Page 1

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ Ιδιοκτήτης - Εκδότης: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

ΈΤΟΣ 49ο | ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 14.6243 | ΠΕΜΠΤΗ 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020 | ΤΙΜΗ 0,50 ευρώ

Συνάντηση Καράογλου - Καραθανάση στο ζαχαρουργείο Σερρών

Αισιοδοξία για δυναμική επανεκκίνηση του εργοστασίου

Υπουργείο Παιδείας:

Σ

υνάντηση είχαν το απόγευμα της Τρίτης 14 Ιανουαρίου στο εργοστάσιο Ζάχαρης των Σερρών ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Καράογλου με τον επιχειρηματία Χρήστο Καραθανάση. Μετά την ενημέρωση που έγινε, οι δυο άνδρες

Ερχονται 10.000 διορισμοί εκπαιδευτικών u

προχώρησαν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ. Ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης) εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί επισκέφθηκε το εργοστάσιο Ζάχαρης στο Λευκώνα το οποίο δεν λειτούργησε για μία περίπου δεκαετία. u

5

Σύσκεψη στο Διοικητήριο για τις εργασίες στο Τύμβο Καστά

Συντονισμός και ετοιμότητα για τις υποδομές στην Αμφίπολη KΚΕ Σερρών:

«Διόδια παντού»

Σε εγκάρδιο κλίμα η συνάντηση Χρυσάφη - Καράογλου

Κριτική για την έναρξη λειτουργίας του σταθμού διοδίων στο Στρυμονικό Σερρών u

7

Εθιμοτυπική επίσκεψη του υφυπουργού στο Δήμο Σερρών

u4

u4

Terra Parking Επί τάπητος τέθηκαν τα σοβαρά ζητήματα τη συνάντηση του ΔΣ της ΕΙΗΕΕ με τον υφυπουργό Στ. Πέτσα u

7

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΧΩΡΟΥ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ

Alexandros Mouratidis Mob.: 0030 6942265879 Serres, Greece info@teneztennisclub.eu www.teneztennisclub.eu

ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ ΩΡΙΑΙΑ & ΜΗΝΙΑΙΑ ΚΑΙ ΠΛΥΣΙΜΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ 2, ΣΕΡΡΕΣ (ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ) ΤΗΛ: 23210210310, ΚΙΝ: 6942265879

3


Σ.Θ. [

ΠΕΜΠΤΗ 16.01.2020 Ήλιος » Α: 07:41 Δ: 17:21 | Σελήνη » Α: 15:19 Δ: 04:52

[

σαν σήμερα

γράμμα στο διευθυντή «Εχθρευόμενη» βιομηχανία Γιώργος Πάνου πρόεδρος Εμμ. Παππά Δυναμικός και πάντα σε επιφυλακή.

1929: Με το νόμο 3766 συγκροτείται η Ελληνική Γερουσία.

Αφοσιωμένος στην εργασία του, μακριά από τις έγνοιες των κοινών.

ΕΝΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ Λεξικολογικά Μια ματιά στα παρακάτω: ΕΚΠΑ= Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών SSM= Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας. Ενα σύντομο απόκομμα για την έννοια του: Για υψηλότερη κεφαλαιακή επάρκεια και εναρμόνιση των κανόνων για τα κεφάλαια πρώτης διαβάθμισης, γεγονός που θα αυξήσει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για πολλές τράπεζες μεταξύ των οποίων και οι ελληνικές. Ωστόσο, η αιτία για την υποβόσκουσα ένταση είναι η απροθυμία των κρατών - μελών να παραχωρήσουν εξουσίες σε κεντρικό επίπεδο και η προσπάθεια της ΕΚΤ να συμβιβάσει την επεκτατική της νομισματική πολιτική με τις απαιτήσεις του εποπτικού της βραχίονα, απαιτήσεις που θα μπορούσαν να περιορίσουν τον τραπεζικό δανεισμό και συνεπώς να έρθουν σε αντίθεση με τον ευρύτερο στόχο της ΕΚΤ για αναζωογόνηση της οικονομίας της Ευρωζώνης. Στα επόμενα η συνέχεια. Δ.Α.

Κώστας Στάγκος πρώην δημοτικός σύμβουλος

Κύριε Διευθυντά, Επανμέρχομαι. Αναμφισβήτητα η «βιομηχανία» δεν είναι το άπαν για την ανάπτυξη μιας χώρας, δεν νοείται όμως ανάπτυξη χωρίς τη βιομηχανία. Σε κανένα μέρος του γνωστού κόσμου τουλάχιστον. Η σταδιακή κατάργηση της σημειακής χωροθετήσεως, ο σχεδιασμός νέου τύπου επιχειρηματικών πάρκων, η υιοθέτηση νέου μοντέλου οργανώσεως και αδειοδοτήσεως των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, είναι προφανώς ζητήματα που μεταχρονολογούνται στο μέλλον. Διότι απαιτούν ισχυρή βούληση και ειδικό πολιτικό βάρος να έλθουν στο τραπέζι του Πρωθυπουργού, και, προφανώς, σε αυτή την κυβέρνηση δεν αποτελούν προτεραιότητα. Τουλάχιστον, δεν είναι μεγαλύτερη προτεραιότητα από το μάθημα των Θρησκευτικών, είτε την διατήρηση εκατοντάδων ετοιμοπόλεμων «αλληλέγγυων στοχαστών», μέσω επιδοτούμενων ΜΚΟ. Ο ΙΔΙΟΤΕΛΗΣ

ΦΩΤΟγραφήματα

Σε ζεστό κλίμα έκοψαν την πίτα τους οι Σερραίες Μανούλες»

Ο

Σύλλογος «Σερραίες Μανούλες» που έχει στο ενεργητικό του επτά χρόνια αξιόλογης δράσης και παρέμβασης στη σερραϊκή κοινωνία έκοψε την βασιλόπιτα της σε ένα ιδιαίτερα ζεστό κλίμα. Ο Σύλλογος έχει να παρουσιάσει αξιόλογη δράση με πολλές εκδηλώσεις ενημερωτικού χαρακτήρα αλλά και αλληλεγγύης και προσφοράς στο συνάνθρωπο. «Σ.Θ.»

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ

Εκδότης – Ιδιοκτήτης: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ Διευθυντής: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑMΠΑΤΖΗΣ ΑρχισυνταξΙα: Αλέξανδρος Αραμπατζής ΣυντΑκτες: Δημήτρης Νάτσιος ΑρθρογρΑφοι - ΣχολιογρΑφοι: Αθανάσιος Παπανδρόπουλος, Δημήτριος Αραμπατζής, Αθανάσιος Αραμπατζής, Αλέξανδρος Αραμπατζής, Κων/νος Τσαρτσάρης, Χρυσάνθη Ιακώβου, Ελευθερία Ξενοδόχου, Χρήστος Κατσαρός ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ - σελιδοποιηση: Δέσποινα Αρναούτογλου ΕΚΤΥΠΩΣΗ: Νίκος Καραγκιόζης ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ: Κατερίνα Σταυρακίδου ΓΡΑΦΕΙΑ: Βενιζέλου 177 – Σέρρες Τ.Κ. 62 131 ΤΗΛ.: 23210 - 46380 FAX: 23210 - 45200

e-mail: sertharros@yahοo.gr www.sertharros.gr

ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΑ: ΤΗΛ. 23210 - 46380 ΕΤΗΣΙΟΙ ΟΡΟΙ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ Υπουργείων 500 €+ Φ.Π.Α. Τραπεζών 500 €+ Φ.Π.Α. Εταιριών Ν.Π.Ι.Δ. & Ν.Π.Δ.Δ. 500 €+ Φ.Π.Α. Δήμων 500 €+ Φ.Π.Α. Συλλόγων, Σωματείων 200 €+ Φ.Π.Α.

Αγαπητέ Κριέ, το Εξάγωνο Αφροδίτης-Ουρανού που σχηματίζεται σήμερα, θα σου δώσει την ευκαιρία να ξεφύγεις για λίγο, από το πολυάσχολο καθημερινό σου πρόγραμμα και να αρχίσεις να ηρεμείς ουσιαστικά και να ασχοληθείς με τον εαυτό σου! Σχεδιάζεις τις επόμενες κινήσεις σου με προγραμματισμό, αντιλαμβάνεσαι τα συναισθήματα και την διαίσθηση σου και ένα ευχάριστο νέο που μαθαίνεις πιθανόν παρασκηνιακά, σε κάνει να νιώσεις και πάλι ευτυχισμένος!

Αγαπητέ Ταύρε, ο Ουρανός στο δικό σου Ζώδιο, σχηματίζει Εξάγωνο με τον κυβερνήτη σου την Αφροδίτη, γεγονός που σου υπόσχεται να σου χαρίσει μια ανέλπιστα εξαιρετική και ευχάριστη ημέρα! Οι διαπροσωπικές σου σχέσεις, επαφές και συναναστροφές, θα έρθουν στο προσκήνιο και θα έχεις την ευκαιρία να κάνεις χαρμόσυνες συζητήσεις, αλλά και να λάβεις χαρούμενα νέα και ειδήσεις από φίλους σου, εκεί που δεν το περιμένεις! Δεν θα λείψουν και οι ευχάριστες εκπλήξεις, κάθε είδους!

Αγαπητέ Δίδυμε, το Εξάγωνο Αφροδίτης-Ουρανού που πραγματοποιείται σήμερα σηματοδοτεί εξαιρετικά θετικές και απρόσμενες, αλλά και ουσιαστικές εξελίξεις και αλλαγές, που θα βοηθήσουν πολύ, στην βελτίωση της κοινωνικής σου εικόνας και υπόστασης! Θα καταφέρεις πολύ εύκολα πλέον, να λύσεις πολλά προβλήματα που σε ταλαιπωρούσαν μέχρι σήμερα, αφού ο σεβασμός και η βοήθεια των ανθρώπων που συναναστρέφεσαι, θα σε κάνουν να εκπληρώσεις υψηλές φιλοδοξίες και στόχους!

Φίλε Καρκίνε, το απόλυτα ωφέλιμο για σένα Εξάγωνο που θα σχηματίσει η Αφροδίτη με τον Ουρανό σήμερα, προμηνύει πολλά ευχάριστα γεγονότα στη ζωή σου, κάθε είδους και μάλιστα στα ξαφνικά! Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή, να προγραμματίσεις ένα ταξίδι ή μία έξοδο ψυχαγωγίας, που θα σου μείνουν αξέχαστα! Όχι μόνο θα περάσεις υπέροχα, αλλά θα έχεις και κάποιες απρόβλεπτες εκπλήξεις που θα σε συναρπάσουν! Τα νέα και ειδήσεις που θα λάβεις, θα σου αποδείξουν, πως η τύχη είναι με το μέρος σου!

Αγαπητέ Λέοντα, το Εξάγωνο Αφροδίτης - Ουρανού που σχηματίζεται σήμερα, θα σε βοηθήσει πολύ να αναλύσεις και να κατανοήσεις τις βαθιές σκέψεις σου, τις πραγματικές σου επιθυμίες και ανάγκες, αλλά και τα ουσιαστικά συναισθήματά σου! Έτσι, θα μπορέσεις να πάρεις σημαντικές αποφάσεις για το παρόν, αλλά και το άμεσο μέλλον! Τέλος η απομόνωση και οι υπερβολικά πολλές υποχρεώσεις! Σήμερα, απολαμβάνεις ξαφνικές ερωτικές επαφές και επικοινωνίες, που θα σου δώσουν μεγάλη χαρά!

Φίλε Παρθένε, η Αφροδίτη πλέον απέναντι σου στο Ζώδιο του Ιχθύ, σχηματίζει Εξάγωνο με τον Ουρανό σήμερα και είναι σίγουρα ένα πολύ θετικό νέο για σένα! Η όψη θα σου δώσει σήμερα, την απρόσμενη ευκαιρία να έρθεις σε επαφή με αγαπημένα σου πρόσωπα, να βελτιώσεις διαπροσωπικές σχέσεις, επαφές και συναναστροφές, να προγραμματίσεις και να πετύχεις τους στόχους σου, αλλά και να πάρεις χαρά από ξαφνικές ευχάριστες εξελίξεις κάθε είδους!

Φίλε Ζυγέ, το σημερινό Εξάγωνο Αφροδίτης – Ουρανού, σου δίνει την ανέλπιστη ξαφνική ευκαιρία, να πραγματοποιήσεις όλες τις επιθυμίες σου, ιδίως σε θέματα που αφορούν καθημερινότητα, υποχρεώσεις, λεπτομέρειες, απαλλαγή άγχους, βελτίωση ή αλλαγή εμφάνισης όπως και φροντίδα σωματικής κατάστασης και ευεξίας! Οι λύσεις έρχονται από το πουθενά και επιτέλους απαλλάσσεσαι από τρεξίματα, που σε είχαν κουράσει! Η σημερινή ημέρα σου εξασφαλίζει σίγουρα μια πλήρη προσωπική ανανέωση!

Αγαπητέ Σκορπιέ, μια ιδιαίτερα τυχερή όψη για το ζώδιό σου, πραγματοποιείται σήμερα και φυσικά αφορά το Εξάγωνο Αφροδίτης – Ουρανού! Η σημερινή ημέρα, θα σου προσφέρει την ευκαιρία τώρα, να κοινωνικοποιηθείς, να εκμεταλλευτείς στο έπακρο την τύχη σου, να γνωρίσεις ξεχωριστά και ενδιαφέροντα πρόσωπα, να ανοίξεις τους ορίζοντες σου και να διασκεδάσεις στο έπακρο! Ενδεχομένως να αποφασίσεις σήμερα, να ξεκινήσεις μια δημιουργική ψυχαγωγική δραστηριότητα!

Φίλε Τοξότη, σήμερα η Αφροδίτη σχηματίζει Εξάγωνο με τον Ουρανό και εσύ θα καταφέρεις να τονώσεις και να βελτιώσεις όλους τους σημαντικούς τομείς της ζωής σου! Βέβαια, αυτήν την περίοδο οφείλεις να ασχοληθείς περισσότερο με το σπίτι και την οικογένεια, προκειμένου να διορθώσεις και να εξομαλύνεις συγγενικές σχέσεις ή θέματα σπιτιού! Πιθανόν να ξαναέρθουν στο προσκήνιο ξαφνικά, κάποια παλαιά προβλήματα που νόμιζες ότι είχαν ξεπεραστεί, αλλά τώρα θα βρεις τις αποτελεσματικές λύσεις τους!

Φίλε Αιγόκερε, το θετικό για σένα, Εξάγωνο Αφροδίτης – Ουρανού που διαμορφώνεται σήμερα, στρέφει το ενδιαφέρον σου, στις διαπροσωπικές σου επαφές, συναναστροφές και σχέσεις! Τώρα, θα έχεις την ανέλπιστη ευκαιρία να βελτιώσεις σημαντικά την επικοινωνία σου με τους άλλους και να λύσεις μάλιστα, κάποιες παρεξηγήσεις ή απομακρύνσεις λόγω τσακωμού, που ενδεχομένως να είχαν δημιουργηθεί με γνωστούς, αδέρφια, συγγενείς ή γείτονες!

Αγαπητέ Υδροχόε, το Εξάγωνο Αφροδίτης – Ουρανού που πραγματοποιείται σήμερα, θα σου δώσει μία ανέλπιστα μεγάλη ευκαιρία να βελτιώσεις τις συνθήκες που επικρατούν στην ζωή σου και να νιώσεις ξανά σίγουρος για τον εαυτό σου, γεμάτος αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση! Μία ξαφνική ευχάριστη συγκυρία ή γεγονός, θα σε ικανοποιήσει ουσιαστικά και θα ηρεμήσεις σίγουρα ψυχικά, ιδίως μετά από μία περίοδο γεμάτη άγχος και τρεξίματα!

Αγαπητέ Ιχθύ, το Εξάγωνο της Αφροδίτης στο δικό σου Ζώδιο, με τον Ουρανό, που σχηματίζεται σήμερα, ενεργοποιεί με θετικό τρόπο, τους πιο σημαντικούς τομείς της ζωής σου και βελτιώνει απόλυτα, τις διαπροσωπικές σου σχέσεις, επαφές και συναναστροφές! Η σημερινή ημέρα, θα φέρει πολλές θετικές εξελίξεις στη ζωή σου και μάλιστα χωρίς καν να το περιμένεις! Έρχονται ξαφνικά χαρμόσυνα μηνύματα, νέα, συγκυρίες και γεγονότα!


CMYK

CMYK

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΠΕΜΠΤΗ 16.01.2020Συνάντηση Καράογλου - Καραθανάση στο ζαχαρουργείο Σερρών

Αισιοδοξία για δυναμική επανεκκίνηση του εργοστασίου Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου

Σ

υνάντηση είχαν το απόγευμα της Τρίτης 14 Ιανουαρίου στο εργοστάσιο Ζάχαρης των Σερρών ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Καράογλου με τον επιχειρηματία Χρήστο Καραθανάση. Μετά την ενημέρωση που έγινε, οι δυο άνδρες προχώρησαν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ. Ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης) εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί επισκέφθηκε το εργοστάσιο Ζάχαρης στο Λευκώνα το οποίο δεν λειτούργησε για μία περίπου δεκαετία. «Είναι θετικό ότι το εργοστάσιο θα ξαναζωντανέψει, σε λίγους μήνες, τον Ιούλιο όταν ξεκινά η καμπάνια της ζάχαρης. Χάρηκα που γνώρισα τον Χρήστο Καραθανάση, δεν τον ήξερα, είχα διαβάσει βέβαια για αυτόν στον Τύπο, για την δραστηριότητα του με την εταιρεία και τη γνώση του στο χώρο της ζάχαρης, ένας χώρος δύσκολος που πρέπει να είσαι πολύ εξειδικευμένος για να τον γνωρίζεις. Χαίρομαι που ο επιχειρηματίας Χρήστος Καραθανάσης πήρε την πρωτοβουλία να νοικιάσει τα δυο εργοστάσια στις Σέρρες και το Πλατύ. Φέτος ξεκινά η λειτουργία του εργοστασίου των Σερρών, ένα εργοστάσιο που όπως μου εξήγησε ο κ. Καραθανάσης είναι σε καλύτερη κατάσταση από ότι του Πλατέος, το οποίο άμεσα μπορεί να λειτουργήσει» Ο υφυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει κάθε επιχειρηματική πρωτοβουλία, πόσο μάλιστα όταν εγκαταλελειμμένα εργοστάσια τα ξαναζωντανεύει , ανάβουν τα φουγάρα ξανά, δουλεύουν ξανά οι μηχανές, προσλαμβάνεται προσωπικό. Η διαβεβαίωση είναι ότι γύρω στα 150 άτομα θα εργαστούν στο εργοστάσιο των Σερρών και άλλα 40-50 στο Πλατύ. Και αυτό είναι το ξεκίνη-

CMYK

μα. Εύχομαι μέσα από τη καρδιά μου να πάνε όλα κατ’ ευχήν ως κυβέρνηση για να στηρίξουμε κάθε υγιή επιχειρηματική πρωτοβουλία ώστε παλαιά εργοστάσια που υπήρχαν να ξαναλειτουργήσουν ,νέες επενδύσεις να γίνουν, να δημιουργηθούν υγιείς θέσεις εργασίας. Αυτό είναι το ζητούμενο. Να υπάρξει ανάπτυξη. Δίκαιη ανάπτυξη για όλους, για τους επιχειρηματίες, για τους εργαζομένους , για όλο τον Ελληνικό λαό. Για αυτό αγωνιζόμαστε και είμαι βέβαιος ότι όλα τα πάνε καλά».

«Τον Σεπτέμβριο θα είμαστε σε θέση να πούμε περισσότερα» Ο επιχειρηματίας Χρήστος Καραθανάσης ευχαρίστησε τον υφυπουργό για τη επίσκεψη του στο εργοστάσιο Ζάχαρης των Σερρών . «Η επίσκεψη του υπουργού μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε αυτό το δύσκολο έργο που έχουμε αναλάβει. Δεν ζητάμε κάτι, ζητάμε την υποστήριξη σας σε όλο αυτό το εγχείρημα. Πιστεύω ότι τον Σεπτέμβριο θα είμαστε σε θέση να πούμε περισσότερα. Εμείς έχουμε μόνο δουλειά μπροστά μας και για την τευτλοκαλλιέργεια και για την ακατέργαστη ζάχαρη. Να αποδείξουμε στον κόσμο ότι αξίζουμε. Πιστεύω ότι μετά τον Σεπτέμβριο θα είμαστε σε θέση να πούμε περισσότερα πράγματα, να αποδείξουμε ότι θα παραχθεί έστω και ένα κιλό ζάχαρη από εδώ και είμαστε σίγουροι για αυτό» Ο Χρήστος Καραθανάσης ανέφερε ότι «η προσπάθεια βρίσκεται στη φάση της συντήρησης του εργοστασίου η οποία θα ολοκληρωθεί σε 3-4 μήνες. Τότε εκτιμούμε ότι θα επεξεργαστούμε το πρώτο καράβι ακατέργαστης ζάχαρης που θα έρθει και ακολούθως να προχωρήσουμε στην καμπάνια του τεύτλου». Γνωστοποίησε ότι η συνάντη-

ση με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σκρέκα πραγματοποιήθηκε (τον ενημέρωσε για την τιμή που θα κυμανθεί η συνδεμένη ενίσχυση) και προσεχώς θα ανακοινώσει ο ίδιος το ύψος του τιμολογίου για τα τεύτλα .

Θα καλλιεργηθούν 15-20 χιλ. στρέμματα τεύτλα, αυτή είναι η ποσότητα του σπόρου που υπάρχει αυτή τη στιγμή

αξιολόγηση των βιογραφικών η εταιρεία θα προχωρήσει στις προσλήψεις ενώ σημείωσε ότι μείζον θέμα για τον ίδιο το μεγάλο στοίχημα είναι το θέμα της ανάκτησης της εμπιστοσύνης του αγροτικού κόσμου απέναντι στην καλλιέργεια.

Η συντήρηση του εργοστασίου δεν είναι εύκολη υπόθεση, χρειάζονται πολλά χρήματα. Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στην οποία προχωρήσαμε δείχνει ότι ήρθαμε για να μείνουμε, ούτε ήρθαμε πειρατικά να ανοίξουμε ένα εργοστάσιο.

«Έχουμε κάνει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου 5 εκατομμύρια και έχουμε δείξει, εδώ τουλάχιστον στην τοπική κοινωνία ότι είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε αυτό το δύσκολο εγχείρημα.

Πρόκειται για εργοστάσια απαρχαιωμένα. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια. Με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θέλουμε να δείξουμε εμπιστοσύνη στον παραγωγό».

Τέλος ανέφερε ότι μετά την

Πώληση Ακινήτου

Λ

ίγο πιο έξω από την πόλη των Σερρών και ειδικότερα μέσα στα όρια του οικισμού στο χωριό Νέο Σούλι (Σερρών). Σε ένα οικόπεδο επιφανείας 2500 τμ. Διατίθεται υπερπολυτελής μονοκατοικία. Ένα σπίτι φτιαγμένο με μεράκι και γούστο, πρακτικό και καλοδιατηρημένο με τα καλύτερα υλικά της αγοράς. Η περιοχή Νέο Σούλι (Σερρών), θεωρείται τα τελευταία χρόνια ιδιαιτέρως φιλική στους Σερραίους, διότι συνδυάζει, καθαρό κλίμα και εύκολη πρόσβαση από το αστικό κομμάτι των Σερρών. Μιλάμε για μια περιοχή που βρίσκεται μόλις 7 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης των Σερρών και λιγότερο από 50 χιλιόμετρα από την πολυσύχναστη Παραλία Οφρυνίου. Η αγορά κάποιου ακινήτου στην περιοχή θεωρείται από πολλούς επένδυση διότι μέχρι και σήμερα θεωρείται συνεχώς αναπτυσσόμενο μέρος. Μιλάμε για μια μονοκατοικία 400 τ.μ, με κύριους χώρους 280 τ.μ οι οποίοι είναι διαμορφωμένοι ως εξής : 1) 4 Δωμάτια ύπνου. 2) 1 Ξενώνας. 3) 5 Μπάνια. 4) 1 Καθιστικό. 5) 1 Σαλόνι. 6) 1 Κουζίνα. 7) Υπόγειο και 2 θέσεις στάθμευσης. ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΟΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ : 6974015456 CMYK
ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΠΕΜΠΤΗ 16.01.2020

Σε εγκάρδιο κλίμα η συνάντηση Χρυσάφη - Καράογλου Εθιμοτυπική επίσκεψη του υφυπουργού στο Δήμο Σερρών

Μ

έσα σε εγκάρδιο κλίμα, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης, 14 Ιανουαρίου, η εθιμοτυπική επίσκεψη του Υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρου Καράογλου, στο Δημαρχείο Σερρών. Τον Υφυπουργό, υποδέχθηκαν τόσο ο Δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης, όσο και στελέχη της Δημοτικής Αρχής, ενώ το «παρών» έδωσαν τα σερραϊκά ΜΜΕ. Ο κ. Χρυσάφης, ξεκίνησε τη συνάντηση, λέγοντας πως ο Θεόδωρος Καράογλου έχει τόσο τη γνώση όσο και τη θέληση να είναι συμπαραστάτης του Δήμου Σερρών, με τη Δημοτική Αρχή να προσβλέπει στη δική του συνέργεια και βοήθεια για πολλά θέματα του τόπου μας. Ο Δήμαρχος Σερρών τόνισε ότι η επαφή του με τον κ. Καράογλου είναι συνεχής και αποτελεσματική, καθώς πρόκειται για έναν άνθρωπο που έχει τον τρόπο να ακούει και να αντιμετωπίζει τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι, ως Μητροπολιτικό, το Δήμο Σερρών απασχολούν και θέματα που άπτονται των συνεργασιών με όλες τις Δημοτικές Αρχές της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών. Όπως

χαρακτηριστικά είπε στον Υφυπουργό ο κ. Χρυσάφης, «ως μέλος και του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, έχω προωθήσει πολλά θέματα και στο κεντρικό μας όργανο και γενικά νομίζω ότι υπάρχει ένα καλό πλέγμα συνεργασίας σε τοπικό επίπεδο, το οποίο θα σας βοηθήσει και θα είναι αποτελεσματικό για τη δική σας επεξεργασία και επίλυση των θεμάτων». Απ’ την πλευρά του, ο Θεόδωρος Καράογλου εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά για την παρουσία του στο Δημαρχείο Σερρών, καθώς, όπως είπε, ο Δήμαρχος Σερρών είναι ένας πολύ καλός και παλιός του φίλος. Παράλληλα, χαρακτήρισε τις Σέρρες τυχερές, διότι έχουν ένα Δήμαρχο νέο και φρέσκο, με θέληση και όραμα, που θα προσφέρει πάρα πολλά πράγματα στο Δήμο Σερρών. Στη συνέχεια, ο Υφυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αγάπη και την ιδιαίτερη σχέση που έχει με την πόλη, καθώς ο ίδιος είναι κατά το ήμισυ Σερραίος, ενώ στο παρελθόν υπηρέτησε τη θητεία του στις Σέρρες. Έτσι, ο κ. Καράογλου διαβεβαίωσε ότι η συνεργασία του με το Δήμο Σερρών θα είναι απόλυτη και αμέριστη σε όλα

τα ζητήματα, διότι, όπως τόνισε «υπάρχει απ’ την πλευρά της κυβέρνησης η θέληση να βοηθηθεί η Α? Βάθμια Αυτοδιοίκηση, πόσο μάλλον οι Σέρρες, που έχουν το πλεονέκτημα να έχουν και δυο συναδέλφους Υπουργούς, τον Κώστα Καραμανλή και τη Φωτεινή Αραμπατζή, και δυο επίσης εκλεκτούς συναδέλφους, που βάζουν πλάτη κι αυτοί και τρέχουν για τα ζητήματα του Νομού Σερρών, τον Τάσο Χα-

τζηβασιλείου και το Θεόφιλο Λεονταρίδη». Παράλληλα, ο Υφυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του σχετικά με τη θετική πορεία της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, ενώ εκτίμησε ότι θα υπάρξει καλή συνεργασία ανάμεσα στο στελεχιακό δυναμικό του Νομού και την κυβέρνηση. Απ’ τη δική του μεριά, ο Δήμαρχος Σερρών επεσήμανε ότι οι προσδοκίες των πολιτών

είναι πολύ υψηλές, λέγοντας μάλιστα ότι δεν υπάρχει άλλοθι αποτυχίας για κανέναν. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ότι, λόγω της πολύ καλής πολιτικής όσμωσης, πρέπει να υπάρξει αποτέλεσμα που θα το βιώσει ο Σερραίος πολίτης, ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια δεν πήρε αυτό που του άξιζε και ήταν παραγκωνισμένος σε πολλά πράγματα.

Ο περιφερειάρχης ευχαρίστησε την περιφερειακή σύμβουλο Κατερίνα Περιστέρη για τις υπηρεσίες που προσέφερε στο παρελθόν και συνεχίζει να προσφέρει. Τέλος ανέφερε ότι είναι χαρούμενος γιατί σε αυτή την

προσπάθεια για την ανάδειξη του μνημείου αυτή τη φορά η Περιφέρεια δεν είναι μόνη όπως συνέβη στο παρελθόν.

Σύσκεψη στο Διοικητήριο για τις εργασίες στο Τύμβο Καστά

Συντονισμός και ετοιμότητα για τις υποδομές στην Αμφίπολη

Σ

ύσκεψη με θέμα «Εργασίες υποστύλωσης στον Τύμβο Καστά – συνεργασία αρμοδίων φορέων για την εκτέλεση των απαραίτητων βοηθητικών εργασιών» πραγματοποιήθηκε χθες το Διοικητήριο υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα. Η σύσκεψη ήταν ευρεία, συμμετείχαν εκτός από τον αντιπεριφερειάρχη Σερρών Π. Σπυρόπουλο σχεδόν το σύνολο των εκλεγμένων περιφερειακών συμβούλων, ο δήμαρχος Αμφίπολης Στέργιος Φραστανλής με στενούς του συνεργάτες, εκπρόσωποι θεσμικών φορέων και ο αντιπεριφερειάρχης υποδομών και δικτύων Πάρης Μπίλλιας, ο αντιπρόεδρος της Εγνατίας οδού Γιάννης Χατζόπουλος, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σερρών Σωτήρης Δημητράκης και υπηρεσιακοί

παράγοντες της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών. Τη σύσκεψη χαιρέτισε ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος, ενώ ακολούθως το λόγο έβαλε ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας. Χαρακτήρισε τη συνάντηση τεχνική επισημαίνοντας ότι πραγματοποιείται για τον καλύτερο συντονισμό από τις υπηρεσίες ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες- παρεμβάσεις από την πλευρά των υποδομών. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι, να έχουν δημιουργηθεί όλες οι υποδομές όταν το μνημείο είναι έτοιμο να υποδεχθεί τον όγκο των επισκεπτών» ανέφερε στην τοποθέτηση του ο περιφερειάρχης. Στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της αντιπλημμυρικής θωράκισης, των δρόμων και των δικτύων που πρέπει

να γίνουν. Ανέφερε ότι ο ίδιος θα παρακολουθεί το έργο ώστε να τηρηθούν αυστηρά τα χρονοδιαγράμματα και επανέλαβε το ενδιαφέρον της κυβέρνησης ώστε οι εργασίες να τρέξουν με αμείωτο ρυθμό.

Δ.Ν.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΠΕΜΠΤΗ 16.01.2020Υπουργείο Παιδείας:

Ερχονται 10.000 διορισμοί εκπαιδευτικών

Ε

να μπαράζ διορισμών εκπαιδευτικών δρομολογεί για το 2020 η διοίκηση του υπουργείου Παιδείας με στόχο να ενδυναμωθεί το εκπαιδευτικό σύστημα. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, κατά την τοποθέτησή της στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, υποστήριξε ότι σε αυτή την κατεύθυνση «ενισχύσαμε με 113 εκατ. ευρώ τον προϋπολογισμό του 2020, γι’ αυτό για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους γίνονται μόνιμοι διορισμοί στην ειδική αγωγή, γι’ αυτό προχωράμε σε μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών στη γενική εκπαίδευση». Στόχος του υπουργείου είναι να γίνουν 5.250 διορισμοί μόνιμων δασκάλων και καθηγητών και επιπλέον 4.500 διορισμοί στην ειδική αγωγή (σύνολο 9.750) εντός του 2020. Να σημειωθεί ότι χθες το υπουργείο Παιδείας προκήρυξε προσλήψεις 380 εκπαιδευτικών – αναπληρωτών στη γενική εκπαίδευση.

Κεραμέως: Ιδρύεται Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης Πέρα από το σκέλος των διορισμών, η υπουργός Παιδεί-

ας μίλησε εκτενώς, χθες, στη Βουλή, για το νέο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση τονίζοντας ότι «το πρώτο και αναγκαίο βήμα είναι η ουσιαστική ενίσχυση της ανεξάρτητης αρχής που διασφαλίζει την ποιότητα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με την ίδρυση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ). Η νέα Αρχή αντικαθιστά την περιορισμένη και προϋπάρχουσα Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ)». Η Νίκη Κεραμέως επισήμανε ότι το υφιστάμενο πλαίσιο πρέπει να αλλάξει καθώς «ο ακαδημαϊκός χάρτης της χώρας αποτέλεσε αντικείμενο άναρχης, αυθαίρετης, άκριτης αναδιάταξης τα τελευταία χρόνια. Συμβιβασμοί, εξυπηρέτηση συμφερόντων και πολιτικών σκοπιμοτήτων, κοντόφθαλμος στρατηγικός σχεδιασμός, έλλειψη μελετών σκοπιμότητας και βιωσιμότητας» προσέθεσε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με την υπουργό, η ίδρυση της νέας Αρχής «συνιστά το απαραίτητο πρώτο βήμα για την αναμόρφωση του νόμουπλαισίου που θα οργανώσει εκ νέου τη λειτουργία των ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης συνολικά, στην κατεύθυνση της

ενίσχυσης του αυτοδιοίκητου και της αυτονομίας, της διαρκούς αξιολόγησης και της εξωστρέφειας.»

Σύνδεση του ποσοστού χρηματοδότησης με την αξιολόγηση Η Νίκη Κεραμέως σημείωσε ότι με το νέο νομοσχέδιο εισάγονται σημαντικές καινοτομίες, όπως: «πιστοποιούνται τα προγράμματα σπουδών και πριν την έναρξη λειτουργίας τους, εξετάζεται αν τα Πανεπιστήμια πληρούν ποιοτικές προϋποθέσεις για να οργανώνουν προγράμματα σπουδών Α’, Β΄ και Γ’ κύκλου, εντάσσονται θε-

ματικές και συγκριτικές αξιολογήσεις ιδρυμάτων σε κρίσιμα πεδία: ισότητα φύλων, πρόσβαση ΑμεΑ, ηλεκτρονική μάθηση, εξωστρέφεια, προβλέπεται για πρώτη φορά αυτοτελής αξιολόγηση ερευνητικών κέντρων εντός των ΑΕΙ.» Σε εκείνο το σημείο αναφέρθηκε στη «μεγαλύτερη τομή» για την οποία, όπως είπε, «είμαστε ιδεολογικά υπερήφανοι» και αφορά στη σύνδεση του ποσοστού χρηματοδότησης με την αξιολόγηση. «Και αυτή είναι μία πολύ μεγάλη τομή, στην οποία ο εκπαιδευτικός χώρος βγαίνει μπροστά! Μέχρι σήμερα η

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας προειδοποιεί για τις λέσχες καπνιστών:

«Ο νόμος δεν παρερμηνεύεται»

Κ

λείνει τα «παραθυράκια» στον αντικαπνιστικό νόμο η Εθνική Αρχή Διαφάνειας βάζοντας φρένο στη δημιουργία Λεσχών για καπνιστές.  Απαντώντας σε δημοσιεύματα και καταγγελίες πολιτών για απόπειρες καταστρατήγησης του πλαισίου νόμιμης ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας προειδοποιεί τους καταστηματάρχες σε περίπτωση που καταπατήσουν τον νόμο και ανοίξουν Λέσχες Καπνιστών. «Η νομοθεσία κατά του καπνίσματος είναι απόλυτα σαφής, μη επιδεκτική παρερμηνειών ως προς το ρυθμιστικό της πλαίσιο, και έχει ως πρωταρχικό σκοπό την προστασία

της υγείας των πολιτών και τη διασφάλιση όρων υγιούς ανταγωνισμού και ισονομίας μεταξύ των επιχειρήσεων» επισημαίνει η ανεξάρτητη Αρχή και προειδοποιεί: «Οποιαδήποτε απόπειρα συγκάλυψης της λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος υπό τον μανδύα καινοφανών νομικών μορφωμάτων, με αποκλειστικό σκοπό την καταστρατήγηση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας, της φορολογικής νομοθεσίας και των εργατικών και υγειονομικών διατάξεων, θα επιφέρει τον κατά προτεραιότητα ενδελεχή και συνολικό έλεγχο όλων των προϋποθέσεων και συνθηκών ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας τους».

κατανομή των χρημάτων στα Πανεπιστήμια γινόταν σύμφωνα με την κρίση του κάθε Υπουργού. Εμείς δεν συμφωνούμε, θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχουν κριτήρια. Εισηγούμαστε η τακτική χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων σε ποσοστό 80% να κατανέμεται βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, όπως ο αριθμός φοιτητών και η γεωγραφική διασπορά Ιδρύματος, και το υπόλοιπο 20% να συνδέεται με κριτήρια ποιότητας, που θα στηρίζονται σε πυλώνες που τα ίδια τα Ιδρύματα θα επιλέγουν, όπως ερευνητική δραστηριότητα, εξωστρέφεια, συνεργασίες.» είπε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Παιδείας.
η Ρουμπρίκα Γράφει ο Δημ. Αλ. Αραμπατζής

 Πέμπτη σήμερα 16 Ιανουαρίου 2020 Μνήμη Η Προσκύνησις της τιμίας αλύσεως του Αποστόλου Πέτρου, Πευσίππου, Ελασσίππου, Μεσίππου, Νεολίννης μαρτύρων (161-180 μ.Χ.), Νικολάου νεομάρτυρος του Μυτιληναίου. . Χρόνια πολλά και καλά, ανώδυνα, αναιπέσχυντα, ειρηνικά, χριστιανά στις εορτάζουσες και εορτάζοντες. ***

Κάνει θαύματα! Ο χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 16.01.2020

συνδυασμό με άλλα φυσικά υλικά για τη θεραπεία πλήθους ασθενειών. Πράγματι, λόγω της ισχυρής αντιφλεγμωνόδους δράσης του ελεανολικού και ολεανολικού οξέος (3-οξοτριτερπένιο), η μαστίχα δρα επουλωτικά λύοντας τις φλεγμονές συγκεκριμένων οργάνων ξεκινώντας από περιοδοντίτιδες, οισοφαγίτιδες, γαστρίτιδες, δωδεκαδακτυλικό έλκος μέχρι τις κολίτιδες και τις αιμορροΐδες. Επίσης αποτρέπει τη στασιμότητα στις περιοχές αυτές εμποδίζοντας την εμφάνιση συμπτωμάτων όπως δυσπεψία ή τυμπανισμό. Επιπρόσθετα, η πέψη διευκολύνεται από την αντανακλαστική έκκριση σιέλου και γαστρικού υγρού κατά το μάσημα της μαστίχας. Είναι γεγονός πως η μαστίχα χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα για την αποσκλήρυνση όγκων στον πρωκτό, στο στήθος, στο ήπαρ, στις παρωτίδες, στη σπλήνα, στο στομάχι, στο έντερο και στον οισοφάγο, ακόμα και για διάρροιες των παιδιών. Επιπρόσθετα, θεωρείται αναλγητικό, αντιβηχικό, ορεξιογόνο, αφροδισιακό, στυπτικό, ερυθροποιητικό, διουρητικό, αποχρεμπτικό και αιμοστατικό. Η μαστίχα μνημονεύεται ως το παραδοσιακό αντίδοτο έναντι αποστημάτων, ακμής, καρκίνου, έλκους και καρκινωμάτων, κακοήθους φλύκταινας, καρδιοδυνίας, κονδυλώματος, ατονίας, ουλίτιδας, δυσοσμίας του στόματος, λευκόρροιας, μαστίτιδας, φυμάτων και αθηροσκλήρωσης.

 Το ουρικό οξύ είναι μια χημική ουσία που δημιουργείται όταν ο οργανισμός διασπά τις ουσίες που ονομάζονται πουρίνες. Οι πουρίνες βρίσκονται σε ορισμένες τροφές και ποτά. Αυτά περιλαμβάνουν κυρίως το συκώτι, τις αντσούγιες, το σκουμπρί, τα ξερά φασόλια, τα μπιζέλια και την μπύρα. Το μεγαλύτερο ποσοστό του ουρικού οξέος διαλύεται στο αίμα και φιλτράρεται στα νεφρά. Από εκεί, αποβάλλεται από τον οργανισμό με τα ούρα. Αν το σώμα σας παράγει υπερβολική ποσότητα ουρικού οξέος ή δεν απομακρύνει αρκετό μέσω των ούρων, μπορεί να σας προκαλέσει πρόβλημα. Το υψηλό επίπεδο ουρικού οξέος στο αίμα ονομάζεται υπερουριχαιμία. Γνωρίζετε ότι ο χυμός αγγουριού βοηθά να μειώσετε τη θερμοκρασία του σώματος, είναι ιδιαίτερα αλκαλικό ρόφημα και αποτελεσματικό για την απομάκρυνση του κρυσταλλωμένου ουρικού οξέος στις αρθρώσεις; Το σέλερι και το τζίντζερ θα βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής κατά τη διάρκεια του καθαρισμού. Συστατικά:

Πρόσφατες μελέτες ιατρών του πανεπιστημίου του Νόττιγχαμ αναφέρουν ότι ακόμα και σε ελάχιστες δόσεις (1 mg ημέρα για 2 εβδομάδες), η μαστίχα μπορεί να θεραπεύσει το πεπτικό έλκος για το οποίο ευθύνεται το βακτήριο Helicobacter Pylori, λόγω της αντιμικροβιακής της δράσης, ενώ σημαντική είναι και η επίδρασή της στη λειτουργία του ήπατος, καθώς ενεργοποιεί την αποτοξινωτική του δραστηριότητα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, απορροφάται η χοληστερόλη, της οποίας η συγκέντρωση στο αίμα μειώνεται, με συνέπεια την ελάττωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων. Ακόμα, αναφέρονται και διουρητικές ιδιότητες, ενώ σημαντική είναι και η αναστολή της σύνθεσης λευκοτριενίων από τη δράση της μαστίχας. Άλλη σύγχρονη επιστημονική έρευνα που οδήγησε στην απομόνωση και ταυτοποίηση του ουρσολικού και ολεανολικού οξέος, αποκάλυψε και επιβεβαίωσε ότι πολλές από τις φαρμακευτικές δράσεις της μαστίχας, όπως η αντικαρκινική, ηπατοπροστατευτική, αντιφλεγμονώδης, αντιελκώδης, αντιμικροβιακή (έναντι πλήθους παθογόνων μικροοργανισμών όπως σταφυλόκοκκων και σαλμονέλας), αντι-υπερλιπιδαιμική και αντι-ιική της δράση, μπορούν να αποδοθούν κυρίως στο ουρσολικό οξύ, αλλά και στο ισομερές του, ολεανολικό οξύ. Η δεύτερη πιο συνηθισμένη χρήση της μαστίχας συνδέεται με την υγεία της στοματικής κοιλότητας. Είναι κατάλληλη για την παρασκευή οδοντόκρεμας (Epitomae 2.26), προσφέρει καθαρή αναπνοή και εκλύει την περιττή υγρασία του στόματος (Αέτιος 3.141). Μάλιστα, έχει αποδειχθεί πως η προσθήκη φυσικής μαστίχας Χίου σε οδοντόκρεμες, διαλύματα πλύσης και αποσμητικά στόματος οδηγεί στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος των ιστών μεταξύ των δοντιών και των ούλων, δρώντας έτσι ενάντια στο σχηματισμό πλάκας και άλλων περιοδοντικών παθήσεων. Ο μηχανισμός δράσης περιλαμβάνει την αντίδραση των συστατικών της μαστίχας με τους πολυμορφικούς πυρήνες των κυττάρων στην περιοχή της στοματικής κοιλότητας, προκαλώντας τη συσσώρευση λευκών αιμοσφαιρίων .

-1 μεσαίου μεγέθους αγγούρι -2 κλωνάρια σέλερι -1 φέτα λεμόνι -2 εκατοστά από ρίζα τζίντζερ Οδηγίες: -Προετοιμάστε τα συστατικά. Καθαρίστε τα καλά πρώτα -Κόβουμε το αγγούρι σε μικρά κομμάτια και το περνάμε από τον αποχυμωτή -Καθαρίστε καλά το σέλερι και βεβαιωθείτε ότι βγάλατε όλες τις «νευρώσεις» από το κλωνάρι -Κόψτε το λεμόνι και καθαρίστε το τζίντζερ -Βάλτε τον χυμό του αγγουριού με τα υπόλοιπα υλικά στο μίξερ και ανακατέψτε καλά. Προσθέστε λίγο νερό αν είναι απαραίτητο. ***

Mαστιχόδενδρο: To θαύμα της φύσης με τις 70 θεραπευτικές ιδιότητες!

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η μαστίχα χρησιμοποιούνταν και για καλλωπισμό. Λειτουργούσε σαν αντηλιακό έναντι των εγκαυμάτων από την έκθεση στον ήλιο (Ορειβάσιος, Ad Eustathium 6.53), ενώ αποτελούσε κύριο συστατικό στην παραγωγή σαπουνιού και κρέμας ομορφιάς (Αέτιος 8.14). Στη σύγχρονη κοσμετολογία, το μαστιχέλαιο, λόγω του ουρσολικού οξέος και του ισομερούς του, ολεανολικού οξέος, χρησιμοποιείται σε σκευάσματα που προορίζονται για την ενίσχυση της τριχοφυίας και την προστασία από ερεθισμούς του τριχωτού της κεφαλής. Επιπλέον, οι εταιρείες καλλυντικών και αρωμάτων χρησιμοποιούν το μαστιχέλαιο, σαν αιθέριο έλαιο που είναι, στην παρασκευή αρωμάτων και κρεμών προσώπου, καθώς το ουρσολικό οξύ, μεταξύ των άλλων, αποκαθιστά τις δομές κολλαγόνου και την ελαστικότητα του δέρματος, μειώνοντας έτσι το χρόνο γήρανσής του. Ακόμα, η μαστίχα χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική ως πρόσθετη ύλη στην Παρασκευή μεγάλου αριθμού γλυκών, ζαχαρωτών και αρωματικών αρτοσκευασμάτων, ενώ στη μαγειρική προσδίδει διακριτικό άρωμα στο κρέας, το τυρί ή και ως μπαχαρικό. Στην ποτοποιία, χρησιμεύει στην παρασκευή λικέρ και ούζου, καθώς με την προσθήκη μαστίχας το ποτό αποκτά το άρωμά της και περιορίζεται η βλαπτική δράση της αλκοόλης. Τέλος, η μαστίχα αποτελεί ιδανικό συντηρητικό τροφίμων, καθώς εμποδίζει την ανάπτυξη βλαβερών μικροοργανισμών σε αυτά, όπως Salmonella enteritidis, Staphylococcus aureus, Pseudomonas fragi, Candida albicans κ.α.

 Οι πρώτες αναφορές γύρω από το μαστιχόδενδρο και τη μαστίχα Χίου εντοπίζονται στην αρχαιότητα και ουσιαστικά προέρχονται από τον Ηρόδοτο (484-420 π.Χ.), ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι στην αρχαία Ελλάδα μασούσαν το αποξηραμένο ρητινώδες υγρό που ρέει από το φλοιό του μαστιχόδενδρου. Σε ιατρικά κείμενα της ύστερης αρχαιότητας συναντάται πληθώρα ιατρικών συνταγών, με κύριο συστατικό τη μαστίχα, την οποία θεωρούσαν ευεργετική για την ανθρώπινη υγεία και της απέδιδαν πολλές ιδιότητες. Συνήθως τη χρησιμοποιούσαν σε

Η βιολογική δράση της μαστίχας Χίου έχει εκτιμηθεί σε έρευνες in vitro σχετικές με την ικανότητα αναστολής της οξείδωσης της LDL (κακή χοληστερόλη), όπου και παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση σε σχέση με άλλες ρητίνες και κόμμεα, άρα και μεγαλύτερη προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος. Η ρητίνη της μαστίχας Χίου περιέχει αξιόλογες ποσότητες διαφόρων πολυφαινολών σε σχέση με άλλα φυσικά προϊόντα, που σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα συστατικά της (π.χ. τριτερπενοειδή) αποκτά ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

Τοπικά

ΠΕΜΠΤΗ 16.01.2020KΚΕ Σερρών:

«Διόδια παντού» Κριτική για την έναρξη λειτουργίας του σταθμού διοδίων στο Στρυμονικό Σερρών «Η Κυβέρνηση της ΝΔ κάνοντας πράξη το «διόδια παντού»,ολοκληρώνει το έργο του προκατόχου της ΣΥΡΙΖΑ, παραχωρώντας όλους τους οδικούς άξονες της χώρας στο ιδιωτικό κεφάλαιο» αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΚΚΕ Σερρών. Στην ανακοίνωση του αναφέρει τα εξής: Η λειτουργία των διοδίων στο ύψος του Στρυμονικού είναι μέρος της «κανονικότητας» στην οποία επέστρεψε η χώρα μετά από πολλά χρόνια οικονομικής κρίσης. Η «ανάπτυξη» που ευαγγελίζεται η Κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα έρχεται για το κεφάλαιο και όχι για τις λαϊκές οικογένειες που χρόνια τώρα χρυσοπληρώνουν μέσω της φορολογίας την κατασκευή, τη συντήρηση και τις μετακινήσεις στους δρόμους. Δεν υπάρχουν οδικοί άξονες και συγκοινωνιακές υποδομές που να μην έχουν παραδοθεί σε ιδιώτες. Οι επενδύσεις των κατασκευαστικών και τραπεζικών ομίλων έχουν σίγουρη απόδοση στην κατασκευή και συντήρηση του οδικού δικτύου. Όμως την ίδια ώρα τα συμφέροντά τους δε διασταυρώνονται πουθενά με τις λαϊκές ανάγκες για δωρεάν, ασφαλείς και σύγχρονες μεταφορές. Είναι πρόκληση η λειτουργία των διοδίων σε ένα δρόμο

που κατασκευάστηκε με χρήματα από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και από προγράμματα της Ε.Ε. Και στις δύο περιπτώσεις είναι χρήματα του Ελληνικού λαού που υπερφορολογείται και που δίνονται απλόχερα στους επιχειρηματικούς ομίλους. Για την κατασκευή ή συντήρηση ενός δρόμου στο καπιταλιστικό σύστημα υπάρχει το κέρδος ως κινητήρια δύναμη με αποτέλεσμα το κόστος κατασκευής και συντήρησης να μεγαλώνει και να πέφτει η ποιότητα. Έχει παρατηρηθεί πολλές φορές το φαινόμενο των πλημμυρισμένων οδών, των γεμάτων με λακκούβες, με λανθασμένες κλήσεις στις στροφές. Σε ένα άλλο όμως σύστημα για το οποίο το ΚΚΕ αγωνίζεται, όπου ο πλούτος της χώρας θα ανήκει στο λαό της, με Κεντρικό Σχεδιασμό με γνώμονα τις συνεχώς διευρυμένες λαϊκές ανάγκες για σύγχρονο και ασφαλές οδικό δίκτυο, η χρήση θα είναι δωρεάν για όλους. Η χώρα μας έχει εξειδικευμένο, μορφωμένο επιστημονικό δυναμικό. Εάν αξιοποιηθεί μέσα από οργανωμένο κεντρικά σχεδιασμό με βάση τις κοινωνικές ανάγκες μπορεί να έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Δεν θα έχει όμως εξασφαλίσει κέρδος στους επιχειρηματικούς ομίλους. Θα είναι λειτουργικό για τις λαϊκές ανάγκες.

Ειδικά, η περιοχή των Σερρών, σήμερα βιώνει με μεγάλη ένταση την ανεργία. Οι μικροί αγρότες βλέπουν το εισόδημά τους να μικραίνει χρόνο με τον χρόνο, γιατί το κόστος παραγωγής είναι δυσβάσταχτο. Οι πλειοψηφία των εργαζομένων αμείβεται με πολύ χαμηλούς μισθούς, απλήρωτες υπερωρίες, ελαστικά ωράρια. Οι αυτοαπασχολούμενοι δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα με τον ανταγωνισμό των μεγαλύτερων εταιριών. Τα διόδια είναι ακόμα ένα επιπρόσθετο χαράτσι στο ήδη κατακρεουργημένο

εισόδημά όλων των παραγωγικών στρωμάτων. Καλούμε το λαό να αντιδράσει στο νέο αυτό χαράτσι στην ελεύθερη μετακίνησή του. Να οργανώσει τον αγώνα του μέχρι που να τα καταργήσει. Να πάρουν αγωνιστική θέση όλοι οι μαζικοί φορείς. Σωματεία, Σύλλογοι, όλοι οι εργαζόμενοι. Να γίνει υπόθεση όλου του λαού. Να απατήσουν: • Να καταργηθούν όλα τα διόδια, να μην ξαναπληρώσει

ο λαός για δημόσια έργα για τα οποία έχει φορολογηθεί. • Το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο να καλύπτει τις καθημερινές ανάγκες μετακίνησης του λαού, να είναι συντηρημένο, με σημάνσεις και επαρκή φωτισμό όπου απαιτείται. • Αντίστοιχα μέτρα να παρθούν και για το αγροτικό δίκτυο. Το οδικό δίκτυο συνολικά να γίνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και να αποτελεί λαϊκή περιουσία.

Επί τάπητος τέθηκαν τα σοβαρά ζητήματα στη συνάντηση του ΔΣ της ΕΙΗΕΕ με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ κ. Στ. Πέτσα

Σ

υνάντηση με το Δ.Σ. της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιων Επαρχιακών Εφημερίδων είχε το μεσημέρι της Τρίτης 14 Ιανουαρίου ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

να καθοριστούν νέοι όροι για τις σχέσεις Πολιτείας και Μέσων Ενημέρωσης μετά από μια μακρά περίοδο αδιαφορίας για τις περιφερειακές εφημερίδες.

Στην συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος όλα τα σοβαρά ζητήματα του κλάδου και της λειτουργίας των περιφερειακών Μέσων Ενημέρωσης με τη στάση του κ.Πέτσα να σηματοδοτεί την εισαγωγή σε μια νέα φάση από πλευράς στήριξης της Πολιτείας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις Τύπου της περιφέρειας.

Ειδικότερα: οι αρρυθμίες που δημιουργήθηκαν με την εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Μητρώου καθιστούν αδήριτη την ανάγκη για βελτιώσεις ουσίας, αλλά στην προμετωπίδα του κλάδου είναι η οριστική επίλυση του ζητήματος των κρατικών δημοσιεύσεων και της μετακύλησης του ποσοστού 30% της κρατικής διαφήμισης που δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν φτάνει στην περιφέρεια.

Στη συζήτηση κυριάρχησε το θέμα της ενίσχυσης του επαρχιακού Τύπου μετά τις τελευταίες εξελίξεις με την ακύρωση της ΚΥΑ για την Ενίσχυση των Επιχειρήσεων Τύπου (τον περασμένο Δεκέμβρη) και τέθηκαν επί τάπητος όλα τα μεγάλα ζητήματα προκειμένου

«Η συνάντηση με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο σηματοδοτεί την είσοδο σε μια πραγματικά νέα εποχή για τη συνεργασία της Κυβέρνησης με τις περιφερειακές εφημερίδες, προκειμένου ο επαρχιακός Τύπος να συνεχίσει τη διαδρομή του στην ιστορία

παίζοντας καθοριστικό ρόλο στις τοπικές κοινωνίες» σχολίασε ο πρόεδρος της ΕΙΗΕΕ κ. Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος μετά τη συνάντηση στο υπουργείο, τονίζοντας ότι:

περιφέρειας ευελπιστούμε ότι πολύ σύντομα θα έχει αποτελέσματα όπως άλλωστε διεφάνη μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι είναι και η πρόθεση της κυβέρνησης».

«Η ουσιαστική συζήτηση για τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τους εκδότες της

Στη σύσκεψη με τον Στέλιο Πέτσα συμμετείχαν: ο Γ. Γ. Ενημέρωσης κ. Γιάννης Μαστρογε-

ωργίου και στελέχη της Γενικής Γραμματείας,ενώ η ΕΙΗΕΕ εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο κ. Γρηγόρη Τριανταφυλλόπουλο, τον Γραμματέα κ. Μιχάλη Κοζύρη, τον Ταμία κ. Χρήστο Σκουτέρη, το νομικό σύμβουλο κ. Ζαχαρία Παπαδόπουλο και τον επιστημονικό συνεργάτη κ. Ανδρέα Χριστόπουλο.
ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

στα “πεταχτά”

ΠΕΜΠΤΗ 16.01.2020

Γράφει ο Αθαν. Αλ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

Κ

ΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ! Πέμπτη 16 του Γενάρη, του σωτηρίου έτους 2020. Μνήμη Προσκύνησις της Τιμίας Αλύσεως του Αποστόλου Πέτρου, Πευσίππου, Ελασίππου κ.λ.π., μαρτύρων (2ος αιώνας μ.Χ.), Νικολάου νεομάρτυρος του Μυτιληναίου. Χρόνια πολλά και καλά, ανώδυνα, ανεπαίσχυντα, ειρηνικά, χριστιανά στις εορτάζουσες και εορτάζοντες.

Τότε γιατί πληρώνουμε ΔΙΟΔΙΑ; *** Στη σχετική ερώτηση αναγνώστου της στήλης περί τίτλων και προσαγορεύσεων των κληρικών και Μοναχών σας παραπέμπω στη σελίδα 1360 των ΔΙΠΤΥΧΩΝ της Εκκλησίας της Ελλάδος Έτους 2020.

*** Τι θα γίνει με την κατάσταση ανομίας που επικρατεί στα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα; Πρόσφατο παράδειγμα το Οικονομικό Πανεπιστήμιο (πρώην ΑΣΟΕΕ), που είχε μετατραπεί σε στέκι μπαχαλάκηδων και εμπόρων ναρκωτικών, και χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας για να περιορισθούν οι έκνομες πράξεις. Τι δουλειά έχει η αστυνομία στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, που στόχο έχουν την προαγωγή της επιστήμης και την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών; Ο καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης, σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του, αναφερόμενος στο θέμα αυτό, ανέφερε κάτι πολύ σημαντικό: σε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα του δημοκρατικού κόσμου (Ευρώπης και Αμερικής) η είσοδος επιτρέπεται μόνον σε όσους έχουν λόγο να βρίσκονται εκεί, δηλαδή στους σπουδαστές, στους καθηγητές και στο διοικητικό προσωπικό. Εισέρχονται μόνον όσοι διαθέτουν κάρτα εισόδου και κανείς άλλους. Οταν πριν από χρόνια ο κ. Μπαμπινιώτης βρέθηκε στη Σορβόννη, προσκεκλημένος συναδέλφου του καθηγητή, χρειάστηκε να εφοδιαστεί με ειδική κάρτα για να μπει στον χώρο του πανεπιστημίου. Το ερώτημα είναι απλό: Γιατί στη χώρα μας οι πρυτανικές αρχές δεν εφαρμόζουν το ίδιο σύστημα; * Εγκρίνω και επαυξάνω, αγαπητέ αναγνώστα της στήλης και προσθέτω ότι επί των ημερών μου και στο ΑΠΘ τα όμοια ίσχυαν και θα έλεγα κάπως υπερβολικώς και αυστηρότερα. Το πανεπιστημιακό άσυλο ίσχυε μόνο για το πανεπιστημιακό προσωπικό, το διοικητικό και των άλλων οργάνων του και των φοιτητριών και φοιτητών. Σήμερα γιατί αυτή η κατάσταση; Οι «μπαχαλάκηδες», οι αντιεξουσιαστές και όλα τα λοιπά κοινωνικά αποβράσματα τα θεωρούν «ξενοδοχείο τους». Ενώ δι’ ημάς όλους ως ανωτέρω ήσαν «Ιερά Τεμένη». Επικαλούμαι και την μαρτυρία του αξιοτίμου δασκάλου και όχι μόνον, κ. Γεωργίου Μπαμπινιώτη.

***

*** Σπουδαία, αξιόλογη, τιμητική για τον αρχιστράτηγο των Μακεδονικών Δυνάμεων κατά την Επανάσταση του 1821 Εμμ. Παππά, η δήλωση του σεβ. Μητροπολίτη μας Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου προς το υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης κ. Θεόδωρο Καράογλου, ότι η Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης προετοιμάζει σειρά επετειακών εκδηλώσεων, κατά το προσεχές έτος 2021, κατά το οποίο συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, της οποίας πρωτεργάτης υπήρξε ο Σερραίος (από τη Δοβίστα, σήμερα Εμμ. Παππάς. Διευκρινίζω ότι τη δήλωση αυτή έκανε ο Άγιος μας προς τον υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης κ. Θ. Καράογλου που εθιμοτυπικώς τον επισκέφθηκε. Δυστυχώς όμως οι Αγιορείτες δεν συμπεριεφέρθησαν (καλά) καλώς προς τον Εμμ. Παππά, για όσους γνωρίζουν Ιστορία. Η αναξιότητά μου έχει να είπει, να προσθέσει ότι ο Εμμ. Παππάς είναι, υπήρξε ο μόνος που προσέφερεν ων ουκ έστιν αριθμός χρημάτων για την Επανάσταση του 1821, όπως έχει γράψει σε σχετική πρόκληση ο Αλέξανδρος Υψηλάντης. Γενικώς ο Εμμ. Παππάς και χρήματα προσέφερεν και παιδιά του σκοτώθηκαν κατά την Επανάσταση του 1821 και δεν εζήτησαν οι κληρονόμοι του τίποτα από το απελευθερωμένο κράτος μας, από τον Τούρκο δυνάστη. Ενώ οι γνωρίζοντες ιστορίαν, ονόματα δεν γράφω, λένε ότι εζήτησαν. *** Δια λόγους ανωτέρας βίας μετέβην την Τρίτη οδικώς στην Αθήνα και στα ων ουκ έστιν αριθμός (!) ΔΙΟΔΙΑ έπεφτε το παραδάκι. Καλώς ή κακώς δεν γνωρίζω. Είναι γενικώς πασίδηλον γεγονός ότι οι κατέχοντες μεταφορικά, μηχανικά μέσα πληρώνουν δεν θα το έλεγα «χαράτσι», παρά το γεγονός ότι είναι, πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας. Τότε γιατί να πληρώνουν ΔΙΟΔΙΑ; Κατά την αυθημερόν επιστροφή μας υπήρχε πυκνή ομίχλη και ο εθνικός δρόμος δεν εφωτίζετο, πλην μερικών χιλιομέτρων, κίνδυνος τροχαίου ατυχήματος ήταν..., το αντιλαμβάνεστε.

Τέλος σκέφτεται να βάλει το υπουργείο Οικονομικών στην φορολοταρία των 1.000 ευρώ που γινόταν κάθε μήνα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), όπως την ξέραμε μέχρι σήμερα. Η φορολοταρία γίνεται με βάση τις συναλλαγές με πιστωτική κάρτα των πολιτών κάθε μήνα, όπου ανάλογα με τον αριθμό των συναλλαγών βγαίνει και ο αριθμός των λαχνών για κάθε φορολογούμενο. Πλέον η κυβέρνηση σκέφτεται να αλλάξει την σημερινή μορφή της κλήρωσης και να δώσει μεγαλύτερα κίνητρα για συναλλαγές με «πλαστικό» χρήμα. Το πρόβλημα που έχουν διαπιστώσει στο υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με τη φορολοταρία είναι το γεγονός ότι τα χρηματικά έπαθλα είναι πολύ μικρά και δεν δελεάζουν τους φορολογούμενους για να πληρώσουν με κάρτες.

Οι αλλαγές στη φορολοταρία Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει τις εξής αλλαγές: -λιγότερα αλλά πολύ μεγαλύτερα χρηματικά έπαθλα. Σήμερα χίλιοι τυχεροί κερδίζουν από χίλια ευρώ. Εξετάζεται οι τυχεροί να είναι πολύ λιγότεροι και όποιος κερδίσει να λαμβάνει ένα ποσό που θα κάνει τη διαφορά στη ζωή του. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να αναδεικνύονται δυο υπερτυχεροί που καθένας θα κέρδιζε κάθε μήνα το ποσό των 500.000 ευρώ -οι κληρώσεις θα μπορούσαν να γίνονται σε πιο αραιά χρονικά διαστήματα. Για παράδειγμα, αντί για κάθε μήνα θα μπορούσαν να γίνονται ανά δίμηνο και τα έπαθλα να είναι ακόμη μεγαλύτερα -να γίνεται μια φορά τον χρόνο (π.χ. πριν την Πρωτοχρονιά) μια υπερ-κλήρωση όπου θα δίνεται ένα πολύ μεγάλο ποσό σε έναν υπερτυχερό -να πραγματοποιείται επικοινωνιακή εκστρατεία διαφήμισης της φορο-λοταρίας που θα ξεδιπλώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα -να δίνονται και μη χρηματικά έπαθλα, όπως ΙΧ και ακίνητα.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

Οικονομία

ΠΕΜΠΤΗ 16.01.2020Στην ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα στοχεύει η Τράπεζα Πειραιώς

Ε

κσυγχρονισμός, καινοτομία και επιχειρηματικότητα αποτελούν το τρίπτυχο της ανάπτυξης του αγροδιατροφικού τομέα για την Τράπεζα Πειραιώς, όπως το αποτύπωσε ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Αλκιβιάδης Αλεξάνδρου στο Συνέδριο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Θεμάτων και Αγροτικών Φωτοβολταϊκών, που πραγματοποιήθηκε στην Καλαμπάκα στις 11 Ιανουαρίου 2020. «Η ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα, πρέπει να δώσει έμφαση στον εκσυγχρονισμό, την καινοτομία, την επαγγελματική διαχείριση και την επιχειρηματικότητα. Ο Αγροδιατροφικός Τομέας αποτελεί στρατηγική επιλογή για την Τράπεζα Πειραιώς» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξάνδρου. Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο χρηματοδοτικής στήριξης των επενδύσεων στον αγροδιατροφικό τομέα, δρομολογεί μια ολοκληρωμένη πρόταση προϊόντων για ΑΠΕ αγροτών και στηρίζει ενεργά τις Ομάδες Παραγωγών με αναπτυξιακή προοπτική

στοχεύοντας στη δημιουργία των «επόμενων πετυχημένων Αγροτικών Συνεταιρισμών της χώρας». Ο κ. Γιάννης Χανιωτάκης, Διευθυντής Ανάπτυξης Εργασιών Αγροτικού Τομέα, αναφέρθηκε στην ολιστική προσέγγιση της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία στοχεύει να καλύψει ολοκληρωμένα τις εξατομικευμένες ανάγκες των αγροτών, των φορέων και των επιχειρήσεων του χώρου. «Μέσα από μια σειρά πρωτοβουλιών της Τράπεζας που περιλαμβάνουν και ένα χαρτοφυλάκιο εξειδικευμένων προϊόντων και υπηρεσιών, επιδιώκεται η ουσιαστική στήριξη του Αγροτικού τομέα» είπε ο κ. Χανιωτάκης για να προσθέσει ότι «Η χρηματοδότηση δεν θα πρέπει να αποτελεί απλή ροή κεφαλαίων στον τομέα αλλά και να συμβάλλει στην επίλυση δομικών προβλημάτων του». Τα Χρηματοδοτικά Προγράμματα της Τράπεζας Πειραιώς για τους αγρότες, που αφορούν τόσο στις παραγωγικές όσο και τις επενδυτικές τους ανάγκες παρουσίασε ο κ. Αλέξης Πολυτάκης, επικεφαλής Ανάπτυξης Εργασιών Αγροτικού Τομέα της

Τράπεζας Πειραιώς. Μεταξύ άλλων έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις χρηματοδοτήσεις των σχεδίων βελτίωσης αγροτών και ομάδων παραγωγών με στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση του Μέτρου 4.1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και των επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Κι όπως είπε χαρακτηριστικά «Η Τράπεζα Πειραιώς, με τις χρηματοδοτήσεις της, θα

στηρίξει καθολικά κάθε υγιές αγροτικό επενδυτικό σχέδιο. Έχει τη βούληση, τους πόρους και την τεχνογνωσία να το κάνει, προς όφελος του πρωτογενούς τομέα και της εθνικής οικονομίας». Στη γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Θεμάτων και Αγροτικών Φωτοβολταϊκών, παραβρέθηκε πενταμελές κλιμάκιο της Τράπεζας Πειραιώς, αποτελούμενο

ΔΕΗ:

Πάνω από 110.000 καταναλωτές ρύθμισαν τις οφειλές τους

Τ

ο νέο σύστημα ρύθμισης οφειλών προβλέπει χαμηλότερη προκαταβολή (1020% της οφειλής) και μέχρι 18 δόσεις ενώ για οφειλές άνω των 3.000 ευρώ υπάρχει η δυνατότητα διακανονισμού και σε 24 δόσεις αλλά με μεγαλύτερη προκαταβολή (30%) Βελτίωση της εισπραξιμότητας και περιορισμός της διαρροής καλών πελατών της ΔΕΗ προς τον ανταγωνισμό καταγράφεται το τελευταίο τρίμηνο, με την εφαρμογή του νέου συστήματος ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών από κατανάλωση ρεύματος. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από την επιχείρηση, πάνω από 110.000 καταναλωτές έχουν ρυθμίσεις τις οφειλές τους, ύψους 155 εκατ. ευρώ, με το νέο σύστημα που τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Οκτωβρίου.  Η ρύθμιση οδήγησε σε σταθεροποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και βελτίωση της εισπραξιμότητας, καθώς στα ταμεία της ΔΕΗ εισρέουν πλέον περισσότερα από όσα τιμολογούνται, κάτι που σημαίνει ότι εξοφλούνται και παλαιότερες οφειλές. Επίσης, έχει περιοριστεί ο

ρυθμός μείωσης των καλών πελατών που μετακινούνται σε εναλλακτικούς προμηθευτές. Υπενθυμίζεται ότι το νέο σύστημα ρύθμισης οφειλών προβλέπει χαμηλότερη προκαταβολή (10-20% της οφειλής) και μέχρι 18 δόσεις ενώ για οφειλές άνω των 3.000 ευρώ υπάρχει η δυνατότητα διακανονισμού και σε 24 δόσεις αλλά με μεγαλύτερη προκαταβολή (30%). Η ένταξη στη ρύθμιση γίνεται με αυτοματοποιημένη διαδικασία, με την υποβολή της αίτησης ενώ υπάρχει και η δυνατότητα τηλεφωνικής εξυπηρέτησης στο 11770.  Απαραίτητη προϋπόθεση για να ισχύει η ρύθμιση, να εξοφλούνται εμπρόθεσμα οι δόσεις και οι τρέχοντες λογαριασμοί (λογαριασμοί που εκδίδονται μετά τη ρύθμιση). Όποιος χάσει τη ρύθμιση, για να ενεργοποιηθεί εκ νέου θα πρέπει να καταβάλει τις ληξιπρόθεσμες δόσεις και τους τρέχοντες λογαριασμούς ενώ οι πελάτες που είναι συνεπείς στη τήρηση του διακανονισμού, δικαιούνται και την έκπτωση συνέπειας στους τρέχοντες λογαριασμούς. 

από τους κ.κ.: Αλκιδιάβη Αλεξάνδρου, αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή Αγροτικής Τραπεζικής, Γιάννη Χανιωτάκη, Διευθυντή Ανάπτυξης Εργασιών Αγροτικού Τομέα, Πανάγιο Χρήστο, Περιφερειακό Διευθυντή Θεσσαλίας, Αλέξη Πολυτάκη, επικεφαλής Ανάπτυξης Εργασιών Αγροτικού Τομέα και Γιούδη Δημήτριο από το Επιχειρηματικό Κέντρο Αγροτικού Τομέα Κεντρικής και Δυτικής Ελλάδας.


10

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

Άποψη

ΠΕΜΠΤΗ 16.01.2020

Τουρκία-Ελλάδα και εξοπλισμοί. Προκλήσεις και μπαχτσίς vs μίζας

Τ

Γράφει ο Δημήτρης Μάρδας Καθηγητής Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, π. Αν. Υπουργός Οικονομικών

ον Ιούλιο του 2018 παραιτείται ο Μεχμέτ Σίμσεκ, πρώτος αντιπρόεδρος του Ερτογάν από το 2015. Ο Σίμσεκ διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από το 2009-15. Θεωρείται μαζί με τον Κεμάλ Ντερβίς από τους πιο επιτυχημένους, της τελευταίας 20ετίας. Το παρασκήνιο της παραίτησης θυμίζει… μυθιστόρημα. Ο Ερτογάν τον στέλνει στο Λονδίνο με σκοπό την άντληση δανείων σε μια περίοδο όπου το δημόσιο χρέος της χώρας άγγιζε τα 465 δις δολάρια. Επιστρέφοντας ο αντιπρόεδρος του ανακοινώνει ότι αντιμετώπισε μεγάλες δυσκολίες και απροθυμία δανεισμού, ενώ όπου βρήκε χρήματα το επιτόκιο ήταν ασύμφορο αγγίζοντας το 20%. Λόγω της δυσαρέσκειας που εξέφρασε ο πρόεδρος στο πρόσωπό του –αυτός έφταιγε;– παραιτήθηκε και μετακόμισε στο Λονδίνο. Το Κατάρ παίζει τη σωτήρια λέμβο το 2018 με 15 δις δολάρια επενδύσεις στη χώρα. Η Τουρκία έχει στρατιωτική βάση εκεί με 5 χιλιάδες άνδρες. Εκείνη την περίοδο η τουρκική Λίρα καταγράφει μια μεγάλη «βουτιά» χάνοντας έδαφος απέναντι στο δολάριο και αγγίζοντας στις 13 Αυγούστου του 2018 την ισοτιμία 1$=6,9 λίρες. Το νόμισμά μετέωρο ολισθαίνει διαχρονικά. Έτσι μετά από διακυμάνσεις με πτωτική τάση, η σημερινή ισοτιμία διαμορφώθηκε στην αρχή του 2020 στο 1$=5,90 λίρες. (2010, 1$= 1,5 τουρκ. Λύρες, 2016, 1$=3 τουρκ. Λίρες). Με πληθωρισμό το 2019 της τάξης του 12% και με ανέργους να αντιπροσωπεύουν το 13,5% περίπου του πληθυσμού, η τουρκική οικονομία πορεύεται σε τοπίο με ομίχλη. H οικοδομική δραστηριότητα έχει καμφθεί. Δεν είναι λίγα τα κτίσματα που θεμελιώνονται και δεν τελειώνουν ποτέ. Έτσι, οι τράπεζες παρέχουν στεγαστικά δάνεια προσφέροντας μηναίο επιτόκιο 0,79%, κάτω του πληθωρισμού, με σκοπό την ανάκαμψη του κλάδου. Επίσης, λόγω του εξωτερικού χρέους, ο επαναπατρισμός μαύρου χρήματος σε συνάλλαγμα με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς το ενοχλητικό «πόθεν έσχες» καλά κρατεί. Τα επαναπατρισθέντα κεφάλαια καταβάλουν φόρους στις τράπεζες ίσους μόνο με το 1%. Από την άλλη το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας, (εξαγωγές μείον τις εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών) δε βελτιώνεται μέσω της ανταγωνιστικότητας που (θεωρητικά) προσφέρει η απαξιωμένη τουρκική λίρα, παραμένοντας ελλειμματικό στα 45-49 δις δολάρια κάθε έτος κατά την τελευταία τριετία. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) από 952 δις δολάρια το 2013 θα μειωθεί στα 732 δις ευρώ το 2020, οξύνοντας έτσι την λαϊκή

δυσαρέσκεια. Το ΔΝΤ καραδοκεί, θεωρώντας ιδιαίτερα χαμηλά τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας, επιβαρυμένους τους ισολογισμούς των τραπεζών και των επιχειρήσεων –πολλών με χρέη σε συνάλλαγμα– ενώ η κυβέρνηση εξακολουθεί να επικεντρώνεται σε βραχυπρόθεσμα μέτρα, εις βάρος της αποτελεσματικής νομισματικής πολιτικής. Παρά τις υψηλές δαπάνες μέρος των οποίων συνδέονται με την εξωτερική πολιτική, τα δημόσια έργα και τους εξοπλισμούς ο κρατικός προϋπολογισμός δεν εκτροχιάζεται ακόμη. Ως προς την εξωτερική πολιτική, η Τουρκία δαπανά πολλά χρήματα επιδιώκοντας τη δημιουργίας εικόνας μεγάλης δύναμης. Έτσι, κτίζει πρεσβείες στις χώρες της επιλογής της όμοιες σε μέγεθος εκείνων των ΗΠΑ. Έχει αγοράσει πολυώροφη πολυκατοικία στη Ν. Υόρκη μπρος από το κτήριο του ΟΗΕ με σκοπό τη στέγαση της πολυπληθούς της αντιπροσωπείας, όταν άλλα βιομηχανικά κράτη έχουν σε περιορισμένη έκταση γραφεία και αντιπροσωπείες. Τα μεγάλα δημόσια έργα, που προσφέρουν το κλασικό πολιτικό μπαχτσίς, συνδέονται εν πολλοίς με διαπλεκόμενα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η τρίτη γέφυρα του Βοσπόρου, στην κατασκευή της οποίας συμμετείχε η εταιρία του Μεχμέτ Τζενκίζ, παλαιού αχθοφόρου τσιμέντων, που… μεταλλάχθηκε και αναδείχθηκε σε μεγαλοκατασκευαστή επί Ερτογάν, αλλά κοντοχωριανού και αχυράνθρωπου κατά τις φήμες, του Τούρκου προέδρου. Παρόλα τα οικονομικά προβλήματα, το εξοπλιστικό της χώρας πρόγραμμα ανθεί. Εκεί στηρίζει η κυβέρνηση την αναπτυξιακή της δυναμική επιδιώκοντας να αποκομίσει διάφορα οφέλη. Από το 1990 στο περιοδικό Defense News φιγουράρουν φωτογραφίες Τούρκων αξιωματούχων που υπογράφουν συμβόλαια αγοράς εισαγομένων οπλικών συστημάτων. Από το 2000 και μετά η κυβέρνηση Ερτογάν επιδιώκει την ανάπτυξη της παραγωγής εγχωρίως πολεμικού εξοπλισμού. Επίσης, με δόγμα το 2015 ότι το πολεμικό ναυτικό είναι όργανο της εξωτερικής πολιτικής η κυβέρνηση, ενισχύει το σώμα αυτό για να μπορεί να επέμβει πια και στην Ανατολική Μεσόγειο. Η τουρκική κυβέρνηση έχει υπογράψει συμβάσεις ύψους 77 δις δολαρίων σε τοπικές βιομηχανίες, με σκοπό την παραγωγή οπλικών συστημάτων μεσοπρόθεσμα. Οι εξοπλιστικές δαπάνες για το 2020 των 22 δις δολαρίων αντιπροσωπεύουν το 14,2% των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού ενώ οι αποπληρωμή μόνο των τόκων, λόγω παλαιότε-

ρων δανείων του κράτους, ανέρχεται σε 16,9 δις δολάρια. Τι επιδιώκει η τουρκική κυβέρνηση με την πολιτική της αυτή, που δεν οδηγεί απαραίτητα σε υψηλής ποιότητας εγχωρίως παραγόμενα οπλικά συστήματα: Πρώτον. Οι δαπάνες στο χώρο της άμυνας με την ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας, απορροφούν το σοκ που δέχεται η τουρκική οικονομία. Η βιομηχανία αυτή, με τις θετικές επιπτώσεις που έχει σε όλο το εύρος της οικονομίας, ενισχύει την αεροναυπηγική, την ηλεκτρομηχανική και την παραγωγή οχημάτων μέσα από τις υποδομές που δημιουργεί. Δεύτερο. Εξοικονομεί συνάλλαγμα, λόγω μείωσης των εισαγωγών και επέκτασης των εξαγωγών, επηρεάζοντας θετικά το ήδη επιβαρυμμένο εμπορικό της ισοζύγιο. Τρίτο. Αναπτύσσει επίσης δική της τεχνολογία, δημιουργώντας πατέντες και χρησιμοποιώντας το δικό της επιστημονικό της προσωπικό που παραμένει στη χώρα. Τέταρτο. Συγκρατεί την ανάσχεση της τουρκικής οικονομίας ως αιμοδότης της, προσπαθώντας να κάμψει το κύμα δυσαρέσκειας που διογκώνεται. Πέμπτο. Η κυβέρνηση προσπαθεί με την πολιτική των εντυπώσεων που καλλιεργεί στον εξεταζόμενο τομέα να προκαλέσει κλίμα ηττοπάθειας στον περίγυρό της και να επιβάλει τις απόψεις της χωρίς να ρίξει την παραμικρή τουφεκιά! Θέλουν να αγνοούν όμως οι εκεί ινστρούχτορες ότι με μόνο τα ποσοτικά κριτήρια των εξοπλισμών δεν κρίνονται οι πόλεμοι κάθε μορφής. Έκτο. Δημιουργεί την αίσθηση ενός ετοιμοπόλεμου και αήττητου στρατού, ο οποίος επί της ουσίας δεν έχει πολεμήσει ποτέ μετά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Ανταγωνίζεται μόνο πολύ υποδεέστερες δυνάμεις, με απώλειες μη ευκαταφρόνητες, που η κυβέρνηση τις καλύπτει ελέγχοντας τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Με τον στρατό διχασμένο, ο Ερτογάν επιδιώκει να κρατήσει το ηθικό αξιωματικών και οπλιτών υψηλό μέσα από τους στοχασμούς περί «αυτοκρατορίας». Έχει στείλει στη φυλακή όμως εκατοντάδες πιλότους και αξιωματικούς του στρατού και του ναυτικού υψηλόβαθμους κι έμπειρους. 3.490 είναι οι πρωταίτιοι του πραξικοπήματος σε ισόβια κάθειρξη ως τις 20 Ιουνίου 2019. Και δεν είναι οι μόνοι! Τέλος, με τον Γκιουλέν και του Κεμαλικούς εναντίον του, ο Τούρ-

κος πρόεδρος ψάχνει να στρέψει την κοινή γνώμη αλλού, μακριά από τα καυτά προβλήματα της οικονομίας σε καθίζηση. Όσα χρήματα όμως και αν ρίξει στους εξοπλισμούς, το κλίμα τρόμου στον στρατό δεν αλλάζει, με συνέπεια την χαμηλή του αποτελεσματικότητα. Το επιχειρησιακό έλλειμμα είναι ιδιαίτερα εμφανές στην πολεμική αεροπορία. Η Τουρκία είναι η 78η πιο διεφθαρμένη χώρα στον πλανήτη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Διαφάνειας όταν η Ελλάδα κατέχει την τιμητική… 67η θέση. Να υπενθυμίσουμε ότι το 2012, επί του μηχανισμού λειτουργίας της «Διαύγειας» στις κρατικές προμήθειες, η Ελλάδα άγγιξε το δικό της ζενίθ, της 92ης πιο διεφθαρμένης χώρας. Εξετάζοντας με ψυχρό αν όχι κυνικό τρόπο την κλίμακα διαφθοράς Ελλάδας-Τουρκίας τίθεται το ακόλουθο ερώτημα: Ποια η ποιοτική διαφορά της τουρκικής με την ελληνική διαφθορά; H απάντηση είναι απλή και δίνεται εκ του αποτελέσματος: Το τουρκικό άφθονο μπαχτσίς των δισεκατομμυρίων παραγγελιών οπλικών συστημάτων επιδιώκει να κτίσει μια εγχώρια πολεμική βιομηχανία ενώ η ελληνική μίζα της «χρυσής περιόδου» των εξοπλισμών την έχει αποδυνάμωσε υπέρ των εισαγωγών! Η ΕΑΒ ήταν η κυρίαρχή βιομηχανία αεροναυπηγικής στην περιοχή για χρόνια. Η αποδυνάμωσή της οδήγησε, εκτός των άλλων, στην μετανάστευση τεχνικού προσωπικού σε άλλα μέρη του πλανήτη (Ινδία). Ευχόμαστε η αναβάθμιση των F-16 και η επικείμενη αγορά των F-35 να της δώσει νέα δυναμική μέσω συμπαραγωγών. Ακόμη, η ΕΛΒΟ ήταν μια βιομηχανία, συναρμολόγησης αρμάτων μάχης, χάμερ και άλλων οχημάτων. Ακόμη ψάχνει να βρει επενδυτή. Και δεν είναι τα μόνα παραδείγματα. Για το έγκλημα όμως της εγκατάλειψης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, που διαπράχθηκε κατά την περίοδο της επίπλαστης ευμάρειας των δεκαετιών από το 1990 ως το 2010, δεν υπάρχει η παραμικρή τιμωρία! Ο συνδυασμός της αγοράς ποιοτικά βελτιωμένων οπλικών συστημάτων που προμηθεύονται οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις από τος εξωτερικό με την παράλληλη ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας ή συμπαραγωγών θα δώσουν άλλη δυναμική στη χώρα. Τέλος, έχοντας υπόψη ότι η παγκόσμια αγορά οπλικών συστημάτων ανέρχεται σε 2 περίπου τρισεκατομμύρια δολάρια κάθε έτος, μια εγχώρια εξωστρεφής πολεμική βιομηχανία θα προσέφερε και σημαντικούς πόρους στην Ελλάδα.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

Επικαιρότητα

ΠΕΜΠΤΗ 16.01.2020

11

Από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών

Κενές θέσεις Φαρμακείων

Η

Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών (Τμήμα Φαρμάκων – Φαρμακείων) ανακοίνωσε τις κενές θέσεις για ίδρυση φαρμακείων στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, οι οποίες είναι οι εξής:

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ

ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ

ΚΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ

Αμφίπολη Ηλιοκώμη Συμβολή Αγγίστα Δόμιρος Μικρό Σούλι

185 342 275 295 154 385

0 0 0 0 0 0

1 1 1 1 1 1

Ζερβοχώρι Λευκότοπος Πατρίκι Χουμνικό Λυγαριά Άγιος Δημήτριος Αηδονοχώρι Καστανοχώρι

87 311 291 303 284

0 0 0 0 0

1 1 1 1 1

292

0

1

287 122

0 0

1 1

Μεσοκώμη

108

0

1

Μέταλλα

180

0

1

ΗΡΑΚΛΕΙΑ

Καλόκαστρο Τριάδα

372 267

0 0

1 1

ΝΕΑ ΖΙΧΝΗ

Αγιοχώρι Μανδήλι Σκοπιά Σταθμός Αγγίστας Άγ. Χριστόφορος Αγριανή Αναστασιά Δήμητρα Μεσορράχη

276 105 108

0 0 0

1 1 1

177

0

1

192

0

1

295 258 374 407

0 0 0 0

1 1 1 1

ΔΗΜΟΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗ

ΒΙΣΑΛΤΙΑ

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΠΑΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ/ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Μύρκινος Μυρρίνη Νέα Πέτρα Σφελινός

199 236 277 304

0 0 0 0

1 1 1 1

ΣΕΡΡΕΣ

Ελαιώνας Μονοκκλησιά Χριστός Αδελφικό Βαμβακούσσα Κουβούκλιο Κωνσταντινάτο Άνω Βροντού

420 311 386 254 243 222 332 199

0 0 0 0 0 0 0 0

1 1 1 1 1 1 1 1

ΣΙΝΤΙΚΗ

Ανατολή

369

0

1

Μακρινίτσα Πλατανάκια Γόνιμο Μανδράκι Καπνόφυτο Άγκιστρο

280 444 455 379 181 373

0 0 0 0 0 0

1 1 1 1 1 1

ΣΥΝΟΛΟ ΚΕΝΩΝ ΘΕΣΕΩΝ : 45 - Οι αιτήσεις υποβάλλονται ιδιοχείρως ή ηλεκτρονικά στο e-mail της Υπηρεσίας dygeias@serres.pkm.gov.gr το διάστημα 1 έως 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020. - Ο/Η αιτών/ούσα φαρμακοποιός οφείλει εντός μηνός από την υποβολή της αιτήσεως να υποβάλει τα προβλεπόμενα από το νόμο δικαιολογητικά. Σε διαφορετική περίπτωση η αίτηση παύει να έχει ισχύ. - Σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τις διαδικασίες για την χορήγηση άδειών ίδρυσης φαρμακείων, καθώς και για τη σειρά προτεραιότητας μεταξύ φαρμακοποιών, που επέδωσαν αίτηση για συγκεκριμένη θέση, ισχύουν διατάξεις του ν.1963/1991, οι διατάξεις του άρθρου 64 του ν.4509/2017(ΦΕΚ201/Τ..Α/22-12-2017), του ΠΔ 64/2018 (ΦΕΚ 124 /Τ.Α/11-7-2018) και ο ν.4558/2018(ΦΕΚ 140/ΤΑ/1-8-2018). - Οι αιτήσεις που υποβάλλονται ηλεκτρονικά σε ημέρα αργίας ή πέραν του ωραρίου εργασίας, ήτοι μετά τις 15:00μ.μ., θα πάρουν αριθμό πρωτοκόλλου την επόμενη εργάσιμη ημέρα. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να απευθύνονται στον αρμόδιο υπάλληλο της υπηρεσίας μας ιατρό κ. Παπαδόπουλο Αθανάσιο(τηλ: 23213 50339 ) η στην προϊσταμένη Διεύθυνσης κ.Τανταλάκη Ευαγγελία (τηλ.23213 50475).

Αυξήθηκαν κατά 12,6% οι ταξινομήσεις αυτοκινήτων το 2019

Α

ύξηση 12,6% σημείωσαν οι ταξινομήσεις των αυτοκινήτων στη χώρα στο

σύνολο του 2019, μετά και την άνοδο κατά 21% τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, τον Δεκέμβριο 2019 κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 11.129 αυτοκίνητα (καινούργια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού) έναντι 9.195 που κυκλοφόρησαν τον αντίστοιχο μήνα του 2018, παρουσιάζοντας αύξηση 21% (αύξηση 4,1% είχε παρουσιαστεί τον Δεκέμβριο 2018 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017). Τα καινούργια αυτοκίνητα ανέρχονται σε 7.246 έναντι 5.969 που κυκλοφόρησαν τον Δεκέμβριο 2018, παρουσιάζοντας αύξηση 21,4%. Στο σύνολο του περυσινού έτους, κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 214.940 αυτοκίνητα (καινούργια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού) έναντι 190.847 που κυκλοφόρησαν το 2018, παρουσιάζοντας αύξηση 12,6% (αύξηση 22,6% είχε παρουσιαστεί το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου- Δεκεμβρίου του 2018 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2017). Τα καινούργια αυτοκίνητα ανέρχονται σε 122.638 έναντι 110.769 που κυκλοφόρησαν το 2018, παρου-

σιάζοντας αύξηση 10,7%. Παράλληλα, τον περασμένο Δεκέμβριο κυκλοφόρησαν 1.423 νέες μοτοσικλέτες κυβισμού άνω των 50 cc (καινούργιες και μεταχειρισμένες εξωτερικού) έναντι 1.287 τον αντίστοιχο μήνα του 2018, παρουσιάζοντας αύξηση 10,6% (μείωση 49,8% είχε παρουσιαστεί τον Δεκέμβριο 2018 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017). Οι καινούργιες μοτοσικλέτες ανέρχονται σε 1.312 έναντι 1.185 που κυκλοφόρησαν τον Δεκέμβριο 2018, παρουσιάζοντας αύξηση 10,7%.

Στο σύνολο του 2019 κυκλοφόρησαν 41.758 νέες μοτοσικλέτες κυβισμού άνω των 50 cc (καινούργιες και μεταχειρισμένες εξωτερικού) έναντι 36.806 που κυκλοφόρησαν το 2018, παρουσιάζοντας αύξηση 13,5% (αύξηση 16,2% είχε παρουσιαστεί το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου του 2018 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2017). Οι καινούργιες μοτοσικλέτες ανέρχονται σε 38.109 έναντι 33.377 που κυκλοφόρησαν το 2018, παρουσιάζοντας αύξηση 14,2%.


12

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

Αθλητικά

ΠΕΜΠΤΗ 16.01.2020

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Γ’ ΕΘΝΙΚΗΣ

Αποφασιστική νίκη! Πανσερραϊκός Κρι Κρι – Ζέφυρος ‘02: 70-63

Τ

η δεύτερη συνεχή νίκη του μέσα στο νέο έτος πέτυχε ο Πανσερραϊκός Κρι Κρι, ο οποίος μαζί με τους δύο πολύτιμους πόντους στη βαθμολογία απέναντι στον Ζέφυρο Θεσσαλονίκης «κέρδισε» ακόμη τον κόσμο που ήρθε στο γήπεδο και . . . την αστοχία του από την περιφέρεια! Με το αποτέλεσμα αυτό η ομάδα παραμένει σε «απόσταση αναπνοής» από την κορυφή της βαθμολογίας και τις δύο βέβαιες θέσεις που οδηγούν στην άνοδο! Η ομάδα του Ραδή Θεοδωρίδη ήταν άστοχη στην εναρκτήρια περίοδο του αγώνα, σε αντίθεση με τους Θεσσαλονικείς που πέτυχαν 4 τρίποντα με τον Σαρρή και προηγήθηκαν με επιμέρους σκορ 6-14 στο 7’ και 1517 στο 10’. Η ζώνη των φιλοξενούμενων φάνηκε να «εγκλωβίζει» τους γηπεδούχους που παρά το «φτωχό» ποσοστό 2/11 τρίποντα βρήκαν λύσεις μέσα από τη ρακέτα με τον πολύ καλό και πάλι Χατζηανδρέου, ο οποίος ήρθε από τον πάγκο και τον αρχηγό Γεωργιανό Παντελή που βρίσκονταν σε πολύ καλή επιθετικά ημέρα. Έτσι, οι ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια με ισχνό προβάδισμα του Ζέφυρου (31-32) και στην επανάληψη προμηνύονταν να γίνει ένα πραγματικό ντέρμπι. Στην τρίτη περίοδο τα «λιοντάρια» μπήκαν αποφασισμένα στο παρκέ να περιορίσουν με την άμυνα τους το επιθετικό

«κρεσέντο» των φιλοξενούμενων που στο πρώτο μέρος της αναμέτρησης τους «πλήγωσαν» με 8 τρίποντα! Οι Συμεωνίδης και Ντίνος πήραν την ομάδα επάνω τους επιθετικά και με ωραία καλάθια μέσα σε δύο λεπτά την έβαλαν έβαλαν μπροστά στο σκορ (4439 στο 25’ και 47-39 στο 27’), ενώ ο Κάτος με 6 συνεχόμενους πόντους (κλέψιμο/καλάθι φάουλ και τρίποντο) διαμόρφωσε το 56-46 στο τέλος του δεκαλέπτου. Με την έναρξη όμως της τελευταίας περιόδου ο Ζέφυρος με μπροστάρη τον Αποστόλου πέτυχε ένα σερί 0-9 και επανήλθε σθεναρά στη διεκδίκηση της νίκης, αφού κατάφερε να προηγηθεί και με 60-61 τρία μόλις λεπτά πριν το τέλος της αναμέτρησης. Στο σημείο εκείνο ο προπονητής των «κόκκινων» πήρε

time out και ζήτησε, κυρίως, καλύτερη προσωπική άμυνα με αλλαγές σε όλα τα μαρκαρίσματα!

που κέρδισε ο Χατζηανδρέου, ο οποίος πετυχαίνοντας τη μία βολή διαμόρφωσε το 66-63 με 70’’ να απομένουν για τη λήξη.

Οι παίκτες του με ισχυρή θέληση ανταποκρίθηκαν πλήρως στην οδηγία με αποτέλεσμα να δεχτούν μέχρι το τέλος της αναμέτρησης μόλις 2 πόντους κι αυτούς από βολές. Στην επίθεση τη μπάλα πήραν οι Συμεωνίδης και Γεωργιανός Παντελής που σκόραραν διαδοχικά, ενώ καθοριστικό για το τελικό αποτέλεσμα ήταν το επιθετικό ριμπάουντ και το φάουλ στη συνέχεια

Ωστόσο, ο Ντίνος ήταν αυτός που 21’’ πριν το τέλος έβαλε «τη σφραγίδα της νίκης» (68-63) εκτελώντας ψύχραιμα δυο βολές. Διαιτητές: Χατζημπαλίδης - Τοπαλίδης Δεκάλεπτα: 15-17, 25-14, 14-17

16-15,

Πανσερραϊκός Κρι Κρι (Θεοδωρίδης): Γεωργιανός Π. 17(2), Δημητρακάς 5, Συμεωνίδης 15, Ντίνος 5, Δατσιάδης 3(1), Θολιώτης 8, Χατζηανδρέου 9, Κάτος 8(1), Τράκας. Ζέφυρος ‘02 (Αλεξανδρίδης): Αποστόλου 22(5), Κουλαξής 7, Ματενίδης 2, Γιαννάκης 8, Παγωνίδης 3(1), Μόρας 3, Μπάμπος, Καρκανιάς, Κατιρτζίδης, Ζωγράφος 4, Σαρρής 14 (4). MVP: Γεωργιανός Παντελής

Αξιοσημείωτα από την αναμέτρηση: - Γρίψιος και Χορτομάρης απουσίασαν από τον αγώνα λόγω τραυματισμών στους προσαγωγούς. - Το συνολικό ποσοστό των «λιονταριών» στα τρίποντα ήταν μόλις 14% (4/28). - Οι Σερραίοι φίλαθλοι έδωσαν «βροντερό» παρών στο γήπεδο και έφυγαν ευχαριστημένοι τόσο από την εμφάνιση της ομάδας όσο και από το νικηφόρο αποτέλεσμα. - Μεγάλος ήταν ο αριθμός παπουτσιών που συγκεντρώθηκαν στο γήπεδο για να προσφερθούν σε αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας στο πλαίσιο της φιλανθρωπικής δράσης «Κάντα να παίξουν ξανά!», που ξεκίνησε πριν τις Εορτές των Χριστουγέννων με την ευλογία της Ιεράς Μητρόπολής Σερρών και Νιγρίτας.

- Η επόμενη αναμέτρηση για τους «κόκκινους» την τελευταία αγωνιστική του πρώτου γύρου του Πρωταθλήματος θα λάβει χώρα εκτός έδρας την Κυριακή 19 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη απέναντι στον ιστορικό και πρωτοπόρο στη βαθμολογία Μακεδονικό. Τον αγώνα προσέφεραν στο κοινό οι «gold» χορηγοί της ομάδας «ΘΕΡΜΗ-ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ» και «TERRA PARKING» υπηρεσίες Χώρου στάθμευσης, οι χορηγοί «ΚΑΡΑΝΑΣΙΟΣ-ΒΑΡΣΑΜΗ & Συνεργάτες» Σύμβουλοι Μηχανικοί – Εργασιακή Ασφάλεια, «AGROTOPOS» Προϊόντα Ρυζιού, Ζυμαρικών και Όσπρια και «ΓΟΥΓΟΥΣΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ» Προϊόντα Κρέατος, καθώς και οι υποστηρικτές «SportBoutique» (Τριχόπουλος Κώστας) και «ΔΕΛΕΑΡ» μαγειρείο.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

κοινωνία - πολιτισμός

ΠΕΜΠΤΗ 16.01.2020

13

Βιβλιοπαρουσίαση σε Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Πύργο & Αθήνα

«Οι μύθοι περί των ασφαλών φυτοφαρμάκων»

Τ

ην Κυριακή, 19 Ιαν 2020, στις 11.00, στην αίθουσα «Ολυμπία Α» του Grand Hotel Palace (Θεσσαλονίκη), οργανώνεται βιβλιοπαρουσίαση και συζήτηση με θέμα «Οι μύθοι περί των ασφαλών φυτοφαρμάκων», από την Ένωση Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Βορείου Ελλάδος (2313073004). Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Ένωση Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Βόρειας Ελλάδας, με αφορμή την επίσκεψη στην Ελλάδα του συγγραφέα του ομώνυμου βιβλίου, του Αυστραλού βιοκαλλιεργητή και πρώην προέδρου της IFOAM-Organics

International, Andre Leu.

ντας επιστημονικά δεδομένα:

Ο André Leu ερεύνησε ένα μεγάλο πλήθος επιστημονικών ερευνών περιοδικών για να παρουσιάσει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι ισχυρισμοί των εταιρειών παραγωγής χημικών σκευασμάτων και των ρυθμιστικών Αρχών σχετικά με τα φυτοφάρμακα δεν είναι καθόλου αυτό που φαίνονται.

Ότι τα φυτοφάρμακα «είναι αυστηρά ελεγμένα», ότι βρίσκονται «σε πολύ μικρή ποσότητα», ότι «είναι βιοδιασπώμενα», ότι «ελέγχονται από αξιόπιστη αρμόδια Αρχή» και ότι «τα φυτοφάρμακα είναι απόλυτα απαραίτητα στην καλλιέργεια».

Αποδίδοντας την τεχνική ορολογία με απλούς όρους, ο Leu αποδομεί τους πέντε πιο συχνά επαναλαμβανόμενους μύθους σχετικά με την ασφάλεια των φυτοφαρμάκων και τους καταρρίπτει χρησιμοποιώ-

Το βιβλίο «Οι Μύθοι περί ασφαλών φυτοφαρμάκων», που κυκλοφόρησε στα ελληνικά με πρωτοβουλία του Συλλόγου Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής και διατίθεται από τους πάγκους των αγορών παραγωγών βιολογικών προϊόντων της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, της Ηλείας και της Κρήτης, περιγράφει τις πολλές και σοβαρές ελλείψεις που αφορούν τους κανονισμούς περί των τοξικών χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμά μας και καταδεικνύει ότι πολλά από τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για να υποστηρίξουν τα σημερινά πρότυπα χρήσης φυτοφαρμάκων βασίζονται σε παρωχημένες θεωρίες και όχι στις πιο πρόσφατες δημοσιευμένες επιστημονικές έρευνες. Η παρουσίαση του βιβλίου και η συζήτηση στη Θεσσαλονίκη είναι η πρώτη σε μία σειρά από παρόμοιες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στη χώρα μας και συγκεκριμένα, στις 19/1/2020 στην Θεσσαλονίκη (Grand, 11.00), στις 20/1/2020 στο Ηράκλειο Κρήτης, 22/1/2020 στον Πύργο Ηλείας (Δημαρχείο, 13.00) και 24/1/2020 στην Αθήνα (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, 10.30).

Η είσοδος είναι δωρεάν και οι ενδιαφερόμενοι για την εκδήλωση της Θεσσαλονίκης την Κυριακή, 19 Ιαν 2020, στις 11.00, στο Grand Hotel Palace, μπορούν να επικοινωνήσουν για πληροφορίες και για κρατήσεις θέσεων στο email eabbe2002@gmail.

com και στον τηλεφωνικό αριθμό 2313073004 (γραμματεία ΕΑΒΒΕ). Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα


14

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

μικρές αγγελίες

Εργασία ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Ταπετσέρης για βιοτεχνία επίπλων για μόνιμη εργασία. Πληροφορίες τηλ.: 2321053868 & 6984486878

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ Υπάλληλοι με 8ωρη απασχόληση, πλήρη ένσημα και καλό μισθό από πρατήριο υγρών καυσίμων.

ΠΕΜΠΤΗ 16.01.2020

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Νέοι μηχανολόγοι μηχανικοί και σχεδιαστές για μηχανολογικό σχέδιο, που να γνωρίζουν αγγλική και βουλγάρικη γλώσσα για απασχόληση και σε υποκατάστημα της Βουλγαρίας. Ώρες επικοινωνίας Δε-Πα 10:00-16:00 τηλ.2263031598, e-mail για βιογραφικά tillos@otenet.gr.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Οδηγός - χειριστής γερανοφόρου δασεργατικού φορτηγού 33 τόνων με δαγκάνα (όχι παπαγαλάκι), για φορτοεκφορτώσεις σε πριστήριο ξυλείας στην Χαλκιδική Πληροφορίες τηλ.: 6984-64-30-34, κ. Γιάννης

Πληροφορίες τηλ.: 2324042477 & 6974467626

ΖΗΤΕΙΤΑΙ Από εταιρεία τροφίμων πωλητής - πωλήτρια. Απαραίτητα προϋπηρεσία. Πληροφορίες τηλ. 2321038810/6932429148

ΖΗΤΟΥΤΑΙ Τηλεφωνήτριες για το τηλεφωνικό κέντρο στο Λευκώνα Σερρών. Πληροφορίες στο τηλέφωνο2321-0-59139 «Από ανώνυμη εταιρία του γεωργικού χώρου ζητείται γεωπόνος πωλητής Βορείου Ελλάδος, φυτικής παραγωγής (ΑΕΙ, ΤΕΙ) με προϋπηρεσία τουλάχιστον 5 έτη στον χώρο, ταλαντούχος, εργατικός, Αγγλικά και με καλή γνώση του πελατολογίου της περιοχής του. Η εντοπιότητα κρίνεται απαραίτητη. Όλα τα βιογραφικά θα κριθούν εμπιστευτικά. Αποστολή βιογραφικών στο agrosuv@yahoo.gr

ΖΗΤΕΙΤΑΙ Προσωπικό στο καφέ-μπουγάτσα MASA SOUPA, Καραμανλή 1 Λευκώνας. Πληροφορίες στο κατάστημα στην κα Μαρία

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ Οδηγός με δίπλωμα Ε΄ Κατηγορίαςνα εργασθεί για ένα μήνα. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6974054347 & 2441042343 Βρεφονηπιοκόμος αναλαμβάνει τη φύλαξη και φροντίδα βρεφών και νηπίων. Τηλ.: 6975730500

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ Σερβιτόρος και γυναίκα για να εργαστούν σε κουζίνα σε ταβέρνα στο Νέο Σούλι. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6974461213 ή 2321-0-92174 κ. Παναγιώτη

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Έμπειρος ψητάς και έμπειρη γυναίκα για την κουζίνα από γνωστό ψητοπωλείο της πόλης των Σερρών. Πληροφορίες τηλ.: 6974015456

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Από την επιχείρηση "ΝΙΖΑΜΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ", οδηγός με δίπλωμα κατηγορίας Ε’. Πληροφορίες στο τηλ. 2321092000, αποστολή βιογραφικών nizamisg@yahoo.gr

ΖητοΥνται

Κοπέλες για καφέ - μπαρ στη Μυτιλήνη. Εξοδα μεταφοράς και διανομής πληρωμένα. Πληροφορίες στο τηλ. 6973242003 Έχετε νοικιασμένο μέρος της γης σας σε μια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας για μια κεραία; Αν ναι, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου, έχω μια ευκαιρία για σας! Τηλ-6977740787, e-mail-grigoris.giannopoulos@yahoo.gr)

Ακίνητα - Πωλήσεις ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ

Στο Σιδηρόκαστρο κατάστημα 130 τ.μ. επί της κεντρικής πλατείας έτοιμο προς χρήση. Απευθείας από τον ιδιοκτήτη από 01.01.2020. Πληροφορίες τηλ.: 6938055880 ή 6948129284

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Υγιής επιχείρηση - αρτοποιείο στην πόλη των Σερρών λόγω ασθενείας. Πληροφορίες τηλ.: 6972833181 & 2321020132

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διώροφο σπίτι, 170 μέτρα, ανακαινισμένο στο Χρυσό Σερρών, απέναντι από το Δημαρχείο, με αποθήκη, σε οικοπεδικό χώρο 500 τ.μ. Τιμή συζητήσιμη. Πληροφορίες τηλ.: 6937232559

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο 4.800 τ.μ. με κτίσμα για αποθήκη που είναι 20Χ6 μέτρα, στο δρόμο Κ. Καμήλας-Σκουτάρεως. Πληροφορίες τηλ.: 6936573277

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο οικοδομήσιμο 540 τ.μ. μέσα στο χωριό Ευκαρπία. Πληροφορίες τηλ.: 6998486636

Διάφορα ΠΩΛΕΙΤΑΙ Επαγγελματική μονή αυτόματη μηχανή ESPRESSO SAN MARINO σε πολύ καλή κατάσταση, λόγω αγοράς μεγαλύτερης. Τιμή 500 ευρώ. Πληροφορίες στο τηλ.: 6948182398

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Αυτοκίνητο NISSAN ALMERA, μοντέλο 1998, με αέριο, σε άριστη κατάσταση. Πληροφορίες στο τηλ.: 6906764801

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Αγροτεμάχιο οκτώ (8) στρεμμάτων με ιδιωτική ποτιστική γεώτρηση δίπλα στον οικισμό Κρίνος Σερρών. Πληροφορίες στο τηλ.: 2321056370 & 6936624631, κ. Θωμαΐδης.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Αγροτεμάχιο 13 στρεμμάτων στο Κεφαλοχώρι Σερρών. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2321046907

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Σε τιμή ευκαιρίας κεραία ραδιοφωνικού σταθμού, σάουνα σχεδόν καινούργια από γυμναστήριο και άλλα εξαρτήματα. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 6936548293

Πωλούνται πρόβατα.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Επιχείρηση Πρακτορείο ΟΠΑΠ στο κέντρο της πόλης. Πληροφορίες τηλ.: 6973038112

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

οικόπεδο 1400 τμ στο Βαλτερό Σερρών, πάνω στο δρόμο στην έξοδο προς την Ηράκλεια. Πληροφορίες στο Τηλέφωνο 6947933350

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο 2.865 τ.μ. στην Κάτω Καμήλα Σερρών (εντός του χωριού με διώροφη παλιά οικία 25.000 ευρώ. Τιμή συζήτηση. Πληροφορίες στο 6942565535

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Επιχείρηση καφέ στο κέντρο της πόλης, στον πλέον ανερχόμενο πεζόδρομο των Σερρών. Το καφέ είναι μικρό με ιδιαίτερο χαρακτήρα που το κάνει να ξεχωρίζει, ενώ δίνεται με όλο τον εξοπλισμό του, έτοιμο να λειτουργήσει. Ιδιαίτερα χαμηλή τιμή. Πληροφορίες στο 6976070102

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο 400 τ.μ. στον Προβατά Σερρών, με ισόγειο κτίσμα (αποθήκη 90 τ.μ.) εντός σχεδίου σε τιμή ευκαιρίας. Πληροφορίες τηλ.: 6974733432.

Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6909421352. Κυρία Γρηγορία Τύρναβος Λάρισας.

ΕΣΠΑ 2014 - 2020 - Επιδοτήσεις έως 100%, ίδρυση Εκσυγχρονισμός Επιχειρήσεων, Αναπτυξιακά Προγράμματα και Μελέτες, χρηματοδοτήσεις κεφάλαια κινήσεως για Μικρές και Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, Επιχειρηματικά, Στεγαστικά-Επισκευαστικά, Αγροτικά, βιομηχανικά, ξενοδοχειακά, ναυτιλιακά, και πάσης φύσεως επιδοτούμενα προγράμματα μέσου ΟΑΕΔ πανελλαδικά Τηλ.210 36 46 223, Fax 211 850 14 64 www.abcfinancialgroup.gr Email: info@ abcfinancialgroup.gr

Μαθήματα Καθηγήτρια Αγγλικών Με

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο ενός (1) στρέμματος, με μονοκατοικία εντός, 80 τ.μ., πλήρως επιπλωμένη. Πληροφορίες τηλ. 2310/455542.

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ Δύο συνεχόμενα καταστήματα επί της πλα-

τείας Εμπορίου, τμ 65 έκαστο με πατάρι 50 τμ έκαστο, το καθένα ξεχωριστά ή και τα δύο μαζί σε καλή κατάσταση. Πληροφορίες τηλέφωνο 6977255839

πείρα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα για όλα τα επίπεδα. Τιμές προσιτές. Τηλ. 6942800194.

Φιλόλογος: Με πείρα πα-

ραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές όλων των τάξεων. Τιμές προσιτές. Τηλ. 6997024867


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

μικρές αγγελίες

ΠΕΜΠΤΗ 16.01.2020

15

ŸŒÅÈÁË·ÉÁÑÏ·ÍÁÅÑÁÌý͹½Ñ

›ÆÃѽÌÂÓÆÂØÓ¿‘ÏØÄ®×ÎÂÓƳ‘®Ñ×ÆÊÌÂÊÒØμ×ÆÊÂXXXTLZXBMLFSHS


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

στο

Τα κυανόλευκα αισθήματα του Θ. Καράογλου και οι ομάδες της Καρδιάς του Αυθεντικός, αυθόρμητος ο υφυπουργός Θεόδωρος Καράογλου στην επίσκεψη του την Τρίτη στις Σέρρες. Στην επίσκεψη του στο Διοικητήριο ο Θεόδωρος Καράογλου αποκάλυψε τις ποδοσφαιρικές του προτιμήσεις που σε πολλούς είναι γνωστές. Ανέφερε ότι είναι φίλαθλος του Ημίθεου Ηρακλή, του Πανσερραϊκού και του Άρη Ζαγκλιβερίου, τοπική ομάδα της γενέτειρας του. «Όλοι μέσα μας κρύβουμε έναν Ηρακλή» είπε ο υφυπουργός ο οποίος πάντα μνημονεύει την εποχή που όλοι οι Έλληνες φίλαθλοι γέμιζαν τα γήπεδα στη δεκαετία του 80, για να θαυμάσουν τη σπουδαία ποδοσφαιρική ομάδα του Γηραιού με τα μεγάλα της αστέρια. Τον μάγο Βασίλη Χατζηπαναγή και τους τρεις συνεργάτες του στη μεσαία γραμμή, τον Λάκη Παπαϊωάννου, τον Γιώργο Καραϊσκο και τον Σάββα Κωφίδη αλλά και τους άλλους σπουδαίους ποδοσφαιριστές στους οποίους δεν έχουμε τον χώρο να αναφερθούμε ονομαστικά. Στο Ζαχαρουργείο ο υφυπουργός ύστερα από σχετικό «πείραγμα» που δέχθηκε επανέλαβε το γνωστό σύνθημα όλων των Ηρακλειδέων «1000 Χρόνια Ηρακλής». Ανεξάρτητα πάντως από τις χαλαρές στιγμές της επίσκεψης ο υφυπουργός θεόδωρος Καράογλου επιβεβαίωσε τη φήμη που τον συνοδεύει. Ότι είναι ένας άνθρωπος που ακούει με προσοχή τους συνομιλητές του, προετοιμάζει με επιμέλεια τις συναντήσεις του, ώστε κάθε συνάντηση και κάθε περιοδεία να είναι αποδοτική και να

ΠΕΜΠΤΗ 16.01.2020

φέρει απτό αποτέλεσμα.

Σημαντική επίσκεψη του Θ. Καράογλου στις Σέρρες Δ.Ν.

nnn

Μνημόνευσε πάλι τον Γ. Μωυσιάδη ο Απ. Τζιτζικώστας Στη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο με θέμα «Εργασίες υποστύλωσης στον Τύμβο Καστά – συνεργασία αρμοδίων φορέων για την εκτέλεση των απαραίτητων βοηθητικών εργασιών» ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον πρώην αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Μωυσιάδη λέγοντας χαρακτηριστικά ότι του λείπει ως συνεργάτης. Προφανώς θέλησε να καταδείξει ο περιφερειάρχης ότι ο Γιάννης Μωυσιάδης υπήρξε πολύτιμος συνεργάτης κατά τη διάρκεια των προηγούμενων θητειών του στην μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας. Μια γενναιόδωρη δήλωση και δίκαιη αναγνώριση της μεγάλης προσφοράς του Γιάννη Μωυσιάδη, που είναι γνωστή στον στενό κύκλο των «επαϊόντων». Οι «πολλοί» αρκούνται σε γιορτές και πανηγύρια. Δ.Ν.

Σημαντική η επίσκεψη του υφυπουργού Εσωτερικών Θεόδωρου Καράογλου στις Σέρρες. Σηματοδότησε το κυβερνητικό ενδιαφέρον για μια επένδυση που ξαναβάζει μπροστά την τευτλοκαλλιέργεια και την παραγωγή ζάχαρης στη χώρα μας. Αισιόδοξη κινητικότητα στους χώρους του αραχνιασμένου εργοστασίου, που σε λίγες μέρες θα πάρει την μορφή ζωογόνας δράσης, αφού θα προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και θα αρχίσει εντατικά η συντήρηση του εργοστασίου. Ύστερα από μια τετραετία αγκυλώσεων και ψεύτικων κυβερνητικών υποσχέσεων, η πάλαι ποτέ κραταιά βιομηχανία δείχνει να ανασταίνεται και, μάλιστα, με καλύτερους όρους, αφού θα λειτουργεί με τον δυναμικό και ορθολογικό τρόπο μιας ιδιωτικής επιχείρησης. Ελπίζουμε να είναι ικανοποιητικό και το τιμολόγιο που θα ανακοινώσει ο επενδυτής, ώστε ανάλογη δημιουργική κινητικότητα να υπάρξει, σε 1-2 μήνες και στα χωράφια, με την σπορά ξανά ζαχαροτεύτλων στα χωριά του νομού μας. Δ.Ν.

Profile for sertharros

16_01_2020  

16_01_2020  

Advertisement