Page 1

Η επέκταση του εχέγγυο της πορείας του στο μέλλον

u

Κρι Κρι:

4

u

3

Μπαίνει στην αγορά της Ιρλανδίας και "ετοιμάζεται" για τους θεσμικούς επενδυτές

Την εξασφάλιση και άλλων πόρων για το Αυτοκινητοδρόμιο ζητά ο Α. Αναστασιάδης

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ Ιδιοκτήτης - Εκδότης: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

ΈΤΟΣ 47ο  ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 14.172  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018  ΤΙΜΗ 0,50 ευρώ

Ευχάριστα νέα στο Δήμο Εμμ. Παππά

άποψη

Θετικά αξιολογήθηκε το έργο αναβάθμισης δικτύων ύδρευσης

Ο

λοκληρώθηκε από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, η διαδικασία της αξιολόγησης και της εξέτασης των ενστάσεων για την δράση «Αναβάθμιση δικτύων ύδρευσης και περιορισμός διαρροών». Επιλέχθηκαν οι 71 προτάσεις με την υψηλότερη βαθμολογία και συνολικό προϋπολογισμό 88.6 εκατ. ευρώ. Μεταξύ αυτών και η πρόταση του Δήμου Εμμανουήλ Παππά για το έργο "Αναβάθμιση Δικτύων Ύδρευσης Τ.Κ. Αγίου Πνεύματος, Εμμανουήλ Παππά, Δαφνουδίου, Τούμπας του Δήμου Εμμανουήλ Παππά" προϋπολογισμού 1.450.000€.

Προγραμματίστηκε συνάντηση στον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης

Μετά την Καθαρά Δευτέρα στο προσκήνιο το αγροτικό ζήτημα

Σελ. 5

Σελ. 4

Πλυστικό μηχάνημα κάδων απέκτησε ο Δήμος Ν. Ζίχνης

ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ ΚΥΡΙΩΝ

Η «ΕΜΜΕΛΕΙΑ» ΣΕΡΡΕΣ Έτος Ιδρύσεως 1895 Γενναδίου 3 – Σέρρες

Μέσα από το πρόγραμμα εταιρικής ευθύνης του ΤΑΠ

ΨΗΦΙΣΜΑ

Σελ. 5

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών Σερρών Η «ΕΜΜΕΛΕΙΑ» συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 7.00 μ.μ. με αφορμή τον αιφνίδιο θάνατο της Μαρίνας Μακενατζή Προέδρου της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών Σερρών Η «ΕΜΜΕΛΕΙΑ» και Αποφάσισε 1. Να παραστεί σύσσωμο στην εξόδιο ακολουθία της εκλιπούσης. 2. Να εκφράσει τα Θερμά του Συλλυπητήρια στην οικογένεια της εκλιπούσης. 3. Να παραμείνει κλειστή η Οικοκυρική Σχολή κατά την ημέρα της εξοδίου ακολουθίας. 4. Να κατατεθεί στεφάνι στη σορό της εκλιπούσης. Και 5. Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στον Τοπικό Τύπο.

Η οικογένεια αποτελεί βασικό κύταρρο της οργανωμένης κοινωνίας. Είναι θεσμός ιερός, ωφέλιμος και είναι αμέτρητα τα αγαθά που προσφέρει στον άνθρωπο. Τα τελευταία χρόνια όμως έχει αποδυναμωθεί. Η ραγδαία άνοδος του βιοτικού επιπέδου, η χαλάρωση των ηθών συνέβαλε βαθμιαία στην εξασθένηση του.Το λυπηρό είναι ότι οι γονείς κατά τα νέα «χαλαρά» πρότυπα δεν επικοινωνούν επιτυχώς με τα παιδιά με συνέπεια αυτά να αναπτύσσουν παραβατικές συμπεριφορές. Είναι φανερό λόγου χάρη ότι και στην μικρή μας κοινωνία εκδηλώνονται τέτοια φαινόμενα με συνέπεια να προκαλούνται φθορές και ζημιές σε δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες. Οι γονείς όταν αφήνουν τα παιδιά τους να δρούν ανεξέλεγκτα η ευθύνη βαραίνει και τους ίδιους. Πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες γιατί η σωστή διαπαιδαγώγηση της νεολαίας συμβάλει στη διαμόρφωση μίας καλύτερης κοινωνίας. Δημήτριος Γ.Νάτσιος Ο Αλέξανδρος Αραμπατζής απουσιάζει

Πτώμα άνδρα βρέθηκε σε εγκαταλελειμμένο σπίτι στις Σέρρες Σελ. 8

Για το Δ. Σ. Η Αντιπρόεδρος Φανή Δεσποτίδου

Η οικογένεια οχυρό για μία καλύτερη κοινωνία

Η Γραμματέας Δουκαίνη Ζαπριάνου

Σε ανοδική πορεία και το 2018 τα Εκκοκκιστήρια Ηράκλειας Σε οικογενειακό κλίμα η κοπή της Βασιλόπιτας Σελ. 15


Σ.Θ.

[

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16.02.2018 Ήλιος » Α: 07:18 Δ: 18:01 | Σελήνη » Α: 08:09 Δ: 20:38

[

σαν σήμερα 1833: Εκδίδεται στο Ναύπλιο το πρώτο φύλλο της "Εφημερίδας της Κυβερνήσεως".

ΕΝΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ Τα Τζαμιά των Σερρών Στο σημερινό μας σημείωμα θα απαντήσουμε με αφορμή ερώτηση για το πόσα Τζαμιά έχουμε στις Σέρρες. Στην οδό Καπετάν Μητρούση, κάθετη στη Βενιζέλου, υπάρχει ένα ιστορικό Τζαμί το Κοτζά Μουσταφά. Υπάρχουν επίσης και άλλα Τζαμιά ένα στην οδό Δυτικής Δράκης - Πλατεία Εμπορίου το Τζιντζιρλί Τζαμί, το Αχμέτ Πασά, γνωστό στους παλαιούς Σερραίους ως «Αγια Σοφιά» και φυσικά το Μπεζεστένι,σημερινό Αρχαιολογικό Μουσείο Πλατείας Ελευθερίας. Ηταν χώρος Κλειστής Αγοράς κυρίως υφασμάτων και παράγεται από την Αραβο-Περσική φράση Μπεζάζ - Ιστάν. Αυτά για σήμερα για ενημέρωση κάθε ενδιαφερομένουενδιαφεορμένης. Στα επόμενα τα εορταστικά ονόματα και όχι μόνον, αλλά και σχετική ενημέρωση με ειδική επιλογή. Κάθε ερώτηση δεκτή. Δ.Α.

με... Βούλα και υπογραφή!

γράμμα στο διευθυντή

Σε ρυθμούς… ΑΣΕΠ

Ορφανεύει η Πατρίδα

Δεν νομίζω να συζητιέται τίποτα περισσότερο αυτή την περίοδο από την προκήρυξη για τις προσλήψεις στους δήμους. Όπου κι αν σταθείς ακούς για αιτήσεις, προσόντα, ένσημα, βεβαιώσεις… Όλη η Ελλάδα σε ρυθμούς… ΑΣΕΠ. Οι θέσεις είναι συνολικά 8.166 και από αυτές 133 Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, 84 Τεχνολογικής, 2.714 Δευτεροβάθμιας και 5.235 Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης. Και αν στη… ζήτηση προηγούμενων διαγωνισμών μία θέση αναλογούσε σε 40 ενδιαφερόμενους, σήμερα τα πράγματα έχουν «αγριέψει» περισσότερο. Ο αριθμός των αιτήσεων θα είναι μία έκπληξη… Β.Α.

Kύριε διευθυντά, Επανέρχομαι. Πικραμένοι οι νιόβγαλτοι αγωνιστές της ζωής μ’ ένα σάκο προδομένα όνειρα στην πλάτη, κινούν... Μόχθοι, σπουδές, πτυχία, προσδοκίες, δοκτορά στις αποσκευές του Είναι τους. Βαρύ το βήμα-βαρύ και το «γιατί». Γιατί μακριά από την πατρίδα την αγαπημένη; Ενα «γιατί», εγκόλπιο αθέλητο στο αιμάτινο κοχύλι της καρδιάς τους. Γιατί… ιερό το πρόσταγμα της επιβίωσης, του άρτου της προσφοράς και αξιοποίησης τόσου μόχθου! Της Ελπίδας ελπίδα-της αξιοπρέπειας! Της ζωής! Ντύνονται την προσδοκία- ζεσταίνουν το άγνωστο ταξίδι στην ελπίδα, στην τόλμη, στη θέληση, στην πίστη και πλοηγούν τη ζωή τους για ξένες χώρες κι άγνωστα ακρογιάλια. Ορφανεύει η πατρίδα από τα νιάτα της και απομένουν δύστυχοι οι απόμαχοι της ζωής στη μοναξιά με τις εγκάρδιες ευχές και τις προσευχές τους. Μια κραυγή γοερή, μυστική –την ψυχή του παιδιού της μη βαρύνει– τον θόλο τ’ ουρανού τρυπά: Παιδιάαα μουουου!!!… Πού μ’ αφήνετε; Και… δάκρυα ολόπικρα κυλούν στις παρειές της γης.Μια Μάνα, η… Ελλάδα κλαίει. Ο ΙΔΙΟΤΕΛΗΣ

ΦΩΤΟγραφήματα

Βασίλης Παπαβασιλείου – πρόεδρος Αυτοκινητοδρομίου Ομοβοντρία ευμενών σχολίων για το Αυτοκινητοδρόμιο.

Τα ψάρια είναι ωφέλιμα

T

α ψάρια και τα οστρακοειδή αποτελούν ένα σημαντικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Περιέχουν πολύ καλής ποιότητας πρωτεΐνη, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και περιέχουν τα πολύ ωφέλημα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Είναι καλό να τα βάζουμε στο τραπέζι μας μία φορά την εβδομάδα τουλάχιστον. «Σ.Θ.»

Κώστας Μελίτος Δήμαρχος Αμφίπολης Παγωμένο το θέμα των ανασκαφών.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ

Εκδότης – Ιδιοκτήτης: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ Διευθυντής: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑMΠΑΤΖΗΣ ΑρχισυνταξΙα: Αλέξανδρος Αραμπατζής ΣυντΑκτες: Βούλα Αγκαθά, Δημήτρης Νάτσιος ΑρθρογρΑφοι - ΣχολιογρΑφοι: Αθανάσιος Παπανδρόπουλος, Χρήστος Κατσαρός, Δημήτριος Αραμπατζής, Αθανάσιος Αραμπατζής, Αλέξανδρος Αραμπατζής, Πολυχρόνης Χαραλαμπίδης, Κων/νος Τσαρτσάρης ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ - σελιδοποιηση: Δέσποινα Αρναούτογλου, Δέσποινα Γεράκη ΕΚΤΥΠΩΣΗ: Νίκος Καραγκιόζης ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ: Κατερίνα Σταυρακίδου ΓΡΑΦΕΙΑ: Βενιζέλου 177 – Σέρρες Τ.Κ. 62 131 ΤΗΛ.: 23210 - 46380 23210 - 46745 FAX: 23210 - 45200

e-mail: sertharros@yahοo.gr www.sertharros.gr

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ | ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16.02.2018 ΕΔΕΣΣΑ 6/11oC

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΒΕΡΟΙΑ 10/15oC o 5/13 C ΚΑΤΕΡΙΝΗ 6/11ΟC ΚΟΖΑΝΗ o 2/12 C ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ 5/15οC 1/9oC ΤΡΙΚΑΛΑ o 4/13 C ΣΠΟΡΑΔΕΣ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΒΟΛΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑ o o 9/11oC 6/12 C 6/15 C o 4/13 C ΦΛΩΡΙΝΑ 1/9οC

ΚΕΡΚΥΡΑ 14/16οC

ΣΕΡΡΕΣ 7/14°C

ΔΡΑΜΑ 7/14oC

ΞΑΝΘΗ o ΚΑΒΑΛΑ 9/13 C o 8/14 C ΘΑΣΟΣ 11/14oC

ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ 10/15oC

ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΑ: ΤΗΛ. 23210 - 46380 ΕΤΗΣΙΟΙ ΟΡΟΙ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ Α.Ε. Εισηγμένων 600 € + Φ.Π.Α. Υπουργείων 500 €+ Φ.Π.Α. Τραπεζών 500 €+ Φ.Π.Α. Εταιριών Ν.Π.Ι.Δ. & Ν.Π.Δ.Δ. 500 €+ Φ.Π.Α. Δήμων 500 €+ Φ.Π.Α. Κοινοτήτων 200 €+ Φ.Π.Α. Συλλόγων, Σωματείων 200 €+ Φ.Π.Α.

ΚΙΛΚΙΣ 8/15oC

ΣΕΡΡΕΣ 7/14oC

ΣΕΡΡΕΣ

Περιμένουμε αίθριο καιρό με αραιές νεφώσεις, με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από 7 έως 11 βαθμούς Κελσίου και ασθενείς δυτικούς ανέμους με ένταση που θα φτάσει τα 3 μποφόρ. Μετά το μεσημέρι αλλαγή στο σκηνικό του καιρού, με συννεφιά, με την θερμοκρασία να αγγίζει τους 3 βαθμούς Κελσίου και μικρή εξασθένιση των ανέμων, από βορειοανατολική κατεύθυνση και ένταση μέχρι 2 μποφόρ.

Περιμένουμε αίθριο καιρό με αραιές νεφώσεις, με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου και μέτριους βορειοδυτικούς ανέμους έντασης 5 μποφόρ. Μετά το μεσημέρι αλλαγή στο σκηνικό του καιρού, με αρκετές νεφώσεις, με το θερμόμετρο να φτάνει τους 4 βαθμούς Κελσίου και μικρή εξασθένιση των ανέμων, από βόρεια κατεύθυνση και ένταση μέχρι 4 μποφόρ.

ΕΛΛΑΔΑ 9/16oC

Προβλέπεται συννεφιά, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 9 έως 16 βαθμούς Κελσίου και μέτριους βορειοδυτικούς ανέμους έντασης 4 μποφόρ. Μετά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας περιμένουμε βελτίωση των καιρικών συνθηκών, με λίγα σύννεφα, με το θερμόμετρο να φτάνει τους 9 βαθμούς Κελσίου και μικρή εξασθένιση των ανέμων, από βόρεια κατεύθυνση και ένταση μέχρι 3 μποφόρ.

ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗ 7/13oC o 12/14 C ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 12/14oC ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ 13/15oC

ΛΗΜΝΟΣ 1/2oC

ΛΕΣΒΟΣ 5/6oC

ΟΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΑΥΡΙΟ Σέρρες

7/14οC

Θεσσαλονίκη

10/15οC

Αλεξανδρούπολη

12/14οC

Καβάλα

8/14οC

Δράμα

7/14οC

Ξάνθη

9/13οC

Κομοτηνή

12/14οC

Ιωάννινα

6/12οC

Λάρισα

5/15οC


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16.02.2018

[[

Πάει για placement η ΚΡΙ ΚΡΙ

Α

ποφασισμένοι να προχωρήσουν σε placement μέσα στο 2018 είναι οι βασικοί μέτοχοι της ΚΡΙ ΚΡΙ. Προ ημερών ατά τη διάρκεια παρουσίασης της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος αυτής κ. Παναγιώτης Τσινάβος, δήλωσε την πρόθεση της οικογένειας του και βασικού μετόχου της σερραϊκής γαλακτοβιομηχανίας να διαθέσει ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου σε θεσμικούς επενδυτές.

αποκάλυψε ότι τα γιαούρτια της εταιρείας πρόκειται να τοποθετηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες στην αγγλική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Morrisons.

Σήμερα η οικογένεια του βασικού μετόχου ελέγχει ποσοστό 76% της εταιρείας.

Σήμερα η ελληνική γαλακτοβιομηχανία έχει παρουσίασε σε 24 χώρες με την αξία των εξαγωγών γιαούρτης να αγγίζει τα 21,4 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 61% σε σχέση με τις εξαγωγές ύψους 13,3 εκατ. ευρώ που πραγματοποίησε το 2016.

Ο ίδιος πάντως δεν θέλησε να αποκαλύψει τι ποσοστό θα διαθέσει, απλά περιορίσθηκε να δηλώσει πως η οικογένειά του θα συνεχίσει να διατηρεί πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της εισηγμένης στο ΧΑ γαλακτοβιομηχανίας. Σε ότι αφορά τα επιχειρηματικά σχέδια, ο κ. Τσινάβος

Με αυτή την κίνηση τα προϊόντα της εταιρείας θα έχουν παρουσία στις μεγαλύτερες βρετανικές αλυσίδες. Το επόμενο βήμα θα γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες με την είσοδο των προϊόντων της σερραϊκής γαλακτοβιομηχανίας και στην αγορά της Ιρλανδίας.

Ο στόχος που θέσει η εταιρεία είναι οι συνολικές εξαγωγές της να αποτελούν το 50% του τζίρου της από 31% που ήταν πέρυσι.

Σε ότι αφορά την αγορά παγωτού πέρυσι οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 8,6% με αποτέλεσμα το μερίδιό της να ανέλθει στο 15% και να κατακτήσει τη δεύτερη θέση στον κλάδο. Ο κ. Τσινάβος ανέφερε

επίσης πως το 70% των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας γιαούρτης παράγονται σήμερα από την ΚΡΙ ΚΡΙ. Δηλαδή ένα στα 4 γιαούρτια παρασκευάζονται από τη γαλακτοβιομηχανία με αποτέλεσμα το μερίδιο αγοράς της στην εγχώρια αγορά να αγγί-

ζει το 20%. Πέρυσι η εταιρεία, σύμφωνα με τα στελέχη της, πέτυχε αύξηση πωλήσεων και κερδών προ φόρων 19% και 19,5% αντίστοιχα σε σχέση με τη χρήση του 2016.

Κρι Κρι:

Μπαίνει στην αγορά της Ιρλανδίας και "ετοιμάζεται" για τους θεσμικούς επενδυτές

Η

είσοδος στην αγορά της Ιρλανδίας, οι σκέψεις διάθεση ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου μέσω placement από το βασικό μέτοχο(οικογένεια Τσινάβου που ελέγχει το 76%) σε θεσμικούς επενδυτές και η πρόβλεψη για αύξηση πωλήσεων και κερδών προ φόρων κατά 19% και 19,5% αντίστοιχα το 2017 σε σύγκριση με το 2016, ήταν οι σημαντικότερες ειδήσεις που προέκυψαν από την χθεσινή παρουσίαση της εισηγμένης «Κρι Κρι» στην Ενωση Θεσμικών Επενδυτών. Ειδικότερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Παναγιώτης Τσινάβος αποκάλυψε ότι τα γιαούρτια της «Κρι Κρι» εισέρχονται τις επόμενες μέρες και στην αγγλική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Morrisons και έχει πλέον παρουσία σ όλες τις κορυφαίες αλυσίδες της χώρας όπως είναι η Waitrose, Tesco, Aldi, MarksSpencer, ASDA, COOP. Ταυτόχρονα είπε ο κ. Τσινάβος η θετική εικόνα της εταιρίας στην Αγγλία της άνοιξε το δρόμο να εισέλθει τις επόμενες εβδομάδες και στην αγορά της Ιρλανδίας, καθώς σήμερα η ελληνική επιχείριση έχει παρουσία σε 24 χώρες με την αξία εξαγωγών γιαουρτιού το 2017 να φθάνει τα 21,4 εκατ. ευρώ καταγράφοντας μία αύξηση σχεδόν 61% σε σχέση με τις εξαγωγές αξίας 13,3 εκατ. ευρώ το 2016. Απαντώντας σε ερώτηση του businessnews.gr για το ενδεχόμενο placement μέσα στο 2018, ο κ. Τσινάβος τόνισε: «Ναί είμαστε έτοιμοι και προετοιμαζόμαστε για να διαθέσουμε ένα ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου σε θεσμικούς επενδυτές από το ποσοστό(76%) που κατέχει η οικογενειά μου. Βέβαια δεν μπορώ να αποκαλύψω εάν το 76% θα γίνει 70% ή 65% αλλά είναι σίγουρο ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε τη πλειοψηφία της εταιρίας και να διοικούμε την επιχείρηση όπως κάνουμε από τη πρώτη μέρα της ίδρυσής της». Στη διάρκεια της παρουσίασης τα στελέχη της «Κρι Κρι» έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στη συνεχώς ανοδική πορεία της εταιρείας και στην αύξηση των πωλήσεων στα προϊόντα παγωτού κατά 8,6%, επίδοση, η οποία κατατάσσει τη μάρκα Kρι Kρι στη 2η θέση στην ελληνική αγορά παγωτού, με μερίδιο 15%. Στην κατάκτηση της θέσης αυτής συνέβαλε το ισχυρό επικοινωνιακό πλάνο, η αύξηση των σημείων διανομής, αγγίζοντας πλέον τις 15.000 σε πανελλαδικό επίπεδο, καθώς και τα λανσαρίσματα των νέων προϊόντων, όπως οι παγωτο-

σοκολάτες Derby, τα Γλυκά της Μαμάς, το Super Spoon και το παιδικό παγωτό Frozen. Ο στόχος που θέτει η εταιρεία για τις εξαγωγές είναι σύντομα να αποτελούν το 50% των πωλήσεών της με έμφαση στην ευρωπαϊκή και πρωτίστως στη βρετανική αγορά, όπου το γιαούρτι ελληνικού τύπου κάνει συνολικά τζίρο 205 εκατ. ευρώ. Σε περίπτωση, μάλιστα, που η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση δυσχεράνει τις εξαγωγές γιαουρτιού από την Ελλάδα, η Κρι Κρι είναι διατεθειμένη να προχωρήσει στην παραγωγή των προϊόντων της σε μονάδα στη Βρετανία. Για την Ελλάδα ο κ. Τσινάβος υπογράμμισε ότι η εταιρία έχει άριστη σχέση με τις 5 μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ τονίζοντας επίσης ότι η «Κρι Κρι» παράγει σήμερα το 70%-80% του συνόλου των προϊόντων γιαουρτιού ιδιωτικής ετικέτας στην Ελλάδα.


[[

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16.02.2018

Την εξασφάλιση και άλλων πόρων για το Αυτοκινητοδρόμιο ζητά ο Α. Αναστασιάδης Η επέκταση του εχέγγυο της πορείας του στο μέλλον Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου «Πρέπει να επενδύσουμε και άλλα χρήματα στο Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών» δηλώνει ο δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Αναστασιάδης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Σ.Θ.». Εκτιμά ότι πρέπει να διατεθούν και άλλοι πόροι ώστε να γίνει εφάμμιλο των ευρωπαϊκών. Παράλληλα ο δημοτικός σύμβουλος ζητά την απομάκρυνση του Κυνοκομείου από το σημείο στο οποίο βρίσκεται. Κύριε Αναστασιάδη ψηφίσατε υπέρ της χρηματοδότησης του Αυτοκινητοδρομίου μέσα από πόρους της ΣΑΤΑ στο πρόσφατο Δ.Σ. Σερρών; Ναι, θεώρησα καθήκον μου να υπερασπιστώ ένα εμβληματικό έργο για την πόλη των Σερρών. Η σύλληψη

του έγινε από τον δήμαρχο της περιόδου 1995-1998 Γιάννη Βλάχο και της ομάδας του στην οποία συμμετείχα και εγώ. Με το έργο αυτό η πόλη Σερρών έσπασε μία για πάντα το φράγμα της απομόνωσης. Οι Σέρρες δεν είναι νησί, δεν είναι έχει θάλασσα, δεν είναι διοικητικό κέντρο μίας ευρύτερης περιοχής ώστε να προσελκύει ξένο κόσμο. Είναι μία πόλη με μεγάλη ιστορία και προσφορά αλλά η γεωγραφική της θέση δεν την βοηθά να εκμεταλλευτεί τα πολλά συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Το έργο αυτό ενισχύει την τοπική οικονομία και πρέπει να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Εχω δώσει και εγώ αγώνα για να γίνει το Αυτοκινητοδρόμιο. Πρέπει να είμαστε συνεπώς σε εγρήγορση ώστε να μην απωλέσουμε τη πρωτοπορία μας στο αντικείμενο αυτό.

Σας ακούσαμε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. να ζητάτε την απομάκρυνση του Κυνοκομείου από το σημείο που στεγάζεται σήμερα εκτιμώντας ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι; Ναι θεωρώ ότι το Αυτοκινητοδρόμιο πρέπει να επεκταθεί και άλλο ώστε να εξελιχθεί σε ένα κόσμημα για όλη τη χώρα. Πρέπει να το βελτιώσουμε και άλλο για να γίνει εφάμμιλο του Εξωτερικού.Μόνο έτσι θα μπορούμε να είμαστε πολλά βήματα μπροστά έναντι των ανταγωνιστών μας. Μόνο έτσι θα κρατήσουμε τα σκήπτρα της πρωτοπορίας και διευρύνοντας τις δυνατότητες του να φέρουν και άλλο κόσμο στην πόλη των Σερρών. Είναι εφικτό να απομακρυνθεί το Κυνοκομείο από το σημείο που βρίσκεται γιατί τα σκυλιά σκάβουν και μπορεί να περάσουν κάτω από τα συρματοπλέγματα.

Ο δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Αναστασιάδης

Μετά την Καθαρά Δευτέρα στο προσκήνιο το αγροτικό ζήτημα Προγραμματίστηκε συνάντηση στον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης

Σ

τις αρχές της επόμενης εβδομάδας προσδιορίζεται χρονικά η επανεμφάνιση του αγροτικού ζητή-

ματος στη επικαιρότητα. Σύμφωνα με ενημέρωση που είχε το «Σ.Θ.» θα πραγ-

ματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη 20 Φεβρουαρίου στο Τρίλοφο της Θεσσαλονίκης συνάντηση των αγροτών προκειμένου να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις. Στόχος το θέμα να επανακάμψει. Επιδίωξη να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα συνάντηση αντιπροσωπείας των αγροτών με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη και την πρόεδρο του Κινήματος της Αλλαγής Φωφή Γεννηματά. Οι αγρότες θέλουν να επαναφέρουν το αγροτικό θέμα ψηλά στην αντζέντα της πολιτικής συζήτησης εκτιμώντας ότι είναι ένα ζήτημα ζωτικής σημασίας για την Εθνική οικονομία. Τέλος, όσον αφορά την δημιουργία του ενιαίου ανεξάρτητου αγροτικού συλλόγου στο Νομό Σερρών έχει κατατεθεί το καταστατικό στις αρμόδιες δικαστικές αρχές προκειμένου να ελεγχθεί. Δ.Ν.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16.02.2018

[[

Ευχάριστα νέα στο Δήμο Εμμ. Παππά

Θετικά αξιολογήθηκε το έργο αναβάθμισης δικτύων ύδρευσης 120 εκατ. ευρώ στο Δήμο Εμμ. Παπά από το Υπουργείο Εσωτερικών Θα χρησιμοποιηθεί για τη αποκατάσταση του Βιολογικού Πεθελινού

Μ Ο

λοκληρώθηκε από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, η διαδικασία της αξιολόγησης και της εξέτασης των ενστάσεων για την δράση «Αναβάθμιση δικτύων ύδρευσης και περιορισμός διαρροών». Επιλέχθηκαν οι 71 προτάσεις με την υψηλότερη βαθμολογία και συνολικό προϋπολογισμό 88.6 εκατ. ευρώ. Μεταξύ αυτών και η πρόταση του Δήμου Εμμανουήλ Παππά για το έργο "Αναβάθμιση Δικτύων Ύδρευσης Τ.Κ. Αγίου Πνεύματος, Εμμανουήλ Παππά, Δαφνουδίου, Τούμπας του Δήμου Εμμανουήλ Παππά" προϋπολογισμού 1.450.000€. Στρατηγικός στόχος του προγράμματος του ΥΜΕΠΕΡΑΑ (Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη) του ΕΣΠΑ 2014-2020 είναι η διασφάλιση της ορθολογικής διαχείρισης των υδατικών πόρων της χώρας καθώς και η βελτίωση της ποιότητας και της επάρκειας των αποθεμάτων με ταυτόχρονη μείωση των διαρροών.

ε την με αρ. πρωτ. 4109/1302-2018 απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών (ΑΔΑ: Ω41Φ465ΧΘ7-ΑΡ5) εγκρίθηκε χρηματοδότηση ύψους 120.000,00 € υπέρ του Δήμου Εμμανουήλ Παππά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και συγκεκριμένα από το «Πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες (ΣΑΕ 055)». Η χρηματοδότηση θα αξιοποιηθεί για την αποκατάσταση του βιολογικού καθαρισμού Τ.Κ. Πεθελινού Δήμου Εμμανουήλ Παππά, προϋπολογισμού 146.800,00€.

Πλυστικό μηχάνημα Κάδων απέκτησε ο Δήμος Ν. Ζίχνης Μέσα από το πρόγραμμα εταιρικής ευθύνης του ΤΑΠ

Ο

Δήμος Νέας Ζίχνης ενίσχυσε το οπλοστάσιο του εξοπλισμού του αποκτώντας ένα πλυστικό μηχάνημα κάδων. Το

εν λόγω μηχάνημα

αποκτήθηκε μέσα από το πρόγραμμα εταιρικής Κοινωνικής ευθύνης του ΤΑΠ. Η παράδοση έγινε χθές το μεσημέρι από τον Χρήστο Μπέρσο ο οποίος ασκεί κα-

θήκοντα μανάτζερ Βορείου Ελλάδας. Ο Δήμαρχος Νέας Ζίχνης Ανδρέας Δαϊρετζής εμφανίστηκε ικανοποιημένος γιατί ο ΤΑΠ ανταποκρίθηκε στο σχε-

τικό αίτημα. «Ενισχύουμε τον εξοπλισμό μας με ένα μηχάνημα χρήσιμο για την εξυπηρέτηση της καθημερινότητας» δήλωσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Χρήστου Μπέρσου ο οποίος ανέφερε ότι η συνεργασία του ΤΑΠ με τον Δήμο Νέας Ζίχνης θα έχει συνέχεια.


[[

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

η Ρουμπρίκα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16.02.2018

Γράφει ο Δημ. Αλ. Αραμπατζής

 Παρασκευή σήμερα, 16 Φεβρουαρίου 2018. Μνήμη Παμφίλου μάρτυρος και των συν αυτώ, Φλαβιανού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως. Χρόνια πολλά και καλά στις εορτάζουσες και εορτάζοντες. ***

Τι έδειξε έρευνα σε 60.000 άτομα για την απώλεια κιλών

«Οι Ελληνίδες, δεν διακρίνονται για την προσήλωση τους σε απλές προληπτικές εξετάσεις», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χειρουργός Γυναικολόγος Ογκολόγος, Επιστημονικός Υπεύθυνος του Γυναικολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου «’Αγιος Σάββας» Δημήτριος Παπαθεοδώρου, με αφορμή την 4η Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου. Ευθύνες, σημειώνει, φέρει και η Πολιτεία, καθώς δεν υπάρχει κεντρικός στρατηγικός σχεδιασμός και εθνική προσπάθεια ενημέρωσης του πληθυσμού. Προσθέτει ότι οι επιστήμονες δεν θα «κουραστούμε να υπογραμμίζουμε ότι η πρόληψη σώζει ζωές» και επικαλείται τον πατέρα της ιατρικής τον Ιπποκράτη: «Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν». Ο κ. Παπαθεοδώρου αναφέρει, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι χώρες που διαθέτουν προγράμματα προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας – κάτι που η Ελλάδα δεν έχει – όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστραλία, κατόρθωσαν να περιορίσουν τον αριθμό των περιπτώσεων του καρκίνου του τραχήλου μήτρας σε πολύ χαμηλούς αριθμούς μέσα σε διάστημα ολίγων ετών. «’Αλλες χώρες το πέτυχαν, σίγουρα μπορούμε και εμείς», τονίζει.

Γυναικολογικός καρκίνος

 Οι άνθρωποι που τρώνε με αργό ρυθμό, που δεν τρώνε μέσα στο προηγούμενο δίωρο πριν πέσουν για ύπνο και όσοι κόβουν το επιδόρπιο μετά το φαγητό, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να μειώσουν το βάρος τους, σύμφωνα με μια νέα ιαπωνική επιστημονική έρευνα. Όσοι άνθρωποι κάνουν κάποιο από τα παραπάνω – ακόμη καλύτερα και τα τρία- έχουν σε μικρότερο ποσοστό παχυσαρκία, ελέγχουν καλύτερα το δείκτη μάζας του σώματός τους και διαθέτουν μικρότερη περιφέρεια μέσης. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Χαρουχίσα Φουκούντα της Σχολής Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κιούσου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMJ Open», ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 60.000 άτομα που έκαναν τακτικά τσεκ-απ. Από τους ανθρώπους αυτούς, οι 33.455 έτρωγαν με κανονικό ρυθμό, οι 22.070 το καταβρόχθιζαν στα γρήγορα και οι 4.192 έτρωγαν αργά. Όπως γράφει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, διαπιστώθηκε ότι αυτή η τελευταία ομάδα ήσαν πιο υγιείς από τις άλλες δύο ομάδες. Σε σχέση με όσους έτρωγαν με…ρυθμό πολυβόλου, όσοι έτρωγαν με κανονικό ρυθμό, είχαν 29% μικρότερη πιθανότητα να είναι παχύσαρκοι, ενώ όσοι έτρωγαν αργά, είχαν 42% μικρότερη πιθανότητα. Όσοι έτρωγαν επιδόρπιο μετά το φαγητό, ιδίως το βραδινό, καθώς και όσοι δεν έτρωγαν τίποτε το προηγούμενο δίωρο πριν τον ύπνο, είχαν επίσης μικρότερες πιθανότητες παχυσαρκίας. Δεν ίσχυε το ίδιο για εκείνους που παρέλειπαν το πρωινό (προηγούμενες μελέτες έχουν πάντως δείξει ότι η παράλειψη του πρωινού αυξάνει την πιθανότητα παχυσαρκίας, επειδή μεταθέτει την κατανάλωση φαγητού χρονικά προς το τέλος της μέρας). Όσοι τρώνε στα γρήγορα, χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να νιώσουν χορτασμένοι, ενώ αυτό συμβαίνει πιο νωρίς σε όσους τρώνε αργά, βοηθώντας έτσι να περιορίσουν την καθημερινή κατανάλωση θερμίδων, σύμφωνα με τους ερευνητές. ***

Μόνο το 35% των Ελληνίδων κάνει τεστ ΠΑΠ

Ο γυναικολογικός καρκίνος αφορά πέραν του καρκίνου του μαστού και τα κακοήθη νεοπλάσματα των ωοθηκών, των σαλπίγγων, του ενδομητρίου, του τραχήλου της μήτρας, του κόλπου και του αιδοίου. Ο κ. Παπαθεοδώρου απαντά στα ερωτήματα για τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά αυτών των νοσημάτων, πόσο συχνά συμβαίνουν και αν έχει συντελεστεί πρόοδος στην αντιμετώπιση και τη θεραπεία τους.

Καρκίνος του τραχήλουΑποτελεσματικό όπλο ο εμβολιασμός Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, λέει ο κ. Παπαθεοδώρου, είναι ο μοναδικός γυναικολογικός καρκίνος που μπορεί σήμερα να προληφθεί σε ποσοστά που αγγίζουν το 100%. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στις κυτταρικές αλλαγές που προκαλεί ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων. Έτσι, ο εμβολιασμός έναντι του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus – HPV) ως μέθοδος πρωτογενούς πρόληψης, είναι αυτή τη στιγμή το πιο αποτελεσματικό όπλο εναντίον της εμφάνισης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ακόμα όμως και στις περιπτώσεις που ο εμβολιασμός δεν είναι δυνατός μια τακτική παρακολούθηση με τη δοκιμασία (τεστ) Παπανικολάου μπορεί να ανιχνεύσει προκαρκινικές αλλοιώσεις πριν αυτές εξελιχθούν σε διηθητική νόσο και να δοθεί η ανάλογη θεραπεία.

Καρκίνος ενδομητρίου Ο καρκίνος του ενδομητρίου, συνεχίζει ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του Γυναικολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου «’Αγιος Σάββας», είναι μια νόσος της εμμηνοπαυσιακής περιόδου στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων. Δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη μέθοδος πρόληψης. Είναι όμως εξαιρετικά σημαντικό όλες οι γυναίκες που διανύουν την 6η και 7η δεκαετία της ζωής τους να γνωρίζουν τους πλέον σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου, όπως είναι ο διαβήτης, η αρτηριακή υπέρταση και η παχυσαρκία. Μία έγκαιρη αναφορά στο γυναικολόγο για την ύπαρξη έστω και ενός μεμονωμένου επεισοδίου μετεμμηνοπαυσιακής κολπικής αιμόρροιας είναι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αρκετή για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου σε πολύ αρχικό στάδιο.

Ωοθήκες-Σάλπιγγες Στα κακοήθη νεοπλάσματα των ωοθηκών και των σαλπίγγων η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση είναι αρκετά δύσκολη στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, τονίζει. Η νόσος πολλές φορές εξελίσσεται «σιωπηλά» χωρίς ειδικά συμπτώματα. Όμως υπάρχουν κάποιες πληθυσμιακές ομάδες που διατρέχουν ένα αυξημένο ρίσκο εκδήλωσης της νόσου. Γυναίκες που νόσησαν σε ηλικία μικρότερη των 40 ετών από καρκίνο του μαστού ή γυναίκες που είχαν έναν πρώτου βαθμού συγγενή με καρκίνο των ωοθηκών σε νεαρή ηλικία οφείλουν να γνωρίζουν τον αυξημένο σχετικό κίνδυνο. Συνεπώς πρέπει να ελέγχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα ή ακόμα και να προχωρήσουν σε προληπτική αφαίρεση των ωοθηκών και των σαλπίγγων υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις όπως για παράδειγμα αν φέρουν μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA 1 & 2 και εφόσον φυσικά έχουν ολοκληρώσει την οικογένεια τους.

Διαχείριση των περιστατικών  Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση αποτελούν τα αποτελεσματικότερα όπλα κατά του γυναικολογικού καρκίνου υπογραμμίζουν συνεχώς οι επιστήμονες, ωστόσο οι Ελληνίδες δεν φαίνεται να πείθονται, καθώς σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία μόλις το 35% υποβάλλεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στην απλή και ταυτόχρονα σωτήρια προληπτική εξέταση, Τεστ Παπ.

Βασικά συστατικά της ορθής πολιτικής απέναντι στην αντιμετώπιση του γυναικολογικού καρκίνου, υπογραμμίζει, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαθεοδώρου, δεν είναι μόνο η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση. Η διαχείριση του κάθε περιστατικού πολλές φορές εξατομικεύεται. Ο εξειδικευμένος Χειρουργός Γυναικολόγος-Ογκολόγος είναι αυτός που διαθέτει την απαραίτητη εκπαίδευση και κλινική εμπειρία για υποδείξει το πλάνο αντιμετώπισης και συνεπώς να εξασφαλίσει το μέγιστο δυνατό όφελος για την ασθενή του.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16.02.2018

επικαιρότητα

[[

Τα κριτήρια για τη χορήγησή του

Κοινωνικό Τιμολόγιο: Ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων

Χ

θες Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018 ξείνησε η υποβολή αιτήσεων για το νέο Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ στο οποίο έχουν αλλάξει τα κριτήρια υπαγωγής, με στόχο να μην λαμβάνεται υπόψη μόνο το εισόδημα αλλά η συνολικότερη περιουσιακή εικόνα του νοικοκυριού. Όσοι θέλουν μια καλύτερη χρέωση, θα πρέπει να υποβάλλουν την ηλεκτρονική αίτηση στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ και θα χρειαστούν του κωδικούς TAXISnet ώστε να εισέλθουν στην εφαρμογή. Η διαδικασία είναι υποχρεωτική για όλους, ακόμη και γι’ αυτούς που έχουν ενταχθεί και σήμερα στο Κοινωνικό Τιμολόγιο. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση σε περίπτωση νοικοκυριού που απαρτίζεται και από φιλοξενούμενα μέλη, η αίτηση υποβάλλεται αποκλειστικά από τον/την υπόχρεο ή τον/τη σύζυγο του υπόχρεου υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος της φιλοξενούσας μονάδας, για το σύνολο των μελών του νοικοκυριού. Οι δικαιούχοι Εισοδήματος Αλληλεγγύης και οι δικαιού-

χοι κοινωνικοί μερίσματος. Όσοι δηλαδή έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Οι δικαιούχοι Εισοδήματος Αλληλλεγγύης θα έχουν συνολική έκπτωση στον λογαριασμό ρεύματος 70% ενώ η έκπτωση για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Μερίσματος θα φτάνει στο 35%. Για τα άτομα με αναπηρία ανω του 67% το εισοδηματικό κριτήριο αυξάνεται κατά 8.000 ευρώ και κατά 15.000 αν χρειάζονται μηχανική υποστήριξη. Το ειδικό τιμολόγιο για τις πολύτεκνες οικογένειες καταργείται. Θα εντάσσονται στο κοινωνικό τιμολόγιο, με αυξημένα όμως κατά 20% τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Οι πελάτες που θέλουν να υποβάλλουν αίτηση το μόνο που χρειάζεται να γνωρίζουν είναι: - Τα στοιχεία της παροχής τους (Αριθμό Παροχής) - Τα στοιχεία της αστυνομικής τους ταυτότητας και το ΑΦΜ τους (και του/της συζύγου εφόσον είναι έγγαμοι)

Στην περίπτωση των ατόμων που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης οφείλουν να δηλώνουν επιπλέον: τον αριθμό ΑΜΚΑ τους, τον ασφαλιστικό τους φορέα, τον αριθμό πρωτοκόλλου βεβαίωσης του κρατικού ασφαλιστικού φορέα, στον οποίο υπάγεται ο ασθενής, με την οποία πιστοποιείται η ανάγκη κατ’ οίκον χρήσης συσκευής μηχανικής υποστήριξης απαραίτητης για

τη ζωή του ασθενούς. Στην περίπτωση που ο ασθενής είναι ανασφάλιστος, τον αριθμό πρωτοκόλλου βεβαίωσης αντίστοιχου περιεχομένου από κρατικό νοσοκομείο. Και ότι έχουν στην κατοχή τους την ανωτέρω βεβαίωση Οι δικαιούχοι οφείλουν να διατηρούν το πρωτότυπο της σχετικής βεβαίωσης για όσο διάστημα είναι ενταγμένοι στο

ΚΟΤ και να την προσκομίζουν σε περίπτωση σχετικού ελέγχου. Η ύπαρξη και η ακρίβεια του περιεχομένου της βεβαίωσης και η ακρίβεια των στοιχείων της υπεύθυνης δήλωσης μπορεί να ελεγχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες με βάση το αρχείο άλλων υπηρεσιών.

Καθαρά Δευτέρα

Αυξημένα τα μέτρα της Τροχαίας για το τριήμερο

Α

υξημένα μέτρα λαμβάνει η Τροχαία από σήμερα, Παρασκευή 16 έως και την Καθαρά Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου, σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων, λόγω της εξόδου των εκδρομέων για την εορταστική περίοδο. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, ο σχεδιασμός των μέτρων περιλαμβάνει: - Αστυνόμευση του οδικού δικτύου κατά τομείς, βάσει των ιδιαίτερων κυκλοφοριακών συνθηκών κάθε περιοχής.

- Αυξημένη αστυνομική παρουσία και ενισχυμένη αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων. - Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας στις εισόδους-εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων. - Ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης. - Συγκρότηση συνεργείων γενικών και ειδικών τροχονομικών ελέγχων (ιδιαίτερα για τη βεβαίωση επικίνδυνων

παραβάσεων, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, κ.λπ., καθώς και παραβάσεων που βάσει στατιστικών στοιχείων ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση). - Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ). - Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε τόπους που θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις. - Παρουσία τροχονόμων

στους σταθμούς διοδίων για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες. - Ενημέρωση των πολιτών,

μέσω των Γραφείων Τύπου, σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η ευρεία πληροφόρηση του κοινού για την ύπαρξη τυχόν κυκλοφοριακών και άλλων προβλημάτων.


[[ 

Κ

αλημέρα σας. Παρασκευή, 16 του Φλεβάρη, Παμφίλου μάρτυρος (307 μ.Χ.) και των συν αυτώ, Φλαβιανού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως. Χρόνια πολλά και καλά, ανώδυνα, αναιπέσχυντα, ειρηνικά, χριστιανά στις εορτάζουσες και εορτάζοντες. *** Πάλι με την προθυμοτάτην συμπεριφορά του με σκλάβωσε ο Οφθαλμίατρος Νικόλαος Σταύρου Τσικλής. Δεν βρίσκω λόγους, λόγω του πτωχοτάτου ταμιεύματος των γνώσεών μου, να τον ευχαριστήσω. *** Από σήμερον και πάλιν "πετσιτούλα", θα μας λείπει και πάλιν ο υιός του κουρέως, ο εξ Ιταλίας, Παύλος μας. Καθαρά Δευτέρα εν όψει. *** Ἀπό τήν Ἱερά Μητρόπολη Σερρῶν καί Νιγρίτης ἀνακοινώνονται τά ἑξῆς ἀναφορικά μέ τό πρόγραμμα τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας: - Τό Σάββατο 17 Φε­βρου­α­ ρί­ου, ὁ Σεβ. Ποι­με­νάρ­χης μας κ. Θεολόγος θά εὐλογήσει τήν κοπή τῆς Ἁ­γι­ο­βα­σι­λει­ό­πι­ τας τῆς Ἑνώσεως Θεολόγων Σερρῶν, πού θά λάβει χώρα στὸ Ἱ­ε­ρὸ Παρεκκλήσιο Ἁγ. Κωνσταντίνου καί Ἑλένης τοῦ Ἱεροῦ Μη­τρο­πο­λι­τι­κοῦ Να­οῦ Παμμ. Τα­ξι­αρ­χῶν Σερ­ρῶν, με­τὰ τὸ τέ­ λος τῆς θ. Λει­τουρ­γί­ας. - Ἀ­κο­λού­θως, στίς 11:30 τό πρωΐ, ὁ Σεβ. μέ τήν εὐκαιρία τοῦ ἑορτασμοῦ τῆς 105ης ἐπετείου τῆς ἱστορικῆς μάχης στά «Πλατανούδια», θά τελέσει ἐπιμνημόσυνη δέηση στό ἡρῶο τῆς Τερπνῆς. - Στίς 6:00 τὸ ἀ­πό­γευ­μα τῆς ἴ­διας ἡ­μέ­ρας, ὁ Σεβ. Ποι­με­νάρ­ χης μας θὰ χο­ρο­στα­τή­σει στὸν Ἀρ­χι­ε­ρα­τι­κὸ Ἑ­σπε­ρι­νό, πού θὰ τε­λε­σθεῖ στὸν Ἱ­ε­ρὸ Να­ὸ Τι­μί­ου Σταυ­ροῦ Σερ­ρῶν. Τὸν θεῖ­ο λό­γο στὸν Ἑ­σπε­ρι­νὸ αὐ­τοῦ τοῦ Σαβ­ βά­του θὰ κη­ρύ­ξει ὁ Αἰ­δε­σι­μολ. Πρω­το­πρε­σβύ­τε­ρος Νικόλαος Κόρμπος, Ἐ­φη­μέ­ρι­ος του Ἱ­ε­ροῦ Να­οῦ Ἁγ. Μα­ρί­νης καὶ Ἀν­τω­νί­ ου Σερ­ρῶν. - Τὴν Κυ­ρι­α­κὴ 18 Φε­βρου­α­ρί­ ου, ὁ Σεβ. θὰ ἱ­ε­ρουρ­γή­σει στὴν θ. Λει­τουρ­γί­α, πού θὰ τε­λε­σθεῖ στὸν Ἱ­ε­ρὸ Να­ὸ Ἁγ. Γεωργίου Κάτω Κα­μή­λας. Ἀπό τήν Κυριακή τῆς Τυρινῆς (18 Φεβρουαρίου) καί κάθε Κυριακή τῆς Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς στίς 6:00 τό ἀπόγευμα, θά τελεῖται ἡ Ἀκο­ λουθία τοῦ Κα­τανυκτικοῦ Ἑσπερινοῦ μέ Ἀρχιερατική χοροστασία σέ δια­φορετικό κάθε φορά Ἱερό Ναό καί μέ ἐκλεκτό ὁμιλητή, πού θά ἀναπτύσ­σει θέματα ὀρθο­δόξου πνευματικότητος. Ἡ Ἀκολουθία αὐτή μέ τούς ὡ­ραιότατους ὕμνους περί νηστείας, μετανοίας καί ταπεινοφροσύνης, καλ­λιεργεῖ στήν ψυχή τῶν εὐλαβῶν χριστιανῶν τό ἀγωνιστικό φρόνημα καί τήν ἀγάπη πρός τόν Νυμφίο Χριστό. - Αὐτή τήν Κυριακή 18 Φε­ βρου­α­ρί­ου καί συγκεκριμένα στίς 6:00 τό ἀπόγευμα, θά τελεσθεῖ μέ χοροστασία καί ἐποικοδομητική ὁμιλία τοῦ Σεβ. Ποιμενάρχου μας στόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό Παμμ. Ταξι­ αρχῶν Σερρῶν ὁ Α’ Κατανυκτι-

στα “πεταχτά”

Γράφει ο Αθαν. Αλ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16.02.2018

Επιχείρησις αλλαγής ατζέντας Το ενδιαφέρον του Μητσοτάκη να ενώσει τους Ελληνες

κός Ἑσπερινός τῆς Μεγάλης Τεσσαρακο­στῆς, ὁ ὁποῖος ὀνομάζεται καί Ἑσπερινός τῆς Συγγνώμης, ἐπειδή στό τέ­λος τῆς ἱερᾶς ἀκολουθίας ἀνταλλάσεται μεταξύ τῶν μελῶν τοῦ πληρώ­ματος τῆς Ἐκκλησίας ὁ ἀσπασμός τῆς ἀγάπης καί τῆς συγχωρήσεως πρίν τήν εἴσοδο στήν ἁγία καί Μεγάλη Τεσσαρακοστή. - Τήν Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, στίς 11:00 τό πρωΐ, ὁ Σεβ. Ποι­με­νάρ­χης μας θά χοροστατήσει στήν Δοξολογία, πού θά τελεσθεῖ στόν Ἱερό Ναό Ἁγ. Γεωργίου Νιγρίτης, μέ ἀφορμή τήν 105η ἐπέτειο ἀπελευθερώσεως τῆς πόλεως. - Στὶς 7:30 τὸ ἀ­πό­γευ­μα τῆς ἴ­διας ἡ­μέ­ρας, ὁ Σεβ. θα ἱερουργήσει στὴν ἀ­κο­λου­θί­α τῶν Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων, πού θά τελεσθεῖ στὴν ἀν­δρώ­α Ἱ­ε­ρὰ Μο­νὴ Ἁ­γ. Πα­ρα­σκευ­ῆς Σερρῶν. *** Από την Ιερά Μητρόπολη Σιδηροκάστρου γίνεται γνωστό ότι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου θα τελέσει την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου. Στις 18 Φεβρουαρίου, Κυριακή της Τυρινής , ο Σεβασμιώτατος θα λειτουργήσει και θα κηρύξει τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους Λιθοτόπου. Το απόγευμα της Κυριακής της Τυρινής στις 5.30 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος θα χοροστατήσει στον Πρώτο κατανυκτικό εσπερινό στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Σιδηροκάστρου. Στο τέλος θα παρέχει την προβλεπομένη από την εκκλησία συγχώρεση σε όλους εν όψει της ενάρξεως της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Την Καθαρά Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου , στις 5 το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος θα τελέσει την Ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Σιδηροκάστρου. Την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου στις 6 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος θα τελέσει την Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Βαλτερού. Την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου το πρωί ο Σεβασμιώτατος θα τελέσει την Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Καμαρωτού. Την Παρασκευή το απόγευμα ο Σεβασμι-

ώτατος θα χοροστατήσει στην Ακολουθία των Α΄ Χαιρετισμών στις 5.30 το απόγευμα στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Αμπέλας και αργότερα στις 7.00 μ.μ. στον Ιερό Ναό Αγίου Βαμβακοφύτου. Το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου, εορτή των Αγίων Θεοδώρων. Ο Σεβασμιώτατος θα λειτουργήσει στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Βυρωνείας. Το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου στις 5.30 ο Σεβασμιώτατος θα βρίσκεται στη ενορία του Βαμβακοφύτου για την υποδοχή των Ιερών Λειψάνων από την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου , σύμφωνα με παλαιό έθιμο που συνδέει την Ιερά Μονή με την ενορία με πνευματικούς δεσμούς. Στη συνέχεια θα χοροστατήσει στην Ακολουθία του εσπερινού. Την Κυριακή της Ορθοδοξίας 25 Φεβρουαρίου, ο Σεβασμιώτατος θα λειτουργήσει στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ηρακλείας και στην συνέχεια θα προεξάρχει της λιτανείας για την αναστήλωση των Ιερών Εικόνων.

Εξετάζεται η εγκληματική ενέργεια

Πτώμα άνδρα βρέθηκε σε εγκαταλελειμμένο σπίτι στις Σέρρες

Π

τώμα άνδρα βρέθηκε σε εγκαταλελειμμένη οικία στην πόλη των Σερρών. Πιθανολογείται ότι ανήκει σε Βούλγαρο, ο οποίος φαίνεται ότι είχε βρει καταφύγιο τις τελευταίες ημέρες στο σημείο. Από τις αστυνομικές Αρχές εξετάζεται το ενδεχόμενο ο θάνατός του να οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια. Το πτώμα βρήκε το μεσημέρι ένας άλλος Βούλγαρος, ο οποίος αναζητούσε τις προηγούμενες ώρες τον συμπατριώτη του. Αμέσως ειδοποιήθηκε η αστυνομία και επί τόπου έσπευσαν αστυνομικοί των εγκληματολογικών ερευνών που εξερεύνησαν τον χώρο, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις του ιατροδικαστή αναφέρουν ότι ο νεκρός έφερε κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Η υπόθεση ερευνάται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Σερρών.


Οικονομία

[[ ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ Χ.Α.

ΜΕΤΑΒΟΛΗ

ΕΥΡΩ- ΔΟΛΑΡΙΟ ΗΠΑ

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

842,24

+2,01%

1,24859 60,17$

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16.02.2018

Υπέρ της προληπτικής πιστωτικής γραμμής μετά το μνημόνιο ο Γ. Στουρνάρας

Υ

πέρ της ύπαρξης προληπτικής χρηματοοικονομικής υποστήριξης τάχθηκε χθες για άλλη μία φορά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, διαχωρίζοντας τη θέση του από αυτήν της κυβέρνησης, που είναι αντίθετη στην προληπτική γραμμή, φοβούμενη μνημονιακές δεσμεύσεις. Επίσης, ο κεντρικός τραπεζίτης υποστήριξε ότι πρέπει να αλλάξει το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής και να στραφεί από την υψηλή φορολόγηση στην περικοπή μη παραγωγικών δαπανών. Οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές ενθαρρύνουν τη φοροδιαφυγή και τη στροφή στη «μαύρη» οικονομία, σημείωσε. Μιλώντας στο Ελληνοϊσπανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, με θέμα «Το μέλλον της ελληνικής οικονομίας», ο κ. Στουρνάρας είπε ότι είναι σημαντικό να διευκρινιστεί το περιβάλλον στο οποίο θα κινηθεί η ελληνική οικονομία μετά το τέλος του μνημονίου και ειδικότερα η μορφή της

εποπτείας και το κατά πόσον και υπό ποιες προϋποθέσεις θα είναι διαθέσιμη μια προληπτική χρηματοοικονομική υποστήριξη. Στο σημείο αυτό, ο κεντρικός τραπεζίτης ξεκαθάρισε ότι κατά την άποψη της Τράπεζας της Ελλάδος ένα τέτοιο προληπτικό πλαίσιο θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία, μειώνοντας περαιτέρω το κόστος δανεισμού, καθώς θα παρέχει ασφάλεια ως προς την πρόσβαση της χώρας σε χρηματοδότηση μετά το τέλος του προγράμματος, ιδίως σε περίπτωση αναταραχών στις αγορές. Επίσης, είπε ο κ. Στουρνάρας, θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να συνεχίσει να δέχεται ως εγγυήσεις τα ελληνικά ομόλογα για να χρηματοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες (waiver), καθώς και να τα περιλάβει τελικά στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, κατά την κανονική διάρκειά του ή κατά την περίοδο επανεπένδυσης. Σε αντίθεση με ορισμένες τραπεζικές πηγές που υποβαθμίζουν τη σημασία του waiver, o κ. Στουρνάρας υπο-

Οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές ενθαρρύνουν τη φοροδιαφυγή και τη στροφή στη μαύρη οικονομία, σημείωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

στήριξε ότι, κατά την άποψη της κεντρικής τράπεζας, η διατήρησή του είναι σημαντική για την ομαλή χρηματοδότησή τους, για όσο διάστημα τουλάχιστον η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας παραμένει χαμηλότερη από την επενδυτική βαθμίδα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις

της Τράπεζας της Ελλάδος, τις οποίες μετέφερε ο διοικητής της, ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν 1,6% το 2017 και θα είναι 2,4% το 2018 και 2,5% το 2019, όσο περίπου προβλέπουν οι δανειστές και η κυβέρνηση. Ακόμη σημείωσε πως ο στόχος για πρωτογενές πλε-

όνασμα 3,5% του ΑΕΠ φέτος είναι εφικτός. Το μείζον θέμα κατά τους επόμενους μήνες, είπε ο κ. Στουρνάρας, είναι να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας ώστε να επιστρέψει στις αγορές με βιώσιμους όρους.


[10[Απόψεις

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16.02.2018

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ:

Από την ανικανότητα του 2015 στην επικινδυνότητα του σήμερα

Κ Γράφει ο Λευτέρης Αυγενάκης Γραμματέα Π.Ε. ΝΔ και Βουλευτή Ηρακλείου

άθε μέρα που περνά, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ γίνεται και πιο επικίνδυνη για τους πολίτες και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας. Αρχικά, είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια ανίκανη Κυβέρνηση που με την «περήφανη διαπραγμάτευση» οδήγησε τη χώρα σε μια βαθιά οικονομική κρίση με κλείσιμο τραπεζών, κεφαλαιακούς ελέγχους και σε δύο νέα αχρείαστα μνημόνια. Την επιδείνωση της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, λόγω της κυβερνητικής ανικανότητας, ανέδειξε με τον πιο γλαφυρό τρόπο, ο τέως επικεφαλής του EuroWorking Group, κ. Τόμας Βίζερ. Σε πρόσφατη συνέντευξή του, αναφερόμενος στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και την διαπραγμάτευση του 2015 ανέφερε ότι «κόστισε 200 δις στον ελληνικό λαό! … Δεν ήταν μόνον ο Βαρουφάκης: ολόκληρη η ελληνική κυβέρνηση φέρει την ευθύνη αυτή». Δυστυχώς, η κυβερνητική αυτή ανικανότητα εξελίχθηκε σε επικινδυνότητα. Οι πολιτικές πλέον της Κυβέρνησης δεν περιορίζονται σε λάθη απειρίας ή επιλογής ανθρώπων, που παραδέχτηκε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, αλλά σε κυβερνητικές επιλογές που είναι επικίνδυνες για τον ελληνικό λαό και τα εθνικά μας συμφέροντα. Ο κόσμος έχει γονατίσει από την εξοντωτική φορολογία, τα άδικα μέτρα και τα μνημόνια Τσίπρα. Όμως, δεν βγήκε στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί για τα οικονομικά μέτρα, για την επιδείνωση του βιοτικού του επιπέδου, για τη φτώχεια και τους μισθούς πείνας των «360 ευρώ». Ο ελληνικός λαός βγήκε στους δρόμους για να προασπίσει τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, για να θέσει τις κόκκινες γραμμές στην ανοχή του και να εκφράσει την εναντίωσή του στους χειρισμούς της Κυβέρνησης όσον αφορά το Σκοπιανό. Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι πολύ μεγάλη, καθώς, στην προσπάθειά της να γαντζωθεί στην εξουσία, γίνεται επικίνδυνη και επιδιώκει με τις ενέργειες και τη ρητορική της να υπονομεύσει το πολιτικό σύστημα και να διχάσει τους πολίτες.

Ο ελληνικός λαός βγήκε στους δρόμους για να προασπίσει τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, για να θέσει τις κόκκινες γραμμές στην ανοχή του και να εκφράσει την εναντίωσή του στους χειρισμούς της Κυβέρνησης όσον αφορά το Σκοπιανό. Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι πολύ μεγάλη, καθώς, στην προσπάθειά της να γαντζωθεί στην εξουσία, γίνεται επικίνδυνη και επιδιώκει με τις ενέργειες και τη ρητορική της να υπονομεύσει το πολιτικό σύστημ α και να διχάσει τους πολίτες.

Την ίδια στιγμή, ανοίγει εθνικά θέματα χωρίς σχέδιο, χωρίς πρόταση, χωρίς σοβαρή πολιτική. Άραγε, εξακολουθεί να τρέφεται με αυταπάτες ότι όλα θα πάνε όπως εκείνη επιθυμεί ή αδιαφορεί (;) για τις επιπτώσεις; Μετά από 25 χρόνια, η Κυβέρνηση ανοίγει το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Η Κυβέρνηση, αντί να συνεργαστεί εξ αρχής με την Αντιπολίτευση για να συνδιαμορφώσει μια εθνική γραμμή, έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να διχάσει τα κόμματα και τον Ελληνικό λαό πάνω σε ένα κρίσιμο εθνικό ζήτημα. Την ίδια στιγμή, δεν φαίνεται να έχει συγκροτημένο σχέδιο για την επίλυση του ζητήματος. Μετά από 22 χρόνια, η Κυβέρνηση οπισθοχωρεί στο θέμα των Ιμίων και στην προκλητικότητα της Άγκυρας. Την ώρα που η Τουρκία δεν διστάζει να κλιμακώσει τις απειλές της στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ, η Κυβέρνηση βυθίζει τη

χώρα στην εσωστρέφεια μέσα σε κλίμα διχασμού και πόλωσης. Χθες, είχαμε τον εμβολισμό σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό μέσα στα χωρικά μας ύδατα, στην περιοχή των Ιμίων. Και αμέσως μετά ακολούθησαν οι απειλές του Ταγίπ Ερντογάν για Κύπρο και Αιγαίο. Πρόκειται για απαράδεκτες απειλές και ακραία πρόκληση που συνιστούν επικίνδυνη κλιμάκωση. Αποτελούν νέους κρίκους στην αλυσίδα των προκλήσεων που ακολούθησαν την επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα μας. Αποκορύφωμα της Τουρκικής προκλητικότητας αποτέλεσε η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του Τουρκικού ΥπΕξ, που ουσιαστικά αποκαλεί τα Ίμια μέρος της τουρκικής επικράτειας. Οι Έλληνες πολίτες περίμεναν από τον κ. Τσίπρα να δηλώσει στον Τούρκο ομόλογό του, κάτι αυτονόητο: Ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και ότι τα Ίμια είναι ελληνικά, κάτι που,

όπως διαφαίνεται από τις κυβερνητικές διαρροές απέφυγε, να τονίσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός στην τηλεφωνική του συνομιλία με τον κ. Γιλντιρίμ. Άξιο σχολιασμού είναι και το γεγονός ότι η επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς και όχι της ελληνικής. Την ίδια στιγμή ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας συνεχίζει με στολές παραλλαγής να … κάνει βόλτες και μιλά για «καουμποϊλίκια ανατολικού τύπου», αλλά δεν έχει προβεί σε ενέργειες ενημέρωσης των εταίρων και συμμάχων μας για την προκλητικότητα και την αποθράσυνση των γειτόνων μας. Άλλωστε, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε δηλώσει στη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ (0709-2015) «έχει σύνορα η θάλασσα και δεν το ξέραμε;». Η αρχική ανικανότητα της Κυβέρνησης έχει αντικατασταθεί από την επικινδυνότητά της: επικίνδυνη για τη προάσπιση των συμφερόντων του ελληνικού λαού! Επικίνδυνη για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων της χώρας μας!


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

Αθλητικά

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16.02.2018

[11[

Στους «16» του Champions League

Προβάδισμα η Ρεάλ με Ρονάλντο, έκανε... πλάκα η Λίβερπουλ

Η

Ρεάλ Μαδρίτης πήρε μεγάλο προβάδισμα πρόκρισης απέναντι στην Παρί Σεν Ζερμέν, επικρατώντας με 3-1 στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» στο πρώτο ματς μεταξύ των δύο ομάδων στη φάση των «16». Οι Γάλλοι προηγήθηκαν στο σκορ αλλά ο Κριστιάνο Ρονάλντο σημειώνοντας ιστορικό ρεκόρ, ανέτρεψε την κατάσταση για να βάλει το... κερασάκι στην τούρτα ο Μαρτσέλο. Περίπατος της Λίβερπουλ στην Πορτογαλία, όπου η ομάδα του Κλοπ συνέτριψε με 5-0 την Πόρτο και θα μείνει εκτός προημιτελικών μόνο αν... αποφασίσει να μην κατέβει στη ρεβάνς.

Ρεάλ Μαδρίτης Παρί Σεν Ζερμέν 3-1

Η καρδιά της πρωταθλήτριας Ευρώπης «μίλησε» στο φινάλε και η Ρεάλ Μαδρίτης επικράτησε με 3-1 της Παρί Σεν Ζερμέν στο «Μπερναμπέου», στην πρώτη μεταξύ τους αναμέτρηση στους «16» του Champions League.

Για 82 λεπτά οι Παριζιάνοι έβαζαν δύσκολα στους «μερένγκες», ωστόσο, η κλάση των παικτών του Ζιντάν και ιδιαίτερα του Κριστιάνο Ρονάλντο τους οδήγησε στη νίκη και ταυτόχρονα στο σημαντικό πλεονέκτημα που απόκτησαν εν όψει της ρεβάνς του «Παρκ ντε Πρενς» στις 6 Μαρτίου. Η Παρί έβγαζε «φαρμακερές» αντεπιθέσεις στο πρώτο 45λεπτο και σε μία από αυτές μετά από σέντρα του Εμπαπέ και πάτημα της μπάλας από τον Νεϊμάρ, ο Ραμπιό από το σημείο του πέναλτι «εκτέλεσε» τον Νάβας (1-0). Λίγο πριν τη λήξη του ημιχρόνου, όμως, κι ενώ νωρίτερα ο Αρεόλα είχε πει «όχι» σε τετ-α-τετ με τους Ρονάλντο και Μπενζεμά, οι «μερένγκες» κέρδισαν πέναλτι σε ανατροπή του Κρόος από τον Σέλσο (είχε κίτρινη κάρτα και δεν τιμωρήθηκε με δεύτερη). Ο Ρονάλντο ισοφάρισε με το 100ό του γκολ στο Champions League από το 2009 όταν εντάχθηκε στο δυναμικό της «Βα-

σίλισσας». Το ματς ήταν ανοικτό και στο δεύτερο ημίχρονο, με τους πρωταθλητές Ισπανίας να φέρνουν τα πάνω κάτω στα τελευταία λεπτά. Αρχικά στο 83΄ με το τυχερό γκολ που πέτυχε ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ενώ στο 86΄ ο Μαρσέλο από ασίστ του Ασένσιο διαμόρφωσε το τελικό σκορ (3-1).

Πόρτο - Λίβερπουλ 0-5

Μετά την Μάντσεστερ Σίτι, η Λίβερπουλ έγινε η δεύτερη αγγλική ομάδα που «κλείδωσε» από το πρώτο ματς των «16» του Champions League την πρόκρισή της στους προημιτελικούς της διοργάνωσης. Οι «κόκκινοι» του Γιούργκεν Κλοπ διέλυσαν με 5-0 της Πόρτο στο «Ντραγκάο», δίδοντας διαδικαστικό χαρακτήρα στη ρεβάνς της 6ης Μαρτίου στο «Άνφιλντ». Η Λίβερπουλ άνοιξε το σκορ στο 25΄ με τον Σάντιο Μανέ και τέσσερα

λεπτά αργότερα ο Μοχάμεντ Σαλάχ πέτυχε το 2-0 από προσπάθεια του Μίλνερ. Στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρους (53΄) ο Μανέ με το δεύτερο προσωπικό του γκολ από ασίστ του Φιρμίνο έδωσε διαστάσεις θριάμβου στη νίκη των Άγγλων. Δε σταμάτησαν εκεί οι φιλοξενούμενοι, που στο 70΄ με τον Φιρμίνο ανέβασαν κι άλλο το δείκτη του σκορ, ενώ στο 85΄ ο Μανέ πέτυχε το χατ τρικ.

Στην Α1 μπάσκετ ανδρών

Κατοστάρα ο ΠΑΟ, νίκες για Άρη, Προμηθέα και Κολοσσό Παναθηναϊκός ΓΣ Φάρος 103-70

Α

κάθεκτος συνεχίζει την προέλασή του στο ελληνικό πρωτάθλημα ο Παναθηναϊκός, ο οποίος με... κατοστάρα διεύρυνε σε 16-0 το αήττητο του στη φετινή Α1 Ανδρών. Οι «πράσινοι» επικράτησαν άνετα με 10370 του ΓΣΛ Φάρου στο ΟΑΚΑ, για την 16η αγωνιστική, υποχρεώνοντας τους Θεσσαλούς στην 11η ήττα τους, με την οποία παρέμειναν κοντά στη ζώνη του υποβιβασμού. Μία εβδομάδα πριν την κρίσιμη «μάχη» της Euroleague, με την Κίμκι του Γιώργου Μπαρτζώκα στη Μόσχα, ο Παναθηναϊκός σημείωσε επιθετικό ρεκόρ για εφέτος, σκοράροντας κατά... ριπάς από τα 6.75 (13/22τρ.) και δίνοντας ρεσιτάλ σε ασίστ (21) και επιθετικό πλουραλισμό (μία εξάδα τελείωσε με διψήφιο αριθμό πόντων). Πρώτος σκόρερ των «πράσινων» ο Κένι Γκάμπριελ με 13 πόντους και 7 ριμπάουντ, ενώ τον ακολούθησαν σε απόδοση οι Κέι Σι Ρίβερς (12π.), Κρις Σίνγκλετον (11π.) και Μάρκους Ντένμον (10π.). Κέρδος για τον Τσάβι Πασκουάλ οι Ζακ Όγκαστ (10π.) και Κωνταντίνος Μήτογλου (11π., 8ρ.), ενώ... σβηστός ο Νικ Καλάθης είχε 7 πόντους και 11 ασίστ. Ο Καταλανός τεχνικός δεν είχε στη διάθεση του τους τραυματίες Θανάση Αντετοκούνμπο και Ματ Λοτζέσκι, οι οποίοι μαζί με τους νεοαποκτηθέντες Μάικ Τζέιμς και Έιντριαν Πέιν, ανεβάζουν στροφές για τον ευρωπαϊκό αγώνα με τη ρωσική ομάδα. Από τους Θεσσαλούς ξεχώρισαν Σάφτενααρ και Κίλι με 11 και 10 πόντους, αντίστοιχα. Τα εξαιρετικά ποσοστά ευστοχίας

του Παναθηναϊκού από τα 6.75 και η διάθεση που επέδειξαν όλοι οι παίκτες στην επίθεση, βοήθησαν τον Παναθηναϊκό να ξεφύγει γρήγορα με 15-5 στο 4΄, ενώ χωρίς να... χαλαρώσει έκλεισε το δεκάλεπτο στο +12 (27-15). Στη δεύτερη περίοδο, αφυπνίστηκαν επιθετικά Μήτογλου και Παππάς, με τους «πράσινους» να εκτοξεύουν τη διαφορά στο +21 (42-21 στο 14’) και να παίρνουν το δρόμο προς τα αποδυτήρια με το σκορ στο 57-37. Οι γηπεδούχοι συνέχισαν τις τρίποντες... εκτελέσεις, με αποτέλεσμα στο 25΄ η διαφορά να πάρει τη μέγιστη τιμή της (+32, 76-44) και το παιχνίδι να πάρει διαδικαστικό χαρακτήρα για τους «πράσινους», μέχρι το τελικό 103-70. Τα δεκάλεπτα: 27-15, 57-37, 86-55, 103-70

Κολοσσός ΡόδουΚόροιβος Αμαλιάδας 86-71 Ακόμη ένα βήμα για την εδραίωση του στην οκτάδα, που οδηγεί στα πλέι οφ, έκανε ο Κολοσσός στη Ρόδο. Οι «θαλασσί» επικράτησαν με 8671 του Κόροιβου Αμαλιάδας, για την 16η αγωνιστική της Α1 Ανδρών, υποχρεώνοντας τους φιλοξενούμενους στη 10η ήττα τους, με την οποία συνεχίζουν τη «μάχη» για την παραμονή τους. Ο Ντάστιν Γουέρ κυριάρχησε επιθετικά στα 25 λεπτά που έμεινε στο παρκέ για τους νικητές, έχοντας απολογισμό 25 πόντους, 4 ασίστ και μόλις ένα λάθος, ενώ από τον Κόροιβο ξεχώρισε ο Σακίλ Χάινς με 13 πόντους. Τα δεκάλεπτα: 15-26, 35-42, 65-55, 86-71

Προμηθέας ΠατρώνΠανιώνιο 69-58

Ο Προμηθέας συνεχίζει την... κούρσα του προς την τετράδα, πανηγυρίζοντας στην Πάτρα τη δέκατη νίκη του. Οι Αχαιοί επικράτησαν με 69-58 του Πανιωνίου, για την 16η αγωνιστική της Α1 Ανδρών, «γκρεμίζοντας» ακόμη περισσότερο τα όνειρα των ουραγών (3-13) για παραμονή. Κορυφαίος των νικητών ο Μο Φαγιέ με νταμπλ νταμπλ σε πόντους (14) και ριμπάουντ (12), ενώ τον ακολούθησε σε απόδοση ο Λάνγκστον Χολ, πραγματοποιώντας μία «γεμάτη» εμφάνιση (13π., 6ρ., 8 ασ., 3κλ., 0 λάθη). Από τους «κυάνερυθρους» ξεχώρισε ο Ζήσης Σαρικόπουλος με 13 πόντους και 10 ριμπάουντ. Με «όπλο» την άμυνα ο Προμηθέας βρήκε ρυθμό και στην επίθεση γρήγορα και στο 8΄ ξέφυγε με νταμπλ σκορ (20-10), ενώ έκλεισε το δεκάλεπτο στο +7 (23-16). Οι «κυανέρυθροι» προσπάθησαν να αντιδράσουν, μείωσαν σε -5 (31-26 στο 18΄), αλλά η αστοχία δεν τους επέτρεψε την ανατροπή (3526 στο ημ.). Με τον Πανιώνιο να τα έχει με την... αστοχία του, ο Προμηθέας δεν απειλήθηκε στην τρίτη περίοδο, την οποία και έκλεισε με διαφορά 11 πόντων (51-40). Oι γηπεδούχοι ξέφυγαν στο 33΄ με +14 (59-45), ενώ ακόμη κι όταν οι «κυανέρυθροι» προσπάθησαν να μειώσουν, Φαγιέ και Σαλούστρος ανέλαβαν δράση και οδήγησαν εκ του ασφαλούς τον Προμηθέα στη νίκη. Τα δεκάλεπτα: 2316, 35-26, 51-40, 69-58

Άρης-Λαύριο 80-69 Την έκτη νίκη του στη φετινή Α1 Αν-

δρών πανηγύρισε ο Άρης, υπερασπίζοντας την έδρα του με 80-69 επί του Λαυρίου, για την 16η αγωνιστική, στερώντας από τους φιλοξενούμενους ένα πολύτιμο «διπλό», με το οποίο θα έκαναν ακόμη ένα βήμα για την εδραίωση τους στην τετράδα. Με επιθετική αιχμή τον Τσαϊρέλη (13π.), έχοντας εύκολη την επιλογή από τα 6.75 (5/10) και άριστα αμυντικά αντανακλαστικά ο Αρης επέβαλε το ρυθμό του στο πρώτο ημίχρονο. Αποσυντονισμένο, από την άλλη πλευρά, το Λαύριο, που προσπαθούσε να αντιδράσει σπασμωδικά, κύρια με τον Τζόνσον. Οι “κίτρινοι” προηγήθηκαν με +5 στο 4’ (8-3), ισοφάρισαν πρόσκαιρα οι φιλοξενούμενοι με διαδοχικούς πόντους από τον Ουίγκινς (8-8), για να... απαντήσει ο Αρης με επιμέρους σκορ 16-5, που του έδωσε διαφορά 11 πόντων στο 9’ (24-13). Απόσταση που στο 15’, με τους Μούρτο, Μπέλ να βάζουν την μπάλα στο καλάθι, πήγε στο +17 (40-23), επίπεδο στο οποίο ήταν και στο 21’ (51-34). Με σερί 8-1, στο τρίλεπτο της τέταρτης περιόδου, με τους Μπελ, Μούρτο, Χρηστίδη, να σκοράρουν, ο Αρης «ανέβηκε» στο +12 (62-50), επίπεδο στο οποίο ήταν η διαφορά του και στο 35’ (66-54). Με «βόμβες» του Νίξον από τα 6.75 (3/3) και ένα δίποντο από τον Τζόνσον, το Λαύριο πλησίασε στους 5 πόντους (37’ 70-65), η προσπάθεια ανατροπής της εις βάρος του κατάστασης, όμως, έμεινε εκεί... Δύο τρίποντα από τους Μποχωρίδη, Μπελ έστειλαν τους Θεσσαλονικείς ξανά στο +12 (77-65), σουτ που καθόρισαν τον νικητή της αναμέτρησης. Τα δεκάλεπτα: 24-15, 47-34, 54-49, 80-69


[12[ Επικαιρότητα

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16.02.2018

Από «κόσκινο» όλες οι συναλλαγές που ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ

O

λες οι περιστασιακές ηλεκτρονικές συναλλαγές άνω των 1.000 ευρώ θα ελέγχονται ως ύποπτες από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, σύμφωνα με σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση. Ταυτόχρονα η Αρχή θα έχει τη δυνατότητα να προχωρεί σε δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων ακόμα και αν υπάρχουν υπόνοιες ξεπλύματος χρήματος. Οπως προκύπτει από το άρθρο 12 του νομοσχεδίου, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υποχρεούνται να ενημερώνουν την Αρχή για κάθε περιστασιακή συναλλαγή (εξαιρούνται οι τακτικές μεταφορές χρηματικών ποσών όπως η μισθοδοσία) που αφορά μεταφορά χρηματικών ποσών άνω των 1.000 ευρώ. Επιπλέον, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να ενημερώνουν για τους ίδιους λόγους τις συναλλαγές εμπόρων αγαθών που υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ σε μετρητά, καθώς και τις συναλλαγές των παρόχων υπηρεσιών τυχερών παιγνίων που υπερβαίνουν τις 2.000 ευρώ και διενεργούνται είτε κατά την κατάθεση του στοιχήματος είτε κατά την είσπραξη των κερδών. Παρέχεται η δυνατότητα στην Αρχή σε επείγουσες περιπτώσεις να προχωρεί στη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων ή συναλλαγών εφόσον

1

υπάρχουν υπόνοιες συσχέτισης με νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ή με χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Οταν από την έρευνα της Αρχής προκύπτουν βάσιμες υπόνοιες για τέλεση των αδικημάτων που συνδέονται με νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, ο πρόεδρος θα διατάσσει τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των ελεγχόμενων προσώπων. Μετά το πέρας της εκάστοτε έρευνας, η μονάδα διερεύνησης θα αποφασίζει αν πρέπει να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο ή να παραπεμφθεί με αιτιολογημένο πόρισμά της στον αρμόδιο εισαγγελέα, εφόσον τα στοιχεία κρίνονται επαρκή για τέτοια παραπομπή. Υπόθεση που αρχειοθετήθηκε μπορεί οποτεδήποτε να ανασυρθεί για να συνεχιστεί η έρευνα ή να συσχετιστεί με οποιαδήποτε άλλη έρευνα της Αρχής. Εφόσον η έρευνα ολοκληρωθεί χωρίς επιβεβαίωση της υπόνοιας, ο πρόεδρος της Μονάδας Διερεύνησης Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών θα προχωρεί στην άρση της προσωρινής δέσμευσης ή στην αναστολή της. Η προσωρινή δέσμευση ή αναστολή θα διατάσσεται υπό τους ίδιους όρους και όταν ζητείται από αντίστοιχη Αρχή άλλου κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής των ρυθμίσεων για την ενεργοποίηση μέτρων «δέουσας επι-

2

μέλειας» από τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα που υποχρεούνται να παρακολουθούν, να ελέγχουν και να αναφέρουν στην αρμόδια Αρχή περιπτώσεις συναλλαγών υπόπτων για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Στις περιπτώσεις στις οποίες τα υπόχρεα πρόσωπα (τα πιστωτικά ιδρύματα, οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, οι επιχειρήσεις, οργανισμοί και άλλοι φορείς που παρέχουν υπηρεσίες τυχερών παιγνίων, οι έμποροι και οι εκπλειστηριαστές αγαθών μεγάλης αξίας κ.λπ.) οφείλουν να εφαρμόζουν μέτρα δέουσας επιμέλειας ενημερώνοντας την Αρχή. Συγκεκριμένα, η Αρχή θα ενημερώνεται όταν διενεργούν περιστασιακή συναλλαγή που: α) Αφορά ποσό τουλάχιστον 15.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το αν η συναλλαγή διενεργείται με μία μόνο πράξη ή με περισσότερες ή με περισσότερες που φαίνεται να συνδέονται μεταξύ τους. β) Συνίσταται σε μεταφορά χρηματικών ποσών άνω των 1.000 ευρώ. γ) Οταν πρόκειται για πρόσωπα που εμπορεύονται αγαθά και διενεργούν περιστασιακή συναλλαγή σε μετρητά που αφορά ποσό τουλάχιστον 10.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το αν διενεργείται με μία μόνο πράξη ή με περισ-

σότερες που φαίνεται να συνδέονται μεταξύ τους. δ) Οταν πρόκειται για παρόχους υπηρεσιών τυχερών παιγνίων που διενεργούν συναλλαγή που αφορά ποσό τουλάχιστον 2.000 ευρώ, κατά την κατάθεση του στοιχήματος ή την είσπραξη των κερδών. Οι ανώνυμες μετοχές εταιρειών μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο, καθώς και τα δικαιώματα αγοράς αυτών, θα μεταβιβάζονται με συμβολαιογραφικό έγγραφο ή ιδιωτικό έγγραφο βεβαίας χρονολογίας. Το έγγραφο αυτό θα πρέπει να διαβιβάζεται εντός μηνός στην εταιρεία και να διατηρείται στο αρχείο της για τουλάχιστον 5 έτη από τη μεταβίβαση των μετοχών ή των δικαιωμάτων αγοράς αυτών.

3

Εκτίναξε το λαθρεμπόριο καπνικών η αύξηση φόρων

Τ

ο ποσό των 600 εκατ. ευρώ χάνει ετησίως το ελληνικό Δημόσιο από το λαθρεμπόριο καπνικών, εξέλιξη που οφείλεται στη σημαντική αύξηση της φορολογίας. Στα χρόνια της κρίσης, και συγκεκριμένα το διάστημα 2010-2017, το λαθρεμπόριο στα καπνικά διογκώθηκε, με αποτέλεσμα τα έσοδα του Δημοσίου να μειώνονται χρόνο με τον χρόνο. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο στο «2nd Anti-Corruption Forum: Για μια βιώσιμη οικονομία στον κλάδο του καπνού», το οποίο διοργάνωσε η Palladian Conferences στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, το 2017 βεβαιώθηκαν πρόστιμα, δασμοί και φόροι ύψους 742,57 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι από το μεγάλο αυτό ποσό στα ταμεία του κράτους εισέρχονται ελάχιστα χρήματα. Ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί είναι τα στοιχεία του ΣΔΟΕ που παρουσιάστηκαν από την αναπληρώτρια επικεφαλής του Τμήματος Δίωξης Λαθρεμπορίου του ΣΔΟΕ. Συγκεκριμένα, το διάστημα 2010-2017 κατασχέθηκαν από το ΣΔΟΕ 1,27 δισ. λαθραία τσιγάρα και 27.810 τόνοι λαθραίου καπνού. Οι διαφυγόντες φόροι και δασμοί που καταλογίστηκαν μόνον από το ΣΔΟΕ (γίνονται έλεγχοι και από άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου) ανέρχονται στο ποσό των 250,9 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι οι εισπράξεις από τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι σχεδόν μηδαμινές. Στο πλαίσιο αυτό, η αναπληρώτρια επικεφαλής του Τμήματος Δίωξης Λαθρεμπορίου, θέλοντας να καταδείξει ότι το έργο της υπηρεσίας της είναι η αποκάλυψη του λαθρεμπορίου, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το ΣΔΟΕ είναι αυτό που έστειλε στη Δικαιοσύνη την υπόθεση του κρατικού καπνοπαραγωγού (σ.σ.: ΣΕΚΑΠ), επισημαίνοντας ότι το δικαστήριο δικαίωσε το ΣΔΟΕ για τα ευρήματα επιβάλλοντας και τα σχετικά πρόστιμα.

Τόνισε επίσης ότι αργότερα η εταιρεία πωλήθηκε σε ιδιώτη και με νόμο που ψηφίσθηκε από τη Βουλή αποφασίσθηκε να μην εισπραχθεί το πρόστιμο. Μάλιστα, είπε χαριτολογώντας «κάντε με πρωθυπουργό για ένα 24ωρο για να εισπράξω το πρόστιμο». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσαν οι ομιλητές, ένα στα πέντε τσιγάρα που κυκλοφορεί στη χώρα είναι λαθραίο, ενώ το 50% των μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνταν στον χώρο των καπνικών έβαλε λουκέτο. Οπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ Ακης Σκέρτσος, «η ανάπτυξη της παράνομης αγοράς καπνικών προϊόντων στη χώρα μας, ως αποτέλεσμα της βαριάς φορολόγησης στον κλάδο και της αδυναμίας του κράτους να ενδυναμώσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, θέτει σε κίνδυνο 60.000 θέσεις εργασίας σε όλη την εγχώρια αλυσίδα αξίας καπνικών – παραγωγή, μεταποίηση και λιανική πώληση τσιγάρων και καπνών. Συγχρόνως, και παρά το γεγονός ότι από την 1η/1/2017 η Ελλάδα έχει πλέον τη μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση στα καπνικά προϊόντα εντός της Ε.Ε. τα δημόσια έσοδα δεν αυξάνονται και η τάση τους παραμένει πτωτική ή στην καλύτερη περίπτωση σταθερή, σε σχέση με προηγούμενα έτη». Ο κ. Σκέρτσος σημείωσε ότι στους μέχρι σήμερα υπολογισμούς δεν έχουν ληφθεί υπόψη και οι έμμεσες απώλειες εσόδων που έχει το κράτος από τη συρρίκνωση της νόμιμης αγοράς, όπως είναι: • Οι πλήρως δηλωμένες θέσεις εργασίας σε νόμιμες επιχειρήσεις που χάθηκαν. • Οι αποχωρήσεις εργαζομένων που δεν αντικαταστάθηκαν από νέες προσλήψεις. • Οι απολύσεις που αντικαταστάθηκαν από παράνομες θέσεις εργασίας στο κύκλωμα λαθρεμπορίου, που δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ φόρους και εισφορές. • Οι απώλειες θέσεων εργασίας σε συνεργάτες

των νόμιμων επιχειρήσεων, που συχνά είναι μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις. Κατασχέσεις τσιγάρων από το ΣΔΟΕ: • 2010: 190,7 εκατ. τεμάχια τσιγάρα. Διαφυγόντες δασμοί και φόροι: 71,25 εκατ. ευρώ. • 2011: 313,03 εκατ. τεμάχια τσιγάρα. Διαφυγόντες δασμοί και φόροι: 52,66 εκατ. ευρώ. • 2012: 150,8 εκατ. τεμάχια τσιγάρα. Διαφυγόντες δασμοί και φόροι: 22,54 εκατ. ευρώ. • 2013: 171,15 εκατ. τεμάχια τσιγάρα. Διαφυγόντες δασμοί και φόροι: 28,72 εκατ. ευρώ. • 2014: 159,55 εκατ. τεμάχια τσιγάρα. Διαφυγόντες δασμοί και φόροι: 21,10 εκατ. ευρώ. • 2015: 143,79 εκατ. τεμάχια τσιγάρα. Διαφυγόντες δασμοί και φόροι: 27,7 εκατ. ευρώ. • 2016: 131,77 εκατ. τεμάχια τσιγάρα. Διαφυγόντες δασμοί και φόροι: 24,44 εκατ. ευρώ. • 2017: 9,8 εκατ. τεμάχια τσιγάρα. Διαφυγόντες δασμοί και φόροι: 2,5 εκατ. ευρώ. Συνολικά κατασχέθηκαν από το ΣΔΟΕ 1,27 δισ. λαθραία τσιγάρα και 27.810 τόνοι λαθραίου καπνού, με τους διαφυγόντες δασμούς και λοιπούς φόρους να ξεπερνούν τα 250 εκατ. ευρώ.


[13[

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

μικρές αγγελίες

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16.02.2018

ŸŒÅÈÁË·ÉÁÑÏ·ÍÁÅÑÁÌý͹½Ñ

›ÆÃѽÌÂÓÆÂØÓ¿‘ÏØÄ®×ÎÂÓƳ‘®Ñ×ÆÊÌÂÊÒØμ×ÆÊÂXXXTLZXBMLFSHS


[14[

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

μικρές αγγελίες

Εργασία

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16.02.2018

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Από την επιχείρηση ΝΙΖΑΜΗ ΠΑΣΧΑΛΗ, οδηγός κατηγορίας Ε’. Πληροφορίες στο τηλ. 2321092000, αποστολή βιογραφικών nizamisg@yahoo.gr

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ. ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΥΚΟΛΙΑΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΜΕ ΑΜΕΣΟ ΚΕΡΔΟΣ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΟ 2325028141 9π.μ.-14:00

Ο Όμιλος Ξενοδοχείων ΚΥΠΡΙΩΤΗ  στην ΚΩ, ζητά να προσλάβει για τη σεζόν 2018: • Καμαριέρες • Σερβιτόρους Προσφέρουμε ικανοποιητικές αποδοχές, διαμονή και διατροφή. Παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στα Γραφεία της Εταιρείας: Ξενοδοχείο Kipriotis Panorama Hotel & Suites. Στο τηλέφωνο: 2242057011. Αποστολή Βιογραφικού με φωτογραφία σας στο mail: hr@kipriotis.gr ή στο Fax: 2242020026

Ταπετσέρης για βιοτεχνία επίπλων για μόνιμη εργασία. Πληροφορίες τηλ.: 2321053868 & 6984486878

«Από ανώνυμη εταιρία του γεωργικού χώρου ζητείται γε-

ωπόνος πωλητής Βορείου Ελλάδος, φυτικής παραγωγής (ΑΕΙ, ΤΕΙ) με προϋπηρεσία τουλάχιστον 5 έτη στον χώρο, ταλαντούχος, εργατικός, Αγγλικά και με καλή γνώση του πελατολογίου της περιοχής του. Η εντοπιότητα κρίνεται απαραίτητη. Όλα τα βιογραφικά θα κριθούν εμπιστευτικά. Αποστολή βιογραφικών στο agrosuv@yahoo.gr

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Από εταιρεία τροφίμων πωλητής - πωλήτρια. Απαραίτητα προϋπηρεσία. Πληροφορίες τηλ. 2321038810/6932429148

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ Κοπέλες για καφέ - μπΑρ στη Μυτιλήνη. Εξοδα μεταφοράς και διανομής πληρωμένα. Πληροφορίες στο τηλ. 6973242003

Νέοι μηχανολόγοι μηχανικοί και σχεδιαστές για μηχανολογικό σχέδιο, που να γνωρίζουν αγγλική και βουλγάρικη γλώσσα για απασχόληση και σε υποκατάστημα της Βουλγαρίας. Ώρες επικοινωνίας Δε-Πα 10:00-16:00 τηλ.2263031598, e-mail για βιογραφικά tillos@otenet.gr.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

ΖητοΥνται

Από γνωστή εμπορική εταιρεία των Σερρών πωλητής στο χώρο του HO.RE.CA με γνώσεις αρτοζαχαροπλαστικής - μαγειρικής. Τυχόν προϋπηρεσία στις πωλήσεις θα ληφθεί προσόν. Πληροφορίες στο τηλ.: 6985164849 Μεγάλη Εμπορική Εταιρία στο Νομό Σερρών ζητά για άμεση πρόσληψη 2 νέους ή νέες με δυναμική προσωπικότητα και φιλοδοξίες εξέλιξης για τις θέσεις:

ΒΟΗΘΟΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ και ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΙΚΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ Με κύρια ευθύνη την υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης στην λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων Απαραίτητα προσόντα - Πτυχίο Πανεπιστημίου (με Διοίκησης ή Οικονομικής κατεύθυνσης κατά προτίμηση) - Ηλικία 30 έως 35 ετών - Προϋπηρεσία σε μεγάλες εμπορικές εταιρίες πανελλαδικής εμβέλειας - Μεταπτυχιακές σπουδές - MBA θα προτιμηθούν - Γνώσεις μηχανογράφησης και προγραμματισμού θα θεωρηθούν επιπλέον προσόν - Ισχυρή προσωπικότητα με διάθεση για εξέλιξη - Μαχητικότητα αποτελεσματικότητα και ομαδικότητα Παρέχονται - Πολύ καλή αμοιβή αναλόγως προσόντων και ασφαλιστική κάλυψη - Συνεχής εκπαίδευση σε ένα απαιτητικό και ανταγωνιστικό περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις - Ευκαιρία καριέρας σε ένα χώρο υψηλού επιπέδου Επικοινωνία αποστείλετε το βιογραφικό σας (με φωτογραφία) στο assistantgma@ gmail.com (Θα τηρηθεί απόλυτη εχεμύθεια)

Οδηγός - χειριστής γερανοφόρου δασεργατικού φορτηγού 33 τόνων με δαγκάνα (όχι παπαγαλάκι), για φορτοεκφορτώσεις σε πριστήριο ξυλείας στην Χαλκιδική Πληροφορίες τηλ.: 6984-64-30-34, κ. Γιάννης

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Υπάλληλοι με 8ωρη απασχόληση, πλήρη ένσημα και καλό μισθό από πρατήριο υγρών καυσίμων. Πληροφορίες τηλ.: 2324042477 & 6974467626

Ακίνητα ΠΩΛΗΣΕΙΣ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Επιχείρηση καφέ στο κέντρο της πόλης, στον πλέον ανερχόμενο πεζόδρομο των Σερρών. Το καφέ είναι μικρό με ιδιαίτερο χαρακτήρα που το κάνει να ξεχωρίζει, ενώ δίνεται με όλο τον εξοπλισμό του, έτοιμο να λειτουργήσει. Ιδιαίτερα χαμηλή τιμή. Πληροφορίες στο 6976070102

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Πρακτορείο ΟΠΑΠ συνολικού εμβαδού 150 τετραγωνικών μέτρων + 60 τετραγωνικών εξωτερικού χώρου, πλήρως εξοπλισμένο. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6932312362.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο 400 τ.μ. στον Προβατά Σερρών, με ισόγειο κτίσμα (αποθήκη 90 τ.μ.) εντός σχεδίου σε τιμή ευκαιρίας. Πληροφορίες τηλ.: 6974733432.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Κοπέλα για εργασία σε συνοικιακό καφέ, γνώστης της δουλειάς, ηλικίας 25-35 ετών. Τηλ. επικοινωνίας: 6974 013 900, κ. Κώστας.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Προσωπικό στο καφέ-μπουγάτσα MASA SOUPA, Καραμανλή 1 Λευκώνας. Πληροφορίες στο κατάστημα στην κα Μαρία

ΖΗΤΟΥΤΑΙ

Τηλεφωνήτριες για το τηλεφωνικό κέντρο στο Λευκώνα Σερρών. Πληροφορίες στο τηλέφωνο2321-0-59139 Έχετε νοικιασμένο μέρος της γης σας σε μια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας για μια κεραία; Αν ναι, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου, έχω μια ευκαιρία για σας! Τηλ-6977740787, e-mail-grigoris.giannopoulos@yahoo.gr)

Οικόπεδο ενός (1) στρέμματος, με μονοκατοικία εντός, 80 τ.μ., πλήρως επιπλωμένη. Πληροφορίες τηλ. 2310/455542.

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Στο κέντρο Σιδηροκάστρου διαμέρισμα 100 τμ πλήρες ανακαινισμένο, κεντρική θέρμανση. 230,00 €. Πληροφορίες στα τηλ. 23230/24508 ή 6938055880

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Seat Cordoba του 2001, 1400 κυβικά, με αέριο και κοτσαδόρο. Πληροφορίες 694 6950387

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Ένα κρεβατάκι παιδικό από 6 μηνών έως 5 ετών, δύο παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου, ένα παιδικό καρότσι και ένα παιδικό χαλί. Πωλούνται όλα μαζί ή μεμονωμένα. Πληρ. Τηλ. 6974157427

Διάφορα Πωλούνται πρόβατα. Για

περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6909421352. Κυρία Γρηγορία Τύρναβος Λάρισας.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Aυτοκίνητο

μάρκας HYUNDAI ELANTRA μοντέλο 2002 1600 κυβικά και 150 χιλιάδες χιλιόμετρα με κοτσαδούρα, αεροτομή, και δερμάτινο σαλόνι. Τιμή προσιτή. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6940955792

ΕΣΠΑ 2014 - 2020

- Επιδοτήσεις έως 100%, ίδρυση Εκσυγχρονισμός Επιχειρήσεων, Αναπτυξιακά Προγράμματα και Μελέτες, χρηματοδοτήσεις κεφάλαια κινήσεως για Μικρές και Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, Επιχειρηματικά, Στεγαστικά-Επισκευαστικά, Αγροτικά, βιομηχανικά, ξενοδοχειακά, ναυτιλιακά, και πάσης φύσεως επιδοτούμενα προγράμματα μέσου ΟΑΕΔ πανελλαδικά Τηλ.210 36 46 223, Fax 211 850 14 64 www.abcfinancialgroup.gr Email: info@ abcfinancialgroup.gr

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ

Οικία 100 τ.μ. περίπου και στον 1ο όροφο επαγγελματική στέγη στην Παναγούλη 5 στην πόλη των Σερρών. Πληροφορίες τηλέφωνο 6944975066 & τηλ.: 2321056850

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ

Διαμέρισμα διαμπερές, τριάρι, κατάλληλο για επαγγελματική στέγη επί της οδού Πρ. Χριστοφόρου 19, απέναντι από το Σούπερ Μάρκετ Κάντζας. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2321-0-22064 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ // Δύο συνεχόμενα καταστήματα επί της πλατείας Εμπορίου, τμ 65 έκαστο με πατάρι 50 τμ έκαστο, το καθένα ξεχωριστά ή και τα δύο μαζί σε καλή κατάσταση. Πληροφορίες τηλέφωνο 6977255839

Μαθήματα Καθηγήτρια Αγγλικών Με πείρα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα για όλα τα επίπεδα. Τιμές προσιτές. Τηλ. 6942800194.

Φιλόλογος: Με πείρα πα-

ραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές όλων των τάξεων. Τιμές προσιτές. Τηλ. 6997024867


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16.02.2018

κοινωνία-πολιτισμός

[15[

Σε ανοδική πορεία και το 2018 τα Εκκοκκιστήρια Ηράκλειας Σε οικογενειακό κλίμα η κοπή της Βασιλόπιτας

Τ

o Σάββατο 10 Φεβρουαρίου τα Εκκοκκιστήρια «Ηράκλειας» έκοψαν την βασιλόπιτα τους. Υστερα από μία πολύ αποδοτική χρονιά για τη καλλιέργεια του Βαμβακιού διοίκηση και εργαζόμενοι της επιχείρησης διασκέδασαν στην Ταβέρνα «Βυζιώτης» στο Δασοχώρι Σερρών. Σε χαλαρό κλίμα, μακριά από το απαιτητικό εργασιακό περιβάλλον τα μέλη της οικο-

γένειας των «Εκκοκιστηρίων Ηράκλειας», αντάλλαξαν ευχές, σύσφιξαν ακόμη περισσότερο τις προσωπικές τους σχέσεις αναδεικνύοντας ότι το συναδελφικό κλίμα σε μία επιχείρηση συμβάλλει καθοριστικά στην καλή της πορεία. Στην εκδήλωση παρεβρέθηκαν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Θωμάς Βελιγρατλής με την σύζυγό του Κωνσταντίνα, ο νομικός σύμβουλος και μέτοχος

της επιχείρησης Αριστοτέλης Πριόβολος και σύμβουλος Μιχάλης Ναθαναηλίδης. Φέτος δυο ήταν οι τυχεροί της εκδήλωσης αφού στα ατομικά βασιλοπιτάκια που μοιράστηκαν υπήρχαν δυο φλουριά. Η τύχη χαμογέλασε στους Αντώνη Σάνδρο και Δημήτρη Ντένα οι οποίοι ικανοποιήθηκαν με αυτό το ευοίωνο σημάδι στο ξεκίνημα της χρονιάς. Η επιχείρηση των «Εκκοκ-

κιστηρίων Ηράκλειας» έχει μακρά πορεία στο χώρο . Παρουσιάζει σταθερή άνοδο η οποία είναι προϊον

Τα παραδοσιακά κούλουμα της Κ.Ε.ΔΗ.Σ για την Καθαρά Δευτέρα Σαρακοστιανά εδέσματα σε όλες τις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες

Ό

πως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Σερρών διοργανώνει την Καθαρά Δευτέρα, 19/2/2018 τα παραδοσιακά κούλουμα. Συγκεκριμένα θα διανεμηθούν σαρακοστιανά εδέσματα τόσο στις Δημοτικές όσο και τις Τοπικές Κοινότητες που διοργανώνουν ανάλογες εκδηλώσεις. Θα προσφερθούν λαγάνες, φασόλια, χαλβάς, ελιές, λάδι, κρασί και είδη σερβιρίσματος. Σημείο αναφοράς για την πόλη των Σερρών θα αποτελέσει και αυτή τη χρονιά το Αθλητικό Πάρκο Ομόνοιας, όπου θα προσφερθούν στους παρευρισκόμενους 1500 μερίδες με σαρακοστιανά εδέσματα ενώ θα υπάρξει και μουσική κάλυψη της εκδήλωσης. Αναλυτικά για τη Δημοτική Κοινότητα Σερρών οι Τοπικές Κοινότητες είναι: Οινούσα,

Επτάμυλοι, Ελαιώνας, Μετόχι, Άνω Βροντού, Ορεινή, Άγιος Ιωάννης, Ξηρότοπος. Για τη Δημοτική Κοινότητα Σκουτάρεως οι Τοπικές Κοινότητες είναι: Κωνσταντινάτο, Κουβούκλιο, Κουμαριά, Αδελφικό, Πεπονιά, Αγία Ελένη, Κάτω Καμήλα, Βαμβακούσα. Για τη Δημοτική Κοινότητα Προβατά, οι Τοπικές Κοινότητες είναι: Προβατάς, Άνω Μητρούσι, Κάτω Μητρούσι, Αναγέννηση, Βαμβακιά, Μονοκλησσιά, Άνω Καμήλα. Για τη Δημοτική Κοινότητα Λευκώνα, οι Τοπικές Κοινότητες είναι: Λευκώνας, Καλά Δέντρα, Χριστός. Πιστή και σε αυτό το ραντεβού της με την παράδοση η Κ.Ε.ΔΗ.Σ εύχεται σε όλους τους Σερραίους Δημότες και σε όλο τον κόσμο χαρούμενη Αποκριά, υγεία και καλή Σαρακοστή.

της αθόρυβης και μεθοδικής δουλειάς. Δ.Ν.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

στο

Πονοκέφαλος… Θέμα του υπουργείου Εσωτερικών είναι πλέον η ψήφιση του προϋπολογισμού στον Δήμο Βισαλτίας, καθώς δεν μπόρεσε να περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά τη διαγραφή των πέντε από την παράταξη της Δημάρχου Αγνής Δουβίτσα. Η δήμαρχος ακολουθώντας το γράμμα του νόμου ενημέρωσε αποκεντρωμένη και υπουργείο και αναμένονται εξελίξεις… Β.Α. nnn

Διδάσκει ήθος και πολιτική κουλτούρα ο Θ. Ρουσόπουλος Ο Υπουργός Επικρατείας της κυβέρνησης Καραμανλή 2004-2008 Θεόδωρος Ρουσόπουλος παρότι εδώ και μία δεκαετία είναι εκτός ενεργούς πολιτικής διδάσκει ήθος, αξιοπρέπεια και υψηλό αίσθημα ευθύνης. Τιμά την πολιτική παράταξη με την οποία πολιτεύτηκε και η στάση του απέναντι της είναι σταθερή, ειλικρινής και διαυγής. Με τις εύστοχες παρεμβάσεις του, όταν το απαιτούν οι περιστάσεις, βάζει «γυαλιά» σε πολλούς. Δ.Ν.

σει» ο πρώην αντιδήμαρχος Σερρών Στέλιος Γαλάνης. Η αποχή του από την μάχιμη δικηγορία την περίοδο που ασκούσε καθήκοντα αντιδήμαρχου στον νευραλγικό τομέα της διοίκησης και της Οικονομίας είχε τις παρενέργειες της. Τελικώς αποδεικνύεται στη πράξη ότι ο ελεύθερος επαγγελματίας υπηρετεί τα κοινά κάτω από δυσμενείς συνθήκες σε σχέση με τον δημόσιο υπάλληλο. Οι συνθήκες αυτές επιδεινώθηκαν την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές αρκετοί ελεύθεροι επαγγελματίες θα το σκεφθούν περισσότερο αν αξίζει τον κόπο να πολιτεύονται έστω και σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δ.Ν. nnn

Το καταστροφικό παιχνίδι δεν αποδίδει πάντα Το πάνδημο αίτημα καταπολέμησης της διαφθοράς δεν πρέπει να είναι θέαμα στην εμπορική τηλεόραση της εντυπωσιοθηρίας. Τα πλήγματα στον πολιτικό σου αντίπαλο μέσω διαδόσεων και συκοφαντιών δεν αποτελούν πάντα πετυχημένη συνταγή για να περιορίσεις τις εκλογικές απώλειες. Αποδίδουν μόνο όταν το πολιτικό κλίμα το επιτρέπει. Συνήθως γυρίζουν μπούμερανγκ.

nnn

Αφοσιωμένος στη δουλειά του ο Στ. Γαλάνης «Με τα μούτρα στη δουλειά έχει πέ-

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16.02.2018

Για την ασφάλεια πεζών και οδηγών

Συνεχίζεται η χάραξη διαγραμμίσεων σε διαβάσεις πεζών στον Δήμο Σιντικής, καθώς και η τοποθέτηση νέων πινακίδων οδικής σήμανσης μπροστά από σχολεία της πόλης του Σιδηροκάστρου, υπό την επίβλεψη του Αντιδήμαρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Παναγιώτη Σαββίδη. Η έλλειψη σωστής σήμανσης στα συγκεκριμένα σημεία έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια των μαθητών κατά την προσέλευση και κατά την αποχώρησή τους από το σχολείο. Με τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις επιτυγχάνεται η ασφαλής μετακίνηση μαθητών και πολιτών, αλλά και κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Β.Α.

Δ.Ν. nnn

Στα μαύρα σκοτάδια…

χωρίς δημόσιο φωτισμό τα Ίβηρα. Τους… «έφαγαν» τα μαύρα σκοτάδια τους κατοίκους…

κακό και να αποκατασταθεί το πρόβλημα που προέκυψε το συντομότερο δυνατό.

Δύο μέρες ή μάλλον βράδια ήταν

Ας ελπίσουμε να μην… τριτώσει το

Β.Α.

16 02 2018  
16 02 2018  
Advertisement