__MAIN_TEXT__

Page 1

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ Ιδιοκτήτης - Εκδότης: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

ΈΤΟΣ 50ο | ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 14.831 | ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021 | ΤΙΜΗ 0,50 ευρώ

Κινητικότητα στα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης των Σερρών O βουλευτής Σερρών Τ. Χατζηβασιλείου δήλωσε:

«Η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων παντού» u

5

Το Πρόγραμμα "ΔΙΕΞΟΔΟΣ" που έγινε "ΑΔΙΕΞΟΔΟΣ" για τους επαγγελματίες του Ν. Σερρών

- Γενναίες εκπτώσεις και δίψα για αγορές προσελκύουν το κοινό

u

Σύσσωμη καταδίκη από τον πολιτικό κόσμο των Σερρών Για την επίθεση στο πολιτικό γραφείο της Φ. Αραμπατζή με μπογιά

Αίτημα συνεργασίας & νομικής στήριξης προς τη ΓΣΕΒΕΕ u

- Ανοικτή η αγορά την Κυριακή από τις 11 πμ έως τις 3 μμ

Πρωτιά του Δήμου Σερρών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 5

u

4

Εγκρίθηκε χρηματοδότηση 2,1 εκ. ευρώ για το Πράσινο Σημείο u

Γιατί οι ληστές άφησαν ανέπαφο το ΑΤΜ της τρ. Πειραιώς Aσκοπη η προσπάθεια της συμμορίας u

9

Terra Parking

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΧΩΡΟΥ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ  Μηνιαίες Θέσεις στάθμευσης  Ωριαίες Θέσεις στάθμευσης  Πλυντήριο Αυτοκινήτων  Βιολογικός Καθαρισμός

ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Στο κέντρο της πόλης, στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Μ. Αλεξάνδρου 2, Σέρρες Τηλ.: 2321210310, Κιν.: 6942265879

7

3


Σ.Θ. [

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22.01.2021

Ήλιος » Α: 07:37 Δ: 17:36 | Σελήνη » Α: 11:15 Δ: -

[

σαν σήμερα

γράμμα στο διευθυντή Έχομε το σαράκι του διχασμού Δημήτρης Πολυμέρης διευθυντής ΔΕΔΔΗΕ Σερρών Σταθερά στο τιμόνι της υπηρεσίας.

1830: Με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου, η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητο κράτος.

Δύσκολο και επίπονο το έργο των υπαλλήλων της καθαριότητας.

ΕΝΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΔιάφοραΜια

Διάφορα

Μιλτιάδης Πανάγος - πρόεδρος σωμ. Δημοτικών Υπαλλήλων Σερρών

Kύριε διευθυντά, Επανέρχομαι. Ναι, έχομε ως Λαός το σαράκι του διχασμού. Διάβασα ότι ο Αριστοτέλης έγραψε πρώτος τη φράση: «Οι Έλληνες θα μπορούσαν να γίνουν κύριοι της Οικουμένης αν ήσαν ενωμένοι». Και ότι πολύ αργότερα ο πρόγονος της φράου Μέρκελ, καγκελάριος Φον Μπίσμαρκ, θα έλεγε: «Αν οι Έλληνες δεν τρωγόντουσαν μεταξύ τους, θα είχαν κατακτήσει τον κόσμο»! Ο Μέγας Αλέξανδρος ένωσε τους Έλληνες με το ζόρι, αλλά οι απόγονοί του φαγωθήκανε (τουλάχιστον μας άφησαν το μνημείο της Αμφίπολης). Φαγωθήκαμε μετά το διπλασιασμό της Ελλάδας από τον Βενιζέλο. Φαγωθήκαμε και στην Κατοχή και αμέσως μετά με τους δύο εμφυλίους πολέμους. Φαγωθήκαμε περισσότερες φορές από όσες ενωθήκαμε. Ο ΙΔΙΟΤΕΛΗΣ

ΦΩΤΟγραφήματα

Το σημερινό μας θέμα έχει μια ιδιαιτερότητα. Γίνεται λόγος για τη λέξη ΕΘΙΜΟ (συνήθεια) της κοινωνικής ζωής που διαμορφώθηκε από την παράδοση. Εθιμο= ουδ., ενέργεια που επαναλαμβάνεται σε καθορισμένες περιστάσεις, όπως έχει καθιερωθεί από την παράδοση ενός λαού ή τόπου - (νομικά) είναι η επαναλαμβανόμενη τήρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα κάποιας ορισμένης συμπεριφοράς, όπου με την πάροδο του χρόνου αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη νομική ισχύ, αποτελώντας έτσι πρωτογενή πηγή δικαίου και για οποιοδήποτε κλάδο (δικαίου) Εθιμοτυπία= το σύνολο των κανόνων συμπεριφοράς. Κάθε ερώτηση δεκτή. Η αλήθεια πρέπει πάντα να λέγεται και να γράφεται. Δ.Α.

Σταθερά 14 κρούσματα για δεύτερη μέρα στο Νομό Σερρών

Γ

ια δεύτερη συνεχή μέρα, στην Π.Ε. Σερρών ο αριθμός των μολύνσεων ήταν 14. Συγκεκριμένα την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 14 κρούσματα κορωνοϊού στο Νομό Σερρών, ο ίδιος αριθμός είχε ανακοινωθεί και την Τρίτη 19 Ιανουαρίου, ενώ την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, πρώτη ημέρα της εβδομάδας είχαμε πέντε κρούσματα. «Σ.Θ.»

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ

Εκδότης – Ιδιοκτήτης: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ Διευθυντής: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑMΠΑΤΖΗΣ ΑρχισυνταξΙα: Αλέξανδρος Αραμπατζής ΣυντΑκτες: Δημήτρης Νάτσιος ΑρθρογρΑφοι - ΣχολιογρΑφοι: Αθανάσιος Παπανδρόπουλος, Δημήτριος Αραμπατζής, Αθανάσιος Αραμπατζής, Αλέξανδρος Αραμπατζής, Κων/ νος Τσαρτσάρης, Χρυσάνθη Ιακώβου, Ελευθερία Ξενοδόχου ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ - σελιδοποιηση: Δέσποινα Αρναούτογλου ΕΚΤΥΠΩΣΗ: Νίκος Καραγκιόζης ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ: Κατερίνα Σταυρακίδου ΓΡΑΦΕΙΑ: Βενιζέλου 177 – Σέρρες Τ.Κ. 62 131 ΤΗΛ.: 23210 - 46380 FAX: 23210 - 45200

e-mail: sertharros@yahοo.gr www.sertharros.gr

ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΑ: ΤΗΛ. 23210 - 46380 ΕΤΗΣΙΟΙ ΟΡΟΙ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ Υπουργείων 500 €+ Φ.Π.Α. Τραπεζών 500 €+ Φ.Π.Α. Εταιριών Ν.Π.Ι.Δ. & Ν.Π.Δ.Δ. 500 €+ Φ.Π.Α. Δήμων 500 €+ Φ.Π.Α. Συλλόγων, Σωματείων 200 €+ Φ.Π.Α.

Αγαπητέ Κριέ, σήμερα να είσαι απλά έτοιμος για κάθε αλλαγή που ήθελες τόσο καιρό, με την βοήθεια του Εξαγώνου Ήλιου-Χείρωνα! Καταφέρνεις πανεύκολα, χωρίς καν να προσπαθήσεις, να ενδυναμώσεις και να βελτιώσεις φιλικές σχέσεις, χάρη στο επικοινωνιακό σου ταλέντο και την γλυκύτητα του λόγου σου! Δένεσαι περισσότερο συναισθηματικά με τους φίλους σου και εκείνοι όμως, σε βοηθούν με συμβουλές, αλλά και πράξεις, στην εκπλήρωση ενός ονείρου ή μεγάλου στόχου σου!

Φίλε Ταύρε, σήμερα λόγω του Εξαγώνου Ήλιου-Χείρωνα, άκου άφοβα το συναίσθημα σου, αλλά πάντα σε συνεργασία με την λογική σου και θα πετύχεις πολλούς από τους στόχους και τις φιλοδοξίες σου! Είσαι αδιαμφισβήτητα ικανός, αξιοθαύμαστος και κερδίζεις με την καλοπροαίρετη στάση σου, την εκτίμηση, τον θαυμασμό και τον σεβασμό των άλλων! Κάποιες υποθέσεις οικογενειακές, δρομολογούνται και καταφέρνεις να βάλεις γερές βάσεις σε ότι σήμερα πετύχεις!

Αγαπητέ Δίδυμε, μπορείς σήμερα να απολαύσεις μία ημέρα γεμάτη ενέργεια, κέφι, χαρά, ανεμελιά και αισιοδοξία, λόγω της εύνοιας του Εξαγώνου Ήλιου-Χείρωνα! Η ιδανική στιγμή, είναι τώρα, για επαφές, για νέες γνωριμίες, για εξόδους ή ακόμα και για την οργάνωση ή πραγματοποίηση ενός ταξιδιού! Επιπλέον μπορείς να αναμένεις ένα καλό νέο ή είδηση, θα σου επιστρέψει το χαμόγελο στα χείλη σου και θα σε φέρει πολύ πιο κοντά στην εκπλήρωση ενός μεγάλου σου στόχου! Η θεά τύχη είναι με το μέρος σου και στον τομέα των συναντήσεων κάθε είδους!

Αγαπητέ Δίδυμε, μπορείς σήμερα να απολαύσεις μία ημέρα γεμάτη ενέργεια, κέφι, χαρά, ανεμελιά και αισιοδοξία, λόγω της εύνοιας του Εξαγώνου Ήλιου-Χείρωνα! Η ιδανική στιγμή, είναι τώρα, για επαφές, για νέες γνωριμίες, για εξόδους ή ακόμα και για την οργάνωση ή πραγματοποίηση ενός ταξιδιού! Επιπλέον μπορείς να αναμένεις ένα καλό νέο ή είδηση, θα σου επιστρέψει το χαμόγελο στα χείλη σου και θα σε φέρει πολύ πιο κοντά στην εκπλήρωση ενός μεγάλου σου στόχου! Η θεά τύχη είναι με το μέρος σου και στον τομέα των συναντήσεων κάθε είδους!

Η ιδανική μέρα σήμερα, για σένα φίλε Λέοντα, με το Εξάγωνο Ήλιου-Χείρωνα, ώστε να βελτιώσεις και να διορθώσεις διαπροσωπικές σχέσεις και επαφές! Είσαι ιδιαίτερα αγαπητός, κοινωνικός, ευγενικός, διαλλακτικός και αυτό σε κάνεις δημοφιλή, συμπαθή και περιζήτητο! Μην φοβηθείς να υποστηρίξεις τις απόψεις σου, αφού οι άλλοι είναι σίγουρα πιο δεκτικοί! Απαλλάσσεσαι από αδικίες που σε πλήγωσαν και από ασταθείς καταστάσεις που σε άγχωναν!

Θα καταφέρεις σήμερα με το Εξάγωνο Ήλιου-Χείρωνα, αγαπητέ Παρθένε, να βελτιώσεις στο έπακρο την καθημερινότητα σου, να οργανώσεις σωστά τον χρόνο σου, να τακτοποιήσεις εκκρεμότητες και υποχρεώσεις, αλλά ταυτόχρονα να κάνεις θετικές αλλαγές σε εμφάνιση, σε διάθεση και φυσική κατάσταση! Επιπλέον, καταφέρνεις να βελτιώσεις την κοινωνική σου ζωή, κυρίως λόγω των μετρημένων και αξιοθαύμαστων εκφραστικών σου μέσων!

Φίλε Ζυγέ, σήμερα ξαναβρίσκεις τον εαυτό σου και περνάς φυσικά υπέροχα! Με το Εξάγωνο Ήλιου-Χείρωνα, είσαι το επίκεντρο της προσοχής, είσαι κεφάτος, απόλυτα δημιουργικός και δημοφιλής και έχεις μία μαγική λάμψη! Η τύχη είναι με το μέρος σου σε ό,τι κι αν κάνεις σήμερα! Διεκδικείς επιθυμίες, στόχους και φιλοδοξίες και πετυχαίνεις! Οι γύρω σου σε «βομβαρδίζουν» με επαίνους, κομπλιμέντα και λόγια θαυμασμού! Περνάς απλά υπέροχα!

Φίλε Σκορπιέ, με το Εξάγωνο Ήλιου-Χείρωνα, μπορείς σήμερα να διορθώσεις και να βελτιώσεις οικογενειακές σχέσεις, με ποικίλους τρόπους! Στο σπίτι, απολαμβάνεις στιγμές τρυφερότητας και αγάπης, βρίσκεις τις λύσεις που χρειάζεσαι για θέματα που ίσως προκύψουν, αλλά και για υποθέσεις που σε απασχολούν από παλιά, αφού τώρα θα έχεις την ευκαιρία να κλείσεις πληγές του παρελθόντος! Θέματα με ακίνητα, λύνονται αυτήν την περίοδο!

Αγαπητέ Τοξότη, με το σημερινό Εξάγωνο Ήλιου-Χείρωνα, επαφές, συζητήσεις, μηνύματα, τηλεφωνήματα, γνωριμίες και μετακινήσεις ευνοούνται ιδιαίτερα! Έρχονται πολύ καλά νέα και ειδήσεις, που σε χαροποιούν! Χρησιμοποίησε την πειθώ και την οξυδέρκεια σου, προκειμένου να πετύχεις τους στόχους σου και να ξεπεράσεις δυσκολίες! Μία προβληματική σχέση με μακρινό συγγενή, αδερφό ή γείτονα, λύνεται τώρα, με ποικίλους τρόπους!

Με τα ικανά και πλούσια εκφραστικά σου μέσα και φυσικά, την επικοινωνιακή σου ικανότητα και την πειθώ σου, θα καταφέρεις σήμερα με το Εξάγωνο Ήλιου-Χείρωνα φίλε Αιγόκερε, να αρπάξεις ευκαιρίες, ώστε να νιώσεις και πάλι σιγουριά, αυτοπεποίθηση, βεβαιότητα και ουσιαστική ηρεμία! Μπορείς τώρα να εκφράσεις τα «θέλω» σου και να εκπληρωθούν!

Σήμερα πραγματοποιείται το Εξάγωνο Ήλιου-Χείρωνα και σε βοηθά να ξεπεράσεις προβλήματα, πληγές και τραύματα και επιπλέον εκπληρώνεις στόχους και επιθυμίες, φίλε Υδροχόε! Σε χαρακτηρίζει διαίσθηση, διορατικότητα, καλοπροαίρετη συμπεριφορά, συναίσθημα, ευαισθησία, έμπνευση και γοητεία! Διεκδίκησε τους στόχους σου, χρησιμοποιώντας τα μαγευτικά εκφραστικά σου μέσα, τον τρυφερό σου λόγο και το επικοινωνιακό σου ταλέντο!

Αγαπητέ Ιχθύ, μπορεί γενικά να είσαι ένας λογικός και προσγειωμένος άνθρωπος, όμως σήμερα με το Εξάγωνο Ήλιου-Χείρωνα, η διαίσθηση και το συναίσθημα σου, παίρνουν την πρωτιά, σε κάθε σου κίνηση, αφού σίγουρα, θα σου δείξουν τον δρόμο τον σωστό! Τα μυστικά σου, διαφυλάσσονται με επιτυχία, ενώ αποκαλύψεις που αφορούν άλλους, σε ωφελούν!


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22.01.2021Κινητικότητα στα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης των Σερρών - Γενναίες εκπτώσεις και δίψα για αγορές προσελκύουν το κοινό - Ανοικτή η αγορά την Κυριακή από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι

Ι

κανοποιητική είναι η κινητικότητα στη σερραϊκή αγορά το τελευταίο τετραήμερο. Οι Σερραίοι καταναλωτές από την περασμένη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου- ημέρα που δόθηκε το πράσινο φώς για τη λειτουργία των καταστημάτων με τον παραδοσιακό τρόπο- βγήκαν στην αγορά και προχώρησε σε εμπορικές συναλλαγές. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο «Σ.Θ.» η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σερρών Κυριακή Μηλίγκα το καταναλωτικό κοινό διψούσε για το άνοιγμα των καταστημάτων ένδυσης και υπόδησης ώστε να κάνει τις αγορές του δεδομένου ότι η εφαρμογή του Click away δεν λειτούργησε στις Σέρρες , όπως και στο σύνολο της χώρας .

«Στα είδη που χρειάζονται δοκιμή δεν ήταν δυνατόν να λειτουργεί η αγορά και για αυτό βλέπουμε μεγάλη προσέλευση του κοινού στα καταστήματα μας . Σε αυτό συμβάλλει και οι γενναίες εκπτώσεις που έχουν όλα τα καταστήματα» ανέφερε η κυρία Μηλίγκα. Σημείωσε ότι υπάρχει πληθώρα εμπορευμάτων που καλύπτουν όλες τις ανάγκες των καταναλωτών. Τέλος ανέφερε ότι με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Σερρών η αγορά θα είναι ανοικτή την Κυριακή 24 Ιανουαρίου από τις 11 το πρωί εως τις 3 το απόγευμα. Κάλεσε τους καταναλωτές να στηρίξουν τη σερραϊκή αγορά για να παραμείνει όρθια.

Και με βιομηχανικά είδη στις λαϊκές της Νιγρίτας Το προσεχή Σάββατο 23 Ιανουαρίου

Σ

ύμφωνα με απόφαση της Κυβέρνησης το Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2020, οι λαϊκές αγορές της Νιγρίτας θα λειτουργήσουν και με τα βιομηχανικά είδη. Η καθιερωμένη λαϊκή αγορά της Νιγρίτας (Δημαρχείο) θα λειτουργήσει με τη συμμετοχή πωλητών επαγγελματιών και παραγωγών των οποίων ο αριθμός της θέσης λήγει σε ζυγό αριθμό (0,2,4,6,8). Η παράλληλη λαϊκή αγορά της Νιγρίτας (Κεντρικό Πάρκο) θα λειτουργήσει με τη συμμετοχή πωλητών επαγγελ-

ματιών και παραγωγών των οποίων ο αριθμός της θέσης λήγει σε μονό αριθμό (1,3,5,7,9). Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών ορίζεται σε 5 μέτρα με τον ενδιάμεσο χώρο κενό και ελεύθερο από αντικείμενα. Δεν ξεχνάμε: - Υποχρεωτική η χρήση μάσκας από ΟΛΟΥΣ - Υποχρεωτική η αποστολή μηνύματος στο 13033 από τους καταναλωτές:

X κενό ΟΝΟΜΑ κενό ΕΠΙΘΕΤΟ κενό ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ (μετακίνηση για προμήθεια αγαθών πρώτης ανάγκης όπου Χ βάζουμε τον αριθμό 2). Τόσο οι πωλητές όσο και οι καταναλωτές παρακαλούνται να τηρήσουν αυστηρά τα μέτρα κατά της διάδοσης του κορωνοϊού. Πληροφορίες: Αντιδήμαρχος Αγροτικής & Οικονομικής Ανάπτυξης Θ. Μπιμπλιάς κιν. 6986006002

Φωτιά στο ξενοδοχείο «Philippos Xenia» Τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο

Φ

ωτιά ξέσπασε το απόγευμα της Τετάρτης 20 Ιανουαρίου στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου Philippos Xenia στις Σέρρες.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό «Δίκτυο- Τηλεόραση» η πυρκαγιά ξέσπασε στο χώρο των πλυντηρίων και αμέσως άρχισαν να βγαίνουν καπνοί από το κτίριο. Αμέσως εκκενώθηκε το ξενοδοχείο και οι λιγοστοί πελάτες αφού πρώτα ενημερώθηκαν βγήκαν όλοι εκτός της ξενοδοχειακής μονάδας. Αμέσως σήμανε συναγερμός στην πυροσβεστική υπηρεσία Σερρών και στο σημείο έφτασαν τρία οχήματα με 10 άντρες που ρίχθηκαν κατευθείαν στην μάχη με τις φλόγες για να την θέσουν υπό έλεγχο και να μην εξαπλωθεί. Να σημειωθεί ότι ζητήθηκε και η βοήθεια του δήμου Σερρών και στο σημείο βρέθηκαν δύο υδροφόρες.Τα αίτια της φωτιάς ερευνώνται από το αρμόδιο τμήμα της Πυροσβεστικής.
ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22.01.2021

Επίθεση με μπογιά στο πολιτικό γραφείο της ΥφΑΑΤ Φωτεινής Αραμπατζή Έγραψαν συνθήματα υπέρ του Δ. Κουφοντίνα

Ε

πίθεση με μπογιές πραγματοποίησαν άγνωστοι το πρωί της Τετάρτης 20 Ιανουαρίου στο γραφείο της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων κυρίας Φωτεινής Αραμπατζή. Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός «ΔίκτυοΤηλεόραση»οι άγνωστοι δράστες πέταξαν μαύρη μπογιά

στην πόρτα του πολιτικού τους γραφείου ενώ έγραψαν σύνθημα στο τοίχο. Το σύνθημα έγραφε: “Λευτεριά στο Δ. Κουφοντινα. Ντόρα το 89 έγινε μισή δουλειά.” Μετά την επίθεση οι άγνωστοι διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση. Στο γραφείο της υφυπουργού έφτασαν άνδρες της κρα-

Καταδικάζει η πρώην ΝΟΔΕ Σερρών Την επίθεση στο Γραφείο της Φ. Αραμπατζή

Σ

ε ανακοίνωση της η πρώην ΝΟΔΕ Σερρών νύν ΔΕΕΠ Νέας Δημοκρατίας Σερρών καταδικάζουν την επίθεση στο γραφείο της υφυπουργού Φ. Αραμπατζή. Στην ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος Θ. Καμπούρης αναφέρονται τα εξής: Ανακοίνωση για την αναγραφή συνθημάτων και τους βανδαλισμους στο Π.Γ. της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Φωτεινής Αραμπατζή. Η ιδιόμορφη “κάλυψη” που παρέχει ο ΣΥΡΙΖΑ στους δράστες τέτοιων πράξεων, προφανώς στο όνομα της “ιδεολογικής συγγένειας”, τους αποθρασύνει περαιτέρω . Η ΔΕΕΠ Νέας Δημοκρατίας Π.Ε Σερρών δηλώνει για μια ακόμη φορά ότι τα στελέχη της δεν εκφοβίζονται ούτε πτοούνται από τέτοιου είδους ενέργειες.

τικής ασφάλειας οι οποίοι και εξετάζουν την υπόθεση. H υφυπουργός Φωτεινή Αραμπατζή σε δημόσια τοποθέτηση της και συγκεκριμένα στον προσωπικό της λογαριασμό έγραψε για το συμβάν. «Οι θρασύδειλοι «φίλοι» του αμετανόητου δολοφόνου και τρομοκράτη Κουφοντίνα χτύπησαν για ακόμη μια φορά. Με τα ίδια προκλητικά και χυδαία συνθήματα, που στρέφονται κατά της Δημοκρατίας και

της ανθρώπινης ζωής. Η πρωινή επίθεση στο πολιτικό μου γραφείο στις Σέρρες με μαύρες μπογιές και συνθήματα « Λευτεριά στον Κουφοντίνα, Ντόρα το ‘89 έγινε μισή δουλειά» αποδεικνύει ότι οι «φίλοι» του Κουφοντίνα εξακολουθούν να θέλουν μόνο αίμα. Την ίδια ώρα δυστυχώς υπάρχουν ακόμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που υπογράφουν κείμενο υπέρ του αμετανόητου, τρομοκράτη δολοφόνου και τολμούν να

λένε ότι η Κυβέρνηση ισοφαρίζει τις δολοφονικές πράξεις του επειδή τον οδηγεί στις φυλακές Δομοκού και όχι Κορυδαλλού. Το ελάχιστο που περιμένω από αυτούς, που περιμένει η ίδια η Δημοκρατία σήμερα, είναι να καταδικάσουν αυτή την επίθεση, αυτά τα συνθήματα,αυτή τη χυδαία λογική. Δεν υπάρχει συγχωροχάρτι στην τρομοκρατία δεν υπάρχει συγχωροχάρτι στους αμετανόητους δολοφόνους»,

Σύσσωμη καταδίκη από τον πολιτικό κόσμο των Σερρών Για την επίθεση στο πολιτικό γραφείο της Φ. Αραμπατζή

Σ

ύσσωμος ο πολιτικός κόσμος των Σερρών καταδίκασε την επίθεση που εκδηλώθηκε στο πολιτικό γραφείο της ΥφΑΑΤ Φ.Αραμπατζή. Σχετικές ανακοι-

Κώστας Καραμανλής – Υπουργός Υποδομών & Μεταφορών: «Επιθέσεις δέχτηκαν σήμερα τα γραφεία της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Βουλευτού Σερρών κ. Φωτεινής Αραμπατζή καθώς και της Βουλευτού Ά Θεσσαλονίκης κ. Άννας Ευθυμίου. Κανέναν δεν πτοούν οι υποστηρικτές τρομοκρατών-δολοφόνων και οι θρασύδειλοι τραμπούκοι που μάχονται την ελευθερία και τη Δημοκρατία. Οι θεσμοί και ο κοινοβουλευτισμός δεν εκβιάζονται».

νώσεις υπήρξαν από τους Σερραίους βουλευτές

Τάσος Χατζηβασιλείου – Βουλευτής ΝΔ/ Γραματέας Διεθνών Σχέσεων και ΕΕ: «Η δημοκρατία δεν φοβάται. Η δημοκρατία δεν εκβιάζεται. Οι επιθέσεις σε γραφεία συναδέλφων βουλευτών μας βρίσκουν ΟΛΟΥΣ απέναντι».

Κωνσταντίνος Μπούμπας – Βουλευτής Ελληνική Λύση Σερρών: «H βία ως φαινόμενο ψυχοσωματικού καταναγκασμού διασπείρει φόβο και καταστροφή!! H Δημοκρατία βιάζεται και η Ελευθερία κατακρεουργείται!! H βίαιη επίθεση στο πολιτικό γραφείο της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτού Ν.Σερρών κ.Φωτεινής Αραμπατζή είναι πράξη εκφοβισμού και απειλής στην κοινωνία! Eίναι άκρως καταδικαστέα καθώς εκκολάπτει σύνδρομο μίσους και φθόνου απέναντι στο λαϊκό αίσθημα της ασφάλειας και της προστασίας! «Όπου βία πάρεστι ουδέν ισχύει νόμος» (Μένανδρος 4ος αιώνας π.Χ. Αρχαίος Έλληνας ποιητής «

Λευτέρης Αβραμάκης – Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Σερρών: «Η επίθεση που έλαβε χώρα σήμερα το πρωί στο γραφείο της Βουλεύτριας και Υφυπουργού Αλιευτικής Πολιτικής, Φωτεινής Αραμπατζή, αποτελεί αδιαμφισβήτητα πράξη καταδικαστέα, που τίποτα δεν έχει να προσφέρει στους κοινωνικούς αγώνες για δημοκρατία και δικαιοσύνη, στο κοινωνικό κίνημα κριτικής και αμφισβήτησης της εκάστοτε εξουσίας. Αντιθέτως, αναπαράγει έτσι έναν κύκλο μίσους και βίας, τον οποίο το σύνολο της προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης αγωνίζεται να κλείσει οριστικά. Ο αγώνας για μια άλλη κοινωνία δεν είναι αγώνας μίσους, δεν είναι αγώνας βίας, δεν γίνεται τη νύχτα, δεν γίνεται ανώνυμα. Ο αγώνας αυτός γίνεται επώνυμα και στηρίζεται στην πειθώ, στη δύναμη του επιχειρήματος, στην συσπείρωση κοινωνικών στρωμάτων γύρω από ιδέες. Είναι μια διαδικασία που εμπνέει ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας και φέρνει στο επίκεντρο του πολιτικού διαλόγου τα αιτήματά τους, τρέποντας τα σε πολιτικά επίδικα. Τότε μόνο είναι εφικτές οι αλλαγές στην κοινωνία, τότε μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά. Η βία, οι απειλές, οι επιθέσεις σε βάρος πολιτικών προσώπων δεν συνδράμουν σε αυτή την κατεύθυνση. Αντιθέτως, βάζουν προσκόμματα και αποπροσανατολίζουν, δηλητηριάζουν το κοινωνικό ακροατήριο. Εμείς, οι δημοκράτισσες και οι δημοκράτες δεν μπορούμε παρά να γυρίσουμε την πλάτη σε αυτές τις καταστροφικές πρακτικές. Οι πολιτικοί δημοκρατικοί αγώνες είναι για εμάς, αδιαπραγμάτευτα, μια διαδικασία δημιουργίας που κινείται απαρέγκλιτα στο πεδίο των αξιών και του οράματος για μια καλύτερη κοινωνία».


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22.01.2021O βουλευτής Σερρών Τ. Χατζηβασιλείου δήλωσε:

«Η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων παντού» « Θα το ασκήσει, όπως και όταν το κρίνει σκόπιμο» επισημαίνει

Γ

ια την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 μίλια μίλησε χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ο εισηγητής της κυβέρνησης στο σχετικό νομοσχέδιο και βουλευτής Σερρών Τάσος Χατζηβασιλείου, ο οποίος υπογράμμισε ότι η χώρα διατηρεί στο ακέραιο το δικαίωμα να επεκτείνει τη θαλάσσια κυριαρχία, όπως και όταν το κρίνει εθνικά ωφέλιμο. Σε ερώτημα αν ακολουθεί η Κρήτη, ο βουλευτής ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχουν ειδικές συνθήκες στην Κρήτη, τον Παγασητικό, τον Θερμαϊκό ή οπουδήποτε αλλού. Η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων παντού. Θα το ασκήσει όποτε το αποφασίσει, με βάση το εθνικό συμφέρον».

Για τη διγλωσσία της Τουρκίας, ο κ. Χατζηβασιλείου δήλωσε ότι η εθνικιστική ρητορική που ανέπτυξε η γειτονική χώρα τα προηγούμενα χρόνια υποχρεώνει την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει υψηλά τους τόνους, για να εξηγήσει με εύσχημο τρόπο την μεταστροφή της στάσης της και την συμμετοχή της στις διερευνητικές επαφές. Επίσης, πρόσθεσε ότι στη γειτονική χώρα υπάρχουν άτυπα τρία κέντρα διπλωματίας: «Έχουμε έναν «διαγωνισμό» ανάμεσα στους κ.κ. Τσαβούσογλου, Ακάρ και Καλίν για το ποιος έχει αυξημένη επιρροή στις διπλωματικές σχέσεις».

«Δάσκαλε που δίδασκες...», για τις τουρκικές κατηγορίες

περί μειονοτήτων Ο κ. Χατζηβασιλείου χαρακτήρισε απαράδεκτη την επίθεση της τουρκικής κυβέρνησης στον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, με αφορμή τις δηλώσεις του για τα δικαιώματα των Ιμβρίων που σταθερά παραβιάζονται από την Άγκυρα. Δήλωσε ότι η Τουρκία δεν συμπεριφέρεται με τον δέοντα τρόπο στις μειονότητες που ζουν εκεί και ότι δεν σέβεται τη Συνθήκη της Λωζάνης και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Πρόσθεσε ότι αν δει κανείς την κατάσταση των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου και τις συγκρίνει με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, θα καταλάβει ποια χώρα σέβεται τις μειονότητες και ποια όχι.

«Είναι αστείο να μας κατηγορεί η Τουρκία για παραβίαση μειονοτικών δικαιωμάτων.

Δάσκαλε που δίδασκες...», κατέληξε ο βουλευτής.

Το Πρόγραμμα "ΔΙΕΞΟΔΟΣ" που έγινε "ΑΔΙΕΞΟΔΟΣ" για τους επαγγελματίες του Ν. Σερρών Αίτημα συνεργασίας & νομικής στήριξης προς τη ΓΣΕΒΕΕ

A

ίτημα συνεργασίας και νομικής υποστήριξης ζητά από την ΓΣΕΒΕΕ η ΟΕΒΕΣερρών με αφομή το πρόγραμμα «Διέξοδος» της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας. Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής: Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, Αξιότιμα μέλη του Δ.Σ. Όπως γνωρίζετε, τα αποτελέσματα του προγράμματος επιχορήγησης επιχειρήσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, έπεσαν ως κεραυνός εν αιθρία στις οικονομικά “διψασμένες” από την υγειονομική πανδημία επιχειρήσεις των Σερρών, που μετά λύπης διαπίστωσαν ότι το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης “ΔΙΕΞΟΔΟΣ”, λειτούργησε ως “ΑΔΙΕΞΟΔΟΣ”, αφήνοντας ‘εκτός’ πολλούς επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις προς όφελος των μεγαλυτέρων. Χιλιάδες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις έμειναν χωρίς ευρώ τις δύσκολες ημέρες της πανδημίας, ενώ ενισχύθηκε ένα μικρό ποσοστό, μεσαίων κυρίως επιχειρήσεων, με αδιαφανή

κριτήρια και χωρίς ουσιαστικό δικαίωμα ενστάσεων, δημιουργώντας σκιές στις προθέσεις και στον βασικό σχεδιασμό. Οι ΜμΕ των Σερρών έγιναν θεατές και κοινωνοί μιας αδικίας, η οποία “μοίρασε” στον 2ο μεγαλύτερο Νομό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κονδύλια δυσανάλογα του μεγέθους και των αναγκών του, αναλογικά με άλλους Νομούς, καθώς η μέθοδος αξιολόγησης των αιτήσεων δημιούργησε αδικίες και ανισοβαρή στήριξη μεταξύ διαφορετικών κλάδων επιχειρήσεων. Αντιλαμβανόμενη την αδικία η ΟΕΒΕΣ Σερρών αντέδρασε ακαριαία και με επιστολή που απέστειλε προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Αντιπεριφέρεια Σερρών και το ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ στις 5/01/2021 (Αριθμ. Πρωτ: 2120) ζήτησε την Αναλυτική κοινοποίηση των αποτελεσμάτων εντάξεων/ απορρίψεων του προγράμματος «Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον Covid-19 στην Κεντρική Μακεδονία» κατά τα πρότυπα των αποτελεσμάτων, όπως αυτά ανακοινώθηκαν και

από άλλες Περιφέρειες όπως της Θεσσαλίας. Πιο συγκεκριμένα η ΟΕΒΕΣΣ ζήτησε: · Το σύνολο των υποβεβλημένων αιτήσεων ανά περιφερειακή ενότητα. · Το σύνολο των εντάξεων και απορρίψεων ανά περιφερειακή ενότητα, τόσο αριθμητικά όσο και σε ύψος εγκεκριμένων ποσών, σε σχέση με το σύνολο του διαθέσιμου προϋπολογισμού του προγράμματος. ·Πιο εξειδικευμένα για την Περιφερειακή ενότητα Σερρών, το σύνολο των υποβληθεισών προτάσεων και των εγκεκριμένων και κατά κλάδο δραστηριοποίησης με εξειδίκευση μεταξύ των κλάδων (πχ εστίαση, λιανικό εμπόριο, τουρισμός), επιφυλασσόμενη για περαιτέρω ενέργειες προς όφελος των επαγγελματιών του Ν. Σερρών. Μετά λύπης μας σας ενημερώνουμε σήμερα πως παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες (τηλεφωνικά μέσω του νομικού συμβούλου και του Προέδρου της Ομοσπονδίας) και εκκλήσεις ακόμη και μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης από πλευ-

ράς της διοίκησης της ΟΕΒΕΣΣ, ουδεμία ενέργεια περί ικανοποίησης του αιτήματός μας δεν έχει ακόμη λάβει χώρα από τους προαναφερθέντες φορείς (Περιφέρεια, Αντιπεριφέρεια, ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ). Βάσει των ανωτέρω αιτούμαστε: 1) Όπως έρθει σε επικοινωνία ο νομικός σύμβουλος της ΓΣΕΒΕΕ με τον νομικό σύμβουλο της ΟΕΒΕΣΣ (Αλέξη Παρασκευιώτη - τηλ: 6978559808), για την αναλυτικότερη ενημέρωση του οργάνου της ΓΣΕΒΕΕ επί των πεπραγμένων της ΟΕΒΕΣΣ επί του ζητήματος και για την διαμόρφωση ενός ισχυρότερου και πιο ενιαίου μετώπου νομικής κάλυψης και διεκδίκησης του αιτήματός μας. 2) Όπως μας ενημερώσατε για την ύπαρξη ή μη σχετικού εγγράφου της ΓΣΕΒΕΕ προς τις Περιφέρειες, όπου διαπιστώνεται και διατυπώνεται η εκτίμηση ότι το πρόγραμμα οικονομικής επιχορήγησης μέσω ΕΣΠΑ δεν αφορά στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις 3) Όπως μας διευκρινίσατε για το αν προηγήθηκε για τη διαμόρφωση των κριτηρίων του

προγράμματος διαβούλευση μεταξύ των αρμοδίων φορέων και κατάθεση προτάσεων από τη ΓΣΕΒΕΕ, τις κλαδικές & τοπικές ομοσπονδίες και τα κατά τόπους Επιμελητήρια. Οι Σερραίοι επαγγελματίες νιώθουν αδικημένοι και συνεχίζουν να έχουν πολλά ερωτηματικά, τα οποία η σιγή και άρνηση της Περιφέρειας να κοινοποιήσει τη ζητούμενη αναλυτική λίστα των αποτελεσμάτων διογκώνει, καλλιεργώντας ένα ομιχλώδες τοπίο ανασφάλειας και έλλειψης εμπιστοσύνης. Στο σημείο αυτό η συνεργασία και συμβολή σας στον αγώνα μας κρίνεται εξαιρετικά σημαντική και πολύτιμη για τους χειμαζόμενους Σερραίους επαγγελματίες, που πέραν των άλλων, μετά την υγειονομική πανδημία έρχονται δυστυχώς αντιμέτωποι, και με την «πανδημία» λουκέτων στις επιχειρήσεις τους. Με τιμή Για το Διοικητικό Συμβούλιο Ο Πρόεδρος Κοτσαμπάς Σωτήριος Ο Γεν. Γραμματέας Βροντελής Δημήτριος
η Ρουμπρίκα

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22.01.2021

Γράφει ο Δημ. Αλ. Αραμπατζής

 Παρασκευή σήμερα 22 Ιανουαρίου 2021, Μνήμη Τιμοθέου Αποστόλου, Αγίου Αναστασίου. Χρόνια πολλά, χριστιανά, ειρηνικά, ανώδυνα και ανεπαίσχυντα στις εορτάζουσες και εορτάζοντες. ***

Λύκος: Ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα της αυτοάνοσης πάθησης

ώρες. Αρχικά ο πόνος μπορεί να είναι ήπιος και σταδιακά να επιδεινώνεται. 8. Γαστρεντερικά προβλήματα: Συμπτώματα όπως η καούρα είναι ιδιαίτερα συχνά στους πάσχοντες από λύκο. Όταν οι ενοχλήσεις είναι ήπιες, αντιμετωπίζονται σχετικά εύκολα με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή (π.χ. αντιόξινα). 9. Διαταραχές του θυρεοειδούς: Ο λύκος συχνά συνυπάρχει με άλλες αυτοάνοσες παθήσεις, π.χ. του θυρεοειδούς αδένα. Στην περίπτωση αυτή ο θυρεοειδούς μπορεί είτε να υπερλειτουργεί (υπερθυρεοειδισμός) είτε να υπολειτουργεί (υποθυρεοειδισμός). 10. Ξηροστομία και ξηροφθαλμία: Ορισμένα άτομα με λύκο εκδηλώνουν επίσης το αυτοάνοσο σύνδρομο Sjogren (Σιόγκρεν), το οποίο χαρακτηρίζεται από δυσλειτουργία των αδένων που παράγουν τα δάκρυα και το σάλιο, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται ξηρότητα τόσο στο στόμα όσο και στα μάτια. ***

Πόσο γρήγορα ξαναπαίρνουμε τα χαμένα κιλά;

 Ο λύκος είναι μια αυτοάνοση πάθηση στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται σε διάφορους τύπους ιστών και οργάνων ολόκληρου του σώματος, προκαλώντας φλεγμονές και πρήξιμο. Οι φλεγμονές που χαρακτηρίζουν τον λύκο επηρεάζουν πολλαπλά συστήματα, όπως οι αρθρώσεις, το δέρμα, τα νεφρά, τα αιμοσφαίρια, ο εγκέφαλος, η καρδιά και οι πνεύμονες, γι’ αυτό και ονομάζεται συστημική πάθηση. Η ακριβής αιτιολογία του λύκου παραμένει εν πολλοίς άγνωστη, ωστόσο θεωρείται αποτέλεσμα ενός συνδυασμού γενετικών (κληρονομικών) και περιβαλλοντικών (λοιμώξεις, φάρμακα, ηλιακή ακτινοβολία) παραγόντων.

 Πολλοί άνθρωποι ξεκινούν δίαιτα τον Ιανουάριο προκειμένου να χάσουν το βάρος που πήραν στη διάρκεια των γιορτών. Ακόμη όμως και αν καταφέρει κάποιος να χάσει τα κιλά που επιθυμεί, μπορεί να διατηρήσει το νέο βάρος του και για πόσο χρονικό διάστημα;

Η διάγνωση του λύκου αποτελεί πρόκληση για τους γιατρούς, καθώς τα συμπτώματα που προκαλεί συχνά μιμούνται άλλες ασθένειες.

Σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές, η επαναπρόσληψη των απολεσθέντων κιλών αρχίζει πολύ γρηγορότερα από ότι πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι.

Παράλληλα, κάθε ασθενής εκδηλώνει διαφορετικά και διαφορετικής έντασης συμπτώματα.

Επιστήμονες από το Κολέγιο Δημόσιας Υγείας και Επαγγελμάτων Υγείας του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 70 υπέρβαρα ή παχύσαρκα ενήλικα άτομα που είχαν ολοκληρώσει ένα πρόγραμμα διαχείρισης βάρους διάρκειας 12 εβδομάδων.

Τα πρώτα συμπτώματα του λύκου εμφανίζονται συνήθως στα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης και παρουσιάζουν εξάρσεις και υφέσεις. Αν και δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για τον λύκο, η φαρμακευτική θεραπεία βοηθά στην αποτελεσματική διαχείριση των συμπτωμάτων. Δείτε τα 10 κυριότερα συμπτώματα που προκαλεί ο λύκος σε αρχικό στάδιο: 1. Εξάνθημα στο πρόσωπο: Το πλέον χαρακτηριστικό σύμπτωμα του λύκου είναι το εξάνθημα σε σχήμα πεταλούδας στην επιδερμίδα του προσώπου, καλύπτοντας τη μύτη και τα μάγουλα (butterfly rash). Ποσοστό περίπου 50% των ασθενών εκδηλώνει το συγκεκριμένο σύμπτωμα. 2. Κόπωση: Σχεδόν το 90% των πασχόντων από λύκο εκδηλώνουν μέτρια έως σοβαρή κόπωση. 3. Ανεξήγητος πυρετός: Ένα από τα πρώτα συμπτώματα του λύκου είναι ο χαμηλός πυρετός (36,9-38,3 C) που δεν οφείλεται σε λοίμωξη. 4. Τριχόπτωση: Η απώλεια των μαλλιών, η οποία κάνει την εμφάνισή της στα πρώτα στάδια του λύκου, είναι αποτέλεσμα της φλεγμονής στην επιδερμίδα του κρανίου. Συνήθως τα μαλλιά αποδυναμώνονται σταδιακά και δεν αποκλείεται η αραίωση της τριχοφυΐας να είναι εμφανής και σε άλλα σημεία του σώματος (γένια, φρύδια, βλεφαρίδες). 5. Πόνος στο στήθος: Οι φλεγμονές που προκαλεί ο λύκος στο αναπνευστικό σύστημα οδηγούν συχνά σε πόνο στο στήθος κατά την εισπνοή ή και σε δύσπνοια. 6. Νεφρίτιδα: Η φλεγμονή των νεφρών λόγω του λύκου έχει σαν αποτέλεσμα τα νεφρά να δυσκολεύονται να φιλτράρουν τοξίνες και άλλα υπολείμματα από το αίμα. Η νεφρίτιδα συνήθως εκδηλώνεται μέσα σε πέντε χρόνια από την αρχική εμφάνιση του λύκου και προκαλεί μεταξύ άλλων πρήξιμο στα κάτω άκρα, συχνουρία και εμφάνιση αίματος στα ούρα. 7. Πόνος στις αρθρώσεις: Οι φλεγμονές που χαρακτηρίζουν τον λύκο προκαλούν πόνο, δυσκαμψία και εμφανές πρήξιμο στις αρθρώσεις, κυρίως τις πρωινές

Οι συμμετέχοντες είχαν χάσει κατά μέσο όρο 453 γραμμάρια την εβδομάδα. Μόλις σταμάτησαν όμως τη δίαιτα, άρχισαν σχεδόν αμέσως να ξαναπαίρνουν βάρος. Συγκεκριμένα πήραν πάλι 68 γραμμάρια ανά εβδομάδα τις πρώτες 11 εβδομάδες, και σχεδόν 12 εβδομάδες μετά την έναρξη της μελέτης το ποσοστό επαναπρόσληψης του βάρους επιβράδυνε ελαφρώς. Όπως είπε η επικεφαλής της έρευνας Κάθριν Ρος, «πιστεύαμε ότι η περίοδος επαναπρόσληψης του βάρους θα αργούσε και δεν θα ξεκινούσε αμέσως μετά το τέλος της δίαιτας. Βέβαια σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να σκεφτούμε ότι δεν υπάρχει τρόπος να κρατήσουμε μακριά τα περιττά κιλά». Η ερευνήτρια σημειώνει ότι η τακτική παρακολούθηση του σωματικού βάρους σε συνδυασμό με την σωματική άσκηση μπορούν να συμβάλλουν στη διατήρηση υγιούς βάρους, εάν κάποιος υιοθετήσει δια βίου έναν υγιεινό τρόπο διατροφής. Επισημαίνει δε, αυτό που τονίζουν όλοι οι διατροφολόγοι, ότι κάθε πρόγραμμα δίαιτας πρέπει να ακολουθείται από ένα πρόγραμμα σταθεροποίησης του βάρους. «Το σώμα εξαρτάται από το βάρος του. Και όταν κάποιος κάνει δίαιτα και πεινάει, το σώμα πιστεύει ότι δεν υπάρχει διαθέσιμη τροφή. Και έτσι ενθαρρύνεται η κατανάλωση φαγητού. Και ένας τρόπος να το αντιπαρέλθεις αυτό είναι χάνοντας πολύ σταδιακά βάρος μέσα από υγιείς συμπεριφορές», συμπληρώνει η Σαμάνθα Χελλερ, από το σύστημα Υγείας Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

επικαιρότητα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22.01.2021Πρωτιά του Δήμου Σερρών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Εγκρίθηκε χρηματοδότηση 2,1 εκ. ευρώ για το Πράσινο Σημείο

Σ

τη γραμμή της εκκίνησης εισήλθε το έργο της Κατασκευής του Πράσινου Σημείου Διαχείρισης Απορριμμάτων του Δήμου Σερρών, καθώς εγκρίθηκε η χρηματοδότησή του με 2,1 εκατ.ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη». Ο Δήμος Σερρών αποτελεί τον πρώτο από τους 38 Δήμους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που εντάσσεται στο τρέχον πρόγραμμα των Πράσινων Σημείων της Περιφέρειας. Την ένταξη και εξ ολοκλήρου χρηματοδότηση του πρότυπου περιβαλλοντικού έργου ύψους από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανακοίνωσαν σήμερα ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης και, μέσω βίντεο, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Δημαρχείο Σερρών παρουσία του Αντιδημάρχου Καθαριότητας Παναγιώτη Καρακολίδη και της επικεφαλής της Διεύθυνσης Καθαριότητας Μαρίας Τερμεντζίδου. «Η πρωτιά του Δήμου Σερρών δεν είναι τυχαία. Είναι αποτέλεσμα μίας συντονισμένης προσπάθειας, μίας πολύ καλής προετοιμασίας για την ωρίμανση της πρότασης, που καταθέσαμε πρώτοι στην πρόσκληση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κεντρικής Μακεδονίας κατόπιν της ολοκλήρωσης της οριστικής μελέτης εφαρμογής τον Ιούνιο του 2020. Η έγκριση αυτής της πρότασης, που πετύχαμε στις 22 Δεκεμβρίου 2020, επισφραγίζει με τον καλύτερο τρόπο την άριστη συνεργασία που έχουμε αναπτύξει με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και προσωπικά τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα. Το Πράσινο Σημείο αποτελεί τη ναυαρχίδα του συστήματος διαχείρισης αποβλήτων στον Δήμο Σερρών και έναν από τους βασικούς πυλώνες του σχεδίου μας για την περιβαλλοντική αναβάθμιση του Δήμου. Με την κατασκευή του Πράσινου Σημείου κάνουμε ένα καθοριστικό βήμα για να κερδίσου-

με το στοίχημα της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, της βελτίωσης της ποιότητας ζωής καθώς και της αποδοτικότερης διαχείρισης των πόρων. Τα Πράσινα Σημεία αποτελούν μία διεθνή και δοκιμασμένη πρακτική, που βασίζεται στη συμμετοχή των πολιτών. Είναι εξαιρετικής σημασίας, λοιπόν, να εξασφαλίσουμε ότι οι Δημότες θα είναι σύμμαχοι σε αυτό το έργο πνοής», τόνισε ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης. Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στον χαιρετισμό του σημείωσε: «Είμαι πραγματικά χαρούμενος που ανακοινώνουμε σήμερα την έναρξη ενός, ακόμη, σημαντικού έργου για τις Σέρρες και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Θα ήθελα να συγχαρώ για το συγκεκριμένο έργο τον Δήμο Σερρών που κινήθηκε ταχύτατα και ιδιαίτερα τον Δήμαρχο Αλέξανδρο Χρυσάφη για την άριστη συνεργασία που έχουμε αναπτύξει όλο αυτό το διάστημα σε όλα τα επίπεδα. Είμαι βέβαιος ότι αυτή τη συνεργασία το επόμενο διάστημα θα την αναβαθμίσουμε ακόμη περισσότερο προς όφελος των Σερραίων, της πόλης των Σερρών και συνολικά της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Τα Πράσινα Σημεία είναι επένδυση στο αύριο, στον τόπο μας και σε μία καλύτερη ζωή. Για αυτό και εμείς καταφέραμε να εξασφαλίσουμε 11,5 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας για τη δημιουργία οργανωμένων Πράσινων Σημείων. Ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας η προστασία του περιβάλλοντος και η πράσινη ανάπτυξη ήταν και παραμένει για εμάς βασικός άξονας της πολιτικής μας». Στο σημείο αυτό ο κ.Τζιτζικώστας αναφέρθηκε σε μία σειρά από έργα που υλοποιούνται στην Περιφέρεια και έχουν άμεσο θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, στις τοπικές κοινωνίες και στην οικονομία της Κεντρικής Μακεδονίας. «Συνεχίζουμε σταθερά και αποφα-

Το Πράσινο Σημείο σε αριθμούς (στόχος για το 2029): -Θα εξυπηρετεί 76.817 μόνιμους κατοίκους του Δήμου Σερρών -Η συνολική εκτροπή ανακυκλώσιμων υλικών θα είναι 7.677,44 τόνοι/έτος, δηλαδή 100 Kg/κάτοικο/έτος -Θα συλλέγονται περί τους 29,30 τόνοι/έτος μικρά είδη προς επαναχρησιμοποίηση (βιβλία, ρούχα, μικροσυσκευές) -Περίπου 1.500 τόνοι/έτος ογκώδη απόβλητα θα συλλέγονται και θα εξετάζονται καταρχήν για επαναχρησιμοποίηση (στρώματα, χαλιά, έπιπλα).

σιστικά να χτίζουμε την Περιφέρεια του 2030, μία Περιφέρεια σύγχρονη, πράσινη και ανθρώπινη», κατέληξε.

Πώς θα λειτουργεί το Πράσινο Σημείο του Δήμου Σερρών Το Πράσινο Σημείο θα κατασκευαστεί σε δημοτικό οικόπεδο 7 στρεμμάτων σε απόσταση 3,5 χλμ από την πόλη των Σερρών κοντά στο πρώην Πάρκινγκ Βαρέων οχημάτων.

Εκεί οι πολίτες θα αποθέτουν στους ανάλογους οργανωμένους και ασφαλείς χώρους ανακυκλώσιμα και επαναχρησιμοποιούμενα υλικά, όπως ογκώδη υλικά, πράσινα απόβλητα (κλαδιά και κορμούς), ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, χαρτί και χαρτόνι, καθώς και βρώσιμα λίπη και έλαια. Αλλά και μελάνια εκτυπωτή, μικρές ηλεκτρικές συσκευές, απλούς λαμπτήρες και λαμπτήρες φθορισμού, κεριά, μπαταρίες, βιβλία, CD, ανάμικτες συσκευασίες, ρούχα, υφάσματα και παπούτσια.

Στη συνέχεια ο Δήμος Σερρών θα προωθεί τα υλικά για ανακύκλωση ή και για επαναχρησιμοποίηση υλικών από τους ίδιους τους Δημότες υλικών, όπως βιβλία, πιάτα, έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές, ποδήλατα, παιχνίδια . Στο Πράσινο Σημείο θα λειτουργεί και Αίθουσα Εκπαίδευσης με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για την ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος.
στα “πεταχτά”

Γράφει ο Αθαν. Αλ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22.01.2021

Κ

ΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ! Παρασκευή σήμερα 22 του Γενάρη, του σωτηρόυ έτους 2021, Μνήμη Τιμοθέου Αποστόλου, Αγίου Αναστασίου. Χρόνια πολλά, χριστιανά, ειρηνικά, ανώδυνα και ανεπαίσχυντα στις εορτάζουσες και εορτάζοντες. *** Η αγάπη που ονειρεύθηκα δεν ήλθε ποτέ και τώρα είναι αργά για νάρθει. *** Ξυπόλυτος περπάτησα στα παιδικά μου χρόνια. *** Πίσω από τα καλντερίμια της νύχτας, έρχεται σιγοτραγουδώντας η αυγή. *** Από πηγάδι που σε δρόσισε, μη ρίχνεις πλέον πέτρα μέσα. *** "Αγωνίσθηκα για ένα καλύτερον κόσμον. Δεν τα κατάφερα". ΜΑΧΑΤΜΑ ΓΚΑΝΤΙ *** Χαιρέτατόνε τον πεζό όταν καβαλικέψεις για να σε χαιρετά κι αυτός όταν θα ξεπεζέψεις. *** Φωτογαφικό ρεπορτάζ.

• Το 56% των εργαζομένων αναφέρει ότι μειώθηκαν τα εισοδήματά τους κατά την διάρκεια της πανδημίας. - Από αυτούς το 22% δηλώνει απώλεια εισοδήματος πάνω από 31%, ενώ το 14% δηλώνει απώλεια εισοδήματος από 21 – 30%. - Το 48% των εργαζομένων που αναφέρουν μείωση εισοδημάτων, δηλώνουν απαισιόδοξοι για την εξέλιξη της αμοιβής τους για το επόμενο 6μηνο. - Το 40% των εργαζομένων δηλώνουν ότι έχουν εργαστεί με τηλεργασία στην διάρκεια της πανδημίας.  Παράλληλα, εμφανίζονται να αξιολογούν αρνητικά την ταχεία ανάπτυξη της τηλεργασίας σε σχέση με την επαγγελματική εξέλιξή τους, την εξέλιξη της αμοιβής τους,  τις ώρες εργασίας τους, τα εργασιακά δικαιώματά τους, την προσωπική ζωή τους και την ψυχική ισορροπία τους.   Συγκεκριμένα: • Το 65% αξιολογεί ως αρνητικές τις επιπτώσεις της τηλεργασίας σε σχέση με τις ώρες εργασίας τους • Το 54% αξιολογεί ως αρνητικές τις επιπτώσεις της τηλεργασίας σε σχέση με τα εργασιακά δικαιώματά τους • Το 54% αξιολογεί ως αρνητικές τις επιπτώσεις της τηλεργασίας σε σχέση με την ψυχική ισορροπία τους • Το 52% αξιολογεί ως αρνητικές τις επιπτώσεις της τηλεργασίας σε σχέση με την προσωπική ζωή τους • Το 40% αξιολογεί ως αρνητικές τις επιπτώσεις της τηλεργασίας σε σχέση με την εξέλιξη της αμοιβής τους

*** Μεγάλη μείωση εισοδημάτων παρατηρείται στους εργαζόμενους του εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με σχεδόν 6 στους 10 εργαζόμενους να δηλώνουν μείωση εισοδημάτων και το 36% να δηλώνει μείωση μεγαλύτερη του 21%.  Αρνητικά επίσης αξιολογούν την ραγδαία ανάπτυξη της τηλεργασίας.  Η ΓΣΕΕ και το Ινστιτούτο Εργασίας δίνουν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα ειδικής θεματικής έρευνας κοινής γνώμης, η οποία απευθύνεται σε εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα, για την καταγραφή-μέτρηση και συγκριτική αποτίμηση δεικτών κλίματος αναφορικά με την εξέλιξη των αμοιβών, την ασφάλεια της θέσης εργασίας τους, την τηλεργασία. Σε συνέχεια ανάλογης έρευνας του Οκτωβρίου του 2020, καταγράφονται οι αρνητικές οικονομικές και εργασιακές επιπτώσεις της πανδημίας στους εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα.

Δείκτες ΙΝΕ Τα ευρήματα που προκύπτουν είναι:

• Το 40% αξιολογεί ως αρνητικές τις επιπτώσεις της τηλεργασίας σε σχέση με την επαγγελματική εξέλιξή τους Τα υπόλοιπα ευρήματα της έρευνας καταγράφουν ανάλογες απόψεις με αυτή του Οκτωβρίου του 2020. Συγκεκριμένα: - Το 56% των ερωτηθέντων εκφράζει απαισιοδοξία για την πορεία της χώρας στους μήνες που έρχονται (+4% σε σχέση με τον Οκτώβριο). - Το 58% δηλώνουν απαισιόδοξοι σε σχέση με την εξέλιξη των αμοιβών τους για το επόμενο 6μηνο (+1% σε σχέση με τον Οκτώβριο). - Το 39% των εργαζομένων δηλώνουν απαισιόδοξοι για τη διατήρηση της θέσης εργασίας τους (+1% σε σχέση με τον Οκτώβριο) και το 53% δηλώνουν αντίστοιχα αισιόδοξοι (-1% σε σχέση με τον Οκτώβριο). Η Έρευνα αποτυπώνει με ξεκάθαρο τρόπο την ένταση του κλίματος οικονομικής και εργασιακής ανασφάλειας και επισφάλειας και τον αυξανόμενο προβληματισμό των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα για τις αλλαγές που φέρνει η περίοδος της πανδημίας σε σχέση με τις αμοιβές και τα εργασιακά δικαιώματά τους. Η ΓΣΕΕ καλέι την κυβέρνηση  • να αντιμετωπίσει, με συγκεκριμένες ενέργειες, την έντονη παραβατικότητα που παρατηρείται εντεινόμενη στην αγορά εργασίας,  • να προχωρήσει σε ενέργειες ουσιαστικής στήριξης της εργασίας και των πληττόμενων εργαζομένων, • να αποκαταστήσει και να ενισχύσει το θεσμό των ανεξάρτητων συλλογικών διαπραγματεύσεων, • να αναπτύξει ουσιαστικό θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης της τηλεργασίας που αναπτύσσεται με άναρχο και άδικο τρόπο.  “Όσο η εργασία και οι εργαζόμενοι δε λαμβάνουν την υποστήριξη και την ενδυνάμωση που τους αναλογεί, οι σοβαρές στρεβλώσεις, ο κατακερματισμός και οι ανισότητες στην αγορά εργασίας θα εντείνονται.  Σε αυτή την δύσκολη - από κάθε άποψη - συγκυρία, η πλήρης επαναφορά και ενεργοποίηση των Ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και η δυνατότητα των κοινωνικών εταίρων να διαμορφώνουν τον κατώτατο μισθό, αποτελεί περισσότερο από ποτέ πλέον επιβεβλημένη κοινωνική αναγκαιότητα, τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ.  Η παρουσίαση των δεικτών της έρευνας  κοινής γνώμης, διενήργησε η ALCO για λογαριασμό της ΓΣΕΕ. 


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

επικαιρότητα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22.01.2021Γιατί οι ληστές άφησαν ανέπαφο το ΑΤΜ της τρ. Πειραιώς Aσκοπη η προσπάθεια της συμμορίας

Ο

ικονομία δυνάμεων από τους ληστές των ΑΤΜ που αποφεύγουν, όπως δείχνει η φωτογραφία, τις άσκοπες κινήσεις. Ανατίναξαν τα δύο από τα τρία ΑΤΜ που βρίσκονταν εντός του εμπορικού κέντρου

στο Μαρούσι, αφήνοντας ανέπαφο εκείνο της Τράπεζας Πειραιώς που είναι εξοπλισμένο με το «έξυπνο» σύστημα που αχρηστεύει τα χαρτονομίσματα όταν γίνεται απόπειρα ληστείας. Το σύστημα είναι απλό: χρω-

ματίζει με ανεξίτηλη μπογιά τα χαρτονομίσματα όταν το ΑΤΜ παραβιάζεται με κάποιο τρόπο και το μοβ, πράσινο, μπλε, κόκκινο ή μαύρο μελάνι που χρησιμοποιείται είναι έντονο, καλύπτει μεγάλη επιφάνεια και

δεν καθαρίζεται, καθιστώντας άσκοπη όλη την «προσπάθεια»

της συμμορίας που λυμαίνεται τα ΑΤΜs.

Επιπλέον κίνητρα για ηλεκτρικά ταξί και εταιρικά αυτοκίνητα Αυξάνουν τα ποσά επιδότησης και ο αριθμός αγοράς των οχημάτων

Α

λλαγές στο πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» που παρέχει επιδοτήσεις για αγορά ηλεκτρικών οχημάτων με στόχο να δοθεί περαιτέρω ώθηση στην εφαρμογή του ανήγγειλε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας σήμερα στο 4ο Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας. Οι αλλαγές αυτές είναι: -Η αύξηση του ποσού που επιδοτεί την απόσυρση για τα ταξί. -Η άρση της υποχρέωσης αγοράς του οχήματος στη λήξη της χρονομίσθωσης. -Η αύξηση του αριθμού των επιδοτούμενων οχημάτων ανά

εταιρεία, από 3 που είναι σήμερα σε 10.

επιδότηση αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων.

-Η διευκόλυνση της δανειοδότησης των εταιριών για αγορά ηλεκτρικών οχημάτων με παροχή της δυνατότητας εκχώρησης της επιδότησης στην τράπεζα.

Η κα Σδούκου τόνισε ότι με την εφαρμογή του προγράμματος σημειώθηκε εντυπωσιακή αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων με αποτέλεσμα την υπερκάλυψη του στόχου που είχε τεθεί για το 2020. Συγκεκριμένα το 2020 έγιναν 2.150 ταξινομήσεις ηλεκτρικών οχημάτων (έναντι στόχου 1.265) μέγεθος που αντιστοιχεί στο 2,6 % του συνόλου ενώ είναι ενδεικτικό ότι τον Δεκέμβριο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κάλυψαν το 10 % των πωλήσεων. Στο πρόγραμμα υπεβλήθησαν 10.000 αιτήσεις και απορροφήθηκαν 9 εκατ. ευρώ ποσό που «μεταφράζεται» σε κύκλο εργασιών ύψους 42 εκατ. ευρώ στην αγορά.

-Η δυνατότητα ενίσχυσης ορισμένων κλάδων επιχειρήσεων όπως είναι οι εταιρείες ενοικίασης οχημάτων και τα ξενοδοχεία, για αγορά ηλεκτρικών ποδηλάτων. -Η δυνατότητα ενίσχυσης επιχειρήσεων και για αγορά φορτιστών, που παρέχεται σήμερα μόνο σε ιδιώτες. -Η ένταξη Δημοτικών επιχειρήσεων και ΝΠΙΔ του ευρύτερου δημόσιου τομέα στη δράση, για

Εξιχνιάσθηκαν κλοπές από διαμερίσματα στις Σέρρες - Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Σερρών σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος δύο γυναικών - Αφαίρεσαν κοσμήματα αξίας άνω των 50.000 ευρώ

Ε

ξιχνιάσθηκαν μετά από μεθοδική έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Σερρών, συνολικά 4 κλοπές από διαμερίσματα στην πόλη των Σερρών.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία δύο ημεδαπών γυναικών και σχηματίσθηκε σε βάρος τους δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής. Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την έρευνα, το χρονικό διάστημα από 12 Σεπτεμβρίου 2020 έως 2 Ιανουαρίου 2021, ενεργώντας από κοινού, διέπραξαν 4 κλοπές από διαμερίσματα στην πόλη των Σερρών, αφαιρώντας κοσμήματα αξίας 54.000 ευρώ και το χρηματικό ποσό των 440 ευρώ, σύμφωνα με δήλωση των παθόντων. Η έρευνα των αστυνομικών συνεχίζεται για να εξακριβωθεί η τυχόν συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις. Η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σερρών.

Σημείωσε, τέλος, ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό το 2021 θα χωροθετηθούν 10.000 σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων ενώ με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης θα επιδιωχθεί η εφαρμογή προγράμ-

ματος επιδότησης για αγορά και εγκατάσταση φορτιστών καθώς και η στήριξη της πράσινης βιομηχανίας ηλεκτροκίνησης για την ανάπτυξη παραγωγικών μονάδων από εγχώριους και διεθνείς επενδυτές.

Rapid test σήμερα σε Νέο Σούλι και Άγιο Πνεύμα

Σ

ήμερα Παρασκευή 22 Ιανουαρίου στις 10:00 κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ θα επισκευθεί την τ.κ. Νέου Σουλίου, για την διενέργεια προληπτικών διαγνωστικών ελέγχων COVID-19 με χρήση test άμεσων αποτελεσμάτων (Rapid tests). Τα tests θα πραγματοποιηθούν στο κατάστημα του ΚΑΠΗ. Σε ανακοίνωση του ο Δήμος Εμμ. Παπά καλεί τους κατοίκους των δυο χωριών να προσέλθουν για να υποβληθούν στους εν λόγω διαγνωστικούς ελέγχους. «Σ.Θ.»


10

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22.01.2021

Άποψη

Γράφει η: Ελευθερία Ξενοδόχου

Η

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

…Όταν και σε αλλοτινές εποχές, υπήρχε… δημιουργική «καραντίνα»…

(Μέρος 1)

σπουδαία ποιήτρια της βικτωριανής εποχής Ελίζαμπεθ Μπάρετ Μπράουνινγκ γράφει ένα γράμμα από την καραντίνα της… Γράφει ότι λαχταρά να επιστρέψει στο Λονδίνο και γράφει για την οικογένειά της «Δεν πίστευα ότι αγαπούσα τον αγαπημένο μου μπαμπά, και όλους τους, μέχρι που τους εγκατέλειψα»

οποίο αρχίζει με τη φράση «Πώς σ’ αγαπώ; Άσε με να μετρήσω τους τρόπους».

I love thee to the level of every day’s Most quiet need, by sun and candle-light.

Είναι μια επιστολή που πέρα από τη μεγάλη λογοτεχνική έχει και συναισθηματική αξία αφού μιλά για την καραντίνα, την απομόνωση και τα αισθήματα που γεννά

I love thee freely, as men strive for Right. I love thee purely, as they turn from Praise.

Όσο για την Ελιζαμπεθ Μπάρετ, όταν επέστρεψε στο Λονδίνο γνώρισε τον ποιητή και θεατρικό συγγραφέα Ρόμπερτ Μπράουνινγκ. Ο πατέρας της προέβαλλε αντιρρήσεις για τον γάμο τους, κυρίως λόγω της κατάστασης της υγείας της. Έτσι, παντρεύτηκαν κρυφά και αναχώρησαν για την Ιταλία, όπου και παρέμειναν για πολλά χρόνια, σχεδόν μέχρι τον θάνατό της. Εγκαταστάθηκαν στη Φλωρεντία, όπου η Ελίζαμπεθ έγραψε το Casa Guidi Windows (1851)— που από πολλούς θεωρείται το καλύτερο έργο της, το οποίο είναι επηρεασμένο από τον απελευθερωτικό αγώνα της Τοσκάνης. Το πιο μακροσκελές και ίσως πιο δημοφιλές ποίημά της Aurora Leigh, δημοσιεύθηκε το 1856. Το 1850 είχε δημοσιευθεί το The Sonnets from the Portuguese— που εξιστορούσε τη δική της ερωτική ιστορία με τον σύζυγό της. Το 1860 εμφανίστηκε μια συλλογή ποιημάτων, υπό τον τίτλο Poems before Congress. Λίγο αργότερα, η υγεία της επιδεινώθηκε και πάλι.

Πριν από 200 χρόνια μία από τις πιο σημαντικές ποιήτριες της βικτωριανής εποχής η Ελίζαμπεθ Μπάρετ Μπράουνινγκ (Elizabeth Barrett Browning), που υπέφερε από φυματίωση από την οποία μάλλον προσβλήθηκε στην εφηβεία της, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι της και να απομονωθεί λόγω της νόσου στο Ντέβον της Αγγλίας. Από τον καιρό της απομόνωσή της προέρχεται μια επιστολή που γράφτηκε το 1839 και περιγράφει στoν ξάδελφό της την απογοήτευσή της και τη μοναξιά της καραντίνας της εποχής. Η ποιήτρια θρηνούσε τη μοναξιά της απομόνωσης, και η επιστολή αυτή βγαίνει σε δημοπρασία στον οίκο Bonhams του Λονδίνου, στις 17 Δεκεμβρίου. Η Μπάρετ όταν αρρώστησε αναγκάστηκε να αφήσει το Λονδίνο, στο οποίο είχε επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας της για το παραθαλάσσιο Τόρκεϊ στο Ντέβον. Η επιστολή γράφτηκε στις 10 Ιουνίου 1839 και ανάμεσα σε άλλα γράφει ότι της ήταν απαγορευμένο ακόμα και να δεχθεί κάποιον επισκέπτη. Γράφει ότι λαχταρά να επιστρέψει στο Λονδίνο και γράφει για την οικογένειά της «Δεν πίστευα ότι αγαπούσα τον αγαπημένο μου μπαμπά, και όλους τους, μέχρι που τους εγκατέλειψα». Η Μπάρετ λαχταρούσε να γυρίσει στο Λονδίνο, στο σπίτι της, όπως έγραφε, στην οδό Wimpole, αλλά στα χρόνια που ήταν στο Ντέβον, πέθαναν εν τω μεταξύ τα δυο αδέρφια της, κάτι που τη βύθισε σε μεγάλη θλίψη. Στην απομόνωσή της έμεινε τελικά τέσσερα χρόνια και εκεί έγραψε δυο από τα πιο διάσημα ποιήματά της το De Profundis και το Grief. Τα συμπτώματα της αρρώστιάς της ήταν αιμοπτύσεις, προβλήματα στην καρδιά, πυρετός, λιποθυμίες και αϋπνία. Την επιστολή την απευθύνει στον αγαπημένο της ξάδερφο και φίλο John Kenyon στον οποίο αφιέρωσε το ποίημα Aurora Leigh, και ήταν αυτός που έπαιξε σημαντικό ρόλο στη συνάντηση με τον άντρα που θα γίνει σύζυγός της το 1846, τον ποιητή Ρόμπερτ Μπράουνινγκ – για τον οποίο έγραψε το διάσημο της Σονέτο 43 της, το

Πέθανε στις 29 Ιουνίου 1861. Ο τάφος της βρίσκεται στη Φλωρεντία, στο Βρετανικό Κοιμητήριο.

I love thee with the passion put to use In my old griefs, and with my childhood’ s faith. I love thee with a love I seemed to lose With my lost saints. I love thee with the breath, Smiles, tears, of all my life; and, if God choose, I shall but love thee better after death.

Τα γράμματά μου Τα γράμματά μου! όλο χαρτί... νεκρό, βουβό κι’ άσπρο χαρτί κ’ ωστόσο μοιάζουν ζωντανά, θαρρείς κι’ ανατριχιάζουν Στα χέρια μου που τρέμουν όπως λύνουν την κλωστή Και στην ποδιά μου απόψε τα σωριάζουν. Έλεγε αυτό... θέλει μαζί μου μια φορά να γνωριστεί Σα φίλος’ μιαν ανοιξιάτικη ημέρα τ’ άλλο ορίζει Να ‘ρθεί το χέρι μου ν’ αγγίσει’ τόσο απλό... γιατί Μ’ έκανε κι’ έκλαψα; Κι’ αυτό... χαρτί ελαφρό... κι’ αρχίζει: “Καλή μου σ’ αγαπώ...” κ’ εγώ γερτή λιγοθυμούσα Σα νά ‘ριχνε η θεϊκιά βουλή φωτιά στα περασμένα. Έλεγε τούτο: “Είμαι δικός σου” --- γράμματα σβησμένα Τι στην καρδιά που κόντευε να σπάσει τ’ ακουμπούσα. Και τούτο... Αγάπη θα ‘τανε τα λόγια σου χαμένα Αν ό, τι μου έλεγες εδώ, να ξαναπώ μπορούσα. (Μετάφραση: Λίνα Βλάχου)

Πώς σ’ αγαπώ;(Σονέτο 43) Πώς σ’ αγαπώ; Άσε με να μετρήσω τρόπους. Σε αγαπώ στο βάθος και στο πλάτος και στο ύψος Που η ψυχή μου μπορεί να κατακτήσει, όταν νιώθει αμήχανη Για τους σκοπούς της ύπαρξης και της γοητείας της ιδεατής. Σε αγαπώ στο επίπεδο της καθημερινής Της πλέον ήρεμης ανάγκης, στο φως του ήλιου και του κεριού. Σε αγαπώ ελεύθερα, όπως όταν οι άνθρωποι αγωνίζονται για τη νίκη του καλού Σε αγαπώ αγνά, όπως όταν γυρίζουν από προσευχή. Σε αγαπώ με ένα πάθος που έβαλα σε χρήση Μες στις παλιές μου λύπες και με μια πίστη από την ηλικία μου την παιδική. Σε αγαπώ με μιαν αγάπη που φαινόταν πως θα χάσω Με τους χαμένους μου άγιους – Σε αγαπώ με την αναπνοή, Με τα χαμόγελα και τα δάκρυα όλης της ζωής μου! Κι αν ο Θεός θελήσει, Μετά τον θάνατο θα σ’ αγαπώ ακόμα πιο πολύ (Μετάφραση: Χρίστος Γούδης)

How Do I Love Thee? How do I love thee? Let me count the ways. I love thee to the depth and breadth and height My soul can reach, when feeling out of sight For the ends of being and ideal grace.

Σονέτο I Συλλογίστηκα κάποτε πώς ετραγούδησε ο Θεόκριτος Τα χρόνια τα γλυκά, τα αγαπημένα και τα ποθητά – για χρόνια, Όπου το καθένα, εμφανίζεται σαν χέρι χαριτωμένο Προσφέροντας δώρα στους θνητούς, γέρους ή νιους: Και καθώς το εστοχάστηκα, στη γλώσσα την αρχαία Είδα, μέσα απ’ τα δάκρυα, σε όραμα θαμπό που ξαστερώνει Τα γλυκά, θλιμμένα χρόνια, τα μελαγχολικά, Τα χρόνια της ζωής μου, σκιά να ρίχνουν εμπρός μου. Κλαίγοντας ακόμη, πρόσεξα πώς εκινήθη πίσω μου μεμιάς, μια μορφή απόκρυφη, τραβώντας με απ’ τα μαλλιά- κι ενόσω πάλευα, ετούτα τα λόγια αναφώνησε, τα επιβλητικά «Μάντεψε, ποιος σε κρατά τώρα στα χέρια του;» «Ο Θάνατος», είπα. Όμως τότε Ήχησε η απάντηση η αργυρή «Όχι ο Θάνατος αλλά η Αγάπη». (Μετάφραση: Σπύρος Δόικας) (Πηγές:, https://www.elculture.gr/blog/author/argirobozoni/ (14-12-2020), http://booksandstyle.gr/, http://allilografia.blogspot.gr/, https://greekpoet. wordpress.com/ )


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

επικαιρότητα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22.01.2021

11

Κοινή Αγροτική Πολιτική

Επιτάχυνση σύγκλισης ενισχύσεων το 2021-2022 αιτείται η Ελλάδα

Έ

ως τις 19 Φεβρουαρίου κοινοποιεί στην Κομισιόν την απόφασή της η Ελλάδα, με τον Σπήλιο Λιβανό να έχει στα χέρια του το memo Βορίδη για σύγκλιση δικαιωμάτων με αυξημένο βήμα. Τη σύγκλιση των άµεσων ενισχύσεων µε µεγαλύτερο βήµα µέσα στη διετία 2021-2022 και την εφαρµογή flat rate, δηλαδή ένα ενιαίο ποσό ανά περιφέρεια ενίσχυσης το 2023, είχε αποφασίσει η απερχόµενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σύµφωνα µε πληροφορίες της Agrenda. Η ευχέρεια της σχετικής παρέµβαση πλέον βρίσκεται στα χέρια του νέου υπουργού, Σπήλιου Λιβανού. Μένει λοιπόν να φανεί αν τελικά θα προωθήσει την βούληση του προκατόχου του µε πολιτικό κόστος για τον ίδιο (εκλογή σε περιοχή µε καπνά και ιστορικά δικαιώµατα), ή, θα επιλέξει να ακολουθήσει τελικά µία µετριοπαθή διαχείριση της σύγκλισης των δικαιωµάτων. Το πολιτικό του στίγµα άλλωστε καλείται να το δώσει γρήγορα, καθώς η Κοµισιόν απαιτεί έως τις 19 Φεβρουαρίου, να ενηµερώσουν οι ελληνικές αρχές το πώς θα υπολογιστούν τα δικαιώµατα το 2021 µε τα οποία θα πληρωθούν φέτος οι αγρότες. Σηµειώνεται εδώ ότι µέχρι σήµερα η λεγόµενο εσωτερική σύγκλιση, γίνεται µε βήµα 60%. ∆ηλαδή, τα δικαιώµατα που

έχουν αξία κάτω από το 90% του περιφερειακού µέσου όρου, θα πρέπει να προσεγγίζουν έως το 2019 το 60% του εθνικού µέσου όρου. Η χρηµατοδότηση αυτής της αύξησης γίνεται µε τη µείωση των ακριβών δικαιωµάτων που έχουν Μοναδιαία Αξία µεγαλύτερη από το 100% του περιφερειακού µέσου όρου. Σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές η απόφαση να προχωρήσουν οι αρχές σε µεγαλύτερο βήµα (το ποσοστό δεν είναι γνωστό) έχει να κάνει µε το να µη φανεί τόσο µεγάλη η διαφορά στους λογαριασµούς των αγροτών µε τα ιστορικά δικαιώµατα το 2023, έτος πλήρους εξίσωσης ενισχύσεων. Σηµειώνεται εδώ ότι για το 2022 θα πρέπει να κοινοποιήσει στην ΕΕ τη σχετική απόφαση για τα δικαιώµατα η χώρα µας, έως την 1η Αυγούστου του 2021. Υπενθυµίζεται ότι η µέση περιφερειακή αξία δικαιωµάτων ανά στρέµµα το 2020, διαµορφώθηκε στα 20,2 ευρώ για τα βοσκοτόπια, στα 27,6 ευρώ για τα αροτραία και στα 34,1 ευρώ για τις δενδρώδεις.  

Οι επιλογές της σύγκλισης στην εθνική δηµόσια διαβούλευση της νέας ΚΑΠ

Όσον αφορά στην εσωτερική σύγκλιση της αξίας των δικαιωµάτων ενίσχυσης (∆.Ε.) για τη νέα ΚΑΠ που ξεκινά το 2023, οι αποφάσεις θα ενσωµατωθούν

στο στρατηγικό σχέδιο που θα σταλεί στην Κοµισιόν µέσα στο έτος. Οι επιλογές που έχει η χώρα µας, σύµφωνα µε την εθνική διαβούλευση που είχε πραγµατοποιηθεί αρχές του περασµένου έτους ήταν: Η εσωτερική σύγκλιση κατά τουλάχιστον 75% της αξίας των ∆.Ε. να επιτευχθεί το αργότερο µέχρι το 2026. Η εσωτερική σύγκλιση κατά τουλάχιστον 75% της αξίας των ∆.Ε. να επιτευχθεί στο µέσον της περιόδου - Η εσωτερική σύγκλιση κατά τουλάχιστον 75% της αξίας των ∆.Ε. να επιτευχθεί από το πρώτο έτος εφαρµογής της νέας ΚΑΠ.  Η καταβολή της ενίσχυσης να γίνεται ως ενιαίο ποσό ανά εκτάριο για τη χώρα, µε κατάργηση των δικαιωµάτων ενίσχυ-

σης. Η καταβολή της ενίσχυσης να γίνεται ως ενιαίο ποσό, ανά εκτάριο, ανά οµάδα περιοχών µε παρόµοιες κοινωνικοοικονοµικές ή αγρονοµικές συνθήκες (π.χ. υφιστάµενες περιφέρειες αροτραίων / βοσκοτόπων / δενδρωδών καλλιεργειών).

Η διαµόρφωση της κατανοµής δικαιωµάτων Στην Ελλάδα παρατηρείται σήµερα ανισοκατανοµή των άµεσων ενισχύσεων, µε το 10% των εκµεταλλεύσεων να συγκεντρώνει το 48% των άµεσων ενισχύσεων, ενώ το 45% των εκµεταλλεύσεων που µπορούν να θεωρηθούν ως µικροκαλλιεργητές λαµβάνουν

το 10% των άµεσων ενισχύσεων (2019). Κατά την εσωτερική σύγκλιση στη µεταβατική περίοδο 2020-2022, αναµένονται µεταβιβάσεις ποσών από τις εκµεταλλεύσεις µικρού οικονοµικού µεγέθους στις εκµεταλλεύσεις µεγαλύτερων οικονοµικών µεγεθών, καθώς οι αγρότες µε µικρά αγροτεµάχια µε ελιές, βαµβάκια και καπνά κ.α. είναι κυρίως οι κάτοχοι των ιστορικών δικαιωµάτων. Αξίζει να σηµειωθεί εδώ πως στο 78% των εκµεταλλεύσεων της χώρας η οικονοµική λειτουργία τους σε πολύ µεγάλο βαθµό ή αποκλειστικά εξαρτάται από τις άµεσες ενισχύσεις, σύµφωνα µε ευρήµατα µελέτης το εθνικό στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ. Πηγή: Agronews

Προς μείωση του 30% για ηλεκτρονικές αποδείξεις φόρου

Α

νοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί το ποσοστό των ηλεκτρονικών αποδείξεων που ισούται στο 30% του εισοδήματος και υποχρεούνται οι φορολογούμενοι να συγκεντρώσουν για να μην επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο, άφησε ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για φορολογική πολιτική και δημόσια περιουσία, Απόστολος Βεσυρόπουλος. Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου, ο κ. Βεσυρόπουλος, διαβεβαίωσε παράλληλα ότι όποια νέα

νομοθετική αλλαγή αναλάβει η κυβέρνηση, θα την καταθέσει έγκαιρα και πριν από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για το 2021. «Λόγω της κρίσης της πανδημίας γνωρίζετε ότι έχουν μειωθεί πολύ οι καταναλωτικές δαπάνες των πολιτών. Είναι αδύνατον να καλυφθεί το 30% του εισοδήματος με ηλεκτρονικές συναλλαγές με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά να επιβαρυνθούν με επιπρόσθετο φόρο. Δεν μπορεί κάτω από καταστάσεις ανατροπής να υπάρξει

τιμωρητική διάθεση. Πρέπει να εξαιρέσετε για το 2020 και το 2021 την υποχρέωση αυτή», υπογράμμισε ο κ. Κεγκέρογλου. «Δεν είμαστε αποκομμένοι από τον κόσμο. Έχουμε πλήρη συναίσθηση της πραγματικότητας, έχουμε πλήρη γνώση του περιορισμού της κατανάλωσης και της μείωσης του εύρους των συναλλαγών λόγω της πανδημίας και του lockdοwn. Είναι δεδομένο ότι η κρίση της πανδημίας του κορονοϊού έχει περιορίσει τα πάντα και έχει μειώσει τις κα-

ταναλωτικές δαπάνες. Η όποια παρέμβαση γίνει, θα βασίζεται πάνω σε τεκμηριωμένα στοιχεία όλου του

έτους και θα γίνει έγκαιρα. Δεν θα αδικηθεί κανένας Έλληνας φορολογούμενος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βεσυρόπουλος.


12

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

αθλητικά

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22.01.2021

Κύπελλο Ελλάδας

Στα προημιτελικά από σήμερα ο ΠΑΟΚ, 5-0 την ΑΕΛ

Ο

ΠΑΟΚ εξασφάλισε την πρόκριση στην προημιτελική φάση του φετινού Κυπέλλου Ελλάδας, μετά το εμφατικό 5-0 επί της ΑΕΛ στην Τούμπα, καθώς, ουσιαστικώς, το σκορ είναι μη ανατρέψιμο ενόψει της ρεβάνς. Ο Χρήστος Τζόλης οδήγησε την επίθεση του «Δικέφαλου» σημειώνοντας το πρώτο χαττρικ της επαγγελματικής καριέρας του, απέναντι σε μια ομάδα που εμφανίστηκε χωρίς πυξίδα, χωρίς στόχο και δυνατότητες. Οι «βυσσινί» δεν απείλησαν ποτέ την εστία του Ζίβκοβιτς, αφού επειδή η προσοχή είναι στραμμένη στο πρωτάθλημα, ο Γιάννης Τάτσης χρησιμοποίησε πολλούς αναπληρωματικούς. Αντίθετα, ο Πάμπλο Γκαρσία παρέταξε μια ενδεκάδα με αρ-

κετούς βασικούς, καθώς ήθελε να εξασφαλίσει σκορ πρόκρισης από τον πρώτο αγώνα και το πέτυχε, ενώ η εξέλιξη του έδωσε ευκαιρία να ξεκουράσει κάποιους απ΄ αυτούς, αφού ακολουθούν τα ντέρμπι με ΑΕΚ και Ολυμπιακό. Ο πρωταγωνιστής του αγώνα, Τζόλης, άνοιξε το σκορ στο 9΄ από το γύρισμα του Κρμέντσικ και διπλασίασε στο 23΄ από πάσα του Ντόογκλας Κόστα, αφού προηγουμένως είχε αδρανήσει το κεντρικό αμυντικό δίδυμο της ΑΕΛ. Τη «σκυτάλη» από τον νεαρό επιθετικό παρέλαβαν στη συνέχεια οι Κρμέντσικ και Ίνγκασον, που στο 47΄ (από γύρισμα του Ζίβκοβιτς) και στο 55΄ (ασίστ Ουάρντα) ανέβασαν το δείκτη του σκορ στο 4-0.  Το πέμπτο τέρμα του «Δικέφαλου» είχε και πάλι την υπο-

γραφή του Τζόλη, καθώς στο 74ο λεπτό ο Λάμπρου έκλεψε

Σαν σε προπόνηση ο Ολυμπιακός (3-0 τον Παναιτωλικό)

Τ

ο εκτεταμένο ροτέισον του Πέδρο Μαρτίνς στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού δεν εμπόδισε τους «ερυθρόλευκους» να «καθαρίσουν» από το πρώτο ματς των «16» με τον Παναιτωλικό την πρόκριση για την επόμενη φάση της διοργάνωσης. Οι Πειραοώτες επικράτησαν με 3-0 στο Αγρίνιο, μετατρέποντας σε... ρουτίνα τη δεύτερη αναμέτρηση των δύο ομάδων στο Καραϊσκάκη. Στο 12’ ο Χασάν έχασε μεγάλη ευκαιρία, όταν βρέθηκε τετ-α-τετ με τον Μελίσσα, ωστόσο, οκτώ λετπά μετά, ο Ολυμπιακός άνοιξε το σκορ με πολύ ωραίο σουτ του Μπρούμα στο «παραθυράκι» του Μελίσσα, μετά από εξαιρετική συνεργασία των Μπουχαλάκη, Χολέμπας και ασίστ του Βρουσάι. Στο 50’ ο Ολυμπιακός έχασε διπλή ευκαιρία με τους Μπρούμα (κόντραρε το σουτ του στους αμυντικούς) και Τιάγκο Σίλβα (πλασέ πάνω από τα δοκάρια), ενώ στο 58’ ο Μαλής πρόλαβε την ύστατη ώρα τον Χασάν προτού «εκτελέσει» για το 2-0. Η υπόθεση πρόκριση ουσιαστικά τελείωσε στο 65’, με το 2-0 που πέτυχε ο Βρουσάι, μετά την ασθενή απόκρουση του Μελίσσα στο πλασέ του Χασάν με κοντινό πλασέ. Στα λεπτά που απέμειναν ο Ολυμπιακός έκανε απλή «διαχείριση» του προβαδίσματός του, με τους Αγρινιώτες να χάνουν μία καλή ευκαιρία για να μειώσουν στο 83’ με το πολύ καλό σουτ του Ντάλσιο, το οποίο πέρασε ελάχιστα άουτ. Την τελική... πινελιά στον αγώνα, ωστόσο, έβαλε ο Σισέ στο 85’ με ωραία κεφαλιά στη γωνία της εστίας του Μελίσσα, έπειτα από καλοχτυπημένο φάουλ του Πέπε, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις στη νίκη του Ολυμπιακού.

την μπάλα, τον βρήκε κι εκείνος με διαγώνιο αριστερό σουτ

έδωσε διαστάσεις θριάμβου στη νίκη της ομάδας του.

«Αγκαλιά» με την πρόκριση η ΑΕΚ

Μ

ε το... ένα πόδι στους προημιτελικούς του Κυπέλλου Ελλάδας βρίσκεται από το βράδυ της Τετάρτης (20/01) η ΑΕΚ, μετά το 2-0 επί του Απόλλωνα Σμύρνης στο ΟΑΚΑ. Το γκολ του Λιβάι Γκαρσία στο 88΄ έδωσε τεράστιο προβάδισμα πρόκρισης στην Ένωση ενόψει της ρεβάνς της 2ας Φεβρουαρίου στην Ριζούπολη, επιβεβαιώνοντας την ανοδική πορεία που βρίσκεται η ομάδα μετά την έλευση του Μανόλο Χιμένεθ. Με ένα γκολ στο ξεκίνημα κι ένα στο φινάλε του ματς οι «κιτρινόμαυροι» πανηγύρισαν την πέμπτη διαδοχική τους νίκη (4 έχουν στο πρωτάθλημα) και δικαιολογημένα κάνουν όνειρα για τη συνέχεια.  Το σκορ άνοιξε πολύ νωρίς και συγκεκριμένα στο 7΄ με τον Σιμάνσκι να πετυχαίνει το πρώτο του γκολ στη σεζόν, μετά από σέντρα του Τάνκοβιτς και αδράνεια στην άμυνα της «ελαφράς ταξιαρχίας». Χωρίς να παίξει καλό ποδόσφαιρο στο υπόλοιπο της αναμέτρησης, η ΑΕΚ κατάφερε να φτάσει στο δεύτερο γκολ που απλοποιεί σε μεγάλο βαθμό τη ρεβάνς. Από ασίστ του Μάνταλου ο Λιβάι Γκαρσία βρέθηκε τετ-α-τετ με τον Κότσαρη, πλάσαρε ιδανικά και διαμόρφωσε το τελικό 2-0. Στα αξιοσημείωτα του αγώνα ήταν το επαγγελματικό ντεμπούτο του 19χρονου Βεντάντ Ραντόνια, στο δεξιό άκρο της «κιτρινόμαυρης» άμυνας, αλλά και η μη χρησιμοποίηση του Νασίμ Χνιντ. Ο Τυνήσιος ενεργοποιήθηκε ξανά, ο Χιμένεθ του μίλησε στην τελευταία προπόνηση, αλλά δεν τον έβαλε ούτε λεπτό παρότι απουσίαζαν οι Τσιγκρίνσκι, Νεντελτσεάρου.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

επικαιρότητα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22.01.2021

13

Πρακτορεία ΟΠΑΠ, χιονοδρομικά στον…προθάλαμο του ανοίγματος Για επιστροφή φοιτητών: Μόνο όταν υπάρχει ανάγκη

Τ

ηλεδιάσκεψη με τους υπεύθυνους των χιονοδρομικών κέντρων είχε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ 100.3 και τόνισε ότι στην περίπτωση αυτήν έχουμε να κάνουμε με τον παράγοντα του χρόνου, καθώς τα χιονοδρομικά δουλεύουν συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Σημείωσε μάλιστα ότι θα μπορούσε να εξεταστεί μαζί με το άνοιγμα των χιονοδρομικών και το άνοιγμα των χώρων ενοικίασης στολών, με την είσοδο ατόμων με βάση τα τετραγωνικά μέτρα. Εντυπωσιακή, στο μεταξύ, χαρακτήρισε την εικόνα της αγοράς τις δύο πρώτες μέρες της επαναλειτουργίας της ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1». Σύμφωνα με τα στοιχεία, είπε, «υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο τζίρος έχει ξεπεράσει το 100% από πέρυσι», ενώ ο μέσος όρος της αύξησης του τζίρου είναι αυξημένος γύρω στο 35% συγκριτικά με πέρυσι. «Αν συνεχίσουμε έτσι, τηρώντας τα μέτρα, κάνουμε όλοι

μαζί προσπάθεια να κρατήσουμε την αγορά ανοιχτή», ξεκαθάρισε και χαρακτήρισε «καθοριστική για τα επόμενα βήματά μας» αυτήν την εβδομάδα. Δεν αναφέρθηκε σε δραστηριότητες που θα ακολουθήσουν στο άνοιγμά τους, αλλά υπογράμμισε πως το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει «έτοιμο σχέδιο», το οποίο θα προσκομίσει στην Επιτροπή. «Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει απόφαση για μετακίνηση από νομό σε νομό», ξεκαθάρισε ο ίδιος συμπληρώνοντας πως «υπάρχουν διάφοροι παράμετροι που «χτίζουν» μια απόφαση». «Είμαστε αφοσιωμένοι στην πορεία του εμβολιασμού των ηλικιωμένων και της παρακολούθησης των κρουσμάτων», ανέφερε και τόνισε ότι, «είναι νωρίς για να δίνονται μηνύματα» για επιστροφή στην κανονικότητα. Διαβεβαίωσε δε, πως υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης φοιτητών σε άλλον νομό ή και των γονιών τους, όταν υπάρχει ανάγκη, με το απαραίτητο πιστοποιητικό της εκάστοτε σχολής. Διέλυσε τα σενάρια για άμεση επαναλειτουργία της εστίασης, εξηγώντας εκ νέου ότι,

το πρόγραμμα επιδότησης για τις σόμπες εξωτερικού χώρου, έχει αναδρομική ισχύ και καλύπτει δαπάνες του περασμένου Φεβρουαρίου, όμως «δεν έχει σχέση με το άνοιγμα της εστίασης». Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να βρίσκονται στις επόμενες δραστηριότητες που θα επαναλειτουργήσουν τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, αναφέροντας ότι, απασχολούν 20.000 προσωπικό. Ο γενικός γραμματέας έκανε

λόγο για επίσκεψη με ραντεβού στα πρακτορεία, αναφέρθηκε στο σχέδιο ιχνηλάτησης που έχει καταρτίσει ο ΟΠΑΠ και ανακοίνωσε ότι, υπάρχει έτοιμο σχέδιο που θα παραδοθεί στην Επιτροπή, για την επαναλειτουργία. Σε παρατήρηση σχετικά με προσαύξηση σε πρόστιμα που έχουν επιβληθεί για μη χρήση μάσκας, εξήγησε ότι τα πρόστιμα που αφορούν σε παραβάσεις των μέτρων για τον κορονοϊό, δε διαφέρουν από τα υπόλοιπα

διοικητικά πρόστιμα. Αναφορικά με τη δίωρη διορία για ψώνια και την εφαρμογή του μέτρου για άτομα με κινητικά προβλήματα, εκτίμησε πως «υπάρχει ανοχή από τις ελεγκτικές Αρχές σε ειδικές περιπτώσεις». «...Πάμε πολύ μελετημένα, θέλουμε να κερδηθεί η εμπιστοσύνη από όλα τα μέρη και φυσικά να ελέγχουμε την πανδημία», κατέληξε ο γενικός γραμματέας.

Αξιολόγηση κανονικά και για υπαλλήλους καθαριότητας Στους Δήμους, όπως διαβεβαίωσε ο Μ. Βορίδης

Η

αξιολόγηση θα εφαρμοστεί κανονικά και στους υπαλλήλους καθαριότητας των δήμων, ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης. Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25, Κρίτωνα Αρσένη για τους διορισθέντες με την προκήρυξη 3Κ/2018 του ΑΣΕΠ, ο κ. Βορίδης ξεκαθάρισε ότι δεν είναι

στις προθέσεις του να αποσύρει το σχετικό άρθρο που αφορά την αξιολόγηση των υπαλλήλων καθαριότητας των ΟΤΑ. Διερωτήθηκε παράλληλα τον λόγο που ο βουλευτής επέλεξε να επαναλάβει ένα ερώτημα που έχει ήδη απαντηθεί από τον πρώην υφυπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο. «Όπως αξιολογούνται όλοι, έτσι θα αξιολογηθούν και αυ-

ΙΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΑΞΟΝΙΚΟΣ & ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΣ

ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Τ. ΟΡΔΟΥΔΗΣ - Γ. ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΟΣ Ιατροί Ακτινοδιαγνώστες Τηλ.: 23210-83030 / Βενιζέλου 117, Σέρρες info@idtomografia.gr / www.idtomografia.gr

τοί, στους ίδιους χρόνους, στις ίδιες προθεσμίες» ανέφερε χαρακτηριστικά και θέτοντας το ρητορικό ερώτημα της σύνδεσης της αξιολόγησης με τη μονιμοποίηση του προσωπικού είπε πως ασφαλώς συνδέεται με διάταξη νόμου που ισχύει από το 2007 σύμφωνα με την οποία «οι υπάλληλοι μονιμοποιούνται αυτοδικαίως με τη συμπλήρωση διετούς δοκιμαστικής υπηρεσίας, με εξαίρεση τους υπαλλήλους σε βάρος των οποίων έχει επιβληθεί πειθαρχική ποινή ή έχει ασκηθεί πειθαρχική δίωξη ή έχει εγκριθεί πόρισμα επί ένορκης διοικητικής εξέτασης καθώς και για τους υπαλλήλους των οποίων τα ουσιαστικά προσόντα βαθμολογούνται στην έκθεση αξιολόγησης με βαθμό μικρότερο του 5». Ο κ. Βορίδης επικαλέστηκε τον νόμο 4369/2016 σημειώνοντας πως δεν προβλέπεται ειδική μεταχείριση για τους υπαλλήλους ούτε κάποιο ειδικό ζήτημα το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.


14

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

μικρές αγγελίες ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Εργασία

Οδηγός - χειριστής γερανοφόρου δασεργατικού φορτηγού 33 τόνων με δαγκάνα (όχι παπαγαλάκι), για φορτοεκφορτώσεις σε πριστήριο ξυλείας στην Χαλκιδική Πληροφορίες τηλ.: 6984-64-30-34, κ. Γιάννης

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Ζευγάρια και μεμονωμένα άτομα για εργασία σε κουζίνα σε ελληνικό εστιατόριο στη Γερμανία. Ασφάλεια, διαμονή, διατροφή ΔΩΡΕΑΝ. Πληροφορίες στο τηλ.: 6998406542

ΖΗΤΕΙΤΑΙ Μαραγκός για μόνιμη εργασία.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22.01.2021

ΖΗΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑ Πεπειραμένη μοδίστρα ζητά εργασία σε κατάστημα νυφικών κλπ. Αναλαμβάνει και κεντηματα. Πληροφορίες στο τηλ.: 6997060364

Α

πόφοιτος του Τμήματος Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και κάτοχος πτυχίου Proficiency Αγγλικής Γλώσσας, παραδίδει μαθήματα Βιολογίας, Αγγλικών και παρέχει βοήθεια σε άλλα μαθήματα (Δημοτικού, Γυμνασίου). Τιμές προσιτές. Πληροφορίες τηλ. : 6983480465 E-mail" elpida_gg@yahoo.gr

Ακίνητα - Πωλήσεις Διαμέρισμα 80 τ.μ.. πλήρως ανακαινισμένο, επιπλωμένο ή χωρίς έπιπλα, διαμπερές με κλιματιστικά, τέντες, με αποθήκη και πάρκινγκ στον 2ο όροφο, στην οδό Μαντώ Μαυρογένους 5 Σέρρες. Προσιτή τιμή και συζητήσιμη. Πληροφορίες τηλ.: 6931801626

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ

Στο Σιδηρόκαστρο κατάστημα 130 τ.μ. επί της κεντρικής πλατείας έτοιμο προς χρήση. Απευθείας από τον ιδιοκτήτη από 01.01.2020. Πληροφορίες τηλ.: 6938055880 ή 6948129284

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Πλήρως λειτουργική επιχείρηση Super Market λόγω συνταξιοδότησης. Με 28 χρόνια συνεχόμενης λειτουργίας στην Ηράκλεια. Σε κεντρικό σημείο με εύκολο παρκάρισμα. Συμπεριλαμβάνεται πλήρης εξοπλισμός (ψυγεία, οχήματα, αποθήκες). Μόνο σοβαρές προτάσεις. Τηλέφωνο επικοινωνίας 6972866135

ΖΗΤΕΙΤΑΙ Κυρία για φροντίδα ηλικιωμένης.

Στην Πεντάπολη Σερρών διώροφη επιπλωμένη οικία 145 τ.μ. του 1965 και ανακαινισμένη μερικώς εντός οικοπέδου 870 τ.μ. με ελαιόδενδρα, συκιές και πηγάδι. Οι χώροι είναι: κουζίνα - καθιστικό (ενιαίος χώρος), παραδοσιακό χαγιάτι και αποθήκη 30 τ.μ., μπάνιο, τουαλέτα, δύο κρεβατοκάμαρες, σαλόνι, μπαλκόνια, ανατολικά και δυτικά, με κεντρική θέρμανση, χώρο για πάρκινγκ και αποθήκες 85 τ.μ. έκαστος. Το σπίτι είναι ευάερο και ευήλιο με ανατολιτικο-δυτικό προσανατολισμό. Τιμή πώλησης 25.000 ευρώ. Πληροφορίες τηλ.: 6942046417

Πληροφορίες τηλ.: 6993449676

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Ταπετσέρης για βιοτεχνία επίπλων για μόνιμη εργασία.

Πληροφορίες τηλ.: 2321053868 & 6984486878

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Υπάλληλοι με 8ωρη απασχόληση, πλήρη ένσημα και καλό μισθό από πρατήριο υγρών καυσίμων. Πληροφορίες τηλ.: 2324042477 & 6974467626

Υγιής επιχείρηση - αρτοποιείο στην πόλη των Σερρών λόγω ασθενείας. Πληροφορίες τηλ.: 6972833181 & 2321020132

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διώροφο σπίτι, 170 μέτρα, ανακαινισμένο στο Χρυσό Σερρών, απέναντι από το Δημαρχείο, με αποθήκη, σε οικοπεδικό χώρο 500 τ.μ. Τιμή συζητήσιμη. Πληροφορίες τηλ.: 6937232559

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Από εταιρεία τροφίμων πωλητής - πωλήτρια. Απαραίτητα προϋπηρεσία. Πληροφορίες τηλ. 2321038810/6932429148

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Τηλεφωνήτριες για το τηλεφωνικό κέντρο στο Λευκώνα Σερρών. Πληροφορίες στο τηλέφωνο2321-0-59139

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Δάσκαλος έως 40 ετών για προετοιμασία μαθημάτων κατ' οίκον στην πόλη των Σερρών, σε μαθητή της Γ΄ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 6944237423

«Από ανώνυμη εταιρία του γεωργικού χώρου ζητείται γεωπόνος πω-

λητής Βορείου Ελλάδος, φυτικής παραγωγής (ΑΕΙ, ΤΕΙ) με προϋπηρεσία τουλάχιστον 5 έτη στον χώρο, ταλαντούχος, εργατικός, Αγγλικά και με καλή γνώση του πελατολογίου της περιοχής του. Η εντοπιότητα κρίνεται απαραίτητη. Όλα τα βιογραφικά θα κριθούν εμπιστευτικά. Αποστολή βιογραφικών στο agrosuv@yahoo.gr Βρεφονηπιοκόμος αναλαμβάνει τη φύλαξη και φροντίδα βρεφών και νηπίων. Τηλ.: 6975730500

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Έμπειρος ψητάς και έμπειρη γυναίκα για την κουζίνα από γνωστό ψητοπωλείο της πόλης των Σερρών. Πληροφορίες τηλ.: 6974015456

ΖΗΤΕΙΤΑΙ Τεχνολόγος Γεωπόνος για κατάστημα στον Προβατά Σερρών. Πληροφορίες κ. Παναγιώτης Κιουρτσίδης τηλ. 6977852185

Κρεβάτι ηλεκτρονικό με στρώμα. Τιμή 350 Ευρώ Πληροφορίες τηλ.: 2324112307

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Πληροφορίες στο τηλ.: 6984486878

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Επιχείρηση καφέ στο κέντρο της πόλης, στον πλέον ανερχόμενο πεζόδρομο των Σερρών. Το καφέ είναι μικρό με ιδιαίτερο χαρακτήρα που το κάνει να ξεχωρίζει, ενώ δίνεται με όλο τον εξοπλισμό του, έτοιμο να λειτουργήσει. Ιδιαίτερα χαμηλή τιμή. Πληροφορίες στο 6976070102

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ

Δύο συνεχόμενα καταστήματα επί της πλατείας Εμπορίου, τμ 65 έκαστο με πατάρι 50 τμ έκαστο, το καθένα ξεχωριστά ή και τα δύο μαζί σε καλή κατάσταση. Πληροφορίες τηλέφωνο 6977255839

Διάφορα ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Αγροτεμάχιο οκτώ (8) στρεμμάτων με ιδιωτική ποτιστική γεώτρηση δίπλα στον οικισμό Κρίνος Σερρών. Πληροφορίες στο τηλ.: 2321056370 & 6936624631, κ. Θωμαΐδης.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Αγροτεμάχιο 13 στρεμμάτων στο Κεφαλοχώρι Σερρών. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2321046907

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ

Σε τιμή ευκαιρίας κεραία ραδιοφωνικού σταθμού, σάουνα σχεδόν καινούργια από γυμναστήριο και άλλα εξαρτήματα. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 6936548293

Πωλούνται πρόβατα.

Οικόπεδο 4.800 τ.μ. με κτίσμα για αποθήκη που είναι 20Χ6 μέτρα, στο δρόμο Κ. Καμήλας-Σκουτάρεως. Πληροφορίες τηλ.: 6936573277

Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6909421352. Κυρία Γρηγορία Τύρναβος Λάρισας.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΕΣΠΑ 2014 - 2020

Οικόπεδο οικοδομήσιμο 540 τ.μ. μέσα στο χωριό Ευκαρπία. Πληροφορίες τηλ.: 6998486636

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Επιχείρηση Πρακτορείο ΟΠΑΠ στο κέντρο της πόλης. Πληροφορίες τηλ.: 6973038112

ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 1400 τμ στο Βαλτερό Σερρών, πάνω στο δρό-

μο στην έξοδο προς την Ηράκλεια. Πληροφορίες στο Τηλέφωνο 6947933350

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο 2.865 τ.μ. στην Κάτω Καμήλα Σερρών (εντός του χωριού με διώροφη παλιά οικία 25.000 ευρώ. Τιμή συζήτηση. Πληροφορίες στο 6942565535

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο 400 τ.μ. στον Προβατά Σερρών, με ισόγειο κτίσμα (αποθήκη 90 τ.μ.) εντός σχεδίου σε τιμή ευκαιρίας. Πληροφορίες τηλ.: 6974733432.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο ενός (1) στρέμματος, με μονοκατοικία εντός, 80 τ.μ., πλήρως επιπλωμένη. Πληροφορίες τηλ. 2310/455542.

- Επιδοτήσεις έως 100%, ίδρυση Εκσυγχρονισμός Επιχειρήσεων, Αναπτυξιακά Προγράμματα και Μελέτες, χρηματοδοτήσεις κεφάλαια κινήσεως για Μικρές και Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, Επιχειρηματικά, Στεγαστικά-Επισκευαστικά, Αγροτικά, βιομηχανικά, ξενοδοχειακά, ναυτιλιακά, και πάσης φύσεως επιδοτούμενα προγράμματα μέσου ΟΑΕΔ πανελλαδικά Τηλ.210 36 46 223, Fax 211 850 14 64 www.abcfinancialgroup.gr Email: info@ abcfinancialgroup.gr

Μαθήματα Καθηγήτρια Αγγλικών

Με πείρα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα για όλα τα επίπεδα. Τιμές προσιτές. Τηλ. 6942800194.

Φιλόλογος:

Με πείρα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές όλων των τάξεων. Τιμές προσιτές. Τηλ. 6997024867


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22.01.2021

μικρές αγγελίες

15


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

στο

Σταθερά -3 βαθμούς το πρωί στις Σέρρες

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22.01.2021

Καδής.

Για δεύτερη μέρα το πρωί- ώρα 7.10της Πέμπτης 21 Ιανουαρίου, το θερμόμετρο έξω από το πρώην στρατόπεδο «Κολοκοτρώνη» στην είσοδο της πόλης των Σερρών έδειχνε 3 βαθμούς κάτω από το μηδέν. «Σ.Θ»

Εμπειρος έχει σχετικές παραστάσεις από παλιότερες καταστάσεις και επομένως η κρίση του είναι ακριβοδίκαιη. «Σ.Θ.» nnn

Μηδενικό το ιικό φορτίο στα λύματα της Νιγρίτας

nnn

Αριστη συνεργασία μεταξύ του Δήμου Αμφίπολης και των Υπηρεσιών της Π.Ε. Σερρών Σε εγρήγορση ήταν όλες τις ημέρες της κακοκαιρίας ο αντιδήμαρχος Αμφίπολης Ιορδάνης Παπαδόπουλος. Συντόνισε τις ενέργειες των συνεργείων του Δήμου που συνεργάστηκαν άψογα με τις υπηρεσίες της Π.Ε. Σερρών. Σε δημόσιες τοποθετήσεις του ο αντιδήμαρχος αναφέρθηκε στη συνεργασία αυτή που έφερε απτό αποτέλεσμα. «Σ.Θ.» nnn

Με ευκολία αντιμετωπίστηκαν προβλήματα στο Δήμο Σερρών Ήπια τα καιρικά φαινόμενα στο Δήμο Σερρών. Τα όποια προβλήματα δημιουργήθηκαν αντιμετωπίστηκαν άμεσα και με σχετική ευκολία δήλωσε στη στήλη ο αντιδήμαρχος Γιώργος

Ενθαρρυντικά είναι τα αποτέλεσμα από την ανάλυση των λυμάτων για την διασπορά του covid-19 στην περιοχή της Νιγρίτας. Μετά από έλεγχο που έγινε σε κόμβο του δικτύου αποχέτευση της Δημοτικής Ενότητας Νιγρίτας του Δήμου Βισαλτίας, στο δείγμα των λυμάτων που εξετάσθηκε δεν ανιχνεύτηκε ο ιός SARS-CoV-2. Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης και Άρδευσης του Δήμου Βισαλτίας, θα προχωρήσει σε ανάλογους ελέγχους και στις υπόλοιπες Δημοτικές Ενότητες, όπου υπάρχει αποχετευτικό Δίκτυο. Με τους συγκεκριμένους ελέγχους στο δίκτυο αποχέτευσης και στα φρεάτιακόμβους αντλιοστασίων η Δ.Ε.Υ.Α.Β. έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει

Την άλλη εβδομάδα οι πληρωμές Για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 και το επίδομα Θέρμανσης Από την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν να καταβάλλονται τα ποσά για την «Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5», στην οποία υποβλήθηκαν συνολικά 732.000 αιτήσεις, καθώς και για το επίδομα θέρμανσης. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN), επισημαίνοντας ότι ειδικά για την «Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5» (η προθεσμία έληξε προχθές βράδυ συγκεντρώνοντας 732.000 αιτήσεις - αριθμό πολύ μεγαλύτερο από τις 400.000 αιτήσεις που υπολόγιζαν στο Υπουργείο) θα γίνουν οι απαιτούμενοι έλεγχοι και από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα αρχίσουν οι πληρωμές σε όσους κριθεί ότι πληρούν τις προϋποθέσεις. Για το επίδομα θέρμανσης, το ποσό που θα διατεθεί θα ανέλθει σε 100 εκατ. ευρώ έναντι των 85 - 90 εκατ. ευρώ που υπολόγιζε αρχικά το Υπουργείο. Ο κ. Σταϊκούρας υπενθύμισε πως το εύρος του επιδόματος φέτος είναι από 80 650 ευρώ και θα επιδοτούνται, εκτός από την αγορά πετρελαίου, και η αγορά φυσικού αερίου, υγραερίου και καυσόξυλων σε οικισμούς με λιγότερους από 2.500 κατοίκους. Όσον αφορά στους περίπου 60.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι δεν έχουν λάβει ακόμη την επιστροφή του 50% του ενοικίου, ο υπουργός ανέφερε ότι το πρόβλημα προέκυψε από το γεγονός πως δεν είχαν δηλώσει IBAN προκειμένου να πιστωθεί το ποσό. Το πρόβλημα, είπε, θα λυθεί με την αποστολή από σήμερα μηνυμάτων στην προσωποποιημένη πληροφόρηση όσων δεν πήραν την επιστροφή, με την υπόμνηση να ενημερώσουν για τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού τους Ενώ, σχετικά με την επιδότηση εξυπηρετούμενων και μη επιχειρηματικών δανείων (κατά το πρότυπο του προγράμματος «Γέφυρα» για την πρώτη κατοικία), ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι το Υπουργείο προτίθεται να διαθέσει περίπου 300 εκατ. ευρώ για την επιδότηση έως και 9 μήνες. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι στην παρούσα φάση το θέμα συζητείται με τους θεσμούς στο πλαίσιο της 9ης αξιολόγησης. «Σ.Θ.»

γεωγραφική κατανομή της εξάπλωσης και να γίνεται έγκαιρα γνωστή, σε συγκεκριμένα σημεία περιοχών ή εγκαταστάσεων, η τάση της εξάπλωσης

του ιού. «Σ.Θ.»

Profile for sertharros

22_01_2021  

22_01_2021  

Advertisement