__MAIN_TEXT__

Page 1

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ Ιδιοκτήτης - Εκδότης: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

ΈΤΟΣ 50ο | ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 14.827 | ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 16_17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021 | ΤΙΜΗ 0,50 ευρώ

Ομαλή επάνοδος στις σχολικές αίθουσες στο Νομό Σερρών «Αναγκαία η διάσωση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου» λέει ο Λ. Αβραμάκης Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή 5

u

Ικανοποίηση στην εκπαιδευτική κοινότητα u

Σε ετοιμότητα οι υπηρεσίες της Π.Ε. Σερρών για την αντιμετώπιση των χιονοπτώσεων και του παγετού

Ανακοίνωση από την ΔΑΟΚ της Π.Ε.Σερρών

«Σήμα» Κ. Μητσοτάκη για λιανεμπόριο:

Έχουμε την ασφάλεια να συζητάμε περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών

Yποβολή αιτήσεων από τους μελισσοκόμους 7

u

u

3

Ο κ. Μητσοτάκης, υποστήριξε ότι η αποκλιμάκωση στην πορεία της πανδημίας, οφείλεται και στο γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία έδειξε πειθαρχία στη διάρκεια των εορτών u4

Το 77% χρησιμοποιεί καθημερινά το Διαδίκτυο Στροφή στα e-shop u

10

Terra Parking

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΧΩΡΟΥ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ  Μηνιαίες Θέσεις στάθμευσης  Ωριαίες Θέσεις στάθμευσης  Πλυντήριο Αυτοκινήτων  Βιολογικός Καθαρισμός

ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Στο κέντρο της πόλης, στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Μ. Αλεξάνδρου 2, Σέρρες Τηλ.: 2321210310, Κιν.: 6942265879

3


Σ.Θ. [

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 16_17.01.2021

Ήλιος » Α: 07:41 Δ: 17:21 | Σελήνη » Α: 15:19 Δ: 04:52

[

σαν σήμερα

γράμμα στο διευθυντή Το ληστρικό Δημόσιο Αθανάσιος Γάτσιος δημοτικός σύμβουλος Σερρών Πάντα ευθύβολος στις τοποθετήσεις του.

1923: Υπογραφή Συνθήκης ανταλλαγής πληθυσμών στη Λωζάνη.

ΕΝΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ Λεξικολογικά

Γιώργος Λαζάρου πρόεδρος Γαζώρου Μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί το χωριό παστρικό και ακμαίο.

Κύριε Διευθυντά, Επανέρχομαι. Το πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας δεν είναι λογιστικό, ή τουλάχιστον δεν είναι μόνον λογιστικό. Η ανεργία, η ανασφάλεια, το ληστρικό Δημόσιο, η ανεξέλεγκτη μετανάστευση, ο αχός της βαρβαρότητας που έχει φτάσει ώς τις ακτές της Μικράς Ασίας την οδηγούν σε ένα είδος αλλοφροσύνης. Απ’ το «φιλοσοφούμεν άνευ μαλακίας», περάσαμε στο «φιλοσοφούμεν μετά μαλακίας». Οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου, απ’ την αποδεκατισμένη κεντροαριστερά ώς τη Νέα Δημοκρατία, δεν φτάνει να πείσουν για την ειλικρίνειά τους. Πρέπει να αγγίξουν το αίσθημα μιας κοινωνίας που έχασε την εμπιστοσύνη της στον εαυτό της. Μετά από εφτά χρόνια η κρίση είναι καθεστώς. Και η μόνη πολιτική πρόταση είναι αυτή που θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε το σύνδρομο της νοσταλγίας διά της δημιουργίας. Κοινώς θα πλάσει το αίσθημα ενός νέου πατριωτισμού. Ο ΙΔΙΟΤΕΛΗΣ

ΦΩΤΟγραφήματα

Το σημερινό μας θέμα έχει μία καλή εισαγωγή και επίσης μία συνηθισμένη επικαιρότητα. Θα ασχοληθεί με την έννοια των λέξεων: Χάρμα ιδέσθαι= σημαίνει την ευχαρίστηση, την απόλαυση, την τέρψη π.χ. Χάρμα Οφθαλμών.

Φωτογραφία ρετρό από συνεδριάσεις του Δ.Σ. Σερρών

Ηδονή= παράγεται από το ρήμα ηδονίζομαι και σημαίνει την ευχαρίστηση, την χαρά, την τέρψη

Φ

Ας θυμηθούμε τους παλαιούς:

ωτογραφία ρέτρο από συνεδρίαση Δ.Σ. Σερρών στη παλαιά αίθουσα συνεδριάσεων στο δημαρχείο επί δημαρχιακής θητείας Γ. Βλάχου (2007-2010). Διακρίνονται από τα αριστερά: Γιώργος Σίγκας, Δέσποινα Ιλανίδου, Μπάμπης Νυχτοπάτης, Βασίλης Παπαβασιλείου, Πέτρος Αγγελίδης, Στέλιος Γαλάνης, Χρ. Παπαδόπουλος, Στέλιος Σαουλίδης. «Σ.Θ.»

Έρως ανίκατε μάχαν. Κάθε λάθος δεκτό. Δ.Α.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ

Εκδότης – Ιδιοκτήτης: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ Διευθυντής: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑMΠΑΤΖΗΣ ΑρχισυνταξΙα: Αλέξανδρος Αραμπατζής ΣυντΑκτες: Δημήτρης Νάτσιος ΑρθρογρΑφοι - ΣχολιογρΑφοι: Αθανάσιος Παπανδρόπουλος, Δημήτριος Αραμπατζής, Αθανάσιος Αραμπατζής, Αλέξανδρος Αραμπατζής, Κων/ νος Τσαρτσάρης, Χρυσάνθη Ιακώβου, Ελευθερία Ξενοδόχου ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ - σελιδοποιηση: Δέσποινα Αρναούτογλου ΕΚΤΥΠΩΣΗ: Νίκος Καραγκιόζης ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ: Κατερίνα Σταυρακίδου ΓΡΑΦΕΙΑ: Βενιζέλου 177 – Σέρρες Τ.Κ. 62 131 ΤΗΛ.: 23210 - 46380 FAX: 23210 - 45200

e-mail: sertharros@yahοo.gr www.sertharros.gr

ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΑ: ΤΗΛ. 23210 - 46380 ΕΤΗΣΙΟΙ ΟΡΟΙ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ Υπουργείων 500 €+ Φ.Π.Α. Τραπεζών 500 €+ Φ.Π.Α. Εταιριών Ν.Π.Ι.Δ. & Ν.Π.Δ.Δ. 500 €+ Φ.Π.Α. Δήμων 500 €+ Φ.Π.Α. Συλλόγων, Σωματείων 200 €+ Φ.Π.Α.

Σήμερα αγαπητέ Κριέ, θα έχεις την ευκαιρία να βελτιώσεις κάθε σου διαπροσωπική σχέση ή επαφή κι έτσι να νιώσεις ξανά ήρεμος, ευτυχής και ασφαλής, με τους ανθρώπους που σε περιβάλλουν! Απέφυγε να είσαι αναποφάσιστος, ώστε να μην καθυστερήσει χωρίς λόγο και αιτία, η δρομολόγηση των σχεδίων σου! Λόγω του επικοινωνιακού σου ταλέντου και των κοινωνικών σου ικανοτήτων, θα πετύχεις να είσαι απόλυτα αποδεκτός, αλλά και δημοφιλής στους άλλους!

Σήμερα φίλε Ταύρε, αναζητάς την επιβράβευση και την επιβεβαίωση από τους άλλους! Για τον λόγο αυτό, τους εξυπηρετείς ή τους φροντίζεις πέραν του δέοντος! Ωστόσο, πρέπει να βρεις και χρόνο για να κακομάθεις τον εαυτό σου και να ασχοληθείς με και με τις δικές σου επιθυμίες! Μην έχεις αρκετές απαιτήσεις από τον εαυτό σου, ξεπερνώντας τα φυσιολογικά όρια, διότι έτσι προκαλείς λάθος εντυπώσεις στους άλλους και ίσως σε θεωρήσουν υπερβολικά παραπονιάρη!

Σήμερα φίλε Δίδυμε, έχεις βελτιωμένη διάθεση, θέλεις να το γλεντήσεις όσο πιο πολύ μπορείς, κοινωνικοποιείσαι και έτσι, όλοι σε αγαπούν και σε θέλουν δίπλα τους! Ετοιμάσου λοιπόν, να βγεις, να διασκεδάσεις, να νιώσεις περιζήτητος και δημοφιλής, μέσα σε κάθε σου δραστηριότητα! Όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα πάνω σου και σίγουρα θα νιώσεις ο πρωταγωνιστής της ημέρα! Απόλαυσε το, αλλά χωρίς έπαρση! Μείνε ολιγαρκής και ταπεινός σε κάθε σου συναναστροφή!

Φίλε Καρκίνε, σήμερα θα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για σένα, η ασφάλεια, η ηρεμία και η ζεστασιά του σπιτιού! Ενδεχομένως να μην έχεις όρεξη για εξόδους και πολλές κοινωνικές συναναστροφές, αλλά να προτιμήσεις να προσφέρεις περιποίηση και φροντίδα στην οικογένειά σου! Θα απολαύσεις τον συναισθηματισμό από τους αγαπημένους σου, θα λάβεις βαθιά και ουσιαστική αγάπη από τα κοντινά συγγενικά σου πρόσωπα αλλά και από όλους όσους αγαπάς αληθινά!

Αγαπητέ Λέοντα, σήμερα ήρθε η ευκαιρία να εμπλουτίσεις την κοινωνική σου ζωή, να επικοινωνήσεις και να κάνεις απαραίτητες δημόσιες σχέσεις και συναναστροφές για τους σκοπούς σου! Πολλοί είναι θα είναι αυτοί, που σε θέλουν δίπλα τους και εσύ τους μεταδίδεις αποτελεσματικά τις πληροφορίες και τις ιδέες που έχεις, γεγονός που προκαλεί τον θαυμασμό τους, προς το πρόσωπο σου. Μπορείς να αναμένεις ευχάριστες αλλαγές στη ζωή σου και σίγουρα δεν θα πλήξεις ούτε στιγμή!

Σήμερα φίλε Παρθένε, στηρίζεις αποτελεσματικά τις ηθικές σου αξίες και την γνώμη σου και επιπλέον, διαθέτεις ισχυρή υπομονή και έντονη πειθώ στον λόγο σου, όσον αφορά τις διαπροσωπικές σου επαφές και συναναστροφές! Καταφέρνεις και σταθεροποιείς καταστάσεις, αισθάνεσαι ασφαλής μέσα από υλική αλλά και συναισθηματική πληρότητα και απολαμβάνεις ουσιαστική εύνοια! Είσαι απόλυτα ικανοποιημένος, με τα αποκτήματα σου και τώρα, αναγνωρίζεις και εκτιμάς τον εαυτό σου και την ήρεμη δύναμή σου.

Σήμερα αγαπητέ Ζυγέ, η Σελήνη είναι στο Ζώδιο σου και σίγουρα δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει αδιάφορη η σημερινή ημέρα! Ξέρεις πλέον πως να προωθήσεις τον εαυτό σου, τα σχέδια σου και να πετύχεις όλους σου τους στόχους και σκοπούς! Σε χαρακτηρίζει γοητεία, αλλά και αρκετός εγωκεντρισμός, γι’αυτό βρες έγκαιρα τις σωστές ισορροπίες! Αν το κάνεις αυτό, θα διαπιστώσεις πως όλοι θα θέλουν να σε έχουν δίπλα τους και θα δεις πως θα σε θαυμάζουν για την μεγαλοψυχία σου!

Σήμερα φίλε Σκορπιέ, στρέφεσαι προς την ψυχολογία σου και στον ίδιο σου τον εαυτό! Με τον τρόπο αυτό, καταφέρνεις να ξεπεράσεις φοβίες, ανασφάλειες και άγχη πιο εύκολα! Επίσης, είναι η ιδανική ημέρα για να δραστηριοποιηθείς παρασκηνιακά, προκειμένου να πετύχεις στόχους! Επιπλέον, επικεντρώνεις το ενδιαφέρον σου στην προσφορά σου και την βοήθεια που δίνεις ανιδιοτελώς, στους άλλους! Με τον τρόπο αυτό, θα πάρεις χαρά και ικανοποίηση!

Φίλε Τοξότη, η φιλία είναι ο τομέας που θα βάλεις προτεραιότητα, για την σημερινή ημέρα και πραγματικά βασίζεσαι στις επαφές με τους φίλους σου! Τα προβλήματα της ημέρας αφορούν θέματα που έχουν να κάνουν το σύνολο της κοινωνίας, το κοινό καλό και τις ανθρωπιστικές ανάγκες, παρά με τον ίδιο σου τον εαυτό! Σήμερα παίρνεις δυναμικά την απόφαση να κοιτάξεις μπροστά και να βοηθήσεις με ποικίλους τρόπους τους άλλους, μέσα από κοινωνικές συναναστροφές και επαφές!

Σήμερα φίλε Αιγόκερε, παραμένεις προσηλωμένος στους στόχους σου και ξέρεις πως να δουλέψεις για να τους πετύχεις! Προβάλλεσαι κοινωνικά με επιτυχία, όπως επίσης κερδίζεις εύκολα την εκτίμηση και τον σεβασμό των γύρων σου! Είσαι εμφανώς δυναμικός, σίγουρος για τον εαυτό σου και περήφανος! Οι άλλοι πραγματικά σου δείχνουν με κάθε τρόπο τον θαυμασμό τους και εσύ προσπαθείς, κυρίως μέσα από επαφές και συναναστροφές να κερδίσεις κοινωνική καταξίωση και καλή φήμη!

Φίλε Υδροχόε, σήμερα ασχολείσαι με χόμπι και πολλά ενδιαφέροντα που σε ψυχαγωγούν! Η ανάγκη σου για επικοινωνία και κοινωνικότητα, είναι πιο μεγάλη από ποτέ και σίγουρα βγαίνεις κερδισμένος, μέσα από πολλές επαφές, επικοινωνίες και συναντήσεις! Όλοι θαυμάζουν το σοφό μυαλό σου, το χιούμορ σου και το επικοινωνιακό σου ταλέντο και αυτό θα βγει υπέρ σου!

Αγαπητέ Ιχθύ, σήμερα είσαι περισσότερο διαισθητικός και διορατικός, από ποτέ! Καταφέρνεις μέσα από παρατήρηση συμπεριφορών, να καταλάβεις τι ακριβώς γίνεται ή τι κρύβεται μέσα στην ψυχή του άλλου, όπως και τις προθέσεις του απέναντι σε σένα! Πολύ δύσκολα μπορούν να σε ξεγελάσουν τώρα, αφού εσύ αντιλαμβάνεσαι πλήρως, που ακριβώς βρίσκεσαι, σε κάθε διαπροσωπική επαφή και συναναστροφή! Μην ανοίγεσαι εύκολα στους άλλους και να μην εμπιστεύεσαι τον καθένα!


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 16_17.01.2021Ομαλή επάνοδος στις σχολικές αίθουσες στο Νομό Σερρών Ικανοποίηση στην εκπαιδευτική κοινότητα

Ο

μαλή ήταν η επάνοδος των μαθητών και των μαθητριών στις σχολικές αίθουσες για την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση στο Νομό Σερρών.

«Οι σχολικές μονάδες λειτούργησαν κανονικά με τα προβλεπόμενα μέτρα και τους κανόνες ασφαλείας που επιβάλλουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και κανένα παράπονο δεν αναφέρθηκε ούτε εμφανίστηκε κάποια μόλυνση από τον ιό» δήλωσε στο «Σ.Θ.» ο Προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Σερρών Ιωάννης Καραβασίλης. Η μοναδική παραφωνία στην ομαλότητα της εβδομάδας ήταν ότι δεν λειτούργησαν την ημέρα των έντονων βροχοπτώσεων το Δημοτικό Σχολείο του Νεοχωρίου και το νηπιαγωγείο της Μονόβρυσης λόγω των καιρικών φαινομένων και ύστερα από απόφαση που έλαβε ο Δήμος Εμμ Παπά.

Σε ετοιμότητα οι υπηρεσίες της Π.Ε. Σερρών για την αντιμετώπιση των χιονοπτώσεων και του παγετού

Σ

ε ετοιμότητα βρίσκονται οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών για την αντιμετώπιση των αναγκών, που πιθανόν να προκύψουν από τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα (χιονοπτώσεις και ισχυρός παγετός), που ανακοινώθηκαν στα δελτία πρόγνωσης καιρού για τις επόμενες ημέρες. Συγκεκριμένα, τέθηκαν σε επιφυλακή πέντε (5) αποχιονιστικά μηχανήματα και δύο (2) διαμορφωτές γαιών (γκρέηντερ) για την εξυπηρέτηση του οδικού δικτύου αρμοδιότητας της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών. Παράλληλα, έγινε μεταφορά άλατος στην Αλιστράτη, στην Παλαιοκώμη και στην Ροδόπολη για τις ανάγκες του Εθνικού και Επαρχιακού δικτύου και επιπλέον, έγινε διανομή σάκων αλατιού σε όλες τις γέφυρες της Π.Ε. Σερρών.

Αίτημα του Δημάρχου Σερρών στους αρμόδιους Υπουργούς

Για τη διεύρυνση των δικαιούχων του εφάπαξ ειδικού βοηθήματος για την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος

Τ

η διεύρυνση των δικαιούχων του εφάπαξ ειδικού βοηθήματος για τη στήριξη των καταναλωτών με χαμηλά εισοδήματα, που έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών ζητά με επιστολή του προς τους Υπουργούς Οικονομικών κ.Χρήστο Σταϊκούρα και Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.Κώστα Σκρέκα ο Δήμαρχος Σερρών κ.Αλέξανδρος Χρυσάφης. Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος Σερρών ζητά στην επιστολή του να τροποποιηθεί η από τις 24.07.2020 Κοινή Υπουργική Απόφαση, όπου ορίζεται ως προϋπόθεση η αποσύνδεση από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι τις 30/04/2020, προκειμένου να συμπεριληφθούν οι καταναλωτές που έχουν αποσυνδεθεί λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλώνμέχρι και τις 31/12/2020. Η διεύρυνση των δικαιούχων του εφάπαξ βοηθήματος για την επανασύνδεση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος κρίνεται αναγκαία εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνο-

ϊού και τα περιοριστικά μέτρα καθώς και των χαμηλών θερμοκρασιών στη διάρκεια του χειμώνα στον Δήμο Σερρών. «Η χορήγηση του εφάπαξ ειδικού βοηθήματος θα αποτελέσει σημαντικό βοήθημα για την αντιμετώπιση των ενεργειακών αναγκών των κατοίκων του Δήμου Σερρών, που χαρακτηρίζεται από τους πολύ βαρείς χειμώνες, έχει δε πληγεί τόσο από την οικονομική κρίση όσο και την πανδημία. Για τους λόγους αυτούς ζητούμε όπως μεριμνήσετε και προβείτε σε μία απαραίτητη τροποποίηση της πα-

ραπάνω Κοινής Υπουργικής Απόφασης, παρατείνοντας το χρονικό διάστημα αποσύνδεσης από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών των δικαιούχων-καταναλωτών με χαμηλά εισοδήματα μέχρι και τις 31/12/2020. Γνωρίζοντας την ευαισθησία που σας διακατέχει, είμαι σίγουρος ότι θα εξετάσετε με ιδιαίτερη προσοχή το παρόν ζήτημα και θα αναλάβετε κάθε αναγκαία πρωτοβουλία με σκοπό τη δρομολόγηση και επίλυσή του», αναφέρει στην επιστολή ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης.
ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 16_17.01.2021

«Σήμα» Κ. Μητσοτάκη για λιανεμπόριο: Έχουμε την ασφάλεια να συζητάμε περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών - Ο κ. Μητσοτάκης, υποστήριξε ότι η αποκλιμάκωση στην πορεία της πανδημίας, οφείλεται και στο γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία έδειξε πειθαρχία στη διάρκεια των εορτών «Η επιτυχημένη αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος οφείλεται στις προσπάθειες του υγειονομικού προσωπικού που ξεπέρασε τα όρια του» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης για την πορεία της πανδημίας τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η χώρα έχει πλέον την ασφάλεια να μπορεί να συζητά μία περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών και μία επαναφορά στην κανονικότητα. Ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της ομιλίας του, ανέφερε ότι ενόψει του σταδιακού ανοίγματος της Οικονομίας θα υπάρξουν αυξημένοι έλεγχοι ενώ όπως είπε το πρόστιμο για τους παραβάτες των μέτρων θα αυξηθεί από τα 300 στα 500 ευρώ, ώστε – όπως είπε – να αναθερμάνουμε την Οικονομία χωρίς να βάλουμε σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών. Ο κ. Μητσοτάκης, υποστήριξε ότι η αποκλιμάκωση στην πορεία της πανδημίας, οφείλεται και στο γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία έδειξε πειθαρχία στη διάρκεια των εορτών. «Δεν δικαιολογείται κανένας εφησυχασμός παρά τα αισιόδοξα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας ότι στα επόμενα βήματα θα ξεκινήσει η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας. Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος, σημειώνοντας πως εάν είχε συμβεί κάτι δραματικό τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αυτό θα είχε φανεί στα επιδημιολογικά δεδομένα. «Ξεπεράσαμε τον σκόπελο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς», πρόσθεσε. Η Ελλάδα τα πήγε καλύτερα από άλλες χώρες στην Ευρώπη Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στα σημερινά επιδημιολογικά στοιχεία στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρώπη, υπογράμμισε ότι τα πάμε πολύ καλύτερα. «Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, όλη η Ευρώπη είναι στο κόκκινο και οι μόνες δύο

χώρες είναι που είναι «κίτρινες» και κάποιες περιφέρειες είναι «πράσινες», είναι η Ελλάδα και η Φινλανδία . Στο δεύτερο κύμα υπήρξε απότομη αύξηση στις νοσηλείες και παρέσυρε και την αύξηση των θανάτων. Έφτασε στο μέγιστο αριθμό νοσηλειών στις 4.500 στις αρχές Δεκεμβρίου και ξεκίνησε μία αποκλιμάκωση. Τώρα, νοσηλεύονται 1.690 ασθενείς.

Αιχμές για την Αντιπολίτευση Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως όταν η ΝΔ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, παρέλαβε 557 ΜΕΘ ενώ σήμερα είναι 1.295 ενώ όπως είπε τους επόμενους δύο μήνες θα προστεθούν άλλες 150. «Έχουμε 424 κενά κρεβάτια στις ΜΕΘ. Έχουμε την ασφάλεια να μπορούμε να συζητήσουμε μία περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών και μία επαναφορά στην κανονικότητα. Γιατί έχει επιτευχθεί ο βασικός στόχος να μπορούμε να συζητάμε χαλάρωση των μέτρων μόνο όταν θα έχει μειωθεί η πίεση στο σύστημα Υγείας.

«Πάντα ακούγαμε τους ειδικούς» Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στις καταγγελίες της Αντιπολίτευσης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση πάντα άκουγε τους ειδικούς. «Ακολουθήσαμε τις υποδείξεις των ειδικών σε όλες τις περιπτώσεις κατά γράμμα. Μία φορά πήραμε πιο αυστηρά μέτρα σε σχέση με τις εισηγήσεις» τόνισε για να προσθέσει.

«Να σταματήσει η παραφιλολογία». «Μέχρι τέλος Μαρτίου θα έχουν εμβολιαστεί πάνω από 2 εκ. πολίτες» Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα εμβόλια και στην προσπάθεια της Ελλάδα να χτίσει το πολυπόθητο «τείχος ανοσίας». «Η χώρα μας μέσω της αναλογική προαγοράς της ΕΕ έχει

σήμερα εξασφαλίσει ποσότητες για 15 εκ. εμβολιασμούς. Από τον Απρίλιο θα έχουμε περισσότερα εμβόλια από όσα θα χρειαζόμαστε για να καλύψουμε τη ζήτηση που θα υπάρχει τότε» είπε, προσθέτοντας ότι είμαστε αυστηροί στην προτεραιόποιηση των εμβολιασμών. «Εντός του επόμενου μήνα θα τεθούν σε λειτουργία και στην πατρίδα μας 4 μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, θα έχουν το καθένα από αυτά την δυνατότητα να εμβολιάζει 20.000 πολίτες ημερησίως», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Έως τον Μάρτιο θα έχουμε 4.600.000 δόσεις εμβολίων και στο τέλος του

πρώτου τριμήνου θα μπορέσουμε να έχουμε εμβολιάσει περί τα 2 εκατομμύρια πολίτες. Ο στόχος έως τις αρχές καλοκαιριού να είναι ασφαλής ο πληθυσμός είναι εφικτός». Απαντώντας στην Αντιπολίτευση και όσους πρότειναν να πάρουμε τις πατέντες των εμβολίων, έκανε λόγο για αστεία πρόταση. Και στη συνέχεια, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Πάλι καλά κ. Τσίπρα που δεν μας ζητήσατε να κρατικοποιηθεί η Astrazeneca και η Pfizer με ένα νόμο και ένα άρθρο. Αυτά είναι αστεία επιχειρήματα και πυροτεχνήματα. Είτε δηλώνουν άγνοια για τα διεθνή δεδομένα,

είτε αφέλεια, είτε σκόπιμη παραπλάνηση της κοινής γνώμης. Κάποιοι μετά τα λεφτόδενδρα ανακάλυψαν και τα εμβολιόδενδρα». «Είναι δεδομένο πως στην διαδικασία εμβολιασμού θα υπάρχουν αστοχίες και δυσκολίες» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός. «Το ζήτημα είναι να εντοπίζονται γρήγορα και να λύνονται» συμπλήρωσε. «Έως τώρα στην χώρα μας τα προβλήματα είναι μικρά και όλα βαίνουν βάσει του σχεδιασμού. είναι σημαντικό από όλα τα κόμματα να εκπέμπεται το μήνυμα πως τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά».


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 16_17.01.2021«Αναγκαία η διάσωση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου» λέει ο Λ. Αβραμάκης Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή

Τ

ην εφαρμογή ενός αποτελεσματικού προγράμματος πολιτικής για τη διάσωση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου που κινδυνεύουν με αφανισμό ζητά με ερώτησή του στη Βουλή, ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης. Στην ερώτηση που συνυπογράφουν ακόμα 23 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αναδεικνύονται τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι έμποροι στο Νομό Σερρών, ιδίως στους κλάδους της ένδυσης και της υπόδησης. Με αφορμή επιστολή 113 εμπόρων του Νομού Σερρών, ο Λευτέρης Αβραμάκης, καταδεικνύει την αναποτελεσματικό-

τητα των κυβερνητικών μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων αλλά και τον αποκλεισμό της συντριπτικής πλειοψηφίας των μικρών, πολύ μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από το Πρόγραμμα «Διέξοδος» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ο Βουλευτής Σερρών, τονίζει ότι οι έμποροι έχουν χάσει το μεγαλύτερο μέρος του ετήσιου τζίρου τους, λόγω των lockdownτις περιόδους του Πάσχα και των Χριστουγέννων, αφού η μέθοδος του clickaway, πρακτικά δεν λειτούργησε για τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων. Η οικονομική καταστροφή είναι τεράστια και απειλεί με λουκέτα, απώλεια θέσεων εργασίας και φτωχοποίηση το σύνολο των τοπικών οικονομιών που

είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την λειτουργία των τοπικών αγορών, όπως γίνεται στο Νομό Σερρών και όχι μόνο. Ο Λευτέρης Αβραμάκης, ζητά να εφαρμοστεί ένα ουσιαστικό πρόγραμμα διάσωσης των μικρών, πολύ μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω φτωχοποίηση και πληθυσμιακή αποψίλωση του Νομού Σερρών. Ταυτόχρονα ζητά να υιοθετηθεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την απομείωση του ιδιωτικού χρέους που απειλεί πλέον χιλιάδες νοικοκυριά. Την ερώτηση του Λευτέρη Αβραμάκη, συνυπογράφουν οι Αυλωνίτης Αλέκος, Γκιόλας Γιάννης, Ελευθεριάδου Σουλτάνα, Ηγουμενίδης Νίκος, Κα-

λαματιανός Διονύσης, Καρασαρλίδου Φρόσω, Καφαντάρη Χαρά, Κόκκαλης Βασίλης, Μάλαμα Κυριακή, Μάρκου Κώστας, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Μουζάλας Γιάννης, Μωραΐτης Θάνος, Πέρκα Πέτη,

Πούλου Γιώτα, Σαρακιώτης Γιάννης, Σκουρολιάκος Πάνος, ΣκούφαΜπέττυ, Τελιγιορίδου Ολυμπία, Τζάκρη Θεοδώρα, Φάμελλος Σωκράτης, Χατζηγιαννάκης Μίλτος και Χρηστίδου Ραλλία.

«Απαραίτητη πλέον η υλοποίηση του αντιπλημμυρικού σχεδιασμού όπως εγκρίθηκε το 2018 στο Σχέδιο Κινδύνων Πλημμύρας για το Ν. Σερρών» Επίσκεψη κλιμακίου από τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ

Κ

λιμάκιο της οργάνωσης Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αποτελούμενο από τον Λευτέρη Αβραμάκη, Βουλευτή Σερρών,την Παρθένα (Θένια) Χαραλαμπίδου, Γεωπόνο, Δημοτική Σύμβουλο Δήμου Σερρών και Υπεύθυνη Θεματικής Αγροτικών Πολιτικής της Νομαρχιακής Επιτροπής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ και τον Δημήτρη Αγγελακόπουλο, μέλος της ως άνω Νομαρχιακής Επιτροπής επισκέφτηκε την Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου, τις πληγείσες από τις πλημμύρες της προηγούμενης εβδομάδας περιοχές και συνομίλησε με τοπικούς παράγοντες και πολίτες. Η περιοδεία του κλιμακίου ξεκίνησε από το Πεθελινό, όπου συνάντησε τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας, Χρήστο Γούλα, τον Γραμματέα του ΤΟΕΒ, Βασίλη Παπαδόπουλο και αγρότες της περιοχής, με τους οποίους συζήτησε τα προβλήματα που δημιουργούνται μετά τα καταστροφικά φαινόμενα που μετέτρεψαν το αγρόκτημα της περιοχής σε λίμνη, ενώ προκάλεσαν και σημαντικές υλικές ζημιές στα οικιστικά συγκροτήματα των κοινοτήτων της περιοχής. Στη συζήτηση κυριάρχησε η αγωνία των αγροτών για την αποζημίωση των καλλιεργειών που καταστράφηκαν, καθώς και για την αποζημίωση τους για τις καλλιέργειες του επόμενου χρόνου, αφού είναι βέβαιο πως ακόμη κι αν προλάβουν να καλλιεργήσουν τις εκτάσεις αυτές, θα έχουν τελικά χαμηλότερη απόδοση. Επιπλέον, τέθηκε υπόψιν του κλιμακίου το ζήτημα της αποστράγγισης των υδάτων, το οποίο δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς τη συνδρομή της Περιφέρειας και του Υπουργείου, καθότι απαιτείται η προμήθεια μεγάλων αντλιών που θα απομακρύνουν τα λιμνάζοντα νερά από τα χωράφια, ώστε να καταστούν έτοιμα προς καλλιέργεια για την ερχόμενη καλλιεργητική περίοδο. Ακολούθως, στην Τοπική Κοινότητα Ψυχικού το

κλιμάκιο συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του ΤΟΕΒ , Θεόδωρο Αλιατίδη, και τον Πρόεδρο της Κοινότητας Ψυχικού, Θέμη Βουδουρίδη, με τους οποίους έλαβε χώρα μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση σχετικά με την ανάγκη της υλοποίησης αντιπλημμυρικών και αποστραγγιστικών έργων στην περιοχή, ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον. Μετά το Δήμο Εμμ. Παππά το κλιμάκιο επισκέφθηκε την τοπική κοινότητα του Αχινού, όπου συνάντησε τον Πρόεδρο, Ανέστη Κεμανιτζόγλου, και μέλη του τοπικού συμβουλίου. Έπειτα από μια επίσκεψη στο Αγρόκτημα της κοινότητας ο πρόεδρος τόνισε την ανάγκη άμεσης αποζημίωσης των ζημιών που υπέστησαν οι καλλιέργειες, αποστράγγισης των υδάτων με την προμήθεια μεγάλων αντλιών καθώς και την άμεση έναρξη υλοποίησης αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή, ώστε να αποτραπεί στο μέλλον η υπερχείλιση του Στρυμόνα. Η περιοδεία τελείωσε στην τοπική κοινότητα της Ευκαρπίας, η οποία δέκα μέρες μετά την καταστροφή θύμιζε βομβαρδισμένο τοπίο. Οι κάτοικοι στην πλατεία του χωριού ακόμη προσπαθούν να αποτραβήξουν τις φερτές ύλες μέσα από τα σπίτια και τα καταστήματα, ενώ ο εξοπλισμός έχει σχεδόν καταστραφεί. Το κλιμάκιο συνομίλησε με τον Πρόεδρο της Κοινότητας, Χρυσόστομο Τσιάκαλο, και τον δημοτικό σύμβουλο του Δήμου Βισαλτίας, Κωνσταντίνο Γκανιόπουλο, οι οποίοι ζήτησαν την επιτάχυνση της διαδικασίας καταγραφής των ζημιών για την αποζημίωση των καταστροφών που υπέστησαν οι περιουσίες των κατοίκων. Επιπλέον, ανέφεραν πως υπεύθυνο για την καταστροφή είναι το μπαζωμένο ρέμα, που περνά μέσα από την κοινότητα, το οποίο και δεν μπόρεσε να απορροφήσει τον τεράστιο όγκο του νερού. Στάθηκαν μάλιστα ιδιαίτερα στο έργο της Περιφέρειας που αφορούσε την αντιπλημμυ-

ρική προστασία της Ευκαρπίας ύψους 2,8 εκ ευρώ και δεν πραγματοποιήθηκε λόγω καθυστέρησης των διαδικασιών από το Δήμο Βισαλτίας, οπότε το έργο απεντάχθηκε και χάθηκε η χρηματοδότησή του. Το έργο αυτό είχε ενταχθεί και εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του το 2017 μαζί με άλλα τρία, του Γαζώρου, του Καστρόλακκα και της Σησαμιάς. Από τα τέσσερα συνολικά έργα που είχαν ενταχθεί το 2017, τα δύο ολοκληρώθηκαν και τα άλλα δύο (Ευκαρπίας, Σησαμιάς) απεντάχθηκαν και χάθηκε η χρηματοδότησή τους. Παρά την ομολογουμένως άμεση παρουσίατων υπηρεσιών των Δήμων και της Περιφέρειας στις πληγείσες περιοχές, διαπιστώθηκε η διάχυτη δυσαρέσκεια των παραγόντων και των κατοίκων των περιοχών αυτών, η απουσία προς το παρόν σχεδιασμού για την αποστράγγιση των υδάτων από τα χωράφια, ενώ η διαδικασία καταγραφής των ζημιών κινείται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς κατά τις μαρτυρίες των ανθρώπων. Είναι αναγκαία, λοιπόν, η άμεση εκπόνηση ενός συνολικού σχεδιασμού σε τρεις άξονες: Πρώτον αναφορικά με την αποστράγγιση των υδάτων, αίτημα που έθεσαν όλοι οι παράγοντες με τους οποίους υπήρξε επαφή τον τελευταίο καιρό και ειδικότερα στην αγορά ειδικών αντλιών μεγάλης ισχύος που θα μπορέσουν να απομακρύνουν τα στάσιμα νερά και θα επιτρέψουν την καλλιέργεια των χωραφιών. Δεύτεροναναφορικά με την καταγραφή των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων, μέσα από μηχανισμούς που θα εξασφαλίζουν την άμεση και πληρέστερη αποκατάσταση των πληγέντων. Τρίτον, η υλοποίηση του αντιπλημμυρικού σχεδιασμού όπως εγκρίθηκε το 2018 με αυστηρά χρονοδιαγράμματα και με σαφή στόχευση ώστε να μην επαναληφθούν τα ίδια φαινόμενα.
η Ρουμπρίκα

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 16_17.01.2021

Γράφει ο Δημ. Αλ. Αραμπατζής

 Καλημέρα σας. Σάββατο σήμερα, 16, Μνήμη Αγίου Δάνακτος του Αναγνώστου και αύριο Κυριακή 17 του Γενάρη, του σωτηρίου έτους 2021, μνήμη Αντωνίου του Μεγάλου, Αγίου Θεοδοσίου του Μεγάλου ευσεβούς βασιλέως, Νεομάρτυρος Γεωργίου του εξ Ιωαννίνων. Χρόνια πολλά και καλά, ανώδυνα, ανεπαίσχυντα, ειρηνικά, χριστιανά στις εορτάζουσες και εορτάζοντες. ***

θετικά, αντί να τραυματίσουν και να στεναχωρήσουν;

Η απότομη απώλεια εισοδήματος αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας  Η ξαφνική και απρόβλεπτη μείωση του προσωπικού εισοδήματος ενός ανθρώπου, ακόμη και αν έχει συμβεί σε νεαρή ηλικία, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιοπάθεια και πρόωρο θάνατο από άλλες αιτίες, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη. Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Ταλί Ελφασί της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι στη Φλόριντα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό «Circulation», ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 4.000 ανθρώπους ηλικίας 23 έως 35 ετών σε βάθος 15ετίας, στη διάρκεια της οποίας ερευνήθηκαν οι περιπτώσεις που το εισόδημα των συμμετεχόντων είχε απότομα πέσει τουλάχιστον κατά 25%. Διαπιστώθηκε ότι οι μεγαλύτερες απώλειες προσωπικού εισοδήματος σχετίζονται μέσα στην επόμενη δεκαετία με σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και υπερδιπλάσιο κίνδυνο για έμφραγμα, εγκεφαλικό, καρδιακή ανεπάρκεια ή άλλη καρδιοπάθεια, σε σχέση με όσους ανθρώπους έχουν σχετικά σταθερό εισόδημα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Οι γυναίκες, σύμφωνα με τη μελέτη, κινδυνεύουν περισσότερο, επειδή είναι πιθανότερο να εμφανίσουν απότομα «σκαμπανεβάσματα» στο ατομικό εισόδημά τους. «Η αστάθεια του εισοδήματος αποτελεί αυξανόμενη απειλή για τη δημόσια υγεία», δήλωσε η Ελφασί και τόνισε ότι μετά το 1980 αυξάνει σταδιακά όχι μόνο η εισοδηματική ανισότητα, αλλά και η εισοδηματική ανασφάλεια. ***

Πώς συνδέεται το «σωσίβιο» στη μέση με τον εγκέφαλο

Δείτε μερικά απλά παραδείγματα, που δείχνουν ότι αλλάζοντας λιγάκι τον τρόπο του, ο καθένας μπορεί να πάρει το μονοπάτι της κατανόησης και της ενσυναίσθησης, αντί γι’ αυτό του διδακτισμού και του θυμού. 1. Μην πείτε “Γιατί το λέω εγώ!”: Δείχνει αυταρχικό και περνάει ένα μήνυμα «αφεντικού» που ίσως είναι περιττό. Άλλωστε σε κανέναν δεν αρέσουν τα αφεντικά. Πείτε “Καταλαβαίνω ότι θέλεις να παίξεις κι άλλο, αλλά το ξέρεις ότι πρέπει να φύγουμε. Θυμάσαι που το συμφωνήσαμε;”: Κάντε μια συμφωνία έγκαιρα και υπενθυμίστε την με συνέπεια, υπομονή κι επίμονη. 2. Μην πείτε “Σταμάτα να κλαις!”: Ένα μικρό παιδί έχει εντελώς διαφορετικούς “καλούς” λόγους να βάλει τα κλάματα, επομένως η επίκληση στην λογική αφενός δεν έχει νόημα κι αφετέρου μπορεί να φανεί σκληρή κι άδικη. Πείτε “Ξέρω ότι στεναχωριέσαι. Ούτε εμένα θα μου άρεσε...”: Δείξτε κατανόηση στο πρόβλημα του παιδιού. Για εκείνο, αυτή τη δεδομένη στιγμή αυτό το μικρό πρόβλημα μοιάζει με μαρτύριο.

 Μια νέα έρευνα που έγινε στη Βρετανία συνδέει το παραπανίσιο πάχος, ιδίως γύρω από τη μέση με τον ελαφρώς μικρότερο όγκο εγκεφάλου. Η έρευνα δείχνει ότι όσοι έχουν τόσο μεγαλύτερο δείκτη μάζας σώματος (αναλογία βάρους-ύψους) όσο και μεγαλύτερη αναλογία μέσης-γοφών, έχουν επίσης μικρότερο όγκο εγκεφάλου κατά μέσο όρο.

3. Μην πείτε “Αν δεν πιεις την πορτοκαλάδα σου, θα μείνεις κοντός και δεν θα δυναμώσεις.”: Πρόκειται για απειλή -και μάλιστα αβάσιμη!

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μαρκ Χάμερ του Πανεπιστημίου του Λαφμπόροου στο Λέστερ, που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για 9.652 ανθρώπους με μέση ηλικία 55 ετών, από τους οποίους ένας στους πέντε (το 19%) ήταν παχύσαρκος, είχε δηλαδή δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) πάνω από 30.

4. Μην πείτε “Δεν το κάνεις σωστά! Δώσ’ το σε ‘μένα.”: Αναλαμβάνοντας να κάνετε εσείς τη δουλειά και, ακόμη χειρότερα, αποθαρρύνοντάς το να προσπαθήσει, δίνετε την εντύπωση ότι δεν έχετε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του παιδιού και ότι η μαμά είναι αφενός ικανότερη κι αφετέρου πάντα εκεί για να αναλαμβάνει τις δυσκολίες.

Αφού μετρήθηκε ο όγκος της φαιάς και της λευκής ουσίας του εγκεφάλου μέσω μαγνητικής απεικόνισης, συσχετίστηκε με το πάχος και την ποσότητα λίπους στο σώμα των συμμετεχόντων. Διαπιστώθηκε ότι οι 1.291 άνθρωποι με το μεγαλύτερο ΔΜΣ και την μεγαλύτερη συσσώρευση λίπους στη μέση τους, είχαν τον χαμηλότερο μέσο όγκο φαιάς εγκεφαλικής ουσίας (786 κυβικά εκατοστά), ενώ οι 3.025 άνθρωποι κανονικό βάρος είχαν μεγαλύτερο μέσο όγκο φαιάς ουσίας (798 κυβικά εκατοστά). Κάπου ενδιάμεσα (793 κυβικά εκατοστά) βρίσκονταν όσοι είχαν υψηλό ΔΜΣ, αλλά όχι «σαμπρέλα» γύρω από τη μέση τους. Δεν βρέθηκαν διαφορές στη λευκή ουσία του εγκεφάλου μεταξύ των παχύσαρκων και των ατόμων με κανονικό βάρος. Η φαιά ουσία περιέχει τους περισσότερους νευρώνες του εγκεφάλου και τα ζωτικά κέντρα (αυτοελέγχου, μυϊκού ελέγχου, αισθητηριακής αντίληψης κ.α.), ενώ η λευκή ουσία περιέχει κυρίως τα βοηθητικά νεύρα που συνδέουν τις περιοχές του εγκεφάλου. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι είναι ασαφές σε ποιο βαθμό η παχυσαρκία οδηγεί σε μικρή συρρίκνωση ενός μέρους του εγκεφάλου ή συμβαίνει το αντίθετο, δηλαδή άτομα με ανωμαλίες στην εγκεφαλική δομή έχουν τάση για παχυσαρκία. Ο μικρότερος όγκος εγκεφάλου έχει στο παρελθόν συσχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο για απώλεια μνήμης και εκδήλωση άνοιας. Το κοιλιακό λίπος έχει, επίσης, συνδεθεί με μεγαλύτερο καρδιαγγειακό κίνδυνο, διαβήτη, υπέρταση και κίνδυνο πρόωρου θανάτου. ***

8 φράσεις που λέμε με λάθος τρόπο στα παιδιά μας  Ο τρόπος που συμβουλεύουμε, που απαγορεύουμε ή επιτρέπουμε, που προτρέπουμε και καθοδηγούμε έχει πολύ μεγάλη σημασία. Τρέχοντας και δεν φτάνοντας, αγκομαχώντας να “βγάλουμε” τη μέρα και εν τω μέσω δουλειάς, σπιτιού και τρίχρονων που κλαίνε και ουρλιάζουν (με συνήθως ασήμαντες αφορμές), είναι λογικό να ξεχνάμε ότι τα λόγια μας μπορεί να πληγώσουν τα παιδιά. Πώς, λοιπόν, μπορούν τα λόγια του γονιού να εμψυχώσουν και να καθοδηγήσουν

Πείτε “Αν πίνεις πορτοκαλάδες, θα γίνεις πιο δυνατός και έξυπνος.”: Και, κατά προτίμηση, δώστε το καλό παράδειγμα πίνοντας κι εσείς μια πορτοκαλάδα.

Πείτε “Κάτσε, θα σου δείξω ένα κόλπο για να το κάνεις γρήγορα”: Αν το παιδί δεν μπορεί να... ολοκληρώσει με επιτυχία την αποστολή του, προτείνετε να του μεταλαμπαδεύσετε την ενήλικη σοφία σας σε κλίμα συνεργασίας και, πάντα, με υπομονή. 5. Μην πείτε “Πρέπει να φύγουμε τώρα! Τι κάνεις τόσες ώρες;”: Κατανοούμε απολύτως ότι τα παιδιά μπορεί να κωλυσιεργήσουν αδιανόητα πολύ και ότι δεν μπορεί να έχει κανείς πάντα την υπομονή να “το γυρίσει” στο παιχνίδι. Ποιος είπε ότι το να αναθρέφεις παιδιά είναι εύκολη δουλειά; Πείτε «Όποιος ντυθεί πρώτος κερδίζει!»: Κάντε την προετοιμασία αγώνα και το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα γρηγορότερο και οπωσδήποτε πιο ευχάριστο. 6. Μην πείτε “Πάρ’ το απόφαση και σταμάτα να κλαις!”: Δεν υπάρχει λόγος να γινόμαστε απότομοι -ή μάλλον, ο μόνο λόγος να γινόμαστε απότομοι, είναι γιατί δεν μπορούμε να μην ξεσπάσουμε τα νεύρα μας. Η απόφασή σας είναι απόφαση και δεν θα αλλάξει, αλλά δεν χρειάζεται να του το “κοπανήσετε” αυξάνοντας την ένταση. Πείτε “Καταλαβαίνω τι θες, αλλά ξέρεις πολύ καλά ότι δεν μπορώ να στο επιτρέψω”: Το ξέρει. Κατά βάθος, το ξέρει. 7. Μην πείτε “Αν μαζέψεις το δωμάτιό σου, θα πάμε στις κούνιες”: Γιατί να βασίσετε την στοιχειώδη αλληλοβοήθεια σε μια κάπως φτηνή ανταλλαγή; Μην μπείτε στη διαδικασία να εξαγοράσετε τη συμμετοχή και τη βοήθειά του, αντίθετα... Πείτε “Θυμάσαι προχτές που μαζέψαμε μαζί, πόσο γρήγορα το κάναμε και πόσο με βοήθησες;”: Μπορούμε να δοκιμάσουμε να δίνουμε καλούς λόγους στα παιδιά να κάνουν σχετικά δυσάρεστα πράγματα (όπως οι δουλειές του σπιτιού). Σε όλα τα παιδιά αρέσει να είναι χρήσιμα στους γονιούς τους, οπότε ενθαρρύνετε τη συμμετοχή υπογραμμίζοντας πόσο πολύτιμη σας είναι. 8. Μην πείτε “Ξεκόλλα πια απ’ την τηλεόραση!”: Σίγουρα θέλετε να ξεκολλήσει απ’ την οθόνη, αλλά μια σκέτη διαταγή είναι στείρα. Πείτε “Κλείσε την τηλεόραση κι έλα να παίξουμε ένα επιτραπέζιο.”: Δώστε στο παιδί μια ευχάριστη και διασκεδαστική εναλλακτική, με κέφι και διάθεση, ούτως ώστε να μάθει πραγματικά να προτιμάει μια κλειστή τηλεόραση, από μια ανοικτή.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

επικαιρότητα

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 16_17.01.2021Κοινοβουλευτική παρέμβαση από το ΚΚΕ

Για τα προβλήματα από την πλημμύρα στην Π.Ε. Σερρών

Η

έντονη κακοκαιρία που έπληξε την Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2020 την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών και ο μεγάλος όγκος νερού που έπεσε πλημμύρισε σπίτια, καταστήματα, αγροτικές καλλιέργειες προκαλώντας ζημιές σε ζωικό κεφάλαιο και σε υποδομές (στάβλοι, αποθήκες, αντλιοστάσια, μηχανολογικός εξοπλισμός),  αγροτικά ιατρεία και δρόμους. Ειδικότερα: Στο Δήμο Βισαλτίας οι περιοχές που πλήγηκαν περισσότερο είναι οι: Ευκαρπία (όπου μισά σπίτια του χωριού πνίγηκαν μέσα σε ποτάμια λάσπης με ανυπολόγιστες ζημιές στον οικιακό εξοπλισμό του κάθε σπιτιού), Αχινός, Λευκότοπος, Κάτω Τράγιλος, Μαύρη θάλασσα, Άγιος Δημήτριος, Ίβηρα, Καστανοχώρι, Δάφνη, Πατρίκι, Σιτοχώρι και λιγότερο η Νικόκλεια, η Βεργη και η Σησαμιά. Στο Δήμο Εμμανουήλ Παπά, μεγάλες είναι οι ζημιές σε αγροτικές εκτάσεις (με σιτηρά και μηδική, καλαμπόκια, κηπευτικά, ενεργειακά φυτά, κ.ά), σε δημοτικούς και αγροτικούς δρόμους, αλλά και σε κατοικίες. Είναι χαρακτηριστικό πως λόγω της έντονης βροχόπτωσης είχαν κλείσει τουλάχιστον για μισή μέρα οι δρόμοι σε τέσσερα σημεία (έκλεισαν οι δρόμοι στη διασταύρωση Νέου Σουλίου, στις γραμμές του ΟΣΕ που βρίσκονται μεταξύ του Χρυσού και του Νέου Σκοπού, στο δρόμο Σερρών- Νεοχωρίου και στο δρόμο Μεσοκώμης - Παραλιμνίου). Ταυτόχρονα στο δρόμο προς το Νεοχώρι έσπασε ένα ρέμα σε σημεία που ανήκει στο Δήμο Εμμ. Παππά με αποτέλεσμα τα νερά να πλημμυρίσουν οικόπεδα (χωράφια και επιχειρήσεις) που ανήκουν στο Δήμο Σερρών. Για ακόμη μία φορά επιβεβαιώνεται η ανάγκη που έχει Περιφερειακή Ενότητα Σερρών για άμεσα μέτρα ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας. Να σημειωθεί, ότι παρά τις μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες του 2015 τόσο στην πόλη των Σερρών όσο και σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων γύρω από τον ποταμό, δεν εκτιμήθηκε το πόσο είναι απαραίτητο να υπάρχει ένας χωροταξικός σχεδιασμός με βάση το κριτήριο της πρόληψης τέτοιων φαινομένων. Το ΚΚΕ είχε τότε επισημάνει την αναγκαιότητα της απαραίτητης αντιπλημμυρικής θωράκισης της πόλης και συνολικά της ΠΕ Σερρών και με σχετική Ερώτηση στο Κοινοβούλιο. Χαρακτηριστική είναι η επισήμανση

στην σχετική Έκθεση Τεχνικής Πραγματογνωμοσύνης ότι τα πλημμυρικά αυτά φαινόμενα προκλήθηκαν, γιατί: «….Τα υφιστάμενα αντιπλημμυρικά έργα που δεν ολοκληρώθηκαν από την δεκαετία του 30, λόγω κυρίως κόστους και φυσικών συνθηκών, ήταν αδύνατο να αντιμετωπίσουν τις ιδιαίτερα αυξημένες παροχές εισροής από τη Βουλγαρία». Αποδεικνύεται για πολλοστή φορά ότι και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ που συνεχίζει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, δε θέλει να διαθέσει τους αναγκαίους πόρους ώστε να σχεδιαστούν, να μελετηθούν και να κατασκευαστούν τα απαραίτητα έργα ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας της ΠΕ Σερρών. Έργα ζωτικής σημασίας για την προστασία των ανθρώπων, των δασών, του περιβάλλοντος, τα οποία όμως δεν αποδίδουν μεγάλα κέρδη στους επιχειρηματίες που σταθερά στηρίζει και η σημερινή κυβέρνηση. Ευθύνες όμως έχουν και οι κατά καιρούς τοπικές διοικήσεις (Περιφέρεια και Δήμοι), καθώς υπόσχονται τα έργα αυτά, όμως στη συνέχεια δε διεκδικούν τα απαραίτητα κονδύλια ενώ αποδέχονται την απαράδεκτη κατάσταση στις υπηρεσίες των Δήμων και της Περιφέρειας που είναι υποστελεχωμένες και χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό, με αποτελέσματα καταστροφικά για τους κατοίκους της περιοχής. Να σημειωθεί πως και όποια επιμέρους αντιπλημμυρικά έργα έχει γίνει κατά καιρούς απόπειρα να προχωρήσουν «σκοντάφτουν», όπως η έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας στις 31/3/2017, της ένταξης στο ΕΣΠΑ δύο έργων, κρίσιμων για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής του Δήμο Βισαλτίας. Τα δυο έργα ήταν: -Διευθέτηση σε τμήμα του χειμάρρου Ευκαρπίας, προϋπολογισμού 2.820.000 € -Διευθέτηση Τάφρου Σησαμιάς, προϋπολογισμού 2.110.000 €. Όμως το 2019 έγινε η απένταξη των συγκεκριμένων ενταγμένων αντιπλημμυρικών, λόγω της μη έγκαιρης απαλλοτρίωσης, από τον Δήμο Βισαλτίας όπως είχε δεσμευθεί, των ιδιοκτησιών που «θίγονται» από την ολοκλήρωση των συγκεκριμένων έργων. Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ο κ. Υπουργοί, σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί η κυ-

βέρνηση, για: ·  Να γίνει άμεσα η ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών που έχουν υποστεί οι λαϊκές περιουσίες και αυτές να αποζημιωθούν στο 100%. · Να γίνει διαγραφή τόκων, ληξιπρόθεσμων οφειλών και πάγωμα χρεών σε εφορία, δήμο, ΔΕΗ, ΟΤΕ, μέχρι την αποκατάσταση του εισοδήματος όλων των πληγέντων. Απαλλαγή από ΕΦΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΝΦΙΑ, ΔΕΥΑ, φόρο εισοδήματος, αλληλεγγύης, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ και δημοτικά τέλη. Αναστολή πλειστηριασμών, κατασχέσεων και κάθε είδους μέτρου αναγκαστικής είσπραξης. ·  Να γίνει άμεση και πλήρη

αποκατάσταση όλων των καταστροφών στις υποδομές με σύγχρονες προδιαγραφές. ·  Να δοθεί γενναία κρατική χρηματοδότηση για το σχεδιασμό, τη μελέτη και την κατασκευή των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων θωράκισης της ΠΕ Σερρών, να γίνει ολοκληρωμένη διευθέτηση των χειμάρρων στο σύνολο της λεκάνης

απορροής και να προχωρήσει η άμεση αποκατάσταση των ήδη προβληματικών δικτύων, ούτως ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος να βρεθούν οι κάτοικοι των προαναφερόμενων περιοχών αντιμέτωποι με παρόμοιες καταστάσεις.

Οι Βουλευτές Δελής Γιάννης Στολτίδης Λεωνίδας

Ανακοίνωση από την ΔΑΟΚ της Π.Ε.Σερρών

Yποβολή αιτήσεων από τους μελισσοκόμους

Η

ΔΑΟΚ της Π.Ε.Σερρών σε ανακοίνωση της αναφέρει τα εξής: «Υποβολή αιτήσεων στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος για τη βελτίωση των συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας για το έτος 2021» Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Σερρών ενημερώνει τους μελισσοκόμους, ότι έχει ξεκινήσει η κατάθεση αιτήσεων και δικαιολογητικών για τις Δράσεις 3.1 «Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων» (αντικατάσταση κυψελών) και 3.2 «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας» (μετακινήσεις μελισσοσμηνών). • Για την δράση 3.1 (αντικατάσταση κυψελών) απαιτούνται: Αίτηση (Υπόδειγμα 2) και Υπεύθυνη Δήλωση (Υπόδειγμα) Φωτοτυπία βιβλιαρίου Τράπεζας Τιμολόγιο αγοράς κυψελών με εξοφλητική απόδειξη και αποδεικτικό ηλεκτρονικής πληρωμής (Η αγορά των κυψελών και η αποστολή του τιμολογίου αγοράς έχει καταληκτική ημερομηνία την 20/05/2021) -Κατάθεση δικαιολογητικών έως 10/02/2021 • Για την δράση 3.2 (μετακινήσεις μελισσοσμηνών) απαιτούνται: Δύο Αιτήσεις (Υποδείγματα 2 και 5) και Υπεύθυνη Δήλωση (Υπόδειγμα) Φωτοτυπία βιβλιαρίου Τράπεζας Εκκαθαριστικό (το πιο πρόσφατο έως 20/06/2021) Βεβαίωση επαγγελματία αγρότη (έως 20/06/2021) Άδεια κυκλοφορίας φορτηγού (αν υπάρχει) Δελτία Αποστολής ή Φορτωτικές: επιλέξιμες μετακινήσεις από 11/02/2021 έως 20/6/2021 (Η κατάθεση του εκκαθαριστικού, της βεβαίωσης επαγγελματία αγρότη και των δελτίων αποστολής / φορτωτικών έχει καταληκτική ημερομη-

νία την 20/06/2021) -Κατάθεση δικαιολογητικών έως 10/02/2021 Τα σχετικά έντυπα μπορούν να τα αποκτήσουν οι μελισσοκόμοι: α) από την ιστοσελίδα της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών (συνημμένα στο Δελτίο Τύπου), β) από το γραφείο μελισσοκομίας της ΔΑΟΚ ΠΕ Σερρών (έπειτα από επικοινωνία στο τηλ. 2321355217) και γ) από το Κέντρο Μελισσοκομίας Κεντρικής Μακεδονίας (τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310 - 471544, 471110, 471542 - εσωτ. 101,104) Οι μελισσοκόμοι στη συνέχεια μπορούν να καταθέτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά: 1) Στο Κέντρο Μελισσοκομίας Κεντρικής Μακεδονίας α) Tαχυδρομικά, με συστημένη ταχυδρομική επιστολή, στην παρακάτω διεύθυνση, Κέντρο Μελισσοκομίας Κεντρικής Μακεδονίας Τ.Θ. 60705 Θέρμη Θεσ/νίκης Τ.Κ. 57001 β) Με e-mail (kmkmakedonias@gmail.com), εκτός από τα τιμολόγια αγοράς κυψελών, τα οποία πρέπει να αποστέλλονται πρωτότυπα. 2) Επίσης δίνεται η δυνατότητα οι αιτήσεις να γίνονται μέσα από τον παρακάτω σύνδεσμο του ΥΠΑΑΤ: http://www.minagric.gr/index.php/el/ eservisesmenu-2/aithsh-melissokomikou-mhtroo Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Κέντρο Μελισσοκομίας Κεντρικής Μακεδονίας στα τηλέφωνα: 2310 - 471544, 471110, 471542 (εσωτ. 101,104, γεωπόνοι Πουτούρης Δρακόντης και Βαρτάνη Σοφία) και στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Σερρών, στο τηλέφωνο 23213-55217 (γεωπόνος Ράμναλη Παρασκευή). ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Ο Αν. Προϊστάμενος του Τμ. Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής ΡΟΪΔΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΕΩΠΟΝΟΣ
ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

στα “πεταχτά”

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 16_17.01.2021

Γράφει ο Αθαν. Αλ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

Κ

αλημέρα σας. Σάββατο σήμερα, 16, Μνήμη Αγίου Δάνακτος του Αναγνώστου και αύριο Κυριακή 17 του Γενάρη, του σωτηρίου έτους 2021, μνήμη Αντωνίου του Μεγάλου, Αγίου Θεοδοσίου του Μεγάλου ευσεβούς βασιλέως, Νεομάρτυρος Γεωργίου του εξ Ιωαννίνων. Χρόνια πολλά και καλά, ανώδυνα, ανεπαίσχυντα, ειρηνικά, χριστιανά στις εορτάζουσες και εορτάζοντες. *** Ιδιαιτέρως επιθυμώ να εκφράσω τα χρόνια μου πολλά και καλά και κυρίως ανώδυνα στον γαλακτοβιομήχανο «ΣΕΡΓΑΛ» και ευεργέτου του ελληνικού κράτους κ. Αντώνη Μπούρα, στον επιχειρηματία - γεωπόνο, που δραστηριοποιείται στην Ξάνθη, Αντώνη Μπαΐρα και στον συνεργάτη μας στο «ΔΙΚΤΥΟ» Τηλεόραση Αντώνη Αμερικάνο. *** Τη Δευτέρα 18 του Γενάρη του σωτηρίου έτους 2021, Μνήμη Αθανασίου και Κυρίλλου Πατριαρχών Αλεξανδρείας. Χρόνια πολλά και καλά, ανώδυνα, ανεπαίσχυντα, ειρηνικά, χριστιανά στις εορτάζουσες και εορτάζοντες. *** Στο σημείο αυτό επιθυμώ να γράψω ότι εύχομαι χρόνια πολλά και κυρίως ανώδυνα στο φίλο και καλό μου δάσκαλο - συνεργάτη μου Αθανάσιο (Σάκη) Χατζή, ο οποίος διετέλεσε γενικός γραμματέας του πάλαι ποτέ ισχύοντος νόμου περί Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Είναι καλός γνώστης του Διοικητικού Δικαίου και όχι μόνον και πολλάκις προσφεύγει στην σοφή γνώση του για κάτι που με απασχολεί γύρω από διάφορα θέματα. Τον οποίον και αποκαλώ Ηλία Κυριακόπουλο, καθηγητή στο Διοικητικό Δίκαιο, ο οποίος ήταν πολύ αυστηρός. *** Και εις ΠΟΛΛΑ ΕΤΗ εύχομαι εις τους Δεσποτάδες Αχαΐας (Βελγίου), Ωλένης (Ηλείας), Χαλκηδόνος (Κων/πόλεως), (Κων/πόλεως), Ρόδου (Δωδεκάνησα), Τροπαίου (Λονδίνου), Αβύδου (Κων/πόλεως), Ερυθρών (Κων/πόλεως), Ολύμπου (εν Ρόδω), Κισούμου (Αφρικής), Γιαμπρούτ (Λίβανος), Ταρτούς (Αντιόχειας), Λεμεσού (Κύπρου), Κυρήνης (Μόσχας). *** Χρόνια πολλά και καλά, ανώδυνα εύχομαι για την ονοματική τους εορτή στους: Αθανάσιο Δρουμπλή, κρεοπώλη, «Ο ΞΗΡΟΤΟΠΟΣ», Αθανάσιο Ματσαρόκο, πρώην Αστυνομικό Διευθυντή Σερρών, Αθανάσιο Βεζύρογλου, δικηγόρο Ε.Τ., Αθανάσιο Μαντζούκα αντιστράτηγο ε.α., Αθανασία κόρη της ερίτιμης κυρίας Στέλλας Κιουτσιούκη, διευθύντριας του ξενοδοχείου «PHILIPPOS XENIA», Αθανάσιο Μανδάνα, επιχειρηματία, στους συναδέλφους, εν τη δικηγορία, νυν Ε.Τ., Αθανάσιο Μερετούδη, Αθανάσιο Ματάκο, προέδρου του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών, στην Αθανασία Μούτσιου, Αθανάσιο Μπάρκα του Στέργιου, ανεψιό μου από πρώτο εξάδελφο, Αθανάσιο Τσιτσιφύλλα, υποστράτηγο της πάλαι ποτέ της ιστορικής Χης Μεραρχίας, Αθανάσιο Μπουρδανιώτη, στρατηγό ε.α. *** Ἀπό τήν Ἱερά Μητρόπολη Σερρῶν καί Νιγρίτης ἀνακοινώνονται τά ἑξῆς ἀναφορικά μέ τό πρόγραμμα τοῦ Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου μας: - Τήν Κυριακή 17 Ἰανουαρίου, ὁ Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Θεολόγος θά ἱερουργήσει στήν πανηγυρική θ. Λειτουργία, πού θά τελεσθεῖ στόν ἑορτάζοντα ἱερό Ναό Ἁγ. Ἀντωνίου καὶ Μαρίνης Σερρῶν. - Τήν Δευτέρα 18 Ἰανουαρίου, ὁ Σεβ. θά ἱερουργήσει στήν πανηγυρική θ. Λειτουργία, πού θά τελεσθεῖ στόν ἑορτάζοντα ἱερό Ναό Ἁγ. Ἀθανασίου Ἐμμ. Παπᾶ, στὸ τέλος τῆς ὁποίας θὰ τελέσει ἱερό μνημόσυνο, ὑπέρ ἀναπαύσεως τῆς ψυχῆς τοῦ μεγάλου Σερραίου Ἀρχιστρατήγου Ἐμμ. Παπᾶ. ***

χωρήσει το ταχύτερο δυνατό στη διεκπεραίωση των εκκρεμών ζητημάτων, αρχής γενομένης με το νομοσχέδιο του ΑΣΕΠ, το οποίο επανήλθε στο προσκήνιο χθες. Σύμφωνα, μάλιστα, με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει ο υπουργός, μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας το νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής. «Διαρκής στόχος του υπουργείου Εσωτερικών είναι η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς του πολίτες για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους, μέσω της άρτιας στελέχωσης του ελληνικού Δημοσίου. Για να συμβεί αυτό, δεν αρκεί η πλήρωση των θέσεων αλλά απαιτείται η πρόσληψη ενός υψηλού επιπέδου και υψηλής κατάρτισης ανθρώπινου δυναμικού πλήρους εξειδικεύσεως και τεχνογνωσίας. Αυτό ακριβώς έρχεται να επιτύχει το νομοσχέδιο του ΑΣΕΠ στην κατεύθυνση εκσυγχρονισμού της λειτουργίας του δημόσιου τομέα μέσα από την αξιοποίηση μίας αδιάβλητης διαδικασίας στην κατεύθυνση ενίσχυσης της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της επίσπευσης των διαδικασιών πρόσληψης», δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

Τα «δώρα» Η μείωση του χρόνου για την ενσωμάτωση νέων εργαζομένων αλλά και η οριζόντια καταγραφή των αναγκών του Δημοσίου είναι τα «δώρα» του νέου συστήματος προσλήψεων εργαζομένων. Από τις σημαντικές αλλαγές που φέρνει το νέο ΑΣΕΠ είναι ότι πλέον οι διαγωνισμοί για την κάλυψη κενών θέσεων δεν θα προκηρύσσονται ανά υπουργείο ή ανά φορέα αλλά μέσω ενός πανελλαδικού δικτύου, στο οποίο θα καταγράφονται όλες οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό προκειμένου να καλύπτονται το ταχύτερο δυνατό οι θέσεις. Απόρροια της παραπάνω καταγραφής είναι να μειωθεί αισθητά ο χρόνος αναμονής έως την ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων, καθώς ο χρόνος καθορίζεται εν πολλοίς από τις δεκάδες χιλιάδες ενστάσεις. Βασικό πυλώνα του νομοσχεδίου αποτελεί ο γραπτός πανελλήνιος διαγωνισμός γνώσεων και δεξιοτήτων, με ηλεκτρονικά μέσα και σε συνεργασία του ΑΣΕΠ µε το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων αλλά και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για διαχειριστικά θέματα, όπου απαιτείται. Πρόκειται για ενιαία, υποχρεωτική γραπτή διαδικασία, τύπου πανελλαδικών εξετάσεων, στην οποία θα υποβάλλονται όλοι οι υποψήφιοι για θέσεις στο Δημόσιο μία φορά ανά δύο χρόνια. Μάλιστα, ο διαγωνισμός ενδέχεται να διεξάγεται σε δύο φάσεις εντός λίγων ημερών, ανάλογα με το μέγεθος των συμμετοχών. Η… πρεμιέρα για την εφαρμογή του νέου τρόπου εισαγωγής στο Δημόσιο θα είναι η άνοιξη του 2022.Ετσι, ο ενιαίος γραπτός διαγωνισμός γίνεται ο κανόνας για την εισαγωγή στο Δημόσιο. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, πως με τη διαδικασία προσλήψεων που ακολουθείται σήμερα, λιγότερο από το 5% του αριθμού των θέσεων στο Δημόσιο καλυπτόταν μέσω γραπτής διαδικασίας.

Οι εξετάσεις Σύμφωνα, λοιπόν, με το σχέδιο νόμου, ο διαγωνισμός θα περιλαμβάνει δύο διακριτά μέρη που αποτελούνται από την εξέταση γνώσεων, κατά την οποία οι υποψήφιοι θα εξετάζονται σε γνωστικό επίπεδο πάνω στο αντικείμενο της θέσης για την οποία ενδιαφέρονται, αλλά και από τις δοκιμασίες δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας, οι οποίες και θα σκιαγραφούν το εργασιακό προφίλ κάθε υποψηφίου. Για παράδειγμα, στη δεύτερη κατηγορία δοκιμασιών μπορεί να περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, τεστ αριθμητικού συλλογισμού, δοκιμασία αφαιρετικής ικανότητας, προσαρμογής σε εργασιακό περιβάλλον, ενσωμάτωσης σε ομάδα. Η συνέντευξη των υποψηφίων θα παραμείνει ως πρόσθετη διαδικασία για ειδικές μόνο περιπτώσεις θέσεων, όπως είναι το Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό και για περιπτώσεις που η κύρια εργασία συνδέεται άμεσα με την υγεία και την ασφάλεια ζωής προσώπων, κατόπιν αιτήματος του φορέα και έγκρισης του ΑΣΕΠ, όπως είναι για παράδειγμα η θέση των σωφρονιστικών υπαλλήλων. Για την πρόσληψη Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού, μάλιστα, βάσει της νέας μεταρρύθμισης, παύει η συνέντευξη να είναι το μοναδικό κριτήριο επιλογής του. Κι ενώ μέχρι σήμερα, το βάρος έπεφτε στη μοριοδότηση των τυπικών προσόντων αλλά και της εμπειρίας, όπως υπογραμμίζουν από το υπουργείο Εσωτερικών, η σημασία των τίτλων σπουδών θα παραμείνει με την ίδια βαρύτητα ως είχε στους γραπτούς διαγωνισμούς, ωστόσο καταργείται ως κριτήριο ο βαθμός του πτυχίου, όπως και αυτός του απολυτηρίου. Κι αυτό γιατί παρατηρείται ανισότητα βαθμολόγησης στα διαφορετικά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Οσον αφορά, δε, στους μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών καθώς και τα διδακτορικά διπλώματα θα υπάρχει πρόβλεψη συγκεκριμένων προσαυξήσεων που ευνοεί τα αυξημένα τυπικά προσόντα και θα συντελεί στην επιλογή των καλυτέρων. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, η προσαύξηση θα αφορά έως δύο και όχι έναν τίτλο όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Τι θα ισχύει για τρίτεκνους, πολύτεκνους και ΑμεΑ Με τη δεύτερη ανάγνωση προχθές στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο για την ενίσχυση και αναβάθμιση του ΑΣΕΠ και του νέου τρόπου πρόσληψης στο Δημόσιο, βαίνει προς ψήφιση. Η νέα πλέον ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα τη συνέχιση του μεταρρυθμιστικού έργου, λαμβάνοντας τη σκυτάλη του υπουργείου από τον Τάκη Θεοδωρικάκο. Αλλωστε, πρόθεση του Μάκη Βορίδη είναι να προ-

Συμμετοχή στον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό θα έχουν και συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, συγγενείς ΑμεΑ), μέσω ποσοστών διασφάλισης που καθορίζονται από τοn νόμο. Τα ΑμεΑ θα υπάγονται στη διαδικασία της μοριοδότησης με ξεχωριστή προκήρυξη και όπως και για τους υποψηφίους υποχρεωτικής εκπαίδευσης θα υπάρχει επιλογή με σειρά προτεραιότητας.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

επικαιρότητα

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 16_17.01.2021Στοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι στην Κ. Μακεδονία - Για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων - Πραγματοποιήθηκαν 3.763 έλεγχοι οχημάτων και βεβαιώθηκαν 1.183 παραβάσεις

Σ

τοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται στην Κεντρική Μακεδονία, στο πλαίσιο ειδικού τροχονομικού σχεδιασμού της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας. Από το πρωί της προχθεσινής ημέρας έως το πρωί της χθεσινής ημέρας ελέγχθηκαν 3.763 οχήματα σε Ημαθία, Κιλκίς, Πέλλα, Πιερία, Σέρρες και Χαλκιδική και βεβαιώθηκαν 1.183 παραβάσεις από τις οποίες: • 585 παραβάσεις για υπερβολική ταχύτητα, • 42 παραβάσεις για μη χρήση ζώνης ασφαλείας / προστατευτικού κράνους,

• 26 παραβάσεις για παράνομη στάθμευση σε ράμπες διάβασης ατόμων με αναπηρία, πεζοδρόμια, διαβάσεις πεζών κ.α., • 26 παραβάσεις για ΚΤΕΟ, • 14 παραβάσεις για χρήση κινητού τηλεφώνου, • 10 παραβάσεις για αντικανονικό προσπέρασμα και αντικανονικούς ελιγμούς, • 9 παραβάσεις για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα, • 9 παραβάσεις για φθαρμένα ελαστικά, • 3 παραβάσεις για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και • 459 λοιπές παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Η προσπάθεια για την απο-

τροπή των τροχαίων ατυχημάτων και της ασφαλούς κυκλο-

φορίας στο οδικό δίκτυο είναι καθημερινή. Δεν πρέπει να ξε-

χνάμε ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

Τέλος στο «σήμα» Αλώβητος καιρικά για φορτηγά και λεωφορεία ο Νομός Σερρών Ήπια τα καιρικά φαινόμενα για την ώρα

Κ

αταργείται η υποχρέωση εφοδιασμού ηλεκτρονικού αναγνώσιμου σήματος στα φορτηγά οχήματα (ΔΧ) και στα τουριστικά λεωφορεία (ΔΧ) κάθε τετραετία, με απόφαση του υφυπουργού Υποδομών & Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη. Το ηλεκτρονικό αναγνώσιμο σήμα για τα φορτηγά και τα τουριστικά λεωφορεία καθιερώθηκε το 2006 και το 2007, αντίστοιχα για τους συγκεκριμένους τύπους οχημάτων, με σκοπό να εντοπιστούν παρανόμως κυκλοφορούντα οχήματα, με δεδομένο ότι το επάγγελμα στις δύο αυτές κατηγορίες ήταν τότε κλειστό. Με το ηλεκτρονικό σήμα εφοδιάζονταν για μια και μόνη φορά τα φορτηγά και τα τουριστικά λεωφορεία και το αντικαθιστούσαν στις περιπτώσεις αλλαγής του οχήματος ή σε περίπτωση θραύσης του ανεμοθώρακα (παρμπρίζ). Το 2017 με απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών θεσμοθετήθηκε η υποχρέωση κάθε τέσσερα χρόνια, ανεξαρτήτως εάν συνέτρεχαν οι παραπάνω λόγοι, οι συγκεκριμένες κατηγορίες οχημάτων να υποχρεωθούν καταβάλλοντας ένα ποσό προς τις ομοσπονδίες τους προκειμένου να αντικαθιστούν τα ηλεκτρονικά σήματα.

Δ

εν έχει δημιουργήσει προβλήματα- για την ώρα- στην κυκλοφορία των οχημάτων η επιδείνωση του καιρού στην ΠΕ Σερρών. Ηπιες ήταν οι χιονοπτώσεις στα ορεινά. Για τον λόγο αυτό οι υπηρεσίες της Π.Ε. Σερρών θα ρίξουν αλάτι στις περιοχές που παραδοσιακά πλήττονται πρωτίστως από τον χιονιά (δρόμοι προς Ορεινή και Βροντού).

Σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κ. Μακεδονίας Σήμερα, με δεδομένη την απελευθέρωση των συγκεκριμένων επαγγελμάτων, καταργείται η υποχρέωση ανανέωσης του σήματος κάθε τετραετία. Τα φορτηγά οχήματα και τα τουριστικά λεωφορεία διατηρούν μόνο την υποχρέωση να φέρουν το συγκεκριμένο σήμα και να το ανανεώνουν στις περιπτώσεις αντικατάστασης του οχήματος ή σε περίπτωση φθοράς για οποιαδήποτε αιτία. Η ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία με σκοπό να απαλλαγούν από την υποχρέωση ανανέωσης του σήματος περίπου 70.000 μεταφορείς και επιπλέον να αποφευχθεί ο συνωστισμός στις Ομοσπονδίες των αυτοκινητιστών για την προμήθεια του σήματος. Σημειώνεται ότι η αξία του ηλεκτρονικού σήματος καθορίζεται από την κάθε Ομοσπονδία με αντίτιμο που κυμαίνεται από 40 έως 60 ευρώ.

Προστασία πολιτών από την εμφάνιση δριμύ ψύχους Οι θερμαινόμενοι χώροι του Δήμου Σερρών

A

πό το Δήμο Σερρών έγιναν γνωστά τα ακόλουθα: Στα πλαίσια της προστασίας των πολιτών από χαμηλές θερμοκρασίες-ψύχος, ο Δήμος Σερρών θα φιλοξενεί τους πολίτες στους εξής θερμαινόμενους χώρους: Α’ ΚΑΠΗ στην ΚΕΔΗΣ καθώς και στα Δημοτικά και Κοινοτικά Καταστήματα των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων αντίστοιχα.

Aπολογισμός πεπραγμένων του Απ. Τζιτζικώστα για το 2020

Ε

ιδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά, με τηλεδιάσκεψη, την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021 στις 12 το μεσημέρι.

Η συνεδρίαση θα λάβει χώρα κατά τις προβλέψεις των διατάξεων α) της παρ. 1 του άρθρου 167 του Ν. 3852/2010, όπως ισχύει, β) της παρ. 1 του άρθρου 10 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του” (Φ.Ε.Κ. 55Α/11-3-2020), γ) της με αριθμό 4/12-3-2020 απόφασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δ) της με αρ. πρωτ : Γ.Π.Κ.Μ. οικ. 3193/5-11-2020 απόφασης Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας (ΑΔΑ : 62857ΛΛ-0ΙΠ) και ε) το με αρ. πρωτ. ΔΙΔΑΔ/Φ.69//133/οικ. 20764/07-11-2020 (ΑΔΑ: Ψ48Γ46ΜΤΛ6-ΛΣΡ) έγγραφο της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού του Υπουργείου Εσωτερικών, ηλεκτρονικά, με τηλεδιάσκεψη, με θέμα ημερήσιας διάταξης: “Απολογισμός πεπραγμένων του Περιφερειάρχη και της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έτους 2020”.


10

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

Επικαιρότητα

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 16_17.01.2021

Το 77% χρησιμοποιεί καθημερινά το Διαδίκτυο - Στροφή στα e-shop Η πανδημία έκανε τους συνταξιούχους να μπαίνουν στο ίντερνετ κάθε μέρα

Ά

λλαξε σχεδόν σε όλους καταναλωτικές συνήθειες η υγειονομική κρίση με τα στοιχεία να είναι αποκαλυπτικά αφού το 89% στην Ελλάδα χρησιμοποιεί πλέον τακτικά το Ίντερνετ (από «κάποιες φορές την εβδομάδα» έως «κάθε μέρα» – η συντριπτική πλειονότητα: 77%). Ενδιαφέρον είναι ότι πλέον οι μισοί συνταξιούχοι (και οι μισοί της ηλικιακής ομάδας «60 ετών και άνω») μπαίνουν στο Ίντερνετ κάθε μέρα (και πάνω από 7 στους 10, μπαίνουν τακτικά). Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της τακτικής διερεύνησης των καταναλωτών της Περιφέρειας της Αθήνας, από την Pulse RC σε συνεργασία και για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, προκύπτει επίσης πως 6 στους 10 (58%), πλέον, αξιοποιούν και τα ηλεκτρονικά καταστήματα / e-shop, παραγγέλνοντας/αγοράζοντας προϊόντα και υπηρεσίες. Σε όλες τις ηλικιακές ομάδες (εκτός της «60 και άνω») και σε όλους τους εργαζόμενους, το αντίστοιχο ποσοστό είναι «πλειοψηφικό». Τα συμπεράσματα: Σχεδόν όλοι οι Έλληνες (το 89%) χρησιμοποιούν πλέον τακτικά το Ίντερνετ (από «κάποιες φορές την εβδομάδα» έως «κάθε μέρα» – η συντριπτική πλειονότητα: 77%).

Οι μισοί συνταξιούχοι (και οι μισοί της ηλικιακής ομάδας «60 ετών και άνω») μπαίνουν στο Ίντερνετ κάθε μέρα (και πάνω από 7 στους 10, μπαίνουν τακτικά). Οι 6 στους 10 από αυτούς (58%), πλέον, αξιοποιούν και τα ηλεκτρονικά καταστήματα / e-shop, παραγγέλνοντας/αγοράζοντας προϊόντα και υπηρεσίες.

ματικού Επιμελητηρίου Αθηνών: από 40% πριν από την πανδημία, στο 58% σήμερα, μιάμιση φορά επάνω: +18%. Όσον αφορά με το αν οι Έλληνες ξοδεύουν τώρα (την περίοδο της πανδημίας) και σε σύγκριση με πριν από την εμφάνιση του νέου κορωνοϊού, περισσότερο ή λιγότερο, προκύπτει ότι (και στις τρεις βασικές κατηγορίες που μετρήθηκαν: «αγορές-ψώνια», «αποταμίευση», «ασφάλειες») οι περισσότεροι μείωσαν τα χρήματα που ξοδεύουν. Μόνο το 11% αύξησε τα χρήματα που ξοδεύει για «αγορές και ψώνια» – ενώ το 31% τα κράτησε σταθερά Μόνο το 21% αύξησε την «αποταμίευσή» του – ενώ το 31% την διατήρησε στα ίδια επίπεδα Μόλις το 6% αύξησε τα χρήματα που διαθέτει για «ασφάλειες και ασφαλιστικά προγράμματα» – ενώ το 34% τα κράτησε σταθερά

Πάντως, ακόμα και αυτά τα μικρά σχετικά ποσοστά αυξήσεων προέρχονται κυρίως όσους χαρακτηρίζουν την οικονομική τους κατάσταση ως «Άνετη» (και λιγότερο ως «Μέτρια»), ενώ μεταξύ αυτών που χαρακτηρίζουν την οικονομική τους κατάσταση ως «Δύσκολη» το συντριπτικό ποσοστό καταγράφει μειώσεις. Μια από τις λίγες «καταναλωτικές συνήθειες» που καταγράφει σημαντική αύξηση είναι οι παραγγελίες και αγορές από ηλεκτρονικά καταστήματα, επιβεβαιώνοντας το αποτέλεσμα του αρχικού γενικού ερωτήματος. Το 56% (όλων όσοι παραγγέλνουν / αγοράζουν από e–shop), δήλωσαν ότι αύξησαν («κάπως» ή «πολύ») τις ηλεκτρονικές παραγγελίες τους.

Σε όλες τις ηλικιακές ομάδες (εκτός της «60 και άνω») και σε όλους τους εργαζόμενους, το αντίστοιχο ποσοστό είναι «πλειοψηφικό». Ενδιαφέρουσα διαπίστωση προκύπτει και στη χρονοσειρά του ερωτήματος (χρονική εξέλιξη: «πριν από την πανδημία», τον «Απρίλιο 2020» και τον «Δεκέμβριο 2020»), όπως προκύπτει από τις τακτικές έρευνες του Επαγγελ-

Από τότε που ξέσπασε η πανδημία έχει αυξηθεί το ποσοστό των καταναλωτών που αξιοποιούν το ηλεκτρονικό εμπόριο, αλλά και όσοι το χρησιμοποιούν, ξοδεύουν περισσότερα σε αυτά. Η «κάλυψη των αναγκών των καταναλωτών από την ποικιλία και την ποιότητα των ειδών» διατηρεί θετικό ισοζύγιο αξιολόγησης (46% υψηλή ικανοποίηση έναντι 14% χαμηλής) και η «ικανοποίηση από την ποιότητα εξυπηρέτησης» όμως (ίσως κυρίως λόγω των προβλημάτων μεταφοράς και παράδοσης) καταγράφει σχεδόν ισοπαλία υψηλής και χαμηλής αξιολόγησης (28% – 25%).


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

επικαιρότητα

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 16_17.01.2021

11

MyCAR: Οδηγός της ΑΑΔΕ για την κατάθεση πινακίδων

Ο

δηγό με χρήσιμες πληροφορίες για το πώς θα θέσουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων τα αυτοκίνητα τους σε ακινησία μέσω της πλατφόρμας myCAR, αλλά και τι πρέπει να κάνει στην περίπτωση που έχει ήδη καταθέσει τις πινακίδες στην εφορία και θέλει να προχωρήσει σε άρση αυτής εξέδωσε η ΑΑΔΕ. Υπενθυμίζεται ότι φέτος, λόγω της πανδημίας οι ιδιοκτήτες δεν χρειάζεται να πάνε στις εφορίες για να καταθέσουν τις πινακίδες των οχημάτων τους. Οι κάτοχοι των αυτοκινήτων ή δικύκλων, μέσω του υπολογιστή μπαίνουν στην πλατφόρμα, πληκτρολογώντας mycar.aade.gov. gr και αφού περάσουν του κωδικούς TAXISnet, έχουν δύο επιλογές : · είτε να κατεβάσουν το ειδοποιητήριο πληρωμής των τελών κυκλοφορίας, να λάβουν βεβαίωση μη οφειλής τελών, σε περίπτωση, που θέλουν να το μεταβιβάσουν · είτε να επιλέξουν «Ψηφιακή Ακινησία/Κυκλοφορία» Στη δεύτερη περίπτωση, οδηγούνται σε μια σελίδα όπου εμφανίζεται αυτόματα ο ΑΦΜ τους, ο αριθμός κυκλοφορίας του οχήματος και η τρέχουσα ημερομηνία. Αν κατέχουν περισσότερα από δύο οχήματα, θα πρέπει να επιλέξουν τον αριθμό κυκλοφορίας για το οποίο επιθυμούν να καταθέσουν τις πινακίδες. Με την επιλογή «Δήλωση Ακινησίας Οχημάτων» οδηγούνται στη σελίδα όπου αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία του αιτούντα και του οχήματος. Όπως διευκρινίζεται, αν κάποιος έχει καταθέσει τις πινακίδες στην αρμόδια εφορία, για να κάνει άρση ακινησίας θα πρέπει να απευθυνθεί στην ΔΟΥ προκειμένου να υποβάλλει το σχετικό αίτημα άρσης και να παραλάβει τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος του. Υπενθυμίζεται ότι τόσο για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2021 όσο και για την κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας, το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει παράταση έως τις 26 Φεβρουαρίου. Ο οδηγός της ΑΑΔΕ: Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις  myCAR

1

. Θέλω να θέσω το όχημα μου σε ψηφιακή ακινησία. Τι πρέπει να κάνω; Συνδέεστε στην Ενιαία Ψηφι-

ακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (www.gov.gr) και πιο συγκεκριμένα στην εφαρμογή myCAR με τους κωδικούς Taxisnet. Επιλέγετε ή καταχωρείτε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμείτε να θέσετε σε ψηφιακή ακινησία. Καταχωρείτε τον Τ.Κ. της περιοχής, την οδό και τον αριθμό. Δηλώνετε υπεύθυνα το χώρο στάθμευσης, ο οποίος πρέπει να είναι ιδιόκτητος, ενοικιασμένος ή παραχωρημένος. Υποβάλετε την αίτησή σας και εάν είστε μοναδικός ιδιοκτήτης το σύστημα σας δίνει αριθμό αίτησης και σας ενημερώνει ότι το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία. Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες, ενημερώνονται για το αίτημα σας, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

2

.  Έχω καταθέσει τις πινακίδες του οχήματος μου στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.. Μπορώ να κάνω ψηφιακή άρση της ακινησίας; Όχι, θα πρέπει να απευθυνθείτε στη Δ.Ο.Υ. σας προκειμένου να υποβάλλετε το σχετικό αίτημα άρσης και να παραλάβετε τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος σας. Ψηφιακή άρση της ακινησίας γίνεται μόνο όταν το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία.

3

.  Ο χώρος στάθμευσης του οχήματος που έχω δηλώσει κατά την «ψηφιακή ακινησία», λόγω του γεγονότος ότι ήταν ενοικιασμένος, είναι πλέον διαφορετικός. Τι κάνω σε αυτήν τη περίπτωση; Θα πρέπει να απευθυνθείτε στην αρμόδια για τη Φορολογία σας Δ.Ο.Υ. και να ζητήσετε να προμηθευτείτε πινακίδα προσωρινής άδειας κυκλοφορίας (Μ), προκειμένου να γίνει η μεταφορά του οχήματος στο νέο χώρο.

4

. Έχω συμπληρώσει λάθος τα στοιχεία στάθμευσης του οχήματος στην αίτηση ψηφιακής ακινησίας. Τι κάνω στην περίπτωση αυτή; Εντός της ίδιας ημέρας, το σύστημα σας επιτρέπει να διορθώσετε τη διεύθυνση στάθμευσης. Σε επόμενο χρόνο θα πρέπει να απευθυνθείτε στη Δ.Ο.Υ. σας.

5

. Έχω Επαγγελματικό όχημα. Μπορώ να το θέσω σε ψηφιακή ακινησία; Όχι, η ψηφιακή ακινησία επιτρέπεται μόνο για Επιβατικά Ι.Χ.

και Δίκυκλα Ι.Χ.

6

.  Σε περίπτωση που ιδιοκτήτης αποβιώσει και έχει θέσει το όχημα σε ψηφιακή ακινησία, οι κληρονόμοι μπορούν να το θέσουν σε ψηφιακή κίνηση; Όχι, οι κληρονόμοι θα πρέπει να απευθυνθούν στη Δ.Ο.Υ. του θανόντος.

7

.  Είμαι συνιδιοκτήτης οχήματος. Μπορώ να το θέσω σε ψηφιακή ακινησία ή να κάνω άρση της ψηφιακής ακινησίας χωρίς να ενημερωθούν οι υπόλοιποι συνιδιοκτήτες; Όχι. Θα πρέπει να είναι σύμφωνοι όλοι οι συνιδιοκτήτες είτε πρόκειται να τεθεί το όχημα σε ψηφιακή ακινησία είτε πρόκειται να γίνει άρση αυτής. Οι συνιδιοκτήτες ενημερώνονται μέσω της προσωποποιημένης πληροφόρησης ή με e-mail εφόσον έχει δηλωθεί, και εφόσον συμφωνούν πρέπει να εγκρίνουν το αίτημα.

8

. Εάν θέλω να κάνω άρση της ψηφιακής ακινησίας, τι κάνω; Με τους κωδικούς TAXISnet, μπαίνετε στην πλατφόρμα επιλέγετε το όχημα που είναι σε ψηφιακή ακινησία, πληρώνετε τα τέλη κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους, γίνεται online έλεγχος εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο και στη συνέχεια γίνεται η υποβολή του αιτήματος.

9

. Εάν κατά τη διάρκεια ελέγχου, διαπιστωθεί από τα αρμόδια όργανα ότι το όχημα κυκλοφορεί ή είναι σταθμευμένο σε δημόσιο χώρο και φέρει πινακίδες, ενώ βρίσκεται σε ψηφιακή ακινησία,

τι επιπτώσεις έχω; Στην περίπτωση αυτή αίρεται η ακινησία, επιβάλλεται πληρωμή των Τελών Κυκλοφορίας και το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής τους, καθώς και διοικητικό πρόστιμο 10.000€. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 30.000€ και αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη/κατόχου.

1

0. Μπορώ να θέσω όλα τα οχήματα μου σε ψηφιακή ακινησία; Μπορείτε να θέσετε σε ψηφιακή ακινησία όσα οχήματα βρίσκονται στο Πληροφοριακό Σύστημα Οχημάτων της Α.Α.Δ.Ε σε «κίνηση».

1

1.  Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες θα πρέπει να πάω στη Δ.Ο.Υ να δηλώσω την ακινησία του οχήματος μου; Στις παρακάτω περιπτώσεις η ακινησία δηλώνεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. : (α) Κλοπής ή υπεξαίρεσης του οχήματος (β) Κυκλοφορίας του οχήματος στο εξωτερικό

(γ) Μεταβίβασης του οχήματος η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί (δ) Κατάσχεσης του οχήματος από δημόσια αρχή με τα στοιχεία κυκλοφορίας αυτού (ε) Αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος από δημόσια αρχή στ) Παράδοσης στις εγκαταστάσεις της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ) με σκοπό την οριστική διαγραφή του με ανακύκλωση (ζ) Ολοσχερούς καταστροφής του οχήματος λόγω πυρκαγιάς ή άλλης αιτίας (η) Πλειστηριασμού του οχήματος (θ) Αποξένωσης του ιδιοκτήτη ή κατόχου από το όχημα, όπως στην περίπτωση περισυλλογής του από το Δήμο ως εγκαταλελειμμένου (ι) Κάθε άλλη περίπτωση όπου ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος δεν έχει στην κατοχή του είτε το όχημα είτε τα στοιχεία κυκλοφορίας του (άδεια και πινακίδες).


12

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

αθλητικά

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 16_17.01.2021

Απόδραση με «διπλό» από τη Θεσσαλονίκη για ΑΕΚ

Μ

ε γκολ του Λιβάι Γκαρσία στο 65ο λεπτό, η ΑΕΚ έφυγε με μεγάλη νίκη (1-0) από το «Κλεάνθης Βικελίδης» απέναντι στον Άρη, στη μεταξύ τους εξ αναβολής αναμέτρηση για την 8η αγωνιστική. Το «διπλό», με το... αγαπημένο σκορ του Μανόλο Χιμένεθ (τρίτη συνεχής νίκη με 1-0), φέρνει την Ένωση στους 33 βαθμούς και μαζί με τους «κίτρινους» (τρίτο ματς στα τέσσερα τελευταία χωρίς γκολ) στη δεύτερη θέση, στο -9 από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό αλλά και στο +1 από τον ΠΑΟΚ. Η πρώτη καλή φάση σημειώθηκε στο 7ο λεπτό, όταν από λάθος γύρισμα του Λόπες, ο Μάνος πρόλαβε την έξοδο του Αθανασιάδη αλλά το πλασέ του έφυγε παράλληλα με την εστία.

Μερικά λεπτά αργότερα ο Νεντελτσεάρου τραυματίστηκε κι έδωσε τη θέση του στον 18χρονο Λάτσι, με την ΑΕΚ να χάνει μεγάλη ευκαιρία στο 21΄, όταν ο Γκαρσία έκανε σέντρα από τα δεξιά, αλλά η κεφαλιά του Ανσαριφάρντ κατέληξε στην αγκαλιά του Μπουσέ.  Στα 33 δευτερόλεπτα από το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου σουτ του Ανσαριφάρντ πέρασε λίγο έξω από το αριστερό δοκάρι του Μπουσέ, ενώ η συμμετοχή Μάνταλου και Λιβάγια ανέβασε επιθετικά την Ένωση, που με υπέροχο φάουλ του Γκαρσία πήρε προβάδισμα στο 65΄. Παρότι ο Άρης βρέθηκε να κυνηγά στο σκορ, δεν δημιούργησε φάσεις αφού οι ομάδες αναλώθηκαν σε φάουλ κι έκαναν πολλά λάθη.

Μοναδική αξιόλογη στιγμή σε όλο αυτό το διάστημα ήταν η κεφαλιά του Ανσαριφάρντ στο 7ο λεπτό των καθυστερή-

σεων που κατέληξε στο δοκάρι. Στην εξέλιξη της φάσης ο Λιβάγια έσπρωξε την μπάλα στα δίχτυα, αλλά ήταν οφ σάιντ και το

γκολ ακυρώθηκε μετά από εξέταση στο VAR.

Με νέα ανατροπή σε... τροχιά play off ο Ατρόμητος

Μ

ε μία ακόμη ανατροπή, ο Ατρόμητος επικράτησε με 2-1 της Λαμίας στο Περιστέρι, στο πλαίσιο της εξ αναβολής αναμέτρησης της 13ης αγωνιστικής της Super League.

Όπως έκανε και με τον ΠΑΟΚ πριν από δύο ματς, στο ίδιο γήπεδο, έτσι κι απόψε οι Περιστεριώτες βρέθηκαν να χάνουν από τους Φθιώτες, γλίτωσαν στο... παρά πέντε το 0-2 και τελικά κατάφεραν να φέρουν τα πάνω κάτω και να πανηγυρίσουν ένα ακόμη σημαντικό «τρίποντο» στην προσπάθειά τους να μπουν... γερά στο παιχνίδι των play off. Με τη νίκη αυτή η ομάδα του Κάναντι μετρά πλέον πέντε νίκες, έξι ισοπαλίες και πέντε ήττες σε 16 ματς, «πιάνοντας» τον Αστέρα Τρίπολης στην 6η θέση, ενώ η Λαμία υπέστη την 11η ήττα σε 14 ματς, έχοντας μία νίκη και δύο ισοπαλίες. Η Λαμία με νέο πρόσωπο στην ενεδκάδα τον Ισπανό αριστερό μπακ Άνχελ Μαρτίνεθ όχι μόνο προηγήθηκε, αλλά έχασε μεγάλη ευκαιρία και για το 0-2. Στο 7’ ο Καραμάνος πλάσαρε μέσα από την περιοχή και έκανε το 0-1, με την φάση να εξετάζεται από το VAR, αλλά ο Τιρόνε καλυπτόταν και το γκολ μέτρησε κανονικά.. Στο 20’ ο Τιρόνε πέρασε υπέροχα στον Ντέλετιτς, ο οποίος μπήκε στην περιοχή, σούταρε, ο Μανδάς έκοψε με το ένα χέρι, αλλά η μπάλα πήρε πορεία προς την εστία, ώσπου ο Σόλομον έδιωξε πριν αυτή περάσει τη γραμμή. Οι φιλοξενούμενοι κρατούσαν εύκολα το 0-1, ώσπου... προδόθηκαν στο 37’ από το πέναλτι στο οποίο υπέπεσε ο Προβυδάκης, όταν ανέτρεψε τον Ραμπέγιο. Ο Χριστοδουλόπουλος ένα λεπτό μετά έστειλε τη μπάλα στη γωνία του Επασί για το 1-1. Το γκολ της νίκης των γηπεδούχων πέτυχε ο Σάλομον πέντε λεπτά πριν την εκπνοή του 90λεπτου.

Στις 24/2 ορίστηκε ο αγώνας ΑΕΛ-Λαμία

Τ

ην Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου, με ώρα έναρξης στις 17:15, όρισε η Super League την εξ αναβολής αναμέτρηση της 8ης αγωνιστικής μεταξύ της ΑΕΛ και της Λαμίας.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη συνάντηση έχει αναβληθεί δύο φορές λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού, την πρώτη φορά στην ομάδα της Λάρισας και τη δεύτερη στη Λαμία. Επίσης, η διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος αποφάσισε το παιχνίδι στις 21 Φεβρουαρίου μεταξύ του Βόλου και του Απόλλωνα Σμύρνης (23η αγωνιστική) να ξεκινήσει στις 15:00, αντί για τις 17:15.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

κοινωνία-πολιτισμός

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 16_17.01.2021

13

Νέες ψηφιακές υπηρεσίες από την ΠΚΜ διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών

Ο

ι τέσσερις αυτές εφαρμογές αναμένεται να εξυπηρετούν ψηφιακά περίπου 12.000 πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας σε ετήσια βάση. «Στόχος της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός των υπηρεσιών της, με την αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών. Το 2021 είναι χρονιά σταθμός για την έναρξη του ψηφιακού μετασχηματισμού, είναι χρονιά ορόσημο για τον περιορισμό της ταλαιπωρίας των πολιτών, για την επιτάχυνση της εξυπηρέτησής τους και για την παροχή περισσότερων δυνατοτήτων για απομακρυσμένη εξυπηρέτηση και περισσότερες ψηφιακές συναλλαγές. Ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και η εφαρμογή νέων εργαλείων, θα δημιουργήσουν το νέο πλαίσιο λειτουργίας της, που θα είναι ακόμη πιο φιλικό στους πολίτες και ακόμη πιο αποτελεσματικό στην προσπάθειά μας για περιορισμό της γραφειοκρατίας και για λειτουρ-

γία με μεγαλύτερη ταχύτητα», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας. Οι τέσσερις νέες ψηφιακές υπηρεσίες κατάθεσης δικαιολογητικών, που έχουν τεθεί ήδη σε εφαρμογή είναι:

1

. Ενημέρωση πολιτών για την έκδοση ή ανανέωση της άδειας οδήγησης που έχουν αιτηθεί: Πρόκειται για μια πλατφόρμα όπου ο πολίτης εύκολα και απλά μπορεί να ελέγξει αν έχει εκδοθεί ή ανανεωθεί η άδεια οδήγησής του. Κάθε μήνα τουλάχιστον 1.500 πολίτες επισκέπτονται τη συγκεκριμένη πλατφόρμα.

2

. Κατάθεση δικαιολογητικών για την απόκτηση ιατρικής ειδικότητας: Η διαδικασία μετατράπηκε σε ψηφιακή με online κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών και αυτόματη τήρηση προτεραιότητας από το σύστημα ticketing της Περιφέρειας. Κάθε χρόνο κατατίθενται 650 αιτήσεις για την απόκτηση ειδικότητας.

3

. Κατάθεση αίτησης και δικαιολογητικών για επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών: Η διαδικασία

καλύπτει την κατάθεση αίτησης και δικαιολογητικών ψηφιακά και την επιστροφή των ποσών στους δικαιούχους πολίτες χωρίς την αυτοπρόσωπη παρουσία τους στην Περιφέρεια. Η διαδικασία αφορά περίπου 1.400 πολίτες της Περιφέρειας.

4

. Κατάθεση απογραφής ναρκωτικών ουσιών από όλα τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης: Η ψηφιακή κατάθεση της απογραφής και του Βιβλίου Ναρκωτικών Ουσιών από όλα τα μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης είναι μια ετήσια υποχρέωση, η οποία από το 2021 ολοκληρώνεται ψηφιακά χωρίς την ανάγκη της φυσικής παρουσίας του φαρμακοποιού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα 1.100 φαρμακεία να έχουν τη δυνατότητα εξυπηρέτησης από απόσταση. «Οι τέσσερις αυτές νέες ψηφιακές διαδικασίες αποτελούν ένα πρώτο δείγμα γραφής του οφέλους που μπορεί να έχει ο

ψηφιακός μετασχηματισμός στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και του έργου που παράγεται ήδη στην Αντιπερι-

ΙΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΑΞΟΝΙΚΟΣ & ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΣ

ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Τ. ΟΡΔΟΥΔΗΣ - Γ. ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΟΣ Ιατροί Ακτινοδιαγνώστες Τηλ.: 23210-83030 / Βενιζέλου 117, Σέρρες info@idtomografia.gr / www.idtomografia.gr

φέρεια Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Άμεσα 12.000 συμπολίτες μας σε ετήσια βάση μπορούν να εξυπηρετούνται εν δυνάμει ψηφιακά, μόνο με την υιοθέτηση και εφαρμογή αυτών των υπηρεσιών. Συνεχίζουμε ώστε ο ψηφιακός μετασχηματισμός να επεκταθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερες υπηρεσίες της Περιφέρειας, που έχουν συναλλαγές με τους πολίτες, πάντα με στόχο τη διευκόλυνσή τους και την εξοικονόμηση χρόνου και πόρων», υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης Άγγελος Χαριστέας.


14

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

μικρές αγγελίες ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Εργασία

Οδηγός - χειριστής γερανοφόρου δασεργατικού φορτηγού 33 τόνων με δαγκάνα (όχι παπαγαλάκι), για φορτοεκφορτώσεις σε πριστήριο ξυλείας στην Χαλκιδική Πληροφορίες τηλ.: 6984-64-30-34, κ. Γιάννης

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Ζευγάρια και μεμονωμένα άτομα για εργασία σε κουζίνα σε ελληνικό εστιατόριο στη Γερμανία. Ασφάλεια, διαμονή, διατροφή ΔΩΡΕΑΝ. Πληροφορίες στο τηλ.: 6998406542

ΖΗΤΕΙΤΑΙ Μαραγκός για μόνιμη εργασία.

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 16_17.01.2021

ΖΗΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑ Πεπειραμένη μοδίστρα ζητά εργασία σε κατάστημα νυφικών κλπ. Αναλαμβάνει και κεντηματα. Πληροφορίες στο τηλ.: 6997060364

Α

πόφοιτος του Τμήματος Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και κάτοχος πτυχίου Proficiency Αγγλικής Γλώσσας, παραδίδει μαθήματα Βιολογίας, Αγγλικών και παρέχει βοήθεια σε άλλα μαθήματα (Δημοτικού, Γυμνασίου). Τιμές προσιτές. Πληροφορίες τηλ. : 6983480465 E-mail" elpida_gg@yahoo.gr

Ακίνητα - Πωλήσεις Διαμέρισμα 80 τ.μ.. πλήρως ανακαινισμένο, επιπλωμένο ή χωρίς έπιπλα, διαμπερές με κλιματιστικά, τέντες, με αποθήκη και πάρκινγκ στον 2ο όροφο, στην οδό Μαντώ Μαυρογένους 5 Σέρρες. Προσιτή τιμή και συζητήσιμη. Πληροφορίες τηλ.: 6931801626

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ

Στο Σιδηρόκαστρο κατάστημα 130 τ.μ. επί της κεντρικής πλατείας έτοιμο προς χρήση. Απευθείας από τον ιδιοκτήτη από 01.01.2020. Πληροφορίες τηλ.: 6938055880 ή 6948129284

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Πλήρως λειτουργική επιχείρηση Super Market λόγω συνταξιοδότησης. Με 28 χρόνια συνεχόμενης λειτουργίας στην Ηράκλεια. Σε κεντρικό σημείο με εύκολο παρκάρισμα. Συμπεριλαμβάνεται πλήρης εξοπλισμός (ψυγεία, οχήματα, αποθήκες). Μόνο σοβαρές προτάσεις. Τηλέφωνο επικοινωνίας 6972866135

ΖΗΤΕΙΤΑΙ Κυρία για φροντίδα ηλικιωμένης.

Στην Πεντάπολη Σερρών διώροφη επιπλωμένη οικία 145 τ.μ. του 1965 και ανακαινισμένη μερικώς εντός οικοπέδου 870 τ.μ. με ελαιόδενδρα, συκιές και πηγάδι. Οι χώροι είναι: κουζίνα - καθιστικό (ενιαίος χώρος), παραδοσιακό χαγιάτι και αποθήκη 30 τ.μ., μπάνιο, τουαλέτα, δύο κρεβατοκάμαρες, σαλόνι, μπαλκόνια, ανατολικά και δυτικά, με κεντρική θέρμανση, χώρο για πάρκινγκ και αποθήκες 85 τ.μ. έκαστος. Το σπίτι είναι ευάερο και ευήλιο με ανατολιτικο-δυτικό προσανατολισμό. Τιμή πώλησης 25.000 ευρώ. Πληροφορίες τηλ.: 6942046417

Πληροφορίες τηλ.: 6993449676

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Ταπετσέρης για βιοτεχνία επίπλων για μόνιμη εργασία.

Πληροφορίες τηλ.: 2321053868 & 6984486878

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Υπάλληλοι με 8ωρη απασχόληση, πλήρη ένσημα και καλό μισθό από πρατήριο υγρών καυσίμων. Πληροφορίες τηλ.: 2324042477 & 6974467626

Υγιής επιχείρηση - αρτοποιείο στην πόλη των Σερρών λόγω ασθενείας. Πληροφορίες τηλ.: 6972833181 & 2321020132

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διώροφο σπίτι, 170 μέτρα, ανακαινισμένο στο Χρυσό Σερρών, απέναντι από το Δημαρχείο, με αποθήκη, σε οικοπεδικό χώρο 500 τ.μ. Τιμή συζητήσιμη. Πληροφορίες τηλ.: 6937232559

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Από εταιρεία τροφίμων πωλητής - πωλήτρια. Απαραίτητα προϋπηρεσία. Πληροφορίες τηλ. 2321038810/6932429148

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Τηλεφωνήτριες για το τηλεφωνικό κέντρο στο Λευκώνα Σερρών. Πληροφορίες στο τηλέφωνο2321-0-59139

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Δάσκαλος έως 40 ετών για προετοιμασία μαθημάτων κατ' οίκον στην πόλη των Σερρών, σε μαθητή της Γ΄ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 6944237423

«Από ανώνυμη εταιρία του γεωργικού χώρου ζητείται γεωπόνος πω-

λητής Βορείου Ελλάδος, φυτικής παραγωγής (ΑΕΙ, ΤΕΙ) με προϋπηρεσία τουλάχιστον 5 έτη στον χώρο, ταλαντούχος, εργατικός, Αγγλικά και με καλή γνώση του πελατολογίου της περιοχής του. Η εντοπιότητα κρίνεται απαραίτητη. Όλα τα βιογραφικά θα κριθούν εμπιστευτικά. Αποστολή βιογραφικών στο agrosuv@yahoo.gr Βρεφονηπιοκόμος αναλαμβάνει τη φύλαξη και φροντίδα βρεφών και νηπίων. Τηλ.: 6975730500

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Έμπειρος ψητάς και έμπειρη γυναίκα για την κουζίνα από γνωστό ψητοπωλείο της πόλης των Σερρών. Πληροφορίες τηλ.: 6974015456

ΖΗΤΕΙΤΑΙ Τεχνολόγος Γεωπόνος για κατάστημα στον Προβατά Σερρών. Πληροφορίες κ. Παναγιώτης Κιουρτσίδης τηλ. 6977852185

Κρεβάτι ηλεκτρονικό με στρώμα. Τιμή 350 Ευρώ Πληροφορίες τηλ.: 2324112307

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Πληροφορίες στο τηλ.: 6984486878

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Επιχείρηση καφέ στο κέντρο της πόλης, στον πλέον ανερχόμενο πεζόδρομο των Σερρών. Το καφέ είναι μικρό με ιδιαίτερο χαρακτήρα που το κάνει να ξεχωρίζει, ενώ δίνεται με όλο τον εξοπλισμό του, έτοιμο να λειτουργήσει. Ιδιαίτερα χαμηλή τιμή. Πληροφορίες στο 6976070102

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ

Δύο συνεχόμενα καταστήματα επί της πλατείας Εμπορίου, τμ 65 έκαστο με πατάρι 50 τμ έκαστο, το καθένα ξεχωριστά ή και τα δύο μαζί σε καλή κατάσταση. Πληροφορίες τηλέφωνο 6977255839

Διάφορα ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Αγροτεμάχιο οκτώ (8) στρεμμάτων με ιδιωτική ποτιστική γεώτρηση δίπλα στον οικισμό Κρίνος Σερρών. Πληροφορίες στο τηλ.: 2321056370 & 6936624631, κ. Θωμαΐδης.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Αγροτεμάχιο 13 στρεμμάτων στο Κεφαλοχώρι Σερρών. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2321046907

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ

Σε τιμή ευκαιρίας κεραία ραδιοφωνικού σταθμού, σάουνα σχεδόν καινούργια από γυμναστήριο και άλλα εξαρτήματα. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 6936548293

Πωλούνται πρόβατα.

Οικόπεδο 4.800 τ.μ. με κτίσμα για αποθήκη που είναι 20Χ6 μέτρα, στο δρόμο Κ. Καμήλας-Σκουτάρεως. Πληροφορίες τηλ.: 6936573277

Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6909421352. Κυρία Γρηγορία Τύρναβος Λάρισας.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΕΣΠΑ 2014 - 2020

Οικόπεδο οικοδομήσιμο 540 τ.μ. μέσα στο χωριό Ευκαρπία. Πληροφορίες τηλ.: 6998486636

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Επιχείρηση Πρακτορείο ΟΠΑΠ στο κέντρο της πόλης. Πληροφορίες τηλ.: 6973038112

ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 1400 τμ στο Βαλτερό Σερρών, πάνω στο δρό-

μο στην έξοδο προς την Ηράκλεια. Πληροφορίες στο Τηλέφωνο 6947933350

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο 2.865 τ.μ. στην Κάτω Καμήλα Σερρών (εντός του χωριού με διώροφη παλιά οικία 25.000 ευρώ. Τιμή συζήτηση. Πληροφορίες στο 6942565535

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο 400 τ.μ. στον Προβατά Σερρών, με ισόγειο κτίσμα (αποθήκη 90 τ.μ.) εντός σχεδίου σε τιμή ευκαιρίας. Πληροφορίες τηλ.: 6974733432.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο ενός (1) στρέμματος, με μονοκατοικία εντός, 80 τ.μ., πλήρως επιπλωμένη. Πληροφορίες τηλ. 2310/455542.

- Επιδοτήσεις έως 100%, ίδρυση Εκσυγχρονισμός Επιχειρήσεων, Αναπτυξιακά Προγράμματα και Μελέτες, χρηματοδοτήσεις κεφάλαια κινήσεως για Μικρές και Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, Επιχειρηματικά, Στεγαστικά-Επισκευαστικά, Αγροτικά, βιομηχανικά, ξενοδοχειακά, ναυτιλιακά, και πάσης φύσεως επιδοτούμενα προγράμματα μέσου ΟΑΕΔ πανελλαδικά Τηλ.210 36 46 223, Fax 211 850 14 64 www.abcfinancialgroup.gr Email: info@ abcfinancialgroup.gr

Μαθήματα Καθηγήτρια Αγγλικών

Με πείρα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα για όλα τα επίπεδα. Τιμές προσιτές. Τηλ. 6942800194.

Φιλόλογος:

Με πείρα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές όλων των τάξεων. Τιμές προσιτές. Τηλ. 6997024867


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 16_17.01.2021

μικρές αγγελίες

15


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

στο

Η δύναμη του χρόνου και οι αργίες του έτους Το «φάγαμε» το πρώτο μισό του πρώτου μήνα του έτους. Ο χρόνος αμείλικτος τρέχει, ο καθένας αξιολογεί την ταχύτητα του ανάλογα με τις καταστάσεις που βιώνει, αν και η πανδημία διαμόρφωσε τις ίδιες συνθήκες για όλους. Για τους φίλους των αργιών- αν και η εποχή πανδημίας οι αργίες λίγη σημασία έχουν- η επόμενη είναι την Καθαρά Δευτέρα 15 Μαρτίου. Οι υπόλοιπες αργίες του έτους είναι: Την Πέμπτη 25 Μαρτίου λόγω της Εθνικής επετείου, στις 30 Απριλίου Μεγάλη Παρασκευή, την επόμενη Σάββατο 1 Μαϊου η εργατική Πρωτομαγιά που θα εορταστεί άλλη μέρα αφού «πέφτει» να είναι Μεγάλο Σάββατο, το Αγιο Πάσχα την Κυριακή 2 Μαΐου, η Κοίμηση της θεοτόκου την Κυριακή 15 Αυγούστου, την Πέμπτη 28η Οκτωβρίου ημέρα της Εθνικής επετείου, τα Χριστούγεννα ημέρα Σάββατο 25 Δεκεμβρίου, και η δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων την Κυριακή 26 Δεκεμβρίου. «Σ.Θ.» nnn

Για την ώρα δύο τα εμβολιαστικά κέντρα στο Νομό Δύο είναι για την ώρα τα εμβολιαστικά κέντρα στο Νομό Σερρών. Το πρώτο στο Νοσοκομείο Σερρών και το δεύτερο είναι το Κέντρο Υγείας Σιδηροκάστρου. Προφανώς θα υπάρχουν λόγοι που δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη και άλλων εμβολιαστικών κέντρων. Το Υπουργείο Υγείας συνεκτιμά όλα τα δεδομένα και προχωρά με σταθερά βήματα στο πρόγραμμα του εμβολιασμού. «Σ.Θ.»

Διαφωνεί ο Ανδρουλάκης με την αποπομπή του Ανδρέα Λοβέρδου

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 16_17.01.2021

Χαμηλές θερμοκρασίες στο Νομό Σερρών

Τη δυσφορία του για την εσωστρέφεια που προκαλεί στο ΚΙΝΑΛ η απόφαση της Φώφης Γεννηματά να αποπέμψει τον Ανδρέα Λοβέρδο από τα καθήκοντα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, εξέφρασε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο ευρωβουλευτής και πιθανότατα υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση Γεννηματά για «καρατόμηση» του Ανδρέα Λοβέρδου, ένωσε τη φωνή του με εκείνη άλλων στελεχών του κόμματος, όπως η Εύα Καϊλή, που μίλησε για «ακατανόητη απόφαση» και πως έπρεπε να στηριχθεί ο αγώνας που κάνει ο Α. Λοβέρδος, ή η βουλευτής Χαρά Κεφαλίδου η οποία δήλωσε ότι η «αντικατάσταση του Λοβέρδου, δεν βοηθάει την κατάσταση» και υπογράμμισε ότι «δύσκολα μπορώ να φανταστώ πως θα καλυφθεί το κενό που αφήνει ο Ανδρέας Λοβέρδος, η παρουσία του που σήκωσε το βάρος του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου με συνέπεια και προσφορά και αποτελεσματικότητα». Μιλώντας στο ρ/σ του ΣΚΑΪ και στον Π. Τσίμα, ερωτηθείς σχετικά, ο Ν. Ανδρουλάκης αναγνώρισε ότι η Πρόεδρος έχει τη δυνατότητα να διορίζει τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο.

Ένα βαθμό Κελσίου έδειχνε ο υδράργυρος σήμερα το πρωί και ώρα 7.00 έξω από το πρώην Στρατόπεδο «Κολοκοτρώνη» απέναντι από τον πρώην Εθνικό Στάδιο Σερρών στην είσοδο της πόλης. Ο χειμώνας άρχισε να δείχνει τα δόντια του. Οι προβλέψεις της ΕΜΥ αναφέρουν ότι η πιο κρύα μέρα θα είναι την Κυριακή 17 Ιανουαρίου, εορτή του Αγίου Αντωνίου. Υπό άλλες συνθήκες πολύς κόσμος την Κυριακή αυτή θα εκκλησιαζόταν στο Στρυμονικό όπου εορτάζει η τοπική εκκλησία. «Σ.Θ.»

φουμε τον προβολέα της δημοσιότητας προς τη δική μας πλευρά».

Έσπευσε, ωστόσο, να προσθέσει:

Υπογράμμισε επίσης ότι οι «ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και τα μέλη μας έχουν επιλέξει η παράταξή μας να έχει μία αυτόνομη πορεία» και η προσπάθεια είναι αυτή να παίξει σημαντικότερο ρόλο.

«Ομως δεν βλέπω το λόγο όταν ένας αντίπαλος χώρος, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, βυθίζεται στην εσωστρέφεια να στρέ-

Για να επιτευχθεί αυτό ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι είναι ανάγκη «μέσα σε αυτή την περιπέτεια που ζουν οι πολί-

τες εμείς να κάνουμε συνεπή αντιπολίτευση, με προτάσεις που μπορεί να δείξουν έναν άλλο δρόμο σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση» και ο Ελληνικός λαός «θα τιμήσει αυτή την παραγωγική, χρήσιμη στάση, απέναντι στους λαϊκισμούς που ακούμε και τους μικροσυμβιβασμούς που κάνει πολλές φορές η κυβέρνηση». «Σ.Θ.»

Profile for sertharros

16_01_2021  

16_01_2021  

Advertisement