Page 1

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ Ιδιοκτήτης - Εκδότης: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

ΈΤΟΣ 49ο | ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 14.450 | ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019 | ΤΙΜΗ 0,50 ευρώ

«Χρυσή» επιδότηση

έως 18.000 ευρώ από τον ΟΑΕΔ

Μιχ. Σωτηρίου:

«Με γνώμονα την αξιοσύνη να επιλέξουν οι συμπολίτες μας» Ο γνωστός ψυχίατρος είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον Στ. Φωτιάδη u

3

Για νεανική επιχειρηματικότητα u

Σαν σήμερα πριν 20 χρόνια στο Νομό Σερρών

Η επίσκεψη του Κ. Καραμανλή παραμονές των εκλογών του 1999 u

7

u

4

u

9

Κροτίδες και βεγγαλικά

S.O.S. από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για την ασφάλεια των παιδιών

Σχεδόν μισό δισ. ευρώ «αφήνουν» στη Θεσσαλονίκη οι πελάτες των ξενοδοχείων

4


Σ.Θ. [

ΤΕΤΑΡΤΗ 17.04.2019

Ήλιος » Α: 06:57 Δ: 19:56 | Σελήνη » Α: 19:15 Δ: 06:43

[

σαν σήμερα

1833: Γεννιέται στην Αλεξάνδρεια ο Κωνσταντίνος Καβάφης.

ΕΝΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ

με... Βούλα και υπογραφή! Η γέφυρα Διαβάζω για την κατασκευή της γέφυρας που θα συνδέσει τη Μαυροθάλασσα με την Νέα Πέτρα, έργο που μπορεί να δημοπρατηθεί εντός του έτους, όπως υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, σε συνάντηση που είχε με αυτοδιοικητικούς της Μαυροθάλασσας. Η γέφυρα, λέει, θα επιλύσει «ένα μεγάλο πρόβλημα της συγκοινωνίας, μεταξύ των κοινοτήτων στις δύο όχθες του Στρυμόνα, που επικοινωνούν οδικώς, μέσω της γέφυρας του Στρυμόνα στην Εγνατία Οδό»(!) «χωρίς άλλο σημείο σύνδεσης, σε απόσταση εβδομήντα χιλιομέτρων (από την Πεπονιά μέχρι τα Κερδύλλια)». Αν και από τα Ίβηρα, πραγματικά δεν γνώριζα ότι πηγαίνουμε Σέρρες μέσω Αμφίπολης. Όσο για το έργο, νομίζω πως οι κάτοικοι της περιοχής πιο πολύ θα πίστευαν αν τους έλεγαν πως θα τους φέρουν… θάλασσα, παρά γέφυρα! Β.Α.

γράμμα στο διευθυντή Μακριά από διχασμούς Κύριε διευθυντά, Οταν το κράτος αδικεί, ευτελίζεται η έννοια της δίκαιης κοινωνίας. Και ενθαρρύνονται και η οργή και η αγανάκτηση. Ξυπνά στους πολίτες το αίσθημα της εκδίκησης και της αυτοδικίας. Αλλά όταν αδικείται ένας, όλοι γινόμαστε άδικοι. Και τότε όλοι κινδυνεύουμε. Δεν κινδυνεύουμε δε από τον κ. Τσίπρα που ενσπείρει εμπρηστικά και διχαστικά συνθήματα, αλλά από τους ανθρώπους που τον ακολουθούν και που είναι φανατισμένοι, άφρονες και άνοες. Ετσι όλοι κινδυνεύουμε. Εξαιρετικά επίκαιρα σε μαι συνέντευξή του ακόμη και ο τέως βασιλιάς της Ελλάδος Κωνσταντίνος, στον τηλεοπτικό σταθμό της Κύπρου έκανε μία δραματική και απεγνωσμένη έκκληση. Τόνισε: «Θα ήθελά να πω δύο λέξεις για την Πατρίδα. Μακριά από διχασμούς και εμφυλίους». Ο ΙΔΙΟΤΕΛΗΣ

ΦΩΤΟγραφήματα

Λεξικογραφικά Μια πρώτη ματιά στο σημερινό μας σημείωμα οι ονομασίες οδών όπως π.χ.: Χαριλάου Τρικούπη, Σισύφου, ΦΕΪ, ΠΙΑ, Ιερού Ναού Αγίου Νικήτα, είναι η δίοδος, το πέρασμα από το Ιερό Ναό.

Δέσποινα Ιλανίδου δημοτική σύμβουλος Σερρών

Και η συνέχεια στις σημασίες των λέξεων όπως:

Δυναμικά στο προεκλογικό αγώνα.

Ηρωας= στη μυθολογική παράδοση αλλά και ως σύγχρονο κοινωνικό αρχέτυπο εννοείται κάποιος άνδρας ή γυναίκα (ηρωίδα), που μπορεί να εμφανίζεται παραδοσιακά ως πρωταγωνιστής ενός μύθου, ενός θρύλου ή έπους και που κατέχει ικανότητες μεγαλύτερες από εκείνες που κατέχει ο μέσος άνθρωπος. ΕΚΑΣ= Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύς Συνταξιούχων Για κάθε ενδιαφερόμενο - ενδιαφερομένη κάθε ερώτηση δεκτή. Δ.Α.

Πυρκαγιά στη Notre Dame

Σ

υγκλονισμένη η ανθρωπότητα παρακολουθούσε το βράδυ της Δευτέρας την Παναγία των Παρισίων να καίγεται… Ο ναός – σύμβολο του Παρισιού είχε παραδοθεί στις φλόγες για οκτώ περίπου ώρες και ακόμη δεν έχει γίνει η εκτίμηση της καταστροφής… Β.Α.

Παναγιώτης Γρηγοριάδης εντεταλμένος για τον Τουρισμό Θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες προώθησης του τουρισμού.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ

Εκδότης – Ιδιοκτήτης: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ Διευθυντής: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑMΠΑΤΖΗΣ ΑρχισυνταξΙα: Αλέξανδρος Αραμπατζής ΣυντΑκτες: Βούλα Αγκαθά, Δημήτρης Νάτσιος ΑρθρογρΑφοι - ΣχολιογρΑφοι: Αθανάσιος Παπανδρόπουλος, Δημήτριος Αραμπατζής, Αθανάσιος Αραμπατζής, Αλέξανδρος Αραμπατζής, Κων/νος Τσαρτσάρης, Χρυσάνθη Ιακώβου, Ελευθερία Ξενοδόχου, Χρήστος Κατσαρός ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ - σελιδοποιηση: Δέσποινα Αρναούτογλου ΕΚΤΥΠΩΣΗ: Νίκος Καραγκιόζης ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ: Κατερίνα Σταυρακίδου ΓΡΑΦΕΙΑ: Βενιζέλου 177 – Σέρρες Τ.Κ. 62 131 ΤΗΛ.: 23210 - 46380 FAX: 23210 - 45200

e-mail: sertharros@yahοo.gr www.sertharros.gr

ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΑ: ΤΗΛ. 23210 - 46380 ΕΤΗΣΙΟΙ ΟΡΟΙ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ Υπουργείων 500 €+ Φ.Π.Α. Τραπεζών 500 €+ Φ.Π.Α. Εταιριών Ν.Π.Ι.Δ. & Ν.Π.Δ.Δ. 500 €+ Φ.Π.Α. Δήμων 500 €+ Φ.Π.Α. Συλλόγων, Σωματείων 200 €+ Φ.Π.Α.

Αγαπητέ Κριέ, σήμερα μπαίνει στο δικό ζώδιο σου ο Ερμής και από τώρα κιόλας, ανοίγονται πολλοί επικοινωνιακοί δρόμοι μπροστά σου! Καλό θα ήταν λοιπόν, να εκμεταλλευτείς αυτήν την ιδιαίτερα ευνοϊκή περίοδο, αφού η ημέρα θα φέρει μηνύματα, τηλεφωνήματα, νέα, ειδήσεις, συναντήσεις, εξόδους και γενικά μετακινήσεις, που θα σε χαροποιήσουν!

Σήμερα αγαπητέ Ταύρε, που ο Ερμής κάνει την είσοδο του στον Κριό, ήρθε η στιγμή να επικεντρωθείς στον ίδιο σου τον εαυτό, να τον «ακούσεις» και να τον κακομάθεις, ώστε επιτέλους να βρεις την γαλήνη και την ηρεμία! Ακολούθησε άφοβα την διαίσθηση σου και το ένστικτο σου και θα δεις πως ό,τι απόφαση κι αν πάρεις σήμερα, θα είναι για σένα εποικοδομητική!

Αγαπητέ Δίδυμε, σήμερα με το πέρασμα του Ερμή στον Κριό, ετοιμάσου για πολλές θετικές αλλαγές, ανανέωση, νέες εμπειρίες και φυσικά αποτελεσματική διεκδίκηση των ονείρων σου! Το πιο ευνοϊκό ωστόσο μήνυμα, αυτής της διέλευσης, είναι σαφώς οι φιλικές σου σχέσεις, οι οποίες θα εμπλουτιστούν και θα ενδυναμωθούν με επικοινωνίες, επαφές, συναντήσεις και νέες γνωριμίες!

Φίλε Καρκίνε, σήμερα η είσοδος του Ερμή στον Κριό, σου δίνει την ευκαιρία να αποδείξεις την πραγματική σου αξία, με τα ρητορικά σου ταλέντα και τα πλούσια εκφραστικά σου μέσα, να βρεις ουσιαστικές ιδέες και λύσεις, ώστε να βελτιώσεις κατά πολύ την κοινωνική σου εικόνα και υπόσταση, κερδίζοντας τον σεβασμό και τον θαυμασμό των γύρων σου!

Αγαπητέ Λέοντα, η σημερινή ημέρα, θα σου δώσει επιτέλους βήμα για να ανοίξεις ορίζοντες επικοινωνιακούς και όχι μόνο, να ταξιδέψεις και γενικά να ανανεώσεις με αισιοδοξία και χαρά την ζωή σου! Μπορείς πλέον, με τον Ερμή στον Κριό να αναμένεις τύχη, καλοπέραση, ευχάριστες μετακινήσεις, χαρμόσυνα μηνύματα, τηλεφωνήματα, νέα, ειδήσεις και συναρπαστικές συναντήσεις!

Αγαπητέ Παρθένε, σήμερα είσαι αποφασισμένος να αντιμετωπίσεις σε βάθος τις ανάγκες και τις επιθυμίες σου! Το πέρασμα του Ερμή στο ζώδιο του Κριού, σε ωθεί να κάνεις την ενδοσκόπηση σου και να αντιληφθείς πλήρως τα βαθιά σου συναισθήματα! Ίσως η ιδανική ημέρα για να πάρεις σημαντικές αποφάσεις, ακόμα και για ριζικές αλλαγές, αλλά και για να «ψαρέψεις» ένα μυστικό από κάποιον, που πιστεύεις πως σε αφορά άμεσα!

Αγαπητέ Ζυγέ, σήμερα με τον Ερμή να περνάει απέναντι σου, στο ζώδιο του Κριού, στρέφεις ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον σου στον ευαίσθητο για σένα τομέα, των διαπροσωπικών σχέσεων σου! Κινητοποιείσαι επικοινωνιακά, ώστε να βελτιώσεις όλες τις συναναστροφές σου, να τις εξομαλύνεις και να τις εμπλουτίσεις με κατανόηση, γαλήνιες συζητήσεις και σαφώς καλύτερη συνεννόηση!

Αγαπητέ Σκορπιέ, το πέρασμα του Ερμή στον Κριό, θα φέρει σαφώς αυξημένες και ίσως πιο πιεστικές υποχρεώσεις στην καθημερινότητα σου, αλλά ταυτόχρονα θα σε βοηθήσει να τις διευθετήσεις όλες και επιτέλους να απαλλαχθείς από το άγχος και την έγνοια τους! Παρά την σκληρή ρουτίνα, καταφέρνεις σήμερα και βρίσκεις λύσεις σε πολλά θέματα, οργανώνεις σωστά τον χρόνο σου, κλείνεις εκκρεμότητες

Ετοιμάσου φίλε Τοξότη! Σήμερα, με την είσοδο του Ερμή στον φιλικό Κριό, ξεκινά μία απόλυτα διασκεδαστική και δραστήρια περίοδος! Όλο το ενδιαφέρον του κοινωνικού σου περίγυρου πέφτει πάνω σου και φυσικά όλα τα βλέμματα θαυμασμού! Η φήμη σου βελτιώνεται με ποικίλους τρόπους, αισθάνεσαι δημοφιλής και περιζήτητος, καλοπερνάς και δημιουργείς ένα ευχάριστο κοινωνικό περιβάλλον, ακριβώς έτσι όπως επιθυμείς!

Φίλε Αιγόκερε, ο Ερμής σήμερα περνά στο Ζώδιο του Κριού και θα επικεντρώσει σίγουρα το ενδιαφέρον σου, σε εμπειρίες, αναμνήσεις, σκέψεις του παρελθόντος, νοσταλγίες, αλλά και κάποιες εκκρεμότητες που υπάρχουν από παλιά και πρέπει τώρα να τακτοποιηθούν! Επιπλέον, βρίσκονται και λύσεις μέσα στο σπίτι και την οικογένεια, κυρίως λόγω βελτιωμένης επικοινωνιακής διάθεσης και από σένα, αλλά και από τα συγγενικά σου πρόσωπα!

Φίλε Υδροχόε, φόρτισε κινητό! Ο Ερμής και το σημερινό του πέρασμα στον Κριό, φέρνει πολλά μηνύματα και τηλεφωνήματα, χαρμόσυνα νέα και ειδήσεις, ευχάριστες επαφές και συναρπαστικές συναντήσεις ή νέες γνωριμίες! Η κοινωνική σου ζωή ενδυναμώνεται και εμπλουτίζεται από πρόσωπα, επικοινωνίες, εξόδους, δραστηριότητες και θετικές εξελίξεις!

Αγαπητέ Ιχθύ, με το σημερινό πέρασμα του Ερμή στο ζώδιο του Κριού, το ενδιαφέρον σου στρέφεται στα κεκτημένα σου, τις αξίες σου και γενικά στην ανάγκη σου για την σταθεροποίηση της ζωής σου! Είσαι αποφασισμένος, αλλά και απόλυτα ικανός να καταφέρεις να αισθανθείς και πάλι ασφαλής και ήρεμος με αυτά που έχεις και να απολαύσεις την ζωή, μέσα από μικρές και απλές χαρές της καθημερινότητας!


CMYK

CMYK

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΤΕΤΑΡΤΗ 17.04.2019Ο γνωστός ψυχίατρος είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο πλευρό του Στ. Φωτιάδη

Μιχ. Σωτηρίου:

«Με γνώμονα την αξιοσύνη να επιλέξουν οι συμπολίτες μας» Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου

O

ψυχίατρος Μιχάλης Σωτηρίου πρόεδρος του Κέντρου πρόληψης κατά των εξαρτήσεων στην γειτονική πόλη της Καβάλας διεκδικεί την εκλογή του στο Δ.Σ. Σερρών. Στις δημοτικές εκλογές του 2014 αν και εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος, η κακή ερμηνεία του νόμου του στέρησε τη δυνατότητα να συμμετέχει στο ανώτατο θεσμικό όργανο του Δήμου συμβάλλοντας με τις θέσεις και τις προτάσεις του για

“Έχω προσωπική εμπειρία και συμμετοχή υλοποίησης δημοτικών δράσεων δεκάδων θέσεων εργασίας στην Καβάλα. Αυτή είναι και μια βασική διαφορά της παράταξης μας ΣΕΡΡ.Α.Σ από τις άλλες»

οργάνων γιατί έτσι ενισχύεται η πιθανότητα να παραχθεί ωφέλιμο έργο για όλους. Προσωπικά, έχω δείξει συγκεκριμένο οργανωτικό, διοικητικό έργο, ανάπτυξη νέων ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών με ευρωπαϊκά και ελληνικά προγράμματα σε Θεσσαλονίκη, Περαία, Καβάλα, Ξάνθη, Δράμα, Πολύγυρο, Γερακινή. Γιατί όχι και στις Σέρρες; Άλλωστε, την προηγούμενη φορά εκλέχθηκα αλλά, λόγω κακής ερμηνείας, δεν ανακηρύχθηκε η εκλογή μου. Έτσι, μέχρι τώρα η θέση μου ως δημοτικού συμβούλου παραμένει ανενεργός. Οι συνθήκες της εκλογικής μάχης θα είναι ευνοϊκότερες ή δυσκολότερες αυτή τη φορά σε σχέση με αυτές το 2014. Εκτός από τον εκλογικό νόμο ποια η ειδοποιός διαφορά; Οι συνθήκες της προεκλογικής περιόδου σίγουρα είναι διαφορετικές, λόγω της απλής αναλογικής, των νέων ψηφοφόρων που προστέθηκαν στο εκλογικό σώμα και την ανάγκη των δημοτών να δουν περισσότερες δράσεις του Δήμου για την οικονομική ανάπτυξη. Είναι λαθεμένη αντίληψη

ότι ο Δήμος δεν μπορεί να συμβάλλει στον τομέα αυτό. Για του λόγου το αληθές, έχω προσωπική εμπειρία και συμμετοχή υλοποίησης δημοτικών δράσεων δεκάδων θέσεων εργασίας στην Καβάλα. Αυτή είναι και μια βασική διαφορά της παράταξης μας ΣΕΡΡ.Α.Σ από τις άλλες. Είστε ένας καταξιωμένος επιστήμονας και θα μας ενδιέφερε να μας απαντήσετε στο ερώτημα. Τελικά ποιοι μπορούν επιτυχώς να ασχοληθούν με τα κοινά; Αυτοί που έχουν λύσει τα βιοποριστικά τους προβλήματα ή όσοι κυνηγούν την εξουσία που προσφέρει γόητρο, ισχύ και δίνει περιοδικά ακόμη και τα οικονομικά προβλήματα. Υπάρχει η αρχαία φράση ΜΗΔΕΝΑ ΠΡΟ ΤΟΥ ΤΈΛΟΥΣ ΜΑΚΑΡΙΖΕ. Στη Δημοκρατία όλοι έχουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι. Δεν χωρούν αλληλοαποκλεισμοί. Που πιστεύετε ότι θα κριθούν οι εκλογές του Μαΐου; Θα παίξει ρόλο το πόρτα- πόρτα ή οι προτάσεις των συνδυασμών; Επειδή είναι οι πρώτες εκλο-

γές με σύστημα απλής αναλογικής όλα είναι ρευστά.

δημοτικών συμβούλων και δημάρχων και έτσι να επιλέξουν.

Για το λόγο αυτό οι ψηφοφόροι πέρα από τις εξαγγελίες των προγραμμάτων θα πρέπει να αξιολογήσουν τις αποδεδειγμένες ικανότητες των υποψηφίων

Ειδικά για την πόλη των Σερρών να εξαντλήσουν και τους 3 σταυρούς που επιτρέπει ο νόμος Κλεισθένη.

έναν καλύτερο Δήμο. Πέντε χρόνια μετά συμμετέχει στη διαδικασία των εκλογών με τον συνδυασμό του Στ. Φωτιάδη. Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε καταθέτει τις απόψεις του και καλεί τους συνδημότες του να επιλέξουν πρόσωπα που αποδεδειγμένα έχουν ικανότητες να διοικήσουν το Δήμο αλλά και να σταθούν επάξια μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Γιατί είστε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος κ. Σωτηρίου για άλλη μία φορά; Είναι αυτονόητο δικαίωμα για κάθε δημότη-πολίτη το να συμμετέχει σε θεσμούς όπως η αυτοδιοίκηση για να συμβάλλει στη δημοκρατική διοίκηση και την ευημερία των δημοτών. Ο καθένας με τις όποιες δυνάμεις και ικανότητες του είναι χρήσιμος. Απλώς χρειάζεται ποικιλία στη σύνθεση των συλλογικών CMYK

CMYK
ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΤΕΤΑΡΤΗ 17.04.2019

«Χρυσή» επιδότηση έως 18.000 ευρώ από τον ΟΑΕΔ

Για νεανική επιχειρηματικότητα

Π

έντε νέα προγράμματα, επιδοτήσεων και εύρεσης εργασίας, για νέους και ανέργους, με τον συνολικό αριθμό των ωφελούμενων να «αγγίζει» τους 24.000 ετοιμάζεται να ανακοινώσει ο ΟΑΕΔ. Τα προγράμματα θα απευθύνονται σε ανέργους, άνεργους πτυχιούχους και νέους πτυχιούχους.

«Χρυσή» επιδότηση έως 18.000 ευρώ σε νέους Με το πρώτο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ -που προ ημερών ανακοίνωσε νέα δράση για 500 ανέργους- επανέρχεται το πλάνο στήριξης της νεανικής επιχειρηματικότητας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως αναφέρει το workenter. gr, αφορά σε προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας και στήριξη νέων έως 29 ετών. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να καταθέσουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες. Οι ωφελούμενοι θα είναι 5.000 άνεργοι, με τον ΟΑΕΔ να χρηματοδοτεί 2.500 επιχειρηματικά σχέδια.

Το ποσό της ενίσχυσης, κατά την ίδια πηγή, μπορεί να φτάσει έως και τα 18.000 ευρώ.

Ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης για 3.000 άνεργους πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ Στο άμεσο διάστημα αναμένεται να ανοίξει και ο δεύτερος κύκλος του ειδικού προγράμματος απασχόλησης του ΟΑΕΔ για 3.000 άνεργους πτυχιούχους ανώτατων εκπαιδευτικών και τεχνολογικών ιδρυμάτων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά σε ηλικίες από 22 έως 29 ετών και η απασχόληση θα γίνει σε υπουργεία και εποπτευόμενους δημόσιους φορείς.

Πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για 3.000 ανέργους θεωρητικών σπουδών Το τρίτο πρόγραμμα περιγράφεται ως στοχευμένη κατάρτιση και πιστοποίηση 3.000 ανέργων θεωρητικών σπουδών σε κλάδους αιχμής. Η δράση απευθύνεται σε ανέργους έως 29 ετών, ενώ προβλέπονται διάφοροι τομείς δραστηριοποίησης (social

media, πολιτιστικοί οργανισμοί, συμβουλευτική, αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών κ.λπ).

Επαγγελματική ενδυνάμωση για 10.000 ανέργους ηλικίας 18 – 29 ετών Το εν λόγω πρόγραμμα, σύμφωνα με το workenter, απευθύνεται σε αποφοίτους δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και επενδύει στο ανθρώπινο δυναµικό και στην

ενίσχυση της κλαδικής οικονομίας. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος θα εξεταστούν προτάσεις όπως, για παράδειγμα, η διασύνδεση κρίσιμων τομέων όπως ο τουρισμός με την αγροδιατροφή.

3.000 θέσεις για νέους πτυχιούχους από τον ΟΑΕΔ Το πέμπτο πρόγραμμα του

ΟΑΕΔ αφορά νέους πτυχιούχους, ηλικίας 24-29 ετών, θετικής, τεχνολογικής και οικονοµικής κατεύθυνσης. Θα διατεθούν 3.000 θέσεις. Αφορά στην κατάρτιση ανέργων αποφοίτων σχετικών αντικειµένων σε Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ). Ο προϋπολογισµός του προγράµµατος ανέρχεται σε 40,2 εκατ. ευρώ.

Κροτίδες και βεγγαλικά

S.O.S. από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για την ασφάλεια των παιδιών «Το Χαμόγελο του Παιδιού», ενόψει Πάσχα και για μία ακόμη χρονιά, ενημερώνει τα παιδιά τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς για τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση κροτίδων και βεγγαλικών από ανήλικους. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» επιμένει στην τεράστια σημασία

της πρόληψης. Ωστόσο, μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά, τα οποία έχει χειριστεί ο Οργανισμός, όπου παιδιά ακρωτηριάστηκαν ή έχασαν τη ζωή τους, λόγω χρήσης κροτίδων και βεγγαλικών. Η Ελληνική Αστυνομία κάθε χρόνο καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες και πραγματοποιεί

εντατικούς ελέγχους για την αντιμετώπιση του προβλήματος αλλά δυστυχώς, από τη στιγμή που επιτρέπεται η εισαγωγή και η εμπορία όλων αυτών των προϊόντων (κροτίδες, βεγγαλικά), τα παιδιά παραμένουν εκτεθειμένα στον κίνδυνο. Ιδιαίτερα τις μέρες του Πάσχα, όπου το φαινόμενο αυτό

βρίσκεται σε έξαρση αποτελώντας μία άτυπη «παράδοση, γνωρίζουμε όλοι πόσο εύκολο είναι να προμηθευτεί κάθε παιδί αυτά τα είδη αφού η πώλησή τους γίνεται ανεξέλεγκτα ακόμη και σε συνοικιακά καταστήματα. Συνεπώς, οφείλουμε και εμείς ως γονείς και εκπαιδευ-

τικοί να μη μείνουμε άπραγοι αλλά να ενημερώσουμε τα παιδιά και να τα βοηθήσουμε να συνειδητοποιήσουν τον κίνδυνο και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η χρήση βεγγαλικών, κροτίδων και άλλων ειδών πυροτεχνίας. Ο Οργανισμός κρούει το καμπανάκι του κινδύνου τονίζοντας ότι κροτίδες και βεγγαλικά δεν είναι παιχνίδια, αλλά υλικά άκρως επικίνδυνα, που στα χέρια των παιδιών γίνονται «φονικά όπλα» απειλώντας τη σωματική τους ακεραιότητα αλλά και την ίδια τους τη ζωή.   Ας προστατέψουμε τα παιδιά μας!


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 17.04.2019

τοπικά


η Ρουμπρίκα

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 17.04.2019

Γράφει ο Δημ. Αλ. Αραμπατζής

 Τετάρτη σήμερα, 17 Απριλίου 2019, Μνήμη Ιερομάρτυρος Συμεώνος, Αγαπητού Πάπα Ρώμης, Μάρτυρος Ανδριανού. Χρόνια πολλά και καλά, ανώδυνα, ανεπαίσχυντα, ειρηνικά, χριστιανά στις εορτάζουσες και εορτάζοντες. ***

Δείτε τι πρέπει να κάνετε εάν κολλήσει κόκκαλο από ψάρι στο λαιμό σας

Ενστικτωδώς θα βήξετε και αυτό πρέπει να κάνετε. Ο βήχας είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του σώματός σας εναντίον όλων των ειδών των παρείσακτων, από μικρόβια μέχρι αναψυκτικό που πήγε σε λάθος οδό. Πολλές φορές, ο δυνατός βήχας για λίγα λεπτά θα φυσήξει αρκετό αέρα πάνω στο οστό για να το αποσπάσει. Αν είστε τυχεροί, μπορείτε να βγάλετε έτσι το κόκαλο και να αφήσετε τον λαιμό σας να θεραπευτεί. Εάν αυτό δεν λειτουργήσει, δείτε παρακάτω.

2 Καταπιείτε ελαιόλαδο Εάν δεν μπορείτε να βγάλετε το κόκαλο με τον βήχα, ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσετε υλικά για να το βοηθήσετε να βγει. Το ελαιόλαδο είναι μια καλή λύση, γιατί είναι ένα καλό λιπαντικό. Το λάδι δε θα διαλυθεί αμέσως με το σάλιο σας και θα βοηθήσει στην προσπάθεια. Θα κάνει το οστό λείο και ολισθηρό.

3 Καταπιείτε ένα ζαχαρωτό (marshmallow)  Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο τη στιγμή που απολαμβάνετε ένα νόστιμο φαγητό, από το να ανακαλύψετε ξαφνικά ότι ένα ψαροκόκαλο έχει κολλήσει στο λαιμό σας. Αν σας έχει συμβεί ποτέ, τότε γνωρίζετε ήδη ότι είναι μια πολύ δυσάρεστη αίσθηση! Ο πόνος και η δυσφορία είναι το τελευταίο πράγμα που θα θέλατε! Θα μπορούσαμε ίσως να κάναμε μια εξαίρεση, εάν επρόκειτο για ένα διαμάντι μέσα σε ένα σφιχτό αυγό, αλλά γενικά θα προτιμούσαμε το φαγητό μας να μην έχει εκπλήξεις! Ωστόσο, όσοι από εμάς είναι λάτρεις των ψαριών, έχουμε ένα πρόβλημα. Τα ψάρια έχουν συχνά πολλά μικρά κόκαλα. Αν είστε τυχεροί, θα καταφέρετε να τελειώσετε το γεύμα σας χωρίς να βρείτε κανένα, αλλά ακόμη και ο καλύτερος σεφ μπορεί μερικές φορές να αφήσει κατά λάθος μερικά κόκαλα κατά την προετοιμασία του φαγητού. Η αντιμετώπιση ενός κόκαλου είναι μια δυσάρεστη διαδικασία, αλλά είναι ακόμα χειρότερο αν καταφέρει να κολλήσει στο λαιμό σας. Διαβάστε παρακάτω τι πρέπει να κάνετε εάν κάποιο ψαροκόκαλο κολλήσει στο λαιμό σας.

Πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν σε αυτή τη μέθοδο. Πιάστε ένα μεγάλο ζαχαρωτό και ρίξτε το στο στόμα. Μασήστε το ίσα-ίσα για να λιώσει λίγο, να γίνει κολλώδες και αρκετά μικρό για να το καταπιείτε ολόκληρο. Το συντομότερο δυνατόν, κάντε το μια χαψιά προς τα κάτω. Η κολλώδης υφή του γλυκίσματος, θα πρέπει να «αρπάξει» το οστό από όπου και αν είναι και να το τραβήξει κατ’ ευθείαν προς τον οισοφάγο σας.

4 Πιείτε λίγο ξύδι Μπορείτε να δοκιμάσετε να πιείτε λίγο αραιωμένο ξύδι, για να βγάλετε το κόκαλο. Η κριτική γύρω από αυτή την λύση δεν έχει τελειώσει, αλλά πολλοί άνθρωποι λένε ότι η ανάμειξη ξυδιού και νερού θα διαλύσει το κόκαλο. Το ψαροκόκαλο είναι συνήθως αρκετά λεπτό και εύθραυστο και το ξίδι είναι ένα οξύ, έτσι η ιδέα είναι ότι το ξύδι θα βοηθήσει να επιταχυνθεί η διαδικασία του οξέος στο στομάχι για να διαλύσει το κόκαλο στο λαιμό σας.

Πώς κολλάει ένα κόκαλο;

Το κύριο μειονέκτημα αυτής της μεθόδου, είναι ότι μπορεί να διαρκέσει λίγο περισσότερο.

Όταν λέμε ότι ένα ψαροκόκαλο έχει κολλήσει, τι ακριβώς εννοούμε;

5 Ψωμί

Πολλά ψάρια είναι γεμάτα με μικροσκοπικά μικρά οστά, που είναι εξαιρετικά δύσκολο να απομακρυνθούν.

Η μέθοδος με το ψωμί λειτουργεί όπως η μέθοδος με το ζαχαρωτό.

Ορισμένα ψάρια του γλυκού νερού, όπως η πέστροφα και ο σολομός, έχουν ιδιαίτερη δυσκολία στην πλήρη απομάκρυνση των κόκαλων. Μερικοί σεφ μπορεί επίσης να χρησιμοποιούν ολόκληρα τα ψάρια με τα κόκαλα. Περιττό να πούμε ότι αυτό είναι μια σκέτη νάρκη στο δείπνο.

Κόψτε ένα κομμάτι ξερό ψωμί και βρέξτε το λίγο σε ζεστό νερό ή γάλα. Αμέσως μετά, κάντε το μπαλίτσα και καταπιείτε το ολόκληρο. Η ελπίδα είναι ότι η τραχιά υφή του ψωμιού και το κολλώδης υφή από το γάλα ή το νερό, θα βοηθήσει στην απεμπλοκή του οστού όπου και αν είναι.

Εάν καταπιείτε κατά λάθος μια μπουκιά και δεν προσέξετε το κρυμμένο κομμάτι του οστού, μπορεί να καταλήξετε με ένα ψαροκόκαλο κολλημένο στο λαιμό σας.

6 Πηγαίνετε στο γιατρό

Πώς είναι να έχετε το κόκαλο στο λαιμό;

Εάν έχετε δοκιμάσει όλες αυτές τις μεθόδους και τίποτα δε λειτούργησε, πηγαίνετε σε έναν γιατρό για να αφαιρέσει το κόκαλο.

Αν δεν το έχετε πάθει ποτέ, θα νομίζετε ότι αισθάνεστε όπως όταν ο γιατρός ελέγχει τον λαιμό σας. Είναι μια τραχιά και άβολη αίσθηση, αλλά όχι απαραίτητα επώδυνη.

Συνήθως, αυτό μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα και ανώδυνα, αν και σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να απαιτούνται μικρές χειρουργικές επεμβάσεις. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η ζημιά από το ψαροκόκαλο μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.

Συνήθως, ένα κολλημένο κόκαλο ψαριού δεν είναι άμεσα επικίνδυνο, αλλά μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε πανικό, σαν να μην μπορείτε να αναπνεύσετε ή να καταπιείτε.

Θα πρέπει, επίσης, να πάτε στο γιατρό αμέσως εάν υπάρχει υπερβολική αιμορραγία (περισσότερο από μια σταγόνα), έντονος πόνος, πληγή ή απόφραξη των αεραγωγών.

Ο λαιμός σας μπορεί να πρηστεί στο σημείο ή και να αιμορραγήσει λίγο αν το γδάρατε.

Αν κάποιος πνίγεται και δεν μπορεί να αναπνεύσει, πρέπει να καλέστε επειγόντως ιατρική βοήθεια.

Πώς θα βγάλετε το κόκαλο από το λαιμό 1 Βήξτε


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΤΕΤΑΡΤΗ 17.04.2019Σαν σήμερα πριν 20 χρόνια στο Νομό Σερρών

Η επίσκεψη του Κ. Καραμανλή παραμονές των εκλογών του 1999

Σ

αν σήμερα, πριν 20 χρόνια, δηλαδή στις 17 Απριλίου του 1999 τον Νομό Σερρών επισκεπτόταν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και μετέπειτα πρωθυπουργός της χώρας Κώστας Καραμανλής. Η επίσκεψη του πραγματοποιήθηκε μετά το Πάσχα του 1999 και στο πλαίσιο ευρύτερης περιοδείας που είχε πραγματοποιήσει σε τέσσερις νομούς της Κ. Μακεδονίας. Η επίσκεψη στο Νομό Σερρών ήταν διήμερη. Ξεκίνησε το Σάββατο 17 Απριλίου. Ο Κ. Καραμανλής, πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τότε πραγματοποίησε ομιλία στην Πλατεία δημαρχείου στις 20.00, και ακολούθησε δεξίωση στο Ξενοδοχείο «Ξένια» της πόλης των Σερρών. Την επόμενη μέρα Κυριακή 18 Απριλίου( Κυριακή του Θωμά) το πρωί εκκλησιάστηκε στην εκκλησία του Αγίου Νικήτα, ακολούθως επισκέφθηκε το δημαρχείο και έγινε δεκτός από τον δήμαρχο Σερρών Ζήση Μητλιάγκα. Λίγη ώρα αργότερα συμμετείχε στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. Σερρών που πραγματοποιήθηκε επ΄ευκαιρία της επίσκεψης του. Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης ο δήμαρχος Σερρών τη περίοδο εκείνη Ζ. Μητλιάγκας του πρόσφερε εικόνα της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισκέφθηκε αργότερα το διοικητήριο(Νομαρχία Σερρών) όπου και συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη με τους παραγωγικούς φορείς ενώ η περιοδεία του ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στην Πρώτη Σερρών.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής με τον Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης Μάξιμο

Το πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας συνόδευαν κατά την διάρκεια της διήμερης περιοδείας του οι βουλευτές του Νομού Σερρών Αχιλλέας Καραμανλής, Ευγένιος Χαιτίδης, Θεόφιλος Λεονταρίδης και ο γραμματέας Οργανωτικού της Νέας Δημοκρατίας για τη Βόρεια Ελλάδα Γιάννης Τουσιάκης. Δ.Ν.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής ομιλεί στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών που είχε πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Απριλίου 1999. Δίπλα του διακρίνονται ο πρόεδρος του Δ.Σ. Ζήσης Περδίκης και ο δημοτικός σύμβουλος Στέλιος Στρατουδάκης
Κ

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

στα “πεταχτά”

ΤΕΤΑΡΤΗ 17.04.2019

Γράφει ο Αθαν. Αλ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

ΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ και ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ. Τετάρτη, προ των Βαΐων, 17 του Απρίλη, του σωτηρίου έτους 2019. Μνήμη Συμεών ιερομάρτυρος του εν Περσίδι (344 μ.Χ.), Αγαπητού Πάπα Ρώμης (536 μ.Χ.), Αδριανού μάρτυρος (251 μ.Χ.), Μακαρίου Επισκόπου Κορίνθου (1885 μ.Χ.). Χρόνια πολλά και καλά, ανώδυνα, ανεπαίσχυντα, ειρηνικά, χριστιανά στις εορτάζουσες και εορτάζοντες. *** Άκουσα στον ΣΚΑΪ μεγαλοδικηγόρο των Αθηνών - του αρέσει η «περούκα» με μαύρα μαλλιά σαν ξυλοκάρβουνα, όπως με πληροφορούν συνάδελφοι, διάκονοι της Δικαιοσύνης να λέγει, να ισχυρίζεται σε Δικαστήριο, εν συνεδριάσει -, ότι ο Άρειος Πάγος κάνει αυθεντική ερμηνεία των Νόμων. Πρόκειται για μεγάλο λάθος. Διότι γνωρίζουν «οι εκ των μελλόντων σοφοί…» ότι μόνον η Βουλή των Ελλήνων έχει το προνόμιο, το δικαίωμα και δη το αποκλειστικό. Θέλω να πιστεύω ότι του διέφυγε, έκανε λάθος. Άλλωστε όλοι μας κάνουμε λάθη στη δουλειά μας, αρκεί να μη συμβαίνει αυτό πολλάκις. Και ύστερα, όπως λέγει ο σοφός, όχι πάντα, Λαός μας, λάθη δεν διαπράττουν οι εργαζόμενοι. Και ο μόνος που έχει το προνόμιο αυτό είναι ο Πάπας. *** Όλο και πιο συχνά παρατηρώ βιτρίνες καταστημάτων, διαφημίσεις και ιστοσελίδες  όπου η ελληνική γλώσσα αντικαθίσταται από την αγγλική. Αρκετές φορές μάλιστα η ελληνική απουσιάζει εντελώς! Ίσως η ξενομανία, ίσως ότι η ελληνική γλώσσα δεν είναι τόσο «chic». Νομίζω όμως ότι σε μια χώρα της οποίας οι πολίτες δεν φημίζονται για τα καλά αγγλικά  (ούτε δυστυχώς και για τα καλά ελληνικά τους), θα ήταν χρήσιμο η χρήση της ελληνικής να είναι υποχρεωτική. Αυτό συμβαίνει και σε χώρες του εξωτερικού. Ας μάθουμε, λοιπόν, να διαβάζουμε «εκπτώσεις» και όχι μόνο «sales», ή «μενού για παιδιά» και όχι μόνο «kids’ menu».      * Ορθώς το πράττουν γιατί κυρίως σε τοπικούς προορισμούς, που έχουν τουριστικό ενδιαφέρον και κατά χιλιάδες πολλές επισκέπτονται οι ξένοι, είτε για να απολαύσουν την καταγάλανη θάλασσά μας είτε για ιστορικούς, θρησκευτικούς λόγους κ.λ.π. Προσωπικώς δεν με ενοχλεί, αλλά θα επιθυμούσα παραλλήλως προς την «ξενομανία» να υπάρχει και η υπερηφάνεια μας στα πλουσιότατα Ελληνικά μας. Τουτέστιν και Ελληνιστί και Γερμανιστί και Γαλλιστί και Αγγλιστί και Ιταλιστί και Ισπανιστί κ.λ.π. Νομίζω ότι υπάρχει περί αυτού και σχετική νομοθεσία. Η οποία ασφαλώς, ως συνηθιζόμενοι οι Ελληνες, να μη τηρούμε ευλαβώς. *** Προχθές επισκέφθηκα το καφεκοπτείο του Νικ. Σωτηριάδη, ο πατέρας του, ήδη αείμνηστος, Μαυρουδής Σωτηριάδης υπήρξε, τω καιρώ εκείνω, ευεργέτης μου, ειργάζετο στο καφεκοπτείο Καραγιαννίδη, τώρα δεν υπάρχει, το οποίο στεγαζόταν επί της Βασιλέως Βασιλείου, απέναντι από το ιστορικό καφενείο «ΑΒΕΡΩΦ», όπου συνήθιζαν να πίνουν τον καφέ τους, το ούζο τους με καλό μεζέ, να παίζουν χαρτιά και τάβλι. Η πλειονότητα των θαμώνων ήταν «ανταρτόπληκτοι». Παραπλεύρως του καφεκοπτείου ήταν το αρτοποιείο του ΓΙΑΤΣΙΟΥ, λίγο παραπάνω το τυπογραφείο Γραικόπουλου. Δίπλα στο καφεκοπτείο Καραγιαννίδη ήταν τα Αποικιακά – Παντοπωλείο των Μιχάλη και Χρήστου Αμπατζή. Η κατά καιρούς συνεργάτιδά μας Λέτα Αμπατζή, πατέρα είχε τον Μιχάλη. * Λοιπόν επανέρχομαι. Ο γιος του καφεκόπτου Νίκου Σωτηριάδη, φέρει το όνομα του αειμνήστου αγαθού ανδρός, παππού του, Μαυρουδής, ο οποίος του μοιάζει καταπληκτικά και είναι ευγενέστατος έφηβος και περιποιητικός, ευχάριστος συνεργάτης, βοηθός του πατέρα του Νίκου Σωτηριάδη. *** Κατά την εικαζομένη βούληση απάντων των εμπλεκομένων αναδημοσιεύω, από την έγκριτη «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», της Παρασκευής, 12 του Απρίλη, όσα γράφει ο «ΦΑΛΗΡΕΥΣ», Στέφανος Κασιμάτης, κατά την εμήν κρίσιν άριστος χειριστής του γραπτού λόγου, μορφωμένος και ενίοτε «κακούτσικος». Δεν ήταν κεραμίδα εξ ουρανού η σύλληψη του Ασάντζ στο Λονδίνο, για όσους τουλάχιστον είχαν διαβάσει ένα εξονυχιστικό ρεπορτάζ του Γερμανού δημοσιογράφου Μίχαελ Ζόντχαϊμερ, σχετικά με την κατάσταση του Ασάντζ, το οποίο δημοσιεύθηκε σε «χρόνο ανύποπτο», κατά το λεγόμενο, στις 21 Νοεμβρίου 2018 στο Spiegel on Line. Επειδή έτυχε να είμαι ένας από τους πολλούς αναγνώστες και το είχα μάλιστα αρχειοθετήσει, προεξοφλώντας τη μελλοντική χρησιμότητά του, να σας μεταφέρω τα όσα ενδιαφέροντα βρίσκουμε εκεί σχετικά με το πολιτικό υπόβαθρο της έξωσης του Ασάντζ από την πρεσβεία του Ισημερινού. Η αρχή του τέλους για τον Ασάντζ, σύμφωνα με την αφήγηση του Γερμανού δημοσιογράφου, ξεκινά την άνοιξη του 2017 με την αλλαγή κυβέρνησης στον Ισημερινό, τη χώρα η οποία του είχε παραχωρήσει άσυλο στην πρεσβεία της στο Λονδίνο από τον Αύγουστο του 2012. Τον αριστερό πρόεδρο Κορέα διαδέχθηκε τότε ο αντιπρόεδρός του, ονόματι Λενίν Μορένο, ο οποίος όμως έκανε στροφή 180 μοιρών στην εξωτερική πολιτική της χώρας του: εγκατέλειψε την αντιιμπεριαλιστική γραμμή του προέδρου Κορέα και επεδίωξε αμέσως και χωρίς περιστροφές τη βελτίωση των σχέσεων της χώρας με τις ΗΠΑ. Μολονότι στη χώρα μας η έκφραση «έγινε της Κορέας» ξεχνιέται όσο απομα-

κρύνεται και η ανάμνηση του αιματηρού ιστορικού γεγονότος που τη γέννησε, του πολέμου της Κορέας, για την περίπτωση του Ισημερινού θα μπορούσαμε να πούμε ότι, αφότου άλλαξε η κυβέρνηση, γίνεται κυριολεκτικά «του Κορέα», καθώς μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ του νυν προέδρου και του τέως. Ο τελευταίος αντιμετωπίζει δεκατρείς ξεχωριστές κατηγορίες για διαφθορά και έχει καταφύγει, όπως και ο Καταλανός Πουτζντεμόν, στο Βέλγιο. Από τότε όμως ο Ασάντζ έχει γίνει πιόνι στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι του Ισημερινού και η νέα κυβέρνηση της χώρας αναζητούσε ευκαιρίες για να τον πιέζει σταδιακά προς την έξοδο. Την αφορμή έδωσε ο ίδιος, ακριβώς ένα χρόνο αργότερα, όταν τον Μάρτιο του 2018 δημοσίευσε ένα σχόλιο στο Twitter υπέρ του Πουτζντεμόν. (Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση του προέδρου Μορένο επιδιώκει καλές σχέσεις και με την Ισπανία.) Η πρεσβεία μπλόκαρε αμέσως τις επικοινωνίες του Ασάντζ με τον έξω κόσμο και σταδιακά άρχισε να του κάνει τη ζωή δύσκολη με κανόνες και περιορισμούς: Αρχισαν να τον χρεώνουν για τα έξοδα της συντήρησής του, διέκοψαν τις επισκέψεις δημοσιογράφων και συμπαραστατών, του επέβαλαν μέχρι και κανόνες για τη φροντίδα της γάτας του. Επόμενο ήταν, λοιπόν, να καταλήξει να πασαλείβει περιττώματα στους τοίχους της πρεσβείας, όπως έγινε γνωστό από αξιωματούχους της πρεσβείας, αφού είχε μαζέψει τον Ασάντζ η βρετανική αστυνομία. Φαντάζομαι ότι όλο και κάποιο κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί για να εκδώσει μια ανακοίνωση στήριξης προς τον Ασάντζ, γιατί η σύλληψή του και η επερχόμενη έκδοσή του στις ΗΠΑ είναι ένα δεινό πλήγμα για τη μόδα του αντισυστημικού ακτιβισμού, ο οποίος στην περίπτωση του Ασάντζ και των WikiLeaks έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια της Δύσης με τις διαρροές απόρρητων εγγράφων. Δεν είναι δυνατόν, θεσμοί δοκιμασμένοι επί δεκαετίες και αιώνες να τίθενται σε κίνδυνο εξαιτίας του κάθε ψώνιου που κάνει το ναρκισσιστικό του σύνδρομο πολιτική. Ο Ασάντζ είχε το τέλος που του άξιζε.

Lost in space Ο τέως Πάπας Βενέδικτος, ο οποίος παραιτήθηκε λόγω γήρατος το 1993, υποστήριξε σε γραπτό κείμενό του ότι για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία ευθύνεται η σεξουαλική επανάσταση της δεκαετίας του 1960. Πιο σοβαρό θα ήταν αν είχε υποστηρίξει ότι φταίει ο Διάβολος ή ο Λένιν ή, ακόμη καλύτερο, ο Ανδρέας Παπανδρέου! (Που διανύουμε και το Ετος του, θυμίζω...) Ωστόσο, η παρέμβασή του ήταν χρήσιμη, παρά τη φαιδρότητά της, διότι επιβεβαίωσε τη σοφία της απόφασής του να παραιτηθεί από τον θρόνο του Αγίου Πέτρου.

Γέροντα η ευχή! Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής δικαιολογείται για τη συνάντησή του με τον λεγόμενο Αγιο Αιγιαλείας, τον γνωστό Αμβρόσιο: «Στη δημόσια πορεία μου μέχρι σήμερα έχω αγωνιστεί ενάντια σε κάθε είδους ρατσισμό και μίσος. Ομως στη Δημοκρατία δεν χωρούν αποκλεισμοί. Γι’ αυτό δέχτηκα να συναντήσω τον μητροπολίτη, παρότι έχω διαφωνήσει μαζί του για τις μισαλλόδοξες απόψεις που έχει κατά καιρούς εκφράσει». Το χαριτωμένο είναι ότι τα λέει αυτά ο Κουρουμπλής, επειδή όπως εξηγεί στην εισαγωγική πρόταση της δήλωσης, που εγώ τη φύλαξα για το τέλος, «δεν συνηθίζω να κρύβομαι πίσω από τις λέξεις, θέλω να είμαι ξεκάθαρος». Ο «ξεκάθαρος» ισχυρισμός του αποκαλύπτει, πάντως, ότι ο Κουρουμπλής συγχέει σκοπίμως την Εκκλησία με τη δημοκρατία. Για την ακρίβεια, υποδύεται τον ρόλο του μητροπολίτη και μιλάει σαν τέτοιος. Χωριάτικες πονηριές από έναν επτάψυχο πασόκο του πιο ξεδιάντροπου είδους...

Δεν τους είχε Πόσο ψύχραιμα και ατάραχα δέχθηκε ο Πολάκης το κράξιμο στη Χαλκιδική! Μα τι κύριος! Ούτε καν έστρεψε το βλέμμα προς το μέρος τους, τους αγνόησε τελείως. Ισως από τις φωνές να κατάλαβε ότι οι διαμαρτυρόμενοι ήσαν αρκετοί και δεν «τους είχε». Ισως πάλι να είχε πάρει ηρεμιστικά. Μακάρι, γιατί τα χρειάζεται... *** Όπως ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό και αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα, ο κ. Πέτρος Σωκ. Κόκκαλης, διευθύνων σύμβουλος της «INTRACOM ΑΕ», είναι υποψήφιος Ευρωβουλευτής. Ο κ. Πέτρος Σωκ. Κόκκαλης έχει πολλές περγαμηνές. Πέραν του γεγονότος ότι δεν ανήκει στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, δηλαδή ανήκει στους έχοντες και κατέχοντες, η φράση ανήκει στον πρώην πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη, διαθέτει ήθος και έχει κάνει σπουδαίες σπουδές σε Ελλάδα, Γερμανία και ΗΠΑ. Ειλικρινώς θα χαρώ πάρα πολύ, ως μη αχάριστος και αγνώμων, προς τον άξιο, τίμιο και ευγενέστατο πατέρα του Σωκράτη Κόκκαλη, να εκλεγεί. Άλλωστε του αξίζει. Φέρει και το όνομα του παππού του, ο οποίος ήταν γιατρός, ήταν στην «Κυβέρνηση του Βουνού», όπως ελέγετο τω καιρώ εκείνω, ήταν αφιλοχρήματος και παρείχε τις ιατρικές συμβουλές προς όλους ανεξαιρέτως τους πάσχοντες από κάποια ασθένεια. Ήταν πιστός διάκονος του ΑΣΚΛΗΠΕΙΟΥ και του ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

οικονομικά

ΤΕΤΑΡΤΗ 17.04.2019

Νέα Ζίχνη 16 Απριλίου 2019 Αρ. Πρωτ: - 2318 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΖΙΧΝΗΣ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ του έργου: «ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗ ΔΡΟΜΩΝ» Ο Δήμος Νέας Ζίχνης διακηρύττει ότι, θα διεξαχθεί δημόσιος ανοικτός διαγωνισμός με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4412/2016, όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν σήμερα για την κατασκευή του έργου με τίτλο: «ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗ ΔΡΟΜΩΝ». Το έργο συντίθεται από την κατηγορία εργασιών ΟΔΟΠΟΙΪΑ, με προϋπολογισμό 217.724,24 € (δαπάνη εργασιών, ΓΕ και ΟΕ και απρόβλεπτα). Ο προϋπολογισμός των δημοπρατούμενων εργασιών του έργου «ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗ ΔΡΟΜΩΝ ανέρχεται στο ποσό των 217.741,94 ΕΥΡΩ (χωρίς Φ.Π.Α.) και στο ποσό των 270.000,00 ΕΥΡΩ (με Φ.Π.Α.). Προσφέρεται ελεύθερη, πλήρης, άμεση και δωρεάν ηλεκτρονική πρόσβαση στα έγγραφα της σύμβασης στον ειδικό, δημόσια προσβάσιμο, χώρο “ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί” της πύλης www. promitheus.gov.gr, καθώς και στην ιστοσελίδα της αναθέτουσας αρχής www.dimos-neaszixnis.gr.Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ακόμα, να λάβουν γνώση των εγγράφων της σύμβασης, στα γραφεία της αναθέτουσας αρχής κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ή ενώσεις αυτών που δραστηριοποιούνται σε έργα κατηγορίας ΟΔΟΠΟΙΪΑΣ και που είναι εγκατεστημένα σε: α) σε κράτος-μέλος της Ένωσης, β) σε κράτος-μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.), γ) σε τρίτες χώρες που έχουν υπογράψει και κυρώσει τη ΣΔΣ, στο βαθμό που η υπό ανάθεση δημόσια σύμβαση καλύπτεται από τα Παραρτήματα 1, 2, 4 και 5 και τις γενικές σημειώσεις του σχετικού με την Ένωση Προσαρτήματος I της ως άνω Συμφωνίας, καθώς και δ) σε τρίτες χώρες που δεν εμπίπτουν στην περίπτωση γ΄ της παρούσας παραγράφου και έχουν συνάψει διμερείς ή πολυμερείς συμφωνίες με την Ένωση σε θέματα διαδικασιών ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων.Οικονομικός φορέας συμμετέχει είτε μεμονωμένα είτε ως μέλος ένωσης. Οι ενώσεις οικονομικών φορέων συμμετέχουν υπό τους όρους των παρ. 2, 3 και 4 του άρθρου 19 και των παρ. 1 (ε) και 3 (β)του άρθρου 76 του ν. 4412/2016. Δεν απαιτείται από τις εν λόγω ενώσεις να περιβληθούν συγκεκριμένη νομική μορφή για την υποβολή προσφοράς. Σε περίπτωση που η ένωση αναδειχθεί ανάδοχος η νομική της μορφή πρέπει να είναι τέτοια που να εξασφαλίζεται η ύπαρξη ενός και μοναδικού φορολογικού μητρώου για την ένωση (πχ κοινοπραξία). Ως ημερομηνία και ώρα λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορώνa ορίζεται η 13η Μαΐου 2019, ημέρα Δευτέρα και ώρα 14:00 μ.μ Ως ημερομηνία και ώρα ηλεκτρονικής αποσφράγισης των προσφορών ορίζεται η 20η Μαΐου 2019, ημέρα Δευτέρα και ώρα 11:00 π.μ Εγγύηση συμμετοχής στον διαγωνισμό ορίζεται σε 2 % επί της εκτιμώμενης αξίας της σύμβασης χωρίς Φ.Π.Α. με ανάλογη στρογγυλοποίηση δηλαδή 4.354,00 ΕΥΡΩ και η σχετική εγγυητική επιστολή θα απευθύνεται προς το Δικαιούχο Δήμο Νέας Ζίχνης. Κάθε υποβαλλόμενη προσφορά δεσμεύει τον συμμετέχοντα στον διαγωνισμό κατά τη διάταξη του άρθρου 97 του ν. 4412/2016, για διάστημα εννέα (9) μηνών Η ισχύς της θα είναι τουλάχιστον 30 ημέρες, μετά την λήξη του χρόνου ισχύος της προσφοράς ήτοι μέχρι 13-03-2020. Η προθεσμία περάτωσης του έργου είναι έξι (6) μήνες. Το έργο χρηματοδοτείται από τη ΣΑΤΑ Ο Κωδικός CPV του έργου είναι : 45233222-1 Κατασκευαστικές εργασίες για έργα οδοστρωσίας και ασφαλτόστρωσης Το αποτέλεσμα της δημοπρασίας θα εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Νέας Ζίχνης Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να πάρουν οι ενδιαφερόμενοι από το Δήμο Νέας Ζίχνης, αρμόδιος υπάλληλος Δέλλιου Θεανώ (τηλ.2324350628 Φαξ: 2324350611 ) και την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Νέας Ζίχνης (τηλ: 2324350626 Φαξ:2324350611), τις εργάσιμες ημέρες και ώρες. Νέα Ζίχνη, 16/04/2019 Ο Δήμαρχος Νέας Ζίχνης Πολυμέρης Παναγιώτης Η προθεσμία παραλαβής των προσφορών καθορίζεται σύμφωνα με το άρθρο 27 του ν. 4412/2016 .Σχεδόν μισό δισ. ευρώ «αφήνουν» στη Θεσσαλονίκη οι πελάτες των ξενοδοχείων

Σ

χεδόν μισό δισ. ευρώ «αφήνουν» στη Θεσσαλονίκη οι πελάτες των ξενοδοχείων, όπως προκύπτει από την ετήσια έρευνα που υλοποίησε η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για την έρευνα που υλοποιεί η GBR Consultitng για λογαριασμό της ΕΞΘ και αφορά στο προφίλ και την ικανοποίηση των τουριστών, καθώς και την απόδοση των ξενοδοχείων της πόλης. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΞΘ Ανδρέας Μανδρίνος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας εκτιμάται ότι οι επισκέπτες των ξενοδοχείων ξόδεψαν συνολικά 420 εκατομμύρια ευρώ το 2018. Από αυτά, τα 161 εκατομμύρια για τα ξενοδοχεία και τα 183 για την πόλη. Τα υπόλοιπα 76 εκατομμύρια ήταν φόροι. Κατά τα λοιπά ήταν μια καλή χρονιά, όπως είπε, με σταθερότητα στις πληρότητες και μικρή αύξηση στη μέση τιμή δωματίου. Συγκριτικά, μάλιστα, με άλλες 10 ευρωπαϊκές πόλεις, όπως ανέφερε ο υπεύθυνος της μελέτης Στέφαν Μέρκενχοφ, η Θεσσαλονίκη σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση στην τιμή δωματίων -της τάξεως του 5,5%- μειώνοντας ελαφρώς τη διαφορά με τις άλλες πόλεις. Ωστόσο, παραμένει μακράν η πόλη με τη χαμηλότερη μέση τιμή δωματίου. Στα θετικά της έρευνας, όπως ανέφερε ο κ. Μανδρίνος, ήταν το γεγονός ότι η ικανοποίηση των επισκεπτών παρουσίασε οριακή αύξηση (0,1%) σε σχέση με πέρσι. Οι επισκέπτες δήλωσαν ικανοποιημένοι από τις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και τη συνολική εμπειρία από την πόλη, ενώ το 95% των επισκεπτών θα σύστηναν τη Θεσσαλονίκη ως τουριστικό προορισμό. Το θετικό γεγονός ήταν η αύξηση των Ισραηλινών τουριστών κατά 78% και η μικρότερη, αλλά σημαντική αύξηση, που σημειώθηκε από Γερμανούς και Ιταλούς τουρίστες. Όπως επεσήμανε επίσης ο κ. Μανδρίνος, μετά την ολοκλήρωση μεγάλου μέρους των έργων ανάπλασης, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης προσγειώθηκαν 2,2 εκατομμύρια επιβάτες διεθνών πτήσεων, σημειώνοντας αύξηση κατά 13% σε σχέση με το 2017. Παρ’ όλα αυτά, στα αρνητικά της πόλης, όπως προκύπτει από την έρευνα, είναι η καθαριότητα (η ικανοποίηση των τουριστών μειώθηκε κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες) οι δημόσιες συγκοινωνίες, η ασφάλεια και η έλλειψη πεζοδρομίων. Στην παρουσίαση της μελέτης έδωσε -μεταξύ άλλων- το «παρών» και ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος είπε ότι για το θέμα της καθαριότητας, που είναι της αρμοδιότητας του δήμου, η διοίκησή του δεν κατάφερε να το λύσει και ευχήθηκε να το πράξει η επόμενη. Ωστόσο, τόνισε ότι όλα τα χρόνια της θητείας του, εκείνο που παρατήρησε είναι μια «απίστευτη έλλειψη συντονισμού μεταξύ των φορέων και των επαγγελματιών». Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης και αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου μίλησε για τις δράσεις του Οργανισμού που προωθούν την καινοτομία και την τεχνολογία, αλλά και τη σύνδεση με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην επιτυχία του χθεσινού Μαραθωνίου, ο οποίος φέρνει κόσμο στην πόλη και σε εποχές εκτός σεζόν.


10

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

Απόψεις

ΤΕΤΑΡΤΗ 17.04.2019

Μία δίκη στα «Απόνερα» της συνθήκης των Πρεσπών. (... και η αθλιότητα δυο Πανεπιστημιακών..)

Μ Γράφει ο Ζήσης Μητλιάγκας Φιλόλογος

ε πρόταση του προέδρου του Δικηγορικού συλλόγου Σερρών κ. Παναγιώτη Καρίπογλου βρέθηκα ως μάρτυρας στο Πρωτοδικείο Σερρών, σε μια δικαστική διαδικασία που αφορούσε την αναγνώριση Πολιτιστικού Σωματείου με τον τίτλο : Σύλλογος Εντοπίων Σερρών, Κύριλλος και Μεθόδιος, με έδρα την Ηράκλεια. Σκοπός η καλλιέργεια της γλώσσας των εντοπίων, τα έθιμα και οι παραδόσεις, ο πολιτισμός και η ιστορία κατ’ επέκταση... Ο, κατ΄ αρχάς ανυποψίαστος παρενεργειών, τίτλος του Σωματείου γέννησε και γεννά ερωτήματα και ανησυχίες, και μάλιστα σχετιζόμενες με την πρόσφατη Συνθήκη των Πρεσπών και τα «απόνερά» της, δηλαδή τις αρνητικές συνέπειες. Το όρο «απόνερα», απομεινάρια βροχής και μπόρας, αυτής της Συνθήκης, τον χρησιμοποίησε ευφυώς ο Βάσσης Λαοκράτης, φίλος, λόγιος φιλόλογος, συνεπής σταθερός και έντιμος αριστερός, με έμπρακτη συμμετοχή στους αγώνες για τα υψηλά ιδανικά της Αριστεράς και του Δημοκρατικού πολιτεύματος, με αξιοπρέπεια και υψηλή συνείδηση της υπόστασης και της πορείας του Ελληνισμού. Και εξηγούμαι. Η πρώτη (αφελής;) γενίκευση ή και στοχευόμενη ασάφεια, έχει να κάνει με τον όρο εντόπιοι ή γηγενείς. Εντόπιοι στο Ν. Σερρών είναι όσοι κατοικούν από παλιά και αντιπαρατίθεται με τον όρο πρόσφυγες ιδίως της πρώτης γενιάς, που ήρθαν μετά την Μικρασιατική καταστροφή. Η φιλοσοφία του ως άνω συλλόγου να χαρακτηρίσει ως εντόπιους, τους δίγλωσσους σλαβόφωνους συμπατριώτες μας, πλην του λανθασμένου, επιδιώκει να αποδώσει τον Σλαβόφωνο χαρακτήρα σε όλο τον γηγενή πληθυσμό του Νομού μας. Δημιουργείται έτσι ένα πρόβλημα γλωσσικής και πολιτιστικής ταυτότητας όλου του Νομού, πράγμα με λανθασμένες και, τελικά, επικίνδυνες προεκτάσεις. Γι’ αυτό, προς αποφυγήν αυτών, είναι πρέπων ο ως άνω σύλλογος να πάρει καθαρά το κύριο χαρακτηριστικό του, δηλαδή εντόπιοι Σλαβόφωνοι Έλληνες, γιατί απ’ ό,τι ξέρω, την Ελληνική συνείδηση δεν την αρνούνται, εκτός και αν υποκρίνονται.

Όσον αφορά την καλλιέργεια της γλώσσας «των εντόπιων» κι εδώ υπάρχει αφελής ή σκόπιμη αναφορά. Και τούτο, γιατί η γλώσσα των γηγενών και των προσφύγων του Ν. Σερρών, δηλαδή η Ελληνική, διδάσκεται σε όλα τα στάδια της παιδείας μας. Οι δε σλαβόφωνες γλώσσες (Ρώσικα, Βουλγαρικά, Σερβικά κλπ) διδάσκονται σε Πανεπιστημιακές σχολές της χώρας μας. Και ακόμα διδάσκονται ιδιωτικά (πχ. Φροντιστήρια) και διευκολύνουν ποικιλόμορφες επικοινωνιακές και οικονομικές δραστηριότητες. Το ίδιο συμβαίνει και με τα πολιτιστικά και ιστορικά χαρακτηριστικά, αρκεί να έχουν καθαρό χαρακτήρα, και να μην αλλοιώνουν θεμιτά ή αθέμιτα τα βασικά χαρακτηριστικά της Ελληνικότητας της περιοχής μας. Εδώ θέλω ευθαρσώς να τονίσω ότι δίγλωσσοι Έλληνες (Βλαχόφωνοι, Αρβανιτόφωνοι, Σλαβόφωνοι, Τουρκόφωνοι κ.α.) υπήρξαν σπουδαίοι αγωνιστές ακόμα και με αυτοθυσία για την ακεραιότητα τα ιδανικά και τις αξίες του Ελληνισμού (πχ. Επανάσταση του 21, Μακεδονικός Αγώνας, Βαλκανικοί Πόλεμοι, Εθνική Αντίσταση κ.α.). Γι’ αυτό η ονομασία αλλά και η στόχευση του εν λόγω Συλλόγου, πρέπει να έχει ξεκάθαρα χαρακτηριστικά γλώσσας και πολιτισμού, για να αποφευχθούν γενικεύσεις, που δεν έχουν καμία σχέση με το όλο ανθρώπινο δυναμικό των Σερρών, και ακόμα δημιουργούν σύγχυ-

ση και επικίνδυνες προεκτάσεις, σε όλη την Βόρεια Ελλάδα. Έτσι τα «απόνερα» δηλαδή οι αρνητικές επιπτώσεις τη Συνθήκης των Πρεσπών, άρχισαν να φαίνονται από την πρώτη στιγμή και έπεται συνεχεία ..... δυστυχώς. Πρώτα – πρώτα, από ανεπάρκεια της πολίτικης μας ηγεσίας (Τσίπρας – Κοτζιάς), όταν ο Ζαεφ, με την υπογραφή της Συνθήκης είπε ότι από δω και πέρα οι Μακεδόνες (..!!?) και οι Έλληνες θα ζουν μονιασμένοι και μαζί με τους Ευρωπαίους θα προχωρούν σε δρόμους ευημερίας, χαμογέλασε αυτάρεσκα ή από αδυναμία να κατανοήσει τη σημασία των λεγομένων ( δηλαδή ... Μακεδόνες οι Σκοπιανοί, Έλληνες εμείς ... !!!) ή από δογματικό εθνομηδενισμό που σχετίζεται με το δόγμα του «Μακεδονισμού», του προηγούμενου 20ου αιώνα, που καλλιέργησε ο Πανσλαβισμός και το Κομμουνιστικό Κίνημα, για ενιαία και αυτόνομη Μακεδονία, αποκομμένη από τον Εθνικό κορμό, τη λεγόμενη Μακεδονία του Αιγαίου, πράγμα για το οποίο η Ελλάδα μας θα υφίστατο βαρύτατο ακρωτηριασμό. Τραγικό λάθος στο οποίο, δυστυχώς, υπέπεσε αρχικά και η ηγεσία της παραδοσιακής αριστεράς της χώρας μας. Το χειρότερο για σήμερα: Η παραχώρηση, από τραγική άγνοια ή δογματική αδιαφορία, του όρου Μακεδονική ιθαγένεια και Μακεδονική γλώσσα στην ονομασθείσα Βόρεια Μακεδονία, και όχι ΒορειοΜακεδονική

ιθαγένεια και ΒορειοΜακεδονική γλώσσα, πλήττει καίρια και τραγικά επιζήμια το ενιαίο του Ελληνισμού της Μακεδονίας, όσο αφορά τη γλώσσα την ιστορία και τον πολιτισμό του Μακεδονικού λαού. Και εφόσον παραχωρείται Μακεδονική ιθαγένεια και γλώσσα στους Βόρειους γείτονες μας, τότε συνεκδοχικά μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι ή αυτοί είναι Έλληνες ή εμείς δεν είμαστε Μακεδόνες!!!! Εμφανή τα σημάδια αυτών των αρνητικών και επικίνδυνων συνεπειών της Συνθήκης των Πρεσπών και στη δίκη, που έγινε στις Σέρρες, για το εν λόγω σωματείο που από άγνοια ή από σκοπιμότητα χαρακτηρίζεται, με σλαβόφωνα γνωρίσματα, όλο το γηγενές (ντόπιο) ανθρώπινο δυναμικό των Σερρών. Αλγεινή εντύπωση ακόμα προκάλεσε στο δικαστήριο η αθλιότητα δυο Πανεπιστημιακών της Αριστεράς ... του χαβιαριού ..., καθώς τεκμαίρεται από κάποιους συνοδούς τους. Αυτοί αναιδέστατα και πέρα από κάθε πραγματικότητα ή επιστημοσύνη, χαρακτήρισαν όλον το γηγενή (ντόπιο) πληθυσμό του Νομού ως Σλαβόφωνο. Η δε ανεκδιήγητη καθηγήτρια, μια εκ των δυο, είπε αδιάντροπα, ως παράδειγμα, ότι στη Νιγρίτα ομιλούν όλοι Σλαβικά, και ότι άκουσον - άκουσον, στη Μεραρχίας οι πιο πολλοί Σερραίοι μιλούν Σλαβικά, και λίγοι από φόβο δεν τα μιλούν!!! Θου, κύριε, φυλακήν τω στόματι μου ... !!!


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΤΕΤΑΡΤΗ 17.04.2019

11

Σχολικοί ψυχολόγοι

Επέκταση του θεσμού σε όλες τις σχολικές μονάδες ζητά ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών

Α

παραίτητη κρίνει την παρουσία ψυχολόγου στα σχολεία ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Σερρών «Ο Εμμ. Παππάς», τονίζοντας πως στη σημερινή εποχή, όπου η οικονομική κρίση και η ανεργία πλήττει την ελληνική οικογένεια, η πρώιμη ανίχνευση και η διαχείριση δύσκολων καταστάσεων αποβαίνει σωτήρια, πολλές φορές, στη συνεργασία εκπαιδευτικών, μαθητών-μαθητριών και γονέων.

12-2018 τ. Β’) Υπουργική Απόφαση, συγκροτήθηκαν ομάδες, αποτελούμενες από πέντε, πολυδύναμα σχολεία η καθεμιά (λειτουργικά 10/θέσια και άνω Ολοήμερα).Στο Νομό Σερρών συστήθηκαν τρεις τέτοιες ομάδες που περιλαμβάνουν στην πλειοψηφία τους σχολεία της πόλης μαζί με το 2ο Σιδηροκάστρου και Λευκώνα.

«Χαιρετίζουμε την απόφαση του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων που αφορά την πρόσληψη αναπληρωτών, Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού του κλάδου ΠΕ 23 Ψυχολόγων για το σχολικό έτος 2018-19.

Τι γίνεται όμως με τα υπόλοιπα σχολεία της περιφέρειας ;Το ΦΕΚ με τον καθορισμό ομάδων σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δημοσιεύθηκε, χωρίς όμως να εντάσσει στις ομάδες αυτές, έστω και ένα νηπιαγωγείο σε πανελλήνιο επίπεδο, εκτός και αν το υπουργείο θεωρεί πως η προσχολική αγωγή και τα δημοτικά της περιφέρειας δε χρειάζονται υποστήριξη και προγράμματα πρόληψης και παρέμβασης πάνω στη διαχείριση κρίσεων , συγκρούσεων και δύσκολων συμπεριφορών.

Με την Αριθμ. Φ/220971/ Δ1/21-12-2018 (ΦΕΚ 5915/31-

Ξέρουμε πόσο σημαντική και σωτήρια πολλές φορές, εί-

Πιο συγκεκριμένα, ο Σύλλογος σημειώνει τα εξής:

ναι η πρώιμη ανίχνευση, παρέμβαση και διαχείριση δύσκολων καταστάσεων που είτε έχουν να κάνουν με το οικογενειακό περιβάλλον είτε με τη ψυχοκοινωνική προσαρμογή στο σχολείο από τη νηπιακή ηλικία. Η παρουσία ενός ψυχολόγου στα σχολεία στη σημερινή εποχή , όπου η οικονομική κρίση και η ανεργία πλήττει την ελληνική οικογένεια κρίνεται απαραίτη-

τη.

ση του εκπαιδευτικού έργου.

Ο ρόλος του συμβουλευτικός, υποστηρικτικός και θεραπευτικός προς τους μαθητές , τους γονείς και το προσωπικό της σχολικής μονάδας. Η συνεργασία του με τους εκπαιδευτικούς, και τους γονείς των μαθητών, βοηθά στην εύρυθμη λειτουργία της σχολικής μονάδας και την καλύτερη προώθη-

Με βάση τις αρχές της ισονομίας, των ίσων δικαιωμάτων και ευκαιριών, καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να γενικεύσει το θεσμό του Σχολικού Ψυχολόγου και να δημιουργήσει ομάδες σχολείων περιλαμβάνοντας και τα σχολεία της περιφέρειας και τα νηπιαγωγεία στο εγχείρημα αυτό».

Τους υποψήφιους για την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας παρουσίασε η Λαϊκή Συσπείρωση

Π

ραγματοποιήθηκε την Κυριακή 14 του Απριλίου η εκδήλωση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την παρουσίαση του ψηφοδελτίου της για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Σωτήρης Αβραμόπουλος και ο υποψήφιος Δήμαρχος για το Δήμο Σερρών Παύλος Φαρμάκης παρουσίασαν το πρόγραμμα της Λαϊκής Συσπείρωσης. Στη συνέχεια η Περιφερειακή Σύμβουλος Φιλιώ Σαραντίδου μετά από ένα σύντομο χαιρετισμό παρουσίασε τους υποψήφιους για την Περιφέρεια. Υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι από την Π.Ε. Σερρών: 1 ΔΕΛΗΟΛΑΝΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ 2 ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΟΣ

3 ΜΑΝΔΑΝΑΣ ΖΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΙΕΚ 4 ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ 5 ΜΠΟΓΔΑΝΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ – Α/Α 6 ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ (ΘΕΜΗΣ) ΕΒΕ 7 ΠΑΝΤΑΖΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

(ΝΤΙΝΑ) ΞΕΝΟΔΟΧΟΥΠΑΛΛΗΛΟΣ 8 ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΕΡΓΑΤΗΣ ΕΛΠΕ 9 ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΡΓΑΤΗΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΟΤΑ 10 ΣΑΡΑΝΤΙΔΟΥ ΕΡΜΟΦΥΛΗ (ΦΙΛΙΩ) ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΔΕΥΑΣ 11 ΣΠΕΝΤΖΟΥ (ΕΦΗ) ΓΙΑΤΡΟΣ

ΕΥΘΥΜΙΑ


12

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

κοινωνία-πολιτισμός

ΤΕΤΑΡΤΗ 17.04.2019

Η μεσαία τάξη συνθλίβεται στις χώρες του ΟΟΣΑ, σοκάρουν τα στοιχεία για την Ελλάδα «Η μεσαία τάξη μοιάζει σήμερα όλο και περισσότερο με μία βάρκα σε επικίνδυνα νερά», αναφέρει έκθεση του ΟΟΣΑ (Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), που δόθηκε απόψε στη δημοσιότητα, με τίτλο: «Υπό πίεση: Η συνθλιμμένη μεσαία τάξη» και παρουσιάζει την κατάσταση στις χώρες – μέλη του Οργανισμού. «Τα μεσαία εισοδήματα αυξήθηκαν ελάχιστα, τόσο σχετικά όσο και σε απόλυτους όρους στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ. Συνολικά, τα τελευταία 30 χρόνια, το διάμεσο εισόδημα αυξήθηκε κατά ένα τρίτο λιγότερο από το μέσο εισόδημα του πλουσιότερου 10%.» » Παράλληλα, το κόστος σημαντικών στοιχείων του τρόπου ζωής της μεσαίας τάξης αυξήθηκε ταχύτερα από τον πληθωρισμό», σημειώνει η έκθεση, προσθέτοντας ότι αυτό συνέβη σε ένα πλαίσιο αύξησης της εργασιακής ανασφάλειας, με τη μία στις έξι θέσεις απασχόλησης μεσαίου εισοδήματος να αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο από την αυτοματοποίηση. «Περισσότερα από ένα στα πέντε νοικοκυριά με μεσαίο εισόδημα δαπανούν περισσότερα από όσα κερδίζουν. Η υπερχρέωση είναι μεγαλύτερη για τα μεσαία εισοδήματα από ότι για τα νοικοκυριά με χαμηλό και υψηλό εισόδημα».

Κλειδί για επιτυχημένη οικονομία η μεσαία τάξη Ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι «μία ισχυρή και ευημερούσα μεσαία τάξη είναι καθοριστικής σημασίας για κάθε επιτυχημένη οικονομία και κοινωνία συνοχής». Η μεσαία τάξη «συντηρεί την κατανάλωση, οδηγεί μεγάλο μέρος των επενδύσεων στην εκπαίδευση, την υγεία και τον στεγαστικό τομέα και παίζει έναν ρόλο – κλειδί στη στήριξη των συστημάτων κοινωνικής προστασίας μέσω των εισφορών της στη φορολογία.» » Οι κοινωνίες με ισχυρή μεσαία τάξη έχουν χαμηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας, απολαμβάνουν υψηλότερα επίπεδα εμπιστοσύνης και ικανοποίησης από τη ζωή, καθώς και μεγαλύτερη πολιτική σταθερότητα και καλή διακυβέρνηση», σημειώνει ο ΟΟΣΑ. Ωστόσο, τα τρέχοντα στοιχεία δείχνουν ότι το 10% με τα υψηλότερα εισοδήματα κατέχει σχεδόν το μισό του συνολικού πλούτου, ενώ το 40% με τα χαμηλότερα εισοδήματα κατέχει μόνο το 3%. Στο τελευταίο κεφάλαιο της έκθεσης, ο ΟΟΣΑ παρουσιάζει μέτρα και πρωτοβουλίες πολιτικής για τη βελτίωση των προοπτικών και των ευκαιριών της μεσαίας τάξης που αφορούν στη βελτίωση της δικαιοσύνης του φορολογικού συστήματος, την αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους διαβίωσης τόσο στη στεγαστική όσο

και στην εκπαιδευτική αγορά, τη συγκρότηση δεξιοτήτων των νοικοκυριών της μεσαίας τάξης, τη μείωση των κινδύνων υπερχρέωσης και τη βελτίωση της πρόσβασης σε επιχειρηματικές ευκαιρίες. Ο ΟΟΣΑ αναλύει διάφορους δείκτες στην περίοδο από την κρίση του 2008 έως το 2016 ή τα μέσα της τρέχουσας δεκαετίας, όπως την εξέλιξη των εισοδημάτων της μεσαίας τάξης, τη δυνατότητά της να αντεπεξέρχεται σε απρόβλεπτες δαπάνες ή να τα βγάζει πέρα, την υπερχρέωσή της και άλλους.

Η πιο φτωχή η ελληνική μεσαία τάξη Ως μεσαία τάξη θεωρεί τα νοικοκυριά με μεσαία εισοδήματα, τα οποία κυμαίνονται από το 75% έως το 200% του διάμεσου εισοδήματος. Τα νοικοκυριά με εισόδημα από το 75% έως το 100% του διάμεσου εισοδήματος χαρακτηρίζονται ότι έχουν χαμηλότερα μεσαία εισοδήματα, όσα έχουν από 100% έως 150% ότι έχουν μεσαία – μεσαία εισοδήματα και όσα έχουν από 150% έως 200% ότι έχουν υψηλότερα μεσαία εισοδήματα. Τα εισοδηματικά επίπεδα των νοικοκυριών της μεσαίας τάξης διαφέρουν βέβαια από χώρα σε χώρα, καθώς υπολογίζονται με βάση το διάμεσο εισόδημα κάθε χώρας. Για να ανήκει στη μεσαία τάξη, ένα πρόσωπο που ζει μόνο του θα έπρεπε να έχει ετήσιο εισόδημα από 3.757 έως 10.019 δολάρια στο Μεξικό και από 26.482 δολάρια έως 70.620 δολάρια στο Λουξεμβούργο (τα ποσά υπολογίζονται λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορές στην αγοραστική δύναμη το 2010). Στην Ελλάδα, τα εισοδήματα της μεσαίας τάξης για ένα μονοπρόσωπο νοικοκυριό κυμαίνονται από 7.894 έως 21.050 δολάρια και είναι τα χαμηλότερα μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών του ΟΟΣΑ. Το διάμεσο εισόδημα μειώθηκε ή αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό χαμηλότερο από 1% σε 21 από τις 36 χώρες του ΟΟΣΑ μετά το 2008. Στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ιαπωνία, το Μεξικό, τη Σλοβενία και την Ισπανία, τα διάμεσα εισοδήματα στα μέσα της δεκαετίας του 2010 ήταν σημαντικά χαμηλότερα από ότι το 2008, αφού ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός. Στην περίπτωση της Ελλάδας, η μείωση ανερχόταν σε σχεδόν 6% ανά έτος. Μόνο σε έξι χώρες του ΟΟΣΑ η αύξηση του διάμεσου εισοδήματος ξεπέρασε κατά μέσο όρο το 2% ανά έτος. Τα νοικοκυριά με μεσαίο εισόδημα είναι σχεδόν το ίδιο άτρωτα όπως αυτά με υψηλό εισόδημα στη μετάπτωσή τους σε κατάσταση σχετικής φτώχειας, δηλαδή κάτω από το 50% του εθνικού διάμεσου εισοδήματος. Από το 2007 έως το 2015, το ποσοστό των νοικοκυριών που

έπεσαν σε φτώχεια μέσα σε ένα έτος ήταν 2,1% κατά μέσο όρο, με τα ποσοστά να κυμαίνονται από λιγότερο από 1% στη Δανία, την Ολλανδία και τη Σλοβενία έως το 4% στην Αυστραλία, την Ελλάδα και τη Λετονία. Ωστόσο, τα νοικοκυριά με χαμηλότερο μεσαίο εισόδημα είναι σημαντικά πιο εκτεθειμένα στον κίνδυνο της φτώχειας. Επίσης, τα νοικοκυριά με μεσαία εισοδήματα διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να διολισθήσουν στην κατώτερη εισοδηματική τάξη σε μεγαλύτερα του έτους χρονικά διαστήματα.

Το 20% πέρασε το κατώφλι της φτώχειας Ένα στα δέκα από τα νοικοκυριά και ένα στα επτά από τα νοικοκυριά με χαμηλότερο μεσαίο εισόδημα υποχώρησαν στην κατώτερη εισοδηματική τάξη (κάτω από το 75% του διάμεσου εισοδήματος), κατά μέσο όρο μεταξύ του 2007 και του 2015. Ο κίνδυνος αυτός ήταν μεγαλύτερος στη Λετονία, την Εσθονία, τις ΗΠΑ, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ελλάδα, όπου αφορούσε σε περισσότερα από το 20% των νοικοκυριών με χαμηλότερο μεσαίο εισόδημα.

Τα μεσαία εισοδήματα συντηρούν τα φορολογικά έσοδα Τα νοικοκυριά με μεσαία εισοδήματα συνεισφέρουν τα περισσότερα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος – κατά μέσο όρο σχεδόν τα δύο τρίτα των εσόδων από άμεσους προσωπικούς φόρους, ένα ποσοστό αντίστοιχο με αυτό του εισοδήματός τους. Σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ, τα μεσαία εισοδήματα συνεισφέρουν τουλάχιστον τα μισά φορολογικά έσοδα και περισσότερο από τα τρία τέταρτα συνεισφέρουν στο Βέλγιο, την Ισλανδία, τη Νορβηγία και τη Σλοβενία. Τα νοικοκυριά με τα χαμηλότερα εισοδήματα πληρώνουν μικρό ποσοστό των φόρων. Κατά μέσο όρο, το ποσοστό αυτό είναι

7% των άμεσων προσωπικών φόρων, ενώ κυμαίνεται από 2% στην Ιρλανδία και τη Βρετανία έως το 14% στην Ελλάδα και την Ελβετία. Σε ορισμένες χώρες – ιδιαίτερα την Ελλάδα, το Λουξεμβούργο και την Πολωνία – η τάξη με τα μεσαία εισοδήματα λαμβάνει ποσοστό των παροχών που είναι αναλογικά πολύ υψηλότερο από το ποσοστό της στον πληθυσμό. Στην Ελλάδα, τα νοικοκυριά με μεσαία εισοδήματα αντιστοιχούν στο 59% του πληθυσμού και λαμβάνουν το 70% των παροχών, ενώ τα νοικοκυριά με τα χαμηλότερα εισοδήματα αντιστοιχούν στο 32% του πληθυσμού και λαμβάνουν το 15% των παροχών.

Το νοίκι τσακίζει το πορτοφόλι της μεσαίας τάξης Όσον αφορά τις δαπάνες των νοικοκυριών, τα ενοίκια αποτελούν, κατά μέσο όρο, σχεδόν το 20% του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών με μεσαίο εισόδημα που νοικιάζουν σπίτι. Το βάρος αυτό κυμαίνεται από το 4% στη Λετονία σε περισσότερο από το 25% στη Χιλή, την Τσεχία και την Ελλάδα. Μόνο στην Ελλάδα, την Ουγγαρία, τη Λιθουανία και την Πολωνία, τα νοικοκυριά με μεσαία εισοδήματα δαπανούν λιγότερο από το 10% του συνολικού εισοδήματός τους για μεταφορές. Ο πληθυσμός που καλύπτεται από ιδιωτική ασφάλιση υγείας αυξήθηκε σε ορισμένες χώρες του ΟΟΣΑ την περασμένη δεκαετία – ιδιαίτερα στη Δανία, την Κορέα, τη Σλοβενία και το Βέλγιο – και μειώθηκε σε άλλες, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, τη Νέα Ζηλανδία και τις ΗΠΑ. Σχεδόν το 40% των νοικοκυριών με μεσαία εισοδήματα σε 18 χώρες του ΟΟΣΑ είναι οικονομικά ευάλωτα , δηλαδή έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη ή δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν απροσδόκητες δαπάνες ή ξαφνικές μειώσεις εισοδήματος. Τα ποσοστά παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές, από 12% στη Νορβηγία έως 70% στην

Ελλάδα. Τα ποσοστά των ελληνικών και ουγγρικών νοικοκυριών με μεσαία εισοδήματα που είναι οικονομικά ευάλωτα είναι πολύ πιο κοντά στα αντίστοιχα ποσοστά των νοικοκυριών με χαμηλότερα εισοδήματα. Περισσότερα από ένα στα πέντε των νοικοκυριών με μεσαίο εισόδημα δαπανούν περισσότερα από όσα εισπράττουν, κάτι που ενέχει τον κίνδυνο της υπερχρέωσης. Το σχετικό ποσοστό κυμαίνεται από λιγότερο από 10% στην Εσθονία, Λιθουανία και Πολωνία έως πάνω από το 50% στη Χιλή και την Ελλάδα. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι, κατά μέσο όρο στον ΟΟΣΑ, ένα στα οκτώ νοικοκυριά με μεσαία εισοδήματα είναι υπερχρεωμένα. Η υπερχρέωση είναι ιδιαίτερα φανερή στη Χιλή, την Ολλανδία και τη Νορβηγία, όπου επηρεάζει τουλάχιστον ένα στα τέσσερα νοικοκυριά. Αντίθετα, το ποσοστό είναι χαμηλότερο από το 5% στην Αυστρία, την Εσθονία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Λετονία, την Πολωνία και τη Σλοβενία. Σε ορισμένες χώρες, το κόστος υγειονομικής περίθαλψης έχει γίνει πηγή μεγάλης ανησυχίας. Κατά μέσο όρο, τα νοικοκυριά με μεσαία εισοδήματα στις χώρες του ΟΟΣΑ που ανήκουν στην ΕΕ δαπανούσαν ένα κατά 28% υψηλότερο ποσοστό του εισοδήματός τους για υγειονομική περίθαλψη το 2015 από ότι μία δεκαετία νωρίτερα. Η δαπάνη αυτή ήταν ιδιαίτερα υψηλή στην Ελλάδα και τη Λετονία με ποσοστά 6,8% και 7,2%, αντίστοιχα, των προϋπολογισμών των μεσαίων εισοδημάτων. Κατά μέσο όρο, σχεδόν το 9% των ιδιοκτητών ακινήτων που έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια ορίζονται ως υπερβολικά επιβαρυμένοι από το κόστος κατοίκησης, καθώς δαπανούν τουλάχιστον το 40% του διαθέσιμου εισοδήματός του για την αποπληρωμή του στεγαστικού δανείου. Το 2016, το ποσοστό αυτό έφθασε το 20% στην Ιρλανδία, την Ελλάδα και τη Σουηδία.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

κοινωνία-πολιτισμός

ΤΕΤΑΡΤΗ 17.04.2019

13

Στο ΕΒΕΣ

Ημερίδα για το αεροδρόμιο Χορτερού

H

μερίδα με Θέμα: «Αναβάθμιση, επέκταση και αξιοποίηση αεροδρομίου Χορτερού «Αεροπόρου Μόκκα». Ευκαιρίες και προοπτικές για την τοπική ανάπτυξη», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 17 Απριλίου 2019 και ώρα 19:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Σερρών «Γεώργιος Χρηστίδης» (Π. Κωστοπούλου 2, Σέρρες, 3ος όροφος).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ 19:00–19:05

Προσέλευση

19:05–19:20

Χαιρετισμός Δημάρχου Σιντικής.

19:20–19:30

Χαιρετισμός Προέδρου Επιμελητηρίου Σερρών.

Ομιλίες

19:30–19:55

Ιστορικά και γεωοικονομικά στοιχεία. Το Αεροδρόμιο ως φορέας ανάπτυξης. Απόφαση Υπουργού Μεταφορών για τη Λειτουργία του Αεροδρομίου Χορτερού «Αεροπόρου Μόκκα». Σκαρλάτος Νικόλαος Συνταγματάρχης Ε.Α., Πρώην Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Σιδηροκάστρου.

19:55–20:10

Προοπτικές Ανάπτυξης των Αερομεταφορών τα προσεχή χρόνια. Λυμπεράκης Δημήτριος. Γενικός Διευθυντής Σχολής Επαγγελματιών Πιλότων «Egnatia Aviation».

20:10–20:25

Υποδομές και Δραστηριότητες ενός Δημοτικού Αεροδρομίου. Δυνατότητες Ίδρυσης ενός Τοπικού Φορέα Αερομεταφορών. Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

20:25–20:40

Δυνατότητες χρηματοδότησης Αεροδρομίου από Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Καλογερούδης Ιωάννης. Διευθυντής Αναπτυξιακής Εταιρείας Σερρών (ΑΝ.Ε.ΣΕΡ).

20:40–20:55

Η Αερολέσχη Σερρών και οι δραστηριότητες της στο Αεροδρόμιο Χορτερού «Αεροπόρου Μόκκα». Βασιλείου Γεώργιος. Πρόεδρος Αερολέσχης Σερρών.

20:55-

Συμπεράσματα - Συζήτηση

«Θρομβόλυση στα Ισχαιμικά Αγγειακά Επεισόδια»

ΛΥΚΕΙΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΣΕΡΡΩΝ

Ήρθε Λάζαρος…

Τ

α Κάλαντα του Λαζάρου θα μας θυμίσουν

Ενημερωτική διάλεξη στο Νοσοκομείο Σερρών

και φέτος τα παιδιά

Η

Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών σε συνεργασία με την Νευρολογική Κλινική πραγματοποιεί Διάλεξη Ενημέρωσης την Τετάρτη στις 17 Απριλίου και ώρα 13: σχετικά με την «Θρομβόλυση στα Ισχαιμικά Αγγειακά Επεισόδια Α.Ε.Ε.». Η Ημερίδα απευθύνεται στον Ιατρονοσηλευτικό πληθυσμό της περιφέρειας, ενώ είναι ανοικτή και στο ευρύ κοινό Η Διάλεξη ιατρικής ενημέρωσης θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών. Κύριος Ομιλητής ο Dr. Καραπαναγιώτης Θεόδωρος Νευρολόγος, Επίκουρος Καθηγητής, του Νοσοκομείου Α.Χ.Ε.Π.Α.

του Λυκείου των Ελληνίδων το Σάββατο 20 Απριλίου το πρωί. Θα περιδιαβούν τις γειτονιές και τους δρόμους της πόλης μας για να αναγγείλουν την Ανάσταση του Λαζάρου, αλλά και να δώσουν το μήνυμα της αναζωογόνησης της φύσης. Παρακαλούμε τους Σερραίους να καλοδεχτούν τα παιδιά ενισχύοντας έτσι το έργο του Λυκείου για τη διάσωση και διάδοση της παράδοσής μας.

Γνωστοποιείται, σύμφωνα με το άρθρο 1369 του Αστικού Κώδικα όπως τροποποιήθηκε με το Ν. 1250/82, ότι: Ο Απόστολος Μπουλογιάννης του Βασιλείου και της Ειρήνης, το γένος Μωυσίδου, που γεννήθηκε στην Λάρισα Λάρισας και κατοικεί στην Λάρισα Λάρισας και η Μαρία Παπανικολάου του Δημητρίου και της Μαγδαληνής, το γένος Γιαχουντούδη, που γεννήθηκε στις Σέρρες Σερρών και κατοικεί στην Νιγρίτα Σερρών, θα έλθουν σε γάμο που θα γίνει στην Λάρισα Λάρισας.


14

μικρές αγγελίες

Εργασία Βρεφονηπιοκόμος αναλαμβάνει τη φύλαξη και φροντίδα βρεφών και νηπίων. Τηλ.: 6975730500

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ Σερβιτόρος και γυναίκα για να εργαστούν σε κουζίνα σε ταβέρνα στο Νέο Σούλι. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6974461213 ή 2321-0-92174 κ. Παναγιώτη

ΖΗΤΕΙΤΑΙ Έμπειρος ψητάς και έμπειρη γυναίκα για την κουζίνα από γνωστό ψητοπωλείο της πόλης των Σερρών. Πληροφορίες τηλ.: 6974015456

ΖΗΤΕΙΤΑΙ Από την επιχείρηση "ΝΙΖΑΜΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ", οδηγός με δίπλωμα κατηγορίας Ε’. Πληροφορίες στο τηλ. 2321092000, αποστολή βιογραφικών nizamisg@yahoo.gr

ΖΗΤΕΙΤΑΙ Φαρμακοποιός για κεντρικό Φαρμακείο της πόλης των Σερρών. Αποστολή βιογραφικών στο email: Ordoudiv@gmail.com

ΖητοΥνται Κοπέλες για καφέ - μπαρ στη Μυτιλήνη. Εξοδα μεταφοράς και διανομής πληρωμένα. Πληροφορίες στο τηλ. 6973242003 Έχετε νοικιασμένο μέρος της γης σας σε μια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας για μια κεραία; Αν ναι, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου, έχω μια ευκαιρία για σας! Τηλ-6977740787, e-mail-grigoris.giannopoulos@yahoo.gr)

ΖΗΤΕΙΤΑΙ Ταπετσέρης για βιοτεχνία επίπλων για μόνιμη εργασία. Πληροφορίες τηλ.: 2321053868 & 6984486878

«Από ανώνυμη εταιρία του γεωργικού χώρου ζητείται γεω-

πόνος πωλητής Βορείου Ελλάδος, φυτικής παραγωγής (ΑΕΙ, ΤΕΙ) με προϋπηρεσία τουλάχιστον 5 έτη στον χώρο, ταλαντούχος, εργατικός, Αγγλικά και με καλή γνώση του πελατολογίου της περιοχής του. Η εντοπιότητα κρίνεται απαραίτητη. Όλα τα βιογραφικά θα κριθούν εμπιστευτικά. Αποστολή βιογραφικών στο agrosuv@yahoo.gr

ΖΗΤΟΥΤΑΙ

Τηλεφωνήτριες για το τηλεφωνικό κέντρο στο Λευκώνα Σερρών. Πληροφορίες στο τηλέφωνο2321-0-59139

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Υπάλληλοι με 8ωρη απασχόληση, πλήρη ένσημα και καλό μισθό από πρατήριο υγρών καυσίμων. Πληροφορίες τηλ.: 2324042477 & 6974467626

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Νέος ή νέα ηλικίας από 20 έως 30 ετών, ως συνοδός για επίβλεψη παιδιού ηλικίας 8 ετών, σε Δημοτικό Σχολείο της πόλης (περιοχή Αγ. Αναργύρων), για 3ωρη 5νθήμερη καθημερινή απασχόληση. Ωράριο 9.00 π.μ. - 12.00 μ. συζητήσιμο. Θα προτιμηθούν όσοι έχουν δικό τους μεταφορικό μέσο. Πληροφορίες τηλ.: 6944237423

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

Από εταιρεία τροφίμων πωλητής - πωλήτρια. Απαραίτητα προϋπηρεσία. Πληροφορίες τηλ. 2321038810/6932429148

ΤΕΤΑΡΤΗ 17.04.2019

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Προσωπικό στο καφέ-μπουγάτσα MASA SOUPA, Καραμανλή 1 Λευκώνας. Πληροφορίες στο κατάστημα στην κα Μαρία

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Νέοι μηχανολόγοι μηχανικοί και σχεδιαστές για μηχανολογικό σχέδιο, που να γνωρίζουν αγγλική και βουλγάρικη γλώσσα για απασχόληση και σε υποκατάστημα της Βουλγαρίας. Ώρες επικοινωνίας Δε-Πα 10:00-16:00 τηλ.2263031598, e-mail για βιογραφικά tillos@otenet.gr.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Οδηγός - χειριστής γερανοφόρου δασεργατικού φορτηγού 33 τόνων με δαγκάνα (όχι παπαγαλάκι), για φορτοεκφορτώσεις σε πριστήριο ξυλείας στην Χαλκιδική Πληροφορίες τηλ.: 6984-64-30-34, κ. Γιάννης

Ακίνητα

Οικόπεδο ενός (1) στρέμματος, με μονοκατοικία εντός, 80 τ.μ., πλήρως επιπλωμένη. Πληροφορίες τηλ. 2310/455542.

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ Δύο συνεχόμενα καταστήματα επί της πλατείας Εμπορίου, τμ 65 έκαστο με πατάρι 50 τμ έκαστο, το καθένα ξεχωριστά ή και τα δύο μαζί σε καλή κατάσταση. Πληροφορίες τηλέφωνο 6977255839

Διάφορα ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΠΩΛΗΣΕΙΣ

Αγροτεμάχιο 13 στρεμμάτων στο Κεφαλοχώρι Σερρών.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Επιχείρηση Πρακτορείο ΟΠΑΠ στο κέντρο της πόλης. Πληροφορίες τηλ.: 6973038112

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Στην Πεντάπολη Σερρών διώροφη οικία επιπλωμένη 145 τ.μ. του 1965 και ανακαινισμένη μερικώς, εντός οικοπέδου 870 τ.μ. με ελαιόδενδρα, συκιές και πηγάδι. Οι χώροι είναι: κουζίνα-καθιστικό (ενιαίος χώρος), παραδοσιακό χαγιάτι και αποθήκη 30 τ.μ., μπάνιο, τουαλέτα, 2 κρεβατοκάμαρες, σαλόνι, μπαλκόνια, ανατολικά και δυτικά, χώρο για πάρκινγκ και αποθήκες 85 τ.μ. Το σπίτι είναι ευάερο και ευήλιο με ανατολιτικοδυτικό προσανατολισμό. Πληροφορίες τηλ.: 2521030321 & Κινητό: 6942046417 Τιμή πώλησης 30.000 ευρώ, συζητήσιμη.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2321046907

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Σε τιμή ευκαιρίας κεραία ραδιοφωνικού σταθμού, σάουνα σχεδόν καινούργια από γυμναστήριο και άλλα εξαρτήματα. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 6936548293

Πωλούνται πρόβατα.

Τηλεφωνικό κέντρο (ψηφιακής τεχνικής), τύπου COMPACT 3000 ISDN του Οίκου Auerswald εξοπλισμένο με : - 2 τηλεφωνικές συσκευές - 1 κύκλωμα για σύνδεση γραμμών ISDN-BRA - 4 κυκλώματα για αναλογικό εσωτερικό εξοπλισμό - 1 θύρα LAN (2 Voip gateway) CAPI /TAPI Drivers - Δυνατότητα 6 θυρίδων fax server με προσθήκη κάρτας μνήμης SD - Δυνατότητα 6 θυρίδων voice mail με προσθήκη κάρτας μνήμης SD - Επεκτάσιμο με 2 θύρες για σύνδεση αναλογικών εσωτερικών ή με 1 θύρα για συσκευή συστήματος - Επεκτάσιμο με 2 κανάλια VoIP - Πρόγραμμα COMList (καταγραφή εισερχόμενων-εξερχόμενων τηλεφωνημάτων) - Ένσωματωμένα ISDN modem για τηλεδιαχείριση – τηλεσυντήρηση. 400 Μνήμες κοινές με ονόματα, 20 Μνήμες ατομικές για κάθε εσωτερικό με ονόματα και 10 εκτάκτου ανάγκης Όλα τα παραπάνω προγράμματα στα Αγγλικά και Γερμανικά Πληροφορίες: 6948609571

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο 2.865 τ.μ. στην Κάτω Καμήλα Σερρών (εντός του χωριού με διώροφη παλιά οικία 25.000 ευρώ. Τιμή συζήτηση. Πληροφορίες στο 6942565535

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Επιχείρηση καφέ στο κέντρο της πόλης, στον πλέον ανερχόμενο πεζόδρομο των Σερρών. Το καφέ είναι μικρό με ιδιαίτερο χαρακτήρα που το κάνει να ξεχωρίζει, ενώ δίνεται με όλο τον εξοπλισμό του, έτοιμο να λειτουργήσει. Ιδιαίτερα χαμηλή τιμή. Πληροφορίες στο 6976070102

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο 400 τ.μ. στον Προβατά Σερρών, με ισόγειο κτίσμα (αποθήκη 90 τ.μ.) εντός σχεδίου σε τιμή ευκαιρίας. Πληροφορίες τηλ.: 6974733432.

Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6909421352. Κυρία Γρηγορία Τύρναβος Λάρισας.

ΕΣΠΑ 2014 - 2020 - Επιδοτήσεις έως 100%, ίδρυση Εκσυγχρονισμός Επιχειρήσεων, Αναπτυξιακά Προγράμματα και Μελέτες, χρηματοδοτήσεις κεφάλαια κινήσεως για Μικρές και Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, Επιχειρηματικά, Στεγαστικά-Επισκευαστικά, Αγροτικά, βιομηχανικά, ξενοδοχειακά, ναυτιλιακά, και πάσης φύσεως επιδοτούμενα προγράμματα μέσου ΟΑΕΔ πανελλαδικά Τηλ.210 36 46 223, Fax 211 850 14 64 www.abcfinancialgroup.gr Email: info@ abcfinancialgroup.gr

Μαθήματα Καθηγήτρια Αγγλικών Με

πείρα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα για όλα τα επίπεδα. Τιμές προσιτές. Τηλ. 6942800194.

Φιλόλογος: Με πείρα πα-

ραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές όλων των τάξεων. Τιμές προσιτές. Τηλ. 6997024867


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

μικρές αγγελίες

ΤΕΤΑΡΤΗ 17.04.2019

15

ŸŒÅÈÁË·ÉÁÑÏ·ÍÁÅÑÁÌý͹½Ñ

›ÆÃѽÌÂÓÆÂØÓ¿‘ÏØÄ®×ÎÂÓƳ‘®Ñ×ÆÊÌÂÊÒØμ×ÆÊÂXXXTLZXBMLFSHS


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

στο

Με τα υδροηλεκτρικά, έχουν όλα καλώς; Με τις υδροηλεκτρικές μονάδες που έχουν κατασκευαστεί ή είναι υπό κατασκευή στο νομό Σερρών έχουν όλα καλώς; Αδειοδοτικώς, περιβαλλοντικώς και πάει λέγοντας είναι όλα σωστά καμωμένα...; “Σ.Θ.” nnn

Όχι άλλη ανθρωποφαγία στα τηλεοπτικά στούντιο Προεκλογική περίοδο διανύουμε και όπως είναι φυσικό θα οργανωθούν πάνελ με καλεσμένους τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους. Προτείνουμε καλοπροαίρετα, χωρίς διάθεση υπόδειξης, στους συνεντευξιαζόμενους να στέκονται στην ουσία και να μη κατευθύνουν τη συζήτηση σε πρόσωπα και γεγονότα που δεν σχετίζονται με αυτήν, αλλά αποτελούν πόλο ρήξης, διαμάχης και αντιπαλότητας. Ειδικά τα έμπειρα αυτοδιοικητικά στελέχη, όπως προσδιορίζονται θα πρέπει να λειτουργούν ως αρωγοί του πολιτικού πολιτισμού και όχι να οξύνουν τα πνεύματα και να στοχοποιούν συναδέλφους τους που έχουν λιγότερη πείρα στο σανίδι της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ενας έμπειρος αυτοδιοικητικός δεν πρέπει να παρασύτεται. Οφείλει να διακρίνει τη σοβαρότητα των γεγονότων, να τα αξιολογεί και αντίστοιχα να τα προβάλλει. Δ.Ν.

ΤΕΤΑΡΤΗ 17.04.2019

Η σταυροδοσία του 2014 για τους Ευρωβουλευτές της ΝΔ. στο Νομό Σερρών

Επέστρεψαν με βραβείο!

Στις ευρωεκλογές του 2014 πρώτος σε σταυρούς στο Νομό Σερρών στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας αναδείχθηκε ο Θοδωρής Ζαγοράκης με 7981 ψήφους, και ακολούθησαν οι: Μαρία Σπυράκη με 6555 ψήφους, Ελίζα Βόζεμπεργκ με 5861ψήφους, Μανώλης Κεφαλογιάννης με 5484 ψήφους, Γεώργιος Κύρτσος με 4516 ψήφους, Νατάσα Ράγιου με 2635 ψήφους, Ρόδη Κράτσα με 2611, Γεώργιος Αμυράς με 2503 ψήφους, Ζωή Ράπτη με 2432 ψήφους, Νίκη Τζαβέλλα 2334 ψήφους, Αναστάσιος Δημοσχάκης με 2012 ψήφους, Γρηγόριος Τάσσιος με 1843 ψήφους, Σταύρος Ξαρχάκος με 1775 ψήφους, Κωνσταντίνος Κυρανάκης με 1611 ψήφους, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου με 1249 ψήφους. Όλα αυτά τα αναφέρουμε για την ιστορία. Δ.Ν. nnn

Σε «Κατσαντώνειο Αθλητικό Κέντρο» μετονομάζεται το Γήπεδο του Σιδηροκάστρου Την Δευτέρα 6 Μαΐου και ώρα 4.30 όλα τα φώτα της αθλητικής δημοσιότητας θα στραφούν στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Σιδηρόκαστρο. Θα πραγματοποιηθεί τελετή της μετο-

Το βραβείο καλύτερου οχήματος (Best Engineered Vehicle) έλαβε η ελληνική ομάδα Gravity Force στους παγκόσμιους τελικούς του διαγωνισμού 4×4 in Schools, στην Αγγλία. Η ελληνική ομάδα, στην οποία συμμετέχει και ο Σερραίος στην καταγωγή Βασίλης Σεβασλίδης, εντυπωσίασε τους κριτές, έλαβε πολλά συγχαρητήρια και προτάσεις συνεργασίας ακόμη και από τη μακρινή Αυστραλία! Μπράβο στα παιδιά για την επιτυχία τους και την αφοσίωση στο αντικείμενό τους, συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς που τους δείχνουν το δρόμο και τους ανοίγουν «μονοπάτια», αλλά και στους γονείς που «δίνουν φτερά» στα όνειρά τους! Β.Α.

νομασίας του Δημοτικού Σταδίου Σιδηροκάστρου σε «Κατσαντώνειο Αθλητικό Κέντρο» σε ένδειξη αναγνώρισης για τα όσα προσέφερε στο ποδόσφαιρο του Σιδηροκάστρου αλλά και γενικότερα στη νεολαία της περιοχής ο αείμνηστος Γιαννάκος Κατσαντώνης.

Μετά την τελετή θα πραγματοποιηθεί φιλική συνάντηση μεταξύ των παλαιμάχων του Εθνικού Σιδηροκάστρου και της μικτής ομάδων Παλαιμάχων της Θεσσαλονίκης (παλαίμαχοι του Ηρακλή, του Αρη, του ΠΑΟΚ και της Καλαμαριάς). Δ.Ν.

Profile for sertharros

17_04_2019  

17_04_2019  

Advertisement