Page 1

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ Ιδιοκτήτης - Εκδότης: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

ΈΤΟΣ 49ο | ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 14.625 | ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020 | ΤΙΜΗ 0,50 ευρώ

«Χείμαρρος» ο επιχειρηματίας Αθαν. Παπαπαναγιώτου

Ομιλία του βουλευτή της "Ελληνικής Λύσης" Ν. Σερρών Κ. Μπούμπα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων

"Ο όρος δάσκαλος είναι βαρύς" u

«Κάποιοι δεν θέλουν τον Δρομέα» - Αναφέρθηκε στη νέα συνεργασία με τον Γερμανικό Στρατό που δίνει νέα ώθηση στην εταιρεία, τη χρησιμότητα της Συνεταιριστικής Τράπεζας , τα κακώς κείμενα της Ελλάδας και τους ελέγχους από την Επιθεώρηση Εργασίας που φθάνουν στα όρια του παραλογισμού

7

u

Συντάξεις: Νωρίτερα η καταβολή τους Λευτέρης Αβραμάκης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Σερρών

«Από το χρονοντούλαπο της ιστορίας η μέθοδος συκοφάντησης του Αλέξη Τσίπρα από τη ΝΔ» u

Πλειστηριασμοί : Έκρηξη στην εποχή του ΣΥΡΙΖΑ – Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

u5 u3

7

Terra Parking ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΧΩΡΟΥ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ

Alexandros Mouratidis Mob.: 0030 6942265879

Νέοι μισθοί: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Serres, Greece info@teneztennisclub.eu www.teneztennisclub.eu u

11

ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ ΩΡΙΑΙΑ & ΜΗΝΙΑΙΑ ΚΑΙ ΠΛΥΣΙΜΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ 2, ΣΕΡΡΕΣ (ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ) ΤΗΛ: 23210210310, ΚΙΝ: 6942265879

4-5


Σ.Θ. [

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.01.2020 Ήλιος » Α: 07:41 Δ: 17:21 | Σελήνη » Α: 15:19 Δ: 04:52

[

σαν σήμερα

γράμμα στο διευθυντή Το ληστρικό Δημόσιο Γιώργος Στόικος Αντιδήμαρχος Εμμ. Παππά Αθόρυβος και δημιουργικός. Χρυσόστομος Γκαντίδης πρώην δήμαρχος Τράγιλου

1923: Υπογραφή Συνθήκης ανταλλαγής πληθυσμών στη Λωζάνη.

Απολαμβάνει τις χαρές της ζωής μακριά από το βάρος των ευθυνών.

ΕΝΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ

Κύριε Διευθυντά, Επανέρχομαι. Το πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας δεν είναι λογιστικό, ή τουλάχιστον δεν είναι μόνον λογιστικό. Η ανεργία, η ανασφάλεια, το ληστρικό Δημόσιο, η ανεξέλεγκτη μετανάστευση, ο αχός της βαρβαρότητας που έχει φτάσει ώς τις ακτές της Μικράς Ασίας την οδηγούν σε ένα είδος αλλοφροσύνης. Απ’ το «φιλοσοφούμεν άνευ μαλακίας», περάσαμε στο «φιλοσοφούμεν μετά μαλακίας». Οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου, απ’ την αποδεκατισμένη κεντροαριστερά ώς τη Νέα Δημοκρατία, δεν φτάνει να πείσουν για την ειλικρίνειά τους. Πρέπει να αγγίξουν το αίσθημα μιας κοινωνίας που έχασε την εμπιστοσύνη της στον εαυτό της. Μετά από εφτά χρόνια η κρίση είναι καθεστώς. Και η μόνη πολιτική πρόταση είναι αυτή που θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε το σύνδρομο της νοσταλγίας διά της δημιουργίας. Κοινώς θα πλάσει το αίσθημα ενός νέου πατριωτισμού. Ο ΙΔΙΟΤΕΛΗΣ

ΦΩΤΟγραφήματα

Λεξικολογικά Το σημερινό μας θέμα έχει μία καλή εισαγωγή και επίσης μία συνηθισμένη επικαιρότητα. Θα ασχοληθεί με την έννοια των λέξεων: Χάρμα ιδέσθαι= σημαίνει την ευχαρίστηση, την απόλαυση, την τέρψη π.χ. Χάρμα Οφθαλμών. Ηδονή= παράγεται από το ρήμα ηδονίζομαι και σημαίνει την ευχαρίστηση, την χαρά, την τέρψη Ας θυμηθούμε τους παλαιούς:

Η Σκοτούσα άλλοτε και τώρα

Έρως ανίκατε μάχαν. Κάθε λάθος δεκτό. Δ.Α.

Σ

τιγμιότυπο από την Πλατεία στο χωριό Σκοτούσσα Σερρών. Το χωριό το 1988 απομονώθηκε συγκοινωνιακά μετά τη δημιουργία του περιφερειακού δρόμου που έγινε παράλληλα με την σιδηροδρομική γραμμή. Κανένα διερχόμενο αυτοκίνητο από τότε δεν περνά από την Σκοτούσα η οποία στο παρελθόν αποτέλεσε κέντρο με αυτόνομη βιομηχανική περιοχή και πολλά εργοστάσια σε λειτουργία .Ήταν η εποχή που οι κάτοικοι του χωριού μπορούσαν να προγραμματίσουν τη ζωή τους. Γιατί τότε υπήρχε μεροκάματο. Δ.Ν.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ

Εκδότης – Ιδιοκτήτης: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ Διευθυντής: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑMΠΑΤΖΗΣ ΑρχισυνταξΙα: Αλέξανδρος Αραμπατζής ΣυντΑκτες: Δημήτρης Νάτσιος ΑρθρογρΑφοι - ΣχολιογρΑφοι: Αθανάσιος Παπανδρόπουλος, Δημήτριος Αραμπατζής, Αθανάσιος Αραμπατζής, Αλέξανδρος Αραμπατζής, Κων/νος Τσαρτσάρης, Χρυσάνθη Ιακώβου, Ελευθερία Ξενοδόχου, Χρήστος Κατσαρός ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ - σελιδοποιηση: Δέσποινα Αρναούτογλου ΕΚΤΥΠΩΣΗ: Νίκος Καραγκιόζης ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ: Κατερίνα Σταυρακίδου ΓΡΑΦΕΙΑ: Βενιζέλου 177 – Σέρρες Τ.Κ. 62 131 ΤΗΛ.: 23210 - 46380 FAX: 23210 - 45200

e-mail: sertharros@yahοo.gr www.sertharros.gr

ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΑ: ΤΗΛ. 23210 - 46380 ΕΤΗΣΙΟΙ ΟΡΟΙ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ Υπουργείων 500 €+ Φ.Π.Α. Τραπεζών 500 €+ Φ.Π.Α. Εταιριών Ν.Π.Ι.Δ. & Ν.Π.Δ.Δ. 500 €+ Φ.Π.Α. Δήμων 500 €+ Φ.Π.Α. Συλλόγων, Σωματείων 200 €+ Φ.Π.Α.

Σήμερα αγαπητέ Κριέ, θα έχεις την ευκαιρία να βελτιώσεις κάθε σου διαπροσωπική σχέση ή επαφή κι έτσι να νιώσεις ξανά ήρεμος, ευτυχής και ασφαλής, με τους ανθρώπους που σε περιβάλλουν! Απέφυγε να είσαι αναποφάσιστος, ώστε να μην καθυστερήσει χωρίς λόγο και αιτία, η δρομολόγηση των σχεδίων σου! Λόγω του επικοινωνιακού σου ταλέντου και των κοινωνικών σου ικανοτήτων, θα πετύχεις να είσαι απόλυτα αποδεκτός, αλλά και δημοφιλής στους άλλους!

Σήμερα φίλε Ταύρε, αναζητάς την επιβράβευση και την επιβεβαίωση από τους άλλους! Για τον λόγο αυτό, τους εξυπηρετείς ή τους φροντίζεις πέραν του δέοντος! Ωστόσο, πρέπει να βρεις και χρόνο για να κακομάθεις τον εαυτό σου και να ασχοληθείς με και με τις δικές σου επιθυμίες! Μην έχεις αρκετές απαιτήσεις από τον εαυτό σου, ξεπερνώντας τα φυσιολογικά όρια, διότι έτσι προκαλείς λάθος εντυπώσεις στους άλλους και ίσως σε θεωρήσουν υπερβολικά παραπονιάρη!

Σήμερα φίλε Δίδυμε, έχεις βελτιωμένη διάθεση, θέλεις να το γλεντήσεις όσο πιο πολύ μπορείς, κοινωνικοποιείσαι και έτσι, όλοι σε αγαπούν και σε θέλουν δίπλα τους! Ετοιμάσου λοιπόν, να βγεις, να διασκεδάσεις, να νιώσεις περιζήτητος και δημοφιλής, μέσα σε κάθε σου δραστηριότητα! Όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα πάνω σου και σίγουρα θα νιώσεις ο πρωταγωνιστής της ημέρα! Απόλαυσε το, αλλά χωρίς έπαρση! Μείνε ολιγαρκής και ταπεινός σε κάθε σου συναναστροφή!

Φίλε Καρκίνε, σήμερα θα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για σένα, η ασφάλεια, η ηρεμία και η ζεστασιά του σπιτιού! Ενδεχομένως να μην έχεις όρεξη για εξόδους και πολλές κοινωνικές συναναστροφές, αλλά να προτιμήσεις να προσφέρεις περιποίηση και φροντίδα στην οικογένειά σου! Θα απολαύσεις τον συναισθηματισμό από τους αγαπημένους σου, θα λάβεις βαθιά και ουσιαστική αγάπη από τα κοντινά συγγενικά σου πρόσωπα αλλά και από όλους όσους αγαπάς αληθινά!

Αγαπητέ Λέοντα, σήμερα ήρθε η ευκαιρία να εμπλουτίσεις την κοινωνική σου ζωή, να επικοινωνήσεις και να κάνεις απαραίτητες δημόσιες σχέσεις και συναναστροφές για τους σκοπούς σου! Πολλοί είναι θα είναι αυτοί, που σε θέλουν δίπλα τους και εσύ τους μεταδίδεις αποτελεσματικά τις πληροφορίες και τις ιδέες που έχεις, γεγονός που προκαλεί τον θαυμασμό τους, προς το πρόσωπο σου. Μπορείς να αναμένεις ευχάριστες αλλαγές στη ζωή σου και σίγουρα δεν θα πλήξεις ούτε στιγμή!

Σήμερα φίλε Παρθένε, στηρίζεις αποτελεσματικά τις ηθικές σου αξίες και την γνώμη σου και επιπλέον, διαθέτεις ισχυρή υπομονή και έντονη πειθώ στον λόγο σου, όσον αφορά τις διαπροσωπικές σου επαφές και συναναστροφές! Καταφέρνεις και σταθεροποιείς καταστάσεις, αισθάνεσαι ασφαλής μέσα από υλική αλλά και συναισθηματική πληρότητα και απολαμβάνεις ουσιαστική εύνοια! Είσαι απόλυτα ικανοποιημένος, με τα αποκτήματα σου και τώρα, αναγνωρίζεις και εκτιμάς τον εαυτό σου και την ήρεμη δύναμή σου.

Σήμερα αγαπητέ Ζυγέ, η Σελήνη είναι στο Ζώδιο σου και σίγουρα δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει αδιάφορη η σημερινή ημέρα! Ξέρεις πλέον πως να προωθήσεις τον εαυτό σου, τα σχέδια σου και να πετύχεις όλους σου τους στόχους και σκοπούς! Σε χαρακτηρίζει γοητεία, αλλά και αρκετός εγωκεντρισμός, γι’αυτό βρες έγκαιρα τις σωστές ισορροπίες! Αν το κάνεις αυτό, θα διαπιστώσεις πως όλοι θα θέλουν να σε έχουν δίπλα τους και θα δεις πως θα σε θαυμάζουν για την μεγαλοψυχία σου!

Σήμερα φίλε Σκορπιέ, στρέφεσαι προς την ψυχολογία σου και στον ίδιο σου τον εαυτό! Με τον τρόπο αυτό, καταφέρνεις να ξεπεράσεις φοβίες, ανασφάλειες και άγχη πιο εύκολα! Επίσης, είναι η ιδανική ημέρα για να δραστηριοποιηθείς παρασκηνιακά, προκειμένου να πετύχεις στόχους! Επιπλέον, επικεντρώνεις το ενδιαφέρον σου στην προσφορά σου και την βοήθεια που δίνεις ανιδιοτελώς, στους άλλους! Με τον τρόπο αυτό, θα πάρεις χαρά και ικανοποίηση!

Φίλε Τοξότη, η φιλία είναι ο τομέας που θα βάλεις προτεραιότητα, για την σημερινή ημέρα και πραγματικά βασίζεσαι στις επαφές με τους φίλους σου! Τα προβλήματα της ημέρας αφορούν θέματα που έχουν να κάνουν το σύνολο της κοινωνίας, το κοινό καλό και τις ανθρωπιστικές ανάγκες, παρά με τον ίδιο σου τον εαυτό! Σήμερα παίρνεις δυναμικά την απόφαση να κοιτάξεις μπροστά και να βοηθήσεις με ποικίλους τρόπους τους άλλους, μέσα από κοινωνικές συναναστροφές και επαφές!

Σήμερα φίλε Αιγόκερε, παραμένεις προσηλωμένος στους στόχους σου και ξέρεις πως να δουλέψεις για να τους πετύχεις! Προβάλλεσαι κοινωνικά με επιτυχία, όπως επίσης κερδίζεις εύκολα την εκτίμηση και τον σεβασμό των γύρων σου! Είσαι εμφανώς δυναμικός, σίγουρος για τον εαυτό σου και περήφανος! Οι άλλοι πραγματικά σου δείχνουν με κάθε τρόπο τον θαυμασμό τους και εσύ προσπαθείς, κυρίως μέσα από επαφές και συναναστροφές να κερδίσεις κοινωνική καταξίωση και καλή φήμη!

Φίλε Υδροχόε, σήμερα ασχολείσαι με χόμπι και πολλά ενδιαφέροντα που σε ψυχαγωγούν! Η ανάγκη σου για επικοινωνία και κοινωνικότητα, είναι πιο μεγάλη από ποτέ και σίγουρα βγαίνεις κερδισμένος, μέσα από πολλές επαφές, επικοινωνίες και συναντήσεις! Όλοι θαυμάζουν το σοφό μυαλό σου, το χιούμορ σου και το επικοινωνιακό σου ταλέντο και αυτό θα βγει υπέρ σου!

Αγαπητέ Ιχθύ, σήμερα είσαι περισσότερο διαισθητικός και διορατικός, από ποτέ! Καταφέρνεις μέσα από παρατήρηση συμπεριφορών, να καταλάβεις τι ακριβώς γίνεται ή τι κρύβεται μέσα στην ψυχή του άλλου, όπως και τις προθέσεις του απέναντι σε σένα! Πολύ δύσκολα μπορούν να σε ξεγελάσουν τώρα, αφού εσύ αντιλαμβάνεσαι πλήρως, που ακριβώς βρίσκεσαι, σε κάθε διαπροσωπική επαφή και συναναστροφή! Μην ανοίγεσαι εύκολα στους άλλους και να μην εμπιστεύεσαι τον καθένα!


CMYK

CMYK

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.01.2020Πλειστηριασμοί : Έκρηξη στην εποχή του ΣΥΡΙΖΑ – Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Α

πό την «Σεισάχθεια» που υποσχόταν η κυβέρνηση Τσίπρα φτάσαμε στην «έκρηξη» των πλειστηριασμών βγαίνοντας στο «σφυρί» χιλιάδες ακίνητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεχάσει που φώναζε «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη». Το περίφημο αυτό σύνθημα είχε γίνει προεκλογική σημαία του και τον βοήθησε να έρθει στην εξουσία. Κατόπιν το σύνθημα ξεχάστηκε. Κανείς στην τότε κυβέρνηση δεν μίλαγε για τους πλειστηριασμούς, παρά το γεγονός ότι κάθε εβδομάδα δεκάδες ακίνητα έβγαιναν στο ηλεκτρονικό σφυρί.

Οι πλειστηριασμοί Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεί της ΕΛΣΤΑΤ που το πιστοποιούν. Σύμφωνα, με έρευνα από το σύνολο των συμβολαιογράφων της χώρας με τη συνεργασία των συμβολαιογραφικών συλλόγων το 2018 έναντι του 2017, παρατηρείται σημαντική αύξηση 185,7% στους πλειστηριασμούς (3.388 πράξεις το 2018 από 1.186 το 2017). Ακολουθούν οι καταθέσεις κατασχετηρίων εκθέσεων με αύξηση 54,7% (6.994 πράξεις το 2018 από 4.520 πράξεις το 2017). Στις αγοραπωλησίες ακινήτων παρατηρείται αύξηση 13,9% (79.532 πράξεις το 2018 από 69.826 πράξεις το 2017). Οι οφειλέτες σε τράπεζες και σε εφορία είδαν με ένα κλικ να χάνουν κατοικίες, επιχειρήσεις, γραφεία, μέχρι ξενοδοχεία μέχρι και αποθήκες. Τα περισσότερα από τα σπίτια που βγήκαν στο σφυρί αφορούσαν κυρίως πρώτη κατοικία, αρκετά εκ των οποίων μάλιστα, βρίσκονται σε λαϊκές γειτονιές

CMYK

της Αθήνας, όπως στη Νίκαια και στο Μοσχάτο. Την ίδια στιγμή, σχεδόν οκτώ στα δέκα ακίνητα που εκποιήθηκαν κατέληξαν στα χέρια των τραπεζών. Οι υπόλοιποι πλειστηριασμοί είτε κηρύσσονταν άγονοι λόγω έλλειψης αγοραστικού ενδιαφέροντος, είτε αναστέλλονταν λόγω ρύθμισης της τράπεζας με τον οφειλέτη πριν το ακίνητο βγει στο σφυρί.

Οι θεσμοί για τους πλειστηριασμούς Οι θεσμοί έχουν επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία τους σχετικά με τον αργό ρυθμό διεξαγωγής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Ήδη στον «πάγο» μπαίνουν για τις επόμενες εβδομάδες οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί μετά την απόφαση των συμβολαιογράφων να απέχουν από τα καθήκοντά τους. Μέχρι τις 26 Ιανουαρίου είχαν προγραμματιστεί 982 πλειστηριασμοί ενώ μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου οι αναρτημένοι πλειστηριασμοί ανέρχονται σε 1.423 εκ των οποίων οι 1.407 αφορούν ακίνητα

νέα προγράμματα πλειστηριασμών ακινήτων, είτε από τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων είτε και από ιδιώτες. Η προοπτική κατάργησης στα τέλη Απριλίου του ευνοϊκού

καθεστώτος για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που επιτρέπει τη ρύθμιση της οφειλής με επιδότηση από το Δημόσιο των ευάλωτων νοικοκυριών, σε συνδυασμό με τις βελτιώσεις στη διαδικασία στις οποίες προχώρησε πρόσφατα το υπουρ-

γείο Οικονομικών, έχει αυξήσει το ενδιαφέρον για τη ρύθμιση της οφειλής μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που λειτουργεί στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Πώληση Ακινήτου

Σύμφωνα με την απόφαση του κλάδου η αποχή θα διαρκέσει έως τις 26 Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία έχει προγραμματιστεί η τακτική συνέλευση των συμβολαιογράφων.

Τις επόμενες ημέρες Σύμφωνα με στοιχεία της Axia Research, για το 2020 έχουν προγραμματιστεί μέχρι τώρα 4.238, αριθμός ωστόσο που αναμένεται να αυξηθεί καθώς στην ηλεκτρονική πλατφόρμα eauction εγγράφονται συνεχώς

Λ

ίγο πιο έξω από την πόλη των Σερρών και ειδικότερα μέσα στα όρια του οικισμού στο χωριό Νέο Σούλι (Σερρών). Σε ένα οικόπεδο επιφανείας 2500 τμ. Διατίθεται υπερπολυτελής μονοκατοικία. Ένα σπίτι φτιαγμένο με μεράκι και γούστο, πρακτικό και καλοδιατηρημένο με τα καλύτερα υλικά της αγοράς. Η περιοχή Νέο Σούλι (Σερρών), θεωρείται τα τελευταία χρόνια ιδιαιτέρως φιλική στους Σερραίους, διότι συνδυάζει, καθαρό κλίμα και εύκολη πρόσβαση από το αστικό κομμάτι των Σερρών. Μιλάμε για μια περιοχή που βρίσκεται μόλις 7 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης των Σερρών και λιγότερο από 50 χιλιόμετρα από την πολυσύχναστη Παραλία Οφρυνίου. Η αγορά κάποιου ακινήτου στην περιοχή θεωρείται από πολλούς επένδυση διότι μέχρι και σήμερα θεωρείται συνεχώς αναπτυσσόμενο μέρος. Μιλάμε για μια μονοκατοικία 400 τ.μ, με κύριους χώρους 280 τ.μ οι οποίοι είναι διαμορφωμένοι ως εξής : 1) 4 Δωμάτια ύπνου. 2) 1 Ξενώνας. 3) 5 Μπάνια. 4) 1 Καθιστικό. 5) 1 Σαλόνι. 6) 1 Κουζίνα. 7) Υπόγειο και 2 θέσεις στάθμευσης. ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΟΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ : 6974015456 CMYK
ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.01.2020

«Χείμαρρος» ο επιχειρηματίας Αθαν. Παπαπαναγιώτου

«Κάποιοι δεν θέλουν τον Δρομέα» - Αναφέρθηκε στη νέα συνεργασία με τον Γερμανικό Στρατό που δίνει νέα ώθηση στην εταιρεία, τη χρησιμότητα της Συνεταιριστικής Τράπεζας , τα κακώς κείμενα της Ελλάδας και τους ελέγχους από την Επιθεώρηση Εργασίας που φθάνουν στα όρια του παραλογισμού Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου

Σ

υνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο πρόεδρος της εταιρείας Δρομέας ΑΒΕΕΑ Αθανάσιος Παπαπαναγιώτου χθες στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη ΒΙΠΕ Σερρών. Η συνέντευξη Τύπου ανοιχτή, ήταν συνέχεια της συνέντευξης που είχε παραχωρήσει προ ημερών στη Αθήνα και στην οποία είχε δηλώσει ότι σκέφτεται σοβαρά να αλλάξει έδρα η επιχείρηση αν δεν βελτιωθεί αισθητά το οικονομικό περιβάλλον στη χώρα μας. Ο πρόεδρος του Δρομέα υποστήριξε ότι το συμβόλαιο που υπογράφτηκε με το Γερμανικό Στρατό έχει ιδιαίτερη σημασία. «Με τον Γερμανικό Στρατό έχουμε πολλά συμβόλαια από το 2013. Η πρόσφατη συμφωνία προϋπολογισμού 15 εκατομμυρίων ευρώ που υπογράφτηκε αφορά 60 χιλιάδες γραφεία, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα τα οποία θα παραδοθούν τα επόμενα χρόνια. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 2+1+1 έτη. Με αυτό το δεδομένο και με άλλες παραγγελίες που πήραμε από τον Γερμανικό στρατό το 2020 ο Δρομέας ξεκινά με παραγγελίες των 20 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι τα επόμενα δυο χρόνια η εταιρεία μπαίνει σε άλλη πορεία. Δηλαδή ξεφεύγει από την περίοδο της κρίσης. Στη διάρκεια της κρίσης πολλές φορές αισθάνθηκα ότι δεν θα καταφέρουμε με δεδομένο ότι η εσωτερική αγορά για τον κλάδο ειδικά επλήγη. Από τα 24 εκατομμύρια ευρώ- που ήταν το μέγιστο- των πωλήσεων του το 2004 αλλά και το 2007 που ήταν η τελευταία καλή χρονιά με πωλήσεις της τάξης των 20 εκατομμυρίων ευρώ, συρρικνώθηκε- έπεσε η δουλειά ταχύτατα στα 4 εκατομμύρια ευρώ. Κάναμε επενδύσεις στηριζόμενοι στα παραπάνω νούμερα . Κατέρρευσε η αγορά, όχι η επιχείρηση. Με αυτά τα δεδομένα οι επενδύσεις που κάναμε μέχρι το 2009 μας βοήθησαν να «βγούμε» έξω. Η πρώτη δουλειά που πήραμε ήταν αυτή της ευρωπαϊκής επιτροπής ύψους 40 εκατομμυρίων ( με τις εκπτώσεις ήταν 25 εκατομμύρια) για 4 χρόνια. Αυτή η συμφωνία μας κράτησε προς

στιγμήν. Το 2013 ξεκίνησε η συμφωνία με τον Γερμανικό Στρατό με αρκετά συμβόλαια ανά έτος και φθάσαμε στο σήμερα όπου όλα αυτά τα χρόνια οι εξαγωγές μας να κυμαίνονται στο 75-80% του τζίρου, γιατί η εσωτερική αγορά δεν έχει ανακάμψει. Παρατηρούμε βέβαια στην εσωτερική αγορά μία αύξηση του 15% το 2019 έναντι του 2018. Όμως αυτή η αύξηση δεν σου λύνει το πρόβλημα. Εχει σημασία όμως γιατί δείχνει ότι ξεκινά μία θετικότερη πορεία και δεν πάμε προς τα κάτω. Για τον κλάδο μας ένα συμβόλαιο με 60 χιλιάδες ηλεκτρικά γραφεία , αυτού του είδους, κάνει τον Δρομέα ποιο γνωστό στις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης . Επίσης είναι σημαντικό ότι όλα τα στελέχη του Γερμανικού Στρατού έχουν γραφεία του Δρομέα. Η δουλειά αυτή μαζί με άλλες δουλειές όπως στη Ευρωπαϊκή τράπεζα Επενδύσεων, Στρατιωτικό Κέντρο στην Ελβετία και άλλες μικρότερες δουλειές- συμβόλαια με κατασκευαστικές εταιρείες συνέβαλλαν ώστε ο Δρομέας να έχει καλύτερη εικόνα και παρουσία στην Ευρώπη.» Ο Αθανάσιος Παπαπαναγιώτου ανέφερε επίσης ότι έχει αναγνωριστεί η σημασία της χρήση των ηλεκτρονικών ρυθμιζόμενων γραφείων και έχει μειωθεί το κόστος αγοράς. Συγκεκριμένα από 1000 ευρώ στη ελεύθερη αγορά, στα γραφεία συμβολαίων η τιμή κυμαίνεται στα 250 Ευρώ, γεγονός που καθιστά το είδος προσιτό για μία επιχείρηση.

«Τα κακώς κείμενα του τραπεζικού συστήματος και το φιλί της ζωής από τη Συνεταιριστική Τράπεζα» Ακολούθως αναφέρθηκε στο Τραπεζικό σύστημα που όπως είπε επλήγη όσο κανείς άλλος τα χρόνια της κρίσης. Υποστήριξε ότι οι μεγάλες Τράπεζες εδώ και χρόνια είναι ανήμπορες να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα. «Το λέω αυτό με επίγνωση γιατί έχω πολλά παραδείγματα. Αν δεν είχαμε στις Σέρρες την Συνεταιριστική Τράπεζα( σήμε-

Ο πρόεδρος της εταιρείας Δρομέας ΑΒΕΕΑ Αθανάσιος Παπαπαναγιώτου στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου

ρα Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας) και τους εκπροσώπους της να βρούμε μία διέξοδο εκχώρησης συμβολαίων μέσω του ΟΑΕΠ( ο οποίος μέχρι τότε έδινε ασφαλίσεις και κάλυπτε οικονομικά μόνο για γεννημένες απαιτήσεις). Το σχήμα της Συνεταιριστικής αποδείχτηκε πολύ προοδευτικό και σωστό αφού κατάφερε να χρηματοδοτεί συμβόλαια για δουλειές- συμφωνίες. Όταν αυτό το είπαμε στα Δ.Σ. των Συστημικών Τραπεζών ή το χλεύασαν ή πέρασαν από το μυαλό τους δεύτερες σκέψεις και καμία δεν το αξιοποίησε παρότι ο ΟΑΕΠ είπε ότι είμαι ανοικτός να χρηματοδοτήσει όποια τράπεζα θέλει. Δεν το έκανε καμία. Συνεχίζει να το κάνει η Συνεταιριστική Τράπεζα. Η Σημασία για τον Δρομέα ήταν ότι σε μία στιγμή μεγάλης αδυναμίας, αν δεν ήταν η Συνεταιριστική Τράπεζα ο Δρομέας δεν θα υπήρχε. Τούτο γιατί συμβόλαιο ύψους 3 εκατομμυρίων Ευρώ, παρά λίγο, να μας το ακυρώσει ο Γερμανικός Στρατός γιατί καθυστερούσαν να πάρουν απόφαση οι συστημικές Τράπεζες οι οποίες πρέπει να ομονοήσουν και οι τρείς μαζί για τους ίδιους όρους. Τρείς Τράπεζες σημαίνει , τρία Δ.Σ. τρείς νομικές Υπηρεσίες και από εκεί και πέρα ο ένας έριχνε το μπαλάκι στον άλλον και άκρη δεν έβγαζες.» Ο πρόεδρος του Δρομέα απευθυνόμενος στην κυβέρνη-

ση προσδιόρισε ως μείζον ζήτημα το θέμα της λειτουργίας των Τραπεζών. «Οι τράπεζες ακόμη δεν έχουν ξεπεράσει το μούδιασμα, την άρνηση τους, να μπούν σε έναν ορθολογικό τρόπο λειτουργίας,κάτι που έχει τεράστιες επιπτώσεις στις επιχειρήσεις».

«Γραφειοκρατία Απονομή Δικαιοσύνης μείζονα ζητήματα» Για τα κακώς κείμενα ο Αθανάσιος Παπαπαναγιώτου σημείωσε ότι είναι παρά πολλά και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από τη μία μέρα στην άλλη. Προσδιόρισε ότι είναι η γραφειοκρατία και η καθυστέρηση της απονομής της Δικαιοσύνης είναι τα σημαντικότερα. «Δεν μπορεί να έχουμε σε εκκρεμότητα υποθέσεις από το 2010. Πολλές φορές ξεχνάμε και ποια υπόθεση είναι. Πρέπει ξανά να την ξαναδιαβάσουμε» Μίλησε επίσης για την ανάγκη να λειτουργήσει η χώρα μας όπως η Ευρώπη. «Πρέπει γίνονται συγκεντρωτικοί διαγωνισμοί, και όχι να γίνονται ανά υπουργείο και υπηρεσία. Μπορούμε να βρούμε διαγωνισμούς από 10 χιλιάδες ευρώ εως 500 χιλιάδες ευρώ στο ίδιο Υπουργείο. Αυτό σημαίνει επιτροπές, σημαίνει πρόχειρη προδιαγραφή και πολλές φορές σημαίνει και σκόπιμη προ-

διαγραφή. Και τα προβλήματα επαναλαμβάνονται»

«Φωτογραφικός διαγωνισμός» Ο πρόεδρος του Δρομέα συνέχισε λέγοντας: «Πρόσφατα έγινε διαγωνισμός στο Υπουργείο Εργασίας. Ο διαγωνισμός έλεγε ότι θέλουμε 2500 καθίσματα με παραλαβή μέσα σε 15 ημέρες. Αυτό ήταν φώς φανάρι ότι ήταν αδύνατο να γίνει.Ακόμη και ο Δρομέας δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε τέτοιες περιπτώσεις. Πρέπει να αγοράσει τις πρώτες ύλες. Οι πρώτες ύλες για να έρθουν χρειάζεται ένα μήνα περίπου. Κάναμε ενστάσεις, διαμαρτυρίες, στείλαμε υπομνήματα. Δυστυχώς όσο το σκαλίζαμε τόσο το πράγμα γινόταν χειρότερο. Ακόμη και από τον χειρισμό κάποιων πολιτικών σε εισαγωγικά, οι οποίοι μπορεί να έχουν κερδίσει κάποιες εκλογές αλλά για μένα δεν εκπροσωπούν αυτό που θα έπρεπε».

«ΒΙΠΕ σε εγκατάλειψη και οι άδικοι κανονισμοί της ΕΤΒΑ» Ο Αθανάσιος Παπαπαναγιώτου αναφέρθηκε στην εικόνα της ΒΙΠΕ Σερρών η οποία όπως είπε παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης , πανομοιότυπη με τις ΒΙΠΕ άλλων πόλεων της χώρας. «Η ΕΤΒΑ κατάφερε να διαu Συνέχεια στη σελ. 5


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.01.2020Συντάξεις: Νωρίτερα η καταβολή τους

Ν

ωρίτερα θα καταβληθούν οι συντάξεις του Φεβρουαρίου 2020, μετά την απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση και του διοικητή του e-ΕΦΚΑ Χρήστου Χάλαρη. Συγκεκριμένα, εξαιτίας της μεγάλης χρονικής περιόδου που προκύπτει μεταξύ της πληρω-

μής των συντάξεων Ιανουαρίου 2020, οι οποίες καταβλήθηκαν νωρίτερα, λόγω των εορτών των Χριστουγέννων και της καθορισμένης ημερομηνίας καταβολής των συντάξεων του Φεβρουαρίου 2020, αλλά και για λόγους διευκόλυνσης των συνταξιούχων, ο κ. Βρούτσης, σε συνεργασία με τον κ. Χάλαρη, αποφάσισαν: – οι συντάξεις των συνταξιούχων του Ενιαίου Φορέα Κοινωνι-

κής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) που προέρχονται από τον ΟΑΕΕ, τον ΟΓΑ και το ΕΤΑΑ, να καταβληθούν στις 24 Ιανουαρίου 2020, ημέρα Παρασκευή και – οι συντάξεις των συνταξιούχων του ΕΦΚΑ που προέρχονται από τους λοιπούς φορείς και το Δημόσιο να καταβληθούν στις 27 Ιανουαρίου 2020, ημέρα Δευτέρα.

«Χείμαρρος» ο επιχειρηματίας Αθαν. Παπαπαναγιώτου

«Κάποιοι δεν θέλουν τον Δρομέα» u Συνέχεια από την 4η Σελ.

μορφώσει έναν κανονισμό λειτουργίας, που τον πέρασε από αρμόδιο Υπουργείο. Από τις 20 ΒΙΠΕ οι 5 έχουν πράσινο. Πληρώνουν όμως και αυτές που δεν έχουμε πράσινο. Αυτό γίνεται γιατί η ΕΤΒΑ μαζεύει τον μέσο όρο, τον διαιρεί με τα μεγέθη και σε βάζουν να πληρώσεις χωρίς να έχει πράσινο»

Η ΕΤΒΑ σφυρίζει αδιάφορα... Συνέχισε λέγοντας ότι ο Δρομέας πληρώνει 200 χιλιάδες ευρώ το χρόνο για βλάβες δικτύου μη σταθερής τάσης. «Τα σύγχρονα μηχανήματα αλλά και αυτά που είναι 20ετίας περίπου στηρίζονται σε πολλά ηλεκτρονικά μέρη. Και πολλές εταιρείες πονηρά σκεφτόμενεςπου κατασκευάζουν τα μηχανήματα έχουν δικές τους πλακέτες που δεν μπορείς να τις βρεις στην αγορά. Όταν καεί μία πλακέτα σου λένε ότι αυτή κοστίζει 8 χιλιάδες ευρώ ή 15 χιλιάδες ευρώ. Τι θα κάνεις; Θα πετάξεις το μηχάνημα που κοστίζει 300 χιλιάδες; Τέτοια θέματα- ζημιές έχουμε σχεδόν- όχι σε τέτοιο μέγεθος- καθημερινά λόγω ασταθούς διακύμανσης της τάσης( μικροδιακοπές της τάσης). Διαμαρτυρηθήκαμε παντού, στη ΔΕΗ, μας βγάζουν κανονισμούς. Το θέμα θα μπορούσε να λυθεί αν η ΕΤΒΑ, ως διαχειρίστρια που είναι είχε προβλέψει για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης. Να είχε προβλέψει να δημιουργήσει έναν υποσταθμό λύνοντας το πρόβλημα. Ο υποσταθμός στοιχίζει 3-4 εκατομύρια ευρώ, δεν μπορεί να τον κατασκευάσει κάποια επιχείρηση για λογαριασμού της ΕΤΒΑ. Το λέμε στην ΕΤΒΑ και σφυρίζει αδιάφορα.

Μεγάλες χρεώσεις ρεύματος από τη ΔΕΗ Έθιξε επίσης και το θέμα της τιμής του ρεύματος λέγο-

ντας τα εξής: « Ενα άλλο θέμα είναι οι χρεώσεις του ρεύματος. Εδώ και πέντε χρόνια έχουμε αλλάξει πάροχο.Οταν προμηθευόμασταν ρεύμα από την ΔΕΗ πληρώναμε 500 χιλιάδες ευρώ ρεύμα το χρόνο. Τώρα στην ιδιωτική εταιρεία πληρώνουμε κάτω 350 χιλιάδες ευρώ. Ρωτώ. Γιατί τόσα χρόνια έπρεπε να πληρώνουμε αυτά τα παραπάνω χρήματα. Αλλά δεν βλέπω και κανέναν αρμόδιο να αγγίζει αυτό το θέμα. Να μας πουν γιατί έπρεπε να πληρώνουμε παραπάνω. Να το ψάχνουν, να μην ξαναγίνει τουλάχιστον. Γινόταν σπατάλη, κάποιοι τα δικαιολογούσαν δεν ξέρω πώς; Τι γινόταν και πλήρωνε η εταιρεία μας 150 χιλιάδες ευρώ σε ρεύμα παραπάνω; Δεν ήταν μόνο ο Δρομέας αλλά η γενικότερη τιμολογιακή πολιτική.Και στα σπίτια μας το ίδιο συμβαίνει. ,Μείον 30% είναι η τιμή στις ιδιωτικές εταιρείες.» «Συχνοί έλεγχοι από την Επιθεώρηση εργασίας» Ο πρόεδρος του «Δρομέα» αναφέρθηκε στο θέμα των συχνών ελέγχων από την επιθεώρηση εργασίας. «Το τελευταίο πρόστιμο που μας υπεβλήθηκε είναι της τάξης των 20 χιλιάδων ευρώ. Θα πάω λίγο πιο πίσω. Από το 2011 και μετά. Είχαμε υποβάλλει δυο αιτήσεις σε προγράμματα. Το ένα για εξωστρέφεια και το άλλο για εκπαίδευση προσωπικού. Τα υλοποιήσαμε και τα δυο. Προβλεπόταν να πάρουμε κάποιες επιδοτήσεις. Δυστυχώς με προσχήματα δεν πήραμε τίποτε. Τώρα είμαστε στα δικαστήρια. Απορρίφθηκαν και τα δυο προγράμματα. Τις προκαταβολές που λάβαμε τις ζήτησαν πίσω και ότι προβλεπόταν να εισπράξουμε δεν μας το έδωσαν. Ηταν μία ζημιά για το Δρομέα ύψους 200 χιλιάδων ευρώ. Και ας αφήσουμε τα προγράμματα. Δεν υπάρχει εταιρεία στην Ελλάδα ιστορικά που να έχει κάνει τόσες εξαγωγές

Στο στιγμιότυπο από αριστερά ο Θωμάς Βλάχμπεης Δικηγόρος, Νομικός Σύμβουλος της «Δρομεας ΑΕ» , στο μέσο ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος και δεξιά ο Ιωάννης Παπαπαναγιώτου ιδιοκτήτης ΚΕΑ ΑΕ και μέτοχος «Δρομέα»

στον κλάδο της. Το πρόγραμμα εξωστρέφειας το ενέκριναν όταν υποβάλλαμε το αίτημα, αλλά αφού το υλοποιήσαμε μας το απέρριψαν. Μας το απόρριψαν γιατί –έτσι μας είπαν- μία επιταγή μας είχε μεταχρονολογιστεί κατά μία εβδομάδα. Και απορρίφθηκε όλο το πρόγραμμα. Αυτό το θέμα, και όπως σας είπα πιο πριν για την ΔΕΗ και επειδή έχουμε τη συνέχεια ,με αναγκάζει να αναφερθώ, στην επιθεώρηση εργασίας. Το μυαλό μου πάει άλλου. Ότι ο Δρομέας δεν είναι αρεστός σε κάποιους. Και δυστυχώς αυτοί είχαν τα ηνία. Και γιατί δεν μπορεί να είναι , γιατί συλλογισμούς κάνουμε, γιατί αποδείξεις δεν έχουμε. Γιατί ειδικά στην περίοδο της κρίσης αλλά και τώρα συνηθίζω να μαζεύω τους εργαζόμενους και τους λέω τα πράγματα πως πάνε. Στην περίοδο των κακώς κειμένων που ήταν πολλά δεν σκεφτόμουν αν ήταν η τάδε κυβέρνηση ή η άλλη. Αναφερόμουν στα κακώς κείμενα. Αυτό δεν άρεσε στους κυβερνώντες. Αυτή την εξήγηση δίνω. Και άντε θα πεις τελείωσε η εποχή τους. Έχουμε τώρα την επιθεώρηση εργασίας η οποία συμπεριφέρεται σαν συνέχεια αυτών των προβλημάτων απέναντι στον Δρομέα. Την τελευταία πενταετία ο Δρομέας πλήρωσε σε ασφαλι-

στικές εισφορές από 572 χιλιάδες ευρώ το 2015 σε 1 εκατομμύριο 31 χιλιάδες ευρώ το 2019. Ποια άλλη εταιρεία αν εξαιρέσουμε δυο- τρείς πλήρωσε αυτά τα χρήματα σε ΙΚΑ στο Νομό Σερρών; Τι στο καλό θέλουν οι επιθεωρητές εργασίας και έρχονται και ψάχνουν; Και δεν είναι μόνο αυτό. Έχουν αποθρασυνθεί τόσο πολύ ή νομίζουν ότι είναι Δον Κιχώτες και απειλούν τους εργαζόμενους. Είχαμε τέτοια δραματικά προβλήματα. Με συκοφαντούν, ότι φορώ παπούτσια των 1500 ευρώ και ότι τους εκμεταλλεύεται ο πρόεδρος. Εκεί φτάσαμε. Μία αγανάκτηση του ξεχειλίζει.Και είμαστε μία εταιρεία που διαφημίζει τη χώρα. Και έχουμε εδώ την επιθεώρηση εργασίας να ψάχνει για φαντάσματα. Την τελευταία φορά που ήρθαν ήταν μία Κυριακή, τέλος του έτους. Θα έκανα μία παρουσίαση, έναν απολογισμό. Είπαμε στο προσωπικό να έρθουν όσοι μπορούν. Πριν έρθει το προσωπικό, ήρθε η επιθεώρηση εργασίας. Γιατί λέει είχε πληροφορία από κάποιους ότι θα δουλέψουμε Κυριακή. Τους είπα ότι εσείς μπορεί να έχετε υποχρέωση να τρέχετε πίσω από κάθε καταγγελία αλλά θα πρέπει να την διευρενάται. Εμείς ήρθαμε να κάνουμε ένα κέρασμα, να πούμε χρόνια πολλά και να πούμε τα νέα μας,

τι μας περιμένει την επόμενη χρονιά. Η ερώτηση – ανάκριση που έγινε ήταν γιατί είναι με τις φόρμες το προσωπικό. Δεν φόρεσαν ίσως γραβάτες. Όταν άρχισε να έρχεται το προσωπικό, δεν τόλμησαν να γράψουν κάποια παράβαση στο φύλλο ελέγχου. Έμεινε όμως το θέμα να ρωτάς γιατί; Τους είπα ψάξτε να δείτε τι ΙΚΑ πληρώνουμε κάθε μήνα. Στο προηγούμενο πρόστιμο που μας υπεβλήθηκε είχαμε μία βλάβη σε μία βασική μηχανή. Η βλάβη κράτησε τρείς ώρες. Την επόμενη μέρα έπρεπε να φορτώσουμε και κρατήσαμε κάποιο προσωπικό, δέκα άτομα περίπου, όταν κάναμε την μηχανή να ολοκληρώσουμε την παραγωγή. Και εκεί πάνω ήρθε η επιθεώρηση. Δεν προβλέψατε ότι θα δουλέψετε περισσότερο είπαν. Τους είπα δεν ξέραμε ότι θα έχουμε βλάβη. Φθάνουμε σε παραλογισμούς. Το πιο δυσάρεστο είναι ότι - κατά την δική μου εκτίμηση -ότι έχει συνέχεια από κάποιους κύκλους της προηγούμενης κυβέρνησης που δεν θέλουν να καταλάβουν ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία και η παραγωγή είναι απαραίτητη για την προκοπή μίας χώρας». (Η συνέχεια στην αυριανή μας έκδοση)
η Ρουμπρίκα

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.01.2020

Γράφει ο Δημ. Αλ. Αραμπατζής

 Παρασκευή σήμερα 17 Ιανουαρίου 2020 Μνήμη Αντωνίου του Μεγάλου, Γεωργίου Ιωαννίνων νεομ. Χρόνια πολλά και καλά, ανώδυνα, αναιπέσχυντα, ειρηνικά, χριστιανά στις εορτάζουσες και εορτάζοντες. ***

Δείτε πως θα καταλάβετε αν φράζουν οι αρτηρίες σας!

 Κάθε χρόνο, χιλιάδες άνθρωποι παθαίνουν έμφραγμα του μυοκαρδίου ή πεθαίνουν από στεφανιαία καρδιακή νόσο.Βασική αιτία είναι φυσικά οι φραγμένες αρτηρίες που εμποδίζουν τη ροή του αίματος και κουράζουν την καρδιά. Το να μπορεί, λοιπόν, κανείς να αναγνωρίσει εγκαίρως τα προειδοποιητικά σήματα που «εκπέμπει» ο οργανισμός για να ενημερώσει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα φραγμένων αρτηριών, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Δείτε τέσσερα βασικά σημάδια που δείχνουν ότι έχετε σοβαρό πρόβλημα απόφραξης στις αρτηρίες και πρέπει να ενημερώσετε άμεσα το γιατρό σας:

Στυτική δυσλειτουργία Οι άνδρες έχουν την τύχη να έχουν ένα ενσωματωμένο σύστημα προειδοποίησης για σιωπηλή στεφανιαία νόσο. Όταν το να επιτευχθεί η στύση είναι δύσκολο ή αδύνατο, τότε αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι από φραγμένες αρτηρίες στην πύελο που εμφανίζεται πολύ πριν επέλθει μια καρδιακή προσβολή. Υπάρχουν, κατά μέσον όρο, τρία έως πέντε έτη μεταξύ της έναρξης των προβλημάτων στυτικής δυσλειτουργίας και της διαπίστωσης της στεφανιαίας νόσου, χρονικό διάστημα που είναι αρκετό για να λάβετε τα μέτρα σας.

Απώλεια μαλλιών – φαλάκρα Σε μια νέα εμπεριστατωμένη έρευνα επάνω σε 37.000 άνδρες, αποδείχτηκε ότι η εκτεταμένη φαλάκρα στην κορυφή του κεφαλιού είναι δείκτης αυξημένου κινδύνου για τη σιωπηλή στεφανιαία νόσο σε οποιαδήποτε ηλικία. Σε μια άλλη έρευνα σε πάνω από 7.000 άτομα (οι 4.000 ήταν γυναίκες), διαπιστώθηκε ότι η μέτρια έως σοβαρή φαλάκρα διπλασίασε τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο και στα δύο φύλα.

Το σχήμα στον λοβό του αυτιού Ένας από τους πιο παράξενους δείκτες καρδιακής νόσου είναι η πτυχή στον λοβό του αυτιού (συγκεκριμένα, μία γωνιακή πτυχή στο αυτί που εκτείνεται διαγώνια από το ακουστικό κανάλι στο κατώτερο άκρο του λοβού του αυτιού). Η πτυχή του αυτιού μπορεί να προκύψει από κακή κυκλοφορία του αίματος, συμπεριλαμβανομένων των αρτηριών στην καρδιά. Παρά το γεγονός ότι ορισμένοι υποστηρίζουν πως μια πτυχή στο αυτί δεν είναι παρά μόνο μια γενική ένδειξη γήρανσης, ερευνητές έδειξαν μέσω μιας εξελιγμένης μεθόδου αξονικής τομογραφίας για τη μέτρηση της σιωπηλής στεφανιαίας νόσου, ότι η πτυχή του αυτιού «προβλέπει» τις καρδιακές παθήσεις, ακόμη και αφότου οι συγγραφείς της έρευνας συνυπολόγισαν άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η ηλικία και το κάπνισμα.

Πόνος στην γάμπα όταν περπατάτε Η αρτηριοσκλήρωση μπορεί να μπλοκάρει τις αρτηρίες των ποδιών, ιδιαίτερα στους καπνιστές, προτού καν διαγνωστεί σε αυτούς στεφανιαία νόσος. Αυτό το σύμπτωμα απαιτεί άμεση ιατρική αξιολόγηση χωρίς καθυστέρηση. Ο γιατρός σας θα εξετάσει τους παλμούς στα πόδια σας και θα εκτελέσει απλές μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης των ποδιών και της ροής του αίματος για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση της κακής κυκλοφορίας στα πόδια. ***

Αυτά είναι τα πιο μολυσμένα φρούτα και λαχανικα!

 Όλοι ξέρουμε πως το καλύτερο είναι να αγοράζουμε βιολογικά φρούτα και λαχανικά γιατί δεν έχουν φυτοφάρμακα, με αποτέλεσμα να είναι καλύτερα για την υγεία μας. Καλά όλα αυτά…αλλά ποιος πληρώνει 10 ευρώ το κιλό τα αβοκάντο; Οι περισσότεροι από εμάς σπάνια αγοράζουμε βιολογικά φρούτα και λαχανικά και αυτό γιατί είναι υπερβολικά ακριβά ή είναι δύσκολο να τα βρεις. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να μάθεις ποια είναι τα πιο “βρώμικα” σύμφωνα με την γνωστή λίστα “Dirty dozen” της οργάνωσης “Environmental Working Group” και να φροντίζεις να αγοράζεις αυτά τουλάχιστον βιολογικά, καθώς δεν απορροφούν όλα τα φρούτα και

τα λαχανικά την ίδια ποσότητα φυτοφαρμάκων. Η βρώμικη δωδεκάδα: 1. φράουλες 2. σπανάκι 3. νεκταρίνια 4. μήλα 5. ροδάκινα 6. αχλάδια 7. κεράσια 8. σταφύλια 9. σέλερι 10. ντομάτες 11. πιπεριές 12. πατάτες Η καθαρή δεκαπεντάδα (δηλαδή με τις μικρότερες συγκεντρώσεις παρασιτοκτόνων): 1. καλαμπόκι 2. αβοκάντο 3. ανανάς 4. λάχανο 5. κρεμμύδια 6. κατεψυγμένος αρακάς 7. παπάγια 8. σπαράγγια 9. μάνγκο 10. μελιτζάνα 11. πεπόνι μελιτώματος 12. ακτινίδια 13. πεπόνι κανταλούπ 14. κουνουπίδι 15. γκρέιπφρουτ ***

Τι δείχνει ο ύπνος μας για τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ Ο κακός ύπνος είναι σύμπτωμα του Αλτσχάιμερ και, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα, ο λιγότερο βαθύς ύπνος συνδέεται με αυξημένα επίπεδα τοξικών πρωτεϊνών στο εγκέφαλό, πράγμα που αποτελεί πρώιμη ένδειξη για τη νόσο. Οι ασθενείς που πάσχουν από Αλτσχάιμερ τείνουν να ξυπνούν κουρασμένοι, χωρίς να έχουν ανανεωθεί στη διάρκεια της νύχτας. Η νέα μελέτη δίνει μια εξήγηση γι’ αυτό, καθώς βρήκε ότι οι ηλικιωμένοι που έχουν στον εγκέφαλό τους λιγότερα βραδέα κύματα, τα οποία συμβαίνουν στο πιο βαθύ στάδιο του ύπνου και βοηθούν στη μνήμη, συσσωρεύουν επίσης την τοξική πρωτεΐνη ταυ, αλλά και την επίσης τοξική πρωτεΐνη βήτα-αμυλοειδές. Τα αυξημένα επίπεδα αυτών των παθολογικών πρωτεϊνών έχουν συσχετιστεί με τις εγκεφαλικές βλάβες και την έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή νευρολογίας Μπρένταν Λούσι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, που έκαναν τη δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», μελέτησαν 119 ανθρώπους άνω των 60 ετών, από τους οποίους οι 80 ήταν γνωστικά υγιείς, ενώ οι υπόλοιποι είχαν ήπια γνωστικά προβλήματα. «Το κλειδί δεν είναι πόσο κοιμάται κανείς, αλλά η ποιότητα του ύπνου του. Οι άνθρωποι με αυξημένη παθολογία της πρωτεΐνης ταυ στην πραγματικότητα κοιμούνται περισσότερο τη νύχτα και παίρνουν επίσης τον υπνάκο τους τη μέρα, αλλά δεν έχουν καλής ποιότητας ύπνο» εξήγησε ο δρ Λούσι. Αν αυτό επιβεβαιωθεί από μελλοντικές έρευνες, τότε η παρακολούθηση της ποιότητας του ύπνου μπορεί να αποτελέσει ένα εύκολο και φθηνό τρόπο για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με τους ερευνητές. Όπως είπαν, από μόνος του ο υπνάκος μέσα στη μέρα σχετίζεται σε σημαντικό βαθμό με τα αυξημένα επίπεδα της ταυ. «Δεν αναμένεται η παρακολούθηση του ύπνου να αντικαταστήσει την απεικονιστική εξέταση του εγκεφάλου ή την ανάλυση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού, όμως μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά για τον εντοπισμό πρώιμων σημαδιών της νόσου Αλτσχάιμερ. Είναι κάτι που εύκολα μπορεί να παρακολουθήσει κανείς διαχρονικά και αν οι συνήθειες του ύπνου κάποιου αλλάζουν, τότε αυτό ίσως είναι ένδειξη για τους γιατρούς ότι θα πρέπει να ψάξουν περισσότερο τον εγκέφαλο αυτού του ανθρώπου» δήλωσε ο Λούσι. «Μετρώντας πώς οι άνθρωποι κοιμούνται, πιθανώς αποτελεί ένα μη επεμβατικό τρόπο για διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ, προτού ή μόλις οι άνθρωποι αρχίζουν να αναπτύσσουν προβλήματα με τη μνήμη και τη σκέψη τους» πρόσθεσε ο Αμερικανός νευρολόγος. Οι εγκεφαλικές αλλαγές που οδηγούν στο Αλτσχάιμερ αρχίζουν αργά και σιωπηλά. Έως και δύο δεκαετίες πριν την εκδήλωση των χαρακτηριστικών συμπτωμάτων της απώλειας μνήμης και της νοητικής σύγχυσης, η πρωτεΐνη βήτα-αμυλοειδές αρχίζει να δημιουργεί πλάκες στον εγκέφαλο, ενώ οι αντίστοιχοι σωροί της πρωτεΐνης ταυ εμφανίζονται αργότερα, ακολουθούμενοι από την ατροφία βασικών εγκεφαλικών περιοχών. Μόνο τότε οι ασθενείς εμφανίζουν πλέον ορατά σημάδια γνωστικής έκπτωσης. Η μεγάλη ιατρική πρόκληση είναι ο εντοπισμός εκείνων των ανθρώπων που βρίσκονται σε αργή πορεία νευροεκφύλισης, αλλά ακόμη οι εγκεφαλικές αλλαγές δεν έχουν επηρεάσει αισθητά την μνήμη και τη σκέψη τους.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

Επικαιρότητα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.01.2020Ομιλία του βουλευτή της "Ελληνικής Λύσης" Ν. Σερρών Κωνσταντίνου Μπούμπα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων

"Ο όρος δάσκαλος είναι βαρύς"

Σ

την ομιλία του ο Σερραίος Βουλευτής της "Ελληνικής Λύσης" Κωνσταντίνος Μπούμπας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων "Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Ερευνας Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και άλλες διατάξεις" (2η Συνεδρίαση) τόνισε τα εξής: Ακούσαμε τους φορείς με μεγάλη προσοχή και σίγουρα κατατέθηκαν και προτάσεις λογικής και προτάσεις καρδιάς. Για να βγάλουμε ένα συμπέρασμα πρέπει να ακούσουμε διάφορους παράγοντες, να επεξεργαστούμε, να αποκωδικοποιήσουμε. Το είπα και χθες, ότι ρόλος του πανεπιστημίου είναι να εξειδικεύει, χωρίς να χάσει όμως τις ανθρώπινες αξίες για τους αυριανούς επιστήμονες, που πρέπει να έχουν και ευαισθησία και γνώση και με τα συγκεράσουν όλα αυτά. . Διότι, αν έχουμε μια στείρα, εξειδικευμένη γνώση, δεν κάνουμε τίποτα σε αυτό που λέμε στο βωμό της κοινωνικής ευαισθητοποίησης. Σίγουρα, οι φορείς που μίλησαν εδώ εκφράσαν και κάποιες ανησυχίες για τον εργασιακό τους βίο. Είναι θεμιτό, γιατί όλοι θέλουν να έχουν καλές εργασιακές συνθήκες. Δεν πρέπει να τα βάλουμε όλα στην ίδια μοίρα. Ο όρος δάσκαλος είναι βαρύς. Τι να το κάνω εγώ και τα πτυχία της πλη-

ροφορικής και το Know how που πρέπει να προσαρμοστούμε και να εναρμονιστούμε στις επιταγές των καιρών, αν δεν έχουμε έξυπνους μαθητές και κατ’ επέκταση φοιτητές και κατ’ επέκταση αυριανούς πολίτες. Θέλω, λοιπόν, να υπάρχει μια ευρεία σκέψη από πλευράς του δασκάλου. Ναι μεν ο δάσκαλος να παίρνει πρωτοβουλίες, αλλά να ασκεί τα καθήκοντά του με αγάπη, με πειθώ, με μεταδοτικότητα. Για αυτό πρέπει να του δώσουμε τα εχέγγυα. Πάμε στα πανεπιστήμια. Είναι και γεωχωρικό το θέμα. Όλα τα πανεπιστήμια συνδράμουν και προσφέρουν στο αύριο και στο μέλλον, ως εκκολαπτήριο και φυτώριο για το ελληνικό κράτος, κατ’ επέκτασιν για την ανθρωπότητα. Υπάρχει και το πρόβλημα ιδιαιτερότητας, όπως το πανεπιστήμιο Βορείου Αιγαίου έχει μια εθνική σημασία, όπως το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο στη Θράκη, σε παραμεθόριες περιοχές, με τις δυσκολίες που παρουσιάζονται εκεί. Ο κ. Στυλιανίδης καλά έκανε και είπε για τα ιδιωτικά κολέγια, ότι προ του 2008 ήταν σε ένα πλάνο εμπορευματοποίησης. ‘Άλλο η εμπορευματοποίηση, μακριά από τα ιδιωτικά κολέγια και άλλο το πανεπιστήμια και κολέγια σε κάποιες περιοχές, που συνδράμουν και ως οικονομικός πόλος έλξης. Αυτό μπορούμε να το κρύψουμε. Υπάρχουν σήμερα σχολές που συνδράμουν οικονομικά στις τοπικές κοινωνίες. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος τώρα. Για το θέμα έρευνας και τεχνολογίας, που είναι το αντικείμενο μας, θα έχουν υποχρέωση τα πανεπιστήμια να τα δίδουν αυτά στη δημοσιότητα; Μπαίνουν στο χρονοντούλαπο κυρία Υπουργέ και κύριε Υπουργέ, αυτές οι έρευνες. Πρέπει να τις ξέρει ο Έλληνας φορολογούμενος, να αποτελούν ένα μοχλό ανάπτυξης και ένα εργαλείο αυτές οι έρευνες. Άρα, λοιπόν,

στο φως οι έρευνες των πανεπιστημίων, όπως γίνεται σε άλλα κράτη, υποχρεωτικά και όχι στα συρτάρια. Δεύτερον, η χρηματοδότηση θα γίνεται με βάση την ποσότητα των ερευνών ή την ποιότητα; Το ρητό λέει « ουκ εν τω πολλώ το ευ αλλά το ευ εν τω πολύ». Θα δείτε ποιοτικά τι έχουν εκπονήσει τα πανεπιστήμια από τις έρευνες ή θα το βάλετε ποσοτικά και αριθμητικά; Τώρα για την Αρχή. Για εμάς, ως ελληνική λύση, είναι ένα και το αυτό. Δεν παίζει ρόλο πως θα αναγράφεται μια Αρχή, μια Αρχή ανεξάρτητη, διακομματική, πέρα από αποφάσεις που θα καθορίζει η εκάστοτε κυβέρνηση. Το θέμα της παιδείας είναι και διαχρονικό και είναι σε ένα ευρύ φάσμα, που έχει να κάνει με το αύριο αυτού του τόπου. Θέλω να πω και δύο λόγια για τη γιορτή των τριών ιεραρχών. Για αυτό που είπατε κ. Στυλιανίδη, πάρτε μια απόφαση στη Ν.Δ., ή πάτε σε μια θρησκευτική γιορτή που θα περιλαμβάνει και τον εκκλησιασμό για αυτή την μέρα, προαιρετικά, ανάλογα με τα θρησκευτικά πιστεύω και την πεποίθηση του καθενός, άλλο αυτό. Αλλά από τη στιγμή που ο μέγας Βασίλειος, ο Ιωάννης ο Θεολόγος, ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός, εμφανίζονται στην ιστορία από το Βυζάντιο, με την πρώτη γιορτή από το 1911 στο Καποδιστριακό, ως οι μεγάλοι ιεράρχες Θεολόγοι της Ορθοδοξίας. Άκουσα χθες την κυρία υπουργό να λέει, θα γίνει μια ενημέρωση ιστορική, αν θέλετε και θρησκευτική, για τους τρεις ιεράρχες. Δεν περιλαμβάνεται όμως ο εκκλησιασμός. Πώς λοιπόν, το παιδί που φοιτά θα πάει για να ακούσει και το Τροπάριο στην Εκκλησία, όσοι θέλουν βέβαια, άλλο αυτό, που αναφέρεται στους Τρεις Ιεράρχες; Πάρτε μια ξεκάθαρη θέση, στη Ν.Δ. και στο Υπουργείο, πώς αντιμετωπίζετε την αργία των Τριών Ιεραρχών.

Λευτέρης Αβραμάκης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Σερρών

«Από το χρονοντούλαπο της ιστορίας η μέθοδος συκοφάντησης του Αλέξη Τσίπρα από τη ΝΔ»

Ο

Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, με αφορμή το απαράδεκτο σχόλιο Βουλευτή της ΝΔ που

προσφώνησε ως φίλους του Αλέξη Τσίπρα εκείνους που αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν τον Λουκά Παπαδήμο, δήλωσε:

ριστικών στον πρωταγωνιστή αυτής της αήθους επίθεσης στον πολιτικό χώρο που εμπιστεύτηκε το ένα τρίτο του ελληνικού λαού δεν αρκεί.

«Η επιστροφή της κανονικότητας της ΝΔ γίνεται ολοένα και πιο εμφανής σε όλους τους πολίτες του προοδευτικού χώρου.

Οι δημοκρατικοί πολίτες της χώρας στο σύνολό τους οφείλουν να αντιδράσουν στην επανάληψη μιας πρακτικής που γυρνά τη χώρα δεκαετίες πίσω.

Χωρίς καμία ντροπή o Βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μπογδάνος, υποστήριξε δημόσια με ανάρτησή του στο twitter ότι ανήκαν στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και ήταν προσωπικοί φίλοι του Αλέξη Τσίπρα οι τρομοκράτες που αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν τον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Ο ελληνικός λαός, ο προοδευτικός και δημοκρατικός χώρος θα δώσουν την ίδια αποστομωτική απάντηση στον αμετροεπή βουλευτή όπως ακριβώς το έκαναν και στις αντίστοιχες πρακτικές της δεξιάς που εκπροσωπεί.

Ο συγκεκριμένος Βουλευτής επιλέγει να ακολουθήσει την μέθοδο συκοφάντησης του προοδευτικού χώρου όπως ακριβώς είχαν επιχειρήσει στο παρελθόν κάποια στελέχη της δεξιάς παράταξης να συνδέσουν τον Ανδρέα Παπανδρέου με τη δολοφονική δράση της 17 Νοέμβρη. Η απόδοση αφέλειας ή άλλων αθωωτικών χαρακτη-

Ο πρωθυπουργός οφείλει να καταδικάσει και ο ίδιος αυτήν την αισχρή συκοφαντία, να διαχωρίσει τη θέση του από αυτή την αήθη επίθεση και να προστατέψει τον πολιτικό του χώρο και τον πολιτικό κόσμο της χώρας από την αναβίωση τέτοιων πρακτικών που τελικά στρέφονται ενάντια στη λειτουργία της δημοκρατίας και στον δημοκρατικό πλουραλισμό».
ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

στα “πεταχτά”

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.01.2020

Γράφει ο Αθαν. Αλ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

Κ

ΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ!

Ελαβα την παρακάτω επιστολή την οποία ευχαρίστως καταχωρίζω:

Παρασκευή 17 του Γενάρη, του σωτηρίου έτους 2020. Μνήμη Αντωνίου του Μεγάλου, Αντωνίου του οσίου του εν σκήτη της Βέροιας, Γεωργίου νεομάρτυρος του εν Ιωαννίνοις (1838 μ.Χ.). Χρόνια πολλά και καλά, ανώδυνα, ανεπαίσχυντα, ειρηνικά, χριστιανά στις εορτάζουσες και εορτάζοντες. *** Ιδιαιτέρως επιθυμώ να εκφράσω τα χρόνια μου πολλά και καλά και κυρίως ανώδυνα στον γαλακτοβιομήχανο «ΣΕΡΓΑΛ» και ευεργέτου του ελληνικού κράτους κ. Αντώνη Μπούρα, στον επιχειρηματία - γεωπόνο, που δραστηριοποιείται στην Ξάνθη, Αντώνη Μπαΐρα και στον συνεργάτη μας στο «ΔΙΚΤΥΟ» Τηλεόραση Αντώνη Αμερικάνο. *** Προχθες διήλθον την οδό Προύσσης όπου το εγκαταλελειμμένο Στρατόπεδο «Εμμ. Παππάς». Η όλη όψη του μου προκάλεσε θλίψη και στεναγμό και απογοήτευση, διότι αυτό ως λένε οι ειδήμονες είναι Δημοτικό, δεν ανήκει στο Κράτος. Εδώ σταματώ. Τον λόγο έχει η Δημοτική Αρχή. *** Ἀπό τήν Ἱερά Μητρόπολη Σερρῶν καί Νιγρίτης ἀνακοινώνονται τά ἑξῆς ἀναφορικά μέ τό πρόγραμμα τοῦ Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου μας: - Xθες Πέμπτη 16 Ἰανουαρίου, στίς 6:00 τό ἀπόγευμα, ὁ Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Θεολόγος χοροστάτησε στόν πανηγυρικό, Ἀρ­χι­ε­ρα­τι­κὸ Ἑσπερινό, που τελέσθηκε στόν ἑορτάζοντα Ἱερό Ναό Ἁγ. Ἀντωνίου Στρυμονικοῦ. - Σήμερα Παρασκευή 17 Ἰανουαρίου, ὁ Σεβ. θά ἱ­ε­ρουρ­γή­σει στήν πανηγυρική, Ἀρχιερατική θ. Λειτουργία, πού θά τελεσθεῖ στόν ἑορτάζοντα Ἱερό Ναό Ἁγ. Ἀντωνίου καὶ Μα­ρί­νης Σερρῶν. - Στίς 6:00 τό ἀπόγευμα τῆς ἴδιας ἡμέρας, ὁ Σεβ. Ποιμενάρχης μας θά χοροστατήσει στόν πανηγυρικό, Ἀρ­χι­ε­ρα­τι­κὸ Ἑσπερινό, πού θά τελεσθεῖ στόν ἑορτάζοντα Ἱερό Ναό Ἁγ. Ἀθανασίου Νιγρίτης. - Τό Σάββατο 18 Ἰανουαρίου, ὁ Σεβ. θά ἱ­ε­ρουρ­γή­σει στήν Ἀρχιερατική θ. Λειτουργία, πού θά τελεσθεῖ στήν Ἱ­ε­ρὰ Μο­νὴ Τι­μ. Προ­δρό­μου Σερ­ρῶν, στὸ τέ­λος τῆς ὁ­ποί­ας θὰ τε­λέ­σει τό τεσσαρακονθήμερο ἱερό μνημόσυνο, ὑπέρ ἀναπαύσεως τῆς ψυχῆς τοῦ μακαριστοῦ Ἀρ­χι­μαν­δρί­του Ἐ­φραὶμ Ἀ­ρι­ζονί­του. - Στίς 6:00 τό ἀπόγευμα τῆς ἴδιας ἡμέρας, ὁ Σεβ. Ποιμενάρχης μας θά χοροστατήσει στόν Ἀρχιερατικό Ἑσπερινό, πού θά τελεσθεῖ στόν Ἱερό Ναό Τιμ. Σταυροῦ Σερρῶν. Τόν θεῖο λόγο στόν Ἑσπερινό αὐτοῦ τοῦ Σαββάτου θά κηρύξει ὁ Αἰδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος Χρυσόστομος Λουκάγκος, Ἐ­φη­μέ­ρι­ος τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ Κοιμ. Θεοτόκου Σερρῶν. - Τήν Κυριακή 19 Ἰανουαρίου, ὁ Σεβ. θά μεταβεῖ στό Σιδηρόκαστρο, προκειμένου νά συμμετάσχει στό πολυαρχιερατικό συλλείτουργο, πού θά τελεσθεῖ στόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό Ἁγ. Γεωργίου, μέ ἀφορμή τήν πανσεβάσμια ἱερά μνήμη τοῦ ὁσίου Μακαρίου τοῦ Αἰγυπτίου, κατά τήν ὁποία ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος ἑορτάζει.

- Στίς 7:30 τό ἀ­πό­γευ­μα τῆς ἴδιας ἡμέρας, ὁ Σεβ. Ποιμενάρχης μας θά εὐλογήσει τήν Ἁ­γι­ο­βα­σι­λει­ό­πι­τα τῆς Φι­λο­πτώ­χου Ἀ­δελ­φό­τη­τος «Ἐμμέλεια» Σερρῶν. - Τήν Δευτέρα 20 Ἰανουαρίου, στίς 6:00 τό ἀ­πό­γευ­μα, ὁ Σεβ. θά χοροστατήσει στόν πανηγυρικό, Ἀρχιερατικό Ἑσπερινό, πού θά τελεσθεῖ στό ἑ­ορ­τά­ζον Ἱ­ε­ρὸ Πα­ρεκ­κλή­σι­ο τοῦ ὁ­σί­ου Μα­ξί­μου τοῦ ὁ­μο­λο­γη­τοῦ, πού εὑ­ρί­σκε­ται στὸ ἰ­σό­γει­ο τοῦ «Μαξιμείου» Πνευματικοῦ καί Πολιτιστικοῦ Κέντρου τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεώς μας. Ἀ­κο­λού­θως, ὁ Σεβ. Ποιμενάρχης μας θά εὐλογήσει τήν κοπή τῆς Ἁ­γι­ο­βα­σι­λει­ό­πι­τας τοῦ ὡς ἄ­νω Ἱ­δρύ­μα­ τος. - Τήν Τρίτη 21 Ἰανουαρίου, ἑορτή τοῦ ὁσίου Μαξίμου τοῦ ὁμολογητοῦ, στίς 11:00 τό πρωΐ, ὁ Σεβ. θά τελέσει ἱερό τρισάγιο ἐπί τοῦ τάφου τοῦ ἀειμνήστου προκατόχου του, Μητροπολίτου Μαξίμου. - Ἀμέσως μετά, ὁ Σεβ. Ποιμενάρχης μας θά ἀναχωρήσει γιά τήν Καρδίτσα, γιά τήν ἑορτή τοῦ Ἁγ. Ἀποστόλου Τιμοθέου, κατά τήν ὁποία ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος καί Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος ἑορτάζει. - Τήν Πέμπτη 23 Ἰανουαρίου, στίς 6:00 τό ἀ­πό­γευ­μα, ὁ Σεβ. θά εὐλογήσει τήν Ἁ­γι­ο­βα­σι­λει­ό­πι­τα τῆς «Χριστιανικῆς Ἐστίας» Σερρῶν.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

Επικαιρότητα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.01.2020Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην 7η FOOD EXPO 2020 Από 7-9 Μαρτίου 2020 στο Εκθεσιακό Κέντρο ATHENS METROPOLITAN EXPO στα Σπάτα Αττικής Δηλώσεις συμμετοχής

Η

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στηρίζοντας ενεργά την προβολή των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων της περιοχής της, έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για τη συμμετοχή της στην 7η FOOD EXPO 2020, που θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 9 Μαρτίου 2020 στις εγκαταστάσεις του Εκθεσιακού Κέντρου ATHENS METROPOLITAN EXPO στα Σπάτα-Αττική. Η περσινή FOOD EXPO 2019 παρουσίασε τεράστιο ενδιαφέρον αφού συμμετείχαν 1.300 Ελληνικές επιχειρήσεις από τους κλάδους παραγωγής, βιομηχανίας – μεταποίησης, διανομής και υπηρεσιών του χώρου των Τροφίμων και Ποτών και 170 Διεθνείς συμμετοχές από 34 χώρες και 17 Εθνικά περίπτερα. Την έκθεση επισκέφτηκαν 70.000 εμπορικοί επισκέπτες από τους κλάδους της οργανωμένης λιανικής (μικρής και μεγάλης), χονδρεμπορίου, μαζικής εστίασης και ξενοδοχείων από όλη την Ελληνική επικράτεια, 28.253 υψηλόβαθμα στελέχη και decision makers αλυσίδων σούπερ μάρκετ, υπεύθυνοι hyper market, καταστημάτων μικρής λιανικής, F&B managers ξενοδοχείων, εστιατορίων, καφετεριών και παρόχων υπηρεσιών μαζικής εστίασης, χονδρεμπορίου, διανομέων και αντιπροσώπων, 3.495 Διεθνείς αγοραστές από 74 χώρες μεταξύ των οποίων οι 900 ήταν ενταγμένοι στο full hosted buyers program, επισκέφθηκαν και γνώρισαν από κοντά τα Ελληνικά προϊόντα πραγματοποιώντας 17.500 Β2Β συναντήσεις, 150 wine importers από Ευρώπη, Αμερική, Κίνα & Ρωσία. Θετικές κριτικές απέσπασε η γαστρονομική εκδήλωση ‘Mediterranean Gastronomy Forum” το μεγαλύτερο event για την Μεσογειακή διατροφή σχεδιασμένο να προσφέρει γνώση και να αναδείξει εκτός των άλλων τα πλεονεκτήματα της Ελληνικής Παραδοσιακής διατροφής. Σε ένα τριήμερο γεύσης και ποιότητας παρουσιάστηκαν προϊόντα και προτεινόμενα μενού από 13 Περιφέρειες της Ελλάδας (ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ - ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - Β.ΑΙΓΑΙΟΥ - Ν.

ΑΙΓΑΙΟΥ- ΗΠΕΙΡΟΥ- ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ- ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ). Στόχος της συμμετοχής της ΠΚΜ είναι η ανάδειξη της ποιότητας και της μοναδικότητας των προϊόντων της Περιφέρειας και η προώθησή τους σε νέες αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού, η ενίσχυση της εξωστρέφειας και διεύρυνσης των δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον αγροδιατροφικό τομέα, η δικτύωση και γνωριμία των επαγγελματιών του κλάδου των τροφίμων και ποτών με τα προϊόντα και τους παραγωγούς τους, καθώς επίσης η προβολή και προώθηση της ξεχωριστής Μακεδονικής Κουζίνας, καθιστώντας την έναν από τους ελλαδικούς πυλώνες της μεσογειακής διατροφής με δυνατότητα απήχησης παγκοσμίως. Είναι η τέταρτη φορά που η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα συμμετάσχει στη μεγάλη αυτή έκθεση δίνοντας αφενός τη δυνατότητα σε σημαντικούς και ποιοτικούς παραγωγούς της Περιφέρειας να παρουσιάσουν τα μοναδικά τους προϊόντα και δείχνοντας αφετέρου τον επαγγελματισμό των παραγωγών αλλά και της Περιφέρειάς μας που στοχεύουν σταθερά και διαχρονικά σε νέες αγορές αυξάνοντας το κύρος τους. Η συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για άλλη μια χρονιά θα αποτελέσει ισχυρό εργαλείο του marketing για την προώθηση και προβολή των προϊόντων της στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Για τη συμμετοχή της Περιφέρειας στην έκθεση θα παραδοθεί στο χώρο των τροφίμων σε κεντρικό σημείο του Hall 1 σε χώρο τύπου «νησί» έτοιμο ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο, το οποίο θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες προβολής των προϊόντων των παραγωγικών και εμπορικών επιχειρήσεών της με τρόφιμα με τα κάτωθι τεχνικά χαρακτηριστικά: 1. Δάπεδο με επίστρωση Μοκέτα ELEA VEL με απόχρωση μπλε. 2. Δομή: α. Είδος: Δομή αλουμινίου maxima 8x8 με πλήρωση από panels λευκού χρώματος και επικάλυψη από λευκή μελαμίνη (τοποθέτηση σήμανσης στο διαχωριστικό τοιχίο της πλάτης των αποθηκών, γραφιστι-

κά, εκτυπώσεις).

ληλα με την FOODEXPO.

β. Ύψος: Aνώτερο: 3,50m - Διαχωριστική τοιχοποιία: 1,80m. γ. Ειδικές κατασκευές, σε επαρκή αριθμό ικανό να καλύψει τις ανάγκες της Περιφέρειας: i. Info, ξύλινη κατασκευή 0,65x0,50x1,05m με 1 προσπεκτοθήκη από διάφανο plexi ii. Βιτρίνα ξύλινη, διαστάσεων 0,50x0,50x1,90m σε λευκό χρώμα iii. Ράφι επίτοιχο ράφι μελαμίνης, διαστάσεων 1,00x0,30m δ. -Αποθήκη με ανοιγόμενες πόρτες

Επιπλέον προβλέπεται η παρουσίαση της συμμετοχής της Περιφέρειας στον κατάλογο εκθετών της FOODEXPO με αναλυτική προβολή όλων των επιχειρήσεων και η συμμετοχή των εκθετών της Περιφέρειας στις Β2Β συναντήσεις με ξένους αγοραστές.

3. Φωτισμός: α. Γενικός: ΗQi/150W β. Ηλεκτρολογικός πίνακας με διακόπτη ασφαλείας 4. Επίπλωση – Εξοπλισμός, σε επαρκή αριθμό ικανό να καλύψει τις ανάγκες της Περιφέρειας: α. Σκαμπό, μεταλλικό β. Τραπέζι Φ80 με γυάλινο καπάκι γ. Καρέκλες LILY λευκές Καθ’ όλη τη διάρκεια της Έκθεσης θα παρέχεται τεχνική υποστήριξη από εξειδικευμένο προσωπικό. Επίσης, παρέχονται σε όλους τους εκθέτες προσκλήσεις (και σε ηλεκτρονική μορφή), κάρτες «εκθέτη» για ελεύθερη πρόσβαση στον χώρο της Έκθεσης των επιχειρήσεων και των στελεχών τους για όλες τις ημέρες λειτουργίας της έκθεσης, θέσεις parking, συνεργεία παλετοφόρων και ανυψωτικών για την φορτοεκφόρτωση των εμπορευμάτων, καθημερινός καθαρισμός του περιπτέρου, ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις εκδηλώσεις και σεμινάρια που θα πραγματοποιηθούν παράλ-

Η συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα πλαισιωθεί από γαστρονομική εκδήλωση με στόχο την ανάδειξη και την προώθηση των τοπικών παραγόμενων προϊόντων. Τα μενού θα παρουσιάσουν καταξιωμένοι chefs από την Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του «Mediterranean Gastronomy Forum». Καθ’ όλη τη διάρκεια των εκθέσεων θα εξελίσσονται παράλληλες εκδηλώσεις όπως ξεχωριστή εκδήλωση για την προβολή της Μακεδονικής Κουζίνας, με την υποστήριξη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος, σε διακριτό χώρο γευσιγνωσίας με live cooking & tasting event κ.α. Το ωράριο λειτουργίας της έκθεσης είναι: Σάββατο-Κυριακή 10:00-18:30, Δευτέρα 10:00-18:00 και οι επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν θα πρέπει να έχουν διασφαλισμένη φυσική παρουσία εκπροσώπησης των προϊόντων τους καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης. Τονίζεται ότι η έκθεση δεν θα έχει εμπορικό χαρακτήρα. Η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών καλεί τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις που θα επιθυμούσαν να συμμετάσχουν στη συγκεκριμένη έκθεση για να προβάλλουν τα προϊόντα τους

μέσα από το περίπτερο της Π.Κ.Μ. (σε ξεχωριστό stand 7,5 τ.μ.) να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020. Λόγω του περιορισμένου αριθμού των stand θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας για την διάθεσή του λαμβάνοντας υπόψη: • Τον εξαγωγικό χαρακτήρα της επιχείρησης και αν διαθέτει τις απαραίτητες πιστοποιήσεις, • Τη δραστηριότητα της επιχείρησης και κατά πόσο συμβάλλει στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, • Την εκπροσώπηση όσο το δυνατό περισσότερων Περιφερειακών ενοτήτων της ΠΚΜ, • Τους εκθέτες οι οποίοι δεν έχουν ξανασυμμετέχει σε περίπτερο της Περιφέρειας σε διεθνείς εκθέσεις. Οι Δηλώσεις συμμετοχής θα πρέπει να αποστέλλονται συμπληρωμένες και υπογεγραμμένες στα email: g.karali@ pkm.gov.gr ή dao@pkm.gov. gr ή στο fax 2313330044. Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση για την πρωτοβουλία της Περιφέρειας καθώς και για άλλες δράσεις εξωστρέφειας και υποστήριξης του Τμήματος Προβολής Αγροτικών Προϊόντων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 2313-330350 κα Γλυκερία Καραλή, 2313-330428 κ. Γεώργιος Φανέλης και 2313-330395 κ. Γεώργιος Γκανάτσιος. Δήλωση συμμετοχής στη FOOD EXPO 2020 στον κ. Λεωνίδα Β. Βαρούδη.


10

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

Άποψη

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.01.2020

Γιατί δεν μπορώ να αγαπήσω τον εαυτό μου;

Υ

πάρχουν στιγμές που είσαι αυστηρός με τον εαυτό σου; Στιγμές που σε απογοητεύει; Ίσως όταν φέρεσαι άσχημα σε ένα αγαπημένο σου πρόσωπο. Ίσως όταν παρατάς και πάλι τη δίαιτα. Ίσως όταν δειλιάζεις να προχωρήσεις και παραμένεις κολλημένος στα ίδια και τα ίδια. «Γιατί το κάνω αυτό;» αναρωτιέσαι. «Μα πόσο βλάκας πια;»

Γράφει ο Δημήτρης Φλαμούρης Ph.D. Μαθηματικός – Συγγραφέας – Coach Θετικής Ψυχολογίας www.dimitrisflamouris.com

«Είμαι απαράδεκτος και δε μου αξίζει να με αγαπούν;» ίσως σκεφτείς. Γιατί δεν μπορείς να εφαρμόσεις αυτή την τόσο κοινή συμβουλή: «Αγάπησε τον εαυτό σου» Ο λόγος είναι ότι αυτή η συμβουλή είναι τόσο χρήσιμη, όσο η συμβουλή «μην αγχώνεσαι». Δηλαδή, εντελώς άχρηστη. Δεν μπορείς να αγαπήσεις τον εαυτό σου. Ξέχασέ το. Μην ακούς όσους σου το λένε έτσι αβίαστα. Μόνο ανίκανος θα νιώσεις στο τέλος. Υπάρχει ένα βασικό ενδιάμεσο βήμα που πρέπει πρώτα να κάνεις. Να κατανοήσεις τον εαυτό σου. Να καταλάβεις για ποιο λόγο αντιδράς έτσι.

Το γατάκι Σκέψου το ακόλουθο παράδειγμα. Περπατάς στο δρόμο και βλέπεις στα σκουπίδια ένα μικρό γατάκι. Θέλεις να το χαϊδέψεις. Πλησιάζεις και μόλις απλώνεις το χέρι σου, αυτό βγάζει νύχια και σε γρατζουνάει. Πονάς. Εκεί έχεις δυο επιλογές.

1

. Σκέφτεσαι: «Α, το παλιόγατο. Να με πληγώσει θέλει» Ίσως του δώσεις και μια (ελπίζω πως δε θα το κάνεις). Και σηκώνεσαι και φεύγεις.

2

. Σκέφτεσαι: «Α, το καημένο. Φοβισμένο είναι. Ποιος ξέρει πώς του έχουν φερθεί.» Και αποφασίζεις να το πλησιάσεις. Έτσι ακριβώς συμβαίνει και με τον εαυτό σου. Όταν σε δυσκολεύουν οι αντιδράσεις σου, όταν πληγώνεις τους άλλους ανθρώπους αλλά και εσένα, δεν είναι επειδή είσαι κακός, απαράδεκτος και τζαναμπέτης. Φο-

βισμένος είσαι. Σου έχουν φερθεί κι εσένα άσχημα στο παρελθόν. Έχεις και εσύ ταλαιπωρηθεί πολύ και η τωρινή σου συμπεριφορά είναι ευθεία συνέπεια του δικού σου δράματος.

Τι μπορείς να κάνεις στην πράξη; Για να πλησιάσεις ένα φοβισμένο γατάκι δεν γίνεται να πας και να το πάρεις αγκαλιά. Θα θελήσει να φύγει, να κρυφτεί και να σε πληγώσει. Είναι φυσιολογικό Χρειάζεται χρόνος. Θα του πας λίγο γαλατάκι και θα κάτσεις στα δέκα μέτρα να περιμένεις. Την επόμενη μέρα θα του ξαναπάς ακόμα λίγο και θα κάτσεις στα επτά μέτρα. Την επόμενη μέρα λίγο πιο κοντά. Μετά από λίγο καιρό το γατάκι θα σε εμπιστευτεί και θα σε αφήσει να το έχεις πλησιάσει αρκετά. Μετά θα μπορέσεις να το χαϊδέψεις. Προσοχή όμως. Μια απότομη κίνηση, τον αρχικό καιρό, και θα ξαναφύγει. Θα αγριέψει και πάλι. Και θα ξαναρχίσεις σχεδόν από την αρχή.

Χρειάζεται υπομονή. Έτσι και με τον εαυτό σου. ΟΛΕΣ οι δύσκολες συμπεριφορές σου έχουν εξήγηση (όπως λέω στο νέο μου βιβλίο)

Σιγά - σιγά. Με κατανόηση. Με υπομονή και τρυφερότητα. Όπως θα φερόσουν στο φοβισμένο γατάκι για να πας κοντά του.

H εξήγηση είναι πως κάποτε κάποιος δε σου φέρθηκε όπως είχες ανάγκη. Αν το κατανοήσεις, τότε θα μπορέσεις κάπως να αρχίσεις να σε φροντίζεις. Λίγο - λίγο.

Έτσι θα φερθείς στο φοβισμένο παιδάκι που έχεις μέσα σου. Το παιδάκι που τα σπάει όλα όταν το προκαλέσουν. Και αν καμιά φορά πισωγυρίσεις και βρίσεις ή φωνάξεις ή υιοθετήσεις αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές και τα κάνεις όλα μαντάρα, δείξε συμπόνια. Δεν πειράζει.

Γιατί θα πάψεις να σε κατηγορείς. Θα καταλαβαίνεις. Δε θα έχεις την απαίτηση να σταματήσεις αμέσως να φωνάζεις και να μιλάς άσχημα. Δε θα έχεις την απαίτηση να αρχίσεις να γυμνάζεσαι με τη μια. Δε θα έχεις την απαίτηση να σταματήσεις τις βλακείες.

Παίρνει χρόνο η επούλωση των φόβων. Και τον έχεις τον χρόνο. Θα κάνεις παρέα με τον εαυτό σου, όλη σου τη ζωή!


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

Επικαιρότητα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.01.2020

11

Νέοι μισθοί: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Α

ναπροσαρμογές αποδοχών έρχονται για 2 εκατ. εργαζόμενους. Πόσο κερδίζουν οι μισθωτοί πλήρους απασχόλησης και τα «μπλοκάκια». Ποιοι κινδυνεύουν με απώλειες Σαρωτικές αλλαγές στους μισθούς έρχονται για δύο εκατομμύρια εργαζόμενους εντός του 2020. Μισθωτοί πλήρους και μερικής απασχόλησης επηρεάζονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από τις αλλαγές που προωθούνται σε εισφορές, κατώτατο μισθό, «μπλοκάκια», 3ετίες και κλαδικές συμβάσεις.

Μισθωτοί πλήρους απασχόλησης Αυξήσεις καθαρών αποδοχών που ξεκινούν από 2,73 ευρώ για τους αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ και φτάνουν έως και τα 27,3 ευρώ τον μήνα για τις ανώτατες ασφαλιστέες αποδοχές των 6.500 ευρώ τον μήνα έρχονται από τον Ιούλιο για 1,5 εκατομμύριο μισθωτούς πλήρους απασχόλησης. Το μέτρο της μείωσης των εισφορών κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες μπαίνει σε εφαρμογή το δεύτερο 6μηνο φέτος. Αντίστοιχα, η ελάφρυνση για τους εργοδότες ξεκινά από τα 3,12 ευρώ για τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ και κλιμακώνεται έως και τα 31,2 ευρώ για τις ανώτατες ασφαλιστέες αποδοχές των 6.500 ευρώ το μήνα. Η μείωση του μη μισθολογικού κόστους σωρευτικά θα φτάσει τις 5 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι και το 2023. Το πρώτο βήμα θα γίνει τον ερχόμενο Ιούλιο καθώς η αφαίρεση 0,9 ποσοστιαίων μονάδων από τον όγκο των ασφαλιστικών εισφορών εργοδότη και εργαζόμενου που σήμερα φτάνουν αθροιστικά στο 40,56% μεταφράζεται σε ελάφρυνση 2,21% του μη μισθολογικού κόστους που αφορά στην ασφάλιση. Η μείωση θα μοιραστεί κατά 0,48 ποσοστιαίες μονάδες για τους εργοδότες και 0,42 για τους εργαζόμενους. Τα κέρδη στα προ φόρου ποσά αυξάνονται προοδευτικά με την αύξηση του μεικτού μισθού καθώς τα ασφάλιστρα είναι ποσοστιαία. Για παράδειγμα, για μισθούς 1.000 ευρώ το κέρδος για τον μισθωτό είναι 4,2 ευρώ ενώ για τον εργοδότη φτάνει στα 4,8 ευρώ. Αντίστοιχα για μισθούς 2.000 ευρώ η ελάφρυνση για τον μισθωτό φτάνει στα 8,5 ευρώ και για τον εργοδότη στα 9,6 ευρώ.    Μεγαλύτερη θα είναι η ελάφρυνση από 1/1/2021 και μετά καθώς ο προγραμματισμός προ-

βλέπει προοδευτικά αυξανόμενη μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Από το 2021 και μέχρι το 2023 οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειώνονται με ρυθμό μεγαλύτερο της μιας ποσοστιαίας μονάδας το έτος. Το 2021 η μείωση θα είναι επιπλέον 1,09 ποσοστιαίες μονάδες (σωρευτικά 1,99 μονάδες) ενώ το 2024 θα αφαιρεθούν άλλες 1,61 μονάδες (σωρευτικά 3,60). Η ελάφρυνση δεν θα προέλθει από μειώσεις στον σκληρό πυρήνα των εισφορών που αφορούν την κύρια σύνταξη υπέρ ΕΦΚΑ (20%) καθώς κάτι τέτοιο θα επηρέαζε τα έσοδά του που χρησιμοποιούνται για την πληρωμή συντάξεων, αλλά από τις συνεισπραττόμενες εισφορές και κυρίως από τις εισφορές υπέρ ΟΑΕΔ. Σήμερα υπέρ ΟΑΕΔ καταβάλλεται ασφάλιστρο 5,61% (1,93% εργαζόμνενος και 3,68% εργοδότης) ενώ στον ΟΑΕΔ καταλήγουν και οι εισφορές 1% υπέρ ΟΕΚ (Εργατικής Κατοικίας) και 0,35% υπέρ ΟΕΕ (Εργατικής Εστίας).

Μισθωτοί με παράλληλη απασχόληση και «μπλοκάκι» Απαλλαγή από την διπλή εισφορά στον μισθό και στο «μπλοκάκι» θα έχουν αναδρομικά από 1/1/2020 πάνω από 300.000 εργαζόμενοι που ασφαλίζονται παράλληλα ως μισθωτοί και ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Η πλήρης απαλλαγή από εισφορές στο «μπλοκάκι» έρχεται για όσους καλύπτουν από τον μισθό τους την ελάχιστη εισφορά των 210 ευρώ για σύνταξη και υγεία που θα ισχύσει επίσης αναδρομικά από 1/1/2020 για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Αυτό σημαίνει πως όσοι έχουν μεικτό μισθό άνω των 780 ευρώ θα απαλλάσσονται από τις εισφορές στο «μπλοκάκι». Δεδομένου ότι το μέσο εισόδημα στα Δελτία Παροχής Υπηρεσιών κυμαίνεται στα 750 ευρώ τον μήνα, το όφελος για όσους έχουν πλήρη απαλλαγή κυμαίνεται στα 150 ευρώ τον μήνα. Για παράδειγμα: • Μισθωτός πλήρους απασχόλησης με μηνιαίο μισθό 650€ και «μπλοκάκι» μέσω του οποίου εισπράττει 500€ τον μήνα. Οι εισφορές σύνταξης και υγείας στο μισθό του είναι 176,15€. Θα καταβάλλει στο μπλοκάκι 33,85€. Με το σημερινό σύστημα θα πλήρωνε 101,4 ευρώ – Ελάφρυνση 67,55€ τον μήνα. • Μισθωτός πλήρους απα-

σχόλησης με μηνιαίο μισθό 700€ και «μπλοκάκι» μέσω του οποίου εισπράττει 600€ τον μήνα. Οι εισφορές σύνταξης και υγείας στο μισθό του είναι 189,7€. Θα καταβάλλει στο μπλοκάκι 20,3€. Με το σημερινό σύστημα θα πλήρωνε 121,68 ευρώ – Ελάφρυνση 101,38€ τον μήνα. • Μισθωτός πλήρους απασχόλησης με μηνιαίο μισθό 750€ και «μπλοκάκι» μέσω του οποίου εισπράττει 300€ τον μήνα. Οι εισφορές σύνταξης και υγείας στο μισθό του είναι 203,25€. Θα καταβάλλει στο μπλοκάκι 6,75€. Με το σημερινό σύστημα θα πλήρωνε 60,84 ευρώ – Ελάφρυνση 54,09€ τον μήνα.   • Μισθωτός πλήρους απασχόλησης με μηνιαίο μισθό 780€ και «μπλοκάκι» μέσω του οποίου εισπράττει 250€ τον μήνα. Οι εισφορές σύνταξης και υγείας στο μισθό του είναι 211,38€. Απαλλάσσεται από τις εισφορές στο μπλοκάκι 6,75€. Με το σημερινό σύστημα θα πλήρωνε 50,7€ – Ελάφρυνση 50,7€ τον μήνα.  

Εργαζόμενοι με τον κατώτατο μισθό Εντός του τελευταίου 10ημέρου του Φεβρουαρίου του 2020 πρέπει να ξεκινήσει η διαβούλευση για τον νέο κατώτατο μισθό. Από μια ενδεχόμενη αλλαγή θα επηρεαστούν πάνω από 500.000 μισθωτοί που είτε εισπράττουν τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ με πλήρη απασχόληση είτε εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης και λαμβάνουν μισθούς κάτω των 500 και 600 ευρώ, οι οποίοι όμως εξαρτώνται ευθέως από το ύψος του κατώτατου. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» 471.595 μισθωτοί εισπράττουν μισθούς κάτω από 600 ευρώ (μερική απασχόληση). Υπενθυμίζεται πως οι μισθοί στην μερική απασχόληση υπολογίζονται με βάση τους «συγκρίσιμους εργαζόμενους» πλήρους απασχόλησης και όπου δεν υπάρχουν κλαδικοί μισθοί λαμβάνεται ως βάση υπολογισμού ο κατώτατος των 650 ευρώ. Στη διαβούλευση συμμετέχουν επιστημονικοί, ερευνητικοί και άλλοι φορείς, όπως η Τράπεζα της Ελλάδος, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ο ΟΑΕΔ, τα ερευνητικά Ινστιτούτα των κοινωνικών εταίρων (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ -  ΙΜΕ/Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., ΙΟΒΕ, ΙΝΣΕΤΕ, ΙΝ. ΕΜ.Υ. ΕΣΕΕ), το ΚΕΠΕ, ο ΟΜΕΔ, το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου. Οι φορείς καλούνται να συντάξουν έκθεση προς υποβολή έως την 31η Μαρτίου, για

την αξιολόγηση του ισχύοντος κατώτατου μισθού και ημερομισθίου με εκτιμήσεις για την προσαρμογή τους στις επίκαιρες οικονομικές συνθήκες. Στα μέσα Απριλίου θα πρέπει να ξεκινήσει η προφορική διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων επί των υπομνημάτων, ενώ στα τέλη Απριλίου διαβιβάζονται όλα τα υπομνήματα και η τεκμηρίωση των διαβουλευομένων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών. Το ΚΕΠΕ συντάσσει το Σχέδιο Πορίσματος Διαβούλευσης, σε συνεργασία με 5μελή Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν

ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες. Η γνώμη που θα διατυπώνεται στο Σχέδιο Πορίσματος Διαβούλευσης, το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι την 31η Μαΐου, μπορεί να αποκλίνει από τις εκθέσεις που υποβάλλονται. Εντός του τελευταίου 15ημέρου του Ιουνίου ο υπουργός Εργασίας θα πρέπει να εισηγηθεί στο υπουργικό Συμβούλιο, τον νέο κατώτατο μισθό και το κατώτατο ημερομίσθιο, λαμβάνοντας υπόψη το Πόρισμα Διαβούλευσης, το οποίο δεν είναι δεσμευτικό για την εισήγησή του.

Φορολοταρία : Ποιες αλλαγές έρχονται

Τ

έλος σκέφτεται να βάλει το υπουργείο Οικονομικών στην φορολοταρία των 1.000 ευρώ που γινόταν κάθε μήνα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), όπως την ξέραμε μέχρι σήμερα. Η φορολοταρία γίνεται με βάση τις συναλλαγές με πιστωτική κάρτα των πολιτών κάθε μήνα, όπου ανάλογα με τον αριθμό των συναλλαγών βγαίνει και ο αριθμός των λαχνών για κάθε φορολογούμενο. Πλέον η κυβέρνηση σκέφτεται να αλλάξει την σημερινή μορφή της κλήρωσης και να δώσει μεγαλύτερα κίνητρα για συναλλαγές με «πλαστικό» χρήμα. Το πρόβλημα που έχουν διαπιστώσει στο υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με τη φορολοταρία είναι το γεγονός ότι τα χρηματικά έπαθλα είναι πολύ μικρά και δεν δελεάζουν τους φορολογούμενους για να πληρώσουν με κάρτες.

Οι αλλαγές στη φορολοταρία Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει τις εξής αλλαγές: -λιγότερα αλλά πολύ μεγαλύτερα χρηματικά έπαθλα. Σήμερα χίλιοι τυχεροί κερδίζουν από χίλια ευρώ. Εξετάζεται οι τυχεροί να είναι πολύ λιγότεροι και όποιος κερδίσει να λαμβάνει ένα ποσό που θα κάνει τη διαφορά στη ζωή του. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να αναδεικνύονται δυο υπερτυχεροί που καθένας θα κέρδιζε κάθε μήνα το ποσό των 500.000 ευρώ -οι κληρώσεις θα μπορούσαν να γίνονται σε πιο αραιά χρονικά διαστήματα. Για παράδειγμα, αντί για κάθε μήνα θα μπορούσαν να γίνονται ανά δίμηνο και τα έπαθλα να είναι ακόμη μεγαλύτερα -να γίνεται μια φορά τον χρόνο (π.χ. πριν την Πρωτοχρονιά) μια υπερ-κλήρωση όπου θα δίνεται ένα πολύ μεγάλο ποσό σε έναν υπερτυχερό -να πραγματοποιείται επικοινωνιακή εκστρατεία διαφήμισης της φορο-λοταρίας που θα ξεδιπλώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα -να δίνονται και μη χρηματικά έπαθλα, όπως ΙΧ και ακίνητα.


12

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

Αθλητικά

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.01.2020

Ήττα για Ολυμπιακό στο ντεμπούτο του Μπαρτζώκα

Τ

ο ΣΕΦ είχε πολύ κόσμο, καθώς η επιστροφή του Γιώργου Μπαρτζώκα στον πάγκο του Ολυμπιακού αποτέλεσε δέλεαρ για τους φίλους των «ερυθρόλευκων», ωστόσο το ντεμπούτο του Έλληνα τεχνικού συνοδεύτηκε από εντός έδρας ήττα (86-93) από την Άλμπα Βερολίνου.

καν 6-2 στο 3΄ και 12-6 στο 5΄, για να κλείσουν το δεκάλεπτο μπροστά στο σκορ με 22-19. Στη συνέχεια όμως η κατάσταση άλλαξε. Η άμυνα χαλάρωσε, η Άλμπα πέτυχε 11 πόντους σε δύο λεπτά και προσπέρασε με με 3026 στο 12ο λεπτό, για να αρχίσει ένα... κοντσέρτο για πολυβόλα έξω από τα 6,75μ.

Οι «ερυθρόλευκοι» είδαν το δρόμο που οδηγεί στα πλέι οφ να μακραίνει ακόμη περισσότερο, καθώς μετρούν πια 12 ήττες σε 19 αγώνες, ενώ η γερμανική ομάδα νίκησε για έκτη φορά. Μηδαμινή και απόψε ήταν η προσφορά των Αμερικανών του Ολυμπιακού, ειδικά των Πολ και Μπόλντγουιν. Από την άλλη πλευρά ο Μάρκους Έρικσον πέτυχε σε 28 λεπτά 22 πόντους με 1/2 δίποντα, 6/9 τρίποντα και 2/3 βολές, διαλύοντας μόνος του την άμυνα των γηπεδούχων. Οι Πειραιώτες προηγήθη-

Οι Έρικσον και Χέρμανσον ευστοχούσαν «κατά ριπάς» και το ημίχρονο τους βρήκε προηγούμενους με 50-42. Με τους Κόνιαρη και Μιλουτίνοφ μπροστάρηδες στο τρίτο δεκάλεπτο, ο Ολυμπιακός μείωσε σε 49-53 στο 23΄, ενώ ο ελληνικός κορμός βοήθησε στην ανατροπή, αφού στο 30΄ με τρίποντο του Βεζένκοφ οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με 71-68. Πρόσκαιρα όπως αποδείχθηκε, αφού με σερί 9-0 η Άλμπα έφτασε γρήγορα στο +9 (82-73) συνεχίζοντας να ευστοχεί. Ο

Ολυμπιακός προσπαθούσε, ο Κόνιαρης με τρίποντο μείωσε στους έξι (80-86) στο 36΄ και μία βολή του Πρίντεζη το 83-87. 

Ο ίδιος στο 1΄02΄΄ πριν τη λήξη έγραψε το 85-87 και ο Μιλουτίνοφ με 1/2 βολές στα 28.4΄΄ το 86-87, αλλά το άστο-

χο τρίποντο του Σπανούλη και αντιαθλητικό φάουλ του ίδιου έκριναν το παιχνίδι. 

Στα προημιτελικά του Κυπέλλου Πρόκριση... μετά λαχτάρας με δύο νίκες ο Άρης για τον Ατρόμητο

Ο

Ο

Άρης προκρίθηκε στην προημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας με δύο νίκες επί της Ξάνθης, καθώς μετά το 1-0 στα Πηγάδια, την περασμένη εβδομάδα, επιβλήθηκε απόψε της ακριτικής ομάδας με 2-1 και στο «Κλεάνθης Βικελίδης». Το αποτέλεσμα στην Ξάνθη φάνηκε πως είχε δημιουργήσει εφησυχασμό στους γηπεδούχους, που μπήκαν «χαλαροί» και κινδύνεψαν στο 15΄, όταν ο Κουέστα απέκρουσε ενστικτωδώς σε κόρνερ το κοντινό σουτ του Λισγάρα.

Επτά λεπτά αργότερα, όμως, το ακριτικό συγκρότημα πήρε προβάδισμα στο σκορ, όταν ο Φοσέ βγήκε στην πλάτη της άμυνας του Άρη, πέρασε και Κουέστα κι έγραψε το 0-1, μέσα σε έντονες διαμαρτυρίες των γηπεδούχων για οφσάιντ. Το γκολ της Ξάνθης «αφύπνισε» τον Άρη, που είδε τον Μπέντο να σταματά τις προσπάθειες των Λάρσον και Ιντέγε, ενώ εκείνες των Φετφατζίδη και Ρόουζ κατέληξαν άουτ. Στο 43΄, όμως, οι παίκτες του Μίχαελ Ένινγκ έφτασαν στην ισοφάριση με τον Σάσα, που

ήταν ο αποδέκτης του ωραίου συνδυασμού των Μαντσίνι, Κόρχουτ και Λάρσον. Στις αρχές της επανάληψης ο Άρης έχασε και πάλι σπουδαίες ευκαιρίες με τους Ιντέγε και Μαντσίνι, όταν και πάλι ο Μπέντο φώναξε «παρών», αλλά διπλασίασε στο 59ο λεπτό. Σε εκείνο το σημείο ο Λάρσον έκανε σέντρα από τα δεξιά, ο Ιντέγε ξέφυγε από τα μαρκαρίσματα και από κοντά πέτυχε το τελικό 2-1, με τους «Ακρίτες» αυή τη φορά να διαμαρτύρονται έντονα για αντικανονική θέση του Νιγηριανού επιθετικού.

Ατρόμητος προκρίθηκε με περιπετειώδη τρόπο στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας, καθώς το 3-0 με το οποίο είχε φύγει νικητής από το Πανθεσσαλικό στάδιο απέναντι στον Βόλο, λίγο έλειψε να μην αποδεχθεί αρκετό. Η ομάδα των δυτικών προαστίων βρέθηκε να χάνει 0-2 στην έδρα της μόλις στο 22ο λεπτό, ενώ έπαιζε και με παίκτη λιγότερο, όμως κατάφερε να κρατήσει το σκορ στη συνέχεια, σε ένα παιχνίδι με αρνητικό πρωταγωνιστή τον διαιτητή Αλέξανδρο Τσαμούρη. Ο Βόλος προειδοποίησε στο 10΄, όταν ο Μπαλογιάννης μπήκε στην περιοχή, έκανε το σουτ αλλά ο Μανδάς ήταν σε ετοιμότητα και μπλόκαρε την μπάλα. Όμως στο 13΄ οι φιλοξενούμενοι έφτασαν στο γκολ με (αμφισβητούμενο) πέναλτι του Γκουαροτσένα, το οποίο κέρδισε ο Τσαούσης σε ανατροπή από τον Κιβρακίδη. Στο 21΄ ο Βόλος κέρδισε νέο πέναλτι, όταν σε σουτ του Μαξ η μπάλα βρήκε το χέρι του Καχίλα, ο οποίος δέχθηκε και την κόκκινη κάρτα του διαιτητή. Την ποινή από την άσπρη βούλα ανέλαβε να εκτελέσει πάλι ο Γκουαροτσένα στο 22΄ και να κάνει το 2-0, δίνοντας ελπίδες στην ομάδα του για να ανατρέψει το σκορ του πρώτου αγώνα. Στην εκτέλεση, όμως, ο Γκουαροτσένα γλίστρησε και είχε δύο επαφές με την μπάλα, κάτι που δεν επιτρέπεται και ο διαιτητής έπρεπε να ακυρώσει το γκολ. Οι Θεσσαλοί έφτασαν κοντά στο 3-0 στο 51΄ με τον Κανταμούρο, την κεφαλιά του οποίου απέκρουσε ο Μανδάς. Στο 70΄ με δέκα παίκτες έμεινε και ο Βόλος, αφού ο διαιτητής απέβαλε με υπερβολική δεύτερη κίτρινη κάρτα τον Μπαλογιάννη,ενώ το ίδιο τραβηγμένη ήταν και η δεύτερη κίτρινη στον σκόρερ Γκουαροτσένα στο 82΄, που άφησε τον Βόλο με 9 παίκτες.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

κοινωνία - πολιτισμός

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.01.2020

13

Από τον Ανθρωπιστικό Οργανισμό "Kids Save Lives - Τα παιδιά Σώζουν Ζωές" και την ΕΕΕΠΦ

Εκπαίδευση πρώτων βοηθειών Σάββατο 25 Ιανουαρίου και ώρα 17:00-21:00 στο ΔΗΠΕΘΕ Σερρών

Ο

Ανθρωπιστικός Οργανισμός «KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές» και η «Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας (Ε.Ε.Ε.Π.Φ.)» σε συνεργασία με την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Νομού Σερρών, διοργανώνουν μια ακόμη μαζική εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020 από τις 17:00 έως τις 21:00 στo ΔΗΠΕΘΕ Σερρών.

Θεματικές Ενότητες - Αξιολόγηση θύματος που κατέρρευσε - Κλήση 166/112 - Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση - Χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (AED) - Αντιμετώπιση αναίσθητου θύματος - Αντιμετώπιση πνιγμονής από ξένο σώμα

- Αντιμετώπιση αναπνευστικής ανακοπής (πνιγμός, παιδί) Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία με την πρωτοποριακή, για τα ελληνικά δεδομένα, μέθοδο εκπαίδευσης στην

μετοχή. Ωστόσο, για την καλύτερη προετοιμασία μας, σας συνιστούμε να στείλετε email συμμετοχής στο serressavelives@gmail.com. Την διοργάνωση ανέλαβαν οι: Αναστάσης Στεφανάκης (Πρόεδρος Οργανισμού «KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές),

Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση με την χρήση της εικονικής πραγματικότητας

Γεωργία Ταρτσόγλου και Σωτηρία Πάνου – Αναστασιάδου (Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας, Υγείας και Πολιτισμού.

VRCPR (με την ευγενική χορηγία του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360ο).

Η εκδήλωση τελεί υπό την Αιγίδα του Δήμου Σερρών.

Η συμμετοχή στην εκπαίδευση θα είναι δωρεάν. Οι 300 πρώτοι τυχεροί (γονείς και παιδιά) που θα κάνουν προεγγραφή θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής από το εγκεκριμένο πρόγραμμα Πρώτων Βοηθειών του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Η προεγγραφή δεν είναι απαραίτητη για τη συμ-

Εκπαίδευση στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση Διάδοση απινιδωτών (AEDs) σε δημόσιους χώρους ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ Ανθρωπιστικός Οργανισμός Μητροπόλεως 1, Αρναία Χαλκιδι κή ς, τ. κ . 63040030 6937270 266 anastasis.kidssavelives@gmail .com


14

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

μικρές αγγελίες

Εργασία ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Ταπετσέρης για βιοτεχνία επίπλων για μόνιμη εργασία. Πληροφορίες τηλ.: 2321053868 & 6984486878

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ Υπάλληλοι με 8ωρη απασχόληση, πλήρη ένσημα και καλό μισθό από πρατήριο υγρών καυσίμων.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.01.2020

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Νέοι μηχανολόγοι μηχανικοί και σχεδιαστές για μηχανολογικό σχέδιο, που να γνωρίζουν αγγλική και βουλγάρικη γλώσσα για απασχόληση και σε υποκατάστημα της Βουλγαρίας. Ώρες επικοινωνίας Δε-Πα 10:00-16:00 τηλ.2263031598, e-mail για βιογραφικά tillos@otenet.gr.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Οδηγός - χειριστής γερανοφόρου δασεργατικού φορτηγού 33 τόνων με δαγκάνα (όχι παπαγαλάκι), για φορτοεκφορτώσεις σε πριστήριο ξυλείας στην Χαλκιδική Πληροφορίες τηλ.: 6984-64-30-34, κ. Γιάννης

Πληροφορίες τηλ.: 2324042477 & 6974467626

ΖΗΤΕΙΤΑΙ Από εταιρεία τροφίμων πωλητής - πωλήτρια. Απαραίτητα προϋπηρεσία. Πληροφορίες τηλ. 2321038810/6932429148

ΖΗΤΟΥΤΑΙ Τηλεφωνήτριες για το τηλεφωνικό κέντρο στο Λευκώνα Σερρών. Πληροφορίες στο τηλέφωνο2321-0-59139 «Από ανώνυμη εταιρία του γεωργικού χώρου ζητείται γεωπόνος πωλητής Βορείου Ελλάδος, φυτικής παραγωγής (ΑΕΙ, ΤΕΙ) με προϋπηρεσία τουλάχιστον 5 έτη στον χώρο, ταλαντούχος, εργατικός, Αγγλικά και με καλή γνώση του πελατολογίου της περιοχής του. Η εντοπιότητα κρίνεται απαραίτητη. Όλα τα βιογραφικά θα κριθούν εμπιστευτικά. Αποστολή βιογραφικών στο agrosuv@yahoo.gr

ΖΗΤΕΙΤΑΙ Προσωπικό στο καφέ-μπουγάτσα MASA SOUPA, Καραμανλή 1 Λευκώνας. Πληροφορίες στο κατάστημα στην κα Μαρία

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ Οδηγός με δίπλωμα Ε΄ Κατηγορίαςνα εργασθεί για ένα μήνα. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6974054347 & 2441042343 Βρεφονηπιοκόμος αναλαμβάνει τη φύλαξη και φροντίδα βρεφών και νηπίων. Τηλ.: 6975730500

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ Σερβιτόρος και γυναίκα για να εργαστούν σε κουζίνα σε ταβέρνα στο Νέο Σούλι. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6974461213 ή 2321-0-92174 κ. Παναγιώτη

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Έμπειρος ψητάς και έμπειρη γυναίκα για την κουζίνα από γνωστό ψητοπωλείο της πόλης των Σερρών. Πληροφορίες τηλ.: 6974015456

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Από την επιχείρηση "ΝΙΖΑΜΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ", οδηγός με δίπλωμα κατηγορίας Ε’. Πληροφορίες στο τηλ. 2321092000, αποστολή βιογραφικών nizamisg@yahoo.gr

ΖητοΥνται

Κοπέλες για καφέ - μπαρ στη Μυτιλήνη. Εξοδα μεταφοράς και διανομής πληρωμένα. Πληροφορίες στο τηλ. 6973242003 Έχετε νοικιασμένο μέρος της γης σας σε μια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας για μια κεραία; Αν ναι, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου, έχω μια ευκαιρία για σας! Τηλ-6977740787, e-mail-grigoris.giannopoulos@yahoo.gr)

Ακίνητα - Πωλήσεις ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ

Στο Σιδηρόκαστρο κατάστημα 130 τ.μ. επί της κεντρικής πλατείας έτοιμο προς χρήση. Απευθείας από τον ιδιοκτήτη από 01.01.2020. Πληροφορίες τηλ.: 6938055880 ή 6948129284

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Υγιής επιχείρηση - αρτοποιείο στην πόλη των Σερρών λόγω ασθενείας. Πληροφορίες τηλ.: 6972833181 & 2321020132

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διώροφο σπίτι, 170 μέτρα, ανακαινισμένο στο Χρυσό Σερρών, απέναντι από το Δημαρχείο, με αποθήκη, σε οικοπεδικό χώρο 500 τ.μ. Τιμή συζητήσιμη. Πληροφορίες τηλ.: 6937232559

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο 4.800 τ.μ. με κτίσμα για αποθήκη που είναι 20Χ6 μέτρα, στο δρόμο Κ. Καμήλας-Σκουτάρεως. Πληροφορίες τηλ.: 6936573277

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο οικοδομήσιμο 540 τ.μ. μέσα στο χωριό Ευκαρπία. Πληροφορίες τηλ.: 6998486636

Διάφορα ΠΩΛΕΙΤΑΙ Επαγγελματική μονή αυτόματη μηχανή ESPRESSO SAN MARINO σε πολύ καλή κατάσταση, λόγω αγοράς μεγαλύτερης. Τιμή 500 ευρώ. Πληροφορίες στο τηλ.: 6948182398

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Αυτοκίνητο NISSAN ALMERA, μοντέλο 1998, με αέριο, σε άριστη κατάσταση. Πληροφορίες στο τηλ.: 6906764801

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Αγροτεμάχιο οκτώ (8) στρεμμάτων με ιδιωτική ποτιστική γεώτρηση δίπλα στον οικισμό Κρίνος Σερρών. Πληροφορίες στο τηλ.: 2321056370 & 6936624631, κ. Θωμαΐδης.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Αγροτεμάχιο 13 στρεμμάτων στο Κεφαλοχώρι Σερρών. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2321046907

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Σε τιμή ευκαιρίας κεραία ραδιοφωνικού σταθμού, σάουνα σχεδόν καινούργια από γυμναστήριο και άλλα εξαρτήματα. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 6936548293

Πωλούνται πρόβατα.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Επιχείρηση Πρακτορείο ΟΠΑΠ στο κέντρο της πόλης. Πληροφορίες τηλ.: 6973038112

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

οικόπεδο 1400 τμ στο Βαλτερό Σερρών, πάνω στο δρόμο στην έξοδο προς την Ηράκλεια. Πληροφορίες στο Τηλέφωνο 6947933350

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο 2.865 τ.μ. στην Κάτω Καμήλα Σερρών (εντός του χωριού με διώροφη παλιά οικία 25.000 ευρώ. Τιμή συζήτηση. Πληροφορίες στο 6942565535

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Επιχείρηση καφέ στο κέντρο της πόλης, στον πλέον ανερχόμενο πεζόδρομο των Σερρών. Το καφέ είναι μικρό με ιδιαίτερο χαρακτήρα που το κάνει να ξεχωρίζει, ενώ δίνεται με όλο τον εξοπλισμό του, έτοιμο να λειτουργήσει. Ιδιαίτερα χαμηλή τιμή. Πληροφορίες στο 6976070102

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο 400 τ.μ. στον Προβατά Σερρών, με ισόγειο κτίσμα (αποθήκη 90 τ.μ.) εντός σχεδίου σε τιμή ευκαιρίας. Πληροφορίες τηλ.: 6974733432.

Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6909421352. Κυρία Γρηγορία Τύρναβος Λάρισας.

ΕΣΠΑ 2014 - 2020 - Επιδοτήσεις έως 100%, ίδρυση Εκσυγχρονισμός Επιχειρήσεων, Αναπτυξιακά Προγράμματα και Μελέτες, χρηματοδοτήσεις κεφάλαια κινήσεως για Μικρές και Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, Επιχειρηματικά, Στεγαστικά-Επισκευαστικά, Αγροτικά, βιομηχανικά, ξενοδοχειακά, ναυτιλιακά, και πάσης φύσεως επιδοτούμενα προγράμματα μέσου ΟΑΕΔ πανελλαδικά Τηλ.210 36 46 223, Fax 211 850 14 64 www.abcfinancialgroup.gr Email: info@ abcfinancialgroup.gr

Μαθήματα Καθηγήτρια Αγγλικών Με

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο ενός (1) στρέμματος, με μονοκατοικία εντός, 80 τ.μ., πλήρως επιπλωμένη. Πληροφορίες τηλ. 2310/455542.

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ Δύο συνεχόμενα καταστήματα επί της πλα-

τείας Εμπορίου, τμ 65 έκαστο με πατάρι 50 τμ έκαστο, το καθένα ξεχωριστά ή και τα δύο μαζί σε καλή κατάσταση. Πληροφορίες τηλέφωνο 6977255839

πείρα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα για όλα τα επίπεδα. Τιμές προσιτές. Τηλ. 6942800194.

Φιλόλογος: Με πείρα πα-

ραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές όλων των τάξεων. Τιμές προσιτές. Τηλ. 6997024867


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

μικρές αγγελίες

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.01.2020

15

ŸŒÅÈÁË·ÉÁÑÏ·ÍÁÅÑÁÌý͹½Ñ

›ÆÃѽÌÂÓÆÂØÓ¿‘ÏØÄ®×ÎÂÓƳ‘®Ñ×ÆÊÌÂÊÒØμ×ÆÊÂXXXTLZXBMLFSHS


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

στο

Επίθεση στους «κουκουλοφόρους» του διαδικτύου από τον Ηλία Γκότση Δεν βοηθούν την Δημοτική Αρχή με το συστηματικό «χάιδεμα» Κριτική στους ανώνυμους αρθρογράφους του διαδικτύου ασκεί ο πολύπειρος δημοτικός σύμβουλος Σερρών Ηλίας Γκότσης. Στο προσωπικό του λογαριασμό αναφέρει ότι ο ίδιος και ο τέως δήμαρχος Π. Αγγελίδης αποτελούν μόνιμο στόχο στα πόστ που ανεβάζουν στα sites, πάντα ανώνυμα. Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής: «Είναι τρομερό, είναι φοβερό αυτό που συμβαίνει στον Δήμο μας. Ορισμένοι δημοσιογράφοι ασκούν αντιπολίτευση - κριτική στην απερχόμενη Δημοτική Αρχή και δύο είναι τα πρόσωπα που στοχεύουν. Ο τέως Δήμαρχος Πέτρος Αγγελίδης και ο τέως Αντιδήμαρχος Ηλίας Γκότσης. Πολλές φορές γίνεται επίθεση με υβριστικούς χαρακτηρισμούς και όλα αυτά χωρίς την υπογραφή τους - ανώνυμα (με κουκούλα) όπως αυτοί χαρακτηρίζουν τους άλλους που ανώνυμα αναπαράγουν αυτά που οι ίδιοι λένε και κάνουν. Δηλαδή αυτοί στα διάφορα sites ανώνυμα έχουν δικαίωμα να βρίζουν, αλλά όταν πρόκειται για αλήθειες που άλλοι ανώνυμα ανεβάζουν και αφορούν αυτούς δεν τους αρέσει. Το να μην επισημαίνουν λάθη και παραλείψεις της Δημοτικής Αρχής, αλλά να ασχολούνται με την τέως Δημοτική Αρχή η οποία κρίθηκε από τους πολίτες δεν βοηθάνε την Δημοτική Αρχή να προ-

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.01.2020

σπαθήσει για να γίνει καλύτερη. Δεν μπορώ να εξηγήσω αυτή την συμπεριφορά και ούτε μπορώ να εξηγήσω την εύνοια (χάιδεμα) που δείχνουν. ΚΟΙΤΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΣ ΛΟΙΠΟΝ. Έργα 30.000.000 ευρώ από προγράμματα έγιναν στα χωριά και αυτά με αποδείξεις. Πρέπει να γνωρίζεις ότι η ΣΑΤΑ είναι 1.000.000 ευρώ για την πόλη και για τα 25 χωριά, όταν μέχρι το 2010 ήταν 2.500 000 ευρώ μόνο για την πόλη. Το 1.000.000 ευρώ κατανέμεται πληθυσμιακά και από αυτό το 1.000.000 πρέπει να γίνουν ασφαλτοστρώσεις, αγροτική οδοποιία, συντήρηση κτιρίων, παιδικές χαρές, κλπ. Και είμαστε περήφανοι γι' αυτά που κάναμε, διότι ανταποκριθήκαμε στο μέγιστο στις απαιτήσεις των Προέδρων. Αν το δω αλλιώς μάλλον είναι θετικό που ασχολείστε με μας και ιδιαίτερα μαζί μου έστω και υβριστικά - ανώνυμα πάντα βεβαίως - διότι αυτό σημαίνει: Δύσκολα ΞΕΠΕΡΝΙΕΣΑΙ ή ΔΕΝ ΞΕΠΕΡΝΙΕΣΑΙ!!! «Σ.Θ.» nnn

Αγαστή συνεργασία «Δρομέα» με τους θεσμικούς φορείς Ο πρόεδρος του «Δρομέα» Αθανάσιος Παπαπαναγιώτου στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες ανέφερε ότι θα δώσει συνέχεια για τα όσα είπε στην Αθήνα πριν λίγες ημέρες και θα θίξει ειδικότερα ζητήματα που αφορούν την περιοχή των Σερρών και συγκεκριμένα στην ΒΙΠΕ Σερρών. Σημειώνεται ότι στο χώρο που παραχωρήθηκε η συνέντευξη βρισκόταν ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος, ο δήμαρχος Σερρών

Η προτεινόμενη για τη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας στις Σέρρες σε εκδήλωση πριν τρία χρόνια

Η προτεινόμενη από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη θέση της Πρόεδρου της Δημοκρατίας κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου φιλοξενήθηκε στις Σέρρες πριν λίγα χρόνια (Νοέμβριος 2017) σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ελληνική εταιρία δικαίου του περιβάλλοντος υπό την αιγίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών και του Δήμου Σερρών. Η εκδήλωση είχε πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Κινηματοθεάτρου «Αστέρια» Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών Παναγιώτης Καρίπογλου υπενθυμίζει το γεγονός και γράφει για την κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου τα εξής: «Από τότε μας είχε κάνει εντύπωση η σοβαρή και ταυτόχρονα σεμνή παρουσία της, οι γνώσεις της και ο σεβασμός που έδειχνε στον κάθε συνομιλητή της. Σήμερα, για τη νέα κορυφαία πολιτειακή θέση που φαίνεται ότι θα λάβει, της ευχόμαστε καλή και δημιουργική θητεία επ ωφελεία της Πατρίδας και όλων των Ελλήνων». «Σ.Θ.»

Αλέξανδρος Χρυσάφης και ο πρόεδρος του ΕΒΕΣ Χρ. Μέγκλας. Με το Επιμελητήριο Σερρών έχουμε αγαστή συνεργασία σχολίασε ο πρόεδρος του «Δρομέα», ο αντιπεριφερειάρ-

χης και ο δήμαρχος είναι φρέσκοι ακόμη αλλά έχουμε ίδιες απόψεις συμπλήρωσε. Δ.Ν.

Profile for sertharros

17_01_2020  

17_01_2020  

Advertisement