εργαζόμενό της τον Μάρτιο, καθώς σ’ αυτήν την περίπτωση πέραν των ‘’συν-εργαζόμενων’’ που προστατεύονται από την απόλυση, δεν μπορεί να απολυθεί και κανένας άλλος εργαζόμενος, είτε έχει βγει σε αναστολή, είτε όχι.


10

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

Επικαιρότητα

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 27_28.02.2021

Επιστρεπτέα 6: Ξεκινά η διαδικασία για τους τελικούς δικαιούχους

Τ

ην υπουργική απόφαση η οποία θα καθορίσει τις λεπτομέρειες αλλά και τους τελικούς δικαιούχους του 6ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής αναμένουν 721.396 επιχειρήσεις και επαγγελματίες που υπέβαλαν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, «myBusinessSupport», προκειμένου να μοιραστούν τα 500 εκατ. ευρώ. Με την έκδοση της απόφασης, οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλλουν νέα αίτηση για να δουν στη συνέχεια τα ποσά που δικαιούνται στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Η διήμερη παράταση που δόθηκε στην υποβολή των αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος οδήγησε και σε αντίστοιχη μικρή καθυστέρηση της διαδικασίας έναρξης καταβολής των ποσών, η οποία εκτιμάται να ξεκινήσει γύρω στις 5 Μαρτίου. Η απόφαση θα καθορίσει τα κριτήρια επιλογής αλλά και το ποιοι τελικά θα αποκλειστούν. Στο συγκεκριμένο κύκλο ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην στή-

ριξη κλάδων που παρέμειναν κλειστοί με κρατική εντολή τον Ιανουάριο αλλά και σε νεοσύστατες επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν στα τέλη του 2019 ή εντός του 2020. Υπενθυμίζεται ότι και στον 6ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, το 50% της ενίσχυσης είναι μη επιστρεπτέο ενώ θα ληφθεί υπόψη η μείωση τζίρου άνω του 20% τον Ιανουάριο του 2021 σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020. Για τις επιχειρήσεις τα ελάχιστα ποσά κυμαίνονται από 1.000 έως 8.000 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες σε 500-1.000 ευρώ ανάλογα με το ύψος των εσόδων. Οι επιχειρήσεις που θα λάβουν τελικά ενίσχυση θα μπορούν να συμμετάσχουν και στον 7ο κύκλο τον Απρίλιο με το ποσό που θα δοθεί να ανέχεται σε 1 δισ. ευρώ. Αν και η κυβέρνηση έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι όσο διαρκεί η πανδημία αλλά και όταν η οικονομία θα αρχίσει να λειτουργεί και πάλι, θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη, ωστόσο επισημαίνει ότι πλέον τα μέ-

τρα θα είναι στοχευμένα. Γι΄ αυτό το σκοπό σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί το πρόγραμμα της επιδότησης των παγίων δαπανών, συνολικού κόστους 500 εκατ. ευρώ. Οι λεπτομέρειες αναμένεται να «αποκαλυφθούν» το επόμενο χρονικό

Τον Ιανουάριο

Μεικτά μηνύματα από τις καταθέσεις Μειωμένες κατά 1,2 δισ. οι αποταμιεύσεις του ιδιωτικού τομέα

Μ

εικτή είναι η εικόνα που επικράτησε στις καταθέσεις του ιδιωτικόυ τομέα τον Ιανουάριο, οι οποίες εμφάνισαν μείωση. 

Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ , οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα για τον Ιανουάριο του 2021 ανήλθαν στα 161,9 δισ. ευρώ από 163, 016 δισ. ευρώ

ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για τους μήνες Ιανουάριο έως και Μάρτιο του 2021 ενώ το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν και οι λεπτομέρειες για το πρόγραμμα «Γέφυρα 2» που αφορά την επιδότηση δόσης σε επιχειρηματικά δάνεια για διάστημα 8 μηνών.

Η διαδικασία καταβολής της δίμηνης παράτασης των επιδομάτων ανεργίας - Πόσα θα εισπράξουν οι δικαιούχοι - Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση

Υ

λοποιείται η κυβερνητική δέσμευση για δίμηνη παράταση καταβολής της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, στους ανέργους των οποίων έληξε ή λήγει η επιδότησή τους εντός Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2021, μετά την υπογραφή της απαραίτητης Κοινής Υπουργικής Απόφασης από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Επιχειρήσεις και νοικοκυριά αποταμίευαν σταθερά ως τώρα «παρασυρμένοι» από την αβεβαιότητα που προκαλεί η πανδημία. Η τάση που αποτυπώνεται στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για τον Ιανουάριο του 2021 είναι πως τα νοικοκυριά συνεχίζουν την αποταμιευτική τους πορεία ενώ από την άλλη οι επιχειρήσεις φρενάρουν την τάση επηρεάζοντας τελικά την συνολική εικονα των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα

διάστημα αν και στην 9η έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας αναφέρεται ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα αφορά αποζημίωση των παγίων δαπανών «με τη μορφή έκπτωσης φόρου και ασφαλιστικών εισφορών. Παράλληλα, ήδη ανακοινώθηκε η επιδότηση των τόκων

τον προηγούμενο μήνα. Έτσι η μείωση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα ανήλθε στα 1, 2 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο η αύξηση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα είχε αγγίξει τα 4,6 δισ. ευρώ. Όσον αφορά τις καταθέσεις των νοικοκυριών, αυξήθηκαν κατά 655 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο μήνα του 2021, έναντι αύξησης κατά 3, 4 δισ. ευρώ τον

προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 10,1% από 8,6% τον προηγούμενο μήνα. Οι καταθέσεις των επιχειρήσεων από την άλλη μειώθηκαν κατά 1,866 δισ. ευρώ έναντι αύξησης κατά 1,2 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα , και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 39,0% από 39,9% τον προηγούμενο μήνα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η απόφαση, που είχε εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, από το βήμα της Βουλής στις 15 Ιανουαρίου 2021, εντάσσεται στο πλαίσιο των πρόσθετων μέτρων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη στήριξη της αγοράς εργασίας, καθώς συνεχίζεται η πανδημία του κορονοϊού. Η δίμηνη παράταση αντιστοιχεί στα εξής ποσά: - Τακτική επιδότησης ανεργίας - έως 798,5 ευρώ (έως 399,25 ευρώ μηνιαίως), προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

επικαιρότητα

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 27_28.02.2021

11

Σε 10 στρεμματικά πριμ ανάλογα την αγροτική δραστηριότητα Σπάει η νέα πράσινη πληρωμή για αναπλήρωση τσεκ

Η

αποσύνδεση της νέας πράσινης πληρωµής από τα δικαιώµατα βασικής ενίσχυσης και η καταβολή της σε όλες τις επιλέξιµες εκτάσεις, διαµορφώνει µία νέα στρατηγική την οποία καλείται να σχεδιάσει ο αγρότης προκειµένου να αναπληρώσει ή ακόµα και να ξεπεράσει το 50% του ποσού άµεσης ενίσχυσης που θα χάσει ετησίως. Πέντε ειδικά στρεµµατικά πριµ για τις αροτραίες καλλιέργειες, τρία για τις δενδρώδεις καλλιέργειες και δύο για τους κτηνοτρόφους που θα διανέµουν τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ ετησίως µέσω των άµεσων ενισχύσεων, θέτουν υποψηφιότητα προς εισαγωγή στο στρατηγικό σχέδιο της Ελλάδας µε βάση και τις συµβουλές της Κοµισιόν. Αξίζει να σηµειωθεί εδώ πως δεν είναι αµοιβαία αποκλειόµενες οι ενισχύσεις. Με απλά λόγια αν για παράδειγµα κάποιος λαµβάνει πριµ εναλλαγής καλλιεργειών, θα µπορεί να λάβει και πριµ για την τήρηση ηλεκτρονικού ηµερολογίου λίπανσης. Αναλυτικότερα, ανά δραστηριότητα, τα µέτρα ενίσχυσης από το νέο πρασίνισµα µπορούν να διαµορφωθούν ως εξής: Αγρότης µε αροτραίες εκτάσεις: Επιδότηση για εναλλαγή καλλιεργειών, επιδότηση για ακαλλιέργητα περιθώρια (αποζηµίωση για απώλεια παραγωγής συν έξτρα πριµ κινήτρου), εφαρµογή καλλιεργητικών µεθόδων συντήρησης (π.χ απευθείας σπορά), τήρηση ηλεκτρονικού ηµερολογίου σε συνδυασµό µε συµβουλευτική για λίπανση και φυτοπροστασία. Αγρότης µε δενδρώδεις εκτάσεις: Φύτευση καλλιεργειών κάλυψης ανάµεσα στις σειρές, τήρηση ηλεκτρονικού ηµερολογίου σε συνδυασµό µε συµβουλευτική για λίπανση και φυτοπροστασία, θρυµµατισµός κλαδεµάτων και διάθεσή τους για βιοαέριο ή εναπόθεσή τους στο έδαφος. Κτηνοτρόφοι: ∆ιατήρηση µόνιµων βοσκοτόπων και βιώσιµη διαχείριση βοσκοτόπων. Εδώ θα πρέπει να προστεθεί και η ευζωία των ζώων η οποία ωστόσο µοιάζει δύσκολο να ενεργοποιηθεί. Όπως και να έχει η Ελλάδα, όπως και το κάθε κράτος-µέλος θα ακολουθήσει της φιλοσοφία για τη δηµιουργία µέτρων που είναι εύκολα στην υλοποίηση από αγρότεςκτηνοτρόφους για να µην χαθούν οι πόροι των άµεσων ενισχύσεων από το νέο πρασίνισµα.    

Οι προτάσεις της Κοµισιόν

Σε αυτά τα πλαίσια η Κοµισιόν, υπενθυµίζεται πως απέστειλε ένα έγγραφο στα κράτη-µέλη µε παραδείγµατα για τα µέτρα που µπορούν να προκηρύσσουν ετησίως µε στρεµµατική ή ανά ζώο

ενίσχυση στα πλαίσια του νέου πρασινίσµατος της ΚΑΠ. Σε αυτά περιλαµβάνονται: Ολοκληρωµένη διαχείριση καλλιεργειών: Μηχανική ζιζανιοκτονία, χρήση ανθεκτικών ποικιλιών στις ασθένειες. Αγρο-Οικολογία: Εναλλαγή καλλιεργειών µε όσπρια, πολυκαλλιέργεια, καλλιέργειες κάλυψης µεταξύ σειρών δέντρων (οπωροφόρα, αµπέλια, ελιές), χειµερινή κάλυψη εδάφους µε δευτερεύουσα καλλιέργεια, χαµηλής έντασης σύστηµα βόσκησης, χρήση καλλιεργειών/ποικιλιών πιο αθεκτικών στην κλιµατική αλλαγή Κτηνοτροφία: Βελτιστοποίηση σύνθεσης σιτηρέσιου, καλές συνθήκες σταβλισµού, π.χ µεγαλύτερος χώρος ανά ζώο, βελτίωση στρώµνης, αερισµός, σκίαστρα κ.λπ., χρήση πρόσθετων στις ζωοτροφές, κτηνιατρικές φροντίδες. Παροχή και διαχείριση τακτικής πρόσβασης σε υπαίθριους χώρους, εγκατάσταση και διατήρηση υψηλής βιοποικιλότητας δασολιβαδικών συστηµάτων Γεωργία σε γη Υψηλής Φυσικής Αξίας (HNV): Αγρανάπαυση, βόσκηση µεταξύ πολυετών καλλιεργειών, ενίσχυση µετακινούµενης κτηνοτροφίας, µείωση της χρήσης λιπασµάτων, διαχείριση χαµηλής έντασης σε αροτραίες καλλιέργειες Γεωργία διατήρησης άνθρακα: Τεχνικές γεωργίας συντήρησης, ∆ιατήρηση και χρήση µόνιµων βοσκότοπων διαχείριση υπολλειµµάτων (καταστροφή κλαδεµάτων, πώληση για ενέργεια κ.λπ) Γεωργία ακριβείας: Σχέδιο διαχείρισης θρέψης, ευφυής γεωργία για τη µείωση των εισροών (λιπάσµατα, νερό, φυτοπροστατευτικά προϊόντα). Τα παραπάνω παραδείγµατα είναι όλα υποψήφια προς ένταξη φυσικά, αλλά όπως προαναφέρθηκε πιο ρεαλιστικά είναι να ενεργοποιηθούν τα εξής πέντε:

Mόνιμοι Bοσκότοποι Σύµφωνα µε ασκήσεις εργασίας, αναµένεται να καθοριστεί µια ελάχιστη περίοδος βοσκής (π.χ 120 ηµέρες) που θα προσαρµοστεί λαµβάνοντας υπόψη διάφορα χαρακτηριστικά όπως ο τύπος του βοσκοτόπου και το είδος του. Με λίγα λόγια, αναµένεται να υπάρξει διαφοροποίηση της ενίσχυσης για βοσκήσιμες γαίες (βγ) και λιβάδια τµήµατα (λτ) που είναι εκτάσεις που συμπεριλαμβάνονται εντός των βγ και διακρίνονται ανάλογα µε την περίοδο χρήσης σε θερινά λιβαδικά τµήµατα, εαρινοφθινο-

πωρινά λιβαδικά τµήµατα και χειμερινά λιβαδικά τµήµατα, όπως ορίζει η κοινή υπουργική απόφαση 1058/71977/2017 περί διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης. Πρόσθετη ενίσχυση (π.χ 5-10% πάνω) ενδέχεται να λάβουν οι βοσκότοποι σε περιοχές natura και σε δασικές εκτάσεις. Επιπλέον θα εξεταστεί εάν είναι σκόπιµο να καθοριστούν διαφορετικά ποσά έντασης ενίσχυσης από ένα συγκεκριμένο µέγεθος εκμετάλλευσης και µετά, µετρούµενο σε στρέµµατα διαθέσεων βοσκότοπων, καθώς και να καθοριστεί ένας µέγιστος αριθµός επιλέξιµων εκτάριων ανά εκμετάλλευση. Όπως για παράδειγμα γίνεται διαχρονικά µε την εξισωτική αποζημίωση όπου δεν επιδοτείται το τµάµα της έκτασης που βρίσκεται πάνω από τα 300 στρέµµατα.

Ξηρικές καλλιέργειες Η στρεμματική ενίσχυση για τη µμετακίνηση η παραµονή σε καλλιέργειες µε µικρές απαιτήσεις νερού, είναι ένα μέτρο που προτείνει η Κοµισιόν για επιδότηση στα πλαίσια του νέου πρασινίσματος. Μάλιστα, πέρσι είχε παρουσιαστεί σε ηµερίδα του ΥΠΑΑΤ στα πλαίσια των σεναρίων για το νέο πρασίνισμα ένα πρόγραµµα «στήριξης σε γεωργικά συστήµατα τα οποία ήδη συμβάλλουν στην εξοικονόμηση αρδευτικού ύδατος δια της εφαρμογής ωφέλιµων πρακτικών σε ευρεία κλίµακα».

Διαχείρηση Θρέψης Η προετοιµασία µεµονωµένων σχεδίων λιπασµάτων θα επιτρέψει την προσαρµογή των εισροών θρεπτικών ουσιών στις πραγµατικές ανάγκες των καλλιεργειών, ελαχιστοποιώντας τις απώλειές τους και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον. Πρέπει να λαµβάνει υπόψη όλες τις συνεισφορές στο έδαφος (µεταλλικά και οργανικά λιπάσµατα και νερό άρδευσης), προσδιορίζοντας το ποσό που χρειάζεται η καλλιέργεια. Οµοίως, θα καθοριστεί ο καλύτερος τρόπος και χρόνος για την εφαρµογή τους. Οι εργασίες θρέψης πρέπει να καταγράφονται στο αρχείο καταγραφής εκµετάλλευσης, το οποίο πρέπει να είναι ηλεκτρονικό. Πρέπει να συµµορφώνεται µε τις διατάξεις του προγράµµατος ολοκληρωµένης θρέψης που έχει καταρτιστεί από σύµβουλο, ειδικά για την κάθε εκµετάλλευση. Η συγκεκριµένη δράση είναι σε θέση να καλύψει όλες τις καλλιεργούµενες εκτάσεις της χώρες και να αποτελέσει µία από τις επιδοτούµενες δράσεις του νέου πρασινίσµατος. Λόγω της ευρείας εφαρµογής του, συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες ενεργοποίησης στο ελληνικό σχέδιο.

Καταστροφή κλαδεμάτων Η Κοµισιόν προτείνει το µέτρο «Καταστροφή και διαχείριση κλαδεµάτων» για τους δενδροκαλλιεργητές όλων των ειδών. Ένα τέτοιο µέτρο είχε σχεδιαστεί για την τρέχουσα περίοδο όσον αφορά τους ελαιοκαλλιεργητές µε 14 ευρώ το στρέµµα και 100% επιδότηση αγοράς θρυµµατιστή, ώστε να αναλάβουν τη δέσµευση να καταστρέφουν τα υπολείµµατα κλαδεµάτων και να τα εναποθέτουν στο έδαφος. Η δράση αυτή δεν προκηρύχθηκε καθώς το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο το θεώρησε επιβλαβές για τη φυτοϋγεία, ωστόσο αναµένεται να επανασχεδιαστεί. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα η ενίσχυση στο νέο πρασίνισµα να διαφοροποιείται ανάλογα την κλίση του εδάφους καθώς σε απότοµες πλαγιές το κόστος καλλιεργητικών εργασιών είναι υψηλότερο. Ένα ακόµα σενάριο για το συγκεκριµένο µέτρο είναι να µην επιδοτείται µόνο η εναπόθεση των κλαδεµάτων στο έδαφος αλλά και η συλλογή τους για τους σκοπούς χρήσης ως βιοµάζας. Είτε πωλείται ως πρώτη ύλη στη βιοµηχανία είτε για αυτοκατανάλωση, θα υπάρχει ποσό ενίσχυσης για τους αγρότες που προχωρούν στην πρακτική αυτή. Να σηµειωθεί πως  το συγκεκριµένο µοντέλο ήδη έχει προβλέψει η Ισπανία για την

ερχόµενη προγραµµατική περίοδο.

Βιολογική γεωργία

Το πιο «εύκολο» θεσµικά πρόγραµµα να προκηρυχθεί µέσω του πρασινίσµατος είναι η βιολογική γεωργία (διατήρηση και µετατροπή). Η Κοµισιόν δίνει αυτή τη δυνατότητα στα κράτη-µέλη να µεταφέρουν αυτές τις ενισχύσεις στον πρώτο-πυλώνα και να προσφέρουν µεγαλύτερα ποσά ενίσχυσης σε σχέση µε τη διατήρησή του στα Προγράµµατα Αγροτικής Ανάπτυξης. Ωστόσο, αυτό µοιάζει πολύ δύσκολο, καθώς η ζήτηση είναι πολύ µεγάλη και ο κανονισµός αναφέρει πως κανείς αγρότης ή κτηνοτρόφος δεν µπορεί να αποκλειστεί αν κάνει αίτηση για την εν λόγω ενίσχυση εφόσον τηρεί τις εκάστοτε προϋποθέσεις. Ως εκ τούτου, εφόσον το µπάτζετ είναι σταθερό κάθε χρόνο, η όλο και µεγαλύτερη εισροή ενδιαφερόµενων στο µέτρο θα το καθιστούσε στο τέλος ασύµφορο καθώς θα υπάρχει µείωση του στρεµµατικού ποσού. Ένα όριο στα στρέµµατα που επιδοτούνται ανά εκµετάλλευση ίσως ήταν µία λύση, ωστόσο και πάλι, είναι δύσκολη η µεταφορά των βιολογικών στις άµεσες ενισχύσεις. Πηγή: Αgronews

ΙΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΑΞΟΝΙΚΟΣ & ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΣ

ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Τ. ΟΡΔΟΥΔΗΣ - Γ. ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΟΣ Ιατροί Ακτινοδιαγνώστες Τηλ.: 23210-83030 / Βενιζέλου 117, Σέρρες info@idtomografia.gr / www.idtomografia.gr


12

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

αθλητικά

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 27_28.02.2021

Την άφησε... ξερή ο Χασάν - Με γκολ του Αιγύπτιου στο 88΄ ο Ολυμπιακός προκρίθηκε στους «16» του Europa League παρά την ήττα του από την Αϊντχόφεν με 2-1 στην Ολλανδία

Τ

ο είχε κάνει και με την Μαρσέιγ στο Καραϊσκάκη στην φάση των ομίλων του Champions League και το επανέλαβε και απόψε (25/02) στο «Φίλιπς Στάντιον» απέναντι στην Αϊντχόφεν. Ο Χασάν πέρασε αλλαγή λίγο πριν από το 80΄ και στο 88΄ με το χρυσό γκολ που πέτυχε έστειλε τους «ερυθρόλευκους» στην φάση των «16» του Europa League, παρά την ήττα τους με 2-1 από την PSV στην Ολλανδία. Οι «ερυθρόλευκοι» από την κόλαση βρέθηκαν στον παράδεισο και το μεσημέρι της Παρασκευής (26/02) θα βρεθούν στην κλήρωση που θα διεξαχθεί στην ελβετική Νιόν. Το 4-2 στο Καραϊσκάκη αποδείχθηκε αρκετό για την ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς, ο οποίος με τις αλλαγές που έκανε στο δεύτερο μέρος βοήθησε σημαντικά την ελληνική ομάδα να παίξει καλύτερα κι αφού στάθηκε άτυχη με τα δύο δοκάρια που είχε στο διάστημα αυτό, τελικά βρήκε το γκολ με τον Αιγύπτιο λίγο πριν από το φινάλε της αναμέτρησης κι απέκλεισε τους Ολλανδούς που μέχρι το 88΄ κρατούσαν εκείνοι το «εισιτήριο» της πρόκρισης με τα δύο γκολ του Ζάχαβι στο πρώτο ημίχρονο.

Ο Ολυμπιακός μπήκε πολύ καλά στο ματς, δεν επέτρεψε στους γηπεδούχους να τον πιέσουν και με σωστή τακτική στη μεσαία γραμμή έδειχνε να ελέγχει πλήρως το ματς. Χωρίς να είναι διόλου απειλητική για την εστία των «ερυθρόλευκων» στα πρώτα 20 λεπτά κι ενώ η ελληνική ομάδα ήταν εκείνη που έχασε την ευκαιρία με τον Ελ Αραμπί στο 15΄ (κεφαλιά άουτ), η PSV «άγγιξε» το γκολ στο 21΄ με τον Μάλεν (την τελευταία στιγμή έβαλε την προβολή ο Μπα) και δύο λεπτά μετά άνοιξε το σκορ... από το πουθενά. Μία στημένη φάση στο 23΄ (κόρνερ) έφερε την μπάλα στην «καρδιά» της άμυνας των Πειραιωτών, όπου ο Ζάχαβι σηκώθηκε πιο ψηλά απ΄ όλους και με καρφωτή κεφαλιά νίκησε τον Σα (1-0). Στο 33΄ ο Μπρούμα αστόχησε από πλεονεκτική θέση στην περιοχή κι ενώ όλα έδειχναν ότι το 1-0 θα έμενε μέχρι το φινάλε του πρώτου ημιχρόνου, η ομάδα του Σμιντ κέρδισε φάουλ έξω από την περιοχή του Ολυμπιακού και ο Ζάχαβι με φοβερό σουτ της έδωσε σκορ πρόκρισης (2-0). Βλέποντας ότι η ομάδα του είχε... θέματα στο μεσοεπιθε-

τικό κομμάτι, ο Πέδρο Μαρτίνς με την έναρξη του δεύτερου μέρους έβγαλε από το ματς τους Βαλμπουενά και Μπουχαλάκη και πέρασε τους Μασούρα και Φορτούνη. Πριν συμπληρωθεί το πρώτο 5λεπτο στην επανάληψη ο Ολυμπιακός έχασε τεράστια ευκαιρία για να μειώσει και να έχει αυτός τον πρώτο λόγο, με το δοκάρι του Καμαρά, μετά από ωραία σέντρα του Μπρούμα, ενώ στην εξέλιξη της φάσης το

σουτ του Λαλά βρήκε στα πόδια αμυντικών της PSV κι έφυγε κόρνερ. Σε τέτοια ματς πρέπει κανείς να έχει και την τύχη μαζί του και στο αποψινό ματς δεν ήταν «σύμμαχος» του Ολυμπιακού. Μπορεί από το 50ό λεπτό και την διπλή ευκαιρία των Πειραιωτών να έπεσε ο ρυθμός του αγώνα, ωστόσο, στο 78΄ η ελληνική ομάδα έφτασε πολύ κοντά στο 2-1, αλλά το απευθείας φά-

ουλ του Κώστα Φορτούνη τράνταξε το οριζόντιο δοκάρι του Εμβογκό. Κι ενώ στο 86΄ η PSV «άγγιξε» το 3-0 με τον Μάλεν σημαδεύει το αριστερό δοκάρι του Σα, στο 88΄ ήρθε η «λύτρωση» για τους Πειραιώτες από τον Χασάν, ο οποίος από κοντά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα για το 2-1, σκορ που δεν άλλαξε στα τελευταία λεπτά και ο Ολυμπιακός πανηγύρισε την μεγάλη πρόκριση.

Europa League:

«Αυτοκτόνησαν» Λέστερ και Λεβερκούζεν

Ο

ι νυχτερινές αναμετρήσεις των αγώνων ρεβάνς στη φάση των «32» του Europa League, εκτός από τη μεγάλη όσο και «χιτσκοκική» πρόκριση του Ολυμπιακού με γκολ στο 88΄, περιλάμβανε δύο μεγάλες εκπλήξεις. Στην πρώτη εξ αυτών η Σλάβια Πράγας πήρε πολύ μεγάλη πρόκριση μέσα στο «Κινγκ Πάουερ», επικρατώντας της Λέστερ με 2-0 χάρις σε δύο τέρματα στο δεύτερο ημίχρονο, κι ενώ το πρώτο παιχνίδι είχε λήξει με «λευκή» ισοπαλία. Η δεύτερη έκπληξη σημειώθηκε στη Γερμανία, όπου με διαφορά δύο ωρών μετά τον αποκλεισμό της Χοφενχάιμ με εντός έδρας ήττα από τη Μόλντε, το ίδιο συνέβη με την Μπάγερ Λεβερκούζεν, που ηττήθηκε επίσης με 2-0 από τη Γιουνγκ Μπόις και αποκλείστηκε με δύο ήττες. Στο... ρελαντί η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αναδείχθηκε ισόπα-

λη 0-0 με τη Ρεάλ Σοσιεδάδ, την οποία είχε συντρίψει στην Ισπανία (4-0), ενώ η Ντιναμό Κιέβου πήρε την πρόκριση μέσα στο Βέλγιο νικώντας την Μπριζ 1-0. Η Ρόμα, από την πλευρά της, δεν είχε πρόβλημα στο «Ολίμπικο» απέναντι στην Μπράγκα, της οποίας επιβλήθηκε 3-1. Η Μίλαν «τρόμαξε» στο Σαν Σίρο απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα (1-1), που τελείωσε το παιχνίδι με 10 παίκτες, αλλά το 2-2 στο «Μαρακανά» του Βελιγραδίου αποδείχθηκε αρκετό, ενώ η Ντιναμό Ζάγκρεμπ απέκλεισε με δύο νίκες την Κράσνονταρ. Αποτελέσματα και σκόρερ: • Αϊντχόφεν (Ολλανδία)-Ολυμπιακός (Ελλάδα)   2-1   (23΄, 44΄ Ζάχαβι - 88΄ Χασάν) • Λεβερκούζεν (Γερμανία)-Γιουνγκ Μπόις (Ελβετία)   0-2   (48΄ Σεμπατσιό, 86΄ Φάσναχτ) • Ντιναμό Ζάγκρεμπ (Κροατία)-Κράσνονταρ (Ρωσία)   1-

0  (31΄ Όρσιτς) • Ρόμα (Ιταλία)-Μπράγκα (Πορτογαλία)   3-1   (24΄ Τζέκο, 75΄ Πέρεθ, 90΄+1 Μαγιοράλ 88΄ αυτ. Κριστάντε) • Λέστερ (Αγγλία)-Σλάβια

Πράγας (Τσεχία)  0-2   (49΄ Πρόβοντ, 79΄ Σίμα) • Μίλαν (Ιταλία)-Ερυθρός Αστέρας (Σερβία)   1-1  (9΄ πεν. Κεσί - 24΄ Μπεν) • Μάντσεστερ Γουνάϊτεντ

(Αγγλία)-Ρεάλ Σοσιεδάδ (Ισπανία) 0-0    • Μπριζ (Βέλγιο)-Ντιναμό Κιέβου (Ουκρανία)   0-1   (83΄ Μπουγιάλσκι)


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

επικαιρότητα

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 27_28.02.2021

13

Η ΚΕΔΗΣ συμμετέχει στο Δίκτυο Πόλεων της Β. Ελλάδας Οι πόλεις της Β. Ελλάδας συνεργάζονται για την τοπική ιστορία και την παράδοση…

Ο

Δήμος Σερρών, μέσω της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Σερρών (Κ.Ε.ΔΗ.Σ.) , δηλώνει παρών στο νέο δίκτυο πόλεων της Β. Ελλάδας, που γεννιέται με πρωτοβουλία του Goethe- Institute Thessaloniki, στο πλαίσιο του προγράμματος Common Lab. Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, με την ονομασία «Tale of X Cities» , που έχει σκοπό να φέρει μέσω της τέχνης πιο κοντά τόσο τους φορείς, όσο και τους κατοίκους των πόλεων της βόρειας Ελλάδας, ξεκινά στις 3 Μαρτίου 2021 και θα συνεχιστεί μέχρι το καλοκαίρι, οπότε και αναμένεται να κορυφωθεί με ένα φεστιβάλ. Το «Tale of X Cities», με πρωτοβουλία του Goethe Institut Thessaloniki, φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα δίκτυο πόλεων, στο πλαίσιο του προγράμματος Common Lab, που υλοποιείται υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της ArtBOX και σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-Helexpo.

Σε αυτό το κάλεσμα ανταποκρίθηκαν ήδη 20 φορείς από 11 πόλεις, οι οποίοι και εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για το πρόγραμμα κι έδωσαν συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία. Το «Tale of X Cities» περιλαμβάνει δύο φάσεις: • εργαστήρια ανοιχτά σε ανθρώπους όλων των ηλικιών και των ειδικοτήτων κι • ένα φεστιβάλ στο οποίο θα παρουσιαστούν τα έργα που θα δημιουργηθούν από τους συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου. Το εργαστήριο και το φεστιβάλ υλοποιούνται τόσο διαδικτυακά, όσο και σε φυσικούς χώρους, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, λειτουργώντας ως πλατφόρμα για τη δημιουργία ενός δικτύου κοινοτήτων και φορέων της Β. Ελλάδας. Το πρόγραμμα εστιάζει σε θέματα που σχετίζονται με την τοπική ιστορία, τις παραδόσεις και τα τρέχοντα ζητήματα

και παρέχει εκπαίδευση στη χρήση των νέων μέσων τεχνολογίας, πληροφοριών και επικοινωνίας. Υλοποιείται από ομάδα ειδικών από διαφορετικούς τομείς (λογοτεχνία, δημοσιογραφία, κινηματογράφο, φωτογραφία, πολιτιστική διαχείριση) που παρέχουν θεωρητικές και τεχνικές γνώσεις για την αφήγηση-μικρών και μεγάλων ιστοριών με διαφορετικά μέσα. Το εργαστήριο πραγματοποιείται στο διαδίκτυο μέσω της πλατφόρμας ΖΟΟΜ. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή μέσα από τη σχετική φόρμα που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του προγράμματος (www.commonlab. info). Να επισημανθεί ότι το όλο project είναι δωρεάν για όλους τους συμμετέχοντες κι έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν συμμετοχή όσοι από τους Σερραίους δημότες το επιθυμούν

χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό (πχ.ηλικίας, επαγγέλματος, εμπειρίας). Οι δηλώσεις συμμετοχής θα διαρκέσουν έως της Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021, ενώ το εργαστήριο θα αρχίσει την Τετάρτη 3/3/2021. Οι Ημερομηνίες διεξαγωγής του εργαστηρίου είναι από 3 Μαρτίου έως 19 Μαΐου 2021 και οι ημέρες και ώρες συναντήσεων: κάθε Τετάρτη, 18:00 19:30 (εκτός Μ.Τετάρτης). Θα δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες και υποστήριξη στους συμμετέ-

χοντες, προκειμένου να εξοικειωθούν με την χρήση της εφαρμογής. Δεν απαιτείται χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού για τη συμμετοχή και την παραγωγή των έργων. Τέλος να αναφέρουμε ότι το πρόγραμμα θα καταγραφεί και αξιολογηθεί από Πανεπιστήμιο της Ελβετίας, ενώ θα δοθούν Βεβαιώσεις συμμετοχής σε όλους. Η φόρμα συμμετοχής είναι διαθέσιμη εδώ: https:// www.commonlab.info/how-toparticipation-form.html.

«ΔιασκεδάΖΟΥΜΕ την Αποκριά» και στηρίζουμε το ΚΕΘΙΣ Μέσα από τις διαδικτυακές συναυλίες

Μ

ε δωρεάν #διαδικτυακές_εκδηλώσεις θα γιορτάσει φέτος την #Αποκριά το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Ξεκινάμε Live Streaming την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021 στις 9.00μμ με το ελληνικό συγκρότημα “Encardia”. Η μετάδοση των εκδηλώσεων θα γίνει μέσα από τη σελίδα του Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο facebook και από την διαδικτυακή πλατφόρμα eStage.gr ENCARDIA Η αυλαία θα ανοίξει στις 28 Φεβρουαρίου με τους ENCARDIA, ένα ελληνικό συ-

γκρότημα που εμπνέεται, δημιουργεί και παρουσιάζει μουσικές και τραγούδια μέσα από την πλούσια μουσική παράδοση της Κάτω Ιταλίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου. Έχουν εκδώσει μέχρι τώρα έξι δίσκους που απέσπασαν τις καλύτερες κριτικές, ενώ ιδιαίτερα έχει σχολιαστεί η μοναδική σχέση που έχουν με το κοινό όταν βρίσκονται στη σκηνή. Τόσο σε μεγάλες σκηνές όσο και σε πλατείες, δρόμους, με ή χωρίς μικρόφωνα οι Εncardia αλλάζουν κάθε φορά το τοπίο και δημιουργούν το καλύτερο κλίμα γιορτής. Θα μας παρουσιάσουν ένα ξεχωριστό μουσικοχορευτικό

πρόγραμμα για την αποκριά του 2021. Οι ιδιαίτερες συνθήκες εγκλεισμού που ζούμε όλοι, γεννούν νέες ιδέες, νέες ιστορίες, καινούργια ηχοχρώματα. Από τη Νότια Ιταλία μέχρι τα βουνά της Ηπείρου, Ελληνικοί και Μεσογειακοί ήχοι και ρυθμοί, συνομιλούν μέσα από ευφάνταστες ενορχηστρώσεις, τη δεξιοτεχνία των μουσικών και την χαρακτηριστική και εμπνευσμένη παρουσία των χορευτών. ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ : ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΣ : tamporello, βιολί, μαντολίνο, φωνή ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ : Ακορντεόν, Φωνή ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ : Κό-

ντρα Μπάσο, Φωνή ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΝΤΑΞΑΚΗΣ: κιθάρα, φωνή ΝΑΤΑΛΙΑ ΚΟΤΣΑΝΗ: Φωνή ΔΑΦΝΗ ΣΤΑΘΑΤΟΥ : Χορός ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΔΡΟΥΓΑ : Χορός JAN LABNER: Χορός ΗΧΟΣ: ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΚΟΛΕΝΤΣΗΣ ΚΑΜΕΡΕΣ:ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΓΓΕΛΑΡΗΣ, ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ GLOBAL SOUND - ΘΩΜΑΣ ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΛΙΔΗΣ Η δράση αυτή υποστηρίζει το “Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας Σερρών – ΚΕΘΙΣ” Το 2005 συγκροτήθηκε το «Κέντρο Θεραπευτικής Ιππα-

σίας Σερρών –ΚΕΘΙΣ» στο Ν. Σκοπό Σερρών.Το ΚΕΘΙΣ είναι ένα σωματείο εθελοντικού, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με ουσιαστική κοινωνική δραστηριότητα και στηρίζεται κυρίως στον εθελοντισμό. Παρέχουνε θεραπεία σε παιδιά και ενήλικες με εγκεφαλική παράλυση, σκλήρυνση κατά πλάκας, παθήσεις Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, αυτισμό, νοητική υστέρηση κ.λ.π μέσω της θεραπευτικής ιππασίας. Η δράση τους φαίνεται αναλυτικά μέσω της ιστοσελίδας τους www.kethis.gr Στηρίξτε τους στους παρακάτω τραπεζικούς Λογαριασμούς: Τραπεζικοί λογαριασμοί ΚΕ.Θ.Ι.Σ Eurobank IBAN: GR0802601310000770 200244739 SWIFT: ERBKGRAA Τράπεζα Πειραιώς IBAN: GR3901722600005260 099567023 SWIFT-BIC: PIRBGRAA PayPal kethiser@yahoo.gr h t t p s : / / w w w . f a c e b o o k . c o m / events/819880998591896/


14

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

μικρές αγγελίες

Εργασία

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 27_28.02.2021

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Έμπειρος ψητάς και έμπειρη γυναίκα για την κουζίνα από γνωστό ψητοπωλείο της πόλης των Σερρών. Πληροφορίες τηλ.: 6974015456

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Βοηθός για μόνιομη εργασία σε βιοτεχνία επίπλων. Πληροφορίες στο τηλ.: 6984486878

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Οδηγός ταξί για να αναλάβει ολόκληρο ταξί στην πόλη των Σερρών. Πληροφορίες στο τηλ.: 6946461928

Μαραγκός για μόνιμη εργασία.

Πληροφορίες στο τηλ.: 6984486878

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Οδηγός - χειριστής γερανοφόρου δασεργατικού φορτηγού 33 τόνων με δαγκάνα (όχι παπαγαλάκι), για φορτοεκφορτώσεις σε πριστήριο ξυλείας στην Χαλκιδική Πληροφορίες τηλ.: 6984-64-30-34, κ. Γιάννης

ΖΗΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑ Πεπειραμένη μοδίστρα ζητά εργασία σε κατάστημα νυφικών κλπ. Αναλαμβάνει και κεντηματα. Πληροφορίες στο τηλ.: 6997060364

Α

πόφοιτος του Τμήματος Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και κάτοχος πτυχίου Proficiency Αγγλικής Γλώσσας, παραδίδει μαθήματα Βιολογίας, Αγγλικών και παρέχει βοήθεια σε άλλα μαθήματα (Δημοτικού, Γυμνασίου). Τιμές προσιτές. Πληροφορίες τηλ. : 6983480465 E-mail" elpida_gg@yahoo.gr

Ακίνητα - Πωλήσεις ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ

Στο Σιδηρόκαστρο κατάστημα 130 τ.μ. επί της κεντρικής πλατείας έτοιμο προς χρήση. Απευθείας από τον ιδιοκτήτη από 01.01.2020. Πληροφορίες τηλ.: 6938055880 ή 6948129284

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Πλήρως λειτουργική επιχείρηση Super Market λόγω συνταξιοδότησης. Με 28 χρόνια συνεχόμενης λειτουργίας στην Ηράκλεια. Σε κεντρικό σημείο με εύκολο παρκάρισμα. Συμπεριλαμβάνεται πλήρης εξοπλισμός (ψυγεία, οχήματα, αποθήκες). Μόνο σοβαρές προτάσεις. Τηλέφωνο επικοινωνίας 6972866135

Στην Πεντάπολη Σερρών διώροφη επιπλωμένη οικία 145 τ.μ. του 1965 και ανακαινισμένη μερικώς εντός οικοπέδου 870 τ.μ. με ελαιόδενδρα, συκιές και πηγάδι. Οι χώροι είναι: κουζίνα - καθιστικό (ενιαίος χώρος), παραδοσιακό χαγιάτι και αποθήκη 30 τ.μ., μπάνιο, τουαλέτα, δύο κρεβατοκάμαρες, σαλόνι, μπαλκόνια, ανατολικά και δυτικά, με κεντρική θέρμανση, χώρο για πάρκινγκ και αποθήκες 85 τ.μ. έκαστος. Το σπίτι είναι ευάερο και ευήλιο με ανατολιτικο-δυτικό προσανατολισμό. Τιμή πώλησης 25.000 ευρώ. Πληροφορίες τηλ.: 6942046417

ΖΗΤΕΙΤΑΙ Κυρία για φροντίδα ηλικιωμένης.

Πληροφορίες τηλ.: 6993449676

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Ταπετσέρης για βιοτεχνία επίπλων για μόνιμη εργασία.

Πληροφορίες τηλ.: 2321053868 & 6984486878

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Υπάλληλοι με 8ωρη απασχόληση, πλήρη ένσημα και καλό μισθό από πρατήριο υγρών καυσίμων. Πληροφορίες τηλ.: 2324042477 & 6974467626

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Από εταιρεία τροφίμων πωλητής - πωλήτρια. Απαραίτητα προϋπηρεσία. Πληροφορίες τηλ. 2321038810/6932429148

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Τηλεφωνήτριες για το τηλεφωνικό κέντρο στο Λευκώνα Σερρών. Πληροφορίες στο τηλέφωνο2321-0-59139

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Δάσκαλος έως 40 ετών για προετοιμασία μαθημάτων κατ' οίκον στην πόλη των Σερρών, σε μαθητή της Γ΄ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 6944237423

«Από ανώνυμη εταιρία του γεωργικού χώρου ζητείται γεωπόνος πω-

λητής Βορείου Ελλάδος, φυτικής παραγωγής (ΑΕΙ, ΤΕΙ) με προϋπηρεσία τουλάχιστον 5 έτη στον χώρο, ταλαντούχος, εργατικός, Αγγλικά και με καλή γνώση του πελατολογίου της περιοχής του. Η εντοπιότητα κρίνεται απαραίτητη. Όλα τα βιογραφικά θα κριθούν εμπιστευτικά. Αποστολή βιογραφικών στο agrosuv@yahoo.gr

Βρεφονηπιοκόμος αναλαμβάνει τη φύλαξη και φροντίδα βρεφών και νηπίων. Τηλ.: 6975730500

ΖΗΤΕΙΤΑΙ Τεχνολόγος Γεωπόνος για κατάστημα στον Προβατά Σερρών. Πληροφορίες κ. Παναγιώτης Κιουρτσίδης τηλ. 6977852185

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Υγιής επιχείρηση - αρτοποιείο στην πόλη των Σερρών λόγω ασθενείας. Πληροφορίες τηλ.: 6972833181 & 2321020132

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διώροφο σπίτι, 170 μέτρα, ανακαινισμένο στο Χρυσό Σερρών, απέναντι από το Δημαρχείο, με αποθήκη, σε οικοπεδικό χώρο 500 τ.μ. Τιμή συζητήσιμη. Πληροφορίες τηλ.: 6937232559

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο 4.800 τ.μ. με κτίσμα για αποθήκη που είναι 20Χ6 μέτρα, στο δρόμο Κ. Καμήλας-Σκουτάρεως. Πληροφορίες τηλ.: 6936573277

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο οικοδομήσιμο 540 τ.μ. μέσα στο χωριό Ευκαρπία. Πληροφορίες τηλ.: 6998486636

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Επιχείρηση Πρακτορείο ΟΠΑΠ στο κέντρο της πόλης. Πληροφορίες τηλ.: 6973038112

ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 1400 τμ στο Βαλτερό Σερρών, πάνω στο δρό-

μο στην έξοδο προς την Ηράκλεια. Πληροφορίες στο Τηλέφωνο 6947933350

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο 2.865 τ.μ. στην Κάτω Καμήλα Σερρών (εντός του χωριού με διώροφη παλιά οικία 25.000 ευρώ. Τιμή συζήτηση. Πληροφορίες στο 6942565535

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο 400 τ.μ. στον Προβατά Σερρών, με ισόγειο κτίσμα (αποθήκη 90 τ.μ.) εντός σχεδίου σε τιμή ευκαιρίας. Πληροφορίες τηλ.: 6974733432.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο ενός (1) στρέμματος, με μονοκατοικία εντός, 80 τ.μ., πλήρως επιπλωμένη. Πληροφορίες τηλ. 2310/455542.

Κρεβάτι ηλεκτρονικό με στρώμα. Τιμή 350 Ευρώ Πληροφορίες τηλ.: 2324112307

Επιχείρηση καφέ στο κέντρο της πόλης, στον πλέον ανερχόμενο πεζόδρομο των Σερρών. Το καφέ είναι μικρό με ιδιαίτερο χαρακτήρα που το κάνει να ξεχωρίζει, ενώ δίνεται με όλο τον εξοπλισμό του, έτοιμο να λειτουργήσει. Ιδιαίτερα χαμηλή τιμή. Πληροφορίες στο 6976070102

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ

Δύο συνεχόμενα καταστήματα επί της πλατείας Εμπορίου, τμ 65 έκαστο με πατάρι 50 τμ έκαστο, το καθένα ξεχωριστά ή και τα δύο μαζί σε καλή κατάσταση. Πληροφορίες τηλέφωνο 6977255839

Διάφορα ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Αγροτεμάχιο οκτώ (8) στρεμμάτων με ιδιωτική ποτιστική γεώτρηση δίπλα στον οικισμό Κρίνος Σερρών. Πληροφορίες στο τηλ.: 2321056370 & 6936624631, κ. Θωμαΐδης.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Αγροτεμάχιο 13 στρεμμάτων στο Κεφαλοχώρι Σερρών. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2321046907

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ

Σε τιμή ευκαιρίας κεραία ραδιοφωνικού σταθμού, σάουνα σχεδόν καινούργια από γυμναστήριο και άλλα εξαρτήματα. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 6936548293

Πωλούνται πρόβατα.

Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6909421352. Κυρία Γρηγορία Τύρναβος Λάρισας.

ΕΣΠΑ 2014 - 2020

- Επιδοτήσεις έως 100%, ίδρυση Εκσυγχρονισμός Επιχειρήσεων, Αναπτυξιακά Προγράμματα και Μελέτες, χρηματοδοτήσεις κεφάλαια κινήσεως για Μικρές και Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, Επιχειρηματικά, Στεγαστικά-Επισκευαστικά, Αγροτικά, βιομηχανικά, ξενοδοχειακά, ναυτιλιακά, και πάσης φύσεως επιδοτούμενα προγράμματα μέσου ΟΑΕΔ πανελλαδικά Τηλ.210 36 46 223, Fax 211 850 14 64 www.abcfinancialgroup.gr Email: info@ abcfinancialgroup.gr

Μαθήματα Καθηγήτρια Αγγλικών

Με πείρα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα για όλα τα επίπεδα. Τιμές προσιτές. Τηλ. 6942800194.

Φιλόλογος:

Με πείρα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές όλων των τάξεων. Τιμές προσιτές. Τηλ. 6997024867


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 27_28.02.2021

μικρές αγγελίες

15


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

στο

Πλησιάζει το τέλος της πανδημίας Να λοιπόν που βρισκόμαστε ένα βήμα πριν πέσει η αυλαία του φετινού, δύσκολου χειμώνα. Πέρσι, τέτοια περίοδο, ξεκινούσε η περιπέτεια που έλαχε να ζήσει η ανθρωπότητα με την πανδημία. Πέρσι τέτοια εποχή ζούσαμε τις πρώτες ημέρες μίας πρωτόγνωρης κατάστασης που κράτησε, με σκληρά μέτρα, για δύο μήνες, ήλθε το καλοκαίρι και ακολούθως το Φθινόπωρο και πέντε μήνες (από Οκτώβριο έως τον Φεβρουάριο) ξανά σε συνθήκες κοινωνικής απομόνωσης. Η κατάσταση αυτή φαίνεται ότι δεν θα συνεχιστεί για πολύ, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, οι εμβολιασμοί προχωρούν και εισερχόμαστε στην καλοκαιρινή περίοδο. Η μέρα μεγαλώνει, έχουμε μπροστά μας την καλύτερη περίοδο για μας τους Έλληνες. Πρέπει να αισιοδοξούμε ότι αφήνουμε πίσω μας μία περίοδο που θα μείνει χαραγμένη με μελανά χρώματα στη μνήμη μας. Μία εμπειρία και αυτή, διδακτική, που ίσως μας βοηθήσει να αλλάξουμε συμπεριφορές και συνήθειες. Δ.Ν. nnn

Από την χρυσή εποχή στη Βιομηχανική «έρημο» Γράψαμε πριν λίγες ημέρες για την εκκαθάριση που είναι σε εξέλιξη στη πρώην Βιομηχανική Περιοχή της Σκοτούσας. Θυμήθηκα εκείνη την χρυσή εποχή, παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου, που βλέπαμε, επί της επαρχιακής οδού Ηράκλειας - Σερρών, τα τρακτέρ να πηγαινοέρχονται παραδίδοντας τη βιομηχανική τομάτα, τους εργάτες να μεταφέρονται με λεωφορεία στα εργο-

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 27_28.02.2021

στάσια. Από εκείνη, την εποχή δράσης και ζωντάνιας, στη "βιομηχανική έρημο" του σήμερα. Δυστυχώς δεν έχει διαμορφωθεί ένα στρατηγικό σχέδιο που θα οδηγήσει στην ανασυγκρότηση της μεταποιητικής βάσης της χώρας. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό, με την συρρίκνωση του πληθυσμού, θα έχει τραγικές συνέπειες για το μέλλον της τοπικής οικονομίας.

Σε μια εβδομάδα παραδίδεται στην κυκλοφορία η γέφυρα των Τεμπών

Δ.Ν. nnn

Συνάντηση Σκρέκα- Χατζηβασιλείου

Συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα είχε ο Σερραίος βουλευτής της ΝΔ Αναστάσιος Χατζηβασιλείου. Αντικείμενο της συνάντησης η ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης και η  ανάγκη εξοικονόμησης ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις και τις σχετικές επενδύσεις στην περιοχή των Σερρών. «Σ.Θ.» nnn

Μείωση ενοικίων και για τα περίπτερα Και τα περίπτερα εντάσσονται στο μέτρο της μείωσης ενοικίου κατά 40% για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, έπειτα από διορθωτική απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών.

Γράφει στο ρεπορτάζ του ο συνάδελφος Γιώργος Ρούστας στην εφημερίδα «Ελευθερία »Λάρισας: «Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι εργασίες ολοκλήρωσης ενίσχυσης της θεμελίωσης και ανακατασκευής της παλιάς γέφυρας του Πηνειού στα Τέμπη, με τα συνεργεία του εργολάβου να διεκπεραιώνουν τις τελευταίες εκκρεμότητες ενός σημαντικού και πολύπλοκου έργου. Έτσι όλα δείχνουν ότι η γέφυρα θα παραδοθεί επιτέλους στην κυκλοφορία την ερχόμενη εβδομάδα. Οι εργασίες θα μπορούσαν να είχαν ολοκληρωθεί τέλος Φεβρουαρίου, όπως προέβλεπε η παράταση που δόθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο στον «Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου», ωστόσο το πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας - «Μήδεια», πάγωσε μεταξύ άλλων και την πρόοδο των εργασιών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», η εταιρεία ζήτησε μία τελευταία παράταση, ολίγων ημερών. Ωστόσο, όπως μαρτυρούν και οι φωτογραφίες, το αποτέλεσμα της νέας γέφυρας είναι εντυπωσιακό, αφού εκτός από τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν για την ενίσχυση της θεμελίωσης και της στατικότητάς της, τοποθετήθηκαν νέα στηθαία ασφαλείας, ενώ διαστρώθηκε νέος ασφαλτοτάπητας και διαγράμμιση». «Σ.Θ.»

Υπενθυμίζεται πως είχε δημιουργηθεί πρόβλημα με τη συμπερίληψη των περιπτέρων στην απαλλαγή του 40% από την καταβολή του μισθώματος, διότι το συμφωνητικό που συντάσσεται για την παραχώρηση του δικαιώματος εκμετάλλευσης περιπτέρου, δεν αποτελεί συμφωνητικό εκμίσθωσης ή δωρεάν παραχώρησης ακίνητου και συνεπώς δεν περιλαμβάνεται μεταξύ των πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακί-

νητης περιουσίας που υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο Taxisnet. Επίσης το περίπτερο δεν θεωρείται ακίνητο, και έτσι το εισόδημα αυτό δεν αποτελεί εισόδημα από ακίνητα. Αυτός είναι ο λόγος που μέχρι και σήμερα δεν μπορούσαν να τύχουν μείωσης του ενοικίου λόγω της πανδημίας. «Σ.Θ.»

Profile for sertharros

27_02_2021  

27_02_2021  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded