Page 5

ΣΕΡΡΑΪΚΟN ΘΑΡΡΟΣ

τοπικά

ΣΑΒΒΑΤΟ/ΚΥΡΙΑΚΗ 13-14.01.2018

[[

Παναγιώτης Καρίπογλου, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών

«Ιδιωτικοποιούν τη Δικαιοσύνη εξυπηρετώντας συμφέροντα» Σε επικίνδυνους ατραπούς η χώρα με την θεσμοθέτηση της διαμεσολάβησης Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου

Τ

ον κυνισμό με τον οποίο νομοθετεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για την διαμεσολάβηση κατήγγειλε χθες το μεσημέρι ο Δικηγορικός Σύλλογος Σερρών. Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών Παναγιώτης Καρίπογλου υποστήριξε ότι με την πρωτοβουλία της η κυβέρνηση εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα που στόχο έχει αφενός να ιδιωτικοποιήσει την Δικαιοσύνη και αφετέρου να πλήξει τον θεσμό της με τον οποίο έχει ανοικτό μέτωπο. Με δολιότητα, η κυβέρνηση επιχειρεί, σημείωσε, να περάσει το νομοσχέδιο της διαμεσολάβησης εντάσσοντας το μέσα στα προαπαιτούμενα, ενώ κάτι τέτοιο δεν υφίσταται. Χαρακτήρισε τους βουλευτές της συμπολίτευσης στρατιώτες και άβουλα πρόσωπα που στο βωμό της διατήρησης τους στην εξουσία αρνούνται να διατυπώσουν έστω και μία ένσταση σε ένα νομοσχέδιο το οποίο δεν έχει θεσμοθετηθεί σε καμία χώρα του πολιτισμένου κόσμου.

«Ψηφίζουν ευτυχισμένοι» «Αυτοί οι άνθρωποι δεν σέβονται, δεν φοβούνται τίποτε, δεν ακούν τίποτε. Χθες βλέπαμε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να πανηγυρίζουν ευτυχισμένοι. Αυτοί οι άνθρωποι, δεν μπορούν να πούν ούτε ένα ΟΧΙ. Η προηγούμενη κυβέρνηση κάθε φορά που ερχόταν στη Βουλή προς ψήφιση τα προαπαιτούμενα ήταν στεναχωρημένοι. Το έβλεπες στα πρόσωπα τους και μέτρησαν απώλειες στις ψηφοφορίες. Οι βουλευτές αυτής της κυβέρνησης ψηφίσουν με μόνο στόχο να παραμείνουν στην εξουσία, δεν μπορούν να επιβάλλουν στον υπουργό την τροποποίηση και την απόσυρση του νομοσχεδίου που ζητά όλος ο νομικός κόσμος της χώρας» ανέφερε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών προτείνοντας ότι μπροστά σε αυτή την κατάσταση υπάρχουν δυο λύσεις: «Είτε να παραιτηθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης, είτε να παραιτηθούν οι ίδιοι από βουλευτές»

Αυτά γίνονται μόνο σε αποικίες… Αναλύοντας την ουσία της υπόθεσης για τον θεσμό της ιδιωτικής διαμεσολάβησης ο Π. Καρίπογλου τόνισε: «Με το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα πέραν των άλλων, εισάγουν και νομοθετούν τον θεσμό της διαμεσολάβησης χωρίς αυτό να είναι προαπαιτούμενο. Για να εκβιάσουν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - που δεν χρειάζονται και μεγάλη πίεση για να ψηφίσουν - έθεσαν το συγκεκριμένο ζήτημα μέσα στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα. Πρόκειται για νομοσχέδιο 1500 σελίδων το οποίο θα ψηφίσουν μέσα σε τρεις μέρες με τη μορφή του κατεπείγοντος χωρίς να μπορέσουν να μιλήσουν ούτε οι βουλευτές, ούτε οι εκπρόσωποι των φορέων σε μία διαδικασία που θυμίζει Αφρικανική χώρα τουλάχιστον. Αυτοί οι άνθρωποι που μας έλεγαν κάθε λέξη του συντάγματος το σύνταγμα το έχουν καταντήσει κουρελόχαρτο. Η κυβέρνηση νομοθετεί γιατί έχει συμφέροντα, έχει και την τροϊκα. Οι υπουργοί τα φέρνουν προς ψήφιση. Το θέμα είναι τι κάνουν οι βουλευτές. Υπάρχουν βουλευτές της συμπολίτευσης στις Σέρρες και την Ελλάδα; Αυτό είναι το ερώτημα; Δεν φαίνεται ότι υπάρχουν βουλευτές της συμπολίτευσης στην Ελλάδα. Είναι άβουλα στρατιωτάκια που δεν μπορούν να ορθώσουν το ανάστημα τους, ούτε σε μία λέξη ενός νομοσχεδίου 1500 σελίδων. Δεν μπορούν να περάσουν ούτε μία τροποποίηση.»ανέφερε και συμπλήρωσε: «Ο θεσμό της διαμεσολάβησης ήρθε από την Αμερική όπου ένας τρίτος πολίτης μπαίνει στη μέση μεταξύ των αντιδίκων και προσπαθεί να βρει μία συμβιβαστική επίλυση της διαφοράς τους. Εφαρμόστηκε στις δεκαετίες του '60 και του '70 ανάμεσα σε νεολαίους στις ΗΠΑ. Το 1990 ήρθε στην Ευρώπη για συγκεκριμένες περιπτώσεις. Στις αρχές του 2000 άρχισε να ακούγεται και στην Ελλάδα και το 2010 εισήχθη η ευρωπαϊκή οδηγία που θεσμοθετούσε το θεσμό της διαμεσολάβησης σε προαιρετική βάση και άρχισαν να διατίθονται χρήματα από διαφόρους φορείς σε αυτό το θεσμό. Η προηγούμενη κυβέρνη-

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών Π. Καρίπογλου με το μέλος του Δ.Σ. Κατερίνα Αποστολίδου.

ση δεν αποδέχθηκε επ' ουδενί να περάσει ως υποχρεωτικό προστάδιο της εκδίκασης των διαφορών. Ηρθε όμως η σημερινή κυβέρνηση -αφού έπεσαν χρήματα στα παρακέντρα της δικαιοσύνης και άρχισαν να λειτουργούν- με νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Κοντονή το θέμα να προχωρήσει. Παραμονές Πρωτοχρονιάς ανακοίνωσε ο υπουργός ότι θα υπάρξει για τρεις μέρες διαβούλευση και στη συνέχεια το ενέταξε μέσα στην ψήφιση των προαπαιτουμένων. Ο στόχος τους είναι διπλός. Αφενός να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα που εκπροσωπούν και τα οποία τους πιέζουν να περάσουν αυτό το θεσμό προκειμένου να συγκεντρώσουν όσο περισσότερα χρήματα μπορούν από Δικηγόρους και πολίτες και αφετέρου επιδιώκουν να χτυπήσουν τον θεσμό της Δικαιοσύνης με τον οποίο έχουν ανοικτά μέτωπα, ταξικά μέτωπα και δεν ξέρω τι άλλο».

«Στερούν στον πολίτη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη» Ο πρόεδρος του Δικηγορικύ Συλλόγου Σερρών τόνισε ότι τόσο η ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων όσο και οι δικαστικές ενώσεις αντιπαρατέθηκαν με την κυβέρνηση με επιχειρήματα από το Δικαστήριο των ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τις αποφάσεις της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικράτειας. «Τους λέμε ότι δεν μπορείς να υποχρεώνεις έναν πολίτη πριν αποφασίσει να πάει

στον δικαστή του να πληρώσει έναν ιδιώτη διαμεσολαβητή, να δαπανήσει 500 ή 1000 ευρώ και μετά να πάει στο Δικαστήριο. Αυτά δεν έχουν θεσμοθετηθεί και νομοθετηθεί πουθενά στον πολιτισμένο κόσμο. Δεν υπάρχει προηγούμενο παράδειγμα χώρας όπου για να μπορέσει ο πολίτης να βρεί το δίκαιο του να πηγαίνει σε έναν ιδιώτη οποίος θα του λέει δώσμου τα λεφτά να προσπαθήσω να σου λύσω τη διαφορά με τον αντίδικο σου και εφόσον αποτύχω τότε θα προσφύγεις στον Δικαστή. Το άρθρο του Συντάγματος αναφέρει ότι Δικαστήρια είναι όσα έχουν συγκροτηθεί με κρατική υπόσταση, αποτελούνται από δικαστές που παρέχουν τα εχέγγυα της ανεξαρτησίας και της αμεροληψίας. Αυτή η κυβέρνηση με την συνδρομή των άβουλων βουλευτών του

ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΕΛ νομοθετούν ένα πρωτοφανές και πρωτόγνωρο νομοθέτημα στερώντας από τον πολίτη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη».

«Φοβάμαι αντιδικίες» Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών ανέφερε ότι φοβάται ότι θα εκδηλωθούν φαινόμενα αντιδικίας ιδιαίτερα στην επαρχία όπου οι διαφορές είναι μικρού κόστους. «Επειδή στην επαρχία οι πολίτες είναι σε πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση δεν θα μπορούν να προσφεύγουν στο Δικαστή, θα προσφεύγουν στο διαμεσολαβητή δεν θα βρίσκουν λύση , θα έχουν εξαντληθεί οικονομικά και η πόρτα του Δικαστικού μεγάρου θα είναι κλειστή για αυτούς τους πολίτες» κατέληξε.

Αστυνομικά Νέα Παραβίασαν οικία κι έκλεψαν κοσμήματα

Α

πό την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Σερρών στο πλαίσιο συστηματικών ερευνών, εξιχνιάσθηκαν υποθέσεις κλοπών που έγιναν το τελευταίο διάστημα σε περιοχές των Σερρών και συγκεκριμένα: • Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 35χρονης και 17χρονου, καθώς από την έρευνα προέκυψε ότι το πρωί στις 8-1-2018, παραβίασαν οικία στις Σέρρες, από όπου αφαίρεσαν κοσμήματα αξίας 4.000 ευρώ, σύμφωνα με δήλωση του ιδιοκτήτη. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι η 35χρονη μαζί με 16χρονη συνεργό της, το μεσημέρι της 5-1-2018, μπήκαν σε κατάστημα στις Σέρρες και αφαίρεσαν το πορτοφόλι 57χρονης, με το χρηματικό ποσό των 250 ευρώ. •Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος τριών ημεδαπών ηλικίας 39, 21 και 20 ετών, διότι από την έρευνα προέκυψε ότι το Νοέμβριο του 2017, διέρρηξαν κατάστημα σε περιοχή των Σερρών και αφαίρεσαν από την ταμειακή μηχανή το χρηματικό ποσό των 100 ευρώ.

13 01 2018  
13 01 2018  
Advertisement