Page 1

Ελένη Τσιαπάρα φοροτεχνικός, υποψήφια με τον συνδυασμό «Ανάπτυξη Ν. Σερρών»

u

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

3

«Εργο και αποτέλεσμα παρήχθη στο ΕΒΕΣ από τον Χρ. Μέγκλα»

u

15

«Αριστοτελικά αποτυπώματα…»

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ ΈΤΟΣ 47ο  ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 14.109  ΤETAΡΤΗ 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017  ΤΙΜΗ 0,50 ευρώ

Ιδιοκτήτης - Εκδότης: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

Πρώτη επιλογή εισόδου στη χώρα μας για τους Βαλκάνιους Τουρίστες

Ένα εκατ. διελεύσεις Ι.Χ. μέσω Διοδίων του Προμαχώνα

Ο

Σταθμός Διοδίων του Προμαχώνα συμπλήρωσε πριν λίγες ημέρες 15 μήνες λειτουργίας. Ξεκίνησε να λειτουργεί στις 7 Ιουλίου 2016. Απευθυνθήκαμε στην Εγνατία Οδό Α.Ε. για την παραχώρηση λεπτομερών στοιχείων σχετικά με την επιβατική κίνηση που παρουσιάζει ο σταθμός Διοδίων.

Στην 33 PHILOXENIA συμμετείχε ο Δήμος Σερρών

ȝȢȣȧțȝȪ ȝȨȡȤȝȣȟȫȟȩȡȧȬ  ȜȝȢȝȤȚȩȡȧȬ 

ɓɐɑ ȝƇɂɅȾɄɀɋɔɉɂɈȪȾɉɉɚɆ

Σελ. 5 ȭȧȩȧȫȝȮȥȡȢȧȪșȪȭșȣȡȪȫȩȡș

Νέες συλλήψεις για λαθραία καύσιμα και καπνό

șɄȨȺɆȺȼɈɘɄɀȪɓɉɉȾɑ ɋɀɄ ɃɂɆ

Στον Προμαχώνα

Οι νέοι ξεκινούν σήμερα με μισθούς Βουλγαρίας 350 ευρώ γιατί οι γονείς τους (όχι όλοι..) τους έκλεψαν το μέλλον ακολουθώντας δημαγωγούς που μοίραζαν δανεικά.

Την αγανάκτηση αυτών των ανθρώπων εκνεταλλεύτηκαν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος και ανήλθαν στην εξουσία. Το ίδιο έκανε και η ΧΑ και εισήλθε στη Βουλή.

Σελ. 9

ȬƇɈɏɔɍɂȺɊɋɈȫɅɔɅȺ:ƇɀɉȾɊɂɚɆ

Οι συσχετισμο ί δυνάμεων

Η απάτη αυτή έγινε εν γνώση της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας που εξόριζε από την πολιτική σκηνή κάθε προειδοποίηση και κάθε φωνή της λογικής.

η

Σελ. 4

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

άποψη

Σελ. 5

Η εκλογική επιρροή του βαθέος κράτους και των συνοδοιπόρων φτάνει στο 30%. Ένα άλλο 30% αθροίζει η άλλη πλευρά που επιθυμεί να δει τη χώρα να εξελίσσεται σε μια σύγχρονη δυτική δημοκρατία και οικονομία. Οι υπόλοιποι απέχουν ή μετακινούνται προς την μια ή την άλλη πλευρά με άλλα κριτήρια και επιδιώξεις... Αλέξανδρος Αραμπατζής

Δημήτρης Κεραμάρης Εμπόριο - Εκμετάλλευση Εμφιαλωμένων νερών Υποψήφιος στο Εμπορικό τμήμα Τηλέφωνο:6977214455

Εγκαίνια Νέου Εκπαιδευτικού Κέντρου «Αλίκη Περρωτή» Φέρει το όνομα της μεγάλης ευεργέτιδας της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του Perrotis College Σελ. 12

Ο 33ο Γύρος των Σερρών την Κυριακή 19 Νοεμβρίου Σελ. 15


Σ.Θ. [

ΤETAΡΤΗ 15.11.2017 Ήλιος » Α: 07:01 Δ: 17:17 | Σελήνη » Α: 04:35 Δ: 15:15

[

σαν σήμερα 1973: Οι φοιτητές κλείνονται στα Πολυτεχνεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης και καλούν το λαό σε εξέγερση κατά της χούντας.

με... Βούλα και υπογραφή!

γράμμα στο διευθυντή

«Δώσε και μένα, μπάρμπα»! «Η οικονομία αναμένεται να σημειώσει ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 2%. Το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να ξεπεράσει κατά πολύ το στόχο του 1,75%. Για δεύτερη χρονιά έχουμε τη δυνατότητα να διανείμουμε κοινωνικό μέρισμα και θα είναι ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Τα 720 εκατ. ευρώ θα είναι έκτακτη ενίσχυση, αφορολόγητη, σε 3,4 εκατ. συμπολίτες μας». Αυτά και άλλα είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο διάγγελμά του και όλοι τώρα περιμένουν τον… μποναμά, καθώς μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο, προκειμένου στις αρχές Δεκεμβρίου να έχει αποδοθεί το κοινωνικό μέρισμα. Μεταξύ μας, έτσι που το πάει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε λίγο ούτε να δουλεύουμε θα χρειάζεται! Με τέτοιο ρυθμό… ανάπτυξης δεν θα συμφέρει! Θα περιμένουνε απευθείας το μέρισμα. Β.Α.

ΕΝΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ Λεξικογραφικά Μια καλή ενημέρωση στα λεξικογραφικά και όχι μόνο πάντα κάνουν καλό. Μία νέα συγκέντρωση ειδικών λέξεων οι επόμενες: ΜΑΞΙΜΑΛΙΣΜΟΣ=ΕΛΛΗΝ ΜΕΓΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ=1= τάση μερίδας του σοσιαλιστικού επαναστατικού κόμματος της Ρωσίας που επεδίωκε την ολοκλήρωση στο ανώτατο βαθμό των επαναστατικών στόχων με την οργάνωση δολοφονιών σε βάρος υψηλών τσαρικών αξιωματούχων (μετά το 1905) και ενεργό συμμετοχή στην επανάσταση του 1917, με την οποία ήρθε σε αντίθεση λίγο αργότερα, αντίθετη που εκφράστηκε επίσης με τρομοκρατικές επιθέσεις.2=(κατ επεκτ.) πολιτική πρακτική που εκφράζεται με την προβολή στόχων και αιτημάτων στο υπέρτατο όριο και συνήθ. Με ριζοσπαστικό στόχο . ΑΝΤ. μινιμαλισμός. Κάθε ερώτηση ενδιαφερομένου και ενδιαφερομένης δεκτή. Δ.Α.

Στου κακού τη σκάλα Κύριε Διευθυντά, Είμεθα, λόγω συγκυβέρνησης "ανίερης συμμαχίας" στου κακού τη σκάλα. Τι πρέπει δυστυχώς να γίνει; Αδρανοποίηση των μισθών και συντάξεων του Δημοσίου, αρχής γενομένης από τις αμοιβές των πολιτικών. Σήμερα για ν’ αντιληφθείτε, πρωτοφανές για την Ελλάδα, πόση αξία έχει για τον μέσο Έλληνα μια θέση στο Δημόσιο (Δημόσιος υπάλληλος), σε διαγωνισμό για 3.500 θέσεις, στο παρελθόν υπέβαλαν δηλώσεις 120.000 υποψήφιοι. Μέσα στην χρονική περίοδο, αβάσταχτων οικονομικών μέτρων ρωτήθηκε κανείς, πόσο κόστισε στον Κρατικό Κορβανά την περίοδο αυτή της Εκθέσεως, η μετάβαση στην Θεσ/νίκη εκατοντάδων πολιτικών μετά των συμβούλων και των χειροκροτητών των και των 6.500 αστυνομικών; Χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο. Απλά για να συνεχίσουν οι πολιτικοί μας, την αρρωστημένη πολιτική Νοοτροπία της χώρας μας, που μας καταστρέφει συθέμελα. Ο ΙΔΙΟΤΕΛΗΣ

ΦΩΤΟγραφήματα

Πασχάλης Αγγελίδης δικηγόρος Έφερε σε πέρας την εκλογική διαδικασία στο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Το Ησυχαστήριο Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου

Σ

τιγμιότυπο από τον Ιερό Ησυχαστήριο Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου. Το Μοναστήρι είναι μετόχι της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος του Αγίου Ορους και ένα από τα σημαντικότερα ησυχαστήρια στη χώρα μας. Το στιγμιότυπο από πρόσφατη επίσκεψη του «Σ.Θ.» σε μία από τις υπέροχες τοποθεσίες του Νομού Σερρών. «Σ.Θ.»

Βασίλης Κιγινδής πρώην πρόεδρος ΚΤΕΑΛ Αποσύρθηκε από τα κοινά και χάσαμε την διευσδυτική ματιά στα γεγονότα.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ

Εκδότης – Ιδιοκτήτης: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ Διευθυντής: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑMΠΑΤΖΗΣ ΑρχισυνταξΙα: Αλέξανδρος Αραμπατζής ΣυντΑκτες: Βούλα Αγκαθά, Δημήτρης Νάτσιος ΑρθρογρΑφοι - ΣχολιογρΑφοι: Αθανάσιος Παπανδρόπουλος, Χρήστος Κατσαρός, Δημήτριος Αραμπατζής, Αθανάσιος Αραμπατζής, Αλέξανδρος Αραμπατζής, Πολυχρόνης Χαραλαμπίδης, Κων/νος Τσαρτσάρης ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ - σελιδοποιηση: Δέσποινα Αρναούτογλου, Δέσποινα Γεράκη ΕΚΤΥΠΩΣΗ: Νίκος Καραγκιόζης ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ: Κατερίνα Σταυρακίδου ΓΡΑΦΕΙΑ: Βενιζέλου 177 – Σέρρες Τ.Κ. 62 131 ΤΗΛ.: 23210 - 46380 23210 - 46745 FAX: 23210 - 45200

e-mail: sertharros@yahοo.gr www.sertharros.gr

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ | ΤETAΡΤΗ 15.11.2017 ΕΔΕΣΣΑ 11/12oC

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΒΕΡΟΙΑ 5/17oC o 12/13 C ΚΑΤΕΡΙΝΗ 12/13ΟC ΚΟΖΑΝΗ o 9/10 C ΚΕΡΚΥΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΛΑΡΙΣΑ 21/22οC 8/9oC ΤΡΙΚΑΛΑ 14/15οC 13/15oC ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΣΠΟΡΑΔΕΣ ΒΟΛΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑ o 13/14oC 16/19oC 15/16 C o 14/15 C ΦΛΩΡΙΝΑ 7/8οC

ΔΡΑΜΑ 13/14oC

ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ 11/13oC ΞΑΝΘΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗ o o 13/14 C 12/13 C ΚΑΒΑΛΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 13/14oC 12/13oC ΘΑΣΟΣ 13/14oC ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ 12/13oC

5/17oC

6/17°C

ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΑ: ΤΗΛ. 23210 - 46380 ΕΤΗΣΙΟΙ ΟΡΟΙ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ Α.Ε. Εισηγμένων 600 € + Φ.Π.Α. Υπουργείων 500 €+ Φ.Π.Α. Τραπεζών 500 €+ Φ.Π.Α. Εταιριών Ν.Π.Ι.Δ. & Ν.Π.Δ.Δ. 500 €+ Φ.Π.Α. Δήμων 500 €+ Φ.Π.Α. Κοινοτήτων 200 €+ Φ.Π.Α. Συλλόγων, Σωματείων 200 €+ Φ.Π.Α.

ΚΙΛΚΙΣ 12/14oC

ΣΕΡΡΕΣ 6/17oC

ΣΕΡΡΕΣ

Ηλιοφάνεια και κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς και τις πρωινές ώρες έως σχεδόν μέτριοι.

Ηλιοφάνεια και κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς και τις πρωινές ώρες έως σχεδόν μέτριοι.

19/21 C o

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις κυρίως στα βόρεια τμήματα, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 19 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι και στα ανατολικά ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις.

ΛΗΜΝΟΣ 14/15oC

ΛΕΣΒΟΣ 18/21oC

ΟΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΑΥΡΙΟ Σέρρες

6/17οC

Θεσσαλονίκη

5/17οC

Αλεξανδρούπολη

12/13οC

Καβάλα

13/14οC

Δράμα

13/14οC

Ξάνθη

12/13οC

Κομοτηνή

13/14οC

Ιωάννινα

13/14οC

Λάρισα

14/15οC


CMYK

CMYK

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

συνέντευξη

ΤETAΡΤΗ 15.11.2017

[[

Ελένη Τσιαπάρα φοροτεχνικός, υποψήφια με τον συνδυασμό «Ανάπτυξη Ν. Σερρών»

«Εργο και αποτέλεσμα παρήχθη στο ΕΒΕΣ από τον Χρ. Μέγκλα» Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου

νέου υποψηφιότητα στις επερχόμενες Επιμελητηριακές Εκλογές, στο τμήμα Υπηρεσιών, με τον συνδυασμό του Χρήστου Μέγκλα, καθώς μου δίνεται η ουσιαστική δυνατότητα να συμμετέχω σε έναν σοβαρό, τεκμηριωμένο και εποικοδομητικό διάλογο, μέσα από τον οποίο αναζητούμε λύσεις για τα προβλήματα των επιχειρηματιών του Ν. Σερρων και πραγματοποιούμε δράσεις για το κοινό συμφέρον του τόπου μας.

Έ

να πρότυπο επιμελητηριακό έργο παρήχθη τα τελευταία έξι χρόνια από την διοίκηση του Χρ. Μέγκλα τονίζει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Σ.Θ.» η φοροτεχνικός - ασφαλίστρια και υποψήφια στο τμήμα των Υπηρεσιών με τον συνδυασμό «Ανάπτυξη Ν. Σερρών» Ελένη Τσιαπάρα. Πιστεύει και εργάζεται για την ισχυροποίηση του επιμελητηριακού θεσμού τον οποίο υπηρετεί πολλά χρόνια με συνέπεια. Υποστηρίζει ότι ο Χρήστος Μέγκλας είναι το καταλληλότερο πρόσωπο για να κρατήσει στιβαρά το τιμόνι του κορυφαίου οικονομικού οργάνου του Νομού και να οδηγήσει την επιχειρηματική κοινότητα των Σερρών στο δρόμο της προοπτικής και των επιτυχιών.

Η δουλειά μου ίσα ίσα που συμβάλλει στο μέγιστο προς αυτή την κατεύθυνση. Καθημερινά συζητώ, μεταξύ άλλων, με παρά πολλούς επιχειρηματίες, κατανοώ και ζω τις αγωνίες κι ανασφάλειες τους. Νιώθω, περισσότερο από ποτέ, έντονη την ανάγκη δυναμικών παρεμβάσεων που θα βοηθήσουν όλους εμάς τους επαγγελματίες, θα στηρίξουν την παραγωγική δραστηριότητα, θα αναδείξουν τα ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες του τόπου, διασφαλίζοντας εν τέλει ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον για την οικονομία μας, την ίδια την κοινωνία των Σερρών.

Πόσα χρόνια υπηρετείτε το ΕΒΕΣ και τι είναι αυτό που σας ωθεί να αφιερώνετε χρόνο από την δουλειά σας; Εκλέχτηκα για πρώτη φορά το 2001 και από τότε υπηρετώ ανελλιπώς τον θεσμό του Επιμελητηρίου. Διετέλεσα Γενική Γραμματέας στη Διοίκηση του Επιμελητηρίου Σερρών, Πρόεδρος του τοπικού και Εκπρόσωπος του Εθνικού Επαγγελματικού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών, από το 2008 ως σήμερα. Συμμετέχω εδώ και 16 χρόνια γιατί πραγματικά πιστεύω στον Επιμελητηριακό Θεσμό. Δίνει δύναμη, ενιαία ενημέρωση, επιμόρφωση και στήριξη σε όλους τους επαγγελματίες. Αποτελεί τη σοβαρή «φωνή» των ενιαίων διεκδικήσεων μας. Αποφάσισα να βάλω εκ

Αυτή τη βασική ανάγκη επιδιώκω να καλύψω με την επιμελητηριακή μου δράση. Έτσι συνεισφέρω το δικό μου «λιθαράκι» για την ανάταση του σερραϊκού επιχειρείν, για την «ανάπτυξη» του Νομού μας. Ποιος ο λόγος της συστράτευσης σας στις εκλογές με τον Χρήστο Μέγκλα; Η τελευταία οκταετία υπήρξε δύσκολη για όλους τους επιχειρηματίες του Νομού μας. Η οικονομική κρίση

ΜΗΛΙΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΜΠΟΡΙΑ ΝΩΠΩΝ & ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΩΝ ΨΑΡΙΩΝ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ Τηλ.: 2321038848, 6972 884155

CMYK

οδήγησε σε ραγδαία αύξηση πολλών κοινωνικών προβλημάτων. Η ανεργία είναι ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που απασχολεί όλους μας, με μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη, συγκρότηση, και οργάνωση της  κοινωνίας μας. Η συρρίκνωση των εισοδημάτων οδήγησε πολλούς επιχειρηματίες να βάλουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους και πολύ συχνά να φύγουν από την Ελλάδα προς αναζήτηση εργασίας. Όλοι μαζί όμως μπορούμε να σχεδιάσουμε μία μοναδική προοπτική ανάπτυξης για το Νομό μας, ώστε μέσα από την εξέλιξη των επιχειρήσεων να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να αυξηθεί η συνολική ζήτηση, και να διευρυνθούν οι επιχειρηματικοί ορίζοντες. Πιστεύω ακράδαντα πως αυτή την προοπτική ανάπτυξης μπορεί να τη «στηρίξει» και να τη θεμελιώσει, αποκλειστικά και μόνο, ο Χρήστος Μέγκλας. Και δε το λέω τυχαία. Το διαπίστωσα στα έξι χρόνια διοίκησης του. Παρήχθη σημαντικό έργο, θέτοντας ο ίδιος υψηλούς στόχους και αναλαμβάνοντας μεγαλόπνοες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Σε μια περίοδο μάλιστα, από το 2011 έως και το 2017, η οποία και συμπίπτει χρονικά με την δαιδαλώδη οικονομική ύφεση στην χώρα, αλλά και με μια σειρά νομοθετικών εγχειρημάτων που επιδίωκαν τον κατακερματισμό του Επιμελητηριακού Θε-

σμού. Παρόλαυτα, με την ενεργοποίηση όλων και με προσωπική σκληρή δουλειά του ίδιου, καταφέραμε ενωμένοι να φέρουμε εις πέρας ένα πρότυπο επιμελητηριακό έργο, με θετικό πρόσημο για το σερραϊκό επιχειρείν. Ταυτόχρονα, όμως, είμαι βεβαία πως ο Συνδυασμός «Ανάπτυξη Ν. Σερρών», με Επικεφαλής τον Χρήστο Μέγκλα, είναι ο μόνος ικανός να στηρίξει πραγματικά και να ενδυναμώσει τις τοπικές μας επιχειρήσεις. Απαρτίζεται από σοβαρούς επιχειρηματίες, καταξιωμένους επαγγελματίες, καλοπροαίρετους ανθρώπους, και σε υψηλότατο ποσοστό ιδιαίτερα μορφωμένους. Κοινό μας όραμα είναι να δώσουμε μία νέα πνοή στη Σερραϊκή αγορά και να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο για τη νέα γενιά.

Η φοροτεχνικός - ασφαλίστρια και υποψήφια στο τμήμα των Υπηρεσιών με τον συνδυασμό «Ανάπτυξη Ν. Σερρών» του Χρ. Μέγκλα Ελένη Τσιαπάρα.

και φορολογικό περιβάλλον, θα προασπιστεί τα δικαιώματα των επιχειρήσεων, θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις προς πάσα κατεύθυνση για μείωση κάθε είδους βαριδιών για τους επαγγελματίες.

Ποια θέματα πιστεύετε ότι πρέπει να αναδείξει και να διεκδικήσει το Επιμελητήριο Σερρών τα επόμενα χρόνια; Στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων συζητιούνται ανάλογα ερωτήματα όπως «Τι κάνει το Επιμελητήριο για μας; Τι είναι το Επιμελητήριο; Άλλος ένα φοροεισπρακτικός μηχανισμός. Άλλη μια υποχρέωση και τίποτα παραπάνω». Στις προηγμένες οικονομίες, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία, ο ρόλος των Επιμελητηρίων στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων είναι πολύ σημαντικός. Πίστευα και πιστεύω ότι το Επιμελητήριο Σερρών έχει μεγάλη ευθύνη.

Αυτό είναι που θα συνεχίσει την προσπάθεια υλοποίησης καινοτόμων υποστηρικτικών δράσεων για κάθε κλάδο, θα ανοίξει το παράθυρο για τα τοπικά μας προϊόντα στην εγχώρια και παγκόσμια αγορά, θα επιδιώξει δράσεις για την προώθηση της αγροτικής οικονομίας, την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος του Ν. Σερρών, θα παρέχει, με την ενιαία ενημέρωση και επιμόρφωση, τα εφόδια για την αναβάθμιση της επιχειρηματικότητας στον Νομό μας. Σέβομαι τον Επιμελητηριακό Θεσμό. Πιστεύω ότι ο ρόλος του είναι καθοριστικός εν μέσω της οικονομικής κρίσης, και αισθάνομαι ηθικό χρέος να συμβάλλω στο να διαδραματίσει αυτό τον ρόλο που του αρμόζει.

Το Επιμελητήριο είναι αυτό που θα συνεχίσει να στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα διεκδικήσει ένα ελκυστικότερο επενδυτικό

Η επόμενη τετραετία είναι κρίσιμη για όλους μας και ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις που έχουν δεχτεί τεράστια πλήγματα και βάλλονται συνεχώς. Όραμά και φιλοδοξία μας είναι μόνο η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων και δη των ασθενέστερων, στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Βασίλης Μπόιτσιος Εγκαταστάσεις - Συντηρήσεις Ανελκυστήρων "ΔΕΛΤΑ"

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ: ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ κιν.: 6974305302 email: vasilisboitsios@gmail.com

Σε εμάς ανήκουν όλοι γιατί τα προβλήματα δεν έχουν ούτε χρώμα ούτε κόμμα. CMYK


[[

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΤETAΡΤΗ 15.11.2017

Πρώτη επιλογή εισόδου στη χώρα μας για τους Βαλκάνιους Τουρίστες

Ένα εκατ. διελεύσεις Ι.Χ. μέσω Διοδίων του Προμαχώνα - Αύξηση της κίνησης τα επόμενα χρόνια λόγω ηλεκτρονικών πληρωμών προβλέπει ο διευθυντής Λειτουργίας των Διοδίων Κ. Κουτσούκος Toυ Δημητρίου Γ. Νάτσιου

Ο

Σταθμός Διοδίων του Προμαχώνα συμπλήρωσε πριν λίγες ημέρες 15 μήνες λειτουργίας. Ξεκίνησε να λειτουργεί στις 7 Ιουλίου 2016. Απευθυνθήκαμε στην Εγνατία Οδό Α.Ε. για την παραχώρηση λεπτομερών στοιχείων σχετικά με την επιβατική κίνηση που παρουσιάζει ο σταθμός Διοδίων. Τα στοιχεία που μας παραχωρήθηκαν και υπογραφεί ο Διευθυντής Λειτουργίας των Διοδίων Κωνσταντίνος Κουτσούκος αναδεικνύουν τη δυναμική του συνοριακού σταθμού Ελλάδας –Βουλγαρίας και κατά συνέπεια του σταθμού Διοδίων του Προμαχώνα ως την σημαντικότερη πύλη εισόδου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη χώρα μας. Συγκεκριμένα η επιβατική κίνηση στο Σταθμό Διοδίων Προμαχώνα παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 2,2% για

τους θερινούς μήνες( ΙούλιοςΑύγουστος 2016- Ιούλιος- Αύγουστος 2017), ενώ η αύξηση στο σύνολο του έτους(2016, 2017) ανέρχεται σε ποσοστό 4.4%. Eιδικότερα πάνω από ένα εκατομμύριο ΙΧ. αυτοκίνητα Βαλκανίων τουριστών ήρθαν στην Ελλάδα μέσω του σταθμού Διοδίων του Προμαχώνα από τον Ιούλιο του 2016 έως τον Αύγουστο του 2017. Από τον αριθμό αυτό περίπου τα μισά ΙΧ. πέρασαν από τον Ελληνοβουλγαρικό κάθετο άξονα το φετινό καλοκαίρι (597.937 ΙΧ). Τα έσοδα από το τέλος επιβολής των Διοδίων στον Προμαχώνα για το χρονικό διάστημα από τον Ιούλιο του 2016 έως τον Αύγουστο του 2017 ανέρχονται στα 10.069.027.00 Ευρώ. Ο Διευθυντής Λειτουργίας των Διοδίων, Συγκοινωνιολόγος Μηχανικός, Κωνσταντίνος Κουτσούκος, σχετικά με την επιβατική κίνηση δήλωσε

Διελεύσεις από τον Ιούλιο 2016 έως τον Αύγουστο του 2017 Προς

Δίκυκλα

Φορτηγά εως 3 τόννους

Ι.Χ.

Φορτηγά μέχρι 4 τόννους

ΣΥΝΟΛΟ

Ελλάδα

4.002

1.031.322

55.331

294.113

1.384.768

Βουλγαρία

4.420

1.028.584

57.876

260.499

1.351.379

Διευλεύσεις Ιουλίου- Αύγουστου 2016 και Ιουνίου - Ιουλίου- Αυγούστου 2017

Δίκυκλα

ΙΧ

Φορτηγά έως 3 τόννους

Φορτηγά έως 4 τόννους

ΣΥΝΟΛΟ

ΙΟΥΛΙΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2016

1.780

367.078

16.233

73.772

458.863

ΙΟΥΝΙΟΣ - ΙΟΥΛΙΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2017

3.316

597.937

27.392

132.938

761.583

στο «Σ.Θ.» ότι είναι ικανοποι-

ημένος με την μέχρι σήμερα

«κινητικότητα» του σταθμού διοδίων Προμαχώνα. «Η κίνηση τόσο των επιβατικών όσο και των βαρέων οχημάτων, αναμένεται να έχει αυξητικούς ρυθμούς τα επόμενα χρόνια, ειδικά και μετά την εφαρμογή ηλεκτρονικών πληρωμών η οποία θα εφαρμοστεί και θα δώσει την δυνατότητα στους χρήστες να διέρχονται πιο γρήγορα από τον σταθμό» ανέφερε .


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΤETAΡΤΗ 15.11.2017

[[

Στην 33η PHILOXENIA συμμετείχε ο Δήμος Σερρών

Γ

ια άλλη μία χρονιά οι Σέρρες και ο Δήμος συμμετείχαν στην κορυφαία τουριστική διοργάνωση της χώρας, στην 33η Philoxenia που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης το τριήμερο 10-12 του μήνα. Ειδικότερα, η σερραϊκή παρουσία, στο περίπτερο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προσέλκυσε επισκέπτες κι ανθρώπους του χώρου του τουρισμού, ενώ ο αρμόδιος εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος κ. Παναγιώτης Γρηγοριάδης είχε επαφές με παράγοντες και tours operators

από την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό. Να σημειωθεί ότι η 33η διεθνής έκθεση τουρισμού Philoxenia, πραγματοποιήθηκε παράλληλα με τη διεθνή έκθεση ξενοδοχειακού και επαγγελματικού εξοπλισμού, Hotelia. Πρόκειται για το πιο σημαντικό εκθεσιακό τουριστικό δίδυμο της χώρας το οποίο κατέγραψε άνοδο 10% φέτος των εκθεσιακών συμμετοχών και αναβαθμισμένη εικόνα τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά. Στην 33η Philoxenia εκπροσωπήθηκε όλη η τουριστική Ελλάδα, καθώς φέτος συμμε-

τείχαν και οι 13 Περιφέρειες, αλλά και πολλοί τουριστικοί δήμοι. Η Έκθεση τέθηκε υπό την αιγίδα των υπουργείων Τουρισμού, και Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), του ΕΟΤ και των μεγάλων φορέων του τουρισμού (ΣΕΤΕ, ΗΑΤΤΑ, ΠΟΞ και ΞΕΕ. Επισημαίνεται ότι η ξένη παρουσία ήταν ενισχυμένη, με άμεσες συμμετοχές από Τουρκία, Κύπρο, Αίγυπτο, Αυστρία, Ρωσία, Αλβανία, Βουλγαρία, Σερβία, Πολωνία, Λουξεμβούργο, Τσεχία, Σλοβακία, Περού, Φιλιππίνες και Ινδονησία.

Βιογραφικό

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΜΑΝΤΖΗΣ Επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης PHILIPPOS XENIA HOTEL Υποψήφιος στο Τμήμα Υπηρεσιών

Ι

δρυτής της εταιρείας ΠΡΟΣΕΠ από το 1975, η οποία στην συνέχεια μετονομάζεται σε ΣΤΕΛΜΑ ΕΠΕ και από το 1998 σε ΕΝΒΙΤ ΑΤΕ. Συνεργασίες της εταιρίας στην Ελλάδα: 1) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ 2) ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ 3) ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. 4) ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΕΛΛΑΣ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ 5) ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. 6) HELLAS FLYING DOLPHINS 7) ΤΕΡΝΑ Α.Ε. 8) Κ/ΞΙΑ ΜΟΧΛΟΣ Α.Ε.-INTRACOM ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ 9) ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΑΤΡΩΝ (ΟΛΠΑ) 10) ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΕΡΙΟΥ (ΔΕΠΑ) Δραστηριοποίηση της εταιρίας στο εξωτερικό: 1) ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ 2) ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ-ΔΙΑΝΟΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑΣ LA VACHE QUI RIT ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ 3) ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΒΑΓΟΝΙΩΝ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΟΣΕ ΠΟΛΩΝΙΑΣ

Ο κ. Στέφανος Μαμαντζής υπήρξε συνεργάτης της CARREFOUR επί 16 συνανπτά έτη αναλαμβάνοντας τη διαφήμιση της εταιρίας πανελλαδικά. Είναι συνιδιοκτήτης της MAD MELODY με τον κ. Ανδρέα Κουρή, Ιδρυτής της CARRE MARKET με τον Νίκο Ευαγγελάτο. Ιδιοκτήτης του Εμπορικού MALL "ENIGMA" σε συνεργασία με τον Όμιλο Μουζενίδη. Ιδιοκτήτης δύο ξενοδοχειακών μονάδων στη Μύκονο. Ιδιοκτήτης του PHILIPPOS XENIA HOTEL στις Σέρρες. Όλα αυτά τα χρόνια ανεξάρτητα από το είδος της δραστηριότητας, το ενδιαφέρον του κυρίου Μαμαντζή εστιάζει στον παράγοντα άνθρωπο και στην κοινωνική ευθύνη απέναντι στο προσωπικό. Ενδεικτικά αναφέρεται η απασχόληση συνολικά 350 -500 ατόμων ως μόνιμο προσωπικό στις εταιρείες ευθύνης του και η ουσιαστική διαχείριση προσωπικού της ΔΕΠΑ αποκλειστικά από την ΕΝΒΙΤ ΑΤΕ. Δραστηριοποιείται επί 10ετία στο ΔΣ της ΑΕΚ όπου και διετέλεσε πρόεδρος επί μακρόν! Από το 2005 αναλαμβάνει την ανακαίνιση και λειτουργία του ΧΕΝΙΑ ΣΕΡΡΩΝ που μετονομάζεται σε PHILIPPOS XENIA HOTEL, και δεσπόζει στο καλύτερο σημείο της πόλης εκπληρώνοντας ένα μεγάλο όνειρο για τον ίδιο, να δραστηριοποιηθεί στον τόπο του, προσφέροντας άριστες υπηρεσίας φιλοξενίας και βάζοντας έναν ακόμη λίθο στην τουριστική ανάπτυξη της πόλης.

Επιστροφές αλλοδαπών στις χώρες καταγωγής τους Άλλες 2.023 υποθέσεις χειρίστηκαν οι Υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. τον Οκτώβριο

Ο

ι επιστροφές πραγματοποιούνται μέσω των εθελούσιων προγραμμάτων επαναπατρισμού του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης καθώς και των αναγκαστικών επιστροφών και εθελοντικών αναχωρήσεων από την Ελληνική Αστυνομία Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης, άλλοι 2.023 αλλοδαποί διαφόρων υπηκοοτήτων επέστρεψαν συνολικά από όλη την επικράτεια, στις χώρες καταγωγής τους, τον μήνα Οκτώβριο. Σε βάρος των παραπάνω υπηκόων τρίτων χωρών είχαν εκδοθεί αποφάσεις επιστροφής και απέλασης για παράνομη είσοδο στη χώρα μας. Οι επιστροφές πραγματοποιήθηκαν μέσω των εθελούσιων προγραμμάτων επαναπατρισμού του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, καθώς και των αναγκαστικών επιστροφών και εθελοντικών αναχωρήσεων από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας. Ενδεικτικά, ο μεγαλύτερος αριθμός επιστροφών πραγματοποιήθηκε με προορισμό την Αλβανία (1.482 άτομα), το Πακιστάν (181 άτομα), τη Γεωργία (68 άτομα), την Αλγερία (53 άτομα), το Ιράκ (39 άτομα), το Ιράν (22 άτομα), την Τουρκία (22 άτομα) και το Μαρόκο (20 άτομα). Σημειώνεται ότι από τις αρχές του έτους έχουν επιστραφεί συνολικά στις χώρες καταγωγής τους 16.003 άτομα.

Νέες συλλήψεις για λαθραία καύσιμα και καπνό Στον Προμαχώνα

Σ

υνελήφθησαν (12-11-2017) στον Προμαχώνα, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Προμαχώνα, μία 61χρονη και 42χρονη υπήκοος Βουλγαρίας, καθώς διαπιστώθηκε να έχουν εισάγει και να μεταφέρουν με όχημα που επέβαιναν, 30 συσκευασίες καπνού και 8 πακέτα τσιγάρων, χωρίς να καταβληθούν οι νόμιμοι φόροι και δασμοί, τα οποία κατασχέθηκαν, όπως και το παραπάνω όχημα. Επίσης, συνελήφθη το πρωί της ίδιας ημέρας στον Προμαχώνα, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Προμαχώνα, 43χρονος υπήκοος Ρουμανίας, καθώς διαπιστώθηκε να έχει εισάγει και να μεταφέρει με όχημα, 3 δοχεία με συνολικά 80 λίτρα πετρέλαιο, χωρίς να καταβληθούν οι νόμιμοι φόροι και δασμοί, τα οποία και κατασχέθηκαν, όπως και το παραπάνω όχημα.


[[

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

η Ρουμπρίκα

ΤETAΡΤΗ 15.11.2017

Γράφει ο Δημ. Αλ. Αραμπατζής

 Καλημέρα σας. Τετάρτη σήμερα 15 Νοεμβρίου 2017. Μνήμη Γουρία, Σαμωνά και Αβίβου μαρτ. και ομολογ. (αρχή Νηστείας Χριστουγέννων). Χρόνια πολλά, χριστιανά, ειρηνικά, ανώδυνα και αναιπέσχυντα στις εορτάζουσες και εορτάζοντες ***  Δημοσιεύουμε αυτούσια τη συνέντευξη του διατροφολόγου Γιώργου Πύρρου, ο οποίος ανέλυσε το ρόλο της οικογένειας και τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών στο "Θάρρος της Σιντικής" και στον Παναγιώτη Σκαρλάτο.

Ο ρόλος της οικογένειας στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών

εκδηλώνει έμφραγμα ξαφνικά χωρίς κανένα πόνο στο στήθος, γι’ αυτό και δεν καταλαβαίνουν άμεσα τον κίνδυνο για να ζητήσουν ιατρική βοήθεια. Για το λόγο αυτό, οι ερευνητές παρακολούθησαν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα (5 έτη) πάνω από 700 άτομα που παρουσίασαν έμφραγμα μυοκαρδίου, με στόχο να προσδιορίσουν τα συμπτώματα πριν το έμφραγμα, αλλά και να αναλύσουν την συχνότητα εμφάνισης τους.

Το «Θάρρος της Σιντικής» σε αυτό το φύλλο φιλοξενεί τον γνωστό διαιτολόγο του Σιδηροκάστρου κ. Γιώργο Πύργο, ο οποίος μας ανέλυσε για τον ρόλο της οικογένειας στην σωστή διατροφή των παιδιών. Σημαντικό, σύμφωνα πάντα με τον κύριο Πύργο είναι να γνωρίζουν οι γονείς ότι «το πρόβλημα της αύξησης βάρους στα παιδιά, πρέπει να αντιμετωπίζεται σε έγκαιρο στάδιο, ακόμα και από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Οι γονείς οφείλουν να γνωρίζουν ότι θα πρέπει να αλλάξουν οι διατροφικές συνήθειες ολόκληρης της οικογένειας, καθώς και να μιλάνε σε καθημερινή βάση στα παιδιά για την σημασία της σωστής διατροφής και φυσικά της άσκησης. Η ενθάρρυνση, η υποστήριξη και η αποδοχή είναι αυτά τα χαρακτηριστικά, το οποία χρειάζονται πραγματικά τα υπέρβαρα - παχύσαρκα παιδιά, για την σωστή αντιμετώπιση του προβλήματός τους», μας τόνισε.

Πρέπει να μπει στην καθημερινότητα η σωστή διατροφή Συνεχίζοντας ο Γιώργος Πύργος τονίζει την σημασία της εισαγωγής της σωστής διατροφής στην καθημερινότητα της οικογένειας. Μας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η κάθε οικογένεια θα πρέπει να φροντίσει να υπάρχουνε μέσα στο σπίτι υγιεινές επιλογές τροφίμων, οι οποίες δεν θα είναι ικανές να επηρεάσουν αρνητικά το σωματικό βάρος των παιδιών». Καλεί δε τους γονείς να σιγουρευτούν για τη σωστή και ισορροπημένη διατροφική συνήθεια των παιδιών μέσα στο σπίτι, αλλά και εκτός σπιτιού και φυσικά να μην δίνουν μεγάλα χαρτζιλίκια, προς αποφυγή διατροφικών καταχρήσεων. Μεγάλης σημασίας ζήτημα σύμφωνα με τον γνωστό διαιτολόγο είναι τα ιδιότροπα παιδιά και οι διατροφικές τους συνήθειες. Συμβουλεύει τους γονείς να μην πιέζουν τα παιδιά για την διαμόρφωση των διατροφικών τους συνηθειών, αλλά φυσικά και να μην παραιτηθούν από τον έλεγχο όσο το δυνατότερο καλύτερα γίνεται. Είναι σημαντικό οι γονείς να μην ασκούν πίεση πάνω στα παιδιά και να προσπαθήσουν να κάνουν τα παιδιά να αντιληφθούν την σωστή διατροφή ως μία ψυχαγωγική καθημερινή συνήθεια, ακόμα πιο συγκεκριμένα ως ένα όμορφο παιχνίδι. Κλείνοντας ο Γιώργος Πύργος μας συμβουλεύει στο πώς οι οικογένειες θα εντάξουν την άσκηση στην καθημερινότητα των παιδιών. Είναι σημαντικό, λέει, «οι νέοι να βρουν εκείνη την δραστηριότητα που θα τους ταιριάξει περισσότερο, καθώς και η μετακίνησή τους το πρωί στο σχολείο να γίνεται με τα πόδια ή και με το ποδήλατο». Τέλος ο κ. Πύργος συμβουλεύει τις οικογένειες να οργανώνουν έτσι το πρόγραμμα τους ώστε να υπάρχει χρόνος για άθληση για όλα τα μέλη της, καθώς και την δημιουργία ιδιαίτερου χώρου μέσα στο σπίτι για το παιχνίδι, την ψυχαγωγία και την άθληση των παιδιών. ***

Έμφραγμα: Τα συμπτώματα -πλην του πόνου στο στήθος- που πρέπει να ξέρετε  Οι ειδικοί τονίζουν ότι το έμφραγμα του μυοκαρδίου συνήθως παρουσιάζει πόνο στο στήθος, ωστόσο ένας πολύ μεγάλος αριθμός πασχόντων

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, πάνω από του μισούς ασθενείς που είχαν υποστεί έμφραγμα, όταν έφτασαν στο νοσοκομείο δεν είχαν καθόλου πόνο στο στήθος, ενώ η συχνότητα άλλων συμπτωμάτων είχε ως εξής: το 17% εξ αυτών είχε παρουσιάσει δύσπνοια, το 7% ανακοπή καρδιάς, το 4% ζαλάδα και αδυναμία ή συγκοπή, το 2% κοιλιακό πόνο και ένα 17% κάποια άλλα μη συνήθη συμπτώματα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες ήταν αυτές που σε μεγαλύτερο βαθμό παρουσίασαν έμφραγμα χωρίς πόνο στο στήθος. Επίσης, όσο μεγαλύτεροι σε ηλικία ήταν οι συμμετέχοντες τόσο πιο πολύ αυξανόταν η πιθανότητα ενός εμφράγματος χωρίς πόνο στο στήθος. Συγκεκριμένα, τα άτομα άνω των 80 ετών δεν παρουσίαζαν πόνο στο στήθος πριν το έμφραγμα. Οι ερευνητές δήλωσαν αρκετά ανήσυχοι από το γεγονός αυτό, καθώς, όπως είπαν, αν το άτομο που κινδυνεύει να εμφανίσει ένα έμφραγμα δεν παρουσιάσει έντονα συμπτώματα όπως είναι ο πόνος στο στήθος, τότε δεν αντιλαμβάνεται αμέσως τον κίνδυνο με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος πριν προσέλθει στο νοσοκομείο. Για το λόγο αυτό, συμβουλεύουν τους θεράποντες ιατρούς να είναι πιο υποψιασμένοι και να ενημερώνουν αναλυτικά τους ασθενείς τους για όλα τα πιθανά συμπτώματα που μπορεί να χτυπήσουν το «καμπανάκι» του κινδύνου, έτσι ώστε να προλάβουν να ζητήσουν ιατρική βοήθεια. ***

Σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου ο πρώτος νεκρός από γρίπη  Αν και ανήκε σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, ένας άνδρας δεν εμβολιάστηκε για την αντιμετώπιση της εποχικής γρίπης και έτσι έχασε τη ζωή του από τον ιό σε ηλικία 79 ετών. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), έχουν καταγραφεί πέντε σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, με νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ από τον άνθρωπο που απεβίωσε, απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Α(Η3Ν2). Όσο για τους υπόλοιπους, πρόκειται για τέσσερις άνδρες και ένα κοριτσάκι, με εύρος ηλικιών από 3 έως 79 έτη. Τα τέσσερα (80%) από τα προαναφερόμενα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α και το ένα (20%) στον ιό γρίπης τύπου Β. Ένα από τα στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν από τα ανωτέρω κρούσματα υποτυποποιήθηκε και ανήκε στον υπότυπο Α(Η3Ν2). Από τα πέντε προαναφερόμενα κρούσματα κανένα δεν είχε εμβολιαστεί κατά της γρίπης, ενώ τα τέσσερα ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, ενώ τονίζεται η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού, ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

επικαιρότητα

ΤETAΡΤΗ 15.11.2017

[[

Επαφές Βασίλη Καλαϊτζίδη:

Συνεχίζονται οι συναντήσεις με Δημάρχους και επιχειρήσεις του Νομού Σερρών

Ε

πίσκεψη στη Δήμαρχο Βισαλτίας, Αγνή Δουβίτσα πραγματοποίησε το πρωί της Τρίτης (14/11/2017) ο υποψήφιος Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών, Βασίλης Καλαϊτζίδης. Η συνάντηση του κ. Καλαϊτζίδη με τη Δήμαρχο έγινε στις 10:30 το πρωί στο γραφείο της κυρίας Δουβίτσα στη Νιγρίτα. «Η συζήτηση που αναπτύχθηκε μεταξύ μας και κράτησε για περισσότερη από μία ώρα καταδεικνύει ότι υπάρχουν πάρα πολλά που έχουμε να βάλουμε στο στρογγυλό τραπέζι με τους αυτοδιοικητικούς του Νομού μας. Είναι ακόμη ένα δείγμα της κακής και εσφαλμένης τακτικής που ακολούθησε η απερχόμενη διοίκηση, η οποία κατά τα φαινόμενα δεν αισθανόταν ως ένα ενιαίο τμήμα όλο το Νομό Σερρών αλλά προτίμησε την «αυστηρή αστικοποίηση του Επιμελητηρίου Σερρών», τόνισε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής του συνδυασμού «Επιμελείς Σέρρες», Βασίλης Καλαϊτζίδης. Η Δήμαρχος Βισαλτίας με

επιχείρηση «ΠΑΝ ΜΑΡΚΕΤ» των Αδερφών Παναγιώτου ενώ λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι μετέβη στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης «ΓΑΤΙΔΗΣ», όπου είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τοι ιδιοκτήτη της εταιρείας, Γιώρτη σειρά της ευχαρίστησε τον κ.Καλαϊτζίδη για την επίσκεψη και την ουσιαστική συζήτηση που είχαν και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στον εναπομείναντα προεκλογικό του αγώνα. Αμέσως μετά, ο υποψήφιος Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών, Βασίλης Καλαϊτζίδης επισκέφτηκε στις Σέρρες την

ΕΠΙΜΕΛΕΙΣ ΣΕΡΡΕΣ Νικόλαος Αραμπατζής Υποψήφιος στο Τμήμα Υπηρεσιών Δραστηριοποιείται τις Γεωργικές εκμεταλλεύσεις Τηλ. Κιν.: 6945537292

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ ΔΗΜΟΣ ΕΜΜ. ΠΑΠΠΑ Αρ. πρωτ.: 15567 ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΙΜΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΣΤO ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ Τ.Κ. ΜΕΣΟΚΩΜΗΣ Έκταση 64.700 τμ που αποτελεί τμήμα του με αριθμ. 1948στ τεμαχίου του αγροκτήματος Μεσοκώμης, η οποία έχει διαιρεθεί στα παρακάτω τεμάχια: 1. Τμήμα με αριθμό 2, έκτασης 13.500τμ 2. Τμήμα με αριθμό 3, έκτασης 13.500τμ 3. Τμήμα με αριθμό 4, έκτασης 5.700τμ 4. Τμήμα με αριθμό 5, έκτασης 16.000τμ 5. Τμήμα με αριθμό 6, έκτασης 16.000τμ. Πρώτη προσφορά: 50,50€/στρ κατά έτος. Σύστημα δημοπράτησης: πλειοδοτικός, φανερός και προφορικός διαγωνισμός. Ημερομηνία/ Τόπος/ Ώρα διεξαγωγής διαγωνισμού: Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 10.00 στο Δημαρχείο στο Χρυσό. Περίπτωση μη διεξαγωγής: την επόμενη εβδομάδα την ίδια μέρα και ώρα. Δικαίωμα συμμετοχής: ιδιώτες, φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, συνεταιρισμοί, Α.Ε., Ο.Ε., Ε.Π.Ε. και Ε.Ε. Εγγύηση συμμετοχής: σε γραμμάτιο του Τ.Π.Κ.Δ. ή εγγυητική επιστολή αναγνωρισμένης Τράπεζας, ύψους κατά τμήμα: Α) για το τμήμα με αριθμ. 2 το ποσό των 68,20€. Β) για το τμήμα με αριθμ. 3 το ποσό των 68,20€. Γ) για το τμήμα με αριθμ. 4 το ποσό των 28,80€. Δ) για το τμήμα με αριθμ. 5 το ποσό των 80,80€. Ε) για το τμήμα με αριθμ. 6 το ποσό των 80,80€. Διάθεση αναλυτικής διακήρυξης: Έως 27/11/2017 από το Αυτοτελές Τμήμα Προγραμματισμού, Οργάνωσης, Πληροφορικής & Διαφάνειας του Δήμου, τηλ. 2321352617. Χρυσό 14/11/2017 Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΟΤΑΣ

γο Γατίδη. «Ολοκληρώνοντας αυτόν τον πρώτο κύκλο των περιοδειών μας, δηλώνω ενθουσιασμένος από την ανταπόκριση που έχουμε ως συνδυασμός και από την απήχηση των θέσεων μας. Η επαφή μας με τους μικρομεσαίους επαγγελματίες και τους επιχειρηματίες της περιοχής, είναι καθημερινή και άκρως αποδοτική. Εμείς μπορούμε να κοιτάξουμε στα μάτια τους επαγγελματίες και μπορούμε να πάμε εκεί, οπού ο απερχόμενος Πρόεδρος δεν τολμάει καν να περάσει! Είμαστε κοντά στις εταιρείες και τις επιχειρήσεις, που για 6 ολόκληρα χρόνια η απερχόμενη διοίκηση είχε εγκαταλείψει», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Καλαϊτζίδης.


[[ 

στα “πεταχτά”

Γράφει ο Αθαν. Αλ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

Κ

αλημέρα σας. Τετάρτη, 15 του Νοέμβρη, μνήμη Γουρία, Σαμωνά (209306 μ.Χ.) και Αβίδου (222 μ.Χ.) μαρτύρων και ομολογητών. Αρχίζει η νηστεία των Χριστουγέννων. Αν μ' ερωτάτε σας απαντώ ΟΧΙ. Το γιατί το κρατώ για μένα. Χρόνια πολλά και καλά, ανώδυνα, αναιπέσχυντα, ειρηνικά, χριστιανά στις εορτάζουσες και εορτάζοντες. ***

ΤETAΡΤΗ 15.11.2017

ωρισμένον τύπον, ότι η δεδομένη ατομική περίπτωσις εκρίθη υπ’ αυτής ως υπαγομένη εις την διάταξιν του νόμου...» (Βλ. Δίκαιον των Διοικητικών Πράξεων, Αθήνα 1982, σ. 97). Ομοίως και ο Α. Τάχος «Η διοικητική πράξη μεσολαβεί μεταξύ του οικείου νόμου και των διοικουμένων, και καθιστά δυνατή την εφαρμογή του νόμου σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση» (Ελληνικό Διοικητικό Δίκαιο, Αθήνα 1988, σ. 316). Ενόψει των ανωτέρω, ευλόγως προκύπτει το ερώτημα, γιατί οι αρμόδιοι φορείς δεν εξέδωσαν τις αναγκαίες ατομικές διοικητικές πράξεις μείωσης των συντάξεων; Βασιλειος Γουλας, Tέως δ/ντής Συντάξεων ΓΛΚ *** Κύριε διευθυντά, Υστερα από τον μεγάλο θόρυβο που ξέσπασε με την αντικατάσταση του μαθήματος των Θρησκευτικών στα σχολεία με το μάθημα της θρησκειολογίας, θα παραθέσω ορισμένες αποφάσεις του ΣτΕ οι οποίες είναι λίαν ισχυρές και έχουν θέση νόμου, σε συνδυασμό με το άρθρο 3 παρ. 1 του Συντάγματος που λέγει: «... η επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού», καθώς και το άρθρο 16, παρ. 2 του Συντάγματος που λέγει: «Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες».

* Εκ βαθέων μέτρων της καρδίας μου η αναξιότητά μου Άγιε ΔΕΣΠΟΤΑ Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου κ.κ. ΙΑΚΩΒΕ, ΣΟΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ. *** Προχθές 13 του Νοέμβρη, μνήμη Ιωάννου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως του Χρυσοστόμου (407 μ.Χ.) είχαν τα Ονομαστήριά τους οι παρακάτω Ιεράρχες: Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, ο Περιστερίου, ο Δωδώνης (Ζάκυνθος), ο Μηθύμνης, ο Χαλκίδος, ο Ελευθερουπόλεως, ο Μεσσηνίας, ο Τριφυλίας, ο Πρεβέζης, ο Τρίκκης, ο Σύμης (Δωδεκάνησα), ο Μύρων (Κων/πολις), ο Κυανέων (Λονδίνον), ο Μοζαμβίκης (του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας). * Χθες ο Αγιος Δράμας κ.κ. ΠΑΥΛΟΣ λειτούργησε στο Επισκοπείο του, όπου υπάρχει Ναός των "40 Μαρτύρων". *** Προς τους δημοτικούς άρχοντες Καβάλας, Καβάλα Με καθαρά την καρδία μου και μη επιθυμών να ασχοληθώ με τα "INTERNA CORPORIS" κρίνω ότι δεν πρέπει για 5000-10.000 ΕΥΡΩ, για το γεύμα κλπ., του νέου Μητροπολίτου Σας κ.κ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ να γίνεται τόσο "ντόρος". Αυτά αν καλώς με πληροφορούν, άλλως προκαταβολικά επιθυμώ να με συγχωρήσετε. Και για να είναι ειλικρινής η αναξιότητά μου δυσκολεύεται να πιστέψει στον πληροφοριοδότη της. *** Ελαβα τις παρακάτω επιστολές τις οποίες ευχαρίστως καταχωρίζω:

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ 3356/1995, 2176/1998, 3533/1986, όπου το ΣτΕ κάμνοντας ένα συνδυασμό των άρθρων 3 παρ. 1 και 16 παρ. 2 του Συντάγματος και της ισχύουσας νομοθεσίας, απεφάσισε: «Το μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία, όπως είναι αυτονόητο, πρέπει να διδάσκεται σύμφωνα με τις αρχές της ορθόδοξης χριστιανικής θρησκείας και επί ικανό αριθμό ωρών διδασκαλίας εβδομαδιαίως». Ετσι, το ΣτΕ θεσπίζει έναν κανόνα δικαίου, με πλήρες κανονιστικό περιεχόμενο. Σύμφωνα με την ανωτέρω απόφαση του ΣτΕ καθώς και την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών (Δ.Εφ.Αθ.) 1700/ 1983 κάθε μαθητής (άθεος, άθρησκος, ετερόθρησκος ή ετερόδοξος) έχει το δικαίωμα να μην παρακολουθεί το μάθημα των Θρησκευτικών που διδάσκεται στο σχολείο. Δεν θα αναφερθώ στις διάφορες απόψεις διακεκριμένων συνταγματολόγων, σχετικά με το άρθρο 16 παρ. 2, καθότι διίστανται μεταξύ των οι απόψεις, και ούτε είμαι αρμόδιος για τόσο λεπτά συνταγματικά θέματα. Παρέθεσα τις αποφάσεις των Ανωτάτων Ακυρωτικών Δικαστηρίων της χώρας, για να αντιληφθεί η κοινή γνώμη πόσο παράνομα και αυθαίρετα και παραπλανητικά ενήργησε η κυβέρνηση. Το μόνο που επισημαίνω είναι ότι δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση του άρθρου 16 παρ. 2 του Συντάγματος με το άρθρο 13 παρ. 2 αυτού, που ομιλεί περί «θρησκευτικής ελευθερίας». Εξάλλου η απόφαση 1700/1983 του Δ.Εφ.Αθ. το ετήρησε αυτό. Ομοίως το άρθρο 5 παρ. 2 του Συντάγματος, που λέει: «Ολοι όσοι βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων». Ούτε αυτό το άρθρο έρχεται σε δυσαρμονία με το άρθρο 16 παρ. 2, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι. Δεν νομίζω οι αναφερόμενες στο Σύνταγμα έννοιες της «εθνικής συνείδησης» και της «θρησκευτικής συνείδησης» άρθρο 16 παρ. 2 του Συντάγματος έχουν «τον ανέλεγκτο υποκειμενισμό» αυτού και θα πρέπει να θεωρηθούν έξω από το νομικό πεδίο του Συντάγματος! Επειδή το θέμα των θρησκευτικών βιβλίων στα σχολεία δεν είναι απλό, θα εισηγούμην στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, να ζητήσει από την επόμενη κυβέρνηση τα βιβλία των Θρησκευτικών, πριν κυκλοφορήσουν στα σχολεία να τίθενται και υπό την έγκριση της επίσημης Εκκλησίας της Ελλάδος. Αυτό θα γίνει με νομοθετική ρύθμιση. Η δε Εκκλησία θα ορίζει, κατόπιν απόφασης της Ιεραρχίας, επιτροπή εξ ιεραρχών που θα εγκρίνει ή τροποποιεί ή απορρίπτει τα βιβλία και αυτή η απόφασή της θα είναι δεσμευτική για το υπουργείο. Αλλη λύση είναι τα βιβλία των Θρησκευτικών να γράφονται από την Εκκλησία με τον τρόπο που γνωρίζει αυτή. Το δικαίωμα αυτό συνταγματικά το έχει η Εκκλησία.

Κύριε διευθυντά, Τα τελευταία χρόνια οι μειώσεις των συντάξεων, κατ’ εφαρμογήν μνημονιακών συνταξιοδοτικών διατάξεων, γίνονται χωρίς την έκδοση ατομικών (διαπιστωτικών) διοικητικών πράξεων, περί υπαγωγής ενός εκάστου των συνταξιούχων στις διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου. Η ενέργεια αυτή της συνταξιοδοτικής διοίκησης έχει ως αποτέλεσμα να στερεί από τους ενδιαφερομένους το δικαίωμα της άσκησης των προβλεπόμενων ενδίκων μέσων, όπου κατά την άποψή τους συντρέχει λόγος. Αυτό δε, γιατί δεν έχει εκδοθεί αρμοδίως και δεν τους έχει κοινοποιηθεί η αναγκαία προς τούτο εκτελεστή ατομική διοικητική πράξη. Η ενημέρωση των συνταξιούχων γίνεται, πλέον, μόνον από το μηνιαίο ενημερωτικό σημείωμα της συνταξιοδοτικής τους κατάστασης, το οποίο ο αρμόδιος φορέας αναρτά στην ιστοσελίδα του. Το ενημερωτικό αυτό σημείωμα, όμως, πέραν του ότι δεν είναι προσιτό σε όλους, δεν μπορεί και να προσβληθεί ενώπιον των δικαστηρίων, γιατί, απλώς ως πληροφοριακό, στερείται εκτελεστότητας, όπως έχει δεχθεί η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου (απόφ. 161/2005 κ.λπ.). Περαιτέρω και η επιστήμη του Διοικητικού Δικαίου δέχεται ότι: «Η Διοίκησις... υπαχθείσα εις τον νόμον, δεν προβαίνει ήδη εις εφαρμογήν αυτού εν τη ατομική περιπτώσει δι’ αμέσων υλικών ενεργειών, αλλ’ οφείλει προηγουμένως να βεβαιώση διά δηλώσεως της βουλήσεως αυτής, περιβαλλομένης

Ιωαννης Θ. Χαϊνης, Ομ. καθηγητής Ε.Μ. Πολυτεχνείου *** Κύριε διευθυντά, Κατά την εκτύπωση των οφειλών από φορολογία εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ 2017, διαπίστωσα ότι οφείλω για το περασμένο έτος 0,01 ευρώ για φόρο εισοδήματος και 0,01 ευρώ για ΕΝΦΙΑ, οπότε εκτύπωσα και τις οφειλές αυτές. Στο Ταχυδρομείο όπου πήγα να εξοφλήσω τις υποχρεώσεις μου, μου είπαν ότι πρέπει να καταβάλω 1,20 ευρώ επιπλέον για κάθε οφειλή. Πλήρωσα τη λογική επιβάρυνση για τον φόρο και τον ΕΝΦΙΑ του έτους 1917 και πήγα στην αρμόδια ΔΟΥ Βύρωνα, η οποία στεγάζεται στο ίδιο με το ταχυδρομικό κατάστημα κτίριο, για να εκφράσω τη δυσαρέσκειά μου για τις γελοίες χρεώσεις και τις υπέρογκες επιβαρύνσεις για την εξόφλησή τους. Πριν προλάβω να διατυπώσω τη δυσαρέσκειά μου, η αρμόδια υπάλληλος παρέλαβε τα σχετικά παραστατικά με τις χρεώσεις του ενός λεπτού, τύπωσε στον υπολογιστή δύο γραμμάτια πληρωμής, με παρέπεμψε στο ταμείο της ΔΟΥ και ο ταμίας μού είπε ότι δεν οφείλω τίποτα, δηλ. ούτε τα δύο λεπτά. Δημητριος Μπαλτας, Συνταξιούχος δικηγόρος


Οικονομία

[[ ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ Χ.Α.

ΜΕΤΑΒΟΛΗ

ΕΥΡΩ- ΔΟΛΑΡΙΟ ΗΠΑ

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

741,63

+0,33%

1,16082 54,10$

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ ΤETAΡΤΗ 15.11.2017

Πρωτότυπη παρουσία της ΙΝΤERAMERICAN στο Συνέδριο Ε.Κ.Ε. του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου

Ι

διαίτερη ήταν η φετινή συμμετοχή της ΙΝΤERAMERICAN στο 15ο Συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, που οργανώθηκε στις 6 Νοεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη. Η εταιρεία, που υποστηρίζει σταθερά την ετήσια πρωτοβουλία του θεσμικού φορέα -από τις πλέον σημαντικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα, στον τομέα της εταιρικής υπευθυνότητας- ήταν και φέτος χορηγός και είχε μια πρωτότυπη παρουσία στο marketplace του Συνεδρίου, φιλοξενώντας πωλήτρια του περιοδικού δρόμου «σχεδία», αντί προβολής του εταιρικού έργου της για την υπευθυνότητα και βιώσιμη ανάπτυξη. H INTERAMERICAN επέλεξε αυτόν τον τρόπο για να αναδείξει την ιδέα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και τη διέξοδο απασχόλησης και ενεργοποίησης που παρέχει η ΜΚΟ «Διογένης» σε άνεργους-άπορους για ένα εισόδημα και τον βιοπορισμό τους, με την πώληση του περιοδικού. Η εταιρεία έχει αναπτύξει πολυετή υποστηρικτική συ-

νεργασία με τον «Διογένη» και ειδικότερα για τη «σχεδία», προσφέρει θέση πώλησης σε εναλλασσόμενους πωλητές κάθε μήνα στα γραφεία της, με την εθελοντική συνδρομή των εργαζομένων της. Τα πρόγραμμα του Συνεδρίου του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για την Ε.Κ.Ε., που είχε θεματικό τίτλο «Ιnclusive cities and engaged citizens», φιλοξένησε ως κεντρικό ομιλητή τον δήμαρχο Βέρνης της Ελβετίας, Alec von Graffenried. Κατά τους προλόγους, τονίστηκε εκ μέρους του Δικτύου CSR Hellas (Μαρία Αλεξίου, πρόεδρος) και της Επιτροπής Ε.Κ.Ε. του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου (Πάκης Παπαδημητρίου, πρόεδρος) η σημασία της εφαρμογής του νέου πλαισίου αναφοράς των επιχειρήσεων για τις μη χρηματοοικονομικές πληροφορίες, της ευθύνης των επιχειρήσεων να ηγηθούν στη φιλόδοξη προσπάθεια υλοποίησης των 17 Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) του ΟΗΕ, που δεν αφορά τόσο σε αλλαγές επιχειρηματικής στρατηγικής όσο νοοτροπίας, καθώς και των νέων πολιτικών της Ευ-

Από αριστερά, ο Ηλίας Σπυρτούνιας, γενικός διευθυντής και ο Σίμος Αναστασόπουλος, πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, με την Αιμιλία Δούκα υπεύθυνη επικοινωνίας και κοινωνικών προγραμμάτων από τη ΜΚΟ «Διογένης», δεξιά ο Γιάννης Ρούντος, διευθυντής και η Χρύσα Ελευθερίου, προϊσταμένη δημοσίων σχέσεων και εταιρικής υπευθυνότητας της INTERAMERICAN, με την πωλήτρια του περιοδικού «σχεδία» Ματίνα Πασχάλη στο μέσον.

ρωπαϊκής Επιτροπής για την ποιοτική εκπαίδευση και τη συνεργασία επιχειρήσεων και ακαδημαϊκής κοινότητας. Aναπτύχθηκαν, από τέσσερα πάνελ ομιλητών, θέματα για την επιχειρηματικότητα και ανάπτυξη συνδέοντας τους εταιρικούς στόχους με την κοινωνία, για την εκπαίδευση με έμφαση στη δημιουργία αξίας

SER-FREE ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ Διάβασε το ser-free όπως τυπώνεται, και στο Ίντερνετ, στην διεύθυνση http: //issuu.com/serFree Facebook/Ser-Free (official)

για το μέλλον, για την αστική καινοτομία και την υπέρβαση των εμποδίων προς ένα βιώσιμο τρόπο ζωής και ακόμη, για τους ενεργούς πολίτες και την ενδυνάμωσή τους μέσα στη σύγχρονη αστική πραγματικότητα, καθώς η «ενεργοποίηση του πολίτη αποτελεί βάση για μια ισορροπημένη κοινωνική ζωή» όπως τόνισε

ο Σίμος Αναστασόπουλος, πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κατά την έναρξη του Συνεδρίου. Η εκδήλωση έκλεισε με μια ελληνοκεντρική ομιλία του ομότιμου καθηγητή κλασσικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Berkeley Καλιφόρνιας, Δρος Στέφανου Μίλλερ.


[10[ Απόψεις

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

ΤETAΡΤΗ 15.11.2017

Προς τον κ. Κοντονήν Προς τον Αξιότιμον κ. Στ. Κοντονήν, συνάδελφο εν τη δικηγορία, σπουδάσαντα στην περίφημο Νομική Σχολή της Κωνστάντζας, Ρουμανία, προκαθήμενον της Δικαιοσύνης για διοικητικά θέματα (εάν τα δικαστήρια διαθέτουν πετρέλαιο θέρμανσης, τα κεραμίδια του κτηρίου είναι φθαρμένα - σπασμένα, εάν τα παράθυρα έχουν τζάμια..., τα έδρανα, εδώλια είναι σπασμένα ή όχι ..., Αθήνας Του ΑΘΑΝ. ΑΛ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ

"Η Κωνστάντζα είναι άσχετη". Λοιπόν, κύριε Κοντονή, Ο Κορυδαλλός, η Πάτρα, η Θεσσαλονίκη και η Λάρισα, πέραν του διευθυντού της φυλακής, που είναι διοικητικός υπάλληλος, έχουν και έναν αντεισαγγελέα Εφετών ως εποπτεύοντα, ο οποίος ορίζεται από το Αν. Δικ. Συμβούλιο του Α.Π. Οι άδειες στους κρατουμένους χορηγούνται από 3μελή επιτροπή αποτελούμενη από ένα Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, τον διευθυντή της φυλακής και τον κοινωνικό λειτουργό. Εάν απορριφθεί η αίτησις πρώτη και δευτέρα φορά τότε η αίτηση εισάγεται συζητείται από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.

Κύριε Υπουργέ, διαβάζω στο κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ "ΑΥΓΗ" (10-11-2017) - όπως επί της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Σοβιετικής Ενώσεως υπήρχαν μόνον η "ΠΡΑΒΝΤΑ" και η "ΙΣΒΕΣΤΙΑ", αλλά ούτε η "ΠΡΑΒΝΤΑ" έγραψε ειδήσεις, ούτε η "ΙΣΒΕΣΤΙΑ" αλήθειες. Διαβάζω λοιπόν:

Επίσης λυπούμαι, αλλά δεν λέμε "αντιεισαγγελέα", αλλά αντεισαγγελέα και ούτε προεδρεύει της τριμελούς επιτροπής "αντιεισαγγελέας Εφετών"(sic2), αλλά Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών.

"Στ. Κοντονής:

Σταύρε, Σταύρε, τα Ελληνικά είναι δύσκολα, τα δε ΝΟΜΙΚΑ δυσκολώτερα. Με συναδελφικούς χαιρετισμούς. Νάσαι καλά. * Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, δυστυχώς δεν γνωρίζει τόσο καλά και πολλά νομικά, η αναξιότητά μου, η ευθύνη γι' αυτό είναι δική μου, "αλλά από τα λίγα που γνωρίζω, αντιλαμβάνομαι ότι:

ΕΙΡΗΝΗ ΗΜΙΝ!

Υποθέσεις ηθικού πλεονεκτήματος «Κοιτάξτε, μια (βρισιά) τρομοκράτισσα... Στο διάολο και έξω από εδώ! Δεν είσαι από εδώ!» Προσπάθησαν να της αφαιρέσουν και τη μαντίλα.

Γράφει ο Ναπολέων Λιναρδάτος

Τ

ην 1η Δεκεμβρίου του 2016 μια μουσουλμάνα φοιτήτρια, η Yasmin Seweid, κατήγγειλε ότι τρεις μεθυσμένοι οπαδοί του τότε νεοεκλεγέντος Τραμπ τής επιτέθηκαν σε σταθμό του μετρό στη Νέα Υόρκη. «Τους άκουσα να λένε κάτι δυνατά, κάτι για τον Ντόναλντ Τραμπ... Επίσης, τους άκουσα να χρησιμοποιούν τη λέξη “τρομοκράτης” και αυτό με έκανε να φοβηθώ λίγο». Πρόσθεσε ότι της είπαν:

Η Seweid θα κάνει και πολιτικό σχόλιο, λέγοντας ότι «ο νεοεκλεγείς πρόεδρος προωθεί τέτοιες συμπεριφορές, είναι εναντίον των μουσουλμάνων, είναι πολύ ισλαμοφοβικός, επιδοκιμάζει τέτοια περιστατικά». Αργότερα, ο πατέρας της μουσουλμάνας φοιτήτριας θα δηλώσει: «Κανένας δεν προσφέρθηκε να τη βοηθήσει. Αυτό σημαίνει κάτι». Σχεδόν έναν χρόνο μετά το «γεγονός», οι Αρχές της Νέας Υόρκης βρήκαν ότι τίποτε από όλα αυτά που είχε καταθέσει η μουσουλμάνα φοιτήτρια δεν ήταν αλήθεια. H Seweid ομολόγησε ότι όλα τα παραπάνω ήταν κατασκευασμένα. Ενα μεμονωμένο περιστατικό, θα μπορούσε να πει κάποιος, αλλά η συγκεκριμένη περίπτωση ψευδορκίας ανήκει σε ένα κύμα

ψευδών ρατσιστικών επιθέσεων που κερδίζουν αρκετή δημοσιότητα στην πρώτη φάση, όταν καταγγέλλονται, αλλά ξεχνιούνται όταν αποδεικνύεται ότι ήταν επιθέσεις «μαϊμού». Αυτήν την εβδομάδα βρέθηκε ότι τα ρατσιστικά μηνύματα στην ακαδημία της πολεμικής αεροπορίας στις ΗΠΑ τα είχε γράψει το υποτιθέμενο θύμα αυτών των μηνυμάτων.

Ο λόγος ύπαρξης τόσο πολλών ψευδών ρατσιστικών συμβάντων οφείλεται στο γεγονός ότι σε μια τέτοια περίπτωση το υποτιθέμενο θύμα αυτομάτως λαμβάνει από την κοινωνία το φωτοστέφανο του ιερομάρτυρα. Η συνήθης τάση της αντικειμενικής εξέτασης των δεδομένων πάει περίπατο.

Αλλη περίπτωση, αυτή ενός Ινδού που είχε γεμίσει με σβάστικες και συνθήματα υπέρ της Κου Κλουξ Κλαν το πανεπιστήμιό του.

Είναι ταμπού κάποιος να θέλει να δει τα δεδομένα χωρίς ταυτόχρονα να υιοθετεί εξαρχής και πλήρως τους ισχυρισμούς του θύματος.

Υπάρχουν αρκετά παρόμοια παραδείγματα τελευταία.

Στην επίθεση εναντίον του μικρού Αμίρ έκανε εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο οι θύτες έγραψαν το μήνυμα μίσους.

κή γλώσσα. Αλλά σκέφτηκα ότι οι εγκληματίες που σχεδίασαν τη συγκεκριμένη επίθεση ήταν πολύ έξυπνοι. Από τη μια, έκαναν μια επίθεση, από την άλλη, την έκαναν με τρόπο ώστε ένα άτομο που θέλει να εξετάσει αντικειμενικά τα δεδομένα θα του δημιουργηθούν αμφιβολίες για την πηγή αυτής της επίθεσης.

Ηταν σαν να γράφτηκε από αλλοδαπούς, που χρησιμοποίησαν το google translate.

Μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Πολύ έξυπνοι οι συγκεκριμένοι ρατσιστές.

Γράμματα ελληνικά, που έχουν γραφτεί όπως γράφονται παρόμοια γράμματα στα λατινικά, εκφράσεις που δεν χρησιμοποιούνται στην καθημερινή ελληνι-

Το μόνο πρόβλημα στον συλλογισμό μου είναι ότι αργότερα τηλεφώνησαν και ανέλαβαν την ευθύνη.

Ο λόγος ύπαρξης τόσο πολλών ψευδών ρατσιστικών συμβάντων οφείλεται στο γεγονός ότι σε μια τέτοια περίπτωση το υποτιθέμενο θύμα αυτομάτως λαμβάνει από την κοινωνία το φωτοστέφανο του ιερομάρτυρα. Η συνήθης τάση της αντικειμενικής εξέτασης των δεδομένων πάει περίπατο.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

Αθλητικά

ΤETAΡΤΗ 15.11.2017

[11[

Φωτορεπορτάζ από το παιχνίδι για τα 53 χρόνια του Πανσερραϊκού

Η ομάδα των παλαιμάχων της Θεσσαλονίκης με την ενδεκάδα που παρατάχθηκε στο παιχνίδι Η ομάδα των παλαιμάχων του Πανσερραϊκού με τους ποδοσφαιριστές που παρατάχθηκε στο αγώνα με τους παλαίμαχους της Θεσσαλονίκης.

Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ Γιώργος Κούδας με τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή του Πανσερραϊκού και του Ηρακλή Βαγγέλη Τσιρίκα

Οι παλαίμαχοι του Πανσερραϊκού Γιώργος Πανταζής αριστερά και Βασίλης Τραϊανόπουλος.

Το διαιτητικό τρίο του αγώνα με τους παλαίμαχους ποδοσφαιριστές Ντίνο Κούη και Βασίλη Τραϊανόπουλο

Από αριστερά Λάκης Παπαιωάννου, Βαγγέλης Τσιρίκας, Γιάννης Γκιτσιούδης

Ο Δημήτρης Νικολαϊδης αριστερά και ο Μιχάλης Γκέκας. Παλαίμαχοι του Πανσερραϊκού στη δεκαετία του'80.


[12[

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

ΤETAΡΤΗ 15.11.2017

επικαιρότητα

Άποψη του νέου Εκπαιδευτικού Κέντρου "Αλίκη Περρωτή"

Η κ. Αλίκη Περρωτή και ο Πρόεδρος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του Perrotis College, Δρ. Πάνος Κανέλλης κόβουν την κορδέλα

Εγκαίνια Νέου Εκπαιδευτικού Κέντρου «Αλίκη Περρωτή» Φέρει το όνομα της μεγάλης ευεργέτιδας της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του Perrotis College

Τ

ην περαιτέρω ανάπτυξη του Perrotis College σηματοδοτεί η έναρξη λειτουργίας του Νέου Εκπαιδευτικού Κέντρου, το οποίο εγκαινιάστηκε το απόγευμα του Σαββάτου 11 Νοεμβρίου και φέρει το όνομα της μεγάλης ευεργέτιδας της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του Perrotis College, κας. Αλίκης Περρωτή. Την κορδέλα του «Εκπαιδευτικού Κέντρου Αλίκη Περρωτή» έκοψαν η δωρήτρια κα Αλίκη Περρωτή και ο Πρόεδρος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του Perrotis College, Δρ. Πάνος Κανέλλης. Το «Εκπαιδευτικό Κέντρο Αλίκη Περρωτή» θα συνδράμει αποφασιστικά στην επέκταση των ακαδημαϊκών και ερευνητικών προγραμμάτων του Perrotis College καθώς θα λειτουργήσει ως κόμβος συνεργατικής μάθησης για σπουδαστές και καθηγητές σε εκπαιδευτικά πεδία που σχετίζονται με τη γεωργία, το περιβάλλον και τις επιστήμες ζωής. Πρόκειται για μία ακόμη μεγάλη δωρεά στο ιστορικό μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, από την κα. Αλίκη Περρωτή. Μία γυναίκα «σύμβολο» για την Ελλάδα, της οποίας το σημαντικό φιλανθρωπικό έργο έχει μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Η κα. Περρωτή, όχι μόνο αγαπά τους νέους αλλά το δείχνει έμπρακτα. Χάρη στη φιλανθρωπία της, εκατοντάδες νέοι και νέες της Ελλάδας –κι όχι μόνο- απέκτησαν πρόσβαση στην εκπαίδευση και τη δυνατότητα να έχουν ένα καλύτερο μέλλον. Μια χαρισματική προσωπικότητα που με τη γενναιοδωρία και το χαμόγελο της επιβεβαιώνει και υπογραμμίζει την Πλατωνική ρήση: «Παιδεία είναι η δύναμη που καλλιεργεί την ψυχή». Στη σύντομη ομιλία του ο απερχόμενος Πρόεδρος του Συμβουλίου των Εφόρων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής κ. Bob Uek αναφέρθηκε στην πολύχρονη συμβολή της κας. Περρωτή στο Ίδρυμα και την ευχαρίστησε

θερμά για τη στήριξη καθώς και για τις σημαντικές δωρεές της. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του Perrotis College Δρ. Πάνος Κανέλλης υπογράμμισε το γεγονός ότι οι σπουδαστές του Perrotis College θα απολαμβάνουν για πολλές δεκαετίες το νέο «Εκπαιδευτικό Κέντρο Αλίκη Περρωτή». «Ευχαριστούμε την κα. Περρωτή για τη γενναιοδωρία της και ελπίζουμε ότι θα συνεχίσει να μας επισκέπτεται κάθε χρόνο βοηθώντας να διατηρήσουμε τον ενθουσιασμό και την έμπνευση στους σπουδαστές, τους διδάσκοντες και το προσωπικό μας. Με την κα.Περρωτή συμμεριζόμαστε το όραμά μας για το Perrotis College. Και το όραμά είναι πάντα εμπνευσμένο, φιλόδοξο και γεμάτο προκλήσεις, όπως –άλλωστε- θα έπρεπε να είναι. Σήμερα, καθώς βρισκόμαστε σε αυτό το κτίριο, αισθανόμαστε πολύ ταπεινοί. Κα. Περρωτή, για άλλη μια φορά μας δώσατε το κίνητρο, το λόγο και την αφοσίωση να ξεπεράσουμε τα όνειρά μας. Αγαπητοί καλεσμένοι, μας τιμάτε με την παρουσία σας αυτή τη σημαντική στιγμή για το Perrotis College. Ελπίζουμε ότι θα συνεχίσετε να υποστηρίζετε τόσο το Perrotis College όσο και τους νέους και τις νέες, τη ζωή των οποίων έχει αλλάξει το ίδρυμα», είπε χαρακτηριστικά. Ο Δρ. Κανέλλης έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε όσους συνέβαλαν αποφασιστικά στο έργο της κατασκευής του κτιρίου, όπως τα μέλη του ΔΣ Γιώργος Μυλωνάς και Θανάσης Μαρτίνος και φυσικά ο διευθυντής του τμήματος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, κ. Αντώνης Πετράς. Κατά τη διάρκεια της σεμνής τελετής η κα. Αλίκη Περρωτή υπογράμμισε ότι το επιβλητικό συγκρότημα των νέων κτιρίων, διαθέτει αίθουσες διδασκαλίας κι εργαστήρια και ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για το Perrotis College. «Το Perrotis College βρίσκε-

ται στη μέση μιας διαδικασίας πιστοποίησης από το καταξιωμένο Αμερικανικό φορέα NEASC, η οποία θα του επιτρέψει να δίνει Bachelor of Science αναγνωρισμένο διεθνώς σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Σημαντική πρόοδος σε κύρος και σε εξοικονόμηση πόρων. Επίσης, φέτος, 21 χρόνια από την ίδρυση του, το Perrotis College υποδέχτηκε τους πρώτους μεταπτυχιακούς σπουδαστές του. Όσο αυξάνονταν ο αριθμός των σπουδαστών, τόσο διευρύνονταν και εξελίσσονταν οι εγκαταστάσεις εκπαίδευσης και φιλοξενίας τους», τόνισε. Η κα Περρωτή υπογράμμισε ότι οι αξιοθαύμαστες εγκαταστάσεις θα ήταν «άψυχες» χωρίς το διοικητικό κι εκπαιδευτικό προσωπικό αλλά και τους εφόρους της Σχολής, οι οποίοι έδωσαν ‘ζωή’ και κατεύθυνση στην εξαιρετική εκπαιδευτική εμπειρία που προσφέρει το Perrotis College. «Έχουν ανυψώσει το Perrotis College στην κορυφή της ιδιωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα και μεταλαμπαδεύουν διεθνώς το κύρος του. Αυτή η ξεχωριστή μέρα είναι αφιερωμένη τόσο σε αυτούς, την αδιάκοπη αφοσίωσή τους και τις γενναιόδωρες προσπάθειές τους όσο και στο όμορφο κτίριο που μας περιβάλλει. Εύχομαι η Αμερικανική Γεωργική Σχολή και το Perrotis College να συνεχίσουν να ανθίζουν, κοντά στον τόπο γέννησης του Αριστοτέλη, τα βιωματικά διδάγματα του οποίου διαμορφώνουν την ουσία των δύο αυτών ευγενών ιδρυμάτων», κατέληξε. Το «Εκπαιδευτικό Κέντρο Αλίκη Περρωτή», έργο του αρχιτεκτονικού γραφείου «Χ. Κουλουκούρης και Συνεργάτες», αποτελείται από τρεις ορόφους 3.500 τετραγωνικών μέτρων και δύο παράλληλες πτέρυγες που συνδέονται με αίθριο, ενώ περιλαμβάνει αίθουσες διδασκαλίας και μελέτης, αμφιθέατρα, εργαστήρια και κοινόχρηστους εκπαιδευτικούς χώρους για 700 σπουδαστές. Οι αρχές του αειφόρου σχεδιασμού εφαρμόζονται παντού, με υλικά και δομικά στοι-

Ο απερχόμενος Πρόεδρος του Συμβουλίου των Εφόρων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής κ. Bob Uek χεία που επιλέχτηκαν για να αξιοποιήσουν στο μέγιστο το φυσικό περιβάλλον, μειώνοντας παράλληλα το ενεργειακό αποτύπωμα του κτιρίου. Το νέο ακαδημαϊκό συγκρότημα επεκτείνει τη δυναμικότητα του Perrotis College στην εφαρμοσμένη έρευνα και την καινοτομία, ενισχύοντας παράλληλα την επιχειρηματικότητα. Μετά τα εγκαίνια και τις σύντομες ομιλίες οι δεκάδες προσκεκλημένοι είχαν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στις εντυπωσιακές εγκαταστάσεις του Κέντρου. Η «επαφή» της κας. Αλίκης Περρωτή με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή ξεκίνησε το 1990. Έξι χρόνια αργότερα - με δωρεά της - ιδρύθηκε το Perrotis College στη μνήμη του συζύγου της Δημήτρη Περρωτή, το οποίο έκτοτε εκπαιδεύει ηγέτες για βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα, σε όλη τη νοτιανατολική Ευρώπη και πέρα από αυτή. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα πραγματοποιείται στην αγγλική γλώσσα και οδηγεί στην απονομή πτυχίου BSc (Hons), πιστοποιημένο από το Πανεπιστήμιο Cardiff Metropolitan της Ουαλίας, ενώ από τον Σεπτέμβριο ξεκίνησε τη λειτουργία της και η Μεταπτυχιακή Σχολή. Μετά την ίδρυση του Perrotis College, η Αλίκη Περρωτή συνέχισε να ευεργετεί με σημαντικές

δωρεές το ίδρυμα. Με αυτόν τον τρόπο έγιναν: η ανακαίνιση και ο εκσυγχρονισμός της Βιβλιοθήκης «Δημήτρης & Αλίκη Περρωτή» (2001), η κατασκευή της Σπουδαστικής Εστίας «Αλίκη Περρωτή» (2010) και η δημιουργία των Επιστημονικών Εργαστηρίων «Αλίκη Περρωτή» (2013). Παράλληλα, έδινε κι εξακολουθεί να δίνει υποτροφίες σε διάφορες κατηγορίες σπουδαστών. Στην τελετή εγκαινίων την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Παιδείας κ.Κώστας Ζουράρις, ενώ –μεταξύ άλλων- παραβρέθηκαν η Γενική Πρόξενος των ΗΠΑ κα Rebecca Fong, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ.Γιάννης Μπουτάρης, ο Αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής καθώς και η κα.Γεωργία Σαμαρά, σύζυγος του πρώην πρωθυπουργού. Να σημειωθεί τέλος ότι τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου (16:00), στο πλαίσιο της 23ης τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, απονεμήθηκε το αργυρό μετάλλιο της πόλης στην ευεργέτιδα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του Perrotis College, κυρία Αλίκη Περρωτή, ως αναγνώριση της πολύτιμης προσφοράς της στην εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

μικρές αγγελίες

ΤETAΡΤΗ 15.11.2017

[13[

ŸŒÅÈÁË·ÉÁÑÏ·ÍÁÅÑÁÌý͹½Ñ

›ÆÃѽÌÂÓÆÂØÓ¿‘ÏØÄ®×ÎÂÓƳ‘®Ñ×ÆÊÌÂÊÒØμ×ÆÊÂXXXTLZXBMLFSHS


[14[

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

μικρές αγγελίες

ΤETAΡΤΗ 15.11.2017

«Από ανώνυμη εταιρία του γεωργικού χώρου ζητείται

Εργασία

γεωπόνος πωλητής Βορείου Ελλάδος, φυτικής παραγωγής (ΑΕΙ, ΤΕΙ) με προϋπηρεσία τουλάχιστον 5 έτη στον χώρο, ταλαντούχος, εργατικός, Αγγλικά και με καλή γνώση του πελατολογίου της περιοχής του. Η εντοπιότητα κρίνεται απαραίτητη. Όλα τα βιογραφικά θα κριθούν εμπιστευτικά.

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ. ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΥΚΟΛΙΑΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΜΕ ΑΜΕΣΟ ΚΕΡΔΟΣ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΟ 2325028141 9π.μ.-14:00

Αποστολή βιογραφικών στο agrosuv@yahoo.gr

ΖΗΤΕΙΤΑΙ Μεγάλη Εμπορική Εταιρία στο Νομό Σερρών ζητά για άμεση πρόσληψη 2 νέους ή νέες με δυναμική προσωπικότητα και φιλοδοξίες εξέλιξης για τις θέσεις:

ΒΟΗΘΟΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ και ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΙΚΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ Με κύρια ευθύνη την υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης στην λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων Απαραίτητα προσόντα - Πτυχίο Πανεπιστημίου (με Διοίκησης ή Οικονομικής κατεύθυνσης κατά προτίμηση) - Ηλικία 30 έως 35 ετών - Προϋπηρεσία σε μεγάλες εμπορικές εταιρίες πανελλαδικής εμβέλειας - Μεταπτυχιακές σπουδές - MBA θα προτιμηθούν - Γνώσεις μηχανογράφησης και προγραμματισμού θα θεωρηθούν επιπλέον προσόν - Ισχυρή προσωπικότητα με διάθεση για εξέλιξη - Μαχητικότητα αποτελεσματικότητα και ομαδικότητα Παρέχονται - Πολύ καλή αμοιβή αναλόγως προσόντων και ασφαλιστική κάλυψη - Συνεχής εκπαίδευση σε ένα απαιτητικό και ανταγωνιστικό περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις - Ευκαιρία καριέρας σε ένα χώρο υψηλού επιπέδου Επικοινωνία αποστείλετε το βιογραφικό σας (με φωτογραφία) στο assistantgma@gmail.com (Θα τηρηθεί απόλυτη εχεμύθεια)

ΖΗΤΕΙΤΑΙ Ταπετσέρης για βιοτεχνία επίπλων για μόνιμη εργασία. Πληροφορίες τηλ.: 2321053868 & 6984486878

Από εταιρεία τροφίμων πωλητής - πωλήτρια. Απαραίτητα προϋπηρεσία. Πληροφορίες τηλ. 2321038810/6932429148

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Νέοι μηχανολόγοι μηχανικοί και σχεδιαστές για μηχανολογικό σχέδιο, που να γνωρίζουν αγγλική και βουλγάρικη γλώσσα για απασχόληση και σε υποκατάστημα της Βουλγαρίας. Ώρες επικοινωνίας Δε-Πα 10:00-16:00 τηλ.2263031598, e-mail για βιογραφικά tillos@otenet.gr.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Οδηγός - χειριστής γερανοφόρου δασεργατικού φορτηγού 33 τόνων με δαγκάνα (όχι παπαγαλάκι), για φορτοεκφορτώσεις σε πριστήριο ξυλείας στην Χαλκιδική Πληροφορίες τηλ.: 6984-64-30-34, κ. Γιάννης

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Υπάλληλοι με 8ωρη απασχόληση, πλήρη ένσημα και καλό μισθό από πρατήριο υγρών καυσίμων. Πληροφορίες τηλ.: 2324042477 & 6974467626

Ακίνητα ΠΩΛΗΣΕΙΣ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Επιχείρηση καφέ στο κέντρο της πόλης, στον πλέον ανερχόμενο πεζόδρομο των Σερρών. Το καφέ είναι μικρό με ιδιαίτερο χαρακτήρα που το κάνει να ξεχωρίζει, ενώ δίνεται με όλο τον εξοπλισμό του, έτοιμο να λειτουργήσει. Ιδιαίτερα χαμηλή τιμή. Πληροφορίες στο 6976070102

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Προσωπικό στο καφέ-μπουγάτσα MASA SOUPA, Καραμανλή 1 Λευκώνας. Πληροφορίες στο κατάστημα στην κα Μαρία

ΖΗΤΕΙΤΑΙ Κοπέλα για εργασία σε συνοικιακό καφέ, γνώστης της δουλειάς, ηλικίας 25-35 ετών. Τηλ. επικοινωνίας: 6974 013 900, κ. Κώστας.

ΖΗΤΟΥΤΑΙ Τηλεφωνήτριες για το τηλεφωνικό κέντρο στο Λευκώνα Σερρών. Πληροφορίες στο τηλέφωνο2321-0-59139

Έχετε νοικιασμένο μέρος της γης σας σε μια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας για μια κεραία; Αν ναι, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου, έχω μια ευκαιρία για σας! Τηλ-6977740787, e-mail-grigoris.giannopoulos@yahoo.gr)

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Από την επιχείρηση ΝΙΖΑΜΗ ΠΑΣΧΑΛΗ, οδηγός κατηγορίας Ε’. Πληροφορίες στο τηλ. 2321092000, αποστολή βιογραφικών nizamisg@yahoo.gr

Πρακτορείο ΟΠΑΠ συνολικού εμβαδού 150 τετραγωνικών μέτρων + 60 τετραγωνικών εξωτερικού χώρου, πλήρως εξοπλισμένο. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6932312362.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο 400 τ.μ. στον Προβατά Σερρών, με ισόγειο κτίσμα (αποθήκη 90 τ.μ.) εντός σχεδίου σε τιμή ευκαιρίας. Πληροφορίες τηλ.: 6974733432.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο ενός (1) στρέμματος, με μονοκατοικία εντός, 80 τ.μ., πλήρως επιπλωμένη. Πληροφορίες τηλ. 2310/455542.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Seat Cordoba του 2001, 1400 κυβικά, με αέριο και κοτσαδόρο. Πληροφορίες 694 6950387

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Τα παρακάτω έπιπλα σε πολύ καλή κατάσταση: 6 συρταριέρες 1 τραπεζαρία εσωτερικού χώρου με 4 καρέκλες 1 τραπεζαρία εξωτερικού χώρου με 4 καρέκλες 1 κρεβάτι με στρώμα, ημίδιπλο σιδερένιο λευκό. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 6985990693

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Ένα κρεβατάκι παιδικό από 6 μηνών έως 5 ετών, δύο παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου, ένα παιδικό καρότσι και ένα παιδικό χαλί. Πωλούνται όλα μαζί ή μεμονωμένα. Πληρ. Τηλ. 6974157427

Διάφορα Πωλούνται πρόβατα. Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6909421352. Κυρία Γρηγορία Τύρναβος Λάρισας.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Aυτοκίνητο μάρκας HYUNDAI ELANTRA μοντέλο 2002 1600 κυβικά και 150 χιλιάδες χιλιόμετρα με κοτσαδούρα, αεροτομή, και δερμάτινο σαλόνι. Τιμή προσιτή. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6940955792

ΕΣΠΑ 2014 - 2020

- Επιδοτήσεις έως 100%, ίδρυση Εκσυγχρονισμός Επιχειρήσεων, Αναπτυξιακά Προγράμματα και Μελέτες, χρηματοδοτήσεις κεφάλαια κινήσεως για Μικρές και Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, Επιχειρηματικά, Στεγαστικά-Επισκευαστικά, Αγροτικά, βιομηχανικά, ξενοδοχειακά, ναυτιλιακά, και πάσης φύσεως επιδοτούμενα προγράμματα μέσου ΟΑΕΔ πανελλαδικά Τηλ.210 36 46 223, Fax 211 850 14 64 www.abcfinancialgroup.gr Email: info@ abcfinancialgroup.gr

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ

Διαμέρισμα διαμπερές, τριάρι, κατάλληλο για επαγγελματική στέγη επί της οδού Πρ. Χριστοφόρου 19, απέναντι από το Σούπερ Μάρκετ Κάντζας. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2321-0-22064 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ // Δύο συνεχόμενα καταστήματα επί της πλατείας Εμπορίου, τμ 65 έκαστο με πατάρι 50 τμ έκαστο, το καθένα ξεχωριστά ή και τα δύο μαζί σε καλή κατάσταση. Πληροφορίες τηλέφωνο 6977255839

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ

Στο κέντρο Σιδηροκάστρου διαμέρισμα 100 τμ πλήρες ανακαινισμένο, κεντρική θέρμανση. 230,00 €. Πληροφορίες στα τηλ. 23230/24508 ή 6938055880

Μαθήματα Καθηγήτρια Αγγλικών Με πείρα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα για όλα τα επίπεδα. Τιμές προσιτές. Τηλ. 6942800194.

Φιλόλογος: Με πείρα πα-

ραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές όλων των τάξεων. Τιμές προσιτές. Τηλ. 6997024867


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ ΤETAΡΤΗ 15.11.2017

κοινωνία-πολιτισμός

[15[

«Αριστοτελικά αποτυπώματα…» Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Μ

ε επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 13 Νοεμβρίου 2017 η εκδήλωση με τον τίτλο «Αριστοτελικά αποτυπώματα» που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της δράσης «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ-ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ,από το χθες στο σήμερα». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών , παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και Πολιτισμού Αλέξανδρου Θάνου. Όλοι όσοι έδωσαν το παρόν εντυπωσιάστηκαν από τους δυο ομιλητές που μέσα από τις εισηγήσεις τους παρουσίασαν με τον καλύτερο τρόπο το ιστορικό, κοινωνικό , φιλοσοφικό και πολιτικό αποτύπωμα που έχει αφήσει ο Αριστοτέλης. Η Σύλια Ζέττα, φιλόλογος και πρόεδρος του συνδέσμου φιλολόγων Σερρών και ο Θανάσης Μπαντές, φιλόλογοςσυγγραφέας επικεντρώθηκαν στο έργο του Σταγειρίτη φιλόσοφου, στην επιρροή της διδασκαλίας του στον Μ. Αλέ-

ξανδρο, αλλά και στη σύγχρονη σκέψη παγκοσμίως. Η Πρόεδρος του Συνδέσμου φιλολόγων μίλησε εκτενώς για τη ζωή του μεγάλου φιλοσόφου, για το έργο του , για τη σημαντική συμβολή του στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τη σημαντική παρακαταθήκη που έχει αφήσει ,τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «η Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία αποτέλεσε και αποτελεί τη θεμέλιο λίθο του ελληνικού, του ευρωπαϊκού αλλά και του οικουμενικού ανθρώπινου πολιτισμού. Η πιο αναγνωρίσιμη, αν όχι εμβληματική μορφή της είναι αναμφίβολα ο Αριστοτέλης, ο Σταγειρίτης φιλόσοφος που το έργο του, αν και δεν έχει διασωθεί ολόκληρο, επηρέασε όσο κανένα άλλο την εξέλιξη του πολιτισμού μας και θεμελίωσε τις θετικές, όσο και τις θεωρητικές - κοινωνικές επιστήμες στον σύγχρονο κόσμο. Οι ιδέες του εμβληματικού δασκάλου του Μ. Αλεξάνδρου για την ηθική αρετή, την κοινωνική συνείδηση των

ατόμων, αλλά και την κατάκτηση της ευτυχίας μέσα στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι έχουν αφήσει ανεξίτηλα αποτυπώματα στο χώρο της παγκόσμιας διανόησης και ηχούν σήμερα περισσότερο από ποτέ επίκαιρες και αναγκαίες, χαρακτηρίζοντας τον Αριστοτέλη αυτοδίκαια ως τον δάσκαλο της Οικουμένης». Η ομιλία του Θανάση Μπαντέ “Ο Αριστοτέλης, τα πολιτεύματα και ο ελεύθερος άνθρωπος”, αποτελεί απόπειρα διαπραγμάτευσης των «Πολιτικών» του Αριστοτέλη μέσα στο πλαίσιο της σύγχρονης πραγματικότητας. Παρακολουθώντας την αριστοτελική οπτική των βασικότερων πολιτικών εννοιών ο Θανάσης Μπαντές έχει ως στόχο να καταδείξει την επικαιρότητα του Αριστοτέλη. Τελικά, η αδικία και η κοινωνική ανισότητα δεν μπορούν παρά να έχουν πολιτικό υπόβαθρο. Αν δεχτούμε ότι ο σκοπός των πολιτευμάτων είναι η τέλεια συνύπαρξη, τότε η αναζήτηση της ιδανικής πολιτείας αποτελεί πρόκληση πιο σύγχρονη από ποτέ. Η ακύρωση της δικαιοσύνης, οι εκτός

Ο 33ο Γύρος των Σερρών Την Κυριακή 19 Νοεμβρίου

Α

πό το Δήμο Σερρών ανακοινώνεται ότι την Κυριακή, 19 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 11.00 π.μ θα πραγματοποιηθεί ο 33ος «ΓΥΡΟΣ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ». Σημείο εκκίνησης και τερματισμού έχει οριστεί η «Πλατεία Ελευθερίας» μπροστά στην Εθνική Τράπεζα. Με κεντρικά συνθήματα «ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΙΑ», «ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ - ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ» και με τη βεβαιότητα πως ο αθλητισμός μπορεί να εγγυηθεί μια καλύτερη ποιότητα ζωής καλούνται όλοι οι Σερ-

ραίοι, ανεξαρτήτως ηλικίας, να συμμετάσχουν στην παλαιότερη αθλητική εκδήλωση του Δήμου Σερρών, στο «ΓΥΡΟ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ». Πληροφορίες και εγγραφές Τμήμα Αθλητικών Εκδηλώσεων του Δήμου Σερρών Τηλ. 2321068918 Ε.Α.Σ - Σ.Ε.Γ.Α.Σ Σερρών (Δημοτικό Στάδιο) Τηλ. 2321050818.

ορίου ταξικές ανισότητες, η διάλυση τις μεσαίας τάξης και η ανάδειξη του αδίστακτου σε κοινωνικό πρότυπο είναι η κατοχύρωση της βαρβαρότητας που προτάσσεται ως δήθεν συλλογική συνθήκη. Υπό αυτούς τους όρους η - αριστοτελικά δοσμένη - ιδανική πόλη παραμένει ουτοπία. Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος συνεχάρη τους δύο ομιλητές επισημαίνοντας πως ο πολιτιστικός τουρισμός μπορεί να αποτελέσει τον κινητήριο μοχλό ανάπτυξης του τουρισμού τα επόμενα έτη για την Κεντρική Μακεδονία, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες θεματικές μορφές τουρισμού που αποτελούν μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας που την καθιστούν ιδιαίτερα ανταγωνιστική τουριστικά. Επιπλέον, τόνισε πως η συγκεκριμένη δράση, αφού παρουσιαστεί σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, προγραμματίζεται να προβληθεί μέσα στο επόμενο έτος και στο εξωτερικό, σε συγκεκριμένες αγορές – στόχους.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης τόνισε πως στόχος της συγκεκριμένης δράσης είναι η ανάδειξη του πλούσιου αποθέματος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας. Η ανάδειξη, προβολή και διασύνδεση των δύο αυτών μεγάλων προσωπικοτήτων, του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Αριστοτέλη, είναι το πρώτο βήμα για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός. Πριν την έναρξη των ομιλιών παρουσιάσθηκε φωτογραφικό υλικό και βίντεο σχετικό με το αντίστοιχο του θέματος πολιτιστικό απόθεμα της Κεντρικής Μακεδονίας ενώ στο τέλος της εκδήλωσης οι παραβρισκόμενοι έθεσαν ενδιαφέροντα ερωτήματα στους δύο ομιλητές . Την εκδήλωση συντόνισε ο υπεύθυνος πολιτιστικών προγραμμάτων της Π.Ε. Σερρών και εικαστικός Βασίλης Βαφειάδης.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

στο

Στην τελική ευθεία οι εκλογές του ΕΒΕΣ Στην τελική ευθεία εισέρχεται για τις εκλογές της 1ης-2ης-3ης Δεκεμβρίου στο Επιμελητήριο Σερρών. Ο προεκλογικός αγώνας διεξάγεται για την ώρα σε ήπιους τόνους χωρίς αλληλοκατηγορίες και στη βάση των προτάσεων και των θέσεων για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής κοινότητας. Μακάρι το κλίμα να συνεχίσει να είναι το ίδιο εως τις ημέρες των εκλογών. Δ.Ν. nnn

Αντίδωρα και… επιστημονική φαντασία! «Ματαιοπονεί ο κ. Τσίπρας αν νομίζει ότι με τα αντίδωρα από τα λάφυρα της σκληρής φορολογίας, θα κοροϊδέψει τον Ελληνικό λαό» αναφέρει στη δήλωσή της η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά. «Όταν ένας πολιτικός μοιράζει λεφτά, δεν τα μοιράζει από την τσέπη του» επεσήμανε το Ποτάμι, ενώ η ΔΗΜΑΡ σχολίασε πως «μόνο κάποιος που έχει γαλουχηθεί με έργα επιστημονικής φαντασίας μπορεί να διαστρεβλώνει τόσο την πραγματικότητα». Χθες, το ενδιαφέρον όλων μονοπώλησε το διάγγελμα Τσίπρα για το κοινωνικό μέρισμα. Αν λάβει κάποιος υπόψη, όμως, πως το εισόδημα της μεσαίας τάξης υπέστη μειώσεις έως και πάνω από το 50% λόγω της υπερφορολόγησης των τελευταίων χρόνων, τότε μάλλον μιλάμε για… Θέατρο του Παραλόγου! Β.Α. nnn

«Ανοιχτά» ζητήματα Στις Σέρρες θα βρεθεί σήμερα ο πρόε-

δρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος. Τα προβλήματα των εκπαιδευτικών είναι πολλά (αξιολόγηση, πρόσληψη αναπληρωτών κλπ.) ενώ έχει ξεκινήσει και η συζήτηση για το Νέο Λύκειο και τις επικείμενες μεγάλες αλλαγές που επηρεάζουν μαθητές, καθηγητές και γονείς… Β.Α.

ΤETAΡΤΗ 15.11.2017

Ολοκληρώθηκε η συγκομιδή του Βαμβακιού

nnn

Επιβεβαιώθηκε η δυναμική Καμίνη στο Νομό Σερρών O δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης απέσπασε αρκετούς φήφους από το «βουβό» κίνημα των κεντροαριστερών ψηφοφόρων στο Νομό Σερρών. Είχαμε επισημάνει την δυναμική του με σχετικό σχόλιο στη στήλη. Ο Γιώργος Καμίνης πέρασε σε σταυρούς και τον φερέλπι διεκδικητή της προεδρίας Νίκο Ανδρουλάκη, και τον Σταύρο Θεοδωράκη αλλά και τα άλλα προβεβλημένα στελέχη της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης». Αν οι αυτοδιοικητικοί του Νομού είχαν το θάρρος να αναφέρουν δημόσια ότι είναι υποστηρικτές του ίσως αποσπούσε διπλάσιο αριθμό ψήφων. Ανοικτά όπως είχαμε γράψει τον Γιώργο Καμίνη υποστήριξε μόνο ο τέως δήμαρχος Σιντικής Απόστολος Καρύδας. Δ.Ν. nnn

Ο Χρήστος Σπίρτζης ασχολείται με σοβαρά θέματα Στα 130 χιλιόμετρα ανά ώρα θα παραμείνει το όριο ταχύτητας στους αυτοκινητοδρόμους, ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης. Διαβάζουμε ότι χρειάστηκε ο αρμόδιος υπουργός να πειστεί για το όριο ταχύτητας αφού οι ειδικοί του παρουσί-

Oλοκληρώθηκε η συγκομιδή του Βαμβακιού στο Νομό Σερρών με τις στρεμματικές αποδόσεις να επιβεβαιώνουν ότι φέτος ήταν μία καλή χρονιά. Δ.Ν.

ασαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η εξαγγελία για αύξηση του ορίου ταχύτητας θα είχε αρνητικές συνέπειες.Ο Υπουργός εξήγησε ότι το θέμα τέθηκε σε διαβούλευση άλλα τελικώς απορρίφθηκε. Φαίνεται ότι στο Υπουργείο Μεταφορών δεν έχουν με τι να ασχοληθούν και αφιερώνουν χρόνο για θέματα που δεν χρειάζεται να απαντηθούν από ειδικούς αλλά από το διδασκαλείο της ζωής. Χρειάζονται ειδικοί να απαντήσουν ότι η αύξηση των ορίων ταχύτητας αυξάνει την επικινδυνότητα για σοβαρά τροχαία ατυχήματα; Δ.Ν. nnn

«Έφυγε» ο Γιάννης Καψής Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 88 ετών, τις πρώτες πρωινές ώρες

της Δευτέρας 13 Νοεμβρίου, ο Γιάννης Καψής, δημοσιογράφος, συγγραφέας, πολιτικός και πρώην υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Ο Γιάννης Καψής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1929. Σπούδασε στην Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Για ένα μικρό διάστημα άσκησε τη δικηγορία, αλλά τελικά αφοσιώθηκε εξ ολοκλήρου στη δημοσιογραφία, με την οποία ασχολούνταν επαγγελματικά από 17 ετών. Ξεκίνησε ως βοηθός στο αστυνομικό ρεπορτάζ, αλλά πολύ γρήγορα ασχολήθηκε με όλα σχεδόν τα είδη του ρεπορτάζ με ειδίκευση τελικά στα πολιτικά και διπλωματικά θέματα. Ο Γιάννης Καψής είναι πατέρας των δημοσιογράφων Παντελή και Μανώλη Καψή. «Σ.Θ.»

15 11 2017  
Advertisement