__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ Ιδιοκτήτης - Εκδότης: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

ΈΤΟΣ 51ο | ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 14.906 | ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΜΑΪΟΥ 2021 | ΤΙΜΗ 0,50 ευρώ

Δόση 520 εκ. για συμβολαιακή γεωργία, εργαλεία ακριβείας «Τη Συνέχιση της λειτουργίας του Ταχυδρομικού Καταστήματος Κάτω Ποροίων» ζητά ο Θ. Λεονταρίδης Ερώτηση στον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης και επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΕΛΤΑ u

5

δωρεά του βουλευτή Σερρών Κων. Μπούμπα στον Φιλοζωικό Ομιλο Νέας Ζίχνης u

Η πρώτη εκταμίευση τον Ιούλιο u3

Επίσκεψη του νέου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Θ. Μπαχαράκη στις Σέρρες Συνεργασία σε καλό κλίμα για τις πανελλαδικές και τη νέα σχολική χρονιά

Ο βουλευτής Τ. Χατζηβασιλείου στην αποστολή του Συμβουλίου της Ευρώπης u

Για το Μεταναστευτικό στην Λέσβο  

4

u

4

"Ο κ. Χρυσάφης μάς γυρίζει πολλές δεκαετίες πίσω" λέει ο Θ. Αραμπατζής Αιχμηρή δήλωση για το δίδυμο Χρυσάφη- Φωτιάδη από τον επικεφαλής της «Δημοτικής Πρωτοβουλίας Σερραίων»

Εθελοντισμός για τον … συνεργατισμό u

13

u

5

4


Σ.Θ. [

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14.05.2021

Ήλιος » Α: 05:21 Δ: 19:23 | Σελήνη » Α: 04:44 Δ: 18:45

[

σαν σήμερα

γράμμα στο διευθυντή Σκέψεις Κύριε Διευθυντά, Θωμάς Τενεκετζής οικονομικός επόπτης ΕΒΕΣ Ευχάριστος άνθρωπος κλασσικός επαγγελματίας της αγοράς.

1854: Επιβάλλεται στην Ελλάδα από τις Μεγάλες Δυνάμεις η ανάκληση των στρατευμάτων από την Ήπειρο και τη Θεσσαλία.

ΕΝΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ Λεξικογραφικά

Γιώργος Καδής αντιδήμαρχος Σερρών Κάποια πράγματα γίνονται και δεν λέγονται.

Επανέρχομαι. Εκτιμώ ότι αν όλοι οι μισθοί και τα επιδόματα όλων των αμειβομένων από το ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέχρι τον τελευταίο κλητήρα, είχαν την ίδια φορολογική και εισφορολογική μεταχείριση του μισθωτού του ιδιωτικού τομέα (για να μην πω του ελεύθερου επαγγελματία), θα είχαμε διορθώσει όλα τα ελλείμματα του προϋπολογισμού, θα είχαμε πλεόνασμα και θα ήμασταν και… συνταγματικώς εντάξει. Ο ΙΔΙΟΤΕΛΗΣ

ΦΩΤΟγραφήματα

Κάθε ενδιαφέρουσα επεξεργασία κάνει καλό. Οι σχέσεις όμως οι φιλικές, οι συγγενικές και κάθε άλλου δεσμού έχουν την δική τους σημασία. Είναι μια λέξη που παράγεται από το ρήμα σημαίνω, που δίνει και σπουδαιότητα στα πρόσωπα. Από το ίδιο ρήμα παράγεται η λέξη σήμαντρο, ουσιαστικό της αρχαιότητας. Είναι επίσης λέξη που χρησιμεύει για να σφραγίσουμε κάτι (σφραγίδα - βούλα). Σταματάμε εδώ και κλείνουμε το σημερινό μας σημείωμα από το γνωστό λεξικό, από το οποίο αντλήσαμε τα παραπάνω. Στάση λοιπόν εδώ και κάθε ερώτηση δεκτή. Στα επόμενα η λέξη αδυσώπητος.. Δ.Α.

Θα επισκευαστεί και θα συντηρηθεί το Κλειστό Γυμναστήριο Ροδολίβους

Τ

ην Τρίτη 11/5/2021 υπεγράφη η σύμβαση για την επισκευή και συντήρηση του Κλειστού Γυμναστηρίου του Λυκείου ΡΟΔΟΛΙΒΟΥΣ του Δ. ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ. Το έργο θα υλοποιηθεί εντός τριών μηνών. «Σ.Θ.»

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ

Εκδότης – Ιδιοκτήτης: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ Διευθυντής: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑMΠΑΤΖΗΣ ΑρχισυνταξΙα: Αλέξανδρος Αραμπατζής ΣυντΑκτες: Βούλα Αγκαθά, Δημήτρης Νάτσιος ΑρθρογρΑφοι - ΣχολιογρΑφοι: Αθανάσιος Παπανδρόπουλος, Δημήτριος Αραμπατζής, Αθανάσιος Αραμπατζής, Αλέξανδρος Αραμπατζής, Κων/νος Τσαρτσάρης, Χρυσάνθη Ιακώβου, Ελευθερία Ξενοδόχου, Χρήστος Κατσαρός ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ - σελιδοποιηση: Δέσποινα Αρναούτογλου ΕΚΤΥΠΩΣΗ: Νίκος Καραγκιόζης ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ: Κατερίνα Σταυρακίδου ΓΡΑΦΕΙΑ: Βενιζέλου 177 – Σέρρες Τ.Κ. 62 131 ΤΗΛ.: 23210 - 46380 FAX: 23210 - 45200

e-mail: sertharros@yahοo.gr www.sertharros.gr

ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΑ: ΤΗΛ. 23210 - 46380 ΕΤΗΣΙΟΙ ΟΡΟΙ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ Υπουργείων 500 €+ Φ.Π.Α. Τραπεζών 500 €+ Φ.Π.Α. Εταιριών Ν.Π.Ι.Δ. & Ν.Π.Δ.Δ. 500 €+ Φ.Π.Α. Δήμων 500 €+ Φ.Π.Α. Συλλόγων, Σωματείων 200 €+ Φ.Π.Α.

Αγαπητέ Κριέ, με το σημερινό Τρίγωνο Ερμή-Κρόνου, η αυτοεκτίμηση σου αυξάνεται και αυτό προκαλεί εκδηλώσεις θαυμασμού, από τον περίγυρο σου! Έχεις τώρα την ευκαιρία, για να φτιάξεις και να οργανώσεις ένα πρόγραμμα, που θα σε εξυπηρετήσει να προστατεύσεις και να διατηρήσεις τα κεκτημένα σου και τα υλικά αγαθά σου! Ό,τι μέχρι τώρα έχεις κατακτήσεις και πετύχει, το έκανες με αγώνα και σκληρή προσπάθεια και τώρα το σύμπαν σου δίνει την δυνατότητα να απολαύσεις επιτέλους τις μικρές χαρές της ζωής!

Φίλε Ταύρε, το Τρίγωνο που σχηματίσει ο Ερμής από το ζώδιό σου με τον Κρόνο σήμερα, θα φέρει θετικά αποτελέσματα, όχι μόνο για το παρόν, αλλά και μακροπρόθεσμα! Έρχονται νέες ισορροπίες και λύσεις μόνιμες στις διαπροσωπικές σου επαφές, αλλά και σίγουρη επιτυχία σε κάθε σημαντικό τομέα της ζωής σου, ιδίως μέσω της επικοινωνιακής οδού! Επιτέλους, ανταμείβεσαι για όλες τις παρελθοντικές σου προσπάθειες, αλλά και για τυχόν απογοητεύσεις που είχες υποστεί!

Αγαπητέ Κριέ, το Τρίγωνο που σχηματίζει ο Ερμής με τον Κρόνο σήμερα, επιφυλάσσει για σένα, θετικές αλλαγές στην διάθεση σου και ανανεωμένη ψυχολογία! Θα καταφέρεις, να αναζητήσεις τις εσωτερικές σου αξίες και τις ανάγκες σου, αλλά και να αναγνωρίσεις τις βαθύτερες επιθυμίες σου, ώστε να τις εκπληρώσεις! Κάνε έναν απολογισμό των περασμένων γεγονότων και οργάνωσε σωστά τις επόμενες κινήσεις σου. Σίγουρα κάποια ωφέλιμα γεγονότα στη ζωή σου, ακόμα κι αν δεν γίνουν άμεσα αντιληπτά και αισθητά, θα σε απαλλάξουν από άγχη και ανασφάλειες!

Αγαπητέ Καρκίνε, ο Ερμής σήμερα, σχηματίζει ένα πολύ θετικό για σένα, Τρίγωνο με τον Κρόνο! Μπορείς πλέον, ξανά να αισιοδοξείς, να κάνεις ριζικές αλλαγές σε ό,τι σε ενοχλεί και να ανανεώσεις πλήρως τον φιλικό τομέα! Συγκεκριμένα, οι φίλοι θα είναι στο πλευρό σου και θα σε βοηθούν σε κάθε σου εγχείρημα, έμπρακτα και λεκτικά! Ιδανική ημέρα για να εκπληρώσεις τους στόχους σου και να αποζημιωθείς για όλες τις προσπάθειες και τους αγώνες που έχεις κάνει μέχρι τώρα!

Αγαπητέ Λέοντα, ο Ερμής σήμερα, σχηματίζει Τρίγωνο με τον Κρόνο και θα σε βοηθήσει πολύ, να καταφέρεις να εκπληρώσεις ουσιαστικά όνειρα και φιλοδοξίες! Μπορείς τώρα να ξεφύγεις από δύσκολες καταστάσεις ή και ακόμα και τοξικές σχέσεις, με μεγαλύτερη ευκολία! Διεκδίκησε μία εκ νέου συζήτηση κάποια θέματα που αφορούν την πρόοδο σου και την κοινωνική σου εικόνα και καταξίωση! Οργανώνεις καλύτερα την ζωή σου και τον χρόνο σου, βελτιώνοντας την καθημερινότητα σου!

Φίλε Παρθένε, ο Ερμής σήμερα σχηματίζει ένα απόλυτα θετικό για σένα, Τρίγωνο με τον Κρόνο! Έχεις επιτέλους την ευκαιρία, να εκμεταλλευτείς την τύχη σου και τις κοινωνικές επαφές σου και να γευτείς την επιτυχία, σε όλους τους τομείς της ζωής σου και στις διαπροσωπικές σου σχέσεις, κυρίως μέσα από επικοινωνίες και συναντήσεις! Επιπλέον, πετυχαίνεις μακροπρόθεσμους στόχους, ανοίγεις τους ορίζοντες σου, αισιοδοξείς και μπορείς άφοβα να προχωρήσεις, στην υλοποίηση των ιδεών σου!

Φίλε Ζυγέ, το Εξάγωνο ΕρμήΚρόνου που πραγματοποιείται σήμερα, θα σου δώσει την ευκαιρία να βάλεις σε εφαρμογή και να υλοποιήσεις, κάποιες βαθιές σκέψεις και επιθυμίες σου, ώστε να πραγματοποιήσεις σημαντικούς στόχους, που μέχρι τώρα, κρατούσες κρυμμένες για κάποιους λόγους. Γενικά πάντως, μην αποκαλύπτεις ακόμα σε κανέναν τίποτα και διαφύλαξε τα μυστικά σου και τις δράσεις σου! Τώρα ξέρεις ποιος είναι ο ορθός δρόμος για την εκπλήρωση των στόχων σου!

Αγαπητέ Σκορπιέ, το Τρίγωνο που σχηματίζει ο Ερμής με τον Κρόνο σήμερα, είναι απόλυτα θετικό για σένα! Έχεις πλέον την ικανότητα να αξιολογήσεις ορθά και αντικειμενικά τις καταστάσεις και τα πρόσωπα που συναναστρέφεσαι και να πάρεις τις σωστές αποφάσεις για την εξέλιξη σου! Ισορροπείς με επιτυχία, συναίσθημα και λογική και αυτό θα σου φέρει σίγουρα σημαντικές ουσιαστικές αλλαγές στις διαπροσωπικές σου σχέσεις!

Φίλε Τοξότη, ο Ερμής και ο Κρόνος συνεργάζονται σήμερα, με την όψη Τριγώνου, γεγονός που θα σε ευνοήσει πολύ σε θέματα καθημερινότητας! Ανανεώνεσαι πλήρως, τακτοποιείς υποχρεώσεις, εκκρεμότητες και δουλειές και βελτιώνεις απόλυτα την εμφάνιση, την ψυχολογία σου, αλλά και τον ίδιο σου εαυτό! Μπορείς να αναμένεις αρκετές θετικές αλλαγές, που θα σε βοηθήσουν, να κάνεις την ζωή σου ευκολότερη και σαφώς πιο ευχάριστη!

Αγαπητέ Αιγόκερε, με το Τρίγωνο που σχηματίζουν σήμερα ο Ερμής και ο Κρόνος, μπορείς να βρεις τον απαραίτητο ελεύθερο χρόνο, ώστε να περάσεις όμορφα και εποικοδομητικά, μέσα από κοινωνικές δραστηριότητες και εξόδους! Εκμεταλλεύσου την αυξημένη σου δημιουργικότητα και την λάμψη σου, σε κάθε σου εγχείρημα και γενικά κάθε ευκαιρία που θα σου παρουσιαστεί! Ιδανική ημέρα για την υλοποίηση των στόχων σου και την γενική βελτίωση της ζωής σου!

Αγαπητέ Υδροχόε, το Εξάγωνο Ερμή-Κρόνου, που πραγματοποιείται σήμερα, φέρνει λύσεις και εύνοια στον τομέα του σπιτιού και της οικογένειας! Αν πρόκειται ή επιθυμείς να μετακομίσεις, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή, για πρωτοβουλίες, συμφωνίες και αποφάσεις! Επίσης, κάποια κακώς κείμενα που αφορούσαν τις συγγενικές και οικογενειακές σου σχέσεις, που σε προβλημάτιζαν, λαμβάνουν τέλος! Γενικά, αξιολόγησε εκ νέου κάποιες παρελθοντικές καταστάσεις, ώστε να χαράξεις τώρα μια νέα πορεία ζωής!

Φίλε Ιχθύ, σήμερα με το Τρίγωνο Ερμή-Κρόνου, θα βελτιώσεις, θα εξομαλύνεις και θα διορθώσεις σχέσεις και επαφές με τους γνωστούς σου, αλλά και με αδέρφια ή γείτονες! Στον επικοινωνιακό τομέα, ανοίξεις ορθά και κατανοητά τις σκέψεις και τις ιδέες σου, με αποτέλεσμα να πείθεις πιο εύκολα τον συνομιλητή σου! Σε κοινωνικές συναναστροφές, οι προσπάθειες σου, επιτέλους ανταμείβονται και έχεις πια το «πάνω χέρι»!


CMYK

CMYK

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14.05.2021Δόση 520 εκ. για συμβολαιακή γεωργία, εργαλεία ακριβείας Η πρώτη εκταμίευση τον Ιούλιο

Ν

έο κανάλι ρευστότητας ανοίγει μέσα στο καλοκαίρι για την χρηματοδότηση επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα, μέσα από ένα ταμείο 520 εκατ. ευρώ από το οποίο θα προωθηθούν επενδύσεις για την ψηφιοποίηση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, την εισαγωγή σε πρακτικές γεωργίας ακριβείας αλλά και την ανάπτυξη δικτύων συμβολαιακής καλλιέργειας. Πρόκειται για το πρώτο από τα προγράμματα που έχουν διαμορφωθεί στο πλαίσιο των επενδύσεων που ξεκλειδώνει το Ταμείο Ανάκαμψης και όπως έγινε γνωστό στις αρχές της περασμένης Εβδομάδας, από τον αρμόδιο επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ, Πάολο Τζεντιλόνι, μέσα από αναφορά που έκανε σε ομιλία του στο σε εξέλιξη Φόρουμ των Δελφών, η πρώτη εκταμίευση τοποθετείται τον προσεχή Ιούλιο.   Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα, ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι στο δεύτερο μισό του Ιουνίου θα κατατεθούν επίσημα οι προτάσεις της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για έγκριση, ενώ η πρώτη αυτή προχρηματοδότηση θα αφορά το 13% του συνολικού ποσού για κάθε χώρα. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα αναμένεται πως θα λάβει περίπου 4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει στιγμής γνωστά, το πρόγραμμα για την ενίσχυση αγροτοδιατροφικού τομέα, εντάσσεται σε ένα πακέτο συνολικού προϋπολογισμού 1, 8 δισ. ευρώ που εστιάζει ειδικά σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα προγράμματα αυτά θα τρέξουν μέχρι και το τέλος του χρόνου από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το εν λόγω πρόγραμμα των 520 εκατ. θα προωθεί την πραγματοποίηση επενδύσεων με προσανατολισμό την γεωργία ακριβείας και θα λειτουργήσει με βάση το μοντέλο της συγχρηματοδότησης. Ο μέσος όρος της επιδότησης θα κυμανθεί στο 50%, ενώ σύμφωνα με τα όσο έχουν γίνει γνωστά θα

«πριμοδοτηθούν» συνεργασίες τόσο μεταξύ παραγωγών, όσο μεταξύ μεταποιητικών επιχειρήσεων και αγροτών, μέσω της συμβολαιακής γεωργίας. Υπάρχει ακόμα ένα τρίτο πρόγραμμα που αφορά στην διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος με προϋπο-

λογισμό 260 εκατ. ευρώ. Σε αυτήν τη δράση υπάρχει χώρος για παρεμβάσεις στον κλάδο του ορεινού τουρισμού και του αγροτουρισμού μεταξύ άλλων μοντέλων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πάολο Τζεντιλόνι χαρακτήρισε τις ελληνι-

κές προτάσεις ενδιαφέρουσες, αφού συνδυάζουν επιχορηγήσεις και δάνεια που θα φέρουν ρευστότητα, ενώ συγχρόνως θα στηρίξουν την απασχόληση και τομείς, όπως η ψηφιακή και η πράσινη μετάβαση. Πηγή: Αgronews

"Ο κ. Χρυσάφης μάς γυρίζει πολλές δεκαετίες πίσω" λέει ο Θ. Αραμπατζής - Αιχμηρή δήλωση για το δίδυμο Χρυσάφη- Φωτιάδη από τον επικεφαλής της «Δημοτικής Πρωτοβουλίας Σερραίων»

Σ

ε αιχμηρή γραπτή δήλωση προχώρησε ο επικεφαλής της ελλάσονος αντιπολίτευσης του Δήμου Σερρών Θεόδωρος Αραμπατζής.

Στην δήλωση του αναφέρει τα εξής:

«Ο κ. Χρυσάφης δυστυχώς “πετά την μπάλα στην κερκίδα” με διάφορα ανυπόστατα επιχειρήματα και δεν απαντά στο γεγονός, ότι προσπαθεί να “καπελώσει” το έτοιμο έργο της ανακατασκευής της πίστας του αυτοκινητοδρομίου, που παρέλαβε από την προηγούμενη δημοτική αρχή με έτοιμη χρηματοδότηση και έτοιμο εργολάβο και καθυστερεί την υλοποίησή του εδώ κι ένα χρόνο, εις βάρος του αυτοκινητοδρομίου. Το ερώτημα που τίθεται πάλι είναι, γιατί από τη στιγμή που το Ελεγκτικό Συνέδριο έδωσε το “πράσινο φως” για την υλοποίηση του έργου, ο κ. Χρυσάφης δεν το υλοποίησε, αλλά ζήτησε νέα χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών για να αντικαταστήσει την ήδη υπάρχουσα χρηματοδότηση; Η απάντηση είναι μια και μοναδική. Έκανε όλο αυτό το τρυκ για να πει στους Σερραίους δημότες, ότι δήθεν το έργο γίνεται επειδή εξασφάλισε ο ίδιος τη νέα χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών. Οι ενέργειες αυτές και οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί ο κ. Χρυσάφης δεν προάγουν τον πολιτικό πολιτισμό, μάς γυρίζουν πολλές δεκαετίες πίσω και δηλητηριάζουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι γνωστό σε όλους, ότι ο κ. Χρυσάφης στο τέλος της τετραετίας, πέρα από τα λουλουδάκια και λαμπάκια, δεν θα παρουσιάσει κανένα δικό του έργο από αυτά που υποσχέθηκε προεκλογικά στους Σερραίους δημότες, αλλά θα παρουσιάζει τα εν εξεCMYK

λίξει έργα, προϋπολογισμού 41 εκ. ευρώ, που παρέδωσε η προηγούμενη δημοτική αρχή της Δημοτικής Πρωτοβουλίας Σερραίων. Ο κ. Χρυσάφης επίσης με δημόσιες δηλώσεις του γνωστοποίησε στους συμπολίτες μας την άριστη συνεργασία που έχει με τον κ. Φωτιάδη. Πρέπει να γνωρίζει ο κ. Χρυσάφης, ότι αυτό δεν χρειαζότανε να το γνωστοποιήσει, διότι αυτή την άριστη συνεργασία Χρυσάφη - Φωτιάδη την έχουν διαπιστώσει οι Σερραίοι δημότες από την αρχή της τρέχουσας δημαρχιακής θητείας. Εμείς αυτό που έχουμε να προσθέσουμε είναι ότι πράγματι είναι ένα δίδυμο με πολύ ταιριαστή χημεία, (όπως λέει ο λαός βρήκε ο Φίλιππος τον Ναθαναήλ), θεωρούμε επίσης βέβαιο ότι θα συνεχίσουν την άριστη συνεργασία τους μέχρι το τέλος αυτής της δημαρχιακής θητείας και τους ευχόμαστε και εις ανώτερα». Αραμπατζής Θεόδωρος Επικεφαλής Δημοτικής Πρωτοβουλίας Σερραίων CMYK
ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14.05.2021

Επίσκεψη του νέου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Θ. Μπαχαράκη στις Σέρρες Συνεργασία σε καλό κλίμα για τις πανελλαδικές και τη νέα σχολική χρονιά

Ε

π' ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του ο νέος περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Θωμάς Μπαχαράκης επισκέφθηκε χθές την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και είχε συνάντηση με τους Διευθυντές εκπαίδευσης Ιωάννη Καραβασίλη και Στέλιο Ρίζο, τους διοικητικούς υπαλλήλους, στελέχη της εκπαίδευσης για θέματα που αφορούν την προετοιμασία των πανελλαδικών εξετάσεων. Στη συνέχεια επισκέφθηκε το 4ο ΠΕΚΕΣ που έχει έδρα το Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο «Κωνσταντίνος Καραμανλής» και ακολούθως το ΚΕΣΥ και τις σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής που στεγάζονται στο ίδιο χώρο. Νωρίτερα ο νέος περιφερειακός Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης ανέφερε ότι ολοκληρώνεται μία δύσκολη χρονιά και παράλληλα γίνεται προγραμματισμός για την επόμενη.

Σημείωσε ότι πρώτος στόχος είναι να στηριχθεί ο μαθητής καλύπτοντας τα μαθησιακά του κενά που πιθανόν να υπάρχουν αλλά και στο ψυχοκοινωνικό τομέα. Χαρακτήρισε τη μαθησιακή δια σώζης διαδικασία αναντικατάστατη. Εξέφρασε τη άποψη ότι αυτή θα βοηθήσει ψυχολογικά τους μαθητές που θα δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις. «Έχουν δοθεί οι κατάλληλες οδηγίες ώστε αυτό να επιτευχθεί». Οσον αφορά την πορεία των εμβολιασμών στη Κ. Μακεδονία ανέφερε ότι αυτός προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Παράλληλα σημείωσε προετοιμάζεται η νέα χρονιά δίνοντας έμφαση στο παιδαγωγικό εκπαιδευτικό αλλά και το κτηριακό. Στο Νομό Σερρών πάντως ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα. Με τη σειρά τους τοποθετήθηκαν για τη συνάντηση οι δυο διευθυντές της εκπαίδευσης του Νομού. Αρχικά ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Στέλιος Ρίζος αφού εξέφρασε την ικανοποίηση του για την επίσκεψη του κ. Μπαχαράκη με τον οποίο συνδέεται φιλικά για δυο δεκαετίες . Ανέφερε ότι για το κτηριακό ζήτημα έχει ενημερωθεί ο υπουργός Υποδομών και Με-

Ο βουλευτής Τάσος Χατζηβασιλείου στην αποστολή του Συμβουλίου της Ευρώπης Για το Μεταναστευτικό στην Λέσβο  

Ο

βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας κ. Τάσος Χατζηβασιλείου συμμετείχε από τις 10 έως τις 12 Μαΐου 2021 στην διερευνητική επίσκεψη της Επιτροπής για την Μετανάστευση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. 

Νότη Μηταράκη, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη και τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριο Οικονόμου, καθώς και εκπροσώπους Ανεξάρτητων Αρχών και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Το κλιμάκιο των έξι Ευρωπαίων βουλευτών και Πρόεδρο τον Ελβετό κ. Pierre-Alain Fridez, είχε σειρά συναντήσεων για να ενημερωθεί για την κατάσταση του Μεταναστευτικού στην Ελλάδα.

Την Δευτέρα 11 Μαΐου, ο κ. Χατζηβασιλείου μετέβη μαζί με το κλιμάκιο στην Λέσβο, όπου επισκέφθηκαν το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Μαυροβούνι, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο κ. Μάνο Λογοθέτη.

Στο πλαίσιο των συναντήσεων του κλιμακίου, ο βουλευτής είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τους Υπουργούς Μετανάστευσης και Ασύλου κ.

Στο νησί συναντήθηκαν με τους τοπικούς Δημάρχους και τους εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

ταφορών Κ. Καραμανλής και υπάρχει προγραμματισμός για την αναβάθμιση του Β’ Γυμνασίου και του Β Λυκείου. Ο Γιάννης Καραβασίλης , διευθυντής της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ν. Σερρών διέκρινε ότι το Υπουργείο «τρέχει» πολύ

γρήγορα για την προετοιμασία της νέας χρονιάς και διαβεβαίωσε τους γονείς των μαθητών ότι δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο, τώρα που ξεκίνησε η εκπαιδευτική δια σώζης διαδικασία. Δ.Ν.

δωρεά του βουλευτή Σερρών Κων. Μπούμπα στον Φιλοζωικό Ομιλο Νέας Ζίχνης

Χ

θες Πέμπτη 13 Μαΐου ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Ν. Σερρών κ. Κωνσταντίνος Μπούμπας και οι συνεργάτες του πολιτικού του γραφείου δώρισαν στον Φιλοζωικό όμιλο Νέας Ζίχνης Σερρών σκυλοτροφές και προϊόντα σίτισης στεκόμενοι αρωγοί στην αξιέπαινη και αέναη προσπάθεια των μελών του συλλόγου για την φροντίδα των αδέσποτων της περιοχής. Ειδική μέριμνα και στόχος να διασωθεί η μοναδική αρχαιο-ελληνική ράτσα σκύλου εδώ και χιλιάδες χρόνια. Τα γνωστά πανέξυπνα και φιλότιμα «κοκκόνια»!!


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14.05.2021«Τη Συνέχιση της λειτουργίας του Ταχυδρομικού Καταστήματος Κάτω Ποροίων» ζητά ο Θ. Λεονταρίδης Ερώτηση στον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης και επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΕΛΤΑ

Ε

πικοινωνία είχε ο Βουλευτής κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης με τη Διοίκηση των ΕΛΤΑ και συγκεκριμένα με τον Πρόεδρο κ. Γριβέα Πολυχρόνη και ταυτόχρονα έστειλε επιστολή για τη συνέχιση της λειτουργίας του Ταχυδρομικού Καταστήματος Κάτω Ποροίων . Επίσης κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Πιερρακάκη Κυριάκο . Ο τέως Υπουργός Θ. Λεονταρίδης επεσήμανε ότι : Το Ταχυδρομικό Κατάστημα Κάτω Ποροίων χρονολογείται από το 1897 ( υπάρχουν πρωτότυπα γράμματα με σφραγίδα) και είναι το παλαιότερο ταχυδρομείο στη Βόρεια Ελλάδα . Βρίσκεται στο ένωμα Τριών Κρατών ( Τριεθνές ) , έχει επιφάνεια 180 τ.μ. και διατηρεί πάνω από το γραφείο σπίτι , το οποίο ενοικιάζεται σε ιδιώτη από τον ΕΛΤΑ. Απέχει 42 χιλιόμετρα από το Σιδηρόκαστρο και 46 χιλιόμετρα από το Κιλκίς . Είναι το μοναδικό πλέον χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που απέμεινε στην ακριτική αυτή περιοχή . Έχει ενεργούς 7.800 λογαριασμούς GIRO ΕΛΤΑ και μία πληθώρα άλλων λογαριασμών , κυρίως Eurobank όπου και εξυπηρετεί . Επίσης εξυπηρετεί πληρωμές συνταξιούχων του ΟΓΑ , ΙΚΑ , ΝΑΤ , ΟΑΕΕ και άλλα . Συμπληρωματικά σας γνωρίζουμε ότι το γραφείο στο πρώτο τρίμηνο του 2021 με καθεστώς lockdown και απαγόρευση μετακίνησης είχε εισπράξεις 2.223.776,96

ευρώ και πληρωμές 1.882.414,91 ευρώ σε μήνες που δεν ήταν ιδιαίτερα φορτωμένοι με εισπράξεις ( ΕΦΚΑ, ΕΝΦΙΑ, Τ.Κ., Εργόσημα κ.α.). Ο πρώην δήμος Κερκίνης με 18.000 κατοίκους και ο δήμος Δοϊράνης με 8.500 κατοίκους εξυπηρετούνται αποκλειστικά από το ταχυδρομείο Κ. Ποροίων . Χώρος ευθύνης του γραφείου είναι από το τελωνείο Δοϊράνης ως σχεδόν το τελωνείο Προμαχώνα και έχει 42 χωριά – οικισμούς τους οποίους εξυπηρετεί . Έχει στην επίβλεψη του τρία ταχυδρομικά πρακτορεία πλήρως αυτοματοποιημένα με πολύ φόρτο εργασίας . Το γραφείο στελεχωνόταν μέχρι πρόσφατα με 2 μόνιμους υπαλλήλους ΕΛΤΑ. Με το Πρόγραμμα Εθελουσίας ΕΛΤΑ έκαναν αίτηση και οι δύο υπάλληλοι εφόσον το δικαιούνταν. Στις 31/03/2021 αποχώρησε ο ένας και ο δεύτερος θα αποχωρήσει με την τρίτη και τελευταία παρτίδα εργαζομένων . Επομένως για να συνεχίσει το Ταχυδρομικό Κατάστημα να λειτουργεί πρέπει να μεριμνήσετε την πρόσληψη δύο υπαλλήλων άμεσα , που θα αντικαταστήσουν τους δύο μόνιμους υπαλλήλους που ωθήσατε με το Πρόγραμμα Εθελουσίας στην αποχώρηση . Επειδή στην παραμεθόριο αυτή περιοχή οι κάτοικοι , εξυπηρετούνται μόνο από αυτό το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα . Επειδή η περιοχή αυτή είναι απομονωμένη συγκοινωνιακά και δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από άλλα ομοειδή Καταστήματα λόγω απόστασης . Επειδή λόγοι κοινωνικοί , εθνικοί , οικονομικοί καθι-

στούν επιτακτική ανάγκη το γραφείο να συνεχίσει να λειτουργεί . Σας παρακαλώ και σας προτρέπω να κάνετε έγκαιρα όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την συνέχιση της λειτουργίας του Ταχυδρομικού Καταστήματος Κάτω Ποροίων σεβόμενοι την ιστορία , το παρόν και το μέλλον αυτής της παραμεθόριας περιοχής και να μην καταδικάσετε μία ολόκληρη περιοχή στο βωμό σκοπιμοτήτων και δημοσιονομικής εξυγίανσης μιας και το γραφείο δεν είναι καθόλου ελλειμματικό . Ο Πρόεδρος των ΕΛΤΑ κ.Γριβέας Πολυχρόνης μετά τη συνομιλία του με τον Θεόφιλο Λεονταρίδη έδειξε ότι διάκειται θετικά στη συνέχιση της λειτουργίας του Ταχυδρομικού Καταστήματος Κάτω Ποροίων και θα αναζητηθεί λύση μέχρι την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού , να λειτουργήσει με μετακίνηση υπαλλήλου από την Διεύθυνση .

Το πρόγραμμα των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων Για τους υποψηφίους των γενικών και επαγγελματικών Λυκείων

Τ

ο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων Γενικών Λυκείων και Επαγγελματικών Λυκείων 2021, όπως αυτό καθορίστηκε με σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις της Υπουργού Νίκης Κεραμέως.

Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους από τα ημερήσια και εσπερινά ΓΕΛ.

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ. Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων.

Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ.

Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ.

Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες, εκτός από το μάθημα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις (4) ώρες.

Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες
η Ρουμπρίκα

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14.05.2021

Γράφει ο Δημ. Αλ. Αραμπατζής

 Χριστός Ανέστη. Παρασκευή σήμερα, 14 Μαΐου 2021, μνήμη Αγίων Αριστοτέλους και Λεάνδρου των μαρτύρων, Αγίου Θεράποντος επισκόπου Κύπρου, Αγίου Ισιδώρου μάρτυρος εν Χίω. Χρόνια πολλά και καλά, ανώδυνα, ανεπαίσχυντα, ειρηνικά, χριστιανά στις εορτάζουσες και εορτάζοντες. ***  Από το βιβλίο “Ο ΧΘΕΣΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ” τα παρακάτω χρονογραφήματα:

«ΤΑ ΠΟΙΜΑΤΑ»  Χαρές των παιδιών. Λέτε ό,τι θέλετε εσείς. Ας είναι οι νοσταλγίες αδυναµίες του χαρακτήρα. Θεία παιδικά χρόνια. Γλυκά χαράµατα της ζωής, µε πόση νοσταλγία στρέφοµαι σε σας καθώς λέει και ο ποιητής. Παραµονές του Ευαγγελισµού, τώρα και τότε. Ειναι να µη έλθουν στο νου τα περασµένα. Γιορταστικές µέρες τότε στο Σχολείο από τις καλύτερες. Ιδιαίτερο νόηµα στο Σχολείο. Σηµαιοστολισµένο. Κάποια χαλάρωση στα µαθήµατα. Πρόβες στην τάξη και πρόβες µε όλες τις τά-

ξεις. Λέγαµε τα ποιήµατά µας, που εµείς τα µικρά παιδιά, αν και σχολειόπαιδα, παρασυµέρνα από τους τοπικούς ιδιωµατισµούς, τα λέγαµε «ποίµατα». Μη ζητάτε να σας ορθογραφούσα την λέξη, αν µου λέγατε να την γράψω. Χαλασµός στο Σχολείο. Ιδίως τις απογευµατινές ώρες. Σχολείο πρωί και απόγευµα. Που να µιλούσαν τότε οι δάσκαλοι γι συνεχές ωράριο! Για πενθήµερη πάλι, αν πείτε, εβδοµάδα, ούτε και η φαντασία των πιο ευφάνταστων µπορούσε να το συλλάβει. Το λιγότερο τον εµπνευστή κάποιας ιδέας θα τον θεωρούσαν τρελό και θα τον έστελναν, χωρίς συζήτηση, δεµένο στο τρελοκοµείο! Εποχές µε τις αντιλήψεις της και τα καθιερωµένα της. Από τότε πόσα δεν άλλαξαν. Βήµα προς βήµα, οι κατακτήσεις. Το «Ερβατιανό Σχολείο» αντικαταστάθηκε µε το «Σχολείο της ζωής». Απόλυτη ελευθερία στο σχολικό χώρο και στον κοινωνικό. Ελεύθεροι άνθρωποι, λέει, θα γίνουν µε την πολύ ελευθερία και τον εκδηµοκρατισµό στην παιδεία οι τωρινοί µαθητές. Τώρα πως ανθίζουν τα φρούτα της εποχής, όπως τα ναρκωτικά µέσα σε σχολικά περιβόλια και πως συµβαίνει να χορεύουν µαθήτριες του Γυµνασίου τον χορό του Ησαΐα µε τον πρώιµο ερωτικό καρπό στον κυρτωµένο µητρικό θόλο, είναι ίσως, θα πούνε οι προοδευτικοί, µία άλλη ιστορία. Ας είναι και έτσι. Να µη ξεφεύγουµε όµως από το στόχο µας. Στις πρόβες των µικρών µαθητών παραµονές Ευαγγελισµού η «25η του Μαρτιού», όπως λέγαµε, οι αναµνήσεις που µου δέρνουν, καθώς βλέπω την παιδική οµήγυρη γύρω µου να αµιλλάται δειλά - δειλά στην πρόβα του για την Εθνική µας Γιορτή. Να πω το ποίηµα, Μπαµπά. Να πούµε τα ποιήαµατά µας θείο... Και τώρα ποιήµατα. Κάπως υποτονικές όµως οι Σχολικές γιορτές για την «Εθνική µας Παλιγγενεσία». Είπαµε άλλαξαν οι καιροί. Ειρηνική συνύπαρξη στο Βαλκανικό χώρο. Αποπυρινικοποιηµένη και απύραυλη θέλουν όλοι την Βαλκανική. Μόνιµο πιπίλισµα καραµέλας. Για τις ειλικρινείς προθέσεις από όλες τις πλευρές δεν θα πω τίποτε. Αλλος ο στόχος µου. Το «ποίµα» µου θυµήθηκα. Θα τόλεγα στη Στολική Γιορτή του Σχολείου. Θα ήταν παρόντες οι αρχές του τόπου. Ο κ. Πρόεδρος, ο κ. Αστυνόµος, ο Παπάς σε καλή θέση, οι σχολικοί και εκκλησιαστικοί έφοροι και επίτροποι οι Γονείς µας. Ολος ο κόσµος του χωριού. Και εγώ θα έβγαινα, όπως και βγήκα στην «Σκηνή» θα τραβούσαν την αυλαία, θα γονάτιζα λιγάκια και όλος γεµάτος τρακ θα έλεγα το «ποίµά» µου, για το οποίο τόσες πρόβες είχα κάνει. Τ’ άλλα τα παιδιά, τα µεγαλύτερα της Ε΄ και της ΣΤ΄ θα «έπαιζαν» τον «διάλογό» τους. Χειροκροτήµατγα και µπράβο ύστερα. Για την «Αγιά Σοφιά», την «25η Μαρτίου», «Την Παρθένα», «Του Ευαγγελισµού» και τα παρόµοια τα ποιήµατά µας. Στους αγώνες του ‘21 οι αναπαραστάσεις των σχολικών σκετς. Προβολή του θρησκευτκού και πατριωτικού ιδεώδους. Στο βάθος - βάθος και καλλιέργεια, ας πούµε, της µεγάλης Ιδέας. Καιροί και εποχές µε τα νοήµατά της. Εγώ µε το ψέλλισµα των στοίχων του «ποίµατος» µου στα χείλη, το συγκινησιακό τρακ και την χαρά της ανέµελης γιορτής, που την έδιναν τα καινούργια πάνινα παπούτσια, βαµµένα µε «στοµπέτσι» από την πρώτη φορεσιά τους, το µπλε παντελονάκι και το άσπρο πουκαµισάκι. Αυτά και το «ποίµα» µου, άλλαζαν τον ψυχικό µου κόσµο και έφερναν µία παιδική ευτυχία, πουδεν µεταγίνεται, καθώς ήταν 25η Μαρτίου. Νάταν και τώρα να νοιώσω τα σκιρτήµατα εκείνα της διπλής γιορτής. ΡΩΜΑΙΟΣ 22-3-82

***

Παιδικές αγάπες  Τώρα καθώς γιορτάζουμε την γιορτή του Αγίου-Αθανασίου, πως έρχονται στο νου μου τα περασμένα. Στον Αη-Θανάση, την Μητροπολιτική Εκκλησία της κωμόπολής μας, θα την συναντούσα τέτοια μέρα, Αγίου -Αθανασίου, καθώς γιόρταζε την ονομαστική της γιορτή... Θεία παιδικά χρόνια. Χρόνια αλησμόνητα. Θυμάμαι τώρα, σαν ναταν, πραγματικότητα, χθες. Πήγαμε μαζί στο Δημοτικό και είχαμε δάσκαλο, θυμάμαι για το καλοκαιρινό φροντιστήριο, κάποιο που το έλεγαν Σωφρόνιο. Ο δάσκαλός μας το καλοκαίρι εκείνο είχε μείνει στο χωριό και για να έχει κάποια απασχόληση, είχε δεχθεί μερικά από τα παιδιά της Ε’ τάξεως, που θα πηγαίναμε τον “άλλο χρόνο” στο γυμνάσιο, γιατί οι γονείς ήθελαν να μας σπουδάσουν, να κάνει ιδιαίτερα μαθήματα. Πήγα στα μαθήματα εκείνα περισσότερο από αγάπη προς την συμμαθήτρια μου την Αθανασία (Τασούλα) παρά από όρεξη και μεράκι για μαθήματα. Για να πάω στα ιδιαίτερα μαθήματα, που γινόταν στο σχολείο, περνούσα από την γειτονιά της Τασούλας και αυτό μου έφτανε για τι θα μου δινόταν η ευκαιρία να κάνω επίδειξη τα βιβλία μου, τα τετράδιά μου και προπαντός να βρω ευκαιρία να μιλήσω λιγάκι μαζί της. Πήγαινα στο φροντιστήριο, μα πήγαινα και στ’ αμπέλια μας και έφερνα σταφύλια για το μεγάλο “ταϊφά” που θα ’ρχόταν απ’ το σπάσιμο. Στο μεγάλο καλάθι έβαζα τα σταφύλια προσπαθώντας να διαλέξω τα καλύτερα κούρβουλα, όπως έτσι μου είχε διδάξει ο παππούς μου και στο μικρότερο καλαθάκι, τα σύκα από τις πολλές, αραδιασμένες στη σειρά, συκιές στ’ απάνω αμπέλι την “Κούτρα” (όνομα τοποθεσίας). Φορτωμένος με τα καλάθια, θα περνούσα από την χαγιάτα της Τασούλας, μιας συνομήλικης δαρνακοπούλας, που έμεινε στη χαγιάτα, για να βοηθά τον παππού της στο σαντάλιασμα και την γερόντισσα σαρικτσίδινά τους, όταν τους απόμενε καπνό και ποτέ δεν τους απόμενε από την λαιμαργία που είχε, όπως η δική μου οικογένεια έτσι και η δική της να βάζουν πολλά καπνά για να παίρνουν παράδες, για να προικίζουν τα κορίτσια και να κάνουν χωριστά νοικοκυριά τα παλικάρια όταν παντρευόταν. Η Τασούλα μου ζητούσε σταφύλια, σαν να μην είχαν, κι εγώ όλο χαρά της έδινα και μάλιστα από τα μυρωδάτα και σύκα από τα διαλεγμένα. Ύστερα απο πολλά χρόνια, όταν άκουσα ειδικά μαθήματα πάνω στο Φρόιντ και διάβαζα πολλά γύρω από αυτόν κατάλαβα τι έκανε η Τασούλα όταν ζητούσε σταφύλια και εγώ της έδινα... Τα σταφύλια αποτελούσαν, ένα σχεδόν μήνα τον “ταϊφά”, το μοναδικό φρούτο στη χαγιάτα, ύστερα από το φαγητό που δεν ήταν τίποτα άλλο από πατάτες και ζαρζαβατικά μαγειρεμένα κάθε μέρα της εβδομάδας με διαφορετικό τρόπο, με μπόλικο όμως λάδι, συνοδευόμενο με συμπλήρωμα ελιές ή ψάρια αλατισμένα και αποκλειστικό φαγητό στο χωράφι με τυρί και πολλές φορές ψωμί βρεγμένο, γιατί ζύμωναν τότε κάθε δέκα ή δεκαπέντε μέρες από την πολύ δουλειά. Πήγαινα, λοιπόν, πολλές φορές και τ’ απόγευμα για να φέρω φρέσκα σταφύλια και σύκα για να τουρβαδιάσει η γιαγιά στους τουρβάδες... για την επόμενη ημέρα της δουλειάς, με την κρυφή χαρά γιατί θα προσπερνούσα επιδεικτικά απ’ το μπαξέ της Τασούλας, που δεν θα μου ζητούσε σταφύλια, γιατί θα ’ταν και αυτή στρωμένη στο μπούρλιασμα, εκτός αν τυχαία την συναντούσα στο δρόμο να φέρνει κρύο νερό με τις στάμνες στους δικούς της από το διπλανό πηγάδι του Μπαλτατζή ή του Βαρσαμούδη γιατί τότε ούτε σαν λέξη ξέραμε τις παγωνιέρες και πολύ περισσότερο τα ηλεκτρικά ψυγεία, ούτε είχαμε ηλεκτρικό φως στις χαγιάτες μας που τις φωτίζαμε με γκαζόλαμπες ή με λάμπες ασετιλίνης, που τις χρησιμοποιούσαν και για το σπάσιμο, όταν το Αυγουστιάτικο λαμπερό φεγγάρι θύμωνε κάποτε και κρυβόταν. Τους κατάκοπους απ’ την σκληρή δουλειά δικούς μας, τους ηλιοκαμένους, τους λερωμένους στα χέρια και στα ρούχα με νικοτίνη, στους νυσταγμένους και διψασμένους. ξεδιψούσαμε μεις τα παιδιά με τα σταφύλια και το κρύο νερό απ’ τα πηγάδια. Κι όμως εκεί στην “Κούτρα” που απλωνόταν ένα τμήμα του Κεφαλοχωρίου που ακόμα διατηρούσε την παλιά του ονομασία Σαρμουσακλή, μεταξύ κυρίως των ξένων, στις μεγάλες χαγιάτες για την θερινή δουλειά, ζούσε ένας κόσμος γεμάτο ζωή, ιδανικά και σκέψεις, λογαριασμούς και υπολογισμούς με μια ανεξήγητη αισιοδοξία για το μέλλον του, άσχετη βέβαια η μετανάστευση στη Γερμανία, στη Σουηδία, στην Ελβετία ή στην Αμερική και ασφαλώς, ούτε λόγος γινόταν για αστυφιλία... Τώρα βουβάθηκε η “Κούτρα” και πολλά από τα φουντωτά, μεγαλόπρεπα και καταπράσινα αμπέλια ξεριζώθηκαν. Ούτε οι συγγραφείς, οι ποιητές οι λογοτέχνες μπόρεσαν τουλάχιστον έτσι όπως εξιδανίκευσαν την αγροτική ζωή στα γραφτά και στα έργα τους να εμπνεύσουν την αγάπη των αγροτών στο χωριό και στη ζωή του, που άλλαξε πολύ από τότε ου την ζούσαμε εμείς, εκεί στις χαγιάτες, στα πηγάδια και σ’ αμπέλια. Πονεμένοι νοσταλγοί τώρα οι περισσότεροι ξαναγυρίζουν για τις θερινές τους διακοπές στο χωριό που γεννήθηκαν. στο χωριό που είδαν το πρώτο φως, που ανάπνευσαν το πρώτο αέρα και ου σκίρτησε η καρδιά τους τα πρώτα αθώα, παιδικά ερωτικά σκιρτήματα. Ναι αυτό δεν είναι υπερβολή. Μια μεγάλη αλήθεια, άσχετα αν λίγοι την ομολογούν. Πόσο ζηλεύω τώρα το μικρό εκείνο κακοντυμένο παιδί, που πάντα σκονισμένο από τα παιχνίδια του, που πήγαινε στα αμπέλια για σταφύλια και πήγαινε το απόγευμα μια-δυο ώρες για προγύμναση για να δει και να παίξει... με τις συμμαθήτριές του.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14.05.2021Τα αιτήματα ΠΟΜΙΔΑ για τις αποζημιώσεις ιδιοκτητών Παραμένουν οι εκκρεμότητα με τις διορθώσεις λαθών, με τις πληρωμές και τους συμψηφισμούς

T

η δημοσίευση των ΚΑΔ Μαΐου 2021 και την προκαταβολή των αποζημιώσεων των ιδιοκτητών για τις μειώσεις ενοικίων των μηνών Απριλίου και Μαΐου 2021 ζήτησε η ΠΟΜΙΔΑ με επιστολή της προς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και την ΑΑΔΕ, υπενθυμίζοντας τις υφιστάμενες εκκρεμότητες στο θέμα αυτό. Παράλληλα ζήτησε παράταση της προθεσμίας δήλωσης της λύσης των ανενεργών μισθώσεων και επανέφερε το αίτημά της οι απορριπτικές απαντήσεις της ΑΑΔΕ, όταν ο μισθωτής δεν είναι δικαιούχος μείωσης, να περιέχουν την αυτονόητη υπενθύμιση ότι αυτός οφείλει να καταβάλει ολόκληρο το μίσθωμα, καθόσον, πέραν του ότι θα αποφευχθούν οι δικαστικές αντιδικίες, η άρνηση της διοίκησης να το πράξει αφήνει αβοήθητους τους ιδιοκτήτες στην αυθαιρεσία των ενοικιαστών τους, ενώ η αναγραφή της υπενθύμισης αυτής θα βοηθήσει ουσιωδώς και τα δημόσια έσοδα. Όπως επισημαίνεται στην επιστολή της, εν όψει και του διαφαινόμενου τερματισμού της αναγκαστικής μείωσης μισθω-

μάτων, σας παρακαλούμε για τα εξής: . Να εκδοθεί άμεσα η ΚΥΑ μειώσεων μισθωμάτων μηνός Μαΐου, και οι αποζημιώσεις εκμισθωτών των μηνών Απριλίου και Μαΐου να προκαταβληθούν βάσει των δηλώσεων του μηνός Μαρτίου, για όσες κατηγορίες μισθώσεων ισχύει μείωση μισθώματος κατά τους αντίστοιχους μήνες.

1

2

. Να ολοκληρωθούν όλες οι εκκρεμούσες διορθώσεις λαθών, πληρωμές και συμψηφισμοί αποζημιώσεων των εκμισθωτών, ακόμη και με δόσεις ρυθμισμένων οφειλών και να ανοίξει εν συνεχεία η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για αρχικές δηλώσεις και διορθώσεις όλης της περιόδου Μαρτίου 2020 έως και Μαρτίου 2021. . Να ανακοινωθεί επιτέλους η τελική λύση στο επίμαχο ζήτημα αποζημίωσης των ιδιοκτητών στις περιπτώσεις όταν μετά την αρχική μίσθωση, έχει ακολουθήσει μισθωτήριο που έχει υποβληθεί από τον μισθωτή, για υπεκμίσθωση του ακινήτου προς τρίτο πρόσωπο (υπομισθωτή).

3

4

. Να δοθεί παράταση για τη δήλωση λύσης των ανενεργών μισθώσεων ακινήτων μέχρι την έναρξη και κατά τη διάρκεια υποβολής των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος. . Τέλος επανερχόμαστε στο αίτημά μας στις απορριπτικές απαντήσεις της ΑΑΔΕ με τις οποίες αυτή κρίνει ότι «ο μισθωτής δεν ήταν πληττόμενος και συνεπώς δεν ήταν δικαιούχος μείωσης μισθώματος», να προστίθεται και ότι:

5

«Ως εκ τούτου, βάσει των στοιχείων που είναι διαθέσιμα στην υπηρεσία μας προκύπτει ότι ο μισθωτής υποχρεούται στην καταβολή ολοκλήρου του μισθώματος». Με την ρητή αυτή προσθήκη που δεν θα αφήνει περιθώρια παρερμηνείας, θα αντιμετωπιστεί η κακόπιστη άρνηση καταβολής των οφειλομένων μισθωμάτων από μερίδα των ενοικιαστών που έκαναν μονομερείς μειώσεις ενοικίων, είτε δηλώνοντας ότι δήθεν είναι πληττόμε-

νοι, είτε εντελώς αυθαίρετα και αναιτιολόγητα, και οι δηλώσεις COVID των ιδιοκτητών απορρίφθηκαν από την ΑΑΔΕ, θα αποφευχθούν οι αμφισβητήσεις και οι δικαστικές αντιδικίες και θα δρομολογηθεί η καταβολή των οφειλομένων μισθωμάτων. Τέλος η αναγραφή της υπενθύμισης αυτής θα βοηθήσει ουσιωδώς και τα δημόσια έσοδα, ενώ αντίθετα η άρνησή σας για το αυτονόητο, θα αφήσει αβοήθητους τους ιδιοκτήτες στην αυθαιρεσία των ενοικιαστών τους.

Ανακοίνωση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Για την ανάγκη ενίσχυσης της παθητικής επιτήρησης της λύσσας

Α

πό το Τμήμα Υγείας Ζώων και Κτηνιατρικής Αντίληψης, Φαρμάκων και Εφαρμογών της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνονται τα εξής σχετικά με την ανάγκη ενίσχυσης της παθητικής επιτήρησης της λύσσας: «Η Ελλάδα είναι σε διαδικασία αξιολόγησης για την επίτευξη υγειονομικού καθεστώτος ελευθερίας από τη Λύσσα και πρέπει να παρέχει πληροφορίες στην αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στα άλλα κράτη μέλη, προς τεκμηρίωση του αιτήματός της (κατά εφαρμογή του ΚΑΝ.(ΕΕ) 2016/429 «νόμος για την υγεία των ζώων»). Ως εκ τούτου γίνεται επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης της παθητικής επιτήρησης της λύσσας.    Παρόλο που το πρώτο (1ο) κρούσμα λύσσας στην Ελλάδα καταγράφηκε στις 19 Οκτωβρίου

2012 και το τελευταίο (48ο) στις 9 Μαΐου 2014, σύμφωνα με το υπ’ αριθ. 785/120755/06.05.2021 έγγραφο του ΥΠ.Α.Α.Τ., σε γειτονικές χώρες, κρούσματα λύσσας εξακολουθούν να παρουσιάζονται καθώς διαδοχικές ενημερώσεις από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Κοινοποίησης-Πληροφόρησης Ασθενειών Ζώων, περιγράφουν έξαρση κρουσμάτων στην Τουρκία, από το τελευταίο τρίμηνο του 2019 έως και το πρώτο τετράμηνο του 2021. Επίσης, η επανεμφάνιση κρούσματος σε σκύλο στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη στις 2/6/2020 και σε μία γάτα στην Ιταλία 29/6/2020, δείχνουν ότι το νόσημα δεν έχει ακόμη εξαλειφθεί από τον Ευρωπαϊκό χώρο.  Ακόμη, λόγω της πανδημίας COVID-19 και της προτεραιότητας που δόθηκε στην αντιμετώπισή της με περιοριστικά μέτρα (περιορισμός μετακινήσεων των πολιτών, απαγόρευσης κυνηγι-

ού), δημιουργήθηκαν συνθήκες που επηρεάζουν τη δυναμική της λύσσας της άγριας πανίδας, η οποία σχετίζεται με την τάση αύξησης του πληθυσμού των ευάλωτων ζώων της άγριας πανίδας στον ιό, την αποδυνάμωση των στοχευμένων μέτρων ελέγχου της νόσου και τη μείωση των ληφθέντων δειγμάτων στο πλαίσιο της επιτήρησης αυτής. Από τις αρχές του 2012 εφαρμόζεται πρόγραμμα επιζωοτιολογικής επιτήρησης και διερεύνησης πιθανής εισόδου του ιού της λύσσας στην χώρα μας με τη συστηματική συλλογή δειγμάτων από ζώα – δείκτες, ενώ από το 2013 εφαρμόζεται το «Πρόγραμμα Επιτήρησης και Καταπολέμησης της Λύσσας στην Ελλάδα» και το πρόγραμμα αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των εμβολιασμών των κόκκινων αλεπούδων κατά της νόσου. Το πρόγραμμα εμβολιασμού των κόκκινων

αλεπούδων εφαρμόστηκε από το 2013-2015 μία φορά το έτος, ενώ το 2016 έως το 2020 δύο φορές το έτος. Σύμφωνα με το πρόσφατο έγγραφο του ΥΠΑΑΤ πιθανολογείται η αναβολή του προγράμματος εμβολιασμών, τουλάχιστον όσον αφορά στην εαρινή εκστρατεία του 2021, λόγω «των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή εξάπλωσης της πανδημίας» και «της καθυστέρησης στην ψήφιση του Χρηματοοικονομικού Πλαισίου – Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα έτη 2021-2027». Κατά συνέπεια, επιβάλλεται η εντατικοποίηση της παθητι-

κής επιτήρησης της λύσσας, με τη συλλογή όλων των θερμόαιμων ζώων – στόχων αυτής, που ανευρίσκονται νεκρά ή κρίνονται λυσσύποπτα (κυρίως θηλαστικών της άγριας πανίδας, εκτρεφόμενων ή κατοικίδιων και οικόσιτων θηλαστικών, τρωκτικών και νυχτερίδων). Σύμφωνα με το έγγραφο του ΥΠΑΑΤ θα προσφέρεται το ποσό των 50 ευρώ σε κυνηγούς, φύλακες θήρας και μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων, που συλλέγουν και παραδίδουν στις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές νεκρές αλεπούδες, κατάλληλες προς εξέταση (όχι όμως εξαιτίας δηλητηρίασης ή πυροβολισμού)».
ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

στα “πεταχτά”

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14.05.2021

Γράφει ο Αθαν. Αλ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

Χ

ριστός Ανέστη. Παρασκευή σήμερα, 14 Μαΐου 2021, μνήμη Αγίων Αριστοτέλους και Λεάνδρου των μαρτύρων, Αγίου Θεράποντος επισκόπου Κύπρου, Αγίου Ισιδώρου μάρτυρος εν Χίω. Χρόνια πολλά και καλά, ανώδυνα, ανεπαίσχυντα, ειρηνικά, χριστιανά στις εορτάζουσες και εορτάζοντες. *** Στο τέλος κάθε μήνα και για όσους δικαιούχους κάνουν αίτηση από την 1η του επόμενου μήνα της υποβολής της αίτησης χορηγείται το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων. Το ποσό του επιδόματος καταβάλλεται από τον ΟΠΕΚΑ πλήρες ή μειωμένο λόγω σύνταξης εξωτερικού ή προνοιακής παροχής εντός Ελλάδας για όσους πληρούν αθροιστικά τα κριτήρια και έχουν συμπληρώσει στη χώρα τουλάχιστον 35 πλήρη έτη διαμονής και μειώνεται κατά 1/35 για κάθε ένα έτος που υπολείπεται των 35 ετών διαμονής στη χώρα. Προκειμένου να γίνει κατανοητό, το ποιοι δικαιούνται και υπό ποιες προϋποθέσεις το βοήθημα ο ΟΠΕΚΑ έχει εκδώσει ένα χρηστικό οδηγό με 10 ερωτήσεις και απαντήσεις. * Τι είναι το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων και από ποιον χορηγείται; - Το συγκεκριμένο επίδομα το οποίο χορηγείται από τον ΟΠΕΚΑ λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας για τους συμπολίτες μας που βρίσκονται σε μια ευαίσθητη ηλικία και δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τον απαραίτητο για τη συνταξιοδότηση ασφαλιστικό χρόνο. * Ποιο είναι το μηνιαίο ποσό που χορηγείται; - Το ποσό είναι 360 ευρώ. * Δικαιούμαι να υποβάλω αίτηση; - Αν έχετε συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας σας και δεν λαμβάνετε σύνταξη από το εξωτερικό ή οποιαδήποτε ασφαλιστική ή προνοιακή παροχή στην Ελλάδα μεγαλύτερη των 360 ευρώ. Αν η σύνταξη αυτή ή η παροχή από δημόσιο φορέα είναι μικρότερη από το επίδομα των 360 ευρώ, δικαιούστε το ποσό της διαφοράς που προκύπτει μετά την αφαίρεση του ποσού της σύνταξης ή παροχής που λαμβάνετε από αλλού. Σημειώνεται πως αν το ποσό που προκύπτει ως διαφορά είναι μικρότερο από 20 ευρώ, το επίδομα δεν καταβάλλεται. Επίσης σε περίπτωση μεταβολής του ποσού της σύνταξης ή της παροχής που λαμβάνετε από το εξωτερικό ή την Ελλάδα, αντίστοιχα, έχετε υποχρέωση να το δηλώσετε αμέσως, προκειμένου να τροποποιηθεί αναλόγως το ποσό του επιδόματος. Τέλος επισημαίνεται πως για όσους λαμβάνουν σύνταξη ή άλλη παροχή από οποιονδήποτε φορέα του εξωτερικού, η νομισματική ισοτιμία λαμβάνεται υπόψη την 1η εργάσιμη ημέρα του έτους κατά τη χορήγηση, την επαναχορήγηση ή την τροποποίηση του ποσού της παροχής που λαμβάνουν από τον αρμόδιο για την καταβολή αυτής φορέα, λόγω αλλαγής του ποσού της σύνταξης που λαμβάνουν από τον φορέα του εξωτερικού. * Πόσα χρόνια οφείλω να ζω μονίμως και νομίμως στην Ελλάδα, ώστε να δικαιούμαι αίτηση; - Για να υποβάλετε το σχετικό αίτημα θα πρέπει να διαμένετε μονίμως και νομίμως στην Ελλάδα 15 συνεχή έτη πριν από την υποβολή της αίτησής σας ή 15 έτη μεταξύ του 17ου και 67ου έτους της ηλικίας σας, εκ των οποίων τα 10 συνεχόμενα πριν από την υποβολή της αίτησης, και να εξακολουθείτε να διαμένετε στην Ελλάδα και μετά τη λήψη της παροχής.

* Ποιο πρέπει να είναι το ύψος της ακίνητης και κινητής περιουσίας μου, ώστε να υποβάλω τη σχετική αίτηση; - Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας σας δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 90.000 ευρώ. Επίσης το τεκμήριο αντικειμενικής δαπάνης της κινητής περιουσίας (επιβατικά ΙΧ, ΜΧ αυτοκίνητα ή και δίκυκλα) δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό του το ποσό των 6.000 ευρώ. * Ποιοι εξαιρούνται από το δικαίωμα υποβολής αιτήματος; -Εξαιρούνται της παροχής οι μοναχοί-ές που διαμένουν σε ιερές μονές και συντηρούνται από αυτές, όσοι εκτίουν ποινή στερητική της ελευθερίας καθώς και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες και αυτοί που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, εφόσον ο/η σύζυγος λαμβάνει σύνταξη από οποιαδήποτε πηγή μεγαλύτερη από την παροχή. * Πότε καταβάλλεται το μηνιαίο επίδομα; - Η παροχή καταβάλλεται σε μηνιαία βάση για όσους δικαιούχους κάνουν αίτηση από την 1η του επόμενου της υποβολής της αίτησης μήνα. * Δικαιούμαι ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη; - Όσοι λαμβάνουν επίδομα και δεν καλύπτονται για παροχές υγείας από τυχόν άλλη παροχή δικαιούνται ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη από τις δημόσιες δομές υγείας με χρήση του ΑΜΚΑ, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4368/2016. Σημειώνεται πως οι ανασφάλιστοι υπερήλικες που ελάμβαναν ήδη πριν τη 12η Μαΐου 2016 παροχή από τον ΟΓΑ εξακολουθούν να λαμβάνουν την παροχή σύμφωνα με το παλαιό καθεστώς. Εξάλλου από 1/1/2022 κατ’ έτος με ΚΥΑ το επίδομα αυξάνεται με βάση συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους και δεν υπερβαίνει την ετήσια μεταβολή του ΔΤΚ. *** Χαμόγελα σε παραγωγούς και εμπόρους από τη γενικευμένη ανοδική πορεία που καταγράφουν διεθνώς η πλειοψηφία των αγροτικών εμπορευμάτων. Σιτηρά, καλαμπόκι, βαμβάκι και ζωοτροφές βρίσκονται στα ύψη, ενώ παράλληλα αυξήσεις προμηνύονται και σε αγορές όπως των κηπευτικών και του ελαιολάδου. Μάλιστα οι πρόσφατες ζημιές από τον παγετό σε όλη την Ευρώπη προμηνύουν περαιτέρω άνοδο. Για παράδειγμα, η χρηματιστηριακή τιμή στο βαμβάκι βρίσκεται στα 90 σεντς για τα συμβόλαια Ιουλίου, γεγονός που καθιστά ελκυστική την υπογραφή προσυμβολαίων μεταξύ εκκοκκιστή και παραγωγού. Ήδη αυτά που έχουν υπογραφεί στη Θεσσαλία κυμαίνονται από 51-53 λεπτά, όταν πέρυσι η πλειοψηφία πούλησε στα 42-44 λεπτά. Μάλιστα, όσο η ζήτηση για ίνα ενισχύεται με τη σταδιακή αποκλιμάκωση της πανδημίας, αρκετοί εκτιμούν πως δεν αποκλείεται η χρηματιστηριακή τιμή να γράψει ακόμη και το 1 δολάριο ανά λίμπρα για τα συμβόλαια της περσινής χρονιάς. Επίσης και η εμπορία σιτηρών τώρα είναι πιο κερδοφόρα από ποτέ. Τα 30 ευρώ ο τόνος που κέρδισε μέσα σε μία εβδομάδα η χρηματιστηριακή τιμή μαλακού σιταριού, είναι κι αυτή ενδεικτική της ανοδικής τάσης στις αγορές αγροτικών προϊόντων. Επιπλέον 10 λεπτά το κιλό κέρδισε και η μέση τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου μέσα σε τρεις ημέρες στην Ισπανία, κατοχυρώνοντας τα 3,36 ευρώ.

Το ποσό του επιδόματος καταβάλλεται πλήρες ή μειωμένο λόγω σύνταξης εξωτερικού ή προνοιακής παροχής εντός Ελλάδας για όσους πληρούν αθροιστικά τα ανωτέρω κριτήρια και έχουν συμπληρώσει στη χώρα τουλάχιστον 35 πλήρη έτη διαμονής και μειώνεται κατά 1/35 για κάθε ένα έτος που υπολείπεται των 35 ετών διαμονής στη χώρα.

Καταλύτης για την απότομη ενίσχυση της αγοράς ήταν ο παγετός που έπληξε περιοχές της Μεσογείου, με τα ελαιόδεντρα στην Ιταλία να παρουσιάζουν σημαντικές μέχρι στιγμής ζημιές.

* Ποιο πρέπει να είναι το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά μου; - Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνουν το ποσό των 4.320 ευρώ ή, στην περίπτωση εγγάμων, το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνουν το ποσό των 8.640 ευρώ.

Τέλος, εξαντλήθηκαν τα αποθέματα των παραγωγών στο καλαμπόκι, με τις τελευταίες ποσότητες να έχουν ήδη μπει σε σακιά και την τιμή του προϊόντος να αντιστοιχεί σε 30 λεπτά το κιλό. Λογικό είναι οι εκτάσεις με καλαμπόκι φέτος να αναμένεται να αυξηθούν κατά 10 με 15%.

* Τι εξαιρείται από το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά μου; Στο εισόδημα δεν υπολογίζονται οι οικονομικές ενισχύσεις που χορηγούνται σε άτομα με αναπηρίες λόγω της αναπηρίας τους, το διατροφικό επίδομα που χορηγείται στους πάσχοντες από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου και στους μεταμοσχευμένους, το επίδομα ανεργίας και η διατροφή που καταβάλλεται σε ανήλικο τέκνο με δικαστική απόφαση ή με συμβολαιογραφική πράξη ή με ιδιωτικό έγγραφο.

Οι πρώτες εκτιμήσεις από την Ιταλία, κάνουν λόγο για μείωση της επερχόμενης παραγωγής από 50% έως 70%.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Αύγουστο, οι πρώτες πράξεις στο καλαμπόκι ξεκίνησαν από τα 21 λεπτά, τιμή που κράτησε η αγορά μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου, προτού διορθώσει στα 19 λεπτά. Στη συνέχεια η τιμή του προϊόντος ακολούθησε μια γραμμικά ανοδική πορεία, με αρκετούς να αποδίδουν την άνοδο στη μικρή παραγωγή που είχαν οι βασικές ανταγωνίστριες χώρες των Βαλκανίων εξαιτίας εκτεταμένης ξηρασίας το 2020.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

οικονομία

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14.05.2021

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟY ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Δ/ΝΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Ταχ. Διεύθυνση: Ε. Βενιζέλου 57 Ταχ. Κώδικας: 105 64, Αθήνα Τηλ. Επικοινωνίας: 210 3722550-579-580

ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΗ ΔΙΑΥΓΕΙΑ ΑΔΑ:6ΙΛΘ469ΗΔΞ-ΔΥΣ Αθήνα, 11.05.2021 Α.Π.: ΟΔΑΠ/ΓΔ/ΔΕΟΛ/ΠΡΟΣ/4746

Πρόσληψη προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδ. Δικαίου ορισμένου χρόνου. Ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων που εδρεύει στο Δήμο Αθηναίων, και οι Περιφερειακές του Υπηρεσίες ανά την Επικράτεια, κατόπιν της ΟΔΑΠ/ΓΔ/ΔΕΟΛ/ΠΡΟΣ/4325/23-04-2021 Ανακοίνωσης του Προέδρου του Δ.Σ. του ΟΔΑΠ, πρόκειται να προσλάβει προσωπικό με σύμβαση εργασίας Ιδ. Δικαίου ορισμένου χρόνου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 21 του Ν.2190/94, όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν σε συνδυασμό με τις διατάξεις της παρ.9 του άρθρου 25 του Ν.4440/2016 και του άρθρου 64 του Ν.4590/2019, συνολικού αριθμού εκατόν δεκαπέντε (115) ατόμων:

100

101

102 103 104 105 106

107

108 109 110 111 112 113

114

115 116 117 118 119

120 121

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ Υπ’ αρίθμ. ΣΟΧ 1/2021

Κωδικός θέσης

Κωδικός θέσης

ΔΕ ΠΩΛΗΤΩΝ (ΕΚΜΑΓΕΙΩΝ)

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ (Δ. Θήρας) Ν. ΚΥΚΛΑΔΩΝ

ΔΕ ΠΩΛΗΤΩΝ (ΕΚΜΑΓΕΙΩΝ) ΔΕ ΠΩΛΗΤΩΝ (ΕΚΜΑΓΕΙΩΝ)

ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ (Δ. Μονεμβασιάς) Ν. ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΜΥΣΤΡΑΣ (Δ. Σπάρτης) Ν. ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑ (Δ. Λαρισαίων) Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΠΙΝΑΛΟΓΚΑ (Δ. Αγ. Νικολάου) Ν. ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΖΑΚΡΟΣ (Δ. Σητείας) Ν. ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΠΕΛΛΑ (Δ. Πέλλας) Ν. ΠΕΛΛΑΣ ΔΙΟΝ (Δ. Δίου-Ολύμπου) N. ΠΙΕΡΙΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟ (Δ. Ρεθύμνης) Ν. ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗ (Δ. Αμφίπολης) Ν. ΣΕΡΡΩΝ

124 125

126

Αριθμός ατόμων

ΠΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΑΘΗΝΑ (Δ. Αθηναίων) Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ

8 μήνες

5

ΑΘΗΝΑ (Δ. Αθηναίων) Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ

8 μήνες

5

8 μήνες

1

130

8 μήνες

2

131

8 μήνες

17

132

8 μήνες

4

8 μήνες

3

ΔΕ ΠΩΛΗΤΩΝ (ΕΚΜΑΓΕΙΩΝ) ΔΕ ΠΩΛΗΤΩΝ (ΕΚΜΑΓΕΙΩΝ) ΔΕ ΠΩΛΗΤΩΝ (ΕΚΜΑΓΕΙΩΝ) ΔΕ ΠΩΛΗΤΩΝ (ΕΚΜΑΓΕΙΩΝ) ΔΕ ΠΩΛΗΤΩΝ (ΕΚΜΑΓΕΙΩΝ) ΔΕ ΠΩΛΗΤΩΝ (ΕΚΜΑΓΕΙΩΝ) ΔΕ ΠΩΛΗΤΩΝ (ΕΚΜΑΓΕΙΩΝ) ΔΕ ΠΩΛΗΤΩΝ (ΕΚΜΑΓΕΙΩΝ) ΔΕ ΠΩΛΗΤΩΝ (ΕΚΜΑΓΕΙΩΝ) ΔΕ ΠΩΛΗΤΩΝ (ΕΚΜΑΓΕΙΩΝ) ΔΕ ΠΩΛΗΤΩΝ (ΕΚΜΑΓΕΙΩΝ)

ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ (Δ. Επιδαύρου) Ν. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΜΥΚΗΝΕΣ (Δ. Άργους – Μυκηνών) Ν. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΠΑΤΡΑ (Δ. Πατρέων) Ν. ΑΧΑΪΑΣ ΘΗΒΑ (Δ. Θηβαίων) Ν. ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΧΑΛΚΙΔΑ (Δ. Χαλκιδέων) Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ ΡΟΔΟΣ (Δ. Ρόδου) Ν. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

ΔΕ ΠΩΛΗΤΩΝ (ΕΚΜΑΓΕΙΩΝ) ΔΕ ΠΩΛΗΤΩΝ (ΕΚΜΑΓΕΙΩΝ) ΔΕ ΠΩΛΗΤΩΝ (ΕΚΜΑΓΕΙΩΝ) ΔΕ ΠΩΛΗΤΩΝ (ΕΚΜΑΓΕΙΩΝ) ΔΕ ΠΩΛΗΤΩΝ (ΕΚΜΑΓΕΙΩΝ)

ΒΕΡΓΙΝΑ (Δ. Βέροιας) Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ (Δ. Ηρακλείου Κρήτης) Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (Δ. Θεσ/νίκης) Ν. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΑ (Δ. Ιωαννιτών) Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΔΩΔΩΝΗ (Δ. Δωδώνης) Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ (Δ. Αρχαίας Ολυμπίας) Ν. ΗΛΕΙΑΣ

127 128 129

133

134 8 μήνες

ΦΙΛΙΠΠΟΙ (Δ. Καβάλας) Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ ΘΑΣΟΣ (Δ. Θάσου) Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑ (Δ. Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων) Ν. ΚΕΡΚΥΡΑΣ

123

Διάρκεια σύμβασης

ΤΕ ΛΟΓΙΣΤΩΝ

ΔΕ ΠΩΛΗΤΩΝ (ΕΚΜΑΓΕΙΩΝ) ΔΕ ΠΩΛΗΤΩΝ (ΕΚΜΑΓΕΙΩΝ) ΔΕ ΠΩΛΗΤΩΝ (ΕΚΜΑΓΕΙΩΝ)

Τόπος Απασχόλησης

ΑΘΗΝΑ (Δ. Αθηναίων) Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑ (Δ. Αθηναίων) Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑ (Δ. Αθηναίων) Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΠΑΤΑ (Δ. Σπάτων-Αρτέμιδος) Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΟΥΝΙΟ (Δ. Λαυρεωτικής) Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΙΓΙΝΑ (Δ. Αίγινας) Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ

Τόπος Απασχόλησης

122

Ειδικότητα

ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ (ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ) ΤΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ (Hardware)

Ειδικότητα

ΔΕ ΠΩΛΗΤΩΝ (ΕΚΜΑΓΕΙΩΝ) ΔΕ ΠΩΛΗΤΩΝ (ΕΚΜΑΓΕΙΩΝ) ΔΕ ΠΩΛΗΤΩΝ (ΕΚΜΑΓΕΙΩΝ) ΔΕ ΠΩΛΗΤΩΝ (ΕΚΜΑΓΕΙΩΝ) ΔΕ ΠΩΛΗΤΩΝ (ΕΚΜΑΓΕΙΩΝ) ΔΕ ΠΩΛΗΤΩΝ (ΕΚΜΑΓΕΙΩΝ) ΔΕ ΠΩΛΗΤΩΝ (ΕΚΜΑΓΕΙΩΝ) ΔΕ ΠΩΛΗΤΩΝ (ΕΚΜΑΓΕΙΩΝ) ΔΕ ΠΩΛΗΤΩΝ (ΕΚΜΑΓΕΙΩΝ)

1 135

8 μήνες

2

8 μήνες

2

8 μήνες

3

8 μήνες

3

8 μήνες

2

8 μήνες

2

8 μήνες

4

8 μήνες

1

8 μήνες

7

8 μήνες

8

8 μήνες

3

8 μήνες

3

ΥΕ ΕΡΓΑΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ

Διάρκεια σύμβασης

Αριθμός ατόμων

8 μήνες

2

8 μήνες

2

8 μήνες

9

8 μήνες

3

8 μήνες

1

8 μήνες

1

8 μήνες

2

8 μήνες

2

8 μήνες

2

8 μήνες

3

8 μήνες

1

8 μήνες

1

8 μήνες

2

8 μήνες

2

8 μήνες

2

8 μήνες

2

ΔΕΛΦΟΙ (Δ. Δελφών) Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ ΧΑΝΙΑ

Χανίων) Ν. ΧΑΝΙΩΝ(Δ.

ΑΓ. Ι. ΡΕΝΤΗ (Δ. Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη) Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ

Οι υποψήφιοι όλων των ειδικοτήτων πρέπει να είναι ηλικίας από 18 έως 65 ετών. Η παρούσα ανακοίνωση με τα απαραίτητα προσόντα (μαζί με τα Παραρτήματα ΣΟΧ του ΑΣΕΠ που συνοδεύουν την ανακοίνωση) ανά ειδικότητα είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας μας www. tap.gr με την σήμανση ΣΟΧ 1/2021, θα δημοσιευθεί σε δύο εφημερίδες των Νομών και θα αναρτηθεί στην Κεντρική Υπηρεσία μας, στις Περιφερειακές Υπηρεσίες μας (πωλητήρια μουσείων και αρχαιολογικών χώρων), όπου προκηρύσσονται οι ανωτέρω θέσεις, καθώς και στο χώρο των ανακοινώσεων των δημοτικών καταστημάτων των Δήμων: Αθηναίων, Σπάτων-Αρτέμιδος, Λαυρεωτικής, Αίγινας, Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Επιδαύρου, Άργους-Μυκηνών, Πατρέων, Θηβαίων, Χαλκιδέων, Ρόδου, Αρχαίας Ολυμπίας, Βέροιας, Ηρακλείου, Θεσσαλονίκης, Ιωαννιτών, Δωδώνης, Καβάλας, Θάσου, Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Νότιας Κέρκυρας, Βόρειας, Κέρκυρας, Θήρας, Μονεμβασιάς, Σπάρτης, Λαρισαίων, Αγίου Νικολάου, Σητείας, Πέλλας, Δίου-Ολύμπου, Ρεθύμνης, Αμφίπολης, Δελφών, Δωρίδος και Χανίων. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση με κωδικό εντυπο ασεπ ΣΟΧ.6 (μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά) και να την υποβάλουν αποκλειστικά ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή, στα γραφεία της Υπηρεσίας μας : ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ, Πανεπιστημίου 57, Τ.Κ. 10564 – Αθήνα, απευθύνοντάς την στο Τμήμα Προσωπικού, με την αναφορά ότι πρόκειται για αίτηση υποψηφιότητας για την ΣΟΧ 1/2021 (τηλ. επικοινωνίας: 210 3722550-579-580). Το εμπρόθεσμο των αιτήσεων κρίνεται με βάση την ημερομηνία που φέρει ο φάκελος αποστολής, ο οποίος μετά την αποσφράγισή του επισυνάπτεται στην αίτηση των υποψηφίων. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων αρχίζει μια μέρα μετά την τελευταία δημοσίευση στις εφημερίδες ή της ανάρτησής της στην Κεντρική Υπηρεσία μας, στις Περιφερειακές Υπηρεσίες μας (πωλητήρια μουσείων και αρχαιολογικών χώρων), όπου προκηρύσσονται οι ανωτέρω θέσεις, καθώς και στο χώρο των ανακοινώσεων των δημοτικών καταστημάτων των δήμων και ισχύει για δέκα (10) ημερολογιακές ημέρες. Προσοχή: Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι ενιαία για όλες τις κατά τόπους Υπηρεσίες του φορέα και αρχίζει από την επόμενη ημέρα της τελευταίας δημοσίευσης ή ανάρτησης της παρούσας στο Νομό που αυτή θα δημοσιευθεί ή αναρτηθεί τελευταία, σύμφωνα με τα ανωτέρω. Οι ημερομηνίες υποβολής των αιτήσεων είναι από 16/05/2021 έως και 25/05/2021. Η ΑΝ.ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ Δ/ΝΣΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΒΑΒΟΥΡΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ


10

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

Απόψεις

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14.05.2021

Εικόνες Αποκάλυψης «Εύ το σώμα έχειν και την ψυχήν» ~ Κλεόβουλος, σοφός τής αρχαιότητας.

Υ

Γράφει ο Μιχάλης Κ. Δερμιτζάκης Δικηγόρος ε.τ.

γεία είναι η φυσιολογική κατάσταση του οργανισμού, η σωματική ευεξία και η άρτια διανοητική ή ψυχική κατάσταση και αποτελεί ανεκτίμητο αγαθό και μέγιστο δώρο τού Θεού στον άνθρωπο. Η ύπαρξη καλής υγείας στους λαούς αποτελούσε ανέκαθεν το πρωταρχικό μέλημα κάθε σώφρονα ηγέτη, κάθε σύγχρονης -και επί στερρών βάσεων δομημένης- Πολιτείας. Ο Covid-19, η πανούκλα τού αιώνα, όπως εύστοχα έχει αποκληθεί, έφερε τα πάνω κάτω σ’ ολόκληρη τη Γη, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της. Αφάνισε, ίσαμε σήμερα, εκατομμύρια ανθρώπινων υπάρξεων, με την υγεία των ασθενών -σωματική, ψυχική και πνευματική- να βρίσκεται σε διαρκή κίνδυνο, χωρίς, πολλές φορές -και σε πλείστες όσες χώρες- να υπάρχουν προοπτικές ανάρρωσης· είτε λόγω έλλειψης δομών Υγείας στα δοκιμαζόμενα κράτη, είτε -και αυτό είναι το πλέον τραγικό- λόγω παντελούς έλλειψης Υγειονομικού προσωπικού, εμβολίων και φαρμάκων για την έγκαιρη αναχαίτιση της καλπάζουσας πανδημίας! Κάτω απ’ αυτά τα τραγικά για την Παγκόσμια Κοινωνία δεδομένα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καινοτόμησε με την πρότασή του να καταργηθεί η πνευματική ιδιοκτησία για τα εμβόλια κατά του Covid-19. Για να υπάρξει έτσι αθρόα παραγωγή και άμεση διανομή τους στα αναπτυσσόμενα κράτη, εκείνα που σήμερα λοιμώσσουν και που είναι, δυστυχώς, πάρα πολλά· κυρίως, η Ινδία, το Πακιστάν, η Σρι Λάνκα, οι Μαλδίβες (Αρχιπέλαγος στον Ινδικό Ωκεανό), κράτη της Αφρικής και αλλαχού που είναι οι περισσότερο πληγείσες περιοχές, με χιλιάδες νεκρούς και εκατοντάδες χιλιάδες κρουσμάτων κάθε μέρα· με το πλέον βδελυρό παράδειγμα ανείπωτης δυστυχίας να αποτελεί η Ινδία, το δεύτερο σε πληθυσμό κράτος τού πλανήτη, που μετρά 4.000 θανάτους και πάνω από 250.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα καθημερινά!! Η ρηξικέλευθη πρόταση του Π.Ο.Υ. για άρση τής πατέντας των εμβολίων -που πρώτοι δημόσια υποστήριξαν, πριν από ένα χρόνο, ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και ο πρώην Υπουργός και καθηγητής, σήμερα, στο LSE, κος Η. Μόσιαλος, δίχασε την Παγκόσμια Κοινότητα. Ευθύς εξαρχής έσπευσαν να την αποδεχθούν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Αυστρία, η Ελλάδα με τον Πρωθυπουργό να τάσσεται και πάλι υπέρ αυτής, στη Σύνο-

δο Κορυφής τής Πορτογαλίας την 07-05-2021, ως και πλειάδα άλλων κρατών. Η Γαλλία και η Ε.Ε., αν και αρχικά την υιοθέτησαν, στη συνέχεια υπαναχώρησαν ενώ ασυζητητί απερρίφθη εξ αρχής τόσο από τη Γερμανία της κας Μέρκελ και όλες τις εταιρίες παραγωγής εμβολίων παγκοσμίως, όσο και από πλειάδα ειδικών επιστημόνων και Μέσων Ενημέρωσης στη Χώρα μας και αλλού! Ξεχωριστή, όμως, εντύπωση προκάλεσε η θέση μερίδας τού πολιτικού μας κόσμου, ο οποίος, παρά την κατ’ επανάληψη θετική τοποθέτηση τής Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού για άρση της πατέντας, φέρεται να κράτησε και να τηρεί αντίθετη στάση, με συνέπεια να μπερδεύεται ο λαός μας για το ποια, εν προκειμένω, εκφρασθείσα άποψη είναι η ορθοτέρα. Η δική τους; Ή εκείνη τής Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού μας, των ΗΠΑ, της Ρωσίας, του ΠΟΥ και όλων εκείνων των δύσμοιρων, που χρειάζονται κατεπειγόντως τα εμβόλια και, εγκαταλελειμμένοι στους δρόμους, οιμώζουν εναγώνια «δεν μπορώ να αναπνεύσω»; Η δική τους άποψη; Ή η απελπισμένη κραυγή ξένων ηγετών και πολιτικών που , έμπλεοι αγωνίας, καταγγέλλουν στην Παγκόσμια κοινή γνώμη πως, «η ανεξέλεγκτη διασπορά τού ιού στη χώρα μας θα είναι καταστροφική και για τον υπόλοιπο πλανήτη»;; Με τον ρυθμό, όμως, που ακολουθούν σήμερα οι εταιρίες που παράγουν παγκοσμίως κατ’ αποκλειστικότητα και διαθέτουν τα εμβόλια κατά του Covid-19, είναι πλέον ή σίγουρο πως ο ιός, με τις καθημερινές του μεταλλάξεις, θα αποτελεί πια μόνιμη απειλή για την ανθρωπότητα. Όσο, λοιπόν, οι αναπτυσσόμενες και οι πολυπληθέστερες

χώρες τής Υφηλίου αφήνονται εγκαταλελειμμένες στην τύχη τους να καίνε κάθε μέρα κατά χιλιάδες τους νεκρούς τους σε αμέτρητα κρεματόρια (!), τόσο η πανούκλα αυτή του 21ου αιώνα θα εκτείνεται, με αλματώδεις ρυθμούς και στις υπόλοιπες χώρες τού πλανήτη. Μερικές, μάλιστα, απ’ τις οποίες πολλοί σήμερα σκωπτικά, τις αποκαλούν “πολιτισμένες”! Μπροστά, λοιπόν, σ’ αυτήν τη συντριπτική πραγματικότητα, τα εμβόλια κατά τού Covid19 πρέπει να γίνουν κοινό κτήμα για την Παγκόσμια Κοινότητα και όχι προνόμιο μόνο των πλούσιων κρατών.

λίου, φορείς και λοιπές προσωπικότητες θα μπορούσαν, ενδεχομένως, να σκεδασθούν. Θα μπορούσαν, δηλαδή, ο Ο.Η.Ε., σε συνεργασία με τον Π.Ο.Υ. και με Κυβερνήσεις Κρατών που δύνανται και διαθέτουν ΚΑΙ τις εγκαταστάσεις ΚΑΙ την τεχνογνωσία -και ένα τέτοιο κράτος είναι η ΙΝΔΙΑ με πλουσιότατη, μάλιστα, παραγωγή εμβολίων παγκοσμίως - να προέλθουν σε κοινή συμφωνία άρσης τής πνευματικής ιδιοκτησίας, με τα κράτη και τις εταιρίες παραγωγής των εμβολίων κατά τού Covid-19, ύστερα από μια προαποφασισμένη και εύλογη αποζημίωσή τους για το εμβόλιο που κάθε μία παρασκευάζει.

Γι’ αυτό και επιβάλλεται να θεσμοθετηθεί η άρση τής πνευματικής ιδιοκτησίας.

Δεν είναι δύσκολο, ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ, να ξεκινήσει μια τέτοια προσπάθεια, που ενδέχεται να έχει θετική κατάληξη.

Γιατί ο ιός ήρθε και, με τις συνεχείς μεταλλαγές του, θα παραμείνει για χρόνια ακόμη να αφανίζει τις ζωές, τις κοινωνίες και τις οικονομίες των λαών! Οι πτωχοί και οι υπό ανάπτυξη λαοί έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλους τους λοιπούς. Η Δημοκρατία, ο Πολιτισμός και ο Ανθρωπισμός δεν επιτρέπουν να δίδονται στους πένητες, ΜΟΝΟ ό,τι μένει αδιάθετο από την παραγωγή, μετά την ικανοποίηση των πλούσιων χωρών. Αντίθετα, επιβάλλεται η δίκαιη κατανομή μεταξύ πλουσίων και πτωχών, υπό την αιγίδα τού Π.Ο.Υ. . Γιατί, όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε, ως Παγκόσμια Κοινότητα, μια Υγειονομική Κρίση, όπως αυτή τού Covid-19, οι συνθήκες επιβάλλουν θυσίες δραστικές. Και, εν προκειμένω, θυσία άκρως επιτακτική και επείγουσα είναι η άρση τής πατέντας! Οι επιφυλάξεις που διατυπώνονται από Κυβερνήσεις, εταιρείες παραγωγής τού εμβο-

ΑΡΚΕΙ, ΜΟΝΟ, αυτή να ξεκινήσει. Γιατί ό,τι έχει να κάνει με τη Ζωή και την Υγεία των ανθρώπων Παγκοσμίως οφείλουμε ΑΜΕΣΑ, ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, να το υλοποιήσουμε. Το χρωστούμε στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές τής Παγκόσμιας Κοινότητας. Η απελπισία, ας μη το ξεχνάμε αυτό, είναι κακός σύμβουλος για τον άνθρωπο. Και οι κραυγές αγωνίας των πληττόμενων από την πανδημία και ανυπεράσπιστων λαών μπορεί να γίνουν ο εφιάλτης των πλουσίων και ξέσπασμα οργής τους εναντίον μας αν συνεχίσουμε να τους αγνοούμε ή να τους προκαλούμε. Ο Ισοκράτης – ο πλέον διάσημος των Αττικών ρητόρων – δίδασκε συμβουλεύοντάς μας: «Σεβάσου τα αγαθά των άλλων, εάν θέλεις να απολαμβάνεις ησύχως τα ιδικά σου»!! Αθήνα 12.05.2021


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

επικαιρότητα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14.05.2021

11

Αμεσες λύσεις για τον οδικό τουρισμό Μέτρα ζητούν οι ξενοδόχοι της Βορείου Ελλάδος

Π

ράξεις και άμεσες θετικές αποφάσεις αντί απλών προθέσεων ζητούν οι ξενοδόχοι της Βόρειας Ελλάδας από την κυβέρνηση, προκειμένου να μη στιγματιστεί και φέτος ο οδικός τουρισμός που αποτελεί βασική πηγή εσόδων για τα θέρετρα της περιοχής από τα προβλήματα που τον αποδυνάμωσαν πέρυσι και να μην επικρατήσει και φέτος -όπως διαφαίνεται- τουρισμός δύο ταχυτήτων στη χώρα, δηλαδή με διαφορετικά υγειονομικά κριτήρια εισόδου στη χώρα μεταξύ των τουριστών που έρχονται οδικώς και αεροπορικώς. Ήδη, όπως τονίζουν οι ξενοδόχοι της Πιερίας, υπάρχει ορατός κίνδυνος απώλειας της σερβικής αγοράς.

Πιερία Μείζον ζήτημα αποτελεί η μη λειτουργία του τελωνείου των Ευζώνων, για το οποίο υπάρχει μεν -σύμφωνα με πληροφορίεςπρόθεση της κυβέρνησης να τεθεί σε λειτουργία, μαζί με όλες τις πύλες εισόδου των χερσαίων συνόρων, στις 15 Ιουνίου, αλλά ακόμη και αυτό δεν έχει διατυπωθεί επισήμως. Για την Πιερία η λειτουργία των Ευζώνων αποτελεί θέμα πρώτης προτεραιότητας και όπως επισημαίνει στη «Ν» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων

του νομού, Ηρακλής Τσιτλακίδης, το θέμα δεν είναι απλά να τεθεί άμεσα σε λειτουργία, αλλά να λειτουργήσει με fast line γραμμές, προοπτική που προϋποθέτει άμεση ενίσχυσή του με σκάνερ και προσωπικό και να μην επαναληφθούν οι περσινές ουρές χιλιομέτρων οχημάτων στον Προμαχώνα, που ούτως ή άλλως δεν είναι η ενδεδειγμένη πύλη εισόδου -λόγω μεγαλύτερης απόστασης- για τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας Εξίσου σημαντικό θέμα είναι -σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων της Πιερίας- και η ανάγκη υιοθέτησης των ίδιων υγειονομικών κριτηρίων μεταξύ των οδικών και αεροπορικών τουριστών. Ήδη, όπως σημειώνει τα πρόσθετα κριτήρια που ισχύουν για τον οδικό τουρισμό (απαιτείται και rapid test πέραν του αρνητικού PCR) σε συνδυασμό με τις γενικότερες εκκρεμότητες ως προς τις διαδικασίες και μέτρα που θα ισχύσουν για τον οδικό τουρισμό και τις χερσαίες πύλες, αλλά και το ευρωπαϊκό πράσινο πιστοποιητικό έχουν κάνει τους Σέρβους που παραδοσιακά τέτοια εποχή κάνουν τα συμβόλαιά τους, να στραφούν σε άλλες αγορές, όπως η Τουρκία, ακόμη και η Αλβανία, και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος απώλειας της σερβικής αγοράς, που είναι ιδιαίτερα σημαντική

για την περιοχή. Η έλλειψη ζήτησης-κρατήσεων, στο μεταξύ, οδηγεί τα περισσότερα ξενοδοχεία της Πιερίας να μην τεθούν σε λειτουργία στις 15 Μαΐου αλλά αργότερα, με εξαίρεση ένα 15%-20% μόνο των ξενοδοχείων που θα ανοίξουν εντός του Μαΐου, ενώ και άλλες σημαντικές αγορές, όπως η ρωσική, επίσης αναμένεται να «ανοίξουν» για την περιοχή αργότερα.

Χαλκιδική Αναιμικές είναι επίσης οι κρατήσεις τουριστών από τη Γερμανία αλλά και τη Βρετανία και στα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής, λίγες μόνο ημέρες πριν

από το επίσημο «άνοιγμα» του ελληνικού τουρισμού και η ελάχιστη ζήτηση και κρατήσεις που υπάρχουν είναι από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες, και αυτές πάλι κυρίως από τα μέσα και τέλη Ιουνίου και εξής.

Ελάχιστα, στο κλίμα αυτό, θα είναι και στη Χαλκιδική τα ξενοδοχεία -κατά κανόνα μικρότερα και οικογενειακά- που θα τεθούν σε λειτουργία στα μέσα έως τέλη Μαΐου, πιθανόν και μονοψήφιος αριθμός.

Η εκκρεμότητα ως προς το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού κι η γενικότερη αβεβαιότητα που υπάρχει σχετικά με τα μέτρα που θα ισχύσουν, όπως επισημαίνει ο ταμίας της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, Γιάννης Λασπάς, προδιαγράφει μια δύσκολη τουριστική σεζόν, η οποία αναμένεται να κινηθεί με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής ακόμη και από τις κλασικές αγορές.

Στήριξη ζητούν τα ταξιδιωτικά γραφεία Χρηματοδότηση για τον κλάδο των τουριστικών γραφείων, που θα δώσει την αναγκαία ρευστότητα για την εξυπηρέτηση του τουρισμού, ζητεί για ακόμα μία φορά η Ομοσπονδία Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων και Τουρισμού - FedHATTA με επιστολή της προς στα αρμόδια υπουργεία.

Μειώνεται η προκαταβολή φόρου και ο φόρος επιχειρήσεων Στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο- Και το 2022 η απαλλαγή από τη ειδική εισφορά αλληλεγγύης

Μ

είωση της προκαταβολής φόρου, μείωση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων και επέκταση του «παγώματος» της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το ΥπουργείοΟικονομικών, την οποία θα έχει δημοσιονομικό κόστος 2,4 δισ. ευρώ έως το 2023. Συγκεκριμένα, με τις διατάξεις της τροπολογίας:

1

. Μειώνεται σε μόνιμη βάση από φέτος σε 55% από 100% το ποσοστό προκαταβολής του φόρου που προκύπτει από επιχειρηματική δραστηριότητα φυσικών προσώπων.

2

. Η προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις μειώνεται φέτος στο 80% (από 100%) και από το 2022 στο 70%, ποσο-

στό το οποίο προσλαμβάνει στη συνέχεια μόνιμη βάση. . Για τις τράπεζες, η προκαταβολή φόρου παραμένει στο 100%. Ειδικότερα ορίζεται ότι το ποσοστό 100% της προκαταβολής για τις τραπεζικές ημεδαπές ανώνυμες εταιρείες και τα υποκαταστήματα αλλοδαπών τραπεζών που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα ισχύει για την προκαταβολή φόρου που βεβαιώνεται με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020 και επόμενων.

3

4

. Μειώνεται σε μόνιμη βάση στο 22% από 24% ο συντελεστής φορολογίας εισοδήματος των επιχειρήσεων, αρχής γενομένης από το φορολογικού έτος 2021.

5

. Η απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης με τους όρους που ισχύουν φέτος,

επεκτείνεται και για το 2022 για τα εισοδήματα που αποκτώνται από μισθωτή εργασία στον ιδιωτικό τομέα. Συνεχίζουν να εξαιρούνται από την απαλλαγή (πληρώνουν κανονικά όπως και φέτος την εισφορά) τα εισοδήματα που προέρχονται από μισθωτή εργασία στον δημόσιο τομέα και συντάξεις.

6

. Επιχειρείται να ασκηθεί πίεση στους ΟΤΑ για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους. Προβλέπεται ότι ποσοστό 60% επί των ποσών που καταβάλλονται στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) κατά τα οικονομικά έτη 2020 και 2021 (και όχι μόνο κατά το οικονομικό έτος 2020, που ισχύει), από τον κρατικό προϋπολογισμό για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων αυτών προς τρίτους, παρακρα-

τείται από τους αποδιδόμενους στους ΟΤΑ. Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.) μέσω του κρατικού προϋπολογισμού. Προβλέπεται ότι εάν οι ΟΤΑ ολοκληρώσουν την αποπληρωμή του συνόλου των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους, μέχρι τη λήξη της προθεσμίας και σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της σχετικής υ.α. (παρ. 2 του άρθρου 6 του ν.4281/2014), το ποσό της επιχορήγησης που λαμβάνουν κατά τα οικονομικά έτη 2020 και 2021 από τον κρατικό προϋπολογισμό μπορεί να μην παρακρατείται. Οι ρυθμίσεις αυτές ισχύουν αναδρομικά από τις 31.7.2020. 7. Επανακαθορίζεται η έναρξη ισχύος των άρθρων 48 και 49 του ν.4797/2021 σχετικά με:

α

τους πίνακες των τιμών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (γραμμάρια C02 ανά χιλιόμετρο), που λειτουργούν ως συντελεστές για τον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας για επιβατικά αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης, ταξινομούμενα για πρώτη φορά σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης/Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ε./Ε.Ο.Χ,),

β

τη δυνατότητα υπαγωγής σε μειωμένο κατά 5% συντελεστή του τέλους ταξινόμησης (περ.α’ της παρ.3 του άρθρου 9 του ν.4714/2020), των επιβατικών αυτοκινήτων με άδεια κυκλοφορίας κράτουςμέλους της Ε.Ε. που έχει εκδοθεί πριν από την 1η.6.2016, αντίστοιχα.


12

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

αθλητικά

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14.05.2021

Με νίκη (1-0 τον ΠΑΟΚ) γιόρτασε το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός

Μ

ε γκολ του Μασούρα στο 32ο λεπτό ο Ολυμπιακός νίκησε με 1-0 τον ΠΑΟΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης», στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής των πλέι οφ. Αγωνιστικά πάντως, ο «Δικέφαλος» ξεκίνησε με στόχο να αιφνιδιάσει τον αντίπαλό του και παραλίγο να το πράξει μόλις στο 4΄, με τον Κρμέντσικ να μην μπορεί να νικήσει από κοντά τον Σα, ο οποίος απέκρουσε και στη συνέχεια της φάσης ο Ουάρντα σούταρε άουτ. Αφού ξεπέρασαν το σοκ από τον τραυματισμό (θλάση) και την αλλαγή του Παπασταθόπουλου μόλις οκτώ λεπτά μετά την έναρξη του αγώνα, οι «ερυθρόλευκοι» ισορρόπησαν κι εν συνεχεία πήραν τον έλεγχο του παιχνιδιού. Στο 11΄ ο Ελ Αραμπί είχε ένα άστοχο σουτ, στο 19΄ ο Σα νίκησε και τον Τζόλη κι από εκεί και ύστερα ξεκίνησε η «πολιορκία» του Ολυμπιακού: στο 23΄ σουτ

του Καμαρά έδιωξε δύσκολα σε κόρνερ ο Πασχαλάκης, στο 25΄ ο Μιχαηλίδης πρόλαβε τον Ελ Αραμπί και στο 28΄ μια κεφαλιά του Ρέαμπτσιουκ έφυγε άουτ. Τελικά, οι παίκτες του Μαρτίνς βρήκαν στόχο στο 32ο λεπτό, όταν σε ωραία αντεπίθεση ο Ελ Αραμπί βρήκε με εξαιρετική πάσα τον Μασούρα, ο οποίος νίκησε τον Πασχαλάκη για το 1-0. Ο Ολυμπιακός συνέχισε στο ίδιο τέμπο και στο 35΄ ο πολύ δραστήριος Μαροκινός επιθετικός είχε σουτ που απέκρουσε ο γκολκίπερ του ΠΑΟΚ, ενώ τέσσερα λεπτά αργότερα ο Πασχαλάκης είδε την μπάλα να χτυπά στο δοκάρι του, σε διαγώνιο σουτ του Ανδρούτσου. Η πειραϊκή ομάδα συνέχισε να είναι ανώτερη και στο δεύτερο ημίχρονο, έχοντας μεγάλη ευκαιρία για να διπλασιάσει με τον Μπρούμα στο 59΄, που βγήκε στην κόντρα από λάθος του Μιχάι αλλά αστόχησε προ του

Πασχαλάκη, ενώ στο 71΄ σουτ του Φορτούνη αποκρούστηκε σε κόρνερ. Στο 90ό λεπτό ήταν και πάλι

Χαμένη ευκαιρία για ΑΕΚ, 1-1 στην Τρίπολη

Ι

σόπαλος 1-1 ολοκληρώθηκε ο αγώνας στο «Θ. Κολοκοτρώνης» ανάμεσα στον Αστέρα Τρίπολης και την ΑΕΚ, για την 9η ημέρα των πλέι οφ στη Σούπερ Λίγκα. Μια χαμένη ευκαιρία για την Ένωση, σαφώς, προκειμένου να προσπεράσει τον Άρη και να βρεθεί στην τρίτη θέση, ενώ οι Αρκάδες έμειναν αήττητοι στην έδρα τους απέναντι και στους πέντε «μεγάλους»! Το παιχνίδι στο πρώτο ημίχρονο ήταν αδιάφορο, με τις ομάδες να παίζουν ελεύθερα, αλλά να μένουν μακριά από το ποιοτικό θέαμα. Ο Αθανασιάδης έκανε μια μεγάλη απόκρουση σε απευθείας φάουλ του Γκόμεζ στο 12΄, ενώ ο Τάνκοβιτς νικήθηκε σε τετ α τετ από το νεαρό Τσιφτσή στο 16΄. Με την έναρξη του β΄ ημιχρόνου ο Αθανασιάδης απέκρουσε την κεφαλιά του Σίτο στο 50΄ και λίγο αργότερα η ΑΕΚ άνοιξε το σκορ. Από ατομική ενέργεια και ωραία πάσα του Αλμπάνη, ο Ανσαριφάρντ σκόραρε με σουτ έξω από το ύψος της περιοχής, στο 56ο λεπτό. Μετά το γκολ η Ένωση κυριάρχησε, όμως ενάντια στη ροή της αναμέτρησης ο Αστέρας ισοφάρισε στο 64΄ με σέντρα-σουτ του Κώτσιρα, που είχε γίνει αποδέκτης της μακρινής μπαλιάς του Μουνάφο. Ο αγώνας ολοκληρώθηκε με τους γηπεδούχους να χάνουν μεγάλη διπλή ευκαιρία για τη νίκη στο 84΄, όταν ο Μπαράλες με εξ επαφής κεφαλιά «σημάδεψε» το οριζόντιο δοκάρι και στην επαναφορά ο Καστάνιο, επίσης με κεφαλιά, αστόχησε σε ανυπεράσπιστη εστία.

ο Ολυμπιακός που έφτασε ξανά κοντά σε δεύτερο γκολ, αλλά το σουτ του Μπουχαλάκη αυτή τη φορά είχε την ίδια κατάληξε με

εκείνο του Μασούρα και το 1-0 έμεινε ως το τέλος...

Μοιρασιά για Άρη και Παναθηναϊκό

Σ

το «μηδέν» έμειναν, μεταφορικά και κυριολεκτικά, Άρης και Παναθηναϊκός στο «Κλεάνθης Βικελίδης», καθώς η μεταξύ τους αναμέτρηση για την 9η αγωνιστική των πλέι οφ ολοκληρώθηκε με «λευκή» ισοπαλία. Μετά τα πρώτα λεπτά, οι «κίτρινοι» εμφανίστηκαν καλύτεροι στον αγωνιστικό χώρο, αλλά στο πρώτο ημίχρονο έλειψε η κλασική ευκαιρία, με τον Πούγγουρα να κάνει σωτήρια επέμβαση στον Μάνο στο 16ο λεπτό, έπειτα από το λάθος του Αλεξανδρόπουλου. Ένα καλό σουτ του Σάσα (35’), μια κεφαλιά του Δεληζήση (39’) και μια ακόμα προσπάθεια του Μαντσίνι (42’) με τον Διούδη εξουδετερωμένο, δεν βρήκαν στόχο για τους γηπεδούχους. Από την άλλη, οι «πράσινοι» θα έχουν να θυμούνται τη φάση του 25ου λεπτού, με τον Σάσα να προλαβαίνει την ύστατη ώρα τον Χατζηγιοβάνη. Ο Μαντσίνι σπατάλησε και την πρώτη καλή ευκαιρία στο ξεκίνημα του δεύτερου 45λέπτου, όταν απέτυχε να πλασάρει σωστά τον Διούδη ευρισκόμενος σε θέση τετ α τετ, μετά την κεφαλιά-πάσα του Μάνου. Ο άρτι αφιχθείς στον αγωνιστικό χώρο Μπρούνο Γκάμα υποχρέωσε σε εντυπωσιακή επέμβαση τον Διούδη στο 68΄, με τον τερματοφύλακα μάλιστα του «τριφυλλιού» να τραυματίζεται χτυπώντας στο δοκάρι του. Οι αριθμητικές ισορροπίες διαταράχθηκαν στο 71΄ όταν ο Πούγγουρας έπιασε από τον λαιμό τον Μαντσίνι και τον πέταξε κάτω, «αναγκάζοντας» τον Ούγγρο διαιτητή Βαντ να του δείξει κόκκινη κάρτα κι αυτή ήταν η τελευταία... συγκίνηση ως το τέλος.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

επικαιρότητα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14.05.2021

13

Εθελοντισμός για τον … συνεργατισμό ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ 10 Μαΐ 2021

Π

ραγματοποιήθηκε η τακτική ανοικτή συνάντηση της κινηματικής ομάδας προβληματισμού ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ την Δευτέρα, 10/5/2021 με θέμα τον εθελοντισμό. Συμμετείχαν και πήραν τον λόγο πολλοί και μεταξύ τους οι: Κώστας Οικονομόπουλος, Δημήτρης Μιχαηλίδης, Λουκάς Μπρέχας, Σταυρούλα Παπαγεωργίου, Γιάννης Φραγκούλης, Ελένη Κιόρογλου, Αγγελική Τσιαξίρη, Βασίλης Τακτικός, Γρηγόρης Παπαπέτρου, Δημήτρης Γαλάνης, Πάνος Παπαϊωάννου, Φίλιππος Καρυπίδης, Μάγδα Κοντογιάννη, Γιάννης Αυγενίκος, Μπέττυ Θεοδώρου, Γιάννης Κουκμάς, Ειρήνη Φαντειγιέ, Στράτος ΧατζηΧαραλάμπους, Μάνος Καστρινάκης, Σοφία Παυλάτου, Ανδρέας Λύτρας, Έφη Ιμάμ, Αλέξανδρος Οικονόμου, Μαίρη Πίνη, Ακριβή Χαλικιά, Ειρήνη Ανδριώτη, Σταθοπούλου, Χρήστος Προβέζης, Βασίλης Μπέκας, Δέσποινα Δημήτρογλου, Ι. Παπά, Ελπινίκη Χατζηδάκη, Ιωάννα Σαπουνάκη, Μαρία Μαθιουδάκη κλπ Η ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ είναι μία ανοικτή, δημόσια, διαδικτυακή, πλατφόρμα της Κοινωνίας των Πολιτών για την ανταλλαγή εμπειριών & πληροφοριών προσανατολισμένη στην Κοινωνική Οικονομία και

τον Συνεργατισμό, μέσα από ομότιμη συμμετοχή. Πρόκειται για ένα νέο τύπο κοινωνικών σχέσεων, όπου ο άνθρωπος έχει σχέση άμεσα με τον άλλον άνθρωπο, χωρίς μεσάζοντες και περιορισμούς (peer to peer/ P2P). Αυτή η έννοια αναφέρεται σε σχέσεις όπου κάθε μέλος μιας κοινότητας, κάθε άνθρωπος, μπορεί να συμβάλει αλλά και να επωφεληθεί από την διατήρηση, συντήρηση ή και δημιουργία ενός κοινού πόρου. Και στην συζήτηση της 10/5/2021 το θέμα ήταν ο εθελοντισμός. Φαίνεται ότι έχει κακοποιηθεί πάρα πολύ ο όρος «εθελοντισμός» και μάλιστα εσκεμμένως. Μοιάζει ότι υπάρχει σύγχυση σε σχέση με την ανθρωπιστική δράση και την φιλανθρωπία. Επίσης εντοπίσθηκε κατάχρηση του όρου σε δράσεις που αξιοποιούν την λεγόμενη «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη», αλλά ακόμα και προσπάθεια εργαλειοποίησης του εθελοντισμού σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα. Καταγράφηκε αρνητικά η προσέλκυση «εθελοντών» με υπόσχεση προτίμησης πρόσληψης σε εξαρτημένη εργασία. Πάρα πολύ κακή είναι η χρήση του όρου «εθελοντής» για την μείωση του αντικειμένου εργασίας αμειβομένων θέσεων εργασίας σε επιχειρηματικές δράσεις. Ακόμα αναφέρθηκε η περίπτωση όπου ο υπεύθυνος

«εθελοντισμού» μισθοδοτείτο με 26.000€/μήνα και άλλη όπου στην προσέλκυση «εθελοντών» προσφέρονταν μοριοδότηση στην πρόσληψη στο δημόσιο. Σε δυτικές κοινωνίες μοιάζει ότι τα Πανεπιστήμια απαιτούν ως προαπαιτούμενο την πιστοποίηση «εθελοντικής» προσφοράς, κάτι σαν βεβαίωση κοινοτικής ευαισθητοποίησης, και κάποιας μορφής «βιομηχανία» προσφοράς τέτοιων πιστοποιητικών. Στην συζήτηση εντοπίσθηκε • Το κείμενο του Κανονισμού της ΕΕ αριθ. 1398/2014 της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 24/10/2014 «για τον καθορισμό προτύπων για υποψήφιους εθελοντές και εθελοντές ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ» (CELEX_32014R1398_ EL_TXT.pdf). • Το κείμενο «Εθελοντισμός και Βιώσιμη Ανάπτυξη» του Κωνσταντίνου Λαπίδη, (ISSN: 2732-6578-print version & 27326586-online) • Το κείμενο «Εθελοντισμός και Κοινωνία των Πολιτών» του Κέντρου Εθελοντών Μάνατζερ Ελλάδος (https://www.kemel. gr/library/ethelontismos-kaikoinonia-ton-politon). • Το Φεστιβάλ Εθελοντισμού- voluntary-action του Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα που συγκέντρωνε τις πραγ-

ματικές εθελοντικές δραστηριότητες πολιτών στο αμαξοστάσιο του ΟΣΥ (οδός Πειραιώς). (www. voluntaryaction.gr). • Το έργο «Μελέτη του Εθελοντισµού στην Ελλάδα» της Mindwell A.E. Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2005. • Την μελέτη «Εθελοντισμός στην Ελλάδα: υπάρχουσα κατάσταση & προτάσεις» του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας & Ανθρώπινου Δυναμικού, Φεβ 2020 (ISBN: 2623-419x). Ο εθελοντισμός, ως έννοια, συνδέεται με τις έννοιες του αλτρουισμού και των θετικών αποτελεσμάτων υπέρ της κοινότητας των ανθρώπων, που βέβαια σημαίνει ότι ο εθελοντής έχει ζυμωθεί με κοινωνικές και κυρίως κοινοτικές αξίες και αρχές. Επισημάνθηκε ότι η φιλανθρωπία μοιάζει ότι είναι συμπλήρωμα της κοινωνικής σκληρότητας, και δεν έχει σχέση με τον εθελοντισμό. Ειδικότερα στην ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ οι συμμετέχοντες στις 10/5/2021, προσανατολίσθηκαν στην καλλιέργεια του εθελοντισμού για την ανάπτυξη του συνεργατισμού ώστε να καλυφθούν ανάγκες της σημερινής κοινωνίας, όχι σε φιλανθρωπίες. Οι ανάγκες εντοπίζονται κυρίως στην παροχή συνεργατικής οδοντιατρικής φροντίδας, στην εξασφάλιση καλής όρασης, στην συνεργατική νομική προστασία των πολιτών και βέβαια στην εκπαίδευση, τόσο των ιδίων

ΙΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΑΞΟΝΙΚΟΣ & ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΣ

ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Τ. ΟΡΔΟΥΔΗΣ - Γ. ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΟΣ Ιατροί Ακτινοδιαγνώστες Τηλ.: 23210-83030 / Βενιζέλου 117, Σέρρες info@idtomografia.gr / www.idtomografia.gr

των εθελοντών, όσο και για την κάλυψη των αναγκών της κάθε κοινωνίας. Ακούστηκαν ακόμα και συνεργατικά αλληλοδιδακτικά σχολεία που ήδη λειτουργούν πλήρως σε άλλα μέρη. Και ενώ ο χρόνος στους αγωνιστές της ζωής (καριέρα, οικογένεια, σπίτι, παιδιά κλπ) δεν επιτρέπει πολλές επιλογές εθελοντικής προσφοράς, ο εθελοντισμός μπορεί να είναι μια πολύ καλή δυνατότητα τόσο για τους νέους και τις νέες, όσο και για τους σωστά συνταξιοδοτηθέντες (67+), οι οποίοι λόγω της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης (λένε ότι οι millenians θα έχουν προσδόκιμο 100 ετών, ενώ ήδη σήμερα βρίσκεται στα 80 έτη) έχουν διαθέσιμο χρόνο, υπό όρους, αλλά και τεράστια εμπειρία, που αξίζει να επιτρέπεται να αξιοποιείται. Ακόμα ακούστηκε ότι η ζύμωση της ιδέας του εθελοντισμού σε ομάδες ανέργων, ίσως θα μπορούσε να δημιουργήσει συνεργατικές δομές κάλυψης των αναγκών τους, όπως ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΙ για τους ίδιους. Μια μορφή ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ, ή Εθελοντισμό για τον συνεργατισμό. Στην πολύ παραγωγική συζήτηση της Δευτέρας, 10/5/2021, δεν ακούστηκε ούτε μια λέξη για τις λεγόμενες «ΜΚΟ» (Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις) οι οποίες έχουν «εκχρηματίσει» τον εθελοντισμό ή κατ’ άλλους έχουν «εμπορευματοποιήσει» τον εθελοντισμό και τον έχουν καταστήσει «επάγγελμα». Η ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ προσκαλεί όλους σε μια καινούργια προσπάθεια κάθε Σάββατο, το Σάββατο, 15 Μαΐ 2021, στις 12.00, στο facebook στο προφίλ «Πανελλήνια Ένωση Συμπεράξεων Κ.Ο.» με θέμα «Η Κοινωνία των Πολιτών και η Κοινωνική Οικονομία». Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα


14

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

μικρές αγγελίες

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14.05.2021

«Από ανώνυμη εταιρία του γεωργικού χώρου ζητείται γεωπόνος πω-

Εργασία Από ανώνυμη βιομηχανική εταιρία με έδρα τις Σέρρες ζητείται υπεύθυνος Λογιστηρίου. Ο υποψήφιος πρέπει: • Να έχει άριστη γνώση των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων. Γνώση Διεθνών Λογιστικών προτύπων επιθυμητή. • Να έχει γνώσεις Φορολογίας Εισοδήματος και ΦΠΑ καθώς επίσης Εργατικής νομοθεσίας. • Να μπορεί να χειρίζεται με άνεση τις εφαρμογές Office των Windows, κυρίως excel. Επιθυμητή: • γνώση τήρησης λογιστικών βιβλίων με διπλογραφικό σύστημα. • καλή γνώση της Αγγλικής γλώσσας. Πληροφορίες – Α ποστολή βιογραφικών στο info@alfalfa.gr.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Βοηθός για μόνιμη εργασία σε βιοτεχνία επίπλων. Πληροφορίες στο τηλ.: 6984486878

λητής Βορείου Ελλάδος, φυτικής παραγωγής (ΑΕΙ, ΤΕΙ) με προϋπηρεσία τουλάχιστον 5 έτη στον χώρο, ταλαντούχος, εργατικός, Αγγλικά και με καλή γνώση του πελατολογίου της περιοχής του. Η εντοπιότητα κρίνεται απαραίτητη. Όλα τα βιογραφικά θα κριθούν εμπιστευτικά. Αποστολή βιογραφικών στο agrosuv@yahoo.gr

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Έμπειρος ψητάς και έμπειρη γυναίκα για την κουζίνα από γνωστό ψητοπωλείο της πόλης των Σερρών. Πληροφορίες τηλ.: 6974015456

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Μαραγκός για μόνιμη εργασία.

Πληροφορίες στο τηλ.: 6984486878

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Οδηγός - χειριστής γερανοφόρου δασεργατικού φορτηγού 33 τόνων με δαγκάνα (όχι παπαγαλάκι), για φορτοεκφορτώσεις σε πριστήριο ξυλείας στην Χαλκιδική Πληροφορίες τηλ.: 6984-64-30-34, κ. Γιάννης

Ακίνητα - Πωλήσεις

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Οδηγός ταξί για να αναλάβει ολόκληρο ταξί στην πόλη των Σερρών. Πληροφορίες στο τηλ.: 6946461928

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Στο Άνω Μητρούση Σερρών κατοικία 96 τ.μ., σε οικόπεδο 1.435 τ.μ., με αποθήκες, υπόστεγο, γεώτρηση και περιφραξη.

ΖΗΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑ Πεπειραμένη μοδίστρα ζητά εργασία σε κατάστημα νυφικών κλπ. Αναλαμβάνει και κεντηματα. Πληροφορίες στο τηλ.: 6997060364

Α

πόφοιτος του Τμήματος Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και κάτοχος πτυχίου Proficiency Αγγλικής Γλώσσας, παραδίδει μαθήματα Βιολογίας, Αγγλικών και παρέχει βοήθεια σε άλλα μαθήματα (Δημοτικού, Γυμνασίου). Τιμές προσιτές. Πληροφορίες τηλ. : 6983480465 E-mail" elpida_gg@yahoo.gr

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Πλήρως λειτουργική επιχείρηση Super Market λόγω συνταξιοδότησης. Με 28 χρόνια συνεχόμενης λειτουργίας στην Ηράκλεια. Σε κεντρικό σημείο με εύκολο παρκάρισμα. Συμπεριλαμβάνεται πλήρης εξοπλισμός (ψυγεία, οχήματα, αποθήκες). Μόνο σοβαρές προτάσεις. Τηλέφωνο επικοινωνίας 6972866135

ΖΗΤΕΙΤΑΙ Κυρία για φροντίδα ηλικιωμένης.

Πληροφορίες τηλ.: 6993449676

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Ταπετσέρης για βιοτεχνία επίπλων για μόνιμη εργασία.

Πληροφορίες τηλ.: 2321053868 & 6984486878

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Υπάλληλοι με 8ωρη απασχόληση, πλήρη ένσημα και καλό μισθό από πρατήριο υγρών καυσίμων. Πληροφορίες τηλ.: 2324042477 & 6974467626

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Από εταιρεία τροφίμων πωλητής - πωλήτρια. Απαραίτητα προϋπηρεσία. Πληροφορίες τηλ. 2321038810/6932429148

Πληροφορίες τηλ.: 6978333668

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Υγιής επιχείρηση - αρτοποιείο στην πόλη των Σερρών λόγω ασθενείας. Πληροφορίες τηλ.: 6972833181 & 2321020132

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διώροφο σπίτι, 170 μέτρα, ανακαινισμένο στο Χρυσό Σερρών, απέναντι από το Δημαρχείο, με αποθήκη, σε οικοπεδικό χώρο 500 τ.μ. Τιμή συζητήσιμη. Πληροφορίες τηλ.: 6937232559

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο 4.800 τ.μ. με κτίσμα για αποθήκη που είναι 20Χ6 μέτρα, στο δρόμο Κ. Καμήλας-Σκουτάρεως. Πληροφορίες τηλ.: 6936573277

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο οικοδομήσιμο 540 τ.μ. μέσα στο χωριό Ευκαρπία. Πληροφορίες τηλ.: 6998486636

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Επιχείρηση Πρακτορείο ΟΠΑΠ στο κέντρο της πόλης. Πληροφορίες τηλ.: 6973038112

ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 1400 τμ στο Βαλτερό Σερρών, πάνω στο δρό-

μο στην έξοδο προς την Ηράκλεια. Πληροφορίες στο Τηλέφωνο 6947933350

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο 2.865 τ.μ. στην Κάτω Καμήλα Σερρών (εντός του χωριού με διώροφη παλιά οικία 25.000 ευρώ. Τιμή συζήτηση. Πληροφορίες στο 6942565535

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Τηλεφωνήτριες για το τηλεφωνικό κέντρο στο Λευκώνα Σερρών. Πληροφορίες στο τηλέφωνο2321-0-59139

Δάσκαλος έως 40 ετών για προετοιμασία μαθημάτων κατ' οίκον στην πόλη των Σερρών, σε μαθητή της Γ΄ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 6944237423

Οικόπεδο 400 τ.μ. στον Προβατά Σερρών, με ισόγειο κτίσμα (αποθήκη 90 τ.μ.) εντός σχεδίου σε τιμή ευκαιρίας. Πληροφορίες τηλ.: 6974733432.

Οικόπεδο ενός (1) στρέμματος, με μονοκατοικία εντός, 80 τ.μ., πλήρως επιπλωμένη. Πληροφορίες τηλ. 2310/455542.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Κρεβάτι ηλεκτρονικό με στρώμα. Τιμή 350 Ευρώ Πληροφορίες τηλ.: 2324112307

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Επιχείρηση καφέ στο κέντρο της πόλης, στον πλέον ανερχόμενο πεζόδρομο των Σερρών. Το καφέ είναι μικρό με ιδιαίτερο χαρακτήρα που το κάνει να ξεχωρίζει, ενώ δίνεται με όλο τον εξοπλισμό του, έτοιμο να λειτουργήσει. Ιδιαίτερα χαμηλή τιμή. Πληροφορίες στο 6976070102

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ

Δύο συνεχόμενα καταστήματα επί της πλατείας Εμπορίου, τμ 65 έκαστο με πατάρι 50 τμ έκαστο, το καθένα ξεχωριστά ή και τα δύο μαζί σε καλή κατάσταση. Πληροφορίες τηλέφωνο 6977255839

Διάφορα ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Αγροτεμάχιο οκτώ (8) στρεμμάτων με ιδιωτική ποτιστική γεώτρηση δίπλα στον οικισμό Κρίνος Σερρών. Πληροφορίες στο τηλ.: 2321056370 & 6936624631, κ. Θωμαΐδης.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Αγροτεμάχιο 13 στρεμμάτων στο Κεφαλοχώρι Σερρών. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2321046907

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ

Σε τιμή ευκαιρίας κεραία ραδιοφωνικού σταθμού, σάουνα σχεδόν καινούργια από γυμναστήριο και άλλα εξαρτήματα. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 6936548293

Πωλούνται πρόβατα.

Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6909421352. Κυρία Γρηγορία Τύρναβος Λάρισας.

ΕΣΠΑ 2014 - 2020

- Επιδοτήσεις έως 100%, ίδρυση Εκσυγχρονισμός Επιχειρήσεων, Αναπτυξιακά Προγράμματα και Μελέτες, χρηματοδοτήσεις κεφάλαια κινήσεως για Μικρές και Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, Επιχειρηματικά, Στεγαστικά-Επισκευαστικά, Αγροτικά, βιομηχανικά, ξενοδοχειακά, ναυτιλιακά, και πάσης φύσεως επιδοτούμενα προγράμματα μέσου ΟΑΕΔ πανελλαδικά Τηλ.210 36 46 223, Fax 211 850 14 64 www.abcfinancialgroup.gr Email: info@ abcfinancialgroup.gr

Μαθήματα Καθηγήτρια Αγγλικών

Με πείρα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα για όλα τα επίπεδα. Τιμές προσιτές. Τηλ. 6942800194.

Φιλόλογος:

Με πείρα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές όλων των τάξεων. Τιμές προσιτές. Τηλ. 6997024867


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14.05.2021

μικρές αγγελίες

15


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

στο

Ισχνή στα εμπορικά, ικανοποιητική η κίνηση σε εστίαση και αναψυχή

Στο -0,3% ο πληθωρισμός - Παρέμεινε αρνητικός και τον Απρίλιο

Ισχνή παραμένει η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα (ένδυσης και υπόδησης), οι εκπτώσεις δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα για τους Σερραίους επαγγελματίες που διατηρούν αυτού του είδους τα καταστήματα. Στον αντίποδα ικανοποιητική είναι η κίνηση στα καφέ και τα καταστήματα εστίασης. Οι Σερραίοι δείχνουν ότι απολαμβάνουν έντονα κάτι που στερήθηκαν σε αυτό το μακρύ διάστημα του εγκλεισμού από τον περασμένο Οκτώβριο. Δ.Ν. nnn

Αυξάνει τα μέλη της η ΕΣΗΕΜ-Θ Περισσότερα από πενήντα νέα μέλη απέκτησε η ΕΣΗΕΜ-Θ το τελευταίο διάστημα, από τότε που άλλαξε το καταστατικό - έχουν αρθεί οι περιορισμοί λόγω ηλικίας και οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει το νέο καταστατικό (να έχουν το 50% των εισοδημάτων τους από τη δημοσιογραφία). Δ.Ν. nnn

28 νέες μολύνσεις, 225 μέσα στο Μάιο Είκοσι οκτώ νέες μολύνσεις ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για την Π.Ε. Σερρών την Τετάρτη 12 Μαΐου. Σε 225 ανήλθαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τις πρώτες 12 μέρες του μήνα. Δ.Ν.

Συνεχίστηκε και τον Απρίλιο φέτος η καθοδική πορεία του πληθωρισμού, καθώς, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, καταγράφηκε μείωση 0,3% από μείωση 1,6% τον Μάρτιο φέτος και έναντι μείωσης 1,4% τον Απρίλιο 2020. Ωστόσο, μεταξύ Απριλίου και Μαρτίου φέτος σημειώθηκε αύξηση 0,9%, καθώς καταγράφηκαν ανατιμήσεις σε: Αρνί και κατσίκι (8,1%), Πατάτες (4%), Λαχανικά νωπά (2,7%), Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (1,9%) και Καύσιμα και λιπαντικά (0,7%). Στον αντίποδα, μειώσεις τιμών υπήρξαν σε: Διαρκή αγαθά αναψυχής (4,6%), Φυσικό αέριο (4,6%), Πουλερικά (2,3%), ‘Αλλα είδη ατομικής φροντίδας (2%), Χοιρινό (1,9%), Ψάρια νωπά (1,8%), Είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού (1,1%), Τυριά (0,8%), Φρούτα νωπά (0,7%), Μοσχάρι (0,5%), Ψωμί και δημητριακά (0,3%) και Τηλεφωνικές υπηρεσίες (0,3%). "Σ.Θ." nnn

Εκλεισε η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού Εκλεισε προσωρινά χθές απόγευμα η πλατφόρμα Α21 - Επίδομα Παιδιού, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία πληρωμής της Β’ δόσης 2021 στις 31 Μαΐου, τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα, όπως συμβαίνει με την καταβολή του συνόλου των επιδομάτων. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), η εκκαθάριση των αιτήσεων θα γίνει, σύμφωνα με την τελευταία εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση. Για να χορηγηθεί το επίδομα, η αίτηση πρέπει να υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Αίτηση η οποία έχει αποθηκευτεί προσωρινά θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβά-

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14.05.2021

«Βαμβακόφυτο από το χθές στο σήμερα» Γράφει στη σελίδα από « Βαμβακόφυτο από το χθές στο σήμερα» ο Κώστας Αγγος: «Το Βαμβακόφυτο στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο: Τον Οκτώβριο του 1916 εγκαταλείπουν το χωριό μας, λόγω των Βουλγάρων, 1320 κάτοικοι και πάνε με τα πόδια στο Καπνόφυτο, το Αχλαδοχώρι και το Λέχοβο εκεί οι περισσότεροι πεθαίνουν, από την πείνα, κακουχίες και αρρώστιες. Τον Σεπτέμβριο του 1918 οι Γερμανοί χάνουν τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και οι Βούλγαροι σύμμαχοί τους φεύγουν από το χωριό μας το οποίο είχαν καταστρέψει ολοκληρωτικά. Τις τελευταίες ημέρες του Σεπτεμβρίου το 1918 οι συγχωριανοί μας επιστρέφουν αποδεκατισμένοι στο χωριό. Μόνο 580 κάτοικοι επέστρεψαν. . Δυστυχώς δεν υπήρχε ούτε ένα σπίτι όρθιο, όλα είχαν καταστραφεί. Οι χωριανοί μας τα πρώτα χρόνια κατασκεύασαν πρόχειρα καλύβια για να φιλοξενήσουν τις οικογένειες τους. Το 1925 μετά από διεθνείς πιέσεις, η Βουλγαρία υποχρεώθηκε να πληρώσει πολεμικές αποζημιώσεις με ομόλογα. Οι περισσότερες οικογένειες πήραν από 18 ομολογίες. Η κάθε ομολογία είχε αξία 750 δραχμές. Με τα χρήματα αυτά και πολύ προσωπική εργασία οι συγχωριανοί μας ξαναέκτισαν τα σπίτια τους στα οικόπεδά τους και συνέχισαν την ζωή τους. Επίσης η Ελληνική Κυβέρνηση έδωσε σε κάποιους συγχωριανούς μας γερασμένα μουλάρια του στρατού για να οργώνουν τα χωράφια τους και ένα σακί σιτάρι σε κάθε οικογένεια για να σπείρουν τους αγρούς τους. Έτσι δειλά δειλά ξεκίνησε ξανά η ζωή στο μαρτυρικό Βαμβακόφυτο.» Διαβάζει κανείς αυτά τα κείμενα και έχει την εντύπωση ότι είναι σενάριο ευφάνταστης, δραματικής ταινίας. Δυσκολεύεσαι να πιστέψεις ότι είναι πραγματικά γεγονότα, τα οποία, δυστυχώς, τείνουν να ξεχαστούν. Πολύ περισσότερο ανυποψίαστη για το παρελθόν του τόπου μας είναι η νεολαία μας, η οποία δεν διδάσκεται ιστορία. Με αυτά τα δεδομένα, πολύτιμη και αξιέπαινη καθ΄ όλα η προσπάθεια του Κώστα Άγγου για διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Ωφέλιμη σε πολλές περιπτώσεις η υπέρβαση οδυνηρών γεγονότων του παρελθόντος, για να προχωρήσει ειρηνικά η ζωή. Όχι όμως στην άκριτη γενική λήθη, που αποκοιμίζει τους «φύλακες». Αγνοώντας την ιστορία είναι πολύ πιθανό να την ξαναζήσουμε με επώδυνο τρόπο . Δ.Ν.

νεται υπόψη. Ο ΟΠΕΚΑ επισημαίνει ότι για το επόμενο άνοιγμα της πλατφόρ-

μας Α21 θα υπάρξει νέα ανακοίνωση. "Σ.Θ."

Profile for sertharros

14_05_2021  

14_05_2021  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded