__MAIN_TEXT__

Page 1

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ Ιδιοκτήτης - Εκδότης: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

ΈΤΟΣ 50ο | ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 14.830 | ΠΕΜΠΤΗ 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021 | ΤΙΜΗ 0,50 ευρώ

Προκήρυξη 13 θέσεων ειδικοτήτων για το Νοσοκομείο Σερρών Περιμένει πρωτοβουλίες από τον Απ. Τζιτζικώστα ο Στ. Τζέκος Απαραίτητο νέο πρόγραμμα ενίσχυσης για το λιανικό εμπόριο u

3

«Πιστεύουμε να υπάρξει ανταπόκριση» δηλώνει ο διοικητής Ν. Φαρμάκης u

Η Τράπεζα Πειραιώς συνεχίζει να στηρίζει τους πελάτες της Που πλήττονται από την πανδημία με νέο πρόγραμμα σταδιακών καταβολών

Η τηλεργασία «ροκάνισε» μισθούς

Η εκτίμηση του βουλευτή Σερρών Λ. Αβραμάκη

«Κρίσιμοι οι επόμενοι έξι μήνες για τα εθνικά μας θέματα»

u

7

Απώλειες εισοδήματος δηλώνει η πλειοψηφία των εργαζομένων u

u

5

Ξεπέρασαν τα 70 τα νόμιμα σωματεία στο Νομό Σερρών Εντάχθηκαν στο Μητρώο της Γ.Γ.Α. u

3

13

Terra Parking

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΧΩΡΟΥ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ  Μηνιαίες Θέσεις στάθμευσης  Ωριαίες Θέσεις στάθμευσης  Πλυντήριο Αυτοκινήτων  Βιολογικός Καθαρισμός

ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Στο κέντρο της πόλης, στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Μ. Αλεξάνδρου 2, Σέρρες Τηλ.: 2321210310, Κιν.: 6942265879

11


Σ.Θ. [

ΠΕΜΠΤΗ 21.01.2021

Ήλιος » Α: 07:37 Δ: 17:36 | Σελήνη » Α: 11:15 Δ: -

[

σαν σήμερα

γράμμα στο διευθυντή Με προσοχή και ευθύνη Γιώργος Ταΐρης αντιδήμαρχος Σερρών Εξυπηρετείται το καταναλωτικό κοινό στις λαϊκές αγορές

1942: Ο αμερικανός ζωγράφος Έντουαρντ Χόπερ ολοκληρώνει τον περίφημο πίνακά του Nighthawks.

Παντελής Χράπας πρώην αντιδήμαρχος Περίοδος αποχής και στοχασμού.

ΕΝΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ Λεξικολογικά Μια ματιά στα παρακάτω: ΕΚΠΑ= Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών SSM= Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας. Ενα σύντομο απόκομμα για την έννοια του: Για υψηλότερη κεφαλαιακή επάρκεια και εναρμόνιση των κανόνων για τα κεφάλαια πρώτης διαβάθμισης, γεγονός που θα αυξήσει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για πολλές τράπεζες μεταξύ των οποίων και οι ελληνικές. Ωστόσο, η αιτία για την υποβόσκουσα ένταση είναι η απροθυμία των κρατών - μελών να παραχωρήσουν εξουσίες σε κεντρικό επίπεδο και η προσπάθεια της ΕΚΤ να συμβιβάσει την επεκτατική της νομισματική πολιτική με τις απαιτήσεις του εποπτικού της βραχίονα, απαιτήσεις που θα μπορούσαν να περιορίσουν τον τραπεζικό δανεισμό και συνεπώς να έρθουν σε αντίθεση με τον ευρύτερο στόχο της ΕΚΤ για αναζωογόνηση της οικονομίας της Ευρωζώνης. Στα επόμενα η συνέχεια.

Κύριε Διευθυντά, Επανέρχομαι. Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Οι εισαγγελείς που δίνουν αυτή τη μάχη έχουν κάνει πολύ μεγάλα βήματα σε σχέση με το παρελθόν, όταν η έλλειψη τεχνογνωσίας και η σχετική νομοθεσία δημιουργούσαν εμπόδια στο έργο τους. Είναι σαφές ότι κάτι έχει αλλάξει στον τομέα αυτό και πως με την απαραίτητη πολιτική βούληση λύθηκαν πολλά ζητήματα. Χρειάζεται, όμως, προσοχή. Το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί αυτήν την ώρα είναι να προκληθεί η εντύπωση ότι όλη αυτή η προσπάθεια απέβλεπε στο κυνήγι μαγισσών και στοχοποιημένων πολιτικών αντιπάλων. Στόχος πρέπει να είναι τα έσοδα για το Δημόσιο, η τιμωρία όσων αποδεδειγμένα έκαναν εγκλήματα, αλλά και η προστασία των κανόνων του κράτους δικαίου. Αλίμονο αν στον βωμό ενός άγριου πολιτικού παιχνιδιού θυσιαστούν αρχές και κανόνες. Ο ΙΔΙΟΤΕΛΗΣ

ΦΩΤΟγραφήματα

Όταν οι κινητοποιήσεις των αγροτών ήταν εθιμικό δίκαιο

Σ

τιγμιότυπο από την κάθοδο των τρακτέρ στην διασταύρωση του Λευκώνα την περίοδο που ήταν εθιμικό δίκαιο οι κινητοποιήσεις των αγροτών σε όλη τη χώρα. Πραγματοποιούνταν συνήθως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και τροφοδοτούσαν την ειδησεογραφία για αρκετές ημέρες.

Δ.Α.

«Σ.Θ.» ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ

Εκδότης – Ιδιοκτήτης: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ Διευθυντής: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑMΠΑΤΖΗΣ ΑρχισυνταξΙα: Αλέξανδρος Αραμπατζής ΣυντΑκτες: Δημήτρης Νάτσιος ΑρθρογρΑφοι - ΣχολιογρΑφοι: Αθανάσιος Παπανδρόπουλος, Δημήτριος Αραμπατζής, Αθανάσιος Αραμπατζής, Αλέξανδρος Αραμπατζής, Κων/ νος Τσαρτσάρης, Χρυσάνθη Ιακώβου, Ελευθερία Ξενοδόχου ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ - σελιδοποιηση: Δέσποινα Αρναούτογλου ΕΚΤΥΠΩΣΗ: Νίκος Καραγκιόζης ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ: Κατερίνα Σταυρακίδου ΓΡΑΦΕΙΑ: Βενιζέλου 177 – Σέρρες Τ.Κ. 62 131 ΤΗΛ.: 23210 - 46380 FAX: 23210 - 45200

e-mail: sertharros@yahοo.gr www.sertharros.gr

ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΑ: ΤΗΛ. 23210 - 46380 ΕΤΗΣΙΟΙ ΟΡΟΙ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ Υπουργείων 500 €+ Φ.Π.Α. Τραπεζών 500 €+ Φ.Π.Α. Εταιριών Ν.Π.Ι.Δ. & Ν.Π.Δ.Δ. 500 €+ Φ.Π.Α. Δήμων 500 €+ Φ.Π.Α. Συλλόγων, Σωματείων 200 €+ Φ.Π.Α.

Μόλις έφτασε μία ημέρα φίλε Κριέ, που οφείλεις να περάσεις όσο πιο όμορφα μπορείς και να εκμεταλλευτείς στο έπακρο την τύχη σου! Ετοιμάσου σήμερα για περιπέτεια, νέες συναρπαστικές εμπειρίες, κοινωνικότητα καλοπέραση και αρκετές ωφέλιμες επαφές! Αλλάζεις παραστάσεις και νοοτροπία, διευρύνεις τους κοινωνικούς σου κύκλους και επικοινωνείς εποικοδομητικά! Νέα, ειδήσεις, μηνύματα, τηλεφωνήματα, συναντήσεις και μετακινήσεις, θα σου φέρουν χαρά και αισιοδοξία!

Φίλε Ταύρε, οι καταστάσεις, τα πρόσωπα τα οποία συναναστρέφεσαι και ορισμένα γεγονότα σήμερα, για κάποιο λόγο, ξυπνούν την καχυποψία σου, την επιφυλακτικότητα και την κτητικότητα σου! Προσπαθείς επίμονα, να έχεις το πάνω χέρι σε κάθε διαπροσωπική σου σχέση και επαφή και να κινείς εσύ αποκλειστικά τα νήματα, χειραγωγώντας καταστάσεις και πρόσωπα, γεγονός όμως, που θα γυρίσει εναντίον σου αργά ή γρήγορα!

Φίλε Δίδυμε, ετοιμάσου σήμερα να βγεις από το καβούκι σου! Επειδή την παροντική ημέρα, εξαρτάσαι συναισθηματικά απ’την αποδοχή των άλλων, προσπαθείς να δείξεις τον καλύτερο σου εαυτό, παρόλο που ενδεχομένως να ξεχνάς να δώσεις την απαραίτητη προσοχή στα βαθύτερα και ουσιαστικότερα θέματα! Μην κολλάς στην επιφάνεια λοιπόν και χάνεις το συναίσθημα, αφού έτσι κι αλλιώς είσαι ιδιαίτερα ευχάριστος, φιλικός και γοητευτικός. Στις διαπροσωπικές σου σχέσεις και συναναστροφές, βγαίνεις νικητής!

Σήμερα αποφασίζεις να σκεφτείς σοβαρά την εξέλιξη και την πορεία της ζωής σου, φίλε Καρκίνε! Δεν σε ενδιαφέρει πια ο,τιδήποτε επιφανειακό στην συμπεριφορά των άλλων με τους οποίους συναναστρέφεσαι, αλλά η ουσία και το βάθος στις διαπροσωπικές σχέσεις! Δεν σε συγκινούν πια περιπέτειες και εφήμερες διασκεδάσεις και επικεντρώνεσαι σε πρακτικά θέματα! Ιδανική ημέρα λοιπόν, για διακοπή κακής ή βλαβερής συνήθειας, τακτοποίηση σπιτιού, οργάνωση χρόνου, έναρξη διατροφής ή άσκησης!

Σήμερα φίλε Λέοντα, η ημέρα θα είναι σίγουρα χαρούμενη και κεφάτη! Παρόλο που δεν το συνηθίζεις, βάζεις σε προτεραιότητα την κοινωνική σου ζωή και την καλοπέραση σου, προβάλλεις και προσφέρεις τα συναισθήματα σου με γενναιοδωρία και δοτικότητα και οι άλλοι λατρεύουν τον καινούριο σου εαυτό και επιδιώκουν να σε έχουν στο άμεσο περιβάλλον τους! Η τύχη είναι με το μέρος σου, σε κάθε σημαντική δραστηριότητα σου σήμερα!

Σήμερα φίλε Παρθένε, κερδίσεις πόντους στις διαπροσωπικές σου συναναστροφές, λόγω της τάσης σου να είσαι γλυκός, συναισθηματικός και τρυφερός με τους άλλους! Γι’αυτό το λόγο και οι γύρω σου προσφέρουν απλόχερα την συμπάθεια, την αποδοχή και την αγάπη τους! Επιπλέον σήμερα, θα ασχοληθείς περισσότερο με την διαχείριση θεμάτων και προβλημάτων, που έχουν προκύψει σε σπίτι και οικογένεια, καταφέρνοντας να τα διορθώσεις!

Σήμερα φίλε Ζυγέ, θα καταφέρεις κοινωνικά, να γίνεις πολύ δημοφιλής και αγαπητός! Μέσα από συναναστροφές και επαφές, άτομα θα σου εκφράσουν τα αισθήματα τους και τις σκέψεις τους με κάθε ποικίλους τρόπους! Η επικοινωνιακή αυτή εύνοια και καθαρότητα, θα σε βοηθήσει πολύ να προωθήσεις τα σχέδια σου σήμερα και να τα υλοποιήσεις και να πετύχεις στόχους! Διαπροσωπικές σχέσεις με γείτονες, αδέρφια, αλλά και μακρινούς συγγενείς, επίσης ευνοούνται!

Φίλε Σκορπιέ, σήμερα θα καταφέρεις, να “στρώσουν” επιτέλους τα πράγματα και να νιώσεις ήρεμος! Θα αισθανθείς ξανά σίγουρος και ασφαλής με τα κεκτημένα σου και με ό,τι μέχρι τώρα έχεις πετύχει! Μπορεί κάποιες στιγμές, να γίνεσαι αρκετά πεισματάρης και δεσποτικός με τους άλλους, θέλοντας να αποκτήσεις τον έλεγχο, αλλά θα το ξεπεράσεις σύντομα, λόγω της καλοπροαίρετης και χαρούμενης προσωπικότητας σου!

Σήμερα, αγαπητέ Τοξότη με την Σελήνη στο δικό σου Ζώδιο, η ημέρα μάλλον θα σε μπερδέψει! Είναι σίγουρα μία ευνοϊκή ημέρα, λόγω των συγκυριών που θα έρθουν, από την λάμψη σου και την ικανότητα σου να τραβάς όλα τα βλέμματα και το ενδιαφέρον πάνω σου! Στα δύσκολα όμως της ημέρας, ανήκει η τάση σου για εγωκεντρισμό, ξεσπάσματα, υπερβολές και απαιτήσεις! Αν περιορίσεις αυτήν την συμπεριφορά, θα αποφύγεις σίγουρα παρεξηγήσεις και εντάσεις στις ομολογουμένως αυξημένες κοινωνικές και διαπροσωπικές σου επαφές!

Σήμερα φίλε Αιγόκερε, θα είσαι αρκετά ευάλωτος συναισθηματικά και ασταθής ψυχολογικά! Πολλές στιγμές μέσα στην ημέρα, θα προτιμήσεις να αφιερώσεις χρόνο σε εσωτερική ψυχική ενδοσκόπηση και να μην προχωρήσεις ακόμα σε δράση και υλοποίηση σχεδίων. Αποφεύγεις τις κοινωνικές επαφές και συναναστροφές, αλλά όπως και να’χει, θα δεχθείς ένα μήνυμα ή μία είδηση παρασκηνιακά, που θα ωφελήσει τους σκοπούς και τους στόχους σου!

Αγαπητέ Υδροχόε, σήμερα τα γεγονότα και οι συγκυρίες, θα στρέψουν το ενδιαφέρον σου, στους φιλικούς σου κύκλους και τις κοινωνικές ομάδες που ανήκεις! Αφού είσαι εμφανώς πιο επικοινωνιακός και προσιτός, καταφέρνεις και εξομαλύνεις διαπροσωπικές σχέσεις και επαφές! Βοηθάς αυτούς που αγαπάς και σου έχουν ξανά εμπιστοσύνη οι άνθρωποι που σε έχουν επιλέξει για φίλο τους! Επιπλέον σε βοηθούν σε προσωπικούς στόχους και σκοπούς που έχεις θέσει και σήμερα επιθυμείς να υλοποιήσεις!

Σήμερα φίλε Ιχθύ, ίσως χρειαστεί να αντιμετωπίσεις στην ψυχρή συμπεριφορά των ανθρώπων που θα συναναστραφείς και γι’αυτό ίσως γίνεις λίγο παραπάνω σνομπ, απόμακρος και σκληρός! Μην το παρακάνεις όμως, γιατί πολύ πιθανόν, αυτή σου η συμπεριφορά, πολύ πιθανόν να προκαλέσει παρεξηγήσεις και να βλάψει την καλή κοινωνική σου εικόνα και υπόσταση, ένα θέμα που την σημερινή ημέρα σε απασχολεί πολύ! Να είσαι επιφυλακτικά εκφραστικός και ρεαλιστής και όλα θα κυλήσουν θετικά!


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΠΕΜΠΤΗ 21.01.2021Προκήρυξη 13 θέσεων ειδικοτήτων για το Νοσοκομείο Σερρών «Πιστεύουμε να υπάρξει ανταπόκριση» δηλώνει ο διοικητής Ν. Φαρμάκης

Μ

ία ευχάριστη είδηση έγινε γνωστή τις τελευταίες ημέρες. Ειδικότερα το διοικητικό συμβούλιο του Νοσοκομείου Σερρών ενέκρινε την προκήρυξη και πλήρωση(13) θέσεων ιατρών με ειδικότητα. Ο διοικητής του Νοσοκομείου Νικόλαος Φαρμάκης δήλωσε στο «Σ.Θ.» ότι «ευχής έργο είναι να υπάρξει ανταπόκριση από την πλευρά των ιατρών ώστε το Νοσοκομείο Σερρών να ανακουφιστεί και να γίνουν οι προσλήψεις που θέλουμε» Υπενθύμισε ότι και πριν λίγο καιρό υπήρξε πρόσκληση για την πρόσληψη αναισθησιολόγων η οποία δεν τελεσφόρησε επειδή δεν υπήρξε ανταπόκριση. Συγκεκριμένα οι 13 θέσεις για προκήρυξη και πλήρωση είναι οι εξής :

1

. Δύο (2) θέσεις ειδικευμένων ιατρών ειδικότητας Αναισθησιολογίας στον βαθμό του Διευθυντή

2

. Δύο (2) θέσεις ειδικευμένων ιατρών ειδικότητας Αναισθησιολογίας στον βαθμό του Επιμελητή Α΄

3

. Μια (1) θέση ειδικευμένου ιατρού ειδικότητας Ουρολογίας, στον εισαγωγικό βαθμό του ΕΒ΄

4

. Δύο (2) θέσεις ειδικευμένων ιατρών ειδικότητας εσωτερικής Παθολογίας, στον βαθμό του Επιμελητή Α’

5

. Δύο (2) θέσεις ειδικευμένων ιατρών ειδικότητας εσωτερικής Παθολογίας, στον βαθμό του Επιμελητή Β’

6

. Μια (1) θέση ειδικευμένου ιατρού ειδικότητας Παιδιατρικής στο βαθμό του Επιμελητή Α΄

7

. Μια (1) θέση ειδικευμένου ιατρού ειδικότητας Νεφρολογίας στο εισαγωγικό βαθμό του Επιμελητή Β΄

Εως τις 22 Ιανουαρίου τα δικαιολογητικά στο Δήμο Σερρών - Για όσους επλήγησαν από τα φαινόμενα της 4ης Ιανουαρίου

8

. Δύο (2) θέσεις ειδικευμένων ιατρών ειδικότητας Πνευμονολογίας στον βαθ-

Περιμένει πρωτοβουλίες από τον Απ. Τζιτζικώστα ο Στ. Τζέκος - Απαραίτητο νέο πρόγραμμα ενίσχυσης για το λιανικό εμπόριο

Ο

Ο

Δήμος Σερρών γνωστοποιεί στους δημότες των πληγεισών περιοχών , των κοινοτήτων Σερρών, Επταμύλων και Ορεινής που επλήγησαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα της 04-01-2021, εξ αιτίας της έντονης βροχόπτωσης, για να μπορέσουν να επιχορηγηθούν οι ιδιοκτήτες κτιριακών υποδομών (κατοικίες – επιχειρήσεις κλπ ) όσο και οι επαγγελματίες για την αποκατάσταση των ζημιών τους, παρακαλούνται να υποβάλουν τα σχετικά δικαιολογητικά, με καταλυτική ημερομηνία την 22α Ιανουαρίου 2021 Ημέρα Παρασκευή στο Δήμο Σερρών , επί της οδού Κ. Καραμανλή 1 στον Προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας κ. Σαμαρά Γεώργιο, ώστε να αποσταλούν στην αρμόδια Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (Δ.Α.Ε.Φ.Κ): Απαιτούμενα δικαιολογητικά: 1. Αίτηση Δήλωσης ζημιάς 2. Φωτογραφικό υλικό των ζημιών

μό του Επιμελητή Α’

γράμματος «Διέξοδος».

πρόεδρος των Μικροπωλητών Λαϊκών αγορών Ν. Σερρών Στέργιος Τζέκος ανεμένει πρωτοβουλίες από τον περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα ώστε να αρθούν οι αδικίες που υπήρξαν από την χρηματοδότηση του προ-

Υποστηρίζει το πρόγραμμα έπρεπε να ενισχύσει το λιανικό εμπόριο, τους μικρούς επαγγελματίες του χώρου που δοκιμάζονται και βρίσκονται σε δυσχερή θέση λόγω της απώλειες εισοδήματος. «Θα βρεθούν σε άσχημη θέση πολλοί συνάδελφοι μικροπωλητές και θα παραδώσουν τα κλειδιά της επιχείρησης τους. Πρέπει να στηριχθούν γενναία για να μπορέσουν να αντέξουν αυτή την περίοδο της πανδημίας» δήλωσε στο «Σ.Θ.» ο πρόεδρος των Μικροπωλητών Λαϊκών αγορών.
ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΠΕΜΠΤΗ 21.01.2021

Η ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Χαλκιδικής και  Πιερίας απορρόφησαν στο σύνολο μαζί το 90% του προγράμματος Η ΠΕ Σερρών μόλις το 3,75 %

Σ

την Χαλκιδική  43.777.000 περίπου  στην ΠΕ Σερρών 7.745.800  σύμφωνα πάντα με στοιχεία  ΕΒΕΣ αλλά και δημοσιεύσεις, επισήμως δεν έχουμε κατανομή κατά Περιφερειακή ενότητα. Η κατατομή αδικεί κατάφωρα τον Νομό μας και ουσιαστικά τιμωρείται που δεν διαθέτει Καλοκαιρινό τουρισμό και επιχειρ ήσεις  σχετικές  με τον  αυτόν. Σίγουρα το 3,75 & δεν είναι και αντιπροσωπευτικό της επιχειρηματικής  δραστηριότητας αλλά και  προσφοράς στην οικονομία της  Περιφέρειας μας. Ακολουθεί κείμενο επιστολής με πλήθος ερωτημάτων προς την ΠΚΜ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ Προς τον κ. Περιφερειάρχη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τον κ. Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών της Περιφέρειας Κεντρικής  Μακεδονίας Σέρρες,  19-01-2021 Αξιότιμε κ. Περιφερειάρχα και  Αξιότιμε κ. Αντιπεριφερειάρχα                     Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του προγράμματος «Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον COVID-19 στην ΠΚΜ» πολλές  Σερραϊκές επιχειρήσεις διαμαρτύρονται για την ελλιπή  ενημέρωση  και  ζητούν πληροφορίες  επισήμως για τα αποτελέσματα του προγράμματος  από την Π.Κ.Μ . Σας  απευθύνω ερωτήματα  σχετικά και παρακαλώ να  με ενημερώσετε: -   Για τον αριθμό υποβολής των αιτημάτων, αριθμό εγκρίσεων αλλά και το ύψος των χρημάτων που θα εισπράξουν οι Σερραϊκές επιχειρήσεις. -  Για τον αριθμό υποβολής των αιτημάτων, αριθμό εγκρίσε-

ων αλλά και το ύψος των χρημάτων ανά περιφερειακή ενότητα. - Συγκριτικοί πίνακες σε σχέση με υπολοίπους Νομούς της ΠΚΜ Επιπρόσθετα, Σας υπενθυμίζω το απόσπασμα της επιστολής από το ΕΒΕΣ  στις 4-09-2020 όπου ζητάει την διάθεση  15.00 0.000  ευρώ για την Π.Ε Σερρών, πριν ακόμη προστεθούν στο πρόγραμμα επιπλέον 50.000.000 ευρώ. Άρα πληθυσμιακά το αίτημα αφορά 20.000.000  ευρώ για την Π.Ε Σερρών.  Μάλιστα το απόσπασμα της άνω επιστολής έχει ως εξής: «Ωστόσο, ειδική μέριμνα θα πρέπει να ληφθεί για τις επιχειρήσεις του Ν. Σερρών, οι οποίες ήδη πριν την τωρινή κρίση, αντιμετώπιζαν προβλήματα, όπως το διασυνοριακό παραεμπόριο, ο αθέμιτος ανταγωνισμός με επιχειρήσεις στην άλλη πλευρά των συνόρων, η εκροή συναλλάγματος προς γειτονικές χώρες λόγω φθηνότερων τιμών και φορολογικών συντελεστών, προβλήματα ρευστότητας, γραφειοκρατία κλπ και στα προβλήματα αυτά προστέθηκαν πλέον και οι δυσβάσταχτες επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού, απειλώντας την ίδια τους την επιβίωση. Για το λόγο αυτό, πρόταση του Επιμελητηρίου Σερρών είναι η διάθεση ποσού τουλάχιστον 15 εκατομμυρίων ευρώ από τους πόρους του Προγράμματος προς τις επιχειρήσεις του Νομού Σερρών. Πρόκειται για ένα ποσό που είναι ανάλογο με τον πληθυσμό του Νομού Σερρών σε σχέση με τον πληθυσμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας» . Η απάντηση Σας  ήταν αρνητική από την Περιφέρεια με την αιτιολογία πως δεν μπορεί να εφαρμοστεί ανά  Περιφερειακή ενότητα  ξεχωριστά, αλλά μόνο σε επίπεδο Περιφέρειας.  Στην Περιφέρεια όμως της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στους  όρους πρόσκλησης όμοιου προγράμματος ,  επιχειρήσεις με τόπο εγκατάστασης στην ΠΕ Ξάνθης λαμβάνουν αυξημένη κατά 20% ενίσχυση λόγω της έντασης της πανδημίας στην περιοχή.

Να Σας υπενθυμίσω επίσης πως με βάση το κατά κεφαλήν Α.Ε.Π η Περιφερειακή ενότητα Σερρών είναι η φτωχότερη της Περιφέρειά μας και επίσης από  τις πρώτες στην χώρα μας σε αριθμό κρουσμάτων και θανάτων.  Επομένως η περιφερειακή ενότητα Σερρών έχει και ιδιαίτερα αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο. Δυστυχώς όμως έως σήμερα καμία μέριμνα από μέρους σας για τα ως άνω αιτήματα.  Πολύ καλά  κάνατε και  ενισχύεται κυρίως τις  τουριστικές  επιχειρήσεις που πλήττονται, είναι ένας κλάδος που πραγματικά έχει τεράστιες απώλειες λόγω της πανδημίας, αλλά είναι και  άδικο να τιμωρείται, να αδικείται ο Νομός Σερρών    που δεν έχει καλοκαιρινό τουρισμό και επιχειρήσεις  που σχετίζονται με αυτόν . 

Εν κατακλείδι, αναμένω τις απαντήσεις Σας στα ερωτήματα που σας έθεσα με την παρούσα επιστολή μου και ενημέρωση για τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβετε άμεσα για την ευόδωση των ως άνω αιτημάτων

των πολύπαθων Σερραϊκών επιχειρήσεων. Με  εκτίμηση Καλαϊτζίδης  Βασίλειος    Β’  Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών

Αστυνομικά Νέα Έκρυψε τα ναρκωτικά στο ποιμνιοστάσιο Σύλληψη από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Σερρών

Σ

υνελήφθη το πρωί της Δευτέρας 19 Ιανουαρίου σε περιοχή των Σερρών, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Σερρών, ένας άνδρας. Όπως διαπιστώθηκε έκρυβε σε ποιμνιοστάσιο ιδιοκτησίας του 2 συσκευασίες με κάνναβη συνολικού βάρους 188 γραμμαρίων. Επίσης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 2 ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας.

Αρνήθηκαν να υποβληθούν σε rapid test και συνελήφθησαν Επιβλήθηκαν "τσουχτερά" πρόστιμα

Σ

τη σύλληψη τριών Ελλήνων, ηλικίας 67, 27 και 23 ετών προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές για απείθεια και παραβίαση των μέ-

τρων κατά του κορωνοϊού. Πρόκειται για έναν πατέρα με τα δύο του παιδιά (γιος και κόρη), οι οποίοι στις 9 το βράδυ της Δευτέρας 19 Ιανουαρίου, θέλησαν να εισέλθουν στη χώρα χωρίς να υποβληθούν σε rapid test, το οποίο είναι υποχρεωτικό για όσους εισέρχονται στη χώρα μας από το τελωνείο του Προμαχώνα.

Συλλήψεις για κλοπές καυσόξυλων Από άνδρες της Υποδιεύθυνσης ασφάλειας Σερρών

Σ

υνελήφθησαν το βράδυ της Τρίτης 19 Ιανουαρίου 2021 το βράδυ σε περιοχή των Σερρών, από περιπολούντες αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του Αστυνομικού Τμήματος Σερρών και της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Σερρών, τρεις ημεδαποί άνδρες, καθώς όπως προέκυψε από την έρευνα, νωρίτερα την ίδια ημέρα αφαίρεσαν από τον εξωτερικό χώρο επιχείρησης στις Σέρρες, καυσόξυλα αξίας 600 ευρώ, τα οποία φόρτωσαν σε όχημα που επέβαιναν. Τα κλεμμένα καυσόξυλα κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν στον ιδιοκτήτη τους. Επίσης κατασχέθηκε το όχημα που χρησιμοποίησαν. Προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Σερρών.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΠΕΜΠΤΗ 21.01.2021"Το Νοσοκομείο Σερρών κινδυνεύει από υποστελέχωση" λέει ο Κ. Μπούμπας Ερώτηση στον Υπουργό Υγείας

Τ

ην άμεση πρόσληψη του αναγκαίου αριθμού ιατρικού προσωπικού, ανά ειδικότητα, προκειμένου το Νοσοκομείο Σερρών να καταστεί απολύτως λειτουργικό προς όφελος των κατοίκων της περιοχής, ζητά ο Σερραίος βουλευτής , εκλεγμένος με την «Ελληνική Λύση» Κώστας Μπούμπας. Με ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας θέτει το πρόβλημα της έλλειψης αναισθησιολόγων (καθώς με την έναρξη της νέας χρονιάς, το Νοσοκομείο βρέθηκε με μια μόνο αναισθησιολόγο) και καυτηριάζει  τον τρόπο με τον οποίο το Υπουργείο Υγείας επέλεξε να το επιλύσει (με την μετακίνηση γιατρών από νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης),

κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για την επισφαλή λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος. «Εύλογα ερωτήματα, λοιπόν, προκαλούνται, σχετικά με το τι θα γίνει με ένα επείγον χειρουργείο ή με ένα σοβαρό τροχαίο ή με μια επείγουσα καισαρική ή με μια διασωλήνωση ασθενή, όταν δεν υπάρχει Αναισθησιολόγος, καθώς και σχετικά με το τι θα γίνει με τα χιλιάδες τακτικά χειρουργεία του νοσοκομείου των Σερρών, που έχουν «παγώσει». Είναι προφανές ότι ο Νομός Σερρών κινδυνεύει από την κυβερνητική αναλγησία!», υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, στην ερώτησή του ο κ. Μπούμπας.

Η εκτίμηση του βουλευτή Σερρών Λ. Αβραμάκη

«Κρίσιμοι οι επόμενοι έξι μήνες για τα εθνικά μας θέματα»

Σ

τις 25 Ιανουαρίου εκκινούν και πάλι οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η επιλογή αυτή της κυβέρνησης στη συγκεκριμένη συγκυρία κρύβει πολλούς κινδύνους για τη χώρα μας και την ευρύτερη περιοχή. Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να έχει κάνει αυτή την επιλογή υπό ασφυκτικές πιέσεις από την Γερμανία, την οποία και ανέδειξε σε διαμεσολαβητή μεταξύ των δύο χωρών, ανοίγοντας ένα διπλωματικό πεδίο όπου μέχρι σήμερα υπερτερούν τα οικονομικά συμφέροντα των γερμανικών εταιριών και μειονεκτούν τα εθνικά συμφέροντα Ελλάδας και Κύπρου. Η αιφνιδιαστική επίσης διαμεσολάβηση του πρωθυπουργού της Αλβανίας, αποκαλύπτει την ύπαρξη ενός διπλωματικού παρασκηνίου με πολλούς συμμετέχοντες που δεν είναι ξεκάθαρη η θέση τους και οι επιδιώξεις τους. Η παρουσία του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία, κυρίως όμως η θέση του στη κοινή συνέντευξή του με τον Τούρκο ομόλογό του ότι γίνονται βήματα εξομάλυνσης των σχέσεων και διευθέτησης

των διαφορών, την ίδια στιγμή που ο κ Τσαβούσογλου επαναλάμβανε τις προκλητικές θέσεις της Τουρκίας για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, είναι μια ένδειξη απλώς της κατεύθυνσης που ακολουθεί με συνέπεια η Γερμανία. Ταυτόχρονα μια σειρά κινήσεων του Ερντογάν να εξομαλύνει τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Γαλλία, το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ δεν πρέπει να εκληφθεί ως υποχώρηση της Τουρκίας. Πρόκειται για μια αλλαγή τακτικής σε μια προσπάθεια υφαρπαγής της εύνοιας και ουδετεροποίησης των συμμάχων της Ελλάδας. Η Τουρκία με ενεργό συμμετοχή σε μια σειρά από διενέξεις φαίνεται να μπαίνει σε ένα «ανατολίτικο παζάρι» με πολλούς παίκτες. Είναι προφανές ότι είναι έτοιμη να υποχωρήσει σε διενέξεις και διαφορές με κράτη όπως η Γαλλία σε περιοχές του πλανήτη όπως της Λιβύης, που δεν την επηρεάζουν άμεσα επιδιώκοντας ως αντάλλαγμα την ύπαρξη κερδών και την υποστήριξη σε σχέση με την Ελλάδα και την Κύπρο. Ενδεικτικό του κλίματος και της πολιτικής που ακολουθεί η Τουρκία είναι ότι ετοιμάζονται να θέσουν

ένα κατάλογο 60 θεμάτων στις διερευνητικές με την Ελλάδα περιλαμβανομένων και των πιο ακραίων διεκδικήσεών της σε Αιγαίο, Θράκη και Ανατολική Μεσόγειο. Στο διπλωματικό αυτό παίγνιο η Ελλάδα προσέρχεται χωρίς ένα κρίσιμο όπλο, αυτό των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας. Η αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης να επιβληθούν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας όλους τους προηγούμενους μήνες των προκλήσεων καθιστά άκαιρη την οποιαδήποτε σχετική συζήτηση τoν Μάρτιο. Είναι προφανές ότι ορισμένες χώρες της Ευρώπης δεν επιθυμούν να είναι στο τραπέζι το ενδεχόμενο των οικονομικών και όχι μόνο κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. Η πραγματικότητα αυτή κρύβει πολλούς κινδύνους και για την Ελλάδα και για την Κύπρο τους επόμενους μήνες. Το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ και η αντικατάσταση του Τράμπ από τον Μπάιντεν επιτρέπει μια πιο αισιόδοξη προσέγγιση σε σχέση με την στάση των ΗΠΑ, δεν αποτελεί όμως σε κανένα επίπεδο διασφάλιση για τη χώρα μας και τα εθνικά μας συμφέροντα. Η ελληνική κυβέρνηση έχει

κάνει μια σειρά από λάθη σε ότι αφορά την Τουρκία. Η σπουδή της να προσέλθει σε διερευνητικές συνομιλίες σε συνθήκες παγκόσμιας ρευστότητας και αβεβαιότητας υπό την πίεση ή την διαμεσολάβηση της Γερμανίας και της Αλβανίας, δεν δικαιολογείται. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται να ενημερώσει για τι ακριβώς περιλαμβάνεται στη συμφωνία του Βερολίνου. Αρνείται επίσης συστηματικά να παρουσιάσει το σχέδιο της για την διαχείριση της κρίσης με την Τουρκία και να ζητή-

σει εθνική συναίνεση για τους χειρισμούς της. Έχει αρνηθεί κατ΄ επανάληψη τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και επιμένει στη διεξαγωγή μυστικών συνομιλιών. Οι μέχρι σήμερα κινήσεις της αποκαλύπτουν την απουσία συνεκτικού σχεδίου. Οι επόμενοι έξι μήνες είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι. Η Ελλάδα οφείλει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική, να ενεργοποιήσει κάθε διαθέσιμο διπλωματικό μέσο και να εμβαθύνει τις συμμαχίες της με άλλες χώρες. »
η Ρουμπρίκα

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 21.01.2021

Γράφει ο Δημ. Αλ. Αραμπατζής

 Σήμερα Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021, Μνήμη Μαξίμου, Αγνής, Νεοφύτου, Πατρόκλου. Χρόνια πολλά και καλά, ανώδυνα, ανεπαίσχυντα, ειρηνικά, χριστιανά στις εορτάζουσες και εορτάζοντες. ***

Το 2050 ο μισός πληθυσμός της γης θα έχει μυωπία

συνιστούμε στους γονείς τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας, κάτω των τριών ετών, να μην εκτίθενται σε προϊόντα τεχνολογίας που έχουν μπλε ακτινοβολία. Υπάρχουν διάφορες οδηγίες, οι οποίες λένε ότι και τα μεγαλύτερα παιδιά δεν θα πρέπει να βλέπουν συνολικά τηλεόραση ή να ασχολούνται με τάμπλετ, κομπιούτερ κ.λπ., πάνω από τις δύο ώρες. Λέμε στους γονείς τι να κάνουν με το κομπιούτερ, αλλά μας ενδιαφέρει τι κάνουν μετά. Μετά τη χρήση του κομπιούτερ το παιδί θα πρέπει να βγαίνει έξω, να παίζει, να εκτίθεται στο περιβάλλον. Σε αυτές τις χώρες που σας προανέφερα, που έχουν υψηλά ποσοστά μυωπίας, έχουν θεσμοθετηθεί υποχρεωτικά δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους» προσθέτει ο κ. Κοζέης.

Άλυτο πρόβλημα η πρεσβυωπία Η πρεσβυωπία παραμένει προς το παρόν ένα άλυτο θέμα, γιατί είναι μία εξελισσόμενη κατάσταση, η οποία συνδέεται με την ηλικία του ατόμου. Ακόμη και αν διορθωθεί μπορεί, μετά από μερικά χρόνια να επανεμφανιστεί.

 Εφαρμογές που μπορεί να «κατεβάσει» κάποιος τυφλός στο κινητό τηλέφωνό του, του δίνουν τη δυνατότητα να αναγνωρίζει πρόσωπα και αντικείμενα, ή ακόμη και τα διάφορα προϊόντα που βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Επίσης, αισθητήρες που τοποθετούνται στο λευκό μπαστούνι ή στο καπέλο ενός τυφλού τον ειδοποιούν για τα εμπόδια που βρίσκονται μπροστά του, ώστε να τα αποφύγει. Αυτές οι εφαρμογές, που προς το παρόν δεν διατίθενται ευρέως, συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου «3rd Thessaloniki-Moorfields revision course in Ophthalmology» το οποίο διοργανώθηκε από το Κέντρο Οφθαλμολογικής Έρευνας του Οφθαλμολογικού Νοσοκομείου Moorfields Eye Hospital του Λονδίνου, σε συνεργασία με την Οφθαλμολογική Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας-Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας και Μικροχειρουργικής Ophthalmica της Θεσσαλονίκης.

«Προσπαθούμε οι λύσεις για την πρεσβυωπία να είναι πιο μόνιμες και να καλύπτουν το μεγαλύτερο κομμάτι των ηλικιών μετά τα 45. Ακόμη δεν έχουμε λύσει το θέμα 100%. Σε κάποιες περιπτώσεις διορθώνουμε την πρεσβυωπία σε συνδυασμό με τη διόρθωση άλλων διαθλαστικών ανωμαλιών, κυρίως με υπερμετρωπία όπου έχουμε λύσεις. Όμως, σήμερα, λύση με την έννοια της ριζικής θεραπείας της πρεσβυωπίας δεν υπάρχει, γιατί είναι μία εξελισσόμενη κατάσταση. Ωστόσο, μπορούμε να διορθώσουμε την πρεσβυωπία και να δώσουμε μια παράταση 5-10 χρόνων για την επανεμφάνισή της. Δηλαδή, δίνουμε προσωρινή λύση, σε άτομα ηλικίας 45 έως 60 ετών, που είναι ουσιαστικά ενεργά» υπογραμμίζει ο κ. Κοζέης. ***

Διατροφή

Οι τροφές που δεν πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο

«Σήμερα υπάρχει η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία αξιοποιείται για τη δημιουργία προγραμμάτων, ώστε οι τυφλοί να διευκολύνονται στην καθημερινότητά τους. Υπάρχουν όμως και πιο απλές καινοτομίες, όπως είναι η χρήση ειδικών αισθητήρων που τοποθετούντα πάνω στα λευκά μπαστούνια ή σε ένα καπέλο. Μάλιστα, μία καινοτομία μαθητών του σχολείου “Αριστοτέλειο” της Θεσσαλονίκης, που είχε αποσπάσει βραβείο σε διαγωνισμό καινοτομίας, βραβεύτηκε στη διάρκεια του συνεδρίου. Οι μαθητές σχεδίασαν μαζί με τους καθηγητές και με αντίστοιχους επιστήμονες έναν αισθητήρα που μπαίνει σε ένα κοινό καπέλο και ειδοποιεί το τυφλό άτομο που το φοράει για τα αντικείμενα που βρίσκονται μπροστά» δήλωσε στο ΑθηναϊκόΜακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ειδικός στη παιδοφθαλμολογία και τον στραβισμό, οφθαλμίατρος, Νικόλαος Κοζέης, ο οποίος ήταν ένας εκ των ομιλητών του συνεδρίου. Αναφερόμενος στα επιτεύγματα της ιατρικής πληροφορικής, σημείωσε ότι υπάρχουν διάφορες εφαρμογές που μπορεί να «κατεβάσει» ο τυφλός στο κινητό του και στη συνέχεια να βάζει το κινητό μπροστά στο αντικείμενο ή το πρόσωπο και να αναγνωρίζεται τι είναι αυτό. «Μπορεί κάποιος τυφλός, όταν “κατεβάσει” την εφαρμογή, να τοποθετεί το κινητό του τηλέφωνο μπροστά από ένα αντικείμενο, από ένα πρόσωπο και αν υπάρχει μέσα στη μνήμη να του λέει ότι αυτό είναι ένα ποτήρι νερό, είναι ένα κουτί, είναι ένα τραπεζάκι, ή να το χρησιμοποιήσει στο σούπερ μάρκετ για να αγοράσει κάτι. Είναι μία εφαρμογή, η οποία δεν χρησιμοποιείται ευρέως ακόμη γιατί είναι κάτι καινούργιο. Υπάρχουν και άλλες καινοτομίες, όπου υπάρχει μία πολύ γρήγορη σύνδεση με μία ομάδα, δηλαδή είναι σαν μία κάμερα που τη βάζει ο τυφλός, π.χ. στο σούπερ μάρκετ, μπροστά σε αυτό που θέλει να αγοράσει και συνδέεται άμεσα με μία ομάδα ανθρώπων που βλέπουν και του λένε τι ακριβώς είναι αυτό που είναι μπροστά του» εξήγησε ο κ. Κοζέης.

Το βιονικό μάτι Για τις περιπτώσεις απώλειας όρασης που θεωρούνται σήμερα ανίατες, καθώς και για τις περιπτώσεις που υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, δοκιμάζεται ο τεχνητός αμφιβληστροειδής. «Πρόκειται για μικροτσίπ, που παίζει τον ρόλο των φωτο-υποδοχέων και μεταφέρει την εικόνα στον οπτικό φλοιό του εγκεφάλου. Σε ανθρώπους που δεν έχουν καθόλου μάτια, είτε μετά από ατυχήματα, είτε γιατί γεννήθηκαν τυφλοί, χρησιμοποιείται το βιονικό μάτι. Ο τυφλός φοράει ειδικά γυαλιά, που έχουν μία μικροσκοπική κάμερα, η οποία συνδέεται με έναν δέκτη που τοποθετείται χειρουργικά στον οπτικό φλοιό του εγκεφάλου. Ο δέκτης δέχεται κύματα παρακάμπτοντας τη φυσιολογική οπτική οδό. Βέβαια, δεν μιλάμε για μία εικόνα όπως αυτή που βλέπουν όσοι έχουν την όρασή τους. Ουσιαστικά, δίνει στους τυφλούς μία ασαφή εικόνα του χώρου, της κίνησης κ.λπ., ώστε να μπορούν να κινηθούν. Αυτό έχει εφαρμοστεί, αλλά δεν είναι ευρείας χρήσης και κατανάλωσης» τόνισε ο κ. Κοζέης. Η μυωπία παρατηρείται μόνο στο ανθρώπινο είδος και το 2050 ο μισός πλανήτης θα αποτελείται από μύωπες. Όπως επισημαίνει ο κ. Κοζέης, η πλειονότητα των μυώπων θα είναι στην Ασία, ενώ σήμερα, σε κράτη όπως η Σιγκαπούρη, η Ταϊβάν και η Κίνα, τα ποσοστά μυωπίας των μαθητών ξεπερνά στο 80%. «Στην Ευρώπη δεν είναι και τόσο συγκλονιστικά τα ποσοστά, αλλά υπάρχει μία αυξητική τάση. Γι’ αυτό

 Οι περισσότεροι από εμάς βάζουμε στο ψυγείο τα τρόφιμα τόσο φρέσκα όσο και συσκευασμένα. Υπάρχουν ωστόσο ορισμένα που δε χρειάζονται ψυγείο για να διατηρηθούν.

Το ψωμί Το ψυγείο δεν διατηρεί το ψωμί, αλλά το αφυδατώνει και το κάνει σκληρό. Αντ’αυτού προτιμήστε την κατάψυξη και βγάλτε το όταν το χρειάζεστε.

Ο καφές Οι κόκκοι του καφέ χάνουν το άρωμά τους αλλά και την γεύση τους, αφού η ιδιότητά του είναι να απορροφά τις μυρωδιές.

Οι μπανάνες Οι μπανάνες στο ψυγείο απλά δεν ωριμάζουν με αποτέλεσμα να φάτε μια μη εύγευστη μπανάνα και με λιγότερα θρεπτικά συστατικά.

Οι ντομάτες Μπορεί η φύλαξη στο ψυγείο να είναι μια πολύ καλή ιδέα για να τις διατηρήσετε και να αποτρέψετε περαιτέρω ωρίμανση, ωστόσο έτσι τις κάνετε να μαραθούν πιο γρήγορα και να χάσουν τα υγρά τους.

Τα φρέσκα βότανα Τα φρέσκα βότανα, όπως η μέντα και ο μαϊντανός, έχουν την ιδιότητα να απορροφούν τις οσμές. Οπότε το μόνο που θα καταφέρετε βάζοντάς τα στο ψυγείο είναι να τους αλλοιώσετε τη γεύση.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

επικαιρότητα

ΠΕΜΠΤΗ 21.01.2021Προτάσεις για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση Από την αν. δημοτική σύμβουλο Σερρών Θένια Χαραλαμπίδου

H

ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Σερρών ΘένιαΧαραλαμπίδου με επιστολή της καταθέτει τις προτάσεις της στο πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Δήμου Σερρών «Ελλάδα 2021 – Σέρρες 2021» και πρόεδρο του Δ.Σ. Σερρών Βασίλη Κατιρτζόγλου Στην επιστολή αναφέρει μεταξύ των άλλων τα εξής: Αξιότιμε κ. Πρόεδρε, Θέλοντας να συμβάλω ουσιαστικά και εποικοδομητικά στην προσπάθεια που κάνετε τόσο εσείς προσωπικά όσο και όλα τα υπόλοιπα μέλη της οργανωτικής επιτροπής του Δήμου Σερρών «Ελλάδα 2021 – Σέρρες 2021» για τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική επανάσταση θα ήθελα να σας προτείνω δύο δράσεις, οι οποίες πιστεύω ότι μαζί με τις προτάσεις της επιτροπής θα προσφέρουν ένα αξιόλογο αποτέλεσμα στο λαμπρό εορτασμό του ιστορικού γεγονότος και θα αφήσουν ένα σημαντικό αποτύπωμα στην κοινωνικοπολιτιστική ζωή του τόπου μας.

χρήσιμο να υπάρχει Επιστημονική Επιτροπή που θα αναλάβει το αντίστοιχο κομμάτι, γραμματειακή υποστήριξη για τη συγκέντρωση των εργασιών και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας. Ο συλλογικός αυτός τόμος μπορεί να συμπεριλαμβάνεται στα δώρα που προσφέρει ο Δήμος Σερρών στους επίσημους προσκεκλημένους και επισκέπτες, καθώς θα αποτελεί έκδοση του Δήμου και θα περικλείει σημαντικά στοιχεία της ιστορίας των Σερρών της περιόδου εκείνης. Επιπλέον, το επιστημονικό περιεχόμενό του θα θεμελιώσει μία βάση για μελλοντικούς ερευνητές που θα θελήσουν να ασχοληθούν με την ιστορία της περιοχής των Σερρών. Η δεύτερη πρότασή μου αφορά στην αξιοποίηση του αρχειακού υλικού του Σερραίου συγγραφέα και εκδότη κ. Βασίλη Τζανακάρη, όπως και οποιουδήποτε άλλου αρχειακού υλικού που αφορά τις Σέρρες και είναι διαθέσιμο.

Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και του περιορισμού των συναθροίσεων φαίνεται ότι δεν θα είναι εφικτό να οργανωθεί κάποιο συνέδριο ως εκ τούτο θα μπορούσε ο Δήμος Σερρών να προχωρήσει στην έκδοση ενός συλλογικού τόμου πρωτότυπων ιστορικών εργασιών της περιόδου της επανάστασης που θα αφορούν αποκλειστικά την ευρύτερη περιοχή των Σερρών (κάτι ανάλογο είναι έτσι κι αλλιώς μέσα στις 50 δράσεις που έχετε δημοσιοποιήσει).

Από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω το αρχειακό υλικό του κ. Τζανακάρη περιλαμβάνει περισσότερες από 3.500 φωτογραφίες, 3.600 επίσημα έγγραφα, 13.600 εφημερίδες και πολλές λιθογραφίες, χάρτες, σπάνια βιβλία, περιοδικά και άλλα τεκμήρια που ξεπερνούν στον αριθμό τις 20.000. Το αρχειακό αυτό υλικό μπορεί κάλλιστα να στεγαστεί σε έναν δεύτερο, κατάλληλα διαμορφωμένο, χώρο στο πρώην στρατόπεδο «Παπαλουκά» που πρόσφατα μετονομάστηκε σε Δημοτικό Πολιτιστικό Πάρκο «Κων/νος Καραμανλής».

Για το σκοπό αυτό, και προκειμένου να προσελκύσουμε τη συμμετοχή αξιόλογων επιστημόνων θα ήταν

Η επιλογή αυτή μπορεί να αποτελέσει το δεύτερο βήμα για τον σταδιακό μετασχηματισμού του χώρου σε

πολιτιστικού πάρκο ως συνέχεια της ολοκλήρωσης του μουσείου «Ξενάκη». Με αυτό τον τρόπο θα αξιοποιηθεί και θα παραμείνει στις Σέρρες το σημαντικό αυτό υλικό που αφορά την ιστορία των Σερρών και ταυτόχρονα θα γίνει άμεσα προσβάσιμο στους επισκέπτες και τους ερευνητές δημιουργώντας ένα δεύτερο πόλο έλξης μαζί με το μουσείο «Ξενάκη» στον ίδιο χώρο. Με την πεποίθηση ότι θα λάβετε υπόψη σας τις παραπάνω προτάσεις και θα τις επεξεργαστείτε μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οργανωτικής επιτροπής σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και παραμένω στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συνδρομή.

Η Τράπεζα Πειραιώς συνεχίζει να στηρίζει τους πελάτες της Που πλήττονται από την πανδημία με νέο πρόγραμμα σταδιακών καταβολών

Η

Τράπεζα Πειραιώς συνεχίζει να στηρίζει τους πελάτες της που πλήττονται οικονομικά από την πανδημία, δίνοντας τη δυνατότητα σε δανειολήπτες των οποίωνέληξαν οι αναστολέςπληρωμών που δόθηκαν στο πλαίσιο των μέτρων λόγω Covid-19, να επανέλθουν σε κανονική αποπληρωμή των δανείων τους σε διάστημα 18 μηνών. Η επαναφορά γίνεται μέσω ειδικού προγράμματος μειωμένων καταβολών, σταδιακά αυξανόμενων (stepup), ενώ η ένταξη στο πρόγραμμα διενεργείται εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά και με ασφάλεια, με τη χρήση ηλεκτρονικών υπογραφών. Οι πληττόμενοιδανειολήπτες που βρίσκονται σε αναστολή πληρωμών, με την πάροδο του εννεαμήνου και τη λήξη των

αναστολών, μπορούν να καταβάλλουν μέρος της δόσης τους για τους επόμενους 18 μήνες, και συγκεκριμένα το 50% αυτής για το σύνολο του 2021 και το 75% της δόσης για το πρώτο εξάμηνο του 2022. Έτσι, θα επανέλθουν στην αποπληρωμή του 100% της δόσης τους το δεύτερο εξάμηνο του 2022, με ισόχρονη επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου τους. Οι δανειολήπτες μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, χωρίς επίσκεψη στο κατάστημα, με τηλεφωνική επικοινωνία με την Τράπεζα, ενώ, με νέα υπηρεσία που προσφέρει η Τράπεζα Πειραιώς, η διαδικασία μπορεί να ολοκληρώνεται και εξαποστάσεως. Ειδικότερα, το αίτημα αξιολογείται μέσω τηλεφωνικής

επικοινωνίας, χωρίς να απαιτείται η κατάθεση πρόσθετων στοιχείων. Για τη διευκόλυνση των πελατών και την αποφυγή της φυσικής παρουσίας τους στο

κατάστημα, η Τράπεζα Πειραιώς εγκαινιάζει την υπηρεσία υπογραφής συμβατικών εντύπων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Τα στοιχεία των πελατών

καταχωρούνται μέσω e-mail και στη συνέχεια, η διαδικασία ολοκληρώνεταιμε ασφάλεια, με τη λήψη ηλεκτρονικών υπογραφών.
ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

στα “πεταχτά”

ΠΕΜΠΤΗ 21.01.2021

Γράφει ο Αθαν. Αλ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

Κ

ΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ! Σήμερα Πέμπτη 21 του Γενάρη, του σωτηρίου έτους 2021, Μνήμη Μαξίμου, Αγνής, Νεοφύτου, Πατρόκλου. Χρόνια πολλά και καλά, ανώδυνα, ανεπαίσχυντα, ειρηνικά, χριστιανά στις εορτάζουσες και εορτάζοντες. *** Ανοικτό το ενδεχόμενο να παραταθούν οι αναστολές πληρωμών για φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις και μετά τον Απρίλιο, εάν δεν έχει επανέλθει η οικονομία, άφησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Θυμίζοντας (στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα FM) τις ήδη θεσμοθετημένες ρυθμίσεις, πρόσθεσε πως «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να επανεξετάσουμε τη διάρκεια της αναστολής εάν αυτό είναι απαραίτητο». Επεσήμανε δε, ότι για άλλη μια φορά η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσουν να ενισχύουν και να στηρίζουν επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση αλλά και αμέσως μετά, ώστε να ξεπεραστεί η κρίση με τις μικρότερες δυνατές συνέπειες. Παράλληλα, ανέφερε ότι αυτό το διάστημα το υπουργείο Οικονομικών συζητεί ένα πρόγραμμα- ανάλογο με το πρόγραμμα «Γέφυρα» για επιδότηση δόσεων δανείων που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία- για την επιδότηση δόσεων δανείων σε πληττόμενες από την κρίση μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Και αυτό το πρόγραμμα θα επιδοτεί δόσεις δανείων έως και 9 μήνες, σε ποσοστό που θα καθορίζεται από την κατάσταση που βρίσκεται το δάνειο (εάν είναι εξυπηρετούμενο ή σε καθυστέρηση), με βάση συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Αναφορικά, τέλος, με την «επιστρεπτέα προκαταβολή 5», για την οποία η προθεσμία υποβολής αιτήσεων και διορθώσεων παρατάθηκε έως και την προσεχή Τρίτη, παρατήρησε ότι οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει πλέον τις 600.000, ενώ το υπουργείο Οικονομικών υπολόγιζε να ενισχυθούν περίπου 400.000 επιχειρήσεις. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν ενισχύονται όλες οι επιχειρήσεις οι οποίες κάνουν αίτηση, καθώς κάποιες δεν πληρούν τα κριτήρια της προκήρυξης, και υπό αυτό το δεδομένο το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για ενισχύσεις θα είναι της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ.

δας ακολούθησε χθες άνοιγμα του λιανεμπορίου, ενώ την Παρασκευή η επιτροπή των ειδικών ρίχνει στο τραπέζι το ενδεχόμενο της άρσης των μετακινήσεων από νομό σε νομό που αποτελεί προϋπόθεση για το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων που αποτελεί πρόθεση της κυβέρνησης, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Ανάπτυξης, η λειτουργία τους να είναι το επόμενο βήμα στη χαλάρωση των μέτρων. Οι σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται στο τέλος της εβδομάδας. Παράλληλα,εξετάζεται το άνοιγμα επιπλέον δραστηριοτήτων, όπως τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, οι σχολές οδηγών, το ψάρεμα και το κυνήγι. Στο μεταξύ το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων, που εκτιμάται ότι θα είναι ενιαίο, δηλαδή δεν θα προηγηθεί η Γ’ λυκείου), σε περίπτωση που συνεχιστεί η καλή επιδημιολογική πορεία της χώρας, θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του μήνα με αρχές Φεβρουαρίου. Απαντώντας χθες σε σχετική ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε πως το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων δεν μπορεί να αποφασιστεί άμεσα καθώς χρειάζεται να αποτιμηθεί το επιδημιολογικό αποτύπωμα του ανοίγματος της αγοράς. «Πρέπει να περάσει ένα χρονικό διάστημα, να συλλέξουμε στοιχεία και να δούμε ποια είναι η επίδραση του ανοίγματος του λιανεμπορίου σε σχέση με το άνοιγμα των δημοτικών. Θέλουμε ν’ ανοίγουμε με ασφάλεια, λαμβάνοντας αποφάσεις εβδομάδα-εβδομάδα, μετά τις εισηγήσεις των ειδικών. Θα χρειαστεί μία περίοδος να συλλέξουμε τα δεδομένα, με τις νέες συνθήκες που έχουν προκύψει με το άνοιγμα λιανεμπορίου και των δημοτικών σχολείων και στη συνέχεια, αφού πάρουμε τις εισηγήσεις των ειδικών, να πάρουμε και τις ανάλογες αποφάσεις», υποστήριξε.  Μάλιστα, σύμφωνα με τον Χρήστο Ταραντίλη, η πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων, των βρεφονηπιακών σταθμών και των σχολείων ειδικής αγωγής πήγε εξαιρετικά καλά «καθώς  δεν χρειάστηκε να κλείσουν παρά μόνο 3 στα 10.000 τμήματα σε όλη την επικράτεια. Αισιόδοξα ήταν και τα αποτελέσματα  από τον εθελοντικό έλεγχο των εκπαιδευτικών μας, καθώς την πρώτη εβδομάδα εντοπίστηκαν μόλις 7 κρούσματα στα περίπου 5.000 τεστ που έγιναν, δηλαδή ένα ποσοστό θετικότητας,  μόλις 0,14%».  Όσον αφορά την εστίαση, παίρνει αναβολή επ’ αόριστον. Οι όποιες αποφάσεις θα μετατεθούν για τον Φεβρουάριο, ενώ σε πρώτη φάση θα επιτρέπεται η λειτουργία μόνο των εξωτερικών χώρων των μαγαζιών (με θερμάστρες).

***

*** Στο τεράστιο πλήγμα που δέχεται η εστίαση αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς, τονίζοντας ότι ο κλάδος αριθμεί 80.000 επιχειρήσεις, με το 50% εξ αυτών να βρίσκεται μπροστά στο φάσμα του «λουκέτου». Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι οι εργαζόμενοι στον κλάδο φτάνουν τις 330.000, ενώ αν συνυπολογιστούν και οι κλάδοι - «συνεργάτες» της εστίασης, τότε επηρεάζονται συνολικά 1 εκατ. εργαζόμενοι. «Βρισκόμαστε μπροστά σε μία καταστροφή», υπογράμμισε, ειδικότερα, ο κ. Καββαθάς, επισημαίνοντας ότι έχει ζητηθεί από την Πολιτεία η υλοποίηση ενός ειδικού προγράμματος στήριξης των εστιατορίων και συναφών επαγγελμάτων, κάτι ωστόσο που μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί. Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, παρουσιάζοντας την τραγική κατάσταση που βιώνει ο κλάδος, ο οποίος έχει πληγεί όσο κανένας άλλος από τα lockdowns, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δέκα καταστήματα εστίασης έκλεισαν σε ένα τετράγωνο στο Γκάζι, που έσφυζε από ζωή και τα μαγαζιά ξεπηδούσαν σαν μανιτάρια... Ίδια τραγική εικόνα και στο Κολωνάκι, με πάνω από 80 μαγαζιά ένδυσης, υπόδησης, εστίασης να βάζουν λουκέτο».

Σε σταδιακή άρση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί λόγω κορωνοϊού και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας, προχωράει η κυβέρνηση.   Στόχος της κυβέρνησης αποτελεί η βήμα- βήμα επανεκκίνηση της οικονομίας ώστε να μην υπάρξει μεγάλη επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου και να μην πιεστεί το σύστημα υγείας. Όπως είπε χθες ο πρωθυπουργός, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, έχουμε επιδείξει καλά επιδημιολογικά δεδομένα τις τελευταίες εβδομάδες, τα οποία επέτρεψαν και στους ειδικούς την Παρασκευή να εισηγηθούν το άνοιγμα του λιανεμπορίου ουσιαστικά σε ολόκληρη τη χώρα, το οποίο ξεκίνησε σήμερα. «Αυτό το κρίσιμο στοίχημα πρέπει να το κερδίσουμε όλες και όλοι, με συμπεριφορές υπευθυνότητας και σοβαρότητας. Θα είναι δραματικό εάν αναγκαστούμε να διαχειριστούμε πάλι καταστάσεις συνωστισμών στα καταστήματα, στους μεγάλους εμπορικούς δρόμους, και πιστεύω ότι θα επιδείξουμε όλοι την απαραίτητη συμμόρφωση με τις υποδείξεις των ειδικών, ώστε να μπορέσουμε να ανοίξουμε το λιανεμπόριο με τρόπο οργανωμένο, να στηρίξουμε την οικονομία, να στηρίξουμε τα καταστήματα -ειδικά τα πιο μικρά καταστήματα τα οποία περιμένουν με τόση προσμονή την εποχή των εκπτώσεων- χωρίς αυτή η κίνηση να οδηγήσει σε μία νέα αύξηση των κρουσμάτων» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το άνοιγμα δημοτικών και νηπιαγωγείων της προηγούμενης εβδομά-

Τι εξετάζει το ΥΠΟΙΚ Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το σενάριο της παράτασης του μειωμένου ΦΠΑ για την εστίαση (με ωφελημένο και τον τουρισμό), ίσως και μέχρι το τέλος του έτους, σε μια προσπάθεια να στηρίξει εμμέσως την επαναλειτουργία του κλάδου. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φέρεται αποφασισμένο να παρατείνει περαιτέρω τον μειωμένο ΦΠΑ 13% που ισχύει έως τον Απρίλιο. Όσον αφορά τον τουριστικό κλάδο, υπενθυμίζεται ότι η διαμονή µε πρωινό, η ενιαία τιμή υπάγεται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ. Στη διαμονή µε ημιδιατροφή (πρωινό και γεύμα), η ενιαία τιμή υπάγεται, επίσης, στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ. Στη διαμονή µε πλήρη διατροφή (full board - πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό γεύμα) το 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τη διάθεση ποτών τα οποία περιέχουν οινόπνευμα σε οποιαδήποτε αναλογία. Στη διαμονή µε το σύστημα all inclusive, το 10% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%, ως σύνθετη παροχή υπηρεσιών. Τέλος, ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο να συνεχιστεί για τους συγκεκριμένους κλάδους το μέτρο της υποχρεωτικής μείωσης ενοικίων ακόμα και όταν οι επιχειρήσεις ανοίξουν προκειμένου να μπορέσουν να μειώσουν τις απώλειες, δεδομένου ότι συνέχιζαν να πληρώνουν μέρος του ενοικίου ακόμα και όταν βρίσκονταν εκτός λειτουργίας.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

οικονομία

ΠΕΜΠΤΗ 21.01.2021

ΑΔΑ: ΨΔΝ77ΛΛ-ΣΚΖ ΑΔΑΜ: 21PROC008025194 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Π.Ε. ΣΕΡΡΩΝ

Θεσσαλονίκη 20 Ιανουαρίου 2021 Αριθ. Πρωτ. : 24483(209) Αρ. Αποφ.: 1621/20

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ 1. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δια της Οικονομικής Επιτροπής ως Προϊσταμένης αρχής και της Υποδιεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, προκηρύσσει ηλεκτρονικό, ανοιχτό διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου : «Συντήρηση φράγματος Λιθοτόπου και Συμβολής, Αντλιοστασίου Β2 και Υδροληψιών Υ1,Υ2,Υ3» με προϋπολογισμό 400.000.00 ΕΥΡΩ (με ΦΠΑ 24%). Το έργο συντίθεται από την ακόλουθη κατηγορία εργασιών: Κατηγορία : ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΑ και ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ 2. Στους ενδιαφερόμενους προσφέρεται ελεύθερη, πλήρης, άμεση και δωρεάν ηλεκτρονική πρόσβαση στα έγγραφα της σύμβασης στον ειδικό, δημόσια προσβάσιμο, χώρο “ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί” της πύλης www.promitheus. gov.gr, στο ΚΗΜΔΗΣ, καθώς και στην ιστοσελίδα της αναθέτουσας αρχής (www. serres.pkm.gov.gr). Περαιτέρω πληροφορίες μπορούν να λαμβάνονται από την Υποδ/νση Τ.Ε. Π.Ε Σερρών στα τηλέφωνα 2321355112, email: rakitzis@serres.pkm.gov.gr, αρμόδιος υπάλληλος για επικοινωνία κ. Ρακιτζής Πασχάλης. 3. Ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών ορίζεται η Τρίτη στις 16/2/2021 και ώρα 10:00 π.μ. Ημερομηνία ηλεκτρονικής αποσφράγισης των προσφορών ορίζεται η Παρασκευή στις 19/02/2021 και ώρα 10:00 π.μ στα γραφεία της Υποδιεύθυνσης Τεχνικών Έργων Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, Τέρμα Ομονοίας. Το σύστημα υποβολής προσφορών είναι με επί μέρους ποσοστά έκπτωσης του άρθρου 95§2α του Ν. 4412/2016. Κριτήριο για την ανάθεση της σύμβασης είναι η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά μόνο βάσης τιμής. 4. Δικαιούμενοι συμμετοχής στο διαγωνισμό. 4.1 Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό έχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ή ενώσεις αυτών που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων (Μ.Ε.ΕΠ.) που τηρείται στη Γ.Γ.Δ.Ε. του ΥΠ.Υ.ΜΕ.ΔΙ., εφόσον ανήκουν Α2 τάξη και άνω για έργα κατηγορίας ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ, Α2 τάξη και άνω ή αναβαθμισμένης κοινοπραξίας (ή ένωσης) 2Α1 για έργα κατηγορίας ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΑ και που είναι εγκατεστημένες σε: α) σε κράτος-μέλος της Ένωσης, β) σε κράτος-μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.),  γ) σε τρίτες χώρες που έχουν υπογράψει και κυρώσει τη ΣΔΣ, στο βαθμό που η υπό ανάθεση δημόσια σύμβαση καλύπτεται από τα Παραρτήματα 1, 2, 4 και 5 και τις γενικές σημειώσεις του σχετικού με την Ένωση Προσαρτήματος I της ως άνω Συμφωνίας, καθώς και  δ) σε τρίτες χώρες που δεν εμπίπτουν στην περίπτωση γ΄ της παρούσας παραγράφου και έχουν συνάψει διμερείς ή πολυμερείς συμφωνίες με την Ένωση σε θέματα διαδικασιών ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων.  4.2 Οικονομικός φορέας συμμετέχει είτε μεμονωμένα είτε ως μέλος ένωσης. 4.3 Οι ενώσεις οικονομικών φορέων συμμετέχουν υπό τους όρους των παρ. 2, 3 και 4 του άρθρου 19 και της παρ. 1 (ε) του άρθρου 76 του ν. 4412/2016. Δεν απαιτείται από τις εν λόγω ενώσεις να περιβληθούν συγκεκριμένη νομική μορφή για την υποβολή προσφοράς. Σε περίπτωση που η ένωση αναδειχθεί ανάδοχος η νομική της μορφή πρέπει να είναι τέτοια που να εξασφαλίζεται η ύπαρξη ενός και μοναδικού φορολογικού μητρώου για την ένωση (πχ κοινοπραξία). Διάρκεια Σύμβασης: Η ισχύς της παρούσας σύμβασης ορίζεται από την υπογραφή της και για είκοσι τέσσερις (24) μήνες 5. Τα κριτήρια ποιοτικής επιλογής των προσφερόντων αναφέρονται αναλυτικά στο άρθρο 22 του έντυπου της αναλυτικής διακήρυξης. 6. Το έργο θα εκτελεστεί στο Φράγμα Λιθοτόπου (λίμνη Κερκίνη), στο φράγμα Συμβολής (ποταμός Αγγίτης), στο αντλιοστάσιο Β2 Κερκίνης (βόρειο ανάχωμα λίμνης Κερκίνης) και στις υδροληψίες Υ1,Υ2,Υ3 της Π.Ε Σερρών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην Ελλάδα. 7. Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό απαιτείται η κατάθεση εγγυητικής επιστολής που ορίζεται στο 2% επί του συνολικού προϋπολογισμού του έργου, χωρίς το κονδύλιο του Φ.Π.Α., δηλαδή ύψους 6.451,62 ΕΥΡΩ και πρέπει να έχουν χρόνο ισχύος μεγαλύτερο των εννέα ημερών (9) μηνών και 30 ημερών (δηλαδή των 10 μηνών), από την ημερομηνία δημοπράτησης (άρθρο 72 παρ. 1 και άρθρο 97 του Ν. 4412/2016). Ο χρόνος ισχύος προσφορών είναι εννέα (9) μήνες. 8. Το έργο χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Προγράμματος Επενδυτικών Δαπανών Ιδίων έτους 2020 της Π.Ε. Σερρών με κωδικό έργου 1122ΣΕΡ001ΙΔΠ20 (CPV: 45246410-0, 45315400-2, NUTS: EL526)

Πόρων (Ι.Δ.Π.)

9. Το αποτέλεσμα της δημοπρασίας θα εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή της Κεντρικής Μακεδονίας.

Περιφέρειας

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Με την αριθ. 1621/2020 απόφαση Της ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Αθανασιάδου – Αηδονά Ε. ΑθηνάΔεν άνοιξε το 80% των ξενοδοχείων - Μόνο 1 στα 5 λειτούργησε το 2020 με τον τζίρο να πέφτει κατά 78% με μέση πληρότητα 23% - Ενίσχυση της ρευστότητας ζητάει ο κλάδος

Τ

α δόντια της έχει δείξει η πανδημία στον τουριστικό τομέα με σημαντικές επιπτώσεις στα ξενοδοχεία, καταγράφοντας μεγάλες απώλειες εσόδων. Παράγοντες του κλάδου κάνουν λόγο για ανάγκη ενίσχυσης ρευστότητας ως προϋπόθεση για να παραμείνει ισχυρός. Σύμφωνα με έρευνα του ΙΤΕΠ για τις επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19 στα ελληνικά ξενοδοχεία, μόνο 1 από τα 5 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας κατάφεραν να μείνουν ανοιχτά φέτος σε σχέση με αυτά που λειτουργούσαν την ίδια περίοδο του 2019. Η μέση πληρότητα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου στο σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού περιορίστηκε στο 23,1%, ενώ ο τζίρος των ξενοδοχείων το 2020 μειώθηκε κατά 78% σε σχέση με το 2019. Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, κατά την παρουσίαση της Ετήσιας Έρευνας εξέφρασε την ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας των ελληνικών ξενοδοχείων ως προϋπόθεση για να παραμείνει ισχυρός ο κλάδος, καθώς υπέστη καίρια πλήγματα εξαιτίας της δραματικής συρρίκνωσης της τουριστικής αγοράς το 2020. Υπογραμμίζεται ότι στην έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε με στρωματοποιημένη αναλογική δειγματοληψία στο σύνολο των ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας και ολοκληρώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020, αποτυπώνονται όλα τα βασικά μεγέθη που συνθέτουν την οικονομική πραγματικότητα για το ελληνικό ξενοδοχείο σήμερα. Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα: - Μόνο 1 από τα 5 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας κατάφεραν να μείνουν ανοιχτά φέτος σε σχέση με αυτά που λειτουργούσαν την ίδια περίοδο του 2019. Από τα 3.965 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας της χώρας, μετά το 1ο lockdown επαναλειτούργησε το 59% αυτών (2.328 ξενοδοχεία) και από αυτά το 63% αναγκάστηκε να ξανακλείσει μέχρι το τέλος του 2020. Ανοιχτά παρέμειναν τον Δεκέμβριο του 2020 τελικά μόνον 863 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας που αντιπροσωπεύουν το 22% του συνόλου. - Η μέση περίοδος λειτουργίας των εποχιακών ξενοδοχείων το 2020 συρρικνώθηκε στους 3,2 μήνες και των συνεχούς λειτουργίας στους 7 μήνες λόγω των έκτακτων συνθηκών που δημιουργήθηκαν. - Η μέση πληρότητα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου στο σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού περιορίστηκε στο 23,1%. Είναι χαρακτηριστικό πως οι συνολικές πωλήσεις δωματίων του τριμήνου Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του 2020 ήταν λιγότερες από τις αντίστοιχες πωλήσεις μόνο του Σεπτεμβρίου του 2019. - Ο τζίρος των ξενοδοχείων το 2020 μειώθηκε κατά 78% σε σχέση με το 2019. - Τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη του ξενοδοχειακού κλάδου, κάλυψαν μέχρι στιγμής το 1/3 κατά μέσο όρο των συνολικών αναγκών ρευστότητας των ξενοδοχείων. - Με την αρωγή των σχετικών προγραμμάτων στηρίχθηκε η απασχόληση σε όσα ξενοδοχεία κατάφεραν να λειτουργήσουν το 2020. - Επιπλέον έλλειμμα 900 εκατ. ευρώ εμφανίζουν τα ταμεία των ξενοδοχείων λόγω ανείσπρακτου τζίρου του 2020 που φτάνει τα 278.365.800 αλλά και της συρρίκνωσης κατά 83,3% των προκαταβολών για το 2021. Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, επισήμανε: «Τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας των Ελληνικών Ξενοδοχείων επιβεβαιώνουν το πρωτόγνωρο μέγεθος της κρίσης που αντιμετώπισαν το 2020. Το 2021 ξεκινάει επίσης με πολλούς αστάθμητους παράγοντες και ερωτηματικά. Η συνέχιση της ενίσχυσης της ρευστότητας είναι το οξυγόνο που χρειάζεται επειγόντως ο κλάδος για να παραμείνει ισχυρός. Όχι μόνο προς όφελος των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους αλλά και προς όφελος της εθνικής οικονομίας συνολικά και όλων των κλάδων που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το ελληνικό ξενοδοχείο και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της ελληνικής επιχειρηματικότητας».


10

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 21.01.2021

Άποψη

3+1 μαθήματα για την καραντίνα από τα… νησιά Γκαλάπαγκος

Τ

ο καλοκαίρι του 2019 (τότε που ακόμα ταξιδεύαμε) ήμουν αρκετά τυχερός και βρέθηκα στα νησιά Γκαλάπαγκος (όχι Γκαλαπάγκος, όπως έμαθα). Μπορείς να δεις το ταξίδι εδώ…

Γράφει ο Δημήτρης Φλαμούρης Ph.D. Μαθηματικός – Συγγραφέας – Coach Θετικής Ψυχολογίας www.dimitrisflamouris.com

Εκεί στο πιο απίθανο σημείο, στη μέση του Ειρηνικού Ωκεανού, έλαβα τρία πολύτιμα μαθήματα που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση τη κατάστασης που ζούμε. Τα τω…..

περιγράφω

παρακά-

Το σκηνικό διαδραματίστηκε στο φέρυ από το νησί Σάντα Κρουζ στο νησί Σαν Κριστόμπαλ. Όταν κλείσαμε τα εισιτήρια, επηρεασμένος από τα ελληνικά δεδομένα φαντάστηκα ότι θα μπούμε σε ένα πλοίο (φέρυ μπόουτ που λέμε και στα ελληνικά) και θα μας μεταφέρει. Η πραγματικότητα ήταν διαφορετική. Η διαδρομή γινόταν με ένα ταχύπλοο. Καθόμασταν όλοι δίπλαδίπλα 20-25 άτομα έτσι που ακουμπούσες λίγο πολύ με τον διπλανό σου. Η διαδρομή άρχισε στο λιμάνι και όλα ήταν καλά. Σύντομα βγήκαμε στην ανοικτή θάλασσα όμως και άρχισε το ταρακούνημα. Και μετά από λίγο έγινε δυσάρεστο. Πολύ δυσάρεστο. Εκεί άρχισαν τα μαθήματα…

1

. Η αντίσταση προκαλεί τη δυσφορία

Όταν άρχισε το ταρακούνημα και το σκάφος έσκαγε με δύναμη στη θάλασσα, άρχισα να παρατηρώ γιατί ένιωθα τόσο δυσάρεστα. Παρατήρησα ότι προσπαθούσα να κάθομαι όσο πιο στητά γίνεται. Να μην πηγαίνει το σώμα μου εδώ κι εκεί με τα κύματα. Αυτό απαιτούσε τεράστια προσπάθεια από μένα καθώς ήταν αρκετά βίαιες οι κινήσεις του σκάφους. Αποφάσισα να το αλλάξω. Αφέθηκα να πηγαινοέρχομαι με τα κύματα. Αμέσως η δυσφορία μειώθηκε αισθητά. Δεν προέβαλα αντίσταση. Παραδόθηκα στην κίνηση. Αποδέχτηκα την κατάστασή μου. Έτσι και στην καραντίνα. Αν προσπαθείς να συμπεριφέρεσαι σαν να μη συμβαίνει τίποτα, αν προσπαθείς να διατηρήσεις την καλή σου διάθεση παρά τη

δυσκολία που ζούμε, τότε αυτή σου η προσπάθεια θα ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τη δυσφορία που βιώνεις. Αυτό που συμβαίνει είναι πρωτόγνωρο και ιδιαίτερα επώδυνο για μερικούς. Είμαστε λαβωμένοι και παριστάνουμε τον υγιή. Δεν μπορούμε να έχουμε ό,τι και πριν. Είναι πολύ εντάξει να είμαστε πιο στεναχωρημένοι από πριν, πιο ευέξαπτοι από πριν ή πιο θλιμμένοι. Ας μη μαλώνουμε τον εαυτό μας. Αντί να αφιερώνουμε την ενέργειά μας για να διατηρούμε μια επίφαση ομαλότητας, ας αποδεχτούμε τη δυσκολία μας και ας την αφιερώσουμε για να βρούμε στήριξη και βοήθεια. 1ο Μάθημα: Αποδέξου ότι είναι φυσιολογικό τα πράγματα να μην είναι φυσιολογικά. 

2

. Βρες ένα σταθερό σημείο και εστίασε εκεί

Αφού αποδέχθηκα ότι τώρα θα κουνιέμαι και θα πέφτω ίσως πάνω στους διπλανούς μου σταμάτησα να προσπαθώ να μένω ακίνητος. Άρχισα να σκέφτομαι πώς μπορώ να μειώσω τη δυσφορία που ένιωθα από την κίνηση αυτή. Είχε ήδη μειωθεί πολύ από την αρχική βέβαια. Συνειδητοποίησα ότι αν κοιτάζω στα σύννεφα τότε δεν ένιωθα το κούνημα και τόσο. Σχεδόν καθόλου. Τα σύννεφα ήταν ένα μακρινό σημείο σε σχέση με το εσωτερικό του σκάφους ή τα κύματα της θάλασσας. Επιπλέον τα σύννεφα ήταν σχετικά σταθερά και έτσι ο εγκέφαλός μου δεν έπαιρνε τόσο έντονα το σημάδι ότι κουνιέμαι. Αυτό με ηρέμησε εντελώς. Κατάφερα και δάμασα τα κύματα! Έτσι και στην καραντίνα. Είναι μια δύσκολη κατάσταση. Εστίασε στο τι είναι σταθερό στη ζωή σου. Από που μπορείς να πιαστείς; Από που μπορείς να πάρεις δύναμη; Ουσιαστική ή ψυχική; Ποιοι είναι οι σταθεροί άνθρωποι στη ζωή σου; Ποιες είναι οι σταθερές αξίες σου; Ίσως οι αξίες σου για προσφορά ή δημιουργία. Αν ανατρέξεις σε αυτές θα μπορέσεις να περάσεις πιο ανώδυνα την τρικυμία. Κοίταξε ένα μακρινό σημείο που δε θα το κοιτούσες παλιότερα. Όπως εγώ δε θα κοίταζα εύκολα τον ουρανό για να ηρεμήσω. Πώς θα είναι το φετινό καλοκαίρι, ή το καλοκαίρι του 2023; Τι λες να κάνεις σε 2 χρόνια; 

2ο Μάθημα: Στην καραντίνα εστίασε σε ένα μακρινό σημείο, βρες μια σταθερή αξία ή σταθερά πρόσωπα από όπου να αντλήσεις δύναμη.

3

. Η δυσκολία είναι υποχρεωτική. Η ταλαιπωρία είναι κατ’ επιλογήν. Είχα πλέον ηρεμήσει αρκετά. Το ταξίδι συνέχιζε αλλά εγώ ήμουν κυρίαρχος και πάλι του εαυτού μου. Κοίταζα τα σύννεφα και τα παρατηρούσα. Κάπου - κάπου όμως το μυαλό μου ξέφευγε. Όταν ερχόταν ένα πολύ μεγάλο κύμα και κοπανιόμασταν, άρχισα πάλι να εστιάζω στην κίνηση και ένιωθα και πάλι δυσφορία. Τότε θυμήθηκα ένα άλλο κόλπο. Ξανακοίταζα τα σύννεφα, αλλά επίτηδες άρχισα να σκέφτομαι άσχετα πράγματα. Οτιδήποτε άλλο εκτός της θαλασσοταραχής. Ήξερα ότι σε δυο ώρες αυτό θα τελειώσει. Δεν μπορούσα να κάνω τίποτα γι αυτό. Πώς θα επέλεγα να περάσω αυτές τις δυο ώρες; Πώς θα τις περνούσα όσο πιο ανώδυνα μπορούσα; Οι άσχετες σκέψεις σε συνδυασμό με τα σύννεφα με βοήθησαν να ξεχαστώ εντελώς ακόμα και αν που και που μια ισχυρή ανατάραξη με επανέφερε. Έτσι και με τον κορονοϊό. Δεν μπορείς να κάνεις κάτι για την κατάσταση. Είναι εκτός του ελέγχου σου. Οπότε το μόνο που σου μένει να κάνεις είναι να στρέψεις την προσοχή σου κάπου αλλού. Όσο σκέφτεσαι ότι υποφέρεις, τόσο θα υποφέρεις περισσότερο. Πώς θα επιλέξεις να περάσεις το διάστημα μέχρι να τελειώσει; Αυτό μόνο είναι στο χέρι σου. Η δυσκολία που περνάς είναι υποχρεωτική. Το να υποφέρεις όμως μπορεί να είναι επιλογή. Ο Βίκτορ Φρανκλ, ο οποίος ήταν κλεισμένος στα Γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης στον Δεύτερο  Παγκόσμιο πόλεμο, είπε: “Μπορεί να ελέγχουν το σώμα μας και ό,τι μας συμβαίνει, αλλά δεν ελέγχουν το πώς αντιδρούμε σε αυτό που μας συμβαίνει“. Ανάλογα το που θα επιλέξεις να εστιάσεις θα βιώσεις και το αντίστοιχο συναίσθημα. 3ο Μάθημα: Το ότι δεν μπορείς να αποφύγεις τον καραντίνα, δε σημαίνει ότι αναγκαστικά χρειάζεται και να υποφέρεις από αυτή. Δοκίμασε να στρέψεις αλλού την προσοχή σου. (Δύσκολο

το ξέρω). Bonus: Είμαστε όλοι εν δυνάμει φιλόσοφοι! Περνάμε όλοι μια πολύ ιδιαίτερη περίοδο στη ζωή μας. Ίσως λίγο διαφορετική από μια δίωρη ταραχώδη διαδρομή στον Ειρηνικό Ωκεανό. Αυτό που έκανα διαφορετικό εγώ, ήταν να παρατηρήσω τι μου συνέβαινε και να αναλογιστώ τι θα μπορούσα να κάνω. Παρατήρησα το μυαλό μου δηλαδή. Και τώρα όλοι έχουμε περισσότερο χρόνο στη διάθεσή μας για να παρατηρήσουμε το δικό μας μυαλό. Δυστυχώς, ζούμε σε μια κοινωνία όπου υπάρχει μια εκφοβιστική ακαδημαϊκή κουλτούρα που μας υπαγορεύει ότι είναι πιο σημαντικό να μελετάμε τα βιβλία των «μεγάλων» μυαλών (Πλάτωνας, Σωκράτης, Νίτσε, Steven Hawking, Einstein, κλπ) πολύ πριν αρχίσουμε να μελετάμε το δικό μας μυαλό… Κι όμως υπήρχε ένας Γάλλος φιλόσοφος, ο οποίος ήταν ενάντια στους άλλους φιλοσόφους κατά κάποιο τρόπο. Σχολίαζε την επιτηδευμένη γλώσσα που χρησιμοποιούσαν και συνήθιζε να μιλάει για πράγματα όπως η αντρική ανικανότητα, για το πόσο μυρίζει το σώμα μας και άλλα μικρά και καθημερινά πράγματα, ενώ ταυτόχρονα παρέμενε ένας εξαίρετος ακαδημαϊκός.

Ο Michel de Montaigne έλεγε ότι μπορούμε όλοι να κάνουμε σοφές σκέψεις αν σταματήσουμε να θεωρούμε τον εαυτό μας ανίκανο να τις κάνει. Δεν έχει σημασία αν δεν είμαστε ο Αριστοτέλης ή ο Σαρτρ.Ολόκληρη η φιλοσοφία του κόσμου χωράει και στο πιο απλό σπίτι, κατά την άποψη του Montaigne. Αρκεί να δώσουμε λίγο χρόνο να παρατηρήσουμε τις σκέψεις μας και να τις πάρουμε σοβαρά. Ήταν ένας ανθρώπινος και μη εξεζητημένος διανοούμενος που διέφερε από τους σοβαροφανείς ακαδημαϊκούς του 16ου αιώνα. Και δυστυχώς τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει και τόσο από τότε. Bonus Μάθημα: Δώσε σημασία σε όσα σκέφτεσαι και βιώνεις αυτή την περίοδο. Έχουν πολλά να σου διδάξουν αλλά, γιατί όχι, και να μας διδάξουν αν τα μοιραστείς!


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

επικαιρότητα

ΠΕΜΠΤΗ 21.01.2021

11

Η τηλεργασία «ροκάνισε» μισθούς Απώλειες εισοδήματος δηλώνει η πλειοψηφία των εργαζομένων «Πλήγμα» στο εισόδημα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα έχει επιφέρει η πανδημία, καθώς το 56% των εργαζόμενων δηλώνει ότι έχει υποστεί μείωση τον τελευταίο χρόνο όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα ειδικής θεματικής έρευνας κοινής γνώμης, της εταιρείας ALCO που έδωσαν στη δημοσιότητα η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) και το Ινστιτούτο Εργασίας. Η έρευνα αφορά την καταγραφή, μέτρηση και συγκριτική αποτίμηση δεικτών κλίματος σε σχέση με την εξέλιξη των αμοιβών, την ασφάλεια της θέσης εργασίας και την τηλεργασία. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας που διεξήχθη το χρονικό διάστημα 8-12 Ιανουαρίου, απώλεια εισοδήματος πάνω από 31%, δηλώνει το 22% των ερωτηθέντων ενώ το 14% δηλώνει απώλεια εισοδήματος από 21 – 30%. Επίσης, το 13% δηλώνει απώλεια από 11-20% και το 7% των ερωτηθέντων απαντά ότι έχει «χάσει» έως και 10% του μισθού που λάμβανε πριν από την υγειονομική κρίση. Παράλληλα, σχεδόν 6 στους 10 εργαζόμενους (δηλαδή το 58%) σύμφωνα με την έρευνα της ALCO δηλώνουν απαισιόδοξοι για την εξέλιξη της αμοιβής

τους για το επόμενο 6μηνο. Την ίδια ώρα, 4 στους 10 δηλώνουν ότι έχουν εργαστεί με τηλεργασία στη διάρκεια της πανδημίας. Αξιολογούν αρνητικά την ταχεία ανάπτυξη της τηλεργασίας σε σχέση με την επαγγελματική εξέλιξή τους, την εξέλιξη της αμοιβής τους, τις ώρες εργασίας τους, τα εργασιακά δικαιώματά τους, την προσωπική ζωή τους και την ψυχική ισορροπία τους. Συγκεκριμένα, το 65% αξιολογεί ως αρνητικές τις επιπτώσεις της τηλεργασίας σε σχέση με τις ώρες εργασίας τους, ενώ το 54% αξιολογεί ως αρνητικές τις επιπτώσεις της τηλεργασίας σε σχέση με τα εργασιακά δικαιώματά τους αλλά και με την ψυχική ισορροπία τους. Το 40% αξιολογεί ως αρνητικές τις επιπτώσεις της τηλεργασίας σε σχέση με την εξέλιξη της αμοιβής τους, ενώ ίδιο ποσοστό καταγράφεται και για τις επιπτώσεις της τηλεργασίας σε σχέση με την επαγγελματική εξέλιξή τους. Εξάλλου, το 56% των ερωτηθέντων εκφράζει την απαισιοδοξία του για την πορεία της χώρας τους επόμενους μήνες. Μάλιστα το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 4% σε σχέση με ανάλογη έρευνα που διεξήχθη τον περασμένο Οκτώβριο. Σχεδόν 6 στους 10 (ποσοστό

58%) δηλώνουν απαισιόδοξοι σε σχέση με την εξέλιξη των αμοιβών τους για το επόμενο 6μηνο, ενώ 4 στους 10 (ποσοστό 39%) εκφράζουν την ανησυχία τους για τη διατήρηση της θέσης εργασίας τους. Σύμφωνα με τους επιστημονικούς συνεργάτες των εκπροσώπων των εργαζομένων η έρευνα αυτή και μάλιστα στην «αυγή» του 2021 αποτυπώνει με ξεκάθαρο τρόπο την ένταση του κλίματος της οικονομικής και εργασιακής ανασφάλειας και επισφάλειας καθώς και τον αυξανόμενο προβληματισμό

των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα για τις αλλαγές που φέρνει η περίοδος της πανδημίας σε σχέση με τις αμοιβές και τα εργασιακά δικαιώματά τους. Παράλληλα, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε ενέργειες ουσιαστικής στήριξης της εργασίας και των πληττόμενων εργαζομένων. Επίσης, καλεί το αρμόδιο Υπουργείο να αποκαταστήσει και να ενισχύσει τον θεσμό των

ανεξάρτητων συλλογικών διαπραγματεύσεων αλλά και να αναπτύξει ουσιαστικό θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης της τηλεργασίας, καθώς εκτιμά ότι όσο δεν λαμβάνονται τα αναγκαία και σωστά μέτρα τόσο τα προβλήματα για τους εργαζόμενους θα διογκώνονται. Χαρακτηρίζει δε, επιτακτική την ανάγκη για πλήρη επαναφορά και ενεργοποίηση των Ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων καθώς και τη δυνατότητα των κοινωνικών εταίρων να διαμορφώνουν τον κατώτατο μισθό.

Επίδομα θέρμανσης ζητούν 700.000 νοικοκυριά Υπέβαλλαν αίτηση και περιμένουν τον υπολογισμό του

Τ

ις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για το επίδομα θέρμανσης και με βάση αυτή θα γίνει ο υπολογισμός. Συνολικά υπέβαλαν αίτηση στην πλατφόρμα myθέρμανση. gr 692.879 νοικοκυριά. Με την απόφαση, αρχικά θα ορίζεται ένα ποσό επιδόματος που θα λαμβάνεται ως βάση για τον υπολογισμό του τελικού επιδόματος που θα καταβληθεί σε κάθε δικαιούχο. Στη συνέχεια το ποσό αυτό θα πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή επιδότησης του Ταχυδρομικού Κώδικα ανά οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία και θα προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου. Το επίδομα που θα προκύψει μετά τον παραπάνω υπολογισμό δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 80 ευρώ αλλά ούτε και να υπερβαίνει τα 650 ευρώ. Το επίδομα χορηγείται

υπό τον όρο ο δικαιούχος να έχει πραγματοποιήσει αγορές καυσίμων θέρμανσης αξίας μεγαλύτερης ή ίσης με το διπλάσιο του επιδόματος, από 1η Οκτωβρίου 2020 έως και 28 Φεβρουαρίου 2021. Ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης από 15 Οκτωβρίου 2020 και για τα καυσόξυλα λαμβάνονται υπόψη αγορές που έγιναν από την 1η Ιουνίου 2020 και μετά. Σε περίπτωση που η αξία αγοράς υπολείπεται του ανωτέρω ορίου, ο δικαιούχος λαμβάνει επίδομα ίσο με το ήμισυ (1/2) της αξίας των αγορών που πραγματοποίησε το ίδιο διάστημα. Για τον καθορισμό της αξίας των αγορών πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης ορίζεται η τιμή 0,80 ευρώ ανά λίτρο. Για τις περιπτώσεις των οικισμών που δεν έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο για την εφαρμογή του συντελεστή

επιδότησης θα ληφθεί Μέσος Συντελεστής Επιδότησης του Ταχυδρομικού Κώδικα στον οποίο υπάγεται ο οικισμός. Αντίστοιχα, για τις περιπτώσεις που ενδέχεται να μην συμπεριλαμβάνεται κάποιος Ταχυδρομικός Κώδικας στο Παράρτημα, για την εφαρμογή του συντελεστή επιδότησης θα λαμβάνεται ο Μέσος Συντελεστής Επιδότησης του Δήμου στον οποίο υπάγεται ο οικισμός. Ο Μέσος Συντελεστής επιδότησης του Δήμου θα λαμβάνεται υπόψη επίσης στις περιπτώσεις όπου δεν υφίσταται κανένας οικισμός στα όρια του αντίστοιχου Ταχυδρομικού Κώδικα βάσης.

Πως θα γίνουν οι πληρωμές Οι πληρωμές του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους θα ξεκινήσουν προς το τέλος της εβδομάδας ή το αργότε-

ρο στις αρχές της επόμενης. Τα ποσά θα καταβληθούν σε δύο δόσεις ως εξής: - Έως την 31η Ιανουαρίου 2021 για το σύνολο των αγορών που τιμολογήθηκαν έως την 31η Δεκεμβρίου 2020. - Έως την 31η Μαρτίου 2021 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 28η

Φεβρουαρίου 2021. Ειδικά για το φυσικό αέριο θα καταχωρούνται δικαιολογητικά αγορών της περιόδου από 1η Ιανουαρίου 2021 έως 28 Φεβρουαρίου 2021 μέχρι και την 31η Μαρτίου 2021 και η πληρωμή για την κατηγορία αυτή δύναται να πραγματοποιηθεί έως την 26η Απριλίου 2021.


12

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

αθλητικά

ΠΕΜΠΤΗ 21.01.2021

Σλούκας λαμπρός τον οδηγεί

Μ

ε «μαέστρο» τον Κώστα Σλούκα, ο Ολυμπιακός πέρασε από το «Αστρομπάλ» επικρατώντας με 101-93 στην παράταση (86-86 καν. αγ.) επί της Βιλερμπάν, από την οποία είχε ηττηθεί την περασμένη Παρασκευή στο ΣΕΦ. Το τρομερό τρίποντο του Κώστα Σλούκα σε «νεκτό χρόνο» έδωσε την ευκαιρία στην ελληνική ομάδα να στείλει το ματς στο επιπλέον πεντάλεπτο, όπου οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα με τη ψυχολογία στα ύψη έφτασαν στη μεγάλη νίκη. Μετά την επικράτηση αυτή, στην εξ αναβολής αναμέτρηση της 10ης αγωνιστικής της Euroleague, οι Πειραιώτες βελτίωσαν το ρεκόρ τους σε 11-9, επιστρέφοντας και πάλι σε τροχιά οκτάδας. Στον αντίποδα, η Βιλερμπάν υποχώρησε σε 6-14.

Εκτός από τους 23 πόντους που πέτυυχε ο Κώστας Σλούκας, άλλους τόσους πέτυχε και ο Σακίλ ΜακΚίσικ, ο οποίος στην 4η περίοδο ήτυαν η πιο αξιόπιστη λύση για τον Ολυμπιακό, σε ένα κακό πεντάλεπτο της ελληνικής ομάδας.Ακόμη κι ο Σάσα Βεζένκοφ, ο οποίος δεν προσέφερε πόντους στους «ερυθρόλευκους» έβγαλε τρεις σπουδαίες άμυνες στην παράτση και η συμβολή του ήταν καθοριστική. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα παρά τα πολλά λάθη σε κρίσιμα σημεία του ματς, επέστρεψε από την κόλαση στον παράδεισο κι ανέβηκε και πάλι στο... τρένο της οκτάδας, την στιγμή που η Βιλερμπάν, του τρομερού Νόρι Κόουλ (21π.) έμεινε στην προ τελευταία θέση της βαθμολογίας (6-14).

«Περίπατος» του Παναθηναϊκού στο Αλεξάνδρειο

Ο

Παναθηναϊκός πέρασε αλώβητος από το Αλεξάνδρειο απέναντι στον Άρη, επικρατώντας με 93-75 σε εξ αναβολής αναμέτρηση, για την 4η αγωνιστική της Α1 Ανδρών.

Οι «πράσινοι» πέτυχαν τη δεύτερη κατά σειρά νίκη στο πρωτάθλημα, μετά την τελευταία επιτυχία τους στο ντέρμπι με την ΑΕΚ, σε αντίθεση με τους «κίτρινους», για τους οποίους ήταν η τέταρτη διαδοχική ήττα.

Ο Προμηθέας σόκαρε την ΑΕΚ

Έ

νας εξαιρετικός και καλά διαβασμένος Προμηθέας Πατρών έφυγε νικητής από το κλειστό γήπεδο του Ολυμπιακού Σταδίου απέναντι στην ΑΕΚ, σε εξ αναβολής συνάντηση της 4ης αγωνιστικής στην Α1 Ανδρών.

Η αχαϊκή ομάδα επιβλήθηκε με 82-75 της Ένωσης, την οποία υποχρέωσε στην πρώτη φετινή εντός έδρας ήττα, κι ενώ από το 17΄ έπαιζε χωρίς τον Δημήτρη Αγραβάνη, που αποβλήθηκε με δύο τεχνικές ποινές για έντονη διαμαρτυρία στους διαιτητές.

Ο Παναθηναϊκός, μετά το 3-2 για τους γηπεδούχους στα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού, πήρε τα ηνία στο σκορ και δεν τα έχασε ποτέ.

Ο Προμηθέας, που έφτασε στις έξι νίκες σε εννέα αγώνες, εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τις απουσίες της γηπεδούχου (Κατσίβελης, Γιάνκοβιτς, Ζήσης, Ρογκαβόπουλος) και στηρίχτηκε στον επιθετικό οίστρο των αδελφών Γκραντ, Τζέριαν (18π.) και Τζεράι (15π.).

Βάζοντας την μπάλα στη ρακέτα με τον Μήτογλου και τους Νέντοβιτς, Σαντ-Ρος, Μπορχωρίδη να εκτελούν από τα 6,75, οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν με +8 (15-23), λίγο πριν το τέλος της πρώτης περιόδου.

Το συγκρότημα της Πελοποννήσου έκανε την «έκρηξή» του στην τρίτη περίοδο, όταν με επιμέρους σκορ 31-19 πήρε διψήφια διαφορά στο 30΄ (63-53), την οποία διατήρησε ως το τέλος.

Η διαφορά «ανέβηκε» στο +10 στο 15΄ (27-37), στο +13 στο 19΄ (34-47) και στο +20 στο 25΄ (44-64). Με πρωτοβουλίες των Ντεκόζι και Τσάλμερς ο Άρης μείωσε στους 14 πόντους στο 28΄ (53-67) και στους 11 στο 32΄ (63-74), αλλά μέχρι εκεί...

Από την ΑΕΚ, που έχασε την ευκαιρία να επιστρέψει στην κορυφή της βαθμολογίας (ρεκόρ 7-3), ξεχώρισαν οι Μορέιρα (18π., 8ρ.), Κίνγκσλεϊ (14π., 8ρ.), Γκίκας (15π.) και Ματσιούλις (13π., 10ρ.).


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

κοινωνία-πολιτισμός

ΠΕΜΠΤΗ 21.01.2021

13

Ξεπέρασαν τα 70 τα νόμιμα σωματεία στο Νομό Σερρών Εντάχθηκαν στο Μητρώο της Γ.Γ.Α.

Π

ερισσότερα από 70 είναι πλέον τα απολύτως νόμιμα και νοικοκυρεμένα ερασιτεχνικά σωματεία της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών που έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Στο μητρώο είχαν ενταχθεί μέχρι σήμερα το πρωί 71 σωματεία από τις Σέρρες σε 32 αθλήματα. Αναλυτικά τα αθλητικά εγγεγραμμένα σωματεία της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών στο αθλητικό μητρώο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού είναι: Ποδόσφαιρο (23): Πανσουλιακός, Μακεδονικός Αλιστράτης, Μέγας Αλέξανδρος Νέας Ζίχνης, Βισαλτιακός Μακεδονικός, Ατρόμητος Βαλτοτοπίου, Μακεδονικός Μεσολακκιάς, Αναγέννηση Νέου Πετριτσίου, Απόλλων Παραλιμνίου, Θρακικός Άνω Μητρουσίου, Ηρακλής Μονόβρυσης, Δόξα Βυρώνειας, Κεραυνός Μεγαλοχωρίου, Αθλητικός Σύλλογος Σπάρτακος Σκουτάρεως, Αθλητικός Σύλλογος Ορφέας Κάτω Μητρουσίου, Πήγασος Σερρών, Μακεδονικός

Επταμύλων, Ολυμπιακός Ροδόπολης, Πανσερραϊκή Αθλητική Ένωση, Ηρακλής Χειμάρρου, Άρης Ποντισμένου, Ηρακλής Σερρών, ΠΟΣ 2000, Ανατολή. Μπάσκετ (8):Βισάλτης Νιγρίτας, Ίκαροι, Σέρρες 2017, ΑΕΣ, ΑΓΣ Ρούπελ Σιδηροκάστρου, Μ.Γ.Σ. Πανσερραϊκός, Αθλητική ακαδημία Λευκώνα, Αθλητικός Όμιλος Ηράκλειας. Αντισφαίριση (4): Σύλλογος Αντισφαίρισης Σερρών, Ακαδημία Αντισφαίρισης Σερρών 2018, Σερραϊκός Όμιλος Αντισφαίρισης, Α.Σ. Σερρών «Ο Πλάτων». Αντιπτέριση (6): Αθλητικός Σύλλογος Σερρών «Πλάτων», ΑΓΣ Ρούπελ Σιδηροκάστρου, Πρωτέας Σερρών, Α.Σ. Σερρών «Ο Κρόνος», Αθλ. Γυμναστικός Σύλλογος Δίας Σιδηροκάστρου, Αθλητικός Όμιλος Σιδηροκάστρου «Το Κάστρο». Πετοσφαίριση (3): ΕΛΠΙΣ Αθλητικό Σωματείο Σερρών 2014, ΜΓΣ Πανσερραϊκός, Αθλητικός Όμιλος Σερρών Χειροσφαίριση (1): Μ.Γ.Σ. Πανσερραϊκός Πάλη (3): Παλαιστικός Όμι-

λος Δήμου Κερκίνης, Παλαιστικός Όμιλος Σερρών «Ο Διογένης», Αθλητικός Παλαιστικός Σύλλογος Καλών Δένδρων. Στίβος (3): Βισάλτης Νιγρίτας, Γ.Σ. Σέρρες 93, Ο.Φ.Κ.Α. Σέρρες Κολύμβηση (1): ΣΙΡΙΣ Ακαδημία Αθλημάτων υγρού στίβου, Μ.Γ.Σ. Πανσερραϊκός Καλλιτεχνική Κολύμβηση (1): Μ.Γ.Σ. Πανσερραϊκός Τεχνική Κολύμβηση Μ.Γ.Σ. Πανσερραϊκός

(1):

Ποδηλασία(1): Μ.Γ.Σ. Πανσερραϊκός Σκοποβολή (3): Σκοπευτικός Όμιλος Ν. Σερρών «Η Άρτεμις», Σκοπευτικός Όμιλος Ηράκλειας, Σκοπευτικός Σύλλογος Καλών Δένδρων Ν. Σερρών. Ιππασία (1): Ιππικός Σύλλογος Σερρών, Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας Σερρών.

Καράτε (1): Αθλητικός Γυμναστικός Σύλλογος Στρυμώνας Ρυθμική Γυμναστική (1): Αθλητικό σωματείο Αίολος Σερρών Ενόργανη Γυμναστική (1): Σύλλογος ενόργανης γυμναστικής Βαλτερού. Άρση Βαρών (2): Α.Σ. Σερρών «Ο Κρόνος», Α.Σ. Σερρών «Ο Πλάτων». Κωπηλασία(1) : Ναυταθλητικός-Περιβαλλοντικός Σύλλογος Πεθελινού Σερρών-Κερκινίτις, Κικ Μπόξινγκ (2): Τιτάνες Μαχητές-Σχολή πολεμικών τεχνών, Πρωτέας Σερρών ΤΑΕ KWON DO ITF (2): Αθλητικός Γυμναστικός Σύλλογος Πρωτέας Σκουτάρεως, Αθλητικός Όμιλος Tae Kwon Do Δίας, ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ WTF (6): Αθλητικός Σύλλογος Ταεκβοντό Σερ-

ΙΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΑΞΟΝΙΚΟΣ & ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΣ

ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Τ. ΟΡΔΟΥΔΗΣ - Γ. ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΟΣ Ιατροί Ακτινοδιαγνώστες Τηλ.: 23210-83030 / Βενιζέλου 117, Σέρρες info@idtomografia.gr / www.idtomografia.gr

ρών, Θώραξ Λευκώνα, Αθλητικός Σύλλογος Μονομάχοι Νιγρίτας, Αθλητικός Όμιλος Τάεκβοντο Ηρακλής Σερρών, Αθλητικός Σύλλογος Τάεκβοντο Ελπίδες Σερρών, Πρωτέας Σερρών. Μπριτζ (1): Όμιλος Αγωνιστικού Μπριτζ Σερρών Αιωροπτερισμός, Αλεξιπτωτισμός, Αερομοντελισμός, Γενική Αεροπορία, Υπερελαφρά(1): Αερολέσχη Σερρών Ζατρίκιο σκάκι (1): Πολιτιστικός Σύλλογος Συνοικισμού Κηφισσιάς Σερρών Υδατοσφαίριση (1): Μ.Γ.Σ. Πανσερραϊκός Χιονοδρομία (1): Μ.Γ.Σ. Πανσερραϊκός Χόκεϋ επί πάγου (1): Μ.Γ.Σ. Πανσερραϊκός Τρίαθλο 1): Μ.Γ.Σ. Πανσερραϊκός Ομοσπονδία σωματείων Ελλήνων καλαθοσφαιριστών με αμαξίδιο (1): Μ.Γ.Σ. Πανσερραϊκός Μηχανοκίνητος Αθλητισμός (1): Λέσχη Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας Σερρών Σωματική διάπλαση και φίτνες: Αθλητικός Γυμναστικός Σύλλογος Σιντικής-Υγεία και ευεξία. Πηγή: ΕΡΑ ΣερρώνΒ. Αναστασιάδης


14

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

μικρές αγγελίες ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Εργασία

Οδηγός - χειριστής γερανοφόρου δασεργατικού φορτηγού 33 τόνων με δαγκάνα (όχι παπαγαλάκι), για φορτοεκφορτώσεις σε πριστήριο ξυλείας στην Χαλκιδική Πληροφορίες τηλ.: 6984-64-30-34, κ. Γιάννης

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Ζευγάρια και μεμονωμένα άτομα για εργασία σε κουζίνα σε ελληνικό εστιατόριο στη Γερμανία. Ασφάλεια, διαμονή, διατροφή ΔΩΡΕΑΝ. Πληροφορίες στο τηλ.: 6998406542

ΖΗΤΕΙΤΑΙ Μαραγκός για μόνιμη εργασία.

ΠΕΜΠΤΗ 21.01.2021

ΖΗΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑ Πεπειραμένη μοδίστρα ζητά εργασία σε κατάστημα νυφικών κλπ. Αναλαμβάνει και κεντηματα. Πληροφορίες στο τηλ.: 6997060364

Α

πόφοιτος του Τμήματος Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και κάτοχος πτυχίου Proficiency Αγγλικής Γλώσσας, παραδίδει μαθήματα Βιολογίας, Αγγλικών και παρέχει βοήθεια σε άλλα μαθήματα (Δημοτικού, Γυμνασίου). Τιμές προσιτές. Πληροφορίες τηλ. : 6983480465 E-mail" elpida_gg@yahoo.gr

Ακίνητα - Πωλήσεις Διαμέρισμα 80 τ.μ.. πλήρως ανακαινισμένο, επιπλωμένο ή χωρίς έπιπλα, διαμπερές με κλιματιστικά, τέντες, με αποθήκη και πάρκινγκ στον 2ο όροφο, στην οδό Μαντώ Μαυρογένους 5 Σέρρες. Προσιτή τιμή και συζητήσιμη. Πληροφορίες τηλ.: 6931801626

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ

Στο Σιδηρόκαστρο κατάστημα 130 τ.μ. επί της κεντρικής πλατείας έτοιμο προς χρήση. Απευθείας από τον ιδιοκτήτη από 01.01.2020. Πληροφορίες τηλ.: 6938055880 ή 6948129284

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Πλήρως λειτουργική επιχείρηση Super Market λόγω συνταξιοδότησης. Με 28 χρόνια συνεχόμενης λειτουργίας στην Ηράκλεια. Σε κεντρικό σημείο με εύκολο παρκάρισμα. Συμπεριλαμβάνεται πλήρης εξοπλισμός (ψυγεία, οχήματα, αποθήκες). Μόνο σοβαρές προτάσεις. Τηλέφωνο επικοινωνίας 6972866135

ΖΗΤΕΙΤΑΙ Κυρία για φροντίδα ηλικιωμένης.

Στην Πεντάπολη Σερρών διώροφη επιπλωμένη οικία 145 τ.μ. του 1965 και ανακαινισμένη μερικώς εντός οικοπέδου 870 τ.μ. με ελαιόδενδρα, συκιές και πηγάδι. Οι χώροι είναι: κουζίνα - καθιστικό (ενιαίος χώρος), παραδοσιακό χαγιάτι και αποθήκη 30 τ.μ., μπάνιο, τουαλέτα, δύο κρεβατοκάμαρες, σαλόνι, μπαλκόνια, ανατολικά και δυτικά, με κεντρική θέρμανση, χώρο για πάρκινγκ και αποθήκες 85 τ.μ. έκαστος. Το σπίτι είναι ευάερο και ευήλιο με ανατολιτικο-δυτικό προσανατολισμό. Τιμή πώλησης 25.000 ευρώ. Πληροφορίες τηλ.: 6942046417

Πληροφορίες τηλ.: 6993449676

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Ταπετσέρης για βιοτεχνία επίπλων για μόνιμη εργασία.

Πληροφορίες τηλ.: 2321053868 & 6984486878

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Υπάλληλοι με 8ωρη απασχόληση, πλήρη ένσημα και καλό μισθό από πρατήριο υγρών καυσίμων. Πληροφορίες τηλ.: 2324042477 & 6974467626

Υγιής επιχείρηση - αρτοποιείο στην πόλη των Σερρών λόγω ασθενείας. Πληροφορίες τηλ.: 6972833181 & 2321020132

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διώροφο σπίτι, 170 μέτρα, ανακαινισμένο στο Χρυσό Σερρών, απέναντι από το Δημαρχείο, με αποθήκη, σε οικοπεδικό χώρο 500 τ.μ. Τιμή συζητήσιμη. Πληροφορίες τηλ.: 6937232559

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Από εταιρεία τροφίμων πωλητής - πωλήτρια. Απαραίτητα προϋπηρεσία. Πληροφορίες τηλ. 2321038810/6932429148

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Τηλεφωνήτριες για το τηλεφωνικό κέντρο στο Λευκώνα Σερρών. Πληροφορίες στο τηλέφωνο2321-0-59139

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Δάσκαλος έως 40 ετών για προετοιμασία μαθημάτων κατ' οίκον στην πόλη των Σερρών, σε μαθητή της Γ΄ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 6944237423

«Από ανώνυμη εταιρία του γεωργικού χώρου ζητείται γεωπόνος πω-

λητής Βορείου Ελλάδος, φυτικής παραγωγής (ΑΕΙ, ΤΕΙ) με προϋπηρεσία τουλάχιστον 5 έτη στον χώρο, ταλαντούχος, εργατικός, Αγγλικά και με καλή γνώση του πελατολογίου της περιοχής του. Η εντοπιότητα κρίνεται απαραίτητη. Όλα τα βιογραφικά θα κριθούν εμπιστευτικά. Αποστολή βιογραφικών στο agrosuv@yahoo.gr Βρεφονηπιοκόμος αναλαμβάνει τη φύλαξη και φροντίδα βρεφών και νηπίων. Τηλ.: 6975730500

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Έμπειρος ψητάς και έμπειρη γυναίκα για την κουζίνα από γνωστό ψητοπωλείο της πόλης των Σερρών. Πληροφορίες τηλ.: 6974015456

ΖΗΤΕΙΤΑΙ Τεχνολόγος Γεωπόνος για κατάστημα στον Προβατά Σερρών. Πληροφορίες κ. Παναγιώτης Κιουρτσίδης τηλ. 6977852185

Κρεβάτι ηλεκτρονικό με στρώμα. Τιμή 350 Ευρώ Πληροφορίες τηλ.: 2324112307

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Πληροφορίες στο τηλ.: 6984486878

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Επιχείρηση καφέ στο κέντρο της πόλης, στον πλέον ανερχόμενο πεζόδρομο των Σερρών. Το καφέ είναι μικρό με ιδιαίτερο χαρακτήρα που το κάνει να ξεχωρίζει, ενώ δίνεται με όλο τον εξοπλισμό του, έτοιμο να λειτουργήσει. Ιδιαίτερα χαμηλή τιμή. Πληροφορίες στο 6976070102

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ

Δύο συνεχόμενα καταστήματα επί της πλατείας Εμπορίου, τμ 65 έκαστο με πατάρι 50 τμ έκαστο, το καθένα ξεχωριστά ή και τα δύο μαζί σε καλή κατάσταση. Πληροφορίες τηλέφωνο 6977255839

Διάφορα ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Αγροτεμάχιο οκτώ (8) στρεμμάτων με ιδιωτική ποτιστική γεώτρηση δίπλα στον οικισμό Κρίνος Σερρών. Πληροφορίες στο τηλ.: 2321056370 & 6936624631, κ. Θωμαΐδης.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Αγροτεμάχιο 13 στρεμμάτων στο Κεφαλοχώρι Σερρών. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2321046907

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ

Σε τιμή ευκαιρίας κεραία ραδιοφωνικού σταθμού, σάουνα σχεδόν καινούργια από γυμναστήριο και άλλα εξαρτήματα. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 6936548293

Πωλούνται πρόβατα.

Οικόπεδο 4.800 τ.μ. με κτίσμα για αποθήκη που είναι 20Χ6 μέτρα, στο δρόμο Κ. Καμήλας-Σκουτάρεως. Πληροφορίες τηλ.: 6936573277

Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6909421352. Κυρία Γρηγορία Τύρναβος Λάρισας.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΕΣΠΑ 2014 - 2020

Οικόπεδο οικοδομήσιμο 540 τ.μ. μέσα στο χωριό Ευκαρπία. Πληροφορίες τηλ.: 6998486636

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Επιχείρηση Πρακτορείο ΟΠΑΠ στο κέντρο της πόλης. Πληροφορίες τηλ.: 6973038112

ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 1400 τμ στο Βαλτερό Σερρών, πάνω στο δρό-

μο στην έξοδο προς την Ηράκλεια. Πληροφορίες στο Τηλέφωνο 6947933350

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο 2.865 τ.μ. στην Κάτω Καμήλα Σερρών (εντός του χωριού με διώροφη παλιά οικία 25.000 ευρώ. Τιμή συζήτηση. Πληροφορίες στο 6942565535

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο 400 τ.μ. στον Προβατά Σερρών, με ισόγειο κτίσμα (αποθήκη 90 τ.μ.) εντός σχεδίου σε τιμή ευκαιρίας. Πληροφορίες τηλ.: 6974733432.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο ενός (1) στρέμματος, με μονοκατοικία εντός, 80 τ.μ., πλήρως επιπλωμένη. Πληροφορίες τηλ. 2310/455542.

- Επιδοτήσεις έως 100%, ίδρυση Εκσυγχρονισμός Επιχειρήσεων, Αναπτυξιακά Προγράμματα και Μελέτες, χρηματοδοτήσεις κεφάλαια κινήσεως για Μικρές και Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, Επιχειρηματικά, Στεγαστικά-Επισκευαστικά, Αγροτικά, βιομηχανικά, ξενοδοχειακά, ναυτιλιακά, και πάσης φύσεως επιδοτούμενα προγράμματα μέσου ΟΑΕΔ πανελλαδικά Τηλ.210 36 46 223, Fax 211 850 14 64 www.abcfinancialgroup.gr Email: info@ abcfinancialgroup.gr

Μαθήματα Καθηγήτρια Αγγλικών

Με πείρα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα για όλα τα επίπεδα. Τιμές προσιτές. Τηλ. 6942800194.

Φιλόλογος:

Με πείρα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές όλων των τάξεων. Τιμές προσιτές. Τηλ. 6997024867


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 21.01.2021

μικρές αγγελίες

15


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

στο

Δύο όψεις στις λαϊκές αγορές των Σερρών Πεσμένη η λαϊκή του πρώην Στρατοπέδου "Παπαλουκά" Παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν το πρωί της Τρίτης 19 Ιανουαρίου αρκετοί Σερραίοι επισκέφθηκαν τη λαϊκή αγορά των Σερρών που πραγματοποιήθηκε στο κεντρικό σημείο στην Πλατεία Νίκης. Τη μεγάλη προσέλευση του καταναλωτικού κοινού τη διέκρινε κανείς από το κυκλοφοριακό κομφούζιο στην οδό Βενιζέλου τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες. Παρότι διανύουμε μέρες πέραν του πρώτου 15νθήμερου του μήνα οι καταναλωτές προσήλθαν στη λαϊκή αγορά και προμηθεύτηκαν τα απαραίτητα από αυτή. Είναι σίγουρο ότι οι μικροπωλητές «έβγαλαν» μεροκάματο. Στον αντίποδα μικρότερη ήταν η προσέλευση των καταναλωτών στην παράλληλη λαϊκή αγορά που λειτούργησε για άλλη μία φορά στο πρώην στρατόπεδο «Παπαλουκά». Πολλοί μικροπωλητές εκτίμησαν ότι η μικρή προσέλευση του κοινού δεν τους βοήθησε ώστε να βγάλουν ένα ικανοποιητικό μεροκάματο. «Σ.Θ.» nnn

14 νέες μολύνσεις στην Π.Ε. Σερρών Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 14 νέες μολύνσεις για την Π.Ε. Σερρών την Τρίτη 19 Ιανουαρίου. Στο μεταξύ πραγματοποιούνται πολλά τεστ σε πολλά χωριά του Νομού. Αυτές τις ημέρες κινητά κλιμάκια του ΕΟΔΥ διενεργούν τεστ σε χωριά των Δήμων Ηράκλειας και Εμμ. Παππά. «Σ.Θ»

Πολλές ευχές αγάπης και εκτίμησης για τον Αθ. Γάτσιο Ο Αθανάσιος Γάτσιος είναι ίσως από τους πιο αγαπητούς αυτοδιοικητικούς του Νομού Σερρών. Πράος, μεθοδικός με εύστοχες τοποθετήσεις στο Δ.Σ. Σερρών τα τελευταία χρόνια από τη θέση του συμβούλου της αντιπολίτευσης. Πολλές τοποθετήσεις του δίνουν τροφή για γόνιμο προβληματισμό και αξιοποίηση από τις δημοτικές αρχές. Ο Αθανάσιος Γάτσιος δέχθηκε πολλά μηνύματα από φίλους, γνωστούς, συναδέλφους του για την ονομαστική του εορτή. Δ.Ν. nnn

Πρόστιμα 30.000 ευρώ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Ττην επιβολή προστίμων συνολικού ύψους 30.000 ευρώ προχώρησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Συγκεκριμένα αποφάσισε: - Την επιβολή συνολικού προστίμου ύψους 15.000 ευρώ στην τράπεζα «ALPHA BANK», ως καθολική διάδοχο της «ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ», για παράβαση διατάξεων κατά την παροχή επενδυτικών υπηρεσιών σε πελάτες της. -Την επιβολή συνολικού προστίμου ύψους 10.000 ευρώ στην Τράπεζα «ALPHA BANK» για παράβαση διατάξεων κατά την παροχή επενδυτικών υπηρεσιών σε πελάτες της. - Την επιβολή προστίμου ύψους 5.000 ευρώ στον κ. Χρήστο Χούμπαυλη, λόγω

ΠΕΜΠΤΗ 21.01.2021

«Κάντε υπομονή» λέει στους εστιάτορες ο Αδωνις Γεωργιάδης

Υπομονή συνέστησε σε σχέση με το άνοιγμα της εστίασης, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σε εκπομπή στον τηλεοπτικό σταθμό «Open». «Να δούμε το αποτύπωμα στα κρούσματα και μετά θα δούμε την εστίαση. Δεν λέω ημερομηνίες, αλλά θέλουμε 10-15 μέρες να δούμε το τι έφερε το άνοιγμα του εμπορίου. Θα συνεκτιμήσουμε το πώς πήγε η αγορά την άλλη Παρασκευή», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης προσθέτοντας ότι: «Δε θέλω να πλειοδοτώ σε σχέση με το τι θα ανοίγει κάθε βδομάδα». Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας: «Την Παρασκευή θα δούμε πώς πήγε η πρώτη εβδομάδα με το λιανεμπόριο ανοικτό». Για την πρώτη ημέρα λειτουργίας της αγοράς ο υπουργός είπε: «Ήταν μια πολύ καλή πρώτη ημέρα. Ο τζίρος στα καταστήματα ήταν αρκετά υψηλός και δεν υπήρξαν εικόνες πολύ μεγάλου συνωστισμού. Με χαροποίησε το γεγονός ότι όλοι φορούσαν μάσκα και τηρούσαν τα μέτρα». Για το ενδεχόμενο άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων ο ίδιος σημείωσε: «Μας απασχολεί μια εποχική δραστηριότητα, όπως είναι τα χιονοδρομικά κέντρα. Δεν είναι όμως της παρούσης. Πρώτα πρέπει να μετρήσουμε τι έγινε με το λιανικό εμπόριο. Τα βήματα πρέπει να γίνονται ένα - ένα, λελογισμένα. Υπάρχει μια πανδημία και ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα, το οποίο δικαίως φοβίζει και την Κυβέρνηση και τους επιστήμονες. Αυτή τη στιγμή στην υπόλοιπη Ευρώπη υπάρχει θύελλα με τον κορονοϊό». «Σ.Θ.» εκπρόθεσμης αναγγελίας της μεταβολής ποσοστού συμμετοχής του επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας «Δομική Κρήτης». Επίσης, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την έγκριση του περιεχομένου ενημερωτικού δελτίου της εταιρείας «ΙΝΤΕΡΛΑΪΦ ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ» για την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση του συνόλου των υφιστάμενων κοινών, άυλων, ονομαστικών, μετά ψήφου μετοχών της εταιρείας στη Ρυθμιζόμενη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. «Σ.Θ.»

Profile for sertharros

21_01_2021  

21_01_2021  

Advertisement