Page 1

«Bordeless Culture»

Δημοτική Πρωτοβουλία Σερραίων

Στρατηγική πολιτιστικής και τουριστικής ανάπτυξης της Αμφίπολης εκπονεί η ΠΚΜ

Επίσκεψη Θ. Αραμπατζή στο Μουσικό Σχολείο u

4

u

5

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ Ιδιοκτήτης - Εκδότης: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

Επίσκεψη της υφυπουργού Αγροτικής ανάπτυξης Ολ. Τελιογιορίδου στις Σέρρες

Στόχος μας η ανταγωνιστική γεωργία και κτηνοτροφία

ΈΤΟΣ 49ο | ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 14.429 | ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 16_17 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019 | ΤΙΜΗ 0,50 ευρώ

Άνοιξαν 1094 προσλήψεις συμβασιούχων σε OTA Σ την έγκριση της σύναψης 1094 συμβάσεων σε ΟΤΑ προχώρησε το Υπουργείο Εσωτερικών, με δύο Υπουργικές Αποφάσεις που δημοσιεύθηκαν την 12η και 13η Μαρτίου.

Η πρώτη Απόφαση αφορά την έγκριση σύναψης 675 συμβάσεων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα σε ΟΤΑ Α’ βαθμού, συγκεκριμένα σε Δήμους και σε έναν Σύνδεσμο διαχείρισης u

4

u

7

στερεών αποβλήτων.

Η δεύτερη Υπουργική Απόφαση (έχει ως αντικείμενο την έγκριση σύναψης 419 συμβάσεων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) σε Δήμους και ΝΠΔΔ, για την παροχή υπηρεσιών έναντι αντιτίμου.

u

Συνάντηση με την Πρόεδρο του ΤΕΦΑΑ είχε η ΔΥΝΑΜΗ Σερραίων

Από τον Σύλλογο Ιδιοκτητών Φροντιστών Σερρών σε συνεργασία με το ΕΒΕΣ

ΚΟΤΟΝΟΣΤΙΜΙΕΣ ΝΩΠΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΣΟΥΒΛΑΣ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ - ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ - ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ

Ημερίδα Επαγγελματικής Ενημέρωσης

ΕΜΜ. ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ 50 Τ. 2321053969 Ι Κ. 6934014020

u

12

Ημερίδα στο Αμφιθέατρο του ΤΕΙ Σερρών

«Μαθαίνω να επιβιώνω. Σύγχρονες Πρακτικές Πολιτικής Προστασίας» u

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΣΤΙΑΣΗΣ - CATERING ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

13

Terra Parking ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΧΩΡΟΥ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ

ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ ΩΡΙΑΙΑ & ΜΗΝΙΑΙΑ ΚΑΙ ΠΛΥΣΙΜΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ 2, ΣΕΡΡΕΣ (ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ) ΤΗΛ: 23210210310, ΚΙΝ: 6942265879

3


Σ.Θ. [

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 16_17.03.2019 Ήλιος » Α: 06:43 Δ: 18:28 | Σελήνη » Α: 05:55 Δ: 18:05

[

σαν σήμερα 1900: Ο βρετανός αρχαιολόγος Άρθουρ Έβανς αρχίζει ανασκαφές στο ανάκτορο της Κνωσού.

ΕΝΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ Ο λόγος για τη λέξη διδακτική Από το γνωστό "ΦΑΚΕΛΟ" μας και το "ΑΡΧΕΙΟ" μπορούμε να αντλήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία και στοιχεία από αποκόμματα π.χ. εφημερίδων, περιοδικών. Ας μας επιτραπεί να σημειώσουμε την λέξη διδακτική που έχει μια ιδιαίτερη έννοια και σημασία για τους μαθητές του Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Υπάρχει επίσης διδακτική ταινία, όπως έχει λεχθεί που περιέχει εικόνες. Στα επόμενα η γνωστή συνέχεια. Κλείνοντας το σημερινό θέμα, κείμενό μας μεταφέρονται εδώ τα παρακάτω: Ιδιοτροπία (ιδιότροπος)= το γνώρισμα, η εκδήλωση του ιδιότροπου, ιδιόρρυθμου. Παραξενιά, δυστροπία. Και κλείνουμε με το παρακάτω τίτλο: "Οδοιπορικό στις αλησμόνητες πατρίδες. Μικρά Ασία και Πόντο". Στα επόμενα η συνέχεια. Κάθε ερώτηση ενδιαφερομένου ενδιαφερομένης και ειδικού - ειδικής δεκτή. Δ.Α.

με... Βούλα και υπογραφή!

γράμμα στο διευθυντή

Φεύγουν… Την «επικίνδυνη και αντιεπιστημονική πολιτική του υπουργείου Υγείας που διώχνει τους γιατρούς από τη χώρα μας και υποβαθμίζει δραματικά τη Δημόσια Υγεία» καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα της κρίσης είναι το λεγόμενο brain drain, η φυγή, δηλαδή, του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού στο εξωτερικό. Δυστυχώς, σ’ όποια συζήτηση και να βρεθείς, ακούς για γνωστούς που έφυγαν στη Γερμανία, τη Σουηδία, την Αμερική, γιατί εδώ δεν έχουν να περιμένουν τίποτα… Και το κακό είναι πως δεν έχουν σκοπό να γυρίσουν πίσω… Β.Α.

Περί τεμπέληδων φοιτητών Kύριε διευθυντά, Επανέρχομαι. Ο λόγος για τους δυστυχείς - φυσικά και υπάρχουν και λαμπρές εξαιρέσεις - τεμπέληδες, οκνηρούς, τρωκτικά της περιουσίας του δεινοπαθούντος πατέρα ή μητέρας, τους αποκαλούμενους κοσμίως(!) αιώνιους φοιτητές έχω το «έννομον συμφέρον», το δικαίωμα ως φοιτητής που εργαζόμενουνα πολλές ώρες το 24ωρο ως «χαμάλης», τιμή και δόξα μου, να προτείνω: Oσοι δεν αποφοιτούν για οποιονδήποτε λόγο κατά την κανονική διάρκεια της φοιτήσεώς τους, να μπορούν να συνεχίσουν για κάποιο πρόσθετο διάστημα, αλλά, αυστηρά χωρίς το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στα πανεπιστημιακά οφίκια. Ετσι θα παραμείνουν μόνον όσοι πράγματι ενδιαφέρονται για τις σπουδές τους και μόνον… Ο ΙΔΙΟΤΕΛΗΣ

ΦΩΤΟγραφήματα

Νίκος Σφελινιώτης πρώην αντινομάρχης Σερρών Με άποψη και θέσεις πάντα σε θέματα επικαιρότητας.

Πριν 28 χρόνια ο τελικός κυπέλλου της ΕΠΣ Σερρών//Οι παίκτες του Εθνικού Σιδηροκάστρου χαιρετούν τους φιλάθλους

2

0 Mαρτίου 1991. Τελικός κυπέλλου ΕΠΣ Σερρών περιόδου 1990-91 στο Δημοτικό Γήπεδο Σερρών. Οι ποδοσφαιριστές του Εθνικού Σιδηροκάστρου χαιρετούν τους φιλάθλους πριν από τον τελικό με την Σέρρες '85. Διακρίνονται από τα αριστερά ο αρχηγός Πέτρος Αγγελίδης και οι Νίκος Χριστοδούλου, Κώστας Αριτζής, Δημήτρης Ξανθόπουλος Γιάννης Χαλίλης. Στο βάθος αμυδρά φαίνονται οι Μπάμπης Νικολαίδης, Κώστας Κρίσκας και Σωτήρης Τσακιρίδης. Για την ιστορία ο Εθνικός ηττήθηκε με σκόρ 1-0. (Η φωτο από το αρχείο του δημοσιογράφου Δημήτρη Νάτσιου). Δ.Ν.

Λάμπρος Πολυχρόνης συνδικαλιστής Μάχη γερή οι εκλογές στο Παγγαίο.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ

Εκδότης – Ιδιοκτήτης: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ Διευθυντής: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑMΠΑΤΖΗΣ ΑρχισυνταξΙα: Αλέξανδρος Αραμπατζής ΣυντΑκτες: Βούλα Αγκαθά, Δημήτρης Νάτσιος ΑρθρογρΑφοι - ΣχολιογρΑφοι: Αθανάσιος Παπανδρόπουλος, Δημήτριος Αραμπατζής, Αθανάσιος Αραμπατζής, Αλέξανδρος Αραμπατζής, Κων/νος Τσαρτσάρης, Χρυσάνθη Ιακώβου, Ελευθερία Ξενοδόχου, Χρήστος Κατσαρός ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ - σελιδοποιηση: Δέσποινα Αρναούτογλου ΕΚΤΥΠΩΣΗ: Νίκος Καραγκιόζης ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ: Κατερίνα Σταυρακίδου ΓΡΑΦΕΙΑ: Βενιζέλου 177 – Σέρρες Τ.Κ. 62 131 ΤΗΛ.: 23210 - 46380 FAX: 23210 - 45200

e-mail: sertharros@yahοo.gr www.sertharros.gr

ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΑ: ΤΗΛ. 23210 - 46380 ΕΤΗΣΙΟΙ ΟΡΟΙ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ Υπουργείων 500 €+ Φ.Π.Α. Τραπεζών 500 €+ Φ.Π.Α. Εταιριών Ν.Π.Ι.Δ. & Ν.Π.Δ.Δ. 500 €+ Φ.Π.Α. Δήμων 500 €+ Φ.Π.Α. Συλλόγων, Σωματείων 200 €+ Φ.Π.Α.

Φίλε Κριέ, το σημερινό Τετράγωνο Ανάδρομου ΕρμήΔία, θα φέρει κάποιες αναθεωρήσεις, όσον αφορά τις προσπάθειες σου να εκπληρώσεις κάποια κρυφά όνειρα και ορισμένες από τις ανεκπλήρωτες ελπίδες σου!

Με το σημερινό Εξάγωνο Ανάδρομου Ερμή-Πλούτωνα ενισχύεις την επαφή σου με τους φίλους σου, νιώθεις σιγουριά μαζί τους και με την βοήθεια τους, πετυχαίνεις στόχους! Προσοχή όμως, αγαπητέ Ταύρε!

Αγαπητέ Δίδυμε, σήμερα με το Τετράγωνο Ανάδρομου Ερμή-Δία, οφείλεις να δώσεις την αμέριστη προσοχή σου, σε όλους τους τομείς της ζωής σου, αφού υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κάνεις λάθος ενέργειες και υπερβολές, που θα δυσκολέψουν ή θα επιβραδύνουν τις επίτευξη των στόχων σου.

Θα χρειαστεί οπωσδήποτε σήμερα, αγαπητέ Καρκίνε, με το Τετράγωνο Ανάδρομου ΕρμήΔία, να μειώσεις τα επίπεδα της αισιοδοξίας σου και να αυξήσεις τα επίπεδα της διορατικότητας σου, αφού ευτυχώς το ταυτόχρονο Εξάγωνο Ανάδρομου Ερμή-Πλούτωνα, είναι υπέρ σου!

Αγαπητό Λιοντάρι, μπορεί το Εξάγωνο Ανάδρομου ΕρμήΠλούτωνα να σε κάνει διορατικό, οξυδερκή και αποφασισμένο να κατακτήσεις πόθους, επιθυμίες και σκοπούς, όμως με το ταυτόχρονο Τετράγωνο Ανάδρομου Ερμή-Δία, πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός και επιφυλακτικός στις εκτιμήσεις σου.

Αγαπητέ Παρθένε, η όψη Εξαγώνου Ανάδρομου Ερμή-Πλούτωνα, φροντίζει για σένα, ώστε να είσαι προσγειωμένος και να ξέρεις να ακούς και τι έχει να πει ο συνομιλητής σου! Ωστόσο με το Τετράγωνο μεταξύ Ανάδρομου Ερμή και Δία, δεν θα γλιτώσεις κάποια λεκτικά λάθη.

Αγαπητέ Ζυγέ, μάλλον έχεις πάρει κάποια πράγματα αρκετά χαλαρά, ενώ ξεχνάς συνεχώς αυξημένα καθήκοντά και υποχρεώσεις! Μπορεί το Εξάγωνο Ανάδρομου Ερμή-Πλούτωνα, να σου επαναφέρει λύσεις και ευκαιρίες, όμως με το Τετράγωνο Ανάδρομου ΕρμήΔία, πρέπει οπωσδήποτε να επιστρατεύσεις τις δυνάμεις σου.

Σήμερα, φίλε Σκορπιέ, το Εξάγωνο Ανάδρομου Ερμή-Πλούτωνα, θα αυξήσει τη δημιουργικότητά σου, σε βοηθάει να αναδείξεις τα ταλέντα σου, την υπεροχή και την λάμψη σου και τραβάει τα βλέμματα του θαυμασμού των άλλων, πάνω σου!

Φίλε Τοξότη, σήμερα που ο Ανάδρομος Ερμής και ο Δίας σχηματίζουν Τετράγωνο, πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός, όσον αφορά τις εκτιμήσεις σου, ιδίως στο στενό σου περιβάλλον! Πιθανόν να υπάρξει σύγχυση στις οικογενειακές σχέσεις και θα πρέπει οπωσδήποτε να επιστρατεύσεις την λογική σου.

Φίλε Αιγόκερε, με το Τετράγωνο Ανάδρομου Ερμή-Δία, ίσως αισθανθείς πως η λογική σου είναι απούσα σήμερα και δεν μπορεί να σε βοηθήσει, αφού παρασύρεσαι σε λόγια αυθόρμητα, λόγω υπεραισιοδοξίας! Ευτυχώς το ταυτόχρονο Εξάγωνο Ανάδρομου Ερμή-Πλούτωνα θα σε ωθήσει να σκεφτείς πολύ πριν πάρεις αποφάσεις

Σήμερα, λόγω του Εξαγώνου Ανάδρομου Ερμή-Πλούτωνα, να αισθανθείς έντονα την ανάγκη να προστατέψεις τα κεκτημένα σου και να προσκολληθείς στα υλικά σου αγαθά, γεγονός που θα σε βοηθήσει να πας παρακάτω, αγαπητέ Υδροχόε!

Αγαπητέ Ιχθύ, η χαρούμενη, δυναμική και αισιόδοξη διάθεσή σου που σου χαρίζει το Εξάγωνο Ανάδρομου Ερμή-Πλούτωνα, ήρθε η ώρα να προσγειωθεί απότομα κι αυτό λόγω της υπεραισιοδοξίας σου και της υπέρμετρης εμπιστοσύνης στον εαυτό σου, αφού το το Τετράγωνο Ανάδρομου Ερμή-Δία, δεν συγχωρεί έπαρση και επιπολαιότητα!


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 16_17.03.2019Άνοιξαν 1094 προσλήψεις συμβασιούχων σε OTA

Σ

την έγκριση της σύναψης 1094 συμβάσεων σε ΟΤΑ προχώρησε το Υπουργείο Εσωτερικών, με δύο Υπουργικές Αποφάσεις που δημοσιεύθηκαν την 12η και 13η Μαρτίου. Η πρώτη Απόφαση του Αλέξη Χαρίτση (Α.Π. 17352/8.3.2019) αφορά την έγκριση σύναψης 675 συμβάσεων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα σε ΟΤΑ Α’ βαθμού, συγκεκριμένα σε Δήμους και σε έναν Σύνδεσμο διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Η πρόσληψη του προσωπικού θα γίνει με το αρ.21 του ν.2190/1994 και το αρ.9 του ν.3812/2009, όπως ισχύουν, για χρονικό διάστημα έως οκτώ μήνες. Η

Απόφαση

αναγράφει

πως προκαλεί δαπάνη ύψους 6.330.150,00 ευρώ περίπου, σε βάρος των προϋπολογισμών των Φορέων, η οποία θα αντιμετωπισθεί αποκλειστικά από ίδια έσοδα ανταποδοτικού χαρακτήρα που εισπράττουν οι Φορείς, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, για τις αντίστοιχες με την πρόσληψη παρεχόμενες υπηρεσίες. Η δεύτερη Υπουργική Απόφαση (Α.Π. 17817/8.3.2019 ) έχει ως αντικείμενο την έγκριση σύναψης 419 συμβάσεων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) σε Δήμους και ΝΠΔΔ, για την παροχή υπηρεσιών έναντι αντιτίμου. Οι συμβάσεις θα είναι διάρκειας έως οκτώ μήνες ή έως εννέα μήνες για απασχόληση σε αναγνωρισμένες σχολές ή έως έντεκα μήνες για απασχόληση σε παιδικούς βρεφονηπιακούς

σταθμούς. Η πρόσληψη του προσωπικού θα γίνει σύμφωνα με το αρ.21 του ν.2190/1994 και το αρ.9 του ν.3812/2009, όπως ισχύουν, καθώς και το π.δ.

Δείτε τη λίστα με τον αριθμό συμβασιούχων που θα προσλάβει έκαστος ΟΤΑ :

524/1980, κατά περίπτωση. Από την Απόφαση προκαλείται δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού των Φορέων,

η οποία θα αντιμετωπίζεται από την καταβολή αντιτίμου που καταβάλλουν οι ωφελούμενοι για τις παρεχόμενες υπηρεσίες.
ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 16_17.03.2019

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΣΕΡΡΑΙΩΝ ΜΕ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΕΡΡΩΝ

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Σερρών Θεόδωρος Αραμπατζής με την Διευθύντρια Λίλα Σκέμπερη και καθηγητές του Μουσικού Σχολείου Σερρών

Δημοτική Πρωτοβουλία Σερραίων

Επίσκεψη Θ. Αραμπατζή στο Μουσικό Σχολείο

Σ

υνάντηση σε εξαιρετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα ανάμεσα στον υποψήφιο Δήμαρχο Σερρών Θεόδωρο Αραμπατζή και την διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Σερρών κ. Λίλα Σκέμπερη αλλά και καθηγητές του Σχολείου. Κατά την διάρκεια της συνάντησης ο κος Αραμπατζής ενη-

μερώθηκε για τα προβλήματα του Μουσικού Σχολείου Σερρών, όπως η συντήρηση του σχολείου και η στεγανοποίηση, οι διαρροές, η πυρασφάλεια, η απουσία επιστάτη, αλλά και η συντήρηση όλου του εξοπλισμού. Ο υποψήφιος Δήμαρχος Σερρών κος Αραμπατζής αναφέρθηκε στον εκσυγχρονισμό των εποπτικών μέσων και του

ψηφιακού εξοπλισμού, όπως και την μετεγκατάσταση των Νηπιαγωγείων από μισθωμένα ακίνητα σε ιδιόκτητους χώρους του Δήμου, για την μείωση των εξόδων της επιτροπής. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες 32 σχολείων στον Δήμο μας, αλλά και στο πιλοτικό

πρόγραμμα εισαγωγής διαδραστικών πινάκων και ψηφιακών τεχνολογιών στο Μουσικό Γυμνάσιο. O κ. Αραμπατζής στην συνέχεια αναφέρθηκε στην υλοποίηση μέσω προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας που ήδη έχει πραγματοποιηθεί αλλά και την καλή συνεργασία των δύο πλευρών , ενώ δεσμεύθηκε πως

Επίσκεψη της υφυπουργού Αγροτικής ανάπτυξης Ολ. Τελιογιορίδου στις Σέρρες

Τον κ. Αραμπατζή συνόδευαν στην επίσκεψη στο Μουσικό Σχολείο, ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Παντελής Χράπας, ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Αλεπάκης και η υποψήφια δημοτική σύμβουλος Γεωργία Καλημεράκη.

Αστυνομικά Νέα

Στόχος μας η ανταγωνιστική γεωργία και κτηνοτροφία

Έκλεψαν χρήματα και κοσμήματα από τρεις οικίες

Υποστήριξε ότι υπάρχει δεύτερη πρόταση για λύση στο θέμα της ΕΒΖ

Α

πό το Αστυνομικό Τμήμα Αμφίπολης σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος ενός 36χρονου και μιας 36χρονης, διότι όπως προέκυψε από την έρευνα, πρωινές ώρες της 7ης Μαρτίου 2019, ενεργώντας από κοινού μπήκαν παράνομα σε τρεις οικίες σε περιοχή των Σερρών και αφαίρεσαν συνολικά το χρηματικό ποσό των 1.120 ευρώ και κοσμήματα αξίας 200 ευρώ, σύμφωνα με δηλώσεις των παθόντων.

Δ

ιήμερη επίσκεψη στο Νομό Σερρών πραγματοποιεί από χθες η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ολυμπία Τελιογιορίδου. Η υφυπουργός επισκέφθηκε την περιοχή της Ηράκλειας, στις υπηρεσίες ελέγχου στο Τελωνείο του Προμαχώνα, τον ΓΟΕΒ Πεδιάδος Σερρών, ενώ στη συνέχεια παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα μέσα ενημέρωσης. Μεταφέροντας τις εντυπώσεις από τις επαφές που είχε πραγματοποιήσει μέχρι εκείνη την ώρα στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της συνάντησης που είχε στο Τελωνείο του Προμαχώνα. Αναγνώρισε ως μείζον το θέμα των Ελληνοποιήσεων των προϊόντων που πλήττουν πρωτίστως την κτηνοτροφία και ανέφερε ότι θα ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Υποστήριξε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα στη βάση της ανταγωνιστικής ποιοτικής εξωστρεφούς γεωργίας. Για την αποτυχία της κυβέρνησης να επαναλειτουργήσει το Εργοστάσιο Ζάχαρης Σερρών που αποτελούσε προεκλογι-

θα είναι δίπλα τους σε ότι χρειαστούν.

Εξιχνίαση απόπειρας κλοπής

κή εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ αναγνώρισε ότι υπήρχαν ανυπέρβλητες δυσκολίες. Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με πληροφόρηση που έχει από τον υπουργό κ. Πιτσιόρλα το θέμα της ΕΒΖ βαίνει προς λύση αφού εξετάζει μία άλλη πρόταση που θα έχει θετικό αποτέλεσμα. Τέλος, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση

θέλοντας να στηρίζει τη τευτλοκαλλιέργεια έχει εγκρίνει την επιδότηση ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ προς τους αγρότες δίνοντας τους την δυνατότητα να συνεχίσουν να παράγουν. Δ.Ν.

Α

πό την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Σερρών σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος δύο ανήλικων, καθώς διαπιστώθηκε ότι το προηγούμενο διάστημα, μπήκαν στην αυλή οικίας 50χρονης στις Σέρρες με σκοπό την κλοπή, χωρίς να καταφέρουν να αφαιρέσουν οτιδήποτε.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 16_17.03.2019«Bordeless Culture»

Στρατηγική πολιτιστικής και τουριστικής ανάπτυξης της Αμφίπολης εκπονεί η ΠΚΜ

Σ

υνέντευξη τύπου, για το ευρωπαϊκό έργο «Bordeless Culture», στο οποίο συμμετέχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και περιλαμβάνει την ανάδειξη του Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη, πραγματοποιήθηκε στο Blagoevgrad της Βουλγαρίας. Στη συνέντευξη Τύπου για το έργο, που είναι ενταγμένο στο διασυνοριακό πρόγραμμα Interreg Ελλάδα – Βουλγαρία, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανακοίνωσε την κατάρτιση στρατηγικής για την πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Αμφίπολης. «Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αξιοποιεί όλα τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά προγράμματα και πόρους, ώστε να προστατεύσει, να αναδείξει και να αξιοποιήσει το σπουδαίο μακεδονικό μνημείο του Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη. Προχωρούμε με αποφασιστικότητα στην αξιοποίηση των 2,5 εκ. ευρώ που διασφαλίσαμε από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κι από το Interreg Ελλάδας – Βουλγαρίας και εγγυούμαστε ότι όχι μόνο θα γίνουν όλα τα αναγκαία έργα στο μνημείο, αλλά κι ότι

θα αναδείξουμε την ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης, ώστε με επίκεντρο το παγκόσμιο μακεδονικό μνημείο του Τύμβου Καστά να καταστεί πόλος παγκόσμιου τουριστικού ενδιαφέροντος. Σε λίγα χρόνια ο κόσμος που θα επισκέπτεται τον Τύμβο Καστά θα βιώνει μια πραγματικά μοναδική εμπειρία, καθώς πρόκειται για ένα μνημείο, το οποίο αναδεικνύει τον μοναδικό ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο της Κεντρικής Μακεδονίας, ένα μνημείο με εθνική σημασία, που επιβεβαιώνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την ιστορική πραγματικότητα της περιοχής μας. Ένα μνημείο που φροντίσαμε να παράγει πλούτο στον τόπο μας, συνδέοντας την ιστορική και πολιτιστική αξία του με την τουριστική διάστασή του», επισήμανε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Στη συνέντευξη τύπου στο Blagoevgrad, για την προώθηση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της διασυνοριακής περιοχής Ελλάδας – Βουλγαρίας, ανακοινώθηκαν μια σειρά από δράσεις για την ανάδειξη της Αμφίπολης σε ένα βιώσιμο τουριστικό και πολιτιστικό προορισμό. Ο Δήμος

Blagoevgrad μάλιστα διατύπωσε το αίτημα «η επόμενη συνάντηση του έργου ‘Borderless Culture’ να λάβει χώρα στην Αμφίπολη, ώστε να γνωρίσουν από κοντά όλοι οι εταίροι του έργου το σημαντικό αυτό μνημείο». Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο έργο προϋπολογισμού 1 εκ. ευρώ σχεδιάζει να προβεί στη λεπτομερή αποτύπωση, χαρτογράφηση και φωτογράφιση της ευρύτερης περιοχής της Αμφίπολης

και των πολιτιστικών μνημείων που περιλαμβάνει, με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογικών μέσω, όπως drones, ενώ θα παράγει και ένα βίντεο καταγραφής – προβολής της περιοχής. Επίσης, ανέλαβε να εκδώσει τρίγλωσσο οδηγό στα ελληνικά, αγγλικά και βουλγαρικά, ο οποίος θα περιλαμβάνει τα αποτελέσματα της ανασκαφής στον Τύμβο Καστά, όπως και ενημερωτικό έντυπο υλικό, που θα διανέμεται στους επισκέπτες και

τουρίστες της περιοχής. Στόχος είναι η βελτίωση του τουριστικού προϊόντος και η ενίσχυση του τουριστικού και πολιτιστικού προφίλ της Αμφίπολης. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη στρατηγική πολιτιστικής και τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής της Αμφίπολης περιλαμβάνει συγκεκριμένα έργα και δράσεις, που θα την καταστήσουν πόλο παγκόσμιου πολιτιστικού τουριστικού προορισμού.

Στη Διεθνή Έκθεση Αγροτικών Προϊόντων Freskon 2019 η ΠΚΜ Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τις επιχειρήσεις

Η

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στηρίζοντας ενεργά την προβολή των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων της περιοχής της, θα συμμετάσχει στην 5η FRESKON, που θα πραγματοποιηθεί από τις 11 έως τις 13 Απριλίου 2019 στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ-HELEXPO στη Θεσσαλονίκη. Στόχος της συμμετοχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη διοργάνωση είναι η προώθηση στη διεθνή αγορά των φρέσκων φρούτων και λαχανικών που παράγονται στην εδαφική της επικράτεια, η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στον κλάδο αυτό, η εξωστρέφεια της παραγωγής και η τόνωση του πρωτογενούς τομέα της Περιφέρειας, που παίζει καταλυτικό ρόλο στην ελληνική οικονομία εν γένει. Η FRESKON αποτελεί το μεγαλύτερο εμπορικό γεγονός φρούτων και λαχανικών στην περιοχή των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Μεσογείου και λειτουργεί ως σύνδεσμος ανάμεσα στην ελληνική παραγωγή φρέσκων φρούτων και λαχανικών και τις διεθνείς αγορές, τους μεγάλους ξένους λιανεμπόρους και τα υπερεθνικά δίκτυα διανομής. Η έκθεση πλαισιώνεται από μια σειρά παραλλήλων εκδηλώσεων, όπως: - το Διεθνές Συνέδριο Ροδακίνου - Εξειδικευμένες παράλληλες εκδηλώσεις, ομιλίες

και παρουσιάσεις -FreshCon market (b2b Συναντήσεις με τις μεγαλύτερες αλυσίδες super market των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης). Για τη συμμετοχή στην έκθεση, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει προβεί σε ενοικίαση ειδικά διαμορφωμένου χώρου, με ειδικής κατασκευής και ιδιαίτερης αισθητικής περίπτερα, τα οποία καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες προβολής των εκθεμάτων της Περιφέρειας μας. Περισσότερες πληροφορίες για το κόστος και τον παρεχόμενο εξοπλισμό ανά stand 12 τ.μ. μπορείτε να βρείτε στη δήλωση συμμετοχής. Προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή οργάνωση και συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη συγκεκριμένη έκθεση, παρακαλούμε να ενημερωθούν άμεσα και με κάθε πρόσφορο μέσο οι επιχειρήσεις των περιφερειακών ενοτήτων που επιθυμούν να συμμετέχουν για να προβάλλουν τα προϊόντα τους μέσα από το ενιαία διαμορφωμένο περίπτερο της Περιφέρειας (σε ξεχωριστό stand 12 τ.μ. ανά επιχείρηση) και να αποστείλουν συμπληρωμένη τη δήλωση συμμετοχής στα e-mail: g.karali@pkm.gov.gr ή dao@ pkm.gov.gr ή στο fax 2313330044, το αργότερο έως την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019. Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω του περιορισμένου αριθμού των stand, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότη-

τας για τη διάθεσή τους, λαμβάνοντας υπόψη: - τον εξαγωγικό χαρακτήρα της επιχείρησης και αν διαθέτει τις απαραίτητες πιστοποιήσεις, - τη δραστηριότητα της επιχείρησης και κατά πόσο συμβάλλει στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, - την εκπροσώπηση όσο το δυνατό περισσότερων περιφερειακών ενοτήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας - τους εκθέτες οι οποίοι δεν έχουν ξανασυμμετέχει σε περίπτερο της Περιφέρειας σε διεθνείς εκθέσεις. Το ωράριο λειτουργίας της έκθεσης είναι: Πέμπτη -Παρασκευή (09.30-19:00) και Σάββατο (09:30-17:00). Οι επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν θα πρέπει να έχουν διασφαλίσει τη φυσική παρουσία εκπροσώπησης των προϊόντων τους καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης. Τονίζεται ότι η έκθεση δεν έχει εμπορικό χαρακτήρα. Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση για την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και για άλλες δράσεις εξωστρέφειας και υποστήριξης του Τμήματος Προβολής Αγροτικών Προϊόντων στα τηλέφωνα 2313 330350 (Γλυκερία Καραλή), 2313 330395 (Γεώργιος Γκανάτσιος) και 2313 330428 (Γεώργιος Φανέλης).
η Ρουμπρίκα

Γράφει ο Δημ. Αλ. Αραμπατζής

 Σάββατο σήμερα, 16 Μνήμη Θεοδώρου μεγαλομάρτυρος του Τήρωνος, Οσίου Χριστοδούλου Πάτμου, Αγίου Ιουλοιανού και αύριο Κυριακή 17 Μαρτίου 2019,Κυριακή της Ορθοδοξίας, Οσίου Αλεξίου. Χρόνια πολλά και καλά, ανώδυνα, ανεπαίσχυντα, ειρηνικά, χριστιανά στις εορτάζουσες και εορτάζοντες. ***  Από το βιβλίο "Ο ΧΘΕΣΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ" το παρακάτω επίκαιρο χρονογράφημα:

Με το Χαίρε... Οι Δ’ Χαιρετισμοί σήμερα. Με το κεράκι στο χέρι της ιλαρότητας στην ψυχή το Χαίρε στα χείλη προσήλθαμε ταπεινοί ικέτες της Θρομήτορας. Στο γραφικό εκκλησάκι του Αγίου-Ιωάννη, περάσαμ ετους β΄χαιρετισμούς προς την Αμωμη Παρθένα. Μη μας κατατάξετε στους υπερβολικά θρησκευομένους. Βιώματα των παιδικών μας χρόνων, που πιέζουν κάθε τόσο, όταν δοθεί ανάλογο ερέθισμα. Σαρακοστή τώρα. Μακρόχρονη θητεία στις εκδηλώσεις της μ. Σαρακοστής. Από τα χρόνια τα παιδικά μέχρι της εφηβείας και τα χρόνια ακόμα της πρώτης ανδρικής ηλικίας πιστοί τηρητές της παράδοσης. Πως είναι δυνατόν τώρα να περάσουν απαρατήρητοι οι Χαιρετισμοί της Σαρακοστής! Χαίρε Αμόλυντη... Σαράντα μέρες τώρα, όσοι πιστοί, απευθύνουν χαιρετισμό στην Αγνή, στην Ασπιλη, στην Αμωμη, στην «Ασπόρως Τεκούσασα». Που να καταλαβαίναμε μικρά παιδιά τότε, τι ήθελαν να πουν, όλες αυτές οι προσφωνήσεις της θεομήτορος, όταν εκτελώντας συμβουλές γονέων και προσταγές δασκάλων, πηγαίναμε στα χαιρονύμφια. Χαρούμενες και πανηγυρικές μέρες της Ορθοδοξίας. Η αρχή του θαύματος. Μυστηριακή καθώς είναι η θρησκεία μας, μυστηριακός είναι και ο συμβολισμός του Ευαγγελισμού. Διδακτικότατος. Ισχυρά τα βιώματα που δημιουργεί στις ψυχές. Έντονα θυμάμαι τις σχολικές παραστάσεις με αντικείμενο την αναπαράσταση του «Ευαγγελισμού της Θεοτόκου». Καλή είδηση στην Παναγία. Ουκ αυτό το πολυκαταλάβαινα! Υπό βλητική όμως εικόνα. Είναι ύστερα να μην χαιρετίσεις την Θεοτόκο! Να μην σταθείς προσοχή, να μην προσφέρεις τον εσωτερικό σου κρίνο και ναμην σιγοψιθυρίσεις και εσύ «Χαίρε, κεχαριτωμένη Μαρία, ο Κύριος με τα Σου». Η θεότητα του Ουρανού, η αόρατη, η ασύληπτη, η χωρίς χρονικά και τοπικά όρια υπάρξεως, παρουσιάζεται στο χορό και στον χρόνο. Γίνεται γήινη. Όρατη. Μεταφέρεται στον κόσμο των αισθήσεων. Και εδώ ακριβώς βρίσκεται η δικαιολογία των χαιρετισμών. Την αγνή γυναικεία φύση, που χωρίς να αποτελείται από σάρκα και οστά, που καταδέχεται μια παροδική ενανθρώπιση, χαιρετίζουμε. μήπως και ο Θεάνθρωπος μόνον στην σφαίρα του απολύτου υπάρχει! Θεός και άνθρωπος. Γήινος κι αυτός, αλλά και ουράνιος. Την θεότητα Του θαυμάζουμε κατά την Ανάσταση τις αδυναμίες της, «παρελθέτω τούτο το ποτήριον απ’ εμού» παρακολουθούμε κατά την περίοδο των Παθών. Στην Παναγία τώρα, που αποβάλλει για λίγο την Θεότητά Της και εναθρωπίζεται, συμβολικά έστω, και γίνεται το σκεύος μιας ολόκληρης εξ αποκαλύψεως Θρησκείας, απευθύνω το χαίρε μου. Χαίρε, Νύμφη Ανύμφευτε... «Χαίρε, των δακρύων της Εύας, η λύτρωσις...»Αχ! αυτή η λύτρωση. Πόσων σκοπός και στόχος δεν είναι έτσι. Αυτά τα μεγαλύτερα ερείσματα της χριστιανικής κοσμοθεωρίας. Ο πονεμένος άνθρωπος, που ζητά τη λύτρωσή του. Ο καταπιεσμένος τη δικαίωσή του. Η Πανάγγονη που μισιτεύει για την λύτρωση και τη δικαίωση μας, δεν αξίζει ένα χαίρε! Χαίρε, λοιπόν, Αγνή Παρθένα, Θεομήτορα, που ο ανθρώπινος νους πασχίζει συνεχώς να συλλάβει την φύση και την ύπαρξή σου ***  Και το παρακάτω χρονογράφημα από το βιβλίο "Ο ΧΘΕΣΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ":

ΔΙΠΤΥΧΟ “...Πολλά (εστί) τα δεινά ουδέν πέλει δεινότερων ανθρώπου...” γράφει στην τραγωδία του η “Αντιγόνη”, ο Σοφοκλής. Πόσο δίκαιο έχει! Βουνά τρύπησε, αφρίζουσες θάλασσες διέσχισε, αιθέρες κατέκτησε ο πολυμήχανος άνθρωπος. Φοβερότερο δημιούργημα από τον άνθρωπο, δεν έπλασε ο Παντοδύναμος! Δεν άφησε τίποτε που να μην το ερευνήσει και να μην το κατακτήσει. Στην πολύτροπη ίσως αυτή στάση του ανθρώπου να οφείλεται και ο σημερινός πολιτισμός. Δεν θα έβγαινε από το πρωταγωνισμό του, αν δεν ήταν πολύπραγος, αν δεν είχε μέσα του το “ειδέναι ορέγεστε”. Έλα όμως που την πολυπραγμοσύνη του την πληρώνει κάποτε πολύ ακριβά!... Ανθρώπινα καθώς είναι τα έργα του υπόκεινται στο νόμο της φθοράς. Η ατέλεια διέπει και τα πλέον “τέλεια” δημιουργήματά του. Εξεμηδένισε τις αποστάσεις, ένωσε τις θάλασσες και τους αιθέρες με τα τεχνικά του επιτεύγματα στο τομέα της συγκοινωνίας. Με τα πλοία του και τα αεροπλάνα του υπόταξε τα στοιχεία της θάλασσας και του αιθέρα στη δύναμη του και έφερε σ’ επαφή ανθρώ-

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 16_17.03.2019

πους που είναι σκορπισμένοι στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Περιορισμένοι όμως στην δύναμή του. Τους άθλους του τους πληρώνει ακριβά. Διασχίζει τις θάλασσες και τους αιθέρες ανενόχλητος. Στο πείσμα των στοιχείων αυτών αντέταξε το δικό του πείσμα και βγήκε νικητής. νικητής όμως ηττημένος. Όσο οξύμωρο είναι το σχήμα τόσο αλήθεια κρύβει. Σήμερα κατάπεσε εδώ ένα αεροπλάνο, χθες εκεί. Προχθές βυθίστηκε το υπερωκεάνιο εκείνο στους μανιασμένους ωκεανούς, την άλλη αγνοήθηκε το τάδε καράβι. πόσα δεν γίνονται! Πόσα καράβια δεν βουλιάζουν και πόσα αεροπλάνα δεν πέφτουν! Πάντα υπάρχει μια αιτία ή θα επινοείται για δικαιολογία το δυστύχημα. Ελπίδες στηρίζονται στη μελλοντική ίσως τελειοποίηση των μέσων αυτών! Πρόχειρη και αβασάνιστη σκέψη. Θα περιορισθούν ίσως τα ναυάγια και οι πτώσεις των αεροπλάνων. Ίσως “ψυγεία” κακότεχνα φορτωμένα σε κάποιο “Ηράκλειο” δεν θα το βυθίσουν στα μεσογειακά μα νερά και δεν θα σκορπάν το πένθος στους συμπαθείς Ηρακλειώτες της Μεγαλονήσου, ούτε ίσως “κεραυνοί” θα πλήττουν τα αεροσκάφη της Ολυμπιακής Αεροπορίας για να βυθίσουν στο πένθος τους Χανιώτες του Ψηλορείτη. Ίσως να μην ανακόπτονται οι έλικές των, να μην μένουν στο κενό από καύσιμα, να μη... να μη... να μη. Και όμως θα πληρώνει με βαρύ φόρο ο άνθρωπος τα βήματα της προόδου του. Είναι νόμος, ο πολιτισμός και η πρόοδος να ακολουθούνται από θυσίες, έστω αν θέλετε από “μοιραίες συμπτώσεις”, σπάνιες , βέβαια όμως... Το πείσμα του ανθρώπου να ξεπεράσει τα πάντα. Η μανία να υποτάξει τα πάντα στη δύναμη του, θα πληρώνει πάντα με βαρύ τίμημα. Όπως θέλετε δικαιολογήστε το. Αποδώστε το στην “ειμαρμένη” δεχθείτε το “πεπρωμένο” το “κισμέτ” όπως το παραδέχονται οι πιστοί του Αλλάχ, δεν πρόκειται να πέσετε πολύ έξω. Ένα είναι βέβαιο. Δεν είναι δυνατόν να γίνεται πόλεμος χωρίς νεκρούς, την ζωή να μην την διαδέχεται ο θάνατος, τα πλεούμενα να μην βυθίζονται, τα αεροσκάφη να μην πέφτουν. Δεχόμαστε ένα ναυάγιο ή πτώση ενός αεροπλάνου να ακολουθείται από ένα δεύτερο όταν το πρώτο χάνεται βαθιά στο χρόνο και ο πόνος έχει λήψη ολότελα και καμιά ανάμνηση δεν είναι ικανή να αναπλασθεί. Όταν όμως στις 8 Δεκεμβρίου 1966 ένα “Ηράκλειο” συγκλονίζει την Μεγαλόνησο μας μαζί της και όλη την Ελλάδα , τα δάκρυα δεν έχουν ακόμα στεγνώσει, ο πόνος για τον χαμό προσφιλών προσώπων. Παραχωρούμε λοιπόν στην επικαιρότητα, την θέση, ύστερα από την προχθεσινή μας παρέκκλιση. Σεπτέμβρης. Ποιος δεν το μαντεύει! Χιλιοειπωμένα. Δίσκος που ακούγεται τέτοια εποχή σε διάφορες στροφές. Γαρνιτούρες της προτιμήσεως των που βάζουν οι χρονογράφοι “στο πιάτο της ημέρας”. Μπορούμε να αποφύγουμε κι εμείς τον στρωμένο δρόμο! Στο ίδιο πλάνο θα τα πούμε και ’μεις. μήνας που, όπως και να το κάνουμε, οι εκπαιδευτικοί δίνουν το “παρών” τους. Ανοίγουν τις θύρες στα σχολεία. Με τη καμάρι η πρωτάρα μάνα θα χειραγωγήσει το όμορφο χτενισμένο κοριτσάκι ή αγοράκι της στο σχολείο! Όνειρα και όνειρα που πλάθει η μάνα για το νέο μαθητή του Δημοτικού Σχολείου. το μεσημέρι η ανακοίνωση στο πατέρα. Κρυφή χαρά και αυτός. Θα τελειώσει το Δημοτικό, θα βγάλει το Γυμνάσιο και θα προχωρήσει παρα πέρα, οι πρώτες σκέψεις. Στο βιβλιοπωλείο η άλλη συγκίνηση. Τα καλύτερα σχολικά είδη για τον κανακάρη τους. Είναι όμως και τα παιδιά του χωριού που μόνα τους, ή συνοδευόμενα από το μεγαλύτερο αδερφάκι, ξυπόλυτα, ψευτοπλυμένα και συνεσταλμένα θα κάνουν την εγγραφή τους. Και όμως απ’ αυτά τα παιδιά θα ξεπηδήσουν οι αυριανοί μεγάλοι. Προσέξτε μια στατιστική και κοιτάξτε την καταγωγή μεγάλων προσωπικοτήτων. Ξεφύγαμε πάλι. Εμφανίζονται λοιπόν οι πρώτες μαθητικές ποδιές που ξεσκονίζοντας τα σκονισμένα θρανία, θα εγκαινιάσουν την νέα σχολική χρονιά, με την συμπληρωματική εξέταση που απαιτεί ο νόμος, από όσες και όσους υστέρησαν στο μάθημα. Είναι και η δεύτερη επιλογή υποψηφίων μαθητών γυμνασίου, αφού δεν κατόρθωσαν να περάσουν το “Ιουλιανό κόσκινο” δοκιμάζουν τώρα το Σεπτεμβριανό. επιθυμία γονέων και παιδιών στο γυμνασιακό μαθητολόγιο. Χρειάζονται εξετάσεις. Φραγμός στη γενίκευση της καθολικής μορφώσεως του Λαού. Παραμερίζεται σταδιακά. Αρκετά διευρύνθηκε η γυμνασιακή μόρφωση του πληθυσμού, χωρίς δηλαδή φραγμούς και εμπόδια. Η υποχρεωτική όμως, δεν το νομίζω ότι πρέπει να είναι επίτευγμα των προσεχών γενεών. Πάλι λοξοδρομήσαμε. Στις αφίξεις των εκπαιδευτικών γυρίζουμε. Ανανεωμένοι, γεμάτοι όρεξη και δυνάμεις για το λειτούργημά τους. Τέρμα στις διακοπές. “Προνομιούχοι” που θεωρούνται στο σημείο αυτό, απ’ τους κλάδους υπαλλήλων! Να ’ξεραν την αλήθεια οι άλλες προνομιακές δημοσιοϋπαλληλικές τάξεις, δεν θα αποτελούσαν τον χαρακτηρισμό.Όποιος δεν γνώρισε από κοντά τον εκπαιδευτικό, όποιος δεν συμμερίσθηκε μαζί του τις συνθήκες εργασίας και διαβιώσεως δεν μπορεί εύκολα να μιλήσει. Θα προχειρολογήσει. Σκεφτείτε τον μονοθεσίτη δάσκαλο στ’ απόμερο χωριό, την δασκάλα στο ορεινό, την νηπιαγωγό σε χωριό ή συνοικισμό, που επιτακτικοί λόγοι επιβάλλουν από πολύ νωρίς να αρχίσει το ελληνόπουλο να μαθαίνει σωστά την μητρική του γλώσσα, το νεοδιορισμένο καθηγητή σε κεφαλοχώρι και ύστερα ελάτε να κατατάξουμε τον κλάδο αυτό στους προνομιούχους. Στο θερινό δίμηνο τω διακοπών σκαλώνουν όλοι. Να ’ταν τουλάχιστον ατόφιο κι αυτό για ένα μεγάλο ποσοστό εκπαιδευτικών! Διαδακτηριακές επισκευές, ετοιμασία εργασιών που μερικοί “εργατικοί” προιστάμενοι αναθέτουν για το καλοκαίρι στους εκπαιδευτικούς, σακατεύουν και αυτό το δίμηνο. Να ταν τουλάχιστον η αναγνώριση του έργου των από...! Καμιά πρόθεση δεν είχα αυτοκληθώ συνήγορος υπερασπίσεων των, αλλά έλα που το ‘φερε η ώρα! Φιλότιμοι και εργατικοί οι μεγάλοι σε μεγάλο ποσοστό. Αθόρυβοι και αφανείς ή πολεμούν από τις πολεμίστρες τους. Και πολεμούν πλιότεροι παλικαρίσια. Περισσότεροι απόγονοι του Λεωνίδα παρά του Εφιάλτη. είναι όμως και μερικοί “καταφερτζήδες” με ευλύγιστη σπονδυλική στήλη, με εξαιρετική επιδεξιότητα στο ξεσκόνισμα γιακάδων και μανικιών, πως να το κάνουμε, είναι κανόνας που να μην επιδέχεται εξαίρεση, σιταγροί που να μην έχουν ήρα;


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 16_17.03.2019Συνάντηση με την Πρόεδρο του ΤΕΦΑΑ είχε η ΔΥΝΑΜΗ Σερραίων

Σ

υνάντηση με την Πρόεδρο και τον αναπλ. Πρόεδρο του ΤΕΦΑΑ Σερρών είχαν η υποψήφια Δήμαρχος Σερρών ΑΡΙΑΔΝΗ Παπαφωτίου και κλιμάκιο υποψήφιων της ΔΥΝΑΜΗΣ Σερραίων. Η Πρόεδρος κ. Κατερίνα Μουρατίδου αναφερόμενη στην 30χρονη παρουσία του ΤΕΦΑΑ στις Σέρρες, αφού επι-

σήμανε την διεθνή αναγνώριση που αυτό έχει λάβει για την ποιότητα της παρεχόμενης γνώσης και κατάρτισης προς τους φοιτητές του, στάθηκε ιδιαίτερα στα προβλήματα έλλειψης χώρου που αντιμετωπίζει το Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, γεγονός που το εμποδίζει να αναπτύξει τις δυνατότητες αλλά και την κοινωνική του παρέμβαση. Η κ. Παπαφωτίου τόνισε:

“Στηρίζουμε με κάθε τρόπο το ΤΕΦΑΑ Σερρών και ως εκπρόσωποι του νέου Δημοτικού Συμβουλίου θα εργαστούμε προσηλωμένα ώστε αυτό να δυναμώσει και να αναπτυ-

χθεί περαιτέρω. Πιστεύουμε ότι η συνεργασία του με τον Δήμο Σερρών θα οδηγήσει σε πολυεπίπεδη σύνδεσή του με την κοινωνία, ώστε μαζί να επιτελέσουν κοι-

νωνικό και χρήσιμο έργο. Είμαστε υπέρμαχοι της καλλιέργειας του εθελοντισμού στους φοιτητές. Τον θεωρούμε πράξη ενδιαφέροντος για το σύνολο αλλά και εκπαιδευτική διαδικασία και δράση που οδηγεί τους νέους ανθρώπους στην κοινωνικοποίηση. Θέλουμε το ΤΕΦΑΑ Σερρών σύμμαχο στην νέα εποχή του Δήμου Σερρών και συμπαραστάτη στις Προγραμματικές μας δεσμεύσεις για: - την Αναμόρφωση του Αθλητικού Πάρκου Ομόνοιας -και την εκ βάθρων ανακατασκευή του Εθνικού Σταδίου Σερρών”. Στη συνάντηση από το ΤΕΦΑΑ συμμετείχαν η Πρόεδρος κ. Κατερίνα Μουρατίδου και ο αναπληρωτής Πρόεδρος κ. Νικόλαος Κωφοτόλης. Την ΑΡΙΑΔΝΗ Παπαφωτίου συνόδευαν οι υποψήφιοι Σύμβουλοι της ΔΥΝΑΜΗΣ Σερραίων κ.κ. Ζωή Αλιώζη, Βάσω Μαυρίδου, Άννα Μελισσουργού, Γιάννης Προδρόμου, Έφη Τζούρη, Φούλης Τριανταφύλλου, Κική Φωτίου και Μάκης Χατζηλιάδης. Ακολούθησαν επαφές και συζητήσεις με φοιτητές και εργαζόμενους του ΤΕΦΑΑ Σερρών.


στα “πεταχτά”

Γράφει ο Αθαν. Αλ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

Κ

ΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ και ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ. Σάββατο, 16 του Μάρτη, του σωτηρίου έτους 2019, Α΄ Νηστειών, Μνήμη Θεοδώρου μεγαλομάρτυρος του Τήρωνος (Μνήμη του δια Κολλύβων Θαύματος), Σαβίνου του Αιγυπτίου (287 μ.Χ.), Ιουλιανού μάρτυρος (3ος αιώνας μ.Χ.), Χριστοδούλου οσίου του εν Πάτμω. Χρόνια πολλά και καλά, ανώδυνα, ανεπαίσχυντα, ειρηνικά, χριστιανά στις εορτάζουσες και εορτάζοντες. * Είδηση. Κατά τα Σάββατα της Τεσσαρακοστής, το μεν πρωί ψάλλεται η Ακολουθία του Ορθρου και τελείται η λειτουργία του Ιερού Χρυσοστόμου, το δε εσπέρας ψάλλεται, ως συνήθως, ο Εσπερινός της Επαύριον Κυριακής, καθ’ ην τελείται η λειτουργία του Μεγ. Βασιλείου. (Βλέπε ΔΙΠΤΥΧΑ της Εκκλησίας της Ελλάδος, έτους 2019). * Και εις ΠΟΛΛΑ ΕΤΗ εις τον Σχολάζοντα Αρχιερέα πρώην Αυλώνος ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΝ (από 28/7/1996). * Κυριακή, 17 του Μάρτη, Κυριακή Α΄ Νηστειών, Της Ορθοδοξίας. «Ανάμνησις της αναστηλώσεως των ιερών εικόνων (843 μ.Χ.), Αλεξίου οσίου του ανθρώπου του Θεού (441 μ.Χ.). * Και εις ΠΟΛΛΑ ΕΤΗ εις τον Σεβ. Μητροπολίτην ΝΙΚΑΙΑΣ κ. Αλέξιον. Εις τον πρώην Τρίκκης και Σταγών, σχολάζοντα Αρχιερέα κ.κ. Αλέξιον, από 22/8/1976, Διαυλείας Αλέξιον, από 29//11/1999, Τιτουλάριον Μητροπολίτην Ατλάντας κ.κ. Αλέξιον από 17.5.1987, της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. *** Χθες, στις 12 το μεσημέρι ο νέος ευγενής και καλός γνώστης του δύσκολου αξιώματός του, καθηκόντων του, συνταγματάρχης κ. Κων/νος Αμασιαλίδης, επισκέφθη, κατά το πρωτόκολλο, εθιμοτυπικώς τον σεβ. Μητροπολίτη μας κ.κ. Θεολόγο. Δεν γνωρίζω αν ομοίως για τον αυτόν λόγον θα επισκεφθεί τις άλλες αρχές και εξουσίες και τους εκπροσώπους του Τύπου και των Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης, όπως, τω καιρώ εκείνω, όταν στην ιστορική Χη Μεραρχία Πεζικού, υπηρετούσα λαμπροί υποστράτηγοι, όπως, όλως ενδεικτικώς Αθανάσιος Μπουρδανιώτης, Γεώργιος Τζαγκαράκης, Αθανάσιος Τσιτσιφύλλας, Νικ. Καζακέας, Ι. Σοφικίτης, άλλοι συνταγματάρχες όπως Σιδηροκάστρου, Νιγρίτης. Αυτά για την ιστορίαν και μόνον. Άλλωστε δε ως αξιοκράτης, κατά δήλωσή μου, κάτι γνωρίζω. *** Σήμερον εις το Μητροπολιτικόν Μέγαρον, επί της οδού Κύπρου, ο Σεβασμιώττος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγος θα παραθέσει τράπεζα εις τους σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Χίου, Ψαρών και Οινουσών κ.κ. Μάρκο και Βρεσθένης κ.κ. Θεόκλητο, αντίστοιχα, ως με πληροφόρησε ένα πουλάκι. Η αναξιότητά μου δεν εκλήθη. Υπενθυμίζω ότι τόσο ο σεβ. Μητροπολίτης μας κ.κ. Θεολόγος, όσο και ο Μητροπολίτης Βρεσθένης κ.κ. Θεόκλητος , είναι πνευματικά τέκνα του κοιμηθέντος Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κυρού Χριστοδούλου, τον οποίον είχαν συνοδεύσει στις ΗΠΑ και τον περιποιούντο. * Πολλάκις έχω είπει και γράψει ότι θα επιθυμούσα διακαώς, σήμερα με τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας, για θέματα της Εκκλησίας της Ελλάδος, και όχι μόνον, να έζη ο Χριστόδουλος. Αλλά τον «έφαγε» η επάρατος, όπως και την μακαρίτισσα μάνα μου ΦΩΤΕΙΝΗ, σε ηλικία 63 ετών, από αδιάβαστους εν Σέρραις γιατρούς, τους οποίους δεν επιθυμώ να κατονομάσω, γιατί διανύουμε περίοδο Μεγάλης και Αγίας Τεσσαρακοστής. Και έκτοτε περίλυπος είναι η ψυχή μου, γιατί

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 16_17.03.2019

έχασα ενωρίς και τον αείμνηστο, σοφό, αγράμματο πατέρα μας ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ, σε ηλικία 64 ετών, από αδιάβαστους διακόνους του Ιπποκράτους. *** Θα ήθελα να μνημονεύσω αυτά που διδάχθηκα στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, τω καιρώ εκείνω, από σοφό δάσκαλό μου, που έλεγε από καθέδρας, «ο Ανθρωπος γεννάται ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, μα πανταχού είναι σιδηροδέσμιος». Ναι και πάλι αναφωνώ και γράφω ότι ήταν ΛΑΘΟΣ μου, που δεν έγινα τσομπάνος, λιγνιτωρύχος, γκαρσόνος. Και τώρα ό,τι έγινα τι κατάλαβα; Παίρνω «καραμελίτσες» και όχι μόνον. Όχι ναρκωτικά και τέτοια. Μέσα μου καίει ένα άσβεστο κερί, που καίει, αισθάνομαι ότι έχω μόνον υποχρεώσεις και τέτοια. Είμαι ένας απλός εργάτης του καθήκοντος και του χρέους, ένας φιλόστοργος πατέρας, κατά την ερίτιμη κυρία Πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων και ένας αυθεντικός άνθρωπος, όπως μ’ εχαρακτήρισε η αρχόντισσα μητέρα, του Αγίου Δράμας κ.κ. Παύλου, Ελπίδα. Αμφοτέρους και τους υπεραγαπώ και όπως πολλές και πολλούς άλλους. Παρακαλώ για τα όσα ως άνω έγραψα να με συγχωρήσετε, γιατί είναι υπερβολικά. Για το «σχόριο», όπως έλεγον, τω καιρώ εκείνω, στη γενέτειρά μου Πεντάπολη (Σαρμουσακλή). Τη συγχώρεση τη ζητώ, γιατί διανύομε περίοδο «ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ». *** Συνέχεια προηγουμένων και τελειώνουμε. Για τα ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ του Τιτουλάριου Μητροπολίτου από 29/11/1999 Βρεσθένης κ.κ. Θεόκλητου, τον οποίο αγαπώ, κατά το «ον ηγάπα», κατά τη σχετική Ευαγγελική Περικοπή που αναγιγνώσκεται, κατά τη Μ. Πέμπτη του Πάσχα.


Οικονομία

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 16_17.03.2019Μάρτιος στο Vodafone TV

915 μέτρων στο Εθνικό Πάρκο Yosemite στην Καλιφόρνια χωρίς σχοινί, ιμάντες ή εξοπλισμό ασφαλείας! Το φετινό Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ, μια από τις πιο συγκλονιστικές, υπερβατικές κινηματογραφικές εμπειρίες της χρονιάς και όχι μόνο, είναι διαθέσιμο από 7/3, On Demand, στην κατηγορία Free

Η

άνοιξη στο Vodafone TV φέρνει νέες αποκλειστικές σειρές σε Α’ προβολή για μαραθωνίους ψυχαγωγίας, «μαγικές», συναρπαστικές ταινίες αμέσως μετά την πρεμιέρα τους στο σινεμά και πολλές εκπλήξεις.

Σειρές – Οι αποκλειστικότητες συνεχίζονται Με την έναρξη του 2019, το Vodafone TV άλλαξε σελίδα, φέρνοντας για πρώτη φορά σε αποκλειστικότητα, On Demand, κάποιες από τις πιο συναρπαστικές και πολύ-αναμενόμενες, διεθνείς τηλεοπτικές παραγωγές, όπως τα The Little Drummer Girl, The Truth About The Harry Quebert Affair και το Get Shorty. Οι αποκλειστικότητες όμως δεν σταματάνε εκεί, καθώς για τον Μάρτιο, το Vodafone TV φέρνει 3 ακόμη νέες μεγάλες σειρές, on demand, για μαραθωνίους θέασης από το πρώτο μέχρι το τελευταίο επεισόδιο: • The First (Νέα Σειρά/ Boxset, Κ1 Επ. 8, Διάρκεια 45’ – Διαθέσιμα από 15/03): Ο υποψήφιος για Όσκαρ δημιουργός του House of Cards, Beau Willimon στέλνει τον βραβευμένο με 2 Όσκαρ Sean Penn στο διάστημα κι εσύ το απολαμβάνεις όποια στιγμή θες, από οποιαδήποτε συσκευή, ακόμη και χωρίς σύνδεση στο Ίντερνετ! Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα στα πρώτα βήματα του διαπλανητικού αποικισμού και οι κίνδυνοι με τους οποίους θα βρεθούν αντιμέτωποι οι άνθρωποι στον πλανήτη Άρη, μπαίνουν στο επίκεντρο της ιστορίας του βραβευμένου δημιουργού, ο οποίος δημιουργεί μια συναρπαστική σειρά αποτελούμενη από 8 βαθιά ανθρώπινα επεισόδια που βλέπονται μονομιάς.

• Ordeal By Innocence (Νέα Σειρά/Boxset, Κ1 Επ. 3, Διάρκεια 57’ – Διαθέσιμα από 22/03): Η μίνι σειρά, η οποία βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Agatha Christie, φέρνει το σασπένς στις οθόνες μας με τον βραβευμένο με Χρυσή Σφαίρα Bill Nighy και τις υποψήφιες για BAFTA Anna Chancellor και Morven Christie στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Στο επίκεντρο της συναρπαστικής ιστορίας, βρίσκεται η εξιχνίαση του μυστηριώδους φόνου της πλούσιας φιλάνθρωπου Rachel Argyll, με βασικό ύποπτο, τον ίδιο της τον γιο!

δρόμο για τις αίθουσες και μια τεράστια συλλογή από δωρεάν ταινίες on demand οι οποίες προστέθηκαν μόλις στην ήδη πλήρη συλλογή ταινιών του. Η αναμέτρηση των Τζόνι Ντεπ και Τζουντ Λο στα «Φανταστικά Ζώα – Τα Εγκλήματα του Γκρίντελβαλντ», συναντά το εκπληκτικό Annihilation (Αφανισμός) με τη Νάταλι Πόρτμαν και τα αγαπημένα των παιδιών Ραλφ Εναντίον Ίντερνετ και Ο Καρυοθραύστης και τα 4 Βασίλεια δίνουν σημαντικά κινηματογραφικά ραντεβού και αυτόν το μήνα, γεμάτα φαντασία και ενθουσιασμό.

• The ABC Murders (Νέα Σειρά/Boxset, Κ1 Επ. 3, Διάρκεια 57’ – Διαθέσιμα από 22/03): Ο John Malkovich φοράει το καπέλο και τον μεγεθυντικό του φακό και μεταμφιέζεται σε Ηρακλής Πουαρό. Ο αγαπημένος ντετέκτιβ, ο οποίος έχει πλέον συνταξιοδοτηθεί, γίνεται στόχος ενός θρασύτατου κατά συρροή δολοφόνου, ο οποίος αφήνει πίσω του γράμματα με την υπογραφή ABC. Σκοπός του Πουαρό είναι να αποκρυπτογραφήσει το μήνυμα του επικίνδυνου κακοποιού, προκειμένου να καταφέρει να φτάσει στα ίχνη του, να αποκαλύψει την μυστηριώδη ταυτότητά του και φυσικά να τον συλλάβει.

Επίσης, μια ανεξάντλητη επιλογή από δωρεάν ταινίες είναι κάθε μήνα διαθέσιμη στους συνδρομητές του Vodafone TV, οι οποίοι μπορούν να διαλέξουν τις αγαπημένες τους ταινίες από κάθε είδος και να τις παρακολουθήσουν όποια στιγμή θέλουν, από οποιαδήποτε συσκευή, ακόμη και offline! Ο πλήρης κατάλογος, ο οποίος ανανεώθηκε μόλις με επιλεγμένες, συναρπαστικές κινηματογραφικές παραγωγές που σάρωσαν στις κινηματογραφικές αίθουσες τα τελευταία χρόνια, περιλαμβάνει σημαντικές ταινίες του παγκόσμιου σινεμά, όπως το πολύ-βραβευμένο Hell or High Water, το Snowden, το 99 Homes, το The Neon Demon, το Τρεχάτε Ποδαράκια Μου και πολλά άλλα!

Ταινίες – Κινηματογραφική μαγεία, μυστικές αποστολές και ατελείωτη φαντασία Η άνοιξη φέρνει νέες ταινίες στους συνδρομητές του Vodafone TV. Από τα μεγάλα κινηματογραφικά blockbusters που έκλεψαν την παράσταση στις κινηματογραφικές αίθουσες τους προηγούμενους μήνες, μέχρι τα κινηματογραφικά διαμάντια που δεν βρήκαν ποτέ το

Ντοκιμαντέρ – Το φετινό Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Free Solo στο Vodafone TV! Ο αναρριχητής Alex Honnold, στόχευσε το ακατόρθωτο και έγινε ο πρώτος άνθρωπος στην Ιστορία που κατέκτησε τον εμβληματικό γρανιτένιο βράχο του El Capitan, ύψους

Solo του National Geographic+, για θέαση οποιαδήποτε στιγμή, από τηλεόραση, tablet, ή κινητό. Πληροφορίες για το πρόγραμμα του Vodafone TV αναλυτικά στο https://bit.ly/2EHxfCv

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Χρυσό 05-02-2019

ΔΗΜΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΠΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ

Αριθμ.Πρωτ.: 926

Ταχ. Δ/νση: 620 46 Χρυσό Σερρών

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ Ο Δήμαρχος Εμμανουήλ Παππά, Δημήτριος Νότας, προκηρύσσει συνοπτικό διαγωνισμό με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει τιμής, προϋπολογισμού 48.010,20 με Φ.Π.Α., για την ανάδειξη αναδόχου της υπηρεσίας «ΔιαχεΙριση ΟγκωδΩν ΑποβλΗτων και ΑποβλΗτων απΟ ΕκσκαφΕς ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ και ΚατεδαφΙσεις» και σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4412/2016. Η εν λόγω παροχή υπηρεσιών αφορά για χρονικό διάστημα δώδεκα (12) μηνών από την υπογραφή της σύμβασης ή έως την εξάντληση του συμβατικού ποσού, όποιο από τα δύο επέλθει πρώτο. Η καταληκτική ημερομηνία παραλαβής των προσφορών είναι η Τρίτη 1902-2019 και ώρα 10:00:00 Δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία σύναψης της παρούσας σύμβασης έχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα και, σε περίπτωση ενώσεων οικονομικών φορέων, τα μέλη αυτών, που είναι εγκατεστημένα σε: α) κράτος-μέλος της Ένωσης, β) κράτος-μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.), γ) τρίτες χώρες που έχουν υπογράψει και κυρώσει τη ΣΔΣ, στο βαθμό που η υπό ανάθεση δημόσια σύμβαση καλύπτεται από τα Παραρτήματα 1, 2, 4 και 5 και τις γενικές σημειώσεις του σχετικού με την Ένωση Προσαρτήματος I της ως άνω Συμφωνίας, καθώς και δ) σε τρίτες χώρες που δεν εμπίπτουν στην περίπτωση γ΄ της παρούσας παραγράφου και έχουν συνάψει διμερείς ή πολυμερείς συμφωνίες με την Ένωση σε θέματα διαδικασιών ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων. Για την υπογραφή της σύμβασης απαιτείται η παροχή εγγύησης καλής εκτέλεσης, σύμφωνα με το άρθρο 72 παρ. 1 β) του ν. 4412/2016, το ύψος της οποίας ανέρχεται σε ποσοστό 5% επί της αξίας της σύμβασης, εκτός ΦΠΑ, και κατατίθεται πριν ή κατά την υπογραφή της σύμβασης. Γλώσσα υποβολής προσφορών : Ελληνική Η υπηρεσία θα χρηματοδοτηθεί από Δημοτικούς Πόρους και υπόκειται στις κρατήσεις που προβλέπονται για τις προμήθειες αυτές. Τα έξοδα για τη δημοσίευση της περίληψης διακήρυξης, τόσο της αρχικής όσο και τυχόν επαναλήψεων της, βαρύνουν τον ανάδοχο της προμήθειας. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στα γραφεία του Δήμου Εμμανουήλ Παππά στο τηλέφωνο 2321352635 (κ. Χρ. Μέλλιου Γραφείο Προμηθειών). Αντίγραφο της αναλυτικής διακήρυξης και κάθε άλλο σχετικό έγγραφο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν από την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Εμμ.Παππά (http://edemocracy-empapas.gr/?page_ id=1424&cat=71) Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Π. ΝΟΤΑΣ


10

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

Απόψεις

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 16_17.03.2019

«Μπαμπούιερα» - Θημωνιές - «Κούσασι» - Ζουρνάδες και Νταούλια

Αποκριά στις Σέρρες - Ένας Λαογραφικός Θησαυρός

- Ένα Πολιτιστικό Αποτύπωμα

- Μία Τουριστική Ευκαιρία

Έ Γράφει ο Βασίλης Τερζής Καθηγητής Φυσικής Αγωγής Δάσκαλος Ελληνικού Παραδοσιακού Χορού

χουν περάσει λίγες ώρες μετά το τριήμερο της Αποκριάς στον Νομό Σερρών και με σύμμαχο τον πολύ καλό καιρό, οι Σέρρες πλημμύρισαν από επισκέπτες που ήρθαν να δουν, να γνωρίσουν από κοντά και να συμμετάσχουν βιωματικά στα Αποκριάτικα Λαογραφικά Δρώμενα της περιοχής μας. Πολιτιστικοί σύλλογοι και φορείς, από την Αθήνα κυρίως, περισσότερα από 400 άτομα, άλλα από την Παρασκευή και άλλα από το Σάββατο κατέλυσαν σε ξενοδοχεία της πόλης των Σερρών και της περιοχής του Σιδηροκάστρου για τη «Σερραϊκή Αποκριά». Μαζί τους πλήθος ακόμα επισκεπτών από τους γειτονικούς Νομούς που ιδιωτικά με τις παρέες ή και μόνοι τους συμπλήρωσαν μέχρι την ημέρα της Καθαρά Δευτέρας ένα αριθμό ατόμων που ξεπέρασε τους 650. Αφετηρία και τερματισμός η πόλη των Σερρών, τόπος συνάντησης η Λαογραφική μας περιφέρεια, τα χωριά μας. Προορισμός τους τα «Μπαμπουιερά» στο Φλάμπουρο και το Βαμβακόφυτο, τα «Κετσέκια» στην Ηράκλεια, το «Κούσασι» στον Εμμανουήλ Παπά, οι «Θημωνιές» και ο σατυρικός Νταρνάκικος γάμος στο Άγιο Πνεύμα, τα υπαίθρια γλέντια και οι χοροί με ζουρνάδες και νταούλια στο Μελενεγκίτσι και τα άλλα χωριά. Παράλληλα συμμετείχαν σε γλέντια συλλόγων το βράδυ του Σαββάτου και της Κυριακής ενώ δεν παρέλειψαν να επισκεφτούν άλλοι την Ι. Μ. Τιμίου Προδρόμου Σερρών, άλλοι τη λίμνη της Κερκίνης, το Σπήλαιο της Αλιστράτης, τα Οχυρά «Ρούπελ», τα λαογραφικά μουσεία της πόλης μας και τη Σερραϊκή Ακρόπολη. Ήρθαν, χόρεψαν, γλέντησαν, διασκέδασαν, ψυχαγωγήθηκαν, ξεκουράστηκαν ψυχικά, συμμετείχαν στην Αποκριά μας και φύγανε γεμάτοι εικόνες, χρώματα, ήχους, ακούσματα. Δεν ήταν η πρώτη φορά, αυτοί που ασχολούνται με το χώρο, το χορό και τα Αποκριάτικά Δρώ-

μενα στις Σέρρες το γνωρίζουν πολύ καλά, ίσως όμως ήταν η πρώτη τόσο μεγάλη σε αριθμό επίσκεψη ατόμων. Οι επισκέπτες μας έδειξαν το δρόμο, τα χωριά μας δώσανε το χώρο, άνοιξαν τις πλατείες, στρώσανε το τραπέζι, οι ντόπιοι κάτοικοι πρόσχαροι, ευγενικοί, φιλόξενοι. Αυτός είναι ο θησαυρός μας, τις ημέρες της Αποκριάς ο τόπος μας αλλάζει, γίνεται πρωταγωνιστής, ο κόσμος στα χωριά αποκτά κίνητρο, η τέλεση του εθίμου, του δρώμενου, οι επισκέπτες που θα έρθουν. Ας το εκμεταλλευτούμε, συνολικά και συλλογικά, όλοι οι φορείς, η τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού, πολιτιστι-

κοί, εμπορικοί και επιχειρηματικοί φορείς ας συνεργαστούμε για την πραγματική δημιουργία ενός νέου προϊόντος, της Τουριστικής αξιοποίησης της «Λαογραφικής Αποκριάς στις Σέρρες». Με μία βασική προϋπόθεση το σεβασμό απέναντι στο αυθεντικό, τη διατήρηση της γνησιότητας, της

τοπικής κουλτούρας, της ξεχωριστής πολιτισμικής ταυτότητας. Για να υπάρξει διάρκεια, διαχρονικότητα, για να μην επέλθει, ευτελισμός και ξεπεσμός, για να συνεχίσουμε να γιορτάζουμε στις Σέρρες την Αποκριά και όχι το Καρναβάλι.

Οι επισκέπτες μας έδειξαν το δρόμο, τα χωριά μας δώσανε το χώρο, άνοιξαν τις πλατείες, στρώσανε το τραπέζι, οι ντόπιοι κάτοικοι πρόσχαροι, ευγενικοί, φιλόξενοι. Αυτός είναι ο θησαυρός μας, τις ημέρες της Αποκριάς ο τόπος μας αλλάζει, γίνεται πρωταγωνιστής, ο κόσμος στα χωριά αποκτά κίνητρο, η τέλεση του εθίμου, του δρώμενου, οι επισκέπτες που θα έρθουν. Ας το εκμεταλλευτούμε, συνολικά και συλλογικά, όλοι οι φορείς, η τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού, πολιτιστικοί, εμπορικοί και επιχειρηματικοί φορείς ας συνεργαστούμε για την πραγματική δημιουργία ενός νέου προϊόντος, της Τουριστικής αξιοποίησης της «Λαογραφικής Αποκριάς στις Σέρρες».


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

Οικονομικά

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 16_17.03.2019

11

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΤΗΣ ΕΤΗΣΙΑΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ Το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος καλεί τους μετόχους της Τράπεζας, σύμφωνα με το Καταστατικό της και το Νόμο, σε Τακτική Γενική Συνέλευση, τη Δευτέρα 1 Απριλίου 2019, στις 12:00 το μεσημέρι, στο Κεντρικό Κατάστημα της Τράπεζας, στην Αθήνα, Ελευθερίου Βενιζέλου 21, 2ος όροφος, αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων. Τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης είναι τα εξής: 1. Ανάγνωση της Ετήσιας Έκθεσης επί των Οικονομικών Καταστάσεων της χρήσης 2018 (του Ισολογισμού και των λοιπών Οικονομικών Καταστάσεων σύμφωνα με το Καταστατικό της Τράπεζας), καθώς και της διαχείρισης, που υποβάλλεται με εντολή του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας. 2. Ανάγνωση της Έκθεσης των Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών επί των Οικονομικών Καταστάσεων της χρήσης 2018. 3. Έγκριση των Οικονομικών Καταστάσεων χρήσης 2018, μετά της επ’ αυτών και της διαχείρισης Ετήσιας Έκθεσης, καθώς και της Έκθεσης των Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών. 4. Έγκριση της διάθεσης των καθαρών κερδών, σύμφωνα με το άρθρο 71 του Καταστατικού, που ανέρχονται στο συνολικό ποσό των ευρώ 657.601.480.-, ως εξής: -Μικτό μέρισμα προς πληρωμή: 0,6720 ευρώ ανά μετοχή σε 19.864.886 μετοχές ευρώ 13.349.203.-Υπόλοιπο περιερχόμενο στο Ελληνικό Δημόσιο ευρώ 644.252.277.5. Έγκριση της πολιτικής αποδοχών των μελών του Γενικού Συμβουλίου για τις επόμενες τέσσερις (4) χρήσεις. 6. Καθορισμός αποζημίωσης και οδοιπορικών εξόδων των μελών του Γενικού Συμβουλίου. 7. Καθορισμός αμοιβής των Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών για τη χρήση 2019. 8. Απαλλαγή των μελών του Γενικού Συμβουλίου και των Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών από κάθε προσωπική ευθύνη για τα πεπραγμένα και τη διαχείριση της χρήσης 2018. 9. Εκλογή Συμβούλου. 10. Εκλογή Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών για τη χρήση 2019. 11. Ανακοίνωση διορισμού μέλους του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής και ορισμού του ως μέλους της Επιτροπής Ελέγχου. 12. Λοιπές Ανακοινώσεις. Στη Συνέλευση έχει δικαίωμα να λάβει μέρος και να ψηφίσει είτε αυτοπροσώπως, είτε μέσω αντιπροσώπου, τηρουμένων των περιορισμών των άρθρων 8, 13 και 14 του Καταστατικού, ο κύριος τουλάχιστον εβδομήντα πέντε (75) μετοχών, που είναι εγγεγραμμένος στα αρχεία του Συστήματος Άυλων Τίτλων (Σ.Α.Τ.) που διαχειρίζεται η εταιρεία «Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων Α.Ε.» (ΕΛ.Κ.Α.Τ.) της «Ελληνικά Χρηματιστήρια – Χρηματιστήριο Αθηνών Α.Ε. Συμμετοχών» (Ε.Χ.Α.Ε.), στο οποίο τηρούνται οι κινητές αξίες της Τράπεζας, κατά την έναρξη της πέμπτης ημέρας πριν από την ημέρα συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης, εν προκειμένω της Τετάρτης 27 Μαρτίου 2019 (ημερομηνία καταγραφής), χωρίς να απαιτείται δέσμευση των μετοχών του. Ανά εβδομήντα πέντε (75) μετοχές παρέχουν στον κύριο αυτών το δικαίωμα μιας (1) ψήφου. Μέτοχοι, που έχουν λιγότερες από εβδομήντα πέντε (75) μετοχές, μπορούν να διορίσουν κοινό αντιπρόσωπο μέτοχο, ο οποίος μπορεί να παραστεί στη Συνέλευση, εφόσον συγκεντρώνει την αντιπροσωπεία τουλάχιστον εβδομήντα πέντε (75) μετοχών (άρθρα 13 και 16 του Καταστατικού, σε συνδυασμό με τη 2/29.2.2000 απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας περί αναπροσαρμογής –από είκοσι πέντε (25) σε εβδομήντα πέντε (75)- του ελάχιστου αριθμού μετοχών που απαιτείται για την παροχή δικαιώματος συμμετοχής και ψήφου στη Γενική Συνέλευση, μετά την επελθούσα -κατ’ άρθρο 9 του Καταστατικού- διάσπαση της μετοχής της Τράπεζας, σύμφωνα με την 1/17.1.2000 απόφαση του Γενικού Συμβουλίου, που εγκρίθηκε με την 8/4.2.2000 Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου – ΦΕΚ Α΄ 17/7.2.2000). Τα δικαιώματα διοικήσεως, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος παραστάσεως και ψήφου στη Γενική Συνέλευση, αναστέλλονται για τους μετόχους που εμπίπτουν στην παρ. 5 του άρθρου 8 του Καταστατικού (όπως προστέθηκε με την από 24.4.2012 απόφαση της 79ης Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της Τράπεζας που κυρώθηκε με το άρθρο 165 παρ.7 περ.β’ του ν. 4099/2012 [ΦΕΚ Α΄ 250/20.12.2012]), ήτοι πρόσωπα επί των οποίων η Τράπεζα ασκεί εποπτεία σύμφωνα με το άρθρο 55Α του Καταστατικού ή με διάταξη νόμου, επιχειρήσεις συνδεδεμένες με αυτά, μέλη των διοικητικών συμβουλίων ή διαχειριστές τέτοιων προσώπων, σύζυγοι και συγγενείς αυτών έως δευτέρου βαθμού. Επίσης, ουδείς μέτοχος, εκτός του Δημοσίου και όσων εμπίπτουν στο άρθρο 2 του ν. 2292/1953, δύναται να ασκήσει στη Γενική Συνέλευση δικαίωμα ψήφου για αριθμό ψήφων υπερβαίνοντα το αντιστοιχούν σε δύο εκατοστά του μετοχικού κεφαλαίου ποσοστό (τελευταίο εδάφιο του άρθρου 13 του Καταστατικού, όπως προστέθηκε με την από 24.4.2012 απόφαση της 79ης Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της Τράπεζας, που κυρώθηκε με το άρθρο 165 παρ.7 περ. γ’ του ν. 4099/2012 [ΦΕΚ Α΄ 250/20.12.2012]). Οι μέτοχοι που έχουν δικαίωμα να λάβουν μέρος στη Συνέλευση καλούνται να προσέλθουν στην Υπηρεσία Μετοχών του Τμήματος Γραμματείας της Τράπεζας της Ελλάδος για να παραλάβουν τα δελτία εισόδου τους μέχρι και την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019. Η απόδειξη της μετοχικής ιδιότητας γίνεται με απευθείας ηλεκτρονική σύνδεση της Τράπεζας με τα αρχεία του ως άνω Συστήματος Άυλων Τίτλων. Ο διορισμός και η ανάκληση αντιπροσώπου του μετόχου γίνονται εγγράφως. Οι μέτοχοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη Γενική Συνέλευση μέσω αντιπροσώπου ή να

ανακαλέσουν τον εν λόγω διορισμό οφείλουν να καταθέσουν στην Υπηρεσία Μετοχών του Τμήματος Γραμματείας της Τράπεζας της Ελλάδος σαράντα οκτώ (48) τουλάχιστον ώρες πριν από την ορισθείσα ημερομηνία συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης, ήτοι το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019 (δεδομένου ότι το Σάββατο 30 Μαρτίου 2019 δεν είναι εργάσιμη ημέρα), συμπληρωμένο και δεόντως υπογεγραμμένο το σχετικό έντυπο αντιπροσώπευσης, το οποίο είναι διαθέσιμο και στον διαδικτυακό τόπο της Τράπεζας www.bankofgreece.gr στην ενότητα «Ενημέρωση Μετόχων». Ο μέτοχος μπορεί να διορίσει αντιπρόσωπο για μία και μόνη Γενική Συνέλευση ή για όσες Συνελεύσεις λάβουν χώρα εντός ορισμένου χρόνου. Μέτοχοι που είναι νομικά πρόσωπα, μετέχουν στη Γενική Συνέλευση διά των εκπροσώπων τους και πρέπει μέσα στην ίδια προθεσμία να καταθέσουν τα νομιμοποιητικά τους έγγραφα σύμφωνα με το νόμο. Σε περίπτωση που τα ως άνω έγγραφα έχουν ήδη κατατεθεί σε άλλη Υπηρεσιακή Μονάδα της Τράπεζας, αρκεί να γίνει σχετική αναφορά στο έντυπο αντιπροσώπευσης ή να υπάρξει σχετική έγγραφη ενημέρωση. Κάθε μέτοχος μπορεί να συμμετέχει αυτοπροσώπως ή μέσω αντιπροσώπου, επιτρεπομένου του διορισμού μέχρι τριών (3) αντιπροσώπων ανά μέτοχο. Αντιπρόσωπος που ενεργεί για περισσότερους μετόχους μπορεί να ψηφίζει διαφορετικά για κάθε μέτοχο. Ο αντιπρόσωπος μετόχου υποχρεούται να γνωστοποιεί στην Τράπεζα, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης, κάθε συγκεκριμένο γεγονός που μπορεί να είναι χρήσιμο στους μετόχους για την αξιολόγηση του κινδύνου να εξυπηρετήσει ο αντιπρόσωπος άλλα συμφέροντα πλην των συμφερόντων του μετόχου. Σύγκρουση συμφερόντων είναι δυνατόν να προκύπτει ιδίως όταν ο αντιπρόσωπος είναι: α) Μέτοχος που ασκεί τον έλεγχο της Τράπεζας ή είναι άλλο νομικό πρόσωπο ή οντότητα που ελέγχεται από τον μέτοχο αυτόν, β) Μέλος του Γενικού Συμβουλίου ή της εν γένει Διοικήσεως της Τράπεζας ή μετόχου που ασκεί τον έλεγχο της Τράπεζας ή άλλου νομικού προσώπου ή οντότητας που ελέγχεται από μέτοχο, ο οποίος ασκεί τον έλεγχο της Τράπεζας, γ) Υπάλληλος ή ορκωτός ελεγκτής της Τράπεζας ή μετόχου που ασκεί τον έλεγχό της ή άλλου νομικού προσώπου ή οντότητας που ελέγχεται από μέτοχο, ο οποίος ασκεί τον έλεγχο της Τράπεζας, δ) Σύζυγος ή συγγενής πρώτου βαθμού με ένα από τα φυσικά πρόσωπα που αναφέρονται στις ανωτέρω περιπτώσεις α έως και γ. Δεν προβλέπεται η δυνατότητα συμμετοχής στη Γενική Συνέλευση από απόσταση με οπτικοακουστικά ή άλλα ηλεκτρονικά μέσα χωρίς τη φυσική παρουσία των μετόχων στον τόπο διεξαγωγής της, ούτε η δυνατότητα συμμετοχής των μετόχων στην ψηφοφορία από απόσταση, διά αλληλογραφίας ή με ηλεκτρονικά μέσα, διεξαγόμενης πριν από τη Συνέλευση. Μέτοχοι δικαιούμενοι ψήφου σύμφωνα με τα ανωτέρω εκπροσωπούντες: α) το 1/20 του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας: 1) Δικαιούνται να ζητήσουν από το Γενικό Συμβούλιο να εγγράψει πρόσθετα θέματα στην ημερήσια διάταξη της Γενικής Συνέλευσης, κατόπιν σχετικής αίτησης που πρέπει να περιέλθει στο Γενικό Συμβούλιο δεκαπέντε (15) τουλάχιστον ημέρες πριν από τη Γενική Συνέλευση (καταληκτική ημερομηνία: Κυριακή 17 Μαρτίου 2019). Η αίτηση για την εγγραφή πρόσθετων θεμάτων στην ημερήσια διάταξη πρέπει να συνοδεύεται από αιτιολόγηση ή σχέδιο απόφασης προς έγκριση από τη Γενική Συνέλευση. Η αναθεωρημένη ημερήσια διάταξη δημοσιοποιείται με τον ίδιο τρόπο όπως η προηγούμενη ημερήσια διάταξη, δεκατρείς (13) ημέρες πριν από την ημερομηνία της Γενικής Συνέλευσης (καταληκτική ημερομηνία: Τρίτη 19 Μαρτίου 2019) και ταυτόχρονα τίθεται στη διάθεση των μετόχων στον διαδικτυακό τόπο της Τράπεζας. 2) Δικαιούνται να υποβάλλουν σχέδια αποφάσεων για τα θέματα που έχουν περιληφθεί στην αρχική ή την αναθεωρημένη ημερήσια διάταξη με αίτηση η οποία πρέπει να περιέλθει στο Γενικό Συμβούλιο επτά (7) τουλάχιστον ημέρες πριν από την ημερομηνία της Γενικής Συνέλευσης (καταληκτική ημερομηνία: Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019). Τα εν λόγω σχέδια αποφάσεων τίθενται στη διάθεση των μετόχων έξι (6) τουλάχιστον ημέρες πριν από την ημερομηνία της Γενικής Συνέλευσης (καταληκτική ημερομηνία: Τρίτη 26 Μαρτίου 2019). β) το 1/10 του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας, δικαιούνται να ζητήσουν από το Γενικό Συμβούλιο να χορηγήσει στη Γενική Συνέλευση πληροφορίες για την πορεία των εταιρικών υποθέσεων και την περιουσιακή κατάσταση της Τράπεζας κατόπιν αίτησής τους που πρέπει να περιέλθει στο Γενικό Συμβούλιο πέντε (5) τουλάχιστον πλήρεις ημέρες πριν από τη Γενική Συνέλευση (καταληκτική ημερομηνία: Τρίτη 26 Μαρτίου 2019). Κατόπιν αίτησης οιουδήποτε μετόχου, που υποβάλλεται στην Τράπεζα πέντε (5) τουλάχιστον πλήρεις ημέρες πριν από τη Γενική Συνέλευση (καταληκτική ημερομηνία: Τρίτη 26 Μαρτίου 2019), το Γενικό Συμβούλιο παρέχει στη Γενική Συνέλευση τις αιτούμενες συγκεκριμένες πληροφορίες για τις υποθέσεις της Τράπεζας, στο μέτρο που αυτές είναι σχετικές με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Υποχρέωση παροχής πληροφοριών δεν υφίσταται όταν οι σχετικές πληροφορίες διατίθενται ήδη στον διαδικτυακό τόπο της Τράπεζας. Το πλήρες κείμενο των εγγράφων και των σχεδίων αποφάσεων, καθώς επίσης οι πληροφορίες του άρθρου 123 παρ. 3 και 4 του ν. 4548/2018 διατίθενται σε ηλεκτρονική μορφή στον διαδικτυακό τόπο της Τράπεζας της Ελλάδος www.bankofgreece.gr στην ενότητα «Ενημέρωση Μετόχων». Τα εν λόγω έγγραφα και πληροφορίες διατίθενται και σε έγχαρτη μορφή από την Υπηρεσία Μετοχών του Τμήματος Γραμματείας της Τράπεζας της Ελλάδος, Ε. Βενιζέλου 21, Αθήνα (τηλ. 210-320 2064, 210-320 3341 και 210-320 3288, fax 210-322 6371). Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2019 Με εντολή του ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ


12

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

κοινωνία-πολιτισμός

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 16_17.03.2019

Από τον Σύλλογο Ιδιοκτητών Φροντιστών Σερρών σε συνεργασία με το ΕΒΕΣ

Ημερίδα Επαγγελματικής Ενημέρωσης

Ο

Σύλλογος Ιδιοκτητών Φροντιστών Ν. Σερρών σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Σερρών διοργανώνει Ημερίδα Επαγγελματικής Ενημέρωσης με μορφή στρογγυλών τραπεζών την Κυριακή 17/3/2019 στο Ξενοδοχείο “ Elpida Resort ” στις Σέρρες. Γενικότερα: Εκπρόσωποι επαγγελμάτων / επιστημονικών φορέων ενημερώνουν τους μαθητές για

το επάγγελμά τους, ο καθένας σε μια στρογγυλή τράπεζα. Ειδικότερα: • Προβλέπονται συνολικά 3 ενημερωτικοί κύκλοι των 30 περίπου λεπτών ανά τράπεζα. • Ο επαγγελματίας/εκπρόσωπος φορέα στην αρχή κάθε κύκλου παρουσιάζει το επάγγελμά του (ιδιαιτερότητες, δυσκολίες, προοπτικές).

• Στην συνέχεια δέχεται ερωτήσεις από τους μαθητές και απαντά σύμφωνα με την προσωπική του εμπειρία. Συγκεκριμένα: Ήδη 480 μαθητές δήλωσαν συμμετοχή και, σύμφωνα με τη σειρά των επαγγελματικών τους προτιμήσεων, υπάρχουν 24 στρογγυλές τράπεζες με επικεφαλής: 2 Αξιωματικούς, 2 Ψυχολό-

γους, 2 Νηπιαγωγούς, 1 Χημικό Μηχανικό, 1 Πυροσβέστη, 1 Φυσικοθεραπευτή, 1 Μοριακό Βιολόγο, 1 Γιατρό, 1 Μηχανικό Πληροφορικής, 1 Αστυνομικό, 1 Μηχανολόγο Μηχανικό, 1 Νομικό, 1 Φυσικομαθηματικό, 1 Καθηγητή Κλασικής Φιλολογίας του ΑΠΘ, 1 Οικονομολόγο, 1 Φοροτεχνικό,

1 Γεωπόνο, 1 Γυμναστή, 1 Πλοίαρχο του Εμπορικού Ναυτικού, 1 Εικαστικό της Σχολής Καλών Τεχνών, 1 Αρχιτέκτονα Μηχανικό. Ώρα προσέλευσης και κατανομής των μαθητών στις τράπεζες: 10:00. Ώρα έναρξης της ημερίδας: 10:30. Ώρα έναρξης των ενημερωτικών κύκλων: 11:00.

Στην Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου «Αστέρια»

«Στης ρίμας το υφάδι…»

Μ

ια δραματοποιημένη παράσταση, κατά την οποία οι μεγαλύτερες Ελληνίδες ποιήτριες και οι σημαντικότεροι Έλληνες ποιητές ενώνουν τις φωνές τους και πλέκουν τους στίχους τους σε ένα μοναδικό υφάδι, προσπαθώντας να λύσουν γρίφους είναι το φετινό αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης … Μελοποιημένοι στίχοι −που όλοι έχουμε σιγοτραγουδήσει κατά καιρούς− παρεμβαίνουν στην κουβέντα τους ζωντανεύοντάς την με μουσικές πινελιές μέσα σε ένα σκηνικό γεμάτο με προσωπογραφίες ποιητών. Η παράσταση «στης ρίμας το υφάδι…» αποτελεί μια περιήγηση μέσα στη διαχρονία της ελληνικής ποίησης κι αναδεικνύει θησαυρούς που επιμένουμε να λησμονάμε… Το κείμενο και η επιμέλεια της παράστασης ανήκει στην Ισιδώρα Μάλαμα. Μαζί της πάνω

στην σκηνή θα υποδυθούν τους Έλληνες ποιητές οι εκπαιδευτικοί: Κώστας Αγοραστός, Δημήτρης Αραμπατζής, Τάσος Δημητρανόπουλος, Κωνσταντίνα Παπούδα, Γιώργος Σκαλτσάς. Συμμετέχουν οι μουσικοί-μαθητές Λυκείων: Αναστάσης Κατσαρός (κιθάρα-τραγούδι), Βασιλική Κλούβα (πιάνο), Μαριλένα Φιλιππίδου (τραγούδι), Νίκος Χατζηαποστολίδης (μπουζούκι). Την παράσταση συνδιοργανώνει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών με τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Ν. Σερρών και το Τμ. Πολιτισμού-Αθλητισμού-Νέας Γενιάς Δήμου Σερρών, και στηρίζεται από την ευγενική χορηγία του «Public». Η παράσταση θα δοθεί την Τετάρτη, 20 Μαρτίου στις 9.00 μ.μ. στην Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου «Αστέρια» και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

ΔΑΟΚ

Καλλιεργητικές φροντίδες για αντιμετώπιση συγκεκριμένων ασθενειών σε πυρηνόκαρπα και ελιά στην ΠΕ Σερρών

H

Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Καβάλας ανακοινώνει προς τους καλλιεργητές πυρηνοκάρπων και ελιών του Νομού μας ότι το βλαστικό στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι παραπάνω καλλιέργειες είναι ευαίσθητο για την ανάπτυξη συγκεκριμένων ασθενειών, ιδιαίτερα όταν επικρατούν συνθήκες αυξημένης υγρασίας (βροχή και νεφοσκεπής καιρός) και θερμοκρασιών μεταξύ 10και 20 C. Συγκεκριμένα: - Για τα πυρηνόκαρπα (ροδακινιά, νεκταρινιά, βερυκοκιά και δαμασκηνιά) που βρίσκονται στο στάδιο της άνθησης, υπάρχει

αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης της μονίλιας. Συνήθως ανάλογα με τις επικρατούσες κλιματικές συνθήκες και την ευαισθησία της ποικιλίας συνιστώνται έως 3 ψεκασμοί, στα στάδια της λευκής κορυφής, στην πλήρη άνθηση και στην πτώση των πετάλων. - Για την ελιά υπάρχει αυξημένος κίνδυνος προσβολής της νέας βλάστησης από το κυκλοκόνιο. Το κυκλοκόνιο είναι μυκητολογική ασθένεια του φυλλώματος που ενδημεί στην ΠΕ Σερρών και μπορεί να προκαλέσει έντονη και πρόωρη φυλλόπτωσητων ελαιοδένδρων που πολλές φορές οδηγούνται σε σημαντική μείωση της παραγωγής έως και ολική ακαρπία. Το σωστό κλάδεμα βοηθά στον αερισμό της κόμης και στη μείωση του κυκλοκονίου. Στα ελαιοκτήματα που υπάρχουν παλαιότερες προσβολές φύλλων, προ-

τείνεται να γίνει ψεκασμός όταν το μήκος της νέας βλάστησης είναι 2- 5 cm. Εφόσον συνεχίσουν να επικρατούν συνθήκες αυξημένης υγρασίας, ο ψεκασμός θα πρέπει να επαναληφθεί και μετά από 20-30 ημέρες. Προτείνονται ψεκασμοί με εξειδικευμένα κατά του κυκλοκονίου μυκητοκτόνα και με χαλκό. Αν χρησιμοποιηθεί ο χαλκός συνιστάται να γίνει καλή διαβροχή της κόμης του δένδρου. Τέλος, οι παραγωγοί πρέπει να εφαρμόζουν πιστά τις οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων όπως αναγράφονται στην ετικέτα. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών στο τηλ. 2321355224 (κ. Μυλωνόπουλος).

Ενδοσχολική επιμόρφωση στο Παλατίδειο ΓΕΛ

Τ

ο Παλλατίδειο ΓΕΛ Σιδηροκάστρου, εφαρμόζοντας στην πράξη το ανοιχτό σχολείο και υλοποιώντας την ενδοσχολική επιμόρφωση, προέβη – ενόψει και της επικείμενης διαδικασίας των δημιουργικών εργασιών – στην κατάρτιση των εκπαιδευτών για την ψηφιακή τάξη e-class. Ειδικότερα η όλη δράση εδράζεται στην αλληλοδιδακτική μέθοδο, στο συνεργατικό πνεύμα που διέπει το Σχολείο και στον εθελοντισμό των συναδέλφων εκπαιδευτικών που ήδη χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα του σχολικού δικτύου.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

κοινωνία-πολιτισμός

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 16_17.03.2019

13

Ημερίδα στο Αμφιθέατρο του ΤΕΙ Σερρών

«Μαθαίνω να επιβιώνω. Σύγχρονες Πρακτικές Πολιτικής Προστασίας»

Μ

ια ενδιαφέρουμε ημερίδα προς ενημέρωση των πολιτών για θέματα πολιτικής προστασίας θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019 στις 18.30, στο Αμφιθέατρο του ΤΕΙ Σερρών. Το θέμα της ημερίδας είναι «Μαθαίνω να επιβιώνω. Σύγχρονες Πρακτικές Πολιτικής Προστασίας για όλους» και την συνδιοργανώνουν ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Σερρών, η Ένωση Πολυτέκνων Νομού Σερρών «Άγιος Λουκάς ο Ιατρός», η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας-Περιφερειακή Ενότητα Σερρών και οι Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Σερρών. Η ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης. Την Πέμπτη 14 Μαρτίου οι συνδιοργανωτές παραχώρησαν συνέντευξη τύπου προς ενημέρωση ενόψει της ημερίδας. Ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής σε όλους τους Σερραίους, καθώς όπως είπε θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες. Όπως τόνισε, το ένας σκέλος της πολιτικής προστασίας είναι η ετοιμότητα των αρμόδιων υπηρεσιών να αντιμετωπίζουν έκτακτα φαινόμενα και το άλλο η ενημέρωση των πολιτών ώστε να γνωρίζουν ποια μέτρα πρέπει να λαμβάνουν και έτσι να διευκολύνουν και το έργο του κρατικού μηχανισμού. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Βασίλης Κατιρτζόγλου μίλησε επίσης για τη συμβολή που θα έχει η εν λόγω ημερίδα στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών σε θέματα πολιτικής προστασίας. Παράλληλα , έκανε γνωστό πως κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί

σχετική μελέτη για ζητήματα πολιτικής προστασίας που έχει γίνει από τον δικηγόρο, έφεδρο αξιωματικό Γιάννη Ευστρατιάδη . Μάλιστα το αμέσως προσεχές διάστημα η συγκεκριμένη μελέτη θα εκδοθεί, γι’ αυτό και ο κ. Κατιρτζόγλου ευχαρίστησε τον Αντιπεριφερειάρχη και άλλους φορείς που συνέβαλαν στη διαδικασία της έκδοσης. Από την πλευρά τους οι Διευθυντές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν.Σερρών Ξενοφών Παπασταμόπουλος και Κωνσταντίνος Τενεκετζής εστίασαν κυρίως στην ενημέρωση της μαθητικής κοινότητας και κάλεσαν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς να δώσουν δυναμικό «παρών» στην ημερίδα. Όπως τόνισε ο κ. Τενεκετζής η γνώση αποτελεί το κλειδί ώστε οι μαθητές να μάθουν πως θα αντιμετωπίζουν ενδεχόμενους κινδύνους. Στην υποχρέωση της εκπαιδευτικής κοινότητας να προετοιμάσει τα παιδιά ώστε να είναι σε θέση να γνωρίζουν μέτρα πρόληψης αλλά και αντιμετώπισης εστίασε και ο κ. Παπασταμόπουλος. Γι ‘ αυτό όπως είπαν, οι διευθύνσεις εκπαίδευσης θεωρούν πως πρέπει να συμμετέχουν ενεργά σε τέτοιες εκδηλώσεις ενημέρωσης και αφύπνισης. Μάλιστα όπως τονίστηκε ,εκτός από την ημερίδα , θα διανέμονται και σχετικά ενημερωτικά φυλλάδια στα σχολεία. Τέλος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολυτέκνων Ν.Σερρών Ξενοφών Μπεριντζής, επισήμανε πως συμμετέχουν στην εκδήλωση γιατί είναι ένα θέμα που αφορά στην ενημέρωση και προστασία της πολύτεκνης οικογένειας. Χαρακτήρισε δε πολύ σημαντική την υπό έκδοση μελέτη.

Εσπερίδα για τη Συμφωνία των Πρεσπών Υπό την Αιγίδα του Δήμου Σερρών

Ο

Όμιλος Συνεύρεσης Ιδεών ΕΑΝΟΣ διοργανώνει ανοιχτή Εσπερίδα, υπό την Αιγίδα του Δήμου Σερρών, στο ξενοδοχείο ΑΚΡΟΠΟΛ (6ο χιλ. Σερρών-Θες/νίκης), τη Δευτέρα 18 Μαρτίου και ώρα 19.15,με Τίτλο: «η Συμφωνία των Πρεσπών & εθνική Στρατηγική» Στο πάνελ: - Ανδρέας Λοβέρδος, Βουλευτής ΔΗΣΥ, καθηγ. Συνταγματικού Δικαίου

Η

- Αλέξανδρος Μαλλιάς, Πρέσβης ετ, υποψήφιος Ευρωβουλευτής ΝΔ -Μιλτιάδης Σαρηγιαννίδης, επίκ. καθηγ. Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου-ΑΠΘ - Γιώργος Χατζηθεοφάνους, Υποστράτηγος εα-Οικονομολόγος

- Σάκης Μουμτζής, πολιτικός Αναλυτής, εκπρόσωπος liberal.gr-εφημ. Φιλελεύθερος Συντονίζει, με τη μέθοδο της Διαλεκτικής, ο Πρόεδρος του ΕΑΝΟΣ, Κωφίδης Θεοφάνης Η Εσπερίδα στηρίζεται από το liberal.gr-εφημ. Φιλελεύθερος.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Διευθύντρια, τα παιδιά και το προσωπικό του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Παράρτημα ΑΑμεΑ Σερρών, θα ήθελαν να ευχαριστήσουν και να εκφράσουν την βαθιά ευγνωμοσύνη τους στην Πρόεδρο κ.Δουκαίνη Ζαπριάνου και τα μέλη του Συλλόγου της Φιλόπτωχου Αδελφότητας Κυριών Σερρών « Η ΕΜΜΕΛΕΙΑ», που παρέθεσαν γεύμα στη μνήμη της αειμνήστου Προέδρου Μαρίνας Μακενατζή στα παιδιά μας σε γνωστό εστιατόριο της πόλης μας. Καθώς διανύουμε μια δύσκολη περίοδο, τέτοιου είδους ενέργειες είναι ιδιαίτερης σημασίας , καθώς αναδεικνύουν την κοινωνική προσφορά και αλληλεγγύη στην τοπική κοινωνία, ενώ παράλληλα ενισχύουν την προσπάθεια μας για την εξασφάλιση της καλύτερης διαβίωσης των παιδιών του Οικοτροφείου μας Εκτός από την πρακτική βοήθεια λαμβάνουμε το μήνυμα ότι υπάρχουν άνθρωποι με πλούτο συναισθη-

μάτων και κοινωνική ευαισθησία που προσφέρουν σε συνανθρώπους που έχουν ανάγκη. Ευχόμαστε να συνεχίσετε το σημαντικό και πολυσχιδές έργο σας επ’ ωφελεία της τοπικής κοινωνίας και οι δράσεις σας να

αποτελέσουν εφαλτήριο για παρόμοιες ενέργειες και πράξεις προσφοράς. Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΜΩΥΣΙΑΔΟΥ


14

μικρές αγγελίες

Εργασία Βρεφονηπιοκόμος αναλαμβάνει τη φύλαξη και φροντίδα βρεφών και νηπίων. Τηλ.: 6975730500

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ Σερβιτόρος και γυναίκα για να εργαστούν σε κουζίνα σε ταβέρνα στο Νέο Σούλι. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6974461213 ή 2321-0-92174 κ. Παναγιώτη

ΖΗΤΕΙΤΑΙ Έμπειρος ψητάς και έμπειρη γυναίκα για την κουζίνα από γνωστό ψητοπωλείο της πόλης των Σερρών. Πληροφορίες τηλ.: 6974015456

ΖΗΤΕΙΤΑΙ Από την επιχείρηση "ΝΙΖΑΜΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ", οδηγός με δίπλωμα κατηγορίας Ε’. Πληροφορίες στο τηλ. 2321092000, αποστολή βιογραφικών nizamisg@yahoo.gr

ΖΗΤΕΙΤΑΙ Φαρμακοποιός για κεντρικό Φαρμακείο της πόλης των Σερρών. Αποστολή βιογραφικών στο email: Ordoudiv@gmail.com

ΖητοΥνται Κοπέλες για καφέ - μπαρ στη Μυτιλήνη. Εξοδα μεταφοράς και διανομής πληρωμένα. Πληροφορίες στο τηλ. 6973242003 Έχετε νοικιασμένο μέρος της γης σας σε μια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας για μια κεραία; Αν ναι, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου, έχω μια ευκαιρία για σας! Τηλ-6977740787, e-mail-grigoris.giannopoulos@yahoo.gr)

ΖΗΤΕΙΤΑΙ Ταπετσέρης για βιοτεχνία επίπλων για μόνιμη εργασία. Πληροφορίες τηλ.: 2321053868 & 6984486878

«Από ανώνυμη εταιρία του γεωργικού χώρου ζητείται γεω-

πόνος πωλητής Βορείου Ελλάδος, φυτικής παραγωγής (ΑΕΙ, ΤΕΙ) με προϋπηρεσία τουλάχιστον 5 έτη στον χώρο, ταλαντούχος, εργατικός, Αγγλικά και με καλή γνώση του πελατολογίου της περιοχής του. Η εντοπιότητα κρίνεται απαραίτητη. Όλα τα βιογραφικά θα κριθούν εμπιστευτικά. Αποστολή βιογραφικών στο agrosuv@yahoo.gr

ΖΗΤΟΥΤΑΙ

Τηλεφωνήτριες για το τηλεφωνικό κέντρο στο Λευκώνα Σερρών. Πληροφορίες στο τηλέφωνο2321-0-59139

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Υπάλληλοι με 8ωρη απασχόληση, πλήρη ένσημα και καλό μισθό από πρατήριο υγρών καυσίμων. Πληροφορίες τηλ.: 2324042477 & 6974467626

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Νέος ή νέα ηλικίας από 20 έως 30 ετών, ως συνοδός για επίβλεψη παιδιού ηλικίας 8 ετών, σε Δημοτικό Σχολείο της πόλης (περιοχή Αγ. Αναργύρων), για 3ωρη 5νθήμερη καθημερινή απασχόληση. Ωράριο 9.00 π.μ. - 12.00 μ. συζητήσιμο. Θα προτιμηθούν όσοι έχουν δικό τους μεταφορικό μέσο. Πληροφορίες τηλ.: 6944237423

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

Από εταιρεία τροφίμων πωλητής - πωλήτρια. Απαραίτητα προϋπηρεσία. Πληροφορίες τηλ. 2321038810/6932429148

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 16_17.03.2019

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Προσωπικό στο καφέ-μπουγάτσα MASA SOUPA, Καραμανλή 1 Λευκώνας. Πληροφορίες στο κατάστημα στην κα Μαρία

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Νέοι μηχανολόγοι μηχανικοί και σχεδιαστές για μηχανολογικό σχέδιο, που να γνωρίζουν αγγλική και βουλγάρικη γλώσσα για απασχόληση και σε υποκατάστημα της Βουλγαρίας. Ώρες επικοινωνίας Δε-Πα 10:00-16:00 τηλ.2263031598, e-mail για βιογραφικά tillos@otenet.gr.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Οδηγός - χειριστής γερανοφόρου δασεργατικού φορτηγού 33 τόνων με δαγκάνα (όχι παπαγαλάκι), για φορτοεκφορτώσεις σε πριστήριο ξυλείας στην Χαλκιδική Πληροφορίες τηλ.: 6984-64-30-34, κ. Γιάννης

Ακίνητα

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο ενός (1) στρέμματος, με μονοκατοικία εντός, 80 τ.μ., πλήρως επιπλωμένη. Πληροφορίες τηλ. 2310/455542.

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ Δύο συνεχόμενα καταστήματα επί της πλατείας Εμπορίου, τμ 65 έκαστο με πατάρι 50 τμ έκαστο, το καθένα ξεχωριστά ή και τα δύο μαζί σε καλή κατάσταση. Πληροφορίες τηλέφωνο 6977255839

Διάφορα ΑΓΟΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

ΠΩΛΗΣΕΙΣ

Ζητείται για αγορά μεταχειρισμένο αυτοκίνητο.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Επιχείρηση Πρακτορείο ΟΠΑΠ στο κέντρο της πόλης. Πληροφορίες τηλ.: 6973038112

Πληροφορίες τηλέφωνο 2321067905

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Στην Πεντάπολη Σερρών διώροφη οικία επιπλωμένη 145 τ.μ. του 1965 και ανακαινισμένη μερικώς, εντός οικοπέδου 870 τ.μ. με ελαιόδενδρα, συκιές και πηγάδι. Οι χώροι είναι: κουζίνα-καθιστικό (ενιαίος χώρος), παραδοσιακό χαγιάτι και αποθήκη 30 τ.μ., μπάνιο, τουαλέτα, 2 κρεβατοκάμαρες, σαλόνι, μπαλκόνια, ανατολικά και δυτικά, χώρο για πάρκινγκ και αποθήκες 85 τ.μ. Το σπίτι είναι ευάερο και ευήλιο με ανατολιτικοδυτικό προσανατολισμό. Πληροφορίες τηλ.: 2521030321 & Κινητό: 6942046417 Τιμή πώλησης 30.000 ευρώ, συζητήσιμη.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Σε τιμή ευκαιρίας κεραία ραδιοφωνικού σταθμού, σάουνα σχεδόν καινούργια από γυμναστήριο και άλλα εξαρτήματα. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 6936548293

Πωλούνται πρόβατα.

Τηλεφωνικό κέντρο (ψηφιακής τεχνικής), τύπου COMPACT 3000 ISDN του Οίκου Auerswald εξοπλισμένο με : - 2 τηλεφωνικές συσκευές - 1 κύκλωμα για σύνδεση γραμμών ISDN-BRA - 4 κυκλώματα για αναλογικό εσωτερικό εξοπλισμό - 1 θύρα LAN (2 Voip gateway) CAPI /TAPI Drivers - Δυνατότητα 6 θυρίδων fax server με προσθήκη κάρτας μνήμης SD - Δυνατότητα 6 θυρίδων voice mail με προσθήκη κάρτας μνήμης SD - Επεκτάσιμο με 2 θύρες για σύνδεση αναλογικών εσωτερικών ή με 1 θύρα για συσκευή συστήματος - Επεκτάσιμο με 2 κανάλια VoIP - Πρόγραμμα COMList (καταγραφή εισερχόμενων-εξερχόμενων τηλεφωνημάτων) - Ένσωματωμένα ISDN modem για τηλεδιαχείριση – τηλεσυντήρηση. 400 Μνήμες κοινές με ονόματα, 20 Μνήμες ατομικές για κάθε εσωτερικό με ονόματα και 10 εκτάκτου ανάγκης Όλα τα παραπάνω προγράμματα στα Αγγλικά και Γερμανικά Πληροφορίες: 6948609571

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο 2.865 τ.μ. στην Κάτω Καμήλα Σερρών (εντός του χωριού με διώροφη παλιά οικία 25.000 ευρώ. Τιμή συζήτηση. Πληροφορίες στο 6942565535

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Επιχείρηση καφέ στο κέντρο της πόλης, στον πλέον ανερχόμενο πεζόδρομο των Σερρών. Το καφέ είναι μικρό με ιδιαίτερο χαρακτήρα που το κάνει να ξεχωρίζει, ενώ δίνεται με όλο τον εξοπλισμό του, έτοιμο να λειτουργήσει. Ιδιαίτερα χαμηλή τιμή. Πληροφορίες στο 6976070102

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ

Οικόπεδο 400 τ.μ. στον Προβατά Σερρών, με ισόγειο κτίσμα (αποθήκη 90 τ.μ.) εντός σχεδίου σε τιμή ευκαιρίας. Πληροφορίες τηλ.: 6974733432.

Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6909421352. Κυρία Γρηγορία Τύρναβος Λάρισας.

ΕΣΠΑ 2014 - 2020 - Επιδοτήσεις έως 100%, ίδρυση Εκσυγχρονισμός Επιχειρήσεων, Αναπτυξιακά Προγράμματα και Μελέτες, χρηματοδοτήσεις κεφάλαια κινήσεως για Μικρές και Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, Επιχειρηματικά, Στεγαστικά-Επισκευαστικά, Αγροτικά, βιομηχανικά, ξενοδοχειακά, ναυτιλιακά, και πάσης φύσεως επιδοτούμενα προγράμματα μέσου ΟΑΕΔ πανελλαδικά Τηλ.210 36 46 223, Fax 211 850 14 64 www.abcfinancialgroup.gr Email: info@ abcfinancialgroup.gr

Μαθήματα Καθηγήτρια Αγγλικών Με

πείρα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα για όλα τα επίπεδα. Τιμές προσιτές. Τηλ. 6942800194.

Φιλόλογος: Με πείρα πα-

ραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές όλων των τάξεων. Τιμές προσιτές. Τηλ. 6997024867


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

μικρές αγγελίες

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 16_17.03.2019

15

ŸŒÅÈÁË·ÉÁÑÏ·ÍÁÅÑÁÌý͹½Ñ

›ÆÃѽÌÂÓÆÂØÓ¿‘ÏØÄ®×ÎÂÓƳ‘®Ñ×ÆÊÌÂÊÒØμ×ÆÊÂXXXTLZXBMLFSHS


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

στο

Κόκκινος ο χάρτης το βράδυ των εκλογών Ο εκλογικός χάρτης το βράδυ των εκλογών για το Δήμο Σερρών δεν θα είναι ούτε πράσινος, ούτε γαλάζιος, ούτε ροζ. Θα είναι κόκκινος συμβολίζοντας την ομάδα της καρδιάς μας τον Πανσερραϊκό. Αυτό ανέφερε από το βήμα της εκδήλωσης παρουσίασης υποψηφίων του συνδυασμού του ο υποψήφιος δήμαρχος Αλέξανδρος Χρυσάφης.

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 16_17.03.2019

τιμώντας την τελετή παράδοσης- παραλαβής. Θεσσαλός στην καταγωγή, αλλά Σερραίος στην Καρδιά ο Ιωάννης Γκουτζουρέλας άφησε παράδοση υπηρετώντας στις Σέρρες. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί θεσμικοί φορείς μνημονεύουν την παρουσία του, το πνεύμα συνεργασίας που τον διέκρινε και την αστική του ευγένεια. Δ.Ν. nnn

Είχε και εφημερίδα κάποτε η Ηράκλεια

Δ.Ν.

Στιγμιότυπο από συνάντηση συνεργατών επί νομαρχιακής αρχής του Κ. Παπαπαναγιώτου (2003-2006). Ο Νομάρχης την εποχή εκείνη με τον προκάτοχο του Αναστάσιο Καρυπίδη. Διακρίνονται επίσης οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της εποχής Γιάννης Πεφτίτσης, Νίκος Σφελινιώτης, ο αείμνηστος αντινομάρχης Χρήστος Τζελέπης, ο νομαρχιακός σύμβουλος Γιάννης Δαβίτης στο βάθος ο συνάδελφος του Παύλος Βασιλειάδης και σε πρώτο πλάνο ο αείμνηστος πρόεδρος της ΝΟΔΕ Σερρών Απόστολος Καλαϊτζής. (Η φωτο από το αρχείο του δημοσιογράφου Δημήτρη Νάτσιου).

nnn

Στο πλευρό του Αλ. Χρυσάφη ο Γ. Νυκτοπάτης Με τον συνδυασμό του Αλ. Χρυσάφη θα πολιτευτεί ο πολιτικός μηχανικός και πρόεδρος της εταιρείας Διαχείρισης Λαϊλιά ΑΕ Γιώργος Νυκτοπάτης. Με αγωνιστικό φρόνημα, άποψη για τα δημόσια πράγματα και τις πραγματικές δυνατότητες που υπάρχουν στο Δήμο Σερρών , μακριά από ωραιοποιήσεις και φτιασιδώματα κατέρχεται υποψήφιος στο Δήμο Σερρών. Δ.Ν. nnn

Ενας φίλος από τα παλαιά στις Σέρρες Ενας παλιός γνώριμος, ο Γιάννης Γκουτζουρέλας βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης 13 Μαρτίου στην 10η Ταξιαρχία

Παλιές καλές στιγμές στη Νομαρχία Σερρών

Φύλλο της Εφημερίδας « Νέα της Ηράκλειας» στις αρχές της δεκαετίας του 1970 (Εκδότης -Διευθυντής της ήταν ο Γιάννης Ορκιακλής). Εκείνα τα φτωχά χρόνια η Ηράκλεια είχε τη δική της φωνή συμβάλλοντας τη διαμόρφωση μίας αστικής συμπεριφοράς. Είχε προηγηθεί η δεκαετία αναγέννησης της χώρας '60-'70 και η ανοικοδόμησή της μετά τον πόλεμο και τον εμφύλιο που ακολούθησε. Σήμερα έναν αιώνα μετά περίπου, στην Ηράκλεια δεν υπάρχει ούτε εφημερίδα, αλλά το χειρότερο όλων είναι ότι δεν υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια ούτε η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών, ούτε ο ιστορικός ποδοσφαιρικός σύλλογος Μέγας Αλέξανδρος Ηράκλειας, σύμβολα και οι δυο σύλλογοι και ταυτισμένοι με την ποδοσφαιρική και εμπο-

Δ.Ν. ρική άνθηση. Στην Ηράκλεια δεν συντρέχουν λόγοι ύπαρξης αυτών των συλλόγων και καμία συζήτηση δεν γίνεται τα τελευταία χρόνια. Εχει να λύσει πιο σοβαρά θέματα η Ηράκλεια και η περιοχή με πρώτιστο το θέμα της αυξημένης παραβατικότητας που απειλεί την βιωσιμότητα της( εκτός βέβαια από την πληθυσμιακή συρρίκνωση) που είναι γενικότερο πρόβλημα. Δ.Ν. nnn

Απλή αριθμητική Με τη γλώσσα των αριθμών μίλησαν πρόσφατα δυο χωριανοί σε καφενείο

του Δήμου Εμμ. Παπά όταν συζητούσαν για το δημογραφικό πρόβλημα. Πιάσε τον κομπιούτερ είπε ο ένας τον άλλον. «Στο χωριό έχουμε 45 γεροντοπαλίκαρα από 35 εως 50 ετών. Ολοι αυτοί από 3 παιδιά αν έφερναν στον κόσμο το σχολείο μας (ευτυχώς δεν έχει αναστείλει τη λειτουργία του) θα είχε 135 παιδιά». Τώρα θα πεί κανείς γιατί οι νέοι δεν παντρεύονται και δεν θέλουν να κάνουν οικογένεια είναι ένα μεγάλο θέμα που χρειάζεται πολύ χώρο για να αναλυθεί. Δ.Ν.

Profile for sertharros

16_03_2019  

16_03_2019  

Advertisement