__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ Ιδιοκτήτης - Εκδότης: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

ΈΤΟΣ 51ο | ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 14.856 | ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021 | ΤΙΜΗ 0,50 ευρώ

Ικανοποίηση στο Σωματείο

Μικροπωλητών Λαϊκών Αγορών Σερρών Λ. Αβραμάκης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Σερρών

u

«Αυξάνει τη γραφειοκρατία του ΕΦΚΑ η κυβέρνηση προκαλώντας νέα ταλαιπωρία στους ασφαλισμένους» u

Στην τελική ευθεία η δημιουργία της Πινακοθήκης «Κωνσταντίνος Ξενάκης»

Με χρηματοδοτήσεις από τον "Φιλόδημο"

Το προσεχές Φθινόπωρο αναμένεται να λειτουργήσει

Αφορά τα Κλειστά Γυμναστήρια Σιδηροκάστρου και Κ. Ποροΐων

u

4

7

«Ποντικοί» χτύπησαν σε μονάδα τεχνητού νεφρού Απέσπασαν χρηματοκιβώτιο u

3

Βελτίωση υποδομών στο Δήμο Σιντικής

7

Την στήριξη των μακροχρόνιων ανέργων στην Ελλάδα ζητά ο βουλευτής Σερρών Κ. Μπούμπας u

Αποσύρεται το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές

4

Terra Parking

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΧΩΡΟΥ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ  Μηνιαίες Θέσεις στάθμευσης  Ωριαίες Θέσεις στάθμευσης  Πλυντήριο Αυτοκινήτων  Βιολογικός Καθαρισμός

ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Στο κέντρο της πόλης, στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Μ. Αλεξάνδρου 2, Σέρρες Τηλ.: 2321210310, Κιν.: 6942265879

u

3


Σ.Θ. [

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.02.2021

Ήλιος » Α: 07:01 Δ: 18:15 | Σελήνη » Α: 18:07 Δ: 06:23

[

σαν σήμερα

γράμμα στο διευθυντή ΔΙΔΑΧΗ Κύριε Διευθυντά, Παναγιώτης Καρίπογλου πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών Με θεσμικό κύρος και άποψη.

1997: 38 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζητούν την αποφυλάκιση του δικτάτορα Γεώργιου Παπαδόπουλου, λόγω ανήκεστου βλάβης της υγείας του.

ΕΝΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ Λεξικογραφικά Στο σημερινό μας σημείωμα ο λόγος για τις παρακάτω λέξεις. Κάθε γνώση και ενημέρωση καλή. καιροσκόπος < ελληνιστική κοινή καιροσκόπος < αρχαία ελληνική καιρός + σκοπέω. αρσενικό ή θηλυκό-ο άνθρωπος που χωρίς να δεσμεύεται από αρχές καιροφυλακτεί και αρπάζει οποιαδήποτε ευκαιρία του προσφέρεται και έτσι συχνά αλλάζει στρατόπεδο, πολιτική τοποθέτηση, φίλους, συμμάχους κ.λπ. καιροσκοπώ= (λόγιο) είμαι καιροσκόπος, φέρομαι καιροσκοπικά καιροφυλακτώ κ. καιροφυλαχτώ= αναζητώ την κατάλληλη περίσταση για να δράσω, παραμονεύω δημόσκοπηση= είναι η έρευνα της κοινής γνώμης που διενεργείται με επιστημονική μεθοδολογία από εξειδικευμένο προσωπικό * Κάθε ερώτηση δεκτή. Δ.Α.

Στέλιος Γαλάνηςπρώην αντιδήμαρχος Σερρών Αφοσιωμένος στη δικηγορία.

Επανέρχομαι. Η πολύχρονη, πλούσια, εντός και εκτός Ελλάδας, δημοσιογραφική μου ιδιότητα, η εμπειρία ζωής που απέκτησα ακολουθώντας απαρεγκλίτως τον παγκόσμιο Δημοσιογραφικό Κώδικα, που απαιτεί γνώσεις, έρευνα, ψυχραιμία και θεωρητική αποστασιοποίηση από τα γεγονότα, απεδείχθησαν πολύτιμο όπλο ώστε να μη χάσω την αξιοπρέπειά μου, την αντικειμενικότητά μου, την λατρεία προς την ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑ και τον θεμελιώδη νόμο: «ALTERA PARS». Επιτρέπεται και η συνεργασία. Ο ΙΔΙΟΤΕΛΗΣ

ΦΩΤΟγραφήματα

Η ΑΕΝιγρίτας του 1983

Σ

τιγμιότυπο από αναμνηστική φωτογράφηση στο Εθνικό Στάδιο Νιγρίτας εν έτη 1983, όταν μεσουρανούσε η μεγάλη ΑΕΝιγρίτας στη Δ΄ Εθνική με όλα τα μεγάλα αστέρια της. Το διεθνές φιλικό παιχνίδι είχε πραγματοποιηθεί τέτοια περίοδο το 1983 με αντίπαλο την Αργκες Πιτέστι. Οσοι έζησαν εκείνη την περίοδο έχουν να θυμούνται πολλά από την ΑΕΝιγρίτας. Αρκετοί ποδοσφαιριστές της ομάδας στη συνέχεια σταδιοδρόμησαν επαγγελματικά μεταπηδώντας σωματεία Α ‘ και Β’ Εθνικής. «Σ.Θ.»

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ

Εκδότης – Ιδιοκτήτης: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ Διευθυντής: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑMΠΑΤΖΗΣ ΑρχισυνταξΙα: Αλέξανδρος Αραμπατζής ΣυντΑκτες: Δημήτρης Νάτσιος ΑρθρογρΑφοι - ΣχολιογρΑφοι: Αθανάσιος Παπανδρόπουλος, Δημήτριος Αραμπατζής, Αθανάσιος Αραμπατζής, Αλέξανδρος Αραμπατζής, Κων/ νος Τσαρτσάρης, Χρυσάνθη Ιακώβου, Ελευθερία Ξενοδόχου ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ - σελιδοποιηση: Δέσποινα Αρναούτογλου ΕΚΤΥΠΩΣΗ: Νίκος Καραγκιόζης ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ: Κατερίνα Σταυρακίδου ΓΡΑΦΕΙΑ: Βενιζέλου 177 – Σέρρες Τ.Κ. 62 131 ΤΗΛ.: 23210 - 46380 FAX: 23210 - 45200

e-mail: sertharros@yahοo.gr www.sertharros.gr

ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΑ: ΤΗΛ. 23210 - 46380 ΕΤΗΣΙΟΙ ΟΡΟΙ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ Υπουργείων 500 €+ Φ.Π.Α. Τραπεζών 500 €+ Φ.Π.Α. Εταιριών Ν.Π.Ι.Δ. & Ν.Π.Δ.Δ. 500 €+ Φ.Π.Α. Δήμων 500 €+ Φ.Π.Α. Συλλόγων, Σωματείων 200 €+ Φ.Π.Α.

Αγαπητέ Κριέ, σήμερα οφείλεις να κινηθείς παρασκηνιακά με τον Ανάδρομο Ερμή να σχηματίζει Σύνοδο με τον Ήλιο και Εξάγωνο με τον Άρη, για να κερδίσεις πολλά μέσα από το περιβάλλον σου και γενικά στην ζωή σου! Επωφελείσαι τώρα, ανακαλύπτοντας παρασκηνιακές ενέργειες άλλων ή κάποια μυστικά που σε αφορούν από το παρελθόν! Εκμεταλλεύσου την αυξημένη σου διορατικότητα και μάθε τι συμβαίνει κρυφά στο περιβάλλον σου, εδώ και καιρό!

Φίλε Ταύρε, με τον Ανάδρομο Ερμή να σχηματίζει Σύνοδο με τον Ήλιο και Εξάγωνο με τον Άρη σήμερα, οφείλεις να αρπάξεις τις ευκαιρίες που θα σου δοθούν, ώστε να καταφέρεις να κατακτήσεις μεγαλεπήβολους στόχους, που έχουν μείνει σε εκκρεμότητα από το παρελθόν! Θέματα σπουδών ή εκπαίδευσης ευνοούνται ιδιαίτερα τώρα, όπως και θέματα εξωτερικού ή διαπροσωπικών σχέσεων που διατηρούνται από απόσταση!

Φίλε Δίδυμε, με τον Ανάδρομο Ερμή να σχηματίζει Σύνοδο με τον Ήλιο και Εξάγωνο με τον Άρη, καταφέρνεις και βρίσκεις λύσεις σε πολλά από τα θέματα που σε απασχολούσαν καιρό τώρα, ανανεώνεσαι ψυχολογικά και βελτιώνεις απόλυτα την κοινωνική σου εικόνα! Μία αποκάλυψη, σε βοηθά να πάρεις τώρα, τις σωστές αποφάσεις και επιτέλους μπαίνει τέλος σε παρελθοντικά προβλήματα και βάρη!

Φίλε Καρκίνε, με τον Ανάδρομο Ερμή να σχηματίζει Σύνοδο με τον Ήλιο και Εξάγωνο με τον Άρη, ενισχύεις σημαντικά τον τομέα των σχέσεων με νέες σημαντικές γνωριμίες και επαφές με άτομα του παρελθόντος! Θα έχεις βαθιά ικανοποίηση από συζητήσεις, συναναστροφές και ειδήσεις, την σημερινή ημέρα και οι διαπροσωπικές σου σχέσεις, είναι αυτές που θα σου δώσουν την αίσθηση της ουσιαστικής επιτυχίας και ευχαρίστησης!

Αγαπητέ Λέοντα, σήμερα με τον Ανάδρομο Ερμή να σχηματίζει Σύνοδο με τον Ήλιο και Εξάγωνο με τον Άρη, αισθάνεσαι δυνατός και ικανός να καταφέρεις να τακτοποιήσεις και την παραμικρή λεπτομέρεια, που ήταν σε εκκρεμότητα από το παρελθόν! Βρίσκεις λύσεις και κλείνεις προβληματικούς κύκλους, εκπληρώνοντας βαθιές επιθυμίες! Γενικά η σημερινή ημέρα, θα σου δώσει επιτέλους την δυνατότητα, να τακτοποιήσεις υποχρεώσεις και θέματα της καθημερινότητας, που μέχρι τώρα σε βασάνιζαν.

Αγαπητέ Παρθένε, σήμερα βγάζεις το παιδί που έχεις μέσα σου και απολαμβάνεις με κάθε τρόπο την ζωή, αλλά και τον θαυμασμό του περιβάλλοντος σου! Μπορείς να αναμένεις μία ημέρα γεμάτη ευκαιρίες και δυνατότητες που στερήθηκες στο παρελθόν, σε διαπροσωπικές σχέσεις, θέματα παιδιών, δημιουργικότητας και διασκέδασης! Με τον Ανάδρομο Ερμή να σχηματίζει Σύνοδο με τον Ήλιο και Εξάγωνο με τον Άρη, εκφράζεις τον εαυτό σου, μέσα από κοινωνικές επαφές και δραστηριότητες!

Αγαπητέ Ζυγέ, με τον Ανάδρομο Ερμή να σχηματίζει Σύνοδο με τον Ήλιο και Εξάγωνο με τον Άρη, θα καταφέρεις να απολαύσεις ευτυχισμένες στιγμές στην οικογένεια στο σπίτι, επιτυχία σε ένα παρελθοντικό θέμα που ακόμα σε απασχολεί και να βρεις μόνιμες λύσεις σε προβληματικές συγγενικές σχέσεις! Γενικά, εμπιστεύσου την διαίσθηση σου, σε κάθε σου απόφαση!

Φίλε Σκορπιέ, η σημερινή ημέρα δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη από σένα, ιδίως όσον αφορά κοινωνικές δραστηριότητες και επαφές, με τον Ανάδρομο Ερμή να σχηματίζει Σύνοδο με τον Ήλιο και Εξάγωνο με τον Άρη! Έχεις μπόλικη τύχη σήμερα και οι ευκαιρίες θα έρχονται απανωτές, ώστε να καταφέρεις να εκπληρώσεις στόχους, αν περάσεις όμορφα, να επικοινωνήσεις ακριβώς με τον τρόπο που επιθυμείς και να λύσεις επιτέλους προβλήματα του παρελθόντος!

Φίλε Τοξότη, σήμερα σε χαρακτηρίζουν αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση και αυτά θα είναι τα χαρακτηριστικά σου, είναι που θα φέρουν τα θετικά γεγονότα και εξελίξεις της ημέρας! Με με τον Ανάδρομο Ερμή να σχηματίζει Σύνοδο με τον Ήλιο και Εξάγωνο με τον Άρη, αποδεικνύεις την αξία σου και κερδίζεις με μεγαλύτερη ευκολία αυτό που επιθυμείς και προσπαθούσες τόσο καιρό ανώφελα να το πετύχεις!

Φίλε Αιγόκερε, με τον Ανάδρομο Ερμή να σχηματίζει Σύνοδο με τον Ήλιο και Εξάγωνο με τον Άρη, η επιτυχία είναι στα χέρια σου σήμερα, αρκεί να παραμείνεις ώριμος και λογικός! Μπορείς να πετύχεις τώρα βαθιές επιθυμίες που σε απασχολούν από το παρελθόν, χωρίς όμως υπερβολικές απαιτήσεις και συμπεριφορές! Ευκαιρίες θα έχεις, σε όλους τους τομείς που σε ενδιαφέρουν, για να αλλάξεις ριζικά ότι σε ενοχλεί και κυρίως μέσα από επικοινωνίες και συναντήσεις!

Φίλε Υδροχόε, σήμερα θα φτιάξεις σίγουρα την διάθεση σου, αποκαθιστώντας την ηρεμία και την σιγουριά σου με ανακουφιστικό τρόπο! Με τον Ανάδρομο Ερμή να σχηματίζει Σύνοδο με τον Ήλιο και Εξάγωνο με τον Άρη, γλιτώνεις τελευταία στιγμή, από δύσκολες και δυσάρεστες καταστάσεις ή συγκυρίες! Να έχεις άφοβα εμπιστοσύνη στο ένστικτο σου, αλλά και στον ίδιο σου τον εαυτό και δεν θα χάσεις!

Φίλε Ιχθύ, σήμερα όλα βελτιώνονται και έρχονται μόνο επιτυχίες, αφού η ημέρα θα φέρει θετικές αλλαγές, που θες καιρό τώρα, με τον Ανάδρομο Ερμή να σχηματίζει Σύνοδο με τον Ήλιο και Εξάγωνο με τον Άρη! Θα έχεις σίγουρα επιτυχίες και χαρές στο φιλικό σου περιβάλλον, φιλικές επανασυνδέσεις, χρησιμοποιείς εποικοδομητικά την ικανότητα σου να διαχωρίσεις καλούς και τοξικούς φίλους, συνειδητοποιείς πως είναι η ιδανική στιγμή για να θέσεις στόχους ζωής και εκπληρώνεις πολλά από τα όνειρα σου!


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.02.2021Ικανοποίηση στο Σωματείο Μικροπωλητών Λαϊκών Αγορών Σερρών Αποσύρεται το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές

Ι

κανοποιημένος εμφανίζεται ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικροπωλητών Λαϊκών Αγορών Ν. Σερρών Στέργιος Τζέκος μετά την απόσυρση του νέου νομοσχεδίου για την λειτουργία των λαικών αγορών. Υποστηρίζει ότι το αρμόδιο υπουργείο έστω και καθυστερημένα αντιλήφθηκε το μέγεθος της αστοχίας του και υπανα-

χώρησε. «Θα ήταν καταστροφικό για τον κλάδο μας να περάσει αυτό το νομοσχέδιο. Θα άφηνε πολλούς ανθρώπους μετέωρους επαγγελματικά χωρίς επιλογή και διέξοδο» δήλωσε στο «Σ.Θ.». «Πήραμε βαθιά ανάσα μετά την δημοσιοποίηση της θετικής έκβασης που είχε η αντίδραση και ο αγώνας μας. Θα ήταν μία κατάφωρη αδικία αν περνούσε το νομοσχέδιο αυτό» κατέληξε.

Με χρηματοδοτήσεις από τον "Φιλόδημο"

Βελτίωση υποδομών στο Δήμο Σιντικής Αφορά τα Κλειστά Γυμναστήρια Σιδηροκάστρου και Κ. Ποροΐων μουχτσίδης ευχαριστεί ιδιαιτέρως τον τέως Πρόεδρο του Ν.Π.Δ.Δ. Α.ΠΟ.ΔΡΑ.ΣΙ κο Αριστείδη Παπαδόπουλο, του οποίου οι άοκνες προσπάθειες και συντονισμένες ενέργειες επιβραβεύονται καθώς και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που υπήρξαν αρωγοί σ’ αυτή την προσπάθεια. Επιπλέον, απευθύνει τις ευχαριστίες του και στον αναπληρωτή Προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου

Ο Δήμαρχος Σιντικής Φ. Δομουχτσίδης .

Ε

ντάχθηκε στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ του Υπουργείου Εσωτερικών, στο πλαίσιο της Πρόσκλησης IV, η πράξη «Βελτίωση υποδομών κλειστών γυμναστηρίων Σιδηροκάστρου και Κάτω Ποροϊων» συνολικού προϋπολογισμού 600.000 ευρώ με δικαιούχο φορέα το ΝΠΔΔ του Δήμου Σιντικής Α.ΠΟ.ΔΡΑ.ΣΙ.

Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις, που εγκρίθηκαν με την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης, αποσκοπούν στη βελτίωση των δύο αθλητικών εγκαταστάσεων καθώς και στην αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών σε αθλητές και αθλούμενους, ενώ ,αναμφίβολα, συνδέονται με την ενίσχυση των αθλητικών δραστηριοτήτων σε δημοτικό επίπεδο, την υποστήριξη του

σχολικού αθλητισμού και εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο της στρατηγικής για την αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών του Δήμου. Το έργο αυτό αποτελεί τμήμα του οράματος της δημοτικής αρχής και του Δημάρχου για την προαγωγή του αθλητισμού και του αθλητικού ιδεώδους. Ο Δήμαρχος Σιντικής Φ. Δο-

Σιντικής, κο Δημήτρη Ακριτίδη, του οποίου η παρέμβαση στην επίλυση των προβλημάτων που προέκυψαν μέχρι και την ημερομηνία ένταξης της Πράξης ήταν καταλυτική. Ήταν υπόσχεση και έγινε πράξη. Προχωράμε» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Δήμος Σιντικής.
ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.02.2021

Στην τελική ευθεία η δημιουργία της Πινακοθήκης «Κωνσταντίνος Ξενάκης» Το προσεχές Φθινόπωρο αναμένεται να λειτουργήσει

Σ

την τελική ευθεία έχει εισέλθει από τον Δήμο Σερρών η δημιουργία του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Πινακοθήκη Κωνσταντίνος Ξενάκης» στο Πάρκο Πολιτισμού «Κωνσταντίνος Καραμανλής» (πρ. στρατόπεδο Παπαλουκά). Ο Δήμος Σερρών, έχοντας ολοκληρώσει το έργο αναστήλωσης και επανάχρησης του διατηρητέου κτηρίου, όπου θα στεγαστεί το Μουσείο, προχωρά με εντατικούς ρυθμούς στην προμήθεια και εγκατάσταση του εξοπλισμού της Πινακοθήκης, η οποία αναμένεται να λειτουργήσει το προσεχές φθινόπωρο. Η Πινακοθήκη θα περιλαμβάνει συνολικά 171 έργα του αείμνηστου Κωνσταντίνου Ξενάκη, σχεδόν διπλάσιο αριθμό σε σχέση με την αρχική δωρεά του μεγάλου καλλιτέχνη, καθώς και τη δωρεά 13 έργων από την προσωπική συλλογή του καθηγητή Αριστοτέλη Νανιόπουλου, τα οποία θα εκτεθούν

σύμφωνα με την Μουσειολογική – Μουσειογραφική - Γραφιστική μελέτη. Λόγω του διπλασιασμού των έργων που θα εκτίθενται και των υψηλών προδιαγραφών της μουσειολογικής μελέτης, ο Δήμος Σερρών, επιπλέον του ποσού χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα INTERREG V-A Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020, στο πλαίσιο του έργου «Δημιουργία Πολιτιστικού Διπόλου στη διασυνοριακή περιοχή» («CULTURAL DIPOLE»), που στόχο έχει την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από τη δημιουργία της Πινακοθήκης στην πόλη των Σερρών και του πολυθεματικού Ιστορικού Μουσείου στο Petrich της Βουλγαρίας, ενέκρινε την κάλυψη με ίδιους πόρους του απαιτούμενου κόστους. Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Κωνσταντίνος Ξενάκης», μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα, έχει μετατραπεί σε ένα χώρο σχεδόν ενεργειακά αυτόνομο, προσβάσιμο σε Άτομα

με Αναπηρίες και σύντομα θα περιλαμβάνει σύγχρονο οπτικοακουστικό υλικό, και επιπλέον απτικά μοντέλα τριών χαρακτηριστικών έργων προς διευκόλυνση αντίληψης των ατόμων με περιορισμένη ορατότητα. Με την ολοκλήρωση του έργου, η πόλη των Σερρών αποκτάει μια σημαντική εστία πο-

λιτισμού και έναν πόλο έλξης διεθνούς ενδιαφέροντος, που θα λειτουργήσει στο Πάρκο Πολιτισμού «Κωνσταντίνος Καραμανλής». Η πρόοδος της Πινακοθήκης «Κωνσταντίνος Ξενάκης» τέθηκε επί τάπητος στην πέμπτη διαδικτυακή συνάντηση των εταίρων του έργου «Δημιουργία Πολιτι-

στικού Διπόλου στη διασυνοριακή περιοχή», με συμμετοχή εκπροσώπων του Δήμου Σερρών, του Δήμου Petrich, του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης καθώς και από την Κοινή Γραμματεία του Προγράμματος.

Η λειτουργία των λαϊκών αγορών της Νιγρίτας

«Ποντικοί» χτύπησαν

Ανακοίνωση από τον Δήμο Βισαλτίας

Απέσπασαν χρηματοκιβώτιο «Ποντίκοι»χτύπησαν σε μονάδα τεχνητού νεφρού σε περιοχή των Σερρών. Οι δράστες εισήλθαν στον χώρο λίγη ώρα μετά την αποχώρηση του προσωπικού από παράθυρο.

Τ

ο Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021 η καθιερωμένη και η παράλληλη λαϊκή αγορά στη Νιγρίτα θα λειτουργήσουν σύμφωνα με τα παρακάτω:

Έγιναν όμως αντιληπτοί από την εταιρεία φύλαξης του χώρου καθώς ενεργοποιήθηκε ο συναγερμός. Στα λίγα λεπτα που μεσολάβησαν μέχρι να φτάσει η αστυνομία στον χώρο αφαίρεσαν το χρηματοκιβώτιο το οποίο δεν είχε μεγάλο χρηματικό ποσό. Οι διαρρήκτες όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις προκάλεσαν φθορές στην προσπάθεια τους να μπουν στο χώρο.

Καθιερωμένη λαϊκή αγορά της Νιγρίτας (Δημαρχείο) θα λειτουργήσει με τη συμμετοχή πωλητών επαγγελματιών και παραγωγών των οποίων ο αριθμός της θέσης λήγει σε μονό αριθμό (1,3,5,7,9). Παράλληλη λαϊκή αγορά της Νιγρίτας (Κεντρικό Πάρκο) θα λειτουργήσει με τη συμμετοχή πωλητών επαγγελματιών και παραγωγών των οποίων ο αριθμός της θέσης λήγει σε ζυγό αριθμό (0,2,4,6,8).  Οι συμμετέχοντες στην παράλληλη λαϊκή μπορούν να ενημερωθούν για τον αριθμό της θέσης τους, από την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου www. dimosvisaltias.gr Η ελάχιστη απόσταση μετα-

σε μονάδα τεχνητού νεφρού

ξύ των πάγκων των πωλητών ορίζεται σε 5 μέτρα με τον ενδιάμεσο χώρο κενό και ελεύθερο από αντικείμενα. Δεν ξεχνάμε: - Υποχρεωτική η χρήση μάσκας από ΟΛΟΥΣ - Υποχρεωτική η αποστολή μηνύματος στο 13033 από τους καταναλωτές: X κενό ΟΝΟΜΑ κενό ΕΠΙΘΕΤΟ κενό ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙ-

ΑΣ (μετακίνηση για προμήθεια αγαθών πρώτης ανάγκης όπου Χ βάζουμε τον αριθμό 2). Τόσο οι πωλητές όσο και οι καταναλωτές παρακαλούνται να τηρήσουν αυστηρά τα μέτρα κατά της διάδοσης του κορωνοϊού. Πληροφορίες: Αντιδήμαρχος Αγροτικής & Οικονομικής Ανάπτυξης Θ. Μπιμπλιάς κιν. 6986006002

Κι άλλη παράταση για τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» Εως τις 31 Μαρτίου η νέα διορία

Κ

ατατέθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης η τροπολογία για την «παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων» έως τις 31 Μαρτίου 2021. Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών «Οργάνωση και λειτουργία Υπουργείου Εξωτερικών, Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού και ρύθμιση θεμάτων διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας» που εισάγεται την Παρασκευή για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια. Η κατάθεση των «πόθεν έσχες» και των δηλώσεων οικονομικών συμφερόντων του έτους 2020 (χρήση 2019) έληγε στις 28 Φεβρουαρίου 2021.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.02.2021Μία απάντηση στον αναπληρωτή διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών από το Σύλλογο των Νοσοκομειακών Ιατρών

Σ

ε ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, ο Αναπληρωτής Διοικητής του Νοσοκομείου Σερρών κ. Πεγίδης (22-2-2021 ώρα 12:40) αναφέρεται στο Αναισθησιολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Σερρών. Η ανάρτηση είναι η παρακάτω (οι υπογραμμίσεις δικές μας): “Όπως όλοι γνωρίζετε, στο Αναισθησιολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών από πέρσι τον Μάρτιο μέχρι τέλος του 2020 που παραιτήθηκε η Διευθύντρια του Αναισθησιολογικού Τμήματος και λίγες μέρες μετά ο μοναδικός μέχρι τότε μόνιμος Αναισθησιολόγος, υπήρχαν τρεις (3) Αναισθησιολόγοι. Μία εξ αυτών η επικουρική Αναισθησιολόγος η κα Τερλεμέ, της οποίας αναμένεται εντός των ημερών το ΦΕΚ διορισμού. Με τη βοήθεια του Διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Τσαλικάκη, το τελευταίο διάστημα μετακινήθηκε για 3 μήνες μετά από δικό του αίτημα, ο Αναισθησιολόγος κ. Δ. Πέτσας (Γ.Ν.Θ. «Άγιος Παύλος»), ενώ τις υπόλοιπες εφημερίες καλύπτουν Αναισθησιολόγοι από διάφορα Νοσοκομεία της Περιφέρειας (Καβάλας, Θεαγένειο, Δράμας, Αλεξανδρούπολης, ΑΧΕΠΑ). Και μπορεί η στελέχωση στο Αναισθησιολογικό Τμήμα να είναι μειωμένη σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, η θέληση όμως για δουλειά, η αίσθηση της ευθύνης, το ήθος κ.ά. που χαρακτηρίζουν τους ανθρώπους αυτούς, απέδειξαν ότι το Αναισθησιολογικό Τμήμα μπορεί να υποστηρίξει τη λειτουργία του Νοσοκομείου και η ομάδα αυτή άρχισε να βάζει εκτός από τα επείγοντα περιστατικά και τακτικά χειρουργεία! Μάλιστα, χειρουργεία από τη λίστα που από πέρσι τον Μάρτιο είχαν σταματήσει! Από τις αρχές του Φλεβάρη πραγματοποιούνται επεμβάσεις όλων των χειρουργικών ειδικοτήτων του Νοσοκομείου ενώ από την προηγούμενη Δευτέρα άρχισαν και οι επεμβάσεις σε οφθαλμολογικά περιστατικά. Γιατί με τους μόνιμους Αναισθησιολόγους δε γινόταν αυτό, είναι κάτι που δε θα το πω εγώ. Ο νοών νοείτω!” Τι ακριβώς θέλει να πει ο Αναπληρωτής Διοικητής; Γράφει για «θέληση για δουλειά», για «αίσθηση ευθύνης» και για «ήθος» αναφερόμενος στους συναδέλφους Αναισθησιολόγους που έχουν αποσπαστεί στο Νοσοκομείο Σερρών (ένας με πλήρη μετακίνηση για 3 μήνες και συνάδελφοι που καλύπτουν μόνο εφημερίες). Και συνεχίζει ότι «αυτά δε γίνονταν με τους μόνιμους Αναισθησιολόγους» (υποθέτουμε με «μόνιμοι» εννοεί τους Αναισθησιολόγους που έχουν οργανική θέση στο Νοσοκομείο Σερρών). Τι δε γίνονταν με τους 3 Αναισθησιολόγους (από τις 12 οργανικές θέσεις) που λειτούργησαν το Αναισθησιολογικό τον προηγούμε-

νο χρόνο; Επείγοντα Χειρουργεία; Τακτικά Χειρουργεία; Χειρουργεία οφθαλμολογικών περιστατικών (που δε θέλουν Αναισθησιολόγο); Τι ακριβώς δεν γινόταν; Και τι είναι αυτό που δείχνει ότι η διάθεση για δουλειά, η αίσθηση ευθύνης και το ήθος που υπάρχει τώρα, δεν υπήρχε πριν, όπως αφήνει να εννοηθεί ο Αν. Διοικητής; Τι ακριβώς εννοεί με το «ο νοών νοείτω»; Εμείς που δεν είμαστε σε αυτούς που καταλαβαίνουν, θα μας εξηγήσει; Ή μήπως θα μας εξηγήσει ο Διοικητής του Νοσοκομείου; Ο Διοικητής της 4ης ΥΠΕ; Ο Υπουργός Υγείας; Ποιος θα μας εξηγήσει ή ποιος από τους Προϊστάμενους του κύριου Πεγίδη θα του ζητήσει να μας εξηγήσει; Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε τα εξής: Οι μόνοι σε αυτή την εξίσωση της λειτουργίας του Αναισθησιολογικού Τμήματος που έχουν θέληση για δουλειά, αίσθηση ευθύνης και ήθος είναι: • Οι 3 μόνιμοι Αναισθησιολόγοι του Νοσοκομείου Σερρών που επί ένα ολόκληρο χρόνο δούλευαν κάνοντας 10 και 12 εφημερίες, έβαζαν επείγοντα και τακτικά χειρουργεία πολύ περισσότερα από αυτά που επιτρέπουν οι ανθρώπινες δυνάμεις και έχυσαν ιδρώτα μέσα στο Νοσοκομείο Σερρών για να μην καταρρεύσει και να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Την ίδια ώρα που η Κυβέρνηση, με τη σιωπηρή αποδοχή Διοίκησης Νοσοκομείου και Διοίκησης 4ης ΥΠΕ αποδυνάμωνε ακόμη περισσότερο το Νοσοκομείο αφού έπαιρνε έναν μόνιμο Αναισθησιολόγο για Διοικητή στο ΕΚΑΒ Καβάλας. Οι 3 αυτοί Αναισθησιολόγοι που δούλευαν ένα ολόκληρο χρόνο και κράτησαν το Αναισθησιολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Σερρών έχουν όνομα και λέγονται Γκότση Μαρία - Δντρια ΕΣΥ, Χαλάς Ιωάννης – Επιμελητής Α και Τερλεμέ Ελίνα – Επικουρική Ιατρός. • Οι γιατροί Αναισθησιολόγοι άλλων Νοσοκομείων που ξεσπιτώνονται, αφήνουν οικογένειες και προσωπική ζωή για να έρθουν να καλύψουν τα κενά που η πολιτική ανηθικότητα των Κυβερνήσεων και Διοικήσεων του Νοσοκομείου, έχουν δημιουργήσει Σε δήλωσή του ο Διοικητής του Νοσοκομείου Σερρών κύριος Φαρμάκης στις 15/10/2020 έλεγε σχετικά με τους Αναισθησιολόγους: «Το πρώτο εννεάμηνο του 2019, με εννέα αναισθησιολόγους, έγιναν 2014 χειρουργεία. Το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2020, με 3 αναισθησιολόγους έγιναν 1450 και τρεις μήνες ήμασταν και κλειστά. Χειρουργεία γίνονται χάρη στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι αναισθησιολόγοι.» Ποιος μας λέει τελικά αλήθεια, ο Διοικητής τον Οκτώβριο που ευχαριστούσε τους 3 Αναισθησιολόγους για τις προσπάθειες που καταβάλλουν ή ο Αναπληρωτής Διοικητής σήμερα που υπονοεί ότι δεν είχαν διάθεση για δουλειά, αίσθημα ευθύνης και ήθος. Μήπως το «ήθος» και το «αίσθη-

Α

Β

μα ευθύνης» η Διοίκηση το αντιμετωπίζει κατά το δοκούν; Όταν οι Αναισθησιολόγοι μας καλύπτουν τις τρύπες, τις ανεπάρκειες, τους κινδύνους που η εφαρμοζόμενη πολιτική έχει δημιουργήσει είναι καλοί, αλλά όταν μας γυρνάνε την πλάτη είναι «ανήθικοι»; Θα μας δώσει ο Αναπληρωτής Διοικητής τα στοιχεία που από 7-1-2021 έχει ζητήσει η ΕΝΙΝΣ (έγγραφο με αρ.πρωτ 162/71-2021) για τις ενέργειες της διοίκησης σχετικά με τους Αναισθησιολόγους ή θα συνεχίσει «σφυράει αδιάφορα»; Γιατί η Διοίκηση αποφεύγει να απαντήσει επίσημα στο συνδικαλιστικό όργανο των γιατρών που επίσημα ζήτησε στοιχεία για τις ενέργειες της Διοίκησης. Το θέμα με το πρόβλημα της υποστελέχωσης στο Αναισθησιολογικό είναι γνωστό εδώ και καιρό και η ΕΝΙΝΣ το έχει αναδείξει ήδη από τον Ιούνιο του 2019. Και ας μας απαντήσει και στα παρακάτω: • Πόσα χειρουργεία έχουν γίνει από αρχές του έτους και πόσα από αυτά έγιναν με παρουσία Αναισθησιολόγου; • Πόσα χειρουργεία αναβλήθηκαν το 2020; • Πόσα χειρουργεία πραγματοποιούνταν στο Νοσοκομείο Σερρών το 2014 ή το 2013, πριν η Κυβέρνηση της ΝΔ συγχωνεύσει τις Χειρουργικές και Μαιευτικές Κλινικές; • Πόσα Χειρουργεία πραγματοποιούνταν στο Νοσοκομείο Σερρών όταν η στελέχωση των Χειρουργικών Κλινικών και του Αναισθησιολογικού Τμήματος ήταν πλήρης; • Πόσοι ειδικευόμενοι Χειρουργικών ειδικοτήτων παραμένουν στις λίστες μετά τη μείωση του αριθμού των Χειρουργείων λόγω έλλειψης Αναισθησιολόγων; • Ποια η εκπαίδευση των ειδικευόμενων Χειρουργικών ειδικοτήτων μετά τη μείωση των Χειρουργείων; Θέλετε να μιλήσουμε για ήθος; Που είναι το ήθος μιας Διοίκησης, ενός Υπουργείου, μιας Κυβέρνησης που επιτρέπει: • Το 2021 οι διακομιδές διασωληνωμένων περιστατικών από το Νοσοκομείο Σερρών να πραγματοποιούνται εδώ και μήνες από γιατρούς ανειδίκευτους για αυτή την ιατρική πράξη, με κίνδυνο της ζωής των ασθενών, κόντρα σε όλους τους Νόμους (μόλις στις 23/2/2021 μετά από καταγγελίες γιατρών για τις

Γ

συνθήκες διακομιδών διασωληνωμένων ασθενών, η Ιατρική Υπηρεσία άλλαξε την οδηγία που είχε δώσει) • Το 2021 μια γυναίκα έγκυος σε αυτή τη γωνιά του πλανήτη που λέγεται Νομός Σερρών να μην έχει το δικαίωμα να γεννήσει με επισκληρίδιο, ανώδυνα • Το 2021 για να μπορέσεις να χειρουργηθείς στις Σέρρες να πρέπει να μπαίνεις σε λίστες μακρόχρονες με κίνδυνο της Υγείας σου. Αλήθεια, πόσος είναι ο μέσος χρόνος αναμονής στη λίστα Χειρουργείου; Προγραμματίζονται τακτικά χειρουργεία; Που είναι το ήθος μιας Κυβέρνησης, ενός Υπουργείου, μιας Διοίκησης Νοσοκομείου που έχει αφήσει ένα Νοσοκομείο που καλύπτει ανάγκες ενός Νομού 180.000 κατοίκων, υποστελεχωμένο. Δεν βγήκε κανένα συμπέρασμα από το 4μηνο Οκτωβρίου-Ιανουαρίου για τις εγκληματικές ελλείψεις προσωπικού στο Νοσοκομείο Σερρών; Ανήθικη κύριε Πεγίδη, είναι η πολιτική που εφαρμόζουν οι Κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, μαζί και η δική σας Κυβέρνηση που βλέπει την Υγεία κόστος και προσφέρει στον «απλό λαό» υποτυπώδεις υπηρεσίες υγείας δωρεάν, αλλά στα «σαλόνια» δίνει το δικαίωμα να έχουν σύγχρονες υπηρεσίες υγείας ακριβοπληρωμένες για να φουσκώνουν οι τσέπες των καρχαριών της ιδιωτικής υγείας. Έχετε σκεφτεί ποτέ πως μπορεί ένας ηλικιωμένος, ένας εργάτης, ένας αγρότης σε ένα από τα χωριά του Νομού Σερρών να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας που δεν καλύπτει το Νοσοκομείο Σερρών; Πως μπορεί ένας κάτοικος αυτού του Νομού να κάνει χειρουργικές επεμβάσεις που δεν καλύπτονται λόγω κόστους στα Δημόσια Νοσοκομεία; Και μια και μιλάμε για ήθος κύριε Πεγίδη: • Ποιος σας δίνει το δικαίωμα να μιλάτε έτσι για γιατρούς του Νοσοκομείου Σερρών που έχουν χύσει τόνους ιδρώτα μέσα στο Νοσοκομείο; Γιατροί που δούλεψαν 15-30 χρόνια με χιλιάδες εφημερίες, με αμέτρητα ξενύχτια μέσα στα Χειρουργεία για να σώζουν συνανθρώπους, με αμέτρητες διασωληνώσεις, αναζωογονήσεις, διακομιδές ασθενών που βρίσκονταν σε κίνδυνο. • Με ποιο δικαίωμα εσείς μιλάτε απαξιωτικά για ανθρώπους που δουλεύουν σε τραγικές συνθήκες, που και εσείς δημιουργήσατε

• Με ποιο δικαίωμα μιλάτε έτσι για ανθρώπους που άφησαν παιδιά, οικογένειες, φίλους και δούλευαν μέσα στο Νοσοκομείο αμέτρητες αργίες, γιορτές κλπ • Με ποιο δικαίωμα μιλάτε εσείς από τα κάτω πατώματα του Νοσοκομείου για αυτούς που δίνουν τη μάχη με το θάνατο και την ασθένεια μέσα στους θαλάμους νοσηλείας, τα Χειρουργεία, τα ΤΕΠ; Μιλάτε για ήθος εσείς που υπηρετείτε μια πολιτική που βλέπει την Υγεία ως Κόστος, σε αυτούς που παλεύουν καθημερινά μέσα στα Νοσοκομεία για να προσφέρουν Ζωή; Προσπαθείτε με λάσπη απέναντι σε εργαζόμενους να καλύψετε τη βρωμιά της πολιτικής που εφαρμόζεται στην Υγεία. Μπορεί να καλύπτετε τη βρωμιά, αλλά δεν μπορείτε να κρύψετε τη δυσωδία της πολιτικής που βάζει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Και ρωτάμε οι θέσεις του κύριου Πεγίδη είναι προσωπικές ή είναι εν γνώση των Διοικητικών και Πολιτικών Προϊστάμενών του; Να πάρουν άμεσα θέση ο Διοικητής του Νοσοκομείου, ο Διοικητής της 4ης ΥΠΕ, ο Υπουργός Υγείας. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου και της 4ης ΥΠΕ να αποκαταστήσει δημόσια τους γιατρούς που έθιξε και πρόσβαλε ο Αναπληρωτής Διοικητής. Αν η Διοίκηση στηρίζει τα λεγόμενα του κυριού Πεγίδη να δώσει στοιχεία που να δείχνουν την έλλειψη «διάθεσης για δουλειά», «αισθήματος ευθύνης και ήθους» από τους συναδέλφους που παραιτήθηκαν. Η ΕΝΙΝΣ ανάλογα με τις εξελίξεις θα χρησιμοποιήσει όλα τα νόμιμα μέσα για να απαντήσει σε αυτή την πρόκληση. Μπορεί μετά τα χειροκροτήματα του Μαρτίου, να περάσαμε στο ότι οι γιατροί είναι υπεύθυνοι για τους θανάτους στα Νοσοκομεία, αλλά πρώτη φορά ακούσαμε για αίσθημα ευθύνης και ήθος. Είμαστε Υγειονομικοί, εργαζόμενοι στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας το 2021. Σύγχρονοι δούλοι δε θα γίνουμε. Δεν ανεχόμαστε από κανέναν να προσβάλει τη δουλειά μας και το ήθος μας. Σπέρνετε ανέμους και θα θερίσετε θύελλες ΤΟ ΔΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΛΗΣ Β. Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΟΛΥΖΟΥ-ΚΩΝΣΤΑ Μ.
η Ρουμπρίκα

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.02.2021

Γράφει ο Δημ. Αλ. Αραμπατζής

 Παρασκευή σήμερα, 26 Φεβρουαρίου 2021, Μνήμη Πορφυρίου Επισκόπου Γάζης (420 μ. Χ.), Φωτεινής μάρτυρος της Σαμαρείτιδος, Θεοκλήτου και λοιπών μαρτύρων, Ιωάννου της Σαμαρείτιδος, Θεοκλήτου και λοιπών μαρτύρων, Ιωάννου νεομάρτυρος του εν Κωνσταντινουπόλεως (1575 μ.Χ.). Χρόνια πολλά, χριστιανά, ειρηνικά, ανώδυνα και ανεπαίσχυντα στις εορτάζουσες και εορτάζοντες. ***

Οι 8 δυσάρεστες αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα της γυναίκας μετά τα 40

πρόβλημα με τον γυναικολόγο σας, ο οποίος μπορεί να σας προτείνει θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης ή κάποια αγωγή χωρίς ορμόνες, όπως αντικαταθλιπτικά. Δυσφορία στο σεξ: Ο κύριος λόγος που συμβαίνει αυτό είναι η κολπική ξηρότητα λόγω της μείωσης των οιστρογόνων, που έχει ως αποτέλεσμα τον πόνο κατά το σεξ και την απώλεια της επιθυμίας. Η χρήση λιπαντικού θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε το πρόβλημα. Αν αυτό δεν είναι αρκετό, ο γυναικολόγος θα σας καθοδηγήσει προτείνοντάς σας πιο δραστικές λύσεις. Έλλειψη επιθυμίας για σεξ: Τα σεξουαλικά προβλήματα στη μέση ηλικία είναι συνηθισμένα και ο πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ δεν είναι ο μόνος λόγος που οι γυναίκες το αποφεύγουν. Το άγχος της ηλικίας παίζει πολύ μεγάλο ρόλο, ενώ η λήψη αντικαταθλιπτικών επίσης συμβάλλει στη μείωση του ενδιαφέροντος για σεξ. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να αποκλείσετε το ενδεχόμενο η αδιαφορία για το σεξ να οφείλεται σε θέματα υγείας όπως ένα πρόβλημα του θυρεοειδούς ή η καρδιακή νόσος. ***

Ενδείξεις για την αρχαιότερη κτηνιατρική χειρουργική επέμβαση  Δειλά-δειλά εκεί γύρω στα 40, μπορεί να χρειαστεί να βάλετε το πρώτο σας ζευγάρι γυαλιά για να διαβάζετε πιο ξεκούραστα. Και αυτή είναι μόνο η αρχή: Πλησιάζοντας προς την εμμηνόπαυση, τόσο το σώμα όσο και το μυαλό υφίστανται αλλαγές, οι οποίες προκαλούν απογοήτευση. Πολλές γυναίκες αποφεύγουν να συμβουλευτούν κάποιο ειδικό και υποφέρουν σιωπηλά. Γνωρίζοντας όμως τι πρέπει να περιμένετε και πώς να διαχειριστείτε αυτές τις αλλαγές, έχετε ήδη απαλλαγεί από ένα μέρος του άγχους. Δείτε ποιες αλλαγές υφίσταται μία γυναίκα μετά τη συμπλήρωση της τέταρτης δεκαετίας. Σύγχυση: Αν ξεχνάτε συχνά, δεν σημαίνει ότι αντιμετωπίζετε πρόωρη άνοια. Μικρή έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες που πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση είναι πιο πιθανό να ξεχνάνε απλά καθημερινά πράγματα. Σε κάθε περίπτωση και για να σας φύγει το άγχος, συμβουλευτείτε ειδικό, ο οποίος θα σας υποβάλει σε ένα πολύ απλό τεστ για να αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο. Είναι επίσης σημαντικό να «ρίξετε» τους ρυθμούς και να χαλαρώσετε για να διαπιστώσετε αν αυτό βοηθάει.

 Η ανάλυση ενός σχεδόν πλήρους κρανίου αγελάδας, που βρέθηκε σε μία νεολιθική τοποθεσία της Γαλλίας και το οποίο χρονολογείται μεταξύ του 3400 και του 3000 π.Χ., αποκάλυψε ότι πιθανότατα είχε υποβληθεί σε κάποιου είδους χειρουργική επέμβαση.

Ακράτεια: Εγκυμοσύνες, τοκετοί, εμμηνόπαυση, προκαλούν απώλεια του ελέγχου της ουροδόχου κύστης . Εκτιμάται ότι το 40% των γυναικών άνω των 40 εκδηλώνουν το σύμπτωμα όταν βήχουν, φτερνίζονται ή γελούν έντονα.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πρόκειται για την αρχαιότερη ένδειξη χειρουργικών πειραματισμών σε ζώο που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα.

Τριχόπτωση: Ο όγκος των μαλλιών παρουσιάζει αυξομειώσεις στη διάρκεια της ζωής μας.

Η επέμβαση εκτιμάται ότι πραγματοποιήθηκε είτε σε νεκρό ζώο, είτε σε ζώο που δεν επέζησε τελικά.

Στην εγκυμοσύνη τα μαλλιά είναι πιο πλούσια και υγιή, ενώ οι ορμονικές αλλαγές στην εμμηνόπαυση προκαλούν τριχόπτωση. Με τη χρήση των κατάλληλων προϊόντων, μπορείτε να τονώσετε τα μαλλιά σας, αλλά αν η τριχόπτωση είναι σοβαρή, ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει κάποιο φάρμακο που διεγείρει την ανάπτυξη των τριχών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Φερνάντο Ραμίρεζ Ρότσι του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Scientific Reports», βρήκαν το κρανίο στη δυτική Γαλλία, 40 χιλιόμετρα από την ακτή του Ατλαντικού.

Τριχοφυΐα στο πρόσωπο: Καθώς μία γυναίκα μεγαλώνει πέφτουν τα οιστρογόνα, οι γυναικείες ορμόνες, και ανεβαίνει η τεστοστερόνη, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο να αναπτυχθεί τριχοφυΐα στο πρόσωπο, στο πηγούνι και άλλα σημεία του σώματος. Η λύση φυσικά δεν είναι άλλη από την αποτρίχωση και ευτυχώς υπάρχουν πολλές μέθοδοι για να επιλέξετε. Γκρίζες τρίχες παντού: Τα γκρίζα μαλλιά αποτελούν σύμπτωμα της γήρανσης, είναι όμως άβολο όταν εμφανίζονται και στα πιο απόκρυφα σημεία, ειδικά όταν είστε σε νέα σχέση. Το 50% των ανθρώπων είναι μόνοι από επιλογή ή λόγω των συγκυριών, είναι λοιπόν πολύ πιθανό να ξεκινήσουν μια νέα σχέση γύρω στα 50 και οι λευκές τρίχες στην ευαίσθητη περιοχή συχνά προκαλούν αμηχανία. Η λύση είναι και πάλι η αποτρίχωση ή η χρήση βαφής. Προσοχή: Μην χρησιμοποιήσετε βαφή μαλλιών που έχει χημικά, αλλά ειδική βαφή σχεδιασμένη για την ευαίσθητη περιοχή. Εξάψεις: Έως 80% των γυναικών έχουν εξάψεις στην εμμηνόπαυση, ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι για κάποιες διαρκούν από 7 έως 11 χρόνια. Μοιραστείτε το

Το κρανίο φέρει μία σχεδόν τετράγωνη τρύπα στο οστό του δεξιού πρόσθιου λοβού με διαστάσεις 6,5 επί 4,6 εκατοστών και μήκους τεσσάρων εκατοστών. Η ανάλυση της τρύπας έδειξε ότι δεν είχε προέλθει από χτύπημα, π.χ. από μετωπική σύγκρουση με άλλη αγελάδα, αλλά από κάποιο άγνωστο όργανο τρυπανισμού. Ενδείξεις κρανιακής χειρουργικής επέμβασης σε ανθρώπους έχουν βρεθεί ακόμη παλαιότερες, ήδη από τη μεσολιθική περίοδο (10000 έως 2700 π.Χ.) σε διάφορα μέρη του κόσμου. Οι επιστήμονες είναι πια βέβαιοι ότι οι προϊστορικοί άνθρωποι είχαν αναπτύξει υψηλού βαθμού χειρουργικές ικανότητες, κάνοντας -όπως δείχνει και η νέα έρευνα- εξάσκηση είτε σε κρανία μεγάλων ζώων, είτε σε πτώματα ανθρώπων, προτού δοκιμάσουν αντίστοιχες επεμβάσεις σε εν ζωή συνανθρώπους τους. Οι ερευνητές δεν αποκλείουν, πάντως, ότι το άνοιγμα της τρύπας στο κεφάλι του ζώου έγινε στο πλαίσιο κάποιου συμβολικού-μαγικού τελετουργικού.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.02.2021«Αυξάνει τη γραφειοκρατία του ΕΦΚΑ η κυβέρνηση προκαλώντας νέα ταλαιπωρία στους ασφαλισμένους» Αναδεικνύει το θέμα ο βουλευτής Λ. Αβραμάκης και άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Τ

α φαινόμενα κακονομίας και ανορθολογισμού που χαρακτηρίζουν την κυβέρνηση σε ότι αφορά την διοίκηση του ΕΦΚΑ, αναδεικνύουν με ερώτησή του στη Βουλή (Αρ. Πρωτ. 4408/22.02.2021) 49 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Σερρών, Λευτέρης Αβραμάκης. Οι Βουλευτές αρχικά ζητούν εξηγήσεις για το γεγονός ότι ο Υπουργός Εργασίας, χωρίς να υπάρχει κάποιος προφανής λόγος, τροποποίησε το πλαίσιο χορήγησης και χρήσης της Ασφαλιστικής Ενημερότητας, προβλέποντας το συγκεκριμένο Αποδεικτικό που εκδίδουν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ να μπορεί να προσκομιστεί σε μια μόνο συναλλαγή. Μέχρι σήμερα το Αποδεικτικό Ασφαλιστικής Ενημερότητας είχε ισχύ για έξι μήνες και μπορούσε να χρησιμοποιηθεί χωρίς αριθμητικό περιορισμό χρήσεων. Η τροποποίηση αυτή συνεπάγεται πολλαπλασιασμό των διοικητικών βαρών τόσο για τον υποστελεχωμένο ΕΦΚΑ, όσο και για τις επιχειρήσεις που είναι υποχρεωμένες να χρησιμοποιούν συνεχώς το Αποδεικτικό Ασφαλιστικής Ενημερότητας (πχ Φαρμακεία). Η συγκεκριμένη μάλιστα απόφαση δεν δικαιολογείται ούτε ικανοποιεί κάποια ανάγκη, ούτε βέβαια έχει υποβληθεί ως αίτημα από κάποια κοινωνική ή επαγγελματική ομάδα. Αντί λοιπόν η πολιτική ηγε-

σία του Υπουργείου Εργασίας να κάνει ότι μπορεί για να αξιοποιηθεί στο έπακρο το ελλιπές προσωπικό του ΕΦΚΑ για να διεκπεραιωθούν όσο το δυνατόν ταχύτερα οι υποθέσεις εκκρεμών συντάξεων, δεσμεύει περισσότερους υπαλλήλους στον τομέα για την έκδοση Ασφαλιστικής Ενημερότητας. Την ίδια στιγμή και ενώ οι εκκρεμείς υποθέσεις συνταξιοδότησης αυξάνονται κάθε μήνα, ο Υπουργός κωλυσιεργεί συστηματικά στην αναγκαία ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού του οργανισμού. Στο διάστημα της κυβέρνησης της ΝΔ πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έχουν σημειωθεί μεγάλες καθυστερήσεις στην επίλυση των προβλημάτων ψηφιοποίησης μητρώων, μηχανοργάνωσης και διοικητικού συντονισμού των υπηρεσιών, ακόμα και έπειτα από την έναρξη της διαδικασίας υποβολής και επανυποβολής αιτήσεων συνταξιοδότησης ηλεκτρονικά, ενώ τίποτα ουσιώδες δεν έχει γίνει για την ενίσχυση του e-ΕΦΚΑ με το απαραίτητο προσωπικό. Η ολοκλήρωση του κρίσιμου έργου «Ανάπτυξη συστημάτων και εφαρμογών, υπηρεσίες ψηφιοποίησης, παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών για την υποστήριξη της άμεσης απονομής σύνταξης στο σύνολο των ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ», έχει πάρει ήδη 2 παρατάσεις. Η αρχική σύμβαση προέβλεπε την ολοκλήρωσή του στις 22/3/2020, αυτή παρατάθηκε για σχεδόν 14 μήνες μετά, μέχρι

την 15/5/2021, έχοντας ήδη προκαλέσει χρονική καθυστέρηση σχεδόν κατά 82% στη συνολική διάρκεια υλοποίησής του. Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε σχετικά: «Η ανικανότητα της κυβέρνηση να επιλύσει έστω και ένα πρόβλημα στο ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Σήμερα, με βάση δημοσιογραφικές πηγές, το σύνολο των εκκρεμών συντάξεων (κύριων, επικουρικών και εφάπαξ) ξεπερνούν τις 360.000, με μόλις 35.000 εξ αυτών να λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη. Ακόμα και η Ε.Ε. έχει προειδοποιήσει την κυβέρνηση για το μεγάλο πλήθος των εκκρεμών συντάξεων και το μόνο που έχει καταφέρει το επιτελικό κράτος μέχρι σήμερα (παλαιά και νέα πολιτική ηγεσία) είναι η τοποθέτηση κομματικού project manager συντονισμού του έργου αυτού με αμφιλεγόμενες για μια ακόμη φορά διαδικασίες. Η παράλογη απόφαση η Ασφαλιστική Ενημερότητα να ισχύει για μια και μόνο χρήση, αυξάνει το διοικητικό βάρος για τον ΕΦΚΑ, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες που τη χρειάζονται και τελικά μειώνει ακόμη περισσότερο το διαθέσιμο προσωπικό στον τομέα του ελέγχου και της έκδοσης συντάξεων. Η κατάσταση στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ στο Νομό Σερρών, είναι ενδεικτικές για το τι πρόκειται να ακολουθήσει από την αδικαιολόγητη ένταση της γρα-

φειοκρατίας. Οι ελλείψεις σε προσωπικό, υλικοτεχνικές υποδομές αλλά και η λειτουργικότητα των συστημάτων που χρησιμοποιούνται, τα απαρχαιωμένα μέσα που χρησιμοποιούν οι υπάλληλοι και ο όγκος εργασίας που καλούνται να διεκπεραιώσουν, προεξοφλεί ότι η ταλαιπωρία εργαζόμενων και ασφαλισμένων του Νομού Σερρών θα πολλαπλασιαστεί. Είναι σαφές πλέον σε όλους ότι η κυβέρνηση αδιαφορεί προκλητικά για τις συνέπειες που έχει αυτή η κακοδιοίκηση στις ανθρώπινες ζωές. Το μόνο που την απασχολεί είναι η περαιτέρω απαξίωση του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης προκειμένου να μπορέσει πιο εύκολα να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς τους για τη σταδιακή υλοποίηση της ιδιωτικοποίησης του ΕΦΚΑ. Ως κοινωνία οφείλουμε να προστατέψουμε τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση και να την

απαλλάξουμε από την χείριστη σημερινή πολιτική διοίκηση. Η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του ΕΦΚΑ, όπως και συνολικά του κοινωνικού κράτους είναι υποχρέωση μας. Το κοινωνικό κράτος είναι η συλλογική μας περιουσία και έχουμε χρέος μας να την περιφρουρήσουμε και να την πολλαπλασιάσουμε. Σήμερα ειδικά που ακόμα και οι ποιοι ακραίοι πολέμιοι του κράτους πρόνοιας και του δημοσίου αντιλήφθηκαν την αναγκαιότητα ύπαρξής του και συνεχούς βελτίωσής του, οι μόνοι που επιμένουν να αμφισβητούν, να απαξιώνουν και να συρρικνώνουν το κοινωνικό κράτος είναι τα κυβερνητικά στελέχη και οι ιδιωτικές εταιρίες που εποφθαλμιούν οικονομικά κέρδη από την ιδωτικοποίηση των υπηρεσιών που σήμερα παρέχει το κράτος σε όλους τους πολίτες. Οφείλουμε να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική πριν οδηγηθούμε στην κοινωνική απορρύθμιση».

Την στήριξη των μακροχρόνιων ανέργων στην Ελλάδα Ζητά ο βουλευτής Σερρών Κ. Μπούμπας

Τ

ην στήριξη των μακροχρόνιων ανέργων ζητά με ερώτηση του ο Σερραίος βουλευτής Κ. Μπούμπας. Στην ερώτηση του αναφέρει τα εξής:

Κύριε Υπουργέ, Το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα μας παραμένει, σταθερά, πάνω από το 24% και είναι το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 73% εκ του ανωτέρω είναι μακροχρόνια άνεργοι, ενώ, 9 στους 10 ανέργους δεν λαμβάνουν καμία απολύτως στήριξη από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού. Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας, της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας, κάθε άνεργος βρίσκεται χωρίς δουλειά περισσότερο από δυόμισι έτη. Σε 350.000 οικογένειες δεν υπάρχει εργαζόμενο μέλος. Το 90% των ανέργων βρίσκεται στο περιθώριο και δεν λαμβάνει καμία απολύτως στήριξη από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, ούτε ως επίδομα ανεργίας, ούτε ως επιδότηση απασχόλησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, μόνο το 10% των ανέργων λαμβάνει επίδομα ανεργίας από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, ενώ το πρόσθετο επίδομα των 200 ευρώ ανά μήνα το λαμβάνει, μόλις, το 1,5% του συνόλου των εγγεγραμμένων μακροχρόνια ανέργων. Κατά την περίοδο 2018-2020, καταγράφηκε αύξηση κατά 45% στον αριθμό των εγγεγραμμένων ανέργων και μείωση 47% στον αριθμό των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας. Η πραγματική ανεργία στερεί από το ασφαλιστικό σύστημα πάνω από 7 δισεκατομμύρια ευρώ. Με δεδομένα όλα τα παραπάνω Ερωτάται ο κ. Υπουργός : Ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεσθε να λάβετε για την άμεση ανακούφιση των ανέργων, που δεν δικαιούνται πλέον επιδόματα ανεργίας και είναι αδύνατον να βρουν εργασία, εξαιτίας των «lock–down» αλλά και άλλων καταστάσεων, όπως η μη επερχόμενη ανάπτυξη

στη χώρα μας; Ο ερωτών βουλευτής Κωνσταντίνος Μπούμπας
ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

στα “πεταχτά”

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.02.2021

Γράφει ο Αθαν. Αλ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

Κ

ΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ! Παρασκευή σήμερα, 26 Φεβρουαρίου 2021, Μνήμη Πορφυρίου Επισκόπου Γάζης (420 μ. Χ.), Φωτεινής μάρτυρος της Σαμαρείτιδος, Θεοκλήτου και λοιπών μαρτύρων, Ιωάννου της Σαμαρείτιδος, Θεοκλήτου και λοιπών μαρτύρων, Ιωάννου νεομάρτυρος του εν Κωνσταντινουπόλεως (1575 μ.Χ.). Χρόνια πολλά, χριστιανά, ειρηνικά, ανώδυνα και ανεπαίσχυντα στις εορτάζουσες και εορτάζοντες. *** Εργαλείο διευκόλυνσης και όχι διακρίσεων χαρακτήρισε τη βεβαίωση εμβολιασμού ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. «Για αρχή, αυτή είναι βεβαίωση που μπορεί να έχει υγειονομικό χαρακτήρα. Έχει ανοίξει μία συζήτηση στην Ευρώπη, η οποία είναι πώς θα μπορούσε μία εκδοχή αυτής της βεβαίωσης να τη χρησιμοποιούμε ως εργαλείο διευκόλυνσης, να μπορεί κάποιος να διαβαίνει τα σύνορα ευκολότερα εφόσον έχει τη βεβαίωση», ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Παράλληλα, σημείωσε ότι η πρόταση της κυβέρνησης θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εργαλείο «εφόσον έχεις βεβαίωση κι έχεις εμβολιαστεί και δεν χρειάζεται να κάνεις κάποιο τεστ στα σύνορα. Να είναι ευκολότερη η διαδικασία». Ο υπουργός τόνισε ότι μέχρι σήμερα το πρωί έχουν εκδοθεί 55.000 ψηφιακά πιστοποιητικά και πρόσθεσε πως από σήμερα, Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, υπάρχει η δυνατότητα οι πολίτες να τα λαμβάνουν και από τα ΚΕΠ. Όσον αφορά τα ραντεβού εμβολιασμού που κλείνονται, επεσήμανε ότι το ποσοστά αγγίζει το 98%. «Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες αθροιστικά (συγκεκριμένα 1.045.000) έχουν κλείσει ραντεβού για εμβόλιο. Οι 468.000 έχουν κάνει την πρώτη δόση, ενώ οι 230.000 έχουν κάνει και τη δεύτερη», υπογράμμισε. Σύμφωνα με τον ίδιος, στο θέμα του συστήματος εμβολιασμού η Ελλάδα έχει πρωτοπορήσει, σε σύγκριση με χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία όπου σημειώθηκαν αρρυθμίες και προβλήματα. «Έχει δημιουργήσει εντύπωση όλος ο σχεδιασμός, υπάρχουν χώρες που μας έχουν ζητήσει τεχνογνωσία», συμπλήρωσε. Όσον αφορά στο ζήτημα εάν θα μπει «κόφτης» στα μηνύματα για μετακίνηση πολιτών, ο κ. Πειρρακάκης ξεκαθάρισε ότι δεν είναι τίποτα ανακοινώσιμο, ενώ επανέλαβε πως «είναι επιχειρησιακό το θέμα, όχι τεχνολογικό. Εμείς εξετάζουμε τεχνολογικές λύσεις για να διευκολύνουμε το άνοιγμα του λιανεμπορίου με έναν τρόπο όσο το δυνατόν πιο εύρυθμο και γρήγορο. Ακούμε τους ειδικούς Η τεχνολογία έρχεται να επικουρήσει». Για τη διαλειτουργικότητα τόνισε ότι «μέσα σε δύο χρόνια έχει δωδεκαπλασιαστεί το ψηφιακό κράτος, καθώς, ας αναλογιστούμε, 95 εκατομμύρια πολίτες εξυπηρετήθηκαν χωρίς να γίνουν οι αντίστοιχες επισκέψεις σε γκισέ δημόσιων υπηρεσιών».

είχαν φτάσει τα 18,17 δισ. ευρώ. Έτσι οι απώλειες για τον τουριστικό κλάδο διαμορφώθηκαν στα 13,89 δισ. ευρώ. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν δηλαδή μείωση κατά 76,5% σε σύγκριση με το 2019. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην πτώση των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 κατά 70,8%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 2.840 εκατ. ευρώ, καθώς και των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ-27 κατά 82,0%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 1.434 εκατ. ευρώ. Αναλυτικότερα, οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκαν στα 2.390 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 69,1%, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ εμφάνισαν πτώση κατά 77,5% και διαμορφώθηκαν στα 451 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τη Γερμανία μειώθηκαν κατά 61,6% και διαμορφώθηκαν στα 1.135 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τη Γαλλία μειώθηκαν κατά 66,3% και διαμορφώθηκαν στα 367 εκατ. ευρώ. Από τις χώρες εκτός της ΕΕ-27, πτώση κατά 70,8% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 749 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 93,0% και διαμορφώθηκαν στα 83 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 96,9% και διαμορφώθηκαν στα 14 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά την εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση το 2020 μειώθηκε κατά 76,5% και διαμορφώθηκε στις 7.375 χιλ. ταξιδιώτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2019 επισκέφτηκαν την χώρα μας  31.348 χιλ. ταξιδιώτες.  Παράλληλα, η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ-27 διαμορφώθηκε στις 4.889 χιλ. ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας πτώση κατά 73,6% σε σύγκριση με το 2019, ενώ η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες εκτός της ΕΕ-27 μειώθηκε κατά 80,6% και διαμορφώθηκε στις 2.485 χιλ. ταξιδιώτες. Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία παρουσίασε πτώση κατά 62,1% και διαμορφώθηκε στις 1.526 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ αυτή από τη Γαλλία μειώθηκε κατά 69,6% και διαμορφώθηκε στις 469 χιλ. ταξιδιώτες. Αναφορικά με τις χώρες εκτός της ΕΕ-27, η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά 69,5% και διαμορφώθηκε στις 1.069 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ αυτή από τις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 91,0% και διαμορφώθηκε στις 107 χιλ. ταξιδιώτες. Τέλος, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία μειώθηκε κατά 95,6% και διαμορφώθηκε στις 26 χιλ. ταξιδιώτες. *** Λίγες ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς τοποθετείται υπέρ της πρότασης του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την καθιέρωση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού.

*** Σε δηλώσεις του, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος τονίζει ότι «χρειάζεται ένα πράσινο διαβατήριο για όποιον έχει εμβολιαστεί ή που μόλις πέρασε τον κορονοϊό και ως εκ τούτου έχει ανοσία, ή έχει κάνει ένα νέο τεστ», επισημαίνοντας ότι εάν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση, το εγχείρημα θα «προσεγγιστεί σε εθνικό επίπεδο». Ο Σεμπάστιαν Κουρτς δημοσιοποιεί την πρότασή του πριν από τη διήμερη διαδικτυακή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην οποία προτίθεται να την κάνει θέμα και να την υποστηρίξει, διότι, κατά την άποψή του, «χρειαζόμαστε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πάλι πίσω την ελευθερία να ταξιδεύουμε». Το Ισραήλ έχει ήδη ένα παρόμοιο σύστημα, και ως εκ τούτου «αναμένω ότι θα το εφαρμόσουμε και στην Ευρώπη», αναφέρει ο Αυστριακός καγκελάριος, σύμφωνα με το ΑΠΕ, σημειώνοντας ότι τεχνικά αυτό είναι εύκολο και θα πρέπει να είναι μία ψηφιακή λύση, όπου καθένας θα μπορεί να ταυτοποιείται με το κινητό τηλέφωνό του.

Την ώρα που εντείνονται η ανησυχία και η αβεβαιότητα για την πορεία του τουριστικού κλάδου την φετινή χρονιά, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας επιβεβαιώνουν και πάλι τις βολές που δέχτηκε ο τουρισμός την προηγούμενη χρονιά από την πανδημία και τους περιορισμούς που επέβαλλε για τον έλεγχο της διάδοσης του ιού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι τουριστικές εισπράξεις το 2020 άγγιξαν τα 4,28 δισ. ευρώ την στιγμή που την προηγούμενη χρονιά, το 2019 δηλαδή,

Υπέρ ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, όπως έχει προτείνει πρώτος ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε ταχθεί ήδη στις 18 Ιανουαρίου, η Αυστριακή υπουργός Καγκελαρίας, αρμόδια για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Καρολίνε Έντσταντλερ, η οποία προέρχεται από το Λαϊκό Κόμμα του ομοσπονδιακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς. «Θεωρώ σημαντικό ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού που είναι συντονισμένο και έχει ενιαία εμφάνιση», και αυτό, επειδή «η κινητικότητα είναι μία βασική προϋπόθεση για την οικονομία, τα ταξίδια και τον τουρισμό», είχε τονίσει η Καρολίνε Έντσταντλερ σε δηλώσεις της πριν από την τότε τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους της της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

επικαιρότητα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.02.2021«Κούρεμα» ενοικίων και Απρίλιο - Μάιο Νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για εκμισθωτές που πλήττονται αλλά και ιδιοκτήτες ακινήτων

Ν

έες ευνοϊκές ρυθμίσεις για χιλιάδες επιχειρήσεις που μισθώνουν τα ακίνητα των επαγγελματικών τους εγκαταστάσεων και έχουν πληγεί οικονομικά από τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, για τους εργαζομένους των επιχειρήσεων αυτών που οι συμβάσεις τους είναι σε αναστολή, καθώς επίσης και για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν τα ακίνητά τους στις πληττόμενες επιχειρήσεις και τους υπαλλήλους τους αναμένεται να θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση εντός των προσεχών εβδομάδων. Οι ρυθμίσεις που προβλέπουν πλήρεις απαλλαγές από την καταβολή ενοικίων ή εκπτώσεις 40% στα καταβαλλόμενα ενοίκια, καθώς επίσης και αποζημιώσεις ιδιοκτητών για τις απώλειες ενοικίων θα επεκταθούν και στους μήνες Απρίλιο και Μάιο. Επιπλέον, θα δοθεί δεύτερη ευκαιρία σε χιλιάδες ιδιοκτήτες που δεν έλαβαν τελικά τις αποζημιώσεις για τα χαμένα ενοίκια της περιόδου ΜαρτίουΔεκεμβρίου 2020, αν και ήταν δικαιούχοι, να υποβάλουν αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις COVID αναδρομικά για την περίοδο αυτή προκειμένου να κατοχυρώσουν τα δικαιώματά τους. Επίσης το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να προωθήσει ειδική ρύθμιση για την απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος των ανείσπρακτων ενοικίων της περιόδου Μαρτίου-Δεκεμβρίου 2020, ώστε να διευκολυνθούν όλοι οι ιδιοκτήτες οι οποίοι λόγω οικονομικής δυσπραγίας των ενοικιαστών δεν εισέπραξαν είτε ολόκληρα ενοίκια ή τα υπόλοιπα των ενοικίων που απέμεναν μετά τις εκπτώσεις κατά 40% που επέβαλε η κυβέρνηση. Σύμφωνα, ειδικότερα, με πληροφορίες της «Ν», η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σχεδιάζει νέες παρεμβάσεις οι οποίες θα προβλέπουν: Πλήρη απαλλαγή και από τα ενοίκια των μηνών Απριλίου και Μαΐου για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις των κλάδων του λιανεμπορίου, της εστίασης, του πολιτισμού, του αθλητισμού, του τουρισμού και των μεταφορών, που έχουν μισθωμένα τα ακίνητα των επαγγελματικών τους εγκαταστάσεων. Απαλλαγή από την καταβολή ενοικίων τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο αναμένεται επίσης να νομοθετηθεί και για τα γυμναστήρια, τα κέντρα αισθητικής, τα βιβλιοπωλεία και πλήθος άλλες επιχειρήσεις πώλησης αγαθών και παροχής υπηρεσιών που έχουν ως προϋ-

1

πόθεση ομαλής λειτουργίας την πραγματοποίηση συναθροίσεων πολλών ατόμων σε εσωτερικούς χώρους. Καταβολή αποζημιώσεων που θα αντιστοιχούν στο 80% των απολεσθέντων ενοικίων των μηνών Απριλίου και Μαΐου σε όσους ιδιοκτήτεςφυσικά πρόσωπα εκμισθώνουν ακίνητά τους στις επιχειρήσεις των παραπάνω κλάδων. Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του 40% του μηνιαίου ενοικίου των μηνών Απριλίου και Μαΐου για τις επιχειρήσεις που θα εξακολουθούν να πλήττονται οικονομικά από την πανδημία του κορονοϊού, θα εξακολουθούν δηλαδή να έχουν σημαντικά μειωμένο τζίρο λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις και τις οικονομικές δραστηριότητες που επιβάλλονται για την αποτροπή της διάδοσης του ιού. Η ίδια απαλλαγή θα ισχύει και για τα ενοίκια κύριας κατοικίας των εργαζομένων στις επιχειρήσεων αυτές, οι οποίοι έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων, καθώς επίσης και για τα ενοίκια φοιτητικής στέγης των τέκνων των εργαζομένων αυτών. Καταβολή αποζημιώσεων στους φορολογούμενους που εκμισθώνουν τα ακίνητά τους στις παραπάνω «πληττόμενες» επιχειρήσεις και στους εργαζομένους των επιχειρήσεων αυτών, οι οποίοι είναι σε αναστολή συμβάσεων εργασίας. Οι αποζημιώσεις αντιστοιχούν στο 50% των εισοδηματικών απωλειών. Ουσιαστικά θα ισοδυναμούν με το 20% των συμφωνηθέντων ενοικίων.  

2 3

4

5

Επαναλειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής δηλώσεων COVID προκειμένου να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων δεν αποζημιώθηκαν για τα απολεσθέντα ποσοστά 40% από τα ενοίκια των μηνών ΜαρτίουΔεκεμβρίου 2020, είτε λόγω λαθών που διέπραξαν οι ίδιοι στη συμπλήρωση των αρχικών δηλώσεων είτε λόγω ψευδών ισχυρισμών των ενοικιαστών τους που αποκαλύφθηκαν εκ των υστέρων είτε λόγω προβλημάτων του ίδιου του συστήματος επεξεργασίας των δηλώσεων. Στους ιδιοκτήτες αυτούς θα δοθεί η δυνατότητα να υποβάλουν εκπρόθεσμες διορθωτικές δηλώσεις, χωρίς επιβαρύνσεις με πρόστιμα, προκειμένου να κατοχυρώσουν κι αυτοί τα δικαιώματα λήψης αποζημιώσεων. Εξετάζεται, ειδικότερα, να γίνει δεκτή η πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) να

δοθεί μια τελευταία μηνιαία προθεσμία: για υποβολή αρχικών δηλώσεων COVID από ιδιοκτήτες ακινήτων που οι ενοικιαστές τους ήταν εργαζόμενοι σε πληττόμενες επιχειρήσεις, αλλά δηλώθηκαν αναδρομικά από τους εργοδότες τους ως τελούντες σε αναστολή. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ενημερώσουν με πολύμηνη καθυστέρηση τους ιδιοκτήτες τους ότι δικαιούνται μείωση του μισθώματος, την οποία τους επέβαλαν αναγκαστικά με παρακράτηση από τα επόμενα μισθώματα, αδιαφορώντας για το ότι η προθεσμία υποβολής δηλώσεων COVID από τους ιδιοκτήτες αυτούς είχε εν τω μεταξύ εκπνεύσει, για υποβολή αρχικών δηλώσεων COVID ιδιοκτήτες ακινήτων που έχασαν τις προθεσμίες από έλλειψη ενημέρωσης, ειδικά κατά την πρώτη περίοδο μειώσεων. για υποβολή διορθωτικών-τροποποιητικών δηλώσεων COVID που απερρίφθησαν κυρίως διότι: - οι ενοικιαστές δεν είχαν γνωστοποιήσει ότι είχαν παραχωρήσει τη χρήση και εκμετάλλευση του ακινήτου τους σε τρίτους, συμβατικά ή και μη, - οι ιδιοκτήτες ανέγραψαν

α

β γ

λανθασμένα ή με μικρή απόκλιση το ποσό του αρχικού ή του μειωμένου ενοικίου ή συμπεριέλαβαν στο ποσό και το χαρτόσημο, - οι ιδιοκτήτες δήλωσαν λανθασμένα τη χρήση του μίσθιου ακινήτου τους, - οι ιδιοκτήτες δεν είχαν υποβάλει προηγουμένως δήλωση πληροφοριακών στοιχείων ότι η μίσθωση είναι ενεργή.

6

Απαλλαγή χιλιάδων ιδιοκτητών εκμισθούμενων ακινήτων από τον φόρο εισοδήματος για τα ανείσπρακτα ενοίκια της περιόδου της πανδημίας, χωρίς προαπαιτούμενες νομικές και άλλες διαδικασίες. Εξετάζεται να θεσπιστεί για χιλιάδες ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων πλήρης απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για ολόκληρα τα ποσά των ενοικίων που δεν εισέπραξαν σε έναν ή περισσότερους μήνες του χρονικού διαστήματος διάστημα Μαρτίου-Δεκεμβρίου 2020, χωρίς να χρειάζεται να έχουν προηγηθεί νομικές ενέργειες κατά των ενοικιαστών, όπως η άσκηση αγωγής αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων, η έκδοση διαταγής πληρωμής ή διαταγής απόδοσης χρήσης μίσθιου κ.λπ.

Η ρύθμιση αυτή θα αφορά τόσο τους ιδιοκτήτες που εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις για τις αναγκαστικές μειώσεις κατά 40% των ενοικίων και δεν έλαβαν από τους ενοικιαστές τους το υπόλοιπο 60%, όσο και τους ιδιοκτήτες που δεν εντάχθηκαν στις αναγκαστικές μειώσεις κατά 40% αλλά δεν έλαβαν από τους ενοικιαστές τους το σύνολο των ενοικίων. Η ρύθμιση θα ισχύσει για τις περιπτώσεις στις οποίες οι ενοικιαστές αρνήθηκαν να καταβάλουν τα ενοίκια στους ιδιοκτήτες επικαλούμενοι οικονομική αδυναμία. Για την πλήρη απαλλαγή των ιδιοκτητών από τον φόρο εισοδήματος για τα ανείσπρακτα ενοίκια θα αρκεί η ηλεκτρονική έκδοση και υποβολή σχετικής υπεύθυνης δηλώσεως μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας gov.gr. Στόχος της έκτακτης αυτής ρύθμισης θα είναι να μην εξαναγκαστούν οι ιδιοκτήτες να πορευθούν με βάση τις ισχύουσες εδώ και 6 χρόνια διατάξεις για τα ανείσπρακτα ενοίκια που είναι πλέον ασύμφορες οικονομικά για τους ίδιους, καθώς προβλέπουν την καταβολή χρημάτων σε δικηγόρους για την άσκηση αγωγών εξώσεων κ.λπ

Συνεδριάζει το Δ.Σ. Ηράκλειας

Πέντε θέματα στην αντζέντα

Σ

υνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηράκλειας σήμερα Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου μέσω τηλεδιάσκεψης. Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι τα εξής: 1. Έγκριση Πρακτικού Κλήρωσης Επιτροπής Προσωρινής και Οριστικής Παραλαβής Έργων του Δήμου Ηράκλειας. 2. Έγκριση του Πρωτοκόλ-

λου Προσωρινής και Οριστικής Παραλαβής του έργου «Επεμβάσεις – Διαμορφώσεις Αύλειου Χώρου Δημοτικού Σχολείου Τ.Κ Χειμάρρου». 3. Έγκριση του Πρωτοκόλλου Προσωρινής και Οριστικής Παραλαβής του έργου «Αισθητική και Λειτουργική Αναβάθμιση Τ.Κ Σκοτούσσας». 4. Έγκριση του Πρωτοκόλλου Προσωρινής και Οριστικής

Παραλαβής του έργου «Συντήρηση Οδών». 5. Υιοθέτηση της απόφασης του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (ΣΔΙΠΕ) σχετικά με την απόρριψη των άρθρων 7 έως 14 του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Τουρισμού που αφορούν τη σύσταση της ανώνυμης εταιρείας «Ιαματικές Πηγές Ελλάδος (ΙΠΕ)».


10

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

Άποψη

Γράφει η: Ελευθερία Ξενοδόχου

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.02.2021

Έρχονται τα χελιδόνια… «Να ΄σαι σαν το πουλί που φτερουγίζει και κάθεται στα πιο ψηλά κλωνιά και το κελάϊδημά του συνεχίζει… Κι αν σπάσει το κλωνί, έχει φτερά!!!»

Χ

ελιδόνι, ο τελάλης της άνοιξης της ζωής μας... «Το χελιδόνι είναι από τα πιο αγαπητά αποδημητικά πουλιά. Από τα πιο ευγενή. Τα πιο όμορφα. Και τα πιο κοινωνικά. Ζει με τον άνθρωπο. Στο ίδιο σπίτι. Το χελιδόνι είναι ένας προάγγελος. Προάγγελος της άνοιξης που έφθασε. Της νέας εποχής. Της εποχής με το φως. Με τα λουλούδια. Με τη χαρά. Με την ανάσταση. Ήρθαν τα χελιδόνια? Έκλεισε το κεφάλαιο του παγωμένου χειμώνα και άρχισε μια νέα ζωή. Με αναστημένες τις ελπίδες… Με ενισχυμένες τις προσδοκίες… Το αύριο θα είναι καλύτερο απ’ το χθες… Να το μήνυμα του ερχομού τους… Το δίδαγμα της παρουσίας τους…» «Όλα ξεκινούν από μια πρόθεση, από ένα πρώτο χελιδόνι. Και είναι και εκείνοι οι στίχοι του Δ.Π. Παπαδίτσα που σηματοδοτούν την πρόθεση ως αυτό το πρώτο χελιδόνι κάθε τέτοια εποχή και στρέφουν το βλέμμα μας στον ουρανό, αναζητώντας το!» «Διότι είσαι το πρώτο εφετινό χελιδόνι που μπήκε απ’ το φεγγίτη έκαμε τρεις γύρους στο ταβάνι και ήσουν κατόπιν όλα μαζί τα χελιδόνια [..] Kι ανάμεσα στα τελευταία πουλιά Eίσαι κείνο που γλύτωσε απ’ τα σκάγια [..] Γιατί είμαι γεμάτος από σένα και μπρος από κάθε τι από σκέψη από αίσθηση κι από φωνή Eίναι κάτι δικό σου που σαν αθλητής τερματίζει πρώτο [..].» (Στίχοι από το ποίημα «Χαμηλοφώνως», του Δ.Π.Παπαδίτσα, από την Ποίηση, 1, Στιγμή 1985) Κανένα άλλο πουλί δεν αγαπήθηκε τόσο πολύ, όσο το χελιδόνι. Ο λαός πιστεύει ότι τα χελιδόνια μαζί με τον κούκο, φέρνουν την άνοιξη. Ερχονται κάθε Μάρτιο από την Αφρική (ανάμεσα στη Λιβερία και το Ζαΐρ) και ξαναγυρίζουν εκεί το Σεπτέμβριο. Αυτά που βλέπουμε να περνούν πρώτα, στις αρχές του Μάρτη είναι περαστικά από την Αθήνα και από όλα τα μέρη και συνεχίζουν το ταξίδι τους για τις βόρειες χώρες. Αρχές Απρίλη θα εγκατασταθούν στις πόλεις και τα χωριά και δε χάνουν καιρό. Αρχίζουν να ανακατασκευάζουν αμέσως τις παλιές φωλιές τους. Η φωλιά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δέκα συνεχή χρόνια. Την έφτιαξαν με λάσπη και σάλιο και ο ήλιος την έκανε ανθεκτική σαν από τσιμέντο. Αξιοθαύμαστο είναι ότι επιστρέφουν κάθε χρόνο στις ίδιες φωλιές. Ας δούμε πώς το καταφέρνουν αυτό: `Ολα τα αποδημητικά έχουν μια Ηλιακή πυξίδα, δηλαδή την ικανότητα να μη χάνουν την πορεία τους σε σχέση με τον ήλιο.` Ομως έχουν κι ένα άλλο εργαλείο προσανατολισμού που λέγεται Βιολογική μαγνητική Πυξίδα. Αυτή είναι η ικανότητα τους να βρίσκουν τις τιμές του μαγνητικού πεδίου της Γης, οι οποίες είναι συγκεκριμένες για κάθε γεωγραφικό πλάτος. Ακόμη χρησιμοποιούν ως σημάδια βουνά, ποτάμια, λίμνες, κτίρια κ.ά. για να βρουν την ακριβή θέση της φωλιάς τους. Το χελιδόνι ζει πάντα ζευγαρωμένο και η οικογενειακή του ζωή είναι υποδειγματική. Γεννά 5 αυγά και τα κλωσσά 16 ημέρες. Κατά τη διάρκεια του κλωσσήματος το αρσενικό κάθεται κοντά στη σύντροφό του , της κελαηδεί για να διασκεδάζει τη μονοτονία της, της φέρνει τροφή και κάθεται και κείνο στα αυγά όταν βγαίνει εκείνη για τροφή. Η τάξη και η καθαριότητα της φωλιάς είναι μοναδική. Τις ακαθαρσίες των μικρών τις παίρνουν οι γονείς με τα ράμφη τους και τις πετούν έξω από τη φωλιά. `Οταν μεγαλώσουν λίγο μαθαίνουν τα χελιδονάκια να στέκονται στο χείλος της φωλιάς και να κάνουν τις ακαθαρσίες τους έξω. Τα τελευταία χρόνια που οι μεγάλες πόλεις γέμισαν τσιμέντο, τα χελιδόνια δεν μπορούν εύκολα να βρουν υλικό για να φτιάξουν τις φωλιές τους γι’ αυτό η Ελληνική Ορνιθολογική εταιρεία δίνει οδηγίες πώς μπορούμε να τους φτιάξουμε εμείς κάποιες φωλιές «Ξέρω να χτίζω σαν το χελιδόνι» (Κείμενο του αειμνήστου ζωγράφου Γιάννη Τσαρούχη που γράφτηκε το 1978.Με την επιμέλεια του Ηλία Λιαμή, Συμβούλου Ενότητας Πολιτισμού, αναρτήθηκε στον ιστοχώρο της ¨Πεμπτουσίας¨ στις 18/11/2019). Από μικρό παιδί ήθελα να γίνω ένας καλός ζωγράφος, σαν αυτούς που θαύμαζα είτε σε αναπαραγωγές είτε στο πρωτότυπο. Νόμιζα πως αυτό ήταν μάλλον ακατόρθωτο. Εντούτοις, παρά τη γνώση των αδυναμιών μου, έκανα αυστηρή κριτική στους πολύ μεγάλους, χωρίζοντας τους σε ζωγράφους φυσικούς και μη φυσικούς. Το 1920 είδαμε μιαν αναπαραγωγή του Turner. Για μένα αυτό ήταν μια φυσική ζωγραφική που νόμιζα ότι μπορώ να κάνω πολύ εύκολα. Την ίδια χρονιά, πηγαίνοντας με την οικογένεια μου στο Δαφνί για να λειτουργήσουμε την εκκλησία, δέχτηκα κυριολεκτικά μια πληγή βλέποντας τα ψη-

φιδωτά. Κατάλαβα πως υπήρχε και ένας άλλος κόσμος της ζωγραφικής. Μια ζωγραφική παραπάνω από τη φυσική, όσο και αν σχετιζόταν με αυτό που ονόμαζα φυσική ζωγραφική, ήταν εντούτοις διαφορετική. Αυτή η εμπειρία με βασάνισε σε όλη μου τη ζωή. Έκανα ένα αντίγραφο με νερομπογιά, σε μικρές διαστάσεις, που έμεινε ημιτελές και τ’ αποτέλειωσα το 1931, όταν ήμουν μαθητής του Κόντογλου. Πολύ πριν από εκείνη την εποχή είχα καταλάβει πως δεν υπήρχαν μόνο δυο ζωγραφικές, αλλά και δύο κόσμοι. Υπήρχαν δύο μουσικές, δύο τρόποι να ντύνονται οι άνθρωποι, δύο τρόποι να χορεύουν και να τραγουδούν, δύο τρόποι να αφαιρούνται. Επίσης, η Δύση και η Ανατολή. Η αστική τάξη είχε φέρει αυτό που ονομάζουμε «Ευρωπαϊκό πολιτισμό» και ο φτωχός κόσμος, ο λαός, διατηρούσε, όσο μπορούσε, τις παλιές συνήθειες. Πόσο ωραία πράγματα με περιτριγύριζαν, φερμένα από τη Γαλλία, από τη μυθώδη πόλη που λεγόταν Παρίσι! Αλλά και πόσα μυστηριώδη πράγματα αγγίζανε αυτόν τον λαό, που είχε κρατήσει τα παλιά! Κάθε τόσο συγκλονιζόμουν από την ομορφιά του λαού. Οι άνθρωποι του λαού είχαν μια αριστοκρατικότητα που δεν μπορούσες να τις συναντήσεις στο χυδαίο αστικό κόσμο, αλλά ούτε σε αυτούς που απ’ εμιμούντο ευρωπαϊκούς καλούς τρόπους για να ξεχωρίσουν και από τους αστούς και από τον λαό. Η πληγή που μου έδωσε το Δαφνί ανανεώθηκε όταν γνώρισα τα έργα του Κόντογλου· συγκεκριμένα την εικονογράφηση των παραμυθιών του Μεγαλέξανδρου και τα ταξίδια του. Αυτός ο άλλος κόσμος παρουσιαζόταν δριμύτερος. Ένα μεγάλο μέρος της δραστηριότητας μου το κατανάλωσα για να γνωρίσω αυτούς τους δύο κόσμους, για να μην αδικήσω κανέναν και για να μην κάνω ανεπανόρθωτα λάθη. Το παιδικό μου όνειρο να γίνω ένας καλός ζωγράφος αναγκαστικά μετετράπη σε ένα ιδανικό διαφορετικό, που συνίστατο στο να μάθω πού βρίσκομαι και πού πατώ. Έπρεπε να γκρεμίσω τους επαρχιώτικους ενθουσιασμούς των επιπόλαιών που θαύμαζαν τη Δύση και να γνωρίσω το αληθινό πρόσωπο της Δύσεως και την αληθινή ιστορία των σχέσεων μας με αυτήν. Από την άλλη μεριά, έπρεπε να φυλάγομαι από τον επαρχιώτικο βαλκανικό φανατισμό, το διψασμένο για συνθήματα εύκολα, εύκολες παρηγοριές για τη συνέχιση του και το αίσθημα κατωτερότητας που τον καταπλακώνει. Ήθελα, όσο το δυνατόν, να προετοιμάσω ένα έδαφος κάπως γερό, όπου οι ενθουσιασμοί μου να μην μαραίνονται πριν βλαστήσουν. Κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν «έκανα έργο», όπως όλοι. Δοκιμές και πειράματα μόνο. Αυτά κρατήσανε από το 1931 που έγινα μαθητής του Κόντογλου ως περίπου το 1968, χρονολογία κατά την οποία αρχίζει μια δεκαετία διαφορετικών αναζητήσεων που δεν ξέρω αν θα συνεχιστούν. Η επιστροφή μου στον κλασικισμό – μ΄ αρέσουν οι ετικέτες γιατί απλοποιούντα ζητήματα – συνδυάζει έναν παλιό μου πόθο, παιδικό σχεδόν, με τη συνήθεια του πολεμιστή και του αντιπολιτευόμενου. Πολλά οφείλω στον Κώστα Παρθένη, που οι αυστηροί – σαν σουηδική γυμναστική – διδασκαλία του μου επέτρεψε να πλησιάσω με άνεση τη λεγόμενη κλασική τέχνη. Τι περίεργο! Οι περισσότεροι συμμαθητές μου και καμιά φορά και ο ίδιος ο Παρθένης, νόμιζαν πως διδάσκεται κάτι το πολύ επαναστατικό. Αντίθετα, για μένα, η διδασκαλία του Παρθένη με βοήθησε να καταλάβω την τέχνη της αναγεννήσεως. Από το 1968 μπορώ να πω ότι συστηματοποίησε αυτό που είχε αρχίσει δειλά το 1940, μετά δύο ημιτελή γυμνά μου. Δεν είναι αλήθεια ότι

ήθελα να κάνω Ελληνική ζωγραφική. Απλούστατα, ήθελα να παίρνω σοβαρά τα αισθήματά μου και τις επιθυμίες μου, όποιες και αν ήταν αυτές. Η συνάντηση μου με τον Mattisse έπαιξε μεγάλο ρόλο στη ζωγραφική μου. Για μια στιγμή νόμισα πως αυτοί οι δύο κόσμοι θα μπορούσαν να ενωθούν. Υπάρχει όμως και μια άλλη συνάντηση: Η συνάντηση με την «Μέδουσα του Πειραιώς» στο αρχαιολογικό μουσείο. Αυτή η Μέδουσα με το γιγάντιο κεφάλι, ταπεινό έργο ενός μάστορα, υπήρξε για μένα μια Διοτίμα που έβαλε στη θέση τους πολλά πράγματα. Αυτό το ακαδημαϊκό έργο στάθηκε κριτής ανάμεσα στους δύο κόσμους. Και μου έδωσε να καταλάβω πως η τέχνη που μας ορίζει ακόμα είναι η αρχαία ελληνική ή, για να ΄μαστε ακριβέστεροι, η Ελληνιστική. Η ανατολίτικη τέχνη, κατά μέγα μέρος, όπως άλλωστε και οι Δυτική, είναι προσαρμογές και ερμηνείες σ’ αυτή τη μεγάλη παράδοση και αναγκαστικά και εμείς οι νέοι Έλληνες πρέπει να δώσουμε την ερμηνεία μας και να προσαρμοστούμε, σύμφωνα με την ιδιοσυγκρασία μας. Βέβαια, υπάρχουν χίλια αλλά πράγματα που αντιστέκονται στη σεβάσμια παράδοση. Αλλά αν και η φοβία του ακαδημαϊσμού δεν είναι χωρίς βάση, καταντάει στο τέλος να είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος από τον χειρότερο ακαδημαϊσμό. Οι καλοί ζωγράφοι είναι κάτι το σπάνιο ανά τους αιώνες. Καμιά φορά παρουσιάζονται σαν στιμάρι και ύστερα εξαφανίζονται ομαδικώς για πολλές εκατονταετίες. Δεν έχει κανείς παρά να φυλλομετρήσει ένα λεξικό, σημειώνοντας τις χρονολογίες τους, για να καταλάβει πως δεν έχω πολύ άδικο. Κάποτε ο Στραβίνσκι ρώτησε μια γνωστή μου, πριν δει τα έργα μου, τι είδους ζωγραφική κάνω. Αυτή του είπε: «Δεν έχει κανένα ενδιαφέρον. Ζωγραφίζει όπως όλος ο κόσμος».«Λυπηρό», απάντησε ο Στραβίνσκι. «Μιμείται ότι είναι της μόδας δηλαδή; Και φαίνεται τόσο έξυπνο». «Όχι», του αποκρίθηκε η γνωστή μου. «Κάνει το ανάποδο. Ζωγραφίζει εκ του φυσικού όπως όλος ο κόσμος». «Θέλετε να πείτε, όπως δεν ζωγραφίζει πια κανένας»,  διόρθωσε ο Στραβίνσκι. Πρέπει να δω το ταχύτερο έργα του. Με ενδιαφέρει πολύ ό, τι δεν κάνει όλος ο κόσμος». Αλλά τι θα πει «ζωγραφική εκ του φυσικού»; Ο καθένας τη βλέπει διαφορετικά. Η πείρα μού έχει διδάξει πως, αν κανείς αντιγράψει πιστά τα χρώματα ενός μοντέλου που τον ενδιαφέρει, σεβόμενος τους πανάρχαιους νόμους της ζωγραφικής, που από την εποχή της αρχαίας Αιγύπτου ως σήμερα ουσιαστικά δεν άλλαξαν, είναι αδύνατον να μην κάνει κάτι που ενδιαφέρει βαθύτατα τον άνθρωπο. Αυτούς τους πανάρχαιους νόμους της ζωγραφικής μερικοί τους ξέρουν εκ γενετής, όπως το χελιδόνι ξέρει να χτίζει τη φωλιά του χωρίς να έχει πάει σε αρχιτεκτονική σχολή. Είναι η βάση αυτό· αλλά πόση δουλειά πρέπει να κάνει κανείς, πόσα μεροκάματα, για να μπορεί να ονομάζεται ζωγράφος χωρίς να ντρέπεται ή να φοβάται; Υπάρχουν και αυτοί που δεν ξέρουν τους πανάρχαιους νόμους της ζωγραφικής. Που συχνά ευδοκιμούν και «κάνουν έργο». Δεν θα τους κρίνω, αλλά είναι άλλο πράγμα. Για τον εαυτό μου δεν ξέρω τι να πω. Έχω τόση συνείδηση, όση χρειάζεται για να δουλεύω. Είμαι πολύ κοντά σ’ αυτό που κάνω, για να μπορέσω να το κρίνω. Σε στιγμές ευφορίας νομίζω πως ξέρω να χτίζω σαν το χελιδόνι. Και ευχαριστώ τον Θεό. Αλλά περισσότερες είναι οι στιγμές που δεν ξέρω ούτε σκέπτομαι τίποτε.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

επικαιρότητα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.02.2021

11

Από 15/3 οι αποζημιώσεις για τα ανείσπρακτα ενοίκια Ιανουαρίου Λήγει η προθεσμία για τις δηλώσεις τη Δευτέρα

Σ

τις 15 Μαρτίου θα ξεκινήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες ακινήτων για τα μηδενικά ενοίκια του Ιανουαρίου 2021 τα οποία θα πρέπει να δηλωθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα. Όλη η διαδικασία, οι όροι και οι προϋποθέσεις για να αποζημιωθούν από το κράτος οι ιδιοκτήτες που δεν θα έχουν εισπράξει ενοίκια για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, καθορίζεται από υπουργική απόφαση που εκδόθηκε χθες. Όπως προβλέπεται, η καταβολή του ποσού στους δικαιούχους θα ξεκινάει δεκαπέντε ημέρες από την λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης Covid και θα ολοκληρώνεται εντός 30 ημερών. Υπενθυμίζεται ότι από την καταβολή ενοικίου για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο αλλά και Μάρτιο, απαλλάσσονται οι επιχειρήσεις της εστίασης, το λιανεμπόριο, επιχειρήσεις του πολιτισμού (θέατρα, κινηματογράφοι), κομμωτήρια, γυμναστήρια, επιχειρήσεις του αθλητισμού, του τουρισμού όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών. Αναλυτικότερα σύμφωνα με την απόφαση, οι ιδιοκτήτες - φυσικά πρόσωπα θα αποζημιωθούν για το 80% του μηνιαίου μισθώματος και τα νομικά πρόσωπα για το 60% του μισθώματος. H αποζημίωση δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος, δεν υπόκειται σε οποιονδήποτε φόρο, τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης

και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, είναι ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες.

Δικαιούχοι αποζημίωσης Δικαιούχοι της αποζημίωσης είναι: . Οι εκμισθωτές, φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμβαση μίσθωσης για ακίνητα επί των οποίων έχουν εμπράγματο δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας και δεν εισπράττουν μίσθωμα για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021. . Οι υπεκμισθωτές, φυσικά ή νομικά πρόσωπα που βάσει δικαιώματος υπεκμίσθωσης, έχουν συνάψει σύμβαση υπεκμίσθωσης και δεν εισπράττουν υπομίσθωμα για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021 από τους αντισυμβαλλόμενους, υπομισθωτές, κατ’ επιταγή. . Οι κληρονόμοι εκμισθωτών και υπεκμισθωτών που έχουν αποβιώσει, υποχρεούνται να υποβάλλουν στη Δ.Ο.Υ. όπου υπάγεται ο κληρονομούμενος τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν ότι έχουν καταστεί κληρονόμοι του αποβιώσαντος ώστε να ενημερωθούν τα στοιχεία του Φορολογικού Μητρώου. - Οι επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται εκπτωτικά καταστήματα (outlet), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά.

1

2

3

Τι πρέπει να κάνουν Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να υποβάλουν τη δήλωση Covid. Σε περίπτωση που ο εκμισθωτής/υπεκμισθωτής αποβιώσει και δεν έχει υποβάλει την δήλωση, δικαιούχοι του ποσού που αντιστοιχεί στο 80% του μισθώματος είναι οι κληρονόμοι του, οι οποίοι υποβάλλουν στη Δ.Ο.Υ. του θανόντος την Δήλωση Covid εντός 2 μηνών από τη λήξη της. Σε περίπτωση που ο κληρονομούμενος αποβιώσει μετά την υποβολή της «Δήλωσης Covid» και δεν έχει γνωστοποιήσει τραπεζικό λογαριασμό πληρωμών στην ΑΑΔΕ, τότε: - Εφόσον υπάρχει τραπεζικός λογαριασμός με μοναδικό δικαιούχο τον κληρονομούμενο, οποιοσδήποτε από τους κληρονόμους γνωστοποιεί στη Δ.Ο.Υ.

του κληρονομούμενου τον τραπεζικό αυτόν λογαριασμό προσκομίζοντας βεβαίωση από το πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο τηρείται ο λογαριασμός αυτός. - Αν δεν υπάρχει τραπεζικός λογαριασμός με μοναδικό δικαιούχο τον κληρονομούμενο, τότε οι κληρονόμοι αυτού πρέπει να γνωστοποιήσουν στη Δ.Ο.Υ. του θανόντος, τα ποσοστά συμμετοχής τους στην κληρονομιαία περιουσία και τον αριθμό και το έτος υποβολής της «Δήλωσης Covid». Στην περίπτωση αυτή το ποσό που αντιστοιχεί στο 80% του μισθώματος καταβάλλεται κατά το ποσοστό που αναλογεί σε καθένα εξ’ αυτών, στους τραπεζικούς λογαριασμούς των κληρονόμων που έχουν δηλωθεί στο Taxisnet .

Ελεγχος δηλώσεων ΑΑΔΕ, μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής «Δήλωσης COVID» και εντός 30 ημερών, επεξεργάζεται τις «Δηλώσεις

Covid» με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της, τις εγκρίνει ή αποστέλλει μήνυμα για την διόρθωσή τους ή τις απορρίπτει. Ο εκμισθωτής, ο υπεκμισθωτής ή οι κληρονόμοι αυτών ενημερώνονται από την ΑΑΔΕ με email για την απόρριψη της «Δήλωσης Covid» ή για τις τυχόν ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν για τη διόρθωσή της.

Η καταβολή του ποσού Η καταβολή του ποσού στους δικαιούχους διενεργείται σε δύο κύκλους. Ο πρώτος κύκλος ξεκινά δεκαπέντε ημέρες από την λήξη της προθεσμίας υποβολής της Δήλωσης Covid, και ολοκληρώνεται εντός 30 ημέρων. Το ποσό που αντιστοιχεί στο 80% ή στο 60% καταβάλλεται στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου που έχει δηλωθεί στο Taxisnet.

Διευρύνονται οι ανισότητες στο λιανεμπόριο Η πανδημία αύξησε τα κέρδη κάποιων κλάδων και συρρίκνωσε τον τζίρο άλλων

Μ

εγαλώνει η ψαλίδα ανάμεσα στους κλάδους του λιανικού εμπορίου. Αυτό διαπιστώνει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) από την επιμέρους ανάλυση των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) αναφορικά με την εξέλιξη των πωλήσεων του κύκλου εργασιών όλων των τάξεων δραστηριότητας του τομέα λιανικού εμπορίου για το έτος 2020. «Η επιμέρους ανάλυση των

στοιχείων φωτίζει διαφορετικές όψεις και πτυχές της πανδημικής κρίσης και θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη», αναφέρει η ΕΣΕΕ και δηλώνει την ικανοποίησή της διότι η ΕΛΣΤΑΤ αναγνωρίζει τη διαχρονική συνεισφορά του λιανικού εμπορίου στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν. Επιπλέον, η δημοσίευση χαρακτηρίζεται σημαντική διότι αφορά το 2020, δηλαδή τη χρονιά της πανδημίας COVID19 «που το λιανικό εμπόριο

μπήκε σε πραγματικές Συμπληγάδες». Έτσι, όπως σημειώνει η ΕΣΕΕ, ενώ η συνολική μείωση που καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ, μεταξύ 2019 και 2020, ανέρχεται στο -8,6% -ποσοστό μικρότερο από τις προβλέψεις για τη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας- εντούτοις υπάρχουν κλάδοι που είδαν σημαντική αύξηση και άλλοι, πολυπληθείς αριθμητικά, που κατέγραψαν καταστροφικές μειώσεις.

Ενδεικτικά, ο κλάδος 4711, στον οποίον ανήκουν τα σούπερ μάρκετ, κατέγραψε συνολικά αύξηση 5,2% με αυτό το ποσοστό να εκτοξεύεται στο 9% για το 4ο τρίμηνο του 2020. Το ίδιο ισχύει και για κλάδους όπως τις διαδικτυακές πωλήσεις (4791) με ετήσια αύξηση 18% αλλά και το εμπόριο Η/Υ (4741) στο οποίο η αύξηση ήταν 13,1%. Αντίθετα, το λιανικό εμπόριο κοσμημάτων -ρολογιών είχε

σχεδόν τη μεγαλύτερη μείωση (-46,8%) ενώ ακολουθούν ο κλάδος των καλλυντικών (-39,4%) και ο κλάδος ενδυμάτων και υποδημάτων -36%. Κάποιοι κλάδοι κινήθηκαν περίπου στο ΜΟ της μείωσης όπως οι ηλεκτρικές οικιακές συσκευές (-10,9%), το εμπόριο σιδηρικών & χρωμάτων (-5,5%) καθώς και το λιανικό εμπόριο αθλητικού εξοπλισμού σε ειδικευμένα καταστήματα (-9,5%).


12

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

αθλητικά

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.02.2021

«Διπλά» πρόκρισης για τους «8» από Σίτι και Ρεάλ

Μ

άντσεστερ Σίτι (περισσότερο) και Ρεάλ Μαδρίτης έκαναν το μεγάλο βήμα για πρόκριση στα προημιτελικά του Champions League, μετά τις εκτός έδρας νίκες τους επί των Γκλάντμπαχ με 2-0 και Αταλάντα με 1-0. Οι «πολίτες» δεν σταμάτησαν ούτε στη Βουδαπέστη, καθώς ήταν το «Φέρεντς Πούσκας» που φιλοξένησε την αναμέτρηση με το γερμανικό συγκρότημα και ουσιαστικά έδωσαν τυπικό χαρακτήρα στη ρεβάνς του «Έτιχαντ», στις 16 Μαρτίου. Ο Μπερνάρντο Σίλβα με το πέμπτο τέρμα του το 2021 (ήδη δύο περισσότερα από όσα πέτυχε πέρυσι) έδωσε προβάδισμα στους Άγγλους στο 29΄, για να

«κλείσει» το σκορ ο Γκαμπριέλ Ζεσούς στο 65΄. Να σημειωθεί πως αυτό ήταν το 15ο παιχνίδι στα τελευταία 18 που η ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα σκοράρει τουλάχιστον δύο φορές.  Στο Μπέργκαμο, η (τραβηγμένη) αποβολή του Φρόιλερ στο 17΄ και η αναγκαστική αλλαγή του Ζαπάτα στο 30΄ βοήθησαν τη Ρεάλ να φύγει νικήτρια με 10 απέναντι στην Αταλάντα. Οι «μπεργκαμάσκι» κρατούσαν τη νίκη ως το 86΄, χάρις στις εξαιρετικές αποκρούσεις του Γκολίνι, αλλά στο σημείο εκείνο σκόραρε ο Μεντί κι έχρισε την ομάδα του μέγα φαβορί για την πρόκριση, ενόψει της ρεβάνς στις 16 Μαρτίου στο «Αλφρέδο ντι Στέφανο».

Ευρωμπάσκετ 2022: Φινάλε με νίκη για την Εθνική Ανδρών

Ν

ικηφόρα ολοκλήρωσε η Εθνική Ανδρών τις υποχρεώσεις της στα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ 2022, έχοντας εξασφαλίσει τη συνέχεια στην τελική φάση της διοργάνωσης ως δεύτερη από τον 8ο όμιλο, με απολογισμό τέσσερις νίκες και δύο ήττες. Η «γαλανόλευκη» ομάδα επιβλήθηκε στην παράταση με 97-94 (κ.δ. 82-82) της οικοδέσποινας Λετονίας στη Ρίγα, στο δεύτερο παιχνίδι της για το τελευταίο «παράθυρο» των προ-

κριματικών του Ευρωμπάσκετ 2022. Ύστερα από ένα ισορροπημένο πρώτο δεκάλεπτο (25-23 για την Ελλάδα), η Εθνική δέχθηκε επιμέρους σκορ 24-7 και βρέθηκε στο 17΄ στο -15 (47-32). Οι διεθνείς προσπάθησαν να αντιδράσουν στην τρίτη περίοδο, χωρίς όμως αποτέλεσμα, αλλά στο κρίσιμο τέταρτο δεκάλεπτο ενεργοποίησαν την άμυνά τους και με επιμέρους σκορ 23-13, που ολοκληρώθηκε με τρίποντο του Χρυσικόπουλου

στα 10΄΄, ισοφάρισαν κι έστειλανμ το παιχνίδι σε έξτρα πεντάλεπτο. Οι αντίπαλοι πήγαιναν χέριχέρι, αλλά στο τέλος με 2/2 βολές των Κατσίβελή, Σαλούστρου και στο ενδιάμεσο μια «τάπα» του Χρυσικόπουλου στον Φρεϊμάνις διαμόρφωσαν το τελικό σκορ. Πρώτος σκόρερ της ελληνικής ομάδας ήταν ο Κατσίβελης με 19 πόντους, ενώ από 17 σημείωσαν Χρυσικόπουλος και Σαλούστρος.

Basket League: Γνωστό το πρόγραμμα της 15ης αγωνιστικής

Τ

ο αναλυτικό πρόγραμμα της 15ης αγωνιστικής της Basket League ανακοίνωσε την Κυριακή η διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος.

Από τις αναμετρήσεις, που θα διεξαχθούν σε δύο δόσεις, ξεχωρίζει το ματς, Προμηθέας Πατρών-ΑΕΚ. Αναλυτικά το πρόγραμμα: Σάββατο 27 Φεβρουαρίου • Προμηθέας - ΑΕΚ 17:00 • Λαύριο - Κολοσσός 17:00 • Μεσολόγγι - Περιστέρι 20:00 Κυριακή 28 Φεβρουαρίου

Ξαναρχίζει το πρωτάθλημα μπάσκετ στην Α1 Γυναικών

• Παναθηναϊκός - Άρης 20:00

Ανακοίνωσε τον Σκουρτόπουλο ο Ηρακλής

Ε

πανεκκίνηση στο πρωτάθλημα μπάσκετ της Α1 Εθνικής κατηγορίας Γυναικών, σχεδόν τέσσερις μήνες μετά την αναστολή των αγωνιστικών δραστηριοτήτων του. Η Ομοσπονδία του αθλήματος (ΕΟΚ) ανακοίνωσε την επανέναρξη της διοργάνωσης στις 7 Μαρτίου, καθώς έλαβε την άδεια προς τούτο από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Υπενθυμίζεται ότι πριν τη διακοπή είχαν τελεστεί μόνο οι τρεις πρώτες αγωνιστικές, με την τελευταία απ΄ αυτές να πραγματοποιείται την 1η Νοεμ-

• Λάρισα - ΠΑΟΚ 17:00 • Ηρακλής - Ιωνικός 17:00

Ν

έος προπονητής του Ηρακλή είναι από την Κυριακή (21/02) ο Θανάσης Σκουρτόπουλος.

Η διοίκηση του «Γηραιού» ανακοίνωσε την έναρξη της συμφωνίας της με τον ομοσπονδιακό τεχνικό της Εθνικής ανδρών, μετά το πρόσφατο «διαζύγιο» με τον Αστέριο Καλύβα. βρίου 2020. Το νέο πρόγραμμα θα ανακοινωθεί προσεχώς, ενώ υπάρ-

χει σκέψη για νέο σύστημα διεξαγωγής.

Ο Σκουρτόπουλος θα γίνει ο τρίτος προπονητής που θα περάσει από το συγκρότημα της Θεσσαλονίκης την εφετινή αγωνιστική περίοδο, μετά και τον Βαγγέλη Ζιάγκο.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

επικαιρότητα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.02.2021

13

Εντυπωσιακή μείωση του καπνίσματος την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα

Ε

ντυπωσιακή μείωση του καπνίσματος σε ποσοστό 52,4% καταγράφηκε στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία και ιδιαίτερα στους νέους καπνιστές ηλικίας 16 με 24 χρόνων, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

στών κατά 38,3%.

Συγκεκριμένα. ο επιπολασμός του καπνίσματος στον ενήλικα πληθυσμό το Σεπτέμβριο του 2019 είναι 24,9% για τους καθημερινούς καπνιστές (περισσότερο από ένα τσιγάρο την ημέρα), 3,7% και για τους περιστασιακούς καπνιστές (λιγότερο από 7 τσιγάρα την εβδομάδα).

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για το κάπνισμα και διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, αναφερόμενος στην έρευνα Υγείας της ΕΛΣΤΑΤ δήλωσε ότι τα αποτελέσματα «επιβεβαιώνουν πρόσφατες έρευνες του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας που διαπιστώνουν σημαντική μείωση του καπνίσματος στην Ελλάδα.

Συγκριτικά με αντίστοιχες μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ σε 8.500 νοικοκυριά σε όλη την Ελλάδα, κατά τα έτη 2009, 2014 και 2019, παρατηρείται μείωση των καθημερινών καπνιστών κατά 24,5% και των περιστασιακών καπνι-

Ακόμη πιο εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα σε άτομα ηλικίας κάτω των 24 ετών. Η συνολική μείωση του καπνίσματος σε αυτή την ηλιακή ομάδα είναι 52,4%.

Και επιπλέον συμφωνούν με αντίστοιχες Ευρωπαϊκές αναφορές αλλά γεννούν ερωτηματικά

ως προς τις πηγές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) σε πρόσφατη έκδοση του οποίου η Ελλάδα εμφανίζεται ως χώρα καπνιστών με επιπολασμό καπνίσματος μεγαλύτερο

του 42%. Καταλήγοντας, ο κ. Μπεχράκης τονίζει πως η Ελλάδα πορεύεται με επιτυχία προς τους στόχους της Ευρωπαϊ-

κής Ένωσης για τη μείωση του καπνίσματος και θα συνεχίσει με ένταση τις δράσεις της πρωτοβουλίας smokefreegreece προς την κατεύθυνση αυτή.

Με μικρή μείωση στο 16,2% η ανεργία τον Νοέμβριο του 2020

Σ

το 16,2% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον περασμένο Νοέμβριο, από το διορθωμένο προς τα κάτω 16,4%

τον Οκτώβριο 2020 και έναντι 16,6% τον Νοέμβριο 2019. Σύμφωνα με την έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ,

ΙΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΑΞΟΝΙΚΟΣ & ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΣ

ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Τ. ΟΡΔΟΥΔΗΣ - Γ. ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΟΣ Ιατροί Ακτινοδιαγνώστες Τηλ.: 23210-83030 / Βενιζέλου 117, Σέρρες info@idtomografia.gr / www.idtomografia.gr

οι άνεργοι ανήλθαν σε 753.494 άτομα και μειώθηκαν κατά 27.832 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο 2019 (μείωση 3,6%) και κατά 15.849 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο 2020 (μείωση 2,1%). Ωστόσο, καταγράφεται αύξηση της ανεργίας στις πλέον παραγωγικές ηλικίες 25- 34 ετών, καθώς και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη. Το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.894.030 άτομα. Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 27.159 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο 2019 (μείωση 0,7%) και κατά 24.523 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο 2020 (μείωση 0,6%). Με βάση τις κατευθύνσεις της Eurostat λόγω της πανδημίας, τα άτομα που τίθενται σε

αναστολή σύμβασης εξακολουθούν να θεωρούνται απασχολούμενοι, εφόσον η διάρκεια της αναστολής είναι μικρότερη από 3 μήνες ή εάν λαμβάνουν περισσότερο από το 50% των αποδοχών τους. Οι οικονομικά μη ενεργοί (τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία) ανήλθαν σε 3.234.251 άτομα και αυξήθηκαν κατά 23.302 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο 2019 (αύξηση 0,7%) και κατά 37.944 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο 2020 (αύξηση 1,2%). Σύμφωνα με τον ορισμό για τον άνεργο και τον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό, εάν ένα άτομο που δεν εργάζεται, δεν αναζητεί ενεργά εργασία και δεν είναι διαθέσιμο να αναλάβει άμεσα ερ-

γασία, δεν κατατάσσεται στους ανέργους αλλά στον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό.

Ανά κατηγορίες Στις γυναίκες το ποσοστό ανεργίας (20% τον Νοέμβριο 2020 από 20,3% τον Νοέμβριο 2019) παραμένει σημαντικά υψηλότερο από εκείνο στους άνδρες (13,2% από 13,7%). Ηλικιακά, τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στις ομάδες 15- 24 ετών (34% τον Νοέμβριο 2020 από 35,4% τον Νοέμβριο 2019) και 25- 34 ετών (24% από 22,4%). Ακολουθούν οι ηλικίες 35- 44 ετών (14% από 14,8%), 45- 54 ετών (12,7% από 13,4%), 55- 64 ετών (11,4% από 12,2%) και 65- 74 ετών (9,9% από 9,8%). Σε επίπεδο αποκεντρωμένων διοικήσεων της χώρας, στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Ήπειρος- Δυτική Μακεδονία (19,5% τον Νοέμβριο 2020 από 19,9% τον Νοέμβριο 2019), το Αιγαίο (17,8% από 16,3%) και η Μακεδονία- Θράκη (17,4% από 18,8%). Ακολουθούν, η Θεσσαλία- Στερεά Ελλάδα (17,1% από 18,2%), η Πελοπόννησος- Δυτική Ελλάδα- Ιόνιοι Νήσοι (16,7% από 16,5%), η Κρήτη (15% από 12,2%) και η Αττική (14,1% από 15,6%).


14

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

μικρές αγγελίες

Εργασία

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.02.2021

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Έμπειρος ψητάς και έμπειρη γυναίκα για την κουζίνα από γνωστό ψητοπωλείο της πόλης των Σερρών. Πληροφορίες τηλ.: 6974015456

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Βοηθός για μόνιομη εργασία σε βιοτεχνία επίπλων. Πληροφορίες στο τηλ.: 6984486878

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Οδηγός ταξί για να αναλάβει ολόκληρο ταξί στην πόλη των Σερρών. Πληροφορίες στο τηλ.: 6946461928

Μαραγκός για μόνιμη εργασία.

Πληροφορίες στο τηλ.: 6984486878

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Οδηγός - χειριστής γερανοφόρου δασεργατικού φορτηγού 33 τόνων με δαγκάνα (όχι παπαγαλάκι), για φορτοεκφορτώσεις σε πριστήριο ξυλείας στην Χαλκιδική Πληροφορίες τηλ.: 6984-64-30-34, κ. Γιάννης

ΖΗΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑ Πεπειραμένη μοδίστρα ζητά εργασία σε κατάστημα νυφικών κλπ. Αναλαμβάνει και κεντηματα. Πληροφορίες στο τηλ.: 6997060364

Α

πόφοιτος του Τμήματος Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και κάτοχος πτυχίου Proficiency Αγγλικής Γλώσσας, παραδίδει μαθήματα Βιολογίας, Αγγλικών και παρέχει βοήθεια σε άλλα μαθήματα (Δημοτικού, Γυμνασίου). Τιμές προσιτές. Πληροφορίες τηλ. : 6983480465 E-mail" elpida_gg@yahoo.gr

Ακίνητα - Πωλήσεις ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ

Στο Σιδηρόκαστρο κατάστημα 130 τ.μ. επί της κεντρικής πλατείας έτοιμο προς χρήση. Απευθείας από τον ιδιοκτήτη από 01.01.2020. Πληροφορίες τηλ.: 6938055880 ή 6948129284

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Πλήρως λειτουργική επιχείρηση Super Market λόγω συνταξιοδότησης. Με 28 χρόνια συνεχόμενης λειτουργίας στην Ηράκλεια. Σε κεντρικό σημείο με εύκολο παρκάρισμα. Συμπεριλαμβάνεται πλήρης εξοπλισμός (ψυγεία, οχήματα, αποθήκες). Μόνο σοβαρές προτάσεις. Τηλέφωνο επικοινωνίας 6972866135

Στην Πεντάπολη Σερρών διώροφη επιπλωμένη οικία 145 τ.μ. του 1965 και ανακαινισμένη μερικώς εντός οικοπέδου 870 τ.μ. με ελαιόδενδρα, συκιές και πηγάδι. Οι χώροι είναι: κουζίνα - καθιστικό (ενιαίος χώρος), παραδοσιακό χαγιάτι και αποθήκη 30 τ.μ., μπάνιο, τουαλέτα, δύο κρεβατοκάμαρες, σαλόνι, μπαλκόνια, ανατολικά και δυτικά, με κεντρική θέρμανση, χώρο για πάρκινγκ και αποθήκες 85 τ.μ. έκαστος. Το σπίτι είναι ευάερο και ευήλιο με ανατολιτικο-δυτικό προσανατολισμό. Τιμή πώλησης 25.000 ευρώ. Πληροφορίες τηλ.: 6942046417

ΖΗΤΕΙΤΑΙ Κυρία για φροντίδα ηλικιωμένης.

Πληροφορίες τηλ.: 6993449676

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Ταπετσέρης για βιοτεχνία επίπλων για μόνιμη εργασία.

Πληροφορίες τηλ.: 2321053868 & 6984486878

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Υπάλληλοι με 8ωρη απασχόληση, πλήρη ένσημα και καλό μισθό από πρατήριο υγρών καυσίμων. Πληροφορίες τηλ.: 2324042477 & 6974467626

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Από εταιρεία τροφίμων πωλητής - πωλήτρια. Απαραίτητα προϋπηρεσία. Πληροφορίες τηλ. 2321038810/6932429148

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Τηλεφωνήτριες για το τηλεφωνικό κέντρο στο Λευκώνα Σερρών. Πληροφορίες στο τηλέφωνο2321-0-59139

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Δάσκαλος έως 40 ετών για προετοιμασία μαθημάτων κατ' οίκον στην πόλη των Σερρών, σε μαθητή της Γ΄ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 6944237423

«Από ανώνυμη εταιρία του γεωργικού χώρου ζητείται γεωπόνος πω-

λητής Βορείου Ελλάδος, φυτικής παραγωγής (ΑΕΙ, ΤΕΙ) με προϋπηρεσία τουλάχιστον 5 έτη στον χώρο, ταλαντούχος, εργατικός, Αγγλικά και με καλή γνώση του πελατολογίου της περιοχής του. Η εντοπιότητα κρίνεται απαραίτητη. Όλα τα βιογραφικά θα κριθούν εμπιστευτικά. Αποστολή βιογραφικών στο agrosuv@yahoo.gr

Βρεφονηπιοκόμος αναλαμβάνει τη φύλαξη και φροντίδα βρεφών και νηπίων. Τηλ.: 6975730500

ΖΗΤΕΙΤΑΙ Τεχνολόγος Γεωπόνος για κατάστημα στον Προβατά Σερρών. Πληροφορίες κ. Παναγιώτης Κιουρτσίδης τηλ. 6977852185

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Υγιής επιχείρηση - αρτοποιείο στην πόλη των Σερρών λόγω ασθενείας. Πληροφορίες τηλ.: 6972833181 & 2321020132

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διώροφο σπίτι, 170 μέτρα, ανακαινισμένο στο Χρυσό Σερρών, απέναντι από το Δημαρχείο, με αποθήκη, σε οικοπεδικό χώρο 500 τ.μ. Τιμή συζητήσιμη. Πληροφορίες τηλ.: 6937232559

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο 4.800 τ.μ. με κτίσμα για αποθήκη που είναι 20Χ6 μέτρα, στο δρόμο Κ. Καμήλας-Σκουτάρεως. Πληροφορίες τηλ.: 6936573277

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο οικοδομήσιμο 540 τ.μ. μέσα στο χωριό Ευκαρπία. Πληροφορίες τηλ.: 6998486636

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Επιχείρηση Πρακτορείο ΟΠΑΠ στο κέντρο της πόλης. Πληροφορίες τηλ.: 6973038112

ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 1400 τμ στο Βαλτερό Σερρών, πάνω στο δρό-

μο στην έξοδο προς την Ηράκλεια. Πληροφορίες στο Τηλέφωνο 6947933350

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο 2.865 τ.μ. στην Κάτω Καμήλα Σερρών (εντός του χωριού με διώροφη παλιά οικία 25.000 ευρώ. Τιμή συζήτηση. Πληροφορίες στο 6942565535

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο 400 τ.μ. στον Προβατά Σερρών, με ισόγειο κτίσμα (αποθήκη 90 τ.μ.) εντός σχεδίου σε τιμή ευκαιρίας. Πληροφορίες τηλ.: 6974733432.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο ενός (1) στρέμματος, με μονοκατοικία εντός, 80 τ.μ., πλήρως επιπλωμένη. Πληροφορίες τηλ. 2310/455542.

Κρεβάτι ηλεκτρονικό με στρώμα. Τιμή 350 Ευρώ Πληροφορίες τηλ.: 2324112307

Επιχείρηση καφέ στο κέντρο της πόλης, στον πλέον ανερχόμενο πεζόδρομο των Σερρών. Το καφέ είναι μικρό με ιδιαίτερο χαρακτήρα που το κάνει να ξεχωρίζει, ενώ δίνεται με όλο τον εξοπλισμό του, έτοιμο να λειτουργήσει. Ιδιαίτερα χαμηλή τιμή. Πληροφορίες στο 6976070102

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ

Δύο συνεχόμενα καταστήματα επί της πλατείας Εμπορίου, τμ 65 έκαστο με πατάρι 50 τμ έκαστο, το καθένα ξεχωριστά ή και τα δύο μαζί σε καλή κατάσταση. Πληροφορίες τηλέφωνο 6977255839

Διάφορα ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Αγροτεμάχιο οκτώ (8) στρεμμάτων με ιδιωτική ποτιστική γεώτρηση δίπλα στον οικισμό Κρίνος Σερρών. Πληροφορίες στο τηλ.: 2321056370 & 6936624631, κ. Θωμαΐδης.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Αγροτεμάχιο 13 στρεμμάτων στο Κεφαλοχώρι Σερρών. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2321046907

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ

Σε τιμή ευκαιρίας κεραία ραδιοφωνικού σταθμού, σάουνα σχεδόν καινούργια από γυμναστήριο και άλλα εξαρτήματα. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 6936548293

Πωλούνται πρόβατα.

Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6909421352. Κυρία Γρηγορία Τύρναβος Λάρισας.

ΕΣΠΑ 2014 - 2020

- Επιδοτήσεις έως 100%, ίδρυση Εκσυγχρονισμός Επιχειρήσεων, Αναπτυξιακά Προγράμματα και Μελέτες, χρηματοδοτήσεις κεφάλαια κινήσεως για Μικρές και Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, Επιχειρηματικά, Στεγαστικά-Επισκευαστικά, Αγροτικά, βιομηχανικά, ξενοδοχειακά, ναυτιλιακά, και πάσης φύσεως επιδοτούμενα προγράμματα μέσου ΟΑΕΔ πανελλαδικά Τηλ.210 36 46 223, Fax 211 850 14 64 www.abcfinancialgroup.gr Email: info@ abcfinancialgroup.gr

Μαθήματα Καθηγήτρια Αγγλικών

Με πείρα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα για όλα τα επίπεδα. Τιμές προσιτές. Τηλ. 6942800194.

Φιλόλογος:

Με πείρα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές όλων των τάξεων. Τιμές προσιτές. Τηλ. 6997024867


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.02.2021

μικρές αγγελίες

15


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

στο

Η σχέση του Έλληνα πολίτη με το νόμο και τη Δικαιοσύνη Οι καταγγελίες για σεξουαλικές κακοποιήσεις έχουν αφήσει άναυδους τους Έλληνες πολίτες. Πολλοί ήξεραν τι γινόταν, άλλοι είχαν υποψίες από κινήσεις, διηγήσεις αλλά κανείς δεν πήγαινε να καταθέσει στις αρμόδιες αρχές για να διερευνηθούν υποθέσεις - που θα μπορούσαν να αποτραπούν. Αυτή η κακή - παράξενη σχέση που έχει ο Έλληνας πολίτης με τις διωκτικές αρχές, πρέπει κάποτε να τεθεί στο δημόσιο διάλογο, να αρθούν παρεξηγήσεις και πιθανόν να αλλάξει την συμπεριφορά μας σε σχέση με το πώς ο πολίτης - ο ενεργός πολίτης και όχι ο αδιάφορος - θα συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση τέτοιων αποτρόπαιων πράξεων. Ας μην λέμε συνεχώς, τα ίδια και τα ίδια. Ο ενεργός πολίτης είναι πολύτιμος συνεργάτης των αρχών και της Δικαιοσύνης. Τελεία και παύλα. Δ.Ν. nnn

Σημαντικές παρεμβάσεις στο δρόμο Σερρών - Θεσσαλονίκης Σημαντικές παρεμβάσεις έγιναν το τελευταίο διάστημα στο δρόμο ΣερρώνΘεσσαλονίκης. Όπως είχαμε γράψει έγινε πλακόστρωση στον κόμβο του Λευκώνα( στη διασταύρωση προς το Σιδηρόκαστρο και τα σύνορα) ενώ ολοκληρώθηκε η συντήρηση του οδοφωτισμού στο Λευκώνα. «Σ.Θ» nnn

Αντίθετος ο Δομουχτσίδης με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Τουρισμού Ο Δήμαρχος Σιντικής Φώτης Δομου-

χτσίδης είναι αντίθετος στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Τουρισμού που αφορά τη σύσταση της ανώνυμης Εταιρείας «Ιαματικές Πηγές Ελλάδος» (ΙΠΕ)Α.Ε. Η υποχρεωτική παραχώρηση περιουσιακών στοιχείων από τους Δήμους και η εκμετάλλευση αυτών από το Ελληνικό Δημόσιο σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Υπουργείου, βρίσκει αντίθετη την Τοπική Αυτοδιοίκηση τόνισε δήμαρχος Σιντικής. Παρέπεμψε στα ψηφίσματα που έχουν εκδώσει τόσο η ΚΕΔΕ όσο και ΣΔΙΠΕ (Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδος με 73 Δήμους-μέλη σε όλη την Ελλάδα). «Σ.Θ.» nnn

Επάνοδος στα μονοψήφια νούμερα Τρείς νέες μολύνσεις ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για την ΠΕ Σερρών στην Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου. Ετσι συνεχίστηκε η καταγραφή μονοψηφίων μολύνσεων μέσαστο Φεβρουάριο με εξαίρεση την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου όπου είχαμε 12 κρούσματα. «Σ.Θ» nnn

Μικρές αλλά ουσιαστικές παρεμβάσεις στο Δήμο Ηράκλειας Τα μηχανήματα του Δήμου Ηράκλειας πραγματοποιούν εργασίες στο Λιμανάκι του Λιθοτόπου προκειμένου να ευπρεπίσουν τον χώρο που παρουσίαζε αλγιεινή εικόνα λόγω της πυκνής βλάστησης. Επίσης υπήρξε παρέμβαση σε ανεξέλεγκτο χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων στο Λιβαδοχώρι. «Σ.Θ.»

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.02.2021

Περίεργο περιστατικό στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Κοσμά Αλεξανδρίδη

Το πρωί της Πέμπτης 25 Φεβρουαρίου και μεταξύ 11.30-12.00 έλαβε χώρα ένα περίεργο περιστατικό στην οδό Βενιζέλου. Μία συμπλοκή μεταξύ νέων στο πάρκο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Κοσμά Αλεξανδρίδη. Μία κοπέλα διαμαρτυρήθηκε ότι κάποιος νέος την «έφτυσε». Στο ποδόσφαιρο το φτύσιμο τιμωρείται με κόκκινη κάρτα. Εν μέσω πανδημίας δεν ξέρουμε πως πρέπει να χαρακτηρίσουμε την πράξη αυτή. Πάντως αυτό που διακρίνουμε είναι ότι σχεδόν σε όλη την οδό Βενιζέλου, κοντά σε καφέ όπου υπάρχουν παρκάκια πολλοί συνδημότες μας κάνουν στάσεις πίνοντας τον καφέ τους. Αν συμβεί, κάτι που όλοι απεύχονται μετά όλοι θα ψάχνουν υπεύθυνους (σε σχέση με την πανδημία). Τα όργανα της τάξης έχουν τον λόγο. Δ.Ν.

Τέλος στις αποσπάσεις μέσω αυτοδιοίκησης Φωτιά στα δημοτικά συμβούλια βάζει ο νέος εκλογικός Νόμος για την τοπική αυτοδιοίκηση, ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί εντός των ημερών.

βουλος - ένας δάσκαλος, αστυνομικός, πυροσβέστης κλπ., που έχει οργανική θέση στη Πελοπόννησο, στην Αθήνα, σε κάποιο νησί ή αλλού αυτομάτως επέστρεφε στον τόπο καταγωγής του, στις Σέρρες με… απόσπαση.

Βάζει μαχαίρι στις αποσπάσεις αιρετών και ειδικά για τους δημοτικούς συμβούλους τις επιτρέπει μόνο εάν οριστεί κάποιος αντιδήμαρχος.

Αυτά στο εξής κομμένα. Να δούμε αν το νομοσχέδιο αυτό θα περάσει ή προσκρούσει στον συνδικαλισμό και τις συντεχνιακές λογικές που επικράτησαν μετά την μεταπολίτευση, προς όφελος,, κατά βάση, της βόλεψης του καθενός.

Μέχρι τώρα αν κάποιος εκλέγονταν για παράδειγμα δημοτικός ή τοπικός σύμ-

Δ.Ν.

Profile for sertharros

26_02_2021  

26_02_2021  

Advertisement