Page 1

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ Ιδιοκτήτης - Εκδότης: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

ΈΤΟΣ 51ο | ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 15.003 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021 | ΤΙΜΗ 0,50 ευρώ

Στην Π.Ε. Σερρών

Η καρδιά των ΕΔΕΥΑ χτυπά στις Σέρρες

Πανστρατιά για επιτάχυνση του Εμβολιασμού

Θα συνεδριάσει η Τεχνική Επιτροπή της ΕΔΕΥΑ u

4

- Κοινές πρωτοβουλίες αναλαμβάνουν κυβέρνηση και φορείς u

Υπέγραψε ο δήμαρχος Βισαλτίας Α.Μασλαρινός

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Σύμβαση για το έργο «Αναβάθμιση παιδικών χαρών»

Νοσηλευτές/Νοσηλεύτριες με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ζητούνται από την Μονάδα Χρόνιας Αιμοκάθαρσης ΜΕΝΤΙΑΛΥΖ ΑΕ στις Σέρρες.

4

u

Κοινοπρακτικό δάνειο 68 εκ. ευρώ από Πειραιώς, Εθνική και Alpha bank στην Μισσιριάν Α.Ε. u

8

Αποστολή βιογραφικών στο email: abarboutis@medialyse.gr Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2321093295

ΖΗΤΕΙΤΑΙ Βοηθός φαρμακείου για εργασία στην πόλη των Σερρών. Απαραίτητη η προϋπηρεσία. Τηλέφωνο: 6948601020

3


Σ.Θ. [

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15.10.2021 6

[

Ανατολή ήλιου: 07:33 Δύση ήλιου: 18:47 Διάρκεια ημέρας: 11 ώρες 14 λεπτά

σαν σήμερα

Βασίλης Καλαϊτζίδης Β ΄αντιπρόεδρος ΕΒΕΣ Δυναμική εμφάνιση στη σύσκεψη με τον Σ. Πέτσα

Φ.Δομουχτσίδης δήμαρχος Σιντικής Εκπροσωπήθηκε από αντιδήμαρχο στη σύσκεψη

Σελήνη 9.7 ημερών

894 Υπόθεση Ντρέιφους: ο Άλφρεντ Ντρέιφους συλλαμβάνεται για προδοσία. 1924 Η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Ανδρέα Μιχαλακόπουλο λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης με 201 υπέρ και 92 κατά. 1933 26 άτομα πεθαίνουν από τη βύθιση του ελληνικού φορτηγού «Αννούλα» εξαιτίας κυκλώνα. 1936 Πυρκαγιά στο Δημοτικό Σχολείο της Θεσσαλονίκης με 1 νεκρό και πολλούς τραυματίες. 1949 Η προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση ανακοινώνει ότι ο Δημοκρατικός Στρατός τερματίζει οριστικά τις επιχειρήσεις χωρίς όμως να καταθέσει και τα όπλα. Τραγικός απολογισμός από τον Εμφύλιο Πόλεμο (1946 1950 Με την έγκριση του ΟΗΕ, η Νότια Κορέα εισβάλλει στη Βόρεια Κορέα και καταλαμβάνει την Πιονγιάνγκ. 1951 Κάνει πρεμιέρα η θρυλική αμερικάνικη τηλεοπτική σειρά “I love Lucy”. 1954 Επανδρώνεται στο Ηράκλειο η πρώτη σε ελληνικό έδαφος βάση των ΗΠΑ.

ΦΩΤΟγραφήματα

Χρυσάνθεμα στην είσοδο του Διοικητηρίου

Γ

λάστρες με χρυσάνθεμα τοποθετήθηκαν στο Διοικητήριο στο κεντρικό διάζωμα των σκαλιών του. Λόγω της βροχής και της φθοράς που έχουν υποστεί τα μάρμαρα σε εκείνη το σημείο ελλοχεύει ο κίνδυνος πτώσης κάποιου συμπολίτη της. Επειδή το κτήριο είναι διατηρητέο δεν μπορεί να γίνει άμεση παρέμβαση στο σημείο. Πρέπει να έρθει ειδικό συνεργείο για να γίνει η επιδιόρθωση( Ελληνική γραφειοκρατία και τήρηση των νόμων). Πάντως όπως και να έχει πρόσθεσε μία αισθητική η παρέμβαση. Ο αντιπεριφερειάρχης Π, Σπυρόπουλος έχει πάθος με την αισθητική. Δ.Ν.

ΣΕΡΡΑΪΚΟΝ ΘΑΡΡΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ

Εκδότης – Ιδιοκτήτης: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ Διευθυντής: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑMΠΑΤΖΗΣ ΑρχισυνταξΙα: Αλέξανδρος Αραμπατζής ΣυντΑκτες: Βούλα Αγκαθά, Δημήτρης Νάτσιος ΑρθρογρΑφοι - ΣχολιογρΑφοι: Αθανάσιος Παπανδρόπουλος, Δημήτριος Αραμπατζής, Αθανάσιος Αραμπατζής, Αλέξανδρος Αραμπατζής, Κων/νος Τσαρτσάρης, Χρυσάνθη Ιακώβου, Ελευθερία Ξενοδόχου, Χρήστος Κατσαρός ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ - σελιδοποιηση: Κατερίνα Σταυρακίδου ΕΚΤΥΠΩΣΗ: Νίκος Καραγκιόζης ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ: Κατερίνα Σταυρακίδου ΓΡΑΦΕΙΑ: Βενιζέλου 177 – Σέρρες Τ.Κ. 62 131 ΤΗΛ.: 23210 - 46380 FAX: 23210 - 45200

e-mail: sertharros@yahοo.gr www.sertharros.gr

ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΑ: ΤΗΛ. 23210 - 46380 ΕΤΗΣΙΟΙ ΟΡΟΙ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ Υπουργείων 500 €+ Φ.Π.Α. Τραπεζών 500 €+ Φ.Π.Α. Εταιριών Ν.Π.Ι.Δ. & Ν.Π.Δ.Δ. 500 €+ Φ.Π.Α. Δήμων 500 €+ Φ.Π.Α. Συλλόγων, Σωματείων 200 €+ Φ.Π.Α.

Αγαπητέ Κριέ, η σημερινή μέρα χρειάζεται λίγη παραπάνω προσοχή, ιδίως όσον αφορά προσδοκίες, ελπίδες, εξιδανικεύσεις και ψευδαισθήσεις σε διαπροσωπικές σχέσεις και συναναστροφές! Οφείλεις τώρα να μην παρασύρεσαι από συναισθηματικές εκδηλώσεις και μεγάλα λόγια που ακούς, γιατί πολύ πιθανόν κάποιοι άνθρωποι να σε απογοητεύσουν, να σε εκμεταλλευτούν ή να αποδειχθεί πως υποκρίνονταν! Βάλε όρια στην δοτικότητα και την εμπιστοσύνη που μοιράζεις!

Αγαπητέ Ταύρε, ετοιμάσου να λάμψεις σήμερα, με την Σελήνη στο δικό σου Ζώδιο! Είσαι φανερά ενθουσιώδης, παθιασμένος, ορμητικός και έτοιμος για δραστηριότητα και νέα ξεκινήματα! Προσοχή όμως, διότι μπορείς πολύ εύκολα να παρασυρθείς από τον αυθορμητισμό σου και τον παρορμητισμό σου, αλλά και την τάση σου να επιβάλλεσαι και να απαιτείς, σε συναισθηματικά ξεσπάσματα, που θα προκαλέσουν καυγάδες και διαφωνίες, χωρίς κάποιο ουσιαστικό λόγο!

Αγαπητέ Δίδυμε, επιτέλους η σημερινή ημέρα, μέσα από συγκυρίες, γεγονότα και εξελίξεις, θα σου δώσει την σιγουριά και την ασφάλεια, που αναζητούσες εδώ και καιρό! Μπορείς μέσα από διαπροσωπικές συναναστροφές και επαφές, να πείσεις τους συνομιλητές σου και να προσαρμοστούν στις δικές σου γνώμες και απόψεις! Αν πιστεύεις πως μέχρι τώρα, έδειξες υπερβολική υπομονή και ανεκτικότητα σε κάποιες συμπεριφορές, σήμερα ήρθε η στιγμή να βγεις εσύ από πάνω!

Αγαπητέ Καρκίνε, σήμερα γίνεσαι σαφώς πιο κοινωνικός, δημοφιλής και ασχολείσαι με διαπροσωπικές επαφές! Σίγουρα θα νιώσεις την κοινωνική σου ζωή, να ανανεώνεται, όμως αυτό δεν πρέπει να σου «δώσει θάρρος» και να ξεφύγεις από τα όρια! Απέφυγε λοιπόν κουτσομπολιά, ψέματα και την τάση σου να παίρνεις τις μετρητοίς ό,τι σου λένε και να αντιδράς! Αν δεν παρασυρθείς από τις σκέψεις της στιγμής, θα ζήσεις σίγουρα μία απόλυτα ευχάριστη ημέρα!

Φίλε Λέοντα, σήμερα είσαι αρκετά πιο ευαίσθητος, τρυφερός και σαφώς πιο ανοιχτός σε κάθε είδους συναισθηματική προσέγγιση, όσον αφορά τις διαπροσωπικές σου σχέσεις! Το ενδιαφέρον σου ωστόσο, επικεντρώνεται στο οικογενειακό περιβάλλον και στους δικούς σου, κοντινούς σου ανθρώπους! Κατά την διάρκεια της ημέρα, μία χαρούμενη είδηση θα έρθει, μέσα από ένα μήνυμα ή τηλεφώνημα, η οποία θα αφορά το σπίτι και την οικογένεια! Το μόνο που πρέπει σήμερα να προσέξεις, είναι τα συναισθηματικά σου ξεσπάσματα!

Σήμερα φίλε Παρθένε, ετοιμάσου για την απόλυτη καλοπέραση! Μπορείς να αναμένεις πολλές στιγμές με καλή παρέα, θα απολαύσεις γέλιο, χαρά και διασκέδαση! Θα αναζητήσεις την επιβεβαίωση από τους άλλους και φυσικά θα το καταφέρεις εύκολα, λόγω της εντυπωσιακής σου προσωπικότητας και της λάμψης σου! Έχεις όλη την προσοχή και τα βλέμματα θαυμασμού πάνω σου! Ζητήματα που έχουν να κάνουν με παιδιά, ευνοούνται ιδιαίτερα τώρα, γι’αυτό καιρός να προωθήσεις τα σχέδια σου!

Αγαπητέ Ζυγέ, σήμερα θα διαπιστώσεις πως δεν είναι τελικά εύκολη υπόθεση η… καθημερινότητα. Νιώθεις πως οι γύρω σου απομακρύνονται συναισθηματικά από σένα, ενώ οι πρακτικές υποχρεώσεις και εκκρεμότητες αυξάνονται όλο και περισσότερο! Μην αγχώνεσαι όμως! Η σημερινή ημέρα, είναι σαφώς μία ωφέλιμη ευκαιρία, να τακτοποιήσεις τις δουλειές σου, να ασχοληθείς με τον εαυτό σου, να φροντίσεις το σώμα σου, την ξεκούραση σου και την εμφάνιση σου!

Σήμερα φίλε Σκορπιέ, καταφέρνεις να βάζεις οριστικό τέλος στα μπερδέματα που ταλαιπώρησαν τις διαπροσωπικές σου σχέσεις και επαφές! Κάνε τα ξεκαθαρίσματα σου και κάνε εσύ την επιλογή, για το ποιοι θα έχουν προτεραιότητα στην ζωή σου και ποιοι αξίζουν όντως την εμπιστοσύνη και την παρέα σου! Ίσως αναγκαστείς να αντιμετωπίσεις αναποφασιστικότητα από κάποιους τώρα, αλλά εσύ μην παρασύρεσαι από δήθεν και ανόητες δικαιολογίες που θα σου πουν!

Αγαπητέ Τοξότη, η σημερινή ημέρα, είναι αυτή, που μέσα από συναναστροφές, θα σου δείξει ποιοι αξίζουν να είσαι στην ζωή σου και ποιοι όχι! Ορισμένες διαπροσωπικές σου σχέσεις και επαφές, θα έχουν μία αινιγματική διάθεση, που σου κινεί το ενδιαφέρον, αλλά ταυτόχρονα αυξάνει την καχυποψία σου και την ανασφάλεια σου! Θα πρέπει λοιπόν να παραμείνεις επιφυλακτικός και να αφήσεις να περάσει αρκετός χρόνος, πριν βεβαιωθείς ποιες πραγματικές προθέσεις των άλλων και αν πρέπει επενδύσεις πάνω τους!

Σήμερα αγαπητέ Αιγόκερε, ξυπνάς με χαμόγελο και σίγουρα μέχρι το βράδυ, η διάθεση σου θα γίνεται όλο και καλύτερη, λόγω γεγονότων και συγκυριών! Μπορείς να αναμένεις, ευχάριστες ειδήσεις και μηνύματα, που θα σου δώσουν χαρά, αισιοδοξία και ευκαιρία να πετύχεις πολλούς από τους υψηλούς σου στόχους! Επειδή η ημέρα θέλει… έξοδο και κοινωνικοποίηση, μην την χαραμίσεις μέσα σε τέσσερις τοίχους! Βγες και πέρασε όσο πιο καλά μπορείς!

Αγαπητέ Υδροχόε, σήμερα μπορεί να είναι μία κουραστική ημέρα, γεμάτη ευθύνες και πρακτικά ζητήματα, που σε αγχώνουν! Μέσα όμως από αυτήν την κουραστική πλευρά της ημέρας, θα έρθουν ευκαιρίες, που θα σου δώσουν την δυνατότητα να διορθώσεις και να βελτιώσεις κατά πολύ την κοινωνική σου υπόσταση και εικόνα! Δεν σε τρομάζουν πια οι δυσκολίες και αναποδιές, αφού θα λειτουργήσουν ιδιαίτερα θετικά για σένα στο τέλος, προκαλώντας τον σεβασμό και τον θαυμασμό των άλλων, ξεπερνώντας τες!

Σήμερα αγαπητέ Ιχθύ, είσαι πραγματικά στα καλύτερα σου! Κοινωνικοποιείσαι, λειτουργείς για το κοινό καλό και ενδιαφέρεσαι περισσότερο για τους ανθρώπους που συναναστρέφεσαι, παρά για τον ίδιο σου τον εαυτό! Παρά την σημερινή ανιδιοτελή σου συμπεριφορά, θα έχεις και ανταμοιβή από τους άλλους, παρόλο που δεν θα την ζητήσεις καν! Γενικά, η ημέρα χαρακτηρίζεται από όμορφες στιγμές με τους φίλους σου, ανέλπιστες εξελίξεις και θετικές εκπλήξεις!


CMYK

CMYK

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15.10.2021

Η επίσκεψη του αν. Υπουργού Στ. Πέτσα ξεκίνησε με συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Σερρών Π. Σπυρόπουλο.Ο Αν. Υπουργός Στέλιος Πέτσας με τους δημάρχους Σερρών Νέας Ζίχνης, Ηράκλειας και τον αντιπεριφερειάρχη Π. Σπυρόπουλο μετά το πέρας της σύσκεψης

Πανστρατιά για επιτάχυνση του Εμβολιασμού στην Π.Ε. Σερρών - Κοινές πρωτοβουλίες αναλαμβάνουν κυβέρνηση και φορείς - Παρουσία του Αν. Υπουργού Εσωτερικών Πέτσα σύσκεψη με εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και Φορέων Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου

Η

αντιμετώπιση της πανδημίας και η επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος άλλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα βοηθήσουν την τοπική Αυτοδιοίκηση να εντάξει έργα προς υλοποίηση άμεσα βρέθηκαν στο επίκεντρο της επίσκεψης του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα χθες στις Σέρρες. Ο Υπουργός προήδρευσε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Κινηματοθεάτρου «Αστέρια» παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Σερρών Π. Σπυρόπουλου και των δημάρχων του Νομού αλλά και εκπροσώπων θεσμικών φορέων. Μετά το πέρας της σύσκεψης ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε: «Στη σύσκεψη που ολοκληρώθηκε με επιτυχία συμφωνήσαμε ότι κράτος, αυτοδιοίκηση, επιστημονικοί φορείς, εκκλησία, εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου και του κλάδου της αναψυχής και της διασκέδασης μπορούμε όλοι μαζί να κάνουμε κάτι παραπάνω για να επιταχύνουμε το εμβολιαστικό πρόγραμμα το οποίο έχει περιθώρια βελτίωσης στο Νομό Σερρών. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε δυο βασικές πρωτοβουλίες. Η μία είναι η προσπάθεια ευαισθητοποίησης με κάποιες εκδηλώσεις του επιστημονικού κόσμου, του εμπορικού κόσμου και της εκκλησίας και το δεύτερο να επαναλάβουμε την αποCMYK

στολή κινητών μονάδων για εμβολιασμό που σήμερα βρίσκεται στο Νομό στο επόμενο χρονικό διάστημα ώστε να δείξουμε ότι συνεχίζουμε να είμαστε δίπλα σε ανθρώπους που έχουν δεύτερες σκέψεις ή επιφυλάξεις προκειμένου να τους πείσουμε να κάνουν το εμβόλιο που θα τους βοηθήσει να επιστρέψουν γρήγορα την κανονικότητα και φυσικά να θωρακίσει την υγεία τους. Το δεύτερο κομμάτι που απασχόλησε την σύσκεψη ήταν το αναπτυξιακό, τα έργα του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» που εντάσσονται . Είχα την τύχη να συνομιλήσω με τους δημάρχους και να έχουμε τις προτεραιότητες τους ώστε μέχρι το Δεκέμβριο να ενταχθούν σημαντικά έργα από αγροτική οδοποϊα μέχρι θέματα που αφορούν ύδρευση και διαχείριση απορριμμάτων και θέματα που σχετίζονται με μελέτες που θα βοηθήσουν τους Δήμους να προχωρήσουν στα σχέδια τους το επόμενο χρονικό διάστημα. Νομίζω ότι είμαστε σε ένα καλό σημείο και αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να ενισχύσουμε τους Δήμους όσον αφορά την διοικητική τους ικανότητα να απορροφήσουν τα χρήματα με διάφορες στοχευμένες παρεμβάσεις στο προσωπικό ώστε να αντιμετωπίσουμε την υποστελέχωση όσον αφορά τις τεχνικές τους υπηρεσίες. Νομίζω ότι με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας, με τη διάθεση μας να ενισχύσουμε την τοπική Αυτοδι-

οίκηση μόνο καλύτερο μπορεί να είναι το μέλλον από εδώ και πέρα».

«Ζούμε σε ανθρώπινες κοινωνίες όχι σε εργαστήρια» Ερωτηθείς να σχολιάσει την υστέρηση του εμβολιαστικού προγράμματος ανέφερε ότι βρισκόμαστε σε ανθρώπινες κοινωνίες και όχι σε εργαστήριο όπου θα λέμε κάτι και θα γίνεται. « Ο καθένας έχει τον δικό του τρόπο σκέψης, έλκεται από διάφορες θεωρίες που μπορεί να ακούει. Είμαστε σε μία εποχή που η αναζήτηση των πληροφοριών είναι εύκολη αλλά και πληροφοριών που μπορούν να μας αποπροσανατολίζουν. Γι' αυτό θα εξαντλούμε κάθε περιθώριο να επιβιώσει στο Δημόσιο διάλογο ο ορθός λόγος και όχι ο ανορθολογισμός. Και αυτοί που έχουν ακούσει τις σειρήνες του ανορθολογισμού να καταλάβουν ότι είναι προς το συμφέρον τους να σπεύσουν να ακούσουν την επιστήμη. Οσο και αν φαίνεται δύσκολο εμείς θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και πιστεύω ότι θα έχουμε καλά αποτελέσματα. Νομίζω ότι ο ρόλος της εκκλησίας το τελευταίο διάστημα είναι πολύ εποικοδομητικός και σε γενικό επίπεδο και στο επίπεδο του Νομού και τις προσπάθειες του Σεβασμιώτατου και όλων όσων εμπλέκονται το κομμάτι αυτό. Πιστεύω ότι θα πάμε πολύ καλά το επόμενο χρονικό διάστημα.”

Από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στα «Αστέρια» παρουσία του Στέλιου Πέτσα

Έχουν ενταχθεί 1δις έργα από το «Α. Τρίτσης» μέχρι τώρα Το «Σ.Θ.» ρώτησε τον αν. Υπουργό Στέλιο Πέτσα για το πρόγραμμα των εγκρίσεων των έργων από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» δεδομένου ότι οι Δήμοι έχουν υποβάλλει προτάσεις και προσδοκούν στην υλοποίηση σημαντικών έργων. Η απάντηση του κ. Πέτσα ήταν η εξής: «Όπως ίσως ξέρετε έχουν επιταχυνθεί παρά πολύ οι εντάξεις των έργων. Μόνο μέχρι χθες που ήταν η επιτροπή αξιολόγησης έχουν ενταχθεί περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ έργα τους τελευταίους έξι μήνες. Επομένως στόχος μας είναι να συνεχίζουμε το επόμενο διάστημα με αυτό τον ρυθμό. Αυτός ο ρυθμός θα φανεί ότι οδηγεί σε μία απορρόφηση του

50% των έργων που έχουν υποβάλλει οι Δήμοι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα μέχρι το Δεκέμβριο του 2021, κάτι το οποίο θα είναι πολύ σημαντικό και θα δώσει την δυνατότητα στους Δήμους, να προχωρήσουν σε δημοπρατήσεις, συμβασιοποιήσεις και υλοποίηση έργων μέσα στη θητεία της δημοτικής αρχής ώστε να φανεί αυτό που περιμένουν οι πολίτες. Μπορεί αυτή η δημοτική αρχή να βελτιώσει την καθημερινότητα τους ή όχι; Εμείς θα τους δώσουμε τα εργαλεία που χρειάζονται» Τέλος ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να κινητοποιηθούν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία γιατί εκτός από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, καινούργιο ΕΣΠΑ ώστε να γίνουν υποδομές, ψηφιακός μετασχηματισμός, χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα ώστε οι πολίτες να δουν στην πράξη ότι βελτιώνεται η καθημερινότητα τους. CMYK
ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15.10.2021

Η καρδιά των ΕΔΕΥΑ χτυπά στις Σέρρες Θα συνεδριάσει η Τεχνική Επιτροπή της ΕΔΕΥΑ

Σ

την πόλη των Σερρών θα συνεδριάσει η Τεχνική Επιτροπή της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 10:30 π.μ. Οι εργασίες θα φιλοξενηθούν στην αίθουσα «Κων. Καραμανλής» του Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που η Τεχνική Επιτροπή συνεδριάζει εκτός της έδρας της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. Στην συνεδρίαση θα παρευρεθεί και η Γενική Διευθύντρια της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. κ. Όλγα Κοτσελίδου. Στόχος της Τεχνικής Επιτροπής της Ε.Δ.Ε.Υ.Α., είναι να παρέχει βοήθεια με τη μορφή του Τεχνικού Συμβούλου στις ΔΕΥΑ. Στα πλαίσια των δραστηριοτή-

των της, αξιοποιεί και διαχέει στις ΔΕΥΑ πληροφορίες, εμπειρίες και τεχνικές γνώσεις, με στόχο την ενίσχυση και ενδυνάμωση κυρίως των νεοσύστατων ΔΕΥΑ. Το πρόγραμμα-θεματολογία της συνεδρίασης έχει ως εξής: 1. Προσέλευση - Χαιρετισμοί 2. Ενημέρωση για τα τρέχοντα θέματα των Δ.Ε.Υ.Α. (προσλήψεις, ενέργεια κ.λ.π.) 3. Εμπειρογνωμοσύνη της DG Regio για τις Δ.Ε.Υ.Α. 4. Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 - Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» -Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας – Ετοιμότητα των Δ.Ε.Υ.Α. 5.

Οδηγός

Εκτέλεσης

Υπέγραψε ο δήμαρχος Βισαλτίας Α.Μασλαρινός

Δημοσίων Συμβάσεων Ν.4412/2016

του

6. Προγραμματισμός για την νέα χρονιά

7. Διάφορα

Εκδήλωση με αντικείμενο την Παιδεία από τον ΣΥΡΙΖΑ Σερρών Σήμερα στις Σέρρες Τζούφη, Κοτσιφάκης

- Σύμβαση για το έργο «Αναβάθμιση παιδικών χαρών»

Μ

Υ

πεγράφη την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021, στο γραφείο του Δημάρχου Βισαλτίας, η σύμβαση κατασκευής του έργου «Αναβάθμιση παιδικών χαρών Τ.Κ Ανθής-Σησαμιάς-Αμπέλων Δήμου Βισαλτίας» προϋπολογισμού μελέτης 128.861,43 Ευρώ. Η πίστωση προέρχεται από το Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2014 – 2020 προσέγγιση CLLD LEADER» με συγχρηματοδότηση από το Ε.Γ.Τ.Α.Α. και από Εθνική Δαπάνη. Η σύμβαση υπεγράφη μεταξύ του Δημάρχου, Αθανάσιου Μασλαρινού και του κ. Βασίλειου Κυπαρίσση, με την ιδιότητα του διαχειριστή και εκπροσώπου της Εταιρείας «Β. ΚΥΠΑΡΙΣΣΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΤΕ».

ετά από σχετική πρόσκληση της  Νομαρχιακής Επιτροπής Σερρών  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,θα επισκεφτούν  το Νομό μας οι:

1.    Η  ΜΕΡΟΠΗ ΤΖΟΥΦΗ, βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην Υφυπουργός Παιδείας στην Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής - Παιδονευρολογίας στο Τμήμα Ιατρικής, της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.  2.     Ο ΘΕΜΗΣ ΚΟΤΣΙΦΑΚΗΣ, πρώην πρόεδρος της ΟΛΜΕ, μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και συντονιστής του Τμήματος Παιδείας. Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί  την   Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021 και θα ολοκληρωθεί με τη πραγματοποίησης Ανοικτής Πολιτικής Εκδήλωσης-Συζήτησης, στις 7 το βράδυ σε ανοικτό στεγαζόμενο χώρο εκδηλώσεων του  ξενοδοχείου Elpida Resort & Spa. Στόχος της εν λόγω πρωτοβουλίας της  Νομαρχιακής Επιτροπής Σερρών  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είναι η καταγραφή και ανάδειξη των προβλημάτων της Δημόσιας εκπαίδευσης στην Π.Ε. Σερρών και εντάσσεται στην μόνιμη και σταθερή στόχευση του κόμματός μας, ό  Για ένα δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης που θα παρέχεται δωρεάν σε όλους τους πολίτες χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.  ό  Για την υπεράσπιση της εκπαίδευσης ως καθολικού και αναφαίρετου δικαιώματος, που δεν πρέπει να  εξαρτάται από το εισόδημα, την κοινωνική θέση ή άλλα κοινωνικά χαρακτηριστικά. ό  Για ένα ποιοτικό, συμπεριληπτικό, δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά. Σας  αποστέλλουμε το πρόγραμμα της επίσκεψης και σας καλούμε καλύψετε  όλες τις δράσεις που περιλαμβάνονται σε αυτό. Η κ. Τζούφη και ο κ. Κοτσιφάκης θα απαντήσουν σε ερωτήσεις εκπροσώπων των τοπικών Μέσων Ενημέρωσης αμέσως μετά την επίσκεψη στο ΔΙΠΑΕ Σερρών και σε χώρο που θα σας κοινοποιηθεί έγκαιρα.


CMYK

CMYK

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15.10.2021Επανεκλογή του Σερρραίου βουλευτή Τάσου Χατζηβασιλείου

Στη θέση του Γραμματέα της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής

Ο

βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Χατζηβασιλείου επανεξελέγη σήμερα Γραμματέας της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, με 42 θετικές ψήφους των μελών της Επιτροπής. Η επανεκλογή του κ. Χατζηβασι-

λείου αποτελεί επιβεβαίωση της καλής δουλειάς που κάνει  ο Σερραίος βουλευτής στα διεθνή θέματα και στα θέματα άμυνας, με την στήριξή του να αποδεικνύεται διακομματική.

Πρόεδρος και αντιπρόεδρος της Επιτροπής εξελέγησαν εκ νέου οι βουλευτές Κ. Γκιουλέκας και Α. Δημοσχάκης, αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι ο βουλευτής είναι και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ.

Έως 23/10 η διάθεση 5 self-tests για μαθητές από φαρμακεία

Έ

ως και το Σάββατο 23 Οκτωβρίου, θα προμηθεύονται οι μαθητές όλων των βαθμίδων πέντε (5) δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self) τεστ από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των ημερών από 18 Οκτωβρίου έως 4 Νοεμβρίου και να προσέρχονται στο σχολείο σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών. Υπενθυμίζεται ότι το self-test θα πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο. Ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self-test) είναι υποχρεωτικός για τους μαθητές και τις μαθήτριες. Βεβαίωση αρνητικού selftest οφείλουν να φέρουν οι μα-

θητές που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω), ούτε βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου). Οι εμβολιασμένοι μαθητές δεν δικαιούνται δωρεάν selftest, καθώς δεν οφείλουν να τα διενεργούν εφόσον δεν προκύψει ειδικός λόγος (δηλ. κρούσμα σε συμμαθητή). Η δωρεάν διάθεση self-test από τα φαρμακεία γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες, ώστε κατά τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις να μπορούν να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες. «Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε τους γονείς μαθητών 12 ετών και άνω που δεν έχουν ακόμα εμβολιάσει τα παιδιά τους, να σπεύσουν να το κάνουν, αξιοποιώντας κατ’ αυτό τον τρόπο το ισχυρό αυτό όπλο απέναντι

στην Covid-19 και συμβάλλοντας στην οικοδόμηση τείχους

ανοσίας» αναφέρουν τα υπουργεία Παιδείας & Θρησκευμάτων

και Υγείας.

Οι ανώτατες τιμές στα είδη των κυλικείων στα σχολεία

Ε

κδόθηκε απόφαση που καθορίζει τις ανώτατες τιμές για τα είδη που πωλούνται στα κυλικεία των σχολείων. Η απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη (ΦΕΚ τεύχος Β΄, αρ. φύλλου 4736, 12 Οκτωβρίου 2021) ορίζει τα εξής: . Σάντουιτς ή τοστ από ψωμί ολικής άλεσης ή λευκό, με τυρί (με προσθήκη ή μη λαχανικών, τομάτας, ελαιολάδου και άλλων) 1,10 ευρώ . Σάντουιτς ή τοστ από ψωμί ολικής άλεσης ή λευκό με τυρί και γαλοπούλα (με προσθήκη ή μη λαχανικών,

α

β

CMYK

τομάτας ελαιολάδου και άλλων) 1,35 ευρώ . Απλό αρτοσκεύασμα - Κουλούρι σησαμένιο ολικής άλεσης πλούσιο σε φυτικές ίνες ή λευκό, σε ατομική συσκευασία τουλάχιστον 95 γραμμαρίων. 0,50 ευρώ . Τυρόπιτα - Πίτα λαχανικών σε ατομικές μερίδες των 140 γρ. 1,20 ευρώ . Εμφιαλωμένο νερό των 500 ml, εγχώριο ή μη, εντός ή εκτός ψυγείου 0,35 ευρώ τ. Συσκευασμένοι φυσικοί χυμοί φρούτων και ομοειδών προϊόντων, χωρίς συ-

γ

δ ε

σ

ντηρητικά και χωρίς προσθήκη

ζάχαρης, σε ατομική συσκευα-

σία των 250ml , 1 ευρώ. CMYK
ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15.10.2021

Το σχέδιο νόμου παρουσίασε ο Υπουργός Κ. Καραμανλής

Αδιάβλητες εξετάσεις οδήγησης με τέσσερις δικλείδες ασφαλείας - Φρένο σε φαινόμενα διαφθοράς - Δυνατότητα οδήγησης για νέους άνω των 17 ετών με συνοδό

Τ

ο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την αναμόρφωση της εκπαίδευσης και των εξετάσεων των νέων οδηγών, παρουσίασαν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής και ο Υφυπουργός Μεταφορών, κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος. Το νομοσχέδιο εντάσσεται στο ολοκληρωμένο σχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την οδική ασφάλεια. «Γιατί οδική ασφάλεια, το έχουμε ξαναπεί, σημαίνει καλύτεροι δρόμοι, καλύτερα οχήματα, Αλλά πρώτα απ’ όλα σημαίνει και καλύτεροι οδηγοί», επισήμανε ο κ. Καραμανλής. Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπογράμμισε ότι μπαίνει φρένο σε φαινόμενα διαφθοράς που είναι κοινό μυστικό ότι υπάρχουν στις εξετάσεις για τις άδειες οδήγησης, και οριστικό τέλος στο επικίνδυνο ελληνικό φαινόμενο, ορισμένοι νέοι οδηγοί, πρώτα να παίρνουν το δίπλωμα και μετά, στο δρόμο, να μαθαίνουν να οδηγούν.  Υπενθύμισε ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση το μόνο το οποίο είχε  κάνει ήταν ένα πολύ πρόχειρο νομοσχέδιο, το οποίο δεν έλυσε κανένα πρόβλημα, αντιθέτως δημιούργησε νέα. Άλλες διατάξεις δεν εφαρμόστηκαν ποτέ, όπως ήταν η διάταξη για τις κάμερες που με τα τεράστια προβλήματα που είχε απορρίψει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Και άλλες οδήγησαν σε ένα απίστευτο τέλμα στην πράξη, με αποτέλεσμα, τον Ιούλιο του 2019 πάνω από 150.000 υποψήφιοι οδηγοί να βρισκόταν όμηροι, περιμένοντας να δώσουν εξετάσεις. Ο κ. Καραμανλής είχε τότε επαναφέρει προσωρινά το παλιό σύστημα εξέτασης υποψηφίων οδηγών για να ξεμπλοκάρει επιτέλους η κατάσταση και δεσμεύτηκε για ένα νέο, σύγχρονο σύστημα εξέτασης που να λύνει τα υπάρχοντα προβλήματα και να μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη. Το νομοσχέδιο, εξήγησε ο κ. Καραμανλής, διασφαλίζει πρώτα απ’ όλα, αδιάβλητες εξετάσεις, κυρίως με τέσσερις τρόπους: Πρώτον, κάμερα μέσα στο όχημα κατά την διάρκεια της εξέτασης. Το πιο σημαντικό είναι ότι έχει ήδη εξασφαλιστεί η συγκατάθεση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Γιατί σε αντίθεση με το παρελθόν, η συγκεκριμένη διάταξη είναι καλά μελετημένη, πολύ προσεκτικά  διατυπωμένη και σέβεται τα προσωπικά δεδομένα. Ο κ. Καραμανλής διευκρίνισε ότι οι κάμερες θα ανήκουν στο υπουργείο, θα εγκαθίστανται στο όχημα ειδικά για τις εξετάσεις και το υλικό θα αποθηκεύεται και θα διατηρείται για ρεαλιστικό χρονικό διάστημα. Σε αυτό το χρόνο, το υλικό μπορεί να εξεταστεί, είτε δειγματοληπτικά, είτε αν γίνει κάποια καταγγελία. Το πιο κρίσιμο όμως είναι ότι σε αυτό το διάστημα, αν ο νέος οδηγός προκαλέσει ατύχημα, τότε αυτομάτως το καταγεγραμμένο οπτικοακουστικό υλικό θα εξεταστεί για να διαπιστωθεί αν έχει υπάρξει παρατυπία κατά την εξέταση του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Το δεύτερο εργαλείο με το οποίο αυξάνεται η αξιοπιστία των εξετάσεων, είναι ότι πλέον διευρύνεται το σώμα των εξεταστών. Πέρα από τους ήδη υπάρχοντες, δίνεται η δυνατότητα και σε όποιον άλλον δημόσιο υπάλληλο το επιθυμεί, αφού περάσει φυσικά τη σχετική εκπαίδευση και πιστοποιηθεί, να γίνει και αυτός εξεταστής. «Έτσι σπάμε τα κυκλώματα, ενώ θα έχουμε καλά εκπαιδευμένους και περισσότερους εξεταστές, ώστε να προχωράει και πιο γρήγορα το πρόγραμμα των εξετάσεων», τόνισε ο κ. Καραμανλής. Διευκρίνισε δε ότι δεν θα υπάρχουν ιδιώτες εξεταστές.  Το τρίτο εργαλείο είναι ότι δημιουργείται ένας νέος θεσμός, οι επόπτες. Αυτοί θα είναι καταρχάς μέλη της Ελληνικής Αστυνομίας, όσοι το επιθυμούν, οι οποίοι επίσης θα περνούν από ειδική εκπαίδευση και θα λαμβάνουν πιστοποίηση, ώστε στη συνέχεια να μπαίνουν μέσα στο όχημα κατά την εξέταση και να εποπτεύουν τη διαδικασία, είτε δειγματοληπτικά είτε επειδή υπάρχουν υπόνοιες. Εάν δεν μπορεί το προσωπικό της ΕΛΑΣ να καλύψει το έργο αυτό, στο Μητρώο Εποπτών θα μπορεί να εγγραφεί το ένστολο προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Η τέταρτη αλλαγή την οποία εξετάζει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει να κάνει με τη θέση του εκπαιδευτή κατά την εξεταστική διαδικασία. «Η σκέψη μας ήταν, και ως τώρα παραμένει, η θέση του να είναι στο πίσω κάθισμα ώστε να μην έχει τη δυνατότητα να παρέμβει υπέρ του εξεταζόμενου. Έχει γίνει αρκετή συζήτηση για το θέμα, δεν σας κρύβω ότι ορισμένα από τα επιχειρήματα που έχουμε ακούσει εναντίον αυτού του μέτρου είναι σοβαρά και το ξανασκεφτόμαστε.  Άλλωστε έχουμε αυτή τη δυνατότητα ακριβώς επειδή με όλα τα άλλα μέτρα έχουμε ήδη βάλει πολλές σημαντικές ασφαλιστικές δικλείδες στη νέα διαδικασία. Δεν είμαστε δογματικοί, δεν είμαστε κολλημένοι, αν τελικά δούμε ότι κάτι δεν είναι σωστό το αλλάζουμε», σημείωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.  Ο κ. Καραμανλής εκτίμησε ότι με αυτές τις παρεμβάσεις διασφαλίζεται πως οι εξετάσεις πλέον θα είναι αδιάβλητες και άρα, πως θα έχουμε πολύ καλύτερους νέους οδηγούς στο δρόμο.

Δυνατότητα οδήγησης για νέους από 17 ετών με συνοδό Τόνισε επίσης ότι: «Πλέον έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε και ένα βήμα παραπάνω προς τους νέους μας. Καθιερώνουμε, λοιπόν, την δυνατότητα εξέτασης για νέους 17 ετών» και πρόσθεσε: «Προχωράμε και στο επόμενο βήμα. Θεσπίζουμε τη δυνατότητα οδήγησης για νέους 17 ετών, όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι θα μπορούν πλέον να οδηγούν κανονικά, αρκεί να έχουν και έναν έμπειρο οδηγό δίπλα τους». Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι αυτός: «Είναι άλλος ένας τρόπος να δείξουμε ότι εμπιστευόμαστε τα παιδιά μας, τους νέους μας. Τους έχουμε

δώσει τη δυνατότητα να ψηφίζουν, τους έχουμε φορτώσει γενικά η αλήθεια είναι με ευθύνες και υποχρεώσεις, νομίζω ότι είναι δίκιο να τους δώσουμε και μία νέα δυνατότητα, την οποία στο κάτω κάτω αξίζουν». Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών διευκρίνισε στη συνέχεια απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις, ότι η οδήγηση πριν τα 18 έτη με συνοδηγό ισχύει σε χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία. Οι 17άρηδες λοιπόν θα έχουν τη δυνατότητα όχι μόνο να δώσουν θεωρητικές και πρακτικές εξετάσεις οδήγησης, αλλά να οδηγούν και ένα χρόνο με συνοδό και υπό αυστηρές προϋποθέσεις εντός της Περιφέρειας όπου κατοικούν. Ο συνοδός θα πρέπει να είναι άνω των 25 ετών, να είναι κάτοχος διπλώματος οδήγησης τουλάχιστον 5 χρόνια και στην εφαρμοστική απόφαση που θα ακολουθήσει θα προβλέπεται και να έχει και «καθαρό δίπλωμα», δηλαδή καθαρό point system. Εφόσον ο 17χρονος οδηγός κατά τη διάρκεια του έτους αυτού δεν εμπλακεί σε ατύχημα, όταν κλείσει τα 18 θα έχει πλέον το κανονικό δίπλωμα οδήγησης, διαφορετικά θα πρέπει να δώσει ξανά εξετάσεις. Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο σε περίπτωση εμπλοκής του 17χρονου οδηγού σε τροχαίο, να φέρει ευθύνη και ο συνοδός οδηγός. «Δίνουμε τη δυνατότητα υπό συγκεκριμένους και αυστηρούς περιορισμούς να οδηγούν και όσοι δεν έχουν κλείσει το 18ο έτος ηλικίας τους», κατέληξε ο κ. Καραμανλής. Τόνισε επίσης ότι με αυτό το μέτρο εκφράζεται η εμπιστοσύνη της πολιτείας προς το νέο σύστημα και τους ανθρώπους, εκπαιδευτές και εξεταστές, που είναι υπεύθυνοι για να αποκτήσουν άδεια οδήγησης οι νέοι οδηγοί. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει πολλά ακόμη ουσιαστικά μέτρα, τόσο για την καλύτερη και πιο σύγχρονη εκπαίδευση των υποψηφίων οδηγών, όσο και για την διεύρυνσή της σε ομάδες πληθυσμού που μέχρι σήμερα δεν είχαν αρκετή προσοχή από την πολιτεία. «Προσαρμόζουμε τα δεδομένα στις ανάγκες των συμπολιτών μας με αναπηρίες και τους δίνουμε πολλές νέες δυνατότητες για να εκπαιδευτούν καλύτερα και να εξεταστούν ευκολότερα», ανέφερε ο κ. Καραμανλής. Σημείωσε ότι το ίδιο ισχύει και για όσους υποψήφιους οδηγούς δεν μιλούν καλά ελληνικά. Ενώ υπάρχουν προβλέψεις και για μια σειρά ακόμα ζητήματα, όπως είναι για παράδειγμα αυτό των ιστορικών οχημάτων.

Μιχάλης Παπαδόπουλος: Ήρθε η ώρα να γυρίσουμε σελίδα Από την πλευρά του ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι σκοπός του νομοσχεδίου είναι να δημιουργηθεί ένα σύστημα που θα διασφαλίζει όσο καλύτερα το αδιάβλητο της διαδικασίας και σχολίασε: «Το ακούμε όλοι από τα μαθητικά μας χρόνια πόσο δεν είναι αδιάβλητη η διαδικασία. Ήρθε η ώρα να γυρίσουμε σελίδα». Ο Υφυπουργός Μεταφορών τό-

νισε ότι το σχέδιο νόμου δίνει εξίσου μεγάλη βαρύτητα στο σκέλος της εκπαίδευσης, όπως και στη χρήση της τεχνολογίας στην εξέταση. Ειδικότερα: · Αναδιαμορφώνεται και απλουστεύεται η ύλη της θεωρητικής εκπαίδευσης ·  Χρήση οπτικοακουστικού υλικού για τη διαδικασία εξέτασης ·  Έλεγχος ταυτοπροσωπίας των υποψηφίων ·  Απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων, ακουστικών ή οποιασδήποτε άλλης ηλεκτρονικής συσκευής ή έξυπνης συσκευής κατά την εξέταση · Ειδική θεωρητική εξέταση ατόμων που δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση, ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και όσων δε γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα με τη βοήθεια ακουστικών. ·  Ειδική θεωρητική εξέταση επίσης κωφών και βαρήκοων υποψηφίων με την προβολή βίντεο ·  Η πρακτική δοκιμασία θα γίνεται σε κανονικές συνθήκες πχ και με βροχή ·  Δικαίωμα ελεύθερης οδήγησης έως πέντε λεπτά, χωρίς να υπόκεινται σε αξιολόγηση, προκειμένου οι υποψήφιοι να εξοικειώνονται με το όχημα εξέτασης ·  πιτροπή Εποπτείας και Ενστάσεων · Οι υποψήφιοι οδηγοί και οδηγοί έχουν δικαίωμα να υποβάλουν ένσταση κατά του αποτελέσματος, αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο ·       Ιδρύονται ιδιωτικά Κέντρα Αξιολόγησης Ικανότητας και Προετοιμασίας Οδήγησης για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ατόμων με κινητικά προβλήματα (τύπου «ΗΝΙΟΧΟΣ»)

Ιστορικά οχήματα Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε επίσης ότι το Σχέδιο Νόμου διαμορφώνει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο για τα ιστορικά οχήματα. Συνοπτικά: Ο χαρακτηρισμός ενός οχήματος ως όχημα ιστορικού ενδιαφέροντος γίνεται με σχετική βεβαίωση που χορηγείται αποκλειστικά από φορείς που εκπροσωπούν νόμιμα στην Ελλάδα, για οχήματα τουλάχιστον 30 ετών. Χορηγούνται άδειες και ειδικές πινακίδες κυκλοφορίας από τις Διευ-

θύνσεις Μεταφορών των Περιφερειών. Περιορίζεται δηλαδή ο ρόλος των νομικών προσώπων που χορηγούσαν μέχρι τώρα πινακίδες. Θα δίνουν απλώς τη βεβαίωση του χαρακτηρισμού.Η άδεια κυκλοφορίας έχει διάρκεια πέντε έτη. Τα οχήματα ιστορικού ενδιαφέροντος θα κυκλοφορούν υπό τους όρους να περνούν ΚΤΕΟ σε ετήσια βάση και να είναι ασφαλισμένα, ενώ καταβάλλονται τέλη κυκλοφορίας, με εξαίρεση τα οχήματα άνω των 45 ετών, και ειδικότερα: ·  Επιβατικά αυτοκίνητα έως 999 κυβικά: 50 ευρώ ·     Από 1000 έως 1999 κυβικά: 100 ευρώ ·  Άνω των 2000 κυβικών: 200 ευρώ ·  Μοτοσικλέτες έως 250 κυβικά: 20 ευρώ ·      Μοτοσικλέτες πάνω από 250 κυβικά: 50 ευρώ Καθιερώνεται ένα μεταβατικό στάδιο 18 μηνών ώστε να μην υπάρξει κενό στην κυκλοφορία των ιστορικών αυτοκινήτων. Όσον αφορά στα ταξί, διευκρινίζεται ότι όσα θα έπρεπε να είχαν αντικατασταθεί λόγω παλαιότητας το 2019 και έχουν πάρει ήδη παράταση έως το τέλος του έτους, δεν θα έχουν δικαίωμα σε νέα παράταση άδειας κυκλοφορίας. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προσανατολίζεται σε παράταση ενός έτους για όσα με βάση το όριο ηλικίας θα έπρεπε να αντικατασταθούν το 2020 και το 2021.  

Στόχος η εφαρμογή σε έξι μήνες Ο κ. Καραμανλής ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Τρίτη ξεκινά η συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και καθώς θα έρθει με την κανονική κοινοβουλευτική διαδικασία, αναμένεται να ψηφιστεί στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης. Πρόσθεσε μάλιστα ότι: «Έχουμε βάλει ένα φιλόδοξο στόχο για το πότε θα εφαρμοστεί. Θέλουμε έξι μήνες για τη δευτερογενή νομοθεσία. Θα κάνουμε αγώνα δρόμου, ώστε μέσα στο εξάμηνο στην ουσία να εφαρμόζεται το νομοσχέδιο».


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

επικαιρότητα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15.10.2021Κίνδυνος για νέα δημοσιονομική «βόμβα» 800 εκατ. - Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης ή προσφυγές διαμηνύει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

A

κόμη μία προειδοποίηση έλαβε πρόσφατα η κυβέρνηση από τους δικαστικούς λειτουργούς, ότι η συνέχιση της επιβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης μόνο στους μισθωτούς του Δημοσίου και τους συνταξιούχους είναι αντισυνταγματική και πως αν η επιβολή της συνεχιστεί και το έτος 2022, τότε θα βρεθεί αντιμέτωπη με δικαστικές προσφυγές για την κατάργησή της και, ουσιαστικά, με διεκδικήσεις επιστροφής των επιβληθέντων ποσών αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2021. Η προειδοποίηση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι εάν οι δικαστικοί καταθέσουν προσφυγές στα δικαστήρια κατά της συνταγματικότητας της επιβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης μόνο στους μισθωτούς του Δημοσίου και τους συνταξιούχους, τότε θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι προσφυγές θα γίνουν δεκτές και το Δημόσιο θα κληθεί να εκτελέσει δικαστικές αποφάσεις για έντοκη επιστροφή αναδρομικών ύψους τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ.

Σε ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων επισημαίνεται ότι το ζήτημα της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης για τους δικαστικούς λειτουργούς και για τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα τέθηκε εκ νέου από την Ένωση σε συνάντηση του προέδρου της Χριστόφορου Σεβαστίδη με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη την προηγούμενη Παρασκευή. Η Ένωση υπενθυμίζει ότι «έθεσε για πρώτη φορά το ζήτημα τον Φεβρουάριο και απέστειλε σχετικό υπόμνημα στον πρωθυπουργό τον περασμένο μήνα». Προσθέτει, δε, στην ίδια ανακοίνωσή της: «Ενημερώσαμε τον κ. υπουργό ότι σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημά μας ούτε με τον προϋπολογισμό για το έτος 2022 τότε θα διεκδικήσουμε τις αξιώσεις μας δικαστικά».

Το επίμαχο σημείο Από την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων προκύπτει επίσης ότι ο κ.

ΙΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΑΞΟΝΙΚΟΣ & ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΣ

ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Τ. ΟΡΔΟΥΔΗΣ - Γ. ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΟΣ Ιατροί Ακτινοδιαγνώστες

Σκυλακάκης επεσήμανε μεν ότι η βούληση της κυβέρνησης είναι η πλήρης και μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, ωστόσο διευκρίνισε ότι αυτό «επιδιώκεται, ανάλογα και με τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο, να καταστεί εφικτό το 2023». Η απάντηση αυτή του αναπληρωτή υπουργού είναι προφανές ότι δεν ικανοποίησε την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία έκλεισε την ανακοίνωσή της επισημαίνοντας ότι «θα αναμένει μέχρι την οριστική κατάρτιση του προϋπολογισμού για να προβεί σε κάθε περαιτέρω ενέργεια».  Η προειδοποίηση αυτή της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν από την κυβέρνηση.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ ΔΗΜΟΣ ΕΜΜ. ΠΑΠΠΑ

Αρ. πρωτ.: 10261

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΙΜΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ ΣΤO ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΜΟΝΟΒΡΥΣΗΣ 1. Αγροί έκτασης α) 8.000,00τμ, β) 18.000,00τμ, γ) 3.200,00τμ, στη θέση «ΔΡΑΓΑΣΙΑ», τμήματα του αριθμ. 85 τεμαχίου.

Κι αυτό διότι αν κάνει αποδεκτό το αίτημά της, τότε ο κρατικός προϋπολογισμός του 2022 θα επιβαρυνθεί με δημοσιονομικό κόστος 400 εκατ. ευρώ.

2. Αγροί έκτασης α) 9.500,00τμ, β) 11.400,00τμ, στη θέση «ΚΑΡΥΔΙΕΣ», τμήματα του αριθμ. 16 τεμαχίου.

Αντιθέτως, τυχόν άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ικανοποίηση του αιτήματος αυτού από το 2022 θα προκαλέσει τελικά δημοσιονομικό κόστος πολύ μεγαλύτερο.

Πρώτη προσφορά ορίζεται για κάθε αγροτεμάχιο ως εξής: 1) Αγρός 8.000,00τμ: 23,50 €/στρ ετησίως. 2) Αγρός 18.000,00τμ: 23,50€/στρ ετησίως. 3) Αγρός 3.200,00τμ: 17,50€/στρ ετησίως. 4) Αγρός 9.500,00τμ: 26,50€/στρ ετησίως. 5) Αγρός 11.400,00τμ: 26,50€/στρ ετησίως. 6) Αγρός 26.000,00τμ: 23,50€/στρ ετησίως.

Κι αυτό διότι οι δικαστικές αποφάσεις που θα εκδοθούν και θα κρίνουν αντισυνταγματική την επιβολή της εισφοράς μόνο στους μισθωτούς του Δημοσίου και τους συνταξιούχους θα υποχρεώσουν τελικά το Δημόσιο:

α

να καταβάλει αναδρομικά και εντόκως όλα τα ποσά ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που επιβλήθηκαν σε αυτές τις κατηγορίες φορολογουμένων από την 1η Ιανουαρίου 2021 μέχρι τη στιγμή που θα εκδοθεί η απόφαση,

3. Αγρός έκτασης 26.000,00τμ, στη θέση «ΔΡΑΓΑΣΙΑ», τμήμα του αριθμ. 86 τεμαχίου.

Σύστημα δημοπράτησης: πλειοδοτικός, φανερός και προφορικός διαγωνισμός. Ημερομηνία/ Τόπος/ Ώρα διεξαγωγής διαγωνισμού: Δημαρχείο Εμ.Παππά, ώρα 10.00, Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021, (δεκτοί: δημότες κάτοικοι Δήμου Εμ.Παππά). Σε περίπτωση που δεν φέρει αποτέλεσμα: Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021 (δεκτοί: δημότες Δήμου Εμ.Παππά). Αν και στην περίπτωση αυτή δεν φέρει αποτέλεσμα: Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021 (δεκτοί: οποιοσδήποτε). Περίπτωση μη διεξαγωγής: την επόμενη εβδομάδα την ίδια μέρα και ώρα. Δικαίωμα συμμετοχής: ιδιώτες, φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, συνεταιρισμοί, Α.Ε., Ο.Ε., Ε.Π.Ε. και Ε.Ε.

β

Εγγύηση συμμετοχής: σε γραμμάτιο του Τ.Π.Κ.Δ. ή εγγυητική επιστολή αναγνωρισμένης Τράπεζας, ως εξής για κάθε τεμάχιο: 1) Αγρός 8.000,00τμ: 18,80€, 2) Αγρός 18.000,00τμ: 42,30€, 3) Αγρός 3.200,00τμ: 5,6€, 4) Αγρός 9.500,00τμ: 25,20€, 5) Αγρός 11.400,00τμ: 30,25€, 6) Αγρός 26.000,00τμ: 61,10€.

Μ

Διάθεση αναλυτικής διακήρυξης: Έως 26/10/2021 από το Αυτοτελές Τμήμα Προγραμματισμού, Οργάνωσης, Πληροφορικής & Διαφάνειας του Δήμου, τηλ. 2321352617.

να πάψει την επιβολή της εισφοράς από τη στιγμή της έκδοσης της απόφασης και μετά. ια τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει, δηλαδή, δημοσιονομικό κόστος ύψους τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ στη διετία 2021-2022.

Χρυσό 13/10/2021 Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΟΤΑΣ
ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

Οικονομία

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15.10.2021

Στυγμιότυπα από την υπογραφή της σύμβασης για το ομολογιακό δάνειο της Μισσιριάν ΑΕ, στα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας Πειραιώς στη Θεσσαλονίκη

Κοινοπρακτικό δάνειο 68 εκ. ευρώ από Πειραιώς, Εθνική και Alpha bank στην Μισσιριάν Α.Ε.

Κ

οινοπρακτική Ομολογιακή Έκδοση ύψους έως 68 εκατ. ευρώ της εταιρείας μεταποίησης και εμπορίας Ανατολικών Καπνών «Μισσιριάν ΑΕ», οργάνωσε η Τράπεζα Πειραιώς, με τη συμμετοχή της Εθνικής και της Alpha bank. Η σύμβαση υπεγράφη στις αρχές της εβδομάδας στο κεντρικό κτίριο της Τράπεζας Πει-

ραιώς στη Θεσσαλονίκη. Στην έκδοση η Τράπεζα Πειραιώς λειτουργεί ως Εκπρόσωπος των Ομολογιούχων και Πληρεξούσιος Καταβολών, ενώ η Εθνική και η Alpha bank, ως Αρχικοί Ομολογιούχοι. Τα εξειδικευμένα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς από τις μονάδες Τραπεζικής Επιχειρήσεων και Κοινοπρακτικών

Δανείων, σε συνεργασία με παράγοντες της Εθνικής και της Alpha bank δημιούργησαν ένα καινοτόμο δανειακό προϊόν, με σκοπό την πλήρη κάλυψη του παραγωγικού / συναλλακτικού κυκλώματος της «Μισσιριάν ΑΕ». Η μεγάλη εμπειρία της Τράπεζας Πειραιώς στις ιδιαίτερες συνθήκες και επιχειρηματικές απαιτήσεις του Αγροδιατροφικού Τομέα, σε συνδυασμό με την πολυετή συνεργασία της

τράπεζας με την «Μισσιριάν ΑΕ», οδήγησαν στην επιτυχημένη έκβαση της συναλλαγής. Η ενασχόληση της οικογένειας Μισσιριάν με το εμπόριο καπνού εντοπίζεται στα μέσα του 19ου αιώνα. Η εταιρία «Μισσιριάν ΑΕ», που βρίσκεται στην περιοχή της Καβάλας, συμπληρώνει έναν αιώνα επιτυχημένης δραστη-

ριότητας στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια. Πρόκειται για αμιγώς εξαγωγική επιχείρηση, που αποτελεί σταθερό συνεργάτη των μεγαλύτερων εταιρειών κατασκευής καπνικών προϊόντων στον κόσμο. Απασχολεί 230 εργαζομένους και στηρίζει το εισόδημα 5.500 καπνοκαλλιεργητών.

Χρ. Σταϊκούρας:

Έχουμε πόρους να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις «Έτοιμοι να περιορίσουμε τις συνέπειες από την ενεργειακή κρίση» «Ισχύουν όλες οι πολιτικές που ανακοινώσαμε στη ΔΕΘ για το 2022. Αλλά για άλλες πολιτικές πρωτοβουλίες που θα θέλαμε να αναλάβουμε περιορίζονται τα δημοσιονομικά περιθώρια για να αναληφθούν» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Eξήγησε πως «όσο αναγκαζόμαστε να βοηθάμε την κοινωνία, αυτά τα 500 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκαν χτες ότι θα δοθούν - τα στερούμαστε από κάτι άλλο». Σύμφωνα με τον υπουργό, το πρόβλημα δεν είναι ταμειακό, αλλά δημοσιονομικό, καθώς

υπάρχει το πρωτογενές έλλειμμα και το χρέος και πρέπει η χώρα να ισορροπεί. «Δεν θέλουμε ποτέ να επιστρέψουμε σε εποχές λιτότητας. Το έλλειμμα φέτος είναι 7,4%», διευκρίνισε, ενώ ανέφερε πως η χώρα αυτή τη στιγμή έχει στο συρτάρι 40 δισ. ευρώ. «Έχουμε τους πόρους ανά πάσα στιγμή να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε για να περιορίσουμε τις συνέπειες από οποιαδήποτε κρίση, εν προκειμένω την ενεργειακή» τόνισε.

Για την ενεργειακή κρίση, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι θα διαρκέσει μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2022, καθώς φαίνεται να είναι παροδική, αλλά οξύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις. «Η ρίζα του προβλήματος είναι εξωγενής, πανευρωπαϊκή» υπογράμμισε. Σχετικά με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση για μειώσεις φόρων τα κωδικοποίησε ως εξής:  Χαμηλότερος κατά 22% ΕΝΦΙΑ 22%. Τον Νοέμβριο θα αποφασιστεί πόσο θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ το 2022.

Μείωση προκαταβολής φόρου στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα από το 100% στο 55%. Μείωση προκαταβολής φόρου στις επιχειρήσεις από το 100% στο 80%. Μείωση φορολόγησης επιχειρήσεων στο 22% το 2022. Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης και για το 2022. Μόνιμη μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα συν τις 3 ποσοστιαίες μονάδες που ισχύουν για το 2021 και το 2022. Τον Δεκέμβριο διπλάσιο το κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύ-

ης.

Μείωση φορολόγησης φυσικών προσώπων από 22% στο 9% για τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα. Τέλος, σημείωσε πως οι ρυθμίσεις στο ρεύμα ισχύουν και για τους ιδιώτες παρόχους και πως η ρύθμιση για τις 100-120 δόσεις ισχύει και για τον Οκτώβριο. «Θα στηρίξουμε την κοινωνία αν απαιτηθεί και για όσο απαιτηθεί» δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

Οικονομία

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15.10.2021

ΑΔΑΜ: 21PROC009360734 ΑΔΑ: ΩΝ2Γ7ΛΛ-ΚΝ2

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΠΡΟΓ/ΣΜΟΥ & ΥΠΟΔΟΜΩΝ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Π. Ε. Π.Κ.Μ. ΥΠΟΔ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Π.Ε. ΣΕΡΡΩΝ

Θεσσαλονίκη 13/10 /2021 Αρ. Αποφ.: 967/2021 Αρ. Πρωτ: 646770(6452)

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ 1. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δια της Οικονομικής Επιτροπής ως Προϊσταμένης Αρχής και την Υποδ/νση Τ.Ε. Π.Ε. Σερρών, προκηρύσσει ηλεκτρονικό, ανοιχτό διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου «Επείγουσες εργασίες για την αποκατάσταση βατότητας και ασφάλειας των τμημάτων Εθνικών και Επαρχιακών οδών αρμοδιότητας Π.Ε. Σερρών» προϋπολογισμού μελέτης 2.000.000,00€ (συμπεριλαμβανομένων αναθεώρησης και Φ.Π.Α). Το έργο συντίθεται από εργασίες κατηγορίας ΟΔΟΠΟΙΪΑΣ. 2. Προσφέρεται ελεύθερη, πλήρης, άμεση και δωρεάν ηλεκτρονική πρόσβαση στα έγγραφα της σύμβασης στον ειδικό, δημόσια προσβάσιμο, χώρο “ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί” της πύλης www.promitheus.gov.gr, στο ΚΗΜΔΗΣ, καθώς και στην ιστοσελίδα της αναθέτουσας αρχής (www.serres.pkm.gov.gr). Περαιτέρω πληροφορίες μπορούν να λαμβάνονται από την Υποδιεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Σερρών, πληροφορίες στο τηλέφωνο: 23213 55101. 3. Ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών ορίζεται η Τρίτη στις 02/11/2021 και ώρα 10:00 π.μ. Ημερομηνία ηλεκτρονικής αποσφράγισης των προσφορών ορίζεται η Δευτέρα στις 08/11/2021, και ώρα 10:00 π.μ. στα γραφεία της Υποδιεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Σερρών, Τέρμα Ομόνοιας, και το σύστημα υποβολής προσφορών είναι με επί μέρους ποσοστά έκπτωσης παράγραφος 2α του άρθρου95του Ν.4412/2016. Κριτήριο για την ανάθεση της σύμβασης είναι η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά μόνο βάση τιμής. 4. Στο διαγωνισμό γίνονται δεκτοί οικονομικοί φορείς: Δικαίωμα συμμετοχής έχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ή ενώσεις αυτών που δραστηριοποιούνται σε έργα κατηγορίας ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ 3η τάξη και άνω ή αναβαθμισμένη Κ/ξια 2ης τάξης (2η+2η) και που είναι εγκατεστημένα σε: α) σε κράτος-μέλος της Ένωσης, β) σε κράτος-μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.), γ) σε τρίτες χώρες που έχουν υπογράψει και κυρώσει τη ΣΔΣ, στο βαθμό που η υπό ανάθεση δημόσια σύμβαση καλύπτεται από τα Παραρτήματα 1, 2, 4 και 5 και τις γενικές σημειώσεις του σχετικού με την Ένωση Προσαρτήματος I της ως άνω Συμφωνίας, καθώς και δ) σε τρίτες χώρες που δεν εμπίπτουν στην περίπτωση γ΄ της παρούσας παραγράφου και έχουν συνάψει διμερείς ή πολυμερείς συμφωνίες με την Ένωση σε θέματα διαδικασιών ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων. Οικονομικός φορέας συμμετέχει είτε μεμονωμένα είτε ως μέλος ένωσης Οι ενώσεις οικονομικών φορέων συμμετέχουν υπό τους όρους των παρ. 2, 3 και 4 του άρθρου 19 και των παρ. 1 (ε) και 3 (β) του άρθρου 76 του ν. 4412/2016. Δεν απαιτείται από τις εν λόγω ενώσεις να περιβληθούν συγκεκριμένη νομική μορφή για την υποβολή προσφοράς. Σε περίπτωση που η ένωση αναδειχθεί ανάδοχος η νομική της μορφή πρέπει να είναι τέτοια που να εξασφαλίζεται η ύπαρξη ενός και μοναδικού φορολογικού μητρώου για την ένωση (πχ κοινοπραξία). 5. Τα κριτήρια ποιοτικής επιλογής των προσφερόντων αναφέρονται αναλυτικά στο άρθρο 22 του εντύπου της αναλυτικής διακήρυξης. 6. Το έργο ανήκει στην κατηγορία των έργων οδοποιίας. Αφορά τη συντήρηση του υφιστάμενου εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου της Π.Ε. Σερρών. 7. Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό απαιτείται η κατάθεση εγγυητικής επιστολής ύψους 32.258,06€ (τριάντα δύο χιλιάδων διακοσίων πενήντα οκτώ ευρώ και έξι λεπτών) και ισχύ τουλάχιστον 13 μηνών και 30 ημερών, μετά την ημέρα διεξαγωγής του διαγωνισμού. Ο χρόνος ισχύος των προσφορών είναι 13 μήνες. 8. Η έγκριση κατασκευής του δημοπρατούμενου έργου «Επείγουσες εργασίες για την αποκατάσταση βατότητας και ασφάλειας των τμημάτων Εθνικών και Επαρχιακών οδών αρμοδιότητας Π.Ε. Σερρών» αποφασίστηκε με την με αριθμό 17844/10-02-2021 Απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (ΑΔΑ: ΨΜΞΜ46ΜΤΛΡ-2ΦΣ) με την οποία εγκρίθηκε η ένταξη του έργου στο ΠΔΕ 2021 – ΣΑΕ 071 με κωδ. αριθμ. 2021ΣΕ07100001 και χρηματοδοτείται με την με αριθμό ΔΟΥ/50897/25-02-2021 Απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (ΑΔΑ 68ΤΑ465ΧΘΞ-ΠΗ8) με την οποία εγκρίνεται η δέσμευση πίστωσης ποσού δύο εκατομμυρίων ευρώ (2.000.000,00€) με ΦΠΑ σε βάρος της ΣΑΕ 071 του Π.Δ.Ε. ενάριθμος έργου 2021ΣΕ07100001. (CPV: 45233140-2, NUTS: EL526) 9. Το αποτέλεσμα της δημοπρασίας θα εγκριθεί από την ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ / Π.Κ.Μ. ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Με την αριθμό πρωτ. 967/24-08-2021 απόφαση ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Η Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής ΑΘΗΝΑ Ε. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ–ΑΗΔΟΝΑΣέρρες, 14/10/2021 Αριθ. Πρωτ.: 34419

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΕΡΡΩΝ ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ Ταχ. Διεύθυνση: Κ. Καραμανλή 1, Σέρρες, Τ.Κ. 62122 Πληροφορίες: Μπιτζίδης Νικ. Τηλέφωνο: 2321350114

Περίληψη διακήρυξης ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την «Προμήθεια διατακτικών προσφοράς τροφίμων κλπ ειδών, σε απόρους δημότες του δήμου Σερρών για τις εορτές των Χριστουγέννων 2021, Πάσχα 2022 & Χριστουγέννων 2022», προϋπολογισμού 106.500,00€. Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΕΡΡΩΝ Διακηρύσσει ανοικτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό με σφραγισμένες προσφορές για την «Προμήθεια διατακτικών προσφοράς τροφίμων κλπ ειδών, σε απόρους δημότες του δήμου Σερρών για τις εορτές των Χριστουγέννων 2021, Πάσχα 2022 & Χριστουγέννων 2022», προϋπολογισμού 106.500,00€ για τις ανάγκες του Δήμου Σερρών, με συστημικό αριθμό 141079, με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει τιμής. Οι προσφορές, υποβάλλονται από τους οικονομικούς φορείς ηλεκτρονικά, μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus. gov.gr, του Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ. από την 15/10/2021 ημέρα Παρασκευή και ώρα 13:00 μ.μ. μέχρι την 31/10/2021 ημέρα Κυριακή και ώρα 23:59, στην Ελληνική γλώσσα, σε ηλεκτρονικό φάκελο, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στον ν. 4155/13 (ΦΕΚ/Α/29-5-2013), την 56902/215 (Β’ 1924/2.6.2017) απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης «Τεχνικές λεπτομέρειες και διαδικασίες λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ.)», τον ν. 4412/2016 και τη διακήρυξη. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν προσφορά για τη συνολική προκηρυχθείσα ποσότητα, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και τους όρους της διακήρυξης. Καλεί τους ενδιαφερόμενους οικονομικούς φορείς να υποβάλουν προσφορά για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης της ανωτέρω προμήθειας, συνολικής εκτιμώμενης αξίας 106.500,00€. Η ηλεκτρονική Αποσφράγιση των (υπό)φακέλων «Δικαιολογητικά Συμμετοχής - Τεχνική Προσφορά - Οικονομική προσφορά» θα διενεργηθεί την 04/11/2021. Η διακήρυξη αναρτήθηκε στο Κ.Η.Μ.ΔΗ.Σ. και όλα τα έγγραφα της σύμβασης θα διατίθενται σε πλήρη & ελεύθερη πρόσβαση από το διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Δήμου www.serres.gr στη διαδρομή: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ► ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ, όπως επίσης στον διαδικτυακό τόπο υποβολής προσφοράς: www.promitheus.gov. gr του Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ, μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των προσφορών.  Πληροφορίες και τυχόν διευκρινήσεις παρέχονται κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες από το τμήμα Προμηθειών του Δήμου Σερρών. Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΙΣΙΡΛΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ


10

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

Απόψεις

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15.10.2021

2021: Διεθνές Έτος Σπηλαίων και Καρστ

Σπήλαια: Τα Θαύματα της Φύσης… (Γ΄ Μέρος) «Σπήλαιο Πηγών Αγγίτη -Μααρά» (Δράμα)…το μεγαλύτερο ποτάμιο σπήλαιο στον κόσμο, ένα απαράμιλλης ομορφιάς κόσμημα!

T

ο σπήλαιο των πηγών του ποταμού Αγγίτη βρίσκεται στο Δ.Δ. Κοκκινογείων του ΔήΕπιμέλεια: μου Προσοτσάνης, 25 Ελευθερία Ξενοδόχου χιλιόμετρα Β.Δ. της (e-mail:elxeno@hotmail.com) πόλης Δράμας Η άλλη ονομασία του σπηλαίου είναι ¨Μααρά¨, ονομασία που πιθανώς ετυμολογείται στα αραβικά ως «μικρό σπήλαιο», είτε στα εβραϊκά που σημαίνει «νερό από το βουνό». Η ανακάλυψη του έγινε το 1978 από ομάδα Γάλλων σπηλαιολόγων σε συνεργασία με την Ελληνική Σπηλαιολογική εταιρεία και η μοναδικότητα του οφείλεται στις πηγές του ποταμού, στους νότιους πρόποδες του Φαλακρού όρους. Η ορμητική έξοδος του ποταμού στην ελεύθερη φύση πραγματοποιείται από μικρό σχετικά τοξοειδές άνοιγμα στη βάση ενός μικρού θολωτού σπηλαίου (αίθουσα του τροχού). Η αίθουσα αυτή που έχει διάμετρο 40 μέτρα και μέγιστο ύψος 15 μέτρα ήταν γνωστή λόγω του φυσικού ανοίγματος που έχει και αποτέλεσε το σημείο εκκίνησης για τους σπηλαιολόγους οι οποίοι ενήργησαν υποβρύχια διάβαση και πέρασαν μέσα από ισχυρό “σιφώνι” μήκους περίπου 70 μέτρων στο κυρίως σπήλαιο. Η λιθολογική σύσταση του Φαλακρού όρους (ασβεστόλιθοι) και η κλειστή λεκάνη του Κάτω Νευροκοπίου που βρίσκεται βορειότερα συντελούν στην απορρόφηση των υδάτων της βροχής και των χειμάρρων. Τα νερά αυτά στην διαδρομή τους δημιουργούν έναν επιμήκη αλλά όχι ευθύγραμμο καρστικό αγωγό που είναι το σπήλαιο. Η μορφολογική μελέτη του σπηλαίου έδειξε ότι κατά μήκος του κύριου άξονα ανάπτυξης του έχουν σχηματιστεί διευρύνσεις (αίθουσες) και στενώματα (σιφώνια), σταλακτικός διάκοσμος, ο οποίος μειώνεται από την είσοδο προς το εσωτερικό, και λίγοι - λόγω της ροής των υδάτων σταλαγμίτες, οι οποίοι αναπτύσσονται συχνά πάνω σε πεσμένους βραχόλιθους. Ο πυθμένας του σπηλαίου καλύπτεται από αποθέσεις ιλύος, αργίλου και άμμου, των οποίων το πάχος είναι πάνω από 10 μέτρα. Μέχρι σήμερα έχουν εξερευνηθεί 10 χιλιόμετρα (8 χιλ. στην κεντρική αρτηρία και 2 χιλ. σε διακλαδώσεις ) από Γάλους σπηλαιολόγους ενώ έχουν χαρτογραφηθεί λεπτομερειακά τα 2,5 χιλ. από Ελληνική επιστημονική ομάδα με την επίβλεψη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Ο σημερινός επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στα 500 πρώτα μέτρα του μοναδικού αυτού φυσικού μνημείου. Η απώτερη προϊστορία στην περιοχή του σπηλαίου αγγίζει τα 30.000 χρόνια πριν από σήμερα, σύμφωνα με τις απόλυτες χρονολογήσεις που έδωσε το εργαστήριο Πυρηνικής Φυσικής “Δημόκριτος”. Η χρονολόγηση αφορά στον ανώτερο ανασκαφικό ορίζοντα της τομής που έγινε στο πλάι της τεχνητής εισόδου. Η ανασκαφή που γίνεται εκεί, από την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας από το 1992, έφερε στο φως λίθινα εργαλεία και οστά ζώων (άλογα, ελάφια, δασύμαλλο ρινόκερο, μεγάκερο, μαμούθ.) Στην αίθοuσα του τροχού στην αριστερή όχθη του ποταμού και σε ένα μικρό πλάτωμα (1ΟΧ12 μ. περίπου)διαμορφωμένο σε δύο βαθμίδες, ανακαλύφθηκαν λείψανα εγκαταστάσεων του τέλους της Νεολιθικής περιόδου, δηλαδή του τέλους της 3ης xιλιετίας π.Χ. Δείγματα από τον εργαλειακό εξοπλισμό και τα οστά που προήλθαν από την ανασκαφική τομή εκτίθενται στο Μουσείο Δράμας. Στο σπήλαιο κατοικούν νυχτερίδες, μοναδικά είδη ψαριών, όπως η μπριάνα και το τυλινάρι και ένα μοναδικό είδος ημιδιάφανης πετροκαραβίδας, πολλά μυριόποδα στις αμμουδιές της κοίτης και μερικά θηλαστικά, όπως η βίδρα και ο μυοκάστορας. Εντυπωσιακή είναι η αίθουσα «Ακρόπολη», η οποία είναι η μεγαλύτερη αίθουσα που έχει ανακαλυφθεί σε ελληνικό σπήλαιο (120x65x45), η οποία εντυπωσιάζει με το διάκοσμο, αλλά και με το ποτάμι που τη διαρρέει, δημιουργώντας υπόγειες όχθες και βραχώδεις σχηματισμούς, συνθέτοντας ένα πραγματικά απόκοσμο σκηνικό. Απέναντι από τη νεολιθική εγκατάσταση ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί ο σωζόμενος από τις αρχές του 20ου αιώνα υδροτροχός. Ο αρχικά ξύλινος και μετέπειτα σιδερένιος υδροτροχός (διάμετρος 8μ.) μαζί με ένα μικρότερο (διάμετρο 4μ.) και με ένα σύστημα κτιστών αγωγών κάλυψε τις ανάγκες υδρεύσεως της περιοχής στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Η δημιουργία ενός σύγχρονου δικτύου υδροδότησης από τα τέλη της δεκαετία του 1950 έθεσε τους τροχούς σε αχρηστία. Η διατήρηση και ανάδειξη των λαμπρών αυτών μνημείων προβιομηχανικής αρχαιολογίας είναι υποχρέωσή μας. Στη δεξιά όχθη του Αγγίτη η εγκατάσταση αποίκων, που πρέπει να είχαν σχέση με τη Ρωμαϊκή πόλη των Φιλίππων, είχε αποτέλεσμα τη δημιουργία εκτεταμένου οικισμού και νεκροταφείων που δεν έχουν ανασκαφεί ακόμη. Γι’ αυτό ο χώρος που βρίσκεται δεξιά και αριστερά της

τεχνητής εισόδου του σπηλαίου δεν είναι επισκέψιμος. Στην κορυφή του λόφου πάνω από τη φυσική είσοδο του σπηλαίου υπάρχει διπλός οχυρωματικός περίβολος. Η ασβεστόκτιστη αυτή οχύρωση, δέσποζε στο βορειοδυτικό τμήμα της πεδιάδας και έλεγχε περάσματα της περιοχής. Συμπερασματικά και συνοπτικά το Σπήλαιο Πηγών του Αγγίτη παρουσιάζει εξαιρετικές ιδιαιτερότητες τόσο στην Ελλάδα, όσο και παγκόσμια. Έτσι το σπήλαιο: • Φιλοξενεί καραβίδες σε τέτοιο βάθος που ποτέ δεν έχουν βρεθεί σε κανένα άλλο σπήλαιο στον κόσμο (η Πετροκαραβίδα Austropotamobius torrentium έχει βρεθεί στα 7.100 m από την είσοδο του σπηλαίου και πιθανόν να υπάρχει και μετά το σιφώνι 7 το οποίο βρίσκεται στα 7.800 m). • Φιλοξενεί, πιθανόν για όλο τον κύκλο της ζωής της, την Πετροκαραβίδα Austropotamobius torrentium η οποία δεν έχει βρεθεί στο εσωτερικό κανενός άλλου σπηλαίου στον κόσμο και είναι το πρώτο είδος της οικογένειας Astacidae που βρίσκεται να κάνει κάτι τέτοιο. • Φιλοξενεί ενήλικα αλλά και νεαρά άτομα Μπριάνας (Barbus cyclolepis) μέχρι τουλάχιστον το βάθος των 6.500 m από την είσοδο του σπηλαίου. Επίσης, σύμφωνα με όσα έχουν βρεθεί από τον Σπηλαιολογικό Ελληνικό Εξερευνητικό Όμιλο και την ομάδα ERIS το Σπήλαιο Πηγών του Αγγίτη: • Αποτελεί τον μεγαλύτερο καρστικό αγωγό στην Ελλάδα με συνολικό μήκος πάνω από 10.200 m. • Είναι το μεγαλύτερο σε ευθεία σπήλαιο στην Ελλάδα (5.278 m γνωστά μέχρι σήμερα). • Είναι το δεύτερο, μέχρι σήμερα, μεγαλύτερο σε μήκος διαδρομών σπήλαιο στην Ελλάδα (πρώτο το Σπήλαιο Δυρού με 12.000 m). • Διαθέτει δυο από τις τέσσερις μεγαλύτερες υπόγειες αίθουσες στην Ελλάδα, την Αίθουσα της Ακρόπολης (στα 1.150 m από την είσοδο) και την Αίθουσα του Ντόμινο (στα 6.500 m περίπου από την είσοδο, στην βόρεια διακλάδωση). Τα εξαιρετικά ευαίσθητα οικοσυστήματα των εσωτερικών νερών λόγω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων δέχονται συνήθως και τις περισσότερες απειλές. Έτσι, πολλά είδη της υδρόβιας μακροπανίδας, κυρίως αυτά που είναι απομονωμένα και έχουν μικρό πληθυσμό, κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Οι κυριότερες απειλές είναι η ρύπανση, η καταστροφή των ενδιαιτημάτων, οι ανεξέλεγκτοι εμπλουτισμοί με ξενικά είδη, η ανάμιξη πανίδων διαφορετικών συστημάτων, η παράνομη αλιεία, η υπεραλίευση συγκεκριμένων ειδών κ.ά., Τα είδη που ζουν στα σπήλαια κινδυνεύουν ακόμη περισσότερο καθώς συνήθως αποτελούνται από πολύ μικρούς πληθυσμούς, έχουν χαμηλή γονιμότητα και βρίσκονται σε υψηλό σημείο στην τροφική πυραμίδα. Μεγάλο ακόμη ενδιαφέρον παρουσιάζει και η φυσική ομορφιά του περιβάλλοντος χώρου του σπηλαίου που θυμίζει παραδείσιες εικόνες. Η πλούσια βλάστηση, στις όχθες του ποταμού, που αποτελείται από πλατάνια, ιτιές, λεύκες κ.α., δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να απολαύσουν μοναδικές στιγμές ηρεμίας και ξεκούρασης. “Η όψη (του περιβάλλοντος χώρου) άλλαξε αμέσως μόλις ανακαλύψαμε τα βράχια που σχημάτιζαν τη σπηλιά. Μια δροσερή σκιά μας περιτύλιγε: Νερά διάφανα που κυλούσαν ήσυχα, μια θέα ανεμπόδιστη στα αριστερά μας, ανάμεσα σε χαμηλούς λόφους που πλαισίωναν το ποτάμι, απότομα βράχια σκεπασμένα με φυτά και θάμνους... Η είσοδος της σπηλιάς είναι ορατή μόνο όταν πλησιάσει κανείς. “Όγκοι από γκριζωπό μάρμαρο, κομματιασμένοι προφανώς από σεισμούς, έφραζαν όλα τα περάσματα. Συρθήκαμε πάνω στα χέρια μας για να μπούμε. Το θέαμα όμως που

μας προσφέρθηκε μας αντάμειψε για το μόχθο. Από το βάθος της σπηλιάς ξεπηδά νερό διάφανο που κύλα σ’ ένα στρώμα άμμου, στην αρχή χωρίς θόρυβο... Αρχίζει να σιγομουρμουρίζει μόλις φτάσει έξω. Σε μια κοιλότητα κάτω από ένα άνοιγμα από το οποίο μπαίνει φως μυστηριακό, διακρίναμε ερείπια από αρχαία κατασκευή...” (M.E.M. Cousinery, Voyage dans la Macedoine, Paris 1831) (Περισσότερες Πληροφορίες: Τηλ.25220-60460 και www.caveaggitis.gr) (Πηγές και βοηθήματα: Σχετικές ιστοσελίδες των σπηλαίων που καταγράφηκαν, ΙΝΑΛΕ)

Ποιητικά βήματα στο ποτάμι… «Εγώ θα σε λέω Μαρία. Μπορείς να με λες κι εσύ αδελφό, ή ποτάμι γιατί, έχω μέσα μου ένα τραγούδι όπως ένα μεγάλο ποτάμι που έχει χάσει τις άκρες του, που μπορούνε, λαμπρά δαχτυλίδια, οι στροφές του να καλύψουν την έρημο. Να φτάσει, αναβλύζοντας ατέλειωτες μάζες φωτός εξαπτέρυγες, ως εκεί που κανένα ποτάμι δεν έφτασε σε τούτο τον κόσμο. Να φτιάξει μια διάφανη λίμνη στα πόδια σας, να βλέπετε μέσα σας. Να γίνει δυο ζώνες χρυσές: μια για τ΄άπειρο και μια για τη γη». ( Νικηφόρος Βρεττάκος) «Τρέχ’ η ματιά μου ελεύθερη, χάνεται, σχίζει κάτου τα κύματα, τα σύννεφα ψηλά, και πάει και σταματά εκεί που γλυκογγίζει και με τη θάλασσα ο ουρανός μιλά. Κοιμάται τ’ ακρογιάλ’, η αύρα πνέει δειλά, ασπρίζει εδώ πουλί, κι εκεί καπνός μαυρίζει• η νύχτα εχύθ’, η δύσις μοναχά ροδίζει, η μέρα είναι νεκρός οπού χαμογελά. Μα και της δύσεως σε λίγο φεύγ’ η χάρη, και μες στη λίμνη μας θα ιδούμε το φεγγάρι ένα ποτάμι ολόχρυσο πλατύ να κάμει. Και τότε θα σου πω, αγάπη μου δροσάτη: — Μες στην καρδιά μας, θάλασσα πάθη γεμάτη, ο έρως είν’ αυτό τ’ ολόχρυσο ποτάμι!» (Κωστής Παλαμάς) Η λίμνη και ο ποταμός «Η Λίμνη η πεντάμορφη χρύσωσε τα νερά της και άρπαξε τον ποταμό στο σφιχταγκάλιασμά της. Μες τη σιωπή ερίγησαν οι ίσκιοι από τα πεύκα και σαν Νεράιδα έγειρε το σώμα της η λεύκα. Πως τραγουδούνε οι καρδιές σ’ αυτό το πανηγύρι και λούζεται ο έρωτας των λουλουδιών τη γύρη. Ο ποταμός ερωτικές ματιές στη λίμνη ρίχνει και τρεμοσβήνουνε γλυκά των αστεριών οι λύχνοι. Απλώθηκε στον ουρανό μια θεία μελωδία σαν δαγκωθήκαν οι ψυχές στα χείλη με μανία. Πως τραγουδούνε οι καρδιές σ’ αυτό το πανηγύρι και λούζεται ο έρωτας των λουλουδιών τη γύρη. Πλημμύρισε από ηδονή το ιδρωμένο χώμα κι η λίμνη και ο ποταμός φιλήθηκαν στο στόμα». (Στίχοι: Λευτέρης Σταυρινουδάκης, Σύνθεση και Ερμηνεία: Παντελής Θαλασσινός, Album Αστρανάματα) Τ’ ολόχρυσο ποτάμι


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

επικαιρότητα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15.10.2021

11

Πώς νέοι αγρότες θα «εισπράξουν» μέσω ενίσχυσης 420 εκ. ευρώ Οι προϋποθέσεις ένταξης γεωργών 18-41 ετών στη δράση του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

Α

ντίστροφα μετρά ο χρόνος για την τελευταία προκήρυξη του Υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών», με τη σχετική δημοσίευση της Πρόσκλησης να τοποθετείται χρονικά μεταξύ 15-25 Οκτωβρίου, ώστε η περίοδος υποβολής δήλωσης ένταξης να διαρκέσει έως τις 15 Δεκεμβρίου. Πάνω από 10.000 φάκελοι αναμένεται να εγκριθούν, ενώ στόχος είναι οι εγκρίσεις στη φετινή πρόσκληση να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Φεβρουάριο. Πλέον, έπειτα από πενταετή αναμονή, οι ενδιαφερόμενοι ηλικίας 18-41 που επιθυμούν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον αγροτικό κλάδο καλούνται να υποβάλουν Αίτηση Στήριξης στο Νέο Πρόγραμμα, το οποίο εξασφαλίζει προνομιακή πρώτη εγκατάσταση μέσω της οικονομικής ενίσχυσης, με ποσό από 35.000 έως 40.000 ευρώ, ανάλογα με την κατεύθυνση της εκμετάλλευσης των ενδιαφερόμενων και του τόπου μόνιμης κατοικίας τους. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 420 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τα όσα έχει ήδη αναφέρει η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όλες οι διαδικασίες θα γίνουν ηλεκτρονικά ενώ το ύψος της προκαταβολής θα φτάνει το 70%. Ήδη από την προδημοσίευση του μέτρου έγινε κατανοητό πως υπάρχουν αρκετές ομοιότητες αλλά και σαφείς διαφοροποιήσεις από την προηγούμενη Πρόσκληση. Η «Ν» εστιάζει στις αλλαγές του νέου προγράμματος αλλά και στις αστοχίες που εντοπίζουν εξειδικευμένοι σύμβουλοι του αγροδιατροφικού τομέα της Novacert.

Οι διαφοροποιήσεις

Μεταξύ των κυριότερων διαφοροποιήσεων περιλαμβάνεται η επίτευξη κύκλου εργασιών από γεωργική δραστηριότητα, με βάση τα φορολογικά στοιχεία, σε ποσοστό τουλάχιστον 50% της τυπικής απόδοσης εισόδου στο μέτρο, ενώ κατά την αίτηση της τελικής αποπληρωμής θα πρέπει να έχουν υποβληθεί τουλάχιστον δύο φορολογικές δηλώσεις, όπου η πιο πρόσφατη από αυτές να εμφανίζει κύκλο εργασιών από γεωργικές δραστηριότητες τουλάχιστον ίσο με το 60% της τυπικής απόδοσης εξόδου από το μέτρο. Επίσης, αλλαγές προβλέπονται σχετικά με: * την αύξηση της συνολικής παραγωγικής δυναμικότητας

της γεωργικής εκμετάλλευσης κατά τουλάχιστον 20% σε σχέση με την αρχική κατάσταση, * την υπαγωγή στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ εντός 12 μηνών από την απόφαση έγκρισης και παραμονή έως το έτος εξόδου τους από το μέτρο, * την υποχρεωτική παραμονή στο πρόγραμμα για 7 χρόνια, η οποία δύναται να αυξηθεί κατά 1 έτος ανάλογα με το έτος επίτευξης των στόχων(3 ή 4 έτος), * τη διατήρηση της ιδιότητας του επαγγελματία αγρότη έως το έτος ολοκλήρωσης του προγράμματος, * τη διατήρηση του τόπου μόνιμης κατοικίας, εντός της ίδιας Περιφέρειας, * τη δυναμικότητα εισόδου της γεωργικής εκμετάλλευσης, εκφρασμένη σε όρους τυπικής απόδοσης, που θα πρέπει να ανέρχεται σε τουλάχιστον 8.000 ευρώ για μελισσοκομικές εγκαταστάσεις και από 8.000 ευρώ έως 12.000 ευρώ αναλόγως τον τόπο μόνιμη κατοικίας και τον πληθυσμό αυτού. Όπως αναφέρει μιλώντας στη «Ν» η Βασιλική Γιαννοπούλου, στέλεχος του τμήματος Συμβουλευτικών Υπηρεσιών και Επενδυτικών Μέτρων της Novacert, «τα βασικά σημεία κλειδιά για την ένταξη των ενδιαφερόμενων στο πρόγραμμα έχουν δημοσιευθεί και αναλυθεί σε μεγάλο βαθμό. Το σημαντικότερο και στο οποίο θα θέλαμε εμείς να επιμείνουμε είναι ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να θέσουν και να επιτύχουν μελλοντικούς στόχους, τηρώντας απαρέγκλιτα το θεσμικό πλαίσιο του Υπομέτρου. Επιπροσθέτως, αναφερόμαστε σε ένα πρόγραμμα που έχει θέσει ψηλά τον πήχη και ο ανταγωνισμός είναι έντονος. Συνεπώς, οι υποψήφιοι θα πρέπει να διαμορφώσουν ανταγωνιστική βαθμολογία ώστε να εξασφαλίσουν μία θέση ανάμεσα στους δικαιούχους. Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι υποψήφιοι που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα οφείλουν να αντιμετωπίσουν το ποσό της επιδότησης ως βοήθημα και όχι ως επίδομα, το οποίο θα τους οδηγήσει στον κεντρικό στόχο του Υπομέτρου, που δεν είναι άλλος από τη βιωσιμότητα της εκμετάλλευσής τους και την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων με επιπρόσθετη αξία έτσι ώστε να εδραιωθούν στην αγορά με ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα».

Αστοχίες Εξίσου σημαντικό ζήτημα

αφορά τις αδυναμίες, αστοχίες και παραλείψεις που εντοπίζονται σε κάθε πρόγραμμα νέων αγροτών. Σε αυτό το πλαίσιο ο Ιωάννης Ευαγγελόπουλος, τεχνικός διευθυντής της Novacert, υπογραμμίζει, πέρα από την αναγκαιότητα ψηφιοποίησης των διαδικασιών και της έγκαιρης δημοσίευσης της πρόσκλησης, τη σπουδαιότητα πρόσβασης των νεοεισερχόμενων στον κλάδο σε ενυπόθηκα άτοκα δάνεια και της βελτιστοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων του δεύτερου πυλώνα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ίδιο «διανύουμε εποχές όπου η τεχνολογία παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην καθημερινότητά μας και οφείλουμε με τη σειρά μας να προσαρμοζόμαστε και να εξελισσόμαστε. Από πλευράς των μελετητών, θεωρούμε πως η διαδικασία των προγραμμάτων θα πρέπει να απλοποιηθεί, ξεκινώντας από την κατάργηση της προσκόμισης Φυσικών Φακέλων. Εφόσον τα απαιτούμενα δικαιολογητικά κοινοποιούνται στις αρμόδιες υπηρεσίες και αξιολογητές μέσω της ειδικά διαμορφωμένης πλατφόρμας του κράτους (Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων), η δημιουργία και προσκόμιση Φυσικών Φακέλων συντελεί στην άμβλυνση φαινομένων γραφειοκρατίας και στην υπερφόρτωση των μελετητικών γραφείων, καθώς και των τοπικών ΔΑΟΚ. Μία επιπρόσθετη αλλαγή που θα συνέβαλε σημαντικά είναι η έγκαιρη δημοσίευση της πρόσκλησης, η οποία θα οδηγήσει σε ορθότερη προετοιμασία των ενδιαφερομένων, μειώνοντας σημαντικά τα λάθη κατά την υποβολή των αιτήσεων, οδηγώντας έτσι στη γρήγορη δημοσίευση των αποτελεσμάτων.

Επιπλέον, θα αποτρέψει τις πολλαπλές τροποποιήσεις του θεσμικού πλαισίου, οι οποίες προκαλούν σύγχυση στους μελετητές και ενδιαφερόμενους και οδηγούν σε καθυστερήσεις ως προς τις αιτήσεις, τα τελικά αποτελέσματα και την καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης. Το παραπάνω φαινόμενο οδηγεί με τη σειρά του σε καθυστερήσεις πληρωμών, διαφοροποιώντας σημαντικά και σε μερικές περιπτώσεις ζημιώνοντας τον οικονομικό προγραμματισμό που έχει σχεδιάσει ο κάθε υποψήφιος. Επίσης, θα πρέπει να υπερτονιστεί ότι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι οφείλουν να συνεργάζονται στενά και να ενημερώνονται από τους μελετητές τους για τυχόν αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο του Προγράμματος ώστε να προσαρμόζονται άμεσα και ορθά στα νέα δεδομένα. Το κυριότερο όμως που οφείλουν να προσέξουν και υποχρεούνται να ενημερώνουν έγκαιρα τον υπεύθυνο του επιχειρηματικού τους σχεδίου είναι όταν πραγματοποιούνται αλλαγές στην οικονομική τους κατάσταση(εξωγεωργική απασχόληση), καθότι τέτοιου είδους ενέργειες εμπεριέχουν κινδύνους απένταξης». Σε επενδυτικό επίπεδο, ο κ. Ευαγγελόπουλος τονίζει ότι «θα πρέπει να υπάρξει πρόσβαση σε ενυπόθηκα άτοκα δάνεια με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΤΕπ) για τους νέους που θέλουν να ξεκινήσουν μία επιχείρηση στον αγροτικό τομέα (αγορά υλικού κεφαλαίου και γης) ή να γίνουν περισσότερο άμεσα και χρηστικά τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΠΑΑ».

Συνεργατικά σχήματα Αναφορικά με τη νέα προγραμματική περίοδο 2023-2027 ο εμπορικός διευθυντής της Novacert, Ιωάννης Στεργίου, στέκεται ιδιαίτερα στη δυνατότητα ενεργοποίησης συνεργατικών σχημάτων αποχωρούντοςνέου γεωργού, μέτρο που όπως σημειώνει πρέπει να προηγηθεί της προκήρυξης των Νέων Γεωργών. «Εν αναμονή της νέας ΚΑΠ, περιμένουμε, όπως όλοι, μια πιο ολοκληρωμένη και συνεκτική προσέγγιση, ανταποκρινόμενη στις νέες συνθήκες με άμεσο στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, την κλιματική αλλαγή και την κοινωνικοοικονομική ενίσχυση των αγροτικών περιοχών. Επίσης, με τη νέα ΚΑΠ προσδοκούμε τη δημιουργία συνεργατικών σχημάτων αποχωρούντος-νέου γεωργού, που ιδανικά θα θέλαμε ήδη να είχε προκηρυχθεί ως μέτρο προγενέστερα της προκήρυξης των Νέων Γεωργών. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, στόχος του Υπομέτρου 6.1 είναι η ηλικιακή ανανέωση και η δημιουργία επιχειρηματιών γεωργών, οι οποίοι θα διαθέτουν κατάλληλα εφόδια και βιώσιμες εκμεταλλεύσεις. Ως επί το πλείστον, ενδιαφερόμενοι οι οποίοι επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα των Νέων Γεωργών λαμβάνουν το κεφάλαιο εκκίνησης (μεταβίβαση καλλιεργούμενων εκτάσεων) από τους γεωργούς γονείς τους . Συνεπώς, συνδυάζοντας τα δύο ανωτέρω μέτρα θα μπορούσαν να στεφθούν με επιτυχία οι στόχοι και των δύο προγραμμάτων, δίνοντας εν γένει οικονομική ανάσα στον αγροτικό κόσμο» αναφέρει ο ίδιος.


12

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

αθλητικά

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15.10.2021

Ήττα στην παράταση για Ολυμπιακό στη Βαρκελώνη

Ο

Ολυμπιακός πάλεψε σαν θηρίο στη Βαρκελώνη απέναντι στην Μπαρτσελόνα, χάνοντας στην παράταση με 79-78, ύστερα από το 67-67 της κανονικής διάρκειας. Οι «ερυθρόλευκοι», που γνώρισαν την πρώτη ήττα στη φετινή Ευρωλίγκα στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής και τώρα περιμένουν στο ΣΕΦ τη Ζάλγκιρις Κάουνας την Παρασκευή (15/10), είδαν τον Σλούκα να αστοχεί στην εκπνοή της παράτασης στο σουτ που θα τους χάριζε μια πολύ μεγάλη νίκη. Η Μπαρτσελόνα, από την πλευρά της, έφτασε στο 3-0, αλλά αυτός ο Ολυμπιακός αν συνεχίσει έτσι έχει μεγάλο μέλλον στη διοργάνωση γιατί έχει βάθος, κι αυτό αποδείχθηκε από το ότι πάλεψε ως το τελευταίο σουτ, παρότι παίκτες όπως οι Παπανικολάου, Γουόκαπ, Μάρτιν και ο Ντόρσεϊ, που είχε 2/7 σουτ. Οι φιλοξενούμενοι έκαναν εξαιρετικό πρώτο ημίχρονο κρατώντας αλυσοδεμένη την «Μπάρτσα» στους 27 πόντους (27-32), κρατήθηκαν στην αντεπίθεση των Καταλανών και έβγαλαν τη γνωστή τους μεγά-

λη αντίδραση στην τέταρτη περίοδο, αλλά ο Πιερ Οριόλα ήταν ψύχραιμος κι έβαλε τις δύο βολές στα 6.8’’ πριν τη λήξη, για να βρει ύστερα σίδερο από τα τρία μέτρα ο Σλούκας. Ο Μίροτιτς σημείωσε 22 πόντους, ενώ ο Καλάθης έκανε ρεκόρ καριέρας με 13 ριμπάουντ. Από τον Ολυμπιακό έκαναν μεγάλη προσπάθεια στο τέταρτο δεκάλεπτο οι Λαρεντζάκης (6π.) και ΜακΚίσικ (10π.), πολύ καλός ήταν ο Φαλ (11π., 8 ριμπ.) και ο Βεζένκοφ (12), ενώ ο Σλούκας ήταν πρώτος σκόρερ με 14 πόντους, αλλά με 4/14 προσπάθειες, μία ασίστ κι ένα λάθος σε 30 λεπτά.  Μπαρτσελόνα και Ολυμπιακός πήγαν ισόπαλοι ως το τέλος και 63-63, από καλάθι του Μίροτιτς και βολές του ΜακΚίσικ . Ο Βεζένκοφ έκανε φάουλ στον Μίροτιτς για το 65-63 των Καταλανών, 1:47΄΄ πριν τη λήξη. Σλούκας και Βεζένκοφ όμως φώναξαν παρόντες και ο Ολυμπιακός προσπέρασε 65-67, 1:13 για το τέλος. Μετά την αστοχία του Χί-

γκινς, άστοχος σε τρίποντο αποδείχτηκε και ο Λαρεντζάκης, για να ισοφαρίσει σε 67-67 ο Κούριτς παίρνοντας το 4ο φάουλ του Χασάν Μάρτιν. Στην τελευταία επίθεση, ο Σλούκας αντί να πασάρει στον Μάρτιν που περίμενε στη ρακέτα αποφάσισε να διεισδύσει για να στεφθεί από αποτυχία η επιλογή του και το ματς πήγε στην

παράταση. Η Μπαρτσελόνα προσπέρασε με +5 (75-70) με διαδοχικούς πόντους του Μίροτιτς, ο Ολυμπιακός μείωσε στον πόντο με λέι απ του ΜακΚίσικ και 2/2 βολές από τον Σλούκα, ο Μίροτιτς με δύο βολές έγραψε το 77-74, με 1:11΄΄ να απομένουν, αλλά στη συνέχει ο Ντόρσεϊ πέτυχε 4/4 βολές για το 77-78.

Ο Φαλ έκανε φάουλ στον Οριόλα στα 7΄΄ (79-78), με το Σλούκα να παίρνει πάνω του την τελευταία επίθεση, αλλά να αστοχεί... Ο Ολυμπιακός δεν πήρε το επιθετικό ριμπάουντ και η Μπαρτσελόνα παρέμεινε αήττητη στις τρεις πρώτες αγωνιστικές.

Λύγισε στη Βιτόρια ο Παναθηναϊκός

Ο

Παναθηναϊκός ηττήθηκε με 79-81 στη Βιτόρια από την Μπασκόνια στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής στην Ευρωλίγκα, πληρώνοντας την αδυναμία του στα ριμπάουντ που κατέστρεψε μια εξαιρετική βραδιά των πράσινων ως προς την ευστοχία. Η ομάδα του Δημήτρη Πρίφτη σούταρε με 47,4% στα δίποντα, 47,8% στα τρίποντα και 90,9% στις βολές, αλλά στο τέλος του αγώνα μέτρησε περισσότερο το 37-24 υπέρ των Βάσκων στις μάχες του αέρα, με την ομάδα του Ντούσαν Ιβάνοβιτς να σημειώνει την πρώτη νίκη της στη φετινή διοργάνωση. Ο Παναθηναϊκός παρασύρθηκε στα πρώτα λεπτά από τον γρήγορο ρυθμό και στο 2΄ ο φωτεινός πίνακας έγραφε 6-0, αλλά με τους Μέικον και Πέρι να βρίσκουν ρυθμό στην επίθεση, το «τριφύλλι» βρέθηκε στο 10΄ στο +2 (15-17).

Με τρίποντο του Σαντ Ρος στο 17΄, οι «πράσινοι» προσπέρασαν και πάλι στο σκορ (31-33), ενώ ο Έβανς ήταν ανίκητος στη ρακέτα για το 34-35 στο 18΄, όταν το «τριφύλλι» κράτησε για τελευταία φορά το προβάδισμα, καθώς τα διαδοχικά λάθη επέτρεψαν στους Βάσκους να τρέξουν σερί 6-0 και να κλείσουν το ημίχρονο στο +5 (40-35). Με τον Παπαπέτρου να δίνει το σύνθημα της αντεπίθεσης και τον Ουάιτ να ακολουθεί, οι βελτιωμένοι αμυντικά «πράσινοι» έτρεξαν επιμέρους σκορ 8-21, προσπερνώντας στο 28΄ με 5759. Και πάλι όμως τα λάθη της ελληνικής ομάδας και το τρίποντο του Μαρίνκοβιτς στην εκπνοή, βοήθησαν την Μπασκόνια να γράψει το 61-59 στο 30΄. Με τις ομάδες να πηγαίνουν μαζί στο σκορ, στις αρχές της τέταρτης περιόδου, η Μπασκόνια βρήκε τα κενά στην περιφέρεια του Παναθηναϊκού κι εκτελώντας από τα 6,75 ξέφυγε με

73-69 στο 36΄.

79 στα 51΄΄ για τη λήξη.

Ο Παπαπέτρου αρχικά και ύστερα ο Μέικον με δύο συνεχή τρίποντα διαμόρφωσε το 79-

Δύο επιθετικά ριμπάουντ της Μπασκόνια, από Φοντέκιο και Γκρέιντζερ, όπως και η ψυ-

χραιμία των γηπεδούχων από τη γραμμή των βολών, όμως, διαμόρφωσαν το τελικό 81-79, με τον Παπαπέτρου να αστοχεί στο τρίποντο για τη νίκη.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

κοινωνία-πολιτισμός

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15.10.2021

13

Φεστιβάλ Τοπικών Προϊόντων στο Καρυδοχώρι Για 12η χρονιά την Κυριακή 7 Νοεμβρίου

Γ

ια 12η χρονιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρυδοχωρίου ο «Άγιος Αθανάσιος» διοργανώνει Φεστιβάλ Τοπικών Προϊόντων, με τον Δήμο Σιντικής να στηρίζει εμπράκτως την όλη προσπάθεια, κάτι που αποδεικνύεται και από την απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Σιντικής στη συνεδρίαση της 13ης Οκτώβρη 2021. Συγκεκριμένα, μετά από σχετικό αίτημα του Συλλόγου, αποφασίστηκε ο Δήμος Σιντικής να στηρίξει οικονομικά το Φεστιβάλ, το οποίο θα αποτελέσει συνδιοργάνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρυδοχωρίου και της «Α.ΠΟ.ΔΡΑ.ΣΙ.» του Δήμου Σιντικής. Το Φεστιβάλ Τοπικών Προϊόντων, σύμφωνα και με τον Πρό-

εδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρυδοχωρίου ο «Άγιος Αθανάσιος» κ.Κωνσταντίνο Νικολαΐδη, αποτελεί θεσμό για τον Δήμο Σιντικής και έχει ως σκοπό να αναδείξει το φυσικό κάλλος του ορεινού όγκου όπου βρίσκονται το Καρυδοχώρι, το Αχλαδοχώρι, το Καπνόφυτο και η Φαιά Πέτρα, προωθώντας παράλληλα τα προϊόντα της περιοχής. Το Φεστιβάλ θα διοργανωθεί την Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021 στον προαύλιο χώρο του σχολείου στο Καρυδοχώρι με τους επισκέπτες να έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις ομορφιές της περιοχής, αλλά και να απολαύσουν δωρεάν τα τοπικά προϊόντα, διασκεδάζοντας υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής.

Η τρίτη χρονιά των θεατρικών εργαστηρίων Once Upon στη Θεσσαλονίκη, θα είναι η πιο παραμυθένια!

Τ

α θεατρικά εργαστήρια Once Upon αποτελούν μια κοιτίδα πολιτισμού που ήρθε πριν από τρία χρόνια για να αλλάξει τα δεδομένα της πόλης και κατάφερε να δημιουργήσει τέχνη ακόμα και στις δύσκολες συνθήκες της Πανδημίας με δεκάδες διαδικτυακά μαθήματα και σεμινάρια που δεν περιορίστηκαν αποκλειστικά στη θεατρική τέχνη. Το Once Upon είναι ένας χώρος βγαλμένος από παραμύθι που περιμένει μικρά και μεγάλα παιδιά να γνωρίσουν την τέχνη του θεάτρου. Σε τρεις θεματικούς ορόφους, ενήλικες και παιδιά λαμβάνουν μαθήματα υποκριτικής, χορού-κινησιολογίας, μουσικής, σκηνογραφίας-ενδυματολογίας, δραματοθεραπείας ενώ οι φετινές προσθήκες των εργαστηριών είναι το άρτια εξοπλισμένο βεστιάριο για ενοικιάσεις από θεατρικές ομάδες, τηλεοπτικές παραγωγές και πάσης φύσεως εκδηλώσεις, αλλά και το ολοκαίνουριο θεατράκι 50 θέσεων για να φιλοξενηθούν οι παραστάσεις των μαθητών, καθώς και παραστάσεις άλλων ομάδων που επιθυμούν να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο κοινό. Στο Once Upon τα παιδιά κατέχουν ξεχωριστή θέση, τμήματα διαμορφωμένα για παιδιά από 3 έως 12 ετών καθώς και για εφήβους και ενήλικες, ενώ φέτος εγκαινιάζεται και το

τμήμα της προσχολικής δημιουργικότητας με το project «Mary Poppins» όπου οι γονείς μπορούν να αφήνουν τα παιδιά τους στη… νταντά των εργαστηρίων καθημερινά από τις 08:00 μέχρι τις 16:00 σε χώρο ειδικά διαμορφωμένο και ασφαλές για παιδιά 1.5 με 4 χρονών. Καταξιωμένοι καθηγητές, με επικεφαλής τον ηθοποιό και Καλλιτεχνικό Διευθυντή των εργαστηρίων Κώστα Μελίδη, αναλαμβάνουν την εκπαίδευση των παιδιών και τους δίνουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν έναν νέο κόσμο, να αναπτύξουν τη δημιουργικότητα τους, να εκφραστούν και να γνωρίσουν όλες τις εκφάνσεις του θεάτρου. Παράλληλα, το Once Upon δίνει τη δυνατότητα σεμιναρίων υποκριτικής, κινησιολογίας-χορού και μουσικής από καταξιωμένους καλλιτέχνες του εσωτερικού και του εξωτερικού για ερασιτέχνες και για επαγγελματίες. Στον ισόγειο χώρο του Once Upon, λειτουργεί καφέ και παιδική βιβλιοθήκη, ενώ υπάρχει η δυνατότητα διοργάνωσης παιδικών πάρτι. Το κάθε παιδί γίνεται ο ήρωας του δικού του παραμυθιού και έρχεται να το δραματοποιήσει στο χώρο μας.

ONCE UPON Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας 81 Καθημερινά 14:00 με 00:00 και το Σάββατο 10:00-00:00. Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 2310858433 / 6973387171 Email: onceuponsocial@ gmail.com Ακολουθήστε τα social media του Once Upon για τις ειδικές προσφορές που τρέχουν ήδη! Facebook: onceupon_skg Instagram: onceupon­­­­_skg ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΔΕΥΤΕΡΑ: 18:00-22:00 ΤΡΙΤΗ: 18:30-22:30 ΤΕΤΑΡΤΗ: 19:00-23:00 ΠΕΜΠΤΗ: 20:00-00:00 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 19:00-23:00

TMHMA ΒΑΒΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 17:00-19:00 ΤΜΗΜΑ ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟ:10:00-14:00 ΤΜΗΜΑ ΕΦΗΒΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟ:14:00-18:00

ΔΙΔΑΚΤΡΑ : Τμήματα παιδιών, εφήβων και ενηλίκων 50 € το μήνα και 10 € η εγγραφή. ΤΜΗΜΑ BABY : 30 € το μήνα και 10 € η εγγραφή.


14

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

μικρές αγγελίες

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15.10.2021

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Εργασία

Παραδοσιακό οπωροπωλείο στο κέντρο της πόλης των Σερρών με σταθερή πελατεία.

ZHTEITAI

Πληροφορίες τηλ.: 6994255230

ζευγάρι για κουζίνα στη Γερμανία με όρεξη για μάθηση. Απογευματινό ωράριο, εκτός Κυριακής και αργίες. Πενθήμερο, Δευτέρα-Τρίτη κλειστά. Παρέχεται μισθός, ασφάλιση, διαμονή, διατροφή, περιοχή Αμβούργου

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΖΗΤΕΙΤΑΙ Κυρία για φροντίδα ηλικιωμένης.

Τηλ. 017622276313 και 6946487687

Πληροφορίες τηλ.: 6993449676

Ταπετσέρης για βιοτεχνία επίπλων για μόνιμη εργασία.

ZHTEITAI

Πληροφορίες τηλ.: 2321053868 & 6984486878

ζευγάρι (ψητάς και βοηθός κουζίνας) με σχετική εμπειρία για άμεση πρόσληψη σε πολυτελές εστιατόριο μεσογειακής κουζίνας, μέσα σε άριστο και αξιοπρεπές εργασιακό περιβάλλον, με πολύ ικανοποιητικό μισθό και ασφάλιση στην περιοχή Φράιμπουργκ της Γερμανίας. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 0049-17663891192 κ. Δημήτρης

Κύριος 65 ετών με αρκετή περιουσία ζητά γυναίκα έως 60 ετών για σοβαρό σκοπό . Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6943616916

: 6ο χλμ Σερρών – Δράμας : 23210-5.11.11 @: info@aristotelio.gr : www.aristotelio.gr Γίνε κι εσύ μέλος της εκπαιδευτικής οικογένειας του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟΥ ΣΕΡΡΩΝ Το ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟ ΣΕΡΡΩΝ επιθυμεί να προσλάβει έναν (1) εκπαιδευτικό ειδικότητας ΠΕ04.01 (Φυσικό) για πρωινή μερική απασχόληση. Τα κριτήρια επιλογής είναι: • Προϋπηρεσία στη διδασκαλία του μαθήματος σε μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου • Ευχέρεια στη χρήση των νέων τεχνολογιών και του διαδραστικού πίνακα • Συνεκτιμάται η δυνατότητα διδασκαλίας και στη Χημεία Η ταυτόχρονη απασχόληση σε άλλη εργασία παρεμφερή ή όχι (ιδιαίτερο μάθημα, φροντιστήριο) δεν αποτελεί κώλυμα - σύμφωνα με το νέο νόμο - για τη συνεργασία μας. Για την εκδήλωση ενδιαφέροντος, παρακαλούμε αποστείλετε βιογραφικό στη διεύθυνση info@aristotelio.gr. Με εκτίμηση Η Διοίκηση

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Υπάλληλοι με 8ωρη απασχόληση, πλήρη ένσημα και καλό μισθό από πρατήριο υγρών καυσίμων. Πληροφορίες τηλ.: 2324042477 & 6974467626

Από εταιρεία τροφίμων πωλητής - πωλήτρια. Απαραίτητα προϋπηρεσία. Πληροφορίες τηλ. 2321038810/6932429148

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Βοηθός για μόνιμη εργασία σε βιοτεχνία επίπλων. Πληροφορίες στο τηλ.: 6984486878

Ακίνητα - Πωλήσεις ΠΩΛΕΙΤΑΙ Αγροτεμάχιο στα όρια του χωριού Σκουτάρεως έκτασης 9.600 τ.μ., κατάλληλο και για φωτοβολταϊκό πάρκο. Πληροφορίες στον κύριο Βαγγέλη στο τηλέφωνο 6972330777

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Υγιής επιχείρηση - αρτοποιείο στην πόλη των Σερρών λόγω ασθενείας. Πληροφορίες τηλ.: 6972833181 & 2321020132

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διώροφο σπίτι, 170 μέτρα, ανακαινισμένο στο Χρυσό Σερρών, απέναντι από το Δημαρχείο, με αποθήκη, σε οικοπεδικό χώρο 500 τ.μ. Τιμή συζητήσιμη. Πληροφορίες τηλ.: 6937232559

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο 4.800 τ.μ. με κτίσμα για αποθήκη που είναι 20Χ6 μέτρα, στο δρόμο Κ. Καμήλας-Σκουτάρεως. Πληροφορίες τηλ.: 6936573277

μο στην έξοδο προς την Ηράκλεια. Πληροφορίες στο Τηλέφωνο 6947933350

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΖΗΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

πόφοιτος του Τμήματος Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και κάτοχος πτυχίου Proficiency Αγγλικής Γλώσσας, παραδίδει μαθήματα Βιολογίας, Αγγλικών και παρέχει βοήθεια σε άλλα μαθήματα (Δημοτικού, Γυμνασίου). Τιμές προσιτές. Πληροφορίες τηλ. : 6983480465 E-mail" elpida_gg@yahoo.gr

Πληροφορίες στο 6976070102

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ

Δύο συνεχόμενα καταστήματα επί της πλατείας Εμπορίου, τμ 65 έκαστο με πατάρι 50 τμ έκαστο, το καθένα ξεχωριστά ή και τα δύο μαζί σε καλή κατάσταση. Πληροφορίες τηλέφωνο 6977255839

Διάφορα ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Αγροτεμάχιο 13 στρεμμάτων στο Κεφαλοχώρι Σερρών. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2321046907

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ

Αγροτεμάχιο οκτώ (8) στρεμμάτων με αρδευτική γεώτρηση δίπλα στο αγρόκτημα οικισμών Κρίνου Σερρών και σε απόσταση 200 μέτρων από τον οικισμό. Πληροφορίες στα τηλ.: 6981346210 & 6936624631

Πεπειραμένη μοδίστρα ζητά εργασία σε κατάστημα νυφικών κλπ. Αναλαμβάνει και κεντηματα. Πληροφορίες στο τηλ.: 6997060364

Επιχείρηση καφέ στο κέντρο της πόλης, στον πλέον ανερχόμενο πεζόδρομο των Σερρών. Το καφέ είναι μικρό με ιδιαίτερο χαρακτήρα που το κάνει να ξεχωρίζει, ενώ δίνεται με όλο τον εξοπλισμό του, έτοιμο να λειτουργήσει. Ιδιαίτερα χαμηλή τιμή.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 1400 τμ στο Βαλτερό Σερρών, πάνω στο δρόΠΩΛΕΙΤΑΙ

Κρεβάτι ηλεκτρονικό με στρώμα. Τιμή 350 Ευρώ Πληροφορίες τηλ.: 2324112307

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Α

Επιχείρηση Πρακτορείο ΟΠΑΠ στο κέντρο της πόλης. Πληροφορίες τηλ.: 6973038112

Οικόπεδο 2.865 τ.μ. στην Κάτω Καμήλα Σερρών (εντός του χωριού με διώροφη παλιά οικία 25.000 ευρώ. Τιμή συζητήσιμη. Πληροφορίες στο 6942565535

Οικόπεδο 400 τ.μ. στον Προβατά Σερρών, με ισόγειο κτίσμα (αποθήκη 90 τ.μ.) εντός σχεδίου σε τιμή ευκαιρίας. Πληροφορίες τηλ.: 6974733432.

Σε τιμή ευκαιρίας κεραία ραδιοφωνικού σταθμού, σάουνα σχεδόν καινούργια από γυμναστήριο και άλλα εξαρτήματα. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 6936548293

Πωλούνται πρόβατα.

Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6909421352. Κυρία Γρηγορία Τύρναβος Λάρισας.

ΕΣΠΑ 2014 - 2020

- Επιδοτήσεις έως 100%, ίδρυση Εκσυγχρονισμός Επιχειρήσεων, Αναπτυξιακά Προγράμματα και Μελέτες, χρηματοδοτήσεις κεφάλαια κινήσεως για Μικρές και Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, Επιχειρηματικά, Στεγαστικά-Επισκευαστικά, Αγροτικά, βιομηχανικά, ξενοδοχειακά, ναυτιλιακά, και πάσης φύσεως επιδοτούμενα προγράμματα μέσου ΟΑΕΔ πανελλαδικά Τηλ.210 36 46 223, Fax 211 850 14 64 www.abcfinancialgroup.gr Email: info@ abcfinancialgroup.gr

Μαθήματα

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Καθηγήτρια Αγγλικών

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Φιλόλογος:

Οικόπεδο ενός (1) στρέμματος, με μονοκατοικία εντός, 80 τ.μ., πλήρως επιπλωμένη. Πληροφορίες τηλ. 2310/455542.

Οικόπεδο οικοδομήσιμο 540 τ.μ. μέσα στο χωριό Ευκαρπία. Πληροφορίες τηλ.: 6998486636

Με πείρα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα για όλα τα επίπεδα. Τιμές προσιτές. Τηλ. 6942800194. Με πείρα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές όλων των τάξεων. Τιμές προσιτές. Τηλ. 6997024867


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15.10.2021

μικρές αγγελίες

15


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

στο

Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους είπε ο Στ. Πέτσας Ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στο Νομό Σερρών επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε αυτή τη φάση. «Προσπαθούμε πόρτα- πόρτα σε κάθε πόλη ώστε να γίνουν περισσότεροι εμβολιασμοί πόρτα – πόρτα. Σήμερα γίνονται στην πόλη σας. Μακάρι οι πολίτες να ανταποκριθούν σε αυτό το κάλεσμα. Δεν θέλουμε να επιβάλλουμε σε κανέναν αλλά τα νούμερα μιλούν από μόνα τους. Βλέπουμε ότι οι 9 στους 10 που είναι στις ΜΕΘ είναι αντιεμβολιαστές. Από τους θανάτους που υπάρχουν είναι σχεδόν όλοι ανεμβολίαστοι, επομένως ο κάθε πολίτης που σήμερα είναι επιφυλακτικός να το συνυπολογίσει ώστε να κάνει το βήμα που χρειάζεται για να θωρακίσει τη υγεία του, τους συμπολίτες του και το κοινωνικό σύνολο.». Δ.Ν. nnn

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15.10.2021

της ομώνυμης Ελληνικής ταινίας , έτους 1958 αν θυμάμαι, που προβάλλεται ακόμα στην Ελληνική Τηλεόραση και θυμίζει πως οι άνθρωποι ήταν απόλυτα προσηλωμένοι στα γιατροσόφια μίας πρακτικής μαμής, η οποία προσέφερε υπηρεσίες γενικής ιατρικής χωρίς γνώσεις πείθοντας τους κατοίκους ότι με βοτάνια μπορούν να γιατρευτούν όλες οι παθήσεις. Δεν πίστευαν τον επιστήμονα γιατρό, αλλά επέμεναν ότι ο άρρωστος είναι ματιασμένος. Έτσι και εμείς σήμερα φθάσαμε στο σημείο να αρνούμαστε να εμβολιαστούμε για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Απαξιώνουμε την επιστήμη, τη συνθλίβουμε και αγνοούμε που έφθασε ο κόσμος με τις ανακαλύψεις, την επιστημονική πρόοδο, την τεχνολογία. Μιλάμε μέσω τεχνολογίας με συγγενή μας στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στο πιο απομακρυσμένο βουνό, στην μέση της θάλασσας και αρνούμαστε να αναγνωρίσουμε στον τομέα της πανδημίας ότι η επιστήμη είναι αυτή που θα αντιμετωπίσει αυτή την ασθένεια. Είναι κρίμα πραγματικά. Δεν θέλουμε να έρθουμε σε αντιπαράθεση με κανέναν. Αντιεμβολιαστές είναι φίλοι μας, συγγενείς μας, συνεργάτες μας, γείτονες. Θέλουμε να τους βλέπουμε και σήμερα και αύριο.

«Ξαναζούμε ξανά ως εφιάλτη την εποχή της Κυρά μας της Μαμής»

Δεν θα προσπαθήσουμε να τους πούμε τίποτε άλλο, παρά μόνο να τους καλέσουμε να σκεφθούν με τη λογική. Τον απλό νου που έχεις ο κάθε άνθρωπος.

Ακούγεται παράξενο, παράφωνο, μου έλεγε χθες φίλος .

Είναι κρίμα να μετρούμε και άλλες απώλειες, τόσο άδικα.

Δημήτρη ζούμε στην εποχή της Κυράς μας της Μαμής. Μου θύμισε τον τίτλο

Δ.Ν.

Μεγάλη η συμβολή του Κ. Καραμανλή για την ένταξη στο άρμα της Ευρώπης Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής», τονίζοντας τη συμβολή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην πρόσδεση της Ελλάδας με το «κοινοτικό άρμα» της Ευρώπης. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το «Ίδρυμα Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» με αφορμή την 47η επέτειο από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας, και πραγματοποιείται στην έδρα του Ιδρύματος, στη Φιλοθέη. «Αποτελεί ξεχωριστή τιμή για μένα να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, να μοιραστώ κάποιες σύντομες σκέψεις για την ταύτιση της πολιτικής διαδρομής του Κωνσταντίνου Καραμανλή με την πορεία της Ελλάδος προς την Ενωμένη Ευρώπη», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον χαιρετισμό που απηύθυνε σε εκδήλωση του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής», με θέμα «Κωνσταντίνος Καραμανλής - Η πορεία της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη». «Η Ελλάς ανήκει και επιθυμεί να ανήκει εις την Ευρώπη, όπου την έχουν τοποθετήσει η γεωπολιτική της θέση, η Ιστορία και η παράδοσή της, και δεν επιθυμεί την ένταξή της αποκλειστικώς και μόνο για λόγους οικονομικούς. Την επιδιώκει προπάντων για λόγους πολιτικούς που αναφέρονται εις την σταθεροποίηση της Δημοκρατίας και εις το μέλλον του έθνους», είπε ο πρωθυπουργός, θυμίζοντας τα λόγια του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας. Και συνέχισε: «Στις 12 Ιουνίου του 1975 η Ελλάδα μόλις έχει καταθέσει το επίσημο αίτημά της να εισέλθει ισότιμα στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες. Και σε επιστολή του προς τους πρέσβεις των τότε 9 κρατών-μελών ο Κωνσταντίνος Καραμανλής συνοψίζει λιτά την ουσία του. Μία διαδρομή η οποία θα ολοκληρωνόταν νικηφόρα 4 χρόνια αργότερα με την υπογραφή της Συνθήκης των Αθηνών, που όριζε τη χώρα μας ως δέκατο ευρωπαίο εταίρο από την 1η Ιανουαρίου του 1981.» «Σ.Θ.»

Profile for sertharros

15-10-2021  

15-10-2021  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded