Page 1

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ Ιδιοκτήτης - Εκδότης: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

ΈΤΟΣ 51ο | ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 15.002 ΠΕΜΠΤΤΗ 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021 | ΤΙΜΗ 0,50 ευρώ

Ξέχασε το θέμα της διεκδίκησης των Στρατοπέδων η δημοτική αρχή; «Είναι Οριστικό: Χορήγηση επιδόματος τηλεθέρμανσης στα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις των Σερρών» Επικοινωνία του βουλευτή Θ. Λεονταρίδη με Σταϊκούρα, Σκυλακάκη, Πετραλιά u

5

Εις υγείαν του κορόιδου πίνει η πολιτεία Αρνητική πρωτιά της Βόρειας Ελλάδας στο θέμα των εμβολιασμών Πολύ πίσω, στο 53.6%, και ο Νομός Σερρών u

3

u

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ Νοσηλευτές/Νοσηλεύτριες με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ζητούνται από την Μονάδα Χρόνιας Αιμοκάθαρσης ΜΕΝΤΙΑΛΥΖ ΑΕ στις Σέρρες. Αποστολή βιογραφικών στο email: abarboutis@medialyse.gr

Με επιστολή της η ΟΕΒΕΣ ζητά

Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2321093295

Δραστικότερες παρεμβάσεις από την κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων των πρώτων υλών και αγαθών u

ΖΗΤΕΙΤΑΙ Βοηθός φαρμακείου για εργασία στην πόλη των Σερρών. Απαραίτητη η προϋπηρεσία. Τηλέφωνο: 6948601020

4

3


Σ.Θ. [

ΠΕΜΠΤΗ 14.10.2021 6

[

Ανατολή ήλιου: 07:32 - Δύση ήλιου: 18:49 - Διάρκεια ημέρας: 11 ώρες 16 λεπτά

σαν σήμερα

Στέργιος Φραστανλής δήμαρχος Αμφίπολης Στη μάχη της καθημερινότητας με όλους τους συνεργάτες.

Κώστας Δινάκης αντιδήμαρχος Σερρών Επανέκαμψε σε αρμοδιότητες με τον ανασχηματισμό.

Σελήνη 8.7 ημερών

1849 Αθήνα: Νυκτερινές ώρες ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών στη κατάσβεση της οποίας συμμετείχε και ο Βασιλεύς Όθων «υδρεύων προς εμψύχωσιν των αντληστών». 120 ασθενείς μεταφέρθηκαν σε πλησιέστερες οικίες. 1904 Πυρπολείται μέσα στο σπίτι της, μαζί με 5 άλλους συμπολεμιστές της, η δασκάλα του χωριού Γκρήτσιστα της Γευγελής Αικατερίνη Χατζηγεωργίου. 1912 Α’ Βαλκανικός Πόλεμος: Ο Ελληνικός Στρατός διανοίγει μετά από αγώνα τις διαβάσεις του Βερμίου στον άξονα Κοζάνη 1914 Ο Ελληνικός Στρατός ανακαταλαμβάνει τη Βόρεια Ήπειρο. 1915 Η Βουλγαρία κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Σερβίας (Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος). 1944 Αποβιβάζονται στον Πειραιά τα πρώτα τμήματα του Ελληνικού Στρατού Μέσης Ανατολής με πρώτο τον Ιερό Λόχο 1960 Η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει να καθιερωθούν στο ποδόσφαιρο ο ημιεπαγγελματισμός και οι ελεύθερες μεταγραφές, από την περίοδο 1961 1963 Σε 15 έως 20 εκατ. στερλίνες υπολογίζεται η αξία των εθνικοποιημένων περιουσιών των Ελλήνων της Αιγύπτου, σύμφωνα με δημοσίευμα της Αλ Αχράμ του Καΐρου.

ΦΩΤΟγραφήματα

Διακοπή νερού λόγω εργασιών καθαρισμού στην Αναγέννηση

Σ

τερήθηκαν το νερό για κάποιες ώρες οι κάτοικοι της Αναγέννησης χθες Τετάρτη. Η ΔΕΥΑΣ προχώρησε έγκαιρα σε ανακοίνωση ενημερώνοντας τους κατοίκους ότι λόγω αναγκαίων εργασιών καθαρισμού των δεξαμενών υδροδότησης, θα σημειωθεί διακοπή υδροδότησης στον Οικισμό της Τ.Κ. Αναγέννησης απο τις ώρες 09:00’ έως 15:00’ ζητώντας από τους κατοίκους να δείξουν κατανόηση. «Σ.Θ.»

ΣΕΡΡΑΪΚΟΝ ΘΑΡΡΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ

Εκδότης – Ιδιοκτήτης: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ Διευθυντής: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑMΠΑΤΖΗΣ ΑρχισυνταξΙα: Αλέξανδρος Αραμπατζής ΣυντΑκτες: Βούλα Αγκαθά, Δημήτρης Νάτσιος ΑρθρογρΑφοι - ΣχολιογρΑφοι: Αθανάσιος Παπανδρόπουλος, Δημήτριος Αραμπατζής, Αθανάσιος Αραμπατζής, Αλέξανδρος Αραμπατζής, Κων/νος Τσαρτσάρης, Χρυσάνθη Ιακώβου, Ελευθερία Ξενοδόχου, Χρήστος Κατσαρός ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ - σελιδοποιηση: Κατερίνα Σταυρακίδου ΕΚΤΥΠΩΣΗ: Νίκος Καραγκιόζης ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ: Κατερίνα Σταυρακίδου ΓΡΑΦΕΙΑ: Βενιζέλου 177 – Σέρρες Τ.Κ. 62 131 ΤΗΛ.: 23210 - 46380 FAX: 23210 - 45200

e-mail: sertharros@yahοo.gr www.sertharros.gr

ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΑ: ΤΗΛ. 23210 - 46380 ΕΤΗΣΙΟΙ ΟΡΟΙ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ Υπουργείων 500 €+ Φ.Π.Α. Τραπεζών 500 €+ Φ.Π.Α. Εταιριών Ν.Π.Ι.Δ. & Ν.Π.Δ.Δ. 500 €+ Φ.Π.Α. Δήμων 500 €+ Φ.Π.Α. Συλλόγων, Σωματείων 200 €+ Φ.Π.Α.

Φίλε Κριέ, η σημερινή ημέρα θέλει προσοχή! Οφείλεις να προστατεύεις τον εαυτό σου κάθε στιγμή, από ψεύτικες κατηγορίες, σχόλια πίσω από την πλάτη σου και κουτσομπολιά εις βάρος σου! Μην ασχολείσαι καν, με τέτοιου είδους εχθρούς, αφού ουσιαστικά δεν μπορούν να σε βλάψουν, απλά μόνο να σε πληγώσουν και να σε απογοητεύσουν! Γενικά, η ημέρα αυτή, σε ωθεί σε πολλές μυστικές υποθέσεις, αλλά και παρασκηνιακές κοινωνικές συναναστροφές, λόγω καχυποψίας.

Αγαπητέ Ταύρε, είσαι σίγουρα στα καλύτερα σου σήμερα! Μέσα από φιλικές συναναστροφές και κοινωνικές και ομαδικές δραστηριότητες, θα αποκτήσεις κέρδη και οφέλη! Έλκεις τους άλλους και γίνεσαι περιζήτητος, αφού είσαι ιδιαίτερα κοινωνικός και συζητήσιμος. Τα οράματα σου και οι επιθυμίες σου, είναι πολύ ισχυρές τώρα και θα έχεις σίγουρα την ευκαιρία να τα υλοποιήσεις! Η σημερινή ημέρα θα φέρει πολλούς φίλους και γνωστούς, στην καθημερινότητα σου και το σίγουρο είναι ότι θα περάσεις υπέροχα!

Φίλε Δίδυμε, ήρθε η ώρα να ξυπνήσεις τις ξεχασμένες σου φιλοδοξίες και τους υψηλούς στόχους σου και σήμερα να καταφέρεις να διακριθείς, να αναγνωρισθείς και φυσικά να πετύχεις! Αποφεύγεις και διορθώνεις πλήρως, θέματα που έχουν να κάνουν με σκάνδαλα, συκοφαντίες και κουτσομπολιά εις βάρος σου! Βελτιώνεις απόλυτα την κοινωνική σου θέση, εικόνα και υπόσταση, αφού πλέον έχεις την επιθυμία, αλλά και την ικανότητα να ακολουθήσεις μία αξιοθαύμαστη δημόσια ζωή!

Αγαπητέ Καρκίνε, σήμερα το ενδιαφέρον σου θα στραφεί σε θέματα μεταφυσικά ή που έχουν να κάνουν με φιλοσοφία και έρευνα! Επιπλέον, έχεις πίστη στον εαυτό σου και στις δυνατότητες σου και καταφέρνεις και πείθεις και τους γύρω σου γι’ αυτό! Εκμεταλλεύσου σήμερα την εμπνευσμένη ρητορικότητα σου, με κάθε τρόπο και πέτυχε τους στόχους σου! Επίσης θα ασχοληθείς με μετακινήσεις, ακόμα και με ταξίδια και θα επωφεληθείς με οφέλη και κέρδη, μέσω αυτών!

Φίλε Λέοντα, έχεις ισχυρή διαίσθηση, αλλά και έντονο μαγνητισμό, γεγονός που θα κάνει ανθρώπους και καταστάσεις, να έρθουν σήμερα με τα «νερά» σου! Προσπάθησε διακριτικά, να ανακαλύψεις σήμερα ένα ή περισσότερα μυστικά, που ξέρεις ότι σε αφορούν, αφού ευνοείσαι για αποκαλύψεις που εξυπηρετούν τα συμφέροντα σου! Επικοινωνιακά και κοινωνικά, φρόντισε να μην είσαι τόσο κλειστός, καχύποπτος και μυστικοπαθής, διότι θα παρεξηγηθείς!

Φίλε Παρθένε, την σημερινή ημέρα, ίσως σε απασχολήσει μία νομική υπόθεση, αλλά καλό θα ήταν, να μην κάνεις κινήσεις και να μην πάρεις πρωτοβουλίες και αποφάσεις, πριν συμβουλευτείς κάποιον ειδικό ή έστω, κάποιον που εμπιστεύεσαι απόλυτα! Η ημέρα, θα σε φέρει σε άμεση επαφή με το κοινό και τις κοινωνικές συναναστροφές και σχέσεις σου. Πετυχαίνεις επιτέλους την αρμονία και την ισορροπία, που εδώ και καιρό ήθελες, κοινωνικά!

Αγαπητέ Ζυγέ, μπορεί η κόπωση να σε επιβαρύνει αρκετά σήμερα, αλλά τουλάχιστον θα ξέρεις πως ξεμπέρδεψες και πως έκλεισες κάθε εκκρεμότητα που σε άγχωνε! Αν τώρα κάποιος σου ζητήσει την βοήθεια σου, απάντησε καταφατικά και θα δεις, πως όλο αυτό θα γυρίσει υπέρ σου! Επιπλέον, αλλαγές σε στυλ και εμφάνιση, ευνοούνται σήμερα, όπως και κάθε είδους δραστηριότητες ρουτίνας και δράσεις καθημερινότητας! Τώρα που θα έχεις ευκαιρίες, κάνε οργανώσου και βάλε πρόγραμμα!

Φίλε Σκορπιέ, σήμερα έχεις σίγουρα εύνοια, σε θέματα καλλιτεχνικά, θεάματος και ψυχαγωγίας! Πιθανή απόκτηση ισχυρής φήμης μέσα στους κοινωνικούς σου κύκλους και γίνεσαι σίγουρα το επίκεντρο της προσοχής! Η σημερινή ημέρα θα σου δώσει πολλές ευκαιρίες να ικανοποιηθείς και να αποκτήσεις ευχάριστες εμπειρίες μέσα από απολαύσεις, διασκέδαση και λάμψη! Η τύχη είναι απόλυτα με το μέρος σου και οπωσδήποτε θα σε ευνοήσει!

Αγαπητέ Τοξότη, η οικογενειακή ζωή θα είναι γεμάτη γεγονότα σήμερα και γίνεσαι σαφώς περισσότερο δραστήριος σε θέματα σπιτιού και οικογένειας, αφού οι καταστάσεις το απαιτούν! Θα καταφέρεις να δημιουργήσεις, να βελτιώσεις, να βελτιώσεις οικογενειακούς δεσμούς και να διορθώσεις παλαιά λάθη, που καιρό ήθελες! Στρέφεσαι στον ψυχισμό σου, αλλά και στις ανάγκες σου και προσπαθείς αποτελεσματικά να τις ικανοποιήσεις! Πες ναι στην θαλπωρή του σπιτιού και όχι σε εξόδους!

Φίλε Αιγόκερε, σήμερα είσαι απόλυτα δραστήριος και κυρίως αποτελεσματικός, όσον αφορά την κατάκτηση των στόχων και των ονείρων σου! Σε περιμένει μία ημέρα γεμάτη περιπέτεια και πολλές θα είναι οι θετικές εξελίξεις και οι αλλαγές τώρα, με ωφέλιμα για σένα αποτελέσματα, λόγω της ομολογουμένως αυξημένης τύχης σου! Ένα από τα καλύτερα σου χαρακτηριστικά σήμερα, είναι η ικανότητα σου να προσαρμόζεσαι και να εκμεταλλεύεσαι ότι καινούργιο έρχεται!

Φίλε Υδροχόε, σήμερα θα διαθέτεις ισχυρή διαίσθηση και ψυχικές διορατικές ικανότητες, χαρακτηριστικά που θα σε βοηθήσουν να μπορέσεις να κινηθείς παρασκηνιακά, προκειμένου να πετύχεις προσωπικούς στόχους και σκοπούς! Επιπλέον όμως, θα έχεις την τάση να απομονώνεσαι από τους άλλους και να μειώσεις κατά πολύ τις κοινωνικές σου συναναστροφές και δραστηριότητες. Τα συναισθήματα σου νικούν την λογική σου και αποφασίζεις να ακολουθήσεις την καρδιά σου!

Φίλε Ιχθύ, σήμερα είσαι φιλόδοξος, ικανός να πείσεις και να πετύχεις, έξυπνος, σοφός, με αποτελεσματικότητα σε σχεδιασμούς, πρωτοτυπίες και νέα ξεκινήματα! Είσαι πανέτοιμος, για την απόλυτη επιτυχία, την οποία επιδιώκεις και κατακτάς με ποικίλους τρόπους! ‘Έχεις επιθυμία, αλλά και ικανότητα να διεκδικήσεις και πετύχεις φήμη και αναγνώριση, μέσα από δραστηριότητες και διάφορες αλλαγές, που θα προκαλέσουν τον θαυμασμό και τον σεβασμό των γύρων σου!


CMYK

CMYK

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΠΕΜΠΤΗ 14.10.2021Ξέχασε το θέμα της διεκδίκησης των Στρατοπέδων η δημοτική αρχή; Εις υγείαν του κορόιδου πίνει η πολιτεία Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου

Ά

ξιο απορίας είναι το γεγονός της πλήρους απουσίας από την τοπική πολιτική ατζέντα του θέματος της παραχώρησης, στο Δήμο Σερρών, των Στρατοπέδων. Αξιοσημείωτη και η σχετική σιωπή των τοπικών μέσων ενημέρωσης. Να θυμίσουμε ότι, επί δημαρχιακής θητείας του Π. Αγγελίδη προχώρησε και ολοκληρώθηκε η όλη διαδικασία, μέχρι και της δημοσίευσης στην εφημερίδα της κυβέρνησης (ΦΕΚ) της πολεοδόμησης των στρατοπέδων, που αποτελούσε προϋπόθεση για την παραχώρησή τους στη τοπική κοινωνία. Δηλαδή ο Δήμος Σερρών, με αυτή την διαδικασία αναβάθμισε και έδωσε οικοπεδική αξία στα στρατόπεδα, με ανταλλάγματα τα οποία τελικά δεν αποδόθηκαν στους πολίτες , όπως όριζε η αρχική συμφωνία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Η συμφωνία προέβλεπε την παραχώρηση 45 πολεοδομημένων στρεμμάτων στον στρατό και 250 στρεμμάτων στον Δήμο

Σερρών, από τα δύο στρατόπεδα Εμμανουήλ Παπά και Παπαλουκά και υπογράφτηκε, αρχικά (2012), από τον τότε υπουργό κ. Αβραμόπουλο. Ακολούθησαν όλες οι συμφωνηθείσες διαδικασίες μέσα από δημοτικές ενέργειες, στο ΥΠΕΚΑ (την πολεοδόμηση, την σήκωσε στις πλάτες του ο τότε αντιδήμαρχος Παύλος Μυστακίδης - δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ) και απέμεινε η τελική υπογραφή από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας . Υποσχέσεις είχαν δοθεί στη Βουλή (από τον τότε υπουργό κ. Καμμένο) ότι μόνο στο Δήμο Σερρών θα υλοποιηθεί η παραχώρηση, διότι είναι ο μόνος Δήμος που ωρίμασε το θέμα. Είναι συνεπώς απορίας άξιο πως η σημερινή δημοτική αρχή, που είναι φίλα προσκείμενη στην κυβέρνηση, δεν συνεχίζει τη διαδικασία ώστε να περιέλθει μεγάλη έκταση , που εφάπτεται στον αστικό ιστό, στον Δήμο Σερρών. Επισημαίνουμε ότι με τη ΜΗ υλοποίηση της συμφωνίας , δεν αίρεται η πολεοδόμηση των στρατοπέδων, άρα υπάρχει μο-

νομερής τήρηση των όρων και ωφέλεια του στρατού, χωρίς απόδοση στον Δήμο τα συμφωνηθέντα. (Εις υγείαν του κορόιδου, του Δήμου Σερρών δηλαδή).

Εκτός αν γίνονται ενέργειες εν κρυπτώ και δεν θέλει να τις αποκαλύψει η δημοτική αρχή, στοχεύοντας να αποφύγει τα πολλά ανοικτά μέτωπα. Θέλει, ίσως, να κλείσει το ακανθώδες

θέμα του οδοφωτισμού ( έρχεται προς ψήφιση στην οικονομική Επιτροπή τον Νοέμβριο) και μετά να ανοίξει αυτό το μεγάλο θέμα.

Αρνητική πρωτιά της Βόρειας Ελλάδας στο θέμα των εμβολιασμών Πολύ πίσω, στο 53.6%, και ο Νομός Σερρών Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου

Ό

πως έγινε γνωστό από στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΕΟΔΥ, όλη η Β. Ελλάδα πρωτεύει αρνητικά στο θέμα των εμβολιασμών, που κινούνται στο 50%, περίπου, του πληθυσμού. Μια πραγματικά απογοητευτική επίδοση. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης και τα αυξημένα κρούσματα, οι αυξημένες νοσηλείες. Η Θεσσαλονίκη με το 1/3 του πληθυσμού της Αθήνας συναγωνίζεται σε αριθμό κρουσμάτων την πρωτεύουσα. Στα ίδια χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού και ο Νομός Σερρών με ποσοστό 53.6%. Αναρωτιέται κανείς , τόση ενημέρωση, τόσες ανακοινώσεις, τι είναι αυτό που μας καθηλώνει σε μία τέτοια υστέρηση; Κοινωνικοί θα είναι, προφανώς, CMYK

οι λόγοι. Έλλειμα ορθολογισμού, παραφιλολογία, δεισιδαιμονία, ροπή προς συνωσιολογικές θεωρίες; Όποια και αν είναι από τις παραπάνω οι αιτίες δείχνουν μια σαφή κοινωνική καθυστέρηση. Για το Νομό Σερρών θα πρέπει, ίσως, να επισημανθεί, χωρίς καμία διάθεση στοχοποίησης, και η αρνητική στάση μερίδας ιερέων που ενθάρρυναν αντιεμβολιαστικές συμπεριφορές. Είχαμε επισημάνει, σε διαδοχικά μας σημειώματα, το θέμα και καλούσαμε τους Μητροπολίτες του νομού μας να παρέμβουν αποφασιστικά. Και τούτο, με κάποια καθυστέρηση, έγινε. Πιστεύουμε, όμως, ότι θα ήταν καλό να συνταχθεί από τους Σεβασμιώτατους Μητροπολίτες Σερρών και Νιγρίτας, Σιδηροκάστρου και Ζιχνών και Νευροκοπίου κ.κ. Θεολόγο, Μακάριο και Ιερόθεο, μία εγκύκλι-

ος με ξεκάθαρη, με σαφή παρακίνηση για εμβολιασμό και η οποία να διαβαστεί σε όλους τους ναούς του νομού. Ανάλογα είναι αναγκαίο σε όσους εκκλησιάζονται να επι-

βάλλεται, με ξεκάθαρο τρόπο, να φορούν μάσκα και όσοι δεν το πράττουν (εν γνώσει τους δημόσιος κίνδυνος) να απομακρύνονται από το εκκλησίασμα, με μέριμνα των επιτρόπων.

Όσο χάνονται, άδικα, ανθρώπινες ζωές, δεν υπάρχει περιθώριο για ουδετερότητες ή επαμφοτερίζουσες στάσεις.

CMYK
ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΠΕΜΠΤΗ 14.10.2021

Με επιστολή της η ΟΕΒΕΣ ζητά

Δραστικότερες παρεμβάσεις από την κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων των πρώτων υλών και αγαθών

Π

αρέμβαση της πολιτείας για το θέμα των ανατιμήσεων των πρώτων υλών και αγαθών ζητά η ΟΕΒΕΣ Επιστολή απέστειλε στους αρμοδίους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ.κ. Σταϊκούρα, Γεωργιάδη και Σκρέκα. Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής: Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί, Είναι γνωστό πως τους τελευταίους μήνες οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της χώρας ενώ ακόμη «μετρούν» τις πληγές τους από την υγειονομική κρίση, πλέον έρχονται αντιμέτωπες ΚΑΙ με τις επιπτώσεις από την αύξηση των διεθνών τιμών στις πρώτες ύλες, στα μεταφορικά και στην ενέργεια. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η τιμή του φυσικού αερίου εκτινάχθηκε κατά 108,5% τον Σεπτέμβριο του 2021 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή, του πετρελαίου θέρμανσης κατά 28,9%, των καυσίμων και λιπαντικών κατά 18,1%, του ελαιόλαδου κατά 18,4%, των νωπών λαχανικών κατά 21,1%, ενώ η τιμή σε αρνί και κατσίκι αυξή-

θηκε κατά 17,5% σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2020, ενώ σε μηνιαία βάση, το φυσικό αέριο εμφανίζει πάλι τη μεγαλύτερη αύξηση (+12,8% Αύγουστο / Σεπτέμβριο) και ακολουθεί το ελαιόλαδο με αύξηση 11,8%. Οι ανατιμήσεις κυρίως στην ενέργεια, με υπερδιπλασιασμό της τιμής του φυσικού αερίου που οδήγησαν σε αύξηση του πληθωρισμού στο 2,2% τον Σεπτέμβριο, σε ετήσια βάση, ενώ σε μηνιαία βάση κατά 2,4%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), κάνουν πρόδηλη την αναγκαιότητα δραστικών παρεμβάσεων από την πλευρά της κυβέρνησης, ώστε να αναχαιτιστεί το κύμα της ακρίβειας που πλήττει επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Το κύμα των απότομων και αδικαιολόγητων ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων, από την μεταποίηση και τις τεχνικές εργασίες μέχρι την εστίαση και τις υπηρεσίες, επηρεάζει δραματικά τα κοστολόγια των επιχειρήσεων. Άπαντες οι επαγγελματίες και βιοτέχνες της χώρας βρίσκονται αντιμέτωποι με το δίλημμα,

είτε να μετακυλήσουν μέρος των αυξήσεων στις τιμές των προϊόντων τους, είτε να απορροφήσουν την αύξηση, μειώνοντας το περιθώριο κέρδους τους. Ωστόσο, η τυχόν συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, η διατήρηση των ναύλων σε ιστορικά υψηλά επίπεδα αλλά και η αύξηση του κόστους ενέργειας επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργική κερδοφορία και βιωσιμότητα των επιχειρήσεών μας. Η ΟΕΒΕΣΣ συντάσσεται με

την άποψη της ΓΣΕΒΕΕ και θεωρεί πως η κυβέρνηση πρέπει πλέον να εξετάσει σοβαρά και χωρίς καθυστερήσεις την μείωση των Ειδικών Φορών Κατανάλωσης αλλά και του ΦΠΑ σε ενέργεια και βασικά καταναλωτικά αγαθά, ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά στο δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

επιθυμούμε να μας ενημερώσετε για τις ενέργειές σας ως προς την κατεύθυνση ελέγχου των τιμών και τιθάσευσης των ανατιμήσεων.

Ζητούμε ως Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ν. Σερρών δραστικότερες παρεμβάσεις από την κυβέρνηση και

Ο Γεν. Γραμματέας Βροντελής Δημήτριος

Με τιμή Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Εμβολιασμός κατοίκων στον Δήμο Σερρών Από εμβολιαστική υγειονομική μονάδα του Κ.Υ. Νιγρίτας

Ο

Δήμος Σερρών ενημερώνει τους δημότες ότι η 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης θα προχωρήσει σε δράση «καταδρομικού» εμβολιασμού κατοίκων στην ΠΕ Σερρών την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου. Ο εμβολιασμός θα διενεργηθεί από την εμβολιαστική υγειονομική μονάδα του Κέντρου Υγείας Νιγρίτας και το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει στάσεις στον Προβατά και στο Σκούταρι ως εξής: Προβατάς: Άφιξη στις 12:00μ.μ Αναχώρηση στις 12:30 μ.μ (χώρος εντός της Κοινότητας) Σκούταρι : Άφιξη στις 12:45 Αναχώρηση στις 13:30μ.μ (Αγροτικό Ιατρείο) Το πρόγραμμα αυτό δίνει τη δυνατότητα εμβολιασμού στους πολίτες – δημότες μας , οι οποίοι για οποιοδήποτε λόγο μέχρι σήμερα δεν είχαν την δυνατότητα να εμβολιαστούν στα εμβολιαστικά κέντρα που ήδη λειτουργούν στις δομές υγείας Οι πολίτες που μπορούν να εμβολιαστούν με την 1η δόση του εμβολίου της Pfizer πρέπει να είναι : -Ανεμβολίαστοι - Άνω των δώδεκα (12) ετών.

Ο Πρόεδρος Κοτσαμπάς Σωτήριος


CMYK

CMYK

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΠΕΜΠΤΗ 14.10.2021«Είναι Οριστικό: Χορήγηση επιδόματος τηλεθέρμανσης στα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις των Σερρών» Επικοινωνία του βουλευτή Θ. Λεονταρίδη με Σταϊκούρα, Σκυλακάκη, Πετραλιά

Χ

ορήγηση επιδόματος στα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τηλεθέρμανση στις Σέρρες ζήτησε ο βουλευτής Θεόφιλος Λεονταρίδης από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και τον Αναπληρωτή Υπουργό Θ. Σκυλακάκη. Επικοινωνία με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Θ. Σκυλακάκη και τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Θάνο Πετραλιά είχε ο βουλευτής κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης για να δοθεί επίδομα θέρμανσης στα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τηλεθέρμανση στις Σέρρες λόγω αναμενόμενης αύξησης των λογαριασμών εξαιτίας της αύξησης των καυσίμων πρώτων υλών που παράγουν τηλεθέρμανση. Ταυτόχρονα, ο Θεόφιλος Λεονταρίδης έκανε παρέμβαση και στη Βουλή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα για τον εν λόγω θέμα όπου μεταξύ άλλων τόνισε: «η κυβέρνηση παρενέβη άμεσα και με 500 εκ. € επιχειρεί να αναχαιτίσει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις. Η Ελλάδα ήταν ανάμεσα στις δύο πρώτες χώρες της Ευ-

ρώπης οι οποίες έλαβαν μέτρα, ανταποκρινόμενη στην ανάγκη να στηρίξουμε τα νοικοκυριά απέναντι στις εκρηκτικές αυξήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας και του φασικού αερίου. Τα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε η κυβέρνηση ήταν:

1

. Η έκπτωση ηλεκτρικού ρεύματος με ιδιαίτερη πρόνοια για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά . Η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και η διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων με αποτέλεσμα ο αριθμός των νοικοκυριών που θα λάβουν ενίσχυση να προσεγγίσει το 1,5 εκατομμύριο και το κόστος του επιδόματος να ανέλθει από τα 84 εκ. € που είχε προϋπολογιστεί για φέτος, στα 168 εκ. €

2

3

. Σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑ εμπορίας θα δοθεί έκπτωση τουλάχιστον 15% στο κόστος προμήθειας φυσικού αερίου σε όλα τα νοικοκυριά. Παράλληλα, η ΔΕΠΑ θα διαθέσει ποσότητες φυσικού αερίου και στους υπόλοιπους παρόχους που με τη σειρά τους θα πρέπει να μετακυλήσουν την έκπτωση αυτή στους καταναλωτές. Θέλω να σας ενημερώσω κ. Υπουργέ ότι σε ένα μέρος της πόλης των Σερρών η θέρμανση στα νοικοκυριά γίνεται με την τηλεθέρμανση.

Η προμήθεια δηλαδή θερμότητας για θέρμανση χώρων καθώς και θερμού νερού χρήσης στα σπίτια γίνεται με τηλεθέρμανση που όπως γνωρίζετε καλά έχει πλεονεκτήματα μεταξύ των οποίων ο περιορισμός της ρύπανσης του περιβάλλοντος. Ως καύσιμη ύλη για την παραγωγή τηλεθέρμανσης είναι το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο, το ηλεκτρικό ρεύμα, τα καυσόξυλα, τα πέλετ, κλπ. Λόγω αναμενόμενης αύξησης του λογαριασμού της τηλεθέρμανσης για τους καταναλωτές εξαιτίας της αύξησης του κόστους της καύσιμης πρώτης ύλης, οφείλετε να συμπεριλάβετε και τα νοικοκυριά αυτά και τις μικρές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τηλεθέρμανση στα μέτρα στήριξης». Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο Αναπληρωτής Υπουργός Θ. Σκυλακάκης διαβεβαίωσαν τον

βουλευτή Θ. Λεονταρίδη ότι θα συμπεριλάβουν και την τηλεθέρμανση στην προβλεπόμενη επιδότηση.

Ο βουλευτής Θεόφιλος Λεονταρίδης εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς τους κυρίους υπουργούς.

Την Παρασκευή μπροστά στο Δημαρχείο

Ενημερωτική δράση για το Κοινωνικό Συσσίτιο του Δήμου Σερρών

Σ

το πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της Φτώχειας (Ο.Η.Ε. - 17 Οκτωβρίου), η Δομή Παροχής Συσσιτίου του Δήμου Σερρών διοργανώνει

Ενημερωτική Δράση πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τη λειτουργία και το έργο του Κοινωνικού Συσσιτίου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021, στις 11 πμ, στον χώρο του Δημαρχείου.
ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΠΕΜΠΤΗ 14.10.2021

Εκτακτο δελτίο καιρικών φαινομένων από την Πολιτική Προστασία Ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Σ

το έκτακτο δελτίο Επικίνδυνων καιρικών Φαινομένων που εξέδωσε η Πολιτική προστασία αναφέρονται τα εξής:

Ένα νέο καιρικό σύστημα με το όνομα ΜΠΑΛΛΟΣ (BALLOS) θα προκαλέσει νέα κακοκαιρία στη χώρα από την Πέμπτη (14-102021) και από τα δυτικά - νοτιοδυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά :

1

. Τις ΙΣΧΥΡΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ, που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα κατά τη διάρκεια των φαινομένων από ισχυρούς ριπαίους ανέμους. Τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν αρχικά το Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά και τη Μακεδονία και από το μεσημέρι της Πέμπτης βαθμιαία την υπόλοιπη χώρα. Την Παρασκευή (15-10-2021) κακοκαιρία προβλέπεται αρχικά σε όλη τη χώρα, τα έντονα φαινόμενα όμως από τις απογευματινές ώρες στα βορειοδυτικά θα εξασθενήσουν. Το Σάββατο (16-10-2021) ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν την ανατολική χώρα, αλλά βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

2

. Τους ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ νότιους ΑΝΕΜΟΥΣ εντάσεως 7 με 8 μποφόρ. Στη βόρεια Ελλάδα από το βράδυ της Πέμπτης (14-10-2021) θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι με την ίδια ένταση, ενώ την Παρασκευή (15-10-2021) οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο πιθανώς να φτάσουν τοπικά τα 9 μποφόρ.

3

. Την ΑΙΣΘΗΤΗ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ στη βόρεια Ελλάδα κατά 6 με 7 βαθμούς Κελσίου.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του φαινομένου θα γίνεται στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ(www.emy.gr) και το λογαριασμό της ΕΜΥ στο twitter (@EMY_HNMS).

Οδηγίες αυτοπροστασίας από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας H Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων: Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς

- Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά - Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους - Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων - Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. - Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα - Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια) - Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ. Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).

Συνεδριάζει τη Δευτέρα η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σερρών Χωροθετεί ζώνες τραπεζοκαθισμάτων και εμπορευμάτων

Μ

ε την διαδικασία της δια ζώσης κεκλεισμένων των θυρών του Σώματος συνεδριάζει στις 18 Οκτωβρίου 2021 ημέρα Δευτέρα και ώρα 11.30 π.μ. η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σερρών. Η συζήτηση και η λήψη απόφασης στα θέματα της ημερήσιας διάταξης:

1ο ΘΕΜΑ: Χωροθέτηση ζώνης για την έκδοση αδείας τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων τον ιδιοκτήτη καταστήματος Δ. ΚΗΠΟΥΡΟΣ-Ν. ΣΤΟΓΙΟΣ Ο.Ε. επί του πεζοδρομίου της οδού Γ. Παπανδρέου 1.

2ο ΘΕΜΑ: Χωροθέτηση ζώνης για την έκδοση αδείας τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων στην ιδιοκτήτρια καταστήματος κ. Γερασίμου Μαρία επί της οδού Βασ. Βασιλείου & Ομήρων (γωνία 3ο ΘΕΜΑ: Χωροθέτηση ζώνης για την έκδοση αδείας τοποθέτησης εμπορευμάτων στον ιδιοκτήτη καταστήματος ΟΠΩΡΟΠΩΛΕΙΟΥ κ. Τοτίκο Βασίλειο επί των οδών Κωνσταντινουπόλεως & Δ. Σολωμού. 4ο ΘΕΜΑ: Χωροθέτηση ζώνης για την έκδοση αδείας τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων στον ιδιοκτήτη καταστήματος κ. Πασχάλη Πέτρο επί του πεζοδρόμου των οδών Κουντουριώτη & Βότση.

5ο ΘΕΜΑ: Έγκριση απαλλαγής από απότμηση πεζοδρομίου στο αγροτεμάχιο υπ’ αριθμ. 5657 για την άδεια λειτουργίας της συνεταιριστικής επιχείρησης φαρμακοποιών Σερρών 6ο ΘΕΜΑ: Θεσμοθέτηση φορτοεκφόρτωσης στην

οδό Μαγνησίας

7ο ΘΕΜΑ: Αναγκαστικές ανακομιδές


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

επικαιρότητα

ΠΕΜΠΤΗ 14.10.2021Με εκπροσώπους επαγγελματιών ο Μαλλιαράς Άκουσε τα προβλήματα ο πρόεδρος του ΕΒΕΣ

Μ

ε τις Διοικήσεις των Σωματείων Κρεοπωλών, Ψυκτικών – Κλιματιστικών, Αδειούχων Συντηρητών Αερίων & Υγρών Καυσίμων και Επισκευαστών Αμαξωμάτων & Βαφέων συναντήθηκε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών το απόγευμα της Δευτέρας 11 Οκτωβρίου 2021, στο πλαίσιο σειράς επαφών με τους εκπροσώπους των επαγγελματιών. Ο Πρόεδρος, Φάνης Καμπούρης, ο Γενικός Γραμματέας Μιχάλης Χατζόπουλος, και η Ταμίας του Σωματείου Κρεοπωλών και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου, Διαλεχτή Παυλάκη, αφού αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις τους, συζήτησαν με τον κο Μαλλιαρά την καθιερωμένη συμμετοχή του Σωματείου στη SEREXPO και δήλωσαν πρόθυμοι να συνδράμουν σε κάθε εκδήλωση στο πλαίσιο της άριστης συνεργασίας με το Επιμελητήριο τα τελευταία χρόνια. Ο Πρόεδρος, Νικόλαος Κουντουράς, και ο Ταμίας του Σω-

ματείου Ψυκτικών – Κλιματιστικών, Βασίλειος Κανακάρης, ενημέρωσαν τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου για τα θέματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους και κυρίως για την αλληλοσύγκρουση συμφερόντων που παρατηρείται με συναφή επαγγέλματα. Ιδιαίτερη έμφαση στην ολοκλήρωση της σύνδεσης των επιχειρήσεων και νοικοκυριών με το φυσικό αέριο έδωσε ο Πρόεδρος του Σωματείου Αδειούχων Συντηρητών Αερίων & Υγρών Καυσίμων, Γιώργος Κοτσάνπαπας, κατά τη Συνάντηση του με τον κο Μαλλιαρά, όπου τον ενημέρωσε αναλυτικά για την αναγκαιότητα αυτής της σύνδεσης και για τα οικονομικά οφέλη του Νομού μας από αυτήν. Ο Πρόεδρος, Χαράλαμπος Γκουντινόπουλος, και σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο των Επισκευαστών Αμαξωμάτων και Βαφέων, παρουσίασαν στον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου τα αιτήματα του Σωματείου τους, μεταξύ των οποίων είναι η διευκόλυνση πρόσβασης σε χρηματοδότηση, η διατήρηση σταθερού φορολογικού περι-

βάλλοντος, η οικονομική τους στήριξη από το Επιμελητήριο, η διοργάνωση καμπάνιας ενημέρωσης για την εύρεση εξειδικευμένων τεχνητών καθώς και η διοργάνωση συμμετοχής τους σε ειδικές εκθέσεις σε σχέση με

Συλλήψεις για ναρκωτικά από την Υποδιεύθυνση ασφάλειας Κατασχέθηκε κάνναβη, ζυγαριά, τηλέφωνο και χρήματα

Σ

υνελήφθη το βράδυ της Δευτέρας 11 Οκτωβρίου 2021 σε περιοχή των Σερρών, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Σερρών, ένας ημεδαπός άνδρας, καθώς

στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 216 γραμμάρια κάνναβης, 1 ζυγαριά ακριβείας, 1 κινητό τηλέφωνο και το χρηματικό ποσό των 65 ευρώ. Επίσης συνελήφθη ακόμα

ένας ημεδαπός άνδρας στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 2,8 γραμμάρια κάνναβης, τα οποία προμηθεύτηκε νωρίτερα από τον προαναφερόμενο συλληφθέντα.

τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις (π.χ. ηλεκτρικά αυτοκίνητα). Ο κος Μαλλιαράς, αφού ευχαρίστησε όλους τους εκπροσώπους των επαγγελματιών για την άμεση ανταπόκριση στο κά-

λεσμα του Επιμελητηρίου, τους διαβεβαίωσε ότι θα καταβληθεί από τη Διοίκηση κάθε δυνατή προσπάθεια για την ικανοποίηση των αιτημάτων εκείνων που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Επιμελητηρίου.

Εξιχνίαση απάτης από την Ασφάλεια Σερρών Προσποιήθηκε το γιατρό και απέσπασε 5700

Α

πό την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Σερρών σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος ενός αλλοδαπού άνδρα, καθώς όπως προέκυψε από την έρευνα, τον Μάρτιο του 2020, εξαπάτησε ημεδαπή γυναίκα στις Σέρρες, όπου αρχικά της τηλεφώνησε άγνωστος συνεργός του προσποιούμενος τον γιατρό και με το πρόσχημα άμεσης χειρουργικής επέμβασης της κόρης της, κατάφερε να της αποσπάσει το χρηματικό ποσό των 5.700 ευρώ.
Οικονομία

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 14.10.2021

Τα έντεκα επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση και τον υψηλότερο μισθό

Σ

ύμφωνα με τη μελέτη του ΣΕΒ, κατά την περίοδο 2013 - 2019 στους παραγωγικούς κλάδους βιομηχανίας, μεταφορών και επικοινωνιών καταγράφεται μέχρι και τριπλάσια αύξηση της απασχόλησης σε σχέση με το σύνολο της οικονομίας

Τα έντεκα επαγγέλματα που εμφανίζουν την μεγαλύτερη αύξηση απασχόλησης κατά την περίοδο 2013 - 2019 παρουσιάζει μελέτη του ΣΕΒ που αποσκοπεί στον ανασχεδιασμό των προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης με πυξίδα τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας. Σύμφωνα με τη μελέτη τα επαγγέλματα αυτά αμείβονται και με καλύτερους μισθούς σε σχέση με το μέσο όρο και είναι τα εξής: Τεχνικοί του τομέα της πληροφόρησης και επικοινωνίας, Υπάλληλοι γενικών καθηκόντων και χειριστές μηχανών με πληκτρολόγιο, Υπάλληλοι εξυπηρέτησης πελατών, Υπάλληλοι καταγραφής αριθμητικών δεδομένων και υλικών, Πωλητές, Χειροτέχνες και τυπογράφοι, Ηλεκτρολόγοι και ηλεκτρονικοί, Τεχνίτες επεξεργασίας τροφίμων, επεξεργασίας ξύλου, ειδών ένδυσης, Χειριστές σταθερών βιομηχανικών εγκαταστάσεων, μηχανημάτων και εξοπλισμού, Συναρμολογητές (μονταδόροι), Οδηγοί μέσων μεταφοράς και χειριστές κινητού εξοπλισμού. Αναφορικά με τις αμοιβές, αναφέρεται ότι οι μέσοι μισθοί επαγγελμάτων, όπως των: «Ηλεκτρολόγων και ηλεκτρονικών», «Τεχνικών του τομέα της πληροφόρησης και επικοινωνίας» και «Υπάλληλων γενικών καθηκόντων και χειριστών μηχανών με πληκτρολόγιο» είναι υψηλότεροι από τον μέσο μισθό της οικονομίας, γεγονός που συνιστά ένδειξη υπερβάλλουσας ζήτησης για ανθρώπινο δυναμικό στα εν λόγω επαγγέλματα. Επιπλέον, οι μέσοι μισθοί ορισμένων δυναμικών επαγγελμάτων χαμηλών τυπικών προσόντων, όπως είναι οι «Οδηγοί μέσων μεταφοράς και χειριστές κινητού εξοπλισμού», οι «Συναρμολογητές (μονταδόροι)» και οι «Χειριστές σταθερών εγκαταστάσεων, μηχανημάτων και εξοπλισμού» βρίσκονται πολύ κοντά στο μέσο μισθό της οικονομίας. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η αμοιβή των τυπικών προσόντων του ανθρώπινου δυναμικού για τα εν λόγω επαγγέλματα, όπως και για τους «Ηλεκτρολόγους και ηλεκτρονικούς», είναι χαμηλή σε σχέση με άλλα επαγγέλματα υψηλών προσόντων (για παράδειγμα αυτών για τα οποία απαιτείται πανεπιστημιακή εκπαίδευση),

ΕΕΚ για την ανάπτυξη των δυναμικών και παραγωγικών κλάδων της οικονομίας και υποδεικνύουν διαδρομές επαγγελματικού προσανατολισμού με ευοίωνες προοπτικές απασχόλησης. Ως εκ τούτου, αναδεικνύουν την αναγκαιότητα ουσιαστικής αναβάθμισης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης σε συγκεκριμένη κατεύθυνση σύγχρονου παραγωγικού μετασχηματισμού», τονίζει ο ΣΕΒ.

θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ο μέσος μισθός τους βρίσκεται κοντά στο μέσο μισθό της οικονομίας ή τον υπερβαίνει, εξαιτίας της υπερβάλλουσας ζήτησης εκ μέρους των επιχειρήσεων για ανθρώπινο δυναμικό στα επαγγέλματα αυτά.

«Για να αποφέρει ουσιαστικά οφέλη, η προσαρμογή των περιφερειακών εκπαιδευτικών προγραμμάτων πρέπει να συμπληρωθεί από παρεμβάσεις στα λεγόμενα Ρυθμιζόμενα Τεχνικά Επαγγέλματα, με γνώμονα την άρση των αγκυλώσεων που δημιουργούν προσκόμματα στη δυνατότητα των επιχειρήσεων να καλύπτουν τις ανάγκες τους με εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό από αυτές τις επαγγελματικές κατηγορίες».

Συνολικά σύμφωνα με τη μελέτη κατά την περίοδο 2013 - 2019 στους παραγωγικούς κλάδους βιομηχανίας, μεταφορών και επικοινωνιών καταγράφεται μέχρι και τριπλάσια αύξηση της απασχόλησης σε σχέση με το σύνολο της οικονομίας.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα του ΣΕΒ που αποσκοπεί στον ανασχεδιασμό των προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης με πυξίδα τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας.

«Οι παραπάνω διαπιστώσεις καταδεικνύουν τη σημασία των επαγγελμάτων της

Φθινοπωρινές εκπτώσεις 2021: Πότε ξεκινούν Οι Κυριακές με ανοιχτά καταστήματα

Α

πό τη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου ξεκινούν οι φθινοπωρινές εκπτώσεις του 2021, οι οποίες θα διαρκέσουν δύο εβδομάδες ενώ μέσα στον ίδιο μήνα, την Κυριακή 7 Νοεμβρίου, τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά. Σύμφωα με τις οδηγίες των εμπορικών συλλόγων προς τα καταστήματα, κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, επιτρέπεται η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία του ποσοστού της έκπτωσης, μαζί με την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση. Mέχρι το τέλος του έτους, τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά για τρεις Κυριακές: • Στις 7 Νοεμβρίου 2021 • Στις 12 Δεκεμβρίου 2021 και • Στις 19 Δεκεμβρίου 2021


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

Οικονομία

ΠΕΜΠΤΗ 14.10.2021Επίδομα στέγασης 1.000 ευρώ και σε σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ

Τ

ην επέκταση της χορήγησης ετήσιου στεγαστικού επιδόματος 1.000 ευρώ στους καταρτιζόμενους των Δημοσίων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) προβλέπει νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στη Βουλή, σε υλοποίηση της εξαγγελίας του Πρωθυπουργού στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Το ετήσιο στεγαστικό επίδομα θα χορηγείται πλέον και στους καταρτιζόμενους ΔΙΕΚ, όπως χορηγείται μέχρι σήμερα στα ΑΕΙ, με κριτήρια όπως ο τόπος μόνιμης κατοικίας και φοίτησης, το εισόδημα και η περιουσιακή κατάσταση.

Προσλήψεις αναπληρωτών νοσηλευτών για ενίσχυση σχολικών μονάδων Επιπλέον, με γνώμονα την ενίσχυση των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτε-

ροβάθμιας εκπαίδευσης με νοσηλευτές και βοηθούς βρεφοκόμων-παιδοκόμων, κατατέθηκαν ρυθμίσεις που προβλέπουν ότι σε περίπτωση που οι λειτουργικές ανάγκες των σχολικών μονάδων δεν καλύπτονται από τους τελικούς πίνακες κατάταξης του ΑΣΕΠ των οικείων κλάδων του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, τότε, αντιστοίχως: Μπορεί να προσλαμβάνονται ως προσωρινοί αναπληρωτές, εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης που είναι ενταγμένοι στον αξιολογικό πίνακα κατάταξης Α΄ του Α.Σ.Ε.Π του κλάδου ΠΕ87.02-Νοσηλευτικής, υπό την προϋπόθεση ότι κατέχουν: α) πτυχίο ένταξης στον κλάδο ΠΕ25, β) σχετική άδεια άσκησης επαγγέλματος και γ) ταυτότητα μέλους του οικείου συλλόγου. Μπορεί να προσλαμβάνονται ως προσωρινοί αναπληρωτές, εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης που έχουν ενταχθεί στον αξιολογικό πίνακα κατά-

ταξης Α’ του ΑΣΕΠ του κλάδου ΤΕ01.30- Βοηθοί ΒρεφοκόμωνΠαιδοκόμων υπό την προϋπόθεση ότι κατέχουν πτυχίο ένταξης στον κλάδο ΔΕ01-ΕΒΠ.

(ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.), μπορεί να πραγματοποιείται ειδική πρόσκληση πρόσληψης με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Περαιτέρω, για την κάλυψη αναγκών και στα Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης

Τέλος, ειδικά για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, δίνεται παράταση ως την 1η Νοεμβρίου 2021 στα ΑΕΙ να καθορίσουν το

συντελεστή Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στις Σχολές/Τμήματά τους, κατόπιν αξιολόγησης των δεδομένων που προέκυψαν από την πρώτη εφαρμογή του νέου συστήματος εισαγωγής κατά το τρέχον σχολικό-ακαδημαϊκό έτος.

Κυρίαρχες οι ευέλικτες μορφές εργασίας Στις 19.727 οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν στη χώρα τον Σεπτέμβριο

Σ

τις 19.727 ανήλθαν οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν στη χώρα τον Σεπτέμβριο. Τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» δείχνουν τη θετική πορεία, αλλά εμφανίζουν και ορισμένους δείκτες που προκαλούν προβληματισμό. Ειδικότερα, διαπιστώνεται ότι παρά το «θετικό πρόσημο» η πλειονότητα των νέων θέσεων που καταγράφηκαν προήλθε, για πρώτη φορά κατά τη φετινή χρονιά, από τις ευέλικτες μορφές εργασίας. Επίσης, σε σύγκριση με τις 38.529 που είχαν προκύψει έναν χρόνο νωρίτερα, φαίνεται ότι φέτος προστέθηκαν 18.802 λιγότερες νέες θέσεις εργασίας… Τα στοιχεία επίσης δείχνουν, μεταξύ άλλων, ότι οι προσλήψεις τον φετινό Σεπτέμβριο ανήλθαν στις 303.900, δηλαδή περισσότερες κατά 44.479 σε σχέση με πέρσι. Όμως, προβληματισμό δημιουργούν οι 284.173 αποχω-

ρήσεις, που είναι κατά 63.281 περισσότερες συγκριτικά με τις αντίστοιχες περσινές. Σε κάθε περίπτωση, στο εννεάμηνο του τρέχοντος έτους το σύστημα «Εργάνη» δείχνει ότι δημιουργήθηκαν 284.857 νέες θέσεις εργασίας, περισσότερες κατά 130.681 εάν η σύγκριση γίνει με το ίδιο χρονικό διάστημα του 2020. Οι 19.727 νέες θέσεις εργασίας του Σεπτεμβρίου συνιστούν την τρίτη καλύτερη επίδοση κατά την τελευταία 20ετία. Μόνο το 2013, όταν είχαν προκύψει 63.122, και το 2020, με 38.529 θέσεις απασχόλησης, καταγράφηκε καλύτερη επίδοση από τη φετινή. Αξίζει να επισημανθεί επίσης ότι με μοναδική εξαίρεση τον Αύγουστο, οι υπόλοιποι οκτώ μήνες του έτους είχαν θετικό πρόσημο για την αγορά εργασίας.

«Θραύση» η μερική απασχόληση Το πιο ανησυχητικό στοιχείο όμως προκύπτει από το είδος των νέων συμβάσεων. Από το

σύνολο των προσλήψεων που πραγματοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο (303.900), με όρους πλήρους απασχόλησης ήταν οι 144.095, αριθμός που αντιστοιχεί στο 47,41% του συνόλου. Αυτό σημαίνει ότι για πρώτη φορά φέτος η μερική απασχόληση (137.115 ή 45,12%) και η εκ περιτροπής εργασία (22.690 ή 7,47%) αθροιστικά κατέγραψαν υψηλότερο ποσοστό (52,59%) στο σύνολο των προσλήψεων . Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι σε επίπεδο φύλου, δημιουργήθηκαν 31.495 νέες θέσεις εργασίας για γυναίκες, ενώ την ίδια στιγμή χάθηκαν 11.768 θέσεις για άνδρες. Αναλύοντας τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» προκύπτει ότι η ηλικιακή ομάδα που δέχτηκε τις μεγαλύτερες «πιέσεις» τον Σεπτέμβριο είναι εκείνη που αφορά τους νέους. Φαίνεται, λοιπόν, ότι στις ηλικίες 15-24 ετών χάθηκαν 22.854 θέσεις εργασίας. Σε όλες τις άλλες κατηγορίες καταγράφηκε θετικό ισοζύγιο.

Η πρωτοκαθεδρία ανήκε στην πλέον παραγωγική ομάδα (30 - 44 ετών), με 25.047 θέσεις.

Ανά δραστηριότητα Ανά δραστηριότητα, διαπιστώνεται ότι η εκπαίδευση, με σημαντική διαφορά, πρόσφερε τις περισσότερες νέες θέσεις εργασίας (60.705), γεγονός που ερμηνεύεται πλήρως από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Ακολουθούν η δημόσια διοίκηση και η άμυνα, που μαζί με την υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση πρόσφεραν 7.596 νέες θέσεις και η κοινωνική μέριμνα χωρίς την παροχή καταλύματος με 3.536 νέες θέσεις εργασίας. Στον αντίποδα, χάθηκαν 37.559 θέσεις απασχόλησης από τον κλάδο της εστίασης, ως αποτέλεσμα της σταδιακής ολοκλήρωσης της θερινής τουριστικής περιόδου. Έπονται τα καταλύματα (18.168 θέσεις) και η βιομηχανία τροφίμων (-4.235 θέσεις).

Ανά Περιφέρεια Σε επίπεδο Περιφέρειας, οι πιο πολλές νέες θέσεις εργασί-

ας καταγράφηκαν στην Αττική (+45.498). Είναι χαρακτηριστικό ότι αν εξαιρεθούν η Δυτική Μακεδονία (+1.119 θέσεις) και η Δυτική Ελλάδα (+485 θέσεις), όλες οι άλλες Περιφέρειες κατέγραψαν αρνητικό πρόσημο, δηλαδή είχαν απώλειες θέσεων εργασίας. Στη χειρότερη θέση βρέθηκε το Νότιο Αιγαίο (-12.852 θέσεις) και ακολουθούν τα Ιόνια νησιά (-4.922) και η Πελοπόννησος (3.806). Αντίστοιχα, ανά ειδικότητα, η ανάλυση των στοιχείων του συστήματος «Εργάνη» δείχνει ότι οι περισσότερες θέσεις εργασίας (50.001) καταγράφηκαν στους καθηγητές, τους δασκάλους και τους άλλους εκπαιδευτικούς. Με μεγάλη απόσταση (+7.143 θέσεις) ακολουθούν οι καθαριστές και οι καθαρίστριες και με 5.996 θέσεις απασχόλησης οι υπάλληλοι γραφείου.


10

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

Απόψεις

ΠΕΜΠΤΗ 14.10.2021

2021: Διεθνές Έτος Σπηλαίων και Καρστ Σπήλαια: Τα Θαύματα της Φύσης… (Β΄ Μέρος)

«Σπήλαιο των Λιμνών» (Καστριά-Καλάβρυτα)… Το σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο που είναι μοναδικό στον κόσμο και προκαλεί θαυμασμό!

Τ

ο Σπήλαιο των Λιμνών, πέρα από ένα “φυσικό μνημείο απείρου Επιμέλεια: κάλλους”, όπως έχει Ελευθερία Ξενοδόχου επανειλημμένα χαρα(e-mail:elxeno@hotmail.com) κτηριστεί, αποτελεί ένα μοναδικό θέαμα, σαν μαγικό παραμύθι, όπου προϊστορικοί άνθρωποι, αρχαίοι μάντεις, και πριγκίπισσες, αναπηδούν μέσα από τους μύθους του αρχαίου κόσμου, από ιστορικές αναφορές, προφορικές παραδόσεις, αλλά και από τις αλλεπάλληλες σπηλαιολογικές και αρχαιολογικές έρευνες των τελευταίων δεκαετιών, παρασύροντας τον επισκέπτη σε ένα μαγευτικό ταξίδι στον χρόνο. Στην ουσία, το Σπήλαιο είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα φυσικό μνημείο: είναι ένα κέλυφος, που προστατεύει στο πέρασμα των αιώνων και διαφυλάσσει μέχρι τις μέρες μας λείψανα ανθρώπων, και πολιτισμικά κατάλοιπα. Τόσο η Αρχαιολογία, όπως επίσης η Βιολογία, που καταγράφει τα είδη των σπηλαιόβιων οργανισμών ζωής, αλλά και η Γεωλογία, που εξετάζει το κομμάτι της δημιουργίας και της σύστασης των σπηλαίων (σταλακτίτες, σταλαγμίτες, “κολώνες”, λιθωματικές λεκάνες και λίμνες), ενώνουν τις δυνάμεις τους, για να αποδώσουν την ποικιλότητα και το μεγαλείο του χώρου και να αναδείξουν αυτό το σπάνιο “έργο τέχνης” της Φύσης. Το πανέμορφο σπήλαιο Λιμνών, που παλαιότερα ονομαζόταν Τρυπίσιο, βρίσκεται κοντά στο χωριό Καστριά της Αχαΐας, 16,5 χλμ. από τα Καλάβρυτα. Πρόκειται για ένα πραγματικό γεωλογικό θαύμα ενώ λέγεται ότι είναι το μοναδικό στον κόσμο. Το Σπήλαιο των Λιμνών αποτελεί τμήμα του ορεινού όγκου του Χελμού και της υδρολογικής λεκάνης του Αροανείου ποταμού. Βρίσκεται σε υψόμετρο 827μ., περιβαλλόμενο από απότομες λοφώδεις εξάρσεις των Αροανείων Ορέων. Πολύ παλιά το σπήλαιο ήταν κοίτη υπόγειου ποταμού. Τα νερά του προέρχονταν από το οροπέδιο “Απανώκαμπος”, σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από το σπήλαιο. Τα νερά αυτά διοχετεύονταν στο σπήλαιο από φυσικές καταβόθρες και υπόγειους αγωγούς, που κατέληγαν στις πηγές του Αροανείου ποταμού, σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από εδώ. Με το πέρασμα των αιώνων τα νερά, λόγω της διαβρωτικής τους ιδιότητας, άνοιξαν διόδους σε χαμηλότερα επίπεδα και εγκατέλειψαν την παλαιά κοίτη. Τα νερά που υπάρχουν σήμερα στο σπήλαιο οφείλονται στο ότι το σπήλαιο είναι διάτρητο στα υψηλότερα τοιχώματά του, καθώς εκεί υπάρχουν μικρές πηγές που λειτουργούν σε εποχές βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων. Τις υπόλοιπες εποχές το σπήλαιο διατηρεί μόνιμα νερά στις 13 μεγάλες κλιμακωτές λίμνες του, στις οποίες οφείλει και το σύγχρονο όνομά του αλλά και τη μοναδικότητά του. Για το σπήλαιο αυτό ο αρχαίος περιηγητής Παυσανίας (2ος αιώνας μ.Χ.) αναφέρει στα “ΑΡΚΑΔΙΚΑ” (Β, 18,7):“Στα Αροάνια Όρη (Χελμός) υπάρχει σπηλιά, στην οποία λένε πως ανέβηκαν και βρήκαν καταφύγιο οι κόρες του Προίτου, βασιλιά της Τίρυνθας, όταν τρελάθηκαν...” Σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία, οι κόρες του Προίτου, Λισίπη, Ιφινόη και Ιφιάνασσα, καυχήθηκαν, πως ήταν ωραιότερες από τη θεά Ήρα και περιφρόνησαν τη λατρεία του Διονύσου. Η Ήρα δεν συγχώρησε την αλαζονεία και την ασέβειά τους προς τον Διόνυσο και σάλεψε τα λογικά τους. Τις έκανε να πιστεύουν, πως ήταν δαμάλες και να περιφέρονται σε όλη την Πελοπόννησο, μεταδίδοντας μανία παιδοκτονίας στις γυναίκες της Αργολίδας. Κάποτε έφτασαν στο Σπήλαιο των Αροανείων, όπου τις βρήκε ο Μελάμποδας, ο πρώτος θνητός, στον οποίο οι θεοί χάρισαν την ικανότητα να γιατρεύει τις ασθένειες και να προβλέπει τα μέλλοντα, ο οποίος τις θεράπευσε. Στη συνέχεια τις οδήγησε στο γειτονικό χωριό Λουσοί. Ύστερα από επιφανειακές έρευνες και ανασκαφές του Υπουργείου Πολιτισμού, στο πρώτο επίπεδο, του Σπηλαίου, κυρίως κατά την δεκαετία του ΄90 υπό τον Αδαμάντιο Σάμψων, αποκαλύφθηκε, πως ο συγκεκριμένος χώρος χρησιμοποιείτο από τον άνθρωπο, κυρίως κατά την Νεολιθική Περίοδο (τέλος 5ης χιλιετίας π.Χ.) και την Εποχή του Χαλκού (3η και 2η χιλιετία π.Χ.) ως αποθηκευτικός χώρος, καταφύγιο για βοσκούς και τα κοπάδια τους, αλλά και ως χώρος ταφής νεκρών. Φυσικά ήταν αδύνατη κάθε προσπάθεια μόνιμης κατοίκησης, λόγω της ορμητικότητας των υδάτων, που έπεφταν από το δεύτερο επίπεδο, γι’ αυτό και η χρησιμοποίηση του συγκεκριμένου επιπέδου γινόταν κυρίως τους μήνες, που δεν υπήρχαν έντονες βροχοπτώσεις. Το πρώτο επίπεδο χρησιμοποιήθηκε κυρίως κατά την Νεολιθική Περίοδο (4500 – 4200 π.Χ), και μάλλον ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες αν λάβουμε υπόψη μας το υψό-

μετρο (800 μ.). Αρκετοί κτηνοτρόφοι εκείνης της περιόδου επέλεγαν να μετακινήσουν τα κοπάδια τους από τα πεδινά σε μεγάλα υψόμετρα. Χρησιμοποιούσαν πήλινα σκεύη και πέτρινα εργαλεία, φτιαγμένα από πετρώματα της περιοχής καθώς και από οψιανό, μαύρο ηφαιστειακό πέτρωμα, εισαγόμενο από τη Μήλο, όπως αποδεικνύεται και από ορισμένα από τα λίθινα ευρήματα. Η αρχαιολογική έρευνα αποκάλυψε σε διάφορα σημεία της πρώτης αίθουσας του Σπηλαίου, επιτόπιες ανθρώπινες ταφές, που χρονολογούνται στη Νεολιθική περίοδο, καθώς και οστεοφυλάκια με ανθρώπινα κρανία που χρονολογούνται στην Εποχή του Χαλκού (περίπου 1800 π.Χ.) Η ανακάλυψη του Σπηλαίου έγινε αρκετά πρόσφατα, (1964), καθώς μέχρι τότε ήταν γνωστό μόνο το πρώτο επίπεδο, που βρίσκεται δίπλα στον δρόμο, και είναι προσβάσιμο από την φυσική είσοδο του σπηλαίου. Παρ’ όλα αυτά, κανείς δεν τολμούσε να μπει μέχρι τότε στο πρώτο επίπεδο, λόγω των μεγάλων ποσοτήτων νερού, που εκβάλανε ορμητικά από το φυσικό στόμιο, κυρίως σε περιόδους μεγάλων βροχοπτώσεων. Υπάρχουν αναφορές σχετικά με μεγάλες ποσότητες νερού, που κατέκλυζαν το πρώτο επίπεδο και διοχετεύονταν ορμητικά στο δρόμο, το 1922 και το 1940. Αυτός, όπως και διάφορες δεισιδαιμονίες του παρελθόντος, ήταν οι κύριοι λόγοι, για τον οποίο άργησε τόσο η ανακάλυψη του σπηλαίου. Η πρωτοβουλία ανήκει στον ντόπιο κάτοικο Βασίλη Τεμπέλη, ο οποίος, μαζί με άλλους κατοίκους του χωριού Καστριά, χρησιμοποιώντας μία αυτοσχέδια ξύλινη σκάλα ύψους 9 μέτρων και κάποια σκοινιά, κατάφεραν να υπερβούν τους κάθετους βράχους, που δεσπόζουν στο πρώτο επίπεδο, να ανεβούν στο δεύτερο και να φτάσουν μέχρι την πρώτη λίμνη. Την επόμενη χρονιά Έλληνες και ξένοι ορειβάτες-σπηλαιολόγοι, με επικεφαλής τον Καθηγητή Παλαιοντολογίας Γιάννη Μελέντη και την Σπηλαιολόγο Άννα Πετροχείλου, άρχισαν συστηματικότερη εξερεύνηση και χαρτογράφηση διακρίνοντας την ιδιαιτερότητα και την μοναδικότητα του Σπηλαίου. Η πιο ολοκληρωμένη εξερεύνηση και αποτύπωση του Σπηλαίου έχει γίνει στο πλαίσιο μελέτης του Υπουργείου Πολιτισμού, με την ευθύνη του Γεωλόγου Βασίλη Γιαννόπουλου. Το εξερευνηθέν μήκος του σπηλαίου ανέρχεται στα 1980 μ., διαιρεμένο με φυσικό τρόπο σε τρία επίπεδα. Το δεύτερο επίπεδο, μήκους 500 μ., είναι και το μόνο προσβάσιμο για τους επισκέπτες προς το παρόν. Για την ευκολότερη πρόσβαση σε αυτό ανοίχτηκε στα πλάγια, 23 μ. ψηλότερα από την φυσική είσοδο, σήραγγα μήκους 40 μ., η οποία οδηγεί τον επισκέπτη κατευθείαν στην αρχή του δευτέρου επιπέδου. Κατά μήκος της σήραγγας έχουν τοποθετηθεί έγχρωμες διαφάνειες με τα πιο εντυπωσιακά στιγμιότυπα του τρίτου επιπέδου, το οποίο δεν έχει αξιοποιηθεί ακόμα. Η θερμοκρασία στο σπήλαιο είναι σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, μεταξύ 15-17 βαθμών Κελσίου. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται ισοθερμία. Το επίπεδο υγρασίας είναι επίσης σταθερό και κυμαίνεται πάντοτε άνω του 70%, φτάνοντας κάποιες φορές μέχρι το 99%. Αυτός είναι και ο λόγος ύπαρξης των διαδοχικών πορτών στη σήραγγα, για να διατηρούνται σταθερά τα συγκεκριμένα επίπεδα θερμοκρασίας και υγρασίας και να μην υπάρχει αλλοίωση στον σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό διάκοσμο του σπηλαίου. Η αξιοποίηση του σπηλαίου ξεκίνησε το 1981 από τον Ε.Ο.Τ και συνεχίστηκε από τον Δήμο Καλαβρύτων και το Υπουργείο Πολιτισμού, με επιχορηγήσεις από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από

τα έσοδα λειτουργίας του σπηλαίου. Το αξιοποιημένο τμήμα εκτείνεται σε μήκος 500 μ. και έχει πρόσβαση από τεχνητή είσοδο και σήραγγα που οδηγούν κατευθείαν στο δεύτερο επίπεδο του Σπηλαίου. Η αξιοποίηση έγινε με κύριο γνώμονα τον σεβασμό και την μηδενική αλλοίωση του μοναδικού αυτού αριστουργήματος της Φύσης, καθώς τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για τις υποδομές, όσον αφορά την γέφυρα, τους φωτισμούς κλπ, συνυπάρχουν αρμονικά με τον φυσικό διάκοσμο. Στο Σπήλαιο των Λιμνών έχουν παρατηρηθεί αρκετές νυχτερίδες και ως εκ τούτου μεγάλες ποσότητες guano (περιττώματα νυχτερίδων). Η παρουσία των νυχτερίδων είναι μέχρι τώρα μόνιμη και δεν περιορίζεται στους χειμερινούς μήνες. Υπάρχουν σπηλαιόβιοι οργανισμοί ο τρόπος εξάπλωσης των οποίων επηρεάζεται από την παρουσία του guano. Στο Σπήλαιο των Λιμνών εντοπίζονται τα παρακάτω είδη οργανισμών: Α. Γουανοφάγοι: Μυριάποδα, Ολιγόχαιτοι, Κολλέμβολα, Ορθόπτερα, Plecoptera, Ημίπτερα και Δίπτερα. Β. Γουανόφιλοι: Χειλόποδα (τρία είδη) και Κολεόπτερα. Γ. Σπηλαιόβιοι ή Τρωγλόβιοι: Γαστερόποδα, Αραχνοειδή, Ορθόπτερα, Ισόποδα, Satlatoria. Επίσης παρατηρήθηκε υδρόβια πανίδα (πρωτόζωα και καρκινοειδή). Λόγω του αρχαιολογικού του ενδιαφέροντος το σπήλαιο των Λιμνών αποτελεί αρχαίο μνημείο υπαγόμενο στις διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου. Το σπήλαιο ως μνημείο της φύσης εντάσσεται επίσης και στο Γεωλογικό Πάρκο Χελμού-Βουραϊκού. Ο Φορέας Διαχείρισης του Γεωπάρκου Χελμού-Βουραϊκού είναι μέλος του Ελληνικού Δικτύου Γεωπάρκων καθώς και του αντίστοιχου Ευρωπαϊκού, όπως και του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων που έχουν συσταθεί υπό τη στήριξη της UNESCO. (Περισσότερες Πληροφορίες: Τηλ.26920-31001,31633,31588 και www.kastriacave.gr)

Ποιητικά βήματα στη λίμνη… «Οι λίμνες… Πρόσεξες ποτέ τις λίμνες? Δεν είναι σαν τις θάλασσες. Οι θάλασσες μιλούν… Τραγουδούν… Οι λίμνες ονειρεύονται!» (Αλκυόνη Παπαδάκη) «Κι όλα μαζί, σ’ ένα όρθιο ποτάμι που ανέβαινε και χύνονταν επάνω στον γαλάζιο ουρανό, σε δυο οροπέδια, που αχτιδίζαν δυο διάφανες λίμνες: τα μάτια σου». (Νικηφόρος Βρεττάκος) «Στάξε στη λίμνη μόνο μια στάλα κρασί και σβήνει ο ήλιος». (Γεώργιος Σεφέρης, Χαϊκού) «Σα μια σκιά χιμαιρική στης λίμνης τον καθρέφτη, σαν ό, τι μένει μακρινό πολύ, χαμένο, ωραίο, σαν τον καπνό, που πάει ψηλά, σαν τη δροσιά που πέφτει, ω! σ’ αγαπώ σαν καθετί που σβήνεται μοιραίο». (Λάμπρος Πορφύρας)


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

επικαιρότητα

ΠΕΜΠΤΗ 14.10.2021

11

Αυξήθηκαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα Πρόκειται για καινούργια και μεταχειρισμένα οχήματα από το εξωτερικό

Α

ύξηση 3,6% σημείωσαν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων στη χώρα τον Σεπτέμβριο εφέτος, καθώς, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 15.291 αυτοκίνητα (καινούργια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού) έναντι 14.764 που κυκλοφόρησαν τον αντίστοιχο μήνα του 2020 (αύξηση 3% είχε παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019). Τα καινούργια αυτοκίνητα ανέρχονται σε 7.609 έναντι 7.762 τον Σεπτέμβριο 2020, παρουσιάζοντας μείωση 2%. Το 9μηνο, κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 155.564 αυτοκίνητα (καινούργια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού) έναντι 126.413 που κυκλοφόρησαν την

αντίστοιχη περίοδο του 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 23,1% (μείωση 26,7% είχε παρουσιαστεί το 9μηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2019). Τα καινούργια αυτοκίνητα ανέρχονται σε 89.857 έναντι 64.880 το 9μηνο του 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 38,5%. Τον Σεπτέμβριο επίσης, κυκλοφόρησαν 5.134 νέες μοτοσικλέτες κυβισμού άνω των 50 cc (καινούργιες και μεταχειρισμένες εξωτερικού) έναντι 4.464 τον αντίστοιχο μήνα του 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 15% (αύξηση 15,7% είχε παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο 2020 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019). Οι καινούργιες μοτοσικλέτες ανέρχονται σε 4.747 έναντι

4.153 τον Σεπτέμβριο 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 14,3%. Το 9μηνο, κυκλοφόρησαν 39.870 νέες μοτοσικλέτες κυβισμού άνω των 50 cc (και-

νούργιες και μεταχειρισμένες εξωτερικού) έναντι 30.370 την αντίστοιχη περίοδο του 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 31,3% (μείωση 11,6% είχε παρουσιαστεί το 9μηνο του 2020 σε σχέση

με το αντίστοιχο του 2019). Οι καινούργιες μοτοσικλέτες ανέρχονται σε 36.317 έναντι 27.938 το 9μηνο του 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 30%.

Πρόγραμμα Γέφυρα

Έως το 70% η συνολική επιδότηση των δόσεων μετά την τρίμηνη επέκταση

Μ

ε ικανοποίηση υποδέχθηκαν οι τράπεζες την επέκταση κατά τρεις μήνες του χρονικού διαστήματος επιδότησης ενυπόθηκων χορηγήσεων, συνδεδεμένων με

την κύρια κατοικία του οφειλέτη, μέσω του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ. Η εξέλιξη αυτή επιδρά καθοριστικά στον πιστωτικό κίνδυνο για περισσότερα από 110.000

ΙΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΑΞΟΝΙΚΟΣ & ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΣ

ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Τ. ΟΡΔΟΥΔΗΣ - Γ. ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΟΣ Ιατροί Ακτινοδιαγνώστες

δάνεια που εντάχθηκαν στη δράση και επιδοτούνται αυτή τη στιγμή. Κι αυτό για δύο λόγους: – Πρώτον, με την επιδότηση της δόσης κατά ένα επιπλέον τρίμηνο, μειώνονται οι πιθανότητες ένα δάνειο να κοκκινίσει μέχρι το τέλος του 2021, μιας και το μερίδιο του δανειολήπτη μειώνεται από το 100% έως και το 60% σε αυτήν την περίοδο – Δεύτερον, η παρακολούθηση του δανείου για έως και 1,5 χρόνο μετά τη λήξη της κρατικής επιδότησης, καθιστά εξαιρετικά ασύμφορη την αθέτηση πληρωμών, καθώς αν υπάρξει νέα καθυστέρηση, ζητούνται από τον οφειλέτη τα ποσά που κατέβαλε το δημόσιο στην τράπεζα Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζεται σε μεγάλο βαθμό η συνέχιση των αποπληρωμών, για διάστημα από 1,5 χρόνο (12 μήνες επιδότηση + 6 μήνες παρακολούθηση) για εξυπηρετούμενα πριν την πανδημία δάνεια έως και 2,50 χρόνια (12 + 18 μήνες αντίστοιχα) για τα καταγγελμένα δάνεια που ρυθμίστηκαν πριν ενταχθούν στο ΓΕΦΥΡΑ. Σύμφωνα με τραπεζική πηγή, «αυτή τη στιγμή περί το 90% των οφειλών που έλαβαν επιδότηση εξυπηρετούνται κανονικά και κατά τα φαινόμενα, εάν δεν αλλάξει κάτι δραματικά σε μακροοικονομικό επίπεδο,

δύσκολα θα βρεθούν στο κόκκινο, τουλάχιστον τα επόμενα 3 – 5 χρόνια». Εκτιμά δε ότι τα κόκκινα δάνεια της πανδημίας δεν θα ξεπεράσουν τελικά τα 3,50 δισ. ευρώ έναντι της αρχικής εκτίμησης που είχε διατυπωθεί όταν ξέσπασε η υγειονομική κρίση, για νέες επισφάλειες άνω των 8 δισ. ευρώ.

Η επέκταση του μέτρου Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή, όσοι έλαβαν επιδότηση κατά τα προηγούμενα τρία τρίμηνα, δηλαδή όσοι επλήγησαν από το πρώτο κύμα του κορωνοϊού και μπήκαν στο ΓΕΦΥΡΑ, θα επιδοτηθούν για ένα ακόμη τρίμηνο. Το ποσοστό της επιδότησης επί της μηνιαίας δόσης σε αυτό το διάστημα θα ανέρχεται σε 40% για τα εξυπηρετούμενα δάνεια, σε 35% για τα μη εξυπηρετούμενα με καθυστέρηση έως και 90 ημέρες δάνεια και σε 30% για τα καταγγελμένα δάνεια πριν την πανδημία. Αυτό σημαίνει ότι σε 12μηνη βάση η επιδότηση επί της μηνιαίας δόσης θα φτάσει στα ακόλουθα επίπεδα: • Πράσινα δάνεια: 70% • Κόκκινα αλλά όχι καταγγελμένα 61% • Κόκκινα καταγγελμένα

43%

Η παρακολούθηση της συνέπειας Σημειώνεται ότι μετά την περίοδο της κρατικής στήριξης, το δάνειο που επιδοτήθηκε, θα παρακολουθείται. Σε περίπτωση που το ποσό της ληξιπρόθεσμης οφειλής ξεπεράσει τις 3 μηνιαίες δόσεις, ο δανειολήπτης χάνει αναδρομικά την κρατική συνεισφορά και πρέπει να επιστρέψει τα ποσά που έχει λάβει ως αχρεωστήτως καταβληθέντα. Ο χρόνος της παρακολούθησης διαμορφώνεται στα ακόλουθα επίπεδα: – Για εξυπηρετούμενα δάνεια ή δάνεια που παρουσίαζαν καθυστέρηση μέχρι ενενήντα ημέρες στις 29.2.2020, ο χρόνος παρακολούθησης είναι 6 μήνες. – Για μη εξυπηρετούμενα δάνεια που παρουσίαζαν καθυστέρηση μεγαλύτερη των ενενήντα ημερών κατά στις 29.2.2020 και δεν είναι καταγγελμένα ο χρόνος παρακολούθησης είναι 12 μήνες. – Για μη εξυπηρετούμενα δάνεια που παρουσίαζαν καθυστέρηση μεγαλύτερη των ενενήντα ημερών στις 29.2.2020 και επιπλέον έχουν καταγγελθεί μέχρι την ημερομηνία αυτή από το χρηματοδοτικό φορέα, ο χρόνος παρακολούθησης είναι 18 μήνες.


12

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

αθλητικά

ΠΕΜΠΤΗ 14.10.2021

Τα λάθη πλήγωσαν την Εθνική που χάνει το δρόμο για το Κατάρ

Δ

ύο αμυντικά λάθη κόστισαν ισάριθμα τέρματα από τους «κυνικούς» Σουηδούς, που επιβλήθηκαν της Εθνικής Ελλάδας με 2-0 κι έφτασαν στους 15 βαθμούς περνώντας στην κορυφή του Β΄ προκριματικού ομίλου της ευρωπαϊκής ζώνης, με δεύτερη την Ισπανία (13β.) και τρίτη την Ελλάδα (9β.). Πλέον, η ελληνική ομάδα έχει μόνο μαθηματικές ελπίδες για τη δεύτερη θέση. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να νικήσει Κόσοβο και Ισπανία στα δύο τελευταία κι εντός έδρας παιχνίδια της, αλλά και οι Ισπανοί να μην κάνουν νίκη απέναντι στη Σουηδία. Στον αγώνα με τους Ίβηρες το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα δεν θα έχει διαθέσιμους τον Χατζηδιάκο που αποβλήθηκε με δύο κίτρινες στο 86ο λεπτό και τον Μπακασέτα, που συμπλήρωσε κίτρινες. Αγωνιστικά, απόντων Τζαβέλα (τιμωρημένος) και Σταφυλίδη (ασθενής), ο Φαν΄τ Σχιπ δεν έμεινε να κλαίει τη μοίρα του αλλά «βάφτισε» στόπερ τον Τσιμίκα, που πέρασε στο πλάι των Μαυροπάνου και Χατζηδιάκου στην αγαπημένη  άμυνα με τρεις του Ολλανδού, ενώ Αν-

δρούτσος και Γιαννούλης είχαν πάρει δεξιά κι αριστερή γραμμή, αντίστοιχα. Ο Μπουχαλάκης και ο Σιώπης ήταν στον άξονα, ο Μπακασέτας σε ρόλο μεσοεπιθετικού, με τον Μασούρα να πλαισιώνει τον Παυλίδη. Στο πρώτο ημίχρονο υπήρχε μόνο μία ομάδα στο γήπεδο, κι αυτή ήταν του Φαν΄τ Σχιπ που άριστα στημένη κυριάρχησε στη «Friends Arena», αναγκάζοντας το πολυπληθές κοινό της γηπεδούχου να σωπάσει για μεγάλα διαστήματα. Η ελληνική ομάδα έπαιξε σύγχρονο ποδόσφαιρο, ποδόσφαιρο κυριαρχίας, σε μια από τις καλύτερες εμφανίσεις της τα τελευταία χρόνια σε αυτό το διάστημα. Η μπάλα κυκλοφορούσε πολύ γρήγορα και με τη μία, οι διεθνείς είχαν πολλά τρεξίματα, αλληλοκαλύψεις και πίεση ψηλά, έψαχναν διαρκώς τους χώρους για τα ξεπετάγματα του Μασούρα, αλλά δεν είχαν την τύχη με το μέρος τους.

στο 21΄ ο ίδιος πήρε την πάσα του Μπακασέτα στην πλάτη της σουηδικής άμυνας κι εκτέλεσε στέλνοντας την μπάλα στο αριστερό δοκάρι, ενώ την ίδια τύχη είχε η κεφαλιά του Παυλίδη στο 39΄, από σέντρα του πανταχού παρόντα Μασούρα, για να αποκρούσει ο Όλσεν στην εξέλιξη της φάσης τη «βολίδα» του Μπακασέτα.

Αρχικά το γκολ του διεθνή επιθετικού, μόλις στο 4ο λεπτό ακυρώθηκε, επειδή ο Μασούρας ήταν λίγο εκτεθειμένος,

Το ημίχρονο έκλεισε στο 00, με την Εθνική ομάδα να έχει 7-1 τελικές σε αυτό το διάστημα πλήρους κυριαρχίας, αλλά

αρκούσε μια άτυχη στιγμή του Μαυροπάνου για να αντιστραφεί η κατάσταση: στο 58΄ ο στόπερ της Στουτγάρδης έπεσε απρόσεκτα στον Ίζακ, έκανε πέναλτι και ο Φόρσμπεργκ, εντελώς ενάντια στη ροή του αγώνα, άνοιξε από τα 11 βήματα στο 59ο λεπτό. Ο 22χρονος επιθετικός της Ρεάλ Σοσιεδάδ ήταν εν τέλει ο άνθρωπος του αγώνα, καθώς εκτός της ζημιάς που έκανε στην ελληνική άμυνα κερδίζοντας το πέναλτι που ξεκλείδω-

σε το σκορ, ήταν ο σκόρερ του 2-0 με το ένατο τέρμα του σε 30 αγώνες ως διεθνής. Στο 69ο λεπτό από βολέ του τερματοφύλακα Όλσεν ο Ίζακ εκμεταλλεύτηκε την αδράνεια του Χατζηδιάκου, βρέθηκε απέναντι απέναντι από τον Βλαχοδήμο, τον πέρασε πριν καν αναπηδήσει η μπάλα και τελείωσε τη φάση διπλασιάζοντας και τελειώνοντας οριστικά το παιχνίδι.

Μουντιάλ 2022:

Στο Κατάρ και η Δανία, ο Σφιντέρσκι «ξέρανε» την Αλβανία

Η

Δανία έγινε η δεύτερη ομάδα των προκριματικών του Μουντιάλ 2022, μετά τη Γερμανία, που προκρίθηκε μαθηματικά στα τελικά του Μουντιάλ 2022. Ένα γκολ του Μέλε στο δεύτερο ημίχρονο ήταν αρκετό για τους Σκανδιναβούς προκειμένου να νικήσουν 1-0 την Αυστρία στην Κοπεγχάγη και να εξασφαλίσουν το εισιτήριο για το Κατάρ. Οι Σκανδιναβοί πέτυχαν το «8 στα 8» και ταυτόχρονα διατήρησαν το μηδέν στην άμυνά τους (27-0), έχοντας και την δεύτερη καλύτερη επίθεση των προκριματικών, πίσω από την Ολλανδία των 29 γκολ. Στους υπόλοιπους ομίλους, η μάχη Σερβίας και Πορτογαλίας για την πρώτη θέση συνεχίζε-

ται στο 1ο γκρουπ μετά τις νίκες των δύο πρωτοπόρων, ενώ στον 3ο όμιλο η Ελβετία εξασφάλισε τουλάχιστον τη 2η θέση του γκρουπ και με την Ιταλία θα δώσει μάχη για την πρωτιά και το απευθείας «εισιτήριο». Η Ουκρανία στον 4ο όμιλο έχασε την ευκαιρία να «κλειδώσει» την 2η θέση και να πλησιάσει στο -1 από την πρωτοπόρο Γαλλία, μετά το εντός έδρας 1-1 με την Βοσνία, η οποία με το βαθμό που απέσπασε έμεινε «ζωντανή» στη μάχη για τη 2η θέση που οδηγεί στα μπαράζ. «Στραβοπάτημα» για την Αγγλία στο Γουέμπλεϊ, καθώς έμεινε στο 1-1 με την Ουγγαρία, σε έναν πολύ ανοικτό όμιλο. Κερδισμένη της 8ης αγωνιστικής ήταν η Πολωνία, η οποία με το γκολ

του Κάρολ Σφιντέρσκι, πέρασε από τα Τίρανα με 1-0 επί της Αλβανίας και σε συνδυασμό με την ισοπαλία στο Λονδίνο ανέβηκε στη 2η θέση του 9ου ομίλου κι ελπίζει και για την πρώτη.  Το ματς διακόπηκε για αρκετά λεπτά μετά το γκολ των φιλοξενούμενων, καθώς οπαδοί των γηπεδούχων εκτόξευσαν μπουκάλια κι αντικείμενα σ τον αγωνιστικό χώρο. Κάποια από αυτά χτύπησαν παίκτες της Πολωνίας, οι οποίοι κατευθύνθηκαν στ΄ αποδυτήρια, μαζί και οι διαιτητές της αναμέτρησης.  Επεισόδια είχαν γίνει και πριν την έναρξη της αναμέτρησης στους δρόμους των Τιράνων, ανάμεσα σε οπαδούς των δύο ομάδων. 

Αναλυτικά: 1ος όμιλος  • Πορτογαλία-Λουξεμβούργο  5-0 (8΄ πεν., 11΄ πεν., 87΄ Ρονάλντο, 17΄ Φερνάντες, 69΄ Παλίνια) • Σερβία-Αζερμπαϊτζάν 31 (30΄, 53΄ Βλάχοβιτς, 83΄ Τάντιτς - 45΄+2 Μαχμούντοφ) Ρεπό: Ιρλανδία 2ος όμιλος  • Κόσοβο-Γεωργία 1-2 (45΄ Μουρίκι - 11΄ Οκριασβίλι, 82΄ Νταβιτασβίλι) • Σουηδία-Ελλάδα 2-0 (59΄ πεν. Φόρσμπεργκ, 69΄ Ίζακ) 3ος όμιλος  • Βουλγαρία-Β. Ιρλανδία 21 (53΄, 63΄ Νεντέλεβ - 38΄ Ουάσινγκτον) • Λιθουανία-Ελβετία 0-4 (31΄, 45΄ Εμπολό, 42΄ Στέφεν, 90΄+4 Γκαβράνοβιτς)

4ος όμιλος • Καζακστάν-Φινλανδία 02 (45΄,48΄ Πούκι) • Ουκρανία-Βοσνία 1-1 (15΄ Γιαρμολένκο - 77΄ Αχμέντοτζιτς) 6ος όμιλος  • Δανία-Αυστρία 1-0 (53΄ Μέλε) • Ν. Φερόε-Σκωτία 01 (86΄ Ντάικς)  • Ισραήλ-Μολδαβία 2-1 (28΄ Ζάχαβι, 49΄ Νταμπούρ - 90΄+5 Νικολαέσκου) 9ος όμιλος  • Αλβανία-Πολωνία 0-1 (77΄ Σφιντέρσκι) • Αγγλία-Ουγγαρία 1-1 (37΄ Στόουνς - 23΄ Σάλαϊ) • Σαν Μαρίνο-Ανδόρα 03 (11΄ Πουγιόλ, 53΄ Μορένο, 89΄ Μπέτριου) 


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

κοινωνία-πολιτισμός

ΠΕΜΠΤΗ 14.10.2021

13

Οι ποδηλατικοί δρόμοι της Ευρώπης περνούν από τον Προμαχώνα

Ε

θνικό Συντονιστικό Κέντρο για το EuroVelo συστήνεται στην Ελλάδα με αντικείμενο την ανάδειξη του ποδηλατικού τουρισμού, μετά την ομόφωνη έγκριση του ελληνικού αιτήματος από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Π ο δ η λατισ τών ( E u ro p ea n Cyclists Federation), κατά τη διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη, με θέμα τον ποδηλατικό τουρισμό. Το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο (National EuroVelo Coordination Center Greece) θα λειτουργεί βάσει μνημονίου συνεργασίας που έχει υπογραφεί ανάμεσα σε τέσσερις φορείς:  Tο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών που εκπροσωπείται από τον Υφυπουργό Μεταφορών κ. Μιχάλη Παπαδόπουλο, το Υπουργείο Τουρισμού με εκπρόσωπο την Υφυπουργό κα Σοφία Ζαχαράκη, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος με εκπρόσωπο τον Πρόεδρό της και Δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου και τον οργανισμό «Πόλεις για Ποδήλατο» με εκπρόσωπο τον διευθυντή ανάπτυξης του οργανισμού, κ. Σπύρο Παπαγεωργίου. Το EuroVelo είναι ένα δίκτυο που συνδέει ευρωπαϊκές χώρες και περιλαμβάνει 17 ποδηλατικές διαδρομές με μήκος που ξεπερνά τα 51.000 χιλιόμετρα πιστοποιημένων διαδρομών και διασχίζει 42 χώρες, ενώ όταν

ολοκληρωθεί, προβλέπεται να ξεπεράσει τα 70.000 χλμ. Κάθε χρόνο εκτιμάται ότι χρησιμοποιούν αυτό το δίκτυο περίπου 5,3 εκατομμύρια επισκέπτες οι οποίοι κάνουν διακοπές με ποδήλατο στην Ευρώπη, συνδυάζοντας συχνά το ταξίδι τους και με άλλα μέσα μεταφοράς. Την Ελλάδα διατρέχουν τρεις ευρωπαϊκές ποδηλατικές διαδρομές (EV8, EV11 και EV13). Ειδικότερα: Στη Δυτική Ελλάδα η Μεσογειακή διαδρομή EV8, (5.900 χλμ.): ξεκινά από το Καντίθ της Ανδαλουσίας στην Ισπανία και καταλήγει, μέσω Ηγουμενίτσας στην Αθήνα, διατρέχοντας σε ελληνικό έδαφος, τις Περιφέρειες Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Αττικής. Από τον Βορά στον Νότο, η διαδρομή EV11 (6.000 χλμ.): ξεκινά από το Βόρειο Ακρωτήριο της Νορβηγίας και καταλήγει μέσω Θεσσαλονίκης στην Αθήνα, διατρέχοντας τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Αττικής. Η διαδρομή EV13 (10.400 χλμ.) ξεκινά από τον Αρκτικό Ωκεανό και τη θάλασσα του Μπάρεντς στα σύνορα Νορβηγίας και Ρωσίας και καταλήγει στην Μαύρη Θάλασσα διασχίζοντας την Ελλάδα σε δύο τμήματα. Από τον Προμαχώνα Σερρών έως την Εξοχή Δράμας και από

τον Κυπρίνο έως τις Καστανιές Έβρου, κατά μήκος του Άρδα ποταμού, διατρέχοντας τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Σκοπός του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου είναι να μελετά και να συντονίζει τις απαραίτητες εργασίες για την ανάπτυξη του ευρωπαϊκού δικτύου ποδηλατικών διαδρομών, αλλά και να ενημερώνει τους φορείς ώστε να ενθαρρύνεται η χρήση τους. Στην Ελλάδα, η ανάπτυξη των ποδηλατικών διαδρομών μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά ώστε να αναδειχθούν μικρά χωριά και κωμοπόλεις που διασυνδέονται μέσω του επαρχιακού οδικού δικτύου.   Ο Υφυπουργός Μεταφορών κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος δή-

λωσε: «Υποστηρίξαμε το αίτημα για τη δημιουργία Συντονιστικού Κέντρου ‘‘EuroVelo’’ που θα προωθήσει στην Ελλάδα τον ποδηλατικό τουρισμό, ο οποίος αποτελεί ένα δυναμικό τομέα που συνδυάζει τις ήπιες μορφές μετακίνησης με τη δυνατότητα να γνωρίσει κάποιος από κοντά την ομορφιά της ελληνικής φύσης. Επόμενο βήμα είναι να επεκτείνουμε τις διαδρομές και σε άλλες περιοχές, όπως η Δυτική Μακεδονία, το πεδινό ανάγλυφο της οποίας ευνοεί ιδιαίτερα τη χρήση του ποδηλάτου». Η Υφυπουργός Τουρισμού κα Σοφία Ζαχαράκη δήλωσε: «Το πρώτο βήμα για την συντονισμένη και άρτια προώθηση του ποδηλατικού τουρισμού στην χώρα μας μόλις έγινε. Η

επέκταση των διεθνών ποδηλατοδρόμων EuroVelo στην πατρίδα μας αποτελεί καταλύτη στην προσπάθεια εμπλουτισμού του τουριστικού μας προϊόντος, αλλά και του επαναπροσδιορισμού του επί τη βάση των αρχών της βιωσιμότητας. Η συνεργασία όλων των συναρμόδιων φορέων και των δύο Υπουργείων για τη δημιουργία επιτέλους Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου EuroVelo στην πατρίδα μας, αποδεικνύει έμπρακτα την πολιτική βούληση για στρατηγική επένδυση σε νέες, βιώσιμες μορφές τουρισμού που αναδεικνύουν με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο τις ομορφιές της Ελλάδας, ιδίως δε της ελληνικής υπαίθρου».

Στις 16 Οκτωβρίου στο Πάρκο Ομόνοιας

Τουρνουά Ακαδημιών με στόχο την ευαισθητοποίηση κατά του ρατσισμού και της βίας

Ο

συνεργάτης της UEFA Fare (Ποδόσφαιρο κατά του ρατσισμού στην Ευρώπη) ξεκίνησε τις ετήσιες εβδομάδες #FootballPeople - μια καμπάνια που καλεί τους υποστηρικτές, τους συλλόγους, τους παίκτες, τις μειονοτικές ομάδες και κοινότητες να ευαισθητοποιήσουν τις κοινωνικές ανισότητες στον αθλητισμό, συμπεριλαμβανομένου του ρατσισμού, των διακρίσεων λόγω φύλου και της ομοφοβίας. Η πρωτοβουλία, η οποία διαρκεί από τις 7-21 Οκτωβρίου 2021, θεωρείται η μεγαλύτερη καμπάνια για κοινωνικές αλλαγές στην ποδοσφαιρική κοινότητα και συγκεντρώνει περισσότερες από 1000 ομάδες σε 65 χώρες. Τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί δραστηριό-

τητες σε όλο τον κόσμο, υποστηριζόμενες από αστέρια του ποδοσφαίρου, όπως ο Γιάγια Τουρέ, ο kerκερ Κασίγιας, ο Ντιντιέ Ντρογκμπά, ο Τόμας Χίτσλσπεργκερ, ο Μάρκο Βεράτι, ο Κλαούντιο Μαρκίσιο και ο Έντινσον Καβάνι. «Ο αγώνας για την εξάλειψη του ρατσισμού, των διακρίσεων και της μισαλλοδοξίας από το ποδόσφαιρο είναι μια σημαντική προτεραιότητα για την UEFA», δήλωσε ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσεφέριν. «Αυτές οι εβδομάδες παρέχουν μια σημαντική ευκαιρία, όχι μόνο για να μεταδώσουμε αυτό το σημαντικό μήνυμα, αλλά για να ακούσουμε τις φωνές εκείνων που έχουν υποστεί και συνεχίζουν να υποφέρουν από διακρίσεις». Η UEFA υποστηρίζει το Fare

από το 2001, βοηθώντας τον οργανισμό να γίνει πρωτοπόρος στην πρώτη γραμμή του αγώνα για ισότητα και ένταξη στον αθλητισμό. Η φιλοσοφία του Fare είναι ότι, ως το πιο δημοφιλές άθλημα στον κόσμο, το ποδόσφαιρο ανήκει σε όλους μας και μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της κοινωνικής συνοχής.

Πρέπει να σταθούμε και να δράσουμε μαζί Καθώς ξεκίνησε η εκστρατεία δύο εβδομάδων, επιβεβαίωσε την ισχυρή δέσμευση της η UEFA να αξιοποιήσει την επιρροή και την εμβέλεια του ποδοσφαίρου για την καταπολέμηση όλων των μορφών διακρίσεων. «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι

η δύναμη του αθλητισμού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, αλλά για να σκοτώσουμε αυτό το θηρίο, πρέπει όλοι να σταθούμε και να δράσουμε μαζί - κυβερνήσεις, συνομοσπονδίες, εθνικές ενώσεις, οργανώσεις εταίροι, σύλλογοι, οπαδοί, παίκτες και μέσα ενημέρωσης. «Η UEFA έχει μερικές από τις πιο σκληρές κυρώσεις στον αθλητισμό για την καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων, αλλά αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνεργαζόμαστε με μια σειρά συνεργατών για να βοηθήσουμε στον εντοπισμό, την κατανόηση και την εξάλειψη των διακρίσεων από το παιχνίδι, είτε στο γήπεδο, είτε στην γραμμή επαφής είτε

στις κερκίδες. «Μόνο όταν ακούμε μπορούμε να μάθουμε τι πρέπει να γίνει για να διασφαλίσουμε ότι το ποδόσφαιρο παρέχει ένα ασφαλές και ευπρόσδεκτο περιβάλλον σε όλους, παντού». Ο Μ.Γ.Σ Πανσερραϊκός από το 2014 Κλείνοντας 50 ΧΡΌΝΙΑ συνεχής παρουσίας σ όλα τα επίπεδα του ποδοσφαίρου συμμετέχει με την πραγματοποίηση Τουρνουά Ακαδημιών με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας κατά του ρατσισμού και της βίας . Οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν στις 16 Οκτωβρίου 2021, ωρα 10.00 π.μ στις εγκαταστάσεις μας , στο Πάρκο της Ομόνοιας. Με την υποστήριξη της Ε.Π.Ο


14

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

μικρές αγγελίες

ΠΕΜΠΤΗ 14.10.2021

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Εργασία

Παραδοσιακό οπωροπωλείο στο κέντρο της πόλης των Σερρών με σταθερή πελατεία.

ZHTEITAI

Πληροφορίες τηλ.: 6994255230

ζευγάρι για κουζίνα στη Γερμανία με όρεξη για μάθηση. Απογευματινό ωράριο, εκτός Κυριακής και αργίες. Πενθήμερο, Δευτέρα-Τρίτη κλειστά. Παρέχεται μισθός, ασφάλιση, διαμονή, διατροφή, περιοχή Αμβούργου

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΖΗΤΕΙΤΑΙ Κυρία για φροντίδα ηλικιωμένης.

Τηλ. 017622276313 και 6946487687

Πληροφορίες τηλ.: 6993449676

Ταπετσέρης για βιοτεχνία επίπλων για μόνιμη εργασία.

ZHTEITAI

Πληροφορίες τηλ.: 2321053868 & 6984486878

ζευγάρι (ψητάς και βοηθός κουζίνας) με σχετική εμπειρία για άμεση πρόσληψη σε πολυτελές εστιατόριο μεσογειακής κουζίνας, μέσα σε άριστο και αξιοπρεπές εργασιακό περιβάλλον, με πολύ ικανοποιητικό μισθό και ασφάλιση στην περιοχή Φράιμπουργκ της Γερμανίας. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 0049-17663891192 κ. Δημήτρης

Κύριος 65 ετών με αρκετή περιουσία ζητά γυναίκα έως 60 ετών για σοβαρό σκοπό . Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6943616916

: 6ο χλμ Σερρών – Δράμας : 23210-5.11.11 @: info@aristotelio.gr : www.aristotelio.gr Γίνε κι εσύ μέλος της εκπαιδευτικής οικογένειας του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟΥ ΣΕΡΡΩΝ Το ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟ ΣΕΡΡΩΝ επιθυμεί να προσλάβει έναν (1) εκπαιδευτικό ειδικότητας ΠΕ04.01 (Φυσικό) για πρωινή μερική απασχόληση. Τα κριτήρια επιλογής είναι: • Προϋπηρεσία στη διδασκαλία του μαθήματος σε μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου • Ευχέρεια στη χρήση των νέων τεχνολογιών και του διαδραστικού πίνακα • Συνεκτιμάται η δυνατότητα διδασκαλίας και στη Χημεία Η ταυτόχρονη απασχόληση σε άλλη εργασία παρεμφερή ή όχι (ιδιαίτερο μάθημα, φροντιστήριο) δεν αποτελεί κώλυμα - σύμφωνα με το νέο νόμο - για τη συνεργασία μας. Για την εκδήλωση ενδιαφέροντος, παρακαλούμε αποστείλετε βιογραφικό στη διεύθυνση info@aristotelio.gr. Με εκτίμηση Η Διοίκηση

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Υπάλληλοι με 8ωρη απασχόληση, πλήρη ένσημα και καλό μισθό από πρατήριο υγρών καυσίμων. Πληροφορίες τηλ.: 2324042477 & 6974467626

Από εταιρεία τροφίμων πωλητής - πωλήτρια. Απαραίτητα προϋπηρεσία. Πληροφορίες τηλ. 2321038810/6932429148

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Βοηθός για μόνιμη εργασία σε βιοτεχνία επίπλων. Πληροφορίες στο τηλ.: 6984486878

Ακίνητα - Πωλήσεις ΠΩΛΕΙΤΑΙ Αγροτεμάχιο στα όρια του χωριού Σκουτάρεως έκτασης 9.600 τ.μ., κατάλληλο και για φωτοβολταϊκό πάρκο. Πληροφορίες στον κύριο Βαγγέλη στο τηλέφωνο 6972330777

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Υγιής επιχείρηση - αρτοποιείο στην πόλη των Σερρών λόγω ασθενείας. Πληροφορίες τηλ.: 6972833181 & 2321020132

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διώροφο σπίτι, 170 μέτρα, ανακαινισμένο στο Χρυσό Σερρών, απέναντι από το Δημαρχείο, με αποθήκη, σε οικοπεδικό χώρο 500 τ.μ. Τιμή συζητήσιμη. Πληροφορίες τηλ.: 6937232559

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο 4.800 τ.μ. με κτίσμα για αποθήκη που είναι 20Χ6 μέτρα, στο δρόμο Κ. Καμήλας-Σκουτάρεως. Πληροφορίες τηλ.: 6936573277

μο στην έξοδο προς την Ηράκλεια. Πληροφορίες στο Τηλέφωνο 6947933350

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΖΗΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

πόφοιτος του Τμήματος Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και κάτοχος πτυχίου Proficiency Αγγλικής Γλώσσας, παραδίδει μαθήματα Βιολογίας, Αγγλικών και παρέχει βοήθεια σε άλλα μαθήματα (Δημοτικού, Γυμνασίου). Τιμές προσιτές. Πληροφορίες τηλ. : 6983480465 E-mail" elpida_gg@yahoo.gr

Πληροφορίες στο 6976070102

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ

Δύο συνεχόμενα καταστήματα επί της πλατείας Εμπορίου, τμ 65 έκαστο με πατάρι 50 τμ έκαστο, το καθένα ξεχωριστά ή και τα δύο μαζί σε καλή κατάσταση. Πληροφορίες τηλέφωνο 6977255839

Διάφορα ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Αγροτεμάχιο 13 στρεμμάτων στο Κεφαλοχώρι Σερρών. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2321046907

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ

Αγροτεμάχιο οκτώ (8) στρεμμάτων με αρδευτική γεώτρηση δίπλα στο αγρόκτημα οικισμών Κρίνου Σερρών και σε απόσταση 200 μέτρων από τον οικισμό. Πληροφορίες στα τηλ.: 6981346210 & 6936624631

Πεπειραμένη μοδίστρα ζητά εργασία σε κατάστημα νυφικών κλπ. Αναλαμβάνει και κεντηματα. Πληροφορίες στο τηλ.: 6997060364

Επιχείρηση καφέ στο κέντρο της πόλης, στον πλέον ανερχόμενο πεζόδρομο των Σερρών. Το καφέ είναι μικρό με ιδιαίτερο χαρακτήρα που το κάνει να ξεχωρίζει, ενώ δίνεται με όλο τον εξοπλισμό του, έτοιμο να λειτουργήσει. Ιδιαίτερα χαμηλή τιμή.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 1400 τμ στο Βαλτερό Σερρών, πάνω στο δρόΠΩΛΕΙΤΑΙ

Κρεβάτι ηλεκτρονικό με στρώμα. Τιμή 350 Ευρώ Πληροφορίες τηλ.: 2324112307

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Α

Επιχείρηση Πρακτορείο ΟΠΑΠ στο κέντρο της πόλης. Πληροφορίες τηλ.: 6973038112

Οικόπεδο 2.865 τ.μ. στην Κάτω Καμήλα Σερρών (εντός του χωριού με διώροφη παλιά οικία 25.000 ευρώ. Τιμή συζητήσιμη. Πληροφορίες στο 6942565535

Οικόπεδο 400 τ.μ. στον Προβατά Σερρών, με ισόγειο κτίσμα (αποθήκη 90 τ.μ.) εντός σχεδίου σε τιμή ευκαιρίας. Πληροφορίες τηλ.: 6974733432.

Σε τιμή ευκαιρίας κεραία ραδιοφωνικού σταθμού, σάουνα σχεδόν καινούργια από γυμναστήριο και άλλα εξαρτήματα. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 6936548293

Πωλούνται πρόβατα.

Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6909421352. Κυρία Γρηγορία Τύρναβος Λάρισας.

ΕΣΠΑ 2014 - 2020

- Επιδοτήσεις έως 100%, ίδρυση Εκσυγχρονισμός Επιχειρήσεων, Αναπτυξιακά Προγράμματα και Μελέτες, χρηματοδοτήσεις κεφάλαια κινήσεως για Μικρές και Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, Επιχειρηματικά, Στεγαστικά-Επισκευαστικά, Αγροτικά, βιομηχανικά, ξενοδοχειακά, ναυτιλιακά, και πάσης φύσεως επιδοτούμενα προγράμματα μέσου ΟΑΕΔ πανελλαδικά Τηλ.210 36 46 223, Fax 211 850 14 64 www.abcfinancialgroup.gr Email: info@ abcfinancialgroup.gr

Μαθήματα

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Καθηγήτρια Αγγλικών

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Φιλόλογος:

Οικόπεδο ενός (1) στρέμματος, με μονοκατοικία εντός, 80 τ.μ., πλήρως επιπλωμένη. Πληροφορίες τηλ. 2310/455542.

Οικόπεδο οικοδομήσιμο 540 τ.μ. μέσα στο χωριό Ευκαρπία. Πληροφορίες τηλ.: 6998486636

Με πείρα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα για όλα τα επίπεδα. Τιμές προσιτές. Τηλ. 6942800194. Με πείρα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές όλων των τάξεων. Τιμές προσιτές. Τηλ. 6997024867


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 14.10.2021

μικρές αγγελίες

15


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

στο

Υπερκομματικός και με βλέψεις! Διαβάζουμε στο «Παρόν της Κυριακής» του Μάκη Κουρή: Συζητήσεις προκαλεί η.. δυναμική επιστροφή του Βαγγ. Βενιζέλου στο πολιτικό προσκήνιο, ύστερα από πολύμηνη σιωπή. Ακόμη περισσότερες είναι οι συζητήσεις λόγω του ότι οι δυο παρεμβάσεις του έχουν να κάνουν με θέματα εθνικού ενδιαφέροντος- τους πολεμικούς εξοπλισμούς και την πανδημία. Όσα είπε, δε, ξέφυγαν από τα στενά όρια ενός κομματικού σχηματισμού, ήταν που λένε υπερκομματικά. Προς τι το ξαφνικό ενδιαφέρον για τα τρέχοντα; Ορισμένοι συνδέουν την επανεμφάνισή του με τις επόμενες εκλογές αλλά κυρίως τις μετεκλογικές εξελίξεις. Δεδομένου ότι η αυτοδυναμία είναι σχεδόν ανέφικτη θα υπάρξουν μεγάλες διεργασίες. Και ίσως ο κ. Βενιζέλος να φιλοδοξεί να παίξει ρόλο υπερκομματικό. Ίσως…. Εμείς θα προσθέσουμε ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τον οποίο το πολιτικό σύστημα απέβαλε με τρόπο άδικο, είναι κατά γενική ομολογία ένας άξιος, ικανός πολιτικός και μπορεί να προσφέρει από οποιοδήποτε θεσμικό ρόλο. Αρκεί να μείνει αταλάντευτος σε μια πατριωτική γραμμή και να προφυλάξει τον εαυτό του από τον πειρασμό της τρέχουσας προβολής. Είναι, π.χ., αρκετά έξυπνος για να καταλάβει ότι δεν χρειάζεται να προσφέρει τον προβληματισμό του, για το νομικό

μέρος της Ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας, ως επιχείρημα στους Συριζαίους, που «ψάχνονταν» για να καταψηφίσουν την συμφωνία .

ΠΕΜΠΤΗ 14.10.2021

Ποδαρικό στο Διοικητήριο σήμερα για τον Στ. Πέτσα

Με τον ίδιο τρόπο δεν νομίζουμε ότι δεν αντιλαμβάνεται γιατί είμαστε πρώτοι σε θανάτους – γιατί είμαστε πρώτοι σε ανεμβολίαστους ηλικιωμένους. Και αυτή η, δήθεν, απορία του να γίνεται, ομοίως, επιχείρημα του αλλοπρόσαλλου, στο θέμα της πανδημίας, ΣΥΡΙΖΑ. Με λίγα λόγια ο Βαγγέλης Βενιζέλος πρέπει  να προφυλάξει τον εαυτό του από την φθορά της επικαιρότητας, καθώς και  από τον γνωστό παρορμητισμό του που τον έβλαψε σε πολλές περιπτώσεις.   Δ.Ν. nnn

Σε δίκη Δούρου, Ψινάκης και άλλοι 25 για το Μάτι Την παραπομπή 27 κατηγορουμένων στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για τη φονική φωτιά στο Μάτι και στο Νέο Βουτζά τον Ιούλιο του 2018 εισηγείται στο αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Γιώργος Πολυκράτης. Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, οι 27 κατηγορούμενοι πρέπει να δικαστούν για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος, όπως ήταν και η αρχική ποινική δίωξη που είχε ασκηθεί την άνοιξη του 2019. Ανάμεσα στα πρόσωπα που ζητείται η παραπομπή τους σε δίκη είναι η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο δήμαρχος ΡαφήναςΠικερμίου Βαγγέλης Μπουρνούς, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτι-

Ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος θα υποδεχθεί σήμερα, Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 8.45 πμ, στο γραφείο του, στο Διοικητήριο των Σερρών, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα. «Σ.Θ.»

κής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, ο νυν αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Στέφανος Κολοκούρης, ο τότε αρχηγός Σωτήρης Τερζούδης, ο τότε υπαρχηγός Βασίλης Ματθαιόπουλος και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και της Αστυνομίας. Αναλυτικότερα, ο εισαγγελικός λειτουργός ζητεί οι κατηγορούμενοι να δικαστούν για: Ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή διά παραλείψεως από υπόχρεο. Πρόκληση σωματικών βλαβών από αμέλεια κατά συρροή διά παραλείψεως από υπόχρεο. Σε ό,τι αφορά τον ηλικιωμένο άνδρα,

ο οποίος φέρεται να είναι εκείνος που προκάλεσε το ξέσπασμα της φονικής πυρκαγιάς, ο εισαγγελέας ζητεί να δικαστεί για εμπρησμό από αμέλεια. Τέλος, ο εισαγγελέας προτείνει στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών να μην απαγγελθεί κατηγορία σε βάρος του συγκυβερνήτη συντονιστικού ελικοπτέρου. Την τελική απόφαση για τις κατηγορίες και τον αριθμό των προσώπων που θα παραπεμφθούν σε δίκη θα τη λάβει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών τις προσεχείς εβδομάδες. «Σ.Θ.»

Profile for sertharros

14-10-2021  

14-10-2021  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded