Page 1

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ Ιδιοκτήτης - Εκδότης: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

Στο τιμόνι της ΟΕΒΕΣ ο Σωτήρης Κοτσαμπάς Πρώτος στόχος η ενίσχυση του τουρισμού για τη νέα διοίκηση

ΈΤΟΣ 49ο | ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 14.512 | ΠΕΜΠΤΗ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019 | ΤΙΜΗ 0,50 ευρώ

Ψηφιακή αναβάθμιση των Επιμελητηρίων Σερρών, Πέλλας, Πιερίας και Χαλκιδικής Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας u

Τι περιµένουν αγρότες, φορείς και οργανώσεις από τη νέα ηγεσία του ΥΠΑΑΤ

Κοινωνικός Τουρισμός ΟΑΕΔ: u

4

Αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα για δωρεάν διακοπές

Διευκρινίσεις ΓΣΕΕ για την καλοκαιρινή άδεια Για διάρκεια και τρόπο πληρωμής u

u7

u3

5

Terra Parking ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΧΩΡΟΥ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ

ΚΟΤΟΝΟΣΤΙΜΙΕΣ ΝΩΠΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΣΟΥΒΛΑΣ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ - ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ - ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ

Grant Thornton:

Ανάσα αισιοδοξίας για τους Έλληνες επιχειρηματίες u

ΕΜΜ. ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ 50 Τ. 2321053969 Ι Κ. 6934014020

9

Το Σάββατο στη Ν. Ζίχνη ενδιαφέρουσα συναυλία Θα πραγματοποιηθεί η 5η Συνάντηση Φιλαρμονικών u

13

ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ ΩΡΙΑΙΑ & ΜΗΝΙΑΙΑ ΚΑΙ ΠΛΥΣΙΜΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ 2, ΣΕΡΡΕΣ (ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ) ΤΗΛ: 23210210310, ΚΙΝ: 6942265879

3


Σ.Θ. [

ΠΕΜΠΤΗ 18.07.2019 Ήλιος » Α: 05:15 Δ: 19:42 | Σελήνη » Α: 03:55 Δ: 18:40

[

σαν σήμερα

2002: Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Φώτης Νασιάκος ανακοινώνει και επισήμως ότι οι Αρχές προχώρησαν, ουσιαστικά, στην εξάρθρωση του εκτελεστικού πυρήνα της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη», ενώ αποδίδει στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο το ρόλο του καθοδηγητή και συγγραφέα των προκηρύξεων.

ΕΝΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ

γράμμα στο διευθυντή Ο Κινέζος Σουν Τζου Κύριε Διευθυντά, Φάνης Καμπούρης Β΄ Αντιπρόεδρος ΟΕΒΕΣ Επιτυχία στα νέα σας καθήκοντα.

Χρήστος Μαυρομιχάλης μέλος ΟΕΒΕΣ Στρατιώτης της ομοσπονδίας τη νέα περίοδο.

Αν ζούσε στις ημέρες μας ο Κινέζος στρατηγιστής Σουν Τζου, σίγουρα θα περιελάμβανε στα παραδείγματά του και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Θα θεωρούσε αντικείμενο ειδικής μελέτης την εκκένωση του ξενοδοχείου "Σίτι Πλάζα", το οποίο οι καταληψίες εγκατέλειψαν πριν καν εξαγγελθεί επιχείρηση απομάκρυνσης τους. Για να είμαστε δίκαιοι όμως, δεν ήταν μόνον η παρουσία του κ. Χρυσοχοΐδη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που τους οδήγησε στην απόφαση να τερματίσουν την παράνομη κατάληψη. Ηταν η συνολική προσέγγιση της νέας Κυβέρνησης. Ο ΙΔΙΟΤΕΛΗΣ

ΦΩΤΟγραφήματα

Λεξικο

Λεξικολογικά Σήμερα θα καινοτομήσουμε. Θα ξεκινήσουμε με τη λέξη Grexit που είναι μία καινούρια λέξη που ήρθε από το εξωτερικό, η οποία δημιουργήθηκε από τις λέξεις Greece και exit. Και η συνέχεια: ΟΑΕΔ= Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού. ΔΑΠ-ΝΔΦΚ= Δημοκρατική Ανανέωση Πρωτοπορία Νέα Δημοκρατία Φοιτητικό Κίνημα. ΤΑΙΠΕΔ= Ταμείο αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας στο Δημόσιο. Τα νέα της στήλης είναι καλά. Αλλά και τα σημερινά Λεξικολογικά είναι ένα καλό παράδειγμα - δείγμα πληροφόρησης - ενημέρωσης για κάθε ενδιαφερόμενο και ενδιαφερομένη. Κάθε άλλη ερώτηση δεκτή. Δ.Α.

Πλατεία Εμπορίου και απογευματινή δροσιά

Η

Πλατεία Εμπορίου και ο χώρος που δημιουργήθηκε μετά την κατεδάφιση της δημοτικής αγοράς αποτελεί επιλογή για πολλούς Σερραίους τα απογεύματα του καλοκαιριού.Μετά τις 7 το απόγευμα κυρίως όταν πέσει ο ήλιος , συμπολίτες μαζί με φίλους ή συγγενικά τους πρόσωπα απολαμβάνουν τη δροσιά στα παγκάκια της Πλατείας. Δ.Ν.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ

Εκδότης – Ιδιοκτήτης: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ Διευθυντής: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑMΠΑΤΖΗΣ ΑρχισυνταξΙα: Αλέξανδρος Αραμπατζής ΣυντΑκτες: Δημήτρης Νάτσιος ΑρθρογρΑφοι - ΣχολιογρΑφοι: Αθανάσιος Παπανδρόπουλος, Δημήτριος Αραμπατζής, Αθανάσιος Αραμπατζής, Αλέξανδρος Αραμπατζής, Κων/νος Τσαρτσάρης, Χρυσάνθη Ιακώβου, Ελευθερία Ξενοδόχου, Χρήστος Κατσαρός ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ - σελιδοποιηση: Δέσποινα Αρναούτογλου ΕΚΤΥΠΩΣΗ: Νίκος Καραγκιόζης ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ: Κατερίνα Σταυρακίδου ΓΡΑΦΕΙΑ: Βενιζέλου 177 – Σέρρες Τ.Κ. 62 131 ΤΗΛ.: 23210 - 46380 FAX: 23210 - 45200

e-mail: sertharros@yahοo.gr www.sertharros.gr

ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΑ: ΤΗΛ. 23210 - 46380 ΕΤΗΣΙΟΙ ΟΡΟΙ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ Υπουργείων 500 €+ Φ.Π.Α. Τραπεζών 500 €+ Φ.Π.Α. Εταιριών Ν.Π.Ι.Δ. & Ν.Π.Δ.Δ. 500 €+ Φ.Π.Α. Δήμων 500 €+ Φ.Π.Α. Συλλόγων, Σωματείων 200 €+ Φ.Π.Α.

Αγαπητέ Κριέ, με το Τρίγωνο Αφροδίτης-Ποσειδώνα, οι δικοί σου άνθρωποι σου δείχνουν γενναιόδωρα την αγάπη τους, κυρίως μέσα από πράξεις, αλλά το ίδιο κι εσύ προς αυτούς! Γενικά σήμερα, απολαμβάνεις ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή, συναισθηματική ικανοποίηση, ηρεμία και επιτέλους σταθεροποίηση! Μία ευχάριστη εξέλιξη, που αφορά μία εκκρεμότητα του παρελθόντος και έχει να κάνει με οικιακά θέματα, θα κλείσει σήμερα και θα σε βγάλει από το αδιέξοδο!

Φίλε Ταύρε, το σημερινό Τρίγωνο Αφροδίτης-Ποσειδώνα, φέρνει ευχάριστες και χαρμόσυνες συναντήσεις, όπως και μηνύματα ή στιγμές ψυχαγωγίας και διασκέδασης! Γενικά θα αισθανθείς πολύ δημοφιλής, αφού είσαι ιδιαίτερα συμπαθής και περιζήτητος κοινωνικά! Μπορείς σήμερα, να αποκτήσεις ό,τι ποθείς, με μία σου μόνο λέξη! Ξεχωρίζεις για το κοφτερό σου μυαλό, το αξιοθαύμαστο λέγειν σου και την λαμπερή σου προσωπικότητα!

Σήμερα φίλε Δίδυμε, το Τρίγωνο Αφροδίτης-Ποσειδώνα, αποτελεί για σένα την ιδανική ευκαιρία, για να αποβάλλεις από την ζωή σου έντονες και κουραστικές κοινωνικές δραστηριότητες και να περάσεις όμορφες, ουσιαστικές στιγμές με πιο κοντινά άτομα που πραγματικά αγαπάς και σε αγαπούν! Επιπλέον, κάποια γεγονότα, ενισχύουν την αυτοπεποίθηση σου και την αυτοεκτίμηση σου, όπως και την αποφασιστικότητα σου!

Αγαπητέ Καρκίνε, με το Τρίγωνο Αφροδίτης-Ποσειδώνα σήμερα, ο γοητευτικός τρόπος που επικοινωνείς είναι αξιοθαύμαστος και σε βοηθά να αυξήσεις τις πιθανότητες εκπλήρωσης ενός μεγάλους στόχου! Γενικά αφέσου, στην καθοδήγηση της καρδιάς σου και ένα χαρούμενο νέο, θα σε ενδυναμώσει ψυχικά και θα νιώσεις σίγουρα πολύ όμορφα, με τις σημερινές συγκυρίες και γεγονότα! Προσφέρεις αγάπη παντού, αλλά λαμβάνεις ακόμα περισσότερη!

Φίλε Λέοντα, με το σημερινό Τρίγωνο Αφροδίτης-Ποσειδώνα, ακολούθησε χωρίς δισταγμό την διαίσθηση σου, σε ό,τι κι αν κάνεις, αφού μπορείς να διαβάζεις τις προθέσεις των άλλων, να κατανοείς εκ βάθους κάποιες καταστάσεις και να ξέρεις τι σου γίνεται! Η ημέρα θα φέρει σίγουρα μία αποκάλυψη ενός μυστικού! Όλο αυτό, θα γίνει με παρασκηνιακό τρόπο και θα σε βοηθήσει να δρομολογήσεις στόχους και σκοπούς, ώστε να τους πετύχεις στο μέλλον!

Αγαπητέ Παρθένε, σήμερα με το Τρίγωνο ΑφροδίτηςΠοσειδώνα, δένεσαι πιο πολύ συναισθηματικά με φίλους τώρα και ίσως προκύψει και μία νέα γνωριμία, που θα μεταλλαχτεί σταδιακά σε μία ισχυρή φιλία! Γενικά, έχεις όραμα και θέληση, γεγονός που θα φέρει γρήγορες και θετικές εξελίξεις στην καθημερινότητα σου! Επίσης ευνοείσαι, σε αλλαγές που θες να κάνεις και σε υψηλούς στόχους που επιθυμείς να εκπληρώσεις!

Αγαπητέ Ζυγέ, σήμερα με το Τρίγωνο Αφροδίτης-Ποσειδώνα, ευνοούνται σήμερα, η εξομάλυνση οικογενειακών και συγγενικών σχέσεων, η επίλυση παλαιών οικογενειακών προβλημάτων και η βελτίωση της κοινωνικής σου υπόστασης! Καταφέρνεις μέσω της επικοινωνιακής οδού, να αναγνωρισθείς κοινωνικά, να βιώσεις μία βελτιωμένη και κατά πολύ χαρούμενη οικογενειακή ζωή και καθημερινότητα και να πάρεις χαρά, μέσα από την εδραίωση της προσωπικής σου επιτυχίας!

Φίλε Σκορπιέ, με το σημερινό Τρίγωνο Αφροδίτης-Ποσειδώνα, βελτιώνεις τις επαφές με αδέρφια, συγγενείς και γείτονες, κάνεις ευχάριστες μετακινήσεις και πετυχαίνεις στόχους, που αρκετό καιρό τώρα σχεδίαζες! Επιπλέον, πετυχαίνεις σπουδαίους στόχους και μεγαλεπήβολα όνειρα, ενδυναμώνεις κοινωνικές και φιλικές σχέσεις και γενικά, μία θετικότατη και εποικοδομητική ημέρα έφτασε για σένα και έτσι γίνεσαι ξανά αισιόδοξος, χαρούμενος, δημιουργικός και ανανεωμένος!

Αγαπητέ Τοξότη, σήμερα, με το Τρίγωνο ΑφροδίτηςΠοσειδώνα, μάθε να εμπιστεύεσαι τους άλλους, αφού πρώτα βεβαιωθείς για τις καλές τους προθέσεις απέναντί σου! Χρησιμοποίησε το εύστροφο μυαλό σου, αλλά και την διορατικότητα σου, ώστε να καταφέρνεις να πετύχεις πολλά από αυτά που θες τώρα! Προσπάθησε να μην διατυμπανίζεις την επιτυχία σου στον καθένα, γιατί υπάρχουν άνθρωποι που ίσως ζηλεύουν ή και φθονούν την ευτυχία και τις επιτυχίες σου!

Φίλε Αιγόκερε, με το Τρίγωνο Αφροδίτης-Ποσειδώνα, καταφέρνεις σήμερα και διορθώνεις κάθε προβληματική διαπροσωπική σου σχέση και επαφή, κυρίως μέσω της επικοινωνιακής οδού, γι’αυτό μην διστάσεις να κάνεις εσύ το πρώτο βήμα! Γενικά, κατά την διάρκεια της ημέρας, μπορείς να αναμένεις ένα ευχάριστο νέο που θα σε δικαιώσει, ωφέλιμες επαφές, συζητήσεις, αλλά και χαρμόσυνες μετακινήσεις και συναντήσεις!

Φίλε Υδροχόε, το σημερινό Τρίγωνο Αφροδίτης-Ποσειδώνα, σου προσφέρει την ιδανική μέρα για έναρξη σωστής διατροφής και άσκησης! Γενικά, στην καθημερινότητα σου, είσαι λαμπερός, εκπέμπεις ενέργεια και κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στην επικοινωνιακή γοητεία σου και τους καλούς σου τρόπους! Η όψη θα σε βοηθήσει πολύ όσον αφορά την εμφάνιση σου, αφού θα αποφασίσεις δυναμικές αλλαγές, που θα εντυπωσιάσουν τον περίγυρο σου!

Φίλε Ιχθύ, σήμερα με το Τρίγωνο Αφροδίτης-Ποσειδώνα, θέματα που αφορούν παιδιά, αλλά και προσωπικές φιλοδοξίες, ευνοούνται, αφού η τύχη είναι με το μέρος σου! Γενικά, είναι μία από τις πιο τυχερές και ευνοϊκές ημέρες, για ο,τιδήποτε επιθυμείς και έχεις ως στόχο! Μπορείς επίσης, να αναμένεις πολλές ευκαιρίες κατά την διάρκεια της ημέρας, για ψυχαγωγία, διασκέδαση και κοινωνικές ή δημιουργικές δραστηριότητες!


CMYK

CMYK

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

επικαιρότητα

ΠΕΜΠΤΗ 18.07.2019Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Ψηφιακή αναβάθμιση των Επιμελητηρίων Σερρών, Πέλλας, Πιερίας και Χαλκιδικής

Σ

την αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων και των ψηφιακών υπηρεσιών τεσσάρων Επιμελητηρίων προχωρά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μετά την υπογραφή των σχετικών αποφάσεων από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα. Η αναβάθμιση αφορά στα Επιμελητήρια Πέλλας, Πιερίας, Σερρών και Χαλκιδικής. Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, «αξιοποιούμε τα ευρωπαϊκά κονδύλια για να ενισχύσουμε και να αναβαθμίσουμε ψηφιακά τα Επιμελητήρια, που είναι πυλώνες τόνωσης και υποστήριξης της επιχειρηματικότητας. Με τις παρεμβάσεις που προγραμματίζουμε τα τέσσερα Επιμελητήρια θα αποκτήσουν βελτιωμένες και σύγχρονες ψηφιακές υπηρεσίες για την υποστήριξη των επιχειρήσεων, υφιστάμενων και νέων, ενώ θα μειωθεί δραστικά και η γραφειοκρατία. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επενδύει στην ενίσχυση των Επιμελητηρίων, καθώς προτεραιότητά μας είναι η επιχειρηματικότητα, οι επενδύσεις, η καινοτομία και οι νέες τεχνολογίες.

Στόχος μας είναι τα Επιμελητήρια να συνδράμουν την ανάπτυξη των τοπικών επιχειρήσεων, να υιοθετήσουν την καινοτομία στη λειτουργία τους και να στηρίξουν την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων. Με σειρά στοχευμένων παρεμβάσεων ενδυναμώνουμε την επιχειρηματικότητα, δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας και νέο εισόδημα. Τελικός αποδέκτης είναι ο επιχειρηματικός κόσμος, που θα μπορεί με μεγαλύτερη ευκολία, ασφάλεια, αλλά και ταχύτητα να διεκπεραιώνει όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και να έχει διαρκώς δίπλα του έναν ισχυρό σύμμαχο για την κάλυψη των αναγκών του και στις προσπάθειές του για ανάπτυξη». Στα τέσσερα Επιμελητήρια θα αναπτυχθούν σύγχρονα συστήματα τεχνολογιών των πληροφοριών και των επικοινωνιών, με την αναβάθμιση της εσωτερικής ψηφιακής υποδομής τους. Όπως προβλέπεται στις σχετικές προσκλήσεις, θα αξιοποιηθεί και θα επεκταθεί το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημά τους, θα προστατευτεί, θα δημιουργηθεί ψηφιακό αποθετήριο επιχειρηματικών δεδομένων και μηχανισμός διάθεσης

ανοιχτών δεδομένων (Open Data). Επίσης, θα ψηφιοποιηθεί το μητρώο επιχειρήσεων, θα αναβαθμιστούν οι διαδικτυακές πύλες τους και θα αναπτυχθούν σ’ αυτές σύγχρονοι επιχειρηματικοί οδηγοί, κλαδικοί επιχειρηματικοί οδηγοί για την προβολή του συνολικού τουριστικού προϊόντος, σύνθετη αναζήτηση και γεωγραφική απεικόνιση επιχειρήσεων και εφαρμογή ηλεκτρονικής συνεργασίας των επιχειρήσεων. Παράλληλα, προβλέπεται η δημιουργία πλατφόρμας ηλεκτρονικών δημοσκοπήσεων και

ψηφοφορίας, αλλά και μηχανισμός επικοινωνίας και ενημέρωσης των επιχειρήσεων. Προβλέπεται επίσης να αποκτήσουν τα Επιμελητήρια υπηρεσίες one stop shop, για την υποδοχή και εξυπηρέτηση των αιτημάτων των επιχειρήσεων. Ως οργανωμένες δομές, μετά τις παρεμβάσεις, τα Επιμελητήρια θα μπορούν να παρέχουν πλήρη διαδικτυακή εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων για τις συναλλαγές τους με αυτά, πλήρη ηλεκτρονική ενημέρωση για τις διαδικασίες που πρέπει να

ακολουθήσουν για τη διοικητική εξυπηρέτησή τους και θα αποκτήσουν τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής και διαχείρισης των αιτημάτων των επιχειρήσεων, με ταυτόχρονη ηλεκτρονική παρακολούθηση της εξέλιξης κάθε αιτήματος από τον ενδιαφερόμενο. Τέλος θα εξασφαλιστεί η παροχή εξειδικευμένης επιχειρηματικής πληροφόρησης και συμβουλών και άλλες σύγχρονες παροχές με τελικό αποδέκτη την κάθε επιχείρηση.

Κοινωνικός Τουρισμός ΟΑΕΔ:

Αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα για δωρεάν διακοπές

Α

ναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ (www. oaed.gr) οι προσωρινοί πίνακες Δικαιούχων και Παρόχων Τουριστικών Καταλυμάτων και Αποκλειομένων στο πλαίσιο του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού, καθώς το περσινό πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού έληξε στις 10 Ιουλίου.

κά καταλύματα του μητρώου παρόχων του ΟΑΕΔ.

Ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων και ωφελουμένων του προγράμματος είναι 140.000 άτομα, ο δε προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 10.000.000 ευρώ.

• Από μία έως πέντε διανυκτερεύσεις, όταν επιλεχθούν για διακοπές τουριστικά καταλύματα της υπόλοιπης Ελλάδας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), οι διακοπές με το πρόγραμμα επιδότησης μπορούν να πραγματοποιηθούν από την 1η Αυγούστου 2019 έως τις 31 Ιουλίου 2020 σε τουριστιCMYK

Οι διακοπές θα έχουν διάρκεια: • Από μία έως 10 διανυκτερεύσεις, όταν επιλεχθούν για διακοπές τουριστικά καταλύματα των νήσων Λέσβου, Λέρου, Σάμου, Χίου και Κω ή

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι εργαζόμενοι/ες και άνεργοι/ες οι οποίοι/ες κατά το έτος 2018: • Είχαν 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) (με κρατήσεις υπέρ Εργατικής Εστίας) ή

• Έλαβαν από τον ΟΑΕΔ 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή • Έλαβαν τακτική επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον δύο μηνών (50 ημερήσια επιδόματα) ή

χής προστασίας μητρότητας και επιδότησης ανεργίας), καθώς και εγγεγραμμένοι άνεργοι/ες στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων.

• Συγκεντρώνουν 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδικής παρο-

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το σύστημα επιλογής των δικαιούχων βασίζεται στη

μοριοδότηση συγκεκριμένων κριτηρίων με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο με τη χρήση μηχανογραφικού λογισμικού του ΟΑΕΔ. Η επιδότηση θα γίνει με τη χορήγηση επιταγής κοινωνικού τουρισμού, η οποία έχει τη μορφή ενός μοναδικού ηλεκτρονικού κωδικού αριθμού. CMYK
ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

επικαιρότητα

ΠΕΜΠΤΗ 18.07.2019

Στο τιμόνι της ΟΕΒΕΣ ο Σωτήρης Κοτσαμπάς - Πρώτος στόχος η ενίσχυση του τουρισμού για τη νέα διοίκηση - Καλεί σε πανστρατιά όλους, λέει τέλος στα λάθη, απευθύνει χείρα ειλικρινούς συνεργασίας στον πρόεδρο του ΕΒΕΣ Χρ. Μέγκλα, τον νέο δήμαρχο Α. Χρυσάφη και τον νέο Αντιπεριφερειάρχη - Προτείνει την διεξαγωγή συνεδρίου με αντικείμενο τον τουρισμό Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου

Ο

Σωτήρης(Σώτος) Κοτσαμπάς εκλέχθηκε πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ για τα επόμενα τρία χρόνια. Το βράδυ της Δευτέρας συνεδρίασε το νεοκλεγέν Δ.Σ. για την εκλογή προέδρου, αντιπροέδρου και γενικού γραμματέα, ταμία και αναπληρωτή γραμματέα. Τέθηκαν οι υποψηφιότητες και ακολούθησε ψηφοφορία. Για τη θέση του προέδρου υπήρχε μόνο η υποψηφιότητα του κ. Κοτσαμπά η οποία σε σύνολο έντεκα μελών έλαβε οκτώ ψήφους ενώ τρία ψηφοδέλτια βρέθηκαν λευκά. Μηνύματα για την εκλογή του νέου προέδρου είχε δώσει νωρίτερα η κάλπη αφού ο Σωτήρης Κοτσαμπάς απέσπασε

τους περισσότερους ψήφους. Ο επανεκλεγείς πρόεδρος συγκινημένος και ικανοποιημένος για το εκλογικό αποτέλεσμα αισθάνθηκε τη ανάγκη να απευθύνει ευχαριστίες. Αρχικά στο εκλογικό σώμα άλλα και τους συναδέλφους του οι οποίοι στην εσωτερική διαδικασία έδειξαν ότι τον εμπιστεύονται να ηγηθεί εκ νέου της ομοσπονδίας.

«Πρόταση για συνέδριο για τον τουρισμό» Ο Σωτήρης Κοτσαμπάς ζήτησε τη συνεργασία όλων των θεσμικών εκπροσώπων του Νομού μας ώστε να επιλυθούν τα ζωτικά ζητήματα που απασχολούν την ΟΕΒΕΣ. Εστειλε παράλληλα μήνυμα στον πρόεδρο του ΕΒΕΣ Χρ. Μέγκλα πως ο ίδιος θα επιδιώξει συνεργασία επ’ ωφελεία των

επαγγελματιών και σημείωσε ότι οι συγκρούσεις και οι άγονες αντιπαραθέσεις αποτελούν μία κακή παρένθεση. Ο πρόεδρος της ΟΒΕΣ ζήτησε πανστρατειά όλων των δυνάμεων του τόπου ώστε να αλλάξει άρδην η εικόνα του Νομού Σερρών. Υποστήριξε ότι η συγκυρία είναι θετική μετά τη εκλογή της νέας κυβέρνησης αφού στο κυβερνητικό σχήμα υπάρχει ένας υπουργός και μία υφυπουργός ενώ από τη νέα περίοδο θα υπάρχει νέος δήμαρχος στο τιμόνι του Δήμου αλλά και νέος αντιπεριφερειάρχης. Προσδιόρισε ως πρώτο στόχο της ομοσπονδίας εκτός από το φορολογικό και το ασφαλιστικό την ανάπτυξη του Νομού Σερρών μέσω του τουρισμού. «Θα ασκήσουμε πίεση ώστε

να διεξαχθεί στο Νομό μας συνέδριο για τη ανάδειξη του τουρισμού. Να καλέσουμε εξειδικευμένους ανθρώπους που θα μας εξηγήσουν πως μπορεί να αναπτυχθεί ο τουρισμός στο Νομό μας».

«Χρειαζόμαστε ξένο χρήμα» Εκτίμησε ότι το συνέδριο με τις οδηγίες που θα δοθούν θα δείξουν την κατεύθυνση για την ανάπτυξη του τουρισμού. «Χρειαζόμαστε ξένο χρήμα στο Νομό Σερρών. Το εισόδημα των Σερραίων δεν φθάνει για να στηριχθεί η αγορά μας» σημείωσε ο Σωτήρης Κοτσαμπάς. Παράλληλα κάλεσε τους αγρότες να αλλάξουν ρότα. Να εγκαταλείψουν τις παραδοσιακές και παρωχημένες καλλιέργειες που δεν αποδίδουν και

να κατευθυνθούν σε άλλες που βελτιώσουν το εισόδημα τους. Τέλος ο Σωτήρης Κοτσαμπάς δήλωσε με ισχυρή δόση αυτοκριτικής ότι για την οικονομική καθίζηση του Νομού ευθύνονται όλοι με πρώτο τον ίδιο και υπογράμμιζε ότι πρέπει να αλλάξουμε όλοι νοοτροπία αν θέλουμε να υπάρχει μέλλον τον τόπο μας.

Ξεκινά η χορήγηση Σε εξέλιξη η τρίτη εφαρμογή Δελτίων Μετακίνησης αεροψεκασμών ΑμεΑ (πάσο) έτους 2019 στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών

Α

πό το τμήμα Κοινωνικής Μέριμνας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών ανακοινώνεται ότι οι δικαιούχοι Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ 2019 μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους για τη χορήγηση (ανανέωση ή νέα έκδοση) του πάσο τους από τις 22/07/2019 έως τις 31/10/2019. Συγκεκριμένα , οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα ΚΕΠ των δήμων τους, καθώς και στο γραφείο 112 της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών. Ειδικά για την πόλη των Σερρών οι αιτήσεις θα κατατίθενται σύμφωνα με το πρόγραμμα, στο οποίο θα τηρείται αλφαβητική σειρά , με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Οι αιτήσεις θα πρέπει να συνοδεύονται από τα σχετικά δικαιολογητικά τα οποία είναι τα εξής : - βεβαίωση αναπηρίας 67% και άνω - φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας, - εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογικού έτους 2018, - δυο φωτογραφίες μόνο σε περίπτωση νέας έκδοσης, θα κατατίθενται σύμφωνα με το πρόγραμμα, στο οποίο θα τηρείται αλφαβητική σειρά με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα θα διαμορφωθεί ως εξής : Από 22-07-2019 έως 31-10-2019 - Στα ΚΕΠ του δήμου Σερρών οι δικαιούχοι που το επίθετό τους αρχίζει από Α έως Κ - Στο γραφείο 112 της Π.Ε. Σερρών οι δικαιούχοι που το επίθετό τους αρχίζει από Λ έως Ω. Τηλ Επικοινωνίας: 23213 50349-335 (Π.Ε. Σερρών) 23213 50022-017 (ΚΕΠ Σερρών)

Σ

ε εξέλιξη βρίσκεται από χθες 16 Ιουλίου η τρίτη εφαρμογή αεροψεκασμών στους ορυζώνες της πεδιάδας των Σερρών.

Ταυτόχρονα , συνεχίζεται το πρόγραμμα επίγειων ψεκασμών της Περιφέρειας σε όλο το νομό. Να σημειώσουμε πως σε

αυτή την εφαρμογή αεροψεκασμών χρησιμοποιείται βιολογικό σκεύασμα (ΒΤΙ) για την ασφάλεια των καλλιεργειών, λόγω της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

επικαιρότητα

ΠΕΜΠΤΗ 18.07.2019Διευκρινίσεις ΓΣΕΕ για την καλοκαιρινή άδεια - Για διάρκεια και τρόπο πληρωμής

Σ

ε διευκρινίσεις σχετικά με την ετήσια άδεια των εργαζομένων προχώρησε το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ). Αυτό εξαιτίας της πληθώρας ερωτημάτων και καταγγελιών που λαμβάνει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ).

Τι αναφέρει η ΓΣΕΕ για την ετήσια άδεια εργαζομένων Οι διατάξεις του θεσμικού πλαισίου που αφορούν στην ετήσια άδεια των εργαζομένων είναι δημοσίας τάξεως, με συνέπεια να μην επιτρέπεται και να είναι άκυρη κάθε αντίθετη ρητή ή σιωπηρή συμφωνία, καθώς και η παραίτηση του εργαζομένου από τις σχετικές αξιώσεις. Κατά τη διάρκεια της ετήσιας άδειας, απαγορεύεται η απόλυση του εργαζομένου.

ΓΣΕΕ για χρόνο χορήγησης της ετήσιας άδειας Η ετήσια άδεια του εργαζομένου χορηγείται σε συνεννόηση με τον εργοδότη ως προς το χρόνο χορήγησής της και, σε κάθε περίπτωση, εντός διμήνου από την υποβολή σχετικού αιτήματος από τον εργαζόμενο. Οι μισοί τουλάχιστον εργαζόμενοι μίας επιχείρησης πρέπει να πάρουν την άδεια μέσα στο χρονικό διάστημα από την 1η Μαΐου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Οι εργοδότες, οι οποίοι απασχολούν εργαζόμενους που προστατεύουν παιδιά έως 16 ετών (φυσικά ή υιοθετημένα) και παιδιά άνω των 16 ετών με αναπηρία, υποχρεούνται κατά τον προγραμματισμό του χρόνου χορήγησης των ετήσιων αδειών απουσίας του προσωπικού τους να λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες των εργαζομένων αυτών. Οι εργοδότες υποχρεούνται να χορηγήσουν την ετήσια άδεια που δικαιούνται οι εργαζόμενοι, πριν από τη λήξη του ημερολογιακού έτους στο οποίο αφορά.

Διάρκεια ετήσιας άδειας Η ΓΣΕΕ που δίνει και οδηγίες σε εργαζόμενους που δουλεύουν σε συνθήκες ζέστης, σημειώνει πως η χορήγηση της ετήσιας άδειας με αποδοχές των εργαζομένων υπολογίζεται με βάση το ημερολογιακό έτος. Ο εργαζόμενος δικαιούται

αναλογία χρόνου ετήσιας άδειας από την έναρξη της απασχόλησής του, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο σύστημα εργασίας του (πενθήμερο ή εξαήμερο), χωρίς να απαιτείται να συμπληρώσει συγκεκριμένο διάστημα προϋπηρεσίας στον εργοδότη του. Συγκεκριμένα, κατά το πρώτο ημερολογιακό έτος που προσελήφθη ο εργαζόμενος, ο εργοδότης υποχρεούται να του χορηγήσει, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, αναλογία των ημερών αδείας που δικαιούται, σύμφωνα με τους μήνες απασχόλησής του. Κάθε εργαζόμενος με σχέση εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, δικαιούται από την έναρξη της εργασίας του μέχρι τη συμπλήρωση δωδεκαμήνου να λάβει το ποσοστό της αδείας του. Η αναλογία αυτή υπολογίζεται στη βάση των 20 εργάσιμων ημερών ετήσιας άδειας για όσους εργάζονται πενθήμερο και των 24 εργάσιμων ημερών για όσους εργάζονται εξαήμερο. Κατά το δεύτερο ημερολογιακό έτος, αφού ο εργαζόμενος συμπληρώσει δωδεκάμηνη εργασία, δικαιούται άδεια 21 ημερών (πενθήμερη εργασία) και 25 ημερών (εξαήμερη εργασία). Για το τρίτο και τα επόμενα εργασιακά έτη, ο εργαζόμενος δικαιούται από την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους την κανονική ετήσια άδειά του με αποδοχές, δηλαδή, 22 ημέρες (πενθήμερη εργασία) και 26 ημέρες (εξαήμερη εργασία).

10 χρόνια εργασίας στον ίδιο εργοδότη Μετά τη συμπλήρωση 10 ετών εργασίας στον ίδιο εργοδότη ή προϋπηρεσίας 12 ετών σε οποιονδήποτε εργοδότη, ο εργαζόμενος δικαιούται άδεια 25 εργάσιμων ημερών (πενθήμερη εργασία) και 30 εργάσιμων ημερών (εξαήμερη εργασία). Μετά τη συμπλήρωση 25ετούς υπηρεσίας σε οποιονδήποτε εργοδότη, οι εργαζόμενοι δικαιούνται μία επιπλέον ημέρα αδείας, δηλαδή, 26 ημέρες (πενθήμερη εργασία) και 31 ημέρες (εξαήμερη εργασία). Στις ημέρες της ετήσιας άδειας υπολογίζονται μόνο οι εργάσιμες ημέρες. Ως εκ τούτου, δεν περιλαμβάνονται οι Κυριακές, οι επίσημες αργίες, οι κατ’ έθιμον αργίες, οι ημέρες ασθένειας και οι ειδικές άδειες που προβλέπονται από άλλες διατάξεις, εάν συμπέσουν με αυτήν (π.χ.: άδεια γάμου, άδεια γέννησης τέκνου, άδεια μητρότητας).

Τρόπος χορήγησης της ετήσιας άδειας - Ο βασικός κανόνας είναι ότι η ετήσια άδεια χορηγείται συνεχόμενα και για το σύνολο των ημερών που δικαιούται ο εργαζόμενος ανάλογα με την προϋπηρεσία του. - Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (π.χ.: από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς την ετήσια άδεια των εργαζομένων και το επίδομα αδείας, αυτοί υπερισχύουν. - Όλα τα στοιχεία που αφορούν στη χορήγηση της ετήσιας άδειας των εργαζομένων καταχωρούνται υποχρεωτικά από τον εργοδότη στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», μέσω της υποβολής του Εντύπου Ε11 (γνωστοποίηση στοιχείων ετήσιας κανονικής άδειας). - Στο Έντυπο Ε11 καταχωρίζονται τον Ιανουάριο κάθε έτους τα στοιχεία των εργαζομένων που έλαβαν την ετήσια άδεια και το επίδομα αδείας κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος και έχουν καταχωρισθεί στο ειδικό Βιβλίο Αδειών.

Κατάτμηση άδειας - Επιτρέπεται, κατ’ εξαίρεση, η κατάτμηση του χρόνου αδείας εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους σε δύο περιόδους, εξαιτίας ιδιαίτερα σοβαρής ή επείγουσας ανάγκης της επιχείρησης. Σε κάθε περίπτωση, η πρώτη περίοδος της αδείας δεν μπορεί να περιλαμβάνει λιγότερες των έξι εργάσιμων ημερών σε εξαήμερη εβδομαδιαία εργασία και των πέντε εργάσιμων ημερών σε πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία ή των 12 εργάσιμων ημερών, εφόσον αφορά ανηλίκους που εργάζονται νόμιμα. Μετά από έγγραφη αίτηση του εργαζομένου προς τον εργοδότη, η κατάτμηση του

χρόνου αδείας επιτρέπεται και σε περισσότερες των δύο περιόδους, από τις οποίες η μία πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον 12 εργάσιμες ημέρες σε εξαήμερη εβδομαδιαία εργασία και 10 εργάσιμες ημέρες σε πενθήμερη ή 12 εργάσιμες ημέρες, εφόσον αφορά ανηλίκους που εργάζονται νόμιμα. - Ειδικά, σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που απασχολούν τακτικό και εποχικό προσωπικό και παρουσιάζουν ιδιαίτερη σώρευση εργασίας που οφείλεται στο είδος ή στο αντικείμενο εργασιών τους, σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο του έτους, για το τακτικό προσωπικό, ο εργοδότης δύναται να χορηγεί το τμήμα της αδείας των 10 εργάσιμων ημερών επί πενθημέρου ή 12 επί εξαημέρου, οποτεδήποτε εντός του ημερολογιακού έτους. - Επισημαίνεται ότι η αίτηση αυτή του εργαζομένου, καθώς και η απόφαση του εργοδότη, αν και δεν απαιτούν πλέον έγκριση από την αρμόδια υπηρεσία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), ωστόσο διατηρούνται στην επιχείρηση επί πέντε έτη και οφείλουν να είναι στη διάθεση των Επιθεωρητών Εργασίας.

Αποδοχές αδείας και χρόνος καταβολής Το επίδομα αδείας κατοχυρώθηκε περαιτέρω με το άρθρο 2 της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ του 2010, το οποίο αναφέρει τα εξής: «Ο μισθωτός που θεμελιώνει δικαίωμα κανονικής άδειας αναψυχής, αυτούσιας ή σε χρήμα, δικαιούται να λάβει και το επίδομα άδειας, το οποίο αποτελεί τακτικές αποδοχές του, υπολογίζεται με τον ίδιο τρόπο που υπολογίζονται και οι αποδοχές άδειας και υπόκειται στους ίδιους κανόνες με αυτές.

Το επίδομα άδειας ισούται με το σύνολο των πράγματι καταβαλλόμενων τακτικών συνήθων αποδοχών της άδειας, με τον περιορισμό ότι δεν μπορεί να υπερβαίνει τις αποδοχές 15 ημερών γι’ αυτούς που αμείβονται με μηνιαίο μισθό και 13 ημερών γι’ αυτούς που αμείβονται με ημερομίσθιο ή κατά μονάδα εργασίας ή με ποσοστά ή και με άλλο τρόπο. Το αντίστοιχο επίδομα άδειας προκαταβάλλεται κατά τη λήψη της άδειας αναψυχής ή τμήματος αυτής μαζί με τις αποδοχές αδείας. Γενικές ή ειδικές διατάξεις νόμων, διαταγμάτων, υπουργικών αποφάσεων, συλλογικών συμβάσεων εργασίας, διαιτητικών αποφάσεων, κανονισμών εργασίας και λοιπών κανονιστικών πράξεων, που καθορίζουν ευνοϊκότερους τρόπους υπολογισμού, καταβολής και γενικά παροχής του επιδόματος άδειας, υπερισχύουν και διατηρούνται σε ισχύ. Το άρθρο 6 της ΕΓΣΣΕ 1997 για τη χορήγηση του επιδόματος άδειας σε περίπτωση πρόωρης λύσης της σχέσης εργασίας εξακολουθεί να ισχύει, διαγραφομένων των λέξεων, “πριν ο μισθωτός συμπληρώσει παρά τω αυτώ εργοδότη δωδεκάμηνον συνεχή απασχόλησιν”, λόγω της μεταγενέστερης τροποποίησης των προϋποθέσεων για τη λήψη άδειας». - Στην περίπτωση που ο εργοδότης δεν χορηγεί την άδεια που αιτήθηκε ο εργαζόμενος έως το τέλος του ημερολογιακού έτους, οφείλει να καταβάλει τις αποδοχές του οφειλόμενου χρόνου αδείας με προσαύξηση 100%, συν το επίδομα αδείας. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, τα σωματεία, τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα και οι Ομοσπονδίες δύναμης της Συνομοσπονδίας, είναι σε επαγρύπνηση για τις καταγγελίες των εργαζομένων.
ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

η Ρουμπρίκα

ΠΕΜΠΤΗ 18.07.2019

Γράφει ο Δημ. Αλ. Αραμπατζής

 Σήμερα Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019, Μνήμη Αγίου Αιμιλιανού. Χρόνια πολλά και καλά στις εορτάζουσες και εορτάζοντες. ***

Η γυμναστική μάς κάνει πιο έξυπνους

κουνουπιών ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες. Το ιδανικό είναι να τα αντιμετωπίσετε πριν σας τσιμπήσουν και να τα απομακρύνετε με φυσικούς τρόπους από το σπίτι σας. Δείτε παρακάτω μερικούς από αυτούς… 1. Πείτε «ναι» στους ανεμιστήρες Ιδιαίτερα εκείνοι της οροφής, δυσχεραίνουν την προσέγγιση των εντόμων. Όσο για τα κλιματιστικά, βοηθούν, επειδή ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών. 2. Προτιμήστε λαμπτήρες κίτρινου χρώματος Ιδιαίτερα για τους εξωτερικούς χώρους, επειδή προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια. 3. Επιλέξτε αρώματα που δεν είναι λουλουδάτα Εξίσου θελκτικά για τα κουνούπια είναι όλα τα φρουτένια και λουλουδάτα αρώματα οπότε καλύτερα να τα αποφεύγετε. 4. Μην επιλέγετε την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κάλιο

 Οι νευροεπιστήμονες στο OHSU στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, διερευνώντας ποντίκια, ανακάλυψαν ότι μία σύντομη προπόνηση αυξάνει άμεσα τη λειτουργία ενός γονιδίου που ενδυναμώνει τις συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων του ιππόκαμπου, περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μάθηση και τη μνήμη. «Η άσκηση είναι ένα οικονομικό χόμπι, καθώς δε χρειάζεστε απαραιτήτως συνδρομή σε ένα πολυτελές γυμναστήριο. Παράλληλα, είναι και εύκολη καθώς δε χρειάζεται να κάνετε υπερβολές», δήλωσε ο διευθύνων της μελέτης. Παλαιότερες μελέτες σε ζώα και ανθρώπους έχουν δείξει ότι η τακτική άσκηση προωθεί την υγεία του εγκεφάλου αλλά και της καρδιάς. Μία υγιής καρδιά παρέχει οξυγόνο σε ολόκληρο το σώμα, όπως και στον εγκέφαλο, προάγοντας την καλύτερη λειτουργία του. Οι επιστήμονες σχεδίασαν μία εξειδικευμένη μελέτη, στην οποία μετρούσαν την ανταπόκριση του εγκεφάλου ποντικιών σε μεμονωμένες περιόδους άσκησης σε τροχούς κίνησης. Οι ερευνητές της μελέτης διαπίστωσαν ότι οι βραχυπρόθεσμες «εκρήξεις» άσκησης προωθούσαν την αύξηση αλλά και την ενδυνάμωση των νευρικών συνάψεων στην εγκεφαλική περιοχή του ιππόκαμπου, με το ανθρώπινο ισοδύναμο της εν λόγω βραχυπρόθεσμης άσκησης να ορίζεται σε τέσσερις χιλιάδες βήματα μέσα σε επτά ημέρες. Η εν λόγω ανακάλυψη έγινε όταν οι επιστήμονες ανέλυσαν συγκεκριμένα γονίδια που αυξήθηκαν σε μεμονωμένους νευρώνες, με τους τελευταίους να ενεργοποιούνται κατά τη διάρκεια της φυσικής δραστηριότητας. Το γονίδιο Mtss1L ήταν εκείνο που ξεχώρισε, καθώς με την ενεργοποίηση του συγκεκριμένου γονιδίου μέσω προπονήσεων σύντομης διάρκειας, προωθούνται οι δενδριτικές σπονδυλικές στήλες. «Προωθείται δηλαδή η ανάπτυξη των νευρώνων της περιοχής που σχηματίζονται οι συνάψεις, με αποτέλεσμα να ενδυναμώνεται η περιοχή του ιππόκαμπου», εξηγούν οι νευροεπιστήμονες. Στο επόμενο στάδιο των ερευνών, οι επιστήμονες σχεδιάζουν να συνδυάσουν τις οξείες περιόδους άσκησης με μαθησιακές διαδικασίες για να κατανοήσουν καλύτερα την επίδραση της γυμναστικής στη μάθηση αλλά και τη μνήμη. ***

Πώς να αντιμετωπίσετε τα κουνούπια με φυσικούς τρόπους

Οι τροφές αυτές, όπως οι μπανάνες για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί πως το γαλακτικό οξύ που παράγεται μετά την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κάλιο έλκει τα κουνούπια. Επίσης η κατανάλωση μπύρας αυξάνει τις πιθανότητες να προσελκύσουμε κάποιο κουνουπάκι. ***

Τι προκαλεί ο κακός ύπνος στον εγκέφαλο

 Οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα δυσκολεύονται να απολαύσουν επαρκή και ποιοτικό ύπνο, με αποτέλεσμα να βάζουν σε κίνδυνο την υγεία τους. Δεκάδες επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει τα σημαντικά οφέλη του ύπνου, όπως η καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία, η αυξημένη γονιμότητα και το χαμηλότερο σωματικό βάρος. Τώρα, ερευνητές από τις ΗΠΑ και την Ολλανδία έρχονται να υπογραμμίσουν για ακόμη μία φορά τις επιζήμιες επιδράσεις του κακού ύπνου. Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Brain, οι μακρόχρονες περίοδοι κακού ύπνου οδηγούν σε συσσώρευση βλαβερών πρωτεϊνών (βήτα αμυλοειδές και ταυ) στον εγκέφαλο, αυξάνοντας εκθετικά τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ. Αν και αντίστοιχα ευρήματα έχουν προκύψει και από άλλες μελέτες –μία από αυτές δημοσιεύτηκε μάλιστα πολύ πρόσφατα στην επιθεώρηση Neurology– ωστόσο παρέμενε μέχρι τώρα άγνωστο αν για τις αρνητικές επιδράσεις στον εγκέφαλο παίζει σημαντικότερο ρόλο η διάρκεια ή η ποιότητα του ύπνου. Μάλλον ισχύει το δεύτερο τελικά, όπως υποδεικνύουν τα αποτελέσματα πειραμάτων που πραγματοποίησαν οι ερευνητές με τη βοήθεια εθελοντών. Η συσσώρευση των πρωτεϊνών στον εγκέφαλο φάνηκε να καθοδηγείται από τη διατάραξη των βαθύτερων σταδίων του ύπνου, τα οποία είναι και αυτά που εξασφαλίζουν την ξεκούραση, την αναπλήρωση ενέργειας και την ανάπλαση των κυττάρων.

 Ένα από τα πιο ενοχλητικά πράγματα του καλοκαιριού είναι οι «επιθέσεις» των

«Η μελέτη μας δείχνει ότι ο ύπνος αργών κυμάτων συγκεκριμένα, δηλαδή ο βαθύς ύπνος, παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση των επιπέδων του βήτα αμυλοειδούς» αναφέρει η Γιο-Ελ Τζου, νευρολόγος στο Πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις και μία εκ των συντακτών της νέας μελέτης, σύμφωνα με τη βρετανική Guardian. «Θεωρούμε ότι αν κάποιος δεν απολαμβάνει καλό ύπνο σε βάθος χρόνου αυξάνεται ο κίνδυνος οι πρωτεΐνες βήτα αμυλοειδές και ταυ να συσσωρευτούν στον εγκέφαλο και να προκαλέσουν Αλτσχάιμερ».


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

επικαιρότητα

ΠΕΜΠΤΗ 18.07.2019Τι περιµένουν αγρότες, φορείς και οργανώσεις από τη νέα ηγεσία του ΥΠΑΑΤ

Μ

ετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι η σειρά της κοινής γνώμης να τοποθετηθεί. Αγρότες, επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα, γεωπόνοι και επικεφαλής οργανισμών απαντούν στο ερώτημα: «Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από τη νέα κυβέρνηση;».   Αλέξανδρος Κοντός//Πρόεδρος ΣΑΣΟΕΕ

«Ανάπτυξη της Ευφυούς Γεωργίας και ενίσχυση των συνεταιρισμών στις προτεραιότητες» Ο ΣΑΣΟΕΕ θεωρεί ότι οι βασικοί στόχοι της νέας ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων πρέπει να είναι οι εξής: - Ο σχεδιασμός εθνικής αγροτικής πολιτικής –σε διαβούλευση με φορείς του κλάδου– ενόψει της κατάθεσης του στρατηγικού σχεδίου της χώρας για τη νέα ΚΑΠ (2021-2027) - Η μείωση φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών για τους αγρότες που παράγουν προϊόντα τα οποία παραδίδουν σε συνεταιριστικές οργανώσεις - Η μείωση του κόστους παραγωγής (γεωργικών εφοδίων-φαρμάκων, άρδευσης κ.ά.) - Η πάταξη της «μαύρης» οικονομίας σε όλους σχεδόν τους επιμέρους κλάδους της αγροτικής οικονομίας - Η στήριξη των συνεταιρισμών και των ομάδων παραγωγών, καθώς δεν μπορεί να υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας χωρίς ισχυρά συνεργατικά σχήματα - Η δημιουργία πλαισίου που θα διευκολύνει την πρόσληψη εργατών γης - Η ανάπτυξη της ευφυούς και ποιοτικής γεωργίας - Η ενίσχυση και η αυστηροποίηση των ελέγχων στις ελληνοποιήσεις που έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις στους κλάδους της κτηνοτροφίας και των γαλακτοκομικών προϊόντων. - Η ρύθμιση τραπεζικών χρεών που βαραίνουν αρκετούς συνεταιρισμούς της χώρας - Η δημιουργία ολοκληρωμένου σχεδίου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να αλλάξει άμεσα και ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνονται άμεσα όλες οι αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα. Νικήτας Πρίντζος//Πρόεδρος ΑΣ Βόλου

«Επιδοτήσεις για όσους πραγματικά παράγουν» Καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο έργο τους. Είναι εν γνώσει των πάντων ότι ο αγροτικός κόσμος είναι σε απόγνωση, ζει με ανασφάλεια, δεν έχει ρευστότητα, δεν μπορεί να καλλιεργήσει, δεν μπορεί να παράγει για να ζήσει την οικογένειά του και να βοηθήσει τη χώρα να βγει από την κρίση. Τα χωριά μας ερημώνουν και τα τσιφλίκια στον Θεσσαλικό κάμπο επανέρχονται. Ένας αγροτικός κόσμος ο οποίος είναι γερασμένος, με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται και να έχουμε φτάσει σε μονοψήφιο ποσοστό, κάτι που αποτελεί και θανάσιμο κίνδυνο για την πατρίδα. Τα άμεσα μέτρα που κατά τη γνώμη μας θα δώσουν ανάσα στους αγρότες είναι: Μείωση σε όλο το τσουνάμι των χαρατσιών που έχουν επιβληθεί στους αγρότες. Δηλαδή φόροι, ασφάλιση (ΟΓΑ και ΕΛΓΑ), ΦΠΑ στον εξοπλισμό και τις εισροές, ΕΝΦΙΑ.

1 2 3

Μείωση του κόστους,η οποία για να γίνει πρέπει να υπάρχει μείωση τιμών ενέργειας και πετρελαίου καθώς και στα γεωργικά εφόδια.

Εξασφάλιση δωρεάν νερού. Ίσως αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στον αγροτικό κόσμο σήμερα. Πρέπει να πάψει ο αγρότης να πάψει ο αγρότης να αντλεί νερό από τα 250 και 300 μέτρα βάθος, με τεράστιο κόστος.

4

Στήριξη της κτηνοτροφίας η οποία βιώνει πρωτοφανή κρίση. Να υπάρξουν αυστηροί έλεγχοι στα γαλακτοκομικά και ζωοκομικά προϊόντα. Να ρυθμιστούν και να χαριστούν δάνεια και να πάψει να τρομοκρατεί τον αγρότη, γεωργό και κτηνοτρόφο η PQH.

5 6

Να υπάρχει σωστή, σύγχρονη και δίκαια διαμόρφωση της Νέας ΚΑΠ και οι επιδοτήσεις να δίνονται σε αυτούς που πραγματικά παράγουν.

Κλείνοντας, ζητάμε να υπάρξει ένα νέο, σωστό θεσμικό πλαίσιο για τον συνεργατισμό και να υπάρξει τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων των συνεταιρισμών που έχουν οδηγήσει στην κατάρρευση του συνεταιριστικού κινήματος, με αποτέλεσμα να διώκονται άδικα οι συνεταιριστές και τεράστια περιουσιακά στοιχεία που

αποτελούν εθνικό πλούτο να απομειώνονται. Νίκος Κουτλιάμπας//Πρόεδρος ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού

«Φοροελαφρύνσεις για τους συνεταιρισμένους αγρότες» Καταρχήν θα πρέπει να ευχηθούμε καλή επιτυχία στο έργο της κυβέρνησης. Αγρότες και ΥΠΑΑΤ πρέπει να εργαστούμε από κοινού για να πάμε μπροστά τη χώρα. Ο συνεταιριστικός χώρος περιμένει άμεσα παρεμβάσεις, γιατί υπάρχουν μεγάλα και καυτά ζητήματα, όπως η Νέα ΚΑΠ. Υπάρχει κενό στη νομοθεσία, όσον αφορά τις εκπροσωπήσεις στις συλλογικότητες. Για τους συνεταιρισμούς θα πρέπει να υπάρχουν κίνητρα (και αντικίνητρα), με στόχο τη συγκέντρωση της παραγωγής σε οργανώσεις παραγωγών. Ένα αποτελεσματικό κίνητρο θα μπορούσε να είναι η μείωση της ατομικής φορολογίας σε 13% μάξιμουμ, του κάθε μέλους ενός συλλογικού σχήματος που αποδεδειγμένα παραδίδει εκεί την παραγωγή του. Εξαιτίας της υψηλής φορολόγησης, πάνω από το 60% της ελληνικής αγροτικής παραγωγής διακινείται χωρίς παραστατικά. Οι προεκτάσεις αυτού του προβλήματος είναι τεράστιες. Διαλύονται παραγωγικές περιοχές, διαλύονται οργανώσεις, το κράτος δεν εισπράττει, χάνονται αγορές για τα προϊόντα μας και υπάρχει μια τεράστια στρέβλωση στην αγορά. Σε ό,τι αφορά στους εργάτες γης, μπορεί να δοθεί δικαίωμα εργασίας με εργόσημο σε όσους έρχονται με τρίμηνη τουριστική άδεια. Χρήστος Γιαννακάκης//Πρόεδρος Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Οργανώσεων Παραγωγών Hμαθίας

«Κομβικής σημασίας η προεκλογική δέσμευση για τα Αγροτικά Επιμελητήρια» Ο αγροτικός τομέας στη χώρα μας, όπως όλοι πολύ καλά γνωρίζουν, πάσχει από σοβαρά διαρθρωτικά και οργανωτικά προβλήματα. Η συνεταιριστική δομή έχει αποδιαρθρωθεί με αποτέλεσμα να μην μπορούν να υλοποιηθούν οι βασικές λειτουργίας του τομέα, που είναι ο προγραμματισμός της παραγωγής, η συγκέντρωση και η οργανωμένη διάθεσή της στην αγορά. Οι αδυναμίες αυτές οδηγούν σε παραγωγές που δεν ακολουθούν τις ανάγκες της αγοράς, ποιοτικά ή ποσοτικά, δεν προστατεύουν τον παραγωγό από τις διακυμάνσεις της αγοράς και τέλος δεν τον προστατεύουν από τα ισχυρά μονοπωλιακά τραστ του λιανικού εμπορίου, που είναι πανίσχυρα. Ταυτόχρονα, ο αγροτικός παραγωγικός μηχανισμός είναι αποκομμένος από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς και τα κέντρα λήψης αποφάσεων της ΕΕ, με συνέπεια να μην έχουμε τη δυνατότητα να επηρεάσουμε τις αποφάσεις αυτές σύμφωνα με τα δικά μας συμφέροντα, αλλά και ούτε να πληροφορούμαστε έγκαιρα για τις διαμορφωνόμενες τάσεις στον διεθνή περίγυρο. Επομένως, η υλοποίηση από τη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ της προεκλογικής εξαγγελίας της Νέας Δημοκρατίας για την ίδρυση Αγροτικών Επιμελητηρίων, αποτελεί ένα από τα πρώτα βήματα αναδιοργάνωσης της Γεωργίας και ακολουθούν οι Διεπαγγελματικές που πρέπει να συμπεριλάβουν όλους τους παραγωγικούς κλάδους και τέλος τα κίνητρα για δημιουργία μεγάλων εμπορικών σχημάτων που θα δώσουν τεράστια εξαγωγική ώθηση. Τάκης Πεβερέτος//Πρόεδρος ΣΕΚ

«Θα συνεργαστούμε για την ανάταξη του κτηνοτροφικού τομέα» Στείλαμε επιστολή στην υπουργική ομάδα με τις ευχές και τα συγχαρητήριά μας για την ανάληψη των καθηκόντων τους. Ζητάμε συνάντηση όπου θα θέσουμε υπόψιν τους το σχέδιο ανασυγκρότησης του κτηνοτροφικού τομέα, σχέδιο που είχαμε κοινοποιήσει και στην προηγούμενη κυβέρνηση. Ζητάμε και θα υποβάλουμε και υπόμνημα, ζητώντας ως προτεραιότητα, φορολογικά μέτρα ανακούφισης. Αυτά είναι: Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε όλες τις κτηνοτροφικές μονάδες (αιγοπρόβατα, βοοειδή, χοίροι, πτηνά). Δεύτερον, ζητάμε οι συντελεστές φορολογίας για τους κτηνοτρόφους να επιστρέψουν στα επίπεδα που ήταν προ του 2009, δηλαδή έως 8%. Ζητάμε διάκριση για την κτηνοτροφία, όπως ανέκαθεν ίσχυε στη χώρα μετά τον πόλεμο. Τρίτον άμεση εφαρμογή χαμηλότερης τιμής του αγροτικού πετρελαίου, όπως γίνεται σε άλλες χώρες όπως η Γερμανία η Ισπανία και η Πορτογαλία, γιατί θα μειωθεί άμεσα το κόστος των ζωοτροφών. Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί το κόστος και θα γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί. Επιπλέον αίτημά μας είναι το θέμα των ελληνοποιήσεων στο γάλα. Πρέπει να λυθεί άμεσα αυτό το πρόβλημα, η κατάσταση στην αιγοπροβατοτροφία και τη βοοτροφία είναι απελπιστική και καθημερινά βλέπουμε χιλιάδες αιγοπρόβατα που φεύγουν για Αλβανία με εξευτελιστικές τιμές. Οι κτηνοτρόφοι με 70 λεπτά / λίτρο για το γάλα τους αναγκάζονται και πουλάνε ζώα γιατί δεν μπορούν να τα συντηρήσουν.
στα “πεταχτά”

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 18.07.2019

Γράφει ο Αθαν. Αλ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

Κ

ΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ! Πέμπτη, 18 του Ιούλη, του σωτηρίου έτους 2019. Μνήμη Αιμιλιανού, Παύλου, Θεής και Ουαλεντίνης των μαρτύρων (363 μ.Χ.). Χρόνια πολλά και καλά, ανώδυνα, ανεπαίσχυντα, ειρηνικά, χριστιανά, στις εορτάζουσες και εορτάζοντες. *** Από την Ιερά Μητρόπολη Δράμας ανακοινώθηκαν τα παρακάτω:

*** Άπειρες ευχαριστίες εκ βαθέων μέτρων της καρδίας μου στην «ΜΕΤΟΙΚΟ» που γράφει στη συνάδελφο εφημερίδα «Η ΠΡΟΟΔΟΣ», για τα τόσα κολακευτικά λόγια για την Φωτεινή μας. *** Άπειρες ευχαριστίες επίσης, από καρδιάς στην ερίτιμη κυρία Πέπη Ανσουριάν, συνάδελφο εν τη δικηγορία, για τα τόσα «κολακευτικά», αλλά αληθινά που έγραψε για τη Φωτεινή μας. Ως πατέρας της χίλια ευχαριστώ. Πάντοτε να θυμάται τον ευγενέστατο, εξυπηρετικό, παππού της Ανσουριάν, που εργαζόταν στο ΚΤΕΛ Υπεραστικών Λεωφορείων, τω καιρώ εκείνω. Προσωπικώς σας εύχομαι, σας συνιστώ να τον θυμάσθε. Όπως τον θυμάται και η αναξιότητά μου, όταν ως μαθητής των τελευταίων τάξεων του Γυμνασίου και ως φοιτητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, εργαζόμουν στους Φώτιο και Αιμίλιο Δημ. Στάγκου, που διατηρούσαν κατάστημα χονδρικής πωλήσεως οπωροκηπευτικών. Ο παππούς σου με συμπαθούσε και με εξυπηρετούσε. Αυτός φόρτωνε τα τελάρα εμπορευμάτων στο λεωφορείο. Πιστεύω ότι το έπραττε εξ αγάπης, προς την αναξιότητά μου. Εγώ πάντοτε τον θυμούμαι και τον ευγνωμονώ. *** Θερμά συγχαρητήρια στην ερίτιμη κυρια Χρυσούλα Αναγνωστίδου, η οποία εργάζεται στο τηλεφωνικό κέντρο ΤΑΞΙ για την ευγένειά της, χωρίς ν’ αποκλείω τις άλλες ερίτιμες κυρίες. *** Άπειρες ευχαριστίες στον Οφθαλμίατρο, Διδάκτορα της Οφθαλμολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκο Τσικλή και στον αγαπητό του πατέρα Σταύρο, συν. Γεωπόνο. *** Χαιρετίσματα πολλά στέλνω στον κ. Δήμαρχο Εμμ. Παπά. Δήμαρχε, γιατί εχάθης; "ΑΔΑΜ ΠΟΥ ΕΙ;" *** «Χείρα βοηθείας» σε γιατρούς και λοιπό προσωπικό δημοσίων μονάδων υγείας κυρίως της νησιωτικής χώρας δίνουν για άλλη μία χρονιά φοιτητές των ιατρικών σχολών οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Ιατρική Απόβαση» της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος.

Γιά ἄλλη μιά φορά ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας βρέθηκε στήν κατασκήνωση κοντά στά παιδιά δείχνοντας ἔτσι τήν άγάπη του καί τήν φροντίδα του γιά τά παιδιά μας. Το πρωί τῆς Κυριακῆς 14 Ἰουλίου, Κυριακή τῶν Ἁγίων Πατέρων τῆς Δ΄ Οἰκουμενικῆς Συνόδου, λειτούργησε καί κήρυξε ἁπλά, ἐξηγώντας τήν ἀξία καί σημασία τῶν Οἰκουμενικῶν Συνόδων. Ἔπειτα στο πρωινό συναναστράφηκε πατρικά μέ τά παιδιά καί ἐπικοινώνησε μαζί τους.

Στο γεῦμα ἀπόλαυσε τή ζωντάνια τους, τόν ἐνθουσιασμό τους καί χάρηκε μαζί τους τήν πανηγυρική ἀτμόσφαιρα. *** «Ο εμός έρως εσταύρωται». ΙΓΝΑΤΙΟΣ Ο ΘΕΟΦΟΡΟΣ

Περισσότεροι από 300 φοιτητές Ιατρικής θα διαθέσουν φέτος δέκα ημέρες από τις καλοκαιρινές διακοπές τους προκειμένου να βρεθούν σε 41 νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία νησιών και άλλων τουριστικών περιοχών. Εκεί θα προσφέρουν εθελοντικά βοηθητικές υπηρεσίες, αλλά παράλληλα θα εκπαιδευθούν σε συνήθη για τουριστικές περιοχές περιστατικά σε πραγματικές –εκτός σπουδών– συνθήκες και θα γνωρίσουν την κατάσταση που επικρατεί στις μη πανεπιστημιακές δομές υγείας. Η φετινή «απόβαση» των φοιτητών Ιατρικής στα νησιά έχει ξεκινήσει εδώ και μία εβδομάδα και θα ολοκληρωθεί στα τέλη Αυγούστου. Το πρόγραμμα «Ιατρική Απόβαση» μετράει ήδη 22 καλοκαίρια, πραγματοποιείται σε συνεργασία με μονάδες υγείας και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης νησιών και τουριστικών περιοχών της χώρας και τελεί υπό την αιγίδα των οικείων –στις μονάδες που εντάσσονται σε αυτό– υγειονομικών περιφερειών. Οι συμμετέχοντες είναι φοιτητές Ιατρικής από όλες τις ιατρικές σχολές της χώρας. Πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον ένα κλινικό έτος, δηλαδή να έχουν εκπαιδευθεί ήδη ένα χρόνο στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, που σημαίνει ότι έχουν κάποιες βασικές γνώσεις στην αντιμετώπιση ασθενούς και στο πώς θα είναι αποτελεσματική η παρουσία τους σε μια μονάδα υγείας. Εκτός από την ενίσχυση του έργου των μονάδων υγείας, το πρόγραμμα αποσκοπεί στην εκπαίδευση των μελλοντικών γιατρών στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, καθώς και στην προετοιμασία τους για την υπηρεσία υπαίθρου (αγροτικό ιατρείο). Για φέτος οι φοιτητές θα βρεθούν σε μονάδες υγείας σε Υδρα, Σύρο, Τήνο, Νάξο, Σαντορίνη, Σέριφο, Σκύρο, Μήλο, Χίο, Ρόδο, Λήμνο, Κω, Κάλυμνο, Λέρο, Ικαρία, Πάτμο, Λέσβο, Σάμο, Αστυπάλαια, Θάσο, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο, Λευκάδα, Παξούς, Αμαλιάδα, Καλαμάτα, Λουτράκι, Αερόπολη, Πύλο, Λεωνίδιο και Κρήτη.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

Επικαιρότητα

ΠΕΜΠΤΗ 18.07.2019Grant Thornton:

Ανάσα αισιοδοξίας για τους Έλληνες επιχειρηματίες

Σ

τον απόηχο της πολυσχιδούς οικονομικής και χρηματοπιστωτικής ύφεσης, οι Έλληνες επιχειρηματίες φαίνεται πως παίρνουν μια ανάσα συγκρατημένης αισιοδοξίας στο πρώτο εξάμηνο του 2019 σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

γάλη πρόκληση, αλλά μπορώ να πω με απόλυτη βεβαιότητα πως με επιμονή και σκληρή δουλειά μπορούμε να το καταφέρουμε».

Μεγάλες προσδοκίες για κερδοφορία, έσοδα και εξαγωγές

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας IBR της Grant Thornton, η αισιοδοξία των Ελλήνων επιχειρηματιών για την οικονομική προοπτική των επόμενων 12 μηνών αυξήθηκε κατά 5% και ανήλθε στο 29%, γεγονός που αντικατοπτρίζει τα «δειλά» βήματα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα με την αισιοδοξία για την οικονομική προοπτική της χώρας διαμορφώνονται υψηλές προσδοκίες για την κερδοφορία και τα έσοδα των επιχειρήσεων. Ειδικότερα, οι προσδοκίες για τα κέρδη ανέρχονται στο 52% και οι προσδοκίες για τα έσοδα στο 63%.

Στον αντίποδα, η επιχειρηματική αισιοδοξία τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στην Ευρώπη μειώθηκε στο 32% και 26% αντίστοιχα.

Παρά το γεγονός ότι και τα δύο ποσοστά είναι μικρότερα σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο, είναι μεγαλύτερα από τα αντίστοιχα ποσοστά σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Παρά τη συγκρατημένη αισιοδοξία που εκφράζει η αγορά για το μέλλον, η οικονομική αβεβαιότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Οι ερωτηθέντες Έλληνες επιχειρηματίες δήλωσαν την αισιοδοξία τους αναφορικά με τις εξαγωγές της επιχείρησής τους.

Παρά το γεγονός ότι η οικονομική αβεβαιότητα μειώθηκε κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες από το προηγούμενο εξάμηνο, το ποσοστό συνεχίζει να αναδεικνύει έντονα την έλλειψη σταθερότητας στο ευρύτερο περιβάλλον. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Grant Thornton στην Ελλάδα, κ. Βασίλης Καζάς, σχολιάζει:

Συγκεκριμένα, οι προσδοκίες των επιχειρηματιών αυξήθηκαν από το 35% στο προηγούμενο εξάμηνο, στο 52% στο πρώτο εξάμηνο του 2019. Οι θετικές προβλέψεις για τις εξαγωγές συμβαδίζουν με τις εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και επιβεβαιώνουν τη δέσμευση του ελληνικού επιχειρείν για περισσότερη εξωστρέφεια.

«Η επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας διαμορφώνεται με αισιοδοξία, καθώς το επιχειρείν αλλάζει σελίδα. Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της έρευνας IBR, το επόμενο δωδεκάμηνο οι ελληνικές επιχειρήσεις θα προχωρούν σε φιλόδοξα αναπτυξιακά σχέδια και είμαι βέβαιος πως θα στηρίξουν έμπρακτα την άνθηση των παραγωγικών ευκαιριών που υπάρχουν στην αγορά.

Αυξάνεται η διάθεση για επενδύσεις σε τεχνολογία και έρευνα και ανάπτυξη

Το μήνυμα για τη χώρα μας είναι σαφές. Παρά το κλίμα αβεβαιότητας οι επιχειρήσεις οφείλουν να αποκτήσουν μεγαλύτερη εξωστρέφεια και να στραφούν προς τις νέες τεχνολογίες και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Αναλυτικότερα, το ποσοστό των επιχειρηματιών που δηλώνουν πως θα προχωρήσουν σε επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες μέσα στους επόμενους 12 μήνες, αυξήθηκε κατά 6% και διαμορφώθηκε στο 47%.

Το στοίχημα για την επάνοδο της χώρας σε ρυθμούς ανάπτυξης είναι σίγουρα μια με-

Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αντιληφθεί σε σημαντικό βαθμό την αξία των ψηφιακών τεχνολογιών και δείχνουν μια έντονη μεταστροφή προς αυτή την κατεύθυνση.

Ταυτόχρονα, πέραν της αυξητικής τάσης για επενδύσεις στην τεχνολογία και στον ψηφιακό μετασχηματισμό, παρα-

τηρούνται θετικές αποκλίσεις σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο στις επενδύσεις σε μηχανήματα και εγκαταστάσεις (56%), σε ανάπτυξη των δεξιοτήτων του προσωπικού (40%) και σε νέα κτίρια (29%).

της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του παγκόσμιου μέσου όρου.

Σημαντική αύξηση παρουσιάζει και το ποσοστό των επιχειρηματιών που αναμένεται να προχωρήσουν σε επενδύσεις στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης. Ειδικότερα, το ποσοστό κατέγραψε αύξηση της τάξης του 32% και διαμορφώθηκε στο 48%.

Στην Ελλάδα, η δυσκολία των εργοδοτών να βρουν το κατάλληλο εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό απειλεί την ανταγωνιστικότητά των επιχειρήσεων και για αυτό οι εργοδότες οφείλουν να επικεντρωθούν σε άλλες στρατηγικές που θα τους βοηθήσουν να δημιουργήσουν και να αναπτύξουν τα ταλέντα

Ο προσανατολισμός σε έρευνα και ανάπτυξη μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανταγωνιστικότητα και στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, βγάζοντάς την από το τέλμα απροθυμίας για πιο καινοτόμες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Γραφειοκρατία και απασχόληση «φρενάρουν» την αισιοδοξία Η γραφειοκρατία συνεχίζει να αποτελεί τη μεγαλύτερη τροχοπέδη για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η πλειοψηφία των Ελλήνων επιχειρηματιών τάσσεται υπέρ αυτής της άποψης καθώς το 55% των ερωτηθέντων αναφέρει ως εμπόδιο τους κανονισμούς και τη γραφειοκρατία. Αν και το ποσοστό κατέγραψε μείωση της τάξης του 37%, σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο, παραμένει ιδιαίτερα υψηλό σε αντιπαραβολή με τα ποσοστά

Επιπρόσθετα, η έλλειψη ταλέντων αναδεικνύεται πλέον στον ισχυρότερο παράγοντα ανησυχίας για τις επιχειρήσεις.

που αναζητούν. Τέλος, παρά το γεγονός ότι οι εργοδότες έχουν έλλειψη ταλέντων δεν αναμένεται να προχωρήσουν άμεσα σε αύξηση μισθών για να προσελκύσουν εξιδεικευμένο εργατικό δυναμικό. Το ποσοστό των επιχειρήσεων που προσδοκούν να αυξήσουν τους μισθούς των εργαζομένων τους ανέρχεται στο 17% σε αντίθεση με τα ποσοστά σε ευρωπαϊκό και παγκόσμια επίπεδο τα οποία ανέρχονται στο 60% και 65% αντίστοιχα.

Ανοδικά η κίνηση στα αεροδρόμια στο α΄ εξάμηνο

Ά

νοδο 5,3% παρουσίασε κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους η επιβατική κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια, που, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), εξυπηρέτησαν 25,531 εκατ. επιβάτες. Κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2018 είχαν διακινηθεί 24,24 εκατ. επιβάτες. Ο συνολικός αριθμός των πτήσεων στα ελληνικά αεροδρόμια ανήλθε στις 221.538, από τις οποίες 96.664 εσωτερικού και 124.874 εξωτερικού, παρουσιάζοντας άνοδο 5,6%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018, όπου είχαν πραγματοποιηθεί 209.831 πτήσεις. Κατά τον Ιούνιο, διακινήθηκαν στα ελληνικά αεροδρόμια 8.470.734 επιβάτες, με τη μεσοσταθμική άνοδο να διαμορφώνεται στο 4,8%. Ο συνολικός αριθμός των πτήσεων στα ελληνικά αεροδρόμια ανήλθε στις 67.585, παρουσιάζοντας αύξηση 4,1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018, όπου είχαν πραγματοποιηθεί 64.899 πτήσεις. Οι αφίξεις επιβατών εξωτερικού έφτασαν τα 3.484.702, παρουσιάζοντας άνοδο 4,3% σε σχέση με το 2018, όταν είχαν καταγραφεί 3.341.796 αφίξεις.


10

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

Άποψη

ΠΕΜΠΤΗ 18.07.2019

Χτίστε ένα καινούργιο κράτος! «Ο λαός είναι ο δυνατότερος στρατός δι’ έναν δίκαιον μονάρχη» (Σααδής)

Σ

Γράφει ο Μιχάλης Κ. Δερμιτζάκης Δικηγόρος ε.τ.

τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, οι Έλληνες έκαναν τη δική τους «ειρηνική επανάσταση». Με την ψήφο τους αποκαθήλωσαν την πιο αποτυχημένη Κυβέρνηση που είχε ποτέ η Χώρα. Την Κυβέρνηση της «πρώτη φορά Αριστεράς». Την Κυβέρνηση που ρήμαξε τον τόπο και δίχασε την Κοινωνία. Και, επιτέλους, επήλθε η κάθαρση! Ή τουλάχιστον έτσι θέλει να πιστεύει, στη μεγάλη πλειοψηφία του, ο λαός γιατί, από εδώ κι εμπρός, αναμένει καλύτερες ημέρες για τον ίδιο και τη Χώρα, αναμένει δηλαδή τη σωτηρία της Ελλάδας! Συγχαίρουμε και καλωσορίζουμε τη νέα πολιτική ηγεσία, τον Πρωθυπουργό και τα στελέχη της Κυβέρνησης. Και του ευχόμαστε καλή δύναμη και καλή επιτυχία στην προσπάθειά του για την ανασυγκρότηση του Κράτους και την υλοποίηση της προεκλογικής του δέσμευσης για «ισχυρή ανάπτυξη και αυτοδύναμη Ελλάδα»! Μια δέσμευση στην οποία πίστεψε ο λαός και γι’ αυτό του έδωσε απλόχερα την αυτοδυναμία που ζητούσε! Δεν είχαν όμως καλά – καλά προφθάσει, Πρωθυπουργός και Υπουργοί, να καθίσουν στα γραφεία τους και να αναλάβουν δράση, και ενέσκηψε η καταστροφική καταιγίδα της 11ης Ιουλίου στη Χαλκιδική. Μια τραγωδία που άφησε στο πέρασμά της οχτώ νεκρούς και μια εκατόμβη τραυματίες. Και έφερε στη μνήμη των Ελλήνων τις τρομακτικές τραγωδίες του Ιουλίου 2018 με τους εκατοντάδες νεκρούς από τις πυρκαγιές στο Μάτι, την Κινέττα και την Κρήτη και λίγους μήνες πιο νωρίς στη Μάντρα Αττικής από τις φονικές πλημμύρες! Όμως, όσες καταστροφές κι αν έπληξαν μέχρι σήμερα τη Χώρα κι άφησαν πίσω τους αμέτρητους νεκρούς κι ανυπολόγιστες ζημιές στην Εθνική Οικονομία, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν υπήρχε ένα Κράτος σοβαρό που σέβεται τους πολίτες και την αποστολή του! Αν υπήρχαν εξ αρχής οι αναγκαίες υποδομές. Αν υπήρχε ένα ολοκληρωμένο και σε πλήρη ετοιμότητα σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών. Και ακόμη μια άρτια οργανωμένη και άψογα λειτουργούσα Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Κυρίως όμως, αν υπήρχε, η δυνατότητα έγκαιρης ειδοποίησης των πολιτών, με σύγχρονα μέσα, ηλεκτρονικά και ιδίως μέσω του πανευρωπαϊκού αριθμού 112, που επί χρόνια

Με αφορμή την ουσιαστική ανυπαρξία της Πολιτικής Προστασίας, επιβάλλεται να οικοδομήσουν ένα καινούργιο Κράτος! Ένα κράτος με σύγχρονες δομές, που θα εγγυάται την άμεση προστασία της ζωής, της ασφάλειας, των δικαιωμάτων, της περιουσίας και καθημερινότητας των πολιτών. Που θα διασφαλίζει την Κοινωνική γαλήνη, την προστασία του Περιβάλλοντος και θα επιτύχει την ανάταξη της Εθνικής Οικονομίας, την ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και την εισροή επενδύσεων και ξένων κεφαλαίων!!

τώρα παρέμενε αναξιοποίητο, με μοναδική υπεύθυνη, για την έλλειψη αυτή, την απελθούσα Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ! Δυστυχώς, όμως, όλα τα παραπάνω δεν υπήρξαν! Και τα επίχειρα από την ανυπαρξία τους τα πληρώνει, όπως πάντα, ο δυστυχής λαός και η αιμάσσουσα Εθνική Οικονομία! Η Κυβέρνηση λοιπόν και ο Πρωθυπουργός έχουν πολλή δουλειά μπροστά τους! Με αφορμή την ουσιαστική ανυπαρξία της Πολιτικής Προστασίας, επιβάλλεται να οικοδομήσουν ένα καινούργιο Κράτος! Ένα κράτος με σύγχρονες δομές, που θα εγγυάται την άμεση προστασία της ζωής, της ασφάλειας, των δικαιωμάτων, της περιουσίας και καθημερινότητας των πολιτών. Που θα διασφαλίζει την Κοινωνική γαλήνη, την προστασία του Περιβάλλοντος και θα επιτύχει την ανάταξη της Εθνικής Οικονομίας, την ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και την εισροή επενδύσεων και ξένων κεφαλαίων!! Ένα Κράτος που θα προστατεύει την Παιδεία, την αριστεία, τη νεολαία, θα καταργήσει τα κάθε είδους άβατα και το άσυλο στις Σχολές και τα Πανεπιστήμια, τα οποία θα καταστήσει, επιτέλους, τεμένη διακίνησης ιδεών και όχι άντρα παρεμπορίου, ναρκεμπορίου

και ασφαλή καταφύγια παράνομων στοιχείων και εγκληματιών! Ένα Κράτος τέλος που θα νοικοκυρέψει ολόκληρη τη Χώρα, θα στηρίξει τον θεσμό της Οικογένειας και την Εκκλησία και θα καταστήσει την Ελλάδα ισότιμη και σεβαστή εταίρο στην Ευρώπη και τον κόσμο! Ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί ξεκίνησαν καλά. Πριν ακόμη ορκισθούν, σήκωσαν ψηλά τα μανίκια για δουλειά. Γνωρίζουν πως πρέπει να τηρήσουν και τιμήσουν το άτυπο συμβόλαιο που υπέγραψαν προεκλογικά με τον λαό και υποσχέθηκαν να μην τον απογοητεύσουν! Γνωρίζει ο Πρωθυπουργός, γιατί το βίωνε καθημερινά ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, πως οι Έλληνες δεν αντέχουν άλλες υποσχέσεις ανεκπλήρωτες, αλλά ΘΑ χωρίς αντίκρισμα, άλλες κυβιστήσεις χωρίς τέλος. Δεν αντέχουν την ξύλινη γλώσσα, τα ψεύδη, το ξεπούλημα και τον ευτελισμό που υπέστησαν και υπέμειναν στα 4,5 χρόνια της «αλήστου μνήμης» αριστεροδεξιάς Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που άλλα υποσχόταν στο λαό, άλλα πίστευαν ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί

του και άλλα έπρατταν στο τέλος ο καθ’ ένας απ’ αυτούς! Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση θα κριθούν απ’ τον λαό στο τέλος της τετραετίας! Θα κριθούν από την αποτελεσματικότητά τους στην αντιμετώπιση των κρισίμων προβλημάτων που απασχολούν την κοινωνία και τη δύσκολη καθημερινότητα των πολιτών. Θα κριθούν από την τήρηση, ή μη, των προεκλογικών τους υποσχέσεων. Θα κριθούν και από την προσπάθειά τους να ενώσουν τους πολίτες, να είναι δηλαδή Κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, γιατί έτσι μόνο θα πάει ο τόπος μπροστά!! Οφείλουμε, όμως, με ιδιαίτερη εκτίμηση, να υπενθυμίσουμε στον Πρωθυπουργό τη διαχρονική διαπίστωση και υπόμνηση που απηύθυνε στους άρχοντες, ο (αθηναίος τραγικός ποιητής του 5ου π.Χ. αιώνα) Αγάθων (την οποία επικαλέσθηκε κι ο ίδιος στην προεκλογική του ομιλία στο Θησείο, τρεις μέρες προ των εκλογών), πως: «Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι. Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»!! Αθήνα 17.07.2019


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

Επικαιρότητα

ΠΕΜΠΤΗ 18.07.2019

11

Τη Δευτέρα 22 Ιουλίου συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας

Ανανέωση άδειας εκτέλεσης επαγγελματικών τουριστικών πλόων στη λίμνη Κερκίνη στα θέματα της συνεδρίασης

Τ

ακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019, στις 13.00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας (Βασ. Όλγας 198, Θεσσαλονίκη), με θέματα ημερήσιας διάταξης:

ση παιδικών χαρών Τοπικών Κοινοτήτων Δήμου Νάουσας», ως προς:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ Προέδρου Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας

β) τον ορισμό εκπροσώπου με τον αναπληρωτή του που θα συμμετέχει στην Τριμελή Επιτροπή Παρακολούθησης εκτέλεσης των όρων της προγραμματικής σύμβασης (σημείο 2 της απόφασης) (ΑΠΟ ΑΝΑΒΟΛΗ).

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ: Θέμα 1ο: Έγκριση 5ης τροποποίησης προϋπολογισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έτους 2019. Εισηγήτρια: Αθηνά Αθανασιάδου-Αηδονά, Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Προγραμματικού Σχεδιασμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Θέμα 2ο: Γνωμοδότηση επί της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Μεταφορών της Ελλάδας (ΕΣΣΜ). Εισηγητής: Κωνσταντίνος Γιουτίκας, Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Θέμα 3ο: Έγκριση προσωρινών μέτρων ρύθμισης κυκλοφορίας για την εκτέλεση του έργου: Διαγράμμιση και αντικατάσταση στοιχείων ασφαλείας εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου Π.Ε. Πέλλας έτους 2018. Εισηγήτρια: Αθηνά Αθανασιάδου-Αηδονά, Αν. Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πέλλας Θέμα 4ο: Έγκριση για την απαγόρευση αλιείας στα υδάτινα συστήματα των ποταμών Τριπόταμου & Αράπιτσας (κύριο τμήμα και παραπόταμοι αυτών) της Π.Ε. Ημαθίας 2019 για την προστασία των ιχθυοαποθεμάτων. Εισηγητής: Κωνσταντίνος Καλαΐτζίδης, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ημαθίας Θέμα 5ο: Έγκριση για την τροποποίηση της υπ΄ αριθμ. 167/2016 απόφασης της 15ης/25-07-2016 συνεδρίασης Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα «Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης για την υλοποίηση του έργου: «Ανάπλα-

α) Την τροποποίηση άρθρων της από 15-11-2016 Προγραμματικής Σύμβασης του έργου: «Ανάπλαση παιδικών χαρών Τοπικών Κοινοτήτων Δήμου Νάουσας» (σημείο 1 της απόφασης),

Εισηγητής: Κωνσταντίνος Καλαΐτζίδης, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ημαθίας Θέμα 6ο: Έγκριση περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας για το έργο: «Κεντρικοί εξωτερικοί αποχετευτικοί αγωγοί πεδινών οικισμών διευρυμένου Δήμου Νάουσας», της Δ.Ε.Υ.Α. Νάουσας αναδόχου: «ΑΞΙΟΝ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.». Εισηγητής: Κωνσταντίνος Καλαϊτζίδης, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ημαθίας Θέμα 7ο: Έγκριση σύναψης διαβαθμιδικής συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας – Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας και του Δήμου Δίου – Ολύμπου, με σκοπό την Τεχνική Στήριξη του Δήμου Δίου – Ολύμπου για την υπογραφή μελετών που απαιτούν τη γνώση Μηχανολόγου Μηχανικού. (ΑΠΟ ΑΝΑΒΟΛΗ). Εισηγήτρια: Σοφία Μαυρίδου, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πιερίας Θέμα 8ο: Έγκριση για την ανανέωση άδειας εκτέλεσης επαγγελματικών τουριστικών πλόων στη λίμνη Κερκίνη των σκαφών: «ΑΗ ΓΙΩΡΓΗΣ», «ΚΕΡΚΙΝΗ», «ΚΕΡΚΙΝΙΤΗΣ», «ΣΟΦΟΥΛΑ ΙΧΝΗΛΑΤΙΣΣΑ» και «ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ». Εισηγητής: Ιωάννης Μωυσιάδης, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Σερρών. Θέμα 9ο: Έγκριση τρόπου δημοπράτησης έργων ΠΕ Κιλκίς έτους 2019 (Επενδυτικών Δαπανών έτους 2019 ΚΑΠ- ΙΔΠ και ΟΣΚ). Εισηγητής: Ανδρέας Βεργίδης, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κιλκίς. Θέμα 10ο: Ανάκληση της υπ’ αρ.62/2019 απόφασης Περιφε-

ρειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με θέμα: «Έγκριση προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας - Π.Ε. Κιλκίς και του Δήμου Παιονίας». Εισηγητής: Ανδρέας Βεργίδης, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κιλκίς. Θέμα 11ο: Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας/Π.Ε. Κιλκίς και του Δήμου Παιονίας για το έργο «Ασφαλτοστρώσεις οδικού δικτύου περιοχών Δήμου Παιονίας (α)Οδός πρόσβασης προς Νεκροταφείο Ν. Καβάλας (β) Οδός πρόσβασης προς Ι.Ν. Αγίου Αντωνίου Γρίβας». Εισηγητής: Ανδρέας Βεργίδης, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κιλκίς.

Θέμα 14ο: Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας/ Π.Ε. Κιλκίς και του Δήμου Παιονίας για το έργο «Ηλεκτροδότηση Μικρών Λιβαδίων Δήμου Παιονίας». Εισηγητής: Ανδρέας Βεργίδης, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κιλκίς. Θέμα 15ο: Καθορισμός ημερήσιου ανταποδοτικού τέλους δικαιώματος συμμετοχής πωλητών στις λαϊκές αγορές των Δήμων Κιλκίς και Παιονίας της Π.Ε. Κιλκίς. Εισηγητής: Ανδρέας Βεργίδης, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κιλκίς.

Θέμα 12ο: Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας/Π.Ε. Κιλκίς και του Δήμου Παιονίας για το έργο «Εργασίες συντήρησης του Λυκείου Πολυκάστρου και 1ου Δημοτικού Σχολείου Αξιούπολης». Εισηγητής: Ανδρέας Βεργίδης, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κιλκίς.

Θέμα 16ο: Γνωμοδότηση για τη σκοπιμότητα εγκατάστασης και τη συμβολή της στην τοπική οικονομία, μονάδας χαμηλής όχλησης, επεξεργασίας βρώσιμης ελιάς, ιδιοκτησίας της εταιρείας με την επωνυμία «ΒΙΤΟΥΛΗ ΣΤΥ. ΒΑΣΙΛΙΚΗ», στην εκτός σχεδίου περιοχή του οικισμού Καλυβών, του Δήμου Πολυγύρου, της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής. Εισηγητής: Ιωάννης Γιώργος, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Χαλκιδικής.

Θέμα 13ο: Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας/Π.Ε. Κιλκίς και του Δήμου Παιονίας για το έργο «Συντήρηση Δημοτικού Σχολείου Μεταμόρφωσης». Εισηγητής: Ανδρέας Βεργίδης, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κιλκίς.

Θέμα 17ο: Έγκριση προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Βόρα, Παϊκου, Βερμίου (Φ.Δ.Π.Π.Β.Π.Β) με θέμα «Ενίσχυση Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών για τη διαχείριση φυσικού περιβάλλοντος και βι-

οποικιλότητας στις περιοχές Natura της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας». Εισηγητής: Κωνσταντίνος Γιουτίκας, Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Θέμα 18ο: Επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων τελών και λοιπών εσόδων της Π.Ε. Ημαθίας. Εισηγητής: Κωνσταντίνος Καλαϊτζίδης, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ημαθίας. Θέμα 19ο: Επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων τελών και λοιπών εσόδων της Π.Ε. Κιλκίς. Εισηγητής: Ανδρέας Βεργίδης, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κιλκίς. Θέμα 20ο: Επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων τελών και λοιπών εσόδων της Π.Ε. Πιερίας. Εισηγήτρια: Σοφία Μαυρίδου, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πιερίας Θέμα 21ο: Επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων τελών και λοιπών εσόδων της Π.Ε. Σερρών. Εισηγητής: Ιωάννης Μωυσιάδης, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Σερρών. Θέμα 22ο: Επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων τελών και λοιπών εσόδων της Π.Ε. Χαλκιδικής. Εισηγητής: Ιωάννης Γιώργος, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Χαλκιδικής.


12

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

Αθλητικά

ΠΕΜΠΤΗ 18.07.2019

Μπάσκετ:

Στον Παναθηναϊκό και ο Γουάιλι

Ο

Τζέικομπ Γουάιλι είναι από σήμερα αθλητής του πρωταθλητή Παναθηναϊκού, καθώς η ΚΑΕ επισημοποίησε τη συμφωνία με την Αμερικανό φόργουορντ (παίζει και σέντερ), ανακοινώνοντάς την. Ο Γουάιλι υπέγραψε συμβόλαιο για ένα έτος. Την περασμένη περίοδο ενίσχυσε την ισπανική Γκραν Κανάρια, απ΄ όπου έγινε γνωστός στην Ευρωλίγκα, ενώ είναι το τρίτο απόκτημα του «τριφυλλιού» για την τρέχουσα περίοδο, μετά τους Ράις και Φριντέτ. «Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ ανακοινώνει την απόκτηση του Τζέικομπ Ουάιλι για ένα χρόνο», αναφέρει η ανακοίνωση του συλλόγου, ενώ στη συνέχεια παρατίθεται το βιογραφικό του αθλητή. Ο Ουάιλι γεννήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 1994 στην Callifornia των ΗΠΑ, έχει ύψος 2,03μ. και αγωνίζεται στις θέσεις «4» και «5». Ολοκλήρωσε την περσινή σεζόν στην Herbalife Gran Canaria έχοντας 16,5 πόντους και 5,2 ριμπάουντ κατά μέσο

όρο στην ACB καθώς και 10 πόντους και 2,6 ριμπάουντ ανά αγώνα στην Euroleague. Στα κολεγιακά του χρόνια έπαιξε στους Montana Grizzlies (2012-2014), στους Lewis–Clark State Warriors (2014-2016) και στους Eastern Washington Eagles (2016-2017). Στην τελευταία του χρονιά στο κολέγιο ήταν εντυπωσιακός έχοντας 20,7 πόντους, 9,2 ριμπάουντ, 2,3 ασίστ και 2,8 κοψίματα κατά μέσο όρο ανά αγώνα. Αν και δεν επιλέχθηκε στα draft, οι Nets τον υπέγραψαν στο ξεκίνημα της σεζόν 2017/2018 αγωνιζόμενος σε τέσσερα παιχνίδια μαζί τους, πριν «μετακομίσει» στους Long Island Nets. Με τη θυγατρική των Nets στη G-League αγωνίστηκε σε 16 ματς έχοντας 7,6 πόντους, 3,6 ριμπάουντ και 1,1 ασίστ κατά μέσο όρο. Ολοκλήρωσε τη σεζόν στη γερμανική Ludwigsburg της οποίας τη φανέλα φόρεσε για πέντε αναμετρήσεις. Τον Αύγουστο του 2018 συμμετείχε στο NBA Summer League με τους

Dallas Mavericksπριν υπογράψει στους Adelaide 36ers. Με την ομάδα της Αυστραλίας αγωνίστηκε σε 28 παιχνίδια έχοντας 12,3 πόντους και 5 ριμπάουντ κατά μέσο όρο. Τον Φεβρουάριο του 2019 πήρε μεταγραφή στην Herbalife Gran Canaria με την οποία είχε εξαιρετική παρουσία τόσο στην ACB, όσο και στην Euroleague.

Έτοιμος για την Πλζεν ο Ολυμπιακός, 3-0 τη Νότιγχαμ

Έ

τοιμος για τις δύο αναμετρήσεις με τη Βικτόρια Πλζεν, στο β΄ προκριματικό γύρο του Champions League, έδειξε ο Ολυμπιακός,

που με σταθερά καλή απόδοση νίκησε σε φιλικό αγώνα στο Φάληρο τη Νότιγχαμ Φόρεστ με 3-0.

Η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς είχε ενέργεια, ρυθμό, ταχύτητα, και παραγωγή, με τους Βαλμπουενά και Ποντένσε να παίζουν εναλλάξ το ρόλο του Φορτούνη στην οργάνωση και τους Γκιγέρμε - Μπουχαλάκη να ελέγχουν τη μεσαία γραμμή. Ο Ολυμπιακός πέτυχε τον τέλειο αιφνιδιασμό, αφού μόλις στο 7ο λεπτό το σκορ ήταν 2-0. Στο 3΄ ο Γιώργος Μασούρας έγραψε το 1-0 με σουτ, ενώ στο 7΄ ο Γκερέρο διπλασίασε με προβολή. Στο 32ο λεπτό ήρθε το 3-0, όταν από ασταθή απόκρουση του Μούριτς ο Γκερέρο από κοντά σημείωσε το δεύτερο προσωπικό τέρμα του και συνολικά έκτο στην προετοιμασία. Στο δεύτερο ημίχρονο οι φιλοξενούμενοι εκμεταλλεύτηκαν το ότι ο Ολυμπιακός κατέβασε ταχύτητα, βγήκαν μπροστά και απείλησαν σε δύο φάσεις, αλλά βρήκαν τον Σα σε πλήρη ετοιμότητα. Οι Ραντζέλοβιτς και Ελ Αραμπί έδωσαν επιθετική πνοή με την είσοδό τους ως αλλαγές, οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν φάσεις προς το τέλος του αγώνα, αλλά το 3-0 παρέμεινε.

Μιλώντας στο paobc.gr ο Τζέικομπ Ουάιλι εξέφρασε τον ενθουσιασμό του που είναι μέλος της ομάδας: «Είναι μεγάλη τιμή για μένα που είμαι μέλος μιας τόσο σπουδαίας και ιστορικής ομάδας, όπως είναι ο Παναθηναϊκός. Αισθάνομαι ενθουσιασμένος και θεωρώ πως είναι ό,τι καλύτερο μπορούσε να συμβεί για την καρι-

έρα μου», σημείωσε. Ο Αμερικάνος άσος έχει ήδη εντυπωσιαστεί από τον κόσμο του συλλόγου. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού για την υποστήριξη και την θερμή τους υποδοχή. Με τα μηνύματά τους με κάνουν να αισθάνομαι υπέροχα», είπε. 

Συνεχίζουν μαζί Ολυμπιακός και Σπανούλης

Ο

Ολυμπιακός και ο Βασίλης Σπανούλης θα συνεχίσουν την κοινή πορεία τους για δέκατη συνεχή περίοδο, καθώς η διοίκηση της πειραϊκής ομάδας και ο αρχηγός συναντήθηκαν και συμφώνησαν να ανανεώσουν τη συνεργασία τους για άλλο ένα χρόνο. «Οι πρόεδροι του Ολυμπιακού, κύριοι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος, συναντήθηκαν το απόγευμα της Τρίτης (16/07) με τον αρχηγό της ομάδας, Βασίλη Σπανούλη και συμφώνησαν στην ανανέωση της συνεργασίας τους για ακόμα ένα χρόνο. Ο θρυλικός Βασίλης Σπανούλης θα παραμένει στο λιμάνι του για 10η συνεχόμενη σεζόν», αναφέρει η ανακοίνωση. Ο 37χρονος Θεσσαλός άσος «έπιασε λιμάνι» το καλοκαίρι του 2010, όταν άφησε τον Παναθηναϊκό κάνοντας το άλμα στον «αιώνιο» αντίπαλο των «πρασίνων», αναδειχθείς σε ηγέτη του Ολυμπιακού. Στη διάρκεια της παρουσία του στους «ερυθρόλευκους» πανηγύρισε δύο φορές την κατάκτηση της Ευρωλίγκας (2012, 2013), τρεις φορές το πρωτάθλημα Ελλάδας (2012, 2015, 2016) και μία το Κύπελλο Ελλάδας (2011).


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

κοινωνία-πολιτισμός

ΠΕΜΠΤΗ 18.07.2019

13

Το Σάββατο στη Ν. Ζίχνη ενδιαφέρουσα συναυλία Θα πραγματοποιηθεί η 5η Συνάντηση Φιλαρμονικών

H

5η Συνάντηση των Φιλαρμονικών θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20 Ιουλίου στη Νέα Ζίχνη. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα

στις 8.30 μ.μ. στο ανοικτό θεατράκι του αυλείου χώρου του Λυκείου Νέας Ζίχνης. Θα προηγηθεί η έναρξη της εκδήλωση με παρέλαση των φι-

λαρμονικών στους δρόμους την Νέας Ζίχνης. Φέτος στη συνάντηση των Φιλαρμονικών συμμετέχουν εκτός από την Φιλαρμονική της Νέας Ζίχνης, η Φιλαρμονική της Βέροιας και του Καλού Αγρού Δράμας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Πολιτιστικό Καλοκαίρι που διοργανώνει για άλλη μια χρονιά ο Δήμος Νέας Ζίχνης. Δ.Ν.

Οιδίπους Τύραννος του Σοφοκλή στο 62ο Φεστιβάλ Φιλίππων Το Σάββατο και την Κυριακή 20 και 21 Ιουλίου

Η

παράσταση «Οιδίποδας Τύρρανος» σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσει το θεατρόφιλο κοινό στο Αρχαίο θέατρο των Φιλίππων το Σάββατο και την Κυριακή 20 και 21 Ιουλίου αντίστοιχα.

λόγο. Ο χρησμός του Απόλλωνα παραγγέλνει ότι για να καθαρίσει η πόλη πρέπει πρώτα να τιμωρηθεί ο φόνος του Λάιου. Ο βασιλιάς αποφασίζει να

εξιχνιάσει το αίνιγμα και ξετυλίγει ένα κουβάρι φρικτών αποκαλύψεων. Στον ρόλο του Οιδίποδα, ο Δημήτρης Λιγνάδης. Στον ρόλο της Ιοκάστης, η Αμαλία Μουτούση.

Η παράσταση ξεκινά στις 21.30 το βράδυ. Μετά τις ερμηνείες του στους ρόλους του Οιδίποδα, της Ιοκάστης, του Τειρεσία και του βοσκού σε παλαιότερα ανεβάσματα, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης καταπιάνεται για πρώτη φορά σκηνοθετικά με το τελειότερο, ίσως, έργο αρχαίου δράματος. Η πόλη της Θήβας πλήττεται από λοιμό και ο βασιλιάς Οιδίποδας ζητά να εξακριβώσει τον

Γνωστοποιείται, σύμφωνα με το άρθρο 1369 του Αστικού Κώδικα όπως τροποποιήθηκε με το Ν. 1250/82, ότι: Ο ΡΑΪΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ του Ζαφειρίου και της Αντωνίας, το γένος Θεοχάρη, που γεννήθηκε και κατοικεί στο Ν. Σκοπό Σερρών και η ΚΕΒΑΝΗ ΙΡΕΝΑ του Ισούφ και της Κουσέ, το γένος Λατίφη, που γεννήθηκε στην Αλβανία και κατοικεί στο Ν. Σκοπό Σερρών, πρόκειται να τελέσουν τον θρησκευτικό γάμο τους στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ν. Σκοπού Σερρών.


14

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

μικρές αγγελίες

ΠΕΜΠΤΗ 18.07.2019

ΖΗΤΟΥΤΑΙ

Εργασία

Τηλεφωνήτριες για το τηλεφωνικό κέντρο στο Λευκώνα Σερρών. Πληροφορίες στο τηλέφωνο2321-0-59139

O Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Σερρών ζητά για πρόσληψη

Φαρμακοποιό Απαραίτητα προσόντα - Πτυχίο Φαρμακοποιού με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος - Μεταπτυχιακές σπουδές-ΜΒΑ θα προτιμηθούν - Προϋπηρεσία σε μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις θα εκτιμηθεί ως επιπλέον προσόν - Γνώσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών (EXCEL,WORD,P.POINT,ACCESS) - Γνώση Αγγλικής - Ισχυρή προσωπικότητα με διάθεση για εξέλιξη - Μαχητικότητα, αποτελεσματικότητα και ομαδικότητα Παρέχονται - Πολύ καλή αμοιβή αναλόγως προσόντων και ασφαλιστική κάλυψη - Συνεχής εκπαίδευση σε ένα απαιτητικό και ανταγωνιστικό περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις - Ευκαιρία καριέρας σε ένα χώρο υψηλού επιπέδου Επικοινωνία αποστείλετε το βιογραφικό με φωτογραφία σας στο παρακάτω email. info@syfase.gr (Θα τηρηθεί απόλυτη εχεμύθεια) Τηλ. Επικοινωνίας 2321-0-20.141(Κος Παπαλεξίου) Η εταιρία Finix στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αναζητά προσωπικό για όλες τις ειδικότητες. Πληροφορίες στο τηλ. 6982 887443 από 12:00 έως 20:00 Αποστολή βιογραφικού: dimitra.casinofinix@gmail.com

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Σερβιτόρος και γυναίκα για να εργαστούν σε κουζίνα σε ταβέρνα στο Νέο Σούλι. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6974461213 ή 2321-0-92174 κ. Παναγιώτη

ΖΗΤΕΙΤΑΙ Έμπειρος ψητάς και έμπειρη γυναίκα για την κουζίνα από γνωστό ψητοπωλείο της πόλης των Σερρών. Πληροφορίες τηλ.: 6974015456

ΖΗΤΕΙΤΑΙ Από την επιχείρηση "ΝΙΖΑΜΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ", οδηγός με δίπλωμα κατηγορίας Ε’. Πληροφορίες στο τηλ. 2321092000, αποστολή βιογραφικών nizamisg@yahoo.gr

Βρεφονηπιοκόμος αναλαμβάνει τη φύλαξη και φροντίδα βρεφών και νηπίων. Τηλ.: 6975730500

ΖητοΥνται

Κοπέλες για καφέ - μπαρ στη Μυτιλήνη. Εξοδα μεταφοράς και διανομής πληρωμένα. Πληροφορίες στο τηλ. 6973242003 Έχετε νοικιασμένο μέρος της γης σας σε μια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας για μια κεραία; Αν ναι, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου, έχω μια ευκαιρία για σας! Τηλ-6977740787, e-mail-grigoris.giannopoulos@yahoo.gr)

ΖΗΤΕΙΤΑΙ Ταπετσέρης για βιοτεχνία επίπλων για μόνιμη εργασία. Πληροφορίες τηλ.: 2321053868 & 6984486878

«Από ανώνυμη εταιρία του γεωργικού χώρου ζητείται γεωπό-

νος πωλητής Βορείου Ελλάδος, φυτικής παραγωγής (ΑΕΙ, ΤΕΙ) με προϋπηρεσία τουλάχιστον 5 έτη στον χώρο, ταλαντούχος, εργατικός, Αγγλικά και με καλή γνώση του πελατολογίου της περιοχής του. Η εντοπιότητα κρίνεται απαραίτητη. Όλα τα βιογραφικά θα κριθούν εμπιστευτικά. Αποστολή βιογραφικών στο agrosuv@yahoo.gr

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Προσωπικό στο καφέ-μπουγάτσα MASA SOUPA, Καραμανλή 1 Λευκώνας. Πληροφορίες στο κατάστημα στην κα Μαρία

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Νέοι μηχανολόγοι μηχανικοί και σχεδιαστές για μηχανολογικό σχέδιο, που να γνωρίζουν αγγλική και βουλγάρικη γλώσσα για απασχόληση και σε υποκατάστημα της Βουλγαρίας. Ώρες επικοινωνίας Δε-Πα 10:00-16:00 τηλ.2263031598, e-mail για βιογραφικά tillos@otenet.gr.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Οδηγός - χειριστής γερανοφόρου δασεργατικού φορτηγού 33 τόνων με δαγκάνα (όχι παπαγαλάκι), για φορτοεκφορτώσεις σε πριστήριο ξυλείας στην Χαλκιδική Πληροφορίες τηλ.: 6984-64-30-34, κ. Γιάννης

Ακίνητα ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Επιχείρηση Πρακτορείο ΟΠΑΠ στο κέντρο της πόλης. Πληροφορίες τηλ.: 6973038112

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Τηλεφωνικό κέντρο (ψηφιακής τεχνικής), τύπου COMPACT 3000 ISDN του Οίκου Auerswald εξοπλισμένο με : - 2 τηλεφωνικές συσκευές - 1 κύκλωμα για σύνδεση γραμμών ISDN-BRA - 4 κυκλώματα για αναλογικό εσωτερικό εξοπλισμό - 1 θύρα LAN (2 Voip gateway) CAPI /TAPI Drivers - Δυνατότητα 6 θυρίδων fax server με προσθήκη κάρτας μνήμης SD - Δυνατότητα 6 θυρίδων voice mail με προσθήκη κάρτας μνήμης SD - Επεκτάσιμο με 2 θύρες για σύνδεση αναλογικών εσωτερικών ή με 1 θύρα για συσκευή συστήματος - Επεκτάσιμο με 2 κανάλια VoIP - Πρόγραμμα COMList (καταγραφή εισερχόμενων-εξερχόμενων τηλεφωνημάτων) - Ένσωματωμένα ISDN modem για τηλεδιαχείριση – τηλεσυντήρηση. 400 Μνήμες κοινές με ονόματα, 20 Μνήμες ατομικές για κάθε εσωτερικό με ονόματα και 10 εκτάκτου ανάγκης Όλα τα παραπάνω προγράμματα στα Αγγλικά και Γερμανικά Πληροφορίες: 6948609571

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο 2.865 τ.μ. στην Κάτω Καμήλα Σερρών (εντός του χωριού με διώροφη παλιά οικία 25.000 ευρώ. Τιμή συζήτηση. Πληροφορίες στο 6942565535

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Επιχείρηση καφέ στο κέντρο της πόλης, στον πλέον ανερχόμενο πεζόδρομο των Σερρών. Το καφέ είναι μικρό με ιδιαίτερο χαρακτήρα που το κάνει να ξεχωρίζει, ενώ δίνεται με όλο τον εξοπλισμό του, έτοιμο να λειτουργήσει. Ιδιαίτερα χαμηλή τιμή. Πληροφορίες στο 6976070102

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Κυρία για φύλαξη ηλικιωμένης στην Ευκαρπία Σερρών επί 24ωρου βάσεως. Τηλ.: 6947813030 & 2310699549

Οικόπεδο 400 τ.μ. στον Προβατά Σερρών, με ισόγειο κτίσμα (αποθήκη 90 τ.μ.) εντός σχεδίου σε τιμή ευκαιρίας. Πληροφορίες τηλ.: 6974733432.

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ

Υπάλληλοι με 8ωρη απασχόληση, πλήρη ένσημα και καλό μισθό από πρατήριο υγρών καυσίμων. Πληροφορίες τηλ.: 2324042477 & 6974467626

Μονοκατοικία στην Ορεινή Σερρών μόνο για τους καλοκαιρινούς μήνες. Πλήρως εξοπλισμένη με υπέροχη θέα. Πληροφορίες τηλ.: 6944446253 & 6974913533

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο ενός (1) στρέμματος, με μονοκατοικία εντός, 80 τ.μ., πλήρως επιπλωμένη. Πληροφορίες τηλ. 2310/455542.

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ Δύο συνεχόμενα καταστήματα επί της πλατείας Εμπορίου, τμ 65 έκαστο με πατάρι 50 τμ έκαστο, το καθένα ξεχωριστά ή και τα δύο μαζί σε καλή κατάσταση. Πληροφορίες τηλέφωνο 6977255839

Διάφορα ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Αγροτεμάχιο οκτώ (8) στρεμμάτων με ιδιωτική ποτιστική γεώτρηση δίπλα στον οικισμό Κρίνος Σερρών. Πληροφορίες στο τηλ.: 2321056370 & 6936624631, κ. Θωμαΐδης.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Αγροτεμάχιο 13 στρεμμάτων στο Κεφαλοχώρι Σερρών. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2321046907

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Σε τιμή ευκαιρίας κεραία ραδιοφωνικού σταθμού, σάουνα σχεδόν καινούργια από γυμναστήριο και άλλα εξαρτήματα. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 6936548293

Πωλούνται πρόβατα.

Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6909421352. Κυρία Γρηγορία Τύρναβος Λάρισας.

ΕΣΠΑ 2014 - 2020 - Επιδοτήσεις έως 100%, ίδρυση Εκσυγχρονισμός Επιχειρήσεων, Αναπτυξιακά Προγράμματα και Μελέτες, χρηματοδοτήσεις κεφάλαια κινήσεως για Μικρές και Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, Επιχειρηματικά, Στεγαστικά-Επισκευαστικά, Αγροτικά, βιομηχανικά, ξενοδοχειακά, ναυτιλιακά, και πάσης φύσεως επιδοτούμενα προγράμματα μέσου ΟΑΕΔ πανελλαδικά Τηλ.210 36 46 223, Fax 211 850 14 64 www.abcfinancialgroup.gr Email: info@ abcfinancialgroup.gr

Μαθήματα Καθηγήτρια Αγγλικών Με

πείρα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα για όλα τα επίπεδα. Τιμές προσιτές. Τηλ. 6942800194.

Φιλόλογος: Με πείρα πα-

ραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές όλων των τάξεων. Τιμές προσιτές. Τηλ. 6997024867


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

μικρές αγγελίες

ΠΕΜΠΤΗ 18.07.2019

15

ŸŒÅÈÁË·ÉÁÑÏ·ÍÁÅÑÁÌý͹½Ñ

›ÆÃѽÌÂÓÆÂØÓ¿‘ÏØÄ®×ÎÂÓƳ‘®Ñ×ÆÊÌÂÊÒØμ×ÆÊÂXXXTLZXBMLFSHS


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

στο

Νέα σελίδα στην ΟΕΒΕΣ Νέο σχήμα στην ΟΕΒΕΣ μετά τη συγκρότηση σε Σώμα του νέου Δ.Σ όπως αυτό προέκυψε από τις πρόσφατες εκλογές. Πρόεδρος κοινής αποδοχής ο Σωτήρης (Σώτος) Κοτσαμπάς, Α΄ Αντιπρόεδρος ο Κωνσταντίνος Βλαχόπουλος, Β΄ Αντιπρόεδρος ο Θεοφάνης Καμπούρης, Γενικός Γραμματέας ο Δημήτριος Βροντελής, Αναπληρωτής Γραμματέας ο Γιώργος Ασημώνης, Ταμίας ο Δημήτριος Μοσχόπουλος και μέλη οι Ανδρέας Μπαρακλής, Χρήστος Μαυρομιχάλης, Παναγιώτης Ανθουλάκης και Χαράλαμπος Κοντινόπουλος. Δ.Ν. nnn

Χορεύει τον Ησαΐα τον Σεπτέμβριο ο Αν. Μεγαλομύστακας Ετοιμάζεται να γίνει διπλός ο πρώην βουλευτής Σερρών με την Ενωση Κεντρώων Αναστάσιος Μεγαλομύστακας. Στις 7 Σεπτεμβρίου στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Μετοχίου Σερρών θα χορέψει τον χορό του Ησαΐα με την εκλεκτή της καρδιάς του Ελένα Αδραμάνη η οποία έλκει την καταγωγή της από την Εδεσσα και είναι γόνος αγροτικής οικογένειας.

ΠΕΜΠΤΗ 18.07.2019

λομύστακας να μην διεκδίκησε την εκλογή του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο όμως η εμπλοκή του στην πολιτική στάθηκε η αιτία να αφήσει την εργένικη ζωή και να ενταχθεί στο κλαμπ των παντρεμένων

Νέοι του κόσμου οι φοιτητές του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας

Εμείς δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε η ώρα η καλή. Δ.Ν. nnn

Καλοκαίρι και μουντζούρα Το Ελληνικό καλοκαίρι σημαίνει τουρισμός, σημαίνει ότι η χώρα μας δέχεται ξένους επισκέπτες από όλο τον κόσμο που έρχονται γιατί διψούν να γνωρίσουν τον πολιτισμό μας, να απολαύσουν το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας, να γνωρίζουν τη χώρα που υπήρξε πρωτοπόρος κάποτε. Όμως οι ξένοι επισκέπτες παρατηρούν τις μέρες της διαμονής τους ότι οι νεοέλληνες δεν έχουν αφήσει τοίχο, πινακίδες του ΚΟΚ, δημόσια κτήρια που να μην τα έχουν μουντζουρώσει με συνθήματα πάσης φύσεως. Από συνθήματα κατά των αρχών, έως τις οπαδικές τους προτιμήσεις. Τους φαίνεται παράξενο προφανώς κάτι που εμείς έχουμε συνηθίσει. Καλό θα είναι να τεθεί το ζήτημα στο δημόσιο διάλογο το μείζον αυτό ζήτημα. Πρέπει να αναπτυχθούν δράσεις που θα δαμάσουν αυτή την κακή συνήθεια των νεοελλήνων. Δ.Ν. nnn

Τη μέλλουσα γυναίκα η οποία υπηρετεί ως αστυνομικός στη Βουλή την γνώρισε κατά την διάρκεια της κοινοβουλευτικής περιόδου 2015-2019 .

Η εγκυμονούσα βουλευτής που έκλεψε τις εντυπώσεις

Μπορεί λοιπόν, ο Αναστάσιος Μεγα-

Η εγκυμονούσα Άννα Ευθυμίου από

Με αφορμή το άρθρο του Νικόλαου Καρανάσιου, μέλους του εκπαιδευτικού προσωπικού του πρώην ΤΕΙ Σερρών η συμπολίτισσα μας Καίτη Εμμανουηλίδου σχολίασε στο facebook για τις δυνατότητες του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας και γιατί να σπουδάσει κάποιος στις Σέρρες. Συγκεκριμένα γράφει η Καίτη Εμμανουηλίδου, πρόεδρος της UNESCO Σερρών: «Mέσα στα πέντε χρόνια σπουδών μπορεί να δώσει εξωστρέφεια που δεν μπορούν να βρουν αλλού στην Ελλάδα! Φορείς όπως UN Youth, UNEP Youth, UNESCO Youth, Unhcr Youth κτλ, YOURS Ampassadors μόνο στο δικό μας Πανεπιστήμιο !!! Αρκεί να θέλουν να γίνουν Νέοι του κόσμου!!!!!!!» Δ.Ν.

τη Θεσσαλονίκη έκλεψε τις εντυπώσεις στην ορκωμοσία της νέας Βουλής, που προέκυψε από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Η βουλευτής Θεσσαλονίκης διανύει τον 8ο μήνα της εγκυμοσύνης της και με ένα μπλε φόρεμα κάθισε για πρώτη φορά στα έδρανα της Βουλής των 300.

Η ίδια μαζί με άλλες 60 γυναίκες που ορκίστηκαν χθες αντιπροσωπεύει το γυναικείο φύλο και όπως έχει δηλώσει ακόμα και με το νέο της αξίωμα δίνει μεγάλη βαρύτητα στην οικογένειά της. «Σ.Θ.»

Profile for sertharros

18_07_2019  

18_07_2019  

Advertisement