__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ Ιδιοκτήτης - Εκδότης: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

Δελεαστικό πρόγραμμα νέων αγροτών

Συνεχής ο καθαρισμός σχαρών και φρεατίων ομβρίων υδάτων από την ΔΕΥΑΒ

Διαφωτιστική ενημέρωση από τον προϊστάμενο της ΔΑΟΚ Νίκο Ρόιδο u

Εκκληση από την επιχείρηση στους δημότες u

ΈΤΟΣ 51ο | ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 14.890 | ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 17_18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021 | ΤΙΜΗ 0,50 ευρώ

3

3

Εργασίες διαγράμμισης στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Σερρών  Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Η υποχρεωτικότητα των self test στο λιανεμπόριο Καινοτόμα πρωτοβουλία από το ΕΒΕΣ

Ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Σερρών u 5 u

Πασχαλινή πράξη αλληλεγγύης στο Βαλτερό Από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Αριστοτέλη» u

13

3

«Αγοράζω στον τόπο μου» u

4


Σ.Θ. [

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 17_18.04.2021 Ήλιος » Α: 06:57 Δ: 19:56 | Σελήνη » Α: 19:15 Δ: 06:43

[

σαν σήμερα

γράμμα στο διευθυντή Ιστορικά Κύριε διευθυντά,

Αγγελος Βάκαλος - Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Σερρών Δεν μασάει τα λόγια του. Γιώργος Νυχτοπάτης Αντιδήμαρχος Σερρών

1833: Γεννιέται στην Αλεξάνδρεια ο Κωνσταντίνος Καβάφης.

Η χρήση της τεχνολογίας δεν τον βοηθά να καλύψει τα τρωτά του.

ΕΝΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ Λεξικογραφικά Μια πρώτη ματιά στο σημερινό μας σημείωμα οι ονομασίες οδών όπως π.χ.: Χαριλάου Τρικούπη, Σισύφου, ΦΕΪ, ΠΙΑ, Ιερού Ναού Αγίου Νικήτα, είναι η δίοδος, το πέρασμα από το Ιερό Ναό.

Από την μεριά των Επτανήσων, κατά το διάστημα 05-15 Ιουλίου του 1572 οι Ζακυνθινοί αμύνθηκαν ηρωικά κλεισμένοι στο κάστρο της πόλης κατά των εισβολέων Οθωμανών, επί κεφαλής των όποιων ήταν ο περίφημος Ουλούτζ Άλή. Εν συνεχεία, με αρχηγό τον γενναίο πρεβεδούρο (προβλεπτής) Paolo Contarini επεχείρησαν ηρωική έξοδο και έτρεψαν τους πολιορκητές σε άτακτη φυγή. Τον αγώνα των Ζακυνθινών συνόδευαν οι προσευχές και οι ευλογίες τού Αγίου Διονυσίου, πού εμόναζε στην ιερά μονή Παναγίας της Αναφωνητρίας. Κατά την 05.07.1797 στην Κέρκυρα οι κάτοικοι έκαυσαν το Libro d” oro (Χρυσόβιβλος). Είχε προηγηθεί η «απελευθέρωση» της Επτανήσου από τους Γάλλους. Ο ΙΔΙΟΤΕΛΗΣ

ΦΩΤΟγραφήματα

Και η συνέχεια στις σημασίες των λέξεων όπως: Ηρωας= στη μυθολογική παράδοση αλλά και ως σύγχρονο κοινωνικό αρχέτυπο εννοείται κάποιος άνδρας ή γυναίκα (ηρωίδα), που μπορεί να εμφανίζεται παραδοσιακά ως πρωταγωνιστής ενός μύθου, ενός θρύλου ή έπους και που κατέχει ικανότητες μεγαλύτερες από εκείνες που κατέχει ο μέσος άνθρωπος.

Μισός Απρίλης με 670 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών 68 ασθενείς νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Σερρών

Τ

ΕΚΑΣ= Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύς Συνταξιούχων Για κάθε ενδιαφερόμενο - ενδιαφερομένη κάθε ερώτηση δεκτή.

ην Πέμπτη 15 Απριλίου ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 73 κρούσματα για το Νομό Σερρών. Ετσι με βάση τα νούμερα διανύσαμε τον μισό Απρίλιο έχοντας καταγράψει 670 νέες μολύνσεις. Το πρωί της Παρασκευής 16 Απριλίου σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση που είχαμε στο Νοσοκομείο Σερρών νοσηλευόταν 54 άτομα στις απλές κλίνες και 14 στη ΜΕΘ. «Σ.Θ.»

Δ.Α.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ

Εκδότης – Ιδιοκτήτης: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ Διευθυντής: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑMΠΑΤΖΗΣ ΑρχισυνταξΙα: Αλέξανδρος Αραμπατζής ΣυντΑκτες: Δημήτρης Νάτσιος ΑρθρογρΑφοι - ΣχολιογρΑφοι: Αθανάσιος Παπανδρόπουλος, Δημήτριος Αραμπατζής, Αθανάσιος Αραμπατζής, Αλέξανδρος Αραμπατζής, Κων/ νος Τσαρτσάρης, Χρυσάνθη Ιακώβου, Ελευθερία Ξενοδόχου ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ - σελιδοποιηση: Δέσποινα Αρναούτογλου ΕΚΤΥΠΩΣΗ: Νίκος Καραγκιόζης ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ: Κατερίνα Σταυρακίδου ΓΡΑΦΕΙΑ: Βενιζέλου 177 – Σέρρες Τ.Κ. 62 131 ΤΗΛ.: 23210 - 46380 FAX: 23210 - 45200

e-mail: sertharros@yahοo.gr www.sertharros.gr

ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΑ: ΤΗΛ. 23210 - 46380 ΕΤΗΣΙΟΙ ΟΡΟΙ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ Υπουργείων 500 €+ Φ.Π.Α. Τραπεζών 500 €+ Φ.Π.Α. Εταιριών Ν.Π.Ι.Δ. & Ν.Π.Δ.Δ. 500 €+ Φ.Π.Α. Δήμων 500 €+ Φ.Π.Α. Συλλόγων, Σωματείων 200 €+ Φ.Π.Α.

Αγαπητέ Κριέ, σήμερα μπαίνει στο δικό ζώδιο σου ο Ερμής και από τώρα κιόλας, ανοίγονται πολλοί επικοινωνιακοί δρόμοι μπροστά σου! Καλό θα ήταν λοιπόν, να εκμεταλλευτείς αυτήν την ιδιαίτερα ευνοϊκή περίοδο, αφού η ημέρα θα φέρει μηνύματα, τηλεφωνήματα, νέα, ειδήσεις, συναντήσεις, εξόδους και γενικά μετακινήσεις, που θα σε χαροποιήσουν!

Σήμερα αγαπητέ Ταύρε, που ο Ερμής κάνει την είσοδο του στον Κριό, ήρθε η στιγμή να επικεντρωθείς στον ίδιο σου τον εαυτό, να τον «ακούσεις» και να τον κακομάθεις, ώστε επιτέλους να βρεις την γαλήνη και την ηρεμία! Ακολούθησε άφοβα την διαίσθηση σου και το ένστικτο σου και θα δεις πως ό,τι απόφαση κι αν πάρεις σήμερα, θα είναι για σένα εποικοδομητική!

Αγαπητέ Δίδυμε, σήμερα με το πέρασμα του Ερμή στον Κριό, ετοιμάσου για πολλές θετικές αλλαγές, ανανέωση, νέες εμπειρίες και φυσικά αποτελεσματική διεκδίκηση των ονείρων σου! Το πιο ευνοϊκό ωστόσο μήνυμα, αυτής της διέλευσης, είναι σαφώς οι φιλικές σου σχέσεις, οι οποίες θα εμπλουτιστούν και θα ενδυναμωθούν με επικοινωνίες, επαφές, συναντήσεις και νέες γνωριμίες!

Φίλε Καρκίνε, σήμερα η είσοδος του Ερμή στον Κριό, σου δίνει την ευκαιρία να αποδείξεις την πραγματική σου αξία, με τα ρητορικά σου ταλέντα και τα πλούσια εκφραστικά σου μέσα, να βρεις ουσιαστικές ιδέες και λύσεις, ώστε να βελτιώσεις κατά πολύ την κοινωνική σου εικόνα και υπόσταση, κερδίζοντας τον σεβασμό και τον θαυμασμό των γύρων σου!

Αγαπητέ Λέοντα, η σημερινή ημέρα, θα σου δώσει επιτέλους βήμα για να ανοίξεις ορίζοντες επικοινωνιακούς και όχι μόνο, να ταξιδέψεις και γενικά να ανανεώσεις με αισιοδοξία και χαρά την ζωή σου! Μπορείς πλέον, με τον Ερμή στον Κριό να αναμένεις τύχη, καλοπέραση, ευχάριστες μετακινήσεις, χαρμόσυνα μηνύματα, τηλεφωνήματα, νέα, ειδήσεις και συναρπαστικές συναντήσεις!

Αγαπητέ Παρθένε, σήμερα είσαι αποφασισμένος να αντιμετωπίσεις σε βάθος τις ανάγκες και τις επιθυμίες σου! Το πέρασμα του Ερμή στο ζώδιο του Κριού, σε ωθεί να κάνεις την ενδοσκόπηση σου και να αντιληφθείς πλήρως τα βαθιά σου συναισθήματα! Ίσως η ιδανική ημέρα για να πάρεις σημαντικές αποφάσεις, ακόμα και για ριζικές αλλαγές, αλλά και για να «ψαρέψεις» ένα μυστικό από κάποιον, που πιστεύεις πως σε αφορά άμεσα!

Αγαπητέ Ζυγέ, σήμερα με τον Ερμή να περνάει απέναντι σου, στο ζώδιο του Κριού, στρέφεις ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον σου στον ευαίσθητο για σένα τομέα, των διαπροσωπικών σχέσεων σου! Κινητοποιείσαι επικοινωνιακά, ώστε να βελτιώσεις όλες τις συναναστροφές σου, να τις εξομαλύνεις και να τις εμπλουτίσεις με κατανόηση, γαλήνιες συζητήσεις και σαφώς καλύτερη συνεννόηση!

Αγαπητέ Σκορπιέ, το πέρασμα του Ερμή στον Κριό, θα φέρει σαφώς αυξημένες και ίσως πιο πιεστικές υποχρεώσεις στην καθημερινότητα σου, αλλά ταυτόχρονα θα σε βοηθήσει να τις διευθετήσεις όλες και επιτέλους να απαλλαχθείς από το άγχος και την έγνοια τους! Παρά την σκληρή ρουτίνα, καταφέρνεις σήμερα και βρίσκεις λύσεις σε πολλά θέματα, οργανώνεις σωστά τον χρόνο σου, κλείνεις εκκρεμότητες

Ετοιμάσου φίλε Τοξότη! Σήμερα, με την είσοδο του Ερμή στον φιλικό Κριό, ξεκινά μία απόλυτα διασκεδαστική και δραστήρια περίοδος! Όλο το ενδιαφέρον του κοινωνικού σου περίγυρου πέφτει πάνω σου και φυσικά όλα τα βλέμματα θαυμασμού! Η φήμη σου βελτιώνεται με ποικίλους τρόπους, αισθάνεσαι δημοφιλής και περιζήτητος, καλοπερνάς και δημιουργείς ένα ευχάριστο κοινωνικό περιβάλλον, ακριβώς έτσι όπως επιθυμείς!

Φίλε Αιγόκερε, ο Ερμής σήμερα περνά στο Ζώδιο του Κριού και θα επικεντρώσει σίγουρα το ενδιαφέρον σου, σε εμπειρίες, αναμνήσεις, σκέψεις του παρελθόντος, νοσταλγίες, αλλά και κάποιες εκκρεμότητες που υπάρχουν από παλιά και πρέπει τώρα να τακτοποιηθούν! Επιπλέον, βρίσκονται και λύσεις μέσα στο σπίτι και την οικογένεια, κυρίως λόγω βελτιωμένης επικοινωνιακής διάθεσης και από σένα, αλλά και από τα συγγενικά σου πρόσωπα!

Φίλε Υδροχόε, φόρτισε κινητό! Ο Ερμής και το σημερινό του πέρασμα στον Κριό, φέρνει πολλά μηνύματα και τηλεφωνήματα, χαρμόσυνα νέα και ειδήσεις, ευχάριστες επαφές και συναρπαστικές συναντήσεις ή νέες γνωριμίες! Η κοινωνική σου ζωή ενδυναμώνεται και εμπλουτίζεται από πρόσωπα, επικοινωνίες, εξόδους, δραστηριότητες και θετικές εξελίξεις!

Αγαπητέ Ιχθύ, με το σημερινό πέρασμα του Ερμή στο ζώδιο του Κριού, το ενδιαφέρον σου στρέφεται στα κεκτημένα σου, τις αξίες σου και γενικά στην ανάγκη σου για την σταθεροποίηση της ζωής σου! Είσαι αποφασισμένος, αλλά και απόλυτα ικανός να καταφέρεις να αισθανθείς και πάλι ασφαλής και ήρεμος με αυτά που έχεις και να απολαύσεις την ζωή, μέσα από μικρές και απλές χαρές της καθημερινότητας!


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 17_18.04.2021Δελεαστικό πρόγραμμα νέων αγροτών Διαφωτιστική ενημέρωση από τον προϊστάμενο της ΔΑΟΚ Νίκο Ρόιδο Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου

έληξε και την νέα ΚΑΠ που θα ισχύσει μετά το 2023.

ε αφορμή την προδημοσίευση για το καινούργιο πρόγραμμα Νέων Γεωργών, απευθυνθήκαμε στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Σερρών και ζητήσαμε από τον προϊστάμενο Φυτικής και Ζωικής παραγωγής Νίκο Ρόιδο να μας ενημερώσει για να βασικά σημεία αυτού του προγράμματος.

Σε αυτή την μεταβατική περίοδο η κυβέρνηση αποφάσισε να προκηρύξει πρόγραμμα νέων αγροτών, που είναι από τα πιο δημοφιλή αγροτικά προγράμματα. Αναφέρουμε, χαρακτηριστικά, ότι σε κάθε πρόσκληση εντάσσονται 600-700 νέοι αγρότες στο Νομό μας. Πρόκειται για μία ευχάριστη εξέλιξη, αφού πολύς κόσμος αναμένει ένα νέο πρόγραμμα νέων αγροτών και αυτό που κάνει ακόμα πιο θετική αυτή την ανακοίνωση είναι η αυξημένη ενίσχυση - προβλέπεται να είναι διπλάσια από αυτήν που πήραν οι νέοι αγρότες στις τρείς τελευταίες προκηρύξεις, μετά το 2009.

Μ

Απαντώντας ο κ. Ρόιδος μας επεσήμανε τα εξής: Είναι γνωστό σε όσους ασχολούνται με τα αγροτικά ζητήματα ότι ένα από τα κεντρικά προβλήματα της Ελληνικής γεωργίας είναι η γήρανση του αγροτικού πληθυσμού. Το διαπιστώνουμε όλοι όταν βρεθούμε τα χωριά μας. Τ ο βασικό διαρθρωτικό εργαλείο για την ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού είναι το πρόγραμμα νέων αγροτών, το οποίο προκηρύσσεται, συνήθως, μία φορά σε κάθε προγραμματική περίοδο - δηλαδή μία φορά κάθε 5-6 χρόνια. Το τελευταίο πρόγραμμα είχε προκηρυχθεί το 2016. Τώρα διανύουμε μία μεταβατική περίοδο ανάμεσα στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020, το οποίο

Σ' αυτές η ενίσχυση (το πριμ) ήταν μεταξύ 17-20 χιλιάδων ευρώ, ενώ σε αυτή τη νέα προκήρυξη θα είναι 35 με 40 χιλιάδες ευρώ. Ένα άλλο σημείο, που αξίζει να αναφερθεί για το νέο πρόγραμμα, είναι ότι η υποχρέωση παραμονής στο γεωργικό επάγγελμα ορίζεται σε 7-8 χρόνια. Αυτό είναι σημαντικό για να εξασφαλιστεί ότι μπαίνουν στο πρόγραμμα νέοι, που θα μείνουν πραγματικά στη γεωργία. Το πρόγραμμα των Νέων Γε-

ωργών είχε για πολλά χρόνια δεκαετή υποχρέωση παραμονής στη γεωργία, αλλά στην τελευταία προκήρυξη, του 2016, το πράγμα είχε, τρόπον τινά, ευτελιστεί γιατί αυτή η υποχρέωση είχε μειωθεί στα 3-4 χρόνια. Αυτό, με δεδομένη την ανεργία που υπάρχει στη νεολαία μας, είχε ως αποτέλεσμα να ενταχθούν στο πρόγραμμα και νέοι που δεν είχαν σκοπό να γίνουν αγρότες, με μόνο σκοπό την είσπραξη της ενίσχυσης. Τα 3-4 χρόνια περνούν γρήγορα και στη συνέχεια μπορούσαν

Εργασίες διαγράμμισης στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Σερρών  Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Ε

ργασίες διαγράμμισης στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Σερρών θα πραγματοποιηθούν από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από τη Δευτέρα 19 Απριλίου 2021 και για μία εβδομάδα. Πιο αναλυτικά, θα πραγματοποιηθούν εργασίες επί της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης -Σερρών και συγκεκριμένα στα τμήματα: • από τη διασταύρωση με Ε.Ο. Θεσσαλονίκης -Καβάλας έως την επιχείρηση “ΑΡΤΟΖΑ” • από τη διασταύρωση με Ε.Ο Θεσσαλονίκης – Κιλκίς έως την έξοδο της Ε.Ο. Θεσσαλονίκης -Σερρών προς Δερβένι. • τμήμα μεταξύ των οικισμών Ευαγγελίστριας – Λαχανά Οι εργασίες θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 19 Απριλίου 2021 και θα διαρκέσουν μία εβδομάδα,  ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες. Θα πραγματοποιηθούν με αποκλεισμό μίας λωρίδας κυκλοφορίας και η ώρα έναρξης τους θα είναι στις 7:00 π.μ.. Ήδη  έχει  γίνει  η  σχετική  συνεννόηση  με τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης και με το Τμήμα Τροχαίας Λητής  ώστε να γίνουν οι απαραίτητες  κυκλοφοριακές  ρυθμίσεις  για την  ασφαλέστερη διεξαγωγή της  κυκλοφορίας στη διάρκεια των εργασιών.  

να αναζητήσουν κάποια άλλη επαγγελματική διέξοδο. Με την τωρινή πρόσκληση διπλασιάστηκε η ενίσχυση. αλλά γίνεται προσπάθεια να κατευθυνθεί σε νέους που θα μπουν πραγματικά στο γεωργικό επάγγελμα - σκοπός για τον οποίο αυξάνεται, όπως προαναφέρθηκε, η διάρκεια υποχρεωτικής παραμονής στην γεωργία. Περισσότερες πληροφορίες, μας είπε ο κ. Ρόιδος, υπάρχουν στην προδημοσίευση της πρόσκλησης που έχει αναρτηθεί

στην ιστοσελίδα της Π.Ε. Σερρών και έχει δημοσιευτεί στα ΜΜΕ. Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν πληροφορίες από τους γεωπόνους της Υπηρεσίας και τους Μελετητές – γεωργικούς συμβούλους. Σε συνεργασία με τους τελευταίους θα συντάξουν, εξ άλλου, τον φάκελο υποψηφιότητάς τους. Τις επόμενες ημέρες θα βγει η επίσημη πρόσκληση για το πρόγραμμα και εκτιμάται ότι η υποβολή των αιτήσεων θα γίνει προς το Φθινόπωρο.

Συνεχής ο καθαρισμός σχαρών και φρεατίων ομβρίων υδάτων από την ΔΕΥΑΒ Εκκληση από την επιχείρηση στους δημότες

Η

Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Άρδευσης του Δήμου Βισαλτίας εφαρμόζει καθ όλη τη διάρκεια του έτους ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα καθαρισμού σχαρών και φρεατίων υδροσυλλογής και αποχέτευσης όμβριων υδάτων της Νιγρίτας και της περιφέρειας του Δήμου. Στόχος της Δ.Ε.Υ.Α.Β. είναι η διατήρηση των φρεατίων και των σχαρών υδροσυλλογής στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, ώστε το δίκτυο να μπορεί να ανταποκριθεί στο μέγιστο βαθμό, όταν αυτό απαιτηθεί. Η Δ.Ε.Υ.Α.Β. ζητά την συνδρομή των δημοτών στην διατήρηση καθαρών φρεατίων με στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας όλων μας. Ταυτόχρονα κάθε δημότης μπορεί να κοινοποιεί προβλήματα και να αναφέρει βλάβες που αφορούν στην ύδρευση, αποχέτευση και άρδευση επικοινωνώντας με έναν από τους διαθέσιμους τρόπους που θα βρει στην ιστοσελίδα της Δ.Ε.Υ.Α.Β. http://www.deyab.gr/επικοινωνία/. Η ενεργός συμμετοχή όλων μας είναι πολύτιμη!
ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 17_18.04.2021

Καινοτόμα πρωτοβουλία από το ΕΒΕΣ

«Αγοράζω στον τόπο μου»

Τ

ο Επιμελητήριο Σερρών σε συνεργασία με την ηλεκτρονική αγορά Directmarket.gr προωθεί μια καινοτόμα πρωτοβουλία ηλεκτρονικού εμπορίου, τη δράση “Αγοράζω στον τόπο μου”. Όλες οι Επιχειρήσεις του Νομού Σερρών μπορούν άμεσα και ΔΩΡΕΑΝ να κάνουν ηλεκτρονικές πωλήσεις αξιοποιώντας όλους τους δυνατούς τρόπους και εφαρμόζοντας τις δικές τους πολιτικές πώλησης, αποστολής και μεταφορικών.  Αποκτήστε σήμερα μέσω του Επιμελητηρίου Σερρών:  • Click Away/Click in shop: για ηλεκτρονική προβολή των προϊόντων σας στην ηλεκτρονική αγορά Directmarket.gr, ηλεκτρονική παραγγελία, πληρωμή με κατάθεση, με κάρτα ή στο POS και παραλαβή με ραντεβού στο κατάστημα 

«Ηλεκτρονικό Ράφι» στην ηλεκτρονική αγορά Directmarket.gr για ηλεκτρονικές πωλήσεις με όλους τους δυνατούς τρόπους πληρωμής και αποστολής παραγγελίας Η ηλεκτρονική αγορά Directmarket.gr απευθύνεται σε όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις: • τόσο σε αυτές που δεν διαθέτουν δικό τους e-SHOP και τεχνογνωσία ηλεκτρονικού εμπορίου, οι οποίες χωρίς καμία υποδομή (μια απλή μόνο σύνδεση στο internet) μπορούν άμεσα να προβάλουν ή/και να πουλήσουν ηλεκτρονικά τα προϊόντα τους • όσο και σε αυτές που διαθέτουν δικό τους e-SHOP και μπορούν εύκολα και με αυτόματο τρόπο (αρχείο xml) να αποκτήσουν ένα επιπλέον ηλεκτρονικό κανάλι για •

να προβάλουν και να διαθέσουν τα προϊόντα τους,   μέσα από την Ηλεκτρονική Αγορά (ένα σύγχρονο Marketplace) Directmarket.gr

«Αποκτήστε Ηλεκτρονικό Ράφι Online Πωλήσεων στην Τοπική Ηλεκτρονική Αγορά του Νομού Σερρών και στην Πανελλήνια Ηλεκτρονική Αγο-

ρά www.directmarket.gr σήμερα!» Ο Πρόεδρος Χρήστος Μέγκλας

Κουτούσης και Φαρμάκης καταγγέλουν ΟΕΒΕΣ και Κοτσαμπά

Θέλει να επιβάλλει «σιγή νεκροταφείου»

Δ

ύο μέλη της ΟΕΒΕΣ οι κ.κ. Κώστας Κουτούσης και Παύλος Φαρμάκης με κοινή ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν την διοίκηση της ΟΕΒΕΣ Σερρών ότι δεν δέχεται διαφορετικές απόψεις μελών του ΔΣ ή και απλών μελών της. Την κατηγορούν δε ότι θέλει να επιβάλλει «σιγή νεκροταφείου» συντασσόμενη με την γραμμή της Κυβέρνησης, παρ’ολο που η κατάσταση των Επαγγελματιών-Βιοτεχνών Σερρών έχει φτάσει στα όριά της με το κλείσιμο των καταστημάτων εξαιτίας της πανδημίας. Αναλυτικά στην κοινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΕΒΕΣ Συνάδελφοι/συναδέλφισσες, Η κατάσταση των Επαγγελματιών – Βιοτεχνών Σερρών, όπως και σε όλη την Ελλάδα, έχει φτάσει στα όριά της με το κλείσιμο των καταστημάτων εξ αιτίας της πανδημίας. Η παθητικότητα και η αδράνεια είναι το μόνο που δε χρειάζεται αυτόν τον καιρό. Δυστυχώς αυτό επέλεξε η Γενική Συνομοσπονδία μας (ΓΕΣΕΒΕ) πανελλαδικά με

τη δικαιολογία της έξαρσης της πανδημίας. Η τοπική ΟΕΒΕΣ αποφάσισε να παγώσει τις κινητοποιήσεις φοβούμενη και αυτή την έξαρση. Ενα μέλος του ΔΣ και κάποιοι αντιπρόσωποι διαφώνησαν με αυτή την απόφαση και κοινοποίησαν την διαφωνία τους στους Σερραίους επαγγελματίες δικαιολογώντας τις απόψεις τους ότι δηλαδή υπάρχει μεγάλη πλέον πείρα από πολλές κινητοποιήσεις σωματείων και ομοσπονδιών που γίνονται σε όλη τη χώρα. Τηρούνε αυστηρά τα μέτρα προστασίας με αποτέλεσμα ο κίνδυνος να μην ιφίσταται (πχ αποστάσεις, μάσκες κλπ). Όμως επειδή αποφάσισαν να απευθυνθούν δημόσια στο σερραϊκό κοινό όχι μόνο εξόργισε το υπόλοιπο Δ.Σ. της ΟΕΒΕΣ αλλά και το ανάγκασε να βγάλει απόφαση που στοχοποιει όσους εκφράζουν τη διαφωνία τους και επιχειρηματολογούν. Βγάλανε όλο το μένος τους σε όποια φωνή διαφωνεί μαζί τους. Εκτίθεται απροκάλυπτα στους Σερραίους επαγγελματίες και μη. Χωρίς μέτρο στοιχειώδους αίσθησης ελάχιστης δημοκρατικής λειτουργίας ενός Σωματείου ή Ομοσπονδίας απαιτούν μέχρι και με πειθαρχικό το κάθε

μέλος που τόλμησε να εκφράσει διαφορετική γνώμη από τη δική τους. Χωρίς αίσθηση λειτουργίας των οργάνων τους θέλουν να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου όπως άλλωστε και η κυβέρνηση. Να μη κινείται τίποτα, να μη ακούγεται τίποτα διαφορετικό, να μην υπάρχει άλλη φωνή. Αυτή η προσπάθεια φίμωσης δεν θα περάσει. Όχι μόνο τα μέλη των Δ.Σ. αλλά και τα απλά μέλη των Σωματείων, πόσο μάλιστα των Ομοσπονδιών έχουν κάθε δικαίωμα και να διαφωνούν και να δημοσιοποιούν τις

απόψεις τους. Εποχές που όλες οι αποφάσεις ήταν ομόφωνες, που οι λειτουργίες των οργάνων δεν ήταν ουσιαστικές, πέρασαν ανεπιστρεπτί. Μπροστά στον κίνδυνο να χάσουμε τα πάντα οι επαγγελματίες δεν θα φοβηθούμε να εκφράσουμε την αντίθεσή μας όχι μόνο προς το ΔΣ αλλά και ακόμη παραπάνω. Είναι υποχρέωσή μας να ενημερώσουμε με τις αντιρρήσεις μας και τις θέσεις μας τους συναδέλφους μας οι οποίοι δείχνουν κατανό-

ηση και μας συμπαραστέκονται στην κίνησή μας αυτή. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια κινητοποίησης περισσότερων μελών ενάντια στην πολιτική που προσπαθεί να μας φιμώσει. Ο μόνος τρόπος για να συνεχίζουμε να επιβιώνουμε είναι η ενότητά μας και η δυναμική οργάνωση των αγώνων μας. Οι υπογράφοντες: • Κουτούσης Κώστας • Φαρμάκης Παύλος


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 17_18.04.2021Η υποχρεωτικότητα των self test στο λιανεμπόριο Ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Σερρών

Η

Διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Ν. Σερρών ενημερώνει ότι από την Τετάρτη 14 Απριλίου 2021, το Υπουργείο Εργασίας, σε ανακοίνωση τύπου που εξέδωσε, γνωστοποιούνται οι νέες ρυθμίσεις που θα περιληφθούν στην Κοινή Υπουργική Απόφαση, η έκδοση της οποίας αναμένεται, σχετικά με τα self test διάγνωσης του κορωνοϊού. Ειδικά για το λιανεμπόριο, τα self test θα είναι υποχρεωτικά για την προσέλευση των εργαζομένων στους χώρους εργασίας τους και την παροχή εργασίας με φυσική παρουσία, ενώ η διενέργειά τους θα πραγματοποιείται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Το σύστημα θα λειτουργεί ως εξής:

1

Οι εργαζόμενοι στις εμπορικές επιχειρήσεις λιανικής υπάγονται στο μέτρο των υποχρεωτικών self test, τα οποία προμηθεύονται δωρεάν από το φαρμακείο, με χρήση του ΑΜΚΑ τους. Αν για κάποιο λόγο ο εργαζόμενος επιλέξει αντί για self test να κάνει rapid ή μοριακό τεστ (με δαπάνη δική του ή του εργοδότη του) έχει αυτή τη δυνατότητα.

2

Ο εργαζόμενος δηλώνει το αποτέλεσμα του τεστ στο ΕΡΓΑΝΗ, ως εξής: εισέρχεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και επιλέγει «Δήλωση Αποτελέσματος self test για εργαζόμενο». Στη συνέχεια θα μεταφέρεται στην πλατφόρμα supportemployees. gov.gr και στη «Δήλωση Αποτελεσμάτων COVID-19 tests» στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. Εκεί υποβάλλει το αποτέλεσμα του ελέγχου του τεστ με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19».

3

Αν το αποτέλεσμα του self test είναι αρνητικό, ο εργαζόμενος προσέρχεται κανονικά στην εργασία του.

4

Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, ο εργαζόμενος θα πρέπει εντός 24 ωρών να κάνει επαναληπτικό έλεγχο, είτε σε δωρεάν δημόσια δομή (μεταξύ αυτών που είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing. gov.gr), είτε σε ιδιωτική δομή της επιλογής του (με επιβάρυνση δική του ή του εργοδότη του). Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου, ο εργαζόμενος μένει στο σπίτι του σε καραντίνα.

5

Εφόσον και το δεύτερο τεστ είναι θετικό, εκδίδεται βεβαίωση που αποτελεί δικαιολογητικό για να μπει ο εργαζόμενος σε καραντίνα σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, πάλι εκδίδεται σχετική βεβαίωση και ο εργαζόμενος πρέπει να προσέλθει στην εργασία του.

6

Το αποτέλεσμα του επαναληπτικού ελέγχου δηλώνεται υποχρεωτικά στην Πλατφόρμα Δήλωσης Αποτελεσμάτων COVID-19 tests, με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19» έπειτα από θετικό αποτέλεσμα self test. Απαιτείται προσοχή, καθώς τα μέλη μας οφείλουν να ενημερώσουν τους εργαζομένους τους (με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ηλεκτρονικό μήνυμα, ανακοίνωση κλπ.) για την υποχρέωσή τους να κάνουν self test και τις συνέπειες που θα επέλθουν αν δεν τηρηθεί η υποχρέωση. Κανείς εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία αν αυτός δεν έχει κάνει το self test και δεν έχει δηλώσει το αποτέλεσμά

ΙΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΑΞΟΝΙΚΟΣ & ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΣ

ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Τ. ΟΡΔΟΥΔΗΣ - Γ. ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΟΣ Ιατροί Ακτινοδιαγνώστες Τηλ.: 23210-83030 / Βενιζέλου 117, Σέρρες info@idtomografia.gr / www.idtomografia.gr

του, πολύ δε περισσότερο, όταν ο εργαζόμενος έχει δηλώσει θετικό self test.

αποτέλεσμα self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Εάν ο εργαζόμενος προσέλθει για να εργαστεί χωρίς να έχει δηλώσει το αποτέλεσμα του self test, ο εργοδότης υποχρεούται να μην τον αφήσει, ενώ παράλληλα απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής μισθού, έως ότου ο εργαζόμενος συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του.

Τέλος, αν βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self test (είτε στον πρώτο, είτε στον επαναληπτικό έλεγχο), του επιβάλλεται πρόστιμο 1500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Εάν ο εργοδότης δεν ενημερώσει τους εργαζομένους του με κάθε πρόσφορο μέσο για τα υποχρεωτικά self test, κινδυνεύει με επιβολή προστίμου ύψους 300 ευρώ. Εάν σε έλεγχο βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο ο οποίος δεν έχει δηλώσει

Η σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας καταλήγει ότι, επειδή η δωρεάν διανομή των self test από τα φαρμακεία ξεκινά τη Δευτέρα 19 Απριλίου, για την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου, οι δηλώσεις των αποτελεσμάτων του τεστ μπορούν να γίνονται οποιαδήποτε στιγμή από τη Δευτέρα 19 μέχρι και την Κυριακή 25 Απριλίου 2021. Εκτός των ως άνω, με χθεσι-

νή του εγκύκλιο, το Υπουργείο Εργασίας γνωστοποίησε την υποχρέωση συνολικά των εργοδοτών να διευκολύνουν με κάθε τρόπο τους εργαζομένους τους που έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό εντός του ωραρίου εργασίας, ως προς την προσέλευσή τους στα εμβολιαστικά κέντρα. Συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα στους εργαζόμενους για τους οποίους ισχύουν τα παραπάνω να απουσιάσουν από την εργασία τους με δικαιολογημένη άδεια έως 3 ωρών, χωρίς να επηρεάζονται οι αποδοχές τους. Για το Διοικητικό Συμβούλιο Η Πρόεδρος Κυριακή Μηλίγκα

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα Drive through rapid tests και rapid tests στις Σέρρες

Η

συνεργασία του Δήμου Σερρών με τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ για τη διενέργεια Drive through rapid tests και rapid tests στον γενικό πληθυσμό και τους εργαζόμενους συνεχίζεται και για την ερχόμενη εβδομάδα (19/4 έως 25/4/2021) στην πόλη των Σερρών. Τα σημεία δειγματοληψίας των Drive through rapid tests: - Δευτέρα 19 Απριλίου 2021 και ώρα 9:00 – 14:00 στο Στρατόπεδο Παπαλουκά - Τετάρτη 21 Απριλίου και

ώρα 9:00 -14:00 στο 1ο χλμ Σερρών -Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Εθνικού Σταδίου. Ενώ την

- Παρασκευή 23 Απριλίου και ώρα 9:00-14:00 θα διενεργηθούν δωρεάν rapid tests για πεζούς στην οδό Δορυλαίου (θερινό θεατράκι).
η Ρουμπρίκα

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 17_18.04.2021

Γράφει ο Δημ. Αλ. Αραμπατζής

 Καλημέρα σας. Σάββατο σήμερα, 17, Μνήμη Ιερομάρτυρος Συμεώνος επισκόπου εν Περσία, Αγαπητού πάπα Ρώμης, Μάρτυρος Αδριανού και αύριο Κυριακή 18 του Απρίλη, του σωτηρίου έτους 2021, Ε΄ Κυριακή των Νηστειών, Νεομάρτυρος Ιωάννου του ράπτου, Οσίων Ακακίου Κοσμά και Ευθυμίου, Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας. Χρόνια πολλά και καλά, ανώδυνα, ανεπαίσχυντα, ειρηνικά, χριστιανά στις εορτάζουσες και εορτάζοντες. ***

Δείτε τι πρέπει να κάνετε εάν κολλήσει κόκκαλο από ψάρι στο λαιμό σας

Πώς θα βγάλετε το κόκαλο από το λαιμό 1 Βήξτε Ενστικτωδώς θα βήξετε και αυτό πρέπει να κάνετε. Ο βήχας είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του σώματός σας εναντίον όλων των ειδών των παρείσακτων, από μικρόβια μέχρι αναψυκτικό που πήγε σε λάθος οδό. Πολλές φορές, ο δυνατός βήχας για λίγα λεπτά θα φυσήξει αρκετό αέρα πάνω στο οστό για να το αποσπάσει. Αν είστε τυχεροί, μπορείτε να βγάλετε έτσι το κόκαλο και να αφήσετε τον λαιμό σας να θεραπευτεί. Εάν αυτό δεν λειτουργήσει, δείτε παρακάτω.

2 Καταπιείτε ελαιόλαδο Εάν δεν μπορείτε να βγάλετε το κόκαλο με τον βήχα, ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσετε υλικά για να το βοηθήσετε να βγει. Το ελαιόλαδο είναι μια καλή λύση, γιατί είναι ένα καλό λιπαντικό. Το λάδι δε θα διαλυθεί αμέσως με το σάλιο σας και θα βοηθήσει στην προσπάθεια. Θα κάνει το οστό λείο και ολισθηρό.

3 Καταπιείτε ένα ζαχαρωτό (marshmallow)  Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο τη στιγμή που απολαμβάνετε ένα νόστιμο φαγητό, από το να ανακαλύψετε ξαφνικά ότι ένα ψαροκόκαλο έχει κολλήσει στο λαιμό σας. Αν σας έχει συμβεί ποτέ, τότε γνωρίζετε ήδη ότι είναι μια πολύ δυσάρεστη αίσθηση! Ο πόνος και η δυσφορία είναι το τελευταίο πράγμα που θα θέλατε! Θα μπορούσαμε ίσως να κάναμε μια εξαίρεση, εάν επρόκειτο για ένα διαμάντι μέσα σε ένα σφιχτό αυγό, αλλά γενικά θα προτιμούσαμε το φαγητό μας να μην έχει εκπλήξεις! Ωστόσο, όσοι από εμάς είναι λάτρεις των ψαριών, έχουμε ένα πρόβλημα. Τα ψάρια έχουν συχνά πολλά μικρά κόκαλα. Αν είστε τυχεροί, θα καταφέρετε να τελειώσετε το γεύμα σας χωρίς να βρείτε κανένα, αλλά ακόμη και ο καλύτερος σεφ μπορεί μερικές φορές να αφήσει κατά λάθος μερικά κόκαλα κατά την προετοιμασία του φαγητού. Η αντιμετώπιση ενός κόκαλου είναι μια δυσάρεστη διαδικασία, αλλά είναι ακόμα χειρότερο αν καταφέρει να κολλήσει στο λαιμό σας. Διαβάστε παρακάτω τι πρέπει να κάνετε εάν κάποιο ψαροκόκαλο κολλήσει στο λαιμό σας.

Πώς κολλάει ένα κόκαλο;

Πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν σε αυτή τη μέθοδο. Πιάστε ένα μεγάλο ζαχαρωτό και ρίξτε το στο στόμα. Μασήστε το ίσα-ίσα για να λιώσει λίγο, να γίνει κολλώδες και αρκετά μικρό για να το καταπιείτε ολόκληρο. Το συντομότερο δυνατόν, κάντε το μια χαψιά προς τα κάτω. Η κολλώδης υφή του γλυκίσματος, θα πρέπει να «αρπάξει» το οστό από όπου και αν είναι και να το τραβήξει κατ’ ευθείαν προς τον οισοφάγο σας.

4 Πιείτε λίγο ξύδι Μπορείτε να δοκιμάσετε να πιείτε λίγο αραιωμένο ξύδι, για να βγάλετε το κόκαλο. Η κριτική γύρω από αυτή την λύση δεν έχει τελειώσει, αλλά πολλοί άνθρωποι λένε ότι η ανάμειξη ξυδιού και νερού θα διαλύσει το κόκαλο. Το ψαροκόκαλο είναι συνήθως αρκετά λεπτό και εύθραυστο και το ξίδι είναι ένα οξύ, έτσι η ιδέα είναι ότι το ξύδι θα βοηθήσει να επιταχυνθεί η διαδικασία του οξέος στο στομάχι για να διαλύσει το κόκαλο στο λαιμό σας. Το κύριο μειονέκτημα αυτής της μεθόδου, είναι ότι μπορεί να διαρκέσει λίγο περισσότερο.

Όταν λέμε ότι ένα ψαροκόκαλο έχει κολλήσει, τι ακριβώς εννοούμε;

5 Ψωμί

Πολλά ψάρια είναι γεμάτα με μικροσκοπικά μικρά οστά, που είναι εξαιρετικά δύσκολο να απομακρυνθούν.

Η μέθοδος με το ψωμί λειτουργεί όπως η μέθοδος με το ζαχαρωτό.

Ορισμένα ψάρια του γλυκού νερού, όπως η πέστροφα και ο σολομός, έχουν ιδιαίτερη δυσκολία στην πλήρη απομάκρυνση των κόκαλων. Μερικοί σεφ μπορεί επίσης να χρησιμοποιούν ολόκληρα τα ψάρια με τα κόκαλα. Περιττό να πούμε ότι αυτό είναι μια σκέτη νάρκη στο δείπνο. Εάν καταπιείτε κατά λάθος μια μπουκιά και δεν προσέξετε το κρυμμένο κομμάτι του οστού, μπορεί να καταλήξετε με ένα ψαροκόκαλο κολλημένο στο λαιμό σας.

Κόψτε ένα κομμάτι ξερό ψωμί και βρέξτε το λίγο σε ζεστό νερό ή γάλα. Αμέσως μετά, κάντε το μπαλίτσα και καταπιείτε το ολόκληρο. Η ελπίδα είναι ότι η τραχιά υφή του ψωμιού και το κολλώδης υφή από το γάλα ή το νερό, θα βοηθήσει στην απεμπλοκή του οστού όπου και αν είναι.

6 Πηγαίνετε στο γιατρό

Πώς είναι να έχετε το κόκαλο στο λαιμό;

Εάν έχετε δοκιμάσει όλες αυτές τις μεθόδους και τίποτα δε λειτούργησε, πηγαίνετε σε έναν γιατρό για να αφαιρέσει το κόκαλο.

Αν δεν το έχετε πάθει ποτέ, θα νομίζετε ότι αισθάνεστε όπως όταν ο γιατρός ελέγχει τον λαιμό σας. Είναι μια τραχιά και άβολη αίσθηση, αλλά όχι απαραίτητα επώδυνη.

Συνήθως, αυτό μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα και ανώδυνα, αν και σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να απαιτούνται μικρές χειρουργικές επεμβάσεις. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η ζημιά από το ψαροκόκαλο μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.

Συνήθως, ένα κολλημένο κόκαλο ψαριού δεν είναι άμεσα επικίνδυνο, αλλά μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε πανικό, σαν να μην μπορείτε να αναπνεύσετε ή να καταπιείτε.

Θα πρέπει, επίσης, να πάτε στο γιατρό αμέσως εάν υπάρχει υπερβολική αιμορραγία (περισσότερο από μια σταγόνα), έντονος πόνος, πληγή ή απόφραξη των αεραγωγών.

Ο λαιμός σας μπορεί να πρηστεί στο σημείο ή και να αιμορραγήσει λίγο αν το γδάρατε.

Αν κάποιος πνίγεται και δεν μπορεί να αναπνεύσει, πρέπει να καλέστε επειγόντως ιατρική βοήθεια.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

επικαιρότητα

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 17_18.04.2021Συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο "NEW DEAL EUROPE" - Το σημαντικότερο τουριστικό B2B Event για τα Βαλκάνια - Μεγάλο το ενδιαφέρον των hosted buyers  

Σ

ε μία ακόμη στοχευμένη εκδήλωση για την προβολή και προώθηση της Κεντρικής Μακεδονίας  στους επαγγελματίες του τουρισμού, στη  διαδικτυακή τουριστική Β2Β εκδήλωση με τίτλο “NEW DEAL EUROPE” που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 12 Απριλίου 2021,  συμμετείχε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας και τον Τουριστικό Οργανισμό Χαλκιδικής. Την εκδήλωση διοργάνωσε και χρηματοδότησε ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού. Μαζί με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετείχαν και άλλες πέντε Περιφέρειες της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας, μετά  από σχετική πρόσκληση του ΕΟΤ. Το “NEW DEAL EUROPE”, είναι το σημαντικότερο  τουριστικό  B2B Event  στην Ευρώπη,  επικεντρωμένο στις χώρες των Βαλκανίων. Στη φετινή διοργάνωση συμμετείχαν περισσότεροι από 200 hosted buyers (αγοραστές)

από 38 χώρες του πλανήτη, οι οποίοι πραγματοποίησαν συνολικά πάνω από 3.000 διαδικτυακές συναντήσεις με 150 τοπικούς προμηθευτές από δώδεκα χώρες των Βαλκανίων. Την Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας εκπροσώπησε ο πρόεδρός της Ηρακλής Τσιτλακίδης και τον Τουριστικό Οργανισμό Χαλκιδικής εκπροσώπησε η διευθύντρια μάρκετινγκ  Τάνια Ακριτίδου. Οι δυο τους πραγματοποίησαν δεκάδες διαδικτυακές συναντήσεις με hosted buyers από διάφορα μέρη του κόσμου, που έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την Πιερία και την Χαλκιδική,  ως προορισμοί αυθεντικών εμπειριών, περιηγήσεων και διακοπών.

μετέχοντας σε στοχευμένες ψηφιακές δράσεις, όπως το ψηφιακό b2b event με τίτλο “NEW DEAL EUROPE”.

Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνoς δήλωσε σχετικά: “Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προετοιμάζεται να υποδεχθεί επισκέπτες, ύστερα από την ανακοίνωση του Υπουργείου Τουρισμού για

άνοιγμα της νέας τουριστικής περιόδου στις 14 Μαΐου, συμ-

Στο συγκεκριμένο, συμμετείχαν σημαντικοί τουριστικοί πράκτορες που διακινούν χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο, κυρίως με προορισμό τα Βαλκάνια.

Είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από την προσπάθεια, καθώς συμβαδίζει με τα σχέδια μας για τουριστική περίοδο 12 μηνών. Η περιφέρεια μας διαθέτει όλα εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα ώστε να πετύχουμε το στόχο μας”

Και μέσω των ΚΕΠ η αίτηση αποζημίωσης για τα έξοδα κηδείας Η Υπηρεσία ξεκινά πιλοτικά για τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους του τ. ΙΚΑ

Σ

το πλαίσιο της διεύρυνσης των σημείων εξυπηρέτησης των πολιτών για υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, παρέχεται και μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) η δυνατότητα της υποβολής και διεκπεραίωσης της αίτησης αποζημίωσης εξόδων κηδείας σε περίπτωση θανάτου άμεσα ασφαλισμένου ή συνταξιούχου. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η υπηρεσία ξεκινά πιλοτικά για τους ασφαλισμένους του τ. ΙΚΑ και για όλους τους συνταξιούχους και, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, θα επεκταθεί σε όλους τους ασφαλισμένους του φορέα. Έτσι, οι πολίτες που κατοικούν σε περιοχές μακριά από τα υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ ή δεν έχουν εξοικειωθεί με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του φορέα,

μπορούν να εξυπηρετηθούν και μέσω των ΚΕΠ Υπενθυμίζεται πως εδώ και λίγες ημέρες παρέχονται επιπλέον 13 ηλεκτρονικές υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, μέσω των ΚΕΠ, μεταξύ αυτών η βεβαίωση απογραφής, η χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας έμμεσου μέλους, η βεβαίωση εισφορών για φορολογική χρήση, η ηλεκτρονική αίτηση επιδόματος ασθενείας, κ.ά. Αναλυτικά, οι πολίτες μπορούν να προσέρχονται στα ΚΕΠ και να υποβάλουν την αίτησή τους για τα έξοδα κηδείας-ταφής και αποτέφρωσης. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος των ΚΕΠ θα διεκπεραιώνει ηλεκτρονικά το αίτημα αποζημίωσης. Η παραπάνω δυνατότητα δίνεται και μέσω της υπηρεσίας myKEPLive, της εξ αποστάσεως

εξυπηρέτησης των πολιτών από υπαλλήλους των ΚΕΠ, μέσω βιντεοκλήσης. Η διαδικασία υποβολής της αίτησης διενεργείται, μέσω πιστοποιημένου υπαλλήλου του ΚΕΠ, o οποίος εισέρχεται στην «Ηλεκτρονική υπηρεσία πληρωμής εξόδων κηδείας» του e-EΦΚΑ και, στη συνέχεια, καταχωρεί τα στοιχεία του αιτούντος (επώνυμο, όνομα, ΑΜΚΑ και ΑΦΜ) και, έπειτα, προβαίνει στην υποβολή της αίτησης για λογαριασμό του. Μετά την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης και των αποτελεσμάτων των διασταυρώσεων, που διενεργούνται ηλεκτρονικά, υπολογίζεται το ποσό των εξόδων κηδείας που δικαιούται ο αιτών και, τέλος, εκδίδεται ηλεκτρονικά η απόφαση πληρωμής. Για τη διεκπεραίωση της δι-

αδικασίας, πρέπει προηγουμένως η επιχείρηση που ανέλαβε την τελετή να έχει εκδώσει το αντίστοιχο παραστατικό δαπανών με τα στοιχεία του αιτούντος και να το έχει καταχωρίσει ηλεκτρονικά στην ηλεκτρονική υπηρεσία του e-ΕΦΚΑ. Επισημαίνεται ότι, κατά τις περιπτώσεις που, λόγω ειδικών περιστάσεων ή λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων και πολιτιστικών χαρακτηριστικών, δεν γίνεται χρήση γραφείου τελετών, η αίτηση δεν θα γίνεται ηλεκτρονικά από τον υπάλληλο του ΚΕΠ, αλλά μπορεί να παραλαμβάνεται χειρόγραφη αίτηση, μέσω των ΚΕΠ, που, στη συνέχεια, θα διαβιβάζεται στο αρμόδιο υποκατάστημα του e-ΕΦΚΑ του τόπου κατοικίας του δικαιούχου. Στις περιπτώσεις χειρόγραφης υποβολής αίτησης επισυνάπτονται τα απαιτούμενα δι-

καιολογητικά κατά την κείμενη νομοθεσία (πρωτότυπο τιμολόγιο, αίτηση/υπεύθυνη δήλωση, ληξιαρχική πράξη θανάτου, φωτοτυπία ταυτότητας, κ.ά). Η ηλεκτρονική υπηρεσία πληρωμής εξόδων κηδείας για τους συνταξιούχους είναι διαθέσιμη μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης του Δημοσίου Gov.gr και μέσω της ιστοσελίδας του eΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) και σύντομα πρόκειται να επεκταθεί σε όλους τους ασφαλισμένους. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται σε μία συνολική στρατηγική του υπουργείου Εργασίας και του e-ΕΦΚΑ για τη δραστική βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών μέσα από τη διεύρυνση των σημείων εξυπηρέτησής τους και την ψηφιοποίηση δομών και υπηρεσιών.
ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

στα “πεταχτά”

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 17_18.04.2021

Γράφει ο Αθαν. Αλ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

Κ

αλημέρα σας. Σάββατο σήμερα, 17, Μνήμη Ιερομάρτυρος Συμεώνος επισκόπου εν Περσία, Αγαπητού πάπα Ρώμης, Μάρτυρος Αδριανού και αύριο Κυριακή 18 του Απρίλη, του σωτηρίου έτους 2021, Ε΄ Κυριακή των Νηστειών, Νεομάρτυρος Ιωάννου του ράπτου, Οσίων Ακακίου Κοσμά και Ευθυμίου, Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας. Χρόνια πολλά και καλά, ανώδυνα, ανεπαίσχυντα, ειρηνικά, χριστιανά στις εορτάζουσες και εορτάζοντες. ***

- Υποστήριξη της ηλεκτρονικής τιμολόγησης. - Διασύνδεση Ταμειακών με ΑΑΔΕ. - Διενέργεια τουλάχιστον 44.000 ελέγχων δίωξης από τα Τελωνεία και 22.000 ελέγχων δίωξης από τις ΚΟΕ. - Διενέργεια 12.400 εκ των υστέρων ελέγχων από τα Τελωνεία και τις ΕΛΥΤ. - Διενέργεια τουλάχιστον 9.000 τελωνειακών ελέγχων με τη χρήση αυτοκινούμενων συστημάτων ελέγχου X-RAY. - Αναβάθμιση κριτηρίων του Τελωνειακού Risk Analysis. Παράλληλα δρομολογούνται νέες ψηφιακές υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των φορολογούμενων όπως: - Ψηφιοποίηση δηλώσεων φορολογίας Κεφαλαίου. - Ψηφιοποίηση Μητρώου. - Ανάπτυξη διαδικτυακής Υπηρεσίας (Webservice) με πιστωτικά Ιδρύματα για περιορισμό υπερεισπράξεων. - Πίστωση των κεντρικών επιστροφών Φόρου Εισοδήματος Νομικών Προσώπων που είναι ενήμερα χωρίς αίτηση.

Περισσότερους από 158.000 φορολογικούς και τελωνειακούς ελέγχους, έρευνες και διασταυρώσεις, σκοπεύει να πραγματοποιήσει το 2021 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Σε ό,τι αφορά στους οφειλέτες της εφορίας θα εφαρμοστούναυτοματοποιημένες διαδικασίες ενημέρωσής τους ενώ για την πληρωμή των φόρων σύντομα θα γίνονται αποδεκτές και οι κάρτες εξωτερικού.

- Διαδικασίες και ενέργειες για την αποδοχή καρτών εξωτερικού στις πληρωμές φορολογικών και τελωνειακών υποχρεώσεων - Ψηφιακή Σφράγιση και Αποσφράγιση Οχημάτων άλλων χωρών. Η ΑΑΔΕ σχεδιάζει επίσης νέα εργαλεία επικοινωνίας με τους φορολογούμενους με την ανάπτυξη εφαρμογής (application) κινητών συσκευών για πρόσβαση σε υπηρεσίες της αλλά και την ολοκλήρωση της ανάπτυξης στο περιβάλλον του ELENXIS των παρακάτω φορολογιών:

Το σχέδιο της ΑΑΔΕ για φέτος περιλαμβάνει επίσης τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxis και τη λειτουργία του MyData, με τα ηλεκτρονικά βιβλία τα οποία γίνονται υποχρεωτικά από την 1η Ιουλίου 2021.

- Περιβαλλοντικό τέλος πλαστικής σακούλας

Ενδεικτική για τους στόχους της ΑΑΔΕ για το 2021 είναι η έκθεση απολογισμού πεπραγμένων της για το 2020 την οποία παρέδωσε χθες ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής στον πρόεδρο της Βουλής.

- Τέλος συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας

Η ΑΑΔΕ, στοχεύει φέτος στην είσπραξη φόρων ύψους 49,685 δισ. ευρώ και τουλάχιστον 2,1 δισ. ευρώ από παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές και 1,3 δισ. ευρώ από διασταυρώσεις.

- Φόρος διαμονής σε ξενοδοχεία/ ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Παράλληλα ετοιμάζει νέες ψηφιακές υπηρεσίες για πολίτες και επιχειρήσεις.

Το επιχειρησιακό σχέδιο Ειδικότερα, το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2021 περιλαμβάνει: - Εισπράξεις προ επιστροφών φόρων 49,6 δισ. ευρώ. - Εισπράξεις τουλάχιστον 2,1 δισ. ευρώ έναντι του παλαιού ληξιπρόθεσμου χρέους της Φορολογικής Διοίκησης. - Υλοποίηση Αυτοματοποιημένου συστήματος ενημέρωσης οφειλετών για τήρηση ρυθμίσεων. - Προσαρμογή Πληροφοριακών Συστημάτων της ΑΑΔΕ, TΑXIS, TAXIΣNET, ICISNET, ELENXIS και διασύνδεση με το νέο πληροφοριακό σύστημα αυτοματοποίησης της είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών (EISPRAXIS). - Ολοκλήρωση τουλάχιστον 23.000 φορολογικών ελέγχων από τις Ελεγκτικές Υπηρεσίες. - Συνολική βεβαίωση από διενεργηθέντες ελέγχους και διασταυρώσεις εντός του έτους 2021 1,3 δισ. ευρώ, εξαιρουμένων των αυτοτελών φορολογικών προστίμων. - Διενέργεια από τις ΥΕΔΔΕ τουλάχιστον 800 υποθέσεων ερευνών. - Έκδοση 15.000 πράξεων διοικητικού ή εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου κατόπιν διενέργειας ηλεκτρονικών διασταυρώσεων. - Διενέργεια διασταυρώσεων για εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων. - Διενέργεια 46.720 μερικών επιτόπιων ελέγχων από ΔΟΥ και ΥΕΔΔΕ. - Ολοκλήρωση λειτουργίας myDATΑ.

- Ετήσιο τέλος χώρου καπνιζόντων

- Τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης

*** Πολύ μεγάλη αύξηση της τάξης του 97,5% καταγράφηκε στην αγορά του αυτοκινήτου στη χώρα τον μήνα Μάρτιο, καθώς, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 16.731 αυτοκίνητα (καινούργια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού) έναντι 8.470 που κυκλοφόρησαν τον αντίστοιχο μήνα του 2020 (μείωση 50,8% είχε παρουσιαστεί τον Μάρτιο 2020 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019). Τα καινούργια αυτοκίνητα ανέρχονται σε 10.017 έναντι 4.115 τον Μάρτιο 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 143,4%. Το α’ τρίμηνο κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 46.178 αυτοκίνητα (καινούργια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού) έναντι 47.414 την αντίστοιχη περίοδο του 2020, παρουσιάζοντας μείωση 2,6% (μείωση 10,9% είχε παρουσιαστεί το α’ τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2019). Τα καινούργια αυτοκίνητα ανέρχονται σε 25.874 έναντι 22.938 το α’ τρίμηνο του 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 12,8%. Παράλληλα, τον Μάρτιο κυκλοφόρησαν 3.444 νέες μοτοσικλέτες κυβισμού άνω των 50 cc (καινούργιες και μεταχειρισμένες εξωτερικού) έναντι 1.696 τον αντίστοιχο μήνα του 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 103,1% (μείωση 37,9% είχε παρουσιαστεί τον Μάρτιο 2020 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019). Οι καινούργιες μοτοσικλέτες ανέρχονται σε 3.172 έναντι 1.548 τον Μάρτιο 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 104,9%. Το α’ τρίμηνο, κυκλοφόρησαν 7.915 νέες μοτοσικλέτες κυβισμού άνω των 50 cc (καινούργιες και μεταχειρισμένες εξωτερικού) έναντι 6.716 την αντίστοιχη περίοδο του 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 17,9% (αύξηση 2,4% είχε παρουσιαστεί το α’ τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2019). Οι καινούργιες μοτοσικλέτες ανέρχονται σε 7.109 έναντι 6.086 το α’ τρίμηνο του 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 16,8%.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

οικονομία

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 17_18.04.2021Η Πειραιώς στηρίζει την επανεκκίνηση του τουρισμού Νέο χρηματοδοτικό προϊόν για ξενοδοχεία

T

ην προσπάθεια επανεκκίνησης των τουριστικών επιχειρήσεων, αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερη σημασία του κλάδου στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στηρίζει η Τράπεζα Πειραιώς. Όπως ανακοινώθηκε σε μια δύσκολη χρονιά, ενόψει της έναρξης τηςνέας σεζόν, η Τράπεζα εμπλουτίζει την γκάμα των προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρει προς τον τουριστικό κλάδο, με ένα νέο χρηματοδοτικό προϊόν, το Πειραιώς Tourism Sunrise, το οποίο παρέχει την αναγκαία ρευστότητα για το νέο ξεκίνημα των επιχειρήσεων. Η κ. Ελένη Βρεττού, ανώτερη γενική διευθύντρια, Επικεφαλής του Corporate και Investment Banking της Τράπεζας Πειραιώς, κατά την παρουσίαση του νέου προϊόντος, τόνισε ότι χρηματοδοτούμε

πάνω από 4.000 πελάτες με συνολικά υπόλοιπα που προσεγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ ενώ ήμασταν από τις λίγες Τράπεζες που χρηματοδότησαν νέες επενδύσεις στον κλάδο, ακόμη και στην κορύφωση της πανδημίας το 2ο τρίμηνο του 2020, διαβλέποντας τις προοπτικές του», τόνισε η κ. Βρεττού και επισήμανε ότι «από την αρχή της πανδημίας, σκοπός μας είναι να σταθούμε στο πλευρό των πελατών μας ως συνεργάτης σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Αυτό που φιλοδοξούμε είναι να τους δώσουμε τα κατάλληλα εργαλεία έγκαιρα, γρήγορα και αποφασιστικά προκειμένου να ξεπεράσουν τα προσωρινά εμπόδια και να μετουσιώσουμε τις θετικές προοπτικές σε πραγματικότητα». Το πρόγραμμα απευθύνε-

ται στo σύνολο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και αφορά αποκλειστικά την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών για την έναρξη της νέας τουριστικής σεζόν.

Το ύψος του κεφαλαίου κίνησης θα είναι συνάρτηση του αριθμού δωματίων των καταλυμάτων (έως 2.000 ευρώ/δωμάτιο), με ανώτατο όριο το 20% των προβλεπόμενων ετήσιων

πωλήσεων. Επιπλέον, προσφέρει τη δυνατότητα προεξόφλησης των απαιτήσεών τους προς τους tour operators.

Eως τη Δευτέρα οι αιτήσεις για τα 400 € Παράταση της προθεσμίας και αύξηση του ποσού ζητούν οι επιστημονικοί φορείς

Δ

ημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (Β΄ 1487/13.4.2021) η διορθωτική ΚΥΑ με την οποία τροποποιείται η προηγούμενη απόφαση της 4ης Φεβρουαρίου 2021 (Β’ 450/2021), με τίτλο «Καθορισμός ύψους, προϋποθέσεων, κριτηρίων και διαδικασίας χορήγησης και πληρωμής της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης σε δικηγόρους, μηχανικούς, οικονομολόγους και γεωτεχνικούς, από τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων». Προκειμένου να υπάρξει επαρκής χρόνος ενημέρωσης των δικαιούχων, παρέχεται η δυνατότητα υποβολής υπεύθυνων δηλώσεων-αιτήσεων στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» έως και τη Δευτέρα 19 Απριλίου 2021. Διευκρινίζεται ότι, με βάση τα νέα κριτήρια της εκδοθείσας απόφασης, θα επανεξεταστούν όλες οι αιτήσεις που είχαν απορριφθεί κατά τον Α΄ κύκλο υποβολής αιτήσεων, καθώς και όσες υποβληθούν, μέχρι τις 19 Απριλίου 2021, στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» ως τροποποιητικές ή νέες αιτήσεις.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας όσοι καθίστανται δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ και έχουν ήδη υποβάλει αίτηση, δεν χρειάζεται να το πράξουν εκ νέου. Οι επιστημονικοί φορείς ζητούν να παραταθεί η προθεσμία νέων αιτήσεων για το χορήγημα των 400 ευρώ.

Τι ζητούν οι φορείς Στο μεταξύ οι επιστημονικοί φορείς της χώρας με κοινή επιστολή τους προς τον υπουργό Εργασίας, ζητούν να παραταθεί η προθεσμία υποβολής νέων αιτήσεων. Όπως επισημαίνουν, με δεδομένο ότι χορηγεί μόλις 2 ημέρες προθεσμία υποβολής νέων αιτήσεων υπαγωγής στο ρυθμιστικό της πεδίο και ότι δεν αποσαφηνίζει αν οι αρχικώς υποβληθείσες αιτήσεις που απορρίφθηκαν θα πρέπει να επαναϋποβληθούν ή όχι, ζητούν

1

Να παραταθεί η προθεσμία υποβολής νέων αι-

τήσεων, προκειμένου να υπάρξει επαρκής χρόνος για τους δικαιούχους, καθώς η προθεσμία των δύο μόλις ημερών που δόθηκε είναι ασφυκτική.

2

Να αποσαφηνιστεί ρητά ότι όσοι έχουν ήδη υποβάλει αίτηση (η οποία δεν έχει γίνει δεκτή), δεν χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση εκ νέου, καθώς η ΚΥΑ δεν περιέχει καμία

σχετική ρητή πρόβλεψη (σε αντίθεση με το από 31.3.2021 Δελτίο Τύπου του υπουργείου Εργασίας, που ρητώς προέβλεπε ότι δεν θα απαιτείται νέα αίτηση από όσους έχουν ήδη υποβάλει αιτήσεις που απορρίφθηκαν)

3

Να γίνουν δεκτές οι προτάσεις τους για την αύξηση του προς καταβολή

συνολικού ποσού εκ των αποθεματικών, την απάλειψη του κριτηρίου του οικογενειακού εισοδήματος και την αντικατάστασή του με το ατομικό και την επιλογή των δικαιούχων με εισοδηματικά κριτήρια όπως έχουν αποτυπωθεί από 22/12/2020 και 9/2/2021 προηγούμενες επιστολές τους».


10

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

Άποψη

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 17_18.04.2021

Ποια συμφέροντα εξυπηρετεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης;

Ή Γράφει ο Λευτέρης Αβραμάκης Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Σερρών

δη από τους πρώτους μήνες της πανδημίας, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιλήφθηκε ότι για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας θα χρειαστεί ένα μεγάλο πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων, η κυβέρνηση σωστά ξεκίνησε να ετοιμάζει το ελληνικό σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων που αναλογούν στη χώρα μας. Καλλιέργησε όμως στην κοινή γνώμη την εντύπωση ότι οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας θα είναι παρωδικές, διότι η αξιοποίηση των 32 δις ευρώ σε συνδυασμό με την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων, θα επιτρέψουν την γρήγορη ανάκαμψη και την επούλωση των οικονομικών τραυμάτων. Στο διάστημα σχεδόν ενός έτους από την απόφαση της ΕΕ, μέχρι την αποκάλυψη στη Βουλή των Ελλήνων του κυβερνητικού σχεδίου στις αρχές Απριλίου του 2021, δεν έχει πραγματοποιηθεί κανένας επίσημος τουλάχιστον δημόσιος διάλογος, μεταξύ της κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων, προκειμένου οι φορείς της πραγματικής οικονομίας και της κοινωνίας, να διατυπώσουν τις απόψεις τους, να γίνει σωστός εντοπισμός των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας που προκάλεσε η πανδημία, να αποτυπωθούν τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα που υπάρχουν σήμερα. Δεν έγινε κανένας διάλογος ούτε με τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκειμένου να διατυπώσουν τις θέσεις τους και να προκύψει, στο μέτρο του εφικτού, ένα σχέδιο συναινετικό, δεδομένου ότι η αξιοποίηση αυτών των πόρων ξεπερνά κατά πολύ τον συνταγματικό χρόνο αυτής της κυβέρνησης. Το αποτέλεσμα της κυβερνητικής επιλογής να διαμορφώσει ένα σχέδιο ανάκαμψης ερήμην των παραγωγικών φορέων και της κοινωνίας είναι να υπάρχουν πολλά κενά, να υπάρχουν μεγάλες κατηγορίες προβλημάτων που δεν αντιμετωπίζονται. Κοντολογίς, το κυβερνητικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης δεν αφορά την ελληνική κοινωνία, δεν διαμορφώνει προϋποθέσεις ανάπτυξης, δεν αφορά παρά ελάχιστα την πραγματική οικονομία. Τα μεγαλύτερα προβλήματα αυτού του σχεδίου είναι:

- Πλήρης απουσία καταμερισμού των πόρων για την κάλυψη των περιφερειακών αναγκών που προκάλεσε η πανδημία. Το μεγαλύτερο μέρος των πόρων διοχετεύονται κεντρικά στην Αττική και τους μεγάλους Δήμους της πρωτεύουσας χωρίς να τηρείται έστω η αναλογία του πληθυσμού και σίγουρα δεν υπάρχει καμία πρόνοια για τον περιορισμό των περιφερειακών ανισοτήτων. Το αποτέλεσμα θα είναι οι φτωχές περιφερειακές ενότητες όπως είναι και ο Νομός Σερρών να μην βελτιώσουν την θέση τους από την αξιοποίηση αυτών των πρόσθετων πόρων αλλά αντίθετα να μεγαλώσει η απόσταση με τις πλέον ανεπτυγμένες περιφερειακές ενότητες της χώρας. - Απουσιάζει προκλητικά η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα παρά το ότι ανήκει στους κλάδους της ελληνικής οικονομίας που έχει πληγεί δυσανάλογα από την οικονομική κρίση της πανδημίας. Οι αγροτικοί νομοί της χώρας, όπως ο Νομός Σερρών, θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν πρόσθετους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, για βελτίωση καλλιεργειών, εξοικονόμηση ενέργειας και υδάτων, εκσυγχρονισμό, μείωση του κόστους παραγωγής, εισαγωγή ψηφιακών μέσων στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή και πολλά άλλα που να συνάδουν με τους στόχους του Ταμείου Ανάκαμψης. Η κυβέρνηση επιλέγει να «αγοράσει» προϊόντα αντί να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και να μεγεθύνει την ελληνική παραγωγή επενδύοντας στην δημιουργία μονάδων τυποποίησης, στην βελτίωση των προϊόντων, στην βελτίωση της οργάνωσης και στην εξωστρέφεια της ελληνικής βιομηχανίας. - Περιορισμός των μέτρων αντιμετώπισης της ανεργίας σε προγράμματα κατάρτισης και αόριστη πρόβλεψη δημιουργίας 200.000 νέων θέσεων εργασίας από το Ταμείο Ανάκαμψης. Για μια ακόμη φορά, τη στιγμή που οι άνεργοι έχουν ξεπεράσει ήδη το 1εκ και όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι θα πολλαπλασιαστούν τους επόμενους μήνες, δεν υπάρχουν ουσιαστικές παρεμβάσεις για την μείωση της ανεργίας ειδικά σε Νομούς όπως ο Νομός Σερρών που έχει ξεπεράσει το 40% σε ποσοστό

ανεργίας. Καμία πρόνοια για μείωση της ανεργίας των νέων, για τη μείωση της ανεργίας στις γυναίκες, για την προστασία όλων αυτών των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που δεν θα μπορέσουν να κρατήσουν τα μαγαζιά τους. Την ίδια στιγμή προωθούνται οι επιθετικές πολιτικές απορρύθμισης της εργασίας που θα επιφέρει ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις μισθών και ακόμα μεγαλύτερο περιορισμό του διαθέσιμου εισοδήματος για την υποστήριξη των τοπικών οικονομιών. - Αποκλεισμός μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση συνδέει την χρηματοδότηση της οικονομίας με το τραπεζικό σύστημα, προβλέποντας ότι για να συμμετέχει μια επιχείρηση στα Προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να μπορεί να πάρει ταυτόχρονα δάνειο από την Τράπεζα. Με το 90% των επιχειρήσεων να είναι πιστοληπτικά αποκλεισμένες (όπως αποδείχτηκε και από τα χρηματοδοτικά προγράμματα αντιμετώπισης της πανδημίας της περασμένης άνοιξης) η απορρόφηση των πόρων αφορά μόλις το 10% των επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό ή τη δυνατότητα να συνάψουν συμβάσεις με το ελληνικό δημόσιο. Πέραν αυτών, το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει: - Προώθηση των επιθετικών εξαγορών, συγχωνεύσεων και κλείσιμο επιχειρήσεων - Πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων με κατάργηση οκταώρου, πενθήμερου, υπερωριών, καθιέρωση ελαστικού ωραρίου εργασίας για τους μισθωτούς κ.ά. - Επιτάχυνση των διαδικασι-

ών του νέου πτωχευτικού που απειλεί το σύνολο των διαρκώς περισσότερων υπερχρεωμένων επιχειρήσεων και νοικοκυριών με απώλεια του συνόλου της περιουσίας τους και της πρώτης κατοικίας - Ραγδαία αύξηση των εισαγωγών και καμία ουσιαστικά πρόνοια για αύξηση των εξαγωγών και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας - Καμία ουσιαστικά επένδυση στην ενίσχυση του ΕΣΥ, της δημόσιας υγείας και των δημόσιων δομών υγείας - Χρηματοδότηση έργων στους αυτοκινητόδρομους, στα αεροδρόμια και το σιδηρόδρομο που όμως έχουν παραχωρηθεί σε ιδιωτικές εταιρίες Εν κατακλείδι, το κυβερνητικό σχέδιο αποτελεί ένα μηχανισμό βίαιης μετάβασης σε ένα νέο μοντέλο οικονομίας που θα περιορίσει ακόμα περισσότερο το εισόδημα των εργαζομένων, θα μειώσει δραματικά τον αριθμό των ελεύθερων επαγγελματιών υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων του κάθε κλάδου, θα μειώσει τον αριθμό των αυταπασχολούμενων αγροτών και κτηνοτρόφων, θα αυξήσει κατακόρυφα τις εισαγωγές, θα μεγεθύνει τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες. Το κυβερνητικό σχέδιο φαίνεται να εξυπηρετεί περισσότερο τις μεγάλες ευρωπαϊκές (κυρίως γερμανικές) βιομηχανίες και δεν αντιμετωπίζει σε κανέναν ουσιαστικά βαθμό τα μεγάλα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Ίσως έτσι να εξηγείται και το γεγονός ότι αυτό το σχέδιο βρέθηκε στην κατοχή Γερμανών Βουλευτών πριν τους Έλληνες Βουλευτές και τους παραγωγικούς φορείς της χώρας.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

επικαιρότητα

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 17_18.04.2021

11

Συνεδριάζει με 16 θέματα το Δ.Σ. Σερρών

Θα εγκρίνει το ετήσιο πρόγραμμα δράσεων για τον εορτασμό 200 ετών από την έναρξη της επανάστασης του 1821

Σ

υνεδριάζει την Τετάρτη 21 Απριλίου 2021, και ώρα 19:00΄, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων WEBEX, με 16 θέματα ημερήσιας διάταξης. Τα θέματα είναι τα εξής: ΘΕΜΑ 1ο: Έγκριση ετήσιου προγράμματος δράσεων του Δήμου Σερρών για τον εορτασμό των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.. Εισηγήτρια: Η αντιδήμαρχος κ. Πάνου Σ. ΘΕΜΑ 2ο: Αποδοχή εξώδικου συμβιβασμού και επιστροφή του ποσού των 60.255,60 € στην DIGEA Α.Ε. ως αχρεωστήτως καταβληθέντος και κατάργηση της δίκης με παραίτηση από τα δικόγραφα των υπό κρίση ανακοπών και αγωγών εκ μέρους της DIGEA Α.Ε. σε βάρος του Δήμου Σερρών. Εισηγητής: Ο κ. Δήμαρχος ΘΕΜΑ 3ο: Έγκριση τροποποίησης της αρ. 667/2014 ΑΔΣ περί ¨Καθορισμού του τρόπου καταβολής του τέλους χρήσης κοινόχρηστων χώρων¨. Εισηγητής: Ο αντιδήμαρχος κ. Μισιρλής Σπ. ΘΕΜΑ 4ο: Έγκριση διαγραφής τέλους ταφής για θανόντα δημότη μας. Εισηγητής: Ο αντιδήμαρχος κ. Ταΐρης Γ. ΘΕΜΑ 5ο: Αναμορφώσεις προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2021 από την οικονομική υπηρεσία του Δήμου: α) Αναμόρφωση (12η) εγκεκριμένου προϋπολογισμού οικ. έτους 2021 για την αποδοχή χρηματοδότησης ποσού 272.800,00 € από το Υπουργείο Εσωτερικών προς κάλυψη έκτακτων και επιτακτικών αναγκών που προπροκλήθηκαν από την εμφάνιση του κορωνοϊού COVID-19 και β) Αναμόρφωση (13η) εγκεκριμένου προϋπολογισμού οικ. έτους 2021 για την ενίσχυση διαφόρων κωδικών εξόδων. Εισηγητής: Ο αντιδήμαρχος κ. Μισιρλής Σπ. ΘΕΜΑ 6ο: Έγκριση καταγγελίας μίσθωσης τμήματος του υπ’ αρ. 83 αγροτεμαχίου του αγροκτήματος Πεπονιάς. Εισηγητής: Ο αντιδήμαρχος κ. Μισιρλής Σπ.

ΘΕΜΑ 7ο: Ενημέρωση και έκφραση γνώμης επί του φακέλου της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη δραστηριότητα της εταιρείας ¨ΟΙΚΟΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.¨. Εισηγητής: Ο αντιδήμαρχος κ. Νυχτοπάτης Γ. ΘΕΜΑ 8ο: Έγκριση τροποποίησης του ισχύοντος Γ.Π.Σ. ως προς τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης στις ¨Περιοχές Εξυπηρέτησης Αστικού Πληθυσμού¨. Εισηγητής: Ο αντιδήμαρχος κ. Νυχτοπάτης Γ. ΘΕΜΑ 9ο: Εξέταση ενστάσεων κατά της υπ’ αριθμ. 546/2017 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών με θέμα ¨Τροποποίηση εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου στο Ο.Τ. 227 του Δήμου Σερρών ως προς τον χαρακτηρισμό του ως "Χώρο Δημοτικού Σχολείου¨. Εισηγητής: Ο αντιδήμαρχος κ. Νυχτοπάτης Γ. ΘΕΜΑ 10ο: Χαρακτηρισμός ως χώρου πρασίνου του, κηρυγμένου ως διατηρητέου αρχαιολογικού και ιστορικού χώρου, οικοπέδου με αριθμό 4 στο Ο.Τ. 48 της πόλης των Σερρών. Εισηγητής: Ο αντιδήμαρχος κ. Νυχτοπάτης Γ. ΘΕΜΑ 11ο: Έγκριση νέας παράτασης ολοκλήρωσης (9η τροποποίηση) της πράξης ¨Δημιουργία Πολιτιστικού Διπόλου στη διασυνοριακή περιοχή¨ με το ακρωνύμιο Cultural Dipole. Εισηγητής: Ο αντιδήμαρχος κ. Μισιρλής Σπ. ΘΕΜΑ 12ο: Έγκριση εισόδου - εξόδου οχημάτων στα υπ’ αριθμ. 1378, 1379 και 1350Β αγροτεμάχια του αγροκτήματος Λευκώνα Σερρών. Εισηγητές: Οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Νυχτοπάτης Γ. & Δινάκης Κ. ΘΕΜΑ 13ο: Έγκριση εισόδου - εξόδου οχημάτων (απότμησης πεζοδρομίου) συνεργείου μοτοσυκλετών και μοτοποδηλάτων στην οδό Δαγκλή 16 στις Σέρρες. Εισηγητές: Οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Νυχτοπάτης Γ. & Δινάκης Κ. ΘΕΜΑ 14ο: Πρόταση διαχείρισης νομίμως υφιστάμενων θέσεων στάθμευσης στην πόλη

των Σερρών: α) θεσμοθέτηση θέσης στάθμευσης για όχημα της Εφορίας Αρχαιοτήτων Σερρών, β) θεσμοθέτηση θέσης φορτοεκφόρτωσης στην οδό Κωστοπούλου και

γ) θεσμοθέτηση θέσεων στάθμευσης δικύκλων στις οδούς Ν. Φωκά και Σπετσών. Εισηγητές: Οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Νυχτοπάτης Γ. & Δινάκης Κ. ΘΕΜΑ 15ο:Έγκριση τροποποίησης της αρ. 20/2021 Α.Δ.Σ. που αφορά την ¨Έγκριση καταβολής αποζημίωσης στην κ. Μυρωνίδου Κωστούλα του Φωτίου, πρώην δημ. υπαλλήλου, λόγω

συνταξιοδότησης¨. Εισηγητής: Ο αντιδήμαρχος κ. Μισιρλής Σπ. ΘΕΜΑ 16ο: Χορήγηση άδειας λειτουργίας επιχείρησης προσφοράς υπηρεσιών διαδικτύου στην ¨ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ Γ. - ΚΑΝΕΛΛΗΣ Δ. Ο.Ε.¨, στην πόλη των Σερρών. Εισηγητής: Ο αντιδήμαρχος κ. Μισιρλής Σπ.

Σε λειτουργία η Γραμμή Βοήθειας για την Άνοια 1102

Η

Εταιρεία Alzheimer Αθηνών με την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας, της Περιφέρειας Αττικής και του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων δημιούργησε τη Γραμμή Βοήθειας για την Άνοια 1102. Η γραμμή πλαισιώνεται από εξειδικευμένους σύμβουλους/ επαγγελματίες υγείας, γιατρούς νευρολόγους και ψυχιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, που παρέχουν άμεσα ενημέρωση, καθοδήγηση, συμβουλές και διασύνδεση. Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου Σερρών με την Εταιρεία Alzheimer και το ΕΔΔΥΠΠΥ αλλά και της επικείμενης λειτουργίας του Συμβουλευτικού Σταθμού για την Άνοια στον Δήμο το Τμήμα Δημόσιας Υγείας σας ενημερώνει ότι η Γραμμή Βοήθειας 1102 απευθύνεται σε: • Άτομα με προβλήματα μνήμης • Ευρύ κοινό • Φροντιστές – Οικογένεια & φίλοι ατόμων με άνοια

• Επαγγελματίες Υγείας Οι υπηρεσίες της Γραμμής Βοήθειας 1102 είναι: • Ενημέρωση για την άνοια και τις στρατηγικές πρόληψης • Ενημέρωση για τις διαθέσιμες υπηρεσίες και τα προγράμματα για άτομα με άνοια και τους φροντιστές τους • Πρακτικές συμβουλές φροντίδας σε φροντιστές ατόμων με άνοια • Συμβουλές αντιμετώπισης κρίσεων και διαταραχών συμπεριφοράς σε άτομα με άνοια • Διασύνδεση με τις οργανώσεις Alzheimer που λειτουργούν στην Ελλάδα • Δικτύωση με τους Συμβουλευτικούς Σταθμούς για την Άνοια που λειτουργούν σε συνεργασία με το ΕΔΔΥΠΠΥ σε όλη την Ελλάδα • Ενημέρωση επαγγελματιών υγείας σε θέματα σχετικά με την άνοια • Ενημέρωση για τις Υπηρεσίες των Δήμων, των Κέντρων Υγείας, των νοσοκομείων ιδιωτικών και δημόσιων και γενικό-

τερα των φορέων που ασχολούνται με την Τρίτη ηλικία και την άνοια. Η Γραμμή Βοήθειας 1102 λειτουργεί Δευτέρα – Παρασκευή 9:00-19:00 (εκτός αργιών). Παράλληλα με την τηλεφωνική επικοινωνία, παρέχει τη δυνατότητα επικοινωνίας μέσω live webchat. Επιπλέον, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να στείλει email στο 1102@ alzheimerathens.gr ακόμη και εκτός ωραρίου και ο εξειδικευμένος σύμβουλος θα επικοινωνήσει μαζί του. Σας επισυνάπτεται χρήσιμο υλικό στον σύνδεσμο: https:// youtu.be/vX6rEUAmUT8


12

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

επικαιρότητα

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 17_18.04.2021

Europa League:

Αλλαγή στο Δ.Σ. Στους ημιτελικούς τα φαβορί της ΠΑΕ ΠΑΟΚ

Σ

Η

Σλάβια Πράγας είχε πάρει... φόρα από τον αποκλεισμό των Ρέιντζερς (φάση των «16»), της Λέστερ (φάση των «32») και την ισοπαλία που είχε αποσπάσει στο «Εμιρέιτς» από την Άρσεναλ (1-), στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα για τους «8» του Europa League. Οι Τσέχοι φαινόταν να έχουν πάρει τον... αέρα των Βρετανών, αλλά η Άρσεναλ είναι πολύ πιο επικίνδυνη μακριά από την έδρα της, κι αυτό η Σλάβια το κατάλαβε πολύ καλά, παίρνοντας ένα σκληρό μάθημα. Η ομάδα του Μίκελ Αρτέτα θριάμβευσε με 4-0 στην τσεχική πρωτεύουσα και προκρίθηκε πανηγυρικά στα προημιτελικά της διοργάνωσης, μαζί με τις Ρόμα, Βιγιαρεάλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Οι «κανονιέρηδες» πέτυχαν τρία γκολ σε διάστημα επτά λεπτών στο πρώτο ημίχρονο (18΄ Πεπέ, 21΄ πεν. Λακαζέτ, 24΄ Σάκα) και καθάρισαν στο «άψε σβήσε» με την πρόκριση, ενώ ο Λακαζέτ στο 77΄ έδωσε θρι-

αμβευτική χροιά στη νίκη της ομάδας του. Στους ημιτελικούς η Άρσεναλ θα αντιμετωπίσει τη Βιγιαρεάλ, που μετά τη νίκη με 1-0 στην Κροατία νίκησε τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ με 2-1 (36΄ Αλκάθερ, 43΄ Μορένο - 75΄ Όρσιτς) και στο «Κεράμικα». Στο «Ολντ Τράφορντ» η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πέτυχε ένα γρήγορο γκολ με τον Έντινσον Καβάνι στο ξεκίνημα (6΄) κι άλλο ένα στο τελείωμα (90΄ αυτογκόλ Βαγιέχο) και σε συνδυα-

σμό με το «διπλό» στην έδρα της Γρανάδα (επίσης με 2-0) έφτασε εύκολα στην πρόκριση. Στους «4» θα παίξει με τη Ρόμα, που με παρακαταθήκη το 2-1 επί του Άγιαξ στο Άμστερνταμ πήρε την πρόκριση παρά το 1-1 (72΄ Τζέκο - 49΄ Μπρομπέι) στο «Ολίμπικο», με τον Έντιν Τζέκο να πετυχαίνει το γκολ της ισοφάρισης, απέναντι σε έναν Άγιαξ που είχε προηγηθεί και πίεζε για το γκολ της πρόκρισης.

Ολυμπιακός:

Πρωτάθλημα με ρεκόρ σε Ελλάδα κι Ευρώπη

Μ

ε την κατάκτηση του τίτλου της Super League το βράδυ της περασμένης Κυριακής, μετά το 3-1 επό του Παναθηναϊκού, ο Ολυμπιακός δημιούργησε ένα νέο ρεκόρ στην ιστορία των πρωταθλημάτων.

Ο Ολυμπιακός παραμένει μία από τις τρεις ελληνικές ομάδες (Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ οι άλλες), που δεν έχουν υποβιβαστεί ποτέ και είναι ο σύλλογος με τους περισσότερους τίτλους (17) τον 21ο αιώνα, ανάμεσα στα κορυφαία 30 πρωταθλήματα στον κόσμο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Διεθνής ομοσπονδίας Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου (IFFHS). Επίσης είναι 2ος συνολικά, πίσω από τη Σέριφ (18/Μολδαβία), μαζί με Λίνκολν (Γιβραλτάρ), Ονδούρα (Ολίμπια Τεκουτσιγκάλπα) και Νικαράγουα

ΠΑΕ Παναθηναϊκός:

Γ.Σ. στις 5 Μαΐου για προκήρυξη νέας Α.Μ.Κ. 5 εκ. ευρώ

Σ

τη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός αποφασίστηκε η σύγκληση των μετόχων σε έκτακτη Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 5 Μαΐου, με (μοναδικό) θέμα της ημερήσιας διάταξης την προκήρυξη νέας αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (τετράμηνης διάρκειας), ύψους 5 εκατ. ευρώ. Η προηγούμενη ΑΜΚ (5 εκατ. ευρώ) «έκλεισε» στα τέλη Μαρτίου, με μερική κάλυψη του αρχικού ποσού, στο ύψος του 1.250.000 ευρώ. Σε περίπτωση μη επίτευξης απαρτίας, οι μέτοχοι καλούνται σε επαναληπτική γενική συνέλευση, που θα λάβει χώρα την Τετάρτη 12η Μαΐου 2021 στις 11.00 π.μ.

«Καθαρός» ο Σάκχοφ, «τρέχει» για Παναθηναϊκό

Οι Πειραιώτες έγιναν η 3η ευρωπαϊκή ομάδα, που εξασφάλισε τον τίτλο στο εγχώριο πρωτάθλημά της, μετά τις Ρέιντζερς (Σκωτία) και Μπούντουσνοστ (Μαυροβούνιο). Μετρούν έως τώρα 72 βαθμούς (24 νίκες - 4 ισοπαλίες - 1 ήττα), με την καλύτερη επίθεση (73 γκολ) και άμυνα (15), ενώ ο πρώτος τους σκόρερ, ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί έχει πετύχει 20 τέρματα (κανένα με πέναλτι). Αυτός είναι ο 46ος τίτλος για τους «ερυθρόλευκους», 9ος στις 11 τελευταίες σεζόν και 12ος στα 15 χρόνια της Super League. Επτά περισσότερους από όλες τις άλλες ομάδες στην ιστορία του πρωταθλήματος: Παναθηναϊκός 20, ΑΕΚ 12, Αρης 3, ΠΑΟΚ 3, ΑΕΛ 1.

ε μερική ανασύνθεση του Δ.Σ. προχώρησε σήμερα η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, στην έκτακτη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε. Ο Βαγγέλης Χρυσοχόος, υπεύθυνος μέχρι σήμερα του Εμπορικού Τμήματος του Τμήματος Μάρκετινγκ, από σήμερα αναλαμβάνει τη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντα συμβούλου. Τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. είναι οι, Ιβάν και Γιώργος Σαββίδης, Μάκης Γκαγκάτσης, Μαρία Γκοντσάροβα, Δημοκράτης Παπαδόπουλος, Τρύφων Κούκιος, Κυριάκος Κυριάκος και Αρτούρ Νταβιντιάν. Από τα ερωτήματα που τέθηκαν από τη μικρή μερίδα των μικρομετόχων της ΠΑΕ, επισημάνθηκε ότι παρέχεται απόλυτη στήριξη στον Πάμπλο Γκαρσία από την πλευρά του προέδρου Ιβάν Σαββίδη, ενώ υπογραμμίστηκε ότι εκτός από την τρέχουσα περίοδο, έχει διετές συμβόλαιο. Για το θέμα του αθλητικού διευθυντή, μετά τη λύση της συνεργασίας με τον Όλαφ Ρέμπε, επισημάνθηκε ότι γίνονται αναζητήσεις και υπάρχουν συνεντεύξεις με υποψηφίους. Ακόμη, προσδιορίστηκε ότι για τη φετινή σεζόν στόχοι είναι η κατάκτηση του Κυπέλλου και της δεύτερης θέσης στην τελική κατάταξη του πρωταθλήματος. 

(Ρεάλ Εστέλι). Είναι 29ος (3066.5 βαθμοί) στη λίστα της IFFHS, με τις κορυφαίες ομάδες για τα 20 πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα, ενώ το έμβλημά του, ο «δαφνοστεφανωμένος έφηβος», βρίσκεται ανάμεσα στα 100 κορυφαία συλλόγων σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό «Four Four Two». Ο Ολυμπιακός είναι 37ος στη βαθμολογία συλλόγων της UEFA (43.000 βαθμοί), έχοντας συγκεντρώσει 10.000 βαθμούς τη σεζόν 2020/2021 όσους και την περασμένη (2019/2020). Με βάση την θέση της Ελλάδας (20η /26.000) στη βαθμολογία της UEFA, o Ολυμπιακός θα πρέπει να ξεκινήσει το Champions League 2021/2022 από τον πρώτο προκριματικό γύρο (6/07 και 1314/07). Εάν, όμως, η ομάδα που θα κατακτήσει το Champions League 2020/2021 εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στην επόμενη διοργάνωση μέσω του πρωταθλήματός της, περνάει απευθείας στον 2ο προκριματικό γύρο (20-21/07 και 27-28/07).

Σ

τη διάθεση του Μανόλο Χιμένεθ τέθηκε από σήμερα (15/04) ο Γεβγέν Σάκχοφ, ο οποίος θα επιδιώξει να προλάβει το ντέρμπι των play off με τον Παναθηναϊκό. Ο Ουκρανός επέστρεψε στα Σπάτα έχοντας μαζί του τα δύο τελευταία τεστ κορωνοϊού που υποβλήθηκε και ήταν αρνητικά, οπότε θα ξεκινήσει άμεσα προπονήσεις με στόχο να προλάβει το ματς με το «τριφύλλι». Να υπενθυμιστεί ότι ο Ουκρανός μέσος της Ένωσης έχει ταλαιρωθεί δύο φορές από κορωνοϊό, ενώ πρόσφατα υπέστη θλάση και για το λόγο αυτό είχε μεταβεί σε ειδικό γιατρό στη Σερβία, καθώς ήταν η δεύτερη φορά που πέρασε παρόμοιο τραυματισμό σε μικρό χρονικό διάστημα.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

επικαιρότητα

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 17_18.04.2021

13

Ανοίγει η πλατφόρμα για πολίτες με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου Αφορά 800.000 πολίτες ηλικίας 18-59 ετών

Α

νοίγει σταδιακά από σήμερα μέχρι και τη Δευτέρα 19 Απριλίου, η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού για Covid-19, για την ομάδα ατόμων με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου, ηλικίας 18-59 ετών. Το άνοιγμα της συγκεκριμένης ομάδας αφορά 800.000 πολίτες και θα γίνει σταδιακά, ανάλογα με το νόσημα. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα εμβολιάζονται, πολίτες άνω των 60 ετών, με νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου και εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.

Νοσήματα αυξημένου κινδύνου Χρόνια καρδιαγγειακή νόσος: Συγγενείς καρδιοπάθειες, υπέρταση με καρδιακές επιπλοκές, χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, κολπική μαρμαρυγή, χρόνια ισχαιμική καρδιοπάθεια, μυοκαρδίτιδες, μυοκαρδιοπάθειες, περιφερική αγγειακή νόσος, ιστορικό θρομβοεμβολικής νόσου Σακχαρώδης διαβήτης: Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2 Νοσογόνος παχυσαρκία: Δείκτη μάζας σώματος ³40 kg/m2 Χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού: Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (που δεν περιλαμβάνεται στην προηγούμενη κατηγορία), διάμεσοι νόσοι του πνευμονικού παρεγχύματος (που δεν περιλαμβάνονται στην προηγούμενη κατηγορία), σοβαρό άσθμα με λήψη σε μόνιμη βάση κορτικοειδών από το στόμα ή βιολογικών παραγόντων Καρκίνος: Διάγνωση καρκίνου συμπαγούς οργάνου κατά την τελευταία 5ετία (που δεν περιλαμβάνεται στην κατηγο-

ρία A, νοσημάτων υψηλού κινδύνου) Ανοσοκαταστολή: Λοίμωξη HIV (με CD4>200 κύτταρα/μL) Χρόνια νεφρική νόσος: Χρόνια νεφρική νόσος (που δεν περιλαμβάνεται στην κατηγορία Α), νεφρωσικό σύνδρομο Χρόνια ηπατική νόσος: Αντιρροπούμενη κίρρωση ήπατος Αιμοσφαιρινοπάθειες: Ομόζυγη δρεπανοκυτταρική αναιμία, μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, ομόζυγη μεσογειακή αναιμία Διαταραχές σπληνός: Ασπληνία (περιλαμβάνεται και η λειτουργική ασπληνία) Χρόνια νευρολογικά νοσήματα: Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, παροδικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, σοβαρά νευρολογικά νοσήματα στα οποία επηρεάζεται η αναπνευστική λειτουργία, εγκεφαλική παράλυση, πολλαπλή σκλήρυνση, επιληψία, άνοια, νόσος Πάρκινσον, νόσος κινητικού νευρώνα, κληρονομικά και εκφυλιστικά νευρομυϊκά νοσήματα Σοβαρή ψυχική νόσος: Διάγνωση σχιζοφρένειας ή διπολικής διαταραχής Σοβαρή αναπηρία: Άτομα με σοβαρή αναπηρία (που δεν οφείλεται σε νοσήματα υψηλού ή αυξημένου κινδύνου, καταστάσεις για τις οποίες η προτεραιότητα εμβολιασμού έχει ήδη οριστεί) Γονείς ή φροντιστές παιδιών ηλικίας κάτω των 16 ετών με σοβαρά χρόνια νοσήματα: Γονείς ή φροντιστές παιδιών ηλικίας κάτω των 16 ετών που δε μπορούν λόγω ηλικίας να εμβολιαστούν τα ίδια και τα οποία έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου, υποβάλλονται

σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση καθώς και παιδιών, που πάσχουν από κυστική ίνωση, καρκίνο συμπαγούς οργάνου (ως και 12 μήνες μετά τη λήξη της θεραπείας), αιματολογικό καρκίνο (ως και 3 χρόνια μετά τη λήξη της θεραπείας), χρόνιο νόσημα του αναπνευστικού που απαιτεί χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον, βαριά συνδυασμένη ανοσοανεπάρκεια, σύνδρομο Down ή άλλες πολύ σοβαρές κατ αστάσεις με κλινικά κριτήρια.

Τα επόμενα βήματα Σημειώνεται την Τετάρτη 21 Απριλίου, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών θα ανοίξει η πλατφόρμα για να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι εκπαιδευτικοί και οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 55-59. Ακολούθως, το Σάββατο 24 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 50-54.

Προγραμματισμός ραντεβού Ο προγραμματισμός του ραντεβού εμβολιασμού γίνεται με τους εξής τρόπους: Εφόσον οι πολίτες έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση, μέσω γραπτών μηνυμάτων (SMS) από το 13034, απευθείας από τους πολίτες με την είσοδο τους στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, σε ΚΕΠ ή φαρμακείο. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πασχαλινή πράξη αλληλεγγύης στο Βαλτερό Από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Αριστοτέλη»

Σ

υγκέντρωση τροφίμων το Σάββατο του Λαζάρου (24/4/21) και την Κυριακή των Βαΐων (25/4/21) έχει προ-

γραμματίσει τα στα γραφεία του Συλλόγου ο Πολιτιστικός σύλλογος Αριστοτέλης Βαλτερού (Νηπιαγωγείο Βαλτερού)

τις Ώρες 12:00-20:00. Τρ ό φ ι μ α : Μ α κ α ρ ό ν ι α , Όσπρια, Μπισκότα, Φρυγανιές, Λάδι, Αλεύρι, Δημητριακά, Ρύζι, Γάλα μακράς διαρκείας, Μαρμελάδα, Μερέντα κ.α (Προϊόντα που δεν χρειάζονται ψυγείο) Είδη υγιεινής: Σαμπουάν, Αφρόλουτρα, Προϊόντα περιποίησης σώματος κ.α Χαρτικά: Χαρτί κουζίνας,υγείας κ.α. Θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας!!!


14

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

μικρές αγγελίες

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 17_18.04.2021

«Από ανώνυμη εταιρία του γεωργικού χώρου ζητείται γεωπόνος πω-

Εργασία Από ανώνυμη βιομηχανική εταιρία με έδρα τις Σέρρες ζητείται υπεύθυνος Λογιστηρίου. Ο υποψήφιος πρέπει: • Να έχει άριστη γνώση των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων. Γνώση Διεθνών Λογιστικών προτύπων επιθυμητή. • Να έχει γνώσεις Φορολογίας Εισοδήματος και ΦΠΑ καθώς επίσης Εργατικής νομοθεσίας. • Να μπορεί να χειρίζεται με άνεση τις εφαρμογές Office των Windows, κυρίως excel. Επιθυμητή: • γνώση τήρησης λογιστικών βιβλίων με διπλογραφικό σύστημα. • καλή γνώση της Αγγλικής γλώσσας. Πληροφορίες – Α ποστολή βιογραφικών στο info@alfalfa.gr.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Βοηθός για μόνιμη εργασία σε βιοτεχνία επίπλων. Πληροφορίες στο τηλ.: 6984486878

λητής Βορείου Ελλάδος, φυτικής παραγωγής (ΑΕΙ, ΤΕΙ) με προϋπηρεσία τουλάχιστον 5 έτη στον χώρο, ταλαντούχος, εργατικός, Αγγλικά και με καλή γνώση του πελατολογίου της περιοχής του. Η εντοπιότητα κρίνεται απαραίτητη. Όλα τα βιογραφικά θα κριθούν εμπιστευτικά. Αποστολή βιογραφικών στο agrosuv@yahoo.gr

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Έμπειρος ψητάς και έμπειρη γυναίκα για την κουζίνα από γνωστό ψητοπωλείο της πόλης των Σερρών. Πληροφορίες τηλ.: 6974015456

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Μαραγκός για μόνιμη εργασία.

Πληροφορίες στο τηλ.: 6984486878

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Οδηγός - χειριστής γερανοφόρου δασεργατικού φορτηγού 33 τόνων με δαγκάνα (όχι παπαγαλάκι), για φορτοεκφορτώσεις σε πριστήριο ξυλείας στην Χαλκιδική Πληροφορίες τηλ.: 6984-64-30-34, κ. Γιάννης

Ακίνητα - Πωλήσεις

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Οδηγός ταξί για να αναλάβει ολόκληρο ταξί στην πόλη των Σερρών. Πληροφορίες στο τηλ.: 6946461928

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Στο Άνω Μητρούση Σερρών κατοικία 96 τ.μ., σε οικόπεδο 1.435 τ.μ., με αποθήκες, υπόστεγο, γεώτρηση και περιφραξη.

ΖΗΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑ Πεπειραμένη μοδίστρα ζητά εργασία σε κατάστημα νυφικών κλπ. Αναλαμβάνει και κεντηματα. Πληροφορίες στο τηλ.: 6997060364

Α

πόφοιτος του Τμήματος Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και κάτοχος πτυχίου Proficiency Αγγλικής Γλώσσας, παραδίδει μαθήματα Βιολογίας, Αγγλικών και παρέχει βοήθεια σε άλλα μαθήματα (Δημοτικού, Γυμνασίου). Τιμές προσιτές. Πληροφορίες τηλ. : 6983480465 E-mail" elpida_gg@yahoo.gr

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Πλήρως λειτουργική επιχείρηση Super Market λόγω συνταξιοδότησης. Με 28 χρόνια συνεχόμενης λειτουργίας στην Ηράκλεια. Σε κεντρικό σημείο με εύκολο παρκάρισμα. Συμπεριλαμβάνεται πλήρης εξοπλισμός (ψυγεία, οχήματα, αποθήκες). Μόνο σοβαρές προτάσεις. Τηλέφωνο επικοινωνίας 6972866135

ΖΗΤΕΙΤΑΙ Κυρία για φροντίδα ηλικιωμένης.

Πληροφορίες τηλ.: 6993449676

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Ταπετσέρης για βιοτεχνία επίπλων για μόνιμη εργασία.

Πληροφορίες τηλ.: 2321053868 & 6984486878

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Υπάλληλοι με 8ωρη απασχόληση, πλήρη ένσημα και καλό μισθό από πρατήριο υγρών καυσίμων. Πληροφορίες τηλ.: 2324042477 & 6974467626

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Από εταιρεία τροφίμων πωλητής - πωλήτρια. Απαραίτητα προϋπηρεσία. Πληροφορίες τηλ. 2321038810/6932429148

Πληροφορίες τηλ.: 6978333668

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Υγιής επιχείρηση - αρτοποιείο στην πόλη των Σερρών λόγω ασθενείας. Πληροφορίες τηλ.: 6972833181 & 2321020132

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διώροφο σπίτι, 170 μέτρα, ανακαινισμένο στο Χρυσό Σερρών, απέναντι από το Δημαρχείο, με αποθήκη, σε οικοπεδικό χώρο 500 τ.μ. Τιμή συζητήσιμη. Πληροφορίες τηλ.: 6937232559

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο 4.800 τ.μ. με κτίσμα για αποθήκη που είναι 20Χ6 μέτρα, στο δρόμο Κ. Καμήλας-Σκουτάρεως. Πληροφορίες τηλ.: 6936573277

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο οικοδομήσιμο 540 τ.μ. μέσα στο χωριό Ευκαρπία. Πληροφορίες τηλ.: 6998486636

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Επιχείρηση Πρακτορείο ΟΠΑΠ στο κέντρο της πόλης. Πληροφορίες τηλ.: 6973038112

ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 1400 τμ στο Βαλτερό Σερρών, πάνω στο δρό-

μο στην έξοδο προς την Ηράκλεια. Πληροφορίες στο Τηλέφωνο 6947933350

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο 2.865 τ.μ. στην Κάτω Καμήλα Σερρών (εντός του χωριού με διώροφη παλιά οικία 25.000 ευρώ. Τιμή συζήτηση. Πληροφορίες στο 6942565535

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Τηλεφωνήτριες για το τηλεφωνικό κέντρο στο Λευκώνα Σερρών. Πληροφορίες στο τηλέφωνο2321-0-59139

Δάσκαλος έως 40 ετών για προετοιμασία μαθημάτων κατ' οίκον στην πόλη των Σερρών, σε μαθητή της Γ΄ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 6944237423

Οικόπεδο 400 τ.μ. στον Προβατά Σερρών, με ισόγειο κτίσμα (αποθήκη 90 τ.μ.) εντός σχεδίου σε τιμή ευκαιρίας. Πληροφορίες τηλ.: 6974733432.

Οικόπεδο ενός (1) στρέμματος, με μονοκατοικία εντός, 80 τ.μ., πλήρως επιπλωμένη. Πληροφορίες τηλ. 2310/455542.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Κρεβάτι ηλεκτρονικό με στρώμα. Τιμή 350 Ευρώ Πληροφορίες τηλ.: 2324112307

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Επιχείρηση καφέ στο κέντρο της πόλης, στον πλέον ανερχόμενο πεζόδρομο των Σερρών. Το καφέ είναι μικρό με ιδιαίτερο χαρακτήρα που το κάνει να ξεχωρίζει, ενώ δίνεται με όλο τον εξοπλισμό του, έτοιμο να λειτουργήσει. Ιδιαίτερα χαμηλή τιμή. Πληροφορίες στο 6976070102

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ

Δύο συνεχόμενα καταστήματα επί της πλατείας Εμπορίου, τμ 65 έκαστο με πατάρι 50 τμ έκαστο, το καθένα ξεχωριστά ή και τα δύο μαζί σε καλή κατάσταση. Πληροφορίες τηλέφωνο 6977255839

Διάφορα ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Αγροτεμάχιο οκτώ (8) στρεμμάτων με ιδιωτική ποτιστική γεώτρηση δίπλα στον οικισμό Κρίνος Σερρών. Πληροφορίες στο τηλ.: 2321056370 & 6936624631, κ. Θωμαΐδης.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Αγροτεμάχιο 13 στρεμμάτων στο Κεφαλοχώρι Σερρών. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2321046907

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ

Σε τιμή ευκαιρίας κεραία ραδιοφωνικού σταθμού, σάουνα σχεδόν καινούργια από γυμναστήριο και άλλα εξαρτήματα. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 6936548293

Πωλούνται πρόβατα.

Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6909421352. Κυρία Γρηγορία Τύρναβος Λάρισας.

ΕΣΠΑ 2014 - 2020

- Επιδοτήσεις έως 100%, ίδρυση Εκσυγχρονισμός Επιχειρήσεων, Αναπτυξιακά Προγράμματα και Μελέτες, χρηματοδοτήσεις κεφάλαια κινήσεως για Μικρές και Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, Επιχειρηματικά, Στεγαστικά-Επισκευαστικά, Αγροτικά, βιομηχανικά, ξενοδοχειακά, ναυτιλιακά, και πάσης φύσεως επιδοτούμενα προγράμματα μέσου ΟΑΕΔ πανελλαδικά Τηλ.210 36 46 223, Fax 211 850 14 64 www.abcfinancialgroup.gr Email: info@ abcfinancialgroup.gr

Μαθήματα Καθηγήτρια Αγγλικών

Με πείρα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα για όλα τα επίπεδα. Τιμές προσιτές. Τηλ. 6942800194.

Φιλόλογος:

Με πείρα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές όλων των τάξεων. Τιμές προσιτές. Τηλ. 6997024867


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 17_18.04.2021

μικρές αγγελίες

15


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

στο

Υποτονική κίνηση αλλά ελπίδα

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 17_18.04.2021

νται αυτές τις μέρες σε όλη τη χώρα.

Υποτονική η κίνηση στην αγορά, έτσι μας είπαν επαγγελματίες που διατηρούν καταστήματα ένδυσης και υπόδησης. Ευελπιστούν ότι το Πάσχα, παρά τις συνθήκες που βιώνουμε, να ζεστάνει την αγορά, με τη αύξηση των εμπορικών συναλλαγών. Δ.Ν. nnn

Πεσμένο σάπιο καβάκι στο Καμαρωτό προκάλεσε διακοπή της ηλεκτροδότησης Πεσμένο δέντρο στο δίκτυο, στην περιοχή του Καμαρωτού και συγκεκριμένα ένα σάπιο καβάκι, προκάλεσε την διακοπή της ηλεκτροδότησης για 35 λεπτά (00:10 με 00:45) το βράδυ της Τετάρτης 14 Απριλίου, προς ξημέρωμα Πέμπτης 15 Απριλίου, σε Ηράκλεια, Βαλτερό, Δασοχώρι, Λιθότοπος, Λιμνοχώρι, Χρυσοχώραφα, Σίμωνας και Ψωμοτόπι. «Σ.Θ.»

Οι Σερραίοι με τους οποίους συζητήσαμε κατά την διάρκεια της επίσκεψης μας χθες στο εμπορικό και ιστορικό κέντρο της πόλης θεωρούν το εμβόλιο απαραίτητη ασπίδα προστασίας στη μάχη με την πανδημία. Δ.Ν. nnn

Απραξία, πανδημία και συρρίκνωση απειλούν το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο Συζήτηση είχαμε με Σερραίο πολίτη που υπηρέτησε το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο από πολλές θέσεις. Εμφανιζόταν απαισιόδοξος για το μέλλον του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Με 30 ομάδες ενεργές και μετά ένα χρόνο απραξίας πιστεύει ότι θα είναι πολύ δύσκολη η επανεκκίνηση των διοργανώσεων της ΕΠΣ Σερρών. Ποιος να ενδιαφερθεί να γίνει παράγοντας σε ερασιτεχνικό σωματείο με τέτοια ψυχολογία. Δ.Ν.

nnn

Νέα ραντεβού για εμβολιασμούς

nnn

Όταν τα Ελληνικά τραγούδια μόρφωναν το λαό Ακούς το πρωί όμορφα τραγούδια , εκείνα τα αξέχαστα των παλιότερων δεκαετιών που παραμένουν διαχρονικά και λες: γιατί τέτοια διαφορά ποιότητας;

Νέα ραντεβού για εμβολιασμό κλείνο-

Μέχρι 26/4 η πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης

Ρωτήσαμε έναν παλιό, παιδί του πολέμου και μας έδωσε την εξής απάντηση:

Τις επόμενες 10 ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η τρίτη και τελευταία φάση πληρωμών του φετινού επιδόματος θέρμανσης, καθώς το Υπ. Οικονομικών έχει προγραμματίσει να καταβάλει το επίδομα έως τις 26 Απριλίου. Η συγκεκριμένη πληρωμή αφορά αποκλειστικά τους καταναλωτές οι οποίοι χρησιμοποιούν για τη θέρμανση τους φυσικό αέριο. Για αυτή την κατηγορία τα δικαιολογητικά αγορών της περιόδου από 1.1.2021 έως 28.2.2021 καταχωρήθηκαν έως και την 31η Μαρτίου 2021 και τώρα το σύστημα προχωρά στη διασταύρωση και τον έλεγχο των στοιχείων, προκειμένου η πληρωμή για την κατηγορία αυτή να πραγματοποιηθεί έως την 26η Απριλίου 2021. Για τις υπόλοιπες κατηγορίες καταναλωτών οι δύο φάσεις πληρωμής ολοκληρώθηκαν έως την 31η Ιανουαρίου 2021 για το σύνολο των αγορών που τιμολογήθηκαν έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 και έως την 31η Μαρτίου 2021 για το σύνολο των αγορών που τιμολογήθηκαν έως την 28η Φεβρουαρίου 2021. Η περίοδος επιδότησης ολοκληρώθηκε και πλέον εκκρεμεί μόνο η πληρωμή για τους καταναλωτές φυσικού αερίου και για όσους από τους υπόλοιπους καταναλωτές για τεχνικούς ή άλλους λόγους η πληρωμή δεν έγινε σε μία από τις δύο προκαθορισμένες ημερομηνίες. «Σ.Θ.»

«Τότε από τα τραγούδια ο κόσμος αποκτούσε μόρφωση, μόρφωση κοινωνική κάτι που τον βοηθούσε να συμπεριφέρεται ανθρώπινα, αστικά , πολιτισμένα. Να σέβεται αξίες της ζωής. Τη φιλία, την δουλειά, τους ανθρώπους.

Όχι δεν ήταν όλα ρόδινα και ιδανικά. Και τότε υπήρχε διαφθορά, παλιανθρωπιά, ακραίες συμπεριφορές. Απλά τότε η ζωή είχε τάξη και ρυθμό». Δ.Ν.

Profile for sertharros

17_04_2021  

17_04_2021  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded