{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 1

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ Ιδιοκτήτης - Εκδότης: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

ΈΤΟΣ 49ο | ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 14.645 | ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020 | ΤΙΜΗ 0,50 ευρώ

Νέα έκρηξη από τον Β. Παπαβασιλείου

«Το Αυτοκινητοδρόμιο δίνει μπόνους και υπεραξία στον τόπο μας» Δήμος Νέας Ζίχνης:

- Όλες οι δημοτικές αρχές το αγκάλιασαν με θέρμη γιατί αντιλήφθηκαν την τεράστια δυναμική του, τόνισε ο πρώην πρόεδρος του Αυτοκινητοδρομίου

Πρόσληψη δύο συνοδών επισκεπτών στο Σπήλαιο Αλιστράτης

u

u

Tάσος Χατζηβασιλείου, βουλευτής ΝΔ Σερρών προς Υπ. Παιδείας:

«Οι μαθητές πρέπει να εκπαιδεύονται στις Πρώτες Βοήθειες» u

Δωρεάν Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών στη Νιγρίτα

4

Ο Δήμος Σερρών στην 3η Τεχνική Συνάντηση του Έργου «GREEN CREW»

u3

u3

5

Αιχμηρή ανακοίνωση από την ΔΑΚΕ Π.Ε. Σερρών:

«Ανθρακες ο θησαυρός» του νέου ασφαλιστικού

Terra Parking ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ  u

7

 Tennis Experience Project

ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Λογοτεχνικά βραδυνά στη Βιβλιοθήκη Σερρών

 Γήπεδα Τένις  Γήπεδα Μίνι Τένις  Ακαδημία Τένις  Boutique Εξοπλισμού Τένις

u

13

Στην Κοιλάδα Αγίων Αναργύρων, πίσω από το Εθνικό Κολυμβητήριο Τ: 6942265879 www.teneztennisclub.eu

 

Μηνιαίες Θέσεις στάθμευσης Ωριαίες Θέσεις στάθμευσης Πλυντήριο Αυτοκινήτων Βιολογικός Καθαρισμός Στο κέντρο της πόλης, στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Μ. Αλεξάνδρου 2, Σέρρες Τηλ.: 2321210310, Κ: 6942265879

4


Σ.Θ. [

[

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14.02.2020

Ήλιος » Α: 07:20 Δ: 17:59 | Σελήνη » Α: 04:44 Δ: 14:59

σαν σήμερα

γράμμα στο διευθυντή Λόγοι χρυσοί του Ιερού Χρυσοστόμου Νικόλαος Σκαρλάτος συνταγματάρχης ε.α. Με ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία σας.

1884: Γεννιέται, στον Πύργο της Βουλγαρίας, ο λογοτέχνης Κώστας Βάρναλης.

Κώστας Μυτιλίδης αγρότης Εύστοχος αλλά δυσάρεστος σε όσους δεν θέλουν την αλήθεια.

ΕΝΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ Λεξικολογικά Λεξικολογικό το σημερινό μας σημείωμα. Ενα δείγμα τα παρακάτω: θρίλερ (ουδέτερο άκλιτο)= δραματικό λογοτεχνικό ή κινηματογραφικό έργο με έντονο το στοιχείο της αγωνίας (μεταφορικά) καθετί που έχει αμφίρροπη εξέλιξη και η κατάληξή του κρίνεται μέχρι την τελευταία στιγμή, προκαλώντας αισθήματα αγωνίας σε όσους το παρακολουθούν, ψηφοφορία θρίλερ χθες το βράδυ στη Βουλή

Kύριε διευθυντά, Επανέρχομαι. Ο Ιερός Χρυσόστομος, ένας εκ των Τριών Ιεραρχών χρησιμοποιεί ορισμένα πράγματα και με τη σύγκριση θα καταλήξει στα εξής συμπεράσματα: "Είναι ωραίο το μαργαριτάρι, αλλά σκέψου ότι είναι νερό θαλασσινό, που ήταν προηγουμένως πεταμένο στους κόλπους της. Ωραίο είναι το χρυσάφι και το ασήμι, αλλά σκέψου ότι ήταν από χώμα. Ωραία τα μεταξωτά, αλλά είναι ύφασμα από σκουλήκια. Βλέπεις και επιχρυσωμένα και επάργυρα και τα θαυμάζεις. Όμως σ' αυτά υπάρχει και η απάτη και όταν ο ειδικός την φανερώσει, φεύγει ο θαυμασμός μαζί με την απάτη. Χρειάζεσαι, λοιπόν, δασκάλους να σε διδάξουν και να σε απαλλάξουν από την απάτη και την προκατάληψη. Και ο άριστος και μοναδικός Διδάσκαλος είναι ο Χριστός και όχι ο χρυσός, που όταν κάνεις καλή εκτίμηση, σύγκριση και χρήση του εδώ πλούτου θα σου δώσει το πλούσιον έλεος και την βασιλεία των ουρανών". Ο ΙΔΙΟΤΕΛΗΣ

ΦΩΤΟγραφήματα

διακυβεύω (παθητική φωνή: διακυβεύομαι)= (λόγιο) αφήνω ένα γεγονός να εξελιχθεί και να διαμορφωθεί από εξωτερικούς παράγοντες χωρίς να συμμετέχω, σαν να το «παίζω στα ζάρια», με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η αίσια έκβασή του. Κάθε ερώτηση δεκτή.

Φωτογραφία Ρετρό από τη ζωή του Πανσερραϊκού

Φ

ωτογραφία Ρετρό από άλλες εποχές (1998) Στο στιγμιότυπο διακρίνεται ο προπονητής του Πανσερραϊκού την εποχή εκείνη Γιάννης Γούναρης (στο μέσο) το μέλος του Δ.Σ. του Πανσερραϊκού Χρήστος Σούλης (αριστερά) και ο επιχειρηματίας Γιάννης Καμπούρης (δεξιά). «Σ.Θ.»

Δ.Α.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ

Εκδότης – Ιδιοκτήτης: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ Διευθυντής: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑMΠΑΤΖΗΣ ΑρχισυνταξΙα: Αλέξανδρος Αραμπατζής ΣυντΑκτες: Δημήτρης Νάτσιος ΑρθρογρΑφοι - ΣχολιογρΑφοι: Αθανάσιος Παπανδρόπουλος, Δημήτριος Αραμπατζής, Αθανάσιος Αραμπατζής, Αλέξανδρος Αραμπατζής, Κων/ νος Τσαρτσάρης, Χρυσάνθη Ιακώβου, Ελευθερία Ξενοδόχου ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ - σελιδοποιηση: Δέσποινα Αρναούτογλου ΕΚΤΥΠΩΣΗ: Νίκος Καραγκιόζης ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ: Κατερίνα Σταυρακίδου ΓΡΑΦΕΙΑ: Βενιζέλου 177 – Σέρρες Τ.Κ. 62 131 ΤΗΛ.: 23210 - 46380 FAX: 23210 - 45200

e-mail: sertharros@yahοo.gr www.sertharros.gr

ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΑ: ΤΗΛ. 23210 - 46380 ΕΤΗΣΙΟΙ ΟΡΟΙ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ Υπουργείων 500 €+ Φ.Π.Α. Τραπεζών 500 €+ Φ.Π.Α. Εταιριών Ν.Π.Ι.Δ. & Ν.Π.Δ.Δ. 500 €+ Φ.Π.Α. Δήμων 500 €+ Φ.Π.Α. Συλλόγων, Σωματείων 200 €+ Φ.Π.Α.

Αγαπητέ Κριέ, ετοιμάσου! Σήμερα, ημέρα των ερωτευμένων, επιθυμίες και στόχοι, πραγματοποιούνται μέσα από επαφές, κυρίως λόγω της αποτελεσματικής σου πειθούς, αλλά και της ισχυρής διορατικότητας σου! Κάνε την διαφορά τώρα και μείνε μακριά από την έντονη κοινωνική ζωή, αποφεύγοντας τα πολλά ανούσια λόγια με γνωστούς και κοινωνικό περιβάλλον! Θα μπορέσεις έτσι, να πετύχεις πολύ πιο γρήγορα και σίγουρα στόχους και σχέδια, αφού ως παρατηρητής των γεγονότων, κερδίζεις σαφώς περισσότερα!

Αγαπητέ Ταύρε, σήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, όλα θα πάνε ακριβώς όπως επιθυμείς! Αρμονικά, ήρεμα και ευχάριστα! Η σημερινή εύνοια, θα σε βοηθήσει ιδιαίτερα να πάρεις τις ορθές αποφάσεις και να περάσεις όμορφες στιγμές, με τους δικούς σου ανθρώπους! Βάζεις τέλος σε όλες τις αρνητικές καταστάσεις, βρίσκεις λύσεις και επιτέλους καθησυχάζεσαι! Γενικά, η σημερινή ημέρα θα σου προσφέρει αρκετές ευκαιρίες, για να δώσεις τέλος στην μοναξιά, αφού πια, αρκετοί άνθρωποι είναι δίπλα σου!

Αγαπητέ Δίδυμε, σήμερα που είναι η ημέρα των ερωτευμένων, ξεχωρίζεις για την ήρεμη και σίγουρη δυναμικότητα σου, την αποτελεσματική πρακτικότητα σου, την οξυδέρκεια και την τετράγωνη λογική σου! Αυτά σου τα χαρακτηριστικά, θα σε εξυπηρετήσουν απόλυτα, στην προσπάθεια σου να διεκπεραιώσεις πολλές από τις υποχρεώσεις σου, αλλά και να πετύχεις αρκετούς από τους στόχους σου, που μέρες τώρα προσπαθείς να πετύχεις! Παράλληλα, αλλάζεις και καταφέρνεις να καταπλήξεις τους πάντες!

Αγαπητέ Καρκίνε, τα σημερινά γεγονότα και συγκυρίες, θα σου φέρουν σίγουρα ενθουσιασμό, ανανέωση, χαρά και μπόλικη καλοπέραση! Ό,τι χρειάζεται δηλαδή, η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου! Σαφώς και το ενδιαφέρον των άλλων, είναι στραμμένο πάνω σου, αφού καταφέρνεις να τους γοητεύεις πολύ εύκολα! Η τύχη είναι φανερά με το μέρος σου, σε κάθε σου κίνηση, δράση και πράξη! Μην διστάσεις λοιπόν, να πάρεις πρωτοβουλία και να κάνεις θαρραλέα νέα ξεκινήματα οποιασδήποτε μορφής, τώρα!

Φίλε Λέοντα, επικεντρώσου στον εσωτερικό σου κόσμο και θα δεις πως θα πάρεις τις σωστές αποφάσεις και θα βρεις τις απαραίτητες λύσεις, ώστε να έχεις επιτέλους ξανά τον έλεγχο σε διαπροσωπικές σχέσεις, συναναστροφές και επαφές! Αγίου Βαλεντίνου σήμερα και οφείλεις να ακούς τα βαθιά συναισθήματα σου και την φωνή της διαίσθησης σου, ώστε να αντιλαμβάνεσαι πλήρως τις προθέσεις των προσώπων που σε περιβάλλουν καταφέρνοντας έτσι, να γλιτώσεις πολλές δυσάρεστες καταστάσεις!

Αγαπητέ Παρθένε, οι επικοινωνιακές ικανότητές σου, είναι πλέον γρήγορες, ευφυείς, αποτελεσματικές και αξιοθαύμαστες! Αν αποφύγεις κουτσομπολιά σήμερα, θα καταφέρεις να διεκδικήσεις και να πετύχεις τους στόχους σου, όπως και να τακτοποιήσεις διάφορες υποχρεώσεις και εκκρεμότητες! Οι δράσεις σου και οι πράξεις σου, σε καταστάσεις, συγκυρίες και γεγονότα, χαρακτηρίζονται από αμεσότητα! Το μόνο που πρέπει να προσέξεις είναι η βιασύνη σου στην οδήγηση και γενικά στις μετακινήσεις!

Αγαπητέ Ζυγέ σήμερα, ημέρα Αγίου Βαλεντίνου, οφείλεις να επιστρατεύσεις υπομονή, αποφεύγοντας βιασύνες και πιεστικές συμπεριφορές στις συναναστροφές σου Στις διαπροσωπικές σου επαφές και σχέσεις λοιπόν, να είσαι ήρεμος και αποφασιστικός! Δεν χρειάζεται έπαρση και εγωκεντρισμός, για να πετύχεις αυτό που θες! Μπορείς εύκολα να βρεις λύσεις για τα προβλήματα ή τα θέματα που σε απασχολούν, αρκεί να είσαι ολιγαρκής!

Αγαπητέ Σκορπιέ, η Σελήνη σήμερα στο δικό σου Ζώδιο και απλά, λάμπεις και είσαι ο πρωταγωνιστής της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου! Έχεις απόλυτη εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και τις δυνάμεις σου, αν περιορίσεις την τάση σου για έπαρση και υπερβολές, θα καταφέρεις, να γοητεύσεις τους πάντες μέσα από συναναστροφές και επαφές! Έχεις στα χέρια σου την επιτυχία, αφού μπορείς να πείσεις τους συνομιλητές σου για τα πάντα, λόγω της αποφασιστικής και άμεσης δράσης σου και της ισχυρής πειθούς σου!

Αγαπητέ Τοξότη, σήμερα, ημέρα των ερωτευμένων, καλό θα είναι να κάνεις την ενδοσκόπηση σου και να προχωρήσεις στην λήψη σημαντικών και ωφέλιμων αποφάσεων, τις οποίες όμως δεν θα πρέπει να τις υλοποιήσεις, δρώντας αργότερα! Πιθανόν τώρα, να αισθανθείς πως δεν μπορείς να εκφράσεις με ευκολία σκέψεις, επιθυμίες και απόψεις και πως μάλλον οι γύρω σου, να παρεξηγούν τα κίνητρά σου και τα λόγια σου! Άσε λοιπόν τις σοβαρές συζητήσεις, για άλλη φορά!

Αγαπητέ Αιγόκερε, σήμερα πες ναι στην βοήθεια των φίλων σου, αφού έτσι θα καταφέρνεις και να εκπληρώσεις, ένα μεγάλο σου στόχο και επιπλέον πετυχαίνεις να προσαρμοστείς στην οποιαδήποτε κατάσταση έρθει τώρα! Ημέρα των Ερωτευμένων και ξεχωρίζεις για την οξυδέρκεια σου και την γοητεία σου στον τρόπο που επικοινωνείς και εκφράζεσαι, στις διαπροσωπικές σου σχέσεις και επαφές! Αρκετές οι αλλαγές που θα έρθουν τώρα και ίσως αρχικά σε αποσυντονίσουν, αλλά θα είναι τελικά εποικοδομητικές!

Φίλε Υδροχόε, σήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, θες κοντά σου μόνο αληθινούς και γνήσιους ανθρώπους που πραγματικά σε σέβονται, σε αγαπούν και μπορείς να τους έχεις απόλυτη εμπιστοσύνη! Επιπλέον, ένα οικογενειακό θέμα ή μία κλονισμένη συγγενική σχέση, βρίσκουν λύσεις και εσύ ηρεμείς! Φρόντισε οι αντιδράσεις σου, σε κάθε γεγονός ή συγκυρία, να χαρακτηρίζονται από ηρεμία, υπομονή και ωριμότητα! Δεν πειράζει που είσαι λίγο απόμακρος από τους άλλους παροντικά, αφού ουσιαστικά το χρειάζεσαι!

Φίλε Ιχθύ, σήμερα που είναι η ημέρα των ερωτευμένων, εκμεταλλεύσου την αυξημένη σου τύχη και την αισιοδοξία σου και σίγουρα δεν θα χάσεις! Σε χαρακτηρίζει μία ισχυρή επιθυμία για περιπέτεια, τόλμη, ελευθερία, ενεργή επικοινωνία, ψυχαγωγία και έντονη κοινωνικότητα! Απέφυγε μόνο την προκλητικότητα στα λόγια σου και τον κυνισμό στο χιούμορ σου, αφού ενδεχομένως να γίνεις προσβλητικός χωρίς να θες και αυτό να πλήξει κάποιες επαφές, σχέσεις και συναναστροφές σου!


CMYK

CMYK

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14.02.2020Ο Δήμος Σερρών στην 3η Τεχνική Συνάντηση του Έργου «GREEN CREW»

Σ

τις 7 Φεβρουαρίου 2020 πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Νέστου, η 3η Τεχνική Συνάντηση των εταίρων στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου “Πράσινες θέσεις εργασίας στη διαχείριση βιοαποβλήτων - Green Crew”, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A ΕΛΛΑΔΑ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 2014-2020 ” και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης(ΕΤΠΑ) και εθνικούς πόρους των χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Παναγιώτης Καρακολίδης, ο Διευθυντής Καθαριότητας κ. Πέτρος Δασκαλόπουλος, στελέχη του Δήμου Σερρών από το Τμήμα Περιβάλλοντος και Τμήμα Προγραμματισμού, εκπρόσωποι των εταίρων της πράξης όπως ο Καθηγητής του ΑΠΘ κ. Τριανταφυλλίδης Κωνσταντίνος καθώς και εκπρόσωποι από τον Δήμο Blagoevgrad. Τονίζεται δε ότι στη συνάντηση συμμετείχε και η εκπρόσωπος της Κοινής Γραμματείας του Προγράμμα-

τος κα Αιμιλία Ντόντσεβα-Τζιβανοπούλου. Κατόπιν καλωσορίσματος και χαιρετισμού εκπροσώπων του Δήμου Νέστου, ακολούθησε παρουσίαση της προόδου των πακέτων εργασίας από τους εταίρους, με ιδιαίτερη αναφορά στα παραδοτέα που περιλαμβάνουν την υλοποίηση μίας μικρής κλίμακας πιλοτικής ανοιχτής μονάδας κομποστοποίησης βιοαποβλήτων (σειράδι) για τον Δήμο Σερρών και μίας πιλοτικής ανοιχτής μονάδας κομποστοποίησης για τον Δήμο Νέστου. Συγκεκριμένα, αναλύθηκαν τα στάδια εργασιών που έχουν ολοκληρωθεί καθώς και οι βασικές λειτουργίες της κομποστοποίησης με στόχο την επεξεργασία του οργανικού κλάσματος, την παραγωγή και αξιοποίηση του τελικού κομπόστ ως εδαφοβελτιωτικό σε χώρους πρασίνου. Στο πλαίσιο υλοποίησης του παραπάνω παραδοτέου, θα πραγματοποιηθεί στο εγγύς μέλλον εκδήλωση επίδειξης της μικρής κλίμακας πιλοτικής ανοιχτής μονάδας κομποστοποίησης καθώς και ενημέρωση των

Δωρεάν Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών στη Νιγρίτα

Τ

ο Εκπαιδευτικό Κέντρο Υποστήριξης Ζωής, στο πλαίσιο της δράσης “ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ” διοργανώνει, υπό την αιγίδα του Δήμου Βισαλτίας, ΔΩΡΕΑΝ σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών. Το εκπαιδευτικό σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020, με ώρα προσέλευσης 17:30, στην αίθουσα «Αθανάσιος Κασιακόγιας» του Δημοτικού Μεγάρου στην Νιγρίτα. Η διάρκεια του σεμιναρίου θα είναι 18:00-20:00 και θα συμπεριλαμβάνει την παρακάτω θεματολογία:

CMYK

- Αρχική Εκτίμηση-Κλήση του 112 - Αναγνώριση & Αντιμετώπιση Καρδιακής Ανακοπής (Παρουσίαση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή) - Αντιμετώπιση Πνιγμονής από ξένο αντικείμενο (Παρουσίαση συσκευής LifeVac) - Αντιμετώπιση Αιμορραγίας Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους και στο τέλος του σεμιναρίου Πρώτων Βοηθειών θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

πολιτών για τη διαχείριση των

βιοαποβλήτων μέσω της κοινω-

νικής επιχειρηματικότητας.

Πώληση Ακινήτου

Λ

ίγο πιο έξω από την πόλη των Σερρών και ειδικότερα μέσα στα όρια του οικισμού στο χωριό Νέο Σούλι (Σερρών). Σε ένα οικόπεδο επιφανείας 2500 τμ. Διατίθεται υπερπολυτελής μονοκατοικία. Ένα σπίτι φτιαγμένο με μεράκι και γούστο, πρακτικό και καλοδιατηρημένο με τα καλύτερα υλικά της αγοράς. Η περιοχή Νέο Σούλι (Σερρών), θεωρείται τα τελευταία χρόνια ιδιαιτέρως φιλική στους Σερραίους, διότι συνδυάζει, καθαρό κλίμα και εύκολη πρόσβαση από το αστικό κομμάτι των Σερρών. Μιλάμε για μια περιοχή που βρίσκεται μόλις 7 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης των Σερρών και λιγότερο από 50 χιλιόμετρα από την πολυσύχναστη Παραλία Οφρυνίου. Η αγορά κάποιου ακινήτου στην περιοχή θεωρείται από πολλούς επένδυση διότι μέχρι και σήμερα θεωρείται συνεχώς αναπτυσσόμενο μέρος. Μιλάμε για μια μονοκατοικία 400 τ.μ, με κύριους χώρους 280 τ.μ οι οποίοι είναι διαμορφωμένοι ως εξής : 1) 4 Δωμάτια ύπνου. 2) 1 Ξενώνας. 3) 5 Μπάνια. 4) 1 Καθιστικό. 5) 1 Σαλόνι. 6) 1 Κουζίνα. 7) Υπόγειο και 2 θέσεις στάθμευσης. ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΟΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ : 6974015456 CMYK
ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14.02.2020

Νέα έκρηξη από τον Β. Παπαβασιλείου

«Το Αυτοκινητοδρόμιο δίνει μπόνους και υπεραξία στον τόπο μας» - Όλες οι δημοτικές αρχές το αγκάλιασαν με θέρμη γιατί αντιλήφθηκαν την τεράστια δυναμική του, τόνισε ο πρώην πρόεδρος του Αυτοκινητοδρομίου

Ο

πρώην πρόεδρος του Αυτοκινητοδρομίου Βασίλης Παπαβασιλείου προχώρησε χθες το πρωί σε νέα παρέμβαση για το θέμα της πίστας και των πόρων που δήθεν απομυζά από τον δημοτικό κορβανά. Σε δηλώσεις του στο «Σ.Θ.» υποστήριξε ότι το Αυτοκινητοδρόμιο δίνει μπόνους και υπεραξία στο Δήμο Σερρών αλλά και το Νομό Σερρών, αφού αποτελεί τον ισχυρότερο λόγο για να επισκεφθεί κάποιος την περιοχή μας. «Αδυνατώ να καταλάβω όπως πιστεύω και όλοι οι νουνεχείς συμπολίτες μας- ποιο είναι το κίνητρο, ποιος ο λόγος να λιθοβολούμε κάτι που διαθέτουμε μόνο εμείς, κάτι που φέρνει επισκέπτες στον τόπο μας. Εκατό χιλιάδες επισκέπτες φέρνει κάθε χρόνο στις Σέρρες. Αυτός ήταν ο λόγος που με έκανε να εκραγώ και να τοποθετηθώ με

αυτόν τον τρόπο στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου» ανέφερε ο Βασίλης Παπαβασιλείου. «Το Αυτοκινητοδρόμιο το πονώ, και θέλω να συνεχίσει να προοδεύει επ΄ ωφελεία της κοινωνίας μας. Ας ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας για θέματα που αυταπόδεικτα προσθέτουν κύρος και εξασφαλίζουν πρόοδο. Ας πάψουν οι εμπαθείς να πετροβολούν. Είναι γνωστό ότι οι εμπαθείς πετροβολούν τα καρποφόρα δένδρα. Το Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών είναι ένα δένδρο που μας πάει ένα βήμα μπροστά και έχει τεράστια δυναμική. Γι' αυτό και ο Δήμος Σερρών το αγκάλιασε και συνεχίζει να το αγκαλιάζει. Όλες οι δημοτικές αρχές το αγκάλιασαν. Το Αυτοκινητοδρόμιο, όπως σας ανέφερα , δίνει υπεραξία στον τόπο μας και τη χώρα μας.

Το Βουλγαρικό, το Ρουμανικό και το τουρκικό πρωτάθλημα μοτοσικλέτας φιλοξενείται στο Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών.

Δήμος Νέας Ζίχνης:

Πρόσληψη δύο συνοδών επισκεπτών στο Σπήλαιο Αλιστράτης

Ο

Πρόεδρος του «Σπηλαίου Αλιστράτης ΑΕ- ΟΤΑ» ανακοινώνει ότι θα προβεί στην πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση δίμηνης διάρκειας των εξής ειδικοτήτων λόγω έκτακτων αναγκών: – Δύο (2) άτομα ΔΕ με αντικείμενο Συνοδός Επισκεπτών. Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν ηλικία 18 ετών και άνω και ελληνική ιθαγένεια. Προθεσμία υποβολή αιτήσεων έως 14/02/2020, ημέρα Παρασκευή στις 15:00. Αιτήσεις διατίθενται και κατατίθενται στα γραφεία της Εταιρείας Σπηλαίου. Οι υποψήφιοι μαζί με την αίτηση θα υποβάλλουν τα εξής δικαιολογητικά: 1. Φωτοαντίγραφο δελτίου

εν είναι σωστό κάποιοι «τύποι» λόγω προσωπικής εμπάθειας να το πετροβολούν», κα-

τέληξε ο Β. Παπαβασιλείου. Δ.Ν.

Διορθώνεται η αδικία για τους ενστόλους

Μ

ε δύο αλλαγές που αφορούν τη διόρθωση της αδικίας στα ποσοστά αναπλήρωσης για τους ενστόλους και την αύξηση της ποινής για όσους συνταξιούχους δεν δηλώνουν ότι εργάζονται κατατίθεται έως τη Δευτέρα στη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Την ίδια ώρα, με εγκύκλιο του ΕΦΚΑ αναγνωρίζεται ο χρόνος τακτικής επιδότησης της ανεργίας των μη μισθωτών (ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι) ως χρόνος ασφάλισης προκειμένου να βγουν στη σύνταξη κατά έναν χρόνο νωρίτερα. Η πρώτη αλλαγή στο υπό κατάθεση ασφαλιστικό σχέδιο νόμου αφορά το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τους ενστόλους, που αδικούνται από τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων μετά τα 40 έτη ασφάλισης. Οι συγκεκριμένοι συνταξιοδοτούνται μετά τη 40ετία λόγω της προσμέτρησης έως και μίας πλασματικής 5ετίας σε όσους υπηρετούν στις ειδικές δυνάμεις, διάστημα για το οποίο τα ποσοστά αναπλήρωσης φθίνουν με βάση το σχέδιο νόμου που έχει κατατεθεί σε διαβούλευση.

ταυτότητας 2. Απολυτήριο Τίτλο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΓΕΛ, ΕΠΑΛ) 3. Βεβαίωση Εντοπιότητας Δήμου Ν. Ζίχνης

Επιπρόσθετα: 1. Άριστη Γνώση Αγγλικής Γλώσσας 2. Άριστη Γνώση Βουλγαρικής Γλώσσας

Ηδη ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης παραδέχθηκε ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που δεν αφορά πάρα πολλούς, ξεκαθάρισε ότι δεν καταργείται η αναγνώριση των πλασματικών και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης της συγκεκριμένης περίπτωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τους ενστόλους θα ισχύσει διπλό σύστημα, η κλίμακα Βρούτση για τον ασφαλιστικό βίο έως τα 40 έτη, και η κλίμακα Κατρούγκαλου από τα 40 έτη και μετά.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

Επικαιρότητα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14.02.2020Tάσος Χατζηβασιλείου, βουλευτής ΝΔ Σερρών προς Υπ. Παιδείας:

«Οι μαθητές πρέπει να εκπαιδεύονται στις Πρώτες Βοήθειες»

Ε

πίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Ν. Σερρών της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Χατζηβασιλείου προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με θέμα την ανάγκη εκπαίδευσης των μαθητών στις πρώτες βοήθειες. Πολλές περιοχές της χώρας είναι απομονωμένες ή δύσβατες. Ακόμα και σε περιοχές της Π.Ε. Σερρών υπάρχουν δυσκολίες στη μεταφορά ασθενών στις μονάδες υγείας. Επομένως, κρίνεται αναγκαίο οι πολίτες, από μικρή ηλικία, να μαθαίνουν να παρέχουν πρώτες βοήθειες. Οι βασικές γνώσεις πρώτων βοηθειών είναι πολύτιμες και μπορούν να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης, που θα απαντηθεί την Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020 στη Βουλή είναι η ακόλουθη:  

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ Προς:   το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων Υπόψη Υφυπουργού κυρίας Σοφίας Ζαχαράκη Θέμα: Ανάγκη εκπαίδευσης των μαθητών στις πρώτες βοήθειες Τα τελευταία χρόνια, η οικονομική κρίση δημιούργησε δυσλειτουργίες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς και στις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας, επείγουσας ιατρικής φροντίδας και μεταφοράς των πολιτών σε μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας.  Η ανωτέρω κατάσταση θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί σε ένα πρώτο στάδιο με την ενημέρωση των πολιτών και την εκπαίδευσή τους στην παροχή πρώτων βοηθειών. Η  αντιμετώπιση επειγόντων

περιστατικών όπως πνιγμονή, εγκεφαλικό, αιμορραγία, έγκαυμα κλπ., εν αναμονή ιατρικής φροντίδας, μπορεί να είναι πολύτιμη και να σώσει ανθρώπινες ζωές. Κομβικό ρόλο στην διαδικασία εκπαίδευσης της κοινωνίας μπορούν να παίξουν οι μαθητές των σχολείων. Η εκπαίδευσή τους στις πρώτες βοήθειες  θα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.  Iδιαίτερης προσοχής χρήζουν οι περιπτώσεις καρδιακής ανακοπής, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν στον θάνατο, αν δεν παρασχεθεί άμεσα η απαραίτητη φροντίδα. Η φροντίδα αυτή, χωρίς υψηλό κόστος, μπορεί να αυξήσει θεαματικά την  πιθανότητα επιβίωσης των πασχόντων. Για την άμεση επέμβαση, απαιτείται η ύπαρξη σε κοντινή απόσταση απινιδωτή και κυρίως η γνώση παροχής πρώτων βοηθειών από

τους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των μαθητών, προκειμένου να επέμβουν άμεσα. Είναι, επομένως,  κρίσιμο να υπάρχει ενημέρωση και εκπαίδευση του μαθητικού πληθυσμού, στην παροχή πρώτων βοηθειών, τόσο στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) όσο και στην ορθή χρήση απινιδωτή.  Κρίνεται απαραίτητη η διοργάνωση σεμιναρίων και ενημερωτικών δράσεων, προκειμένου να ενημερωθούν οι μαθητές για την παροχή πρώτων βοηθειών. Η εν λόγω ενημέρωση θα μπορούσε να αποβεί σωτήρια για την ζωή όχι μόνο των μικρών παιδιών αλλά και όλων των πολιτών που ζουν σε απομακρυσμένα χωριά της περιφέρειας, πολλά χιλιόμετρα μακριά από το πλησιέστερο νοσοκομείο.  Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:  

Εγκρίθηκε πίστωση 300.000 ευρώ για την αντιμετώπιση εκτάκτων πλημμυρικών φαινομένων στο Δήμο Νέας Ζίχνης

Μ

ε απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή έγινε δεκτό το αίτημα του Αντιπεριφερειάρχη Σερρών Παναγιώτη Σπυρόπουλου και εγκρίθηκε πίστωση, συνολικού ύψους τριακοσίων χιλιάδων ευρώ (300.000,00 €) για την εκτέλεση του έργου «Επείγουσες εργασίες καθαρισμού και διαπλάτυνσης – ενίσχυσης κοίτης του ποταμού Αγγίτη σε αγροκτήματα των Δ.Δ. Σ.Σ. Αγγίστας και Σ. Λευκοθέας του Δήμου Νέας Ζίχνης Σερρών για την αντιμετώπιση εκτάκτων πλημμυρικών φαινομένων». Η Υποδιεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών θα προχωρήσει τάχιστα τις σχετικές διαδικασίες για την δημοπράτηση του συγκεκριμένου έργου, με σκοπό την κατά το δυνατόν γρηγορότερη εκτέλεση και ολοκλήρωσή του.

1. Προτίθεται το Υπουργείο να εισαγάγει στα σχολεία την ενημέρωση των μαθητών στην παροχή πρώτων βοηθειών και στην χρήση απινιδωτών; 2. Υπάρχει σχεδιασμός για την τοποθέτηση περισσότερων απινιδωτών στα σχολεία της επικράτειας;   Ο ερωτών Βουλευτής Τάσος Χατζηβασιλείου

Συγχαρητήρια στον Περιφερειάρχη Κεντ. Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα για την εκλογή του ως Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών

Ο

Αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Σπυρόπουλος και οι εκλεγμένοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Π.Ε. Σερρών της «Αλληλεγγύης» εκφράζουν τα θερμά τους συγχαρητήρια προς τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα για την εκλογή του ως Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών. Η ανάδειξη για πρώτη φορά ενός Έλληνα στην προεδρία ενός από τα σημαντικότερα επίσημα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνιστά εξαιρετική τιμή και ιστορική ευθύνη ιδιαίτερα σε αυτήν την δύσκολη και κρίσιμη συγκυρία.
η Ρουμπρίκα

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14.02.2020

Γράφει ο Δημ. Αλ. Αραμπατζής

 Παρασκευή σήμερα, 14 Φεβρουαρίου 2020 Μνήμη Χαναναίας, Αυξεντίου μαρτ. Χρόνια πολλά και καλά στις εορτάζουσες και εορτάζοντες. ***

Επιστήμονες ετοιμάζουν φάρμακο που θα σταματά τη γήρανση

Είναι μια πλήρης τροφή, πλούσια σε ποικιλία θρεπτικών συστατικών, όπως πρωτεΐνες, βιταμίνη D, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σελήνιο και χολίνη. Σας πέρασε όμως ποτέ από το μυαλό ότι, από θρεπτικής αξίας, είναι χρήσιμο ακόμη και το τσόφλι του;

Συστατικά στο τσόφλι του αυγού Το τσόφλι του αυγού αποτελείται κυρίως από ανθρακικό ασβέστιο (σε ποσοστό 40%), μια κοινή μορφή ασβεστίου, και δευτερευόντως από πρωτεΐνες και μέταλλα όπως το μαγνήσιο και το σελήνιο. Το ασβέστιο είναι εξαιρετικά χρήσιμο για τον ανθρώπινο οργανισμό, πρωτίστως για την υγεία του σκελετού αλλά και για την καλή λειτουργία των αρτηριών και των μυών, την παραγωγή ορμονών και την επικοινωνία μεταξύ των νευρικών κυττάρων.

 Ρώσοι επιστήμονες εκτιμούν ότι μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια θα είναι σε θέση να παρασκευάσουν ένα φάρμακο το οποίο χάρη στην ισχυρή αντιοξειδωτική του δράση θα σταματάει τη γήρανση. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε σήμερα κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου, που έδωσε κέντρο τύπου του πρακτορείου TASS στην περιοχή των Ουραλίων, ο ακαδημαϊκός Βλαντίμιρ Σκουλάτσεφ που είναι επίτιμος πρόεδρος της Ρωσικής Εταιρείας Βιοχημείας και πρόεδρος της Βιοενεργειακής Ένωσης της Ρωσίας. «Η γκάμα των ερευνών μας υπήρξε ιδιαίτερα φιλόδοξη, αποπειραθήκαμε να επιβραδύνουμε και μάλιστα να σταματήσουμε τη γήρανση των ανθρώπων (…). Σήμερα έχουμε το φάρμακο, ξεκινήσαμε από τις γεροντικές ασθένειες των ματιών και αυτό το φάρμακο πωλείται αυτή τη στιγμή στα φαρμακεία. (…)Παρασκευάσαμε ένα φάρμακο το οποίο θεραπεύει τα εγκαύματα και τις ανοιχτές πληγές, και από 1ης Δεκεμβρίου η αλοιφή αυτή ήδη πωλείται. Και τρίτον, αυτό που κάναμε είναι ότι αρχίσαμε τις κλινικές δοκιμές ενός φαρμάκου για την γήρανση, πρόκειται για μια συστημική θεραπεία , μια προσπάθεια (…)να θρέψουμε τον οργανισμό (…) με αντιοξειδωτικό», δήλωσε ο Ρώσος ακαδημαϊκός, όπως μεταδίδει το TASS και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο Ρώσος ακαδημαϊκός Βλαντίμιρ Σκουλάτσεφ, αναφέροντας κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου ότι ήδη έχει επιτευχθεί επιβράδυνση της γήρανσης σε φυτά, μανιτάρια ασπόνδυλους οργανισμούς, ψάρια, είπε : «Νομίζω ότι στη Ρωσία, οδεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση και στα προσεχή 2-3 χρόνια (…) θα εμφανισθεί παρασκεύασμα (…) για τη θεραπεία συνολικά της γήρανσης». Ο ακαδημαϊκός Σκουλάτσεφ είναι ειδικός στον τομέα της βιοχημείας, έχει γράψει πλήθος συγγραμμάτων με θέμα την ενέργεια του κυττάρου, και θεωρείται ένας από τους ιδρυτές της βιοενέργειας που συνιστά μια νέα κατεύθυνση στους τομείς της βιοχημείας, βιοφυσικής και φυσιολογίας. Από το 1991 διευθύνει το Ινστιτούτο φυσικο-χημικής βιολογίας ονόματι Μπελαζέρσκι του Πανεπιστήμιου Λομονόσοφ της Μόσχας και από το 2002 είναι κοσμήτορας της σχολής βιο-μηχανικής και βιοπληροφορικής του Πανεπιστήμιου της Μόσχας που ίδρυσε ο ίδιος. Έχει γράψει περισσότερες από 700 επιστημονικές εργασίες και θεωρείται ο πλέον αναγνώσιμος βιολόγος στην Ρωσία. Τις τελευταίες δεκαετίες ο Σκουλάτσεφ ασχολήθηκε με την μελέτη της θεωρίας γήρανσης του οργανισμού, ως βιολογικού προγράμματος και ως αναζήτηση τρόπων επιβράδυνσης της. Το 2003, δημιούργησε το πρόγραμμα διεπιστημονικής και βιοατρικής συνεργασίας με την επωνυμία «Πρακτική εφαρμογή των ιόντων Σκουλάτσεφ» στο οποίο συμμετέχουν 300 ξένοι και Ρώσοι επιστήμονες. Σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία νέων ιατρικών παρασκευασμάτων, που θα αντιμετωπίζουν παθολογίες του οργανισμού που εμφανίζονται με την πάροδο της ηλικίας, όπως και την επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης. Τα πρώτα φαρμακευτικά σκευάσματα, κατά της γήρανσης είναι οι σταγόνες για τα μάτια Visomitin, η αλοιφή για την ανάπλαση των τραυμάτων Eksomitin το φαρμακευτικό σκεύασμα για την γήρανση Plastomitin. Για την συμβολή του στην θεμελίωση και ανάπτυξη του κλάδου της βιοενέργειας ο Σκουλάτσεφ τιμήθηκε με τον βραβείο Ντεμίντοφ το 2017, το οποίο θεωρείται το πλέον σημαντικό επιστημονικό βραβείο στην Ρωσία που δεν απονέμεται από την κυβέρνηση. ***

Γιατί δεν πρέπει να πετάτε τα τσόφλια από τα αυγά

 Tο αυγό δεν χαρακτηρίζεται τυχαία υπερτροφή και «πολυβιταμίνη της φύσης».

Ασβέστιο λαμβάνουμε από τροφές όπως τα γαλακτοκομικά και κάποια πράσινα λαχανικά, εξίσου καλή πηγή είναι όμως και το τσόφλι του αυγού! Μάλιστα, το τσόφλι είχε χρησιμοποιηθεί για πολλές δεκαετίες ως φυσικό συμπλήρωμα ασβεστίου. Ανά γραμμάριο βάρους, τα τσόφλια των αυγών παρέχουν 381-401 mg ασβεστίου, ποσότητα που καλύπτει ποσοστό 38-40% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου ενός ενήλικα (1.000 mg). Μελέτες σε ποντίκια και χοίρους (εδώ και εδώ) έχουν δείξει ότι το ασβέστιο από τα τσόφλια των αυγών παρουσιάζει καλό ρυθμό απορρόφησης από τον οργανισμό.

Πώς θα χρησιμοποιήσετε τα τσόφλια με ασφάλεια Για να αξιοποιήσετε τα τσόφλια, αρχικά θα πρέπει να τα αποστειρώσετε, καθώς συχνά κουβαλούν βακτήρια όπως η σαλμονέλα. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Poultry Science, για να εξουδετερώσετε τους μικροοργανισμούς, το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να βράσετε για μερικά λεπτά τα τσόφλια. Στη συνέχεια, θα πρέπει να αλέσετε τα τσόφλια ώστε να γίνουν σκόνη (σε γουδί, στο μπλέντερ ή με πλάστη) και να τα κοσκινίσετε με ένα πολύ ψιλό κόσκινο ώστε να απομακρύνετε συμπαγή κομμάτια που δεν αλέστηκαν. Μπορείτε να προσθέσετε τη σκόνη σε φαγητά, χυμούς, σαλάτες ή όπου αλλού επιθυμείτε. Όπως έδειξε σχετική μελέτη στην επιθεώρηση International Journal of Food Sciences and Nutrition, η σκόνη από τα τσόφλια δεν αλλοιώνει τη γεύση των τροφών. Αν θέλετε να αποθηκεύσετε τη σκόνη για μελλοντική χρήση, φροντίστε τα τσόφλια να έχουν στεγνώσει πολύ καλά προτού τα αλέσετε. ***

Δημιουργήθηκε στο εργαστήριο το πρώτο ωάριο

 Για πρώτη φορά δημιουργήθηκε σε εργαστήριο της Βρετανίας ανθρώπινο ωάριο, ξεκινώντας από ένα τελείως ανώριμο στάδιο και έτσι ανοίγει ο δρόμος για βελτιωμένες θεραπείες γονιμότητας. Σε προηγούμενες μελέτες οι επιστήμονες είχαν κάνει κάτι ανάλογο με εργαστηριακά ωάρια ποντικιών, που τελικά απέκτησαν υγιείς απογόνους. Είχαν επίσης δημιουργήσει ανθρώπινα εργαστηριακά ωάρια, αλλά ξεκινώντας από ωάρια που δεν βρίσκονταν στο πιο πρώιμο στάδιό τους. Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Έβελιν Τέλφερ της Σχολής Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα ανθρώπινης αναπαραγωγής «Molecular Human Reproduction», πήραν από ιστό ωοθήκης ωοκύτταρα στο πιο πρώιμο στάδιο της ανάπτυξής τους. Στη συνέχεια τα καλλιέργησαν περαιτέρω στο εργαστήριο, ώστε να είναι ώριμα για γονιμοποίηση. Με τον τρόπο αυτό, μεταξύ άλλων, μπορεί να διασφαλισθεί έγκαιρα στο μέλλον η γονιμότητα κοριτσιών με καρκίνο, τα οποία αργότερα θα υποβληθούν σε δυνητικά επιβλαβείς θεραπείες όπως η χημειοθεραπεία, που μπορεί να έχουν συνέπειες για τη γονιμότητά τους αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Τα ανώριμα ωάρια θα είναι δυνατό, αφού συλλεχθούν από τη νεαρή ασθενή, να ωριμάσουν στο εργαστήριο και να αποθηκευθούν για μελλοντική χρήση, ώστε αυτή να μπορέσει να αποκτήσει παιδί. Συνήθως σήμερα, σε αυτές τις περιπτώσεις, αφαιρείται ένα τμήμα της ωοθήκης από τις καρκινοπαθείς και επανεμφυτεύεται αργότερα μετά τη χημειοθεραπεία, αλλά υπάρχει κίνδυνος αυτή η διαδικασία να πυροδοτήσει εκ νέου καρκίνο. Η δρ Τέλφερ δήλωσε ότι η ομάδα της εργάζεται τώρα για βελτιώσει περαιτέρω την όλη διαδικασία στο εργαστήριο, ενώ το επόμενο βήμα θα είναι να διαπιστωθεί κατά πόσο τα ανθρώπινα εργαστηριακά ωάρια μπορούν να γονιμοποιηθούν.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

Επικαιρότητα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14.02.2020Αιχμηρή ανακοίνωση από την ΔΑΚΕ Π.Ε. Σερρών:

«Ανθρακες ο θησαυρός» του νέου ασφαλιστικού

Σ

ε αιχμηρή ανακοίνωση προχώρησε η ΔΑΚΕ Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών με αφορμή το νέο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση. Τα ποσοστά αναπλήρωσης που θεσπίζονται σε καμία περίπτωση δεν αναπληρώνουν, ούτε στο ελάχιστο, τις τεράστιες μειώσεις που είχαν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι με τον Νόμο Κατρούγκαλου αλλά και τους προηγούμενους μνημονιακούς, αντιασφαλιστικούς νόμους»», υπογραμμίζει η ανακοίνωση στην οποία απευθύνεται κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία που έχει προγραμματισθεί για τις 18 Φεβρουαρίου 2020. Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης είναι το ακόλουθο: «Άνθρακες ο Θησαυρός» σε ό,τι αφορά στο νέο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση. Μπορεί για πρώτη φορά από τα μνημονιακά (2010-2019) χρόνια, όπου οι συντάξιμες αποδοχές στο δημόσιο μειώθηκαν από 20% ως και 60%, να μην επιβάλλεται γενικευμένη μείωση στις συντάξεις αλλά οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί για ανατροπή του αντιασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου (Ν.4387/16), που είχε επιφέρει μειώσεις μέχρι και 350€ στις κύριες συντάξεις, διαψεύστηκαν και αυτό που, τελικά, διαπιστώνουμε είναι ότι το νέο νομοσχέδιο είναι μια ακαλαίσθητη προσπάθεια αποθέωσης του νόμου αυτού. Αναζητώντας κατηγορίες «ωφελούμενων» βλέπουμε ότι οι όποιες, ελάχιστες, θετικές παρεμβάσεις γίνονται στα ποσοστά αναπλήρωσης, μετά τα 30 χρόνια υπηρεσίας κάτι το οποίο είναι προσαρμογή στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (κάτι που η κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη να πράξει), με την επιστροφή ενός ελάχιστου ποσού. Τα ποσά αυτά σε καμία περίπτωση δεν αναπληρώνουν, ούτε στο ελάχιστο, τις τεράστιες μειώσεις που είχαν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι με τον Νόμο Κατρούγκαλου αλλά και τους προηγούμενους μνημονιακούς, αντιασφαλιστικούς νόμους. Έτσι με το προτεινόμενο νομοσχέδιο:

• Διατηρούνται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης • στα 67 για όλους ή στα 62 με 40 χρόνια υπηρεσίας, που ψηφίστηκαν με τον Ν.4336/15 (τρίτο μνημόνιο). Καμία εξαίρεση δεν υπάρχει για καμία κατηγορία εργαζομένων. • Διατηρούνται οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, που έφτασαν στο 50%, καθώς και στο εφάπαξ όπου αθροιστικά οι περικοπές ξεπέρασαν το 40%. • Το ΕΤΕΑΕΠ (επικουρική ασφάλιση) ενσωματώνεται στον ΕΦΚΑ κι ανοίγει έτσι ο δρόμος για την πιθανή πλήρη κατάργησή του μελλοντικά, όπως προβλέπεται από το Νόμο Κατρούγκαλου με τους «τρεις πυλώνες», δηλαδή και την ιδιωτική ασφάλιση. Ταυτόχρονα ενσωματώνονται στον ΕΦΚΑ στο σύστημα και τα αποθεματικά ύψους 7 δις ευρώ που έχει το ΕΤΕΑΕΠ. • Δεν ανατρέπεται η λεηλασία (θεωρείται πλέον δεδομένη), που έγινε διαχρονικά στα ασφαλιστικά ταμεία και καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για επιστροφή των κλεμμένων. • Διατηρούνται τα εξευτελιστικά ποσοστά αναπλήρωσης του Νόμου Κατρούγκαλου, ιδιαίτερα για όσους έχουν μέχρι 30 χρόνια υπηρεσίας με την  κρατική εγγύηση να περιορίζεται στην εθνική σύνταξη των 384 ευρώ. • Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για την επαναφορά της 13ης και της 14ης  σύνταξης, που περικόπηκε με τους με τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς Νόμους της περιόδου 2010-2012. • Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για τους εργαζόμενους στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, για μείωση των ορίων ηλικίας τους Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ξεκάθαρα, ότι η κυβέρνηση επιλέγει να εξελίξει τον νόμο Κατρούγκαλου, που υποτίθεται ότι θα ανέτρεπε, και να «λύσει» για τα επόμενα 50 χρόνια μια και καλή το ασφαλιστικό, παγιώνοντας με τον Νόμο που φέρνει για ψήφιση τις μνημονιακές περικοπές όλων των προηγούμενων αντιασφαλιστικών νόμων.

Αυτό μόνο ως καταδίκη των εργαζομένων και συνταξιούχων σε αέναη φτώχεια και εξαθλίωση, μπορεί να εκληφθεί. Πολιτική απόφαση που μόνο απέναντί της μπορεί να μας βρει. Ειδικότερα για την εκπαίδευση δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για επαναφορά των ειδικών συνταξιοδοτικών διατάξεων του Ν.3075/02.  Υπενθυμίζουμε ότι με τον παραπάνω νόμο, για τους εκπαιδευτικούς λειτουργούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που είχαν διοριστεί με βάση την επετηρίδα και απολύονταν από την υπηρεσία μετά την 1/1/2003, λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας (67ο έτος) χωρίς να έχουν συμπληρώσει 35 πραγματικά συντάξιμα έτη, αναγνωριζόταν συντάξιμος χρόνος μέχρι 5 έτη, από το χρόνο αναμονής διορισμού και μέχρι συμπλήρωσης της 35ετίας. Ο αναγνωριζόμενος χρόνος, οριζόταν σε ένα έτος για όσους αποχωρούσαν από την υπηρεσία το έτος 2003, σε 2 έτη για όσους αποχωρούσαν το 2004, σε 3 έτη για όσους αποχωρούσαν το 2005, σε 4 έτη για όσους αποχωρούσαν το 2006 και σε 5 έτη για όσους αποχωρούσαν από την υπηρεσία από 1/1/2007 και μετά με την καταβολή των αντίστοιχων εισφορών αναγνώρισης από τους ιδίους τους υπαλλήλους (άρθρο 5 & 3). Παράλληλα στην παρ. 4 του άρθρου 5, προβλεπόταν για ορισμένες κατηγορίες εκπαιδευτικών η μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.

Συγκεκριμένα για τους εκπαιδευτικούς λειτουργούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που συμπλήρωναν τριάντα (30) συντάξιμα έτη, παρεχόταν η δυνατότητα συνταξιοδότησης σε ηλικία 55 ετών, εφόσον είχαν προσληφθεί μέχρι 31/12/82. Για πρόσληψη μετά την 1/1/1983, η συνταξιοδότηση γινόταν με τα ίδια συντάξιμα έτη, αλλά σε ηλικία 60 ετών. Ως Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. θεωρούμε επιβεβλημένη την επαναφορά των ρυθμίσεων του Ν. 3075/02. Θα πρέπει η σημερινή κυβέρνηση να αναγνωρίσει το αυτονόητο. Την ιδιαιτερότητα του λειτουργήματος των εκπαιδευτικών κυρίως σε σχέση με τους μαθητές και τις ανάγκες τους. Απέναντι σε αυτή την πολιτική και σε αυτό το νομοσχέδιο οφείλουμε να αντιδράσουμε. Η κοινωνική ασφάλιση αφορά, συνολικά, τη ζωή των εργαζομένων, τον κόπο και τον μόχθο ολόκληρου του εργασιακού τους βίου, την υγεία, την πρόνοια, την περίθαλψη, τις άδειες, το δικαίωμα στη μητρότητα, τις παροχές και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να την λεηλατήσει. Είναι σαφές, επίσης, ότι ο ανταποδοτικός χαρακτήρας του ασφαλιστικού συστήματος καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που δύσκολα φτάνουν στη συνταξιοδότηση (αφού εργάζονται  9,5 μήνες το χρόνο, στην καλύτερη περίπτωση).

Ο μόνος δρόμος που μας απομένει για να ανατρέψουμε τις νέες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις είναι ο δρόμος του αγώνα. ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ: 1. Κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου (Ν.4387/16) και όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών Νόμων. • Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης. • Πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων. • Δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση. Καμία ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης. • Επαναφορά των ρυθμίσεων του Ν.3075/02 για τους εκπαιδευτικούς. • Την άμεση εφαρμογή των αμετάκλητων αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ, 2287 και 2288/15 (αποκατάσταση στα δεδομένα του 2012 πριν τις περικοπές των αντισυνταγματικών νόμων 4051/12 και 4093/12 και επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων). • Την άμεση εφαρμογή των 244/2017 και 32/2018 αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την παράνομη επιβολή της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων και την επιστροφή των χρημάτων που παρακρατήθηκαν από την 1/1/2017 κι έπειτα. ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟ Ι ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

στα “πεταχτά”

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14.02.2020

Γράφει ο Αθαν. Αλ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

Κ

ΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ! Παρασκευή σήμερα, 14 του Φλεβάρη, του σωτηρίου έτους 2020. Μνήμη Αυξεντίου οσίου (470 μ.Χ.) και Μάρωνος (4ος αιώνας μ.Χ.).

Χρόνια πολλά και καλά, ανώδυνα, ανεπαίσχυντα, ειρηνικά, χριστιανά στις εορτάζουσες και εορτάζοντες. *** Το επιτόκιο του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έπεσε για πρώτη φορά κάτω από το 1% και διαμορφώθηκε στο 0,98% γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel . Ένας από τους λόγους που αυξάνεται η ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα είναι ότι τα χρεόγραφα με θετικό επιτόκιο είναι πλέον σπάνια. Επιπλέον, έχει αυξηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα, χάρη στις μεταρρυθμίσεις και την οικονομική εξυγίανση , τονίζει το γερμανικό περιοδικό. Η Die Welt σημειώνει επισης οτι δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που τα ελληνικά ομόλογα χαρακτηρίζονταν «ομόλογα-ούζο», καθώς το επιτόκιό τους έμοιαζε με τους βαθμούς αλκοόλ του ελληνικού ποτού. Τώρα οι αποδόσεις τους πέφτουν κάτω από το 1%, γεγονός που δείχνει και την απελπισία των αγορών στην αναζήτηση χρεογράφων με θετικό επιτόκιο. Το «comeback» της μεσογειακής χώρας παίρνει επιπλέον ώθηση από την εκλογή της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, που αύξησε την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Η Αθήνα με τη σειρά της θέλει να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα για να υποστηρίξει τις τράπεζες να απαλλαγούν από τα κόκκινα δάνεια, μέσω του προγράμματος «Ηρακλής». Οι τράπεζες στο μεταξύ επωφελούνται επίσης από το καλό κλίμα το οποίο έχει προκαλέσει ράλι στις μετοχές. Αν οι οίκοι αξιολόγησης, οι οποίοι βλέπουν το θετικό κλίμα, ανεβάσουν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε βαθμό κατάλληλο για επενδύσεις, τότε η Ελλάδα θα επωφεληθεί και από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ τονίζει η Die Welt. ***

στα μεγάλη καθυστέτρηση η εθνική επιτροπή υγείας της Κίνας. Η αλματώδης έκρηξη των κρουσμάτων ενδέχεται να οφείλεται στον ευρύτερο ορισμό της μόλυνσης. Στο εξής, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές, θα καταμετρώνται τα κρούσματα που έχουν «διαγνωστεί κλινικά». Πλέον πιθανόν θα θεωρείται επαρκής μια ακτινογραφία των πνευμόνων για να επαληθεύεται η διάγνωση. Μέχρι τώρα, ήταν απαραίτητη η εξέταση νουκλεϊνικού οξέος. Ο τρόπος διάγνωσης πάντως δεν θα αλλάξει στις άλλες επαρχίες. Οι αρχές δικαιολόγησαν τη νέα μέθοδο επικαλούμενες την «καλύτερη επίγνωση» της ασθένειας και των συμπτωμάτων της και τη βούλησή τους να χορηγείται ταχύτερα θεραπεία στους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί. Σε μια επιδημία τέτοιου τύπου, υπάρχουν δύο μέθοδοι: είτε το ευρύ σάρωμα ώστε να εξασφαλίζεται πως κανένας ασθενής δεν θα περάσει τα δίχτυα, ή μια πολύ πιο συγκεκριμένη σειρά εξετάσεων», που όμως παίρνει περισσότερο χρόνο, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κεντάρο Ιουάτα, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Κόμπε (Ιαπωνία), ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες. Τα κορυφαία κομματικά στελέχη στη Χουμπέι και στη Γουχάν απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους Οι κορυφαίοι πολιτικοί αξιωματούχοι στην επαρχία Χουμπέι και την πρωτεύουσά της, τη μεγαλούπολη Γουχάν, απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους, μετέδωσε χθες το κινεζικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα. Ο Τζιανγκ Τσαολιάνγκ, γραμματέας της επαρχιακής οργάνωσης του ΚΚ Κίνας στην κεντρική επαρχία Χουμπέι, αντικαταστάθηκε από τον δήμαρχο της Σαγκάης Γινγκ Γιονγκ, ανέφερε το πρακτορείο επικαλούμενο την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Ο γραμματέας της οργάνωσης του ΚΚ Κίνας στην πόλη Γουχάν, ο Μα Γκουτσιάνγκ, που είχε επικριθεί διότι αντέδρασε με μεγάλη βραδύτητα στην εμφάνιση του ιού τον Δεκέμβριο, επίσης καθαιρέθηκε. «Με έχει κυριεύσει ένα αίσθημα ενοχής, έχω καταληφθεί από τύψεις», είπε ο Μα στην κινεζική δημόσια τηλεόραση, καθώς «η επιδημία θα μπορούσε να είχε αντιμετωπιστεί πιθανόν καλύτερα, να μη μετατραπεί σε αυτή που είναι σήμερα». Κινέζοι αξιωματούχοι σπανίως ομολογούν δημόσια λάθη και παραλείψεις δημόσια, πολύ λιγότερο σε δηλώσεις τους σε τηλεοπτικά δίκτυα και μάλιστα σε ώρα υψηλής τηλεθέασης. Κεφάλια άρχισαν να πέφτουν ήδη στην αρχή της εβδομάδας στη Χουμπέι, καθώς εντείνονται οι επικρίσεις πολλών Κινέζων για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε η κρίση. Τα δύο πλέον υψηλόβαθμα στελέχη της επαρχιακής επιτροπής Υγείας αντικαταστάθηκαν.

Σε καραντίνα πόλη του Βιετνάμ για πρώτη φορά Μια μικρή πόλη 10.000 κατοίκων όχι μακριά από την πρωτεύουσα Ανόι τέθηκε σε καραντίνα για να αποφευχθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του κορωνοϊού, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στο Βιετνάμ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας. Περί κορονοϊού. 242 οι νεκροί σε μία ημέρα. Ο αριθμός των θανάτων στην επαρχία Χουμπέι της κεντρικής Κίνας εξαιτίας της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί ο κορωνοϊός COVID-19 αυξήθηκε κατά 242 στους 1.310 χθες Τετάρτη, ανακοίνωσε η επαρχιακή επιτροπή υγείας. Άλλα 14.849 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της επιδημίας εντοπίστηκαν στη Χουμπέι, επίκεντρο της επιδημίας, αυξάνοντας το σύνολο των κρουσμάτων στην επαρχία σε 48.206, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Η επιτροπή διευκρίνισε ότι άρχισε να συμπεριλαμβάνει στην καταμέτρησή της κρούσματα τα οποία διαγιγνώσκονται με νέες κλινικές μεθόδους από χθες Πέμπτη. Συνολικά στην ηπειρωτική Κίνα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν φτάσει τα 59.805 και οι θάνατοι τους 1.367. Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας αναμένεται να δημοσιοποιήσει τον δικό της νεότερο, εθνικό απολογισμό αργότερα σήμερα. 15.000 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μετά την αλλαγή του τρόπου εξέτασης Σε όλη την επικράτεια, αναφέρθηκαν 254 νέοι θάνατοι, και 15.152 νέα κρούσματα, σύμφωνα με τον απολογισμό που δημοσιοποίησε με ασυνήθι-

Διατάχθηκε να «τεθεί σε καραντίνα» η κοινότητα Σον Λόι για διάστημα 20 ημερών, ανέφερε το υπουργείο, καθώς στη μικρή πόλη επιβεβαιώθηκαν πέντε νέα κρούσματα του COVID-19. Σε όλη τη βιετναμική επικράτεια έχουν επιβεβαιωθεί ως αυτό το στάδιο συνολικά 15 κρούσματα της επιδημίας, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 1.300 ανθρώπους, σχεδόν όλους στην ηπειρωτική Κίνα.

44 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Diamond Princess Ο ιάπωνας υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι επιβεβαιώθηκαν 44 νέα κρούσματα του κορωνοϊού πάνω στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, το οποίο παραμένει σε καραντίνα στα νερά λίγο έξω από τη Γιοκοχάμα, έπειτα από εξετάσεις σε 221 επιβαίνοντες. Αυτό αυξάνει σε 218 τον συνολικό αριθμό των επιβαινόντων στο πλοίο, συμπεριλαμβανομένων επιβατών και μελών του πληρώματος, που έχουν μολυνθεί από τον ιό επί του συνόλου των 3.700 και πλέον επιβαινόντων, χωρίς να λογαριάζεται ένας αξιωματικός καραντίνας που επίσης μολύνθηκε αυτή την εβδομάδα.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

Επικαιρότητα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14.02.2020Λευτέρης Αβραμάκης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Σερρών:

«Η ΝΔ συστηματικά αγνοεί τις ανάγκες των φτωχότερων Περιφερειών της χώρας και του πρωτογενούς τομέα»

Ο

Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΑ Σερρών, δήλωσε: «Οι ανάγκες του πρωτογενούς τομέα είναι τεράστιες και η ΝΔ διαρκώς κωλυσιεργεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Ο Νομός Σερρών ένας κατ’ εξοχήν αγροτικός και κτηνοτροφικός Νομός, έχει ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα κάποια πράγματα όπως τα σχέδια βελτίωσης και οι εξισωτικές αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει σημαντική προεργασία σε αυτούς τους τομείς και άνοιξε το δρόμο για την καταβολή των αποζημιώσεων ακόμα και για τα έτη 2013 – 2014, όταν λόγω του χάους που επικρατούσε στον χαρακτηρισμό των βοσκοτόπων οι κτηνοτρόφοι δεν έλαβαν τα χρήματα που δικαιούνται. Βλέπουμε δυστυχώς ότι αντί να δίνεται προτεραιότητα στις φτωχότερες περιοχές της χώρας, όπως είναι η Κεντρική Μακεδονία και η Ανατολική Μακεδονία και

Θράκη, για τα σχέδια βελτιώσεων, οι δύο αυτές Περιφέρειες βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις για τις δημόσιες δαπάνες, παρόλο που υπήρξε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον και κατατέθηκαν χιλιάδες αιτήσεις που χαρακτηρίστηκαν επιλέξιμες. Ζητάμε από την κυβέρνηση να αφήσει επιτέλους την επικοινωνία και να ασχοληθεί με την ουσία, τροποποιώντας τις σχετικές αποφάσεις και αυξάνοντας την δημόσια δαπάνη για τις περιοχές όπως είναι ο Νομός Σερρών που υποφέρουν από τη φτώχεια.

Η αρνητική διάκριση σε βάρος της Κεντρική Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης πρέπει επιτέλους να αντιστραφεί. Ιδίως για το Νομό Σερρών που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και τις συνέπειες των περιοριστικών μέτρων λόγω της εμφάνισης κρούσματος αφρικανικής πανώλης των χοίρων. Ένας σημαντικός κλάδος της τοπικής μας οικονομίας απειλείται και μαζί του απειλείται με περαιτέρω συρρίκνωση συνολικά η τοπική αγορά»

Ερώτηση Κων/νου Μπούμπα προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Κ. Παναγιωτόπουλο

Παραμεθόριες περιοχές και επιδόματα

Ε

ρώτηση κατέθεσε ο βουλευτής της "Ελληνικής Λύσης" Ν. Σερρών Κωνσταντίνος Μπούμπας, προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Κ. Παναγιωτόπουλο, με θέμα: «Παραμεθόριες περιοχές και επιδόματα». Στην ερώτησή του τονίζει τα εξής: Κύριε Υπουργέ, Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Σερρών , θέτει ένα σοβαρό θέμα της επιδοματικής διάκρισης παραμεθορίων περιοχών που υφίστανται οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών ενόψει ανασύστασης του ασφαλιστικού ειδικού – νόμου ο οποίος ρυθμίζει θέματα επιδόματος παραμεθορίου με το άρθρο 127 του νόμου 4472/2017. Σύμφωνα με το άρθρο 9 του νόμου 3714/2008 (ΦΕΚ Α’ 231/7.11.2008) ορίζεται ότι « Το επίδομα της παραγράφου 4 περίπτωση γ’ του άρθρου 8 του ν. 3205/2003 (ΦΕΚ 297 Α’) χορηγείται από 1.1.2019 και στους υπαλλήλους του Δημοσίου , των Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α. που υπηρετούν στον Νομό Σερρών με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις χορήγηση του ανωτέρω επιδόματος» Περαιτέρω το πρώτο εδά-

φιο της παρ. Ε’ του άρθρου 127 του νόμου 4472/2017 (Α’74) , αντικαταστάθηκε με το άρθρο 4 του νόμου 4553/202018 ( ΦΕΚ 119 Α’ ( 06.07.2018) σύμφωνα με το οποίο ¨Στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής , καθώς και της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος που υπηρετούν εντός των γεωγραφικών ορίων της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου , της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου , της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (μόνο πρώην Ν. Δωδεκανήσου) καθώς και στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν στις μονάδες Προκαλύψεως της ηπειρωτικής μεθορίου ( Ηπείρου , Μακεδονίας και Θράκης) , στη νήσο Σκύρο και τις τοπικές κοινότητες Ζίρου και Παλαιοκάστρου του Δήμου Σητείας χορηγείται μηνιαίο επίδομα (100) ευρώ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δοθεί μερική δυνατότητα ικανοποίησης στα εν ενεργεία στελέχη της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών με μοναδικό κριτήριο την υπηρέτηση σε μονάδες Προκαλύψεως. Προς προάσπιση και διασφάλιση των εργασιακών και οικονομικών θεμάτων

των εν ενεργεία στρατιωτικών της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών και σύμφωνα με την αρχή της ισονομίας και ισοτιμίας ζητούμε τη θεραπεία της νομοθετικής διάκρισης και την ένταξη του Νομού Σερρών στην περίπτωση Ε του άρθρου 127 του ν.4472/2017 ανεξαρτήτως οποιοδήποτε επιπέδου διάκρισης και φορέα υπηρέτησης των ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός : Θα προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και να αποκατασταθούν οι αδικίες

σχετικά με το επίδομα παραμεθορίου ;

Ο ερωτών βουλευτής Κωνσταντίνος Μπούμπας


10

Άποψη

Γράφει η: Ελευθερία Ξενοδόχου

Ο

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14.02.2020

Έρως και ψυχή …μια μυθική ιστορία αγάπης

Έρωτας και η Ψυχή είναι ένα μυθολογικό ζευγάρι, που βασανίστηκαν πολύ μέχρι να μπορέσουν να χαρούν την αγάπη τους ανεμπόδιστα. Αυτός είναι ο μύθος του Έρωτα και της Ψυχής, όπως τον αναφέρει ο Απουλήιος, Ρωμαίος συγγραφέας του 2ου μ. Χ. αιώνα. Αν και ο Θεός Έρως στην αρχαιότητα ήταν υπεύθυνος για τα πάθη πολλών θνητών και μη, τελικά και ο ίδιος δεν γλίτωσε από τα βέλη του. Ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα την Ψυχή, μια θνητή που είχε τη φήμη μιας πανέμορφης γυναίκας. Ο μύθος του Έρωτα και της Ψυχής είναι όμορφος και αποδεικνύει τη δύναμη της αγάπης και του έρωτα στις ζωές όλων. Η Ψυχή είναι μια θνητή, κόρη μιας πολύ συνηθισμένης οικογένειας με τρία παιδιά. Άνθρωποι από όλα τα μέρη έρχονται να την επισκεφτούν, γιατί η ομορφιά της είναι παραπάνω από ανθρώπινη (θεϊκή).Την θαυμάζουν και τη λατρεύουν τόσο, που λησμονούν ακόμη κι αυτήν την Αφροδίτη. Ενώ όμως οι αδελφές της έχουν βρει σύζυγο, η Ψυχή παραμένει μόνη γιατί το κάλλος της φοβίζει τους μνηστήρες. Η ομορφιά της όμως ξυπνά τη ζήλια της Αφροδίτης για τη νεαρή καλλονή. Βλέποντας τα ιερά της να ερημώνονται, η θεά ζήτησε από το γιο της, τον Έρωτα, να τιμωρήσει αυτήν τη θνητή, κάνοντάς την να ερωτευτεί τον πιο αποκρουστικό άντρα του κόσμου, να την οδηγήσει σε “δυνατό έρωτα με τον ασχημότερο των ανθρώπων, θεόφτωχο, πάντα άρρωστο και κακομοίρη”. Πράγματι, ο Έρωτας πήγε στην κάμαρα της κόρης· εκτός από τα θανάσιμα βέλη του, είχε μαζί του και δύο κεχριμπαρένια δοχεία – το ένα με το πικρό νερό της λύπης και το άλλο με το γλυκό νερό της χαράς. Η Ψυχή κοιμόταν κι εκείνος έσταξε στα χείλη της μερικές σταγόνες πικρό νερό – όμως, η ομορφιά της άρχισε να τον αιχμαλωτίζει. Ίσα που την άγγιξε με την άκρη του βέλους του· εκείνη ξύπνησε· δεν μπορούσε να τον δει, όμως εκείνος είδε τα μάτια της και μαγεμένος από εκείνο το βλέμμα έστρεψε κατά λάθος το ίδιο του το βέλος στον εαυτό του. Έχοντας πέσει θύμα της δύναμής του, ο Έρωτας ράντισε με το γλυκό νερό τα μαλλιά της Ψυχής, θέλοντας να επανορθώσει το κακό που της είχε κάνει. Καθώς περνούσε ο καιρός, η Ψυχή εξακολουθούσε να προκαλεί το θαυμασμό και τη λατρεία των ανθρώπων. Όμως, κανείς δεν την ερωτεύτηκε, κανείς δεν ζήτησε να την παντρευτεί. Απελπισμένοι οι γονείς της πήγανε στο Μαντείο των Δελφών· και ο Απόλλωνας, δασκαλεμένος από τον Έρωτα, έδωσε τον τρομερό χρησμό του: «η Ψυχή δεν προορίζεται για γυναίκα κανενός θνητού· ο άντρας της την περιμένει στην κορυφή ενός βουνού, και είναι ένα αποκρουστικό τέρας, που κανείς, ούτε θνητός ούτε αθάνατος, δεν μπορεί να του αντισταθεί». Ο χρησμός προκάλεσε θλίψη, όμως ποιος θα μπορούσε να αγνοήσει τα λόγια του θεού; Ο γάμος ετοιμάστηκε μέσα σε ατμόσφαιρα πένθιμη, όλος ο λαός συνόδεψε με θρήνους τη νύφη στην κορυφή του βουνού και την άφησε εκεί μόνη της. Κι ενώ εκείνη περίμενε κλαίγοντας την εκπλήρωση του χρησμού, ο Ζέφυρος τη σήκωσε απαλά από τη γη και την έφερε σε μια ανθισμένη κοιλάδα. Η κόρη αποκοιμήθηκε αποκαμωμένη κι όταν ξύπνησε, περπάτησε τριγύρω και είδε μπροστά της ένα λαμπρό παλάτι, που φαινόταν πως δεν το είχαν φτιάξει χέρια θνητού. Γοητευμένη, μπήκε στις εξαίσιες αίθουσες κι άκουσε μια φωνή να της λέει πως ό, τι έβλεπε ήταν δικό της και πως αυτό θα ήταν το σπίτι της από δω και πέρα. Αργά τη νύχτα, έφτασε και ο κύριος του παλατιού· η Ψυχή δεν μπορούσε να τον δει, όμως, καθώς έγειρε δίπλα της κι άρχισε να της μιλάει τρυφερά, όλοι της οι φόβοι εξαφανίστηκαν· ήξερε πως ο άντρας της δεν μπορεί να ήταν ένα αποκρουστικό τέρας, αλλά εκείνος που χρόνια περίμενε και ονειρευόταν. Δεν πέρασε καιρός και η Ψυχή άρχισε να νιώθει νοσταλγία για την οικογένειά της. Ζήτησε, λοιπόν, από τον άντρα της να της επιτρέψει να δεχτεί τις δυο της αδελφές και να τους δείξει πόσο ευτυχισμένα ζούσε. Εκείνος προσπάθησε να την αποτρέψει, προειδοποιώντας την για τις συμφορές που θα ακολουθούσαν. Όμως δεν μπόρεσε ν’ αντισταθεί για πολύ στα δάκρυα και στις ικεσίες της και τελικά υπέκυψε, αφού προηγου-

μένως την έβαλε να του υποσχεθεί πως, ό, τι κι αν γινόταν, δεν θα επιχειρούσε ποτέ να τον δει. Έτσι, την άλλη μέρα, ο Ζέφυρος μετέφερε στο παλάτι τις δύο αδελφές της Ψυχής. Η αρχική τους χαρά για την ευτυχία της δεν άργησε να μετατραπεί σε ζήλια· κι όταν την κατάφεραν να τους πει ότι δεν είχε δει ποτέ τον άντρα της, βρήκαν τον τρόπο να καταστρέψουν αυτήν την ευτυχία. Της υπενθύμισαν τον χρησμό και την έπεισαν ότι το αποκρουστικό τέρας που μοιραζόταν τις νύχτες το κρεβάτι της δεν θ’ αργούσε να την σκοτώσει: «Καλύτερα, λοιπόν, να τον σκοτώσεις πρώτη εσύ· πάρε αυτό το μαχαίρι, και όταν αποκοιμηθεί, κάρφωσέ το στην καρδιά του». Έφυγαν, αφήνοντάς την να παλεύει με τους αναγεννημένους φόβους της και με την αίσθηση ότι δεν μπορεί να ήταν αληθινά τα λόγια τους. Ξεχνώντας τις προειδοποιήσεις του και τις υποσχέσεις της, τον περίμενε ν’ αποκοιμηθεί κι ύστερα πήρε ένα λυχνάρι και το μαχαίρι και έσκυψε από πάνω του, αποφασισμένη να τον σκοτώσει, αν η μορφή του ήταν τερατώδης. Αλλά, αντί για το αποκρουστικό τέρας, είδε τον ομορφότερο από τους θεούς· το μαχαίρι της έπεσε από τα χέρια και καθώς έγειρε για να τον δει καλύτερα, μια σταγόνα καυτό λάδι από το λυχνάρι έπεσε στον ώμο του. Άνοιξε τα μάτια του, την κοίταξε και χωρίς να πει λέξη πέταξε έξω από το παράθυρο. Εκείνη προσπάθησε να τον ακολουθήσει, αλλά έπεσε στο χώμα – εκεί πεσμένη τον άκουσε να της λέει «Έτσι λοιπόν ανταποδίδεις την αγάπη μου; Πήγαινε στις αδελφές σου, αφού προτίμησες τις συμβουλές τους από μένα. Η μοναδική σου τιμωρία είναι ότι ποτέ πια δεν θα με ξαναδείς: η αγάπη δεν μπορεί να ζήσει με την καχυποψία». Κι έφυγε. Κανένας θρήνος, κανένας λόγος μετάνοιας, καμιά ικεσία δεν μπόρεσαν να τον λυγίσουν. Το παλάτι και η ανθισμένη κοιλάδα εξαφανίστηκαν σαν μην είχαν ποτέ υπάρξει και η Ψυχή απόμεινε μόνη της σ’ έναν ερημωμένο τόπο. Τον είχε προδώσει. Τα είχε χάσει όλα. Έπρεπε να τιμωρηθεί, αλλά όχι έτσι, όχι με μια ζωή χωρίς τον Έρωτα. Αποφάσισε να γυρίσει όλον τον κόσμο, αναζητώντας τον. Περπατούσε μέρες και νύχτες, χωρίς τροφή και νερό, τα ρούχα της κουρελιάστηκαν, το σώμα της γέμισε πληγές· αλλά δεν την ένοιαζε – ήθελε μόνο να τον βρει, να του ζητήσει να τη συγχωρέσει, κι αν εκείνος δεν μπορούσε, να της χάριζε τουλάχιστον τον θάνατο. Κάποτε έφτασε σ’ έναν ναό και σκέφτηκε ότι ίσως εκεί να έβρισκε τον αγαπημένο της. Ο ναός ήταν αφιερωμένος στη θεά Δήμητρα, που συγκινήθηκε από τις προσευχές της δύστυχης κοπέλας και τη συμβούλεψε να πάει στην Αφροδίτη, να υποταχτεί στο θέλημά της και να της ζητήσει συγχώρεση. Γεμάτη αμφιβολίες για το αν θα μπορούσε να εξευμενίσει την τρομερή θεά, η Ψυχή ακολούθησε τη συμβουλή. Η Αφροδίτη τη δέχτηκε αλλά η όψη της δεν προμήνυε τίποτα καλό. Της μίλησε με περιφρόνηση και της είπε πως αν θέλει να κερδίσει τον Έρωτα, θα πρέπει να περάσει αρκετές δοκιμασίες. Ύστερα την οδήγησε στον αποθήκη, της έδειξε ένα τεράστιο σωρό από μικρούς σπόρους και τη διέταξε να τους έχει ξεχωρίσει μέχρι το βράδυ. Όταν έμεινε μόνη, η Ψυχή άρχισε να θρηνεί με τέτοια απόγνωση, ώστε τα μυρμήγκια τη λυπήθηκαν και μαζεύτηκαν κατά εκατοντάδες γύρω από τους σπόρους· πριν βραδιάσει, η διαταγή της Αφροδίτης είχε εκτελεστεί. Η δεύτερη δοκιμασία δεν ήταν λιγότερο δύσκολη. Η θεά έδειξε στην Ψυχή τις όχθες ενός ποταμού όπου έβοσκαν χρυσόμαλλα πρόβατα και διέταξε να της φέρει

λίγο από το πολύτιμο μαλλί τους. Καθώς η κοπέλα πλησίαζε στον ποταμό, άκουσε τα καλάμια να της ψιθυρίζουν πως, αν περίμενε να έρθουν τα πρόβατα να πιουν νερό, θα μπορούσε έπειτα να μαζέψει το μαλλί που θ’ απέμενε στα κλαδιά των γύρω θάμνων. Αλλά το χρυσό μαλλί δεν ήταν αρκετό για να κατευνάσει τη μανία της Αφροδίτης. Έδωσε, λοιπόν, στην Ψυχή ένα άδειο κουτί και τη διέταξε να πάει στον Άδη, να παρουσιαστεί στην Περσεφόνη και να της πει: «Η κυρά μου, η Αφροδίτη, σε παρακαλεί να της στείλεις λίγη από την ομορφιά σου, επειδή φροντίζοντας τον πληγωμένο γιο της έχασε ένα μέρος από τη δική της». Σίγουρη πια για τη μοίρα της, η Ψυχή κίνησε για τον κόσμο του Ερέβους. Και πάλι, μια φωνή την καθοδήγησε πώς θα βρει το δρόμο για το βασίλειο του Πλούτωνα, πώς θα αποφύγει τους κινδύνους και πώς θα περάσει με ασφάλεια από τον Κέρβερο· και τη συμβούλεψε να μην ανοίξει για κανένα λόγο το κουτί που θα της έδινε η Περσεφόνη. Η αρχόντισσα του Κάτω Κόσμου δεν αρνήθηκε το αίτημα της Αφροδίτης, κι έτσι η Ψυχή ολοκλήρωσε κι αυτή τη δοκιμασία. Αλλά, καθώς επέστρεφε, ξέχασε την τελευταία συμβουλή και άνοιξε το κουτί, με σκοπό να πάρει λίγη από την ομορφιά της θεάς, ώστε να μην εμφανιστεί άσχημη μπροστά τον αγαπημένο της Έρωτα. Το κουτί ήταν άδειο – ή τουλάχιστον η Ψυχή δεν είδε τίποτα· όμως, σχεδόν αμέσως έπεσε στα μισά του δρόμου, βυθισμένη σ’ έναν περίεργο ύπνο – επειδή, η Περσεφόνη είχε βάλει μέσα στο κουτί τον Ύπνο της Στυγός(Μορφέας). Όλον αυτόν τον καιρό, ο Έρωτας ήταν σχεδόν φυλακισμένος στο παλάτι της μητέρας του, μέχρι να επουλωθεί πληγή του. Τη στιγμή που η Ψυχή υπέκυπτε στην περιέργειά της, εκείνος είχε πια ανακτήσει τις δυνάμεις του· βρίσκοντας ένα παράθυρο που είχε ξεχαστεί μισάνοιχτο, πέταξε έξω για να βρει την αγαπημένη του, αφού του ήταν αδύνατο να παρατείνει άλλο την τιμωρία της. Την είδε πεσμένη στο χώμα και την άγγιξε με την άκρη του αργυρού του βέλους: «Για άλλη μια φορά σε νίκησε η περιέργειά σου» της είπε· «ωστόσο, κάνε την παραγγελία της μητέρας μου και θα φροντίσω εγώ για τα υπόλοιπα». Πράγματι, η Ψυχή παρέδωσε το κουτί στην Αφροδίτη, ενώ ο Έρωτας παρουσιάστηκε στον Δία και ζήτησε τη μεσολάβησή του. Σε λίγο, ο Ερμής έφερε την Ψυχή στον Όλυμπο, ενώπιον των θεών, και της προσέφερε ένα ποτήρι αμβροσία, λέγοντας: «Πιες το, Ψυχή, και θα γίνεις αθάνατη· ο Έρωτας ποτέ δεν θα ξεφύγει από αυτόν τον δεσμό, και οι γάμοι σας θα είναι αιώνιοι». Κι έτσι, μετά από λάθη και δοκιμασίες, η Ψυχή ενώθηκε για πάντα με τον Έρωτα, κερδίζοντας το δώρο της αθανασίας. Καρπός αυτής της ένωσης υπήρξε η κόρη τους η Ηδονή. Πηγές: Ελληνική Μυθολογία, Εκδοτική Αθηνών Έρως και ψυχή, Απουλήιος, Εκδ. Στεφανίδη,2009


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

Επικαιρότητα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14.02.2020

11

Eurostat:

Μόνο στην Ελλάδα ο κατώτατος μισθός είναι χαμηλότερος σε σχέση με το 2010

Η

Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ στην οποία ο κατώτατος μισθός τον Ιανουάριο του 2020 είναι μειωμένος σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2010 και μάλιστα κατά 12%, ενώ έχει υπάρξει αύξηση των ελάχιστων μισθών σε όλες τις άλλες χώρες ακόμη και στην Πορτογαλία που επίσης εφάρμοσε μνημόνιο. Η πρόσφατη έρευνα της Eurostat συγκρίνει τις σημερινές αποδοχές με τον κατώτατο μισθό των 739,56 ευρώ, που ίσχυε από 1/5/2009 έως 1/7/2011, πριν δηλαδή την αύξηση που δόθηκε τον Ιούλιο του 2011 κατά 1,6% στη βάση της τελευταίας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) με μισθολογικούς όρους.

•    Τσεχία – 6,7% σε ετήσια βάση. Ο μισθός από 302,19€ έφτασε στα 574,62€. Σωρευτική αύξηση 90% •    Πολωνία – 6,6% σε ετήσια βάση. Ο μισθός από 320,87€ έφτασε στα 610,79€.Σωρευτική αύξηση 90% •     Σλοβακία – 6,5% σε ετήσια βάση. Ο μισθός από 307,7€ έφτασε στα 580€. Σωρευτική αύξηση 88,5% Αυξήσεις έχουν σημειωθεί από το 2010 έως σήμερα και σε ανεπτυγμένες χώρες της Δυτικής Ευρώπης: • Βέλγιο – σωρευτική αύξηση 10ετίας 14,8%. Ο μισθός από 1.387€ το 2010 έφτασε στα 1.593€ το 2020.

Αναλυτικότερα, ο μισθός των 739 ευρώ – ο οποίος το 2011 έγινε 751 ευρώ και μειώθηκε το 2012 στα 586 ευρώ – συγκρίνεται με τον κατώτατο που ισχύει από τον Φεβρουάριο του 2019, δηλαδή με τα 650 ευρώ. Επειδή ο ελληνικός μισθός καταβάλλεται 14 φορές το χρόνο λόγω των Δώρων – όπως συμβαίνει επίσης στην Ισπανία και την Πορτογαλία – η συγκρίσιμη ονομαστική τιμή του ανεβαίνει στα 758€ (650€ συν 1/12 από τα δώρα).

• Γαλλία – σωρευτική αύξηση 10ετίας 14,5%. Ο μισθός από 1.343€ το 2010 έφτασε στα 1.539€ το 2020.

Ενδιαφέρον είναι το στοιχείο ότι ο μισθός στη χώρα μας παραμένει σε μεσαίο και ελαφρώς καλό επιπεδο -αν συγκριθεί σε απόλυτες τιμές με τους βασικούς μισθούς στην υπόλοιπη Ευρώπη- επειδή καταβάλλεται 14 και όχι 12 φορές τον χρόνο λόγω των Δώρων.

• Ιρλανδία – σωρευτική αύξηση 10ετίας 13,3%. Ο μισθός από 1.461€ το 2010 έφτασε στα 1.656€ το 2020.

Όσον αφορά άλλες χώρες, η Ρουμανία παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αύξηση την τελευταία δεκαετία με κατά μέσον όρο 12,5% αύξηση ανά έτος. Αντίστοιχη είναι η αύξηση και στην Λιθουανία η οποία σε ετήσιο επίπεδο κυμαίνεται στο 10,1%.

• Ισπανία – σωρευτική αύξηση 10ετίας 42,2%. Ο μισθός από 632,5€ το 2010 έφτασε στα 900€ το 2020.

Βελτιωμένη είναι η κατάσταση, από το 2010 έως σήμερα, στις χώρες των Βαλκανίων και του πρώην ανατολικού μπλοκ:

-Στην πρώτη ομάδα ανήκουν χώρες με κατώτατο μισθό κάτω των 500€ : Βουλγαρία (312€), Λετονία, Ρουμανία και Ουγγαρία (487€).

•    Βουλγαρία – 9,8% σε ετήσια βάση. Ο μισθός από 122,71€ έφτασε στα 311,89€.  Σωρευτική αύξηση 154%

-Στην δεύτερη ομάδα ανήκουν χώρες με κατώτατο μισθό 500€ έως 1.000€ : Κροατία (546€), Τσεχία, Σλοβακία, Εσθονία, Λιθουανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Μάλτα και Σλοβενία (941€).

•    Εσθονία – 7,7% σε ετήσια βάση. Ο μισθός από 278,02€ έφτασε στα 584€. Σωρευτική αύξηση 110%

• Λουξεμβούργο – σωρευτική αύξηση 10ετίας 27,2%. Ο μισθός από 1.682€ το 2010 έφτασε στα 2.141€ το 2020. • Ολλανδία – σωρευτική αύξηση 10ετίας 16,2%. Ο μισθός από 1.407€ το 2010 έφτασε στα 1.635€ το 2020.

• Πορτογαλία – σωρευτική αύξηση 10ετίας 33,6%. Ο μισθός από 475€ το 2010 έφτασε στα 635€ το 2020.

Σε απόλυτες τιμές οι 27 χώρες κατατάσσονται σε 3 ομάδες:

-Στην τρίτη ομάδα ανήκουν

χώρες με κατώτατο μισθό πάνω από 1.000€ : Ισπανία (1.050€), Γαλλία, Γερμανία (1.584€ τον Ιανουάριο του 2020 αλλά χωρίς διαθέσιμα στοιχεία για τον Ιανουάριο του 2010), Βέλγιο, Ολλανδία, Ιρλανδία και Λουξεμβούργο (2.142€).

Ποσοστά εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό Παράλληλα, η Eurostat κάνει μια εκτίμηση των ποσοστών των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, περιλαμβάνοντας -για λόγους συγκρισιμότητας- μόνο τους εργαζομένους πλήρους απα-

σχόλησης και ηλικίας 21 ετών και άνω, οι οποίοι εργάζονται σε επιχειρήσεις με τουλάχιστον 10 εργαζομένους, με εξαίρεση τον τομέα της δημόσιας διοίκησης, της άμυνας και της υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης. Επισημαίνεται πως από τις μηνιαίες αποδοχές εξαιρέθηκαν οι αποδοχές από υπερωρίες και βάρδιες. Τον Οκτώβριο του 2014, το ποσοστό των εργαζομένων που αμείβονταν με λιγότερο από το 105% του εθνικού κατώτατου μισθού υπερέβαινε το 7,0 % σε δέκα κράτη μέλη της ΕΕ τα οποία διέθεταν κατώτατο μισθό και συγκεκριμένα:

τη Σλοβενία (19,1 %), τη Ρουμανία (15,7 %), την Πορτογαλία (13,0 %), την Πολωνία (11,7 %), τη Βουλγαρία (8,8 %); τη Γαλλία (8,4 %), τη Λιθουανία (8,1 %), τη Λετονία (7,9 %), την Ελλάδα (7,7 %) και την Κροατία (7,1 %). Στο Βέλγιο (0,4 %) καταγράφεται το χαμηλότερο ποσοστό εργαζομένων των οποίων οι αποδοχές είναι μικρότερες από το 105 % του εθνικού κατώτατου μισθού, ενώ το ποσοστό των εργαζομένων στα υπόλοιπα δέκα κράτη μέλη που αμείβονται λιγότερο από το ποσό αυτό κυμαινόταν από 1,0 % (Ισπανία) έως 5,8 % (Λουξεμβούργο).

ΕΛΣΤΑΤ:

Αυξημένες πωλήσεις σε ΙΧ και μηχανές τον Ιανουάριο

Μ

ε αύξηση 8,3% άρχισε το 2020 για τις χορηγήσεις αδειών κυκλοφορίας στα αυτοκίνητα ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τα νέα οχήματα Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ τον Ιανουάριο εφέτος κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 22.355 αυτοκίνητα (καινούργια ή μετα-

χειρισμένα εξωτερικού) έναντι 20.634 που κυκλοφόρησαν τον αντίστοιχο μήνα του 2019 (αύξηση 9,2% είχε παρουσιαστεί τον Ιανουάριο 2019 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018). Τα καινούργια αυτοκίνητα ανέρχονται σε 10.303 έναντι 9.948 τον Ιανουάριο 2019, παρουσιάζοντας αύξηση 3,6%. Παράλληλα, τον Ιανουάριο κυκλοφόρησαν 2.505 νέες μοτο-

σικλέτες κυβισμού άνω των 50 cc (καινούργιες και μεταχειρισμένες εξωτερικού) έναντι 1.956 τον αντίστοιχο μήνα του 2019, παρουσιάζοντας αύξηση 28,1% (αύξηση 2,5% είχε παρουσιαστεί τον Ιανουάριο 2019 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018). Οι καινούργιες μοτοσικλέτες ανέρχονται σε 2.274 έναντι 1.761 που κυκλοφόρησαν τον Ιανουάριο 2019, παρουσιάζοντας αύξηση 29,1%.


12

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

Αθλητικά

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14.02.2020

Στους «τέσσερις» του Κυπέλλου με δύο νίκες ο ΠΑΟΚ

Ο

ΠΑΟΚ θα συνεχίσει την προσπάθεια υπεράσπισης του τίτλου του στο Κύπελλο Ελλάδας, καθώς προκρίθηκε στα ημιτελικά της διοργάνωσης αποκλείοντας με δύο νίκες τον Παναθηναϊκό. Μετά το 2-0 στην Τούμπα την περασμένη εβδομάδα, ο «Δικέφαλος» νίκησε και στο ΟΑΚΑ τους «πράσινους», με 1-0 αυτή τη φορά. . Μπροστά σε 20.000 φιλάθλους του ο Παναθηναϊκός έχασε το μεγάλο στόχο που είχε για τη φετινή σεζόν, καθώς το γκολ που δέχθηκε νωρίς στο ΟΑΚΑ εξανέμισε κάθε σκέψη για ανατροπή και πρόκριση. Ο ΠΑΟΚ πίεσε ψηλά, είχε τον έλεγχο της μεσαίας γραμμής και μόλις στο 11΄ βρήκε το γκολ

με ωραία κίνηση και πλασέ του Σφιντέρσκι, που αξιοποίησε προσωπική προσπάθεια του Πέλκα. Πριν το 0-1 ο Παναθηναϊκός είχε χάσει μεγάλη ευκαιρία με τον Χατζηθεοδωρίδη, ο οποίος αστόχησε απέναντι στον Πασχαλάκη. Έκτοτε ο ΠΑΟΚ κυριάρχησε, είχε άλλες δύο καλές στιγμές με άσχημα τελειώματα του Μπίσεσβαρ, ενώ ένα σουτ του Χατζηθεοδωρίδη λίγο πριν το ημίωρο έδιωξε σωτήρια ο Πασχαλάκης. Στο β΄ μέρος και απέναντι σε έναν Παναθηναϊκό που δεν απείλησε ούτε μία φορά την εστία του Πασχαλάκη, οι Θεσσαλονικείς διαχειρίστηκαν όπως ακριβώς έπρεπε το ματς κι έφτασαν σε μία πολύ άνετη

πρόκριση. Στο 89΄ μάλιστα άγγιξαν και

το 2-0, αλλά την τελευταία στιγμή ο Πούγγουρας απομάκρυνε

προ του Ακπομ που ετοιμαζόταν να σκοράρει.

Στα ημιτελικά ο Ολυμπιακός με δύσκολη νίκη (3-2) επί της Λαμίας

Η

Λαμία έβαλε και φέτος πολύ... ζόρι στον Ολυμπιακό, αλλά αυτή τη φορά η πειραϊκή ομάδα κατόρθωσε να αντιστρέψει τη δύσκολη γι΄ αυτήν κατάσταση, να βρει τις λύσεις χάρις στα «μαγικά πόδια» του Ματιέ Βαλμπουενά και να φτάσει στη νίκη με 3-2, μαζί και στην πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας. Το παιχνίδι ξεκίνησε με γρήγορο ρυθμό και τους φιλοξενούμενους να προσπαθούν να αμυνθούν με ασφάλεια και αν μπορούν να βγουν στην κόντρα να το κάνουν, όπως στο 6ο λεπτό, όταν ο Καραμάνος επιχείρησε να κάνει τακουνάκι στο πρώτο δοκάρι, η μπάλα βρήκε στον Σισέ και μπλόκαρε ο Αλέν. Στο επόμενο λεπτό ο Ολυμπιακός έχασε μεγάλη ευκαιρία, με τον Χασάν να πετά την μπάλα πάνω από το δοκάρι από κοντά, σε ενέργεια και γύρισμα του Τσιμίκα. Στο 11΄ ο Κάχριμαν απέκρουσε το σουτ του Μασούρα και στο 32΄ οι «ερυθρόλευκοι» διαμαρτυρήθηκαν για πέναλτι, σε χέρι του Ασίγκμπα στην περιοχή αλλά με τον Κουτσιαύτη να θεωρεί πως δεν υπάρχει παράβαση.

Τελικά η ομάδα του Μάντζιου κατάφερε να «παγώσει» το φαληρικό γήπεδο ένα λεπτό πριν συμπληρωθεί το πρώτο ημίχρονο, όταν σε εκτέλεση φάουλ του Τιρόνε ο Αντέτζο βγήκε στην πλάτη της άμυνας του Ολυμπιακού και με προβολή έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Αλέν. Στο ξεκίνημα του β΄ ημιχρόνου ο Μαρτίνς πέρασε Ελ Αραμπί και Βαλμπουενά παίζοντας πια και με δεύτερο επιθετικό στο πλάι του Χασάν, αφού το περιθώριο είχε στενέψει. Ο Ολυμπιακός άρχισε να πολιορκεί την περιοχή της Λαμίας, με τον Κάχριμαν να επεμβαίνει σωτήρια στο εντυπωσιακό «ψαλιδάκι» του Βαλμπουενά (57΄) πετώντας την μπάλα κόρνερ. Τρία λεπτά αργότερα, όμως, δεν κατόρθωσε να αποκρούσει στην κοντινή κεφαλιά του Χασάν που πετάχτηκε στο πρώτο δοκάρι, στο κόρνερ του Βαλμπουενά. Στο 61΄ ο Ρόμανιτς προσπάθησε να εκβιάσει ένα φάουλ, είδε δεύτερη κίτρινη κάρτα και αποβλήθηκε, με αποτέλεσμα το παιχνίδι να αποκτήσει πια το χαρακτήρα μονόλογου για τους γηπεδούχους, που άρχισαν να «σφυροκοπούν» τη Λαμία.

Στο 71΄ ο Ελ Αραμπί νικήθηκε από τον Κάχριμαν που έδιωξε σε κόρνερ, στην εκτέλεση του οποίου ο Χασάν έστειλε την μπάλα στο δεξί δοκάρι, αλλά στο επόμενο λεπτό ο Σισέ με καρφωτή κεφαλιά, από σέντρα ακριβείας του Βαλμπουενά υπέγραψε την ανατροπή δίνοντας ταυτόχρονα σκορ πρόκρισης.

Στο 77΄ και σε νέο φάουλ του Γάλλου άσου, από δεξιά, ο Σισέ με νέα κεφαλιά «έγραψε» το 3-1, για να σταματήσει στη συνέχεια ο Κάχριμαν το σκορ σε αυτό το επίπεδο, κάνοντας εξαιρετικές αποκρούσεις στο σουτ του Εμρέ Μορ (80΄), που πήρε το «βάπτισμα του πυρός» στα

«ερυθρόλευκα» και στο πλασέ του Ελ Αραμπί (86΄). Ακόμη κι έτσι, όμως, το παιχνίδι κρατούσε σασπένς, καθώς στο 89΄ ο Σισέ έκανε πέναλτι στον Νιάσε και ο Βιγιάλμπα μείωσε στο τελικό 3-2 στο 90΄, αλλά ο χρόνος είχε τελειώσει για τη Λαμία...


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

κοινωνία - πολιτισμός

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14.02.2020

13

Λογοτεχνικά Βραδινά στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών

3η συνάντηση με θέμα: «Ζακ Πρεβέρ: H ποίηση είναι το πιο όμορφο ψευδώνυμο που έχουμε δώσει στη ζωή»

Η

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών, σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Φιλολόγων Σερρών, το Σύλλογο Φίλων Βιβλιοθήκης, τη Λέσχη Ανάγνωσης, τον Σύλλογο Ελληνογαλλικής Φιλίας και την Μ.Ε.Κ.Α.Δ.Ε.Σ. (Μακεδονική Ένωση Καθηγητών Αγγλικής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Σερρών), διοργανώνει μια Δευτέρα κάθε μήνα Λογοτεχνικά Βραδινά, με παρουσιάσεις αγαπημένων λογοτεχνικών έργων.

ζήτηση, που θα ακολουθήσει.

Αναβιώνει έτσι, για το ευρύ κοινό, η ζωντανή συζήτηση για μεγάλα έργα και μεγάλους συγγραφείς της λογοτεχνίας, με τρόπο που ενδιαφέρει τους απλούς αναγνώστες. Καλούμε τους συμπολίτες μας, που αγαπούν τα βιβλία, να πάρουν μέρος και να συμμετέχουν στη συ-

Πρόκειται για μια ματιά στη ζωή του πιο γνωστού λαϊκού ποιητή της Γαλλίας, μέσα από τα ποιήματα αλλά και τις επιτυχίες του στον κινηματογράφο και στο τραγούδι.

Στην τρίτη συνάντηση των λογοτεχνικών βραδινών, τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα του 3ου ορόφου της Βιβλιοθήκης, η κα. Γάλβα Βασιλική, εκπαιδευτικός Γαλλικής γλώσσας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση θα μιλήσει για το θέμα: «Ζακ Πρεβέρ : η ποίηση είναι το πιο όμορφο ψευδώνυμο που έχουμε δώσει στη ζωή».

Είσοδος ελεύθερη.

Κοπή πίτας και Γενική Συνέλευση για τους Θερμοϋδραυλικούς

Ο

Σύνδεσμος Εγκαταστάσεων Υδραυλικών, Θερμικών Φυσικού Αερίου, Κλιματιστικών & Λευκοσιδηρουργικών ‘Έργων Ν. Σερρών «Η ΟΜΟΜΟΙΑ» την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα

του. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον 3ο όροφο του Επιμελητηρίου Σερρών στις 19:00. Παρακαλούνται τα μέλη του συνδέσμου να παραστούν στην εκδήλωση καθώς αμέσως μετά θα ακολουθήσει η ετήσια γενική συνέλευση του συνδέσμου.

«ΞΕΦΑΝΤΩΣΤΕ ΚΑΙ ΞΕ-ΔΩΣΤΕ» για 9η χρονιά με το Σύλλογο «Σερραίες μανούλες»

Τ

ην Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020 ο σύλλογος «Σερραίες Μανούλες» διοργανώνει το Μπαλνατφάν που περιμένουν μικροί και μεγάλοι! Για 9η χρονιά διοργανώνεται ο αποκριάτικος φιλανθρωπικός χορός που συνδυάζει τη διασκέδαση με την προσφορά. Ο Σύλλογος «Σερραίες Μανούλες» σας καλεί να διασκεδάσετε με τις “Κόκκινες Μύτες”, με πλούσια δώρα, κέφι, χορό και ξεφά-

ντωμα. Το σύνθημά «Ξεφαντώστε και Ξε-δώστε» δεν είναι τυχαίο, αφού με την παρουσία και τη συμμετοχή σας, θα βοηθηθούν οικονομικά δύο οικογένειες. Γενική είσοδος 6€ με καφέ/ κέικ για ενήλικες – σάντουιτς & χυμό για παιδιά. Για τα οικονομικά τακτοποιημένα μέλη του συλλόγου 5€. «Ξεφαντώστε και ξε-δώστε»

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου στις 5 το απόγευμα στο Elpida Resort & Spa (Εξοχών 12). Ευχαριστούμε θερμά τους χορηγούς της εκδήλωσης: Καυσόξυλα ΓΚΟΓΚΟΣ, IDEA, Χειρότεχνο art shop, ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ Δ. καυσόξυλα, εμπορικό κέντρο ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ, ΚΔΑΠ ΜΕΑ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ, ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ ώρες, ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΟ, και τους χορηγούς επικοινωνίας Ράδιο Ε103 και serrebrity.gr.


14

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

μικρές αγγελίες

Εργασία ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Ταπετσέρης για βιοτεχνία επίπλων για μόνιμη εργασία. Πληροφορίες τηλ.: 2321053868 & 6984486878

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Υπάλληλοι με 8ωρη απασχόληση, πλήρη ένσημα και καλό μισθό από πρατήριο υγρών καυσίμων. Πληροφορίες τηλ.: 2324042477 & 6974467626

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Από εταιρεία τροφίμων πωλητής - πωλήτρια. Απαραίτητα προϋπηρεσία. Πληροφορίες τηλ. 2321038810/6932429148

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Τηλεφωνήτριες για το τηλεφωνικό κέντρο στο Λευκώνα Σερρών. Πληροφορίες στο τηλέφωνο2321-0-59139

ΖΗΤΕΙΤΑΙ Δάσκαλος έως 40 ετών για προετοιμασία μαθημάτων κατ' οίκον στην πόλη των Σερρών, σε μαθητή της Γ΄ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 6944237423 «Από ανώνυμη εταιρία του γεωργικού χώρου ζητείται γεωπόνος πωλητής Βορείου Ελλάδος, φυτικής παραγωγής (ΑΕΙ, ΤΕΙ) με προϋπηρεσία τουλάχιστον 5 έτη στον χώρο, ταλαντούχος, εργατικός, Αγγλικά και με καλή γνώση του πελατολογίου της περιοχής του. Η εντοπιότητα κρίνεται απαραίτητη. Όλα τα βιογραφικά θα κριθούν εμπιστευτικά. Αποστολή βιογραφικών στο agrosuv@yahoo.gr

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Προσωπικό στο καφέ-μπουγάτσα MASA SOUPA, Καραμανλή 1 Λευκώνας. Πληροφορίες στο κατάστημα στην κα Μαρία

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Οδηγός με δίπλωμα Ε΄ Κατηγορίαςνα εργασθεί για ένα μήνα. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6974054347 & 2441042343 Βρεφονηπιοκόμος αναλαμβάνει τη φύλαξη και φροντίδα βρεφών και νηπίων. Τηλ.: 6975730500

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Σερβιτόρος και γυναίκα για να εργαστούν σε κουζίνα σε ταβέρνα στο Νέο Σούλι. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6974461213 ή 2321-0-92174 κ. Παναγιώτη

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Έμπειρος ψητάς και έμπειρη γυναίκα για την κουζίνα από γνωστό ψητοπωλείο της πόλης των Σερρών. Πληροφορίες τηλ.: 6974015456

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Από την επιχείρηση "ΝΙΖΑΜΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ", οδηγός με δίπλωμα κατηγορίας Ε’. Πληροφορίες στο τηλ. 2321092000, αποστολή βιογραφικών nizamisg@yahoo.gr

ΖητοΥνται

Κοπέλες για καφέ - μπαρ στη Μυτιλήνη. Εξοδα μεταφοράς και διανομής πληρωμένα. Πληροφορίες στο τηλ. 6973242003 Έχετε νοικιασμένο μέρος της γης σας σε μια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας για μια κεραία; Αν ναι, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου, έχω μια ευκαιρία για σας! Τηλ-6977740787, e-mail-grigoris.giannopoulos@yahoo.gr)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14.02.2020

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Νέοι μηχανολόγοι μηχανικοί και σχεδιαστές για μηχανολογικό σχέδιο, που να γνωρίζουν αγγλική και βουλγάρικη γλώσσα για απασχόληση και σε υποκατάστημα της Βουλγαρίας. Ώρες επικοινωνίας Δε-Πα 10:00-16:00 τηλ.2263031598, e-mail για βιογραφικά tillos@otenet.gr.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Οδηγός - χειριστής γερανοφόρου δασεργατικού φορτηγού 33 τόνων με δαγκάνα (όχι παπαγαλάκι), για φορτοεκφορτώσεις σε πριστήριο ξυλείας στην Χαλκιδική Πληροφορίες τηλ.: 6984-64-30-34, κ. Γιάννης

Ακίνητα - Πωλήσεις ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ

Στο Σιδηρόκαστρο κατάστημα 130 τ.μ. επί της κεντρικής πλατείας έτοιμο προς χρήση. Απευθείας από τον ιδιοκτήτη από 01.01.2020. Πληροφορίες τηλ.: 6938055880 ή 6948129284

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Υγιής επιχείρηση - αρτοποιείο στην πόλη των Σερρών λόγω ασθενείας. Πληροφορίες τηλ.: 6972833181 & 2321020132

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διώροφο σπίτι, 170 μέτρα, ανακαινισμένο στο Χρυσό Σερρών, απέναντι από το Δημαρχείο, με αποθήκη, σε οικοπεδικό χώρο 500 τ.μ. Τιμή συζητήσιμη. Πληροφορίες τηλ.: 6937232559

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο 4.800 τ.μ. με κτίσμα για αποθήκη που είναι 20Χ6 μέτρα, στο δρόμο Κ. Καμήλας-Σκουτάρεως. Πληροφορίες τηλ.: 6936573277

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο οικοδομήσιμο 540 τ.μ. μέσα στο χωριό Ευκαρπία. Πληροφορίες τηλ.: 6998486636

Διάφορα ΠΩΛΕΙΤΑΙ Επαγγελματική μονή αυτόματη μηχανή ESPRESSO SAN MARINO σε πολύ καλή κατάσταση, λόγω αγοράς μεγαλύτερης. Τιμή 500 ευρώ. Πληροφορίες στο τηλ.: 6948182398

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Αυτοκίνητο NISSAN ALMERA, μοντέλο 1998, με αέριο, σε άριστη κατάσταση. Πληροφορίες στο τηλ.: 6906764801

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Αγροτεμάχιο οκτώ (8) στρεμμάτων με ιδιωτική ποτιστική γεώτρηση δίπλα στον οικισμό Κρίνος Σερρών. Πληροφορίες στο τηλ.: 2321056370 & 6936624631, κ. Θωμαΐδης.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Αγροτεμάχιο 13 στρεμμάτων στο Κεφαλοχώρι Σερρών. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2321046907

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Σε τιμή ευκαιρίας κεραία ραδιοφωνικού σταθμού, σάουνα σχεδόν καινούργια από γυμναστήριο και άλλα εξαρτήματα. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 6936548293

Πωλούνται πρόβατα.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Επιχείρηση Πρακτορείο ΟΠΑΠ στο κέντρο της πόλης. Πληροφορίες τηλ.: 6973038112

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

οικόπεδο 1400 τμ στο Βαλτερό Σερρών, πάνω στο δρόμο στην έξοδο προς την Ηράκλεια. Πληροφορίες στο Τηλέφωνο 6947933350

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο 2.865 τ.μ. στην Κάτω Καμήλα Σερρών (εντός του χωριού με διώροφη παλιά οικία 25.000 ευρώ. Τιμή συζήτηση. Πληροφορίες στο 6942565535

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Επιχείρηση καφέ στο κέντρο της πόλης, στον πλέον ανερχόμενο πεζόδρομο των Σερρών. Το καφέ είναι μικρό με ιδιαίτερο χαρακτήρα που το κάνει να ξεχωρίζει, ενώ δίνεται με όλο τον εξοπλισμό του, έτοιμο να λειτουργήσει. Ιδιαίτερα χαμηλή τιμή. Πληροφορίες στο 6976070102

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο 400 τ.μ. στον Προβατά Σερρών, με ισόγειο κτίσμα (αποθήκη 90 τ.μ.) εντός σχεδίου σε τιμή ευκαιρίας. Πληροφορίες τηλ.: 6974733432.

Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6909421352. Κυρία Γρηγορία Τύρναβος Λάρισας.

ΕΣΠΑ 2014 - 2020 - Επιδοτήσεις έως 100%, ίδρυση Εκσυγχρονισμός Επιχειρήσεων, Αναπτυξιακά Προγράμματα και Μελέτες, χρηματοδοτήσεις κεφάλαια κινήσεως για Μικρές και Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, Επιχειρηματικά, Στεγαστικά-Επισκευαστικά, Αγροτικά, βιομηχανικά, ξενοδοχειακά, ναυτιλιακά, και πάσης φύσεως επιδοτούμενα προγράμματα μέσου ΟΑΕΔ πανελλαδικά Τηλ.210 36 46 223, Fax 211 850 14 64 www.abcfinancialgroup.gr Email: info@ abcfinancialgroup.gr

Μαθήματα Καθηγήτρια Αγγλικών Με

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο ενός (1) στρέμματος, με μονοκατοικία εντός, 80 τ.μ., πλήρως επιπλωμένη. Πληροφορίες τηλ. 2310/455542.

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ Δύο συνεχόμενα καταστήματα επί της πλα-

τείας Εμπορίου, τμ 65 έκαστο με πατάρι 50 τμ έκαστο, το καθένα ξεχωριστά ή και τα δύο μαζί σε καλή κατάσταση. Πληροφορίες τηλέφωνο 6977255839

πείρα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα για όλα τα επίπεδα. Τιμές προσιτές. Τηλ. 6942800194.

Φιλόλογος: Με πείρα πα-

ραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές όλων των τάξεων. Τιμές προσιτές. Τηλ. 6997024867


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

μικρές αγγελίες

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14.02.2020

15

ŸŒÅÈÁË·ÉÁÑÏ·ÍÁÅÑÁÌý͹½Ñ

›ÆÃѽÌÂÓÆÂØÓ¿‘ÏØÄ®×ÎÂÓƳ‘®Ñ×ÆÊÌÂÊÒØμ×ÆÊÂXXXTLZXBMLFSHS


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

στο

Όλα τα φώτα της δημοσιότητας στο Σιδηρόκαστρο Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στο Σιδηρόκαστρο για τις εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα σήμερα Παρασκευή 14 και αύριο Σάββατο 15 Φεβρουαρίου. Συνδιοργανωτές η Ιερά Μητρόπολη Σιδηροκάστρου, ο Δήμος Σιντικής και η ΑΠΟΔΡΑΣΙ. Τίτλος των εκδηλώσεων είναι «Ρίχνουμε τα τείχη… επιστρέφει ένας Ηρωας Γεώργιος Κατσάνης». Σήμερα Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου στο κτήριο της Χριστιανικής Εστίας Σιδηροκάστρου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με ομιλητές τους: Θεοφάνη Μαλκίδη, Διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών, Νικόλαο Σκαρλάτο συνταγματάρχη ε.α., βετεράνου της Κύπρου το 1974. Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο Γεώργιος Τάτσιος. Το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου στις 11.00 το πρωί θα τελεστεί το μνημόσυνο για τον Ηρωα Γεώργιο Κατσάνη, στον Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας Σιδηροκάστρου.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στην αίθουσα «Γ. Χρηστίδης» του Επιμελητηριακού Μεγάρου και θα παρουσιάσει η Μελίνα Γρηγοριάδου. Νωρίτερα στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί ομιλία με τίτλο: «Τουρκικός επεκτατισμός και η αντίδραση του Ελληνισμού» από τον Διεθνολόγο Καθηγητή της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας Βενιαμίν Καρακωνστάνογλου.

Η Αδελφότητα Μικρασιατών τιμά τον Γ. Μωυσιάδη Η Αδελφότητα Μικρασιατών Νομού Σερρών "Ο Αγιος Πολύκαρπος" και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διοργανώνουν εκδήλωση την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο των Πολυκαρπείων 2020. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα τιμηθεί ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης για τους διαχρονικούς του αγώνες για τον προσφυγικό Ελληνισμό.

Συνάντηση Χατζηβασιλείου - Τσάκα για το φυσικό αέριο

«Σ.Θ.» nnn

Περαστικά στην Κέλλυ Βαλταδώρου Περαστικά στην δικηγόρο Κέλλυ Βαλταδώρου η οποία υποβλήθηκε σε μία μικροεπέμβαση. Της ευχόμαστε να αναρρώσει γρήγορα και να επανέλθει στη

«Σ.Θ.» nnn

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14.02.2020

δράση.

Δ.Ν.

Ο βουλευτής Σερρών Αναστάσιος Χατζηβασιλείου ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) Μάριο Τσάκα για το σχέδιο κατασκευής δικτύου 70 χιλιομέτρων στην περιοχή μας, με τουλάχιστον 3000 νέες συνδέσεις. Ο Βουλευτής θεωρεί τη εξέλιξη πολύ θετική και σε ανακοίνωση του ανέφερε: «Πρόκειται για μια επένδυση 7.000.000 € που θα ολοκληρωθεί σε 4 χρόνια. Οι μπουλντόζες ξεκινούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων και των επιχειρηματιών της περιοχής μας επιτέλους υλοποιείται».

nnn

Νέοι όροι για σχολικές εκδρομές Αλλάζει το πλαίσιο των σχολικών εκδρομών, με τους εκπαιδευτικούς να έχουν πλέον τον πρώτο λόγο για την πραγματοποίησή τους γράφει η «Κ».

Σ.Θ.

υπάρχουν καταδεικνύονται από το γεγονός ότι ετησίως περίπου 17.000 μαθητές μετέχουν στις εκδρομές και ο συνολικός τζίρος εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 15 εκατ. ευρώ.

Το υπουργείο Παιδείας κάνει λόγο για ενίσχυση της αυτονομίας της σχολικής μονάδας και τον περιορισμό των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων.

Ενδεικτικά, μεταξύ των βασικών αλλαγών που αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας είναι ότι αυξάνει και τη διάρκεια των ημερών που οι μαθητές θα μπορούν να βρίσκονται στο εξωτερικό.

Το πλαίσιο των σχολικών εκδρομών και οι ασφαλιστικές δικλίδες που πρέπει να

Ειδικότερα προβλέπονται έως και πέντε μέρες εκδρομή εφόσον οι δύο από αυ-

τές είναι αργίες. Οι μέρες αυξάνονται για το εξωτερικό, αν πρόκειται για εκπαιδευτικές ανταλλαγές σε συνέχεια διακρατικών συμφωνιών, μνημονίων συνεργασίας, εκτελεστικών προγραμμάτων, αδελφοποιήσεων ή βραβεύσεις, έως και σε δέκα αν αφορούν κράτος εκτός Ευρώπης ή Μεσογείου, ενώ παραμένουν επτά αν είναι εντός Ευρώπης. «Σ.Θ.»

Profile for sertharros

14_02_2020  

14_02_2020  

Advertisement