Page 1

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ Ιδιοκτήτης - Εκδότης: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

ΈΤΟΣ 49ο | ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 14.623 | ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020 | ΤΙΜΗ 0,50 ευρώ

Στο επίκεντρο Καράογλου

Σχεδιασμός, δράσεις και προβλήματα

Ερώτηση του βουλευτή Κώστα Μπούμπα στους αρμόδιους υπουργούς

Πλούσια επίσκεψη του υφυπουργού Εσωτερικών στο Ν. Σερρών u

Θέτει το πρόβλημα της υποστελέχωσης του Ταμείου Υγείας των Δικηγορικών Συλλόγων της Επαρχίας u

Πρόγραμμα για να βρουν δουλειά 2.000 μακροχρόνια άνεργοι

7

Ξεκίνησε η υποβολή δικαιολογητικών για τις 5.250 προσλήψεις στη Γενική Εκπαίδευση u

ΟΑΕΔ:

Σε κινητοποιήσεις προχώρησαν οι κρατούμενοι στις φυλακές Νιγρίτας Διεκδικούν τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης

u5

u3

9

Terra Parking ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΧΩΡΟΥ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ

Alexandros Mouratidis Mob.: 0030 6942265879

Γιατί οι Ελληνες «αντιστέκονται» στα γενόσημα φάρμακα

Serres, Greece info@teneztennisclub.eu www.teneztennisclub.eu u

11

ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ ΩΡΙΑΙΑ & ΜΗΝΙΑΙΑ ΚΑΙ ΠΛΥΣΙΜΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ 2, ΣΕΡΡΕΣ (ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ) ΤΗΛ: 23210210310, ΚΙΝ: 6942265879

4


Σ.Θ. [

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.01.2020

Ήλιος » Α: 07:41 Δ: 17:21 | Σελήνη » Α: 15:19 Δ: 04:52

[

σαν σήμερα

γράμμα στο διευθυντή Ο ΟΗΕ

Kώστας Τσιπλάκης πρώην βουλευτής Κοινωνικός, εύχαρης και πάντα άνθρωπος.

1822: Η Αϊτή αναγνωρίζει πρώτη στον κόσμο την Επαναστατική Κυβέρνηση της Ελλάδας.

Κώστας Δινάκης – αντιδήμαρχος Σερρών Κάτω από δύσκολες συνθήκες η αντιμετώπιση της καθημερινότητας.

ΕΝΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ

Kύριε διευθυντά, Επανέρχομαι. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) είναι το Ληξιαρχείο των κρατών. Το "γεγονός" ότι "όλοι τους αποκαλούν Μακεδονία" είναι τρομερό fake news. Οι 100 περίπου διμερείς αναγνωρίσεις ως "Μακεδονία" είναι επουσιώδεις. Το ληξιαρχείο, επαναλαμβάνω, των κρατών είναι ο ΟΗΕ, που τους αναγνωρίζει ως πΓΔΜ. Το ίδιο και όλοι ανεξαιρέτως οι διεθνείς οργανισμοί, πολιτικοί, πολιτιστικοί ή αθλητικοί. Βάσει της Ενδιάμεσης Συμφωνίας η Ελλάδα δικαιούται να προβάλλει βέτο, εφόσον η γείτονα χώρα καταθέσει αίτηση ένταξης με διαφορετικό όνομα από το προσωρινό της. Επιπλέον, η Ελλάδα έχει δικαίωμα βέτο και στους δύο οργανισμούς που καίγεται η πΓΔΜ να ενταχθεί: στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Απλώς επειδή είναι ήδη μέλος. Από την άλλη όλες οι διμερείς αναγνωρίσεις θα τροποποιηθούν πάραυτα, εφόσον συμφωνήσει η Ελλάδα. Σαφές λοιπόν ότι βρισκόμαστε σε θέση ισχύος. Όσο περισσότερο καίγονται τα Σκόπια να εισέλθουν στην ΕΕ ή οι ΗΠΑ να τους εντάξουν στο ΝΑΤΟ, τόσο ισχυροποιείται η θέση μας. Ο ΙΔΙΟΤΕΛΗΣ

ΦΩΤΟγραφήματα

Το ανέκδοτο με τις πολλές μορφές Μια ματιά στο παρακάτω: - Γιατί δε νευριάζει ένας σκύλος όταν πηδάει πάνω του ένας ψύλλος; - Ε, δε νευριάζει και για ψύλλου πήδημα! * Τι απάντηση χωράει και να δοθεί εάν υπάρχει θέση - διάθεση; Ο σκύλος, τα γνωστά κοπάδια των σκύλων που βρίσκονται και γαυγίζουν όχι μόνο στις μάντρες αλλά και στις αγορές και στις πλατείες όπως π.χ. στην οδό Βενιζέλου και στην Πλατεία Ελευθερίας.

74 χρόνια Αρης Σκοτούσας

Τ

ην 8η δεκαετία της ζωής του διανύει το ποδοσφαιρικό σωματείο του Αρη Σκοτούσας. Η ποδοσφαιρική ομάδα ιδρύθηκε το 1946 και θεωρείται ένα από τα ιστορικότερα σωματεία, με συνεχή σταθερή παρουσία στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο του Νομού Σερρών και πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό της . Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε η κοπή της βασιλόπιτας σε πολύ ζεστό κλίμα μεταξύ της διοίκησης και των ποδοσφαιριστών. Δ.Ν.

Ποιος ειδικός και αρμόδιος μπορεί να δώσει μία απάντηση; Δ.Α.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ

Εκδότης – Ιδιοκτήτης: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ Διευθυντής: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑMΠΑΤΖΗΣ ΑρχισυνταξΙα: Αλέξανδρος Αραμπατζής ΣυντΑκτες: Δημήτρης Νάτσιος ΑρθρογρΑφοι - ΣχολιογρΑφοι: Αθανάσιος Παπανδρόπουλος, Δημήτριος Αραμπατζής, Αθανάσιος Αραμπατζής, Αλέξανδρος Αραμπατζής, Κων/νος Τσαρτσάρης, Χρυσάνθη Ιακώβου, Ελευθερία Ξενοδόχου, Χρήστος Κατσαρός ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ - σελιδοποιηση: Δέσποινα Αρναούτογλου ΕΚΤΥΠΩΣΗ: Νίκος Καραγκιόζης ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ: Κατερίνα Σταυρακίδου ΓΡΑΦΕΙΑ: Βενιζέλου 177 – Σέρρες Τ.Κ. 62 131 ΤΗΛ.: 23210 - 46380 FAX: 23210 - 45200

e-mail: sertharros@yahοo.gr www.sertharros.gr

ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΑ: ΤΗΛ. 23210 - 46380 ΕΤΗΣΙΟΙ ΟΡΟΙ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ Υπουργείων 500 €+ Φ.Π.Α. Τραπεζών 500 €+ Φ.Π.Α. Εταιριών Ν.Π.Ι.Δ. & Ν.Π.Δ.Δ. 500 €+ Φ.Π.Α. Δήμων 500 €+ Φ.Π.Α. Συλλόγων, Σωματείων 200 €+ Φ.Π.Α.

Φίλε Κριέ, την σημερινή ημέρα θα διαπιστώσεις, πως οι λεπτομέρειες είναι πολύ σημαντικές και θα κάνουν σίγουρα την διαφορά, γι’αυτό μην τις αμελείς. Είναι η κατάλληλη στιγμή, για να ξεκινήσεις σωστή διατροφή, να οργανώσεις καλύτερα τον χρόνο σου και να κάνεις αλλαγές στην εμφάνιση σου! Μπορεί η καθημερινότητα σου να αποκτήσει πιο γρήγορους ρυθμούς, εξαιτίας των αυξημένων υποχρεώσεων που θα προκύψουν τώρα, αλλά μην αγχώνεσαι! Όλα θα διεκπεραιωθούν στην ώρα τους!

Φίλε Ταύρε, σήμερα αν περιορίσεις την τάση σου για εγωκεντρισμό και έπαρση, θα μπορέσεις να τραβήξεις όλα τα βλέμματα θαυμασμού πάνω σου και σίγουρα θα νιώσεις ο λαμπερός πρωταγωνιστής της ημέρας! Ιδανική ημέρα, για εξόδους, διασκέδαση, καλοπέραση, κοινωνικότητα και κάθε είδους απολαύσεις! Έχεις την ευκαιρία τώρα, να αναπτύξεις με ποικίλους τρόπους, τις δημιουργικές πτυχές της προσωπικότητας σου και να αποκτήσεις μια πιο παιχνιδιάρικη διάθεση και μπόλικο κέφι.

Φίλε Δίδυμε, σήμερα είσαι ιδιαίτερα διαισθητικός και έτσι, καταφέρνεις να καταλαβαίνεις τις προθέσεις των συνομιλητών σου, γεγονός που σε βοηθά στην εκπλήρωση στόχων και επιθυμιών! Επιπλέον, την σημερινή ημέρα, μπορείς να διορθώσεις και να εξομαλύνεις τις συγγενικές σου σχέσεις, με συζήτηση και καλοπροαίρετη διάθεση! Κάνε έναν απολογισμό των γεγονότων μέχρι τώρα, ώστε να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά, τις εξελίξεις στον ευαίσθητο τομέα του σπιτιού και της οικογένειας!

Σήμερα αγαπητέ Καρκίνε, η ανάγκη σου για επικοινωνία θα είναι εντονότερη, αλλά και πιο ουσιαστική, αφού η περιέργεια σου και η δίψα σου για γνώση, σε καθιστά πολύ αγαπητό και περιζήτητο, κυρίως στις κοινωνικές σου συναναστροφές! Ωστόσο, προσπάθησε να επικοινωνείς κυρίως με μηνύματα, αφού εκφράζεσαι σίγουρα καλύτερα, μέσα από τον γραπτό λόγο! Απόλαυσε με ωριμότητα, επαφές και συζητήσεις, αλλά και κάποιες ευχάριστες συναντήσεις, ειδήσεις ή εξόδους!

Φίλε Λέοντα, σήμερα επιλέγεις να γίνεις πρακτικός, να προσγειωθείς και να βρεις λύσεις σε όλα σου τα παροντικά προβλήματα! Θα ασχοληθείς σοβαρά με τα κεκτημένα σου και φυσικά, με ό,τι έχει σημαντική αξία στην ζωή σου, υλική ή συναισθηματική! Οι ευκαιρίες για να έχεις θετικές εξελίξεις, θα είναι πολλές και ενδεχομένως να προέρχονται από κάποιες νέες συνθήκες, που θα έρθουν και θα σου δώσουν ξανά την αυτοεκτίμηση, την αυτοπεποίθηση και την χαμένη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σου!

Φίλε Παρθένε, σήμερα με την Σελήνη στο δικό σου ζώδιο, οι εξελίξεις θα είναι σίγουρα θετικές, ώστε να πετύχεις στόχους και σκοπούς, μέσα από πολλές ευκαιρίες που θα σου δοθούν! Αν τις αρπάξεις έγκαιρα, θα αναζωπυρώσουν την αισιοδοξία και την πίστη στον εαυτό σου και τις δυνάμεις σου, ανακτώντας αυτοπεποίθηση, δυναμικότητα και διάθεση για να κάνεις νέα ξεκινήματα! Το μόνο που πρέπει να αποφύγεις είναι τα συναισθηματικά σου ξεσπάσματα και την τάση σου να θεωρείς τα πάντα δεδομένα, χωρίς να προσπαθείς για αυτά!

Αγαπητέ Ζυγέ, σήμερα είσαι σαφώς πιο διαισθητικός και σίγουρα θα υπάρξουν στιγμές μέσα στην ημέρα, που θα επιλέξεις την μοναξιά, αλλά και την μυστικοπάθεια! Προτίμησε να βρίσκεσαι στο παρασκήνιο, ακόμα κι αν απομονωθείς για λίγο κοινωνικά και θα δεις πως θα βρεις τις λύσεις που επιθυμείς! Ετοιμάσου να ασχοληθείς με πιο σοβαρά και ουσιαστικά πράγματα, αφήνοντας πίσω ανούσιες, προβληματικές και τοξικές σχέσεις και κινήσου παρασκηνιακά!

Αγαπητέ Σκορπιέ, ήρθε η ημέρα, όπου μαζί με συμμάχους και κυρίως μαζί με τους φίλους σου, να πετύχεις κοινούς στόχους και σκοπού, ώστε να έχεις περισσότερες πιθανότητες να εκπληρώσεις όνειρα και επιθυμίες! Ακολούθησε την συμβουλή ενός φίλου σήμερα, χωρίς δεύτερη σκέψη, κοινωνικοποιήσου, αξιολόγησε ορθά τις φιλίες σου και οριοθέτησε τις κοινωνικές σου συναναστροφές και διαπροσωπικές σχέσεις! Ήρθε η στιγμή για την απόλυτη αλλαγή και ανανέωση της ζωής σου!

Αγαπητέ Τοξότη, σήμερα είσαι αποφασισμένος να επικεντρωθείς στην κοινωνική σου ζωή και να βελτιώσεις ορισμένα κακώς κείμενα, προκειμένου να κάνεις βήματα εξέλιξης και να κερδίσεις ξανά τον σεβασμό και τον θαυμασμό των ανθρώπων γύρων σου! Αξιοποίησε τις ευκαιρίες που θα έρθουν τώρα, ώστε να αναδείξεις και να βελτιώσεις την κοινωνική σου εικόνα! Το ενδιαφέρον σου επικεντρώνεται φανερά σε θέματα που αφορούν την κοινωνική σου θέση και την καλή σου φήμη!

Φίλε Αιγόκερε, σήμερα θα καταφέρεις να εκπληρώσεις αρκετά σχέδια και στόχους σου, αλλά οφείλεις να τα σχεδιάζεις με γνώμονα την λογική και την ωριμότητα! Βλέπεις, είσαι αποφασισμένος, να αρνηθείς τα τετριμμένα της καθημερινότητας και έχεις διάθεση να διευρύνεις τους ορίζοντες σου και να κάνεις καινούργια και διαφορετικά πράγματα, απλά για να περάσεις καλά! Πρόσεχε όμως, γιατί η επιπολαιότητα και η υπεραισιοδοξία, μπορεί να σου φέρουν σημαντικές απώλειες στο τέλος!

Φίλε Υδροχόε, καταλαβαίνεις πλέον και αντιλαμβάνεσαι καλύτερα τις προθέσεις και τα κρυφά κίνητρα των άλλων, γεγονός που θα σε βοηθήσει να βρεις λύσεις, γι’αυτό εμπιστεύσου χωρίς δισταγμό, την διορατικότητα και την διαίσθηση σου! Λόγω της τάσης σου για ενδοσκόπηση, θα έχεις τώρα την δυνατότητα να ανακαλύψεις υποσυνείδητες πτυχές του εαυτού σου και της ψυχικής σου κατάστασης και έτσι πλέον, θα ξέρεις ακριβώς τι πραγματικά επιθυμείς και χρειάζεσαι στην ζωή σου!

Σήμερα φίλε Ιχθύ, το ζητούμενο σου είναι, να υπάρχει ισοτιμία, δικαιοσύνη κι ισορροπία στις σχέσεις σου και ξέρεις τον τρόπο για να το καταφέρεις! Τώρα είναι η ιδανική στιγμή, να πλησιάσεις ξανά ένα άτομο που στο παρελθόν είχατε τσακωθεί ή παρεξηγηθεί, να στρέψεις το ενδιαφέρον σου στις διαπροσωπικές σου συναναστροφές και επαφές και γενικά σε ό,τι με σχετίζεται με αυτές, προκειμένου να τις βελτιώσεις στο μέγιστο βαθμό!


CMYK

CMYK

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣτοπικά

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.01.2020

Σε κινητοποιήσεις προχώρησαν οι κρατούμενοι στις φυλακές Νιγρίτας Διεκδικούν τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης

Ο

ι κρατούμενοι της Γ2 πτέρυγας των Φυλακών Νιγρίτας ξεκίνησαν κοινοποιήσεις αρνούμενοι να μπουν στα κελιά τους έχοντας στο πλευρό τους την «Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων» που στηρίζει τον αγώνα τους.

Η ανακοίνωση της «Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων» Από το Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, οι κρατούμενοι της Γ2 πτέρυγας των Φυλακών Νιγρίτας ξεκίνησαν κοινοποιήσεις αρνούμενοι να μπουν στα κελιά τους διεκδικώντας ανθρώπινες συνθήκες κράτησης. Ήδη από τις 5 Νοεμβρίου 2019 έχουν αποστείλει ανοικτή επιστολή (την 7η κατά σειρά)

στον Υπουργό ΠΡΟΠΟ και την ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής, θέτοντας μια σειρά ζητημάτων που αφορούν τις συνθήκες κράτησης και τη συμπεριφορά των ιθυνόντων της φυλακής. Όμως αντί οι αρμόδιοι του υπουργείου να ενδιαφερθούν για τα αιτήματα των κρατουμένων ώστε να ληφθούν μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης, εκώφευσαν και κωφεύουν επιδεικτικά. Απ’ ό,τι φαίνεται, η νέα αντίληψη περί σωφρονισμού περιλαμβάνει την εξαθλίωση, την καταστολή και τελικά την εξόντωση των κρατουμένων (βλ. θανάτους κρατουμένων το τελευταίο διάστημα). Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι εν μέσω χειμώνα, οι άνθρωποι δεν έχουν ούτε ζεστό νερό, ούτε θέρμανση ούτε κρεβάτια και στρώματα για να κοιμηθούν. Οι κρατούμε-

νοι όμως δεν είναι άνθρωποι β΄ κατηγορίας. Εκτός από τον περιορισμό της προσωπικής τους ελευθερίας, δεν στερούνται κανένα άλλο δικαίωμα. Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, στέκεται στο πλευρό των κρατουμένων και στηρίζει τον δίκαιο αγώνα τους.

Καταδικάζει τη στάση και τη συμπεριφορά των ιθυνόντων απέναντι στα δίκαια αιτήματα των κρατουμένων, και Καλεί τον Υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ και τη ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής να πάψουν να αδιαφορούν για τα προβλήματα των κρατουμένων και να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Οι άθλιες συνθήκες κράτησης συνιστούν παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ως εκ τούτου απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση σύμφωνα με το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). πηγή efsyn.gr

Δήμος Σερρών:

Εκπαίδευση παιδιών και ενηλίκων στις πρώτες βοήθειες

Η

Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας, Υγείας Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Σερρών και η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Σερρών συνδιοργανώνουν με τον ανθρωπιστικό οργανισμό «KIDS SAVE LIVES» την εκπαίδευση παιδιών και ενηλίκων στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση και στις πρώτες βοήθειες σε επείγουσες καταστάσεις. Όπως δήλωσε η αρμόδια Αντιδήμαρχος, κα Σωτηρία Πάνου, η δράση πραγματοποιείται μετά από πρωτοβουλία της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου μας και η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί δωρεάν από πιστοποιημένους εκπαιδευτές-εθελοντές για όλους όσους

CMYK

δηλώσουν συμμετοχή στις 25 Ιανουαρίου 2020 και ώρες 16:3021:00 στην αίθουσα του ΔΗ.ΠΕ. ΘΕ. Σερρών. Το πρόγραμμα «KIDS SAVE LIVES» είναι εγκεκριμένο απ’ το Υπουργείο Παιδείας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, ενώ κύρια επιδίωξη είναι η εκπαίδευση του γενικού πληθυσμού στις πρώτες βοήθειες, η προαγωγή του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης στο συνάνθρωπο και η προσπάθεια να διαφανεί μέσα από ανάλογες δράσεις πόσο σημαντικό είναι να θεσμοθετηθεί μάθημα πρώτων βοηθειών στα ελληνικά σχολεία, όπως υποστηρίζει ο Ανθρωπιστικός Οργανισμός.

Πώληση Ακινήτου

Λ

ίγο πιο έξω από την πόλη των Σερρών και ειδικότερα μέσα στα όρια του οικισμού στο χωριό Νέο Σούλι (Σερρών). Σε ένα οικόπεδο επιφανείας 2500 τμ. Διατίθεται υπερπολυτελής μονοκατοικία. Ένα σπίτι φτιαγμένο με μεράκι και γούστο, πρακτικό και καλοδιατηρημένο με τα καλύτερα υλικά της αγοράς. Η περιοχή Νέο Σούλι (Σερρών), θεωρείται τα τελευταία χρόνια ιδιαιτέρως φιλική στους Σερραίους, διότι συνδυάζει, καθαρό κλίμα και εύκολη πρόσβαση από το αστικό κομμάτι των Σερρών. Μιλάμε για μια περιοχή που βρίσκεται μόλις 7 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης των Σερρών και λιγότερο από 50 χιλιόμετρα από την πολυσύχναστη Παραλία Οφρυνίου. Η αγορά κάποιου ακινήτου στην περιοχή θεωρείται από πολλούς επένδυση διότι μέχρι και σήμερα θεωρείται συνεχώς αναπτυσσόμενο μέρος. Μιλάμε για μια μονοκατοικία 400 τ.μ, με κύριους χώρους 280 τ.μ οι οποίοι είναι διαμορφωμένοι ως εξής : 1) 4 Δωμάτια ύπνου. 2) 1 Ξενώνας. 3) 5 Μπάνια. 4) 1 Καθιστικό. 5) 1 Σαλόνι. 6) 1 Κουζίνα. 7) Υπόγειο και 2 θέσεις στάθμευσης. ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΟΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ : 6974015456 CMYK
ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.01.2020

Σχεδιασμός, δράσεις και προβλήματα στο επίκεντρο Καράογλου Πλούσια επίσκεψη του υφυπουργού Εσωτερικών στο Νομό Σερρών

Τ

α προβλήματα, οι δράσεις και ο σχεδιασμός βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), Θεόδωρος Καράογλου με τον αντιπεριφερειάρχη Σερρών Παναγιώτη Σπυρόπουλο και τον δήμαρχο Σερρών Αλέξανδρο Χρυσάφη. Ο υφυπουργός περιέγραψε το περιεχόμενο της συνάντησης που είχε με τον αντιπεριφερειάρχη Σερρών Παναγιώτη Σπυρόπουλο λέγοντας ότι υπάρχει σχέδιο, πρόταση και όραμα από την πλευρά του περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστα, του αντιπεριφερειάρχη Σερρών Παναγιώτη Σπυρόπουλου, και των υπόλοιπων περιφερειακών συμβούλων. Εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί όπως είπε το σχέδιο υλοποιείται και θα βοηθήσει το Νομό Σερρών να βρεθεί τη θέση που του αξίζει, αλλά δυστυχώς δεν βρίσκεται σήμερα. Υποστήριξε ότι το υπουργείο Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας - Θράκης, παλιό Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης) θα συνδράμει ώστε να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για το Νομό Σερρών. Εκτίμησε ότι ο Νομός Σερρών έχει αδικηθεί, ότι έχει τεράστιες δυνατότητες και δυναμική

που πρέπει να αξιοποιηθεί. Ο Υφυπουργός ανέφερε επίσης η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε ανακοινώσεις όσον αφορά την οικονομική πολιτική. Εχει ανακοινώσει ειδικότερα ότι μειώθηκαν οι φορολογικοί συντελεστές από το 28% στο 24% για τις επιχειρήσεις, υπάρχει μείωση του φόρου μερισμάτων από το 10% στο 5%, ενώ παράλληλα έχει ανακοινώσει ότι θα μειωθεί η εισφορά αλληλεγγύης, και οι ασφαλιστικές εισφορές.

«Πλέγμα μέτρων που θα βοηθήσουν την οικονομία» «Θεωρώ ότι το πλέγμα των μέτρων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, παράλληλα με το φθηνότερο χρήμα από τις τράπεζες, μέσω της εξυγίανσης του προβλήματος των κόκκινων δανείων, μέσα από το σχέδιο «Ηρακλής». Όλα αυτά μαζί με τον στόχο της μείωσης της γραφειοκρατίας, μία προσπάθεια που είναι διαρκής για τη κυβέρνηση θα φέρουν τα θεμιτά αποτελέσματα.

Θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλό δρόμο. Προφανώς βέβαια ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Εχουμε μπροστά δουλειά, έχουμε σχέδιο, έχουμε όραμα και θα επιδιώξουμε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για την Ελληνική οικονομία».

«Τρέχουμε να κερδίσουμε χρόνο» Αναφερόμενος στο ταφικό μνημείο Καστά στην Αμφίπολη ο υφυπουργός δήλωσε ότι «τα έτη ΣΥΡΙΖΑ που προηγήθηκαν ήταν έτη χαμένα για την ανάδειξη ενός τόσο σημαντικού μνημείου, ενός μνημείου που είχε δυνατότητες παγκόσμιας προβολής. Ολο αυτόν τον χρόνο προσπαθούμε τώρα να τον κερδίσουμε. Υπάρχει τεράστια κινητικότητα από την πλευρά της κυβέρνησης και της αρμόδιας υπουργού κ. Μενδώνη, κάτι που ισχύει και από την πλευρά της Περιφέρειας και τον Απόστολο τζιτζικώστα, τον αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Σπυρόπουλο και τον νέο δήμαρχο Αμφίπολης Στέργιο Φραστανλή.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Καράογλου με τον Αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Σπυρόπουλο

δυνατότητα όχι χιλιάδες αλλά τα εκατομμύρια πολιτών να το επισκεφθούν.

δέχεται στο Διοικητήριο «έναν Σερραίο και ένα φίλο» όπως είπε.

Σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, θα είμαστε σε συνεργασία και με το Υπουργείο Εσωτερικών, την Περιφέρεια, τον Δήμο Αμφίπολης ώστε το συντομότερο δυνατό να γίνει αξιοποιήσιμο και επισκέψιμο αυτό το μνημείο παγκόσμιας προβολής που θα μπορούσε να είναι για το Νομό Σερρών».

Υπογράμμισε ότι ο ίδιος και αντιπεριφέρεια Σερρών προσδοκούν σημαντική βοήθεια από την κυβέρνηση ώστε να υλοποιηθούν οι υποδομές οι οποίες με τη σειρά τους θα βοηθήσουν ώστε ο Νομός Σερρών να βελτιώσει τους οικονομικούς δείκτες, να παραχθεί πλούτος που θα διαχυθεί στο σύνολο της κοινωνίας.

Ηδη το κλίμα στην οικονομία έχει αλλάξει, οι ξένοι και τα ΜΜΕ μιλούν για τη ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας.

Θεωρώ ότι αν όλοι μας συντονίσουμε τις ενέργειες μας και βοηθήσει ο καθένας από το μετερίζι όσο και όπως μπορεί θα υπάρξει προόδος.

«Περιμένουμε τη στήριξη από την κυβέρνηση»

Πρόσφατα στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ, Μητσοτάκη στις ΗΠΑ μιλούσαν όλοι για ένα οικονομικό θαύμα που συντελείται στην Ελλάδα.

Το σημαντικότερο είναι να αναδειχθεί το μνημείο, να ολοκληρωθούν οι εργασίες, να γίνει επισκέψιμο και να έχουν τη

Ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος νωρίτερα είχε καλωσορίζει τον υφυπουργό και εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί υπο-

Ο αντιπεριφερειάρχης χαρακτήρισε ευνοική την συγκυρία που υπάρχει στο Νομό Σερρών και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η καλή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ κυβέρνησης, Περιφέρειας και των Δήμων του u Συνέχεια στη σελ. 5

Η επίσκεψη του υφυπουργού στο Επισκοπείο

Τ

ον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο, επισκέφθηκεχθες Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020, στο Επισκοπείο Σερρών, ο Υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Θ. Καράογλου, ο οποίος ευρέθη στην πόλη των Σερρών για υπηρεσιακούς λόγους. Ο Σεβασμιώτατος κ. Θεολόγος υπεδέχθη με εγκαρδιότητα τον κ. Υφυπουργό, με τον οποίο είχε κατ’ ιδίαν συζήτηση  για θέματα κοινού ενδιαφέροντος και κυρίως για ζητήματα που αφορούν το κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας μας. Ο Σεβασμιώτατος έθιξε ιδιαιτέρως το ζήτημα της προετοιμασίας, από την Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης, σειράς επετειακών εκδηλώσεων, κατά το προσεχές έτος 2021, κατά το οποίο συμπληρώνονται 200 έτη από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821, της οποίας πρωτεργάτης υπήρξε ο Σερραίος Αρχιστράτηγος Εμμ. Παππάς. Ο κ. Καράογλου ετόνισε στον Σεβασμιώτατο, ότι σέβεται βαθύτατα την Εκκλησία και εκτιμά ειλικρινώς την μεγάλη προσφορά Της στην συνοχή και ενότητα του Έθνους μας και μάλιστα στα χρόνια της κρίσεως. Επίσης, διαβεβαίωσε τον Σεβασμιώτατο, ότι το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, δια συντονισμένων ενεργειών του, θα στηρίξει την υλοποίηση των ως άνω επετειακών εκδηλώσεων, καθώς αυτές έχουν να προσφέρουν σπουδαία μηνύματα ζωής και γνησίου πατριωτισμού στους σημερινούς Έλληνες.  Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στον κ. Καράογλου, υγεία και δύναμη παρά

Θεού στα υψηλά και ευθυνοφόρα Υπουργικά του καθήκοντα και του προσέφερε ως ευλογία, εκδόσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.01.2020ΟΑΕΔ:

Πρόγραμμα για να βρουν δουλειά 2.000 μακροχρόνια άνεργοι

Ν

έο πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων, φορέων και οργανισμών του δημοσίου τομέα και επιχειρήσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την απασχόληση 2.000 ανέργων έχει έτοιμο ο ΟΑΕΔ. Το νέο πρόγραμμα που θα αφορά νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης θα απευθύνεται σε μακροχρόνια ανέργους, ηλικίας 55 έως 67 ετών. Ηδη το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ είναι έτοιμο και αναμένεται να προκηρυχθεί το επόμενο διάστημα. Ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το 50% του µηνιαίου µισθολογικού και µη µισθολογικού κόστους του ωφελουµένου, µε ανώτατο όριο τα 600 ευρώ µηνιαίως. Για κάθε ηµέρα απασχόλησης λιγότερη των 25 ηµερών το ανωτέρω µηνιαίο ποσό επιχορήγησης, όπως διαµορφώνεται κάθε φορά, µειώνεται κατά 1/25. Στο µισθολογικό και µη µισθολογικό κόστος συµπεριλαµβάνονται οι συνολικές ακαθάριστες πραγµατικές µηνιαίες αποδοχές και οι ασφαλιστικές εισφορές που βαρύνουν τον εργοδότη.

Για την πρόσληψη µακροχρόνια ανέργων, η διάρκεια του προγράµµατος ορίζεται στους δώδεκα µήνες, µε δυνατότητα επέκτασης για άλλους δώδεκα µήνες, ύστερα από αίτηση που θα υποβάλει η δικαιούχος επιχείρηση εντός τριάντα ηµερολογιακών ηµερών από τη λήξη του 12µήνου απασχόλησης. Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις που μπορούν να συμμετέχουν, είναι οι επιχειρήσεις, φορείς και οργανισμοί του δημοσίου τομέα, όπως αυτός ορίζεται με το άρθρο 51 του Ν. 1892/1990, και οι επιχειρήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού (δήμων και περιφερειών) του Ν. 3852/2010, οι οποίες ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μιας επιχείρησης στο πρόγραμμα είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης (ημερολογιακά). Ωφελούμενοι είναι άτομα

ηλικίας 55-67 ετών που θα προσληφθούν από τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, εγγεγραμμένοι στο Μητρώο ανέργων των Υπηρεσιών του ΟΑΕΔ, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον άνω των δώδεκα μηνών. Οι ωφελούμενοι οφείλουν:

α

Να είναι μακροχρόνια εγγεγραμμένοι στο Μητρώο ανέργων των Υπηρεσιών

του ΟΑΕΔ, ηλικίας 55-67 ετών (να έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος και το 67ο έτος της ηλικίας τους αντίστοιχα) κατά την υπόδειξή τους από το αρμόδιο ΚΠΑ2 και μέχρι την πρόσληψή τους.

β

Να έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο εξατομικευμένης προσέγγισης και να διαθέτουν συμπληρωμένο ΑΣΔ.

γ

Να είναι έλληνες πολίτες, πολίτες κρατών-μελών της Ε.Ε. (Ν. 2431/1996), Βορειοηπειρώτες, ομογενείς και ομογενείς που προέρχονται από την Κωνσταντινούπολη και από τα νησιά Ιμβρο και Τένεδο, χωρίς να απαιτείται πιστοποιητικό ελληνικής ιθαγένειας, υπό την προϋπόθεση ότι η ιδιότητά τους ως Ελλήνων κατά το γένος και τη συνείδηση αποδεικνύεται με άλλους τρόπους (Ν.Δ. 3832/1958).

Σχεδιασμός, δράσεις και προβλήματα στο επίκεντρο Καράογλου u Συνέχεια από την 4η Σελ.

Νομού θα φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Επίσκεψη στο Δήμο Σερρών Ακολούθως ο υφυπουργός επισκέφθηκε το δημαρχείο Σερρών όπου και είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Σερρών Αλέξανδρο Χρυσάφη. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο χώρο υποδοχής των επισκεπτών παρουσία αντιδημάρχων και του προέδρου του Δ.Σ. Ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης υποστήριξε ότι ο Δήμος Σερρών προσβλέπει σε συνεργασία και συνέργειες με το Υπουργείο Εσωτερικών. Υποστήριξε ότι ο Δήμος Σερρών ως Μητροπολιτικός νοιώθει το βάρος της ευθύνης για την

ανάπτυξη του Νομού και έχει πολύ καλή συνεργασία με όλους τους Δήμους. Ανέφερε ότι στόχος του Δήμου να μην χαθεί κανένα πρόγραμμα και ούτε ένα ευρώ. Ενημέρωσε τον υπουργό ότι στο Δήμο Σερρών λειτουργούν ουσιαστικά δυο δομές ανοικτής φιλοξενίας (η δεύτερη είναι συνέχεια της πρώτης) και επανέλαβε ότι οι πρόσφυγες πρέπει να κατανεμηθούν ισόποσα σε όλη τη χώρα. Τέλος ανέφερε ότι καλύφθηκε το κενό ενημέρωσης που υπήρχε από την Πολιτεία όσον αφορά την λειτουργία των δομών Ανοιχτής Φιλοξενίας που λειτουργεί στο Δήμο Σερρών. Ο υφυπουργός στη δική του τοποθέτηση ανέφερε ότι ο Δήμος Σερρών είναι τυχερός γιατί στο τιμόνι του βρίσκεται ένας τεχνοκράτης δήμαρχος

και εκτίμησε ότι όλα τα πάνε κατ΄ευχήν. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τη ανταλλαγή δώρων. Σημειώνουμε ότι η επίσκεψη του Υφυπουργού στο Νομό Σερρών ξεκίνησε νωρίς το πρωί. Ο κ. Καράογλου επισκέφθηκε στον Προμαχώνα και ακολούθως βρέθηκε στο Σιδηρόκαστρο όπου είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Σιντικής κ. Φώτη Δομουχτσίδη ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε την εταιρεία “Δρομέας ΑΒΕΕΑ”, στη ΒΙ.ΠΕ. Σερρών. Ο υφυπουργός συναντήθηκε χθές με τον δήμαρχο Εμμ. Παπά Δημήτρη Νότα, επισκέφθηκε τη γαλακτοβιομηχανία ΚΡΙ-ΚΡΙ, ενώ οι συναντήσεις του ολοκληρώθηκαν με την επίσκεψη στο εργοστάσιο της Ε.Β.Ζ. στο Λευκώνα και τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Royal Sugar κ. Χρήστο Καραθανάση. Δ.Ν.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Καράογλου με τον δήμαρχο Αλέξανδρο Χρυσάφη ανταλλάσσουν δώρα
η Ρουμπρίκα

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 15.01.2020

Γράφει ο Δημ. Αλ. Αραμπατζής

 Τετάρτη σήμερα 15 Ιανουαρίου 2020 Μνήμη Πούλου Θηβαίου, Ιωάννου Καλυβίτου οσ. Χρόνια πολλά και καλά, ανώδυνα, αναιπέσχυντα, ειρηνικά, χριστιανά στις εορτάζουσες και εορτάζοντες. ***

Οι 6 καλύτερες τροφές για τα νεφρά σας

Οι φυσιολογικές τιμές σε αυτές τις ζωτικές ενδείξεις ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία και ορισμένες φορές το φύλο. Δείτε αναλυτικά… Θερμοκρασία σώματος Η φυσιολογική θερμοκρασία σώματος κυμαίνεται από 36,6 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Παλμοί καρδιάς Νεογέννητα 100-160 0-5 μήνες 90-150 6-12 μήνες 80-140 1-3 έτη 80-130 3-5 έτη 80-120 6-10 έτη 70-110 11-14 έτη 60-105 15-20 έτη 60-100 Ενήλικες 50-80 Αρτηριακή πίεση

 Τα νεφρά είναι από τα πολυτιμότερα όργανα του σώματός μας, καθώς αποτελούν τα δύο φυσικά «φίλτρο» που απομακρύνουν τις τοξίνες και άλλες περιττές ουσίες. Μια δυσλειτουργία των νεφρών οδηγεί σε αλυσιδωτές αντιδράσεις καταστροφικές για την υγεία, αφού η συσσώρευση βλαβερών ουσιών στον οργανισμό επιβαρύνει όλα τα όργανα και τα συστήματα του σώματος, προκαλώντας ευρύ φάσμα συμπτωμάτων και ενοχλήσεων, από κόπωση και απώλεια της όρεξης μέχρι ναυτία και δύσπνοια. Καθώς η διατροφή είναι ένα σημαντικό όπλο που μας βοηθά να αποφύγουμε προβλήματα υγείας στο μέλλον, παρακάτω θα δείτε ποιες είναι οι τροφές που μας παρέχουν πολύτιμα συστατικά για την ομαλή λειτουργία των νεφρών. 1. Σκόρδο: Έχει αντιφλεγμονώδη δράση και μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα. Παράλληλα, δίνει γεύση σε ένα πιάτο κι έτσι δε χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε μεγάλη ποσότητα αλατιού, το οποίο επιβαρύνει τη νεφρική λειτουργία. Το σκόρδο περιέχει επίσης αντιοξειδωτικές ουσίες.

Για τους ενήλικες, φυσιολογική θεωρείται η μέτρηση 120/80 (συστολική/διαστολική). Στα παιδιά και τους εφήβους, οι φυσιολογικές τιμές καθορίζονται με βάση την ηλικία: 1-12 μήνες 75-100 50-70 1-4 έτη 80-110 50-80 3-5 έτη 80-110 50-80 6-13 έτη 85-120 55-80 13-18 έτη 95-140 60-90 ***

Ύπνος και θερμίδες: Πόσο παραπάνω πρέπει να κοιμάστε για να τις μειώσετε

2. Λαχανίδα: Όπως όλα τα στραυρανθή λαχανικά (μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο κ.ά.) έτσι και η λαχανίδα είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης C και βιταμίνης Κ, συστατικά απαραίτητα για τη βέλτιστη δυνατή λειτουργία των νεφρών. Η λαχανίδα περιέχει επίσης σίδηρο, βήτα καροτένιο και ασβέστιο. Τα σταυρανθή λαχανικά έχουν μικρή περιεκτικότητα σε κάλιο κι έτσι είναι ιδανική επιλογή για όσους ήδη αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα νεφρά τους. 3. Αυγό: Το αυγό περιέχει βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία ωφέλιμα για την υγεία μας γενικότερα. Παρέχει επίσης σίδηρο, ο οποίος είναι απαραίτητος για τη σωστή λειτουργία των νεφρών. 4. Κρεμμύδι: Όπως και το σκόρδο, το κρεμμύδι παρέχει αντιοξειδωτικές ουσίες που ενισχύουν τη νεφρική λειτουργία. Όταν καταναλώνονται ωμά, έχουν επίσης ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. 5. Φρέσκο ψάρι: Ψάρια όπως ο σολομός, η σαρδέλα, η πέστροφα και η ρέγκα περιέχουν πρωτεΐνες και πολύτιμα Ω-3 λιπαρά οξέα. Τα άτομα που καταναλώνουν συστηματικά αυτά τα είδη ψαριών αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας και υπέρτασης, παθήσεις που συμβάλλουν στην εκδήλωση της νεφροπάθειας. 6. Κράνμπερι: Όλα τα μούρα είναι υγιεινά και μας παρέχουν σημαντική ποσότητα αντιοξειδωτικών, όμως το κράνμπερι έχει τη μοναδική ιδιότητα να καταπολεμά άμεσα την ουρολοίμωξη. Επειδή αυξάνει την οξύτητα των ούρων, το κράνμπερι εμποδίζε τα βακτήρια να ενσωματωθούν στα τοιχώματα της κύστης. ***

Ποιες οι φυσιολογικές τιμές θερμοκρασίας, παλμών και πίεσης

 Οι ζωτικές ενδείξεις του οργανισμού μας, δηλαδή η θερμοκρασία του σώματος, οι παλμοί της καρδιάς και η αρτηριακή πίεση είναι αυτές τις οποίες μετρούν οι γιατροί ώστε να αξιολογήσουν τη γενική κατάσταση της υγείας ενός ασθενή.

 Όταν σας πιάνει λιγούρα, είναι δύσκολο να αντισταθείτε σε κάτι γλυκό, ειδικά το βράδυ πριν πάτε για ύπνο. Υπάρχει όμως ένα μυστικό για να καταφέρετε να μην ενδώσετε στον πειρασμό και αυτό σχετίζεται με τον ύπνο. Νέα μελέτη διαπίστωσε ότι 20 λεπτά παραπάνω ύπνου μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να καταναλώσουν λιγότερες θερμίδες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Βασιλικού Κολλεγίου του Λονδίνου, οι άνθρωποι που στερούνται τον ύπνο, αλλά καταφέρνουν να περάσουν περισσότερο χρόνο στο κρεβάτι βελτιώνουν τη διατροφή τους, επιλέγοντας πιο υγιεινές τροφές. Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι οι όταν οι άνθρωποι που κοιμούνταν λιγότερο από επτά ώρες τη νύχτα, κατάφεραν να παρατείνουν τον ύπνο τους κατά μόλις 21 λεπτά, μείωσαν την πρόσληψη ανθυγιεινών σακχάρων κατά σχεδόν 10g, δηλαδή το 1/3 της ημερήσιας πρόσληψης. Αυτά αντιστοιχούν σε μισή μερίδα κέικ με επικάλυψη ή τρία μπισκότα με σοκολάτα. Οι άνθρωποι αυτοί κατάφεραν επίσης να μειώσουν τους υδατάνθρακες. Η μελέτη συμπεριέλαβε 42 υγιείς ανθρώπους με φυσιολογικό βάρος, οι οποίοι κοιμούνταν από 5 έως λιγότερο από 7 ώρες τη νύχτα. Οι μισοί από αυτούς έλαβαν βοήθεια για να κοιμηθούν περισσότερο, ακολουθώντας τέσσερις εξατομικευμένες συμβουλές, όπως να αποφεύγουν την καφεΐνη, να καθιερώσουν μία χαλαρή ρουτίνα και να μην πηγαίνουν για ύπνο πεινασμένοι ή μετά την κατανάλωση μεγάλων γευμάτων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 86% των συμμετεχόντων κατάφεραν να αυξήσουν τον χρόνο παραμονής στο κρεβάτι κατά 55 λεπτά, ενώ οι μισοί αύξησαν τη διάρκεια του ύπνου κατά 21 λεπτά. Μετά από ένα μήνα βελτιωμένου ύπνου, οι άνθρωποι μείωσαν την πρόσληψη ζάχαρης κατά 9,6 γραμμάρια κατά μέσο όρο την ημέρα, δηλαδή το ισοδύναμο μισής σοκολάτας. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η στέρηση του ύπνου οδηγεί τα κύτταρα του εγκεφάλου να αντιδρούν πιο έντονα σε ανθυγιεινές τροφές, ωθώντας μας να ενδώσουμε σε αυτές. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η στέρηση του ύπνου συνδέεται με την πρόσληψη επιπλέον 385 θερμίδων την ημέρα. Σχολιάζοντας τα ευρήματα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η παράταση του χρόνου παραμονής στο κρεβάτι για μία ώρα ή περισσότερο, μπορεί να οδηγήσει σε πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

Τοπικά

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.01.2020Ερώτηση του βουλευτή Κώστα Μπούμπα στους αρμόδιους υπουργούς

Θέτει το πρόβλημα της υποστελέχωσης του Ταμείου Υγείας των Δικηγορικών Συλλόγων της Επαρχίας

Τ

η στελέχωση της λειτουργίας του Ταμείου Υγείας των Δικηγορικών Συλλόγων της Επαρχίας θέτει με ερώτησή του στη Βουλή και τους αρμόδιους υπουργούς ο Σερραίος Βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Κώστας Μπούμπας. Στην ερώτησή του αναφέρει τα εξής: Η διατήρηση της αυτοτέλειας του Ταμείου Υγείας Δικηγόρων Επαρχιών, με έδρα την Αθήνα και μοναδικό τμήμα εξυπηρέτησης τα γραφεία της Αθήνας, χωρίς την λειτουργία περιφερειακών καταστημάτων έχει δημιουργήσει σοβαρό ζήτημα εκκρεμοτήτων και μείζονα ζητήματα κοινωνικής ασφάλισης στα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών καθώς και στην πλειοψηφία των επαρχιακών δικηγορικών συλλόγων της Χώρας. Οι δικηγόροι για την ολοκλήρωση ακόμα και της απλής διαδικασίας σε αντίθεση με άλλους φορείς π ο υ υπάγο-

νται στον ΕΦΚΑ, χρειάζεται να μεταβαίνει στην Αθήνα. Κάποια από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη του Συλλόγου καθημερινά είναι η σχεδόν η παντελής έλλειψη επικοινωνίας με τους υπάλληλους του Ταμείου λόγω του φόρτου εργασίας τους και της υποστελέχωσης του Ταμείου, η δυσχέρεια στην εγγραφή και την ασφάλιση νέων μελών του (πολλοί ασκούμενοι και νέοι δικηγόροι παραμένουν ανασφάλιστοι ενώ πληρώνουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές με αποτέλεσμα πολλές φορές να παρατηρείται το φαινόμενο να μένουν χωρίς ασφάλεια και όταν τελικώς εγγράφονται να αναγκάζονται να πληρώνουν όλες τις εισφορές που του αναλογούν αναδρομικά με προσαυξήσεις χωρίς δική τους υπαιτιότητα). Πολλές φορές μάλιστα έχουν παρατηρηθεί προβλήματα στο μηχανογραφικό σύστημα με αποτέλεσμα να υπάρχει αφαίρεση της ασφαλιστικής ικανότητας των μελών του Ταμείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές αιτήσεις παράτασης ασφάλισης προστατευμένων μελών (συζύγων και τέκνων) και συνταξιούχων παραμένουν στο αρχείο με αποτέλεσμα να παραμένουν αρκετοί χωρίς ασφαλιστική ικανότητα. Δυσχέρειες παρουσιάζονται στα εκπρόθεσμα βιβλιάρια επικόλλησης ενσήμων καθώς σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις του τέως Τ.Υ.Δ.Ε. δεν υπολογίζονται , εν γένει, στις καταβληθείσες εισφορές του αντίστοιχου έτους οφειλής. Το ίδιο ισχύει και για τα βιβλιάρια επικόλλησης ενσήμων ε λιγότερα επικολλημένα ένσημα

από τα ελάχιστα απαιτητά το έτους. Εν τούτοις, χρειάζεται το ζήτημα αυτό να επιλυθεί από συνδυασμό νεώτερων διατάξεων ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών που νομικά θα μπορούσε να υπερβεί τη διάταξη καταστατικών του τέως Τ.Υ.Δ.Ε. ή με σχετικά τροποποίηση διατάξεων που αφορούν το Ταμείο. Επιπλέον όπως προελέχθη παραπάνω λόγω υποστελέχωσης είναι δυσχερής η δια ζώσης τηλεφωνική εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Κατόπιν των ανωτέρω γίνεται σαφές ότι η κατάσταση χρήζει άμεσης παρεμβάσεως και χρειάζεται να μεριμνήσει άμεσα το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την ενίσχυση των Τομέων με ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό καθώς και το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Ερωτούνται οι κ. Υπουργοί:

1 2

Σκοπεύετε να αλλάξετε το νομοθετικό καθεστώς του ΤΥΔΕ;

Σε τι είδους ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένω να εξυπηρετούνται κανονικά και χωρίς κωλύματα οι δικηγόροι της επαρχίας καθώς και να μην αντιμετωπίζουν καθημερινά τα παραπάνω προβλήματα; Ο ερωτών βουλευτής Κωνσταντίνος Μπούμπας

Καταγγελία για «μακεδονική» προπαγάνδα από συνταξιούχο εκπαιδευτικό

Τ

α αποτελέσματα της “συμφωνίας” που πρόδωσε τη Μακεδονία γίνονται ολοένα και πιο εμφανή. Τις τελευταίες ημέρες κάποιος συνταξιούχος δάσκαλος από την Σκοτούσσα Σερρών επισκέπτεται καφενεία σε χωριά που κατοικούν γηγενείς Μακεδόνες. Μεταξύ αυτών είναι και το Χαρωπό Σερρών όπου συχνάζει τον τελευταίο καιρό κάνοντας κεράσματα στους ηλικιωμένους για να τους κερδίσει την εμπιστοσύνη. Ωστόσο οι Χαρωπιανοί θορυβήθηκαν ιδιαίτερα από την εμμονή του εν λόγω δασκάλου να αναδείξει την “μακεδονική” καταγωγή των ντόπιων Σερραίων και την (δήθεν) “μακεδονική” γλώσσα που μιλούν από αρχαιοτάτων ετών. Δράση ανέλαβε ο ιερέας του Χαρωπού Πάτερ Γεώργιος ο οποίος παρευρέθηκε σε όλα τα μεγάλα συλλαλητήρια για την Μακεδονία. Η συνείδησή του (ως γνήσιος Μακεδόνας) δεν τον άφησε να μείνει απαθής στην πρόκληση του προπαγανδιστή δασκάλου. Στο Κυριακάτικο κήρυγμα μίλησε από καρδιάς στους πιστούς. Τους ζήτησε να βάλουν πάνω από όλα την Πατρίδα και να διώξουν τον προ-

παγανδιστή δάσκαλο από το Χαρωπό. Σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του χωριού θα αναλάβουν να τον κρατήσουν μακριά από τους ανυποψίαστους κατοίκους. Άραγε πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό; αυτός ο δάσκαλος οργώνει τα χωριά των Σερρών που κατοικούν γηγενείς πληθυσμοί και κερνάει στα καφενεία επειδή του περισσεύουν τα χρήματα; Μάλλον όχι... Μην ξεχνάμε ότι τον Απρίλιο έρχονται εκλογές στα Σκόπια. Είναι ΒΕΒΑΙΟ ότι επανέρχεται το εθνικιστικό ΒΜΡΟ στην κυβέρνηση των Σκοπίων. Μετά την υπογραφή του Κοτζιά που ανακάλυψε “μακεδόνες” εκτός Ελλάδος η προπαγάνδα των Σκοπίων εστιάζει στην δημιουργία (δήθεν) “μακεδονικής” μειονότητας στην Ελλάδα (ΚΑΙ στην Βουλγαρία). Γνωρίζουμε ότι το ΒΜΡΟ θα “σκίσει” την συμφωνία... Θέλουν να λέγονται ΣΚΕΤΟ “μακεδόνες”.  Από την άλλη η κυβέρνηση της Ελλάδας επιμένει να θέλει να τηρήσει κατά γράμμα την προδοτική συμφωνία.  Οι εξελίξεις τρέχουν... Το Ελληνικό κράτος φαίνεται να μην έχει τα αντανακλαστικά που

απαιτούνται για να επικρατήσει η ΑΛΗΘΕΙΑ και να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της Πατρίδας στην ευρύτερη περιοχή. Αφήνουν τους προπαγανδιστές να δρουν ανενόχλητοι στα χωριά της Μακεδονίας και διευκολύνουν το έργο τους. Είναι χαρακτηριστική η εμμονή του εν λόγω συνταξιούχου δασκάλου να παρουσιάζει την νοτιοβουλγαρική διάλεκτο, που ομιλείται σπανίως από ηλικιωμένους γηγενείς σε ορισμένα χωριά των Σερρών ως “μακεδονική” γλώσσα. Το είπαν άλλωστε οι ομοϊδεάτες τους (της καταργηθείσας Αδελφότητας Ντόπιων Σερραίων “Κύριλλος και Μεθόδιος”) στην έφεση που άσκησαν κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου Σερρών, με την οποία αποφασίστηκε η διαγραφή του σωματείου... ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ, όπου θα αναδείξουν την δήθεν καταπιεσμένη “μακεδονική’ μειονότητα στην Ελλάδα και ευελπιστούν να δικαιωθούν. Αλίμονο... 

Δήμος Σερρών

Παρουσιάστηκε η πρώτη έκδοση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας

Τ

ο πρωί της Πέμπτης, 9 Ιανουαρίου, έλαβε χώρα στο Δημαρχείο Σερρών η παρουσίαση της 1ης έκδοσης του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ). Η παρουσίαση αυτή, έρχεται σε συνέχεια των εκδηλώσεων δημόσιας διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκαν για την εκπόνηση του ΣΒΑΚ, με ευρεία συμμετοχή πολιτών και φορέων της πόλης μας, των διαδικτυακών ερευνών και της ηλεκτρονικής διαβούλευσης μέσω και της σχετικής ιστοσελίδας (www.svakserres.gr). Η 1η έκδοση του ΣΒΑΚ, παρουσιάστηκε στην Ομάδα Εργασίας και το Δίκτυο Φορέων που έχει συσταθεί βάσει της σχετικής νομοθεσίας. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά τη διεξαγωγή της παρουσίασης, το «παρών» έδωσαν τόσο ο Δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης, όσο και στελέχη της Δημοτικής Αρχής.
Κ

στα “πεταχτά”

Γράφει ο Αθαν. Αλ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

ΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ! Τετάρτη σήμερα 15 Ιανουαρίου 2020. Μνήμη Παύλου οσίου του Θηβαίου και Ιωάννου του Καλυβίτου, Γερασίμου (Παλλαδα) Πατριάρχου Αλεξανδρείας. Χρόνια πολλά και καλά, ανώδυνα, ανεπαίσχυντα, ειρηνικά, χριστιανά, στις εορτάζουσες και εορτάζοντες. *** Χθες το πρωί από ένα λάθος μου, χτύπησε ο συναγερμός που έχω στην κατοικία μου. Η αναξιότητά μου ζητεί συγγνώμη από όλες και όλους, όσες και όσους, τους ενόχλησα. Και επειδή επιθυμώ να λέγω την αλήθεια στις αναγνώστριες και τους αναγνώστες αυτής της στήλης, περνώ δύσκολες καταστάσεις με τα προβλήματα της υγείας μου. Επρεπε να μεταβώ στην Αθήνα και να επισκεφθώ έναν ειδικό γιατρό τον οποίο γνωρίζει η Φωτεινή μας και η οποία μου έκλεισε το σχετικό ραντεβού. Δεν πειράζει όμως, όλα θα περάσουν με την βοήθεια του Ελεήμονος Κυρίου μας Ιησού Χριστού. *** Φωτογραφικό ρεπορτάζ.

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 15.01.2020


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

Επικαιρότητα

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.01.2020Ξεκίνησε η υποβολή δικαιολογητικών για τις 5.250 προσλήψεις στη Γενική Εκπαίδευση

Α

ρχισε η διαδικασία με την οποία θα πραγματοποιηθούν οι 5.250 μόνιμοι διορισμοί δασκάλων και καθηγητών στη Γενική Εκπαίδευση, που θα στελεχώσουν τα σχολεία από την ερχόμενη σχολική χρονιά (2020-21). Έτσι, από χθες Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020, μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να καταθέτουν τον φάκελο με τα δικαιολογητικά τους στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής δικαιολογητικών για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (1ΓΕ/2019 - ΦΕΚ 45/τ. Προκ. ΑΣΕΠ/24-122019) είναι η 12η Φεβρουαρίου 2020. Για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (2ΓΕ/2019 (- ΦΕΚ 46/τ. Προκ. ΑΣΕΠ/24-122019) είναι η 4η Μαρτίου 2020. Οι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων που είναι κοινές σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια, εφόσον επιθυμούν να κάνουν αίτηση και για τις δύο βαθμίδες, θα πρέπει να έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά τους μέχρι τις 12/2/2020, που είναι η προθεσμία για την Πρωτοβάθμια. Επισημαίνεται, ότι η υποβολή των αιτήσεων θα γίνει ηλεκτρονικά, μέσω του www.asep. gr. Για την προκήρυξη που αφορά στην Πρωτοβάθμια, οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές από τις 15 Ιανουαρίου 2020, έως τις 3 Φεβρουαρίου 2020 (ώρα 14:00). Για την προκήρυξη που αφορά στην Δευτεροβάθμια, οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές από τις 5 Φεβρουαρίου 2020 έως τις 24 Φεβρουαρίου 2020 (ώρα 14:00).

Υποβολή δικαιολογητικών Για τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων στη διαδικασία κατάταξης με σειρά προτεραιότητας στους αξιολογικούς πίνακες Γενικής Εκπαίδευσης, χρειάζεται η υποβολή δικαιολογητικών, με τα οποία αποδεικνύονται τα γενικά και τα απαιτούμενα προσόντα και κριτήρια. Ωστόσο, πριν την κατάθεση των δικαιολογητικών, οι υποψήφιοι που δεν έχουν ηλεκτρονικό φάκελο στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΠΣΥΔ), οφείλουν να εγγραφούν, μέσω του συνδέσμου https://opsyd.sch.gr/ (αναλυτικές οδηγίες βρίσκονται στον ιστότοπο).

Οι ενδιαφερόμενοι που έχουν ήδη ηλεκτρονικό φάκελο, καλούνται να επιβεβαιώσουν ότι τα στοιχεία τους είναι καταχωρημένα, ενημερωμένα και επικυρωμένα. Στη συνέχεια, οι υποψήφιοι πρέπει να συμπληρώσουν την ειδική έντυπη αίτηση κατάθεσης δικαιολογητικών, στην οποία θα καταγράψουν τα ήδη καταχωρημένα και επικυρωμένα πεδία/ στοιχεία στον ηλεκτρονικό τους φάκελο στο Ο.Π.ΣΥ.Δ., τα οποία επικαλούνται για την απόδειξη του, κατά περίπτωση, προσόντος/κριτηρίου/ιδιότητας στη σχετική ηλεκτρονική αίτηση υποψηφιότητάς τους στο ΑΣΕΠ. Επιπλέον, καλούνται να καταγράψουν τα δικαιολογητικά που υποβάλουν για πρώτη φορά και εκείνα που υποβάλουν για επικαιροποίηση ήδη καταχωρημένων και επικυρωμένων στοιχείων. Το σύνολο των δικαιολογητικών, μαζί με την έντυπη αίτηση (πρωτότυπη και φωτοαντίγραφο αυτής), θα πρέπει να κατατεθούν στην οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης ή Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Η Διεύθυνση Εκπαίδευσης τα παραλαμβάνει μόνο εφόσον (επι)βεβαιώνεται ότι ο εκπαιδευτικός έχει εγγραφεί ως χρήστης στο ΟΠΣΥΔ και ότι προσκόμισε τα δικαιολογητικά που επικαλείται στην ειδική έντυπη αίτηση. Στην περίπτωση αυτή, επιστρέφει στον υποψήφιο το φωτοαντίγραφο με σήμανση απόδειξης κατάθεσης/παραλαβής. Επισημαίνεται, ότι προσόντα, κριτήρια ή ιδιότητες, πέραν των ήδη καταχωρισμένων και επικυρωμένων στον φάκελο του υποψηφίου στο ΟΠΣΥΔ, τα οποία δεν δηλώνονται στην ειδική έντυπη αίτηση - υπεύθυνη δήλωση, δεν λαμβάνονται υπόψη, ακόμη και αν προσκομισθούν τα σχετικά δικαιολογητικά.

Υποβολή αιτήσεων Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση αποκλειστικά μέσω του διαδικτυακού τόπου του ΑΣΕΠ (www.asep.gr). Επίσης, επειδή η επεξεργασία των αιτήσεων γίνεται μηχανογραφικά, οι υποψήφιοι υποχρεούνται να συμπληρώσουν τα πεδία των ηλεκτρονικών αιτήσεων, καθώς και τους κωδικούς που αναφέρονται σε αντίστοιχα προσόντα ή κριτήρια/ιδιότητες που απαιτούνται και διαθέτουν. Αν οι υποψήφιοι δεν συμπλη-

ρώσουν τα τετραγωνίδια/πεδία αυτά ή τους κωδικούς ή αν συμπληρώσουν άλλα τετραγωνίδια ή κωδικούς, πλην εκείνων που αναφέρονται στα συγκεκριμένα προσόντα ή κριτήρια/ιδιότητες ή αν τα αναφέρουν σε άλλα σημεία της ηλεκτρονικής αίτησης, δεν λαμβάνονται υπόψη τα προσόντα ή κριτήρια/ιδιότητες, έστω και αν τα σχετικά δικαιολογητικά υποβληθούν στις οικείες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής για την Πρωτοβάθμια αρχίζει στις 15 Ιανουαρίου, ημέρα Τετάρτη και λήγει στις 3 Φεβρουαρίου, ημέρα Δευτέρα και ώρα 14:00. Για την προκήρυξη που αφορά στην Δευτεροβάθμια, οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές από τις 5 Φεβρουαρίου 2020 έως τις 24 Φεβρουαρίου 2020 (ώρα 14:00). Το εμπρόθεσμο της αίτησης κρίνεται με βάση την ημερομηνία της ηλεκτρονικής υποβολής της στο ΑΣΕΠ. Με την ηλεκτρονική υποβολή, ο αριθμός πρωτοκόλλου της αίτησης και η ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της θα εμφανίζονται στη «Λίστα ηλεκτρονικών αιτήσεων», ενώ ανάλογη ειδοποίηση θα αποστέλλεται και στην ηλεκτρονική διεύθυνση (email) που δήλωσαν οι υποψήφιοι. Παράλληλα, η ηλεκτρονική αίτηση παρέχεται σε εκτυπώσιμη μορφή. Οι υποψήφιοι επίσης, θα πρέπει να εκδώσουν παράβολο τριών (3) ευρώ, μέσω της εφαρμογής ηλεκτρονικού παραβόλου (e-Παράβολο), επιλέγοντας Φορέας Δημοσίου Ανώτατο Συμ-

βούλιο Επιλογής (ΑΣΕΠ), από τον τόπο της Γενικής Πληροφοριακών (www.gsis.gr).

Προσωπικού διαδικτυακό Γραμματείας Συστημάτων

Προς διευκόλυνση των υποψηφίων έχει δημιουργηθεί στον διαδικτυακό τόπο του ΑΣΕΠ, ο οποίος οδηγεί στον ανωτέρω διαδικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www. gsis.gr). Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να αναγράψει τον αριθμό παραβόλου στο κατάλληλο πεδίο της ηλεκτρονικής αίτησης και να καταβάλει το αντίτιμο του ηλεκτρονικού παράβολου μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων, άλλως, η αίτηση δεν λαμβάνεται υπόψη.

Κριτήρια κατάταξης Όπως είναι ήδη γνωστό, η κατάταξη των υποψηφίων στον σχετικό πίνακα γίνεται βάση κριτηρίων, πέραν των γενικών προσόντων. Τα κριτήρια αυτά και η βαθμολόγησή τους σε μονάδες έχουν ως εξής: - ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ (120 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο) -Τίτλοι σπουδών - Βαθμός βασικού τίτλου σπουδών (Βαθμός Χ 2,5), δεύτερο πτυχίο Α.Ε.Ι. (7 μονάδες) -Μεταπτυχιακοί - Διδακτορικοί τίτλοι - Διδακτορικό δίπλωμα (40 μονάδες) - Μεταπτυχιακός τίτλος

σπουδών ενός τουλάχιστον ακαδημαϊκού έτους (20 μοναδες) - Δεύτερος Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών ενός τουλάχιστον ακαδημαϊκού έτους (8 μονάδες) - Γνώση ξένης γλώσσας ‘Αριστη γνώση ξένης γλώσσας (7 μονάδες), πολύ καλή γνώση ξένης γλώσσας (5 μονάδες) ή καλή γνώση ξένης γλώσσας (3 μονάδες) - Λοιπά ακαδημαϊκά προσόντα Πιστοποιημένη γνώση χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή Α΄ επιπέδου (4 μονάδες) και επιμόρφωση Α.Ε.Ι. ή άλλου φορέα του δημόσιου τομέα που εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, διάρκειας τουλάχιστον τριακοσίων (300) ωρών, που πραγματοποιήθηκε σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον επτά μηνών (2 μονάδες) - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ -Εκπαιδευτική προϋπηρεσία έως και 120 μήνες (1 μονάδα ανά μήνα και έως 120 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο).

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ - Αριθμός τέκνων (3 μονάδες για κάθε ανήλικο τέκνο). - Αναπηρία πενήντα τοις εκατό (50%) και άνω του υποψηφίου ή του/ της συζύγου, εφόσον ο έγγαμος βίος έχει διαρκέσει τουλάχιστον τέσσερα (4) έτη, ή τέκνου (το γινόμενο των μονάδων το οποίο προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του ποσοστού αναπηρίας με συντελεστή 0,4).


10

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

Άποψη

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.01.2020

Ανασκόπηση 2010-2019

Πόσο άλλαξαν οι ζωές μας την τελευταία δεκαετία; Γράφει η Χρυσάνθη Ιακώβου

Υ

πάρχουν περίοδοι στην παγκόσμια ιστορία που είναι πιο υποτονικές, πιο αδιάφορες αν θες, που κυλούν αργά, που ο κόσμος προχωρά σχετικά ομαλά. Και υπάρχουν και περίοδοι που συμπυκνώνουν μέσα τους σαρωτικές αλλαγές, που σπρώχνουν την πορεία του κόσμου σε άλλη κατεύθυνση, που διαμορφώνουν ένα εντελώς διαφορετικό αύριο από αυτό που είχαμε φανταστεί. Η δεκαετία που αυτή τη στιγμή φτάνει στη δύση της ανήκει σαφώς στη δεύτερη κατηγορία. Ήταν ακριβώς το 2010 όταν είδαμε στις οθόνες μας τον τότε Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να φέρνει στην Ελλάδα το πρώτο μνημόνιο. Και κάπως έτσι ξεκίνησε επισήμως η ελληνική κρίση, που μας έκανε να αποχαιρετίσουμε (για πάντα;) τον ξέφρενο τρόπο ζωής με τα μπουζούκια, τα ακριβά αυτοκίνητα και τους αμέτρητους διορισμούς στο δημόσιο. Η οικονομική κρίση δεν άλλαξε απλώς τον τρόπο που ζούμε, αλλά μας έφερε μπροστά στην κατάρρευση ολόκληρου του συστήματος αξιών μας: ιδιόκτητο ακίνητο, εξοχικό, αυτοκίνητο, σταθερή δουλειά, ρούχα μάρκας, ακριβό κινητό, διακοπές το καλοκαίρι στα ελληνικά νησιά και τον χειμώνα στα ελληνικά βουνά. Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι η ασύλληπτη ευημερία των προηγούμενων ετών μας είχε αφήσει τόσο φτωχούς πνευματικά που το πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε μπροστά στα νέα δεδομένα δεν ήταν μόνο πρακτικό, αλλά και ψυχολογικό. Βυθιστήκαμε σε κατάθλιψη, όχι μόνο για τα αντικειμενικά προβλήματα που προέκυψαν, αλλά και γιατί δεν μπορούσαμε πλέον να ακολουθήσουμε τον προηγούμενο ξέγνοιαστο τρόπο ζωής μας. Η δε γενιά των σημερινών 30 plus που τότε ήταν έτοιμη να αναλάβει τα ηνία μπορούμε να πούμε ότι κατά κάποιον τρόπο καταστράφηκε: βρέθηκε εντελώς απροετοίμαστη μπροστά στις νέες συνθήκες και αφέθηκε να την πάρει το ρεύμα. Το παράδοξο με την δεκαετία της κρίσης στην Ελλάδα είναι ότι βρεθήκαμε φτωχοί και κατ’ επέκταση στάσιμοι σε μια εποχή που η παγκόσμια τεχνολογική ανάπτυξη υπήρξε ραγδαία. Μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι δεν εκμεταλλευτήκαμε καθόλου τις νέες δυνατότητες του διαδικτύου για να βγούμε από το εργασιακό μας τέλμα, αλλά παρόλ’ αυτά πέσαμε με τα μούτρα στο ίντερνετ. Η δεκαετία αυτή μάς έφερε τα smart phones και τα social media και εμείς ενημερωνόμαστε, επικοινωνούμε και διασκεδάζουμε μέσα από την οθόνη του κινητού μας. Δίπλα στους πραγματικούς μας εαυτούς υπάρχουν πλέον και οι ψηφιακοί, που σε άλλες περιπτώσεις ταυτίζονται μεταξύ τους και σε άλλες αποκλίνουν. Είναι προφανές ότι τις τελευταίες δεκαετίες οι δυτικές κοινωνίες έχουν ως κέντρο τους τον άνθρωπο, τάση που εντάθηκε και βρήκε την πλήρη της εφαρμογή χάρη στα social media. Η αυτοπροβολή μας και ο εγωκεντρισμός μας έχουν χτυπήσει κόκκινο μιας και πλέον όλοι έχουμε φωνή που ακούγεται και είμαστε εν δυνάμει celebrities χωρίς ουσιαστικά να κάνουμε τίποτα. Παρόλο που η κρίση δεν έφερε τελικά μια μεγάλη κοινωνική επανάσταση (επανάσταση με την ευρεία έννοια του όρου) και μας έκανε περισσότερο μίζερους παρά μαχητικούς και αντιδραστικούς, οι κοινωνικές -αλλά και οι πολιτικές- αναταραχές ήταν πιο έντονες από ποτέ. Αυτό φαίνεται όχι μόνο από τα επεισόδια που συμβαίνουν στην πρωτεύουσα κατά καιρούς, αλλά από τις τεράστιες αλλαγές στη διαμόρφωση του πολιτικού

σκηνικού: το ΠΑΣΟΚ πήρε την κατιούσα, εκλέχτηκε για πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση, η Χρυσή Αυγή μπήκε στη Βουλή. Αντιστοίχως διαμορφώθηκαν διάφορες ιδεολογίες, που απελευθέρωσαν ακραίες φωνές και δημιούργησαν βαθιά χάσματα (οι εκπρόσωποι όλων αυτών ξεκατινιάζονται κάθε μέρα στο facebook). Η πολιτική και κοινωνική αυτή αναταραχή φυσικά δεν είναι εγχώρια υπόθεση, αλλά βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με μια παγκόσμια αναταραχή, καθώς παραπλήσια φαινόμενα συμβαίνουν σε όλον τον κόσμο. Με τις ισορροπίες να μπορούν να διασαλευτούν ανά πάσα στιγμή (και δεν ήταν λίγες οι φορές που κόντεψε να συμβεί αυτό), ήρθε ως αποκορύφωμα και ο πόλεμος στη Συρία, τον αντίκτυπο του οποίου δεχτήκαμε κι εμείς με τους χιλιάδες πρόσφυγες που έφτασαν στη χώρα μας. Το αποτέλεσμα για εμάς; Μεταξύ άλλων, ακόμα μεγαλύτερη πόλωση απόψεων. Κι ενώ φτάσαμε παγκοσμίως σε έντονες ιδεολογικές ακρότητες, αναπτύχθηκε παράλληλα μια τάση επιβολής της δικαιοσύνης. Με άλλα λόγια, το politically correct. Δεν είναι ανεκτό πλέον να μειώνονται και να προσβάλλονται άνθρωποι για τα κιλά τους, τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις, την καταγωγή τους, το χρώμα τους, κοντολογίς έχει ξεκινήσει ένα ισχυρό κύμα αποδοχής και σεβασμού της διαφορετικότητας. Σε όλα αυτά ήρθε και κούμπωσε το 4ο κίνημα φεμινισμού, ενώ παράλληλα η ΛΟΑΤΚΙ Κοινότητα διεκδικεί πιο έντονα από ποτέ τα δικαιώματα της. Γενικά, μπορούμε να πούμε ότι τα τελευταία χρόνια είμαστε πιο ευαισθητοποιημένοι σε θέματα για τα οποία πριν δεν πολυνοιαζόμασταν και ότι προσπαθούμε να τηρήσουμε μια πιο υπεύθυνη στάση. Φροντίζουμε περισσότερο την υγεία μας, σεβόμαστε το περιβάλλον, προστατεύουμε τα ζώα, προσπαθούμε να έρθουμε σε πιο στενή επαφή με τη φύση. Όλα αυτά φαίνονται από τους νόμους που αφορούν την προστασία των ζώων, από το κίνημα του βιγκανισμού, από τους αυστηρούς κανονισμούς για τους χώρους εργασίας ή τις προδιαγραφές προϊόντων, ακόμα και από τον αντικαπνιστικό νόμο ή από την ευρύτερη χρήση ποδηλάτου, ενώ έχουν γίνει πιο ισχυρές από ποτέ οι φωνές για την επιτακτική ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος. Η δεκαετία του 2010 υπήρξε μια δεκαετία ραγδαία στην εξέλιξη της και με πολύ έντονες και γρήγορες ζυμώσεις. Η ταχύτητα αυτή -σε συνδυασμό πάντα με την ευρύτατη χρήση του ίντερνετ και των social mediaέδωσε έναν πιο γρήγορο ρυθμό ακόμα και στην ίδια μας

τη ζωή, ακόμα και στην καθημερινότητα μας. Η πληροφόρηση (και η παραπληροφόρηση) ταξιδεύει με ιλιγγιώδη ταχύτητα (για να μην πω ότι γίνεται σχεδόν live), η επικοινωνία μας χάρη σε κινητό, social media, viber και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο είναι αμεσότατη, οι δραστηριότητες της καθημερινότητας μας (εξόφληση λογαριασμών, αγορές) μπορούν να γίνουν εύκολα και γρήγορα από το ίντερνετ. Η ταχύτητα αυτή, ο ανταγωνισμός στις προσφερόμενες υπηρεσίες, η υπερπληθώρα πληροφοριών και επιλογών σε όλους τους τομείς μάς έκανε πιο απαιτητικούς, πιο υπερβολικούς και, το κυριότερο, πιο ανυπόμονους. Θέλουμε το γρηγορότερο ίντερνετ στο κινητό, πίνουμε βιαστικά καφεδάκια στα αμέτρητα stand up καφέ που έχουν ανοίξει, δεν έχουμε την υπομονή να ακούσουμε έναν ολόκληρο δίσκο αλλά πεταγόμαστε από τραγούδι σε τραγούδι στο youtube - ακόμα και οι (καταπληκτικές) σειρές που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια μάς κάνουν όλο και λιγότερο απρόθυμους να δούμε μια ολόκληρη δίωρη ταινία. Τελικά τι μας έμεινε από αυτήν την δεκαετία (εκτός από τις χιλιάδες selfie στο κινητό); Η σκοτεινιά της μας ρούφηξε ή μας έδωσε ώθηση για δημιουργία και εξέλιξη; Οι κυρίαρχες ιδεολογίες μας ανάγκασαν να διαλέξουμε στρατόπεδο, διαμόρφωσαν τη σκέψη μας, ή επαναπαυτήκαμε στις θεωρίες συνωμοσίας; Ωριμάσαμε; Γίναμε σοφότεροι; Καταφέραμε να βρούμε μια θέση σε έναν χαώδη κόσμο που κινείται ιλιγγιωδώς; Και το κυριότερο: είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό που έρχεται; Το οποίο, πρέπει να παραδεχτούμε αν δε θέλουμε να ζούμε με αυταπάτες, δε φαίνεται καθόλου ελπιδοφόρο. * Αναδημοσίευση από το SER-FREE, τεύχος 55


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

Επικαιρότητα

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.01.2020

11

Γιατί οι Ελληνες «αντιστέκονται» στα γενόσημα φάρμακα

Χ

αμηλή αποδοχή καταγράφουν ακόμα τα γενόσημα στη χώρα μας. Παρά τις εδώ και περίπου μία δεκαετία απόπειρες θέσπισης κινήτρων για ασθενείς, φαρμακοποιούς και γιατρούς αλλά και τις συνεχείς μνημονιακές δεσμεύσεις για μεγαλύτερη διείσδυση των γενόσημων φαρμάκων στην ελληνική αγορά, το ποσοστό χρήσης τους από ασφαλισμένους είναι κοντά στο 28,5%, τη στιγμή που σε άλλες, σαφώς πιο εύρωστες οικονομικά χώρες και με μεγάλες βιομηχανίες φαρμάκων όπως η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, το αντίστοιχο ποσοστό ξεπερνά το 80%. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του ΕΟΠΥΥ, το ποσοστό γενοσήμων στον όγκο των φαρμάκων που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι ήταν τον περασμένο Οκτώβριο στο 28,3%, (21,5% της μηνιαίας δαπάνης). Αν και η διείσδυσή τους στην αγορά έχει αυξηθεί σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα –όταν το ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 18,5%– είναι ακόμα μακριά από τον «μνημονιακό στόχο» του τουλάχιστον 40%. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ για την Υγεία (Health at a Glance 2019), η χώρα μας είναι στις τέσσερις τελευταίες θέσεις όσον αφορά το μερίδιο των γενοσήμων στη φαρμακευτική αγορά μαζί με το Λουξεμβούργο (11%), την Ελβετία (23%) και την Ιταλία (25%). Στον αντίποδα είναι το Ηνωμένο Βασίλειο (85%), η Χιλή (84%), η Γερμανία (82%) και η Νέα Ζηλανδία (81%), ενώ ο μέσος όρος στις χώρες του

ΟΟΣΑ είναι 52%. Η προσπάθεια για αύξηση της χρήσης γενοσήμων ξεκίνησε «στραβά», με τους περισσότερους να την αποδίδουν στο μνημόνιο και να τη χαρακτηρίζουν άλλο ένα οικονομικό μέτρο. Με τον καιρό, η αρχική λανθασμένη αίσθηση των πολιτών ότι τα γενόσημα είναι φάρμακα δεύτερης κατηγορίας αμβλύνθηκε, ενώ σε ένα βαθμό απέδωσαν και τα οικονομικά κίνητρα, μείωση της συμμετοχής στη δαπάνη στην περίπτωση που επέλεγαν γενόσημα (εξομοίωση της τιμής των γενοσήμων με την ασφαλιστική τιμή και μη-

δενική συμμετοχή στις χρόνιες παθήσεις). Ωστόσο, ακόμα και σήμερα δύσκολα αλλάζουν το φάρμακο που γνωρίζουν, πόσο μάλλον όταν ουδείς ασχολείται στο να τους πείσει γι’ αυτό.

Οι οφειλές Η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία, δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αφού οι γιατροί βρίσκουν άλλους τρόπους για να διασφαλίσουν ότι ο ασθενής θα λάβει το σκεύασμα που αυτοί κρίνουν κατάλληλο για την περίπτωσή του. Το δε «μπόνους» προς φαρμακεία που έχουν υψηλές πωλήσεις γενοσήμων, έμεινε στα χαρτιά αφού ουδέποτε αποδόθηκε. Σύμφωνα, δε, με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, η πολιτεία οφείλει στα φαρμακεία από το συγκεκριμένο «μπόνους» για τα έτη 2017, 2018 και 2019, περίπου 8 εκατ. ευρώ. Συχνά μάλιστα φαρμακοποιοί και γιατροί αλληλοκατηγορούνται για την αποτυχία της διείσδυσης των γενοσήμων. Οι μεν φαρμακοποιοί κατηγορούν τους γιατρούς ότι υποδεικνύουν στους ασθενείς ποιο φάρμακο να πάρουν, οι δε γιατροί καταγγέλλουν τους φαρμακοποιούς ότι προτιμούν να προωθούν τα πιο ακριβά φάρμακα λόγω υψηλότερου κέρδους. Ο αντιπρόεδρος του ΙΣΑ, καρδιολόγος κ. Φώτης Πατσουράκος, μιλώντας στην «Κ» υποστηρίζει ότι το μέτρο της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία θα πρέπει να

αρθεί γιατί έβαλε τρικλοποδιά στα γενόσημα. «Δεν ξέρουμε ποιο φάρμακο δίνει ο φαρμακοποιός» σημειώνει και παραδέχεται ότι συχνά οι γιατροί προκειμένου να μπορούν να ελέγξουν πιο σκεύασμα τελικά θα λάβει ο ασθενής τους και να διασφαλίσουν ότι αυτό δεν θα τους δημιουργήσει προβλήματα (αλλεργίες κ.ά.) επιλέγουν να συνταγογραφήσουν δραστικές ουσίες που αναγκαστικά οδηγούν σε συγκεκριμένα πρωτότυπα φάρμακα. Σχολιάζοντας τη στάση των ασθενών σημειώνει ότι «επιθυμούν το πιο φθηνό φάρμακο, αρκεί όμως να τους πείσει ο γιατρός τους ότι αυτό που θα πάρουν είναι ασφαλές». «Η όλη προσπάθεια διείσδυσης των γενοσήμων στην ελληνική αγορά έχει αποτύχει γιατί δεν υπήρξε από την πλευρά των κυβερνήσεων μία συντονισμένη προσπάθεια για να πεισθούν οι πολίτες ότι υπάρχουν γενόσημα ισάξια ή ακόμα και καλύτερα από τα πρωτότυπα», σημειώνει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς. Και προσθέτει: «Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποσπασματικά, με ένα σποτ στην τηλεόραση, ή με μέτρα που τελικά δεν αποδίδουν. Χρειάζεται μια εθνική στρατηγική για τα γενόσημα και μια συντονισμένη προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών από όλους τους εμπλεκομένους. Πολιτεία, γιατρούς και φαρμακοποιούς».

Η έρευνα Ελλειμμα εμπιστοσύνης στη δυνατότητα των ελληνικών αρχών να διασφαλίσουν την ποιότητα των γενόσημων φαρμάκων επιδεικνύει η πλειονότητα των φαρμακοποιών του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι σε γενικές γραμμές θεωρούν τα γενόσημα ισοδύναμα των πρωτότυπων. Σύμφωνα με έρευνα σε φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ που παρουσιάστηκε στο πρόσφατο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας, η πλειονότητα των ερωτηθέντων φαρμακοποιών πιστεύει ότι η δραστικότητα, η ασφάλεια αλλά και οι προδιαγραφές παρασκευής των γενόσημων (74%, 63,5% και 66,4% αντίστοιχα) είναι ανάλογες αυτών των πρωτοτύπων. Ωστόσο, το 65% των ερωτηθέντων δεν πιστεύει στην ικανότητα των ελληνικών αρχών να διασφαλίσουν την ποιότητα και την ασφάλεια των γενόσημων φαρμάκων. Εξι στους δέκα φαρμακοποιούς του ΕΟΠΥΥ, μάλιστα, θα προτιμούσε τη χρήση γενόσημων φαρμάκων σε παθήσεις που δεν απειλούν άμεσα τη ζωή του ασθενούς. (Ερευνητές: Ευαγγελία Αργυροπούλου, φαρμακοποιός ΕΟΠΥΥ, Παναγιώτης Θεοδώρου και Μαγδαληνή-Αφροδίτη Χατζίκου, συνεργαζόμενο εκπαιδευτικό προσωπικό του τμήματος Διοίκησης Μονάδων Υγείας, Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο).


12

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

Αθλητικά

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.01.2020

Μεγάλη «ανάσα» για τον Άρη

Ό

ταν βρίσκεσαι στην κατάσταση που είναι ο Άρης δεν υπάρχει πολυτέλεια για… εύκολες σκέψεις. Κάθε ανάσα είναι πολύτιμη, κάθε βήμα είναι σημαντικό, κάθε νίκη μετράει το… βάρος της σε χρυσό. Ο «Αυτοκράτορας» παλεύει για την επιβίωσή του και δεν κοιτάζει τίποτα άλλο από το τελικό σκορ. Το 69-63 ήταν καλοδεχούμενο, γιατί πρόσθεσε ένα λιθαράκι στο οικοδόμημα της Α1, το οποίο τρίζει όσο ποτέ. Οι παίκτες του Καμπερίδη μπήκαν κουβαλώντας φορτίο, κάτι που εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο οι αντίπαλοί τους, οι οποίοι έχουν φροντίσει να έχουν (για την ώρα, τουλάχιστον) το κεφάλι έξω από το νερό. Για αρκετό διάστημα πάγωναν το Αλεξάνδρειο, αλλά

όσο περνούσε η ώρα, όσο έβρισκε ρυθμό ο Μποχωρίδης, όσο ανέβαζε στροφές ο Μόρις, όσο έβρισκε στόχο ο Μπράουν, όσο «γέμιζε τη ρακέτα» ο Ντραγκίσεβιτς, όσο ανέβαζε την αμυντική πίεση ο Φλιώνης, η κατάσταση άλλαζε κι η νίκη κατέληξε στους γηπεδούχους. Ο Γιάννης Καστρίτης είδε τους παίκτες του να κάνουν πολλά καλά πράγματα στο πρώτο μισό, αλλά δεν είχαν διάρκεια κι αυτό αποκτά ενοχλητική (για τον Ηρακλή) επαναληπτικότητα. Ο Καββαδάς με 10 πόντους και 12 ριμπάουντ ήταν σημαντικός για την ομάδα του, ο Χάνλαν έδινε την ισορροπία από την περιφέρεια, ο Ντέιβις έκανε άλλο ένα καλό παιχνίδι, ο Σούλερ με τον Τέπιτς βοήθησαν, αλλά ο πάγκος του «γηραιού» θυμίζει

καλοκαιρινή κατασκήνωση τον Φεβρουάριο. Υπερβολικά άδει-

ος, ανήμπορος να παράσχει την παραμικρή βοήθεια.

Τα δεκάλεπτα: 9-18, 29-32, 51-41, 69-63.

Κατηφόρα δίχως τέλος για τον ΠΑΟΚ

Τ

ι κι αν είμαστε στο ξεκίνημα του δεύτερου γύρου, ο αγώνας στον κάμπο ήταν «τελικός» για τους δύο. Η Λάρισα μπήκε αποφασισμένη να δείξει ότι οι μεγάλες εκτός έδρας νίκες της δεν ήταν… πυροτεχνήματα, αλλά και να πετύχει τη νίκη, που θα την έκανε να πατά γερά στο σανίδι της Α1. Ο ΠΑΟΚ ήθελε, μετά τις αλλαγές, να αλλάξει και το πρόσημο, αλλά μόνο ένας μπορούσε να φύγει χαρούμενος. Οι γηπεδούχοι φάνηκαν αφιλόξενοι και κράτησαν το καλύτερο για το τέλος, επικρατώντας με 95-85. Οι παίκτες του Βαγγέλη Αγγέλου μπήκαν με το… μαχαίρι στα δόντια, επέβαλλαν τον ρυθμό τους, έχοντας πολλούς και διαφορετικούς πρωταγωνιστές. Ήταν, όμως, εμφανές ότι οι φιλοξενούμενοι δεν θα παρατούσαν τον αγώνα. Επέστρε-

ψαν, πήραν κεφάλι στο σκορ, αλλά οι «μπλε» είχαν δυνάμεις για να τελειώσουν το παιχνίδι και με εξαιρετικό μπάσκετ στο τέταρτο δεκάλεπτο, έφτασαν στον στόχο τους. Μεγάλος πρωταγωνιστής ο Χίκι, ο οποίος κατέστρεψε όλα τα αμυντικά συστήματα του Κώστα Χαραλαμπίδη, φορτώνοντας με 26 πόντους το καλάθι του «δικεφάλου». Από κοντά ο Γκάρετ (18 πόντοι, 4 ασίστ), ενώ θετικότατος ήταν κι ο Παπαντωνίου (9 πόντοι, 7 ασίστ). Η τριπλέτα των «κοντών» της Λάρισας εξέθεσε ανεπανόρθωτα την περιφερειακή άμυνα των «ασπρόμαυρων», τη στιγμή που Παρκς και Χάρις έδωσαν επιθετική ισορροπία. Ο Ρας δεν ήταν στην καλύτερη μέρα του, αλλά με 8 πόντους και 5 ριμπάουντ, είχε συμμετοχή. Ο ΠΑΟΚ προσέγγισε τη νίκη δια της επιθέσεως. Ο Μπράουν τα έβαλε, ο Σμιθ ακολούθησε,

ο Νόουλς ένιωθε καλά στο «ζωγραφιστό», ο Σόρτερ μπορεί να είχε 4/14 σουτ, αλλά τέλειωσε το ματς με 16 πόντους, όμως το πρόβλημα ήταν στο πίσω μέρος

του γηπέδου. Όταν βρίσκεσαι στη ζώνη του υποβιβασμού, πηγαίνεις στη Λάρισα για να δώσεις τον… αγώνα της χρονιάς, γνωρίζεις ότι αν φύγεις νικητής

έχεις βάλει τον αντίπαλο σε πρόβλημα και δέχεσαι 95 πόντους, είσαι άξιος της μοίρας σου. Τα δεκάλεπτα: 25-15, 4842, 69-70, 95-85.

«Κατοστάρα» ενόψει «διαβολοβδομάδας» ο Παναθηναϊκός

Π

ανέτοιμος ενόψει της «διαβολοβδομάδας» που ακολουθεί στην Euroleague έδειξε ότι είναι ο Παναθηναϊκός. Οι «πράσινοι» επέστρεψαν στις νίκες στην Α1 (μετά την ήττα από την ΑΕΚ), με νέα «κατοστάρα», αυτή την φορά επί του Λαυρίου (105-74) και, πλέον, στρέφουν το ενδιαφέρον τους στους εντός έδρας αγώνες που ακολουθούν στην Euroleague,

με Μπάγερν (15/01) και Ζαλγκίρις Κάουνας (17/01). Από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό οι «πράσινοι» δε συνάντησαν κανένα απολύτως πρόβλημα απέναντι στην ομάδα του Χρήστου Σερέλη. Ο Ιωάννης Παπαπέτρου (25 πόντοι), ο Ντίνος Μήτογλου (11 πόντοι, 13 ριμπάουντ) και ο Ταϊρίς Ράις (10 ασίστ) ήταν οι πιο... ορεξάτοι του τριφυλλιού.

Το παιχνίδι είδε από τον πάγκο ο Άντι Ράουτινς, ο οποίος δεχόταν ταχύρρυθμα μαθήματα από τους συνεργάτες του Ρικ Πιτίνο στη διάρκεια του σαρανταλέπτου, ενώ -αντίθετα- ο Γουέσλι Τζόνσον δεν αγωνίστηκε για προληπτικούς λόγους. Ο 33χρονος φόργουορντ έχει ενοχλήσεις στο αριστερό γόνατο και προτιμήθηκε να μην ρισκάρει εν όψει της διαβολοβδομάδας που ακολουθεί.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

κοινωνία - πολιτισμός

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.01.2020

13

17 και 18 Ιανουαρίου στη Μικρή Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου "ΑΣΤΕΡΙΑ"

Άλλες δύο παραστάσεις του έργου «Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α» της Λένας Κιτσοπούλου

Λ

όγω μεγάλης προσέλευσης του κοινού, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών αποφάσισε να δώσει άλλες δύο παραστάσεις του έργου «Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α» την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020 .

Συμπαραγωγή: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών - Ομάδα Παπαλάνγκι

πούλου, Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α. Η Λένα Κιτσοπούλου, συγγραφέας, ηθοποιός και σκηνοθέτης, από τους πλέον ανήσυχους δημιουργούς της γενιάς της, μας εισάγει, με το σύνολο του έργου της, σε ένα σύμπαν όπου η απόγνωση πηγαίνει χέρι χέρι με την αποδοχή, και η μοναξιά συναντά το γιατρικό της ποίησης· έναν κόσμο, που ακριβώς λόγω των αντιθέσεων και της αμφισημίας του, είναι τόσο (νέο-) ελληνικός, όσο και παγκόσμιος.

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών και η Θεατρική ομάδα ΠΑΠΑΛΑΝΓΚΙ παρουσιάζουν για πρώτη φορά στις Σέρρες τον αριστουργηματικό μονόλογο της Λένας Κιτσο-

Η Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α. έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της στο Εθνικό Θέατρο το 2009, σε σκηνοθεσία της ίδιας της συγγραφέως, και έκτοτε δεν έχει

ΜΙΚΡΗ ΣΚΗΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ «ΑΣΤΕΡΙΑ»/ ΏΡΑ: 21.15

σταματήσει να παρουσιάζεται σε παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μια ομάδα από Σερραίους, κυρίως, καλλιτέχνες αναλαμβάνει την ευθύνη να συστήσει την Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α. στο σερραϊκό κοινό και να μας ξεναγήσει σε αυτόν τον, ταυτόχρονα, δυστοπικό και αισιόδοξο κόσμο της Λένας Κιτσοπούλου. Σκηνοθεσία: Τάσος Αγγελόπουλος Σκηνικά-Κοστούμια: Ματίνα Μέγκλα Βοηθός Σκηνοθέτης: Γιάννης Διδασκάλου Βοηθός Σκηνογραφίας: Μαρία Χρυσάφη

Ερμηνεύει η: Λιάνα Ταουσιάνη Χορηγός της παράστασης : ποτοποιία «Μπέη» Προπώληση εισιτηρίων στο ταμείο του Θεάτρου «Αστέρια» ώρες : 11.00 – 13.00 και

18.00 – 21.00 Γενική είσοδος 8,00 € – Μειωμένο : 6,00 € τηλέφωνο κρατήσεων: 2321054755 (ώρες ταμείου)

Φωτογραφίες: Κωστής Παπακωνσταντίνου

Το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών κόβει την πίτα του

Η

καθιερωμένη κοπή της βασιλόπιτας του ΔΗ.ΠΕ. ΘΕ. Σερρών θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 7.00 μ.μ. στο Φουαγιέ του Δημοτικού θεάτρου «Αστέρια» ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!

Γνωστοποιείται, σύμφωνα με το άρθρο 1369 του Αστικού Κώδικα όπως τροποποιήθηκε με το Ν. 1250/82, ότι: Ο ΧΑΝΛΙΟΓΛΟΥ ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ του Αναστασίου και της Μαγδαληνής, το γένος Δημητριάδου, που γεννήθηκε και κατοικεί στις Σέρρες και η ΜΠΑΖΙΡΓΙΑΝΝΗ ΒΑΪΑ του Ιωάννη και της Κατίνας, το γένος Τουφεξή, που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και κατοικεί στις Σέρρες, πρόκειται να τελέσουν τον πολιτικό γάμο τους στο Δημαρχείο Εμμ. Παπά Σερρών. Ο ΜΠΟΥΝΤΙΛΚΙΝ ΑΡΤΙΟΜ του Ιγκόρ και της Ναταλίας, το γένος Ντενέκο, που γεννήθηκε στην Τιφλίδα της Γεωργίας και κατοικεί στις Σέρρες και η ΒΟΥΡΚΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ του Γεωργίου και της Χαρίκλειας, το γένος Ουζούνη, που γεννήθηκε και κατοικεί στις Σέρρες, πρόκειται να τελέσουν τον πολιτικό γάμο τους στο Δημαρχείο Σερρών.


14

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

μικρές αγγελίες

Εργασία ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Ταπετσέρης για βιοτεχνία επίπλων για μόνιμη εργασία. Πληροφορίες τηλ.: 2321053868 & 6984486878

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ Υπάλληλοι με 8ωρη απασχόληση, πλήρη ένσημα και καλό μισθό από πρατήριο υγρών καυσίμων.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.01.2020

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Νέοι μηχανολόγοι μηχανικοί και σχεδιαστές για μηχανολογικό σχέδιο, που να γνωρίζουν αγγλική και βουλγάρικη γλώσσα για απασχόληση και σε υποκατάστημα της Βουλγαρίας. Ώρες επικοινωνίας Δε-Πα 10:00-16:00 τηλ.2263031598, e-mail για βιογραφικά tillos@otenet.gr.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Οδηγός - χειριστής γερανοφόρου δασεργατικού φορτηγού 33 τόνων με δαγκάνα (όχι παπαγαλάκι), για φορτοεκφορτώσεις σε πριστήριο ξυλείας στην Χαλκιδική Πληροφορίες τηλ.: 6984-64-30-34, κ. Γιάννης

Πληροφορίες τηλ.: 2324042477 & 6974467626

ΖΗΤΕΙΤΑΙ Από εταιρεία τροφίμων πωλητής - πωλήτρια. Απαραίτητα προϋπηρεσία. Πληροφορίες τηλ. 2321038810/6932429148

ΖΗΤΟΥΤΑΙ Τηλεφωνήτριες για το τηλεφωνικό κέντρο στο Λευκώνα Σερρών. Πληροφορίες στο τηλέφωνο2321-0-59139 «Από ανώνυμη εταιρία του γεωργικού χώρου ζητείται γεωπόνος πωλητής Βορείου Ελλάδος, φυτικής παραγωγής (ΑΕΙ, ΤΕΙ) με προϋπηρεσία τουλάχιστον 5 έτη στον χώρο, ταλαντούχος, εργατικός, Αγγλικά και με καλή γνώση του πελατολογίου της περιοχής του. Η εντοπιότητα κρίνεται απαραίτητη. Όλα τα βιογραφικά θα κριθούν εμπιστευτικά. Αποστολή βιογραφικών στο agrosuv@yahoo.gr

ΖΗΤΕΙΤΑΙ Προσωπικό στο καφέ-μπουγάτσα MASA SOUPA, Καραμανλή 1 Λευκώνας. Πληροφορίες στο κατάστημα στην κα Μαρία

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ Οδηγός με δίπλωμα Ε΄ Κατηγορίαςνα εργασθεί για ένα μήνα. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6974054347 & 2441042343 Βρεφονηπιοκόμος αναλαμβάνει τη φύλαξη και φροντίδα βρεφών και νηπίων. Τηλ.: 6975730500

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ Σερβιτόρος και γυναίκα για να εργαστούν σε κουζίνα σε ταβέρνα στο Νέο Σούλι. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6974461213 ή 2321-0-92174 κ. Παναγιώτη

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Έμπειρος ψητάς και έμπειρη γυναίκα για την κουζίνα από γνωστό ψητοπωλείο της πόλης των Σερρών. Πληροφορίες τηλ.: 6974015456

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Από την επιχείρηση "ΝΙΖΑΜΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ", οδηγός με δίπλωμα κατηγορίας Ε’. Πληροφορίες στο τηλ. 2321092000, αποστολή βιογραφικών nizamisg@yahoo.gr

ΖητοΥνται

Κοπέλες για καφέ - μπαρ στη Μυτιλήνη. Εξοδα μεταφοράς και διανομής πληρωμένα. Πληροφορίες στο τηλ. 6973242003 Έχετε νοικιασμένο μέρος της γης σας σε μια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας για μια κεραία; Αν ναι, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου, έχω μια ευκαιρία για σας! Τηλ-6977740787, e-mail-grigoris.giannopoulos@yahoo.gr)

Ακίνητα - Πωλήσεις ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ

Στο Σιδηρόκαστρο κατάστημα 130 τ.μ. επί της κεντρικής πλατείας έτοιμο προς χρήση. Απευθείας από τον ιδιοκτήτη από 01.01.2020. Πληροφορίες τηλ.: 6938055880 ή 6948129284

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Υγιής επιχείρηση - αρτοποιείο στην πόλη των Σερρών λόγω ασθενείας. Πληροφορίες τηλ.: 6972833181 & 2321020132

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διώροφο σπίτι, 170 μέτρα, ανακαινισμένο στο Χρυσό Σερρών, απέναντι από το Δημαρχείο, με αποθήκη, σε οικοπεδικό χώρο 500 τ.μ. Τιμή συζητήσιμη. Πληροφορίες τηλ.: 6937232559

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο 4.800 τ.μ. με κτίσμα για αποθήκη που είναι 20Χ6 μέτρα, στο δρόμο Κ. Καμήλας-Σκουτάρεως. Πληροφορίες τηλ.: 6936573277

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο οικοδομήσιμο 540 τ.μ. μέσα στο χωριό Ευκαρπία. Πληροφορίες τηλ.: 6998486636

Διάφορα ΠΩΛΕΙΤΑΙ Επαγγελματική μονή αυτόματη μηχανή ESPRESSO SAN MARINO σε πολύ καλή κατάσταση, λόγω αγοράς μεγαλύτερης. Τιμή 500 ευρώ. Πληροφορίες στο τηλ.: 6948182398

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Αυτοκίνητο NISSAN ALMERA, μοντέλο 1998, με αέριο, σε άριστη κατάσταση. Πληροφορίες στο τηλ.: 6906764801

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Αγροτεμάχιο οκτώ (8) στρεμμάτων με ιδιωτική ποτιστική γεώτρηση δίπλα στον οικισμό Κρίνος Σερρών. Πληροφορίες στο τηλ.: 2321056370 & 6936624631, κ. Θωμαΐδης.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Αγροτεμάχιο 13 στρεμμάτων στο Κεφαλοχώρι Σερρών. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2321046907

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Σε τιμή ευκαιρίας κεραία ραδιοφωνικού σταθμού, σάουνα σχεδόν καινούργια από γυμναστήριο και άλλα εξαρτήματα. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 6936548293

Πωλούνται πρόβατα.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Επιχείρηση Πρακτορείο ΟΠΑΠ στο κέντρο της πόλης. Πληροφορίες τηλ.: 6973038112

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

οικόπεδο 1400 τμ στο Βαλτερό Σερρών, πάνω στο δρόμο στην έξοδο προς την Ηράκλεια. Πληροφορίες στο Τηλέφωνο 6947933350

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο 2.865 τ.μ. στην Κάτω Καμήλα Σερρών (εντός του χωριού με διώροφη παλιά οικία 25.000 ευρώ. Τιμή συζήτηση. Πληροφορίες στο 6942565535

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Επιχείρηση καφέ στο κέντρο της πόλης, στον πλέον ανερχόμενο πεζόδρομο των Σερρών. Το καφέ είναι μικρό με ιδιαίτερο χαρακτήρα που το κάνει να ξεχωρίζει, ενώ δίνεται με όλο τον εξοπλισμό του, έτοιμο να λειτουργήσει. Ιδιαίτερα χαμηλή τιμή. Πληροφορίες στο 6976070102

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο 400 τ.μ. στον Προβατά Σερρών, με ισόγειο κτίσμα (αποθήκη 90 τ.μ.) εντός σχεδίου σε τιμή ευκαιρίας. Πληροφορίες τηλ.: 6974733432.

Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6909421352. Κυρία Γρηγορία Τύρναβος Λάρισας.

ΕΣΠΑ 2014 - 2020 - Επιδοτήσεις έως 100%, ίδρυση Εκσυγχρονισμός Επιχειρήσεων, Αναπτυξιακά Προγράμματα και Μελέτες, χρηματοδοτήσεις κεφάλαια κινήσεως για Μικρές και Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, Επιχειρηματικά, Στεγαστικά-Επισκευαστικά, Αγροτικά, βιομηχανικά, ξενοδοχειακά, ναυτιλιακά, και πάσης φύσεως επιδοτούμενα προγράμματα μέσου ΟΑΕΔ πανελλαδικά Τηλ.210 36 46 223, Fax 211 850 14 64 www.abcfinancialgroup.gr Email: info@ abcfinancialgroup.gr

Μαθήματα Καθηγήτρια Αγγλικών Με

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο ενός (1) στρέμματος, με μονοκατοικία εντός, 80 τ.μ., πλήρως επιπλωμένη. Πληροφορίες τηλ. 2310/455542.

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ Δύο συνεχόμενα καταστήματα επί της πλα-

τείας Εμπορίου, τμ 65 έκαστο με πατάρι 50 τμ έκαστο, το καθένα ξεχωριστά ή και τα δύο μαζί σε καλή κατάσταση. Πληροφορίες τηλέφωνο 6977255839

πείρα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα για όλα τα επίπεδα. Τιμές προσιτές. Τηλ. 6942800194.

Φιλόλογος: Με πείρα πα-

ραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές όλων των τάξεων. Τιμές προσιτές. Τηλ. 6997024867


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

μικρές αγγελίες

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.01.2020

15

ŸŒÅÈÁË·ÉÁÑÏ·ÍÁÅÑÁÌý͹½Ñ

›ÆÃѽÌÂÓÆÂØÓ¿‘ÏØÄ®×ÎÂÓƳ‘®Ñ×ÆÊÌÂÊÒØμ×ÆÊÂXXXTLZXBMLFSHS


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

στο

Η εξωστρέφεια και οι μεγάλες επιτυχίες του ΔΡΟΜΕΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.01.2020

Τροχαίο με εγκλωβισμένο έξω από το Νεοχώρι

Ο πρόεδρος κ. Αθανάσιος Παπαπαναγιώτου και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΡΟΜΕΑΣ ΑΒΕΕΑ, προσκαλούν σε Συνέντευξη Τύπου τα τοπικά ΜΜΕ προκειμένου να ενημερώσουν για την εξωστρέφεια και τις μεγάλες επιτυχίες της εταιρείας. Η συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη 16 Ιανουαρίου στις 11.00 στο εργοστάσιο της εταιρείας στην Βιομηχανική Περιοχή Σερρών. Παράλληλα θα διατυπωθούν και προτάσεις για τα προβλήματα στην ΒΙ.ΠΕ. Σερρών και γενικότερα των τοπικών φορέων του Δημοσίου. «Σ.Θ.» nnn

Στην Κερκίνη ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Σπυρόπουλος Στην Κερκίνη βρέθηκε την περασμένη Κυριακή ο Αντιπεριφερειαρχης Σερρών  Παναγιώτης Σπυρόπουλος. Ο αντιπεριφερειάρχης παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία στην οποία χοροστάτησε ο   Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου Μακάριος. Μετά το πέρας του εκκλησιασμού ενημερώθηκε από εκπροσώπους τοπικών φορέων για την πορεία των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και έργα που πρέπει να γίνουν όταν βρεθούν οι ανάλογοι πόροι. Εργα που όπως είπαν, θα βοηθήσουν στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. «Σ.Θ.»

Κολακευτικά σχόλια για τον αντιπεριφερειάρχη Σερρών Π. Σπυρόπουλο από τον Κ. Τσιπλάκη

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε πριν λίγες ημέρες στην είσοδο του Νεοχωρίου Σερρών. Συγκεκριμένα αυτοκίνητο που κατευθυνόταν προς Νέο Σκοπό, για άγνωστους λόγους, εξετράπη της πορείας του και ανετράπη με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί μέσα σ' αυτό ο οδηγός. Ανδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του ΕΚΑΒ απεγκλώβισαν τον οδηγό ο οποίος διεκομίσθη με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο των Σερρών. «Σ.Θ.» nnn

Φρικτός θάνατος για 23χρονο Σερραίο σε εργατικό ατύχημα Φρικτό θάνατο βρήκε 23χρονος εργάτης και πατέρας 3 παιδιών με καταγωγή από την Πεπονιά Σερρών. Ο άτυχος άνδρας εργάζονταν στα έργα του κάθετου άξονα Ξάνθης – Εχίνου- Ελληνοβουλγαρικών Συνόρων. Το ατύχημα έγινε το Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020 λίγο μετά τις 16:00 σε εργοτάξιο στην ορεινή Ξάνθη. Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες ο άτυχος εργάτης που δούλευε σε σπαστήρα και για άγνωστες συνθήκες την ώρα που στο σημείο δούλευε και φορτωτής, χτυπήθηκε και έπεσε μέσα στο μηχάνημα με αποτέλεσμα να βρει φρικτό και ακαριαίο θάνατο. Ο άτυχος νεκρός εργάτης διακομίσθηκε στο νοσοκομείο Ξάνθης όπου απλά διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Από την Αστυνομία διερευνώνται τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος καθώς και οι συνθήκες ασφαλείας στο εργοτάξιο. «Σ.Θ.»

Μία ευχάριστη έκπληξη χθες το διοικητήριο. Οι δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία να δουν στους διαδρόμους του Διοικητηρίου τον πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Τσιπλάκη. Λίγη ώρα αργότερα ο Κ. Τσιπλάκης βρέθηκε στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Σερρών την ώρα που ο τελευταίος υποδεχόταν τον υφυπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Καράογλου. Ο πρώην βουλευτής πήρε το λόγο και επαίνεσε τον Παναγιώτη Σπυρόπουλο. Αναφέρθηκε στις αρετές του αντιπεριφερειάρχη Σερρών λέγοντας ότι πρόκειται για έναν μαχητή, ένα συγκροτημένο άνθρωπο που βρίσκεται στο τιμόνι της αντιπεριφέρειας έχοντας προηγουμένως μία αξιόλογη πολιτική και επαγγελματική διαδρομή. Για όσους δεν γνωρίζουν ή δεν θυμούνται ο Παναγιώτης Σπυρόπουλος εργάστηκε ως ασκούμενος δικηγόρος στο Δικηγορικό Γραφείο του Κ. Τσιπλάκη. Δ.Ν.

Κλεφτές χαλκού "ξήλωσαν" μετασχηματιστές ρεύματος στο Νέο Πετρίτσι

αυτοκινήτου και κατόπιν τους διέλυσαν προκειμένου να πάρουν τα κομμάτια χαλκού .

Σοβαρές βλάβες στο δίκτυο της ΔΕΗ αλλά και σε γεωτρήσεις που λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα προκάλεσαν ασυνείδητοι κλέφτες χαλκού έξω από το Νέο Πετρίτσι Σερρών .

Οι βλάβες αποκαταστάθηκαν αλλά το κόστος τους είναι πολύ μεγάλο. Ετσι συμβαίνει πάντα. Για να αφαιρεθεί κάτι, ενδεχομένως και μικρής αξίας, προκαλείται πολλαπλή ζημιά.

Οι δράστες αφού έδεσαν τους μετασχηματιστές τους τράβηξαν με την χρήση

«Σ.Θ.»

Profile for sertharros

15_01_2020  

15_01_2020  

Advertisement