__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ Ιδιοκτήτης - Εκδότης: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

ΈΤΟΣ 51ο | ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 14.952 | ΠΕΜΠΤΗ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021 | ΤΙΜΗ 0,50 ευρώ

Πώς "μοιράζονται" τα 26,1 δισ. ευρώ του νέου ΕΣΠΑ - Τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ) καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 -με συνολικό προϋπολογισμό επενδύσεων ύψους 8,1 δισ. ευρώ

Λευτέρης Αβραμάκης:

«Οι συνταξιούχοι θα πληρώσουν σε πρώτη φάση το κόστος ιδιωτικοποίησης της επικουρικής σύνταξης;»

u

u

5

Το πρώην στρατόπεδο «Κολοκοτρώνη» μετονομάζεται σε Επιχειρηματικό Κέντρο SEREXPO «ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΚΛΑΣ»

Η θεατρική παράσταση «ΑΜΑΛΙΑ» του ΔΗΠΕΘΕ στην Κεντρική Πλατεία Νιγρίτας

u u

8

Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης για λογαριασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει στο ευρωπαϊκό έργο “Περιφερειακά Μοντέλα κυκλικής οικονομίας και βέλτιστες διαθέσιμες τεχνολογίες για βιολογικά ρεύματα – BIOREGIO” u

3

7

Θανάσιμος τραυματισμός 52χρονου στην επ. οδό Κερκίνης – Λιβαδιάς Σερρών u

5

Επίσκεψη του δημάρχου Σερρών Αλ. Χρυσάφη στη λαϊκή αγορά

u

4

3


Σ.Θ. [

ΠΕΜΠΤΗ 22.07.2021

Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής της Μυροφόρου, Αγίας Μαρκέλλης παρθενομάρτυρος Χιοπολίτιδος, Οσίου Μενελάου

[

Ανατολή ήλιου: 06:20 - Δύση ήλιου: 20:43 - Διάρκεια ημέρας: 14 ώρες 23 λεπτά

σαν σήμερα 1920 Μικρασιατική Εκστρατεία Το Θ/Κ “Αβέρωφ” με επιβαίνοντα τον Βασιλέα των Ελλήνων Αλέξανδρο Α΄, περί ώρα 14:15, καταπλέει και αγκυροβολεί στον όρμο της Σμύρνης. 1943 Β’ Π.Π. Στη κατεχόμενη Αθήνα πραγματοποιείται μέγα συλλαλητήριο κατά της απόφασης επέκτασης της βουλγαρικής κατοχής στη Μακεδονία. Πασχάλης Στεφάνου, πρόεδρος Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κρας τεστ η νέα χρονιά για τους εκπαιδευτικούς.

Σελήνη 12.8 ημερών

1960 Η Ιωάννα Κοντώση ισοφαρίζει στην Αθήνα το προπολεμικό πανελλήνιο ρεκόρ των 100 μ. με 12.4, που κατείχε η Δομνίτσα Λανίτου Μιλτιάδης Πανάγος, πρόεδρος σωματείου Δημ. Υπαλλήλων Σερρών Ποτέ δεν λείπουν τα προβλήματα στο χώρο.

1962 Κακή αρχή για το Πρόγραμμα Μάρινερ: το Μάρινερ 1 καταστρέφεται 293 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευσή του. 1963 Υπογράφονται στην Ιαπωνία τα συμβόλαια για την ναυπήγηση δύο γιγαντιαίων πετρελαιοφόρων μεταξύ εκπροσώπου του Αριστοτέλη Ωνάση και της ιαπωνικής εταιρίας Ισικαβατζίμα

ΦΩΤΟγραφήματα

Φωτογραφία ρετρό 1986: Από έναν επεισοδιακό αγώνα

2

5 Μαΐου 1986: Ο Αναστάσιος Μωραΐτης (δεύτερος από τα δεξιά) αρχηγός της Αναγέννησης Νέου Πετριτσίου και ο Νίκος Στεργάδης (δεύτερος) από τα αριστερά, αρχηγός του Μεγάλου Αλεξάνδρου Βαλτερού με το διαιτητικό τρίο (Ιωαννίδης, Μπέλλας, Καμάρης) πριν ξεκινήσει ο αγώνας μπαράζ ανόδου μεταξύ των δύο ομάδων στο Εθνικό Στάδιο Σερρών. Το παιχνίδι διεκόπη στο 66 ενώ το σκορ ήταν 0-1 υπέρ του Πετριτσίου ύστερα από την αποβολή και πέμπτου ποδοσφαιριστή του Βαλτερού. «Σ.Θ.»

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ

Εκδότης – Ιδιοκτήτης: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ Διευθυντής: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑMΠΑΤΖΗΣ ΑρχισυνταξΙα: Αλέξανδρος Αραμπατζής ΣυντΑκτες: Βούλα Αγκαθά, Δημήτρης Νάτσιος ΑρθρογρΑφοι - ΣχολιογρΑφοι: Αθανάσιος Παπανδρόπουλος, Δημήτριος Αραμπατζής, Αθανάσιος Αραμπατζής, Αλέξανδρος Αραμπατζής, Κων/νος Τσαρτσάρης, Χρυσάνθη Ιακώβου, Ελευθερία Ξενοδόχου, Χρήστος Κατσαρός ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ - σελιδοποιηση: Δέσποινα Αρναούτογλου ΕΚΤΥΠΩΣΗ: Νίκος Καραγκιόζης ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ: Κατερίνα Σταυρακίδου ΓΡΑΦΕΙΑ: Βενιζέλου 177 – Σέρρες Τ.Κ. 62 131 ΤΗΛ.: 23210 - 46380 FAX: 23210 - 45200

e-mail: sertharros@yahοo.gr www.sertharros.gr

ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΑ: ΤΗΛ. 23210 - 46380 ΕΤΗΣΙΟΙ ΟΡΟΙ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ Υπουργείων 500 €+ Φ.Π.Α. Τραπεζών 500 €+ Φ.Π.Α. Εταιριών Ν.Π.Ι.Δ. & Ν.Π.Δ.Δ. 500 €+ Φ.Π.Α. Δήμων 500 €+ Φ.Π.Α. Συλλόγων, Σωματείων 200 €+ Φ.Π.Α.

Την σημερινή ημέρα, φίλε Κριέ, με το Τετράγωνο Ήλιου-Ουρανού, ξεχνάς την λογική και γίνεσαι μάλλον νευρικός και απότομος στα λόγια σου, όπως και απρόσεκτος στις μετακινήσεις σου! Έρχονται παρεξηγήσεις και καθυστερήσεις, με κάποια επικοινωνιακά λάθη που θα κάνεις και θα πλήξεις την καλή κοινωνική σου εικόνα, γεγονός που θα αποτρέψει τους άλλους, να συναναστραφούν μαζί σου. Οφείλεις λοιπόν, να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός στην συμπεριφορά σου!

Σήμερα αγαπητέ Ταύρε, οφείλεις να προσέξεις τις μετακινήσεις σου με το Τετράγωνο Ήλιου-Ουρανού! Οπουδήποτε κι αν έχεις σκοπό να πας, φρόντισε να είσαι απόλυτα οργανωμένος! Αναποδιές, ατυχίες και λάθη, μπορεί να προκαλέσουν καθυστερήσεις, προβλήματα και αναβολές, σε οποιαδήποτε μετακίνηση σου! Επίσης, σε κάποιες κοινωνικές σου συναναστροφές, ίσως κάποιοι “ψάχνονται” για καυγά, αλλά εσύ οφείλεις να συγκρατηθείς!

Φίλε Δίδυμε, με το Τετράγωνο Ήλιου-Ουρανού, καλό θα ήταν να κάνεις υπομονή και να συγκρατηθείς, διαφορετικά θα βγάλεις μία συμπεριφορά που δεν θες και δεν σε αντιπροσωπεύει και επιπλέον σε εκθέτει! Μείνε ήρεμος λοιπόν, διότι θα υπάρξουν ρήξεις σημαντικές στις διαπροσωπικές σχέσεις. Αυτό που οφείλεις να κάνεις σήμερα, για το καλό σου, είναι να μην είσαι τόσο καχύποπτος με τους ανθρώπους και να μην δίνεις περισσότερη αξία, από όσο πρέπει σε κάποια πράγματα!

Αγαπητέ Καρκίνε, με το Τετράγωνο Ήλιου-Ουρανού, η οξύθυμη συμπεριφορά σου, αλλά και η τάση σου να συμπεριφέρεσαι υπερβολικά σήμερα, θα προκαλέσει αντιδράσεις από τους γύρω σου, οι οποίοι επίσης βρίσκονται σε ένταση, λόγω της όψης! Είναι κρίμα λόγω νευρικότητας και παρορμητισμού, να προκληθούν ρήξεις σε σημαντικές διαπροσωπικές σου σχέσεις, γι’αυτό κάνε υπομονή, έστω την σημερινή ημέρα!

Φίλε Λέοντα, με το σημερινό Τετράγωνο Ήλιου-Ουρανού, θα τύχουν και κάποιες απρόσμενες υποχρεώσεις που πρέπει να διευθετήσεις άμεσα! Μπορεί ο χρόνος να είναι ελάχιστος, μην ξεχνάς όμως, πως όποιος βιάζεται, σκοντάφτει, γι’αυτό προσοχή! Η αλήθεια είναι πως έχεις αρκετό άγχος, νευρικότητα και δεν ξέρεις πώς να προλάβεις όλες σου τις εκκρεμότητες και πιθανόν να χάσεις την μπάλα!

Αγαπητέ Παρθένε, το Τετράγωνο Ήλιου-Ουρανού σε προειδοποιεί να αλλάξεις συμπεριφορά! Η έπαρση, αλλά και η παρορμητικότητα σου, θα πλήξει την καλή φήμη σου, θα κλονίσει τις κοινωνικές σου σχέσεις και θα χαλάσει τελικά, την προσπάθεια σου να περάσεις όμορφα και διασκεδαστικά! Μπορεί να είσαι ιδιαίτερα δημιουργικός και λαμπερός αυτές τις μέρες, αλλά είσαι αρκετά βιαστικός στον τρόπο που συμπεριφέρεσαι!

Φίλε Ζυγέ, σήμερα με το Τετράγωνο Ήλιου-Ουρανού, εντάσεις και καυγάδες, θα επιβαρύνουν το κλίμα μέσα στο σπίτι και δυστυχώς οι οικογενειακές σχέσεις βάλλονται. Η αιτία είναι κυρίως η προκλητικότητα και η απαιτητικότητα σου. Οφείλεις λοιπόν να παραμείνεις συγκρατημένος, αλλά και ώριμος στην συμπεριφορά σου! Προσοχή επίσης, στις οικιακές συσκευές, όσον αφορά την χρήση τους, διότι αναμένονται ζημιές και βλάβες!

Φίλε Σκορπιέ, οφείλεις σήμερα να αποφύγεις κουτσομπολιά με το Τετράγωνο Ήλιου- Ουρανού, αφού κάποιες αποκαλύψεις, λόγω λαθών ή απροσεξίας, θα εκθέσουν εσένα και ίσως χρειαστεί να απολογηθείς και να έρθεις σε δύσκολη θέση! Εντάσεις, επίσης θα υπάρξουν σε κοινωνικές σχέσεις και σχέσεις με αδέρφια ή γείτονες! Πρόσεχε τα μηνύματα που στέλνεις και σε ποιον! Επίσης, φρόντισε να είσαι συνεπείς στα ραντεβού σου και προσεκτικός στις μετακινήσεις σου!

Αγαπητέ Τοξότη, με το σημερινό Τετράγωνο Ήλιου- Ουρανού, προστάτεψε τα υλικά αγαθά σου από βλάβες, κλοπές ή λάθος χειρισμούς από μέρους σου! Σήμερα θα νιώσεις ότι απειλούνται τα κεκτημένα σου και ίσως αισθανθείς ανασφάλεια και ανησυχία, όσον αφορά την σταθερότητα και τις γερές βάσεις που θεωρούσες πως είχες, σε σημαντικές διαπροσωπικές σχέσεις αλλά και σπουδαίους τομείς της ζωής σου!

Αγαπητέ Αιγόκερε, με το σημερινό Τετράγωνο ΉλιουΟυρανού οφείλεις να δείξεις προσοχή και ψυχραιμία σε εντάσεις, τεταμένο κλίμα, τσακωμούς, καυγάδες, ρήξεις και λάθος παρορμητικά λόγια ή λάθη σε μετακινήσεις! Πρέπει να είσαι ήρεμος και συγκρατημένος επίσης και απέναντι σε εκνευριστικές ή προκλητικές συμπεριφορές από τους άλλους και θα δεις ότι ο κερδισμένος θα είσαι εσύ! Είσαι αρκετά σοφός και λογικός, για να καταφέρεις!

Εσωτερική αναστάτωση και νεύρα, χαρακτηρίζουν την μέρα σου αγαπητέ Υδροχόε, λόγω του Τετραγώνου Ήλιου-Ουρανού! Προσπάθησε να μην είσαι αυτοκαταστροφικός και να μην τα βάζεις με τον εαυτό σου όλη την ώρα! Ωστόσο, μην εμπιστεύεσαι την διαίσθηση σου και το ένστικτο σου, γιατί μάλλον σου δίνουν λάθος συμβουλές και σε οδηγούν σε λάθη! Παρόλο που βάλλεται η διάθεση σου, μία σημερινή αποκάλυψη θα σε βοηθήσει πολύ για τις μελλοντικές σου κινήσεις.

Αγαπητέ Ιχθύ, με το σημερινό Τετράγωνο Ήλιου- Ουρανού, μην χρησιμοποιείς ως σάκο του μποξ έναν καλό φίλο σου και μην είσαι προκλητικός με τα λόγια σου, διότι η υπομονή του άλλου θα εξαντληθεί! Γενικά, μην διεκδικείς σήμερα στόχους και όνειρα με ένταση, γιατί είσαι επιρρεπής σε λάθη, που πιθανόν να σε γυρίσουν πάλι στο μηδέν και να χρειαστεί να αρχίσεις τις προσπάθειες από την αρχή! Ήρθε η ώρα να κατευνάσεις τα πνεύματα στο φιλικό σου περιβάλλον!


CMYK

CMYK

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΠΕΜΠΤΗ 22.07.2021Πώς "μοιράζονται" τα 26,1 δισ. ευρώ του νέου ΕΣΠΑ - Τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ) καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 -με συνολικό προϋπολογισμό επενδύσεων ύψους 8,1 δισ. ευρώ

Τ

α Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ) καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, με συνολικό προϋπολογισμό επενδύσεων ύψους 8,1 δισεκ. ευρώ (από 5,9 δισεκ. στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο), σύμφωνα με το τελικό σχέδιο που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα στην Κομισιόν το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Το νέο ΕΣΠΑ έχει συνολικό προϋπολογισμό 26,1 δισεκ. ευρώ, από τα οποία, τα 20,9 δισεκ. είναι η ενωσιακή συμμετοχή και τα 5,3 δισεκ. η εθνική συνεισφορά. Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων διακριτά προγράμματα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό με ενισχυμένους πόρους, για την πολιτική προστασία, τη δίκαιη μετάβαση (αφορά τις λιγνιτικές περιοχές), το πρόγραμμα Περιβάλλον, Κλιματική Αλλαγή και Ενέργεια καθώς και νέο Πρόγραμμα για την Ανταγωνιστικότητα με δράσεις ενίσχυσης των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, εκτός από τα 13 ΠΕΠ, σημαντικές επενδύσεις με κοινοτική χρηματοδότηση προβλέπονται στα τομεακά προγράμματα, ως εξής: ADVERTISING Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή: 4,1 δισεκ. Ανταγωνιστικότητα: 3,8 δισεκ. Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή: 3,6 δισεκ. Μεταφορές: 2,2 δισεκ. Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση: 1,6 δισεκ. Ψηφιακός Μετασχηματισμός: 943 εκατ. Πολιτική Προστασία: 714 εκατ. Αλιεία, Υδατοκαλλιέργεια και Θάλασσα: 455 εκατ. Στους επιμέρους στόχους του ΕΣΠΑ περιλαμβάνονται με-

ταξύ άλλων τα εξής: - Ενίσχυση της επιχειρηματικής καινοτομίας με την παροχή κινήτρων για αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων και νέων ιδεών από υφιστάμενες και νεοφυείς επιχειρήσεις. - Επένδυση στο τουριστικό οικοσύστημα - Ενίσχυση παραγωγικών επενδύσεων με έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό (Industry 4.0) και σε φιλικές προς το περιβάλλον διαδικασίες και προϊόντα - Ενίσχυση της συνδεσιμότητας με ευρυζωνική πρόσβαση υψηλών ταχυτήτων - Προσαρμογή δεξιοτήτων ανθρώπινου δυναμικού - Προώθηση της αυτονομίας με χρήση των ΑΠΕ για αυτοπαραγωγή και συστημάτων αποθήκευσης - Μετάβαση των νησιών σε καθαρές μορφές ενέργειας - Αντιμετώπιση κινδύνων και καταστροφών, προστασία του περιβάλλλοντος - Επεξεργασία αποβλήτων, ενημέρωση των πολιτών για τη διαλογή στην πηγή, για την ανακύκλωση, για την κυκλική οικονομία και τον περιορισμό της χρήσης πλαστικών - Εξοικονόμηση, επανάχρηση νερού - Ολοκλήρωση/αναβάθμιση υποδομών οδικών μεταφορών στην ηπειρωτική και νησιωτική χώρα - Σιδηροδρομικές μεταφορές: ηλεκτροκίνηση, αναβάθμιση του υφιστάμενου δικτύου και διασυνοριακών συνδέσεων - Θαλάσσιες μεταφορές: Εξασφάλιση σταθερών, διαρκών και αξιόπιστων συνδέσεων για τις άγονες γραμμές, χρήση καθαρών καυσίμων - Επενδύσεις σε συστήματα διαχείρισης ασφάλειας στην

εναέρια κυκλοφορία - Αύξηση της απασχόλησης του ανθρώπινου δυναμικού και βελτίωση της απασχολησιμότητας, παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην αγορά εργασίας με έμφαση σε ανέργους, ΑμεΑ κ.ά. - Βελτίωση των επιδόσεων των μαθητών και της ποιότητας των προγραμμάτων σπουδών, αύξηση της συμμετοχής των

ενηλίκων στη μαθησιακή διαδικασία - Μείωση της παιδικής φτώχειας, μετάβαση από την ιδρυματική φροντίδα στη φροντίδα σε επίπεδο κοινότητας, κοινωνική ένταξη για περιθωριοποιημένους πολίτες - Υγειονομική Κάλυψη: έμφαση στην πρόληψη, την ψυχική υγεία και την μακροχρόνια

φροντίδα - Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στις αγροτικές περιοχές με έμφαση σε ορεινές, νησιωτικές και παράκτιες περιοχές. Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΑΝ το Σεπτέμβριο προβλέπεται να ολοκληρωθεί η διαβούλευση με την ΕΕ και τον Οκτώβριο θα ακολουθήσει η επίσημη υποβολή των προγραμμάτων.

Το πρώην στρατόπεδο «Κολοκοτρώνη» μετονομάζεται σε Επιχειρηματικό Κέντρο SEREXPO «ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΚΛΑΣ»

Τ

ο Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Σερρών αποφάσισε ομόφωνα σε Έκτακτη Συνεδρίαση τη μετονομασία του πρώην Στρατοπέδου Κολοκοτρώνη σε Επιχειρηματικό Κέντρο SEREXPO «ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΚΛΑΣ», ως ελάχιστο φόρο τιμής και αναγνώρισης στο πρόσωπό του για τον πολυετή του αγώνα που έθεσε τις βάσεις για την υλοποίηση

ΙΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΑΞΟΝΙΚΟΣ & ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΣ

ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Τ. ΟΡΔΟΥΔΗΣ - Γ. ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΟΣ Ιατροί Ακτινοδιαγνώστες

CMYK

του οράματός του, τη δημιουργία ενός Επιχειρηματικού Κέντρου που θα λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης του Νομού μας. CMYK
ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΠΕΜΠΤΗ 22.07.2021

Επίσκεψη του δημάρχου Σερρών Αλ. Χρυσάφη στη λαϊκή αγορά «Μία ευχάριστη και εποικοδομητική βόλτα, σήμερα το πρωί στην πολύχρωμη και «ζωντανή» λαϊκή αγορά των Σερρών. Ακούσαμε τους επαγγελματίες και τους εμπόρους, μιλήσαμε με τους καταναλωτές, χαρήκαμε την επικοινωνία και την επαφή με τον κόσμο κρατώντας πάντοτε τις αποστάσεις ασφαλείας. Επαφή, που είχε λείψει σε όλους στη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων και αποτελεί για μας πολύτιμο οξυγόνο. Ως Δημοτική Αρχή στηρίξαμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους παραγωγούς και εμπόρους των λαϊκών αγορών διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία αυτού του σημαντικού πυρήνα εμπορίου».

Παιδικοί σταθμοί: Ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων θα ολοκληρωθεί στις 3 Αυγούστου

Ξ

εκίνησε τη Δευτέρα (19/07/2021) η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων για τους παιδικούς σταθμούς. Οι αιτήσεις για τη φιλοξενία παιδιών στους παιδικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ, για το σχολικό έτος 2021-2022 θα υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 3 Αυγούστου. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.) Α.Ε, ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 279 εκατομμύρια ευρώ και προέρχεται εξ ολοκλήρου από εθνικούς πόρους. Η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται μέσω της ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. (www. eetaa.gr – paidikoi.eetaa.gr),

με την χρήση των κωδικών του Taxisnet της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Τα κριτήρια επιλογής Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι εργαζόμενες/ οι (μισθωτές/ οι ή αυτοαπασχολούμενες/ οι) και οι άνεργες/ οι. Κριτήρια επιλογής είναι η οικογενειακή, οικονομική κατάσταση (οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2020) και η κατάσταση απασχόλησης. Εξαιρούνται των ανωτέρω περιορισμών (ύψος οικογενειακού εισοδήματος και οικογενειακής κατάστασης) τα προς φιλοξενία παιδιά/ άτομα με αναπηρία. Οι ενδιαφερόμενες/ οι εφόσον επιλεγούν με σειρά μοριο-

δότησης, λαμβάνουν voucher προκειμένου οι ίδιοι να επιλέξουν τον φορέα που επιθυμούν να φιλοξενηθεί το τέκνο τους.

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται από τα αντίστοιχα Γραφεία της Ε.Ε.Τ.Α.Α. (Αθήνα: 213-1320600 &

210-5214600, Λάρισα: 2410579620, Θεσσαλονίκη: 2310544714).


CMYK

CMYK

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΠΕΜΠΤΗ 22.07.2021Λευτέρης Αβραμάκης:

«Οι συνταξιούχοι θα πληρώσουν σε πρώτη φάση το κόστος ιδιωτικοποίησης της επικουρικής σύνταξης;»

Μ

ε αφορμή τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι το κόστος μετάβασης στο νέο ιδιωτικοποιημένο επικουρικό σύστημα ασφάλισης θα καλυφθεί από το «κοινωνικό μέρισμα» που θεσπίστηκε για να αντικαταστήσει την 13η σύνταξη που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε: «Ο εμπαιγμός των συνταξιούχων και των φορολογούμενων από την κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζεται. Σε μια απέλπιδα προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας να μην ναυαγήσει εν τη γενέσει του ο νεοφιλελεύθερος σχεδιασμός ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης λόγω του υψηλού (περίπου 70 δις €) κόστους μετάβασης, φέρεται να προκρίνει την χρηματοδότηση της μετάβασης από το «κοινωνικό μέρισμα», προκειμένου με αυτό τον τρόπο να καμφθούν οι αντιρρήσεις της ΕΕ που διαβλέπουν σημαντικό έλλειμα και διόγκωση του δημοσίου χρέους από αυτή και μόνο την πολιτική. Υπενθυμίζεται ότι το κοινω-

νικό μέρισμα συνίσταται στην απόδοση πόρων ύψους 0,5% του ΑΕΠ (περίπου 800 – 900 εκατ €) για τη χρηματοδότηση πολιτικών πρόνοιας, κοινωνικής αλληλεγγύης και υγείας. Η κυβέρνηση της ΝΔ κατά τη θέσπιση του «κοινωνικού μερίσματος» το οποίο κατήργησε τη 13η σύνταξη που θέσπισε και απέδωσε στους συνταξιούχους η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, υποσχέθηκε ότι αυτό το «κοινωνικό μέρισμα» θα το εισπράττουν κάθε χρόνο οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Κοινώς, όπως δήλωσε και η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η κυβέρνηση της ΝΔ φέρεται να έχει αποφασίσει την απόδοση της 13ης σύνταξης στα golden boys του νέου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες που θα διαχειρίζονται τις εισφορές των ασφαλισμένων. Το κόστος μετάβασης μάλιστα θα βαρύνει περισσότερο τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους δικαιούχους εγγυημένου εισοδήματος, δηλαδή τις πιο ευάλωτες οικονομικά ομάδες πληθυσμού. Καθώς όμως είναι σαφές ότι και στο πιο ευνοϊκό για το κυβερνητικό αφήγημα σενάριο, ούτε

αυτοί οι πόροι επαρκούν για να καλύψουν το τεράστιο κόστος μετάβασης ιδίως μετά το 2030, θα χρειαστούν επιπλέον μεταβιβάσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό για να καλυφθούν τα ελλείμματα των ιδεολογικών νεοφιλελεύθερων εμμονών της ΝΔ και του Υπουργείου Εργασίας. Δηλαδή πέρα από τους αδύναμους οικονομικά που θα χάσουν «το κοινωνικό μέρισμα» άμεσα, το κόστος μετάβασης θα πληρώσουν στο σύνολό τους οι φορολογούμενοι. Για πολλοστή φορά καλού-

Παρατείνεται για 4 μήνες η ισχύς των Δελτίων Εκπαίδευσης Εξέτασης υποψήφιων οδηγών

με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και την κυβέρνηση συνολικά να δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις στον ελληνικό λαό. Ποιοι και πώς θα πληρώσουν το κόστος μετάβασης για την εφαρμογή του νεοφιλελεύθερου σχεδίου τους να ιδιωτικοποιήσουν την επικουρική ασφάλιση. Γίνεται πλέον σαφές σε όλους ότι αυτό το σχέδιο, εάν τελικά εφαρμοστεί, τους μόνους που θα ωφελήσει είναι τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες

που θα αποκτήσουν πρόσβαση σε κεφάλαια των ασφαλισμένων χωρίς μάλιστα να αναλάβουν κανέναν από τους υπαρκτούς κινδύνους και τα στελέχη της αγοράς που θα αναλάβουν το νέο Ταμείο με τις γνωστές κομματικές διαδικασίες της ΝΔ. Όλοι οι υπόλοιποι θα κληθούμε να πληρώσουμε το κόστος μετάβασης αλλά και να καλύψουμε τις εισφορές των εργαζομένων που θα ενταχθούν στο νέο σύστημα στην πολύ πιθανή περίπτωση που οι «επενδύσεις τους» αποτύχουν».

Θανάσιμος τραυματισμός 52χρονου

Π

αρατείνεται για τέσσερις μήνες η ισχύς των εκδοθέντων από την 1η Ιανουαρίου 2017 και έκτοτε Δελτίων Εκπαίδευσης Εξέτασης (ΔΕΕ) των υποψήφιων οδηγών, λόγω των δυσχερειών που έχουν επιφέρει στη σχετική διαδικασία τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας COVID-19, με εγκύκλιο που υπέγραψε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης. Ειδικότερα, παρατείνεται για τέσσερις μήνες η ισχύς των ΔΕΕ με ημερομηνία λήξης (τριετίας) εντός του χρονικού διαστήματος από την 1η Ιουλίου 2021 έως CMYK

και την 30ή Σεπτεμβρίου 2021. Η εγκύκλιος καλύπτει και τα ΔΕΕ, των οποίων, μετά τις προηγούμενες παρατάσεις, η κα-

ταληκτική ημερομηνία ισχύος τους βρίσκεται εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος.

Σ

το 3ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Κερκίνης – Λιβαδιάς Σερρών, το Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο που οδηγούσε 56χρονος ημεδαπός, συγκρούστηκε με τη δίκυκλη μοτοσικλέτα που οδηγούσε 52χρονος ημεδαπός, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του 52χρονου οδηγού της μοτοσικλέτας και τον τραυματισμό του 56χρονου οδηγού του οχήματος. Προανάκριση για τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Ποροΐων. CMYK
η Ρουμπρίκα

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 22.07.2021

Γράφει ο Δημ. Αλ. Αραμπατζής

 ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ! Πέμπτη σήμερα, 22 Ιουλίου 2021, Μνήμη Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής της Μυροφόρου, Αγίας Μαρκέλλης παρθενομάρτυρος Χιοπολίτιδος, Οσίου Μενελάου. Χρόνια πολλά, χριστιανά, ειρηνικά, ανώδυνα και ανεπαίσχυντα στις εορτάζουσες και εορτάζοντες. ***

Παγωτό cheesecake

Σκεπάστε το σκεύος με διάφανη μεμβράνη και τοποθετήστε το στο πιό κρύο σημείο του ψυγείου. Αφήστε το να σταθεί τουλάχιστον 3 ώρες (έως 12). Βάλτε σε λειτουργία την παγωτομηχανή και αφήστε την να δουλέψει άδεια 2-3 λεπτά. Ρίξτε μέσα το μίγμα του παγωτού και περιμένετε μέχρι να σταματήσει η μηχανή από μόνη της. Μεταφέρετε το παγωτό σε ένα σκεύος γυάλινο ή μεταλλικό, με καπάκι που κλείνει καλά, σκεπάστε την επιφάνεια του με ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί, κλείστε το καπάκι και τοποθετήστε το στην κατάψυξη. Τρίψτε μερικά μπισκότα τύπου digestive και καβουρντίστε τα μέσα σε αντικολλητικό τηγάνι, μέχρι να γίνουν τραγανά. Την συνταγή για να φτιάξετε την σως αλμυρής καραμέλας θα την βρείτε αναλυτικά στην ανάρτηση για την τούρτα Αρμονία καραμέλας (εδώ); επειδή η ποσότητα είναι αρκετή μπορείτε να φτιάξετε την μισή. Μπορείτε πάντως να την διατηρήσετε στο ψυγείο για αρκετές ημέρες. Σερβίρετε το παγωτό cheesecake, αφού το αφήσετε πρώτα για μισή ωρίτσα στην συντήρηση, ώστε να μαλακώσει, με τα τραγανά ψίχουλα του μπισκότου και αρκετή σως αλμυρής καραμέλας. ***

Πώς να φτιάξεις σπιτικό παγωτό βανίλια!

Το καλοκαίρι ξεκίνησε δυναμικά με αρκετή ζέστη, ο κάδος της παγωτομηχανής περιμένει υπομονετικά ήδη εδώ και μέρες στην κατάψυξη και το πρώτο παγωτό για φέτος είναι γεγονός. Φτιάχνουμε, λοιπόν, πραγματικό παγωτό και όχι σεμιφρέντο, μόνο με φρέσκα υλικά, επειδή αξίζει να παιδευτούμε λίγο περισσότερο γιά να απολαύσουμε την πραγματική γεύση και αίσθηση του παγωτού. Η συνταγή προέκυψε με δικές μου αλλαγές από μία αρχική του διάσημου ιταλού gelatiere, Γκουίντο Μαρτινέτι. Για να απογειώσετε την πλούσια γεύση του παγωτού cheesecake, σερβίρετέ το με μπισκότα digestive και σως αλμυρής καραμέλας

Παγωτό cheesecake Δόση: περίπου 750 ml Βαθμός δυσκολίας συνταγής: μέτρια δύσκολη Υλικά - 300 γρ γάλα φρέσκο πλήρες, - 30 γρ αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη, - 30 γρ δεξτρόζη (γλυκόζη), - 120 γρ ζάχαρη κρυσταλλική, - 2 κρόκους αυγών, - 1 πρέζα αλάτι, - 1 γρ ξύσμα απο φλούδα ακέρωτου λεμονιού, - 1 κ. του καφέ φυσικό εκχύλισμα βανίλιας, - 250 γρ κρεμώδες τυρί τύπου Philadelphia.

Για το σερβίρισμα - μπισκότα τύπου digestive, - σως αλμυρής καραμέλας

Προετοιμασία Βάλτε μέσα σε ένα κατσαρολάκι το γάλα, το γάλα σε σκόνη, το αλάτι, την δεξτρόζη και την μισή ποσότητα ζάχαρης και βάλτε το στην φωτιά. Αναμείξτε μέχρι να διαλυθούν όλα τα υλικά, αλλά μην το αφήσετε να βράσει. Παράλληλα χτυπήστε τους κρόκους των αυγών με την υπόλοιπη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν. Χωρίς να σταματήσετε το χτύπημα, προσθέστε το ζεστό γάλα, αφήνοντας το να ρέει σαν κλωστή. Μεταφέρετε το μίγμα στο κατσαρολάκι και τοποθετήστε το σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύετε συνεχώς, μέχρι η θερμοκρασία να φτάσει στους 85°C. Αν δεν διαθέτετε θερμόμετρο, θα περιμένετε η κρέμα να πυκνώσει τόσο, ώστε να στέκεται στην ράχη του κουταλιού. Κατεβάστε το κατσαρολάκι από την φωτιά και προσθέστε το ξύσμα του λεμονιού, το εκχύλισμα βανίλιας και το τυρί κρέμα, το οποίο θα έχετε δουλέψει προηγουμένως με ένα πηρούνι. Αναμείξτε πολύ καλά μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές. Κρυώστε την κρέμα γρήγορα, μεταγγίζοντας στην σε ένα σκεύος, το οποίο θα τοποθετήσετε μέσα σε μεγαλύτερο, όπου θα έχετε βάλει κρύο νερό και παγάκια. Αναμιγνύετε συνεχώς μέχρι να χλιαρύνει, και αν χρειάζεται αλλάζετε το νερό μόλις ζεσταθεί πολύ.

Με τις τόσο υψηλές θερμοκρασίες όλοι θέλουμε να φάμε κάτι που θα μας δροσίσει. Τι καλύτερο λοιπόν από ένα απογευματινό παγωτό στο μπαλκόνι; Το σκηνικό γίνεται ακόμη καλύτερο όταν το παγωτό είναι χειροποίητο ακολουθώντας την παρακάτω συνταγή. Το παγωτό είναι ένα γλυκό που ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους. Μπορείς να το συνδυάσεις και με άλλα γλυκά όπως ρεβανί ή σοκολατόπιτα για έξτρα απόλαυση. Επίσης μπορείς να φτιάξεις διάφορες δροσιστικές γεύσεις, ακόμη και κάποια αυτοσχέδια. Συνταγή για σπιτικό παγωτό βανίλια! Υλικά που θα χρειαστείς: - 7-8 φλιτζάνια τσαγιού γάλα - 1 ποτήρι ζάχαρη - 3 κουταλιές κορν-φλάουρ - άρωμα βανίλιας - 3 αυγά

Εκτέλεση: Βάζουμε το περισσότερο γάλα και την περισσότερη ζάχαρη σε κατσαρόλα να βράσουν. Σε μια δεύτερη κατσαρόλα, βάζουμε το υπόλοιπο γάλα, την υπόλοιπη ζάχαρη, το κορν-φλάουρ και τη βανίλια. Τα ανακατεύουμε καλά, δουλεύοντας με το σύρμα. Προσθέτουμε τα αυγά, δουλεύουμε με το σύρμα ώστε να ενωθούν καλά, και τα ρίχνουμε στο βραστό γάλα. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και δουλεύουμε με ξύλινη σπάτουλα, ωσότου δέσει η κρέμα. Βγάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και τη βυθίζουμε σε κρύο νερό. Ανακατεύουμε κάθε τόσο, μέχρι να κρυώσει η κρέμα. Τη ρίχνουμε τότε στη μηχανή του παγωτού και την παγώνουμε. Μετά, βγάζουμε τον έλικα και την καθαρίζουμε από το παγωτό, το χαρτόνι κρατώντας την πάνω από το δοχείο. Δουλεύουμε το παγωτό με σπάτουλα, μέσα στο δοχείο, να ενωθεί καλά και να στρώσει. Το σερβίρουμε είτε αμέσως σε κουταλιές ή αφού το παγώσουμε περισσότερο αν το θέλουμε πιο σκληρό. Για να μην κολλάει το παγωτό στο κουτάλι το βουτάμε κάθε φορά σε κρύο νερό. Αν θέλεις μπορείς να προσθέσεις, πριν πήξει το παγωτό κρέμα σαντιγί, χτυπημένη με λίγη ζάχαρη και βανίλια.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΠΕΜΠΤΗ 22.07.2021Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης για λογαριασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει στο ευρωπαϊκό έργο “Περιφερειακά Μοντέλα κυκλικής οικονομίας και βέλτιστες διαθέσιμες τεχνολογίες για βιολογικά ρεύματα – BIOREGIO”

Τ

ο Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας για λογαριασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει στο έργο «Περιφερειακά μοντέλα κυκλικής οικονομίας και βέλτιστες διαθέσιμες τεχνολογίες για βιολογικά ρεύματα - BIOREGIO», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Διαπεριφερειακής Συνεργασίας Interreg Europe 2014-2020, συνεισφέροντας σημαντικά στην ενίσχυση της ανάπτυξης Κυκλικής Βιοοικονομίας στην ΠΚΜ.

Βιο- και Κυκλική οικονομία - Συμπληρωματικές έννοιες Τόσο η έννοια της βιοοικονομίας, όσο και η έννοια της κυκλικής οικονομίας, είναι γνωστές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την πρώτη να καθοδηγείται από περιβαλλοντικές προκλήσεις και έλλειψη πόρων, και τη δεύτερη να καθοδηγείται από την καινοτομία. Παρά την διαφορετική τους προέλευση, συμπληρώνουν η μία την άλλη, και καθώς η κυκλική οικονομία έχει τεράστιες δυνατότητες, προκύπτουν συνέργειες των δύο εννοιών.

Εικόνα 3: Τα επιτεύγματα BIOREGIO με αριθμούς (Katerina Medkova) Κύριο αποτέλεσμα του έργου είναι ο σχεδιασμός 6 σχεδίων δράσης για την ανάπτυξη εργαλείων πολιτικής με σκοπό την καλύτερη υποστήριξη της Κυκλικής Βιοοικονομίας της κάθε περιφέρειας, και συνεπώς την επίτευξη αλλαγής πολιτικής. Το BIOREGIO πέτυχε 9 αλλαγές πολιτικής, 5 εκ των οποίων σχετίζονται με διαρθρωτικά ταμεία και 4 με περιφερειακές πολιτικές. Η επικοινωνία έχει διαδραματίσει ζωτικό ρόλο, με το BIOREGIO να εμφανίζεται 356 φορές στα ΜΜΕ και να έχει δημιουργήσει 7 βίντεο.: https://www.youtube.com/playlist?list=PLar9YWNRDiueENvBIPGpgXPOphOXnT3Nq Περισσότερες πληροφορίες για την Κυκλική Βιοοικονομία και το έργο BIOREGIO, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.interregeurope.eu/ bioregio/news/news-article/12349/circular-bioeconomy-pathway-to-sustainability/

Περιφερειακά επιτεύγματα για την ενίσχυση της κυκλικής βιοοικονομίας Εικόνα 1: Το έργο BIOREGIO εν συντομία (Katerina Medkova) Το έργο BIOREGIO Το BIOREGIO υποστηρίζει την Κυκλική Βιοοικονομία σε 6 ευρωπαϊκές περιοχές. Καθώς το έργο πλησιάζει στην ολοκλήρωση του, τον Μάιο του 2021 πραγματοποιήθηκε η τελική εκδήλωση διάχυσης/επικοινωνίας των αποτελεσμάτων του έργου. Η σημαντικότητα της εκδήλωσης αποδεικνύεται από την συμπερίληψή της στην agenda της Ευρωπαϊκής Πράσινης Εβδομάδας 2021 (EU Green Week 2021), https://www.eugreenweek.eu/ η οποία είναι αφιερωμένη στη «φιλοδοξία μηδενικής ρύπανσης/ zero pollution ambition». Ένας από τους κύριους ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο κ. Pavel Misiga, επικεφαλής της Μονάδας Κυκλικής Οικονομίας και Βιο-Συστημάτων στη ΓΔ Έρευνας και Καινοτομίας (DG Research and Innovation), ο οποίος μετέφερε την προοπτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την κυκλική βιο-οικονομία. Με την έναρξη του έργου το 2017, το BIOREGIO εστίασε στον καθορισμό του όρου της βιοβασισμένης κυκλικής οικονομίας καθώς υπάρχουν αρκετά συνώνυμα, π.χ. κυκλική βιοοικονομία, βιοκυκλική οικονομία. Η βιοοικονομία και η κυκλική οικονομία μοιράζονται ορισμένους στόχους και αυτές οι έννοιες αλληλεπικαλύπτονται, χωρίς όμως η μία να είναι πλήρως μέρος της άλλης. Επομένως, η Κυκλική Βιοοικονομία μπορεί να ερνηνευτεί ως μια διασταύρωση μεταξύ βιο-οικονομίας και κυκλικής οικονομίας, δηλαδή βιοοικονομίας με ολοκληρωμένες αρχές κυκλικής οικονομίας.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προσχώρησε πρόσφατα στην Πλατφόρμα Βιοοικονομίας BIC (BIC Bioeconomy Platform), με στόχο την προμήθεια βιώσιμων πρώτων υλών βιομάζας και την τροφοδοσία τόσο των υπαρχουσών, όσο και νέων αλυσίδων αξίας. Με τον τρόπο αυτό, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα επεκτείνει τη συνεργασία που αναπτύχθηκε στο BIOREGIO σε περισσότερες από 50 ευρωπαϊκές περιφέρειες που αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις όσον αφορά στην Κυκλική Βιοοικονομία.

Εικόνα 4: Οι αναγνωρισμένες καλές πρακτικές (47 στο σύνολο) και η ανταλλαγή γνώσεων ενέπνευσαν τους εταίρους σε όλες τις περιοχές του έργου (Rouhiainen 2018, modified by Katerina Medkova) Περισσότερες πληροφορίες για περιφερειακά επιτεύγματα για την ενίσχυση της κυκλικής βιο-οικονομίας και το έργο BIOREGIO, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.interregeurope.eu/bioregio/news/news-article/12338/regionalachievements-on-boosting-bio-based-ce/

Κυκλική Βιοοικονομία: Αειφόρος Ανάπτυξη και Προστασία του Περιβάλλοντος

Εικόνα 2: Ορισμός της κυκλικής βιοοικονομίας (Katerina Medkova) Το BIOREGIO εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία να συμμετάσχει στη δημόσια διαβούλευση για την αναθεώρηση της στρατηγικής για την βιοοικονομία της Ευρώπης 2012, η οποία πραγματοποιήθηκε το 2018 και υποστήριξε την ανάγκη ύπαρξης αειφορίας και κυκλικότητας στη βιοοικονομία. Μια ολοκληρωμένη κυκλική οικονομία δεν είναι δυνατή χωρίς τη βιοοικονομία και το αντίστροφο. Η βιοοικονομία δεν είναι πάντα κυκλική από τη φύση, επομένως, υπάρχει ανάγκη σχεδιασμού της βιο-οικονομίας με κυκλικό τρόπο. Το BIOREGIO στοχεύει στην ενίσχυση της ανάπτυξης Κυκλικής Βιοοικονομίας μέσω της αυξημένης εμπειρογνωμοσύνης και βελτιωμένων περιφερειακών πολιτικών. Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στη διαπεριφερειακή συνεργασία και μέσω μεταφοράς γνώσεων, εμπειρογνωμοσύνης και καλών πρακτικών. Ο κύριος στόχος είναι να αναπτυχθούν περιφερειακές πολιτικές, επομένως, να επιτευχθεί μια αλλαγή πολιτικής που σχετίζεται με την Κυκλική Βιοοικονομία.

Η παγκόσμια Κυκλική Βιοοικονομία μπορεί να συνεισφέρει στην εύρεση λύσεων για την κρίση που αντιμετωπίζει η γη σχετικά με το κλίμα, τη φύση και τη ρύπανση, παρέχοντας παράλληλα δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη. Η κοινωνία καταναλώνει φυσικούς πόρους πέρα από τα όρια της γης και, καθώς ο πληθυσμός αναμένεται να αυξηθεί, προβλέπεται ότι η κατανάλωση φυσικών πόρων θα επιταχυνθεί. Επομένως, είναι απαραίτητη η συνετή και βιώσιμη χρήση. Η Κυκλική Βιοοικονομία μπορεί να βοηθήσει στην πορεία προς τη βιωσιμότητα, την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα, προσφέροντας μια πιο δίκαιη και ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη, καθώς συχνά περιλαμβάνει αγροτικές και παράκτιες περιοχές, σε αντίθεση με τη βιομηχανική ανάπτυξη σε αστικές περιοχές. Γενικά, ένα προϊόν βιολογικής προέλευσης είναι πιο αποδοτικό σε άνθρακα, απαιτεί λιγότερη ενέργεια, εξ ορισμού είναι ανανεώσιμο και δημιουργεί λιγότερη ρύπανση σε σύγκριση με το προϊόν με βάση τα ορυκτά. Η Κυκλική Βιοοικονομία, λοιπόν, μπορεί να προσφέρει λύσεις που προετοιμάζουν το δρόμο για μια πιο βιώσιμη και ανθεκτική κυκλική οικονομία. Περισσότερες πληροφορίες για τη συνεισφορά της Κυκλικής Βιοοικονομίας στην αειφόρο ανάπτυξη και στην προστασία του περιβάλλοντος, όπως αναδείχθηκαν μέσα από το έργο BIOREGIO, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στον ακόλουθο σύνδεσμο: https:// www.interregeurope.eu/bioregio/news/news-article/12225/bio-and-circular-economiescomplementary-concepts/
ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

κοινωνία-πολιτισμός

ΠΕΜΠΤΗ 22.07.2021

Η θεατρική παράσταση «ΑΜΑΛΙΑ» του ΔΗΠΕΘΕ στην Κεντρική Πλατεία Νιγρίτας

Ο

Δήμος Βισαλτίας στο πλαίσιο του επετειακού έτους για τα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση του 1821, φιλοξενεί την θεατρική παράσταση «ΑΜΑΛΙΑ» Μια Βαυαρή βασίλισσα στο νεοσύστατο Ελληνικό κράτος, σήμερα Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021 στις 21:15, στην Κεντρική Πλατεία Νιγρίτας, μπροστά στο Δημαρχείο. Πρόκειται για μία παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, με την υποστήριξη της Π.Ε. Σερρών, υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. «ΑΜΑΛΙΑ» Μια Βαυαρή βασίλισσα στο νεοσύστατο Ελληνικό κράτος Η Ελλάδα κάνει τα πρώτα της βήματα σαν ελεύθερο κράτος και η Αμαλία έρχεται στην Αθήνα στις 2 Φεβρουαρίου του 1837 ως η πρώτη βασίλισσα της χώρας, στο πλευρό του βασιλιά

Όθωνα. «Ερωτεύεται», όπως ομολογεί η ίδια στις επιστολές της προς τον πατέρα της, τη νέα της πατρίδα, εργάζεται με πάθος για να υλοποιήσει όσα οραματίζεται ασκώντας άμεση επίδραση στην κοινωνία, τη μόδα αλλά και την πολιτική της εποχής. Μέσα από τα μάτια και τα λόγια της, τα ιστορικά στοιχεία φωτίζονται με διαφορετικό τρόπο προσφέροντάς μας ένα νέο σημείο θέασης της ιστορίας της Ελλάδας, έκκεντρο και συνάμα γοητευτικό. Ένα ταξίδι ιδιαίτερα γοητευτικό στους σκονισμένους δρόμους του Ναυπλίου και της Αθήνας του 1830, με τους γενναίους οπλαρχηγούς, τον κουρασμένο από τον πόλεμο μα περήφανο λαό, τους Φαναριώτες, τις Μεγάλες δυνάμεις να πιέζουν για την απόκτηση της εξουσίας, τους Έλληνες που θέλουν ανεξαρτησία και Σύνταγμα, την ελπίδα προσάρτησης των αλύ-

τρωτων περιοχών, ανάμεσα στα αρχαία μάρμαρα, τα χαμηλά φτωχικά σπιτάκια, τα επιβλητικά νεοκλασικά, τους Βαυαρούς με τους παχυλούς μισθούς, τους ήρωες που ζουν ρακένδυτοι κι εξαθλιωμένοι, τα δάνεια, τις δόσεις, τους εκβιασμούς, τα πολιτικά παιχνίδια. Μια ιστορία που συντίθεται μέσα από τα μάτια ενός κοριτσιού, που γεννήθηκε Δούκισσα στους κήπους του Ραστέντε και η μοίρα την έφερε να γίνει η πρώτη βασίλισσα μιας χώρας ιδανικής ουτοπίας, που γνώρισε μέσα από τους πίνακες του Πουσέν, του Ντελακρουά, του Νταβίντ, τα έργα του Οβίδιου, του Γκαίτε, του Σίλλερ, μα βρέθηκε σε μια πραγματικότητα σκληρή, απόλυτα πολιτική, με δεκάδες αντίρροπες δυνάμεις, κουβαλώντας η ίδια μια σωματική δυσπλασία, την οποία η επιστήμη θα προσδιορίσει τουλάχιστον έναν αιώνα μετά τον θάνατο της. Η Αμαλία επιμένει στην ουτοπία. Με βαθιά πίστη στον Θεό, φτιάχνει κήπους, περίκλειστους παραδείσους το ιδεώδες του Αρκαδισμού, με σπόρους που μαζεύει από όλον τον πλανήτη, χτίζει τα ανάκτορα, την σημερινή Βουλή των Ελλήνων, δημιουργεί ορφανοτροφείο, το ταμείο των ναυτικών, την στολή των Ελληνίδων, ενθαρρύνει τις αμπελοκαλλιέργειες, δουλεύει ακούραστα γιατί έχει μια μεγάλη φιλοδοξία, που σπάνια ομολογεί. Θέλει το όνομα της να γραφτεί στα βιβλία της ιστορίας των Ελλήνων. Θέλει να την θυμούνται. Γράφει στις επιστολές της πως 300 χρόνια μετά οι Έλληνες θα βρίσκουν σκιά κάτω από τα δέντρα που φύτεψα εγώ, κι αυτή η σκέψη την γοητεύει. Μια γυναίκα του 19ου αιώνα ξένη, στείρα που πήρε στα χέρια της ανάμεσα στους άντρες πέντε φορές το τιμόνι της αντιβασιλείας, σε μια χώρα παράξενη που κυβερνάται δύσκολα, είναι σίγουρα μια προσωπικότητα που κερδίζει και πάντα θα κερδίζει το ενδιαφέρον μας. Το έργο που στηρίχθηκε σε ιστορικές πηγές, μαρτυρίες και αρχειακό υλικό, κυρίως από τις επιστολές και τα ημερολόγιά της Αμαλίας, αλλά και ιστορικά κείμενα διαφορετικών οπτικών, δραματοποιήθηκε με έναν ιδιότυπο και γλαφυρό τρόπο.  Ο θεατής έρχεται αντιμέτωπος όχι με έναν θεατρικό μονόλογο αλλά με ένα κείμενο διαλογικά αναπτυγμένο αφού η βασίλισσα ενσαρκώνεται από δύο ηθοποιούς πάνω στη σκηνή, οι οποίες μοιάζει να συνομιλούν

με τον καθρέφτη. ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ Τη Βασίλισσα Αμαλία ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Καλλιόπη Ευαγγελίδου και Αλεξάνδρα Παλαιολόγου. Τη σκηνοθεσία και την καλλιτεχνική σύλληψη υπογράφει ο σκηνοθέτης Ένκε Φεζολλάρι. Ιστορική έρευνα:  Δρ Άντα Διάλλα Κείμενο παράστασης-  Μαρία Κυριάκη Δραματουργική επεξεργασία: Καλλιόπη Ευαγγελίδου, Ένκε Φεζολλάρι, Κωνσταντίνος Μαυρόπουλος Πρωτότυπη μουσική σύνθεση:  Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης Σύμβουλος δραματουργίας:  Ναταλί Μηνιώτη Επιμέλεια σκηνικού χώρου / κοστούμια: Γιώργος Λυντζέρης Φωτογραφίες -Τρέιλερ :   Ξένια Τσιλοχρήστου Φωτισμοί :  Μιχάλης Κουβόπουλος Βοηθός σκηνοθέτη :  Κωνσταντίνος Μαυρόπουλος Παραγωγή:  ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών Θα τηρηθούν αυστηρά όλα τα υγειονομικά  πρωτόκολλα για την αποφυγή εξάπλωσης του  COVID-19 όπως αυτά ορίζονται με την από 24/5/21 Α.Π εισερχόμενα 235604 οδηγία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 22.07.2021

οικονομία
10

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

Απόψεις

ΠΕΜΠΤΗ 22.07.2021

Τα θλιβερά πανηγύρια Ερντογάν να λειτουργήσουν αφυπνιστικά…

Η

φετινή τραγική επέτειος της 20ης Ιουλίου, της ημέρας που πριν από 47 έτη, ο τουρκικός στρατός εισέβαλε στην Κύπρο, βοηθούντων των προδοτικών ενεργειών εκ μέρους της χούντας, καταλαμβάνοντας το 40% του εδάφους της Μεγαλονήσου, έχει πάρει μια νέα, δραματικότερη, διάσταση.

Γράφει ο Μάξιμος Χαρακόπουλος*

Ο Ερντογάν και η ισλαμιστική πολιτική ηγεσία της Τουρκίας μετατρέπουν το γεγονός αυτό σε αφορμή για την εμπέδωση στο εσωτερικό της χώρας και στη διεθνή κοινότητα, της εικόνας της υπό συγκρότηση νέας οθωμανικής αυτοκρατορίας. Η Άγκυρα, χωρίς ενδοιασμούς και αδιαφορώντας παντελώς για το διεθνές δίκαιο, ζητά επιτακτικά την ανακήρυξη δύο κρατών στο μαρτυρικό νησί. Το αίτημα αυτό συνοδεύεται από προκλητικές ενέργειες που δεν αφήνουν αμφιβολία για τις τουρκικές προθέσεις. Οι Τούρκοι ανοίγουν την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου με στόχο τον παράνομο εποικισμό της. Ταυτόχρονα, πέραν του υφιστάμενου κατοχικού στρατού, η Άγκυρα δημιουργεί νέες στρατιωτικές δομές, οι οποίες δεν θα απειλούν μόνον την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά, ουσιαστικά ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ. Ο Τούρκος πρόεδρος θα εγκαινιάσει, κατά την παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα, την πολεμική ναυτική βάση στο Μπογάζι και ένα αεροδρόμιο στην περιοχή του κατεχόμενου Λευκόνοικου για τα περιβόητα τουρκικά drones, τα οποία έδρασαν στη Συρία, στη Λιβύη και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί για το Κυπριακό είναι ιδιαίτερα βαριά. Η απροκάλυπτη τουρκική επιθετικότητα δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν μπορεί να «αυτοκτονήσει» συζητώντας τη λύση των δύο κρατών, νομιμοποιώντας την εισβολή, κατοχή και διχοτόμηση του νησιού. Η αντίδραση απέναντι στις ενέργειες του νέου Αττίλα πρέπει να είναι τέτοια που να προκαλέσει διπλωματικό κόστος στην Άγκυρα. Κι αυτό να γίνει αντιληπτό και σε όσους παράγοντες της διεθνούς κοινότητας

Ας ελπίσουμε ότι, τα θλιβερά πανηγύρια Ερντογάν για την επέτειο του Αττίλα στην Κύπρο, μπορούν, εντέλει, να λειτουργήσουν αφυπνιστικά για την διεθνή κοινότητα για το τι πραγματικά επιδιώκει η Τουρκία στην Κύπρο, και τι μπορεί να σημαίνει μια «κακή λύση» του Κυπριακού για την Ανατολική Μεσόγειο και την ίδια την ΕΕ.

ανέχονται την τουρκική προκλητικότητα. Γιατί, δυστυχώς, κάποιες πλευρές φαίνεται να κρατούν «ίσες αποστάσεις» μεταξύ του θύτη και του θύματος, προσφέροντας φύλλο συκής στην Τουρκία. Η λογική, του «λύση να ‘ναι κι ό,τι να ‘ναι» οδηγεί μόνον σε καταστροφικές συνέπειες, και στην ουσία στον έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου από την Άγκυρα, μέσα από τα συνομοσπονδιακά σχήματα που προωθούνται, στο όνομα της αποτροπής της οριστικής διχοτόμησης. Είναι αλήθεια ότι στο παρελθόν, υπό τη σκιά του ανεκπλήρωτου πόθου της Ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα, πράγματι, χάθηκαν ευκαιρίες για μια ευνοϊκότερη λύση του προβλήματος, που θα εξασφάλιζε τη δυνατότητα συνύπαρξης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων σε ένα κράτος, με πολιτική ισότητα και ευημερία για όλους τους κατοίκους. Τώρα, όμως, δεν μιλούμε για το παρελθόν. Μιλούμε για το παρόν, στο οποίο η Τουρκία έχει ξεδιπλώσει μια πρωτοφανή επιθετική ατζέντα σε όλα τα μέτωπα, και εκδηλώνει φιλοδοξίες που ξεπερνούν το μπόι της. Πρόκει-

ται για χώρα που δεν σέβεται στο ελάχιστο το διεθνές δίκαιο, και έχει αναγάγει το δίκαιο της ισχύος σε υπέρτατη αξία, μετατρεπόμενη σε ταραξία του διεθνούς συστήματος. Το θράσος με το οποίο, όμως, κινείται συνιστά ταυτόχρονα και την μεγάλη της αδυναμία. Γιατί αυτό εντέλει οδηγεί σε ισχυρές αντισυσπειρώσεις εναντίον της, λόγω της απειλής που ενσαρκώνει. Ως εκ τούτου, ο ελληνισμός, Ελλάδα και Κύπρος μαζί, δεν είναι μόνος του. Έχει συμμάχους, έχει στηρίγματα στον διεθνή παράγοντα, και μπορεί να διεκδικήσει τα δίκαιά του απέναντι σε όσους τα αμφισβητούν. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η διατήρηση αρραγούς εσωτερικού μετώπου, εθνικής ενότητας, και αγαστής συνεργασίας Αθήνας-Λευκωσίας, για να υπερνικηθούν όλες οι τουρκικές επιβουλές. Όλοι πρέπει να στοιχηθούμε πίσω από τις «κόκκινες γραμμές» που είναι οι προϋποθέσεις μιας βιώσιμης λύσης: - εφαρμογή των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ,

- αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και απάλειψη κάθε ξένης στρατιωτικής παρουσίας στο νησί, - κατάργηση του αναχρονιστικού θεσμού των εγγυήσεων, απόλυτη ισχύ σε όλη την επικράτεια της Δημοκρατίας του ευρωπαϊκού κεκτημένου, χωρίς ρατσιστικές διακρίσεις και σκανδαλώδη προνόμια, - εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου από την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία, προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων. Ας ελπίσουμε ότι, τα θλιβερά πανηγύρια Ερντογάν για την επέτειο του Αττίλα στην Κύπρο, μπορούν, εντέλει, να λειτουργήσουν αφυπνιστικά για την διεθνή κοινότητα για το τι πραγματικά επιδιώκει η Τουρκία στην Κύπρο, και τι μπορεί να σημαίνει μια «κακή λύση» του Κυπριακού για την Ανατολική Μεσόγειο και την ίδια την ΕΕ. * Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είναι Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, πρώην υπουργός.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

επικαιρότητα

ΠΕΜΠΤΗ 22.07.2021

11

Ανακοίνωση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

"Πρόγραμμα περισυλλογής και διαχείρισης κάθε είδους νεκρών ζώων και λήψη δειγμάτων εγκεφαλικού ιστού από τα νεκρά ζώα, στα οποία απαιτείται” στα διοικητικά όρια της

Α

πό τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνονται τα εξής: «Σε συνέχεια του Δελτίου Τύπου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Π.Κ.Μ.) για την έναρξη του συγκεκριμένου έργου (02.07.2021), η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Π.Κ.Μ., ως διευθύνουσα και συντονιστική υπηρεσία της υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου, ενημερώνει τους κτηνοτρόφους, υπηρεσιακούς παράγοντες, φορείς και πολίτες της Περιφέρειας ότι η συλλογή και διαχείριση των νεκρών ζώων έχει ξεκινήσει από τη Δευτέρα 05.07.2021 και ισχύει για τις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών και Χαλκιδικής. Το πρόγραμμα αφορά στη διαχείριση των νεκρών παραγωγικών ζώων (βοοειδή, αιγοπρόβατα, χοίρους, όρνιθες αυγοπαραγωγής) και κάθε άλλου είδους νεκρού ζώου, άγριου ή μη, τα οποία ανευρίσκονται στα όρια της Π.Κ.Μ., εφόσον η διαχείριση αυτών δεν καλύπτεται από άλλα προγράμματα που εφαρμόζουν διάφοροι φορείς, παραγωγικοί ή μη, όπως π.χ. οι Δήμοι για τις περιοχές και τις οδούς που ανήκουν σε αυτούς, η εταιρία ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ κ.ά.. Η δειγματοληψία εγκεφαλικού ιστού διενεργείται στα νεκρά βοοειδή ηλικίας άνω των 24 ή 48 μηνών (ανάλογα με τη χώρα αρχικής προέλευσής τους) και στις αίγες και τα πρόβατα ηλικίας άνω των 18 μηνών. Στο πρόγραμμα δεν συμπεριλαμβάνονται νεκρά ζώα που προκύπτουν από υποχρεωτική σφαγή στο Σφαγείο λόγω ζωοανθρωπονόσου (π.χ. Φυματίωση, Βρουκέλλωση) ή άλλης λοιμώδους νόσου (π.χ. Ενζωοτική Λεύκωση Βοοειδών), για τις οποίες εφαρμόζεται πρόγραμμα εκρίζωσης αυτών, όπως και εκείνα που προκύπτουν από επιζωοτίες (π.χ. ευλογιά, Οζώδης Δερματίτιδα των Βοοειδών), για τα οποία απαιτείται υποχρεωτική θανάτωση και υγιειονομική ταφή επιτόπου, προς αποφυγή της μετάδοσης της νόσου. Ως «φορέας υλοποίησης του προγράμματος» αναδείχθηκε μετά από διαγωνιστική διαδικασία η εταιρία “KAFSIS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙ-

ΡΕΙΑ” με δ.τ. «KAFSIS»(ανάδοχος του έργου).

Περισυλλογή και μεταφορά νεκρών ζώων - Η περισυλλογή των νεκρών ζώων γίνεται με ευθύνη του αναδόχου του έργου όλες τις ημέρες της εβδομάδας. - Ο υπεύθυνος της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης, οι πολίτες που εντοπίζουν νεκρά ζώα, άλλες υπηρεσίες π.χ. Τροχαία, Πυροσβεστική και γενικά οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να απευθύνονται στο τηλεφωνικό κέντρο του αναδόχου, το οποίο λειτουργεί σε 24ωρη βάση, στον αριθμό: 210-8960.100. - Κατά τη λήψη των τηλεφωνημάτων από το τηλεφωνικό κέντρο καταχωρούνται τα εξής στοιχεία:

i

. ο αριθμός τηλεφώνου του καλούντος, η ημερομηνία και η ώρα της κλήσης,

i

i. τα στοιχεία του κτηνοτρόφου (ονοματεπώνυμο, έδρα της εκμετάλλευσης, κωδικός αριθμός της εκμετάλλευσης, ΑΦΜ) ή του πολίτη (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο επικοινωνίας)

i

ii. οι αριθμοί ενωτίων των νεκρών ζώων και η ηλικία αυτών (βοοειδή, αίγες, πρόβατα, χοίροι). Οι εκτροφείς βοοειδών, αιγών, προβάτων και χοίρων οφείλουν να ειδοποιούν άμεσα το φορέα υλοποίησης του προγράμματος, για την ύπαρξη νεκρών ζώων, δίνοντας τις απαραίτητες πληροφορίες. - Το νεκρό παραγωγικό ζώο (βοοειδές, πρόβατο, αίγα, χοίρος) θα πρέπει να φέρει ενώτιο και κατά τη συλλογή αυτού θα πρέπει να επιδεικνύεται από τον υπεύθυνο της εκτροφής το διαβατήριό του (βοοειδές) ή το μητρώο της εκμετάλλευσης (αίγα, πρόβατο ή χοίρος), για τα οποία ο εκπρόσωπος του αναδόχου θα διατηρήσει και απεικονιστικά στοιχεία. - Ο υπεύθυνος συλλογής και μεταφοράς εκ μέρους του αναδόχου του έργου μεταβαίνει στον τόπο ύπαρξης των νεκρών ζώων, τα συλλέγει, τα ζυγίζει και τα μεταφέρει υπό ψύξη στην κατάλληλη, εγκεκριμένη μονάδα

διαχείρισης αυτών με το αντίστοιχο της κατηγορίας αυτών ως Ζωικά Υποπροϊόντα (ΖΥΠ) εγκεκριμένο όχημα. - Κατά τη συλλογή των νεκρών παραγωγικών ζώων, η ζύγιση αυτών και η σύνταξη του εμπορικού εγγράφου πραγματοποιούνται με ευθύνη του αναδόχου, παρουσία του κτηνοτρόφου ή του υπεύθυνου της εκτροφής. Το ζυγολόγιο και το εμπορικό έγγραφο υπογράφονται από τον κτηνοτρόφο και τον οδηγό του οχήματος περισυλλογής. Αντίγραφο του εμπορικού εγγράφου φυλάσσεται στο αρχείο της εκτροφής για 3 χρόνια. - Η περισυλλογή και η μεταφορά των δεσποζόμενων νεκρών ζώων στην εγκεκριμένη μονάδα διαχείρισης θα πρέπει να γίνεται εντός 24 ωρών το αργότερο από την ώρα ειδοποίησης του αναδόχου. Σε δυσπρόσιτες περιοχές ο χρόνος συλλογής μπορεί να ανέλθει στις 48 ώρες, εκτός περιπτώσεων ανωτέρας βίας. - Η περισυλλογή και η μεταφορά των αδέσποτων νεκρών ζώων στην εγκεκριμένη μονάδα διαχείρισης, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο εντός 8 ωρών από την ώρα ειδοποίησης. - Μετά την περισυλλογή νεκρών ζώων από κάθε εκτροφή και πριν εισέλθει σε άλλη εκτροφή, ανεξαρτήτως του υγειονομικού καθεστώτος αυτών, ο ανάδοχος του έργου έχει την υποχρέωση να λαμβάνει όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα καθαρισμού και απολύμανσης

του εξοπλισμού και των οχημάτων μεταφοράς, με εγκεκριμένα απολυμαντικά μέσα, για την αποτροπή ενδεχόμενης μετάδοσης νόσου σε άλλες εκτροφές ή περιοχές. - Επίσης, ο ανάδοχος του έργου, κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος (περισυλλογή, μεταφορά, αποτέφρωση κ.τ.λ.) υποχρεούται να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την τήρηση των υγειονομικών κανόνων και την προστασία του προσωπικού καθώς και των εμπλεκομένων κτηνοτρόφων. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, εθνική και Κοινοτική, οι ιδιοκτήτες εκμεταλλεύσεων ζώων – πτηνών έχουν την υποχρέωση διαχείρισης των νεκρών ζώων με βάση τους Κανονισμούς (ΕΚ) αριθ. 1060/2009 και (ΕΕ) αριθ. 142/2011. Η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου επιτυγχάνει την ουσιαστική, δωρεάν, εξυπηρέτηση των κτηνοτρόφων, εφόσον δεν υφίστανται καμία οικονομική επιβάρυνση για τη συλλογή, μεταφορά και διαχείριση των νεκρών ζώων που προκύπτουν στις εκμεταλλεύσεις τους. Επισημαίνεται ότι για κάθε νεκρό ζώο που προκύπτει σε μια εκτροφή θα πρέπει να υπάρχει το σχετικό εμπορικό έγγραφο ή άλλο παραστατικό που να αποδεικνύει την ορθή διαχείριση αυτού. Στην περίπτωση μη ύπαρξης σχετικού αποδεικτικού παραστατικού θα επιβάλλονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις.

Όπως προαναφέρθηκε, το εν λόγω έργο συμβάλλει στη διενέργεια των απαραίτητων δειγματοληψιών εγκεφαλικού ιστού από μηρυκαστικά κατάλληλης ηλικίας, στο πλαίσιο εφαρμογής των προγραμμάτων των Μεταδοτικών Σπογγωδών Εγκεφαλοπαθειών των βοοειδών (Σ.Ε.Β.) και αιγοπροβάτων (Μ.Σ.Ε.), με αποτέλεσμα τη βελτίωση του υγειονομικού προφίλ της χώρας σε παγκόσμιο επίπεδο και τη διευκόλυνση των εξαγωγών των τροφίμων ζωικής προέλευσης (Ζ.Π.) καθώς και των ζώντων ζώων. Οι κτηνοτρόφοι θα εξακολουθήσουν να λαμβάνουν την αποζημίωση που προβλέπεται για τις προαναφερόμενες δειγματοληψίες (για Σ.Ε.Β. και Μ.Σ.Ε.), με βάση τη διαδικασία που φέρουν εις πέρας οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες και τα δικαιολογητικά που θα προκύπτουν στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου. Τονίζεται ότι από τα σημαντικότερα οφέλη που απορρέουν από την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου είναι η ορθή διαχείριση των νεκρών ζώων στις εκμεταλλεύσεις, για την εξάλειψη εστιών μόλυνσης και την προάσπιση της δημόσιας υγείας και της υγείας του ζωικού κεφαλαίου, η απομάκρυνση από το οδικό δίκτυο και την ύπαιθρο χώρα των πτωμάτων νεκρών ζώων που αποτελούν εστίες μόλυνσης και εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία, καθώς και η ελαχιστοποίηση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα του υδροφόρου ορίζοντα» .


12

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

αθλητικά

ΠΕΜΠΤΗ 22.07.2021

Οι Μπακς του κορυφαίου των κορυφαίων Γιάννη Αντετονούνμπο πήραν το πρωτάθλημα

Ο

ι Μπακς του κορυφαίου παίκτη στο NBA και τον κόσμο, Γιάννη Αντετοκούνμπο, πανηγυρίζουν το δεύτερο πρωτάθλημα στην Ιστορία της ομάδας και πρώτο μετά το 1971, ήτοι ακριβώς ύστερα από μισό αιώνα! Με τον Έλληνα σούπερ σταρ να κάνει το παιχνίδι της ζωής του, το Μιλγουόκι νίκησε στη Fiserv Arena τους Φοίνιξ Σανς με 105-98 κι έκανε το 4-2 στη σειρά των τελικών απέναντι στο συγκρότημα της Αριζόνα, που είχε προηγηθεί με 2-0 νίκες αλλά δεν άντεξε στην αντεπίθεση των «ελαφιών». Στον κρισιμότερο αγώνα της καριέρας του, μέχρι τον επόμενο, ο Γιάννης έπαιξε σαν αυθεντικός ηγέτης, σκοράροντας 50 πόντους (15/22 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 17/19 βολές), κατεβάζοντας 14 ριμπάουντ, μοιράζοντας 2 ασίστ και «μοιράζοντας» 5 μπλοκ σε 42 λεπτά, όντας πρώτος και μοναδικός στην ιστορία που σημειώνει 40+ πόντους, 10 ριμπάουντ και 5 τάπες σε αγώνα των τελικών. Ακόμα, σημείωσε 20 πόντους στο τρίτο δωδεκάλεπτο, κάτι

που σε παιχνίδι τελικών έχει καταφέρει μόνο ο Μάικλ Τζόρνταν, το 1993. Ο Κρις Μίντλετον είχε 17 πόντους, ο Μπόμπι Πόρτις 16, ενώ 12 πόντους, 9 ριμπάουντ, 11 ασίστ και 4 κλεψίματα είχε ο Τζρου Χόλιντεϊ. Για τους Σανς ο Κρις Πολ είχε 26 πόντους, ενώ 19 πρόσθεσε ο Ντέβιν Μπούκερ και 15 ο Τζέι Κράουντερ. Αγωνιστικά, οι ενθουσιώδεις Μπακς προηγήθηκαν γρήγορα με 15-7 και έκλεισαν το δωδεκάλεπτο στο 29-16, με τον Γιάννη με μετρά ήδη 10 πόντους, 6 ριμπάουντ κι ένα μπλοκ. Οι Σανς απάντησαν με σερί 10-0 μειώνοντας στους τρεις (29-26) και λίγο αργότερα προηγήθηκαν για πρώτη φορά (33-35). Ταυτόχρονα ο Μίντλετον έκανε το τρίτο φάουλ του, ενώ είδε το αντίπαλο συγκρότημα να τρέχει επιμέρους σκορ 3113 στη δεύτερη περίοδο και να προσπερνά με 47-40 το ημίχρονο, με τους παίκτες του Μάικ Μπουντενχόλζερ να έχουν πνευματική τρικυμία σε αυτό το διάστημα. Η κατάσταση άλλαξε όμως στη συνέχεια. Με καλή άμυνα

και τον ασταμάτητο Αντετοκούνμπο να σκοράρει 12 πόντους σε 5,5 λεπτά, οι Μπακς ξαναπέρασαν μπροστά με 58-55. Ο Γιάννης, με 20 πόντους στο τρίτο 12λεπτο, οδηγούσε σταθερά το Μιλγουόκι, την ώρα που οι συμπαίκτες του τα «έσπαγαν», γι΄ αυτό και οι Σανς παρέμεναν στο παιχνίδι.

Στις 29/7 παρουσιάζονται το γήπεδο και το άγαλμα προς τιμήν του Μαραντόνα

Τα δύο συγκροτήματα μπήκαν στην τελική ευθεία (τέταρτη περίοδος) σε απόλυτη ισορροπία (77-77). Παρά την προσπάθεια του Κρις Πολ να κρατήσει την ομάδα της Αριζόνα στο παιχνίδι, οι Σανς δεν είχαν «φάρμακο» για να λυτρωθούν από τον «πονοκέφαλο» του Αντεκούνμπο.

Οι Μπακς πέρασαν με 94-88 στα μισά της τελευταίας περιόδου και ο Γιάννης είχε ήδη 45 πόντους, ενώ ο ίδιος έγραψε το 100-92 στα δύο λεπτά πριν τη λήξη δίνοντας ψυχολογία και στον Μίντλετον, που έκανε το 100-92 στα 57΄΄ πριν το τέλος κι έβγαλε όλο το Μιλγουόκι στους δρόμους.

Με Βράνιες και Αραούχο στη Βοσνία η ΑΕΚ

Τ

ο στάδιο «Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα» θα ανοίξει επίσημα μαζί με την παρουσίαση ενός νέου αγάλματος του θρύλου της Νάπολι και της Αργεντινής τις 29 Ιουλίου. Σύμφωνα με τη LaPresse και την Corriere dello Sport, το τοπικό συμβούλιο της Νάπολη έχει πλέον ολοκληρώσει τις λεπτομέρειες. Αν και το στάδιο «Σαν Πάολο» είχε αναφερθεί ως στάδιο «Μαραντόνα» λίγες ημέρες μετά το θάνατο του «Pibe de Oro», στις 25 Νοεμβρίου 2020, η επίσημη τελετή μετονομασίας αναβλήθηκε. Αυτή θα πραγματοποιηθεί τώρα το απόγευμα της 29ης Ιουλίου και είναι επίσης η ημερομηνία για μια άλλη ειδική εκδήλωση προς τιμή του εκλιπόντα, καθώς ένα άγαλμα της εικόνας του ποδοσφαίρου δωρίστηκε στην ιταλική πόλη από τον καλλιτέ-

Ο χνη Μίμο Σέπε και θα παρουσιαστεί την ίδια νύχτα. Το άγαλμα πρόκειται να στηθεί έξω από το γήπεδο, που επίσης θα φέρει το όνομα του Μαραντόνα. Ο μέγας άσος φόρεσε τη φανέλα των «παρτενοπέι» από το

1984 έως το 1991, κάνοντας 257 εμφανίσεις και σημειώνοντας 115 γκολ. Με τον Ντιέγκο Μαραντόνα στην ομάδα της, η Νάπολι κατάκτησε δύο πρωταθλήματα Ιταλίας, το Κύπελλο UEFA, το ιταλικό Σούπερ Καπ και το Κύπελλο Ιταλίας.

ι (τυπικές) διαδικασίες ολοκληρώθηκαν και τα δύο τελευταία μεταγραφικά αποκτήματα της ΑΕΚ συμπεριλήφθηκαν στη λίστα της UEFA για τους αγώνες με την Βελέζ. Ο Βράνιες αντικατέστησε τον Νεντελτσεάρου και ο Αραούχο αποτέλεσε προσθήκη την οποία είχε δικαίωμα να κάνει η ομάδα. Μετά το τέλος της σημερινής προπόνησης, ο Μιλόγεβιτς ανακοίνωση την πρώτη αποστολή της καριέρας του στην Ένωση, από την οποία απουσιάζουν ο τραυματίας Γαλανόπουλος και οι Κοσιδης, Μαχαίρας. Την αποστολή που ταξιδεύει αύριο στη Βοσνία για τον πρώτο αγώνα του β΄ προκριματικού γύρου (Σαράγεβο, 22/7, 21:30) στο Europa Conference League συνθέτουν οι: Τσιντώτας, Στάνκοβιτς, Γκίνης, Μπακάκης, Λόπες, Βράνιες, Μήτογλου, Σβάρνας, Τζαβέλλας, Νταντσένκο, Ραντόνια, Μιτάι, Σιμάνσκι, Λε Ταλέκ, Μάνταλος, Σάκχοφ, Σαμπανάτζοβιτς, Ρουκουνάκης, Γκαρσία, Ανσαριφάρντ, Αλμπάνης, Τάνκοβιτς, Αραούχο.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

επικαιρότητα

ΠΕΜΠΤΗ 22.07.2021

13

Για την Ύπαιθρο, ή τώρα ή ποτέ ας και της υπαίθρου. - Με προσέγγιση επιστημονική και διεθνή πρότυπα, με ευρωπαϊκά εργαλεία, να σχεδιάσουμε την βιώσιμη ανάπτυξη με αειφορία. - Επαναθεμελίωση και Ανασχεδιασμός ποιοτικών γνωρισμάτων ζωής και απόκτησης εισοδήματος. - Το νέο ΕΣΠΑ – Το ΠΑΑ LEADER προσφέρονται για επανεκκίνηση. Γράφει ο Κωνσταντίνος Κιλτίδης*

Ο

ι προηγούμενες Κοινές Γεωργικές Πολιτικές (τρεις τουλάχιστον) επέφεραν τον κοινωνικό μετασχηματισμό του γεωργικού κόσμου. Επικράτησε το ιστορικό πρότυπο καθολικά του Περιφερειακού. Έτσι υπήρξε υστέρηση σε καλλιέργειες, εκτροφές, αφανισμός της δασικής πολιτικής και δασοκτονία. Αγνοήθηκε πολιτικά το ποιοτικό ισοζύγιο ζωής μεταξύ αστικών κέντρων και υπαίθρου. - Ονομάσθηκαν αυτοδιοικητικές μεταρρυθμίσεις, διοικητικού και γεωγραφικού χαρακτήρα συνενώσεις με απουσία ρυθμίσεων ζώσας υπαίθρου. - Η δραματική μείωση των εν γένει υπηρεσιών της πολιτείας, έλαβε τραγικές διαστάσεις στην Ύπαιθρο, με καταστροφικές επιπτώσεις στην ζωή των κατοίκων. Αναπόφευκτα και αναπότρεπτα γιγαντώθηκε η αστυφιλία προς μέγα-πόλεις, αλλά και σε δευτερεύοντα αστικά κέντρα.

Για να υπάρξουν έξυπνα χωριά, χρειάζονται χωριά με κατοίκους. Καταγράφεται εδώ και χρόνια η ερημοποίηση της υπαίθρου γενικώς με ξεθελίωμα ζωής στις δορυφόρες εστίες οργανωμένης ζωής στην Ύπαιθρο. - Έχουν απομείνει κωμοπόλεις που παρακμάζουν, κεφαλοχώρια που ανθίστανται και χωριά που η ζωή φθίνει. Η πρόκληση μεγάλη, ύστερη και επιτακτική. Ή τώρα ή ποτέ, για την επίμαχη περίοδο 20232030. Η πρωτοβουλία της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ με την συνδρομή της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανοίγει την συζήτηση για εφαρμοσμένη προσέγγιση του μείζονος αυτού εθνικού ζητήματος εν όψει της νέας Κοινής Γεωργικής Πολιτικής. - Αναγεννημένη, ζώσα Ύπαιθρος, τροφοδότης του κρατικού και κοινωνικού οικοδομήματος. - Προϋπόθεση, η οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική βιώσιμη ανάπτυξη της γεωργί-

Η ισορροπία του οικοσυστήματος στην Ύπαιθρο έχει διαταραχθεί. Το Δασογενές οικοσύστημα με την συνεισφορά στο περιβάλλον, στην υδρονομία, στην αντιδιάβρωση εδαφών συνιστά θεμέλιο άσκησης της γεωργίας. Η δασική πολιτική επί 40 χρόνια έχει εγκαταλειφθεί (π.χ ορεινή υδρονομία, φυτώρια, ενίσχυση βοσκοτόπων κ.ά.). - Ίσως θα έπρεπε να ξαναθυμηθούμε τα περί φύσεως και αειφορίας. Οι καινοτομίες να αναφέρονται σε πολιτικές. Δυστυχώς πολλά που φαντάζουν ως καινοτόμα είναι του παρελθόντος (π.χ. Σύμβουλοι, πράσινο πιστοποιητικό, συμβολαιακή γεωργία κ.ά.). Θα πρέπει να πορευθούμε με ότι έχουμε, ως ζώσα πραγματικότητα. - Οι πολιτικές και ο σχεδιασμός θα αφορούν υποδομές και υπηρεσίες με την σύγχρονη αξιοποίηση των ψηφιακών εφαρμογών. - Ανασχεδιασμός σε πολεοδομικές και ρυμοτομικές πολι-

τικές επέκτασης (π.χ. πρότυπο Αγροτοπόλεων, με παράλληλους δρόμους κίνησης επιβατικών και αγροτικών μηχανημάτων κ.ά.). - Ανασχεδιασμός δομών και υπηρεσιών Ασφάλειας – Υγείας – Εκπαίδευσης – Αναψυχής – Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών κ.α. (Αστυνομικά Τμήματα – Ιατρεία – ΑΤΜ – θυρίδες ταχυδρομικές κ.ά.) Βιώσιμη γεωργία, έξυπνα χωριά με βιώσιμη Ύπαιθρο. - Ενδυνάμωση της εγχώριας παραγωγής, μείωση εισαγωγών επομένως μειωμένο αποτύπωμα CΟ2. - Ευφυής γεωργία: ορθολογική χρήση ρύπων – εισροών και ψηφιακός έλεγχος. - Προειδοποιήσεις λειψυδρίας, ρύπων, διαρροών κ.ά. - Εφαρμογές πολιτιστικές και αναψυχής με ανασχεδιασμό (κέντρα με ψηφιακό εξοπλισμό π.χ. οθόνες παρακολούθησης), ηλεκτρονικά εκθετήρια δημοπρατήρια. - Ψηφιακές εφαρμογές κατανάλωσης πόρων.

Είναι ανάγκη για:

1 2

. Γεωργοδιατροφικό Οργανισμό (Διυπουργικό).

. Περιφερειακή Διοίκηση κυβερνητικού χαρακτήρα με 5-7 περιφέρειες, για στήριξη του γεωργοδιατροφικού τομέα, εκτός διαδικασιών ανταγωνισμού.

3

. Ελληνική Διατροφή με ταυτοποίηση, πιστοποίηση και προβολή από το ΥΠΑΑΤ.

4

. Προτρέπω τον Υπουργό ΥΠΑΑΤ να κηρύξει την επανεκκίνηση για αναγεννημένη Ύπαιθρο, σε θεμέλια και με προοπτική συνέχειας.

5

. Ενδυνάμωση θεσμική και οικονομική του πλαισίου λειτουργίας των Αγροδιατροφικών Συμπράξεων των Περιφερειών. * Εισήγηση του κ. Κωνσταντίνου Κιλτίδη, Προέδρου της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και π. Υφυπουργού ΥΠΑΑΤ, στην διαδικτυακή ημερίδα, στις 15 Ιουλίου 2021, με θέμα «Έξυπνα Χωριά και καινοτόμα οικοσυστήματα για την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης της υπαίθρου».

ΕΛ.ΓΑ.: Οι οικονομικές ενισχύσεις για αποκατάσταση ζημιών ανά νομό

Ο

ΕΛ.Γ.Α. ανακοίνωσε τις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις που θα καταβληθούν σε όσους ολοκλήρωσαν την αποκατάσταση των ζημιών σε πληγείσες γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις ή είναι δικαιούχοι ενισχύσεων για απώλεια παραγωγής. Το συνολικό ποσό το οποίο θα μοιραστούν 1.393 δικαιούχοι υπερβαίνει τα 1,6εκ. ευρώ. Ο κύριος όγκος των ενισχύσεων που θα καταβληθούν αύριο (21/7) αφορά κυρίως ζημιές που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Ετήσιο 2017», ενώ συνεχίζεται η καταβολή ενισχύσεων για τις ζημιές που εντάχθηκαν στα προγράμματα «Ετήσιο 2018» και «Πυρκαγιές 2018». Αναλυτικά η κατανομή των ποσών ανά νομό: ΑΤΤΙΚΗΣ 3.028,66 ΑΧΑΙΑΣ 249,50 ΓΡΕΒΕΝΩΝ 350.295,09 ΕΥΒΟΙΑΣ 12.576,90

ΖΑΚΥΝΘΟΥ 345,50 ΚΑΒΑΛΑΣ 14.462,70 ΚΑΡ∆ΙΤΣΗΣ 3.722,05 ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 126.084,46 ΚΙΛΚΙΣ 8.132,88 ΚΟΖΑΝΗΣ 699.770,33 ΛΑΚΩΝΙΑΣ 1.902,24 ΛΑΡΙΣΗΣ 166.186,54 ΛΕΣΒΟΥ 14.702,02 ΠΡΕΒΕΖΗΣ 3.839,28

ΣΕΡΡΩΝ 378,90 ΤΡΙΚΑΛΩΝ 221.589,90 ΦΛΩΡΙΝΗΣ 34.137,63 ΧΑΛΚΙ∆ΙΚΗΣ 1.112,14 Σύνολο: 1.662.516,72


14

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

μικρές αγγελίες

ΠΕΜΠΤΗ 22.07.2021

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Εργασία Η εταιρία Γατίδης Fresh, ζητά για άμεση πρόσληψη βοηθό αρτοποιού-αρτεργάτη για βραδινή βάρδια. Δεν απαιτείται προϋπηρεσία.

Πλήρως λειτουργική επιχείρηση Super Market λόγω συνταξιοδότησης. Με 28 χρόνια συνεχόμενης λειτουργίας στην Ηράκλεια. Σε κεντρικό σημείο με εύκολο παρκάρισμα. Συμπεριλαμβάνεται πλήρης εξοπλισμός (ψυγεία, οχήματα, αποθήκες). Μόνο σοβαρές προτάσεις. Τηλέφωνο επικοινωνίας 6972866135

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Καθήκοντα: Εκτέλεση οδηγιών του αρτοποιού. Ο υποψήφιος να έχει τη δυνατότητα να μετακινείται από και προς το εργοστάσιο(3ο χιλιόμετρο Ε.Ο. Σερρών Δράμας). Αποστολή βιογραφικών στο ergasia@gatidis.gr

Κυρία για φροντίδα ηλικιωμένης.

Πληροφορίες τηλ.: 6993449676

Κρεβάτι ηλεκτρονικό με στρώμα. Τιμή 350 Ευρώ Πληροφορίες τηλ.: 2324112307

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Ταπετσέρης για βιοτεχνία επίπλων για μόνιμη εργασία.

Πληροφορίες τηλ.: 2321053868 & 6984486878

Υπόψιν Κας. Μανδέλα Ελευθερίας

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ : 6ο χλμ Σερρών – Δράμας : 23210-5.11.11 @: info@aristotelio.gr : www.aristotelio.gr

Επιχείρηση Πρακτορείο ΟΠΑΠ στο κέντρο της πόλης. Πληροφορίες τηλ.: 6973038112

Υπάλληλοι με 8ωρη απασχόληση, πλήρη ένσημα και καλό μισθό από πρατήριο υγρών καυσίμων. Πληροφορίες τηλ.: 2324042477 & 6974467626

Επιχείρηση καφέ στο κέντρο της πόλης, στον πλέον ανερχόμενο πεζόδρομο των Σερρών. Το καφέ είναι μικρό με ιδιαίτερο χαρακτήρα που το κάνει να ξεχωρίζει, ενώ δίνεται με όλο τον εξοπλισμό του, έτοιμο να λειτουργήσει. Ιδιαίτερα χαμηλή τιμή. Πληροφορίες στο 6976070102

ΖΗΤΕΙΤΑΙ Γίνε κι εσύ μέλος της εκπαιδευτικής οικογένειας του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟΥ ΣΕΡΡΩΝ Το ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟ ΣΕΡΡΩΝ επιθυμεί να προσλάβει έναν (1) εκπαιδευτικό ειδικότητας ΠΕ04.01 (Φυσικό) για πρωινή μερική απασχόληση. Τα κριτήρια επιλογής είναι: • Προϋπηρεσία στη διδασκαλία του μαθήματος σε μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου • Ευχέρεια στη χρήση των νέων τεχνολογιών και του διαδραστικού πίνακα • Συνεκτιμάται η δυνατότητα διδασκαλίας και στη Χημεία Η ταυτόχρονη απασχόληση σε άλλη εργασία παρεμφερή ή όχι (ιδιαίτερο μάθημα, φροντιστήριο) δεν αποτελεί κώλυμα - σύμφωνα με το νέο νόμο - για τη συνεργασία μας. Για την εκδήλωση ενδιαφέροντος, παρακαλούμε αποστείλετε βιογραφικό στη διεύθυνση info@aristotelio.gr. Με εκτίμηση Η Διοίκηση

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Αγροτεμάχιο οκτώ (8) στρεμμάτων με αρδευτική γεώτρηση δίπλα στο αγρόκτημα οικισμών Κρίνου Σερρών και σε απόσταση 200 μέτρων από τον οικισμό. Πληροφορίες στα τηλ.: 6981346210 & 6936624631

ΖΗΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑ Πεπειραμένη μοδίστρα ζητά εργασία σε κατάστημα νυφικών κλπ. Αναλαμβάνει και κεντηματα. Πληροφορίες στο τηλ.: 6997060364

Από ανώνυμη βιομηχανική εταιρία με έδρα τις Σέρρες ζητείται υπεύθυνος Λογιστηρίου. Ο υποψήφιος πρέπει: • Να έχει άριστη γνώση των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων. Γνώση Διεθνών Λογιστικών προτύπων επιθυμητή. • Να έχει γνώσεις Φορολογίας Εισοδήματος και ΦΠΑ καθώς επίσης Εργατικής νομοθεσίας. • Να μπορεί να χειρίζεται με άνεση τις εφαρμογές Office των Windows, κυρίως excel. Επιθυμητή: • γνώση τήρησης λογιστικών βιβλίων με διπλογραφικό σύστημα. • καλή γνώση της Αγγλικής γλώσσας. Πληροφορίες – Αποστολή βιογραφικών στο info@alfalfa.gr.

Α

πόφοιτος του Τμήματος Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και κάτοχος πτυχίου Proficiency Αγγλικής Γλώσσας, παραδίδει μαθήματα Βιολογίας, Αγγλικών και παρέχει βοήθεια σε άλλα μαθήματα (Δημοτικού, Γυμνασίου). Τιμές προσιτές. Πληροφορίες τηλ. : 6983480465 E-mail" elpida_gg@yahoo.gr

Από εταιρεία τροφίμων πωλητής - πωλήτρια. Απαραίτητα προϋπηρεσία. Πληροφορίες τηλ. 2321038810/6932429148

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Βοηθός για μόνιμη εργασία σε βιοτεχνία επίπλων. Πληροφορίες στο τηλ.: 6984486878

Ακίνητα - Πωλήσεις ΠΩΛΕΙΤΑΙ Στο Άνω Μητρούση Σερρών κατοικία 96 τ.μ., σε οικόπεδο 1.435 τ.μ., με αποθήκες, υπόστεγο, γεώτρηση και περιφραξη. Πληροφορίες τηλ.: 6978333668

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ

Δύο συνεχόμενα καταστήματα επί της πλατείας Εμπορίου, τμ 65 έκαστο με πατάρι 50 τμ έκαστο, το καθένα ξεχωριστά ή και τα δύο μαζί σε καλή κατάσταση. Πληροφορίες τηλέφωνο 6977255839

Διάφορα ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Αγροτεμάχιο 13 στρεμμάτων στο Κεφαλοχώρι Σερρών. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2321046907

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Υγιής επιχείρηση - αρτοποιείο στην πόλη των Σερρών λόγω ασθενείας. Πληροφορίες τηλ.: 6972833181 & 2321020132

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διώροφο σπίτι, 170 μέτρα, ανακαινισμένο στο Χρυσό Σερρών, απέναντι από το Δημαρχείο, με αποθήκη, σε οικοπεδικό χώρο 500 τ.μ. Τιμή συζητήσιμη. Πληροφορίες τηλ.: 6937232559

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο 4.800 τ.μ. με κτίσμα για αποθήκη που είναι 20Χ6 μέτρα, στο δρόμο Κ. Καμήλας-Σκουτάρεως. Πληροφορίες τηλ.: 6936573277

ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 1400 τμ στο Βαλτερό Σερρών, πάνω στο δρό-

μο στην έξοδο προς την Ηράκλεια. Πληροφορίες στο Τηλέφωνο 6947933350

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο 2.865 τ.μ. στην Κάτω Καμήλα Σερρών (εντός του χωριού με διώροφη παλιά οικία 25.000 ευρώ. Τιμή συζητήσιμη. Πληροφορίες στο 6942565535

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο 400 τ.μ. στον Προβατά Σερρών, με ισόγειο κτίσμα (αποθήκη 90 τ.μ.) εντός σχεδίου σε τιμή ευκαιρίας. Πληροφορίες τηλ.: 6974733432.

Σε τιμή ευκαιρίας κεραία ραδιοφωνικού σταθμού, σάουνα σχεδόν καινούργια από γυμναστήριο και άλλα εξαρτήματα. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 6936548293

Πωλούνται πρόβατα.

Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6909421352. Κυρία Γρηγορία Τύρναβος Λάρισας.

ΕΣΠΑ 2014 - 2020

- Επιδοτήσεις έως 100%, ίδρυση Εκσυγχρονισμός Επιχειρήσεων, Αναπτυξιακά Προγράμματα και Μελέτες, χρηματοδοτήσεις κεφάλαια κινήσεως για Μικρές και Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, Επιχειρηματικά, Στεγαστικά-Επισκευαστικά, Αγροτικά, βιομηχανικά, ξενοδοχειακά, ναυτιλιακά, και πάσης φύσεως επιδοτούμενα προγράμματα μέσου ΟΑΕΔ πανελλαδικά Τηλ.210 36 46 223, Fax 211 850 14 64 www.abcfinancialgroup.gr Email: info@ abcfinancialgroup.gr

Μαθήματα

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Καθηγήτρια Αγγλικών

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Φιλόλογος:

Οικόπεδο ενός (1) στρέμματος, με μονοκατοικία εντός, 80 τ.μ., πλήρως επιπλωμένη. Πληροφορίες τηλ. 2310/455542.

Οικόπεδο οικοδομήσιμο 540 τ.μ. μέσα στο χωριό Ευκαρπία. Πληροφορίες τηλ.: 6998486636

Με πείρα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα για όλα τα επίπεδα. Τιμές προσιτές. Τηλ. 6942800194. Με πείρα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές όλων των τάξεων. Τιμές προσιτές. Τηλ. 6997024867


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 22.07.2021

μικρές αγγελίες

15


16

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

επικαιρότητα

ΠΕΜΠΤΗ 22.07.2021

Ενίσχυση απασχόλησης λόγω τουρισμού - Τον Ιούνιο δημιουργήθηκαν 73.502 νέες θέσεις εργασίας έναντι 35.934 τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι

Η

σταδιακή και ιδιότυπη λόγω πανδημίας κορωνοϊού έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου στη χώρα μας είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία 73.502 νέων θέσεων εργασίας τον φετινό Ιούνιο, 35.934 περισσότερων από τον Ιούνιο του 2020, όταν η χώρα έβγαινε από το α΄ lockdown. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», κατά το α΄ εξάμηνο του έτους έχουν δημιουργηθεί 250.610 νέες θέσεις εργασίας, στοιχείο που δημιουργεί κάποιες ελπίδες έστω για συγκράτηση της απασχόλησης μετά τη λήξη των μέτρων στήριξης και την προσπάθεια των επιχειρήσεων να λειτουργήσουν χωρίς κρατική χρηματοδότηση. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το πρώτο εξάμηνο της περυσινής χρονιάς είχαν δημιουργηθεί μόλις 43.394 θέσεις εργασίας (-207.216 θέσεις εργασίας σε σχέση με φέτος). Βέβαια, το α΄ εξάμηνο του 2019 είχαν προκύψει 296.466 νέες θέσεις εργασίας (-45.856 νέες θέσεις σε σχέση με το τρέχον έτος). Αναλυτικά, τον φετινό Ιούνιο πραγματοποιήθηκαν 311.649 προσλήψεις, 73.296 περισσότερες σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Ομως, καταγράφηκαν και 238.147 απολύσεις – αποχω-

ρήσεις, αυξημένες κατά 37.363 σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Μάλιστα, η φετινή επίδοση με τις 73.502 νέες θέσεις εργασίας είναι η καλύτερη που έχει καταγραφεί την τελευταία 20ετία, από το 2001 και μετά. Καθώς βέβαια ισχύουν ακόμη οι πρόνοιες που προβλέφθηκαν παράλληλα με τη λήψη των μέτρων στήριξης, προκειμένου να αποφευχθούν οι μαζικές απολύσεις, εντός του 2021  δεν έχει υπάρξει ακόμη μήνας με αρνητικό ισοζύγιο μεταξύ προσλήψεων – απολύσεων / αποχωρήσεων. Ο τουρισμός, ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, κατέχει τα πρωτεία στη δημιουργία θέσεων εργασίας, καθώς 50.157 νέες θέσεις δημιουργήθηκαν στα καταλύματα και ακολουθούν οι  υπηρεσίες εστίασης με +43.950 θέσεις. Στην εκπαίδευση, λόγω της λήξης της σχολικής περιόδου, καταγράφηκαν οι περισσότερες απώλειες θέσεων εργασίας  (56.174). Αλλά και στα στοιχεία ανά ειδικότητα φαίνεται επίσης η θετική επίδραση του τουρισμού, καθώς οι περισσότερες θέσεις αφορούν σερβιτόρους, τραπεζοκόμους και μπάρμαν (+33.184) και ακολουθούν οι μάγειροι ξενοδοχείων και εστιατορίων (+17.496 θέσεις), οι πωλητές

και οι ταμίες (+11.455 θέσεις), οι καμαριέρες (+10.626 θέσεις) και

οι υπάλληλοι υποδοχής και ενημέρωσης πελατών, ρεσεψιονίστ

και γκρουμ (+8.585 θέσεις).

Profile for sertharros

22_07_2021  

22_07_2021  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded