Page 1

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ Ιδιοκτήτης - Εκδότης: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

ΈΤΟΣ 51ο | ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 14.984 ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 18_19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021 | ΤΙΜΗ 0,50 ευρώ

Προς υπογραφή η ΚΥΑ για Νέους Αγρότες Συνάντηση Τ. Χατζηβασιλείου με τον νέο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο u

Με πληρωμή το Φλεβάρη u

6

4

«Με λάθος στρατηγική στον πόλεμο με τη πανδημία ο Μητσοτάκης» λέει ο Αν. Ξάνθος Κάλεσε την κυβέρνηση να αναστείλει το μέτρο της υποχρεωτικότητας για τους υγειονομικούς

Δήλωση του Σερραίου βουλευτή Λ. Αβραμάκη

«Μόνη λύση για τα νοικοκυριά η αύξηση μισθών που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και η μείωση των έμμεσων φόρων» u

7

u

3

«Η σύσταση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας ήταν προεκλογική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη» u

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ Νοσηλευτές/Νοσηλεύτριες με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ζητούνται από την Μονάδα Χρόνιας Αιμοκάθαρσης ΜΕΝΤΙΑΛΥΖ ΑΕ στις Σέρρες. Αποστολή βιογραφικών στο email: abarboutis@medialyse.gr Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2321093295

Επιστολή καταγγελία από την Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Σερρών για το θέμα της έλλειψης Αναισθησιολόγων

ΖΗΤΕΙΤΑΙ Βοηθός φαρμακείου για εργασία στην πόλη των Σερρών. u

8

Φωτεινή Αραμπατζή από την «ιστορική» πρώτη Γενική Συνέλευση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας:

Τηλέφωνο: 6948601020

5


Σ.Θ. [

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 18_19.09.2021

[

Ανατολή ήλιου: 07:09 - Δύση ήλιου: 19:28 Διάρκεια ημέρας: 12 ώρες 19 λεπτά

σαν σήμερα

Γιώργος Κουτσάκης Δήμαρχος Ηράκλειας Προσηλωμένος στην επιστήμη και τον εμβολιασμό.

Τάκης Σωτηριάδης πρώην αντιδήμαρχος Σερρών Τολμηρός σε δύσκολες περιόδους.

Σελήνη 12.1 ημερών

1990 Η Ελλάδα χάνει στο Τόκιο την ευκαιρία να αναλάβει τη διοργάνωση της Χρυσής Ολυμπιάδας, η οποία ανατίθεται στην Ατλάντα. 1991 Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ παίζει στη Λεωφόρο εναντίον του Αθηναϊκού για το Κύπελλο Κυπελλούχων. Ο Dennis Law είναι σχολιαστής για το BBC. Το παράξενο της μετάδοσης έγκειται στην ύπαρξη δύο τηλεοπτικών συνεργείων στις δύο πλευρές του γηπέδου με σκοπό να φαίνονται διαφορετικές διαφημιστικές πινακίδες στις δύο μεταδόσεις. 1997 Σε δημοψήφισμα στην Ουαλία, οι κάτοικοι με πλειοψηφία 50,3% έναντι 49,7% αποφασίζουν τη συγκρότηση δικού τους Κοινοβουλίου. 1999 Τουλάχιστον 30 νεκροί σε εκλογική βία στην Ινδία, κατά τη διεξαγωγή της 3ης φάσης των εκλογών. 1999 Ενθρονίζεται ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Δημήτριος. 1999 Γίνεται η πρεμιέρα του 21ου Επαγγελματικού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου με τον αγώνα Προοδευτική 2001 Μετά από 20 χρόνια ο Γιάννης Ιωαννίδης αναλαμβάνει ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής Ελλάδος.

ΦΩΤΟγραφήματα

Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στον Εμμ. Παπά

Τ

ην Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Γήπεδο του Εμμ. Παπά. Θα πραγματοποιηθεί φιλική ποδοσφαιρική συνάντηση μεταξύ των παλαιμάχων του Εμμ. Παπά και της ομάδας Βετεράνων του Αρη Θεσσαλονίκης. Παλαιοί παίκτες που δόξασαν την φανέλα του Αρη θα τιμήσουν την εκδήλωση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 200 ετών από τη έναρξη της Επανάστασης του 1821. «Σ.Θ.»

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ

Εκδότης – Ιδιοκτήτης: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ Διευθυντής: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑMΠΑΤΖΗΣ ΑρχισυνταξΙα: Αλέξανδρος Αραμπατζής ΣυντΑκτες: Βούλα Αγκαθά, Δημήτρης Νάτσιος ΑρθρογρΑφοι - ΣχολιογρΑφοι: Αθανάσιος Παπανδρόπουλος, Δημήτριος Αραμπατζής, Αθανάσιος Αραμπατζής, Αλέξανδρος Αραμπατζής, Κων/νος Τσαρτσάρης, Χρυσάνθη Ιακώβου, Ελευθερία Ξενοδόχου, Χρήστος Κατσαρός ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ - σελιδοποιηση: Κατερίνα Σταυρακίδου ΕΚΤΥΠΩΣΗ: Νίκος Καραγκιόζης ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ: Κατερίνα Σταυρακίδου ΓΡΑΦΕΙΑ: Βενιζέλου 177 – Σέρρες Τ.Κ. 62 131 ΤΗΛ.: 23210 - 46380 FAX: 23210 - 45200

e-mail: sertharros@yahοo.gr www.sertharros.gr

ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΑ: ΤΗΛ. 23210 - 46380 ΕΤΗΣΙΟΙ ΟΡΟΙ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ Υπουργείων 500 €+ Φ.Π.Α. Τραπεζών 500 €+ Φ.Π.Α. Εταιριών Ν.Π.Ι.Δ. & Ν.Π.Δ.Δ. 500 €+ Φ.Π.Α. Δήμων 500 €+ Φ.Π.Α. Συλλόγων, Σωματείων 200 €+ Φ.Π.Α.

Αγαπητό Κριέ, ήρθε η ώρα να μιλήσεις με την καρδιά σου και να επικοινωνήσεις με αγάπη! Οι σχέσεις σου με τα αδέρφια ενδυναμώνονται και οι επαφές σου με γείτονες και γνωστούς, βελτιώνονται και εξομαλύνονται! Γεγονότα και συγκυρίες, ενισχύουν την πνευματική σου εξέλιξη, σε γεμίζουν νέες γνώσεις και μαθαίνεις νέα που σε χαροποιούν! Ιδανική ημέρα για εποικοδομητικές εξόδους, επικοινωνίες, γνωριμίες, συναντήσεις και συμφωνίες!

Σήμερα αγαπητέ Ταύρε, θα ασχοληθείς με την προστασία και την διατήρηση των κεκτημένων σου αλλά και των προσωπικών σου αξιών. Συγκεκριμένα, ίσως αποφασίσεις να κάνεις ένα ξεκαθάρισμα στο σπίτι σου, από πράγματα που δεν χρειάζεσαι ουσιαστικά, αλλά δεδομένου ότι δένεσαι πολύ με αυτά που σου ανήκουν, δεν τα έχεις ξεφορτωθεί ακόμα! Επίσης θα διεκδικήσεις και θα καταφέρεις να νιώσεις σιγουριά και αυτοπεποίθηση ξανά, μέσα από διαπροσωπικές σχέσεις!

Σήμερα φίλε Δίδυμε, η Σελήνη στο Ζώδιο σου, θα σε βοηθήσει στην αναζήτηση και στον προσδιορισμό της προσωπικότητάς σου και θα καταφέρεις, να χρησιμοποιήσεις σωστά τα ταλέντα σου και την διαίσθηση σου, ώστε να ξεχωρίσεις και να προβάλλεις τον καλύτερο εαυτό σου! Προσοχή μόνο σε στιγμές μέσα στην ημέρα, που θα σε πιάσει μία αδικαιολόγητη και υπερβολική χωρίς λόγο, συναισθηματική ανασφάλεια, που ενδεχομένως να σε ρίξει ψυχολογικά!

Η σημερινή ημέρα είναι ιδανική για σένα αγαπητέ Καρκίνε για να ενδοσκόπηση, σκέψεις, αναθεώρηση και προστασία του εαυτού σου στο εσωτερικό σου ψυχικό καταφύγιο. Δώσε σημασία στα όνειρα που βλέπεις σήμερα, γιατί θα σου δώσουν πολλές απαντήσεις στα συναισθηματικά σου ή ψυχολογικά σου διλήμματα και ανασφάλειες και γενικά, κινήσου παρασκηνιακά για τους στόχους σου!

Αγαπητέ Λέοντα, σήμερα στρέφεις το ενδιαφέρον σου στους φίλους σου και στις κοινωνικές ομάδες που ανήκεις! Τα επικείμενα γεγονότα και εξελίξεις, θα σε βοηθήσουν να δεθείς πολύ με τους φίλους σου, αλλά ίσως παρουσιάσεις υπερευαισθησία για τον τρόπο που σου συμπεριφέρονται και πιθανόν να γίνεις λίγο παραπονιάρης. Προσπάθησε να περάσεις όμορφα μαζί τους, βγείτε έξω, μιλήστε και μην ψάχνεις αφορμές από εκεί που δεν υπάρχουν, για ανόητες παρεξηγήσεις!

Αγαπητέ Παρθένε, σήμερα θα επηρεάσουν έντονα τις εξελίξεις σου, αλλά και τις φιλοδοξίες σου, η γνώμη των άλλων, αλλά και κατάσταση μέσα στον οικογενειακό τομέα! Ίσως χρειαστεί να αναλάβεις εσύ τον ρόλο του ισχυρού στην οικογένεια, ώστε να καταφέρετε να λύσετε κάποια προβλήματα που τώρα προέκυψαν. Η κοινωνική σου εικόνα βελτιώνεται και κερδίζεις τον σεβασμό!

Σήμερα αγαπητέ Ζυγέ, θα αισιοδοξήσεις ξανά, να καλοπεράσεις και να φιλοσοφήσεις με βελτιωμένη και ανεβασμένη διάθεση την ζωή! Καταφέρνεις λοιπόν, με την βοήθεια της τύχης, να πάρεις χαρά μέσα από επαφές, επικοινωνίες, σπουδές, σεμινάρια, ταξίδια, ανθρώπους που βρίσκονται μακριά και εποικοδομητικές συναντήσεις! Στηρίζεσαι και επηρεάζεσαι έντονα από τις πεποιθήσεις και τις αξίες σου και αυτό είναι που θα σε βοηθήσει στο να πετύχεις τους υψηλούς σου στόχους!

Η ιδιαίτερα έντονη συναισθηματική σου φύση, αγαπητέ Σκορπιέ, είναι αυτή που θα σου δώσει τις λύσεις σε ό,τι μέχρι τώρα σε απασχολούσε, σε συνδυασμό φυσικά με τα μαθήματα που έχεις πάρει στο παρελθόν, τις εμπειρίες σου και την εξαιρετικά ισχυρή διαίσθηση σου! Καταφέρνεις με την γοητεία σου, να πείθεις τους άλλους να σου κάνουν χατίρια, να εκπληρώνεις επιθυμίες, αλλά και να μαθαίνεις τι συμβαίνει μυστικά στο περιβάλλον σου και σε αφορά άμεσα!

Σήμερα αγαπητέ Τοξότη, είναι μία ημέρα που θα καταφέρεις μέσα από επαφές, αλλά και συγκυρίες να εναρμονιστείς με τους γύρω σου και να εξομαλύνεις ή απλά να βελτιώσεις τις διαπροσωπικές σου σχέσεις! Διεκδικείς με κάθε τρόπο και καταφέρνεις σταθερότητα και ασφάλεια στις επαφές που έχεις με τους άλλους ανθρώπους κι ευτυχώς οι καλοί και προσαρμοστικοί σου τρόποι σε βοηθούν σε αυτήν σου την προσπάθεια.

Σήμερα αγαπητέ Αιγόκερε, θα νιώσεις την ανάγκη να βοηθήσεις και να εξυπηρετήσεις ανάγκες, ανθρώπων που αγαπάς και εκτιμάς! Η τάση σου αυτή, θα λειτουργήσει εποικοδομητικά και για εσένα, παρόλο που οι πράξεις σου χαρακτηρίζονται από ανιδιοτέλεια! Καταφέρνεις και ανταπεξέρχεσαι σε όλες τις υποχρεώσεις σου, ανανεώνεσαι και αποφασίζεις να φροντίσεις λίγο περισσότερο και τον εαυτό σου!

Η σημερινή ημέρα αποτελεί την απόλυτη συναισθηματική χαρά για σένα, φίλε Υδροχόε και σου επιτρέπει να γίνεις και πάλι παιδί, με κάθε τρόπο! Μπορείς να καλοπεράσεις χωρίς δισταγμό σήμερα, μέσα από ερωτικές δραστηριότητες, καλλιτεχνικά θέματα, εξόδους, ψυχαγωγία, θέματα που αφορούν παιδιά, διακόσμηση, καλλωπισμό και δημιουργικές επιτυχίες! Είσαι σίγουρα το επίκεντρο της προσοχής μέσα στους κοινωνικούς σου κύκλους, γι’αυτό εκμεταλλεύσου το!

Σήμερα, αγαπητέ Ιχθύ, θα βρεις ξανά τον εαυτό σου, αυτόν που τόσο πολύ αγαπάμε! Ενισχύεται η ανάγκη σου για συναισθηματικό δέσιμο με το σπίτι και την οικογένεια και καταφέρνεις και εξομαλύνεις τις συγγενικές σου σχέσεις, που είναι τόσο σημαντικές για εσένα! Γενικά, η συναισθηματική κατάσταση με τους δικούς σου ανθρώπους, θα γίνει πιο ισχυρή και αυτό θα σε ικανοποιήσει απόλυτα! Μπορεί ωστόσο μερικές φορές, να είσαι αρκετά ευάλωτος, ευαίσθητος και να καταβάλλεσαι από ανασφάλειες!


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.09.2021«Με λάθος στρατηγική στον πόλεμο με τη πανδημία ο Μητσοτάκης» λέει ο Α. Ξάνθος Κάλεσε την κυβέρνηση να αναστείλει το μέτρο της υποχρεωτικότητας για τους υγειονομικούς Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου «Το σύστημα Υγείας έχει δεχθεί μεγάλη πίεση, έχει υποστεί μεγάλη διαρροή ανθρώπινου δυναμικού αυτό το διάστημα λόγω της αναστολής εργασίας των ανεμβολιαστών υγειονομικών και δεν έχει προετοιμαστεί για την αιχμή του 4ου κύματος». Αυτές ήταν οι πρώτες διαπιστώσεις του πρ. Υπουργού Ανδρέα Ξάνθου, τις οποίες διατύπωσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα Μέσα ενημέρωσης αφού προηγουμένως είχε επισκεφθεί τρείς δομές Υγείας στο Νομό Σερρών( Κέντρα Υγείας Νιγρίτας και Σιδηροκάστρου) στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποίησε την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου. «Δεν βλέπουμε κανένα σχέδιο προετοιμασίας , ούτε απεμπλοκή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας που αυτό νομίζω ότι ήταν ένα μεγάλο έλλειμμα στις προηγούμενες φάσεις, δηλαδή υπήρχε μία σοβαρή αδυναμία να οργανωθεί προνοσοκομειακή διαχείριση των κρουσμάτων και έτσι όλη η πίεση μεταφέρθηκε στα Νοσοκομεία, τα οποία στις αιχμές της ζήτησης για να ανταποκριθούν ανέστειλαν την τακτική τους λειτουργία, αυτό που έχουμε πει λαικευμένα κοβιτοποίηση του συστήματος» ανέφερε ο Ανδρέας Ξάνθος και συνέχισε λέγοντας: «Το στοίχημα της πανδημίας δεν ήταν να φροντίσουμε όσους νοσήσουν από κορωνοιό, το στοίχημα ήταν το σύστημα να

ανταποκριθεί και στη φροντίδα με κορωνοιό άλλα και όλων των άλλων ασθενών. Σε αυτό το στοίχημα απέτυχε η κυβέρνηση. Το ζήσαμε και στην 2η και στην 3η φάση και ευχόμαστε- ελπίζουμε άλλα δεν έχουμε ενδείξεις ότι θα πάει καλά ότι θα το ζήσουμε και στο επόμενο επιδημιολογικό κύμα»

"Χρειαζόταν άλλη εμβολιαστική στρατηγική” Το θέμα των εμβολιασμών ο Ανδρέας Ξάνθος είπε ότι είναι κρίσιμης σημασίας και η χώρα είναι πολύ πίσω από τους μέσους όρους της Ευρώπης. Το περιβόητο καλύτερο εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ευρώπης, το έχω ακούσει πολλές φορές από τον πρωθυπουργό και άλλα στελέχη της κυβέρνησης να επαίρονται αποδείχθηκε στην πράξη ότι είχε αρκετά προβλήματα. Είχε σημαντική υστέρηση σε κρίσιμα κομμάτια του πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι άνω των 80 ετών, όπου 1 στους 4 παραμένει ανεμβολίαστος, είναι ένας πληθυσμός υψηλής επικινδυνότητας. Είναι άνθρωποι με σοβαρά νοσήματα(καρκινοπαθείς, που επίσης ένα υψηλό ποσοστό είναι ανεμβολίαστοι) και προφανώς σε μία φάση που ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσα μας, διασπείρεται σε οικογένειες, στους χώρους εργασίας παντού είναι πιθανόν να νοσήσουν και να χάσουν τη μάχη με τη ζωή. Πρέπει να γίνει νομίζω ένα συνολικό restart στην εμβολια-

στική στρατηγική, να βελτιωθεί η επικοινωνία, το μήνυμα το οποίο πρέπει να είναι στοχευμένο στα ειδικά ακροατήρια. Δεν μπορούμε να προσεγγίζουμε τα νέα παιδιά, τις νέες γυναίκες αναπαραγωγής ηλικίας, τους ανθρώπους που λόγω επαγγέλματος έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο και τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Νομίζω ότι αυτό επίσης υποτιμήθηκε , δεν έγινε μία σοβαρή έρευνα και μελέτη για ποιο λόγο υπάρχουν οι αποκλίσεις στην εμβολιαστική κάλυψη. Στις διαφορετικές περιοχές και περιφέρειες της χώρας, ανάμεσα στη πόλη και την ύπαιθρο, ανάμεσα στα διαφορετικά μορφωτικά επίπεδα, ανάμεσα στις διαφορετικές ηλικίες. Για να πάμε μετά ποιο στοχευμένα και να κάνουμε αυτό που λέμε αγωγή υγείας. Αυτό υποτιμήθηκε τρομερά και η κυβέρνηση το μόνο που έκανε στο τέλος, στο και πέντε ήταν να προχωρήσει σε κάποιες κινήσεις επιβολής, σε κινήσεις πει-

θαναγκασμού που προκαλούν περισσότερες αντιδράσεις. Το σύστημα διαχειρίζεται μία κρίση εξαιτίας της εμμονής να χάσουν τη δουλειά τους 7000 επι του παρόντος, φοβάμαι ότι στο τέλος θα είναι περισσότεροι εργαζόμενοι, αυτό είναι ανθρώπινο δυναμικό που το χρειάζεται το σύστημα, δεν περισσεύει και έχουμε επανειλημμένα ζητήσει από την κυβέρνηση να αναστείλει τη εφαρμογή του νόμου, να γυρίσουν οι άνθρωποι στις δουλειές τους, να βοηθήσουν τώρα που υπάρχει η μεγάλη πίεση και να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα μία συνεννόηση ανάμεσα στις ομοσπονδίες τα συνδικάτα, στο πολιτικό σύστημα στους πάντες, στη επιστημονική κοινότητα για να πάμε γρήγορα να πετύχουμε τον στόχο του καθολικού εμβολιασμού των υγειονομικών, που είναι σωστός στόχος. Έχουμε πει πολλές φορές ότι είναι ηθική υποχρέωση και επαγγελματική, είναι στοιχείο της επιστημονικής και ηθικής δεοντολογίας, των ανθρώπων

που περιθάλπουν ασθενείς και φροντίζουν ευάλωτους ανθρώπους να είναι εμβολιασμένοι, είναι ένα σημαντικό όπλο το οποίο έχει δώσει η παγκόσμια επιστημονική έρευνα και εξέλιξη και το οποίο και δεν γίνεται να μην το αξιοποιούν οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής. Αυτή η διαπίστωση όμως δεν δίνει το δικαίωμα στην κυβέρνηση να θέτει σε αμφισβήτηση ένα άλλο επίσης θεμελιώδης δικαίωμα που είναι το δικαίωμα στην εργασία και την αξιοπρέπεια. Έχει επιδεινωθεί η κατάσταση στα Νοσοκομεία, μας το είπαν και στο Νοσοκομείο Σερρών. Υπήρξε μεγάλη αναστάτωση χωρίς να γίνει αυτό που λέμε αναλογική του εκτιμώμενου ωφέλους. Η αναλογικότητα είναι κρίσιμος όρος στις πολιτικές δημόσιας Υγείας. Εάν δεν υπάρχει αναλογικότητα, δεν πείθονται οι άνθρωποι, δεν συμμορφώνονται, δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας.» κατέληξε ο πρώην Υπουργός Ανδρέας Ξάνθος.

Ο Δήμαρχος Βισαλτίας συμμετείχε σε σύσκεψη στο Κ.Υ. Νιγρίτας με αφορμή επίσκεψη κλιακίου του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Τομεάρχη Υγείας Ανδρέα Ξάνθο

Ο

Δήμαρχος Βισαλτίας Αθανάσιος Μασλαρινός συμμετείχε σήμερα, Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Διευθυντή του Κέντρου Υγείας Νιγρίτας, με αφορμή την επίσκεψη Κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑΠΣ με επικεφαλής τον Τομεάρχη Υγεία, Βουλευτή Ρεθύμνου και πρώην Υπουργό Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθό. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στο Νομό Σερρών, Λευτέρης Αβραμάκης, η πρώην βουλευτής Αφροδίτη Σταμπουλή, ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλης Καρτερός, το μέλος της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.,

Κώστας Καρπουχτσής και ο πρώην Διοικητής του Νοσοκομείου Σερρών Αθανάσιος Ματάκος, ο Διευθυντής

του Κ.Υ. Νιγρίτας Δημήτρης Χατζηκακού, η Προϊσταμένη του Κ.Υ. ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Μεταξύ άλλων αυτό που τόνισαν τόσο ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας όσο και η Προϊσταμένη, είναι η άριστη συνεργασία της Διοίκησης με την Δημοτική Αρχή.
ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 18_19.09.2021

Προς υπογραφή η ΚΥΑ για Νέους Αγρότες Με πληρωμή το Φλεβάρη

Υ

πογράφεται εντός της εβδομάδας η κοινή υπουργική απόφαση για την προκήρυξη των Νέων Αγροτών ύψους 420 εκατ. ευρώ με τις αιτήσεις να ξεκινούν τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γεώργιο Στύλιο στα πλαίσια της ΔΕΘ, σημειώνοντας ότι πάνω από 10.000 φάκελοι θα εγκριθούν. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Στύλιο, υπάρχει στόχος οι εγκρίσεις στη φετινή πρόσκληση να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Φεβρουάριο, ώστε να μπει και το 70% του πριμ των 35.00040.000 ευρώ. Όπως τόνισε η υποβολή των αιτήσεων και η παρακολούθησή τους θα γίνεται μέσω ενώς αυτοματοποιημένου συστήματος ώστε να γίνουν όσο το δυνατό πιο γρήγορα οι αξιολογήσεις των φακέλων, ενώ προειδοποιεί ότι η προκήρυξη θα θέσει αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις για τους δικαιούχους. Το σύστημα αυτό άλλωστε επιτρέπει η διαδικασία υποβολής και αξιολόγησης των φακέλων να γίνεται στον μισό περίπου χρόνο, από τους 12 μήνες που απαιτούνταν, στους έξι με επτά. Επιπλέον ο υφυπουργός ανέφερε στο πλαίσια της εκδήλωσης «Η χρήση των νέων τεχνολογιών στη σύγχρονη Γεωργία, Αειφορία, Γεωργία Ακριβείας, Κλιματική Αλλαγή και οι Επιπτώσεις» ότι Οκτώβριο-Νοέμβριο θα βγει και η προκήρυξη για τη Βιολογική Γεωργία ύψους 450 εκατ. ευρώ, ενώ, έως το τέλος του έτους 80 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στο Μέτρο 2.1 «Σύμβουλοι», 40 εκατ. ευρώ για έγγειες βελτιώσεις και 40 εκατ.

ευρώ για την αγροτική οδοποιία. Τέλος, με 60 εκατ. ευρώ θα εξυπηρετηθούν τα επιχειρησιακά σχέδια των δικαιούχων του Μέτρου 16 «Συνεργασία». Αναφορικά με τις πληρωμές των αγροτών, ο υφυπουργός τόνισε ότι θα εξυπηρετηθούν έως το τέλος του έτους οι Νέοι Αγρότες της πρώτης προκήρυξης (β’ δόση) και οι δικαιούχοι μεταποίησης. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Στύλιου, συνολικά μέχρι την εκπνοή του 2021 θα έχουν πιστωθεί περί τα 750 με 800 εκατ. ευρώ για την εξυπηρέτηση των προγραμμάτων του ΠΑΑ της περιόδου 2014-2022.

Όροι ένταξης στους Νέους Αγρότες 2021 ∆ικαίωµα υποβολής αίτησης στήριξης έχουν α) φυσικά πρόσωπα και β) νοµικά πρόσωπα στα οποία ο αρχηγός της γεωργικής εκµετάλλευσης είναι νέος γεωργός που, κατά την ηµεροµηνία υποβολής της αίτησης στήριξης, πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις: Είναι ενήλικας έως 41 ετών. Είναι µόνιµος κάτοικος σε κάποια από τις περιοχές εφαρµογής του µέτρου. Εγκαθίσταται για πρώτη φορά στην εκµετάλλευση κατά το δεκαοκτάµηνο που προηγείται της ηµεροµηνίας υποβολής της αίτησης στήριξης. Υποβάλλει ΕΑΕ για το έτος 2021. Εγγράφεται στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκµεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) ως επαγγελµατίας αγρότης νεοεισερχόµενος στον αγροτικό τοµέα, για τα φυσικά πρό-

1 2 3 4 5

31 άτομα «παλεύουν» με τον κορωνοϊό στο Νοσοκομείο Σερρών - 42 μολύνσεις στην Π.Ε.Σερρών ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

3

1 άτομα νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο Σερρών χθες Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου σύμφωνα με ενημέρωση που είχαμε από τον Διοικητή Νικόλαο Φαρμάκη. Μεταξύ αυτών 26 σε απλές κλίνες και πέντε στη ΜΕΘ. Στο μεταξύ ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε για την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 42 νέες μολύνσεις για την Π.Ε. Σερρών.

σωπα, ή ως κάτοχος αγροτικής εκµετάλλευσης, για τα νοµικά πρόσωπα. ∆εν έχει ασκήσει γεωργική επαγγελµατική δραστηριότητα τουλάχιστον κατά τα τελευταία 5 έτη πριν την ηµεροµηνία πρώτης εγκατάστασης. Κατά την τελευταία πενταετία δεν έχει υποβάλει δήλωση ΟΣ∆Ε µε τυπική απόδοση που υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ στην ηπειρωτική χώρα, την Κρήτη και την Εύβοια και τα 10.000 ευρώ στα νησιά πλην Κρήτης και Εύβοιας. ∆εν έχει εξωγεωργική απασχόληση, µόνιµη εξαρτηµένη ή µη εξαρτηµένη ή, αν έχει, δεσµεύεται να τη διακόψει µετά την ανακοίνωση των αποτελεσµάτων εξέτασης της αίτησής του (εφόσον κριθεί επιλέξιµος) και πριν την ένταξή του στο µέτρο.

6 7 8

9

∆εν έχει υπάρξει στο παρελθόν δικαιούχος µέτρων νέων γεωργών του ΠΑΑ 2014-2020, του ΠΑΑ 2007-2013 και του ΕΠΑΑ-ΑΥ 2000-2006. 0 ∆εν έχει σύζυγο η οποία ή ο οποίος: α) Έχει υποβάλει δήλωση ΟΣ∆Ε το έτος 2021 ή/και β) Τα έτη 2019 ή/και 2020 έχει υποβάλλει δήλωση ΟΣ∆Ε µε τυπική απόδοση που υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ στην ηπειρωτική χώρα την Κρήτη και την Εύβοια και τα 10.000 ευρώ στα νησιά πλην Κρήτης και Εύβοιας ή/και γ) Είναι επαγγελµατίας αγρότης / αγρότισσα, βάσει βεβαίωσης του ΜΑΑΕ, ή έχει τις προϋποθέσεις για να οριστεί ως επαγγελµατίας αγρότης / αγρότισσα από το ΜΑΑΕ. Εξαιρούνται οι σύζυγοι των επαγγελµατιών αγροτών στο τοµέα της αλιείας. 1 ∆εν είναι σπουδαστής/ στρια ή φοιτητής/τρια που δεν έχει συµπληρώσει τον αριθµό των προβλεπόµενων

1

1

ετών φοίτησης για κάθε σχολή. 2 Τα νοµικά πρόσωπα πρέπει να ανήκουν κατά κύριο λόγο σε νέο γεωργό (ο νέος γεωργός µετέχει στο κεφάλαιο του νοµικού προσώπου τουλάχιστον κατά 51%). Στο πρόσωπο του νέου γεωργού πρέπει να συντρέχουν όλες οι ανωτέρω προϋποθέσεις. 3 Η γεωργική εκµετάλλευση πρέπει να βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του τόπου της µόνιµης κατοικίας του/της αρχηγού της εκµετάλλευσης. Ως ευρύτερη περιοχή του τόπου κατοικίας νοείται η περιοχή στην οποία ο γεωργός έχει τη δυνατότητα πρόσβασης για την εύρυθµη λειτουργία της εκµετάλλευσης. Η περιοχή αυτή δεν µπορεί να υπερβεί τα όρια των όµορων Περιφερειακών Ενοτήτων.

1 1

Πηγή: Αgronews.gr

Δήμος Σερρών:

Δωρεάν μαζικά rapid tests από 20 έως 24 Σεπτεμβρίου

Ο

Δήμος Σερρών ενημερώνει ότι οι δωρεάν μαζικές δειγματοληψίες για Covid-19 σε συνεργασία με τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ συνεχίζονται κανονικά και την ερχόμενη εβδομάδα από Δευτέρα έως Παρασκευή. Το πρόγραμμα έχει έως εξής: - Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου και ώρες 9:00-14:00 στο πρώην Στρατόπεδο Παπαλουκά - Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου και ώρες 9:0014:00 στο πρώην Στρατόπεδο Παπαλουκά - Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου και ώρες 9:0014:00 στο πρώην Στρατόπεδο Παπαλουκά - Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου και ώρες 9:00-

14:00 στο πρώην Στρατόπεδο Παπαλουκά - Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου και ώρες 9:00-14:00 στην οδό Δορυλαίου (θερινό θεατράκι)


CMYK

CMYK

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 18_19.09.2021Φωτεινή Αραμπατζή από την «ιστορική» πρώτη Γενική Συνέλευση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας:

«Η σύσταση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας ήταν προεκλογική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη» - «Η Διεπαγγελματική ξεκινά χωρίς “περίοδο χάριτος” αλλά έχει τα εχέγγυα να πετύχει και να ασκήσει ουσιαστικά τον ρόλο της στην αγορά και την παραγωγή» 

Π

ροσκεκλημένη στην πρώτη, Γενική Συνέλευση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, που πραγματοποιήθηκε στον Τύρναβο την Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2021, ήταν η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της ΝΔ και Βουλευτής Σερρών κ. Φωτεινή Αραμπατζή, την οποία ευχαρίστησαν από το βήμα για την καθοριστική συμβολή της τόσο ο Πρόεδρος κ. Γιάννης Βιτάλης όσο και τα μέλη του ΔΣ. Κατά την ομιλία της στην «ιστορική» αυτή συνέλευση, την πρώτη μετά την αναγνώριση της Οργάνωσης από το ΥΠΑΑΤ, η τ. Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, παρουσία όλων των εμπλεκομένων φορέων, κτηνοτρόφων, τυροκόμων και εκπροσώπων γαλακτοβιομηχανιών, ευχαρίστησε το προσωρινό ΔΣ για την πρόσκληση και τόνισε πως και η Κυβέρνηση της ΝΔ και η ίδια, έμπρακτα και αποφασιστικά, είναι πάντα στο πλευρό τους:  «Ακούσατε τον Πρωθυπουργό από το βήμα της ΔΕΘ να ανακοινώνει τη μείωση του ΦΠΑ των ζωοτροφών από το 13% στο 6% σε μια κίνηση ουσίας αλλά και προφανούς συμβολισμού. Άλλωστε, μέσα σε 25 μήνες έγινε πραγματικότητα ό,τι θεωρούνταν αδύνατο για πολλά χρόνια: η νέα κανονικότητα των ελέγχων για ελληνοποιήσεις, η Διεπαγγελματική, τα πρώτα βαριά πρόστιμα για νοθεία ΠΟΠ προϊόντων, το νέο κυρωτικό πλαίσιο, το νέο σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ. Δεν υπάρχει τίποτα, που να το αφήσαμε “στα συρτάρια” επειδή ήταν δύσκολο να γίνει. Και τα αποτελέσματα φαίνονται ήδη στις εξαγωγές της φέτας και στην τιμή του γάλακτος και θα φανούν επίσης και στην αύξηση της παραγωγής».  Ειδικά για την ποσοτικοκοποιημένη στρατηγική αύξησης του ζωικού κεφαλαίου της κτηνοτροφίας και συγκεκριμένα της αιγοπροβατοτροφίας, υπογράμμισε τη σχετική εισήγησή της προς τον Υπουργό κ. Σπήλιο Λιβανό.  Για την σύσταση της Οργάνωσης, η κ. Αραμπατζή υπενθύμισε ότι ήταν μία υπόσχεση, που είχε δώσει ο ίδιος ο ΠρωθυCMYK

πουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Σαμαρίνα το 2018, ενώ μόλις ανέλαβε Κυβέρνηση η ΝΔ, τον Ιούλιο του 2019, στην πρώτη κιόλας σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ως νέα πολιτική ηγεσία, ανέφερε: «Θέτοντας τις πρώτες προτεραιότητες σε κάθε τομέα και τις επείγουσες ανάγκες, θυμάμαι να λέω τότε στον Υπουργό Μάκη Βορίδη, πως η σύσταση της διεπαγγελματικής είναι ένα από τα στοιχήματα, που πρέπει να κερδίσουμε. Ακολούθησε η σχετική νομοθεσία για την διευκόλυνση ύπαρξης της αντιπροσωπευτικότητας και επετεύχθη συμφωνία». Η τ. Υφυπουργός ανέφερε ότι πέρασε αρκετό διάστημα μέχρι να πάρει «βούλα και υπογραφή» και χρειάστηκαν νέες παρεμβάσεις- το καλοκαίρι του 2021-στις οποίες είχε τη χαρά και την τιμή να πρωτοστατεί, μέχρι να αναγνωριστεί και να πραγματοποιηθεί η πρώτη, ιδρυτική Γενική Συνέλευση. Για την πορεία της από δω και πέρα, τόνισε με νόημα πως «τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, διότι η Διεπαγγελματική, λόγω ακριβώς αυτής της μεγάλης περιπέτειας μέχρι να ιδρυθεί, ξεκινά χωρίς περίοδο χάριτος ούτε μίας ημέρας. Οι προσδοκίες είναι υψηλές, οι ανάγκες πολύ μεγάλες, όπως και οι απαιτήσεις, γνωρίζοντας όμως τον Γιάννη Βιτάλη και τα περισσότερα μέλη του Δ.Σ. θα έλεγα ότι έχουν όλα τα εχέγγυα για να πετύχουν, υιοθετώντας καλές πρακτικές από αντίστοιχες οργανώσεις στο εξωτερικό ώστε η Διεπαγγελματική της Φέτας να ασκήσει πραγματικά τον ρόλο της στην αγορά και την παραγωγή, στο εσωτερικό και το εξωτερικό». Η κ. Αραμπατζή ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα το κονσόρτσιουμ του Parmigiano Reggiano και τις επενδύσεις, που κάνει σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της στο άνοιγμα νέων αγορών, σε καινοτόμα προγράμματα, στην ευζωία των ζώων κ.α. και από το οποίο μπορεί να διδαχθεί πολλά η Οργάνωση και να ακολουθήσει τα χνάρια του.  Αναφερόμενη ειδικά στο εθνικό, εμβληματικό μας προϊόν επισήμανε πως «η φέτα δεν

μπορεί να είναι υπόθεση ενός προέδρου ή ενός ΔΣ και μόνο. Είναι υπόθεση του κτηνοτρόφου που παράγει το γάλα, του τυροκόμου και των εργαζόμενων στο τυροκομείο, του εστιάτορα που επιλέγει καλή ελληνική φέτα και την προμοτάρει ανάλογα στους τουρίστες, του εμπόρου-εξαγωγέα που την διακινεί στο εξωτερικό. Σε τελική ανάλυση, η φέτα είναι υπόθεση όλων μας. Γιατί είναι η ναυαρχίδα των

ελληνικών τυριών, είναι ένας θησαυρός που έχουμε στα χέρια μας και πρέπει να τον αξιοποιήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε, με όλους τους κρίκους της αλυσίδας παραγωγής και εμπορίας του να παίρνουν “μέρισμα” από την υπεραξία της φέτας». Σημειώνεται ότι στην πρώτη Γενική Συνέλευση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας παραβρέθηκαν οι Περιφερειάρχες Θεσσαλίας, κ. Κώστας Αγοραστός, Ηπείρου κ. Αλέκος

Καχριμάνης και Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Κασαπίδης καθώς και ο Δήμαρχος Τυρνάβου κ. Γιάννης Κόκουρας. Ο Περιφερειαρχης Ηπείρου μάλιστα αναφερόμενος στην τ. Υφυπουργό επισήμανε ότι η Διεπαγγελματική σε συνδυασμό με το νέο νομοσχέδιο για τις σταβλικές εγκαταστάσεις, το οποίο επιμελήθηκε η κ. Αραμπατζή, λύνουν μείζονα ζητήματα για την κτηνοτροφία.

CMYK
ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

επικαιρότητα

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 18_19.09.2021

Παραδόθηκαν σακίδια με εξοπλισμό Πολιτικής Προστασίας στους αντίστοιχους Αντιδημάρχους της Π.Ε. Σερρών

Ο Τάσος Χατζηβασιλείου στον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη

Σ Ο

Αντιπ ε ρ ιφ ε ρ ε ιά ρχη ς Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος παρέδωσε, χθες Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021, σακίδια με υλικό και εξοπλισμό Πολιτικής Προστασίας στους αντίστοιχους Αντιδημάρχους των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών.

Η παράδοση των σακιδίων πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» του Διοικητηρίου. Η προμήθεια του εξοπλισμού αυτού έγινε μέσω της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από σχετική ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και συγκεκρι-

μένα μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ, με στόχο την ενίσχυση και θωράκιση των συμπολιτών μας, που εθελοντικά επιθυμούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές.

υνάντηση με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη είχε ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου. Ο βουλευτής συζήτησε με τον Υπουργό τις προτεραιότητες του νεοσύστατου Υπουργείου για την προσεχή περίοδο, τις σχεδιαζόμενες δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, καθώς και τα οφέλη από το πρόγραμμα RescEU και τις επιχειρησιακές δυνατότητες που δίνει στην χώρα μας. Ο κ. Χατζηβασιλείου ενημέρωσε τον Υπουργό για τα ζητήματα πολιτικής προστασίας της ΠΕ Σερρών, καθώς και για τις ανάγκες της τοπικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.  Να σημειωθεί ότι ο κ. Χατζηβασιλείου με τον κ. Στυλιανίδη γνωρίστηκαν στην Κύπρο το 2000 και έκτοτε συνδέονται με προσωπική φιλία.

Συνάντηση Τάσου Χατζηβασιλείου με τον νέο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο

Συνεχίζονται οι εργασίες καθαρισμού τεχνικών στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Σερρών από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Ο

ι εργασίες καθαρισμού τεχνικών στην Εθνική Οδό ΘεσσαλονίκηςΣερρών θα συνεχιστούν από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021 και για δύο εβδομάδες. Πιο αναλυτικά, στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Σερρών, στην είσοδο και έξοδο της Δορκάδας καθώς και στη διασταύρωση προς Καρτερές θα πραγματοποιηθούν εργασίες καθαρισμού τεσσάρων τεχνικών επιπλέον. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021 και θα διαρκέσουν δύο εβδομάδες. Θα πραγματοποιηθούν με αποκλεισμό μίας λωρίδας

Μ

ε τον νέο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο συναντήθηκε ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου.

κυκλοφορίας (όπου απαιτηθεί), με ώρα έναρξης στις 7:00 π.μ. και ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες. Ήδη έχει γίνει η σχετική συνεννόηση με τη Διεύθυνση

Τροχαίας Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Τροχαίας Λητής ώστε να υπάρξουν οι απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την ασφαλέστερη διεξαγωγή της κυκλοφορίας στη διάρκεια των εργασιών.

Ο βουλευτής είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Υπουργό για τα θέματα ασφάλειας της περιοχής και τις ανάγκες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Σερρών. Ο κ. Θεοδωρικάκος διαβεβαίωσε ότι η ασφάλεια των πολιτών παραμένει ύψιστη προτεραιότητα της κυβέρνησης και ότι θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό των αστυνομικών υπαλλήλων της ΔΑ Σερρών για την διευκόλυνση του έργου τους.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

επικαιρότητα

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 18_19.09.2021Δήλωση του Σερραίου βουλευτή Λ. Αβραμάκη

«Μόνη λύση για τα νοικοκυριά η αύξηση μισθών που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και η μείωση των έμμεσων φόρων»

Ο

Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, λόγω της πρωτοφανούς μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος και της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, δήλωσε: «Πλέον το σύνολο των πολιτών διαπιστώνει καθημερινά ότι ο πληθωρισμός και η ραγδαία αύξηση των τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ και σχεδόν στο σύνολο των βασικών αγαθών, προκαλεί οικονομική ασφυξία στα ελληνικά νοικοκυριά, στους εργαζόμενους, στους ανέργους, στους συνταξιούχους αλλά και στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που βλέπουν τον τζίρο τους να μειώνεται. Πριν λίγους μήνες η κυβέρνηση της ΝΔ, προέβλεπε ότι η συμβολική αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 0,52 λεπτά μεικτά την ημέρα από το 2022, ήταν αρκετή, καθώς λόγω του αποπληθωρισμού το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων θα αυξανόταν. Για μια ακόμη φορά η πραγ-

ματικότητα διαψεύδει την κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς ήδη από τον Ιούνιο οι καταναλωτές είναι αντιμέτωποι με διαδοχικές ανατιμήσεις με αποτέλεσμα η μέση ελληνική οικογένεια να υποχρεώνεται σε διαρκείς περικοπές. Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνεται για όλο και περισσότερους εργαζόμενους ότι ο κατάπτυστος και οπισθοδρομικός Νόμος Χατζηδάκη, προκάλεσε (με τα 10ωρα και τις φθηνές και απλήρωτες υπερωρίες) μειώσεις μισθών. Μόνη λύση είναι η υιοθέτηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και του Αλέξη Τσίπρα για γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και η μείωση των έμμεσων φόρων, ιδίως σε καύσιμα και ενέργεια. Η μείωση της εσωτερικής κατανάλωσης πρέπει να αντιμετωπιστεί πριν να είναι πολύ αργά για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία. Οι εργαζόμενοι, τα νοικοκυριά πρέπει τουλάχιστον να διατηρήσουν την αγοραστική τους

δύναμη και να αμείβονται αξιοπρεπώς, να επαρκούν δηλαδή τα εισοδήματά τους από την εργασία για να ανταποκριθούν στο σύνολο των υποχρεώσεών τους και όχι να εργάζονται και να δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν ακόμα και τα βασικά αγαθά διατροφής, την ενέργεια, την

θέρμανση του σπιτιού τους, τα σχολικά και τις δραστηριότητες των παιδιών τους. Η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει το 2022. Απαιτείται αύξηση μισθών τώρα, όπως άλλωστε έχει υποσχεθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός που

μιλούσε για αυξήσεις μισθών διπλάσιες από την ανάπτυξη. Τουλάχιστον σε αυτό το θέμα η κυβέρνηση ας φανεί συνεπής. Μέχρι σήμερα το μόνο που κάνει με συνέπεια η ΝΔ είναι να αυξάνει το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών».

Σύσκεψη στο Σιτοχώρι από το ΚΚΕ Με αιχμή του δόρατος τα τοπικά προβλήματα

Π

ραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 του Σεπτέμβρη, σύσκεψη του ΚΚΕ στο Σιτοχώρι Σερρών. Ο ομιλητής, Μάκης Λάγιος, μέλος της ΤΕ Σερρών και δημοτικός σύμβουλος Βισαλτίας. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής

όπως οι καταστροφές στις υποδομές και τις αγροτικές καλλιέργειες από τις πλημμύρες και την κακοκαιρία, στις επιπτώσεις από τις ανατιμήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης , σε καύσιμα και εφόδια που εξανεμίζουν το εισόδημα των παραγωγών, στις υποβαθμισμένες παροχές υγείας μετά την αποψίλωση του Νοσοκομείου Σερρών από υγειο-

νομικό προσωπικό . Αναφέρθηκε επίσης στα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν από την Κυβέρνηση για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά που φέρνουν σε ακόμα χειρότερη θέση το λαϊκό εισόδημα. Επεσήμανε πως η επίθεση που γίνεται στο εισόδημα, τη

ζωή και τα δικαιώματα των αγροτών, των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των συνταξιούχων, των νέων ανθρώπων πρέπει να απαντηθεί. Να βγουν συμπεράσματα από τους κατοίκους και να σκεφτούνε πως πρέπει να δρομολογήσουν την αντεπίθεσή

ΙΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΑΞΟΝΙΚΟΣ & ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΣ

ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Τ. ΟΡΔΟΥΔΗΣ - Γ. ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΟΣ Ιατροί Ακτινοδιαγνώστες

τους. Συλλογικά, μέσα από εργατικά σωματεία, ροτικούς συλλόγους, είναι ώρα να δημιουργηθεί ένα «λαϊκό κύμα» διεκδίκησης της ζωής και των δικαιωμάτων  των κατοίκων της περιοχής. Κάλεσε σε συστράτευση με το ΚΚΕ, σε αντεπίθεση πριν να χαθούν και άλλα . Οι σύγχρονες ανάγκες  για εργασία, μόρφωση, υγεία, πολιτισμό, μπορούν να ικανοποιηθούν. Επιχειρηματολόγησε πως είναι εφικτό και μπορεί να πραγματοποιηθεί, να ζούνε οι κάτοικοι των χωριών των Σερρών με αξιοπρέπεια, να  συνεχίσουν να παράγουν στον τόπο τους φθηνά αγροτικά προϊόντα, να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε σύγχρονες μονάδες Υγείας, πρόσβαση στη μόρφωση που έχουν ανάγκη σήμερα τα παιδιά τους. 
ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

επικαιρότητα

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 18_19.09.2021

Επιστολή - καταγγελία από την Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Σερρών για το θέμα της έλλειψης Αναισθησιολόγων

Τ

ο μείζον θέμα της έλλειψης αναισθησιολόγων θίγει με επιστολή- καταγγελία η Ενωση Νοσοκομειακών ιατρών Ν. Σερρών. Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής: Στο Νοσοκομείο Σερρών οι οργανικές θέσεις Αναισθησιολόγων είναι 12 (δώδεκα). Οι καλυμμένες οργανικές θέσεις είναι 3 (τρεις). Σήμερα, όμως στο Νοσοκομείο Σερρών εργάζεται μόνο η μια Αναισθησιολόγος και βρίσκεται με απόσπαση από το Νοσοκομείο Άγιος Παύλος ένας ακόμη Αναισθησιολόγος, ο οποίος καλύπτει ανάγκες του Νοσοκομείου το τελευταίο 7μηνο. Από τον Ιανουάριο του 2021, μετά την παραίτηση 2 (δύο) Αναισθησιολόγων, το Αναισθησιολογικό Τμήμα έχει παραμείνει με μια Αναισθησιολόγο (υπάρχει ένας ακόμη που από το Μάρτιο του 2020 έχει αποσπαστεί και κατέχει τη θέση Διοικητή του ΕΚΑΒ Καβάλας). Από τον Αύγουστο 2021 έχει γίνει πρόσληψη ενός ακόμη Αναισθησιολόγου σε βαθμό Διευθυντή, ο οποίος όμως έχει τεθεί σε αναστολή εργασίας από 1/9/2021 σύμφωνα με τις διατάξεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών. Για να καλυφθούν οι ανάγκες η Αναισθησιολόγος του Νοσοκομείου και ο αποσπασμένος Αναισθησιολόγος πραγματοποιούν περισσότερες από 10 εφημερίες/μήνα ο καθένας και οι υπόλοιπες καλύπτονται από Αναισθησιολόγους άλλων Νοσοκομείων που καλύπτουν μέχρι 10 εφημερίες/μήνα. Δε χρειάζεται να περιγράψουμε ότι οι Αναισθησιολόγοι του Νοσοκομείου εργάζονται με εξοντωτικά ωράρια, έχοντας χάσει κάθε προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική ζωή για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν την ασφάλεια στη λειτουργία των επειγόντων περιστατικών, αφού η κουβέντα για την τακτική λειτουργία των Χειρουργείων ακούγεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Οι γιατροί του Αναισθησιολογικού, όπως και σχεδόν το σύνολο των γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών, οδηγούμαστε σε υπερεργασία, κατά παράβαση όλης της εργατικής νομοθεσίας από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Σερρών, καθώς σε διαφορετική περίπτωση το Νοσοκομείο

δε θα μπορούσε να καλύψει με ασφάλεια τη λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων και των Κλινικών όπου νοσηλεύονται ασθενείς. Φτάνουμε με αυτό τον τρόπο στον Σεπτέμβριο του 2021, όπου αρχίζει να τίθεται υπό αμφισβήτηση ακόμη και η ασφάλεια της εφημερίας στο Νοσοκομείο Σερρών, καθώς μέχρι τις 13/9 δεν είχε βγει απόφαση για κάλυψη εφημεριών από Αναισθησιολόγους άλλων Νοσοκομείων και δεν γνωρίζουμε ακόμη πως θα καλυφθούν οι εφημερίες του Οκτωβρίου. ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΤΡΑΓΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΓΝ ΣΕΡΡΩΝ ΑΝ ΔΕΝ ΠΡΟΕΚΥΠΤΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΣΤΙΣ 14/9/2021. Με αρ.πρωτ 14628/14-92021 έγγραφο της Ιατρικής Υπηρεσίας Σερρών με θέμα “Εκπαίδευση ιατρών του ΓΝ Σερρών στη διασωλήνωση ασθενών” καλούνται 7 γιατροί (2 Παθολόγοι, 2 Καρδιολόγοι, 2 Χειρουργοί και 1 ΩΡΛ), “λόγω των έκτακτων αναγκών που αντιμετωπίζουμε εξαιτίας της πανδημίας να εκπαιδευθούν στη διασωλήνωση ασθενών για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών”. Και το χτύπημα της λογικής μας, της αξιοπρέπειας μας, της ηθικής μας, της επαγγελματικής μας γνώσης, της ευθύνης μας απέναντι στους ασθενείς και τους εαυτούς μας, των κόπων ετών για την εξειδίκευσή μας δεν σταμάτησε εκεί, καθώς έφτασε στα χέρια μας, mail του Διοικητή της 4ης ΥΠΕ προς τους Διοικητές των Νοσοκομείων Δράμας, Σερρών, Ξάνθης, Κομοτηνής που αναφέρει κατα λέξη: “Προκειμένου να αντιμετωπισθούν έκτακτες και επείγουσες περιπτώσεις κατά τη διάρκεια εφημεριών όταν δεν εφημερεύει Αναισθησιολόγος, παρακαλούμε όπως σε συνεννόηση με τους Διευθυντές Ιατρικής Υπηρεσίας καθοριστούν 8 ιατροί του ΓΝ Δράμας, 7 ιατροί του ΓΝ Σερρών, 8 Ιατροί του ΓΝ Ξάνθης και 7 ιατροί του ΓΝ Κομοτηνής, οι οποίοι θα εκπαιδευτούν στην επείγουσα διασωλήνωση, ώστε να είναι σε θέση να προβούν σε διασωλήνωση επείγοντος περιστατικού, το οποίο στη συνέχεια αφού σταθερο-

ποιηθεί, θα διακομιστεί για αντιμετώπιση στο κατάλληλο Νοσοκομείο...” Αυτό συνεπάγεται: • την παραδοχή των Κυβερνώντων στην αποτυχία να δώσουν οριστική και άμεση λύση στο τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης Αναισθησιολόγων στην περιφέρεια και στο Νοσοκομείο Σερρών • ότι σκοπεύουν να αφήσουν τα νοσοκομεία χωρίς Αναισθησιολόγο σε εφημερία και θεωρούν πως με εκπαίδευση λίγων ωρών σε πρόπλασμα οποιοσδήποτε γιατρός μπορεί να υποκαταστήσει τη συγκεκριμένη ειδικότητα • ότι σε τέτοια περίπτωση. Ο ιατρός άλλης ειδικότητας θα πρέπει να είναι εκεί για όλα (διασωλήνωση – αερισμός – αντιμετώπιση της κύριας πάθησης από τον ίδιο, γεγονός αδύνατο και επικίνδυνο σε πραγματικό χρόνο) • αφού μπορεί ένας γιατρός, σύμφωνα με τον διοικητή της 4ης ΥΠΕ, να τα κάνει όλα, τι τις χρειαζόμαστε όλες αυτές τις ειδικότητες μέσα στο Νοσοκομείο; ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΕΡΡΩΝ ΑΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Η ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΟΔΗΓΙΑ, ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΛΕΟΝ ΕΚΤΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΟΣΗΛΕΥΟΜΕΝΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ. Έχει κανένας από όλους αυτούς τους κυρίους εικόνα για το τι σημαίνει: • να είσαι πάνω από ασθενή που απειλείται η ζωή του και να δίνεις μάχη να τον κρατήσεις ζωντανό; • να είσαι πάνω από ασθενή που έχει πεθάνει και να προσπαθείς να τον επαναφέρεις στη ζωή; • να καλείσαι να αντιμετωπίσεις αιφνίδια επιδείνωση και κωματώδη κατάσταση νοσηλευόμενου ασθενή; Γνωρίζουν αυτοί οι κύριοι: • τι σημαίνει το λεπτό ως χρό-

νος για την αντιμετώπιση αυτών των επειγόντων περιστατικών; • ότι πάνω από ασθενή σε κωματώδη κατάσταση ίσως χρειαστεί να βρίσκονται γιατροί 3 και 4 ειδικοτήτων (που ο καθένας από αυτούς έχει κάνει 5 και παραπάνω χρόνια ειδικότητας για να εξειδικευτεί σε έναν τομέα), για να μπορέσει ο ασθενής, που ίσως είναι ο πατέρας, η μητέρα, το παιδί του καθενός μας, να αντιμετωπιστεί με τις καλύτερες πιθανότητες για την υγεία του; Και ρωτάμε, αφού εδώ δεν μιλάμε για απλή εκπαίδευση στη διαχείριση αεραγωγού, σε περίπτωση απουσίας του Αναισθησιολόγου: • πιθανές επιπλοκές της διασωλήνωσης ποιος θα τις αντιμετωπίσει; • ποιος θα δώσει αναισθησία; • ποιος θα συνδέσει τον ασθενή στον αναπνευστήρα και θα γνωρίζει τη λειτουργία του; Όπως κανένας μας δε θα ήθελε να ταξιδέψει με αεροπλάνο, που έχει ελεγχθεί από μηχανικό αυτοκινήτων, που έχει κάνει ταχύρρυθμα για τα αεροσκάφη στο ίντερνετ, έτσι κανένας μας δε θα ήθελε το σοβαρό πρόβλημα υγείας του που απειλεί τη ζωή του να αντιμετωπισθεί από μη ειδικό στο συγκεκριμένο αντικείμενο ιατρό. Οι γιατροί του Νοσοκομείου Σερρών δηλώνουμε ότι: • αν τεθούν σε ισχύ τα παραπάνω δεν μπορούμε να καλύψουμε με ασφάλεια τα επείγοντα περιστατικά και τους νοσηλευόμενους ασθενείς • συνένοχοι σε αυτό το έγκλημα δε θα γίνουμε • για ότι συμβεί υπεύθυνοι είναι το Υπουργείο Υγείας, η Διοίκηση της 4ης ΥΠΕ και η Διοίκηση του Νοσοκομείου Σερρών Αναρωτιόμαστε πραγματικά, πόσο κοστίζει η ανθρώπινη ζωή για το Υπουργείο Υγείας;

Καλούμε την 4η ΥΠΕ και τη Διοίκηση του Νοσοκομείου να πάρουν πίσω τα συγκεκριμένα έγγραφα Ζητάμε: • να επιστρέψουν στις θέσεις τους οι 2 Αναισθησιολόγοι του Νοσοκομείου Σερρών, που βρίσκονται εκτός υπηρεσίας. Είναι πλέον ζήτημα ασφάλειας για τους κατοίκους ενός ολόκληρου Νομού και δεν μπορούν να βρίσκονται εκτός εργασίας Αναισθησιολόγοι είτε για ζήτημα Διοίκησης άλλου φορέα, είτε για ζήτημα εμβολιασμού. • Το Υπουργείο Υγείας να προχωρήσει σε σχεδιασμό για να καλυφθούν οι θέσεις Αναισθησιολόγων στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ Η ΕΝΙΝΣ θα προχωρήσει τις επόμενες ημέρες σε γενική συνέλευση, σε επαφή με τα υπόλοιπα σωματεία του Νοσοκομείου για κοινές δράσεις και σε πλατιά ενημέρωση του λαού των Σερρών γιατί το ζήτημα της ασφαλούς λειτουργίας του Νοσοκομείου Σερρών μας αφορά όλους και τον καλούμε με μια προτροπή: ΜΙΛΑ “Σώπα ο ένας, σώπα ο άλλος, σώπα οι επάνω, σώπα οι κάτω, σώπα όλη η πολυκατοικία και όλο το τετράγωνο. Σώπα οι δρόμοι οι κάθετοι κι οι δρόμοι οι παράλληλοι. Κατάπιαμε τη γλώσσα μας. Στόμα έχουμε και μιλιά δεν έχουμε. Φτιάξαμε το σύλλογο του «σώπα», και μαζευτήκαμε πολλοί, μια πολιτεία ολόκληρη, μια δύναμη μεγάλη αλλά μουγκή!” «…γιατί νομίζω πως θα έρθει η στιγμή, που δε θ’ αντέξω και θα ξεσπάσω και δε θα φοβηθώ και θα ελπίζω και κάθε στιγμή το λαρύγγι μου θα γεμίζω μ’ έναν φθόγγο, μ’ ένα τραύλισμα, με μια κραυγή που θα μου λέει: ΜΙΛΑ!». ΑΖΙΖ ΝΕΣΙΝ από το ποίημα “ΜΙΛΑ”


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

οικονομία

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 18_19.09.2021

Σταϊκούρας για ΕΝΦΙΑ:

Δύο επιλογές για την πληρωμή των πρώτων δόσεων

Γ

ύρω στις 20 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η ανάρτηση στο Taxis των νέων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ 2021, με το οικονομικό επιτελείο να εξετάζει το ενδεχόμενο οι ιδιοκτήτες να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν είτε να καταβάλλουν το φόρο σε 6 δόσεις αρχής γενομένης από το τέλος Σεπτεμβρίου είτε να πληρώσουν τις δύο πρώτες δόσεις στο τέλος Οκτωβρίου. Όπως τόνισε πριν από λίγο μιλώντας στην ΕΡΤ3 ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, “η δική μου προσέγγιση είναι ότι πρέπει να δώσουμε στους πολίτες και τις δύο δυνατότητες. Είναι κάτι που θα αξιολογήσουμε την κατάλληλη στιγμή”.

Ο φετινός ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με βάση τις υπάρχουσες αντικειμενικές αξίες (οι νέες αντικειμενικές αξίες θα εφαρμοστούν από το 2022), ενώ δεν υπάρχουν μεταβολές στις εκπτώσεις και τις απαλλαγές που ισχύουν για ορισμένες κατηγορίες φορολο-

γούμενων που εφαρμόστηκαν το 2020. Η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα πραγματοποιηθεί και φέτος σε έξι μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και την τελευταία μέχρι τις 28/2/22.

Με ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας το «πρώτο ένσημο» Όλα τα μέτρα στήριξης εργαζομένων

Α

πό ρήτρα για διατήρηση των θέσεων εργασίας συνοδεύεται το Πρώτο Ένσημο, το νέο πρόγραμμα για την ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και εξειδίκευσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξη Τύπου. Εκτιμάται ότι θα καλύψει 35.000 νέους, ενώ όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης θα μπορεί δε να συνδυαστεί με τα υπόλοιπα προγράμματα που αφορούν τη στήριξη της απασχόλησης και των εργαζομένων. Σύμφωνα με τον υπουργό σήμερα ο αριθμός των απασχολουμένων είναι ο υψηλότερος από τον Αύγουστο του 2010 και ο αριθμός των ανέργων ο χαμηλότερος από τον Οκτώβριο του 2011. «Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε ολοκληρώσει το έργο μας. Οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας είναι συνεχείς και η προσπάθειά μας εντείνεται ειδικά για τους νέους, των οποίων τα ποσοστά ανεργίας παραμένουν πολύ υψηλά» υπογράμμισε. Όλη η πολιτική της κυβέρνησης (φορολογία, διαδικασίες αδειοδότησης, κίνητρα για επενδύσεις) αποσκοπεί στη δημιουργία θέσεων εργασίας, είπε ο κ. Χατζηδάκης, παρουσιάζοντας 7 μέτρα συνολικού ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ. Υπογράμμισε δε ότι οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης θα έχουν και κοινωνικό μέρισμα. «Τα μέτρα που παρουσίασε ο πρωθυπουργός

ΔΗΜΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΠΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ Πληρ. : Χρ. Μέλλιου Τηλ. : 2321352635Χρυσό 16-09-2021 Αρ.Πρωτ.: 9360

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ Ο Δήμαρχος Εμμανουήλ Παππά διακηρύσσει ανοικτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό για την επιλογή αναδόχου για τη διενέργεια της προμήθειας τροφίμων, γάλακτος και ειδών δεξιώσεων για τις ανάγκες του Δήμου και των Νομικών του Προσώπων Προϋπολογισμού 115.200,26 Ευρώ πλέον Φ.Π.Α., με τις διατάξεις του Ν.4412/2016 και σύμφωνα με μελέτη του γραφείου προμηθειών του δήμου και με το κριτήριο της πλέον συμφέρουσας από οικονομική άποψη προσφοράς, βάσει 1. τιμής για τα Είδη τροφίμων , που είναι εκτός διατίμησης, ήτοι: τα είδη αρτοποιείου, τα είδη παντοπωλείου, τα είδη ζαχαροπλαστικής και γλυκισμάτων, είδη δεξιώσεων 2. το υψηλότερο ποσοστό έκπτωσης επί της εκάστοτε ισχύουσας μέσης τιμής λιανικής πώλησης του κάθε είδους, κατά την ημέρα παράδοσης, του δελτίου τιμών του Τμήματος Εμπορίου της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, για τα είδη, των οποίων οι τιμές τελούν σε καθεστώς διατίμησης, ήτοι: Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο συσκ. 1 λίτρου-φρέσκα ψάρια- κατεψυγμένα ψάρια- κατεψυγμένα λαχανικά- Είδη Κρεοπωλείου - Κοτόπουλο νωπό εγχώριο-Είδη Οπωροπωλείου, το Φρέσκο Παστεριωμένο Γάλα 1 λίτρου, τα Είδη Γαλακτοπωλείου, για χρονικό διάστημα από 01.11.2021 έως 31.10.2023 με πρόβλεψη δυνατότητα παράτασης της σύμβασης έως δύο μήνες εφόσον αυτό απαιτείται για την εύρυθμη λειτουργία των φορέων, με απόφαση του Δημοτικού ή Διοικητικού Συμβουλίου. Η καταληκτική ημερομηνία παραλαβής των προσφορών είναι η Παρασκευή 01.10.2021 και ώρα 13:00:00 Δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία σύναψης της παρούσας σύμβασης έχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα και, σε περίπτωση ενώσεων οικονομικών φορέων, τα μέλη αυτών, που είναι εγκατεστημένα σε: α) κράτος-μέλος της Ένωσης, β) κράτος-μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.), γ) τρίτες χώρες που έχουν υπογράψει και κυρώσει τη ΣΔΣ, στο βαθμό που η υπό ανάθεση δημόσια σύμβαση καλύπτεται από τα Παραρτήματα 1, 2, 4 και 5 και τις γενικές σημειώσεις του σχετικού με την Ένωση Προσαρτήματος I της ως άνω Συμφωνίας, καθώς και δ) σε τρίτες χώρες που δεν εμπίπτουν στην περίπτωση γ΄ της παρούσας παραγράφου και έχουν συνάψει διμερείς ή πολυμερείς συμφωνίες με την Ένωση σε θέματα διαδικασιών ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν προσφορά για μία ή περισσότερες ή και όλες τις ομάδες της προμήθειας, για την συνολική ωστόσο προκηρυχθείσα ποσότητα κάθε ομάδας : ΟΜΑΔΑ Β, Γ2 & Δ2 ΑΡΙΘΜ.ΕΣΗΔΗΣ 139595 « ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΝΠ»

δεν είναι τα μόνα. Θα ακολουθήσουν και άλλα για τη στήριξη των εργαζόμενων και των ανέργων τους επόμενους μήνε» συμπλήρωσε.

ΟΜΑΔΑ Γ1 ΑΡΙΘΜ.ΕΣΗΔΗΣ 139603 « ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΚΠΟ»

Το Πρώτο Ενσημο

ΟΜΑΔΑ Δ1 ΑΡΙΘΜ.ΕΣΗΔΗΣ 139629 «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΙΔΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΩΝ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ»

Το πρόγραμμα αφορά νέους ανέργους από 1829 ετών που δεν έχουν εργασιακή εμπερία ανεξάρτητα από το είδος της εργασίας. Προβλέπει 6μηνη επιδότηση με 1.200 ευρώ στο σύνολο για τους 6 μήνες και συνοδεύεται από ρήτρα για διατήρηση των θέσεων εργασίας, όπως ισχύει και στα υπόλοιπα μέτρα στήριξης που ελήφθησαν την περίοδο της πανδημίας. Τα 600 ευρώ κατευθύνονται στην επιχείρηση και τα υπόλοιπα 600 ευρώ στον νέο εργαζόμενο. Ο νέος επιδοτείται με 100 ευρώ το μήνα ως επιπλέον αμοιβή. Έτσι εάν ο νέος προσληφθεί με τον κατώτατο μισθό 569 ευρώ καθαρά θα παίρνει με την επιδότηση 669€ . Η καταβολή θα γίνεται ανά τρίμηνο.

Για την υπογραφή της σύμβασης απαιτείται η παροχή εγγύησης καλής εκτέλεσης, σύμφωνα με το άρθρο 72 παρ. 1 β) του ν. 4412/2016, το ύψος της οποίας ανέρχεται σε ποσοστό 4% επί της αξίας της σύμβασης, εκτός ΦΠΑ, και κατατίθεται πριν ή κατά την υπογραφή της σύμβασης. Γλώσσα υποβολής προσφορών : Ελληνική Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στα γραφεία του Δήμου Εμμανουήλ Παππά στο τηλέφωνο 2321352635 (κ. Χρ. Μέλλιου Γραφείο Προμηθειών) .Αντίγραφο της αναλυτικής διακήρυξης και κάθε άλλο σχετικό έγγραφο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν από την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Εμμ.Παππά http:// emm.pappa.gr . Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Π. ΝΟΤΑΣ


10

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

Απόψεις

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 18_19.09.2021

Υποδομές και τουρισμός στο Νομό Σερρών

Ε

Γράφει ο Χρήστος Κωνσταντινίδης

κατό περίπου χρόνια πριν , το 1923, ο τότε Δήμαρχος Σερρών, Κύριος Επαμεινώνδας Τικόπουλος, με την σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου, παρεχώρησε 8.000 τ.μ. έκτασης σε τρείς καπνεμπορικές εταιρίες, με την υποχρέωση να κτίσουν καπναποθήκες για την ανάπτυξη του καπνεμπορίου στην περιοχή μας. Ο ίδιος, πίστευε ότι η κατασκευή των καπναποθηκών θα έδινε μεγάλη ώθηση στην ανοικοδόμηση της πόλης και στην οικονομική αναγέννηση αυτής. Οι προσδοκίες των Δημοτικών αρχόντων της εποχής, όχι μόνο δεν διαψεύστηκαν αλλά ενισχύθηκαν με το άμεσο ενδιαφέρον των επιχειρηματιών της εποχής και επιβεβαιώθηκαν στην επόμενη δεκαετία, όταν μόλις μέσα σε 4 χρόνια κατασκευάστηκαν στην πόλη των Σερρών τρία Ξενοδοχεία. Το ξενοδοχείο Κωνσταντινούπολις το 1928. Το ξενοδοχείο Majestic το 1929. Το ξενοδοχείο Μητρόπολις το 1932. Τα ξενοδοχεία αυτά φυσικά, δεν φιλοξενούσαν τουρίστες, αλλά εμπόρους της εποχής, βιοτέχνες και προσωπικό τεχνικών εταιριών που δραστηριοποιούνταν στον Νομό. Είκοσι επτά χρόνια πριν , με την με αριθμό 660/94 απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιου του Δήμου Σερρών, που ελήφθη την 19η Ιουλίου του 1994, μετά από εισήγηση του τότε Δημάρχου Κυρίου, Ζήση Μητλιάγκα, απεφασίσθη η παραχώρηση κατά χρήση, Δημοτικής έκτασης 26.969,33τμ προς την Λέσχη Αυτοκινήτου Μοτοσικλέτας Σερρών, για την δημιουργία - κατασκευή πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής – πίστας καρτ. Οι δημοτικοί άρχοντες του 94, σε αντίθεση με αυτούς του 1923 – οι προσδοκίες των οποίων βασίστηκαν, κυρίως, στην ένταση της καλλιέργειας καπνού στην Ελληνική ύπαιθρο, ήλπιζαν σε μια λογική, περιβαλλοντολογικά ουδέτερη, χρήση της γης με σκοπό την αναψυχή των φίλων του μηχανοκίνητου αθλητισμού και την εμπέδωση της κυκλοφοριακής αγωγής των νέων ανθρώπων. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1998, ο Δήμαρχος Σερρών Κύριος, Ιωάννης Βλάχος, ο Αντιδήμαρχος Τάκης Σωτηριάδης και το Δημοτικό τους Συμβούλιο, εν μέσω πολλών αντιδράσεων, εγκαινίασαν το Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών, που σε συνδυασμό με το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, έκαναν τον Νομό Σερρών, κέντρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού των Βαλκανίων. Η ιστορία επαναλαμβάνεται!!!!! Οι προσδοκίες και αυτών των Δημοτικών αρχόντων, όχι μόνο δεν διαψεύστηκαν αλλά επιβεβαιώθηκαν άμεσα, με την κατασκευή νέων Ξενοδοχείων και την ανακαίνιση των παλαιοτέρων. Το 3* ξενοδοχείο ALEXANDER, ανοίγει το 2003. Το ξενοδοχείο XENIA HOTEL, αναβαθμίζεται σε 4* το 2007. Το 4* ξενοδοχείο ACROPOL, ανοίγει το 2007. Το 4* ξενοδοχείο ELPIDA RESORT & SPA, ανοίγει το 2008. Το 4* ξενοδοχείο SIRIS, ανοίγει το 2009. Τα ξενοδοχεία αυτά αναβαθμίζουν την τουριστική υποδομή της περιοχής και υπερτριπλασιάζουν τον αριθμό των δωματίων στον Δήμο Σερρών. Συνεδριακά κέντρα και αίθουσες εκδηλώσεων εμπλουτίζουν το τουριστικό προϊόν της περιοχής και η πόλη μας, πέρα από κέντρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού, γίνεται γνωστή σε όλη την Ελλάδα διοργανώνοντας με εξαιρετική επιτυχία, δεκάδες συνέδρια διαφόρων επαγγελματικών ενώσεων και συλλόγων ( αναφέρω μόνο το Πανελλήνιο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, προς τιμήν του εκλιπόντος προέδρου του επιμελητήριου Σερρών, Κυρίου Χρήστου Μέγκλα). Από τα καπνά (φύλλα καπνού) του 1923, που έθρεψαν γενιές Σερραίων παραγωγών, μέχρι την κάπνα των εξατμίσεων και των καμένων ελαστικών του Αυτοκινητοδρομίου, υπάρχει μια διαδρομή ενός περίπου αιώνα. Οι συνθήκες ζωής αλλάζουν και οι άνθρωποι , με την ραγδαία εξέλιξη των μέσων μεταφοράς, αναζητούν καθημερινά νέους τόπους για να περάσουν τις διακοπές

τους, νέους τόπους για να διευρύνουν τις γνώσεις τους, νέους τόπους για να ασχοληθούν με το hobby τους, νέους τόπους για τις αθλητικές τους δραστηριότητες. Η περιοχή μας δεν ενδείκνυται και δεν φημίζεται για τόπος διακοπών. Ο δήμος μας, δεν διαθέτει θάλασσα για την προσέλκυση τουριστών. ΔΙΑΘΕΤΕΙ όμως εκπαιδευτικά ιδρύματα και δασκάλους που μπορούν να συνεισφέρουν στην γνώση, ΔΙΑΘΕΤΕΙ χώρους αναψυχής ( Αυτοκινητοδρόμιο – Αεροδρόμιο –Χιονοδρομικό κέντρο- θέατρο Αστέρια -Ορφέα ) που μπορούν να προσελκύσουν ανθρώπους της δράσης και του πολιτισμού, ΔΙΑΘΕΤΕΙ αθλητικούς χώρους που μπορούν να φιλοξενήσουν Πανελλήνια και όχι μόνο αθλητικά γεγονότα, ΚΥΡΙΩΣ, όμως, ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, που με όραμα, ελπίδα και αισιοδοξία μπορούν χτίσουν τις υποδομές για ένα καλύτερο αύριο και ανθρώπους που μπορούν να αξιοποιήσουν αυτές τις υποδομές για το καλό των εκπαιδευτικών τους σκοπών, για την ανάδειξη των δεξιοτήτων τους, για την επίτευξη των αθλητικών τους δραστηριοτήτων τους και τέλος για το καλό του τόπου μας. Τα δύο τελευταία χρόνια, λόγω πανδημίας, η παγκόσμια τουριστική κίνηση ελαχιστοποιήθηκε, τα σχολεία λειτουργούν διαδικτυακά, οι εκδηλώσεις πολιτισμού και αναψυχής περιορίστηκαν και οι αθλητικές διοργανώσεις , στην πλειοψηφία τους απαγορεύθηκαν. Το σκοτάδι κάλυψε την ανθρωπότητα για λίγους μήνες και περιμένουμε με αγωνία και ελπίδα την ανατολή μιας νέας εποχής με αισιοδοξία για ένα καλύτερο αύριο. Για αυτό το αύριο θα πρέπει Δημόσιος και Ιδιωτικός τομέας να οραματισθούν, να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν τις υποδομές εκείνες που χρειάζεται ο τόπος μας για να το κάνουν πιο λαμπρό, έτοιμο για τις γενιές που ακολουθούν. Από την θέση μου, ως Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σερρών, δεν θα αναφερθώ σε υποδομές που αφορούν την γενική επιχειρηματικότητα, διότι υπάρχουν αρμόδιοι φορείς που έχουν και την γνώση αλλά και την εμπειρία να το πράξουν, θα αναφερθώ αποκλειστικά και μόνο στις υποδομές εκείνες που έχουν ήδη προγραμματιστεί και θα βοηθήσουν την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας. Κολυμβητήριο Ομόνοιας: Εμβληματικό έργο το οποίο ξεκίνησε την εποχή των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας 2004. Έχει δρομολογηθεί η ολοκλήρωση του και οι φίλοι του υγρού στοιχείου ανυπομονούν για τις εξελίξεις. Το επίπεδο των αθλητών των συλλόγων της περιοχής, είναι πολύ υψηλό, το νέο κολυμβητήριο θα βοηθήσει στην περαιτέρω εξέλιξη αυτών και οι αγώνες που θα μπορούν να διοργανωθούν είναι σίγουρο πως θα καλύψουν το σύνολο της Βαλκανικής Χερσονήσου και όχι μόνο. Χιονοδρομικό Λαϊλια: Ένα από τα πρώτα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, τα τελευταία χρόνια υπολειτουργεί για διαφόρους λόγους. Η φωτιά που κατέστρεψε το «σαλέ», ο προβληματικός αναβατήρας αλλά και η κλιματική αλλαγή που έφερε μείωση της χιονόπτωσης, δημιούργησαν πλήθος προβλημάτων στο χιονοδρομικό κέντρο. Το διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Ο. Σερρών με υπομονή και περίσσιο κουράγιο ευελπιστεί να ξαναδώσει στο χιονοδρομικό μας κέντρο, μέρος της χαμένης του αίγλης, με την ανακατασκευή του «σαλέ» και την αντικατάσταση του παλαιού αναβατήρα με νέο. Η δική μας προτροπή προς την Διοίκηση είναι, να μην ξεχάσει πως η κλιματική αλλαγή θα φρενάρει τις προσπάθειες τους για χειμερινές δραστηριότητες αλλά θα βοηθήσει εαρινές και εναλλακτικές δραστηριότητες όπως η ποδηλασία βουνού. Μονή Τιμίου Προδρόμου: Ένα μνημείο της πίστης μας, κτισμένο το 1270, με αρχιτεκτονική και περιβάλλοντα χώρο που συγκρίνονται μόνο με τα μοναστήρια του Αγίου Όρους και της Αγίας Αικατερίνης στην χερσόνησο του Σινά, χτυπήθηκε από πυρκαγιά τον Δεκέμβριο του 2010 και από τότε με

τις άοκνες προσπάθειες της γυναικείας αδελφότητας και την οικονομική συνδρομή της πολιτείας, ανακατασκευάζεται και αναπαλαιώνετε ως δείγμα βυζαντινής τέχνης, εκπληκτικής ομορφιάς. Οι ξεχασμένες διαδρομές, το υδραγωγείο και τα τοξωτά γεφύρια προς το χωρίο «Λάκκος» θα πρέπει να συντηρηθούν και να χαρτογραφηθούν ώστε να διπλασιαστεί ο αριθμός των πιστών και οδοιπόρων που επισκέπτονται την περιοχή. Μέσω του προγράμματος «ADRIATIC LANDASCAPE INTERPRETATION NETWORK» που συμμετέχει ο Ο.Π.Α.Κ.Π.Α. του Δήμου Σερρών, δύνεται η ευκαιρία για την ανάδειξη και προβολή του πλούτου της μονής και της γύρω περιοχής. Κοιλάδα Αγίων Αναργύρων – Ακρόπολις Σερρών: Το όραμα του Δημάρχου Κυρίου Ανδρέα Ανδρέου, πού άλλαξε την εικόνα του Δήμου, επιβάλλεται να επεκταθεί. Αυτή την φορά με αρχή την Ακρόπολη των Σερρών όπου, κατά την άποψη μου, θα πρέπει δίπλα στην Ελληνική σημαία να τοποθετηθεί ο ανδριάντας του Κωνσταντίνου Καραμανλή, θα πρέπει να βελτιωθεί και να αναβαθμιστεί σε όλο της το μήκος, το σύνολο της οδικής αρτηρίας μέχρι τουλάχιστον τις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Πανεπιστημίου Κεντρικής Μακεδονίας. Στην περιοχή που βρίσκονται δύο από τα καλύτερα ξενοδοχεία της πόλης, στην περιοχή που βρίσκονται οι περισσότερες αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου, Μνημεία Ιστορικού ενδιαφέροντος αλλά και η προοπτική ανάπτυξης της περιοχής του πρώην στρατοπέδου Παπαλουκά και του «Μαχαλά» ( ελληνικά - συνοικία), Ιδιωτικός και Δημόσιος τομέας θα πρέπει να συνεργαστούν για την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής. Επενδύσεις από την πλευρά των ιδιωτών ολοκληρώθηκαν ενώ νέες σχεδιάζονται και υλοποιούνται στην Κοιλάδα. Σε σύντομο χρονικό διάστημα 4 νέες επιπλωμένες τουριστικές κατοικίες θα προστεθούν στο ξενοδοχειακό δυναμικό του Νομού ενώ τα 2 νέα γήπεδα τένις διεθνών προδιαγραφών που κατασκευάζονται, θα ανεβάσουν το αριθμό των γηπέδων στην περιοχή, στα δέκα. Αριθμός γηπέδων, ικανός πλέον, να φέρει περισσότερα Πανελλήνια, Βαλκανικά αλλά και Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα στην πόλη μας με επίκεντρο τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου μας. Η νέα νομοθεσία ( ψηφίστηκε μόλις τον Ιούνιο του 2022, και αναμένεται η διευκρινιστική ΚΥΑ) για την κατασκευή αερουποστηριζόμενων κλειστών γυμναστηρίων (θόλων μπαλονιού) θα δώσει το έναυσμα για νέες επενδύσεις αθλητικού –τουριστικού ενδιαφέροντος από Ιδιώτες αλλά και αθλητικούς συλλόγους. Τα προαναφερθέντα έργα, αποτελούν κεφαλαίο για την περιοχή. Η ολοκλήρωση τους θα αποτελέσει εφαλτήριο για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας. Η εστίαση, οι μεταφορές, ο κατασκευαστικός κλάδος και φυσικά ο τουρισμός, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, θα διευρύνουν τον κύκλο εργασιών τους και θα συμπαρασύρουν σε ανοδική πορεία το σύνολο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου μας. Η νέα δημοτική αρχή σε συνεργασία με ιδιώτες αλλά και με την καθοδήγηση των αθλητικών, πολιτιστικών και εκπαιδευτικών φορέων της περιοχής, θα πρέπει να αναλύσουν τις ανάγκες της περιοχής, να οραματισθούν και να σχεδιάσουν υποδομές και να φροντίσουν για την υλοποίηση αυτών, έχοντας ως στόχο την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής μας. Ο Δήμος μας, ήταν από τις πρώτες περιοχές που καταλήφθηκαν από τον Οθωμανικό ζυγό το 1383 και μια από τις τελευταίες που ενσωματώθηκαν στο εθνικό κορμό το 1913. Η ανάπτυξη που ακολούθησε 530 χρόνια σκότους, οφείλεται στους ανθρώπους που γεννήθηκαν «στα Σέρρας» και δούλεψαν σκληρά για το μέλλον τους και το μέλλον των παιδιών τους. Οφείλουμε να τους μιμηθούμε.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

επικαιρότητα

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 18_19.09.2021

11

Οι συνέπειες της ακρίβειας από το χωράφι έως το ράφι

Σ

τον ρυθμό των ανατιμήσεων των πρώτων υλών, των αγροεφοδίων και στα αυξημένα κόστη ενέργειας και μεταφοράς «ακροβατούν» οι παραγωγοί και η βιομηχανία τροφίμων, με τις στρατηγικές διαχείρισης κρίσεων να αναπροσαρμόζονται σε καθημερινή βάση. Οι δείκτες ρευστότητας βρίσκονται στο επίκεντρο και καθορίζουν τις δυνατότητες προσαρμογής από το χωράφι στο ράφι στα νέα δεδομένα, με τον κλάδο να βιώνει ένα βίαιο και ακαθόριστο χρονικά stress test, το οποίο, όπως αναφέρουν μιλώντας στη «Ν» εκπρόσωποι του αγροτικού και μεταποιητικού κόσμου, ήδη έχει σημαντικές επιπτώσεις στους ισολογισμούς του 2021.

«Πληγωμένοι» οι παραγωγοί Ζημιογόνα χρήση αποτελεί ήδη για μεγάλη μερίδα παραγωγών η φετινή, καθώς το 2021 ο πρωτογενής τομέας βιώνει τις «Δέκα πληγές του Φαραώ» . Από τους παγετούς του Μαρτίου - Απριλίου και τις χαλαζοπτώσεις που ακολούθησαν, στους καύσωνες και τις πυρκαγιές του Ιουλίου-Αυγούστου, οι εγχώριες καλλιέργειες δεν είχαν φέτος σύμμαχο τον καιρό. Οι καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο αγγίζουν υψηλό δεκαετιών, ενώ στο κάδρο από το Πάσχα και μετά εισέρχονται και οι ανατιμήσεις σε λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ζωοτροφές, τιμές πετρελαίου, ενέργεια και μεταφορές. «Το κόστος παραγωγής στην Ελλάδα είναι ούτως ή άλλως επιβαρυμένο σε σχέση με άλλες αγορές. Ενδεικτικά το κόστος καυσίμων σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές ανέρχεται στο 3,5% όταν στη χώρα μας αγγίζει το 10% επηρεαζόμενο από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης πετρελαίου. Ειδικά σε αυτή την περίοδο η κατάσταση έχει ξεφύγει και δεν κουβεντιάζουμε για δυνατότητα σταθεροποίησης απωλειών στην κερδοφορία, αλλά μιλάμε για τη δυνατότητα διατήρησης της ίδιας της δραστηριότητας», αναφέρουν μιλώντας στη «Ν» εκπρόσωποι των παραγωγών, προσθέτοντας ότι «το κομμάτι της ρευστότητας είναι αυτό που θα κρίνει το μέλλον πολλών αγροτικών επιχειρήσεων και τα μηνύματα σε αυτό το πεδίο εί-

ναι δυσοίωνα». Και οι περιπτώσεις που εφαρμόζονται πρακτικές συμβολαιακής γεωργίας δεν μένουν ανεπηρέαστες από τις εξελίξεις. Σίγουρα το μέγεθος της επίπτωσης εξαρτάται από τους όρους των συμβολαίων, εάν π.χ. τα κλεισμένα συμβόλαια αφορούν τιμή ή ποσότητες, με τη συνήθη, ωστόσο, πρακτική να αφορά το δεύτερο σκέλος. Αναφερόμενος ειδικότερα στο κύμα ανατιμήσεων που επηρεάζει και την αγροτική παραγωγή, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Κρήτης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός ανέφερε ότι «για την ώρα, στόχος του υπουργείου είναι να υπάρξουν οικονομικές ελαφρύνσεις στο αγροτικό πετρέλαιο», κάτι το οποίο ο ίδιος διεκδικεί σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών. «Το μεγαλύτερο κύμα αυξήσεων παρατηρήθηκε στις ζωοτροφές και γι’ αυτό ανακοινώθηκε ήδη από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ η μείωση του ΦΠΑ στο 6%. Οι ανατιμήσεις είναι κάτι που θα παρακολουθείται στενά και εφόσον παρατηρηθεί πρόβλημα και σε άλλες δραστηριότητες, όπως στα αγροτικά εφόδια, θα γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις για να διευκολυνθούν οι αγρότες», τόνισε ο υπουργός. Για τον κτηνοτροφικό κόσμο η επικείμενη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στις ζωοτροφές στο 6% από 13%, από την 1η Οκτωβρίου, είναι μια θετική εξέλιξη, περιορίζοντας σε κάποιο βαθμό τις πιέσεις στο κόστος παραγωγής. Για τους αιγοπροβατοτρόφους το κλίμα σε επίπεδο τιμών παραγωγού είναι βελτιωμένο, με τα πρώτα συμβόλαια με τις επιχειρήσεις, εν όψει και της νέας γαλακτοκομικής περιόδου, να εμφανίζουν μέσες τιμές μεταξύ 1,10-1,20 ευρώ/κιλό για το πρόβειο. Σχολιάζοντας την εξαγγελία για τη μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές, ο Παύλος Σατολιάς, πρόεδρος της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ και πρόεδρος του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων, επεσήμανε ότι «ευπρόσδεκτη είναι μία μείωση του ΦΠΑ για να περιορίσει λίγο αυτές τις τιμές που έχουν ξεφύγει και να τις κρατήσει λίγο χαμηλά.

Από κει και πέρα είναι τόσο μεγάλη η διαφοροποίηση των τιμών που δεν φτάνει μόνο αυτό. Χρειάζονται και άλλα μέτρα, χρειάζεται μια ρευστότητα, ίσως μία άμεση ενίσχυση τους χειμερινούς μήνες. Δεν αρκεί μόνο αυτή η μείωση του ΦΠΑ για να συντηρηθεί η κτηνοτροφία φέτος τον χειμώνα».

 «Κλειδί» η διάρκεια των φαινομένων για τη μεταποίηση Οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες και τα αυξημένα κόστη ενέργειας και μεταφορών έχουν ως αποτέλεσμα μια ανώμαλη προσγείωση για τον κλάδο της βιομηχανίας τροφίμων. Από την παρατεταμένη περίοδο των Χριστουγέννων της κατανάλωσης στη λιανική το 2020, η εικόνα έχει ανατραπεί άρδην από τον φετινό Μάιο. «Όλες οι μεταποιητικές επιχειρήσεις έχουν πληγεί από την κατάσταση που επικρατεί με τις ανατιμήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Πλέον όλοι κοιτάζουν πώς θα επιβιώσουν. Η φετινή χρήση δεν θα έχει καμία σχέση με τους περσινούς ισολογισμούς, με την προσπάθεια όλων να επικεντρώνεται στο να διατηρηθούν σε λελογισμένο πλαίσιο οι ζημιές. Το “λίπος” της κερδοφορίας και οι δείκτες ρευστότητας ορίζουν τις αντοχές της κάθε επιχείρησης. Δεν αποτελεί ακραίο σενάριο το να μην επιβιώσουν και αυτή τη δύσκολη συγκυρία κάποιες εταιρείες που ευελπιστούσαν να ανακάμψουν μετά τη δεκαετία της ύφεσης.

Το σημαντικότερο ζήτημα σε ό,τι αφορά τις ανατιμήσεις στα κόστη παραμένει η χρονική διάρκεια των φαινομένων. Για παράδειγμα, στα σιτηρά, το σκληρό σιτάρι από 250 ευρώ/τόνο κινείται σήμερα πάνω από 500 ευρώ/τόνο. Αυτή η αύξηση είναι πραγματικά ασύλληπτη. Όλοι αναμένουν τη νέα σοδειά στο νότιο ημισφαίριο από τον Απρίλιο. Μέχρι τότε δεν αναμένεται κάποια ουσιαστική διόρθωση στις τιμές. Το μόνο που ίσως κάπως μετριάσει την κατάσταση είναι να διατηρηθεί η σταθερότητα της τιμής που καταγράφεται τις τελευταίες 15 μέρες. Για μια επιχείρηση λοιπόν που το σιτάρι είναι το 70% του κόστους η επίπτωση είναι τεράστια. Το μεταφορικό κόστος επίσης είναι ένα σημαντικό ζήτημα, ενώ για το εκτοξευμένο κόστος ενέργειας η αγορά ευελπιστεί ότι θα μετριαστεί από τα προωθούμενα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.

λογες διακυμάνσεις τα πράγματα είναι πιο πιεστικά στο πεδίο της διαχείρισης. Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις τόσο με τους παραγωγούς όσο και με το λιανεμπόριο, τα ίδια στελέχη σημειώνουν ότι «ο μεταποιητής βρίσκεται στη μέση της αλυσίδας. Σε γενικές γραμμές όλοι οι εμπλεκόμενοι κινούνται κάτω από την ίδια βάση, καθώς όλοι εξαρτώνται από την πορεία της κατανάλωσης. Σαφώς μια επιβάρυνση του κόστους κατά 40%-50% δεν γίνεται να απορροφηθεί, ενώ την ίδια ώρα δεν γίνεται να περάσει στο ράφι. Αυτή τη στιγμή οι διαπραγματεύσεις με το λιανεμπόριο δεν κινούνται στον άξονα του τι παροχή θα μου δώσεις ή τι θα σου κόψω εγώ, αλλά στην εύρεση του βέλτιστου τρόπου ώστε η μετακύλιση των αυξήσεων στην τελική τιμή καταναλωτή να γίνει όσο το δυνατόν πιο σταδιακά».

Η επίτευξη ισορροπίας στη διαχείριση αυτής της κρίσης είναι η καθημερινή πρόκληση στη βιομηχανία ειδικά από το καλοκαίρι και μετά», αναφέρουν στελέχη της αγοράς τροφίμων στη «Ν».

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι πέρα από τα νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα οι παραγγελίες στα σούπερ μάρκετ -ανάλογα και με το προϊόν- διανέμονται σε εβδομαδιαία βάση, με το απόθεμα των αλυσίδων σε βασικά καταναλωτικά είδη να κυμαίνεται στο δίμηνο.

Στις περιπτώσεις των επιχειρήσεων που η δραστηριότητά τους ήταν συνυφασμένη με τα commodities το ρίσκο των διακυμάνσεων των τιμών -όχι στον υφιστάμενο βαθμό που είναι σήμερα- είναι μέρος των στρατηγικών διαχείρισης.

Σε αυτό το πλαίσιο σχετικά με τη φημολογία περί ελλείψεων βασικών ειδών διατροφής στο ράφι τα στελέχη των εταιρειών σημειώνουν ότι το ενδεχόμενο αυτό είναι ακραίο και δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοια απειλή.

Για τις εταιρείες που δεν είναι τόσο εξοικειωμένες με ανά-


12

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

Αθλητικά

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 18_19.09.2021

Ξεκίνημα με νίκη στο Conference League για τον ΠΑΟΚ

Ν

ικηφόρα ξεκίνησε τις υποχρεώσεις του στο νεοσύστατο Conference League ο ΠΑΟΚ, επικρατώντας στο Γιβραλτάρ της Λίνκολν Ρεντ Ιμπς με 2-0, στο πλαίσιο του 6ου ομίλου. Παρόλα ταύτα ο «Δικέφαλος» δεν ήταν καλός σε κάποια διαστήματα του αγώνα, καθώς αν και έπαιζε με σαφέστατα υποδεέστερο αντίπαλο εμφάνισε ξανά αμυντικές αδυναμίες και δέχθηκε φάσεις, με τον Πασχαλάκη να κάνει καίριες επεμβάσεις. Ο ΠΑΟΚ πλησίασε στο γκολ στο 14΄, όταν από πάσα του Μιτρίτσα ο Άκπομ σούταρε άστοχα και στο 25΄ η Λίνκολν «απάντησε» με πολύ μεγάλη ευκαιρία, όταν ο Γκόμεζ έκανε το σουτ με το αριστερό και η μπάλα έφυγε εκατοστά δίπλα από το δοκάρι,

ενώ δευτερόλεπτα αργότερα ο Kαραλέρο αλλά ήταν σε θέση οφσάιντ. Στο 36΄ ο Πασχαλάκης έδιωξε σε κόρνερ με το πόδι σε σουτ του Κίκε Γκόμες, για μια Λίνκολν που πίεσε μέχρι το τέλος του ημιχρόνου, αλλά είδε τον αντίπαλό της να ανοίγει το σκορ: στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων έγινε το 0-1 από προσπάθεια του Τέιλορ και ασίστ στον Άκπομ. Στο 54΄ ο ίδιος πέτυχε γκολ που ακυρώθηκε για οριακό οφσάιντ και στο 56΄ ο Μιτρίτσα απλοποίησε τα πράγματα για την ομάδα του σκοράροντας το 0-2 με κοντινό πλασέ, αφού η μπάλα πρώτα βρήκε το δεξί δοκάρι της Λίνκολν. Στο 72΄ ο Πασχαλάκης απέ-

κρουσε κεφαλιά του Ρόμαν, ενώ στο πρώτο λεπτό των καθυ-

στερήσεων σουτ του Τσιπολίνα βρήκε το οριζόντιο δοκάρι του

Πασχαλάκη, στην τελευταία μεγάλη φάση του αγώνα.

Δύσκολη νίκη, αλλά νίκη (2-1) για Ολυμπιακό με Αντβέρπ

Ο

Ολυμπιακός προβλημάτισε απόψε με την απόδοσή του, κυρίως ανασταλτικά, αλλά βρήκε τρόπο να νικήσει με 2-1 την Αντβέρπ στο «Γ. Καραϊσκάκης» και να ξεκινήσει νικφόρα την προσπάθειά του στον 4ο όμιλο του Europa League. Με διακυμάνσεις στην απόδοσή τους, οι γηπεδούχοι είχαν θέματα στα μετόπισθεν αλλά και στη δημιουργία αλλά βγήκαν αλώβητοι χάρις στο εξαιρετικό γκολ του Ρέπαμπτσιουκ τρία λεπτά πριν συμπληρωθούν τα 90. Ο αγώνας ξεκίνησε με ευκαιρία για την Αντβέρπ, όταν στο 2ο λεπτό κεφαλιά του Σαμάτα πέρασε άουτ, ενώ στο 14΄ από προσπάθεια του Μπουχαλάκη ο Ελ Αραμπί σούταρε σε πρώτο χρόνο, με την μπάλα να χτυπά στον Αλμέιδα και να φεύγει κόρνερ. Στο 29΄ ο Σισέ σηκώθηκε ανενόχλητος σε εκτέλεση φάουλ του Μπουχαλάκη αλλά η κεφαλιά έφυγε άουτ, ενώ στο 38΄ ακυρώθηκε καταπληκτικό γκολ του Ελ Αραμπί για οριακό οφ σάιντ του Μαροκινού. Στο 41΄ και σε αντεπίθεση των το πλασέ του Φίσερ πέρασε μόλις άουτ, στο 42΄ ο Αγκιμπού Καμαρά ανάγκασε τον Μποτέζ

σε διπλή επέμβαση και στο 44΄ ο αμαρκάριστος στην περιοχή Σαμάτα δεν βρήκε καλά την μπάλα στην κεφαλιά που έπιασε. Επτά λεπτά μετά την έναρξη του β΄ ημιχρόνου (52΄) ο Ελ Αραμπί άνοιξε το σκορ, όταν στη σέντρα του Μαντί Καμαρά με καρφωτή κεφαλιά έκανε το 1-0. Περιέργως όμως αντί οι παίκτες του Μαρτίνς να εκμεταλλευτούν το μομέντουμ οπισθοχώρησαν και τελικά το πλήρωσαν με την ισοφάριση, καθώς η τρίτη κεφαλιά του Σαμάτα ήταν και η... φαρμακερή, στο 74ο λεπτό. Στο τελευταίο δεκάλεπτο ο Πορτογάλος τεχνικός άλλαξε το σχηματισμό σε 4-4-2, περνώντας τον Τικίνιο στο πλάι του Ελ Αραμπί και θέλοντας με τις τρεις ταυτόχρονες αλλαγές στο 81΄ να δώσει νέα πνοή στην ομάδα του, που απειλήθηκε πάντως στο 84΄ και 86΄ με δύο σουτ από τους Σαμάτα και Μπένσον να φεύγουν λίγο άουτ. Η λύτρωση για τους γηπεδούχους ήρθε από τον Ρέαμπτσιουκ στο 87΄ αλλά το μισό γκολ ανήκε στον Βρουσάι, που διατήρησε την μπάλα εντός αγωνιστικού χώρου και την «έσπασε» στον Μολδαβό που ήρθε «τρέιλερ» για το 2-1, με εξαιρετικό εν κινήσει σουτ.

Ακαταμάχητη η Ρόμα του Μουρίνιο

Η

«πεντάρα» της Ρόμα επί της ΤΣΣΚΑ Σόφιας, το διπλό της Παρτιζάν Βελιγραδίου στο «Γ.Σ.Π.» και το γκολ του Παυλίδη με την Αλκμάαρ στο 2-2 με Ράντερς, «χρωμάτισαν» τους (συνολικά πέντε) νυχτερινούς αγώνες της πρεμιέρας των ομίλων στο Conference League. Η ομάδα του Ζοσέ Μουρίνιο,

που «πετά» από νίκη σε νίκη, βρέθηκε πίσω από το 10ο λεπτό στο «Ολίμπικο» αλλά στη συνέχεια δεν έδειξε οίκτο στους Βούλγαρους και ξεκίνησε με το «δεξί», πιάνοντας αμέσως κορυφή, επιβεβαιώνοντας από το πρώτο παιχνίδι πως είναι το φαβορί για την κατάκτηση του πρώτου τροπαίου στην ιστορία της νεοσύστατης διοργάνωσης.

Η Παρτιζάν με ένα γκολ σε κάθε ημίχρονο (42΄ Μένινγκ, 68΄ Γκόμες) πέρασε νικηφόρα από το «Γ.Σ.Π.» και πήρε απ’ την πρώτη κιόλας «στροφή» του 2ου ομίλου ισχυρό προβάδισμα για την πρόκριση, ενώ σημαντική νίκη σημείωσε και η Γιάμπλονετς επί της Κλουζ με 1-0 (4ος όμιλος).


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

κοινωνία-πολιτισμός

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 18_19.09.2021

13

Λεύκωμα για τον αγώνα των Ελλήνων υπερασπιστών των Οχυρών Ρούπελ Κυκλοφόρησε από την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Αγγιστρο Δράση»

Ο

ι παλαιότεροι συνήθιζαν να λένε «μια εικόνα ίσον με χίλιες λέξεις». Αυτό συμβαίνει με το φωτογραφικό λεύκωμα αφιερωμένο στα 80 χρόνια από τη «Μάχη των Οχυρών» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση “Άγγιστρο Δράση”. Ακριβώς 80 χρόνια μετά το δεύτερο εκείνο «Όχι» των Ελλήνων, η Κοιν.Σ.Επ. που εδρεύει στις Σέρρες, στο πλαίσιο δράσεων που στοχεύουν στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, προχώρησε στην έκδοση ενός συλλεκτικού επετειακού λευκώματος με τίτλο: «1941-2021: 80 χρόνια από την Μάχη των Οχυρών», που περιλαμβάνει μοναδικές φωτογραφίες, μάρτυρες της γερμανικής επίθεσης στη μάχη των οχυρών, τον Απρίλιο του 1941 και του αγώνα των Ελλήνων υπερασπιστών της. Χαρακτηριστική ήταν και η παραδοχή του Αδόλφου Χίτλερ, σε ομιλία του στο Ράιχσταγκ το Μάιο του 1941, ότι “ο Έλλην στρατιώτης επολέμησε με ύψιστον ηρωισμόν και αυτοθυσίαν». «Στη δίνη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου», τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος της Κοιν. Σ.Επ. «ΑΓΓΙΣΤΡΟ ΔΡΑΣΗ» ‘Ανθιμος Γεωργιάδης, «φωτογραφίες και άλλα ενθύμια από την επίθεση στη ελληνική «Γραμμή Μαζινό», όπως αποκαλούσαν τις οχυρώσεις στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα οι Γερμανοί, είχαν περίοπτη θέση στα προσωπικά στρατιωτικά τους άλμπουμ. Τις φωτογραφίες αυτές τις έδειχναν με περηφάνια, εξαιτίας της

φήμης που απέκτησαν οι επιχειρήσεις κατά των οχυρών, λόγω της σκληρότητας του αγώνα, της γενναίας αντίστασης των Ελλήνων υπερασπιστών, αλλά και το θαυμασμό για την κατασκευή και την αντοχή τους». Οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται στο καθόλα επιμελημένο λεύκωμα, σχεδόν στο σύνολό τους, προέρχονται από το προσωπικό αρχείο του Θεσσαλονικιού συλλέκτη Βύρωνα Μήτου, που με ιδιαίτερη αγάπη και ζήλο συγκέντρωσε σπάνιο υλικό τις προηγούμενες δεκαετίας, που αποτελεί σήμερα μοναδικό ντοκουμέντο, για τη γερμανική επίθεση στην Ελλάδα, αλλά και τα χρόνια της κατοχής που ακολούθησαν έως την απελευθέρωση το 1944. «Το φωτογραφικό υλικό της έκδοσης», τονίζει ο κ. Ανθιμος Γεωργιάδης, «δεν αποτυπώνει τα γεγονότα μόνο τη χρονική περίοδο των εχθροπραξιών (610/4/1941), αλλά και όσα προηγήθηκαν της επίθεσης αλλά και ακολούθησαν μετά τη συνθηκολόγηση και την παράδοση όσων συγκροτημάτων δεν είχαν καταληφθεί από τους Γερμανούς. Η διάσπαση της «Γραμμής Μεταξά» δεν ήταν τελικά υπόθεση λίγων ωρών Στον πρόλογο του λευκώματος ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, τονίζει, μεταξύ άλλων: «η Μάχη των Οχυρών τον Απρίλιο του 1941 μπορεί να διήρκησε λιγότερο από τέσσερεις μέρες συνέβαλε όμως με το δικό της τρόπο στην έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ως Σερραίος

στην καταγωγή, αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και περηφάνια για τα όσα διαδραματίστηκαν πριν από 80 χρόνια στο οχυρό του Μπέλλλες και του Αγγίστρου, αλλά και στην Ομορφοπλαγιά με τη θυσία του ήρωα λοχία Δημητρίου Ίτσιου. Αποτελεί χρέος όλων μας να μην επιτρέψουμε να ξεθωριάσει η ιστορική μνήμη, ο ηρωικό αγώνας όσων πολέμησαν και η θυσία όσων χάθηκαν τα βόρεια σύνορα της πατρίδας, υπερασπιζόμενοι σύγχρονες Θερμοπύλες». Την επιμέλεια των κειμένων του λευκώματος ανέλαβαν ο ιστορικός Γιώργος Πολύχρους και ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Σαββίδης, ενώ την ευθύνη της τεκμηρίωσης των φωτογραφιών ανέλαβε ο εκπαιδευτικός και ερευνητής, Πλάτωνας Περαρής. Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στη διαδραστική ιστοσελίδα www.roupel.gr που δημιούργησε η Κοιν.Σ.Επ ΑΓΓΙΣΤΡΟ ΔΡΑΣΗ. Πηγή : ΑΠΕ- ΜΠΕ - Β. Λωλίδης

Μνημόσυνο για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής

Α

πό τον Δήμο Βισαλτίας ανακοινώνεται ότι θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής, την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021, στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Νιγρίτας. Θα ακολουθήσει ομιλία από την φιλόλογο και μέλος της Αδελφότητας Μικρασιατών Ν. Σερρών «Άγιος Πολύκαρπος», κυρία Μαρία Καραθανάση.


14

μικρές αγγελίες

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 18_19.09.2021

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Εργασία ZHTEITAI ζευγάρι (ψητάς και βοηθός κουζίνας) με σχετική εμπειρία για άμεση πρόσληψη σε πολυτελές εστιατόριο μεσογειακής κουζίνας, μέσα σε άριστο και αξιοπρεπές εργασιακό περιβάλλον, με πολύ ικανοποιητικό μισθό και ασφάλιση στην περιοχή Φράιμπουργκ της Γερμανίας. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 0049-17663891192 κ. Δημήτρης

Κύριος 65 ετών με αρκετή περιουσία ζητά γυναίκα έως 60 ετών για σοβαρό σκοπό . Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6943616916

Η εταιρία Γατίδης Fresh, ζητά για άμεση πρόσληψη βο-

ηθό αρτοποιού-αρτεργάτη για βραδινή βάρδια. Δεν απαιτείται προϋπηρεσία. Καθήκοντα: Εκτέλεση οδηγιών του αρτοποιού. Ο υποψήφιος να έχει τη δυνατότητα να μετακινείται από και προς το εργοστάσιο(3ο χιλιόμετρο Ε.Ο. Σερρών Δράμας). Αποστολή βιογραφικών στο ergasia@gatidis.gr Υπόψιν Κας. Μανδέλα Ελευθερίας

: 6ο χλμ Σερρών – Δράμας : 23210-5.11.11 @: info@aristotelio.gr : www.aristotelio.gr Γίνε κι εσύ μέλος της εκπαιδευτικής οικογένειας του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟΥ ΣΕΡΡΩΝ Το ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟ ΣΕΡΡΩΝ επιθυμεί να προσλάβει έναν (1) εκπαιδευτικό ειδικότητας ΠΕ04.01 (Φυσικό) για πρωινή μερική απασχόληση. Τα κριτήρια επιλογής είναι: • Προϋπηρεσία στη διδασκαλία του μαθήματος σε μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου • Ευχέρεια στη χρήση των νέων τεχνολογιών και του διαδραστικού πίνακα • Συνεκτιμάται η δυνατότητα διδασκαλίας και στη Χημεία Η ταυτόχρονη απασχόληση σε άλλη εργασία παρεμφερή ή όχι (ιδιαίτερο μάθημα, φροντιστήριο) δεν αποτελεί κώλυμα - σύμφωνα με το νέο νόμο - για τη συνεργασία μας. Για την εκδήλωση ενδιαφέροντος, παρακαλούμε αποστείλετε βιογραφικό στη διεύθυνση info@aristotelio.gr. Με εκτίμηση Η Διοίκηση

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Αγροτεμάχιο οκτώ (8) στρεμμάτων με αρδευτική γεώτρηση δίπλα στο αγρόκτημα οικισμών Κρίνου Σερρών και σε απόσταση 200 μέτρων από τον οικισμό. Πληροφορίες στα τηλ.: 6981346210 & 6936624631

ΖΗΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑ Πεπειραμένη μοδίστρα ζητά εργασία σε κατάστημα νυφικών κλπ. Αναλαμβάνει και κεντηματα. Πληροφορίες στο τηλ.: 6997060364

Από ανώνυμη βιομηχανική εταιρία με έδρα τις Σέρρες ζητείται υπεύθυνος Λογιστηρίου. Ο υποψήφιος πρέπει: • Να έχει άριστη γνώση των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων. Γνώση Διεθνών Λογιστικών προτύπων επιθυμητή. • Να έχει γνώσεις Φορολογίας Εισοδήματος και ΦΠΑ καθώς επίσης Εργατικής νομοθεσίας. • Να μπορεί να χειρίζεται με άνεση τις εφαρμογές Office των Windows, κυρίως excel. Επιθυμητή: • γνώση τήρησης λογιστικών βιβλίων με διπλογραφικό σύστημα. • καλή γνώση της Αγγλικής γλώσσας. Πληροφορίες – Αποστολή βιογραφικών στο info@alfalfa.gr.

Α

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

πόφοιτος του Τμήματος Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και κάτοχος πτυχίου Proficiency Αγγλικής Γλώσσας, παραδίδει μαθήματα Βιολογίας, Αγγλικών και παρέχει βοήθεια σε άλλα μαθήματα (Δημοτικού, Γυμνασίου). Τιμές προσιτές. Πληροφορίες τηλ. : 6983480465 E-mail" elpida_gg@yahoo.gr

Πλήρως λειτουργική επιχείρηση Super Market λόγω συνταξιοδότησης. Με 28 χρόνια συνεχόμενης λειτουργίας στην Ηράκλεια. Σε κεντρικό σημείο με εύκολο παρκάρισμα. Συμπεριλαμβάνεται πλήρης εξοπλισμός (ψυγεία, οχήματα, αποθήκες). Μόνο σοβαρές προτάσεις. Τηλέφωνο επικοινωνίας 6972866135

Επιχείρηση Πρακτορείο ΟΠΑΠ στο κέντρο της πόλης. Πληροφορίες τηλ.: 6973038112

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΖΗΤΕΙΤΑΙ Κυρία για φροντίδα ηλικιωμένης.

Πληροφορίες τηλ.: 6993449676

Κρεβάτι ηλεκτρονικό με στρώμα. Τιμή 350 Ευρώ Πληροφορίες τηλ.: 2324112307

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Ταπετσέρης για βιοτεχνία επίπλων για μόνιμη εργασία.

Πληροφορίες τηλ.: 2321053868 & 6984486878

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Υπάλληλοι με 8ωρη απασχόληση, πλήρη ένσημα και καλό μισθό από πρατήριο υγρών καυσίμων. Πληροφορίες τηλ.: 2324042477 & 6974467626

Επιχείρηση καφέ στο κέντρο της πόλης, στον πλέον ανερχόμενο πεζόδρομο των Σερρών. Το καφέ είναι μικρό με ιδιαίτερο χαρακτήρα που το κάνει να ξεχωρίζει, ενώ δίνεται με όλο τον εξοπλισμό του, έτοιμο να λειτουργήσει. Ιδιαίτερα χαμηλή τιμή. Πληροφορίες στο 6976070102

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Από εταιρεία τροφίμων πωλητής - πωλήτρια. Απαραίτητα προϋπηρεσία. Πληροφορίες τηλ. 2321038810/6932429148

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Βοηθός για μόνιμη εργασία σε βιοτεχνία επίπλων. Πληροφορίες στο τηλ.: 6984486878

Ακίνητα - Πωλήσεις ΠΩΛΕΙΤΑΙ Στο Άνω Μητρούση Σερρών κατοικία 96 τ.μ., σε οικόπεδο 1.435 τ.μ., με αποθήκες, υπόστεγο, γεώτρηση και περιφραξη. Πληροφορίες τηλ.: 6978333668

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ

Δύο συνεχόμενα καταστήματα επί της πλατείας Εμπορίου, τμ 65 έκαστο με πατάρι 50 τμ έκαστο, το καθένα ξεχωριστά ή και τα δύο μαζί σε καλή κατάσταση. Πληροφορίες τηλέφωνο 6977255839

Διάφορα ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Αγροτεμάχιο 13 στρεμμάτων στο Κεφαλοχώρι Σερρών. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2321046907

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Υγιής επιχείρηση - αρτοποιείο στην πόλη των Σερρών λόγω ασθενείας. Πληροφορίες τηλ.: 6972833181 & 2321020132

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διώροφο σπίτι, 170 μέτρα, ανακαινισμένο στο Χρυσό Σερρών, απέναντι από το Δημαρχείο, με αποθήκη, σε οικοπεδικό χώρο 500 τ.μ. Τιμή συζητήσιμη. Πληροφορίες τηλ.: 6937232559

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο 4.800 τ.μ. με κτίσμα για αποθήκη που είναι 20Χ6 μέτρα, στο δρόμο Κ. Καμήλας-Σκουτάρεως. Πληροφορίες τηλ.: 6936573277

ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 1400 τμ στο Βαλτερό Σερρών, πάνω στο δρό-

μο στην έξοδο προς την Ηράκλεια. Πληροφορίες στο Τηλέφωνο 6947933350

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο 2.865 τ.μ. στην Κάτω Καμήλα Σερρών (εντός του χωριού με διώροφη παλιά οικία 25.000 ευρώ. Τιμή συζητήσιμη. Πληροφορίες στο 6942565535

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο 400 τ.μ. στον Προβατά Σερρών, με ισόγειο κτίσμα (αποθήκη 90 τ.μ.) εντός σχεδίου σε τιμή ευκαιρίας. Πληροφορίες τηλ.: 6974733432.

Σε τιμή ευκαιρίας κεραία ραδιοφωνικού σταθμού, σάουνα σχεδόν καινούργια από γυμναστήριο και άλλα εξαρτήματα. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 6936548293

Πωλούνται πρόβατα.

Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6909421352. Κυρία Γρηγορία Τύρναβος Λάρισας.

ΕΣΠΑ 2014 - 2020

- Επιδοτήσεις έως 100%, ίδρυση Εκσυγχρονισμός Επιχειρήσεων, Αναπτυξιακά Προγράμματα και Μελέτες, χρηματοδοτήσεις κεφάλαια κινήσεως για Μικρές και Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, Επιχειρηματικά, Στεγαστικά-Επισκευαστικά, Αγροτικά, βιομηχανικά, ξενοδοχειακά, ναυτιλιακά, και πάσης φύσεως επιδοτούμενα προγράμματα μέσου ΟΑΕΔ πανελλαδικά Τηλ.210 36 46 223, Fax 211 850 14 64 www.abcfinancialgroup.gr Email: info@ abcfinancialgroup.gr

Μαθήματα

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Καθηγήτρια Αγγλικών

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Φιλόλογος:

Οικόπεδο ενός (1) στρέμματος, με μονοκατοικία εντός, 80 τ.μ., πλήρως επιπλωμένη. Πληροφορίες τηλ. 2310/455542.

Οικόπεδο οικοδομήσιμο 540 τ.μ. μέσα στο χωριό Ευκαρπία. Πληροφορίες τηλ.: 6998486636

Με πείρα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα για όλα τα επίπεδα. Τιμές προσιτές. Τηλ. 6942800194. Με πείρα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές όλων των τάξεων. Τιμές προσιτές. Τηλ. 6997024867


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 18_19.09.2021

μικρές αγγελίες

15


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

στο

Η ειδικότητα του αναισθησιολόγου και η ρίζα του προβλήματος Έλυσε απορίες με την τοποθέτησή του ο Αν. Ξάνθος Έλυσε πολλές απορίες με την τοποθέτηση του ο πρώην Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξάνθος, το μεσημέρι της Πέμπτης, κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. Αφορά το επίμαχο ζήτημα της έλλειψης και υποστελέχωσης του Νοσοκομείου με την ειδικότητα του αναισθησιολόγου, που κοντεύαμε να πιστέψουμε ότι είναι μόνο σερραϊκό, δικό μας πρόβλημα και πως σε άλλους νομούς η κατάσταση είναι διαφορετική. Το δήλωσε ο Ανδρέας Ξάνθος και είναι προς τιμήν του, διαλύοντας μύθους που είχαν δημιουργηθεί για το θέμα - λόγω της παραπληροφόρησης που υπήρξε εδώ και αρκετό καιρό. «Το θέμα του αναισθησιολόγου δεν είναι μόνο σερραϊκό, δεν το λέω για να σας παρηγορήσω, υπάρχουν αρκετά Νοσοκομεία της χώρας του ίδιου επιπέδου, όπως π.χ. της Ρόδου, που και εκεί έχει έναν αναισθησιολόγο. Υπάρχει ένα οριζόντιο πρόβλημα έλλειψης αναισθησιολόγων συνολικά. Αυτό είναι η ουσία του προβλήματος. Έχουν γίνει, με βάση την ενημέρωση που είχαμε από τον Διοικητή του Νοσοκομείου, οι δέουσες ενέργειες και προσπάθειες οι οποίες ήταν άγονες, δεν υπήρξε ανταπόκριση. Χρειάζεται παρέμβαση στη ρίζα του προβλήματος. Χρειάζεται νέο πλέγμα κινήτρων για τη συγκεκριμένη ειδικότητα. Υπάρχει πρόταση από την Ελληνική Αναισθησιολογική εταιρεία. Την έχουμε καταθέσει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο και έχουμε ζητήσει από το Υπουργείο να την υιοθετήσει. Προβλέπει ένα συνδυασμό μισθολογικών, βαθμολογικών κινήτρων

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 18_19.09.2021

και κινήτρων εξέλιξης. Χαρακτηρίζεται άγονη ειδικότητα, δεν έχει το προαπαιτούμενο να κάνεις αγροτικό. Χρειάζονται πολλαπλές ρυθμίσεις που αν υλοποιηθούν πιστεύουμε μπορεί να αλλάξει η εικόνα, όχι άμεσα όμως, αυτό είναι το πρόβλημα, αλλά θα προσελκύσουμε νέους γιατρούς που έχουν σταματήσει να κάνουν την ειδικότητα της αναισθησιολογίας και θα σταματήσουμε, ενδεχομένως, τη διαρροή ανθρώπων από το ΕΣΥ είτε προς τον ιδιωτικό τομέα, είτε προς το Εξωτερικό», είπε μεταξύ των άλλων ο πρώην υπουργός Ανδρέας Ξάνθος αποκαθιστώντας τα πράγματα στη σωστή τους βάση. Ας σταματήσουμε να «κτυπιόμαστε», λοιπόν, για την έλλειψη αναισθησιολόγου, όπως και για πολλά άλλα θέματα - θα τα αναλύσουμε σε άλλο σημείωμα. Η αγορά (η προσφορά και η ζήτηση, η καλύτερη δυνατότητα αμοιβών) είναι παντοδύναμη και ρυθμίζει τα πράγματα. Ας το καταλάβουμε επιτέλους…. Δ.Ν nnn

Ταινία και ντοκυμαντέρ για τον Οττο Ρεχάγκελ Καλή αφορμή για να ξαναθυμηθούμε τον άθλο του Euro 2004. Ακούγεται πολύ ενδιαφέρον ότι θα προβληθούν δυο ταινίες και ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένα στον Βασιλιά του Euro 2004, τον Γερμανό προπονητή ποδοσφαίρου Οττο Ρεχάγκελ. Το καλοκαίρι του 2004 ζήσαμε ένα θαύμα. Η Ελληνική ψυχή και η μεθοδικότητα του Γερμανού τεχνικού έφεραν την ανυπόληπτη Εθνική Ελλάδας στην κο-

Ανεμβολίαστοι και αυτόφωρα αδικήματα

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, με την υπ΄ αριθμ. 9/2021 εγκύκλιό του, παρέχει διευκρινίσεις στους συναδέλφους του εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών, για την αντιμετώπιση των μη εμβολιασμένων συλληφθέντων και κατηγορουμένων, οι οποίοι προσάγονται με τη διαδικασία του αυτοφώρου ενώπιον των εισαγγελικών και ανακριτικών αρχών και αρνούνται να υποβληθούν σε self-test για COVID-19. Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει ακόμα, ότι οι κρατούμενοι για αδικήματα κακουργηματικού ή πλημμεληματικού χαρακτήρα και για τα συλληφθέντα διωκόμενα πρόσωπα, που προσάγονται ενώπιον των εισαγγελικών και ανακριτικών αρχών, δεν μπορούν να εξαναγκαστούν να υποστούν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο για COVID-19. Όμως, υπογραμμίζει ο κ. Πλιώτας, ότι στις περιπτώσεις αυτές, επιβάλλεται οι εισαγγελικές αρχές να διερευνάται εάν στοιχειοθετείται τυχόν ποινική ευθύνη του προσαγόμενου αρνούμενου να υποβληθεί σε self-test, για τέλεση πιθανών ποινικών αδικημάτων, όπως είναι η απείθεια (άρθρο 169 Ποινικού Κώδικα) και διάδοση μεταδοτικής ασθένειας (άρθρο 285 Ποινικού Κώδικα). «Σ.Θ.»

ρυφή της Ευρώπης. Πραγματικά αν καθίσει κανείς και το σκεφθεί παντού και όχι μόνο στον αθλητισμό η ψυχή και η μεθοδικότητα είναι βασικά στοιχεία (τα βασικότερα) επιτυχίας για όλα. Όσοι αναγνώστες μου χρεώνουν μεγάλη αγάπη για το ποδόσφαιρο - κάτι που παραδέχομαι- έχω να τους πω ότι το ομαδικό αυτό άθλημα που απόλαυσα μι-

κρός σου διδάσκει πολλά πράγματα, σε κοινωνικοποιεί σε κάνει να αντιληφθείς πόσο μικρός και ασήμαντος είσαι σαν μονάδα, αλλά πόσο σημαντικός είσαι αν καταθέτεις ψυχή και έχεις ομαδικό πνεύμα. Όμως ξεφύγαμε από το θέμα μας. Με ενδιαφέρον να δούμε τις ταινίες και το ντοκιμαντέρ. Δ.Ν.

Profile for sertharros

18-09-2021  

18-09-2021  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded