__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ Ιδιοκτήτης - Εκδότης: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

Στο Ρούπελ ο Υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος Για την επέτειο των 80 ετών από την ηρωική μάχη

ΈΤΟΣ 51ο | ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 14.886 | ΤΡΙΤΗ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021 | ΤΙΜΗ 0,50 ευρώ

Ικανοποιητική επάνοδος των μαθητών Λυκείου Προσήλθε το 96% αυτών στην πρεμιέρα των δια σώζης μαθημάτων u

u

9

3

Ολοκληρωμένο κυκλικό πρόγραμμα καθαρισμού από την ΔΕΥΑΣ Καθαρίστηκαν 3500 φρεάτια ομβρίων

Από την ΟΕΒΕΣ

«Επικίνδυνοι όσοι προσπάθησαν να κατασκευάσουν διαχωριστικές γραμμές μεταξύ αστυνομικών και κοινωνίας» λέει ο Τ. Χατζηβασιλείου

Προτάσεις δράσεων για την πρόληψη κλεισίματος της σερραϊκής αγοράς u

5

Διανομή τροφίμων από τον Δήμο Σερρών και το «Όλοι Μαζί Μπορούμε» σε 50 οικογένειες u

5

u

3

Επίσκεψη στην Διεύθυνση Αστυνομίας Σερρών u

4


Σ.Θ. [

ΤΡΙΤΗ 13.04.2021

Ήλιος » Α: 05:16 Δ: 19:28 | Σελήνη » Α: 08:46 Δ: 23:23

[

σαν σήμερα

γράμμα στο διευθυντή Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ Στέλιος Ρίζος - Διευθυντής Δευτ. Εκπαίδευσης Ν. Σερρών Όλα καλά στην πρεμιέρα της επανόδου.

1204: Με την ολοκλήρωση της κατάληψης της Κωνσταντινούπολης, διαλύεται προσωρινά η Βυζαντινή αυτοκρατορία και τερματίζεται η Δ’ Σταυροφορία.

ΕΝΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ Λεξικογραφικά

Νικόλαος Σελαλματζίδης παλαίμαχος ΑΕΝ Με θετικό πρόσημο το πέρασμα σας από το ποδόσφαιρο.

Κύριε Διευθυντά, Επανέρχομαι. Συμφώνως προς το Νόμο 4194/13 (Κώδικας Δικηγόρων): Aρθρο 1 Η φύση της δικηγορίας 1. Ο δικηγόρος είναι δημόσιος λειτουργός. Το λειτούργημά του αποτελεί θεμέλιο του κράτους δικαίου. 2. Περιεχόμενο του λειτουργήματος είναι η εκπροσώπηση και η υπεράσπιση του εντολέα του σε κάθε δικαστήριο, αρχή ή υπηρεσία ή εξωδικαστικό θεσμό, η παροχή νομικών συμβουλών και γνωμοδοτήσεων, όπως επίσης και η συμμετοχή του σε θεσμοθετημένα όργανα ελληνικά ή διεθνή. Aρθρο 2 Η θέση του δικηγόρου στην απονομή της Δικαιοσύνης. Ο δικηγόρος είναι συλλειτουργός της Δικαιοσύνης. Η θέση του είναι θεμελιώδης, ισότιμη, ανεξάρτητη και αναγκαία για την απονομή της. Ο ΙΔΙΟΤΕΛΗΣ

ΦΩΤΟγραφήματα

Θέματα και κείμενα πολλά και διάφορα. Π.χ. Η γνωστή λέξη ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη έννοια - νόημα= Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Χάρμα ιδέσθαι= χάρμα οφθαλμών, απόλαυση των ματιών. Ας προσθέσουμε και τα παρακάτω που λένε οι "τρανοί" - μεγάλοι: "Οταν είσαι παιδί μην κάνεις σαν μεγάλος". "Οταν είσαι μεγάλος μην κάνεις σαν παιδί" Κάθε παρέμβαση δεκτή. Και η επόμενη λέξη και κλείνει το θέμα. "Το κόστος της ιδεοληψίας"= Χρειάζεται αρκετή προσοχή στην ερμηνεία και έννοια της παραπάνω λέξης. Νοσηρή κατάσταση που εκδηλώνεται με την επίμονη εμφάνιση ιδεών ή αισθημάτων στη συνείδηση (ψυχολογία). Επιμονή= Σταθερότητα, πείσμα Επίμονος - επίμονη= εκείνος - εκείνη που δείχνουν πεισματάρικη επιμονή. Κάθε ερώτηση δεκτή. Δ.Α.

Πλησιάζει η ώρα της αποκάλυψης απογραφής του πληθυσμού

Η

λικιωμένοι, απόμαχοι της ζωής οι περισσότεροι, δυστυχώς, κάτοικοι των περισσότερων χωριών μας.Η ώρα της κρίσης, πλησιάζει. Δεν είναι άλλη από τη απογραφή του πληθυσμού που θα γίνει μέσα στο 2021. «Σ.Θ.»

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ

Εκδότης – Ιδιοκτήτης: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ Διευθυντής: ΔΗΜ. ΑΛ. ΑΡΑMΠΑΤΖΗΣ ΑρχισυνταξΙα: Αλέξανδρος Αραμπατζής ΣυντΑκτες: Δημήτρης Νάτσιος ΑρθρογρΑφοι - ΣχολιογρΑφοι: Αθανάσιος Παπανδρόπουλος, Δημήτριος Αραμπατζής, Αθανάσιος Αραμπατζής, Αλέξανδρος Αραμπατζής, Κων/ νος Τσαρτσάρης, Χρυσάνθη Ιακώβου, Ελευθερία Ξενοδόχου ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ - σελιδοποιηση: Δέσποινα Αρναούτογλου ΕΚΤΥΠΩΣΗ: Νίκος Καραγκιόζης ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ: Κατερίνα Σταυρακίδου ΓΡΑΦΕΙΑ: Βενιζέλου 177 – Σέρρες Τ.Κ. 62 131 ΤΗΛ.: 23210 - 46380 FAX: 23210 - 45200

e-mail: sertharros@yahοo.gr www.sertharros.gr

ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΑ: ΤΗΛ. 23210 - 46380 ΕΤΗΣΙΟΙ ΟΡΟΙ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ Υπουργείων 500 €+ Φ.Π.Α. Τραπεζών 500 €+ Φ.Π.Α. Εταιριών Ν.Π.Ι.Δ. & Ν.Π.Δ.Δ. 500 €+ Φ.Π.Α. Δήμων 500 €+ Φ.Π.Α. Συλλόγων, Σωματείων 200 €+ Φ.Π.Α.

Φίλε Κριέ, σήμερα με το Τετράγωνο Άρη-Χείρωνα, θα πρέπει να παραμείνεις συγκρατημένος, αλλά και ώριμος στην συμπεριφορά σου, να αποφύγεις εντάσεις και καυγάδες, ιδίως αν επιβαρύνουν το κλίμα μέσα στο σπίτι και οι οικογενειακές σχέσεις! Προσοχή χρειάζεται επίσης, στην χρήση των οικιακών συσκευών, γιατί αναμένονται ζημιές και βλάβες σήμερα. Κάποια παλαιά και ξεχασμένα προβλήματα, επανέρχονται τώρα και σου δημιουργούν άγχος και νευρικότητα, αλλά ευτυχώς θα είναι όλα παροδικά!

Φίλε Ταύρε, σήμερα με το Τετράγωνο Άρη-Χείρωνα, πρόσεχε τα μηνύματα που στέλνεις, τι γράφεις και σε ποιον! Επιπλέον, φρόντισε να είσαι συνεπής στις συναντήσεις σου και προσεκτικός στις μετακινήσεις σου, κυρίως στην οδήγηση! Στις επικοινωνίες σου, φρόντισε να είσαι περισσότερο ακροατής, παρά ομιλητής! Απέφυγε κουτσομπολιά, διότι κάποιες αποκαλύψεις, λόγω λαθών ή απροσεξίας, θα εκθέσουν εσένα και ίσως χρειαστεί να απολογηθείς, μετά από εντάσεις!

Αγαπητέ Δίδυμε, σήμερα με το Τετράγωνο Άρη-Χείρωνα, ίσως νιώσεις ανασφάλεια και ανησυχία, όσον αφορά την σταθερότητα και τις γερές βάσεις που θεωρούσες ότι είχες θέσει στην ζωή σου, σε σημαντικές διαπροσωπικές σχέσεις, αλλά και σε σπουδαίους τομείς της ζωής σου! Προσπάθησε να μην έχεις υπερβολικές απαιτήσεις, γιατί αυτές θα είναι που θα προκαλέσουν και την σημερινή αβεβαιότητα σου! Προστάτεψε τα υλικά αγαθά σου από βλάβες, κλοπές ή λάθος χειρισμούς!

Φίλε Καρκίνε, σήμερα με το Τετράγωνο Άρη-Χείρωνα, φρόντισε να έχεις υπομονή και αυτοσυγκράτηση και θα δεις ότι θα βγεις κερδισμένος! Είσαι αρκετά προσγειωμένος πια και λογικός και μπορείς να το καταφέρεις! Δείξε προσοχή σε εντάσεις, τσακωμούς, καυγάδες, ρήξεις και λάθος παρορμητικά λόγια ή λάθη σε μετακινήσεις, γιατί το κλίμα είναι τεταμένο! Οφείλεις να είσαι προσεκτικός και κυρίως ψύχραιμος σε ό,τι κι αν συμβεί τώρα, όπως και σε όποια προκλητική συμπεριφορά αντιμετωπίσεις!

Φίλε Λέοντα, σήμερα με το Τετράγωνο Άρη-Χείρωνα, προσπάθησε να μην γίνεις αυτοκαταστροφικός και να μην τα βάζεις με τον εαυτό σου! Μην εμπιστεύεσαι τώρα την διαίσθηση σου και το ένστικτο σου, γιατί μάλλον σου δίνουν λάθος συμβουλές και σε οδηγούν σε λάθη, λόγω απαισιοδοξίας! Ωστόσο, παρά την πεσμένη διάθεση σου, μία αποκάλυψη θα σε βοηθήσει πολύ για τις μελλοντικές σου κινήσεις και την εκπλήρωση των στόχων και των σκοπών σου!

Αγαπητέ Παρθένε, σήμερα με το Τετράγωνο Άρη-Χείρωνα, μην ξεσπάς τα νεύρα σου σε έναν φίλο σου και μην είσαι προκλητικός με τα λόγια σου, γιατί η υπομονή του άλλου θα εξαντληθεί, όσο κι αν σε αγαπάει! Γενικά, μην διεκδικείς σήμερα πράγματα από τους άλλους, γιατί είσαι επιρρεπής σε λάθη, που πιθανόν να φέρουν ρήξεις! Προστάτεψε το φιλικό σου περιβάλλον, ώστε να μην βάλεις σε κίνδυνο, σημαντικές για σένα φιλικές σχέσεις!

Φίλε Ζυγέ, σήμερα με το Τετράγωνο Άρη-Χείρωνα, θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος, για παρεξηγήσεις, καθυστερήσεις, κάποια επικοινωνιακά λάθη που θα κάνεις, κάποιες λάθος συμπεριφορές που θα έχουν και που θα πλήξουν την καλή κοινωνική σου εικόνα και ψυχρότητα από τους άλλους! Οφείλεις να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός στην συμπεριφορά σου λοιπόν, να αποβάλλεις παρορμητισμό και να θυμάσαι πως ο σεβασμός κερδίζεται, δεν απαιτείται!

Αγαπητέ Σκορπιέ, σήμερα με το Τετράγωνο Άρη-Χείρωνα, θα διαπιστώσεις πως σε κάποιες κοινωνικές σου συναναστροφές, ίσως κάποιοι «ψάχνονται» για καυγά, αλλά εσύ δεν θα πρέπει να τους κάνεις το χατίρι! Επιπλέον και εσύ πρέπει να περιορίσεις τον αυθορμητισμό στα λόγια σου, όπως και να αποφύγεις τα κουτσομπολιά! Επίσης πρέπει να προσέξεις και τις μετακινήσεις σου, τώρα! Αναποδιές, ατυχίες και λάθη, μπορεί να προκαλέσουν καθυστερήσεις, προβλήματα και αναβολές!

Αγαπητέ Τοξότη, σήμερα με το Τετράγωνο Άρη-Χείρωνα, πρέπει να επιστρατέψεις την υπομονή σου και να συγκρατηθείς, διαφορετικά θα βγάλεις μία συμπεριφορά που δεν θες και δεν σε αντιπροσωπεύει! Ίσως υπάρξουν ρήξεις σημαντικές στις διαπροσωπικές σχέσεις σου, επειδή όλα τα βλέπεις λάθος! Για το καλό σου λοιπόν, μην είσαι τόσο καχύποπτος με τους ανθρώπους και να μην σκέφτεσαι υπερβολικά για πράγματα που συνέβησαν στο παρελθόν και υποτίθεται πως έχουν ξεπεραστεί!

Αγαπητέ Αιγόκερε, σήμερα με το Τετράγωνο Άρη-Χείρωνα, είναι κρίμα λόγω νευρικότητας και παρορμητισμού, να προκληθούν ρήξεις σε σημαντικές για σένα διαπροσωπικές σχέσεις! Κάνε υπομονή, δείξε την δύναμη σου με πράξεις και όχι με θυμωμένα λόγια και επιθετική συμπεριφορά και αντιμετώπισε με ωριμότητα και ψυχραιμία, πιθανούς καυγάδες και εριστικότητα, σε διαπροσωπικές σχέσεις και συναναστροφές! Η οξύθυμη συμπεριφορά σου, αλλά και η τάση σου να συμπεριφέρεσαι υπερβολικά σήμερα, μπορεί να σου προκαλέσει απώλειες!

Φίλε Υδροχόε, σήμερα με το Τετράγωνο Άρη-Χείρωνα, μπορεί ο χρόνος να φαίνεται ελάχιστος, για τις δουλειές που έχεις να κάνεις, μην ξεχνάς όμως, πως όποιος βιάζεται, σκοντάφτει! Μπορείς να τα καταφέρεις, με όπλο σου την ψυχραιμία, την οργάνωση και τον προγραμματισμό! Σαφώς έχεις αρκετό άγχος, νευρικότητα και δεν ξέρεις πώς να προλάβεις όλες σου τις υποχρεώσεις, αλλά η σημερινή ημέρα, θα σε αναγκάσει να τις τακτοποιήσεις όλες τώρα.

Αγαπητέ Ιχθύ, σήμερα με το Τετράγωνο Άρη-Χείρωνα, η έπαρση, αλλά και η παρορμητικότητα σου, θα πλήξει την καλή σου φήμη σου, θα κλονίσει πιθανόν τις κοινωνικές σου σχέσεις και θα χαλάσει την διάθεση που είχες, να περάσεις όμορφα, δημιουργικά και ψυχαγωγικά αυτό το 24ωρο! Μην είσαι λοιπόν, τόσο βιαστικός στην συμπεριφορά σου, γιατί έτσι θα ανατραπεί η πραγματοποίηση των φιλοδοξιών σου! Μην ζητάς όλο και περισσότερα!


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΤΡΙΤΗ 13.04.2021Ικανοποιητική επάνοδος των μαθητών Λυκείου Προσήλθε το 96% αυτών στην πρεμιέρα των δια σώζης μαθημάτων

Ι

κανοποιητική ήταν η επάνοδος των μαθητών των Λυκείων στο Νομό Σερρών στη χθεσινή πρώτη ημέρα λειτουργίας των σχολικών μαθητών δια σώζης. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο «Σ.Θ» ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Στέλιος Ρίζος το 96% των μαθητών προσήλθε στις σχολικές αίθουσες έχουν κάνει το τέστ και επιδεικνύοντας την κάρτα δήλωσης, όπως προβλέπεται. Ισχνός ο αριθμός των θετικών τέστ στους μαθητές οι οποίοι και δεν προσήλθαν στις σχολικές αίθουσες. Υπήρχαν γονείς, ελάχιστοι που δεν έστειλαν τα παιδιά τους

στο σχολείο επειδή είναι αρνητές της μάσκας, ενώ ορισμένοι μαθητές προσήλθαν χθες με το κινητό τους τηλέφωνο στο σχολείο και δεν έγιναν δεκτοί αφού όπως είναι γνωστό κάτι τέτοιο απαγορεύεται.

Ολοκληρωμένο κυκλικό πρόγραμμα καθαρισμού από την ΔΕΥΑΣ Καθαρίστηκαν 3500 φρεάτια ομβρίων

Α

πό την πρώτη στιγμή ανάληψης καθηκόντων της Δημοτικής Αρχής του Αλέξανδρου Χρυσάφη, η ΔΕΥΑΣ εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο κυκλικό πρόγραμμα καθαρισμού των 3.500 φρεατίων ομβρίων της πόλης και της πε-

ριφέρειας του Δήμου Σερρών, ώστε το δίκτυο να μπορεί να ανταποκριθεί στο μέγιστο βαθμό, όταν αυτό απαιτηθεί. Όπως ενημέρωσε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ Αλεξανδρος Χαλκιόπουλος έχει ήδη προγραμματιστεί η προμήθεια τρί-

του αποφρακτικού μηχανήματος, καθώς και η ενίσχυση του Τμήματος Αποχέτευσης, μετά από πολλά χρόνια, για τη δύσκολη καθημερινή προσπάθεια καθαρισμών και αποφράξεων, με πολλές επείγουσες περιπτώσεις. Επιβάλλεται να ενημερώσουμε τους δημότες αναφορικά με δημοσίευση και σχολιασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφιών 5 φρεατίων στην Κοιλάδα Αγίων Αναργύρων, εκ των οποίων μάλιστα τα 3 είναι κατηργημένα, ότι μάλλον εντέχνως αποφεύχθηκε η ταυτόχρονη λήψη φωτογραφιών των λοιπών 64 πεντακάθαρων φρεατίων της περιοχής, που εγγυώνται την πλήρη αποχέτευση των ομβρίων υδάτων. Τα 12 από αυτά είναι προσφάτως ανακαι-

νισμένα. Οποιοσδήποτε μπορεί να το διαπιστώσει κάνοντας ο ίδιος έναν υγιεινό περίπατο στην οδό Εξοχών ή αν επιθυμεί , να του αποσταλούν οι φωτογραφίες του κάθε ενός φρεατίου που λήφθηκαν την ίδια μέρα. Αυτή τη στιγμή στην συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται σε εξέλιξη μια συνολική παρέμβαση όλων των αρμόδιων Τμημάτων του Δήμου, με την συνδρομή και της ΔΕΥΑΣ, με στόχο την αναβάθμιση της τεχνητής λίμνης και του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους πνεύμονα πρασίνου, που χρησιμοποιούν οι Σερραίοι ως χώρο αναψυχής και αθλητισμού. Η ΔΕΥΑΣ επιζητά προς την

κατεύθυνση βελτίωσης της καθημερινότητας όλων μας και την συνδρομή των συνδημοτών μας. Κάθε πολίτης έχει τη δυνατότητα αξιοποιώντας την ηλεκτρονική υπηρεσία clicknspot να κοινοποιεί προβλήματα φρεατίων ή να επικοινωνεί τηλεφωνικά με τη ΔΕΥΑΣ για να τα αναφέρει. Ταυτόχρονα κάθε πολίτης από κάθε θέση μπορεί και πρέπει να συμβάλλει στη διατήρηση καθαρών φρεατίων και αγωγών επιδεικνύοντας το απαραίτητο αίσθημα ατομικής ευθύνης. Η ενεργός συμμετοχή όλων μας είναι πολύτιμη στην προσπάθειά της ΔΕΥΑΣ, καθώς μέσα από «συμμαχίες» και πνεύμα συνεργασίας προκύπτουν βέλτιστα αποτελέσματα.
ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΤΡΙΤΗ 13.04.2021

«Επικίνδυνοι όσοι προσπάθησαν να κατασκευάσουν διαχωριστικές γραμμές μεταξύ αστυνομικών και κοινωνίας» λέει ο Τ. Χατζηβασιλείου Επίσκεψη στην Διεύθυνση Αστυνομίας Σερρών

Ε

πικίνδυνους και παρανοϊκούς χαρακτήρισε ο βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Χατζηβασιλείου εκείνους που ανεπιτυχώς προσπάθησαν να αμαυρώσουν το κοινωνικό λειτούργημα που επιτελούν οι γυναίκες και οι άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας, εκμεταλλευόμενοι ένα μεμονωμένο περιστατικό στην Αττική.  

Σε συνάντησή του με τον Αστυνομικό Διευθυντή Σερρών Ευάγγελο Τσιώτα, το επιτελείο της Διοίκησης Αστυνομίας Σερρών και το προεδρείο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Σερρών, ο βουλευτής τόνισε ότι απέτυχαν όσοι επιχείρησαν να δημιουργήσουν μια επικίνδυνη προπαγανδιστική διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στους αστυνο-

μικούς και την κοινωνία. «Θύμα αυτής της άθλιας προπαγάνδας έπεσε και ο Σερραίος αστυνομικός που κόντεψε να χάσει την ζωή του πριν από μερικές μέρες στην Νέα Σμύρνη, ένα παιδί κόσμημα από το Σιδηρόκαστρο με μεγάλη κοινωνική προσφορά στην τοπική κοινωνία», ανέφερε ο κ. Χατζηβασιλείου.

Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι οι αστυνομικοί προέρχονται από τα σπλάχνα της κοινωνίας, από την μικρομεσαία ελληνική οικογένεια και ρισκάρουν την ίδια τους την ζωή στο καθήκον. Τους ευχαρίστησε για τον καθημερινό τους αγώνα στην προστασία της ζωής, της περιουσίας, της αξιοπρέπειας και της ασφάλειας των πολιτών.

Με δεδομένη την πανδημία του κορωνοϊού, ως ελάχιστο δείγμα  ευγνωμοσύνης, ο κ. Χατζηβασιλείου προσέφερε συμβολικά στον Αστυνομικό Διευθυντή και τους αστυνομικούς υπαλλήλους προϊόντα για την ατομική υγιεινή τους, καθώς και την απολύμανση των οχημάτων και των χώρων εργασίας.

Παρατείνεται έως 30 Απριλίου η προθεσμία υποβολής στοιχειών δαπανών των ετών 2015-2020 Στο μητρώο επιχορηγουμένων φορέων του προγράμματος Διαύγεια

Α

πό τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας / Τμήμα Κοινωνικής Μέριμνας, της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, γνωστοποιείται ότι σύμφωνα με την υπ’αριθμ.7126/ ΥΨηΔ/11-03-2021 (ΑΔΑ:ΨΙΞΝ46ΜΤΛΠ-8ΟΟ) απόφαση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δαπάνες που συντελέσθηκαν από 01-012015 έως 31-12-2020, μπορούν να αναρτηθούν στην ηλεκτρονική εφαρμογή του προγράμματος ΔΙΑΥΓΕΙΑ, έως 30 Απριλίου 2021. Ειδικότερα, τα πολιτιστικά, αθλητικά και φιλανθρωπικά σωματεία, τα οποία επιχορηγήθηκαν καθ’ οιονδήποτε τρόπο από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης με ποσό το οποίο υπερβαίνει συνολικά τις τρεις χιλιάδες ευρώ (3.000€) ετησίως, οφείλουν να αναρτούν τα απολογιστικά στοιχεία των

δαπανών τους στο Μητρώο Επιχορηγούμενων Φορέων του Προγράμματος ΔΙΑΥΓΕΙΑ και όπως αυτό ορίζεται στην υπ’αριθμ. ΔΗΔ/Φ.40/21884/178-2016 (ΑΔΑ:7Η4Δ465ΦΘΕ-Υ4Ν) εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Στο ως άνω πλαίσιο, ο κάθε επιχορηγούμενος φορέας, αφού πρώτα εγγραφεί στο Μητρώο Επιχορηγούμενων Φορέων του Προγράμματος ΔΙΑΥΓΕΙΑ (στον υπερσύνδεσμο https:// mef.diavgeia.gov.gr), με στοιχεία σύνδεσης του συστήματος Taxisnet της ΓΓΔΕ, ακολούθως θα πρέπει να αναρτήσει τα απολογιστικά στοιχεία των δαπανών του (στοιχεία νόμιμων παραστατικών, όπως αναφορά εκδότη & λήπτη παραστατικού, είδος αντικειμένου, ύψος συναλλαγής). Η παράλειψη της ανωτέρω

σχετικής ανάρτησης, συνεπάγεται τον αποκλεισμό των υπόχρεων φορέων από παντός είδους μελλοντική επιχορήγηση ή χρηματοδότηση από το Κράτος. Επιπροσθέτως, με την επιφύλαξη τήρησης των διατάξεων για την προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, σε περίπτωση ανάρτησης δαπανών οι οποίες καλύπτουν ανάγκες ευαίσθητου κοινωνικού χαρακτήρα και στις οποίες η δαπάνη του φορέα αφορά συγκεκριμένα φυσικά πρόσωπα, κατά την καταχώρηση του αντίστοιχου παραστατικού και για την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, δεν συμπληρώνεται το πεδίο «ΑΦΜ ΕΚΔΟΤΗ» και «ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ». Για οποιαδήποτε πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν

να επικοινωνούν με τον κ. Γιώργο Τσιφούτη στο τηλέφωνο 2321350346.

Συλλήψεις δύο ημεδαπών για κλοπή 350 ευρώ

Α

πό την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Σερρών σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος δύο ημεδαπών ανδρών, καθώς όπως προέκυψε από την έρευνα, ενεργώντας από κοινού βραδινές ώρες της 16 προς 17 Δεκεμβρίου 2020, μπήκαν παράνομα σε κατάστημα σε περιοχή των Σερρών και αφαίρεσαν χρηματικό ποσό 350 ευρώ.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΤΡΙΤΗ 13.04.2021

Από την ΟΕΒΕΣ

Προτάσεις δράσεων για την πρόληψη κλεισίματος της σερραϊκής αγοράς

Εναρξη υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα Voucher «ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ» Ανακοίνωση από τον Δήμο Σερρών

Τ

ο ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΡΟΜΑ ΔΗΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ενημερώνει για την έναρξη υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα voucher «ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ». Το πρόγραμμα αφορά στην, υπό προϋποθέσεις, απόκτηση των μαθητών tablets, αξίας 200 ευρώ. Η πλατφόρμα έχει ανοίξει από τις 5 Απριλίου για την κατάθεση των αιτήσεων δικαιούχων του προγράμματος.

Οι δικαιούχοι

Η

ΟΕΒΕΣ σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε καταθέτει προτάσεις για την πρόληψη ώστε να αποτραπεί ενδεχόμενο κλεισίματος της σερραϊκής αγοράς:

Διανομή από επιτροπές που θα οριστούν ενημερωτικού και υγειονομικού υλικού (μάσκες-αντισηπτικά) στα εμπορικά καταστήματα των Σερρών.

1

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ να είναι μία φορά την εβδομάδα και για τρεις εβδομάδες στο κέντρο της πόλης ώστε να μπορούν να κάνουν ενόψει του Πάσχα οι επαγγελματίες, οι έμποροι και οι εμποροϋπάλληλοι τα απαραίτητα τεστς.

2

Δημιουργία σποτ στο οποίο θα συμμετάσχουν Αντιπεριφέρεια, Δήμος, Επιμελητήριο, ΟΕΒΕΣΣ, Εμπορικός Σύλλογος με το σύνθημα: Διατηρούμε τη σερραϊκή αγορά ανοιχτή, βγαίνουμε νικητές- Τηρούμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα, Κρατάμε αποστάσεις, μένουμε ασφαλείς, ενωμένοι στηρίζουμε τη σερραϊκή αγορά - Η διανομή του σποτ θα γίνει σε Ηλεκτρονικά/έντυπα μέσα και Διαδικτυακά (με χορηγούμενη διαφήμιση σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες στο fb-insta) ----Για το σποτ (ενωμένες οι 5 γροθιές των επικεφαλής στέλνουν μήνυμα ενότητας , υπομονής και προτροπής για τη διατήρηση των υγειονομικών μέτρων, λίγο πριν το τέλος της πανδημίας)

3 4

Τα αυτοκίνητα της δημοτικής αστυνομίας κατά της ώρες αιχμής και συγχρωτισμού να παίζουν το σποτ

Τα αυτοκίνητα της δημοτικής αστυνομίας κατά της ώρες αιχμής και συγχρωτισμού να προειδοποιούν γυρνώντας στην πόλη για τα μέτρα ασφαλείας, προτρέποντας για άθληση και αναψυχή τις κοιλάδες Αγίας Βαρβάρας, Αγίου Γεωργίου και στο Ηρώον, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στο κολυμβητήριο.

ΙΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΑΞΟΝΙΚΟΣ & ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΣ

ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Τ. ΟΡΔΟΥΔΗΣ - Γ. ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΟΣ Ιατροί Ακτινοδιαγνώστες Τηλ.: 23210-83030 / Βενιζέλου 117, Σέρρες info@idtomografia.gr / www.idtomografia.grΔικαιούχοι είναι οι οικογένειες με ισοδύναμο οικογενεια-

κό εισόδημα έως 6.000 ευρώ, οι οποίες θα λάβουν επιταγή 200 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο ηλικίας από 4 έως 24 ετών, το οποίο φοιτά σε εκπαιδευτική δομή στην Ελλάδα. Ειδικότερα για τα κριτήρια: - Για οικογένεια με δύο γονείς και δύο παιδιά, μεικτά εισοδήματα έως 12.000 ευρώ. - Για οικογένεια με ένα παιδί, μεικτά εισοδήματα έως 10.500 ευρώ. - Για οικογένεια με ένα γονιό κι ένα παιδί, μεικτά εισοδήματα έως 9.000 ευρώ Ο δυνητικός δικαιούχος (Αιτών/Αιτούσα) εισέρχεται στο

δικτυακό τόπο του Προγράμματος ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ στη διεύθυνση: www.digital-access. gov.gr Οι κάτοικοι των περιοχών Αγίου Ραφαήλ, Φλωρίνης και Σαρανταπόρου μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στο Παράρτημα Ρομά του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Σερρών (Αν. Θράκης 5) κατόπιν ραντεβού (τηλ.: 2321066415) με την προσκόμιση: 1. κωδικών taxisnet, 2. ΑΜΚΑ αιτούντος, 3. αριθμού μητρώου μαθητών και 4. Υπεύθυνη Δήλωση την οποία θα παραλαμβάνουν από το Παράρτημα Ρομά.

Διανομή τροφίμων από τον Δήμο Σερρών και το «Όλοι Μαζί Μπορούμε» σε 50 οικογένειες

Ο

Δήμος Σερρών σε συνεργασία με το πρόγραμμα «Όλοι Μαζί Μπορούμε» ενόψει των εορτών του Πάσχα θα διανείμει τρόφιμα σε ακόμη 50 οικονομικά αδύναμες οικογένειες του Δήμου. Καλούνται οι δημότες να προσέλθουν στο γραφείο 124 της Δ/νσης Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Σερρών (Κ.Καραμανλή 36 στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών) κατόπιν τηλεφωνι-

κού ραντεβού στο τηλέφωνο 2321350561 να υποβάλλουν αίτηση στις 15-4-2021 και στις 16-4-2021 και κατά τις ώρες 09:00 έως 12:00. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν τα παρακάτω δικαιολογητικά: 1. Απόφαση ΚΕ.Π.Α. (εάν υπάρχει) 2. Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας

3. Βεβαίωση ανεργίας (εάν υπάρχει) 4. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (ζητείται αυτεπάγγελτα από την υπηρεσία) 5. Έντυπα Ε1 και Ε9 6. Εκκαθαριστικό εφορίας 7. Εγκεκριμένη αίτηση ΚΕΑ (εάν υπάρχει)

Φωτιά ΙΧ εν κινήσει έξω από την Ευκαρπία Καταστράφηκε ολοσχερώς το όχημα, σώος ο οδηγός

Σ

τις φλόγες τυλίχθηκε ΙΧ, περίπου 2 χιλιόμετρα έξω από την Ευκαρπία, του Δήμου Βισαλτίας. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Τηλε –Επιλογές 57χρονος την ώρα που πήγαινε στην εργασία του, είδε να βγαίνουν καπνοί από το τιμόνι του οχήματός του. Ο 57χρονος ακινητοποίησε το αυτοκίνητό του και πρόλαβε να βγει από αυτό, προτού τυλιχτεί στις φλόγες και καταστραφεί ολοσχερώς.
η Ρουμπρίκα Γράφει ο Δημ. Αλ. Αραμπατζής

 Καλημέρα σας. Τρίτη σήμερα 13 του Απρίλη, του σωτηρίου έτους 2021, Αγίας Θεοδοσίας και Γεροντίου, Αγίου Μαρτίνου. Χρόνια πολλά και καλά, ανώδυνα, ανεπαίσχυντα, ειρηνικά, χριστιανά στις εορτάζουσες και εορτάζοντες. ***

Το τυρί αναδεικνύεται παράγοντας μακροζωίαςΤι θα συμβεί αν τρώτε κάθε μέρα

 Το τυρί είναι αναμφίβολα ένα από τα αγαπημένα τρόφιμα. Περιέχει θρεπτικά συστατικά που είναι ευεργετικά για την υγεία, όπως ασβέστιο, ψευδάργυρος και βιταμίνες Α και Β-12. Αλλά, έχει και πολλά κορεσμένα λιπαρά, τα οποία μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα χοληστερόλης. Δύο νέες μελέτες ωστόσο, δείχνουν ότι το τυρί, θα μπορούσε να συμβάλει στην καρδιαγγειακή υγεία ακόμη ακόμα κι αν ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής διατροφής. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να τρώτε όσο τυρί θέλετε κάθε μέρα! Υπάρχουν περιορισμοί… Οι επιστήμονες αν και εκπόνησαν μελέτες που ενθαρρύνουν στην κατανάλωση τυριού, αφενός δεν απέδειξαν αιτιώδη συνάφεια μεταξύ της κατανάλωσης και της

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ ΤΡΙΤΗ 13.04.2021

βακτήριο γνωστό legionella. Δεν είναι μεταδοτική ασθένεια η νόσος των Λεγεωνάριων από άτομο σε άτομο μέσω της επαφής αλλα από την εισπνοή των βακτηρίων. Οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, οι καπνιστές και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην ασθένεια των λεγεωνάριων.Το βακτήριο της νόσου των λεγεωνάριων προκαλεί επίσης τον πυρετό τύπου Pontiac, μια ηπιότερη ασθένεια που μοιάζει με γρίπη. Χωριστά ή από κοινού, οι δύο ασθένειες ονομάζονται απλά ως “νόσος των λεγεωνάριων”. Ο πυρετός Pontiac συνήθως φεύγει από μόνος του, αλλά αν αφεθεί χωρίς καμία ιατρική θεραπεία, η νόσος των λεγεωνάριων μπορεί να αποβεί θανατηφόρα. Η νόσος των Λεγεωνάριων από τα κλιματιστικά αναπτύσσεται συνήθως 2 έως 10 ημέρες μετά την έκθεση του ατόμου στο βακτήριο legionella. Τις περισσότερες φορές ξεκινάει με τα ακόλουθα συμπτώματα: Πονοκέφαλος Μυϊκός πόνος Ρίγη Πυρετός που μπορεί να φτάσει τους 40°C και παραπάνω Μέχρι τη δεύτερη ή την τρίτη μέρα, ο ασθενής θα αναπτύξει και άλλα συμπτώματα που μπορεί να περιλαμβάνουν: Βήχας, ο οποίος μπορεί να έχει και βλέννα και, μερικές φορές, αίμα Δύσπνοια Πόνος στο στήθος Συμπτώματα στο γαστρεντερικό σύστημα, όπως ναυτία, έμετος και διάρροια Σύγχυση, ή άλλες ψυχικές αλλαγές Αν και η νόσος των λεγεωνάριων από τα κλιματιστικά προσβάλλει κυρίως τους πνεύμονες, μπορεί να προκαλέσει περιστασιακά μολύνσεις σε πληγές και σε άλλα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς. ***

Ένα αυγό την ημέρα τον… καρδιολόγο κάνει πέρα

***

Προσοχή στο air condition – Ποιοί κίνδυνοι παραμονεύουν

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν ένα αυγό τη μέρα, έχουν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, σε σχέση με όσους δεν τρώνε καθόλου αυγά, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη κινεζο-βρετανική επιστημονική έρευνα.

 Οι ειδικοί προειδοποιούν για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την αλόγιστη ή τη μη-σωστή χρήση που κάνουμε με τα air condition, αμελώντας και τη συντήρησή τους. Ιατρικές μελέτες έχουν επισημάνει ότι αυξάνονται οι παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, των μυών και αρθρώσεων σε ανθρώπους που ζουν, ή και εργάζονται σε χώρους με κλιματισμό ενώ παραμονεύει και η νόσος των λεγεωναρίων. Συγκεκριμένα, αύξηση της νοσηρότητας κατά τους μήνες που γίνεται μεγαλύτερη χρήση των κλιματιστικών, καταγράφηκε στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, με πρώτες αιτίες νοσηρότητας την πνευμονία, το άσθμα και την Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), ακολουθούμενες από τα καρδιαγγειακά και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Τα πλέον συνηθισμένα προβλήματα υγείας στην Ελλάδα με τα οικιακά κλιματιστικά είναι: Η φαρυγγίτιδα (επίμονη που κρατεί 2 εβδομάδες) Η ρινίτιδα, λόγω ξηρότητας των βλεννογόνων από τον αέρα που ανακυκλώνεται με το κλιματιστικό Ο πονοκέφαλος Η ψύξη μυών Η επιδείνωση αρθρίτιδας ή νευρίτιδας Η ξηρότητα δέρματος και η εμφάνιση δερματοπαθειών Η εμφάνιση αλλεργιών από μύκητες και σκόνη από τα φίλτρα του κλιματιστικού Η ξηροφθαλμία Η επιπεφυκίτιδα Από κλιματιστικά σε νοσοκομεία, ξενοδοχεία και χώρους εργασίας, λόγω κακής συντήρησης των συστημάτων αποθήκευσης και μεταφοράς του νερού στον κλιματισμό, μπορεί να αναπτυχθούν μικρόβια που προκαλούν μια επικίνδυνη πνευμονία από το μικρόβιο Legionela (νόσος των Λεγεωνάριων). Μια εκτεταμένη φλεγμονή των πνευμόνων που προκαλείται συνήθως από μόλυνση με ένα

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Λιμίνγκ Λι της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «Heart», ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 416.000 άτομα ηλικίας 30 έως 79 ετών, οι οποίοι δεν είχαν καρδιοπάθεια στην αρχή της έρευνας. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν επί περίπου εννέα χρόνια και η κατάσταση της υγείας τους συσχετίσθηκε με τη διατροφή τους. Στο διάστημα αυτό, σχεδόν 84.000 άτομα εκδήλωσαν καρδιοπάθεια ή είχαν έμφραγμα ή εγκεφαλικό, ενώ σχεδόν 10.000 πέθαναν από αυτές τις καρδιαγγειακές αιτίες. Διαπιστώθηκε ότι όσοι έτρωγαν καθημερινά κατά μέσο όρο ένα αυγό (το 13% των συμμετεχόντων), είχαν 26% μικρότερο κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού, 28% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από αιμορραγικό εγκεφαλικό, 12% μικρότερο κίνδυνο για ισχαιμική καρδιοπάθεια και γενικότερα 18% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια, σε σχέση με όσους έτρωγαν αυγά σπανιότατα ή ποτέ (το 9% του συνόλου). «Η μελέτη δείχνει ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στη μέτρια κατανάλωση αυγών, έως ένα τη μέρα, και στη μικρότερη συχνότητα καρδιαγγειακών περιστατικών», ανέφεραν οι ερευνητές. Η μελέτη δεν δίνει στοιχεία για το πώς η μεγάλη κατανάλωση αυγών (πάνω από ένα τη μέρα) σχετίζεται με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Αντίθετα με τα ισχαιμικά επεισόδια (κυρίως εμφράγματα και εγκεφαλικά) που αποτελούν την κυριότερη αιτία πρόωρου θανάτου στις περισσότερες δυτικές χώρες, στην Κίνα οι θάνατοι από εγκεφαλικά είναι περισσότεροι σε σχέση με τα εμφράγματα. Επίσης τα αιμορραγικά εγκεφαλικά είναι αναλογικά περισσότερα στην Κίνα από ό,τι στη Δύση. Τα αυγά αποτελούν βασική πηγή χοληστερόλης, αλλά επίσης περιέχουν πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, πολλές βιταμίνες και άλλα ωφέλιμα συστατικά, όπως φωσφολιπίδια και καροτενοειδή. Προηγούμενες μελέτες πάνω στην επίπτωση της κατανάλωσης των αυγών στην υγεία είχαν καταλήξει σε μάλλον αμφιλεγόμενα αποτελέσματα. Παρόλο που κάθε αυγό περιέχει περίπου 200 μιλιγκράμ χοληστερίνης, γι’ αυτό αρκετοί ειδικοί δεν το συνιστούν σε καρδιοπαθείς και διαβητικούς, νεότερες μελέτες έχουν δώσει ενδείξεις ότι τα αυγά μπορεί να «φρενάρουν» την παραγωγή «κακής» χοληστερίνης (LDL) στο ήπαρ και αντίθετα να ευνοούν την παραγωγή «καλής» χοληστερίνης.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

επικαιρότητα

ΤΡΙΤΗ 13.04.2021Συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σερρών Με 47 θέματα στην αντζέντα

Σ

υνεδριάζει σήμερα Τρίτη 13 Απριλίου 2021 και ώρα 12.00 μέσω τηλεδιάσκεψης η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σερρών. Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι τα εξής:

γκρότηση επιτροπής διαγωνισμού, για την ανάδειξη προμηθευτή για την “ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΑΡΔΕΥΤΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ Δ.Ε. ΣΕΡΡΩΝ”, προϋπολογισμού 59.991,40€ χωρίς ΦΠΑ και 74.389,34€ με ΦΠΑ.

ΘΕΜΑ 1ο: Άσκηση ή μη ενδίκων μέσων κατά των υπ΄ αριθμ. 1/2021 και 5/2021 αποφάσεων της Επιτροπής Θεμάτων Γης και Επίλυσης Διαφορών Σερρών.

ΘΕΜΑ 9ο: Έγκριση της υπ΄ αριθμ. 07/2020 μελέτης της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας του Δήμου Σερρών, καθορισμός του τρόπου εκτέλεσης αυτής, κατάρτιση των όρων διακήρυξης και της περίληψης και συγκρότηση επιτροπής διαγωνισμού, για την ανάδειξη προμηθευτή για την προμήθεια “Φαρμάκων και ειδών για το κυνοκομείο του Δήμου Σερρών”, προϋπολογισμού 35.011,65 € χωρίς Φ.Π.Α. & 39.970,02 € με Φ.Π.Α

ΘΕΜΑ 2ο: Άσκηση ή μη ενδίκων μέσων κατά της με αρ.204/2021 απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης. ΘΕΜΑ 3ο: Έγκριση του πρακτικού 1 της Επιτροπής Διαγωνισμών ελέγχου των δικαιολογητικών συμμετοχής και αξιολόγησης και βαθμολόγησης των τεχνικών και οικονομικών προσφορών του συνοπτικού διαγωνισμού, για την υλοποίηση της πράξης με τίτλο «Παροχή υπηρεσιών υποστήριξης για τη συμμετοχή του Δήμου Σερρών στη φάση II του δικτύου space4people», που χρηματοδοτείται από το URBACT III, προϋπολογισμού 41.000,00€ με Φ.Π.Α. και ανάδειξη προσωρινού αναδόχου. ΘΕΜΑ 4ο: Έγκριση των πρακτικών 1 και 2 της επιτροπής διαγωνισμών ελέγχου και αξιολόγησης των δικαιολογητικών συμμετοχής, τεχνικών και οικονομικών προσφορών του ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού κάτω των ορίων, για την ανάδειξη προμηθευτή για την «μισθωση μηχανηματων εργου, ετους 2020-21», προϋπολογισμού 80.000,00€ χωρίς Φ.Π.Α. και 99.200,00€ με Φ.Π.Α. και ανάδειξη προσωρινού αναδόχου. ΘΕΜΑ 5ο: Έγκριση του πρακτικού 1/06-04-2021 της επιτροπής διαπραγμάτευσης για τη διενέργεια της διαδικασίας διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, σύμφωνα με το άρθρο 32 παρ. 2β του Ν.4412/2016 (Α’ 147), λόγω απουσίας ανταγωνισμού για τεχνικούς λόγους, για την παροχή υπηρεσίας «Συντήρηση του δικτύου οπτικών ινών του Δήμου, οικ. έτους 2021, προϋπολογισμού 35.000,00 € με ΦΠΑ» και ανάδειξη αναδόχου. ΘΕΜΑ 6ο: Έγκριση πρακτικού αξιολόγησης προσφορών της διαδικασίας του άρθρου 221 παρ.1 ν.4412/2016 της Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου Σερρών “Εγκατάσταση Δικτύου Κάδων Ανακύκλωσης Αποβλήτων Ιματισμού”. ΘΕΜΑ 7ο: Έγκριση της υπ΄ αριθ. 25/2021 μελέτης του Τμήματος Πρασίνου του Δήμου Σερρών, καθορισμός του τρόπου εκτέλεσης αυτής, κατάρτιση των όρων διακήρυξης και της περίληψης και συγκρότηση Επιτροπής Διαγωνισμού, για την ανάδειξη προμηθευτή για την προμήθεια «ΦΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ Δ.Ε. ΛΕΥΚΩΝΑ, Δ.Ε. ΣΚΟΥΤΑΡΕΩΣ ΔΗΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ», προϋπολογισμού 59.940,00€ χωρίς ΦΠΑ & 67.842,20€ με ΦΠΑ (13% & 24%). ΘΕΜΑ 8ο: Έγκριση της υπ΄ αριθ. 13/2021 μελέτης του Τμήματος Πρασίνου του Δήμου Σερρών, καθορισμός του τρόπου εκτέλεσης αυτής, κατάρτιση των όρων διακήρυξης και της περίληψης και συ-

ΘΕΜΑ 10ο:Έγκριση και παραλαβή του συνόλου της με αριθ. 61/2020 μελέτης της Δ.Τ.Υ. με τίτλο «Έλεγχος επάρκειας (στατικής – υδραυλικής), μελέτη ενίσχυσης / αποκατάστασης της γέφυρας “Τσέλιου” Δήμου Σερρών», προϋπολογισμού 77.683,99 € με Φ.Π.Α.

ας με τίτλο:«ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΕΠΕΙΓΟΥΣΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΗΣ ΔΙΧΡΟΝΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ 21ου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ 24ου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΑΡ. 220 ΤΟΥ Ν.4610/2019 (ΦΕΚ 70 Α)», προϋπολογισμού: 213.280,00 € ΘΕΜΑ 17ο: Σύσταση επιτροπής προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου: «Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός των Δημοτικών Ξενώνων Χρυσοπηγής του Δήμου Σερρών». ΘΕΜΑ 18ο: Έγκριση σύστασης Επιτροπής Διερεύνησης Τιμών για τις προμήθειες της πρότασης στην Πρόσκληση ΑΤ06 της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και Εφαρμογής του Υπουργείου Εσωτερικών. ΘΕΜΑ 19ο:Έγκριση σύστασης Επιτροπής Διερεύνησης Τιμών για τις προμήθειες της πρότασης στην Πρόσκληση ΑΤ11 της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και Εφαρμογής του Υπουργείου Εσωτερικών.

ΘΕΜΑ 11ο:Έγκριση της υπ’ αριθμ. 5/2021 μελέτης της Δ.Τ.Υ. του έργου «Εργασίες προστασίας θεμελίωσης γέφυρας “Τσέλιου” Δήμου Σερρών», προϋπολογισμού 435.075,60 € με Φ.Π.Α. 24%

ΘΕΜΑ 20ο: Έγκριση σύστασης Επιτροπής Διερεύνησης Τιμών για τις προμήθειες της πρότασης στην Πρόσκληση ΑΤ12 της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και Εφαρμογής του Υπουργείου Εσωτερικών.

ΘΕΜΑ 12ο:Έγκριση της υπ΄ αριθμ. 02/2021 μελέτης της Διεύθυνσης Καθαριότητας για την «Προμήθεια Λιπαντικών» για τις ανάγκες του Δήμου Σερρών και των Ν.Π. του, συνολικού προϋπολογισμού 15.534,00 € χωρίς Φ.Π.Α. και 19.262,16 € με Φ.Π.Α., τρόπος εκτέλεσης και καθορισμός όρων σχεδίου της νέας διακήρυξης του ανοικτού διεθνή ηλεκτρονικού διαγωνισμού από κοινού ως ξεχωριστές ομάδες με την προμήθεια “Καυσίμων για τις ανάγκες του Δήμου Σερρών και των Ν.Π. του για τρία (3) έτη, συνολικού προϋπολογισμού 2.595.970,00 € χωρίς ΦΠΑ και 3.219.002,80 €”.

ΘΕΜΑ 21ο: Έγκριση σύστασης Επιτροπής Διερεύνησης Τιμών για τις προμήθειες της πρότασης στην Πρόσκληση ΑΤ14 της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και Εφαρμογής του Υπουργείου Εσωτερικών.

ΘΕΜΑ 13ο:Έγκριση της με αρ. 27/2021 μελέτης παροχής υπηρεσίας του Τμήματος Πρασίνου της Δ.Τ.Υ. με τίτλο: «Καταπολέμηση παρόδιας βλάστησης Δ.Ε. Σερρών του Δήμου Σερρών», έτους 2021, προϋπολογισμό: 24.759,08 € με ΦΠΑ., CPV: 77312000-0. ΘΕΜΑ 14ο:Έγκριση της με αρ. 33/2021 μελέτης παροχής υπηρεσίας του Τμήματος Πρασίνου της Δ.Τ.Υ. με τίτλο: «Καταπολέμηση παρόδιας βλάστησης Δ.Ε. Μητρουσίου & Δ.Ε. Σκουτάρεως του Δήμου Σερρών», έτους 2021, προϋπολογισμό: 24.734,90€ με ΦΠΑ., CPV: 773120000. ΘΕΜΑ 15ο:Έγκριση της με αρ. 37/2021 μελέτης παροχής υπηρεσίας του Τμήματος Πρασίνου της Δ.Τ.Υ. με τίτλο: «Καταπολέμηση παρόδιας βλάστησης Δ.Ε. Λευκώνα, Τ.Κ. Ορεινής & Άνω Βροντούς του Δήμου Σερρών», έτους 2021,προϋπολογισμό: 24.664,72€ με ΦΠΑ., CPV: 77312000-0. ΘΕΜΑ 16ο:Έγκριση της υπ΄ αριθμ. 24/2021 μελέτης της Δ.Τ.Υ. του Δήμου Σερρών, καθορισμός του τρόπου εκτέλεσης αυτής, των τεχνικών προδιαγραφών, της προμήθει-

ΘΕΜΑ 22ο: Τροποποίηση της υπ΄ αριθ. 610/2020 Α.Ο.Ε. με θέμα “Συγκρότηση επιτροπής παρακολούθησης και παραλαβής προμηθειών, ποσού έως 60.000,00€ (χωρίς ΦΠΑ), έτους 2021, της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Σερρών, σύμφωνα με το άρθρο 221 παρ.11β του Ν.4412/2016”. ΘΕΜΑ 23ο: Έγκριση του Απολογισμού της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΕΣΕΠΕ) Δήμου Σερρών, έτους 2020. ΘΕΜΑ 24ο: Έγκριση μετακίνησης εκτός έδρας της Εντεταλμένης Δημοτικής Συμβούλου “ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ” του Δήμου Σερρών κας Χρυσάνθης ΠαλάζηΤσοχατζίδη, την 2η Απριλίου 2021, στην Ελασσόνα Λάρισας. ΘΕΜΑ 25ο: Έγκριση μετακίνησης εκτός έδρας του Δημάρχου Σερρών κ. Αλέξανδρου Χρυσάφη, την 7η και 8η Απριλίου 2021, στην Αθήνα. ΘΕΜΑ 26ο: Έγκριση συνολικών μετακινήσεων Μαρτίου εκτός νομού, υπηρεσιακών οχημάτων του Δήμου Σερρών. ΘΕΜΑ 27ο: Κατακύρωση πρακτικών δημοπρασίας για την εκμίσθωση τμήματος του υπ’ αρ. 843 αγροτεμαχίου τους αγροκτήματος Σκουτάρεως. ΘΕΜΑ 28ο: Έγκριση όρων δημοπρασίας εκμίσθωσης : 1) του υπ’ αρ. 364 σχολικού αγρού, αγροκτήματος Επταμύλων, 2) των υπ’

αρ. 217, 356, 400 & 473 σχολικών αγρών, αγροκτήματος Μετοχίου και 3) του υπ’ αρ. 22 σχολικού αγρού, αγροκτήματος Κρίνου. ΘΕΜΑ 29ο: Διαγραφή οφειλετών από τους χρηματικούς βεβαιωτικούς καταλόγους του Δήμου, δημοτών μας, πράξεων βεβαίωσης δημοτικών φόρων, τελών δικαιωμάτων, εισφορών, προστίμων κ.λ.π. από τους εμφανιζόμενους ως οφειλέτες, λόγω λανθασμένης εγγραφής ως προς το πρόσωπό τους. ΘΕΜΑ 30ο: Διαγραφή οφειλετών από τους χρηματικούς βεβαιωτικούς καταλόγους του Δήμου, δημοτών μας, πράξεων βεβαίωσης δημοτικών φόρων, τελών δικαιωμάτων, εισφορών, προστίμων κ.λ.π. από τους εμφανιζόμενους ως οφειλέτες, λόγω λανθασμένης εγγραφής ως προς το πρόσωπό τους. ΘΕΜΑ 31ο: Διαγραφή οφειλετών από τους χρηματικούς βεβαιωτικούς καταλόγους του Δήμου, δημοτών μας, πράξεων βεβαίωσης δημοτικών φόρων, τελών δικαιωμάτων, εισφορών, προστίμων κ.λ.π. από τους εμφανιζόμενους ως οφειλέτες, λόγω λανθασμένης εγγραφής ως προς το πρόσωπό τους. ΘΕΜΑ 32ο: Διαγραφή οφειλετών από τους χρηματικούς βεβαιωτικούς καταλόγους του Δήμου, δημοτών μας, πράξεων βεβαίωσης δημοτικών φόρων, τελών δικαιωμάτων, εισφορών, προστίμων κ.λ.π. από τους εμφανιζόμενους ως οφειλέτες, λόγω λανθασμένης εγγραφής ως προς το πρόσωπό τους. ΘΕΜΑ 33ο:Ανάκληση των με αρ.961/2020 , 692/2020, 693/2020, 694/2020, 695/2020, 702/2020 Αποφάσεων Οικονομικής Επιτροπής δεδομένου ότι δεν μπόρεσαν να εισαχθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο να ολοκληρωθούν και να τελεσφορήσουν. ΘΕΜΑ 34ο: Ανάκληση της αρ.119/2021 Α.Ο.Ε. με θέμα “‘Εγκριση εξειδίκευσης πίστωσης ποσού 23.131,60 € με Φ.Π.Α., για την προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας για τις καθαρίστριες σχολικών κτηρίων για τους εργαζομένους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου έτους 2021” λόγω εσφαλμένης εγγραφής των ΚΑΕΚ και των αντίστοιχων ποσών τους. ΘΕΜΑ 35ο: Έγκριση εξειδίκευσης πίστωσης συνολικού ποσού 5.316,97 € με Φ.Π.Α., για την προμήθεια επίπλων γραφείου για τις ανάγκες του Δήμου Σερρών. ΘΕΜΑ 36ο: Έγκριση εξειδίκευ-

σης πίστωσης ποσού 776,24 € με Φ.Π.Α., για την προμήθεια και εργασίες εξοπλισμού για τη λειτουργία ΚΕΠ-Δημοτικού Γενικού Ιατρείου του Δήμου Σερρών. ΘΕΜΑ 37ο: Έγκριση εξειδίκευσης πίστωσης ποσού 23.202,38 € με Φ.Π.Α., για την επέκταση δικτύου ηλεκτροφωτισμού (ΦΟΠ). ΘΕΜΑ 38ο: Έγκριση εξειδίκευσης πίστωσης ποσού 124,00 € με Φ.Π.Α., για την προμήθεια βιβλίων-εγχειριδίων νομοθεσίας Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας για τη Δημοτική Αστυνομία. ΘΕΜΑ 39ο: Έγκριση εξειδίκευσης πίστωσης ποσού 1.794,36 € με Φ.Π.Α., για την απόδοση μισθωμάτων σχολικών αγρών που εισπράχθηκαν κατά το έτος 2021. ΘΕΜΑ 40ο: Έγκριση εξειδίκευσης πίστωσης συνολικού ποσού 14.012,00 € με Φ.Π.Α., για την προμήθεια εξαρτημάτων συντήρησης κοινόχρηστων χώρων. ΘΕΜΑ 41ο: Έγκριση εξειδίκευσης πίστωσης συνολικού ποσού 322,40 € με Φ.Π.Α., για την υπηρεσία επισκευής αποτεφρωτήρα του δημοτικού καταφυγίου αδέσποτων ζώων. ΘΕΜΑ 42ο: Έγκριση εξειδίκευσης πίστωσης ποσού 14.880,00 € με Φ.Π.Α., για την προμήθεια εργαλείων και αναλώσιμων σιδηρικών. ΘΕΜΑ 43ο: Έγκριση εξειδίκευσης πίστωσης ποσού 23.994,00 € με Φ.Π.Α., για την προμήθεια οικοδομικών υλικών Δ.Ε. Σερρών. ΘΕΜΑ 44ο: Έγκριση εξειδίκευσης πίστωσης ποσού 1.550,00 € με Φ.Π.Α., για την προμήθεια paraflu για τα οχήματα της Δ/νσης Καθαριότητας. ΘΕΜΑ 45ο: Έγκριση εξειδίκευσης πίστωσης ποσού 27.294,88 € με Φ.Π.Α., για την προμήθεια ειδών τεχνολογίας πληροφορικής, φωτοτυπικών πολυμηχανημάτων και εξειδικευμένων εφαρμογών λογισμικού. ΘΕΜΑ 46ο: ‘Εγκριση εξειδίκευσης πίστωσης ποσού 23.131,60 € με Φ.Π.Α., για την προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας για τις καθαρίστριες σχολικών κτηρίων για τους εργαζομένους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου έτους 2021. ΘΕΜΑ 47ο:Αναμορφώσεις εγκεκριμένου προϋπολογισμού οικ. έτους 2021, από την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου.
ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

στα “πεταχτά”

ΤΡΙΤΗ 13.04.2021

Γράφει ο Αθαν. Αλ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

Κ

αλημέρα σας. Τρίτη σήμερα 13 του Απρίλη, του σωτηρίου έτους 2021, Αγίας Θεοδοσίας και Γεροντίου, Αγίου Μαρτίνου. Χρόνια πολλά και καλά, ανώδυνα, ανεπαίσχυντα, ειρηνικά, χριστιανά στις εορτάζουσες και εορτάζοντες. *** Την έναρξη Δημόσιας Διαβούλευσης του νέου Μέτρου για τις βιολογικές καλλιέργειες εξήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, κατά την επίσκεψή του σε αγρόκτημα με βιολογικές καλλιέργειες οπωροκηπευτικών στην περιοχή της Ραφήνας, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό, Γιάννη Οικονόμου και τον γ.γ. του ΥΠΑΑΤ, Κώστα Μπαγινέτα. Ο προϋπολογισμός του Μέτρο 11 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης θα ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ και η προκήρυξή του αναμένεται εντός καλοκαιριού.

παραγωγής παρουσίασε αύξηση 4,4% τον Φεβρουάριο 2021 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2020, έναντι μείωσης 2,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2020 με το 2019. Η εξέλιξη αυτή προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας: 1. Από την αύξηση: • Κατά 12,4% του δείκτη παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. • Κατά 2,7% του δείκτη μεταποίησης. Στην άνοδο αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι αυξήσεις στην παραγωγή προϊόντων καπνού (45,9%), άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων (19,3%), βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων (18,8%), κλωστοϋφαντουργικών υλών (9,4%) και στην κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (9,3%). 2. Από τη μείωση:

Για πρώτη φορά, όπως έγινε γνωστό, υπάρχει πρόθεση να ενταχθούν και τα μελισσοσμήνη στο εν λόγω μέτρο. Παράλληλα, ο αριθμός των βιοκαλλιεργητών που θα ωφεληθούν θα ξεπεράσει τις 85.000, καθώς όσον αφορά τη φυτική παραγωγή εντάσσεται σειρά νέων καλλιεργειών. Για ένα «εξαιρετικά σημαντικό μέτρο» έκανε λόγο ο κ. Λιβανός σε δηλώσεις του, κάτι που «αποδεικνύει στην πράξη την επιλογή μας να στηρίξουμε τα βιολογικά προϊόντα και τους βιοκαλλιεργητές». Όπως συμπλήρωσε, «από εκεί που εδίδοντο περίπου 85 εκατ. ευρώ τον χρόνο για την παραγωγή βιολογικών προϊόντων στον τόπο μας, τώρα δίνουμε 200 εκατ. ευρώ». Παράλληλα, ο αρμόδιος υπουργός τόνισε την πρόθεση της κυβέρνησης να διευρυνθεί το «πεδίο των προϊόντων που εντάσσουμε στο πρόγραμμα, βάζοντας μέσα οπωροκηπευτικά, τις δενδρώδεις καλλιέργειες - που δεν περιλαμβάνοντο στο προηγούμενο Μέτρο - και εντάσσουμε τα μελίσσια, που είναι επίσης πολύ σημαντικό».

• Κατά 5,6% του δείκτη ορυχείων- λατομείων. • Κατά 0,02% του δείκτη παροχής νερού. Σε μέσα επίπεδα το α' δίμηνο, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 4,0% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου 2020. Επίσης, ο εποχικά διορθωμένος γενικός δείκτης παρουσίασε μείωση 2,3% τον Φεβρουάριο 2021 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2021. ***

«Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τα προϊόντα που έχουν προστιθέμενη αξία, που μπορούν να εξαχθούν στο εξωτερικό, να φέρουν εισόδημα στους παραγωγούς και στη χώρα και ταυτόχρονα να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές της Ελλάδας στα πέρατα της Γης. Πιστεύω πολύ στα βιολογικά προϊόντα. Είναι το μέλλον για την πατρίδα μας και την ελληνική παραγωγή και ο πυλώνας ανάπτυξης της “Ελληνικής Διατροφής”, που εκτιμώ ότι θα αλλάξει όλο τον αγροδιατροφικό τομέα μέσα στα επόμενα χρόνια» είπε. Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Οικονόμου, υπογράμμισε πως «βασική μας στόχευση είναι να δημιουργήσουμε στέρεα θεμέλια για τη βιοκαλλιέργεια στη χώρα μας και ταυτόχρονα να ενισχύσουμε με κάθε δυνατό μέσο τους παραγωγούς, που στρέφονται στα βιολογικά προϊόντα». «Η προκήρυξη του Μέτρου αναμένεται να γίνει εντός του καλοκαιριού» είπε ο κ. Μπαγινέτας, σημειώνοντας πως «διευρύνονται οι επιλέξιμες καλλιέργειες και προστίθενται στο Μέτρο και οι δενδρώδεις και τα κηπευτικά. Ενώ όσον αφορά στη ζωική παραγωγή προστίθεται η μελισσοκομία». Το Μέτρο περιλαμβάνει την πραγματοποίηση δυο δράσεων, με την πρώτη να περιέχει δυο ξεχωριστές προσκλήσεις που σχετίζονται με τη φυτική παραγωγή. Δυο ξεχωριστές προσκλήσεις περιλαμβάνονται και στη δεύτερη δράση, οι οποίες σχετίζονται με τη ζωική παραγωγή. Οι δράσεις που θα προκηρυχτούν θα αφορούν μόνο τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους καλλιέργειας και παραγωγής στην κτηνοτροφία και δεν αφορά την είσοδο νέων βιοκαλλιεργητών στο Μέτρο. Στη φυτική παραγωγή, έμφαση θα δοθεί στις δενδρώδεις καλλιέργειες και τα κηπευτικά καθώς θα ενταχθούν τα ρόδια, το αβοκάντο, οι μικρόκαρπες/δάσους κ.ά. Στις επιλέξιμες καλλιέργειες θα συμπεριληφθεί και το βαμβάκι, εφόσον έχει παρατηρηθεί συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για βιολογικό βαμβάκι τόσο από την εγχώρια κλωστοϋφαντουργία, όσο και στις διεθνείς αγορές. Για τη ζωική παραγωγή, η πρώτη εκ των δυο προσκλήσεων, θα σχετίζεται με τα αιγοπρόβατα και βοοειδή, ενώ η δεύτερη θα αφορά τα μελισσοσμήνη, εφόσον η Ε.Ε. εγκρίνει τη σχετική μελέτη. Από την πρόσκληση για τα μελισσοσμήνη αναμένεται να επωφεληθούν περίπου 340 ενεργοί μελισσοκόμου βιολογικού μελιού με περίπου 60.000 κυψέλες. *** Αυξήθηκε κατά 4,4% η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα τον Φεβρουάριο φέτος, ενώ ειδικά η παραγωγή των μεταποιητικών βιομηχανιών αυξήθηκε  κατά 2,7%. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης βιομηχανικής

Την απαλλαγή των αγροτών και των αλιέων από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος για το φορολογικό έτος 2020, επιβεβαίωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός.   Σε αναφορά του για τη μετάcovid εποχή, ο κ. Λιβανός σημείωσε ότι η ανάπτυξη θα έρθει από την περιφέρεια και σε αυτό το πλαίσιο το ΥΠΑΑΤ, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, έχει δώσει στους αγρότες πάνω από 470 εκατ. ευρώ, με τα 186 εκατ. ευρώ από αυτά να είναι από επιστρεπτέες προκαταβολές και τα υπόλοιπα είναι άμεσες ενισχύσεις σε ομάδες αγροτών σε όλη την Ελλάδα. «Η κυβέρνηση στηρίζει τους Έλληνες αγρότες με όποιον τρόπο μπορεί. Στόχος μας είναι να στηρίξουμε την ελληνική περιφέρεια» είπε σχετικά ο αρμόδιος υπουργός και πρόσθεσε: «Αν θέλουμε να πάμε στο επόμενο στάδιο μετά την πανδημία, η ανάπτυξη θα έλθει μέσα από την περιφέρεια. Και ένας από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης ελπίζω- και γι’ αυτό δουλεύουμε- να είναι η αγροτική μας οικονομία». Ανακοίνωσε τέλος ότι έχει εισηγηθεί τον εμβολιασμό των εργαζομένων στην κονσερβοποιία, λόγω των ιδιαιτεροτήτων που υπάρχουν στον συγκεκριμένο τομέα, αφού πρόκειται για μια σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα που εξαντλείται σε ένα δίμηνο, ενώ οι εργαζόμενοι εργάζονται σε κλειστούς χώρους.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

επικαιρότητα

ΤΡΙΤΗ 13.04.2021Λευτέρης Αβραμάκης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Σερρών

«Η Κυβέρνηση πρέπει να δώσει διέξοδο στην επαναλειτουργία των γυμναστηρίων, που τόσο πολύ έχουν πληγεί από το μακροχρόνιο lockdown»

Σ

αράντα (40) Βουλευτές/ -τριες του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ αυτών και ο Βουλευτής Σερρών Λευτέρης Αβραμάκης κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο επαγγελματικός κλάδος των ιδιοκτητών γυμναστηρίων. Τα γυμναστήρια αποτέλεσαν τους πρώτους χώρους που έκλεισαν τόσο τον Μάρτιο όσο και τον Οκτώβριο του 2020 με απόφαση της Κυβέρνησης, καθώς και τις επιχειρήσεις εκείνες που έχουν μείνει κλειστές για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Παρά το γεγονός αυτό, αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα, ως προς την ένταξή τους τόσο στις επιστρεπτέες προκαταβολές όσο και στο καθεστώς αναστολής φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών και μείωσης ενοικίου, με αποτέλεσμα να είναι υποχρεωμένες στην πλειοψηφία τους να καταβάλουν τις υποχρεώσεις τους χωρίς να εισπράττουν. Σήμερα, ένα χρόνο μετά το πρώτο lockdown κι έχοντας λειτουργήσει ελάχιστα, - αφού το άνοιγμα των γυμναστηρίων έγινε τον Ιούνιο, μήνα κατά τον οποίο ξεκινάει το καλοκαίρι και η προσέλευση του κοινού στα γυμναστήρια μειώνεται ραγδαία,

ενώ επιβλήθηκε ξανά αναστολή λειτουργίας τον Οκτώβριο - οι επαγγελματίες αυτοί βρίσκονται αντιμέτωποι με το πολύ ισχυρό ενδεχόμενο να μην καταφέρουν να ξαναλειτουργήσουν τα γυμναστήριά τους. Το ενδεχόμενο αυτό επιτείνει ακόμη περισσότερο ο συνδρομητικός τρόπος είσπραξης των αμοιβών τους, αφού κάθε πελάτης προκαταβάλλει συνδρομή, ενώ καθόλο το διάστημα των lockdown ο χρόνος της συνδρομής δεν τρέχει. Έτσι κατά το άνοιγμά τους οι επαγγελματίες των γυμναστηρίων δεν προσδοκούν να εισπράξουν νέες συνδρομές, ενώ όπως φαίνεται το άνοιγμά τους θα λάβει χώρα ξανά κοντά στην «νεκρή» περίοδο του καλοκαιριού. Για τους λόγους αυτούς αιτούνται τη λήψη μιας σειράς «ανακουφιστικών» μέτρων ιδίως κατά την επανέναρξη της λειτουργίας των επιχειρήσεων τους, όταν αυτή συμβεί. Συγκεκριμένα, ζητάνε α) την παράταση του μέτρου της απαλλαγής από την καταβολή του ενοικίου για ένα διάστημα μετά την επαναλειτουργία και την ένταξή τους σε αυτό, ώστε να μπορέσουν να επανενταχθούν ομαλά στην οικονομική δραστηριότητα, β) την πρόβλεψη φορολογικών διευκολύνσεων, γ) την

ένταξη του κλάδου σε χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ, δ) την μετατροπή των επιστρεπτέων προκαταβολών σε επιδοτήσεις (για όσους κατάφεραν να τις πάρουν), ε) την πρόβλεψη διευκολύνσεων ως προς τις οφειλές στις ΔΕΚΟ και στους Δήμους και στ) την όσο το δυνατόν ταχύτερη επαναλειτουργία τους, τηρώντας πάντα τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως είχαν λειτουργήσει και το 2020. Στα πλαίσια αυτά ο Λευτέρης Αβραμάκης δήλωσε:

Στο Ρούπελ ο Υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος Για την επέτειο 80 ετών από την ηρωική μάχη

Η

εκδήλωση διοργανώθηκε για τη συμπλήρωση 80 ετών από τη «Μάχη των Οχυρών», όταν ο Ελληνικός Στρατός καθήλωσε τους εισβολείς Ναζί στα σύνορα. Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος έδωσε το παρών την Κυριακή 11 Απριλίου, στην εκδήλωση μνήμης και τιμής που πραγματοποιήθηκε στο οχυρό «Ρούπελ». Η εκδήλωση διοργανώθηκε για τη συμπλήρωση 80 ετών από τη «Μάχη των Οχυρών», όταν ο Ελληνικός Στρατός καθήλωσε τους εισβολείς Ναζί στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώ-

«Τα γυμναστήρια αποτελούν ασφαλώς έναν χώρο εκγύμνασης κι ευεξίας, έναν χώρο που προσφέρει σημαντική κοινωνική υπηρεσία, συμβάλλοντας στην διατήρηση της υγείας και της ευζωίας όλων μας. Παράλληλα, όμως, ανήκουν και σε εκείνες τις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σημαντικότατο πλήγμα από το lockdown εδώ και ένα χρόνο, αφού ουσιαστικά δεν έχουν καταφέρει να δουλέψουν ομαλά από τον Μάρτιο του 2020, ενώ έχουν αποκλειστεί στην πλειο-

ψηφία τους και από τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τις προβλεφθείσες ελαφρύνσεις, ευρισκόμενη σήμερα ενώπιον του ενδεχομένου να μην μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους. Η Κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει σοβαρά τα αιτήματα τόσο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Γυμναστηρίων, όσο και των κατά τόπους Συλλόγων, και να δώσει διέξοδο στους επιχειρηματίες αυτούς που συμβάλλουν με τον τρόπο τους σημαντικά στην διατήρηση της δημόσιας υγείας».

Θλίψη στο δημοσιογραφικό κόσμο της χώρας - Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜ-Θ για την εκτέλεση του Γ. Καραϊβάζ

Α

νακοίνωσε εξέδωσε η ΕΣΗΕΜ-Θ για την δολοφονία του δημοσιογράφου Γ. Καραιβάζ το μεσημέρι της Παρασκευής 9 Απριλίου έξω από το σπίτι του στον Αλιμο. Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

ρος, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ Αντώνιος Οικονόμου, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης. Όπως ανακοινώθηκε, νωρίτερα το πρωί της ίδιας ημέρας, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας

και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών επισκέφθηκαν την πατρική οικία του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Πρώτη Σερρών. Πηγή:voria.gr

Tο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ εκφράζει τον αποτροπιασμό του για την εκτέλεση του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, που βυθίζει σε θλίψη τον δημοσιογραφικό κόσμο.  Η ΕΣΗΕΜ-Θ ενώνει τη φωνή της με το σύνολο της δημοσιογραφικής οικογένειας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και καλεί την Κυβέρνηση και τις αρμόδιες Αρχές να εξαντλήσουν κάθε μέσο ώστε να διαλευκανθεί αμέσως το έγκλημα και να παραδοθούν οι δράστες του στη Δικαιοσύνη.


10

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

Άποψη

ΤΡΙΤΗ 13.04.2021

Επικίνδυνα τα κοντόφθαλμα αλισβερίσια με την Άγκυρα

Ε

ίναι πραγματικά θλιβερό ευρωπαϊκές δυνάμεις να προτιμούν να τείνουν στην Τουρκία «καρότα», αντί «μαστιγίου», υπηρετώντας κοντόφθαλμα αλισβερίσια, ακόμη κι όταν η συμπεριφορά της γείτονος καταντά άκρως εξευτελιστική προς τη θεσμική ηγεσία της ΕΕ. Γράφει ο Μάξιμος Χαρακόπουλος*

Πλέον, όμως, η συνεχιζόμενη τύφλωση για τις πραγματικές επιδιώξεις της γείτονος, όπως δείχνει η δράση της «όπου φτάνει το χέρι της», από τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή, μέχρι την Αφρική και τον Καύκασο, καθίσταται άκρως επικίνδυνη. Ο νεο-οθωμανικός αναθεωρητισμός ξεδιπλώνεται σε όλη του την έκταση και απαιτείται άμεσα μια συντονισμένη επιχείρηση περιορισμού του πριν καταστεί ανεξέλεγκτος. Κι αυτό προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, την πίεση για απόσυρση του τουρκικού στρατού που βρέθηκε σε όμορες χώρες στη διάρκεια πολεμικών συγκρούσεων. • Εν πρώτοις είναι η Συρία. Στις υπό τουρκική κατοχή περιοχές συνεχίζουν να δρουν ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις, ενώ υπό διωγμό βρίσκονται οι Χριστιανοί, οι Κούρδοι και οι άλλες μειονότητες. Η στάση της Άγκυρας δείχνει ολοφάνερα ότι κινείται με σκοπό την μονιμοποίηση της παρουσίας της, εμποδίζοντας έτσι την εξεύρεση πολιτικής λύσης που να διασφαλίζει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και την ασφάλεια του συνόλου του πληθυσμού της. • Έπεται η Λιβύη, στην οποία συνεχίζουν να δρουν χιλιάδες Τούρκοι στρατιωτικοί και φιλότουρκοι τζιχαντιστές από την Συρία, παρά την διαδικασία ειρήνευσης που έχει επιτύχει η διεθνής κοινότητα. Πρόκειται για χώρα που μας ενδιαφέρει πολλαπλώς, γεωπολιτικά και οικονομικά, και γι’ αυτό πολύ ορθά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Τρίπολη, θέτοντας, μεταξύ άλλων στη νέα ηγεσία της Λιβύης, την άμεση αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων.

Η Άγκυρα έχει καταφέρει ως σήμερα να εκμεταλλευθεί τις αντιθέσεις των μεγάλων δυνάμεων για να διεισδύσει στρατιωτικά σε ξένα εδάφη. Ωστόσο, αυτή η «ευελιξία» δεν μπορεί να λειτουργεί εσαεί. Η διεθνής κοινότητα οφείλει να επιβάλει τη νομιμότητα, καταδεικνύοντας τις τουρκικές κινήσεις ως πράξεις που έμπρακτα καταστρατηγούν τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και υπονομεύουν την ειρήνη.

• Έντονη τουρκική στρατιωτική παρουσία καταγράφεται και στην περιοχή της Υπερκαυκασίας, ως αποτέλεσμα και του πρόσφατου πολέμου του Ναγκόρνο Καραμπάχ2. Η Τουρκία, με οπλισμό, στρατιωτικό προσωπικό και μεταφερόμενους τζιχαντιστές, συνέβαλε στη συντριβή των Αρμενίων, που έμειναν απελπιστικά μόνοι. Χωρίς αμφιβολία, οι τουρκικές φιλοδοξίες δεν περιορίζονται στο Αζερμπαϊτζάν, αλλά επεκτείνονται τόσο προς τις τουρκόφωνες κεντροασιατικές δημοκρατίες, πέραν της Κασπίας, όσο και προς τους μουσουλμάνους του Καυκάσου, εντός της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Δεν είναι τυχαίο ότι τζιχαντιστές από την Τσετσενία και το Νταγκεστάν έχουν πολεμήσει στη Συρία, μέσα από τις τάξεις ισλαμιστικών οργανώσεων.

• Τέλος, ο κατοχικός στρατός συνεχίζει να παραμένει στην Κύπρο, μετά την εισβολή του 1974, εμποδίζοντας την οποιαδήποτε βιώσιμη λύση που θα επανένωνε το διαιρεμένο νησί. Και για τον λόγο αυτό δεν νοείται η αποδοχή κάποιας προσφερόμενης πρότασης, στο πλαίσιο και της νέας διαδικασίας επίλυσης του κυπριακού που βρίσκεται αυτό το διάστημα σε εξέλιξη, χωρίς την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων. Η Άγκυρα έχει καταφέρει ως σήμερα να εκμεταλλευθεί τις αντιθέσεις των μεγάλων δυνάμεων για να διεισδύσει στρατιωτικά σε ξένα εδάφη. Ωστόσο, αυτή η «ευελιξία» δεν μπορεί να λειτουργεί εσαεί. Η διεθνής κοινότητα οφείλει να επιβάλει τη νομιμότητα, καταδεικνύοντας τις τουρκικές κινήσεις ως πράξεις που έμπρακτα καταστρατηγούν τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και

υπονομεύουν την ειρήνη. Στην περίπτωση που εδραιωθεί η τουρκική στρατιωτική παρουσία στις περιοχές που αναφέρθηκαν είναι πιθανό οι νέο-οθωμανικές φιλοδοξίες να παραμένουν ζωντανές, ακόμα και όταν ο Ερντογάν δεν θα είναι στο τιμόνι της Τουρκίας. Η ιστορία, δικαίως, θα είναι αμείλικτη με όσους Ευρωπαίους ηγέτες δεν σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. * Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είναι πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

επικαιρότητα

ΤΡΙΤΗ 13.04.2021

11

Οι πιο συχνές διαδικτυακές απάτες - Τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες

Ο

ι συναλλαγές μέσω διαδικτύου αλλά και γενικότερα οι ηλεκτρονικές συναλλαγές γνωρίζουν περαιτέρω ραγδαία ανάπτυξη διεθνώς αλλά και στη χώρα μας στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, εδραιώθηκαν λόγω της πανδημίας και των αυστηρών περιοριστικών μέτρων, όμως θα κυριαρχήσουν και μετά το τέλος της πανδημίας. Η χρήση της ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking και mbanking) καθώς και η χρήση των καρτών στο διαδίκτυο έχει αναδειχθεί σε κυρίαρχο μέσο και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και υποχρεωτικό, όπως συμβαίνει τώρα με τις αγορές στο λιανεμπόριο. Η μεγάλη αυτή αύξηση, που εκτιμάται πως ήρθε για να μείνει και μετά την πανδημία, θα πρέπει να κινητοποιήσει τους καταναλωτές για να βρίσκονται σε εγρήγορση αναφορικά με την ασφαλή χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και την ενημέρωσή τους για τις σύγχρονες μορφές ηλεκτρονικής απάτης που κυριαρχούν στο διαδίκτυο. Όπως αναφέρει στο ΑΠΕΜΠΕ ο Ιωάννης Τζάνος, Group Corporate Security Officer & Chief Information Security Officer της Eurobank, οι σύγχρονες αυτές μορφές ηλεκτρονικής απάτης και οι τρόποι προστασίας των καταναλωτών έχουν αρχίσει να γίνονται γνωστοί στο ευρύ κοινό τόσο μέσω της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) και της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που έχουν προχωρήσει σε σχετικές ανακοινώσεις, όσο και μέσω αρμοδίων τραπεζικών στελεχών που με δημόσιες παρεμβάσεις ενημερώνουν τους συναλλασσόμενους . Πάντως αυτό που προκύπτει από τα διάφορα περιστατικά που έχουν καταγραφεί, οι απατεώνες επικεντρώνονται κυρίως στο πώς θα μπορέσουν να ξεγελάσουν και να εξαπατήσουν τους πολίτες παρά στο να επιδιώξουν να παραβιάσουν ή

να «χακάρουν» κάποιο σύστημα μίας τράπεζας.

1

.Phishing - Ηλεκτρονικό Ψάρεμα Ξετυλίγοντας το λαβύρινθο της διαδικτυακής απάτης ο κ. Τζάνος δίνει μεγάλη έμφαση στη προσοχή και στην εγρήγορση που πρέπει να δείχνουν οι πολίτες για να μην πέσουν θύματα ηλεκτρονικού «ψαρέματος», του γνωστού μας phishing, μέσω απατηλών μηνυμάτων email ή SMS. Τα μηνύματα αυτά υπενθυμίζει για μια ακόμη φορά, συνήθως αναφέρουν ότι «έχει παρατηρηθεί ύποπτη δραστηριότητα στο λογαριασμό σας ή στην κάρτα σας» ή ότι ο «λογαριασμός σας ή η κάρτα σας έχει κλειδωθεί ή απενεργοποιηθεί» και παρακινούν τα υποψήφια θύματά τους να ακολουθήσουν τις οδηγίες που υπάρχουν σε κάποιο σύνδεσμο (link) ο οποίος βρίσκεται μέσα στο ίδιο το email ή SMS. Δυστυχώς, ο σύνδεσμος αυτός οδηγεί σε πλαστή ιστοσελίδα (παρόμοια για παράδειγμα με αυτή της τράπεζάς τους) όπου ανυποψίαστα καταχωρούν τους κωδικούς του e-banking τους, τα στοιχεία των πιστωτικών τους καρτών και τους κωδικούς μίας χρήσης (OTP) τα οποία υποκλέπτουν οι απατεώνες για να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν παράνομες μεταφορές χρημάτων και αγορές αγαθών μέσω διαδικτύου, χρεώνοντας τους λογαριασμούς των θυμάτων τους. Οι πολίτες θα πρέπει να είναι πολύ καχύποπτοι σε μηνύματα που αφορούν «ενημέρωσή» τους για «προβλήματα» θέματα που σχετίζονται με μέσα συναλλαγών και να γνωρίζουν ότι: • Οι τράπεζες ποτέ δεν θα στείλουν μηνύματα (email, SMS) ότι έχει κλειδωθεί ο λογαριασμός ή η κάρτα ή ότι υπάρχει μία ύποπτη συναλλαγή και στην συνέχεια να τους παραπέμπουν μέσω συνδέσμου (link) σε κάποια ιστοσελίδα για να καταχω-

ρήσουν προσωπικά τους στοιχεία ώστε να επιλυθεί το δήθεν πρόβλημα. • Τα απατηλά αυτά μηνύματα αποστέλλονται μαζικά και στην τύχη. Δεν είναι δηλαδή προσωποποιημένα, δεν αναφέρουν ούτε το όνομα του πελάτη ούτε ποιος λογαριασμός έχει το πρόβλημα. • Τα μηνύματα αυτά συνήθως έχουν ορθογραφικά ή συντακτικά λάθη. Σε περίπτωση αμφιβολίας για την γνησιότητα των μηνυμάτων οι χρήστες πρέπει - να επικοινωνούν με την Τράπεζά τους για διευκρινίσεις. • Να ελέγχουν με προσοχή την περιγραφή των μηνυμάτων (SMS, Viber, Push Notifications) που λαμβάνουν με τον κωδικό μίας χρήσης (OTP) για την έγκριση των συναλλαγών τους. • Nα εγγράφονται στις υπηρεσίες των τραπεζών τους που παρέχουν ειδοποιήσεις μέσω SMS, Viber και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όταν χρεώνονται οι λογαριασμοί τους. • Να ενημερώνουν άμεσα την τράπεζά τους σε περίπτωση που έχουν διαπιστώσει συναλλαγές οι οποίες δεν έχουν την έγκρισή τους ή δεν έχουν πραγματοποιηθεί από αυτούς.

2

. Απάτη με πρόφαση την επιδιόρθωση Η/Υ Οι πολίτες επίσης θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όταν τους τηλεφωνούν άγνωστοι (συνήθως από το εξωτερικό μιλώντας αγγλικά) οι οποίοι υποδύονται τους τεχνικούς από μεγάλη εταιρεία πληροφορικής και τους ενημερώνουν ότι ο υπολογιστής τους είναι δήθεν μολυσμένος με ιούς. Στη συνέχεια ζητούν να εγκαταστήσουν λογισμικό απομακρυσμένης διαχείρισης, για τη δήθεν επιδιόρθωση του προβλήματος και τους εξαπατούν για να τους «δώσουν» και τους προσωπικούς κωδικούς τους στο e-banking καθώς και τους κωδικούς μίας χρήσης (OTP) που λαμβάνουν εκείνη την στιγμή μέσω SMS ή Viber,

τα οποία χρησιμοποιούν για να τους «αδειάσουν» τους λογαριασμούς τους. Οι πολίτες θα πρέπει σε περίπτωση που δεχτούν τηλεφώνημα από άγνωστο αριθμό και άτομο το οποίο ισχυρίζεται ότι είναι από μεγάλη πολυεθνική εταιρεία πληροφορικής, χωρίς να έχουν δηλώσει προηγουμένως οι ίδιοι κάποια βλάβη, να διακόπτουν αμέσως την κλήση.

3

. Αγορές και πωλήσεις μέσω αγγελιών στο διαδίκτυο Οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί επειδή απατεώνες αναρτούν αγγελίες στο διαδίκτυο για δήθεν πώληση αυτοκινήτων, κινητών τηλεφώνων ή άλλων προϊόντων και εξαπατούν τους υποψήφιους αγοραστές, οι οποίοι αποστέλλουν προκαταβολές ή ολόκληρο το ποσό, χωρίς όμως ποτέ μετά να παραλάβουν αυτό που αγόρασαν. ‘Αλλες φορές πάλι οι πολίτες, όταν προσπαθούν να πουλήσουν κάποιο προϊόν μέσω διαδικτυακής αγγελίας, πείθονται από τους δράστες ότι είτε έχουν ήδη εξοφληθεί για το προϊόν που πούλησαν, κυρίως με το να τους επιδεικνύουν πλαστή βεβαίωση μεταφοράς χρημάτων είτε ότι δήθεν εκ παραδρομής τους έχουν καταθέσει μεγαλύτερο ποσό και ζητούν την επιστροφή της διαφοράς.

Συνήθως ισχυρίζονται ότι «πάτησαν κατά λάθος» ένα μηδενικό παραπάνω και αντί π.χ. για 100 ευρώ κατέθεσαν 1.000. Και σε αυτή την περίπτωση για να αποδείξουν τον ισχυρισμό τους, αποστέλλουν πλαστό αποδεικτικό της κατάθεσης χρημάτων. Ωστόσο, η καλύτερη επιβεβαίωση είναι ο έλεγχος του λογαριασμού προκειμένου να διαπιστωθεί αν πράγματι έχει γίνει πίστωση χρημάτων και για ποιο ποσό. Οι πολίτες θα πρέπει: • Να αποφεύγουν να δίνουν προκαταβολή για αγορές μέσω Διαδικτύου, ιδιαίτερα δε χωρίς να έχουν δει πρώτα τα προϊόντα. • Να ελέγχουν την κίνηση των λογαριασμών τους για το ακριβές ποσό το οποίο τους έχει πιστωθεί από τον αγοραστή. 4. Επενδυτικές απάτες Οι πολίτες επίσης θα πρέπει να είναι πολύ επιφυλακτικοί όταν τους προσεγγίζουν άγνωστοι, είτε μέσω τηλεφώνου είτε μέσω email, υποδυόμενοι ότι εργάζονται σε δήθεν μεγάλες επενδυτικές εταιρείες του εξωτερικού και τους υπόσχονται υψηλές αποδόσεις επενδύοντας χρήματα μέσω εικονικών (ψεύτικων) επενδυτικών πλατφόρμων στο Διαδίκτυο. Για να είναι μάλιστα πειστικοί τις περισσότερες φορές τα άτομα αυτά μιλάνε πολύ καλά ελληνικά. Δυστυχώς αυτοί που τους εμπιστεύονται, επενδύουν τα χρήματά τους, τα οποία βλέπουν «εικονικά» να αυξάνονται, αλλά όταν ζητήσουν να τους αποδοθούν τα κέρδη διαπιστώνουν ότι αυτό δεν γίνεται και ότι είχαν πέσει θύματα εξαπάτησης. Οι πολίτες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί: • Όταν επικοινωνούν μαζί τους άγνωστοι μέσω τηλεφωνικού αριθμού. • Πριν προβούν σε οποιαδήποτε άνοιγμα λογαριασμού σε online επενδυτική πλατφόρμα να διενεργούν έλεγχο κατά πόσο αυτή είναι αδειοδοτημένη από κάποια υπαρκτή και αρμόδια εποπτική αρχή.


12

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

αθλητικά

ΤΡΙΤΗ 13.04.2021

Μοιρασιά στην Τρίπολη για Αστέρα και ΠΑΟΚ

Ν

έο «μπλόκο» έστησε στην Τρίπολη ο Αστέρας στον ΠΑΟΚ, τον οποίο υποχρέωσε σε ισοπαλία 1-1 στο «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης», στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής των πλέι οφ.

σε ο Παπαδόπουλος. Ακολούθησε στο 12΄ μια καλή ευκαιρία για τον Αστέρα, όταν ο Ίνγκασον γύρισε την μπάλα στον Πασχαλάκη, η οποία του ξέφυγε, αλλά τελικά κατάφερε να την διώξει πάνω στην γραμμή.

Ο «Δικέφαλος» παρέμεινε στην τρίτη θέση, αλλά μαζί με την ΑΕΚ, καθώς δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί το στραβοπάτημα του Άρη που ηττήθηκε 3-1 από την Ένωση και να τον πλησιάσει στον ένα βαθμό. Ούτε ο Αστέρας πέτυχε τον στόχο του, που ήταν να σημειώσει την πρώτη του νίκη στα πλέι οφ, αλλά έδειξε για μία ακόμη φορά δυνατός στην έδρα του. Στο 5΄ ο Σφιντέρσκι σούταρε από το ύψος της μικρής και έσω-

Στο 22΄ ο ΠΑΟΚ είχε οριζόντιο δοκάρι σε κεφαλιά του Σφιντέρσκι μετά από σέντρα του Τζόλη, ενώ στο αμέσως επόμενο λεπτό (23΄), σουτ του Τζόλη από πλάγια θέση, απομάκρυνε σε κόρνερ ο Παπαδόπουλος. Στην επανάληψη, ο ΠΑΟΚ κατάφερε να ανοίξει το σκορ στο 56΄ με δυνατό σουτ του Σφιντέρσκι μέσα από τη μεγάλη περιοχή, καθώς η μπάλα βρήκε το δοκάρι και κατέληξε στα δίχτυα.

Ο Αστέρας κατάφερε να ανταποδώσει το τέρμα εννέα

λεπτά αργότερα (65΄) με τον Μουνάφο από κοντά, μετά

από αδράνεια στην άμυνα του ΠΑΟΚ.

Πρωταθλητής Ελλάδας ο Ολυμπιακός

Ο

Ολυμπιακός νίκησε στο «Καραϊσκάκης» 3-1 με ανατροπή τον Παναθηναϊκό και πανηγυρίζει από σήμερα το 46ο πρωτάθλημα της Ιστορίας του, επτά αγωνιστικές πριν από τη λήξη των πλέι οφ. Με σκόρερ τους Χασάν (2) και Μπρούμα, που είχαν μπει αλλαγή στο παιχνίδι, οι «ερυθρόλευκοι» κατάφεραν να γυρίσουν το παιχνίδι, παρότι βρέθηκαν πίσω στο σκορ και τώρα στρέφουν την προσοχή τους στο Κύπελλο Ελλάδας. Οι «ερυθρόλευκοι» απόκτησαν προβάδισμα 22 βαθμών από το δεύτερο Άρη και η διαφορά δεν καλύπτεται στις εναπομείνασες αγωνιστικές. Οι Πειραιώτες μπήκαν πιο δυνατά στο παιχνίδι και πίεσαν εξαρχής τους «πράσινους» από ψηλά. Στο 4΄ και σε σέντρα του Φορτούνη στην περιοχή ο Μασούρας έκανε προβολή ο Μασούρας αλλά η μπάλα έφυγε άουτ. Τρία λεπτά αργότερα ο Φορτούνης εκτέλεσε φάουλ που έφερε την μπάλα στην περιοχή, ο Σεμέδο πετάχτηκε στην πλάτη της άμυνας του Παναθηναϊκού, αλλά δεν κατάφερε να τη βρει την μπάλα όπως θα ήθελε και κατέληξε άουτ. Στο 22΄ ο Ελ Αραμπί πήρε την μπάλα λίγο έξω από την περιοχή και βρήκε τον Μασούρα, αλλά το σουτ υπό πίεση που έκανε αυτός εξουδετέρωσε ο Διούδης. Κι ενώ ο Παναθηναϊκός δυσκολευόταν να κρατήσει την μπάλα, στο 29ο λεπτό κι ενάντια στη ροή του αγώνα, σε μαρκάρισμα του Σεμέδο στον Μακέντα ο Κροάτης διαιτητής Μπέμπεκ συμβουλεύτηκε το VAR και καταλόγισε πέναλτι, που εκτέλεσε

εύστοχα ο Ιταλός επιθετικός στο 31΄. Οι «ερυθρόλευκοι» πίεσαν για να ισοφαρίσουν και στο 45΄, όταν ο Φορτούνης έψαξε την πάσα, η μπάλα κόντραρε και στρώθηκε στον Χασάν που την έστειλε με πλασέ δίπλα από το αριστερό δοκάρι. Στο 3ο λεπτό των καθυστερήσεων και μετά από σέντρα του Χολέμπας, ο Χασάν έπιασε την κεφαλιά και νίκησε τον Διούδη, που φέρει ευθύνη για την ισοφάριση καθώς η μπάλα του έφυγε από τα χέρια. Στο 66΄ ο Παναθηναϊκός υποχρεώθηκε να συνεχίσει με δέκα παίκτες, αφού ο Πούγγουρας δέχτηκε δεύτερη κίτρινη κάρτα για σκληρό φάουλ στον Χασάν και στο 72΄ ο Αιγύπτιος έδωσε προβάδισμα από σέντρα του Μπρούμα, καθώς νίκησε τον Διούδη με προβολή, κι ενώ ο Ολλανδός που έδωσε την ασίστ είχε περάσει στο παιχνίδι μερικά λεπτά νωρίτερα. Να σημειωθεί επίσης πως ο Χασάν είχε μπει ως αναγκαστική αλλαγή στο 36΄ στη θέση του Μπα, σε μια κίνηση του Πέδρο Μαρτίνς που ταυτόχρονα άλλαξε το σχηματισμό με τους τρεις κεντρικούς αμυντικούς (3-4-3) σε 4-4-2 και δικαιώθηκε. Στο 86΄ και στο 88΄ ο Καρλίτος είχε δύο καλά σουτ, αλλά το πρώτο έφυγε λίγο άουτ και το δεύτερο απέκρουσε ο Σα, ενώ στην τελευταία φάση του αγώνα (90΄+7) ο Παναθηναϊκός κέρδισε κόρνερ, ο Διούδης είχε κατέβει στην περιοχή του Ολυμπιακού, οι «ερυθρόλευκοι» απέκρουσαν κι έφυγαν τρεις με έναν στην αντεπίθεση, με τον Μπρούμα που κουβάλησε την μπάλα σε ολόκληρο το γήπεδο να πλασάρει σε άδεια εστία για το τελικό 3-1.

«Ανάσταση» ΑΕΚ, 3-1 τον Άρη στη Θεσσαλονίκη

Η

ΑΕΚ είχε πολλά προβλήματα, προερχόταν από τέσσερις συνεχείς ήττες, η κατάσταση κάθε άλλο παρά ιδανική ήταν στην Ένωση, αλλά οι «κιτρινόμαυροι» βρήκαν τα ψυχικά αποθέματα και με ένα εκπληκτικό πρώτο ημίχρονο έφυγαν νικητές με 3-1 από το «Κλεάνθης Βικελίδης» επί του δεύτερου Άρη, για την 3η αγωνιστική των πλέι οφ. Η ομάδα του Μανόλο Χιμένεθ πέτυχε τον απόλυτο αιφνιδιασμό, καθώς στο 9ο λεπτό ο Ρόουζ ανέτρεψε τον Λόπες και ο Τάνκοβιτς εκτέλεσε εύστοχα για το 0-1. Ακολούθησαν ένα άστοχο σουτ του Σαντέ Σίλβα (20΄) κι ένα αδύναμο του Τάνκοβιτς (27΄), για να φτάσουμε στο 28ο λεπτό. Στο σημείο εκείνο, από εκτέλεση φάουλ του Άρη η ΑΕΚ ξεδίπλωσε υποδειγματικά την αντεπίθεση, ο Ανσαριφάρντ βρήκε τον Σιμάνσκι κι ο Πολωνός για να σιγουρέψει το γκολ έδωσε στον Βασιλαντωνόπουλο για το 0-2, σε κενή εστία. Πέντε λεπτά αργότερα, ο μοιραίος σε αυτό το παιχνίδι Ρόουζ υπέπεσε και σε δεύτερο πέναλτι, όταν αρχικά απομάκρυνε την μπάλα, αλλά στην εξέλιξη της φάσης βρήκε στο καλάμι τον Γαλανόπουλο και μετά την υπόδειξη του VAR καταλογίστηκε η παράβαση που απέφερε το 0-3, με σκό-

ρερ από τα 11 βήματα τον Ανσαριφάρντ. Οι Θεσσαλονικείς προσπάθησαν να αντιδράσουν στο δεύτερο ημίχρονο. Ένα σουτ του Μπερτόλιο έδιωξε σε κόρνερ ο Τσιντώντας στο 52΄, αλλά τέσσερα λεπτά αργότερα ο Μαντσίνι, ο οποίος ήταν αποδέκτης του συνδυασμού των Σίλβα, Μάνου δεν άφησε περιθώριο στον τερματοφύλακα της ΑΕΚ και μείωσε στο τελικό 1-3. Η Ένωση, ωστόσο, ήταν αυτή που έφτασε στη συνέχεια πιο κοντά σε ένα τέταρτο γκολ, ωστόσο ο Κουέστα σταμάτησε σε δυο τετ α τετ τους Ανσαριφάρντ στο 62ο και Σιμάνσκι στο 79ο λεπτό. Το 3-1 έμεινε ως τη λήξη και η ΑΕΚ, που επέστρεψε στις νίκες, μείωσε στους τρεις βαθμούς τη διαφορά της από τη δεύτερη θέση, παρά τις πολλές απουσίες της.


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

κοινωνία-πολιτισμός

ΤΡΙΤΗ 13.04.2021

13

Βιβλιοπροτάσεις:

Γράφει η: Ελευθερία Ξενοδόχου

«Ο Μικρός Πρίγκιπας»: Και στην ποντιακή διάλεκτο «Ο Μικρός Πρίγκιπας» του Αντουάν ντε Σαιντ- Εξυπερύ, «μιλάει» πλέον και ...ποντιακά.

Έ

να παραμύθι με αξία διαχρονική, που έχει μεταφραστεί σε πάρα πολλές γλώσσες κι έχει αγαπηθεί από εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη, ανεξαρτήτου ηλικίας, «Ο Μικρός Πρίγκιπας» του Αντουάν ντε Σαιντ- Εξυπερύ, «μιλάει» πλέον και …ποντιακά. Την απόδοση του παραμυθιού -που πολλοί λένε πως έχει αγαπηθεί περισσότερο από κάθε άλλοστην ποντιακή διάλεκτο, έκανε ο Παναγιώτης Μωυσιάδης και οι εκδότες Παύλος και Δέσποινα Κυριακίδη φρόντισαν ώστε το βιβλίο «Ο Μικρόν Πρίγκιπας» να βρει τη δική του θέση στις προθήκες των βιβλιοπωλείων. «Μια αλληγορική ιστορία για τα παιδιά και του μεγάλους, «Ο Μικρός Πρίγκιπας» είναι το πιο διάσημο έργο του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ στις εκδόσεις παγκοσμίως καθώς κατέχει τη δεύτερη θέση, μετά την Αγία Γραφή. Γι’ αυτό κι αποφασίσαμε να κάνουμε τη δική μας έκδοση σε μια γλώσσα που χάνεται, την ποντιακή», εξηγούν στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων οι εκδότες του Μικρού Πρίγκιπα στην ποντιακή διάλεκτο. «Μεταφράζοντας το κείμενο, πέρασα πολύ καλά με τον Μικρόν Πρίγκιπα!», λέει από την πλευρά του, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM», ο Παναγιώτης Μωυσιάδης, άριστος γνώστης της ποντιακής διαλέκτου, με καταγωγή από το Ανατολικό Πτολεμαΐδας. «Έχει (ο Μικρός Πρίγκιπας) μια αθωότητα που ταίριαζε στον λαό μας. Ο Μικρόν Πρίγκιπας είναι ένα παιδικό φιλοσοφικό κείμενο που ταυτίζεται απόλυτα με την ποντιακή σοφία και παράδοση: οι Πόντιοι είναι ένας λαός του ταξιδεμού, της αναζήτησης και της δημιουργίας. Ο Πόντος γεννιέται με τον μύθο του Φρίξου και της Έλλης. Όπως και ο «Μικρόν Πρίγκιπας» σαν άλλος Φρίξος πάνω στα φτερά των πουλιών αναζητά έναν τόπο της χαράς και της δημιουργίας. Οι Πόντιοι χάνουν την πατρίδα τους με τον ξεριζωμό. Ο Μικρόν Πρίγκιπας αναγκάζεται να αφήσει τους φίλους που αγάπησε και να επιστρέψει στην δική του Πατρίδα», σημειώνει ο κ. Μωυσιάδης και προσθέτει: «Ο Μικρόν Πρίγκιπας είναι ένας διαχρονικός ερευνητής και κοσμοπολίτης. Γνωρίζει τόπους και χαρακτήρες, όπως ο Πόντιος της Διασποράς. Είναι ένας λακωνικός Αισώπειος συνομιλητής, φιλικός και γλυκός σαν το χαϊδεμένο ποντιόπουλο». Τόσο ο ίδιος όσο και οι εκδότες του φημισμένου παραμυθιού του Γάλλου συγγραφέα Αντουάν ντε Σαιντ- Εξυπερύ στην ποντιακή διάλεκτο πιστεύουν ότι η μετάφραση είναι η πιο ζωντανή μεταφορά του βιβλίου στον κόσμο των εικόνων και των αισθημάτων, όπως χαρακτηριστικά λένε. Μ’ αυτές τις σκέψεις προτρέπουν τους Πόντιους να κάνουν τον «Μικρόν Πρίγκιπα» παιδί τους! Μάλιστα, ο Παναγιώτης Μωυσιάδης είναι βέβαιος πως αυτό θα συμβεί: «Η Πόντια μάνα θα τον αγαπήσει σαν παιδί της. Εύκολα θα το πει «Πούλι μ’ .Γιαύρι μ’ Τσικάρ’ ιμ’»», λέει χαρακτηριστικά. Ο Μικρός Πρίγκιπας είναι ιδιαίτερα φιλικός με τα ζώα και το περιβάλλον, χρησιμοποιώντας συμβολισμούς, όπως το τριαντάφυλλο και το αρνάκι, που βρίσκει κανείς στην ποντιακή παράδοση.«Αυτό επιβεβαιώνουν τα εκατοντάδες ποντιακά δίστιχα που εμπεριέχουν τους ίδιους συμβολισμούς», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μωυσιάδης και περιγράφει με τον δικό του τρόπο τον Μικρό Πρίγκιπα. «Είναι αντιεξουσιαστής και δίκαιος αφού καταγγέλλει κάθε κακώς κείμενο,και υστερόβουλο των ανθρώπων. Είναι αντιρατσιστής γιατί κατανοεί τους κακότροπους και εξημερώνει το φίδι και την αλεπού. Είναι οικολόγος και φυσιολάτρης όπως και οι Πόντιοι με τη βουκολική τους σχέση με την φύση. Τέλος, είναι φιλειρηνιστής όπως και ο Πόντιος που ομολογεί: «Καλίων μη σκοτώνω σε κι ας λένε φοβιτσέας». Είναι ουμανιστής – διακηρύττει τη συνύπαρξη των ανθρώπων στον πλανήτη Γη. Η φιλία, η αγάπη, η κατανόηση του διαφορετικού, είναι τα μέσα που ο Μικρός Πρίγκιπας προβάλλει για να ανακαλύψει κάποιος την αξία της ευτυχίας», επισημαίνει ο κ. Μωυσιάδης. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει κι ένα Γλωσσάριο με 164 ποντιακές λέξεις στην ελληνική. «Δυστυχώς, οι νέοι και τα παιδιά δεν γνωρίζουν καλά την ποντιακή διάλεκτο, γι’ αυτό δημιουργήσαμε το Γλωσσάριο, για να έρθουν πιο εύκολα σε επαφή με τον κείμενο», εξηγεί ο κ. Μωυσιάδης. Τα σχέδια του νέου βιβλίου στην ποντιακή διάλεκτο είναι του ίδιου του συγγραφέα Αντουάν ντε Σαιντ- Εξυπερύ και δεν είναι λιγότερο σημαντικά από το ίδιο το βιβλίο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εκδότρια Δέσποινα Κυριακίδου. «Δεν είναι μόνο ζωγραφιές, αλλά κι ένα οργανικό μέρος του έργου: οι ήρωες της ιστορίας αναφέρονται στα σχέδια και διαφωνούν γι ‘αυτά. Οι μοναδικές απεικονίσεις στον Μικρό Πρίγκιπα διαλύουν τα γλωσσικά εμπόδια και γίνονται μέρος ενός καθολικού οπτικού λεξιλογίου που όλοι μπορούν να καταλάβουν», αναφέρει χαρακτηριστικά. (Εκδόσεις:Κυριακίδη)

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

New publication: “Saint Paisios (Testimonies – Encounters – Teachings)” «Ενωμένη Ρωμηοσύνη» (24 Οκτωβρίου 2020) ) In place of a prologue… The book at hand contains texts published in the twentieth issue of the periodical Ero which was dedicated to Saint Paisios, in addition to other unknown information, previously unpublished photo-graphs, and new icons. These all work together to provide a more complete picture of our recently canonized Saint Paisios who helped not only innumerable souls in his very characteristic way but even the Church and our Nation. His grace is unending and inexhaustible, and the number of miracles which occurred after his death are without measure. God raised him up to alleviate the spiritual poverty of our difficult age through his words, works, example, and prayer, “with signs and wonders.” His words had a charismatic power, and his ascetic and martyric way of life touched all who came into contact with him. The people of God and even those otherwise indifferent feel great piety and love toward his holy person! This is the reward, the just compensation from the world for the labors and sacrifices which he underwent out of love for the suffering contemporary man. Today, no other person is so relevant to our times, touches the souls of so many people, or at-tracts the pain and petitions of the suffering like Saint Paisios. His spiritual stature, the outpouring of grace that God bestowed upon him, will remain unknown and inconceivable, hidden by his deep humility. He was one of the great men of our age if we judge from his offering as well as the signs that occurred after his repose. We can liken him to a great, flowing river of gold irrigating all of Greece but also Orthodoxy throughout the world. His reputation has gone out to all the earth, and his words have reached the ends of the civilized world. What was so special about Saint Paisios that he received from God such grace and glory? Just like one’s shadow follows one’s body, in the same way – by nature – St. Paisios was always accompanied by his sacrificial love for each person, his preference for the good of his neighbor, and his thirst to help every person reach salvation. His entire life was a sacrifice, an offering on behalf of the world, the Church, the nation, and humanityꓽhe was like a candle that burns up and melts in order to give light and console others with light. This is what makes a person holy and what Saint Paisios possessed to an exceptional degree. “What sets apart the Saints is neither glory, nor honor, nor anything else but their concern for the salvation of their neighbor” (St. John Chrysostom, P.G. 57, 53). May the intercessions of Saint Paisios, all of the Saints and the Theotokos help each of us, our country beset by many trials, and the whole world. Amen (Εκδόσεις:Ενωμένη Ρωμηοσύνη)

«ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ» ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΔΙΟΚΛΕΙΑΣ κ. ΚΑΛΛΙΣΤΟΣ (WARE)

Το βιβλίο του Μητροπολίτη Διοκλείας Καλλιστου Ware με εισαγωγή του π. Μάρκελλο Καμπάνη / Εκδόσεις:Πορφύρα

Κείμενα για το ταξίδι της Νηστείας

Περιμέναμε, και επιτέλους οι προσδοκίες μας εκπληρώθηκαν, … Όταν ο Πατριάρχης έψαλε το “Χριστός Ανέστη”, ένα βαρύ φορτίο έπεσε από τις ψυχές μας. Αισθανθήκαμε σαν να είχαμε κι εμείς αναστηθεί εκ των νεκρών.   Ο Κάλλιστος Ware μας μιλάει για την πορεία και την προσμονή που ενέχει το τα­ξίδι της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, την νηστεία και τον Σταυρό της, την διαδικασία που εν τέλει μας οδηγεί στην άφατη χαρά της Ανάστασης.   Η έκδοση αυτή είναι μία συνεργασία του συγγραφέα με την αδελφή Μαρία, μοναχή από το ορθόδοξο μοναστήρι Βuci, λίγο έξω από το Παρίσι.

«ΜΕΓΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ» π. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΜΕΜΑΝ Alexander Schmemann Μετάφραση από τα Αγγλικά: Ελένη Γκανούρη, Εκδόσεις:Πορφύρα Πολλά μας χωρίζουν σήμερα από την πρώτη εκκλησία. Ένα όμως από αυτά που μας ενώνουν είναι το επιτακτικό αίτημα κατήχησης των ενηλίκων. Σε μια κοινωνία που είναι βασικά άθρησκη ή ενάντια στον Χριστιανισμό και το σημερινό κοινωνικό του πρόσωπο, η ανάγκη για να κατανοήσουμε τι σημαίνουν τα ιερά και τα όσια της θρησκείας μας επανέρχεται δριμύτερη. Η Μεγάλη Σαρακοστή αποτελεί την προετοιμασία για τη δική μας “διάβαση”, το δικό μας  “Πάσχα”, την νέα μας εν Χριστώ ζωή. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στον πρόλογο του βιβλίου: «H σύντομη τούτη ερμηνεία της Μεγάλης Σαρακοστής γράφτηκε για όλους εκείνους που λαχταρούν μια βαθύτερη κατανόηση της λειτουργικής παράδοσης της Εκκλησίας και μια πιο συνειδητή συμμετοχή στη ζωή της… Η περίοδος αυτή είναι ένα σχολείο μετάνοιας στο οποίο κάθε χριστιανός οφείλει να μπαίνει κάθε χρόνο για να καταφέρει να εμβαθύνει στην πίστη του, να την επανεκτιμήσει και, αν είναι δυνατόν, ν’ αλλάξει τη ζωή του. Είναι μια υπέροχη προσκυνηματική πορεία προς τις πηγές της ορθόδοξης πίστης, είναι μια εκ νέου ανακάλυψη του ορθόδοξου τρόπου ζωής».


14

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

μικρές αγγελίες

ΤΡΙΤΗ 13.04.2021

«Από ανώνυμη εταιρία του γεωργικού χώρου ζητείται γεωπόνος πω-

Εργασία Από ανώνυμη βιομηχανική εταιρία με έδρα τις Σέρρες ζητείται υπεύθυνος Λογιστηρίου. Ο υποψήφιος πρέπει: • Να έχει άριστη γνώση των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων. Γνώση Διεθνών Λογιστικών προτύπων επιθυμητή. • Να έχει γνώσεις Φορολογίας Εισοδήματος και ΦΠΑ καθώς επίσης Εργατικής νομοθεσίας. • Να μπορεί να χειρίζεται με άνεση τις εφαρμογές Office των Windows, κυρίως excel. Επιθυμητή: • γνώση τήρησης λογιστικών βιβλίων με διπλογραφικό σύστημα. • καλή γνώση της Αγγλικής γλώσσας. Πληροφορίες – Α ποστολή βιογραφικών στο info@alfalfa.gr.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Βοηθός για μόνιμη εργασία σε βιοτεχνία επίπλων. Πληροφορίες στο τηλ.: 6984486878

λητής Βορείου Ελλάδος, φυτικής παραγωγής (ΑΕΙ, ΤΕΙ) με προϋπηρεσία τουλάχιστον 5 έτη στον χώρο, ταλαντούχος, εργατικός, Αγγλικά και με καλή γνώση του πελατολογίου της περιοχής του. Η εντοπιότητα κρίνεται απαραίτητη. Όλα τα βιογραφικά θα κριθούν εμπιστευτικά. Αποστολή βιογραφικών στο agrosuv@yahoo.gr

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Έμπειρος ψητάς και έμπειρη γυναίκα για την κουζίνα από γνωστό ψητοπωλείο της πόλης των Σερρών. Πληροφορίες τηλ.: 6974015456

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Μαραγκός για μόνιμη εργασία.

Πληροφορίες στο τηλ.: 6984486878

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Οδηγός - χειριστής γερανοφόρου δασεργατικού φορτηγού 33 τόνων με δαγκάνα (όχι παπαγαλάκι), για φορτοεκφορτώσεις σε πριστήριο ξυλείας στην Χαλκιδική Πληροφορίες τηλ.: 6984-64-30-34, κ. Γιάννης

Ακίνητα - Πωλήσεις

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Οδηγός ταξί για να αναλάβει ολόκληρο ταξί στην πόλη των Σερρών. Πληροφορίες στο τηλ.: 6946461928

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Στο Άνω Μητρούση Σερρών κατοικία 96 τ.μ., σε οικόπεδο 1.435 τ.μ., με αποθήκες, υπόστεγο, γεώτρηση και περιφραξη.

ΖΗΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑ Πεπειραμένη μοδίστρα ζητά εργασία σε κατάστημα νυφικών κλπ. Αναλαμβάνει και κεντηματα. Πληροφορίες στο τηλ.: 6997060364

Α

πόφοιτος του Τμήματος Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και κάτοχος πτυχίου Proficiency Αγγλικής Γλώσσας, παραδίδει μαθήματα Βιολογίας, Αγγλικών και παρέχει βοήθεια σε άλλα μαθήματα (Δημοτικού, Γυμνασίου). Τιμές προσιτές. Πληροφορίες τηλ. : 6983480465 E-mail" elpida_gg@yahoo.gr

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Πλήρως λειτουργική επιχείρηση Super Market λόγω συνταξιοδότησης. Με 28 χρόνια συνεχόμενης λειτουργίας στην Ηράκλεια. Σε κεντρικό σημείο με εύκολο παρκάρισμα. Συμπεριλαμβάνεται πλήρης εξοπλισμός (ψυγεία, οχήματα, αποθήκες). Μόνο σοβαρές προτάσεις. Τηλέφωνο επικοινωνίας 6972866135

ΖΗΤΕΙΤΑΙ Κυρία για φροντίδα ηλικιωμένης.

Πληροφορίες τηλ.: 6993449676

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Ταπετσέρης για βιοτεχνία επίπλων για μόνιμη εργασία.

Πληροφορίες τηλ.: 2321053868 & 6984486878

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Υπάλληλοι με 8ωρη απασχόληση, πλήρη ένσημα και καλό μισθό από πρατήριο υγρών καυσίμων. Πληροφορίες τηλ.: 2324042477 & 6974467626

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Από εταιρεία τροφίμων πωλητής - πωλήτρια. Απαραίτητα προϋπηρεσία. Πληροφορίες τηλ. 2321038810/6932429148

Πληροφορίες τηλ.: 6978333668

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Υγιής επιχείρηση - αρτοποιείο στην πόλη των Σερρών λόγω ασθενείας. Πληροφορίες τηλ.: 6972833181 & 2321020132

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διώροφο σπίτι, 170 μέτρα, ανακαινισμένο στο Χρυσό Σερρών, απέναντι από το Δημαρχείο, με αποθήκη, σε οικοπεδικό χώρο 500 τ.μ. Τιμή συζητήσιμη. Πληροφορίες τηλ.: 6937232559

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο 4.800 τ.μ. με κτίσμα για αποθήκη που είναι 20Χ6 μέτρα, στο δρόμο Κ. Καμήλας-Σκουτάρεως. Πληροφορίες τηλ.: 6936573277

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο οικοδομήσιμο 540 τ.μ. μέσα στο χωριό Ευκαρπία. Πληροφορίες τηλ.: 6998486636

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Επιχείρηση Πρακτορείο ΟΠΑΠ στο κέντρο της πόλης. Πληροφορίες τηλ.: 6973038112

ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 1400 τμ στο Βαλτερό Σερρών, πάνω στο δρό-

μο στην έξοδο προς την Ηράκλεια. Πληροφορίες στο Τηλέφωνο 6947933350

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Οικόπεδο 2.865 τ.μ. στην Κάτω Καμήλα Σερρών (εντός του χωριού με διώροφη παλιά οικία 25.000 ευρώ. Τιμή συζήτηση. Πληροφορίες στο 6942565535

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Τηλεφωνήτριες για το τηλεφωνικό κέντρο στο Λευκώνα Σερρών. Πληροφορίες στο τηλέφωνο2321-0-59139

Δάσκαλος έως 40 ετών για προετοιμασία μαθημάτων κατ' οίκον στην πόλη των Σερρών, σε μαθητή της Γ΄ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 6944237423

Οικόπεδο 400 τ.μ. στον Προβατά Σερρών, με ισόγειο κτίσμα (αποθήκη 90 τ.μ.) εντός σχεδίου σε τιμή ευκαιρίας. Πληροφορίες τηλ.: 6974733432.

Οικόπεδο ενός (1) στρέμματος, με μονοκατοικία εντός, 80 τ.μ., πλήρως επιπλωμένη. Πληροφορίες τηλ. 2310/455542.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Κρεβάτι ηλεκτρονικό με στρώμα. Τιμή 350 Ευρώ Πληροφορίες τηλ.: 2324112307

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Επιχείρηση καφέ στο κέντρο της πόλης, στον πλέον ανερχόμενο πεζόδρομο των Σερρών. Το καφέ είναι μικρό με ιδιαίτερο χαρακτήρα που το κάνει να ξεχωρίζει, ενώ δίνεται με όλο τον εξοπλισμό του, έτοιμο να λειτουργήσει. Ιδιαίτερα χαμηλή τιμή. Πληροφορίες στο 6976070102

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ

Δύο συνεχόμενα καταστήματα επί της πλατείας Εμπορίου, τμ 65 έκαστο με πατάρι 50 τμ έκαστο, το καθένα ξεχωριστά ή και τα δύο μαζί σε καλή κατάσταση. Πληροφορίες τηλέφωνο 6977255839

Διάφορα ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Αγροτεμάχιο οκτώ (8) στρεμμάτων με ιδιωτική ποτιστική γεώτρηση δίπλα στον οικισμό Κρίνος Σερρών. Πληροφορίες στο τηλ.: 2321056370 & 6936624631, κ. Θωμαΐδης.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Αγροτεμάχιο 13 στρεμμάτων στο Κεφαλοχώρι Σερρών. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2321046907

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ

Σε τιμή ευκαιρίας κεραία ραδιοφωνικού σταθμού, σάουνα σχεδόν καινούργια από γυμναστήριο και άλλα εξαρτήματα. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 6936548293

Πωλούνται πρόβατα.

Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6909421352. Κυρία Γρηγορία Τύρναβος Λάρισας.

ΕΣΠΑ 2014 - 2020

- Επιδοτήσεις έως 100%, ίδρυση Εκσυγχρονισμός Επιχειρήσεων, Αναπτυξιακά Προγράμματα και Μελέτες, χρηματοδοτήσεις κεφάλαια κινήσεως για Μικρές και Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, Επιχειρηματικά, Στεγαστικά-Επισκευαστικά, Αγροτικά, βιομηχανικά, ξενοδοχειακά, ναυτιλιακά, και πάσης φύσεως επιδοτούμενα προγράμματα μέσου ΟΑΕΔ πανελλαδικά Τηλ.210 36 46 223, Fax 211 850 14 64 www.abcfinancialgroup.gr Email: info@ abcfinancialgroup.gr

Μαθήματα Καθηγήτρια Αγγλικών

Με πείρα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα για όλα τα επίπεδα. Τιμές προσιτές. Τηλ. 6942800194.

Φιλόλογος:

Με πείρα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές όλων των τάξεων. Τιμές προσιτές. Τηλ. 6997024867


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ ΤΡΙΤΗ 13.04.2021

μικρές αγγελίες

15


ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

στο

Συνεχίζονται οι υψηλές πτήσεις στην Π.Ε. Σερρών 67 ασθενείς νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Σερρών Σε υψηλές πτήσεις συνεχίζει να κινείται ο κορωνοϊός στο Νομό Σερρών. Το τριήμερο Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 9,10,11 Απριλίου ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε στο σύνολο 117 νέες μολύνσεις για την Π.Ε. Σερρών και έτσι μία μέρα μετά το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου ο αριθμός των μολύνσεων έφθασε τις 475. Παράλληλα στο «βαθύ κόκκινο» για μια ακόμη εβδομάδα παραμένουν οι Δήμοι Σερρών και Αμφίπολης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Νίκου Χαρδαλιά. Σημειώνεται ότι ο Δήμος Σερρών παραμένει για 2η εβδομάδα ενώ ο Δήμος Αμφίπολης για 3η. Στο μέτωπο της μάχης στο Νοσοκομείο Σερρών σύμφωνα με ενημέρωση που είχαμε το πρωί της Δευτέρας 12 Απριλίου από τον διοικητή Νικόλαο Φαρμάκη νοσηλευόταν 12 ασθενείς μονάδα της ΜΕΘ και 55 στις απλές κλίνες covid-19. Δ.Ν. nnn

Γκρεμίζονται 134 σπίτια σε 10 κοινότητες της Ελασσόνας Διαβάζουμε στην εφημερίδα «Ελευθερία Λάρισας» και το ρεπορτάζ του συναδέλφου Κώστα Γκιάστα: «Σαρωτικό αποδεικνύεται το πέρασμα του «Εγκέλαδου» της 3ης Μαρτίου από

ΤΡΙΤΗ 13.04.2021

την περιοχή της Ελασσόνας, καθώς έναν μήνα μετά γίνεται γνωστό πως θα χρειαστεί να γκρεμιστούν συνολικά 134 σπίτια από 10 κοινότητες. Αυτά είναι τα αποτελέσματα του δευτεροβάθμιου ελέγχου από τις αρμόδιες επιτροπές, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΕτΔ», και τώρα ξεκινάει ένας πραγματικός «Γολγοθάς» για τους κατοίκους των περιοχών αυτών, αφού σε αυτές τις 134 περιπτώσεις προστίθενται και εκατοντάδες σπίτια που χρειάζονται μικρές και μεγάλες επισκευές για να κατοικηθούν. Συγκεκριμένα έλεγχοι έγιναν σε συνολικά 867 κτίρια σε 17 κοινότητες. Σπίτια, επαγγελματικούς χώρους, ιερούς ναούς, δημόσια κτίρια, αποθήκες, στάβλους κ.ά. Απ’ όλα τα παραπάνω «κόκκινα» κρίθηκαν 134 και χρειάζονται να γκρεμιστούν. Τα 392 σημάνθηκαν με πράσινο χρώμα κάτι που σημαίνει (όσον αφορά τις κατοικίες), πως χρειάζονται μικροεπισκευές μέχρι 6.000 ευρώ και θα δοθούν απευθείας από τον Δήμο Ελασσόνας στους κατοίκους, σε συνεννόηση με την τεχνική υπηρεσία. Τα 341 χαρακτηρίστηκαν «κίτρινα» και χρειάζονται μεγαλύτερες εργασίες και ως εκ τούτου οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να συνεννοηθούν με μηχανικό και η διαδικασία επιδότησης είναι διαφορετική επειδή τα ποσά είναι μεγαλύτερα». «Σ.Θ.»

Φθορές στο οδόστρωμα της καθέτου της Εγνατίας Οδού

Πολύ μεγάλο κυκλοφοριακό φορτίο «κουβαλά» η κάθετος της Εγνατίας Οδού επί σερραϊκού εδάφους. Όπως θυμόμαστε όλοι, από το Χριστός έως το ύψος της Αμπέλας υπήρξε ολική ανακατασκευή του τάπητα πρόσφατα, πριν λίγα χρόνια. Σε λίγους μήνες τμήματα αυτού του δρόμου παρουσίασαν απαράδεκτη φθορά και ξαναστρώθηκαν. Τώρα, φίλος της στήλης και αναγνώστης μας καταγγέλλει ότι, πάλι, τμήματα του δρόμου παρουσιάζουν σοβαρές φθορές. Μας ανέφερε επίσης ότι το συνεργείο της Εγνατίας Οδού έχει εντοπίσει και έχει καταγράψει τα σημεία της φθοράς του οδοστρώματος. Φαίνεται ότι κάτι δεν πήγε καλά με αυτή την εργολαβία και το έργο που παρέδωσε. Ο κυκλοφοριακός φόρτος δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία, γιατί είναι ίδιος και στο παραπέρα κομμάτι του δρόμου που κατασκευάστηκε, πριν πολλά χρόνια, από την «Μηχανική» και δεν παρουσιάζει καμία φθορά.

nnn

Δ.Ν.

Χωρίς προστασία ο Γ. Καραϊβάζ Διαβάζουμε(με υπογραφή Κ.Μ.) και αναδημοσιεύουμε από τη στήλη «Επίκαιρα» της εφημερίδας Φως» των Σπόρ» που γιόρτασε τα 66 χρόνια από την κυκλοφορία της. Ο Γιώργος Καραιβάζ έκανε δύσκολο ρεπορτάζ.

να γράφει για ανθρώπους που κρατούν όπλο. Νόμιμα ή όχι. Για ανθρώπους που μπορεί ναι είναι και επικίνδυνοι. Για ανθρώπους που μπορεί να μην λογαριάζουν την ανθρώπινη ζωή. Και όμως δεν είχε ζητήσει και δεν είχε αστυνομική προστασία. Ούτε θωρακισμένο αυτοκίνητο είχε. Άλλοι είχαν και τα δύο. Ήταν εκ των πραγμάτων αναγκασμένος

«Σ.Θ.»

Profile for sertharros

13_04_2021  

13_04_2021  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded